Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi"

Transkript

1 Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi; Ulusal Mevzuat sistemimiz ve Uluslararası denizcilik organizasyonlarının belirlediği standartları ve uygulamaları üyeleri adına takip ederek onları belirli zaman aralıklarında bilgilendirir ve bunlara ilişkin çalışmalar yaparak uygulama rehberleri veya bilgi notları hazırlar. Ayrıca gemilerdeki gelişmeleri takip ederek oluşturduğu kurul vasıtasıyla standart uygulamalar belirleyerek gemilerimizin nitelik açısından gelişmesine katkı sağlar.

2 ÖNE ÇIKANLAR HAZİRAN AYINDA MEVZUAT, ULUSLARARASI SÖZLEŞME VE REGÜLASYONLARDA NELER DEĞİŞTİ? İŞTE CEVAPLARI MİLLİ MEVZUAT İPEK YOLU EKONOMİK KUŞAĞININ, 21. YÜZYIL DENİZDEKİ İPEK YOLUNUN VE ORTA KORİDOR GİRİŞİMİNİN UYUMLAŞTIRILMASINA İLİŞKİN MUTABAKAT ZAPTI İMZALANDI. Türk Loydu Vakfı İktisadi İşletmesinin Onaylanmış Kuruluş Olarak Görevlendirilmesine Dair Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Yayımlandı DÜNYA DENİZCİLİK ÖRGÜTÜ (IMO) Ekolojik Ayak İzi Azaltılabilir SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA İÇİN OKYANUS VE DENİZLER KORUNMALI CİBUTİ HAREKET KODU NDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİ BİR ÜLKE DAHA KABUL ETTİ IMO MSC KOMİTESİ 98. KEZ TOPLANDI BALAST SUYU YÖNETİMİ (BWM) SÖZLEŞMESİ Nİ DÖRT ÜLKE DAHA KABUL ETTİ GMN TEKNOLOJİ PROJESİNE DÂHİL OLMAK İSTEYEN TARAFLARA ÇAĞRI TERK EDİLMİŞ DENİZCİLERİN DURUMU TARTIŞILIYOR AVRUPA BİRLİĞİ (AB).. ARMATÖRLER IMO CO2 STRATEJİLERİNDEKİ AB-ÇİN İŞBİRLİĞİNİ ÖNEMSİYORLAR 1 ARMATÖRLER AB KONSEYİNİN DENİZ TAŞIMACILIĞI POLİTİKALARI KONUSUNDAKİ KARARLARINI BENİMSİYOR.. DENİZCİLİKTE DİJİTALLEŞME: ŞİRKETLERDEKİ VE PERSONEL ÜZERİNDEKİ İDARİ YÜKLERİ AZALTACAK DİJİTAL ÇÖZÜMLER ULUSLARARASI DENİZ TİCARET ODASI (ICS) IMO ARTIK BWMS İLE İLGİLİ TARİHİ NETLEŞTİRMELİDİR Deniz Taşımacılığı Endüstrisi Küresel Co2 Azaltma Uygulamalarının Tek Olmasını İstiyor Global FAALİYETLER *** Deniz İpek Yolu Uluslararası İşbirliği Forumu Temmuz 2017 de Çin in Ningbo Zhousan Limanında Deniz İpek Yolu Uluslararası İşbirliği Forumu düzenlenecektir. ***** London İnternational Shipping Week Londra Uluslararası Denizcilik Haftası Eylül 2017 tarihleri arasında Londra da yapılacaktır. LISW-17 kısaltmasıyla yapılacak faaliyetin asıl günü Grosvenor House Hotel on Park Lane de 14 Eylül 2017 de yapılacak olan Konferans ve hitamındaki Gala yemeğidir. Konferansa 500 sektör lideri katılım sağlarken gala yemeğine 1000 kişinin katılımı beklenmektedir.

3 TAB NORM-TÜRK ARMATÖRLER BİRLİĞİ NORM MERKEZİ Aylık Sektör Norm Raporu HAZİRAN 2017 MİLLİ MEVZUAT İPEK YOLU EKONOMİK KUŞAĞININ, 21. YÜZYIL DENİZDEKİ İPEK YOLUNUN VE ORTA KORİDOR GİRİŞİMİNİN UYUMLAŞTIRILMASINA İLİŞKİN MUTABAKAT ZAPTI İMZALANDI. 7 Haziran 2017 ÇARŞAMBA Sayı: tarihli Resmî Gazetede İpek Yolu Ekonomik Kuşağının, 21. Yüzyıl Denizdeki İpek Yolunun Ve Orta Koridor Girişiminin Uyumlaştırılmasına İlişkin Mutabakat Zaptı yayımlanmıştır. Bu Mutabakat Zaptı ile Türkiye Cumhuriyeti ve Çin Halk Cumhuriyeti arasında Politik Eşgüdüm, Kolaylaştırıcı Bağlantılar, Engelsiz Ticaret, Mali Bütünleşme ve İnsandan İnsana Bağlar başlığı altında işbirliği geliştirilecektir. Bu başlıklar dâhilinde kargo taşımacılığı konusunda limanlar arasında işbirliğini güçlendirmek ve işlevsel etkinliğini geliştirmek için kapasite geliştirme amacıyla planlar geliştirilmesi ve uygulanması da planlanmaktadır. Ayrıca engelsiz ticaret kapsamında yapılacak işbirliğinin de deniz ticaretini kolaylaştıracağı değerlendirilmektedir. TÜRK LOYDU VAKFI İKTİSADİ İŞLETMESİNİN ONAYLANMIŞ KURULUŞ OLARAK GÖREVLENDİRİLMESİNE DAİR TEBLİĞ (MHG/ ) DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ YAYIMLANDI 21 Haziran 2017 ÇARŞAMBA Sayı: /3/2014 tarihli ve sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Türk Loydu Vakfı İktisadi İşletmesinin Onaylanmış Kuruluş Olarak Görevlendirilmesine Dair Tebliğ (MHG/ ) in ismi Türk Loydu Uygunluk Değerlendirme Hizmetleri A.Ş. nin Onaylanmış Kuruluş Olarak Görevlendirilmesine Dair Tebliğ (MHG/ ) olarak değiştirilmiştir. KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ YAYIMLANMIŞTIR 22 Haziran 2017 PERŞEMBE Sayı: /4/2014 tarihli ve sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin (IV/A ) bölümünün birinci paragrafında yer alan (4760 sayılı ÖTV Kanunundan doğan borçlar hariç) ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır. Bu ibarenin kaldırılmasıyla birlikte mükellefler KDV iade alacaklarının ÖTV ye istinaden mahsubunu talep edemezken bu değişiklikle talep edebileceklerdir. Yine aynı tebliğin Aynı Tebliğin (IV/A-6.) bölümüne dördüncü paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraf eklenmiştir. Öte yandan, iade hakkı tanınan işlemlerden kaynaklanan KDV iade alacağının 4760 sayılı ÖTV Kanunundan doğan borçlara mahsuben iadesi, mükellefin talebine bakılmaksızın münhasıran vergi inceleme raporu sonucuna göre yapılır. Mahsup işlemi, vergi inceleme raporunun vergi dairesi kayıtlarına intikal ettiği tarih itibariyle yerine getirilir. Talep edilen iade miktarının tamamı için (İTUS

4 sertifikası sahibi mükellefler de dahil) teminat verilmesi halinde mükellefin iade talebi yerine getirilir ve teminat vergi inceleme raporu sonucuna göre çözülür. DÜNYA DENİZCİLİK ÖRGÜTÜ (IMO) IMO KOMİTELERİNİN ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDAKİ TOPLANTILARI Deniz Çevresi Koruma Komitesi Marine Environment Protection Committee (MEPC) (03/07/ /07/2017)/71. Oturum Teknik İşbirliği Komitesi Technical Cooperation Committee (TCC) (17/07/ /07/2017)/67.Oturum Yüklerin ve Konteynerlerin Taşınması Alt Komitesi Sub-Committee on Carriage of Cargoes and Containers (11/09/ /09/2017)/4.Oturum Sub-Committee on Implementation of IMO Instruments (25/09/ /09/2017)/4.Oturum 39. Danışma Toplantısı (1972 Londra Konvansiyonu Tarafları) 12. Danışma Toplantısı (1996 Londra Protokolü Tarafları) (09/10/ /10/2017) EKOLOJİK AYAK İZİ AZALTILABİLİR 01/06/ Uluslararası Denizcilik Örgütü IMO, geçtiğimiz ay ABD nin Florida eyaletinde düzenlenen Yeşil Teknoloji Konferansı (Green Tech Conference) na katılanlar arasındaydı. IMO temsilcisi, açılış konuşmasında Örgüt ün çevresel meselelere yönelik yaptığı çalışmalardan özellikle enerji verimliliği, sera gazı emisyonları, küresel sülfür limiti ve gemi yakıtları için veri toplama sistemleri hakkında açıklamalar yaptı ve soruları cevaplandırdı. Örgütün gemilerden kaynaklı sera gazı emisyonlarını azaltmak için yürüttüğü kapsamlı strateji, denizcilik sektörünün çevreye karşı sorumluluk bilinciyle hareket etmesine verilen önemi ispatlar nitelikte. Bu strateji kapsamında Örgüt, çalışmalarını iki koldan yerine getiriyor: kurallar belirleme ve kapasite arttırmaya yönelik girişimler. Birinci adımda, uluslararası deniz taşımacılığının neden olduğu sera gazı emisyonlarını azaltmak için MARPOL Sözleşmesi Ek VI ya uygun olarak düzenlemeler yapılıyor ve zorunlu enerji verimliliği tedbirleri belirleniyor. İkinci adımda ise kabul edilen düzenleme ve tedbirlerin etkili bir şekilde uygulanması ve yenilikçi teknolojilerin kullanımının yaygınlaştırılması için birçok ülkede kapasite arttırma projeleri yürütülüyor. Yeşil Teknoloji Konferansı nda ayrıca deniz taşımacılığının daha sürdürülebilir olmasına ihtiyaç duyulduğu ve bunun için sektörü ilgilendiren güncel meseleler, yeşil teknolojiler ve en iyi uygulamalar hakkında ülkeler arasında güçlü bir iletişim ağının olması gerektiği vurgulandı.

