J. Fac. Pharm. Ankara (1978) (1978)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "J. Fac. Pharm. Ankara (1978) (1978)"

Transkript

1 Ankara Ecz. Fak. Mec. J. Fac. Pharm. Ankara (1978) (1978) Türkiyede Sat ılan İlaçlardaki Antranilik Asit ve Sübstitüe Aril Asetik Asit Tiirevi Antiromatizmal Bile şikler Üzerinde Ara ştırmalar. I. Renk Reaksiyonlar ı, İnce Tabaka Kroınatografileri, RM Değerleri ve LD 50 ile RM Değerleri Aras ındaki İlişkiler. Studies on the Anthranilic Acid and Substituted Aryl Acetic Acid Derived Antirheumatoid Compounds Used in the Drugs Marketed in Turkey. I. Color Reactions, Thin Layer Chromatography, R, Values and Relations Between R M Values and LD 50's. Ningur NOYANALPAN* Okan ATAY** Seçkin ÖZDEN* Baz ı antranilik asit türevleri ile (1), baz ı sübstitüe aril asetik asit türevleri (7) antiromatizmal etkilidir. Türkiyede sat ılan antiromatizmal ilaçlar ın önemli bir k ısmını bu grup bile şikler olu şturmaktad ır. Satışa sunulan ilaçlar ın içinde antranilik asit türevi olarak Mefenamic Acid, Flufenamic Acid ba şta gelmektedir. Niflumic Acid yap ı olarak antranilik asit türevlerine benzeyen fakat benzen çekirde ği yerine piridin halkas ı içeren izomeridir. Sodium Diclofenac'da antranilik asit türevlerine yak ınlık gösterir, ancak karboksil grubu ile benzen halkas ı aras ına bir metilen grubu girmi ştir. Bu grubun giri şi nedeni ile asetik asit türevi olarak dü şünülür. Ibuprofen, Ketoprofen, Aclofenac, Fenoprofen, Naproxen, Fenopropen Calcium, Methiazinic Acid ve Sodim Diclofenac sübstitüe aril asetik asit türevi olarak s ınıfland ır ılır. Bu bile şiklerin çoğunda hem aromatik k ısım hem de asitin 2 nolu konumu sübstitüe edilmi ştir. Bu grup bile şikler diğer antiromatizmal bile şikler ile dü şünülerek bir çok analitik yöntem denenmi ştir. Nitel olarak kromatogra- Redaksiyona verildiği tarih: 12 Nisan * Farmasötik Kimya Kürsüsü, Eczac ılık Fakültesi, Ankara Üniversitesi. ** Ilaç Kontrol Şb., Refik Saydam H ıfz ısıhha Enstitüsü, Ankara.

2 Axil Asetik Asit Türevi Antiromatizmal Bile şikler fik çal ışmalar, (3-6,8,11) nicel olarak da baz ı titrimetrik yöntemler denenmi ştirii. Ad ı geçen bile şiklerin tümünün asit olmas ından yararlanarak alkali ile titrimetrik saptamalar yap ılmıştır. Nitel yönden iyi ayr ılmayan türevler diazometan ile metillenerek ayr ılmalar ı sağlanmıştır. Bu ilaçlardan çoğunun absorbsiyonu, distribüsyonu, metabolizasyonu ve ekskresyonu üzerine çal ışmalar yap ılmıştır. (9,10) Ancak yukarıda ad ı edilen bile şikler literatürde sistematik olarak ele al ınmamış yalnız bu grubun analizi üzerinde durulmam ışt ır. Ayr ıca bu bile şiklerin RM, P, a ve bunlara bağlı değerleri üzerinde yap ılan çalışmalar yeterli değildir. Bu nedenle yukar ıda adlar ı sayılan bütün bileşiklerin renk reaksiyonlar ı, ince tabaka kromatografileri, Rf değerleri incelenmi ştir. Daha sonra tüm bile şiklerin RM de ğerleri verilmiştir. Bu bileşiklerin log P leri üzerinde yap ılan çalışmalar baz ı ilginç sonuçlar göstermi ştir. Bu nedenle log P leri ve di ğer fiziko kimyasal parametreleri ile ilgili çal ışmalar ileride yay ınlanacakt ır. Kromatografik çal ışmalardan sonra ço ğunun RM değerleri ile LD, İ, leri korrele edilmi ştir. Bu amaçla grafikler haz ırlanıp biyolojik etkileşim yönünden birbirlerine yak ınlıklar ı bulunanlar gösterilmi ştir. MATERYAL ve YÖNTEM DENEL KISIM Bu çal ışmada kullan ılan bileşiklerin tümü önce ilaç ilkel bile şiği olarak ar ı şekilde ele al ınmış, tüm renk reaksiyonlar ı bu arı bile şiklerle incelenmi ştir. Daha sonra kromatografik çal ışmalar için yine a-,rı bileşikler kullan ılmıştır. Kromatografik denemeler bir kez de piyasada sat ılmakta olan ilaçlarla denenmi ştir. Arı bile şikle preparat aras ında separasyon ve R f değerleri yönünden herhangi bir ayr ıcal ık bulunmamıştır. Çalışmam ızda kullan ılan kimyasal bile şiklerin tümü analitik nitelikte ar ıdır. Adsorban olarak Kieselgel HF254 kullanılmıştır. Tabaka kal ınlığı 0.3 mm dir. Aktivasyon 110 C da 30 dakika süre ile yap ılmıştır. Her bile şikten 25 mg, 10 ml metanol içinde çözülrnü ş ve plak üzerine bu çözeltiden 0.01 ml konularak çal ışılmıştır. Lekeler önce ultra viyole ışığı alt ında incelenmi ş daha sonra a şağıda listesi verilen belirteçler uygulanm ıştır.

3 82 Ningur NOYANALPAN, Okan ATAY, Seçkin ÖZDEN Bu çal ışmada kullan ılan renk belirteçleri a şağıda gösterilmektedir. Tablo 1 de, a şağıda ta şıdıklar ı say ılar ile gösterilmi ştir. 1. Dragendorff Belirteci. 1.7 g bazik bizmut nitrat ve 20 g tartarik asitin 80 ml sudaki çözeltisi ile 16 g potasyum iyodürün 40 ml sudaki çözeltisinden e şit niceliklerde kar ıştırılıp 5 ml sini 50 ml % 20 tartarik asitli suda çözerek haz ırlanan belirteçdir. 2. İyod/ Kloroform Belirteci. Kloroform içinde % 0.5 lik iyod çözeltisidir. 3. Demir (III) Klorür Belirteci. 0.5 N HC1 içinde 6 mol sulu demir (III) klorürün % 2.5 luk çözeltisidir. 4. Sodyum Diklorofenol İndofenol'ün etanol içindeki 0.1 lik çözeltisidir. 5. Hidrojen peroksit Belirteci. Hidrojen peroksitin % 0.3 lük sulu çözeltisidir. 6. pfenilendiamin HCl Belirteci. pfenilendiamin HCI'in % 10 triklorasetik asitteki % 0.05 lik çözeltisidir. 7. Formaldehid Sülfürik Asit Belirteci. 1 ml % 37 lik formaldehid'in 50 ml konsantre sülfürik asit içindeki çözeltisidir. 8. Dimetilaminobenzaldehid HCl Belirteci. 1 g pdimetilaminobenzaldehid'in 25 ml % 36 HC1 de çöçözülerek metanolle 100 ml ye tamamlanm ış çözeltisidir. Yukar ıda verilen belirteçlerden ba şka denenen fakat iyi sonuç al ınamayan belirteçler şunlard ır: 9. 5 mol sulu bak ır sülfat' ın % 10 luk sulu çözeltisinin amonyakla 5/1 oran ında karışt ır ılıp süzülmesinden elde edilen süzüntü. 10. Glukoz Anilin Belirteci. 10 ml % 10 luk glukoz çözeltisi ile 10 ml Anilin'in etanollü çözeltisinin kar ışt ırılıp nbutanol ile 50 ml'ye tamamlanmas ıyla elde edilen çözelti.

4 Ani Asetik Asit Türevi Antiromatizmal Bile şikler Bu çal ışmada denenmi ş bulunan solvan sistemlerinden baz ılar ı başarıl ı olmamıştır. Ba şarılı ayırmalar sa ğlayan solvan sistemleri a şağı da gösterilmi ştir. Bunlardan ilk dördü, R M de ğerlerinin LD değerleri ile korrelasyonunu yapabilmek amac ı ile en az polardan en çok polara do ğru giden bir düzen içinde ayn ı solvan sisteminin değişimiyle haz ırlanm ıştır. Be şinci solvan sistemi bu amac ın dışında yaln ız iyi bir ay ır ım elde etmek için uygulanm ışt ır. Sistem- I. Benzen: Aseton: Metanol (55:20:10) Sistem- II. Benzen : Aseton: Metanol (55 :35 :10) Sistem- III. Benzen: Aseton: Metanol (55:35:20) Sistem- IV. Benzen: Aseton: Metanol (45:25:30) Sistem- V. Toluen: Aseton : kons. Amonyak (50:50:1) BULGULAR Bu çal ışmada denenmi ş bulunan belirteçler, solvanlar Materyal ve Yöntem'de liste şeklinde verilmi ştir. Bu belirteçler ile incelenmekte olan bile şiklerin verdikleri renkler ve floresans Tablo I de gösterilmektedir. Literatürde denenmi ş bulunan kromatografi solvanlar ı (1,3-6,9) genellikle asidik ya da alkalidir. Daha sonra R M değerleri hesaplan ıp bunlar ın LD liler ile korrelasyonu yap ılacağı için nötral solvanlarla çal ışmak tercih edilmi ştir. Ayr ıca literatürde verilen solvan sistemleri ile bu grup bile şiklerin iyi ayr ılmadığı saptanm ıştır. Bunun üzerine yap ılan çalışmalar, Metaryel ve Yöntem'de liste şeklinde verilen solvanlarm bulunmas ını sağlamışt ır. Bu solvan sistemleri ile tüm bileşikler birbirlerinden iyi bir şekilde ayrılmaktad ır. Her bir solvan sistemi için bile şiklerin ayr ı ayr ı Rf ve RM değerleri Tablo II de verilmektedir. RM değerleri ile LD de ğerleri aras ında yap ılan korrelasyon çal ışmaları Grafik I ve Grafik II de gösterilmektedir. Bu grafik çal ışmalar ına göre, Ibuprofen, Methiazinic Acid, Niflumic Acid aras ında ve Mefenamic Acid, Naproxen, Diclofenac aras ında biyolojik etkile şim yönünden bir benzerlik bulunabilir.

