Bilgilendirme Raporu. Kilit Noktalar. Şehirlerdeki başlangıç noktalarımız

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bilgilendirme Raporu. Kilit Noktalar. Şehirlerdeki başlangıç noktalarımız"

Transkript

1 Bilgilendirme Raporu Çalışma Grubu 2: Mülteciler ve Aynı Ülke İçinde Yer Değiştirmek Zorunda Kalanlar 2014 yılının sonu itibarıyla, 59,5 milyon kişi şiddet olayları, çatışmalar, işkence ve insan hakları ihlalleri nedeniyle zor kullanılarak yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda bırakılmıştır. Bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında, artış 8,3 milyon kişi olmuştur ve bu rakam şimdiye kadar bir yıl içindeki en büyük artışı temsil etmektedir. Dünya genelindeki mültecilerin yarısından çoğu Suriye, Afganistan ve Somali den gelmektedir. Kilit Noktalar Mülteci sorunu ve ülkelerini terk etmek zorunda kalanlar, Afrika, Orta Doğu, Güney Amerika, Avrupa ve diğer yerlerde birden fazla bölgeyi, ülkeyi ve şehri etkilemektedir. Suriye ve Irak'taki çatışmalar ve bunu takip eden mülteci krizi, zamanımızın en büyük insanlık dramlarından birini oluşturmaktadır. Mültecileri ve yerlerinden edilmiş toplulukları hedef alan radikal grupların kendilerine taraftar topladığı olaylar mevcuttur ve yerlerinden edilen toplulukların mevcudiyeti, kutuplaşmaya ve kendilerini ağırlayan toplumlar ile gerginliklerin yaşanmasına neden olmaktadır. Radikalizme karşı önleyici çalışmaların, mülteci topluluklarını bulundukları ortamla bütünleştirmeye yönelik daha geniş kapsamlı çabalar ile bir arada yürütülmesi gerekmektedir. Yardım kuruluşları, temel uygulamaları içine radikalleşmenin anlaşılmasını da ilave etmek zorundadırlar. Yerel yönetimlere, mültecileri hedef alarak radikal gruplar için taraftar toplayanları önleme konusunda, radikal hareketlerin ve mültecileri ağırlayan yerlerde yapılan anlatımların/söylemlerin çekiciliğinin ortadan kaldırılması gibi çok önemli bir görev düşmektedir. Ulusal yetkililer mülteciler ve yaşadıkları yerden ayrılmak zorunda kalan insanlar için kısa ve uzun vadeli yaklaşımların koordinasyonunu üstlenen yerel yönetimlerin oynadıkları bu önemli rolün farkında olmalı ve gerekli olduğu durumlarda, yerel yönetimlerin kaynaklara erişimlerini artırmalıdırlar. Şehirlerdeki başlangıç noktalarımız Yerel bölgenizi, farklı mahalleleri, toplumdan ayrı yaşayan grupları, kilit toplum liderlerini tanıyın ve sorunlardan haberdar olun.

2 Şehrinizde yeni ve radikalleşme risk al>nda bulunan toplulukları bir araya ge?rmek üzere çalışan mevcut girişimci kurumları bulun. Şiddet İçeren Radikalizmle Mücadele ve bütünleş?rme/birleş?rme çalışmalarının ne şekilde bir arada yürütüleceğini değerlendirin. Şehrinizde bulunan azınlık topluluklarının başarılı bütünleşme çalışmalarından ne dersler çıkarılabileceğini sorun. Kilit Rakamlar Sahra Altı Afrika Orta Doğu ve Kuzey Afrika Sahra Altı Afrika, çatışmalar ve politik şiddet nedeniyle, giderek daha da artan coğrati bir alanda küresel olarak ikinci en büyük mülteci nüfusunu ağırlamaktadır. Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da giderek artan mülteci sayısı ağırlıklı olarak halen Doğu Akdeniz'de meydana gelen çatışmalardan kaynaklanmaktadır ve Suriye kökenli mülteci sayısı çoğunluğu oluşturmaktadır yılında bölgede oturdukları bölgelerden ayrılmak zorunda bırakılmış insan vardı. Mülteci akını özellikle Doğu Afrika ve Afrika Boynuzu olarak bilinen bölge ( ) ile Orta Afrika ve Büyük Göller bölgesinde ( ) dikkati çekmektedir. Aynı ülke içinde yaşadıkları yerden ayrılmak zorunda kalan insanlar Sudan ( ), Demokratik Kongo Cumhuriyeti ( ) ile Güney Sudan, Nijerya ve Somali'de ( ) yoğunlaşmaktadır. Aralık 2015 itibarı ile den fazla Suriyeli mülteci olarak kaydedilmiştir ve dan fazla Suriyeli ise ülke içinde yaşadıkları yerlerden ayrılmak zorunda kalmıştır. Suriyeli mültecilerin büyük bir kısmı Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde kayıt altına alınmış olup Lübnan ( ), Ürdün ( ), Irak ( ) ve Mısır'da ( ) yerleşmişlerdir. Irak ta ülke içinde yaşadıkları yerden ayrılmak zorunda kalan insan bulunmaktadır.

3 Avrupa ve Balkanlar Latin Amerika Avrupa dışında politik dengesizlikler, çatışmalar ve yoksulluk eşi benzeri görülmemiş bir mülteci krizinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Yerinden edilmiş insanların büyük bir kısmı Akdeniz üzerinden, özellikle Yunanistan'ın Ege denizi bölgesinden ve İtalya nın güney kıyılarından gelmektedir yıllında un üzerinde kişi Güney Avrupa üzerinden gelmiştir. İtalya ya kişi ve Yunanistan'a kişi gelmiştir. Latin Amerika'da ağırlıklı olarak çatışmalar nedeni ile insanlar kendi ülkelerinde, bulundukları yerlerden ayrılmak zorunda kalmıştır ve bölgede bulunduğu yerden ayrılmak zorunda kalan kayıtlı kişilerin çoğunluğu Kolombiya dadır. Kolombiya, bulunduğu yerden ayrılmak zorunda kalan insanlarla Latin Amerika'da en büyük sayıya sahiptir yılında Meksikalı zorla evlerinden çıkartılmıştır yılında Almanya (%35,2), İsveç (%12,6) ve Avusturya (%6,8) iltica talebi aldı. Yeni gelenlerin %46 sı Suriyeli, %25 i Afgan ve %16 sı Iraklı idi. Yerel Yönetimlerin Rolü Sürekli ve yüksek sayıda mülteci akımı ve mültecilerin yerel toplum ile bütünleşmesinin sağlanması realitesi ile karşı karşıya kalan yerel yönetimlerin etkin şekilde davranabilmesi için yeterli kısa ve uzun dönem mekanizmaları geliştirmeleri gerekmektedir. Şehirler, ekonomik, sosyal ve eğitim altyapıları nedeni ile mültecilerin ana yerleşme noktalarından biri olmaktadır ve böylelikle bu hassas konunun ele alınması için kilit öneme sahip olmaktadırlar. Gerek kısa gerekse uzun döneli önlemlerin etkin ve şeffaf bir iletişim stratejisi dâhilinde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu hususlar mültecileri ağırlayan toplumun endişe ve şikayetlerine duyarlı bir şekilde ele alınması ve halkın uygulanan entegrasyon politikaları ve girişimleri hakkında bilgilendirilmesi gerekmektedir. Endişeler ve Yanıtlar İnsani Gereksinimler ve Güvenlik Yerel yönetimlerin ele alacağı ilk ve en önemli konu evlerinden ayrılmak zorunda kalan toplulukların insani gereksinimlerini karşılamaktır. Mülteciler en korunmasız kişilerden oluşmaktadır ve çok ciddi psikolojik travma geçirme olasılıkları yüksektir. Yerel yönetimler bu derhal karşılanması gereken ihtiyaçların farkında olmalı ve mültecilerin kendilerine ağırlayan topluma uyum sağlayabilmesi için gerekli desteği vermelidir. Ulusal hükumetler ve uluslararası kuruluşlar, yerel yönetimlerin mültecilerin yerleştirilmesi için yeterli kaynaklara sahip olup olmadıklarından emin olmaları gerekmektedir.