5 SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA İÇİN OKYANUS VE DENİZLER KORUNMALI 02/06/2017 New York ta düzenlenen Birleşmiş Milletler Okyanus Konferansı (UN Ocean Conference), sürdürülebilir kalkınma ile sağlıklı deniz ve okyanuslar arasındaki ilişkiye dikkat çekmek için tüm dünyaya su kaynaklarımızı korumamız gerektiği mesajını gönderdi. BM nin kabul ettiği Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) arasında okyanus, deniz ve su kaynaklarının korunmasına yönelik özel bir hedef (Hedef 14) bulunuyor. Konferansta bir araya gelen üst düzey katılımcılar, ortaklık diyalogları kapsamında özel bir oturum gerçekleştirdi ve Hedef 14 e ulaşılmasına yardım edecek bazı konuları masaya yatırdı. Deniz kirliliğiyle mücadele, kıyı ve deniz ekosistemlerinin korunması ve iyileştirilmesi, okyanuslardaki asitlenmenin azaltılması ve gelişmekte olan ada ülkeleri ile en az gelişmiş ülkelerin refah düzeylerinin yükseltilmesi gibi konularda çalışmalar yapılmasının gerekliliği görüldü. Genel Sekreter Kitack Lim in başkanlığındaki IMO delegasyonu, örgütün Hedef 14 e duyduğu bağlılığı çeşitli sunumlarda dile getirdi ve bu amaçla yapılan çalışmaları anlattı. Ayrıca, denizcilik sektörünün, kurulan ortaklıklar üzerinden yaşadığı dönüşümle bu hedefe ulaşılmasına büyük katkı sunacağını vurguladı. Önemli bir gelişme ise etkinlikten önce hükümetler tarafından Eylem Çağrısı niteliğiyle hazırlanan bir bildirinin kabul edilmesi oldu. Gezegenimizin üçte birini oluşturan deniz ve okyanusların, toplumları birbirine bağladığını, ekonomik faaliyetlerin daha verimli ve kolay bir şekilde yürütülmesine yardımcı olduğunu ve nihayetinde insanlığın doğal ve kültürel mirasının önemli bir parçasını oluşturduğunu vurgulayan bildiride hükümetler aşağıdaki hususları vurgulamaktadır: 4 -İklim değişikliğinin denizler üzerindeki etkileri (su sıcaklığının yükselmesi, okyanus ve kıyı sistemlerinde asitlenme, deniz suyu seviyesindeki artış, buzulların erimesi, kıyı erozyonları vb.) endişe vericidir. Bu nedenle, Paris Sözleşmesi nin önemi yadsınmamalıdır. -Zaman takvimine bağlı kalınarak Hedef 14 e ulaşılması için çalışılmalı ve hedeflerin sürdürülebilir olması için farklı ulusal kimlikler, ulusların kapasite ve kalkınma düzeyleri ile öncelikleri dikkate alınmalıdır. -Okyanus ve denizlerimizin korunması, geleneksel bilgi sistemleri ile bilimden faydalanarak mümkündür. Bilimsel verilerin, en iyi uygulamaların ve uzmanlık bilgilerinin paylaşılmasını sağlayan küresel ağlar kurulmalıdır. -Sürdürülebilir balıkçılık faaliyetleri tasarlanmalı, bunun için yönetim planları geliştirilmelidir. Bildiride yukarıdakilerin dışında birçok noktaya değinilmekte ve hükümetler son olarak BM Genel Sekreterliği ni 2030 Ajandası kapsamındaki Hedef 14 ü desteklemeye devam etme çağrısı yapmaktadır. CİBUTİ HAREKET KODU NDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİ BİR ÜLKE DAHA KABUL ETTİ Cibuti Hareket Kodu nda yapılan Cidde Değişiklikleri metnini imzalayan 13. ülke Kenya oldu. Cibuti Hareket Kodu, IMO tarafından Batı Hint Okyanusu ile Aden Körfezi etrafında yaşanan gemi haydutluğu ve silahlı soygun vakalarına karşı gemileri ve gemiadamlarını korumak amacıyla hazırlanmış ve 2009 yılında kabul edilmişti Ocak ayında ise Suudi Arabistan ın Cidde şehrinde düzenlenen üst düzey katılımlı bir toplantıda Cidde Değişikliği onaylanarak, Cibuti Hareket Kodu daha kapsamlı bir hale getirildi.

6 Cibuti Kodu; deniz haydutluğu, uyuşturucu kaçakçılığı, yabani hayvan ve bitkilerin yasa dışı ticareti, yasa dışı yakıt ikmali, ham yakıt hırsızlığı, insan kaçakçılığı ve zehirli atıkların kural dışı boşaltılması gibi kanunsuz faaliyetlerin önlenmesine yönelik tedbirlere yer vermektedir. IMO MSC KOMİTESİ 98. KEZ TOPLANDI 07-16/06/2017 IMO Deniz Güvenliği Komitesi (MSC - Maritime Safety Committee), 7-16 Haziran arasındaki günlerde 98. oturumunu son derece yoğun bir gündemle gerçekleştirdi. IMO Genel Sekreteri Kitack Lim in Birleşik Krallık taki terör olaylarını kınayarak başladığı açılış konuşması IMO Denizcilik Günü nün bu seneki Gemiler, Limanlar ve İnsanlar birbirine bağlıdır temasının öneminin açıklanmasıyla devam etti. Kitack Lim sonrasında kısaca MSC 98 gündem maddelerine değindi. Bunlardan biri hedef odaklı gemi yapım standartları hakkındaydı. MSC, 96. oturumunda, 12 klas kuruluşu tarafından petrol tankerleri ve dökme yük gemileriyle ilgili Komite ye sunulan gemi yapımdüzenlemelerinin hedef odaklı gemi yapım standartlarına uygun olduğuna karar vermişti. Bu oturumda, ilk denetimlerden elde edilen deneyim ve bilgilere dayanılarak Standart Doğrulama Kılavuzları nda yapılacak değişiklikler tartışıldı. Deniz güvenliği en ciddi konulardan biri olarak ön plandaydı. GISIS verilerine göre, Gine Körfezi nde kaydedilen deniz haydutluğu vakası 2015 itibariyle 35 iken, bu rakam 2016 da 59 a yükselmiştir ve benzer eğilim Batı Afrika, Batı Hint Okyanusu ve Aden Körfezi çevresinde de gözlenmektedir. Genel Sekreter Lim, gerek uluslararası gerek ulusal ve bölgesel çalışmalar etkisini gösterse de, daha fazla çaba harcanması, özellikle raporlama süreçlerinin titizlikle yürütülmesi gerektiğini ifade etti. 5 Gemilerin izledikleri rotalarla ilgili yeni ve değiştirilen kuralların kabul edilmesi konusu MSC 98 in bir diğer gündem maddesiydi. Toplantıda alınan kararlar hakkında henüz ayrıntılı bir açıklama yapılmasa da insansız deniz araçlarının güvenli ve çevreye zarar vermeden kullanılmasıyla ilgili uygulamalar yapılacağı bildirildi. Bu çalışmalardan alınan sonuçlara göre IMO mevzuatında gerekli değişikliklerin yapılması planlanıyor. IMO, diğer toplantı sonuçlarını ileriki bir tarihte duyuracağını bildirdi. DENİZ EKOSİSTEMLERİNİN KORUNMASI VE BALAST SUYU 07/06/2017 Geçtiğimiz ay New York ta düzenlenen BM Okyanus Konferansı nın yan etkinliklerinden birinde IMO nun balast suyu yönetim projesi olan Globallast ile ilgili yeni bir doküman tanıtıldı: The Globallast Story. Kitapçıkta balast suyuyla taşınan istilacı türlerin sebep olduğu sorunlarla mücadele etmek için hükümetlerin, sektörlerin, akademik çevrelerin ve diğer ilgili tarafların küresel ağlar oluşturarak birlikte yaptıkları çalışmalar anlatılıyor. Globallast Projesi, 4 yıllık bir hazırlık sürecinden sonra 2007 yılında Küresel Çevre Fonu (GEF - Global Environment Facility) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP - United Nations Development Programme) ortaklığında başlatıldı. Proje, gemi balast sularıyla taşınan zararlı su canlılarını ve patojenleri en aza indirmek ve BWM (Balast Suyu Yönetimi Sözleşmesi) yi uygulamak için gelişmekte olan ülkelere destek olmayı amaçlıyor. Globallast Story kitapçığında yer alan bilgilere göre Türkiye projenin Önde Gelen Ortak Ülke leri arasındadır. Ülkemizde proje kapsamında kapasite geliştirme çalışmaları yapılmış ve farkındalığın arttırılması amaçlanmıştır. Ayrıca, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız ile TÜBİTAK tarafından yürütülen balast suyu yönetim stratejisi girişimine 1 milyon dolar bütçe ayrılmıştır.

