SMMM YETERLİLİK MUHASEBE DENETİMİ ÇIKMIŞ SINAV SORULARI ÖMER HOCA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SMMM YETERLİLİK MUHASEBE DENETİMİ ÇIKMIŞ SINAV SORULARI ÖMER HOCA"

Transkript

1 SMMM YETERLİLİK MUHASEBE DENETİMİ ÇIKMIŞ SINAV SORULARI ÖMER HOCA

2 2014/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MUHASEBE DENETİMİ 28 Haziran 2014-Cumartesi 09:00-10:30 SORULAR SORU 1- Genel Kabul Görmüş Denetim Standartlarını, ana grupları ve her grubun içindeki alt başlıkları içerecek şekilde maddeler halinde sıralayınız? SORU 2- İç kontrol sisteminin esas amaçları nelerdir? Maddeler halinde sıralayınız. SORU 3- Destekleyici kanıtların güvenilirliği kanıtın hangi özelliklerine bağlıdır? Maddeler halinde sıralayınız ve özet bir şekilde açıklayınız. SORU 4- Denetim raporunda görüş bildirmekten kaçınma görüşü için gerekçeler neler olabilir? Maddeler halinde sıralayınız ve özet bir şekilde açıklayınız.

3 CEVAPLAR Cevap 1- Genel Kabul Görmüş Denetim Standartları, ana grupları ve her grubun içindeki alt başlıkları aşağıdaki gibidir. a-genel Standartları 1-Mesleki Eğitim ve Deneyim Standardı 2-Bağımsızlık Standardı 3-Mesleki Özen ve Titizlik Standardı b-çalışma Alanı Standartları 1-Planlama ve Gözetim Standardı 2-İç Kontrol Sisteminin İncelenmesi Standardı 3-Yeterli ve Güvenilir Kanıt Toplama Standardı c-raporlama Standartları 1-Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkelerine Uygunluk Standardı 2-Tutarlılık Standardı 3-Tam Açıklama Standardı 4-Görüş Bildirme Standardı Cevap 2- İç kontrol sisteminin esas amaçları aşağıdaki gibidir. İşletmenin varlıklarını korumak, Muhasebe bilgilerinin ve finansal raporlamanın doğruluk ve güvenilirliğini sağlamak, Kaynakların ekonomik ve verimli kullanımını sağlamak, İşletme faaliyetlerinin yönetim politikalarına, planlara ve yasalara uygunluğunu sağlamak, Faaliyetler için belirlenmiş amaçlara ve hedeflere ulaşılmasını sağlamak. Cevap 3- Destekleyici kanıtların güvenilirliğini etkileyen faktörler temel olarak şu şekilde sıralanmaktadır. a- Kanıtın Geçerliliği : Kanıtın denetim amacı ile ilgili olmasıdır. Denetçi denetimin amacını göz önünde bulundurarak, bu amaç doğrultusunda kanıt toplamalıdır. Toplanan bu kanıtlar özel denetim amacına hizmet etmelidir. b- Kanıtın Kaynağı : Kanıtın tarafsız kişice ve tarafsız kişilerden toplanıp toplanmadığı anlamına gelir. Denetçinin kendisinin topladığı kanıtlar ile denetlenen işletme dışından elde edilen kanıtlar güvenilirliği en yüksek olan kanıtlardır. c- Kanıtın Zamanlılığı : Kanıtın denetlemenin yapıldığı dönemle ilgili olmasıdır. Bir başka ifadeyle denetim yapılan hesap dönemi ile ilgili olan destekleyici kanıtlar güvenilir kanıtlardır.

4 d- Kanıtın Objektifliği (Nesnelliği) : Kanıtın bütün denetçilerin görüşüne aynı yönde etki etmesidir. Aynı kanıtı inceleyen iki denetçinin yorumları birbirinden farklı olursa, bu kanıtın objektif olmadığı kabul edilir ve bu kanıt sübjektif olarak değerlendirilir. Cevap 4- Denetim raporunda görüş bildirmekten kaçınma görüşü için gerekçeler şu şekilde sıralanabilir; İç kontrol ve özellikle muhasebe sisteminin yeterli olmaması nedeniyle yeterli kanıt toplanamaması, toplanılan bilgilerin birbirlerini teyit etmemesi veya güvensiz olması nedeni ile bir denetim görüşüne ulaşılamaması, Yeterli kanıt toplayabilmeyi önleyecek derecede imkânsızlıkların veya sınırlamaların olması, İşletmenin süreklilik ilkesini tehlikeye sokacak önemli belirsizliklerin olması ve bu belirsizliklerin ve risklerin yakın zamanda doğması olasılığı, Bilanço tarihinden sonra özelleştirme, el değiştirme, birleşme, tasfiyeye karar verilme gibi durumlar nedeniyle mali tabloların düzenlenme ilkelerinin geçerliliğini yitirmesi, Müşteri firma ile denetim firması arasında uygulanacak muhasebe politikaları veya mali tablo düzenleme ilkeleri konusunda görüş ayrılığının olması.

5 2014/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MUHASEBE DENETİMİ 1 Kasım 2014-Cumartesi 09:00-10:30 SORULAR SORU 1- Denetim riskini tanımlayınız. Türlerini (bileşenlerini) maddeler halinde sıralayınız ve özet bir şekilde açıklayınız. SORU 2- İç kontrolün unsurlarını maddeler halinde sıralayarak, özet bir şekilde açıklayınız. SORU 3- Kontrol (Uygunluk) testleri ile Maddi doğruluk testlerini tanımlayınız. SORU 4- Denetim raporunun bölümlerini maddeler halinde sıralayarak, içerikleri hakkında bilgi veriniz. CEVAPLAR

6 CEVAP 1- Denetim riski; denetlenen müşterinin finansal tablolarının önemli ölçüde hata ve düzensizlik içermesine rağmen denetçinin bunlar hakkında olumlu görüş bildirme veya isabetsiz görüş verme olasılığıdır. Denetim riski, bileşenleri açısından üç boyutta incelenir. Bunlar; a-asıl (Yapısal) Risk b-kontrol Riski c-hata Bulamama (Bulgu) Riski Denetim Riski = Asıl (Yapısal) Risk x Kontrol Riski x Hata Bulamama (Bulgu) Riski Asıl (Yapısal) Risk; iyi bir muhasebe ve iç kontrol sisteminin olmamasından doğabilecek hataların toplamıdır. İşletmenin iyi bir muhasebe sistemine sahip olmaması durumunda finansal tablolarında olması muhtemel hataların toplamıdır. Kontrol Riski; muhasebe ve iç kontrol sistemi tarafından önlenemeyen veya fark edilemeyen hatalardan kaynaklanan risklerdir. Hata Bulamama (Bulgu) Riski; Kontrol sistemleri sayesinde önlenemeyen veya bulunamayan hatalardan kalan ve denetçinin de denetim teknikleri uygulayarak ortaya çıkaramadığı hata ve hilelerden doğan risktir. CEVAP 2- İç kontrolün unsurları aşağıdaki gibidir; 1. Kontrol Çevresi 2. Risk Değerleme 3. Kontrol Eylemleri 4. Bilgi ve İletişim 5. İzleme. Kontrol Çevresi Bir işletmenin geçmişinden ve kültüründen etkilenen, işletmede çalışan kişilerde kontrol bilinci oluşmasını sağlayan tüm faktörlerdir. Risk Değerlemesi Bir işletmede amaçların belirlenmesi ve bu amaçlara ulaşmayı engelleyen iç ve dış faktörlerin dikkate alınarak yönetim tarzının biçimlendirilmesidir. Kontrol Eylemleri İşletmenin amaçlarına ulaşmasını engelleyecek risklerin önlenmesine yardımcı olan politikaların ve yordamların konulması ve uygulanmasıdır. Bilgi ve İletişim İşletme içerisinde yatay ve dikey iletişim kanallarının açık olması gerekir. Böylece üstten ve alttan bilgi akışını sağlayarak işletmenin hedeflerinin bildirilmesi ve bunların gerçekleşme düzeyleri sağlıklı biçimde gerçekleşir.

7 İzleme (Gözetim) İzleme, iç kontrolün dört unsurunda ortaya çıkan iç kontrol tablosunun sürekli takip edilmesi ve değerlendirilmesidir. CEVAP 3- Kontrol (Uygunluk) testleri; müşteri işletmede mevcut olması gereken iç kontrol politika ve prosedürlerinin tasarımının ve işleyişinin etkinliğini ölçmek için yürütülen denetim prosedürleridir. Uygunluk testleri işlemlerin belgelendirilmesinde ve kayda alınmasında kontrol önlem ve yöntemlerine uyulup uyulmadığının belirlenmesi şeklinde yapılır. Maddi doğruluk testleri; finansal tablolardaki tutarların ve açıklamaların doğruluğuna ilişkin kanıt toplamak için uygulanan denetim prosedürleridir. Maddi doğruluk testleri finansal tablolardaki önemli tutar ve açıklama hatalarını bulmak üzere işlemlerin ve hesap kalanlarının incelenmesidir. Bu testler, muhasebe işlem ve hesap kalanlarının GKGMİ ne uygun olup olmadığını belirlemek amacıyla kullanılır. CEVAP 4-1-Başlık Müşteri işletmenin adı ve genel kurula hitap veya ortaklara hitap. 2-Kapsam Hangi işletmenin, Hangi hesap dönemi, Hangi finansal tablolar, Hangi denetim teknikleri uygulanarak denetimin gerçekleştirildiği (denetimin türü). 3-Sorumluluklar Denetlenen işletme yönetiminin sorumlulukları, Denetim şirketinin sorumlulukları. 4-Açıklamalar Açıklamalar kısmı, şartlı görüş, olumsuz görüş ve görüş bildirmekten kaçınma şeklindeki görüş bildirilen denetim raporlarında yer alır. Varsa denetim kanıtı toplamada sınırlamalar, (önemli aksaklıklar) Varsa genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine veya denetim kapsamındaki ilgili mevzuata aykırılıklar ve bunların parasal etkisi, Tam Açıklama İlkesi gereği yapılan açıklamalar (İşletmenin sürekliliği ve belirsizlikle ilgili durumlar), Muhasebe politikalarında değişiklik varsa bunların parasal etkisi.

8 5-Sonuç (Denetim Görüşü) Bir önceki yılla tutarlı bir şekilde uygulanan Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkelerine uygun olarak doğru bir biçimde; Yansıtmaktadır (olumlu görüş). Yansıtmaktadır (şartlı görüş). Yansıtmamaktadır (olumsuz görüş). Yansıtıp yansıtmadığı hakkında görüş bildirememekteyiz. 6-Ek Açıklamalar Denetim görüşüne şart oluşturmayan ancak açıklamasında fayda olan hususlar 7-Düzenleme Yeri ve Tarih 8-Denetçinin Adı, Soyadı, Ünvanı, İmza

9 2015/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MUHASEBE DENETİMİ 21 Mart 2015-Cumartesi 09:00-10:30 SORULAR SORU 1- Denetim Tekniklerini maddeler halinde ad olarak yazınız ve özet olarak açıklayınız.(36 puan) SORU 2 Teyit tekniğinin kaç şekilde uygulandığını maddeler halinde yazarak belirtiniz.(12 puan) SORU 3- Teyit tekniğinin uygulandığı denetim alanlarını maddeler halinde yazınız ve özet olarak açıklayınız. (36 puan) SORU 4- Önemlilik, mesleki şüphecilik, makul güvence ve denetim tekniği kavramlarını tanımlayınız. (16 puan)

10 CEVAP 1. Denetim Teknikleri CEVAPLAR a) Kayıt ve Belgelerin İncelenmesi : İnceleme; ister iç ya da dış kayıtların veya belgelerin; çıktı formunda, elektronik formda ya da başka amaçlarla incelenmesidir. Kayıtların ve belgelerin incelenmesi; onların niteliği veya kaynağına, iç kayıt ve belgeler üzerindeki kontrollerin etkinliğine bağlı olarak güvenilirlik düzeyleri değişen denetim kanıtları sağlar. Hisse senedi ya da tahvil gibi mali araç teşkil eden bir belge gibi bazı belgeler, bir varlığın mevcudiyetine doğrudan kanıt oluşturur. b) Gözlem : Gözlem; başkaları tarafından yapılan bir işlem ya da sürece bakılmasını ifade eder. Örneğin işletme elemanları tarafından yapılan envanter sayımlarının denetçi tarafından gözlenmesi/ izlenmesi gibi. Gözlem, süreç ya da yürütülen işlemlere ilişkin denetim kanıtı sağlar. c) Dışarıdan Doğrulama (Teyit) : Dışarıdan doğrulama; denetlenen konu ile ilgili olarak, üçüncü kişilerden bilgi istenilmesi ve istenilen bilginin doğrudan denetçiye ulaşmasını ifade eder. Doğrulama tekniği doğrudan denetçiye ulaşan yazılı belge niteliğinde güvenilirlik düzeyi yüksek kanıtlar/belgeler sağlar. Bu teknik sadece hesap kalanları ile ilgili olmayıp, başka mali olmayan işlemler için de uygulanabilir. Örn. Denetçi üçüncü kişilerden, aralarında yaptıkları sözleşme ya da işlemler açısından onay isteyebilir. d) Yeniden Hesaplama : Belgelerin veya kayıtların matematiksel doğruluğunun kontrol edilmesini ifade eder. Yeniden hesaplama elle ya da elektronik olarak uygulanabilir. Çeşitli karşılıkların, amortismanların, tazminatlar, ücretler, komisyonların v.b. hesaplanması denetçi tarafından yeniden yapılabilir. e) Yeniden Gerçekleştirme : Yeniden gerçekleştirme (yeniden yerine getirme) işletmenin iç kontrollerinin bir parçası olarak yapılan işlem ya da kontrolleri, denetçinin bağımsız olarak yerine getirmesini gerektirir. f) Analitik yöntemler : Bu teknikle, mali ve mali olmayan bilgiler arasındaki gerçekçi bağlantıların araştırılmasıyla elde edilen mali bilgilerin değerlendirilmesini içerir. Bu teknikler kullanılarak, bütçelenmiş tutarlar ya da yapılan tahminler ile gerçekleşmeler arasındaki sapmalar konusunda güvenilir kanıtlar elde edilir. Ayrıca mali tablolardaki bilgiler dönemler itibarı ile karşılaştırılarak güvenilir bilgiler sağlanabilir. g) Soruşturma : Bu teknikten yararlanılarak; işletme içinde ve dışında, mali konularda veya mali konular dışında olan bilgi sahibi olan kişilerden bilgi edinilmesini içerir. Diğer denetim tekniklerine ek olarak denetim süresince geniş ölçüde kullanılır. Soruşturmalar yolu ile alınan cevaplar, denetçiye daha önce sahip olmadığı bilgi ya da doğrulayıcı denetim kanıtı sağlayabilir. Bazı durumlarda alınan cevaplar, denetim tekniklerinin değiştirilmesi veya uygulanmasında denetçiye önemli bilgiler sağlar. Soruşturmalar yolu ile yönetimden ve çalışanlardan alınan cevaplar, yönetimin niyetleri/amaçları konusunda da yararlı bilgiler sunar. h) Fiziki İnceleme : Bu teknik, denetçilerin yoğun olarak kullandıkları bir tekniktir. Belge ve kayıtlarda gösterilen fiziki kıymetlerin gerçekten var olup olmadıklarının fiziki olarak incelenmesi ve araştırılmasıdır. Denetçinin maddi varlıkları korundukları yerlerde görerek var oldukları yönünde bilgi elde eder. Denetçiye maddi kıymetlerin varlığı konusunda bilgi sağlar, o nedenle güvenilirlik düzeyi yüksektir. Ancak varlıkların sahipliği ve değeri konusunda yeterli bilgi vermeyebilir.