4 Yerel yetkililerin desteği mevcut durum değiştikçe pragmatik ve etkin çözümler bulmalarına bağlı olacaktır. Yetkililerin öncelikleri, yaşadıkları yerlerden ayrılmak zorunda kalan insan akınının kendi bölge sakinleri ve yerel kamu hizmetleri üzerindeki etkilerinin yönetilmesi ve kaynakların etkin şekilde dağıtılması olmalıdır. Yeniden yerleştirme işlemlerinin yerine getirilmesinden sonra, yerel yönetimlerin mülteci topluluklarının korunmasına yönelik çalışmaları yapması ve bu kişileri suç çetelerinden ve radikallerden korumak için gerekli adımları atması gerekmektedir. Bu adımların arasında, güvenliğin entegre edilmesi ile insani yardımlar konusunda risk faktörlerinin belirlenmesi için eğitimler verilmesi, yönlendirme prosedürlerinin oluşturulması ve mülteci kampları ile karşılama merkezlerinde yapılan girişimlerin önlenmesi de dahil olmak üzere önceliklerin korunması yer almalıdır. Aynı zamanda, ruh sağlığı desteği ve eğitim girişimleri için yeterli stratejik yatırımların da gerekli unsurlar olarak değerlendirmesini içerir. Entegrasyon ve uyum Yerel yetkililerin uzun dönemde yaşadıkları yerlerden uzaklaşmak zorunda kalan kişilerin dil becerileri, eğitim ve topluluk ilişkilerini geliştirecek programlar vasıtasıyla uyum içinde toplumla bütünleşmesine odaklanmaları gerekmektedir. Zorla yerlerinden edilen insanların akını, mülteci karşıtı duyguların ve yabancı düşmanlığının artmasına, neden olabilir ve bu grupların arasına teröristlerin sızma, yerlerinden edilmiş toplulukların radikal anlatımlara ve suç örgütlerine hedef olma riski bulunur. Yerel yönetimler, sosyoekonomik eşitsizlik göstergeleri üzerinde çalışarak kutuplaşmaya ve topluluğun izole edilmesine karşı edilgen politikalar izlemelidir. Başarılı entegrasyon stratejileri, mültecilerin ve onları ağırlayan yerel halkın en başından itibaren gerekli bilgilerle beslenmesi, yeni çevrelerine entegre olabilmeleri için mültecilere gerekli araçların ve yardımın sağlanarak toplum içinde uyumun sürdürülmesine bağlıdır. Sosyal kutuplaşma ve toplu radikalleşme Mülteci krizi Avrupa da sağcı ulusal partileri yüreklendirmiş ve yeniden güçlendirmiş, PEGIDA gibi yerel sağ akım hareketlerinin teşvik edilmesine yol açmıştır. Bu hareketler mülteci akınına karşı açıkça düşmanlıklarını belirtmişler ve Batının İslamlaştırılması algısını kınamışlardır Avrupa dışında, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da mülteci krizinin boyutu yabancı düşmanlığını önemli derecede artırmıştır. Uluslararası medya gruplarının sıklıkla eksik olarak bildirdiği mülteci karşıtı duygular ve özellikle Suriyeli kişilere karşı beslenen duygular bölgede giderek daha fazla yaygınlaşmaktadır. Tolerans içermeyen ideolojilerin yükselişte olması toplu radikalleşmeye yol açabilir ve topluluklar daha geniş toplumdan izole olur ve bu da kutuplaşma girdabına yol açarak radikalleşme her iki taraf için karşılıklı hale gelir. İletişim ve Ortaklık

5 Etkin bir iletişim stratejisi topluluklar arasındaki gerginliğin giderilmesi ve efsaneler ile doğruluk payı olmayan söylemlerle mücadele için çok büyük bir öneme sahiptir. Bu yerel yönetimler tarafından gerçekleştirilecek hem proaktif hem de reaktif stratejik iletişimi ve aynı zamanda efsanelerle baş edebilmek için karşı anlatım kampanyalarının oluşturulması için destek verilmesini ve topluluklar arasında uyum sağlanmasını da içerir. Benzer şekilde, devletözel sektör toplulukları bir araya getirebilmek için harekete geçebilir. Örneğin, Almanya da 40 fazla şirket bir araya gelerek "Wir zusammen Integrationsinitiative der deutschen Wirtschaft" ("Biz beraberiz Alman ekonomisinin entegrasyon girişimi") ( kampanyasını başlatmıştır ve bu kampanya mültecilerin Almanya'ya entegre edilmesini teşvik etmektedir. Kampanya dahilinde videolar ve gösteriler yapılarak entegrasyon girişimleri çok çeşitli proje ortağının internet sitelerinde anlatılmakta ve daha fazla şirketi bu kampanya dahil olması için teşvik etmektedir. Çalışma Grubu 2 Örnek Olay Kitabı Mevcut entegrasyon programlarından örnekler Aşağıda yer alan program örnekleri yeni gelen göçmenlerin toplumsal hayata entegre edilmesi için bazı potansiyel programlama modelleri sunmaktadır ve mevcut mülteci krizi için adapte edilebilir. Söz konusu girişimler bölgesel, ulusal ve yerel seviyelerde uygulanmakta olup kapsam ve amaç bakımından farklılıklar göstermektedir. Esas itibarı ile bu girişimler bilgi ve entegrasyon, barınma ve ayrımcılık ve sosyal / kültürel uyum konuları ele alınmaktadır. Barselona: Söylentiye Karşı Ağ 2010 yılında Barselona, yerel halk ile yeni gelen göçmenlerin bir arada var olma koşullarını iyileştirmek üzere uzun dönem stratejisini ortaya koymuştur. Bu stratejinin bir parçası olarak, göç ile ilgili söylentileri, yanlış kanıları ve efsaneleri gidermeyi amaçlayan bir kamu hizmeti kampanyası başlatmıştır. Şehir yönetimi, kampanyanın yerel kuruluşlardan meydana gelen bir ağ üzerinde ve mahallerde duyurulması için söylenti karşıtı temsilcileri eğitti. Proje kapsamında ana rol kalıpları ve göçmenlerle ilgili iş çalma, antisosyal davranışlar, vergi ödemekten kaçınma ve sağlık ve sosyal hizmetlerin suiistimal edilmesi gibi ön yargılar belirlendi Daha sonra şehir yönetimi, temsilcilerini göçmenlerle ilgi doğru bilgiler ve yanlış kanıları düzeltmeye yönelik teknikler ile donattı. Kampanyayı yaymak üzere kullanılan program, içerisinde bilgi, eğitim oturumları ve çalışma kitleri bulunan bir internet sitesi üzerinden 80 yerel kuruluşun bağlanabilmesi içi bir ağ kullandı. Kilit Edinim: göçmen toplulukları ile ilgili rol kalıplarının ve ön yargıların ortadan kaldırılması için proaktif bir yaklaşım gerekmektedir.