7 Türkiye limanlarına boşaltılan balast suyu miktarı ve bu suların kaynakları hakkında veri toplamak amacıyla ülkemiz kıyılarında bir envanter çalışması yapılmış ve sularımıza yılda tahmini olarak 23 milyon ton balast suyu boşaltıldığı saptanmıştır. Yine proje kapsamında Botaş Limanı nda bir pilot çalışma yürütülmüş ve denetlenen 206 gemiden 36 sı taşıdıkları balast suyu bakımından yüksek riskli kategoride değerlendirilmiştir. BALAST SUYU YÖNETİMİ (BWM) SÖZLEŞMESİ Nİ DÖRT ÜLKE DAHA KABUL ETTİ 09/06/2017 Bahama Adaları, Singapur, Avustralya ve Birleşik Arap Emirlikleri IMO Balast Suyu Yönetimi (BWM) Sözleşmesi ni imzalayan son ülkeler oldu. Böylece, sözleşmeye taraf olan ülke sayısı 59 a yükseldi ve bu ülkelerin dünya ticaret filosu içinde temsil ettiği oranın % olduğu hesaplandı. 8 Eylül 2017 tarihinde yürürlüğe girecek olan Sözleşme ile, gemilerden kapsamlı bir balast suyu yönetim planı uygulamaları ve toplanan verileri kaydedecekleri kayıt defterleri bulundurmaları beklenmektedir. DENİZ GÜVENLİĞİ KONFERANSI 21/06/2017 IMO, liman güvenliğini sağlamada teknolojinin oynadığı rolü ön plana çıkaran bir konferans düzenledi. Konuşmacılar, IMO nun 2017 Dünya Denizcilik Günü için belirlediği Gemiler, limanlar ve insanlar birbirine bağlıdır temasıyla ilgili önemli mesajlar verdi. IMO temsilcisi ekonomik istikrar ve sürdürülebilir kalkınma için limanlar, deniz güvenliği ve deniz trafiğinin kolaylaştırılması arasındaki ilişkiye dikkat edilmesi ve denizcilik sektörünü oluşturan tarafların birlikte hareket etmesi gerektiğini ifade etti. Limancılığın gelişmesinin ancak sektörün tümünü kapsayan ve birbiriyle uyumlu hükümet politikalarıyla mümkün olduğunu vurguladı. 6 Ayrıca, IMO nun Uluslararası Gemi ve Liman Güvenliği (ISPS) Kodu ile IMO/Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Mesleki Kurallar ın liman güvenliğini ilgilendiren önemli tedbirleri ortaya koyduğu hatırlatıldı ve bu metinlerin sadece güvenlik konusuyla sınırlı kalmadığı, limanları ticareti ve kalkınmayı teşvik eden bir faktör olarak ele aldığı da vurgulandı. GMN TEKNOLOJİ PROJESİNE DÂHİL OLMAK İSTEYEN TARAFLARA ÇAĞRI 21/06/2017 IMO, GMN (Küresel Denizcilik Ağı) teknoloji projesinin Küresel Paydaşlar Komitesi ne üye olmak isteyen kişiler için bir çağrı yayımladı. Başvuracak kişilerin uygunluğuna karar vermek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Uygunluk şartları: Adaylar aşağıdaki örgüt ve kuruluşları temsilen başvuru yapabilirler: -IMO ve AB Sekreteryası -Hibe/bağış ajansları -Denizcilik ve/veya liman endüstrisinde faaliyet gösteren özel sektör (diğer endüstri alanlarından başvurular da değerlendirilecektir) Adaylardan başlıca aşağıdaki alanlarda aktif olmaları bekleniyor: -Projeyle ve MTCC merkezleriyle ilgili broşürlerin dağıtılması vb. faaliyetlerle daha fazla kişinin proje hakkında bilgilenmesini sağlamak; iklim değişikliği ve denizcilik sektörüyle ilgili öncelik taşıyan bölgesel

8 ve/veya küresel konular hakkında GMN Proje Koordinasyon Birimi yle bilgi alışverişinde bulunmak; GMN toplantılarına katılmak. Başvurular 20 Temmuz 2017 tarihine kadar adresine gönderilmelidir. Belirtilen tarihten sonraki başvurular dikkate alınmayacaktır. Adaylardan bu formla birlikte özgeçmişlerini de yukarıdaki adrese göndermesi beklenmektedir. Başvurular hakkındaki diğer bilgiler projenin internet sitesinde mevcuttur: Kısaca GMN Projesi: Proje kapsamında Karayipler, Asya, Latin Amerika, Afrika ve Pasifikler de beş teknoloji merkezi (MTCC) kurulmuştur. Merkezler öncelikle gemilerde enerji verimliliğini arttıracak ve denizcilik faaliyetlerinden kaynaklanan karbon emisyonunu azaltacak teknolojileri teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Projenin ulusal düzeydeki ilk atölye çalışması Haziran 2017 tarihleri arasında Kenya teknoloji merkezinde tamamlanmıştır. 67 katılımcıyla gerçekleşen etkinliğin başlıca tartışma maddesi, düşük karbonlu bir denizcilik sektörü için izlenecek stratejilerdi. Ayrıca, paydaşlar projenin misyonu, vizyonu ve hedefleri hakkında daha fazla bilgi edinme fırsatı elde ettiler. TERK EDİLMİŞ DENİZCİLERİN DURUMU TARTIŞILIYOR 23/06/2017 IMO, terk edilmiş denizcilerin durumunu görüşmek için Londra daki merkez ofisinde bir seminer düzenledi. IMO Genel Sekreteri Kitack Lim, Denizcileri korumak insanlık görevimizdir ve bunu görmezden gelemeyiz, dedi ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), bayrak devletleri, liman Devletleri ve gemi sahibi grupları gibi taraflar ile IMO arasında devamlılığı olan bir işbirliği kurulmasının önemini vurguladı. Denizcilerin terk edilmesiyle ilgili yasal çerçevenin analiz edildiği sunumlardan birinde IMO ve ILO nun ortak girişimi olan ve gemide terk edilme vakalarının bildirildiği veri tabanı sistemi incelendi. Vakaların çözülmesine yardımcı olan veri tabanına aşağıdaki bağlantıdan ulaşılmakta ve bildirimler bu sayfadan yapılmaktadır: 7 Seminerin bir diğer ana konusu ise denizcilere adil davranılmasını teşvik etmek amacıyla oluşturulan IMO kılavuzlarıydı. Örgüt tarafından 2006 yılında kabul edilen bu kılavuzlar, zor durumlar veya gözaltına alınma gibi vakalarda denizcilerin haklarını açıklayan bir dizi tedbir ortaya koyuyor. IMO kılavuzları aşağıdaki bağlantıdan indirilebilmektedir: Seminere katılan taraflardan ITF (Uluslararası Taşıma İşçileri Federasyonu), gerçek vakalar üzerinden örnekler verdi ve terk edilmiş denizcilere gecikmiş maaşlarının ödenmesi gibi konularda yardımcı olduğunu ifade etti. IMO ÇALIŞMA GRUBU SERA GAZI EMİSYONLARI ÜZERİNE RAPOR HAZIRLIYOR 27/06/2017 Gemilerden kaynaklanan sera gazlarının azaltılması için stratejiler belirlemek üzere oluşturulan IMO Oturumlar-arası Çalışma Grubu, ilk toplantısını IMO ya üye ülkeler, uluslararası STK lar ve hükümetlerarası örgütleri temsil eden yaklaşık 300 katılımcıyla kapalı oturumda gerçekleştirdi. Grup, bir rapor hazırlayıp bunu Temmuz ayının ilk haftasında toplanacak olan IMO Deniz Çevresini Koruma Komitesi (MEPC 71) ne iletecek. MEPC 71 in Balast Suyu Yönetimi Sözleşmesi (BWM), gemilerden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının azaltılması ve hava kirliliğinin önlenmesi gibi ana başlıkların yanı sıra uluslararası denizciliği ilgilendiren bazı teknik ve yasal meseleleri tartışacağı daha önce IMO tarafından duyurulmuştu.

9 Çalışma Grubu nun sunduğu rapor, sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik kapsamlı bir IMO stratejisi geliştirmek için MEPC 70 de kabul edilen yol haritasının ayrıntılarını belirlemeye katkı sağlayacak. İlk IMO sera gazı stratejisinin 2018 baharındaki MEPC 72 ye kadar hazırlanması planlanıyor. Stratejinin bu birinci ayağında kısa, orta ve uzun vadeli tedbirlerin ve bunlar için olası tarihlerin belirlenmesi hedefleniyor 1. AVRUPA BİRLİĞİ ARMATÖRLER IMO CO2 STRATEJİLERİNDEKİ AB-ÇİN İŞBİRLİĞİNİ ÖNEMSİYORLAR 07/06/2017 ABD nin Paris İklim Sözleşmesinden çekilmesinden sonra Avrupa Armatörler Birliği (ECSA) ve Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS) denizciliğin küresel iklim etkileri konusunda Çin Halk Cumhuriyetiyle işbirliğini yoğunlaştıracak. Bu işbirliğinin somutlaştırılmasının adımları Brüksel de yapılan 19. AB-ÇHC zirvesinde atıldı. Zirvede AB ve Çinli lider Paris İklim Sözleşmesine bağlılıklarını yeniden teyit ettiler ARMATÖRLER AB KONSEYİNİN DENİZ TAŞIMACILIĞI POLİTİKALARI KONUSUNDAKİ KARARLARINI BENİMSİYOR 08/06/2017 AB Ülkeleri Ulaştırma Bakanları AB Deniz Taşımacılığı Politikalarının 2020 ye kadar olan önceliklerini yaptıkları bir toplantı sonucunda kabul ettiler. Kabul edilen bu öncelikler geçtiğimiz Mart ayının sonunda Malta Başkanlığında yapılan resmi olmayan bakanlar toplantısında benimsenen Valetta Deklerasyonu nun içeriğini de desteklemektedir. 8 ECSA bu önceliklerin 2020 yılının da ötesine taşınmasını istemektedir. Avrupalı Armatörler aşağıdakileri gerçekleştirmek üzere AB nin çeşitli kurumlarıyla işbirliğine gitmektedir. -Denizcilik kümelenmelerinde yeni geliştirme fırsatları yaratılması ve daha rekabetçi hale gelebilmek için devlet destekleri uygulamalarının daha etkin şekilde gerçekleştirilmesi -Küresel pazarları açık tutmak için daha iddialı ticaret anlaşmaları yapılması -Mevzuattan kaynaklanan formalitelerin azaltılması, sadeleştirilmesi ve basitleştirilmesi ile deniz taşımacılığı için tek Pazar yaratılması -Küresel CO2 azaltım hedefleri ile IMO vasıtasıyla uygulanacak tedbirlerin oluşturulması -Denizde çalışmanın AB bünyesinde özendirilmesi DENİZCİLİKTE DİJİTALLEŞME: ŞİRKETLERDEKİ VE PERSONEL ÜZERİNDEKİ İDARİ YÜKLERİ AZALTACAK DİJİTAL ÇÖZÜMLER 08/06/2017 AB Konseyi ve Malta Konsey Başkanlığınca organiz edilen Digital Assambly Haziran 2017 tarihinde yapıldı. Deniz çalışanlarının da dinlendiği bu bir araya gelme toplantısında; 1 İMEAK DTO IMO Bülteninden alınmıştır.

