Сектори и подсектори. Автопати, мостови, надвозници, тунели и уметни конструкции Проекти за наводнување и цевководи Далноводи и трафостаници

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Сектори и подсектори. Автопати, мостови, надвозници, тунели и уметни конструкции Проекти за наводнување и цевководи Далноводи и трафостаници"

Transkript

1 Сектори и подсектори 1 ГРАДЕЖНИШТВО и ГРАДЕЖНИ МАТЕРИЈАЛИ 1.1 Услуги Предприемачки Услуги за Инфраструктура Автопати, мостови, надвозници, тунели и уметни конструкции Проекти за наводнување и цевководи Далноводи и трафостаници Системи и станици (постројки) за пречистување (третман) Урбани цевководи и пумпни станици Пејсаж и примени за уредување на околина Предприемачки Услуги за Урбана Инфраструктура Планирање на зграда, архитектура на зграда и дизајн Еколошко планирање, урбанистичка архитектура и дизајн Услуги за декорација, внатрешен дизајн и дизајн на мебел Градежено инженерство, контрола за развој и примена на статичен проект Услуги за градежни макети (модели) Услуги за проект, консалтинг, советување и надзор Карта и катастарски мерења и просторно (градежно) планирање Проекти за масовно (станбени) домување и објекти за повисоки од 25 ката Трговски центри Брани и централи за енергија Челични градежни објекти и кровови Магацини, логистички центри и центри за собирање на отпад Примена на електрична инсталација и обврзаност Градежништво, Архитектура, Внатрешна Арх. и Дизајн Предприемачки Услуги за Надградба

2 Деловни и трговски центри Јавни и административни згради Примена на механичка инсталација и обврзаност Хотели и туристички објекти Санација и поправни работи на историски градни Фирми за инспекција и консултација Консултантски услуги за недвижности Консултантски услуги, Услуги по деловно право и безбедност при работа Услуги за управување со проект Услуги за Градежна Инспекција, Консултација за Недвижности и Обука Услуги за Управување 1.2 Работи Пред Изградба Работни Машини, Рачни Алатки и Работна Облека Рачни алати за изградба, машински алати Пумпи за кошулица и малтер, машини за прскање Сите видови на кланови, лифтери, виљушкари (форклифт) и платформи Работна облека и материјали за заштита при работа Помошна опрема за ископ, зајакнување на приземје и за работи при подземните води Системи за потпорни ѕидови Дрвени кофражни елементи и опрема Aлуминиумски Модуларни Кофражни Елементи и Опрема Сите Видови на Дрвени Производи, Греди и Шумски Производи Опрема за зајакнување на потпорен ѕид на дупка/отвор, натрупен отвор и теренот Материјали за Геосинтетичко зајакнување, Геотекстил, Георешетки и Геомембрани Засилување со Карбонски влакна Ископ и Теренски (Приземни) Работи Кофражни и Скеле Системи Темели и Сеизмичко Зајакнување

3 1.3 Груба Градба Компоненти за Груба Градба Алати за дупчење и сечење на бетон Суровини потребно за производство на бетон; песок, чакал и цемент Готов бетон и бетонски-преработени производи Градежно железо и челично зајакнувачки елементи Системи ѕида со тули (цигли) Конструкции на алуминиумски скали, системи на алуминиумски огради за скали заштитни огради Склопливи, Модуларни, Телескопски Скали Челични Конструкции и Челични Конструктивни Елементи Префабрикуван Челик, Лесни Челични Структурни Елементи и Системи за Просторна Конструкција (Рамка) Лак и боја на дрвени површини Сите видови на декоративни бои на површина Фасадни бои врз водна база Стакла со топлинска и соларна контрола Ламинирани стакла, стакла за безбедност, сонце и сигурност Малтери врз база на цемент и алатки за поправка врз база на цемент-акрил Мермерни плочи и плочки Врати кои се отпорни на оган за евакуација на итни случаи и Безбедносни врати Дрвени и дрво-базирани врати Челични врати и челични безбедносни врати Надворешни и станбени врати Системи за Градба, Градежни Компоненти и Скали 1.4 Фино градба Бои Стакла Помошни Елементи за Фино Градба Врати

4 Индустриски системи за врати Врати со влажна површина Галантерија на врати, рачки и брави Алуминиум прозорец & системи за врати, алуминиум ролетни, прозорни ролетни PWC прозорни системи и мрежи против комарци Системи за надворешна топлинска изолација Изолација за вода и влага базирани на битумен, асфалт и катран Изолација на топлина, вода и оган, материјали за обложување на покрив и надворешна површина Мембрана за хидроизолација Порозна дренажна плоча наменета за зелени покриви Хемиски спојници Акрилни базирани лепила и малтери подготвени за употреба Бетонски адитиви (додатоци) и лепила Цементно базирани готови лепила и малтери Прозорни Системи и Опреми Изолација Против Топлина, Оган, Вода и Звук Конектори (Држачи) на Градба и Хемикалии Хемикалии за стврднување на површина 1.5 Завршни Работи Помошно-Завршни Компоненти Алуминиум, нерѓосувачки челик, месинг декорација; Мебел градежни профили и додатоци Подна лајсна (столбна плоча) изработена од различни материјали Проширување на заеднички профили Прегради, Плочи и Системи за Висечки Тавани Гипс-базирано таванско обложување, малтерисување и Системи за висечки тавани Алуминиумски висечи тавани

5 Акустични панелни плочи, акустично тавански и ѕидни плочи Декоративни метални ламинати, композитни панели, поликарбонатни плочи, акрилни плочи Системи за преграда на внатрешна просторија Системи за кабина, соблекувални, опреми за влажни простории, акрилни тезги Обложување на метални покриви и алуминиуски плочи и сендвич панелни покриви PVC покрив и надворешни панели и прозирни панели (воздушно канализирање) Огноотпорен сендвич фасаден панел за која е потребно задна конструкција Стаклено мозаични керамички обложувања и надворешен изолиран систем Декоративни Готови Фасадни Елементи Надворешно (фасада) Обложување со Природен Камен Алуминиумско и стаклено фасадни (завеса на ѕид) системи Надворешно фасадни профили и композитни панели Обложување претходно изготвена фасада Обложување на ѕид со природен камен Обложување со тапети Облежување на ѕид со стаклен текстил Материјали за PVC подно облежување (Aнтибактериски- хетерогени- хомогени комерцијален простор) Полиран или неполиран дрво-базиран цврст, ламиниран и ламиниран паркет Облежување на дрвено-поден надворешен простор Покрив и Покривни Системи Обложување на Надворешниот Изглед Облекување на Ѕидови (Фасада)_ Обложување на Внатрешната Површина На Ѕид Подно Облежување

6 Облежувања на подови со природен камен и скали Индустриско облежување на под, епоксида или полиуретан и смола-базирани производи Керамичко подно облежување Цевки Вентилација, Климатизирана Инсталација и Системи Инсталација за Греење и Средства Инсталација за Чиста Вода Излезна Вентилација за Природен Гас Лифтови, подвижни скали и патишта Системи за осветлување и опрема Автоматизација во зграда, системи за безбедност и опрема Електрична енергија и Когенерација системи Опреми за електрична инсталација Архива и полици системи Мебел и додатоци Декорации на трговски центри, филијали и инсталација на штант системи Канцелариски мебел и додатоци Сите други домашни мебели Модуларни мебел системи и додатоци Училишен мебел Сите видови на мебел и работи за снабдување Мебел и снабдување опрема 1.6 Инсталатерски Работи Машинска Инсталација Електрична Инсталација и Електронски Системи 1.7 Градежно Опремување Општо Опремување на Внатрешноста на Градбите Опремување на Бизнис Центри, Трговски Центри и Саеми Мебел и Додатоци на Градба Опремување на Центри за Обука, Туризам и Здравство

7 Плакари за бања Опреми за влажна површина Арматури за бања и кујна Опрема за турска бања, SPA и welness Вградени уреди Кујнски плакари 1.8 Опремување на Кујна и Бања Опрема за Бања Кујнска Опрема 1.9 Уредување на Околина и Пејсаж Урбан Мебел, Системи за Покривање на Надворешни Простории и Други Опреми Мебел за Градина, Урбан Мебел и Опреми за Рекреативни Простори Опреми за детски игралишта Системи, опреми за огради и роботи за косење на тревници Зимски градини и системи за затворање на тераси Преграда, пергола, чадори и шатори Системи за затворање на надворешни конвертибилни (одзгора отворливи) простори Хемиско чистење (теписи) Акцесори за бања Mobilya Bayi Продажен салон за мебел Канцелариски мебел Специјални мебели Продавници за мебел Кујнски плакари Продавница за заваси Продажен салон за канцерлариски мебел Алатки за преместување на мебел Добавувачи на канцелариски мебел Специјално дизајнирани завеси 2 МЕБЕЛ

