TEFSİRDE ATA b.ebi RABAH ve İbn ABBAS'dan RİVAYET ETTİG-İ GARİBU'L-KUR'ANI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TEFSİRDE ATA b.ebi RABAH ve İbn ABBAS'dan RİVAYET ETTİG-İ GARİBU'L-KUR'ANI"

Transkript

1 TEFSİRDE ATA b.ebi RABAH ve İbn ABBAS'dan RİVAYET ETTİG-İ GARİBU'L-KUR'ANI Prof. Dr. İsmail CERRAHOGLU Tabiilerin en meşhur şahsiyetlerinden biri olan Ata b.ebi Rabah hicretin 27. (647) senesinde Yemen'in el"cenedıbeldesinde doğdu. Onun bu beldedeki durumu ile Mekke'ye gelişi hakkında fazla bir malumata ~ahip değiliz. Şu kadar var ki Ata, Mekke'de İslami ilimieriöğrenmiş ve orada meşhur bir şahsiyyet olmuştur. Babası olan Ebi Rabab'ın isminin Eslem olduğu zikredilir. Ata b.ebi Rabah'ın künyesi ise Ebu M~hammed idi. 2 H. 114/732 veya lls /733 senesinde 88 yaşlarında vefat ettiği söyleni!.3 Dört Halife devrinden itibaren İslam devletinin sınırları arap yanmadasını aşmış, kendi bünyesine yeni ülkelerle beraber, ayrı din ve kültüre sahip insan topluluklarını da katmaya başlamıştı. Diğer taraftan müslümanlar Medine'de İslam Devletinin temellerini atmışlar, bu devleti devam e~tirebilmek için, kanun hükümlerine, daha doğrusu bir anayasaya ihtiyaç duymuşlardı. Hiç şüphesiz onların kanunlarının,menşei Kur'anı Kerim olacaktı. Medine site devletinin ihtiyaçları fazla tefer- 1 el-cened: Yemende bir beldedir. San'aya 58 fersah mesafededir. Bkz. Mu'eemu'IBuldiin, Beyrut, II İsmi hakkında fazla bilgi için bkz. İbn Hacer, Tehzibu't- Tehzib, Haydarabad, 1325, VII. 199; Tabakatu lbn Sa'd, Beyrut V ; İbn Kuteybe el-maarif, Mısır 1353, s. 196; İbn Ebi Hatim, el-cerhve't-ta'dil, Haydarabad 1371, III. 330; ez-zehebi, Tezkiretu'l-Huffaz Haydarabad 1375, i. 98; ez-zehebi, Mizanu'I-I'tidiil, Mısır 1382 III. 70; İbn Hallikan, Vefeyiitu'l. A'yiin, Klilıire 1367, II. 423; İbnu'I-Cezeri, Giiyetu'n-Nihiiye fi Tiibakati'l-Kurra Kahire 1932, I. 513; ez-zirikii, el-a'liim, V. 29; Omar b. Ali, Tabakiitu Fukahiii Yemen, Kahire 1957, s. 58; Ebu Nnaym el Isfahani, Hilyetu'l-Evliyil, Mısır 1967, III. 315; Bağdatlı İsmail Paşa, Esmiiu'l. Müellifin, I. 664; Ahmed Emin, Feeru'ı-lsliim, Mısır 1955; Fuad Sezgin, Gesehiehtedes Arabisehen Sehrifttums, I Tehzib VII. 202; Tiirihu'ı-Isliim IV. 228, 280; el-mailrif s. 196; Isliim Ansiklopedisi I. 718; İbnu'l-Esir, el.kiimil, Mısır 1357, IV. 217; Tezkiretu'I.Huffiiz, I. 98; Tabakiitu b. Sa'd, V. 470; Vefeyiit II. 425; Şezerat I. 147.

2 IS İSMAİL CERRAHOGLU ruatlı değildi. Devletin sınırları genişledikce, değişik, din, dh, ırk ve kültürden olan insanlarla yaşama durumu hasıl olunca, tabüdir ki ihtiyaçlar da değişecektl Gerek islamiyete yeni giren unsurları ve gerekse müslü' man olmayanları bir idare altında toplamak ve onları iyi idareetmek gerekiyordu. İşte bu hususlar için Kur'an kaynak oluyor, yeni hükümler ve nizamlar ihdas etmek için müfessirler ve fakihler Kur'an'a sarılı. yorlardı. Hudutları çok genişleyen devletin merkezi olan Medine'den diğer ülkelere, imkansızlıklar dolayısıyle, dini haberlerin ulaşması güç. leşiyor, tabü olarak şahsi görüşler roloynamaya başlıyordu. Çeşitli ırk, din, kültür, dil, örf ve adet potasında yetişen ve gelişen bu görüş sahip. lerinin fikirlerinin de aynı olması düşünülemezdi. Tahüler devrinden itibaren arap olmayan unsurların, İslamı öğrenme iştiyakının, arapların da, bu milletleri idare etme arzusunun, ilimle meşgul olma sahasını arap olmayanlara terkettiği açık bir şekilde görünür. Hele Emeviler devrindeki koyu arap milliyetçiliği ve kendilerini hakim unsur olarak idareci görmeleri sebebiyle, ilimle meşgulolmaktan çekinmişlerdi. İslam fütühatından sonra çeşitli şehirlere dağılan sahabenin etrafına toplanan ve onlardan ilim alan talebenin hemen hemen ekserisinin arap olmayan kimseler olduğunu görmekteyiz. Bu yazımızda ele aldığımız Atil.b.Ebi Rabah'da mevali'den olan bir şahıstı. O, Mekke'de Benu Fihr'in mevlası idjl. Onun, el.cumah meviası olduğunu söyleyenler de vardir 2 Bir rivayette Hazreti Osman'ın hilafeti zamanında doğduğu3,diğer bir rivayette ise Hazreti Osman'ın katlini hatırladığı söylenir 4 Babası Nübyeli bir siyabi idis. Annesinin ise Bereke 6 isminde siyam bir kadın olduğunu kaynaklar zikreder. Anne ve baba siyabi olunca çocuklarının da siyam olcağıtahiidir. Ata b. Ebi Rahah saçları kıvırcık bir siyabi idi. Kaynakların beyanına göre, şaşı, burnu çökükçe, çolak, topal ve hayatının son zamanlarına doğru kör olduğu zikredilir 7 Mekke'ye çokküçük yaşta. gelmiş, orada pek çof ) ;1 /i 1 Te1ı::ib.VII. 200; Tabakıitu ibn Sa'd, V. 467; el.maarif, s. 196; lslfim Ansiklopedisi i. 718; Fecru'l.l.ıam, s. 153, s. 153; Kitabu'I.Mesahif, s. 88; Tabakatu Fukahfiyı Yemen s. 59; Tarihu'ı.lslfim, LV. 280; Şezerat I Tehzib, VII. 200; Tarihu'l.lslam, IV. 278; Tabakatu FukaMyı Yemen, s Tezkiretu'I.Huffaz, I. 98; Tarihu'l.lslam LV Tabakatu b. Sa'd, V. 468; Tarihu'ı.lslam, IV Te1ızib, VII. 200; Tarihu'ı.lslfim IV Te1ızib, VII. 200; el-maarifs. 196; Şezerat i Tehzib, VII. 200; Tabakatu ibn Sa'd, V. 470; Vefeyat, II. 424; el.maarif, s. 196, Tarihu'l. Islam, IV. 280; Fecru'l.lslam s. 174; Tabakatu FukaMyı Yemen s. 59; Şezerıit, i. 147.

3 GARİBU'L-KUR' AN 19 sahabeden ilim almıştır l Bizzat kendisi sahabeden 200 kişiye ulaştığını söyler2, Kendisinden pek çok tabii ve etbau't-tabiin rivayet etmişlerd. 3 ır. Ata b.ebi Rabah'ın ilmi kabiliyetini herkes kabul etmekte, onun fıkıh, ilim, vera ve fazilet yönünden tabiilerin ileri gelenlerinden sika biri olduğu zikredilmektedir. İbn Cüreye, Meseid 20 sene Ata'ya yatak oldu, o namaz yönünden insanların en iyisi idi, demektedir 4 İbn Abbasın "ey Mekke ahalisi yanınızda Ata gibi bir şahıs varken, niçin benim etrafımda toplanıyorsunuz" dediği rivayet edilir s. Hac meselel~rindeen sahibi salahiyet kişi olarak zikredilir 6 Fetva hususunda Mekkeliler tarafından yüceltilen bir şahıs olarak karşımıza çıkar'. Ebu Hanife, "Atadan daha faziletli bir kimseye rastlamadığını", Muhammed b. Abdillah da "Atadan daha hayırlı bir mfrfti görmediğini, meclisinin zikir meclisi olduğunu, orada iftira yapılmadığını ve sorulan suallere en güzel cevaplar alındığını" söylers. el-evzai, Ata herkesin razı olduğu bii- insan olarak öldü, derken Seleme b.küheyl, ilmi Allah rızası için isteyen üç kişiden başka kimseyi görmediğini, onların da, Mücahid, Ata ve Tavus oldqğunu söyler 9 Verilen haberlerden anlaşıldığına göre kendisine sorulan meseleler hususunda re'y izhar etmekten kaçındığı anlaşılmak:tadır lo Yahya b.sa'id el-kattan, Mücahidin mürselatını Ata'nınkine tercih eder. Ahmed b.hanbel'de, Sa'id b.müseyyib'in mürselatını 1 İ1im aldığı sahalıe hak. bkz. ez-zehebt, Siyeru A'lamu'n-Nubelli, III. SO,lll, 121, 126, 136, 224, 261, II. 99, 142, 227, 355,405,420; Tlirihu'l-lsllim LV Teh.ib, VII Teh.ib, VII Kendinden rivayet edenler için bkz. Teh.ıb, VII ; Tlirihu'l-lsllim, IV Tehzib, VII. 202; Tlirihu'ı-lslıim IV. 279; Tezkireıu'l-Hujjliz, J. 98; Şezeraı, i. 147; Hilyeıu'l-Evliya III Diğer bir rivayette bu haber ibn Ömer'den gelmektedir. Tehzib, VII. 201; Tlirihu'l-lsllim, IV. 279; Tezkireıu'l-Hujjaz, i. 98; Hilyelu'l-Evliyli, III. 311; el-cerh ve'ı-ta'dil III Te1ızib, VII. 201; el-cerk IILI. 330; Hilyelu'l-Evliyli, III. 311; Tabakaıu b. Sa'd, V Tehzib, VII. 201; Tlirihu'ı-l.lilm IV. 279; el-cerk, IIlI Te1ızib VII. 201; Tilrihu'ı.l.lilm IV. 279; Tezkiretu'l-Hujjilz I, 98; Mizilnu'I-I'lidal, III. 70; Şezerlil, i. 147; Hilyeıu'l.Evliya, III. 314; Tabakillu b. Sa'd, V. 469; (Tirmizinin Süneninde bu halıer şöyledir: Ebfı Hanife, Ca'bir el-cufi'den daha yalancı, Ata b.eb! Rabah'tan da daha faziletli bir kimseyi girmediğini söyler) et-tirmizi, Sünen, Mısır 1965, V Tehzib, VII. 201; TiJrihu'l-l.lilm, IV. 279; Tezkireıu'l-HııjjiJz i. 98; Şezerllt 1.148; Hilyeıu' Evliya, III. 311; Tabaklilu b. Sa'd, V Tehzib, VII. 202; (Ata bir hususta konuştuğunda,ona ilim mi, re'y mi diye sorulur, eğer eser ise ilim, eğer re'y ise re'y derdi, şeklinde rivayet edilir). TabakiJıu ibn Sa'd. V. 469.

4 20 İSMAİL CERRAHOGLU mürselatların en sahihi, Hasan ve Atanınkini ise en zayıf olarak gorur. Sebeb olarak ta, bu iki şahsın tefrik etmeksizin herkesten aldığını, söylerı. Ali b.el-medini, Ata'nın son zamanlarında, ibn Cüreyc ve Kays b. Sa'd tarafından terkedildiğini zikreder 2 Bu terkedilişe, son zamanlarında yaşlılığından dolayı, unutkanlığı ve isnadları karıştırmış olması sebeb gösterilir. Hatta tedlis yaptığı dahi zikredilir. ez-zehebi, Talebelerinin Ata'yı terk etmelerini hafifletmek ve Ata'yı ma'zur göstermek için, bu terkin ıstılahi manada olmadığını, belki bu büyük insanın rızasıyle sabit olduğunu söyler 3 Yine ez-zehebi, Ata'ya isnad yapıldığı takdirde, icma ile hüccet olduğunu zikreder 4 İmam eş-şafii, şehirlerde insanlara ilim öğreten tabiilerden olan şahısları sayarken şöyle der: Ata, Tavfts, Mücahid, İbn Ebi Müleyke, Ikrime, İbn ıhlid, Ubeydullah b.ebi Yezid, A1Jdullah b.babahe, İbn Ebi Ammar Mekke'de, Vehb b.münebbih Yemende, Mekhı11Şamda, Abdurrahman b.ganm, el-hasen ve İbn Sirin Basrada, el.esved, A1kame ve eş-şa'bi Kftfede insanlara hadis rivayet eder ve şehirlerde alimlerin verdikleri fetvalar bu zevata ulaşır, yaşlıveya genç olanlar onlardan rivayet ederlerdis. Katade, el-hasen ve İbrahimin Irakta, Said.. b.müseyyib ve Ata'nın da Hicazda şehir imamlarından olduğunu söyler 6 İbn Ma'in, o zamanının Kur'an Muallimi idi der7 Ebft Ca'fer el-bakır insanlara, Atadan ilim öğrenin. Yemin ederim ki o benden hayırlıdır, dediği rivayet edilirs. Birisi İbn Cüreyc'e, şu iki siyahi olmasaydı, bizim için fıkıh olmayacaktı, demiş, o,iki kişiin de Mücahid ve Ata olduğunu söylemiştir 9 el-leys, Abdurrahman b.sabitten rivayetle, Ebft Bekrin imanını yer yüzündekilerin imanına, Ata'nın imanını ise MekkeIilerinimanına müsavi gördüğünü söylerıo.abdullah b. Hassan, Ataya kula verilen en kıymetli şey nedir diye sorulduğunda, Allah tarai"~iliı ~! 1 Tehzib, VII. 202; Tlirihu'ı-lsllim IV. 280; Mi.anu'l-l'ıidlil, III. 70; 8ünenu'I.Tirmi.i, V Teh.ib, VII. 202; Mizan III Tehzib VII. 203; Mi.an III Tarihu'ı.lsllim IV eş-şafii, er-risille, Mısır 1358, s. 456 No Tarihu'ı-lslilm, IV Aynı yer. 8 Aynı.yer. 9 (ZamanIannda, Mekke ehlinin fetvası Ata ile Mücahide ulaşırdı) Tabakaıu ibn Sa'd, V. 470; Tarihu'ı-lslam, IV Tcirihu'ı-lslilm, IV. 279; Tabaklilu b. Sa'd, V. 469.

5 GARİBU'L-KUR' AN 21 fından verilen akıldır. Onunla din bilinir, dediğini nakleder l Ahmed b.hanbel, İbn Abbasın muhaddis ve müfti olan talebelerini sayarken Ata'yı da onlar içerisinde zikreder 2 İlim vera, fazilet bakımından tabiilerin ileri gelen şahsiyetlerinden biri olan Ata b.ebi Rabah'ın, Kur'an muallimlerinden biri olduğunu yukarıda söylemiştil(. Onun tefsir sahibi bir kişi olduğunu kaynaklar zilrretmektedirler 3 Fakat tefsiri elimize ulaşmış değildir. Onuiı tefsir rivayetleri çeşitli isnadlarla, eski tefsirlere girmiştir. Onun tefsir örnek. lerini Abdurrazzak b.hemmamın tefsirinde, Abdurrazzak-Ma'mer-İbn Ebi Neeih.Ata b.ebi Rabah isnadıyle gördüğümüz gibi, Abdurrazzak-İbn eüreye-ata b.ebi Rabah 4 - şeklinde bazen, Abdurrazzak-Sufyan b.uyey' ne.am.r b.dinar-ata. Ebi Rabah isnadıyle s bazen de, Ma'mer'in, Ata b.ebi Rahah'dan bize baliğ olduğuna göre demek suretiyle 6 nakillerde bulunduğunu görmekteyiz. Süfyan es-seyrinin tefsirinde de genellilde şu isnadlar yer almaktadır. Süfyan-İbn eüreye-ata veya Süfyan-Ab- Abdülırtelik b.ebi Süleyman-Ata, şeklindedir 7 Aynı isnadlar et-taberi. nin tefsirinde de mevcuttur. Taberinin tefsirindeki isnadlar ise umumiyetle İbn eüreyc vasıtasiyle gelmektedir. Genellikle isnad şöyledir: el-kasım b. Hasen el-hamadani-el-huseyn b.davud el-masisi-haeeae b.muhammed el-masisi-ibn eüreye B Diğer bir isnad da şu şekildedir: Ebu Ahmed ve Müemmil-Süfyan es-seyri-ibn Ebi Neeih-Ata 9 es-sa'. lebi'de, Atanın tefsirinin kendisine şu isnadla ulaştığını kaydeder: ı.:ı.j-i ~..lj. 0'. ı.:ı.j-\ f"tali.j~\ I;;..b- : C.4) ~i 0'. ~tk ~-A; LS~kll C):' \ 0'. ü:"" ~ 0'...la'-.4iı i..l:~ J~\ I;;..l:>- l:.:1~ 4;~\JA: LSJJ~\~:1I 1 Hilyelu'I-Evliyii, III Ahmed b. Hanbel, Kiıiihu'I-'llel ve Ma'rifeıi'r-Rieiil, Ankara, 1963, s , 82, 134, 160, es-sa'lebi, el.keşfve'i-beyiin, (İstanbul, Veliyuddın ef ), 3b., es-suyiıt!, eı.lıkiin (Matbaatu'I.Hicaz!) II Keşfuzzunun ı. 453, Esmiiu'I.Müellifin, ı. 664., Gesehiehledes Ara. bisehen Sehriftıums, ı Tefsiru Abdirrazziik b. Hemmiim (İsmail Silib KoUeksiyonu No. 4216) 10a, 107a. 5 Ayın eser. 2b, 109a. 6 Ayın eser. lb. 7 Bkz. Tefsiru Süfyiin es.sevri, Rampor 1385, s. 17, 21, 23, 30, 38, 50, 59, 70, 79, 134, , , 225, Fuad Sezgin, Gesehiehledes Arabisehen Sehrifılums, ı Tefsiru'ı-Taberi, Mısır 1373, ı. 310.

