MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARINDA ÖRNEK ALMA KRİTERLERİ. Uzm. Dr. Zeynep ÇİZMECİ Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARINDA ÖRNEK ALMA KRİTERLERİ. Uzm. Dr. Zeynep ÇİZMECİ Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji"

Transkript

1 MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARINDA ÖRNEK ALMA KRİTERLERİ Uzm. Dr. Zeynep ÇİZMECİ Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji

2 LABORATUVARIN BAŞARISI Klinik örneğin yeterli sayı ve miktarda alınmış olması Doğru bölgeden ve uygun zamanda alınması Uygun koşullarda alınmış olması Klinisyen tarafından verilen doğru ve yeterli bilgi Örnekler laboratuvarların belirlediği kriterlere uygun değilse KABUL EDİLMEMELİ!!!! ( YANLIŞ TANI ~ YANLIŞ TEDAVİ )

3 UYGUN ÖRNEK ALINIRKEN İnfeksiyonun en yoğun olduğu bölgeden alınmalı ve alındığı bölge mutlaka belirtilmeli. Aseptik koşullara dikkat edilerek, steril ortamlara alınmalı Endojen flora ile kontaminasyonu önlenmeli. İnfeksiyon hastalığının evresi ile uyumlu olmalı. Mutlaka AB tedavisi öncesinde alınmalı

4 UYGUN ÖRNEK ALINIRKEN Numuneler en erken dönemde laboratuvara ulaştırılmalı. Bu mümkün değil ise; Buzdolabı ısısında (+4 C) İdrar ( 2 saat ) Dışkı, rektal sürüntü Virüs, klamidya, mikoplazma tanımlanacak örnekler (En fazla 23 saat!) Balgam, BAL Mantar kültürü için alınmış örnekler

5 UYGUN ÖRNEK ALINIRKEN Oda ısısında (+22 C ) Anaerop örnekler Kan ekimi yapılmış ise (en fazla 4 saat) Genital bölge örnekleri, Göz, iç kulak örnekleri Vücut sıvıları (peritoneal, perikardiyal, plevral, safra, eklem sıvısı) Boğaz, nazofarenks sürüntüsü Yabancı cisim( IV katater, RIA) Hemen ekilmeli.

6 UYGUN ÖRNEK ALINIRKEN Vücut ısısında (37 C ) BOS ( virüs çalışılmayacaksa) Hemen ekilmeli. Gastrik biopsi ( hemen ekilmeli ) Gastrik aspirat, Kemik iliği

7 UYGUN ÖRNEK ALINIRKEN Daha yoğun bakteri içermesi nedeniyle sabah alınacak ilk idrar ve balgam örneği tercih edilmelidir. Tüberküloz ve barsak parazitlerinin tanısında birbirini takip eden 3 günde uygun örneklerin alınması etkenin izolasyon şansını arttıracaktır.

8 UYGUN ÖRNEK ALINIRKEN Mikrobiyoloji de 24 saatlik örneklerin toplanması hem etkenin dilüe olması, hem de kontaminasyon riskinin yüksek olması nedeni ile tercih edilmez. Akut / pürülan enf. da az miktarda örnek yeterli, Kronik enf. da yeterli örnek alınmazsa izolasyon GÜÇ!!

9 UYGUN ÖRNEK ALINIRKEN Sürüntü örneklerinden hem kültür, hem de direkt preparat hazırlandığından 2 ayrı örnek gönderilmesi tanı şansını arttırmaktadır. Rutin olarak çalışılmayan etken düşünüldüğünde örnek alınmadan önce mutlaka laboratuvar ile temasa geçilmelidir.