8 Завеси Систем мебел Опрема за транспорт на стока Мебел за отворен птостор Ролетни Продажба на внатрешен дизајн Детски мебел Големопродажба на мебел Туш врати Мебел за градина Покривање, Тапацирање на мебел Мебел дизајн Табли за пишување Изнајмување на маса и столче Лабораториска опрема Домашен Мебел за спална соба Мебели од тиково дрво Врати отпорни на оган Ејакулација (Исфрлување) на мебел Производител на фотеља Бутик продавница за мебел Адаптирање кревети по побарувачка Дрвени врати Прозорци Додатоци за тоалет и бања Бамбус производи Болнички мебели Кујни Терасни ролетни Хотелска опрема Багер со тркала Багер со палети 3 МАШИНИ ЗА ГРАДЕЊЕ И МЕБЕЛ 3.1 Земјени Работи

9 Хидрауличен багер Натоварувачи управливи на лизгање Палетни натоварувачи Натоварувачи на тркала Булдожер Булдожер на тркала Компактор за под Компактор со вибрација за под Компактор со вибрација за асфалт Компактор за насип Ровокопач (Комбиниран со задна виљушка) Грејдер 3.2 Патишта (Работи) Опреми за поставувања на камења, патишта Машини за поставување на асфалт Цементни Кошулици 3.3 Камиони и Влекачи Дампер камиони Товарни камиони Хидраулични Палетни Кранови Мобилни кранови Машини за производство на цигли Печки за сушење Машини за профилирање Машини за паркет производство Столарски (дрводелец) машини Машини за производство на мебел Преси (Машини за притискање) Машини за пескарење Системи за екстракција на струганици и прашини Машини за острење-брусилки 3.4 Дигалки и Лифтинг 3.5 Машини за Производство на Мебел

10 Алатки за сечење Машини за повеќе намени Рачни алатки Акцесори-додатоци

BAŞSİAD BAŞİSKELE SANAYİCİ VE İŞ ADAMLARI DERNEĞİ 19-22.03.2015 MAKEDONYA ÜSKÜP/ KOSOVA-PRİŞTİNE TRIP EXHIBITOR LISTS

BAŞSİAD BAŞİSKELE SANAYİCİ VE İŞ ADAMLARI DERNEĞİ 19-22.03.2015 MAKEDONYA ÜSKÜP/ KOSOVA-PRİŞTİNE TRIP EXHIBITOR LISTS Barat Endüstriyel Mühendislik Barış ARAT BKM Uluslararası Belgelendirme Eğitim Yazılım İç ve Dış Tic. Ltd. Şti. Şener ÖZEN Başaraneller Makina İmalat ve Otomotiv San.Ltd.Şti. Erdinç KÜÇÜKATEŞ Избор на

Detaylı

FERAH ALÜMİNYUM TİC.LTD.ŞTİ Компанија од Турција специјализирана за производство на алуминиумски делови (додатоци) и други производи од алуминиум.

FERAH ALÜMİNYUM TİC.LTD.ŞTİ Компанија од Турција специјализирана за производство на алуминиумски делови (додатоци) и други производи од алуминиум. СПИСОК НА ТУРСКИ КОМПАНИИ УЧЕСНИЦИ на Македонско-турскиот бизнис-форум со Бизнис-асоцијацијата ТУМСИАД од Истанбул, Турција Стопанска комора на Македонија (сала 1 и сала 4 на 5-ти кат) 17 јуни 2013 година,

Detaylı

NOVUS LIFE JAKA НОВУС ЛАЈФ ЈАКА

NOVUS LIFE JAKA НОВУС ЛАЈФ ЈАКА NOVUS LIFE JAKA НОВУС ЛАЈФ ЈАКА AMAÇ, ЦЕЛТА, TAKDİM PLANI РАСПОРЕД НА ПРЕЗЕНТАЦИЈА AHKUT İNŞAAT HAKKINDA ÖZET BİLGİ, КРАТКО ЗАПОЗНАВАЊЕ НА АХКУТ ИНШААТ, NEDEN AHKUT İNŞAAT, ЗОШТО АХКУТ ИНШААТ, TAKDİM PLANI

Detaylı

* ВИНАРИЈА - Меѓународна изложба за лозарство и винарство - Фестивал на виното

* ВИНАРИЈА - Меѓународна изложба за лозарство и винарство - Фестивал на виното Quality Management БРОЈ 26 18 Февруари 2013 НЕДЕЛНИК ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА ВАШИОТ БИЗНИС БИЗНИС ОГЛАСНИК ТОП 5 ПОНУДИ HR00000038095 Компанија од Хрватска заинтересирана е да соработува со производители на

Detaylı

ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATI. Prof. Dr. Mahmut ÇELİK Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜREL

ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATI. Prof. Dr. Mahmut ÇELİK Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜREL ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATI Prof. Dr. Mahmut ÇELİK Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜREL İştip 2016 Makedonya İştip Gotse Delçev Üniversitesi Makedonya İştip Gotse Delçev Üniversitesi Filoloji Fakültesi Kitabın Adı: Makedonya

Detaylı

По традиција Божиќ не се празнува без ништо ново за дома. Да го избереме заедно!

По традиција Божиќ не се празнува без ништо ново за дома. Да го избереме заедно! РОЦИ А Д О П И Н Ќ И БОЖ ЗА СЕКОЈ ДОМ w w w.teleshop.mk По традиција Божиќ не се празнува без ништо ново дома. Да го избереме едно! I1 БОЖИЌНИ ПОДАРОЦИ ЗА СЕКОЈ ДОМ Изкуствено аранжирај ја масата! наместо

Detaylı

Број ноември 2015, четврток година LXXI

Број ноември 2015, четврток година LXXI Број 208 26 ноември 2015, четврток година LXXI www.slvesnik.com.mk contact@slvesnik.com.mk СОДРЖИНА Стр. 5750. Уредба за изменување и дополнување на Уредбата за воспоставувањето и начинот на користење

Detaylı

АХМЕТ ШЕРИФ. Област на истражување Историја на османско-турскиот период

АХМЕТ ШЕРИФ. Област на истражување Историја на османско-турскиот период АХМЕТ ШЕРИФ научен советник/редовен професор во Одделението за историјата на Македонија во време на осмалиско-турското владеење (до почетокот на XIX век) Област на истражување Историја на османско-турскиот

Detaylı

Aynı Tadı Paylaşmak: Türkiye ve Makedonya Ortak Geleneksel Yemek Kültürü Projesi (2009)

Aynı Tadı Paylaşmak: Türkiye ve Makedonya Ortak Geleneksel Yemek Kültürü Projesi (2009) Aynı Tadı Paylaşmak: Türkiye ve Makedonya Ortak Geleneksel Yemek Kültürü Projesi (2009) İnsanlığın ortak mirasının ve farklı kültürlerce paylaşılan değerlerin korunmasını ve geliştirilmesini, kültürler

Detaylı

БИЗНИС ИНФО КРИЗАТА НЕ ГО СТИВНА ИЗВОЗОТ НА РУДНИЦИТЕ ПРИРОДАТА ВО ЧИНИЈА СЕКОЈ ДЕН! БИЗНИС ИНФО СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА

БИЗНИС ИНФО КРИЗАТА НЕ ГО СТИВНА ИЗВОЗОТ НА РУДНИЦИТЕ ПРИРОДАТА ВО ЧИНИЈА СЕКОЈ ДЕН! БИЗНИС ИНФО СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА СТОПАНСКА СТОПАНСКА КОМОРА НА КОМОРА НА Osnovana 1922 ECONOMIC CHAMBER OF МАКЕДОНИЈА Founded 1922 bsi. ISO 9001 Quality Management FS 549642 goodini 192 2-2014 Ваш деловен соработник во светот на бизнисот

Detaylı

İÇİNDEKİLER СОДРЖИНА. Önsöz... 8 Предговор Kitapla Setiyle İlgili Açıklayıcı Bilgiler Корисни информации за комплетот книги...

İÇİNDEKİLER СОДРЖИНА. Önsöz... 8 Предговор Kitapla Setiyle İlgili Açıklayıcı Bilgiler Корисни информации за комплетот книги... İÇİNDEKİLER СОДРЖИНА Önsöz... 8 Предговор... 9 Kitapla Setiyle İlgili Açıklayıcı Bilgiler... 10 Корисни информации за комплетот книги... 11 Leksik Temalar ve Gramer Birimleri... 12 Лексички теми и граматички

Detaylı

Lilyana Stoykovska Elitsa Jupanoska PAZARLAMA DÖRDÜNCÜ SINIF İÇİN. Mesleki Eğitim İktisadi - Hukuki ve Ticari Eğitim

Lilyana Stoykovska Elitsa Jupanoska PAZARLAMA DÖRDÜNCÜ SINIF İÇİN. Mesleki Eğitim İktisadi - Hukuki ve Ticari Eğitim Lilyana Stoykovska Elitsa Jupanoska PAZARLAMA DÖRDÜNCÜ SINIF İÇİN Mesleki Eğitim İktisadi - Hukuki ve Ticari Eğitim Üsküp, 2011 Yazarlar: Lilyana Stoykovska Elitsa Jupanoska Değerlendiriciler: 1. Prof.