6 Rotterdam: Rotterdam tartışmaları 2004 ve 2005 yılları arasında Rotterdam şehri, İslam'ın şehirdeki rolü konulu bir dizi tartışma düzenledi. Tartışmalara şehirde yaşayan Müslümanlar ve Müslüman olmayan kişiler katıldı ve Müslümanların entegrasyonu ve farklı topluluklar arasındaki gerginlikler ele alındı. Yetkililer, değer sistemleri ve normları, Müslüman kadınların durumu, STK ların rolü, Müslümanların eğitim durumu, eşit haklar ve medyanın rolü gibi merak ve endişe uyandıran konularda uzmanlardan oluşan tartışama programları düzenlemiştir. Kapsamın belirlenmesini takiben tartışmalar başlamış ve farklı sosyal çevrelerden Müslüman ve Müslüman olamayan katılımcı ile tartışmalar yürütülmüştür. Tartışmalardan çıkan sonuçlar Rotterdam stratejik vizyonuna temel oluşturmak üzere Rotterdam Toplum Birliğine bildirilmiştir. Kilit Edinim: etkileşimli yaklaşım, vatandaşlarının endişelerini ortaya çıkarıp onları dinleyerek programın odağından sapmamasını sağlar. Turin: Case del Quartiere CdQ (Mahalle evleri) Turin de bulunan Mahalle Evleri (CdQ) sosyal uyum ve entegrasyon için önemli bir araç haline gelmiştir. Genel olarak halk evleri olarak tanımlanabilecek bu kuruluşlar önemli ölçüde göçmen nüfusun yaşadığı yerlerde bulunmakta ve çok çeşitli ihtiyaçları karşılamaktadırlar. Bu halk evleri, yerel topluluğa ait derneklere, yerel STK lara, göçmen kuruluşlarına ve eğitim, kültürel ve sosyal etkinlikleri geliştirmek isteyen resmi olmayan küçük gruplara ev sahipliği yapmakta, kamu hizmetleri vermektedir ve bir de yardım masasına sahiptir. Merkezler farklı topluluklar için yer sunulmakta ve yeni gelenlerin entegrasyonunu kolaylaştırmaktadır. Kilit Edinim: göçmen topluluklarının tüm ihtiyaçlarına cevap veren toplu yaklaşım, göçmenlerin yeni yaşam çevrelerine entegrasyonunu kolaylaştırmaktadır. Münih: Siemens mültecilerin entegrasyonu için sürdürülebilir bir program sunar Siemens, genel merkezi Münih ve Berlin de bulunan küresel bir teknoloji ve mühendislik şirketidir. Şirket Münih te mülteciler için staj, barınma tesisleri ve eğitim sınıtlarının kurulması için toplam 2 milyon tutarında pratik destek ve bağış sağlamaktadır. Altı ay süreli eğitim programı diğer konuların yanı sıra dil eğitimi ve mesleki hazırlı programları sunmaktadır. Bu programın bir ileri basamağında, iltica başvurusu sürecinde olan mültecilere Siemens stajyerlik olanakları sunmaktadır. Kilit Edinim: özel şirketler, iltica başvurularının sonucunu bekleyen mülteciler için sıklıkla erişilmesi mümkün olmayan ancak çok ihtiyaç duyulan eğitim ve çalışma programlarına fon sağlama açısından özgün bir konumda bulunmaktadırlar. Toronto: Toronto Şehri Mülteci Yerleştirme Programı Toronto şehri Suriyeli mültecinin entegrasyonu konusunda üç ana rolü üstlenmiş olarak görmektedir; koordinasyon, iyileştirme ve entegrasyon. Toronto şehri kendi içinde çalışma kolları oluşturarak konut ve eğitim koşullarında olası etkileri değerlendirmiş, gerek duyulacak

7 altyapının gelecek olan mülteciler için hazır olduğundan Yerel Göç Ortaklıkları oluşturarak emin olmuştur (LIP). Toronto Şehri, yerel koşulların ve topluluk varlık kapasitenin iyileştirilmesi gerektiğini fark etmiş ve Arap Topluluğu Merkezi, Katolik Kültürler Arası Hizmetler ve Suriye için Hayat Bağı kuruluşları ile sözleşmeler imzalayarak bu kuruluşların kapasitelerinin iyileştirilerek yeni gelen korumasız kişilere destek vermelerini sağlamıştır. Toronto aynı zamanda yerel mülteci konseyi ile yakın çalışmalar yaparak ırkçılık, şiddet ve hoşgörüsüzlüğe karşı halkta farkındalık yaratmıştır. Kilit Edinim: Kamu farkındalık kampanyalarına önceden yapılan yatırımlar yerel halkın yakınmalarına proaktif kampanyalarla cevap verme olanağı sağlamıştır.

KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ YÖNETİM KOMİTESİ (CDEG) Avrupa Konseyi Kadın Erkek Eşitliğinden Sorumlu. 7. Bakanlar Konferansı TASLAK EYLEM PLANI

KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ YÖNETİM KOMİTESİ (CDEG) Avrupa Konseyi Kadın Erkek Eşitliğinden Sorumlu. 7. Bakanlar Konferansı TASLAK EYLEM PLANI KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ YÖNETİM KOMİTESİ (CDEG) Avrupa Konseyi Kadın Erkek Eşitliğinden Sorumlu 7. Bakanlar Konferansı TASLAK EYLEM PLANI Hukuki ve fiili toplumsal cinsiyet eşitliğinin gerçekleştirilmesine

Detaylı

TÜRKİYE - AB ORTAK EYLEM PLANI 15 EKİM 2015

TÜRKİYE - AB ORTAK EYLEM PLANI 15 EKİM 2015 TÜRKİYE - AB ORTAK EYLEM PLANI 15 EKİM 2015 Karşılaşılan sınamalar ortak olup bu doğrultudaki müdahalelerin de koordine edilmesi gerekmektedir. Avrupa Birliği (AB) ve müzakere masasındaki aday ülke Türkiye,

Detaylı

Stratejik Planlama ve Performans Yönetimi, Finlandiya Örneği. AB Eşleştirme Projesi, Ankara 5. Eğitim Haftası Klaus Halla 29.11.

Stratejik Planlama ve Performans Yönetimi, Finlandiya Örneği. AB Eşleştirme Projesi, Ankara 5. Eğitim Haftası Klaus Halla 29.11. Stratejik Planlama ve Performans Yönetimi, Finlandiya Örneği AB Eşleştirme Projesi, Ankara 5. Eğitim Haftası Klaus Halla 29.11.2011 Sosyal İşler ve Sağlık Bakanlığı nda planlama ve uygulama düzeyleri Stratejik

Detaylı

Günümüzde ise, göç olgusu farklı bir anlam kazanarak iç göç ve dış göç olarak değerlendirilmeye başlanmıştır.

Günümüzde ise, göç olgusu farklı bir anlam kazanarak iç göç ve dış göç olarak değerlendirilmeye başlanmıştır. 2006 TEMMUZ - BÖLGESEL İzmir de Göç Dalgası Hande UZUNOĞLU Sözlük anlamı bir yerden başka bir yere taşınma olan göç, tarihte insanların toplu/ferdi olarak sosyal, ekonomik v.b. gibi sebeplerle yer değiştirmesi

Detaylı

2013 YILI PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİ FAALİYETLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

2013 YILI PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİ FAALİYETLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ 2013 YILI PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİ FAALİYETLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Ürün Güvenliği Semineri Ankara, Eylül 2014 Devran AYIK Daire Başkanı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü SUNUŞ PLANI Kavramsal

Detaylı

İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4

İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4 İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4 İKY PLANLANMASI 1)Giriş 2)İK planlanması 3)İK değerlendirilmesi 4)İK ihtiyacının belirlenmesi 2 İnsanların ihtiyaçları artmakta ve ihtiyaçlar giderek çeşitlenmektedir. İhtiyaçlardaki

Detaylı

MİLLİ GÜVENLİK BİLGİSİ SORULARI

MİLLİ GÜVENLİK BİLGİSİ SORULARI 1. Devletin anayasal düzeninin, milli varlığının, bütünlüğünün, milletlerarası alanda siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik dâhil bütün menfaatlerinin ve ahdi hukukunun her türlü dış ve iç tehditlere karşı

Detaylı

Avrupa Birliği ve Türkiye Arasında Sivil Toplum Diyaloğu IV Hibe Programı

Avrupa Birliği ve Türkiye Arasında Sivil Toplum Diyaloğu IV Hibe Programı Avrupa Birliği ve Türkiye Arasında Diyaloğu IV Avrupa Birliği Bakanlığı, Katılım Öncesi AB Mali Yardımı kapsamında finanse edilen Diyaloğu programları aracılığı ile Türkiye ve Avrupa Birliği sivil toplum