6 22 İSMAİL CERRAHOGLU 0. J~ ~.."ıl t:.~..,t,.- ':J\j ts...\.iaji ıjt~ U...t.J l.ö'-I i:.jaj1.."ı' J..t..~ ~i ıf J~i..\~ U. ~;JI~" t;.;..\> J:>~A..\lI ~t~1 0. Jr.. ı C4J ~i U..tk? 0" ~;f:' O.' 0" J t :...a.li0-""')~&- U. I$".."A :... ; i,' i' Yukarıda zikl'ettiğimiz kaynaklarda, At~'dan gelen tefsir rivayetleri tetkik edilecek olursa, genellikleata, sahabeden gelen rivayetler zincirinde en mühim halkalardan biri olmaktadır. İlk devirdeki Kur'an tefsiri anlayışını saf ve sade bir şekilde nakletmesi ve lisan inceliklerinden ziyade, mananın hakim olduğu bu tefsirde, Allah'ın muradettiği şeyin anlaşılmasına matuf bir gayret göze çarpmaktadır. Kelimelere getirilen açıkhklar ayetlerin fıkhi hükünı1erininanlaşılmasıidkolaylaştumaktadu. Onuntefsirdeki yeri ve tefsirinin değeri hakkında bir tez yapmak mümkündür. Biz burada bu kadarlıkla' iktifa edip ona atfedilen gadbu'l. - Kur'an veya Lügatu'l-Kur'an üzerinde duracağız. Hepimizin bildiği gibi garib kelimesi, yabancı, anlaşılması güç ve manası örtülü olan kelimeler anlamına gelir. Adeta bu, vatanından ve ailesinden uzak kalmış garib kimselere benzetair. Bilhassa garibu'i. Kur'an ilminde, gariblik iki yönden incelenir. Biri kelimenin mana itibariyle kapalı ve anlayıştan uzak oluşu, diğeri ise, arab kabilelerindeki şazların beldeye uzak ohışudur. Başka bir deyimle Kur'an'da çeşitli arap kabile lehçelerinden bir çok kelimelerin bulunmuş olması, garibu'l. Kur'an meselesini ortaya çıkarır. Burada zikredeceğimiz eserler ikinci yöne ait olacaktır. Kur'an'ın nazil oluşu esnasında, arab dilinin fasahat ve belağat sahasındaki yüksekliği herkesee malumdur. Ayrı ayrı lehçeleri kullanan kabileleri bireştirmede, dil ve edebiyatıarının inkişafında, Kur'an çok önemli roloynamıştı. Hz. Peygamber çeşitli arab kabileleri ile görüşmüş, hatta onların lehçe özelliklerini dahi kullanmıştı. Devletin hudutları genişleyince, arap dili yabancı dillerle karışmaya başlamış ve bu durum karşısında arab dilini bir kaide sistemi içine almaya lüzum hasıl olmuş, çeşitli yönlerden arab diline ait eserler telif edilmeye başlanmıştı. Kur'an-ı Kerim'de, gerek Kureyş ve diğer lehçelerden alınan ve gerekse diğer dillerden arapçaya geçen ve araplaşmış bulunan kelimeler; diğer bir deyimle garibu'l-kur'an hakkındaki izahlar, Kur'an'ın en ı el-keş! ve'l.beyan 3b.

7 saiahiyetli müfessiri olan İbn Abbasa dayanmaktadır. Kur'an tefsiri ve garibieri hakkında İbn Abbas'dan rivayet edilen en eski ve itimada şayan olan haberler "Sahifetu Ali b.ebi Talha" adıyle tanınan eserde nakledilmektedir!. İbn Abhas'dan rivayet edilen garib kelimelerin izawarı, çeşitli isnad zincirleriyle ci asırlara kadar ulaşmış ve halen kütüphanelerimizde yazma halinde bulunan bu eserlerden ikisini mukayeseli bir şekilde okuyuculara sunmayı faydalı görmekteyiz. Garibu'l-Kur'an'a ait kelimeler, bazı eserlerde şiirlerden istişhadlar getirilmek suretiyle izah edilmeye çalışılırken 2, burada sunacağımız ve karşılaştırmasını yapacağımız iki eser, Kur'an'daki garib kelimeleri ele almakta, onların manalarının falan kabilenin lehçesinde şu anlama geldiğini söylemek suretiyle, ayetin anlaşılmasına açıldık. kazandırmaktadır. Sadece tefsir ilmi ile meşgulolanlar için değil, arap dili ile uğraşanlar için de faydalı olacağınakanaat getirdiğim bu iki risaleyi ve Mısır'da neşredilen eeialeyn tefsirinin zeylindeki Ebu Ubeyd el-kasım h. Sellam'ın "Lugatu Kabaili'l-Arab" isimli eserindeki kelimeleri karşılaştıracağız. Bu üç eserin aynı menşeden geldiğini göstermeye çalışacağız. Bu iki yazma risaleden biri, İstanbul Esad Efendi Kütüphanesinde 91/3 n~lu mecmuanın 104a-1l2b varakları arasında bulunmaktadır. Bu risale "lugatu'l-kur'an" adıyle bazen Abdullah b.el-huseyn b.hasnlln el-mukri (O. 386/996) ye, bazen de Muhammed h.ali h.el-muzaffer el-wazzan'a atfedilir. Aynı ihtilaf ikinci risalemizde de vardır. İkinci risalemiz ise İstanbul, Atıf Efendi Kütüphanesinde 2815/8 nolu mecmuanın 102a-l07a varakları arasında bulunmaktadır ve "Kitabu Garibi'I.Kur'an" adını taşımaktadır. Zikrettiğimiz iki risaleyi ve Ebu Ubeyd el-kasım b.sallam'ın eserini okuyuculara kolaylık olması için, karşılaştırmaları her sahifede üç bölüm halinde, her üç risaledekiaynı metinler sunulacaktır. İlk sırada E- sad ef. nüshası, ikinci sırada Atıf ef. Nüshası, son sırada ise,ehu Ebeyd'in eseri yer alacaktır. Baş taraflarda sure ismi zikredileceğinden, ilk bölümdeki garib kelimelerin sol tarafına parantez içerisinde koyacağımız rakkamlar, o sure içerisindeki ayet numarasına işaret etmektedir. İstan- 1 Bu sahife hakkında daha fazla bilgi için bkz. "Ali b. Ebi Talha'nın ıefsir sahifesi" İllihiyat Fakültesi Dergisi, Sene 1969, s Bu gibi eserler için bkz. Ebu Ebeyde, Jlfecuzu'I-Kur'un, Mısır 1954, İbn Hişiim, Sire, Mısır GARİBU'L-KUR' AN 23

8 i 24 İSMAİL CERRAHOGLU i' buldaki iki nüshadan birinde bulunup, diğerlerinde bulunmayanlar, aynı sıra numarası karşısına ((~ li l) kelimesi yazılmakla, o nüshada, diğerlerinde mevcud olan ifadenin noksan olduğu gösterilmiştir. Ancak, Ebıi Ubeyd'in eserinde mevcud olupta, diğer iki yazmada bulunmayan kelimeler, karşılaştırmanın sonunda müstakil olarak toplanıp gösterilecektir. Genellikle her iki yazmada müstensihlerin bariz hataları göze çarpmaktadır. Ayetler gerek sıralamaları ve gerekse sıireleri bakımından bazen karıştırılmıştır. Bazen de kelimenin manası verildikten sonra, bunun hangi lehçede o manaya geldiği unutulmuş veya ihmal edilmiştir. Çok nadir olarak dhler (lehçeler) arasında değişiklikler varsa da, bunların da müstensih hatalarından gelmiş olma ihtimalleri kuvvetlidir. Bu üç eser mukayeseli bir şekilde tetkik edilince, hepsinin aynı menşedengeldiği açık bir şekilde müşahede edilecektir. Her iki yazmanın baş tarafında bulunan isnaddaki şahıslara, eseri atfetmede bir beis görmemişlerdir. Halbuki burada ilk kaynak İbn Abbas'dır. İsnadın değişmeyen ilk bölümü de, İbn Abbas-Ata b.ebi Rahah-Abdülmelik b.cüreyc'dir. İbn Cüreyc'den itibaren şahıslar çoğalmakta ve isnadın istikametleri değişmektedir. Bu bakımdan, bu eserlerin isnadı sabit olan ilk zincirine atfedilmesinde bir beis olmayabilir. İbnAbbasa aidiyeti tabiidir ki öncelik kazanacaktır. Daha evvelce de söylediğimgibi eser, gerek arap dili ve edebiyatı ve gerekse Kur'anı iyi anlayabilme yönünden ehemmiyeti haizdir. Bu ehemmiyeti göz önünde tutarak, biz bu iki yazma risaleyi hem neşretmiş ve hem de Ebıi Ubeyd'in eseriyle aynı menşeden geldiğini göstermiş olduk. Her kelimenin, İbn Abbas'dan geliş şeklini, garibu'l-kur'an'a dair olan diğer eserler, nakli tefsirler ve hadis mecmuaları ile karşılaştırmak suretiyle, İbn Abbas'ın bu işteki rolünü ortaya koymak, Ata ve İbn Cüreycin nakildeki himmetini göstermek, bu alanda çalışacaklardan beklenilen bir hizmet olacaktır. Neşrettiğimiz bu iki risale, çalışacaklara bir zemin teşkil edecektir., i,il,

9 ~. [Esad ef. 91/ 3] ~ ;;.ıl($pj u"'~ 0'.1ıf 6:))1 0T.l.4l\..:...W 0\~. (-~)I'y"")I..:ill{_~ [104 bl,~\ 4.~J 411) ~ 4._;J?;;.ıı J... ) ü;-twi ~J..:il..LJ-I I$"y 0: 01;?) Jr J~\ \;j..b- Jlj ~ 0',..:ill~ ~~\ ~J!\ \j~>-i ı;;j;: Jlj 0:.)I~ ~? 0: ~? 0'. ~S:0: ~ ';..b-jlj ~~ k 0:..t.-.I\:J..t,..Jij J1..L..tl\~.lAlItSPI J? ~i 0'. J? w.j.\j!1 0;').",:, ~;)yts.lati 0Li? 0', 01;~ Jy &.ı.4l\ 041 0',..t~ 0'.1..:ilIJJi J 'U"'~ 0',' w?.tk? w? ~.l:>:- 0: ~)J11~ w? w.-. ~} 01-1; Jti Jli (eş-şuara 195) ((~ ~.l? 01-.4)) J:>:-)j? :".~.. J~:>:- 0~ ~!.JJI~~L 4\::5"'..:ilIJj'\ lo) 0J~i lo ~f.j':!' 0\f..,1J JjA~JW ~ ~J~..:ilI0\.~~ ) 4..4J;0l...~ ~ ~ (' ~ i~1 ~ Ô;.0U ~ J (İbrahim 4) (i 4..4 Ji 0\_~~L JJ"'J wa l:.l) \A) II \.',~) ~.l,j\ ~;J~ç.~J'0 ı..j-:j 0I.;AlI,-:".;,,110\-1 ı.:ı A L jl (~\4:-JI. ~.;? ı:ic.4l1j 'd'.ı.kj~~ ~.; j u-ij:.ij J""'~\ \A\;..:...lA.\l\ Jilj [Atıf ef. 2815/8]. 0I.ı.4l\"-:"'!.Jç. ~l::f f'" j.jt)..tj. li~ (.>l?;;.ııj"'". ~)I'y"")I..:ilI{_~ [102 a] 0' 01r j 0'. J".tkll..t~ 0: ~::. J;\ 0'..uI..t~Ji\A~1 6.: AAl1b~lI \;~i \;j..t>-jli Ö.;;A..u\ ~JJ~I.., ~J.,.JI 6:.1))\ ~..tt4 ts.latlf\kll~

10 26 İSMAİl. CERRAHOGLU.1.. \ 0', f.:2j Gi LJ..JlA;JI~" LJ. ~.\ill.ı.~"y,1 il.),1 4:.4.4l1 ~i rj" oı.:;,l.l,.~~. J ü~ ~. ~.J JJI J ei \;IJ ~ öl} ls",.ı.a11 [102 bl JLLI.ı..~ LJ..ı...1lJ..ı.~ LJ..1.. \ ~tb ~i -.Wld-I &ıı ı.j"'~1y,1 l:.7.ı.>)'li (.)J~J..JI~J! 0: ~ <Iill~" ~\.:JI J Jlr.... )'1 JJr LJ. J:,,~I ~ J~i ~..b-,jli ~lk;ji 0'..ı...\LJ. {.""..I.\ LJ..ı f-> 0', ~i 0'. <Iill~.ı... i y,1 ~..b- ~ (.)JA11J:"~I 0'.' li~i.ı..q.~ LJ. ~i li}~>i.l.::ç. LJ V"~I J~i L;~i c.> J A1.1 rjç. (.)JA11~ Yol LJ.,;~ y,1 l:.7.ı.> &.;ıı 04\ 0'....1:""'" 0'..ı...s=. 0'..ı... \. ~ <iili~.j '-""~" 0:' d' ~l~ d'~.r:- LJ. I!..\l.l\~ i i f i i : G Jç...;J:- 0l5jl J ı.j~)0 W~ Jli «ı:n":"" GJ" 0 t_~ II :... JW.uJi, Ju~~ 0~ ~~J..J4)'1 ~l:5" ~~...JIrj'" J~J.r.\ilI J)'I L.J o~9l. ()'I ~\ 0'" u-~j t ~~A.oJi 0~ ~j ~J f'f.!. i~i ~" ~\ J Le.JJ ~ yol i ;;.1)'1 ;.;J 4:9.~ 0TJAJIJ ~ J..JI i'joj rj'" c::" Ji. &&.ı.hlb:)' ~J 9 ı.j...i+' J J...)'I L.l;.:..ıl;JJ\ J~UI if : i " ı::.,,1

11 GARİBU'L-KUR'AN 27 : Ö~i Ö.J.l. J..ı>l:l:-\ : ~L\ (13) (i ~lfa.ji-:.,.j LS -:.,. Jit I.llli».}-JY:- 41) - 1 4il:S" ~~ ~,.ı:ıı~ ;;'L ~}I. ~k ~ 1.-..aJ-I ~..~ (35) lt I"'\ç..J II 41.li - 2.';'. LS~ (55) L( A~l,a.l\ P.l:>.\; )) 41.li - 3.~.l..ı> A;J,,-,U"lI ~ (59) «(~.J)).J} - 4. t.r:- A.;J, I.l -?:".l:... i ~,,~(61) ((~..,.;.;..~ IJ~J Il 41) - 5 J..ı>l:l:-I: ~.JI J ( ~l~1 -:.,.:1 LS 0'" Jil IJli)) : Jl,J.J.ı1 Jli iı:f ;;'1~. ~li -.2 ~L; - 3. U,aili - 4.tJ":" A~ I.l-?:".l:""'\ LS"~ lt.j.ı1 -:.,. ~ IJ~J D 5 (i~ 0. rm1.4h...\~ı:-. 0'".lil I.lLLiIl 1. ~l:s" ;;.1, J..ı>\:1:-\ : 4.;:..i.JI( ~lfa.ji 0'"TlS.if ~ ~..aj-\ ~~ «( I...\ç..J II 2. ı:ılr A;.l, Ai}\ (i A~ t..all II 3. ~k A;J,,-,ı.ı..ı\ LS~ ( \~.J) - 4.

12 29 İSMAİL CERRAHOGLü ı-:ıj,ji ~;J ~\ J J~:i:-\ ~ ~ (63) «JJkJI Fi J l:...ij.1i).uji - 6. ~~.rll~ ı.,j)..\ I.LA J. 4,jIS' ~L 0:j~l"'" ~ (65) «0.:~l>-)).u..,i L. JlA. ~ I..,~t~ ~ (90) «~f"".4;1 ~\.1;;\ ~~)).u} - 8 ~} 4.i.l~ ~fl~ 41 ~ ~ (nı) «~-0L.I aı) J..,i - 9. ~k ~ <\-.4; ~ rf ~~ [105 a] (ıso) «4"".4;.ı..t. rf~i» J.,.,i..,...10 ~jl~rl\ J!I..,l' ~~ (131) (((."1../.\)).u.; - II Il..,. () ı-:ıj,.)i ~ U!i J. ~:L:-I <.S"~ «J..,kJI fjj t.:.j J J - 6 ~;~rll4jj ı.,jj:l \. düü - T. JlA. ~ ly4 ~ «~ 1.1;';'~ L-~.)) - 8 :1:! ~~} 4.i.1~ ~l:k 4' ~ «{0L.\ ~)) - 9. ~k 4.i.l~ J"-> ~ «( ~.ı.a.,y ~1)) ~1~J"JIJ'I",l' ~~ «(."1../.')) - II. 4:j~..,.JI ~ ı.,jj:ll ola. J "7'lj,.)i 4;"1~I.1. J:I:-' ~~ «J..,hll i) - 6 4,jt:.) W~ u.~l,., ~ «~... l>-)) - 7. JlA.4.i.l~ 1..,ç.4 ~~ (i ij;;\ L-A~ i) - 8. ~~~} 4~ ~l:k 1~1tS~ ır rt:;\"1 ~~)) - 9. ~k ~ ~ LS~ «4...4; OLA... ıy~l)) - 10.~,a.ili - II ị ~J '1 \ı ı ~....'~.. i

13 bı.'!' ~,~;.' GARİBU'L-KUR'İN o J; J ~.l)) u~} ~~ ~ J.J.ç. i.9"~ (14a) dk_... J i).ujl.'..c.'12 29.tJ.~\~~ (28) (i I",k. )1 Jt; II f' J ii ~\;.$"' ~~ y.;ji _l.il:l\) WJ '~., (150) (i J.~tl.1k.;.» J} - ıa c,. r. ~b ~ e::.~ ~,,~ (171) (i J~ -S.lll J.f II.u}ç H, y;- ~;.~ J~..,.;jl,~"~(176) ((..i.::~ JlA.;,J) <ıı J ; - 15 [~~.l)). r y;-4;j! Jltl ~~,~~.(ı80) d~!j.i 01 t 4lJi - 16 JJA) J ":il. t ~~(aa). nı ~-> rt=; {.OL. 01 II..>,iJ1 J. Jltl J ~ (Kebf 95) (i ~~J ~ ~l.)) )AII) 0J ~.l)) u~} ;~ 'ij~ ~~.,(i lk. ) i) JW J';J-", 12.t~i (i r~k...j1' Jli» ~3 ~\;'5"" AA.4. J~i "l.il:\1 ) "W; ~ '(i il.1j-i J.~-l.IJk.;. II - ıa '". ~b ~ ~~ ~ ( J~ ~.ljij[») - 14 H. r.1':" ~~. ~ J.~ J ~ (I..I.::"~ JW J») - ıs i~>a) J. t.1:>:- 4;J~'Jltl ~Jl! ~ (i 4:~Jıı 1.;:>-!J; 011) - 16 I~ ~ ~ 01»)..>yll J 4) ~s::..l.l).uja)j 'il. t ~ ((. Jltl (.S~ (i ~ ~..> Ju II {-Aıı) 0 J.:..~.l)J u~~}~! 'i)~ ~ «lk J i),. r.j,~i (i r~)i ~~..~\;.) ~1~J~l "la1:11j LAı;~ (lil~\ ~t\.1k.;.)) "7' r, <. ~b ~~ ~. ~~ (i J~ -s.lll J~.fII r.1:>:- ~1~ J.:,,~ J~ J (i..i.::~ Jw J» (~1~ »:11 Ö">J- J). r.1:>:- ~~ Jltl (i \ ~!J.i 0111 '; JLl.1 ~~ II -'~>~..>4;:; ~S::. l. II.Jj J.'il. rj. -si (i i~ rt=! IS - 16