5 Tablo 1. Antranilik asit ve sübstitüe aril asit türevi antiromatizmal bile şikler için kullan ılan renk belirteçleri ile al ınan reaksiyonlar. Belirteçler Mefenarnıc Acid Flufenamic Acid Niflumic Acid Ibuprofen Ketoprofen Aclofenac Diclofenac Naproxen Fenopropen Calcium Methiazinic Acid 1 Pembe 2 Sarı Pembe C da 15 dakika ısı 4 % 12.5 HCl püs kürtülüp 110 C da 15 dakika ısı Pembe Yeşil Yeşil Kahverengi Koyu Kırmızı Kahverengi Pembe-K ırmızı Pembe Pembe Pembe Pembe Aç ık Pembe Mor Açık Pembe Pembe Açık Mor Aç ık Mor Aç ık Mor Aç ık Mor Açık Mor Açık Mor Açık Mor Aç ık Mor Açık Mor Koyu Pembe nm UV alt ında nm UV alt ında. Zayıf Floresans Zayıf Floresans Güçlü Floresans Güçlü Floresans Koyu pembe C da 15 dak. ıs ı C da 15 dak. ıs ı. Aç ık Mor Pembe Açık Gri Aç ık Gri Aç ık Mor Aç ık Kahverengi Aç ık Mor Koyu Pembe Açık Mor Pembe Gri Aç ık Gri Mor

6 Tablo 11. Antranilik asit ve sübstitüe aril asetik asit türevlerinin Rf ve RM değerleri. Bileşiğin ad ı Sistem I. Sistem II. Sistem III. Sistem IV. Sistem V. Rf RM R f RM Rf RM Rf RM Rf RM Methiazinic Acid (0.131) (0.403) (0.519) (0.756) (0.244) Flufenamic Acid (0.043) (0.143) (0.212) (0.567) (0.560) Niflumic Acid (0.087) (0.251) (0.116) C.729 -(0.439) (0.814) Ibuprofen (0.109) C.711 -(0.390) (0.447) (0.515) (0.132) Ketoprofen (0.176) (0.143) (0.163) (0.208) (0.481) Aclofenac (0.382) (0.143) (0.043) (0.197) (0.495) Diclofenac Na (0.043) (0.168) (0.209) (0.414) (0.585) Naproxen (0.355) (0.280) (0.303) (0.369) (0.3 47) Fenoprofen Ca (0.189) (0.405) (0.492) (0.567) (0.337) Methiazinic Acid (0.733) (0.036) (0.065) (0.165) (0.688)

7 86 Ningur NOYANALPAN, Okan ATAY, Seçkin ÖZDEN Ibuprofen Mefenamic Naproxen L Flufenamic Diclofenac Methiazink. Nifiurnic o Grafik 1. Sistem II ile elde edilen kromatografilr R M değerleri ve LD (Molar konsantrasyon) aras ındaki ilişkiler. SONUÇ ve TARTI ŞMA Antranilik asit ve sübstitüe aril asetik asit türevleri için yap ılmış bulunan kromatografik çal ışmalar yeterli de ğildir. Bu nedenle adı geçen türevler bu çal ışmada sistematik olarak incelenmi ştir. Ayrıca bu türevlerin renk reaksiyonlar ı ve RM değerleri incelenmi ştir. Literatürün verdi ği ince tabaka kromatografisi solvanlar ı eldeki seri bileşikler için iyi sonuç vermemi ştir. Bu nedenle yeni solvan sistemleri geli ştirilmi ş ve bu solvan sisteminin oranlar ı değiştirilerek daha sa ğ- lıklı RM değerlerinin bulunmas ına çal ışılm ışt ır. Bu bile şiklerden bir k ısmının in vivo ortamdaki absorbsiyonu, distribüsyonu, metabolizasyonu ve eliminasyonu ara şt ırılmıştır. 7'8 Fakat bu bulgular in vitro deneyler ile çak ıştırılmamışt ır. Tablo II deki solvan sistemleri soldan sa ğa doğru polariteleri yükselen bir s ırada dizilmi ştir. En solda Sistem I yer almaktad ır. Son-

8 Aril Asetik Asit Türevi Antiromatizmal Bile şikler Ibuprofen Mefenamic O _x ro "c3 E O 3 Flufenam ıc Naproxen Z.D ıclofenac Methiazinic Niflumic Rm -1 0 Grafik II. Sistem III ile elde edilen kromatografik R M değerleri ve LD 50 (Molar konsantrasyon) aras ındaki ilişkiler. ra s ıras ı ile diğerleri gelmektedir. Sistem V'e kadar R f değerlerinin ve buna bağlı olarak da RM değerlerinin düzgün bir biçimde de ğiştiği görülmektedir. Ancak Sistem V içeri ği nedeniyle korrelasyonun dışındad ır. İlaçlann RM değerleri ile biyolojik etkinliklerini gösteren parametreler aras ında korrelasyon kurmak mümkündür. Bunlar aras ında en çok kullan ılanlardan birisi de LD, dir (2). Bu çal ışmamızda antiromatizmal bile şiklerin RM değerleri ile LD leri aras ındaki korrelasyon incelenmi ştir. Bu amaçla her bile şiğin RM'si apsise, LD lerin molekül a ğırlığına bölünmesiyle elde edilen LD (Molar konsantrasyon) de ğerleri ise ordinata konulmu ştur. Be ş solvan sistemi ile ayrı ayrı grafikler çizilmi ştir. Bu grafikler aras ında en iyi korrelasyonlar ı verenler Sistem I ve Sistem III solvanlar ı ile yap ılan çal ışmalar olmuştur. Bu solvan sistemleri ile yap ılan çal ışmalar ın sonuçlar ı Grafik I ve Grafik II de verilmi ştir.

9 88 Ningur NOYANALPAN, Okan ATAY, Seçkin ÖZDEN Görüldüğü gibi her iki grafikte de üçlü gruplar birlikte davranmaktad ır. Bu gruplar, 1) Ibuprofen, Methiazinic Acid, Niflumic Acid, 2) Mefenamic Acid, Naproxen, Diclofenac'tan oluşmaktad ır. Bu bile şiklerin aynı doğru üzerinde yer almalar ı, aralarında bir etkile şim benzerliği ya da etkile ştikleri reseptörler yönünden bir benzerlik olduğu anlam ına gelebilir. Bu nedenle her iki gruba giren bile şiklerin etki göstermek üzere organizmadaki adsorbsiyonlar ı, distribüsyonları, diğer etkile şimleri aras ında bir bağınt ı bulunabilir. Daha önce belirtildi ği gibi, bu bile şiklerin log P leri üzerinde yap ılan çal ışmalar baz ı beklenmedik sonuçlar göstermi ştir. Bu sonuçların kesinle şmesinden sonra ilgili yay ınlar yap ılacakt ır. ÖZET Bu çalışmada, Türkiyede sat ılan antiromatizmal ilaçlar içinde bulunan antranilik asit ve sübstitüe ani asetik asit türevi bile şiklerin renk reaksiyonlar ı, ince tabaka kromatografileri, RM değerleri ve bu değerlerin LD ile olan ili şkileri incelenmi ştir. Denenmi ş bulunan renk belirteçlerinden 8 tanesi olumlu sonuç vermi ştir. Literatürün vermi ş olduğu solvan sistemleri d ışında, Benzen: Aseton: Metanol solvan sistemi de ğişik oranlarda kullan ılarak başarılı ayırmalar yap ılmıştır. Literatürde verilen solvan sistemleri genellikle asittir. Yukar ıda ad ı edilen solvan sistemi nötraldir. Bu nedenle RM değerlerinin LD ve log P ile korrelasyonunda daha başarılı sonuçlar almak mümkündür. Benzen: Aseton: Metanol solvan sisteminin polaritesi düzgün bir biçimde artt ın ıarak Rp'nin de ği şimi incelenmi ş ve RM değerleri hesaplanm ıştır. Incelenen bile şiklerden çoğunun LD leri ile RM ğerleri aras ındaki ilişkiler grafiksel olarak incelenmi ştir. Bulgulara de göre incelenen bile şiklerden Ibuprofen, Meihiazinic Acid, Niflumic Acid aras ında ve Mefenamic Acid, Naproxen, Diclofenac aras ında biyolojik etkile şim ve absorbabiliteleri yönünden benzerlik vard ır. Ilerde yap ılacak yay ınlarda diğer ayr ıntılara girilecektir.