11 i) Göz atma : Denetçinin; denetim ortamına kabaca göz atarak olağandışı durumları ortaya çıkarmasıdır. Bu durumlar diğer denetim teknikleriyle daha ayrıntılı incelenebilir. Denetçi alacak, gelir, gider ve borç kayıtları v.b. göz atarak güvenilir kanıtlar/bilgiler elde edebilir. j) Fiziki stok sayımına katılma Denetçi fiziki stok sayımına katılarak; Stoklarla ilgili önemli yanlış beyan riskleri, Stoklarla ilgili iç kontrollerin niteliği ve yeterliliği, Stok sayımları için yapılan uygulamaların yeterli olup olmadığı, Stok sayımlarının yapılma zamanları, Stokların koruma önlemlerinin yeterli olup olmadığı, Denetçinin uzman yardımcılara ihtiyacı olup olmadığı, Stokların değerini koruyup korumadığı, Denetçinin istediği daha başka bilgiler konusunda güvenilir kanıtlar elde edilebilir. k) Diğer: (Ayrıntılı araştırma, karşılaştırma ve oranlar, yardımcı defter ve kayıtların incelenmesi, ilgili hesaplar arasında ilişki kurma, mahkemeler/avukatlardan bilgi alma v.b.) CEVAP 2. Dış teyitler genelde iki şekilde uygulanır. Olumlu Doğrulama; Doğrulama yapan tarafın; istenen bilgilerle mutabık olup olmadığını ya da talep edilen bilgiyi sunması (doğrulama yapan tarafın bu bilgiyi doğrudan denetçiye sunması) şeklinde uygulanır. Olumsuz Doğrulama; Sadece, doğrulama yapan tarafın (sorulan tarafın) istenen bilgilerle mutabık olmadığı hallerde doğrudan denetçiye verdiği cevaplardır. Boş Bakiyeli Teyit; olumlu doğrulamanın bir türüdür ve sorulan soruya verilecek cevabın, gönderilen teyit mektubunda boş bırakılan alana yazılmasının istenmesi şeklinde uygulanır. CEVAP 3. Dış Teyitlerin Uygulandığı Alanlar a) Bankalardaki mevduat hesaplarının doğrulanması, b) Ticari alacakların teyidi, c) Üretim amaçlı ya da emanet verilen hammadde ve malların doğrulanması (gümrük depoları ve antrepolar), d) Avukatlar ve ortaklardaki tapuların teyidi, e) Borsadan (acente) satın alındığı halde teslim alınmamış olan yatırım senetlerinin teyidi, f) Bankalardan alınan kredilerin teyidi, g) Ticari borç hesaplarının doğrulanması,

12 h) Kamu kurumları meslek kuruluşları, mahkemeler v.b.den istenen bilgilerin teyidi, i) Denetçinin uygun gördüğü diğer bilgilerin teyidi. CEVAP 4. Önemlilik 1 ; mali tablolarda yer alan bir kalem ya da tutarın (bilginin), bu bilgiden yararlanacakların veya okuyucuların kararlarını nitelik ve nicelik kararlarını etkileme düzeyidir. Söz konusu tutar/bilgi okuyucuların kararlarını nicelik ve nitelik olarak etkileyecek düzeyde ise (oran,tutar, % v.b.) o tutarın önemli olduğu kabul edilir. Önemliliğin ölçüsü; okuyucu ya da bilgiyi kullanacak olanların kararlarını etkileme düzeyidir. Bu yaklaşım doğrudan muhasebe açısından (mali tablolar yönünden) bir yaklaşımdır. Önemlilik konusunda karar verilirken şunlara bakılır: Dış etkenler, İzlenen muhasebe politikaları, Varlıkların değerlerine ait gelecekteki belirsizlikler, Konu ile ilgili koşullar, Tutarın/işlemin büyüklüğü ve mali etkisi, Toplam mali etkisi. Mesleki Şüphecilik; Elde edilen bilgilerin veya denetim kanıtlarının, hileden kaynaklanan önemli bir yanlış beyanı (riski) içerip içermediği açısından denetçinin sürekli olarak zihinsel bir sorgulama yapmasıdır. Başka bir anlatımla; denetimin her aşamasında, denetçinin; mali tablolardaki sunumlarda hata ve hileden kaynaklanan risklerin olabileceğini sürekli olarak göz önünde bulundurmasını ifade eder. O nedenle uygun ve nitelikli kanıtlar toplar ve inceler. Makul güvence; Bir bütün olarak, mali tabloların; nitelik ve nicelik bakımından önemli yanlışlık (hata, hile v.b.) içermediğine dair bir sonuca varmada yeterli ve uygun denetim kanıtlarının toplanmasıdır. Yeterli, fakat abartılı olmayan bir güvencedir. Denetçinin; karar verebilmesi bakımından denetimin tüm aşamalarında göz önünde bulundurduğu güvencedir. Denetçi, yeterli ve uygun kanıtları inceleyerek makul güvence verir. Tam güvence hiçbir zaman veremez. Denetim tekniği; Denetim kanıtlarının sağlanmasında kullanılan ya da yararlanılan yol ve yöntemlerdir. 1 Önemlilik, mesleki şüphecilik, makul güvence ve denetim tekniği kavramlarının sadece tanımlarını yapmak yeterlidir.

13 2015/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MUHASEBE DENETİMİ 25 Temmuz 2015-Cumartesi 09:00-10:30 SORULAR SORU 1- Genel kabul görmüş denetim standartlarında; Çalışma Alanı ve Raporlama Standartlarını yazınız ve kısaca açıklayınız. (30 Puan) SORU 2- İç kontrol yapısının (sisteminin); (35 Puan) a) Tanımını ve unsurlarını (bileşenlerini) yazınız. b) İç kontrolün bileşenlerinden "Kontrol Ortamının-Çevresinin" unsurlarını /ilkelerini yazınız ve kısaca açıklayınız. SORU 3- (35 Puan) a) Görüş belirtmeyi tanımlayınız ve türlerini yazınız. b) Denetim raporunda olumsuz görüş belirtilmesini gerektiren şartları yazınız. c) Uygunluk denetimini tanımlayınız.

14 CEVAPLAR CEVAP 1. Genel Kabul görmüş Denetim Standartlarından a) Çalışma alanı standartları Planlama ve Gözetim: Çalışma alanı standartlarından ilki olan bu standarda göre; denetim çalışması iyi bir şekilde planlanmalı ve varsa yardımcı denetçilere nezaret edilmelidir. Bu standarda göre; denetimin planlanması, emek (iş gücü) planlaması, zaman planlaması ve kaynakların verimli kullanımının planlanması şeklinde olmalıdır. Uygun bir planlamanın yapılabilmesi bakımından; işletmenin organizasyon (teşkilat) yapısı, kuruluş yeri, üretilen mal ve hizmetlerin niteliği, mali yapısı, ilişkide olduğu (iş ilişkisi) taraflar konularında bilgiler toplanmalıdır. Planlamaya ilişkin bilgiler, önceki denetimlere ait çalışma kağıtlarından, her türlü yayınlardan (işletmenin), müşteri işletmeye yapılan ziyaretlerden ve yöneticilerle sürdürülen görüşmelerden elde edilir. Denetim planı ile ilgili çalışmalar ayrı ayrı belgelenerek uygulanacak denetim programı düzenlenir. Denetin programlarında; denetim çalışmaları sırasında fiilen yapılması gereken iş ve işlemler ayrıntılı olarak gösterilir. Bu denetim programının yürütülmesinde yardımcı denetçilerden (denetçi yardımcıları) yararlanılır. Sorumlu/uzman denetçi de bunları kontrol eder/yönlendirir/gözetler. Yardımcı denetçiler, sorumlu denetçinin talimatları doğrultusunda denetim programlarını uygulayarak (kanıtları toplayarak ve inceleyerek) denetim faaliyetini yürütürler. İç Kontrolün (Yapısının) İncelenmesi: Çalışma alanı standartlarında ikincisine göre denetçi, iç kontrol yapısını gözden geçirerek değerlemeye tabi tutmalıdır. Bunun iki amacı vardır. Birincisi; işletmenin, olayların/faaliyetlerin, her bir kıymet hareketinin uygun bir şekilde muhasebe ortamına aktarılıp aktarılmadığını tespit etmek ve böylece düzenlenmiş olan mali tablolara güven duyulmasını sağlamak. İkincisi de, uygun bir denetim görüşüne ulaşmak amacı ile uygulanacak denetim işlemlerinin/ uygulamalarının kapsamını ve ayrıntı derecesini belirlemektir. Eğer iç kontrol yapısı etkin ise, denetçiye güven veriyorsa, daha az sayıda kanıt toplanarak incelemek ve çok ayrıntıya inilmeden denetim yapılmak suretiyle denetim tamamlanabilecektir. Kanıt Toplama: Çalışma alanı standartlarından üçüncüsü olan kanıt toplama standardı; denetçinin; denetim görüşüne ulaşmak amacıyla yeterli miktar ve uygunlukta denetim kanıtı toplanmasını öngörmektedir. Miktar, yeterli kayıt sayısını, uygunluk ise kanıtın konu ile ilgili olmasını ifade etmektedir. Uygunluk aynı zamanda kanıtın kalitesi anlamında kullanılmaktadır. Denetçi bu bağlamda bir görüşe ulaşmak bakımından, kaliteli kanıtları elde etmek durumundadır. Kanıtın hem kalite hem de miktarı doğrudan denetçinin bilgi ve deneyimi ile de ilgilidir. Genel olarak, denetim kanıtlarının kalitesine etki eden unsurlar; Kanıtların geçerliliği, Kanıtların nesnelliği (tarafsızlığı), Kanıtların zamanlılığı, Kanıtların sürekliliği şeklindeki unsurlardır.

15 Denetim kanıtları; muhasebe ortamından ve muhasebe ortamı dışından olmak üzere iki kaynaktan elde edilirler. b) Raporlama Standartları Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkelerine Uyum: Bu standart; yayınlanmış olan mali tablolar, genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri(ne) göre / doğrultusunda hazırlanmış olduğunun ifade edilmesini öngörmektedir. Bu standarda göre denetçi; denetim raporunda; mali tabloların; işletmenin mali durumunu, mali durumdaki değişiklikleri ve faaliyet sonuçlarını doğru ve dürüst bir şekilde gösterdiği konusunda bir kanaat bildirmektedir. Sorumlu denetçi; sunulmuş olan mali tabloları inceleyerek bunların hazırlanmasında genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uygun davranılıp davranılmadığını araştırır, inceler ve ulaştığı bulgu ve sonuçları yazılı olarak denetim raporunda belirtir. Devamlılık : Raporlama standartlarında ikincisi olan Devamlılık standardı, muhasebe ilkelerinin bu dönemde de geçen dönemde olduğu gibi (Değiştirilmeden) uygulanmış olduğunu açıkça belirtmelidir. Devamlılık ilkesi; dönemlere ait mali tabloların karşılaştırılabilmelerine imkan sağlar. Dolayısı ile yıllara ait mali tabloların karşılaştırılabilmeleri bakımından bunların hazırlanmasında dikkate alınan ilkelerin yıllar itibariyle aynı kalmaları /değiştirilmemeleri gerekir. Ancak bu standart; muhasebe ilkelerinin hiçbir zaman değiştirilmeyeceği anlamında düşünülmemelidir. Muhasebe ilkelerinde değişiklik yapılması zorunlu ya da gerekli olduğunda, bu değişikliğin mali tablolara olan etkisinin açıkça (özellikle dipnotlarda) belirtilmesi gerekir. Açıklayıcı Bilgiler (Tam Açıklama): Raporlama standartlarının üçüncüsü olan bu standarda göre; mali tablolardaki bilgiler, karar alıcılar için zamanlı, eksiksiz, geçerli ve tarafsız olmalıdır. Bu bilgilerin; hangi iktisadi kararlar için ve kimler tarafından kullanılacağı önceden bilinmediğinden, ihtiyaç duyan her ilgili tarafından rahatça kullanılabilmesi bakımından fazla kullanıcıya hitap eder şekilde geniş amaçlı ve anlaşılır olarak düzenlenmeleri gerekir. Yeterli açıklamanın olmaması halinde denetçi durumu denetim raporunda yazılı olarak belirtir. Denetçi mali tablolarda yer alması gereken açıklayıcı notları/bilgileri de inceler, bunların beklenen amaca uygun olup olmadıklarına (gerekli bilgiyi verebilip veremediklerine) bakar. Buradaki dipnotların kısa ve öz olarak sunulması gerekir. Gereksiz bilgilere yer verilmesi önemli bilgilerin gözden kaçmasına neden olabilir. Görüş Belirtme: Raporlama standartlarının dördüncüsü olan bu standart; denetim çalışmaları sonucunda varılan denetçi görüşünün denetim raporunda (yazılı olarak) belirtilmesini öngörmektedir. Denetçi görüşü; nedenleriyle birlikte denetim raporunda açıklanır. Bu standarda göre denetçi, mali tablolarda; - Genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uyulduğu, - Tüm gerekli bilgilerin tam açıklama kuralına uygun olarak belirtildiği, - Devamlılık ilkesine uyulduğu, - Önemli aksaklık ve düzensizliklerin bulunmadığı kanaatine varırsa, kanaatini olumlu görüş belirterek açıklar. Mali tablolarda önemli aksaklıkların, hata ve düzensizliklerin bulunduğu kanaatine varırsa, aksaklık ve düzensizliklerin niteliği, kapsamı ve önemine göre şartlı (sınırlı) ve ya olumsuz görüş belirtir ya da görüş belirtmekten kaçınır.

16 CEVAP 2. İç Kontrol yapısının; a) Tanımı: İç kontrol yapısının; farklı kavramlarla ifade dilmiş olsalar da hemen hemen aynı anlamda olan pek çok tanımı yapılmaktadır. İç kontrol; kurumun örgüt (organizasyon) planı ile işletmenin varlıklarının korunması, muhasebe bilgilerinin (verilerinin) doğruluk ve güvenilirliğinin sağlanması, faaliyetlerin verimliliğinin geliştirilmesi, kurumsal politika düzenlemelerine bağlılığın (uyumun) sağlanması amacıyla kabul edilen ve uygulamaya konulan tüm önlem ve yöntemleri kapsar. Bir başka tanım şöyle yapılabilir; Şirketin /işletmenin varlıklarını korumak, muhasebe ve diğer faaliyetlerle ilgili bilgi ve raporların doğruluk ve güvenilirliğini sağlamak, işletme faaliyetlerinde etkinlik ve verimliliği artırmak, işletme faaliyetlerinin; belirlenmiş işletme politikalarına uyumunu sağlamak amacı ile kullanılan tüm ölçü, yöntem ve işlemler ve raporlama sisteminin kurulmasını, görev, yetki ve sorumlulukların belirlenmesi ile işletmenin örgüt planını kapsayan bir yapı/düzen/sistem olarak ifade edilir. Unsurları: Kontrol ortamı, Risk Değerleme, Kontrol Faaliyetleri, Bilgi ve İletişim, İzleme. b) Kontrol Ortamı Unsurları (Elemanları): Dürüstlük ve meslek ahlak değerlerinin iletişimi ve uygulanması, Yönetim felsefesi ve işleyiş (çalışma) tarzı, Teşkilat yapısı (organizasyonel yapı), Yetki ve sorumluluk verilmesi (Dağılımı), Yönetimden sorumlu olanların katılımı, İnsan kaynakları politika ve uygulaması, Çalışanların yeterliliği (Yeterlilik taahhüdü). CEVAP 3. a) Görüş Belirtme: Denetçinin; mali tabloları denetleyerek (inceleyerek), mali tablolardaki bilgilerin ; doğru, dürüst ve genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri ile yasalara (mevzuat) uygun olup olmadığı konusunda edindiği kanaati, yazılı olarak denetim (denetçi) raporunda açıklamasıdır. Görüş belirtme türleri: Olumlu görüş belirtme,

17 Olumsuz görüş belirtme, Şartlı (sınırlı) görüş belirtme, Görüş belirtmekten kaçınma. b) Denetim raporunda olumsuz görüş belirtilmesini gerektiren şartlar: Genel kabul görmüş muhasebe ilkelerinden sapmalar (uyulmaması), Tam açıklama kuralından çok önemli düzeyde sapmalar (ayrılmalar), Muhasebe politikalarının devamlılığı kuralından çok önemli sapmalar. Yasal- Mevzuat hükümlerine aykırılıklar. Bu konulardaki sapmaların önemlilik düzeyi, bu bilgileri kullanacak olan tarafların kararlarına etki derecesini ifade eder. c) Uygunluk Denetimi: Belli bir otorite /yetkili makam tarafından konulmuş olan kurallara (üst yönetim ve devlet v.b.), bunları uygulayacak olanların uyma derecelerini belirtmek amacı ile yaptırılan denetimlerdir. Bu denetimler genellikle işletmelerde iç denetçilere, devlet kurumlarında da kendi denetçilerine yaptırılır.

18 2015/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MUHASEBE DENETİMİ 28 Kasım 2015-Cumartesi 09:00-10:30 SORULAR Soru 1: Not değeri 100 üzerinden 35 İç kontrol yapısının CASO modeline göre; a. Tanımını yazınınız. b. Bileşenleri ad olarak yazınız. c. Kontrol faaliyetleri bileşeninin unsurlarını yazınız ve çok kısa olarak açıklayanız. Soru 2: Not değeri 100 üzerinden 30 Uluslararası denetim standartlarına göre; a. Denetim tekniklerini ad olarak sıra ile yazınız. b. Teyit tekniğinin kullanım türlerini yazınız. c. Teyit tekniğinin hangi hesaplarda kullanıldığını yazınız. Soru 3: Not değeri 100 üzerinden 35 a. Maddi doğruluğu araştırmaya yönelik denetim işlemlerini yazınız. b. Standart olumlu denetim raporunda bulunması gereken bölümlerin adlarını yazınız. c. İç kontrol yapısını(sistemini)tanıma yöntemlerini ad olarak yazınız.

