SBÜ Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Kliniği, İstanbul

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SBÜ Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Kliniği, İstanbul"

Transkript

1 BÖLÜM 10 Sıcak Yöntemler 117 Sıcak Yöntemler Sinem Nedime Sökücü SBÜ Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Kliniği, İstanbul Benign ve malign hava yolu lezyonları, intralüminal ve mikst tip darlıklar oluşturarak dispne, öksürük, hemoptizi, postobstüktif pnömoni gibi semptom ve klinik durumlara neden olurlar. Bu durumlarda hava yolunda obstrüksiyon yaratan lezyonun debulkingi, semptomların azalmasını, hastanın klinik durumunun iyileşmesini sağladığı için tedavi seçeneklerinin belirlenmesinde zaman kazandırır. Termal koagülasyon yapmadan debulking yapmak tümörün neovaskülarizayonunun neden olacağı kanamadan dolayı risklidir. Bu durumlarda sıcak yöntemlerin doğru kullanımı önem kazanmaktadır. Acil durumlarda dahi multidisipliner yaklaşımla hasta bazında değerlendirme önemlidir. Palyatif girişimsel bronkoskopik işlemlerde sıcak yöntemler obstrüktif tümörün hızlı hemozstaz sağlayarak mekanik debulkinge olanak tanımasından dolayı hızlı rekanalizasyon gereken durumlarda hayat kurtarıcı olabilir (1-3). Bu amaçla lazer, argon plazma koagülasyon (APC) ve elektrokoter gibi sıcak yöntemler kullanılmaktadır. LAZER Lazer, endobronşiyal dokuların vaporizasyonu ve koagülasyonu için farklı dalga boyunda ısı enerjisini kullanan yöntemdir. Farklı lazer türleri mevcuttur (Tablo 1). Bunlar içerisinde Nd-YAG lazer, en sık kullanılan lazer türüdür (1,2). Endikasyonlar Lazer, benign yada malign nedenlerle oluşan, santral hava yollarında ventilasyonu engelleyerek tam ya da kısmi tıkanıklığa neden olan ve ağır semptomlara yol açan (dispne, stridor, geçmeyen öksürük, hemoptizi vb.) obstrüktif lezyonlarda kullanılır (1,2). Segmental lezyonlarda kullanımının ventilasyona katkısı anlamlı değildir. Lazer, hem malign hem benign hem de natürü belli olmayan endobronşiyal hastalıklarda

2 118 Sinem Nedime Sökücü Tablo 1. Bronkoskopik işlemler için kullanılan lazer cihazları. Lazer tipi Dalga boyu (nm) Vaporizasyon Koagülasyon Nd-YAG CO Argon Dye Aktif fotokimyasallar Diode Excimer Mekanik etki ile doku destrüksiyonu Nd-YAP 1340? ++ en sık kullanılan cerrahi dışı yöntemdir (3,4). Lazer uygulanması için en uygun hava yolu obstrüksiyonu türü minimal submukozal infiltrasyonun eşlik ettiği endobronşiyal büyümedir. En sık endikasyon endobronşiyal lezyonları olan inoperabl akciğer kanseri olgularıdır ve bu hastalardaki temel uygulama amacı semptom palyasyonudur. Ana hava yollarını tutan akciğer primer maligniteleri yanı sıra tiroid, kolon, böbrek özafagus ve melanom gibi ekstratorasik malignitelerin endobronşiyal metastazlarının tedavisinde de kullanılır. Benign nedenler arasında yer alan konsantrik web-like trakeal stenozlar, lazer uygulanması ve sonrasında dilatasyon ile tedavi edilebilir (1,5). Endobronşiyal lazer uygulamaları için en uygun lezyonlar; santral, intrinsik, kısa (< 4 cm) ve distal endobronşiyal lümeni görülen lezyonlardır. Bu olgularda başarı %90 civarındadır (6-10). Lazer uygulamalarında başarı etkinliğini arttıran faktörler; lezyonun trakea yada ana bronşta lokalize olması, endobronşiyal lezyon, ekzofitik görünüm, lokalize tutulum, < 4 cm uzunluk, distal lümenin görünürlüğü, kollapsın dört-altı haftadan kısa sürmesi, stabil hemodinami, FiO 2 < %40, normal koagülasyon profili ve pulmoner vasküler yapıların yerinde olduğu olgular olarak tanımlanmıştır (2). Bronkolit destrüksiyonunda (11), post-transplant granülasyon dokusunun temizlenmesinde (12), endobronşiyal amiloidozda (13), endobronşiyal endometriozisde kullanımı bildirilmiştir (14). Endobronşiyal obstrüksiyonlu hastalarda hızlı semptomatik düzelme vakaların %70-80 inde elde edilir (15-17,1). Tedavi sonrası bir yıllık sağkalım yaklaşık %30 dur (10,18). YAG lazerle yapılan bir çalışmada benign nedenlere bağlı hava yolu obstrüksiyonlu hastaların %90 ında, malign nedenlere bağlı hava yolu obstrüksiyonlu hastaların ise %77 sinde semptomatik düzelme elde edilmiştir (19). Kontraendikasyonlar Dış basıya bağlı hava yolu darlıklarında lazerin rolü yoktur (1). Distal lümenin yeterli görünümü sağlanmayan komplet yada komplete yakın hava yolu obstrüksiyonu varlığı perforasyon riski açısından relatif kontrendikasyondur.

3 Sıcak Yöntemler 119 Teknik Nd: YAG ve Nd: YAP derin penetrasyon etkisi ile kan damarlarını koagüle eder ve doku vaporizasyonu yanında tümör hücrelerini de destrükte eder. Hava yolunun yöntemini kolaylaştırdığı için bazı hekimler tarafından rijit bronkoskopi içinden yapılması önerilirken (10,20), diğer bir grup hekim tarafından da daha uzak lokasyonlara ulaşmaya olanak tanıdığı için fiberoptik bronkoskopi ile uygulanması önerilmektedir. Verilecek karar lazer uygulanacak dokunun anatomik lokalizasyonuna bağlı olmalıdır (21,22). Hem fiberoptik hem rijit bronkoskopi ile anestezi altında uygulanabilse de genel anestezi altında yapılan rijit bronkoskopi her iki teknikte de deneyimi olan hekimler tarafından hava yolu güvenliği açısından tercih edilmelidir. Lazer çalışma kanalından 4 mm çıkartılır ve ateşleme moduna ayarlanır. Lazer ucu lezyondan en az 4 mm uzakta tutularak hedef dokuya iletilir (23-25). Distal hava yollarında bilinmeyen bir yöne lazerin ateşlenmesinin majör damarlara ve özafagusa zarar vereceği unutulmamalıdır. Ateşleme açısı daima uygulanan hava yoluna paralel olmalıdır. Ateşleme perforasyondan kaçınmak için hava yoluna dik yapılmamalıdır. Trakea ve ana bronşların posterior duvarlarında tampon olarak görev yapacak kartilaj doku olmadığı için daha hassas olduğu unutulmamalıdır. Yoğun doku koagülasyonuna ve buna bağlı oluşabilecek hasara yada patlamış mısır etkisine (popcorn effect) neden olmamak için lazer teması mümkün olduğu kadar 40 Watt altında tutulmalıdır (1). Trakeayı tıkayan büyük ekzofitik kitlelerde rijit ile dezobstrüksiyon öncesi düşük güç (30 Watt) ve uzun süre 1 ila 1.5 saniye arası uygulama tercih edilebilir (2). İşlem süresince yeterli ventilasyonu sağlamak amacıyla sürekli aspirayon yapılarak oluşan duman hava yollarından uzaklaştırılmalı ve tıkalı olamayan hava yolları sürekli gözden geçirilerek olası artıklar temizlenmelidir (1). Komplikasyon Deneyimli ellerde anatomik yapıların iyi değerlendirildiği hava yolunun kontrolünün sağlandığı ve yeterli görüş alanına sahip olunduğu kurallara uygun davranıldığında güvenli bir yöntemdir. YAG lazer kullanılan geniş bir seride komplikasyon %2.3 ve mortalite %1 den az bulunmuştur (19). Diyot lazer kullanılan 61 olgu içeren başka bir seride dört vakada minör hemoraji ve iki hastada geçici hipoksi dışında komplikasyon gözlenmemiştir (26). Masif hemoraji (%1), pnömotoraks (%0.4) ve pnömomediastinum (%0.2) oranında görülür (10). Genel olarak bakıldığında prosedüre bağlı ölüm oranı %2-3 olarak saptanmıştır (1). Daha yakın zamanlı bir derlemede bu oran %1 in altında saptanmıştır (27). Yine aynı derlemede ağır hemoptizinin hastaların sadece %1 inde görüldüğü belirtilmiştir. Kriyoekstraksiyon, APC ve elektrokoterle karşılaştırıldığında hava yolunda skar dokusu oluşması ve subepitelyal fibroz oranı daha yüksektir (28). Ana damar perforasyonu sonucu oluşabilen masif hemoptizinin önlenmesi için yüksek güç seviyelerinden kaçınılması (> 40 W) ve pulse süresinin azaltılması (> 1 saniye)

4 120 Sinem Nedime Sökücü temel önlemlerdir (1,2). Lazer hasarın azaltılması için kullanılabilecek diğer bir yöntem de, trakeal anatominin incelenmesi için radial probe EBUS kullanımıdır(29). Hava embolisi oluşabilecek diğer bir komplikasyon olup soğutma sisteminde hava akımının minimalize edilmesi ve kontaktsız prob kullanımı önerilir (30). İnspire edilen oksijen işlem boyunca %40 ın altında tutulmalıdır. Sınırlı hastada oxygen saturation (SpO 2 ) ve end-tidal karbon dioksit (ETCO 2 ) düzeylerinde oynama izlenebilir. Bunun önlenmesi için sekresyon kan ve buharın ortamdan uzaklaştırılması için yeterli aspirasyon yapılmalıdır (2). Hasta güvenliği için sürekli monitörizasyon önerilir. Güvenli işlem için Dumon un önerdiği 10 kural; 1. Anatomik olarak riskli sınırların bilinmesi (ör:aortik ark, pulmoner arter, özafagus), 2. İyi eğitim almış bir lazer ekibinin olması (örneğin; anestezist ve asistan), 3. Uygun hasta seçimi, 4. Rijit bronkoskop tekniğinin kullanımı, 5. Vital bulguların monitoziasyonu (örneğin; kalp hızı, SpO 2, ETCO 2 ), 6. Ateşlemeyi hava yolu duvarına paralel olarak yapmak, 7. Lazeri yüksek güç ayarında kullanmamak (> 40 Watt), 8. Hemoraji oluşumunu göz ardı etmemek, 9. Her prosedür sonrası lazer yapılan alanın ve tüm sekresyon ve kalıntıların temizlenmesi için iyi bir trakeobronşiyal yıkama yapmak, 10. İşlem sonrası hastanın özellikli bir odada gerekli süre gözlem altında bekletilmesi. Öneriler Lazer uygulama süresinin olabildiğince kısa tutulması önerilir. Lazer uygulaması sırasında sürekli mod yerine pulse modun tercih edilmesi önerilir. Lazer gücünün 40 Watt altında tutulması önerilir. Lazer dış basıya bağlı oluşmuş hava yolu darlıklarında mutlak kontrendikedir. Lazer distal hava yollarında bilinmeyen bir yöne doğru ateşlenmemelidir. Ateşleme açısı daima uygulanan hava yoluna paralel olmalıdır. Lazer ucu lezyondan en az 4 mm uzak tutulmalıdır. Lazer endobronşiyal tümörlerin debulkinginde mekanik uygulama öncesi koagülasyon ve devaskülarizasyon için kullanılabilir.

