PROJENİN ÖZGÜN DEĞERİ ve YAYGIN ETKİSİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "PROJENİN ÖZGÜN DEĞERİ ve YAYGIN ETKİSİ"

Transkript

1 PROJENİN ÖZGÜN DEĞERİ ve YAYGIN ETKİSİ

2 Kelime anlamı ÖZGÜN: Yalnız kendine özgü bir nitelik taşıyan, orijinal Başkalarını örnek tutmayıp kendisi örneklik eser veren (yazar) ve bu yolda meydana getirilen (eser) DEĞER: Bir şeyin önemini belirlemeye yarayan soyut ölçü, bir şeyin değdiği karşılık, kıymet

3 Proje önerisinin, özgün değeri (bilimsel kalitesi); farklılığı ve yeniliği, hangi eksikliği nasıl gidereceği hangi soruna nasıl bir çözüm geliştireceği ilgili bilim/teknoloji alan(lar)ına metodolojik/kavramsal/kuramsal olarak ne gibi özgün katkılarda bulunacağı vb. ile ölçülür. Bu sebeple de özgün değer tüm bu kriterleri açıklar mahiyette yazılmalıdır.

4 Özgün Değer Bölümü Projenin özgünlüğünü oluşturan hususlar net açıklanmalıdır. Hipotezler araştırma konusunu incelemek için çok iyi düşünülmüş ve alternatifler göz önüne alınmış olmalıdır. Projenin bilimsel ve teknolojik liyakati çok iyi vurgulanmalıdır. Yenilikçi bir öneri, ama bunu uygulayamayacağız. Çünkü böyle bir şeyi daha önce hiç denemedik.

5 Değerlendirme kriterleri Proje önerileri, genel olarak; Özgün Değer Yöntem Yapılabilirlik (Ekip, Ekipman) Yaygın etki kriterlerine göre değerlendirilir. Bütçe ve süre ile ilgili hususlar değerlendirme kriteri olarak ele alınmadan panelistlerin bu bölümlerle ilgili görüşleri raporda belirtilir.

6 Destek Programlarına Göre Bilimsel Değerlendirme Kriterleri Araştırma Hızlı Destek COST EVRENA Kariyer İkili İşbirliği Öncelikli Alanlar Kriter1 Özgün Değer Özgün Değer Özgün Değer Özgün Değer Kriter2 Yöntem Yöntem Yöntem Yöntem Kriter3 Yapılabilirlik Yapılabilirlik Yapılabilirlik Yapılabilirlik Kriter4 Kriter5 Yaygın Etki Kariyer Geliştirme Potansiyeli ve Yaygın Etkisi Bilimsel İşbirliğini Önemi ve Yaygın Etkisi Çağrı Programı Amaç ve Hedeflerine Katkısı Yaygın Etki

7 TÜBİTAK Puanlama Sistemi Bir projenin özgün değeri niteliği yönüyle değerlendirilirken puanlama 5 seviyeli bir ölçek aracılığıyla yapılmaktadır. Buna göre; 5 Çok İyi İyi Orta İyi Değil Yetersiz

8 Seviye Adı Puan Seviye Açıklama Çok İyi 5 Proje önerisi ile ilgili kriterleri tüm boyutlarıyla karşılamaktadır. Eksiklik yok denecek kadar azdır. Kabul edilebilir seviyede küçük kusurlar bulunabilir.

9 Özgün Değer (Çok İyi) Önerilen projenin; teknoloji, metot veya kuram açısından literatüre nasıl bir katkısının olduğu açıkça belirtilmelidir. Yeni bir fikir, teknoloji, bilimsel yöntem veya kavramsal/kuramsal çerçeve geliştirilmesine yönelik olmalıdır. Uluslararası indekslere kayıtlı dergilerde veya kitaplarda yayımlanma potansiyeli bulunmalıdır. Araştırma konusu çok iyi düşünülmüş, alternatifler göz önüne alınmış olmalıdır. Mevcut bilim ve teknolojideki deneysel yöntemlerdeki eksiklik ve hataları doğru olarak ortaya koyabilmelidir.

10 Seviy e Adı Puan Seviye Açıklama Ġyi 4 Proje önerisi ilgili kriteri iyi derecede karşılamaktadır. Bununla birlikte, önerinin halen iyileştirilme potansiyeli olan bazı noktaları bulunmaktadır. Orta 3 Proje önerisi ilgili kriteri orta derecede karşılamaktadır. Öneride iyileştirmelere gerek bulunmaktadır.

11 Özgün Değer (İyi) Patent alma potansiyeli bulunmaktadır. Öneri mevcut bilim ve teknolojideki ve /veya halen kullanılmakta olan deneysel yöntemlerdeki eksiklik ve hataları doğru olarak ortaya koymaktadır. Ürün, malzeme, teknoloji veya teoride mevcuda göre iyileştirme ve ilerleme sağlanmasına yöneliktir. Diğer hakemli ve indekslerde kayıtlı dergilerde yayımlanabilme veya konferanslarda sunulabilme potansiyeli bulunmaktadır. Bilgi ve teknoloji transferi ile yerel, ulusal veya uluslararası bir soruna çözüm getirilmesine yöneliktir.

12 Seviye Adı Puan Seviye Açıklama İyi Değil 2 Proje önerisi ilgili kriteri yeterli derecede karşılamamaktadır. Öneride önemli eksiklikler bulunmaktadır. Yetersiz 1 Proje önerisi ilgili kriteri karşılamamaktadır. Proje önerisinde ciddi eksiklikler/zayıflıklar söz konusudur.

13 Özgün Değer (İyi Değil / Yetersiz) Yöntem, kuram ve bilgi olarak kayda değer bir yenilik getirmemektedir. Diğer hakemli ve indekslerde kayıtlı dergilerde yayımlanabilme veya konferanslarda sunulabilme potansiyeli zayıftır. Araştırmanın bilimsel tutarlılığı, bütünlüğü ve anlamı açıkça ortaya koyulmamıştır. Araştırmada net bir bilimsel/teknolojik soru ortaya atılmamıştır.

14 Özgün Değer (İyi Değil / Yetersiz) İnceleme/veri toplama/durum saptama/rutin çalışma niteliğindedir. Gerekçede belirtilen yayın/kaynaklarda benzeri çalışmaların sonuçları vardır. Projenin bu duruma ne katkı /ilerleme sağlayacağı belirsizdir. Literatür taraması yapılmamış/ham liste mahiyetinde olup, araştırmanın temel konusunun/amacının önemine işaret etmemektedir.

15 Özgün Değerin Yetersiz Olması Durumu Özgün Değerin >2 olması gerekir. Panel puanı =2 veya <2 ise özgün değeri yetersiz Projenin diğer bölümleri ile ilgili değerlendirme rapora yansıtılmamaktadır.

16 Panel ve proje deneyimlerimizle edindiğimiz tecrübeler ışığında Özgün Değer proje önerisinin en önemli bölümüdür. Projenin özgünlüğünü oluşturan hususlar net açıklanmalıdır. Çalışmanın özgün değeri ortaya konulurken literatür taramasıyla desteklenmelidir. Mevcut çalışmalardan farkı, uluslar arası bilime veya topluma katkısı net olarak ortaya konulmalıdır. Araştırma konusunu incelemek için ortaya atılan hipotezler çok iyi düşünülmüş ve alternatifler göz önüne alınmış olmalıdır.

17 Panel ve proje deneyimlerimizle edindiğimiz tecrübeler ışığında Özgün değer net olarak ortaya konulamamasından ve gerçekçi olmamasından dolayı Bazı proje önerilerinde yaygın etki ve yapılabilirlikten yüksek puan almış olsa bile desteklenmemektedir. Genelde proje önerisi özelde ise Özgün Değer gerçekçi olmalıdır. Bir proje ile bütün sorunların çözülemeyeceği göz önünde bulundurulmalıdır. Ben yazdım panelist anlasın anlayışı olmamalı. Panelistlerin özgün değeri ortaya çıkarmak için uğraş vermeleri beklenilmemelidir. Özgün değer literatür ile desteklenmeli. Panelist literatür taraması yapmaz./yapmamalı.

