SEZARYEN VE İDRAR İNKONTİNANSI Sezaryen Morbiditeyi Azaltır

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SEZARYEN VE İDRAR İNKONTİNANSI Sezaryen Morbiditeyi Azaltır"

Transkript

1 SEZARYEN VE İDRAR İNKONTİNANSI Sezaryen Morbiditeyi Azaltır Prof. Dr. Erdal MALATYALIOĞLU OMÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Samsun Nisan 2015 istanbul

2 PELVİK TABAN YARALANMASI Pelvik fasya ve kaslar ile sağlanan pelvik desteğin ortadan kalkması pelvik taban bozuklukları ( PTB ) olarak karşımıza çıkmaktadır: 1. Pelvik Organ Prolapsusu ( POP ) 2. Üriner İnkontinans ( Üİ ) 3. Fekal İnkontinans Yeniel AÖ ve ark. Türkiye klinikleri J Gynecol Obst-SpecialTopics 2009; Handa VL UpToDate Jan 2015-Sep 30, 2014.

3 PELVİK TABAN YARALANMASI Bu hastalıklar yetişkin kadınların 1/3 nin yaşam kalitesini önemli bir biçimde etkiliyor. Her 8-9 kadından bir tanesi PTB nedeniyle cerrahi olarak tedavi oluyor. Bu kadınların %17 sinde tekrar operasyon gerekiyor Balkanlı Kaplan P ve ark. Türkiye klinikleri J Gynecol Obst-Special Topics 2009; Handa VL UpToDate Jan 2015-Sep 30, 2014.

4 PELVİK TABAN BOZUKLUĞU a. Sinir yaralanması ( Demiyelinizasyon/ Denervasyon ) b. Levator ani ve koksigeus kası yaralanması c. Fasya Yaralanması d.bozulmuş Bağ Dokusunun Yenilenmesi ile ilgili sekeller

5 PELVİK TABAN YARALANMASI a. SİNİR YARALANMASI ( Demiyelinizasyon/ Denervasyon ) Cohort çalışmalar nöromüsküler hasarın kadınların büyük bir kısmında doğumdan sonraki 1 yıl içinde iyileştiğini göstermektedir. Bununla beraber bazı olgularda doğumdan 5-6 yıl sonra denervasyon hasarının elektrofizyolojik bulgusu görülebilir. Handa VL UpToDate Jan Sep 30, 2014

6 PELVİK TABAN YARALANMASI b. LEVATOR ANİ VE KOKSİGEUS KASI YARALANMASI LEVATOR ANİ; *Pelvik taban fonksiyonu için kritik bir öneme sahiptir. Bu kas kompleksi pelvik organların etrafını U şeklinde sarar. * İstirahat tonüsü ürogenital hiatusun kapalı kalmasını sağlar. * Fonksiyon kaybı ürogenital hiatusun genişlemesine yol açabilir, olay POP ile sonuçlanabilir.

7 b. LEVATOR ANİ VE KOKSİGEUS KASI YARALANMASI MR ve USG çalışmaları: Vajinal doğumla birlikte levatorun pubik kemikten kopabileceğini göstermektedir. Özellikle fetal başın pubokoksigeusu germesi levator kasının pubisten ayrılması ile sonuçlanabilir. Levator kopması: Doğum yapmış kadınların %20 sinde görülürken Sezaryen ile doğum yapan kadınlarda NADİRDİR. ( Handa VL UpToDate Jan Sep 30, 2014 )

8 PELVİK TABAN YARALANMASI c. Fasya Yaralanması Birçok çalışma endopelvik fasyanın pelvik yan duvardan yapıştığı yerden ayrılması ile oluşan paravajinal sekellerin; * üretral hipermobilite, * Stresinkontinans ( Sİ ) ve * Zayıf anterior duvar desteği ile birlikte olduğunu göstermektedir. Balkanlı Kaplan P ve ark. Türkiye klinikleri J Gynecol Obst-Special Topics 2009; Handa VL UpToDate Jan Sep 30, 2014

9 PELVİK TABAN YARALANMASI d.bozulmuş Bağ Dokusunun Yenilenmesi Konnektif doku metabolizmasındaki genetik sekeller, prolapsus eğilimi için teorik bir mekanizma olarak ileri sürülmüştür. Gerçekten de Stres Üriner İnkontinans (SÜİ) ı bulunan kadınlardan alınan vajinal dokularda, elastin metabolizması ile ilgili farklı gen ekspresyonları gösterilmiştir. Chen B, et al. Interaction among apical support, levator ani impairment, and anterior vaginal wall prolapse. Obste Gynecol 2006 ; 108:324.

10 ABD de Ulusal bir taramada gebe olmayan kadınlarda ( n= 1961 ): Üriner inkontinans %15.7 Fekal inkontinans %9 Pelvik Organ Prolapsusu % 2.9 ( Nygaard I, et al. Prevalence of symptomatic pelvic floor disorders in US women JAMA 2008;300:1311 )

11 PTB hızı, doğum yapmış kadınlarda daha yüksektir. Epidemiyolojik veriler obstetrik olayların kadınlarda inkontinans gelişiminde merkezi bir rol oynadığını ortaya koymaktadır. Özellikle araştırmaların büyük bir çoğunluğu, vajinal yolla en az 1 doğum yapmış kadınlarda, sezaryen ile doğum yapanlarla karşılaştırıldığında PTB riskinin daha fazla olduğunu ortaya koymaktadır. ( Handa VL, et al. Obstet Gynecol 2011; Handa VL UpToDate Jan 2015-Sep 30, 2014 )

12 PTB hızı, artan parite ile birlikte artar. Paritenin etkisi; Başlıca premenopozal kadınlarda belirgindir. Postmenopozal kadınlarda yaşın etkisi, parite etkisinin önüne geçer

13 ( Nygaard I, et al. JAMA 2008;300:1311 ) Artan yaş ve paritenin etkisi özellikle Üİ da dikkati çeker PARİTE ÜRİNER İNKONTİNANS % Nullipar Doğum Doğum ve daha fazla doğum 23.9 YAŞ ( yıl ) ÜRİNER İNKONTİNANS %

14 Üİ PREVALANSI Postpartum dönemde bildirilen Üİ prevalansı %3-40 arasındadır ( Thom DA, Rortveit G. Prevalence of postpartum urinary incotinence: a systematic review. Acta Obstetrica et Gynecologia 2010 ) Çalışmalar arasındaki prevalans farkının birçok nedeni olabilir: 1. Çalışılan populasyonlar 2. Çalışma designları 3. Çalışılan alt gruplardaki farklılıklar gibi

15 OBSTETRİK FAKTÖRLERİN ROLÜ PARİTE a. Gebelik b. Eylem c. Doğumu Bunların her birinin PTB gelişiminde katkısı olabilir.

16 OBSTETRİK FAKTÖRLERİN ROLÜ A. GEBELİK Üİ, gebelik boyunca gebelik öncesinden daha sıktır. Kadınların çoğu Üİ ın ilk semptomları ile gebelik esnasında karşılaşır. Gebelik esnasında kadınların %7-60 ında inkontinans olduğu bildirilmektedir.

17 OBSTETRİK FAKTÖRLERİN ROLÜ A. GEBELİK Gebelik süresince inkontinans prevalansı ve şiddeti artar. Ancak gebelik boyunca Üİ gelişen kadınlarda prognoz genellikle iyidir. Kadınların %70 inde semptomlar spontan olarak kaybolur. Bununla beraber gebeliği süresince Üİ olan olguların, gebeliği süresince kontinent olan kadınlarla karşılaştırıldığında, postpartum Üİ ( PPÜİ ) semptomları için artmış risk altında olabileceği görülmektedir. İlaveten gebelik öncesi inkontinans öyküsü postpartum devam edecek inkontinans şansını önemli ölçüde arttırır.

18 OBSTETRİK FAKTÖRLERİN ROLÜ B. EYLEM Çok sayıdaki bulgu vajinal doğum yokluğunda eylemin, yaşamın daha sonraki dönemlerinde PTB gelişiminde ihmal edilebilir etkisi olduğunu göstermektedir. ( Handa VL UpToDate Jan 2015 Sep 30, 2014 )

19 OBSTETRİK FAKTÖRLERİN ROLÜ DOĞUM ŞEKLİ Vajinal doğum ( VD ); PTB için önemli bir risk faktör gibi görünmektedir. Buna karşılık sezaryen doğumun ( C/S ); gelecekte daha düşük PTB hızı ile birlikte olduğu çok sayıda araştırma ile ortaya konmuştur.

20 Savare JA, et al. Risk factors for urinary incontinence 1 year after the first vaginal delivery in a cohort of primiparous Danish women Int Urogynecol J 2014;25:47-51 Savare JA ve ark de yaptıkları Prospektif cohort bir çalışmada; Kliniklerinde doğum yapan olgulara doğumdan 2-3 gün sonra ve 1 yıl sonra 2 kez The Internatıonal Consultation of Incontinence Questionnaire short form doldurtulmuş. 1 yıl sonra maternal ve perinatal faktörler ve SÜİ veya MÜİ arasındaki ilişkiyi araştırmışlar. Çalışmaya gebelik öncesi Üİ olmayan ve vajinal yolla doğum yapan 575 kadın olgu dahil edilmiş. Vajinal doğumdan 1 yıl sonra 117 olguda, ya Üİ yada MÜİ mevcutmuş ( %23.9 ).