10 -Gemilerde ve şirketlerde kâğıt işlerinin muazzam bir yüke ulaştığı, -Bunun çalışanları yıldırdığı ve iş motivasyonunu azalttığı, -Özellikle AB içerisinde kısa mesafe taşımacılık yapan gemilerin limanlar arasındaki zaman aralığı dikkate alındığında bu yükün katlanarak arttığı, -Bu nedenle bu işleri basitleştirecek dijital çözümlerin üretilerek en kısa sürede buna ilişkin çözümlerin üretilmesi gerektiği konuları tartışılmıştır. ULUSLARARASI DENİZ TİCARET ODASI (ICS) IMO ARTIK BWMS İLE İLGİLİ TARİHİ NETLEŞTİRMELİDİR ICS tüm denizcilik sektöründe karmaşa yaratan BWMS sistemlerinin Eylül ayı içinde veya bundan sonraki ilk IOPP de bu sistemlerin takılması düzenlemesini mantıklı bulmadığını ifade etmiştir. ICS Genel Sekreteri Eğer bu pragmatik teklif kabul edilirse, bu durmda şirketler önümüzdeki dönemde de teknolojilerin gelişmesiyle yeni ve ilave yatırım yapmak zorunda kalacaklardır şeklinde bir beyanda bulunmuştur. Bu düzenlemeye şu anda Brezilya, Norveç, Liberya Cook Islands ve Birleşik Krallık karşı çıkmaktadır. ICS de bu yaklaşımı desteklemektedir. Nedir bu yaklaşım? İlk IOPP den sonra 2 yıl daha süre verilerek ilk montaj tarihinin 2022 den 2024 e kadar uzatılması yaklaşımıdır. DENİZ TAŞIMACILIĞI ENDÜSTRİSİ KÜRESEL CO2 AZALTMA UYGULAMALARININ TEK OLMASINI İSTİYOR. 9 BIMCO, INTERCARGO, ICS ve INTERTANKO IMO ya CO2 salınımlarıyla ilgili müşterek bir teklifte bulundular. Bu teklife göre; -Şu anki CO2 emisyonları 2008 seviyesinin altında muhafaza edilmeli, yılına kadar da 2008 seviyesinin yarısına indirilmelidir. Bir diğer konu da bu indirim esnasında getirilecek kural ve uygulamaların bölgesel değil, küresel olması gerektiği konusudur. Burada özellikle AB nin yaratacağı ikincil uygulamalarının karmaşıklığa yol açacağı düşünülerek böyle bir yaklaşım sergilenmektedir. GLOBAL FAALİYETLER *** Deniz İpek Yolu Uluslararası İşbirliği Forumu Temmuz 2017 de Çin in Ningbo Zhousan Limanında Deniz İpek Yolu Uluslararası İşbirliği Forumu düzenlenecektir. ***** London İnternational Shipping Week Londra Uluslararası Denizcilik Haftası Eylül 2017 tarihleri arasında Londra da yapılacaktır. LISW-17 kısaltmasıyla yapılacak faaliyetin asıl günü Grosvenor House Hotel on Park Lane de 14 Eylül 2017 de yapılacak olan Konferans ve hitamındaki Gala yemeğidir. Konferansa 500 sektör lideri katılım sağlarken gala yemeğine 1000 kişinin katılımı beklenmektedir. ** Coasts, Marıne Structures And Breakwaters Realısıng The Potentıal Uluslararası konferans Eylül 2017 tarihleri arasında Liverpol da yapılacaktır. Bu konferans özellikle LNG Terminallerini de ele alacak olması nedeniyle önem taşımakta ve genel olarak sahil ve deniz yapılarını irdelemektedir.

11 ****ICS International Shipping Conference 13 Eylül 2017 de British Museum Londra da yapılacaktır. ***Russian Maritime Days-Novorossiysk Shipping Dinner 28 Eylül 2017 de Kempinski Grand Hotel Novorosisk te yapılacaktır. **Pacıfıc 2017 International Maritime Conference 3-5 Kasım 2017 tarihleri arasında Sydney Avustralya da yapılcak hem deniz ticareti hem de savunma konularını irdeleyen bir denizcilik konferansı olması bu faaliyeti önemli kılmaktadır. ***ShipTech Middle east with Shipping Kasım 2017 de Dubai de yapılacaktır. Norveç ve Londra faaliyetlerinden sonra denizcilik teknolojisini ele alan en önemli faaliyetlerden biridir. ***International Green Shipping and Technology Summit Kasım 2017 de Atina da yapılacaktır. 10

12 Veri toplama ve analiz konusundaki istek ve görüşlerinizi Türk Armatörler Birliği telefon hatlarından veya e-posta adreslerimizden bizlere iletmenizi rica ederiz. Hazırlanan raporlarımız üyelerimize ve yaklaşık 1500 denizcilik firması ile kurum/kuruluşa on-line olarak dağıtılmaktadır. Ulaşılan nokta sayımız her ay artmaktadır. Firma tanıtımlarınızın reklam mahiyetinde bu raporlarla birlikte veya bu rapor dışında doğrudan üyelerimize yayımlanmasını arzu ediyorsanız, detaylı bilgi için lütfen merkezimizle irtibata geçiniz. İletişim Bilgilerimiz: TÜRK ARMATÖRLER BİRLİĞİ Meclis-i Mebusan Cad. Dursun Han No:23 Kat:7 Fındıklı-Salıpazarı Beyoğlu/İstanbul Tel: +90 (212) (212) Faks: +90 (212) info.armatorlerbirligi.org.tr TÜRK ARMATÖRLER BİRLİĞİ Mesleki bir birliktelik kurma hareketine 1923 yılında Türk Vapurcular Birliği yle başlayan Türk armatörleri, 1939 yılında kurulmuş olan Türk Armatörler Birliği yle Türk denizciliğinin gelişimi için tarihsel bir görev üslenmiş ve son olarak 1982 yılında Deniz Ticaret Odası nın kurulmasına da öncülük etmiştir. Bu doğrultuda; Türk Armatörler Birliği yeniden yapılanırken, dünya denizcilik sektöründeki gelişmeleri takip ederek, gemi sahipleriyle deniz taşımacılığı yapan kuruluşların temsilcileri arasında yardımlaşmayı ve dayanışmayı sağlayan meslekî bir örgüt olarak hizmet vermektedir. Türk Armatörler Birliği köklü geçmişi ve sahip olduğu birikimi ile yılında da önemli projeleri, hazırlıkları ile hem üyelerine, hem sektöre önemli katkılarda bulunmayı hedeflemektedir.

Türk Armatörler Birliği

Türk Armatörler Birliği Cilt 1, Sayı 11 Bülten Tarihi : 1 ARALIK 2016 TAB E-BÜLTEN KASIM 2016 Türk Armatörler Birliği TAB EĞİTİM Bilgilendirme Seminerleri TAB KOMİTE Çalışmalarımız TAB VERİ- ARAŞTIRMA Çalışmamız TAB EĞİTİM in

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU NİSAN 2017

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU NİSAN 2017 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU NİSAN 217 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık Kuruyük Endeksi

Detaylı

Türk Armatörler Birliği

Türk Armatörler Birliği Cilt 1, Sayı 10 Bülten Tarihi : 1 KASIM 2016 TAB E-BÜLTEN EKİM 2016 Türk Armatörler Birliği Çebi Denizcilik ve Kaptan Grup Ziyaret Edildi Üye Bilgisi Çalışmalarımız TAB FORUM Toplantımız Deniz Çalışanlarının

Detaylı

IMO dan HABERLER İMEAK Deniz Ticaret Odası Şubat (2018) Bülteni

IMO dan HABERLER İMEAK Deniz Ticaret Odası Şubat (2018) Bülteni Birleşmiş Milletler deniz sınırı güvenliği için değerlendirme ziyaretleri düzenliyor 02/02/2018 Birleşmiş Milletler Terörle Mücadele Komitesi Yürütme Organı (UNCTED), ülkelerin uluslararası güvenlik yasaları

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU MART 2017

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU MART 2017 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU MART 217 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık Kuruyük Endeksi

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU ŞUBAT 2017

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU ŞUBAT 2017 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU ŞUBAT 217 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık Kuruyük Endeksi

