Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download ""

Transkript

1 HLA LABORATUVARLARINDA KALİTE KONTROLÜ Prof. Dr. Belma DURUPINAR TİGED 2011

2 Sunum Akışı HLA laboratuarlarında kalite kavramı ve kalite kontrolünün önemi HLA laboratuarlarında kalite kontrol kriterleri HLA laboratuarlarında kalite kontrolü Nedir, niçin gereklidir Nasıl yapılır (iç/dış kalite kontrol programları) Dış kalite kontrol programlarının önemi Dış kalite kontrol programının basamakları Ulusal/uluslar arası dış kalite kontrol programları Ulusal dış kalite kontrol programının gerekliliği ve avantajları TÜRKAK HLA laboratuarlarında dış kalite kontrol programında ülkeler uygulamaları EFI Balkan EPT 2010 Sonuçları Sonuç ve öneriler

3 HLA Laboratuarlarında Kalite Kavramı HLA laboratuarları, gerek solid organ nakillerinde greft rejeksiyonu, gerekse kemik iliği ve kök hücre nakillerinde GVH reaksiyonu gibi riskler nedeniyle hem alıcı ve vericilerin eşleştirilmelerinde, hem de alıcının nakil öncesi ve sonrası immünolojik durumunun saptanmasında en önemli role sahiptirler.

4 HLA Laboratuarlarında Kalite Kavramı Testlerin değerlendirilmesi ve yorumlanmasında sorunların en aza indirilmesi ve farklı laboratuarlarda elde edilen sonuçlar arasındaki uyumun sağlanması açısından laboratuarların standardize olmaları önemli olmaktadır.

5 HLA Laboratuarlarında Kalite Kavramı Süreçler HLA tiplendirmesi (uygun verici seçimi, alıcı-verici uyumu) Nakil öncesi yapılan testler(cm, anti-hla antikor tarama, DSA,vs.) Nakil sonrası immun baskılamanın kontrolü ve rejeksiyonun saptanması HLA laboratuarlarında bu süreçler kontrol edilerek; Kaliteli ve güvenilir hizmet sunumu, Nakil sonrası olası komplikasyonların azaltılması ve Raporların standardizasyonunun sağlanması amaçlanır.

6 HLA Laboratuarlarında Kalite Kontrol Kriterleri Nelerdir Kalite kontrol kriterleri, EFI veya ASHI akreditasyonu için gerekli kriterlerden oluşmuştur. Kalite kontrol programlarının, akreditasyon kriterlerini kapsayacak şekilde sürdürülmesi önerilir. Kalite kontrol yönetim sistemleri. Yönetici ve personel özellikleri. İç ve dış kalite kontrol test teknikleri. Servisleri kriterleri.

7 HLA Laboratuvarlarında Kalite Kontrolü: Nedir ve niçin gereklidir Genel anlamda kalite, hata riski düşük ve güvenilirliği yüksek sonuçların rapor edilmesidir. Çalışılan ve raporlandırılacak olan sonuçların doğruluğundan emin olmak için geliştirilmiş sistemler kalite kontrol programları olarak adlandırılır. Sonuçların olabildiğince doğru, kaliteli, izlenebilir ve karşılaştırılabilir olmasının sağlanması amaçlanır. Ulusal ve uluslar arası ölçekte ortak standartların uygulandığı laboratuarlar daha güvenilir, daha etkili, etkin ve kaliteli veriler sunacaktır; bu da toplamda kalite adına önemli katkı sağlayacaktır.

8 HLA Laboratuvarlarında Kalite Kontrolü: Nasıl yapılır Kalite kontrolü ile cihaz, reaktif veya insan kaynaklı olabilen analitik hatalar üzerinde durulmaktadır. Laboratuarlar analitik kalitelerini göstermek için birbirini tamamlayan iki farklı sistem uygularlar İç kalite kontrol Dış kalite kontrol

9 HLA Laboratuarlarında Kalite Kontrolü: İç kalite kontrol Bir laboratuarın kendi içinde çalışmalarını kontrol etmesidir. Amaç, test sırasında oluşacak hataları tespit etmek ve hastaya hatalı sonuç vermeyi engellemektir. İç kalite kontrolü, ticari olarak temin edilen veya laboratuarda hazırlanan kalite kontrol materyallerinin tiplendirilmesi ya da kör örnekler kullanılarak sonuçların kontrol edilmesi ile yapılır. Aynı örneklerde aynı sonuçların bulunması ile kontrol edilir. İç kalite kontrol, günlük olarak kararlılık ve dogruluk takibinde kullanılır.

10 HLA Laboratuarlarında Kalite Kontrolü: İç kalite kontrol Otomatize sistemlerde testler standardize edilmiş ve hazır kitlerin kullanımı ile de hatalı sonuç verme oranı azaltılmıştır. Çalışmada belirli değerler elde edildiğinde test geçerli kabul edilerek, sonuçlar rapor edilir.

11 HLA Laboratuarlarında Kalite Kontrolü: Dış kalite kontrol Seçilmiş bir merkez laboratuarından gelen numunelerin laboratuarca çalışılıp gerçek sonucun bulunup bulunmadığının denetlenmesidir. Dış kalite kontrol programı ile, laboratuarların analitik performansı ulusal/ uluslararası ölçekte diğer laboratuarların performansı ile karşılaştırılarak değerlendirilir.

12 Dış Kalite Kontrol Nasıl Yapılır Bağımsız organizatör kuruluşlarca laboratuarlara örnekler gönderilir. Örnekler, rutin hasta serumları ile birlikte çalışılır, sonuçlar kontrolleri sağlayan dış merkeze gönderilir. Sonuçlar diğer laboratuarlardan gelen sonuçlar ile karşılaştırılarak istatistiksel olarak değerlendirilir ve sonuç raporları laboratuarlara gönderilir.

13 Dış Kalite Kontrol Programlarının Önemi Dış kalite kontrol programları, test sonuçlarının kalitesinin izlenmesi ve değerlendirilmesi konusuna hizmet eden en önemli araçlardır. Ulusal ve/veya uluslar arası yeterlilik ve laboratuarlar arası karşılaştırma çalışmaları; akreditasyonu hedefleyen laboratuarlar için olmazsa olmaz bir unsurdur. Dış kalite kontrol proğramları, analitik sistemlerin kararlılık ve doğruluk larının uzun dönemde değerlendirmesinde önemli rol oynar. Dış kalite kontrol efektif olarak kullanıldığında; Problemlerin tanımlanmasını sağlar. Laboratuara performansını değerlendirme olanağı verir. Laboratuarın gelişmesini destekler. Sonuçlardaki hata riskini azaltmayı hedefler.

14 Ulusal ve Uluslar Arası Dış Kalite Kontrol Programları Günümüzde ülke genelinde HLA laboratuarlarının büyük çoğunluğunda dış kalite kontrol programları uygulanmaktadır Ulusal ve uluslar arası ölçekte kullanılan dış kalite kontrol programları BEPT EFI ASHI UKNEQAS CAP,..

15 Ulusal Dış Kalite Kontrol Programının Gerekliliği ve Avantajları Ulusal anlamda testin nerede yapıldığına bakılmaksızın, ülkede üretilen tüm test sonuçlarının doğruluğunu, izlenebilirliğini sağlayan, uygun ve güvenilir bir kalite kontrol sistemine sahip olmak arzu edilen bir ideal olmalıdır.

16 Ulusal Dış Kalite Kontrol Programının Gerekliliği ve Avantajları Ulusal dış kalite kontrol programlarının uluslar arası programlara göre ülke için avantajları daha fazladır. Daha yakın teknolojik özelliklere sahip cihazların karşılaştırılmasına olanak sağlar. Örneklerin benzer iklimsel özelliklere sahip coğrafyada taşınıyor olması, karşılaştırmaların eşit koşullarda yapılmasını sağlar. Dış kalite kontrol program sonuçlarından elde edilen veriler ülke verileri olarak kalır. Oluşturulacak bilgi ağı ile, tüm ülkede laboratuar hatalarının azaltılmasını sağlayacak standardizasyon sağlanır. Eğitici programlarını yaymak ve geliştirmek, analizlerin kalitesini arttırmak mümkün olur.

17 Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) Yapısı 4457 sayılı kanunla 1999 yılında kurulmuştur. Merkezi Kuruluş (Taşra Teşkilatı Yok) Başbakanlıkla ilgili kuruluş(sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile ilgilendirildi) Özel Hukuk Hükümlerine tabi İdari ve Mali Özerkliğe sahip Gelirleri her türlü vergi, resim ve harçtan muaf

18 Kuruluş amacı; Laboratuvar, belgelendirme ve muayene hizmetlerini yürütecek yurt içi ve yurt dışındaki kuruluşları akredite etmek, Bu kuruluşların belirlenen ulusal ve uluslararası standartlara göre faaliyetlerde bulunmalarını ve bu suretle ürün/hizmet, sistem, personel ve laboratuvar belgelerinin ulusal ve uluslararası alanda kabulünü temin etmektir.

