ARKAS SANAT MERKEZİ ÖĞRETMEN REHBER KİTAPÇIĞI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ARKAS SANAT MERKEZİ ÖĞRETMEN REHBER KİTAPÇIĞI"

Transkript

1 ARKAS SANAT MERKEZİ ÖĞRETMEN REHBER KİTAPÇIĞI

2 Sevgili Öğretmenler, Bildiğiniz gibi müzeler, sanat merkezleri farklı sanat eserlerini biraraya getirerek geçmiş ve gelecek arasında bağ kurmaya yardımcı olan, estetik duyarlılığı geliştiren, bilgilendirirken hoş vakit geçirmeye imkan sağlayan özel mekanlardır. Genellikle geçmişe ait sanat eserlerinden oluşan koleksiyonların toplanması, korunması, sergilenmesi işlevini üstlenmelerinin yanı sıra, zaman içerisinde toplumu sanat ile tanıştırma, eğitim düzeyini arttırma, özellikle gelecek kuşakların bilgiye erişimlerini amaçlayan eğitim kurumları haline gelmiştir. Arkas Sanat Merkezi de sanata ve sanatçılara verdiği değer ile 2011 yılından bu yana, uluslararası boyutta 18 sergi düzenlemiş, her sergide birbirinden farklı dönemlere ışık tutan eserlere evsahipliği yapmıştır Gece sergisi, yaşamının 15 yılını Ortadoğu da geçiren ve İzmir i pek çok kez ziyaret eden ünlü Oryantalist yazar, akademisyen ve seyyah Antoine Galland un çevirisiyle Avrupa da ve dünyada çok ses getiren kült bir kitap olarak literatüre giren 1001 Gece Masalları nın ilham kaynağı olduğu görsel ve sahne sanatları üzerindeki etkisi, farklı dönemlere ait birçok kıymetli eseri bir araya getirmektedir Gece Sergisi için hem Türkiye den Arkas Holding Koleksiyonu, Özel Koleksiyonlar, Antik.A.Ş., Müziksev gibi, hem de Fransa dan, Paris Ulusal Opera, Comédie-Française, Moulins Kostüm Müzesi, Fransa Ulusal Kütüphanesi gibi önemli kurumlarla iş birliği yaparak, dünyaca ünlü Fransız modacı Christian Lacroix nın Şehrazat balesi ve İtalyan kostüm tasarımcısı Franca Squarciapino nun La Bayadère balesi için hazırladığı tasarımlar Türkiye de ilk kez İzmir de, Arkas Sanat Merkezi nde sergilenmektedir. Sahne sanatlarının yanı sıra tablo, porselen, halı bigi görsel ve dekoratif sanatlara dair eserlerin de yer aldığı bu sergide, cam sanatçısı Felekşan Onar ve lif sanatçısı Suhandan Özay Demirkan ın enstalasyonları da yer almaktadır. Düzenlediğimiz sergiler aracılığı ile toplumu, özellikle gençleri bilgilendirmek, onları küçük yaşta sanat ile tanıştırmak, farklı kültürleri tanıtarak hayal güçlerini genişletmek öncelikli amacımız. Bu konuda en büyük destekçilerimiz olan siz öğretmenler için, sergimiz hakkında genel bilgileri, eser açıklamalarını ve öğrencileri düşünmeye teşvik edecek soruları bir araya getirerek, anlatımlarınızı desteklemek amacıyla Öğretmen Rehber Kitapçığı tasarladık. Sizin desteğiniz ve hazırladığımız bu kitapçık sayesinde, Arkas Sanat Merkezi ne düzenlediğiniz gezilerin öğrencileriniz için keyifli vakit geçiririrken bilgilendikleri verimli bir etkinlik olmasını umuyoruz.

3 ARKAS SANAT MERKEZİ Arkas Sanat Merkezi, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas ın kişişel ilgisi ve profesyonel yaklaşımı ile oluşan Arkas Koleksiyonu nu sanatseverler ile paylaşmak isteği doğrultusunda kuruldu. İzmir de döneminin en güzel yapılarından biri olarak 1875 yılından beri hizmet veren Fransız Fahri Konsolosluk binasının denize bakan bölümü, Fransız Hükümeti tarafından 20 yıllığına, kültür ve sanat amaçlı kullanım için Arkas Holding e tahsis edildi. Bir yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından bina Kasım 2011 de Arkas Sanat Merkezi adıyla açıldı. Çağdaş donanımlı bir sanat merkezine dönüştürülen iki katlı tarihi binada, 10 adet sergi odası bulunuyor. Arkas Sanat Merkezi, İzmir e kazandırılmış tarihi bir bina olmasının yanında, birçok uluslararası ressamın eserlerinin sergilendiği ilk sanat merkezi olma özelliği de taşıyor.

4 Arkas Sanat Merkezi, başta İzmir olmak üzere, ülkemizin sanatsal ve kültürel hayatına katkı sağlayabilmeyi ve İzmir in kültürel kimliğini uluslararası sanat ortamı ile paylaşmayı ve yediden yetmişe herkese sanatı sevdirmeyi hedeflemektedir. ARKAS SANAT MERKEZİ; GEÇMİŞ SERGİLER 1. Arkas Koleksiyonu nda Post Empresyonizm ( ) 2. Batılının Fırçasından Ege nin Bu Yakası (2012) 3. Sessizliğin Yankısı (2012) 4. Naci Kalmukoğlu O, Bir Yıldızdı (2013) 5. Asker Ressamlar (2013) ve 19. yüzyıllarda İzmir; Batılı Bir Bakış (2013) 7. Gallé, Daum, Lalique Camın Şairleri (2014) 8. Hoca Ali Rıza (2014) 9. Arkas Koleksiyonu nda Osmanlı Halı Sanatı (2015) 10. İzmir: Yarınlara Bir Miras (2015) 11. Antik Anadolu nun Tanıkları ( ) 12. Üç Denizin Arasında Osmanlı ve Fransız Boğaz Haritaları (2016) 13. Anadolu Seyahatleri (2016) 14. Arkas Koleksiyonu nda Işığın Ustaları (2017) 15. Victor Vasarely (2017) 16. Arkas Koleksiyonu ndan Su Manzaraları ( ) 17. Renk, Işık, Titreşim; Türk İzlenimcileri (2018)

5 ARKAS SANAT MERKEZİ nde Bugüne Kadar Gerçekleşen Sergilerde İşbirliği Yapılan Müze ve Kurumlar Türkiye Alman Arkeoloji Enstitüsü / Istanbul Deutsches Archäologisches Institut Başbakanlık Osmanlı Arşivi Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü, Istanbul / Institut Français d etudes anatoliennes (IFEA) İstanbul Kültür Üniversitesi İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği (IFOD) Müzik Müzesi ve Ses Kütüphanesi MÜZİKSEV Sakıp Sabancı Müzesi SALT Galata Türk ve İslam Eserleri Müzesi Belçika Bibliothèque Royale de Belgique Hollanda Rijksmuseum, Amsterdam İngiltere National Maritime Museum, Greenwich The British Museum, London İsviçre Musée Cantonal des Beux-Arts Lausanne İtalya Biblioteca Nazionale Marciana, Venice Macaristan Musée des Beaux-arts, Budapest Musée Vasarely à Pécs Fransa Archives nationales de France Bibliothèque municipale de France, Paris Bibliothèque municipale de Lyon Bibliothèque municipale du Blanc Bibliothèque nationale de France (BnF) / Fransa Ulusal Kütüphanesi Bibliothèque-Musée de l Opéra, Manuscrits orientaux Bibliothèque-musée de la Comédie française CCI Marseille Provence Cinémathèque Robert-Lynen, Paris Ecole nationale supérieure des Beaux-arts, Paris Epinal, musée de l image Fondation Custodia, Collection Frits Lugt Fondation Vasarely à Aix-en-Provence Moulins, centre national du costume de scène Musée Cantonal des Beaux-Arts, Lausanne Musée d Orsay, Paris Musée des Augustins, Toulouse Musée des Beaux-arts, Bordeaux Musée des Beaux-arts, Marseille Musée des Beaux-arts, Tours Musée du Louvre, Paris Musée Fabre, Montpellier Musée national du château de Malmaison, Rueil-Malmasion Opéra national de Paris, Palais Garnier Réserve des livres rares Vichy, musée de l Opéra