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU AĞUSTOS 2017

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU AĞUSTOS 2017 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU AĞUSTOS 2 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI BUNKER PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU HAZİRAN 2017

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU HAZİRAN 2017 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU HAZİRAN 217 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI BUNKER PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU MAYIS 2017

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU MAYIS 2017 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU MAYIS 217 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI BUNKER PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık

Detaylı

IMO dan Haberler DTO AĞUSTOS BÜLTENİ

IMO dan Haberler DTO AĞUSTOS BÜLTENİ Guatemala CLC 1992 (Petrol Kirliliği Zararının Hukuki Sorumluluğu) Protokolü nü kabul etti 02/08/2016 Guatemala, Petrol Kirliliği Zararının Hukuki Sorumluluğu Hakkında Uluslararası Sözleşme yi (CLC 1992

Detaylı

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi; Ulusal Mevzuat sistemimiz ve Uluslararası denizcilik organizasyonlarının belirlediği standartları ve uygulamaları üyeleri adına

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU OCAK 2017

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU OCAK 2017 Türk Armatörler Birliği Veri Hizmetleri AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU OCAK 217 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI Türk

Detaylı

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi; Ulusal Mevzuat sistemimiz ve Uluslararası denizcilik organizasyonlarının belirlediği standartları ve uygulamaları üyeleri adına

Detaylı

IMO dan Haberler DTO MAYIS BÜLTENİ

IMO dan Haberler DTO MAYIS BÜLTENİ BM Güvenlik Konseyi IMO nun Gine Körfezi nde yürüttüğü kapasite geliştirme çalışmalarını takdir etti 03/05/2016 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Başkanı, adam kaçırma ve öldürme, rehin alma ve soygun

Detaylı

IMO dan HABERLER İMEAK Deniz Ticaret Odası Şubat (2017) Bülteni

IMO dan HABERLER İMEAK Deniz Ticaret Odası Şubat (2017) Bülteni Kenya nın deniz güvenliğinde işbirliğini kuvvetlendirmek için çalışmalar yapıldı 02/02/2017 Deniz güvenliğini sağlamakla görevli Kenyalı yetkililer, 31 Ocak - 3 Şubat arasında düzenlenen atölye çalışmasına

Detaylı

DENİZCİLİK FAL KOMİTESİ FAALİYETLERİNİN

DENİZCİLİK FAL KOMİTESİ FAALİYETLERİNİN DENİZCİLİK FAL KOMİTESİ FAALİYETLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ KAYSERİ 2 Nisan 2013 Ocak 2017, Ankara 1/13 2/13 AMAÇ ve KAPSAM: Uluslararası Deniz Trafiğinin Kolaylaştırılması Sözleşmesi Facilitation of International

Detaylı

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi; Ulusal Mevzuat sistemimiz ve Uluslararası denizcilik organizasyonlarının belirlediği standartları ve uygulamaları üyeleri adına

Detaylı

IMO DAN HABERLER DTO Ekim Bülteni

IMO DAN HABERLER DTO Ekim Bülteni Kutup Kodu için hazırlıklar yapılıyor 14/10/2016 Rusya nın St. Petersbug şehrinde 4-6 Ekim 2016 tarihleri arasında TRANSTEC 2016 Rusya Limanları ve Deniz Taşımacılığı Konferansı düzenlendi. IMO temsilcisi,

Detaylı

Türk Armatörler Birliği

Türk Armatörler Birliği Cilt 3, Sayı 2-3-4 Bülten Tarihi : NİSAN 2018 TAB E-BÜLTEN ŞUBAT-MART-NİSAN 2018 Türk Armatörler Birliği Türk Armatörler Birliği YÖNETİM KURULU TOPLANTISI Şubat Ayı Yönetim Kurulu Toplantısı, 13 Şubat

Detaylı

DENİZ KAYNAKLI KİRLİLİKLERİ ÖNLEME ÇALIŞMALARI

DENİZ KAYNAKLI KİRLİLİKLERİ ÖNLEME ÇALIŞMALARI DENİZ KAYNAKLI KİRLİLİKLERİ ÖNLEME ÇALIŞMALARI İMEAK DENİZ TİCARET ODASI GİZEM MATARACI 23.12.2015 1 İMEAK DENİZ TİCARET ODASI 26 Ağustos 1982 de İstanbul Deniz Ticaret Odası olarak kurulmuştur. Daha sonra

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU OCAK 2018

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU OCAK 2018 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU OCAK 218 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI BUNKER PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık

Detaylı

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi; Ulusal Mevzuat sistemimiz ve Uluslararası denizcilik organizasyonlarının belirlediği standartları ve uygulamaları üyeleri adına

Detaylı

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi; Ulusal Mevzuat sistemimiz ve Uluslararası denizcilik organizasyonlarının belirlediği standartları ve uygulamaları üyeleri adına

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU EKİM 2018

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU EKİM 2018 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU EKİM 2 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI BUNKER PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık

Detaylı

AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Hibe Programı

AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Hibe Programı AB ve Türkiye Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Avrupa Birliği Bakanlığı, Katılım Öncesi AB Mali Yardımı kapsamında finanse edilen diyalog sürecini desteklemeye devam etmektedir. Diyaloğu-IV

Detaylı

IMO DAN HABERLER İMEAK Deniz Ticaret Odası Aralık Bülteni

IMO DAN HABERLER İMEAK Deniz Ticaret Odası Aralık Bülteni Mozambik in gündeminde denizde denetim vardı Mozambik te deniz denetiminin tek bir sistem üzerinden yapılmasını sağlamak amacıyla IMO destekli bir proje hazırlandı ve Mozambik Hükümeti ne sunuldu. Proje,

Detaylı

Türk Armatörler Birliği Üniversiteler ile İşbirliğine başlıyor

Türk Armatörler Birliği Üniversiteler ile İşbirliğine başlıyor Bülten Tarihi : 07 Mayıs 2016 TAB E-BÜLTEN NİSAN 2016 Türk Armatörler Birliği Türk Armatörler Birliği 77. Kuruluş Yıldönümü Klas Kuruluşları ABS Semineri Uluslararası Deniz Gücü ve Güvenliği Sempozyumu

Detaylı

Dr. DERYA AYDIN OKUR. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Deniz Hukuku Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi DENİZ HUKUKUNDA

Dr. DERYA AYDIN OKUR. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Deniz Hukuku Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi DENİZ HUKUKUNDA Dr. DERYA AYDIN OKUR Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Deniz Hukuku Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi DENİZ HUKUKUNDA LİMAN DEVLETİ YETKİSİ VE DENETİMİ GEMİ KAYNAKLI DENİZ KİRLİLİĞİNİN ÖNLENMESİNDE

Detaylı

BİROL CİHANOĞLU YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR & BAĞIMSIZ DENETÇİ. DUYURU Sayı: 2017/108 BURSA,

BİROL CİHANOĞLU YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR & BAĞIMSIZ DENETÇİ. DUYURU Sayı: 2017/108 BURSA, DUYURU Sayı: 2017/108 BURSA, 14.12.2017 Konu: KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER 05.12.2017 tarih ve 30261 sayılı Resmi Gazete de 15 Sıra Numaralı KDV Genel Uygulama Tebliği ile 1 Sıra

Detaylı

IMO dan HABERLER İMEAK Deniz Ticaret Odası Ocak (2017) Bülteni

IMO dan HABERLER İMEAK Deniz Ticaret Odası Ocak (2017) Bülteni Gaz yakıtlı gemiler için yeni IMO Kodu yürürlükte 01/01/2017 Gaz veya Düşük Parlama Noktalı Diğer Yakıtları Kullanan Gemilerin Güvenliği için Uluslararası Kod (International Code of Safety for Ships using

Detaylı

Türk Armatörler Birliği

Türk Armatörler Birliği Cilt 3, Sayı 9-10 Bülten Tarihi : 1 KASIM 2018 TAB E-BÜLTEN EYLÜL-EKİM 2018 Türk Armatörler Birliği Türk Armatörler Birliği Crime Cyber Insurance for Marine Transportation Industry Semineri, 11 Eylül 2018

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU ŞUBAT 2018

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU ŞUBAT 2018 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU ŞUBAT 218 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI BUNKER PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık

Detaylı

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi; Ulusal Mevzuat sistemimiz ve Uluslararası denizcilik organizasyonlarının belirlediği standartları ve uygulamaları üyeleri adına

Detaylı

JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİK AKADEMİSİ GÜVENLİK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DENİZ EMNİYETİ VE GÜVENLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERSLER VE DAĞILIMLARI

JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİK AKADEMİSİ GÜVENLİK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DENİZ EMNİYETİ VE GÜVENLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERSLER VE DAĞILIMLARI JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİK AKADEMİSİ GÜVENLİK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DENİZ EMNİYETİ VE GÜVENLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERSLER VE DAĞILIMLARI 1. Deniz Emniyeti ve Güvenliği () Yüksek Lisans (YL) Programında,

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/168 Ref: 4/168

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/168 Ref: 4/168 SİRKÜLER İstanbul, 11.12.2017 Sayı: 2017/168 Ref: 4/168 Konu: KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER 05.12.2017 tarih ve 30261 sayılı Resmi Gazete de 15 Sıra Numaralı KDV Genel Uygulama Tebliği

Detaylı

ÇEVRE DENETİMİNDE KÜRESEL GÜNDEM VE EUROSAI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN DENETİMİ SEMİNERİ

ÇEVRE DENETİMİNDE KÜRESEL GÜNDEM VE EUROSAI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN DENETİMİ SEMİNERİ YÜKSEK DENETİM DÜNYASINDAN HABERLER ÇEVRE DENETİMİNDE KÜRESEL GÜNDEM VE EUROSAI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN DENETİMİ SEMİNERİ ÇEVRE DENETİMİNDE KÜRESEL GÜNDEM VE EUROSAI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN DENETİMİ SEMİNERİ