19 Cevap 1 : CEVAPLAR 1-A. COSO Modeline göre İç Kontrol Yapısının Tanımı: İç kontrolle ilgili olarak birbirine yakın farklı tanımlar yapılmaktadır. * İç Kontrol Yapısı; Kurumun yönetim kurulu, üst yönetim ve diğer çalışanları(personeli) tarafından etkilenen; Varlıkların korunması, Mali tabloların(muhasebe bilgilerinin) güvenilirliği, Faaliyetlerin etkinlik ve verimliliği, Yasalar, öteki mevzuat ve düzenlemeler ile yönetim politikalarına uygunluğun sağlanması hedeflerine ulaşılmasına ilişkin makul bir güvence elde etmek üzere alınan tüm önlemlerdir. Uluslararası düzeyde kabul gören iç kontrol yapısı, kurumun hedeflerine ulaşması için makul güvence sağlamak üzere tasarlanmış bir yapıdır. İç kontrol; kurum ya da işletmedeki iş ve eylemlerin mevzuata uygunluğunu, mali ve yönetim raporlamalarının güvenilirliğini, faaliyetlerin etkinlik ve verimliliği ile (etkililiği ve etkinliği olarak da ifade edilmektedir) varlıkların korunmasını sağlamak amacı ile oluşturulan bir yapıdır. 1-B. iç Kontrol Yapısının Bileşenleri Kontrol ortamı Kontrol faaliyetleri Risk değerlendirme Bilgi ve iletişim İzleme 1-C. Kontrol faaliyetleri; bütün kurum çapında ve bütün kademelerde ve bütün faaliyetleri kapsayacak şekilde gerçekleştirilir. Kontrol faaliyetleri; onaylama, yetkilendirme, mutabakat, faaliyetlerin etkinlik ve verimliliğinin gözden geçirilmesi, varlıkların güvenilirliği ve görevler ayrılığı faaliyetlerini içerir. * Kontrol Faaliyeti Unsurları( Kontrol Faaliyetlerinin İçeriği) Üst düzey gözden geçirme faaliyetleri Birim veya görevli yöneticilerin doğrudan gerçekleştirdiği faaliyetler, Bilgi işleme süreçleri, Fiziksel kontroller Etkinlik-verimlilik(performans) göstergeleri Görevlerin ayrılığı

20 Kontrol faaliyetleri aşağıdaki şekilde de ifade edilmektedir; - Yetkilendirme - Performans Gözetimi - Bilgi İşleme - Fiziki Kontroller - Görevler Ayrılığı - Mutabakat - Onaylama Üst Düzey Gözden Geçirme Faaliyetleri: Mevcut performansın (etkinlik ve verimliliğin) bütçeler, tahminler, önceki dönemlere ait sonuçlar ve rakip işletmelerle karşılaştırılmasıdır. Pazarlama çalışması, geliştirilen üretim süreçleri, maliyetleri düşürme veya azaltma politikası gibi önemli faaliyetler, konuyla ilgili kontrol faaliyetlerinin uygulanmasında; onay, yetkilendirme kontrol faaliyetlerinin yürütülmesinde, uygulayıcılar arasında, uygulayıcılarla üst yönetim arasında sürekli olarak iletişim kurularak mutabakat sağlanmalıdır. Özellikle üst yönetim; işletmede yürütülen hedefe yönelik faaliyet sonuçlarını, mevcut etkinlik ve verimliliği( performansı), bütçeler, tahminler, önceki dönemlere ait sonuçlar ve rakip işletmelerle karşılaştırmalıdır. Pazarlama çalışması, geliştirilen üretim süreçleri, maliyetleri düşürme politikası gibi önemli faaliyetler, belirlenen hedeflerin gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğinin ölçülmesi bakımından izlenmelidir. Yeni üretim geliştirmeleri, yeni ortaklıklar veya yeni kaynak bulma (finansman) olanakları vb. izlenir. Makine ve teçhizat, envanter(stoklar), menkul değerler, nakit ve diğer varlıklar fiziksel olarak güvenli bir şekilde korunmalı, belirli aralıklarla sayılmalı, sonuçlar kayıtlarla karşılaştırılmalıdır. En önemli kontrol faaliyetlerinden biri de görevlerin ayrı kişiler tarafından yürütülmesidir. Herhangi bir faaliyetin(sürecin) belirli aşamalarının farklı kişiler tarafından yerine getirilmesidir. Depo sorumlusu muhasebe kaydı yapmamalıdır vb. Birim veya Görevli Yöneticilerin Doğrudan Gerçekleştirdikleri Faaliyetler: İlgili birimlerden veya faaliyetlerden/görevlerden sorumlu yöneticilerin ilgili birim yada faaliyetin etkinlik ve verimliliğini gözden geçirmesidir. Örneğin; bir bankanın kredilerinden sorumlu bir yönetici, faaliyet bilgilerini gözden geçirmek ve eğilimi ortaya koymak, bu sonuçları iktisadi istatistikler ve hedeflerle karşılaştırmak suretiyle, bölüm/şube ve kredi türü raporları gözden geçirir. Bilgi işleme Süreçleri: Bilgi işleme süreçleri ile kast edilen; verilerin bilişim teknolojileri aracılığı ile işlenmesi sırasında, sistem tarafından kendiliğinden gerçekleştirilen kontrollerdir. Teknolojik işlemlerde gerçekleştirilen işlemlerin, doğruluk, bütünlük veya tamlık ile yetkilendirme açısından kontrol edilmesi diğer bir deyişle sistemler aracılığı ile gerçekleştirilen işlemlerde söz konusu sistemler üzerine yerleştirilen elle yapılan veya otomatik kontrolleri kapsamaktadır. Fiziksel Kontroller: Makine ve teçhizat, envanter, stoklar, menkul kıymetler, nakit ve diğer varlıkların fiziksel olarak güvenli bir şekilde korunması belirli aralarla sayılması ve kontrol kayıtlarında (hesaplarda) alan kayıtlar ile karşılaştırılmasıdır. Kaynaklara erişimin kısıtlanması; kaynakların yetkisiz kullanımını veya kamu zararı oluşması riskini azaltır. Etkinlik ve Verimlilik (Performans) Göstergeleri: Mali veya faaliyetle ilgili farklı verilerin birbiriyle ilişkilendirilerek incelenmesi, soruşturucu ve doğrulayıcı önlemlerin alınması, kontrol faaliyeti olarak yarar sağlar. Bu göstergeler; satın alma fiyatında ki farklılıklar, acil olarak verilen siparişlerin oranı ve iade alınan ürünlerin toplam siparişlere oranı gibi unsurları içerir.

21 INTOSAI bu göstergelere ilave olarak faaliyetlerle ilgili etkinlik/verimliliği değerlendirmek için düzenli bir şekilde önceden belirlenmiş olan standart işlevi göstergeleriyle karşılaştırılmasını önermektedir. Görevlerin Ayrılığı: Görevlerin ayrılığı ile ilgili olarak ifade edilen, genelde herhangi bir varlığın maddi olarak korunmasından sorumlu olan kişilerin, aynı zamanda aynı varlığın kayıtlarının tutulmasından sorumlu olması ve bu görevlerin ayrı kişiler tarafından gerçekleştirilmesi durumudur. Cevap 2 : 2-A. Denetim Teknikleri İnceleme ( belge ve kayıtlardan başka maddi varlığın fiziksel incelemesini de kapsar.) Gözlem Dışarıdan doğrulama Yeniden hesaplama Yeniden gerçekleştirme Analitik inceleme Soruşturma 2-B. Teyit Tekniğinin Kullanım Türleri Olumlu teyit (pozitif teyit) Olumsuz teyit (negatif teyit) Boşluk doldurmalı/ boş kalanlı teyit 2-C. Teyit Tekniğinin Kullanıldığı Hesaplar Bankalardaki hesaplar (mevduat) Ticari alacak hesapları Gümrüklerdeki / antrepolardaki emanet stoklar Ortaklar ve avukatlar tarafından tutulan tapular Satın alındığı halde teslim alınmamış ve borsa acentelerinde tutulan yatırım senetleri Alınan krediler Ticari borç hesapları Cevap 3 : 3-A. * Maddi Doğruluğu Araştırmaya Yönelik Denetim İşlemleri Varlıkların fiziki olarak varolduklarına ait işlemler Değerlemenin doğru olarak yapıldığına ilişkin işlemler

22 Kayıtlarla ilgili doğruluk belirleme işlemleri Uygun sınıflandırma yapıldığına ilişkin işlemler Dönemselliğin doğru olarak yapıldığına ilişkin işlemler Mali tablolardaki açıklayıcı notların açıklama kuralı doğrultusunda olduğunu belirlemeye yönelik işlemler Maddi doğruluğu araştırmaya yönelik çalışmalar aşağıda ki şekilde de ifade edilmektedir; Varolma, Değerleme, Doğruluk, Sınıflandırma, Dönemsellik, Açıklama. 3-B. * Standart (olumlu) Denetim Raporunun Bölümleri Başlık Adres Giriş bölümü Kapsam bölümü Görüş bölümü Denetim kuruluşu (adı) Denetim raporunun tarihi 3/C) İç Kontrol Yapısını Tanıma Yöntemleri Not alma (muhtıra) yöntemi Anket yöntemi (soru kağıdı) Akış şemaları (sembolleri) yöntemi

23 2016/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MUHASEBE DENETİMİ 19 Mart 2016-Cumartesi 09:00-10:30 SORULAR SORU 1- Muhasebe denetimine ilişkin aşağıdaki kavramları açıklayınız. [40 Puan] a) İç denetçi [10 puan] b) Denetim riski [10 puan] c) Denetim mizanı [10 puan] d) Denetim stratejisi [10 puan] SORU 2- Bağımsız denetim ne demektir? Amaçları dikkate alındığında, bağımsız denetim nasıl sınıflandırılabilir? Bağımsız denetim türlerini ana hatlarıyla açıklayınız. [30 Puan] SORU 3- Denetimin tamamlanması ancak belli bir süreç dâhilinde gerçekleşir. Buna göre, denetimin tamamlanmasında izlenmesi gereken süreçleri maddeler halinde sıralayarak, her bir süreci kısa kısa açıklayınız. [30 Puan]

24 CEVAPLAR Cevap 1- Muhasebe denetimine ilişkin aşağıdaki kavramları açıklayınız. [40Puan] a) İç denetçi [10 puan] İç denetçi, bağlı olduğu örgütün organizasyon şemasında yer alan, doğrudan yönetim kuruluna veya genel müdüre bağlı olarak faaliyet gösteren denetçidir. İşletmelerin faaliyetlerinin veya işlemlerinin belirli yöntem ve kurallara, ilgili mevzuata uygun olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılan uygunluk denetimi iç denetçiler tarafından gerçekleştirilir. İşletmelerin faaliyetlerinin verimliliğini ve etkinliğini değerlendiren faaliyet denetimi, İş ortamında geçerli olan yoğun rekabet koşulları, işletmeleri daha verimli çalışmaya zorlamaları nedeniyle, günümüzde iç denetçinin zamanlarının önemli bir kısmını oluşturmaktadır. b) Denetim riski [10 puan] Denetim riski, denetçinin denetimi tamamlayıp olumlu görüş açıklamasından sonra, finansal tablolarda önemli ölçüde yanlışlıklarla karşılaşma olasılığının değerlenmesidir. Denetçi denetim riskini düzeyini düşük tutmak ister. Yani, finansal tabloların önemli yanlışlıklar içermemesini amaçlar. Denetim riskinin sıfır olması yüzde yüz güvence anlamına gelir ki ekonomik olarak imkânsızdır. Denetim riski, denetim güvence düzeyini de belirler. Örneğin, denetim riski yüzde 2 ise denetim güvence düzeyi %98 demektir. Denetçi denetim riskini değerlerken, uygun olmayan denetim görüşü vermenin maliyeti ile denetim riskini azaltmak için ek denetim prosedürleri uygulamanın maliyeti arasında denge kurmaya çalışır. Denetim riskini azaltmak için ilk adım, müşteri işletmeyi, sektörü, işletme yönetimini, finansal bilgi kullanıcılarının amacını, yasal ve finansal açılardan durumunu ve faaliyetlerini tanımaktır. İşletmenin sürdürebilirliğini tehlikeye atacak risklerin neler olduğu, işletmenin risklerini yönetmedeki başarısı, finansal raporlamadaki hataları önlemeye yönelik iç kontrol önlemleri denetçinin denetim riski değerlemesinde dikkate alacak hususlardır. Denetim riski nitel ve nicel terimlerle ifade edilebilir. Denetim riski, uygulamada genellikle yüksek, orta ve düşük şeklinde tanımlanmaktadır. Denetçi, denetim riski değerlendirme aşamasında başarılı olmak için aşağıda belirtilen gereklilikleri sağlamalıdır. Deneyimli ekip üyelerinin işin içinde yer alması, Mesleki şüphecilik, Planlama, Ekip üyeleri arasında iletişim, Riskin belirlenmesine odaklanma, Yönetimin riske karşı yaklaşımlarını (iç kontroller gibi) değerlendirme, Mesleki yargının kullanımıdır. Denetim risk unsurları veya başka adla denetim risk modeli üç farklı risk türünden oluşmaktadır. a) Yapısal (Doğal) Risk: Yapısal riskte, finansal tabloların önemli yanlışlıklara hassasiyeti değerlendirilir. Söz konusu hassasiyetin yüksek olması YR düzeyinin de yüksek olarak değerlenmesi demektir. b) Kontrol Riski (KR): KR, finansal raporlama ile ilgili tasarlanan iç kontrolün etkinliğinin bir fonksiyonudur. Bir hesap kalemi veya döngüde yanlışlıkların katlanalabilir sınırı aşması durumunda

25 müşteri işletmenin iç kontrollerinin bunu önleme veya ortaya ç karma konusunda başarısız olma olasılığının denetçi tarafından değerlenmesidir. c) Bulgu Riski (BR): Bulgu riski veya Planlanmış Bulgu Riski, denetçinin hesap kalemlerine ilişkin topladığı denetim kanıtları ile müflteri işletme finansal tablolarında yanlışlıklar bulamaması olasılığını değerlemesidir Denetim riski söz konusu üç tür riskin çarpımından oluşur. Denetçi DR yi hem genel düzeyde yani finansal tablo düzeyinde hem de hesap kalemi düzeyinde belirleyebilir. Denetim riski hesap kalemleri düzeyinde oldukça düşük olmalıdır. Sayısal terimlerle %10 veya % 5 olabilir. Denetim riski % 10 olarak kabul edildiğinde denetim güvence düzeyi %90 olur. Eğer bir işletmede yönetimin taraf tuttuğuna, iç kontrolün zayıf olduğuna ve diğer beklenmedik olayların ortaya çıkabileceğine ilişkin kanıtlar varsa, denetçi bu derece yüksek güven seviyesi belirlememelidir. Denetim risk modeline göre denetçi aşağıdaki formülden yararlanarak bulgu riski ve toplanacak kanıt sayısını belirler. c) Denetim mizanı [10 puan] Denetim bulgularına göre yapılabilecek düzeltmeler için düzeltme ve yeniden sınıflandırma sütunlarını içeren, mali tabloları andıran çalışma tablolarına denetim mizanı adı verilir. Denetim mizanı, denetçi veya müşteri işletme tarafından hazırlanır. Denetim mizanında mali tablo kalemlerine ilişkin bakiyeler yer alır. Denetime başlandığı anda mali tablolar henüz hazırlanmamış olma ihtimali, elde edilen bulgular defterlerde bazı düzeltme ve sınıfandırma kayıtları yapılmasını gerektirebilmesi gibi nedenlerle denetçinin denetime doğrudan mali tablolardan başlama olanağı yoktur. O nedenle bir denetçi için denetim sürecine mali tablolardan başlamak yerine, denetim mizanından başlamak daha uygun ve rasyonel bir yaklaşım olabilir. d) Denetim stratejisi [10 puan] Denetim stratejisi, denetim sözleşmesine ilişkin genel bir yaklaşım olup ayrıntılı denetim planının, denetimin kapsam ve performansının belirlenmesidir. Denetim planı, risk değerleme gibi spesifik denetim prosedürleri ile denetçinin görüş oluşturmasına yardımcı olacak çalışmaların yapısı, kapsamı ve zamanlamasına ilişkin ayrıntılı bilgileri ihtiva eder. Teklifin kabulü aşamasında müşteri işletmenin değerlenmesi bakımından bazı ön çalışmalar yapılmış olmakla birlikte etkin ve verimli bir denetim için daha ayrıntılı planlamaya ihtiyaç vardır. Planlama çalışmaları kapsamında denetim stratejisi oluşturulur ve denetim planı geliştirilir. Denetim stratejisinin oluşturulmasında dikkate alınacak başlıca hususlar şunlardır: Sözleşmenin kapsamı: Sektörün spesifik özellikleri, finansal raporlama çerçevesi, ziyaret edilecek fiziki mekanlar, iç denetçinin çalışmalarından yararlanma, bilgi teknolojilerinin etkisi, grup şirketlerle ilişkileri gibi. Denetimin zaman planı ve iletişim yapısı: Müşteri işletmenin raporlama zamanları, işletme ilgilileri ile toplantı zamanları, ekip üyelerinin kendi aralarında ve üçüncü kişilerle yapacakları toplantılar gibi. Denetimle ilgili önemli faktörlerin saptanması: Önemlilik düzeyi, yüksek risk taşıyan alanlar, iç kontrol, denetçinin mesleki şüpheciliğini koruması, önceki denetimlerin sonuçları, diğer hizmetlerin sunulması gibi.

