REPRODÜKTİF HORMONLARIN KLİNİK KULLANIMLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "REPRODÜKTİF HORMONLARIN KLİNİK KULLANIMLARI"

Transkript

1 REPRODÜKTİF HORMONLARIN KLİNİK KULLANIMLARI

2 REPRODÜKTİF HORMONLARIN Yetiştirme: Üremenin kontrolü, Teşhis: Ovaryum fonksiyonu: anöstrus teşhisi için progesteron ölçümü, GnRH enjeksiyonunu takiben LH salınımını incelenmesi gibi, Gebelik teşhisi, hcg, BPSP-B Tedavi KULLANILMA AMAÇLARI

3 REPRODÜKTİF HORMONLARIN KULLANILMA FORMLARI Oral; toz, tablet, kapsül, premiks, solüsyon, rumende çözünebilen bol, Vajinal; Sünger, silikon spiral, İnjeksiyon; Yağlı veya sulu solüsyon, Liyofilize tablet, Deri altı implant,

4 GnRH Hipotalamustaki arkuatik nukleustan sentezlenen, Aksonlar yoluyla eminentia medialis e taşınıp burada depolanan, Dekapeptid yapıda bir neurohormondur.

5 GnRH Beyinden gelen uyarılarla hipotalamus ile hipofiz arasındaki portal kan dolaşımına geçerek, Adenohipofizde gonadotropik hormonların (FSH ve LH) sentez ve salgılanmasını uyarır. GnRH uygulamasını takiben doza bağlı olarak serumdaki FSH ve özellikle LH miktarı yükselir.

6 GnRH GnRH nın tekrarlanan enjeksiyonlarının immun sistemi uyarmadığı, anti-hormon oluşturmadığı, Anaflaksiye neden olmadığı anlaşılmıştır. Bu durum GnRH ya sağıltımda kullanılması bakımından gonadotropik hormonlara kıyasla önemli bir üstünlük sağlamaktadır.

7 GnRH Veteriner pratikte kullanılan GnRH analogları: Buserelin asetat, 10 mcg, Gonadorelin diasetat, Gonadorelin, 500 mcg, Fertirelin asetat, 50 mcg, Deslorelin, Lesirelin asetat, Bu anologların kimyasal yapılarına göre etkili dozları farklıdır.

8 GnRH GnRH veya analoglarının uygulamasını takiben doza bağlı olarak serumdaki FSH ve özellikle LH konsantrasyonu yaklaşık 1,5 saatte zirveye ulaşır ve 4 saatten sonrada başlangıç seviyesine düşer. GnRH nın tek uygulaması ile LH daki bu yükselme inek ve koyunda ovulasyona neden olurken kısrak ve köpeklerde sık sık tekrarlanan dozlar veya implant uygulaması gereklidir. İneklerde GnRH uygulamalarında adenohipofizin ancak postpartum 9. günden sonra etkilenebileceği unutulmamalıdır.

9 GnRH Endikasyonları Ovaryum kistleri, Ovulasyonun uyarılması (profilaktik veya küratif) ve ovulasyonun senkronizasyonu, Luteal yetersizlikler, Ovaryumların postpartum fonksiyon bozukluklarından korunma, Anöstrus,

10 GnRH Endikasyonları Ovaryum kistleri, GnRH uygulamasını takiben LH salınımı uyarılarak kist patlar veya luteinleşir ve yeni bir folikül gelişimi başlar. Seksüel siklus aktivitesi normale döner CL şekillenir ve gün içinde progesteron seviyesi artar, günlerde östrüs görülür, Bazı olgularda kesin sonuç için 2-3 uygulama gerekebilir.

11 GnRH Endikasyonları Ovulasyonun uyarılması (profilaktik veya küratif), Sun i tohumlama sırasında, İkizlik veya embryo nakli için süperfolikülasyonu takiben ovulasyon şansının yükseltilmesinde, Ovulasyonun gecikmesi şüphe edilen hayvanlarda, Ovulasyonun senkronizasyonunda (Ovsynch),

12 GnRH Endikasyonları Ovulasyonun senkronizasyonu (Ovsynch), Ovsynch protokolü olarak tasarlanmış, randevulu sun i tohumlama programı (RST), süt ineklerinde östrus belirlenmesi ihtiyacını ortadan kaldırarak sürüde yeterli derecede gebelik oranları elde edilebildiğinden reprodüktif yönetim uygulamasının etkinliğini artırırmaktadır (Burke ve ark., 1996; Pursley ve ark., 1997; Risco ve ark., 1998). GnRH PGF 2 GnRH RST 0.Gün 7.Gün 9.Gün 16 st sonra

13 GnRH Endikasyonları Ovulasyonun uyarılması (profilaktik veya küratif), Kısraklarda uzayan östrüste, Karnivorlarda istenmeyen östrus belirtilerinin ovulasyon oluşturularak giderilmesinde, Köpeklerde uzayan proöstrus ve östrus olgularında,

14 GnRH Endikasyonları Luteal yetersizlikler, Ovulasyon sonrası luteinizasyon yetersizliği (CL fonksiyon bozukluğu) progesteron eksikliği erken embryonik ölümlerin nedenlerinden biridir. Özellikle ruminantlarda (tohumlamadan gün sonra GnRH) CL un işlevi uyarılarak (P4 artar) ve dominant folikülün regresyonu sağlanarak (E2 azalır) luteolizis kısmen engellenip gebelik şansı artırılabilir.

15 GnRH Endikasyonları Ovaryumların postpartum fonksiyon bozukluklarından korunma, Postpartum anöstrus ve ovaryum kist insidensi yüksek olan ve doğum ile gebe kalma arası süre uzun olan işletmelerde GnRH ile erken ovulasyon sağlanabilir. Fakat erken postpartum dönemde GnRH uygulamasının erkenden P4 salgısına neden olması genital kanal enfeksiyonlarının şiddetlenmesine yol açabilir.

16 GnRH Endikasyonları Anöstrus, İnek ve kısrakta hakiki anöstrusta, Anöstrus evresindeki küçük ruminantlarda ve kısraklarda ovaryum fonksiyonlarının uyarılması amacıyla, Foliküler atrezide kullanılabilir.

17 Oksitosin Hipotalamusun paraventricular nükleusundaki nöronlar tarafından sentezlenen, Özel taşıyıcı proteinine bağlı olarak aksonlar yoluyla nörohipofize taşınan, ve nörohipofizdeki akson terminallerinde depo edilen oktapeptid yapıda bir hormondur.

18 Oksitosin Uygun sinirsel uyarımlar sonucu genel dolaşıma salınarak meme bezleri ve uterustaki düz kasları kontrakte eder. Memeli hayvanlarda kan P4 seviyesinin düşmesi, Emme ve sağım gibi memeye yapılan uyarılar, Cervix uterinin gerilmesi oksitosin salgısını artırır. P4 düzeyinin yükselmesi ise Oksitosini azaltır. Başta kısrak, çoğu evcil hayvandaçiftleşme veya rektal muayene sırasında oksitosin salınır.

19 Oksitosin Memeden sütün indirilmesi, Oosit ve spermatozoa taşınması, Doğum süreci, Kanatlı hayvanlarda ovidukt motilitesi, CL dan salgılanan oksitosin luteolizisde etkilidir.

20 Oksitosin Oksitosin enjeksiyonları ile ineklerde süt veriminin yükseltilmesi: Tüm laktasyon süresince ve her sağım öncesi 20 IU oksitosin uygulaması süt veriminde %10-12 artış (ilk uygulamadan 60 günden sonra verim artışı daha belirgin). Memedeki ve alveollerdeki süt daha etkili boşaltılarak daha az residual sütün memede kalması, Uzun vadede alveol hücrelerinin sekretorik aktivitesinin uyarılması, Oksitosin, PRL ve somatotropinin dolaylı olarak etkileşimi alveollerdeki sekretorik aktiviteyi artırır? Kısa dönemde yüksek doz ( IU) uygulamaları süt veriminde azalmaya neden olur.

21 Oksitosinin Endikasyonları Sütün indirilmesi, Doğumu uyarmak, Retentio secundinarum ve akut metritis olgularında, Güç doğum, sezaryen operasyonu ve prolapsus uteri olgularında, Luteal regresyonu sağlamak için.

22 Oksitosinin Endikasyonları Sütün indirilmesi, Mastitis tedavisinden, Memenin sistemik muayenesinden, Meme operasyonlarından önce memelerin tam olarak boşaltılması amacıyla endikedir. İneklerde: IU, IV Küçük ruminantlarda: 5-10 IU, IV Köpek ve kedi:0,5-10 IU, IV

23 Oksitosinin Endikasyonları Doğumun uyarılması, Uterus inertia sına bağlı güç doğumlarda, östrojenik etki altındaki myometriumun uyarılması amacıyla, İneklerde: IU, IV veya IM Küçük ruminantlarda: 5-50 IU, IV veya IM Köpek ve kedi:0,5-10 IU, IV, IM, SC

24 Oksitosinin Endikasyonları Retentio secundinarum ve akut metritis, Uterus inertia sına bağlı retentio secundinarum ve akut metritis olgularında yavru zarlarının ve enfekte uterus içeriğinin atılmasını kolaylaştırmak amacıyla, İneklerde: IU, IV veya IM Küçük ruminantlarda: 5-50 IU, IV veya IM Köpek ve kedi:0,5-10 IU, IM, SC

25 Oksitosinin Endikasyonları Güç doğum, sezaryen operasyonu ve prolapsus uteri olgularında, Prolapsus uteri olgularında uterusun reddinden, Sezaryen operasyonundan, Şiddetli güç doğumdan sonra koruyucu olarak uterus involüsyonunu hızlandırmak amacıyla İneklerde: IU, IV veya IM Küçük ruminantlarda: 5-50 IU, IV veya IM Köpek ve kedi:0,5-10 IU, IM, SC

26 Oksitosinin Endikasyonları Luteal regresyon, Küçük ruminantlar, özellikle keçilerde siklusun 3-6. günlerinde 100 IU/ gün (bölünmüş dozda=günde en az 5 kez) luteal regresyonu uterustan PGF salgısını uyararak hızlandırabilir. Oksitosinin yalnız veya P4 ile seksüel siklus senkronizasyonu için kullanımı inekte pratik değildir, küçük ruminantlarda da sürüde uygulama güçlüğü nedeniyle tercih edilmez.

27 Oksitosin Uygulanırken Dikkat Edilecek Hususlar Gebeliğin erken ve geç dönemlerinde kullanılması sakıncalı olabilir. Adrenalin oksitosinin meme alveolerindeki kontraktil etkisini bloke eder, bu olumsuz durum ekzojen oksitosin uygulaması içinde geçerli olabilir. Myometrium E2 etkisi altında iken oksitosine cevap verir. Etkili bir sonuç için doğumdan hemen sonra uygulama yapılmalı veya östrojenik bir hormonla birlikte uygulanmalıdır.

28 Oksitosin Uygulanırken Dikkat Serviksin açık olması, Edilecek Hususlar Cornu uterilerin pozisyonunda bir değişiklik (tortio uteri) olmaması Cornu uterilerde derin yara olmaması, Yavrunun geliş poziyonunun normal olması, Yavrunun çok büyük olmaması gerekir. Aksi takdirde, özellikle karnivorlarda yavrunun geliş ve vaziyet bozuklukları ile tortio uteri olgularında gerekli düzeltme yapılmadan oksitosin uygulaması, uterusun yırtılmasına ve anne ile yavruların ölümüne neden olabilir.

29 Oksitosin Uygulanırken Dikkat Edilecek Hususlar Uterus inertiası veya serviks uterinin spazmı gibi güç doğumlarda, östrojenik hormon veya PGF analogları ile birlikte kullanılmalı ve yeterli sonuç alınamazsa uygulama tekrarlanmalıdır. Aşırı dozda oksitosin uygulaması uterus spazmına neden olmaktadır.

30 Antidiüretik Hormon Hipotalamusun supraoptik nukleusunda sentezlenen ve nörohipofizden salınan, Böbreklerde su tutulmasını sağlar. Plazma ozmotik basınç ve kan basıncındaki düşmeler bu hormonun salgısını uyarır. Düz kaslarda kontraksiyon ve arterlerde vasokonstriksiyon oluşturur. Postpartum uterus kanamalarında 50 IU, IM, IV, SC Köpeklerde diabetes insipidus ve şok tedavisinde

31 Glikoprotein Hormonlar Büyük protein moleküllerinden oluşurlar ve gonadlar üzerinde uyarıcı (tropik) ve idare edici (trofik) etkilidirler. Hormon Salgılandığı bez Molekül Ağırlığı Yarılanma Ömrü Temel Fonksiyonları FSH Adenohipofiz 32-37,000 LH Adenohipofiz 28-34,000 2 saat Folikül büyümesi, östrojen salınımı ve spermiogenesis 30 dk dan az Ovulasyon, CL oluşumu ve fonksiyonu, testosteron salınımı, oositin olgunlaşması hcg Plasenta 38, saat Primer olarak LH, sınırlı olarak FSH benzeri etki ecg Gebe kısrak endometriumu 68, saat Önemli oranda FSH ve az miktarda LH benzeri etki

32 Glikoprotein Hormonlar Hipofiz gonadotropinleri bütün türlerde üretilirken plasenta gonadotropinleri sadece bir kaç türde görülür. FSH ve LH hormonlarının a ve b olmak üzere iki alt üniteleri vardır. a alt ünitesi her iki hormonda aynı iken, b alt ünitesi her bir hormona karakteristik aktivite özelliği verir.

