İ.H. na göre Ana-Baba ile Soybağı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İ.H. na göre Ana-Baba ile Soybağı"

Transkript

1 İ.H. na göre Ana-Baba ile Soybağı Çocuk ile Ana Arasında Çocuk ile ana arasında nesep bağı doğum ile kurulur. Ancak günümüzde mümkün olan kiralık/taşıyıcı annede olduğu gibi, çocuğu doğuran her kadın, çocuğun anası sayılamaz. Çocuğun anası sayılabilmesi için çocuğun genetik kodlarının da ona ait olması gerekir. Bazı İslam alimleri süt anneye kıyasla taşıyıcı anneliğe izin verirken, diğerleri birçok bilinmezlik içermesi nedeniyle buna izin vermemişlerdir. Çocuğun baba tarafından mülâaneyoluyla reddinde çocuğun soyu annesine bağlanır. Zira zina, baba için mahrumiyet sonucunu doğurur. *İbn Siyrin ve Hasan(b. Ziyad) zina ürünü çocuk babasına had cezası uygulandıktan sonra nesebi ona bağlanır ve varis olur kanaatindedirler. Ana ile Evlilik 1. Nikah veya evlilik şüphesiyle cinsel birliktelik sonrası doğum 2. Doğumdan sonra evli olma 3. Soy bağının reddi Açıklamalara kitaptan bakılacak. Çocuk ile Baba Arasında Tanıma Babanın çocuğu tanıyabilmesi için 4 şart gerekir. Şartlar syf: 145 Babalık Davası Bir çocuk tanıma şartlarıyla bir kişinin babası olduğunu ikrar edebilir. Baba da bunu doğrulayınca nesep ilişkisi kurulmuş olur.

2 İ.H. na göre Soy Bağının Hükümleri Velayete Bağlı Olan Yükümlülükler A-) Velayet Kavramı Reşit bir şahsın, şahsi ve mali işlerini gözetip yürütme hususunda kısıtlı olan bir şahsın yerini tutmasıdır. B-) Velayetin Kapsamı Küçüğün, şahsı ve malı velayet kavramı içinde yer alır. Veli bunlardan şahsen sorumludur. 1-) Çocuğun Şahsı Velayet hakkı baba ve babanın babasına tanınmıştır. Bunlardan biri yoksa velayet binefsihi asabeye aittir. Yani araya kadın girmeden kişinin erkek akrabasıdır. Oğul, amca buraya dahildir. Bunlar yoksa velayet anneye intikal eder. 2-) Çocuğun Malları Açıklamalar sayfa : 156 da Velayetin Kaldırılması Ana-baba gerekli özeni göstermezler, çocuğu ihmal ederlerse, hakim gerekli önlemleri almakla yükümlü olur.

3 YARDIM NAFAKASI MERİ Yakın akrabaya bakmakla yükümlü olmaktır. MK.da iki önemli kuralla düzenlenmiştir. 1. Yardım edileceklerin yardım edilmediği takdirde yoksulluğa düşecek olmaları. 2. Kardeşlerin nafaka talebinde bulunabilmeleri için, nafaka yükümlüsü kardeşin maddi durumunun iyi olması gerekir. Nafaka davası, mirasçılıktaki sıra göz önünde tutularak açılır. Yani ; kişi önce çocuklarından, sonra ana-babasından, daha sonra da kardeşlerinden nafaka isteyebilir. İslam Hukuku Hanefiler : Kişi evlenmesi caiz olmayan tüm kan hısımlarının nafakasını karşılaması gerekir. Hz. Ömer İbn Ebi Leyla : Mahrem olsun olmasın vâris olabileceği herkes İmam Şafii Caferiler : Yalnızca usûl ve fürû İmam Malik : Yalnızca ana-baba Ahmet b. Hanbel : Ashab-ı ferâiz ve asabe Zengin yakını bulunmayanın nafakasını ise devletin karşılaması gerekir. Din Birliği Meselesi Hanefiler : Usûl,fürû ve eş de nafakaya etki etmez, kan hısımlarında ise din birliği gereklidir. Şafi- Malik Caferiler : Din farkı olsa da nafaka ödenmeli. Hanbeliler : Din farkı nafakaya engeldir.

4 VESÂYET KAVRAMI MERİ Velayet ve vesayet, şahsı ve malı kapsar; veli ya da vâsi her ikisinden de sorumludur. İSLAM HUKUKU Velâyet : Kişinin şahsını ilgilendirir. Vesâyet : Kişinin malını ilgilendirir. VÂSİ ATAMASINDA YETKİ KİME AİTTİR? MER Î Vesayet makamı, sulh hukuk mahkemesidir. Denetim makamı ise asliye hukuk mahkemesidir. İSLAM HUKUKU Hanefiler : Baba, babanın tayin ettiği vâsi, dede, dedenin tayin ettiği vâsi, hakim İmam Malik Hanbel = Yalnızca baba tayin edebilir. İmam Şafii = Baba, babanın babası hayatta olduğu müddetçe kimse vâsi tayin edemez. Eğer babanın babası yönetemiyorsa o zaman hakim geçer. Vâsinin Şartları 1. Zihinsel ve cinsel olgunluk (akıl,bâliğ) 2. İyi ahlak (fâsık olmamalı) 3. Yönetim kabiliyeti

5 VÂSİNİN GÖREV SÜRESİ MER Î Kural olarak iki yıl için atanır. Vesayet makamı bu süreyi her defasında ikişer yıl uzatabilir. Dört yıl dolunca vâsi, vâsilikten kaçınma hakkına sahiptir. İSLAM HUKUKU Vâsi görevden alınmasını gerektiren bir neden olmadıkça görevine devam eder. İ.H. VÂSİNİN GÖREVİNE SON VEREN NEDENLER 1. Vâsinin ölümü 2. Belirli bir süre için vâsiliği kabul edenin süresinin dolması 3. Kötü yönetim nedeniyle azli 4. Vâsinin aczi nedeniyle yeni vâsinin atanması İ.H. VESAYETİN (Kendiliğinden) SONA ERDİĞİ DURUMLAR 1. Küçüğün ergin ve reşit olmasıyla 2. Akıl hastasının veya akıl zayıflığı olanın iyileşmesiyle, yani tekrar reşit olmasıyla 3. Vesayet altındaki şahsın ölümüyle

6 MİRAS HUKUKU TANIM Bir gerçek kişinin ölmesi ya da gaipliğine karar verilmesi sonucu malvarlığının dağıtımını düzenleyen kurallar bütünüdür Mirasçı : Mûrisin malvarlığının kendisine intikal ettiği kişidir. Tereke : Teçhiz tekfîn ve borçların çıkarılmasından sonra, geriye kalan mal varlıktır. Teçhiz ve Tekfîn Teçhiz, ölünün kefenlenmesi ve defin masraflarını ifade eder. Kefen seçilirken kişinin yaşadığı ekonomik durumu dikkate alınır. Erkek kefeni 3 parçadan (kamis,izar, lifafe) kadın 5 (ilk 3 ve hırka, hımar) parçadan oluşur. BORÇLAR Allah hakkı ve kul hakkı olan borçlar olarak ikiye ayrılır. 1. Hanefiler : Kul hakkı: Tereke yeterli ise kişinin fertlere olan borçlarının tamamı ödenir. Allah hakkı olanlar ölümle düşer, ödenmesi gerekmez. Ancak kişi bunların yerine getirilmesi için vasiyet etmişse, bunlar borçlar ödendikten sonra malın üçte birinden karşılanır. Malikiler : Allah hakkı olan borçları düşürmemişler ancak ödemede fert borçlarına öncelik vermişlerdir. 1. Şafiiler : Öncelikle Allah hakkı olan borçların, daha sonra da kul hakkı olan borçların ödenmeli. 2. Hanbelîler : Her iki borç da eşittir, her ikisinden birer miktar ödenir. 3. Caferiler : Kul hakkı, hac, zekat gibi borçları düşmez, bunlar asıl maldan ödenmelidir. Ama keffaretler, nezirler ve adak haccını vasiyet ederse, malının üçte bir bölümünden ödenmelidir. Vasiyet etmemişse düşer.

7 İSLAM MİRAS HUKUKUNUN MER Î HUKUKDAN FARKI 1. Terekenin Tanımı: M. H., kişinin hak ve borçları mirasçılara geçerken, İ. H., yalnızca kişinin mâmeleki yani malvarlığı mirasçılara geçer. 2. Çocukların mirası eşit alamamaları: İ. H: Çocuklar mirası ikili birli bölüşürler. Erkek çocuk iki hisse, kız çocuk bir hisse alır. (detay için kitaba bkz) 3. Saklı paylı Mirasçılar: M. H. Saklı paylı mirasçıları sınırlı tutarken, İ. H. tüm vârislere teşmil etmiştir. 4. Zina mahsulü çocuğun mirasçılığı: M. H: Gayr-i meşru çocuğu babanın tanıması ya da hakim kararı ile baba ile nesep bağı kurulması şartıyla babasına mirasçı kılar. İ. H: Gayr-i meşru çocuğu babasına mirasçı kılmaz. İbn Siyrin ve Hasan (b. Ziyad) çocuğun babasına nesebinin bağlanarak mirasçı yapılması kanaatindedirler. Caferilere göre anneye de babaya da vâris olamaz. Ebu Hanife- İmam Malik Şafii ye göre çocuğun mirasçı ise annesi ve diğer mirasçılarıdır. 5. Evlatlığın mirasçılığı: M. H: Evlatlığı mirasçı olarak sayar. İ. H: Kabul etmemiştir. Zira İ. H da evlatlık kurumu yoktur. 6. Parantel Sistemi: M. H: bir parantel içerisinde mirasçı varsa, diğer parantel gruba dahil olan kişi mirasçı olamaz. Örneğin; çocuklar varken, baba mirasçı olamaz. İ. H : Bu sistemi benimsememiştir. Çocuk varsa dahi baba mirasçı sayılır. 7. Halefiyet Sistemi : M. H.= çocuk ölen babasına halef olarak dededen miras alabilir. İ. H. = çocuk babasını takip edememekte, amcaları varsa miras alamamaktadır. (dede yetimi)

