FLOOD AND LANDSLIDE ISSUES IN THE BLACK SEA REGION

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "FLOOD AND LANDSLIDE ISSUES IN THE BLACK SEA REGION"

Transkript

1 FLOOD AND LANDSLIDE ISSUES IN THE BLACK SEA REGION KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDE ÇOKSU YOKSU VE HİDROLOJİ Prof. Dr. Hızır ÖNSOY K.T.Ü. ĠnĢaat Mühendisliği Bölümü emekli Trabzon Şubat 2015 / TRABZON

2 Suyun fazlası da, azı da, eğer su rantabl olarak yönetilemiyorsa, büyük sorunlar meydana getiriyor. Suyun fazlası taģkınları, sel ve yüzeysel drenajı, erozyonu, heyelanları oluģtururken, suyun azlığı kuraklık ve tarımsal sorunlara, çölleģmeğe neden olmaktadır. Özellikle 2000 li yıllarda dünyada baģ gösteren KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİMİ ile birlikte ÇOKSU-YOKSU sloganı, artık çok daha büyük bir öneme sahip olmağa baģladı. Önceleri HĠDROLOJĠK ÇEVRĠM içerisinde, su, çeģitli özelliklerde dönüp dururken ve döngüde, bu çeģitli aktörlere karģılık gelen HĠDROLOJĠK PARAMETRELER (YağıĢ, akıģ, buharlaģma vb.) dengeli bir dağılım gösterirken, son yıllarda, bu hidrolojik parametreler etrafında alabildiğine bir yoğunlaģma ve kutuplaģmalar oluģurken, bu ekstrem durumlara bağlı olarak sorunlar da artmakta, karakterini değiģtirmektedir.

3 Görülüyor ve izleniyor ki, SU, İKİ KUTUP haline dönüģmekte olup, İKİ KTUPLU HİDROLOJİK ÇEVRİM e doğru uzanmaktadır. Burada, su ile ilgili karakterler çeģitlenip, karmaģık hale gelirken, hidrolojik araģtırmaların önemi artarak sürmeğe baģladı, araģtırmacılara büyük görevler yüklenmeğe baģlamıģtır. Suyun fazlası ve kıtlığının sebep olduğu hidrolojik sorunlar çok daha belirginleģmekte, ZAMAN ve MEKAN içerisinde meydana gelen olaylar çok büyük boyutlara ulaģmağa baģlamıģtır. Son günlerde bu örneklerle birlikte yaģıyoruz. Son olarak, Ağustos, Gündoğdu sel-heyelen-taģkınlarında olduğu gibi, de bir günlük yağıģ miktarı: P 24 =341.7 mm/24 saat (Ġç Anadolu da, bir yılda düģen ortalama yağıģ miktarı). 4 saatlik Ģiddetli sağnağın değeri: P 4 =167 mm/4 saat. 80 yıldan bu yana görülen en büyük Ģiddetli yağıģ.

4 Ülkemizde ve bütün dünyada, bir yandan taģkınlar, seller, su baskınları, heyelanlar artık büyük can ve maddi kayıplara neden olurken, diğer yandan, kuraklıklar kasıp kavurmağa baģladı. Çözüm yok mudur? Elbet de, her sorunun çözümü bulunur. Ama, önceleri bu sorunların çözümü daha kolay ve basit iken, günümüzde, bu iki kutuplu ekstrem su durumunda, çok daha zor ve karmaģık hale gelmektedir. Genel çözüm bir yandan mevcut su potansiyelini optimum Ģekilde gereksinimlere yönlendirilmesi iken, diğer yandan, oluģacak zararları ve kayıpları en aza indirecektir. Böylece, asıl amaç, suyun faydalarından azami derecede yararlanmak, zararlarından en az etkilenmeğe çalıģmaktır. Bu da SUYUN RANTABL YÖNETİMİ ile yapılabilir. Günümüze kadar, suyu yeterince algılayamadık ve önemsemedik, hoyratça kullandık. Hatta, suyun yönetimi de ne oluyor dedik. Nasıl olsa var; yönetimi de ne oluyor?

5 ġu anda yaģadığımız ve SU ve ENERJĠ ÇAĞI olarak adlandırdığımız zamanımızda, KÜRESEL ĠKLĠM DEĞĠġĠMĠ içerisinde artık, su ile ilgili bir çok alıģkanlığımızı terk edip, daha bilimsel bir su yönetimi anlayıģına geçilmelidir. Bir çok alanda olduğu gibi, korkarım ki, burada da geç kalabiliriz. Zaten, çok yakın zamanlarda, üniversitelerimizdeki su dersleri arasında, 1960 lı yıllardan önce HĠDROLOJĠ adı altında, bağımsız bir ders ve araģtırma alanı yokken, Ģimdilerde, bunun önemini anladıkça, ne kadar geç kalmıģız diye düģünüyorum. Burada, o yıllardan beri büyük uğraģılar veren bir çok araģtırmacı ve bilim adamlarımızı, hidrolojiyi bağımsız bir dal haline sokan, baģta değerli hocamız Sayın Prof. Dr. Mehmetçik BAYAZIT olmak üzere, bütün hidroloji bilimiyle uğraģan hocalarımıza, derin saygılar sunuyorum. Yeni HĠDROLOJĠ DÜZENĠ nde, bu konuda uğraģ veren araģtırmacıların iģi çok daha yoğun olacağı apaçık ortadadır.

6 Zaman zaman soruluyor: Tehlike yaklaģtı mı? Tehlike kapımızın eģiğinden bile içeri, evimize girdi bile. Geciken her zaman bizim aleyhimize iģlemektedir. Bu karmaģık koģullarda suyu neden yeterince yönetemiyoruz? Su ile ilgili bir çok bakanlık, genel müdürlük, kuruluģ, sivil toplum örgütü vb varken, bilimsel ve uygulamalı çalıģma ve araģtırmalar birbiri içerisine girmiģ, süreksiz, çoğu kez tekrarlı, zaman zaman yersiz hale gelmiģtir. Bir an evvel bir SU KAYNAKLARI BAKANLIĞI kurularak, bütün planlamalar, çalıģma ve araģtırmalar bu bakanlıkla üniversiteler arasında diyalog içerisinde sürdürülmeye baģlanmalıdır. Bu bağlamda, alabildiğine zıtlaģan ve iki kutup haline dönüģen su sorunlarının çözümü için, depolamalı su yapılarıyla, HAVZA-BÖLGE SU TRANSFERİ araģtırmaları yapılarak, uygulamaya geçilmelidir.

7 Bütün bu etaplarda, hidroloji biliminin ne kadar önemli bir hale geldiği görülmektedir. Su sistemlerindeki kayıplar konusunda, sulama, içme-kullanma, enerji üret,m, vb çalıģmaları bir an evvel revizyondan geçirerek, yenileyerek, değiģtirerek, modern sistemlere geçmeliyiz Gerek eski yöntem sulama Ģebekesi sistemlerimizde, gerekse içme-kullanma suyu Ģebekelerinde korkunç kayıplar oluģurken, öbür yandan, su kullanımı ve yönetiminden söz etmemiz mümkün değildir. Sulama Ģebekelerimizdeki kayıplar %50 lerin üzerinde iken, içme-kullanma suyu Ģebekelerindeki kayıplar %70 lere varıyor. Ülkemizdeki yer altı suyu kuyularından %75 i ruhsatsız vaziyette iken, hidrolojinin önemi mi, umursamazlığı mı konuģulmalı? Küresel iklim değiģiminde, hidrolojik çevrim, adeta iki kutup haline dönüģürken, ülkemizde yıllık ortalama yağıģ miktarının artacağı tahmin edilmektedir. Ancak, bu değiģimde yıllık ortalama yağıģ miktarının anlamı azalacaktır.

8 ZAMANSAL ve YEREL DAĞILIM çarpıcı ve dengesiz bir karakter alacağından, bu ortalama, SU YÖNETĠMĠ içerisinde, iģlemlerden geçmedikçe, oluģacak zararlar çok daha artacak diye endiģeler vardır. Doğu Karadeniz Bölgesi ne bir göz atacak olursak, bazı bölgelerde ortalama yağıģlar azalırken, bu bölgede artacaktır. Ġster istemez, HAVZALAR ARASI SU TRANSFERĠ sistemleri uygulamaya sokulmalıdır. Suyun zararlarını en aza indirip, faydalarından azami Ģekilde yararlanmada, yine HİDROLOJİ nin önemi ortadadır. Enerji kullanımında, büyük ölçüde yurtdıģına bağlı iken, yenilenebilir enerji ve Hidroelektrik Enerji üretiminde yerimizde sayarken, HİDROLOJİ nin önemini bilemiyoruz. Su potansiyelini, gereksinimlere uygun Ģekilde yönlendiremiyoruz. ÇOKSU ve YOKSU ile ilgili sorunlar, bu değiģimde çok daha artacak.

9 Sonuç olarak, her geçen umursamazlık günü, bizim kaybımızdadır. Ülkemizde, çok yeni olan hidrolojinin önemi ortaya çıkmaktadır. Aksi halde, herkes, su ile ilgili sorunlarımız büyüdükçe büyüyecek, TEMEL FIKRASI üretmeğe devam edeceğiz. Ben diyorum her zaman ki, artık yeter, TEMEL FIKRASI ÜRETECEK YERDE, İŞ ÜRETELİM. Hastalığın, TEŞHİS, REÇETE, TEDAVİ etapları, HİDROLOJİ nin içerisinde vardır; yeter ki önemseyelim.