33 Folikül Uyarıcı Hormon (FSH) Ovariumlarda folikül gelişimi, Gelişen folliküllerden östrojen salgısı, Sertoli hücrelerini ve spermatogenezisi uyarır. ENDİKASYONLARI 1. İNAKTİF OVARYUM OLGULARINDA, 2. POSTPARTUM HAKİKİ ANÖSTRÜSLERDE, 3. SÜPERFOLİKÜLASYON OLUŞTURULMASINDA, 4. SPERMATOGENESİSİN UYARILMASI AMACIYLA IM olarak inekte IU, koyunda IU, karnivorlarda IU. FSH, yarılanma ömrü çok kısa olduğundan süperfolikülasyon çalışmalarında tekrarlanan dozlar halinde uygulanmalıdır.

34 Gebe Kısrak Gonadotropini (PMSG, ecg) Gebe kısraklarda, endometrial kaplar oluşturan özel trophoblast hücrelerinde sentezlenir. Önemli oranda FSH ve az miktarda LH benzeri etkilidir. Endometrial kaplar gebeliğin günlerinde hafif dışbükey beyaz yapılar olarak gözlenebilirler ve 70. günden sonra dejenere olmaya başlayıp günlerinde fonksiyonlarını yitirirler. Kanda günlerde ölçülebilir, günlerde zirveye ulaşır ve giderek azalarak günlerde ölçülemeyecek kadar azdır.

35 Gebe Kısrak Gonadotropini (PMSG, ecg) Ovariumlardaki sekonder foliküllerden sekonder CL ların oluşmasına yardımcı olarak, gebeliğin 40. gününde regrese olmaya başlayan gebelik CL nun fonksiyonunu destekler. Endometrial kapların oluşumundan sonra gelişen fötal ölümlerde ve CL regresyonunda PMSG salgısı fizyolojik süresine kadar devam eder. İkiz gebeliklerde PMSG daha yüksek düzeydedir.

36 Gebe Kısrak Gonadotropini (PMSG, ecg) Endikasyonları FSH nın endike olduğu tüm olgularda endikedir. Yarılanma ömrünün uzun olması ve tek enjeksiyonun yeterli olması nedeniyle süperovulasyon ve embryo transferinde tercih edilir. İkizliğin uyarılması, Anöstrüs, Mevsimsel anöstrüsten çiftleşme sezonuna geçiş döneminde koyunlarda ovaryumların uyarılması amacıyla kullanılır.

37 Gebe Kısrak Gonadotropini (PMSG, ecg) PMSG im olarak uygulanır. Küçük dozları ovaryumları uyarırken, Orta dozları ikizlik oranı yükseltmekte, Yüksek dozları süperfolikülasyona neden olmaktadır.

38 Luteinleştirici hormon (LH) ve İnsan Chorionic Gonadotropini (hcg) LH, ovulasyon, CL formasyonu ve P4 salgısında rol oynar. LH erkek hayvanlarda Leydig hücrelerinden testosteron salgısını uyarır ve ICSH olarak bilinir. hcg gebe kadın idrarından ekstrakte edilebilmesi nedeniyle ucuzdur, primer olarak LH ve sınırlı olarakda FSH etkisi vardır.

39 LH ve hcg Endikasyonları Hormonal nedenli anovulasyon, Ovulasyonun gecikmesi, Foliküler kistler, Suböstrüs, Hakiki anöstrüs (FSH ile kombineli olarak), Kısrakta östrüs süresini kısaltıp, ovulasyonu uyarmak, Östrus senkronizasyonu uygulanan hayvanlarda ovulasyon ve gebelik şansını yükseltmek, Boğada libido ve testosteron üretimini arttırmak, Köpekte testis hipoplazisi ve kriptorşidi durumlarını sağıtmak amacıyla yalnız veya diğer hormonlarla kombineli olarak uygulanır.

40 LH ve hcg Öneriler Endike oldukları olgularda İV, İM, SC veya kist içi uygulanabilir. hcg bir protein olduğundan kendisine karşı antikor oluşumunu uyarır. Kısrakta ovulasyonun uyarılabilmesi için en az cm büyüklüğünde folikül bulunmalıdır. Köpekte hcg, LH benzeri etkisinden dolayı östrüs davranışları ve ovulasyon başlamadan önce foliküllerin luteinizasyonuna neden olabilir. Köpeklerde hcg ile ovariumların aşırı uyarılması sonucu kistik foliküller veya uzayan östrus davranışları gelişebilir.

41 STEROİD HORMONLAR Aynı steroidal iskeletten oluşurlar fakat yan gruplarının değişik fonksiyonları vardır. Peptid ve glikoprotein hormonlardan farklı olarak, steroid hormonlar küçük ve basit moleküllerdir. Vücut sıvılarında düşük oranda erimelerine rağmen lipid hücre zarlarından kolayca geçebilirler. Kimyasal olarak sentezlenmiş saf preparatları olduğu gibi doğal olanlara göre daha güçlü, uzun etkili, spesifik özellikleri olan, yan etkileri azaltılmış ve değişik formlarda uygulabilen sentetik steroidler mevcuttur. Reprodüktif steroidler ve derivatları çiftlik hayvanlarında büyümeyi hızlandırmak ve verimi artırmak amacıyla kullanılabilirse de kullanımları kısıtlı veya yasaktır.

42 STEROİD HORMONLAR Reprodüktif steroidler: Östrojenler, Progestagenler, Androjenler, Kortikosteroidler, Bu hormonlar ovaryum, testis, plasenta, böbrek üstü bezi ve fötal gonadlardan salgılanırlar. Embryonik gonadtan ovaryum gelişirse östrojen ve progesteron, testis gelişirse androjenler salgılanır.

43 PROGESTAGENLER (PROGESTİNLER) 1. Doğal progesteron da dahil progesteron molekülünde modifikasyon yapılarak oluşturulmuş, progesteron benzeri etki yapan yapılardır. Endometriumda proliferasyon, sekresyonun başlatılması, plasentasyon ve gebeliğin devamı 2. Bazı hayvan türlerinde plasenta ve adrenal bezden salgılanırsa da ana kaynağı CL u oluşturan luteal hücrelerdir. 3. Vücutta progesterondan etkilenen hedef dokular bir süre östrojenin ön etkisi altında kalarak progesterona duyarlı hale gelir ve fizyolojik etki ancak bundan sonra gelişebilir. Östrüs belirtileri, gebelikte uterusun, memelerin gelişimi ve laktasyona hazırlık, doğumun başlaması gibi fizyolojik durumlarda bu sinerjik etki çok önemlidir.

44 PROGESTERON En önemli etkisi gebeliğin devamlılığının sağlanmasıdır, ve tüm hayvan türlerinde erken gebelikte progesteron düzeyleri önemlidir. Myometriumun oksitosine olan duyarlılığını baskılayarak miyometrial aktiviteyi azaltır. Uterus bezleri progesteron etkisi (ve östrojenin ön etkisi) ile derinleşir ve dallanarak sekresyona başlar. Embryonik dönemde besin kaynağı olarak endometrial bezlerden uterus sütünü salgılatır. Doku reddine neden olan T lenfositleri bloke ederek immunosupresif etki yapar ve fötal antijenlerin anne tarafından reddini önler. Gebelikte annenin gıdaları daha iyi değerlendirmesini sağlar. Analık davranışlarının belirginleşmesine neden olur.

45 PROGESTERON Progesteron ve türevleri hipotalamustan GnRH nın salgılanmasını ve böylelikle hipofiz ön lobundan gonadotropinlerin salgılanmasını azaltarak (negatif geri tepki) kızgınlık siklus aktivitesini baskılar. Folliküllerin gelişmesini, Ovulasyonu önler. Bu etki kızgınlığın bastırılması, ertelenmesi ve gebeliğin önlenmesinin temelidir. İnek, koyun, kısrak ve domuz gibi döngüsel hayvanlarda progesteron diöstrüs süresini ayarlar.

46 Progestagenlerin Endikasyonları Üremenin denetlenmesi ve uyarılması, Nonenfeksiyöz ve özellikle hormonal nedenli abortuslardan korunmak ve gebeliği desteklemek amacıyla, Nidasyon yetmezliğinde ovulasyondan veya tohumlamadan sonra, İnekte gerçek anöstrüs olgularında ovaryum fonksiyonlarını uyarmak için (ortalama diöstrüs süresi boyunca düşük dozlarda implant, sünger, i. m. uygulanır), İnekte kistik ovaryumlar (GnRH ve hcg uygulamalarının yetersiz kaldığı durumlarda bu hormonlarla kombine olarak veya yalnız başına), İnekte meme ödeminde, Prolapsus vajinada (cerrahi tedaviye ek olarak),

47 Progestagenlerin Endikasyonları Karnivorlarda progestagen uygulamaları ile: ANTİGONADOTROPİK, ANTİÖSTROJENİK, ANTİANDROJENİK, KONTRASEPTİF, PROGESTAGENİK etkiler sağlanabilir.

48 Progestagenlerin Endikasyonları Köpekte düzensiz östrus sikluslarında (uzayan proöstrus, östrus ve ovaryum kistleri), Köpekte yalancı gebelikte, progestagenler (MA, PRG, P4, MAP, DMA) adenohipofizden PRL salınımını baskılayarak genellikle 3 gün içinde belirtileri yok ederler. Köpeklerde bazı meme neoplazmalarında, İyi ve kötü huylu meme tümörlerinde E2 ve P4 reseptörleri vardır gün süreyle uygulanan progestagenler (MA) bu tümörlerin büyümesini kontrol altına alabilir. Proöstrus veya östrus belirtilerinin yatıştırılmasında, Başta köpek ve kediler olmak üzere diğer dişi hayvanlarda da östrusun baskılanmasında, Proligeston (PRG) güçlü antigonadotropik ve zayıf progestagenik etkisiyle uterus üzerinde olumsuz yan etkisi çok azdır. Köpek ve kedilerde östrüsten korunmak amacıyla kullanılabilir. PRG kısraklarda da uygulanabilir.

49 Progestagenlerin Endikasyonları Erkek köpekte antisosyal ve diğer davranış bozukluklarının kontrolünde, Sağlam veya kastre edilmiş erkek köpeklerde görülen saldırganlık, cinsel hırçınlık, sinirlilik, aşırı heyecanlılık vb. davranış bozuklukları progestagenlerle (DMA, MAP ve MA) kontrol altına alınabilir. Progestagenlerin antiadrojenik ve merkezi sinir sistemi üzerinde düzenleyici etkisi bulunmaktadır. Uygulamanın 1-6 ay arayla depo formunda tekrarı gerekebilir. Progestagenlerin spermatogenezisi baskıladığıda unutulmamalıdır. Erkek köpekte prostat hiperplazisinin sağıltımında, Orta yaşlı köpeklerde iyi huylu prostat hiperplazisi gelişebilir. Büyüyen bez konstipasyon ve disüri ye neden olur. Depo progestagenler (MAP, DMA) genellikle 4 gün içinde iyileşme sağlar ve etkisi 3 ay kadardır. Oral progestagen tedavisinde de benzer etki görülebilir.

50 Progestagenler için öneriler Organizmada inaktive edildikten sonra dışkı, idrar ve sütle atılır. Progesteronun inekte belirlenen yarılanma ömrü dk.dır. Kas içi uygulamayı takiben yenilebilir dokulardaki bekleme süresi 4-21 gün, İmplant uygulamasını takiben yenilebilir dokulardaki bekleme süresi 90 gündür,

51 Progestagenler için öneriler Çeşitli progestagen preparasyonlarının etki ve güçleri farklıdır. Örneğin MAP ve MA güçlü olup siklusun çeşitli dönemlerinde dozlama ve uygulama süreleri iyi ayarlanmalıdır. Aksi takdirde, uzun süreli ve sık kullanımı progestagenik etkileriyle köpeklerde kistik endometrial hiperplazi, mukometra, piyometraya, meme tümörlerine ve reversible azospermiye (canlı spermatozoit bulunmaması) sebep olabilir.

