Cinsiyetçi İşbölümü, Cinsiyetçi Kalıpyargılar ve Ayrımcılık *

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Cinsiyetçi İşbölümü, Cinsiyetçi Kalıpyargılar ve Ayrımcılık *"

Transkript

1 DERS 7 Cinsiyetçi İşbölümü, Cinsiyetçi Kalıpyargılar ve Ayrımcılık * Kazanımlar: 1. Toplumsal cinsiyet kavramı üzerine düşünür. 2. Cinsiyet eşitsizliğinin işbölümü üzerinden nasıl üretildiğini fark eder. 3. Ders kitaplarının cinsiyetçi kalıpyargıların üretilme sürecindeki rolü üzerine düşünür ve çözüm önerileri sunar. Süre: 90 dk. Malzemeler: Poster kâğıdı, post-it, tahta kalemi, uhu-tag. Ön Hazırlık: Ek 1 ve Ek 2 yi öğrenci sayısı kadar çoğaltın. İlgili Dersler: Demokrasi ve İnsan Hakları, Sosyoloji, Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi. (*) Dersi geliştirenler: Melisa Çakmak, Yıldız Ayyıldız.

2 2 ayrımcılık: örnek ders uygulamaları, istanbul bilgi üniversitesi sosyoloji ve eğitim çalışmaları birimi (seçbir), Süreç: 1. Etkinlik (10 dk.) Tahtaya uzun bir çizgi çekin. Kenarlarına Katılıyorum ve Katılmıyorum ifadelerini ekleyin ve üzerine şu sözü yazın: Kadın doğulmaz, kadın olunur. Öğrencilerden, dağıtacağınız post-it ler üzerine Katılıyorum çünkü... ya da katılmıyorum çünkü... şeklinde düşüncelerini yazmalarını isteyin. Yazmaları bittikten sonra ayağa kalkıp çizgi üzerinde uygun buldukları yere post-it lerini yapıştırmalarını söyleyin. Tahtada aşağıdaki gibi bir etkinlik düzenlemesi olmalıdır. Kadın doğulmaz, kadın olunur. Katılıyorum Katılmıyorum Öğrenciler kâğıtlarını yapıştırdıktan sonra tahtada oluşan tabloya bakın. Hangi taraftaki görüş daha yoğun? Eşit bir dağılım var mı? Yoksa tamamıyla tek görüş mü hâkim? Ortaya çıkan tabloyu bu sorular eşliğinde öğrencilerle birlikte değerlendirin. Değerlendirmeye Bu tabloya bakarak sınıfın toplumsal cinsiyet konusuna bakışı hakkında neler söyleyebiliriz? sorusuyla başlayabilirsiniz. Birkaç öğrenciye söz verdikten sonra, kâğıtların üzerinde yazan görüşlerden bazılarını okuyun ve bu görüşleri kısaca tartışmaya açın. 2. Etkinlik (25 dk.) ÖĞRETMENE NOT 1: Bu etkinlikteki amaç, öğrencilerin aile içi işbölümü, toplumsal cinsiyet ve meslek eşleşmeleri üzerine düşünmelerini sağlamak, onlara bir aile kurgusu yaptırarak 3. Etkinlik e ön hazırlık yapmaktır. Öğrencileri küçük gruplara ayırın, aşağıdaki meslek çiftlerini her bir gruba dağıtın. Bu çiftleri karı-koca olarak düşünüp, meslekleriyle birlikte ete kemiğe büründüreceklerini söyleyin. Bu noktada çiftlerin cinsiyetini, cinsiyetlerin mesleklerini söylemeyin. 1. Grup: Mimar - Doktor 2. Grup: Öğretmen - Fizikçi 3. Grup: İşsiz - Temizlikçi 4. Grup: Tüccar - Memur

3 ayrımcılık: örnek ders uygulamaları, istanbul bilgi üniversitesi sosyoloji ve eğitim çalışmaları birimi (seçbir), 3 Gruplara poster kâğıtları dağıtın ve aralarında tartışarak aşağıdaki soruları bu poster kâğıtları üzerine cevaplamalarını isteyin. Hangisi kadın hangisi erkek? Kaç yaşındalar? Nerede oturuyorlar? Nasıl bir evde yaşıyorlar? Çocukları var mı? Kaç tane, kaç yaşlarında? Çalışma tamamlandıktan sonra her grubun sözcüsünden cevapları alın. Sonra gruplardan, Bu kişilerin bir günü nasıl geçer? sorusu üzerinde düşünerek kadın ve erkeğin bir günde yaptığı işlerin listesini çıkarmalarını ve aynı poster kâğıtları üzerine yazmalarını isteyin. Listeler tamamlandıktan sonra posterleri sınıf duvarına asın. Grup sözcülerinin sunum yapmalarını isteyin. 3. Etkinlik (10 dk.) Tahtaya Kadın İşleri ve Erkek İşleri başlıklarını atın. Öğrencilere bir önceki etkinlikte oluşturdukları listeleri hatırlatarak toplumda nelerin kadın işi, nelerin erkek işi olarak görüldüğü nü sorun ve gelen cevapları listeleyin. Oluşan listeye bakarak Kadın ve erkeğin yaptığı işler hakkında neler söyleyebiliriz? sorusunu tartışmaya açın. Kadınlar daha mı çok iş yapıyor?, Ev işleriyle daha çok ilgilenen kim?, Toplum tarafından daha saygın görülen işler daha çok kimler tarafından yapılıyor? gibi sorularla tartışmayı derinleştirin. 4. Etkinlik (25 dk.) Gruplara Ek 1 deki Ev Ekonomisi Kitabı ndan alınan Çalışan Kadının Günlük Çalışma Planı Örneği tablosunu dağıtın. Gruplardan, Milli Eğitim Bakanlığı nda bu kitabı inceleyen bir kurul olduklarını düşünmelerini isteyin. Kurul olarak, bu tablonun ders kitaplarında bulunması konusunda ne düşündüklerini, varsa eleştirilerini yazmalarını söyleyin. Sonra grup sözcülerinden yazdıklarını sunmalarını isteyin. Tahtaya kalıpyargı kavramını yazın ve öğrencilere bu kavramdan ne anladıklarını sorun. Aşağıdaki nottan da yararlanarak kalıpyargı kavramının tanımını yapın. Daha sonra kadın ve iş konusunda toplumda ne tür kalıpyargılar olduğunu sorun ve tahtaya sınıfın ortak listesini çıkarın.

4 4 ayrımcılık: örnek ders uygulamaları, istanbul bilgi üniversitesi sosyoloji ve eğitim çalışmaları birimi (seçbir), ÖĞRETMENE NOT 2: Kalıpyargı: Sosyal psikologlar zihnimizde belirli gruplar ya da insanlar hakkında hemen uyanan resimler, imgeler olduğunu söylerler. Yani kadın, erkek, minibüs şoförü, siyah vs. denildiğinde zihnimizde hemen belirli imgeler uyanır, bunlara kalıpyargı denir. Kalıpyargılar, o grupla ilgili genellemeler içerirler ve bizi, grubun tüm üyelerini o kalıpyargı doğrultusunda algılamaya yönlendirebilirler. Türkiye toplumunda kadınlar ve iş hayatı denilince Ev işleri kadına aittir, Kadından mühendis olmaz türü birçok kalıpyargı vardır. Tahtaya kalıpyargıları tekrar üretmek yazarak ders kitaplarının bu konuda nasıl bir etkisi olduğu hakkında kısa bir tartışma yapın. Daha sonra aynı gruplardan bu kalıpyargıları kırmak için bir Hayat Bilgisi Kitabı nda Ailede İşbölümü konusunun nasıl hazırlanması gerektiğini düşünmelerini isteyin. Gruplardan görseller ve ana başlıklarla poster kâğıdı üzerine konuyu sunmalarını söyleyin. Poster çalışması aşağıdakileri içermelidir: Konu başlığı Alt başlıklar Ne tür görseller kullanılacağı (görselleri çizmek zorunlu değildir, yazıyla da belirtilebilir) Öğrencilere hangi soruların sorulacağı Ne tür etkinliklerle konunun aktarılabileceği 5. Etkinlik (15 dk.) Tartışmalar sırasında muhtemelen kadının toplumda ikinci plana itildiği, ayrımcılığa uğradığı, belli alanlara sıkıştırıldığı gibi tespitler ortaya çıkacaktır. Bu noktada öğrencilere Peki bu hep böyle miydi?, Tarih boyunca kadının toplumlardaki rolü hep ikincil miydi? sorularını sorun. Birkaç kişiden yanıt aldıktan sonra Ek 2 de yer alan metni dağıtın. Bireysel olarak metni okumalarını ve aşağıdaki soruları yanıtlamalarını isteyin. Metnin bu konu hakkındaki tezi nedir? Yazar tarihte toplumsal cinsiyet konusunu neye bağlıyor? Birkaç öğrenciye söz vererek yazı hakkında kısa bir tartışma yürütün.