10 DOĞU KARADENİZ TAŞKIN, SEL, HEYELAN, SU AFETLERİ KRONOLOJİSİ TARĠH YER AÇIKLAMALAR CAN KAYBI (7-8 Temmuz) 1973(14 Temmuz) 1974(19 Ağustos) (30 Temmuz) Trabzon Bölümlü (Of) Heyelan Giresun, Tirebolu, Görele, Trabzon, taģkınları Trabzon, Trabzon Oksu taģkını Trabzon Akçaabat taģkını Giresun, TaĢkınlar Trabzon Ġyidere ve HemĢin Deresi taģkınları Güneysu, Kalkandere, Pazarköy heyelanları GümüĢhane HarĢit taģkınları Giresun Aksu, denizde boğulma Pazar, HemĢin Deresi TaĢkını

11 2 m DOĞU KARADENİZ TAŞKIN, SEL, HEYELAN, SU AFETLERİ KRONOLOJİSİ 1981 Pazar sel felaketi Ġkizdere, kaya düģmesi (19 Temmuz) Pazar, Fındıklı taģkın ve heyelanlar Sel felaketi (21 Temmuz) Pazar, ArdeĢen, Fındıklı heyelanları (18-19 Haziran) 1990(20 Haziran) Trabzon Çatak heyelanı Çatak heyelanı sırasında, gece, 7 saat içerisinde, ye 65 Kg (65 mm) yağıģ düģtü. ÇamlıhemĢin heyelanı Bayburt Üzengili, çığ düģmesi (31 Ağustos) Güneysu, ArdeĢen, Pazar, sel ve heyelanlar Trabzon Of taģkını ve sel 9

12 DOĞU KARADENİZ TAŞKIN, SEL, HEYELAN, SU AFETLERİ KRONOLOJİSİ 1997(3-4 Temmuz) Giresun TaĢkınlar (7-8 Ağustos) Trabzon Sürmene- BeĢköy sel ve heyelanı (20 ġubat) Giresun, Trabzon, Doğu Karadeniz deniz fırtınası. Giresun, Trabzon, Limanlarında ve bir çok barınakta büyük hasarlar Trabzon BeĢikdüzü deniz faciası TaĢlıdere-Güneysu sel ve heyelanı (23 Temmuz) TaĢlıdere-Güneysu-Çayeli, sel ve heyelanları, Selamet Köyü 150 trily.zar (7-8 ġubat) Samsun, Ordu Deniz fırtınası, özellikle Fatsa kıyılarında, tahmini gözlenen dalga yüksekliği: 4 5 m (24 Haziran) Trabzon Of Solaklı Deresi taģkını 2005(1-2 Ağustos) ÇamlıhemĢin, Çayeli, 3 saat süren Ģiddetli ve lokal yağıģlar. Fırtına, ġairler ve AĢıklar Deresinde taģkın, Pazar-ÇamlıhemĢin karayolu kapandı, Bld. Binası yanında heyelan. Bu felakette maddi zarar : 25 milyon YTL () (3-4 Ekim) TaĢlıdere (Salarha kolu) Ģiddetli yağıģ ve taģkını. Salarha : 2 ölü Veliköy : 5 ölü 7

13 2 DOĞU KARADENİZ TAŞKIN, SEL, HEYELAN, SU AFETLERİ KRONOLOJİSİ 2005(18-19 Ekim) Trabzon, ġiddetli yağıģlar. Vakfikebir de: P=73,9 mm/m Vakfıkebir-Tonya arası yolda heyelan 2005 (6 Kasım), Trabzon ġģiddetli yağıģlar. Of Solaklı, Ġyidere, TaĢlıdere, ÇamlıhemĢin Deresinde taģkın ve heyelanlar, Of Hayrat heyelanda : 1 ölü (20 Ocak), Giresun Deniz fırtınası. Rüzgar hızı: 100 Km/saat, dalga yüksekliği, yaklaģık 4 m. Çayeli ndeki balıkçı barınaklarında hasarlar, balıkçı tekneleri battı. Görelede benzer fırtına. Giresun-Trabzon karayolunda, yer yer tahribat (19 ġubat) Çayeli Limanköy, heyelanı. Ġki araç heyelan altında kaldı, 6 yaralı 2006 (3 Nisan) Artvin Arhavi heyelanı. 1

14 DOĞU KARADENİZ TAŞKIN, SEL, HEYELAN, SU AFETLERİ KRONOLOJİSİ 2006(1 Temmuz) Samsun, Giresun, Trabzon, Artvin Ordu,, Ġkizdere, Of Ģiddetli yağıģlardan Ġyidere suyu yükseldi, Dereköy de 1 kişi kayboldu. ilinde su baskınları, Çiftekavak ve AlipaĢa da sel suları ve taģıdığı maddelerle, karayolu bir süre kapandı. Of-Çaykara yolu, Cuma Pazarı nda heyelanla kapandı. Sürmene yukarılarında (Ormanseven) Ģiddetli yağıģlardan, Sürmene Deresi taģtı. Sürmene ilçesi merkezi, kapalı derelerin tıkanmasından, ilçeyi su bastı, çamur deryasına döndü. Ev ve iģ yerlerinin alt katları sular ve çamurlarla doldu. Terme de(kocaman Bel Başk) 1 ölü. Terme, Ünye, ÇarĢamba da taģkınlar. Giresun da 2 ölü. Doğu Karadeniz de çöken ve hasar gören binalar, büyük maddi zarar. Ardanuç (2100 m. kotlu Aydın Köyü) da yıldırım düģtü, 50 koyun telef oldu. Bu afette zararlar: Giresun ilçelerinde: 539 ev ve iģyeri heyelanlardan hasar gördü. 922 ev ve iģyeri taģkınlardan, Giresun merkezde: 55 milyon ytl (ev ve iģyerinde zarar) 3 milyon ytl (enerji nakil hatlarında) 20 (tarım arazilerinde) 500 (dere yatağı taribatı) Giresun : 55 milyon ytl zarar. Ordu : 50 milyon ytl, Samsun+Trabzon+: 67 milyon ytl Samsun arasında, taģkın ve heyelanlardan toplam maddi zarar : 172 milyon ytl 4

15 3 Qm max / s 110 DOĞU KARADENİZ TAŞKIN, SEL, HEYELAN, SU AFETLERİ KRONOLOJİSİ 2006 (9 Kasım) 2007 (8 Mayıs) 2007(12 Mayıs) Artvin Güneysu (BaĢköy). Yol çalıģması sırasında, heyelan Çoruh Nehri ve kollarında taģkınlar. Bir çok arazi sular altında kaldı (Borçka vb). Borçka Barajına gelen debi: 1600 m3/sn. TaĢkın debisi, membadan mansaba veriliyor. Ġkizdere (Dereköy) taģkın ve heyelanı: Ġkizdere Ġspir yolu, 5 gün trafiğe kapandı. ölçüldü 2007(23 Mayıs) Ġkizdere TaĢkını (Dereköy) Maks Q= 110 m3/sn. 2007(24 Ağust) Samsun Kentte sel felaketi. P= 90 mm/2saat. Sabaha doğru, saat 04 sıralarında baģlayan Ģiddetli yağıģ, 2 saat kadar sürdü. Bundan önceki yağıģ da, hafif olarak devam etmiģti. Zarar gören iģyeri : 1051 Zarar gören konut : 500 En çok etkilenen bölgeler: Cumh. Cad., Ağabali Cad., BarıĢ Bulvarı, Said Bey Mah., Liman Mah., Atatürk Bulvarı 2009 ( 6 Haziran) 2009 (15 Temmuz) Artvin, Ordu Kalkandere Ġlçesi Fındıklı köyünde heyelan Şavşat (Artvin). TaĢkınlar, Felaket: 5 ölü, 2 kayıp. ġiddetli yağıģlar ve Tigrat Deresi taģtı. Perşembe (Ordu). AkĢam baģlayan Ģiddetli yağıģ, aralıksız, sabaha kadar sürdü. OluĢan heyelanda 2 ölü, 7 yaralı. Yollar kapandı, Karadeniz Sahilyolunun PerĢembe-Fatsa arasında çökmeler oldu.

16 DOĞU KARADENİZ TAŞKIN, SEL, HEYELAN, SU AFETLERİ KRONOLOJİSİ 2009(21-27 Temz) Giresun, Giresun Ġl Merkezinde 03:00-07:00 saatleri arasında metrekareye düģen yağıģ: Kg. Zarar 15 milyon Tl. Can kaybı: 1(Bulancak). Aynı iki tarihte:, Fındıklı, ArdeĢen, Çayeli, Güneysu, Kalkandere, Ġkizdere de sel ve heyelanlar. Maddi zararlar (28 Temmuz) Giresun Yağlıdere de Ģiddetli yağıģ ve taģkınlar (23 Eylül) Artvin, Giresun Karadeniz de 1-22 Temmuz 2009 arasında yağıģ ortalaması: 92 mm. (Normal yağıģ ort: 48 mm.). Aynı periyotta, Karadeniz de yağıģ artıģı: %100. Giresun da 21.Temmuz da 4 saatlik yağıģ: 130 mm. Borçka da taģkın-sel-heyelen, ġiddetli yağıģlar. Maddi zarar. Tirebolu HarĢit Deresi taģtı (30-31 Ekim) Trabzon Trabzon ve civarında, akģam baģlayan yağmur, sabaha kadar aralıksız devam etti. Kent içinde ve civarında, taģkınlar, seller, su baskınları, zemin kaymaları meydana geldi. Biri elektrik çarpması olmak üzere, 2 can kaybı var. Trilyonlarca maddi zarar Ekimde, Trabzon a düģen toplam yağıģ P=89 mm (21 Kasım) Trabzon, Giresun Trabzon da (Değirmendere-DeliklitaĢ). AkĢam Ģiddetli yağıģlardan sonra, oluģan heyelanda,evin üzerine düģen kayalarda 2 ölü. Trabzon Düzköy civarında, Giresun Yağlıdere de taģkınlarda 2 ölü. 4