6 ARKAS SANAT MERKEZİ BİNASI MİMARI TARİHÇESİ Fransa Konsolosluğu, yılları arasında kıyı ile Mecidiye Caddesi arasında yer alan geniş bir bahceye inşa edilmiş iki binadan oluşmaktaydı yılında meydana gelen depremden sonra Parisli mimar Edmond Renaud tarafından yeni bir bina inşa edilmiş, ancak bu bina da 1866 daki yangın ve 1880 deki depremle yeniden zarar gormuştu. 20. yüzyılın başına gelindiğinde, Fransız yönetimi mimar Emmanuel Pontremoli yi yeni bir bina tasarlamakla görevlendirdi. Pontremoli nin denize yakın olarak konumlandırdığı yeni bina 1906 yılında tamamlandı deki büyük yangında Kordon daki pek çok bina tahrip olurken taştan yapılmış olan Fransa Konsolosluğu binası yangından kurtulmayı başardı. Binanın hasar gören merdiven, zemin gibi ahşap aksamının restorasyonu için İzmir Saat Kulesi nin de mimarı olan Raymond Pere öncülüğünde başlayan süreç 1929 a kadar sürdü. Binanın denize bakan kısımları rezidans ve kabul salonları, caddeye bakan kısmı ise konsolosluk ofisleri olarak kullanılmaktaydı. Eylül 1983 e kadar İzmir Fransa Başkonsolosluğu olarak hizmet veren bina, Mayıs 1984 ten itibaren Fransa Fahri Konsolosluğu olarak hizmet vermeye başladı. İzmir in 130 yıl once inşa edilmiş ve ayakta kalmayı başarmış nadir binalarından biri olan Fransa Konsolosluğu Binası, 2010 yılının Ekim ayında Arkas Holding tarafından, Y. Mimar Niko Filidis ve ALTERA Mimarlık işbirliği ile restore edilerek binanın denize bakan bölümünün Arkas Sanat Merkezi adı ile hayata geçirilmesi hedeflendi. Yaklaşık 8 ay süren çalışmalar neticesinde binanın izolasyonu sağlandı, elektrik, sıhhi, güvenlik tesisatı ile ahşap aksamı yenilendi, dış cephesi temizlendi. Böylelikle güçlü bir altyapıya kavuşan ve en az 50 yaş gençleşen binanın denize bakan bölümü çağdaş, donanımlı bir sanat merkezine dönüştürüldü. Kasım 2011 de kapılarını ziyarete acan Arkas Sanat Merkezi, düzenlediği önemli sergilerle İzmir in kültürel kimliğini uluslararası sanat ortamı ile paylaşmaya devam ediyor.

7 1001 Gece SERGİSİ HAKKINDA Kaynağı Doğu ya dayanan bu görkemli hikaye hazinesi, dilden dile dolaşarak çok geniş bir coğrafyaya yayılmış, Oryantalist yazar, akademisyen ve seyyah Antoine Galland un çevirisi sayesinde önce Avrupa da, ardından tüm dünyada büyük ses getirmiştir. 18. yüzyılda gelişen egzotizm tutkusu ile fantastik edebiyatın gelişiminde büyük rol oynayan Binbir Gece Masalları, geçmişten günümüze edebiyat ve sanata ilham kaynağı olmaya devam etmektedir. Binbir Gece Masalları nı konu alan her sanatçı, bir sonraki jenerasyonu kendi dokunuşuyla beslemiş, başta sahne sanatları olmak üzere, görsel ve dekoratif sanatları etkisi altına almıştır. Bu etkiyi gösteren en önemli eserlerden biri de sahne sanatlarında bir yapı taşı niteliği taşıyan kostümlerdir. Fransa da ve tüm dünyada çok ses getiren ve birçok ünlü modacıya ilham olan iki sanatçı Christian Lacroix ve Franca Squarciapino nun tasarladığı kostümler, 1001 Gece Sergisi nin dikkate değer bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu sanatçılar, Doğu nun büyüsünü bale, tiyatro ve opera gibi sahne sanatlarına yansıtmışlardır. Özellikle Christian Lacroix nın haute couture çalışmalarından sonra yapmaya başladığı kostüm tasarımları, birçok ödülü de beraberinde getirmiştir. Şehrazat ın Masalları Binbir Gece Masalları nın ana karakteri ve bugüne kadar bilinen masal anlatıcılarının en ünlüsü Şehrazat, her gece birbirinden güzel masalları birbirine ekler. Arabistan dan Kuzey Afrika ve Çin e kadar uzanan bir coğrafyada masal içinde masallarla hayret verici bir zaman aralığı sunar, seyirciler için egzotik bir manzara çeşitliliği yaratır ve karakterlerin maceraları için ilginç bir zemin oluşturur. Çoğunlukla gerçeküstü bir evrende varolan Binbir Gece masallarını Şehrazat bir gün bitirir. Ancak böylesi bir hayal gücü hazinesi bitmez tükenmez bir esin kaynağı olarak yüzyıllar boyunca devam eder.

8 SERGİ HAKKINDA YARARLI BİLGİLER 1001 Gece Sergisi nde Sizleri Neler Bekliyor? Binbir Gece Masalları nın etkisi altında hazırlanan opera ve bale kostümleri, aksesuarlar, kostüm eskizleri XIV.Louis döneminde görevlendirilen Antoine Galland un günce ve masalların el yazmaları 1001 Gece Masalları nın mekanı sarayların ihtişamını yansıtan tablolar, heykeller, halı ve dekoratif objeler Günümüz sanatçılarından Felekşan Onar ve Sühandan Özay Demirkan ın enstalasyonları Doğu kökenli enstrümanlar 1001 Gece Sergisi nde İşbirliği Yapılan Kişiler ve Kurumlar; Antik A.Ş. Arkas Holding Arto Keshishian Bibliothèque-musée de la Comédie française Bibliothèque nationale de France (BnF). Départements: Arts du spectacle, Bibliothèque-Musée de l Opéra, Manuscrits orientaux, Réserve des livres rares Epinal, musée de l image Fondation Custodia, Collection Frits Lugt İzmir Ekonomi Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moulins, centre national du costume de scène Müzik Müzesi ve Ses Kütüphanesi - MÜZİKSEV Opéra national de Paris, Palais Garnier Vichy, musée de l Opéra

9 SERGİ SEYİR REHBERİ 1001 Gece sergimizde yer alan eserler salonlara belirli düzen ile yerleştirilmiş olduğundan bütünlüğü yakalamak adına aşağıdaki seyir rehberinden yararlanabilirsiniz. Sergi turunuza, Arkas Sanat Merkezi nin giriş kat koridorunun sonunda yer alan Antoine Galland salonu ile başlayabilirsiniz. Antoine Galland Salonu Antoine Galland: Şarkiyatçı, Nümizmat, Tercüman, Kraliyet Antik Eserler Uzmanı, Doğu El Yazmaları Uzmanı. 6 Nisan 1646'da Somme'da Rollot'da doğup, 17 Şubat 1715'te Paris'te ölen Galland, Somme'da yoksul bir ailenin yedinci ve son çocuğu olarak dünyaya gelir. Daha dört yaşında babasını kaybeder, on yaşında kentin başpiskoposu ve okul müdürü sayesinde Noyon Koleji ne kabul edilir. Sıradışı bir öğrenci olarak, Paris'teki Collège Royal'e girerek burada doğu dilleri, Antik Yunanca, Latince ve İbranice öğrenir. 1670'te, Konstantiniyye'ye Sultan IV. Mehmed'in sarayına XIV. Louis tarafından elçi olarak atanan Markiz Charles Olivier de Nointel'in özel sekreteri ve kütüphane sorumlusu olarak Trakya, Makedonya, Küçük Asya, Yunanistan, Ege Adaları gibi seyahatlerinde ona eşlik eder. Burada eski el yazmaları ve antika eserler edinir; Türkçe, Farsça ve Arapça öğrenir. 1677'de tekrar Osmanlı İmparatorluğu na seyahat eder. Ardından 1679'dan 1688'e kadar yeni kurulan Doğu Hindistan Kumpanyası (1664'te Colbert kurmuştur) tarafından, Colbert'in kabinesi için eski kitapları ve değerli eşyaları toplamakla görevlendirilir. Döndüğünde Louvois (1685) tarafından Kraliyet Antik Eserler Uzmanı olarak atanır. 1678'deki ikinci seyahatinde İzmir'e uğrar. Şehre birçok kez seyahat eden Galland, son seyahatinde 8 Temmuz 1688'de şehri yerle bir eden korkunç depreme denk gelir ve sağ kurtulur. Fransız Enstitüsü üyesi olarak 1701'de Epigrafi ve Edebiyat Akademisi ne üye seçilir. 1709'dan itibaren Collège de France'da Arapça öğretmenliği yapar. 1701'de Binbir Gece Masalları'nın ilk kısmını Fransızca ya tercüme etmeye başlar ve bu sayede büyük ün kazanır. Galland aynı zamanda Kur an-ı Kerim i de tercüme etmiş ve çok sayıda önemli eser kaleme almıştır.

10 Bu bölümde yönlendirebileceğiniz sorular; SORULAR: Vitrinlerde görebileceğiniz Alf Layla Wa-Layla, 14.yy a ait Antoine Galland ın Binbir Gece Masalları Arapça el yazmasıdır. Sizce el yazması ne demektir? CEVAPLAR: Elle yazılmış kitaplara «el yazması» denir. Baskı makinelerinin icadından önceki çağlarda kitaplar elle yazılırdı. El yazması kitaplarda yazıların okunaklı, güzel, özenli olmasına dikkat edilir, ayrıca bazen sayfalar süslerle bezenirdi. El yazması eserlerin en değerlileri Doğu da yazılmıştır. Palmiye yapraklarından, bambudan elde edilen ince levhalar üzerine ince fırçayla, kamış kalemle yazılan bu yazıların büyük sanat değeri vardı. SORULAR: Binbir Gece Masalları 9 yüzyılda Hint-İran anlatıları ile Arap coğrafyasında başlayarak çok geniş bir coğrafyaya yayılmıştır. Bu masalların geçtiği ülkelerin bazılarını biliyor musunuz? CEVAPLAR: Binbir Gece Masalları nın dünyası esas olarak hayal ürünü olsa da, Bağdat, Basra, Halep, Şam, Kahire, İskenderiye, İsfahan, Hindistan, Çin, Yakın Doğu (günümüzün Suriye si) kapsamaktadır. Galland ın Binbir Gece Masalları (12 cilt, ) basılır basılmaz tüm Avrupa'da fevkalade bir başarıya ulaşmıştır.