5 Sıcak Yöntemler 121 ELEKTROKOTER Doku ısıtılması için yüksek frekanslı elektrik akımının kullanıldığı yöntem elektrokoter veya diatermidir. Bu yöntem ile lazer uygulamalarında olduğu gibi doku yıkımı, dezobstrüksiyon ve hızlı koagülasyon sağlanır. Endikasyonlar Hava yolu obstrüksiyonuna neden olan intralüminal ve mikst tip darlıklarda elektrokoter uygulaması ile koagülasyon ve sonrasında mekanik debulking ile sağlanan semptom kontrolü bu yöntem için bir konsensüs stratejisi olarak kabul edilmektedir (3). Distal sınırı görünebilir olan, bronşiyal mukozaya 3 mm den az invazyon yapmış, kartilaj tutulumu olmayan erken evre malign tümörlerde, benign hava yolu darlıklarında ve semptomatik malign hava yolu darlıklarında kullanılabilir (31-35). Fiberoptik bronkoskopi içinden yapılsa dahi primer sonuç hızlı yanıt olarak alındığında başarı oranı % arasındadır (36,37). Hava yoluna lazer uygulamaları ile aynı sonuçlar elde edilebildiği için uygun lezyonlarda daha maliyetli bir yöntem olan lazere ihtiyacı azaltır (38,39). Hava yolu stentlerine bağlı oluşan granülasyon dokusunda, papillomalarda ve benign hava yolu stenozlarında da kullanılabilir (38). Lazer ile karşılaştırıldığında ucuz, çalışma prensibi basit, öğrenmesi kolay bir yöntemdir. Ayaktan hastaya uygulanabilir, bilinçli sedasyon altında yapılabilir, lazer kadar etkin hemostaz sağlar ve daha az komplikasyon oranına sahiptir (34-36,38,40). Kontrendikasyonlar Dış basıya sekonder hava yolu darlıklarında elektrokoter kullanılmaz.pacemakerlı hastalarda kullanılması önerilmese de kullanımı şart olduğunda gerekli maksimum önlemlerin alınması önerilir (1). Teknik Temaslı bir metoddur. Elektrik akımının iletimi için probun dokuya yumuşak bir teması gerekir. Düşük ısıda koagülasyon, yüksek ısılarda vaporizasyon yapar. Dokuda oluşan hasarın miktarı uygulanan güce, uygulama süresine, temas edilen alana ve dokunun özelliklerine bağlıdır (41). Hava yollarında monopolar teknikle kullanılır (12). Üç farklı mod da kullanılabilir; koagülasyon (< 200V/70 C düşük voltaj, düşük güc, yüksek akım); kesim (vaporizasyon, karbonizasyon) (> 200 V/100 C yüksek voltaj, düşük akım); ya da bunların beraber kullanımı şeklindedir. Komplikasyonlar Komplikasyon oranı düşüktür. Bir çalışmada, hava yolunu tıkayan lezyonlarda majör komplikasyon oranı %0.8, minör komplikasyon oranı %6.8 saptanmıştır (42). Kılavuz-

6 122 Sinem Nedime Sökücü lara uygun olarak kurulumdaki güç çıkışı biyopsi ve snare rezeksiyon için maksimum 30 W, prob için 20 W ve iğne bıcak için 10 W altında kullanıldığında güvenli bir prosedür olarak tanımlanmıştır (43). Çepeçevre uygulama kartilaj hasarı ve bronşiyal duvar hasarına neden olabilir (44). Hava yolunda alev almasının önlenmesi için FiO 2 < 0.4 tutulmalıdır (1,33-35). Öneriler Radyal EBUS la değerlendirilerek kartilajı aşmadığı görülen erken evre skuamöz hücreli akciğer kanserlerinin lokal tedavisinde etkin bir yöntemdir. Cerrahi uygulanamayan olgularda küratif amaçlı kullanılması önerilir. Santral hava yolu malign darlıklarında klinik gereklilik durumunda palyasyon amaçlı kullanılması önerilir Ateşleme sırasında FiO 2 < 0.4 tutulması önerilir. Polipoid lezyonların debulking işleminde snare rezeksiyon tercih edilmesi önerilir. İşlem sırasında karma mod kullanılması ve süresi iki saniyeyi aşmayan aralıklı atışlar yapılması önerilir. Argon Plazma Koagülasyon Argon plazma koagülasyon (APC), yüksek frekanslı monopolar akımın dokulara iletiminde iyonize argon gazının kullanıldığı temassız bir yöntemdir. Temel kullanım alanları hemostaz sağlanması, doku devitalizasyonu ve doku dezobstrüksiyonudur. Endikasyonlar Lazer ile benzer olarak ısı ile parçalanabilen dokulara, benzer endikasyonlarda uygulanan bir yöntemdir. Benzer olarak dış basıya bağlı hava yolu darlıklarında kullanılamaz. Nd-YAG lazer ile karşılaştırıldığında, APC nin etkinliği elektrokoter gibi yüzeyeldir. Hava yollarında dezobstrüksiyon öncesi kanamanın minimalize edilmesi için koagülasyon önemlidir. APC uygulanacak mekanik dezobstrüksiyon öncesi koagülasyonun sağlanmasında kullanılır. Daha önce uygulanan cerrahi ya da kemoradyoterapi almış olgularda, hava yollarının ana damarlara komşuluklarından dolayı derin doku koagülasyonu uygulanmayacak durumlarda yüzeyel etkinliği nedeniyle APC tercih edilebilir (1,3). Bu lokal teknik aynı zamanda ana hava yollarında erken evre süperfisyal skuamöz hücreli kanserlerin lokal tömör büyümesinde etkilidir (1,31,45) Ana hava yollarında kanamaya neden olan lezyonların tedavisinde; hem benign hem malign ekzofitik endobronşiyal tümörlerin debulkinginde; trakeobronşiyal stentlerde komplikasyon olarak oluşan granulasyon dokusunun temizlenmesinde kullanılır (1). Malign hava yolu obstrüksiyonlarında rekanalizasyon için kullanıldığında başarı oranı

7 Sıcak Yöntemler 123 %67, hemoptizide kullanıldığında başarı oranı %99 bulunmuştur (47). Hemoptizi de anlamlı başarı sağladığı tekrarlayan çalışmalarda da gösterilmiştir (49,59). Santral hava yolu obstrüksiyonlarının tedavisinde APC, semptomlarda düzelme sağlamış ve hava yolu açıklığını arttırmıştır (3). Diğer taraftan daha az genişlikte cerrahi işleme olanak sağladıkları için özellikle yüksek cerrahi riski olan düşük solunum rezervli hastalarda önerilen bir yaklaşımdır (36,38,39,48,49). Leiyomyom, hamartom, pleomorfik adenom, granüler hücreli tümör ve karsinoid tümörlerde etkinliği ile ilgili yayınlar bulunmaktadır (50,51). Cerrahi anastomozlara bağlı komplikasyon olarak gelişen darlıklarda, stentlere bağlı granulasyonda, hemanjioma, ve Dieulafoy lezyonlarda kullanılır (52-57). Kontrendikasyonlar Tek mutlak kontrendikasyon hava yolunda dış basıya sekonder gelişen darlıklardır. Relatif kontrendikasyonlar hipoksemi, bronkoözafajiyal fistül ve koagülopati durumlarıdır. Kalıcı pacemakerı veya kardiokonverterı olan hastalarda azami dikkat edilmeli, topraklama pedi metalik protezin olduğu derinin üzerine yerleştirilmemelidir (1,58). Endobronşiyal yanık olasılığından dolayı, inspire edilen oksijen oranı 40% tutulmalıdır (1). Teknik Retrospektif çalışmalardan elde edilen sonuçlara göre ana hava yolu darlıklarında ya da hemoptizi vakalarında işlem fiberoptik bronkoskopi ile yapılabilse de %90 üzerinde tercih edilen yöntem rijit bronkoskopiyle kullanılan rijit problar ve yine rijit bronkoskop içinden fiberoptik bronkoskop ile kullanılabilen fleksibl problar aracılığı ile uygulanmasıdır (47-49,52,59,60). Argon gazı göreceli olarak daha fleksibıl bir şekilde kıvrımlar ve köşelerden akar. Koagüle edilmiş dokuda oluşan yüksek dirençten dolayı argon gazı yakındaki tedavi edilmemiş dokuya yönlenir. Bu şekilde APC, santral hava yollarından akut açı ile ayrılan, üst lobun apikal veya posterior segmenti ya da alt lobun apikal segmenti gibi bronşiyal segmentlerdeki lezyonlara uygulanabilir. Bu durum probtan devamlı düz çıkan lazer demetlerine göre avantaj sağlar. Deneyime göre seçilen farklı problar mevcuttur Watt arası güçte,bir-üç saniye süresince, L/dakika akım hızında pulse/force etki ile uygulanır. Doku etkisi prob ve doku arasındaki voltaj farkına, temas kurulan yüzey alanına (örneğin; daha küçük prob mevcut akımı arttırır), uygulanan enerjinin süresine, kaçağın olmayışına (mukus, kan ve bronkoskop ya da başka enstrümanın metal kısmının konduktansı) bağlıdır. İki modda kullanılır force APC: yüksek enerjili (derin koagülasyon ve devitalizasyon için), pulse APC: düşük enerjili (koagülasyon icin) kullanılır. Hızlı etki sonucu koagülasyon nekrozu kolaylıkla görülebilir (44).