26 Denetim stratejisi, müşteri işletmenin büyüklüğü, işlemlerinin karmaşıklığı, işletme ile geçmişte yaşanan tecrübeler, ortaya çıkan veya çıkması muhtemel sorunlar vb. durumlar dikkate alınarak hazırlanır. Örneğin; bir bankanın denetim faaliyetlerinin planlanması doğal olarak bir otel işletmesinden farklı olacaktır. KOBİlerin denetim stratejisi, duruma göre daha küçük yapılarda olacağı için kapsamlı tablolar yerine daha sade hazırlanabilir. Cevap 2- Bağımsız denetim ne demektir? Amaçları dikkate alındığında, bağımsız denetim nasıl sınıflandırılabilir? Bağımsız denetim türlerini ana hatlarıyla açıklayınız. [30 Puan] Bağımsız denetim, bir işletmenin ekonomik faaliyetleri sonucunda hazırlanan finansal tablo ve diğer finansal bilgilerin önceden belirlenmiş ölçütlere uygunluğu ve doğruluğunun makul güvence sağlayacak yeterli ve uygun bağımsız denetim kanıtları ile bağımsız denetim standartlarında öngörülen gerekli tüm bağısız denetim tekniklerinin uygulanarak defter, kayıt ve belgeler üzerinden değerlendirilmesi ve sonuçlarının bir rapora bağlanması işlemidir. Kısaca bağımsız denetim, sunulan finansal bilgiler ile önceden belirlenmiş ölçütler arasındaki uygunluğun bağımsız denetim teknikleriyle değerlendirilmesi ve raporlanmasıdır. Denetimin işletme dışındaki bir uzman tarafından yapılması bağımsız denetim ; denetim yapan uzman da bağımsız denetçi olarak adlandırılır. Bağımsız denetimin üç temel unsuru söz konusudur: Bunlardan birincisi, bağımsız denetimin önceden belirlenmiş ölçütlere dayanmasıdır. Bu ölçütler denetçinin bilgileri değerlendireceği Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlke ve Kavramları, Türkiye Muhasebe Standartları ve Genel Kabul Görmüş Denetim Standartlarıdır. İşletmeler ekonomik faaliyetlerini sürdürdükleri farklı çevrelere ya da yönetim amaçlarına göre finansal tablo ve diğer bilgilerini hazırlarlar. Bağımsız denetim işletmelerin tabi oldukları vergi mevzuatını, sermaye piyasalarını ve çeşitli otoritelerce belirlenmiş olan standartları dikkate alır ve çalışma kapsamını belirler. Denetimin bütün aşamalarındaki çalışmaların planlı, akılcı ve örneklemeye dayalı olarak yapılması, onun sistematik olma özelliğini gösterir. Denetimin aynı anda hem işletme hem de bilgi kullanıcılarına hizmet etmesi, denetim sürecinin tarafsız ve objektif bir şekilde yapılıp sonuçlandırılmasını zorunlu kılar. Bağımsız denetçiler için mesleki bağımsızlık en temel ilkedir. Yapılan denetimin değeri, denetim raporunu kullanan kişilerin denetçinin bağımsızlığına olan güvenlerine bağlıdır. Birçok farklı finansal tablo okuyucusunun bağımsız denetçi raporu istemesinin nedeni tarafsız ve güvenilir bir bakış açısına duydukları ihtiyaçtır. Denetçi gerek kanıt toplarken ve gerekse topladık kanıtları değerlendirirken önyargıdan uzak, tarafsız ve uzman bir kişi gibi hareket etmelidir. Diğer önemli bir ilke ise, denetim standartlarına uyumdur. Düzenleyici otoriteler, uluslararası denetim standartlarını geliştirme konusunda güçlü bir eğilim içindedirler. Bu çerçevede denetçi çeşitli otoriteler tarafından yayınlanmış olan denetim ilkeleri ve standartlarına uymak zorundadır. Finansal tablolar onun üretildiği muhasebe sistemi ve süreciyle birlikte incelemeye alınır. Bu da, denetim çalışmalarına işletmenin finansal tablolarını hazırlamasından önce, yani yıl içinde başlanılacak anlamına gelmektedir. Bu nedenle denetim; belgelerin ve kayıtların incelenmesi, gözlemlerde bulunma, yoklama ve üçüncü kişilerin bilgisine başvurma şeklinde gelişir. Böylece, işletme içinden ve dışından finansal tabloların doğruluğu ve güvenilirliğine ilişkin kanıtlar toplanır. Toplanan kanıtlar, işletmece hazırlanmış olan finansal tabloların ekonomik kararlarda etkin olarak kullanılabilecek nitelikte olup olmadığı ile işletmenin incelemeye alınan dönemdeki gerçek finansal durumunu ve faaliyet sonuçlarını yansıtıp yansıtmadığı yönünden değerlendirilir. Diğer bir ifadeyle, söz konusu finansal tablolar denetlenen işletme yönetiminin beyanıdır ve bu çerçevede irdelenir. Kanıtların değerlendirilmesi sonucunda finansal tabloların genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uygunluk derecesi hakkında bir görüşe ulaşılır ve bu görüş bir denetim raporuyla açıklanır. Denetim raporunun yanısıra denetlenmiş finansal tablolar da ekte yer alır. Gençlik Caddesi No : Anıttepe ANKARA / TURKEY Tel : 0 (90) (312) (10 Hat) Fax: 0 (90) (312)

27 Bağımsız denetim türlerini açıklama bahsi bir çok farklı kaynaklar taranarak hazırlanmıştır. İlgili kaynaklarda da belirtildiği üzere amaçlar dikkate alındığında bağımsız denetim faaliyet denetimi, uygunluk denetimi ve finansal tablolar/mali tablolar denetimi şeklinde bir tasnife tâbi tutulmaktadır. Bu çerçevede bağımsız denetimi, denetim çalışmasının amacına göre üç ana başlık altında toplamak mümkündür: Finansal Tablolar (Mali Tablolar-Muhasebe Denetimi) Denetimi: Bağımsız denetim bir işletmeye ilişkin finansal tabloların belirli muhasebe standartlarına uygun olarak düzenlenip düzenlenmediği konusunda bir görüşe ulaşmak amacıyla finansal tabloların denetimini kapsar. Uygunluk Denetimi: Uygunluk denetimi işletmelerin faaliyetlerinin ya da işlemlerinin belirli yöntem ve kurallara, ilgili mevzuata uygun olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılır. Bir başka ifadeyle uygunluk denetimi bir işletmenin faaliyetlerinin ve finansal işlemlerinin gerek yasal düzenlemelere gerekse işletme içinde düzenlenmiş politika ve prosedürlere uygunluğunu belirlemek amacıyla yürütülen incelemelerdir. Uygunluk denetiminde bir otoritenin belirlediği kurallara uyulup uyulmadığı denetlenir. Söz konusu otorite, kamu kurumları olabileceği gibi, işletme üst yönetimi de olabilir. Faaliyet Denetimi: Faaliyet denetiminin amacı ise işletmelerin faaliyetlerinin verimliliğini ve etkinliğini değerlendirmektir. Faaliyet denetiminin gelişmesinde, yönetim anlayışında ve iç denetim mesleğinde yaşanan değişmelerin önemli katkısı olmuştur. Cevap 3- Denetimin tamamlanması ancak belli bir süreç dâhilinde gerçekleşir. Buna göre, denetimin tamamlanmasında izlenmesi gereken süreçleri maddeler halinde sıralayarak, her bir süreci kısa kısa açıklayınız. [30 Puan] Denetçi, muhasebe içi ve muhasebe dışı ortamda, dönem içinde ve dönem sonunda yapılan işlem, kayıt ve hesaplamalara yönelik denetim işlemlerini tamamladıktan sonra, denetimi tamamlayıcı nitelikte bir dizi işlem gerçekleştirir. Denetçi, denetimi tamamlayıcı nitelikteki bu işlemlerden sonra yaptık değerlemeler sonucunda şirketin durumu hakkında ulaştık görüşünü, düzenleyeceği denetim raporunda açıklar ve denetim raporunu teslim eder. Dolayısıyla denetimin tamamlanması genel olarak üç aşamada gerçekleştirilir: 1. Denetimi tamamlama çalışmaları Denetimi tamamlama çalışmaları, sonuçların değerlenmesi ve finansal tablolar hakkında görüş oluşturularak rapor düzenlenmesi aşamalarını içerir. Denetçinin, denetimi tamamlayıcı nitelikteki çalışmaları şunlardan ibarettir. a. Yapılan denetim programının yeniden gözden geçirilmesi: Bu çalışmada denetimin başlangıcından itibaren yapılan tüm çalışmalar ve yapılan denetim programı ile programın uygulanmasına yönelik tüm işlemler gözden geçirilir, toplanan kanıtların yeterliliği, güvenilirliği gibi hususlar yeniden değerlendirilir, denetçi yardımcılarının denetim hakkında görüşleri alınır.

28 b. Gelecekteki olası belirsizliklerin değerlendirilmesi: c. Bilânço tarihinden sonraki önemli olayların gözden geçirilmesi: Bilânço tarihinden sonraki olaylar, bilânço tarihinden denetim çalışmasının sona erdiği tarihe kadar gerçekleşen olaylar olarak tanımlanır. Bu dönemde görüş bildirilen mali tablolara önemli etkisi olan olayların gerçekleştiğini ortaya çıkarmak amacıyla bazı denetim işlemlerini uygulamak, genel kabul görmüş denetim standartlarına göre zorunludur. Denetim çalışmasının sona erdiği tarih, denetim raporunun düzenlendiği tarihtir. Bilânço tarihinde şüpheli durumda olan alacakn tahsili veya değersiz hale gelmesi, kayıtlarda maliyet bedeli ile görünen bir gayrimenkulün çok düşük veya yüksek bedelle satılması, önemli düzeyde hisse senedi veya tahvil çıkarılması, önceki yıl iş hacmine göre önemli sayılabilecek bir iş bağlantısı kurulması gibi durumlar bilânço tarihinden sonraki önemli olaylar olarak sayılabilir. d. Müşteri ile ilişkili olan kişi ve kuruluşlarla yapılan işlemleri belirleme ve inceleme: Müşteri işletmenin özellikle önemli miktarlarda mal aldık satıcılarla ve mal satışı yaptık müşterilerle olan ilişkilerinin dikkatli bir şekilde incelenmesi belge sahteciliği, naylon fatura kullanımı, aslı olmayan satışlar veya alışlar için düzenlenmiş faturalar ve ortaya çıkan hayali alacak veya borç tutarları gibi olayların tespiti açısından önem taşır. Bu kesimde yer alan kimi örneklerde de görüldüğü üzere, bazı işletmeler kârlarını gerçekte olduğundan daha yüksek veya düşük çıkarmak amacıyla bu tür yanıltıcı muhasebe tekniklerini kullanabilmektedir. Bu nedenle, denetçi karşı inceleme yaparken taraşara güven duygusu ile değil, mesleki şüphecilikle yaklaşmalı ve birçok ihtimali dikkate almalıdır. Ancak denetlenen işletmenin ilişkili kişilerle danışıklı dövüş yapması halinde, bu gibi durumların tespiti oldukça güç olabilmektedir. e. Müşteri işletmeden beyan mektubu alınması: Müşteri işletmenin beyan mektubu, diğer denetim işlemlerinin yerine geçmez. Yönetimin beyan mektubu vermemesi, denetim çalışmalarının kapsamının sınırlandırılması sayılacağından, denetçinin denetim raporunda şartlı görüş bildirmesine yol açar. f. Genel analitik testler yapılması: Denetçi denetim sonuçlarını değerleme aşamasına geçmeden önce son olarak bazı kanıtlar oluşturur. Denetimin genel amacı, mali tabloların doğruluğuna ilişkin bir görüş bildirmek olduğuna göre, müşteri işletmenin mali tablolarının son taslak üzerinde genel analitik testler yaparak bu tablolarda yer alan bilgilerin güvenilirliği ölçülmeye çalışılır. Analitik testler, işletmenin finansal tablolarında bulunan bazı değerlerin önceki yılların değerleri ve sektörel değerlerle karşılaştırılması şeklinde olabileceği gibi üretim ve satış hacmi, çalışan sayısı gibi finansal olmayan verilerin karşılaştırılması şeklinde de olabilir 2. Sonuçların değerlenmesi Denetçi bu aşamada, elde ettiği kanıtların yeterliliğini ve tespit ettiği yanlışlıkların, finansal tablo kullanıcılarının bu tablolara dayanarak alacakları kararları etkileme derecesini gözden geçirerek müşteri işletmeden düzeltme yapmasını isteyebilir veya daha fazla kanıt toplamaya karar verebilir. Denetçi bu aşamada şu çalışmaları gerçekleştirir: Kanıtların yeterliliğinin değerlenmesi, Önemlilik düzeyinin ve denetim riskinin son değerlemesinin yapılması, Hataların düzeltilmesinin istenmesi, Çalışma kâğıtlarının gözden geçirilmesidir.

29 3. Denetim raporunun düzenlenmesi: Denetçi, denetim sürecinin sonunda bir rapor düzenleyerek, denetim çalışmaları sonucunda işletmenin finansal tablolarında yer alan bilgilerin dürüstlüğü hakkında ulaştık görüşü yazılı olarak ifade eder. Denetçi, denetim raporunu düzenlerken raporlamaya ilişkin belirli ilke ve standartları dikkate almak zorundadır. Bu bölümde denetim raporunun içeriği, raporlama standartları ve standart denetim raporu türlerine ilişkin açıklamalara yer verilmektedir.

30 2016/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MUHASEBE DENETİMİ 27 Ağustos 2016-Cumartesi 09:00-10:30 SORULAR SORU 1- Genel kabul görmüş muhasebe standartlarından biri olan raporlama standartları, hangi tür standartları kapsar? Raporlama standartların neler olduğunu teker teker sıralayarak açıklayınız. [40 Puan] SORU 2- Denetim stratejisi ne demektir? Denetim stratejisinin oluşturulmasında göz önünde bulundurulması gereken hususlar nelerdir? Sıralayarak açıklayınız. [30 Puan] SORU 3- Muhasebe denetimine ilişkin aşağıdaki kavramları tanımlayarak kısa kısa açıklayınız. [30 Puan] a) İç denetim [10 puan] b) Denetçi [10 puan] c) Kamu denetçisi [10 puan]

31 SINAV KOMİSYONU CEVAPLARI Cevap 1- Uzun süreli çalışmalara ve deneyimlere dayalı olarak geliştirilmiş olan ve denetim esnasında denetçinin uyması gereken genel nitelikteki asgari kurallara genel kabul görmüş muhasebe (denetim) standartları adı verilir. Muhasebe ile birebir ilişkili olan bu standartlar, muhasebe denetimi sırasında nelerin yapılması gerektiği konusuna ışık tutan rehber niteliğindeki standartlardır. Genel kabul görmüş denetim standartları; a) genel standartlar, b) çalışma alanı standartları ve c) raporlama standartlarından oluşmaktadır. Bu standartlardan biri olan raporlama standartları, değerlendirmeye ilişkin standartları içerir ve denetlenen işletmenin kendi bilgi sistemiyle ürettiği mali tabloları hakkında denetçinin bir hüküm vermesine katkıda bulunur. Bu standartlar denetçinin görüşüne ek olarak denetim raporunda neleri, niçin ve nasıl ele alması gerektiğini belirler. Kısaca, denetim raporunda nelerin yer alması gerektiği konusundaki standarttır. Raporlama standartları aşağıdaki dört standardı içerir: A-Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkelerinde Uygunluk Standardı Bu standard, denetlenen işletmenin mali tablolarının genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uygun olarak hazırlanıp hazırlanmadığını belirten bir standarttır. Bu standarda göre denetçi, finansal işlemlerin belgeli olmasına, kayıtların muhasebe ilkelerine uygun ve mali tablolara yansıtılarak yapılmasına riayet ederek denetim yapmak durumundadır. Yine bu standarda göre denetçi, bahsi geçen bilgiler ışığında ortaya konulan tabloların güvenilirliği hakkındaki görüşlerini de denetim raporunda belirtmek durumundadır. B-Muhasebe İlkelerinde Değişmezlik Standardı Bir işletmede genel kabul görmüş muhasebe ilkelerinin izleyen dönemlerde değiştirilmeyip aynı kalması mali tabloların daha rahat karşılaştırılamabilesine ve aralarında mukayese yapılmasına olanak sağlar. Aksi takdirde, mali tablolardan faydalanarak çeşitli ekonomik kararlar almak durumunda olan bilgi kullanıcılarının gerekli finansal analizleri yapmaları zorlaşmaktadır. Ancak böyle bir durum ise denetçiye ek bir külfet çıkarır ve denetçi, bahsi geçen farklılığın mali tablolara etkisini raporunda ayrıca belirtmek zorunda kalır. Bu standard, denetlenen işletmede önceki dönemde uygulanan muhasebe ilkelerine denetimin yapıldığı dönemde de uyulup uyulmadığının denetim raporunda belirtilmesinin gerektirdiğini ifade eder. Denetçi, işletmenin uyguladığı ilkelerdeki tutarlılığı kontrol etmeli ve elde ettiği sonucu raporunda belirtmelidir. İşletmeler tarafından önceki yıl benimsenmiş olan esaslar, kurallar ve uygulamalar sonraki yılda terk edilip yerlerine başkaları benimsenip uygulanmış ise, bu durumda tutarlılık kavramına uyulmamış ve ilkede değişikliğe gidilmiş olur. Özetle, muhasebe ilkelerinde değişmezlik standardı bilgi kullanıcısına, işletmenin mali durumundaki değişikliğin etkisinin ne büyüklükte olduğunu ortaya koymasına yardımcı olur. C-Yeterli Açıklama Standardı Denetim raporunda aksi belirtilmediği sürece mali tablolarda bilgi olarak yapılan açıklamaların yeterli sayılacağını belirten bir standarttır. Mali tabloların doğruluğu, bunların genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uygun olmasının yanında, yeterli miktarda bilgiyi içermesine de bağlıdır. Bu da, mali tabloların ihtiva ettiği kalemler ile dipnotlar olarak açıklamaların yeterli, açık ve anlaşılır olması anlamına gelir. Mali tabloların yeterli açıklama standardına sahip olup olmadığını denetçi, incelediği işletmenin ilgili tarafının bilgi gereksinimlerine göre tespit etmek durumundadır. Denetçinin, mali tabloları yeterli açıklama standardına uygun bulması durumunda bu hususu raporunda ayrıca belirtmesine gerek yoktur. Ancak, denetçinin bahsi geçen standard ilişkin gözlemlediği aksaklıklara mutlaka raporunda yer vermesi gerekir.