17 DOĞU KARADENİZ TAŞKIN, SEL, HEYELAN, SU AFETLERİ KRONOLOJİSİ 2009 (13 Aralık), Trabzon Doğu Karadeniz de, Sürmene ve civarındaki barınaklarda (Balıklı) çok sayıda tekne battı, hasar gördü: Özellikle ve civarında. Çayeli- ArdeĢen arasında rüzgarın hızı 70 Km/saat e ve dalga yüksekliği 7 m. ye ulaģtı. Sahil Yolunun Çayeli kesiminde tehlike yaģandı. IĢıklı da balıkçı barınağını aģan dalgalar, teknelere zarar verdi (15 Mart) Artvin Yusufeli ndeki Ģiddetli yağıģtan sonra meydana gelen sel ve heyelanlarda, Artvin-Erzurum karayolu uzun süre ulaģıma kapandı 2010 (17 Haziran) Giresun, Trabzon Ġllerde, Tonya da Ģiddetli yağıģlar. Dereli de 1 can kaybı. HarĢit Çayı, Dereli, Yağlıdere, Güce, Aksu taģtı, köy yolları kapandı, bir çok ev boģaltıldı. Erzurum da araçlar mahsur kaldı. de iki gün devam eden Ģiddetli yağıģlarda, Salarha Deresi taģtı. -Andon Karayolu, çeģitli noktalarda heyelandan kapandı. -Gündoğdu Sahil Karayolunda heyelanlar. Ziraat Yolunda çökmeler (14 Temmuz) 2010 (19-20 Temmuz) Trabzon Giresun Of, son 70 yılın en büyük sel ve heyelanları. Can kaybı yok; büyük maddi zarar. Görele de Ģiddetli yağıģlar sonucu, yollar harap oldu; 20 evin yolu tamamen kayboldu. Ġçme suyu Ģebekesi arızasından dolayı, ilçeye üç gündür içme suyu verilemiyor (25 Ağustos), Artvin -Hopa arasında Ģiddetli sağnaklar. Sel, taģkınlar. Kalkandere de 1 can kaybı. Bir çok noktada karayolu tahribatı. 1

18 DOĞU KARADENİZ TAŞKIN, SEL, HEYELAN, SU AFETLERİ KRONOLOJİSİ 2010 (26-27 Ağust) Gündoğdu sel, taģkın ve heyelanları. 7 yaralı. Büyük maddi hasar, 31 ev yıkıldı. ġiddetli yağıģlar sonucu, iftara yakın büyük heyelan, su baskınları, seller, taģkınlar. Veliköy Vadisinde büyük kayıplar. ili merkezinde drenaj sorunları, su baskınları. Karayollarında büyük hasarlar. Gündoğdu-Veliköy karayolu, bir çok noktada ortadan kayboldu, yerleģim yerleriyle iliģkiler kesildi gecesi baģlayan Ģiddetli yağıģlar, sağnaklar, bütün gece devam etti ve sabaha doğru iyice yoğunlaģtı. Gündoğdu kasabası sular altında. En fazla etkilenen bölge: Aslankaya Petrol-Gündoğdu kasabası arası (yaklaģık 3 Km. mesafe). de bir günlük yağıģ miktarı: P 24 =341.7 mm/24 saat (Ġç Anadolu da, bir yılda düģen ortalama yağıģ miktarı). 4 saatlik Ģiddetli sağnağın değeri: P 4 =167 mm/4 saat. 80 yıldan bu yana görülen en büyük Ģiddetli yağıģ (14 Eylül) , 80 yılda Ağustos sonu itibariyle, Doğu Karadeniz de Güneysu, Ģiddetl,i yağıģlar ve sel, taģkın, karayolu ve köprü tahribatı Toplam 736 can kaybı

SEL KONTROLUNDA AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROL ÇALIġMALARININ ÖNEMĠ

SEL KONTROLUNDA AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROL ÇALIġMALARININ ÖNEMĠ T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROLU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SEL KONTROLUNDA AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROL ÇALIġMALARININ ÖNEMĠ Hanifi AVCI Genel Müdür ġubat-2011 SEL AFETĠNĠN SEBEBĠ

Detaylı

HİDROLOJİ Doç.Dr.Emrah DOĞAN

HİDROLOJİ Doç.Dr.Emrah DOĞAN HİDROLOJİ Doç.Dr.Emrah DOĞAN 1-1 YARDIMCI DERS KİTAPLARI VE KAYNAKLAR Kitap Adı Yazarı Yayınevi ve Yılı 1 Hidroloji Mehmetçik Bayazıt İTÜ Matbaası, 1995 2 Hidroloji Uygulamaları Mehmetçik Bayazıt Zekai

Detaylı

RĠZE YÖRESĠNDE YANLIġ ARAZĠ KULLANIMI VE NEDEN OLDUĞU ÇEVRESEL SORUNLAR

RĠZE YÖRESĠNDE YANLIġ ARAZĠ KULLANIMI VE NEDEN OLDUĞU ÇEVRESEL SORUNLAR RĠZE YÖRESĠNDE YANLIġ ARAZĠ KULLANIMI VE NEDEN OLDUĞU ÇEVRESEL SORUNLAR Doç. Dr. Turan Yüksek Rize Üniversitesi Pazar Meslek Yüksekokulu 53300-Pazar/Rize GiriĢ Doğu Karadeniz Bölgesindeki en önemli doğal

Detaylı

ÇORUH EDAŞ TARAFINDAN 2012 YILINDA İHALE EDİLEN VEYA YÜRÜTÜLEN YATIRIM PROJELERİ

ÇORUH EDAŞ TARAFINDAN 2012 YILINDA İHALE EDİLEN VEYA YÜRÜTÜLEN YATIRIM PROJELERİ ARTVİN ÇORUH EDAŞ TARAFINDAN 2012 YILINDA İHALE EDİLEN VEYA YÜRÜTÜLEN YATIRIM PROJELERİ İL ADI ANA İŞ TOPLAM GENEL TOPLAM 2012 YIL SONU BEDELİ BEDELİ HARCAMASI PROJENİNİ DURUMU 1 12.08.GR.01 1 12.08.I/01

Detaylı

T.C. GİRESUN VALİLİĞİ İL PLANLAMA VE KOORDİNASYON MÜDÜRLÜĞÜ GİRESUN İLİ 2014 YILI YATIRIM PROGRAMI

T.C. GİRESUN VALİLİĞİ İL PLANLAMA VE KOORDİNASYON MÜDÜRLÜĞÜ GİRESUN İLİ 2014 YILI YATIRIM PROGRAMI T.C. GİRESUN VALİLİĞİ İL PLANLAMA VE KOORDİNASYON MÜDÜRLÜĞÜ GİRESUN İLİ 2014 YILI YATIRIM PROGRAMI 01/04/2014 İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM YATIRIMLARIN GENEL DURUMU İKİNCİ BÖLÜM a) Yatırımların Sektörlere

Detaylı

TARIMDA SUYUN ETKİN KULLANIMI. Prof. Dr. Yusuf Ersoy YILDIRIM Yrd. Doç. Dr. İsmail TAŞ

TARIMDA SUYUN ETKİN KULLANIMI. Prof. Dr. Yusuf Ersoy YILDIRIM Yrd. Doç. Dr. İsmail TAŞ TARIMDA SUYUN ETKİN KULLANIMI Prof. Dr. Yusuf Ersoy YILDIRIM Yrd. Doç. Dr. İsmail TAŞ Maksimum Verim Maksimum Gelir? ĠKLĠM YAĞIġ BUHARLAġMA ÇĠFTÇĠ SÜRDÜRÜLEBĠLĠRLĠK BĠTKĠ SU TARIM TEKNĠĞĠ ÜRETĠM GĠRDĠLERĠ

Detaylı

T.C. GİRESUN VALİLİĞİ İL PLANLAMA VE KOORDİNASYON MÜDÜRLÜĞÜ GİRESUN İLİ 2015 YILI YATIRIM PROGRAMI

T.C. GİRESUN VALİLİĞİ İL PLANLAMA VE KOORDİNASYON MÜDÜRLÜĞÜ GİRESUN İLİ 2015 YILI YATIRIM PROGRAMI T.C. GİRESUN VALİLİĞİ İL PLANLAMA VE KOORDİNASYON MÜDÜRLÜĞÜ GİRESUN İLİ 2015 YILI YATIRIM PROGRAMI 03/04/2015 İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM YATIRIMLARIN GENEL DURUMU İKİNCİ BÖLÜM a) Yatırımların Sektörlere

Detaylı

TRABZON HEYELANLARINA GENEL BAKIŞ

TRABZON HEYELANLARINA GENEL BAKIŞ TRABZON HEYELANLARINA GENEL BAKIŞ Ahmet DEMİR, Oktay GÖKÇE, Dr. Şenay ÖZDEN, Ayhan IŞIK, Ayhan ÇİFTÇİ Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Afet Etüt ve Hasar Tespit Dairesi ÖZET

Detaylı

Doğu Karadeniz Bölümü nde Maksimum Yağışlar ve Taşkınlar Açısından Önemi

Doğu Karadeniz Bölümü nde Maksimum Yağışlar ve Taşkınlar Açısından Önemi GÜ, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 24, Sayı2 (24) 79-92 Doğu Karadeniz Bölümü nde Maksimum Yağışlar ve Taşkınlar Açısından Önemi The Maximum Rainfalls in the Eastern Black Sea Region and their Importance

Detaylı

III. ULUSAL TAŞKIN SEMPOZYUMU TAŞKIN VE SİGORTA

III. ULUSAL TAŞKIN SEMPOZYUMU TAŞKIN VE SİGORTA III. ULUSAL TAŞKIN SEMPOZYUMU TAŞKIN VE SİGORTA Mine Ayhan Generali Sigorta A. Ş. İstanbul, 29-30 Nisan 2013 1 İçerik Sigortacılığa Genel BakıĢ TaĢkın TaĢkın Sigortaları Risk Yönetimi Sigortacılığa Genel

Detaylı

İL GENEL MECLİSİNİN 2015 YILI MART AYI TOPLANTISI GENEL GÜNDEMİ (Valilik Toplantı Salonu 02,03,04,05,06/03/2015 tarihleri arası) G Ü N D E M