14 ~" "~'.'.I'.', İSMAİL CERRAHOGLU. ' I..w::.. ~~.~.c. ~'t.<?:~j ~ (197) (ÜJ~ll.o.i - 18 i.~' ().J'~(ç..J ~ç.lj>_~ \)~;Ü\ ~ (199) «(1.1..2:;\ {ll.o.ji ~ 19. {-t ~..ı...:l\~4.. ~~ (213) «t-r:~ L:~ II.J.J; 20 r: ~\ı u u~}.~. ı...a:jıij.~ ~ (ı82)' «~~ ~ Y W" jl> ci.h i,.jj.." ~1~ \~ ~ (227) «J~kJI IJY jç. ~l.jl).o.j; 21 '. \~ \$"! «~_A.j\~..-1' I) : öj.hl \ J ~ Jf.0;.1. E>.r.. 4.iJ! ~~ t.<?:~ «(~JJüıı 4~CJ..;" \ç. ~.1 ~ç.\j> A-.~ 1.1~ \ ~"! (i i~~ i {I! i.,. ~ ~;J~..\-:L\ ~! «rf-:. ~ i) J1A A-.L I.J~A> ~ (i J~kJ\ I.J"f 01.1 II -,21 '«(':1 I_Aa:;'::" l) öj.hu J.J.~} A-.~~~ \,.4"j ~~ ( ~~ L) l..ı...ü.o esi. ~>0..c..W~ ıı?'- ~ ~ ( ~j J ')\j ~ç.\j> ~;.~ 1.J.;;ü\ ( 1.J..a:j\II ~ ;;.~ J.->«~ II J.ı.ı. ~;.L 1.J'ü'> «J~kJI Iyjç. II - 21

15 " GARİBU'L.KUR'AN 31 ô-.,.,:.,;..,)j\~! 4y'J~ ~ ~~ (232) «4Y'",w...; ~ II ",J.)i - 22 '0: Jr 0~J"ı.J~) wl f.\ali ~(255) «ij:alç~\».ı.ji- 23," il:a11 ~:ll lai.1.4: ",;s. JLA;.ı1ıi ~.) lo.:" Ua;J\ :.'.:i:~\':iaj ~\ J ~~i '0+~ ',;ı.s~"(26;) «~\' ~AY;;;(ıı.ı.J) - 2'. J!..u. :i;j!.,)j~'.ı"\~j J.u. (264) ((1..LL,.,.ıS';i II.ı.J) ~ 25,I'" " ~'ı\ «L~~;J)) Üs ~~:'~LJ:-I' ~~ (283) «l~ll.ı.j) - 26 ~ l,.:,'. >,.. :iils :ial c',.. t. :,' "...-,.',", '1.". - _, '~f,'.. -.., ô~j:~.,) ji ;~~.0Ir>,r,-l. ~ ((4Y'.".L...:W ~)l --: 22 }i03 al, laia ~LJ2;J\ 0'. Jr 0L) J ~} ~ f.lali «ij:ali i) 'i,~aıı~i,,:.:,..-. :i:~t:iaj if '~i',.,ı ~~'-?\ «~l:jı ~J,ai II J~-4J:iA~,:.,).1':"1 J~;,((I..u.,.,.ı.r;t)ı - 25 '.. :i.il:.5'":ia~j.... ~i «~ II - 26

16 32 İSMAİL CEİl.İlAHOGLl1 : 01 J r JT Ô.).J. 0y} JT Cl~tr.c.S~ (3),«~.J&') JT ",:",i~» ~.Jr,4ı\ J.J; - i.tr:- ~ ~ 0~&' 0:..r!. W!,.iilI J\i ~ (ıa) «.iili..\,~ D.J} - 2 r ~~\ J.r?:. ~ f=l'..\:...j4 C.S~(39)~«l.)yıa:OO-.J I~ D.J} - i ~L:S' ~.l...illj.j ~~ 'J.s.lJ\. c., : ~ (,.Joait;' _ '4. ~L:S'~1~t ~'J (77) ((t J")\>.'J».J} - 5 1,11 : ~IJr JT öj.j.. tr:- ~4 ı:j.ṙ).~t~~lf ~~ «~.J&'} JT ",:",i.:t(d J~J;~.ı.l} - 1 ~ ~L; ~ 2 ~~ ~;..ı~r-s::::ı..ı..ı...j1. (,$"~ (i I.).J"-' J ii:... il J~ Jr J.J; J - 3 d' ~ ~l:5"' ~4..L.iJıJ.ı.j ~L:OO-'J.s.lJI.).J""'2:l1.J. ~1:5"~ ı.:aa's:."~j;>j.jj. r-i ~ J2.0 (49) «~JJ':'..\j D - 4. ~ı:5'~ rj ~~'J ~! «r J")\>.'JD - 5 :~i/ JT ö.).j...j. tj~ ~ O~\( ~~ II~.J~) JT ",:",i il.j} - 1 (,.Joai\; - 2 ~~L:OO- 'J.s.lJ\ JJ~I J ~ ~~ r->::l\..ı:-l\ (i IJ.J..a:oo- J i~ II - 3. ~L:S" ~ WL J.J. ~L:S"~ ~ ((~J.I':'J.jII J. rf ;~ J2.0 (i ~.J?J.j il -,. ~l;.( ~1 ~.,a.j'j (i J")\>. 'J» - 5 i l

17 i'. ı:". OO:;~ GARİBU'L"KUR'.AN,. 33 _,.A:;4.r..J\ ~L ~i J ~\.1~.(79) (i ~;LU lifi"ıı J) - ii.~, ~ ~ilj ıs-4~ ~~" (sı) L(ıS.r-l P~Jç. fl:.i J II J} - 7 J:U' ~L~L...i~~ (U3) «J:UI.liT -::ili ~41 [105 h] 0Jq Il J} - s. ~i J.lı ~. 0lR ~~ ~ ~ (US) «~~ p.:,ı~~ II J."i - 9..if'" ~! ~ ~ (122) «~ 0' ~. 0l::.,ink~~i II J."i - 10 J..ı} J J.lı ~ r+ay':"' J 1:;.0 ~ (125) «t.jji 1:;.0 fy~ II J."i - U. ~t:sj 0":JıJ;. 0- ".. ~~~.r..ji ~ ~i J.~ ~ «~~.J ii.,,) - ii. 4:~'~ ~.4i'.J ıs~ ~ «ısj""" r?~ fj.:;.\ Jll,-:- 7.J.lı ~. J:UI ~~l,.. ~ «JzUI ~li\{-f'_,~~'~"'~ii - S. 0lr'~ ~ ~~ «~~ p)~~ıı- 9.;>- ;;.L U..:..J «~,4j 0' s::.~ 0lilllkb~, II - 10 J;-...,->--. r- 0: ı.rj:! J J.lı ~ ~ r+a.,,':" J cr <.S~ «t.j."i cr fy~ii - U '; ~l:.,(j 0~i:-. ~4.r..JI ~ ~\.".\)~ ~ (i ~4.J li."s- - ii A:~\ ~L ~\ J ıs-4&' «ıs.r-llı - 7 ı:t J II : ~ Ö.JJ.. J ~.1S" J 'Jl" ~ ~l~l,.. «J:U'.liT II - S. «eri J:UI ~lit. 0lR ~ ~ ~ «~~ pjj~~ii - 9..if'" ~ ~ «~jll - 10 ~l:s"." 0~ ~ J J.lı ~A.4 ~.,,':" J «t.j; II - II

18 i T ı i 34 İSMAİL CERRAHOGLU -;~~ ~~\' ıy J-.!.(ıS4.), «cj"'l:ji :.ıç. ~W\ JII.ıJ.Ji \J. OJ.J.. J ~.is' JlJ;'~).v.~'1~':J J~ (139). (i \;.r J)).ıJJi.:..IS 1~':J (SS) «ı...ııji 1.Jç...\; Ji \,.,:-r':j J)) i... J ":~.iilijp.~} 4;;J ~\ c.)) jl~i;w!' A>..;ıı ~ (l4.0) IIc) ~". 01)) 4.l"'; - l4. " rj 4A~. ".uyfp Wı,~, J~.) ~ (l4.6) «~ 0.J:U)).ıJ} -,-. IS. ~li - 12 ~~..\J. oj]":", J~I~'J w~} ~j '.J.4A..,a; ~. (ıl;.r ':J J))'- IS.'4jl;.) fuı'l;aiıj.~j':j"~ ((rij1i.j"x J IJ~r':J J i) i~li'.., '.,'.r.. - «,C} J II j~i.. ~~ &4 ~ iıı ~'" (i c..ii ~"':...c. 01)) - u. fo"' ~ö..4 "'~ " ~y~ 4A~ # J~.) J~ (i YfS' 0J:u)) - IS ~li - 12 ~ 0.)";- J ~jj' J ~j\:.)j LJ~} ~ 1.JAA...,a; «'IJ~rl) *)r1 fl J.ri JI 1.Jç...\j J ','. " <:, ~_, J, l,.,:-r ')Ü i... J ~ç..iill J"'". foi 4Al ~4 J j~j-\ W ~4 «C})) - u.~.".. fp ~ J~.) (i 0.J:!.))) - IS i,i 'I l, iıi

19 GARİBU'L-KUR'lN> :. 35 ::'''' ı:.ıl4k&- J ~ 4;.L\~f~~ (2) ( \~(4j;.'ı:.ıtÇ 4,jlı)J~Jj~ J'; ı. IJ.'l J~ ~ ı",~i')l ı:.ı\jj.~1 LS~ (3) ((\",J",,,j')lI'J,)\ ~~1).J'; ~ J (,):.~) 4 ~ ~} (4) (~'0r\iii. ~wı\lytjııj) ". (j"y...<: ~\j> 4 L L~J~ ~,.~ (ıs) «(~~ ıjı.iil1 J~Jlıı J",i 4.: ii (,),.:ıil; - s :.'!'.ifil; - 2 t.2) 4A.44"';'~}~ ( ~ wr1il:;;; ~wııl",jt'';" : Jl,J.ı.J,ji':::"":i. ı:.ı~j :1 i. ~) ~. ~J~ ~«~~~0J, '.iili' ~J\)) ~'>'4' L\),-i ~\.,ar'~14~,.~ (21) (i u";.a~ Ji F~ LS,.;.!\ J.ij)) - s ~l-illöj.r". (,)~l; ı (' J~ 4~ I",if (i l:"ly,j ıı -' 2 ı:.ı~ (,)~j ~ ~) (i ~ll 3. ~) 4;.~.~ J;:' ( ~~.. i) - 4 ~\ j>- 4.O.1~ ı\),-i ~l.,.;,i )' i ( LS,.;.!\ II 5

20 3Q İSMAİL CERRAHOGLU.v~},~. l;)\ WLtI J lij ~ (24) (i ü:;>jl....."fd.jjj - 6 (27) ( ~ ~, I}j ~LuIJ~\ ~JAR 0:..1J1..\U.J II,.J).~ 7 r'" \ıııı ", ıi', 'i 'A. L.. ~J,., ~lk.> ~.~ J., ; ~} ~;.~ ~.,a...ı\ ~~ (33) ((Jly l:.1~jsj J)) ~} - 8, ~IJ,.~c.S"J l..;o-~~ja5:ıı ~~}8S) ( ty.:.. J ~ J..~D ~) - 9 ~ (28) «~J,y 0;1.4) II..Iz..\J..I öj)'"" J JW ~Jj J.- ~~ıı. ~;:~ıı~'j ~ t::~.~.ı... 4iJ! i..i..\j ~ (8S) (i l::;:.4.. '&Js' J?.iilI 0l) J i).j} - 10 :-i i.~} ~~ (;)1 ~>JWI J l;j ~ «(Ü'.>Jl. J;" - 6 tfı> 0J.6f: ~ «":~ ~ IJli 0iuIJ~1I ~Y'~~ U...uı ~..I.Jll - 7.~.. ~~ ~ ~i II r..r öj~ J,':'~.15'" J ~L.~~ ((JLy ~ JsJ Jll - 8, :'.~) ~! ~LI LS~ (S) ((JI}'. 4::k:=J\~,~1 J ~~ ~ J ~:ıı JfsJI ~ «lr.- J.45'"~ ~ i) - 9.~.l,. ~~ i..i..\j ~ ( t:::.4.. '(..SZJs' J".iilI 0t5'" JO - 10 c J4.) ~ J;ıı (wt_tlıı -'--6 tz"'" ~ ~ tk> 0Jk~ «~l;.ç.~.. i}l II - 7 JI J II r.r öjj-'" J ı!..\l.1s'j u~) ~! ~~-.,a.ç. «JLy» - 8.((JI}I~. 4::k:=J'W ~ i J l..;o-::..a.:li JA5:l1 (i J.45'"II - 9.~.l,. ~L! IJ..ı.:A..~ ı( t::.4.- II - 10

21 GARİBu'L-KUR'lN 37 (61) (i ru.4..-yl ja\ ~ -:.il,.; ~~ (90) (ll'.)jj..p Wf~ l) J.} - II \J~ 0\ J II J\..jj~1J J (90) «rıırıijalij II. l} - 12 <'ss) «1-1\ JI [106 a] \~>'~J ))1"" J "'::~.tı J.,." J.~ ~JJ'"J J. u~) W~.~LI -S~. ~j4 4Ôt~\JJ.~Y~ ~ (171) «~~ J \J.lAi~ ~\:;5.J\ jal ~ l) J} } W~ J J.l J~ LS.ll\ LS\ (176) «4J 'Y-s:JI J p: II.1i J - 14 ;u.t.~)4;j~1}.,.2j~0i ~ (176) (ii}.,.:i; 01 P...:ilI ~ II JJi - LS. 4..~H ja\ ~lj l..:..i\i' ~~ «tjjj..p W f~ II - II ~) ~1~ ~LI ~ «I...JI rı!jalij l) - 12 ~jo. 4;,1~'\JJ.~Y-~ ~ «F~~J IjıÔt;~ ~t:;5.j\ JA \ \~i) ~.l ~~.~\LIJ\' J.ı.J~1J\' LS.ll\ ~~ l( 4J 'Y.s:J\ J J~~:A~ i) - 14 '..u~) W~ (i I}.,.:i; 01 FJ...:ilI ~ - IS. 4,.~i ja \ 4;,~ -:.i \.,.; ~~ (i u f.a::o- l) - II. ~} 4Ôt~ e.1...j1 II I_LI II - 12 ~jo ~ IJJ.~Y~ (i \j;.;~ii u~) 4;,~ J.lI J 'l J.JJ.l J~ LS.llI (i 4J%1I II ~) W~ I}..a.;~ 0i.~ II ı}..,.;.; 01 i) - is

22 38 İSMAİL CERRAHOGLU "0'"' : ö~lll ÖJJ... ~A::>~ ~.:ıj~,j4(ı), o~j4 ijjji)) J;:-Jj&' ~} ~ ' ~~) W! ~~ J ~ (3) (i ~~ J).dJi ~, (j"j:f 0: ~ 4;.~ J~ 0,0 ~~ (6)(( c::. J > 0'")) JJi. 4j.l:.s' J J.1A 4;.,1! I)J>1 ~ (20) (i ls'jl,. FL~ J i) 4J",i 'u~}w~ (j~':1 -S~ (25) (i ~~i r.;ji 0 J t:..i:~ J)li)) J} UaJ U uaiu -1, 2.' " ı ö..\h1i öjj.. ~~~> -S~ ~;.1~.:ıjf,J\ ~! ((.:ıj.wı~ijjji i) ojl~rj;:-.jıl Jli - ı. J-!} ~~ ~~ ~! ({~~~) - 2.(j~~J :.. J-~) ~;.~c..-~ 0,0 ~ ((c::.j> 0'" i) - 3.~l:.) J J.1A 4;.1~ I)J>1 ~ ((ls'j1,o FJ..,,~J i) - ". 0:..\.. 4;.~ I:.i:! u,.2ili (i 0;4... lajirjaj10j l:.i::,! [ı03 bjj)lj) - 5.u~} ~ (jjl.':1 ~ (26)( u... b-"jj) - 6 ~L) J)) JI J JJA5"' C:Jk1 ~ (ı07),((l-r\ J&'~ (jli) - 7. U~Ji 4;.~ (21) (i fr}y li;&'1 : ôjslll ÖJJ.... ~~ ~~ W~.:ıJf"llı ~~ O~~ ijiji II J\,.j J) - 1.u~} W~ ~&'~ (i ~~i) - 2 \. (j":a:~u"'>} W~ 0::"'; iy ~,,~ «( c::.f- 0,0 II - 3. :\.il:.$'j J.1A ~~ I)J>1 ~"! (( ls'-,l,o fj,,~j)) - ". 0:..\.. ~ u,.2ilj (i l~ J)li)) - 5. u~} 4;.1~ (jjl. (i U"'\;"jj)) - 6 ((rr..~\i;~i~ J)) ~J1JJ. u=-:'} 4;.1! ~11~ (I;'&' (jlj)) - 7

23 GARİBU'L~KUR'A~. 39 \~J'" : it..j ':llö.),j. ~"(6) ((\).),M r2-ç. ~l..ji \:.1. )J il J~Jr.ıi.ı\J,ji J - 1 ~L-H j... J. II i")lj i ~ ~,j'" ö.).j:'" J ~ J J:.le> ~~, ". -, '(~ \d.. ~"!.(52) (i \).),M &t~ (35)(( u";.) ':l\j tw ij:~01 ~k:-...10l; L) J,ji -=,2 0\.F- 4AL "---" (157) (i \;ç. ~~ II '!"UlS""J 0y;. J"!. ~ (.1'6) (( 0,j;~ II.d,ji - 3 ~) d;j~ r.i'.rl ~,,~.rı 4A.4 r,.2.j4 oi J d,;\:5' ~;.,1~c::Al~ (99) (i oi JI IJJl2i1 II J,ji - 4 ".,,: i,t..;':l\.ö.)j. d;j, lniz.. ~ ' ~i:;ı.)~. (f'-j.ç. ~l..ji \:.1...») II ~,j r.ıi.ı\ Jli - 1.~\:::..~"!.((\).).M R~~.I...JIj... J. II ~,jlt> Ö.)J. J.!,.U ) J.le>. 0\.F- 4A~ \~r"" ~~ ((O,,)P.)':ll J (A,jj ıy-i 01 ~k::...\ 0L; II - 2. ~) ~~ \~ up.rl ~"!.«( l;ç. ~~~J II - 3.,rf ~ (...,.2l4 J ~;\;,) 4AL~c::Al4 (i o) JI ~).)12;~II ~ 4 : iw':l\ öj,j.. c:..y ) ~.Y' Ö ),j J '!"u ) J~.le> d;j~\~\::.. (i l)j.m II - 1 o\,;:-~;.,~~..r'" ~"!.((\.4,jj II ~~ J L) JW J,jD ~J.)J "u~} 4A~ 0,j-P J"'~ ((0,j;...L..a.~LL - 3. up.)~i ((~. rı ~L r.:j\~j "4;\:5' ~L c:.:ajl~ II oj II - 4 Z