8 YASAL MİRASÇILAR (M.H.) Miras bırakan ile mirasçı arasında kan bağı, işlemsel bağlılık(eş, evlatlık) ve uyrukluk bağı olanlardır. 1. Kan hısımları 2. Eş 3. Evlatlık 4. Devlet SAKLI PAYLI MİRASÇILAR ve PAYLARI (M.H.) 1. Altsoy için yasal miras payının yarısı 2. Ana-babadan her biri için yasal miras payının dörtte biri 3. Sağ kalan eş için, altsoy veya ana-baba zümresiyle birlikte mirasçı olması durumunda yasal miras payının tamamı, diğer hallerde miras payının dörtte üçü. MİRASÇILIK NEDENLERİ ve YASAL MİRASÇILAR (İ.H.) Mirasçılık nedenleri : kan bağı(nesep), evlilik ve velâ dır. Hanefilere göre yasal mirasçılar. 1. Ashab-ı Ferâiz (muayyen hisseli varisler) 2. Nesep cihetinden asabe 3. Sebep yönünden asabe 4. Ret yoluyla mirasçılar. Malik-Şafi : Bunlar mirasçı olamazlar. 5. Zevi l-erham (ashab-ı feraiz ve asabe olmayan kan hısımları) Malik-Şafii : Bunlar vâris olamazlar. 6. Mevle l-müvâlât (anlaşmalı vârisler) Malik-Şafii : Bunlar vâris olamazlar. 7. Başkasına nesebi nispet edilenler. Şafii ye göre bunlar vâris olamazlar. 8. Kendisine 1\3 den fazla vasiyet edilenler. Malik Şafii : Bunlar miras alamazlar. 9. Hazine

9 MİRASÇILAR ve HİSSELERİ MER Î HUKUK 1. Kan Hısımları İlk derece mirasçılar Altsoy 2. derece mirasçılar Ana/baba 3. derece mirasçılar Büyük ana/baba 2. Sağ Kalan Eş 3. Evlatlık 4. Devlet Açıklamalara kitaptan bakılacaktır. 1. İslam hukuku için kitaba bkz.

10 ASHAB-I FERAİZ Koca Karı Baba Dede Ana bir kardeşler Kız Oğlun kızı Ana baba bir kız kardeş (şakika) Baba bir kız kardeş Ana Nine Örneklere kitaptan bakılacaktır. Sayfa 200 den itibaren. III. Babanın Durumları I. Ölenin oğlu veya oğlunun oğlu ile birlikte ise 1/6 II. Ölenin kızı veya oğlunun kızı veya oğlunun kızı ile birlikte ise 1/6 ve kalanı Bunlar yoksa asabe olur. Yani başka mirasçı yoksa mirasın tamamını alır, varsa onlar aldıktan sonra artanı alır. Ninenin Durumları 1-Tek ya da fazla olmaları fark etmez, dereceleri eşit olmak şartıyla altıda bir 1\6 alırlar. Yakın olan uzağı düşürür, 2- Şu durumlarda nine varis olamaz. A-ana ile B- baba ve dededen nineler baba ve dede ile, C- derecesi yakın olan uzağı düşürür. Dedenin Durumları İlk 3 hali baba gibidir. 4. ise babanın varlığı durumunda dedenin vâris olamamasıdır. II. Karının Durumları I. Kocasının çocukları yoksa 1/4 alır. Ölenin oğlu-kızı veya oğlunun altsoyu ile beraber bulunursa 1/8 alır

11 Ananın Durumları 1-Ölenin oğlu, kızı,oğlunun oğlu veya kızı, ölenin birden fazla kardeşiyle (hangi taraftan olursa olsun)birlikte altıda bir 1\6 alır. 2-Eğer bunlar yoksa,ana üçte bir1\3 alır. 3- Anne, koca ve aba veya karı ve baba ile bulunursa, karı veya koca hisselerini aldıktan sonra, kalanın üçte birini 1\3 alır. baba asabe olarak geri kalanı alır. Anne dede ile birlikte olursa, hissenin tamamının 1\3 ni alır. KİTAPTA DİPNOTA BKZ Ana-Baba Bir Kardeşler 1- Bunlar tek ise 1\6 alırlar. 2- Birden fazla iseler 1\3 alırlar.erkek ve kızlar eşit bölüşürler. 3-Ölenin babası, dedesi, oğlu, kızı, oğlunun oğlu veya kızı ile birlikte olurlarsa miras alamazlar. İmam Malik ve Şafii, dede olması durumunda dahi bunların mirasçı olması gerektiği kanaatindeler. Kızın Durumları 1-Ölenin oğlu olmayıp tek kızı varsa terekenin yarısını alır. 2-İki veya çok kızı varsa 2\3 üçte ikisini paylaşırlar. 3-Ölenin oğlu varsa, kızlar bir oğlanlar iki hisse alarak asabe olurlar. yani başka mirasçı varsa, onlar aldıktan sonra.bunlar geri kalanı ikili birli paylaşırlar. Kocanın Durumları I. Ölenin, yani karısının çocukları yoksa yarım ½ alır. II. Ölenin oğlu veya kızı veya oğlunun altsoyuyla bulunursa 1/4 alır.

12 Nesep (kan hısımlığı)cihetinden asabe nin mirasçılığı nasıldır? Tanım : Nesep (kan hısımlığı) cihetinden asabe, bir kişinin erkek vasıtasıyla kendine bağlanan erkek hısımları ile bir kısım kadın hısımlarıdır. 3 kısımdır. A- Binefsihi Asabe Ölen ile aralarına kadın girmeyen erkek hısımlardır. dört sınıf asabe bi nefsihi vardır. 1- Altsoy: oğul, oğlun oğlu 2-Üstsoy: Baba, babanın babası, babanın babasının babası 3-Ölenin babasının Altsoyu: Babasının oğlu, babasının oğlunun oğlu(ölenin ana baba bir veya baba bir erkek kardeşler ve onların çocukları), 4-Dedenin (babanın babasının) Altsoyu: Ölenin amcaları ve bunların erkek çocukları. B-Bi gayrihi Asabe (başkası sebebiyle asabe ) Kendi başlarına bulunduklarında asabe olmayıp başkaları ile bulunduklarında asabe olan ashabı feraizdir. Bunlar erkek kardeşleri ile birlikte bulunan kızlardır. C- Ma a l-gayr Asabe (başkasıyla birlikte asabe) Kız kardeşlerin kızlarla birlikte asabe olmalarıdır. HADİS VAR

13 Asabe Binefsihi, Bigayrihi ve Asabe maal gayr Arasındaki Fark için kitap ve notlara bkz. Avliye Yoluyla Mirasçılık Avl, meselenin ortak paydasının paylar toplamından küçük olmasıdır. Bu durumda mirasçılardan bazılarının hisse almamaları söz konusudur. Herkesin hisse almasını sağlamak için, hisseler bir miktar düşürülür ve payların toplamı ortak payda yapılır ve böylece herkesin hisse alması sağlanır. Örnek için kitaba bkz. Sebep Yönünden Asabe (Mevle l-ıtaka) Bir köleyi azad eden erkek veya kadın ile azad eden erkek veya kadının asabesinin köleye asabe olarak varis olmasıdır. Ret Yoluyla Mirasçılık Muayyen hisse sahipleri hisselerini aldıktan sonra, asabe olmadığı için terekeden bir miktar artmışsa, bu artan kısmın hisse sahiplerine hisseleri oranında tekrar dağıtılmasıdır. Karı ve koca alır mı kitaba bkz.

14 Zevi l- Erham ın Mirasçılığı Nasıldır? Tanım: Zevi l-erham (yakınlık sahibi) muayyen hissesi olmayan ve asabe de olamayan yakın kan hısımlarına verilen addır. Zevi l-erham ın varis olmasında iki sistem vardır. 1-Vasıta (tenzil) Usulü Buna göre, zevi l-erham ı ölüye bağlayan asabe veya farz sahibi dikkate alınır. Bunlar hayatta olsalardı ne alacaklardıysa, zevi l-erham a bu hisseler verilir. 2-Yakınlık (hısımlık) Usulü Zevi l-erham ın doğrudan ölüye yakınlığı dikkate alınır. Hanefiler bu usulü benimsemişler ve zevi i-erham ı 4 sınıfa ayırmışlardır. A-Altsoy: Kızların çocukları, oğlun kızlarının çocukları, B-Üstsoy: Araya kadın giren dede ve nine, ananın babası, ananın babasının anası, ananın babasının anası gibi, C- Ana-Babanın Çocukları: Kız kardeşlerin çocukları, ana baba bir veya baba bir erkek kardeşlerin ve oğullarının kızları ve bunların çocukları, ana bir erkek kardeşlerin çocukları ve torunları, D-Büyük Baba ve Büyük Ananın Çocukları: Halalar, ana bir amcalar, dayılar, teyzeler, dayı ve teyze çocuklar (kuzenler), ana baba bir veya baba bir amcaların ve bunların oğullarının kızları ve bunların çocukları gibi.