Detaylı

SAYDAMLIĞIN ARTIRILMASI VE YOLSUZLUKLA MÜCADELENİN GÜÇLENDİRİLMESİ EYLEM PLANI

SAYDAMLIĞIN ARTIRILMASI VE YOLSUZLUKLA MÜCADELENİN GÜÇLENDİRİLMESİ EYLEM PLANI SAYDAMLIĞIN ARTIRILMASI VE YOLSUZLUKLA MÜCADELENİN GÜÇLENDİRİLMESİ EYLEM PLANI 01 ÖNLEMEYE YÖNELİK TEDBİRLER 01 Siyasi partilerin ve seçim kampanyalarının finansmanında, açıklık ve şeffaflığa ilişkin uygulamaların

Detaylı

GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ

GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ 2 GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ NEDİR? Güdümlü Proje Desteği, bölgesel gelişmenin hızlandırılması, bölgenin rekabet edebilirliğinin güçlendirilmesi ve bölgedeki iş ortamının iyileştirilmesi

Detaylı

CEB. Bankası. Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası

CEB. Bankası. Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası Ankara, 29-30 Mart 2005 CEB Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası Krzysztof Ners, Başkan Yardımc mcısı, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası Neler müzakere m edilecek a) Ticari olmayan müzakereler. Ortak bir hedef

Detaylı

Karacadağ Kalkınma Ajansı, ulusal kalkınma plan ve programlarında öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinin

Karacadağ Kalkınma Ajansı, ulusal kalkınma plan ve programlarında öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinin Karacadağ Kalkınma Ajansı, ulusal kalkınma plan ve programlarında öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinin (TRC2 Bölgesi) ekonomik ve sosyal kalkınması ile gelişmesini

Detaylı

GİRESUN KOBİ LERİNİN İHRACAT EĞİTİM İHTİYACI ARAŞTIRMA RAPORU

GİRESUN KOBİ LERİNİN İHRACAT EĞİTİM İHTİYACI ARAŞTIRMA RAPORU Export Giresun Projesi GİRESUN KOBİ LERİNİN İHRACAT EĞİTİM İHTİYACI ARAŞTIRMA RAPORU Ocak 16 Bu Rapor, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı 2015 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı Kapsamında Hazırlanmıştır.

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜN TANIMI SITC NO : 421.4 ARMONİZE NO : 1509 Türkiye bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu Akdeniz iklimi özellikleriyle, İtalya, İspanya,

Detaylı

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU. NOT: Bu sunum "İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürlüğü"nün ISG Kanunu Sunumundan derlenmiştir.

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU. NOT: Bu sunum İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürlüğünün ISG Kanunu Sunumundan derlenmiştir. 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU NOT: Bu sunum "İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürlüğü"nün ISG Kanunu Sunumundan derlenmiştir. İş sağlığı ve güvenliği ilk kez müstakil İş Kanunu: 3008 sayılı, 1936

Detaylı

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER Projenin Malta, Portekiz ve Türkiye de cinsiyet ayrımcılığı problemlerini çözme amacıyla ilgili

Detaylı

Faaliyet 1.8. Eğiticilerin Eğitimi Esnaf ve Sanatkarlara Sunulan Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri «Bütüncül Hizmet Modeli»

Faaliyet 1.8. Eğiticilerin Eğitimi Esnaf ve Sanatkarlara Sunulan Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri «Bütüncül Hizmet Modeli» Faaliyet 1.8. Eğiticilerin Eğitimi Esnaf ve Sanatkarlara Sunulan Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri «Bütüncül Hizmet Modeli» Aişe Akpınar 25-30 Temmuz 2016 (Temel Kaynak: DPT 2006 sürümü) Sunulan Hizmetler

Detaylı

TÜBERKÜLOZ EPİDEMİYOLOJİSİ. Dr. Şükran KÖSE

TÜBERKÜLOZ EPİDEMİYOLOJİSİ. Dr. Şükran KÖSE TÜBERKÜLOZ EPİDEMİYOLOJİSİ Dr. Şükran KÖSE Nisan 2015 http://www.pbs.org// Global tuberculosis report 2014 Tüberküloz dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalıklarından biri olmaya devam etmektedir 2013 yılında

Detaylı

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015 MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015 Bilal KÜTÜK İSO Meclis Üyesi MADEN, TAŞ VE TOPRAK ÜRÜNLERİ İMALATI 1. Grup Madencilik, Mermer ve Taş Ocakçılığı 23. Grup Cam ve Cam Mamulleri Sanayii 43.

Detaylı

T.C. GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI

T.C. GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI T.C. GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI YÜKSEK ÖĞRENİM KREDİ VE YURTLAR KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2016 YILI KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI ANKARA TEMMUZ 2016 1 KURUMSAL

Detaylı

TASLAK NİHAİ BİLDİRİ

TASLAK NİHAİ BİLDİRİ AVRUPA KONSEYİ AİLEDEN SORUMLU BAKANLAR KONFERANSI Strasburg, 19 Mayıs 2009 MMF-XXIX-HF (2009) 2 prov.2 İRTİBAT GÖREVLİLERİ KOMİTESİ AVRUPA KONSEYİ AİLEDEN SORUMLU BAKANLAR KONFERANSI 29. DÖNEM 16-17 Haziran

Detaylı

İnsan Kaynakları İSTANBUL SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI ISTANBUL CHAMBER OF CERTIFIED PUBLIC ACCOUNTANTS

İnsan Kaynakları İSTANBUL SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI ISTANBUL CHAMBER OF CERTIFIED PUBLIC ACCOUNTANTS İnsan Kaynakları 2013-2016 YILLARI FAALİYET RAPORU İSMMMO da İnsan Kaynakları Yönetimi; kurum için en etkili iş gücünü bulmak, geliştirmek ve bunun sürekliliğini sağlamak amacıyla ortaya konan faaliyetler

Detaylı

Türkiye Elektrik Piyasasının Geleceği Serbestleşen Bir Piyasa İçin Olası Gelecek Senaryoları

Türkiye Elektrik Piyasasının Geleceği Serbestleşen Bir Piyasa İçin Olası Gelecek Senaryoları Türkiye Elektrik Piyasasının Geleceği Serbestleşen Bir Piyasa İçin Olası Gelecek Senaryoları Haziran 2011 Uygar Yörük Ortak I Danışmanlık I Enerji ve Doğal Kaynaklar Piyasanın Kısa Vadedeki Öngörülen Gelişimi

Detaylı

ÜNİTE:1. Sosyal Politikaya İlişkin Genel Bilgiler ve Sosyal Politikanın. Araçları ÜNİTE:2. Sosyal Politikanın Tarihsel Gelişimi ÜNİTE:3

ÜNİTE:1. Sosyal Politikaya İlişkin Genel Bilgiler ve Sosyal Politikanın. Araçları ÜNİTE:2. Sosyal Politikanın Tarihsel Gelişimi ÜNİTE:3 ÜNİTE:1 Sosyal Politikaya İlişkin Genel Bilgiler ve Sosyal Politikanın Araçları ÜNİTE:2 Sosyal Politikanın Tarihsel Gelişimi ÜNİTE:3 İstihdam, İşsizlik, Ücretler ve Çalışma Koşulları ÜNİTE:4 Gelir Dağılımı

Detaylı

İşletmelerin rekabet avantajlarını koruyabilmeleri için sürekli olarak inovasyon yapmaları gerekir. Bunun için de ürettikleri ürünleri ve sundukları

İşletmelerin rekabet avantajlarını koruyabilmeleri için sürekli olarak inovasyon yapmaları gerekir. Bunun için de ürettikleri ürünleri ve sundukları İNOVASYON SÜRECİ İşletmelerin rekabet avantajlarını koruyabilmeleri için sürekli olarak inovasyon yapmaları gerekir. Bunun için de ürettikleri ürünleri ve sundukları hizmetleri daha iyi, daha yararlı,