32 D-Görüş Bildirme Standardı Bu standarda göre denetim raporu, mali tabloların bütünü hakkında görüş bildirilip bildirilmeyeceğine dair bir açıklama içermelidir. Öte yandan, bu standarda göre kapsamlı olmayan görüşlerin nedenlerini de denetçi raporunda açıklamak durumundadır. Mali tablolarla birlikte denetçinin adı geçecek ise, denetçinin yaptığı incelemenin niteliği ile sorumluluk derecesine ilişkin bilgilere de raporda yer verilmesi gerekir. Cevap 2- Denetim stratejisi, denetim sözleşmesine ilişkin genel bir yaklaşım olup; ayrıntılı denetim planının, denetimin kapsam ve performansının belirlenmesinde izlenen yol ve yöntemler bütünüdür. Bir işletmenin etkin ve verimli bir denetimi için ayrıntılı planlamaya ihtiyaç vardır. Bu amaçla, planlama çalışmaları kapsamında hem denetim stratejisi oluşturulur hem de denetim planı geliştirilir. Denetim stratejisi, müşteri işletmenin büyüklüğü, işlemlerinin karmaşıklığı, işletme ile geçmişte yaşanan tecrübeler, ortaya çıkan veya çıkması muhtemel sorunlar gibi hususlar dikkate alınarak hazırlanır. Örneğin, bir bankanın denetim faaliyetlerinin planlanması doğal olarak bir otobüs işletmesinden farklı olacaktır. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) denetim stratejisi, duruma göre daha küçük yapılarda olacağı için kapsamlı tablolar yerine daha yalın bir biçimde hazırlanabilir. Denetim stratejisinin oluşturulmasında göz önünde bulundurulması gereken hususlar şunlardır: a) Sözleşmenin kapsamı Sektörün spesifik özellikleri, finansal raporlama çerçevesi, ziyaret edilecek fiziki mekanlar, iç denetçinin çalışmalarından yararlanma, bilgi teknolojilerinin etkisi, grup şirketlerle ilişkileri gibi hususları ihtiva eder. b) Denetimin zaman planı ve iletişim yapısı Müşteri işletmenin raporlama zamanları, işletme ilgilileri ile toplantı zamanları, ekip üyelerinin kendi aralarında ve üçüncü kişilerle yapacakları toplantılar gibi hususları ihtiva eder. c) Denetimle ilgili önemli faktörlerin saptanması Önemlilik derecesi, yüksek risk taşıyan alanlar, iç kontrol, denetçinin mesleki şüpheciliğini koruması, önceki denetimlerin sonuçları, diğer hizmetlerin sunulması gibi hususları ihtiva eder. Cevap 3- a) İç denetim [10 puan] İç denetim faaliyet denetimi demektir. Bu kapsamda iç denetimi, işletmelerin faaliyetlerinin etkililğini ve etkinliğini değerlendirmek şeklinde tanımlamak mümkündür. Bahsi geçen tanımda geçen etkililik (etkenlik), amaca ulaşma anlamına gelirken; etkinlik (verimlilik) ise, amaca ulaşırken kaynakları verimli kullanmak olarak açıklanabilir. Örneğin; herhangi bir aksaklık olmaksızın üretimin gerçekleşmesi etkililik iken, mamullerin minimum maliyetle üretilmesi ise etkinlik olarak nitelendirilmektedir. Kısacası, etkililik ya da diğer adıyla etkenlik çıktıların hedefe/hedeflere ulaşma derecesidir. Etkinlik ise belli bir çıktıyı minimum maliyet ve zamanla elde etme ya da belli bir girdi ile maksimum çıktıyı elde etmektir. Faaliyet denetiminin gelişmesinde, yönetim anlayışında ve iç denetim mesleğinde yaşanan değişmelerin önemli katkısı olduğunu burada belirtmek gerekir.

33 b) Denetçi [10 puan] Denetçi, denetim faaliyetini yürüten ve bu konuda yeterli mesleki bilgi ve deneyime sahip, bağımsız davranabilen ve yüksek ahlaki özelliklere sahip kişidir. Bir denetçide bulunması gereken özellikler şunlardan ibarettir: Olaylara ve işlemlere şüpheci bir bakış açısı ile yaklaşabilmesi, Peşin hükümlü olmaması, İyi bir iletişim becerisine sahip olması, Belgeleme ve kayıt tutabilme beceri ve yeteneğine sahip olması, Temsil kabiliyetinin yüksek olması. c) Kamu denetçisi [10 puan] Kamu denetçisi, kamu kurumlarının denetim biriminde görev alan, kamu adına denetim yapan (teftiş) ve denetim raporunu bağlı olduğu kamu birimine sunan denetçilerdir. Kamu denetçisi, her kamu kurumunda farklı isimler alabilir. Örneğin, Sayıştay Denetçisi, SGK müfettişi, BDDK murakıbı, Hazine kontrolörü gibi.

34 2016/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MUHASEBE DENETİMİ 3 Aralık 2016-Cumartesi 09:00-10:30 SORULAR 1. Aşağıdakileri açıklayınız. [40 Puan] a) Denetim modelinde bulgu riski [10 puan] b) İç denetçi dış denetçi farkı [10 puan] c) Şekli denetim [10 puan] d) Bağımsız denetim [10 puan] 2. Bir denetçinin yapısal risk değerlendirmesi yaparken dikkate alması gereken başlıca faktörler nelerdir? Maddeler halinde sıralayınız. [30 Puan] 3. Aşağıdaki sorulara cevap veriniz. [30 Puan] a) İşletmeler açısından iç kontrollerin amacı nelerdir? Maddeler halinde sıralayınız. b) Denetim kavramının kontrol kavramından farklılıkları nelerdir? Maddeler halinde sıralayınız. Gençlik Caddesi No: Anıttepe ANKARA / TURKEY Tel : 0 (90) (312) (10 Hat) Fax: 0 (90) (312)

35 SINAV KOMİSYONU CEVAPLARI Cevap 1. Aşağıdakileri açıklayınız. [40 Puan] a) Denetim modelinde bulgu riski [10 puan] Denetim risk modelini oluşturan üç temel risk [i) yapısal/doğal risk, ii) kontrol riski, iii) bulgu riski] unsurundan oluşmakta olup; denetçinin hesap kalemlerine ilişkin topladığı denetim kanıtları ile müşteri işletme finansal tablolarında hata bulunamaması riskidir. Bulgu riski veya diğer adıyla planlanmış bulgu riski, denetim risk unsurları arasında yer alır ve diğer risk faktörlerine bağlı olarak denetçinin toplayacağı denetleyici kanıt sayısını etkiler. Denetçi, aşağıdaki hususları dikkate alarak bulgu riskinin boyutlarını ortaya koymaya çalışır: 1. Uygun planlama, yönlendirme, gözetim ve inceleme, 2. Denetim prosedürlerinin yapısını, kapsamını ve zamanını doğru tespit etme, 3. Denetim prosedürlerini etkin bir şekilde gerçekleştirmek ve sonuçları değerlendirme. b) İç denetçi dış denetçi farkı [10 puan] İç denetçi, bağlı bulunduğu örgütün organizasyon şemasında yer alan, doğrudan yönetim kuruluna veya genel müdüre bağlı olarak faaliyet gösteren denetçidir. Dış denetçi ise denetim işini bir serbest meslek olarak kendi adlarına veya özel bir denetim firmasına bağlı olarak yapan ve asıl faaliyet alanı finansal tabloların denetimi olan denetçidir. c) Şekli denetim [10 puan] Bir işletmede tutulan muhasebe kayıtlarının şekil şartları açısından uygunluğunu araştırılması şekli denetimi ifade eder. Denetçi, işletme ile ilgili yeterli miktarda ve uygunlukta kanıt toplamak için geleneksel denetim yöntemleri ve tekniklerinden istifade eder. Şekli denetim, aralıksız denetim-örnekleme yoluyla denetim, doğrudan denetim-dolaylı denetim gibi bir geleneksel denetim yöntemlerinden biridir. d) Bağımsız denetim [10 puan] Bir işletmenin iktisadi faaliyetleri sonucunda hazırlanan finansal tablo ve diğer finansal bilgilerinin, daha önceden bu tablo ve bilgiler için belirlenen temel kıstaslara uygunluğu ve doğruluğu hususunda, bağımsız denetim teknikleri kullanmak suretiyle defter, kayıt ve belgeler üzerinden denetlenmesi ve bu denetimin de değerlendirilerek rapor edilmesidir. Burada tablo ve bilgiler için belirlenen temel kıstaslardan kasıt, örneğin, uluslararası finansal raporlama standartları gibi daha önceden belirlenen kriterlere işletmenin finansal tablo ve diğer finansal bilgilerin ne ölçüde uygun olduğudur. Bu uygunluk sayesinde işletme ile ilgili makul güvence sağlayacak yeterli ve uygun bağımsız denetim kanıtlarını elde etmek olanaklı hale gelmektedir. Kısaca bağımsız denetim, işletmenin finansal tablo ve diğer finansal bilgilerinin önceden belirlenmiş ölçütlerle ne ölçüde örtüştüğünün bağımsız denetim teknikleriyle tespit edilmesi ve bunun raporlanmasıdır. Cevap 2. Bir denetçinin yapısal risk değerlendirmesi yaparken dikkate alması gereken başlıca faktörler nelerdir? Maddeler halinde sıralayınız. [30 Puan] Denetçinin yapısal risk değerlemesi, hangi finansal tablo kalemlerinde hatalarla karşılaşma olasılığının en fazla veya en az olduğunun tahmin edilmesidir. İncek Kızılcaşar Mahallesi 2669 Sokak No: 19 Gölbaşı - Ankara Tel: 0 (312) pbx Faks : 0 (312)

36 Denetçinin, genellikle her bir denetim hedefi ve her bir döngü veya hesap kalemi için genel düzeyde yapısal risk değerlemesi yaparken dikkate alacağı başlıca faktörler şunlardan ibarettir: 1. Müşteri işletmenin yapısı, 2. Finansal raporlarda yolsuzluklardan kaynaklanan hatalarla ilgili unsurlar, 3. Denetimin ilk kez veya yenilenen denetim olup olmadığı, 4. Daha önceki denetimin sonuçları, 5. Olağandışı (rutin olmayan) işlemler, 6. İşletmenin çevresi ve örgüt yapısı, 7. Varlıkların kötüye kullanılması şüphesi, 8. Örneklemenin yapılanması 9. İşletmenin muhasebe sistemi, 10. İşletmede çalışanların eğitim ve deneyim düzeyi. Cevap 3. Aşağıdaki sorulara cevap veriniz. [30 Puan] a) İşletmeler açısından iç kontrollerin amacı nelerdir? Maddeler halinde sıralayınız. İşletmeler açısından iç kontrollerin amacı şunlardan ibarettir: 1. İşletmenin güvenilirliğinin arttırılması, 2. Mevzuata ve işletme prosedürlerine uygunluğun sağlanması, 3. Doğru ve zamanlı finansal raporlamanın yapılması, 4. İşletmenin operasyonel verimliliğinin arttırılması, 5. İşletme içi hata ve hilelerin önlenmesi, 6. İşletme varlıklarının korunması, 7. İşletmenin dış denetime hazır hale getirilmesi, 8. İşletme yönetiminin rasyonel karar almasına yardımcı olunması. b) Denetim kavramının kontrol kavramından farklılıkları nelerdir? Maddeler halinde sıralayınız. Kontrol kavramı; bağımsız denetiminden farklı olarak, olaylara, faaliyetlere ve kişilere etki edebilme gücüne sahip olabilme anlamına gelmektedir. Kontrol kavramının denetim kavramından başlıca farklılıkları şunlardır: 1. Kontrol denetimden önce gelir ve daha geniş kapsamlıdır. 2. Kontrol süreklilik arz eden bir faaliyet iken, denetim belirlenen periyodda yapılır. 3. Kontrol eşanlı olarak yürütülürken, denetim geçmişe dönük olarak yürütülür. 4. Kontrolde mekanik araçlar kullanılabilirken, denetim insan tarafından gerçekleştirilir. 5. Kontrolde işletmeden bağımsız olmak gerekmez iken, denetimde bağımsızlık şarttır. İşletmede değişen koşullara göre riskler değerlenir ve bunlara karşı önlemler alınır. İncek Kızılcaşar Mahallesi 2669 Sokak No: 19 Gölbaşı - Ankara Tel: 0 (312) pbx Faks : 0 (312)

37 6. Kontrolde zaman ve maliyet sınırlaması denetime göre daha azdır. 7. Kontrolde raporlamaya ihtiyaç duyulmaz iken, denetimde buna ihtiyaç duyulur. 8. Kontrol hata ve hileleri engellemeye yönelik iken denetim hata ve hilelerin tespitine yöneliktir. 9. Kontrol yalnızca işletmeyi ilgilendirirken, denetim işletme ve işletme dışı kurumları kapsamına almaktadır. İncek Kızılcaşar Mahallesi 2669 Sokak No: 19 Gölbaşı - Ankara Tel: 0 (312) pbx Faks : 0 (312)

38 2017/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MUHASEBE DENETİMİ 25 Mart 2017-Cumartesi 09:00-10:30 SORULAR Soru 1: Muhasebe Denetiminin tanımını yapınız ve taşıması gereken nitelikleri kısaca başlıklar halinde yazınız. SORU 2 : Uygunluk denetimi ile faaliyet denetimi ve farklılıkları hakkında kısaca bilgi veriniz. SORU 3: Finansal tablo denetiminde, denetçinin genel amaçları hakkında kısaca bilgi veriniz. SORU 4: Genel kabul görmüş denetim standartlarından Çalışma alanı standartları hakkında kısaca bilgi veriniz. SORU 5 : Risk Bazlı Denetimin amacı ve yöntemi hakkında kısaca bilgi veriniz. NOT: Her sorunun cevabı 20 puandır. Gençlik Caddesi No: Anıttepe ANKARA / TURKEY Tel : 0 (90) (312) (10 Hat) Fax: 0 (90) (312)

39 SINAV KOMİSYONU CEVAPLARI CEVAP 1 : Muhasebe denetimi; finansal tablolarda sunulan bilgilerin, iddia veya beyanların, iktisadi faaliyet ve olaylara ilişkin bir ekonomik birim veya bir döneme ait bilgilerin, bir bağımsız uzman tarafından finansal raporlama çerçevesinde önceden belirlenmiş ölçütlerle karşılaştırmak üzere, kanıt toplayarak araştırarak ve değerlendirerek görüşünü bir raporla bildirme sürecidir. Taşıması gereken nitelikler : Bir uzman denetçi çalışması. Mali nitelikli bir birim veya döneme ait bilgiler. Yeterli ve güvenilir kanıt toplama. Önceden belirlenmiş ölçütlerle karşılaştırma ve uygunluk. Değerlendirme ve raporla görüş belirterek denetim hedefine ulaşma. Muhasebe denetimi bir karşılaştırma sürecidir. Kullanılan ölçütler genel kabul görmüş muhasebe ilkeleridir. CEVAP 2: Uygunluk Denetimi : Belli bir otorite, yetkili bir üst makam tarafından saptanmış kurallara (ana sözleşme, teknik düzenlemeler, işletme politikaları vb.) uyulup uyulmadığının araştırılmasıdır. Bu denetimde denetçi, varolan kuralları eleştiremez, değiştiremez ve sadece veri olarak kabul eder. Faaliyet Denetimi : İşletme dışındaki uzman kişilerce yapılan, işletme yönetiminin başarısını ortaya çıkarmaya yönelik geniş kapsamlı bir denetim türüdür. Amacı bir işletmenin işletme politika ve faaliyetlerinin etkinliğinin, işletmenin örgütsel yapısının, iş akışlarının, iç kontrol sistemlerinin ve genel yönetimin başarısının saptanmasıdır. Farklılıkları : Uygunluk denetimi belli bir otorite, yetkili bir üst makam tarafından saptanmış ölçütlere uyulup uyulmadığını araştırır, daha çok işletme yöneticilerine yöneliktir. Faaliyet denetimi ise, İşletmenin başarısını, işletme politikalarının ve faaliyetlerinin etkinliğini, işletmenin örgütsel yapısını, iç kontrol sistemlerinin ve yönetiminin başarısını saptamaya yöneliktir. Faaliyet denetimi uygunluk denetiminden daha geniş kapsamlıdır. Uygunluk denetimi işletmenin başarılı olup olmadığıyla ilgilenmez. Faaliyet denetimi ise amaçlara, hedeflere ne derecede ulaşıldığını, yöneticilerin başarı derecelerini araştırır. CEVAP 3: Finansal tabloların denetiminin yürütülmesinde denetçinin genel amaçları: Finansal tabloların bir bütün olarak hata veya hile kaynaklı önemli bir yanlışlık içerip içermediğine ilişkin; Yeterli ve uygun denetim kanıtı toplamak. makul güvence elde etmek. İncek Kızılcaşar Mahallesi 2669 Sokak No: 19 Gölbaşı - Ankara Tel: 0 (312) pbx Faks : 0 (312)