21 Savare JA, et al. Risk factors for urinary incontinence 1 year after the first vaginal delivery in a cohort of primiparous Danish women Int Urogynecol J 2014;25:47-51 Lojistik regresyon analizleri: SÜİ veya MÜİ in gebelik esnasında Üİ oluşu ile sıkı bir ilişkisi olduğunu gösteriyordu. ( adj OR 0.5; %95 CI )

22 Leijonhufvud A, et al Risk of stressurinary incontinence and pelvic organ surgery in relation to mode of childbirth Am J Obstet Gynecol 2011;204:70.e1-6 Leijonhufvud A ve ark. vajinal veya sezaryen doğumla ilişkili olarak SÜİ ve POP cerrahisi riskini saptamak için İsveç ulusal kayıtlarında den fazla kadında yaptıkları bir cohort çalışmada; İlk ve daha sonraki doğumlarını C/S ile yapan n=33167 İlk ve daha sonraki doğumlarını Vajinal yolla yapan n=63229 kadın olgularda : * VD yapanlarda inkontinans ( hazard ratio, 2.9; %95 CI, ) ve * POP cerrahisi riski ( hazard ratio, 9.2; %95 CI, ), sezaryen ile doğum yapanlarla karşılaştırıldığında daha yüksek olarak saptanmıştır.

23 OBSTETRİK FAKTÖRLERİN ROLÜ ( Leijonhufvud A, et al. Am J Obstet Gynecol 2011;204:70.e1-6 ). Leijonhufvud A, et al. Am J Obstet Gynecol 2011;204:70.e1-6

24 Handa VL, et al. Pelvic floor disorders 5-10 years after vaginal or cesarean childbirth Obstet Gynecol 2011; 118: Prospektif cohort bir çalışmada 1011 olguyu ilk doğumdan sonra 5-10 takip etmişler. Olguları (hastane kayıtları kullanılarak ): * Eylemsiz sezaryen * Aktif eylemde sezaryen * Tam servikal dilatasyondan sonra sezaryen * Spontan doğum * Vajinal operatif doğum olarak gruplandırmışlar: At enrollment, Sİ, OAB, anal incontinence, and prolapse symptoms were assesed with a validated questionnaire. Pelvic organ support was assessed using the Pelvic Organ Prolapse Quantification system ) Eylem olmaksızın yapılan sezaryen ile karşılaştırıldığında; SÜİ ( OR 2.9; %95 CI ) ve Hymen veya ötesine uzanan prolapsus ( OR 5.6; %95 CI ) riski vajinal yolla doğum ( operatif VD öyküsü olmayan ) yapanlarda daha yüksekti. En dramatik risk operatif vajinal doğum ile birlikteydi.

25 Handa VL, et al. Pelvic floor disorders 5-10 years after vaginal or cesarean childbirth Obstet Gynecol 2011; 118:

26 ( Gyhagen M, et al. Prevalence and risk factors for pelvic organ prolapse 20 years after childbirth: A national cohort study in singleton primiparae after vaginal or caesarean delivery. BJOG 2013;120: ) Vajinal yolla veya sezaryen ile yalnızca tek bir doğum yapmış olgularda doğumdan 20 yıl sonra semptomatik POP ( spop ) ve spop+üi birlikteliği için prevalans ve risk faktörleri açısından yaptıkları bir araştırma: ( Ulusal kayıtlara dayalı cohort bir çalışma, n= 5236, Doğumda yaş: 29-32, posta ile ankete cevap hızı: %65.2 )

27 ( Gyhagen M, et al. Prevalence and risk factors for pelvic organ prolapse 20 years after childbirth: A national cohortstudy in singleton primiparae after vaginal or caesarean delivery. BJOG 2013;120: ) Vajinal doğum yapanlarda, sezaryen ile doğum yapanlarla karşılaştırıldığında; * spop prevalansı ( %14.6 ya karşı % 6.3, OR 2.55; %95 CI ), 2 kat * Üİ prevalansı ( %9.1 e karşı %2.8, OR 3.48; %95 CI ) 3 kat * Üİ>10 yıl ( 2.6 ya karşı 0.5, OR 5.22; %95CI ) 5 kat fazlaydı.

28 Gyhagen M, et al. Prevalence and risk factors for pelvic organ prolapse 20 years after childbirth: A national cohortstudy in singleton primiparae after vaginal or caesarean delivery. BJOG 2013;120: ( 90. Gyhagen M, et al. Prevalence and risk factors for pelvic organ prolapse 20 years after childbirth: A national cohortstudy in singleton primiparae after vaginal or caesarean delivery. Epidemiology published Online ) Sayfa 155 Tablo 2. Crude and adjusted prevalence rates of. To the mode of delivery

29 ( Gyhagen M, et al. The prevalence of urinary incontinence 20 years after childbirth: a national cohort study in singleton primiparae after vaginal or caesarean delivert. BJOG Jan 2013; 120(2): ) Araştırıcılar ayni olgu grubunda: Vajinal yolla doğum yapanlarda, sezaryenle doğum yapanlarla karşılaştırıldığında; * Üİ prevalansının ( %43.3 e karşı %28.8, OR 1.67; %95 CI ) ve * Üİ>10 yıl prevalansının ( %10.1 e karşı %3.9, OR 2.75; %95 CI ) daha yüksek olduğunu saptamışlardır.

30 Gyhagen et el. A comparision of the long-term consequences of vaginal delivery versus caesarean section onthe prevalence, severity and bothersomenessof urinary incontinence subtypes: a national cohort study in primiparous women BJOG 2013; 120: Gyhagen M, et al. A comparision of the long-term consequences of vaginal delivery versus caesarean section onthe prevalence, severty and bothersomeness of urinary incontinence subtypes: a national cohort study in primiparous women. BJOG 2013;120:

31 Groutz a, et al. Cesarean Section: Does it really prevent the development of postpartum stress urinary incontinence? A prospective study of 363 women one year after their first delivery. Neurourol Urodyn 2004:23(1):2-6; Birbirini takip eden, doğum yapan 363 primipar olguyu kayıt altına almışlar ve 1 yıl süre ile takip etmişler. Gebelik öncesi SÜİ olan olgular çalışma dışı bırakılmış ve yalnızca doğumla ilişkili olan SÜİ lı olgular çalışmaya alınmıştır. Doğumlardan 1 yıl sonra olgu gruplarında SÜİ prevalansını karşılaştırmışlar: Doğum şekillerine göre olgular 3 alt gruba ayrılmış: Spontan vajinal yolla n= 145 Elektif C/S ile n= 118 Obstrükte eylem nedeniyle C/S ile doğum n= 100 * Elektif sezaryenler eylem başlamadan * Obstrükte eylem için yapılan sezaryenler servikal açıklık 8.7±1.6 cm ve eylemin durması 184±24 dk. da yapışmış * Her bir grupta demografik obstetrik parametreler, PPSÜİ prevalansı, sıklığı ve şiddeti araştırılmış

32 Groutz a, et al. Cesarean Section: Does it really prevent the development of postpartum stress urinary incontinence? A prospective study of 363 women one year after their first delivery Neurourol Urodyn 2004:23(1):2-6; PT zedelenmesini önlemek için elektif sezaryenin yapılıp yapılmaması konusu halen tartışmalıdır.

33 Fritel X, et al. Stress urinary incontinence 4 years after the first delivery: a retrospective cohort survey Acta Obstet Gynecol Scand 2004 Oct; 83 (10): Fritel X ve ark; 2004 yılında yaptıkları retrospektif cohort bir çalışmada: Üniversite hastanesinde verteks doğum yapan ( hf. ) 669 primipar olguya doğumdan 4 yıl sonra mektupla anket formu göndermişler: Cevap veren 307 olguda ilk doğumdan 4 yıl sonra SÜİ prevalansı %29 dur ( 89/307 ).

34 Fritel X, et al. Stress urinary incontinence 4 years after the first delivery: a retrospective cohort survey Acta Obstet Gynecol Scand 2004 Oct; 83 (10): Multilojistik regresyon analizlerine göre bağımsız risk faktörleri: SONUÇ: Doğum sonu SÜİ ın ortaya çıkışı multifaktöriyeldir. Başlıca risk faktörleri yaş, ilk gebelik öncesinde veya esnasında inkontinans oluşu, uzamış eylem ve vajinal doğumdur

35 Thom DH, Rortveit G. Prevalence of postpartum urinary incotinence: a systematic review.acta Obstetricia Gynecologica 2010;89: Araştırıcılar bu çalışmalarında postpartum ilk 1 yıldaki Üİ prevalansını araştırmışlar ( A systematic review of population-based studies ) Bu çalışmada; Medline, EMBASE, Cochrane, CINAHL ve Biosis veritabanlarında sistematik tarama ile makaleler değerlendirilmiş. Doğumdan sonra 2 hafta-1 yıl arasında bildirilen Üİ prevalansı araştırılmış ( 33 makale ) SONUÇ; 1. Postpartum Üİ prevalansı yüksektir 2. Sezaryeni takiben Üİ prevalansı vajinal doğumu takiben olanın yarısı kadardır ( Sezaryen doğum grubu %15, %95 CI ) ( Vajinal doğum grubu %31, %95 CI ).