52 Progestagenler için öneriler Ruminantlarda progestagenlerin vajinal sünger veya spiral uygulamalarını takiben hafif bir irinli akıntı gelişebilir ve kısa süre içinde kendiliğinden kesilir, bu nedenle hijyene uyulmalıdır. Progestagen uygulamasında genital bir enfeksiyon olmamalıdır. Aksi takdirde istenilen etki sağlanamaz ve enfeksiyon daha da şiddetlenebilir. Gebe köpeklerde habitual abortuslardan korunmak amacıyla progestagen uygulaması dişi yavrularda maskulinizasyon, erkeklerde kriptorşidiye neden olabilir.

53 Progestagenler için öneriler Progestagen uygulanan hayvanların %10 unda yan etkiler görülebilir; İştah ve kilo artışı, Memelerde gelişme ve laktasyonun başlaması, Tüy dökülmeleri ve tüylerde ağarma, Deri altı enjeksiyonlardan sonra bazı köpeklerde geçici huzursuzluk, Ayrıca progestagenler diabetogeniktirler.

54 Östrojenler Ovaryumlardan, plasentadan, adrenal korteks ten ve kısmen testislerden salgılanır. Ovaryumlarda folikülün teka interna hücrelerinden östradiol ve östron salgılanır. Östriol ise karaciğerde yıkıma uğrayan östrojenlerin yıkım ürünüdür. Özellikle inekler östrojenlere çok duyarlıdır.

55 Farklı Östrojenlerin Kimyasal Yapısı & Yarı Ömrü 600 H 3 C OH E2 (pg/ml) Estradiol-17 5 mg i.m OH OH COO H 3 C OH H 3 C OCOCH 2 CH 2 H Adapted from Bo et al., 1994 and Vynckier et al., 1990 E2 pg/ml E2 (pg/ml) Hour Estradiol-17 benzoate 10 mg i.m Hour Estradiol-17 cypionate 10 mg i.m Hour

56 Progesteronla sinerjik olarak östrüsteki fiziki ve pisikolojik belirtilerin oluşmasında, Dişi genital kanalın gebeliğe hazırlanmasında, Memelerin gelişmesi, laktopoez ve galaktogenez de, Doğum sürecinde, Dişi üreme organlarının gelişmesi, Dişi seksüel karakterlerinin belirginleşmesi, Siklus sırasında geriye tepki ile gonadotropinlerin kontrolü, Anabolik etkisi, Östrojenler Mineral ve vitamin metabolizması, Erkek hayvanlarda androjenlerin cinsel davranışlar ve spermatogenesis üzerine etkisi hedef hücrelerde östrojene dönüşmesi ile oluşur.

57 Östrojenlerin Endikasyonları Uterusun boşaltılması, Erken abortus, piyometra, fötal mumifikasyon, ve maserasyon da uterus motilitesini ve tonusunun arttırarak içeriğin boşalmasına yardımcı olur. Retentio secundinarum ve metritiste, Uterusa kan girişini arttırmak, serviks uteriyi açık tutmak, uterus tonusunu yükseltip oksitosine duyarlı hale getirmek, uterusta ph değişikliği ve sekresyon artışına neden olarak endikedir. Fakat bu etkilerden bir kısmı bu hastalıkların tedavisinde olumsuz olarak kabul edilmektedir????????? İnekte vajinitis olgularında, Nekrotik vajinitislerde vajina epitelinin karnifikasyonunu ve yüzlek ölü epitelin dökülmesini sağlamak için DES verilebilir.

58 Östrojenlerin Endikasyonları Genital hipoplazide gelişmenin canlandırılmasında, Doğumda serviksin yeterli derecede açık olmadığı durumlarda (serviks spazmında), Doğumdan sonra uterus involusyonunun hızlandırılmasında, Sentetik östrojenler bir sentetik progestagen ile birlikte oral yolla ovulasyonu baskılamak amacıyla (hormonal kontrasepsiyon), Erkek köpeklerde prostat hipertrofisi ve anal adenomata vb. tümörlerin sağıtımında, Erkek hayvanlarda libido fazlalıklarında kullanılabilir.

59 Östrojenlerin Endikasyonları Östrojenler, foliküler evrede (proöstrus, östrüs) enjeksiyonu takiben kısa süre içinde hipotalamusu uyararak östrus belirtilerini oluşturup, LH düzeyini ovulasyon öncesinde zirveye ulaştırarak dolaylı olarak ovulasyonu uyarırlar. Sonuç olarak suböstrus (sakin kızgınlık) durumlarında kullanılabilir. Bu etki luteal dönemde oluşmaz.

60 4 ESTRADIOL TONIC SURGE HYPOTHALAMUS 1 GnRH ANTERIOR PITUITARY 5 2 LH 6 FOLLICLE GROWTH OVULATION 3 7 Silvia, W., 2001 NORMAL

61 Östrojenlerin Endikasyonları Köpekte pubertasın gecikmesi veya anöstrüsün uzaması durumlarında, östrüsü uyarmak için 2-3 gün arayla 2-4 kez E2 uygulanabilir ve takiben PMSG ile daha iyi sonuç alınabilir. Kalıcı CL a bağlı anöstrüste, Büyük ruminantlarda luteolizisi uyarmak için endike olabilir fakat etkisi dolaylıdır. PGF ve analogları daha etkilidir. Memeleri geliştirip laktasyonun başlatılmasında, Düvelerde progesteron ile birlikte uygulanabilir. Fakat östrojen laktasyondaki ineklerde ise laktasyonu baskılar. Karnivorlarda istenmeyen gebeliklerde implantasyonun engellenmesinde, Genellikle çiftleşmeyi izleyen ilk 5 gün içinde etkilidirler.

62 Östrojenlerin Endikasyonları Karnivorlarda laktasyonu durdurmak amacıyla, Yavruların ölmesi, meme yaralanmaları, mastitis, metabolik bozukluklar vb. nedenlerden dolayı laktasyonun durdurulmasında, Yavruların emmesinin engellenmesi, memelere bandaj uygulanmasının yanısıra düşük dozda östrojenj enjeksiyonu laktasyonun kesilmesine yardımcı olur. Östrojenler bu etkiyi olumsuz geriye tepki ile prolaktin salgısını azaltarak oluştururlar. Köpekte yalancı gebelikte, Prolaktin salgısını durdurarak istenmeyen belirtilerin ortadan kaldırılmasında uygulanabilir.

63 Östrojenlerin Endikasyonları Karnivorlarda ovario-histerektomi operasyonunu izleyen komplikasyonlarda, İdrar tutamama (incontinentia urinea) sorununda östradiol benzoat 24 st arayla 3 gün ve daha sonra üçer gün arayla sorun kaybolana kadar uygulanabilir. Oral yolla DES da 3-5 gün süreyle veya sorun kaybolana kadar verilebilir. Östrojenlerin uretranın duyarlılığını arttırarak etkidiği düşünülmektedir. Alopecia olgularında epiteliotropik etkisinden dolayı düşük dozda, Aşırı kilo alma, Vulva hipoplazisi görülen karnivorlarda endikedir.

64 Östrojen Uygulamaları Pratikte daha sık olarak östradiol esterleri (EB, EV ve ECP) ve nonsteroid östrojenler (DES) kullanılmaktadır. İM, SC, deri altı implant, progestagenlerle kombineli olarak intravajinal spiral formlarda ve oral olarak kullanılabilir.

65 Östrojen Uygulamalarında Öneriler Yüksek dozda veya devamlı küçük dozlarda uygulandıklarında kistik ovaryumlara, süt salgısında azalmaya, pelvis ligamentlerinde gevşeme ve prolapsus vagina ya neden olabilir. Uzun süre östrojen sağıtımı yapılan hayvanlarda özellikle karnivorlarda kemik iliği işlevleri engellenebilir ki ölümle sonlanabilen şiddetli anemi veya trombositopeni oluşabilir. Uzun süre östrojen sağıtımı sürekli siterilite gelişebilir.

66 Östrojen Uygulamalarında Öneriler Gebelikte uygulanan östrojenler fötüste ürogenital anomalilere, serviksin gevşeyerek aborta neden olabilir. Karnivorlarda kistik endometrial hiperplazi ve piyometra riskini arttırır. Karnivorlarda serviks uteride gevşeme nedeniyle vajinadaki bakteriler uterusa girebilir. Östrojenler kanın pıhtılaşma yeteneğini arttırır ve vücutta su-tuz tutulmasına neden olarak ödem şekillenmesine ve kalp yetmezliği eğiliminin artmasına yol açar.

67 Östrojen Uygulamalarında Öneriler Karnivorlarda uzun süren östrojen sağıtımı; Bilateral simetrik alopecia, Epidermal hiperpigmentasyon, Vulvanın büyümesi, Jinekomasti, Prostat bezinin squamoz metaplazisi ile sonuçlanabilir.

68 Testosteron Testislerin intersitisyel Leydig hücrelerinde sentezlenen doğal androjenler testosteron ve dihidrotestosterondur. Sekonder erkeklik karakterlerinin (penis ve eklenti bezlerinin gelişimi, kaslarda gelişme) geliştirilmesi, Libido ile spermatogenezisin uyarılması, Anabolik olarak protein sentezinin, kas gelişmesinin, mineral metabolizmasının ve iştahın uyarılması. Merkezi sinir sistemi üzerinde düzenleyici etki, Yüksek dozları diğer steroidler gibi gonadotropinlerin salınımını baskılar.

69 Testosteronun Endikasyonları Erkek hayvanlarda, Libidonun uyarılması, İmpotent hayvanlarda testosteron ve esterleri kullanılabilirse de gonadotropinler üzerindeki baskılayıcı etkisi düşünülmelidir. Sperma kalitesi de düşükse androjenler endike değildir. Spermatogenezisi uyarmak için FSH ile birlikte kullanılabilir. Sekonder erkeklik karakterlerinin gelişimini sağlamak, Erkek genital organlarının ve eklenti bezlerinin gelişmemiş olduğu durumlar, Kas gelişimini sağlamak için endikedir.

70 Testosteronun Endikasyonları Erkek hayvanlarda, Protein metabolizmasında anabolizan olarak, Büyük baş hayvanlarda diğer steroidler gibi kullanımı kısıtlıdır. Yaşlı ve düşkün köpeklerde anabolik olarak, Travmatik yaralanmalar ve kırık iyileşimindeki gecikmelerde destekleyici sağıtım olarak kullanılabilir. Köpeklerde hipogonadizm ve kriptorşidi tedavisinde, Feminizasyon olgularında, Karnivorlarda Sertoli hücre tümörlerinin feminize edici etkisi antiöstrojenik etkili androjenlerle (testosteron ve esterleri) baskılanabilir. Fakat bu olguda kastrasyon tercih edilir.

71 Testosteronun Endikasyonları Dişi hayvanlarda, Uterus kanamalarında, Meme ve genital organ tümörlerinin büyümesinin önlenmesinde, Antiöstrojenik etkileriyle androjenler haftada veya ayda bir kez parenteral olarak, Östrüsün ertelenmesi amacıyla, Oral, parenteral veya implant formundaki androjenler karnivorlarda östrüslerden korunmak amacıyla uygulanabilir. Sentetik bir androjen olan miboleron esterleri kızgınlığı uzun süreli ertelemek için kullanılmaktadır. Köpekte yalancı gebeliklerde, Diğer steroidler gibi prolaktin inhibitörü olarak yalancı gebelik sorunlarının ortadan kalkmasına yardımcı olur. Uterus üzerinde olumsuz yan etkisinin olmaması nedeniyle diğer steroidlerden daha elverişlidir.

72 Testosteron kullanımında öneriler Dişi hayvanlarda yüksek doz veya uzun süren uygulamalar clitoral hipertrofi ve vajinitise neden olabilir. Anabolik etkisi sodyum ve su retensiyonuna neden olduğundan böbrek hastalıklarında ve hepatik disfonksiyon olgularında kontraendikedir. Gebe köpeklerde androjen uygulamalarıyla dişi fötüslerde önemli ürogenital anomaliler oluşabilir.

73 Melatonin Mevsimsel poliöstrik hayvanlarda, ışık sinyalleri epifiz bezinde indolaminlere dönüştürülerek hipotalamustan GnRH nın sentez ve salınımı etkilerler. İndolaminler grubundan melatonin, oral, deri altı implant ve vajinal sünger formlarında, küçük ruminantlarda anöstrüsten aşım sezonuna geçiş süresinin kısaltılması amacıyla kullanılmaktadır.

74 Prostoglandinler (PG) Doku hormonları olup fizyolojik işlevler ve metabolik fonksiyonlar sırasında çeşitli dokulardan salgılanıp, lokal mediatör olarak görev yaparlar. Mekanik, kimyasal, fiziksel ve travmatik her türlü uyarı PG oluşumunu hızlandırır. PG ve türevleri 20 C atomlu bir pentagonal halka, iki yan zincir ve bir karboksil grubundan oluşur ve arahidonik asitten sentezlenirler. Pentagonal halkaya bağlı farklı yapılar değişik PG türevlerini oluşturur. Yapısal ve işlevsel olarak A, B, E ve F olarak 4 ana grup PG vardır ki en çok salgılanan ve bilinenler PGE ve PGF serileridir.