Detaylı

Teknik Açıklıklar Nasıl Yönetilmeli? Hayretdin Bahşi Uzman Araştırmacı

Teknik Açıklıklar Nasıl Yönetilmeli? Hayretdin Bahşi Uzman Araştırmacı Teknik Açıklıklar Nasıl Yönetilmeli? Hayretdin Bahşi Uzman Araştırmacı bahsi@uekae.tubitak.gov.tr 15 Mart 2007, İstanbul Gündem Teknik Açıklık Yönetimi Nedir, Ne Değildir Teknik Açıklık Yönetimi İçin Varlık

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39 i Bu sayıda; Ağustos Ayı TİM İhracat Verileri,, Suriye ye Yılın İlk Sekiz Ayında Yapılan İhracat, Temmuz Ayı TÜİK Dış Ticaret Verileri;

Detaylı

Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi

Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi Esra AKGÜL* *Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ETK Uzman Yardımcısı, Ankara/TÜRKİYE (Aralık 214) ÖZET Çalışmada,

Detaylı

ÖZEL GÜVEN TIP MERKEZİ

ÖZEL GÜVEN TIP MERKEZİ ÖZEL GÜVEN TIP MERKEZİ Hanife Meltem YILDIZ, Zeynep ERDOĞAN, Elif Simay ENGİN, Fatma ÖZDEMİR, Mervenur AYDEMİR Strateji Raporu BBY 352 İçerik Yönetimi 26 MART 2016 Amaç BBY 352 İçerik Yönetimi dersi kapsamında

Detaylı

Destek Talep Formu - Kampanya Desteği

Destek Talep Formu - Kampanya Desteği Destek Talep Formu - Kampanya Desteği 1. İrtibat kurulacak kişi ile ilgili bilgiler Adı - Soyadı Adresi E-posta Adresi İkincil E-posta Adresi Telefon Numarası Cep Telefonu STÖ Bilgileri (uygulanabilir

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ 2007 2010 STRATEJİK PLANI

GAZİ ÜNİVERSİTESİ KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ 2007 2010 STRATEJİK PLANI GAZİ ÜNİVERSİTESİ KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ 2007 2010 STRATEJİK PLANI 1. GİRİŞ 1982 yılında kurulan Kamu Yönetimi Bölümümüzün 2007 2010 yılları stratejik plan ve hedeflerini ortaya koymayı amaçlayan bu çalışmada;

Detaylı

SEKÜLER TREND 0341110029 BARıŞ ÖLMEZ. İNSANDA SEKÜLER DEĞİŞİM Türkiye de Seküler Değişim

SEKÜLER TREND 0341110029 BARıŞ ÖLMEZ. İNSANDA SEKÜLER DEĞİŞİM Türkiye de Seküler Değişim SEKÜLER TREND 0341110029 BARıŞ ÖLMEZ İNSANDA SEKÜLER DEĞİŞİM Türkiye de Seküler Değişim İnsanın fiziksel boyutlarında (antropometrik ölçülerinde) kuşaklar arasında ya da uzun bir zaman diliminde değişmelerin

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi 22 Şubat 2016 İÇİNDEKİLER Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı.........

Detaylı

Ortaklık İlkesi: Sivil Toplum ve Kamu Yetkilileri için Halkın Etkin Katılımı Konusunda Rehber Bilgiler. Milena Marega REC Slovenya Direktörü

Ortaklık İlkesi: Sivil Toplum ve Kamu Yetkilileri için Halkın Etkin Katılımı Konusunda Rehber Bilgiler. Milena Marega REC Slovenya Direktörü Ortaklık İlkesi: Sivil Toplum ve Kamu Yetkilileri için Halkın Etkin Katılımı Konusunda Rehber Bilgiler Milena Marega REC Slovenya Direktörü AB Uyum Politikasının temel bir ilkesi olarak Ortaklık Ortaklık;

Detaylı

Sektör eşleştirmeleri

Sektör eşleştirmeleri Sektör eşleştirmeleri İspanya ve Türkiye Avrupa Futbol Şampiyonası 2016 Sektör : Otomotiv Maça ilişkin ön inceleme 4:3 * Sektöre yönelik Atradius alacak riski durumu/iş performansı görünümünün karşılaştırması

Detaylı

16.12.2014 KALİTE ÇEMBERLERİ NEDİR?

16.12.2014 KALİTE ÇEMBERLERİ NEDİR? KALİTE ÇEMBERLERİ NEDİR? İŞ İLE DOĞRUDAN İÇ İÇE OLAN ELEMANLARIN PROBLEMLERİN ÇÖZÜMÜ İÇİN HANGİ DEĞİŞİKLİKLERİN YAPILACAĞI VE BU DEĞİŞİKLİKLERİN NASIL APILMASI GEREKTİĞİ KONUSUNDA EN SAĞLIKLI BİLGİYE SAHİP

Detaylı

Fon Bülteni Ağustos 2016. Önce Sen

Fon Bülteni Ağustos 2016. Önce Sen Fon Bülteni Ağustos 216 Önce Sen Fon Bülteni Ağustos 216 NN Hayat ve Emeklilik Fonları Sektör Karşılaştırmaları Yüksek Getiri! Son 1 Yıl - 31/7/215-31/7/216 % 25 2 15 1 5-5 1,26 9,43 9,59 9,74 1,4 1,45

Detaylı

ŞEHİR EŞLEŞTİRME PROGRAMI BAŞVURU ÇAĞRISI ŞEHİR EŞLEŞTİRME PROGRAMI BAŞVURU ÇAĞRISI

ŞEHİR EŞLEŞTİRME PROGRAMI BAŞVURU ÇAĞRISI ŞEHİR EŞLEŞTİRME PROGRAMI BAŞVURU ÇAĞRISI ŞEHİR EŞLEŞTİRME PROGRAMI w w w. i s t a n b u l a b. co m ŞEHİR EŞLEŞTİRME PROGRAMI 1 ŞEHİR EŞLEŞTİRME PROGRAMI 2 ŞEHİR EŞLEŞTİRME PROGRAMI İstanbul AB ye Hazırlanıyor Projesi Şehir Eşleştirme Programı

Detaylı

İzmir Girişimcilik Ekosistemi Geliştirme Stratejisi

İzmir Girişimcilik Ekosistemi Geliştirme Stratejisi tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı İzmir Girişimcilik Ekosistemi Geliştirme Stratejisi Beşinci İzmir İktisat Kongresi, 1 Kasım 2013 Ussal Şahbaz İzmir Yerel Girişimcilik Ekosistemi 2 Allworld

Detaylı

YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRME TOPLANTILARI

YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRME TOPLANTILARI BRC Gıda standardında geçen gerekliliklerin bir kısmına yönelik olarak açıklayıcı klavuzlar BRC tarafından yayınlandı. Bu klavuzlardan biri olan bu dokümanın Türkçe çevirisi sayın DİLA YÜCESOY tarafından

Detaylı

BİR ÖRGÜT OLARAK OKUL

BİR ÖRGÜT OLARAK OKUL BİR ÖRGÜT OLARAK OKUL (Bu bölüm büyük ölçüde Ziya Bursalıoğlu nun Okul Yönetiminde Yeni Yapı ve Davranış kitabının Bir Örgüt Olarak Okul bölümünden alınmıştır). ÖRGÜT BOYUTLARI Örgütün dört boyutu (Bursalıoğlu,

Detaylı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ACİL DURUM PLANI HAZIRLAMA

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ACİL DURUM PLANI HAZIRLAMA T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ACİL DURUM PLANI HAZIRLAMA Yusuf Ziya BOLAT İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Endüstri Mühendisi 2016, ANKARA İçerik Acil

Detaylı

Kaynaştırma Eğitimine Giriş 3. İş Birliği: Ortaklık ve Prosedürler 25. Düzeyde Engeli Olan Öğrencilere Öğretim 51

Kaynaştırma Eğitimine Giriş 3. İş Birliği: Ortaklık ve Prosedürler 25. Düzeyde Engeli Olan Öğrencilere Öğretim 51 1 23 İleri 4 Düşük 5 Diğer 6 Tüm 7 Müdahaleye 8 Sınıf 9 10 Motivasyonu 11 Dikkati 12 Çalışma 13 Değerlendirme 14 Okuryazarlık 15 16 KISIM 1 TEMELLER Kaynaştırma Eğitimine Giriş 3 İş Birliği: Ortaklık ve

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi 19 Mart 2014 İÇİNDEKİLER Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı.........