18 Panel Raporlarından Örnekler projenin ilgili bilim teknoloji alanında mevcut eksiği kapatma yönünde ciddi katkıları olacağı öngörülmüştür araştırma konusu uluslararası araştırmalarda da yoğun ilgi çekmektedir. Güncel bir soruna çözüm aranmaktadır üretim tekniği olarak özgün tasarımlar oluşturulabilir nitelikte bir projedir var olan sistemin yeni modelleme yöntemleriyle iyileştirilmesi hedeflenmektedir

19 Panel Raporlarından Örnekler Ayrıca proje çalışması sonucu çıkacak ürünler uluslar arası saygın dergilerde yayınlanma ve konferanslarda sunulma potansiyeline sahiptir Rekabet gücü oluşturabilecek ulusal kaynaklı bir özgün materyal oluşturulmasına yöneliktir Oldukça önemli bir sağlık problemi olan... Hastalığının patofizyolojisinde araştırılacak olan sorunun çözülmesi alternatif tedavi yaklaşımlarının gelişimine imkan sağlayacaktır yöntemiyle yapılacak olan araştırmada literatürde herhangi bir çalışma yer almamakta olup proje özgün bulunmuştur

20 Özgün Değer (1. Örnek) Uygulanan toprak işleme yöntemi, kültür bitkisinin istekleri ile yörenin iklim koşulları ve toprak özelliklerine bağlı olarak büyük değişiklikler gösterdiğinden, öncelikle her kültür bitkisi için yörenin ekolojik koşullarına uygun toprak işleme yöntemleri saptanmalıdır. Aksi takdirde bir bölgede çok iyi sonuçlar verebilen bir toprak işleme yöntemi, farklı iklim koşulları ve toprak özelliklerine sahip bir bölgede faydalı olamayabileceği gibi, sakıncalı dahi olabilmektedir (Okursoy, 2002). Ülkemizde değişik bölgelerde farklı ürünler için uygun toprak işleme yöntemlerinin belirlemesine yönelik çok sayıda araştırma yapılmasına rağmen, Tokat gibi geniş sulanabilir ovaları (Kazova, Niksar ovası, Erbaa ovası) bulunan bir bölgede bu konuda detaylı bir çalışma bulunmamaktadır. Bölgede, ikinci ürün tarımında buğday hasadından sonra geleneksel toprak işleme yöntemi uygulandığında ekim işlemi 10 ile 15 gün kadar gecikme olmaktadır. İkinci ürün silajlık mısır yetiştiriciliğinde erken ekim yapılmadığı için de gerekli olan toplam sıcaklık değerine ulaşılamamakta ve silaj kalitesi ve verimi düşmektedir. İkinci ürün silajlık mısırın Temmuz un 10 u civarında ekilmesi durumunda toplam sıcaklık (termal sıcaklık) değerinde Temmuz un 25 (bölgede yaklaşık ikinci ürün mısır ekim tarihi) inde ekilmesine göre yaklaşık 300 C lik bir artış sağlanabilir. Bundan dolayı, bölgede bitkinin optimum gelişimi için gerekli olan sıcaklık değerlerini elde etmemize yardımcı olacak toprak işleme yöntemlerinin belirlenmesi ile daha kaliteli ve daha yüksek verimli ikinci ürün silajlık mısır üretilmesine olanak sağlaması çalışmanın özgünlüğünü ortaya koymaktadır. Denemelerde uygun toprak işleme yönteminin belirlenmesinin yanında erkenci mısır çeşitlerinin kullanılmasıyla ikinci ürün silajlık mısır tarımı için geçit bölgelerinde var olan zaman sorununa çözüm bulanabileceği beklenmektedir.

21 Özgün Değer (1. Örnek) Devam Bölgede yapılan ilk çalışma olması nedeni ile projeden elde edilecek sonuçlar bölge çiftçisine ve ekonomisine önemli bir katkı sağlayacaktır. Diğer yandan, farklı disiplinlerden (Tarım Makineleri, Tarla Bitkileri, Bitki Koruma ve Toprak Bilimi) bilim adamları bu çalışmaya katkı verecektir. Bu sebeple bölgede ikinci ürün silajlık mısır yetiştiriciliği için gerekli olan en iyi amenajman yöntemlerinin tüm yönleriyle (makine kullanımı, toprak özellikleri, kültür bitkisinin gelişimi, yabancı ot kontrolü ve ekonomiklik) değerlendirilmesi mümkün olacaktır. Dolayısıyla proje ile Tokat ilinde ikinci ürün silajlık mısır yetiştiriciliğinde yabancı ot kontrolü ve topraktaki bitki besin elementlerinin etkin kullanımı açısından en uygun tarımsal mekanizasyon zinciri ve yöre koşullarına uygun erkenci mısır çeşitleri belirlenmiş olacaktır. En uygun mekanizasyon zincirinin kurulması ile birlikte toprak ve su kaynakların sürdürülebilir bir tarım için bozulmadan korunması ve faydalılıklarının devam ettirilebilmesi sağlanmış olacaktır. Projenin tarla denemeleri Çaylı kasabasında kurulacaktır. Bu kasabada aynı zamanda proje ekibinin de koordinatör ve eğitimci olarak yer aldığı AB Yerel Kalkınma Girişimleri Hibe Programı tarafından desteklenen Çaylı Kasabasında Yem Bitkilerine Dayalı Tarım Sistemleri Uygulanarak Yöre Hayvancılığının Geliştirilmesi ve İnsan Kaynaklarının Değerlendirilmesi konulu proje yürütülmektedir. Araştırmanın hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı bir bölgede çiftçi arazinde yürütülecek olması, tarla denemelerinden elde edilen sonuçların üreticiye benimsetilerek aktarılmasını kolaylaştıracaktır. Projeden elde edilecek pratik sonuçlarla üreticilerin sürdürülebilir ve daha ekonomik bir tarım ve kaliteli silaj üretimi yapabilmeleri sağlanacaktır. Bu yönüyle projenin direk olarak uygulamaya aktarılabilecek nitelikte olması çalışmanın özgün değerini arttırmaktadır. Proje sonuçlarının ileride bölgede yetiştiriciliği yapılabilecek benzer çalışmalara öncülük edeceği ve teorik katkı sağlayacağı da beklenmektedir.

22 Özgün Değer (2. Örnek) Toprak kalitesinin değerlendirilmesi ve izlenmesini sağlayacak güvenilir ve yaygın bir şekilde kullanılabilir değerlendirme yöntem/lerine gereksinim olduğu arazi bozunması ve toprak kalitesi konularında yapılan çalışmalarla açık bir şekilde ortaya konmuştur. Bu çalışmada, toprak kalitesinin değerlendirilmesinde ABD de Tarım Bakanlığına bağlı bir kuruluş olan Doğal Kaynakları Koruma Servisinin (NRCS) geliştirmekte ve kullanmakta olduğu Toprak Amenajmanı Değerlendirme Çerçevesi nin (SMAF) iklim ve ana materyal gibi toprak oluşum faktörleri farklı olan iki bölgemizde kullanılabilirliği test edilecektir. Bu metodun seçilmesinin temel nedenlerinden bir tanesi, yöntemin Toprak Taksonomisini esas alması yani değerlendirmede kullanılan indikatörlerin hesaplamasında kullanılan faktörlerin farklı bölge ve topraklara uyarlanabilir olmasıdır. Metot toprağın dinamik kalitesinin değerlendirilmesi üzerine yoğunlaşmıştır. İklim, topografya, ana materyal gibi temel toprak oluşum faktörlerini yansıtan ve amenajman uygulamalarından etkilenmeyen genetik toprak kalitesinden ziyade şu anki veya geçmişte uygulanan toprak amenajmanı kararlarını yansıtan dinamik toprak kalitesini göstermektedir. Toprak fonksiyonlarının tanımlanması amacıyla seçilen indikatörlerinin skorlanmasında kullanılan çeşitli faktörler, çalışma yapılan alanın özelliklerine göre değiştirilebilmektedir. Organik madde içeriği, toprak tekstürü, yağış, sıcaklık, arazinin eğimi, mineraloji, ayrışma sınıfı, ürün çeşidi, örnekleme zamanı ve kullanılan toprak analiz yöntemi indikatörlerin yorumlanmasında dikkate alınan unsurlardır. Bu projede pilot olarak seçilen çalışma alanlarında bu yöntemin uygulanabilirliğinin test edilmesi bu çerçevenin geliştirilmesine önemli katkılar yapacaktır. Çalışmada kullanılan değerlendirme aracında yer almayan ancak çalışma alanlarında fonksiyonların tanımlanması için gerekli olduğuna inandığımız yarayışlı çinko indikatörünün skorlanıp yorum yapılmasını sağlayacak algoritma SMAF ta belirtilen protokollere uygun olarak proje kapsamında geliştirilmeye çalışılacaktır.

23 Özgün Değer (2. Örnek) Devam Bu projede, iki farklı iklime sahip bölgedeki tarım arazilerinde toprak fonksiyonları için kapasitelerin belirlenmesine olanak sağlayacak minimum veri setleri belirlenecektir. Ayrıca, daha önce toprak veri tabanları iki ayrı TUBITAK projesinde (TOVAG 105O projesi- ve TOVAG 110O024-hızlı destek projesi) çıkarılmış olan çalışma alanlarında, yeni yapılacak bozulmuş ve bozulmamış toprak örneklemeleri ile toprak kalitesinde zamanla meydana gelen olası değişimler belirlenecek ve bu değişimlerin nedenleri irdelenecektir. Arazinin kalitesinin bozunması yönünde bir değişim söz konusu ise gerekli tedbirlerin alınması için zamanında uyarılar yapılacak ve tedbirler belirlenecektir. Eğer kalite daha iyiye gitmiş ise bunun nedenleri araştırılacak ve bölgedeki diğer kullanıcılara bilgilendirmeler ve öneriler yapılacaktır. Ayrıca proje sonuçları, benzer iklim ve toprak özelliklerine sahip diğer bölgelerimizde arazi bozunmasının izlenmesi ve erken uyarı sisteminin geliştirilmesinde kullanılabilecektir. Toprak kalitesi ile ilgili çalışmalar bütün dünyada özellikle son 10 yılda oldukça artmış durumdadır. Çalışmalar genelde toprak kalitesinin belirlenmesinde kullanılacak yöntemin belirlenmesi ve geliştirilen yöntemlerin farklı arazilerde test edilmesi üzerinde yoğunlaşılacaktır. Çalışmaların çoğunluğu daha küçük ölçekteki arazilerde yapılmıştır. Bu proje kapsamında, toprak oluşumu açısından birbirlerinden farklı olan iki ayrı bölgede yer alan ve çeşitli amenajmanların uygulandığı geniş tarım arazilerinde (toplam arazi yaklaşık ha) çalışmalar yapılacaktır. Bu bize hem iklim ve ana materyal gibi farklı genetik hem de yetiştiricilikte kullanılan yöntemlerin farklılığından dolayı farklı amenajmanlar altında yöntemin toprak kalitesinin belirlenmesinde kullanımını sağlayacaktır. Bu yönüyle proje sonuçları, bu yöntemin ülkemiz koşullarında (özellikle çalışma alanları ile benzer koşullara sahip bölgelerde) kullanılabilirliğinin test edilmesine ve algoritmaların geliştirilmesi ve adaptasyonuna da olanak sağlayacaktır.