5 ayrımcılık: örnek ders uygulamaları, istanbul bilgi üniversitesi sosyoloji ve eğitim çalışmaları birimi (seçbir), Etkinlik (5 dk.) Sonlandırma çalışmasını yine küçük grup yöntemiyle yapın. Gruplardan, toplumsal cinsiyet konusunda yaptıkları tüm bu tartışmalardan sonra, bu konuda nasıl bir mesaj verebileceklerini düşünmelerini isteyin. Ancak bu mesajı, kendi bedenlerini (ellerini, kollarını, mimiklerini vs.) kullanarak grup halinde oluşturacakları bir heykel ile ileteceklerini söyleyin. Bunu çok kısa sürede yapmaları gerektiğini belirtin. Sonunda, her bir grubun heykelini oluşturmasını ve diğer grupların da verilen mesajı tahmin etmesini isteyin. Grupları alkışlayarak etkinliği sonlandırın. MELİSA ÇAKMAK Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü nde ve yüksek lisans eğitimini aynı üniversitenin Eğitim Bilimleri Programı nda tamamladı. Bir süre özel sektörde araştırma asistanı olarak çalıştıktan sonra, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı nda ve Sabancı Üniversitesi bünyesindeki Eğitim Reformu Girişimi nde eğitmen, proje uzmanı ve ölçme değerlendirme uzmanı olarak çalıştı. Hisar Okulları nda akademik destek sorumlusu olarak görev yaptı. Eğitim-Sen 3 nolu şubeye bağlı Kadınlar Sahnesi Tiyatro Ekibi ile KA-DER Eğitim Komisyonu nun bir üyesi olan Çakmak, Eylül 2012 de İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Birimi ekibine katılmıştır. YILDIZ AYYILDIZ Marmara Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü mezunudur. Tarih Vakfı Sosyal Bilimler Öğretmenleri Platformu üyesidir. Tarih Vakfı nın yürüttüğü Ders Kitaplarında İnsan Hakları Projesi nin ikisinde de görev aldı. Sonbahar Öğretmenler Sempozyumu nda ders etkinlik örneklerini içeren sunumlar yaptı eğitim öğretim döneminde yetişkinlere yönelik okuma yazma kursunu yürüttü. İki yıl Sabancı Üniversitesi Eğitim Reformu Girişimi Eğitim de İyi Örnekler Konferansı Seçici Hakem Kurulu nda görev aldı yılında Düşünme Gücü: Sorgulayan Gençler İçin Öğretmen Eğitimi Destek Projesi nde uzman eğitici olarak yer almış, Eğitim-Sen 3 nolu şube bünyesinde sözlü tarih ve kadın çalışmaları yaptı. 10 yıldır Eğitim-Sen 3 nolu şubeye bağlı Kadınlar Sahnesi Tiyatro Ekibi nin üyesidir. Şu anda Hisar Eğitim Vakfı Okulları nda 1. sınıf zümre başkanı olarak çalışmaktadır. Bu ders, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Birimi nin, Global Dialogue, Açık Toplum Vakfı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi desteğiyle yürüttüğü Önyargılar, Kalıpyargılar ve Ayrımcılık: Sosyolojik ve Eğitimsel Perspektifler Projesi kapsamında geliştirilmiştir. Bu dersin içeriğinin sorumluluğu tamamen yazara ait olup, Global Dialogue, Açık Toplum Vakfı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi nin görüşleri şeklinde yansıtılamaz.

6 6 ayrımcılık: örnek ders uygulamaları, istanbul bilgi üniversitesi sosyoloji ve eğitim çalışmaları birimi (seçbir), Ek 1 Çalışan Kadının Günlük Çalışma Plânı Örneği Saat Yapılacak İşler Kalkma ve sabah temizliği Kahvaltının hazırlanması ve kahvaltı Kahvaltı sofrasının toplanması Odanın toplanması Giyinme ve evden çıkış Eve geliş Kişisel temizlik ve dinlenme Sofranın hazırlanması Akşam yemeği Sofranın toplanması ve bulaşıkların yıkanması Odaların düzenlenmesi ve toplanması Kişisel çalışma ve dinlenme Ailenin sahip olduğu kaynaklardan bir diğeri de paradır. Aile fertlerinin eline geçen tüm paralar, ailenin gelir kaynaklarıdır. Ailenin gelir kaynakları iki grupta incelenir: 1. Sabit gelirler (yapılan bir iş karşılığı alınan ücret, kira vb.) 2. Değişen gelirler (yıllık tarım ürünü satışı, prim vb.) Aile fertleri çeşitli kaynaklardan elde ettikleri gelirleri, gereksinimleri doğrultusunda harcarlar. Bu harcamalara gider denir. Ailede yapılan bazı giderler şunlardır: Ev kirası (ev borcu, vergiler) Yiyecek masrafları Elektrik, su, doğal gaz, telefon vb. harcamaları Ulaşım harcamaları Sağlık harcamaları Giyim harcamaları Kişisel harcamalar Eğitim harcamalar F. Çiçekçi, Sınıflar İş Eğitimi Ev Ekonomisi 1 Ders Kitabı, Ada Yay., Ankara, 2000.

7 ayrımcılık: örnek ders uygulamaları, istanbul bilgi üniversitesi sosyoloji ve eğitim çalışmaları birimi (seçbir), 7 Ek 2 (...) Bu araştırmacılar bir dizi geleneksel toplum örneğine bakarak bunlar içinde gezici avcı-toplayıcı topluluklarda kadınların statüsünün istikrarlı bir biçimde daha yüksek olduğunu saptadırlar (Örneğin Leacock, 1978; Fluchr-Lobban, 1979; Rohrlich-Leavitt, Sykes ve Weatherford, 1975). Ancak bu topluluklardaki durum, kesinlikle ataerkilliğin tam karşıtı olmaktan uzaktı; daha ziyade, bireyler ve cinsler arasında eşitliğe dayanan bir toplumsal örgütlenme söz konusuydu. Bu yapıda, herkesin fikir söyleme ve fikirlerini dinlettirme hakkı bulunduğu gibi herhangi bir somut durumda tüm bireylerin ne yapacakları konusunda kendi kararlarını alma hakları vardı. Elbette, çoğunluğun fikrine uymak tercih edilse bile, örneğin bir sonra gidilecek yer konusunda topluluk ikiye bölünmüşse, her iki grup da diğerine karşı herhangi bir husumet beslemeksizin kendi yoluna gidebiliyordu. Grup içinde, yaş ya da deneyim nedeniyle öne çıkan itibarlı kişiler bulunsa da, itibarları yaygın ve kapsayıcı değildi. Bu eşitliğin nedenlerinden biri topluluk içinde özel mülkiyetin bulunmaması ve gezici bir grubun yiyecek depolamasının olanaksızlığıdır. Bu nedenle hiç kimse başkasından daha fazla mala sahip değildir ve dolayısıyla hiç kimse bağımlılığa ya da ezilmeye yol açacak biçimde bir diğerine karşı borç ya da minnet duyma konumunda olmaz. Kadınlar ile erkeklerin rol ve görevleri günümüzdeki gibi katı bir şekilde ayrılmış olmasa bile, cinsler arasında özellikle yiyecek edinimi bakımından oldukça basit bir ayrım vardır. Bunun, çocuk doğurma ve yetiştirme gereksinimleriyle bağlantılı olması muhtemeldir. Ama kadınların işi farklı olsa bile, en azından erkekler kadar yiyecek katkısında bulunmaları açısından ve bu yiyeceği ararken, hem araziyi tanımak hem de bu arada başka topluluklarla ilişkiler kurmak açısından erkeklerle eşit durumdadırlar. Bu nedenle, kadınlar topluluğun erkekler kadar saygın üyeleridir ve yiyecek toplama işi, erkeğin işi olan avcılıktan farklı olsa da, aynı derecede değerli kabul edilir. (...) Tarımın kadınlar tarafından icat edilmiş olduğu ve tahıl tarımını mümkün ve verimli kılan beceri ve araçları da gene onların geliştirdikleri neredeyse tartışmasız kabul gören bir saptamadır. Yukarıda örneklendiği gibi bu tür topluluklarda kadınların erkeklerle eşit bir saygınlık ve statüde oldukları da anlaşılmaktadır. Ne var ki, o dönem ile günümüz arasında, en geleneksel avcı-toplayıcı ve hortikültürel toplumlar dışındaki toplumlarda kadınların statüsünün çarpıcı bir biçimde düşmüş olduğunu ve birçok bölgede tarımın ve çiftçiliğin erkek işi haline geldiğini biliyoruz. Berktay, Fatmagül, Tek Tanrılı Dinler Karşısında Kadın: Hıristiyanlık ta ve İslâmiyet te Kadının Statüsü Üzerine Karşılaştırmalı Bir Yaklaşım, Ekim 2009.