11 Sergi turunuza giriş kat ana salon Saray salonu ile devam edebilirsiniz. Saray Salonu Masallar esas olarak haremiyle, bahçeleriyle, havuzlarıyla, salonlarıyla sarayın tam merkezinde geçmektedir. Saray, halkların kaderinin belirlendiği erişilmez ve gizemli bir mekândır. Uzak diyarlarda saraylar bir gecede, cinlerin elleriyle kristal ya da zümrütten inşa edilirler. Söz konusu mekân hiç tartışmasız olarak Şehrazat'ın oradaki varlığı ile bağlantılıdır. Bu bölümde yönlendirebileceğiniz sorular; SORULAR: Sergi salonunda eserlerin yanında bulunan açıklama metinlerine dikkat ediniz. Eser detaylarına ulaşabildiğiniz bu ufak kartlarda, hangi bilgilere yer verilmiştir? CEVAPLAR: Eserler hakkında detaylı bilgi verilen bu ufak kartlarda, öncelikle eserin ismi, tarihi, kullanılan malzemeler, eser ölçüleri ve eserin ait olduğu koleksiyon bilgileri yazılır. Genellikle iki veya üç dilde yazılan bu bilgiler sayesinde ziyaretçiler eserler hakkında genel bilgiler edinirler. SORULAR: Doğu ülkelerine ait olan Binbir Gece Masalları, bir çok sanat dalını etkisi altına almıştır. Resim, müzik ve heykel başta olmak üzere bu salonda da oryantalist etkileri görmeniz mümkün. Oryantalizm ne demektir? CEVAPLAR: Oryantalizm ya da diğer adlarıyla Şarkiyatçılık, Şarkiyat; Yakın ve Uzak Doğu toplum ve kültürleri, dilleri ve halklarının incelendiği batı kökenli ve batı merkezli araştırma alanlarını ifade eder. Doğu ya dair, Doğu etkilerini taşıyan bu eserlerde oryantalist etki hakim olmuştur.

12 Sergi turunuza, ana salondan geçerek Büyülü Bahçeler salonu ile devam edebilirsiniz. Büyülü Bahçeler Salonu Binbir Gece Masalları'ndaki bahçe teması, Müslüman-Arap hayal dünyasında, şatafat ve bolluğu ifade etmesinin ötesinde dinleyicinin zihninde kutsal bahçeyi çağrıştırır. Müslüman-Arap dünyasında, tıpkı daha önceki medeniyetlerde olduğu gibi, bahçe, insanoğlunun mutluluğu tatmaya geldiği hem efsanevi hem de gerçek bir mekândır. Binbir Gece Masalları'nın muhteşem faunası, cezbetme gücüne büyük bir katkıda bulunmuştur. Cinler, periler, müneccimler, cadılar, büyücüler, ecinniler ve iblisler çeşitli hikâyelerde zaman zaman ortaya çıkarlar. Batı dünyasının pek bilmediği bu varlıklar çoğu kez salt dramatik bir işlev görmekle birlikte Avrupa halklarını da cezbetmekten geri durmazlar. Masallarda büyünün yer alması, Mezopotamya kökenli efsanelerden ve kutsal kaynaklardan ileri gelmektedir. Gerçekten de bu masallarda, tuhaf olan her şey sürekli olarak, garip bir geçişkenlik barındıran gerçekliğin içine sızmaktadırlar. Burada uçan sandık, kanatlı at ve yıldız avcısı yer alır. Sergi salonun tavanında yer alan enstalasyon, İzmir li Lif Sanatçısı Suhandan Özay Demirkan ın Lif Oyunları adlı eseridir. Sanatçı, el ile şekillendirdiği, muhtelif pamuklu ve ipek malzemeleri kullandığı bu eserinde herkesin farklı hayal edeceği, farklı duygular üreteceği, farklı anılar çağıracağı; mevsimi olmayan, zamanın ötesinde imgesel bir bahçe yaratmayı seçmiştir. Eser Adı: Lif Oyunları Bu bölümde yönlendirebileceğiniz sorular; SORULAR: Sizce yelpaze bir sanat eseri midir yoksa bir aksesuar mı? CEVAPLAR: Yelpaze, eski zamanlarda serinlemek için kullanılan bir aksesuar olmasının yanı sıra statü sembolü de olmuştur. Modadaki değişimle yelpaze tasarımları da şekillenmiş ve yapılan tasarımlarla sanatsal değeri artmıştır. Bu odada görmüş olduğunuz yelpazeler, 18. yüzyıl Fransa sında Avrupalıların Doğu ya olan merakıyla başlayan Turquerie modasının yansımalarıdır. Yelpazelerin üzerindeki işlemeler ve resimler yelpazeleri yalnızca bir aksesuar olmaktan çıkarıp birer sanat eseri konumuna getirmiştir.

13 Arkas Sanat Merkezi nin üst katına çıktığınız sırada, Lif sanatçısı Suhan Özay Demirkan ın Adımlar,Çarıklar,Gerçekte, Masalda isimli başka bir çalışmasını görebilirsiniz. Sanatçı sıvama tekniği el ile şekillendirerek; iç içe geçirme, dokuma el boyama kadife, lif, ipek, keten, kenevir kullanarak yarattığı eserinde Binbir Gece Masalları nda yüzyıllardır yaşatılan efsanevi alfabesi ile aynı renkleri, doku ve sembolleri içeren, kalkık burunlu çarıklar ya da pabuçlar da nakışları, dokuları, baskıları ile bu alfabenin etnik sembollerini kullanmıştır. Çarık, temel olarak bir ayak-kabı dır. Hitit asalet ve zenginlik simgesi olan çarık ucu kalkık burnu ile havada kalan, çalımlı ve çevik bir hareket içindedir. Sultanların güç ve otorite simgesidir. Bu hareketin tamamlanması tasarım sürecinde spiral formuna ulaşma biçiminde yorumlanmıştır. Spiral tarihte ölümsüzlüğün simgesi olarak tasarlanıp uygulanmıştır. Evreni, insanı da evrene bağlayan bu kuvvet, devamlı yenilenen ve yinelenen bir hareket olarak doğanın ve dünyanın devinimini sembolize eder. Eser Adı: Adımlar...Çarıklar...Gerçekte...Masalda Sıvama tekniği, el ile şekillendirme; iç içe geçirme, dokuma el boyama kadife, lif, ipek, keten, kenevir 30x9x9cm.; 30x8x12 cm. (44 parça) Düzenleme: 8x2.5 m. Bu bölümde yönlendirebileceğiniz sorular; SORULAR: Enstalasyon nedir? CEVAPLAR: Türkçesi yerleştirme olan enstalasyon kelimesi İngilizceden gelmektedir. Çağdaş sanat disiplinlerinden biri olarak kabul edilen enstalasyon, sanatçının farklı malzemelerle yarattığı esere (çalışmaya) verilen addır.

14 Sergi turunuza üst katta kostümlerin yer aldığı salonlar ile devam edebilirsiniz. Kostüm Salonu 1 La Bayadère (Tapınak Dansçısı) balesi, Hindistan da geçen bir aşk hikayesini anlatmaktadır. Taç Mahal in zarafetini ve Binbir Gece Masalları nın büyüleyiciliğini çağrıştran değişken bir sahne dekoru vardır. Tapınak dansçısı Nikiya ve savaşçı Solor un romantizm dolu hikayesi anlatılmaktadır. İki genç birbirlerini sevmektedirler fakat Solor, Rahaj nın kızı Gamzatti ye söz verilmiştir. Salonun sonunda yer alan video odasında La Bayadère balesinin bölümlerini izleyebilirsiniz. La Bayadère Video Gösterimi La Bayadère, 3 perdeli bale, libretto: Marius Petipa ve Serguei Khoudekov, müzik: Ludwig Minkus, uyarlama: John Lanchbery. Koreografi ve sahneleme: Marius Petipa, Rudolph Nureyev uyarlamasıyla. (Paris Ulusal Opera,1992), set: Ezio Frigerio, kostümler: Squarciapino, ışık: Cheli. Star dansçılar: Aurélie Dupont, Josua Hoffalt Baş dansçılar: Pagliero, Emmanuel Thibault, Stéphane Phavorin Paris Ulusal Opera Bale Topluluğu Paris Ulusal Opera Orkestrası Müzik direktörü: Fayçal Karoui