36 Lui B, et al. Prevalence and risk factors of urinary incontinence among Chinese women in Shanghai. Int L Clin Exp Med 2014;7(3): Araştırıcılar Shanghai da rastgele örnekledikleri bir grup kadında Üİ prevalansını ve birlikteki risk faktörleri değerlendirmeyi amaçlamışlar; Yaşları 20 nin üzerinde olan 5467 kadın çalışmaya alınmış ve The International Consultation Incontinence Questionnaire kullanılmış. Gebelikle ilgili bilgiler, menstruasyon ve çok sayıda demografik değişken detaylandırılarak toplanmış. Veriler McNemar s test, univariate analysis, multinominal logistic regression models ve binary logistic modeller kullanılarak analize edilmiş Üİ prevalansı: %23.3 SÜİ hızı %14.0 (761/5433) UÜİ hızı %3 (164/5433) MÜİ hızı %6.3 (341/5433)

37 Liu B, et alprevalence and risk factors of urinary incontinence among Chinese women in Shanghai. Int L Clin Exp Med 2014;7(3): Tablo 1. Çinli Kadınlarda Üriner İnkontinanslı Olguların Demografik Özellikler DEĞİŞKEN GRUP n= % Nullipar Sezaryen Doğum Şekli Vajinal Doğum ( Epizyotomili ) Vajinal Doğum ( Epizyotomisiz)

38 Liu B, et al.prevalence and risk factors of urinary incontinence among Chinese women U in Shanghai. Int L Clin Exp Med 2014;7(3): FAKTÖR Tablo3. Üriner inkontinens ile birlikte olan risk faktörleri Univariate analizi Üriner İnkontinens ( Olgu % ) Kontrol ( % ) OR ( %95 ) Nullipar 13 (1.0) 748 (18.0) 0.024( ) <0.01 p Sezaryen 134 (10.6) 998 (24.0) 0.19( ) <0.01 Doğum Yolu Vajinal Doğum (Epizyomili) Vajinal Doğum (Epizyotomisiz) 443 (35.0) 1475 (35.4) 0.42( ) < (53.4) 945 (22.7) Bu çalışma sonucu; * Sezaryen ve epizyotomili vajinal doğum, Üİ da koruyucu faktörler olarak ayırt edildi. Bu bulgular pelvis destek dokusunun doğum sonrası en az yaralanması nedeniyle olabilir

39 Handa VL, et al. LongitidunalChanges in overavtive bladder and stress incontinence among parous women. Neurourol Urodynam 2014 Prospective longitidunal Cohort bir çalışma * Doğumdan en az 5 yıl sonra başlayarak Epidemiology of Prolapse and Incontinence Questionnaire ( EPIQ ) kullanılarak Aşırı aktif mesane ( OAB ) ve SÜİ ı yıllık olarak değerlendirmişler. * Olgular Mother s Outcomes After Delivery Study ( MOAD )/ 1481 olgu 5 yıllık değerlendirmeyi tamamlamış

40 Handa VL, et al. LongitidunalChanges in overavtive bladder and stress incontinence among parous women. Neurourol Urodynam SONUÇ: Doğumdan 5 yıl sonra SÜİ ve OAB ile ilgili semptomlar vajinal doğumu takiben sezaryen doğumdan daha sık ve şiddeti daha fazlaydı. Ancak iki grup arasındaki farklar doğumdan itibaren geçen zaman arttıkça azalır. Doğum yapmış kadınlardaki inkontinans ve inkontinans şiddetini azaltmak için Obezite kontrolü, birinci hedef olmalıdır

41 ÖZET VE ÖNERİLER 1. Gebelik ve çocuk doğurmanın, Üİ gelişimi riskinde artış ile birlikte olduğu görülmektedir. Gebeliğin kendisi Üİ gelişiminde bağımsız ve ihmal edilemez bir rol oynuyor görünmektedir. Biriken bulguların büyük bir çoğunluğu PTB ( özellikle Üİ ve POP ları ) nın sezaryen ile karşılaştırıldığında vajinal doğumu takiben daha sık olduğunu ortaya koymaktadır.

42 ÖZET VE ÖNERİLER 2. Gebelik ve doğum muhtemelen bası, gerilme veya sinir, kas, bağ dokusu yırtılması ile pelvik taban yaralanmasına katkıda bulunmaktadır 3. Çalışmaların sonuçları; spop nun hem vajinal doğumdaki toplam doku travmasının bir göstergesi hem de Üİ ın yaygınlığı, süresi, tipi ve rahatsızlık derecesine bakılmaksızın önemli bir belirleyicisi olabileceğini göstermiştir.

43 ÖZET VE ÖNERİLER 4. Sezaryenin gebelik öncesinde veya sırasında inkontinansı olan kadınlarda persistan Üİ ı önlediğinin delili yoktur. PPÜİ daki azalma, gebeliği esnasında kontinent olan ve sezaryen ile doğum yapanlarda en fazladır. 5. Daha fazla sayıda Randomize çalışmalar ile sezaryenin potansiyel koruyucu etkisi ortaya konmadan, SÜİ ı önlemek için proflaktik sezaryen önerisinde bulunmak için zaman henüz erkendir.

44 ÖZET VE ÖNERİLER 6. Üİ ın etyolojisi multifaktöriyeldir. Doğum şeklinden başka ilave risk faktörleri örneğin obezite, doğumda bebek ağırlığı, kollagen anormallikler vardır. Bir kadının yaşamı boyunca üriner problemlerinin seyri ve devamını hangi faktör veya faktörlerin / obstetrik maruziyetin etkilediği tam olarak söylenemez. 7. Öte yandan yüksek risk altındaki kadınların tanımlanması için güvenilir prepartum modeller de yoktur. 8. Pelvik taban yaralanmasını en aza indirmek için eylemin nasıl yönetilmesi gerektiği ve prepartum risk modellerini saptamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

45 ÖZET VE ÖNERİLER 9. Dolayısıyla obstetrik açıdan baktığımızda doğum şekliyle ilgili riskleri azaltmak için doğum şeklinin optimize edilmesi, ileride pelvik hasar riski olabilecek kadınların belirlenmesi için çok önemlidir.

46 TEŞEKKÜRLER

47

48

49

50

51

52

53

54

Sezaryen veya Normal doğum Üriner inkontinans?

Sezaryen veya Normal doğum Üriner inkontinans? Sezaryen veya Normal doğum Üriner inkontinans? Prof. Dr. Fuat AKERCAN Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Maternal Sonuçlar Mortalite / Morbidite Erken Sonuçlar Geç Sonuçlar 1.

Detaylı

Kısa Serviks Tanı ve Yönetim. Prof.Dr.Sermet Sağol EÜTF Kadın Hastalıkları ve Doğum AD

Kısa Serviks Tanı ve Yönetim. Prof.Dr.Sermet Sağol EÜTF Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Kısa Serviks Tanı ve Yönetim Prof.Dr.Sermet Sağol EÜTF Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Uterin gerilme Desidual reaksiyon Kısa Serviks / Erken Doğum Progesteron etkisinde azalma Genetik Yaşam tarzı Maternal/fetal

Detaylı

Progesteronun Preterm Doğumları ve Düşüğü Önlemede Yeri Var mıdır? Prof. Dr. Feride Söylemez A.Ü.T.F Kadın Hastalıkları ve Doğum AD

Progesteronun Preterm Doğumları ve Düşüğü Önlemede Yeri Var mıdır? Prof. Dr. Feride Söylemez A.Ü.T.F Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Progesteronun Preterm Doğumları ve Düşüğü Önlemede Yeri Var mıdır? Prof. Dr. Feride Söylemez A.Ü.T.F Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Erken doğum: İlk bir yılda görülen infant ölümlerinin %35 inin nedeni

Detaylı

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Ankara

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Ankara 2005; Cilt: 2 Sayı: 5 Sayfa: 37-42 GEBELİK, DOĞUM VE PELVİK TABAN BOZUKLUKLARI M. Coşkun SALMAN, Özgür ÖZYÜNCÜ, Tekin DURUKAN Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim

Detaylı

SEZARYEN SONRASI VAJİNAL DOĞUM (SSVD)

SEZARYEN SONRASI VAJİNAL DOĞUM (SSVD) SEZARYEN SONRASI VAJİNAL DOĞUM (SSVD) Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum (SSVD) Daha önce sezaryen olan kadın tekrar doğum yapacak Sezaryen Sonrası Doğum Denemesi (SSDD) Sezaryen Sonrası Sezaryen Doğum (SSSD)

Detaylı

Maternal serum 25 OH vitamin D düzeylerinin preterm eylem ve preterm doğumda rolü var mıdır?

Maternal serum 25 OH vitamin D düzeylerinin preterm eylem ve preterm doğumda rolü var mıdır? Maternal serum 25 OH vitamin D düzeylerinin preterm eylem ve preterm doğumda rolü var mıdır? Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Lebriz Hale Aktün, Yeliz Aykanat, Fulya Gökdağlı

Detaylı

Üriner İnkontinans. Konuyu Değerlendirdik Konuyu Değerlendirdik Konuyu Değerlendirdik Konuyu

Üriner İnkontinans. Konuyu Değerlendirdik Konuyu Değerlendirdik Konuyu Değerlendirdik Konuyu Konuyu Değerlendirdik Konuyu Değerlendirdik Konuyu Değerlendirdik Konuyu Üriner İnkontinans Dile Getirilmeyen... Sorgulanması Gereken Bir Problem......Üriner İnkontinans Aşırı Aktif Mesane ve Üriner İnkontinans

Detaylı

Gebelik ve sonrasında genitoüriner sistemin anatomik ve fonksiyonel değişiklikleri

Gebelik ve sonrasında genitoüriner sistemin anatomik ve fonksiyonel değişiklikleri Gebelik ve sonrasında genitoüriner sistemin anatomik ve fonksiyonel değişiklikleri Türkiye ESRU paneli 18 Şubat 2009 - İstanbul Dr. Emrah Yürük Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Üroloji Kliniği İstanbul

Detaylı

Pelvik Taban Onarımında Profilaktik Antiinkontinans Cerrahisi Gerekli mi? Hangi Olgulara? Nasıl? Dr. Yusuf Üstün