19 Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) 2001 de akreditasyon başvurularını kabul etmeye başladı den beri uluslar arası tanınırlığı olan bir kuruluştur. EA MLA (European co-operation for accreditation) ın tam üyesi ILAC (International Laboratory Accreditation Cooperation) IAF (International Accreditation Forum) Tıbbi Laboratuarların akreditasyonu TS EN ISO 15189:2009 standardı (kalite ve yeterlilik için özel kurallar) na göre ACIBADEM Labmed Klinik Laboratuarı (B27 akım sitometri)

20 Dış Kalite Kontrol Programlarında Ülkeler Uygulamaları Değişik ülkelerde HLA laboratuarları ile ilişkili mevzuatlar farklıdır. Dış kalite kontrol programlarına katılım, yerinde gözetim veya akreditasyon zorunluluğu ya da tam ruhsatlandırma gibi farklılıklar gösterir. Ülkeler bazında dış kalite kontrol programlarının uygulanması konusunda tek bir model olmadığı, aynı ülke içinde farklı uygulamalar olabildiği gibi, ülkelerin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak kendi mevzuatlarını oluşturdukları da görülmektedir.

21 ABD Tüm laboratuarlar için Clinical Laboratory Improvement Amendments-CLIA kriterleri uygulanmaktadır. Her laboratuarı bir CLIA numarasına sahiptir. Tüm laboratuarların ulusal otoriteye kayıtlı olmaları zorunludur. Laboratuarlar belirli testler için ulusal otoritenin tanıdığı dış kalite kontrol programlarına üye olmak zorundadırlar. Ulusal otoritenin tanıdığı yaklaşık 10 kadar program bulunmaktadır. ASHI (American Society for Histocompatibility and Immunogenetics). CAP tarafından HLA testleri için alternatif yeterlilik test sağlayıcısı kabul edilir CAP (College of American Pathologists). AFDT( American Foundation for Donation and Transplantation). *

22 Polonya 1999: Kalite kontrol çalışmaları başlamıştır. 2000: Orta ve doğu Avrupa ya yayılmıştır : 13 ülke ve 46 HLA laboratuarı dış kalite kontrol proramına dahil olmuştur. HLA sınıf I (-A,- B) serolojik tiplendirme, HLA sınıf I ve sınıf II (düşük ve yüksek çözünürlükte) DNA tiplendirmesini kapsar. Serolojik ve DNA tiplendirmelerinde iyileşme görülmektedir.

23 Polonya Polish Society for Immunogenetics (PSI), Dış kalite kontrol testlerini organize eder Poltransplant kapsamındaki HLA tiplendirmesi yapan tüm laboratuarların PSI akreditasyonu zorunludur. Wokshopa katılımları zorunludur. Standardizasyon programlarına dahil olma, Laboratuarlara hatalı sonuçlarını azaltma HLA tiplendirmesinin kalitesini artırma, Testlerin güvenilirliğini artırma, Diğer laboratuarlarla karşılaştırma imkanı verir.

24 İtalya Kalite kontrol çalışmaları, bölgesel transplantasyon referans merkezi Turin Transplant Immunology Service tarafından başlatılmıştır de bölgesel kalite kontrol proğramı olarak organize olmuştur Programın amacı, HLA tiplendirme laboratuarlarının kalitesini artırmak ve Tekniklerini yükseltmektir te EFI standartlarına göre kendi kontrol parametreleri düzenlenmiştir de ülke çapına yayılmıştır de HLA antikor tarama ve CM yeterlilik testlerinde EFI akreditasyonu için dış kalite kontrol programlarına katılım zorunlu kılınmıştır.

25 İtalya 2002 de İtalyan Ulusal transplantasyon merkezi ülke genelinde kalite kontrol programı uygulamaya karar vermiştir. 17 laboratuar bu programa dahil olmuştur. Tüm laboratuarlar ulusal kemik iliği donör registry ye dahil olmuşlar ve laboratuar performansı için ulusal guidelines lara tabi olmuşlardır CM ve anti-hla antikor taraması için serolojik yöntem yeterli görülmüştür. CDC CM, bütün laboratuarlar tarafından uygulanan (bazılarında FC ve antikorlar için ELISA gibi daha duyarlı yöntemler bulunsa da) klasik yöntem olarak değerini korumuştur. Program, CM de bütün laboratuarların uyumlu olduğunu, antikor saptanmasında ise başarının daha düşük olduğunu göstermiştir.

26 Hollanda Eurotransplant (ET), 1967 de Leiden-Hollanda da birkaç Avrupa ülkesinin katılımıyla kurulmuştur. Bugün, Austria, Belgium, Germany, Luxemburg, the Netherlands ve Slovenia da 70 den fazla merkezi kapsar Amacı, Böbrek bekleme listesini HLA antijenlerine göre ayırmaktır hastadan oluşan böbrek bekleme listesi yaklaşık KC, kalp, akciğer, pankreas ve ince barsak bekleyen hastalar da ET içinde yer alır. ET, Eurotransplant Network Information System ine girecek bilgiler için, DNA tiplendirmesinde External Proficiency Testing (EPT) uygulayan ve EFI veya ASHI akreditasyonu isteyen ilk organ değişim organizasyonudur.

27 Hollanda Eurotransplantation Reference Laboratory (ETRL) İlk olarak EFI standartlarını uygulamak üzere organize olmuştur. Bugün, yeterlilik test programlarını uygular. Amacı, Transplantasyon ile ilişkili (HLA tiplendirmesi, LCM, hasta serumunda HLA spesifik antikor tarama) testlerin güvenilirliğini artırmaktır. ET çatısı altındaki laboratuvarlara tiplendirme setleri göndererek kayıtlı organ vericilerini yeniden tiplendirmek Yeterlilik test şemalarını hazırlamaktadır. Kalitelerini artırmak

28 Hollanda ETRL nin yeterlilik test programları, ET ile ilişkili doku tipleme merkezlerinin Avrupa organ değişimi organizasyonlarının (Scandia Transplant, Hellenic Transplant and Bultransplant) HLA tiplendirmesi, HLA spesifik antikor taraması ve CM testlerini Değerlendirmeyi, Güvenilirliklerini ve Kalitelerini artırmayı amaçlar.

29 Türkiye 2004 te Ulusal kalite kontrol çalışmaları Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü desteği ve himayesinde, yılda 2 kez olmak üzere başlamıştır yılları arasında devam etmiştir HLA-DR (moleküler, düşük çözünürlükte), PRA screening, anti-hla sınıf 1 antikor testlerini içermiştir 2009 ve 2010 yıllarında ise EFI 8. bölge Balkan EPT olarak devam etmiştir sonuçları, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyoloji AD, tarihinde Yunanistan da sunulmuştur HLA-A,-B (Serolojik tiplendirme) HLA-A,-B,-C,-DR,-DQ (DNA tiplendirmesi)

30 EFI Balkan EPT 2010 EFI 8.bölge Balkan EPT ye katılımcı ülkeler* *Toplam 36 (Türkiye den 20 ) laboratuar Skandinavya, Benelux, UK+Ireland, Germany, Central Europe, France+Switzerland, Balkan+israel, Italy, Iberia ve South Africa yı kapsar.