10 UYGUN ÖRNEK ALINIRKEN Örnekler Hangi sıklıkta alınmalı? Kaç tane alınmalı? Ne zaman alınmalı?

11 UYGUN ÖRNEK ALINIRKEN Genelde dışkı ve kan kültürleri dışında, uygun şartlarda bir kez alınan iyi bir örnek tanı için yeterlidir. Hastanın durumunda değişiklik olursa, AB tdv e yanıtsızlık mevcut ise ~ TEKRAR Örnek alınma zamanı, örneğin tipi ve hastalığın patogenezine göre değişkenlik gösterir.( Salmonella)

12 Takibini yapan doktorun adı ve tel. numarası İSTEM FORMLARI Hasta adı ve soyadı Hasta yaşı ve cinsiyeti Dosya ve/veya protokol numarası Servis / poliklinik adı Örneğin alındığı tarih ve saat Örneğin cinsi Kullanılan AB veya ilaçlar( KT, Kortikosteroid ) Klinik bulgu / Varsa ön tanı Altta yatan hastalık / Kullanılan tıbbi cihaz ( Kateter,trakeostomi,mek. Vent., hemodiyaliz..)

13 ÜRİNER SİSTEM ÖRNEKLERİ İDRAR: Hastaların semptomatik olup olmadığı belirtilmelidir. Mümkünse sabah ilk idrarı alınmalı. Semptomatik hastalarda tanı için bir örnek yeterli iken, Asemptomatik hastalarda 2-3 kez tekrarlanmalı. Tdv yanıtını görmek için sa.sonra tekrarlanabilir. Renal tbc tanısı için ardışık 3 gün sabah idrarı (~ 40 ml.) alınmalı.

14 İDRAR: Örnek alınmadan önce üretral açıklığın sabun/uygun antiseptik ile temizliği yapılmalı,steril su ile silinmeli. İlk gelen idrar boşaltılıp, orta akım idrar steril kaba alınmalı. Nonsteril idrar kabı, sonda torbası,ördeklerden alınan idrar, foley kateter ucu kültür için uygun değil. Anaerobik kültür istenecekse mutlaka suprapubik aspirasyon

15 İDRAR: Üriner kateterden idrar alınacaksa; İdrar torbası üzerindeki seviyeden kateter klampe edilir. 10 dk. beklenir. % 70 alkol ile kateter silinir. Enjektör ile girilerek en az 4 ml. idrar alınır. Steril kaba boşaltılır. Klamp çözülür.

16 İDRAR: Bakteri kültürü için ~ ml, Mantar Mikobakteri kültürü için ~ ml. Virus izolasyonu için ~ 50 ml. idrar alınmalı. (buz) Alınan idrar örneği en geç 30 dakika içinde laboratuvara ulaşmalı. Bu mümkün değilse +4 C de en fazla 2 saat bekletilebilir.

17 ÜRİNER SİSTEM ÖRNEKLERİ Örnek Alma Metodu: Orta Akım İdrarı Kateter İdrarı Kateter torbası / Foley ucu uygun değil Uzun süreli kateteri olan hastalarda idrar kültürü anlamlı değil ( çoklu patojen kolonizasyonu) Kateter %70 lik alkol ile temizlenip, enjektör ile idrar alınmalıdır. Suprapubik Aspirasyon Anaerobik enf. şüphesinde, Çocuklarda, Erişkinde kesin tanı için yapılabilir. ~ 20 ml. idrar alınmalı.

18 SOLUNUM SİSTEMi ÖRNEKLERİ

19 Üst Solunum Yolu Örnekleri: Boğaz Hastanın dili bastırılır ve tonsillere, farenkse sürülerek ağız, dil, diş ve yanak mukozasına dokundurmadan alınır. Burun Eküvyon çubuk ile burun deliklerinden girilerek mukozal sürüntü alınır.( ~1.5 cm.içeri girilmeli.) Kulak : Dış kulakta görünür bir akıntı varsa önce dış kulak steril SF ile ıslatılmış eküvyon ile temizlenir. İkinci steril eküvyonla akıntı örneği alınır.

20 SOLUNUM SİSTEMi ÖRNEKLERİ Üst Solunum Yolu Örnekleri: Burun Sürüntüsü Stafilokok taşıyıcılığı Steril eküvyon ile sürüntü Nazofarenks Sürüntüsü N. meningitidis C. diphtheriae S. pyogenes taşıyıcılığının saptanmasında önemlidir. Boğaz Sürüntüsü Epiglottis iltihaplı ise alınmamalı. AG Hemolitik Streptokoklara bağlı farenjit, tonsillit tanısında değerlidir. Sinüs Aspirasyonu Sinüzit tanısı için en uygun örnektir. Ponksiyon ile materyal alınamıyorsa sinüs yıkantı suyu da alınabilir.