15 Kostüm Salonu 2 Molière ve Lully tarafından XIV.Louis'nin "bir fikri üzerine" yazılan bu komedyanın kökeninde diplomatik bir gaf yatmaktadır. Güneş Kral (XIV.Louis), Babı Ali'nin bir habercisini şatafatlı bir törenle karşılamış, ardından bu sözde büyükelçinin pek de önemli bir şahsiyet olmadığını fark etmiştir. Kral bu küçük düşmenin altında kalmamak için konunun bir oyuna dönüştürülmesini ister. Bu komedya Kral ve saray ahalisinin huzurunda 14 Ekim 1670'te Chambord Şatosu nda oynanır. Molière, Monsieur Jourdain rolünü oynar, Lully ise Müftü rolündedir. Kibarlık Budalası böylece başarılı bir başlangıç yapmış ve günümüzde hala Molière'in en tanınan oyunlarından biri olarak kabul edilmektedir. Bu bölümde yönlendirebileceğiniz sorular; SORULAR: Kostüm tasarımı nedir? CEVAPLAR: Kostüm tasarımı, diğer tekstil ve aksesuar tasarımlarından farklı olarak sahne sanatlarına hizmet eden bir bölümdür. Tiyatro, opera, bale gibi sahne sanatlarında, konu, zaman, mekan ve karakterler doğrultusunda tasarlanan kostümler birer hayal gücü örneği ve sanat eseridir. SORULAR: Sahne sanatlarında izleyiciye ulaştırmak istediğiniz hikayeyi en etkili biçimde anlatabilmek için kullanacağınız dekor, kostüm ve müzik seçimi çok önemlidir. Peki siz Binbir Gece Masalları ndan bir bale kurgulamak isteseniz nasıl bir dekor, kostüm ve müzik seçerdiniz? CEVAPLAR: Her başarılı çalışmanın temelinde olduğu gibi araştırma ilk ve en önemli aşamadır. Sonraki aşama ise uçsuz bucaksız hayal dünyanızdan yeni bir kurgu yaratmaktır. Herkesin hayal dünyası farklıdır fakat var olan konsept doğrultusunda bu hayal dünyası şekillenir. Binbir Gece Masalları Doğu kültürü ve egzotizm temelli masallar bütünü olduğu için o döneme ve konsepte uygun Oryantalist dekor ve kostümler kullanılması uygun olur. Doğu kökenli enstrumanlarla yaratılmış besteler de bu temayla desteklenebilir.

16 Serginin son salonunda Cam Sanatçısı Felekşan Onar ın 1001 Gece Sergisi için hazırladığı enstalasyonu görebilirsiniz. Felekşan Onar Felekşan Onar ın 1001 Gece sergisi için hazırladığı enstalasyonu Mutluluk, sanatçının çocukluk anılarının bir yansımasıdır: Uzun zaman önce, buradan çok da uzak olmayan, tıpkı bu binaya benzeyen güzel bir evde, büyükannem ve büyükbabam yaşardı. Büyükannem Felekşan, evinin sınırları içerisinde yaşamayı tercih eden biriydi. Evin en üst katında yer alan kütüphane, güneşi kesmek için neredeyse her zaman kapalı duran kepenkleriyle, öğleden sonranın sıcağından uzakta vakit geçirdiği yerdi. İşte bu kütüphanede, bizimle en kıymetli kitaplarından okumalarını paylaşırdı Gece Masalları onun etrafında toplandığımız ve onu dikkatle dinlediğimiz kitaplardan biriydi. Bu akşamüstleri ile ilgili Şehrazat ın hikayelerinin ayrıntılarından çok; kütüphanenin zeminini kaplayan ve bu eserde kullandığım, tıpkı bir hayal bahçesini andıran pürüzsüz ve büyük halıyı; büyükannemin yumuşak sesinin verdiği huzuru ve mutlak bir mutluluk hali içerisinde kendimi hatırlıyorum Eser Adı: Mutluluk Farklı ölçülerde (40 cm., 30 cm. ve 20 cm.) üfleme cam hazneler Çeşm-i bülbül ve optik cam teknikleri ile 160x200 cm. kinetik platform ve 450x360 cm. ölçüsünde orijinal halı üzerinde, 1001 Gece Masalları nın eski baskılarıyla sergilenmektedir.

ARKAS SANAT MERKEZİ ÖĞRETMEN REHBER KİTAPÇIĞI

ARKAS SANAT MERKEZİ ÖĞRETMEN REHBER KİTAPÇIĞI ARKAS SANAT MERKEZİ ÖĞRETMEN REHBER KİTAPÇIĞI ARKAS SANAT MERKEZİ ÖĞRETMEN KİTAPÇIĞI Sevgili Öğretmenler, Bildiğiniz gibi müzeler, sanat merkezleri farklı sanat eserlerini bir araya getirerek geçmiş ve

Detaylı

ARKAS SANAT MERKEZİ Arkas Koleksiyonu nda Post-Empresyonizm

ARKAS SANAT MERKEZİ Arkas Koleksiyonu nda Post-Empresyonizm ARKAS SANAT MERKEZİ Arkas Koleksiyonu nda Post-Empresyonizm ÖĞRETMEN REHBER KİTAPÇIĞI Jan Sluijters 1881-1957 / Heeze de Bahar / Tuval üzerine yag lıboya Arkas Sanat Merkezi Öğretmen Kitapçığı Sevgili

Detaylı

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN 1. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (31 Ekim- 16 Aralık 2016 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

Yaşam alanları ihtiyaca ve koşullara göre değişiklik. gösterir. BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN

Yaşam alanları ihtiyaca ve koşullara göre değişiklik. gösterir. BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN ANA SINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (31 Ekim - 16 Aralık 2016 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

BOĞAZA. sevgiyle gülümseyen bir ev... Özlem ve Halit Akyürek ten Boğaz da bir restorasyon çalışması...

BOĞAZA. sevgiyle gülümseyen bir ev... Özlem ve Halit Akyürek ten Boğaz da bir restorasyon çalışması... ev de Kuzguncuk un köy içi dokusunu, bugüne dek geçirdiği yangınlardan kalabilen ve 19. yy ın ikinci yarısıyla 20 yy ın başına tarihlenen sıra evler, tek evler, köşkler ve son dönem apartmanları oluşturuyor.

Detaylı

Devrim Erbil Ressam, Profesör, Devlet Sanatçısı

Devrim Erbil Ressam, Profesör, Devlet Sanatçısı Devrim Erbil 1 Devrim Erbil 2 1 Devrim Erbil Ressam, Profesör, Devlet Sanatçısı 1937 Uşak ta doğdu. 1955 İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü ne girdi. Galeride, Halil Dikmen in atölyesinde,

Detaylı

Müze eğitiminin amaçları nelerdir?

Müze eğitiminin amaçları nelerdir? Müze eğitiminin amaçları nelerdir? Sergilenen nesnelerle insanlar arasında köprü kurarak nesnelerin onların yaşantıları ile bütünleşmesini sağlamak; Nesnelerin maddi ve ideal değerleri ile algılanması

Detaylı

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN 1. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (19 Ekim- 04 Aralık 2015 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

BALAT TA İTALYA RÜZGARI ANGELO DAN MUHTEŞEM SANAT

BALAT TA İTALYA RÜZGARI ANGELO DAN MUHTEŞEM SANAT BALAT TA İTALYA RÜZGARI ANGELO DAN MUHTEŞEM SANAT Şeffaf altın su temizlik simgesi hamam sanatla uyumunu zenginleştirdi Küçük Mustafa Paşa Hamamı sanatla dirildi 15 Eylül - 13 Ekim 2013 tarihleri arasında

Detaylı

SIRADIŞI FRANSIZ ŞATOLARI

SIRADIŞI FRANSIZ ŞATOLARI SIRADIŞI FRANSIZ ŞATOLARI 25 Mayıs 2017 itibariyle Her Perşembe / 3 Gece 4 Gün Loire, Fransa nın gözbebeği Şatoları, tarihsel dokusu ve şaraplarıyla ünlü bölgesi. Zamanın Rönesans döneminde donup kaldığı,

Detaylı

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, İstanbul'da Boğaziçi'nin en eski yerleşimlerinden Emirgan'da yer almaktadır.

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, İstanbul'da Boğaziçi'nin en eski yerleşimlerinden Emirgan'da yer almaktadır. Müze Tarihi Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, İstanbul'da Boğaziçi'nin en eski yerleşimlerinden Emirgan'da yer almaktadır. Müzenin ana binası olan villa, 1927 yılında Mısır Hidiv ailesinden Prens

Detaylı

H.CAHİT DERMAN 18. KİŞİSEL RESİM SERGİSİ 30 MART-13 NİSAN

H.CAHİT DERMAN 18. KİŞİSEL RESİM SERGİSİ 30 MART-13 NİSAN H.CAHİT DERMAN 18. KİŞİSEL RESİM SERGİSİ 30 MART-13 NİSAN 1987 Açılış: 17.00-19.00 Çiçek gönderilmemesi rica olunur. AZMİN ZAFERİ 1966 yılınınbireylül günü. Besim Usta'nm atölyesinde resim çalışıyordum.

Detaylı

şehir tanıtımı İLKBAHAR 2015 SAYI: 304

şehir tanıtımı İLKBAHAR 2015 SAYI: 304 şehir tanıtımı İLKBAHAR 2015 SAYI: 304 56 57 Tarih, kültür ve masal şehri: Prag BU YIL 16. EFORT KONGRESİ NE ÇEK CUMHURİYETİ NİN BAŞKENTİ PRAG EV SAHİPLİĞİ YAPACAK. 27-29 MAYIS 2015 TARİHİNDE YAPILACAK

Detaylı

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir.