Detaylı

İş kazalarında yaşamını yitiren binlerce işçinin anısına...

İş kazalarında yaşamını yitiren binlerce işçinin anısına... GÜVENLİK KÜLTÜRÜ İş kazalarında yaşamını yitiren binlerce işçinin anısına... KÜLTÜR Geçmiş davranışlar Kültür Gelecekteki davranışlar (Bozkurt, V. (2005), Değişen Dünyada Sosyoloji, 3, Aktüel Yayınları,

Detaylı

ulaşması mümkün değildir. Büyük afetler sonrası kurtarılanların çoğu, ilk 24 saat içinde

ulaşması mümkün değildir. Büyük afetler sonrası kurtarılanların çoğu, ilk 24 saat içinde Değerli katılımcılar Afetlerde kurtarma ekiplerinin ve yardımların afet bölgesinin tümüne kısa sürede ulaşması mümkün değildir. Büyük afetler sonrası kurtarılanların çoğu, ilk 24 saat içinde çevreden yetişen,

Detaylı

Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara ait. ÖKC TSM merkezlerinin denetimi

Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara ait. ÖKC TSM merkezlerinin denetimi Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara ait ÖKC merkezlerinin denetimi Kayıt dışı ekonominin önüne geçilmesi amacıyla tasarlanan yeni ödeme kabul sistemleri yapısında Güvenli Servis Sağlayıcı (Trusted Service

Detaylı

YOLSUZLUKLA MÜCADELEDE SON ĐŞMELER KURULU 2009

YOLSUZLUKLA MÜCADELEDE SON ĐŞMELER KURULU 2009 YOLSUZLUKLA MÜCADELEDE SON GELĐŞ ĐŞMELER BAŞBAKANLIK BAKANLIK TEFTĐŞ KURULU 2009 Sunum Planı Yolsuzlukla Mücadele M Alanında nda Bugüne Kadar Yapılanlar Yapılan Çalışmaların n Uluslar arası Yolsuzluk Ölçümlerine

Detaylı

Proje Tasarım Esasları Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel bilgiler TÜBİTAK Üniversite Öğrenci Projeleri

Proje Tasarım Esasları Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel bilgiler TÜBİTAK Üniversite Öğrenci Projeleri Proje Tasarım Esasları Prof. Dr. Akgün ALSARAN Temel bilgiler TÜBİTAK Üniversite Öğrenci Projeleri İçerik Giriş TÜBİTAK 2209A TÜBİTAK 2209B Örnek 2 Giriş 3 2209-A - Üniversite Öğrencileri Yurt İçi Araştırma

Detaylı

Kuru Kayısı. Üretim. Dünya Üretimi

Kuru Kayısı. Üretim. Dünya Üretimi Kuru Kayısı Üretim Dünya Üretimi Türkiye, dünya yaş ve kuru kayısı üretiminde birinci sırada yer almaktadır. Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyve Konseyi nin verilerine göre Türkiye nin toplam kuru

Detaylı

Avrupa Birliği Maddi Hukuku

Avrupa Birliği Maddi Hukuku Avrupa Birliği Maddi Hukuku AB İç Pazarının Gelişimi -5. Ders- Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Lisans Programı 2012-2013 Güz Dönemi Yrd. Doç. Dr. İlke GÖÇMEN Bütünleşmenin Farklı Aşamaları Serbest

Detaylı

Özel sektör tasarrufları Hanehalkı Şirketler kesimi Kamu sektörü tasarrufları

Özel sektör tasarrufları Hanehalkı Şirketler kesimi Kamu sektörü tasarrufları Türkiye Ülke Ekonomik Raporu Özel sektör tasarrufları Hanehalkı Şirketler kesimi Kamu sektörü tasarrufları 1. Tasarruf ve büyüme ilişkisi 2. Tasarruf trendleri 3. Tasarrufun belirleyicileri 4. Mali piyasaların

Detaylı

TC T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI

TC T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI TC T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI TÜRKİYE DE DEMİRYOLU TAŞIMACILIK SEKTÖRÜNÜN GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK POLİTİKALAR Talat AYDIN Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı 1 MEVCUT TÜRK DEMİRYOLU SEKTÖRÜ ULAŞTIRMA

Detaylı

tepav türkiye ekonomi politikaları araştırma vakfı

tepav türkiye ekonomi politikaları araştırma vakfı tepav türkiye ekonomi politikaları araştırma vakfı REACH ve ERCIT: Fırsat nerede? Güven Sak İstanbul, 30 Temmuz 2008 ERCIT Projesi Açılış Türkiye Toplantısı, Ekonomi İstanbul, Politikaları 30 Temmuz Araştırma

Detaylı

Olasılık ve İstatistiğe Giriş-I (STAT 201) Ders Detayları

Olasılık ve İstatistiğe Giriş-I (STAT 201) Ders Detayları Olasılık ve İstatistiğe Giriş-I (STAT 201) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Olasılık ve İstatistiğe Giriş-I STAT 201 Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön

Detaylı

GELECEK SEFER FARKLI OLACAK MI?

GELECEK SEFER FARKLI OLACAK MI? GELİŞEN PİYASALARDA KRİZLERİN YAYILMASI: GELECEK SEFER FARKLI OLACAK MI? GAZİ ERÇEL Başkan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Prag, 24 Eylül 2000 Evlenmeden önce çocuk yetiştirmek üzerine altı tane teorim

Detaylı

Çağdaş İşletmecilik (MGMT 501) Ders Detayları

Çağdaş İşletmecilik (MGMT 501) Ders Detayları Çağdaş İşletmecilik (MGMT 501) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Çağdaş İşletmecilik MGMT 501 Her İkisi 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

Dünya Gençlik Kongresi

Dünya Gençlik Kongresi Giriş Dünya gençleri 1999 dan bu yana dünyamızın mevcut sorunlarının çözümünde gençliğin katkısını ortaya koymak için toplanıyorlar. Bu güne kadar Havai de, Fas ta, İskoçya da ve Kanada da buluştular ve

Detaylı

T.C. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ STRATEJİK PLAN YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel İlkeler

T.C. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ STRATEJİK PLAN YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel İlkeler T.C. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ STRATEJİK PLAN YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel İlkeler Amaç Madde 1- (1) Bu yönerge Üniversitenin; misyon, vizyon ve temel değerlerinin

Detaylı

KİMYA MÜHENDİSLERİ ÇALIŞMA KOŞULLARI ANKET SONUÇLARI

KİMYA MÜHENDİSLERİ ÇALIŞMA KOŞULLARI ANKET SONUÇLARI 29 Haziran 2016 KİMYA MÜHENDİSLERİ ÇALIŞMA KOŞULLARI ANKET SONUÇLARI TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi GİRİŞ TMMOB Kimya Mühendisleri Odası, 1954 yılında Anayasanın 135. maddesinde tanımlanan

Detaylı

T.C. MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı

T.C. MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı T.C. MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı İÇ KONTROL SİSTEMİ Bu broşür; iç kontrolle ilgili farkındalık sağlamak, iç kontrolün ne

Detaylı

Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı

Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı Osman Topaç Bilim ve Toplum Programları Müdür V. 26 Mart 2011 TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı Destekler TÜBİTAK 4004-Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Çağrısı TÜBİTAK

Detaylı

ULUSAL DEPREM STRATEJİSİ VE EYLEM PLANI (UDSEP- 2023) İZLEME VE DEĞERLENDİRME KURULU ÇALIŞMA ESAS VE USULLERİ YÖNERGESİ

ULUSAL DEPREM STRATEJİSİ VE EYLEM PLANI (UDSEP- 2023) İZLEME VE DEĞERLENDİRME KURULU ÇALIŞMA ESAS VE USULLERİ YÖNERGESİ ULUSAL DEPREM STRATEJİSİ VE EYLEM PLANI (UDSEP- 2023) İZLEME VE DEĞERLENDİRME KURULU ÇALIŞMA ESAS VE USULLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönerge,

