Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü"

Transkript

1 Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü END 3618 Kalite Planlama & Kontrol Bölüm 1: Modern İş Ortamlarında Kalite İyileştirme/Geliştirme Yrd. Doç. Dr. Kemal SUBULAN

2 Önce insan ve daha sonra toplum kalitesi.(yrd.doç.dr. Kemal SUBULAN)

3 Değerlendirme 1. Ara sınav %35 Proje/Ödev %15 Final %50 Derse %70 devam zorunludur (En Fazla 4 Hafta derse devamsızlık hakkı)

4 İçindekiler Kalite nedir? Kalitenin 8 Boyutu, Kalitenin Ölçüsü & Değişkenlik, Kalite Geliştirme/İyileştirme, Kalite Karakteristikleri, Kalite Parametreleri, Kalite Spesifikasyon Limitleri, Tolerans, Hatalı & Kusurlu Ürün Kavramları, Kaliteyi Etkileyen Faktörler, Kalite Kavramının Uluslararası & Ulusal Evrimi, Muayene, Kalite Kontrol, Toplam Kalite Kontrol, Toplam Kalite Yönetimi, İstatistiksel Kalite Kontrol, İstatistiksel Proses Kontrol.

5 Kalite Nedir? Kalite, ürünün veya hizmetin tüketiciyi tatmin etmek için sahip olduğu özeliklerdir (Ishikawa, 1984). Kalite; tüketicinin istediği estetik, dayanıklılık, güvenilirlik vb. gibi özelliklere sahip ve hatalardan arındırılmış ürünlerin kullanım amacına uygunluğudur (J. Juran). Deming e göre kalite, müşterinin şimdiki ve gelecekteki isteklerinin/beklentilerinin karşılanmasıdır. Taguchi ye göre kalite, ürünün sevkiyatından sonra toplumda neden olduğu minimum zarardır. Crosby ise kaliteyi spesifikasyonlara uygunluk olarak tanımlar. Kalite hatasız üretimdir spesifikasyonlara yüzde yüz uyumdur. Kalite, değişkenliğin azaltılmasına yönelik kusursuzluk arayışına sistemli bir yaklaşımdır (Özdemir, 2000).

6 Kalite Nedir? Kullanım süresince, kullanıcının amaçlarına başarılı biçimde hizmet eden ürün durumu; teknik terim olarak kullanım uygunluğu ve konulan limitler ve standartlar içerisinde bulunma (Aslan, 2003). Bir ürün ya da hizmetin özelliklerinin, insan topluluklarının istek potansiyelini karşılayabilme derecesidir (Şenol, 2012). Kısaca, kalite ürün ya da hizmette müşterinin tatminine yönelik özelliklerin toplamıdır. Müşteri tatmini ne kadar yüksek ise, kalite de o oranda yüksek sayılır. Kalite, bir ürün ya da hizmetin değeridir, hata, kusur, eksiklik ve önemli derecede kabul edilebilecek farklılıkları içermeme durumunu ifade eder. Dar anlamda kalite, ürün kalitesi demektir. Geniş anlamda kalite, iş kalitesi, hizmet kalitesi, iletişim kalitesi, proses kalitesi, işçiler, mühendisler, idareciler ve yöneticiler dahil insan kalitesi, sistem kalitesi, firma kalitesi, hedeflerin kalitesi

7 Kaliteyi Tanımlamada 5 Yaklaşım Üstün Yaklaşımı: Bu görüşe göre kalite doğuştan mükemmellikle eş anlamlıdır. kaliteyi, kalitesizden farklı kılan mükemmellik koşuludur. Ürün-Esaslı Yaklaşım: Bu yaklaşımda kalite kesin ve ölçülebilir değişken olarak görülür. Kalitede farklılıklar, ürünlerin bazı bileşen veya özelliklerinin miktarındaki farklılıktan oluşur. Örneğin, kaliteli dondurma daha fazla kaymağa sahip olandır. Kullanıcı Esaslı Yaklaşım: Bu yaklaşım müşteri tercihlerinde yoğunlaşır. Müşterilerin ihtiyaçlarını karşılama yeteneği, kullanıma uygunluktur. İmalat Esaslı Yaklaşım: İsteklere (Spesifikasyonlara) uygunluk şeklinde tanımlanır. Spesifikasyonlardan herhangi bir sapma, kalitedeki azalmayı gösterir. Değer Esaslı Yaklaşım: Bu yaklaşımda kalitenin tanımı maliyet ve fiyat terimlerine göre yapılır. Kaliteli ürün kabul edilir fiyatta performans veya kabul edilir maliyette uygunluk sağlayandır (Fayda/maliyet oranı).

8 Ürün/Hizmet Özellikleri Fonksiyonel özellikler: Ürünün veya hizmetin belirli bir görevi yerine getirebilmek için sahip olması gereken özellikler (bir vidanın boyutları, bir levhanın sertlik derecesi, bir ayakkabı tabanının esnekliği gibi sayı ile ifade edilebilen özellikler). Kalite özellikleri: Ürünün veya hizmetin görevini daha iyi yerine getirebilmesi veya sürekli olarak (tekrar tekrar) iyi yerine getirebilmesi için sahip olması gereken özellikler (vida boyunun belirli bir ölçüye uygunluğu, bir ayakkabı derisinin uygunluk derecesi, üretim hatalarının çeşitli partilerde rastlanan oranları gibi). Yumurtanın kalite özellikleri: Dış kalite özellikleri (Büyüklük, ağırlık, En, boy ve şekil indeksi, kırık/çatlak, kabuk rengi, kabuk direnci, kabuk oranı, kabuk kalınlığı vs.. İç kalite özellikleri: Yumurta akı rengi, yumurta sarısı rengi, yumurta sarısı yükseklik/genişlik indeksi vs..

9 Kalitenin Sekiz Boyutu (Garvin, 1986) 1. Performans: Ürün veya hizmette bulunması gereken birinci dereceden önemlilik arz eden karakteristikler (Temel çalışma özellikleri), 2. Diğer unsular (Özellikler): Temel özelliklere eklenen "ekstra" özellikler. Bunlar, mutlaka bulunması gereken asıl unsurlar olmayıp, daha etkili sonuçların meydana gelmesini sağlayan unsurlardır. 3. Uygunluk: Ürün veya hizmetin önceden belirlenen standartları karşılama düzeyidir. Önceden tespit edilen tolerans limitleri içerisinde beklenti ve istekleri karşılamaktır. 4. Güvenilirlik: ürünün kullanım ömrü boyunca kendisinden beklenen fonksiyonları yerine getirebilmesidir (Ürünün kullanım ömrü içerisindeki performans özelliklerinin sürekliliği). 5. Dayanıklılık: Üründe kullanım ömrünün uzunluğu (Ürünün uzun süre kullanım özelliği ve işlevini yerine getirebilmesi).

10 6. Hizmet görürlük: Ürünün kullanımı aşamasında, müşteri şikâyetlerin ve kalite sorunlarının kolay çözülebilmesidir (Satış sonrası hizmetler, servis ve bakımlar müşteri memnuniyeti açısından önem arz etmektedir). 7. Estetik: Ürünün görünümü (albenisi) ile ilgili özellikler. Ürünün ambalajı, rengi ve şekli gibi özellikler ürünün performansını doğrudan etkilememekle birlikte tüketicinin hislerine/iç dünyasına hitap edebilir. 8. İtibar ve Algılanan kalite: Ürünün geçmiş performansıdır. Ürünün, diğer tüketiciler üzerinde nasıl bir iz bıraktığını dikkate alınır. Algılanan kalite, ürün/hizmetin müşteride yarattığı manipüle edilebilir kalitedir.

11 Kalite Değişkenlik ile Ters Orantılıdır! Bir prosesten elde edilen ürünler, aynı imalat yöntemi ve makinelerin kullanılmasına rağmen, kalite özellikleri birbirinin tıpa tıp aynı olmayıp her zaman birbirinden az da olsa farklılık gösterebilir. Bu farklılığa değişkenlik denir. Bu nedenle, kalite özelliklerinin (spesifikasyonlar) toleransları vardır. Değişkenlik arttıkça, kalite özellikleri hakkında garanti (teminat) vermenin maliyeti artar.

12 Kalitenin Ölçüsü Değişkenliğinin Nedenleri Genel Nedenler: Kaynağı belirlenemeyen, önceden tahmin edilebilen, üretim faktörlerinin tümünde rassal olarak ortaya çıkan tek başlarına etkileri zayıf olan ve küçük farklılıklar yaratan ortak nedenlerdir (İşletme koşulları, makinaların durumları, kalite programının niteliği vs.). Kalitenin ölçüsünü veren değişkenliğin gözlenebileceği genel nedenler ile ilgili konularda ölçme işlemleri çok önemlidir. Kaliteyi ölçmek için, ölçme sonucu ile istenilen standart değer arasındaki farkların bulunarak bu farkların önem derecesinin saptanması gerekir. Kalite kontrolü içinde ölçme aletlerinin seçimi, geliştirilmesi, kullanımı, bakım ve kalibrasyonu ile ölçme yöntemlerinin uygulanmasından oluşan faaliyetlere ölçme tekniği denir. Ölçme işlemleri, (i) üretimden önceki ölçmeler (hammadde), (ii) üretim sırasındaki ölçmeler (süreç yeterliliğinin ölçülmesi), (iii) üretim sonrası ölçme. Ölçme sonucunda bir farkın olduğu durumda ortaya iki problem çıkar. 1. Fark küçükse, ölçme metodu bu farkı tespit edebilecek kadar duyarlı mı? Ölçemezsen, bilemezsin; Bilemezsen, Yönetemezsin!!!