Pelvik Taban Onarımında Profilaktik Antiinkontinans Cerrahisi Gerekli mi? Hangi Olgulara? Nasıl? Dr. Yusuf Üstün Pelvik Taban Onarımında Profilaktik Antiinkontinans Cerrahisi Gerekli mi? Hangi Olgulara? Nasıl? Dr. Yusuf Üstün Özellikle 5.ve 6. dekatta POP cerrahisi Sonrası % 11-22 SUI oç POP & UI Birliktelik gösterebilir

Detaylı

Term ve Tekil Gebeliklerde Kordon Prolapsusu ve Sonuçları

Term ve Tekil Gebeliklerde Kordon Prolapsusu ve Sonuçları Term ve Tekil Gebeliklerde Kordon Prolapsusu ve Sonuçları Şafak ÖZDEMİRCİ 1, Emre BAŞER¹, Eylem ÜNLÜBİLGİN 1,Deniz ESİNLER 1, Serdar YALVAÇ 2, Aykan YÜCEL 1, Özlem MORALOĞLU TEKİN 1 1 Etlik Zübeyde Hanım

Detaylı

Doğuma Bağlı Ortaya Çıkan Pelvik Taban Değişiklikleri

Doğuma Bağlı Ortaya Çıkan Pelvik Taban Değişiklikleri Derleme Doğuma Bağlı Ortaya Çıkan Pelvik Taban Değişiklikleri 25 Özge Kömürcü, Gürol Mete Uğur Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Özet Gebelik ve doğum tüm vücutta

Detaylı

DOĞUMDA PARTOGRAM KULLANIMI

DOĞUMDA PARTOGRAM KULLANIMI DOĞUMDA PARTOGRAM KULLANIMI Dr Özlem Gün Eryılmaz Zekai Tahir Burak Eğitim Araştırma Hastanesi Doğum Kliniği Never let the sun set twice on a laboring woman. Steer P; BMJ 1999 PARTOGRAM NEDİR? Doğum eyleminin

Detaylı

Postpartum Dönemde İnkontinans ve Yaşam Kalitesi: Son 10 Yıllık Çalışmalar

Postpartum Dönemde İnkontinans ve Yaşam Kalitesi: Son 10 Yıllık Çalışmalar DERLEME CBU-SBED, 2015, 2(3):54-59 Postpartum Dönemde İnkontinans ve Yaşam Kalitesi: Son 10 Yıllık Çalışmalar Aslı Karakuş 1, Emre Yanıkkerem 1 Yayınlanma: 30.09.2015 1 Celal Bayar Üniversitesi, Sağlık

Detaylı

İleri Anne Yaşı ve Gebelik Komplikasyonları İlişkisinin Araştırılması

İleri Anne Yaşı ve Gebelik Komplikasyonları İlişkisinin Araştırılması İleri Anne Yaşı ve Gebelik Komplikasyonları İlişkisinin Araştırılması Itır Aktürk, Sena Bahadıroğlu, S. Gayenur Büyükberber, Sümeyye Gürbüz Danışman: Prof. Dr. Filiz F. (Bilgin) Yanık ÖZET Bu çalışmada

Detaylı

Menopoz Dönemindeki Kadınlarda Üriner İnkontinans Prevalansı ve Risk Faktörleri

Menopoz Dönemindeki Kadınlarda Üriner İnkontinans Prevalansı ve Risk Faktörleri Menopoz Dönemindeki Kadınlarda Üriner İnkontinans Prevalansı ve Risk Faktörleri Şenol Şentürk *, Mustafa Kara ** Özet Gereç ve yöntem: Çalışma Ağustos 2008-Kasım 2008 arasında polikliniğe başvuran 216

Detaylı

Doğumun 2. Evresi Ne Kadar Sürer ve Ne Zaman Sonlanır? İlerlemeyen Eylem Tanısı Nasıl Konulur? Dr. Şevki ÇELEN ZTB Kadın Sağlığı EAH

Doğumun 2. Evresi Ne Kadar Sürer ve Ne Zaman Sonlanır? İlerlemeyen Eylem Tanısı Nasıl Konulur? Dr. Şevki ÇELEN ZTB Kadın Sağlığı EAH Doğumun 2. Evresi Ne Kadar Sürer ve Ne Zaman Sonlanır? İlerlemeyen Eylem Tanısı Nasıl Konulur? Dr. Şevki ÇELEN ZTB Kadın Sağlığı EAH EVRE 2 (Atılma dönemi) Efasman ve dilatasyonun tamamlanması ile doğum

Detaylı

T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ

T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ABDOMİNAL YOLLA YAPILAN WEDGE KOLPEKTOMİNİN ÖN KOMPARTMAN DEFEKTİ VE STRES ÜRİNER İNKONTİNANS ÜZERİNE ETKİLERİ UZMANLIK TEZİ Dr.

Detaylı

Perimenopozal Kadınlarda Pelvik Organ Prolapsusu Sıklığı, Şiddeti ve Risk Faktörleri

Perimenopozal Kadınlarda Pelvik Organ Prolapsusu Sıklığı, Şiddeti ve Risk Faktörleri Okmeydanı Tıp Dergisi 2018;34(2):148-153 doi:10.5152/eamr.2018.70893 Araştırma Perimenopozal Kadınlarda Pelvik Organ Prolapsusu Sıklığı, Şiddeti ve Risk Faktörleri Elif Yıldız 1, Burcu Dinçgez Çakmak 2,

Detaylı

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD, Bornova - ĐZMĐR. Summary. Özet

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD, Bornova - ĐZMĐR. Summary. Özet Araştırma Makalesi / Research Paper Ege Tıp Dergisi / Ege Journal of Medicine 49(1): 31-35, 2010 Prolapsus uteri ile epidemiyolojik faktörlerin ilişkisi: beş yıllık vakaların retrospektif analizi Relationship

Detaylı

ACOG Diyor ki! HER GEBE TAKİP SÜRECİNDE EN AZ BİR KEZ PERİNATAL DEPRESYON AÇISINDAN TARANMALIDIR. Özeti Yapan: Dr. Semir Köse

ACOG Diyor ki! HER GEBE TAKİP SÜRECİNDE EN AZ BİR KEZ PERİNATAL DEPRESYON AÇISINDAN TARANMALIDIR. Özeti Yapan: Dr. Semir Köse ACOG Diyor ki! HER GEBE TAKİP SÜRECİNDE EN AZ BİR KEZ PERİNATAL DEPRESYON AÇISINDAN TARANMALIDIR. Özeti Yapan: Dr. Semir Köse Perinatal Depresyon gebelik süresince veya gebeliği takip eden ilk 12 ay boyunca

Detaylı

Reprodüktif Çağdaki Kadınlarda Üriner İnkontinans Prevalansı ve Etkileyen Faktörler

Reprodüktif Çağdaki Kadınlarda Üriner İnkontinans Prevalansı ve Etkileyen Faktörler J Kartal TR 2015;26(2):101-106 doi: 10.5505/jkartaltr.2015.93271 KLİNİK ÇALIŞMA ORIGINAL ARTICLE Reprodüktif Çağdaki Kadınlarda Üriner İnkontinans Prevalansı ve Etkileyen Faktörler Prevalence and Risk

Detaylı

Üriner İnkontinansın Kadın Cinselliği Üzerine Olan Etkisi. Prof Dr Ercan Aygen Erciyes Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD

Üriner İnkontinansın Kadın Cinselliği Üzerine Olan Etkisi. Prof Dr Ercan Aygen Erciyes Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Üriner İnkontinansın Kadın Cinselliği Üzerine Olan Etkisi Prof Dr Ercan Aygen Erciyes Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Dünya Sağlık Örgütü, cinsel sağlığı insanların cinsellikle ilişkili olarak

Detaylı

Gebelik ve Trombositopeni

Gebelik ve Trombositopeni Gebelik ve Trombositopeni Prof.Dr. Sermet Sağol EÜTF Kadın Hast. ve Doğum AD Gebelik ve Trombositopeni Kemik iliğinde megakaryosit hücrelerinde üretilir. Günde 35.000-50.000 /ml üretilir. Yaşam süresi

Detaylı

İdrar Kaçırma Epidemiyolojisi & Risk Faktörleri

İdrar Kaçırma Epidemiyolojisi & Risk Faktörleri İdrar Kaçırma Epidemiyolojisi & Risk Faktörleri Dr. Turgay Akgül SB Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. Üroloji Kliniği 18 Nisan 2009-Ankara İdrar Kaçırma İdrarın herhangi bir şekilde istemsiz olarak

Detaylı

SON ÜÇ YIL İÇİNDE DOĞUM YAPMIŞ KADINLARDA STRES İNKONTİNANS: PARİTE VE DOĞUM ŞEKLİNİN ETKİSİ

SON ÜÇ YIL İÇİNDE DOĞUM YAPMIŞ KADINLARDA STRES İNKONTİNANS: PARİTE VE DOĞUM ŞEKLİNİN ETKİSİ SON ÜÇ YIL İÇİNDE DOĞUM YAPMIŞ KADINLARDA STRES İNKONTİNANS: PARİTE VE DOĞUM ŞEKLİNİN ETKİSİ Stress Incontinence in Women who Delivered Within Past Three Years: İmpact of Parity and Route of Delivery Orhan

Detaylı

GEBELĠK VE DOĞUMUN PELVĠK TABAN YETERSĠZLĠKLERĠ ÜZERĠNE ETKĠSĠ: ÖNLENMESĠ VE KORUNMADA HEMġĠRENĠN ROLÜ

GEBELĠK VE DOĞUMUN PELVĠK TABAN YETERSĠZLĠKLERĠ ÜZERĠNE ETKĠSĠ: ÖNLENMESĠ VE KORUNMADA HEMġĠRENĠN ROLÜ GEBELĠK VE DOĞUMUN PELVĠK TABAN YETERSĠZLĠKLERĠ ÜZERĠNE ETKĠSĠ: ÖNLENMESĠ VE KORUNMADA HEMġĠRENĠN ROLÜ Hatice KAHYAOĞLU SÜT 1 ÖZET Gebelik ve doğumun tüm organ sistemlerinde önemli derecede fizyolojik