31 Demographics of HLA Labs 2010 This EPT holds LUMC as the reference laboratory Prof I. Doxiadis SERBIA 2* GREECE 6* ROMANIA 5* BULGARIA 2 TURKEY 20* ARMENIA 1

32 EFI 8.Bölge Balkan EPT Toplam 36 laboratuar Türkiye (20 laboratuar) Sağlık Bakanlığı rusatlı laboratuar sayısı 33) SERTİFİKA İSMİ ILIAS DOXIADIS İBRAHİM PİRİM F.İLHAN TEZCAN EREN ERKEN M.VARLA LEFTHERIOTI CHRYSSA PAPATERIADES H.BARBAROS ORAL MONICA DUTESCU OĞUZ SÖYLEMEZOĞLU MERAL BEKSAÇ NIKKI CONSTANTINIDOU MARIA KANARIOU EFTHIMIA PARAPANISSIOU ALIKI INIOTAKİ ELISSAVETA NAUMOVA FRİEDA JORDAN İLEANA CONSTANTINESCU ŞEHİR/ÜLKE HOLLANDA ERZURUM ANKARA ADANA GREECE GREECE BURSA ROMANYA ANKARA ANKARA YUNANİSTAN YUNANİSTAN YUNANİSTAN BULGARİSTAN ERMENİSTAN ROMANYA

33 EFI 8.Bölge Balkan EPT Toplam katılım 36 laboratuar Türkiye katılımı (20 laboratuar) Sağlık Bakanlığı rusatlı laboratuar sayısı 33) EMEL DEMİRALP-MARMARA EMEL DEMİRALP-MEMORİAL ELENA GAI ZORANA ANDRIC PETRU CIANGA MEHMET ALİ ÖKTEM FANI MARTINOVA ALİ ŞENGÜL MAHMUT ÇARİN MUSTAFA BALCI BELMA DURUPINAR ERKAN YILMAZ FAHRİ UÇAR UĞUR MUSABAK PINAR EREN MUSTAFA BALCI HÜSEYİN TUTKAK LUCIA DİCAN ADAM KALLİOPİ SVETLANA VOJVODIC İSTANBUL İSTANBUL ROMANYA SERBIA ROMANIA İZMİR BULGARİSTAN ANTALYA-Medikal Park İSTANBUL- Metropolitan Hast ANKARA SAMSUN İSTANBUL TRABZON ANKARA GATA İSTANBUL-HNH TRANSMED-ANKARA ANKARA ROMANYA YUNANİSTAN SIRBISTAN

34 EFI Balkan EPT Dış Kalite Kontrol Programı İş Akış Şeması BEPT duyurusunun yapılması Formların hazırlanması Gönüllü kan vericilerinin araştırılması Virolojik testlerin yapılması Uygun vericilerin seçimi Vericilerin HLA tiplendirmelerinin yapılması Kanın dağıtımının organize edilmesi Örneklerin hazırlanması, paketleme ve etiketleme Örneklerin katılımcı laboratuarlara ve referans laboratuara gönderilmesi Programa katılan laboratuarların belirlenen süre içinde testleri çalışmasının duyurulması Sonuç formlarının toplanması Verilerin girilmesi Sonuçların değerlendirilmesi Rapor ve sertifikaların hazırlanması ve geri bildirimi

35 Should we exclude the samples from assesment with less than 75% consensus?

36 Balkan EPT HLA 2010 Sonuçları BALKAN EPT FOR HLA TYPING:

37 Sonuç ve Öneriler Dış kalite kontrol programlarının uygulanmasında, ülkeler bazında, tek bir model olmadığı, ülkelerin kendi mevzuatlarını oluşturdukları görülmektedir. Ülke bazında, kalite kontrol programlarına katılımı sağlamak için yapılacak yasal bir düzenleme tek başına yeterli olmayıp, yasal düzenlemenin laboratuarların ruhsatlandırma/açılış iznini düzenleyen mevzuatla ilişkilendirilmesi önemli olacaktır.

38 Sonuç ve Öneriler HLA laboratuarlarında test kalitesini artırmaya yönelik düzenlemeler: 1. Ulusal program, TİGED çatısı altında ve bu konuda yetkin, akredite bir kurum tarafından yönetilmelidir. Kurulacak yeterlilik test komitesi kalite kontrol proğramına ilişkin esasları belirlemelidir 2.Tüm HLA laboratuarlarının bir ulusal dış kalite kontrol programına katılımı zorunlu olmalıdır. 3. HLA laboratuar ruhsatı için, dış kalite kontrol /ulusal programa katılım zorunlu olmalıdır. 4.Ruhsatlar periyodik olarak yenilenmelidir.

39 Sonuç ve Öneriler 5. Ruhsatın yenilenmesinde yönergede belirtilen standartlara uygunluk yanında, dış kalite kontrol programlarında elde edilecek başarı da şart koşulmalıdır. 6. Ulusal programda alınan başarısızlık ruhsatın askıya alınması ya da belirli bir süre iptaliyle cezalandırılmalıdır. 7. Performans değerlendirmeleri laboratuar bazında değil test bazında olmalıdır 8.SGK geri ödemelerinde bu düzenlemeler dikkate alınmalı ve ruhsatı askıya alınan kuruma hasta sevki ve geri ödeme yapılmamalıdır. 9. Yapılan tüm düzenlemeler Sağlık Bakanlığı na bağlı özel, kamu ve üniversiteler dahil tüm laboratuarlar için geçerli olmalıdır.

40 TEŞEKKÜR EDERİM

Eksternal Kalite Kontrol Programı. Doç. Dr. Mustafa ERTEK RSHMB

Eksternal Kalite Kontrol Programı. Doç. Dr. Mustafa ERTEK RSHMB Sağlık Bakanlığı Penceresinden Eksternal Kalite Kontrol Programı Doç. Dr. Mustafa ERTEK RSHMB Sunum Planı Laboratuarlarda kalite kavramı Dış kalite değerlendirme programına katılımda gerekli yasal düzenleme

Detaylı

TÜRKAK ve Akreditasyon Çalışmaları

TÜRKAK ve Akreditasyon Çalışmaları TÜRKAK ve Akreditasyon Çalışmaları Erdinç MALHATUN Türk Akreditasyon Kurumu Laboratuvar Akreditasyon Başkanlığı Başdenetçi 1 TÜRK AKREDİTASYON KURUMU Mustafa Kemal Mahallesi 2125. Sokak No:1 Çankaya/Ankara

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARLARININ STANDARDİZASYONU. Prof. Dr. Hüseyin BALOĞLU

MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARLARININ STANDARDİZASYONU. Prof. Dr. Hüseyin BALOĞLU MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARLARININ STANDARDİZASYONU Prof. Dr. Hüseyin BALOĞLU İYİ HABER Akciğer kanserinde yeni ilaç.. Meme kanserinin seyri artık biliniyor Tiroid kanserinde kesin tanı metodu.....

Detaylı

YETERLİLİK DENEYLERİ VE LABORATUARLAR ARASI KARŞILAŞTIRMA PROGRAMLARI PROSEDÜRÜ Doküman No.: P704 Revizyon No: 04 Yürürlük Tarihi:

YETERLİLİK DENEYLERİ VE LABORATUARLAR ARASI KARŞILAŞTIRMA PROGRAMLARI PROSEDÜRÜ Doküman No.: P704 Revizyon No: 04 Yürürlük Tarihi: Doküman Adı: YETERLİLİK DENEYLERİ VE LABORATUARLAR ARASI KARŞILAŞTIRMA PROGRAMLARI PROSEDÜRÜ Doküman No.: Revizyon No: 04 Yürürlük Tarihi: 30.12.2011 Hazırlayan: Kontrol: Onay: Halil İbrahim ÇETİN Gökhan

Detaylı

Klinik Mikrobiyoloji Laboratuvarında Akreditasyon ve Yeterlilik Testleri. Dr. Dolunay Gülmez Kıvanç

Klinik Mikrobiyoloji Laboratuvarında Akreditasyon ve Yeterlilik Testleri. Dr. Dolunay Gülmez Kıvanç Klinik Mikrobiyoloji Laboratuvarında Akreditasyon ve Yeterlilik Testleri Dr. Dolunay Gülmez Kıvanç Öncelikle, zarar vermeyin. Primum non nocere. Laboratuvar sonuçlarının güvenilirliği Kalite kontrol: Test

Detaylı

P704. Revizyon No : 05 Yürürlük Tarihi : 17.12.2014. Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü

P704. Revizyon No : 05 Yürürlük Tarihi : 17.12.2014. Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü P704 Revizyon No : 05 Yürürlük Tarihi : 17.12.2014 Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü Sayfa 1 / 6 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, TÜRKAK tarafından akredite olmak

Detaylı

LABORATUVAR AKREDİTASYON BAŞKANLIĞI

LABORATUVAR AKREDİTASYON BAŞKANLIĞI TÜRK AKREDİTASYON KURUMU LABORATUVAR AKREDİTASYON BAŞKANLIĞI Soner Karataş Standardı ve EA 2/17 Revizyon Değişiklikleri 08 Ekim 2015 İstanbul 1 Kapsam Akreditasyon ve Uluslararası Durum ISO 17025 Standardının

Detaylı

Laboratuvar Akreditasyonu

Laboratuvar Akreditasyonu Laboratuvar Akreditasyonu Akreditasyon, Laboratuvarların, Muayene Belgelendirme ve Yeterlilik Deneyi Sağlayıcı Kuruluşlarının Ulusal ve Uluslararası Kabul Görmüş Teknik Kriterlere Göre Değerlendirilmesi,

Detaylı

Türk Akreditasyon Kurumu -TÜRKAK- 04.12.2013

Türk Akreditasyon Kurumu -TÜRKAK- 04.12.2013 Türk Akreditasyon Kurumu -TÜRKAK- 04.12.2013 1 Tanımlar Uygunluk değerlendirmesi : Deney, analiz, kalibrasyon, ölçüm hizmetleri, ürün, sistem, personel belgelendirmesi, hammadde, malzeme, ürün, tesis,

Detaylı

Doç.Dr.Yeşim Gürol Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji

Doç.Dr.Yeşim Gürol Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Doç.Dr.Yeşim Gürol Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Klinik Mikrobiyoloji Laboratuvarlarında kalite uygulamaları son yıllarda başta ISO 15189 kriterlerinin laboratuvarlarımıza girmesiyle

Detaylı

Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü

Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü P704 Revizyon No : 08 Yürürlük Tarihi : 07 Aralık 2017 Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü Hazırlayan: Kontrol: Onay: Saime Sibel SÜMER Ahmet GÖZÜKÜÇÜK Dr.