13 Ölçme ve Değişkenliğe Sebep olan Özel Nedenler Eğer ölçmenin tekrarında aynı farkı küçük bulabiliyorsak ölçme metodumuz hassastır. 2. Fark büyük veya ölçme metodumuz küçük farkları tespit edebilecek kadar duyarlı ise fark tesadüfen mi ortaya çıkmıştır, yoksa gerçek bir fark mıdır? Ölçmeyi tek ünite şeklinde üretilen ürünlerde; ürünün çeşitli ölçme noktalarında ve yığınlar halinde imal edilen ürünlerde; birden fazla ünite üzerinde tekrarladığımızda aynı farkları buluyorsak bu farklar gerçek farklardır. İki durumda da birden fazla ölçmenin yapılması gerekmektedir. Özel nedenler: Üretim faktörlerinden sadece bir veya bir kısmında, zaman zaman meydana gelen aksaklıklardır. Tek başlarına önemli derecede etkileri olan, az sayıda ortaya çıkan, giderilmesi mümkün olan, kaynağı belirlenebilen nedenlerdir (Örneğin: Makine arızalanması, takım kırılması, hammaddelerin istenilen niteliklerde olmaması, işçilerden birinin işi aksatması, vasıfsız elemanlar, çalışanların dikkatsizliği )

14 Genel & Özel Değişkenlik Nedenlerinin Proses Üzerindeki Etkisi Genel nedenlerin etkisindeki bir proses, istenen özelliklerde ve spesifikasyonlarda ürün elde ettiği sürece istatistiksel olarak kontrol altında demektir. Özel nedenlerin varlığı prosesin kontrol dışında olduğuna işaret eder. Kontrol dışında olan bir prosesin kontrol altına alınabilmesi için bu duruma yol açan özel nedenlerin belirlenip ortadan kaldırılması gerekir. Genel nedenler, öngörülebilir sınırlar içinde değişkenliklerin kaynağı iken, özel nedenler öngörülemeyen değişkenliklerin kaynağıdır. Özel nedenler ortadan kaldırıldıktan sonra, zamanla genel nedenler de kararlı bir dağılım gösterirler ve genel nedenlerin de azaltılması yoluna gidilebilir.

15 Kalite İyileştirme (Quality Improvement) Ürün ve süreç üzerinde değişkenliği azaltma çabalarıdır. Aynı zamanda, kayıpların, hataların, kusurların ve firenin elimine edilmesini de hedefler. Temel kalite iyileştirme araçları; 1. Balık kılçığı diyagramı (Cause & effect diagram), 2. Denetleme/kontrol listesi (Check sheet), 3. Kontrol kartları (Control Chart), 4. Akış çizelgesi (Flow chart), 5. Histogram, 6. Pareto diyagramı, 7. Serpiştirme diyagramları yer almaktadır.

16 Kalite Karakteristikleri Kaliteyi belirleyen kalite özellikleri, dayanıklılık gibi teknolojik özellik; görünüm, tat gibi psikolojik özellik; güvenilirlik gibi zamanla oluşan özellik; garanti gibi anlaşma özelliği ve dürüst satış ve servis gibi etik özellikler şeklinde özetlenebilir. Ürünün gerçek kalite özelliklerini yani müşterinin gözünde ürünü tatmin edici yapan özellikler belirlenmelidir (Şenol, 2012). Fiziksel (physical): Uzunluk, Genişlik, Ağırlık, Gerilim, Yoğunluk. Algısal (Sensory): Tat, Renk, Görünüm. Zamana Bağlı (Time Orientation): Güvenilirlik, dayanıklılık, devamlılık, Hizmet Görürlük (Serviceability). Anlaşma özellikleri: Garanti, satış sonrası hizmetler vs. Nitel değişkenler: Kelimelerle ifade edilen, ölçülemeyen özellikler (Attributes - Nitelikler). Nicel değişkenler: Değeri sayılarla ifade edilebilen ölçülebilen özellikler.

17 Gerçek ve İkame Kalite Karakteristikleri Müşteriler, beklentilerini, kalite düzeyini, kendi ifadeleriyle ve daha göreceli şekillerde ifade ederler. Kuruluşlar ise kalite düzeylerini ikame kalite karakteristikleriyle tanımlarlar. Gerçek kalite özellikleri müşteri tarafından talep edilen ve müşteri diliyle ifade edilen kalite özellikleridir. İkame kalite özellikleri ise söz konusu bu taleplerin üretici veya hizmet veren kuruluşun diline çevrilmiş şeklidir. Gerçek kalite özelliklerinin performans hedeflerine dönüştürülebilmesi, başka bir deyişle, müşteri beklentilerinin karşılanabilmesi için firma tarafından ikame kalite özelliklerinin belirlenmesi gereklidir.

18 Kalite Parametreleri Tasarım Kalitesi: Bir ürün ya da hizmetin istenen özelliklere sahip olması "Tasarım kalitesi" ile ilgilidir (Tercih edilen özelliklerin tasarımda yer alması) İki ürünün aynı fonksiyonu yerine getiren kalite spesifikasyonları arasındaki fark, tasarım kaliteleri arasındaki farkı gösterir (Toleransı olan bir parça, toleransı 0.05 olan parçaya göre daha kalitelidir). Bir ürün için en uygun tasarım kalitesinin belirlenmesi, kalitenin tüketici açısından değeri ile üreticiye olan maliyeti arasındaki ideal noktanın bulunmasını gerektirir (Altın elektriği en iyi ileten maddedir ancak elektrik nakil hatlarının altından yapılması maliyetleri arttırır). Uygunluk Kalitesi: Müşteriye sunulan ürünün belirlenmiş tasarıma "ne ölçüde uyduğu ile" ilgilidir. Uygunluk kalitesi, ölçülebilir bir karakteristiktir. Uygunluk kalitesinin değerlendirilmesinde: (i) Nominal (hedef) değer, (ii) tolerans olmak üzere 2 gösterge söz konusudur. Uygunluk kalitesinin kontrolü, hammadde ve yardımcı malzemelerin tedarik edilmesinden, üretilen ürünün paketlenip depolanmasına kadar olan tüm aşamaları kapsar. Uygunluk kalitesinin değerlendirilmesinde istatistiksel yöntemler kullanılır.

19 Kalite Parametreleri Arasındaki İlişki Bir ürün kalitesi genel olarak; tüketici isteklerini yansıtma derecesi, tasarım kalitesi, tasarıma uygun imalatın gerçekleştirilme derecesi ve kullanıma uygunluk kalitesidir. Tasarım kalitesi ve tasarıma uygunluk kalitesi kavramlarının yanı sıra, kullanımda bekleneni verme kalitesi, ürün veya hizmetin satın alma sonrasında tüketici açısından ne ölçüde tatmin sağladığını gösterir. Performans Kalitesi: İşletmenin ürün ve hizmetlerinin, pazardaki performans düzeylerinin müşteri araştırmaları, satış ve hizmet analizleri ile belirlenmesidir.

20 Kalite Spesifikasyonları ve Alt/Üst Limitleri Bir ürünün belirli özelliklerini yanılgıya meydan vermeyecek açıklıkta tanımlayan değerlere spesifikasyonlar (şartnameler) denir. Kontrolü gerçekleştirilen ürünün müşteri isteklerine ve standartlara göre belirlenen özelikleridir. Örneğin, bir cıvatanın teknik resminde belirtilen tüm boyutları, yüzey düzgünlüğü, toleranslar vb. bilgiler cıvatanın spesifikasyonlarıdır. Pillerin dayanıklılığı, sızdırmazlığı ile ilgili sayısal değerler. Türleri: Malzeme/mamul, Proses, Deney/Test ve Müşteri spesifikasyonları. Herhangi bir spesifikasyonun sahip olduğu toleranslarının oluşturduğu değerlere spesifikasyon limitleri denir. Spesifikasyon limitleri, ürün kalitesinin kabul edilebilir alt ve üst sınırlarıdır. ÜSL: Üst spesifikasyon limiti, ASL: Üst spesifikasyon limiti, ÜSL ASL : Spesifikasyon aralığı. Hedef (nominal) değer: Kalite karakteristiğinin istenen, hedeflenen değeri.

21 Toleranslar ve Uygun Ürün/Kusurlu Ürün İlişkisi Tolerans: Hedeflenen değerden olacak en büyük sapma (ÜSL) ile en küçük sapma (ASL) arasındaki farktır. Diğer bir deyişle, bir ürünün kalite özellikleriyle ilgili olarak ürün tasarımında öngörülen ve önceden belirlenen sınırlar içinde kabul edilebilen sapmalardır (kabul edilebilir değişkenlik miktarıdır). Kalite özellikleri, tolerans içinde kalan ürünler uygun ürünlerdir. Kusurlu ürün, tanımlanmış olan gerekliliklere (şartname, spesifikasyon vb.) uygun olmayan üründür. Ürün güvenliğini ve etkin kullanımını etkileyen bir veya daha fazla sayıda hata içeren ürün kusurlu ürün olarak adlandırılır. Hata: Bir işlemin yanlış yapılması yani belirlenmiş bir üretim işleminden sapmadır. Motor susturucu vidasının sıkılmaması, fotokopiye kağıdın ters konulması hatadır. Hatalar, Poka-Yoke aracılığıyla önlenebilir. Kusur: Bir ürünün belirlenen özelliklerini yerine getirememesi ve müşteri şikayetlerine neden olmasıdır. Motordan fazla ses gelmesi, çıktı olarak boş sayfa alınması kusurdur.

22 Kaliteyi Etkileyen Faktörler Firma içi faktörler Yönetim İşgücü Çalışanların motivasyonu Malzeme, tedarikçiler Makine ve teçhizat Üretim yöntemleri, imal usulleri Ölçüm araç ve gereçleri Firma Dışı faktörler Tüketici özellikleri, tüketici kültürü Yasal düzenlemeler Pazarın yapısı Sermaye ve finansal kaynaklar, finansal olanaklar Bilgi ve teknoloji, bilişim sistemleri.

23 Kaliteyi Etkileyen 9M Faktörü Markets (Pazar), Money (Para), Management (Yönetim), Man (İnsan), Motivation (Motivasyon), Material (Malzeme), Machine and Mechanization (Makine ve Teçhizat), Modern Information Method (Modern Bilgi Metodları), Mounting Product Requirements (Üretim Parametreleri Oluşturma). Üretim Parametreleri oluşturma: Elektronik montaj atelyelerinde toz, nümerik kontrollü bir makine için yer titreşimi, sistem odalarında sıcaklık gibi faktörler (parameterler) günümüz modern üretimi için birer tehlike haline gelmiştir. Üretim parametreleri oluşturularak olası risklere karşı önlem almak gerekmektedir.