40 Finansal tabloların tüm önemli yönleriyle geçerli finansal raporlama çerçevesine uygun hazırlanıp hazırlanmadığına ilişkin bir görüş bildirmek. Finansman tablolar hakkında görüşüne uygun raporlama yapmak ve BDS.lerin zorunlu tuttuğu bildirimlerde bulunmaktır. CEVAP 4: Çalışma alanı standartları; denetim çalışmaları sırasında izlenecek yöntemleri, öncelikleri ve denetimin ne şekilde yapılacağını belirleyen standartlardır. Bunlar; Denetim Planlama ve Gözetim Standardı: Bu standart; denetimin planlanması, müşteri hakkında bilgi edinme, uygulanacak denetim prosedürlerinin niteliğinin, zamanının ve büyüklüğünün belirlenmesi ve uygun personelin görevlendirilmesi çalışmalarından oluşur. Denetimde hangi konuların ele alınacağı, bunlardan hangilerine öncelik verileceği, işlerin bitim zamanı, kaç kişilik gurupla denetimin yürütüleceği ve elemanların niteliklerinin belirlenmesi bu aşamada yer alır. Denetmen denetim faaliyetinde faaliyet yapan yardımcılarının yönlendirilmesi ve kontrolünü yapmak zorundadır. Yardımcıların yaptıkları denetim ve tespit ettikleri hususlardan denetçinin kendisi sorumludur. İç Kontrol Sistemi Hakkında Bilgi Edinme Standardı: Denetimi planlamak, yapılacak testlerin niteliğini, zamanını ve büyüklüğünü belirlemek için iç kontrol yapısı hakkında yeterli bilgi edinilmelidir. Etkin bir iç kontrol sistemi tabloların güvenliğini artırır, hata riskini düşürür, denetim işleminin sayı ve kapsamını daraltır. Yeterli ve Güvenilir Kanıt Toplama Standardı: Denetlenen mali tablolara ilişkin bir görüşe yeterli düzeyde temel oluşturmak amacıyla belge incelemesi, gözlem, soru sorma, doğrulama vs. yoluyla yeterli sayıda ve güvenilir kanıt elde edilmelidir. CEVAP 5 : Risk bazlı denetimin amacı : Denetimi daha verimli ve etkili hale getirmek için, denetim dikkat ve gayretini, önemli yanlışlık bulunma ihtimali daha yüksek finansal tablo alanlarında yoğunlaştırmaktır. Yöntemi : Bunun için önce önemli yanlışlık riski yüksek alanları belirlemek için işletmeyi ve (ilgili iç kontroller dahil) çevresini tanımak. Sonra önemli yanlışlık risklerini belirleyip (ilgili kontrolleri de dikkate alarak) ciddiyet derecelerini değerlendirmek. Daha sonrada değerlendirilmiş risklere karşılık verecek uygun denetim prosedürlerini tasarlayıp uygulamak gerekir. İncek Kızılcaşar Mahallesi 2669 Sokak No: 19 Gölbaşı - Ankara Tel: 0 (312) pbx Faks : 0 (312)

41 2017/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MUHASEBE DENETİMİ 29 Temmuz 2017-Cumartesi 09:00-10:30 SORULAR SORU 1: Denetim süreci nedir. Safhalarının (aşamalarının) sadece başlıklarını yazınız. SORU 2 : Denetim riski ve ortaya çıkış türleri hakkında kısaca bilgi veriniz. SORU 3: Bağımsız denetim de, denetçi tarafından hazırlanması gerekli olan; a) Çalışma Kağıtları nedir, b) Hazırlanma amaçları nedir, c) Bu kağıtların dosyalanmaları hakkında kısaca bilgi veriniz. SORU 4: Raporlama standartlarından, Genel kabul görmüş muhasebe ilkelerinde Değişmezlik standardı, 1 No.lu Muhasebe sistemi uygulama genel tebliğinde de muhasebenin temel kavramlarından Tutarlılık kavramı olarak yer almıştır. Bu kavramı kısaca açıklayınız. SORU 5 : Bağımsız denetimde; denetçinin yeterli sayıda ve uygunlukta kanıt toplaması gerekmektedir. a) Denetim kanıtları, b) Toplanacak kanıt sayısını etkileyen unsurlar, c) Kaynağına göre kanıt türleri, hakkında kısaca bilgi veriniz. NOT: Her sorunun cevabı 20 puandır. Gençlik Caddesi No: Anıttepe ANKARA / TURKEY Tel : 0 (90) (312) (10 Hat) Fax: 0 (90) (312)

42 SINAV KOMİSYONU CEVAPLARI CEVAP 1 : Denetim süreci Denetçinin işi alımıyla başlatılan ve denetim bulgularının raporlanmasıyla sonuçlandırılan süreçtir. Denetim süreci birbirini izleyen dört safhadan oluşmaktadır. Bunlar: 1-Müşteri seçimi ve işin alınması. 2-Denetimin planlanması. 3-Denetim programının yürütülmesi. 4-Bulguların raporlanmasıdır. CEVAP 2: Denetim riski; mali tablolarda önemli yanlışlıklar olduğu halde, denetçinin mali tablolarla ilgili olarak olumlu görüş bildirme olasılığıdır. Denetim riski üç tür olasılıkla ortaya çıkar ve aşağıdaki isimleri alır. a - Yapısal Risk (Doğal Risk): Belli yapısal ve çevresel sebeplerle ortaya çıkan ve yanlış görüş bildirmeye neden olan riskdir. b - Kontrol Riski: İç kontrol sisteminin olmasına rağmen, önemli bir yanlışlığın önlenememesi veya tespit edilip düzeltilememesi nedeniyle ortaya çıkan riskdir. c - Bulgu Riski (Denetçinin Tespit Edememe riski): Denetçinin Mali tablolarda var olan önemli bir yanlışlığı (hata ve hileleri) bulamaması nedeniyle ortaya çıkan riskdir. CEVAP 3: a Çalışma Kağıtları: Denetçinin denetim sırasında almış olduğu çalışma notları ile yazılı bilgi ve belgelerdir. Bu kağıtlar denetim çalışma kanıtlarını, bilgi ve belgelerini ve değerlendirmeleri ihtiva ettiğinden denetçi raporunun hazırlanmasında denetçi görüşünün oluşturulmasında ve açıklamalarına kaynak teşkil eder. Denetçi bu kağıtları denetim sırasında, denetim sonunda ve denetim sonrasında kullanmak üzere hazırlar. b - Bu kağıtların hazırlanma amacı; Denetim işini organize ve koordine etmek, İç kontrol sistemini incelemek ve değerlemek, Denetim raporunun düzenlenmesine esas olmak, Aynı işletmenin diğer zamanlardaki denetlenmesinde yararlanmak, Davalı durumlarda savunma amacı olarak kullanmaktır. c - Çalışma kağıtları, devamlı dosya ve cari dosya olmak üzere iki ayrı dosyada muhafaza edilmektedir. Devamlı dosyalar birden fazla dönemlerde yapılacak denetim çalışmalarında yararlanılacak ve işletmenin genel durumunu gösteren belgelerin bulunduğu dosyalardır. Yıllık çalışma dosyası olarak da adlandırılan cari dosyalar ise, denetlenen döneme ait bilgi ve belgelerin bulunduğu dosyalardır. İncek Kızılcaşar Mahallesi 2669 Sokak No: 19 Gölbaşı - Ankara Tel: 0 (312) pbx Faks : 0 (312)

43 CEVAP 4: Bu standart, denetlenen işletmede önceki dönemde uygulanan muhasebe ilkelerinin (muhasebe politikalarının) denetimin yapıldığı dönemde de değiştirilmeden uygulanmasını ifade eder. Bir işletmede genel kabul görmüş muhasebe ilkelerinin yıldan yıla değiştirilmeyip aynı kalması mali tabloların karşılaştırılabilirliğini sağlar. Aksi halde, bu tablolardan faydalanarak çeşitli ekonomik karar almak durumunda olan bilgi kullanıcılar gerekli finansal analizleri yapamazlar. Bu bakımdan denetçi, işletmece böyle bir değişikliğin yapılıp yapılmadığını araştırmak ve her durumda bunu raporunda açıklamak zorundadır. Eğer işletme tarafından önceki yıl benimsenmiş olan esaslar, kurallar ve uygulamalar sonraki yılda terk edilip yerlerine başkaları benimsenip uygulanmışsa, tutarlılık kavramına uyulmayıp ilkede değişikliğe gidilmiş olur. Bunun mali tablolara olan etkisini de denetçi ayrıca belirtmek zorundadır. CEVAP 5 : a - Denetim kanıtları, denetlenen bilgilerin önceden saptanmış ölçütlere uygunluk derecesini belirlemek amacıyla denetçi tarafından kullanılan her türlü bilgi,belge ve kayıtlardır. Denetim kanıtları yasal kanıtlardan farklıdır Yasal kanıtlar için belirli şartlar aranırken denetim uygulamasında bir bilginin kanıt olarak kabul edilip edilmeyeceği doğrudan doğruya denetçinin özel yargısına bağlıdır. Denetçi temel olarak ne kadar sayıda kanıt toplayacağına kendisi karar verir. b - Toplanacak kanıt sayısını; önemlilik, risk, nitelik, ekonomik etkenler ve ana kütle büyüklüğü ve özelliği gibi unsurlar etkilemektedir. c - Kaynağına göre kanıt türleri; Muhasebe kayıt ortamı : İşletmede var olan muhasebe bilgilerinin tümünü ifade eder. Defterler, hesaplamalar, hesap planı ve açıklamaları, çalışma tabloları ve maliyet dağıtımları, muhasebe kayıt ortamındaki denetim kanıtlarına örnek verilebilir. Destekleyici Kanıtlar: Bu kanıtlar muhasebe kayıt ortamında var olan bilgilerin doğrulanmasında başvurulan kanıtlardır. Çekler, faturalar, toplantı tutanakları ve doğrulamalar gibi. İncek Kızılcaşar Mahallesi 2669 Sokak No: 19 Gölbaşı - Ankara Tel: 0 (312) pbx Faks : 0 (312)

2015/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MUHASEBE DENETİMİ 25 Temmuz 2015-Cumartesi 09:00-10:30

2015/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MUHASEBE DENETİMİ 25 Temmuz 2015-Cumartesi 09:00-10:30 2015/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MUHASEBE DENETİMİ 25 Temmuz 2015-Cumartesi 09:00-10:30 SORULAR SORU 1- Genel kabul görmüş denetim standartlarında; Çalışma Alanı ve Raporlama Standartlarını

Detaylı

2015/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MUHASEBE DENETİMİ 28 Kasım 2015-Cumartesi 09:00-10:30

2015/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MUHASEBE DENETİMİ 28 Kasım 2015-Cumartesi 09:00-10:30 2015/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MUHASEBE DENETİMİ 28 Kasım 2015-Cumartesi 09:00-10:30 SORULAR Soru 1: Not değeri 100 üzerinden 35 İç kontrol yapısının CASO modeline göre; a. Tanımını

Detaylı

2016/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MUHASEBE DENETİMİ 19 Mart 2016-Cumartesi 09:00-10:30

2016/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MUHASEBE DENETİMİ 19 Mart 2016-Cumartesi 09:00-10:30 2016/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MUHASEBE DENETİMİ 19 Mart 2016-Cumartesi 09:00-10:30 SORULAR SORU 1- Muhasebe denetimine ilişkin aşağıdaki kavramları açıklayınız. [40 Puan] a)

Detaylı

2015/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MUHASEBE DENETİMİ 21 Mart 2015-Cumartesi 09:00-10:30

2015/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MUHASEBE DENETİMİ 21 Mart 2015-Cumartesi 09:00-10:30 2015/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MUHASEBE DENETİMİ 21 Mart 2015-Cumartesi 09:00-10:30 SORULAR SORU 1- Denetim Tekniklerini maddeler halinde ad olarak yazınız ve özet olarak açıklayınız.(36

Detaylı

BAKMADAN GİTME! ÖMER HOCA

BAKMADAN GİTME! ÖMER HOCA BAKMADAN GİTME! ÖMER HOCA SORU 1: Denetimde görüş belirtmeyi tamamladıktan sonra Genel Çalışma Alanı ve Raporlama Standartlarını yazınız. CEVAP 1: Görüş Belirtme: Denetçi; denetim konusunu (genellikle

Detaylı

AKTİF AKADEMİ EĞİTİM MERKEZİ

AKTİF AKADEMİ EĞİTİM MERKEZİ 2015 / 2. DÖNEM SERBEST MUHASEBESİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI MUHSEBE DENETİMİ SINAV SORU VE CEVAPLARI 25 TEMMUZ 2015 CUMARTESİ Soru 1: (Not Değeri 30 Puan) Genel kabul görmüş denetim standartlarından; Çalışma

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM BAĞIMSIZ DENETİM VE DENETÇİNİN AMAÇLARI

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM BAĞIMSIZ DENETİM VE DENETÇİNİN AMAÇLARI İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM BAĞIMSIZ DENETİM VE DENETÇİNİN AMAÇLARI 1.1. DENETİM KAVRAMI... 1 1.2. DENETİM TÜRLERİ... 2 1.2.1. Faaliyet Denetimi... 2 1.2.2. Uygunluk Denetimi... 3 1.2.3. Finansal Tablo Denetimi...

Detaylı

G.M.K. Bulvarı No: 71 Maltepe / Ankara

G.M.K. Bulvarı No: 71 Maltepe / Ankara 2016/3. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI MUHASEBE DENETİMİ SINAVI SORULARI 3 ARALIK 2016 CUMARTESİ Soru 1. Aşağıdakileri açıklayınız. (40 Puan) a) Denetim modelinde bulgu riski (10 Puan)

Detaylı

BÖLÜM 4 İÇ KONTROL SİSTEMİ

BÖLÜM 4 İÇ KONTROL SİSTEMİ BÖLÜM 4 İÇ KONTROL SİSTEMİ Öğr. Gör. Mehmet KÖRPİ KONTROL KAVRAMI İşletmenin belirlenen amaçlarına ulaşması için, işletme yöneticilerinin almış olduğu önlemlere, uyguladığı yöntemlere kontrol usul ve yöntemleri

Detaylı

1 MUHASEBE DENETİMİNE BAKIŞ

1 MUHASEBE DENETİMİNE BAKIŞ ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER III Bölüm 1 MUHASEBE DENETİMİNE BAKIŞ 11 1.1. Denetim Kavramı 12 1.2. Denetimin Tarihsel Gelişimi 13 1.3. Muhasebe Denetimi 14 1.3.1. Muhasebe Denetimi Kavramı ve Özellikleri 14 1.3.2.

Detaylı

BÖLÜM 5 DENETİM KANITLARI, DENETİM PROSEDÜRLERİ VE ÇALIŞMA KAĞITLARI Öğr. Gör. Mehmet KÖRPİ

BÖLÜM 5 DENETİM KANITLARI, DENETİM PROSEDÜRLERİ VE ÇALIŞMA KAĞITLARI Öğr. Gör. Mehmet KÖRPİ BÖLÜM 5 DENETİM KANITLARI, DENETİM PROSEDÜRLERİ VE ÇALIŞMA KAĞITLARI Öğr. Gör. Mehmet KÖRPİ KANIT KAVRAMI Denetçinin görüşüne etki edebilecek, denetçi tarafından toplanan bilgi ve veri denetim kanıtı olarak

Detaylı

a) 15.000 b) 16.000 c) 18.000 d) 20.000 e) 17.000

a) 15.000 b) 16.000 c) 18.000 d) 20.000 e) 17.000 1) İşletmenin yapmış olduğu ihracat karşılığında elde ettiği döviz tutarını, ulusal para üzerinden kayıtlara geçirmesi hangi muhasebe temel kavramı ile açıklanabilir? a) Tutarlılık kavramı b) Özün önceliği

Detaylı

MEHMET ŞİRİN DENETİM STANDARTLARI DAİRESİ BAŞKANI

MEHMET ŞİRİN DENETİM STANDARTLARI DAİRESİ BAŞKANI MEHMET ŞİRİN DENETİM STANDARTLARI DAİRESİ BAŞKANI Bağımsız Denetim Standartları 1. Kilit Terimlerin Belirlenmesi 2. Metnin Çevrilmesi 3. İlk Uzman Kontrolü 4. Çapraz Kontrol İkinci Uzman Kontrolü 5. Metnin

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Giriş... BİRİNCİ BÖLÜM FİNANSAL TABLOLARIN DENETLENMESİNDEKİ AMAÇLAR VE GEREKLİLİĞİ

İÇİNDEKİLER. Giriş... BİRİNCİ BÖLÜM FİNANSAL TABLOLARIN DENETLENMESİNDEKİ AMAÇLAR VE GEREKLİLİĞİ İÇİNDEKİLER Giriş... v BİRİNCİ BÖLÜM FİNANSAL TABLOLARIN DENETLENMESİNDEKİ AMAÇLAR VE GEREKLİLİĞİ 1.1. Finansal Tabloların Denetlenmesindeki Amaçlar... 2 1.1. 1. Bilgilendirme Amacı... 2 1.1.2. Koruyu

Detaylı

Editörler Mustafa Kırlı - Muhammed Ardıç. Muhasebe Denetimi

Editörler Mustafa Kırlı - Muhammed Ardıç. Muhasebe Denetimi Editörler Mustafa Kırlı - Muhammed Ardıç Muhasebe Denetimi Yazarlar Abdullah Akcanlı Atakan Büyükbostancı Ayhan Güven Emrah Şahin İlhan Çelebi Meral Gündüz Muhammed Ardıç Neriman Polat Çeltikçi Nevzat

Detaylı

4) Aktif, pasif, gider ve gelir hesaplarının işleyişi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

4) Aktif, pasif, gider ve gelir hesaplarının işleyişi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur? www.aktifonline.net 1) İşletmenin 110-Hisse Senetleri hesabında 50.000 TL alış değeriyle kayıtlı olan hisse senetlerinin bilanço günündeki değerinin 55.000 TL olduğu anlaşılmış ancak bu durumla ilgili

Detaylı

MUHASEBE DENETİMİ ÖĞR.GÖR. YAKUP SÖYLEMEZ

MUHASEBE DENETİMİ ÖĞR.GÖR. YAKUP SÖYLEMEZ MUHASEBE DENETİMİ ÖĞR.GÖR. YAKUP SÖYLEMEZ MUHASEBE DENETİMİNİN TANIMI Bir ekonomik birime veyahut döneme ait bilgilerin önceden belirlenmiş ölçütlere olan uygunluk derecesini araştırmak ve bu konuda bir

Detaylı

10 SORUDA İÇ KONTROL

10 SORUDA İÇ KONTROL T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı 10 SORUDA İÇ KONTROL 1 Neden İç Kontrol? Dünyadaki yeni gelişmeler ışığında yönetim anlayışı da değişmekte ve kamu yönetimi kendini

Detaylı

1- Neden İç Kontrol? 2- İç Kontrol Nedir?