24 40 İSMAİL" CERRAHOGLU r-' 4;.1, ~4 ı;l~ (ı LL) (i ~i '&Jf' rd~ U./'~.J II <ıj.1; - S. 4;l:s"" 4;J J~ 4 ~i J. o~) W~ l(t,;, (S"'!. (125) IIL~J>-~ l) J} - 6 ".""1 o f>..j ~L~ t.~ eja ~. (ısı) (i J".>lol ıja ~\I.J\ 1.11::.4;'\I.J II J.1; - 7 ı-a=~i.1)i ~.4.l..:..AjI.J J..w4 ~"'!. (ı52) II.k-A.l4 01~ı.ı i) J} ~} ~". 0j>-i...):s"".J ($"1 ~;.J ('f WJ ~ l~ lil.-y r$"'" II ~i '&J5" rd~ lij~.j l) - 5 o zl:s' ~. f"'s::jl~ o ~} ~~ (i ~J>- LA:"'; II - 6 o ı.,).aili - 7 o ~l; - 8 o zl:s" 4;J J~4 ' f.i 4;J ~L~ li~ (l~ i) - 5 o ~} 4;.~ t)l;. ~ «L~J>- ~) - 6 or ~~t..1j;.\ (i J".>lo\Lb - 7 o ı.,),.:iu - 8." i 1

25 GARİBU'L-KUR'iN.' } ~ ~;Ji <.s"~ (2) {([.J~ ~.J..\~ J)) J';JjÇo 4J} - 1 U~Ö.JJ"'" J JW J,;( \..\,r <.S~ (22) {(~LS:- 0~ la4bj» 4J,); - 2 0W ~..\4>\. ~ (33) 04W )).ij)i d,jj ~A.\ J J..w~~ (29) ({.k-aj4 ~.JJ"\Y il J,); - 3 Y;~ ~~ 0,):J;.1 <.S~(66) ({ AA\.4... J [106 b] i) J~ - " J~)1.J4,)\ ıf 0J-AA J (82) ll0jj+-~ U-"\;\ ~\Il.ı.l~ } ~~ : ~IJÇo ~i Ö.Jy...2}~~.~W\<.S~)) 4..'.. tj~ ~.J~ J J.~')\. i) J~J f.j.ı\ Jli - 1 JyJ~ l>-- 04W II U~ ö.jy J 4J,).4) I..\,r~ «( 0IA.,a~lAAb J il - 2 ~... 0l~ ;A l",, ~ ~ ~ II Jl;.ç.~1 J.i J ) d,jj ~\J,-;,,1.1J4 <.S~ ((.k...aj4 ~.JJ. I Y - 3. y:!" ~ 0..f':" <.S~ ({AA\.4... J i).ı.lj; J - " 'U;"~} ~ J~)i.)4,)\ 0Ço 0J~ J-.=! ~~ «( 0JJ~k~ u-" \.i \ f~\ II ) ;;;J~ d;' (i [.J~ ~.J..\"'" J II - 1.:.ıW 4;J~\.u- II \AAb i) - 2. U~U - 3..p"'. 4;.1. 0J.::- II ~ \.4... II - " U~} ;;;J" J~)I.J4,)1if 0~:iJ.:. <.s"~ ((0JJ+~ll - 5

26 42 İSMAİL C},RRAHOGLU. Uai li - 6..,'J.ai \; - 7.if tu - 8. Uai\; - 9 (i.r~ı:~lt U.a~ II ;).l1t>~ J.lAs'J Sl8S) i~..l-li ~.. LoJ l) J; - 10,.,"",1'. J~JIt> 4AL 0.l:J:..I~~ (54) 0ls' ~~! I(U-,,'jl~ 0;.j t~ı))).ı.;l>.,:"""jji.j (92)((~. \.J~ t0l))) - 6. tı':" ~1~ l~ ir~ t. 4:;I~,JI 4AJ~AjJ ~ll ~ ~ (156) (i ~LI U..\A UI II -::- 7,. 0l~{ ~1~..\;.J.';' ~~ (165) i(~ ~\+u. LL - S, ~,. ~}4AL~ ~# ~~(187) (i ~W l) ~~! 1(" J~ l:~jt U,.;...~II ;)JIt>J, J.li J ii..l-li ~_. LoJ i).., J~.1A ~ 0.l:J:..I ((U. 'jl~ 0;.j t 0l) II U...J~ ~JJ. J J; J ii ~ \.l~ t 0l)ll -.6.t J~ 4;'~ I.J'.::~. 4:;1~,J\ 4AJ~Aj\J t~j ((.=.~LIL;J.A II - 7. ol", ~1~..\;..t,;. i(a ~i~~ II - S. U~) W~ ~~..>«(~.LZ II - 9.JlA 4;'~ 0.J:J:..\~ (1 ~t::~t ~~) ;).lit>j J ii "J_lI~.. LoJ»-10 "...

27 GARİBU'LoKUR' AN ' 43,. 0~' ;';J! L~i ı.s~ (20ı) ((~lk:.ı:.li(y Util1 rr-" i~il) OJ.. ; - II <).t.~}4..iı.~l... Aj ü\~ w" l~\ ~JJ ı.s"'~ (203) ((L;:~\ ~.. J il J.. ; -12. ~~Ar ;. ~ ;.~LI ~~ II ~lk~.:jiw-' ~~l1 (r-" i) II ~1_~; ü\~.0-0 L;~\ ~JJ (il;~~:::-\~.. J II 12 ~.~r : ~L; -ll 4..iı.1,ı;~i «l;:~:::-iii - 12 : Jw~1 oj."... 'U~})~~lk:.ı:.lI~J't. ~,<ıı) «~lk:.ı:.1i.j:::-jllj:::- Jr... JJ; - 1. c.?.,>- ~ ~Jü J? ~j:::-)j.i JI~J ı,' J~.ı iı.l!L:::-.l~ ~~ (29) «UI;) p J"'~ ~ I..,G; ~\ıı.j) - 2 "'u~.i ~..!JJ-~ -.s"'~ (30).!JJ:~~ IJ.lois'"Vo..uı ~1~.J~o ~\ J i) Oı'!J;- 3. u~~} ;. 1, ~1b.:.ı:.1I ~:J't. -.s~(i ~lk:.ı:.lij:::-)i) J~ J j?.ıjj; - 1 J~.ı...~. t:::-.l;:' ~ «I;\;) p J"'~1l - 2. u~};. l,.!j.. ~,: -.s~(1.!j J:~J IJ.; V..uı ~1~.l~. ~lj i) - 3.u~) W, 0lb.:.:J1~:J't. l( ~lk:.:j\ j:::-jii - 1. J~L~~ L:::-.l;:' ( \;\;) il 2 ~} 4..iı.l~.!J-~~:J ~~ (1.!J~J i) - 3

28 44 İSMAİL CERRAHOGLtJ ~~...\.,a;jij ~A.. a:j\ ~Ls::t\j (31) «(~JJ'11~kL..I IJ,ı. 01II 4l"i - '".~) ~~ 0:A~IJ. u~lj - 5 ". ~i J~ u~} 4;JJ ~~.9 LS"'; (37) (ıl..:.o-:s ~) 4l J i - 6, -:..ı...o-: LSi ~l.. ~f"j J. ~"" ~1~C"J ~ (48) (i~~ Jç. if~ll Al"i - 7,t J:>:" ZAı~ rf: J~ ~..;(57) (i ~A.l>,j" rr: ~r. i) 4l"i - 8 rj A:L~ ~i J... ~LI ~ W;-l\.rS::~ (59) II~'1 J II 41Ji - 9 'rj ~~~...ııe~~j t.;~~.~j'11 i~ç~ «~J'1\~kl... 1 IJ,ı.01ıı - 4 'u=-;) W~ J:A..,a.:JI~ 4:.J.~IJ, ~:ıl"ıs::t\ (35) «(4:...\""';J "ıs::. ) - 5 ", u~}'~ı~ ~~ ~ (i~ SJ!ll - 6 "u,.:zili ~ 7, ('.;:>:" ~~ ~A.l>,j" rt: J~ ~ (i t~ ry {t: ~..r~. II - 8 rj A~~ ~i J~ ~~i ~;Jd" u~} 4A.4~_1I..r-~ ıı 0;-i '1J) - 9. (-i ~1~W;-ll~ J, t.;; 4AL~J)ıl i'yı) a ~J '11~kı... i) - 4 'u~} W~ ~:ll : ~:...\.,.::ı:ııj..~\ : "ıs::tı L( 4:...\.,.::ı; J "ıs::..)1 - S. u~} ~1~ ~:.9) Af".;:;i i) - 6 (-1... ~;J~e-J (i u,.:zs::j i) - '1. t.;:>:" 4;"l~ ft: J5::.i (i rt: ~..r:j i) - 8, i"" J.ı...k. ~\ J~ ~:ll ~ ı.i" J..~ l : 0;-11r~ «0;-i.'1) - 9 &F, r J:>:" ~ l : W;-ll eau,..

29 GARİBU'ı;-XUR'AN 45 -,, : ~yl\ oj." ;; L>j~~~ JS"" "',.iill ~L"" J':!<.. (2) «~\L>j~ J!-" ~. J]'.o."i-1 "..~t:s' ~~.iili ~L.. LS~ 0T~\ J.. Uz.;) ~lj ~ \) ($"~ (8) «A,.~'1J'1\ rfy J 0.,,~i.)'.'1".ı.l."i - 2. J..1A ~~ ~lk~ ~ (16) ((4~:JJ i).o.,,; - 3 U.at\; - 4 : ~.,,:ll OJ.J'::<,.!,0i~IJ($j~~. J(J [ı04a].iil\~l.,.,.;f «(.IilI($~""J':.ç.I)- 1 Uz.;} ; ~LSw>~ JJ \.. ~~ 4~\}~. ~ ((A,.~'1J'11 rf;' J 0J~.)'.'1" - 2. J~..1A ~1~ ~~ ~ «~:LJ» - 3, {/ ~..lj..\.:.ill J 4i\:S"" ~ ~;.;J4 (21) «('A" - 4 4j\:( 4 ~ J~L.,.,o\;.~. 0T J AlIJ j~ f «(.IillcSj~"".;f i) - 1. U':"~) ~~ ;~\} ~~~ «d...~'1j~\ II - 2. J~jA ~ ~~ ((~:JJ"... :.:3. r:' W :'..\~..\.:.ill~j,;ils ~ :~lt: ((rı..j"':"~ II - 4

30 , v 46 İSMAİL CERRAHOGL U. u~tl;- 5. ~jl;) ~ IJjü~1~ (39) I) IJ';:';~I i).ı.ljt - 6 ~\1ı_I!JJ.l) J..iA ~;JJ 0.,1\._.all~ (112) U0 J Juı)).ı.lj iA.~ ~11L.al1. rj... ~ ~.,a~~#,j'.)ljjrf ~ 1)\ u~ (124) «ı;ı..., o..ia #,j'.)\jıı.ı.lj - 8. jl~\ jai ~J~ J)\ 107 a].iili"~jij» Ô.ı~1 J J (128) u f"l. ~ ).?')l.ı.lj - 9 ~JI~ J. l!jj~ll.l-ill J JW.ı.l)A) P~ı.>1(220) «~ ~. J..iA ~ i~\(25) «f:-- ~ J.lA ~ ;;LALI ~ (28) (14.1:&- f'a> 01J) - 5. ~jl;)aa~ 'Jjü ~ ((IJ.ıA:.;~\ i) - 6.~11l..Al'~ ~ljwii!jj.15'"j J..iA ~~ 0 J Il.,a1l~ ((0)Jı-lIıı - 7. u,a;l; - 8.L-ill. ÔJ)'" (J J ((F:;s. ~D ô.ı~1 ÔJ;'" JJ «f" Lo) - 9. JlA ~ (~\ ((~ ~LI ~ı:))ı. J~.1A.~ ~ij ~ «~&-?> 01 Jll - 5. JlA ~ i).i' i i( ij.ıaji (i 1.15'"J (i IJ.ıA;.j)) - 6. ~11L,." ı.> \ ~ljl.j1 1.15'")J~.lA ~ 0.,1l..a1lii 0J~L-Ll - 7. ~L; - 8.Wl4. i( f..~.ji J» 0\.ır J~ ((f&- L..J II L.:..tı (i ~&- "J» - 9. J.l. ~ (~\~\.~\.ı~4 «(fj))) ~.,:J4 «~ l,.)ll

31 GARİBU'L-KUR'AN 47 : t") ~lç...:ili ~ ı...f""'y' 0.).)-'".t:!" ~ r~\; ~ ~ (28) «~l:.4j II 41,}.:,:.'1.ıf'.} ~ ~.,,:A:-!) (53) (1)16 J~i ~j~~» 41,} - 2. ~\:S' ~! ~~ ~~ (61) (ı~.ıu,;r~ ~ LO)D J,} - 3.~.1A ~ ~; ~ (71) (i ~j- ~Js. fj..i r:?-! ':J i 41i - 4. (,).ai l; - 1 (,).ai l; - 2 u.ai\i - 3. u.ail; ~...W! L;~ «~l:.4j» - 1. (,),a;l; - 2. ~L:S'~ ~ Lo) (i ~u rf ~~ LO) II - LI. ~LA ;;J! ~.«t,f. ~Js. fj..i Jv. ':J II - 4.

32 '\ i 48 İSMAİL' CERRAHOGLU :.(>U1.1 Ö~I ~,)y:ı 0J.1"" (8) (.1 O".' " ~\ Ji ~\ :1\ i' \"L J.1 J. ~...VtJ t-~ u/'- 0'-.1)) =:-.1f.uı.ıt. ö~,)jl ';;;.ı~ Ö,).1.AA,4 0'-i.. JI ~.... ~~ ~ ~.,..., -..t" j~- ~~ '.t:1a.o.. <os":.' (27) l( es\)1 es,)4 L:L~i)i..J} :&y....1 O..ı.:Ş~1(~ yl ~~~(6) (I~~~L).ls.. ~\ ~' (44)«~ı;\ ~k-~).j i ~~ i jai W ~\~j ~ (44) (i ~\l\ <.J~S:-)) - 5 ii ~' ',i, ' Li :i')lll ",::1.-,)JIt> ÖJJ"" Ö~.1~';',)jl ~;J ~ Ji <OS~ l( Ö,).1.AA.. ~,4\ Ji II - 1.rJ=:- ~ \:.::~ ~":. II t:j~i))) Jl..i.J} - 2 rj".1..ı...;;;'1! 0 jl. Jl.! II ".r~:i.zjjl.j i) - 3. ~~i <OS":. I(Uo 1i\ ~t~ ~.1 i) - 4. ~~:l\ ~Iy ~~ ~tll <.J~Aj l( ~1l.1 r..)~.1-5 :,)y:ı Ö J.1.. Ö~J';',)ji ';.;J~~;"""(i Ö,).1..\AA ~i JI)) - 1 ''"';'' (' J=:- ;;;'1~ \:.::l.ıi...ii l~j~i))) - 2 Ö..ı.;,) W~0... J~.1~1t> 0jl. l(r..). ~~~j ~)) - 3 <.J.a.i l; - 4 ~~~:L\ 4;.1' u,aaj II ~ıtıu~.1 i) - 5 i.~'

33 GARİBU'ı'.-KUR'AN 49.. ~ ~~ \~4>- ~ (62) ( LlA. J~Jy:-.,r" \:..J ~5'..ırl) '..Jji<i" ~ rjpj~ij... i$.j~ lo ~~ (69) ( ~> J=:..~i) J~ - 7. J.l.ıs':ti..4Ö)~ t~ t5~ ta.j ~Al~lI ~.1f J.:iı\J" ~~..u\<.9~" (75)c (C~~oIJ i r-lj;.. r-~j.1,\ ı:>1i,;j).!...8. ~~\ ~\.J; W~.,0\-Ç. ~: t~ j~. ~~ (77) (i. rf: "<S"'Lk)., ~J,. ü"bt D. J.Ji - 9. : '~~Jft51 ~.'.J.AJ.J.:iıIJN.JAS".J. ~..W~ I~:>- ~ II \.l.ısji \y~.1" t:.:; d J.ii) - 6 ~r~t..j ~\..ı\6;.~~ J~h~~.,. t5.j~ LO" ~ d~~j;~) "-7-8 ~i.~~j.i';'j.:iı\'.1 ~.JAf.J 0w, w. r+~f ~~«rr:"($'..ıı - 9 iıi - ~.bjf ~~ ('.1:-; ~ ~..ı..;.~~ ((~ i.j!) -10.~. ~ \~:>- (( 1.1:-;.1" ~ ~ J.iı) - 6. ~} ~;Jıt5J;" ( ~ J~ i) - 7 J;:-.J f J.:iıIJ\~tf:J.lI A(~«~:=-.-.ol} D - 8 :- ~-,. 0 w, ~ t+jl'.1) ~~ (Crr: "<.S,d - 9 (' j:-;..~ J.~..ı..;. ~~ «( ~.,.:2.~ i~d-ıo

34 50 İSMAİL CERRAHOGLU w;ij J.iJ ~,:.ra Ö)l~ ~ (82) i) J:~fjA ö)~ı) 41'; -ll.4l'.~ 'V",J. w:,.m ~.~ ~. (84)«~ rı)' JL D 41'; -12 ~~i ~ N ~\ ~~ (87) «~)' ~i ü~ ~111 41'; jfj '.M ~ ~A...lI.~.. ~}.~~ ~ ~~ (101) «l.:-:~~ LJ':ıij lo.j» 41'; - u. ~} ~ UkA".;f- ~ (108) II~JL~ J':!- ~lk&.41 J i - IS [107h].~l:.) ~ I.J~i <.si (113)«'."...ll; w:,.1l1ji i?;~b 41} -16 I' ~.U"'.JA!I ~,-ii;'j J.iJ ~ ıf ö)l~ ~. ((J:~ıf ö)~») -ll. w:,.m ~ ~..a>ji~ II ~ rı) JL» -12. w:,.m ~ <\:A...lI J.ô'"~1 «..y.} ~i ü)r ~ J-ı.} 4~ ~ ~ «l.:-:~.;f- {"J.:Iljlo.J» '-14. uail; il:.) 4öt~ l):i«i?;~ji) -16 V",JA!I ~ w;ij ~ ıf L9~ «J:~ 0" ö)~>)) -ll. uail; -12. w:,.m~ ~i J.ô'" ~I..I..; (1..l.:~)I ~ \ II -13,.,p:.'. ~) 4;.~ ~ ~ «~& fo}- {"J.:Ilj lo.j -14 ı,.i,aiu - 4il;5' ~ 'J~i~J (i \.JS;~JII -16 IS i i f [ 'LI.:,:-'~ ~_-'1