İL GENEL MECLİSİNİN 2015 YILI MART AYI TOPLANTISI GENEL GÜNDEMİ (Valilik Toplantı Salonu 02,03,04,05,06/03/2015 tarihleri arası) G Ü N D E M İL GENEL MECLİSİNİN 2015 YILI MART AYI TOPLANTISI GENEL GÜNDEMİ (Valilik Toplantı Salonu 02,03,04,05,06/03/2015 tarihleri arası) 1. Yoklama. G Ü N D E M 2. Geçen birleģime ait tutanak özetinin okunması

Detaylı

F-03 Meteoroloji Mühendisliği ihtisas konuları Bilirkişilik kodlarıyla aşağıda sayılmıştır:

F-03 Meteoroloji Mühendisliği ihtisas konuları Bilirkişilik kodlarıyla aşağıda sayılmıştır: TMMOB METEOROLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI BİLİRKİŞİLİK UZMANLIK ALAN KODLARI F-03 F-03 METEOROLOJĠ MÜHENDĠSLĠĞĠ F-03 F-03.01 HAVA ÖNGÖRÜSÜ F-03 F-03.02 ÇEVRESEL ETKĠ DEĞERLENDĠRĠLMESĠ F-03 F-03.03 SU YAPILARI(PROJE

Detaylı

İL GENEL MECLİSİNİN 2015 YILI OCAK AYI TOPLANTISI GENEL GÜNDEMİ (Valilik Toplantı Salonu 05,06,07,08,09/01/2015 tarihleri arası) G Ü N D E M

İL GENEL MECLİSİNİN 2015 YILI OCAK AYI TOPLANTISI GENEL GÜNDEMİ (Valilik Toplantı Salonu 05,06,07,08,09/01/2015 tarihleri arası) G Ü N D E M 1. Yoklama. İL GENEL MECLİSİNİN 2015 YILI OCAK AYI TOPLANTISI GENEL GÜNDEMİ (Valilik Toplantı Salonu 05,06,07,08,09/01/2015 tarihleri arası) G Ü N D E M 2. Geçen birleģime ait tutanak özetinin okunması

Detaylı

PİN TASARIM PROJE MÜHENDİSLİK ZİRAAT İNŞAAT SAN. TİC. LTD. ŞTİ.

PİN TASARIM PROJE MÜHENDİSLİK ZİRAAT İNŞAAT SAN. TİC. LTD. ŞTİ. PİN TASARIM PROJE MÜHENDİSLİK ZİRAAT İNŞAAT SAN. TİC. LTD. ŞTİ. FİRMA TANITIM DOSYASI HAKKIMIZDA Pin kurucu ortaklarının harita ve inşaat mühendislik hizmetlerinde 10, ziraat mühendislik hizmetlerinde

Detaylı

HOPA SEL FELAKETĠ 24.08.2015

HOPA SEL FELAKETĠ 24.08.2015 HOPA SEL FELAKETĠ 24.08.2015 TEKNĠK ĠNCELEME RAPORU (Kasım 2015) TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Ġstanbul ġubesi ÖNSÖZ Hopa ve çevresinde; 22 Ağustos 2015 tarihinde 58,4 mm, 24 Ağustos ta 64,0 mm, 25 Ağustos

Detaylı

26 Santral Kuyruksuyu Kotu (m) m 27 İletim Yapısı CTP Boru (basınçlı) 28 İletim Yapısı Uzunluğu (m) İletim Yapısı Eğimi ( j ) Değişken

26 Santral Kuyruksuyu Kotu (m) m 27 İletim Yapısı CTP Boru (basınçlı) 28 İletim Yapısı Uzunluğu (m) İletim Yapısı Eğimi ( j ) Değişken 1. ÖZET 1.1. YÖNETİCİ BİLGİLENDİRME FORMU S.NO Açıklamalar 1 Proje Adı Kale Reg. Ve HES 2 Şirket Adı Asa Enerji Elektrik Üretim San. ve Tic. A.Ş. 3 Şirket Adresi Musazade Mah. Cumhuriyet Meydanı Molla

Detaylı

RİZE BALSU SEL VE HEYELAN KONTROL PROJESİ

RİZE BALSU SEL VE HEYELAN KONTROL PROJESİ T.C. ORMAN VE SU ĠġLERĠ BAKANLIĞI RİZE BALSU SEL VE HEYELAN KONTROL PROJESİ www.cem.gov.tr 2012 PROJE YERĠ 2 Akma heyelanlı alanlar YağıĢ, yüzeysel akıģa geçmeden, toprak içerisine infiltre olmadan açık

Detaylı

KIZILIRMAK NEHRİ TAŞKIN RİSK HARİTALARI VE ÇORUM-OBRUK BARAJI MANSABI KIZILIRMAK YATAK TANZİMİ

KIZILIRMAK NEHRİ TAŞKIN RİSK HARİTALARI VE ÇORUM-OBRUK BARAJI MANSABI KIZILIRMAK YATAK TANZİMİ KIZILIRMAK NEHRİ TAŞKIN RİSK HARİTALARI VE ÇORUM-OBRUK BARAJI MANSABI KIZILIRMAK YATAK TANZİMİ Sunan Dr. Burak Turan NFB Mühendislik ve Müşavirlik Dr. Burak TURAN 1, Fayik TURAN 2, M. Denizhan BÜTÜN 3

Detaylı

Dr. Emre AKÇALI Şube Müdürü DSİ 22. Bölge Müdürlüğü / TRABZON

Dr. Emre AKÇALI Şube Müdürü DSİ 22. Bölge Müdürlüğü / TRABZON YUKARI HAVZA HEYELANLARININ MANSAP TAŞKINLARINA ETKİSİ VE HEYELAN ERKEN UYARI SİSTEM ÖNERİSİ; TRABZON İLİ ÖRNEĞİ Dr. Emre AKÇALI Şube Müdürü DSİ 22. Bölge Müdürlüğü / TRABZON SUNUM İÇERİĞİ HEYELANLARIN

Detaylı

TÜRKİYE DE TAŞKIN GERÇEĞİ VE METEOROLOJİK ERKEN UYARI SİSTEMLERİ

TÜRKİYE DE TAŞKIN GERÇEĞİ VE METEOROLOJİK ERKEN UYARI SİSTEMLERİ TÜRKİYE DE TAŞKIN GERÇEĞİ VE METEOROLOJİK ERKEN UYARI SİSTEMLERİ YALÇIN ÜN Meteoroloji Mühendisi Meteoroloji Genel Müdürlüğü Araştırma Dairesi Başkanlığı Çevre Şube Müdür V. Nisan 2013 - İstanbul SUNUM

Detaylı

26 AĞUSTOS 2010 TARİHİNDE RİZE İLİ GÜNDOĞDU BELDESİNDE MEYDANA GELEN AFET OLAYI İLE İLGİLİ TMMOB RAPORU

26 AĞUSTOS 2010 TARİHİNDE RİZE İLİ GÜNDOĞDU BELDESİNDE MEYDANA GELEN AFET OLAYI İLE İLGİLİ TMMOB RAPORU 26 AĞUSTOS 2010 TARİHİNDE RİZE İLİ GÜNDOĞDU BELDESİNDE MEYDANA GELEN AFET OLAYI İLE İLGİLİ TMMOB RAPORU GİRİŞ 26-27 Ağustos 2010 tarihlerinde 14 vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden olan Rize ve

Detaylı

YILDIZ TEKNİK DOĞA BİLİMLERİ ARAŞTIRMA MERKEZİ BAŞKANI PROF. ERSOY, milliyet için İNC. ELEDİ- 1 / Serhat Oğuz

YILDIZ TEKNİK DOĞA BİLİMLERİ ARAŞTIRMA MERKEZİ BAŞKANI PROF. ERSOY, milliyet için İNC. ELEDİ- 1 / Serhat Oğuz Türkiye nin Afet Gerçeği YILDIZ TEKNİK DOĞA BİLİMLERİ ARAŞTIRMA MERKEZİ BAŞKANI PROF. ERSOY, milliyet için İNC ELEDİ- 1 / Serhat Oğuz http://www.milliyet.com.tr/yasam/habe r Prof. Şükrü Ersoy un yaptığı

Detaylı

Yılsonu itibariyle 469 adet memur, 793 sözleģmeli personel, 3.599 iģçi istihdam edilmiģ bulunmaktadır.

Yılsonu itibariyle 469 adet memur, 793 sözleģmeli personel, 3.599 iģçi istihdam edilmiģ bulunmaktadır. PERSONEL DURUMU 1- Genel Bilgiler a) Personel Kadroları KuruluĢumuz un 2009 Yılı kadroları ile ortalama yıl sonu sayıları aģağıdaki çizelgede gösterilmiģtir. 2008 2009 ÇalıĢan Personel Norm Program ÇalıĢan

Detaylı

SEKTÖR: HES, BARAJ VE SULAMA

SEKTÖR: HES, BARAJ VE SULAMA SEKTÖR: HES, BARAJ VE SULAMA SIRA NO PROJE ADI İŞVEREN AÇIKLAMA 1 Kars Barajı, Sulaması ve Çatma HES Santrali ÇED Raporu DSİ Genel Müdürlüğü Proje Yüklenicisi Kars İli, Merkez ilçede Kars Çayı üzerinde

Detaylı

DOĞU KARADENİZ BÖLGESİNİN GELİŞMESİNDE ORMAN ÜRÜNLERİ SANAYİİNİN ROLÜ

DOĞU KARADENİZ BÖLGESİNİN GELİŞMESİNDE ORMAN ÜRÜNLERİ SANAYİİNİN ROLÜ Kafkas Üniversitesi Artvin Orman Fakültesi Dergisi (2002) : 1 (24-32) DOĞU KARADENİZ BÖLGESİNİN GELİŞMESİNDE ORMAN ÜRÜNLERİ SANAYİİNİN ROLÜ Kadri Cemil AKYÜZ Hicabi CINDIK İlker AKYÜZ Hasan SERİN KTÜ Orman