Detaylı

Sezaryen mi? Vaginal Doğum mu? Dr. Nuri Danışman BÜYÜK DOĞUM

Sezaryen mi? Vaginal Doğum mu? Dr. Nuri Danışman BÜYÜK DOĞUM Sezaryen mi? Vaginal Doğum mu? Dr. Nuri Danışman BÜYÜK DOĞUM Endikasyon Tüm gebeler vaginal doğum aday adayıdır. Vaginal doğumun maternal veya fetal morbidite veya mortalite oluşturma riski belirirse endikasyon

Detaylı

Fetal tedavide amniyoinfüzyon ve amniyodrenaj

Fetal tedavide amniyoinfüzyon ve amniyodrenaj Fetal tedavide amniyoinfüzyon ve amniyodrenaj Prof.Dr.Cüneyt Evrüke Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıklar ve Doğum ABD, Peinatoloji BD, Adana Amniyoinfüzyon Amniyodrenaj Amniyotik kaviteye

Detaylı

Factors affecting the decision of women on the type of delivery

Factors affecting the decision of women on the type of delivery Medeniyet Medical Journal 32(4):250-256, 2017 doi:10.5222/mmj.2017.250 Original Article / Orijinal Makale ISSN 2149-2042 e-issn 2149-4606 Obstetric and Gynecology / Kadın Doğum Factors affecting the decision

Detaylı

ACOG diyor ki GEÇ-TERM VE POST-TERM GEBELİKLERİN YÖNETİMİ. Özeti yapan: Dr. Yasemin Doğan

ACOG diyor ki GEÇ-TERM VE POST-TERM GEBELİKLERİN YÖNETİMİ. Özeti yapan: Dr. Yasemin Doğan ACOG diyor ki GEÇ-TERM VE POST-TERM GEBELİKLERİN YÖNETİMİ Özeti yapan: Dr. Yasemin Doğan Son adet tarihinden itibaren 42 0/7 gebelik haftasına ulaşan veya bu haftayı geçen gebelikler post-term gebelik

Detaylı

PROF. DR. FULYA DÖKMECİ

PROF. DR. FULYA DÖKMECİ Üriner inkontinans ve Pelvik Organ Prolapsuslu Olgunun Değerlendirmesi: Cerrahiye Aday Olguların Seçiminde; PROF. DR. FULYA DÖKMECİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM A. D. ÜROJİNEKOLOJİ

Detaylı

Abdominal Myomektomi Fertiliteyi Arttırıyor

Abdominal Myomektomi Fertiliteyi Arttırıyor Abdominal Myomektomi Fertiliteyi Arttırıyor Amaç: Bu çalışmanın amacı, abdominal myomektomi sonrası fertiliteyi değerlendirmek ve uterin fibroid lerin sayı, büyüklük ve lokalizasyonunun cerrahi sonrası

Detaylı

Postpartum kanama nedenleri, insidansı ve Türkiye mortalitesi

Postpartum kanama nedenleri, insidansı ve Türkiye mortalitesi Postpartum kanama nedenleri, insidansı ve Türkiye mortalitesi Dr. D. Haluk Dervişoğlu Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Birincil doğum sonu kanama gözle saptanan,

Detaylı

ESKİŞEHİR ALPU İLÇESİ 18 YAŞ ÜSTÜ KADINLARDA ÜRİNER İNKONTİNANS, RİSK FAKTÖRLERİ VE YAŞAM KALİTESİNE ETKİSİ: BİR TOPLUM TABANLI ÇALIŞMA

ESKİŞEHİR ALPU İLÇESİ 18 YAŞ ÜSTÜ KADINLARDA ÜRİNER İNKONTİNANS, RİSK FAKTÖRLERİ VE YAŞAM KALİTESİNE ETKİSİ: BİR TOPLUM TABANLI ÇALIŞMA ESKİŞEHİR ALPU İLÇESİ 18 YAŞ ÜSTÜ KADINLARDA ÜRİNER İNKONTİNANS, RİSK FAKTÖRLERİ VE YAŞAM KALİTESİNE ETKİSİ: BİR TOPLUM TABANLI ÇALIŞMA Doç. Dr. Burhanettin I ıklı, 1 Doç. Dr. Aydın Yenilmez, 2 Prof. Dr.

Detaylı

Ambulatuar Ürodinami. Dr. İlker Şen

Ambulatuar Ürodinami. Dr. İlker Şen Ambulatuar Ürodinami Dr. İlker Şen Ürodinamik Çalışmalar Konvansiyonel ürodinamik çalışmalar - Suni dolum Ambulatuar ürodinamik çalışmalar - Doğal dolum - Günlük aktiviteler sırasında alt üriner sistemin

Detaylı

SEZARYEN İLE DOĞUM YAPAN ANNELERİN EPİDURAL ANESTEZİ SEÇME NEDENLERİNİN İNCELENMESİ

SEZARYEN İLE DOĞUM YAPAN ANNELERİN EPİDURAL ANESTEZİ SEÇME NEDENLERİNİN İNCELENMESİ SEZARYEN İLE DOĞUM YAPAN ANNELERİN EPİDURAL ANESTEZİ SEÇME NEDENLERİNİN İNCELENMESİ Meryem Karataş*, Aysun Çakır Özçelik*, Canan Sarı*, Sevinç Kaymaz* *Liv Hospital Ulus GİRİŞ Kadın sağlığı açısından gebelik

Detaylı

%20 En sık neden cilt kuruluğu Gebeliğe özgü cilt hastalıkları İntrahepatik kolestaz İlaç ve diğer allerjik reaksiyonlar Sistemik hastalıklara bağlı

%20 En sık neden cilt kuruluğu Gebeliğe özgü cilt hastalıkları İntrahepatik kolestaz İlaç ve diğer allerjik reaksiyonlar Sistemik hastalıklara bağlı %20 En sık neden cilt kuruluğu Gebeliğe özgü cilt hastalıkları İntrahepatik kolestaz İlaç ve diğer allerjik reaksiyonlar Sistemik hastalıklara bağlı kaşıntılar (kc, bb, troid) Pemfigoid gestasyones Gebeliğin

Detaylı

Chapter 10. Summary (Turkish)-Özet

Chapter 10. Summary (Turkish)-Özet Chapter 10 Summary (Turkish)-Özet Özet Vücuda alınan enerjinin harcanandan fazla olması durumunda ortaya çıkan obezite, günümüzde tüm dünyada araştırılan sağlık sorunlarından birisidir. Obezitenin görülme

Detaylı

MAKAT DOĞUM YÖNETİMİ. Prof Dr M Tamer Mungan Medicana İnternational Ankara tdmungan@gmail.com

MAKAT DOĞUM YÖNETİMİ. Prof Dr M Tamer Mungan Medicana İnternational Ankara tdmungan@gmail.com MAKAT DOĞUM YÖNETİMİ Prof Dr M Tamer Mungan Medicana İnternational Ankara tdmungan@gmail.com Makat Gelişlerde Sorun? Dünya genelinde Makat gelişlerde doğum şekli ne olmalıdır? Ülkemizde; Makat doğum usul

Detaylı

ALT ÜRİNER SİSTEM VE PELVİK TABAN FONKSİYONEL ANATOMİSİ

ALT ÜRİNER SİSTEM VE PELVİK TABAN FONKSİYONEL ANATOMİSİ ALT ÜRİNER SİSTEM VE PELVİK TABAN FONKSİYONEL ANATOMİSİ Prof.Dr.Niyazi Aşkar Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Ürojinekoloji Ünitesi Kontinansın devamlılığının sağlanması

Detaylı

İDRAR KAÇIRMA Dr. Bülent Çetinel. idrar kaçırma(üriner inkontinans) idrar tutamama hali

İDRAR KAÇIRMA Dr. Bülent Çetinel. idrar kaçırma(üriner inkontinans) idrar tutamama hali İDRAR KAÇIRMA Dr. Bülent Çetinel idrar kaçırma(üriner inkontinans) idrar tutamama hali Görülme Sıklığı kadında % 4.5-53 erkekde %1.6-24 Üroloji ve Jinekoloji Polikliniklerine İdrar Kaçırma Yakınması Dışında

Detaylı

PRETERM EYLEM ÖNGÖRÜSÜ. Doç. Dr. Derya EROĞLU

PRETERM EYLEM ÖNGÖRÜSÜ. Doç. Dr. Derya EROĞLU Türkiye Maternal Fetal Tıp ve Perinatoloji Derneği VIII. Ulusal Kongresi 11-14 Ekim 2012 Harbiye Askeri Müze PRETERM EYLEM ÖNGÖRÜSÜ Doç. Dr. Derya EROĞLU Acıbadem Universitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları

Detaylı

DOĞUM ŞEKLİNİN YENİDOĞAN ÜZERİNE ETKİLERİ

DOĞUM ŞEKLİNİN YENİDOĞAN ÜZERİNE ETKİLERİ DOĞUM ŞEKLİNİN YENİDOĞAN ÜZERİNE ETKİLERİ Doç. Dr. F. Emre CANPOLAT Zekai Tahir Burak Neonatoloji Kliniği Sunum planı Hangi doğum şekli bebek için daha uygun Doğum şekli hangi sistemlere etki eder Elektif

Detaylı

Bir Üniversite Hastanesinde Kadınların Sezaryen Doğum Tercihlerini Etkileyen Faktörler

Bir Üniversite Hastanesinde Kadınların Sezaryen Doğum Tercihlerini Etkileyen Faktörler Bir Üniversite Hastanesinde Kadınların Sezaryen Doğum Tercihlerini Etkileyen Faktörler Factors Affecting Women s Preferences for Cesarean Birth in a University Hospital (Araştırma) Hacettepe Üniversitesi

Detaylı

İnsizyonel Ektopik Gebeliğin Doğru Yönetimi Nasıl Olmalıdır?