Detaylı

ÖNSÖZ On yedi yıl boyunca kısa masalların yanında hep lirik şiir çevirisi yaptım. Bir gün Makedonya PEN Merkezi nin başkanı Kata Kulavkova, DIVERSITY nin internet sayfası için Özcan Karabulut tan birkaç

Detaylı

Број мај 2013, понеделник година LXIX

Број мај 2013, понеделник година LXIX Број 77 27 мај 2013, понеделник година LXIX www.slvesnik.com.mk contact@slvesnik.com.mk СОДРЖИНА Стр. 1635. Уредба за минималните технички стандарди и услови во поглед на опремата (хардверот), функционалноста

Detaylı

ДВЕ ДЕЦА БЕСПЛАТНО ВО ХОТЕЛ

ДВЕ ДЕЦА БЕСПЛАТНО ВО ХОТЕЛ АНТАЛИЈА-ЧАРТЕР ЛЕТОВИ ПО НЕВЕРОЈАТНИ ЦЕНИ ДВЕ ДЕЦА БЕСПЛАТНО ВО ХОТЕЛ Цена по лице 09 јуни 16 јуни 23 јуни 30 јуни 7 јули 10 јули 14 јули BARBAROSS BEACH 4* Side AI 370 /F. 370 /F. /F. /F. /F. 406 /F.

Detaylı

İÇİNDEKİLER СОДРЖИНА. Boş Arsalar ve Çocuk Bahçeleri. Празните парцели и детските игралишта. Serçe ile Kırlangıç. Врапчето и ластовичката

İÇİNDEKİLER СОДРЖИНА. Boş Arsalar ve Çocuk Bahçeleri. Празните парцели и детските игралишта. Serçe ile Kırlangıç. Врапчето и ластовичката İÇİNDEKİLER СОДРЖИНА Boş Arsalar ve Çocuk Bahçeleri Празните парцели и детските игралишта Serçe ile Kırlangıç Врапчето и ластовичката Kelebek Koleksiyoncusu Колекционер на пеперутки Bilmeceli Şiir Песна

Detaylı

NAZAR EMLAK'TAN TURGUTREİS MERKEZ'DE DENİZE 0 VİLLA REF Muğla / Bodrum

NAZAR EMLAK'TAN TURGUTREİS MERKEZ'DE DENİZE 0 VİLLA REF Muğla / Bodrum NAZAR EMLAK'TAN TURGUTREİS MERKEZ'DE DENİZE 0 VİLLA REF- 1609 Muğla / Bodrum Продажа - Вилла 1,500,000 $ 385 m2 Muğla / Bodrum Кол-во комнат : 5 Кол-во гостиных : 2 Кол-во ванных комнат : 4 Тип объекта

Detaylı

БИЗНИС ИНФО. Алтернативни пазари МОСТ ПРЕКУ БОСФОР ЗА МАКЕДОНСКИТЕ КОМПАНИИ БИЗНИС ИНФО СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА СПЕЦИЈАЛНО ИЗДАНИЕ

БИЗНИС ИНФО. Алтернативни пазари МОСТ ПРЕКУ БОСФОР ЗА МАКЕДОНСКИТЕ КОМПАНИИ БИЗНИС ИНФО СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА СПЕЦИЈАЛНО ИЗДАНИЕ СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА bsi. ISO 9001 Quality Management FS 549642 Ваш деловен соработник во светот на бизнисот Број 131 www.mchamber.mk 11.04.2013 Алтернативни пазари МОСТ ПРЕКУ БОСФОР ЗА МАКЕДОНСКИТЕ

Detaylı

Bizim İlk Kütüphanemiz deki bu hikayenin ilk sayfalarına hoş geldiniz.

Bizim İlk Kütüphanemiz deki bu hikayenin ilk sayfalarına hoş geldiniz. Sultan Orhan 4 Bizim İlk Kütüphanemiz deki bu hikayenin ilk sayfalarına hoş geldiniz. Öğrencilerimizle veya çocuklarımızla birlikte resim kitaplarının okunması, ortaklaşa bilgi edinmek ve eğlenmek anlamına

Detaylı

Haydi İşe Gidelim. Aude Maryan. Brunel Mançek. Metin: Çizimler:

Haydi İşe Gidelim. Aude Maryan. Brunel Mançek. Metin: Çizimler: Haydi İşe Gidelim 10 Metin: Çizimler: Aude Maryan Brunel Mançek Bizim İlk Kütüphanemiz deki bu hikayenin ilk sayfalarına hoş geldiniz. Öğrencilerimizle veya çocuklarımızla birlikte resim kitaplarının okunması,

Detaylı

Ertan Kaybolmak İstiyor

Ertan Kaybolmak İstiyor Ertan Kaybolmak İstiyor 1 Bizim İlk Kütüphanemiz deki bu hikayenin ilk sayfalarına hoş geldiniz. Öğrencilerimizle veya çocuklarımızla birlikte resim kitaplarının okunması, ortaklaşa bilgi edinmek ve eğlenmek

Detaylı

Bizim İlk Kütüphanemiz deki bu hikayenin ilk sayfalarına hoş geldiniz.

Bizim İlk Kütüphanemiz deki bu hikayenin ilk sayfalarına hoş geldiniz. Buz 2 Bizim İlk Kütüphanemiz deki bu hikayenin ilk sayfalarına hoş geldiniz. Öğrencilerimizle veya çocuklarımızla birlikte resim kitaplarının okunması, ortaklaşa bilgi edinmek ve eğlenmek anlamına gelmektedir.

Detaylı

СОДРЖИНА. Osman Baymak ın Şiiri Поезијата на Осман Бајман Песна за жената Песна за жената Песна за жената 9...

СОДРЖИНА. Osman Baymak ın Şiiri Поезијата на Осман Бајман Песна за жената Песна за жената Песна за жената 9... СОДРЖИНА Osman Baymak ın Şiiri... 4 Поезијата на Осман Бајман... 6...kaçınılmaz bir yolculuğun tanağarımı arık......ова е светлото на еден неизбежен пат... Kadına Türkülerim 1... 10 Песна за жената 1...

Detaylı

Büyülü Koltuk. Gordana. Mişevska. Aleksandar Sotirovski. Çizimler: Metin:

Büyülü Koltuk. Gordana. Mişevska. Aleksandar Sotirovski. Çizimler: Metin: Büyülü Koltuk Metin: Gordana Mişevska Çizimler: Aleksandar Sotirovski 6 Bizim İlk Kütüphanemiz deki bu hikayenin ilk sayfalarına hoş geldiniz. Öğrencilerimizle veya çocuklarımızla birlikte resim kitaplarının

Detaylı

BULGARIAN CHAMBER OF COMMERCE AND INDUSTRY 9, Iskar Str., 1000 Sofia, tel: 02/987 26 31, fax: 02/987 32 09, e-mail: bcci@bcci.bg

BULGARIAN CHAMBER OF COMMERCE AND INDUSTRY 9, Iskar Str., 1000 Sofia, tel: 02/987 26 31, fax: 02/987 32 09, e-mail: bcci@bcci.bg BULGARIAN CHAMBER OF COMMERCE AND INDUSTRY 9, Iskar Str., 1000 Sofia, tel: 02/987 26 31, fax: 02/987 32 09, e-mail: bcci@bcci.bg LIST OF A BUSINESS MISSION ORGANIZED BY THE IZMIR CHAMBER OF COMMERCE To

Detaylı

ОСНОВЕН МАКЕДОНСКО-ТУРСКИ РЕЧНИК TEMEL MAKEDONCA-TÜRKÇE SÖZLÜK. Министерствп за култура на Република Македпнија

ОСНОВЕН МАКЕДОНСКО-ТУРСКИ РЕЧНИК TEMEL MAKEDONCA-TÜRKÇE SÖZLÜK. Министерствп за култура на Република Македпнија ОСНОВЕН МАКЕДОНСКО-ТУРСКИ РЕЧНИК TEMEL MAKEDONCA-TÜRKÇE SÖZLÜK Министерствп за култура на Република Македпнија Марија Лепнтиќ Mariya Leontik ОСНОВЕН МАКЕДОНСКО ТУРСКИ РЕЧНИК TEMEL MAKEDONCA TÜRKÇE SÖZLÜK