24 Özgün Değer (2. Örnek) Devam Yabancı otlar çevresel parametredeki değişikliklere anında yanıt verdiklerinden (Booth ve ark., 2003), yabancı ot popülasyonları takip edilerek bir bölgede tarımsal uygulamalarda meydana gelen değişmelerin çok kısa sürede fark edilmesi ve takibi mümkündür. Bu yüzden de yabancı ot topluluklarının yapısında meydana gelen değişikliklerin takip edilmesi yabancı otların idaresi yanında, toprak kalitesini göstermeleri yönüyle önemlidir. Bu nedenle, proje sonuçlarının gerek yabancı ot bilimine gerekse de toprak kalitesinin validasyonu açısından toprak bilimine teorik katkı sağlama potansiyeli bulunmaktadır. Konu ile ilgili literatüre veri sağlama yeteneği oldukça fazla olan bu çalışma sonuçları, Geoderma, Catena, Soil Science Society of America, Soil Science, Land Use and Management, Land Degredation and Development gibi Science Citation Index e giren birçok dergide rahatlıkla yayınlanabilecektir.

25 Özgün Değer (2. Örnek) - Panel Raporu Toprakların üretkenlikleri ve verimlilikleri ile bunların sürdürülebilirlikleri ve değişimi üzerine toprakların kimyasal, fiziksel ve biyolojik özelliklerinin yanı sıra tarımsal amenajman uygulamaları gibi birçok faktör etkili olmaktadır. Toprakların fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin tümünün birleşik etki ve katkılarının dikkate alınmasıyla hesaplanan toprak kalitesi değerleri, toprakların üretkenliklerinin ve verimliliklerinin ortaya konulmasında, sürdürülebilirliğinin izlenmesinde ve amenajman uygulamalarının etkilerinin bütüncül bir yaklaşımla değerlendirilmesinde daha gerçekçi ve pratik bir kolaylık sağlamaktadır. Günümüzde toprakların sürdürülebilir kullanımı için toprak kalitesi minimum veri setlerinin belirlenmesi bir zorunluluk halini almıştır. Önerilen proje kapsamında; çalışma alanlarının seçimi ve söz konusu alanlara özgü karşılaştırılabilir nitelikte geçmiş bazı verilerin varlığı nitelikli bir değerlendirme yapabilmenin önünü açmakta ve yeni skorlama eğrilerinin (yarayışlı Zn için) geliştirilecek olması ve toprak kalitesi ile yabancı ot tür ve yoğunlukları arasındaki ilişkinin incelenecek olması çalışmayı özgün kılmaktadır. Çalışmanın, konu alınan bölgeler ve benzer özelliklerdeki farklı bölgelerde de toprakların değerlendirilmesinde mevcut uygulamalara göre iyileştirme sağlayacağı açıktır. Proje önerisinde çalışma konusunun mevcut bilimdeki yeri açıkça ortaya konmuş olup sonuçların indeksli dergilerde yayınlanma ve ulusal ve uluslar arası toplantılarda sunulma potansiyeli yüksektir.

26 Yaygın Etki / Katma Değer Projenin gerçekleştirilmesi sonucunda, Ulusal ekonomiye ve bilimsel birikime katkısı, Toplumun sorunlarına çözüm üretme potansiyeli, Sonuçlarından kimlerin ne şekilde yararlanabileceği, Evrensel veya yerel düzeyde olma özelliği, Uluslararası alanda Türkiye nin öncü konuma gelmesine katkısı, Ülkenin bilimsel ve teknolojik araştırma gücüne, bilim insanı yetiştirilmesi ve yeni projeler üretme potansiyeli yeterince açıklanmalıdır.

27 Yaygın Etki / Katma Değer

28 Yaygın Etki (Çok İyi) Evrensel veya yerel düzeyde olma özelliğine sahiptir. Farklı bilimsel ve teknolojik alanlarda kullanılabilme özelliğine sahiptir. Yeni projelerin üretilmesine temel oluşturabilme özelliğine sahiptir. Toplumun sorunlarına çözüm üretebilecek niteliktedir. Proje konusu, alanındaki BTYK, DPT veya TÜB İTAK tarafından belirlenen ülke öncelikleri arasındadır. Toplumun kullanılmayan kaynaklarının kullanılmasını sağlamaya yöneliktir. Uluslararası alanda Türkiye nin öncü konuma gelmesine katkı sağlayabilecek niteliktedir. Uluslararası, Ulusal kaynaklardan veya endüstriden destek almıştır.

29 Yaygın Etki (Çok İyi) Ülkenin sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlama potansiyeli vardır. Yurtdışı bağımlılığı gideren yeni bir ürün veya model geliştirme potansiyeli vardır. Ülkenin bilimsel ve teknolojik araştırma gücüne, bilim insanı yetiştirilmesi ve yeni yetenekler kazanılmasına katkı sağlama potansiyeli oldukça yüksektir. Ülkenin risklerinin ve avantajlarının belirlenmesine yöneliktir. Sonuçların ticarileştirilme potansiyeli yüksektir. Proje disiplinler arası ve grup çalışmalarını içermektedir. Proje uygulayıcı kurum/kuruluşlarla işbirliği içinde hazırlanmıştır.

30 Yaygın Etki (İyi) Tek bir bilimsel veya teknolojik alanda kullanılabilme sahiptir. özelliğine Yeni proje üretebilme özelliği sınırlıdır. Bir ulusal kaynaktan veya endüstriyel kuruluştan sınırlı destek almıştır. Bölgesel ekonomiye kısmi katkı sağlama potansiyeli bulunmaktadır.

31 Yaygın Etki (İyi Değil / Yetersiz) Bilim ve teknolojiye katkı sağlama potansiyeli zayıftır. Proje konusu, alanındaki ülke öncelikleri arasında değildir. Tescil edilecek çıktılar elde etme potansiyeli oldukça zayıftır. Diğer hakemli ve indekslerde kayıtlı dergilerde yayımlanabilme veya konferanslarda sunulabilme potansiyeli oldukça zayıftır.

32 Yaygın Etki / Katma Değer (1. Örnek)

33 Yaygın Etki / Katma Değer (1. Örnek) Devam

34 Yaygın Etki / Katma Değer (1. Örnek) Devam

35

36 Yaygın Etki / Katma Değer (2. Örnek)

37 Yaygın Etki / Katma Değer (2. Örnek) Devam

38 Yaygın Etki / Katma Değer (2. Örnek) Devam

39 Yaygın Etki / Katma Değer (2. Örnek) Devam

40 PROJE ÇIKTILARININ PAYLAŞIMI VE YAYILIMI Proje faaliyetleri boyunca elde edilecek çıktıların ve ulaşılacak sonuçların ilgili paydaşlar ve potansiyel kullanıcılara ulaştırılması ve yayılmasına yönelik yapılacak toplantı, çalıştay, eğitim, web sitesi, vb. ne tür faaliyetler yapılacağı aşağıdaki tabloda belirtilmelidir. PROJE ÇIKTILARININ PAYLAŞIMI VE YAYILIMI TABLOSU (*) (*) Tablodaki satırlar gerektiği kadar genişletilebilir ve çoğaltılabilir Faaliyet Türü (Toplantı, Çalıştay, Eğitim, Web sayfası vb.) Paydaş / Potansiyel Kullanıcılar Faaliyetin Zamanı ve Süresi

41 SORU & CEVAP

42 TEŞEKKÜR EDERİM Prof. Dr. Salih AYDEMİR Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü, OsmanbeyYerleşkesi, Şanlıurfa /

Fikirden Projeye III

Fikirden Projeye III Fikirden Projeye III Proje içeriği Amaç ve hedefler Özgün değer Yaygın etki Proje Yönetimi Ana Hatlar 22 Araştırılabilir YAPILABİLİRLİK Uygulama veya kuramsal açıdan faydalı YAYGIN ETKİ İlgi çekici, merak

Detaylı

Projemi yazıyorum-atatürk Üniversitesi Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Amaç, özgün değer ve yaygın etki Fikirden Projeye

Projemi yazıyorum-atatürk Üniversitesi Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Amaç, özgün değer ve yaygın etki Fikirden Projeye Projemi yazıyorum-atatürk Üniversitesi Prof. Dr. Akgün ALSARAN Amaç, özgün değer ve yaygın etki Fikirden Projeye İçerik Proje içeriği Değerlendirme ölçütler Amaç ve hedef Özgün değer Yaygın etki 2 Proje

Detaylı

Bilimsel İletişim. Tez gerekçesi Bilimsel proje önerisi

Bilimsel İletişim. Tez gerekçesi Bilimsel proje önerisi Bilimsel İletişim Tez gerekçesi Bilimsel proje önerisi Bilimsel iletişim Makale Tez Tez gerekçesi Bilimsel proje önerisi Tez veya proje nedir? Bir sorusu olan, belli bir amaç ve hedef dahilinde, belli

Detaylı

TÜBİTAK PROJE ÖNERİSİ BİLİMSEL DEĞERLENDİRME FORMU VE BİLGİ NOTU (POBDF-01)