75 Prostoglandinler (PG) Reprodüktif sistem: Luteolizis ve uterusun doğum için uyarılması Respiratorik sistem: Bronşiyal dilatasyon (PGE) ve konstriksiyon (PGF) Kardiovasculer sistem: Arteriyel ve venöz basınçta azalma Renal sistem: Diüretik ve natriüretik Merkezi sinir sistemi: Pireksia ve Na salınımın kontrolü Gastrointestinal sistem: Gastrik sekresyonun inhibisyonu

76 Prostoglandinler (PG) Çabuk metabolize olurlar ve lokal hormon olarak salgılandıkları bölgede veya çevre dokularda etkili olurlar. Reprodüksiyonda en önemlisi PGF 2α dır, luteolitiktir ve akciğerlerde metabolize olur. Reprodüksiyonda diğer önemli olan da PGE dir ve luteotropik etkilidir.

77 Prostoglandin F 2α (PGF 2α ) Doğal olarak ineklerde seksüel siklusun günlerinde endometriumdan salgılanılarak fonksiyonel CL un yapısal ve işlevsel regresyonuna neden olur. Gebe ineklerde doğal PG salgısı baskılanarak CL etkilenmez ve gebelik devam eder. Seksüel siklus sırasında PGF 2α sekresyonunu başlatan mekanizma tam bilinmemekle beraber diöstrüste uzun süren progesteronun etkisi, foliküler gelişmeye bağlı östrojen ve CL kökenli oksitosin sekresyonunun neden olduğu düşünülmektedir.

78 Prostoglandin F 2α (PGF 2α ) Doğum yaklaştıkça plasentomlardan salgılanan PGF 2α miktarı kanda, miyometriumda, amnion sıvısında ve maternal plasentada giderek artar. PGF 2α miktarındaki bu artış; Miyometriyal aktiviteyi uyarır, Serviks uterinin gevşemesine yardımcı olur, CL u lize eder (eritir-parçalar), Oksitosin salınımını arttırır, Sonuçta doğumu başlatır.

79 Prostoglandin F 2α (PGF 2α ) Ekzojen PGF 2α uygulamalarında: Başlıca luteolitik, Sekonder olarakta miyometriyal aktiviteyi uyaran ekbolik etki gelişir.

80 Prostoglandin F 2α Analogları Fluprostiol, Cloprostenol, Dinoprost, Tiaprost, Luprostiol.

81 Prostoglandin F 2α (PGF 2α ) İneklerde doğal veya sentetik PGF 2α analogları östrus siklusunun günlerinde enjekte edildiğinde CL geriler, kanda progesteron seviyesi 12 st içinde belirgin olarak düşer, 24. saatte tamamen azalarak östradiol saatlerde artarak yaklaşık 72. saatte (± 24st) östrüs görülür. PGF 2α analoglarının diöstrüs sırasında uygulanmasını takiben gelişen bu olaylar, proöstrüs, östrüs ve metöstrüs dönemlerinde yapılan enjeksiyonlarda oluşmaz.

82 CORPUS LUTEUM ( CL )

83 Olgun Folikül ve Gerilemiş CL

84 Prostoglandin F 2α (PGF 2α ) Kısraklarda PGF 2α uygulamaları ovulasyonu izleyen 5. günden itibaren luteolitik olarak etkilidir. PGF 2α luteal evredeki hayvanlarda tek veya siklusu bilinmeyen kısraklarda gün arayla iki enjeksiyon olarak uygulanmaktadır. Son enjeksiyonu takiben 6 gün içinde östrüs görülür. Koyunlarda siklusun ilk 5 gününde PGF 2α uygulamaları luteolizise neden olmazken, keçilerde siklusun 1. gününden sonra luteolizis oluşur. Her iki türdede luteal dönemde uygulanan takiben st içinde östrüs görülür.

85 Prostoglandin F 2α (PGF 2α ) Köpekler PGF 2α ya oldukça dirençlidirler ve 24 st arayla 0.25 mg/kg dozda, 4-5 SC uygulama gereklidir.

86 Prostoglandin F 2α (PGF 2α ) nın Luteolitik Etkisinin Mekanizmaları LH ve prolaktine karşı antogonistik etkisi, Lizozimlerin parçalanılabilirliğini arttırması, Utero-ovarian venalarda vazokonstriksiyon oluşturup ovaryuma kan ulaşımını azaltması, Progesteron sentezindeki ön maddelerin ve kolesterol esterlerinin depolanmasını azaltması, Esteraz aktivitesini düşürmesi.

87 Prostoglandin F 2α (PGF 2α ) nın Endikasyonları Seksüel siklusların denetiminde ve kontrollü tohumlama amacıyla, Büyük baş hayvanlarda östrüs senkronizasyonunda, Küçük ruminantlarda progestagenlerin yanısıra, aşım sezonuna girmiş hayvanlarda bir başka seçenek olarak, Diöstrüs döneminde tek uygulama yeterliyken, Östrüs senkronizasyonu için ineklerde 11-14, keçilerde 11, koyunlarda 9, kısraklarda gün arayla iki enjeksiyon gereklidir.

88 PGF 2α nın Endikasyonları Suböstrüste (sakin kızgınlıkta), Özellikle yüksek verimli süt inekleri laktasyonun zirvesindeyken sakin kızgınlık gösterirler. Sakin kızgınlıkta ovaryum aktivitesi normal olup kızgınlığın dış belirtileri yetersizdir veya yoktur. Ovaryumlarda CL un bulunduğu ve östrüsün görülmediği benzer duruma erken postpartum dönemde de rastlanır. Rektal palpasyonla CL belirlenmesiyle PGF enjeksiyonunu takiben 2-4 gün sonra belirgin bir östrüs görülebilir. PGF tedavisi uygulanan ineklerin östrüs davranışları dikkatle izlenmeli ve östrüsün ikinci yarısında tohumlanmalıdır. Östrüs göstermeyenlere gün sonra 2. PGF uygulanarak kontrollü olarak tohumlanmalıdır.

89 PGF 2α nın Endikasyonları Kısrakta uzayan diöstrüs olgularında, Laktasyon anöstrüsü, Yalancı gebelik, Erken embryonik ölümleri takiben gelişen anöstrüs olgularında ovaryumlardaki CL kalıcı hale geçerek diöstrüs uzar ve foliküler evreye geçiş 2-3 ay gecikebilir. Kısraklarda bu gibi durumlarda PGF enjeksiyonları endikedir.

90 PGF 2α nın Endikasyonları Kronik purulent endometritis (pyometra), İneklerde pyometra, erken embriyonik ölümler, endometriumun zedelenmesi ve bakteriyel enfeksiyonlar, uterusun doğum sırasında yaralanmaları, Retentio secundinarum sonucunda gelişebilir. Uterus 50 ml. den birkaç lt ye kadar değişen miktrarda purulent içerikle doludur. Serviks uteri genellikle kapalı olup ovaryumda CL kalıcı hale geçer. Tek doz PGF enjeksiyonunu takiben 2-3 gün içinde purulent içerik dışarı atılır.

91 PGF 2α nın Endikasyonları Kronik purulent endometritis (pyometra), Kısrakta tek doz PGF enjeksiyonunu takiben 5 gün içinde östrüs görülür ve purulent içerik dışarı atılır. İnekler ve kısrakta gelişen pyometra olgularında, PGF tedavisinin etkili olabilmesi için ovaryumlarda luteal bir dokunun bulunması gerekir.

92 Pyometra

93 Pyometra

94 PGF 2α nın Endikasyonları Kronik purulent endometritis (pyometra), Köpekte, kistik endometriyal hiperplazi-pyometra kompleksi olgularında PGF sağıtımı antibiyotiklerle birlikte endikedir. Köpekte PGF ın tedavideki etkisi luteolitik olmaktan çok, serviks uterinin relaksasyonu (gevşemesi) ve miyometrial kontraksiyonlar oluşturmasına bağlıdır.

95 PGF 2α nın Endikasyonları Metritis olgularında, Büyük baş hayvanlarda tek veya çift PGF uygulaması kronik metritislerin sağıtımında intrauterin antibiyotik uygulamalarına alternatif olarak yapılabilir. Köpekte ve kedide metritis, endometritis veya pyometritis sağıtımında uygulanabilir. Luteal kistlerde, Luteal kistler kalın bir luteal duvarla çevrili genellikle anöstrüs ile seyreden ovaryum kistleridir ve foliküler kistlerden ayırt edilmelidir. Çünkü PGF luteinleşmemiş foliküler kistleri etkileyemez.

96

97

98

99

100 PGF 2α nın Endikasyonları İnek yetiştiriciliğinde fertiliteyi arttırmak amacıyla; Fertilitesi düşük ve postpartum enfeksiyon oranı yüksek olan sürülerde, postpartum günler arasında tek veya çift PGF uygulamasının ilk tohumlamada gebelik oranını yükseltiği ve, doğum ile gebe kalma arasındaki süreyi kısalttığı bildirilmiştir.

101 PGF 2α nın Endikasyonları Normal gebeliğin sona erdirilmesi (aseptik abortus), Yeterince gelişmeden gebe kalan, İstenmeyen bir hayvanla çiftleşen, Gebelik sürecini tamamlayamacak bir sorunu bulunan, Evcil hayvanlarda PGF analoglarının uygulanması ile aseptik abortus şekillenebilir.

102 PGF 2α nın Endikasyonları Evcil hayvanlarda PGF analoglarının uygulanması ile aseptik abortus şekillenebilir. İnekte PGF gebeliğin günlerine kadar etkilidir ve gebeliğin 5. ayından sonra etkisi doğuma 2 hafta kalana kadar azalır. İnekte PGF enjeksiyonundan aborta kadar geçen süre: 70. güne kadar uygulanırsa 4 günden kısa, günler arası uygulanırsa 7 günden kısa, 150. günden sonra 3 haftadan kısa olarak bildirilmektedir.

103 PGF 2α nın Endikasyonları Evcil hayvanlarda PGF analoglarının uygulanması ile aseptik abortus şekillenebilir. Kısrakta endometrial kaplar oluşmadan (<40 gün) uygulanmalıdır. Keçide gebeliğin her döneminde etkilidir. Koyunda gebeliğin ilk 70 gününde etkilidir (daha sonra plasenta kökenli progesteron devreye girer). Köpek ve kedilerde saat aralıklarla gebeliğin ortasından itibaren uygulanırsa aborta neden olur.

104 PGF 2α nın Endikasyonları Patolojik gebeliklerde; Mumifiye fötus, Masere fötüs, Yavru zarlarının hidropsu (hidroallantois, hidroamnion), Vagina prolapsusu (endike ise), Koyunların gebelik toksemisinde uterusun boşaltılması için PGF uygulanabilir.

105

106

107

108

109

110 PGF 2α nın Endikasyonları Doğumun uyarılması; Uzayan gebelik, Dev yavrular, Metabolik sorunlar, Ekonomik nedenlerden dolayı gerekebilir. İnekte 270. gün ve sonrasında PGF uygulamasıyla 1-8 gün (ort. 3 gün) içinde doğum başlatabilir. Glukokortikoidlerle kombinasyonu daha iyi sonuç verir. Kısrakta gebeliğin son 2 haftasında uygulandığında saatte doğum gerçekleşebilir. Kedilerde gebeliğin 55. gününden sonra 24 st arayla iki defa PGF uygulamasıyla canlı yavrular alınabilir.

111 PGF 2α nın Endikasyonları Köpeklerin yalancı gebeliklerinde, 0.5 mg/kg sc uygulama 7 gün içinde istenmeyen belirtilerin azalmasına ve hayvanın normale dönmesine yardımcı olabilir. Köpekte postpartum kronik uterus kanaması görülen plasental bölgelerin subinvolüsyonu olgularında tek doz veya 12 saat arayla 6 uygulama yapılabilir.

112 PGF 2α nın uygulama yolları ve dozu PGF 2α ve analogları enjekte edilebilir solüsyon olarak, İntramuskuler (en iyi sonuç veren yoldur), İntrauterine, İntravenöz, İntraovarian, Vulvada submukozal olarak uygulanabilir (bu yolla inek ve koyunlarda ¼ doz yeterli olabilmektedir).

113 PGF 2α nın uygulama yolları ve dozu İneklerde 10 gün arayla 2 defa 250 mg kadar farklı dozlarda PGF 2α nın (dinoprost tromethamine) tek uygulaması ve 25 mg 10 gün süreyle uygulaması zararlı bir etki yapmamıştır. 250 mg dozda hafif bir taşikardi ve 6 st içinde hipertermi görülmüşse de 24 st içinde normale dönmüştür. Kısrak ve koyunda da normal doz uygulaması önemli bir yan etkiye neden olmamıştır. Karnivorlarda letal doz 5.13 mg/kg olarak bildirilmiştir.