Detaylı

DOĞU KARADENİZ HAVZASINDAKİ HİDROELEKTRİK POTANSİYELİN ANALİZİ

DOĞU KARADENİZ HAVZASINDAKİ HİDROELEKTRİK POTANSİYELİN ANALİZİ DOĞU KARADENİZ HAVZASINDAKİ HİDROELEKTRİK POTANSİYELİN ANALİZİ Çağrıhan Karstarlı 1, Murat İhsan Kömürcü 2, Adem Akpınar 3, Ergun Uzlu 4, Murat Kankal 5, Hızır Önsoy 6 Özet Ülkemizin topografik ve hidrojeolojik

Detaylı

METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI

METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI METEOROLOJI METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI Sayı : 133 Mart 2017 Aylık Bülten www.mgm.gov.tr METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI Sayı : 133 Mart 2017 YAĞIŞ

Detaylı

ÇORUH NEHRİ GENEL GELİŞME PLANI BOYKESİTİ

ÇORUH NEHRİ GENEL GELİŞME PLANI BOYKESİTİ TMMOB 2. Su Politikaları Kongresi 33 ÇORUH HAVZASI PROJELERİ Sezai SUCU Bölge Müdürü DSİ 26. Bölge Müdürlüğü, Artvin Talha DİNÇ İnşaat Mühendisi ÖZET Ülkemiz sınırları içerisinde Bayburt ilinde doğan ve

Detaylı

TÜRKİYE DE SEL KONTROL ÇALIŞMALARI

TÜRKİYE DE SEL KONTROL ÇALIŞMALARI EROZYONU ÖNLEME VE KONTROL YÖNTEMLERİ VE ORMANCILIK SEMİNERİ 22-25 Şubat 2011 İstanbul TÜRKİYE DE SEL KONTROL ÇALIŞMALARI Prof. Dr. Hüseyin E. ÇELİK İÜ Orman Fakültesi İstanbul hecelik@istanbul.edu.tr

Detaylı

Arazi örtüsü değişiminin etkileri

Arazi örtüsü değişiminin etkileri Aksaray Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü Rize İlinin Arazi Örtüsündeki Zamansal Değişimin (1976 ) Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemi İle Belirlenmesi Yd Yrd. Doç. Dr. Sl

Detaylı

Bugün hava nasıl olacak?

Bugün hava nasıl olacak? On5yirmi5.com Bugün hava nasıl olacak? Ülke genelinde 1 ila 3 derece artacağı tahmin ediliyor. Yayın Tarihi : 23 Aralık 2016 Cuma (oluşturma : 1/15/2017) Yapılan son değerlendirmelere göre, ülkemiz genelinin

Detaylı

RÜZGAR ENERJİSİ. Cihan DÜNDAR. Tel: Faks :

RÜZGAR ENERJİSİ. Cihan DÜNDAR. Tel: Faks : RÜZGAR ENERJİSİ Cihan DÜNDAR Tel: 312 302 26 88 Faks : 312 361 20 40 e-mail :cdundar@meteor.gov.tr Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü A r a ş t ı r m a Ş u b e M ü d ü r l ü ğ ü Enerji Kullanımının

Detaylı

HEC serisi programlarla Ardışık barajların taşkın önleme amaçlı işletilmesi Seyhan Havzasında Çatalan-Seyhan barajları örneği

HEC serisi programlarla Ardışık barajların taşkın önleme amaçlı işletilmesi Seyhan Havzasında Çatalan-Seyhan barajları örneği HEC serisi programlarla Ardışık barajların taşkın önleme amaçlı işletilmesi Seyhan Havzasında Çatalan-Seyhan barajları örneği Prof. Dr. Osman Nuri Özdemir Gazi Üniversitesi-Mühendislik Fakültesi-İnşaat

Detaylı

sayısal haritalardan taşkın tahmin we erken uyars sistemlerinde yararlanma

sayısal haritalardan taşkın tahmin we erken uyars sistemlerinde yararlanma sayısal haritalardan taşkın tahmin we erken uyars sistemlerinde yararlanma Prof. Dr. Şenol Kuşçu ÖZET Baraj, gölet, köprü ve menfezlerin; yol Bir dere ya da ırmağın yağış havzasının hendeklerinin, şehirlerde

Detaylı

BAKIRKÖY KENT KONSEYİ II. BİLGİLENDİRME PLATFORMU ENERJĠ TASARRUFU

BAKIRKÖY KENT KONSEYİ II. BİLGİLENDİRME PLATFORMU ENERJĠ TASARRUFU BAKIRKÖY KENT KONSEYİ II. BİLGİLENDİRME PLATFORMU ENERJĠ TASARRUFU GANİ AKSU EMO İst. Şubesi Enerji Komisyonu Üyesi aksugani@gmail.com PROJE ADI: Kentimizde enerjinin etkin kullanımı, elektrik enerjisinin

Detaylı

T.C. BALIKESĠR ÜNĠVERSĠTESĠ FEN-EDEBĠYAT FAKÜLTESĠ COĞRAFYA BÖLÜMÜ HAVZA YÖNETĠMĠ DERSĠ. Dr. ġevki DANACIOĞLU

T.C. BALIKESĠR ÜNĠVERSĠTESĠ FEN-EDEBĠYAT FAKÜLTESĠ COĞRAFYA BÖLÜMÜ HAVZA YÖNETĠMĠ DERSĠ. Dr. ġevki DANACIOĞLU T.C. BALIKESĠR ÜNĠVERSĠTESĠ FEN-EDEBĠYAT FAKÜLTESĠ COĞRAFYA BÖLÜMÜ HAVZA YÖNETĠMĠ DERSĠ Dr. ġevki DANACIOĞLU Dersin içeriği Havza ve havza yönetimi tanımı, tarihsel gelişimi ve coğrafya bilimiyle ilişkisi

Detaylı

BORÇKA BARAJI REZERVUAR ALANINDA ASKIDAKİ KATI MADDE VE BULANIKLIK MİKTARININ TESPİTİ

BORÇKA BARAJI REZERVUAR ALANINDA ASKIDAKİ KATI MADDE VE BULANIKLIK MİKTARININ TESPİTİ BORÇKA BARAJI REZERVUAR ALANINDA ASKIDAKİ KATI MADDE VE BULANIKLIK MİKTARININ TESPİTİ Meltem Kenanoğlu 1, Murat İhsan Kömürcü 2, Adem Bayram 3, Yılmaz Yıldırım 4, Deniz Kenanoğlu 5 Özet Bu çalışmanın amacı,

Detaylı

Trabzon'da Burs Veren Vakıflar

Trabzon'da Burs Veren Vakıflar On5yirmi5.com Trabzon'da Burs Veren Vakıflar Trabzon'da burs veren vakfıların adres ve listeleri... Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2012 Perşembe (oluşturma : 11/4/2015) 1)AKÇAABAT İLÇESİ SOSYAL YARDIMLAŞMA VE

Detaylı

ÇOK YÖNLÜ KULLANıM ĠÇIN HAVZA YÖNETIMI

ÇOK YÖNLÜ KULLANıM ĠÇIN HAVZA YÖNETIMI ÇOK YÖNLÜ KULLANıM ĠÇIN HAVZA YÖNETIMI DOĞAL KAYNAKLARLA ĠLGĠLĠ DEĞĠġIK SORUNLARıN ÇÖZÜMÜNDE HAVZA YÖNETĠMĠNĠN ROLÜ (1) Sorun Alternatif çözümler Havza amanejmanı ile ilişkisi Baraj depolaması ve su taşımacılığı

Detaylı

Kod numarası tek olanlar güz dönemi, çift olanlar bahar dönemi derslerini belirtmektedir.

Kod numarası tek olanlar güz dönemi, çift olanlar bahar dönemi derslerini belirtmektedir. Kod numarası tek olanlar güz dönemi, çift olanlar bahar dönemi derslerini belirtmektedir. İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ YÜKSEK LİSANS DERSLERİ Sıra 1 İMÜ 510 Beton Katkı Maddeleri 2 İMÜ 511 Hafif İnşaat Malzemeleri

Detaylı

9. SINIF COĞRAFYA DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

9. SINIF COĞRAFYA DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM Ay Hafta Ders Saati KONULAR KAZANIMLAR 1 3 İnsan, Doğa ve Çevre A.9.1. Doğa ve insan etkileģimini anlamlandırır. A.9.2. Doğa ve insan etkileģimini ortaya koymada coğrafyanın rolünü algılar.