DERS 7. Kadın İşi, Erkek İşi: Cinsiyetçi İşbölümü. DÜZEY: 6. Sınıf

DERS 7. Kadın İşi, Erkek İşi: Cinsiyetçi İşbölümü. DÜZEY: 6. Sınıf DERS 7 Kadın İşi, Erkek İşi: Cinsiyetçi İşbölümü DÜZEY: 6. Sınıf Kazanımlar: 1. Toplumsal cinsiyet rolleri üzerine düşünür. 2. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin nedenlerini ve sonuçlarını sorgular. SÜRE:

Detaylı

DERS 5. Oyuncak Reklamları ve Cinsiyetçilik. DÜZEY: 2. Sınıf

DERS 5. Oyuncak Reklamları ve Cinsiyetçilik. DÜZEY: 2. Sınıf DERS 5 Oyuncak Reklamları ve Cinsiyetçilik DÜZEY: 2. Sınıf Kazanımlar: 1. Toplumsal cinsiyet algılarının oluşmasında medyanın ve çevrenin etkisini fark eder. 2. Toplumsal cinsiyet algılarını değiştirmeye

Detaylı

ETKİLİ ÖĞRENME VE VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

ETKİLİ ÖĞRENME VE VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ ETKİLİ ÖĞRENME VE VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ Nasıl Çalışmalıyım? Etkili Öğrenmek İçin; Zamanı iyi planlama Çalışma ortamını düzenleme Çalışma sürelerini ve aralıklarını planlama Not tutma Hızlı ve

Detaylı

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN 4. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (19 Ekim - 04 Aralık 2015 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

4. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (22 Ekim-14 Aralık 2012)

4. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (22 Ekim-14 Aralık 2012) 4. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (22 Ekim-14 Aralık 2012) Sayın Velimiz, 22 Ekim 2012-14 Aralık 2012 tarihleri arasındaki ikinci temamıza ait bilgiler bu bültende yer almaktadır. Böylece temalara bağlı düzenlediğimiz

Detaylı

Üçüncü Uluslararası Matematik ve Fen Araştırması (TIMSS) Nedir? Neyi Sorgular? Örnek Geometri Soruları ve Etkinlikler

Üçüncü Uluslararası Matematik ve Fen Araştırması (TIMSS) Nedir? Neyi Sorgular? Örnek Geometri Soruları ve Etkinlikler Üçüncü Uluslararası Matematik ve Fen Araştırması (TIMSS) Nedir? Neyi Sorgular? Örnek Geometri Soruları ve Etkinlikler Yard. Doç. Dr. Sinan Olkun Arş. Gör. Tuba Aydoğdu Abant İzzet Baysal Üniversitesi,

Detaylı

2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (13 Şubat- 24 Mart 2017)

2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (13 Şubat- 24 Mart 2017) 2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (13 Şubat- 24 Mart 2017) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

5.8 - EYVAH AKIŞ ŞEMALARI KARIŞMIŞ

5.8 - EYVAH AKIŞ ŞEMALARI KARIŞMIŞ 5.8 - EYVAH AKIŞ ŞEMALARI KARIŞMIŞ GENEL BAKIŞ Bir algoritma yazar ve akış şeması çizer. Makas,Yapıştırıcı 5.8.B1 Tavşan ve Havuç Oyunu Görseli ÖNERİLEN DERS AKIŞI 1. A. Ara Değerlendirme (40 dk) 2. B.

Detaylı

BULUNDUĞUMUZ MEKAN VE ZAMAN

BULUNDUĞUMUZ MEKAN VE ZAMAN 4. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ BULUNDUĞUMUZ MEKAN VE ZAMAN (28 Ekim 2013-13 Aralık 2013) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında 28 Ekim 2013-13 Aralık 2013 tarihleri arasında işlediğimiz

Detaylı

Adım Adım Başarıya...

Adım Adım Başarıya... Adım Adım Başarıya... Sevgili Gençler, Etkili çalışma yöntemleri ve bunların uygulanması kısa vadede okul başarınızı arttırıcı bir faktördür. Uzun vadede ise yaşamda başarılı bir kişi olmanızı sağlar.

Detaylı

Yeryüzünde Çocuklar. Sınıfa girmeden önce çocuk fotoğraflarını yerküre üzerinde farklı yerlere yerleştiriniz.

Yeryüzünde Çocuklar. Sınıfa girmeden önce çocuk fotoğraflarını yerküre üzerinde farklı yerlere yerleştiriniz. UYGULAMA REHBERI Yeryüzünde Çocuklar Okul Öncesi ve İlkokul 1. Sınıf Malzemeler Yerküre, çocuk fotoğrafları Zihinsel Hazırlık Sınıfa girmeden önce çocuk fotoğraflarını yerküre üzerinde farklı yerlere yerleştiriniz.

Detaylı

SUSTAIN Sustaining Development in Early School Education 518321-LLP-2011-TR-COMENIUS-CMP SUSTAIN DERS PLANI

SUSTAIN Sustaining Development in Early School Education 518321-LLP-2011-TR-COMENIUS-CMP SUSTAIN DERS PLANI SUSTAIN DERS PLANI Konu İnsanlar arasındaki farklar Öğretmenin Adı, Okulu Pincovici Alina-Ivona, Orta Okul Cesur Michael, Pucioasa, ve Ülkesi Romanya Hedef Grubu Sınıf: 4 Yaş: 10 Hedefler Dersin sonuna

Detaylı

Neden Daha Fazla Satın Alalım?

Neden Daha Fazla Satın Alalım? Neden Daha Fazla Satın Alalım? Ana Tema Önerilen Süre Kazanımlar Öğrenciye Kazandırılacak Beceriler Yöntem ve Teknikler Araç ve Gereçler Giderek artan bilinçsiz tüketim ve üretim çevreyi olumsuz etkiliyor.

Detaylı

YAVRU TEMA EĞİTİM PROGRAMI

YAVRU TEMA EĞİTİM PROGRAMI YAVRU TEMA EĞİTİM PROGRAMI etkinlik rehberi YAŞAMI KEŞFEDİYORUM RENGARENK DOĞAM ETKİNLİK 15 AMAÇ Suyun yeryüzündeki yolculuğu konusunda farkındalık sağlamak ETKİNLİK SÜRESİ: 2 Ders Saati KAZANIMLAR: Fen

Detaylı

A1 DÜZEYİ B KİTAPÇIĞI NOT ADI SOYADI: OKUL NO:

A1 DÜZEYİ B KİTAPÇIĞI NOT ADI SOYADI: OKUL NO: A1 DÜZEYİ ADI SOYADI: OKUL NO: NOT OKUMA 1. Aşağıdaki metni -(y/n)a, -(n)da, -(n)dan, -(y/n)i ve -(I)yor ekleriyle tamamlayınız. (10 puan) Sevgili Ayşe, Nasılsın? Sana bu mektubu İstanbul dan yazıyorum.