8 124 Sinem Nedime Sökücü Pratikte rekanalizasyon için Watt, devitalizasyon için Watt ve hemostaz için Watt arası tercih edilir. Topraklama pedinin yerleştirilmesi önemlidir. APC prop hedeften cm uzak tutulur. Alev probun en yakın noktasına atış yapılır, basalden yukarı doğru, proksimalden distale doğru bronş duvarına paralel şekilde uygulama yapılır. Prob ucuna kömürleşmiş doku ve sekresyonların yapışması nedeniyle işlem sırasında sık temizlenmesi gerekir Komplikasyonlar Hava yolu mukozasında yanık oluşumu, alev alma riski ve fistül oluşumu tanımlanmış komplikasyonlardır (4). Bir çalışmada hasta başına %3.7 komplikasyon oranı tanımlanmış, hava yolu perforasyonu %1.4 ve direkt APC uygulanmasına bağlı olmasa da ölüm %0.55 olarak belirtilmiştir (47). Bir çalışmada, üç yıllık dönem incelendiği ikisi ölümcül olan toplam 3 intrakardiak gaz embolisi (%1.3-2) vakası bildirilmiştir. Bu çalışmada komplikasyonun APC ye mi, yoksa kullanılan jet ventilasyona mı bağlı olduğu net değildir (61). Genel olarak bakıldığında önemli komplikasyon oranı %2 dir (1). FiO 2 %40 ın altında tutulması, endotrakeal tüp ya da kaplı metalik ve silikon stentlere yakın uygulanmaması, kısa enerji akımlı modların tercih edilmesi önerilir (58,62,63). Öneriler Bulky ve ekzofitik olmayan benign ya da malign tümörlerde koagülasyon için ilk tedavi seçeneği olarak önerilebilir. Hızlı gelişen kritik hava yolu tıkanıklığı olmayan hastalarda tümör debulkingi için kullanılabilir. Bronşiyal ağacın distalinde, açılı alanlarda endobronşiyal lezyonu olan hastalarda oluşan hemoptizinin tedavisinde önerilir. Trakeobronşiyal stent komplikasyonu olarak gelişen granülasyon dokusunun temizlenmesinde önerilir. KAYNAKLAR 1. Du Rand IA, Barber PV, Goldring J, et al. British Thoracic Society guideline for advanced diagnostic and therapeutic flexible bronchoscopy in adults. Thorax 2011;66 Suppl 3 2. Khemasuwan D, Mehta AC, Wang KP. Past, present, and future of endobronchial lazer photoresection. J Thorac Dis Dec;7(Suppl 4):S doi: /j.issn Bolliger CT, Mathur PN, Beamis JF, et al. ERS/ATS statement on interventional pulmonology. European Respiratory Society/American Thoracic Society. Eur Respir J 2002;19: Ernst A, Gerard A. Silvestri GA, Johnstone D. Interventional pulmonary procedures guidelines from the American College of Chest Physicians. Chest 2003;123:

9 Sıcak Yöntemler Mehta AC, Harris RJ, De Boer GE. Endoscopic management of benign airway stenosis. Clin Chest Med 1995;16: Ernst A, Feller-Kopman D, Becker HD, et al. Central airway obstruction. Am J Respir Crit Care Med 2004;169: Cavaliere S, Venuta F, Foccoli P, et al. Endoscopic treatment of malignant airway obstructions in 2,008 patients. Chest 1996;110: Personne C, Colchen A, Leroy M, et al. Indications and technique for endoscopic lazer resections in bronchology. A critical analysis based upon 2,284 resections. J Thorac Cardiovasc Surg 1986;91: Kvale PA, Eichenhorn MS, Radke JR, et al. YAG lazer photoresection of lesions obstructing the central airways Chest 1985;87: Cavaliere S, Foccoli P, Farina PL. Nd:YAG lazer bronchoscopy. A five-year experience with 1,396 applications in 1,000 patients. Chest 1988;94: Miks VM, Kvale PA, Riddle JM, et al. Broncholith removalusing the YAG lazer. Chest 1986;90: Madden BP, Kumar P, Sayer R, et al. Successful resectionof obstructing airway granulation tissue following lungtransplantation using endobronchial lazer (Nd:YAG)therapy. Eur J Cardiothorac Surg 1997;12: Madden BP, Lee M, Paruchuru P. Successful treatment ofendobronchial amyloidosis using Nd:- YAG lazer therapyas an alternative to lobectomy. Monaldi Arch Chest Dis2001;56: Puma F, Carloni A, Casucci G, et al. Successful endoscopicnd-yag lazer treatment of endobronchial endometriosis.chest 2003;124: Katlic MR, Burick AJ, Lucchino DB. Experiences with lazer bronchoscopy. Pa Med Jun;94(6): Hetzel MR, Nixon C, Edmondstone WM, et al. lazer therapy in 100 tracheobronchial tumours. Thorax May;40(5): Beamis JF Jr, Vergos K, Rebeiz EE, Shapshay SM. Endoscopic lazer therapy for obstructing tracheobronchial lesions. Ann Otol Rhinol Laryngol May;100(5 Pt 1): Brutinel WM, Cortese DA, McDougall JC, et al.a two-year experience with the neodymium-yag lazer in endobronchial obstruction. Chest Feb;91(2): Squiers JJ, Teeter WA, Hoopman JE, et al. Holmium:YAG lazer bronchoscopy ablation of benign and malignant airway obstructions: an 8-year experience. lazers Med Sci Jul;29(4): doi: /s Epub 2014 Mar Dumon JF, Shapshay S, Bourcereau J, et al. Principles for safety in application of neodymium-yag lazer in bronchology. Chest 1984;86: Lee HJ, Malhotra R, Grossman C, et al. Initial Report of Neodymium: Yttrium-Aluminum-Perovskite (Nd: YAP) lazer Use During Bronchoscopy. J Bronchology Interv Pulmonol 2011;18: Chan AL, Tharratt RS, Siefkin AD, et al. Nd:YAG lazer bronchoscopy. Rigid or fiberoptic mode? Chest 1990;98: Dumon JF, Rebound E, Garbe L, et al. Treatment of tracheobronchial lesions by lazer photoresection. Chest 1982;81: Cortese DA. Rigid versus flexible bronchoscope in lazer bronchoscopy. J Bronchol 1994;1:72 75.

10 126 Sinem Nedime Sökücü 25. Dumon JF, Meric B, Bourcereau J, et al. Principles for safety in application of Nd:YAG lazer in bronchology. Chest 1984;86: Dalar L, Karasulu L, Sökücü SN, Altin S. Diode laser in the endoscopic treatment of obstructive airway disease: two years experience in Istanbul. Thorac Cardiovasc Surg Mar;60(2): doi: /s Epub 2011 Apr Guibert N, Mazieres J, Marquette CH, et al Integration of interventional bronchoscopy in the management of lung cancer. Eur Respir Rev Sep;24(137): doi: / Review 28. van Boxem AJ, Westerga J, Venmans BJ, et al. Photodynamic therapy, Nd-YAG lazer and electrocautery for treating early-stage intraluminal cancer: which to choose? Lung Cancer Jan;31(1): Murgu SD, Colt HG, Mukai D, et al. Multimodal imaging guidance for lazer ablation in tracheal stenosis. Laryngoscope 2010;120: Golish JA, Pena CM, Mehta AC. Massive air embolism complicating Nd-YAG lazer endobronchial photoresection. lazers Surg Med 1992;12: van Boxem TJ, Venmans BJ, et al. Radiographically occult lung cancer treated with fibreoptic bronchoscopic electrocautery: a pilot study of a simple and inexpensive technique. Eur Respir J Jan;11(1): Marel M, Pekarek Z, Spasova I, et al.management of benign stenoses of the large airways in the unimversity hospital in Prague, Czech Republic, in Respiration Nov- Dec;72(6): Sutedja TG, van Boxen TJ, Schramel FM, et al. Endobronchial electrocautery is an excellent alternative for Nd:YAG lazer to treat airway tumors. J Bronchol 1997;4:101e Hooper RG, Jackson FN. Endobronchial electrocautery. Chest 1985;87: Hooper RG. Electrocautery in endobronchial therapy. A letter to the editor. Chest 2000;117: Sutedja G, van Kralingen K, Schramel FM, et al.fibreoptic bronchoscopic electrosurgery under local anaesthesia for rapid palliation in patients with centralairway malignancies: a preliminary report. Thorax1994;49: Sagawa M, Sato M, Takahashi H, et al. Electrosurgery witha fiberoptic bronchoscope and a snare for endotracheal/endobronchial tumors. J Thorac Cardiovasc Surg1998;116: Coulter TD, Mehta AC. The heat is on: impact ofendobronchial electrosurgery on the need for Nd-YAG lazer photoresection. Chest 2000;118: von Boxem TV, Muller M, Venmans B, et al. Nd-YAG lazer vsbronchoscopic electrocautery for palliation of symptomaticairway obstruction: a cost-effectiveness study. Chest1 999; 116: Wahidi MM, Herth F, Ernst A, State of the Art Interventional Pulmonology CHEST 2007; 131: Sutedja T, Bolliger CT. Endobronchial electrocautery and argon plasma coagulation. In: Progress in Respiratory Research. Basel: Karger,2000:120e Wahidi MM, Unroe MA, Adlakha N, et al. The use of electrocautery as the primary ablation modality for malignant and benign airway obstruction. J Thorac Oncol 2011;6: Horinouchi H, Miyazawa T, Takada K, et al. Safety study of endorbonchial electrosurgery for tracheobronchial lesions: multicenter prospective study. J Bronchol 2008;15:228e32.