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan,

Detaylı

BİR DÖNEMİN RUHU SİZİ ALIP ZAMANIN GERİSİNE GÖTÜRECEK, HERBİRİ OTOMOBİL TARİHİNDE KİLOMETRE TAŞI OLMUŞ KLASİKLERLE DOLU, HAYRANLIK VE TUTKUYU DORUKLARA TAŞIYAN BİR MEKAN... Henry Ford un otomobil fabrikasında

Detaylı

CUMHURİYET ORTAOKULU 8. SINIF GÖRSEL SANATLAR GÜNLÜK DERS PLANI

CUMHURİYET ORTAOKULU 8. SINIF GÖRSEL SANATLAR GÜNLÜK DERS PLANI CUMHURİYET ORTAOKULU 8. SINIF GÜNLÜK PLANI Süre 40 dakika Görsel Sanatlarda Biçimlendirme (G.S.B.) ALT LERİ KONU: Ders Araç Gereçlerinin Tanıtımı Görsel sanatlar kavramı, bazen bir amaca yönelik olarak

Detaylı

2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (18 Ocak-11 Mart 2016 )

2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (18 Ocak-11 Mart 2016 ) 2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (18 Ocak-11 Mart 2016 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

DOĞUDA VE BATIDA ORYANTALİZM

DOĞUDA VE BATIDA ORYANTALİZM DOĞUDA VE BATIDA ORYANTALİZM Bodrum Belediyesi nin etkinlik takviminde yerini alan ve yedincisi gerçekleşen olan Karsanat Barok Müzik Festivali, bu yıl da Antik Tiyatro da 9 ve 10 Eylül de halka açık ve

Detaylı

HIGHGATE DE VINTAGE VE ÇAĞDAŞ ÇIZGILERIN ARMONISI

HIGHGATE DE VINTAGE VE ÇAĞDAŞ ÇIZGILERIN ARMONISI DEKO HOME Senem ÖZTÜRK / senem.ozturk@alem.com.tr www.architecta-interiors.com DOROTHEE JUNKIN HIGHGATE DE VINTAGE VE ÇAĞDAŞ ÇIZGILERIN ARMONISI Taşıdığı geleneksel ögeler ve karakteri korunurken, çağdaş

Detaylı

2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (13 Şubat- 24 Mart 2017)

2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (13 Şubat- 24 Mart 2017) 2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (13 Şubat- 24 Mart 2017) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

Yaşam alanları ihtiyaca ve koşullara göre değişiklik

Yaşam alanları ihtiyaca ve koşullara göre değişiklik ANA SINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (30 Ekim - 15 Aralık 2017) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

PROF. DR. YUSUF VARDAR -MÖTBE- KÜLTÜR MERKEZİ

PROF. DR. YUSUF VARDAR -MÖTBE- KÜLTÜR MERKEZİ PROF. DR. YUSUF VARDAR -MÖTBE- KÜLTÜR MERKEZİ 06-28 Şubat SERGİ Ege Üniversitesi Levanten Köşkleri Fotoğraf Sergisi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Levanten evleri İzmir in mimarlık tarihinin önemli

Detaylı

2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (16 Şubat-27 Mart 2015 )

2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (16 Şubat-27 Mart 2015 ) 2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (16 Şubat-27 Mart 2015 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN 4. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (30 Ekim- 15 Aralık 2017) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her altı

Detaylı

Masallar Kenti Mardin i Nükhet Everi ile Geziyoruz!

Masallar Kenti Mardin i Nükhet Everi ile Geziyoruz! Masallar Kenti Mardin i Nükhet Everi ile Geziyoruz! 16-18 Kasım 2018 Sokaklarında gezerken Doğu nun ünlü 1001 Gece Masalları nı yaşatan bir şehir düşünün! Gündüzleri güneşin sarı sıcak tonları ile çölün

Detaylı

ANA SINIFI PYP VELİ BÜLTENİ. (10 Eylül-19 Ekim 2018)

ANA SINIFI PYP VELİ BÜLTENİ. (10 Eylül-19 Ekim 2018) ANA SINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (10 Eylül-19 Ekim 2018) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her altı

Detaylı

Sakıp Sabancı Müzesi Sakıp Sabancı Cad. No:42 Emirgan 34467 İstanbul

Sakıp Sabancı Müzesi Sakıp Sabancı Cad. No:42 Emirgan 34467 İstanbul SAKIP SABANCI MÜZESİ TEKNİK GEZİ RAPORU Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Lisans Programı, MİM 103 Mimarlıkta Araştırma Yöntemleri dersi kapsamında, Sakıp Sabancı Müzesi teknik gezisi 20 Aralık 2012 tarihinde,

Detaylı

Yeteneğiniz Mesleğiniz Olabilir!

Yeteneğiniz Mesleğiniz Olabilir! On5yirmi5.com Yeteneğiniz Mesleğiniz Olabilir! Yetenekleriniz size üniversite kapılarını açabilir. İşte özel yetenek sınavlarıyla girebileceğiniz bölümler... Yayın Tarihi : 23 Eylül 2010 Perşembe (oluşturma

Detaylı

Hayal gücünüzden ilham alınarak inşa edilmiş bir yaşam.

Hayal gücünüzden ilham alınarak inşa edilmiş bir yaşam. Hayal gücünüzden ilham alınarak inşa edilmiş bir yaşam. Kartal ın hayata bakış açısı değişiyor... Hayat yeni bir anlam kazanıyor. 01 Rezidans yaşamının ışıltılı dünyası içinde, tüm ayrıcalıkların elinizin

Detaylı

LOIRE VADİSİ ŞATOLARI & PARİS 25 Haziran 2017 / 4 Gece 5 Gün

LOIRE VADİSİ ŞATOLARI & PARİS 25 Haziran 2017 / 4 Gece 5 Gün Şeker Bayramında Saffet Emre Tonguç eşliğinde LOIRE VADİSİ ŞATOLARI & PARİS 25 Haziran 2017 / 4 Gece 5 Gün Loire, Fransa nın gözbebeği Şatoları, tarihsel dokusu ve şaraplarıyla ünlü bölgesi. Zamanın Rönesans

Detaylı

Uluslararası İzmir Film Festivali ilk kez 1990 yılında düzenlenmeye başladı. 11 kez düzenlenen Festivale 2000 yılında ara verildi.

Uluslararası İzmir Film Festivali ilk kez 1990 yılında düzenlenmeye başladı. 11 kez düzenlenen Festivale 2000 yılında ara verildi. Uluslararası İzmir Film Festivalinin Tarihçesi Uluslararası İzmir Film Festivali ilk kez 1990 yılında düzenlenmeye başladı. 11 kez düzenlenen Festivale 2000 yılında ara verildi. İzmir Film Festivali, 11

Detaylı

İZMİR BALÇOVA ANADOLU LİSESİ İSTANBUL ÜNİVERSİTE TANITIM VE KÜLTÜR GEZİSİ

İZMİR BALÇOVA ANADOLU LİSESİ İSTANBUL ÜNİVERSİTE TANITIM VE KÜLTÜR GEZİSİ İZMİR BALÇOVA ANADOLU LİSESİ İSTANBUL ÜNİVERSİTE TANITIM VE KÜLTÜR GEZİSİ 3 GÜN 2 GECE 23-27 NİSAN 2014 İSTANBUL "Orada, Tanrı ve insan, doğa ve sanat hep birlikte, yeryüzünde öylesine mükemmel bir yer

Detaylı

Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı

Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı SANAT TARİHİ I Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı Gotik Sanat Ortaçağ: Antik Çağ ın sona ermesinden (6. yüzyılın ilk yarısından) Rönesans a kadar olan yaklaşık bin yıllık dönem - klasik çağ

Detaylı

kişisel bilgiler doğum yeri : istanbul doğum tarihi : 14.04.1943 medeni hali : evli / bir kız babası askerlik hizmeti : 1968-1970 yedek subay

kişisel bilgiler doğum yeri : istanbul doğum tarihi : 14.04.1943 medeni hali : evli / bir kız babası askerlik hizmeti : 1968-1970 yedek subay 0 536 408 78 43 e-mail stanyol@cu.edu.tr Beyazevler mah. 80032 sk.esen apt. Kat: 3 Daire :6 01150 ADANA selçuk tanyol kişisel bilgiler doğum yeri : istanbul doğum tarihi : 14.04.1943 medeni hali : evli

Detaylı

Hayatınıza değer katarak, ev sahibi olmaktan öte yeni bir deneyim sunan Seyir Konutları ile sizleri ayrıcalıklı bir yaşama davet ediyoruz.