Detaylı

THR9 Ex - Safety Instructions. THR9 Ex - Безбедносни инструкции. THR9 Ex - Bezbednosna uputstva. THR9 Ex - Güvenlik Talimatları

THR9 Ex - Safety Instructions. THR9 Ex - Безбедносни инструкции. THR9 Ex - Bezbednosna uputstva. THR9 Ex - Güvenlik Talimatları THR9 Ex - Safety Instructions EN THR9 Ex - Безбедносни инструкции MK THR9 Ex - Bezbednosna uputstva SR THR9 Ex - Güvenlik Talimatları TR SI - PS470BMLAA0 0/203 EN MK SR TR 0/203 SI - PS470BMLAA0 THR9 Ex

Detaylı

YETERLi VE ADIL TEMSiL İLKESİNİN UYGULAMASI: VATANDAŞ ALGISI ПРИМЕНА НА НАЧЕЛОТО НА СООДВЕТНА И ПРАВИЧНА ЗАСТАПЕНОСТ: ПЕРЦЕПЦИЈА НА ГРАЃАНИТЕ

YETERLi VE ADIL TEMSiL İLKESİNİN UYGULAMASI: VATANDAŞ ALGISI ПРИМЕНА НА НАЧЕЛОТО НА СООДВЕТНА И ПРАВИЧНА ЗАСТАПЕНОСТ: ПЕРЦЕПЦИЈА НА ГРАЃАНИТЕ YETERLi VE ADIL TEMSiL İLKESİNİN UYGULAMASI: VATANDAŞ ALGISI ПРИМЕНА НА НАЧЕЛОТО НА СООДВЕТНА И ПРАВИЧНА ЗАСТАПЕНОСТ: ПЕРЦЕПЦИЈА НА ГРАЃАНИТЕ IMPLEMENTATION OF THE PRINCIPLE OF ADEQUATE AND EQUITABLE REPRESENTATION:

Detaylı

2

2 1 2 3 4 5 6 AVRUPA DĠLLERĠ ÖĞRETĠMĠ ORTAK ÇERÇEVE PROGRAMINA, KARġILAġTIRMALI DĠL BĠLGĠSĠNE VE KARġILAġTIRMALI KÜLTÜRE DĠKKAT EDĠLEREK HAZIRLANAN GEL TÜRKÇEYĠ VE MAKEDONCAYI SEVELĠM, GEL TÜRKÇEYĠ VE MAKEDONCAYI

Detaylı

МАКЕДОНСКА ПАСТРМКА И ВРЕТЕНАР ЗАШТИТА, РЕВИТАЛИЗАЦИЈА И РЕИНТРОДУКЦИЈА ВО ВОДИТЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

МАКЕДОНСКА ПАСТРМКА И ВРЕТЕНАР ЗАШТИТА, РЕВИТАЛИЗАЦИЈА И РЕИНТРОДУКЦИЈА ВО ВОДИТЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Проф. д-р Васил Костов Дипл. инг. Миодраг Пешиќ МАКЕДОНСКА ПАСТРМКА И ВРЕТЕНАР ЗАШТИТА, РЕВИТАЛИЗАЦИЈА И РЕИНТРОДУКЦИЈА ВО ВОДИТЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Скопје, 2015 ИЗДАВАЧ: Македонска Риболовна Федерација

Detaylı

NAZAR EMLAK'TAN TURGUTREİS MERKEZ'DE DENİZE 0 VİLLA REF- ŞT-0005 Muğla / Bodrum

NAZAR EMLAK'TAN TURGUTREİS MERKEZ'DE DENİZE 0 VİLLA REF- ŞT-0005 Muğla / Bodrum NAZAR EMLAK'TAN TURGUTREİS MERKEZ'DE DENİZE 0 VİLLA REF- ŞT-0005 Muğla / Bodrum Продажа - Вилла 3,500,000 TL 385 m2 Muğla / Bodrum Кол-во комнат : 5 Кол-во гостиных : 2 Кол-во ванных комнат : 4 Тип объекта

Detaylı

Bizim İlk Kütüphanemiz deki bu hikayenin ilk sayfalarına hoş geldiniz.

Bizim İlk Kütüphanemiz deki bu hikayenin ilk sayfalarına hoş geldiniz. Roni 9 Bizim İlk Kütüphanemiz deki bu hikayenin ilk sayfalarına hoş geldiniz. Öğrencilerimizle veya çocuklarımızla birlikte resim kitaplarının okunması, ortaklaşa bilgi edinmek ve eğlenmek anlamına gelmektedir.

Detaylı

ULUSLARARASI VİZYON ÜNİVERSİTESİ GOSTİVAR MAKEDONYA CUMHURİYETİ

ULUSLARARASI VİZYON ÜNİVERSİTESİ GOSTİVAR MAKEDONYA CUMHURİYETİ ULUSLARARASI VİZYON ÜNİVERSİTESİ GOSTİVAR MAKEDONYA CUMHURİYETİ MAKEDONYA CUMHURİYETİ ULUSLARARASI VİZYON ÜNİVERSİTESİ GOSTİVAR 2015-2019 Yılları İçin Akredite Olan Programlar TANITIM KİTAPÇIĞI GOSTİVAR,

Detaylı

Entegre Edilmiş Elektronik Yoklama Bilgi Sistemi

Entegre Edilmiş Elektronik Yoklama Bilgi Sistemi Entegre Edilmiş Elektronik Yoklama Bilgi Sistemi Okullarda Program Yükleme, Elektronik Yoklama, Uygulama ve Yönetici Kılavuzu 1 İÇERİK Sistem Uygulama Komutları Yönetici Sunucusu Hakkında Yönetici Sunucu

Detaylı

ТУРЦИЗМИТЕ КАКО ЈАЗИЧНА И КУЛТУРНА НИШКА ПРИ ПРЕВОД НА ЛИТЕРАТУРНИ ТЕКСТОВИ ОД ТУРСКИ НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК

ТУРЦИЗМИТЕ КАКО ЈАЗИЧНА И КУЛТУРНА НИШКА ПРИ ПРЕВОД НА ЛИТЕРАТУРНИ ТЕКСТОВИ ОД ТУРСКИ НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ТУРЦИЗМИТЕ КАКО ЈАЗИЧНА И КУЛТУРНА НИШКА ПРИ ПРЕВОД НА ЛИТЕРАТУРНИ ТЕКСТОВИ ОД ТУРСКИ НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК доц. д-р Марија Леонтиќ Апстракт: Многу преведувачи при превод на литературни текстови од странски

Detaylı

Bulgaristan Vizesi Gerekli Evraklar

Bulgaristan Vizesi Gerekli Evraklar Bulgaristan Vizesi Gerekli Evraklar 1. Gerekli Evrak Listesi 2. Dilekçe Örneği 3. Vize Başvuru Formu 1-) BULGARİSTAN VİZESİ İÇİN GEREKLİ EVRAK LİSTESİ Ticari vize 1 adet tam doldurulmuş ve imzalanmış vize

Detaylı

TEKERLEKLİ SANDAYLELİ KIZ

TEKERLEKLİ SANDAYLELİ KIZ Tekerlekli Sandayleli Kız 5 TEKERLEKLİ SANDAYLELİ KIZ Metin: Kismete Hyseni Çizimler: Sara Bak Bizim İlk Kütüphanemiz deki bu hikayenin ilk sayfalarına hoş geldiniz. Öğrencilerimizle veya çocuklarımızla

Detaylı

ABOUT US HAKKIMIZDA. О компании. Kalitemiz.. Our Quality.. Наше Качество.. - Misyonumuz: Vizyonumuz: Strateji

ABOUT US HAKKIMIZDA. О компании. Kalitemiz.. Our Quality.. Наше Качество..  - Misyonumuz: Vizyonumuz: Strateji Metal Ceilings ABOUT US Since 1985... Superior quality on production of metal ceilings 1985 den günümüze HAKKIMIZDA ASTAV, kurulduğu günden itibaren aynı heyecan, başarma arzusu, üstün kalite anlayışı

Detaylı

СТАНДАРДНОЈАЗИЧНАТА НОРМА НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И ТРАНСКРИПЦИЈАТА НА ТУРСКИТЕ ЛИЧНИ ИМИЊА

СТАНДАРДНОЈАЗИЧНАТА НОРМА НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И ТРАНСКРИПЦИЈАТА НА ТУРСКИТЕ ЛИЧНИ ИМИЊА СТАНДАРДНОЈАЗИЧНАТА НОРМА НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И ТРАНСКРИПЦИЈАТА НА ТУРСКИТЕ ЛИЧНИ ИМИЊА доц. д-р Марија Леонтиќ Апстракт: Според стандарднојазичната норма на македонскиот јазик странските лични имиња