11 Sıcak Yöntemler van Boxem TJ, Westerga J, Venmans BJ, et al. Tissue effects of bronchoscopic electrocautery: bronchoscopic appearance and histologic changes of bronchial wall after electrocautery. Chest 2000;117: Pasic A, Postmus PE, Sutedja G. What is early lung cancer? A review of the literature. Lung Cancer 2004;45: Sutedja TG, van Boxem AJ, Postmus PE. The curative potential of intraluminal bronchoscopic treatment for early-stage non-small-cell lung cancer. Clin Lung Cancer 2001;2: Reichle G, Freitag L, Kullmann HJ, et al. Argon plasma coagulation in bronchology: a new method--alternative or complementary?. Pneumologie 2000;54: Reichle G, Freitag L, Kullmann HJ, et al. Argon plasma coagulation in bronchology: a new method--alternative or complementary?. Pneumologie 2000;54: Morice RC, Ece T, Ece F, Keus L. Endobronchial argon plasma coagulation for treatment of hemoptysis and neoplastic airway obstruction. Chest 2001;119: Miller SM, Bellinger CR, Chatterjee A. Argon plasma coagulation and electrosurgery for benign endobronchial tumors. J Bronchology Interv Pulmonol 2013;20: Jabbardarjani H, Masjedi M, Herth F. Successful treatment of endobronchial carcinoid using argon plasma coagulation. J Bronchology Interv Pulmonol 2009;16: Keller CA, Hinerman R, Singh A, et al. The use of endoscopic argon plasma coagulation in airway complications after solid organ transplantation. Chest 2001;119: Colt HG. Bronchoscopic resection of Wallstent-associated granulation tissue using argon plasma coagulation. J Bronchol 1998;5: Sato M, Terada Y, Nakagawa T, et al. Successful use of argon plasma coagulation and tranilast to treat granulation tissue obstructing the airway after tracheal anastomosis. Chest 2000;118: Rose AS, Mathur PN. Endobronchial capillary hemangioma: case report and review of the literature. Respiration 2008;76: Manali ED, Saad CP, Krizmanich G, et al. Endobronchial findings of fibrosing mediastinitis. Respir Care 2003;48: Dalar L, Sökücü SN, Özdemir C, et al. Endobronchial argon plasma coagulation for treatment of Dieulafoy disease. Respir Care 2015;60:e Mahmood K, Wahidi MM. Ablative therapies for central airway obstruction. Semin Respir Crit Care Med 2014;35: Okada S, Yamauchi H, Ishimori S, et al.endoscopic surgery with a flexible bronchoscope and argon plasma coagulation for tracheobronchial tumors.j Thorac Cardiovasc Surg Jan;121: Crosta C, Spaggiari L, De Stefano A et al. Endoscopic argon plasma coagulation for palliative treatment of malignant airway obstructions: early results in 47 cases. Lung Cancer Jul;33(1): Reddy C, Majid A, Michaud G, et al. Gas embolism following bronchoscopic argon plasma coagulation: a case series. Chest Nov;134(5): doi: /chest Sachdeva A, Pickering EM, Lee HJ. From electrocautery, balloon dilatation, neodymium-doped:yttrium-aluminum-garnet (Nd:YAG) lazer to argon plasma coagulation and cryotherapy. J Thorac Dis Dec;7(Suppl 4):S doi: /j.issn

12 128 Sinem Nedime Sökücü 63. Apfelbaum JL, Caplan RA, Barker SJ, et al. Practiceadvisory for the prevention and management of operatingroom fires: an updated report by the American Society ofanesthesiologists Task Force on Operating Room Fires.Anesthesiology 2013;118: Mahmood K, Wahidi MM. Ablative therapies forcentral airway obstruction. Semin Respir Crit Care Med2014;35:681-9.

Benign Endobronşiyal Tümörler

Benign Endobronşiyal Tümörler BÖLÜM 14 Benign Endobronşiyal Tümörler 159 Benign Endobronşiyal Tümörler Sevda Şener Cömert SBÜ Kartal Dr. Lütfi Kırdar Sağlık Uygulama Araştırma Merkezi, Göğüs Hastalıkları Kliniği, İstanbul Benign endobronşiyal

Detaylı

Trakeobronşiyal obstrüksiyonlarda uygulanan girişimsel bronkoskopik tedavi yöntemlerinde yaklaşım

Trakeobronşiyal obstrüksiyonlarda uygulanan girişimsel bronkoskopik tedavi yöntemlerinde yaklaşım Trakeobronşiyal Obstrüksiyonlarda Girişimsel Bronkoskopik Tedavi Yöntemleri Dizisi: 2 Trakeobronşiyal obstrüksiyonlarda uygulanan girişimsel bronkoskopik tedavi yöntemlerinde yaklaşım Ahmet Selim YURDAKUL

Detaylı

Akciğer Kanserinde Büyük Hava Yolu Obstrüksiyonu

Akciğer Kanserinde Büyük Hava Yolu Obstrüksiyonu 116 Akciğer Kanserinde Büyük Hava Yolu Obstrüksiyonu Ayperi ÖZTÜRK Zafer AKTAŞ Malign büyük hava yolu darlıkları (trakea ve her iki ana bronş), akciğer kanserinde ve endobronşiyal metastazı olan ekstratorasik

Detaylı

Trakeobronşiyal obstrüksiyonlarda uygulanan girişimsel bronkoskopik tedavi yöntemlerinde yaklaşım

Trakeobronşiyal obstrüksiyonlarda uygulanan girişimsel bronkoskopik tedavi yöntemlerinde yaklaşım Trakeobronşiyal Obstrüksiyonlarda Girişimsel Bronkoskopik Tedavi Yöntemleri Dizisi: 1 Trakeobronşiyal obstrüksiyonlarda uygulanan girişimsel bronkoskopik tedavi yöntemlerinde yaklaşım Ahmet Selim YURDAKUL

Detaylı

Endobronşiyal Brakiterapi

Endobronşiyal Brakiterapi Endobronşiyal Brakiterapi Doç. Dr. Tuncay Göksel Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Brakiterapi Braki: Kısa mesafe (Yunanca) Radyoaktif kaynakların doğrudan tümör içine veya

Detaylı

Terapötik bronkoskopi ile tedavi edilen postentübasyon trakea stenozları: Beş olgu sunumu

Terapötik bronkoskopi ile tedavi edilen postentübasyon trakea stenozları: Beş olgu sunumu Terapötik bronkoskopi ile tedavi edilen postentübasyon trakea stenozları: Beş olgu sunumu Yalçın KARAKOCA 1, Güler KARAAĞAÇ 1, Sevinay KARAKOCA 2, Tülay YILDIZ 3, Orhan YAZANEL 4, Nesrin SARIMAN 1, M.

Detaylı

Malign Havayolu Darlığı

Malign Havayolu Darlığı BÖLÜM 13 Malign Havayolu Darlığı 147 Malign Havayolu Darlığı Zafer Aktaş SBÜ Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi, Girişimsel Pulmonoloji Kliniği, Ankara Trakea ve her

Detaylı

Hava Yolu Stentleri BÖLÜM GİRİŞ. Ayperi Öztürk, Aydın Yılmaz. Hava Yolu Stentleri

Hava Yolu Stentleri BÖLÜM GİRİŞ. Ayperi Öztürk, Aydın Yılmaz. Hava Yolu Stentleri BÖLÜM 12 Hava Yolu Stentleri 137 Hava Yolu Stentleri Ayperi Öztürk, Aydın Yılmaz SBÜ Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi, Girişimsel Pulmonoloji Kliniği, Ankara GİRİŞ

Detaylı

Sıcak Yöntemler Dr. Levent Dalar Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Sıcak Yöntemler Dr. Levent Dalar Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sıcak YöntemlerY Dr. Levent Dalar Yedikule Göğüs G s Hastalıklar kları ve Göğüs G Cerrahisi Eğitim E ve Araştırma rma Hastanesi Sıcak YöntemlerY Sunum Planı Lazer Fotodinamik Tedavi Elektrokoter ve Argon

Detaylı

Dr.Aydın Çiledağ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD

Dr.Aydın Çiledağ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD Dr.Aydın Çiledağ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD Periferik Pulmoner Lezyonlar Akciğer kanseri tarama programları BT kullanım sıklığında artış (ABD de yılda yaklaşık 45 milyon BT,

Detaylı

Vena Kava Süperior Sendromu ve Malign Trakeobronşiyal Stenozlu İki Olguda Çift Stent (Trakeobronşiyal Dumon ve Endovasküler Wallstent) Tedavisi

Vena Kava Süperior Sendromu ve Malign Trakeobronşiyal Stenozlu İki Olguda Çift Stent (Trakeobronşiyal Dumon ve Endovasküler Wallstent) Tedavisi Vena Kava Süperior Sendromu ve Malign Trakeobronşiyal Stenozlu İki Olguda Çift Stent (Trakeobronşiyal Dumon ve Endovasküler Wallstent) Tedavisi Güler KARAAĞAÇ*, Nesrin SARIMAN*, Ender LEVENT*, Selçuk ŞİMŞEK**,

Detaylı

AKCİĞER KANSERİ EVRELEMESİNDE BRONKOSKOPİ. Dr. Serdar Erturan İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

AKCİĞER KANSERİ EVRELEMESİNDE BRONKOSKOPİ. Dr. Serdar Erturan İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı AKCİĞER KANSERİ EVRELEMESİNDE BRONKOSKOPİ Dr. Serdar Erturan İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Bronkoskopi, akciğer kanseri tanısında en önemli tanı yöntemidir. Santral tümörler

Detaylı

Bronkoskopi Ünitesi Donanımı ve Planlanması

Bronkoskopi Ünitesi Donanımı ve Planlanması BÖLÜM 2Bronkoskopi Ünitesi Donanımı ve Planlanması 21 Bronkoskopi Ünitesi Donanımı ve Planlanması Ethem Ünver 1, Sedat Altın 2 1 Erzincan Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Erzincan

Detaylı

Trakea Hastalıklarında Tedavi Yöntemleri ve Alternatifleri

Trakea Hastalıklarında Tedavi Yöntemleri ve Alternatifleri Kitap Bölümü DERMAN Trakea Hastalıklarında Tedavi Yöntemleri ve Alternatifleri Göksel Altınışık Trakea hastalıkları, benign ve malign ya da doğumsal ve edinsel olarak gruplanmaktadır. Edinsel nedenlerin

Detaylı

FLEKSİBL FİBEROPTİK BRONKOSKOPİ

FLEKSİBL FİBEROPTİK BRONKOSKOPİ FLEKSİBL FİBEROPTİK BRONKOSKOPİ DOÇ. DR. ARİF DURAN ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Bronkoskopi nedir? Solunum yollarının endoskopik olarak incelenmesi Bronkoskop çeşitleri

Detaylı

Dr. Aydın Şanlı Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahi A.D izmir

Dr. Aydın Şanlı Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahi A.D izmir Dr. Aydın Şanlı Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahi A.D izmir Akciğer tümörleri içinde nöroendokrin tümörler histokimyasal ve immünolojik paternleri benzer özellikte olup, klinik davranışları

Detaylı

SBÜ Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Kliniği, İstanbul

SBÜ Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Kliniği, İstanbul BÖLÜM 11 Kriyoterapi 129 Kriyoterapi Cengiz Özdemir SBÜ Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Kliniği, İstanbul Kriyoterapi, aşırı soğuğun, hızlı