Detaylı

HİDROLOJİ DERS NOTLARI

HİDROLOJİ DERS NOTLARI Balıkesir Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü umutokkan@balikesir.edu.tr HİDROLOJİ DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Umut OKKAN Hidrolik Anabilim Dalı Ders Kapsamında Yararlanılabilecek Bazı Kaynaklar Balıkesir

Detaylı

ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ VE KURAKLIK: TÜRKĠYE ÖRNEĞĠ MERVE BOLAT

ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ VE KURAKLIK: TÜRKĠYE ÖRNEĞĠ MERVE BOLAT ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ VE KURAKLIK: TÜRKĠYE ÖRNEĞĠ MERVE BOLAT Ġklim sistemi, yerkürenin yaklaģık 4,6 milyar yıllık tarihi boyunca doğal olarak değiģme eğilimi göstermiģ, 19. yüzyılın ortalarından beri ise

Detaylı

Ormanların havza bazında bütünleşik yaklaşımla çok amaçlı planlanması

Ormanların havza bazında bütünleşik yaklaşımla çok amaçlı planlanması Ormanların havza bazında bütünleşik yaklaşımla çok amaçlı planlanması Prof. Dr. Emin Zeki BAŞKENT Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi, TRABZON Sunuş 1.Ormanların havza bazında ekosistem tabanlı

Detaylı

ARTVİN İLİ, HOPA İLÇESİ VE ÇEVRESİNDE 24 AĞUSTOS 2015 TARİHİNDE MEYDANA GELEN SEL VE HEYELAN FELAKETİ HAKKINDA RAPOR

ARTVİN İLİ, HOPA İLÇESİ VE ÇEVRESİNDE 24 AĞUSTOS 2015 TARİHİNDE MEYDANA GELEN SEL VE HEYELAN FELAKETİ HAKKINDA RAPOR ARTVİN İLİ, HOPA İLÇESİ VE ÇEVRESİNDE 24 AĞUSTOS 2015 TARİHİNDE MEYDANA GELEN SEL VE HEYELAN FELAKETİ HAKKINDA RAPOR A- GİRİŞ Artvin İli, Hopa ilçesinde, 24 Ağustos 2015 tarihinde, saat 14.30 da başlayan

Detaylı

KENTLERDE SU YÖNETİMİ İLE UYUM POLİTİKALARI. Dr. Tuğba Ağaçayak

KENTLERDE SU YÖNETİMİ İLE UYUM POLİTİKALARI. Dr. Tuğba Ağaçayak KENTLERDE SU YÖNETİMİ İLE UYUM POLİTİKALARI Dr. Tuğba Ağaçayak İÇERİK Türkiye Ortalama Sıcaklık, Yağış Değerleri İklim Değişikliği ve Su Sorunları Kentler ve İklim Değişikliği Türkiye de Su Kaynakları

Detaylı

DOĞU KARADENĠZDE HEYELAN SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNE ĠLĠġKĠN DÜġÜNCELER

DOĞU KARADENĠZDE HEYELAN SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNE ĠLĠġKĠN DÜġÜNCELER DOĞU KARADENĠZDE HEYELAN SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNE ĠLĠġKĠN DÜġÜNCELER Kayıtlara göre, Doğu Kara Denizde heyelan sorunun varlığı 1929 dan beri bilinmektedir. Bu coğrafyada, özellikle can kaybına neden olan heyelanlardan

Detaylı

Sel Risk Yönetiminin Temel İlkeleri

Sel Risk Yönetiminin Temel İlkeleri T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI DOĞU KARADENĠZ BÖLGESĠ HEYELAN VE TAġKIN SEMPOZYUMU 10-11 ġubat 2011, Trabzon Sel Risk Yönetiminin Temel İlkeleri Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü

Detaylı

Bugün hava nasıl olacak?

Bugün hava nasıl olacak? On5yirmi5.com Bugün hava nasıl olacak? Ülkemiz genelinde 2 ila 4 derece azalacağı tahmin ediliyor. Yayın Tarihi : 1 Aralık 2016 Perşembe (oluşturma : 1/17/2017) Yapılan son değerlendirmelere göre; Doğu

Detaylı

2010 YILI OCAK-HAZĠRAN DÖNEMĠ

2010 YILI OCAK-HAZĠRAN DÖNEMĠ MADEN TETKĠK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sondaj Dairesi Başkanlığı 21 Yılı Ocak-Haziran Dönemi Faaliyet Raporu 21 YILI OCAK-HAZĠRAN DÖNEMĠ 1 ÜST YÖNETĠM SUNUMU SONDAJ DAĠRESĠ BAġKANLIĞI 21 YILI 1. 6 AYLIK

Detaylı

DOĞU KARADENİZ BÖLÜMÜ NDE MEYDANA GELEN TAŞKINLAR

DOĞU KARADENİZ BÖLÜMÜ NDE MEYDANA GELEN TAŞKINLAR TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ COĞRAFYA ( FİZİKİ COĞRAFYA) ANABİLİM DALI DOĞU KARADENİZ BÖLÜMÜ NDE MEYDANA GELEN TAŞKINLAR Yüksek Lisans Tezi Mine ÇINAKLI ANKARA 2008

Detaylı

ARTVİN İLİ 2015 YILI KAMU YATIRIMLARI

ARTVİN İLİ 2015 YILI KAMU YATIRIMLARI 1 ARTVİN İLİ 2015 YILI KAMU YATIRIMLARI (İL İLÇESİ) 2014 SONUNA KADAR TAHMİNİ KÜMÜLATİF HARCAMA ADÜAŞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞIDEVLET SU İŞLERİ GN. MÜDÜRLÜĞÜ DEVLET SU İŞLERİ GN. MÜDÜRLÜĞÜ b) 2015

Detaylı

SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURAKLIK YÖNETİMİ İHTİSAS HEYETİ 2.TOPLANTISI

SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURAKLIK YÖNETİMİ İHTİSAS HEYETİ 2.TOPLANTISI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURAKLIK YÖNETİMİ İHTİSAS HEYETİ 2.TOPLANTISI TOPRAK MUHAFAZA VE HAVZA ISLAHI DAİRESİ BAŞKANLIĞI FAALİYETLERİ DR.HAVVA KAPTAN ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOPRAK MUHAFAZA VE HAVZA

Detaylı

TAŞKIN YÖNETİMİNDE MODELLEME ÇALIŞMALARI

TAŞKIN YÖNETİMİNDE MODELLEME ÇALIŞMALARI T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TAŞKIN YÖNETİMİNDE MODELLEME ÇALIŞMALARI Tuğçehan Fikret GİRAYHAN Orman ve Su İşleri Uzmanı 17.11.2015- ANTALYA İÇERİK Taşkın Kavramı ve Türkiye

Detaylı

KENTGES ODAKLI CBS PROJESİ KAHRAMANMARAŞ AFET BİLGİ SİSTEMİ (KABIS)

KENTGES ODAKLI CBS PROJESİ KAHRAMANMARAŞ AFET BİLGİ SİSTEMİ (KABIS) KENTGES ODAKLI CBS PROJESİ KAHRAMANMARAŞ AFET BİLGİ SİSTEMİ (KABIS) PLANLAMA VE ZARAR AZALTMA ĠÇERĠK İlimizin afetselliği Projenin Tanımı Projenin Yasal Dayanakları KENTGES Strateji Belgesi Kapsamı Proje

Detaylı

Su Yapıları I Su Kaynaklarının Geliştirilmesi

Su Yapıları I Su Kaynaklarının Geliştirilmesi Su Yapıları I Su Kaynaklarının Geliştirilmesi Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yozgat Su, tüm canlılar için bir ihtiyaçtır. Su Kaynaklarının

Detaylı

Doğal Afetler. - Surface Processes - Catastrophism vs Uniformitarianism - The present is key to the past

Doğal Afetler. - Surface Processes - Catastrophism vs Uniformitarianism - The present is key to the past Doğal Afetler - Surface Processes - Catastrophism vs Uniformitarianism - The present is key to the past Önemli Doğal Afetler Jeolojik doğal afetler Heyelan Yanardağ patlamaları Deprem Tsunami Meteorolojik

Detaylı

Eşref Atabey Türkiye de illere göre su kaynakları-potansiyeli ve su kalitesi eserinden alınmıştır.

Eşref Atabey Türkiye de illere göre su kaynakları-potansiyeli ve su kalitesi eserinden alınmıştır. Eşref Atabey. 15. Türkiye de illere göre su kaynakları-potansiyeli ve su kalitesi eserinden alınmıştır. ARTVİN İLİ SU KAYNAKLARI-POTANSİYELİ VE KALİTESİ DR. EŞREF ATABEY Jeoloji Yüksek Mühendisi Tıbbi

Detaylı

Yıl Sonu itibariyle 454 adet memur, 875 sözleşmeli personel,3.878 işçi istihdam edilmiş bulunmaktadır.

Yıl Sonu itibariyle 454 adet memur, 875 sözleşmeli personel,3.878 işçi istihdam edilmiş bulunmaktadır. PERSONEL DURUMU 1- Genel Bilgiler a) Personel Kadroları Kuruluşumuz un 2007 Yılı kadroları ile ortalama yıl sonu sayıları aşağıdaki çizelgede gösterilmiştir. Personel 2006 2007 Çalışan Personel Norm Program

Detaylı

Yıl Sonu itibariyle 375 adet memur, 633 sözleşmeli personel, 1331 işçi istihdam edilmiş bulunmaktadır.

Yıl Sonu itibariyle 375 adet memur, 633 sözleşmeli personel, 1331 işçi istihdam edilmiş bulunmaktadır. C- PERSONEL DURUMU 1- Genel Bilgiler a) Personel Kadroları Kuruluşumuz un 2006 Yılı kadroları ile ortalama yıl sonu sayıları aşağıdaki çizelgede gösterilmiştir. Personel 2005 2006 Çalışan Personel Norm

Detaylı

2006 YILI İKLİM VERİLERİNİN DEĞERLENDİRMESİ Hazırlayan: Serhat Şensoy 1. 2006 YILI ORTALAMA SICAKLIK DEĞERLENDİRMESİ

2006 YILI İKLİM VERİLERİNİN DEĞERLENDİRMESİ Hazırlayan: Serhat Şensoy 1. 2006 YILI ORTALAMA SICAKLIK DEĞERLENDİRMESİ 2006 YILI İKLİM VERİLERİNİN DEĞERLENDİRMESİ Hazırlayan: Serhat Şensoy 1. 2006 YILI ORTALAMA SICAKLIK DEĞERLENDİRMESİ Aletsel kayıtların başladığı 1861 yılından bu yana dünyada en sıcak yıl 0.58ºC lik anomali

Detaylı

Yıl Sonu itibariyle 481 adet memur, 821 sözleşmeli personel,3.686 işçi istihdam edilmiş bulunmaktadır.