TÜBİTAK PROJE ÖNERİSİ BİLİMSEL DEĞERLENDİRME FORMU VE BİLGİ NOTU (POBDF-01) TÜBİTAK PROJE ÖNERİSİ BİLİMSEL DEĞERLENDİRME FORMU VE BİLGİ NOTU (POBDF-01) Bu form, proje önerilerinin (1) özgün değer, (2) yapılabilirlik ve (3) yaygın etki boyutlarında bilimsel değerlendirilmesi amacıyla

Detaylı

Ek1 KOCAELĐ ÜNĐVERSĐTESĐ BĐLĐMSEL ARAŞTIRMALAR PROJE ÖNERĐSĐ HAKEM/ÖDAK/KOMĐSYON DEĞERLENDĐRME FORMU 1- PROJENĐN ÖZGÜN DEĞERĐ

Ek1 KOCAELĐ ÜNĐVERSĐTESĐ BĐLĐMSEL ARAŞTIRMALAR PROJE ÖNERĐSĐ HAKEM/ÖDAK/KOMĐSYON DEĞERLENDĐRME FORMU 1- PROJENĐN ÖZGÜN DEĞERĐ Ek1 KOCAELĐ ÜNĐVERSĐTESĐ BĐLĐMSEL ARAŞTIRMALAR PROJE ÖNERĐSĐ HAKEM/ÖDAK/KOMĐSYON DEĞERLENDĐRME FORMU PROJE NO: PROJE BAŞLIĞI: PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ: 1- PROJENĐN ÖZGÜN DEĞERĐ ÇOK Yeni bir teknoloji, yeni bir

Detaylı

TÜBĠTAK 1001-BĠLĠMSEL VE TEKNOLOJĠK ARAġTIRMA PROJE ÖNERĠSĠ DEĞERLENDĠRME FORMU VE BĠLGĠ NOTU

TÜBĠTAK 1001-BĠLĠMSEL VE TEKNOLOJĠK ARAġTIRMA PROJE ÖNERĠSĠ DEĞERLENDĠRME FORMU VE BĠLGĠ NOTU TÜBĠTAK 1001-BĠLĠMSEL VE TEKNOLOJĠK ARAġTIRMA PROJE ÖNERĠSĠ DEĞERLENDĠRME FORMU VE BĠLGĠ NOTU Bu form, proje önerilerinin (1) özgün değer, (2) yaygın etki ve (3) yapılabilirlik boyutlarında bilimsel değerlendirilmesi

Detaylı

Değerlendirme Sistemi ve Kriterler ARAŞTIRMA DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI (ARDEB)

Değerlendirme Sistemi ve Kriterler ARAŞTIRMA DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI (ARDEB) Değerlendirme Sistemi ve Kriterler ARAŞTIRMA DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI (ARDEB) Puanlama seviyesi sayısı 5 e çıkartıldı Her seviyenin tanımı ve her boyutun açıklaması bulunmaktadır. 5 Çok İyi (A) 4

Detaylı

Özgün Değer ve Yaygın Etki. Hasan Seçen

Özgün Değer ve Yaygın Etki. Hasan Seçen Özgün Değer ve Yaygın Etki Hasan Seçen Bilim Varolan anlayışlarımızdan yola çıkarak doğayı anlamak veya daha iyi anlamak için yaptığımız sistemli faaliyetlerin adıdır. 2 Bir bilimsel araştırmada Amerika

Detaylı

Proje Hazırlama. Prof. Dr. Hasan Efeoğlu. Mühendislik Fakültesi E&E Müh. Bölümü

Proje Hazırlama. Prof. Dr. Hasan Efeoğlu. Mühendislik Fakültesi E&E Müh. Bölümü Proje Hazırlama Prof. Dr. Hasan Efeoğlu Mühendislik Fakültesi E&E Müh. Bölümü Hayat Sürecinde Kısa Orta ve Uzun Vadede planlanan bir yatırım-araştırma-geliştirme organizasyonları veya endüstriyel veya

Detaylı

Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Proje Değerlendirme Kriterleri ve Puanlama

Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Proje Değerlendirme Kriterleri ve Puanlama Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Proje Değerlendirme Kriterleri ve Puanlama Puanlama Seviyeleri 5 Çok İyi (A) Proje önerisi ilgili kriteri tüm boyutlarıyla karşılamaktadır. Eksiklik yok

Detaylı

TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini. Bilgilendirme Toplantısı. Doç.Dr. D Bülent MERTOĞLU Doç.Dr. Zehra Semra CAN

TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini. Bilgilendirme Toplantısı. Doç.Dr. D Bülent MERTOĞLU Doç.Dr. Zehra Semra CAN TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini i Destekleme Programı (1001) Bilgilendirme Toplantısı Doç.Dr. D Bülent MERTOĞLU Doç.Dr. Zehra Semra CAN Türkiye Bilim, Teknoloji ve Yenilik Sistemi

Detaylı

Proje Hazırlama. Proje Kriterleri. Ne Çeşit Proje? Proje Kavramı... Prof. Dr. Hasan Efeoğlu

Proje Hazırlama. Proje Kriterleri. Ne Çeşit Proje? Proje Kavramı... Prof. Dr. Hasan Efeoğlu PROJE Proje Hazırlama Kısa Orta ve Uzun Prof. Dr. Hasan Efeoğlu Mühendislik Fakültesi E&E Müh. Bölümü Vadede planlanan bir Yatırım-Araştırma-Geliştirme Endüstriyel veya Bilimsel manada AR-GE faaliyetleri

Detaylı

Proje Hazırlama. Prof. Dr. Hasan Efeoğlu. Mühendislik Fakültesi E&E Müh. Bölümü

Proje Hazırlama. Prof. Dr. Hasan Efeoğlu. Mühendislik Fakültesi E&E Müh. Bölümü Proje Hazırlama Prof. Dr. Hasan Efeoğlu Mühendislik Fakültesi E&E Müh. Bölümü PROJE Kısa Orta ve Uzun vadede planlanaması olan Bilimsel / Endüstriyel manada AR-GE (Araştırma-Geliştirme ) faaliyetleri birer

Detaylı

Doç. Dr. M. Necati DEMİR ARDEB Başkanı (V.) Mart 2012

Doç. Dr. M. Necati DEMİR ARDEB Başkanı (V.) Mart 2012 Proje Hazırlarken Dikkat Edilecek Noktalar Doç. Dr. M. Necati DEMİR ARDEB Başkanı (V.) Mart 2012 Giriş "Şans ancak hazırlanmış fikirlere güler." Louis Pasteur 2 Araştırma Projesi Başlangıcı ve sonu belirli

Detaylı

Araştırma Konusunun Seçimi: Problem Tespiti ve Hipotez Kurma

Araştırma Konusunun Seçimi: Problem Tespiti ve Hipotez Kurma Araştırma Konusunun Seçimi: Problem Tespiti ve Hipotez Kurma Kapsam Bilimsel araştırma fikri Problem tespiti Hipotez nedir? Nereden başlamalıyım? Problem Tespit i nedir? TDK: 1. Bir şeyi sağlam bir biçimde

Detaylı

TÜBİTAK Destekleri ve Proje Hazırlığı Bilgilendirme Toplantısı 23 Ağustos 2013. BÜ Rektörlük Konferans Salonu Teknoloji Transfer Ofisi

TÜBİTAK Destekleri ve Proje Hazırlığı Bilgilendirme Toplantısı 23 Ağustos 2013. BÜ Rektörlük Konferans Salonu Teknoloji Transfer Ofisi TÜBİTAK Destekleri ve Proje Hazırlığı Bilgilendirme Toplantısı 23 Ağustos 2013 BÜ Rektörlük Konferans Salonu Teknoloji Transfer Ofisi Gündem GÜNDEM: 14:00 14:10 Giriş Lale Akarun 14:10 14:30 Destekler

Detaylı

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ (1902B) BAŞLANGIÇ PROGRAMI PROJESİ BAŞVURU SUNUMU

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ (1902B) BAŞLANGIÇ PROGRAMI PROJESİ BAŞVURU SUNUMU T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ (1902B) BAŞLANGIÇ PROGRAMI PROJESİ BAŞVURU SUNUMU 1. BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ ÖNERİ ÖZETİ VE ANAHTAR KELİMELER: (Projenin literatürdeki yeri, özgün değeri, amacı, yöntem,

Detaylı

Proje Hazırlarken Dikkat Edilecek Noktalar Doç. Dr. M. Necati DEMİR ARDEB Başkan V.

Proje Hazırlarken Dikkat Edilecek Noktalar Doç. Dr. M. Necati DEMİR ARDEB Başkan V. Proje Hazırlarken Dikkat Edilecek Noktalar Doç. Dr. M. Necati DEMİR ARDEB Başkan V. Kasım 2011 Giriş "Şans ancak hazırlanmış fikirlere güler." Louis Pasteur 2 Araştırma Projesi Başlangıcı ve sonu belirli

Detaylı

Mühendislik Fakültelerinde Araştırma Süreçlerinin Teknoloji Transferi Ekosistemine Katkıları

Mühendislik Fakültelerinde Araştırma Süreçlerinin Teknoloji Transferi Ekosistemine Katkıları Mühendislik Fakültelerinde Araştırma Süreçlerinin Teknoloji Transferi Ekosistemine Katkıları Mühendislik Fakültelerinin Araştırma ve Teknoloji Transferi Ekosistemine Katkılarının Değerlendirilmesi Paneli

Detaylı

Proje Hazırlarken Dikkat Edilecek Noktalar Doç. Dr. M. Necati DEMİR ARDEB Başkan V.