Detaylı

A R G O N P L A Z M A K O A G Ü L A S Y O N V I O A P C 2

A R G O N P L A Z M A K O A G Ü L A S Y O N V I O A P C 2 A R G O N P L A Z M A K O A G Ü L A S Y O N V I O A P C 2 APC 2: Argon Pl azma Koagül asyon Sistemi. Argon Pl azma Koagül asyon (APC) ile etkin hemostaz ve devitalizasyon bir başarı hik ayesi. APC kanama

Detaylı

BRONKOSKOPİK YOLLA TEDAVİ EDİLEN ENDOBRONŞİAL HAMARTOM OLGUSU: OLGU SUNUMU

BRONKOSKOPİK YOLLA TEDAVİ EDİLEN ENDOBRONŞİAL HAMARTOM OLGUSU: OLGU SUNUMU BRONKOSKOPİK YOLLA TEDAVİ EDİLEN ENDOBRONŞİAL HAMARTOM OLGUSU: OLGU SUNUMU Endobronchial Hamartoma Case Treated with Bronchial Procedure: Case Report Bayram METİN 1, Yavuz Selim İNTEPE 2, Bülent ÇİFTÇİ

Detaylı

Olgu Sunumu. Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Özkan Saydam

Olgu Sunumu. Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Özkan Saydam Olgu Sunumu Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Özkan Saydam 26 yaş erkek hasta Şikayet: Nefes darlığı, kanlı balgam Fizik Muayene: Stridor, inspiratuar ronküs

Detaylı

Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi. 18 Ocak 12 Çarşamba

Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi. 18 Ocak 12 Çarşamba Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi Dr. Akif Turna Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi Dr. Akif Turna Küçük Hücre-Dışı Akciğer

Detaylı

Güvenlik filtreli steril FiAPC probu. Kontaminasyona karşı maksimum koruma ARGON PLAZMA KOAGÜLASYONU

Güvenlik filtreli steril FiAPC probu. Kontaminasyona karşı maksimum koruma ARGON PLAZMA KOAGÜLASYONU Güvenlik filtreli steril FiAPC probu Kontaminasyona karşı maksimum koruma ARGON PLAZMA KOAGÜLASYONU FiAPC girişimsel endoskopide güvenlik Argon Plazma Koagülasyonu endoskopide kanamaların koagülasyonu

Detaylı

Postentübasyon Trakeal Stenozlar

Postentübasyon Trakeal Stenozlar BÖLÜM 15 Postentübasyon Trakeal Stenozlar 171 Postentübasyon Trakeal Stenozlar Levent Dalar İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, İstanbul Giriş ve Temel Bilgiler

Detaylı

Post-Entübasyon Trakeal Stenozun Cerrahi Tedavisi

Post-Entübasyon Trakeal Stenozun Cerrahi Tedavisi Araştırma Yazısı Post-Entübasyon Trakeal Stenozun Cerrahi Tedavisi The Treatment of Post-Intubation Tracheal Stenosis Atila Türkyılmaz 1, Yener Aydın 1, Murat Ermancık 1, Ali Fuat Erdem 2, Atilla Eroğlu

Detaylı

Akciğer Kanserlerinin Histopatolojik ve Morfolojik Özellikleri ile Bronşiyal Yerleşimleri Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi

Akciğer Kanserlerinin Histopatolojik ve Morfolojik Özellikleri ile Bronşiyal Yerleşimleri Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi Akciğer Kanserlerinin Histopatolojik ve Morfolojik Özellikleri ile Bronşiyal Yerleşimleri Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi Sibel ALPAR*, Nazire UÇAR*, Yetkin AĞAÇKIRAN**, A. Berna DURSUN*, Selma

Detaylı

MEDİKAL TORAKOSKOPİ. Dr. Hüseyin YILDIRIM. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

MEDİKAL TORAKOSKOPİ. Dr. Hüseyin YILDIRIM. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı MEDİKAL TORAKOSKOPİ Dr. Hüseyin YILDIRIM Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı EBUS FOB STENT EBUS MT EBUS EBUS FOB EBUS STENT FOB FOB EBUS FOB STENT EBUS FOB

Detaylı

KRONİK ÖKSÜRÜĞÜN NADİR NEDENİ: TRAKEAL FİBROEPİTELYAL POLİP

KRONİK ÖKSÜRÜĞÜN NADİR NEDENİ: TRAKEAL FİBROEPİTELYAL POLİP İzmir Göğüs Hastanesi Dergisi, Cilt XXXII Sayı 3, 2018 KRONİK ÖKSÜRÜĞÜN NADİR NEDENİ: TRAKEAL FİBROEPİTELYAL POLİP A RARE REASON OF CHRONIC COUGH: TRACHEAL FIBROEPITHELIAL POLPY Ömer ZENGİN 1, Nesrin KIRAL

Detaylı

TOTAL ATELEKTAZİ YAPMIŞ AKCİĞER KANSERLİ OLGULARDA EKSTERNAL RADYOTERAPİNİN PALYATİF ETKİSİNİN RETROSPEKTİF OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ*

TOTAL ATELEKTAZİ YAPMIŞ AKCİĞER KANSERLİ OLGULARDA EKSTERNAL RADYOTERAPİNİN PALYATİF ETKİSİNİN RETROSPEKTİF OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ* ATELEKTAZİLİ AKCİĞER CA DA RADYOTERAPİ; KOÇAK VE ARK. 151 TOTAL ATELEKTAZİ YAPMIŞ AKCİĞER KANSERLİ OLGULARDA EKSTERNAL RADYOTERAPİNİN PALYATİF ETKİSİNİN RETROSPEKTİF OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ* Mihriban

Detaylı

Ulusal Akciğer Kanseri Kongresi İleri Evre Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanserlerinde Neoadjuvan Tedavi Sonrası Pulmoner Rezeksiyon Sonuçlarımız

Ulusal Akciğer Kanseri Kongresi İleri Evre Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanserlerinde Neoadjuvan Tedavi Sonrası Pulmoner Rezeksiyon Sonuçlarımız Ulusal Akciğer Kanseri Kongresi İleri Evre Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanserlerinde Neoadjuvan Tedavi Sonrası Pulmoner Rezeksiyon Sonuçlarımız Dr.Levent Alpay Süreyyapaşa Egitim vearaştırma Hastanesi Mart

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA ALTYAPI PROJESİ KESİN RAPORU. Proje Başlığı ENDOBRONŞİYAL LEZYONLARIN TEDAVİSİNDE KRİYOTERAPİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA ALTYAPI PROJESİ KESİN RAPORU. Proje Başlığı ENDOBRONŞİYAL LEZYONLARIN TEDAVİSİNDE KRİYOTERAPİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA ALTYAPI PROJESİ KESİN RAPORU Proje Başlığı ENDOBRONŞİYAL LEZYONLARIN TEDAVİSİNDE KRİYOTERAPİ Proje Yürütücüsünün İsmi Prof.Dr.Demet Karnak Yardımcı Araştırmacıların

Detaylı

Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi. 01 Kasım 2010 Pazartesi

Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi. 01 Kasım 2010 Pazartesi Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi Doç.Dr. Akif Turna Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi Doç.Dr. Akif Turna Küçük Hücre-Dışı

Detaylı

APC 2. Argon Plazma Koagülasyon sistemi ARGON PLAZMA KOAGÜLASYON

APC 2. Argon Plazma Koagülasyon sistemi ARGON PLAZMA KOAGÜLASYON APC 2 Argon Plazma Koagülasyon sistemi ARGON PLAZMA KOAGÜLASYON Argon Plazma Koagülasyon (APC) ile etkin hemostaz ve devitalizasyon bir başarı hikayesi. APC kanama ve doku abnormalitesi devitalizasyonlarının

Detaylı

Entübasyon sonrası trakeal rüptür: 5 olgu Gönül Sağıroğlu*, Tamer Sağıroğlu**, Burhan Meydan*, Çağatay Tezel*

Entübasyon sonrası trakeal rüptür: 5 olgu Gönül Sağıroğlu*, Tamer Sağıroğlu**, Burhan Meydan*, Çağatay Tezel* Entübasyon sonrası trakeal rüptür: 5 olgu Gönül Sağıroğlu*, Tamer Sağıroğlu**, Burhan Meydan*, Çağatay Tezel* * SB Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi-İstanbul

Detaylı

Akciğer Kanserli Olgularda Bronkoskopi Örneklerinin Tanısal Değeri

Akciğer Kanserli Olgularda Bronkoskopi Örneklerinin Tanısal Değeri ARAŞTIRMA Akciğer Kanserli Olgularda Bronkoskopi Örneklerinin Tanısal Değeri Diagnostic Value of The Fiberoptic Bronchoscopy Samples in Lung Cancer Patients Sibel Doruk 1, Doğan Reşit Köseoğlu 2, Ahmet

Detaylı

Bilateral ana bronş obstrüksiyonuna yol açan endobronşiyal malign melanom metastazı tedavisinde Diyot lazer

Bilateral ana bronş obstrüksiyonuna yol açan endobronşiyal malign melanom metastazı tedavisinde Diyot lazer Bilateral ana bronş obstrüksiyonuna yol açan endobronşiyal malign melanom metastazı tedavisinde Diyot lazer Levent DALAR, Ahmet Levent KARASULU, Sedat ALTIN, Sinem Nedime SÖKÜCÜ, Mustafa DÜGER, Nur ÜRER

Detaylı

Akış: Organ İskemilerinin Erken Tanısında Yeni Bir Uygulama: Laser Speckle Görüntüleme

Akış: Organ İskemilerinin Erken Tanısında Yeni Bir Uygulama: Laser Speckle Görüntüleme Akış: Organ İskemilerinin Erken Tanısında Yeni Bir Uygulama: Laser Speckle Görüntüleme Mikrodolaşımın önemi Laser speckle görüntüleme tekniği Ektremite perfüzyon görüntüleme İç organ perfüzyon görüntüleme

Detaylı

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV Sunu planı NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON DOÇ. DR. HAKAN TOPAÇOĞLU İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Neden Endikasyonlar Kontrendikasyonlar Hasta seçilmesi Komplikasyonlar Solunum yetmezliği IMV

Detaylı

Girişimsel Bronkoskopide Hasta Seçimi

Girişimsel Bronkoskopide Hasta Seçimi DERLEME Girişimsel Bronkoskopide Hasta Seçimi a a Göğüs Hastalıkları AD, Erzincan Üniversitesi Tıp Fakültesi, Erzincan Yazışma Adresi/Correspondence: Erzincan Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları

Detaylı

TRAKEA CERRAHİSİNDE TEMEL PRENSİPLER

TRAKEA CERRAHİSİNDE TEMEL PRENSİPLER TRAKEA CERRAHİSİNDE TEMEL PRENSİPLER İ.Ü. CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ GÖĞÜS CERRAHİSİ ANABİLİM DALI Dr Ahmet DEMİRKAYA 21 Eylül 11 Çarşamba C6-T4 arasında uzanan trakea infrakrokoid seviyeden karinaya kadar