1- Neden İç Kontrol? 2- İç Kontrol Nedir? T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI KİHBİ Dairesi Başkanlığı 10 SORUDA İÇ KONTROL MAYIS 2014 ANKARA 1- Neden İç Kontrol? Dünyadaki yeni gelişmeler ışığında yönetim anlayışı da değişmekte ve kamu yönetimi kendini sürekli

Detaylı

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI NİSAN 2018 1 2 İÇİNDEKİLER 1. Neden İç Kontrol?...5 2. İç

Detaylı

T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı

T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA İÇ KONTROL Ankara-2012 İÇİNDEKİLER 1 Neden İç Kontrol? 2 İç Kontrol Nedir? 3 İç Kontrolün Amacı Nedir? 4 İç Kontrolün Yasal

Detaylı

BİLGE EĞİTİM KURUMLARI

BİLGE EĞİTİM KURUMLARI BİLGE EĞİTİM KURUMLARI 2018/2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI MUHASEBE DENETİMİ SORULARI 11 Ağustos 2018 Cumartesi 09.00 10.30 Soru 1) Yıllık finansal raporlama yapan ve bağımsız denetime

Detaylı

BÖLÜM 3 DENETİMİ PLANLAMA

BÖLÜM 3 DENETİMİ PLANLAMA BÖLÜM 3 DENETİMİ PLANLAMA Öğr. Gör. Mehmet KÖRPİ DENETİMİN PLANLAMASI SÜRECİ Denetimi planlanma, denetimin amacına ulaşmak için sıra ile yapılacak işlerin düzenlemesidir. Denetim planlaması, tasarlanan

Detaylı

İÇ KONTROL ve İÇ DENETİM

İÇ KONTROL ve İÇ DENETİM M. Vefa TOROSLU Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Bağımsız Denetçi 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu Kapsamında İÇ KONTROL ve İÇ DENETİM İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V KISALTMALAR...XXI Birinci Bölüm DENETİM İLE İLGİLİ

Detaylı

MUHASEBE DENETİMİVE MALİ ANALİZ

MUHASEBE DENETİMİVE MALİ ANALİZ MUHASEBE DENETİMİVE MALİ ANALİZ İktisadi faaliyet ve olaylarla ilgili iddiaların önceden saptanmışölçütlere uygunluk derecesini araştırmak ve sonuçlarıilgi duyanlara bildirmek amacıyla, tarafsız kanıt

Detaylı

III. PwC Çözüm Ortaklığı Platformu Şirketlerde İç Kontrol ve İç Denetim Fonksiyonu* 22 Aralık 2004

III. PwC Çözüm Ortaklığı Platformu Şirketlerde İç Kontrol ve İç Denetim Fonksiyonu* 22 Aralık 2004 III. PwC Çözüm Ortaklığı Platformu Şirketlerde İç Kontrol ve İç Denetim Fonksiyonu* *connectedthinking PwC İçerik İç kontroller İç kontrol yapısının oluşturulmasında COSO nun yeri İç denetim İç denetimi

Detaylı

Envanter Bilanço. Dr. Şuayyip Doğuş DEMİRCİ

Envanter Bilanço. Dr. Şuayyip Doğuş DEMİRCİ Envanter Bilanço Dr. Şuayyip Doğuş DEMİRCİ Hesaplar DOĞAL OLARAK ÇİFT tarafli ÇALIŞIR: VARLIK HESABI Hesaba Giriş Hesabın Çıkış Tarafı Tarafı KAYNAK HESABI Hesabın Çıkış Hesaba Giriş Tarafı Tarafı GİDER

Detaylı

TÜRKİYE İÇ DENETİM ENSTİTÜSÜ DERNEĞİ 31 ARALIK 2008 TARİHİ İTİBARİYLE HAZIRLANAN MALİ TABLOLAR

TÜRKİYE İÇ DENETİM ENSTİTÜSÜ DERNEĞİ 31 ARALIK 2008 TARİHİ İTİBARİYLE HAZIRLANAN MALİ TABLOLAR 31 ARALIK 2008 TARİHİ İTİBARİYLE HAZIRLANAN MALİ TABLOLAR Türkiye İç Denetim Enstitüsü Derneği Yönetim Kurulu na BAĞIMSIZ DENETİM RAPORU Türkiye İç Denetim Enstitüsü Derneği nin ( Dernek ) 31 Aralık 2008

Detaylı

5) I. Varlıklar II. Borçlar III. Özkaynaklar IV. Gelirler V. Giderler

5) I. Varlıklar II. Borçlar III. Özkaynaklar IV. Gelirler V. Giderler 1. Aşağıdaki muhasebe kavramlarından hangisi bir işletme tarafından muhasebe uygulamaları için seçilen muhasebe politikalarının birbirini izleyen dönemlerde değiştirilmeden uygulanması gereğini ifade eder?

Detaylı

Doç. Dr. Ahmet GÖKGÖZ tarafından hazırlanmıştır.

Doç. Dr. Ahmet GÖKGÖZ tarafından hazırlanmıştır. MUHASEBE DENETİMİ Muhasebe Denetimi: Bir ekonomik birim veya döneme ait bilgilerin önceden belirlenmiş ölçütlere uygunluk derecesini araştırmak ve bu konuda bir rapor düzenlemek amacıyla bağımsız bir uzman

Detaylı

TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARI RİSKİN ERKEN SAPTANMASI SİSTEMİ VE KOMİTESİ HAKKINDA DENETÇİ RAPORUNA İLİŞKİN ESASLARA YÖNELİK İLKE KARARI

TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARI RİSKİN ERKEN SAPTANMASI SİSTEMİ VE KOMİTESİ HAKKINDA DENETÇİ RAPORUNA İLİŞKİN ESASLARA YÖNELİK İLKE KARARI TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARI RİSKİN ERKEN SAPTANMASI SİSTEMİ VE KOMİTESİ HAKKINDA DENETÇİ RAPORUNA İLİŞKİN ESASLARA YÖNELİK İLKE KARARI 18 Mart 2014 SALI Resmî Gazete Sayı : 28945 KURUL KARARI Kamu Gözetimi,

Detaylı

İyi oluşturulmuş bir bağımsız denetim yaklaşımı bir şirketin hedeflerine ulaşmasına destek olur ve sürpriz sonuçları önler.

İyi oluşturulmuş bir bağımsız denetim yaklaşımı bir şirketin hedeflerine ulaşmasına destek olur ve sürpriz sonuçları önler. BAĞIMSIZ DENETİM Bağımsız Denetim işletme içi ve işletme dışı bilgi kullanıcılarının güvenilir bilgi ihtiyacını karşılar. Finansal tabloların güvenilirlik derecesini artırır. Bağımsız denetim, aşağıdaki

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET İÇİ EĞİTİM SUNUMU 02 MAYIS 2014

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET İÇİ EĞİTİM SUNUMU 02 MAYIS 2014 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET İÇİ EĞİTİM SUNUMU 02 MAYIS 2014 İÇ KONTROL SİSTEMİ VE KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI DERLEYEN CUMALİ ÇANAKÇI Şube Müdürü SUNUM PLANI İç Kontrol

Detaylı

MUHASEBE DENETİMİ VE GÜVENCE HİZMETLERİ

MUHASEBE DENETİMİ VE GÜVENCE HİZMETLERİ MUHASEBE DENETİMİ VE GÜVENCE HİZMETLERİ DERS NOTLARI KAMU GÖZETİMİ MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARI KURUMU MESLEK MENSUPLARI İÇİN GEÇİŞ DÖNEMİ EĞİTİM PROGRAMI MUHASEBE DENETİMİ VE GÜVENCE HİZMETLERİ DERS

Detaylı

626 No.lu Karar ekidir. 1 BSH EV ALETLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. D E N E T İ MDEN SORUMLU K O M İ T E GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI 1.

626 No.lu Karar ekidir. 1 BSH EV ALETLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. D E N E T İ MDEN SORUMLU K O M İ T E GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI 1. BSH EV ALETLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. D E N E T İ MDEN SORUMLU K O M İ T E GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI 626 No.lu Karar ekidir. 1 1.KURULUŞ Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yayınlanan Seri:X, No:22 sayılı

Detaylı

KONKORDATO ÖN PROJESİNE İLİŞKİN BAĞIMSIZ MAKUL GÜVENCE RAPORU ÖRNEĞİ

KONKORDATO ÖN PROJESİNE İLİŞKİN BAĞIMSIZ MAKUL GÜVENCE RAPORU ÖRNEĞİ 18.02.2019/57-1 KONKORDATO ÖN PROJESİNE İLİŞKİN BAĞIMSIZ MAKUL GÜVENCE RAPORU ÖRNEĞİ ÖZET : Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu nun (Kanun) konkordato

Detaylı

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI İç Denetim Birimi Başkanlığı KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI İç Denetim Birimi Başkanlığı KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI İç Denetim Birimi Başkanlığı KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI Ocak 2013 BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve kapsam Madde 1 (1) Bu Programın amacı, Bakanlığımızda

Detaylı

T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA İÇ KONTROL

T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA İÇ KONTROL T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA İÇ KONTROL KASIM 2013 İÇİNDEKİLER 1. Neden İç Kontrol? 2. İç Kontrol Nedir? 3. İç Kontrolün Amacı Nedir? 4.

Detaylı

Genel Muhasebe - I. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı

Genel Muhasebe - I. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı Genel Muhasebe - I Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARI TMS-1: Finansal Tabloların Sunuluşu TMS-2: Yüksek Enfasyon

Detaylı

GİRİŞ. A. İç Kontrolün Tanımı, Özellikleri ve Genel Esasları:

GİRİŞ. A. İç Kontrolün Tanımı, Özellikleri ve Genel Esasları: GİRİŞ 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile kamu da mali yönetim ve kontrol sisteminin bütünüyle değiştirilerek, uluslararası standartlara ve Avrupa Birliği Normlarına uygun hale getirilmesi

Detaylı

2018/2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI MUHASEBE DENETİMİ. 11 Ağustos 2018 Cumartesi

2018/2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI MUHASEBE DENETİMİ. 11 Ağustos 2018 Cumartesi 2018/2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI MUHASEBE DENETİMİ 11 Ağustos 2018 Cumartesi 09.00 10.30 Soru 1) Yıllık finansal raporlama yapan ve bağımsız denetime tabi olan bir işletme, bir şirketten

Detaylı

TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARI BAĞIMSIZ DENETİM STANDARDI 510 İLK BAĞIMSIZ DENETİMLER AÇILIŞ BAKİYELERİ

TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARI BAĞIMSIZ DENETİM STANDARDI 510 İLK BAĞIMSIZ DENETİMLER AÇILIŞ BAKİYELERİ TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARI BAĞIMSIZ DENETİM STANDARDI 510 İLK BAĞIMSIZ DENETİMLER AÇILIŞ BAKİYELERİ Bu metin, Uluslararası Bağımsız Denetim ve Güvence Denetimi Standartları Kurulu (IAASB) tarafından

Detaylı

KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI REHBERİ. Ramazan ŞENER Mali Hizmetler Uzmanı. 1.Giriş

KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI REHBERİ. Ramazan ŞENER Mali Hizmetler Uzmanı. 1.Giriş KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI REHBERİ 1.Giriş Ramazan ŞENER Mali Hizmetler Uzmanı Kamu idarelerinin mali yönetimini düzenleyen 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu 10.12.2003

Detaylı

ÜNİTE 7 İŞLEM DÖNÜLERİ VE DENETİMİ

ÜNİTE 7 İŞLEM DÖNÜLERİ VE DENETİMİ ÜNİTE 7 İŞLEM DÖNÜLERİ VE DENETİMİ Döngü Yaklaşımı Nedir? İşlem döngüsü yaklaşımı, denetçinin yapacağı denetim çalışmasında denetime konu finansal tabloları; işlemler, hesap kalemleri veya grupları itibarıyla

Detaylı

İç kontrol; idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde

İç kontrol; idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde İç kontrol; idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini, varlık ve kaynakların korunmasını, muhasebe kayıtlarının

Detaylı

DENETİM SIRASINDA BELİRLENEN YANLIŞLIKLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE RİSK DEĞERLENDİRME AŞAMASININ SONUÇLANDIRILMASI

DENETİM SIRASINDA BELİRLENEN YANLIŞLIKLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE RİSK DEĞERLENDİRME AŞAMASININ SONUÇLANDIRILMASI DENETİM SIRASINDA BELİRLENEN YANLIŞLIKLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE RİSK DEĞERLENDİRME AŞAMASININ SONUÇLANDIRILMASI HAZIRLAYANLAR Prof. Dr. Nuran CÖMERT Prof. Dr. Şaban UZAY Doç. Dr. Süleyman UYAR 1.7. DENETİM

Detaylı

Uçak Servisi Anonim Şirketi Yönetim Kurulu'na. Giriş

Uçak Servisi Anonim Şirketi Yönetim Kurulu'na. Giriş Bağımsız Denetim Görüşü Bağımsız Denetim Kuruluşu Denetim Türü Görüş Türü ARKAN ERGİN ULUSLARARASI BAĞIMSIZ DENETİM VE SMMM A.Ş. Sürekli Olumlu BAĞIMSIZ DENETİM RAPORU Uçak Servisi Anonim Şirketi Yönetim

Detaylı

DENETİM KISA ÖZET KOLAYAOF

DENETİM KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. DENETİM KISA ÖZET KOLAYAOF 2 Kolayaof.com

Detaylı

AKSA AKRİLİK KİMYA SANAYİİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

AKSA AKRİLİK KİMYA SANAYİİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU AKSA AKRİLİK KİMYA SANAYİİ A.Ş. Finansal Rapor 2016 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız Denetim Kuruluşu Denetim Türü

Detaylı

MALİTÜRK DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

MALİTÜRK DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Misyon ve Vizyonumuz Müşterilerine en yüksek standartlarda kişisel hizmetler sağlamaya adanmış profesyonel kadro ile küresel bir iş ağı oluşturmaktır. Türkiye nin, yakın gelecekte AB ile üyeliğe varabilecek

Detaylı

MONDİ TİRE KUTSAN KAĞIT VE AMBALAJ SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

MONDİ TİRE KUTSAN KAĞIT VE AMBALAJ SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU MONDİ TİRE KUTSAN KAĞIT VE AMBALAJ SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor 2016 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama FİNANSAL TABLO Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız

Detaylı

Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ. 31 Aralık 2010 Tarihinde Sona Eren Yıla Ait Finansal Tablolar

Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ. 31 Aralık 2010 Tarihinde Sona Eren Yıla Ait Finansal Tablolar Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ 31 Aralık 2010 Tarihinde Sona Eren Yıla Ait Finansal Tablolar Akis Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Anonim Şirketi 4 Şubat 2011 Vakıf Gayrimenkul Yatırım

Detaylı

a) Komite, şirket Ana Sözleşmesine uygun olarak Yönetim Kurulu tarafından oluşturulur ve yetkilendirilir.

a) Komite, şirket Ana Sözleşmesine uygun olarak Yönetim Kurulu tarafından oluşturulur ve yetkilendirilir. ENKA İNŞAAT VE SANAYİ A.Ş. R İ S K İ N E R K E N S A P T A N M A S I K O M İ T E S İ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI 1.KURULUŞ Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yayınlanan Seri:IV, No:56 sayılı Kurumsal Yönetim

Detaylı

[ISY30] - İŞ PORTFÖY BIST 30 HİSSE SENEDİ YOĞUN BORSA YATIRIM FONU BYF Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

[ISY30] - İŞ PORTFÖY BIST 30 HİSSE SENEDİ YOĞUN BORSA YATIRIM FONU BYF Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU [ISY30] - İŞ PORTFÖY BIST 30 HİSSE SENEDİ YOĞUN BORSA YATIRIM FONU BYF Finansal Rapor 2017-4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Bağımsız Denetçi Görüşü

Detaylı

NUROL GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş.