Hayatınıza değer katarak, ev sahibi olmaktan öte yeni bir deneyim sunan Seyir Konutları ile sizleri ayrıcalıklı bir yaşama davet ediyoruz. Hayatınıza değer katarak, ev sahibi olmaktan öte yeni bir deneyim sunan Seyir Konutları ile sizleri ayrıcalıklı bir yaşama davet ediyoruz. Estetik değerlere bağlı ve kullanımı kolay mekanları yaratırken

Detaylı

Şubat 2016. Komsu Köyün

Şubat 2016. Komsu Köyün Şubat 2016 Komsu. Köyün DÖRT MEVSİM ORDU Fotoğraf Yarışması 1.si Emre BOSTANOĞLU Perşembe / ORDU Şubat 2016 Şarkiye Mahallesi Kocakişi Sokak No:1 52100 Altınordu/ORDU kultur@ordu.bel.tr Sevgili Ordulular,

Detaylı

ANA SINIFI PYP VELİ BÜLTENİ. ( 07 Eylül-16 Ekim 2015 )

ANA SINIFI PYP VELİ BÜLTENİ. ( 07 Eylül-16 Ekim 2015 ) ANA SINIFI PYP VELİ BÜLTENİ ( 07 Eylül-16 Ekim 2015 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

Avrupa'da Okullarda Sanat. ve Kültür Eğitimi

Avrupa'da Okullarda Sanat. ve Kültür Eğitimi Avrupa'da Okullarda Sanat ve Kültür Eğitimi Bu çalışma Eurydice ağı tarafından hazırlanılmış ve 30 Avrupa ülkesinde uygulanan sanat eğitimi politikaları ve çalışmaları hakkında güncel, detaylı ve karşılaştırmalı

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI MECLİS TOPLANTISI

İZMİR TİCARET ODASI MECLİS TOPLANTISI İZMİR TİCARET ODASI MECLİS TOPLANTISI 31.01.2018 Ekrem DEMİRTAŞ İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeytin Dalı Harekatı 20 Ocak ta Başladı Harekatın adı bile çok şey anlatıyor Sonuna kadar haklıyız

Detaylı

Türk Hava Yolları nın TK 1793 sefer sayılı uçuşu ile saat 08:15 de Atatürk Havalimanı ndan hareket ediyor ve yerel saatle 10:45 de Stockholm

Türk Hava Yolları nın TK 1793 sefer sayılı uçuşu ile saat 08:15 de Atatürk Havalimanı ndan hareket ediyor ve yerel saatle 10:45 de Stockholm Mappa Tour Türk Hava Yolları nın TK 1793 sefer sayılı uçuşu ile saat 08:15 de Atatürk Havalimanı ndan hareket ediyor ve yerel saatle 10:45 de Stockholm havalimanına varıyoruz. Bizi bekleyen özel aracımız

Detaylı

ANASINIFI PYP VELİ BÜLTENİ. (07 Aralık Ocak 2016)

ANASINIFI PYP VELİ BÜLTENİ. (07 Aralık Ocak 2016) ANASINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (07 Aralık 2015-15 Ocak 2016) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca

Detaylı

Düşüncelerimizi, duygularımızı ve kültürümüzü oyunlar aracılığı ile ifade ederiz.

Düşüncelerimizi, duygularımızı ve kültürümüzü oyunlar aracılığı ile ifade ederiz. ANASINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (8 Aralık 2014-23 Ocak 2015 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca

Detaylı

MÜZECİLİKTE DİJİTAL DÖNÜŞÜM DEĞİŞEN MÜZE TEKNOLOJİLERİ VE ULUSAL BİLGİ POLİTİKASI. Salih DOĞAN İBB KÜLTÜR AŞ Panorama 1453 Tarih Müzesi Müdürü

MÜZECİLİKTE DİJİTAL DÖNÜŞÜM DEĞİŞEN MÜZE TEKNOLOJİLERİ VE ULUSAL BİLGİ POLİTİKASI. Salih DOĞAN İBB KÜLTÜR AŞ Panorama 1453 Tarih Müzesi Müdürü MÜZECİLİKTE DİJİTAL DÖNÜŞÜM DEĞİŞEN MÜZE TEKNOLOJİLERİ VE ULUSAL BİLGİ POLİTİKASI Salih DOĞAN İBB KÜLTÜR AŞ Panorama 1453 Tarih Müzesi Müdürü Müzecilikte Dijital Dönüşüm Geçmişin aydınlanmasına ev sahipliği

Detaylı

BiLECiK KIRSALDA TASARIM ETKiNLiĞi KURŞUNLU KÖYÜ

BiLECiK KIRSALDA TASARIM ETKiNLiĞi KURŞUNLU KÖYÜ BiLECiK KIRSALDA TASARIM ETKiNLiĞi KURŞUNLU KÖYÜ 1 2 Kurşunlu Köyü, Eko Turizm konusundaki öncü girişimleriyle sadece Türkiye de değil dünyada da tanınan bir köy konumuna geldi. Bu gurur veren gelişmeler

Detaylı

3. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (13 Mayıs Haziran 2013) Sayın Velimiz, 13 Mayıs Haziran 2013 tarihleri arasındaki temamıza ait bilgiler

3. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (13 Mayıs Haziran 2013) Sayın Velimiz, 13 Mayıs Haziran 2013 tarihleri arasındaki temamıza ait bilgiler 3. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (13 Mayıs 2013 21 Haziran 2013) Sayın Velimiz, 13 Mayıs 2013 21 Haziran 2013 tarihleri arasındaki temamıza ait bilgiler bu bültende yer almaktadır. Böylece temalara bağlı düzenlediğimiz

Detaylı

Dokuları ile öne çıkan evler

Dokuları ile öne çıkan evler art ı Mekan Dekorasyon & Mimarlık Dergisi SAYI 66 KASIM - ARALIK 2017 10 TL ISSN 1307-1939 Dokuları ile öne çıkan evler Söyleşi Güçlü çiçekler yeşerten kadın: Burçak Bingöl Sanatın biçimsel figürleri Devran

Detaylı

3. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (07 Eylül-16 Ekim 2015 )

3. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (07 Eylül-16 Ekim 2015 ) 3. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (07 Eylül-16 Ekim 2015 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her 6

Detaylı

Dünya üzümden sadece şarap yaparken, biz ise üzümden sadece şarap değil, başka neler yapacağımızı göstermeye devam edeceğiz.

Dünya üzümden sadece şarap yaparken, biz ise üzümden sadece şarap değil, başka neler yapacağımızı göstermeye devam edeceğiz. Dünya üzümden sadece şarap yaparken, biz ise üzümden sadece şarap değil, başka neler yapacağımızı göstermeye devam edeceğiz. Festivalin Amacı Gaziantep, yeryüzünde, derin tarihi, çok sesli, çok renkli

Detaylı

OPERA VE BALE MARDİN DE

OPERA VE BALE MARDİN DE OPERA VE BALE MARDİN DE Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz yıl aralık ayında Ankara Devlet Opera ve Balesi nin Mardin de sahnelediği dünyaca ünlü Azeri besteci

Detaylı

PROF. DR. YUSUF VARDAR -MÖTBE- KÜLTÜR MERKEZİ

PROF. DR. YUSUF VARDAR -MÖTBE- KÜLTÜR MERKEZİ PROF. DR. YUSUF VARDAR -MÖTBE- KÜLTÜR MERKEZİ 03 Aralık, Pazartesi, 13:30 TÖREN Minik Sporcular Projesi Ödül Töreni ve Dünya Engelliler Günü Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 06 Aralık, Perşembe,

Detaylı

The Marmara Collection otellerinde kusursuz bir düğünle "Evet" demek...

The Marmara Collection otellerinde kusursuz bir düğünle Evet demek... The Marmara Collection otellerinde kusursuz bir düğünle "Evet" demek... Hayalinizdeki düğün ister bir kır düğünü olsun, ister ihtişamlı bir balo... The Marmara Collection, en mutlu gününüzü benzersiz

Detaylı

TÜRKİYE DE MÜZECİLİK VE MÜZECİLİK TARİHİ

TÜRKİYE DE MÜZECİLİK VE MÜZECİLİK TARİHİ TÜRKİYE DE MÜZECİLİK VE MÜZECİLİK TARİHİ Müze Nedir? Sanat ve bilim eserlerinin veya sanat ve bilime yarayan nesnelerin saklandığı, halka gösterilmek için sergilendiği yer veya yapılara müze denir. Müzeler,

Detaylı

"Gerçek tasarımcı elinde firca ile doğar" iç mimar Anna Malyakina'yı tam anlamıyla tanımlayan bir ifade. Anna çizim yapmaya konuşmayı öğrenmeden

Gerçek tasarımcı elinde firca ile doğar iç mimar Anna Malyakina'yı tam anlamıyla tanımlayan bir ifade. Anna çizim yapmaya konuşmayı öğrenmeden O O LY F RT L Kİ Ş E İS PO "Gerçek tasarımcı elinde firca ile doğar" iç mimar Anna Malyakina'yı tam anlamıyla tanımlayan bir ifade. Anna çizim yapmaya konuşmayı öğrenmeden başlamıştır. Çocukluk döneminde,

Detaylı

BAŞARI ÖDÜLSÜZ KALMAZ!

BAŞARI ÖDÜLSÜZ KALMAZ! EĞİTİMİN ALTIN MARKASINDA BAŞARI ÖDÜLSÜZ KALMAZ! %100 ÖĞRENİM BURSU FIRSATI ANADOLU LİSESİ TEOG PUANINLA SÜRESİZ BURS KAZAN! GELECEĞE GÜÇLÜ BAŞLA! EN İYİSİNİ SEÇ, DOĞRU KARAR VER ŞANSA İHTİYACIN YOK EĞİTİME

Detaylı

Haziran. Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. ve Bağlı Ortaklığı Merrill Lynch Menkul Değerler A.Ş.