Detaylı

Gazi Üniversitesi Patent Destek Birimi Deneyimleri

Gazi Üniversitesi Patent Destek Birimi Deneyimleri Teknoloji Transfer Destekleri ve Fikri Mülkiyet Hakları Ankara, 17 Ekim, 2011 Gazi Üniversitesi Patent Destek Birimi Deneyimleri A. Özge Eken Uzman Gazi Üniversitesi, Ankara İçerik Patent Destek Birimi

Detaylı

SÜREÇ YÖNETİMİ SİSTEMİ

SÜREÇ YÖNETİMİ SİSTEMİ ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI SÜREÇ YÖNETİMİ SİSTEMİ İş Analizi Raporu MAYIS/ 2013 Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı Süreç Yönetimi Sistemi İş Analizi Raporu Sonuçları * Raporun Tüm Hakkı

Detaylı

Özürlülerle Birlikte Bir Tiyatro Oyunu Hazırlanması

Özürlülerle Birlikte Bir Tiyatro Oyunu Hazırlanması Özürlülerle Birlikte Bir Tiyatro Oyunu Hazırlanması Amaç ve İçerik Projenin temel amacı sosyal dışlanmayı kırmaktır. Zira özürlüler günlük yaşamda karşılaştıkları dezavantajlar nedeniyle toplumdan uzaklaşmakta,

Detaylı

MALZEMELERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ. Prof.Dr. Kenan YILDIZ

MALZEMELERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ. Prof.Dr. Kenan YILDIZ MALZEMELERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ Prof.Dr. Kenan YILDIZ Çevre ve Maliyeti Çevrenin ekonomiye maliyete konusunda üç temel durumdan bahsetmek mümkündür. Bunlar; 1) çevrenin ekonomiye maliyeti yoktur 2) çevrenin

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu nun Çin Halk Cumhuriyeti ne yaptığı ziyaretin değerlendirilmesi Tarih : 21.01.2013 sağlamıştır. Genel Başkan Kılıçdaroğlu, hem gezi öncesinde,

Detaylı

Müşteri İlişkileri Yönetimi (IE 517) Ders Detayları

Müşteri İlişkileri Yönetimi (IE 517) Ders Detayları Müşteri İlişkileri Yönetimi (IE 517) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Müşteri İlişkileri Yönetimi IE 517 Her İkisi 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Kaleli sığınma evlerinde kalan kadınlarla ilgili hazırladığı iki ayrı kanun teklifi sundu. Tarih : 08.03.2013 Bursa Milletvekili Sena Kaleli nin kanun teklifleri

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN YILI NİSAN AYI İHRACAT PERFORMANSI yılı Nisan ayında, Türkiye

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Turizm Coğrafyası Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (X ) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

SERMAYE PİYASALARININ GELİŞMESİ EKONOMİLERDEKİ KRİZLERİN BAŞ ETKENİ OLABİLİR Mİ?

SERMAYE PİYASALARININ GELİŞMESİ EKONOMİLERDEKİ KRİZLERİN BAŞ ETKENİ OLABİLİR Mİ? SERMAYE PİYASALARININ GELİŞMESİ EKONOMİLERDEKİ KRİZLERİN BAŞ ETKENİ OLABİLİR Mİ? SERMAYE PİYASALARININ GELİŞMESİ EKONOMİLERDEKİ KRİZLERİN BAŞ ETKENİ OLABİLİR Mİ? Sermaye piyasası, ekonomide finansal sistemi

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Türkiye, Rusya ve Kafkasya İlişkileri SPRI 408 2 3 + 0 3 4

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Türkiye, Rusya ve Kafkasya İlişkileri SPRI 408 2 3 + 0 3 4 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Türkiye, Rusya ve Kafkasya İlişkileri SPRI 08 2 3 + 0 3 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Fransızca Lisans Seçmeli Dersin

Detaylı

... OKULU 7/... SINIFI SOSYAL BİLGİLER DERSİ YILLIK BEP ÇALIŞMA PROGRAMI. İletişimi olumsuz etkileyen davranışlara örnekler verir

... OKULU 7/... SINIFI SOSYAL BİLGİLER DERSİ YILLIK BEP ÇALIŞMA PROGRAMI. İletişimi olumsuz etkileyen davranışlara örnekler verir 1.... OKULU 7/... SINIFI SOSYAL BİLGİLER DERSİ YILLIK BEP ÇALIŞMA PROGRAMI İletişimi, olumlu olumsuz etkileyen tutum ve davranışları fark ederek kendi tutum ve davranışlarıyla karşılaştırır. KISA DÖNEMLİ

Detaylı

Reklam Tasarımı (PR 401) Ders Detayları

Reklam Tasarımı (PR 401) Ders Detayları Reklam Tasarımı (PR 401) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Reklam Tasarımı PR 401 Güz 3 0 0 3 8 Ön Koşul Ders(ler)i - Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

İnovasyon ve Rekabetçilik Operasyonel Programı

İnovasyon ve Rekabetçilik Operasyonel Programı İnovasyon ve Rekabetçilik Operasyonel Programı 2014 2020 İnovasyon ve Rekabetçilik operasyonel programının ana hedefi ekonominin yeniliğe dayalı dinamik ve rekabetçi gelişimine katkıda bulunmaktır. Bunun

Detaylı

Kurumsal Veri Güvenliğinde Önemli Bir Adım: Veri Kaybını Önleme. Ramise KOÇAK Servet ÖZMEN Otokar Otomotiv ve Savunma A.Ş.

Kurumsal Veri Güvenliğinde Önemli Bir Adım: Veri Kaybını Önleme. Ramise KOÇAK Servet ÖZMEN Otokar Otomotiv ve Savunma A.Ş. Kurumsal Veri Güvenliğinde Önemli Bir Adım: Veri Kaybını Önleme Ramise KOÇAK Servet ÖZMEN Otokar Otomotiv ve Savunma A.Ş. Sunum İçeriği Veri Güvenliği Kurumsal Veri Güvenliği Veri Kaybını(Kaçağını) Önleme

Detaylı

FUAR RAPORU 3.ULUSLARARASI MOBİLYA, DEKORASYON, HALI, EV TEKSTİLİ VE EŞYALARI FUARI

FUAR RAPORU 3.ULUSLARARASI MOBİLYA, DEKORASYON, HALI, EV TEKSTİLİ VE EŞYALARI FUARI FUAR RAPORU 3.ULUSLARARASI MOBİLYA, DEKORASYON, 21-25 Kasım 2013 CEZAYİR FUAR HAKKINDA 3. ALGERIA DECOREXPO, 21 25 Kasım 2013 tarihleri arasında Atılım Fuarcılık ve Elan Expo işbirliğinde SAFEX Fuar Alanı'nda

Detaylı

8. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı

8. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı 8. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenen Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansının sekizincisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip

Detaylı

ECZACILIK SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ

ECZACILIK SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ ECZACILIK SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ 31.12.2013 ANKARA 1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 ECZACILIK SEKTÖRÜ KÜRESEL

Detaylı

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK DANIŞMA GÖREVLİSİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK DANIŞMA GÖREVLİSİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK DANIŞMA GÖREVLİSİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

TÜRK SANAYĠSĠNĠN KALBĠ TEKSTĠL VE HAZIR GĠYĠM SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER

TÜRK SANAYĠSĠNĠN KALBĠ TEKSTĠL VE HAZIR GĠYĠM SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER TÜRK SANAYĠSĠNĠN KALBĠ TEKSTĠL VE HAZIR GĠYĠM SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER Hande UZUNOĞLU Dünya ekonomisi zor bir süreçten geçiyor. 2009 yılında bir önceki yıla göre nispeten kendini toparlayan dünya ekonomisi