10 Ani Asetik Asit Tiirevi Antiromatizmal Bilesi er SUMMARY In this research the color reactions, thin layer chromatographic separation and R M values of the derivatives of antranilic and substituted aryl acetic which are used in the antirheumatoid drugs marketed in Turkey and also the relations of these values with LD 's have been studied. Eight color reagents have been applied successfully. Using the solvent system Benzene : Aceton: Methanol which is not mentioned in the literature, successfull separations have been obtained by changing the ratio of the components. Solvent systems mentioned in the literature are generally ic but the ones giyen above are neutral. Therefore better correlations can be a ttained between R M values and LD 's, log P values. By increasing the polarity of the solvent system Benzene : Aceton: Methanol the change in values has been studied and R M values have been calculated. For most of the compounds the 'relations between LD,,, and R M values have been studied. According to our findings there is a similarity among Ibuprofen, Methiazinic Acid and Niflumic Acid on one part and among Mefenamic Acid, Naproxen and Diclofenac on the other from the point of biological interactions and absorbability. Other details wili be further exploited with the publications in future. LİTERATUR 1. Adams, S.S., Cobb, R., Progress in Medicinal Chemistry, 5, Edited by G.P. Ellis and G.B. West, Butterworths. London, Boyce, C.B.C., Milborrow, B.V., Nature (London) 208, 537 (1965). 3. Eiden, F., Dtsch, Apotheker-Ztg., 107, 1522 (1967). 4. Grant, D.W., J. Chromatog., 10, 511 (1963). 5. Heacock, R.A., Mahon, M.E., ibid., 17, 338 (1965). 6. Kucharczyk, N., Fohl, J., Wymetal, J., ibid., 11, 55 (1963). 7. Northover, B. J., j. Pathol. Bacteriol., 85, 361 (1963). 8 Passera, C., Padrotti, A., Ferrari, G., j. Chromatog., 14, 289 (1964). 9. Rubin, A., Rodda, B.E., Warrick, P., Ridolfo, A., Gruber, C.M., J. Pharm. Sci., 60, 1797 (1971). 10. Runkel, R., Chaplin, M., Boost, G., Segre, E., Forchielli, E., ibid., 61, 703 (1972). 11. Unterhalt, B., Archiv der Pharmazie., 303, 445 (1970)

Bazı Verbascum Türleri nin Farmakognozik Olarak Karşılaştırılması*

Bazı Verbascum Türleri nin Farmakognozik Olarak Karşılaştırılması* Ankara Ecz. Fak. Mec. 12. 1 (1982) J. Fac. Pharm Ankara 12. 1 (1982) Bazı Verbascum Türleri nin Farmakognozik Olarak Karşılaştırılması* Pharmacognosic Comparison of Some Verbascum Sp. Erendiz ATASÜ** GİRİŞ

Detaylı

NORMAL MOLAR YÜZDE ÇÖZELTİLER

NORMAL MOLAR YÜZDE ÇÖZELTİLER Katalog No Ad NORMAL MOLAR YÜZDE ÇÖZELTİLER Kullanım Amacı Ambalaj Cinsi/Hacmi 3931 0,05 M EDTA K3 Çözeltisi 3656 Acetic Acid, % 30 h/h Altın 1 mg/ml Standart Çözeltisi, 2 Molar Standart çözelti. AAS.

Detaylı

TANEN ELDE EDİLİŞİ TANNIC ACİD ( BP 1968 ) BAZI ETKEN BİLEŞİKLERİ TANIMA REAKSİYONLARI

TANEN ELDE EDİLİŞİ TANNIC ACİD ( BP 1968 ) BAZI ETKEN BİLEŞİKLERİ TANIMA REAKSİYONLARI TANEN ELDE EDİLİŞİ TANNIC ACİD ( BP 1968 ) BAZI ETKEN BİLEŞİKLERİ TANIMA REAKSİYONLARI TANENLER, BİTKİLERDE BULUNAN POLİFENOLİK YAPIDAKİ SU, ETANOL VE ASETONDA ERİYEN; ETER, KLOROFORM GİBİ LİPOFİLİK ÇÖZÜCÜLERDE

Detaylı

Asphodeline lutea Reichb. Çiçeklerinin Flavonoitleri. Flavonoids of Asphodeline lutea Reichb. Flowers

Asphodeline lutea Reichb. Çiçeklerinin Flavonoitleri. Flavonoids of Asphodeline lutea Reichb. Flowers Ankara Ecz. Fak. Mec. 10. 102 (1980) J. Fac. Pharm Ankara 10. 102 (1980) Asphodeline lutea Reichb. Çiçeklerinin Flavonoitleri Flavonoids of Asphodeline lutea Reichb. Flowers Erendiz ATASÜ* GİRİŞ Asphodeline

Detaylı

BOYAR MADDELERDE AKTİF KARBONUN ADSORPLANMA ÖZELLİĞİNE HİDROJEN PEROKSİTİN ETKİSİ

BOYAR MADDELERDE AKTİF KARBONUN ADSORPLANMA ÖZELLİĞİNE HİDROJEN PEROKSİTİN ETKİSİ TÜBİTAK BİDEB KİMYA LİSANS ÖĞRENCİLERİ KİMYAGERLİK, KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ, KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BİYOMÜHENDİSLİK ARAŞTIRMA PROJESİ KİMYA 3 (Çalıştay 2012) KİMYA PROJE RAPORU GRUP AKTİF PROJE ADI BOYAR MADDELERDE

Detaylı

5.111 Ders Özeti #22 22.1. (suda) + OH. (suda)

5.111 Ders Özeti #22 22.1. (suda) + OH. (suda) 5.111 Ders Özeti #22 22.1 Asit/Baz Dengeleri Devamı (Bölümler 10 ve 11) Konular: Zayıf baz içeren dengeler, tuz çözeltilerinin ph sı ve tamponlar Çarşamba nın ders notlarından 2. Suda Baz NH 3 H 2 OH Bazın

Detaylı

KİMYA II DERS NOTLARI

KİMYA II DERS NOTLARI KİMYA II DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Sulu Çözeltilerin Doğası Elektrolitler Metallerde elektronların hareketiyle elektrik yükü taşınır. Saf su Suda çözünmüş Oksijen gazı Çözeltideki moleküllerin

Detaylı

KULLANIM ALANLARI. nternet Sitesi

KULLANIM ALANLARI. nternet Sitesi KULLANIM ALANLARI Kimya endüstrisi Metal endüstrisi Otomotiv endüstrisi Su ar tma tesisleri laç endüstrisi Enerji, akaryak t istasyonlar Üniversiteler Araflt rma laboratuvarlar da, meflrubat endüstrileri

Detaylı

Çözelti iki veya daha fazla maddenin birbiri içerisinde homojen. olarak dağılmasından oluşan sistemlere denir.

Çözelti iki veya daha fazla maddenin birbiri içerisinde homojen. olarak dağılmasından oluşan sistemlere denir. 3. ÇÖZELTİLER VE ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI Çözelti: Homojen karışımlardır. Çözelti iki veya daha fazla maddenin birbiri içerisinde homojen olarak dağılmasından oluşan sistemlere denir. Çözelti derişimi

Detaylı

HPLC/YPSK HIGH PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY YÜKSEK PERFORMANSLI SIVI KROMATOGRAFİSİ

HPLC/YPSK HIGH PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY YÜKSEK PERFORMANSLI SIVI KROMATOGRAFİSİ HPLC/YPSK HIGH PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY YÜKSEK PERFORMANSLI SIVI KROMATOGRAFİSİ Kromatografi: Kimyasal bir karışımı oluşturan farklı yapıdaki maddelerin birbiriyle karışmayan biri hareketli, diğeri

Detaylı

GENEL KİMYA. Yrd.Doç.Dr. Tuba YETİM

GENEL KİMYA. Yrd.Doç.Dr. Tuba YETİM GENEL KİMYA KİMYASAL REAKSİYONLAR Kimyasal Tepkime Kimyasal tepkime, Bir ya da birkaç maddenin (tepkenler) yeni bir bileşik grubuna (ürünler) dönüştürülmesi işlemidir. Tepkenler Ürünler NO + 1/2 O 2 NO

Detaylı

SU-PROPİYONİK ASİT-DİMETİL FTALAT SİSTEMİ SIVI-SIVI DENGESİ*

SU-PROPİYONİK ASİT-DİMETİL FTALAT SİSTEMİ SIVI-SIVI DENGESİ* SU-PROPİYONİK ASİT-DİMETİL FTALAT SİSTEMİ SIVI-SIVI DENGESİ* D. ÖZMEN, S. ÇEHRELİ, U. DRAMUR İstanbul Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 343 Avcılar, İstanbul ÖZET Sıvı-sıvı

Detaylı

ÇÖZELTİLER VE ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI 3.1. Çözeltiler için kullanılan temel kavramlar

ÇÖZELTİLER VE ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI 3.1. Çözeltiler için kullanılan temel kavramlar 1.10.2015. ÇÖZELTİLER VE ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI.1. Çözeltiler için kullanılan temel kavramlar Homojen karışımlardır. Çözelti iki veya daha fazla maddenin birbiri içerisinde homojen olarak dağılmasından

Detaylı

Glikozamin'in Mono ve di (2-bromoetil) amin Türevlerinin Sentezi ve Yapı Aydınlatmas ı Üzerinde Çalışmalarl*

Glikozamin'in Mono ve di (2-bromoetil) amin Türevlerinin Sentezi ve Yapı Aydınlatmas ı Üzerinde Çalışmalarl* Ankara Ecz. Fak. Mec. J. Fac, Pharm Ankara 7. 226 (1977) 7. 226 (1977) Glikozamin'in Mono ve di (2-bromoetil) amin Türevlerinin Sentezi ve Yapı Aydınlatmas ı Üzerinde Çalışmalarl* Studies On the Synthesis