35 GARİBU'L-KUR' AN 51 : t") ~.ılı! ~ ~y.. ö.jy" ~. IJJ~ ~i (14) (( IJ).r-t>..l i~' lil» J':-) f.ılı i JJi - 1 IJ":A:ç,u. w..zi ~ 0J~t :ı..).ı.l&-.ılıi ~ ~\./.\ O.JY'". IJlr 4;'~!J~\.)i,) ~ (28) «)~\),) il ~j - 1 dul 0" \.i~j ~ (37) U (JI~J~ dul 0'". ibi l) ~Ji- 2.~.i~. ı..f!..i Wİ (r"j.j 'J..;..n:.ıı ~ (43) «rr",j.j ıf:.a.. i)..i} - 3 :iju\ 4;:,lç, ~y.. Ö.J~.IJ"'.J.:ç,~ ~ IJ~..s~ (i IJ).J""t>..li~i \.il il if':-) f ~}- 1 : iju\ ~ ~\./.i ÖJY. IJlr ~!J"'.J.~I),) ~ (i )J~I ),) il - 1. ı.a.i W! (J"l:.l\0'" lj~).j ~~ (i ~i ~x..ı.j"l:ji0'" ibi» - 2 ~\.i - 3 : ~1./.loJ~ IJlr ~!J~\.Jb 19~ (i )J~i),)))- 1 ı..f!.} ~ dl:ji W" I.i~J ~ (i W l:ji0'" ibl)- M 2 ~) ~ r'"f'""jj ~)li (i {t'mj.j ~ n - 3

36 52 İSMAİL CERRAHOGLU. ~k?\ ";jl."j ~ ~!fi)~ (23) II ~U::"~ II.ı.l.,,; - 2 ";:i)z)l~..;ily~ [.;~\ <S~ (31)«~~ w~l.ü...l:~\)ll..ı.l.,,; -,~ r-' W! 0~..u..; ~. \~ (45) «~. \ ~.1).)\) i).ı.l.,,;- 4. 0~~ 0: u.. ı}). ~kijh.:..a;.i." AA1 ~~ ~,({ ~ -:":fi) II.ı.l.,,; - 2..kz~ıjj\."j iliı' ~;~\ «\~W.ı üol~i.,,))jl..; 4J);.- 3 " 0~~ U. ı}.j t ~0\:-i ~ ~ ıı~\ol~.ls"'.)i~ii - 4.'~~:II'.;;;'I.Jt.~~~~; ~~«.!.U~i)..ı.l.,,; - 2 ',7,;;\i~;,i."j 4~ [.;~\ (i \5:::.. w.ı üol::&-i)ii ~ 'i.r~;.j rj ~ 0l:-i ol"" ((;.. \ ol~.ls"' ~\." II - 4 : 0.,,:J\.~i. "L.J.\ J, (26) (i 0J:... ~t..-w. II J::-.J f 4J.,,; - 1 J'~ 4A1ı G:J.'..,..."tJ::-:i~" ~\:";;~"'~.J;,.~i~ (66)(( cjkk.,:'ıi.jfi)).b01 II.ı.l}~'2 : J~I Ö)r- ~\;:LI«0.,,:-- ~\~ W. II J::- J f.ı.l; - 1. Y. AA1G:.l.. \ t.1::- W! J.:'h.. ~ ((uka...'ıl JfI).f.b II - 2 : J~\ Ö)J. "."... 'f:!":i~ ~i 0.,,:_tlJ, ~kl\ : V.I (i 0,.,:.... ~~ ~ II - 1.t.1::- ~ J.:'\::... ((tlbl. ~'ıi."fi)j.b II - 2 i ' i, 1

37 GARİBU''L-KUR' AN ". 53.~} ~~~... Ji:.. ıı..s~(75) l( ~~j...ll Uı~:ı~~J GL» JJ; - 3. ~})~ '0-" ~~~(79)((~ iı..~jl~\».oj; ~ 4. u~.i ~ ~.;..:.t) <.S~ (,%~-':4~Uı~:ı~~.J GL i) - 3. c.r:.} ~ ~; ~l::$"~~ ' «0:::-- il.~l l) - 4. ~}'Wı' ~ J"::"'ll II ~ -,:...ll L) U.aJU " : J>.:JI Ö.JJ ".(->- ~~~,GJr-< (ıo) (i GJ~"'; i) ~ J jç. ~J; - 1 '. U~J~,~ P J.6:. ~ (~'3) «( rt)~l) JJ; - 2. JJA ~~ b~... 4f::- J )t.,.; ~~ (58)' (i bj-" ~ J J1 i).ilj; - 3 [ 104b).. :J::-..:.J\ ö.)j~. v,a.il; - 1. u,a.iu - 2. J~JA ~).L,., ~~ (i bj-" ~::-J Jb» - 3 : J::-..:.lI Ö)J. (-~ ~ GJç.; II GJ~-j i) - 1 ~U - 2. J~JA ~.JL,.:. (L~::-J Jt l) - 3

38 54 İSMAİL CERRAHOGLU. J~.lı.'4.ÔJ!iJ}'h ~ (62) IliJj.';" il.j.li - 4. ö~,ji..la...4;j~ ijl:>'1\ Ö~4'~ (72) i( ö.ıa>.1w:4 II.J} ~ 5. J~ ~~ (76) i( 0'1.1" J':' JS"' Y'.1 1l.J} - 6. rf 4;J~,-,.-.Al\~~(Bı) ((.;:l..1 f:a; ~I.r"l).ı.ı} - 7, ~jt3~~~tp.ıll ~ ~ (Bı) i( f'""t~p ~\.J". J i).ı.l} -:- B,ı?} ~ ~ij.1~ ~~ (120) (i l:jli 4.-1 ijls" {-. i.i.i ij\ il.j} - 9, ~li = 4, ö~,ji..l.. ~ ijl:>'ll ö..l,kl \ (( ö~.1 ~ II ~ 5...., LJ~} '~ J~&- (i 0'1,}'" Jc. JS"' Y'.1 il - 6 fo' ~~ lj.a:...ali ~~ ii.i.1 P~if'" il - 7, ~i;,(~ t'j...lll ~~ (1F-4 P ~1f"'.1» - B ~~j ~~ ~ ijj~'; l. l..\ ~ «l:jli 4.-1 ijt) (."1.1,' iji i( - 9. ~li - 4, ö~..:..ji..l.. ~ ijl:::.>.)ı1 ö..la.li(( ö...l4>.1~» - 5, ~} ~ Jl~ (i o'1y J&- JS"'.1".1 i) - 6, fo' ~lj44.4l1 aj:li p ~bl.j'''il - 7, ~L;S' ~ Uj...lli ~~ ((F-4 {-A; ~\..r" J il - B ljai\; - 9,..."

39 GARİBU'L-KUR'AN 55 f ~! I.l~0.l~ ~ (4) (i \~~ IJiç. wkl J II J~J f 011); - 1 'il~ ~ 4.ij)l\ ij~; ~ [108 a] (5) «J~..ll\ J~ \)""'~;l).oj- - 2.) 1 ~ b~~ (13) «<l.a:.ç.j ojlb 0\:...)1 0W\ J' )ll.oj J..1A ~ 0'!.ril ~ (27) 0'.J~l.l 0\ II.oJ- - 4 rp'j~ ~ ~l.\ : JJ-p1 (29) «ijj-~ 1. J1.o..U..Q i).o} - 5..f:!" ~ 0)~-t: ~~ (51) (i (f'"jj ~LI 0~..J II.o) - 6 : J;IJ""'I ~ iijj"'" ;rı~i~~ \J+;i \.l+i 0.l+il (d~~ip 01A:l)ll ~)..iç..o} - 1. ~L; - 2.Jlil ~ Jr ~ «~ J ojlb ol:...) 0L-i\ J'J II - 3. J~lA ~ «w:.j~l.\ 0\ ll' - 4. rp'~ ~~&-4:..1.\ : J~I «IJJ..s ı...,ı...lj.a::. II - 5../;~ ~ 0 """.l-t: «fr",jj i!..l:l\ 0 J~..J II 'J""')l1 iijj"",. il~ ~ 0J';+.4:l ~ «I~ I}ç. ı.:ıklj» J~J f.oj; - 1. il~ ~ 4.ij)r1 IJll;..:j «J~..ıJ\ J~ \J""'~; i) - 2 }.c"1 ~. OI1r \Si «0IA;.ç. J ojlb ot:...)i 0L-j\ Jr J II - 3. J..1A ~ 0'!.r...ı.ı (i 0'.J~1 -, rp'.f':" ~ t.ka:.l.i: JJ-~I «IJJ-S l. JlA ~ i) - 5.~ ~ 0J~.l-t: (i 0J".a.;';'~-' i) - 6

40 56 İSMAİL CERRAHOGLU.,}""l:... ':J ts~ (62) (( "':::) 0~;:;'>'h "'1-';, ~ttll.,j<.s ~ (7S) ; (i U~~L!J-,Lu II.<ıJ} - ~,"...J~",:, ~~ (84) ((cl5"'l..;. J.ç-...~~ J5"' Ji II...J-'i.. ~) ~~. l.jr~~ (9.0) ((t.-'~ II...J-,;. ~\j - 7-8,.-...,. 9 '.., ll '..-.~i \;.~ '01~t:... ~ II 0~;;'i II ". u~j';;'l! ltlljy~.(( L,~~\. ~-,IJ; II.Jl..ı. ;~L~...::Jl:>- ~~ II cl5' L:;. J.. J... ~II. ~) ;;.1~ '.Jr ~ II \.r.i.~ii ' ': t)>, ~ \;.:~~~...(~04i~ (i la:aj ~ ~>, II ~u,,:, \/1 ~ j.,., t:...<ı «0~ ':J l) 7"... ~} ~~ \~j-,j (I' ~LI ~-,b Il 8. Jl..ı. ~ ~\j ~ (i CL)L:;. II - 9. U.ai~ -10 U~) ~L I,,::,",,:(i la:aj II Li : ~~\ ö.j-'... ~.. e.'. ~.i.,'1' ~:. ı~ı~...,,,".'..' (6),I".1 'II I'.t. <.r.ı Q,JW - - (,J"Ul ~. (( ~AJ c:u..:-~..,uıll. dj-,j - 1 ': ~i ö.j-'.. : ~LI ö.j-'... '.....: " "':;

41 57 ~ ~t..:~ııja:, (.;)\ (9) ~.AIJ UfrsJI,-,L~\.)i (( OJ'; II - 2. ij)\ JiIJj.r- ~ til) ~~ C14') (ıt~ \~\\:'l;..\a) II J::- J j~ ",IJ1J; - 3 ", ~.l~ W~~\:...il~'~~~.,..(ıs) II ~"'" J14 II JJ; - 4, ; ~.1A"" ~~.ı:ı;l9"~(22) ((l..;--ij4 Lo;,»)) J..i - 5.J~lA.~.w,.~(21)'(I\..\~ı.. ";J~ d..\:{. JJ)) JJ; ~ 6 '.l2:1;ji [.t~:.j:l\ L9"~ (31) iı J.~i... \),J J; - 7,p} ;i;.,l'-'~i :.~ )1<(lr-uı J UfrS::lI~~1.)i i) - 2. (~ ~ 4..\) ~~ ((thk.;. \~I l:.li - 3,~ı. ~~~... t:.all~ (1..1::"'" Jll~ II - 4,'J:.lA. ~;.,~1:.1 ~ ((,-;--:;J 4 lp";.j II - S.J:.lA. ~L t~la L9~ (( \..\>d....;j~(y» - 6, 0".l..ilI'';;\JjA,;J~ l2::1..il\[.l;:...\ll (i J~i..-\ II - 7.iJ) ~ ~t::~i (i ~)I L) - 2, (':>- ~ ~..\) II lkk.;. i) - 3.~ı. ~... \:...il~ 11..1::""')4 )) - 4, J:.lA. ~~ 1:.l; ~~ (i i..;--::all~ Lp";..> i) - S, J:...\" ~L~ t~a (( 1..\~lA II - 6 " if.lah ;,;J.;jlJj ~~ [.~:..\l\ (i J~i..-)l1)) - 7

42 58 İSMAİL CERRAHOGLU,.t;,Z'- 4A~b.l, ~~ (40) (i,,~i 1;;.0 ı;~ II J) - 8, ö..l;.5'" ~ J\)\'~~ (60) (i C.I,N» J} - 9, ~~} 4A~ ~ ~~ (71) (i ~..:. II J) 'U~} 4A~ '.J~ ~. Ü4) (i I.JS::; ~~ II J} - n c.:aj~ 0..l..a.l1.",.t;,Z'- 4A~ ~J:.\ ~~ ( 96) (i 0..\.,al1 II J) -12,~i ij~1 laj r!~-, J.l.aı ~ ~~ ~ (no) «~J "\.4H.,f':'".I. ijlf" w.i».u) -ıs,.t:!'" ~ b.l,. ~~ (i,,~i w.. ı;~_l) - 8, ö..c.) ~ JJ)\' «C.I,N i) - 9, ~} 4A~ ~~ ~ «1.1"1 ~ i) -10,.--..t.J.i 4A1 \ s:::... lsl (tı S::;w l) - n <..l'.of,.1.1., r! ~ eij~ 0;i..l..,all." \,ü::1h i ~~ (i w::i..\.,all II - 12 J.1Aı W~ ~~.~ (i ~J "I.4J\.,,~.I. 0lS" ~ II -13,.t;,Z'- 4A~ b.l, ~~ «,,~-ll ıja ı;~_i) - 8 4;\S ~ JI)\' (i C.I,N l) - 9, u~} ~ ~~ (i LL - 10 ; ~) ~ \~.. (i I.JS::; l) _ il. r.i 4A~ ü::1h i «( 0;i..\.,al1 l) J.1A 4;J~~ ~ ~ (i ~J "lalij~.i. 0l5'"~ II - IS,..,.:..,:

43 GARİBU'ı.-KUR' İN' 59 :i')lll l;:k (..r Ö)J. o..u~ u. I::JIJA).'YJi. ~ (8) (i t::~~i :;. Il J:-) jç....lj,- ı '.. ~s:ı\ 0'" 44bç. Jç. 6.:;~.J"" Jil); ~~ '1) ~ <.S~ (2~) (i ~r ~::i. l)...lj - 2 J~ ~;\))) ~} Wı 11.\ç ~~,. (47) (i ~A>- L3 ı:jl$"' <\.il l) Jj - 3. tr: ıtl&: ~ (A'ra{ 187) ((L~ : (..r o)~ Jç. ok- w. L:\IJA) 'YJi. ~~ (ı~:ç.~\ 0'")) JW...l";-ı.~s:ıı0'" ~. 4~~.rl\.;;I J ; ~ '1J.l~<.S~ «~.J"'" ~~~)) Jl..j...l Ji J - 2 ı. rı.' ~j ~ \.Jç.'1\ J...lj J.o i,)~} W~, lt\ç ~ (i L:A~~ ı:jl) dj\ )) - 3. tr. 11.\ç (i ~ J> ~l))) : (..r Ö)J.J';.i"' ~~'Y Ji. (i ~..t;sj\ :;.» - ı. ;:;~..r-l\ W Jil); 4A.4l.Jr (,$i : '1)~ ~ II ~.J"" ~)) - 2 (ıl~ J> ~t$"')) ~If)ı\ J...lJi J~. ~} ~~l1.lç.«~.4~)) - 3.iJ.Aj ır- lt: r \ç. (,$i

44 60 İSMAİL"CERRAHOGLl1 'U~)4~ '\;j\~\ ~~e(69) (( ~::?'.:1'")\ J~.,.L;,I(t:I» 41~ - 4 JIOB ~:t~;\;.),~~~ ~f>: ~,.~8~) (IL~.,.;{tL? 0,i"~J II <\1..,; - 5,:,u~} ",~~\,;.tk~~~ (86) (( b.») {~ JI» <\1..,; - 6. J-~} ;;J~\j~"", &~(98) ((1.;5'.) t~c:-jji II 41..,; - 7. ı..r~}~1~~\;j\ ~1.tSi «~::? ~;...)IJ~..t.;.\ r:\ i) - 4.~;t:.$"'~.~ ~ (i l..t.,.; ~~ 0..,j..,~i) - 5. u~} ~ L.;.tk~~'"~ {( 1~')J {-f": JI Il - 6. u~} (~1~)\jJ""" ~,,~ ii Ip.) til Li)ll) - 7. ı..r~}~~~. \,)'.i'tj2ii ~ 'iı L:=~ ~... } Jç..t:;.i {r.i IL -4 r, ;;IS W~ ~.,a.>..j i..,~ «( I..A...; D - 5. u~:) '~;.1t;.lk~, öı;...ela:> (i b») ~": JI D - 6 ;'~} ~.~A> \j..,~:.«ipj D ~. 7 : <\1. ö JY'". ~i J!i..,; ~;J~J"'~I <\~ ~~ (39) (("(.ll J» J,,:) f 41~ - 1 : <\bö JY'" ~.k..:jij!\} ;;J~J><-)i tsi «"~i J i) Jl,.; <\L~ - 1 : <\b ö.).j.,...".r0"

45 61..l"~1 ~1! ($.)>-\ ö.l'" ~ (55). {(<.S.l>-I Ö)j)).u,i - 2.J la> ;;'l! l.,.:ı.a.; (ı12) «\..aa> ':lj \L1; j G: J\9)).u.Ji - 3..l"~1 ~~ <.s.l>-i Ö.l'" ts"~ «( <.S.;>-\ ö)j)) - 2. (J~) J J~lA> ~~! l.,.:ı.z C.S~ }( \~ ':lj \11; j G: J\9» - 3. ~~.l;''';'~\~l!<.s.l>-1,öy «<.S.l>-I öj'3)) - 2. J~lA> W! l.,.:ı.z ts"~ II \...a.a> ':lj \11; j l~ ~9 i) - 3 i')lll {t:k.l:~':llöjj. JW.u.JAs". ~tr~ (ıo)((r.ls"'~~9 l!\:))) J~ -?:r.u.ji,- ı. (J~) ~! t~9f~ ~~ (Mumİnun 72) (Lt.lS"' ~ t~i J D rf: JJ;";; 0\ ~ (3~) «( rf': J.i 0\ ll' J~ J' :ıç. 41.J; ) J JlA> 4;.~ [105 a] : 0 ':>Lll ",::k.~~~i ÖJ-J. tl~\ J! i) Jl,J.(.A5". F~.r;' <.si (i f.f~4::~ l!l:s"ı) JW.u.Ji - ı. (J~) ~L t~~ <.si L( t.ls"' l!. (J~\; - 2 :.~~;':l\öjy" «( f.ls"'~ ~ 4L:S D - ı ti9~~ ts~ «tı) ~ ~\; - 2

- ~ - p.:, o... :ı> .~ ~ 3. ~... c: (1) ::ı 3 ..., < ... "O ~ rı ;!. o tı) l"li. ... '< j ;ı;. r ~ v:ı ~ ...