24 Kalite Kavramının Tarihsel Gelişimi 1907 H. Ford, montaj hattı tipi üretim; üretkenliği ve kaliteyi geliştirmek için metot analizleri ve süreç içi muayene işlemleri, Walter A. Shewhart ilk modern kalite kontrol grafiğini çizmiştir (Bell laboratuvarlarında çalışan bir istatistikçi) H. F. Dodge ve H.G. Roming %100 muayeneye alternatif olarak, istatistik tabanlı kabul örneklemesi metodunu (Numune alma çizelgesi) geliştirmiştir Walter A. Shewhart ilk istatistiksel kalite kontrol kitabını yayımlamıştır Economic Control of Quality of Manufactured Product İkinci dünya savaşı sonrasında Amerikan kalite kontrol derneği kuruldu (ASQC) ve 1944 yılında yayımlanmaya başlayan Industrial Quality Control dergisinin yönetimini de üstlenmiştir ISO (International Standards Organization) kurulmuştur Deming ve Juran ın Japonya ziyaretleri ile istatistiksel kalite kontrol semineleri vermeleri 1948 G. Taguchi nin Deney Tasarımı çalışmalarına ve uygulamalarına başlaması 1950 K.Ishikawa sebep-etki (Cause-and-effect) diyagramını geliştirmesi 1951 Japonya da Deming Kalite Ödülleri

25 1951 G. E. P Box ve K.B. Wilson süreç optimizasyonu için yanıt yüzey metodolojisini geliştirip, kimya endüstrisinde uygulama 1954 E.S. Page tarafından kümülatif toplam (CUSUM) kontrol grafiğinin geliştirmesi J. Juran, Kalite yönetimin sorumluluğudur (ABD) A. Feigenbaum, toplam kalite kontrolü tanımının yapılması 1959 S. Roberts tarafından üstel ağırlıklı hareketli ortalama kontrol grafiği (EWMA) 1960 G.E.P. Box ve J.S. Hunter tarafından faktöriyel tasarımların geliştirilmesi P.Crosby sıfır kusurlu kavramı ve K.Ishikawa tarafından kalite çemberlerinin oluşturulması Amerikan sıfır kusur derneğinin kurulması (American Society for Zero Defects) 1969 Kobe Steel, Japonya da kalite fonksiyon göçerimi (QFD) geliştirilmesi 1970 S. Shing tarafından sıfır hata ve Poka-Yoke kavramlarının ortaya atılması Toplam Kalite Yönetimi felsefesinin Amerika da ortaya atılışı M. Imai, Kai-zen sürekli iyileştirme/gelişme felsefesi

26 Kalite Kavramının Tarihsel Gelişimi 1987 ISO tarafından ilk kalite güvence sistem standartlarının yayınlanması 1988 Motorola tarafından six-sigma uygulamalarının başlaması Malcolm Baldrige Ulusal Kalite Ödülü ABD de uygulamaya konulması 1990 ISO 9000 Kalite yönetim sistemi revizyonları 1994 ISO 9001 (tasarım faaliyetleri için kalite güvence modeli) 9002 (üretim/hizmet faaliyetleri) & 9003 (son muayene ve deney faaliyetleri için), ISO Çevre Yönetim Sistemi Standardı OHSAS İş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi 2000 ISO 9000:2000 standartlarına tedarik zinciri yönetimi ve tedarikçi kalitesi kavramlarının dâhil edilerek revize edilmesi ISO Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin oluşturulması ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Standardı revizyonu ISO. 9001:2015 akreditasyonunun yayınlanması

27 Türkiye de Kalite Evrimi Türk Standartları Enstitüsü (TSE) her türlü madde ve mamuller ile usul ve hizmet standartlarını oluşturmak amacıyla, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı olarak kurulmuştur Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) kuruluşu, Devlet Planlama Teşkilatı tarafından Ulusal Kalite Kontrol Sistemi Projesini çalışmalarını başlatmıştır Türkiye Kalite Vakfı kurulması 1990 KalDer, Türkiye kalite derneğinin kurulması, 1992 Kalite Dergisinin basımı, Ulusal Kalite Hareketinin (UKH) başlatılması, 1999 Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) kuruluşu, Mükemmellikte Süreklilik Ödülünün oluşturulması, Kaizen Ödülleri verilmesi, Ulusal Kalite Ödülleri Türkiye Mükemmellik Ödülleri adını aldı, 2017 Kalite Kongresi (Ana teması dönüşüme liderlik).

28 Kalite Kontrolün Tarihçesi Operatör kalitenin işi yapan tarafından kontrolü, Ustabaşı Kalitenin bir formen tarafından kontrolü (Formenler, aynı işi yapan çeşitli işçilere nezaret etmektedir ve kaliteden sorumludur), Ayrı bir kalite kontrol birimi yoktur. Üretim nezaretçileri, aynı zamanda kaliteden de sorumludur. Muayene Formenlerden ayrı olarak, işçi sayısının artışı nedeniyle muayeneciler ortaya çıkmıştır, İstatistiksel - %100 muayene yöntemlerinin maliyet ve zaman açısından zorlukları, istatistiksel olarak örneklem muayenesi yapılmasını gerektirmiştir. Üst yönetime bağlı bir kalite kontrol birimi kurularak, istatistiksel yöntemlerden yararlanarak kalite kontrolü sağlanmakta ve düzeltici faaliyetlerde bulunulmaktadır.

29 Muayene Muayene, kalite kontrolünün bir fonksiyonudur. Muayene, geçmiş üretimin kalitesi ile ilgilenirken; kalite kontrol gelecek üretimin kalitesini dikkate alır. Muayene, mamul veya onu oluşturan bileşenler üzerinde imalatın çeşitli aşamalarında performans, ömür testleri veya spesifikasyonlara uygunluğun ölçülmesidir (Tahribatlı/Tahribatsız şekilde). Üretim tamamlandıktan sonra yapılan muayenenin kaliteyi iyileştirmeye etkisi yoktur. %100 muayene: Üretilen her bir birimin kontrolüdür. Kritik kalite özellikleri için böyle bir kontrol gereklidir. Zaman, çaba ve maliyetten dolayı çoğu durumda pratik değildir. Ayrıca test etmenin tahrip edici etkiye sahip olduğu durumlarda kullanılamaz. %100 den Fazla Muayene: %300 muayene 3 kez, %400 muayene 4 kez muayene yapıldığı anlamına gelir. Örneklem Muayenesi: Kitleden belirli istatistiksel ölçülere göre belirlenen ve rasgele seçilen n birimlik bir örneklem alınarak muayene edilir. Muayene sonucu kabul veya ret şeklinde karar verilir. Kritik olmayan çok sayıda kalite özellikleriyle ilgilenildiğinde yararlıdır. %100 muayeneye göre daha ekonomik ancak uygun olmayan ürünlerin kabul edilmesi riskini içerir.

30 Kalite Kontrol Kavramı Kontrol: Mevcut sonuçlarla hedefleri ve amaçları kıyaslama ve gerekli olduğunda düzeltici önlemleri alma prosesidir. Herhangi bir kontrol sistemi üç bileşenden oluşur: (i) Bir standart veya hedef, (ii) Bir ölçme aracı, (iii) Ölçülen kalite karakteristiği değerinin standartla karşılaştırılması. Muayenede, ürün/hizmet kusurlu/kusursuz olarak ayıklanır. Kontrol ise değişkenlik ve kusur nedenlerini araştırır. Rasgele değil de sistematik farklılıklar (değişkenlikler) varsa, bunları ortadan kaldırmak için önlemler alır. Kalite kontrol, kalitenin denetimi olup, ürüne ait kalite özelliğinin önceden belirlenmiş standartlar ile karşılaştırılıp karara varılmasıdır. Kalite kontrol, üretim aşamasında spesifikasyonlara uymayan ürünlerin ayrılması amacını taşımakla birlikte, bu tür ürünlerin üretilmesini engellemek veya mümkün olduğu kadar spesifikasyonlara uyumlu hale getirmeye çalışmaktır. Amaç, standart dışı üretimi önlemek veya önemsiz bir seviyeye düşürmektir.

31 Kalite Kontrolün Amaçları Diğer tanımlar; ürün veya hizmetin kullanım için uygun olmamasına neden olacak kusurlarını önleme, tespit etme ve düzeltme işlemidir. Bir ürünün tüketicisini tatmin etmesi ve onun beklentilerini en iyi biçimde karşılaması amacıyla üretimin her aşamasında sürdürülen denetim. Üretimin planlanması aşamasında belirlenen kalite standartlarına üretim işlemleri boyunca, öncesinde ve sonrasında ne ölçüde uyulduğunun incelenmesi ve gözlenmesidir. Amaçlar: imalat prosesi süresince tasarım özelliklerine uygunluğu sağlamak, Satın alınan hammaddelerin önceden belirlenmiş kalite standartlarını karşılamasını sağlamak, Nihai ürün/hizmet için mümkün olan en yüksek kalite seviyesine ulaşmak, İmalattaki hurda ve yeniden işleme ile müşteri şikayet sayısı ve müşteriden geri dönüşleri azaltarak verimliliği artırmak.

32 Kalite Kontrolün Başlıca Aşamaları (Feingenbaum) 1. Standartları oluşturmak: Ürün/hizmet için maliyet-kalite, performanskalite ve güvenilirlik-kalite standartlarının belirlenmesi. Standart: Bir ürünün kalite özellikleriyle ilgili ürün tasarımı, imalat ve ölçme vb. konularda karışıklıktan kurtulmak ve belirli bir düzen kurmak amacıyla önceden belirlenmiş kurallar. Bir ürünün sahip olması gereken minimum nitelikleri gösterir. Standartların yetkili bir kurul yada kişi tarafından kabul edilip onaylanması gereklidir. 2. Uygunluğun değerlendirilmesi: Ürün/hizmetin standartlara uygunluğunun değerlendirilmesi, 3. Gereken önlemleri almak: Kullanıcının tatmini etkileyen kalite problemlerinin (Kusurlu ürün, yetersiz proses) giderilmesi için gereken önlemlerin alınması, 4. Geliştirmeler planlama: Maliyet, performans, güvenilirlik standartlarının sürekli geliştirilmesi için çabaların planlanması. Not: Üretim kontrol faaliyetleri geliştikçe, ürün kalite kontrol maliyetleri azalır.

33 Kabul Örneklemesi (Mal girişte kalite kontrol): Genel olarak dışarıdan satın alınan malzeme ve mamullerde, üretimde istasyonlar arası geçişlerde parti hakkında kabul veya ret kararı verilmesinde kullanılır. Yığını temsil eden örneklemin belirli bir riskle kabulünü veya reddini sağlayan bir sistemdir. Belirli bir partinin içinde kabul edilemeyecek kadar yüksek bir orandaki ürün özelliklerinin, belirlenen kalite sınırları dışına çıkması durumunda, bu ürünlerin bir sonraki üretim aşamasına geçmesine engel olmak amacıyla uygulanan bir tekniktir. Kontrol örneklemesi (Son ürün/final kalite kontrol): Değişkenliğe yol açan hata kaynaklarının tespit edilmesi ve düzenleyici tedbirlerin alınmasında kullanılır. Kontrol örneklemesinde üretimi tamamlanmış ürünler hakkında kabul veya ret kararı verilmektedir.