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. 24. İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ HAFTASI

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. 24. İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ HAFTASI TÜRK AKREDİTASYON KURUMU 24. İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ HAFTASI İş Hijyeni Ölçüm, Test ve Analizleri Laboratuvarlarının Akreditasyonu Recep YEŞİLÖZ Başdenetçi Akreditasyon Uzmanı Mayıs 2015 Ankara 1 TASLAK

Detaylı

Uzm.. Dr. Rukiye BERKEM Uzm S.B.Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Bölümü V. Ulusal Kan Merkezleri ve Transfüzyon Tıbbı Kongresi 1818-22 Kasım 2012 Akreditasyon; sağlık hizmeti sunan

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Personel Akreditasyon Başkanlığı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Personel Akreditasyon Başkanlığı TÜRK AKREDİTASYON KURUMU Personel Akreditasyon Başkanlığı Personel Belgelendirme Kuruluşlarının Akreditasyonu Uygunluk Değerlendirmesi; Ürünlerin veya hizmetlerin istenilen şartlara uygunluğunu göstermek

Detaylı

06.01.2014 PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ

06.01.2014 PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ 06.01.2014 PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ Türkiye de üçüncü merkez olarak İzmir de Tepecik Atatürk ve Eğitim Araştırma Hastanesinde kurulması için çalışmaları yürütülen kemik iliği bankası için

Detaylı

HLA LABORATUVARLARINDA ÇALIŞILAN TESTLERİN STANDARDİZASYONU. Prof. Dr. Belma DURUPINAR TİGED 2013

HLA LABORATUVARLARINDA ÇALIŞILAN TESTLERİN STANDARDİZASYONU. Prof. Dr. Belma DURUPINAR TİGED 2013 HLA LABORATUVARLARINDA ÇALIŞILAN TESTLERİN STANDARDİZASYONU Prof. Dr. Belma DURUPINAR TİGED 2013 "yapmış olmak için yapmak" Ya şansınız tutmazsa? AMAÇ Kaliteli, hata riski düşük ve güvenilirliği yüksek

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TÜRK AKREDİTASYON KURUMU LABORATUVAR AKREDİTASYON BAŞKANLIĞI KALİBRASYON LABORATUVARLARININ AKREDİTASYONU Soner KARATAŞ Laboratuvar Akreditasyon Başkan V. 13.02.2013 TÜBİTAK UME 1 AKREDİTASYON Akreditasyon

Detaylı

YÜKSEK SENSİTİZE HASTAYA YAKLAŞIM. Dr.Şule Şengül Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı

YÜKSEK SENSİTİZE HASTAYA YAKLAŞIM. Dr.Şule Şengül Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı YÜKSEK SENSİTİZE HASTAYA YAKLAŞIM Dr.Şule Şengül Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı ORGAN NAKLİNDE DOĞAL BARİYERLER ABO (isoaglutininler) Donör spesifik antikorlar Rej + Rej- +CDC XM

Detaylı

İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ KEMİK İLİĞİ BANKASI

İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ KEMİK İLİĞİ BANKASI İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ KEMİK İLİĞİ BANKASI GÜNCEL ÇALIŞMA SİSTEMİ VE HİZMET SUNUMU İTF Kemik İliği Bankası 1999 yılında, hiçbir kar amacı gütmeyen bağımsız bir organizasyon olarak kurulmuştur ve çalışma

Detaylı

LABORATUVAR AKREDİTASYON BAŞKANLIĞI. Serhat GÖK

LABORATUVAR AKREDİTASYON BAŞKANLIĞI. Serhat GÖK LABORATUVAR AKREDİTASYON BAŞKANLIĞI Serhat GÖK Akreditasyon Uzmanı Akreditasyon Denetimlerinde Sık Tespit Edilen Uygunsuzluklar ve Avrupa da Tıbbi Laboratuvar Akreditasyonu 3 Kasım 2016 SİVAS Sunum İçeriği

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Muayene Kuruluşu Akreditasyonu

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Muayene Kuruluşu Akreditasyonu TÜRK AKREDİTASYON KURUMU Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Muayene Kuruluşu Akreditasyonu Muayene Kuruluşu Akreditasyonu Akreditasyon, Muayene, Belgelendirme ve Yeterlilik Deneyi Sağlayıcı

Detaylı

Laboratuvar Akreditasyonu

Laboratuvar Akreditasyonu Akreditasyon Laboratuvar, muayene ve belgelendirme kuruluşlarının ulusal ve uluslararası kabul görmüş teknik kriterlere göre değerlendirilmesi, yeterliliğin onaylanması ve düzenli aralıklarla denetlenmesi

Detaylı

Anti-HLA Antikorlar ve Transplantasyon

Anti-HLA Antikorlar ve Transplantasyon Anti-HLA Antikorlar ve Transplantasyon ne zaman, ne yapmalı? Prof.Dr. Ali ŞENGÜL Medicalpark Antalya Hastane Kompleksi İmmünoloji bölümü Anti-HLA Ab Oluşumu Gebelik Transfüzyon Transplantasyon İyi HLA

Detaylı

( Makamın tarih ve 1832 sayılı olurları ile yürürlüğe girmiştir. )

( Makamın tarih ve 1832 sayılı olurları ile yürürlüğe girmiştir. ) DOKU TİPLEME LABORATUVARLARI YÖNERGESİ Tedavi Hizmetleri G.M. Tarih:26.02.2001 Sayı:1832 ( Makamın 26.02.2001 tarih ve 1832 sayılı olurları ile yürürlüğe girmiştir. ) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç,Kapsam Dayanak

Detaylı

VERİFİKASYON. Dr. Tijen ÖZACAR. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD - İZMİR

VERİFİKASYON. Dr. Tijen ÖZACAR. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD - İZMİR VERİFİKASYON Dr. Tijen ÖZACAR Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD - İZMİR TANIM Ticari veya laboratuvarda geliştirilmiş bir testin, laboratuvardaki performansının ölçülerek dökümante

Detaylı

Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü

Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü P704 Revizyon No : 09 Yürürlük Tarihi : 19 Ekim 2018 Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü Hazırlayan: Kontrol: Onay: Saime Sibel SÜMER Ahmet GÖZÜKÜÇÜK Kadir

Detaylı

Türkiye Doku ve Organ Nakli Koordinasyon Sistemi. Dilek Okutur BaĢkent Üniversitesi Ġstanbul AraĢtırma ve Uygulama Merkezi Hastanesi

Türkiye Doku ve Organ Nakli Koordinasyon Sistemi. Dilek Okutur BaĢkent Üniversitesi Ġstanbul AraĢtırma ve Uygulama Merkezi Hastanesi Türkiye Doku ve Organ Nakli Koordinasyon Sistemi Dilek Okutur BaĢkent Üniversitesi Ġstanbul AraĢtırma ve Uygulama Merkezi Hastanesi Neden Sistem? O Organ yetmezliği dil, din, ırk, cinsiyet, millet, zenginlik

Detaylı

CROSSMATCH ELISA YÖNTEMİ

CROSSMATCH ELISA YÖNTEMİ CROSSMATCH ELISA YÖNTEMİ Uzm.Dr.Mustafa BALCI Transplantasyon İmmünolojisi ve Doku Tiplendirme Laboratuvarı Sorumlu Hekimi TRANSMED ÖZEL TIP LABORATUVARI ANKARA Humoral Alloreactivity Pre Tx Preformed

Detaylı

Uygunluk Değerlendirme

Uygunluk Değerlendirme Ürün, Sistem, Personel Uygunluk Değerlendirme GENEL BİLGİLENDİRME Osman Vural @2014 Uygunluk Değerlendirme Pazara ürün veya hizmet sunan taraflar; ürünlerinin/hizmetlerinin talep edilen gereklilikleri

Detaylı

Laboratuvar Tıbbında İzlenebilirlik

Laboratuvar Tıbbında İzlenebilirlik Laboratuvar Tıbbında İzlenebilirlik Medikal Metroloji Çalıştayı TÜBİTAK-UME, İstanbul Dr. Diler Aslan Pamukkale Üniversitesi 13 Şubat 2013, İstanbul İçerik Adlandırma,Tanım, kavram, sektör, segment: Tıbbi