15 Zevi l - Erham ın Mirasçılığındaki Ana Kurallar A- Zevi l erham tek ise, başka mirasçıda yoksa terekenin tamamını alır. Şayet, yalnızca karı veya koca varsa, bunlardan kalanı alır. B- Birden fazla olup sınıfları da farklı ise, yukarıdaki sıraya göre yakın olan tercih edilir. Diğeri miras alamaz. Ölenin altsoyu ile üstsoyu birlikte bulunsa altsoy varis olur. C- Birden fazla olan zevi l-erham aynı sınıftan ise, ölene en yakın olan tercih edilir. Örneğin, ilk sınıftan, ölenin kızının kızı ile oğlunun kızının kızı bulunsa, ölene daha yakın olduğu için öleninin kızının kızı(kız torun)tercih edilir. Ölenin oğlunun kız torunu uzak olduğu için tercih edilmez. D- Dördüncü sınıfta, hısımlığın kuvveti tercih nedenidir. Örneğin, ana baba bir hala, ana bir amcaya tercih edilir.

16 Mevle l-müvâlât Anlaşmalı varisler ; iki şahsın karşılıklı diyet ödeme, vâris olma ve yardımlaşmak üzere yapmış olduğu anlaşmadır. Hanefiler = İslam hukukunda yeri var. Malik Şafii Hanbel = Bu sisteme İslam hukukunda yer vermez. Mevlel müvalat Hanefilere göre başka varis yoksa tüm malı alır. Şayet yalnızca eşlerden birisi varsa, o hisselerini aldıktan sonra geri kalanı alır. Anlaşmanın geçerli olabilmesi için bazı şartlar gereklidir. Velâ anlaşmasını isteyen kimse Akıl ve baliğ olmalı Hür olmalı Azad edilmiş köle olmamalı Nesebi meçhul olmamalı Anlaşmayı kabul eden kimse Akıllı olmalı Baliğ değilse velisi tarafından akdin onaylanması gerekir Mesele-i Haceriyye Ana-baba bir kardeşlerin yalnızca ana bir kardeşler ile birlikte miras alamamasıdır. Hz. Ömer önceleri bu görüşe sahipti. Daha sonra ana-baba bir kardeşlerden birisinin bizim babamızı taş saysaydın biz de ana bir kardeş olurduk sözü üzerine Hz. Ömer görüşünü değiştirmiş ve onları ana bir kardeşe ortak etmiştir. Hz. Ömer - Hz. Osman Zeyd b. Sabit Malik Şafii Ana-baba bir kardeşi ana bir kardeşin 1/3 hissesine ortak ediyorlar ve 1/3 hisseyi ikili birli bölüştürüyorlar. Hz. Ebu Bekir Hz. Ali Ubey b. Kab Ebu Musa el- Eşari Ebu Hanife Hanbel Ana-baba bir kardeşlere herhangi bir miras vermiyorlar. Örnek için syf : 221

17 MİRASA SAHİP OLABİLMEK İÇİN ARANAN ŞARTLAR MER Î 1. Sağ olmak 2. Mirasa ehil olmak (hak ehliyeti) 3. Mirastan yoksun olmamak 4. Mirastan çıkartılmamak Ceza-i çıkarma A= Mirasçı, miras bırakana veya miras bırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemişse B = Mirasçı, miras bırakana veya miras bırakanın aile üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse. Koruyucu çıkarma İSLAM HUKUKU 1. Sağ olmak 2. Mirasa ehil olmak (hak ehliyeti) 3. Mirastan mahrum olmamak Murisi öldürmek Din farkı Ülke farkı Kölelik Detay için kitaba bkz.

18 KİŞİNİN MİRASÇI OLDUĞUNU BELGELEMESİ MER Î Vârisler kendilerinin mirasçı olduklarını, veraset vesikası, veraset senedi ya da veraset ilamı denilen resmi belgeyle ispatlamaları gerekir. İSLAM HUKUKU Şahitlerle ispat edebilirler. Ebu Hanife Şafii : Vârisler verasetlerinin ispat etmedikçe, hakim terekeden gayrimenkul olanların taksimini yapmaz. İ.H. na göre PAYDAŞLAR MİRASA ŞÜYU HALİNDE Mİ SAHİP OLURLAR? Tereke vârislerin mülkiyetine şüyu halinde geçer. Meri hukukun aksine, vârisler şayi hisselerinde diledikleri gibi tasarrufta bulunabilirler. M. H. MİRASIN REDDİ ve SÜRESİ Yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddedebilirler. Ayrıca ölümü tarihinde, murisin ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılır. Miras üç ay içinde ret olunabilir.

19 VASİYET İslam Hukukuna göre VASİYET Ölümden sonraya ait olmak üzere bir kişinin karşılıksız kazandırma yoluyla bir malı veya bir menfaati bir şahsa veya bir hayır cihetine temlik etmesi yani mülkiyetine veya yararlanmasına bırakmasıdır. M.H. ÖLÜME BAĞLI TASARRUF Miras bırakanın ölümünü düşünerek yapılmasını istediği hususları bir hukuki işlemle bildirmesidir. İ. H. Vasiyetin Şartları İ. H. takdîren de olsa sağ doğmak şartıyla cenine vasiyet yapılabileceğini kabul etmişlerdir. Malikiler ; ölü bir şahsa yapılan vasiyetin de geçerli olduğunu kanaatindedirler. İ. H. Hayvanlara yapılan vasiyetlere de izin vermişlerdir. Çocuklara yapılan vasiyetlerde erkek ve kızlar eşit alırlar. Ancak falancanın mirasçılarına şeklinde yapılan vasiyette ise bu eşitlik gözetilmez normal miras hükümleri olan ikili birli sistem uygulanır. Dede Yetimi Babası öldüğü için amcalarının varlığı nedeniyle miras alamayan çocuklardır. Hem babadan hem dededen mahrum olan çocuktur. Zühri Davud-u Zahiri Taberi gibi hukukçular bu mahrumiyeti önlemek için bunlara vasiyeti şart koşmuşlardır. Çağdaş Mısır ve Suriye kanunları da bu görüşü yasalaştırmışlardır. Buna göre; dedenin mirasından üçte biri geçmeyecek şekilde babasının hissesi oranında çocuğa (toruna) hisse verilmesi gerekir. Örnek için notlara bkz.

20 İ. H. Vâside Aranan Şartlar Vasiyet yapanın akıllı olması ve Hanefilere göre baliğ olması gerekir. Hanbeliler 10 yaşını geçen çocuğun vasiyetine izin vermiştir. Maliki ve Şafiiler ise mümeyyiz çocuğun vasiyetini geçerli saymışlardır. Yedi yasına ulaşmayan çocuğun ve delinin vasiyeti ise muteber sayılmamıştır. Aklı gelip giden cinsten olan akıl hastasının aklı basındayken yapmış olduğu vasiyet ise geçerli sayılmıştır. Sefihin vasiyeti de muteber sayılmıştır. Vasiyet hür iradeyle yapılmalıdır. Vasiyet Alacaklısı (lehtar) Vâsiden Önce Ölürse Vasiyet Batıl Olur Mu? 4 mezhep hukukçuları : Batıl olacağı kanaatinde. Hasan b. Ziyad Ata : Batıl olmayacağı kanaatinde. Caferiler: Vâsi vasiyetinden dönmemişse, lehtarın mirasçıları lehtarın yerini alır. Vasiyeti reddetmezlerse vasiyete malik olurlar ve miras hükümlerine göre taksim ederler. VASİYET NASIL YAPILIR? MER Î RESMİ EL YAZISI İSLAM HUKUKU YAZI VASİYETT EN RÜCÛ MER Î Yeni vasiyetname ile Yok etme ile İSLAM HUKUKU Sözlü ifade ile Yok etme ile (delâleten) Açıklamalara kitaptan bakılacak. SÖZLÜ SÖZ Sonraki tasarruflar Sonraki tasarruflar (delâleten)

Prof. Dr. Cemal BIYIK - Öğr. Gör. Dr. Okan YILDIZ - Yrd. Doç. Dr. Yakup Emre ÇORUHLU, KTÜ, 2014

Prof. Dr. Cemal BIYIK - Öğr. Gör. Dr. Okan YILDIZ - Yrd. Doç. Dr. Yakup Emre ÇORUHLU, KTÜ, 2014 11. MİRAS HUKUKU 1 Mirasın Konusu Miras bırakanın, ölümü ile sona ermeyen ve mirasçılarına intikal etmeye elverişli hakları, borçları, diğer hukuki ilişkileri mirasın konusunu oluşturur. 2 MİRAS HUKUKU

Detaylı

TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ

TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ Değişiklik Numarası: 1.5 08/09/2011 İÇİNDEKİLER 1 ŞEKİL LİSTESİ... 4 TABLO LİSTESİ... 5 1 KAPSAM... 6 1.1 Dokümana Genel Bakış... 6 1.2 Şekillerin Anlamları, Kısaltmalar... 6 1.2.1 Şekillerin Anlamları...

Detaylı

SEVGİ USTA VELAYET HUKUKU

SEVGİ USTA VELAYET HUKUKU SEVGİ USTA VELAYET HUKUKU İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR...XXI VELAYET HUKUKU 1. Giriş...1 I. Konunun Tanıtımı...1 II. Kavramlarda Birlik Meselesi...14 III. Çalışmanın İnceleme Planı...18

Detaylı

Dr. Aytuğ Ceyhun ÇAKIR SAĞ KALAN EŞİN MİRASÇILIĞI

Dr. Aytuğ Ceyhun ÇAKIR SAĞ KALAN EŞİN MİRASÇILIĞI Dr. Aytuğ Ceyhun ÇAKIR SAĞ KALAN EŞİN MİRASÇILIĞI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR...XXI GİRİŞ...1 Birinci Bölüm Temel Kavramlar, Tarihsel Gelişim ve Karşılaştırmalı Hukukta Sağ Kalan

Detaylı

İçindekiler Kısaltmalar Genel Bibliyografya I. Miras Hukukunun Anlamı ve Konusu II.Miras Hukukunun Temel Kavramları...