34 Toplam Kalite Kontrol Kavramı Kaliteli ürün ve hizmet üretmenin yalnızca üretim süreçlerine ilişkin denetimle sağlanamayacağı; kalite, kuruluşun her süreç, etkinlik ve kararından etkileneceği gerçeğinden yola çıkılarak yeni bir yaklaşım önerildi. Toplam kalite kontrolü, tüketici isteklerini en ekonomik düzeylerde karşılamak amacıyla üretici kuruluş içindeki tasarım, üretim, pazarlama ve müşteri hizmetleri gibi çeşitli birim ve grupların, kalitenin geliştirilmesi, sürekliliğinin sağlanması ve iyileştirilmesi yolundaki çabaların bir bütünlük içinde yürütülmesini sağlayan etkili bir sistemdir. Bir başka ifadeyle, müşteri gereksinimlerinin doğru olarak belirlenmesinden, hatasız ve eksiksiz ürün tasarımından, hammadde satın alınan tedarikçiden, firma içerisindeki tüm süreçlere ve buradan da dağıtım kanallarına kadar uzanan süreçler dizisi toplamı, toplam kalite kontrolünün ilgi alanındadır. 2 Temel öğe, (i) Tüketici isteklerinin ekonomik biçimde karşılanması, (ii) Kalite yalnızca üretim süreçlerince belirlenen bir olgu değildir, kuruluşun tüm faaliyet/süreçlerinin kalite düzeyini dolaylı veya dolaysız olarak etkilemesi.

35 Klasik Kalite Kontrol & Toplam Kalite Kontrol Yaklaşımlarının Karşılaştırılması ve Toplam Kalite Yönetimine Geçiş

36 Toplam Kalite Yönetimi Felsefesi TKY, müşteri memnuniyetini hedefleyen, tüm çalışanların katılımına dayalı bir yönetim modeli, felsefesidir. Toplam: tüm çalışanlar, yapılan işlemlerin tüm yönleri, müşteri/tedarikçi ve üretilen ürün/hizmetlerin tümünü kapsamaktadır. Kalite: Müşterilerin bugünkü beklenti ve isteklerini tam zamanında ve tam olarak karşılayıp; gelecekteki beklentilerini aşan ürün/hizmetler sunmak. Yönetim: Yönetimin her konuda çalışanlara liderlik yapması, çalışanlara örnek model oluşturması, çalışanlara ve kalite faaliyetlerine tam desteği. Tüm proseslerin, ürünlerin ve hizmetlerin tam katılım yoluyla geliştirilmesi, iç ve dış müşteri tatminin arttırılması ve müşteri bağlılığının arttırılması amacıyla örgütte alınan sonuçların sürekli iyileştirilmesine dayanan; müşteri beklentilerini her şeyin üzerinde tutan ve müşteri tarafından tanımlanan kaliteyi, tüm faaliyetlerin yürütülmesi sırasında mal ve hizmet bünyesinde oluşturan günümüzün bir yönetim anlayışıdır.

37 Toplam Kalite Yönetimi İlkeleri TKY nin tek amacı kalitenin iyileştirilmesi/geliştirilmesi değildir. Üretkenliğin arttırılmasına yönelik sürekli iyileştirme (KAIZEN) gibi sistematik yaklaşımlara odaklanıp, maliyet avantajı elde etmektir. TKY de kalite, kontrol ile değil, üretim ile elde edilmektedir. Hataların kontrol ile ayıklanması yerine, ilk seferinde doğru yap temel ilkesi ve hataların çıkmadan önlenmesi yaklaşımı benimsenmiştir. Müşteri (tüketici) odaklılık, müşteri tatmini, üst yönetimin kalitede öncülük yapma sorumluluğu ve liderliği, Veriye ve istatistiksel düşünmeye dayalı yönetim ve karar verme, grup/takım çalışması, tam katılım, iletişim, Sürekli eğitim ve öğrenme, çalışanların eğitimi, öğrenen organizasyon, çalışanların yetkilendirilmesi, toplumsal sorumluluk, önce insan anlayışı, Hata önleme, sıfır hata, önlemeye dönük yaklaşım, tedarikçiler ile işbirliği, Sistem yaklaşımı, süreç (proses) odaklılık.

38 Toplam Kalite Yönetimi Teknikleri Deming Döngüsü (PUKÖ), Sürekli İyileştirme (KAIZEN), Süreç iyileştirme Kalite Çemberleri, Kıyaslama ve Uyarlama (Benchmarking), Kalite Fonksiyon Göçerimi (QFD), Kalite Evi, Hata Türü ve Etkileri Analizi (FMEA), Altı Sigma, Yedi istatistiksel araç ve yedi yeni araç.

39 Kalite Kontrol & Kalite Geliştirme için İstatistiksel Yöntemler İstatistiksel proses kontrol, Deney tasarımı (DOE), Kabul örneklemesi. İstatistiksel kalite kontrol, bir ürünün ekonomik bir şekilde üretilmesini sağlamak için önceden belirlenen kalite standartlarına uygunluğunu sağlamak ve kusurlu üretimi en aza indirmek için istatistiksel yöntemlerin kullanılmasıdır. İstatistiksel proses kontrolü, bir üretim veya hizmet prosesinin olağan biçimde devam edip etmediğinin istatistiksel tekniklerle kontrolü, olağan dışı bir durum varsa bunun fark edilmesi ve nedenlerinin belirlenerek ortadan kaldırılmasıdır. (Sıcaklık, basınç vs.) İstatistiksel proses kontrol, deney tasarımının aksine çevrimiçi bir tekniktir. Geri Bildirim Mekanizması (Çevresel faktörler, tedarikçiden alınan hammaddelerin özellikleri vs.)

40 İstatistiksel Kalite Kontrol İstatistiksel kalite kontrol; üretim maliyetlerinin düşürülmesi, işgücü verimliliğinin artırılması, tüketicinin korunması açısından önemlidir. İstatistiksel kalite kontrol, iki farklı kontrol sürecinden oluşmaktadır: Süreç (proses) kontrolü, Ürün kontrolü. İstatistiksel proses kontrol; süreç kalitesini ölçmek amacıyla yapılır ve sürecin kontrol dışına çıktığı belirlenirse, sürecin düzeltilmesine yönelik önlemler alınır. Kısaca, üretim ve hizmet süreçlerinin ölçülebilir veriler yardımıyla istatistiksel yöntemler kullanılarak izlenmesi, kontrol edilmesine denir. İzleme, kontrol etme ile üretim sırasında ortaya çıkabilecek kusurların önceden tahmin edilerek buna göre düzeltici önlemlerin alınması hedeflenir. Kontrol grafikleri yardımı ile yapılır. Ürün kontrolü: Kullanıcıların istekleri doğrultusunda kullanılmak üzere üretilen ürünlerin kontrolüdür. Kontrol örneklemesi yardımı ile yapılır.

41 Off-Line ve On-Line Kalite Kontrol Off-line kalite kontrol, Ürüne doğrudan müdahaleler yerine, üretimin başlamasından önce gerçekleştirilen tasarım çalışmalarıdır (Deney tasarımı teknikleri kullanılır). On-line kalite kontrol, ürünün imalatı sırasındaki ve imalat sonrası faaliyetleri kapsar. İstatistiksel proses kontrolü ve çeşitli muayeneler, On-line kalite kontrol faaliyetlerindendir.

42 Kalite Kontrol Grafikleri Walter A. Shewart ( ): 6 mayıs 1924 te ilk modern kalite kontrol grafiğini çizmiştir (Bell laboratuvarlarında çalışan istatistik bilimci). Kontrol grafikleri, üretimden belirli ve eşit zaman aralıklarında alınan örneklerden elde edilen ölçüm değerlerinin zaman içerisindeki değişimlerinin gösterildiği grafiklerdir. Kontrol limitlerini tanımlamayı başaran Shewhart, sadece bu limitlerin aşılması halinde sisteme müdahale edilmesi gerektiğini savunmuştur. Merkez Çizgi; kalite özelliğinin ortalama değeri (hedeflenen değere yakın olması istenir) Üst Kontrol Sınırı Alt Kontrol Sınırı

43 Yıllar boyunca hep sayılara inandım ve de nedenleri getiren denklemlere ve mantığa.. Bu şekilde geçen bir yaşamdan sonra, mantık aslında nedir? diye soruyorum.. Nedenlerine kim karar verir? Yaşamım matematik, fizik, metafizik & halüsinasyonlar arasında gidip geldi.. Ve akademik kariyerim en önemli buluşunu yaptım.. Hayatımın da en önemli buluşu bu.. Mantıklı sebepler ancak ve ancak gerçek sevginin gizem dolu denklemlerinde bulunabilir. John Forbes Nash, Jr. Nobel ödülü konuşmasından (1994)

44 Kaynakça Douglas C. Montgomery (2009). Introduction to Statistical Quality Control, John Wiley & Sons, Inc. Şanslı Şenol (2012). İstatistiksel Kalite Kontrol, Nobel Akademik Yayıncılık. Demir Aslan (2003). Proses Kontrol ve Toplam Kalite, DEU Mühendislik Fakültesi Basım Ünitesi. Tayfun Özdemir (2000). İstatistiksel Kalite Kontrol, A.Ü.F.F. Döner Sermaye İşletmesi Yayınları, 62. Sermin Elevli. Kalite Kontrol Ders Notları. TÜİK, İstatistiksel Kalite Kontrol Sorularla Resmi İstatistikler Dizisi 11. Mete Şirvancı. Kalite Geliştirmede Deney Tasarımı Ve Taguchi Yöntemi, Seminer Notları. Selahattin Yavuz (2006). Altı Sigma Yaklaşımı ve Bir Sanayi İşletmesinde Uygulama, Doktora Tezi. Elif Dülger Kahraman. Toplam Kalite Yönetimi, Ders Notları. Deniz Taşcı. Toplam Kalite Yönetimi, Anadolu Üniversitesi AÖF Yayınları. Saye Nihan Cabuk (2015). Kalite Yönetim Sistemlerinde Temel Kavramlar. Engin Çakır (2011). Yalın Altı Sigma ve Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi. Coşkun Can Aktan (2004). Sağlık Hizmetlerinde Toplam Kalite Yönetimi. Özlem İpekligil Doğan. İstatistiksel Kalite Kontrol, Ders Notları. 6-Sigma Temel Bilgilendirme, MMO, İzmir. Necmi Gürsakal (2005). Altı Sigma Müşteri Odaklı Yönetim, Nobel.

45

Bir ürün yada hizmetin belirlenen yada olabilecek ihtiyaçları karşılama yeterliğine dayanan özelliklerinin toplamıdır.