Proje Hazırlarken Dikkat Edilecek Noktalar Doç. Dr. M. Necati DEMİR ARDEB Başkan V. Proje Hazırlarken Dikkat Edilecek Noktalar Doç. Dr. M. Necati DEMİR ARDEB Başkan V. Ocak 2012 Giriş "Şans ancak hazırlanmış fikirlere güler." Louis Pasteur 2 Araştırma Projesi Başlangıcı ve sonu belirli

Detaylı

1001 BĠLĠMSEL VE TEKNOLOJĠK ARAġTIRMA PROJELERĠNĠ DESTEKLEME PROGRAMI

1001 BĠLĠMSEL VE TEKNOLOJĠK ARAġTIRMA PROJELERĠNĠ DESTEKLEME PROGRAMI 1001 BĠLĠMSEL VE TEKNOLOJĠK ARAġTIRMA PROJELERĠNĠ DESTEKLEME PROGRAMI BaĢvurunun bilimsel değerlendirmeye alınabilmesi için, Arial 9 yazı tipinde hazırlanması ve toplamda 20 sayfayı geçmemesi gerekmektedir.

Detaylı

TUBITAK Panelleri, İşleyiş Süreci ve Puanlama Sistemi. Prof. Dr. Mehmet ERTUĞRUL

TUBITAK Panelleri, İşleyiş Süreci ve Puanlama Sistemi. Prof. Dr. Mehmet ERTUĞRUL TUBITAK Panelleri, İşleyiş Süreci ve Puanlama Sistemi Prof. Dr. Mehmet ERTUĞRUL Değerlendirme Süreci Sunulan proje önce Araştırma Destek Programlar Başkalığı (ARDEP) tarafından incelenir ve sisteme geçici

Detaylı

Ulusal Akademik Ar-Ge Destekleri

Ulusal Akademik Ar-Ge Destekleri Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar-Ge Destekleri Banu GÖKÇAY TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı Sağlık Bilimleri Araştırma Destek Grubu SB Ar-Ge Toplantısı,

Detaylı

T.C. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ (BAP) ÖNERİ FORMU (Tasarım/Bitirme Projelerine Uygulamak İçin Düzenlenmiş Versiyonu)

T.C. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ (BAP) ÖNERİ FORMU (Tasarım/Bitirme Projelerine Uygulamak İçin Düzenlenmiş Versiyonu) 1. GENEL BİLGİLER 1.1 Projenin adı ve türü Projenin adı: T.C. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ (BAP) ÖNERİ FORMU (Tasarım/Bitirme Projelerine Uygulamak İçin Düzenlenmiş Versiyonu)

Detaylı

Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Destek Grubu (SOBAG) 26 Aralık 2014 İstanbul Üniversitesi

Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Destek Grubu (SOBAG) 26 Aralık 2014 İstanbul Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Destek Grubu (SOBAG) 26 Aralık 2014 İstanbul Üniversitesi Sunum Planı Genel Tanıtım Destek Programlarımız Başvuru Değerlendirme Süreci Proje Başvurusunda Dikkat Edilecek

Detaylı

Form 1a: T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ BAŞVURU FORMU PROJENİN NUMARASI KABUL TARİHİ ONAYLANAN BÜTÇE

Form 1a: T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ BAŞVURU FORMU PROJENİN NUMARASI KABUL TARİHİ ONAYLANAN BÜTÇE Form 1a: T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ BAŞVURU FORMU PROJENİN NUMARASI KABUL TARİHİ ONAYLANAN BÜTÇE PROJENİN ADI PROJE YÖNETİCİSİNİN Unvanı Adı ve Soyadı Fakültesi/Yüksekokulu,

Detaylı

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ (1902) KARİYER PROGRAMI PROJESİ BAŞVURU FORMU. Etik Kurul İzin Belgesi Var, ekte sunuldu Gerekli değil

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ (1902) KARİYER PROGRAMI PROJESİ BAŞVURU FORMU. Etik Kurul İzin Belgesi Var, ekte sunuldu Gerekli değil T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ (1902) KARİYER PROGRAMI PROJESİ BAŞVURU FORMU Proje No: (Proje Yönetimi Ofisi tarafından verilir) Proje Başlığı Proje Alanı Sağlık Bilimleri Fen ve Mühendislik Bilimleri

Detaylı

GAP BÖLGESİ NDE TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİDE ENTEGRE KAYNAK VERİMLİLİĞİ PROJESİ

GAP BÖLGESİ NDE TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİDE ENTEGRE KAYNAK VERİMLİLİĞİ PROJESİ GAP BÖLGESİ NDE TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİDE ENTEGRE KAYNAK VERİMLİLİĞİ PROJESİ PROJENİN GEREKÇESİ VE AMACI Tarım sektörü Türkiye nin Gayri Safi Katma Değerinin yaklaşık %9 unu oluştururken, bu oran

Detaylı

2011 Yılı Teklif Çağrısı Proje Eğitim Toplantısı Program Amaç ve Öncelikleri, Uygunluk Kriterleri, Başvuru ve Değerlendirme Süreci

2011 Yılı Teklif Çağrısı Proje Eğitim Toplantısı Program Amaç ve Öncelikleri, Uygunluk Kriterleri, Başvuru ve Değerlendirme Süreci 2011 Yılı Teklif Çağrısı Proje Eğitim Toplantısı Program Amaç ve Öncelikleri, Uygunluk Kriterleri, Başvuru ve Değerlendirme Süreci 3 Ağustos 2011 ANKARA Gündem 2011 Teklif Çağrısı Kapsamı Mali Destek Programları

Detaylı

Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri

Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri 13 Mart 2014 Perşembe Ar-Ge Harcamalarının GSYİH ya Oranı Hızla Artmaktadır* *TÜİK (Aralık, 2013) 1 23. BTYK Kararı:

Detaylı

Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri

Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri Gökçe BİRBİÇER TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı Eğitim, Tanıtım ve Program Değerlendirme Müdürlüğü

Detaylı

TÜBİTAK-Akademik Ar-Ge Destek Programları Bilgilendirme ve Eğitim Toplantısı Proje Yazılması-2

TÜBİTAK-Akademik Ar-Ge Destek Programları Bilgilendirme ve Eğitim Toplantısı Proje Yazılması-2 TÜBİTAK-Akademik Ar-Ge Destek Programları Bilgilendirme ve Eğitim Toplantısı Proje Yazılması-2 Proje Yazılması. PROJE BAŞLIĞI Başlık projeyi yansıtmalı, anlaşılır ve kısa olmalıdır ÖZET ve ANAHTAR KELİMELER

Detaylı

MUH312-İnovasyon ve Proje Yönetimi

MUH312-İnovasyon ve Proje Yönetimi 1. PROJE ÖZETİ Proje başlığı, özeti ve anahtar kelimeler Türkçe ve İngilizce yazılmalıdır. Proje özetleri birer sayfayı geçmemelidir. Özet (summary) projenin soyut bir tanıtımı değil, ana hatları ile önerilen

Detaylı

Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri

Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri Mahmut ÖZER Bilimsel Programlar Uzmanı TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı Sağlık Bilimleri Araştırma

Detaylı

Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi TARIMSAL FAALİYETİN ÇEVRE ÜZERİNE ETKİSİ Toprak işleme (Organik madde miktarında azalma) Sulama (Taban suyu yükselmesi

Detaylı

(PROJE BAŞLIĞI - TÜRKÇE) (PROJE ADI KISALTMASI-AKRONİM) Proje Yürütücüsü: (Proje Yürütücüsü Ünvan ve Adı, Kurumu) Yardımcı Araştırmacı I-II:

(PROJE BAŞLIĞI - TÜRKÇE) (PROJE ADI KISALTMASI-AKRONİM) Proje Yürütücüsü: (Proje Yürütücüsü Ünvan ve Adı, Kurumu) Yardımcı Araştırmacı I-II: 1001 BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA PROJELERİNİ DESTEKLEME PROGRAMI ARAŞTIRMA PROJESİ ÖNERİSİ KAPAK SAYFASI (PROJE BAŞLIĞI - TÜRKÇE) (PROJE BAŞLIĞI - İNGİLİZCE) (PROJE ADI KISALTMASI-AKRONİM) Proje Yürütücüsü:

Detaylı

ISSAI UYGULAMA GİRİŞİMİ 3i Programı

ISSAI UYGULAMA GİRİŞİMİ 3i Programı ISSAI UYGULAMA GİRİŞİMİ 3i Programı 3i Programme Taahhütname ARKA PLAN BİLGİSİ Temel denetim alanları olan mali denetim, uygunluk denetimi ve performans denetimini kapsayan kapsamlı bir standart seti (Uluslararası

Detaylı

Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar

Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar UNIDO EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar Ferda Ulutaş, Emrah Alkaya Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Ankara, 20 Mayıs 2009 KAPSAM

Detaylı

BİLİM VE TOPLUM PROJE ÖNERİSİ DEĞERLENDİRME FORMU VE BİLGİ NOTU

BİLİM VE TOPLUM PROJE ÖNERİSİ DEĞERLENDİRME FORMU VE BİLGİ NOTU BİLİM VE TOPLUM PROJE ÖNERİSİ DEĞERLENDİRME FORMU VE BİLGİ NOTU Bu form, kamu kurumları, üniversiteler ya da TÜBİTAK tarafından, öğrencilerde ve toplumda bilimsel konulara ilişkin olumlu tutum geliştirilmesi