Detaylı

A1 DÜZEYİ A KİTAPÇIĞI NOT ADI SOYADI: OKUL NO:

A1 DÜZEYİ A KİTAPÇIĞI NOT ADI SOYADI: OKUL NO: A1 DÜZEYİ ADI SOYADI: OKUL NO: NOT OKUMA 1. Aşağıdaki metni -(y/n)a, -(n)da, -(n)dan, -(y/n)i ve -(I)yor ekleriyle tamamlayınız. (10 puan) Sevgili Ayşe, Nasılsın? Sana bu mektubu İstanbul dan yazıyorum.

Detaylı

DERS 7. Herkes İçin Tasarım

DERS 7. Herkes İçin Tasarım DERS 7 Herkes İçin Tasarım DERS 7 Herkes İçin Tasarım * Seviye: 7-8. sınıf Süre: 40-60 dakika Amaçlar: 1. Erişilebilirlik ve herkes için tasarım arasındaki ilişkiyi kavramak 2. Kentlerin herkes için tasarım

Detaylı

DERS 2. Herkes Farklı Herkes Eşit (mi?) DÜZEY: 5. Sınıf

DERS 2. Herkes Farklı Herkes Eşit (mi?) DÜZEY: 5. Sınıf DERS 2 Herkes Farklı Herkes Eşit (mi?) DÜZEY: 5. Sınıf Kazanımlar: 1. İnsanların benzer ve farklı özellikleri olduğunu fark eder. 2. İnsanların benzer ve farklı ihtiyaçları olabileceğini fark eder. 3.

Detaylı

ETKILI SUNUM SıRLARı

ETKILI SUNUM SıRLARı ETKILI SUNUM SıRLARı Temel Hazırlıklar Başarılı bir sunum yaptığınız hazırlığa bağlıdır. Bu bölümde etkili bir sunum yapmak için gereken sağlam zemini nasıl kuracağınız anlatılıyor. Bu zemin yaratıcı düşünmeyi,

Detaylı

(22 Aralık 2012, Cumartesi) GRUP A. 2012-2013 Türkçe Ortak Sınavı Lise Hazırlık Sınıfı

(22 Aralık 2012, Cumartesi) GRUP A. 2012-2013 Türkçe Ortak Sınavı Lise Hazırlık Sınıfı 2012-2013 Türkçe Ortak Sınavı Lise Hazırlık Sınıfı AÇIKLAMALAR 1. Soruların cevaplarını kitapçıkla birlikte verilecek optik forma işaretleyiniz. 2. Cevaplarınızı koyu siyah ve yumuşak bir kurşun kalemle

Detaylı

REHBERLİK POSTASI -1

REHBERLİK POSTASI -1 ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI -1 TARİH: 02.11.2012 Sayın Velimiz, Anaokullarımızda, öğrencilerimizin katılımlarıyla renklenen, çeşitli branş dersleri,

Detaylı

SANAT VE TASARIM ALANI

SANAT VE TASARIM ALANI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü SANAT VE TASARIM ALANI SULU BOYA RESİM KURS PROGRAMI Ankara, 2017 1 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI....3 PROGRAMIN DAYANAĞI... 3 PROGRAMA GİRİŞ

Detaylı

Değerli Velilerimiz, Çalışmalar sırasında; öğrencilerimizde hedeflediğimiz IB öğrenen profil özellikleri bülten içinde ayrıca verilmiştir.

Değerli Velilerimiz, Çalışmalar sırasında; öğrencilerimizde hedeflediğimiz IB öğrenen profil özellikleri bülten içinde ayrıca verilmiştir. Değerli Velilerimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her altı haftada bir iletilecektir. 10 Aralık 2018

Detaylı

Verimli Çalışma Teknikleri

Verimli Çalışma Teknikleri Verimli Çalışma Teknikleri İlham, fikir gelince bunu mutlaka not alın! Ord.Prof.Dr. Süheyl ÜNVER evinin her tarafında kağıt ve kalem bulundururmuş. Duyduğu, aklına geldiği her şeyi yazarmış. 50 den fazla

Detaylı

Türkiye Sosyoekonomik Statü Endeksi Geliştirme Projesi. Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Lütfi Sunar İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü

Türkiye Sosyoekonomik Statü Endeksi Geliştirme Projesi. Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Lütfi Sunar İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Türkiye Sosyoekonomik Statü Endeksi Geliştirme Projesi Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Lütfi Sunar İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Projenin Konusu, Amacı ve Anahtar Kelimeler Projemizin Konusu: Türkiye

Detaylı

4. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (08 Eylül 2014 17 Ekim 2014 )

4. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (08 Eylül 2014 17 Ekim 2014 ) 4. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (08 Eylül 2014 17 Ekim 2014 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temaları ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (18 Ocak-11 Mart 2016 )

2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (18 Ocak-11 Mart 2016 ) 2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (18 Ocak-11 Mart 2016 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

Ενημερωτικό δελτίο 3 C1 DÜZEYİ SÖZLÜ SINAV SÜRECİ

Ενημερωτικό δελτίο 3 C1 DÜZEYİ SÖZLÜ SINAV SÜRECİ C1 DÜZEYİ SÖZLÜ SINAV SÜRECİ 11 1. SINAV HAKKINDA TEMEL BİLGİLER SINAV SÜRESİ: 25 dakika Sınava katılım biçimi: Adaylar ikişer olarak sınava alınır ve birbirleriyle konuşur. İçerik: a. Isınma: Sınav görevlisi

Detaylı

8.SINIF 1. DÖNEM MATEMATİK DERSİ SORUMAT MERKEZİ ORTAK SINAVI SORU SAYISI: 20 SINAV SÜRESİ: 40 DAKİKA

8.SINIF 1. DÖNEM MATEMATİK DERSİ SORUMAT MERKEZİ ORTAK SINAVI SORU SAYISI: 20 SINAV SÜRESİ: 40 DAKİKA HAZIRLAYAN: MATEMATİK 2017 ds DENEME 1 (ÇARPANLAR VE KATLAR ) 8.SINIF 1. DÖNEM MATEMATİK DERSİ SORUMAT MERKEZİ ORTAK SINAVI SORU SAYISI: 20 SINAV SÜRESİ: 40 DAKİKA A KİTAPÇIK TÜRÜ Adı ve Soyadı :... Sınıfı

Detaylı

SUNUM KONUSU VERİMLİ DERS ÇALIŞMA

SUNUM KONUSU VERİMLİ DERS ÇALIŞMA SUNUM KONUSU VERİMLİ DERS ÇALIŞMA ÇALIŞMA ORTAMI Sessiz olmalı. Tv olan veya radyo çalan oda da ders çalışılmamalı. Çalışma masada olmalı. Yatarak uzanarak ders çalışılmamalı. Çalışma masasının etrafında

Detaylı

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN 4. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (20 Ekim 2014 05 Aralık 2014 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temaları ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Mesleki Gelişim Programı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Mesleki Gelişim Programı T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü 1. ETKİNLİĞİN ADI Zihinsel Engellilerin Eğitimi Kursu 4 Mesleki Gelişim Programı 2. ETKİNLİĞİN AMAÇLARI Bu faaliyeti başarı

Detaylı

Çocuk bakım kanunu nun değişmesi ile engelli çocukların teşvikini genişletmek ve düzeltmek mümkünleşmiştir.