Bir ürün yada hizmetin belirlenen yada olabilecek ihtiyaçları karşılama yeterliğine dayanan özelliklerinin toplamıdır. KALİTE KONTROL Kalite: Bir ürün yada hizmetin belirlenen yada olabilecek ihtiyaçları karşılama yeterliğine dayanan özelliklerinin toplamıdır. Kontrol: Mevcut sonuçlarla hedefleri ve amaçları kıyaslama

Detaylı

KALİTE KAVRAMI VE KALİTENİN BOYUTLARI

KALİTE KAVRAMI VE KALİTENİN BOYUTLARI KALİTE YÖNETİMİ KALİTE KAVRAMI VE KALİTENİN BOYUTLARI Hizmet veya üründe kalite kavramı için farklı tanımlar kullanılmaktadır. En genel hâliyle ihtiyaçlara uygunluk (Crosby), ürün veya hizmetin değeri

Detaylı

İçİ İç ndek ndek ler Birinci Kısım GİRİŞ 1. Dijital Devrim...3 2. Yeni Ekonomi...19 3. Küreselleşme ve Değişim...35

İçİ İç ndek ndek ler Birinci Kısım GİRİŞ 1. Dijital Devrim...3 2. Yeni Ekonomi...19 3. Küreselleşme ve Değişim...35 İçindekiler Birinci Kısım GİRİŞ 1. Dijital Devrim...3 Küreselleşme... 4 Fütüristlerin Görüşleri... 7 Bilgi Toplumu... 8 Kağıtsız Fabrikalar... 9 Tek Kişilik Şirketler...10 Küresel Üretici...11 Küresel

Detaylı

Kalite Geliştirmede İstatistiksel Yöntemler ve Six Sigma

Kalite Geliştirmede İstatistiksel Yöntemler ve Six Sigma Kalite Geliştirmede İstatistiksel Yöntemler ve Six Sigma - 1 Ödevler 5 er kişilik 7 grup Hayali bir şirket kurulacak Bu şirketin kalite kontrol süreçleri raporlanacak Kalite sistem dokümantasyonu oluşturulacak

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Hafta 2 Yrd. Doç. Dr. Semra BORAN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak hazırlanan

Detaylı

İstatistiksel Kalite Kontrol BBY 374 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ 18 NİSAN 2014

İstatistiksel Kalite Kontrol BBY 374 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ 18 NİSAN 2014 İstatistiksel Kalite Kontrol BBY 374 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ 18 NİSAN 2014 İstatistiksel kalite kontrol o Üretim ve hizmet süreçlerinin ölçülebilir veriler yardımıyla istatistiksel yöntemler kullanılarak

Detaylı

KALİTE KAVRAMI ve UNSURLARI

KALİTE KAVRAMI ve UNSURLARI KALİTE KAVRAMI ve UNSURLARI Kalite, bir ürün veya hizmet ile ilgili özelliklerin, belirlenen veya olabilecek ihtiyaçları karşılama derecesidir. Kalite Sözlüğü Kalite, genel olarak günlük konuşmalarda

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Hafta 13 Yrd. Doç. Dr. Semra BORAN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak

Detaylı

KALİTE YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul ÇAVDAR

KALİTE YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul ÇAVDAR KALİTE YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul ÇAVDAR 1 KALİTE KAVRAMI YAKLAŞIMLARI Üstünlük yaklaşımı Ürün tabanlı yaklaşım Kullanıcı tabanlı yaklaşım Üretim tabanlı yaklaşım Değer tabanlı yaklaşım ÜSTÜNLÜK YAKLAŞIMI

Detaylı

ÜRETİM -YÖNETİM. Ürün nedir? Üretim ve Hizmet nedir? Sizin üretmeyi düşündüğünüz ürün/hizmet nedir?

ÜRETİM -YÖNETİM. Ürün nedir? Üretim ve Hizmet nedir? Sizin üretmeyi düşündüğünüz ürün/hizmet nedir? ÜRETİM -YÖNETİM Ürün nedir? Üretim ve Hizmet nedir? Sizin üretmeyi düşündüğünüz ürün/hizmet nedir? Üretim, insan ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla mal veya hizmetlerin meydana getirilmesi işlemine denir.

Detaylı

İstatistiksel proses kontrol ve kontrol diyagramı. 3. hafta

İstatistiksel proses kontrol ve kontrol diyagramı. 3. hafta İstatistiksel proses kontrol ve kontrol diyagramı 3. hafta İstatistiksel proses kontrol Prosesteki değişkenliği ölçerek ve analiz ederek istatistiksel kontrolünü sağlamak ve sürdürmek için istatistiksel

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 9. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 9. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 9 Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN İşletmelerin Yaşadığı Sorunların Temel Kaynağı İsraf Düşük verim Düşük kalite Müşteri memnuniyetsizliği Fiyat rekabetine dayanamamaları Kalite QUALIS

Detaylı

KALİTE EKONOMİSİ PROF.DR. AHMET ÇOLAK

KALİTE EKONOMİSİ PROF.DR. AHMET ÇOLAK KALİTE EKONOMİSİ PROF.DR. AHMET ÇOLAK TOPLAM KALİTE MALİYETLERİ TOPLAM İÇİNDEKİ PAYI 1.Önleme maliyetleri % 5 2.Ölçme ve Değerleme Maliyetleri % 50 3.Başarısızlık Maliyetleri % 45 3.1.İç Başarısızlık Maliyetleri

Detaylı

Toplam Kalite Yönetimi ve Kalite Maliyetleri

Toplam Kalite Yönetimi ve Kalite Maliyetleri A.Ü. SİYASAL BİLGİLER FAKÜLTESİ İŞLETME DOKTORA PROGRAMI Toplam Kalite Yönetimi ve Kalite Maliyetleri Ömer ERDOĞAN Yönetim Muhasebesi Aralık 2014 Kalite Nedir? Kalite en basit tanımıyla, müşteri isteklerine

Detaylı

Kalite Kurumları ve Kalite Güvence Sistemleri

Kalite Kurumları ve Kalite Güvence Sistemleri Kalite Kurumları ve Kalite Güvence Sistemleri - 1 Kalite Kurumları American Society of Quality Control (ASC) Union of Japanese Scientists and Engineers (JUSE) European Foundation of Quality Management

Detaylı

KALİTE NEDİR? Kalite, kullanıma uygunluktur Kalite, ihtiyaçlara uygunluktur Kalite, bir ürünün ifade edilen veya beklenen

KALİTE NEDİR? Kalite, kullanıma uygunluktur Kalite, ihtiyaçlara uygunluktur Kalite, bir ürünün ifade edilen veya beklenen KALİTE YÖNETİMİ KALİTE NEDİR? Kalite, kullanıma uygunluktur Kalite, ihtiyaçlara uygunluktur Kalite, bir ürünün ifade edilen veya beklenen ihtiyaçları karşılama kabiliyetini oluşturan özelliklerin toplamıdır.

Detaylı

Kalite Yönetimi. Kabul Örneklemesi 11. Hafta

Kalite Yönetimi. Kabul Örneklemesi 11. Hafta Kalite Yönetimi Kabul Örneklemesi 11. Hafta Parti Kabulünde Uygulanacak Yaklaşımlar Muayene uygulamamak % 100 muayene Örnekleme muayenesi Kabul Örneklemesi Yığından örnekler alınır, birimlerin belirli

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ. İl Performans ve Kalite Koordinatörlüğü Tıb.Tek.Fatma Türkan TAŞKIN Ekim 2012

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ. İl Performans ve Kalite Koordinatörlüğü Tıb.Tek.Fatma Türkan TAŞKIN Ekim 2012 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ İl Performans ve Kalite Koordinatörlüğü Tıb.Tek.Fatma Türkan TAŞKIN Ekim 2012 KALİTE NEDİR? Kalite, kullanıma uygunluktur (Dr.J.M. JURAN) Kalite, ihtiyaçlara uygunluktur(p.b.crosby)

Detaylı

İstatistiksel Süreç Kontrol KAZIM KARABOĞA

İstatistiksel Süreç Kontrol KAZIM KARABOĞA İstatistiksel Süreç Kontrol KAZIM KARABOĞA KALİTENİN TARİHSEL KİMLİK DEĞİŞİMİ Muayene İstatistiksel Kalite Kontrol Toplam Kalite Kontrol Toplam Kalite Yönetimi İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROL İstatistiksel

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ 3.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER Kalite Maliyetleri Hizmet Kalitesi ve Müşterinin Kalite Algısı Kalite Yönetim Sistemi KALİTE MALİYETLERİ Kalite maliyetleri meydana gelebilecek hataları

Detaylı

Doç. Dr. Serdar Öztora Aile Hekimliği Anabilim Dalı

Doç. Dr. Serdar Öztora Aile Hekimliği Anabilim Dalı Doç. Dr. Serdar Öztora Aile Hekimliği Anabilim Dalı AMAÇ Bu dersin sonunda katılımcıların kalite kavramı ve ilişkili faktörler hakkında bilgi sahibi olmaları amaçlanmaktadır. 2 HEDEFLER Katılımcılar bu

Detaylı

GİRİŞ. Yrd. Doç. Dr. Aslı Tuncay Çelikel MAN501T Çağdaş İşletme Yönetimi Ders: Toplam Kalite Yönetimi

GİRİŞ. Yrd. Doç. Dr. Aslı Tuncay Çelikel MAN501T Çağdaş İşletme Yönetimi Ders: Toplam Kalite Yönetimi GİRİŞ Bu hafta, 20. yüzyılın son çeyreğinde ortaya çıkarak, çağdaş işletme-yönetim anlayış ile uygulamalarını adeta yeniden biçimlendiren bir şemsiye kavramı; Toplam Kalite Yaklaşımı nı genel hatlarıyla

Detaylı

Kalite Yönetim Sistemleri

Kalite Yönetim Sistemleri Editörler Doç.Dr. E. Mennan Yıldırım / Yrd.Doç.Dr. M. Emin Merter Kalite Yönetim Sistemleri Yazarlar Yrd.Doç.Dr.Cemal İnce Yrd. Doç. Dr. Ediz Güripek Dr.Selin Çavuşoğlu Dr.Nebahat Aral Ayca Özceylan Erkan

Detaylı

06.11.2015 15:55:27 BÖLÜM 4 KALİTE VE AKREDİTASYON

06.11.2015 15:55:27 BÖLÜM 4 KALİTE VE AKREDİTASYON 06.11.2015 15:55:27 BÖLÜM 4 KALİTE VE AKREDİTASYON 1 4.1. KALİTE 06.11.2015 15:55:27 Türk Dil Kurumu na göre kalite; Bir ürünün bilinen en iyi özellikleri bünyesinde taşıması durumudur. Diğer tanımlar