- ~ - p.:, o... :ı> .~ ~ 3. ~... c: (1) ::ı 3 ..., < ... O ~ rı ;!. o tı) lli. ... '< j ;ı;. r ~ v:ı ~ ... Q. :,. [ ;::l (JQ l O'Q (h ::: ;:,;' (JQ tı) l"li!t "'I N p.:,,, : ") r ti 8 cr'5 r.! :,;.. Q. ı;ıı,. r r (/) tn.{/),, < ) rı, ff ı ı r ı "' ı :: ı,,,, ;:,;', ı (li p.:, p.:, ::! l"li ti" p.:,,(/),,{j)..

Detaylı

S~ARI(İY AT MECMUASI. T ARAFI~DAN ÇlKARILIR İST AN BUL ÜNİVERSİTESİ EDEBİYA T FA KÜL TESİ .. - SARKİYAT ENSTİTÜSÜ

S~ARI(İY AT MECMUASI. T ARAFI~DAN ÇlKARILIR İST AN BUL ÜNİVERSİTESİ EDEBİYA T FA KÜL TESİ .. - SARKİYAT ENSTİTÜSÜ S~ARI(İY AT MECMUASI... ~ İST AN BUL ÜNİVERSİTESİ EDEBİYA T FA KÜL TESİ.. - SARKİYAT ENSTİTÜSÜ > T ARAFI~DAN ÇlKARILIR v İSTANBUL EDEBİYAT F AKÜLTESİ BASIMEVı 1964: 'ABDALLAH-I ANŞARI'NIN KANZ AS-SALIKIN

Detaylı

sâfe « & AyM S S iiî (} & (fitli (p/iv» m p S» c sş> g&> H ı P Yevmiye No. Cilt No. Sahife No. Sıra No. «M» Geldisi Tarihi Gittisi a ' ; ^?

sâfe « & AyM S S iiî (} & (fitli (p/iv» m p S» c sş> g&> H ı P Yevmiye No. Cilt No. Sahife No. Sıra No. «M» Geldisi Tarihi Gittisi a ' ; ^? (p/iv m p S (. vo i- o & j r*7) f\ 4 gvn S?5> (} & c sş> g&> ı 1 1 Geldisi S t? Sicilirış, (fitli V &rj i 6 i 18.03.2011 Gittisi S S iiî NOT: ' Mülkiyetin gayri ayni h a Miti 1 ^ e tmçfâjnjitfryûtîfyıas

Detaylı

s#»? ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU RAPORU Tarih: BİRİM İTİRAZ SAHİBİ

s#»? ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU RAPORU Tarih: BİRİM İTİRAZ SAHİBİ ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU RAPORU BİRİM İM A R V E Ş E H İR C İL İK D A İR E S İ B A Ş K A N L IĞ I Tarih:10.10.2018 İTİRAZ SAHİBİ Ö Z E L Ş A H IS L A R MECLİS TOPLANTISININ

Detaylı

ŞARKiYAT MECMUAsı İSTANBUL ÜNiVERSiTESi EDEBİY AT FAKÜLTESi ŞARKiYAT ENSTİTUSİ) TARAFINDAN ÇlKARlLlR

ŞARKiYAT MECMUAsı İSTANBUL ÜNiVERSiTESi EDEBİY AT FAKÜLTESi ŞARKiYAT ENSTİTUSİ) TARAFINDAN ÇlKARlLlR - - - --- - ŞARKiYAT MECMUAsı.. - - - -- - -. İSTANBUL ÜNiVERSiTESi EDEBİY AT FAKÜLTESi ŞARKiYAT ENSTİTUSİ) TARAFINDAN ÇlKARlLlR. -... II OSMAN YALÇIN MATBAASI İ S T A N :C O L - 1 9 5 7. V ' FAQLALLAH.

Detaylı

MUSTAFA KEMAL PAŞA'NIN ŞEBİNKARAHİSAR'I ZİYARETİ

MUSTAFA KEMAL PAŞA'NIN ŞEBİNKARAHİSAR'I ZİYARETİ MUSTAFA KEMAL PAŞA'NIN ŞEBİNKARAHİSAR'I ZİYARETİ Yrd. Doç. Dr. Sadık SARISAMAN* GİRİŞ Atatürk Kurtuluş Savaşı'nın başarı ile neticelenmesinden sonra 52 ili ve birçok ilçeyi ziyaret etme imkânı bulmuştur

Detaylı

00322 ELEKTRiKMAKiNALARı-II

00322 ELEKTRiKMAKiNALARı-II 00322 ELEKTRKMAKNALARı-II Vze Sınavı 08.04.2013 5.1) 5.2) 2300 V, 1000kVA, 0.8 ger güç faktörlü 60Hz, 2 kutuplu, V-bağlı br senkron jeneratör, 1.1 O'luk senkron reaktans ve O.lSO'luk br armatür drencne

Detaylı

H A S T A N E E N F E K S İY O N L A R IN I Ö NLEM E. E L İF C O Ş K U N E n fe k s iy o n K o n tr o l H e m ş ir e s i

H A S T A N E E N F E K S İY O N L A R IN I Ö NLEM E. E L İF C O Ş K U N E n fe k s iy o n K o n tr o l H e m ş ir e s i H A S T A N E E N F E K S İY O N L A R IN I Ö NLEM E E L İF C O Ş K U N E n fe k s iy o n K o n tr o l H e m ş ir e s i H ip o k r a t (M.Ö. 4 6 0-3 7 0 ) Ö n c e lik le z a r a r v e r m e 2 F lo r e

Detaylı

t u l TEGABUN SURESİ

t u l TEGABUN SURESİ t u l TEGABUN SURESİ Medine'de nâzil olmuştur. 18 âyet, 241 kelime, 1070 harften ibarettir. Tegâbün; alışverişte aldatm ak ve aldanm ak anlamındadır. Bu sûre-i celilenin de içinde kâfirlerin kıyâmette

Detaylı

3-P C ile h a b e r le şm e y e u y g u n b ir a r a b ir im. (IS A, P C I, U S B g ib i )

3-P C ile h a b e r le şm e y e u y g u n b ir a r a b ir im. (IS A, P C I, U S B g ib i ) M O D E M N E D İR : M o d u la to r -D e m o d u la to r k e lim e le r in in k ıs a ltm a s ı M O D E M. Y a n i v e r ile r i s e s s in y a lle r in e s e s s in y a lle r in i v e r ile r e d ö n

Detaylı

Sistem-atik Membran Kapak Sipariş Takip ve Üretim Takip Sistemi;

Sistem-atik Membran Kapak Sipariş Takip ve Üretim Takip Sistemi; S i s t e m - a t i k M e m b r a n K a p a k S i p a r i T a k i p v e Ü r e t i m T a k i p S i s t e m i ; T ü r k i y e l d e b i r i l k o l a r a k, t a m a m e n m e m b r a n k a p a k ü r e t

Detaylı

O, hiçbir sözü kendi arzularına göre söylememektedir. Aksine onun bütün dedikleri Allah ın vahyine dayanmaktadır.

O, hiçbir sözü kendi arzularına göre söylememektedir. Aksine onun bütün dedikleri Allah ın vahyine dayanmaktadır. İslam çok yüce bir dindir. Onun yüceliği ve büyüklüğü Kur an-ı Kerim in tam ve mükemmel talimatları ile Hazret-i Resûlüllah (S.A.V.) in bu talimatları kendi yaşamında bizzat uygulamasından kaynaklanmaktadır.

Detaylı

İLİM ÖĞRETMENİN FAZİLETİ. Bu Beldede İlim Ölmüştür

İLİM ÖĞRETMENİN FAZİLETİ. Bu Beldede İlim Ölmüştür İLİM ÖĞRETMENİN FAZİLETİ Bu Beldede İlim Ölmüştür Rivayet edildiğine göre Süfyan es-sevrî (k.s) Askalan şehrine gelir, orada üç gün ikamet ettiği halde, kendisine hiç kimse gelip de ilmî bir mesele hakkında

Detaylı

TARİHTEN GÜNÜMÜZE KIRAATILMI

TARİHTEN GÜNÜMÜZE KIRAATILMI TARİHTEN GÜNÜMÜZE 0 tl! KIRAATILMI Diyaner"İşleri Başkanlığı Yayınları: 1199 İimi Eserler: 188 Genel Ko ordinatör Prof. Dr. M. Emin Özafşar Yayın Yönetmeni Dr. Yüksel Salman Koordinatör Yunus Akkaya Tashih

Detaylı

T.C. A N T A L Y A B Ü Y Ü K Ş E H İR B E L E D İY E B A Ş K A N L IĞ I im ar ve Ş ehircilik Dairesi Başkanlığı B A Ş K A N L IK M A K A M IN A

T.C. A N T A L Y A B Ü Y Ü K Ş E H İR B E L E D İY E B A Ş K A N L IĞ I im ar ve Ş ehircilik Dairesi Başkanlığı B A Ş K A N L IK M A K A M IN A W «7 W H ^ W.. «W W 4 W W i;w W I Planlama Şube Müdürlüğü Sa/ı: 90852262-301.03-E.964 Tarih: 05.04.20171231 Dos/a Numarası: 2017-64110 İQ T.C. A N T A L Y A B Ü Y Ü K Ş E H İR B E L E D İY E B A Ş K A

Detaylı

T.C. VELÎ SEMPOZYUMU. Prof. Dr. Ali Rafet ÖZKAN KASTAMONU

T.C. VELÎ SEMPOZYUMU. Prof. Dr. Ali Rafet ÖZKAN KASTAMONU T.C. ST MO U VE S TES III. ULUSL SI EY -I VELÎ SEMPOZYUMU E T Prof. Dr. Ali Rafet ÖZKAN E T Y IMCIL I Doç. Dr. Burhan BALTACI Ar. r. Be a A i e D C r. Do. Dr. A o an A DO DU Ar. r. Nuran SARICI 06-0 Ma

Detaylı

U MK E K A MP Ç IL IK E Ğ T İ M İ İ 2008

U MK E K A MP Ç IL IK E Ğ T İ M İ İ 2008 U MK E K A MP Ç I L I K E ĞİT İMİ 2008 K A MP Y E R İ S E Ç İMİ V E Ö ZE L L İK L E R İ (Y A Z OP E R A S Y ON L A R I ) U L A Ş I M İÇ İN A R A Ç V E Y A Y A Y A Y OL U N A Y A K I N OL MA L I D I R.

Detaylı

B T A n a l o g T r a n s m i t t e r. T e k n i k K ı l a v u z u. R e v 1. 2

B T A n a l o g T r a n s m i t t e r. T e k n i k K ı l a v u z u. R e v 1. 2 B T - 111 A n a l o g T r a n s m i t t e r T e k n i k K ı l a v u z u R e v 1. 2 1. Ö N G Ö R Ü N Ü M, Ü S T Ü N L Ü K L E R İ VE Ö Z E L L İ K L E R İ M i k r o k o n t r o l ö r t a b a n l ı BT- 111

Detaylı

Il e Ek J `a `nf `a `an ı N ın u ` ` o Ij Il e Ek o ` ` oba Ij oba Ol orun Ol or un be -Y R

Il e Ek J `a `nf `a `an ı N ın u ` ` o Ij Il e Ek o ` ` oba Ij oba Ol orun Ol or un be -Y R I E O Ij Jf N I E Ij O -YR EK O WO NI O L E RI KO L ATINU APE ER E A I f L Aij? Jh M, g j O P g i i d F jh A d-- i, j i g -YR O d i i I i h g g N Dfd O P fi h E J fi dij Jf N I E Ij O Ei, Jhf, i O, Ei f,

Detaylı

LİVATA HADDİ (EŞCİNSELLİĞİN/HOMOSEKSÜELLİĞİN CEZASI)

LİVATA HADDİ (EŞCİNSELLİĞİN/HOMOSEKSÜELLİĞİN CEZASI) Livata Haddi 71 LİVATA HADDİ (EŞCİNSELLİĞİN/HOMOSEKSÜELLİĞİN CEZASI) Livatanın cezası zina cezasından farklıdır. Her ikisinin vakıası birbirinden ayrıdır, birbirinden daha farklı durumları vardır. Livata,

Detaylı

İmam-ı Muhammed Terkine ruhsat olmayan sünnettir der. Sünnet-i müekkededir.[6]

İmam-ı Muhammed Terkine ruhsat olmayan sünnettir der. Sünnet-i müekkededir.[6] K U R B A N Şartlarını hâiz olub,allah a yaklaşmak amacıyla kesilen kurban;hz. Âdem in çocuklarıyla başlayıp [1],Hz. İbrahim-in oğlu İsmail-in kurban edilmesinin emredilmesi[2],daha sonra onun yerine koç

Detaylı

5 Peygamberimiz in en çok bilinen dört ismi hangileridir? Muhammed, Mustafa, Mahmud, Ahmed.

5 Peygamberimiz in en çok bilinen dört ismi hangileridir? Muhammed, Mustafa, Mahmud, Ahmed. TEMEL DİNİ BİLGİLER 1 Siyer-i Nebi ne demektir? Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) doğumundan ölümüne kadar geçen hayatı içindeki yaşayışı, ahlâkı, âdet ve davranışlarını inceleyen ilimdir.

Detaylı

ARAPÇA YAZMA ESERLERİN DİZGİSİNDE TAKİP EDİLECEK YAZIM KURALLARI

ARAPÇA YAZMA ESERLERİN DİZGİSİNDE TAKİP EDİLECEK YAZIM KURALLARI ARAPÇA YAZMA ESERLERİN DİZGİSİNDE TAKİP EDİLECEK YAZIM KURALLARI 1. Âyetlerin yazımında Resm-i Osmânî esas alınacaktır. Diğer metinlerde ise güncel Arapça imlâ kurallarına riâyet edilecek, ancak özel imlâsını

Detaylı

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ 5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ Allah İnancı Ünite/Öğrenme Konu Kazanım Adı KOD Hafta Tarih KD1 KD2 KD3 KD4 KD5 KD6 Allah Vardır ve Birdir Evrendeki mükemmel düzen ile Allahın (c.c.) varlığı ve birliği

Detaylı

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ Kur an-ı Kerim : Allah tarafından vahiy meleği Cebrail aracılığıyla, son Peygamber Hz. Muhammed e indirilen ilahi bir mesajdır. Kur an kelime olarak okumak, toplamak, bir araya

Detaylı

HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI

HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI ŞEYH MUHAMMED NASIRUDDİN EL-ELBANİ 1 KİTAB VE SÜNNETE DAVET YAYINLARI 1435 HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI ŞEYH MUHAMMED NASIRUDDİN EL-ELBANİ irtibat kitabvesunnet@gmail.com

Detaylı

Yakup BOZKURT Okul Müdürü

Yakup BOZKURT Okul Müdürü ŞHİT Uİ PAİ AADOLU İA HATİPLİSSİ Sayı : 015-1- Sınıfın Adı : 9A 4.10.015 1 3 4 5 6 7 8 İG9 BUS Gİ DYL COG SA ŞBAŞ İG9 BUS Gİ DYL COG SA BD1 FFD A DYL İG9 BUS Gİ DYL YU YU DYL İG9 BUS Gİ DYL İ SBLU İ Fİ

Detaylı

ü ş ş İ Ü ö ş ğ ş ü ç ş ö «Ü İ İ İ ü ü ğ ş ş ğ ş ğ ğ Ü ş ğ ü ş ç ç üç ç ş ö ç ş ş ğ ü ş ç ş ç ğ ş ş ş ç ş ğ ş ü ç ş ğ ğ ş ö ü ğ ş ü ü ğ ş ç ü ş ş ç ş

ü ş ş İ Ü ö ş ğ ş ü ç ş ö «Ü İ İ İ ü ü ğ ş ş ğ ş ğ ğ Ü ş ğ ü ş ç ç üç ç ş ö ç ş ş ğ ü ş ç ş ç ğ ş ş ş ç ş ğ ş ü ç ş ğ ğ ş ö ü ğ ş ü ü ğ ş ç ü ş ş ç ş Ü İ İ ğ ğ ş Ü Ş üşü ü ş ş ğ Ğ Ş Ü ş ç ö ü ü ç ş ş ğ ü ş ğ ş ç ş ğ ş ü ü ü ç ü ş ü ğ ç ş ü ü ç ü ü ü ü ü ş ü ç ç ü ç ü ç ü ü ü ç İ ÜÇÜ ü ü ü ç ş ş ö ş ü ü ç ü ç Ö Ş Ö ğ ş ö ğ İ ç İ Ü Ş ü ş ş İ Ü ö ş ğ ş

Detaylı

MERYEM SURESİNDEKİ MUKATTAA HARFLERİ كهيعص

MERYEM SURESİNDEKİ MUKATTAA HARFLERİ كهيعص MERYEM SURESİNDEKİ MUKATTAA HARFLERİ كهيعص Ünlü İslam bilgini Taberi, tefsirinde, mukattaa harfleri ile ilgili, Abdullah b. Abbas, Said b. Cübeyr ve Abdullah b. Mesud dan şu görüşü nakletmiştir: Her bir

Detaylı

İÇİNDEKİLER. G r 17 I. YÖNTEM ve KONUNUN SINIRLANDIRILMASI 17 II. TERMİNOLOJİ 23

İÇİNDEKİLER. G r 17 I. YÖNTEM ve KONUNUN SINIRLANDIRILMASI 17 II. TERMİNOLOJİ 23 İÇİNDEKİLER KISALTMALAR 11 ÖNSÖZ 13 G r 17 I. YÖNTEM ve KONUNUN SINIRLANDIRILMASI 17 II. TERMİNOLOJİ 23 B r nc Bölüm KLASİK İSLÂMÎ PARADİGMA ve ORYANTALİST PARADİGMA 25 I. ORYANTALİST PARADİGMA ve KURUCU

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : TÜRK DİLİ I Ders No : 00700400 : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 2 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim Tipi Ön Koşul

Detaylı

~^ntnphak o:n çı-^.fcnıt/.maz "I ütüphanesi. Ver: 2011-4478. Yd: rat. Kısım: Kopya; u.no: 201500219

~^ntnphak o:n çı-^.fcnıt/.maz I ütüphanesi. Ver: 2011-4478. Yd: rat. Kısım: Kopya; u.no: 201500219 ~^ntnphak o:n çı-^.fcnıt/.maz "I ütüphanesi Ver: 2011-4478 Yd: rat. Kısım: Kopya; u.no: 201500219 rr t r u ^ v .. Z f ~ / f é - T \fsjl. U. 6 j r ^ 9 ^ s T A ^ i _ r İui-K. 'Z t**ol. ^.A u -fil ^ 9h^ -?^W

Detaylı

2012 TRAKTÖR GRUBU ÜRÜN KATALOĞU KATALOĞU

2012 TRAKTÖR GRUBU ÜRÜN KATALOĞU KATALOĞU 2012 TRAKTÖR GRUBU ÜRÜN KATALOĞU KATALOĞU TRAKTÖR GRUBU ÜRÜN KATALOĞU 2012 SKT YEDEK PARÇA VE MAKİNA SANAYI VE TİCARET A.Ş. Organize Sanayi Bölgesi Ali Osman Sönmez Bulvarı No:17 16159 BURSA / TÜRKİYE