114 PGF 2α uygulamasında öneriler Gebe, mide-bağırsak ve solunum sistemlerinde akut-subakut bozukluklar bulunan hayvanlarda endike değildir. Kliniğe anöstrüs sorunu ile gelen ve ovaryumunda CL bulunan hayvanlarda erken gebelik olma olasılığı düşünülmelidir.

115 PGF 2α uygulamasında öneriler Karnivorlarda PGF enjeksiyonunu takiben yaklaşık 3 st sürebilen huzursuzluk, taşikardi, kusma, defekasyon, ishal ve salya artışı görülebilir. Bu durumda atropin enjeksiyonu endikedir. Atropin PGF e negatif etki yaparak salivasyon, diyare ve respiratorik gerilimi azaltır. Fakat atropinin PGF ile uyarılan uterus kontraksiyonlarına antagonist olduğu unutulmamalıdır.

116 PGF 2α uygulamasında öneriler Kısrakta PGF enjeksiyonunun etkisiz olması; Mevsimsel anöstrüs, Enjeksiyonları takiben normal luteolizise rağmen östrüs ve ovulasyonun oluşmaması, Ovaryum ve uterusta kist, tümör gibi patolojik durumlar, Suböstrüslü kısrağın foliküler evrede olması, Siklusun ortasında oluşan sekonder bir ovulasyonu takiben henüz CL un gelişmiş olmamasi gibi durumlardan kaynaklanabilir.

117 PGF 2α uygulamasında öneriler Bayat ilaç kullanımı, İlacın uzun süre ışıkta ve aşırı sıcakta kalması, Enjeksiyon sırasında bir kısım ilacın boşa gitmesi, İlacın yağ dokusu içine enjekte edilmesi PGF enjeksiyonlarının etkisiz kalmasına neden olur.

Reprodüktif Endokrinoloji. Prof. Dr. Mithat EVECEN

Reprodüktif Endokrinoloji. Prof. Dr. Mithat EVECEN Reprodüktif Endokrinoloji Prof. Dr. Mithat EVECEN HORMON Kelime: Yun. Uyarma, Canlandırma, Harekete geçirme. Tanım: Bir hücre ya da dokuda sentezlenen ve buralardan kan, lenf ve ya sinir yoluyla vücudun

Detaylı

Reprodüktif Endokrinoloji. Prof. Dr. Mithat EVECEN

Reprodüktif Endokrinoloji. Prof. Dr. Mithat EVECEN Reprodüktif Endokrinoloji Prof. Dr. Mithat EVECEN TANIMLAR: Hormon: Yunanca = uyarma, canlandırma, harekete geçirme. Tanım: Bir hücre ya da dokuda sentezlenen ve buralardan kan, lenf ve sinir yoluyla vücudun

Detaylı

GENİTAL SİKLUS Östrus Siklusu

GENİTAL SİKLUS Östrus Siklusu GENİTAL SİKLUS Östrus Siklusu Tanım Purbertiye ulaşan bir dişide hormonların kontrolü (hipotalamus, hipofiz ve ovaryum dan salınan) altında ovaryum ve uterusta meydana gelen değişiklikler Genital siklus

Detaylı

ÜREMENİN KONTROLÜ. PROF. DR. Nafiz YURDAYDIN

ÜREMENİN KONTROLÜ. PROF. DR. Nafiz YURDAYDIN ÜREMENİN KONTROLÜ PROF. DR. Nafiz YURDAYDIN Çiftlik hayvanlarında üremenin denetlenmesi çerçevesinde: Çiftleşme-tohumlamalar istenen zamana göre planlanıp, toplulaştırılabilir, Mevsimsel poliöstrik hayvanlarda

Detaylı

Seksüel Siklus ve Suni Tohumlama

Seksüel Siklus ve Suni Tohumlama Seksüel Siklus ve Suni Tohumlama Siklus: Belli aralıklarla aynı biçimde yinelenen olayları kapsayan dönem; hormonların etkisiyle üreme organlarının belirli dönemlerde gösterdigi degişim, döngü. Siklik

Detaylı

Genital siklus Pubertaya ulaşan bir dişide, hipotalamus ve hipofiz bezinin kontrolü altında ovaryum ve uterusta bazı değişiklikler meydana gelir.

Genital siklus Pubertaya ulaşan bir dişide, hipotalamus ve hipofiz bezinin kontrolü altında ovaryum ve uterusta bazı değişiklikler meydana gelir. Genital siklus Pubertaya ulaşan bir dişide, hipotalamus ve hipofiz bezinin kontrolü altında ovaryum ve uterusta bazı değişiklikler meydana gelir. Ovaryumda meydana gelen değişiklikler ovogenezis ve ovulasyon

Detaylı

SÜT İNEKLERİNDE ÜREME HORMONLARI

SÜT İNEKLERİNDE ÜREME HORMONLARI SÜT İNEKLERİNDE ÜREME HORMONLARI Üreme ile ilgili herhangi bir sorun olduğunda, reprodüktif sistemi bütünüyle düşünmek zorundayız. Cinsiyet ve türler arasında reprudiksiyon farklılıklarının mevcudiyeti

Detaylı

Endokrin farmakoloji 1 (hipofiz hormonları, tiroid hormonları, adrenal korteks hormonları) Prof. Dr. Öner Süzer

Endokrin farmakoloji 1 (hipofiz hormonları, tiroid hormonları, adrenal korteks hormonları) Prof. Dr. Öner Süzer Endokrin farmakoloji 1 (hipofiz hormonları, tiroid hormonları, adrenal korteks hormonları) Prof. Dr. Öner Süzer www.onersuzer.com 2 1 3 4 2 Hipotalamus ve hipofiz Metabolizma, gelişme ve üreme gibi vücut

Detaylı

GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM

GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM 1) Aşağıdaki hormonlardan hangisi uterusun büyümesinde doğrudan etkilidir? A) LH B) Androjen C) Östrojen Progesteron D) FUH Büyüme hormonu E) Prolaktin - Testosteron 2)

Detaylı

ÜREME SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ

ÜREME SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ ÜREME SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ Kadın ve erkek üreme sistemi dölün üretilmesi amacı ile özelleşmiş özel organlardan oluşmaktadır. Bazı üreme organları cinsiyet hücrelerini üretir, diğerleri

Detaylı

Androjenler ve Anabolik Steroidler

Androjenler ve Anabolik Steroidler Androjenler ve Anabolik Steroidler Sentezleri Androjenler kolesterolden sentezlenirler. Testosteron, testisin interstisyel (leydig ) hücrelerinde, 5-Pregnonolon dan sentezlenir. Testosteron salındıktan

Detaylı

PROSPEKTÜS Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır Buserin Enjeksiyonluk Çözelti Hormon GnRH analoğu

PROSPEKTÜS Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır Buserin Enjeksiyonluk Çözelti Hormon GnRH analoğu PROSPEKTÜS Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır Buserin Enjeksiyonluk Çözelti Hormon GnRH analoğu BILEŞIMI : Buserin, berrak, renksiz, steril çözelti olup, her ml.sinde 0.004 mg buserelin e eşdeğer 0.0042

Detaylı

Gebelikte Karşılaşılan Anormal Olgular. Prof Dr Fatin Cedden Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama

Gebelikte Karşılaşılan Anormal Olgular. Prof Dr Fatin Cedden Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama Gebelikte Karşılaşılan Anormal Olgular Prof Dr Fatin Cedden Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama Anomaliler üç ana başlıkta toplanabilir Yavru zarları ve suları Yavrudaki gelişme bozuklukları Anada ortaya

Detaylı

Senkronizasyon. Prostaglandin ile senkronizasyon Kontrolü yöntem Pazartesi yöntemi 2+2 yöntemi ½ yöntemi

Senkronizasyon. Prostaglandin ile senkronizasyon Kontrolü yöntem Pazartesi yöntemi 2+2 yöntemi ½ yöntemi Prostaglandin gibi luteolitik ajanlar kullanarak luteolizisi premature olarak oluşturmak, Progesteron veya sentetik derivelerini kullanarak CL'un fonksiyonuna benzer etkiyi oluşturmak. Prostaglandin ile

Detaylı

MENOPOZ. Menopoz nedir?

MENOPOZ. Menopoz nedir? MENOPOZ Hayatınızı kabusa çeviren, unutkanlık, uykusuzluk, depresyon, sinirlilik, halsizlik şikayetlerinin en büyük sebeplerinden biri menopozdur. İleri dönemde idrar kaçırma, kemik erimesi, hipertansiyona

Detaylı

DİŞİ ÜREME ORGANLARI

DİŞİ ÜREME ORGANLARI DİŞİ ÜREME ORGANLARI Dişi üreme organları dişi gamet hücresi ovumu (yumurtayı) üreten ovaryumlar ile ovumun döllendiği, döllenme sonrasında gebeliğin şekillendiği ve gelişen yavrunun dışarı çıkarıldığı

Detaylı

Üremenin Kontrolü ve Çevresel Faktörlerin Fertiliteye Etkisi PROF.DR.SERHAT PABUCCUOĞLU

Üremenin Kontrolü ve Çevresel Faktörlerin Fertiliteye Etkisi PROF.DR.SERHAT PABUCCUOĞLU Üremenin Kontrolü ve Çevresel Faktörlerin Fertiliteye Etkisi PROF.DR.SERHAT PABUCCUOĞLU Konu Başlıkları Beslenme ve beslenmenin üremeye etkisi Yağlanma, egzersiz, ve egzersizin fertilite üzerinde etkileri,

Detaylı

İnfertil Dişiler. Çiftleşme zorlukları. Deneyimsiz erkek. Normal çiftleşmeden sonra başarısız gebelik. Seyrek östrus. Deneyimsiz dişi.

İnfertil Dişiler. Çiftleşme zorlukları. Deneyimsiz erkek. Normal çiftleşmeden sonra başarısız gebelik. Seyrek östrus. Deneyimsiz dişi. İnfertil Dişiler Çiftleşme zorlukları Deneyimsiz erkek Deneyimsiz dişi Erkekte fizyolojik problemler Dişide Dişinin hazır olmaması Vulval stenosis Vestibuler konstrüksiyon Vaginal Vaginal hiperplazi ya

Detaylı

Çiftlik Hayvanlarında Türlere Göre Üreme Özellikleri. Prof. Dr. Fatin CEDDEN

Çiftlik Hayvanlarında Türlere Göre Üreme Özellikleri. Prof. Dr. Fatin CEDDEN Çiftlik Hayvanlarında Türlere Göre Üreme Özellikleri Prof. Dr. Fatin CEDDEN Koyunlarda Seksüel Döngü Ilıman iklim kuşağından köken alan koyunlar mevsime bağlı kızgınlık gösterirler. Günlerin kısalmaya

Detaylı

ENDOKRİN BEZ EKZOKRİN BEZ. Tiroid bezi. Deri. Hormon salgısı. Endokrin hücreler Kanal. Kan akımı. Ter bezi. Ekzokrin hücreler

ENDOKRİN BEZ EKZOKRİN BEZ. Tiroid bezi. Deri. Hormon salgısı. Endokrin hücreler Kanal. Kan akımı. Ter bezi. Ekzokrin hücreler ENDOKRİN SİSTEM Endokrin sistem, sinir sistemiyle işbirliği içinde çalışarak vücut fonksiyonlarını kontrol eder ve vücudumuzun farklı bölümleri arasında iletişim sağlar. 1 ENDOKRİN BEZ Tiroid bezi EKZOKRİN

Detaylı

Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır OPROSYN Enjeksiyonluk Çözelti Sentetik Prostaglandin

Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır OPROSYN Enjeksiyonluk Çözelti Sentetik Prostaglandin Prospektüs Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır OPROSYN Enjeksiyonluk Çözelti Sentetik Prostaglandin BİLEŞİMİ: Oprosyn enjeksiyonluk çözelti nin beher ml de 250µg kloprostenol a eşdeğer 263 µg kloprostenol

Detaylı

P U B E R TA S, SUNİ T O H U M L A M A, G E B E L İ K V E T E R İ N E R HEKİ M : A H M E T K E S K İ N

P U B E R TA S, SUNİ T O H U M L A M A, G E B E L İ K V E T E R İ N E R HEKİ M : A H M E T K E S K İ N S I Ğ I R L A R D A P U B E R TA S, SUNİ T O H U M L A M A, G E B E L İ K V E D O Ğ U M V E T E R İ N E R HEKİ M : A H M E T K E S K İ N PUBERTAS Üreme yeteneğinin elde edilme olgusudur. Pubertas İlk kızgınlık

Detaylı

Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır OPROSYN Enjeksiyonluk Çözelti Sentetik Prostaglandin

Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır OPROSYN Enjeksiyonluk Çözelti Sentetik Prostaglandin Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır OPROSYN Enjeksiyonluk Çözelti Sentetik Prostaglandin BİLEŞİMİ: Oprosyn Enjeksiyonluk Çözelti nin beher ml de 250µg kloprostenol a eşdeğer 263 µg kloprostenol sodyum