Detaylı

Sayın Adam Smith Smith's Plastics 8 Crossfield Road Selly Oak Birmingham West Midlands B29 1WQ

Sayın Adam Smith Smith's Plastics 8 Crossfield Road Selly Oak Birmingham West Midlands B29 1WQ - Adres Mr. J. Rhodes Rhodes & Rhodes Corp. 212 Silverback Drive California Springs CA 92926 Amerikan adres formatı: sokak numarası+sokak ismi ilçe ismi+il kısaltması+posta kodu Mr. Adam Smith Smith's

Detaylı

Benek ve Gözlükleri. Metin: İvona Brejinova Çizimler: Mentor Lapaştista

Benek ve Gözlükleri. Metin: İvona Brejinova Çizimler: Mentor Lapaştista Benek ve Gözlükleri 8 Metin: İvona Brejinova Çizimler: Mentor Lapaştista Bizim İlk Kütüphanemiz deki bu hikayenin ilk sayfalarına hoş geldiniz. Öğrencilerimizle veya çocuklarımızla birlikte resim kitaplarının

Detaylı

Инфо билтен издание бр. 14/2011. Страна 1 од 32

Инфо билтен издание бр. 14/2011. Страна 1 од 32 Инфо билтен издание бр. 14/2011 Страна 1 од 32 Страна 2 од 32 Содржина 1 ЗАСАДИ ЈА СВОЈАТА ИДНИНА!... 3 2 РУРАЛНИ СРЕДИНИ И ПОВИК ЗА СКЛУЧУВАЊЕ НА ДОГОВОР СО ФЗОМ ВО РУРАЛНИТЕ ПОДРАЧЈА СО ЗДРАВСТВЕНИ УСТАНОВИ...

Detaylı

Makedonya'da Tanınmış Yapılar, Yerler, Ürünler ve Etkinlikler. Rehberi

Makedonya'da Tanınmış Yapılar, Yerler, Ürünler ve Etkinlikler. Rehberi Makedonya'da Tanınmış Yapılar, Yerler, Ürünler ve Etkinlikler Rehberi 2016 Metin düzenleme: Dr. Nako Taşkov, Dr. Nikola Dimitrov, Dr. Deyan Metodieski Değerlendirenler: Dr. Tanya Angelkova Petkova, Dr.

Detaylı

ПОМОШНИОТ ГЛАГОЛ сум ВО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И ПОМОШНИОТ ГЛАГОЛ i- ВО ТУРСКИОТ ЈАЗИК

ПОМОШНИОТ ГЛАГОЛ сум ВО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И ПОМОШНИОТ ГЛАГОЛ i- ВО ТУРСКИОТ ЈАЗИК оригинален научен труд УДК 811. 163.3 367.625.5 811.512.161 367.625.5 ПОМОШНИОТ ГЛАГОЛ сум ВО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И ПОМОШНИОТ ГЛАГОЛ i- ВО ТУРСКИОТ ЈАЗИК Марија Леонтиќ Филолошки факултет, Универзитетот

Detaylı

Polat a Kardeş Geliyor

Polat a Kardeş Geliyor Polat a Kardeş Geliyor 7 Metin: Magdalena Polontsa Kovaç Çizimler: Klara Thumova Bizim İlk Kütüphanemiz deki bu hikayenin ilk sayfalarına hoş geldiniz. Öğrencilerimizle veya çocuklarımızla birlikte resim

Detaylı

Клучни зборови: Нусрет Дишо, детска литература, расказ, Црниот Исмет, животни.

Клучни зборови: Нусрет Дишо, детска литература, расказ, Црниот Исмет, животни. ПРОЗНОТO ТВОРЕШТВО НА НУСРЕТ ДИШО УЛКУ Проф. д-р. Махмут Челик Апстракт Турската литература во Република Македонија во својот развој до денес бележи три свои основни периоди: 1. Турска литература во Македонија

Detaylı

ПОЗДРАВИ. Здраво MERHABA мер(х)аба. Добро утро! GÜNAYDIN! гјунајд`н. Добар ден! İYİ GÜNLER! ији ѓунлер! Добро вечер! İYİ AKŞAMLAR! ији акшамлар!

ПОЗДРАВИ. Здраво MERHABA мер(х)аба. Добро утро! GÜNAYDIN! гјунајд`н. Добар ден! İYİ GÜNLER! ији ѓунлер! Добро вечер! İYİ AKŞAMLAR! ији акшамлар! ПОЗДРАВИ Здраво MERHABA мер(х)аба Добро утро! GÜNAYDIN! гјунајд`н Добар ден! İYİ GÜNLER! ији ѓунлер! Добро вечер! İYİ AKŞAMLAR! ији акшамлар! Што правиш? NASILSINIZ? нас лс н з? Добар сум, благодарам İYİYİM

Detaylı

EMPA'DAN KONFORLU YAŞAMA İLE ADIMI BAHÇELİ EVLER İLE ATIN Çanakkale / Merkez

EMPA'DAN KONFORLU YAŞAMA İLE ADIMI BAHÇELİ EVLER İLE ATIN Çanakkale / Merkez EMPA'DAN KONFORLU YAŞAMA İLE ADIMI BAHÇELİ EVLER İLE ATIN Çanakkale / Merkez Продажа - квартира 250,000 TL 150 m2 Çanakkale / Merkez Кол-во комнат : 3 Mehmet BOZKURT Кол-во гостиных : 1 Telefon 286-214

Detaylı

BEYLİKDÜZÜ SAKLIHAN KONAKLARINDA SATILIK LÜKS DAİRELER Istanbul / Beylikdüzü

BEYLİKDÜZÜ SAKLIHAN KONAKLARINDA SATILIK LÜKS DAİRELER Istanbul / Beylikdüzü BEYLİKDÜZÜ SAKLIHAN KONAKLARINDA SATILIK LÜKS DAİRELER Istanbul / Beylikdüzü Продажа - квартира 910,000 TL 302 m2 Istanbul / Beylikdüzü Кол-во комнат : 5 KADİR ÖZEL Кол-во гостиных : 2 Telefon 212-875

Detaylı

Eleventh International Scientific Conference KNOWLEDGE IN PRACTICE December, 2016 Bansko, Bulgaria

Eleventh International Scientific Conference KNOWLEDGE IN PRACTICE December, 2016 Bansko, Bulgaria 1 2 INTERNATIONAL JOURNAL SCIENTIFIC PAPERS VOL 15.1 16-18 December, 2016 Bansko, BULGARIA 3 4 INSTITUTE OF KNOWLEDGE MANAGEMENT SKOPJE, MACEDONIA KNOWLEDGE International Journal Scientific papers Vol.

Detaylı

MAKEDONYA'DA OSMANLI'NIN KÜLTÜREL ETKİLERİ ОСМАНЛИСКИТЕ КУЛТУРНИ БЕЛЕЗИ ВО GJURMËT KULTURORE OSMANE NË

MAKEDONYA'DA OSMANLI'NIN KÜLTÜREL ETKİLERİ ОСМАНЛИСКИТЕ КУЛТУРНИ БЕЛЕЗИ ВО GJURMËT KULTURORE OSMANE NË MAKEDONYA'DA OSMANLI'NIN KÜLTÜREL ETKİLERİ ОСМАНЛИСКИТЕ КУЛТУРНИ БЕЛЕЗИ ВО GJURMËT KULTURORE OSMANE NË МАКЕДОНИЈА2 MAQEDONI Makedonya'da osmanlı'nın kültürel etkileri Османлиските културни Белези во македонија

Detaylı

Winplasf. PVC PENCERE VE KAPI SiSTEMLERi Ш <

Winplasf. PVC PENCERE VE KAPI SiSTEMLERi Ш < Winplasf PVC PENCERE VE KAPI SiSTEMLERi Ш < I f f WiflPlasf P encere profilleri, uzun siiren cahsmalar sonucunda, Tiirkiye mimarisine uygun ve uyumlu olacak sekilde Turk ve Avusturya'li muhcndislerin ortak

Detaylı

Başvuru: Türkçe - Bulgarca. Съществителни имена. работа на непълно работно време. изпитателен срок

Başvuru: Türkçe - Bulgarca. Съществителни имена. работа на непълно работно време. изпитателен срок Başvuru: Türkçe - Bulgarca Adlar/İsimler Çalışma saatleri kısmi zamanlı çalışma tam zamanlı çalışma kısmi zamanlı çalışma deneme süresi fazla mesai vardiyalı iş çalışma saatleri Referanslar deneme çalışması