İçindekiler Kısaltmalar Genel Bibliyografya I. Miras Hukukunun Anlamı ve Konusu II.Miras Hukukunun Temel Kavramları... İçindekiler... 7 Kısaltmalar...11 Genel Bibliyografya...13 I. Miras Hukukunun Anlamı ve Konusu... 15 II.Miras Hukukunun Temel Kavramları... 16 1.Mirasbırakan... 16 2.Miras veya Tereke... 17 3.Mirasçı...

Detaylı

İÇİNDEKİLER. YENİ TÜRK MEDENİ KANUNU'NA GÖRE MİRAS HUKUKU HÜKÜMLERİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLER ve YENİLİKLER

İÇİNDEKİLER. YENİ TÜRK MEDENİ KANUNU'NA GÖRE MİRAS HUKUKU HÜKÜMLERİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLER ve YENİLİKLER İÇİNDEKİLER YENİ TÜRK MEDENİ KANUNU'NA GÖRE MİRAS HUKUKU HÜKÜMLERİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLER ve YENİLİKLER I- GENEL OLARAK II- MİRAS HUKUKUNUN MEDENİ KANUNDAKİ YERİ VE SİSTEMATİĞİ III- IV. 1) MİRAS HUKUKUNUN

Detaylı

1 - Soru: Miras malında erkek ile kadının (İslam hukukuna göre) müsavi olduğu hak var mıdır?

1 - Soru: Miras malında erkek ile kadının (İslam hukukuna göre) müsavi olduğu hak var mıdır? MİRAS-VASİYET-MİRAS TAKSİMİ 1 - Soru: Miras malında erkek ile kadının (İslam hukukuna göre) müsavi olduğu hak var mıdır? Cevap: İslam hukukunun hükümleri dikkate alındığında, erkek ile kadının mirasta

Detaylı

13. ÖLÜME BAĞLI TASARRUFLAR (İradi Mirasçılık)

13. ÖLÜME BAĞLI TASARRUFLAR (İradi Mirasçılık) 13. ÖLÜME BAĞLI TASARRUFLAR (İradi Mirasçılık) KONULAR VASİYET Vasiyet ehliyeti Vasiyet şekilleri El Yazısıyla Vasiyet Resmi Vasiyet Sözlü Vasiyet MİRAS SÖZLEŞMESİ (Miras Mukavelesi) ÖLÜME BAĞLI TASARRUFLARIN

Detaylı

DENET VERGİ DUYURU MİRAS PAYLAŞIM SÖZLEŞMELERİNİN VERASET VE İNTİKAL VERGİSİNE ETKİSİ

DENET VERGİ DUYURU MİRAS PAYLAŞIM SÖZLEŞMELERİNİN VERASET VE İNTİKAL VERGİSİNE ETKİSİ DENET VERGİ DUYURU Duyuru Tarihi : 08.12.2017 Duyuru No : 2017/138 Yayımlandığı Yer : LEBİB YALKIN DERGİSİ ARALIK 2017 Sayı : 168 Mehmet MAÇ Yeminli Mali Müşavir mehmet.mac@bdo.com.tr MİRAS PAYLAŞIM SÖZLEŞMELERİNİN

Detaylı

MEDENİ HUKUKUN ALT DALLARI-TİCARET HUKUKU-ULUSLARARASI ÖZEL HUKUK. Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi

MEDENİ HUKUKUN ALT DALLARI-TİCARET HUKUKU-ULUSLARARASI ÖZEL HUKUK. Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi MEDENİ HUKUKUN ALT DALLARI-TİCARET HUKUKU-ULUSLARARASI ÖZEL HUKUK Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi KİŞİLER HUKUKU Medenî Hukuk-Kişiler Hukuku Konusu: Hukuk bakımından hak sahibi

Detaylı

BİRİNCİ KISIM: Feraiz Mukaddime. 1 inci Fasıl BİRİNCİ BAB

BİRİNCİ KISIM: Feraiz Mukaddime. 1 inci Fasıl BİRİNCİ BAB İ Ç İ N D E K İ L E R Lügatler 5 Ön söz, 7 BİRİNCİ KISIM: Feraiz Mukaddime Feraiz lstıhları.... - 9 Velânın mânası, kısımları, hukukî mahiyyeti 11-13 Hesap Istıhlaları 15 BİRİNCİ BAB İrsin Rüknü 17 Terike

Detaylı

MİRAS HUKUKU. A-Kan Hısımları B-Sağ Kalan Eş C-Evlatlık D-Devlet

MİRAS HUKUKU. A-Kan Hısımları B-Sağ Kalan Eş C-Evlatlık D-Devlet MİRAS HUKUKU TÜRK MEDENİ KANUNU NA GÖRE KİMLER MİRASÇI OLABİLİR? A-Kan Hısımları B-Sağ Kalan Eş C-Evlatlık D-Devlet A. Kan hısımları I. Altsoy Mirasbırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyudur.çocuklar

Detaylı

MİRASÇILIK BELGESİ GENEL AÇIKLAMALAR

MİRASÇILIK BELGESİ GENEL AÇIKLAMALAR MİRASÇILIK BELGESİ GENEL AÇIKLAMALAR 23-24 AĞUSTOS 2011 DANIŞMA KURULU ÜYESİ TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ HAKKI DİNÇ TASLAKTIR Sayfa 2 / 27 YASAL MİRASÇILAR VE MİRASÇILIK BELGESİ Miras hukuku, ölen bir kimsenin

Detaylı

TÜRK MEDENİ HUKUKUNDA BOŞANMA HALİNDE VELAYET, ÇOCUKLA KİŞİSEL İLİŞKİ KURULMASI VE ÇOCUĞUN SOYADI

TÜRK MEDENİ HUKUKUNDA BOŞANMA HALİNDE VELAYET, ÇOCUKLA KİŞİSEL İLİŞKİ KURULMASI VE ÇOCUĞUN SOYADI Yeliz YÜCEL Doğuş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi TÜRK MEDENİ HUKUKUNDA BOŞANMA HALİNDE VELAYET, ÇOCUKLA KİŞİSEL İLİŞKİ KURULMASI VE ÇOCUĞUN SOYADI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...

Detaylı

MİRAS HUKUKU ( ALMANYA-TÜRKİYE ) Giriş:

MİRAS HUKUKU ( ALMANYA-TÜRKİYE ) Giriş: MİRAS HUKUKU ( ALMANYA-TÜRKİYE ) Giriş: Bilindiği gibi Almanya'da Türk asıllı Alman ya da Halen Türk vatandaşı olan Milyonlarca yurttaşımız yaşamaktadır.almanya'da Milyonlarca yurttaşımız olduğu gibi;

Detaylı

GENEL BİLGİLER - TEMEL KAVRAMLAR TEMEL İLKELER - MİRAS HUKUKUNUN KANUNDAKİ DÜZENLENME ŞEKLİ MİRAS HUKUKUNA GİRİŞ

GENEL BİLGİLER - TEMEL KAVRAMLAR TEMEL İLKELER - MİRAS HUKUKUNUN KANUNDAKİ DÜZENLENME ŞEKLİ MİRAS HUKUKUNA GİRİŞ İÇİNDEKİLER MİRAS HUKUKUNA GİRİŞ GENEL BİLGİLER - TEMEL KAVRAMLAR TEMEL İLKELER - MİRAS HUKUKUNUN KANUNDAKİ DÜZENLENME ŞEKLİ MİRAS HUKUKUNA GİRİŞ 2 A. GENEL BİLGİLER 3 I. Miras Hukukunun Tanımı 3 II. Miras

Detaylı

Sevgi USTA. ÇOCUK HAKLARI ve VELAYET

Sevgi USTA. ÇOCUK HAKLARI ve VELAYET Sevgi USTA ÇOCUK HAKLARI ve VELAYET İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX KISALTMALAR... XVII KAYNAKÇA... XIX GİRİŞ I. KONUNUN TANITIMI... 1 II. KAVR AMLARDA BİRLİK SORUNU... 5 III. İNCELEME PLANI...

Detaylı

I.TENKĠS KAVRAMI II. TENKĠS DAVALARININ HUKUKĠ NĠTELĠĞĠ. A. Tenkis davalarının özellikleri

I.TENKĠS KAVRAMI II. TENKĠS DAVALARININ HUKUKĠ NĠTELĠĞĠ. A. Tenkis davalarının özellikleri I.TENKĠS KAVRAMI Sözlük anlamı azaltma, eksiltme olan tenkis, miras hukukuna göre, murisin yani miras bırakanın yaptığı tasarrufla saklı payı yani miras bırakanın çocukları için miras payının yarısı, anne

Detaylı

ÜNİTE HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI İÇİNDEKİLER HEDEFLER HUKUKTA AİLE VE MİRAS İLİŞKİLERİ. Yrd.Doç.Dr.Metin İkizler

ÜNİTE HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI İÇİNDEKİLER HEDEFLER HUKUKTA AİLE VE MİRAS İLİŞKİLERİ. Yrd.Doç.Dr.Metin İkizler HEDEFLER İÇİNDEKİLER HUKUKTA AİLE VE MİRAS İLİŞKİLERİ Genel Hatlarıyla Aİle Hukuku Evlilik Hukukunun Temel Kavramları Nişanlanma Evlenme Boşanma Genel Hatlarıyla Miras Hukuku HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI Yrd.Doç.Dr.Metin

Detaylı

DAVA : Taraflar arasında görülen nafaka davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.