Detaylı

KATI ATIK ÖRNEKLERİNDE TOPLAM FOSFOR ANALİZ YÖNTEMİ

KATI ATIK ÖRNEKLERİNDE TOPLAM FOSFOR ANALİZ YÖNTEMİ S a y f a 1 KATI ATIK ÖRNEKLERİNDE TOPLAM FOSFOR ANALİZ YÖNTEMİ YÖNTEM YÖNTEMİN ESASI VE PRENSİPLERİ Metot uygulanırken, örnekte bulunan tüm fosforlar, perklorik asitle parçalama işleminden geçirilerek

Detaylı

4. ÇÖZÜNÜRLÜK. Çözünürlük Çarpımı Kçç. NaCl Na+ + Cl- (%100 iyonlaşma) AgCl(k) Ag + (ç) + Cl - (ç) (Kimyasal dengeye göre iyonlaşma) K = [AgCl(k)]

4. ÇÖZÜNÜRLÜK. Çözünürlük Çarpımı Kçç. NaCl Na+ + Cl- (%100 iyonlaşma) AgCl(k) Ag + (ç) + Cl - (ç) (Kimyasal dengeye göre iyonlaşma) K = [AgCl(k)] 4. ÇÖZÜNÜRLÜK Çözünürlük Çarpımı NaCl Na+ + Cl- (%100 iyonlaşma) AgCl(k) Ag + (ç) + Cl - (ç) (Kimyasal dengeye göre iyonlaşma) + - [Ag ][Cl ] K = [AgCl(k)] K [AgCl(k)] = [Ag + ] [Cl - ] = [Ag + ] [Cl -

Detaylı

Genel Kimya 101-Lab (4.Hafta) Asit Baz Teorisi Suyun İyonlaşması ve ph Asit Baz İndikatörleri Asit Baz Titrasyonu Deneysel Kısım

Genel Kimya 101-Lab (4.Hafta) Asit Baz Teorisi Suyun İyonlaşması ve ph Asit Baz İndikatörleri Asit Baz Titrasyonu Deneysel Kısım Genel Kimya 101-Lab (4.Hafta) Asit Baz Teorisi Suyun İyonlaşması ve ph Asit Baz İndikatörleri Asit Baz Titrasyonu Deneysel Kısım Asit Baz Teorisi Arrhenius Teorisi: Sulu çözeltlerine OH - iyonu bırakan

Detaylı

Doğal Rb elementinin atom kütlesi 85,47 g/mol dür ve atom kütleleri 84,91 g/mol olan 86 Rb ile 86,92 olan 87

Doğal Rb elementinin atom kütlesi 85,47 g/mol dür ve atom kütleleri 84,91 g/mol olan 86 Rb ile 86,92 olan 87 Doğal Rb elementinin atom kütlesi 85,47 g/mol dür ve atom kütleleri 84,91 g/mol olan 86 Rb ile 86,92 olan 87 Rb izotoplarından oluşmuştur. İzotopların doğada bulunma yüzdelerini hesaplayınız. Bir bileşik

Detaylı

KÜKÜRT ATOMU İÇEREN BAZI BİLEŞİKLERİN YÜK-TRANSFER KOMPLEKSLERİNİN SPEKTROFOTOMETRİK OLARAK İNCELENMESİ

KÜKÜRT ATOMU İÇEREN BAZI BİLEŞİKLERİN YÜK-TRANSFER KOMPLEKSLERİNİN SPEKTROFOTOMETRİK OLARAK İNCELENMESİ Fen ve Mühendislik Dergisi 2000, Cilt 3, Sayı 2 22 KÜKÜRT ATOMU İÇEREN BAZI BİLEŞİKLERİN YÜK-TRANSFER KOMPLEKSLERİNİN SPEKTROFOTOMETRİK OLARAK İNCELENMESİ Ayşegül (YARDIMCI) GÖLCÜ Mustafa DOLAZ Selahattin

Detaylı

Deney 1 HĐDROKSĐL GRUBU: ALKOL VE FENOLLERĐN REAKSĐYONLARI. Genel prensipler

Deney 1 HĐDROKSĐL GRUBU: ALKOL VE FENOLLERĐN REAKSĐYONLARI. Genel prensipler Deney 1 ĐDKSĐL GUBU: ALKL VE FENLLEĐN EAKSĐYNLAI Genel prensipler Alkol ve fenoller su benzeri organik yapılardır. - yapısındaki nin yerine; alkollerde alifatik grup(-),fenollerde ise aromatik grup(ar-)

Detaylı

ASİT-BAZ VE ph. MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN. Yrd. Doç. Dr. Atilla Evcin Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi 2006

ASİT-BAZ VE ph. MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN. Yrd. Doç. Dr. Atilla Evcin Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi 2006 ASİT-BAZ VE ph MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Asitler ve bazlar günlük yaşantımızda sıkça karşılaştığımız kavramlardan biridir.insanlar, her nekadar asetil salisilik asit ve

Detaylı

Her madde atomlardan oluşur

Her madde atomlardan oluşur 2 Yaşamın kimyası Figure 2.1 Helyum Atomu Çekirdek Her madde atomlardan oluşur 2.1 Atom yapısı - madde özelliği Elektron göz ardı edilebilir kütle; eksi yük Çekirdek: Protonlar kütlesi var; artı yük Nötronlar

Detaylı

İLK ANYONLAR , PO 4. Cl -, SO 4 , CO 3 , NO 3

İLK ANYONLAR , PO 4. Cl -, SO 4 , CO 3 , NO 3 İLK ANYONLAR Cl -, SO -, CO -, PO -, NO - İLK ANYONLAR Anyonlar negatif yüklü iyonlardır. Kalitatif analitik kimya analizlerine ilk anyonlar olarak adlandırılan Cl -, SO -, CO -, PO -, NO - analizi ile

Detaylı

TEKK M Kimyasallar na güveninizden dolay teflekkür ederiz.

TEKK M Kimyasallar na güveninizden dolay teflekkür ederiz. 1970 li y llarda kurulmufl olan ve bugüne kadar kalitesinden hiçbir zaman ödün vermeyen teknik kimyasal konusunda faaliyet gösteren Akkimya 200 y l n n Aral k ay nda TEKK M ile flirket evlili ini gerçeklefltirmifltir.

Detaylı

ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN TAYİNİ

ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN TAYİNİ ÇEVRE KİMYASI LABORATUVARI ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN TAYİNİ 1. GENEL BİLGİLER Doğal sular ve atıksulardaki çözünmüş oksijen (ÇO) seviyeleri su ortamındaki fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal aktivitelere bağımlıdır.

Detaylı

Çalışmalarımız Binboğa Bal firmasında gerçekleştirilmiştir. Desteklerinden dolayı Sn. Mehmet Çürük e teşekkürlerimizi sunarız.

Çalışmalarımız Binboğa Bal firmasında gerçekleştirilmiştir. Desteklerinden dolayı Sn. Mehmet Çürük e teşekkürlerimizi sunarız. UYGULAMA NOTU Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi L005 HPLC ile Balda Sülfo Grubu Antibiyotik Analizi HAZIRLAYAN Kim. Mahmut Arıkan Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU: HPLC ile balda sülfo grubu antibiyotik

Detaylı

SİYAH ÇAYIN KUMAŞ BOYAMADA KULLANILABİLİRLİĞİNİN İNCELENMESİ

SİYAH ÇAYIN KUMAŞ BOYAMADA KULLANILABİLİRLİĞİNİN İNCELENMESİ TÜBİTAK-BİDEB KİMYAGERLİK, KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ VE KİMYA MÜHENDİSLİĞİ KİMYA LİSANS ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJESİ EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI (KİMYA-2 ÇALIŞTAY 2011) SİYAH ÇAYIN KUMAŞ BOYAMADA KULLANILABİLİRLİĞİNİN

Detaylı

Sıvılardan ekstraksiyon:

Sıvılardan ekstraksiyon: Sıvılardan ekstraksiyon: Sıvı haldeki bir karışımdan bir maddenin, bu maddenin içinde bulunduğu çözücü ile karışmayan ve bu maddeyi çözen bir başka çözücü ile çalkalanarak ilgili maddenin ikinci çözücüye

Detaylı

ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM 12. SINIF / KİMYA DERSİ / 3. YAZILI

ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM 12. SINIF / KİMYA DERSİ / 3. YAZILI / / Adı Soyadı : Numara : ÖĞRETİM YL. DÖNEM 1. SNF / KİMYA DERSİ / 3. YAZL Soru Puan 1 3 4 5 6 7 8 9 10 11 1 13 14 15 16 17 18 19 0 TOPLAM 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 100 1. X: 3 NH Y:3 N 3

Detaylı

Balıkesir Kimya Sanayi www.balikesirkimya.com 0 (266) 243 40 24

Balıkesir Kimya Sanayi www.balikesirkimya.com 0 (266) 243 40 24 Ürün kodu Malzeme adı Ambalaj Tipi Amb.Şekli TK.200700.01000 Aktif Karbon HDPE Kavanoz 1 kg TK.200700.05000 Aktif Karbon PP Kova 5 kg TK.200700.10000 Aktif Karbon PP Kova 10 kg TK.200710.01000 Aluminyum

Detaylı

PETROKİMYA KOMPLEKSİ ARITMA ÇAMURLARININ EKSTRAKSİYONU

PETROKİMYA KOMPLEKSİ ARITMA ÇAMURLARININ EKSTRAKSİYONU PETROKİMYA KOMPLEKSİ ARITMA ÇAMURLARININ EKSTRAKSİYONU T. GÜNGÖREN 1, H. MADENOĞLU 1, M. SERT 1, İ.H. METECAN 2, S. ERDEM 1, L. BALLİCE 1, M. YÜKSEL 1, M. SAĞLAM 1 1 Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,