Detaylı

Bewerbung: български - турски. работа на непълно работно време

Bewerbung: български - турски. работа на непълно работно време Bewerbung: български - турски Съществителни имена Работно време непълно работно време пълно работно време работа на непълно работно време изпитателен срок наднормен час работа на смени работно време Препоръки

Detaylı

KARBÜR KESİCİ TAKIMLARI

KARBÜR KESİCİ TAKIMLARI KARBÜR KESİCİ TAKIMARI r r1 D AKKIMIZDA D1 S Firmamız, 9 yılında dik freze ve el freze bıçaklarının üretimi ve bilemelerini yapmak amacıyla İzmir de kurulmuştur. Kurulduğu günden bu yana profesyonelliği

Detaylı

ГРАМАТИЧКА СТРУКТУРА НА РЕЧЕНИЦАТА ВО МАКЕДОНСКИОТ И ВО ТУРСКИОТ ЈАЗИК. Марија Леонтиќ Универзитет Гоце Делчев,Филолошки факултет, Штип, Македонија

ГРАМАТИЧКА СТРУКТУРА НА РЕЧЕНИЦАТА ВО МАКЕДОНСКИОТ И ВО ТУРСКИОТ ЈАЗИК. Марија Леонтиќ Универзитет Гоце Делчев,Филолошки факултет, Штип, Македонија оригинален научен труд УДК: 811.163.3ʼ367.332.6/.7:811.512.161ʼ367.332.6/.7 УДК: 811.512.161ʼ367.332.6/.7:811.163.3ʼ367.332.6/.7 ГРАМАТИЧКА СТРУКТУРА НА РЕЧЕНИЦАТА ВО МАКЕДОНСКИОТ И ВО ТУРСКИОТ ЈАЗИК Марија

Detaylı

DİA KESİCİ TAKIMLARI

DİA KESİCİ TAKIMLARI İA KEİCİ TAKIMARI r r1 HAKKIMIZA 1 Firmamız, 199 yılına ik freze ve el freze bıçaklarının üretimi ve bilemelerini yapmak amacıyla İzmir e kurulmuştur. Kuruluğu günen bu yana profesyonelliği ve çalışma

Detaylı

M O N O G R A F İ S İ

M O N O G R A F İ S İ MAKEDONYA İŞTİP GOTSE DELÇEV ÜNİVERSİTESİ FİLOLOJİ FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ M O N O G R A F İ S İ HAZIRLAYANLAR Prof. Dr. Mahmut ÇELİK - Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜREL İŞTİP- 2016 Makedonya İştip

Detaylı

ИСПАРИТЕЛЬ EVAPORATÖR EVAPORATOR VERDAMPFER. Expert of Industrial Cooling

ИСПАРИТЕЛЬ EVAPORATÖR EVAPORATOR VERDAMPFER. Expert of Industrial Cooling TR EN DE RU Since 98 Expert of Industrial Cooling EVAPORATÖR EVAPORATOR VERDAMPFER ИСПАРИТЕЛЬ ÜRÜN KATALOĞU / PRODUCT CATALOG PRODUKT KATALOG / КАТАЛОГ ТОВАРОВ Tekno-Sav SAVAŞLAR TESİSAT TAAHHÜT ve TİC.LTD.ŞTİ.

Detaylı

Psikolojik Danismanlik ve Rehberlik. Psikolojik Danışmanlığın Temelleri. Enderun Kitabevi, İstanbul Дополнителна Литература

Psikolojik Danismanlik ve Rehberlik. Psikolojik Danışmanlığın Temelleri. Enderun Kitabevi, İstanbul Дополнителна Литература Основна и дополнителна литература по предметите на студиската програма на Факултетот за општествени науки, Психолошко советување и усмерување, Меѓународен Визион Универзитет на прв циклус студии Наслов

Detaylı

Turistik vize (Туристическая виза)

Turistik vize (Туристическая виза) Turistik vize (Туристическая виза) 1. Otel rezervasyonu (Бронирование отеля) 2. Gidiş-dönüş uçak rezervasyonu (Бронирование Авиабилеты в оба конлца) 3. Banka mektubu (Справка с банка) 4. Pasaport fotokopisi

Detaylı

ATATÜRK, TÜRK DİLİ VE YAZI İNKILÂBI ATATURK, TURKISH LANGUAGE AND THE ALPHABETIK REVOLUTION

ATATÜRK, TÜRK DİLİ VE YAZI İNKILÂBI ATATURK, TURKISH LANGUAGE AND THE ALPHABETIK REVOLUTION ATATÜRK, TÜRK DİLİ VE YAZI İNKILÂBI Mariya Leontiç 1 ATATURK, TURKISH LANGUAGE AND THE ALPHABETIK REVOLUTION Abstract: There are very few leaders in this world which have won a lot of victories on the

Detaylı

ЛИЧНИТЕ ЗАМЕНКИ ВО МАКЕДОНСКИОТ И ВО ТУРСКИОТ ЈАЗИК. Клучни зборови: лични заменки, падеж, македонски, турски. 1. Вовед

ЛИЧНИТЕ ЗАМЕНКИ ВО МАКЕДОНСКИОТ И ВО ТУРСКИОТ ЈАЗИК. Клучни зборови: лични заменки, падеж, македонски, турски. 1. Вовед Марија ЛЕОНТИЌ ЛИЧНИТЕ ЗАМЕНКИ ВО МАКЕДОНСКИОТ И ВО ТУРСКИОТ ЈАЗИК Апстракт: Македонскиот и турскиот јазик имаат специфични, но исто така и заеднички или слични граматички карактеристики. Во македонскиот

Detaylı

PROTOCOL ON INTERNATIONAL EDUCATIONAL COOPERATION. between. YILDIZ TECHNICAL UNIVERSITY Istanbul, Republic of Turkey. and

PROTOCOL ON INTERNATIONAL EDUCATIONAL COOPERATION. between. YILDIZ TECHNICAL UNIVERSITY Istanbul, Republic of Turkey. and ı5u YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İstanbul, Türkiye Cumhuriyeti ve UNIVERSITY OF BANJA LUKA Banja Luka, Bosna-Hersek ARASINDA İMZALANAN ULUSLARARASI EĞİTİMSEL İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ Türkiye ve Bosna-Hersek arasında

Detaylı

T.C. Ziraat Bankası hizmet vermeye başladı

T.C. Ziraat Bankası hizmet vermeye başladı ОЩЕ ЕДНА ПЕРЛА В КОРОНАТА НА ЯЗОВИР КЪРДЖАЛИ M A R S Бутиков хотел Язовир Кърджали ви очаква - промоционални цени - изискана и уютна обстановка 0893524930, 0885645230, 0878780330 55 Гр. Кърджали, кв. Възрожденци,

Detaylı

STADYUM KOLTUKLARI STADIUM SEATS "S 2i. Щ ё. о» < F ю TUV. DIN EN ISO 8001:2000 Zertlflkat S874. <ф> 1

STADYUM KOLTUKLARI STADIUM SEATS S 2i. Щ ё. о» < F ю TUV. DIN EN ISO 8001:2000 Zertlflkat S874. <ф> 1 STADYUM KOLTUKLARI STADIUM SEATS "S 2i Щ ё TUV о» < F ю 5 a. DIN EN ISO 8001:2000 Zertlflkat 15 100 5S874 1 REFERANSLARIMIZDAN BAZILARI SOME OF OUR REFERENCES Haskova ehir Stadyumu / BULGARISTAN Lenkeren

Detaylı

SON ŞİİRLERİ ПОСЛЕДНИ ПЕСНИ

SON ŞİİRLERİ ПОСЛЕДНИ ПЕСНИ NAZIM HİKMET НАЗИМ ХИКМЕТ SON ŞİİRLERİ ПОСЛЕДНИ ПЕСНИ Ön söz, şairin hayatı ve şiiri: Mariya Leontiç Предговор, животот и поезијата на поетот: Марија Леонтиќ Türkçeden Makedoncaya Çeviri: Neyat Seşman,

Detaylı

ЗАШТИТА ТРИ СПОМЕНИКА ТУРСКОГ ДОБА У БУГАРСКОJ

ЗАШТИТА ТРИ СПОМЕНИКА ТУРСКОГ ДОБА У БУГАРСКОJ Александар АТАНАСОВ АНТОНОВ УНИВЕРЗИТЕТ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ, СОФИЈА ЗАШТИТА ТРИ СПОМЕНИКА ТУРСКОГ ДОБА У БУГАРСКОJ Резиме Градска цивилизациjа на Балкану после ХV века сачињавала је у Османском царству целину

Detaylı

Hertz Spindle Engine World. Hertz Spindle Motor Dünyası

Hertz Spindle Engine World. Hertz Spindle Motor Dünyası Hertz Spindle Engine World The Hertz Spindle Engines that we produce by blending the knowledge and experience we have gained over the years will earn you confidence, quality and speed. We increased our