DAVA : Taraflar arasında görülen nafaka davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir. T.C 3. HUKUK DAİRESİ ESAS NO: 2012/8788 KARAR NO: 2012/13834 KARAR TARİHİ:30.05.2012 >İŞTİRAK NAFAKASININ KALDIRILMASI DAVASI >İŞTİRAK NAFAKASININ YARDIM NAFAKASINA DÖNÜŞMESİ >YOKSULLUĞA DÜŞEBİLECEK ALTSOY

Detaylı

MEDENİ KANUNUNDA ÇOCUK

MEDENİ KANUNUNDA ÇOCUK MEDENİ KANUNUNDA ÇOCUK 4721 kanun numaralı Türk Medeni Kanunu 22 Kasım 2001 tarihinde kabul edilmiş ve 1 Ocak 2002 de yürürlüğe girmiştir. Bu kanunda çocukla ilgili maddeleri derleyen derneğimiz kamuoyu

Detaylı

10. AİLE HUKUKU, HISIMLIK

10. AİLE HUKUKU, HISIMLIK KONULAR 10. AİLE HUKUKU, HISIMLIK AİLE HUKUKU Nişanlanma Evlenme Boşanma Karı-koca Mallarının İdaresi HISIMLIK Usul ve Füru Civar Hısımları Nesebi Sahih Çocuklar Nesebi Gayri Sahih Çocuklar Nesebin Tashihi

Detaylı

NİKAH-II (Rükün ve Şartları)

NİKAH-II (Rükün ve Şartları) İSLAM HUKUKU-I DERS -8 NİKAH-II (Rükün ve ) Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR & Doç. Dr. Servet BAYINDIR İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri DERSİN AKIŞI Rükünleri Rükünlerde Aranan Şartlar

Detaylı

Dr. Kürşad YAĞCI İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi CEZAİ MİRASÇILIKTAN ÇIKARMA (CEZAİ ISKAT)

Dr. Kürşad YAĞCI İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi CEZAİ MİRASÇILIKTAN ÇIKARMA (CEZAİ ISKAT) Dr. Kürşad YAĞCI İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi CEZAİ MİRASÇILIKTAN ÇIKARMA (CEZAİ ISKAT) İÇİNDEKİLER SUNUŞ... vii ÖNSÖZ...xi İÇİNDEKİLER...xv KISALTMALAR

Detaylı

KARI - KOCANIN HAKLARI

KARI - KOCANIN HAKLARI HERKES İÇİN HUKUK: 22 KARI - KOCANIN EDİNİLMİŞ MALLARA KATILMA VE MİRAS HUKUKU HAKLARI Avukat Osman OY Avukat Gerçek Onur OY İstanbul - 2016 Beta Yayın No : 3441 Hukuk Dizisi : 1660 1. Baskı - Ağustos

Detaylı

İZMİR BAROSU 01.01.2011-31.12.2011 TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ

İZMİR BAROSU 01.01.2011-31.12.2011 TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ İZMİR BAROSU 01.01.2011-31.12.2011 TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ 01.01.2011-31.12.2011 DÖNEMİ AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ Avukatlık ücreti peşin ödenir. Tarifede belirlenen ücretler

Detaylı

www.alanbilgisi.net MEDENİ HUKUK

www.alanbilgisi.net MEDENİ HUKUK www.alanbilgisi.net MEDENİ HUKUK 2.BÖLÜM (Kişiler Hukuku) Hukukta kişi terimi, haklara ve borçlara sahip olabilen varlıkları ifade eder. Hak sahibi olan varlıklar birer kişidir ve kişi terimiyle hak ehliyeti

Detaylı

Soru: Kimlerin fitre vermesi gerekir? Hangi ürünlerden verilebilir?

Soru: Kimlerin fitre vermesi gerekir? Hangi ürünlerden verilebilir? Fitre/Fıtra Fıtrayı kimler verir Soru: Kimlerin fitre vermesi gerekir? Hangi ürünlerden verilebilir? İhtiyacı olan eşyadan ve borçlarından fazla olarak, zekât nisabı kadar malı, parası bulunan Müslümanın

Detaylı

Bismillahirrahmanirrahim Aile Sözleşmesi

Bismillahirrahmanirrahim Aile Sözleşmesi Bismillahirrahmanirrahim Aile Sözleşmesi Önsöz Aile; insanın yetişmesi, neslinin hayatta kalması ve devamlılığının beşiğidir. Günümüzde insanlık aleminin aile bağlarının ve değerlerinin muhafazasına ve

Detaylı

İSLAM ÖNCESİ ARAP GELENEĞİNİN İSLAM MİRAS HUKUKU NDAKİ ROLÜ *

İSLAM ÖNCESİ ARAP GELENEĞİNİN İSLAM MİRAS HUKUKU NDAKİ ROLÜ * İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi, sy. 26, 2015, s. 281-298. İSLAM ÖNCESİ ARAP GELENEĞİNİN İSLAM MİRAS HUKUKU NDAKİ ROLÜ * Telif: Doç. Dr. M. Habibur RAHMAN** Tercüme: Dr. Abdurrahman YAZICI*** I. GİRİŞ

Detaylı

MERAM İLÇE NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

MERAM İLÇE NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU MERAM İLÇE NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU Sıra No Vatandaşa Sunulan Hizmetin Tamamlanma Süresi (En BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER Hizmetin Adı Geç) Nüfus Cüzdanının Kayıp Nedeniyle 1- Var ise

Detaylı

SOMA DA YAKININIZ KAYBETTİNİZ. ŞİMDİ NE YAPACAKSINIZ?

SOMA DA YAKININIZ KAYBETTİNİZ. ŞİMDİ NE YAPACAKSINIZ? SOMA DA YAKININIZ KAYBETTİNİZ. ŞİMDİ NE YAPACAKSINIZ? Yer sarsıntısı, çöküntüsü ve kayması, sel baskını gibi doğa olaylarında veya hava, deniz, demir ve karayollarında ya da maden ocaklarında meydana gelen

Detaylı

TÜRK HUKUKUNDA ZİNA SEBEBİYLE BOŞANMA

TÜRK HUKUKUNDA ZİNA SEBEBİYLE BOŞANMA Arş. Gör. Oğuz ERSÖZ Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hukuk Fakültesi Özel Hukuk Bölümü TÜRK HUKUKUNDA ZİNA SEBEBİYLE BOŞANMA İÇİNDEKİLER SUNUŞ... V TEŞEKKÜR...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR... XIX

Detaylı

Hulle'nin dayanağı âyet ve hadistir.

Hulle'nin dayanağı âyet ve hadistir. Bir İslâm hukuku terimi olarak; üç talakla boşanmış olan bir kadının, eski kocasına yeniden dönebilmesi için, üçüncü bir erkekle usûlüne göre evlenip, ölüm veya boşanma ile bu ikinci evliliğin sona ermesi

Detaylı

Dr. Ahmet NAR Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı TÜRK MİRAS HUKUKUNDA TENKİS

Dr. Ahmet NAR Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı TÜRK MİRAS HUKUKUNDA TENKİS Dr. Ahmet NAR Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı TÜRK MİRAS HUKUKUNDA TENKİS İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER...VII KISALTMALAR...XV GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM TENKİS KAVRAMI,

Detaylı

EVLİLİK DIŞI ÇOCUĞUN TABİİ BABASI KOLU HISIMLARINA MİRASÇI OLMASI VE BABA KOLU HISIMLARININ ONA MİRASÇI OLMASI

EVLİLİK DIŞI ÇOCUĞUN TABİİ BABASI KOLU HISIMLARINA MİRASÇI OLMASI VE BABA KOLU HISIMLARININ ONA MİRASÇI OLMASI EVLİLİK DIŞI ÇOCUĞUN TABİİ BABASI KOLU HISIMLARINA MİRASÇI OLMASI VE BABA KOLU HISIMLARININ ONA MİRASÇI OLMASI Doç. Dr. İhsan ERDOĞAN GİRİŞ Bir kimsenin mirasçılık hakkını kazanabilmesi için murisin ölümünde

Detaylı

Yabancı hukukun olaya ilişkin hükümlerinin tüm araştırmalara rağmen tespit edilmemesi halinde, Türk hukuku uygulanır.

Yabancı hukukun olaya ilişkin hükümlerinin tüm araştırmalara rağmen tespit edilmemesi halinde, Türk hukuku uygulanır. MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUK VE USUL HUKUKU HAKKINDA KANUN(MÜLGA) Kanun Numarası: 2675 Kabul Tarihi: 20/05/1982 Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 22/05/1982 Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 17701 **12/11/2007

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Yabancı İşler Dairesi Başkanlığı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Yabancı İşler Dairesi Başkanlığı 1 / 4 İZMİR TAPU VE KADASTRO III. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE İlgi : a) Av. Ayşe SUNAR'ın 01/06/2016 tarihli dilekçesi. b) Hukuk Müşavirliği'nin 24.06.2016 tarihli ve 85254071-045.02[16.503]/-E.1467498 sayılı yazısı.

Detaylı

KURAN'IN MİRAS BÖLÜŞÜMÜNDE HATA YOKTUR

KURAN'IN MİRAS BÖLÜŞÜMÜNDE HATA YOKTUR KURAN'IN MİRAS BÖLÜŞÜMÜNDE HATA YOKTUR Ateistler, Kuran da miras problemini meallere bakarak ve ayetlerde bildirilen şartları görmezden gelerek hesaplıyorlar. Bu nedenle sonuçlar 1 e tamamlanmayabiliyor.