21 Vakaların önemli bir yüzdesinde pnömoniye Alt Solunum Yolu Enfeksiyonları: Pnömoni: Kolonizasyon? Etken? ÜSY florasında bulunan bakteriler nedeniyle izole edilen her bakteri pnömoni etkeni Ø En sık nozokomiyal infeksiyon pnömoni Yatan hastalarda kolonizasyon ( G(-) basil )

22 Alt Solunum Yolu Örnekleri: Balgam Trakeal veya endotrakeal aspirasyon Transtrakeal aspirasyon Fiberoptik bronkoskopi Korunmuş bronşial fırçalama Bronkoalveolar lavaj (BAL) Akciğer biyopsisi

23 Balgam: Mümkünse sabah erken saatte alınmalı. Öncesinde 1-2 saat bir şey yenmemeli Dişler fırçalanmalı, ağız su ile çalkalanmalı Varsa protez dişler çıkarılmalı. Derin bir öksürükle sekresyonu çıkarmalı, steril bir kaba koymalı. Antibiyotik tedavisinden önce ve sağlık personelinin eşliğinde alınmalıdır

24 Balgam: ~ 25 ml. %3-10 luk hipertonik steril salin nebulizatör ile inhale ettirilerek indüklenebilir. 24 saatlik balgam örn. ~ Kontaminasyon sık Patojenlerin dilüe olması Tbc de 3 gün, pnömoni de ise iyi alınmış bir örnek yeterli. Hemen lab a ulaştırılmalı. Oda ısısında en fazla 1-2 saat +4 C de en fazla 24 saat bekletilebilir.

25 Bronkoskopi Örnekleri: ~ 20 ml. steril SF verilip aspire edilir. (4-5 kez) Total miktar ml. olmalı. Kanama olmamasına dikkat edilmeli ( Kantitasyon hatası) Son yıllarda en fazla tercih edilen yöntem Balgam çıkaramayan Gram boyama veya kültürde potansiyel patojenin varlığı net değilse Seçilen antibiyotiğe zayıf cevap varsa uygulanabilir. BAL > 10 4, korunmuş bronşiyal fırçalama > 10 3

26 STERİL VÜCUT SIVILARI Kan Kültürü: Cilt dezenfeksiyonu ( ÇOK ÖNEMLİ) Önce %70 isopropyl / etil alkol ile cilt silinir. Kuruduktan sonra %10 povidon iyot / %1-2 tentürdiyot ile merkezden perifere silinir. 1-2 dk. kuruması beklenir. Kan alınır. Cilt %70 alkol ile temizlenir. Kan şişeye inoküle edilmeden önce şişe tıpası da alkol ile silinmeli ( iyot kauçuğa zarar verir )( Switch needle?)

27 Kan Kültürü: En sık venöz yoldan kan alınır. Doğumdan sonraki ilk 9 saat umbilical arter kullanılabilir. Topuk kanı da kullanılabilir. Mayi giden koldan alınmamalıdır. Kateterden alınacaksa; Hub bağlantı yeri ve çevresi %70 alkolle ıslatılmış iki steril gazlı bez ile silinip 15 sn. kuruması beklenir. Pediatrik hastalar için 0.2 ml., erişkinler için 3 ml. kan çekilip atılır, başka enjektör ile kan kültürü için kan alınır.

28 Kan Kültürü: Alınması gereken kan volümü: <1 yaş için en az 1 ml., ( Kan mo. konsantrasyonu ) Bebekler için 2-3 ml., Çocuklar için 3-5 ml. Erişkinler için her bir set için en az ml. Erişkinlerde alınan ilave her 1 ml. kan tanı şansını %3 arttırmaktadır. YD dışında en az iki farklı venden alınacak kan kültürü tanı şansını arttırır.