Detaylı

VERİFİKASYON (SEROLOJİ, MOLEKÜLER TESTLER)

VERİFİKASYON (SEROLOJİ, MOLEKÜLER TESTLER) VERİFİKASYON (SEROLOJİ, MOLEKÜLER TESTLER) Dr. Tijen ÖZACAR Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD - İZMİR TANIM Ticari veya laboratuvarda geliştirilmiş bir testin, laboratuvardaki performansının

Detaylı

Geçmişten Günümüze Türkiye de Böbrek Transplantasyonu

Geçmişten Günümüze Türkiye de Böbrek Transplantasyonu Geçmişten Günümüze Türkiye de Böbrek Transplantasyonu Prof. Dr. Mehmet HABERAL, MD, FACS (Hon), FICS (Hon), FASA (Hon) Genel Cerrahi Profesörü Başkent Üniversitesi Kurucusu ve Kurucu Rektörü 22-26 Ekim

Detaylı

TRANSFÜZYON MERKEZİ HASTALARDA KULLANILAN MİKROBİYOLOJİK TARAMA TESTLERİ TALİMATI

TRANSFÜZYON MERKEZİ HASTALARDA KULLANILAN MİKROBİYOLOJİK TARAMA TESTLERİ TALİMATI 1.AMAÇ.Hastalara ait kan örneklerinde yapılması gereken mikrobiyolojik testleri, bu testlerin çalışma yöntemlerini ve kalite kontrol gereklerini belirlemektir.. 2.KAPSAM : Bu talimat transfüzyon merkezinde

Detaylı

TURKLAB Bülten Ocak-Şubat-Mart. Metot Validasyonu Eğitimi Şubat 2018

TURKLAB Bülten Ocak-Şubat-Mart. Metot Validasyonu Eğitimi Şubat 2018 TURKLAB Bülten 2018 Ocak-Şubat-Mart Metot Validasyonu Eğitimi 13-14 Şubat 2018 13-14 Şubat 2018 tarihlerinde Metot Validasyonu konulu eğitim gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara, TS EN ISO/IEC 17025 standardı

Detaylı

Ġstanbul Üniversitesi Ġstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı TEST REHBERĠ

Ġstanbul Üniversitesi Ġstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı TEST REHBERĠ Ġstanbul Üniversitesi Ġstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı TEST REHBERĠ 2 HASTA KABUL-KAYIT KURALLARI Bölümümüz randevu sistemi ile çalışmaktadır*. Bölümümüz dışında alınan örnekler (Tablo

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ DOKU VE ORGAN NAKLİ EĞİTİM, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,,Tanımlar

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ DOKU VE ORGAN NAKLİ EĞİTİM, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,,Tanımlar HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ DOKU VE ORGAN NAKLİ EĞİTİM, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,,Tanımlar AMAÇ MADDE 1- (1) Bu yönerge, Hacettepe Üniversitesinin

Detaylı

The past decade has been a time of significant change in international health. United Nations system aims to make organizations more responsive concerning the needs of nations for the achievement of International

Detaylı

Türk Akreditasyon Kurumu. Dr. Halil İbrahim ÇETİN Genel Sekreter (13 Ekim 2016)

Türk Akreditasyon Kurumu. Dr. Halil İbrahim ÇETİN Genel Sekreter (13 Ekim 2016) Türk Akreditasyon Kurumu Dr. Halil İbrahim ÇETİN Genel Sekreter (13 Ekim 2016) 1 Deney/Kalibrasyon/Muayene Personel Cihazlar Süreçler Belgelendirme Ürün/Hizmet Uluslararası Ticaret Yetkin Uygunluk Değerlendirme

Detaylı

Karar Tarihi: 31/05/2013 Toplantı Sayısı:10 Sayfa: 05

Karar Tarihi: 31/05/2013 Toplantı Sayısı:10 Sayfa: 05 Karar Tarihi: 31/05/2013 Toplantı Sayısı:10 Sayfa: 05 Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Erişkin Heatolojib Hematopoetik Kök Hücre Nakli ve Hücresel Tedavi Merkezi Çalışma Yönergesi hk. 2013.010.119-Üniversitesi

Detaylı

ORGAN NAKLİ. Uzm Hem. NURŞEN ALTUĞ ORGAN NAKLİ UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ

ORGAN NAKLİ. Uzm Hem. NURŞEN ALTUĞ ORGAN NAKLİ UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ ORGAN NAKLİ Uzm Hem. NURŞEN ALTUĞ ORGAN NAKLİ UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ RENAL PRELASMAN TEDAVİSİ UYGULANAN HASTA SAYILARI 80000 70000 60000 50000 40000 30000 20000 10000 0 Turk Neph Dial Transpl 2015;24(1):10-16

Detaylı

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Hematoloji-İmmünoloji Bölümü

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Hematoloji-İmmünoloji Bölümü AKIM SİTOMETRİK PANEL REAKTİF ANTİKOR TAYİNİ Dr. Emel Ekşioğlu-Demiralp, 2010 Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Hematoloji-İmmünoloji Bölümü PRA Saptama Böbrek Nakli Öncesi 1. Herhangi bir antikor var

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Eğitim Tanıtım ve Bilgilendirme Müdürlüğü

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Eğitim Tanıtım ve Bilgilendirme Müdürlüğü TÜRK AKREDİTASYON KURUMU Eğitim Tanıtım ve Bilgilendirme Müdürlüğü Hakkımızda... Eğitim Tanıtım ve Bilgilendirme Müdürlüğü (ETBM) nün ana faaliyet alanı kurum içi ve kurum dışı talepler doğrultusunda

Detaylı

Düzenleme Paneli-SB02 Görüş ve Öneriler Neşe Güneş 28.01.2015 1

Düzenleme Paneli-SB02 Görüş ve Öneriler Neşe Güneş 28.01.2015 1 Görüş ve Öneriler Neşe Güneş 28.01.2015 1 TASYB -Strateji Geliştirme Çalıştayı Toplumsal güvenlik alanı multi-disipliner olup kar amacı gütmeyen kuruluşlar dahil olmak üzere kamu ve özel sektör paydaşlarını

Detaylı

Faaliyet 1.8. Eğiticilerin Eğitimi ULUSAL YETERLİLİK SİSTEMİ Mesleki Yeterliliklerin Tanımlanması ve Belgelendirilmesi

Faaliyet 1.8. Eğiticilerin Eğitimi ULUSAL YETERLİLİK SİSTEMİ Mesleki Yeterliliklerin Tanımlanması ve Belgelendirilmesi Faaliyet 1.8. Eğiticilerin Eğitimi ULUSAL YETERLİLİK SİSTEMİ Mesleki Yeterliliklerin Tanımlanması ve Belgelendirilmesi Aişe Akpınar 25-30 Temmuz 2016 (Temel Kaynak: DPT 2006 sürümü) Ulusal Yeterlilik Sistemi

Detaylı

DIŞ KALİTE KONTROL. İbrahim AKDAĞ Kimya Mühendisi

DIŞ KALİTE KONTROL. İbrahim AKDAĞ Kimya Mühendisi Akreditasyon Danışmanlık DIŞ KALİTE KONTROL ( LABORATUVARLAR ARASI KARŞILAŞTIRMA VE YETERLİLİK TESTLERİ) 12.02.2018-İSTANBUL İbrahim AKDAĞ Kimya Mühendisi ATAKENT MAH. AKASYA SK. NO:3-G D.14 34303 KÜÇÜKÇEKMECE-İSTANBUL

Detaylı

Klinik Mikrobiyoloji Laboratuarında Validasyon ve Verifikasyon Kursu 12 Kasım 2011 Cumartesi Salon C (BUNIN SALONU) Kursun Amacı:

Klinik Mikrobiyoloji Laboratuarında Validasyon ve Verifikasyon Kursu 12 Kasım 2011 Cumartesi Salon C (BUNIN SALONU) Kursun Amacı: Klinik Mikrobiyoloji Laboratuarında Validasyon ve Verifikasyon Kursu 12 Kasım 2011 Cumartesi Salon C (BUNIN SALONU) Kursun Amacı: Katılımcılara; klinik mikrobiyoloji laboratuarlarında doğru, geçerli ve

Detaylı

Fanconi Anemisinde Hematopoetik Kök Hücre Transplantasyonu

Fanconi Anemisinde Hematopoetik Kök Hücre Transplantasyonu 1945 K SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI UANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOC Fanconi Anemisinde Hematopoetik Kök Hücre Transplantasyonu Dr. Mehmet ERTEM Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji

Detaylı

TÜRKİYE DE DOKU BANKASI FAALİYETLERİ. Prof. Dr Fatma Savran-Oğuz ITF KİBANK

TÜRKİYE DE DOKU BANKASI FAALİYETLERİ. Prof. Dr Fatma Savran-Oğuz ITF KİBANK TÜRKİYE DE DOKU BANKASI FAALİYETLERİ Prof. Dr Fatma Savran-Oğuz ITF KİBANK Yıl 1957 Dr. E. Donnall Thomas tarafından ilk defa Kök hücre nakli 1990 Nobel Ödülü 1 millionth blood stem cell transplant marks

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Sistem Akreditasyon Başkanlığı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Sistem Akreditasyon Başkanlığı TÜRK AKREDİTASYON KURUMU Sistem Akreditasyon Başkanlığı Sistem Akreditasyon Başkanlığı Akreditasyon; Uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca gerçekleştirilen çalışmaların ve dolayısıyla bu çalışmalar sonucunda

Detaylı

MİKROBİYOLOJİK TARAMA TEST ÇALIŞILMA ESASLARI VE BAĞIŞÇI POZİTİFLİĞİNE YAKLAŞIM

MİKROBİYOLOJİK TARAMA TEST ÇALIŞILMA ESASLARI VE BAĞIŞÇI POZİTİFLİĞİNE YAKLAŞIM TRF.PR.05 11.04.2012 01.02.2016 01 1/5 1.AMAÇ.Hastalara ait kan örneklerinde yapılması gereken mikrobiyolojik testleri, bu testlerin çalışma yöntemlerini ve kalite kontrol gereklerini belirlemektir.. 2.KAPSAM

Detaylı

Dr. Sevim GÖNEN Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Doku Tipleme Laboratuvarı

Dr. Sevim GÖNEN Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Doku Tipleme Laboratuvarı Dr. Sevim GÖNEN Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Doku Tipleme Laboratuvarı Panel Reaktif Antikor Düzeyleri?? Reddedilmiş böbrek nakli ve kan transfüzyonları sonrasında veya kadınlarda gebelik döneminde

Detaylı

RGKLM-2015/02 BAL NUMUNESİ (HMF-NEM) LABORATUVARLAR ARASI KARŞILAŞTIRMA(LAK) TESTİ SONUÇ RAPORU

RGKLM-2015/02 BAL NUMUNESİ (HMF-NEM) LABORATUVARLAR ARASI KARŞILAŞTIRMA(LAK) TESTİ SONUÇ RAPORU RGKLM-2015/02 BAL NUMUNESİ (HMF-NEM) LABORATUVARLAR ARASI KARŞILAŞTIRMA(LAK) TESTİ SONUÇ RAPORU 1 Laboratuvarlar arası karşılaştırma test numunesinin hazırlanması ve çevrimin organizasyonunda görev alan

Detaylı

YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ

YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI 1. PR06/KYB Sayfa No: 1/3 1. AMAÇ ve KAPSAM Bu prosedürün amacı; Daire Başkanlığı Kalite Yönetim

Detaylı

Sertlik Test Makinası Kalibrasyonu

Sertlik Test Makinası Kalibrasyonu Sertlik Test Makinası Kalibrasyonu LABORATUVARLAR ARASI KARŞILAŞTIRMA TEKNİK PROTOKOLÜ SRT 072018-1 METROLOG Rev.0 Haziran 2018 BURSA Üçevler Mah. 79. (220) Sk. Akva Tic. Mrkz. D Blok 35 Nolu Bgmz 2D Nilüfer

Detaylı

İÇME SUYUNDA METAL TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

İÇME SUYUNDA METAL TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ 17 İÇME SUYUNDA METAL TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Fatma AKÇADAĞ Emrah UYSAL ÖZET TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) Kimya Grubu Laboratuvarları yeterlilik testlerinin önemini

Detaylı

TURKLAB Bülten Ocak-Şubat-Mart. 13 Ocak 2017, Problem Çözme Teknikleri Eğitimi

TURKLAB Bülten Ocak-Şubat-Mart. 13 Ocak 2017, Problem Çözme Teknikleri Eğitimi TURKLAB Bülten 2017 Ocak-Şubat-Mart 13 Ocak 2017, Problem Çözme Teknikleri Eğitimi 13 Ocak 2017 tarihinde Teknik Muayene Eğitim Ekspertizlik Kalite ve İş Güvenliği Hiz. Tic. Ltd. Şirketi nin talebi üzerine

Detaylı

SUDA ph TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ RAPORU TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELERI LABORATUVARI. Rapor No: KAR-G3RM-240.2013.

SUDA ph TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ RAPORU TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELERI LABORATUVARI. Rapor No: KAR-G3RM-240.2013. SUDA ph TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ RAPORU TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELERI LABORATUVARI Rapor No: KAR-G3RM-240.2013.02 Koordinatör: Dr. Fatma AKÇADAĞ 6 Ocak 2014 Gebze/KOCAELİ Bu yeterlilik

Detaylı

(Kimyasal) Ölçüm Sonuçları

(Kimyasal) Ölçüm Sonuçları Laboratuvar Akreditasyon Danışmanlık Ltd. Şti. Konusunda 2o+10 yıllık bilgi ve deneyimini sizinle paylaşmak için! DIŞ KALİTE KONTROL ( LABORATUVARLAR ARASI KARŞILAŞTIRMA VE YETERLİLİK TESTLERİ) İbrahim

Detaylı

R Uzmanlık Alanları ve Kullanım Rehberi. Revizyon No : 02 Yürürlük Tarihi :

R Uzmanlık Alanları ve Kullanım Rehberi. Revizyon No : 02 Yürürlük Tarihi : R10.11 Revizyon No : 02 Yürürlük Tarihi : 28.03.2018 Uzmanlık Alanları ve Kullanım Rehberi Hazırlayan: Kontrol: Onay: Turgay ÖZTÜRK Ahmet GÖZÜKÜÇÜK Dr. Halil İbrahim ÇETİN İÇİNDEKİLER Sayfa İçindekiler...

Detaylı

KULLANICI TARAFINDAN TESTİN DOĞRULANMASI (VERİFİKASYON) Dr. Murat Öktem Düzen Laboratuvarlar Grubu

KULLANICI TARAFINDAN TESTİN DOĞRULANMASI (VERİFİKASYON) Dr. Murat Öktem Düzen Laboratuvarlar Grubu KULLANICI TARAFINDAN TESTİN DOĞRULANMASI (VERİFİKASYON) Dr. Murat Öktem Düzen Laboratuvarlar Grubu Kaynaklar CLSI EP5-A2: Evaluation of Precision Performance of Quantitative Measurement Methods (2004)

Detaylı

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ Türk Standardları Enstitüsü (TSE), tüzel kişiliğe sahip, özel hukuk hükümlerine göre yönetilen bir kamu kuruluşudur. Türk Standardları Enstitüsü nün Görevleri: Standart Hazırlama,

Detaylı

TSE den Aldığınız Helal Gıda Uygunluk Belgesi İle Tüketicilere Güvenle Ulaşın. TSE Helal Gıda Belgeli Ürünleri Güvenle Tüketin STANDARD ÇALIŞMALARI

TSE den Aldığınız Helal Gıda Uygunluk Belgesi İle Tüketicilere Güvenle Ulaşın. TSE Helal Gıda Belgeli Ürünleri Güvenle Tüketin STANDARD ÇALIŞMALARI TSE ve HELAL GIDA Gıdaların, helal hassasiyeti taşıyan insanlara; hammaddenin üretiminden başlayarak, tüm üretim süreçleri dahil olmak üzere, ambalajlama, nakil, depolama ve sunum zincirinde sürdürülebilir

Detaylı

Türkiye de Klinik Adacık Hücre Transplantasyonunda Neredeyiz? İstanbul Üniversitesi Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi (DİYAM)

Türkiye de Klinik Adacık Hücre Transplantasyonunda Neredeyiz? İstanbul Üniversitesi Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi (DİYAM) Türkiye de Klinik Adacık Hücre Transplantasyonunda Neredeyiz? İstanbul Üniversitesi Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi (DİYAM) Diyabet-Komplikasyonlar-Adacık-Kök Hücre Ülkemizde ciddi sağlık sorunu

Detaylı

TRANSFÜZYON EKİBİ VE HASTANE TRANSFÜZYON KOMİTELERİ. Uz Dr Nil Banu PELİT

TRANSFÜZYON EKİBİ VE HASTANE TRANSFÜZYON KOMİTELERİ. Uz Dr Nil Banu PELİT TRANSFÜZYON EKİBİ VE HASTANE TRANSFÜZYON KOMİTELERİ Uz Dr Nil Banu PELİT Tarihçe Bock AV. Use and abuse of blood transfusion. N Engl J Med. 1936 ; 215: 421-425. Fantus B. The therapy of Cook Country Hospital

Detaylı

Klinik Mikrobiyoloji Testlerinde Doğrulama (verifikasyon) ve Geçerli Kılma (validasyon)

Klinik Mikrobiyoloji Testlerinde Doğrulama (verifikasyon) ve Geçerli Kılma (validasyon) Klinik Mikrobiyoloji Testlerinde Doğrulama (verifikasyon) ve Geçerli Kılma (validasyon) Kaynaklar Mikrobiyolojik prosedürleri doğrulama / geçerli kılmaya ilişkin aşağıdaki uluslararası kaynaklar önerilir

Detaylı

UME-EM-10-11 AKIM TRANSFORMATÖRÜ KARŞILAŞTIRMASI RAPORU

UME-EM-10-11 AKIM TRANSFORMATÖRÜ KARŞILAŞTIRMASI RAPORU UME-EM-10-11 AKIM TRANSFORMATÖRÜ KARŞILAŞTIRMASI RAPORU 01.12.2011 Özlem YILMAZ, Hüseyin ÇAYCI TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ Güç ve Enerji Laboratuvarı İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... 1 TABLOLAR LİSTESİ...