Detaylı

DİŞİ EŞEY HÜCRELERİNİN GELİŞMESİ OLGUNLAŞMASI. Doç. Dr. A. Gürol BAYRAKTAROĞLU

DİŞİ EŞEY HÜCRELERİNİN GELİŞMESİ OLGUNLAŞMASI. Doç. Dr. A. Gürol BAYRAKTAROĞLU DİŞİ EŞEY HÜCRELERİNİN GELİŞMESİ OLGUNLAŞMASI Doç. Dr. A. Gürol BAYRAKTAROĞLU OVOGENEZİS Dişi eşey hücresinin gelişip olgunlaşmasına ovogenezis denir. Spermatogenezisteki gibi çoğalma, büyüme ve olgunlaşma

Detaylı

MENSTURASYON VE HORMONLAR

MENSTURASYON VE HORMONLAR MENSTURASYON VE HORMONLAR İLK ADET KANAMASI" Çocukluk çağından ergenlik çağına geçiş döneminde, ortalama olarak 12.5 yaşında kız çocuğu ilk adet kanamasını görür. Bu "ilk kanama" henüz yumurtlama süreci

Detaylı

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ PROSPEKTÜS Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır PGS Enjeksiyonluk Çözelti Hormon - Prostaglandin F2-alfa analoğu BILEŞIMI PGS her ml sinde 250 µg kloprostenole eşdeğer 263 µg kloprostenol sodyum ve bakterisit

Detaylı

Hipotalamus hormonları. Leptin 1/30/2012 HİPOFİZ ÖN LOP HORMONLARI. Growth hormon : Büyüme hormonu Somatotropin

Hipotalamus hormonları. Leptin 1/30/2012 HİPOFİZ ÖN LOP HORMONLARI. Growth hormon : Büyüme hormonu Somatotropin Hipotalamus hormonları Hipotalamik hormonlar, ön hipofiz hormonlarının sentezini ve sekresyonunu düzenler. Hipotalamik hormonlar, hipotalamik-hipofizer sistemin kapillerlerindeki hipotalamik sinir uçlarından

Detaylı

HİPOGONADOTROPİK HİPOGONADİZMDE ÜREME TEDAVİSİ VE SONRASINDAKİ SÜREÇ. Önemli Not : Bu yazı bilgilendirme ve yol gösterme amaçlıdır.

HİPOGONADOTROPİK HİPOGONADİZMDE ÜREME TEDAVİSİ VE SONRASINDAKİ SÜREÇ. Önemli Not : Bu yazı bilgilendirme ve yol gösterme amaçlıdır. HİPOGONADOTROPİK HİPOGONADİZMDE ÜREME TEDAVİSİ VE SONRASINDAKİ SÜREÇ Önei Not : Bu yazı bilgilendirme ve yol gösterme amaçlıdır. Saygılarıa... Uğur AYDOĞAN - Gazi Üniversitesi ugur@hipogonadizm.org ugur.aydogan@gazi.edu.tr

Detaylı

Dişi genital organları; Ovaryum,ovidukt, uterus, serviks, vagina, vulva Ovaryum; sağda ve solda karın boşluğuna asılı olarak bulunan 1 çift organdır.

Dişi genital organları; Ovaryum,ovidukt, uterus, serviks, vagina, vulva Ovaryum; sağda ve solda karın boşluğuna asılı olarak bulunan 1 çift organdır. OVOGENEZİS Dişi eşey hücresinin gelişip olgunlaşmasına ovogenezis denir. Spermatogenezisteki gibi çoğalma, büyüme ve olgunlaşma evreleri vardır. Dişi üreme sistemi; ovumun üretilmesi, erkek ve dişi eşey

Detaylı

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst.

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst. VETERİNER İLAÇ KALINTILARININ ÖNEMİ ve VETERİNER İLAÇ KALINTILARI TEST METOTLARI Beyza AVCI TÜBİTAK -ATAL 8-9 Ekim 2008 İZMİR KALINTI SORUNU? Hayvansal kökenli gıdalarda, hayvan hastalıklarının sağaltımı,

Detaylı

VETERİNER İLAÇ KALINTILARININ ÖNEMİ ve VETERİNER İLAÇ KALINTILARI TEST METOTLARI. Beyza AVCI TÜBİTAK -ATAL 8-9 Ekim 2008 İZMİR

VETERİNER İLAÇ KALINTILARININ ÖNEMİ ve VETERİNER İLAÇ KALINTILARI TEST METOTLARI. Beyza AVCI TÜBİTAK -ATAL 8-9 Ekim 2008 İZMİR VETERİNER İLAÇ KALINTILARININ ÖNEMİ ve VETERİNER İLAÇ KALINTILARI TEST METOTLARI Beyza AVCI TÜBİTAK -ATAL 8-9 Ekim 2008 İZMİR KALINTI SORUNU? Hayvansal kökenli gıdalarda, hayvan hastalıklarının sağaltımı,

Detaylı

PROSPEKTÜS Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır DALMAZİN Enjeksiyonluk Çözelti Veteriner Sentetik Prostaglandin

PROSPEKTÜS Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır DALMAZİN Enjeksiyonluk Çözelti Veteriner Sentetik Prostaglandin PROSPEKTÜS Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır DALMAZİN Enjeksiyonluk Çözelti Veteriner Sentetik Prostaglandin BİLEŞİMİ: Berrak, renksiz, steril çözelti 1 ml de 0.075 mg d- kloprostenol ve 1 mg klorokresol

Detaylı

İLK TRİMESTERDE PROGESTERON. Dr. Tuncay Nas Gazi Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim

İLK TRİMESTERDE PROGESTERON. Dr. Tuncay Nas Gazi Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim İLK TRİMESTERDE PROGESTERON Dr. Tuncay Nas Gazi Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Progesteron Gebeliğin oluşumu ve devamında çok önemli bir hormondur Progestinler Progesteron (Progestan

Detaylı

Cinsel Kimlik Bozuklukları

Cinsel Kimlik Bozuklukları Endokrinolog Gözü ile Cinsel Kimlik Bozuklukları Dr. Kürşad Ünlühızarcı Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı Cinsel Kimlik Bozukluğu (Transseksüalite) Bir kişinin normal seksuel

Detaylı

E2 (ESTRADIPL) Normal Değerler: Erkek: <62 pg/ml Kadın:

E2 (ESTRADIPL) Normal Değerler: Erkek: <62 pg/ml Kadın: BETA HCG HCG gebelik sırasında eteneden salgılanır Gebe olmayan sağlıklı kişilerin kanındaki HCG düzeyi 1ng/ml'nin altındadır. Yumurtalık ve erbezlerinde koryokorsinom ve embriyonal kanser gibi ender görülen

Detaylı

Sunum planı. Hipofiz Epifiz Tiroid Paratiroid ve Pankreas hormonları

Sunum planı. Hipofiz Epifiz Tiroid Paratiroid ve Pankreas hormonları Dr. Suat Erdoğan Sunum planı Hipofiz Epifiz Tiroid Paratiroid ve Pankreas hormonları Hipofiz bezi (hypophysis) Hipofizial çukurlukta bulunur (sella turcica) 9 adet hormon üretir İki bölümü vardır: Anterior

Detaylı

E DOK O RİN İ S İ S S İ T S EM

E DOK O RİN İ S İ S S İ T S EM ENDOKRİN SİSTEM Prof.Dr. Erdal ZORBA Kontrol sistemleri Sinir sistemi Hızlı, anlık değişim ve yanıtlar Endokrin sistem Saniyelerden aylara kadar süren etki ve yanıt endokrin sistem hormonal iletişim 2

Detaylı

Minavit Enjeksiyonluk Çözelti

Minavit Enjeksiyonluk Çözelti Prospektüs ; berrak sarı renkli çözelti olup her ml'si 500.000 IU Vitamin A, 75.000 IU Vitamin D 3 ve 50 mg Vitamin E içerir. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ uygun farmasötik şekli, içerdiği A, D 3 ve E vitamin

Detaylı

BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ...

BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ... BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ... 1 Bilinmesi Gereken Kavramlar... 1 Giriş... 2 Hücrelerin Fonksiyonel Özellikleri... 2 Hücrenin Kimyasal Yapısı... 2 Hücrenin Fiziksel Yapısı... 4 Hücrenin Bileşenleri... 4

Detaylı

TESTOSTERON (TOTAL) Klinik Laboratuvar Testleri

TESTOSTERON (TOTAL) Klinik Laboratuvar Testleri TESTOSTERON (TOTAL) Kullanım amacı: Erkeklerde ve kadınlarda farklı kullanım amaçları vardır. Erkeklerde en çok, libido kaybı, erektil fonksiyon bozukluğu, jinekomasti, osteoporoz ve infertilite gibi belirti

Detaylı

Zoladex LA 10.8 mg Depot (Subkütan Implant)

Zoladex LA 10.8 mg Depot (Subkütan Implant) 1 Zoladex LA 10.8 mg Depot (Subkütan Implant) 2 Prospektüs 3 Zoladex LA 10.8 mg Depot (Subkütan Implant) Steril,apirojen Formülü Beher Zoladex LA Subkütan implant, enjektör içinde, uygulamaya hazır, beyaz

Detaylı

ÜNİTE II- KADIN GENİTAL ORGANLARININ ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ

ÜNİTE II- KADIN GENİTAL ORGANLARININ ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ ÜNİTE II- KADIN GENİTAL ORGANLARININ ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ Genital Organlar Dış Genital Organlar İç Genital Organlar Kemik Kısımları (Pelvis ) Siklus Oluşumu ve Hormonlar Oval ve Menstrual Siklus Halkası

Detaylı

1.2)) İLAÇLARIN VÜCUTTAKİ ETKİSİ

1.2)) İLAÇLARIN VÜCUTTAKİ ETKİSİ 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği 9.Hafta ( 10-14 / 11 / 2014 ) 1.)İLAÇLARIN VÜCUTTAKİ ETKİSİ 2.) İLAÇLARIN VERİLİŞ YOLLARI VE ETKİSİNİ DEĞİŞTİREN FAKTÖRLER Slayt No : 13 1.2)) İLAÇLARIN VÜCUTTAKİ ETKİSİ

Detaylı

ENDOKRİN SİSTEM. Selin Hoca

ENDOKRİN SİSTEM. Selin Hoca ENDOKRİN SİSTEM Selin Hoca HORMON NEDİR? Endokrin sistemi oluşturan iç salgı bezlerinin (endokrin bez) salgıladığı özel sinyal taşıyan salgılardır. Organik maddelerdir. Hormonların etki ettikleri doku

Detaylı

GnRH LH Gonadotropinler FSH Leydig hücresi Sertoli hücresi. Transkripsiyon Transkripsiyon

GnRH LH Gonadotropinler FSH Leydig hücresi Sertoli hücresi. Transkripsiyon Transkripsiyon GONAD HORMONLAR Uyarı Hipotalamus GnRH LH Gonadotropinler FSH Leydig hücresi Sertoli hücresi camp Protein fosforilasyon camp Protein fosforilasyon Transkripsiyon Transkripsiyon Testosteron sentez ve salınım

Detaylı

ÜREME SİSTEMİNİN FİZYOLOJİSİ

ÜREME SİSTEMİNİN FİZYOLOJİSİ ÜREME SİSTEMİNİN FİZYOLOJİSİ OVUM VE SPERM Bireysel genetik özellikler her vücut hücresinde vardır Genetik özelliklerin nesilden nesile geçişi ovum ve spermium tarafından olur. Oogonia ve spermatogonia

Detaylı

Hipotalamo-hipofizer Hormonlar

Hipotalamo-hipofizer Hormonlar Hipotalamo-hipofizer Hormonlar Ön ve arka hipofizin hipotalamus tarafından kontrolu ÖN HİPOFİZ 1.Hipotalamik nöronlardan salıverici ve inhibe edici hormonlar hipotalamohipofizer portal sisteme salınır

Detaylı

YUMURTA TİPLERİ BÖLÜNME ŞEKİLLERİ İNVİTRO FERTİLİZASYON VE EMBRİYO NAKLİ. Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU

YUMURTA TİPLERİ BÖLÜNME ŞEKİLLERİ İNVİTRO FERTİLİZASYON VE EMBRİYO NAKLİ. Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU YUMURTA TİPLERİ BÖLÜNME ŞEKİLLERİ İNVİTRO FERTİLİZASYON VE EMBRİYO NAKLİ Doç. Dr. Alev Gürol BAYRAKTAROĞLU Yumurta tipleri : Çeşitli hayvan yumurtaları, taşıdıkları lecithus (vitellus) maddesinin azlığına

Detaylı

Dehidroepiandrosteron- sülfat; DHEA-sülfat testi;

Dehidroepiandrosteron- sülfat; DHEA-sülfat testi; DHEA-s Dehidroepiandrosteron- sülfat; DHEA-sülfat testi; DHEA sülfat böbrek üstü bezi tarafından üretilen zayıf bir erkeklik hormonudur ( androjen ). DHEA- sülfat hem kadın hem erkeklerde üretilir. Kadınlarda