Detaylı

YÜKSEK PERFORMANSLI SIVI KROMATOGRAFİSİ (YPSK) HIGH-PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY (HPLC)

YÜKSEK PERFORMANSLI SIVI KROMATOGRAFİSİ (YPSK) HIGH-PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY (HPLC) YÜKSEK PERFORMANSLI SIVI KROMATOGRAFİSİ (YPSK) HIGH-PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY (HPLC) 1 Ayırma teknikleri Bir analiz sürecinde karşılaşılan numuneler büyük çoğunlukla farklı maddelerin karışımı

Detaylı

Nikotinamid Adenin Dinükleotid İnhibisyonu* Inhibition of Nicotinamide Adenine Dinucleotide

Nikotinamid Adenin Dinükleotid İnhibisyonu* Inhibition of Nicotinamide Adenine Dinucleotide Ankara Ecz. Fak. Mec. 12. 20 (1982) J. Fac. Pharm Ankara 12. 20 (1982) Nikotinamid Adenin Dinükleotid İnhibisyonu* Inhibition of Nicotinamide Adenine Dinucleotide Bilge UZALP** GİRİŞ Nikotinamid adenin

Detaylı

Tarih Ders Konuları Görevli hoca Ders Saati Ders Yeri

Tarih Ders Konuları Görevli hoca Ders Saati Ders Yeri Kurul no: 1 Eczacılık Tarihi, Deontolojisi, Terminolojisi ve Etik Koordinatör: Ders veren hocalar: Prof. Dr. Gülaçtı Topçu Prof. Dr. Nuran Yıldırım Prof. Dr. Melih Altan Doç. Dr. Şerife Evrim Tekkeli Yard.

Detaylı

UYGULAMA NOTU. HPLC ile Gıda Ürünlerinde Fenolik Bileşen Analizi. Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi HAZIRLAYAN

UYGULAMA NOTU. HPLC ile Gıda Ürünlerinde Fenolik Bileşen Analizi. Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi HAZIRLAYAN UYGULAMA NOTU Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi L018 HPLC ile Gıda Ürünlerinde Fenolik Bileşen Analizi HAZIRLAYAN Uzm. Kim. Ozan Halisçelik ve Kim. Ömer H. Turmuş Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU:

Detaylı

ECZACILIK FAKÜLTESİ ANALİTİK KİMYA. Dersin Kodu Dersin Adı Z/S T U K

ECZACILIK FAKÜLTESİ ANALİTİK KİMYA. Dersin Kodu Dersin Adı Z/S T U K PROGRAM KOORDİNATÖRÜ Yrd.Doç.Dr. Kaan Polatoğlu, kaan.polatoglu@neu.edu.tr YÜKSEK LİSANS DERSLERİ EAK 600 Uzmanlık Alanı Dersi Z 4 0 4 EAK 602 Preparatif Ayırma ve Saflaştırma Yöntemleri S 3 0 3 EAK 603

Detaylı

YÜKSEK PERFORMANSLI SIVI KROMATOGRAFİSİ (YPSK) HIGH-PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY (HPLC)

YÜKSEK PERFORMANSLI SIVI KROMATOGRAFİSİ (YPSK) HIGH-PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY (HPLC) YÜKSEK PERFORMANSLI SIVI KROMATOGRAFİSİ (YPSK) HIGH-PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY (HPLC) 1 Kromatografi nedir? Kromatografi, karışımlardaki çeşitli maddeleri birbirinden ayırmaya ve böylece kalitatif

Detaylı

Nanolif Üretimi ve Uygulamaları

Nanolif Üretimi ve Uygulamaları Nanolif Üretimi ve Uygulamaları Doç. Dr. Atilla Evcin Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Çözelti Özellikleri Elektro-eğirme sırasında kullanılacak çözeltinin özellikleri elde edilecek fiber yapısını

Detaylı

amonyak primer amin sekonder amin tersiyer amin

amonyak primer amin sekonder amin tersiyer amin DENEY 9-Bölüm 1 AMĐNLE VE DĐAZONYUM BĐLEŞĐKLEĐ Genel Prensipler Aminler amonyak üzerindeki hidrojenlerin organik gruplar ile değiştirilmesi sonucu türetilen organik bazlardır. Değiştirilen hidrojenlerin

Detaylı

KOZMETİK ÜRÜN BİLEŞİMLERİNİN KONTROLÜ İÇİN GEREKLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ HAKKINDA TEBLİĞ TEBLİĞ NO:İEG-2005/4

KOZMETİK ÜRÜN BİLEŞİMLERİNİN KONTROLÜ İÇİN GEREKLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ HAKKINDA TEBLİĞ TEBLİĞ NO:İEG-2005/4 Bakanlık Adı : Sağlık Bakanlığından: Tebliğin Adı : Kozmetik Ürün Bileşimlerinin Kontrolü İçin Gerekli Analiz Yöntemleri Hakkında Tebliğ (Tebliğ No:İEG-2005/4) Tebliğ No : İEG-2005/4 R. Gazete Tarihi :

Detaylı

BENZENİN NİTROLANMASINDA GRAFİTİN KATALİZÖR OLARAK ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI

BENZENİN NİTROLANMASINDA GRAFİTİN KATALİZÖR OLARAK ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI BENZENİN NİTROLANMASINDA GRAFİTİN KATALİZÖR OLARAK ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI AMACIMIZ: Günümüz kimya endüstrisinde ideal katalizörler ekonomik olan, bol bulunan, geri kazanılan ve tepkime mekanizmasında

Detaylı

Kozmetik Ürün Bileşimlerinin Kontrolü İçin Gerekli Analiz Yöntemleri Hakkında Tebliğ. Tebliğ No:İEG-2005/4. 01.07.2005 R.G. Sayısı:25862.

Kozmetik Ürün Bileşimlerinin Kontrolü İçin Gerekli Analiz Yöntemleri Hakkında Tebliğ. Tebliğ No:İEG-2005/4. 01.07.2005 R.G. Sayısı:25862. Kozmetik Ürün Bileşimlerinin Kontrolü İçin Gerekli Analiz Yöntemleri Hakkında Tebliğ Tebliğ No:İEG-2005/4 01.07.2005 R.G. Sayısı:25862 Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, gliserol 1-(4-aminobenzoat) tanı

Detaylı

ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ

ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ YÖNTEM YÖNTEMİN ESASI VE PRENSİBİ Fenolik maddeler uçucu özellik göstermeyen safsızlıklardan distilasyon işlemiyle ayrılır ve ph 7.9 ± 0.1 de potasyum ferriksiyanür

Detaylı

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT VE BAZLAR GÜNLÜK YAŞAMDA ASİT VE BAZLAR

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT VE BAZLAR GÜNLÜK YAŞAMDA ASİT VE BAZLAR GÜNLÜK YAŞAMDA ASİT VE BAZLAR 1 Yüzyıllardır doğayı ve doğadan elde edilebilecek maddeleri keşfetme arzusu içinde olan insanoğlu 1400'lü yıllarda o güne kadar bilinmeyen bir asidi, yani HCl (hidrojen klorür,

Detaylı

KROMOTOGRAFİK YÖNTEMLER

KROMOTOGRAFİK YÖNTEMLER KROMOTOGRAFİK YÖNTEMLER A. METODUN ÖZETİ Kromatografi, bir karışımda bulunan maddelerin, biri sabit diğeri hareketli faz olmak üzere birbirleriyle karışmayan iki fazlı bir sistemde ayrılması ve saflaştırılması

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 1 Projenin Amacı... 1. 2 Giriş... 1. 3 Yöntem... 1. 4 Sonuçlar ve Tartışma... 6. 5 Kaynakça... 7

İÇİNDEKİLER. 1 Projenin Amacı... 1. 2 Giriş... 1. 3 Yöntem... 1. 4 Sonuçlar ve Tartışma... 6. 5 Kaynakça... 7 İÇİNDEKİLER 1 Projenin Amacı... 1 2 Giriş... 1 3 Yöntem... 1 4 Sonuçlar ve Tartışma... 6 5 Kaynakça... 7 FARKLI ORTAMLARDA HANGİ RENK IŞIĞIN DAHA FAZLA SOĞURULDUĞUNUN ARAŞTIRILMASI Projenin Amacı : Atmosfer

Detaylı

BAZ KARIŞIMLARININ VOLUMETRİK ANALİZİ

BAZ KARIŞIMLARININ VOLUMETRİK ANALİZİ BAZ KARIŞIMLARININ VOLUMETRİK ANALİZİ NaOH-Na2CO3 Tayini Alkali ve toprak alkali metallerin hidroksitleri kuvvetli nem çekici özelliğe sahiptirler. Bu nedenle katı haldeki bu hidroksitlerin dış yüzeyleri

Detaylı

Kullanılan kimyasal atıklar belli kurallar çerçevesinde depolanarak bertarafı Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği Ve Tehlikeli Atıkların Kontrol

Kullanılan kimyasal atıklar belli kurallar çerçevesinde depolanarak bertarafı Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği Ve Tehlikeli Atıkların Kontrol KİMYASAL ATIKLAR Kullanılan kimyasal atıklar belli kurallar çerçevesinde depolanarak bertarafı Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği Ve Tehlikeli Atıkların Kontrol Yönetmeliği ne uygun olarak yapılmalıdır.