Detaylı

Analitik Kalite Güvence: Minimum gereksinimler

Analitik Kalite Güvence: Minimum gereksinimler Analitik Kalite Güvence: Minimum gereksinimler Dr. Hamide Z Şenyuva 16 17 Ekim 2007, Bursa İçerik Giriş- Analitik Kalite Güvence neden önemli? Formal Kalite Güvence Sistemleri Metot validasyonu İç Kalite

Detaylı

Karar Tarihi: 09/01/2015 Toplantı Sayısı:02 Sayfa:2

Karar Tarihi: 09/01/2015 Toplantı Sayısı:02 Sayfa:2 Üniversitemiz Tıp Fakültesi Çocuk Hematopoietik Kök Hücre Nakli ve Hücresel Tedavi Merkezi Çalışma Yönergesi hk. 2015.002.004 -Üniversitemiz Tıp Fakültesi Çocuk Hematopoietik Kök Hücre Nakli ve Hücresel

Detaylı

PLAN. Organ nakli hizmetlerinde mevcut durum ve projeksiyonu. Sağlık Bakanlığı çalışmaları. Planlanan çalışmalar

PLAN. Organ nakli hizmetlerinde mevcut durum ve projeksiyonu. Sağlık Bakanlığı çalışmaları. Planlanan çalışmalar SAĞLIK BAKANLIĞI TEDAVİ HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK BAKANLIĞI ORGAN NAKLİ ÇALIŞMALARI VE MEVCUT DURUM Uz. Dr. Altay KÖKEN PLAN Organ nakli hizmetlerinde mevcut durum ve projeksiyonu Sağlık Bakanlığı

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ ADANA UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ BİYOKİMYA

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ ADANA UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ BİYOKİMYA BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ ADANA UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ BİYOKİMYA Sıkça Kullanılan Linkler: PUBMED http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/ ULAKBİM http://www.ulakbim.gov.tr/ Türk Biyokimya Derneği http://www.biyokimya.org/

Detaylı

Dokümantasyon, doküman veya destekleyici referans ve kayıt sağlamak anlamına. DAS Dokümantasyonu. Doç. Dr. Duygu PERÇİN

Dokümantasyon, doküman veya destekleyici referans ve kayıt sağlamak anlamına. DAS Dokümantasyonu. Doç. Dr. Duygu PERÇİN Doç. Dr. Duygu PERÇİN Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, KAYSERİ Dokümantasyon, doküman veya destekleyici referans ve kayıt sağlamak anlamına gelir.

Detaylı

KLİNİK LABORATUVARLARDA PRATİK YAKLAŞIM PROGRAMI MART 2016 DÖNEMİ REFERANS ARALIKLARI

KLİNİK LABORATUVARLARDA PRATİK YAKLAŞIM PROGRAMI MART 2016 DÖNEMİ REFERANS ARALIKLARI KLİNİK LABORATUVARLARDA PRATİK YAKLAŞIM PROGRAMI MART 2016 DÖNEMİ REFERANS ARALIKLARI Klinik laboratuvarlarda test çalışmalarından elde edilen sonuçlar genelde bir referans aralık verisi ile birlikte değerlendirilmektedir.

Detaylı

EN ISO/IEC PERSONEL BELGELENDİREN KURULUŞLAR İÇİN GENEL ŞARTLAR

EN ISO/IEC PERSONEL BELGELENDİREN KURULUŞLAR İÇİN GENEL ŞARTLAR EN ISO/IEC 17024 PERSONEL BELGELENDİREN KURULUŞLAR İÇİN GENEL ŞARTLAR Bu standart Avrupa Standardizasyon Komitesi (CEN) tarafından onaylanan ve Aralık 2012 de TS EN ISO/IEC 17024:2012 numaralı standardı

Detaylı

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU YÜCEL DENER Daire Başkanı Analiz ve Kontrol Laboratuvarları Asıl başlık stili için tıklatın Saygıyla Minnetle.. Rahmetle.. Şükranla.. Akreditasyon Laboratuvarların, test

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Ürün Belgelendirme Akreditasyonu

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Ürün Belgelendirme Akreditasyonu TÜRK AKREDİTASYON KURUMU Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Ürün Belgelendirme Akreditasyonu Ürün Belgelendirme Akreditasyonu Akreditasyon, Muayene, Belgelendirme ve Yeterlilik Deneyi Sağlayıcı

Detaylı

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ KALİTE KONTROL ve TEST KALİBRASYON PROSEDÜRÜ

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ KALİTE KONTROL ve TEST KALİBRASYON PROSEDÜRÜ Sayfa No : 1 / 6 1. Amaç Tıbbi Biyokimya Laboratuvarında rastgele ve sistematik hataları önlemek, doğru ve güvenilir test sonuçları elde etmek için iç ve dış kalite kontrol yöntemleri, bakım-kalibrasyonu

Detaylı

DEMİRYOLU SEKTÖRÜNDE ÜRÜN BELGELENDİRME SÜREÇLERİ

DEMİRYOLU SEKTÖRÜNDE ÜRÜN BELGELENDİRME SÜREÇLERİ DEMİRYOLU SEKTÖRÜNDE ÜRÜN BELGELENDİRME SÜREÇLERİ Güven KANDEMİR Mayıs 2015, Eskişehir 1 İÇİNDEKİLER TANIMLAR ÜRÜN BELGELENDİRME Tanımlar Akreditasyon Uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca gerçekleştirilen

Detaylı

DENEY VEYA KALİBRASYON LABORATUVARLARININ TS EN ISO/IEC 17025:2005 STANDARDINA GÖRE DENETİMİ VE AKREDİTASYONU

DENEY VEYA KALİBRASYON LABORATUVARLARININ TS EN ISO/IEC 17025:2005 STANDARDINA GÖRE DENETİMİ VE AKREDİTASYONU 583 DENEY VEYA KALİBRASYON LABORATUVARLARININ TS EN ISO/IEC 17025:2005 STANDARDINA GÖRE DENETİMİ VE AKREDİTASYONU Şahin ÖZGÜL ÖZET Deney veya kalibrasyon laboratuarları kendi sözcük dağarcıklarını özenle

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Julide ÇERMİKLİ Şube Müdürü V. KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Bünyesinde Yürütülmekte Olan Destekler:

Detaylı

DOKU VE ORGAN NAKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ 7.4.2012-15.9.2012 FAALİYETLERİ F. CAHİT TANYEL

DOKU VE ORGAN NAKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ 7.4.2012-15.9.2012 FAALİYETLERİ F. CAHİT TANYEL DOKU VE ORGAN NAKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ 7.4.2012-15.9.2012 FAALİYETLERİ F. CAHİT TANYEL Yönetmeliği 1. 12. 2002 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Amacı,

Detaylı

DAHA HIZLI, DAHA PRATİK. LABORATUVAR İÇ VE DIŞ KALİTE KONTROLLERİNİN UYGULAMASI VE TAKİBİ

DAHA HIZLI, DAHA PRATİK. LABORATUVAR İÇ VE DIŞ KALİTE KONTROLLERİNİN UYGULAMASI VE TAKİBİ DAHA HIZLI, DAHA PRATİK. LABORATUVAR İÇ VE DIŞ KALİTE KONTROLLERİNİN UYGULAMASI VE TAKİBİ %100 web tabanlı İNTERQC, programı ile laboratuarlarınızın kalite kontrollerini istediğiniz yerden ve istediğiniz

Detaylı

Meltem METE KILIÇ Kimya Mühendisi Bölüm Sorumlusu 04 Kasım 2016

Meltem METE KILIÇ Kimya Mühendisi Bölüm Sorumlusu 04 Kasım 2016 ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ BAŞKANLIĞI Meltem METE KILIÇ Kimya Mühendisi Bölüm Sorumlusu 04 Kasım