İnsizyonel Ektopik Gebeliğin Doğru Yönetimi Nasıl Olmalıdır? İnsizyonel Ektopik Gebeliğin Doğru Yönetimi Nasıl Olmalıdır? Doç. Dr. Bülent Yılmaz İzmir Katip Çelebi Üni. Tıp Fak. Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Tepecik Eğitim Araş. Hast. Tüp Bebek Ünitesi 12. Zekai

Detaylı

Orta Üretral Askı Operasyonu Olan Kadınların İnkontinans, Yaşam Kalitesi Ve Cinsel Fonksiyonlarının Değerlendirilmesi

Orta Üretral Askı Operasyonu Olan Kadınların İnkontinans, Yaşam Kalitesi Ve Cinsel Fonksiyonlarının Değerlendirilmesi Araştırma 63 Orta Üretral Askı Operasyonu Olan Kadınların İnkontinans, Yaşam Kalitesi Ve Cinsel Fonksiyonlarının Değerlendirilmesi EVALUATION OF INCONTINENCE, QUALITY OF LIFE AND SEXUAL FUNCTION IN WOMEN

Detaylı

ATRİYAL FİBRİLASYON Atriyal fibrilasyon En sık görülen aritmi Epidemiyoloji Aritmiye bağlı hastaneye yatanların 1/3 ü AF li. ABD de tahmini 2.3 milyon, Avrupa da 4.5 milyon insan AF ye sahip. Sıklığı

Detaylı

Postpartum İdrar Retansi yonu Postpartum Urinary Retention

Postpartum İdrar Retansi yonu Postpartum Urinary Retention CİLT: 45 YIL: 2014 SAYI: 3 ZKTB DERLEME Postpartum İdrar Retansi yonu Postpartum Urinary Retention Yeliz KAYA *, Nevin Hotun ŞAHİN ** * Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eskişehir Sağlık Yüksekokulu, Öğretim

Detaylı

Antepartum İntrauterin Hipoksinin Öngörüsü

Antepartum İntrauterin Hipoksinin Öngörüsü Antepartum İntrauterin Hipoksinin Öngörüsü Prof. Dr. H.Mete TANIR Perinatoloji Uzmanı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Antepartum Fetal ölümler Değişik

Detaylı

PELVİK TABAN DİSFONKSİYONU, EPİDEMİYOLOJİSİ, RİSK FAKTÖRLERİ, GENETİK ROLÜ, YAŞAM KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ

PELVİK TABAN DİSFONKSİYONU, EPİDEMİYOLOJİSİ, RİSK FAKTÖRLERİ, GENETİK ROLÜ, YAŞAM KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ PELVİK TABAN DİSFONKSİYONU, EPİDEMİYOLOJİSİ, RİSK FAKTÖRLERİ, GENETİK ROLÜ, YAŞAM KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ Prof. Dr. Nezihe KIZILKAYA BEJİ Biruni Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İÇERİK PLANI PTD

Detaylı

Üriner Inkontinans. ö <U. Dile Getirilmeyen... Sorgulanması Gereken Bir Problem...Üriner İnkontinans

Üriner Inkontinans. ö <U. Dile Getirilmeyen... Sorgulanması Gereken Bir Problem...Üriner İnkontinans S Üriner Inkontinans Dile Getirilmeyen... Sorgulanması Gereken Bir Problem......Üriner İnkontinans r-< ö

Detaylı

GÖÇ VE GEBELİK DOÇ. DR. NİDA BAYIK BAHÇEŞEHİR ÜNIVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM A.D 10/10/2017

GÖÇ VE GEBELİK DOÇ. DR. NİDA BAYIK BAHÇEŞEHİR ÜNIVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM A.D 10/10/2017 GÖÇ VE GEBELİK DOÇ. DR. NİDA BAYIK BAHÇEŞEHİR ÜNIVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM A.D 10/10/2017 ÖNGÖRÜLEN TEMEL PROBLEMLER Mülteci olarak Gebelik takibi açısından kısıtlı sağlık hizmelerine

Detaylı

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde İzlenen Olgularda Akut Böbrek Hasarı ve prifle Kriterlerinin Tanı ve Prognozdaki Önemi. Dr.

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde İzlenen Olgularda Akut Böbrek Hasarı ve prifle Kriterlerinin Tanı ve Prognozdaki Önemi. Dr. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde İzlenen Olgularda Akut Böbrek Hasarı ve prifle Kriterlerinin Tanı ve Prognozdaki Önemi Dr. Aslı KANTAR GİRİŞ GENEL BİLGİLER Akut böbrek hasarı (ABH) yenidoğan yoğun bakım

Detaylı

OPTİMAL SEZARYEN HIZI NE OLMALIDIR? TÜRKİYE DE VE DÜNYADA GÜNCEL NEDİR? Konu Yazarı Doç. Dr. İsmail Dölen Dr. Özlem Özdeğirmenci

OPTİMAL SEZARYEN HIZI NE OLMALIDIR? TÜRKİYE DE VE DÜNYADA GÜNCEL NEDİR? Konu Yazarı Doç. Dr. İsmail Dölen Dr. Özlem Özdeğirmenci Konu Yazarı Doç. Dr. İsmail Dölen Dr. Özlem Özdeğirmenci Yazışma adresi SSK - Etlik Doğumevi ve Araştırma Hastanesi ANKARA OPTİMAL SEZARYEN HIZI NE OLMALIDIR? TÜRKİYE DE VE DÜNYADA GÜNCEL NEDİR? İsmail

Detaylı

Kadın ve Erkek Psikiyatri Kapalı Servislerinde Fiziksel Tespit Uygulamasının Klinik Özelliklerle İlişkisi

Kadın ve Erkek Psikiyatri Kapalı Servislerinde Fiziksel Tespit Uygulamasının Klinik Özelliklerle İlişkisi Kadın ve Erkek Psikiyatri Kapalı Servislerinde Fiziksel Tespit Uygulamasının Klinik Özelliklerle İlişkisi Araştırmacılar: As. Dr. Simge Seren KIRLIOĞLU As. Dr. Sinem ACAR Doç. Dr. Pınar ÇETİNAY AYDIN Prof.

Detaylı

ÜRİNER İNKONTİNANS VE PELVİK ORGAN PROLAPSUSU: TANI VE TEDAVİ SEÇİMİ. Konu Yazarı Prof. Dr. Önay YALÇIN Dr. Hande DELİER

ÜRİNER İNKONTİNANS VE PELVİK ORGAN PROLAPSUSU: TANI VE TEDAVİ SEÇİMİ. Konu Yazarı Prof. Dr. Önay YALÇIN Dr. Hande DELİER Konu Yazarı Prof. Dr. Önay YALÇIN Dr. Hande DELİER Yazışma adresi İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Çapa-İSTANBUL ÜRİNER İNKONTİNANS VE PELVİK ORGAN PROLAPSUSU: TANI VE TEDAVİ

Detaylı

Tdap Aşıları (Difteri, Toksoid ve Cansız Boğmaca)

Tdap Aşıları (Difteri, Toksoid ve Cansız Boğmaca) Tdap Aşıları (Difteri, Toksoid ve Cansız Boğmaca) Erişkin ve büyük çocuklarla kıyaslandığında, 12 ay altındaki infantlar gerçek anlamda yüksek boğmaca oranlarına ve boğmaca ile ilişkili ölümlerin geniş

Detaylı

DOĞUM İNDÜKSİYONU VE DOĞUMDA MÜDAHALELERE YÖNELİK KANIT TEMELLİ YAKLAŞIMLAR. Prof. Dr. Yaprak ÜSTÜN Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

DOĞUM İNDÜKSİYONU VE DOĞUMDA MÜDAHALELERE YÖNELİK KANIT TEMELLİ YAKLAŞIMLAR. Prof. Dr. Yaprak ÜSTÜN Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı DOĞUM İNDÜKSİYONU VE DOĞUMDA MÜDAHALELERE YÖNELİK KANIT TEMELLİ YAKLAŞIMLAR Prof. Dr. Yaprak ÜSTÜN Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doğum indüksiyonu Destekleme (Augmentasyon) Servikal olgunlaşma Uterin

Detaylı

Investigation of Pelvic Floor Muscle Strength of the Women Admitted to the Gynecology Clinics and the Evaluation of Affecting Factors

Investigation of Pelvic Floor Muscle Strength of the Women Admitted to the Gynecology Clinics and the Evaluation of Affecting Factors of the Women Admitted to the Gynecology Clinics and the Evaluation of Affecting Factors [Malatya İl Merkezinde Jinekoloji Polikliniklerine Başvuran Kadınların ve Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi] Filiz

Detaylı

POSTPARTUM KANAMA MATERNAL MORTALİTE VE MORBİDİTE

POSTPARTUM KANAMA MATERNAL MORTALİTE VE MORBİDİTE POSTPARTUM KANAMA MATERNAL MORTALİTE VE MORBİDİTE YRD. DOÇ.DR. MEHMET SÜHHA BOSTANCI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI ÖĞRETİM ÜYESİ Tanımlar MATERNAL ÖLÜM Bir kadının, gebelik