Yıl Sonu itibariyle 481 adet memur, 821 sözleşmeli personel,3.686 işçi istihdam edilmiş bulunmaktadır. PERSONEL DURUMU 1- Genel Bilgiler a) Personel Kadroları Kuruluşumuz un 2008 Yılı kadroları ile ortalama yıl sonu sayıları aşağıdaki çizelgede gösterilmiştir. 2007 2008 Çalışan Personel Norm Program Çalışan

Detaylı

İL GENEL MECLİSİNİN 2015 YILI EYLÜL AYI TOPLANTISI GENEL GÜNDEMİ (Valilik Toplantı Salonu 07,08,09,10,11/09/2015 tarihleri arası) G Ü N D E M

İL GENEL MECLİSİNİN 2015 YILI EYLÜL AYI TOPLANTISI GENEL GÜNDEMİ (Valilik Toplantı Salonu 07,08,09,10,11/09/2015 tarihleri arası) G Ü N D E M 1. Yoklama. İL GENEL MECLİSİNİN 2015 YILI EYLÜL AYI TOPLANTISI GENEL GÜNDEMİ (Valilik Toplantı Salonu 07,08,09,10,11/09/2015 tarihleri arası) G Ü N D E M 2. Geçen birleģime ait tutanak özetinin okunması

Detaylı

İlimizdeki Sanayi Kuruluşu Sayısı

İlimizdeki Sanayi Kuruluşu Sayısı GĠRĠġ Tekirdağ Ġli, konumu itibarı ile; hem Ġstanbul Ġline yakınlığı hem de kara, deniz ve demiryolu güzergahı üzerinde bulunması nedeniyle yatırımcının tercihi haline gelmiģ, bu durum ise hızlı ve plansız

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1 AMAÇ... 3. 3.1 Su Temini ( Su Potansiyeli )... 3 3.1.1 Barajlarda Su Temini... 3. 3.2 Göletlerde Su Temini... 3

İÇİNDEKİLER 1 AMAÇ... 3. 3.1 Su Temini ( Su Potansiyeli )... 3 3.1.1 Barajlarda Su Temini... 3. 3.2 Göletlerde Su Temini... 3 İÇİNDEKİLER 1 AMAÇ... 3 2 KAPSAM... 3 3 ÇALIŞMA KONULARI... 3 3.1 Su Temini ( Su Potansiyeli )... 3 3.1.1 Barajlarda Su Temini... 3 3.2 Göletlerde Su Temini... 3 3.3 Regülatörlerde Su Temini... 3 3.3.1

Detaylı

Saygıdeğer Mesai arkadaşlarım, hanımefendiler, beyefendiler, basınımızın değerli temsilcileri.

Saygıdeğer Mesai arkadaşlarım, hanımefendiler, beyefendiler, basınımızın değerli temsilcileri. Aydın Merkez 15 Adet Tesisin Açılış ve Temel Atma Merasimi ( 1 sulama, 1 içmesuyu, 13 t.k. tesisi) Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Müsteşarım, Değerli Genel Müdürlerim, Sayın

Detaylı

ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ ve TARIM VE GIDA GÜVENCESĠ

ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ ve TARIM VE GIDA GÜVENCESĠ TÜRKĠYE NĠN BĠRLEġMĠġ MĠLLETLER ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ ÇERÇEVE SÖZLEġMESĠ NE ĠLĠġKĠN ĠKĠNCĠ ULUSAL BĠLDĠRĠMĠNĠN HAZIRLANMASI FAALĠYETLERĠNĠN DESTEKLENMESĠ PROJESĠ ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ ve TARIM VE GIDA GÜVENCESĠ

Detaylı

Fatih TOSUNOĞLU Su Kaynakları Ders Notları Su Kaynakları Ders Notları, Su Kaynakları Ders Notları

Fatih TOSUNOĞLU Su Kaynakları Ders Notları Su Kaynakları Ders Notları, Su Kaynakları Ders Notları Fatih TOSUNOĞLU Su Kaynakları Ders Notları, Prof.Dr. Ercan KAHYA, İTÜ Su Kaynakları Ders Notları, Prof. Dr. Recep YURTAL, Çukurova Üniversitesi Su Kaynakları Ders Notları, Yrd.Doç.Dr. Selim ŞENGÜL, Atatürk

Detaylı

5. DÜNYA SU FORUMU TÜRKİYE BÖLGESEL HAZIRLIK TOPLANTILARI TAŞKIN, HEYELAN VE DERE YATAKLARININ KORUNMASI KONFERANSI.

5. DÜNYA SU FORUMU TÜRKİYE BÖLGESEL HAZIRLIK TOPLANTILARI TAŞKIN, HEYELAN VE DERE YATAKLARININ KORUNMASI KONFERANSI. T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü XXII. Bölge Müdürlüğü 5. DÜNYA SU FORUMU TÜRKİYE BÖLGESEL HAZIRLIK TOPLANTILARI TAŞKIN, HEYELAN VE DERE YATAKLARININ KORUNMASI KONFERANSI

Detaylı

Hidroelektrik Enerji. Enerji Kaynakları

Hidroelektrik Enerji. Enerji Kaynakları Hidroelektrik Enerji Enerji Kaynakları Türkiye de kişi başına yıllık elektrik tüketimi 3.060 kwh düzeylerinde olup, bu miktar kalkınmış ve kalkınmakta olan ülkeler ortalamasının çok altındadır. Ülkemizin

Detaylı

Su Hayatı, Biz Suyu Şekillendiriyoruz... 1993 den beri...

Su Hayatı, Biz Suyu Şekillendiriyoruz... 1993 den beri... Su Hayatı, Biz Suyu Şekillendiriyoruz... 1993 den beri... HAKKIMIZDA AKAR-SU Mühendislik Müşavirlik Ltd. Şti. 1993 yılında kurulmuş olan çeşitli alanlardaki geniş kapsamlı projelerle ilgili mühendislik,

Detaylı

DOĞU KARADENİZ & YAYLALAR & BATUM

DOĞU KARADENİZ & YAYLALAR & BATUM ( 27 AĞUSTOS 1 EYLÜL ) DOĞU KARADENİZ & YAYLALAR & BATUM DOĞU KARADENİZ GEZİLERİNDE Yurdumuzun eşsiz mozaiğinden değişik bir bölümü izleyeceksiniz. Bu bölgede size ilginç gelecek bir kültüre, apayrı insan

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİRLER ve TÜRKİYE. Rifat Ünal Sayman Direktör, REC Türkiye SBE16 Swissotel, İstanbul 14 Ekim 2016

SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİRLER ve TÜRKİYE. Rifat Ünal Sayman Direktör, REC Türkiye SBE16 Swissotel, İstanbul 14 Ekim 2016 SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİRLER ve TÜRKİYE Rifat Ünal Sayman Direktör, REC Türkiye SBE16 Swissotel, İstanbul 14 Ekim 2016 Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Ø Bağımsız, tarafsız ve kâr amacı gütmeyen uluslararası bir

Detaylı

KENTSEL SU YÖNETĠMĠNDE ÇAĞDAġ GÖRÜġLER VE YAKLAġIMLAR

KENTSEL SU YÖNETĠMĠNDE ÇAĞDAġ GÖRÜġLER VE YAKLAġIMLAR KENTSEL SU YÖNETĠMĠNDE ÇAĞDAġ GÖRÜġLER VE YAKLAġIMLAR Dr. Canan KARAKAġ ULUSOY Jeoloji Yüksek Mühendisi 26-30 Ekim 2015 12.11.2015 Antalya Kentsel Su Yönetiminin Evreleri Kentsel Su Temini ve Güvenliği

Detaylı

Yeni Büyükşehir Yasası ve Arazi Yönetimi

Yeni Büyükşehir Yasası ve Arazi Yönetimi Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon, 12-13 Mayıs 2014, IV. Arazi Yönetimi Çalıştayı Yeni (6360) Büyükşehir Yasası ve Arazi Yönetimi Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon, 12-13 Mayıs 2014 6360 sayılı

Detaylı

Ġlgi: 08.10.2012 tarih ve B.23.0.HKM.0.11-010.01/3458/46063 sayılı Su Kanunu Tasarısı Taslağı konulu yazınız.

Ġlgi: 08.10.2012 tarih ve B.23.0.HKM.0.11-010.01/3458/46063 sayılı Su Kanunu Tasarısı Taslağı konulu yazınız. TÜRK MÜHENDĠS VE MĠMAR ODALARI BĠRLĠĞĠ UNION OF CHAMBERS OF TURKISH ENGINEERS AND ARCHITECTS UNION DES CHAMBRES DES INGENIEURS ET DES ARCHITECTES TURCS Selanik Caddesi No : 19/1 06650 Yenişehir ANKARA

Detaylı

ÇIĞLARIN OLUŞUM NEDENLERİ:

ÇIĞLARIN OLUŞUM NEDENLERİ: ÇIĞ Genellikle boylu bitki örtüsü (orman) çok seyrek veya bulunmayan engebeli, dağlık ve eğimli arazilerde tabakalar halinde birikmiş olan kar kütlesinin iç ve dış kuvvetler etkisi ile başlayan bir ilk

Detaylı

Harita 12 - Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası

Harita 12 - Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası AFET YÖNETİMİ Kütahya ve çevresi illeri yoğun deprem kuşağında olan illerdir. Bu çevrede tarih boyunca büyük depremler görülmüştür. Kütahya ve çevre iller doğal afet riski taşıyan jeolojik ve topografik

Detaylı

Q şeb = 1,5 Q il + Q yangın debisine ve 1 < V < 1,3 m/sn aralığında bir hıza göre

Q şeb = 1,5 Q il + Q yangın debisine ve 1 < V < 1,3 m/sn aralığında bir hıza göre 6. ĠÇME SUYU DAĞITIM ġebekesġ TASARIMI 6.1. Dağıtım ġebekesinin OluĢturulması a) Ana Boru (İsale) Hattı: Q şeb = 1,5 Q il + Q yangın debisine ve 1 < V < 1,3 m/sn aralığında bir hıza göre uygun çap (D şeb