Detaylı

ÇEVRE VE DOĞA KORUMAYLA İLGİLİ ULUSAL VE

ÇEVRE VE DOĞA KORUMAYLA İLGİLİ ULUSAL VE TÜRKİYE NİN TARAF OLDUĞU ULUSLARARASI SÖZLEŞMELER ÇEVRE VE DOĞA KORUMAYLA İLGİLİ ULUSAL VE ULUSLARARASI ÖRGÜTLER DERS 5 TÜRKİYE NİN TARAF OLDUĞU ULUSLARARASI SÖZLEŞMELER 1-Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının

Detaylı

İNDİRİM YOLUYLA TELAFİ EDİLEMEYEN KDV NİN BELGE ARANMAKSIZIN İADESİ

İNDİRİM YOLUYLA TELAFİ EDİLEMEYEN KDV NİN BELGE ARANMAKSIZIN İADESİ 05.12.2017/137-1 İNDİRİM YOLUYLA TELAFİ EDİLEMEYEN KDV NİN BELGE ARANMAKSIZIN İADESİ ÖZET : Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği nde aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır. - Türkiye içinde taşıma hakkı

Detaylı

Hedef 1: KAPASİTE GELİŞTİRME

Hedef 1: KAPASİTE GELİŞTİRME Proje, Küresel Çevre Fonu (GEF) mali desteğiyle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık

Detaylı

IMO Çin de enerji verimliliğiyle ilgili bir atölye çalışması düzenledi 02/06/2016. IMO dan uluslararası liman güvenliği konferansına destek 02/06/2016

IMO Çin de enerji verimliliğiyle ilgili bir atölye çalışması düzenledi 02/06/2016. IMO dan uluslararası liman güvenliği konferansına destek 02/06/2016 IMO Çin de enerji verimliliğiyle ilgili bir atölye çalışması düzenledi 02/06/2016 30 Mayıs 1 Haziran 2016 tarihleri arasında Çin de düzenlenen MARPOL Ek VI ve Teknoloji Transferi atölyesine hükümet organlarından,

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU EYLÜL 2018

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU EYLÜL 2018 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU EYLÜL 2 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI BUNKER PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık

Detaylı

ÇEVRE SORUNLARININ TOPLUMLARIN GÜNDEMİNE YERLEŞMESİ

ÇEVRE SORUNLARININ TOPLUMLARIN GÜNDEMİNE YERLEŞMESİ ÇEVRE SORUNLARININ TOPLUMLARIN GÜNDEMİNE YERLEŞMESİ 1970 yılında Roma Kulübü, insanlığın ikilemi adlı projesinde dünya bağlamında Nüfus artışı, Gıda üretimi, Endüstrileşme Doğal kaynakların tüketilmesi

Detaylı

KDV İADE ALACAKLARININ ÖTV BORÇLARINA MAHSUBU KONUSUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI

KDV İADE ALACAKLARININ ÖTV BORÇLARINA MAHSUBU KONUSUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI 23.06.2017/81-1 KDV İADE ALACAKLARININ ÖTV BORÇLARINA MAHSUBU KONUSUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI ÖZET : Tebliğde 4 Ekim 2016 tarihinde Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU MART 2018

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU MART 2018 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU MART 218 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI BUNKER PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık

Detaylı

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi; Ulusal Mevzuat sistemimiz ve Uluslararası denizcilik organizasyonlarının belirlediği standartları ve uygulamaları üyeleri adına

Detaylı

XI XIII XV XVII KISIM 1: DENİZ TİCARETİNE GİRİŞ 1

XI XIII XV XVII KISIM 1: DENİZ TİCARETİNE GİRİŞ 1 Yazarın Üçüncü Basıma Ön Sözü Çeviri Editörünün Ön Sözü Kısaltmalar Başlıca Deniz Ticaret Terimleri XI XIII XV XVII KISIM 1: DENİZ TİCARETİNE GİRİŞ 1 Bölüm 1 Deniz Ticareti ve Küresel Ekonomi 3 1.1 Giriş

Detaylı

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi; Ulusal Mevzuat sistemimiz ve Uluslararası denizcilik organizasyonlarının belirlediği standartları ve uygulamaları üyeleri adına

Detaylı

İKİLİ İŞBİRLİĞİ. çevre ve ormancılık alanında otuz üç (33) Ülke ile toplam otuz yedi (38) tane,

İKİLİ İŞBİRLİĞİ. çevre ve ormancılık alanında otuz üç (33) Ülke ile toplam otuz yedi (38) tane, İKİLİ İŞBİRLİĞİ 1. İkili İşbirliği Türkiye tarafından; çevre, iklim değişikliği, meteoroloji, ormancılık ve su alanında sürdürülen uluslararası ilişkilerin temelinde: karşılıklı dostluğun geliştirilmesi

Detaylı

IMO dan Haberler DTO NİSAN BÜLTENİ

IMO dan Haberler DTO NİSAN BÜLTENİ Mozambik te sahil güvenliği daha etkili hale getirmek için çalışmalar yapıldı 05/04/2016 IMO dan Haberler Cibuti Mesleki Etik Kuralları na taraf olan Doğu Afrika ülkelerindeki uygulamalı eğitim programının

Detaylı

Türk Armatörler Birliği

Türk Armatörler Birliği Cilt 1, Sayı 6 Bülten Tarihi : 18 TEMMUZ 2016 TAB E-BÜLTEN HAZİRAN 2016 Türk Armatörler Birliği Milliyet Gazetesinde Başkanımız ve Başkan Vekilimiz ile yapılan röportaj yayımlandı. Piri Reis Üniversitesi

Detaylı

ULUSAL KURULUŞLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI VE ULUSLARARASI KURULUŞLARLA KARŞILAŞTIRILMASI

ULUSAL KURULUŞLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI VE ULUSLARARASI KURULUŞLARLA KARŞILAŞTIRILMASI ULUSAL KURULUŞLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI VE ULUSLARARASI KURULUŞLARLA KARŞILAŞTIRILMASI AFŞİN GÜNGÖR, BESTE ŞİMŞEK AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, ULUSLARARASI

Detaylı

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi; Ulusal Mevzuat sistemimiz ve Uluslararası denizcilik organizasyonlarının belirlediği standartları ve uygulamaları üyeleri adına

Detaylı

ZORLUKLAR, FIRSATLAR VE STRATEJĐLER

ZORLUKLAR, FIRSATLAR VE STRATEJĐLER Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası FĐNANSAL EĞĐTĐM VE FĐNANSAL FARKINDALIK: ZORLUKLAR, FIRSATLAR VE STRATEJĐLER Durmuş YILMAZ Başkan Mart 2011 Đstanbul Sayın Bakanım, Saygıdeğer Katılımcılar, Değerli Konuklar

Detaylı

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı!

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! REC Türkiye tarafından, Almanya Büyükelçiliği desteğiyle düzenlenen geniş katılımlı konferansta; BM İklim Değişikliği Marakeş COP22 - Taraflar

Detaylı

Türkiye de Stratejik Çevresel Değerlendirme: İhtiyaçlar, Zorluklar ve Fırsatlar

Türkiye de Stratejik Çevresel Değerlendirme: İhtiyaçlar, Zorluklar ve Fırsatlar Technical Assistance for Implementation of the By-Law on Strategic Environmental Assessment EuropeAid/133447/D/SER/TR Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği'nin Uygulanması Teknik Yardım Projesi

Detaylı

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI (İİT) GENEL SEKRETERİ SAYIN YOUSEF BIN AHMAD AL-OTHAIMEEN İN İİT. EKONOMİK ve TİCARİ İŞBİRLİĞİ DAİMİ KOMİTESİ (İSEDAK)

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI (İİT) GENEL SEKRETERİ SAYIN YOUSEF BIN AHMAD AL-OTHAIMEEN İN İİT. EKONOMİK ve TİCARİ İŞBİRLİĞİ DAİMİ KOMİTESİ (İSEDAK) İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI (İİT) GENEL SEKRETERİ SAYIN YOUSEF BIN AHMAD AL-OTHAIMEEN İN İİT EKONOMİK ve TİCARİ İŞBİRLİĞİ DAİMİ KOMİTESİ (İSEDAK) 33. OTURUMUNDA YAPACAĞI KONUŞMANIN TASLAK METNİ İstanbul,

Detaylı

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi; Ulusal Mevzuat sistemimiz ve Uluslararası denizcilik organizasyonlarının belirlediği standartları ve uygulamaları üyeleri adına

Detaylı

T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI

T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI Akdeniz Belediyeler Birliği, üyelerine üst düzey hizmet sunan, yerel ölçekteki Reform süreçlerine ve Ülkemizin AB ile bütünleşme sürecine destek

Detaylı

İKLİM DOSTU ŞİRKET MÜMKÜN MÜ?