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Onur Genç. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine

Göğüs Cerrahisi Onur Genç. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Onur Genç Göğüs Cerrahisi Trakeal Stenoz Giriş Trakeal stenozis en sık görülen cerrahi trakeal problem olmaya devam etmektedir. Düşük basınçlı

Detaylı

Primeri Bilinmeyen Aksiller Metastazda Cerrahi Yaklaşım. Dr. Ali İlker Filiz GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Genel Cerrahi Servisi

Primeri Bilinmeyen Aksiller Metastazda Cerrahi Yaklaşım. Dr. Ali İlker Filiz GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Genel Cerrahi Servisi Primeri Bilinmeyen Aksiller Metastazda Cerrahi Yaklaşım Dr. Ali İlker Filiz GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Genel Cerrahi Servisi okült (gizli, saklı, bilinmeyen, anlaşılmaz) okült + kanser primeri bilinmeyen

Detaylı

AKCİĞER APSESİNDE CERRAHİ TEDAVİ

AKCİĞER APSESİNDE CERRAHİ TEDAVİ AKCİĞER APSESİNDE CERRAHİ TEDAVİ TTD 10. Yıllık Kongresi Antalya 2007 Dr. S.Ş. Erkmen GÜLHAN Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Akciğer apsesi, parankim destrüksiyonu

Detaylı

Mide Tümörleri Sempozyumu

Mide Tümörleri Sempozyumu Mide Tümörleri Sempozyumu Lokal İleri Hastalıkta Neoadjuvan Radyoterapi ve İORT Prof. Dr. Ahmet KİZİR İ.Ü. Onkoloji Enstitüsü 17 Aralık 2004 İstanbul Neoadjuvan Radyoterapi Amaç : Lokal ileri hastalıkla

Detaylı

TRANSBRONŞİAL İĞNE ASPİRASYONU (TBNA) Dr. Z. Toros Selcuk Hacettepe Ü. Tıp F. Göğüs Hastalıkları ABD.

TRANSBRONŞİAL İĞNE ASPİRASYONU (TBNA) Dr. Z. Toros Selcuk Hacettepe Ü. Tıp F. Göğüs Hastalıkları ABD. TRANSBRONŞİAL İĞNE ASPİRASYONU (TBNA) Dr. Z. Toros Selcuk Hacettepe Ü. Tıp F. Göğüs Hastalıkları ABD. Minai OA, Dasgupta A, Mehta AC 2000 Tarihçe Schieppati 1949, 1958 akciğer kanseri TBNA, subkarinal

Detaylı

EBUS Mediastinal Hastalıklarda ve Akciğer Kanseri Evrelemesinde Rutin Kullanımda mı?

EBUS Mediastinal Hastalıklarda ve Akciğer Kanseri Evrelemesinde Rutin Kullanımda mı? 12 Derleme Review EBUS Mediastinal Hastalıklarda ve Akciğer Kanseri Evrelemesinde Rutin Kullanımda mı? Is EBUS in Routine Use for Mediastinal Diseases and Lung Cancer Staging? Dr. Sibel GÜNAY 1, Dr. Ersin

Detaylı

Derleme / Review Endobronşiyal Tedavide Argon Plazma Koagülasyon

Derleme / Review Endobronşiyal Tedavide Argon Plazma Koagülasyon ISSN 1300-2961 Tüm hakları saklıdır, tamamen ve kısmen tıpkıbasımı yasaktır Derleme / Review Endobronşiyal Tedavide Argon Plazma Koagülasyon Argon Plasma Coagulation in Endobronchial Management Nevin Taci

Detaylı

Coșkun Doğan 1, Sevda Șener Cömert 2, Ali Fidan 2, Nesrin Kıral 2, Elif Torun Parmaksız 2, Benan Çağlayan 2, Tolunay Sevingil 3

Coșkun Doğan 1, Sevda Șener Cömert 2, Ali Fidan 2, Nesrin Kıral 2, Elif Torun Parmaksız 2, Benan Çağlayan 2, Tolunay Sevingil 3 ARAȘTIRMA YAZISI / ORIGINAL ARTICLE Kafkas J Med Sci 2012; 2(2):54 59 doi: 10.5505/kjms.2012.04127 Bir Üçüncü Basamak Sağlık Merkezindeki Tanısal ve Girișimsel Bronkoskopi Sonuçları Results of Diagnostic

Detaylı

Küçük Hücreli Akciðer Kanserinde Lazer Rezeksiyonu ve Silikon Stent Ýmplantasyonu

Küçük Hücreli Akciðer Kanserinde Lazer Rezeksiyonu ve Silikon Stent Ýmplantasyonu nde Lazer Rezeksiyonu ve Silikon Stent Ýmplantasyonu LASER RESECTION AND SILICONE STENT IMPLANTATION FOR THE SMALL CELL LUNG CANCER Güler Karaaðaç, Yalçýn Karakoca, *Selçuk Þimþek, Nesrin Sarýman, **Tülay

Detaylı

ERKEN EVRE KÜÇÜK HÜCRE DIŞI AKCİĞER KANSERİNİN ENDOSKOPİK TEDAVİSİ

ERKEN EVRE KÜÇÜK HÜCRE DIŞI AKCİĞER KANSERİNİN ENDOSKOPİK TEDAVİSİ ERKEN EVRE KÜÇÜK HÜCRE DIŞI AKCİĞER KANSERİNİN ENDOSKOPİK TEDAVİSİ Doç. Dr. Erdoğan Çetinkaya Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kanserler İnsidens -Mortalite

Detaylı

Tiroidin en sık görülen benign tümörleri foliküler adenomlardır.

Tiroidin en sık görülen benign tümörleri foliküler adenomlardır. GİRİŞ: Tiroidin en sık görülen benign tümörleri foliküler adenomlardır. Foliküler adenomlar iyi sınırlı tek lezyon şeklinde olup, genellikle adenomu normal tiroid dokusundan ayıran kapsülleri vardır. Sıklıkla

Detaylı

Bronkoskopi Komplikasyonları, Önleme ve Tedavi

Bronkoskopi Komplikasyonları, Önleme ve Tedavi Türk Toraks Derneği 11. Yıllık Kongresi 23-27 Nisan 2008 Maritim Pine Beach Resort - Antalya Bronkoskopi Komplikasyonları, Önleme ve Tedavi Dr. Sadık Ardıç SB Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs

Detaylı

Safra Yolları Kanserlerinde SistemikTedaviler. Dr.M.Oktay TARHAN İzmir K.Ç.Ü. Atatürk E.A.H. Tıbbi Onkoloji Kliniği 21.04.2013

Safra Yolları Kanserlerinde SistemikTedaviler. Dr.M.Oktay TARHAN İzmir K.Ç.Ü. Atatürk E.A.H. Tıbbi Onkoloji Kliniği 21.04.2013 Safra Yolları Kanserlerinde SistemikTedaviler Dr.M.Oktay TARHAN İzmir K.Ç.Ü. Atatürk E.A.H. Tıbbi Onkoloji Kliniği 21.04.2013 Kısa Kitaplar, Sunumlar.. Almanların yemek kitabı Amerikalıların tarihi Onkologların

Detaylı

Yabancý cisim aspirasyonu (YCA) soluk alma sýrasýnda aðýz

Yabancý cisim aspirasyonu (YCA) soluk alma sýrasýnda aðýz Klinik Pediatri, 2003;2(2):47-51. Çocukluk Çaðýnda Yabancý Cisim Aspirasyonlarý Uz. Dr. Ýlker BÜYÜKYAVUZ* Yabancý cisim aspirasyonu (YCA) soluk alma sýrasýnda aðýz ya da burun yoluyla alýnan bir cismin

Detaylı

göğüs cerrahisi Bronş Kanserlerinde Laser Uygulaması LASER ÖZELLİKLERİ VE BRONŞ KANSERLERİNDE UYGULANMASI LASER IŞINININ OLUŞMASI Oya ORUÇ*

göğüs cerrahisi Bronş Kanserlerinde Laser Uygulaması LASER ÖZELLİKLERİ VE BRONŞ KANSERLERİNDE UYGULANMASI LASER IŞINININ OLUŞMASI Oya ORUÇ* göğüs cerrahisi Bronş Kanserlerinde Laser Uygulaması Haluk TÜRKTAŞ* Oya ORUÇ* LASER ÖZELLİKLERİ VE BRONŞ KANSERLERİNDE UYGULANMASI Bronş kanserlerinde Laser uygulamasına 1970 li yıllarda başlandı. Başlangıçta

Detaylı

Akciğer Kanseri 8. TNM Evreleme Sistemi

Akciğer Kanseri 8. TNM Evreleme Sistemi Akciğer Kanseri 8. TNM Evreleme Sistemi Dr. Kutsal Turhan, Akciğer ve Plevra Maligniteleri Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi kutsal.turhan@gmail.com Dr. Tuncay Göksel Akciğer ve Plevra Maligniteleri Çalışma

Detaylı

ADRENAL KORTİKAL KANSER TEDAVİSİNDE LAPAROSKOPİK CERRAHİ

ADRENAL KORTİKAL KANSER TEDAVİSİNDE LAPAROSKOPİK CERRAHİ ADRENAL KORTİKAL KANSER TEDAVİSİNDE LAPAROSKOPİK CERRAHİ DR GÜRHAN SAKMAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ ANABİLİM DALI ADRENAL KORTİKAL KANSER TEDAVİSİNDE LAPAROSKOPİK CERRAHİ DR GÜRHAN

Detaylı

BÖLÜM A - 5b ENDOBRONŞİAL UYGULAMALAR - TEDAVİ

BÖLÜM A - 5b ENDOBRONŞİAL UYGULAMALAR - TEDAVİ BÖLÜM A - 5b ENDOBRONŞİAL UYGULAMALAR - TEDAVİ 2KRİYO UYGULAMALARI Zafer Aktaş Kriyo uygulamaları aşırı soğuğun canlıların biyolojik yapıları üzerindeki etkilerinden yararlanılarak geliştirilen tanı ve

Detaylı

Lokal İleri Evre Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri Tedavisi

Lokal İleri Evre Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri Tedavisi Lokal İleri Evre Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri Tedavisi Lokal ileri evre akciğer kanserli olgularda cerrahi tedavi, akciğer rezeksiyonu ile birlikte invaze olduğu organ ve dokuların rezeksiyonunu