Çocuk bakım kanunu nun değişmesi ile engelli çocukların teşvikini genişletmek ve düzeltmek mümkünleşmiştir. Çocuk bakım kanunu nun değişmesi ile engelli çocukların teşvikini genişletmek ve düzeltmek mümkünleşmiştir. Broşürümüz yüksek teşvik ihtiyacı bulunan çocukların değişik bakım imkanları hakkında bir genel

Detaylı

MATEMATİK DERSİ ÖRÜNTÜLER DERS PLANI

MATEMATİK DERSİ ÖRÜNTÜLER DERS PLANI MATEMATİK DERSİ ÖRÜNTÜLER DERS PLANI SINIF 3 SÜRE 2 ders saati TARİH ÖĞRENME ALANI Sayılar ALT ÖĞRENME A. Doğal Sayılar KAZANIMLAR İLİŞKİLENDİRME TEMEL BECERİLER M.3.1.33 Bir sayı örüntüsü oluşturur. Kuralında

Detaylı

Türkiye de Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması

Türkiye de Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması Türkiye de Toplumsal Cinsiyet ve Algısı Araştırması Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Çalışmaları Araştırma Merkezi Türkiye de Toplumsal Cinsiyet ve Algısı Araştırması Kantitatif Araştırma Özeti

Detaylı

KPSS Hakkında Bilmeniz Gerekenler

KPSS Hakkında Bilmeniz Gerekenler On5yirmi5.com KPSS Hakkında Bilmeniz Gerekenler Ülkemizde kamu personeli olarak çalışmak isteyenlerin yolu mutlaka KPSS'den geçer. Peki nedir bu KPSS? Kimler katılabilir, ne zaman yapılır ya da nasıl sorular

Detaylı

1. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ ( 18 Aralık 09 Şubat 2018 )

1. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ ( 18 Aralık 09 Şubat 2018 ) 1. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ ( 18 Aralık 09 Şubat 2018 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

..OKULU ÖZEL EĞİTİM SINIF I. EĞİTİM-ÖĞRETİM YLILI HAFİF DÜZEYDE ZİHİNSEL ENGELLİLER; SINIFLAR TÜRKÇE DERSİ ÇERÇEVE PLANI

..OKULU ÖZEL EĞİTİM SINIF I. EĞİTİM-ÖĞRETİM YLILI HAFİF DÜZEYDE ZİHİNSEL ENGELLİLER; SINIFLAR TÜRKÇE DERSİ ÇERÇEVE PLANI SÜRE YÖNTEM- TEKNİKLER ETKİNLİKLER ARAÇ- GEREÇLER GEZİ- GÖZLEM- İNCELEME ATATÜRKÇÜLÜK ÖLÇME- DEĞERLENDİRME..OKULU ÖZEL EĞİTİM SINIF I. EĞİTİM-ÖĞRETİM YLILI HAFİF DÜZEYDE ZİHİNSEL ENGELLİLER; 1.-2.-3.-4

Detaylı

Şimdi yukarıdaki karikatürden yola çıkarak küçük bir öykü yazın. Hayal gücünüzün derinliklerine inmeye hazır mısınız? Yalnız bazı kurallarımız var!

Şimdi yukarıdaki karikatürden yola çıkarak küçük bir öykü yazın. Hayal gücünüzün derinliklerine inmeye hazır mısınız? Yalnız bazı kurallarımız var! Aşağıdaki karikatürde bir aile tablosu yansıtılmaktadır. Karikatürü iyice inceleyin. Söz konusu durumu sınıfta canlandıracaksınız. Bunun için bir anne, bir baba ve bir çocuğa ihtiyaç var. Gönüllü olan

Detaylı

DERS 3. Herkes İçin Eğitim

DERS 3. Herkes İçin Eğitim DERS 3 Herkes İçin Eğitim DERS 3 Herkes İçin Eğitim * Seviye: 3-4. sınıf Süre: 60-80 dakika Amaçlar: 1. Erişilebilirliğin kapsamının fiziki düzenlemelerle sınırlı olmadığını fark etmek 2. Eğitimde erişilebilirliğin

Detaylı

5.5. MANTIKLI DÜŞÜNÜYORUM

5.5. MANTIKLI DÜŞÜNÜYORUM 5.5. MANTIKLI DÜŞÜNÜYORUM GENEL BAKIŞ Problem çözümünde kullanılabilecek operatörlere örnek verir. Problem çözümünde ifade ve eşitliklere örnek verir. Problem çözümünde işlem önceliğine örnek verir. Verilen

Detaylı

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN ve ZAMAN

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN ve ZAMAN 2. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (30 Ekim - 15 Aralık 2017) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

KOBİ'lerde Sözleşme ve Risk Yönetimi. Almanca-Türkçe Anket. Marmara Üniversitesi İstanbul / SRH Hochschule Berlin

KOBİ'lerde Sözleşme ve Risk Yönetimi. Almanca-Türkçe Anket. Marmara Üniversitesi İstanbul / SRH Hochschule Berlin KOBİ'lerde Sözleşme ve Risk Yönetimi Almanca-Türkçe Anket Marmara Üniversitesi İstanbul / SRH Hochschule Berlin A. Genel Sorular Hakkınızda; 1. Şirket bünyesindeki göreviniz nedir? (Birden fazla cevap

Detaylı

Yeryüzünde Çocuklar. Sınıfa girmeden önce çocuk fotoğraflarını yerküre üzerinde farklı yerlere yerleştiriniz.

Yeryüzünde Çocuklar. Sınıfa girmeden önce çocuk fotoğraflarını yerküre üzerinde farklı yerlere yerleştiriniz. UYGULAMA REHBERI Yeryüzünde Çocuklar Okul Öncesi ve İlkokul 1. Sınıf Malzemeler Yerküre, çocuk fotoğrafları Zihinsel Hazırlık Sınıfa girmeden önce çocuk fotoğraflarını yerküre üzerinde farklı yerlere yerleştiriniz.

Detaylı

SUNUM TEKNİKLERİ. Burcu Örentürk Aybat

SUNUM TEKNİKLERİ. Burcu Örentürk Aybat SUNUM TEKNİKLERİ Burcu Örentürk Aybat Isınalım! Çoklu ortam araçlarında sunum hazırlarken dikkat etmeniz gereken bir fikir/kural/ipucu düşünün. Power Point programını kullanın. Bu fikiri/kuralı/ipucunu

Detaylı

AYRIMCILIK Örnek Ders Uygulamaları Derleyenler: Kenan Çayır, Ayşe Alan

AYRIMCILIK Örnek Ders Uygulamaları Derleyenler: Kenan Çayır, Ayşe Alan AYRIMCILIK Örnek Ders Uygulamaları Derleyenler: Kenan Çayır, Ayşe Alan AYRIMCILIK Örnek Ders Uygulamaları Derleyenler: Kenan Çayır, Ayşe Alan stanbul Bilgi Üniversitesi Yay nlar 392 Sosyoloji 14 - Eğitim

Detaylı

Yazılı Materyaller. Yazılı Materyaller. Yazılı Materyaller. Yazı boyutu Yazı boyutu. Görsel Araç-Gereç ve Materyaller

Yazılı Materyaller. Yazılı Materyaller. Yazılı Materyaller. Yazı boyutu Yazı boyutu. Görsel Araç-Gereç ve Materyaller Öğretim Materyalleri Görsel Araç-Gereç ve Materyaller Yazılı materyaller (Kitaplar) Ders Kitapları Öğretmen Kitapları Alıştırma Kitapları Kaynak Kitaplar (?????) Hikaye, masal ve romanlar Yazılı Materyaller

Detaylı

EĞİTİM İŞ ANNE BABALARIN ÖSS SINAVI SONRASI BEKLENTİ VE KAYGILARININ TESPİT EDİLMESİ ARAŞTIRMA NO:2 GENEL EĞİTİM SEKRETERLİĞİ 14.06.

EĞİTİM İŞ ANNE BABALARIN ÖSS SINAVI SONRASI BEKLENTİ VE KAYGILARININ TESPİT EDİLMESİ ARAŞTIRMA NO:2 GENEL EĞİTİM SEKRETERLİĞİ 14.06. 2009 EĞİTİM İŞ EĞİTİM VE BİLİM İŞGÖRENLERİ SENDİKASI ANNE BABALARIN ÖSS SINAVI SONRASI BEKLENTİ VE KAYGILARININ TESPİT EDİLMESİ ARAŞTIRMA NO:2 GENEL EĞİTİM SEKRETERLİĞİ 14.06.2009 ARAŞTIRMANIN AMACI Araştırmanın

Detaylı

Müze eğitiminin amaçları nelerdir?