Detaylı

SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR

SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 01- Mirasçılık Belgesi Alınması : 780,00. TL 02- Tahliye ve akdin feshi davaları (yıllık kira Bedeli 4.000,00.TL'den fazla ise) ( + dava değerinin %10'u ) 03-

Detaylı

GAZİEMİR KAYMAKAMLIĞI GAZİEMİR İLÇE NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

GAZİEMİR KAYMAKAMLIĞI GAZİEMİR İLÇE NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU GAZİEMİR KAYMAKAMLIĞI GAZİEMİR İLÇE NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) 1 Nüfus Cüzdanı Düzenlenmesi

Detaylı

İLK TÜRK DEVLETLERİNDE HUKUK

İLK TÜRK DEVLETLERİNDE HUKUK İLK TÜRK { DEVLETLERİNDE HUKUK Hukuk Anlayışı Hukuk fertlerin bir arada barış ve güven içinde yaşamasını sağlamak amacıyla oluşturulan hak ve kanunların bütünüdür. Bir devletin uzun ömürlü olabilmesi için

Detaylı

MÜKELLEFİN ÖLÜMÜ HALİNDE MİRASÇILARIN SORUMLULUĞU

MÜKELLEFİN ÖLÜMÜ HALİNDE MİRASÇILARIN SORUMLULUĞU MÜKELLEFİN ÖLÜMÜ HALİNDE MİRASÇILARIN SORUMLULUĞU Ayşe GINALI * GİRİŞ : Mükellefiyetin başlangıcından sona ermesine kadar geçen süreçte mükellefler bildirimler, defter ve belgeleri tutma ve düzenleme,

Detaylı

MADDE METNİ : MADDE 11 : DEĞERLEME GÜNÜ

MADDE METNİ : MADDE 11 : DEĞERLEME GÜNÜ MADDE METNİ : MADDE 11 : DEĞERLEME GÜNÜ Madde 11- Bu vergiye mevzu olacak malların değerleme günü, miras yoliyle vukubulan intikallerde mirasın açıldığı, diğer suretle vâki intikallerde malların hukuken

Detaylı

FIKIH KÖŞESİ YAZILARI Zekât ve Fitre Müslümanlar zekât ve fitrelerini şahıslardan ziyade kuruluşa verebilir mi? Zekât ve Fitre ibadetleri, sosyal

FIKIH KÖŞESİ YAZILARI Zekât ve Fitre Müslümanlar zekât ve fitrelerini şahıslardan ziyade kuruluşa verebilir mi? Zekât ve Fitre ibadetleri, sosyal FIKIH KÖŞESİ YAZILARI Zekât ve Fitre Müslümanlar zekât ve fitrelerini şahıslardan ziyade kuruluşa verebilir mi? Zekât ve Fitre ibadetleri, sosyal dayanışma ve İslamî değerlerin mali olarak desteklenmesi

Detaylı

Vasiyeti Yerine Getirme Görevlisi

Vasiyeti Yerine Getirme Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Cem Akbıyık İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Vasiyeti Yerine Getirme Görevlisi İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR...XV

Detaylı

MUSTAFA KORKMAZ BUHARİ

MUSTAFA KORKMAZ BUHARİ İSLAM MİRAS HUKUKU "Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: Ey Ebu Hureyre; Ferâiz öğrenin ve öğretin, çünkü o ilmin yarısıdır. O unutulur, ümmetimin arasında ilk kalkacak olan şeyde odur." Ebu Hureyre (r.a.)

Detaylı

NAFAKA. Nafakasının yiyecek sınıfları ekmek veya un, tuz, yağ, sabun, odun ve her ihtiyaçta kullanılmak üzere laz

NAFAKA. Nafakasının yiyecek sınıfları ekmek veya un, tuz, yağ, sabun, odun ve her ihtiyaçta kullanılmak üzere laz NAFAKA 1 - İbni Nüceym Fetvalarından: "Hind, kendisini boşayan kocasından hamile olduğunu ifade edip, gebelik Açıklama: Kadın ister fakir isterse zengin olsun, ister Müslüman isterse ehl-i kitaptan bulunsun,

Detaylı

ÇOCUK HUKUKU ve ÇOCUK HAKLARI

ÇOCUK HUKUKU ve ÇOCUK HAKLARI Doç. Dr. Hayrunnisa ÖZDEMİR Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi & Av. Ahmet Cemal RUHİ ÇOCUK HUKUKU ve ÇOCUK HAKLARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX

Detaylı

HÜSEYİN HATEMİ / BURCU KALKAN OĞUZTÜRK AİLE HUKUKU

HÜSEYİN HATEMİ / BURCU KALKAN OĞUZTÜRK AİLE HUKUKU HÜSEYİN HATEMİ / BURCU KALKAN OĞUZTÜRK AİLE HUKUKU İÇİNDEKİLER 6. BASI NIN SUNUŞU... V İÇİNDEKİLER...VII Birinci Bölüm AİLE HUKUKU 1. GİRİŞ...1 I. Aile Kavramı...1 II. Aile Hukuku Kavramı...2 III. Türk

Detaylı

Soybağı Hukuku Prof. Dr. Halil Akkanat Doç. Dr. Emrehan İnal Doç. Dr. Bilgehan Çetiner Doç. Dr. Başak Baysal

Soybağı Hukuku Prof. Dr. Halil Akkanat Doç. Dr. Emrehan İnal Doç. Dr. Bilgehan Çetiner Doç. Dr. Başak Baysal Soybağı Hukuku 2015-2016 Prof. Dr. Halil Akkanat Doç. Dr. Emrehan İnal Doç. Dr. Bilgehan Çetiner Doç. Dr. Başak Baysal İLKELER Çocuğun üstün menfaati (yüksek yararı) Çocuk yararının önceliği AY m. 17:

Detaylı

HÜSEYİN HATEMİ AİLE HUKUKU

HÜSEYİN HATEMİ AİLE HUKUKU HÜSEYİN HATEMİ AİLE HUKUKU İÇİNDEKİLER 7. BASI NIN SUNUŞU... V İÇİNDEKİLER...VII 1. GİRİŞ...1 I. Aile Kavramı...1 II. Aile Hukuku Kavramı...2 III. Türk Aile Hukuku nun Gelişim Sürecine Kısa Bir Bakış...3

Detaylı

Kanun No: Türk Medeni Kanunu. Kabul Tarihi: R.G. Tarihi: R.G. No: I. Vesayet makamından

Kanun No: Türk Medeni Kanunu. Kabul Tarihi: R.G. Tarihi: R.G. No: I. Vesayet makamından Kanun No: 4721 Türk Medeni Kanunu Kabul Tarihi: 22.11.2001 R.G. Tarihi: 08.12.2001 R.G. No: 24607 I. Vesayet makamından Madde 462 - Aşağıdaki hallerde vesayet makamının izni gereklidir: 1 / 6 1. Taşınmazların

Detaylı

AVUKAT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 01.01.2013-31.12.2013

AVUKAT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 01.01.2013-31.12.2013 ANKARA BAROSU AVUKAT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 0.0.0 -..0 0 Ankara Barosu Yönetim Kurulu nun..0 gün ve / sayılı kararı ile kabul edilerek, meslektaşlarımıza tavsiye niteliğinde duyurulmasına

Detaylı

ÇOCUK HUKUKU (Ders Kitabı)

ÇOCUK HUKUKU (Ders Kitabı) Doç. Dr. Hayrunnisa ÖZDEMİR Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi & Av. Ahmet Cemal RUHİ ÇOCUK HUKUKU (Ders Kitabı) İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... VII İÇİNDEKİLER... IX Birinci

Detaylı

14. BÖLÜMÜN DİPNOTLARI

14. BÖLÜMÜN DİPNOTLARI (1) En Nisa Sûresi: 11. (2) El Meydani-El Lübab fi Şerhi'l Kitab-Beyrut: 1400 C: 4, Sh: 186. Ayrıca El Mavsili-El İhtiyar fi Ta'lili'l Muhtar-İst: 1980 Çağrı Yay. C: 5, Sh: 84. (3) El Mavsili-A.g.e. C:

Detaylı

Ev1ilik Dışı Çocuklara İlişkin Yasayı Birleştiren ve Değiştiren Yasa 15/55 22 Nisan 1955. BİRİNCİ KISIM Başlangıç Kuralları

Ev1ilik Dışı Çocuklara İlişkin Yasayı Birleştiren ve Değiştiren Yasa 15/55 22 Nisan 1955. BİRİNCİ KISIM Başlangıç Kuralları BÖLÜM 278 EVLİLİK DIŞI ÇOCUKLAR YASASI (Türk Cemaat Meclisinin 4/1966 Sayılı Yasasıyla değiştirilmiş şekliyle) Madde 1 Madde 2 Madde 3 Madde 4 Madde 5 Madde 6 Madde 7 Madde 8 Madde 9 Madde 10 Madde 11

Detaylı

NAFAKA, NAFAKA ÇEŞİTLERİ VE İŞTİRAK NAFAKASI. Stj. Av. Cansu MARALAN ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA

NAFAKA, NAFAKA ÇEŞİTLERİ VE İŞTİRAK NAFAKASI. Stj. Av. Cansu MARALAN ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA NAFAKA, NAFAKA ÇEŞİTLERİ VE İŞTİRAK NAFAKASI Stj. Av. Cansu MARALAN ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA 24.11.2016 cansu@eryigithukuk.com Boşanma kararıyla birlikte evliliğin sona ermesinin yanında, başka sonuçlar

Detaylı

DAVACILARIN VARLIKLI OLMALARI DESTEK TAZMİNATI İSTEMELERİNE ENGEL DEĞİLDİR.