Detaylı

Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri

Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri Ar-Ge Harcamalarının GSYİH ya Oranı Hızla Artmaktadır* *TÜİK (Aralık, 2014) 23. BTYK Kararı: 2011/101 Ulusal Yenilik

Detaylı

YÖNTEM ve YAPILABĠLĠRLĠK

YÖNTEM ve YAPILABĠLĠRLĠK YÖNTEM ve YAPILABĠLĠRLĠK YAPILABİLİRLİK Yönetim Düzeni (İş Paketleri;Görev Dağılımları ve Süreleri) Ekipman/ortam yönünden YÖNTEM YÖNTEM Seçilecek yöntemler ve kullanılacak materyal araştırmanın tasarımı/yaklaşımları

Detaylı

PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ

PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ KARAMAN ELMA PANELİ PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ 25 NİSAN 2016 Hazırlayanlar Uzman İsmail ARAS Uzman Hakan ANAÇ Araştırma, Etüt ve Planlama Birimi GİRİŞ Dünyanın en büyük elma üreticilerinden olan ülkemiz ve

Detaylı

AR-GE ANKETİ ANALİZ RAPORU

AR-GE ANKETİ ANALİZ RAPORU AR-GE ANKETİ ANALİZ RAPORU Eylül 2006 İÇİNDEKİLER Önsöz...3 TÜBİTAK Ar-Ge Anketi Soruları Analizi...4 1. Genel Bilgiler İle İlgili Sorular...4 2. Proje Sunum ve Destekler İle İlgili Sorular...12 3. Üniversite

Detaylı

Sosyal Bilimler Alanında TÜBİTAK Projeleri ve Önemli Hususlar. Prof. Dr. Yüksel SAYAN Ege Üniversitesi - İzmir

Sosyal Bilimler Alanında TÜBİTAK Projeleri ve Önemli Hususlar. Prof. Dr. Yüksel SAYAN Ege Üniversitesi - İzmir Sosyal Bilimler Alanında TÜBİTAK Projeleri ve Önemli Hususlar Prof. Dr. Yüksel SAYAN Ege Üniversitesi - İzmir Sunum Planı Genel Tanıtım Süreçlerimiz Sosyal Bilimlerde Ar-Ge Bilimsel Değerlendirme Kriterleri

Detaylı

Ulusal Akademik Araştırma Destekleri

Ulusal Akademik Araştırma Destekleri Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Araştırma Destekleri Dr. Ebru GÖNCÜOĞLU TÜBİTAK Tarım, Ormancılık ve Veterinerlik Araştırma Destek Grubu Bilimsel Programlar Uzmanı Kayseri,

Detaylı

SANGEM nedir ve nasıl bir oluşumdur?

SANGEM nedir ve nasıl bir oluşumdur? SANGEM nedir ve nasıl bir oluşumdur? Kısa adı SANGEM olan Sanayi Geliştirme Merkezi, Eskişehir Sanayi Odası (ESO) nın öncülüğünde Eskişehir sanayine rekabet üstünlüğü kazandırmak, yenilikçi sanayi modeli

Detaylı

SAĞLIK ALANI AR-GE FAALİYETLERİ ÇALIŞTAYI 7-8 Mayıs 2015

SAĞLIK ALANI AR-GE FAALİYETLERİ ÇALIŞTAYI 7-8 Mayıs 2015 T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu SAĞLIK ALANI AR-GE FAALİYETLERİ ÇALIŞTAYI 7-8 Mayıs 2015 Sibel YALAZA Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Daire Başkanlığı Kurumsal Yapılanma Başkanlığımız,

Detaylı

1003 TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı

1003 TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı 1000 1001 1002 1003 TÜBİTAK 1004 Araştırma Destek Programları Başkanlığı 1005 1007 2500 1037 3501 1071 Sunum İçeriği 1 Temel Stratejiler 2 3 4 Destek Programları İstatistikler Yenilikler 5 Arayüzler 2

Detaylı

ULUSLARARASI BİLİMSEL ARAŞTIRMA İŞBİRLİĞİ PROJESİ (UBAIP) PROJE BAŞVURU FORMU

ULUSLARARASI BİLİMSEL ARAŞTIRMA İŞBİRLİĞİ PROJESİ (UBAIP) PROJE BAŞVURU FORMU ULUSLARARASI BİLİMSEL ARAŞTIRMA İŞBİRLİĞİ PROJESİ (UBAIP) PROJE BAŞVURU FORMU Projenin Başlığı Proje Yürütücüsü Birim/Bölüm/ABD ( 1 ) Araştırmacı(lar) Proje Türü Proje Grubu Fen ve Mühendislik Bilimleri

Detaylı

Proje Hazırlarken Dikkat Edilecek Noktalar

Proje Hazırlarken Dikkat Edilecek Noktalar Proje Hazırlarken Dikkat Edilecek Noktalar Değerlendirme Kriterleri* TÜBİTAK Araştırma Hızlı Destek Başlangıç Ar Ge (1001, 1002, 3001) Kariyer (3501) ÖncelikliAlanlar (1003) Ulusal Yeni Fikirler (1005)

Detaylı

GAZİOSMANPAŞA TAKSİM EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJE ÖNERGESİ BAŞVURU FORMU (FORM-1)

GAZİOSMANPAŞA TAKSİM EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJE ÖNERGESİ BAŞVURU FORMU (FORM-1) Dokümanın Kodu :YÖN.FR.106 Yayın Tarihi : 18.02.2015 Revizyon Tarihi : - Revizyon No : 00 Sayfa 1 / 7 Proje Yöneticisi : EPK tarafından doldurulacaktır. Bölüm : Proje No : 1. GENEL BİLGİLER Bilimsel Araştırma

Detaylı

TÜBİTAK ARDEB SOBAG DENEYİM PAYLAŞIMI. Prof. Dr. Tülin GENÇÖZ ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ. 23 Mayıs 2018

TÜBİTAK ARDEB SOBAG DENEYİM PAYLAŞIMI. Prof. Dr. Tülin GENÇÖZ ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ. 23 Mayıs 2018 TÜBİTAK ARDEB SOBAG DENEYİM PAYLAŞIMI Prof. Dr. Tülin GENÇÖZ ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 23 Mayıs 2018 SUNUM ÖZETİ DÖNEMSEL BAŞVURU PROGRAMLARI 1001 1005 3501 SÜREKLİ BAŞVURUYA AÇIK PROGRAMLAR 1002 3001

Detaylı

Panel Süreci ARAŞTIRMA DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI (ARDEB)

Panel Süreci ARAŞTIRMA DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI (ARDEB) Panel Süreci ARAŞTIRMA DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI (ARDEB) Panel Nedir? Panel: Proje önerilerinin değerlendirilmesi amacıyla, proje konularında uzman kişilerden oluşturulan kuruldur. 2 Panel - Panelist

Detaylı

ENAR PROJE DEĞERLENDİRME FORMU

ENAR PROJE DEĞERLENDİRME FORMU T.C. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ENAR PROJE DEĞERLENDİRME FORMU Proje Yürütücüsü Adı Soyadı veya Firma Adı : Proje Konu Başlığı : Proje Kodu : Değerlendirenin

Detaylı

TUBİTAK DESTEKLER NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI

TUBİTAK DESTEKLER NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI TUBİTAK DESTEKLER NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI TUBİTAK DESTEKLERİ 1501- SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI Amaç: Sanayi kuruluşlarının Ar-Ge Projelerine %60 a varan oranlarda hibe(geri ödemesiz)

Detaylı

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ ULUBORLU S.KARASOY MESLEK YÜKSEKOKULU PROJE TEKLİF VE DEĞERLENDİRME FORMU. Proje Bilgileri

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ ULUBORLU S.KARASOY MESLEK YÜKSEKOKULU PROJE TEKLİF VE DEĞERLENDİRME FORMU. Proje Bilgileri T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ ULUBORLU S.KARASOY MESLEK YÜKSEKOKULU PROJE TEKLİF VE DEĞERLENDİRME FORMU Tarih:../../20.. Proje No: (Boş Bırakınız) Proje Bilgileri Proje Başlığı: Proje Süresi: (1-8ay)

Detaylı

TÜBİTAK PROJE DESTEKLERİ

TÜBİTAK PROJE DESTEKLERİ TÜBİTAK PROJE DESTEKLERİ Ulusal fon mekanizmalarının ana kaynağı TÜBİTAK destekleridir. TÜBİTAK destek leri 4 ana grupta özetlenebilir: (1) Sanayi Ar-Ge Proje Destekleri (2) Akademik Ar-Ge Destekleri,

Detaylı

Proje Hazırlama Eğitimi (1)

Proje Hazırlama Eğitimi (1) Proje Hazırlama Eğitimi (1) Dr. Necati VARDAR KTO Karatay Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Proje Hazırlama Eğitimi Ön Hazırlık (1) Araştırmacı Bilgi Sistemi (ARBİS)

Detaylı

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM POLİTİKALARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ PROJE ÖNERİSİ FORMU

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM POLİTİKALARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ PROJE ÖNERİSİ FORMU BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM POLİTİKALARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ PROJE ÖNERİSİ FORMU Proje Başlığı: Project Title: Proje Yürütücüsü: Proje Ekibi: İsim Görev Başvuru Tarihi: * Bu form TÜBİTAK Proje

Detaylı

Düzce Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve ilgili mekanizmaların vizyonu, Bölgesel, ulusal ve