Detaylı

DOĞU KARADENĠZ BÖLGESĠNDE HEYELAN

DOĞU KARADENĠZ BÖLGESĠNDE HEYELAN DOĞU KARADENĠZ BÖLGESĠNDE HEYELAN Heyelan ya da toprak kayması, zemini kaya veya yapay dolgu malzemesinden oluşan bir yamacın yerçekimi, eğim, su ve benzeri diğer kuvvetlerin etkisiyle aşağı ve dışa doğru

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. Ankara

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. Ankara TÜRKİYE EKONOMİSİ Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü 1 Ankara Ülke Ekonomisinde Etkili Olan Faktörler Tarih Doğal Kaynaklar Coğrafi yer Büyüklük Arazi şekilleri

Detaylı

TRABZON İLİNDE MEYDANA GELEN HEYELANLAR VE HEYELANLARIN BÖLGEYE ETKİLERİ LANDSLIDES AND THEIR EFFECTS AT THE TRABZON PROVINCE

TRABZON İLİNDE MEYDANA GELEN HEYELANLAR VE HEYELANLARIN BÖLGEYE ETKİLERİ LANDSLIDES AND THEIR EFFECTS AT THE TRABZON PROVINCE Ermenek Tol Medresesinin Deprem Etkisi Altındaki Davranışının İncelenmesi 31 SDU International Technologic Science pp. 31-38 Constructional Technologies TRABZON İLİNDE MEYDANA GELEN HEYELANLAR VE HEYELANLARIN

Detaylı

Entegre Acil Durum Yönetimi Sistemine Giriş

Entegre Acil Durum Yönetimi Sistemine Giriş İstanbul Teknik Üniversitesi Geomatik Mühendisliği Bölümü CBS & UA ile Afet Yönetimi Entegre Acil Durum Yönetimi Sistemine Giriş Amaçlar (1) Kriz yönetimi kavramının tartışılması Tehlike, acil durum ve

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-3 COĞRAFYA-1 TESTİ 26 HAZİRAN 2016 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

508 HİDROLOJİ ÖDEV #1

508 HİDROLOJİ ÖDEV #1 508 HİDROLOJİ ÖDEV #1 Teslim tarihi: 30 Mart 2009 16:30 1. Yüzey alanı 40 km 2 olan bir gölde Haziran ayında göle giren akarsuyun ortalama debisi 0.56 m 3 /s, gölden çıkan suyun ortalama debisi 0.48 m

Detaylı

DOĞU KARADENİZ LİMANLARININ KARAYOLU AĞINA UYGULADIĞI TRAFİK BASKISI

DOĞU KARADENİZ LİMANLARININ KARAYOLU AĞINA UYGULADIĞI TRAFİK BASKISI DOĞU KARADENİZ LİMANLARININ KARAYOLU AĞINA UYGULADIĞI TRAFİK BASKISI Doç.Dr.Ersan BAŞAR, Dr.Sercan EROL ve H.İbrahim Kurt KTÜ, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü II.Ulusal Liman Kongresi, DEU-2015

Detaylı

SAMSUN VALİSİNDEN METEOROLOJİ RADARINA ZİYARET

SAMSUN VALİSİNDEN METEOROLOJİ RADARINA ZİYARET SAMSUN VALİSİNDEN METEOROLOJİ RADARINA ZİYARET Samsun Valisi Sayın Hüseyin AKSOY, 25.09.2012 Salı günü saat 15.30'da Samsun Meteoroloji Radarını ziyaret ederek incelemelerde bulundular. Valimiz Sayın Hüseyin

Detaylı

Yrd.Doç.dr. Orhan CERİT

Yrd.Doç.dr. Orhan CERİT Yrd.Doç.dr. Orhan CERİT JEOLOJİK OLAYLAR SONUCU OLUŞAN DOĞAL AFETLER DEPREMLER VOLKANLAR HEYELANLAR (KÜTLE HAREKETLERĠ) METEOROLOJİK OLAYLAR SONUCU OLUŞAN DOĞAL AFETLER SEL BASKINLARI KASIRGA VE TAYFUNLAR

Detaylı

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ TÜRKİYE NİN ENERJİ PAZARINA KUZEYDOĞU ANADOLUNUN KATKISI

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ TÜRKİYE NİN ENERJİ PAZARINA KUZEYDOĞU ANADOLUNUN KATKISI Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ TÜRKİYE NİN ENERJİ PAZARINA KUZEYDOĞU ANADOLUNUN KATKISI Dr. Ahmet H. ALPASLAN DSİ XVI. Bölge Müdürlüğü, ARTVİN ahalpaslan@dsi.gov.tr

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE ÇEVRE MEVZUATI

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE ÇEVRE MEVZUATI YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE ÇEVRE MEVZUATI Dr. Gülnur GENÇLER ABEŞ Çevre Yönetimi ve Denetimi Şube Müdürü Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 06/02/2016 YENİLENEBİLİR ENERJİ NEDİR? Sürekli devam eden

Detaylı

Hidrolojik Erken Uyarı Sistemleri ve DSİ Genel Müdürlüğü Uygulamaları

Hidrolojik Erken Uyarı Sistemleri ve DSİ Genel Müdürlüğü Uygulamaları T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Hidrolojik Erken Uyarı Sistemleri ve DSİ Genel Müdürlüğü Uygulamaları Akif ÖZKALDI DSİ Genel Müdür Yardımcısı II. Ulusal Taşkın Sempozyumu/Afyonkarahisar

Detaylı

AKARSU KÖPRÜLERİNDE HİDROLİK SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

AKARSU KÖPRÜLERİNDE HİDROLİK SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ AKARSU KÖPRÜLERİNDE HİDROLİK SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Büyük taşkınlar, akarsular üzerindeki karayolu köprülerinde, zaman zaman trafiğin aksamasına, kapanmasına can ve mal kaybına neden olan göçme ve

Detaylı

EK-3 NEWMONT-OVACIK ALTIN MADENİ PROJESİ KEMİCE (DÖNEK) DERESİ ÇEVİRME KANALI İÇİN TAŞKIN PİKİ HESAPLAMALARI

EK-3 NEWMONT-OVACIK ALTIN MADENİ PROJESİ KEMİCE (DÖNEK) DERESİ ÇEVİRME KANALI İÇİN TAŞKIN PİKİ HESAPLAMALARI EK-3 NEWMONT-OVACIK ALTIN MADENİ PROJESİ KEMİCE (DÖNEK) DERESİ ÇEVİRME KANALI İÇİN TAŞKIN PİKİ HESAPLAMALARI Hydrau-Tech Inc. 33 W. Drake Road, Suite 40 Fort Collins, CO, 80526 tarafından hazırlanmıştır

Detaylı

ODTÜ ĠNġAAT MÜHENDĠSLĠĞĠ

ODTÜ ĠNġAAT MÜHENDĠSLĠĞĠ ĠNġAAT MÜHENDĠSLĠĞĠ NEDĠR? YaĢanılan çevrenin planlaması ve geliģmesi üzerine çalıģan bir bilim dalıdır. ĠnĢaat Mühendisleri, gördüğünüz her yapının analizinden, tasarımından, proje yönetiminden, ve inģaasından

Detaylı

İL GENEL MECLİSİNİN 2015 YILI ŞUBAT AYI TOPLANTISI GENEL GÜNDEMİ (Valilik Toplantı Salonu 02,03,04,05,06/02/2015 tarihleri arası) G Ü N D E M

İL GENEL MECLİSİNİN 2015 YILI ŞUBAT AYI TOPLANTISI GENEL GÜNDEMİ (Valilik Toplantı Salonu 02,03,04,05,06/02/2015 tarihleri arası) G Ü N D E M 1. Yoklama. İL GENEL MECLİSİNİN 2015 YILI ŞUBAT AYI TOPLANTISI GENEL GÜNDEMİ (Valilik Toplantı Salonu 02,03,04,05,06/02/2015 tarihleri arası) G Ü N D E M 2. Geçen birleģime ait tutanak özetinin okunması

Detaylı

Doğal Su Ekosistemleri. Yapay Su Ekosistemleri

Doğal Su Ekosistemleri. Yapay Su Ekosistemleri Okyanuslar ve denizler dışında kalan ve karaların üzerinde hem yüzeyde hem de yüzey altında bulunan su kaynaklarıdır. Doğal Su Ekosistemleri Akarsular Göller Yer altı su kaynakları Bataklıklar Buzullar

Detaylı

Akarsu Geçişlerinde Taşkın Kaynaklı Problemlerin Değerlendirilmesi

Akarsu Geçişlerinde Taşkın Kaynaklı Problemlerin Değerlendirilmesi Akarsu Geçişlerinde Taşkın Kaynaklı Problemlerin Değerlendirilmesi A. Melih Yanmaz Orta Doğu Teknik Üniversitesi Đnşaat Mühendisliği Bölümü 06531 Ankara Tel: (312) 2105444 E-Posta: myanz@metu.edu.tr Öz

Detaylı

DOKAP EYLEM PLANI (2014-2018)

DOKAP EYLEM PLANI (2014-2018) RİZE DOKAP EYLEM PLANI (2014-2018) Eylem TURİZM VE ÇEVRESEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK TURİZM TÇS 1.6 Bölgenin yat ve kruvaziyer turizmi potansiyelini değerlendiren etüd-proje çalışmaları yapılacaktır. Artvin,

Detaylı

T.C. GĠRESUN VALĠLĠĞĠ Ġl Çevre ve Orman Müdürlüğü ĠL MAHALLĠ ÇEVRE KURULU KARARI

T.C. GĠRESUN VALĠLĠĞĠ Ġl Çevre ve Orman Müdürlüğü ĠL MAHALLĠ ÇEVRE KURULU KARARI BULANCAK MERKEZ ĠLÇE KARAR NO :07 KARAR TARĠHĠ :25/08/2010 Giresun İli Mahalli Çevre Kurulu 25/08/2010 Çarşamba günü saat 14:00 de Valilik Toplantı Salonunda Vali Yardımcısı Ahmet YILMAZ Başkanlığında

Detaylı