Detaylı

LÜLEBURGAZ EVRENSEKİZ SATILIK MÜSTAKİL EV Kırklareli / Lüleburgaz

LÜLEBURGAZ EVRENSEKİZ SATILIK MÜSTAKİL EV Kırklareli / Lüleburgaz LÜLEBURGAZ EVRENSEKİZ SATILIK MÜSTAKİL EV Kırklareli / Lüleburgaz Продажа - Дом на одну семью 265,000 TL 240 m2 Kırklareli / Lüleburgaz Кол-во комнат : 6 Кол-во гостиных : 2 Кол-во ванных комнат : 2 Тип

Detaylı

YENİLİK VE GİRİŞİMCİLİK. I. II. ve III. SINIF LİSE EĞİTİMİ İÇİN PROJE ETKİNLİKLERİ

YENİLİK VE GİRİŞİMCİLİK. I. II. ve III. SINIF LİSE EĞİTİMİ İÇİN PROJE ETKİNLİKLERİ Zoran Zlatkovski Mr. Slavitsa Kovaçevska Velkova YENİLİK VE GİRİŞİMCİLİK I. II. ve III. SINIF LİSE EĞİTİMİ İÇİN PROJE ETKİNLİKLERİ 2014 yılı I. Sınıf Lise Eğitimi için Yenilik ve Girişimcilik Yazarlar:

Detaylı

MAKEDONYA TÜRK ATASÖZLERİ VE MAKEDON ATASÖZLERİ ARASINDAKİ ORTAKLIKLAR Selçuk Kürşad Koca * Özet

MAKEDONYA TÜRK ATASÖZLERİ VE MAKEDON ATASÖZLERİ ARASINDAKİ ORTAKLIKLAR Selçuk Kürşad Koca * Özet TÜRÜK Uluslararası Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi 2017, Yıl:5, Sayı:9 Geliş Tarihi: 11.02.2017 Kabul Tarihi: 22.02.2017 Sayfa:293-308 ISSN: 2147-8872 MAKEDONYA TÜRK ATASÖZLERİ VE MAKEDON

Detaylı

Özet. Konu: Atatürk ün Çocuk Sevgisi

Özet. Konu: Atatürk ün Çocuk Sevgisi Doç.Dr. Mahmut Çelik Özet Konu: Atatürk ün Çocuk Sevgisi Atatürk'ün çocuklara karşı beslemiş olduğu sevgiyi ne yazık ki keşfedilmedi. Atatürk törenlerde, yorgun, heyecansız, düşüncelerle dolu, çocukluğunu

Detaylı

spa et équipements de spa оборудование для спа

spa et équipements de spa оборудование для спа spa et équipements de spa оборудование для спа 2015 прайс лист-tarif 308 spa et équipements de spa Blower Blower MBL14 MBL14 Performans Tablosu/Performance Table Çıkış Basıncı/ Outlet Prerssure (mbar)

Detaylı

Kırcaali Haber. 22 Şubat 2010 (Pazartesi) Kırcaali Belediyesinin

Kırcaali Haber. 22 Şubat 2010 (Pazartesi) Kırcaali Belediyesinin Gazetemize Sahip Çıkalım! Abone Olalım! Tüm postanelerde abone olabilirsiniz. Katalog Numarası 2454 Daha ayrıntılı bilgi için: GSM: 087 870 19 67 Kırcaali Haber BULGARİSTAN TÜRKLERİNİN SESİ Yıl:IV Sayı:4

Detaylı

Sektörün TREND I. Steel & Security Doors. www.trendcelikkapi.com 1

Sektörün TREND I. Steel & Security Doors. www.trendcelikkapi.com 1 2015 Sektörün TREND I Steel & Security Doors www.trendcelikkapi.com 1 HAKKIMIZDA ; Atakan Damper Çelik Kapı Orman Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, sektördeki 40 yıllık tecrübesini 2005 yılında

Detaylı

Бизнес Электронная почта

Бизнес Электронная почта - Введение Английский Турецкий Dear Mr. President, Sayın Başkan, Очень официально, имени получателя предшествует специальное обращение Dear Sir, Sayın yetkili, Официально, получатель - мужчина, имя неизвестно

Detaylı

PROFİL KATALOĞU STANDART SERİLER

PROFİL KATALOĞU STANDART SERİLER PROFİL KATALOĞU STANDART SERİLER 32 Misyonumuz ISO 9001 : 2008 kalite yönetim standartlarını rehber kabul ederek üretimden sevkiyata kadar tüm birimlerimizde kalite kontrolünü titizlikle denetleyerek

Detaylı

NAZAR EMLAK'TAN TURGUTREİS'TE MUHTEŞEM VİLA REF Muğla / Bodrum

NAZAR EMLAK'TAN TURGUTREİS'TE MUHTEŞEM VİLA REF Muğla / Bodrum NAZAR EMLAK'TAN TURGUTREİS'TE MUHTEŞEM VİLA REF-1257-1 Muğla / Bodrum Продажа - Вилла 1,100,000 340 m2 Muğla / Bodrum Кол-во комнат : 5 Ayhan KÖYLÜ Кол-во гостиных : 1 Telefon +90 252-382 91 19 Кол-во

Detaylı

EĞİTİMDE ETNİKLERARASI ENTEGRASYONU GELİŞTİREN OKUL

EĞİTİMDE ETNİKLERARASI ENTEGRASYONU GELİŞTİREN OKUL macedonian civic education center MACEDONIAN CIVIC EDUCATION CENTER Eğitimde Etniklerarası Entegrasyon Projesi EĞİTİMDE ETNİKLERARASI ENTEGRASYONU GELİŞTİREN OKUL Üsküp, 2013 EĞİTİMDE ETNİKLERARASI ENTEGRASYONU

Detaylı

Pomak Dili, Kültürü, Tarihi, Haber ve Yorum Gazetesi Aylık Gazete Kasım 2014 Sayı: 8 5.00 TL KARACAOVALI AZİZE SVETA ZLATA NIN HİKÂYESİ

Pomak Dili, Kültürü, Tarihi, Haber ve Yorum Gazetesi Aylık Gazete Kasım 2014 Sayı: 8 5.00 TL KARACAOVALI AZİZE SVETA ZLATA NIN HİKÂYESİ Pomak Dili, Kültürü, Tarihi, Haber ve Yorum Gazetesi Aylık Gazete Kasım 2014 Sayı: 8 5.00 TL POMAKÇAYA BÜYÜK İLGİ Добре дошил Помаци! Торбешите во Македонија опасност или жртва на асимилации Šerif Ajradinoski

Detaylı

Building Services Products

Building Services Products RU Спринклер с расширенной областью орошения, быстрого реагирования, [утопленный] горизонтальный настенный Genişletilmiş kaplama alanlı hızlı tepkili, [gömme] yatay duvar tipi Tyco 1.033 RU Спринклер с

Detaylı

Doğanın motiflerini yaşam alanlarınıza yansıttık... We have reflected the motifs of the nature into life...

Doğanın motiflerini yaşam alanlarınıza yansıttık... We have reflected the motifs of the nature into life... Doğanın motiflerini yaşam alanlarınıza yansıttık... We have reflected the motifs of the nature into life... www.rogiahsap.com www.rogiahsap.com 1 hakkımızda about us о нас ROGİ AHŞAP 1994 yılında kurulmuştur.

Detaylı

KONUTLARDAKİ ENERJİ VERİMLİĞİ

KONUTLARDAKİ ENERJİ VERİMLİĞİ KONUTLARDAKİ ENERJİ VERİMLİĞİ Başas. Dr. Stanimir Stamenov Sofya Teknik Üniversitesi Plovdiv Kampüsü Binaların Enerji Sınıfları Enerji verimliliğinin birçok boyutları vardır ve bunun farklı durumlarda

Detaylı

Цель и содержание заданий. Усвоение новой лексики. Правильные составления предложений. Отработать технику чтения. Привить навыки устной речи

Цель и содержание заданий. Усвоение новой лексики. Правильные составления предложений. Отработать технику чтения. Привить навыки устной речи График изучения материалов для подготовки к занятиям Темы занятий (практические, СРСП) Задание на СРС Цель и содержание заданий Рекомендова нная литература Форма контроля Сроки сдачи Мак с. бал л в % 1

Detaylı

EMPA'DAN ÇANAKKALE'NİN FARK YARATAN PROJESİ, GALAKSİ KENT Çanakkale / Merkez

EMPA'DAN ÇANAKKALE'NİN FARK YARATAN PROJESİ, GALAKSİ KENT Çanakkale / Merkez EMPA'DAN ÇANAKKALE'NİN FARK YARATAN PROJESİ, GALAKSİ KENT Çanakkale / Merkez Продажа - квартира 234,000 TL 157 m2 Çanakkale / Merkez Кол-во комнат : 3 Mehmet BOZKURT Кол-во гостиных : 1 Telefon +90 286-214