Haziran. Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. ve Bağlı Ortaklığı Merrill Lynch Menkul Değerler A.Ş. Ara Dönem Özet Konsolide Faaliyet Raporu Haziran 2015 Merrill Lynch Yatırım Bank A.Ş. ve Bağlı Ortaklığı Merrill Lynch Menkul Değerler A.Ş. 1 Yönetim Kurulu Başkanı nın 2015 Dönemi Değerlendirmeleri ve

Detaylı

KENDİMİZİ İFADE ETME YOLLARIMIZ

KENDİMİZİ İFADE ETME YOLLARIMIZ 3. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (07 Aralık 2015-15 Ocak 2016) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

Kontenjan, Başvuru Koşulları ve Sınav Türleri

Kontenjan, Başvuru Koşulları ve Sınav Türleri GAZİ ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR ENSTİTÜSÜ 2017/2018 Güz Dönemi Lisansüstü Programlara Öğrenci Alımı Kontenjan, Başvuru Koşulları ve Sınav Türleri Anabilim/ Anasanat Dalları Program KONTENJAN TC Uyruklu

Detaylı

06-26 EKiM 2016 YER: BARIŞ MAH. EĞİTİM VADİSİ BULV. ZABITA MD. HİZMET BİNASI YANI. Sandra Lopez. Ayla Turan Bahadır Çolak Kadriye İnal SelçukYılmaz

06-26 EKiM 2016 YER: BARIŞ MAH. EĞİTİM VADİSİ BULV. ZABITA MD. HİZMET BİNASI YANI. Sandra Lopez. Ayla Turan Bahadır Çolak Kadriye İnal SelçukYılmaz 06-26 EKiM 2016 YER: BARIŞ MAH. EĞİTİM VADİSİ BULV. ZABITA MD. HİZMET BİNASI YANI Ayla Turan Bahadır Çolak Kadriye İnal SelçukYılmaz Sandra Lopez Kolombiya Tamas Baraz Macaristan Aldo Shiroma Uza Peru

Detaylı

KISA TARİHÇE : ŞEHİR ÖZELLİKLERİ :

KISA TARİHÇE : ŞEHİR ÖZELLİKLERİ : KISA TARİHÇE : Kadir Has Üniversitesi 1997 yılında da kurulmuş olan bir vakıf üniversitesidir. Altın Boynuz diye de anılan Haliç e birkaç metre uzaklıkta olan ve 1884 yılında Osmanlılar tarafından kurulan

Detaylı

TARİHİN IŞIĞINDA SANATSAL BİR DOKUNUŞ

TARİHİN IŞIĞINDA SANATSAL BİR DOKUNUŞ TARİHİN IŞIĞINDA SANATSAL BİR DOKUNUŞ Klasik Türk süsleme sanatçısı Gülşah İkbal Özkeskin Cesur un, Bodrum Kalesi nde 13 üncü kişisel sergisini açtı. Sergi açılışında sanatçının 9 yaşındaki kızı Neslişah

Detaylı

VİTRİN KUYUMCULUĞU BÖLÜMÜ MESLEK DERSLERİ VİTRİN

VİTRİN KUYUMCULUĞU BÖLÜMÜ MESLEK DERSLERİ VİTRİN VİTRİN KUYUMCULUĞU BÖLÜMÜ MESLEK DERSLERİ VİTRİN 1. Aşağıdakilerden hangisi vitrin i tanımlar? A) Satış yeridir. B) Bir reklamdır. C) Gösteri ve uygulamadır. D) Vitrin sunulacak ürünlerin sergilendiği,

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İLKOKULU 1/. SINIFI GÖRSEL SANATLAR YILLIK PLANI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İLKOKULU 1/. SINIFI GÖRSEL SANATLAR YILLIK PLANI EYLÜL 25 EYLÜL 29 EYLÜL (2. Hafta) EYLÜL 18 EYLÜL 22 EYLÜL (1. Hafta) 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İLKOKULU 1/. SINIFI GÖRSEL SANATLAR YILLIK PLANI ÖĞRENME ALANI: 1.1. Görsel İletişim ve Biçimlendirme

Detaylı

Değerli Velilerimiz, Çalışmalar sırasında; öğrencilerimizde hedeflediğimiz IB öğrenen profil özellikleri bülten içinde ayrıca verilmiştir.

Değerli Velilerimiz, Çalışmalar sırasında; öğrencilerimizde hedeflediğimiz IB öğrenen profil özellikleri bülten içinde ayrıca verilmiştir. Değerli Velilerimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her altı haftada bir iletilecektir. 10 Aralık 2018

Detaylı

Okul Öncesinde İyi Örnekler Uygulaması

Okul Öncesinde İyi Örnekler Uygulaması Okul Öncesinde İyi Örnekler Uygulaması 1 1) Uygulamanın Adı: Çocukların Yüreğinden 2) Uygulayıcı: Meltem KAYAN 3) Branşı ve Unvanı: Okul Öncesi Öğretmeni 4) Uygulandığı Yer: Şenay Öztürk Anaokulu 5) Uygulama

Detaylı

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN 1. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (30 Ekim - 15 Aralık 2017 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

ANA SINIFI PYP VELİ BÜLTENİ. (18 Eylül-27 Ekim 2017)

ANA SINIFI PYP VELİ BÜLTENİ. (18 Eylül-27 Ekim 2017) ANA SINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (18 Eylül-27 Ekim 2017) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her altı

Detaylı

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ BESYO TME-110 TEMEL MÜZİK EĞİTİMİ 1.HAFTA

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ BESYO TME-110 TEMEL MÜZİK EĞİTİMİ 1.HAFTA YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ BESYO TME-110 TEMEL MÜZİK EĞİTİMİ 1.HAFTA Hayatta müzik gerekli değildir. Çünkü hayatın kendisi müziktir. Müzik ile ilgisi olmayan varlıklar insan değildir. Eğer söz konusu olan

Detaylı

TUVAL GARDEN, bir TPD GRUP Projesidir.

TUVAL GARDEN, bir TPD GRUP Projesidir. TUVAL GARDEN, bir TPD GRUP Projesidir. TPD GRUP Köklerine bağlı, geleneksel değerlerini çağımız gerekleriyle harmanlamış, her geçen gün daha da profesyonelleşen, yaptığı işi en iyi şekilde bitirmeye çabalayan,

Detaylı

2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (20 Ekim 2014 05 Aralık 2014 )

2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (20 Ekim 2014 05 Aralık 2014 ) 2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (20 Ekim 2014 05 Aralık 2014 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca

Detaylı

ANA SINIFI PYP VELİ BÜLTENİ. (19 Aralık Şubat 2017)

ANA SINIFI PYP VELİ BÜLTENİ. (19 Aralık Şubat 2017) ANA SINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (19 Aralık 2016-10 Şubat 2017) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca

Detaylı

COLLEC- TION

COLLEC- TION Design COLLECTION 2019 Design COLLEC- TION Mimarca Dekorasyon Mob.San.Tic. Ltd. Şti. kurulduğu günden itibaren özgün, fonksiyonel ve estetik mekan tasarımları, uygulamadaki titizliği, hızlı ve zamanında

Detaylı

SELANİK HAMZA BEY CAMİSİ

SELANİK HAMZA BEY CAMİSİ SELANİK HAMZA BEY CAMİSİ BAKİ SARISAKAL SELANİK HAMZA BEY CAMİSİ Hamza Bey Camisi Hamza Bey Camisi diğer adıyla Alkazar, Alkazar ismini ünlü sinema salonundan almaktadır. Hamza Bey Camisi 20. yüzyılda

Detaylı

2.SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ

2.SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ 2.SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ Sayın Velimiz, 22 Ekim 2012-14 Aralık 2012 tarihleri arasındaki ikinci temamıza ait bilgiler bu bültende yer almaktadır. Böylece temalara bağlı düzenlediğimiz MEB kazanımlarına

Detaylı

ANASINIFI PYP VELİ BÜLTENİ. (18 Aralık Şubat 2018)

ANASINIFI PYP VELİ BÜLTENİ. (18 Aralık Şubat 2018) ANASINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (18 Aralık 2017-09 Şubat 2018) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca

Detaylı

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN ve ZAMAN

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN ve ZAMAN 2. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (31 Ekim - 16 Aralık 2016) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

4 MEVSİM TATİLDE YAŞAMAK...

4 MEVSİM TATİLDE YAŞAMAK... 4 MEVSİM TATİLDE YAŞAMAK... Konum itibariyle her geçen gün değerine değer katan Ordu - Perşembe, kentsel dönüşümün modernleştirdiği Sakin Şehir, ayrıcalıklı ve değerli projesi Hızır Kaptan Konakları. Aycan

Detaylı

BALE DANSÇISI TANIM A- GÖREVLER

BALE DANSÇISI TANIM A- GÖREVLER TANIM Bale dansçısı, bir öyküde rolünü üstlendiği karakterin duygu ve düşüncelerini müzik eşliğinde vücut hareketleri ile sahnede canlandıran kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ,GEREÇ VE EKİPMAN - Sahnede

Detaylı

S C.F.