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ ANKARA HASTANESİ DOKU TİPLEME LABORATUVARI TEST BİLGİLERİ REHBERİ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ ANKARA HASTANESİ DOKU TİPLEME LABORATUVARI TEST BİLGİLERİ REHBERİ 1 BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ ANKARA HASTANESİ DOKU TİPLEME LABORATUVARI TEST BİLGİLERİ REHBERİ İÇİNDEKİLER DOKU TİPLEME LABORATUVARI TANITIMI DOKU TİPLEME LABORATUVARI TEST İSTEM VE KAYIT TABLO: DOKU TİPLEME

Detaylı

Gıda Güvenliği ve Endüstri Çalışmaları. Ümit Savcıgil Pınar Enstitüsü Direktörü Director of Pınar Institute

Gıda Güvenliği ve Endüstri Çalışmaları. Ümit Savcıgil Pınar Enstitüsü Direktörü Director of Pınar Institute Gıda Güvenliği ve Endüstri Çalışmaları Ümit Savcıgil Pınar Enstitüsü Direktörü Director of Pınar Institute Sunum İçeriği Gıda Güvenliği Endüstri Çalışmaları Pınar ın Gıda Güvenliği Yaklaşımı Pınar Enstitüsü

Detaylı

Dr. Berrin Berçik İnal İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Biyokimya 17 EKİM 2014

Dr. Berrin Berçik İnal İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Biyokimya 17 EKİM 2014 Dr. Berrin Berçik İnal İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Biyokimya 17 EKİM 2014 Kaliteli ve güvenilir bir laboratuvardan bahsetmek için laboratuvarı bir birim olarak değil bir süreç olarak değerlendirmek

Detaylı

*Toplam Kül Tayini TS 1564, 1990. *Suda Çözünen Kül Tayini TS 1565, 1990. *Suda Çözünen Külde Alkalilik Tayini TS 1567, 1990

*Toplam Kül Tayini TS 1564, 1990. *Suda Çözünen Kül Tayini TS 1565, 1990. *Suda Çözünen Külde Alkalilik Tayini TS 1567, 1990 RİZE TİCARET BORSASI ÖZEL GIDA KONTROL LABORATUVARI 213 FAALİYET RAPORU FAALİYET ALANI: T.C Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ndan 14.2.28 tarihinde Kuruluş İzin Belgesini alan laboratuvarımız Faaliyet

Detaylı

TOPRAKTA PH TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ RAPORU TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELERI LABORATUVARI. Rapor No: KAR-G3RM-400.2014.

TOPRAKTA PH TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ RAPORU TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELERI LABORATUVARI. Rapor No: KAR-G3RM-400.2014. TOPRAKTA PH TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ RAPORU TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELERI LABORATUVARI Rapor No: KAR-G3RM-400.2014.02 Koordinatör: Dr. Fatma AKÇADAĞ 24 Aralık 2014 Gebze/KOCAELİ

Detaylı

MALZEME TEST MAKİNASI KUVVET KALİBRASYONU KARŞILAŞTIRMA RAPORU

MALZEME TEST MAKİNASI KUVVET KALİBRASYONU KARŞILAŞTIRMA RAPORU MALZEME TEST MAKİNASI KUVVET KALİBRASYONU KARŞILAŞTIRMA RAPORU Dr. Bülent AYDEMİR Cemal VATAN Dr. Haldun DİZDAR 19.09.2014 TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ Kuvvet Laboratuarları İÇİNDEKİLER 1. Giriş...

Detaylı

Bağış 2: Türkiye'nin kadavradan organ nakli programı, gerçek bir seçenek?

Bağış 2: Türkiye'nin kadavradan organ nakli programı, gerçek bir seçenek? Technical Assistance for Alignment in Organ Donation- EuropeAid/131052/D/SER/TR Bağış 2: Türkiye'nin kadavradan organ nakli programı, gerçek bir seçenek? Uzm.Dr. Edip GÖNÜLLÜ Organ donörü Canlı Bağış Kadavradan

Detaylı

Ulusal ve Uluslararası pazarlar için, USB sizin çözüm ortağınızdır

Ulusal ve Uluslararası pazarlar için, USB sizin çözüm ortağınızdır TANITIM DOSYASI Ulusal ve Uluslararası pazarlar için, USB sizin çözüm ortağınızdır USB; uluslararası temsilcilikleri, geniş bilgi ve tecrübeye sahip profesyonel denetçi ve eğitmen kadrosu ile hizmet veren

Detaylı

ISO 15189 Akreditasyonunun Klinik Laboratuvarlara Etkisi

ISO 15189 Akreditasyonunun Klinik Laboratuvarlara Etkisi ISO 15189 Akreditasyonunun Klinik Laboratuvarlara Etkisi Dr.Ömer Güzel Biruni&Centro Laboratuvarları 18 EKİM 2014 MALATYA 21. Yüzyılda Laboratuvarların Geleceği Otomasyon, Konsolidasyon, Moleküler tanı,

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ PERSONEL BELGELENDİRME BİRİMİ (ANAPER) YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ PERSONEL BELGELENDİRME BİRİMİ (ANAPER) YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ANADOLU ÜNİVERSİTESİ PERSONEL BELGELENDİRME BİRİMİ (ANAPER) YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 Bu Yönerge; Anadolu Üniversitesi Personel Belgelendirme Birimi

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Doku Tipleme Laboratuvarları Yönergesi BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı; doku tipleme laboratuvarlarının açılmasına, çalışmasına, personeline ve denetlenmesine

Detaylı

TRANSPLANTASYONDA İNDÜKSİYON TEDAVİSİ. Dr Sevgi Şahin Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi

TRANSPLANTASYONDA İNDÜKSİYON TEDAVİSİ. Dr Sevgi Şahin Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi TRANSPLANTASYONDA İNDÜKSİYON TEDAVİSİ Dr Sevgi Şahin Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi TRANSPLANTASYONDA İMMUNSUPRESİF TEDAVİ İndüksiyon İdame Kurtarma Am J Surg 2009 Transplantation 2006 İndüksiyon tedavilerinin

Detaylı

Personel Akreditasyonu ve Doğalgaz Sektörü

Personel Akreditasyonu ve Doğalgaz Sektörü Personel Akreditasyonu ve Doğalgaz Sektörü Ahmet GÖZÜKÜÇÜK TÜRKAK Genel Sek.Yrd. İstanbul, 30/05/2013 Sunum içeriği Akreditasyon kavramı ve uluslararası akreditasyon yapısı TÜRKAK akreditasyon süreçleri

Detaylı

DOZİMETRİ HİZMETİ VERECEK KURULUŞLARA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

DOZİMETRİ HİZMETİ VERECEK KURULUŞLARA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR DOZİMETRİ HİZMETİ VERECEK KURULUŞLARA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Usul ve Esasların amacı, A-sınıfı çalışanlarının kişisel dozlarının izlenmesi

Detaylı

EDİNSEL APLASTİK ANEMİDE

EDİNSEL APLASTİK ANEMİDE ANKARA ÜN NİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HAS 1945 ASTALIKLARI EDİNSEL APLASTİK ANEMİDE HEMATOPOETİK KÖK HÜCRE TRANSPLANTASYONU Dr. Mehmet ERTEM Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji

Detaylı

ığı bbı Eğitimi üçhan Yazan Sertöz Dr.Rüç Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

ığı bbı Eğitimi üçhan Yazan Sertöz Dr.Rüç Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Dünya da Kan Bankacılığı ığı ve Transfüzyon TıbbT bbı Eğitimi Dr.Rüç üçhan Yazan Sertöz Ege Üniversitesi Tıp Tp Fakültesi Kan Merkezi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Kan Bankacılığı ığında ilerlemeler

Detaylı

SUDA PH TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ RAPORU TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELERI LABORATUVARI. Rapor No: KAR-G3RM-190.2014.

SUDA PH TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ RAPORU TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELERI LABORATUVARI. Rapor No: KAR-G3RM-190.2014. SUDA PH TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ RAPORU TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELERI LABORATUVARI Rapor No: KAR-G3RM-190.2014.02 Koordinatör: Dr. Fatma AKÇADAĞ 23 Aralık 2014 Gebze/KOCAELİ Bu

Detaylı

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst.

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst. Analitik Kalite Güvence: Minimum gereksinimler Hamide Z Şenyuva 8 9 Ekim 2008, İzmir İçerik Giriş- Analitik Kalite Güvence neden önemli? Formal Kalite Güvence Sistemleri Metot validasyonu İç Kalite Kontrol

Detaylı