Detaylı

FERTİLİZASYON-Döllenme

FERTİLİZASYON-Döllenme FERTİLİZASYON-Döllenme Tanım Spermatozoon ile Oosit II nin birleşerek yeni bir canlı olan ZİGOT u şekillendirmesi Ovulasyonla yumurta yoluna atılan Oosit korona radiata hücreleri ile sarılıdır. - Oosit

Detaylı

T.C. ADNAN MENDERES ÜNĐVERSĐTESĐ SAĞLIK BĐLĐMLERĐ ENSTĐTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNE AYDIN

T.C. ADNAN MENDERES ÜNĐVERSĐTESĐ SAĞLIK BĐLĐMLERĐ ENSTĐTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNE AYDIN T.C. ADNAN MENDERES ÜNĐVERSĐTESĐ SAĞLIK BĐLĐMLERĐ ENSTĐTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNE AYDIN Veteriner Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı öğrencisi Vet. Hek. Ziver ÜSTÜN tarafından hazırlanan Sıcak

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 29 ENDOKRİN SİSTEM 4 BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZLER)

11. SINIF KONU ANLATIMI 29 ENDOKRİN SİSTEM 4 BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZLER) 11. SINIF KONU ANLATIMI 29 ENDOKRİN SİSTEM 4 BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZLER) BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZ) Her bir böbreğin üst kısmında bulunan endokrin bezdir. Böbrekler ile doğrudan bir bağlantısı

Detaylı

İneklerde postpartum problemler. Prof.Dr.Mehmet GÜLER Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı KONYA

İneklerde postpartum problemler. Prof.Dr.Mehmet GÜLER Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı KONYA İneklerde postpartum problemler Prof.Dr.Mehmet GÜLER Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı KONYA İneklerde Buzağılama Aralığının Dönemleri Buzağılama aralığı Buzağılama

Detaylı

her hakki saklidir onderyaman.com

her hakki saklidir onderyaman.com Andropoz: Yaşlanan Erkek: Tarihsel yaklaşım Yaşlanma ile beraber gonadal (testis) fonksiyonlarda azalma ve bu durumun kişi üzerine etkileri antik çağlardan beri bilinmekte ve araştırılmaktadır. Örneğin

Detaylı

Progestinler ve Metabolik Risk

Progestinler ve Metabolik Risk Progestinler ve Metabolik Risk Dr. Erkut ATTAR İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Reprodüktif Endokrinoloji ve İnferitlite Bilim Dalı Cumhuriyet Bayramı Kutlu

Detaylı

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ Kan, kalp, dolaşım ve solunum sistemine ait normal yapı ve fonksiyonların öğrenilmesi 1. Kanın bileşenlerini, fiziksel ve fonksiyonel özelliklerini sayar, plazmanın

Detaylı

ENG Mesleki İngilizce-II İNGİLİZCE ENG Mesleki İngilizce-II İNGİLİZCE

ENG Mesleki İngilizce-II İNGİLİZCE ENG Mesleki İngilizce-II İNGİLİZCE Dönem 3 Kurul 5 (ÜG ve Endokrin) 05.Şub.18 09.00-09.50 Serbest Çalışma Pazartesi 10.00-10.50 Glomerül Hastalıkları Patolojisi 11.00-11.50 Glomerül Hastalıkları Patolojisi 12.00-12.50 Glomerül Hastalıkları

Detaylı

Doğum Sonrası (post-natal) Büyüme

Doğum Sonrası (post-natal) Büyüme Doğum Sonrası (post-natal) Büyüme Doğumdan ergin çağa kadar olan büyümedir. Neonatal (yeni doğan) dönemi Infancy (yavru) dönemi Puberty (ergenlik) dönemi Adölesan (gençlik) dönemi Adult (erginlik) dönemi

Detaylı

SÜT HUMMASI (Milk Fever-Parturient Paresis)

SÜT HUMMASI (Milk Fever-Parturient Paresis) SÜT HUMMASI (Milk Fever-Parturient Paresis) Fazla süt veren yaşlı ineklerde, buzağılamadan sonraki ilk üç gün içinde yani ilk 6-48.saat içinde oluşur. Kan kalsiyum düzeyinin düşmesi (Hypocalcemia), adale

Detaylı

LAKTASYON VE SÜT VERİMİ

LAKTASYON VE SÜT VERİMİ LAKTASYON VE SÜT VERİMİ Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Tanım Laktasyon, buzağılama ile başlayan ve kuruya çıkma ile sona eren süt verme dönemidir.

Detaylı

Spermatozoanın Dişi Genital Kanalındaki Hareketi. Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama Prof. Dr. Fatin CEDDEN

Spermatozoanın Dişi Genital Kanalındaki Hareketi. Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama Prof. Dr. Fatin CEDDEN Spermatozoanın Dişi Genital Kanalındaki Hareketi Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama Prof. Dr. Fatin CEDDEN Döllenme Sperm hücresinin ovuma girip kaynaşması olayına (fekondasyon) Döllenme denir. Bu olgu

Detaylı

İneklerde Üremenin Kontrolü Embriyo Transferi

İneklerde Üremenin Kontrolü Embriyo Transferi İneklerde Üremenin Kontrolü Embriyo Transferi PROF.DR.SERHAT PABUCCUOĞLU 28.10.2013 İNEKLERDE ÜREMENİN KONTROLÜ EMBRİYO TRANSFERİ 1 Konu Başlıkları İneklerde Üremenin kontrolü Başarıyı etkileyen faktörler

Detaylı

ULUSAL KONGRESİ. Türk Veteriner Jinekoloji Derneği. 15-18 Ekim 2015. Liberty Hotels Lykia - Ölüdeniz / Fethiye - Muğla AMAÇ

ULUSAL KONGRESİ. Türk Veteriner Jinekoloji Derneği. 15-18 Ekim 2015. Liberty Hotels Lykia - Ölüdeniz / Fethiye - Muğla AMAÇ KÖPEK MEME TÜMÖRLERİNDE TEDAVİ SEÇENEKLERİ AMAÇ Yaşam kalitesini ve süresini uzatmak Nüks veya yeni tümör oluşumlarını engellemek Yrd.Doç.Dr. Nilgün GÜLTİKEN Metastaz oluşumunu engellemek Tümör dokusunda

Detaylı

SAKIZ IRKI MELEZİ KOYUNLARDA KISA SÜRELİ UYGULAMALAR İLE MEVSİM İÇİ ÖSTRÜS SENKRONİZASYONU

SAKIZ IRKI MELEZİ KOYUNLARDA KISA SÜRELİ UYGULAMALAR İLE MEVSİM İÇİ ÖSTRÜS SENKRONİZASYONU T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DÖLERME VE SUNİ TOHUMLAMA ANABİLİM DALI SAKIZ IRKI MELEZİ KOYUNLARDA KISA SÜRELİ UYGULAMALAR İLE MEVSİM İÇİ ÖSTRÜS SENKRONİZASYONU DOKTORA TEZİ Ali OCAK

Detaylı

Ovaryum kistleri: Tanısı ve tedavide yaklaşımlar

Ovaryum kistleri: Tanısı ve tedavide yaklaşımlar Ovaryum kistleri: Tanısı ve tedavide yaklaşımlar Prof.Dr. Selim Aslan Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji ABD Em. Öğr. Üyesi Viyana-Zürich Üniversitesi Serbest Araştırmacı (Proje

Detaylı

Otakoidler ve ergot alkaloidleri

Otakoidler ve ergot alkaloidleri Otakoidler ve ergot alkaloidleri Prof. Dr. Öner Süzer www.onersuzer.com 1 Antihistaminikler 2 2 1 Serotonin agonistleri, antagonistleri, ergot alkaloidleri 3 3 Otakaidler Latince "autos" kendi, "akos"

Detaylı

2019 YILI ÇİFTLİK HAYVANLARI ALT SINIR ÜCRET TARİFESİ (At, Sığır, Tay-Buzağı, Koyun-Keçi, Domuz)

2019 YILI ÇİFTLİK HAYVANLARI ALT SINIR ÜCRET TARİFESİ (At, Sığır, Tay-Buzağı, Koyun-Keçi, Domuz) 1 2019 YILI ÇİFTLİK HAYVANLARI ALT SINIR ÜCRET TARİFESİ (At, Sığır, Tay-Buzağı, Koyun-Keçi, Domuz) MUAYENE ve TANI (Hayvan Başına) (10 dan fazla sayıda hayvan için %40 oranında indirim yapılır) KLİNİKTE

Detaylı

İNFERTİLİTE NEDENLERİ. İlknur M. Gönenç

İNFERTİLİTE NEDENLERİ. İlknur M. Gönenç İNFERTİLİTE NEDENLERİ İlknur M. Gönenç ERKEK İNFERTİLİTE NEDENLERİ Endokrin Bozukluklar Hipotalamik disfonksiyon (Kallmann) Hipoffizer yetmezlik ( tm., rad, cerrahi ) Hiperprolaktinemi, Adrenal hiperplazi

Detaylı

GEBE OLMAYAN KADINLARDA VAJİNAL KANAMA. Dr.Müjdat ŞİMŞEK

GEBE OLMAYAN KADINLARDA VAJİNAL KANAMA. Dr.Müjdat ŞİMŞEK GEBE OLMAYAN KADINLARDA VAJİNAL KANAMA Dr.Müjdat ŞİMŞEK EPİDEMİYOLOİ Üreme çağındaki kadınların vajinal kanama nedeniyle acil servise başvurmaları sıktır. Menoraji sağlıklı kadında %9 14 oranında görülür.

Detaylı

ENDOKRİN SİSTEME GENEL BAKIŞ. İngilizce Aslından Çeviren ve Yayına Hazırlayan : Uğur AYDOĞAN. Gazi Üniversitesi

ENDOKRİN SİSTEME GENEL BAKIŞ. İngilizce Aslından Çeviren ve Yayına Hazırlayan : Uğur AYDOĞAN. Gazi Üniversitesi ENDOKRİN SİSTEME GENEL BAKIŞ İngilizce Aslından Çeviren ve Yayına Hazırlayan : Uğur AYDOĞAN Gazi Üniversitesi ANKARA - 2017 1 ENDOKRİN SİSTEME GENEL BAKIŞ Endokrin sistem, farklı organlar arasındaki fonksiyonel

Detaylı

1- TIBBİ ÜRÜNÜN ADI 2- KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİ. Her bir ampul; 5 I.U. Sentetik Oksitosin hormonu içermektedir.

1- TIBBİ ÜRÜNÜN ADI 2- KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİ. Her bir ampul; 5 I.U. Sentetik Oksitosin hormonu içermektedir. 1- TIBBİ ÜRÜNÜN ADI Synpitan Forte 5 I.U./ ml İ.M. / İ.V. Ampul 2- KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİ Her bir ampul; 5 I.U. Sentetik Oksitosin hormonu içermektedir. Yardımcı maddeler için, Bkz. 6.1 3 FARMASÖTİK

Detaylı

Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama

Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama Üreme Biyolojisi ve Yapay Tohumlama 5. Hafta Prof. Dr. Gürsel DELLAL 5.Hafta: Üreme Döngüleri ve fizyolojileri Memeli çiftlik hayvanlarında üreme süreçleri a) Ergenlik dönemi (Pubertas ) b) Kızgınlık döngüsü

Detaylı

PROSTAT BÜYÜMESİ VE KANSERİ

PROSTAT BÜYÜMESİ VE KANSERİ PROSTAT BÜYÜMESİ VE KANSERİ PROSTAT BÜYÜMESİ Prostat her erkekte doğumdan itibaren bulunan, idrar torbasının hemen altında yer alan bir organdır. Yaklaşık 20 gr ağırlığındadır ve idrar torbasındaki idrarı

Detaylı

IM/SC ENJEKSİYON İÇİN LİYOFİLİZE TOZ İÇEREN AMPUL

IM/SC ENJEKSİYON İÇİN LİYOFİLİZE TOZ İÇEREN AMPUL Pregnyl 5000 IU IM/SC ENJEKSİYON İÇİN LİYOFİLİZE TOZ İÇEREN AMPUL FORMÜLÜ PREGNYL, enjeksiyonluk liyofilize toz içeren ampul ile çözücü içeren ampulden oluşur. Etken madde insan koriyonik gonadotropini

Detaylı

Hipotalamus ve Hipofiz Hormon Denetim Süreçleri. Ders Öğretim Üyesi: Prof. Dr. T. Demiralp v1: 30 Nisan 2009

Hipotalamus ve Hipofiz Hormon Denetim Süreçleri. Ders Öğretim Üyesi: Prof. Dr. T. Demiralp v1: 30 Nisan 2009 F i z 2 0 8 S i s t e m l e r i n Ko n t r o l M e k a n i z m a l a r ı Hipotalamus ve Hipofiz Hormon Denetim Süreçleri Adnan Kur t Ders Öğretim Üyesi: Prof. Dr. T. Demiralp v1: 30 Nisan 2009 Motivasyon:

Detaylı

HORMONLARIN ETKİ MEKANİZMALARI

HORMONLARIN ETKİ MEKANİZMALARI HORMONLARIN ETKİ MEKANİZMALARI Prof. Dr. Orhan Turan KAYNAKÇA: 1.Stephen J. McPhee, Gary D.Hammer eds. Pathophysiology of Disease. 6th ed. Mc Graw Hill; 2010. 2.Damjanov I. Pathophisiology. 1st ed. Saunders

Detaylı

IVF DE KULLANILAN İLAÇLAR VE PROTOKOLLER

IVF DE KULLANILAN İLAÇLAR VE PROTOKOLLER IVF DE KULLANILAN İLAÇLAR VE PROTOKOLLER Hem. Meral IŞIK Acıbadem Kadıköy Hastanesi IVF Ekip Lideri 16 Ekim 2012 de Acıbadem Kadıköy Hastanesi nde I. Üreme Sağlığı ve İnfertilite Hemşireliği Seminerinde

Detaylı

ENDOKRİN SİSTEM #4 SELİN HOCA

ENDOKRİN SİSTEM #4 SELİN HOCA ENDOKRİN SİSTEM #4 SELİN HOCA ADRENAL BEZ MEDULLA BÖLGESİ HORMONLARI Böbrek üstü bezinin öz bölgesi, embriyonik dönemde sinir dokusundan gelişir bu nedenle sinir sisteminin uzantısı şeklindedir. Sempatik

Detaylı

Adrenal Korteks Hormonları

Adrenal Korteks Hormonları Adrenal Korteks Hormonları Doç. Dr.Fadıl Özyener Fizyoloji AD Bu derste öğrencilerle Adrenal korteks hormonlarının (AKH) sentez ve salgılanması, organizmadaki hücre, doku ve sistemlerde genel fizyolojik

Detaylı

Serbest Çalışma / Akademik Danışma Görüşme

Serbest Çalışma / Akademik Danışma Görüşme Dönem 3 Kurul 5 (ÜG ve Endokrin) 06.Şub.17 09.00-09.50 Böbrek Fizyolojisinin Temel Prensipleri Nefroloji Pazartesi 10.00-10.50 Böbrek Fonksiyonlarının Değerlendirilmesi ve Böbrek Hastalıklarına Klinik

Detaylı

Prenatal devre insan ve memeli hayvanlarda uterus içerisinde geçer. Kanatlı hayvanlarda ise yumurta içinde kuluçkada geçen devredir.

Prenatal devre insan ve memeli hayvanlarda uterus içerisinde geçer. Kanatlı hayvanlarda ise yumurta içinde kuluçkada geçen devredir. Embriyoloji, genel anlamıyla canlıların oluşmasını ve gelişmesini inceleyen bir bilim dalıdır. İnsan ve memeli hayvanların doğumdan önceki, kanatlı hayvanların ise kuluçka dönemindeki hayatını inceler.

Detaylı

ULUSAL 2-3 KONGRESİ. Türk Veteriner Jinekoloji Derneği. 15-18 Ekim 2015. 1. Tohumlama: % 60 2. Tohumlama: % 90 GİRİŞ. 83 Günde Görülen Östrus

ULUSAL 2-3 KONGRESİ. Türk Veteriner Jinekoloji Derneği. 15-18 Ekim 2015. 1. Tohumlama: % 60 2. Tohumlama: % 90 GİRİŞ. 83 Günde Görülen Östrus SÜTÇÜ İNEKLERDE FARKLI SENKRONİZASYON PROTOKOLLERİNİN GEBELİK ORANI ÜZERİNE ETKİSİ GİRİŞ Damızlık süt inekçiliği işletmelinde h yıl bir yavru almak önemli bir hedeftir. Murat ABAY 1, Tayfur BEKYÜREK 1,

Detaylı

Genellikle 1-3 günlük tedavi yeterlidir. Romatizma tedavilerinde en az bir hafta uygulanır.

Genellikle 1-3 günlük tedavi yeterlidir. Romatizma tedavilerinde en az bir hafta uygulanır. Prospektüs FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ Metamizol steroid olmayan yangı giderici bir pyrazolone'dur. Analjezik, antiinflamatuar ve antipiretik etkilere sahiptir. Narkotik olmayan analjezikler grubuna girer.

Detaylı

KADIN HAYATININ EVRELERİ I

KADIN HAYATININ EVRELERİ I ÜNİTE 5 KADIN HAYATININ EVRELERİ I Serap TOPATAN 5.1. PUBERTE DÖNEMİ Şekil 1: Kadın hayatının evreleri Puberte bireyin cinsel olgunluğa ve üreme yeteneğine sahip olduğu bir dönemdir. Bu dönemde vücutta

Detaylı

Karaciğer koruyucu DAHA İYİ DAHA SAĞLIKLI, DAHA İYİ VERİMLİ SÜRÜLER İÇİN HEPALYX

Karaciğer koruyucu DAHA İYİ DAHA SAĞLIKLI, DAHA İYİ VERİMLİ SÜRÜLER İÇİN HEPALYX Karaciğer koruyucu DAHA İYİ Karaciğer fonksiyonu Antioksidan aktivite Protein sentezi Anti-fibrotik aktivite Süt Verimi Süt Proteini Metabolik Sağlık Performans Bağışıklık Karlılık DAHA SAĞLIKLI, DAHA

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü

10. SINIF KONU ANLATIMI. 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü 10. SINIF KONU ANLATIMI 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü DÖLLENME Dişi üreme sistemine giren sperm hücreleri yumurta hücresinin salgıladığı FERTİLİZİN sayesinde yumurta hücresini

Detaylı

Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları

Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları Hayvan Beslemede Vitamin ve Minerallerin Önemi Vitaminler, çiftlik hayvanlarının, büyümesi, gelişmesi, üremesi, kısaca yaşaması ve verim vermesi için gerekli metabolik

Detaylı

SÜT İNEKLERİNDE METRİTİS

SÜT İNEKLERİNDE METRİTİS SÜT İNEKLERİNDE METRİTİS Hayvancılık sektörünün devamlılığı için yavru elde etme ve genital organların sağlığı büyük bir önem arz etmektedir. Yavru elde etme tüm verimlerin başlangıcı olması nedeniyle

Detaylı

Östrus Belirtleri VEYSEL TAHİROĞLU

Östrus Belirtleri VEYSEL TAHİROĞLU Östrus Belirtleri VEYSEL TAHİROĞLU Östrus endokrinolojik, fizyolojik ve psikolojik etkimeler altında, dişilerin aşım için erkeği kabul etmeleri seklinde tanımlanır. genel saglık, bakım, beslenme, iklim

Detaylı

Progesteron un düşük ve preterm doğumları önlemedeki yeri (Lehine) Prof.Dr.S.Cansun Demir Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi

Progesteron un düşük ve preterm doğumları önlemedeki yeri (Lehine) Prof.Dr.S.Cansun Demir Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Progesteron un düşük ve preterm doğumları önlemedeki yeri (Lehine) Prof.Dr.S.Cansun Demir Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Progesteron Kolesterol Pregnenolon 17-α- Hidroksi pregnenolon Dehidro-epi androsteron

Detaylı

Sadece progesteron içeren kontraseptifler östrojen komponenti nedeniyle KOK kullanamayan kadınlarda alternatif bir kontrasepsiyon seçeneğidir:

Sadece progesteron içeren kontraseptifler östrojen komponenti nedeniyle KOK kullanamayan kadınlarda alternatif bir kontrasepsiyon seçeneğidir: SADECE SADECE PROGESTERON PROGESTERON İÇEREN İÇEREN ORAL ORAL KONTRASEPTİF KONTRASEPTİF KULLANIMI KULLANIMI Doç. Doç. Dr. Dr. Nafiye Nafiye Yılmaz Yılmaz Sadece progesteron içeren kontraseptifler östrojen

Detaylı

KEDİLERDE Reprodüksiyon ve Sun i Tohumlama

KEDİLERDE Reprodüksiyon ve Sun i Tohumlama KEDİLERDE Reprodüksiyon ve Sun i Tohumlama Prof. Dr. Mithat EVECEN Puberte Dişi Kediler Ortalama: 8-13 Aylık (2-2,5 kg) Kısa Tüylü Irklar: 7-9 aylık Uzun Tüylü Irklar: 10-12 aylık Yavruların Doğum Zamanı

Detaylı

Gonadlar: Dişide ovaryumlar (yumurtalıklar), erkekte de testislerdir. Gametler: Yeni bir canlının gelişmesini başlatmak için bir araya gelen dişi ve

Gonadlar: Dişide ovaryumlar (yumurtalıklar), erkekte de testislerdir. Gametler: Yeni bir canlının gelişmesini başlatmak için bir araya gelen dişi ve Gonadlar: Dişide ovaryumlar (yumurtalıklar), erkekte de testislerdir. Gametler: Yeni bir canlının gelişmesini başlatmak için bir araya gelen dişi ve erkek cinsiyet hücreleridir. Gametogenezis: Dişi ve

Detaylı

GEBELİKTE SIK GÖRÜLEN RAHATSIZLIKLAR VE ALINACAK ÖNLEMLER

GEBELİKTE SIK GÖRÜLEN RAHATSIZLIKLAR VE ALINACAK ÖNLEMLER GEBELİKTE SIK GÖRÜLEN RAHATSIZLIKLAR VE ALINACAK ÖNLEMLER Bulantı-Kusma Gebe kadınların 1/2 sinde bulantı, 1/3 ünde kusma genelde ilk üç ay içinde görülür. Gebeliğin sonuna doğru, bebeğin mideyi yukarı

Detaylı

Meme şekli-büyüklüğü ineğin kalıtsal yapısı, yaşı, süt verim düzeyi, laktasyon dönemi ve laktasyon sayısına bağlı olarak faklılık gösterir.

Meme şekli-büyüklüğü ineğin kalıtsal yapısı, yaşı, süt verim düzeyi, laktasyon dönemi ve laktasyon sayısına bağlı olarak faklılık gösterir. Meme şekli-büyüklüğü ineğin kalıtsal yapısı, yaşı, süt verim düzeyi, laktasyon dönemi ve laktasyon sayısına bağlı olarak faklılık gösterir. a b c Sağım başlangıcında, o sağımda inekten elde edilecek sütün

Detaylı

Araştırmacılar. Araştırma İNEKLERDE ÜREME VERİMİ KLİNİK ENDOMETRİTİS

Araştırmacılar. Araştırma İNEKLERDE ÜREME VERİMİ KLİNİK ENDOMETRİTİS Araştırmacılar Klinik Endometritis Tanısı Konmuş Laktasyondaki Sütçü İneklerde, İntrauterin Dekstroz Uygulamalarının İyileştirme Oranı Üzerine Etkisi (Araştırma Ön Sonuçları) Araştırma Erciyes Üniversitesi

Detaylı

Tarifname SPERM ÜRETİM DEFEKTLERİNİN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON

Tarifname SPERM ÜRETİM DEFEKTLERİNİN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON 1 Tarifname SPERM ÜRETİM DEFEKTLERİNİN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON Teknik Alan Buluş, ginsenoside rg3 ve metilprotodioksin in sperm üretim defektlerinin tedavisine yönelik oluşturulmuş bir kompozisyon

Detaylı

RUMİNANTLARDA KALSİYUM,FOSFOR VE MAGNEZYUM YETMEZLİKLERİ-1

RUMİNANTLARDA KALSİYUM,FOSFOR VE MAGNEZYUM YETMEZLİKLERİ-1 RUMİNANTLARDA KALSİYUM,FOSFOR VE MAGNEZYUM YETMEZLİKLERİ-1 Kalsiyum, fosfor ve magnezyum, kas yapısı, fizyolojik olaylar ve birçok dokunun normal fonksiyonları için gereklidir. Kemik formasyonu, kas kontraksiyonu,

Detaylı

KONU 5 ENDOKRİN SİSTEM

KONU 5 ENDOKRİN SİSTEM KONU 5 ENDOKRİN SİSTEM 1 ENDOKRİN SİSTEM Endokrin sistem, sinir sistemiyle işbirliği içinde çalışarak vücut işlevlerini kontrol eder ve vücudun farklı bölümleri arasında iletişim sağlar. 2 TANIMLAR Vücutta

Detaylı

ENDOKRİN (HORMONAL) SİSTEM

ENDOKRİN (HORMONAL) SİSTEM ENDOKRİN (HORMONAL) SİSTEM HORMONLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ Her canlının kendisi tarafından oluşturulur. Ancak dışarıdan alındığında da etkilidirler. Çok az miktarlarda dahi etkilidirler. (Bu özellikleri

Detaylı