NUROL GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. NUROL GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Kabul Tarihi: 26.03.2014 Yürürlük Tarihi: 26.03.2014 Nurol Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. Yönetim Kurulu Denetim Komitesi YÖNETMELİĞİ Hazırlayan: Kurumsal Yönetim

Detaylı

Sayı : B.13.1.SGK.0.(İÇDEN).00.00/04 18/01/2008 Konu : İç Denetim Birimi GENELGE 2008/8

Sayı : B.13.1.SGK.0.(İÇDEN).00.00/04 18/01/2008 Konu : İç Denetim Birimi GENELGE 2008/8 Sayı : B.13.1.SGK.0.(İÇDEN).00.00/04 18/01/2008 Konu : İç Denetim Birimi GENELGE 2008/8 Bilindiği üzere; 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile yeni mali yönetim ve kontrol sisteminin gereği

Detaylı

TEMAPOL POLİMER PLASTİK VE İNŞAAT SANAYİ TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

TEMAPOL POLİMER PLASTİK VE İNŞAAT SANAYİ TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU TEMAPOL POLİMER PLASTİK VE İNŞAAT SANAYİ TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 2016-4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 31.12.2016 Finansal Rapor Bağımsız Denetçi

Detaylı

TÜPRAŞ-TÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

TÜPRAŞ-TÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU TÜPRAŞTÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A.Ş. Finansal Rapor 2016 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız Denetim Kuruluşu Denetim

Detaylı

ÖZAK GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

ÖZAK GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU ÖZAK GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Finansal Rapor 2016 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama ÖZAK GYO A.Ş. 31.12.2016 KONSOLİDE FİNANSAL TABLOLAR

Detaylı

ÇAĞDAŞ FAKTORİNG A.Ş. Finansal Kurumlar Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

ÇAĞDAŞ FAKTORİNG A.Ş. Finansal Kurumlar Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU ÇAĞDAŞ FAKTORİNG A.Ş. Finansal Kurumlar Finansal Rapor 2016-4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız Denetim Kuruluşu Denetim

Detaylı

KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ (KRY) EĞİTİMİ KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ: KAVRAMSAL VE TEORİK ÇERÇEVE

KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ (KRY) EĞİTİMİ KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ: KAVRAMSAL VE TEORİK ÇERÇEVE KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ (KRY) EĞİTİMİ KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ: KAVRAMSAL VE TEORİK ÇERÇEVE SUNUM PLANI 1. RİSK VE RİSK YÖNETİMİ: TANIMLAR 2. KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ 3. KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ DÖNÜŞÜM SÜRECİ

Detaylı

Yeni Türk Ticaret Kanunu ile Kurumsallaşma, Denetim ve Risk Yönetimi. Ali Çiçekli, CPA, SMMM TTK İş Geliştirme Lideri 17 Ekim, Swissotel, İstanbul

Yeni Türk Ticaret Kanunu ile Kurumsallaşma, Denetim ve Risk Yönetimi. Ali Çiçekli, CPA, SMMM TTK İş Geliştirme Lideri 17 Ekim, Swissotel, İstanbul Yeni Türk Ticaret Kanunu ile Kurumsallaşma, Denetim ve Risk Yönetimi Ali Çiçekli, CPA, SMMM TTK İş Geliştirme Lideri 17 Ekim, Swissotel, İstanbul 1 Gündem Bir Bakışta Yeni Türk Ticaret Kanunu Kurumsal

Detaylı

OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide 2016 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Tablolar Bağımsız Denetçi Görüşü

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETİM RAPORU. Acar Yatırım Menkul Değerler Anonim Şirketi Yönetim Kurulu'na

BAĞIMSIZ DENETİM RAPORU. Acar Yatırım Menkul Değerler Anonim Şirketi Yönetim Kurulu'na BAĞIMSIZ DENETİM RAPORU Acar Yatırım Menkul Değerler Anonim Şirketi Yönetim Kurulu'na Acar Yatırım Menkul Değerler Anonim Şirketi' nin 31 Aralık 2012 tarihi itibariyle hazırlanan ve ekte yer alan bilançosunu,

Detaylı

BÖLÜM BAĞIMSIZ DENETİM BÖLÜM II BAĞIMSIZ DENETİM KURULUŞLARI

BÖLÜM BAĞIMSIZ DENETİM BÖLÜM II BAĞIMSIZ DENETİM KURULUŞLARI İçindekiler Sunuş 7 içindekiler 9 Kısaltmalar 19 BÖLÜM BAĞIMSIZ DENETİM 1. BAĞIMSIZ DENETİMİN TANIMI 22 2. BAĞIMSIZ DENETİMİN AMACI 22 3. BAĞIMSIZ DENETİMDE YÖNTEM 23 4. BAĞIMSIZ DENETİM TÜRLERİ 23 A)

Detaylı

EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Finansal Rapor 2016-4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş.

Detaylı

RİSKİN ERKEN SAPTANMASI ve RİSK YÖNETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI

RİSKİN ERKEN SAPTANMASI ve RİSK YÖNETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI Ek-1 RİSKİN ERKEN SAPTANMASI ve RİSK YÖNETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI 1. AMAÇ Şirketin varlığını, gelişmesini ve devamını tehlikeye düşürebilecek risklerin erken teşhisi, tespit edilen risklerle

Detaylı

BATMAN ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ İZLEME GÖZDEN GEÇİRME VE DEĞERLENDİRME YÖNERGESİ

BATMAN ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ İZLEME GÖZDEN GEÇİRME VE DEĞERLENDİRME YÖNERGESİ BATMAN ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ İZLEME GÖZDEN GEÇİRME VE DEĞERLENDİRME YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu yönergenin amacı, Batman Üniversitesi iç kontrol

Detaylı

KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI

KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI İç Denetim Birimi Başkanlığı KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI 2015 İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM... 1 Genel Hükümler... 1 Amaç ve kapsam... 1 Hukukî dayanak... 1 Tanımlar...

Detaylı

TÜRK HAVA YOLLARI A.O. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

TÜRK HAVA YOLLARI A.O. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU TÜRK HAVA YOLLARI A.O. Finansal Rapor Konsolide 2016-4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 31 Aralık 2016 Konsolide Finansal Rapor Bağımsız Denetçi Görüşü

Detaylı

4 TEMMUZ 2009-2009/2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECĐ MALĐ MÜŞAVĐRLĐK MUHASEBE DENETĐMĐ SORULAR

4 TEMMUZ 2009-2009/2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECĐ MALĐ MÜŞAVĐRLĐK MUHASEBE DENETĐMĐ SORULAR 4 TEMMUZ 2009-2009/2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECĐ MALĐ MÜŞAVĐRLĐK MUHASEBE DENETĐMĐ SORULAR 1) Denetim sırasında aşağıdaki işlemlere rastlanılmıştır. Söz konusu işlemlerin doğruluğu tartışınız. a) Şirket,

Detaylı

Dünya Bankası Finansal Yönetim Uygulamalarında Stratejik Yönelimler ve Son Gelişmeler

Dünya Bankası Finansal Yönetim Uygulamalarında Stratejik Yönelimler ve Son Gelişmeler Dünya Bankası Finansal Yönetim Uygulamalarında Stratejik Yönelimler ve Son Gelişmeler ECA Bölge Perspektifi Marius Koen TÜRKİYE: Uygulama Destek Çalıştayı 6-10 Şubat 2012 Ankara, Türkiye 2 Kapsam ve Amaçlar

Detaylı

Performans Denetimi Hesap verebilirlik ve karar alma süreçlerinde iç denetimin artan katma değeri. 19 Ekim 2015 XIX.Türkiye İç Denetim Kongresi

Performans Denetimi Hesap verebilirlik ve karar alma süreçlerinde iç denetimin artan katma değeri. 19 Ekim 2015 XIX.Türkiye İç Denetim Kongresi Performans Denetimi Hesap verebilirlik ve karar alma süreçlerinde iç denetimin artan katma değeri 19 Ekim 2015 XIX.Türkiye İç Denetim Kongresi Place image here with reference to guidelines Serhat Akmeşe

Detaylı

COMPUTERIZED AUDIT PROGRAM BİLGİSAYARLI DENETİM PROGRAMI

COMPUTERIZED AUDIT PROGRAM BİLGİSAYARLI DENETİM PROGRAMI COMPUTERIZED AUDIT PROGRAM 1 İçerik CAP-... 3 1. Müşteri tanımları... 3 2. Kullanıcı ve Rol Tanımları... 3 3. Müşteri Kabul Politikası... 4 4. Yıllık Denetim Planı... 4 5. Devamlı Denetim Dosyası... 4

Detaylı

Kontrol: Gökhan BİRBİL

Kontrol: Gökhan BİRBİL Doküman Adı: İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ Doküman No.: Revizyon No: 04 Yürürlük Tarihi: 05.01.2012 Hazırlayan: Tekin ALTUĞ Kontrol: Gökhan BİRBİL Onay: H. İrfan AKSOY Sayfa 2 / 7 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, TÜRKAK

Detaylı

DERİMOD KONFEKSİYON AYAKKABI DERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

DERİMOD KONFEKSİYON AYAKKABI DERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU DERİMOD KONFEKSİYON AYAKKABI DERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan 216-4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 31.12.216 Mali Tablolar

Detaylı

GENEL İŞLETME. Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR

GENEL İŞLETME. Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR GENEL İŞLETME Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR 18.12.2018 1 MUHASEBE YÖNETİMİ Girişimcilerin veya yöneticilerin aldığı kararlar doğrultusunda gerçekleştirilen faaliyetler sonucu, işletmenin sahip olduğu varlıklarla

Detaylı

PETROKENT TURİZM A.Ş. Faaliyet Raporu (Konsolide Olmayan) Aylık Bildirim

PETROKENT TURİZM A.Ş. Faaliyet Raporu (Konsolide Olmayan) Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU PETROKENT TURİZM A.Ş. Faaliyet Raporu (Konsolide Olmayan) 2017-4. 3 Aylık Bildirim Özet Bilgi Faaliyet raporu hk. Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız Denetim Kuruluşu Denetim Türü

Detaylı

İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminiz Stratejik Yönetim ve Planlama Sürecinize Katkı Sağlayabilir

İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminiz Stratejik Yönetim ve Planlama Sürecinize Katkı Sağlayabilir İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminiz Stratejik Yönetim ve Planlama Sürecinize Katkı Sağlayabilir Kurumlarımızda kullanılmakta olan önemli yönetim araçlarımız bulunmakta; İç Kontrol, Risk Yönetimi, Stratejik

Detaylı

ÖRNEKLEMEYE İLİŞKİN HUSUSLAR MUHASEBE TAHMİNLERİNİN DENETİMİ. M. Vefa TOROSLU. Nisan 2010

ÖRNEKLEMEYE İLİŞKİN HUSUSLAR MUHASEBE TAHMİNLERİNİN DENETİMİ. M. Vefa TOROSLU. Nisan 2010 ÖRNEKLEMEYE İLİŞKİN HUSUSLAR MUHASEBE TAHMİNLERİNİN DENETİMİ M. Vefa TOROSLU Nisan 2010 ÖRNEKLEMEYE İLİŞKİN HUSUSLAR Örneğin Oluşturulması Bağımsız denetçi, bağımsız denetim örneğini oluştururken, bağımsız

Detaylı

TURCAS PETROL A.Ş. DENETİM KOMİTESİ GÖREV ALANLARI VE ÇALIŞMA ESASLARI

TURCAS PETROL A.Ş. DENETİM KOMİTESİ GÖREV ALANLARI VE ÇALIŞMA ESASLARI TURCAS PETROL A.Ş. DENETİM KOMİTESİ GÖREV ALANLARI VE ÇALIŞMA ESASLARI I- TANIM VE AMAÇ: Denetim Komitesi; Turcas Petrol A.Ş (Şirket) Yönetim Kurulu bünyesinde Sermaye Piyasası Kurulu'nun Seri X, No: 19

Detaylı

KOÇ FİNANSMAN A.Ş. Finansal Kurumlar Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

KOÇ FİNANSMAN A.Ş. Finansal Kurumlar Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU KOÇ FİNANSMAN A.Ş. Finansal Kurumlar Finansal Rapor 2016 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 31.12.2016 Mali Tablo Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız

Detaylı

DEĞİŞİME AÇIK OLUN 1 stajbaslatmasinavi@gmail.com

DEĞİŞİME AÇIK OLUN 1 stajbaslatmasinavi@gmail.com 1. Tahakkuk esası aşağıdaki muhasebe temel kavramlarından hangisine dayanır? A) Özün önceliği C) Dönemsellik D) Maliyet esası E) Parayla ölçülme 6. Bankadan elde edilen gelirin ilgili döneme alınması muhasebenin

Detaylı

BAKANLIĞIMIZ İÇ KONTROL SİSTEMİ ÇALIŞMALARININ TAMAMLANMASI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI

BAKANLIĞIMIZ İÇ KONTROL SİSTEMİ ÇALIŞMALARININ TAMAMLANMASI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI BAKANLIĞIMIZ İÇ KONTROL SİSTEMİ ÇALIŞMALARININ TAMAMLANMASI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI OCAK 2015 Sunum Planı İç Kontrol ün Tanımı ve Amaçları Birimlerin Sorumlulukları İç Kontrol Standartları Bakanlıkta

Detaylı

KOÇTAŞ YAPI MARKETLERİ TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

KOÇTAŞ YAPI MARKETLERİ TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU KOÇTAŞ YAPI MARKETLERİ TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 216-4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Koçtaş Yapı Marketleri Ticaret A.Ş. 31.12.216 Bağımsız Denetim

Detaylı

TAZE KURU GIDA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

TAZE KURU GIDA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU TAZE KURU GIDA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 2016 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız Denetim Kuruluşu Denetim

Detaylı

TİCARET ŞİRKETLERİNİN GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞINCA DENETLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK

TİCARET ŞİRKETLERİNİN GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞINCA DENETLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK SİRKÜLER TARİHİ : 28.08.2012 SİRKÜLER NO : 2012/48 SİRKÜLER TİCARET ŞİRKETLERİNİN GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞINCA DENETLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve

Detaylı

OMV Petrol Ofisi A.Ş. Denetimden Sorumlu Komite Tüzüğü

OMV Petrol Ofisi A.Ş. Denetimden Sorumlu Komite Tüzüğü OMV Petrol Ofisi A.Ş. Denetimden Sorumlu Komite Tüzüğü Amaç Denetimden Sorumlu Komitenin amacı, Yönetim Kurulunun (1) şirketin mali tablolarının doğruluğu, (2) şirketin yasal şartlara ve mevzuat şartlarına

Detaylı

Finansal Raporlamada Yeni Dönem. Mesleki Yargı Karar Alma

Finansal Raporlamada Yeni Dönem. Mesleki Yargı Karar Alma Finansal Raporlamada Yeni Dönem Mesleki Yargı Karar Alma FİNANSAL RAPORLAMA Finansal bilgi kullanıcılarının ihtiyaçlarına göre finansal raporlama kalitesi Tahmin Edilebilirlik Tekdüzen Muhasebe Sisteminin

Detaylı

TÜRK TRAKTÖR VE ZİRAAT MAKİNELERİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

TÜRK TRAKTÖR VE ZİRAAT MAKİNELERİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU TÜRK TRAKTÖR VE ZİRAAT MAKİNELERİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan 2016 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Tablolar Bağımsız Denetçi

Detaylı

TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARI BAĞIMSIZ DENETİM STANDARDI 320 BAĞIMSIZ DENETİMİN PLANLANMASI VE YÜRÜTÜLMESİNDE ÖNEMLİLİK

TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARI BAĞIMSIZ DENETİM STANDARDI 320 BAĞIMSIZ DENETİMİN PLANLANMASI VE YÜRÜTÜLMESİNDE ÖNEMLİLİK EK TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARI BAĞIMSIZ DENETİM STANDARDI 320 BAĞIMSIZ DENETİMİN PLANLANMASI VE YÜRÜTÜLMESİNDE ÖNEMLİLİK BAĞIMSIZ DENETİM STANDARDI 320 BAĞIMSIZ DENETİMİN PLANLANMASI VE YÜRÜTÜLMESİNDE

Detaylı

WEB PROJESİ YÖNETİMİ. Belli bir süre içerisinde, belli bir bütçe ile belirlenen hedeflere ulaşmak için uygulanan metodolojik süreçtir.

WEB PROJESİ YÖNETİMİ. Belli bir süre içerisinde, belli bir bütçe ile belirlenen hedeflere ulaşmak için uygulanan metodolojik süreçtir. BÖLÜM 1 1.1 PROJE NEDİR? WEB PROJESİ YÖNETİMİ Belli bir süre içerisinde, belli bir bütçe ile belirlenen hedeflere ulaşmak için uygulanan metodolojik süreçtir. 1.2 PROJELERİN ORTAK UNSURLARI NELERDİR? Başlama

Detaylı

TURKCELL FİNANSMAN A.Ş. Finansal Kurumlar Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

TURKCELL FİNANSMAN A.Ş. Finansal Kurumlar Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU TURKCELL FİNANSMAN A.Ş. Finansal Kurumlar Finansal Rapor 2016-4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Tablolar Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız

Detaylı

Sirküler Rapor /93-1

Sirküler Rapor /93-1 Sirküler Rapor 19.03.2014/93-1 RİSKİN ERKEN SAPTANMASI SİSTEMİ VE KOMİTESİ HAKKINDA DENETÇİ RAPORUNA İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA KAMU GÖZETİMİ, MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARI KURUMU KARARI YAYIMLANDI ÖZET

Detaylı

ARENA BİLGİSAYAR SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor. Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU

ARENA BİLGİSAYAR SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor. Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU ARENA BİLGİSAYAR SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 2016 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Rapor 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun

Detaylı

NET TURİZM TİCARET VE SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

NET TURİZM TİCARET VE SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU NET TURİZM TİCARET VE SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor 2016-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Tablo Dipnot Açıklamaları ekte "pdf" dosya olarak

Detaylı

VESTEL BEYAZ EŞYA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

VESTEL BEYAZ EŞYA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU VESTEL BEYAZ EŞYA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan 216 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 31.12.216 Finansal Tablolar Bağımsız

Detaylı

ÜNİTE:1 Dönemsonu İşlemleri. ÜNİTE:2 Muhasebede Değerleme

ÜNİTE:1 Dönemsonu İşlemleri. ÜNİTE:2 Muhasebede Değerleme ÜNİTE:1 Dönemsonu İşlemleri ÜNİTE:2 Muhasebede Değerleme ÜNİTE:3 Dönen Varlıkların Envanter İşlemleri-I (Hazır Değerler, Menkul Kıymetler, Alacaklar) ÜNİTE:4 Dönen Varlıkların Envanter İşlemleri-II (Stoklar

Detaylı

DENETİM KOMİTESİ ÇALIŞMA ESASLARI Madde 1: Kapsam ve Yasal Dayanak Bu çalışma esasları ( Çalışma Esasları ) Mavi Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş.

DENETİM KOMİTESİ ÇALIŞMA ESASLARI Madde 1: Kapsam ve Yasal Dayanak Bu çalışma esasları ( Çalışma Esasları ) Mavi Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş. DENETİM KOMİTESİ ÇALIŞMA ESASLARI Madde 1: Kapsam ve Yasal Dayanak Bu çalışma esasları ( Çalışma Esasları ) Mavi Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş. ("Şirket") Yönetim Kurulu Denetim Komitesi'nin ("Komite") görev

Detaylı