Detaylı

AKSU İLÇESİ MACUN,BARBAROS,KONAK,FATİH MH. 1/2S000 NIP İTİRAZ LİSTESİ DİLEKÇE/Y AZI TARİH/S AYI / İTİRA Z NO KABUL/ RED

AKSU İLÇESİ MACUN,BARBAROS,KONAK,FATİH MH. 1/2S000 NIP İTİRAZ LİSTESİ DİLEKÇE/Y AZI TARİH/S AYI / İTİRA Z NO KABUL/ RED İTİRA Z NO 1 AKSU İLÇESİ MACUN,BARBAROS,KONAK,FATİH MH. 1/2S000 NIP İTİRAZ LİSTESİ DİLEKÇE/Y AZI TARİH/S AYI 118837 İTİRAZ SAHİBİ ADA- PARSEL PLANDAKİ DURUMU İTİRAZ GEREKÇESİ Durkadın Hiçdurmaz 267/5 KABUL/

Detaylı

AYÇİÇEĞİ TESCİL RAPORU

AYÇİÇEĞİ TESCİL RAPORU T.C. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Tohumluk Tescil Ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü AYÇİÇEĞİ TESCİL RAPORU Coral SY CADIX Napoli Sanbro MR GOLDSUN LG5582 LG5507 ES SIMBA ES BELLA ES PERLA ES TOUNDRA

Detaylı

Evlenirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Evlenirken Nelere Dikkat Edilmeli? Evlenirken Nelere Dikkat Edilmeli? EVLENİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ? Peygamber (sav) Efendimiz den Abdullah ibn-i Ömer RA ın bir hadisini bu münasebetle hatırlayalım, duymuşsunuzdur: (Lâ tenkihun-nisâe

Detaylı

E M İN E K O Ç A L R İZ E M E R K E Z G Ü L E N D E R E R G E N R İZ E M E R K E Z A Y Ş E D Ü Z G Ü N R İZ E M E R K E Z

E M İN E K O Ç A L R İZ E M E R K E Z G Ü L E N D E R E R G E N R İZ E M E R K E Z A Y Ş E D Ü Z G Ü N R İZ E M E R K E Z K U R A SIR A A D I S O Y A D I i p y 51 5 9 9 E M İN E K O Ç A L R İZ E M E R K E Z 52 1038 G Ü L E N D E R E R G E N R İZ E M E R K E Z 53 179 A Y Ş E D Ü Z G Ü N R İZ E M E R K E Z 54 1316 H A T İÇ

Detaylı

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205)

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205) Zikir, hatırlayıp yâd etmek demektir. İbâdet olan zikir de Yüce Allah ı çok hatırlamaktan ibârettir. Kul, Rabbini diliyle, kalbiyle ve bedeniyle hatırlar ve zikreder. Diliyle Kur ân-ı Kerim okur, duâ eder,

Detaylı

ESKİ TÜRK EDEBİYATI TARİHİ- 14.YÜZYIL TEMSİLCİLERİ

ESKİ TÜRK EDEBİYATI TARİHİ- 14.YÜZYIL TEMSİLCİLERİ ESKİ TÜRK EDEBİYATI TARİHİ- 14.YÜZYIL TEMSİLCİLERİ a. 14.Yüzyıl Orta Asya Sahası Türk Edebiyatı ( Harezm Sahası ve Kıpçak Sahası ) b. 14.Yüzyılda Doğu Türkçesi ile Yazılmış Yazarı Bilinmeyen Eserler c.

Detaylı

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ _N 'fi ' V) ü ASİL 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞKETİM YILI YURT İÇİ ÖNEM II YATAY GEÇİŞLERİ KABUL EİLEN ficwfnrtl.fr S.NO AI-SOYAI SINIFI AĞ IRLIKLAN İRİLMİŞ GELİĞİ ÜNİVERSİTE

Detaylı

İ Ş İ İ ş ş ğ ç ğ ş ç ç ğ ç ğ Ç ö ç şi İ ç ç ş ğ ç ğ ç ç Ç ğ ö ğ İ ç ğ İ İ ğ ş ğ ğ ş öş ç ç ç ğ İ ş ğ İ ğ ç ç Ğ ş öş Ğ ç ç ç İ ğ ş ğ İ Ş ğ İ ğ ç ç İ Ğ

İ Ş İ İ ş ş ğ ç ğ ş ç ç ğ ç ğ Ç ö ç şi İ ç ç ş ğ ç ğ ç ç Ç ğ ö ğ İ ç ğ İ İ ğ ş ğ ğ ş öş ç ç ç ğ İ ş ğ İ ğ ç ç Ğ ş öş Ğ ç ç ç İ ğ ş ğ İ Ş ğ İ ğ ç ç İ Ğ İ Ş İ İ ş ş ğ ç ş ş ğ ğ ğ İ ğ İ İ ğ ş ğ ö ğ İ «ş ğ ş İ Ş ş ğ ş ş ğ İ ş ğ Ş İ Ş ş İ Ş ş Ş İİ Ş ş İ ğ Ş ö ş ö İ Ü Ü İ ö İ ş ç ğ ş çi ö ğ ç ş ç ö ğ ş ö ğ ç ş ğ ş ğ ş İ ö İ İ ö İ İ ç ş ş ö İ Ö ğ ş ğ İ ğ ş

Detaylı

İçindekiler. Giriş Konu ve Kaynaklar 13 I. Konu 15 II. Kaynaklar 19

İçindekiler. Giriş Konu ve Kaynaklar 13 I. Konu 15 II. Kaynaklar 19 Önsöz Kur an tefsirleri üzerine yapılan araştırmalar bir hayli zenginleşmesine karşın, yüzlerce örneğiyle sekiz-dokuz asırlık bir gelenek olan tefsir hâşiyeciliği, çok az incelenmiştir. Tefsir hâşiye literatürü;

Detaylı

ŞİÎ-SÜNNÎ POLEMİĞİNDE EBÛ TÂLİB VE DİNÎ KONUMU. Habib KARTALOĞLU

ŞİÎ-SÜNNÎ POLEMİĞİNDE EBÛ TÂLİB VE DİNÎ KONUMU. Habib KARTALOĞLU e-makâlât Mezhep Araştırmaları, IV/2 (Güz 2011), ss. 179-183. ISSN 1309-5803 www.emakalat.com ŞİÎ-SÜNNÎ POLEMİĞİNDE EBÛ TÂLİB VE DİNÎ KONUMU Halil İbrahim Bulut, Araştırma Yayınları, Ankara, Nisan 2011,

Detaylı

Fakülte Kurulunun tarih ve 2018/02 1 sayılı karar eki İSTANBUL 29 MAYIS ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İSLAM VE DİN BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

Fakülte Kurulunun tarih ve 2018/02 1 sayılı karar eki İSTANBUL 29 MAYIS ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İSLAM VE DİN BİLİMLERİ FAKÜLTESİ İSTANBUL 29 MAYIS ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İSLAM VE DİN BİLİMLERİ FAKÜLTESİ EK.1 İSLAM VE DİN BİLİMLERİ-ULUSLARARASI İLAHİYAT PROGRAMI (2016-2017 AKADEMİK YILINDAN İTİBAREN KAYITLI VE PEDAGOJİK FORMASYON

Detaylı

A)22 B)24 C)zo D)za E)so

A)22 B)24 C)zo D)za E)so üçrırın çıorty 1 1. bir üçgen _...-\ _,.-..\ m() : m() Io1 = 2.. Ia1 = 4.. I + ; = 9.1n 4. 6 üçgeninde [] dı açıortay n1 = 4., IR1 = 6.. l = 12 m 2 x Yukarıdakiverilere göre, = x kaç m dir? )ı )4 )5 )6

Detaylı

Üniversitemiz Senatosunun tarih ve 2018/19 2 sayılı karar eki

Üniversitemiz Senatosunun tarih ve 2018/19 2 sayılı karar eki İSTANBUL 29 MAYIS ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İSLAM VE DİN BİLİMLERİ FAKÜLTESİ İSLAM VE DİN BİLİMLERİ-ULUSLARARASI İLAHİYAT PROGRAMI (%30 Arapça) (2017-2018 AKADEMİK YILINDAN İTİBAREN 2.,3.,4. SINIF ÖĞRENCİLERİNE

Detaylı

Lisans Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 1994. Y. Lisans S. Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler /Temel İslam Bilimleri/Hadis 1998

Lisans Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 1994. Y. Lisans S. Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler /Temel İslam Bilimleri/Hadis 1998 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı ve Soyadı :Muammer BAYRAKTUTAR 2. Ünvanı : Yrd. Doç. Dr. 3. Görevi : Öğretim Üyesi/Dekan Yrd. 4. Görev Yeri : Kilis 7 Aralık Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 5. İletişim : muammerbayraktutar@hotmail.com

Detaylı

ISTANBUL TICARET ODASı. OGRENCı YÖNETMELIĞI (1926) Prof.Dr. Zekeriya Kurşun Osmanlıca'dan Çeviren ve Sadeleştiren

ISTANBUL TICARET ODASı. OGRENCı YÖNETMELIĞI (1926) Prof.Dr. Zekeriya Kurşun Osmanlıca'dan Çeviren ve Sadeleştiren ISTANBUL TICARET ODASı OGRENCı YÖNETMELIĞI (1926) Prof.Dr. Zekeriya Kurşun Osmanlıca'dan Çeviren ve Sadeleştiren YAYIN NO: 2008-18 İstanbul, 2008 Copyright İTO Tüm haklar sakhdır. Bu yayının hiç bir bölümü,

Detaylı

Ana Stratejimiz Milletimizle Gönül Bağımızdır BÜLTEN İSTANBUL B İ L G. İ NOTU FİLİSTİN MESELESİ 12 de. 2014 İÇİN 3 HEDEFİMİZ, 3 DE ÖDEVİMİZ VAR 3 te

Ana Stratejimiz Milletimizle Gönül Bağımızdır BÜLTEN İSTANBUL B İ L G. İ NOTU FİLİSTİN MESELESİ 12 de. 2014 İÇİN 3 HEDEFİMİZ, 3 DE ÖDEVİMİZ VAR 3 te 9 da AK YIL: 2012 SAYI : 164 26 KASIM 01- ARALIK 2012 BÜLTEN İL SİYASİ VE HUKUKİ İŞLER BAŞKANLIĞI T E Ş K İ L A T İ Ç İ H A F T A L I K B Ü L T E N İ 4 te Ana Stratejimiz Milletimizle Gönül Bağımızdır

Detaylı

İncelenen özelliklere ait varyans ve regresyon analiz sonuçları aşağıda verilmiştir.

İncelenen özelliklere ait varyans ve regresyon analiz sonuçları aşağıda verilmiştir. 1-MISIR ISLAH ARAŞTIRMALARI 1.1.Diyarbakır Koşullarında Farklı Ekim Zamanının Şeker Mısırı (Zea mays sacchararata Sturt.) Çeşitlerinde Taze Koçan ve Tane Verimi ile Bazı Tarımsal Özelliklere Etkisi Proje

Detaylı

y tr$e y * A KR, K*N H RA y*hej A!a-, ;' ::*T KO t] {!.!,r]:!]!t;.ju}!rr, L$yf \GF.nff t'n, E.]:"jq. L}ll :y:l l l Antnlajt S t Yerlc lc Ahalajl Su NalI Aralarfln -'al lc LJ] ve l]sa,sl l-lkkdt "t'*bl,,,,_,_t";;;:;:.:1,1,l,

Detaylı

Yard.Doç. Aralık 2000 İstanbul Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi. Doktora Ekim 1998 M.Ü.S.B. E. Temel İslam Bilimleri Hadis Anabilim Dalı

Yard.Doç. Aralık 2000 İstanbul Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi. Doktora Ekim 1998 M.Ü.S.B. E. Temel İslam Bilimleri Hadis Anabilim Dalı Adı Soyadı: Mustafa KARATAŞ Ünvanı: Doç.Dr. Ana Bilim Dalı: Hadis Ana Bilim Dalındaki Konumu: Öğretim Üyesi E-Posta: mkaratas@istanbul.edu.tr Web: www.mustafakaratas.com ÖĞRENİM DURUMU VE AKADEMİK ÜNVANLAR

Detaylı

Üniversitemiz Senatosunun tarih ve 2018/19 2 sayılı karar eki

Üniversitemiz Senatosunun tarih ve 2018/19 2 sayılı karar eki İSTANBUL 29 MAYIS ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İSLAM VE DİN BİLİMLERİ FAKÜLTESİ İSLAM VE DİN BİLİMLERİ-ULUSLARARASI İLAHİYAT PROGRAMI (%30 Arapça) (2016-2017 AKADEMİK YILINDAN İTİBAREN KAYITLI VE PEDAGOJİK

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

HADİS ARAŞTIRMA METODU

HADİS ARAŞTIRMA METODU 1 1. Hadisi Konusuna Göre Arama HADİS ARAŞTIRMA METODU Aradığımız hadisin hangi konuya ait olduğunu bildiğimizde konularına göre tertip edilmiş hadis kitaplarında rahatlıkla bulabiliriz. Ancak aradığımız

Detaylı

MUHAMMED BAKIR EL-MECLİSÎ NİN VE BAZI ŞİÎ ÂLİMLERİN HZ. AİŞE HAKKINDAKİ BAZI SÖZLERİ

MUHAMMED BAKIR EL-MECLİSÎ NİN VE BAZI ŞİÎ ÂLİMLERİN HZ. AİŞE HAKKINDAKİ BAZI SÖZLERİ MUHAMMED BAKIR EL-MECLİSÎ NİN VE BAZI ŞİÎ ÂLİMLERİN HZ. AİŞE HAKKINDAKİ BAZI SÖZLERİ BU KISA VESİKALAR BUNDAN BİR KAÇ GÜN ÖNCE, ŞİA NIN RASULULLAH IN ASHABINI ÖZELİKLE EBU BEKR VE ÖMERİ, SONRA OSMAN I

Detaylı

!"#$%"&'(")(&*($+,-(&.&*/0&*12& !"#$!%&$ Gereksinimler KURUM VE KURULUŞLAR. Gereksinimler

!#$%&'()(&*($+,-(&.&*/0&*12& !#$!%&$ Gereksinimler KURUM VE KURULUŞLAR. Gereksinimler !"#$%"'(")(*($+,-(.*/0*12!"#$!%$ '($)$ *+*!,+$-.+/.$!.!012.$!"#$%"'(")(*($+,-((",7%89"-%:($+,0,0+,-,";%1"?-",8@,%A9:"%0-9B >#"#0-%:+%@98C'#>(")(",8,)18,D!"#$%"'(")(*($+,-(>(",B,0",8(0(0EF/"(+(:%"%8DG,:0/"/H(D

Detaylı

İslamî bilimler : Kur'an-ı Kerim'in ve İslam dininin doğru biçimde anlaşılması için yapılan çalışmalar sonucunda İslami bilimler doğdu.

İslamî bilimler : Kur'an-ı Kerim'in ve İslam dininin doğru biçimde anlaşılması için yapılan çalışmalar sonucunda İslami bilimler doğdu. Türk İslam Bilginleri: İslam dini insanların sadece inanç dünyalarını etkilemekle kalmamış, siyaset, ekonomi, sanat, bilim ve düşünce gibi hayatın tüm alanlarını da etkilemiş ve geliştirmiştir Tabiatı

Detaylı

..-..-\./\ _...\ _...--\ üçcrnıor u ı-ix. A)ı B)4 C)s D)6 E)ı. A)ı B)4 C)s D)6 E)7. - ]9 oranı kaçtır? A)1. ,,.t Dl :64o. lbcl.

..-..-\./\ _...\ _...--\ üçcrnıor u ı-ix. A)ı B)4 C)s D)6 E)ı. A)ı B)4 C)s D)6 E)7. - ]9 oranı kaçtır? A)1. ,,.t Dl :64o. lbcl. üçrnıor u ı-ix 1. x bir dörtgen Il: li..-..-\./\ m() : m() no1 =.,. bir dörtgen t] // t] l = m() :0" 8 Yukarıdakiverilere göre, O1 = x kaç m dir? )ı ) )s )6 )ı Yukarıdakiverilere göre, m ( 6Ö) : x kaç

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KURÂN A ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR ILH333 5 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Seçmeli

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : DİNLER ARASI İLİŞKİLER Ders No : 0070040203 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 2 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

Ebû Dâvûd un Sünen i (Kaynakları ve Tasnif Metodu) Mehmet Dinçoğlu

Ebû Dâvûd un Sünen i (Kaynakları ve Tasnif Metodu) Mehmet Dinçoğlu Ebû Dâvûd un Sünen i (Kaynakları ve Tasnif Metodu) Mehmet Dinçoğlu Cilt/Volume: II Sayı/Number: 1 Yıl/Year 2016 Meridyen Derneği hadisvesiyer.info Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları 2012, 472 sayfa.

Detaylı

GELECEĞİ DÜŞÜNEN ÇEVREYE SAYGILI % 70. tasarruf. Sokak, Park ve Bahçelerinizi Daha Az Ödeyerek Daha İyi Aydınlatmak Mümkün

GELECEĞİ DÜŞÜNEN ÇEVREYE SAYGILI % 70. tasarruf. Sokak, Park ve Bahçelerinizi Daha Az Ödeyerek Daha İyi Aydınlatmak Mümkün www.urlsolar.com S L D-S K -6 0 W ile 1 5 0 W St an d art S o kak L a m ba sı F iya t K arşılaşt ırm a sı kw h Ü c reti Yıllık Tü ke tim Ü cre ti Y ıllık T ü ketim Fa rkı kw Sa at G ü n A y Stan d art

Detaylı

İLH107 HADİS TARİHİ VE USULÜ (ARAPÇA)

İLH107 HADİS TARİHİ VE USULÜ (ARAPÇA) Ankara Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Açık Ders Malzemeleri Ders izlence Formu Dersin Kodu ve İsmi Dersin Sorumlusu Dersin Düzeyi İLH107 HADİS TARİHİ VE USULÜ (ARAPÇA) YRD. DOÇ.

Detaylı

Türkçeye Tercüme Edilen Hadis Kitaplarında Geçen Zayıf Hadislerin Numaraları

Türkçeye Tercüme Edilen Hadis Kitaplarında Geçen Zayıf Hadislerin Numaraları Türkçeye Tercüme Edilen Hadis Kitaplarında Geçen Zayıf Hadislerin Numaraları Ebu Davud, Tirmizi, İbn Mace, Nesai, Edebu l-mufred, Muvatta, İbn Carud, Taberani (Mucemu s-sagir) İçindekiler 1- Sünenu İbn

Detaylı

Hz. Mehdinin (A.S.) geleceği ile ilgili olarak üzerinde durmamız gereken bir konu daha vardır.