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ KERİM ÖZBEYAZ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ KERİM ÖZBEYAZ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ KERİM ÖZBEYAZ 3.1.Toplam Kalite Kavramı TK; Bir işletmede yapılan bütün işlerde, müşteri isteklerini karşılayabilmek için şart olan yönetim, insan, yapılan iş, ürün ve hizmet kalitelerinin

Detaylı

Quality Planning and Control

Quality Planning and Control Quality Planning and Control END 3618 KALİTE PLANLAMA VE KONTROL Prof. Dr. Mehmet ÇAKMAKÇI Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı 1 İstatistiksel Proses Kontrol Kontrol Kartları Kontrol

Detaylı

KALİTE GÜVENCE SİSTEMLERİ

KALİTE GÜVENCE SİSTEMLERİ KALİTE GÜVENCE SİSTEMLERİ Kalite Güvencesi ve Kalite Güvence Sistemleri Ürün kalitesi, gerek ISO tarafından belirlenmiş ölçülere ve gerekse Türkiye de TSE nin ortaya koyduğu standartlara göre belli bir

Detaylı

Kalite Yönetimi GÖKAY HALİBİŞ 120702042

Kalite Yönetimi GÖKAY HALİBİŞ 120702042 Kalite Yönetimi GÖKAY HALİBİŞ 120702042 Kalite Yönetimi NUREL ALKAN - 090702037 Kalite Yönetimi Sabrican Zaim 090702042 Kalite Yönetimi Fatih Dartıcı - 090702074 Kalite Yönetimi Kalite Nedir? Kalite, bir

Detaylı

RİSK YÖNETİMİ ve DEĞERLENDİRMESİ

RİSK YÖNETİMİ ve DEĞERLENDİRMESİ 0 YÖNETİM SİSTEMLERİ I İLGİLİ MEVZUAT II RİSKİN MANTIĞI III TEHLİKELER VE TESPİTİ IV TEHLİKE ANALİZ METODOLOJİLERİ V RİSK ANALİZ YÖNTEMLERİ VI RİSK HESAPLAMA ÖRNEKLERİ 30 39 78 113 80 39 60 ÖN BİLGİLENDİRME

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii 1. BÖLÜM: STANDARDİZASYON 1. STANDARDİZASYON... 3

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii 1. BÖLÜM: STANDARDİZASYON 1. STANDARDİZASYON... 3 İÇİNDEKİLER Önsöz... iii 1. BÖLÜM: STANDARDİZASYON 1. STANDARDİZASYON... 3 1.1. STANDARD VE STANDARDİZASYON... 3 1.1.1. Standardizasyonun Gelişim Süreci... 4 1.1.2. Standardizasyonun Amaçları... 4 1.1.3.

Detaylı

Yönetim Sistemleri Eğitimleri

Yönetim Sistemleri Eğitimleri Yönetim Sistemleri Eğitimleri ISO 9001-2008 /2015 EĞİTİMİ Kuruluşlarında kalite yönetim sistemi kuracak, geliştirecek ve/veya uygulayacak katılımcılara kalitenin tanımlarını ve kalite yönetim prensiplerini

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü END Kalite Planlama ve Kontrol

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü END Kalite Planlama ve Kontrol Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü END 3618 - Kalite Planlama ve Kontrol Uygulama Çalışması-I Dr. Öğr. Üyesi Kemal SUBULAN Tarih: 12.04.2018 A Aşağıda yer alan

Detaylı

ISO 9000:2000 Kalite Yönetim Sistemleri

ISO 9000:2000 Kalite Yönetim Sistemleri ISO 9000:2000 Kalite Yönetim Sistemleri MÜTEF Kalite Yönetimi Koordinasyon Kurulu ISO 9000:2000 KYS Toplantısı Şubat 2008 1/56 İçerik Çalışma Planı (Durum Değerlendirmesi) Kalite Kavramı ISO 9000 Kalite

Detaylı

Farkındalılık ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Eğitimi. Uygulama ve başarımın anahtarları

Farkındalılık ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Eğitimi. Uygulama ve başarımın anahtarları ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Eğitimi Uygulama ve başarımın anahtarları 1 Genel Eğitim Hakkında Kalite ve Yönetim Sistemi Kavramlar ve amaçlar TKY ve Kalite Yönetim Sistemi Standart maddeleri Fayda sağlamanın

Detaylı

ISO NEDİR? TSE, ISO nun üyesi ve Türkiye deki tek temsilcisidir. EN NEDİR?

ISO NEDİR? TSE, ISO nun üyesi ve Türkiye deki tek temsilcisidir. EN NEDİR? ISO Türk Standardları Enstitüsü 132 sayılı kuruluş yasası ile kendisine verilen Standardlara uygun ve kaliteli üretimi teşvik edecek her türlü çalışmayı yapmak ve bunlarla ilgili belgeleri düzenlemek görevini

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE YÖNETİM SİSTEMLERİ

İŞ SAĞLIĞI VE YÖNETİM SİSTEMLERİ İŞ SAĞLIĞI VE YÖNETİM SİSTEMLERİ YÖNETİM, en genel anlamıyla, başkaları vasıtasıyla iş yapmak olarak tanımlanır. İktisatçılara göre YÖNETİM, emek, sermaye ve doğal kaynaklar ile beraber üretim faktörlerinden

Detaylı

YÖNETİM SİSTEMLERİ 1

YÖNETİM SİSTEMLERİ 1 YÖNETİM SİSTEMLERİ 1 YÖNETİM, en genel anlamıyla, başkaları vasıtasıyla iş yapmak olarak tanımlanır. İktisatçılara göre YÖNETİM, emek, sermaye ve doğal kaynaklar ile beraber üretim faktörlerinden biridir.

Detaylı

Genel Katılıma Açık Eğitimlerimiz Başlıyor!

Genel Katılıma Açık Eğitimlerimiz Başlıyor! Genel Katılıma Açık Eğitimlerimiz Başlıyor! Mavi Akademi, bünyesinde barındırdığı yetki belgeleri ve alanında uzman akademisyenler, sektör tecrübesine sahip baş denetçiler ve uzmanlardan oluşan kadrosuyla

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Hafta 1 Yrd. Doç. Dr. Semra BORAN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak hazırlanan

Detaylı

İstatistiksel Süreç Kontrolü Statistical Process Control (SPC) Dr. Musa KILIÇ

İstatistiksel Süreç Kontrolü Statistical Process Control (SPC) Dr. Musa KILIÇ İstatistiksel Süreç Kontrolü Statistical Process Control (SPC) Dr. Musa KILIÇ KALİTE VE KALİTE KONTROLÜ Kalitenin Tanımı Kalite, kullanıma uygunluktur (Juran). Kalite, bir ürünün gerekliliklere uygunluk

Detaylı

KALİTE BİRİM SORUMLULARI EĞİTİMİ

KALİTE BİRİM SORUMLULARI EĞİTİMİ KALİTE BİRİM SORUMLULARI EĞİTİMİ 2018/I (05.09.18) Ülkü SU BİLGİN CICP-MHU Stratejik Yönetim ve Planlama Birimi Yöneticisi TANIŞMA.. EĞİTİM PLANI Eğitimin amacı Kalite Yönetim Sistemi o Nedir? o Sistem:

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI

MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI TOLERANSLAR P r o f. D r. İ r f a n K A Y M A Z P r o f. D r. A k g ü n A L S A R A N A r ş. G ör. İ l y a s H A C I S A L I H O Ğ LU Tolerans Gereksinimi? Tasarım ve üretim

Detaylı

kültürel değişim gayreti Kültürel değişim ğş

kültürel değişim gayreti Kültürel değişim ğş Altı Sigma Nedir? Mühendis ve istatistikçiler tarafından ürün ve proseslerin ince ayarını yapmak için kullanılan ileri derecede teknik bir yöntem Müşteri ihtiyaçlarını kusursuza yakın karşılama hedefi

Detaylı

KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARI

KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARI KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARI İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ KALİTE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Kalite İnsanların Yanlızca Çalışma Hayatı ile İlgili Değil, Tüm Yaşamlarıyla İlgili Bir konudur. Hidayet ŞAHİN TSE hisakys@gmail.com

Detaylı

Toplam Kalite Yönetimi

Toplam Kalite Yönetimi Toplam Kalite Yönetimi Şükriye AKKOYUN Kuzey Marmara BKM Kalite Yönetim Sorumlusu 1 İÇERİK Kalitenin Tanımı Kalitenin Tarihsel Gelişimi Toplam Kalite Yönetimi (TKY) Nedir? TKY nin Temel Kavramları 2 Ne

Detaylı

Quality Planning and Control

Quality Planning and Control Quality Planning and Control Prof. Dr. Mehmet ÇAKMAKÇI Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı 1 İstatistiksel Proses Kontrol Kontrol Kartları 2 Kontrol Grafikleri (Shewhart Control

Detaylı

TARİH :06/08/2007 REVİZYON NO: 3. www.marelektrik.com KALİTE EL KİTABI : YÖNETİM TEMSİLCİSİ. Sayfa 1 / 6

TARİH :06/08/2007 REVİZYON NO: 3. www.marelektrik.com KALİTE EL KİTABI : YÖNETİM TEMSİLCİSİ. Sayfa 1 / 6 TARİH :06/08/2007 REVİZYON NO: 3 KALİTE EL KİTABI HAZIRLAYAN ONAYLAYAN : YÖNETİM TEMSİLCİSİ : YÖN. KURUL BŞK. Sayfa 1 / 6 TARİH :06/08/2007 REVİZYON NO:3 İÇİNDEKİLER : 1. TANITIM, 2. KALİTE POLİTİKASI

Detaylı

GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ

GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ GIDA GÜVENLİĞİ GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ Dünyada 800 Milyon İnsan Kronik Yetersiz Beslenme, 1.2 Milyar İnsan Açlık Korkusu Yaşamakta, 2 Milyar İnsan Sağlıklı, Yeterli ve Güvenli Gıda Bulma Konusunda

Detaylı

Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması Güz Dönemi

Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması Güz Dönemi Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması 2018-2019 Güz Dönemi Tesis Planlama Süreci (imalat ve montaj tesisleri için) 2

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ 1.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER Giriş Kalite Kavramı Kaliteyle İlgili Kavramlar Kalitenin Bileşenleri Kalitenin Tarihçesi GİRİŞ Günümüz toplumsal yaşamında bireyler politikada, yönetimde,