İKLİM DOSTU ŞİRKET MÜMKÜN MÜ? İKLİM DOSTU ŞİRKET MÜMKÜN MÜ? Gülçin Özsoy REC Türkiye Proje Uzmanı İklim Platformu Program Yöneticisi 22 Mart 2012, İzmir REC Türkiye REC Kuruluş Sözleşmesi Ekim 2002 de imzalandı; Ocak 2004 te yürürlüğe

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, AB SÜRECİ VE ÇEVRE

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, AB SÜRECİ VE ÇEVRE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, AB SÜRECİ VE ÇEVRE Dr. Mustafa ŞAHİN Genel Müdür Yardımcısı 2. ULUSLARARASI İNŞAATTA KALİTE ZİRVESİ 2 Kasım 2010, istanbul SUNUM İÇERİĞİ İklim değişikliği AB Süreci Çevre Yönetimi AB

Detaylı

G20 BİLGİLENDİRME NOTU

G20 BİLGİLENDİRME NOTU G20 BİLGİLENDİRME NOTU A. Finans Hattı Gündemi a. Büyüme Çerçevesi Güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyüme için küresel politikalarda işbirliğinin sağlamlaştırılması Etkili bir hesap verebilirlik mekanizması

Detaylı

Sivil Yaşam Derneği. 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi

Sivil Yaşam Derneği. 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi Sivil Yaşam Derneği 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi GİRİŞ Sivil Yaşam Derneği 21-23 Ekim 2016 tarihleri arasında Konya da 4. Ulusal Gençlik Zirvesi ni düzenlemiştir. Zirve Sürdürülebilir Kalkınma

Detaylı

PLANLANAN TARİH. 16-17 Mayıs 2013 DÜZENLEYEN ULUSLARARASI UYGUNLUK DEĞERLENDİRME CEMİYETİ

PLANLANAN TARİH. 16-17 Mayıs 2013 DÜZENLEYEN ULUSLARARASI UYGUNLUK DEĞERLENDİRME CEMİYETİ PLANLANAN TARİH 16-17 Mayıs 2013 DÜZENLEYEN ULUSLARARASI UYGUNLUK DEĞERLENDİRME CEMİYETİ 1.PERSONEL BELGELENDİRME KONFERANSI HAZIRLIK ÇALIŞMASI PLANI Amaç : Şirketlerin temel varlık gücü olan rekabeti

Detaylı

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı!

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! REC Türkiye tarafından, Almanya Büyükelçiliği desteğiyle düzenlenen geniş katılımı konferansta; BM İklim Değişikliği Marakeş COP22 - Taraflar

Detaylı

Düzce Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve ilgili mekanizmaların vizyonu, Bölgesel, ulusal ve

Düzce Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve ilgili mekanizmaların vizyonu, Bölgesel, ulusal ve Düzce Üniversitesi 2015-2019 stratejik planında Düzce Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) doğrudan yer almakta olup, bu plan kapsamında ortaya konulan hedeflere ulaşılmasında önemli bir işleve sahiptir. Bu

Detaylı

Bu nedenle çevre ve kalkınma konuları birlikte, dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde ele alınmalıdır.

Bu nedenle çevre ve kalkınma konuları birlikte, dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde ele alınmalıdır. 1992 yılına gelindiğinde çevresel endişelerin sürmekte olduğu ve daha geniş kapsamlı bir çalışma gereği ortaya çıkmıştır. En önemli tespit; Çevreye rağmen kalkınmanın sağlanamayacağı, kalkınmanın ihmal

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Yönetimine Giriş Eğitimi

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Yönetimine Giriş Eğitimi SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Yönetimine Giriş Eğitimi İÇDAŞ A.Ş. Sürdürülebilirlik Yönetim Birimi Amaç ve İçerik Bu eğitim sunumu ile paydaşlarımıza Sürdürülebilirliği tanıtmak ve şirketimizin Sürdürülebilirlik alanında

Detaylı

KENTİNİZ DÜNYAYA İLHAM VERSİN

KENTİNİZ DÜNYAYA İLHAM VERSİN TANITIM KENTİNİZ DÜNYAYA İLHAM VERSİN TEK DÜNYA KENTLERİ YARIŞMASI NA hemen bugün katılın! KENTLER FARK YARATIR Dünya nüfusunun yarısından fazlası kentlerde yaşıyor ve kent sakinleri, dünyanın enerji kaynaklı

Detaylı

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi; Ulusal Mevzuat sistemimiz ve Uluslararası denizcilik organizasyonlarının belirlediği standartları ve uygulamaları üyeleri adına

Detaylı

IMO dan HABERLER İMEAK Deniz Ticaret Odası Mart (2018) Bülteni

IMO dan HABERLER İMEAK Deniz Ticaret Odası Mart (2018) Bülteni Kadın denizciler için yeni bir yöneticilik eğitimi başlıyor 02/03/2018 Birleşmiş Milletler Eğitim ve Araştırma Enstitüsü (UNITAR), kamu sektöründe liderlik çalışmaları kapsamında yeni bir eğitim başlatmaya

Detaylı

SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI

SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI Bugün şehirlerimizdeki problemlerin çoğu fakirlik, eşitsizlik, işsizlik, işe ve mal ve hizmetlere erişim zorlukları, düşük düzeyde sosyal ilişkiler ve kentsel alanlardaki düşük

Detaylı

LİMAN İŞLETMECİLİĞİNDE ATIK ALIM FAALİYETLERİ:

LİMAN İŞLETMECİLİĞİNDE ATIK ALIM FAALİYETLERİ: LİMAN İŞLETMECİLİĞİNDE ATIK ALIM FAALİYETLERİ: Çanakkale Liman İşletmesi Örneği Evren BECEREN 1, Ali AKTOPRAK 1, Arzu TORÖZ 2 1 Çanakkale Liman İşletmesi San. Ve Tic. A.Ş. 2 Arse Çevre Mühendislik Dan.

Detaylı

Sera Gazlarının İzlenmesi ve Emisyon Ticareti. Politika ve Strateji Geliştirme. Ozon Tabakasının Korunması. İklim Değişikliği Uyum

Sera Gazlarının İzlenmesi ve Emisyon Ticareti. Politika ve Strateji Geliştirme. Ozon Tabakasının Korunması. İklim Değişikliği Uyum Politika ve Strateji Geliştirme Sera Gazlarının İzlenmesi ve Emisyon Ticareti Ozon Tabakasının Korunması İklim Değişikliği Uyum 1 Birleşmiş Milletler İklim değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve ilgili uluslararası

Detaylı

ORTA ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ SİRKÜLER (G/2014)

ORTA ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ SİRKÜLER (G/2014) ORTA ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ Sayı: TİM.OAİB.GSK.ORG.2014/1136-18868 Ankara, 17/09/2014 Konu: Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği Hk. SİRKÜLER (G/2014) Sayın Üyemiz, Türkiye

Detaylı

İSTANBUL & BELEDİYE BAŞKANLARI İKLİM SÖZLEŞMESİ (COMPACT of MAYORS)

İSTANBUL & BELEDİYE BAŞKANLARI İKLİM SÖZLEŞMESİ (COMPACT of MAYORS) İSTANBUL & BELEDİYE BAŞKANLARI İKLİM SÖZLEŞMESİ (COMPACT of MAYORS) FATİH EROL ÇEVRE KORUMA MÜDÜRÜ UCLG-MEWA ÇEVRE KOMİTESİ GÖREV GÜCÜ ÇALIŞTAYI, MAYIS 2017 COMPACT of MAYORS NEDİR? Compact of Mayors (CoM);

Detaylı

187 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ GELİŞTİRME ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ, 2006

187 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ GELİŞTİRME ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ, 2006 187 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ GELİŞTİRME ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ, 2006 ILO Kabul Tarihi: 15 Haziran 2006 Yürürlüğe Giriş Tarihi: 20 Şubat 2009 Uluslararası Çalışma Örgütü Genel Konferansı, Uluslararası

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜRKİYE KİMYA SANAYİ MECLİSİ 2015 YILI FAALİYET RAPORU

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜRKİYE KİMYA SANAYİ MECLİSİ 2015 YILI FAALİYET RAPORU TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜRKİYE KİMYA SANAYİ MECLİSİ 2015 YILI FAALİYET RAPORU Türkiye Kimya Sanayi Meclisi; plastik, boya, soda ve krom kimyasalları, temizlik ürünleri, akrilik ve karbon elyaf,

Detaylı

AB, 2030 İKLİM VE ENERJİ PAKETİ ÜZERİNDE ANLAŞMAYA VARDI

AB, 2030 İKLİM VE ENERJİ PAKETİ ÜZERİNDE ANLAŞMAYA VARDI Brüksel de yapılan AB Liderler Zirvesi nde, AB üyesi 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanları 2030 İklim ve Enerji Paketi üzerinde anlaştı. Zirve de varılan mutabakat, sera gazlarının %40 azaltılması, yenilenebilir

Detaylı

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı,

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı, Türkiye nin İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı nın Geliştirilmesi Projesi nin Açılış Toplantısında Ulrika Richardson-Golinski a.i. Tarafından Yapılan Açılış Konuşması 3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği

Detaylı

Resmî Gazete Sayı : 29361

Resmî Gazete Sayı : 29361 20 Mayıs 2015 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29361 TEBLİĞ Orman ve Su İşleri Bakanlığından: HAVZA YÖNETİM HEYETLERİNİN TEŞEKKÜLÜ, GÖREVLERİ, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

ULUSLARARASI ÇEVRE MEVZUATI

ULUSLARARASI ÇEVRE MEVZUATI ULUSLARARASI ÇEVRE MEVZUATI 1. Viyana Anlaşmalar Hukuku Sözleşmesi (1969) Viyana Anlaşmalar Hukuku Sözleşmesi (The Vienna Convention on the Law of Treaties, 1969 (VCLT)), uluslararası hukuk araçlarının

Detaylı

Türk İş Dünyası Liderlerinin İklim Değişikliğine Yanıtı Dursun Baş, Uzman - REC Türkiye 6 Aralık 2016, Movenpick Otel, Ankara

Türk İş Dünyası Liderlerinin İklim Değişikliğine Yanıtı Dursun Baş, Uzman - REC Türkiye 6 Aralık 2016, Movenpick Otel, Ankara Türk İş Dünyası Liderlerinin İklim Değişikliğine Yanıtı Dursun Baş, Uzman - REC Türkiye 6 Aralık 2016, Movenpick Otel, Ankara Türk İş Dünyası Liderlerinin İklim Değişikliğine Yanıtı Projesi Sunum Planı