S C.F. Rif. 3930 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 Varese Varese İlinde satılık mülk Varese İlinde, gölüne ve daha

Detaylı

1824 yılında Paris Salonu'nda John Constable'ın eserleri sergilendi. Ressamın, kırsal manzaraları bazı genç meslektaşlarını etkiledi.

1824 yılında Paris Salonu'nda John Constable'ın eserleri sergilendi. Ressamın, kırsal manzaraları bazı genç meslektaşlarını etkiledi. Çağdaş Dünya Sanatı 1824 yılında Paris Salonu'nda John Constable'ın eserleri sergilendi. Ressamın, kırsal manzaraları bazı genç meslektaşlarını etkiledi. Bu genç ressamlar, şekilciliği reddedip doğadan

Detaylı

ANASINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (20 Ekim 2014 05 Aralık 2014 )

ANASINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (20 Ekim 2014 05 Aralık 2014 ) ANASINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (20 Ekim 2014 05 Aralık 2014 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca

Detaylı

Rollerimiz, toplumdaki sistemlerin işlemesini sağlar.

Rollerimiz, toplumdaki sistemlerin işlemesini sağlar. ANA SINIFI PYP VELİ BÜLTENİ ( 27 Mart-12 Mayıs 2017 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1 ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1 Frigler Frigler Troya VII-a nın tahribinden (M.Ö. 1190) hemen sonra Anadolu ya Balkanlar üzerinden gelen Hint Avupa kökenli kavimlerden biridir.

Detaylı

TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ

TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.C.1. Mimari Tasarım Burdur İl Koordinatörleri Mimari Tasarım Nedir? Mimari Tasarım eylemi, barınma ihtiyacı ile başlayan mekan yaratma sürecidir. İşlevsel farklılıklar mimari

Detaylı

+90 444 1 352 V İ L L A L A R V E S U İ T L E R

+90 444 1 352 V İ L L A L A R V E S U İ T L E R www.elaresort.com www.elavillas.com /elaresort +90 444 1 352 V İ L L A L A R V E S U İ T L E R /elaresort Zarafet ve kaliteyle zenginleşen kusursuz bir dünya... Mükemmellik üzerine kurulu yeni bir kavramla

Detaylı

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN 1.SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (20 Ekim 2014 05 Aralık 2014 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında, disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca

Detaylı

GÖRSEL SANATLAR. Mehmet KURTBOĞAN

GÖRSEL SANATLAR. Mehmet KURTBOĞAN GÖRSEL SANATLAR Mehmet KURTBOĞAN TÜRK SÜSLEME SANATLARI??? NELERDİR? Türk süsleme sanatları a) Tezhip b) Hat c) Ebru ç) Çini d) Minyatür e) Cam bezeme (Vitray) f) Bakırcılık g) Cilt sanatı h)halı sanatı

Detaylı

BAKIŞ PORTRE FOTOĞRAFININ DEĞİŞEN YÜZÜ BANK OF AMERICA KOLEKSİYONUNDAN 3 EKİM 2012-20 OCAK 2013 SORULAR:

BAKIŞ PORTRE FOTOĞRAFININ DEĞİŞEN YÜZÜ BANK OF AMERICA KOLEKSİYONUNDAN 3 EKİM 2012-20 OCAK 2013 SORULAR: PORTRE FOTOĞRAFININ DEĞİŞEN YÜZÜ 3 EKİM 2012-20 OCAK 2013 6 5 9 4 2 7 3 1 8 SORULAR: 1- Fotoğrafta kaç çocuk var? 2- Çocuklardan kaç tanesi sana doğru bakıyor? 3- Kız çocuğu elinde ne tutuyor? 4- Fotoğrafçı

Detaylı

Güzel Bir Bahar ve İstanbul

Güzel Bir Bahar ve İstanbul Güzel Bir Bahar ve İstanbul Bundan iki yıl önce 2013 Mayıs ayında yolculuğum böyle başladı. Dostlarım, sınıf arkadaşlarım ve birkaç öğretmenim ile bildiğimiz İstanbul, bizim İstanbul a doğru yol aldık.

Detaylı

Yaşam. Kandilli si. Hayalinizdeki. Yatırımın. Yaşamın ve

Yaşam. Kandilli si. Hayalinizdeki. Yatırımın. Yaşamın ve Hayalinizdeki Yaşamın ve Hep hayalini kurduğunuz o ev artık gerçek oluyor. Şehrin merkezinde, her yere yakın, bir o kadar da şehrin gürültüsünden uzakta, doğayla iç içe, sakin ve konforlu bir yaşam Yatırımın

Detaylı

PULLMANTUR MONARCH İLE BALTIK BAŞKENTLERİ BERLİN

PULLMANTUR MONARCH İLE BALTIK BAŞKENTLERİ BERLİN PULLMANTUR MONARCH İLE BALTIK BAŞKENTLERİ BERLİN EKSTRA TUR PAKETİ 1 - STOCKHOLM ŞEHİR TURU Tur süresi: 4 saat 60 Limandan ayrılıp Stockholm u gezmek üzere yola çıkacağız. Otobüsle Fjallgatan a gidip güzel

Detaylı

İSTANBUL UN PENÇ HALLERİ. TA NER A L A KU Ş ve Ö Ğ R E NC İ L E R İ Mİ N YATÜR S E RG İ Sİ

İSTANBUL UN PENÇ HALLERİ. TA NER A L A KU Ş ve Ö Ğ R E NC İ L E R İ Mİ N YATÜR S E RG İ Sİ İSTANBUL UN PENÇ HALLERİ TA NER A L A KU Ş ve Ö Ğ R E NC İ L E R İ Mİ N YATÜR S E RG İ Sİ İSTANBUL UN PENÇ HALLERİ TANER ALAKUŞ ve ÖĞRENCİLERİ MİNYATÜR SERGİSİ 18-29 HAZİRAN 2013 / DOLMABAHÇE SARAYI CAMLIKÖŞK

Detaylı

çocukların çok ilgisini çekti. Turdan sonra çocuklar müzedeki atölyede

çocukların çok ilgisini çekti. Turdan sonra çocuklar müzedeki atölyede Yaz Sanat Kulübü 2010 Mavi Kalem Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Fener-Balat bölgesinde yaşayan çocuklar ve kadınlar için eğitim, kişisel gelişim ve sağlık gibi konularda projeler yürütüp kültürel

Detaylı

İçindekiler YENİ YILA BAŞLARKEN OKUL AİLE BİRLİĞİMİZE TEŞEKKÜR EDERİZ

İçindekiler YENİ YILA BAŞLARKEN OKUL AİLE BİRLİĞİMİZE TEŞEKKÜR EDERİZ İçindekiler Yeni Yıla Başlarken... 2 Okul Aile Birliğimize Teşekkür Ederiz... 2 Eğitimde İzlerimiz... 3 Aralık Ve Ocak Ayı Etkinlik Takvimimiz... 7 Matematiğe Dokunmak... 8 Sevgili Ege Sağlam ın Resim

Detaylı

KENDİMİZİ İFADE ETME YOLLARIMIZ

KENDİMİZİ İFADE ETME YOLLARIMIZ 2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ KENDİMİZİ İFADE ETME YOLLARIMIZ (16 Aralık 2013-24 Ocak 2014) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında 16 Aralık 2013-24 Ocak 2014 tarihleri arasında

Detaylı

KURBAN BAYRAMINDA FRANSIZ ŞATOLARI Ağustos 2018 / 3 Gece 4 Gün

KURBAN BAYRAMINDA FRANSIZ ŞATOLARI Ağustos 2018 / 3 Gece 4 Gün KURBAN BAYRAMINDA FRANSIZ ŞATOLARI 22-25 Ağustos 2018 / 3 Gece 4 Gün Loire, Fransa nın gözbebeği Şatoları, tarihsel dokusu ve şaraplarıyla ünlü bölgesi. Zamanın Rönesans döneminde donup kaldığı, verimli

Detaylı

2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (12 Ġubat-23 Mart 2018 )

2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (12 Ġubat-23 Mart 2018 ) 2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (12 Ġubat-23 Mart 2018 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

KENT TARİHİ VE TANITIMI DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Dr. Evren Dayar

KENT TARİHİ VE TANITIMI DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Dr. Evren Dayar KENT TARİHİ VE TANITIMI DAİRESİ BAŞKANLIĞI Dr. Evren Dayar ABB MÜZE VE KÜTÜPHANELERİ ANTALYA OYUNCAK MÜZESİ Müzede 1860 lardan 1970 li yıllara kadar üretilmiş yaklaşık 3.000 oyuncak sergileniyor. ABB MÜZE

Detaylı

Işık Bayramı Hakkına:

Işık Bayramı Hakkına: O A S İ S T U R İ Z M İ Ş L. L T D. Ş T İ. Işık Bayramı Hakkına: 1852 yılından beri süregelen bu ışık bayramının başlangıç öyküsü kısaca şöyledir : 1850 de din adamları, Fourvière tepesinin zirvesine yerleştirilecek,

Detaylı

MİT'ten kuruluş yıl dönümüne özel sergi

MİT'ten kuruluş yıl dönümüne özel sergi MİT'ten kuruluş yıl dönümüne özel sergi Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) 90'ıncı kuruluş yıl dönümüne özel oluşturulan ve Türk istihbarat tarihinin değişik dönemlerine ait bazı doküman ve istihbari

Detaylı