Hz. Mehdinin (A.S.) geleceği ile ilgili olarak üzerinde durmamız gereken bir konu daha vardır. Hz. Mehdinin (A.S.) geleceği ile ilgili olarak üzerinde durmamız gereken bir konu daha vardır. Bilindiği gibi bugün Müslümanların çoğu Hazret-i İsa nın (A.S.) hâla yaşamakta olduğuna ve gökte bulunduğuna

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İSLÂMÎ İLİMLER FAKÜLTESİ LİSANS PROGRAMI 1. Yıl / I. Dönem Ders. Kur'an Okuma ve Tecvid I

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İSLÂMÎ İLİMLER FAKÜLTESİ LİSANS PROGRAMI 1. Yıl / I. Dönem Ders. Kur'an Okuma ve Tecvid I SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İSLÂMÎ İLİMLER FAKÜLTESİ LİSANS PROGRAMI 1. Yıl / I. Dönem 3801101 3802101 Kur'an Okuma ve Tecvid I 3801111 3802111 Arapça Dil Bilgisi I 2 2 3 3 3801112 3802112 Arapça Okuma-Anlama

Detaylı

A)8 B)9 C) ıo D) ıı E)12

A)8 B)9 C) ıo D) ıı E)12 üçrırıo LN 1 1. bir üçgen t]] t] t].l- t] o1 = 4., Ir =., = x + 3 Yukarıdakiverilere göre, x kaç m dir? 3457 a = * 4. dlk üçgen t]j- t] t]j- t] n1 = 15 m a1 = 0 m O Yukarıdakiverilere göre, l= x kaç m

Detaylı

Abdullah b. Abdurrahman el-cibrîn

Abdullah b. Abdurrahman el-cibrîn RAMAZAN GECELERİNDE KILINAN NAMAZIN CEMAATLE EDÂSININ MEŞRULUĞU ] ريك Turkish [ Türkçe Abdullah b. Abdurrahman el-cibrîn Terceme: Muhammed Şahin Tetkik: Ali Rıza Şahin 2011-1432 وعية اجلماعة يف قيام رمضان»

Detaylı

KURUMSAL İŞ ÇÖZÜMLERİNDE 19 YILLIK DENEYİM. Tek Elden Teknoloji

KURUMSAL İŞ ÇÖZÜMLERİNDE 19 YILLIK DENEYİM. Tek Elden Teknoloji KURUMSAL İŞ ÇÖZÜMLERİNDE 19 YILLIK DENEYİM Tek Elden Teknoloji SİSBİM HAKKINDA Farklı sektör ve ölçekten firmalara tüm teknolojik alt yapıları ile ilgili kurumsal yazılım ve donanım çözümleri sunan IT

Detaylı

TARİHTE İSLAM BİLİM GELENEĞİ

TARİHTE İSLAM BİLİM GELENEĞİ İlim Dallarının Düşünce Temellerini Araştırma Enstitüsü TARİHTE İSLAM BİLİM GELENEĞİ TARİHSEL EPİSTEMOLOJİYE GİRİŞ Alparslan AÇIKGENÇ Yıldız Teknik Üniversitesi 15 Ekim 2011 Ankara Gelenek, bir toplumdaki

Detaylı

KELÂMÎ MEZHEPLER VE FIRKALAR. Adem Sezgin UZUN 1

KELÂMÎ MEZHEPLER VE FIRKALAR. Adem Sezgin UZUN 1 e-makâlât Mezhep Araştırmaları, VII/1 (Bahar 2014), ss. 261-265. ISSN 1309-5803 www.emakalat.com KELÂMÎ MEZHEPLER VE FIRKALAR Ali Rabbânî Gülpâyigânî, Önsöz Yayıncılık, İstanbul 2014 456 sayfa, Adem Sezgin

Detaylı

HAŞR SÛRESİ. r ^ u t 0 \ yan bir galiptir. ^-JsJ^il Her şeyi yerli yerinde halkeder.

HAŞR SÛRESİ. r ^ u t 0 \ yan bir galiptir. ^-JsJ^il Her şeyi yerli yerinde halkeder. HAŞR SÛRESİ r ^ u t Medine'de nâzil olmuştur, 24 âyettir. 2.den 6.ya kadar âyetlerinde, yahudi kabilelerinden Nadiroğullarmm sürülmeleri hakkında bilgi verildiği için bu adı almıştır. 1- ^SC:*J\ j±y*^\

Detaylı

1085 - Devlet Demiryolları ve Limanlan İşletme Umum Müdürlüğünün 1951 bütçe yılı hesabı katı Kanunu

1085 - Devlet Demiryolları ve Limanlan İşletme Umum Müdürlüğünün 1951 bütçe yılı hesabı katı Kanunu 1085 - Devlet Demiryolları ve Limanlan İşletme Umum Müdürlüğünün 1951 bütçe yılı hesabı katı Kanunu (Eesmî Gazete ile ilâm : 14. VII. 1956 - Say t : 9358) Wo» Kabul tarihi 6782 9 11.1056 MADDE 1. Devlet

Detaylı

Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları Yayın No. 756 İSAM Yayınları 202 İlmî Araştırmalar Dizisi 90 Her hakkı mahfuzdur.

Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları Yayın No. 756 İSAM Yayınları 202 İlmî Araştırmalar Dizisi 90 Her hakkı mahfuzdur. Mustafa Bülent Dadaş, Dr. 1979 da Adana da doğdu. Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ni bitirdi (2002). Aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü nde Mecelle de Bulunan Hukuk-Dil İlişkisine Yönelik

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Tefsir II ILH

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Tefsir II ILH DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Tefsir II ILH 204 4 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ YAYIN LİSTESİ. : Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Telefon : (0212) 521 81 00 : abulut@fsm.edu.tr

AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ YAYIN LİSTESİ. : Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Telefon : (0212) 521 81 00 : abulut@fsm.edu.tr AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ VE YAYIN LİSTESİ 1. Adı Soyadı : Ali Bulut İletişim Bilgileri Adres : Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Telefon : (01) 51 81 00 Mail : abulut@fsm.edu.tr. Doğum - Tarihi : 1.0.1973

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS TEFSİR DKB202 4 2+0 2 3

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS TEFSİR DKB202 4 2+0 2 3 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS TEFSİR DKB202 4 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

TİN SURESİ. Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ. 3 Bu güvenli belde şahittir;

TİN SURESİ. Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ. 3 Bu güvenli belde şahittir; Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla 3 Bu güvenli belde şahittir; 1 4 1 İNCİR AĞACI ve zeytin (diyarı) şahittir! 4 Doğrusu Biz insanı en güzel kıvamda yaratmış, 2 İncir ile Hz Nuh un tufan bölgesi olan

Detaylı

Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü 12 Ocak 2012 Perşembe, 17:30

Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü 12 Ocak 2012 Perşembe, 17:30 Zonguldak Karaelmas Üniversitesi 2011-2012 Güz Dönemi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü 12 Ocak 2012 Perşembe, 17:30 NOT: Kullandığınız formül ve tabloların no.ları ile sayfa numaralarını

Detaylı

KİTAPLARA İMAN. 1 Vahiy nedir? Allah Teâla nın Cebrail (aleyhisselam) vasıtasıyla peygamberlerine bildirdiği ilahî emirlerdir.

KİTAPLARA İMAN. 1 Vahiy nedir? Allah Teâla nın Cebrail (aleyhisselam) vasıtasıyla peygamberlerine bildirdiği ilahî emirlerdir. TEMEL DİNİ BİLGİLER KİTAPLARA İMAN 1 Vahiy nedir? Allah Teâla nın Cebrail (aleyhisselam) vasıtasıyla peygamberlerine bildirdiği ilahî emirlerdir. 2 Kutsal kitap neye denir? Allah ın emir ve yasaklarını,

Detaylı

International Journal of Science Culture and Sport (IntJSCS) September 2013; 1(3) ISSN : 2148-1148 Received : 03.08.2013 Published : 01.09.

International Journal of Science Culture and Sport (IntJSCS) September 2013; 1(3) ISSN : 2148-1148 Received : 03.08.2013 Published : 01.09. International Journal of Science Culture and Sport (IntJSCS) September 2013; 1(3) ISSN : 2148-1148 Received : 03.08.2013 Published : 01.09.2013 Muhammed İbn Cerir et-taberi de Nesh Konusu1 Dr. Yunus ABDURAHİMOĞLU

Detaylı

İsimleri ilk önce Berre idi, Zatı saadetleri ile evlendikten sonra ismini değiştirip Meymune koydular.

İsimleri ilk önce Berre idi, Zatı saadetleri ile evlendikten sonra ismini değiştirip Meymune koydular. Müminlerin annesi... İsimleri ilk önce Berre idi, Zatı saadetleri ile evlendikten sonra ismini değiştirip Meymune koydular. Hazret-i Meymune, Hazret-i Abbas ın hanımı Ümm-i Fadl ın kızkardeşi idi. İlk

Detaylı

YALOVA ÜNİVERSİTESİ - SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ

YALOVA ÜNİVERSİTESİ - SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TEMEL İSLAM BİLİMLERİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI FİNAL SINAVI TAKVİMİ TARİH SAAT DERSİN ADI SALON ÖĞRETİM ÜYESİ Mukayeseli Adab ve Erkanı Prof. Dr. Tahir YAREN Kıraat Farklılıklarının Manaya Etkisi Aşere,Takrib,Tayyibe

Detaylı

ö ç İ ç ç İ ö Ö ö ç İ İ Ö İ ç ç ç ç ç İ İ İİ İ ç İ ç ç ç ç ö ö ç ç İ İ ö İ Ş İ İ İ Ğ ö Ç İ Ö ç Ş ö İ İ Ş Ş ö İİ Şİİ İ İ ç Üİ ç ö İ ö ö ç ö ç İ

ö ç İ ç ç İ ö Ö ö ç İ İ Ö İ ç ç ç ç ç İ İ İİ İ ç İ ç ç ç ç ö ö ç ç İ İ ö İ Ş İ İ İ Ğ ö Ç İ Ö ç Ş ö İ İ Ş Ş ö İİ Şİİ İ İ ç Üİ ç ö İ ö ö ç ö ç İ İ İ İ İ Ö İ ç İ ö İ ö ö ç İ ö ç ç ö ö İç ö ç ö ö ö ö ç ç ö ö ç İ İ ç ö ç İ ç İ İ ö ö ö ö ç ç ö ö ç ö ç ö ç İ ç ç İ ö Ö ö ç İ İ Ö İ ç ç ç ç ç İ İ İİ İ ç İ ç ç ç ç ö ö ç ç İ İ ö İ Ş İ İ İ Ğ ö Ç İ Ö ç Ş ö

Detaylı

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir.

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. İBADET 1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. 2 İslam ın şartı kaçtır? İslam ın şartı beştir.

Detaylı

Shirley Conran - Dantel 2

Shirley Conran - Dantel 2 Shirley Conran - Dantel 2 www.cepsitesi.net G l R j $ 3 1 Â ğ u s t O i. İ9? 9 D U n y & m a e o p a h a L g ö g ü s J e r i d i^ e d û ş ü a d ü L U l, qt>l a n s a b u â l a y a n L Y u v a r la k h

Detaylı

Size iki şey bırakıyorum; onlara sımsıkı sarılırsanız kurtuluşa erersiniz: Biri Allah ın kitabı Kur an, diğeri de Ehl-i beytimdir.

Size iki şey bırakıyorum; onlara sımsıkı sarılırsanız kurtuluşa erersiniz: Biri Allah ın kitabı Kur an, diğeri de Ehl-i beytimdir. Peygamber Efendimiz buyurmuş ki: Size iki şey bırakıyorum; onlara sımsıkı sarılırsanız kurtuluşa erersiniz: Biri Allah ın kitabı Kur an, diğeri de Ehl-i beytimdir. Hz. Hüseyin: da aile halkından 19 kişi

Detaylı

Bir gün Hz. Ömer (r.a) camiye giderken bir çocuğun acele acele camiye gittiğini görür. Hz. Ömer (r.a):

Bir gün Hz. Ömer (r.a) camiye giderken bir çocuğun acele acele camiye gittiğini görür. Hz. Ömer (r.a): Bir gün Hz. Ömer (r.a) camiye giderken bir çocuğun acele acele camiye gittiğini görür. Hz. Ömer (r.a): da: - Yavrum ne oldu niye acele acele camiye koşuyorsun? der. Bu soruya karşılık çocuk - Efendim,

Detaylı

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız 4. SINIFLAR (PROJE ÖDEVLERİ) Öğrenci No 1- Dinimize göre Helal, Haram, Sevap ve Günah kavramlarını açıklayarak ilgili Ayet ve Hadis meallerinden örnekler veriniz. 2- Günlük yaşamda dini ifadeler nelerdir

Detaylı

Nihat Uzun, Hicrî II. Asırda Siyaset-Tefsir İlişkisi, Pınar Yay., İstanbul, 2011, 302 s.

Nihat Uzun, Hicrî II. Asırda Siyaset-Tefsir İlişkisi, Pınar Yay., İstanbul, 2011, 302 s. T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ Cilt: 20, Sayı: 2, 2011 s. 209-213 Kitap Tanıtımı Nihat Uzun, Hicrî II. Asırda Siyaset-Tefsir İlişkisi, Pınar Yay., İstanbul, 2011, 302 s. Hanifi ŞAHİN

Detaylı

AĞUSTOS / 2017 AYI İTİBARİYLE K TÜRÜ YETKİ BELGESİ SÜRESİ BİTECEK FİRMALAR

AĞUSTOS / 2017 AYI İTİBARİYLE K TÜRÜ YETKİ BELGESİ SÜRESİ BİTECEK FİRMALAR AĞUSTOS / 2017 AYI İTİBARİYLE K TÜRÜ YETKİ BELGESİ SÜRESİ BİTECEK FİRMALAR SIR A NO U -N ET NO FİRM A Ü N VANI BELGE TÜ RÜ BELG E G E Ç ER LİLİK TA R İH İ 1 47894 E R H A LLA R D.Ç SA N. T İC.A.Ş K İ 2

Detaylı

Süleyman el Ulvan, geçtiğimiz günlerde annesinin vefatı üzerine geçici olarak serbest bırakımış ve cenaze törenine katılmıştı.

Süleyman el Ulvan, geçtiğimiz günlerde annesinin vefatı üzerine geçici olarak serbest bırakımış ve cenaze törenine katılmıştı. Süleyman el Ulvan Arabistanlı ünlü din adamı Süleyman Ulvan'ın hayat hikayesi hem şahsının politik önemini hem de ülkesindeki 'muhalefet' ilişkilerine ışık tutuyor. 08.05.2017 / 12:00 Suudi rejiminin Dediklerimizi

Detaylı

Hz Âmine, kocası Abdullah ın kabrini ziyaret etmiş, Hz Peygamber de Neccaroğulları ndan.

Hz Âmine, kocası Abdullah ın kabrini ziyaret etmiş, Hz Peygamber de Neccaroğulları ndan. Sevgili Peygamberimiz 20 Nisan 571 Pazartesi günü Mekke de doğdu Babası Abdullah, annesi Âmine, dedesi Abdülmuttalip, büyük babası Vehb, babaannesi Fatıma, anneannesi ise Berre dir. Doğduktan sonra 4 yaşına

Detaylı

BİLİM İSTASYONU. 8+ yaş için uygundur. Doç. Dr. Elif İnce Doç. Dr. Burçin Acar Şeşen Yrd. Doç. Dr. Işıl Koç Sarı

BİLİM İSTASYONU. 8+ yaş için uygundur. Doç. Dr. Elif İnce Doç. Dr. Burçin Acar Şeşen Yrd. Doç. Dr. Işıl Koç Sarı BİLİM İSTASYONU 8+ yaş için uygundur Doç. Dr. Elif İnce Doç. Dr. Burçin Acar Şeşen Yrd. Doç. Dr. Işıl Koç Sarı Doç. Dr. Elif İNCE Doç. Dr. Burçin ACAR ŞEŞEN Yrd. Doç. Dr. Işıl KOÇ SARI BİLİM İSTASYONU

Detaylı

İZ OLAS Y ON. Doç. Dr. Turan A slan 11.12.2009

İZ OLAS Y ON. Doç. Dr. Turan A slan 11.12.2009 İZ OLAS Y ON Y ÖN TE M LE R İ Doç. Dr. Turan A slan 11.12.2009 İZ O L A S Y O N Y Ö N T E M L E R İ S ta n d a r t Ö n le m le r S o lu n u m İz o la s y o n u D a m la c ı k İz o la s y o n u T e m a

Detaylı

T.C. İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK YILI YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ YABANCI DİLLER BÖLÜMÜ 2.KUR ŞUBELENDİRME LİSTESİ

T.C. İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK YILI YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ YABANCI DİLLER BÖLÜMÜ 2.KUR ŞUBELENDİRME LİSTESİ AA İ ÜÜÜĞÜ ÖĞ.. A A AÜ ÖÜ Ş 1 170308019 İ AÇÖ İŞ 2 170512903 A AÇ AĞ İİİ Şİİ 3 170314013 AŞA İĞ İİ 4 170308905 A İAİ A AŞ İŞ 5 170813017 ÜŞ Aİ 6 170163093 A İİ 7 170512031 İ ÇA AĞ İİİ Şİİ 8 170308011 A

Detaylı

İbn Sina'nın "el-urcftze fi'l-mantık" Risalesi (Sunum ve Metin)

İbn Sina'nın el-urcftze fi'l-mantık Risalesi (Sunum ve Metin) M.Ü. ilahiyat Fakiiiresi Dergisi 32 (2007/1), 127-156 İbn Sina'nın "el-urcftze fi'l-mantık" Risalesi (Sunum ve Metin) İbrahim ÖZKILIÇ* Özet Bu çal~mada ele aldığımız İbn Sina'nın el-urcılze fi'l-manıık

Detaylı

İÇİNDEKİLER KISALTMALAR...10 ÖNSÖZ...12 GİRİŞ...16 I- İSRÂ VE MİRAÇ KELİMELERİNİN MANALARI...16 II- TARİH BOYUNCA MİRAÇ TASAVVURLARI...18 A.

İÇİNDEKİLER KISALTMALAR...10 ÖNSÖZ...12 GİRİŞ...16 I- İSRÂ VE MİRAÇ KELİMELERİNİN MANALARI...16 II- TARİH BOYUNCA MİRAÇ TASAVVURLARI...18 A. İÇİNDEKİLER KISALTMALAR...10 ÖNSÖZ...12 GİRİŞ...16 I- İSRÂ VE MİRAÇ KELİMELERİNİN MANALARI...16 II- TARİH BOYUNCA MİRAÇ TASAVVURLARI...18 A. Eski Kavimlerde Miraç...18 1. Çeşitli Kabile Dinleri...19 2.

Detaylı

Bir selam ile selamlandığınızda ondan daha iyisiyle veya aynısıyla selamı alın (Nisa 86)

Bir selam ile selamlandığınızda ondan daha iyisiyle veya aynısıyla selamı alın (Nisa 86) 1) Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor: Bir selam ile selamlandığınızda ondan daha iyisiyle veya aynısıyla selamı alın (Nisa 86) 2) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: Müslüman ın Müslüman üzerindeki hakkı

Detaylı