Müze eğitiminin amaçları nelerdir? Müze eğitiminin amaçları nelerdir? Sergilenen nesnelerle insanlar arasında köprü kurarak nesnelerin onların yaşantıları ile bütünleşmesini sağlamak; Nesnelerin maddi ve ideal değerleri ile algılanması

Detaylı

Şu an mühendis, mimar, şehir plancısı olarak çalışıyor musunuz veya bu alanda iş arıyor musunuz? Neden meslek alanı dışında çalışıyorsunuz?

Şu an mühendis, mimar, şehir plancısı olarak çalışıyor musunuz veya bu alanda iş arıyor musunuz? Neden meslek alanı dışında çalışıyorsunuz? Adınız soyadınız Üniversite Bölümünüz Doğum yılınız Hangi yaş aralığındasınız 22 35 36 45 46 ve üzeri Mezuniyet yılı Cinsiyetiniz Kadın Erkek Diğer Mail adresiniz Telefon numaranız ÇALIŞMA KOŞULLARI Şu

Detaylı

MUTFAK PERSONELİ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLAR

MUTFAK PERSONELİ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLAR SAYFA NO 1/5 1.POZİSYON ADI: Mutfak Personeli 2.BAĞLI OLDUĞU ÜST POZİSYON: Baş Diyetisyen, Mutfak Sorumlu Diyetisyeni, Destek Hizmetleri Müdürü 3.KENDİSİNE BAĞLI ALT POZİSYONLAR: İaşe Memuru, Aşçı, Garson,

Detaylı

4. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (17 Aralık 2012 25 Ocak 2013) Sayın Velimiz, 17 Aralık 2012 25 Ocak 2013 tarihleri arasındaki temamıza ait bilgiler bu

4. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (17 Aralık 2012 25 Ocak 2013) Sayın Velimiz, 17 Aralık 2012 25 Ocak 2013 tarihleri arasındaki temamıza ait bilgiler bu 4. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (17 Aralık 2012 25 Ocak 2013) Sayın Velimiz, 17 Aralık 2012 25 Ocak 2013 tarihleri arasındaki temamıza ait bilgiler bu bültende yer almaktadır. Böylece temalara bağlı düzenlediğimiz

Detaylı

3. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (27 Mart - 12 Mayıs 2017 )

3. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (27 Mart - 12 Mayıs 2017 ) 3. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (27 Mart - 12 Mayıs 2017 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temaları ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her 6 haftada

Detaylı

Neyi Amaçlamaktadır?

Neyi Amaçlamaktadır? Neyi Amaçlamaktadır? Toplumsal cinsiyet ve kadın çalışmaları ile ilgili akademisyen, idari kadro, mezun ve öğrencileri bir araya getirmeyi, Akademik araştırmaları teşvik etmeyi, Konuyla ilgili ders ve

Detaylı

TÜRK DÜNYASI VAKFI. Bana Bir Hikaye yaz projesinin web portalına hoş geldiniz!

TÜRK DÜNYASI VAKFI. Bana Bir Hikaye yaz projesinin web portalına hoş geldiniz! 510 TÜRK DÜNYASI VAKFI HAKKIMIZDA Bana Bir Hikaye yaz projesinin web portalına hoş geldiniz! Bilginin hızla üretildiği ve tüketildiği bir çağda, çocuklarımızın okuma merakının dünya çapında hayli azaldığını

Detaylı

RESİM SANAT EĞİTİMİ KURS PROGRAMI

RESİM SANAT EĞİTİMİ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü SANAT VE TASARIM ALANI RESİM SANAT EĞİTİMİ KURS PROGRAMI Ankara, 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 3 PROGRAMIN DAYANAĞI... 3 PROGRAMIN GİRİŞ

Detaylı

SANAT ATÖLYEMİZ ATÖLYEDE NELER OLUYOR? Renk çalışmaları, Üç Boyutlu Çalışmalar ve Otoportre Çalışmaları

SANAT ATÖLYEMİZ ATÖLYEDE NELER OLUYOR? Renk çalışmaları, Üç Boyutlu Çalışmalar ve Otoportre Çalışmaları SANAT ATÖLYEMİZ ATÖLYEDE NELER OLUYOR? Renk çalışmaları, Üç Boyutlu Çalışmalar ve Otoportre Çalışmaları Yapıldı. Renk çalışmalarında; çocukların renk algısını geliştirmek amacıyla üç ana renk vererek ara

Detaylı

3. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ. (16 Aralık 2013-24 Ocak 2014)

3. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ. (16 Aralık 2013-24 Ocak 2014) 3. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ KENDİMİZİ İFADE ETME YOLLARIMIZ (16 Aralık 2013-24 Ocak 2014) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında 16 Aralık 2013-24 Ocak 2014 tarihleri arasında

Detaylı

KENDİMİZİ İFADE ETME YOLLARIMIZ

KENDİMİZİ İFADE ETME YOLLARIMIZ 2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ KENDİMİZİ İFADE ETME YOLLARIMIZ (16 Aralık 2013-24 Ocak 2014) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında 16 Aralık 2013-24 Ocak 2014 tarihleri arasında

Detaylı

Montessori Montessori Öğretmen Eğitimi. Başarılı Bir Ekol Başarılı İki Kurumun Çatısı Altında

Montessori Montessori Öğretmen Eğitimi. Başarılı Bir Ekol Başarılı İki Kurumun Çatısı Altında Montessori Montessori Öğretmen Eğitimi Başarılı Bir Ekol Başarılı İki Kurumun Çatısı Altında Hayatın en önemli dönemi üniversite çalışmaları değil, doğumdan altı yaşa kadar olan süredir. Çünkü bu, bir

Detaylı

Farklı Yaklaşımlar Temelinde Engellilik ve Ayrımcılık *

Farklı Yaklaşımlar Temelinde Engellilik ve Ayrımcılık * DERS 8 Farklı Yaklaşımlar Temelinde Engellilik ve Ayrımcılık * Kazanımlar: 1. Engelliliğe dair tıbbi ve toplumsal yaklaşımı bilir. 2. Toplumsal yaklaşım temelinde engelli, ve sakat kavramlarının kullanımını

Detaylı

3. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (8 Eylül 2014 17 Ekim 2014 )

3. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (8 Eylül 2014 17 Ekim 2014 ) 3. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (8 Eylül 2014 17 Ekim 2014 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

Seminer (AB500) Ders Detayları

Seminer (AB500) Ders Detayları Seminer (AB500) Ders Detayları Ders AdıDers Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Seminer AB500 Bahar 3 0 0 0 0 Ön Koşul Ders(ler)i - Dersin Dili Dersin Türü Dersin Seviyesi

Detaylı

Yaptığım şey çok acayip bir sır da değildi aslında. Çok basit ama çoğu kişinin ihmal ettiği bir şeyi yaptım: Kitap okudum.

Yaptığım şey çok acayip bir sır da değildi aslında. Çok basit ama çoğu kişinin ihmal ettiği bir şeyi yaptım: Kitap okudum. Türkiye deki en büyük emek israflarından birisi İngilizce öğreniminde gerçekleşiyor. Çevremde çok insan biliyorum, yıllarca İngilizce öğrenmek için vakit harcamış, ama hep yanlış yerlerde harcamış. Bu

Detaylı

2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ. ( 26 Mart-04 Mayıs 2018 )

2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ. ( 26 Mart-04 Mayıs 2018 ) 2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ ( 26 Mart-04 Mayıs 2018 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

Öğrencilerin Üst Düzey Zihinsel Becerilerinin Belirlenmesi. Öğrenci Portfolyoları

Öğrencilerin Üst Düzey Zihinsel Becerilerinin Belirlenmesi. Öğrenci Portfolyoları Öğrencilerin Üst Düzey Zihinsel Becerilerinin Belirlenmesi Öğrenci Portfolyoları Doç.Dr. İsmail KARAKAYA Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Eğitim Bil. Böl. Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme ABD. 1

Detaylı

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü. Eğitim Programları ve Öğretimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı Öğretim Planı.