DAVACILARIN VARLIKLI OLMALARI DESTEK TAZMİNATI İSTEMELERİNE ENGEL DEĞİLDİR. DAVACILARIN VARLIKLI OLMALARI DESTEK TAZMİNATI İSTEMELERİNE ENGEL DEĞİLDİR. (1) Ana babanın parasal durumları iyi olsa bile, ilerde birgün yardıma muhtaç olmayacaklarını önceden kestirmek olanaksız bulunmasına

Detaylı

1. Temel Mülkiyet ve Gayrimenkul Kavramları. 2. Tapu İşlemleri. 3. Türkiye de Kat Mülkiyeti Mevzuatı İle Site ve Bina Yönetimi

1. Temel Mülkiyet ve Gayrimenkul Kavramları. 2. Tapu İşlemleri. 3. Türkiye de Kat Mülkiyeti Mevzuatı İle Site ve Bina Yönetimi 1. Temel Mülkiyet ve Gayrimenkul Kavramları 2. Tapu İşlemleri 3. Türkiye de Kat Mülkiyeti Mevzuatı İle Site ve Bina Yönetimi 4. Gayrimenkule İlişkin Diğer Mevzuat 5. İmar Uygulama Süreçleri 1 6. Türkiye

Detaylı

SAKARYA BAROSU Tavsiye Niteliğinde AVUKATLIK ÜCRET TARİFESİ

SAKARYA BAROSU Tavsiye Niteliğinde AVUKATLIK ÜCRET TARİFESİ SAKARYA BAROSU Tavsiye Niteliğinde AVUKATLIK ÜCRET TARİFESİ SAKARYA BAROSU Tavsiye Niteliğinde AVUKATLIK ÜCRET TARİFESİ 09-00 Bu tarife Sakarya Barosu Yönetim Kurulu nun 0.0.09 -..00 AVUKAT - VEKİLEDEN

Detaylı

SORU BANKASI. kpss VATANDAŞLIK SORU. Lise ve Ön Lisans. Önce biz sorduk. Güncellenmiş Yeni Baskı. Tamamı Çözümlü. 120 Soruda 85

SORU BANKASI. kpss VATANDAŞLIK SORU. Lise ve Ön Lisans. Önce biz sorduk. Güncellenmiş Yeni Baskı. Tamamı Çözümlü. 120 Soruda 85 Önce biz sorduk kpss 2 0 1 8 120 Soruda 85 SORU Güncellenmiş Yeni Baskı Genel Yetenek Genel Kültür Lise ve Ön Lisans VATANDAŞLIK Tamamı Çözümlü SORU BANKASI Editör: Komisyon Yazar: Komisyon KPSS Lise -

Detaylı

Resmi senetler için bu şekilde itiraz mümkün değildir. (menfi tespit davası m.72; HMK m. 208/IV).

Resmi senetler için bu şekilde itiraz mümkün değildir. (menfi tespit davası m.72; HMK m. 208/IV). II. ÖDEME EMRİNE İTİRAZ EDİLMESİ A. Ödeme Emrine İtiraz Sebepleri 1. İMZAYA İTİRAZ Alacaklının bir adi senede dayanarak takip yapması durumunda, borçlu bu senet altındaki imzanın kendisine ait olmadığı

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Sigortalı Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Sigortalı Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı Sayı : B.13.2.SGK.0.00.00.00/ 130 15 /05/2009 Konu : Gelir ve Aylıkların Birleşmesi. G E N E L G E 2009/70 Bilindiği üzere, 5754 sayılı Kanunla değişik 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası

Detaylı

Mal Rejimleri ve Tasfiyesi

Mal Rejimleri ve Tasfiyesi Mal Rejimleri ve Tasfiyesi Nazan Moroğlu, LL.M. MEF Ü. Hukuk F. Mal rejimleri 1926 tarihli Medeni Kanunda Mal Rejimleri Yasal mal rejiminin (Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi) özellikleri Mal rejimlerine

Detaylı

AKTAY TURİZM YATIRIMLARI VE İŞLETMELERİ A.Ş. ANASÖZLEŞME TADİL TASARISI

AKTAY TURİZM YATIRIMLARI VE İŞLETMELERİ A.Ş. ANASÖZLEŞME TADİL TASARISI AKTAY TURİZM YATIRIMLARI VE İŞLETMELERİ A.Ş. ANASÖZLEŞME TADİL TASARISI ESKİ METİN YÖNETİM KURULU VE SÜRESİ: Madde 7: Şirket işlerinin idaresi, genel kurul tarafından, hissedarlar arasından en çok üç yıl

Detaylı

LİVATA HADDİ (EŞCİNSELLİĞİN/HOMOSEKSÜELLİĞİN CEZASI)

LİVATA HADDİ (EŞCİNSELLİĞİN/HOMOSEKSÜELLİĞİN CEZASI) Livata Haddi 71 LİVATA HADDİ (EŞCİNSELLİĞİN/HOMOSEKSÜELLİĞİN CEZASI) Livatanın cezası zina cezasından farklıdır. Her ikisinin vakıası birbirinden ayrıdır, birbirinden daha farklı durumları vardır. Livata,

Detaylı

2017 DİYARBAKIR BAROSU ASGARİ ÜCRET ÇİZELGESİ

2017 DİYARBAKIR BAROSU ASGARİ ÜCRET ÇİZELGESİ A. SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVA VE İŞLER 1 Mirasçılık Belgesinin Alınması 2.200,00 TL 2 Tahliye Davaları 3 Kat Mülkiyeti Kanunundan Kaynaklanan Uyuşmazlıklar 5.060,00 TL 4 Paydaşlığın Giderilmesi

Detaylı

DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ

DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 01.07.2006-31.12.2006 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ A- SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Mirasçılık belgesinin alınması 2 Tahliye 2.500,00 YTL den az olmamak üzere

Detaylı

DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ ,00 TL ' den az olmamak üzere dava konusu giderilmesi) Davası

DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ ,00 TL ' den az olmamak üzere dava konusu giderilmesi) Davası 01.01.2012-31.12.2012 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ A- SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Kat Mülkiyeti Yasasından Kaynaklanan Uyuşmazlıklar 2 Mirasçılık belgesinin

Detaylı

MĐRASÇILIK SIFATINI SONA ERDĐREN SEBEPLERĐN MĐRASBIRAKANIN SERBESTÇE TASARRUF EDEBĐLECEĞĐ KISIM ÜZERĐNDEKĐ ETKĐSĐ

MĐRASÇILIK SIFATINI SONA ERDĐREN SEBEPLERĐN MĐRASBIRAKANIN SERBESTÇE TASARRUF EDEBĐLECEĞĐ KISIM ÜZERĐNDEKĐ ETKĐSĐ Mirasçılık Sıfatını Sona Erdiren Sebeplerin Mirasbırakanın Serbestçe Tasarruf... 139 MĐRASÇILIK SIFATINI SONA ERDĐREN SEBEPLERĐN MĐRASBIRAKANIN SERBESTÇE TASARRUF EDEBĐLECEĞĐ KISIM ÜZERĐNDEKĐ ETKĐSĐ Arş.Gör.

Detaylı

7 Mirasçılık belgesinin iptali

7 Mirasçılık belgesinin iptali 01.07.2008-31.12.2008 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ A- SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Kat Mülkiyeti Yasasından 3.150,00 YTL Kaynaklanan Uyuşmazlıklar 2 Mirasçılık

Detaylı

ORDU BAROSU BAŞKANLIĞI AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 2013 YILI BARO TAVSİYE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİDİR.

ORDU BAROSU BAŞKANLIĞI AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 2013 YILI BARO TAVSİYE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİDİR. ORDU BAROSU BAŞKANLIĞI AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 2013 YILI BARO TAVSİYE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİDİR. A- SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Mirasçılık belgesinin

Detaylı

TRT VAKFI TÜRKİYE RADYO - TELEVİZYON KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MENSUPLARI SOSYAL DAYANIŞMA, TEDAVİ, EĞİTİM YARDIMLAŞMASI VE EMEKLİLİK VAKFI

TRT VAKFI TÜRKİYE RADYO - TELEVİZYON KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MENSUPLARI SOSYAL DAYANIŞMA, TEDAVİ, EĞİTİM YARDIMLAŞMASI VE EMEKLİLİK VAKFI TRT VAKFI TÜRKİYE RADYO - TELEVİZYON KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MENSUPLARI SOSYAL DAYANIŞMA, TEDAVİ, EĞİTİM YARDIMLAŞMASI VE EMEKLİLİK VAKFI BÖLÜM I GENEL HÜKÜMLER SOSYAL YARDIMLAR YÖNETMELİĞİ Yetki MADDE

Detaylı

Türk Vatandaşı Nasıl Olunur

Türk Vatandaşı Nasıl Olunur Türk Vatandaşı Nasıl Olunur Türk Vatandaşlığının Doğumla Kazanılması Türk Vatandaşlığının Sonradan Kazanılması Türk Vatandaşlığının Evlenme Yoluyla Kazanılması Türk Vatandaşlığının Evlat Edinilme İle Kazanılması

Detaylı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. HBYS Programı. Hukuk Başlangıcı Dersleri

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. HBYS Programı. Hukuk Başlangıcı Dersleri Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO HBYS Programı Hukuk Başlangıcı Dersleri HUKUK İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR KİŞİLER HUKUKU KİŞİ VE KİŞİLİK KAVRAMLARI Hukukta kişi ve kişilik farklı kavramlardır.

Detaylı

ÖLÜM SİGORTASINDAN YAPILAN YARDIMLAR

ÖLÜM SİGORTASINDAN YAPILAN YARDIMLAR ÖLÜM SİGORTASINDAN YAPILAN YARDIMLAR Ölen sigortalının hak sahiplerine hangi yardımlar yapılır? Ölüm aylığı bağlanması, İş kazası ve meslek hastalığı sonucu yada sürekli iş göremezlik geliri almakta iken

Detaylı

Holy Law, sultanic law, inheritance law, heritage, miri lands, wakfs, legal equality.

Holy Law, sultanic law, inheritance law, heritage, miri lands, wakfs, legal equality. ÖZET OSMANLI MİRAS HUKUKUNDA KADININ STATÜSÜ THE POSITION OF WOMAN IN OTTOMAN INHERITANCE LAW Prof.Dr. S.Gül AKYILMAZ * Osmanlı Devleti nde kadının hukuki statüsünü belirleyen konulardan birisi de miras

Detaylı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. HBYS Programı. Hukuk Başlangıcı Dersleri

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. HBYS Programı. Hukuk Başlangıcı Dersleri Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO HBYS Programı Hukuk Başlangıcı Dersleri HUKUKUN KOLLARI VE ALT DALLARI Hukukun Kollara ve Dallara Ayrılması Hukuk eskiden beri iki temel kola ve bunların

Detaylı

Çocuk Hukuku. Çocuk Hukukunun Özellikleri. Çocuk Hukukunun Özellikleri 16.05.2014. Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN. 16 Mayıs 2014 2.