Detaylı

AGE SUMMARY PRIMIPAR AGE

AGE SUMMARY PRIMIPAR AGE PRiMİPAR AGE Dr. A. Füsun AKSU('"). Dr. Birtan BORAN ( ) Or. A. Tarık ALTINOK (*) Dr. Umur KUVUMCUOÖLU ('") ÖZET Ocak - Aralık 98 tarihleri arasında Zeynep - Kamil Kadın ve Ço cuk Hastalıkları Hastanesi'nde

Detaylı

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği En İyi Genç Araştırıcı Ödülü-2011

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği En İyi Genç Araştırıcı Ödülü-2011 Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği En İyi Genç Araştırıcı Ödülü-2011 Dr. Serhat IŞIK 13.10.2011 TİROİD PARATİROİD TİROİD PARATİROİD TİROİD PARATİROİD TİROİD PARATİROİD TİROİD PARATİROİD TİROİD

Detaylı

Üriner inkontinansı önlemede doğum ve postpartum döneme yönelik kanıt temelli yaklaşımlar

Üriner inkontinansı önlemede doğum ve postpartum döneme yönelik kanıt temelli yaklaşımlar 0 0 0 Araştırma / Research Article TAF Preventive Medicine Bulletin www.korhek.org OI: 0./pmb.-- Üriner inkontinansı önlemede doğum ve postpartum döneme yönelik kanıt temelli yaklaşımlar Evidence based

Detaylı

HEREDITARY THROMBOPHILIAS AND LOW MOLECULAR WEIGHT HEPARIN (HEREDİTER TROMBOFİLİLERDE DÜŞÜK MOLEKÜLER AĞIRLIKLI HEPARİN KULLANIMI)

HEREDITARY THROMBOPHILIAS AND LOW MOLECULAR WEIGHT HEPARIN (HEREDİTER TROMBOFİLİLERDE DÜŞÜK MOLEKÜLER AĞIRLIKLI HEPARİN KULLANIMI) HEREDITARY THROMBOPHILIAS AND LOW MOLECULAR WEIGHT HEPARIN (HEREDİTER TROMBOFİLİLERDE DÜŞÜK MOLEKÜLER AĞIRLIKLI HEPARİN KULLANIMI) Prof Dr Rıza Madazlı Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum

Detaylı

DÖNEM IV GRUP C DERS PROGRAMI

DÖNEM IV GRUP C DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2015 2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

Adölesan Doğumların Demografik Özellikleri ve Maternal-Fetal Sonuçları: İstanbul da Referans Bir Hastanede Gerçekleştirilen Olgu-Kontrol Çalışması

Adölesan Doğumların Demografik Özellikleri ve Maternal-Fetal Sonuçları: İstanbul da Referans Bir Hastanede Gerçekleştirilen Olgu-Kontrol Çalışması doi:10.5222/otd.2016.1027 Araştırma Adölesan Doğumların Demografik Özellikleri ve Maternal-Fetal Sonuçları: İstanbul da Referans Bir Hastanede Gerçekleştirilen Olgu-Kontrol Çalışması Kerem Doğa Seçkin*,

Detaylı

11-14. GEBELİK HAFTALARINDA, RİSKLİ GEBELİKLERİN ÖNGÖRÜSÜ

11-14. GEBELİK HAFTALARINDA, RİSKLİ GEBELİKLERİN ÖNGÖRÜSÜ 11-14. GEBELİK HAFTALARINDA, RİSKLİ GEBELİKLERİN ÖNGÖRÜSÜ Prof. Dr. Sermet Sağol Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hast. ve Doğum AD Perinatoloji RİSKLİ GEBELİKLERİN ÖNGÖRÜSÜ PREEKLAMPSİ SGA (PE olmadan)

Detaylı

Normal ve Sezaryen Doğum Yapan Kadınların Doğum Konfor Düzeyine Göre Karşılaştırılması

Normal ve Sezaryen Doğum Yapan Kadınların Doğum Konfor Düzeyine Göre Karşılaştırılması Normal ve Sezaryen Doğum Yapan Kadınların Doğum Konfor Düzeyine Göre Karşılaştırılması Meryem METİNOĞLU Namık Kemal Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü Giriş Doğum kadın hayatında yaşanılan

Detaylı

ERKEN MEMBRAN RÜPTÜRÜNDE MYOMETRIYAL ELASTROSONOGRAFIK DEĞIŞIKLIKLER. Dr. Rukiye KIZILIRMAK

ERKEN MEMBRAN RÜPTÜRÜNDE MYOMETRIYAL ELASTROSONOGRAFIK DEĞIŞIKLIKLER. Dr. Rukiye KIZILIRMAK ERKEN MEMBRAN RÜPTÜRÜNDE MYOMETRIYAL ELASTROSONOGRAFIK DEĞIŞIKLIKLER Dr. Rukiye KIZILIRMAK AMAÇ Erken Membran Rüptürü (EMR) fetal zarların doğum eylemi başlamadan önce yırtılarak amniotik sıvının gelmesidir

Detaylı

Servikal Preinvazif Lezyonlarda Tedavi Sonrası Takip. Dr. Murat DEDE GATA Kadın Hastalıkları ve Doğum AD

Servikal Preinvazif Lezyonlarda Tedavi Sonrası Takip. Dr. Murat DEDE GATA Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Servikal Preinvazif Lezyonlarda Tedavi Sonrası Takip Dr. Murat DEDE GATA Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Servikal Sitolojik Terminoloji Neden Takip Edelim? Hastalığın invazif serviks kanserine ilerleme

Detaylı

DÖNEM IV GRUP B DERS PROGRAMI

DÖNEM IV GRUP B DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2015 2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

Abdominal Aort Anevrizması. Dr.Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK

Abdominal Aort Anevrizması. Dr.Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK Abdominal Aort Anevrizması Dr.Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Sunum Planı Giriş ve tanım Epidemiyoloji Etyoloji Patofizyoloji Klinik Tanı, ayırıcı tanı Tedavi Giriş ve Tanım Anevrizma,

Detaylı

Obstrüktif Üropatilerde Tanı ve Yaklaşım. Prof Dr Sabahattin Altunyurt Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD İZMİR

Obstrüktif Üropatilerde Tanı ve Yaklaşım. Prof Dr Sabahattin Altunyurt Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD İZMİR Obstrüktif Üropatilerde Tanı ve Yaklaşım Prof Dr Sabahattin Altunyurt Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD İZMİR Fetal Üriner Sistem Anomalileri Prenatal dönemde tespit

Detaylı

GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI

GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI Gebelikte ortaya çıkan fizyolojik değişiklikler Sodyum ve su retansiyonu Sistemik kan basıncında azalma Böbrek boyutunda artma ve toplayıcı sistemde dilatasyon Böbrek kan

Detaylı

HASTANE ÇALIŞANI BAYANLARDA CİNSEL İŞLEV BOZUKLUĞU SEXUAL DYSFUNCTION IN A FEMALE HOSPITAL STAFF

HASTANE ÇALIŞANI BAYANLARDA CİNSEL İŞLEV BOZUKLUĞU SEXUAL DYSFUNCTION IN A FEMALE HOSPITAL STAFF ANDROLOJİ/Andrology HASTANE ÇALIŞANI BAYANLARDA CİNSEL İŞLEV BOZUKLUĞU SEXUAL DYSFUNCTION IN A FEMALE HOSPITAL STAFF Ömer DEMİR*, Nurcan PARLAKAY**, Gülseren GÖK**, Adil Ahmet ESEN* * Dokuz Eylül Üniversitesi

Detaylı

Dirençli Aşırı Aktif Mesane

Dirençli Aşırı Aktif Mesane Dirençli Aşırı Aktif Mesane Nöromodülasyon Dr. Şahin KABAY Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji A.D. Perkutanöz Posterior Tibial Sinir Sitümülasyonu- PTNS (Urgent PC) Sacral Nöromodülasyon (S3)-

Detaylı

MENOPOZ. Dr. Serdar Balcı, Dr. Eser Çolak. Başkent Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum

MENOPOZ. Dr. Serdar Balcı, Dr. Eser Çolak. Başkent Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum MENOPOZ Dr. Serdar Balcı, Dr. Eser Çolak Başkent Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum 1 MENOPOZ NEDİR?? Son adet(mesntruasyon) periyodudur Oniki aylık bir süre ile menstruasyonun durmasıdır Östrojenin

Detaylı

DÖNEM IV GRUP A DERS PROGRAMI

DÖNEM IV GRUP A DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2015 2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

AAM de ikinci düzey tedavi

AAM de ikinci düzey tedavi Hasta Bilgilendirme Formu Türkçe 35 AAM de ikinci düzey tedavi Altı çizili terimler sözlükte listelenmiştir. Bazen reçete edilen ilaçlar semptomlarınızı gidermez. Bu vakalarda diğer tedavi opsiyonları

Detaylı

JİNEKOLOJİDE SİNGLE PORT OPERASYONLAR. Doç Dr Ahmet Kale. Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği

JİNEKOLOJİDE SİNGLE PORT OPERASYONLAR. Doç Dr Ahmet Kale. Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği JİNEKOLOJİDE SİNGLE PORT OPERASYONLAR Doç Dr Ahmet Kale Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği SINGLE PORT OPERASYONLAR Yirmibirinci yüzyıldaki önemli gelişmelerden

Detaylı

İntrapartum Ebelik Hizmetlerinin Kapsam ve Kalitesi

İntrapartum Ebelik Hizmetlerinin Kapsam ve Kalitesi İntrapartum Ebelik Hizmetlerinin Kapsam ve Kalitesi Yrd. Doç. Dr. Nazan KARAHAN Ebeler Derneği Genel Başkanı Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü/Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölüm

Detaylı

SEZERYAN SONRASI VAGİNAL DOĞUM. Dr. BELGİN HARZADIN

SEZERYAN SONRASI VAGİNAL DOĞUM. Dr. BELGİN HARZADIN SEZERYAN SONRASI VAGİNAL DOĞUM Dr. BELGİN HARZADIN Neden SSVD Konuşulmaya Başlandı? Tekrarlayan sezaryenler artıkça komplikasyonların artması Sezaryen olan annelerin bir kısmının yaşadıkları fiziksel ve

Detaylı

15 YAŞ ÜZERİ KADINLARDA ANKSİYETE SIKLIĞI VE GELİŞİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

15 YAŞ ÜZERİ KADINLARDA ANKSİYETE SIKLIĞI VE GELİŞİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER 2005; Cilt: 2 Sayı: 2 Sayfa: 92-97 15 YAŞ ÜZERİ KADINLARDA ANKSİYETE SIKLIĞI VE GELİŞİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER I.Irem BUDAKOGLU*, Işıl MARAL*, Behçet COŞAR**, Aydan BİRİ***, M.Ali BUMİN* * Gazi Universitesi,

Detaylı

Prof. Dr. Semih ÖZEREN

Prof. Dr. Semih ÖZEREN Prof. Dr. Semih ÖZEREN CS dünyada en sık yapılan işlem Major abdominal cerrahi Obstetrik problemler %10 civarında WHO önerisi %15??????????? Yüksek riskli gebelerin izlendiği merkezlerde oran daha yüksektir.

Detaylı

Doç. Dr. Halil Coşkun. Dr. Hüseyin Kazim Bektaşoğlu

Doç. Dr. Halil Coşkun. Dr. Hüseyin Kazim Bektaşoğlu Doç. Dr. Halil Coşkun Dr. Hüseyin Kazim Bektaşoğlu GİRİŞ 2010 verilerine göre dünyada erişkinlerde (20-79 yaş) diabet prevalansı %6,4 (285 milyon). 2030 da bu oranın %7,7 ye (439 milyon) yükseleceği öngörülüyor.

Detaylı

BÖBREK NAKİLLİ ÇOCUKLARDA GEÇ DÖNEM AKUT REJEKSİYONUN GREFT SAĞKALIMI ÜZERİNE ETKİLERİ. Başkent Üniversitesi Çocuk Nefroloji Dr.

BÖBREK NAKİLLİ ÇOCUKLARDA GEÇ DÖNEM AKUT REJEKSİYONUN GREFT SAĞKALIMI ÜZERİNE ETKİLERİ. Başkent Üniversitesi Çocuk Nefroloji Dr. BÖBREK NAKİLLİ ÇOCUKLARDA GEÇ DÖNEM AKUT REJEKSİYONUN GREFT SAĞKALIMI ÜZERİNE ETKİLERİ Başkent Üniversitesi Çocuk Nefroloji Dr. Aslı KANTAR Akut rejeksiyon (AR), greft disfonksiyonu gelişmesinde major

Detaylı

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU İDRAR YOLU ENFEKSİYONU Üriner Enfeksiyon; UTİ; İdrar Yolu İltihabı; İdrar yollarının mikrobik enfeksiyon hastalığıdır. Mikroplar idrar yollarına girer, burada çoğalmaya başlar ve iltihaba neden olur. Enfeksiyon

Detaylı

Gebede HSV İnfeksiyonu. Dr. Süda TEKİN KORUK Koç Üniversitesi Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü

Gebede HSV İnfeksiyonu. Dr. Süda TEKİN KORUK Koç Üniversitesi Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Gebede HSV İnfeksiyonu Dr. Süda TEKİN KORUK Koç Üniversitesi Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Olgu 14 günlük, erkek bebek Şikayeti: Sol kol ve bacakta kasılma, emmeme Hikaye:

Detaylı

Ayşe Devrim Başterzi. Son iki senedir ilaç endüstrisi ve STO ile araştırmacı, danışman ya da konuşmacı olarak herhangi bir çıkar çatışmam yoktur.

Ayşe Devrim Başterzi. Son iki senedir ilaç endüstrisi ve STO ile araştırmacı, danışman ya da konuşmacı olarak herhangi bir çıkar çatışmam yoktur. Ayşe Devrim Başterzi Son iki senedir ilaç endüstrisi ve STO ile araştırmacı, danışman ya da konuşmacı olarak herhangi bir çıkar çatışmam yoktur. Epidemiyoloji ve eğitim mi? Eğitim ve epidemiyoloji mi?

Detaylı

Sezaryen Oranlarının Çeşitli Değişkenlere Bağlı Olarak Değerlendirilmesi

Sezaryen Oranlarının Çeşitli Değişkenlere Bağlı Olarak Değerlendirilmesi 1 ƘŰƬƑƊ Özgün Araştırma / Original Article Sezaryen Oranlarının Çeşitli Değişkenlere Bağlı Olarak Değerlendirilmesi Assessment of Caesarean Rates Based on Several Variables Hüseyin Altuntaş 1, Ramazan

Detaylı

Stres Üriner İnkontinansın Kadın Cinsel Fonksiyonları Üzerindeki Etkisi

Stres Üriner İnkontinansın Kadın Cinsel Fonksiyonları Üzerindeki Etkisi ORİJİNAL ARAŞTIRMA Stres Üriner İnkontinansın Kadın Cinsel Fonksiyonları Üzerindeki Etkisi Yrd.Doç.Dr. Servet HACIVELİOĞLU, a Yrd.Doç.Dr. Cabir ALAN, b Uz.Dr. Hasan KOÇOĞLU, c Hem. Handan ALAN, b Prof.Dr.

Detaylı

PELVİK TRAVMALARDA GÖZDEN KAÇMAMASI GEREKENLER

PELVİK TRAVMALARDA GÖZDEN KAÇMAMASI GEREKENLER MULTİPL TRAVMALI HASTALARDA PELVİK TRAVMALARDA GÖZDEN KAÇMAMASI GEREKENLER Uz. Dr. Hüseyin UZUNOSMANOĞLU KEÇİÖREN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ GİRİŞ Multipl travma, birden çok büyük organ sistemini yada

Detaylı

Trikoryonik Triamniyotik Üçüz Gebelikte Monofetal Cantrell Pentalojisi

Trikoryonik Triamniyotik Üçüz Gebelikte Monofetal Cantrell Pentalojisi Trikoryonik Triamniyotik Üçüz Gebelikte Monofetal Cantrell Pentalojisi Dr.Pelin Höbek, Dr.Oğuz ASLAN, Dr.Ezgi ARGAN, Dr.Gülseren YÜCESOY Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi OLGU 28 yaşında, primigravid

Detaylı

PROF DR FERİDE SÖYLEMEZ AÜTF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM

PROF DR FERİDE SÖYLEMEZ AÜTF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM PROF DR FERİDE SÖYLEMEZ AÜTF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 1.Devre: Açılma ve silinme Latent faz (multiparda 14 saat, nulliparda 20 saat) Aktif faz 2.Devre: Fetusun doğumu 3. Devre: Plasentanın çıkışı Latent

Detaylı

11-14 GEBELİK HAFTALARINDA, RİSKLİ GEBELİKLERİN ÖNGÖRÜSÜ

11-14 GEBELİK HAFTALARINDA, RİSKLİ GEBELİKLERİN ÖNGÖRÜSÜ 11-14 GEBELİK HAFTALARINDA, RİSKLİ GEBELİKLERİN ÖNGÖRÜSÜ Prof. Dr. Sermet Sağol Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hast. ve Doğum AD Prerinatoloji RİSKLİ GEBELİKLERİN ÖNGÖRÜSÜ SGA (PE olmadan) PREEKLAMPSİ

Detaylı

DOĞUM TRAVMASI ve EBELİK YAKLAŞIMLARI

DOĞUM TRAVMASI ve EBELİK YAKLAŞIMLARI DOĞUM TRAVMASI ve EBELİK YAKLAŞIMLARI Yard.Doç.Dr. Gözde GÖKÇE İSBİR Mersin Üniversitesi İçel Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölümü gozdegokce@gmail.com gozdegokceisbir@mersin.edu.tr Kadının Yaşam Döngüsü Her

Detaylı

DİYABETTEN KORUNMADA CİNSİYET İLİŞKİLİ FARKLILIKLAR. Dr. İlhan TARKUN Kocaeli Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı

DİYABETTEN KORUNMADA CİNSİYET İLİŞKİLİ FARKLILIKLAR. Dr. İlhan TARKUN Kocaeli Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı DİYABETTEN KORUNMADA CİNSİYET İLİŞKİLİ FARKLILIKLAR Dr. İlhan TARKUN Kocaeli Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Cinsiyet İlişkili Farklılıklar ERKEK BEYNİ KADIN BEYNİ Cinsiyet İlişkili

Detaylı

Erişkin Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu nda Prematür Ejakülasyon Sıklığı: 2D:4D Oranı İle İlişkisi

Erişkin Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu nda Prematür Ejakülasyon Sıklığı: 2D:4D Oranı İle İlişkisi Erişkin Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu nda Prematür Ejakülasyon Sıklığı: 2D:4D Oranı İle İlişkisi *Kenar İ. Ayşe Nur, **Sezai Üstün Aydın, *Alper Zıblak *Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem IV Kadın Hastalıkları ve Doğum Stajı Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Yrd. Doç. Dr. Fatih Köksal BİNNETOĞLU Yrd. Doç.

Detaylı