Detaylı

HPLC ile Elma Suyunda HMF Analizi

HPLC ile Elma Suyunda HMF Analizi UYGULAMA NOTU Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi L019 HPLC ile Elma Suyunda HMF Analizi HAZIRLAYANLAR Kim. Akın Osanmaz ve Uzm. Kim. Ozan Halisçelik Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU: Elma suyu numunelerinde,

Detaylı

KARBOKSİLİK ASİT-SU-1-OKTANOL SİSTEMLERİ SIVI-SIVI DENGELERİ

KARBOKSİLİK ASİT-SU-1-OKTANOL SİSTEMLERİ SIVI-SIVI DENGELERİ KARBOKSİLİK ASİT-SU-1-OKTANOL SİSTEMLERİ SIVI-SIVI DENGELERİ S.ÇEHRELİ, B. TATLI, H. KUK* İstanbul Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 343 Avcılar,İstanbul *Bio-Sel İlaç ve

Detaylı

ORGANİK KİMYA. Prof.Dr. Özlen Güzel Akdemir. Farmasötik Kimya Anabilim Dalı

ORGANİK KİMYA. Prof.Dr. Özlen Güzel Akdemir. Farmasötik Kimya Anabilim Dalı ORGANİK KİMYA Prof.Dr. Özlen Güzel Akdemir Farmasötik Kimya Anabilim Dalı Ders sunumlarına erişim için : http://aves.istanbul.edu.tr/oguzel/dokumanlar 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ORGANİK KİMYA DERS PLANI

Detaylı

KROMATOGRAFİ METODU. Kromatografi işlemi FOTOSENTETİK PİGMENTLERİN İNCE TABAKA KROMATOGRAFİSİ İLE AYRIŞTIRILMASI

KROMATOGRAFİ METODU. Kromatografi işlemi FOTOSENTETİK PİGMENTLERİN İNCE TABAKA KROMATOGRAFİSİ İLE AYRIŞTIRILMASI KROMATOGRAFİ METODU FOTOSENTETİK PİGMENTLERİN İNCE TABAKA KROMATOGRAFİSİ İLE AYRIŞTIRILMASI Kromatografi Kromatografi; bir karışımdaki bileşikleri birbirinden ayırmak ve maddeleri saflaştırmak için kullanılan

Detaylı

Erciyes Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Gıda Analizleri ve Teknolojisi Laboratuvar Föyü Sayfa 1

Erciyes Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Gıda Analizleri ve Teknolojisi Laboratuvar Föyü Sayfa 1 1. Genel Bilgiler 100 g örnekte bulunan serbest asitleri nötrleştirmek için harcanan ayarlı baz (sodyum hidroksit veya potasyum hidroksit) çözeltisinin hacminin bulunmasıdır. 2. Asitlik Cinsi Örneklerin

Detaylı

İLAÇ ETKEN MADDESİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME YÖNTEMLERİ. Prof. Dr. Esin AKI Farmasötik Kimya Anabilim Dalı

İLAÇ ETKEN MADDESİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME YÖNTEMLERİ. Prof. Dr. Esin AKI Farmasötik Kimya Anabilim Dalı İLAÇ ETKEN MADDESİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME YÖNTEMLERİ Farmasötik Kimya Anabilim Dalı 2013 ŞANSESERİ BİYOLOJİK ETKİ TARAMA MEKANİSTİK TASARIM KİMYASAL ÇEŞİTLEME Hastalık Etmenin Tanımı Efektör Hedef Tanımı

Detaylı

www.kimyahocam.com Bu tepkimede; ile CO 2 konjuge asit baz çiftidir. O ile OH konjuge asit baz çiftidir. CO 3 ÖRNEK 1 HCN (suda)

www.kimyahocam.com Bu tepkimede; ile CO 2 konjuge asit baz çiftidir. O ile OH konjuge asit baz çiftidir. CO 3 ÖRNEK 1 HCN (suda) SULU ÇÖZELT LERDE AS T VE BAZ DENGELER I AS T BAZ TANIMLARI Arrhenius Tanımı Arrhenius a göre, suda çözündüğünde iyonlaşarak H iyonu verebilen maddeler asit, H iyonu verebilen maddeler bazdır. Bu tanım

Detaylı

AROMATİK BİLEŞİKLER

AROMATİK BİLEŞİKLER AROMATİK BİLEŞİKLER AROMATİK HİDROKARBONLAR BENZEN: (C 6 H 6 ) Aromatik moleküllerin temel üyesi benzendir. August Kekule (Ogüst Kekule) benzen için altıgen formülü önermiştir. Bileşik sınıfına sistematik

Detaylı

HPLC ile Gübre Numunelerinde Serbest Aminoasitlerin Tayini

HPLC ile Gübre Numunelerinde Serbest Aminoasitlerin Tayini UYGULAMA NOTU Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi L001 HPLC ile Gübre Numunelerinde Serbest Aminoasitlerin Tayini HAZIRLAYAN Yük. Kimyager Ozan HALİSÇELİK Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU: Gübre Numunelerinde

Detaylı

2. GRUP KATYONLARI. As +3, As +5, Sb +3, Sb +5, Sn +2, Cu +2, Hg +2, Pb +2, Cd +2, Bi +3

2. GRUP KATYONLARI. As +3, As +5, Sb +3, Sb +5, Sn +2, Cu +2, Hg +2, Pb +2, Cd +2, Bi +3 2. GRUP KATYONLARI As +3, As +5, Sb +3, Sb +5, Sn +2, Cu +2, Hg +2, Pb +2, Cd +2, Bi +3 Bu grup katyonları 0.3M HCl li ortamda H 2 S ile sülfürleri şeklinde çökerler. Ortamın asit konsantrasyonunun 0.3M

Detaylı

GIDALARIN BAZI FİZİKSEL NİTELİKLERİ

GIDALARIN BAZI FİZİKSEL NİTELİKLERİ GIDALARIN BAZI FİZİKSEL NİTELİKLERİ 1 Gıdaların bazı fiziksel özellikleri: Yoğunluk Özgül ısı Viskozite Gıdaların kimyasal bileşimi ve fiziksel yapılarına bağlı olarak BELLİ SINIRLARDA DEĞİŞİR!!! Kimyasal

Detaylı

GENEL KİMYA 101 ÖDEV 3

GENEL KİMYA 101 ÖDEV 3 TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ-27 Kasım 2013 Bütün Şubeler GENEL KİMYA 101 ÖDEV 3 ÖNEMLİ! Ödev Teslim Tarihi: 6 Aralık 2013 Soru 1-5 arasında 2 soru Soru 6-10 arasında 2 soru Soru 11-15 arasında

Detaylı

(a) 1,60 (b) 0,80 (c) 0,10 (d) 0, Aşağıda gösterilen potansiyel enerji grafiğinde ileri tepkimenin aktifleşme enerjisi hangisidir?

(a) 1,60 (b) 0,80 (c) 0,10 (d) 0, Aşağıda gösterilen potansiyel enerji grafiğinde ileri tepkimenin aktifleşme enerjisi hangisidir? Adı ve Soyadı.. No:. SEÇEN GUBU ÇEVE MÜENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GENEL KİMYA İNAL SINAVI ; 17 AALIK 2010 YÖNEGE : 27 TEST SUSU 8 KLASİK SU VADI TEST SULAI 1 A B D 15 A B D 2 A B D 16 A B D 3 A B D 17 A B D 4 A

Detaylı

EVDE KİMYA SABUN. Yağ asitlerinin Na ve ya K tuzuna sabun denir. Çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli temizlik maddeleridir.

EVDE KİMYA SABUN. Yağ asitlerinin Na ve ya K tuzuna sabun denir. Çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli temizlik maddeleridir. EVDE KİMYA SABUN Yağ asitlerinin Na ve ya K tuzuna sabun denir. Çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli temizlik maddeleridir. CH 3(CH 2) 16 COONa: Sodyum stearat (Beyaz Sabun) CH 3(CH 2) 16 COOK:

Detaylı

Rasyonel ve Dengeli Bir Beslenmede Yerli Sucuklar ımızın Besin Değerleri Üzerinde Araştırma (****)

Rasyonel ve Dengeli Bir Beslenmede Yerli Sucuklar ımızın Besin Değerleri Üzerinde Araştırma (****) Ankara Ecz. Pak. Meg. J. Pac. Pharm. Ankara 3. 71 (1973) 3. 71 (1973) Rasyonel ve Dengeli Bir Beslenmede Yerli Sucuklar ımızın Besin Değerleri Üzerinde Araştırma (****) The Research on the Food Value of

Detaylı

Şarap Üretiminde Fermantasyon Süreci Doç. Dr. Elman BAHAR Öğretim Görevlisi Burcu ÖZTÜRK

Şarap Üretiminde Fermantasyon Süreci Doç. Dr. Elman BAHAR Öğretim Görevlisi Burcu ÖZTÜRK WINE CLUSTER IN TEKIRDAG: WCT TR0135.03-02/015 Şarap Üretiminde Fermantasyon Süreci Doç. Dr. Elman BAHAR Öğretim Görevlisi Burcu ÖZTÜRK Sunum İçeriği Fermantasyon tanımlar Spontan & Saf Kültür Fermantasyonu

Detaylı

İÇERİK. Suyun Doğası Sulu Çözeltilerin Doğası

İÇERİK. Suyun Doğası Sulu Çözeltilerin Doğası İÇERİK Suyun Doğası Sulu Çözeltilerin Doğası Su içinde İyonik Bileşikler Su içinde Kovalent Bileşikler Çökelme Tepkimesi Asit-Baz Tepkimeleri (Nötürleşme) Yükseltgenme-İndirgenme Tepkimeleri Önemli Tip

Detaylı

AROMATİK BİLEŞİKLERİN NİTROLANMASI

AROMATİK BİLEŞİKLERİN NİTROLANMASI Elektrofilik Aromatik Sübstitüsyon Elektrofil parçacığa atak sonucunda arenyum iyonu oluşumu: AMATİK BİLEŞİKLEİN NİTLANMASI Uzm. Ecz. Dilan KNYA Proton kaybı ile sübstitüsyon ürününün elde edilmesi: Nitrolama

Detaylı

Suda çözündüğünde hidrojen iyonu verebilen maddeler asit, hidroksil iyonu verebilenler baz olarak tanımlanmıştır.