Detaylı

ISO 15189 Akreditasyonunun Klinik Laboratuvarlara Etkisi

ISO 15189 Akreditasyonunun Klinik Laboratuvarlara Etkisi ISO 15189 Akreditasyonunun Klinik Laboratuvarlara Etkisi Dr.Ömer Güzel Biruni&Centro Laboratuvarları 18 EKİM 2014 MALATYA 21. Yüzyılda Laboratuvarların Geleceği Otomasyon, Konsolidasyon, Moleküler tanı,

Detaylı

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati Kredi AKTS (T+U+L) İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROL EN-412 4/I 3+0+0 3 5 Dersin Dili : Türkçe Dersin Seviyesi

Detaylı

İÇ TETKİKÇİ DEĞERLENDİRME SINAVI

İÇ TETKİKÇİ DEĞERLENDİRME SINAVI 13.07.2018 ISO 9001:2015 İÇ TETKİKÇİ DEĞERLENDİRME SINAVI Soru Sayısı: 33 Süre: 40 Dakika Ad SOYAD: Bölüm: ADL Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri OĞUZ ÖZTÜRK Soru-1) Aşağıdakilerden hangisi ISO 9001:2015

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ 4.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER Kalite Planlaması Kalite Felsefesi KALİTE PLANLAMASI Planlama, bireylerin sınırsız isteklerini en üst düzeyde karşılamak amacıyla kaynakların en uygun

Detaylı

Enerji Yönetim Sistemleri

Enerji Yönetim Sistemleri Murat Silsüpür Elektrik Mühendisi Kapsam 1. Enerji Yönetimi 2. ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Standardı 3. Enerji İzleme Sistemi 4. Uygulama Örneği 8 Haziran 2015 Sunu: 2 Enerji Yönetimi Tanım: Minimum

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ - 3. Copyright: Prof.Dr. Ömer Saatçioğlu

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ - 3. Copyright: Prof.Dr. Ömer Saatçioğlu TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ - 3 Copyright: Prof.Dr. Ömer Saatçioğlu Kalitenin Maliyeti Maliyet Öğeleri Kalite ne maliyette? Yüksek maliyette ürünü düşük maliyette indirgemek disiplinler arası bir problemdir.

Detaylı

2- PROJE YÖNETİMİ BİLGİ ALANLARI Y R D. D O Ç. D R. K E N A N G E N Ç O L

2- PROJE YÖNETİMİ BİLGİ ALANLARI Y R D. D O Ç. D R. K E N A N G E N Ç O L 2- PROJE YÖNETİMİ BİLGİ ALANLARI Y R D. D O Ç. D R. K E N A N G E N Ç O L 10 TEMEL BILGI ALANı (PMI YAKLAŞıMı) Proje Entegrasyon Yönetimi Proje Kapsam Yönetimi Proje Zaman Yönetimi Proje Maliyet Yönetimi

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ ENF456 LOJİSTİK ENFORMASYON SİSTEMLERİ ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ ENF456 LOJİSTİK ENFORMASYON SİSTEMLERİ ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ ENF456 LOJİSTİK ENFORMASYON SİSTEMLERİ ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA Müşteri Ne İster? uürünü uistediği yerde uistediği zamanda uistediği kalitede uiyi ve doğru kurgulanmış tedarik

Detaylı

Başarılar Dilerim. SORULAR

Başarılar Dilerim. SORULAR ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Adı Soyadı : Numarası : İmzası : Bölümü : Biyomedikal Mühendisliği Ders Kodu : BMM 401 Ders İsmi : Proje Plan ve Organizasyon Ders Sorumlusu : Dr. Öğretim Üyesi Nihat

Detaylı

TS EN ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Kurum İçi Bilgilendirme Eğitimi ISO 9001 NEDİR?

TS EN ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Kurum İçi Bilgilendirme Eğitimi ISO 9001 NEDİR? ISO 9001 NEDİR? ISO 9001, tüm imalat ve hizmet şirketleri için hazırlanmış olan ve Kalite Yönetim Sistemi nin gereklerini belirleyen uluslararası bir standarttır. Kurumun mal veya hizmet üretimindeki tüm

Detaylı

ALFA DEĞER YÖNETİM SİSTEMLERİ DANIŞMANLIK ve RAPORLAMA

ALFA DEĞER YÖNETİM SİSTEMLERİ DANIŞMANLIK ve RAPORLAMA ISO 9001-2015 EĞİTİMİ Kuruluşlarında kalite yönetim sistemi kuracak, geliştirecek ve/veya uygulayacak katılımcılara kalitenin tanımlarını ve kalite yönetim prensiplerini hatırlatmak. ISO 9001:2015 kalite

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMLERİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMLERİ 1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMLERİ İşyerlerinde çeşitli nedenlerden kaynaklanan meslek hastalıkları ve kazalardan korunmak ve daha iyi bir çalışma ortamı sağlamak amacıyla, tehlike ve risklerin

Detaylı

7. HAFTA MODERN SONRASI ÇAĞDAŞ VE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR. SKY108 Yönetim Bilimi-Yasemin AKBULUT

7. HAFTA MODERN SONRASI ÇAĞDAŞ VE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR. SKY108 Yönetim Bilimi-Yasemin AKBULUT 7. HAFTA MODERN SONRASI ÇAĞDAŞ VE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR 1 2 Ders İçeriği Kültürel Farklılıklar Yaklaşımı Toplam Kalite Yönetimi Öğrenen Örgütler Yaklaşımı 3 KÜLTÜREL FARKLILIKLAR YAKLAŞIMI Küreselleşme etkisi

Detaylı

Açık ve Uzaktan Öğretim Sistem Tasarımı Yrd. Doç. Dr. Yusuf Sait Türkan

Açık ve Uzaktan Öğretim Sistem Tasarımı Yrd. Doç. Dr. Yusuf Sait Türkan Açık ve Uzaktan Öğretim Sistem Tasarımı Yrd. Doç. Dr. Yusuf Sait Türkan Sunumun Amacı Açık Eğitim ve Uzaktan Öğretimde Kalite ve Sistem Kavramlarını Tartışmaya Açmak Açık ve Uzaktan Öğretim Sistem Tasarımını

Detaylı

Kalite İyileştirme Yöntemleri

Kalite İyileştirme Yöntemleri SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Kalite İyileştirme Yöntemleri Hafta 1 Yrd. Doç. Dr. Semra BORAN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak

Detaylı

Tedarik Zinciri Performans Ölçümü

Tedarik Zinciri Performans Ölçümü Tedarik Zinciri Performans Ölçümü Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Tedarik Zinciri Yönetim Etkinliğinin Artırılmasında Kullanılan Performans Ölçüleri 1. Maliyet

Detaylı

Notice Belgelendirme Muayene ve Denetim Hiz. A.Ş Onaylanmış Kuruluş 2764

Notice Belgelendirme Muayene ve Denetim Hiz. A.Ş Onaylanmış Kuruluş 2764 ISO 13485:2016 MEDİKAL CİHAZ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU Notice Belgelendirme Muayene ve Denetim Hiz. A.Ş Onaylanmış Kuruluş 2764 Notice Belgelendirme Muayene ve Denetim Hizmetleri A.Ş. ; ISO

Detaylı

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TS EN ISO 2015 PROSES YAKLAŞIMI

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TS EN ISO 2015 PROSES YAKLAŞIMI KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TS EN ISO 2015 PROSES YAKLAŞIMI Mustafa DİLEK +90 532 263 4849 mdilekm@hotmail.com Kalite Yönetim Sistemi Kalite yönetim sistemi uygulamak kuruluşa aşağıdaki potansiyel faydaları

Detaylı

LOJİSTİKTE MÜŞTERİ HİZMETİ. 7.Kasım.2016

LOJİSTİKTE MÜŞTERİ HİZMETİ. 7.Kasım.2016 LOJİSTİKTE MÜŞTERİ HİZMETİ 7.Kasım.2016 Müşteri Hizmet Düzeyi: Temel Kavramlar ve Tanımlar Hem ulusal hem de küresel pazarlarda kalıcı olabilmenin ardında müşteri tatmini yanında düşük maliyetleri de hedefleyen

Detaylı

DEĞER MÜHENDİSLİĞİ. Veli KOÇAK Yazılım Mühendisi. Maltepe Üniversitesi - 2014

DEĞER MÜHENDİSLİĞİ. Veli KOÇAK Yazılım Mühendisi. Maltepe Üniversitesi - 2014 DEĞER MÜHENDİSLİĞİ Veli KOÇAK Yazılım Mühendisi Maltepe Üniversitesi - 2014 GİRİŞ Günümüzün rekabetçi koşullarında varlığını sürdürmek isteyen işletmeler, düşük maliyetli, yüksek kaliteli ve müşteri isteklerine

Detaylı

APQP/PPAP. Prof. Dr. Ali ŞEN

APQP/PPAP. Prof. Dr. Ali ŞEN APQP/PPAP Prof. Dr. Ali ŞEN Ürün Kalite Planlama Döngüsü Geri besleme Değerlendirmesi ve Düzeltici Faaliyetler Planla ve Tanımla Ürün ve Prosesin Geçerli Kılınması Ürün Tasarımı ve Geliştirmesi Proses

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ Ohsas 18001 Endüstrinin değişik dallarında faaliyet gösteren kuruluşların, faaliyet konularını yerine getirirken, İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda da, faaliyet

Detaylı

YÖNETİM SİSTEMLERİ. TS EN ISO 9001-2000 Kalite Yönetim Sistemi TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi TS (OHSAS) 18001 İSG Yönetim Sistemi

YÖNETİM SİSTEMLERİ. TS EN ISO 9001-2000 Kalite Yönetim Sistemi TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi TS (OHSAS) 18001 İSG Yönetim Sistemi YÖNETİM SİSTEMLERİ Ülkemiz kuruluşları da Kalite, Çevre ve İş sağlığı ve güvenliği konularına verdikleri önemi göstermek, etkinlik ve verimliliği artırmak amacıyla Yönetim Sistemlerine geçiş için uğraş

Detaylı

Kalite Kontrol ve Güvencesi (IE 326) Ders Detayları

Kalite Kontrol ve Güvencesi (IE 326) Ders Detayları Kalite Kontrol ve Güvencesi (IE 326) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Kalite Kontrol ve Güvencesi IE 326 Güz 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

SÜREÇ YÖNETİM PROSEDÜRÜ

SÜREÇ YÖNETİM PROSEDÜRÜ 1.0 AMAÇ Ahi Evran Üniversitesi nde uygulanacak süreç yönetim sistemi ile ilgili temel esasları tanımlamaktır. 2.0 KAPSAM Ahi Evran Üniversitesi nin stratejik amaç ve hedefleri doğrultusunda yürütmüş olduğu