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü. Eğitim Programları ve Öğretimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı Öğretim Planı. Ders T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Programları ve Öğretimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı Öğretim Planı Tablo 1. ve Kredi Sayıları I. Yarıyıl Ders EPO535 Eğitimde Araştırma Yöntemleri

Detaylı

AÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE!

AÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE! A KİTAPÇIK TÜRÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 8. SINIF MATEMATİK 205 8. SINIF. DÖNEM MATEMATİK DERSİ MERKEZİ ORTAK SINAVI 25 KASIM 205 Saat: 0.0 Adı

Detaylı

İLKÖĞRETİM OKULLARI HAFTALIK DERS ÇİZELGESİ

İLKÖĞRETİM OKULLARI HAFTALIK DERS ÇİZELGESİ İLKÖĞRETİM OKULLARI HAFTALIK DERS ÇİZELGESİ DERSLER SINIFLAR 1 2 3 4 5 6 7 8 Türkçe 11 11 11 6 6 5 5 5 Matematik 4 4 4 4 4 4 4 4 Hayat Bilgisi 4 4 4 Fen ve Teknoloji 3 3 4 4 4 Sosyal Bilgiler 3 3 3 3 T.C.

Detaylı

: Fevzi Çakmak Bediüzzaman Cad. No:2 Pendik/İstanbul

: Fevzi Çakmak Bediüzzaman Cad. No:2 Pendik/İstanbul Adı Soyadı : Yusuf Ermez Doğum Tarihi / Yeri : 01.01.1981 / Bursa Uyruğu : Türkiye Cumhuriyeti T.C. Cinsiyeti : Erkek Sağlık Durumu/Oranı : Sağır %69 Ana Dili : Türk İşaret Dili (TİD) Cep Telefonu E-Posta

Detaylı

İstek Kemal Atatürk İlkokulu Eğitim Öğretim Yılı 1. SINIFLAR BÜLTENİ

İstek Kemal Atatürk İlkokulu Eğitim Öğretim Yılı 1. SINIFLAR BÜLTENİ İstek Kemal Atatürk İlkokulu 2016-2017 Eğitim Öğretim Yılı 1. SINIFLAR BÜLTENİ Sayın Velilerimiz ve Sevgili Öğrencilerimiz, 2015-2016 eğitim öğretim yılının ilk dönemini bugün tamamlıyoruz. İlk dönem,

Detaylı

Giovanni dışında bütün örenciler çok çalışıyor. O hiç çalışmıyor ama sınıfın en başarılı öğrencisi. Çok iyi Türkçe konuşuyor.

Giovanni dışında bütün örenciler çok çalışıyor. O hiç çalışmıyor ama sınıfın en başarılı öğrencisi. Çok iyi Türkçe konuşuyor. OKUMA - ANLAMA: ÖĞRENCİLER HER GÜN NELER YAPIYORLAR? 1 Türkçe dersleri başladı. Öğrenciler her gün okula gidiyorlar, yeni şeyler öğreniyorlar. Öğretmenleri, Nazlı Hanım, her Salı ve her Cuma günü sınav

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 2

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 2 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2016-2017 8. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 2 2016-2017 8. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 2 MATEMATİK Adı ve Soyadı :...

Detaylı

BİLGİ İşletme 2013-2014

BİLGİ İşletme 2013-2014 BİLGİ İşletme 2013-2014 Sosyal Medya Uzmanı Yeni işletme dünyasından birkaç örnek Etik Ticaret Yöneticisi Yeşil Pazarlama Danışmanı Sürdürülebilir Proje Uzmanı Veri bilimcisi Uluslararası Raporlama Uzmanı

Detaylı

Başka Dilde Aşk: Engellilere Yönelik Toplumsal Algılar

Başka Dilde Aşk: Engellilere Yönelik Toplumsal Algılar DERS 4 Başka Dilde Aşk: Engellilere Yönelik Toplumsal Algılar DÜZEY: 10. Sınıf Kazanımlar: 1. Engelli, özürlü ve sakat kavramlarının kullanımlarını sorgular. 2. Engellilere yönelik kalıpyargıları fark

Detaylı

HAYVAN ÖZGÜRLEŞMESİ HOŞGELDİNİZ

HAYVAN ÖZGÜRLEŞMESİ HOŞGELDİNİZ HAYVAN ÖZGÜRLEŞMESİ HOŞGELDİNİZ XIX. yüzyıldan bu yana tekrarlanan çok sayıda deneyde sayısız hayvanın ısıya tabi tutulduğunu ve bu deneyler sonucunda hayvanların sıcaktan fenalaşıp öldüğü dışında bir

Detaylı

Facebook. 1. Grup ve Sayfalar. Facebook ta birçok grup ve sayfa üzerinden İngilizce öğrenen kişilerle iletişime geçebilir ve

Facebook. 1. Grup ve Sayfalar. Facebook ta birçok grup ve sayfa üzerinden İngilizce öğrenen kişilerle iletişime geçebilir ve Hayatın hemen hemen her alanında bir şekilde karşımıza çıkan Facebook ve Twitter, İngilizce öğrenmek için iyi bir araç olabilir mi? İngilizce eğitimi uzun ve önemli bir süreçtir. Genelde ilkokul çağlarında

Detaylı

Halk Kütüphaneleri BBY Mezunlarından Neler Bekliyor?

Halk Kütüphaneleri BBY Mezunlarından Neler Bekliyor? Halk Kütüphaneleri BBY Mezunlarından Neler Bekliyor? BBY Mezunları Halk Kütüphanelerinde Nelerle Karşılaşacak? SONU GELMEYECEK BİR SERÜVENE HAZIR MISINIZ? Asuman Nesibe GÖK Bornova İlçe Halk Kütüphanesi

Detaylı

Acil Tıp Uzmanlığı: Bugün ve Yarın

Acil Tıp Uzmanlığı: Bugün ve Yarın Acil Tıp Uzmanlığı: Bugün ve Yarın Dr Recep ÖZTÜRK İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı rozturk@istanbul.edu.tr; drrozturk@gmail.com; www.twitter.com/drrecepozturk

Detaylı

HAZIRLIK SINIFLARI 2. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ Eğitim - Öğretim Yılı

HAZIRLIK SINIFLARI 2. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ Eğitim - Öğretim Yılı HAZIRLIK SINIFLARI 2. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ 2017-2018 Eğitim - Öğretim Yılı DiSiPLiNLERÜSTÜ TEMA Kendimizi Düzenleme Biçimimiz İnsan yapısı sistemler ile toplulukların birbirleriyle

Detaylı

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ ETKİLİ ÖĞRENME, uygun yöntem ve teknikleri kullanarak öğrenme amacını gerçekleştirmektir. ETKİLİ ÖĞRENME İÇİN, Zamanı planlama, Çalışma ortamı düzenleme, Etkili okuma, Etkili

Detaylı

Demek ki ölçmeye çalıştığımız açı dar açıdır. üçgen. gönye. dar açı

Demek ki ölçmeye çalıştığımız açı dar açıdır. üçgen. gönye. dar açı Dar Açı Gönyemizin dik kısmını herhangi bir şeklin köşesine yerleştirdiğimizde, şeklin köşesindeki açı gönyeden küçük olursa o köşedeki açıya dar açı denir. gönye Demek ki ölçmeye çalıştığımız açı dar

Detaylı

Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği ABD Ders Ġçerikleri

Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği ABD Ders Ġçerikleri Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği ABD Ders Ġçerikleri 5.DÖNEM 6.DÖNEM DERSLER T U K ECTS DERSLER T U K ECTS SNF 301 FEN VE TEK. ÖĞR. 4 0 4 6 SNF 304 TÜRKÇE ÖĞRETIMI 4 0 4 6 SNF 303

Detaylı

DENETLEME VE REHBERLİK KOMİSYONU. HDV...CAMİİ Denetleme ve Rehberlik Raporu

DENETLEME VE REHBERLİK KOMİSYONU. HDV...CAMİİ Denetleme ve Rehberlik Raporu DENETLEME VE REHERLİK KOMİSYONU HDV...Mİİ Denetleme ve Rehberlik Raporu 1. Denetleme Nedeni Hollanda Diyanet Vakfı şubelerin denetlenmesi HDV Şubeler Yönetmeliğine göre madde 17 de belirtildiği gibi yapılması.