Düzce Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve ilgili mekanizmaların vizyonu, Bölgesel, ulusal ve Düzce Üniversitesi 2015-2019 stratejik planında Düzce Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) doğrudan yer almakta olup, bu plan kapsamında ortaya konulan hedeflere ulaşılmasında önemli bir işleve sahiptir. Bu

Detaylı

Avrupa Birliğine Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı

Avrupa Birliğine Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı Avrupa Birliğine Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı Sakarya Ticaret Borsası Sakarya da Tarım ve Hayvancılık Sektör Analizi ve Öneriler Raporu Projesi 1. Proje fikrini oluşturan sorunları nasıl

Detaylı

KONYADA YÜKSEKÖĞRENİM

KONYADA YÜKSEKÖĞRENİM KONYADA YÜKSEKÖĞRENİM Yüz ölçümü olarak Türkiye nin en büyük ili olan Konya, doğal ve tarihi güzellikleri, ekonomik ve sosyo-kültürel yapısı tarihten gelen köklü geçmişi ile büyümesini sağlıklı bir şekilde

Detaylı

Ege Sahil Kuşağına Uygun Kavuzsuz Yulaf Çeşidinin Geliştirilmesi Beslenme Yaklaşımı

Ege Sahil Kuşağına Uygun Kavuzsuz Yulaf Çeşidinin Geliştirilmesi Beslenme Yaklaşımı Ege Sahil Kuşağına Uygun Kavuzsuz Yulaf Çeşidinin Geliştirilmesi Beslenme Yaklaşımı 07.10.2016 Özge YILDIZ Gıda Yük. Müh. Aydın İMAMOĞLU, Seda PELİT Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü İzmir Proje:

Detaylı

TÜBİTAK 107 G 029. 5.2. Proje Sonuçları

TÜBİTAK 107 G 029. 5.2. Proje Sonuçları 5.2. Proje Sonuçları Proje sonuçlandığında; uygulayıcının (DMP) eline sadece bir uygulama planı (Yazılıkaya YGS Yönetim Planı) değil aynı zamanda bir YGS plan/planlama modeli geçeceği için, YGS planlamasıyla

Detaylı

Bursa Yenileşim Ödülü Başvuru Raporu

Bursa Yenileşim Ödülü Başvuru Raporu 1- YENİLEŞİM YÖNETİMİ / LİDERLİK Liderler, yenilikçi bir kurum için gerekli olan ihtiyaçlar doğrultusunda; Yenileşim doğrultusunda vizyonu oluştururlar, Strateji ve politikaları tanımlarlar, Farkındalık

Detaylı

4004-Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları 4005-Yenilikçi Eğitim Uygulamaları 4007-Bilim Şenlikleri

4004-Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları 4005-Yenilikçi Eğitim Uygulamaları 4007-Bilim Şenlikleri 4004-Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları 4005-Yenilikçi Eğitim Uygulamaları 4007-Bilim Şenlikleri Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı 2018 Sunum İçeriği Genel Bilgi Destek Programları 4004- Doğa Eğitimi ve Bilim

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ DEKANLIĞI NA/.MÜDÜRLÜĞÜ NE

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ DEKANLIĞI NA/.MÜDÜRLÜĞÜ NE ...2016 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ DEKANLIĞI NA/.MÜDÜRLÜĞÜ NE Uludağ Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi çerçevesinde yapılması öngörülen, yürütücüsü olduğum.. başlıklı ve detayları aşağıda sunulan proje/faaliyet

Detaylı

Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Destek Grubu (SOBAG)

Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Destek Grubu (SOBAG) Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Destek Grubu (SOBAG) Sunum Planı Genel Tanıtım Destek Programlarımız Başvuru Değerlendirme Süreci Proje Başvurusunda Dikkat Edilecek Hususlar Soru ve Öneriler Amacımız

Detaylı

Türkiye Sosyoekonomik Statü Endeksi Geliştirme Projesi. Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Lütfi Sunar İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü

Türkiye Sosyoekonomik Statü Endeksi Geliştirme Projesi. Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Lütfi Sunar İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Türkiye Sosyoekonomik Statü Endeksi Geliştirme Projesi Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Lütfi Sunar İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Projenin Konusu, Amacı ve Anahtar Kelimeler Projemizin Konusu: Türkiye

Detaylı

TÜBİTAK DESTEKLERİ 1. SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI (1501) Bu destek programı kapsamında, yenilik tanımı çerçevesinde;

TÜBİTAK DESTEKLERİ 1. SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI (1501) Bu destek programı kapsamında, yenilik tanımı çerçevesinde; TÜBİTAK DESTEKLERİ 1. SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI (1501) Destek Kapsamı Bu destek programı kapsamında, yenilik tanımı çerçevesinde; yeni bir ürün üretilmesi, mevcut bir ürünün geliştirilmesi,

Detaylı

Erasmus+ Stratejik Ortaklıklar. Celil YAMAN Mesleki Eğitim Koordinatörü

Erasmus+ Stratejik Ortaklıklar. Celil YAMAN Mesleki Eğitim Koordinatörü Erasmus+ Stratejik Ortaklıklar Celil YAMAN Mesleki Eğitim Koordinatörü Stratejik Ortaklıklar AE2 - Yenilik ve İyi Uygulamaların Değişimi İçin İşbirliği: Stratejik Ortaklıklar Bilgi Ortaklıkları Sektörel

Detaylı

Eksternal Kalite Kontrol Programı. Doç. Dr. Mustafa ERTEK RSHMB

Eksternal Kalite Kontrol Programı. Doç. Dr. Mustafa ERTEK RSHMB Sağlık Bakanlığı Penceresinden Eksternal Kalite Kontrol Programı Doç. Dr. Mustafa ERTEK RSHMB Sunum Planı Laboratuarlarda kalite kavramı Dış kalite değerlendirme programına katılımda gerekli yasal düzenleme

Detaylı

Yerel yönetimler (belediye, il özel idaresi, köy tüzel kişiliği, muhtarlıklar),

Yerel yönetimler (belediye, il özel idaresi, köy tüzel kişiliği, muhtarlıklar), Teşvik Yatırım Teşvikleri AB HİBE DESTEKLERİ 1. Hibe Programı Nedir? AB-Türkiye Mali İşbirliği kapsamında yürütülen bölgesel kalkınma programlarında belirlenen öncelik alanlarında hibe programı uygulamasıyla

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA BASAMAKLARI

BİLİMSEL ARAŞTIRMA BASAMAKLARI BİLİMSEL ARAŞTIRMA BASAMAKLARI PROBLEMİ (KONUYU) BELİRLEME LİTERATÜR TARAMASI HİPOTEZ OLUŞTURULMASI ARAŞTIRMA VE ANALİZ YÖNTEMLERİNİN BELİRLENMESİ VERİ TOPLANMASI VE ANALİZİ BULGULARIN YORUMLANMASI ARAŞTIRMA

Detaylı

NASIL BAŞARDIM: Planlanma, İş Yükü Dağıtımı ve Zaman Yönetimi

NASIL BAŞARDIM: Planlanma, İş Yükü Dağıtımı ve Zaman Yönetimi NASIL BAŞARDIM: Planlanma, İş Yükü Dağıtımı ve Zaman Yönetimi Ahmet CANSIZ İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölümü Maslak İstanbul 1 ÖZET 1. Başarıya Giden

Detaylı

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ BAYINDIR SONUÇ RAPORU

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ BAYINDIR SONUÇ RAPORU 1 2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ BAYINDIR SONUÇ RAPORU Tarih: 4 Ocak 2011 Yaklaşık Katılımcı Sayısı: 65 Katılımcı listesindeki Sayı: 62 Katılımcı Düzeyi ve Profili: 2 3 4 Dağıtılan Belgeler:

Detaylı

KAYSERİ ŞEKER AR-GE MERKEZİ ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİ MODELİ

KAYSERİ ŞEKER AR-GE MERKEZİ ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİ MODELİ II. AR-GE MERKEZLERİ İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ ZİRVESİ KAMU-ÜNİVERSİTE -SANAYİ İŞBİRLİĞİ KAYSERİ ŞEKER AR-GE MERKEZİ KAYSERİ ŞEKER FABRİKASI A.Ş. AR-GE MERKEZİ SUNUM PLANI 1. UYGULAMANIN KISA AÇIKLAMASI 2.