Detaylı

LAPAROSKOPİK KOLOREKTAL KANSER CERRAHİSİNİN ERKEN DÖNEM SONUÇLARI:251 OLGU

LAPAROSKOPİK KOLOREKTAL KANSER CERRAHİSİNİN ERKEN DÖNEM SONUÇLARI:251 OLGU LAPAROSKOPİK KOLOREKTAL KANSER CERRAHİSİNİN ERKEN DÖNEM SONUÇLARI:251 OLGU TÜRKİYE YÜKSEK İHTİSAS HASTANESİ GASTROENTEROLOJİ CERRAHİSİ KLİNİĞİ DR.TAHSİN DALGIÇ GİRİŞ Laparoskopik kolorektal cerrahi son

Detaylı

Patogenez Bronşektazi gelişiminde iki temel mekanizma rol oynar

Patogenez Bronşektazi gelişiminde iki temel mekanizma rol oynar Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Bronşektazi Giriş Subsegmental solunum yollarının anormal ve kalıcı dilatasyonu şeklinde tanımlanır Hastalık olmaktan çok çeşitli patolojik süreçlerin

Detaylı

HAZIRLAYAN HEMŞİRE: ESENGÜL ŞİŞMAN TÜRK BÖBREK VAKFI TEKİRDAĞ DİYALİZ MERKEZİ

HAZIRLAYAN HEMŞİRE: ESENGÜL ŞİŞMAN TÜRK BÖBREK VAKFI TEKİRDAĞ DİYALİZ MERKEZİ HAZIRLAYAN HEMŞİRE: ESENGÜL ŞİŞMAN TÜRK BÖBREK VAKFI TEKİRDAĞ DİYALİZ MERKEZİ RESİRKÜLASYON NEDİR? Diyaliz esnasında, diyaliz olmuş kanın periferik kapiller dolaşıma ulaşmadan arter iğnesinden geçen

Detaylı

Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Tanı ve Tedavi

Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Tanı ve Tedavi Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Tanı ve Tedavi Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Tanı ve Tedavi Doç.Dr. Akif Turna Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Tanı ve Tedavi Doç.Dr. Akif Turna Küçük Hücre-Dışı

Detaylı

Bilateral Senkron Akciğer Tümörlerinde Cerrahi. Adem GÜNGÖR Ulusal Akciğer Kanseri Kongresi Mart 2013 Kapadokya

Bilateral Senkron Akciğer Tümörlerinde Cerrahi. Adem GÜNGÖR Ulusal Akciğer Kanseri Kongresi Mart 2013 Kapadokya Bilateral Senkron Akciğer Tümörlerinde Cerrahi Adem GÜNGÖR Ulusal Akciğer Kanseri Kongresi 14-17 Mart 2013 Kapadokya Multipl Primer Akciğer Kanseri (MPLC) Senkron tm( aynı zaman aralığında aynı organda

Detaylı

Küçük Hücreli Akciğer Kanserlerinde Radyoterapi. Dr. Meltem Serin

Küçük Hücreli Akciğer Kanserlerinde Radyoterapi. Dr. Meltem Serin Küçük Hücreli Akciğer Kanserlerinde Radyoterapi Dr. Meltem Serin Sınırlı hastalıkta radyoterapi Yaygın hastalıkta radyoterapi Sınırlı hastalıkta radyoterapi Torakal radyoterapide tartışmalı konular Proflaktik

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Alkın Yazıcıoğlu. Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi

Göğüs Cerrahisi Alkın Yazıcıoğlu. Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Mediastenin Nadir Görülen Tümörleri Tüm mediastinal kitlelerin %10 dan azını meydana getiren bu lezyonlar mezenkimal veya epitelyal kökenli tümörlerden oluşmaktadır. Journal of linical and nalytical Medicine

Detaylı

HEMOPTİZİ. Dr. Abdurrahman ŞENYİĞİT

HEMOPTİZİ. Dr. Abdurrahman ŞENYİĞİT HEMOPTİZİ Dr. Abdurrahman ŞENYİĞİT Hemoptizi 1. Genel: pulmoner parankim veya trakeobronşial ağaçtan gelen kan veya kanlı balgam öksürme 2. Massive (şiddetli): miktar: 100-600ml/24st; < 5% hastada massive

Detaylı

Küçük Hücreli Akciğer Kanserinde Cerrahinin Yeri Var mı? Dr.Ali Kılıçgün Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi

Küçük Hücreli Akciğer Kanserinde Cerrahinin Yeri Var mı? Dr.Ali Kılıçgün Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Küçük Hücreli Akciğer Kanserinde Cerrahinin Yeri Var mı? Dr.Ali Kılıçgün Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Küçük hücreli akciğer kanseri Tüm akciğer kanserlerinin %15-20 sini oluşturur Genellikle

Detaylı

Plevral aralıkta hava birikmesi. Akciğer kollapsı

Plevral aralıkta hava birikmesi. Akciğer kollapsı PNÖMOTORAKS Plevral aralıkta hava birikmesi Akciğer kollapsı PNÖMOTORAKS Spontan Edinsel Primer (Bleb rüptürü) Sekonder İatrojenik Travmatik Bleb: Sınırları belirgin olan intraplevral hava boşluklarıdır.

Detaylı

Pnömotoraks. Akif Turna. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı. aturna@istanbul.edu.tr

Pnömotoraks. Akif Turna. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı. aturna@istanbul.edu.tr Pnömotoraks Akif Turna! Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı aturna@istanbul.edu.tr! Sunum Sırası Pnömotoraksın tanımı ve sınıflandırılması Tedavi (Konservatif ve Cerrahi tedavi) Bilateral

Detaylı

EŞ ZAMANLI KALP VE BÖBREK TRANSPLANTASYONU YAPILAN BİR OLGU

EŞ ZAMANLI KALP VE BÖBREK TRANSPLANTASYONU YAPILAN BİR OLGU EŞ ZAMANLI KALP VE BÖBREK TRANSPLANTASYONU YAPILAN BİR OLGU Şahin N, Göktaş B, Küçükyorgancı S, Kabukçu HK, Titiz TA Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD, Antalya GİRİŞ Hem

Detaylı

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler Anestezi Uygulama II 2017-2018 Bahar / Ders:9 Anestezi ve Emboliler Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI Emboli Nedir? Damarlarda dolaşan kan içerisine hava ya da yabancı cisim girişine bağlı olarak, dolaşımı engelleyen

Detaylı

Hızlı etkili terapötik bronkoskopi: lazer, elektrokoter, argon plazma koagülasyon ve stentler

Hızlı etkili terapötik bronkoskopi: lazer, elektrokoter, argon plazma koagülasyon ve stentler Eur Respir J 2006; 27: 1258 1271 DOI: 10.1183/09031936.06.00013906 CopyrightERS Journals Ltd 2006 SERİLER GİRİŞİMSEL PULMONOLOJİ J.P. Janssen, M. Noppen ve K.F. Rabe tarafından edit edilmiştir Bu serinin

Detaylı

Lokal Hastalıkta Hangi Hasta Opere Edilmeli? Doç. Dr. Serdar Akyıldız E ge Ü n i v e r sitesi Tı p Fakültesi K B B Hastalıkları Anabilim D a l ı

Lokal Hastalıkta Hangi Hasta Opere Edilmeli? Doç. Dr. Serdar Akyıldız E ge Ü n i v e r sitesi Tı p Fakültesi K B B Hastalıkları Anabilim D a l ı Lokal Hastalıkta Hangi Hasta Opere Edilmeli? Doç. Dr. Serdar Akyıldız E ge Ü n i v e r sitesi Tı p Fakültesi K B B Hastalıkları Anabilim D a l ı Genel olarak; Tümör hacmi arttıkça Evre ilerledikçe Kombine

Detaylı

Trakea Rüptürü. Nadir Bir Entübasyon Komplikasyonu. Doç. Dr. Aydın KARAKUZU Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Lefkoşe, KKTC Nisan 2011

Trakea Rüptürü. Nadir Bir Entübasyon Komplikasyonu. Doç. Dr. Aydın KARAKUZU Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Lefkoşe, KKTC Nisan 2011 Trakea Rüptürü Nadir Bir Entübasyon Komplikasyonu Doç. Dr. Aydın KARAKUZU Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Lefkoşe, KKTC Nisan 2011 1 Klinik Öykü Ş.Ş., 75 yaş, erkek, Asenden Aort Anevrizması

Detaylı

AKCİĞER TÜMÖRLERİNDE RE-İRRADYASYON. Prof. Dr. Mustafa Cengiz Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı

AKCİĞER TÜMÖRLERİNDE RE-İRRADYASYON. Prof. Dr. Mustafa Cengiz Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı AKCİĞER TÜMÖRLERİNDE RE-İRRADYASYON Prof. Dr. Mustafa Cengiz Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Çıkar çatışmam yok Kongre desteğini saymazsanız mcengiz@hacettepe.edu.tr

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GÖĞÜS CERRAHİSİ ANABİLİM DALI 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DÖNEM-V DERS PROGRAMI

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GÖĞÜS CERRAHİSİ ANABİLİM DALI 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DÖNEM-V DERS PROGRAMI DÖNEM-V DERS PROGRAMI TEORİK DERSLER: 1- Toraksın cerrahi anatomisi (Yrd.Doç.Dr.Rasih YAZKAN) 2- Göğüs cerrahisinde invaziv tanı yöntemleri (Yrd.Doç.Dr.Rasih YAZKAN) 3- VATS (Video yardımlı torakoskopik

Detaylı

Primer akciğer kanserinde bronkoskopik biyopsi ve torakotomi materyalleri arasında hücre tipi uyumu

Primer akciğer kanserinde bronkoskopik biyopsi ve torakotomi materyalleri arasında hücre tipi uyumu Primer akciğer kanserinde bronkoskopik biyopsi ve torakotomi materyalleri arasında hücre tipi uyumu Sibel ARINÇ 1, Cüneyt SALTÜRK 1, Müyesser ERTUĞRUL 1, Ebru SULU 1, Leyla TUNCER 1, Sema NERGİS 2, Ümmühan

Detaylı

Dr Şükrü DİLEGE VKV Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Amerikan Hastanesi Göğüs Cerrahisi Bölümü

Dr Şükrü DİLEGE VKV Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Amerikan Hastanesi Göğüs Cerrahisi Bölümü Dr Şükrü DİLEGE VKV Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Amerikan Hastanesi Göğüs Cerrahisi Bölümü KHDAK nin en tartışmalı grubu Evre IIIA-N2 N2 ALT GRUPLARI ALTGRUPLAR TANIM SIKLIK IIIA-1 IIIA-2 IIIA-3 IIIA-4