Detaylı

MALATYA DA KENTSEL DÖNÜŞÜM VE AFET RİSKİ TAŞIYAN BÖLGELER. Ahmet Ceyhan. Malatya Belediyesi Başkan Yardımcısı

MALATYA DA KENTSEL DÖNÜŞÜM VE AFET RİSKİ TAŞIYAN BÖLGELER. Ahmet Ceyhan. Malatya Belediyesi Başkan Yardımcısı MALATYA DA KENTSEL DÖNÜŞÜM VE AFET RİSKİ TAŞIYAN BÖLGELER Ahmet Ceyhan Malatya Belediyesi Başkan Yardımcısı MALATYA MERKEZ BEYDAĞI KENTSEL YENİLEME (GECEKONDU DÖNÜŞÜM) PROJESİ Proje 05.05.2008 tarihinde

Detaylı

Avrupa ve Türkiye de Aktif Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi

Avrupa ve Türkiye de Aktif Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Benim için İnsan Hakları Avrupa ve Türkiye de Aktif Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi ~ Z o r l u k l a r / G e r e k s i n i m l e r ~ Hasan Ferhat GÜNGÖR 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu Madde

Detaylı

Risk Tanımı Fırsat - Tehdit Risk Yönetimi Risk Yönetme Süreci Risklerin Tespit Edilmesi Risklerin Değerlendirilmesi Risklere Cevap Verilmesi

Risk Tanımı Fırsat - Tehdit Risk Yönetimi Risk Yönetme Süreci Risklerin Tespit Edilmesi Risklerin Değerlendirilmesi Risklere Cevap Verilmesi Nedir Faydaları Başarı Tanımlar Görev Risk Yönetimi Nedir Risk Tanımı Fırsat - Tehdit Risk Yönetimi Risk Yönetme Süreci Risklerin Tespit Edilmesi Risklerin Değerlendirilmesi Risklere Cevap Verilmesi Risk

Detaylı

Yaz Stajı - 1 (AVM399) Ders Detayları

Yaz Stajı - 1 (AVM399) Ders Detayları Yaz Stajı - 1 (AVM399) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Yaz Stajı - 1 AVM399 Güz 0 0 0 0 3 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin

Detaylı

Teknik Destek Programı Başvuru Rehberi

Teknik Destek Programı Başvuru Rehberi 1 Lütfen Dikkat! Teknik Destek Programı Başvuru Rehberi 5 6 www.kuzka.org.tr Teknik Destek Programı Başvuru Rehberi 1. TEKNİK DESTEK PROGRAMI 1.1. Giriş Türkiye de kalkınma ajanslarının kuruluş süreci

Detaylı

Kitap İncelemesi. Avrupa Birliğine Giriş: Tarih, Kurumlar ve Politikalar

Kitap İncelemesi. Avrupa Birliğine Giriş: Tarih, Kurumlar ve Politikalar The GLOBAL A Journal of Policy and Strategy Volume: 1, Issue: 2, pp. 115-120, 2015 Kitap İncelemesi Avrupa Birliğine Giriş: Tarih, Kurumlar ve Politikalar Ayhan Kaya, Senem Aydın-Düzgit, Yaprak Gürsoy,

Detaylı

KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.9 TOPRAK SU KAYNAKLARI BÖLÜMÜ

KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.9 TOPRAK SU KAYNAKLARI BÖLÜMÜ KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.9 TOPRAK SU KAYNAKLARI Toprak-Su Kaynakları Bölüm Başkanı Dök.No KAİM.İKS.FRM.34 Sayfa No 1 / 3 İŞİN KISA TANIMI: Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü üst yönetimi

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi 26 Haziran 2015 İÇİNDEKİLER Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı.........

Detaylı

DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ

DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ Doğal Kaynak ve Ekonomi İlişkisi 1- Büyük sermaye ve doğal kaynaklara sahip gelişmiş ülkeler, doğal kaynaklardan etkin şekilde faydalanma yollarını aramaktadır. Örneğin,

Detaylı

Sayı: 53654767-TİM.00.GSK.INO.2016/42-1434 İstanbul, 26/5/2016 Konu: İnovasyon Odaklı Mentörlük Projesi Hk. TÜM ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ

Sayı: 53654767-TİM.00.GSK.INO.2016/42-1434 İstanbul, 26/5/2016 Konu: İnovasyon Odaklı Mentörlük Projesi Hk. TÜM ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ Sayı: 53654767-TİM.00.GSK.INO.2016/42-1434 İstanbul, 26/5/2016 Konu: İnovasyon Odaklı Mentörlük Projesi Hk. TÜM ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ Bilindiği üzere, katma değerli ihracatımızın artırılması amacıyla

Detaylı

İdaremizde bulunan CBS Yazılımları. Vrsiyon 5.0 9 Adet NetCAD GIS Versiyonu 8.1 olan 2 Adet ArcINFO 1 Adet Network Extensions 1 Adet Spatial Analyst E

İdaremizde bulunan CBS Yazılımları. Vrsiyon 5.0 9 Adet NetCAD GIS Versiyonu 8.1 olan 2 Adet ArcINFO 1 Adet Network Extensions 1 Adet Spatial Analyst E GAP BÖLGE KALKINMA İDARESİ BAŞKANLIĞI İbrahim DOĞAN Harita Mühendisi CBS KONUSUNDA İDAREMİZİN MEVCUT DURUMU İdaremizde şu an CBS konusunda çalışan birim bulunmamaktadır. Daha öncesinde Proje bazlı spesifik

Detaylı

Bireysel ve Kurumsal Eğitim Hizmetleri YILI KATALOĞU

Bireysel ve Kurumsal Eğitim Hizmetleri YILI KATALOĞU ASKO KARİYER Bireysel ve Kurumsal Eğitim Hizmetleri 2010 YILI KATALOĞU Sayfa 2 ASKO KARİYER HAKKINDA; Misyonumuz Geleceği yönlendirmeyi hedefleyen ve gelişimin sınırı olmadığına inanan her bireyin kendi

Detaylı

TEKLIF ÇAĞRILARI SIVIL TOPLUM DIYALOĞU (CSD-IV) AB VE TÜRKIYE ARASINDA KAPSAMINDA YAYIMLANAN. Fikirden Projeye. Hazırlayan: Öğr. Gör.

TEKLIF ÇAĞRILARI SIVIL TOPLUM DIYALOĞU (CSD-IV) AB VE TÜRKIYE ARASINDA KAPSAMINDA YAYIMLANAN. Fikirden Projeye. Hazırlayan: Öğr. Gör. ADAPAZARİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ PROJE DESTEK BİRİMİ AB VE TÜRKIYE ARASINDA SIVIL TOPLUM DIYALOĞU (CSD-IV) KAPSAMINDA YAYIMLANAN TEKLIF ÇAĞRILARI Hazırlayan: Öğr. Gör. Hakan ERYÜZLÜ Adres : Sakarya Üniversitesi

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2014 HAZİRAN İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2014 HAZİRAN İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2014 HAZİRAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İİTKİİB GENEL SEKRETERLİİĞİİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİİ Temmuz 2014 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2014 HAZİRAN İHRACAT PERFORMANSI

Detaylı

ÇALIŞAN BAĞLILIĞINA İTEN UNSURLAR NEDİR VE NEDEN ÖNEMLİDİR?

ÇALIŞAN BAĞLILIĞINA İTEN UNSURLAR NEDİR VE NEDEN ÖNEMLİDİR? ÇALIŞAN BAĞLILIĞINA İTEN UNSURLAR NEDİR VE NEDEN ÖNEMLİDİR? Dale Carnegie Akademi Beyaz Kağıt Copyright 2012 Dale Carnegie & Associates, Inc. All rights reserved. driveengagement_101512_wp İNSANIN ÖNEMİ

Detaylı

TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ

TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ 31.12.2013 ANKARA 1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 TÜTÜN ÜRÜNLERİ

Detaylı