Suda çözündüğünde hidrojen iyonu verebilen maddeler asit, hidroksil iyonu verebilenler baz olarak tanımlanmıştır. 7. ASİTLER VE BAZLAR Arrhenius AsitBaz Tanımı (1884) (Svante Arrhenius) Suda çözündüğünde hidrojen iyonu verebilen maddeler asit, hidroksil iyonu verebilenler baz olarak tanımlanmıştır. HCl H + + Cl NaOH

Detaylı

10.7442 g Na2HPO4.12H2O alınır, 500mL lik balonjojede hacim tamamlanır.

10.7442 g Na2HPO4.12H2O alınır, 500mL lik balonjojede hacim tamamlanır. 1-0,12 N 500 ml Na2HPO4 çözeltisi, Na2HPO4.12H2O kullanılarak nasıl hazırlanır? Bu çözeltiden alınan 1 ml lik bir kısım saf su ile 1000 ml ye seyreltiliyor. Son çözelti kaç Normaldir? Kaç ppm dir? % kaçlıktır?

Detaylı

KİM-118 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü

KİM-118 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü KİM-118 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler ve örnek çözümleri derste verilecektir. BÖLÜM 13 Asitler ve

Detaylı

Kimyasal analiz : bir örnekteki bileşenleri v bileşenlerin konsantrasyonların bulmak için yapılan işlemi genel adıdır.

Kimyasal analiz : bir örnekteki bileşenleri v bileşenlerin konsantrasyonların bulmak için yapılan işlemi genel adıdır. Analitik Kimya Kimyanın, maddelerin hangi bileşenlerden ve bileşenlerin hangi oranlarda (bağıl miktarlarda) olduğunu inceleyen dalı Analitik Kimya olarak isimlendirilir. bir ürünün istenen kalitede olup

Detaylı

Yıldız Teknik Üniversitesi Çağdaş, Öncü, Yenilikçi

Yıldız Teknik Üniversitesi Çağdaş, Öncü, Yenilikçi Aktif Örnekleme Sistemleri Havanın fiziksel veya kimyasal toplama ortamına çekilebilmesi için elektrik enerjisine ihtiyaç duyulur. Örnekler uygun aktif örnekleme cihazı ile toplandıktan sonra laboratuarda

Detaylı

BENZENİN NİTROLANMASINDA GRAFİTİN KATALİZÖR OLARAK ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI

BENZENİN NİTROLANMASINDA GRAFİTİN KATALİZÖR OLARAK ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI TÜBİTAK-BİDEB KİMYA BİLİM DANIŞMANLIĞI ÇALIŞTAYI ORGANİK KİMYA GRUBU BENZENİN NİTROLANMASINDA GRAFİTİN KATALİZÖR OLARAK ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Proje Raporu Proje Ekibi Rebi BARIN İbrahim ŞEN Proje Danışmanı

Detaylı

DENEY 8 KARBONHĐDRAT REAKSĐYONLARI. Genel Bilgiler

DENEY 8 KARBONHĐDRAT REAKSĐYONLARI. Genel Bilgiler DENEY 8 KARBONHĐDRAT REAKSĐYONLARI Genel Bilgiler Karbonhidratlar hayvansal ve bitkisel organizmalarda önemli işlevler görürler. Kimyasal olarak karbonhidratlar, polihidroksi-aldehitler (aldozlar), polihidroksi-ketonlar

Detaylı

FARMAKOGNOZİ II UYGULAMA İYOT İNDEKSİ TAYİNİ PEROKSİT SAYISI TAYİNİ ASİTLİK İNDEKSİ TAYİNİ SABUNLAŞMA İNDEKSİTAYİNİ

FARMAKOGNOZİ II UYGULAMA İYOT İNDEKSİ TAYİNİ PEROKSİT SAYISI TAYİNİ ASİTLİK İNDEKSİ TAYİNİ SABUNLAŞMA İNDEKSİTAYİNİ FARMAKOGNOZİ II UYGULAMA İYOT İNDEKSİ TAYİNİ PEROKSİT SAYISI TAYİNİ ASİTLİK İNDEKSİ TAYİNİ SABUNLAŞMA İNDEKSİTAYİNİ GİRİŞ Lipitleri içeren droglardan, farmakognozi yönünden en önemli olanları sabit yağlardır.

Detaylı

1. BÖLÜM : ANALİTİK KİMYANIN TEMEL KAVRAMLARI

1. BÖLÜM : ANALİTİK KİMYANIN TEMEL KAVRAMLARI ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI Yrd.Doç.Dr.. Hüseyin ÇELİKKAN 1. BÖLÜM : ANALİTİK KİMYANIN TEMEL KAVRAMLARI Analitik kimya, bilimin her alanında faydalanılan, maddenin özellikleri hakkında bilgi veren yöntemlerin

Detaylı

N = No [2] t/g. No : Başlangıçtaki m.o. sayısı, N : t süre sonundaki m.o. sayısı, t : Süre, G : Bölünme süresi.

N = No [2] t/g. No : Başlangıçtaki m.o. sayısı, N : t süre sonundaki m.o. sayısı, t : Süre, G : Bölünme süresi. Örnek 14 : Bölünme süresi (g) (generation time) m.o. ların çoğalma hızının bir göstergesidir. Ortamdaki canlı m.o ların sayısının (N), zamana (t) göre değişimi aşağıdaki eksponansiyel (üssel) eşitlikle

Detaylı

Bir maddenin başka bir madde içerisinde homojen olarak dağılmasına ÇÖZÜNME denir. Çözelti=Çözücü+Çözünen

Bir maddenin başka bir madde içerisinde homojen olarak dağılmasına ÇÖZÜNME denir. Çözelti=Çözücü+Çözünen ÇÖZÜCÜ VE ÇÖZÜNEN ETKİLEŞİMLERİ: Çözünme olayı ve Çözelti Oluşumu: Bir maddenin başka bir madde içerisinde homojen olarak dağılmasına ÇÖZÜNME denir. Çözelti=Çözücü+Çözünen Çözünme İyonik Çözünme Moleküler

Detaylı

2-(p-Sübstitüefenil)-3H-İmidazo (4,5-c) Piridin Türevlerinin Yapı-Etki İlişkileri Üzerinde Araştırmalar*

2-(p-Sübstitüefenil)-3H-İmidazo (4,5-c) Piridin Türevlerinin Yapı-Etki İlişkileri Üzerinde Araştırmalar* Ankara Ecz. Fak. Mec. J. Fac. Pharm Ankara 13. 182 (1983) 13 182 (1983) 2-(p-Sübstitüefenil)-3H-İmidazo (4,5-c) Piridin Türevlerinin Yapı-Etki İlişkileri Üzerinde Araştırmalar* Investigation on the Structure-Activity

Detaylı

Bu maddelerden ekşi olan ve turnusol kâğıdını kırmızı renge dönüştürenler asit özelliği taşır. Tadı acı olan, kayganlık hissi veren ve turnusol

Bu maddelerden ekşi olan ve turnusol kâğıdını kırmızı renge dönüştürenler asit özelliği taşır. Tadı acı olan, kayganlık hissi veren ve turnusol TUĞBA KÜÇÜKKAHRAMAN Asitler - Bazlar Bu maddelerden ekşi olan ve turnusol kâğıdını kırmızı renge dönüştürenler asit özelliği taşır. Tadı acı olan, kayganlık hissi veren ve turnusol kâğıdını mavi renge

Detaylı

( PİRUVİK ASİT + SU + ALKOL ) ÜÇLÜ SIVI-SIVI SİSTEMLERİNİN DAĞILIM DENGESİNİN İNCELENMESİ

( PİRUVİK ASİT + SU + ALKOL ) ÜÇLÜ SIVI-SIVI SİSTEMLERİNİN DAĞILIM DENGESİNİN İNCELENMESİ TOA17 ( PİRUVİK ASİT + SU + ALKOL ) ÜÇLÜ SIVI-SIVI SİSTEMLERİNİN DAĞILIM DENGESİNİN İNCELENMESİ B. Başlıoğlu, A. Şenol İstanbul Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 34320, Avcılar

Detaylı

5. GRUP KATYONLAR (Alkali grubu)

5. GRUP KATYONLAR (Alkali grubu) 5. GRUP KATYONLAR (Alkali grubu) Mg +2 Na + K + Li + Bu gruptaki katyonların hepsini çöktürebilen ortak bir reaktif yoktur. Na, K ve Li alkali metaller grubunun üyeleridir. NH 4 da bileşikleri alkali metal

Detaylı

Kozmetik Ürün Bileşimlerinin Kontrolü İçin Gerekli Analiz Yöntemleri Hakkında Tebliğ. Tebliğ No:İEG-2005/7. 01.07.2005 R.G. Sayısı:25862.

Kozmetik Ürün Bileşimlerinin Kontrolü İçin Gerekli Analiz Yöntemleri Hakkında Tebliğ. Tebliğ No:İEG-2005/7. 01.07.2005 R.G. Sayısı:25862. Kozmetik Ürün Bileşimlerinin Kontrolü İçin Gerekli Analiz Yöntemleri Hakkında Tebliğ Tebliğ No:İEG-2005/7 01.07.2005 R.G. Sayısı:25862 Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, 2-fenoksietanol, 1-fenoksipropan-2-ol,

Detaylı

HANTZSCH TEPKİMESİNİN ÜRE SAPTANMASINA UYGULANMASI

HANTZSCH TEPKİMESİNİN ÜRE SAPTANMASINA UYGULANMASI HANTZSCH TEPKİMESİNİN ÜRE SAPTANMASINA UYGULANMASI Fatma AYDIN* ve H. Nursevin ÖZTOP** ^Cumhuriyet Üniversitesi Müh. Fak Çevre Mäh. Böl. Sivas - TÜRKİYE **Cumhuriyet Üniversitesi Fen-Ed. Fak. Kimya Böl.