Detaylı

İletişim kavramı ve tanımı

İletişim kavramı ve tanımı İletişim kavramı ve tanımı Fransızca dan communication (haberleşme) İletişim haberleşmeyi de içeren daha geniş kapsamlı ileti alışverişi, toplumsal nitelikli bir etkileşim, paylaşım.. İletişim kavramının

Detaylı

İstanbul Aydın Üniversitesi Çocuk Üniversitesi JEUX DRAMATIQUES- YAŞANTILARDAN YOLA ÇIKARAK KENDİNİ İFADE ETME OYUNU

İstanbul Aydın Üniversitesi Çocuk Üniversitesi JEUX DRAMATIQUES- YAŞANTILARDAN YOLA ÇIKARAK KENDİNİ İFADE ETME OYUNU İstanbul Aydın Üniversitesi Çocuk Üniversitesi Helga Flohr ve Bahar Gürey in Yönetiminde JEUX DRAMATIQUES- YAŞANTILARDAN YOLA ÇIKARAK KENDİNİ İFADE ETME OYUNU Tiyatrosuz Tiyatro Yapmak Sizleri yeni bir

Detaylı

OKUL MÜDÜRÜMÜZLE RÖPORTAJ

OKUL MÜDÜRÜMÜZLE RÖPORTAJ OKUL MÜDÜRÜMÜZLE RÖPORTAJ Kendinizden biraz bahseder misiniz? -1969 yılında Elazığ'da dünyaya geldim. İlk orta ve liseyi orada okudum. Daha sonra üniversiteyi Van 100.yıl Üniversitesi'nde okudum. Liseyi

Detaylı

<höchste abgeschlossene Ausbildung K9, K11> i hangi ülkede tamamladınız? (bugünkü devlet sınırları) (Avusturya da değilse, lütfen ülkeyi belirtiniz )

<höchste abgeschlossene Ausbildung K9, K11> i hangi ülkede tamamladınız? (bugünkü devlet sınırları) (Avusturya da değilse, lütfen ülkeyi belirtiniz ) K14 i hangi ülkede tamamladınız? (bugünkü devlet sınırları) (Avusturya da değilse, lütfen ülkeyi belirtiniz ) 1 Avusturya da 2 Avusturya dışında, yani: V0 Şimdi

Detaylı

Sivil Toplum Afet Platformu: Soma İçin Bilgi Paylaşımı Toplantısı 21.05.2014

Sivil Toplum Afet Platformu: Soma İçin Bilgi Paylaşımı Toplantısı 21.05.2014 Kurum Adı ÇALIŞMA ALANI NE YAPIYOR NEREDE HEDEF GRUP NE AŞAMADA KAPASITE ve EK BİLGİLER SİTAP adına Hayata Anne Çocuk Vakfı (AÇEV) İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı (İKGV) Bilgi Yönetimi ve Planlama Soma

Detaylı

ALES EŞİT AĞIRLIK VE SAYISAL ADAYLAR İÇİN TAMAMI ÇÖZÜMLÜ 10 DENEME

ALES EŞİT AĞIRLIK VE SAYISAL ADAYLAR İÇİN TAMAMI ÇÖZÜMLÜ 10 DENEME Komisyon ALES EŞİT AĞIRLIK VE SAYISAL ADAYLAR İÇİN TAMAMI ÇÖZÜMLÜ 10 DENEME ISBN 978-605-18-867-4 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayım ve

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM UZMAN YARDIMCILIĞI GÜNCELLENMİŞ TEZ KONULARI LİSTESİ

MİLLÎ EĞİTİM UZMAN YARDIMCILIĞI GÜNCELLENMİŞ TEZ KONULARI LİSTESİ MİLLÎ EĞİTİM UZMAN YARDIMCILIĞI GÜNCELLENMİŞ TEZ KONULARI LİSTESİ (Not: Tez konuları listesi 25 yeni tez konusu da ilave edilerek güncellenmiştir.) 1. Öğretmen yetiştirme sisteminde mevcut durum analizi

Detaylı

4. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ. (9 Mayıs- 17 Haziran 2016 )

4. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ. (9 Mayıs- 17 Haziran 2016 ) 4. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (9 Mayıs- 17 Haziran 2016 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

Ev Okulu Öğretici Kitabı

Ev Okulu Öğretici Kitabı Ev Okulu Öğretici Kitabı EDAM Birdirbir Kitaplığı: 35 Ev Okulu Öğretici Kitabı Yazar Neriman Karatekin Hatice Işılak Durmuş Alpaslan Durmuş Kapak Tasarımı Nevzat Onaran Grafik Tasarım ve Uygulama Ahmet

Detaylı

BASKETBOLCU AHMET İLKÖĞRETİM 1. SINIF. Gülşen DEMİR Porsuk İlkokulu /Odunpazarı /ESKİŞEHİR

BASKETBOLCU AHMET İLKÖĞRETİM 1. SINIF. Gülşen DEMİR Porsuk İlkokulu /Odunpazarı /ESKİŞEHİR BASKETBOLCU AHMET Ahmet ile babası televizyonda spor haberlerini izliyorlardı. Ahmet, babasına : - Spor ne demek, babacığım? diye sordu. Babası: - Spor, tek başımıza veya birden fazla kişi ile yaptığımız

Detaylı

(5) Meslek Lisesi (6) İmam Hatip Lisesi (7) Ön lisans (8) Lisans

(5) Meslek Lisesi (6) İmam Hatip Lisesi (7) Ön lisans (8) Lisans Değerli Katılımcı; Bu anket çalışması Türkiye de çalışmakta olan ya da çalışmak isteyip iş bulamayan gençliğinin eğitim olanakları, çalışma şartları ve sosyal durumları üzerine bilimsel araştırma yapma

Detaylı

SOZIALE INTEGRATION. Sosyal Entegrasyon. İleri derecede teşvike muhtaç çocukların sosyal

SOZIALE INTEGRATION. Sosyal Entegrasyon. İleri derecede teşvike muhtaç çocukların sosyal SOZIALE INTEGRATION Sosyal Entegrasyon İleri derecede teşvike muhtaç çocukların sosyal entegrasyonufırsat ve görev Sosyal Uyum Sevgili anne ve babalar, Öğrenme engelli çocuklara yönelik teşvikin kapsamı,

Detaylı

VÜCUDUMUZ SAĞLIĞIMIZ

VÜCUDUMUZ SAĞLIĞIMIZ ARI-ÇİÇEK-TAVŞAN GRUPLARI ŞUBAT AYI BÜLTENİ BÜLTENİ VÜCUDUMUZ SAĞLIĞIMIZ Sınıfta kız,erkek çocuğuna ait pano hazırlama Vücudun bölümlerini resimlerle göstererek isimlerini söyleme İskelet üzerinde vücudun

Detaylı

2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (18 Eylül-27 Ekim 2017)

2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (18 Eylül-27 Ekim 2017) 2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (18 Eylül-27 Ekim 2017) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

Gruplararası İlişkiler ve Yeni Toplumsal Talepler Bağlamında Ayrımcılık *

Gruplararası İlişkiler ve Yeni Toplumsal Talepler Bağlamında Ayrımcılık * DERS 1 Gruplararası İlişkiler ve Yeni Toplumsal Talepler Bağlamında Ayrımcılık * Kazanımlar: 1. Ayrımcılık konusunda gruplararası ilişkilerin bazı dinamiklerini kavrar. 2. Türkiye de ayrımcılık konusunu

Detaylı

3. Yazma Becerileri Sempozyumu

3. Yazma Becerileri Sempozyumu 3. Yazma 3. SAYFA HABERİNDEN ŞİİRE 3. Sayfa Haberinden Haydar ERGÜLEN İN «Elmanın E si» Adlı Şiire SERDAR SOLKUN GALATASARAY LİSESİ TDE ÖĞRETMENİ Grup: Ortaöğretim öğrencileri ( Hazırlık sınıfları ve 9.

Detaylı