Detaylı

YABANCI DİL BİLGİSİ SEVİYE TESPİT SINAVI (YDS) (İlkbahar Dönemi) BULGARCA 6 NİSAN 2014

YABANCI DİL BİLGİSİ SEVİYE TESPİT SINAVI (YDS) (İlkbahar Dönemi) BULGARCA 6 NİSAN 2014 T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi YABANCI DİL BİLGİSİ SEVİYE TESPİT SINAVI (YDS) (İlkbahar Dönemi) BULGARCA 6 NİSAN 2014 Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının

Detaylı

Slavyanka Dimova Vera Angelovska Marina Vasik Stefanovska. Dokuz yıllık ilköğretim VI. sınıflara MÜZİK EĞİTİMİ

Slavyanka Dimova Vera Angelovska Marina Vasik Stefanovska. Dokuz yıllık ilköğretim VI. sınıflara MÜZİK EĞİTİMİ Slavyanka Dimova Vera Angelovska Marina Vasik Stefanovska Dokuz yıllık ilköğretim VI. sınıflara MÜZİK EĞİTİMİ Müellifler: Slavyanka Dimova Vera Angelovska Marina Vasik-Stefanovska Sorumlu yazarlar: Slavyanka

Detaylı

Продажба на апартаменти, гаражи и търговски обекти KIRCAALİ HABER

Продажба на апартаменти, гаражи и търговски обекти KIRCAALİ HABER К-КЪРДЖЪ ЕООД Продажба на апартаменти, гаражи и търговски обекти Кърджали, ул. Ст.Стамболов 7, www.kirciinsaat.com KIRCAALİ HABER ISSN 1313-6925 07 Ekim 2015 Yıl: IX Haftalık Siyasi ve Aktüel Gazete Sayı:

Detaylı

Kırcaali Haber. aradıklarını söyledi. Başkan: Dıjdino Pepelişte yol bölümünün. iyileştirilmesini yaparken, gelecekte oraya

Kırcaali Haber. aradıklarını söyledi. Başkan: Dıjdino Pepelişte yol bölümünün. iyileştirilmesini yaparken, gelecekte oraya DEMOKRASİ KOŞULLARINDA EĞİTİMİMİZ Üzerinde duracağım konu içeriği ile çok miktarda ciddi ve hayati önem taşıyan problemler kapsamaktadır. Böyle bir yazıda onları ayrıntılarıyla işlemek imkansız olduğundan,

Detaylı

EMPA'DAN SİZLER İÇİN KONFORLU YAŞAM SUNAN, GALAKSİ KENT Çanakkale / Merkez

EMPA'DAN SİZLER İÇİN KONFORLU YAŞAM SUNAN, GALAKSİ KENT Çanakkale / Merkez İlan Nof-27992-262 EMPA'DAN SİZLER İÇİN KONFORLU YAŞAM SUNAN, GALAKSİ KENT Çanakkale / Merkez Продажа - квартира 98,000 TL 70 m2 Çanakkale / Merkez Кол-во комнат Mehmet BOZKURT Кол-во гостиных Telefon

Detaylı

MAKEDONYA SİYASETİNİ ANLAMA KILAVUZU

MAKEDONYA SİYASETİNİ ANLAMA KILAVUZU RAPOR MAKEDONYA SİYASETİNİ ANLAMA KILAVUZU NEDİM EMİN MAKEDONYA SİYASETİNİ ANLAMA KILAVUZU COPYRIGHT 2014 Bu yayının tüm hakları SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı na aittir. SETA nın

Detaylı

Продажба на апартаменти, гаражи и търговски обекти KIRCAALİ HABER

Продажба на апартаменти, гаражи и търговски обекти KIRCAALİ HABER К-КЪРДЖЪ ЕООД Продажба на апартаменти, гаражи и търговски обекти Кърджали, ул. Ст.Стамболов 7, www.kirciinsaat.com KIRCAALİ HABER ISSN 1313-6925 08 Temmuz 2015 Yıl: IX Haftalık Siyasi ve Aktüel Gazete

Detaylı

NAZAR EMLAK'TAN BODRUM'DA DENİZE 0 MALİKANE REF-1258 Muğla / Bodrum

NAZAR EMLAK'TAN BODRUM'DA DENİZE 0 MALİKANE REF-1258 Muğla / Bodrum NAZAR EMLAK'TAN BODRUM'DA DENİZE 0 MALİKANE REF-1258 Muğla / Bodrum Продажа - Поместье 14,000,000 750 m2 Muğla / Bodrum Кол-во комнат : 6 Ayhan KÖYLÜ Кол-во гостиных : 1 Telefon +90 252-382 91 19 Кол-во

Detaylı

мощность (kva) 3 Количество фаз,50 Hz, PF 0.8 Мощность Standby Мощность Prime Standby Ампер kw kva kw kva 400/

мощность (kva) 3 Количество фаз,50 Hz, PF 0.8 Мощность Standby Мощность Prime Standby Ампер kw kva kw kva 400/ Общие Характеристики Название Модели AGM 60 Частота (Гц) 50 вид используемого топлива Natural Gas бренд и модель двигателя GM NG PSI GM 5.7L генератор переменного тока марки и модели ECP 32-2M/4 B Модель

Detaylı

alınmıştır. Kırcaali Haber Belediye olarak bilindiğimiz gerçeğini de saklamadım. Tabii ki, bunu sadece Sayın Büyükelçiyi bilgilendirme

alınmıştır. Kırcaali Haber Belediye olarak bilindiğimiz gerçeğini de saklamadım. Tabii ki, bunu sadece Sayın Büyükelçiyi bilgilendirme gazetesine Her ayın 15 ine kadar tüm Postanelerde Abone Olabilirsiniz! ABONE KATALOG NUMARASI: 2454 Lozan antlaşmasının Bulgaristan Türkleri için geçerliliği Bulgaristan ın Osmanlı Devleti nden ayrılıp,

Detaylı

НAСТAВНИ ПРОГРAМИ ЗA IV ОDDEЛEНИE ВО DEВEТГОDИШНО ОСНОВНО ОBРAЗОВAНИE

НAСТAВНИ ПРОГРAМИ ЗA IV ОDDEЛEНИE ВО DEВEТГОDИШНО ОСНОВНО ОBРAЗОВAНИE Programa za IV oddelenie - 1_Layout 1 21.10.2009 16:02 Page 1 НAСТAВНИ ПРОГРAМИ ЗA IV ОDDEЛEНИE ВО DEВEТГОDИШНО ОСНОВНО ОBРAЗОВAНИE Биро за развој на образованието Издавач: Биро за развој на образованието

Detaylı

УНИВЕРЗИТЕТ,,ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ШТИП ФАКУЛТЕТ ЗА ОБРАЗОВНИ НАУКИ. ВОСПИТАНИЕ списание за образовна теорија и практика

УНИВЕРЗИТЕТ,,ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ШТИП ФАКУЛТЕТ ЗА ОБРАЗОВНИ НАУКИ. ВОСПИТАНИЕ списание за образовна теорија и практика УНИВЕРЗИТЕТ,,ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ШТИП ФАКУЛТЕТ ЗА ОБРАЗОВНИ НАУКИ ВОСПИТАНИЕ списание за образовна теорија и практика Штип, 2010/2011 ВОСПИТАНИЕ списание за образовна теорија и практика год. 7, број 11 2010/2011

Detaylı

Dünyada en büyük kapalı su havzası olan Hazar. sualtı tarihi. Arkeoloji. Tarih Bilimci. 58 www.irs-az.com

Dünyada en büyük kapalı su havzası olan Hazar. sualtı tarihi. Arkeoloji. Tarih Bilimci. 58 www.irs-az.com Arkeoloji Dr. Kamil İBRAHİMOV Tarih Bilimci Hazar Denİzİ nin sualtı tarihi Dünyada en büyük kapalı su havzası olan Hazar Denizinin, tarih boyunca su seviyesinin değişkenliği ile seçildiği bilinmektedir.

Detaylı

YENİ BİR DÜNYANIN ANAHTARI... THE KEY TO A NEW WORLD

YENİ BİR DÜNYANIN ANAHTARI... THE KEY TO A NEW WORLD YENİ BİR DÜNYANIN ANAHTARI... THE KEY TO A NEW WORLD Yeni bir dünyanın anahtarı. Makel den LUMIA SERİSİ... Lumia Serisi çerçeveler; metallerin asaleti, camın büyüsü ve ahşabın sıcaklığıyla birlikte modern

Detaylı