Çocuk Hukuku. Çocuk Hukukunun Özellikleri. Çocuk Hukukunun Özellikleri 16.05.2014. Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN. 16 Mayıs 2014 2. Ulusal Düzeyde Çocuk Hukuku Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN Çocuk Hukuku Hukukun çocuklara özgü, çocuk haklarını düzenleyen dalıdır. Çocuk hukuku, özel hukuk, kamu hukuku, sosyal hukuk ve uluslararası hukukta

Detaylı

2018 DİYARBAKIR BAROSU ASGARİ ÜCRET ÇİZELGESİ

2018 DİYARBAKIR BAROSU ASGARİ ÜCRET ÇİZELGESİ 2018 DİYARBAKIR BAROSU ASGARİ ÜCRET ÇİZELGESİ 2018 DİYARBAKIR BAROSU ASGARİ ÜCRET ÇİZELGESİ Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu nun 20.12.2017 gün ve 55/27 sayılı kararı ile kabul edilerek, meslektaşlarımıza

Detaylı

Tüm yönleriyle MALPRAKTİS

Tüm yönleriyle MALPRAKTİS Malpraktis ve Sağlık Hukuku Tüm yönleriyle MALPRAKTİS (Tıbbi Standartlar, Kalite Standartları, Hasta Hekim İlişkisi, Sözleşmesel Sorumluluk, Kusur Tespiti), Malpraktis ve Sigorta (Zorunlu Mesleki Sigorta

Detaylı

Edinilmiş mal sayılan değerler:

Edinilmiş mal sayılan değerler: MAL REJİMİ Evlilik birliği içerisinde eşlerin mallarının tabi olduğu rejim mal rejimidir. Eşler mal rejimini kendileri seçebilir ve evlilik süresince değiştirebilirler. Eşlerin açıkça mal rejimi seçimine

Detaylı

T.C. HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARINDA YÖNTEM VE TEKNİKLER SEMİNERİ

T.C. HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARINDA YÖNTEM VE TEKNİKLER SEMİNERİ T.C. HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARINDA YÖNTEM VE TEKNİKLER SEMİNERİ KONU: ESKİ TÜRKLERDE KALIN VE KALININ HUKUKİ DURUMU HAZIRLAYAN

Detaylı

ASLI AÇIKGÖZ DAR ANLAMDA VESAYETİ GEREKTİREN HÂLLER VE VESAYET ALTINA ALMANIN İŞLEM EHLİYETİ BAKIMINDAN SONUÇLARI

ASLI AÇIKGÖZ DAR ANLAMDA VESAYETİ GEREKTİREN HÂLLER VE VESAYET ALTINA ALMANIN İŞLEM EHLİYETİ BAKIMINDAN SONUÇLARI ASLI AÇIKGÖZ DAR ANLAMDA VESAYETİ GEREKTİREN HÂLLER VE VESAYET ALTINA ALMANIN İŞLEM EHLİYETİ BAKIMINDAN SONUÇLARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER...VII KISALTMALAR LİSTESİ...XIII GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

MESLEK MENSUPLARININ SORUMLULUKTAN DOĞAN AMME BORÇLARINDAN DOLAYI MİRASÇILARININ SORUMLULUĞU

MESLEK MENSUPLARININ SORUMLULUKTAN DOĞAN AMME BORÇLARINDAN DOLAYI MİRASÇILARININ SORUMLULUĞU MESLEK MENSUPLARININ SORUMLULUKTAN DOĞAN AMME BORÇLARINDAN DOLAYI MİRASÇILARININ SORUMLULUĞU Dr. Hasan AYKIN I- GİRİŞ 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 1 (VUK) mükerrer 227 nci maddesinde; beyannameyi imzalayan

Detaylı

Evlilik İşlemleri. Evlilik Dosyasında Bulunması Gereken Belgeler. Evlenme Müracaatı Nereye Yapılır. Evlenmek İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır

Evlilik İşlemleri. Evlilik Dosyasında Bulunması Gereken Belgeler. Evlenme Müracaatı Nereye Yapılır. Evlenmek İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır Evlilik İşlemleri Evlilik işlemleri ile ilgili merak edilenler, evlilik müracaatları, evlilik dosyasında bulunması gerekenler vs. burada anlatılmıştır. Evlilik Dosyasında Bulunması Gereken Belgeler Evlenme

Detaylı

TÜRKİYEDE OTURAN YABANCILARIN NÜFUS KAYITLARININ TUTULMASI HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TÜRKİYEDE OTURAN YABANCILARIN NÜFUS KAYITLARININ TUTULMASI HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar TÜRKİYEDE OTURAN YABANCILARIN NÜFUS KAYITLARININ TUTULMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Bakanlar Kurulu Kararı : 27/9/2006,11057 Dayandığı Kanunun Tarihi : 25/04/2006, No:5490 Yayımlandığı Resmî Gazete : 20 Ekim

Detaylı

01.01.2012-31.12.2012 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ Malatya Barosu Yönetim Kurulu nun 22.03.2012/47 sayılı Kararı ile

01.01.2012-31.12.2012 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ Malatya Barosu Yönetim Kurulu nun 22.03.2012/47 sayılı Kararı ile 01.01.2012-31.12.2012 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ Malatya Barosu Yönetim Kurulu nun 22.03.2012/47 sayılı Kararı ile kabul edilerek tavsiye niteliğinde meslektaşlarımıza duyurulmasına

Detaylı

AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ

AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ ANKAR A BAROSU AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 0.0.0-3..0 Ankara Barosu Yönetim Kurulu nun..03 gün ve 63/ sayılı kararı ile kabul edilerek, meslektaşlarımıza tavsiye niteliğinde duyurulmasına

Detaylı

MEDENİ HUKUK. Karine: Mevcut ve bilinen olgulardan bilinmeyen bir sonucun çıkarılmasıdır. Kanuni: (Kanundan alınır)

MEDENİ HUKUK. Karine: Mevcut ve bilinen olgulardan bilinmeyen bir sonucun çıkarılmasıdır. Kanuni: (Kanundan alınır) 6.Madde: MEDENİ HUKUK İspat yükü: Bir hakkın ileri sürüldüğü durumlarda o hakkın dayandığı olgunun kimin tarafından ispat edileceğinin belirlenmesidir, iddaa eden kişide ispat etme yükü altındadır. İstisnalar:

Detaylı

Arzu GENÇ ARIDEMİR. Mirasın Açılmasından Sonra Yapılan Miras Payının Devri Sözleşmesi

Arzu GENÇ ARIDEMİR. Mirasın Açılmasından Sonra Yapılan Miras Payının Devri Sözleşmesi Arzu GENÇ ARIDEMİR Mirasın Açılmasından Sonra Yapılan Miras Payının Devri Sözleşmesi İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX KISALTMALAR...XVII KAYNAKÇA... XXI GİRİŞ... 1 Birinci Bölüm MİRAS PAYININ DEVRİ

Detaylı

AVUKAT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ

AVUKAT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ ANKARA BAROSU AVUKAT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ (01.01.2008-31.12.2008) 2008 Ankara Barosu Yönetim Kurulu nun...12.2007 gün ve 12/... sayılı Kararı ile kabul edilerek, meslektaşlarımıza

Detaylı

AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ

AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ ANKAR A BAROSU AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 01.01.2018-31.12.2018 2018 Ankara Barosu Yönetim Kurulu nun 13.12.2017 tarih ve 64/18 sayılı kararı ile kabul edilerek, meslektaşlarımıza

Detaylı

SOYBAĞININ YARGISAL DÜZELTĠMĠ

SOYBAĞININ YARGISAL DÜZELTĠMĠ SOYBAĞININ YARGISAL DÜZELTĠMĠ Ö. Uğur GENÇCAN Yargıtay Tetkik Hâkimi I. Kavram Türk Yurttaşlar Yasasının Yedinci Babının İkinci Faslı (MK. m. 247-252) soybağının Türk Yurttaşlar Yasasına göre düzeltimini

Detaylı

Aile Hukukumuzda Mal Rejimleri ve Eşin Yasal Miras Payı

Aile Hukukumuzda Mal Rejimleri ve Eşin Yasal Miras Payı Aile Hukukumuzda Mal Rejimleri ve Eşin Yasal Miras Payı Doç. Dr. Faruk ACAR Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi AİLE HUKUKUMUZDA MAL REJİMLERİ VE EŞİN YASAL MİRAS

Detaylı

A. SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR

A. SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR Avukatlık Ücreti Peşin Ödenir. K.D.V. ayrıca eklenir. A. SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Mirasçılık Belgesinin Alınması 900,00 TL. 2 Tahliye Davaları 3 Kat Mülkiyeti Kanunundan Kaynaklanan

Detaylı

Sorular Arka Sayfadadır.

Sorular Arka Sayfadadır. 16.05.2017 İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Miras Hukuku Dersi Final Sınavı Soruları (Çift Numaralı Öğrenciler ve İkinci Öğretim Öğrencileri İçin) Sınav Süresi 2 Saattir. Yarım Tabaka Ek Kağıt Alınabilir.

Detaylı

AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ

AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ ANKAR A BAROSU AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 01.01.2016-31.12.2016 2016 Ankara Barosu Yönetim Kurulu nun 23.12.2015 gün ve 73/26 sayılı kararı ile kabul edilerek, meslektaşlarımıza

Detaylı