Detaylı

MEVLANA ÜNİVERSİTESİ İÇ ARAŞTIRMA DESTEKLERİ PROJE ÖNERİ FORMU

MEVLANA ÜNİVERSİTESİ İÇ ARAŞTIRMA DESTEKLERİ PROJE ÖNERİ FORMU MEVLANA ÜNİVERSİTESİ İÇ ARAŞTIRMA DESTEKLERİ PROJE ÖNERİ FORMU PROJE BİLGİLERİ Proje Başlığı: Proje Süresi: PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ* Adı ve Soyadı Birimi Tel Faks E-Posta Ünvanı Adresi Başvuru Tarihi İmza Bölüm/Program

Detaylı

BSBEEP Karadeniz Havzası Binalarda Enerji Verimliliği Planı. Faaliyet GA1.3

BSBEEP Karadeniz Havzası Binalarda Enerji Verimliliği Planı. Faaliyet GA1.3 ENPI-Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı 2007-2013 BSBEEP Karadeniz Havzası Binalarda Enerji Verimliliği Planı GA1: Mevcut Dış Durumun Analizi Veri ve Bilgi Toplanması ve Dağıtılması Faaliyet

Detaylı

Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı (1007 Programı)

Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı (1007 Programı) Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı (1007 Programı) TÜBİTAK Kamu Araştırmaları Destek Grubu (KAMAG) Tohumculuk Ar-Ge Destekleri Bilgilendirme Toplantısı Ankara, 21.02.2017

Detaylı

MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ

MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ VİZYON BELGESİ (TASLAK) Türkiye 2053 Stratejik Lokomotif Sektörler MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ Millet Hafızası ve Devlet Aklının bize bıraktığı miras ve tarihî misyon, İstanbul un Fethinin

Detaylı

Türkiye nin Tarım Vizyonu ve Geleceği

Türkiye nin Tarım Vizyonu ve Geleceği Türkiye nin Tarım Vizyonu ve Geleceği Gökhan Özertan Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü 6 Mart 2017 Gökhan Özertan Tarımın Geleceği 6 Mart 2017 1 / 13 Dünya Tarımında Gelişmeler Tarımın fiziksel, sosyal

Detaylı

Tüketim döngüsünde sürdürülebilirlik. Kıvılcım Döğerlioğlu-Demir Sabanci Universitesi YBF

Tüketim döngüsünde sürdürülebilirlik. Kıvılcım Döğerlioğlu-Demir Sabanci Universitesi YBF Tüketim döngüsünde sürdürülebilirlik Kıvılcım Döğerlioğlu-Demir Sabanci Universitesi YBF 10 Önemli Nokta Konu çok geniş olmamalı Alt başlıkları net olmalı Teorik ve pratik olarak anlamlı olmalı Literatürdeki

Detaylı

Evrak Tarih ve Sayısı : E Yazının Ekidir YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Evrak Tarih ve Sayısı : E Yazının Ekidir YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME, TASARIM VE YENİLİK PROJELERİ İLE FAALİYETLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönergenin amacı,

Detaylı

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ TORBALI SONUÇ RAPORU

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ TORBALI SONUÇ RAPORU 1 2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ TORBALI SONUÇ RAPORU Tarih: 16 Aralık 2010 Yaklaşık Katılımcı Sayısı: 25 Katılımcı listesindeki Sayı: 20 Katılımcı Düzeyi ve Profili: 2 3 4 Dağıtılan Belgeler:

Detaylı

Arazi verimliliği artırılacak, Proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, Hane halkının geliri artırılacak, Tarımsal

Arazi verimliliği artırılacak, Proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, Hane halkının geliri artırılacak, Tarımsal Arazi verimliliği artırılacak, Proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, Hane halkının geliri artırılacak, Tarımsal kaynaklı kirlilik azaltılacak, Marjinal alanlar üzerindeki

Detaylı

TÜBİTAK ve Ardeb Sobag Proje Değerlendirme Süreci 1001 Araştırma Destek Programı Proje Yazımı ve Yönetimi Olumsuz Eleştiriler Faydalı Bilgiler ve

TÜBİTAK ve Ardeb Sobag Proje Değerlendirme Süreci 1001 Araştırma Destek Programı Proje Yazımı ve Yönetimi Olumsuz Eleştiriler Faydalı Bilgiler ve TÜBİTAK ve Ardeb Sobag Proje Değerlendirme Süreci 1001 Araştırma Destek Programı Proje Yazımı ve Yönetimi Olumsuz Eleştiriler Faydalı Bilgiler ve Öneriler Başlıca Görevi Bilimsel ve teknolojik alanlarda

Detaylı

Panel Nedir? Panel: Proje önerilerinin değerlendirilmesi amacıyla, proje konularında uzman kişilerden oluşturulan kuruldur.

Panel Nedir? Panel: Proje önerilerinin değerlendirilmesi amacıyla, proje konularında uzman kişilerden oluşturulan kuruldur. Panel Süreci Panel Nedir? Panel: Proje önerilerinin değerlendirilmesi amacıyla, proje konularında uzman kişilerden oluşturulan kuruldur. Panellerin Oluşturulması Grup Yürütme Komitesi (GYK); Danışma

Detaylı

1004 Araştırma Destek Programları Başkanlığı

1004 Araştırma Destek Programları Başkanlığı 1000 1001 1002 1003 TÜBİTAK 1004 Araştırma Destek Programları Başkanlığı 1005 1007 2500 1037 3501 1071 Prof. Dr. Feza KORKUSUZ Başkan Danışmanı 22 Ocak 2019, Trabzon Sunum İçeriği 1 Temel Stratejiler 2

Detaylı

Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Teknoloji Transfer Ofisi

Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Teknoloji Transfer Ofisi Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Teknoloji Transfer Ofisi Tübitak ve AB Projeleri Uygulamalı Eğitim 7-8-9 Kasım 2014 Yusuf Sinan Akgül Sunum Planı Veritabanı ve Arayüzler (40-50 dakika) Ara (10 dakika)

Detaylı

BAŞVURU FORMU ÖRNEK DÖKÜMAN

BAŞVURU FORMU ÖRNEK DÖKÜMAN BAŞVURU FORMU ÖRNEK DÖKÜMAN YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ TEKNOPARK A.Ş YTÜ TEKNOPARK BİLGİ FORMU Bu formu, YTÜ- TEKNOPARK bünyesinde oluşturmayı düşündüğünüz birim için doldurunuz.

Detaylı

T.C. GIDA,TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TÜRKİYE TARIM HAVZALARI ÜRETİM VE DESTEKLEME MODELİ. 30 Havza

T.C. GIDA,TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TÜRKİYE TARIM HAVZALARI ÜRETİM VE DESTEKLEME MODELİ. 30 Havza T.C. GIDA,TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TÜRKİYE TARIM HAVZALARI ÜRETİM VE DESTEKLEME MODELİ 30 Havza 1 Sunum Planı 1. Tarım havzalarının belirlenmesi 2. Mevcut durum değerlendirmesi 3. Amaç ve gerekçe

Detaylı

TÜBİTAKTAK projesi hazırlama süreci 1001 örneği. Proje. Proje çeşitleri. Bu sunuda: Genel proje süreci. Doç.Dr. Ercan Kurar

TÜBİTAKTAK projesi hazırlama süreci 1001 örneği. Proje. Proje çeşitleri. Bu sunuda: Genel proje süreci. Doç.Dr. Ercan Kurar TÜBİTAKTAK projesi hazırlama süreci 1001 örneği Doç.Dr. Ercan Kurar Bu sunuda: İ ğ S.Ü.V.F. Genetik Anabilim Dalı İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (İLTEK) Konya 2013 Proje Belirli bir amacı

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIMSAL AR-GE PROJE DESTEKLERİ

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIMSAL AR-GE PROJE DESTEKLERİ BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIMSAL AR-GE PROJE DESTEKLERİ Selin ŞEN Şubat 2015 SUNUM PLANI I. TARIMSAL AR-GE PROJE DESTEKLERİ II. TARIMSAL AR-GE PROJELERİ DESTEK SÜRESİ VE TUTARI III. DESTEKLENEN

Detaylı

TÜBİTAK ULUSAL AKADEMİK AR-GE PROJE ÖNERİSİ HAZIRLAMA EĞİTİMİ 13 MART 2014, ANKARA BAŞARIYA GİDEN YOL PROF. DR. A. ÇEVİK TUFAN TÜBİTAK-SBAG DANIŞMA KURULU ÜYESİ PAMUKKALE ÜNİVERİSTESİ TIP FAKÜLTESİ ÖĞRETİM

Detaylı

Sizi geleceğe taşır...

Sizi geleceğe taşır... Sizi geleceğe taşır... HAKKIMIZDA Elizi Reklam İnşaat Turizm Tarım Gıda ve Hayv. San. Tic.Ltd.Şti. firması olarak 2001 yılında Antalya da faaliyetine başlamıştır. Şirketimizin ana faaliyet konusu sera

Detaylı

ARAZİ KULLANIM PLANLAMASI

ARAZİ KULLANIM PLANLAMASI ARAZİ KULLANIM PLANLAMASI ön koşul kavramsal uzlaşı niçin planlama? toplumsal-ekonomikhukuksal gerekçe plan kapsam çerçevesi plan yapımında yetkiler planın ilkesel doğrultuları ve somut koşulları plan

Detaylı

LocRef. Yerel Yönetim Reformları Uluslararası Karşılaştırma. Yerel Yönetim Reformları Uluslararası Karşılaştırma. LocRef

LocRef. Yerel Yönetim Reformları Uluslararası Karşılaştırma. Yerel Yönetim Reformları Uluslararası Karşılaştırma. LocRef Local Publıc Sector Reforms: An Internatıonal Comparıson Yerel Yönetim Refomları Uluslararası Karşılaştırma () projesi Marmara Üniversitesi ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK)

Detaylı

TÜRKİYE DE FİKRİ HAKLAR YÖNETİMİ KÜLTÜRÜ VE GELİŞİMİ

TÜRKİYE DE FİKRİ HAKLAR YÖNETİMİ KÜLTÜRÜ VE GELİŞİMİ TÜRKİYE DE FİKRİ HAKLAR YÖNETİMİ KÜLTÜRÜ VE GELİŞİMİ Ceren Pala Okat Fikri Haklar Yöneticiliği "Fikri Haklar Yönetimi" Paneli TÜSİAD Genel Sekreterliği Konferans Salonu 14 Haziran 2012 Akış Fikri Haklar

Detaylı

T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi PROJE BAŞVURU FORMU

T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi PROJE BAŞVURU FORMU T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi PROJE BAŞVURU FORMU Projenin Başlığı Proje Yürütücüsü Araştırmacı(lar) Proje Türü 1. ÖZET ve ANAHTAR KELİMELER:

Detaylı