Detaylı

içinde soğukta az, sıcakta çok çözünmesi esasına dayanan bir fiziksel saflaştırma yöntemidir.

içinde soğukta az, sıcakta çok çözünmesi esasına dayanan bir fiziksel saflaştırma yöntemidir. Organik reaksiyonlar sonucunda elde edilen katı organik bileşikler genellikle saf değildirler. Safsızlık içeren bu organik kimyasal bileşiklerin saflaştırılması genellikle uygun çözücü veya çözücü karışımlarından

Detaylı

METAL OKSALAT HİDRATLARI

METAL OKSALAT HİDRATLARI 5 DENEY METAL OKSALAT HİDRATLARI 1. Giriş Grup IIA elementleri nötral veya zayıf asidik çözeltide çözünmeyen oksalat tuzlarını oluştururlar. Bu oksalatlar beyaz kristal yapıda hidratlaşmış bileşikler şeklinde

Detaylı

KROMATOGRAFİ. Bir parça kağıt şeridin aşağı hizasından 1 cm kadar yukarısına bir damla siyah mürekkep damlatınız.

KROMATOGRAFİ. Bir parça kağıt şeridin aşağı hizasından 1 cm kadar yukarısına bir damla siyah mürekkep damlatınız. KROMATOGRAFİ Kromatografi, bir karışımda bulunan maddelerin, biri sabit diğeri hareketli faz olmak üzere birbirleriyle karışmayan iki fazlı bir sistemde ayrılması ve saflaştırılması yöntemidir. KROMATOGRAFİ

Detaylı

FIRTINA SERİSİ MATEMATİK SORU BANKASI 4

FIRTINA SERİSİ MATEMATİK SORU BANKASI 4 FIRTINA SERİSİ MATEMATİK SORU BANKASI 4 MOBİL-PC-TABLET İNDİR Bu yayının basım, yayım ve satış hakları fotokopion.com ve site sahiplerine aittir. Bütün hakları saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, yayınların

Detaylı

Kullanılacak Kimyasal Miktarı. 1.9g (10mmol) 10mL 1g (25mmol) 2.5g (20mmol) 5-10mL Uygun miktarda. Dimetil sülfat [Dietil eter] H 2 SO 4

Kullanılacak Kimyasal Miktarı. 1.9g (10mmol) 10mL 1g (25mmol) 2.5g (20mmol) 5-10mL Uygun miktarda. Dimetil sülfat [Dietil eter] H 2 SO 4 Preparatın Adı: Anisol (Fenil metil eter) Deney Konusu: Eterleşme Tepkimeleri Denel Organik Kimya Kitabındaki Sayfa No: 432 Fenol NaOH Dimetil sülfat [] H 2 SO 4 NaCl Preparatın Adı: Asetofenon Deney Konusu:

Detaylı

GAZ ABSORPSİYON/DESORPSİYON SİSTEMLERİ TASARIMI

GAZ ABSORPSİYON/DESORPSİYON SİSTEMLERİ TASARIMI GAZ ABSORPSİYON/DESORPSİYON SİSTEMLERİ TASARIMI Ayı rma Prosesleri Gaz-Sıvı GAZ ABSORPSİYONU/DESORPSİYONU Destilasyon Buharlaşma Sıvı-Sıvı Sıvı ekstraksiyonu Süperkritik ekstraksiyon Katı-Akışkan Filtrasyon

Detaylı

TÜBİTAK-BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ (FEN VE TEKNOLOJİFİZİK,KİMYA,BİYOLOJİ-VE MATEMATİK ) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYLARI

TÜBİTAK-BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ (FEN VE TEKNOLOJİFİZİK,KİMYA,BİYOLOJİ-VE MATEMATİK ) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYLARI TÜBİTAK-BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ (FEN VE TEKNOLOJİFİZİK,KİMYA,BİYOLOJİ-VE MATEMATİK ) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYLARI ÇALIŞTAY 2009-1 TÜSSİDE-GEBZE 15-22 HAZİRAN 2009 GRUP KATALİZÖR ERDOĞAN DURDU

Detaylı

Farmasötik Toksikoloji

Farmasötik Toksikoloji Farmasötik Toksikoloji 2014 2015 2.Not Doç.Dr. Gül ÖZHAN Absorbsiyon Kan hücreleri Dağılım Dokularda depolanma Eliminasyon Kimyasal Serum proteinleri Kan veya plazma Etki bölgesi Metabolizma Eliminasyon

Detaylı

BURADA ÖZET BİLGİ VERİLMİŞTİR. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN VERİLEN KAYNAK KİTAPLARA BAKINIZ. KAYNAKLAR

BURADA ÖZET BİLGİ VERİLMİŞTİR. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN VERİLEN KAYNAK KİTAPLARA BAKINIZ. KAYNAKLAR BURADA ÖZET BİLGİ VERİLMİŞTİR. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN VERİLEN KAYNAK KİTAPLARA BAKINIZ. KAYNAKLAR 1) P. Volhardt, N. Schore; Organic Chemistry-Structure and Function, Sixth Edition. 2) H. Hart, L. E.

Detaylı

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri :

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri : Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani

Detaylı

- Bioanalytic; Biyokimya otoanalizörleri için test kitleri üretimi,

- Bioanalytic; Biyokimya otoanalizörleri için test kitleri üretimi, Testonic kitleri Colin Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. Tarafından üretilmektedir. Colin Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. - Colin; Tekstil yardımcı kimyasalları üretimi http://www.colin.com.tr - Vilso; Endüstriyel

Detaylı

İlk kez Rus botanikçi Mikhail Tsvett(1903) tarafından geliştirilen bir yöntemdir. Tsvett bu yöntemi bitki pigmentlerinin renkli bileşenlerini

İlk kez Rus botanikçi Mikhail Tsvett(1903) tarafından geliştirilen bir yöntemdir. Tsvett bu yöntemi bitki pigmentlerinin renkli bileşenlerini KROMATOGRAFİ Kromatografi, bir karışımdaki iki ya da daha fazla bileşenin, hareketli (taşıyıcı) bir faz yardımıyla, sabit (durgun) bir faz arasından değişik hızlarda hareket etmeleri esasına dayanır. Kromatografik

Detaylı

Çözelti konsantrasyonları. Bir çözeltinin konsantrasyonu, çözeltinin belirli bir hacmi içinde çözünmüş olan madde miktarıdır.

Çözelti konsantrasyonları. Bir çözeltinin konsantrasyonu, çözeltinin belirli bir hacmi içinde çözünmüş olan madde miktarıdır. Çözelti konsantrasyonları Bir çözeltinin konsantrasyonu, çözeltinin belirli bir hacmi içinde çözünmüş olan madde miktarıdır. 1 -Yüzde ( % ) -Molarite (M) -Molalite (m) -Normalite (N) çözelti konsantrasyonlarını

Detaylı

KONU: MOLEKÜLER BİYOLOJİDE TEMEL TEKNİKLER; Çözeltiler ve Tamponlar

KONU: MOLEKÜLER BİYOLOJİDE TEMEL TEKNİKLER; Çözeltiler ve Tamponlar KONU: MOLEKÜLER BİYOLOJİDE TEMEL TEKNİKLER; Çözeltiler ve Tamponlar AMAÇ: - Moleküler Biyoloji laboratuvarında kullanılan çözeltileri ve hazırlanışlarını öğrenmek. - Biyolojik tamponların kullanım amaçlarını,

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ÇALIŞMALARI

ÖZGEÇMİŞ VE ÇALIŞMALARI ÖZGEÇMİŞ VE ÇALIŞMALARI Pembenin beyaza döndüğü bir ortamda, gönüllülükten ve gereklilikten zorunluluğa dönmüş bilimsel çalışma mücadelesi, imkansızlıklar içinde bireysel iletişimlerle başladı ve Bilim

Detaylı

p-benzoilbenzoik Asitle Esterifiye Edilmiş Steroit Moleküllerinin Fotolitik Reaksiyon Ürünleri Üzerinde Çalışmalar*

p-benzoilbenzoik Asitle Esterifiye Edilmiş Steroit Moleküllerinin Fotolitik Reaksiyon Ürünleri Üzerinde Çalışmalar* Ankara Ecz. Fak. Mec. 13. 12 (1983) J. Fac. Pharm Ankara 13. 12 (1983) p-benzoilbenzoik Asitle Esterifiye Edilmiş Steroit Moleküllerinin Fotolitik Reaksiyon Ürünleri Üzerinde Çalışmalar* The Photolytic

Detaylı

KANTİTATİF YAPI-ETKİ İLİŞKİLERİ ANALİZİNDE KULLANILAN FİZİKOKİMYASAL PARAMETRELER (QSAR PARAMETRELERİ)

KANTİTATİF YAPI-ETKİ İLİŞKİLERİ ANALİZİNDE KULLANILAN FİZİKOKİMYASAL PARAMETRELER (QSAR PARAMETRELERİ) KANTİTATİF YAPI-ETKİ İLİŞKİLERİ ANALİZİNDE KULLANILAN FİZİKOKİMYASAL PARAMETRELER (QSAR PARAMETRELERİ) -YALÇIN Farmasötik Kimya Anabilim Dalı 2017 QSAR nedir, ne için ve nerede kullanılır? Kemometriklerin

Detaylı