Detaylı

WWW.GREENıNDUSTRYPLATFORM.ORG. YEŞİL ENDÜSTRİ PLATFORMU İlk Danışma Kurulu Toplantısı 3 Nisan 2013 Paris, Fransa

WWW.GREENıNDUSTRYPLATFORM.ORG. YEŞİL ENDÜSTRİ PLATFORMU İlk Danışma Kurulu Toplantısı 3 Nisan 2013 Paris, Fransa YEŞİL ENDÜSTRİ PLATFORMU İlk Danışma Kurulu Toplantısı 3 Nisan 2013 Paris, Fransa DÜNYA DAKİ DURUM GSYİH nın Dünya daki eğilimleri, nüfus ve malzeme kullanımı Source: Dittrich, M. et al., Green Economies

Detaylı

GAP BÖLGESİ NDE TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİDE ENTEGRE KAYNAK VERİMLİLİĞİ PROJESİ

GAP BÖLGESİ NDE TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİDE ENTEGRE KAYNAK VERİMLİLİĞİ PROJESİ GAP BÖLGESİ NDE TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİDE ENTEGRE KAYNAK VERİMLİLİĞİ PROJESİ PROJENİN GEREKÇESİ VE AMACI Tarım sektörü Türkiye nin Gayri Safi Katma Değerinin yaklaşık %9 unu oluştururken, bu oran

Detaylı

ISSAI UYGULAMA GİRİŞİMİ 3i Programı

ISSAI UYGULAMA GİRİŞİMİ 3i Programı ISSAI UYGULAMA GİRİŞİMİ 3i Programı 3i Programme Taahhütname ARKA PLAN BİLGİSİ Temel denetim alanları olan mali denetim, uygunluk denetimi ve performans denetimini kapsayan kapsamlı bir standart seti (Uluslararası

Detaylı

AKDENİZ EYLEM PLANI SEKRETARYASI (AEP)

AKDENİZ EYLEM PLANI SEKRETARYASI (AEP) AKDENİZ EYLEM PLANI SEKRETARYASI (AEP) Türkçe Adı Akdeniz Eylem Planı Sekretaryası (AEP) İngilizce Adı Secretariat on Mediterrenaen Action Plan (MAP) Logo Resmi İnternet Sitesi http://www.unepmap.org Kuruluş

Detaylı

Kadıköy Belediyesi Bütüncül ve Katılımcı İklim Eylemi Projesi İKLİM ELÇİLERİ DANIŞMA 1. TOPLANTISI

Kadıköy Belediyesi Bütüncül ve Katılımcı İklim Eylemi Projesi İKLİM ELÇİLERİ DANIŞMA 1. TOPLANTISI Merkezi Finans ve İhale Birimi Türkiye de İklim Değişikliği Alanında Kapasite Geliştirme Programı Kadıköy Belediyesi Bütüncül ve Katılımcı İklim Eylemi Projesi İKLİM ELÇİLERİ DANIŞMA 1. TOPLANTISI Kozyatağı

Detaylı

IMO dan HABERLER İMEAK Deniz Ticaret Odası Ocak (2018) Bülteni

IMO dan HABERLER İMEAK Deniz Ticaret Odası Ocak (2018) Bülteni Karaya çıkma izinleri için yeni kararlar 1 Ocak 2018 de uygulamaya girdi 01/01/2018 Denizcilerin karaya çıkma hakları, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren tüm dünyada yürürlüğe giren yasal değişikliklerle

Detaylı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (COP12) EKİM 2015 TARİHLERİNDE ANKARA DA YAPILACAKTIR.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (COP12) EKİM 2015 TARİHLERİNDE ANKARA DA YAPILACAKTIR. [ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (COP12) 12-23 EKİM 2015 TARİHLERİNDE ANKARA DA YAPILACAKTIR. [ Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele 12. Taraflar Konferansı

Detaylı

İÇİNDEKİLER İKİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ...VII BİRİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ...IX İÇİNDEKİLER...XI KISALTMALAR...XXI

İÇİNDEKİLER İKİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ...VII BİRİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ...IX İÇİNDEKİLER...XI KISALTMALAR...XXI İÇİNDEKİLER İKİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ...VII BİRİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ...IX İÇİNDEKİLER...XI KISALTMALAR...XXI BİRİNCİ BÖLÜM ÇEVRENİN KORUNMASI, ÇEVRE HAKKI 1. ÇEVRENİN KORUNMASI...1 I. Çevre Kavramı...1 Çevresel

Detaylı

2001 yılında Marakeş te gerçekleştirilen 7.Taraflar Konferansında (COP.7),

2001 yılında Marakeş te gerçekleştirilen 7.Taraflar Konferansında (COP.7), ULUSAL M DEĞİŞİ ĞİŞİKLİĞİ FAALİYETLER YETLERİ LİTİ Mehrali ECER Şube Md. V. Sektörel İklim Koruma Potansiyelleri Türk Alman Ortak Çalıştayı 6 Mayıs 2010, ANKARA BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ (BMİDÇS)

Detaylı

BU YIL ULUSLARARASI KOOPERATİFLER YILI!

BU YIL ULUSLARARASI KOOPERATİFLER YILI! BU YIL ULUSLARARASI KOOPERATİFLER YILI! Birleşmiş Milletler Genel Kurulu; kooperatiflerin sosyo-ekonomik kalkınmaya, özellikle yoksulluğun azaltılmasına, istihdam yaratılmasına ve sosyal bütünleşmeye olan

Detaylı

KAYSERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (KAYHAM) STRATEJİK PLAN ( )

KAYSERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (KAYHAM) STRATEJİK PLAN ( ) KAYSERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (KAYHAM) STRATEJİK PLAN (2017 2019) MİSYON Kayseri nin geçmişini doğru anlayarak, bugünü verimli/iyi değerlendirerek ve geleceğini akıllı planlayarak, Kayseri nin

Detaylı

Karar -/CP.15. Taraflar Konferansı, 18 Aralık 2009 tarihli Kopenhag Mutabakatını not alır.

Karar -/CP.15. Taraflar Konferansı, 18 Aralık 2009 tarihli Kopenhag Mutabakatını not alır. Karar -/CP.15 Taraflar Konferansı, 18 Aralık 2009 tarihli Kopenhag Mutabakatını not alır. Kopenhag Mutabakatı Kopenhag daki Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 2009 Yılı Konferansı nda hazır bulunan

Detaylı

Küme Yönetim Rehberi Notları. Sanayi Geliştirme Merkezi SANGEM

Küme Yönetim Rehberi Notları. Sanayi Geliştirme Merkezi SANGEM Küme Yönetim Rehberi Notları Sanayi Geliştirme Merkezi SANGEM Küme Stratejileri 1) İnovasyonu güçlendirme ve yaygınlaştırma 2) İşbirliğini ve bağlantılı çalışmayı güçlendirme ve yaygınlaştırma 3) Uluslararasılaşmayı

Detaylı

UNESCO VE ORGANLARI. Genel Konferans. Yürütme Kurulu

UNESCO VE ORGANLARI. Genel Konferans. Yürütme Kurulu Prof. Dr. Öcal OĞUZ UNESCO VE ORGANLARI - UNESCO nun Kuruluşu:16 Kasım 1945. - UNESCO nun 20 kurucu üyesinden biri Türkiye (UNESCO Kurucu Sözleşmesi, diğer kurucu devletlerle birlikte Milli Eğitim Bakanı

Detaylı

Türk İş Dünyası Liderlerinin İklim Değişikliğine Yanıtı Rifat Ünal Sayman, Direktör - REC Türkiye 5 Aralık 2016, Sabancı Center, İstanbul

Türk İş Dünyası Liderlerinin İklim Değişikliğine Yanıtı Rifat Ünal Sayman, Direktör - REC Türkiye 5 Aralık 2016, Sabancı Center, İstanbul Türk İş Dünyası Liderlerinin İklim Değişikliğine Yanıtı Rifat Ünal Sayman, Direktör - REC Türkiye 5 Aralık 2016, Sabancı Center, İstanbul Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Ø Bağımsız, tarafsız ve kâr amacı

Detaylı

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi; Ulusal Mevzuat sistemimiz ve Uluslararası denizcilik organizasyonlarının belirlediği standartları ve uygulamaları üyeleri adına

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Kpt. Burak Köseoğlu Yrd. Doç. Dr. Kpt. Ali Cemal Töz Öğr. Gör. Kpt. Cenk ŞAKAR

Yrd. Doç. Dr. Kpt. Burak Köseoğlu Yrd. Doç. Dr. Kpt. Ali Cemal Töz Öğr. Gör. Kpt. Cenk ŞAKAR Yrd. Doç. Dr. Kpt. Burak Köseoğlu Yrd. Doç. Dr. Kpt. Ali Cemal Töz Öğr. Gör. Kpt. Cenk ŞAKAR Giriş Deniz kirliliği son yıllarda dünya gündemini meşgul eden en önemli çevre kirliliği sorunlarından bir tanesidir.

Detaylı

Proje Sonuçları. Dr. İlksen Hilâl TANRIKUT Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Koordinatörü 24 Aralık 2014

Proje Sonuçları. Dr. İlksen Hilâl TANRIKUT Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Koordinatörü 24 Aralık 2014 Proje Sonuçları Dr. İlksen Hilâl TANRIKUT Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Koordinatörü 24 Aralık 2014 Temel Faaliyetler Proje Açılış Konferansı Proje Açılış Konferansı 19 Mart 2013 İçişleri

Detaylı