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Hafta 10 Yrd. Doç. Dr. Semra BORAN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak

Detaylı

Bölüm 6 - İşletme Performansı

Bölüm 6 - İşletme Performansı Bölüm 6 - İşletme Performansı Performans Kavramı Performans, genel anlamda amaçlı ve planlanmış bir etkinlik sonucunda elde edileni, nicel ya da nitel olarak belirleyen bir kavramdır. Performans Kavramı

Detaylı

Gerçekler. Sanayileşme ve çevre sorunları Küreselleşme ve Pazarın büyümesi Rekabetin artması

Gerçekler. Sanayileşme ve çevre sorunları Küreselleşme ve Pazarın büyümesi Rekabetin artması Gerçekler Sanayileşme ve çevre sorunları Küreselleşme ve Pazarın büyümesi Rekabetin artması Çözüm Kaliteyi arttırmak Çevreye duyarlı üretim Kalite yönetim sistemleri Kalite yönetim sistemleri ISO 9001,

Detaylı

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM SPORDA STRATEJİK YÖNETİM 8.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER 1 STRATEJİK YÖNETİM 2 STRATEJİ DEĞERLENDİRME VE KONTROL Stratejik yönetim sürecinin son evresi seçilen stratejinin değerlendirilmesi, değerlendirme

Detaylı

Konfigürasyon Yönetimi

Konfigürasyon Yönetimi Konfigürasyon Yönetimi Konfigürasyon Yönetiminin Tanımı Konfigürasyon: Mevcut olan veya tasarlanan bir ürünün, teknik dokümanlarda tanımlanan ve daha sonra ulaşılması amaçlanan fonksiyonel ve fiziksel

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm Üretim Yönetiminde Temel Kavramlar

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm Üretim Yönetiminde Temel Kavramlar İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm Üretim Yönetiminde Temel Kavramlar 1.1. Giriş... 2 1.2. Üretim Faktörleri ve Üretim... 3 1.3. Üretim ve İşlemler Yönetimi... 6 1.4. Üretim ve İşlemler Yönetiminin Kapsamı... 7

Detaylı

ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU

ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU Dünyaca kabul görmüş medikal cihazlar endüstrisi kalite yönetim sistemi standardı olan ISO 13485'in final versiyonu Şubat 2016 da yayınlandı.

Detaylı

İÇİNDEKİLER KALİTE YE KUŞBAKIŞI

İÇİNDEKİLER KALİTE YE KUŞBAKIŞI İÇİNDEKİLER vii SAYFA YE KUŞBAKIŞI 1 GİRİŞ 2 Kalite İle İlgili Bazı Kavramlar 6 Kalitenin Getirileri 9 Kalite ile İlgili Kuruluşlar 10 Kalite nin unsurları 11 Kaliteyi Oluşturan Faktörler 12 HİZMETTE 13

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Okul Eğitimi Süresi

DERS BİLGİ FORMU. Okul Eğitimi Süresi DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA

Detaylı

TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü

TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ekonomi Bölüm 1 Gider Mühendisliği ve Değer Mühendisliği 3 Giriş İşletmeler kar, getiri sağlamak veya bir amacı elde etmek için kurulurlar. Yaşam döngüsü içerisinde

Detaylı

KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.4 KALİTE YÖNETİM / İÇ KONTROL BİRİMİ

KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.4 KALİTE YÖNETİM / İÇ KONTROL BİRİMİ KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.4 KALİTE YÖNETİM / İÇ KONTROL BİRİMİ Kalite Yöneticisi Dök.No KAİM.İKS.FRM.081 Sayfa No 1/ 3 İŞİN KISA TANIMI: Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü üst yönetimi

Detaylı

ISO 9001:2009 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ STANDARDININ AÇIKLAMASI

ISO 9001:2009 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ STANDARDININ AÇIKLAMASI 0. GİRİŞ ISO 9001:2009 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ STANDARDININ AÇIKLAMASI Dr. Mürsel ERDAL Sayfa 1 Kalite yönetim sisteminin benimsenmesi, kuruluşun stratejik bir kararı olmalıdır. Bir kuruluşun kalite yönetim

Detaylı

4. HİSTOGRAM. Tolerans Aralığı. Değişim Aralığı HEDEF. Üst Spesifikasyon Limiti. Alt Spesifikasyon Limiti

4. HİSTOGRAM. Tolerans Aralığı. Değişim Aralığı HEDEF. Üst Spesifikasyon Limiti. Alt Spesifikasyon Limiti 4. HİSTOGRAM Nedir? Sınıflandırılmış verilerin sütun grafiğidir. Sütunların (sınıfların) genişliği sabit olup, bir veri sınıfını temsil etmektedir. Sütunların yüksekliği ise her bir veri sınıfına düşen

Detaylı

Makine Elemanları I. Toleranslar. Prof. Dr. İrfan KAYMAZ. Erzurum Teknik Üniversitesi. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü

Makine Elemanları I. Toleranslar. Prof. Dr. İrfan KAYMAZ. Erzurum Teknik Üniversitesi. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Makine Elemanları I Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü İçerik Toleransın tanımı Boyut Toleransı Geçme durumları Tolerans hesabı Yüzey pürüzlülüğü Örnekler Tolerans

Detaylı

2015/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MUHASEBE DENETİMİ 25 Temmuz 2015-Cumartesi 09:00-10:30

2015/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MUHASEBE DENETİMİ 25 Temmuz 2015-Cumartesi 09:00-10:30 2015/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MUHASEBE DENETİMİ 25 Temmuz 2015-Cumartesi 09:00-10:30 SORULAR SORU 1- Genel kabul görmüş denetim standartlarında; Çalışma Alanı ve Raporlama Standartlarını

Detaylı

ISO 9000: 2000 REVĐZYONUNUN GETĐRDĐKLERĐ

ISO 9000: 2000 REVĐZYONUNUN GETĐRDĐKLERĐ ISO 9000: 2000 REVĐZYONUNUN GETĐRDĐKLERĐ Ayfer ADIGÜZEL Türk Loydu Vakfı Đktisadi Đşletmesi Belgelendirme Bölüm Başkanı 1980 li yılların sonunda ürün bazında standartlarla çalışmanın belirlenen kalitede

Detaylı

ISO 50001:2011 Enerji Yönetim Sistemi

ISO 50001:2011 Enerji Yönetim Sistemi ISO 50001:2011 Enerji Yönetim Sistemi Enerji Tasarrufu Daha Güçlü Atılımlar İçin Birikimdir 2011 MEYER Temsilcilik ve Kontrol Hizmetleri 1 TÜV (Technischer Überwachungs - Verein) Almanca'da Teknik Gözetim

Detaylı

Kalite Yönetim Sistemlerinin Tarihsel Gelişimi, ISO 9000 Standartlar Ailesi, Kalite Yönetim Prensipleri. 2. Hafta

Kalite Yönetim Sistemlerinin Tarihsel Gelişimi, ISO 9000 Standartlar Ailesi, Kalite Yönetim Prensipleri. 2. Hafta Kalite Yönetim Sistemlerinin Tarihsel Gelişimi, ISO 9000 Standartlar Ailesi, Kalite Yönetim Prensipleri 2. Hafta Kalite Yönetim Sistemlerinin Tarihsel Gelişimi ISO 9000 Ailesi 1987 ve 1994 Yılı ISO 8402:

Detaylı

ÇAĞDAŞ YÖNETİM ANLAYIŞI VE TOPLAM KALİTE

ÇAĞDAŞ YÖNETİM ANLAYIŞI VE TOPLAM KALİTE ÇAĞDAŞ YÖNETİM ANLAYIŞI VE TOPLAM KALİTE Yönetim bilimi, özel sektörde ve kamu sektöründe birbirinden ayrı ve tamamen kopuk iki ayrı disiplin olarak ortaya çıkmış ve gelişimini sürdürmüştür. Amerikalı

Detaylı

Analiz ve Kıyaslama Sistemi

Analiz ve Kıyaslama Sistemi Analiz ve Kıyaslama Sistemi Analiz Kıyaslama Raporu (? pgi=5&tabpg=4&arn=99506&oka=0) Puan Karşılaştırma Raporu (? pgi=5&tabpg=5&arn=99506&oka=0) Düzeltici Faaliyet Takip Raporu (? pgi=5&tabpg=7&arn=99506&oka

Detaylı

ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU

ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU Dünyada en çok kullanılan yönetim sistemi standardı ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Standardının son revizyonu 15 Eylül 2015 tarihinde yayınlanmıştır.

Detaylı

Prof.Dr.Nihal ERGİNEL Anadolu Üniversitesi

Prof.Dr.Nihal ERGİNEL Anadolu Üniversitesi İSTATİSTİKSEL SÜREÇ KONTROLÜNE GİRİŞ Prof.Dr.Nihal ERGİNEL Anadolu Üniversitesi İstatistiksel Süreç Kontrolü Bir üretim/ hizmet sürecinin kontrol altında olup olmadığına karar vermek için kullanılan teknikler

Detaylı

Prof.Dr. Nihal ERGİNEL Anadolu Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü

Prof.Dr. Nihal ERGİNEL Anadolu Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 6 6 SIGMA FELSEFESİ Prof.Dr. Nihal ERGİNEL Anadolu Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Sigma seviyesi, süreçlerin yeterliliği ifade eden bir ölçüttür. Süreçlerin sigma seviyelerinin artması demek,

Detaylı

Altı Sigma Nedir? Uygulayan şirketlere çok belirgin finansal kazançlar sağlamıştır.

Altı Sigma Nedir? Uygulayan şirketlere çok belirgin finansal kazançlar sağlamıştır. ALTI SİGMA NEDİR? Altı Sigma Nedir? 1980 lerin ortasında Motorola tarafından, Japon kalite fikirleri ve kontrol sistemlerinin süreçlerde uygulanması için geliştirilmiştir. Mevcut problemleri çözmek, altı

Detaylı

YÖNETİM SİSTEMLERİ. Alev ACAR Çevre Mühendisi Yönetim Sistemleri Uzmanı

YÖNETİM SİSTEMLERİ. Alev ACAR Çevre Mühendisi Yönetim Sistemleri Uzmanı YÖNETİM SİSTEMLERİ Alev ACAR Çevre Mühendisi Yönetim Sistemleri Uzmanı Genel Bilgilendirme Çevre Yönetim Sistemi (ISO 14001) İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi (OHSAS 18001) Sosyal Sorumluluk Standardı

Detaylı