Detaylı

SENTİNEL LENF NODU BİOPSİSİ VE ADJUVAN KEMOTERAPİ. Dr. Orhan TÜRKEN

SENTİNEL LENF NODU BİOPSİSİ VE ADJUVAN KEMOTERAPİ. Dr. Orhan TÜRKEN SENTİNEL LENF NODU BİOPSİSİ VE ADJUVAN KEMOTERAPİ Dr. Orhan TÜRKEN Sentinel Lenf Nodu (SLN) Tartışma SLN (yalancı-?) SLNmi SLNİ+ SLN + AD +/ SLN Biopsisi Makrometastaz: > 2 mm (SN+) Mikrometastaz (mi):

Detaylı

Coğrafi temel yaklaşım farklılıkları

Coğrafi temel yaklaşım farklılıkları Coğrafi temel yaklaşım farklılıkları Doğu Asya Cerrahi D2 sonrası oral floropirimidin bazlı adjuvan tedavi Avrupa Perioperatif kemoterapi (neoadjuvan ve adjuvan) Amerika Adjuvan kemoradyoterapi Surg Oncol

Detaylı

giriş evre IV akciğer ca : KHDAK % 39 (2006 NCI ; SEER) 2 yıl sağkalım = % 5! prognostik faktörler : performans ve kilo kaybı metastaz sayısı??

giriş evre IV akciğer ca : KHDAK % 39 (2006 NCI ; SEER) 2 yıl sağkalım = % 5! prognostik faktörler : performans ve kilo kaybı metastaz sayısı?? giriş evre IV akciğer ca : KHDAK % 39 (2006 NCI ; SEER) 2 yıl sağkalım = % 5! prognostik faktörler : performans ve kilo kaybı metastaz sayısı?? KÜRATİF LOKAL TED? AGRESİF PALYASYON! PET ÖNCESİ PET evre

Detaylı

Akciğer kanserleri tanı ve tedavisinde bronkoskopi. Hemoptiziye yaklaşım Dr.Reha Baran

Akciğer kanserleri tanı ve tedavisinde bronkoskopi. Hemoptiziye yaklaşım Dr.Reha Baran Akciğer kanserleri tanı ve tedavisinde bronkoskopi Hemoptiziye yaklaşım Dr.Reha Baran Akc. Kanserlerinde hemoptizi Hemoptizi akciğer kanser olgularının%7 n%7-10 unda ilk prezantasyon semptomu olabilir,

Detaylı

SİNDİRİM SİSTEMİ KANSERLERİNDE ONKOLOJİK TEDAVİ. Prof. Dr. Evin Büyükünal Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları. ABD Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı

SİNDİRİM SİSTEMİ KANSERLERİNDE ONKOLOJİK TEDAVİ. Prof. Dr. Evin Büyükünal Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları. ABD Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı SİNDİRİM SİSTEMİ KANSERLERİNDE ONKOLOJİK TEDAVİ Prof. Dr. Evin Büyükünal Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları. ABD Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı SİNDİRİM SİSTEMİ KANSERLERİ MEME VE AKCİĞER KANSERİNDEN

Detaylı

Solunum Sistemine Ait Tıbbi Terimler. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire

Solunum Sistemine Ait Tıbbi Terimler. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Solunum Sistemine Ait Tıbbi Terimler Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Solunum sistemi kan ile atmosfer havası arasında gaz değişimini oluşturabilecek şekilde özelleşmiş bir sistemdir. Solunum sistemindeki

Detaylı

Göğüs Cerrahisinde Natural Orifice Transluminal Endoskopik Operasyonlar

Göğüs Cerrahisinde Natural Orifice Transluminal Endoskopik Operasyonlar Turkiye Klinikleri Arch Lung 2018;19(2):52-64 DERLEME Göğüs Cerrahisinde Natural Orifice Transluminal Endoskopik Operasyonlar Hakkı ULUTAŞ a a Göğüs Cerrahisi AD, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Malatya,

Detaylı

Tiroid Papiller Kanserde Güncel Kanıtlar ve Gerçekler. Kılavuzlara göre Ameliyat Stratejisi Değişti mi?

Tiroid Papiller Kanserde Güncel Kanıtlar ve Gerçekler. Kılavuzlara göre Ameliyat Stratejisi Değişti mi? Tiroid Papiller Kanserde Güncel Kanıtlar ve Gerçekler Kılavuzlara göre Ameliyat Stratejisi Değişti mi? Dr. Taner Kıvılcım Okan Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Sunum Planı Ê Güncel

Detaylı

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 Nonkardiyojenik Akciğer Ödemi Şok Akciğeri Travmatik Yaş Akciğer Beyaz Akciğer Sendromu

Detaylı

Akciğerin Primer Adenoid Kistik Karsinomu

Akciğerin Primer Adenoid Kistik Karsinomu OLGU 13 OLGU Akciğerin Primer Adenoid Kistik Karsinomu 95 Akciğerin Primer Adenoid Kistik Karsinomu Nilgün Yılmaz Demirci, Zeynep Işıkdoğan, Ahmet Selim Yurdakul Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs

Detaylı

FİBER OPTİK ÜTÜLEME DIODE LAZER!

FİBER OPTİK ÜTÜLEME DIODE LAZER! ÜTÜLEME DIODE LAZERDE EN SON TEKNOLOJİ FCD FİBER OPTİK ÜTÜLEME DIODE LAZER! HAFİF EN BAŞLIĞI (300 gr) DÜNYANIN 60.000.000 ATIŞ ÖMRÜ 20.000.000 Garanti 2 YIL GARANTİ BUZ BAŞLIK K142186/878.4810 17.04.2015

Detaylı

Malign Hava Yolu Obstrüksiyonu

Malign Hava Yolu Obstrüksiyonu Malign Hava Yolu Obstrüksiyonu Doç. Dr. Sedat ALTIN Yedikule Gö üs Hastal klar ve Gö üs Cerrahisi E itim ve Araflt rma Hastanesi, STANBUL e-mail: sedataltin@yahoo.com Akci er kanseri olgular n n üçte birinin

Detaylı

HASTALIKLARINDA. Dr.Gürsu Kıyan PhD. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı

HASTALIKLARINDA. Dr.Gürsu Kıyan PhD. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı ÇOCUK GÖĞÜS G HASTALIKLARINDA CERRAHİ ACİLLER Dr.Gürsu Kıyan PhD Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Türk Toraks Derneği 11. yıllık kongresi Antalya 2008 Bronkoskopi gerektiren

Detaylı

KARACİĞER SİROZLU HASTALARDA ERCP : KOMPLİKASYONLARDAN KAÇINMA. Dr Erkan Parlak TYİH, Gastroenteroloji Kliniği, Ankara

KARACİĞER SİROZLU HASTALARDA ERCP : KOMPLİKASYONLARDAN KAÇINMA. Dr Erkan Parlak TYİH, Gastroenteroloji Kliniği, Ankara KARACİĞER SİROZLU HASTALARDA ERCP : KOMPLİKASYONLARDAN KAÇINMA Dr Erkan Parlak TYİH, Gastroenteroloji Kliniği, Ankara Safra kese taşı sıklığı yüksek Sekonder biliyer siroz CCA KC S ERCP HCC Alkol..Pankreas

Detaylı

Yabancı Cisim Aspirasyonları. Dr. Arif KUT Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Kliniği

Yabancı Cisim Aspirasyonları. Dr. Arif KUT Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Kliniği Yabancı Cisim Aspirasyonları Dr. Arif KUT Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Kliniği Epidemiyoloji Klinik Tanı Yöntemleri Tedavi Korunma Yabancı cisim aspirasyonu (YCA)

Detaylı

Trakea stenozlarında tedavi yaklaşımları: On beş olgunun analizi

Trakea stenozlarında tedavi yaklaşımları: On beş olgunun analizi Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi Turkish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery Trakea stenozlarında tedavi yaklaşımları: On beş olgunun analizi Therapeutic approaches in tracheal stenosis:

Detaylı

MEKANİK VENTİLASYON - 2

MEKANİK VENTİLASYON - 2 MEKANİK VENTİLASYON - 2 DR. M. ŞÜKRÜ PAKSU ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ÇOCUK YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ Endotrakeal entübasyon endikasyonları Tüp seçimi Başlangıç ayarları Mod seçimi Özele durumlarda mekanik

Detaylı

Serviks Kanserinde Fertilite Koruyucu Tedavi

Serviks Kanserinde Fertilite Koruyucu Tedavi Serviks Kanserinde Fertilite Koruyucu Tedavi Dr. Alper KARALÖK Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hast. Eğitim ve Araş. Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Kliniği Erken Evre Serviks kanserinde standart cerrahi prosedür

Detaylı

Radyo Frekans Ablasyon = Yüksek Frekans Ablasyon: Radyo Frekans enerji ile tümör veya dokuda aseptik nekroz oluşturma.

Radyo Frekans Ablasyon = Yüksek Frekans Ablasyon: Radyo Frekans enerji ile tümör veya dokuda aseptik nekroz oluşturma. Radyo Frekans Ablasyon = Yüksek Frekans Ablasyon: Radyo Frekans enerji ile tümör veya dokuda aseptik nekroz oluşturma. RFA Temel Mekanizma Pozitif Negatif iyonlar iyonlar elektrod elektrod yönüne yönüne

Detaylı

Devlet hastanesinde yapılan bronkoskopik işlemler

Devlet hastanesinde yapılan bronkoskopik işlemler Göztepe Tıp Dergisi 27():-6, 202 doi:0.5222/j.goztepetrh.202. KLİNİK ARAŞTIRMA ISSN 300-526X Göğüs Hastalıkları Devlet hastanesinde yapılan bronkoskopik işlemler Özlem Soğukpınar (*), Ekrem Güler (**),

Detaylı

YOĞUN BAKIMDA GİRİŞİMSEL İŞLEMLER

YOĞUN BAKIMDA GİRİŞİMSEL İŞLEMLER YOĞUN BAKIMDA GİRİŞİMSEL İŞLEMLER Geçici Kalp Pili Takılması Dr. Sabri Demircan İstanbul Bilim Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Kalbin dışarıdan elektrik akımı ile uyarılabileceği, ilk kez olarak

Detaylı

Kadınlarda Koroner Bypass Operasyonunun Özellikleri ve Sonuçları

Kadınlarda Koroner Bypass Operasyonunun Özellikleri ve Sonuçları Kadınlarda Koroner Bypass Operasyonunun Özellikleri ve Sonuçları DOÇ. DR. GÖKÇEN ORHAN Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi İSTANBUL Euroscore risk sınflaması STS risk

Detaylı