29 Kan Kültürü: Kanda en fazla m.o ateş pikinden saat önce bulunduğundan en ideal kan kültürü bu dönemde yapılır. Bakteriyemi ön tanılı hastalarda etkenin saptanması için 24 saat içinde, en az 1 saat ara ile farklı venlerden 3 set kan kültürünün alınması yeterlidir.(yd hariç) Eğer kültür verilmeden önce AB tdv e başlanmış ise ardışık 3 gün boyunca her gün 2 ayrı kan kültürü alınmalıdır. ( Kan m.o. konsantrasyonu az )

30 Kan Kültürü: Orijini bilinmeyen ateş tanısı için en az bir saat ara ile en az 2 set kan kültürü alınmalı. Bunlar (-) çıkarsa, saat sonra 1 saat ara ile 2 kan kültürü daha alınır. Tedaviye başlanmamış infektif endokarditli hastaların %98 inde 2 kan kültürü ile etken izole edilebilmektedir.

31 STERİL VÜCUT SIVILARI BOS Kültürü: Meningeal irritasyon bulguları olan hastalardan, Çocuklardan genelde 4-5 ml. Erişkinlerden genelde 5-15 ml. 1.ci tüp Biyokimya lab. 2.ci tüp Mikrobiyoloji lab (en bulanık tüp) 3.cü tüp Hematoloji lab 2 ml. den fazla alındığında identifikasyon şansı artar.

32 STERİL VÜCUT SIVILARI BOS Kültürü: Önerilen miktarlar: Bakteri kültürü için en az 1ml. Fungal / mikobakteriyel kültür için en az 2 ml. örnek alınmalı.

33 STERİL VÜCUT SIVILARI Diğer Vücut Sıvıları Kültürü: Plevral, peritoneal, perikard, eklem sıvıları Steril koşullarda iğne aspirasyonu ile, Bakteriyel etkenler için en az 1-5 ml. Mantar ve mikobakteri için en az 10 ml. örnek alınmalı.

34 YARA ÖRNEKLERİ Yanık Örnekleri: Derinin dekontaminasyonu çok önemli. ( KONTAMİNASYON SIK!!!!) Yüzeyinden alınan sürüntü örnekleri ~ yanlış sonuç Yanığın farklı bölgelerinden derin doku biopsileri aspirasyon %70 etil alkol ~ %1-2 povidon iyot Kuruması beklenir 3-4 mm lik punch biopsi Uygun koşullarda debridman yapılmalı Yanık yüzeyi dezenfekte edilmeli Eksüdalı bölgeden Derinden eküvyon ile sürüntü alınmalı

35 Yüzeyel Yara Örnekleri: Aspirasyon tercih edilmeli Lezyon dip kısmından sıvı aspire edilmeli Ø ~ SF verdikten sonra işlemi tekrarla. Ø ~ Enjektör ve iğne sıvı by- SF ile yıkanmalı Fungal etken düşünülüyorsa,(3 gün yıkama,ilaç yok) Yüzey temizliği steril su ( / H 2 O 2 ) yapılmalı Lezyon sınırından kazıntı örneği alınmalı Saçlı bölgede, tırnakta ise örneklenmeli.

36 Derin Yara Örnekleri: Isırık yaralarında eksüda aspirasyonu yapılmalı. Açık abselerde mümkünse aspirasyon (> 1 ml.) Ø ~ Absenin en derin bölgesinden eküvyon ile örnek alınmalı Kapalı abselerde mutlaka aspirasyon Örnek cerrahi yolla alınıyorsa abse duvarından da örnekleme yapılmalı.

37 GİS ÖRNEKLERİ En sık dışkı GİS bulguları (ishal, bul-kusma) Rektal sürüntü Taşıyıcılık Duodenal aspirasyon GİS bulguları (ishal,bul-kusma) Açlık mide suyu Çocukta M. tuberculosis Mide biopsi H.pylori Barsak biopsi Giardia spp., Cryptosporidium spp. Rektal biopsi E. histolytica, Balantidium coli, HSV

38 Dışkı Örnekleri: En az 2 gr / 5 ml. örnek alınmalı. İdrar ile karışmamasına özen gösterilmeli. En kısa zamanda lab a ulaştırılmalı. 1 saat içinde ekilemeyecekse transport by. e alınmalı. Tuvalet kağıdındaki Ba tuzları inhibitör Tek örnek ile alınan (-) sonuç infeksiyöz ishali ekarte ettirmez.

39 Dışkı Örnekleri: Vücuttan atılımda değişkenlik olabileceğinden ; İnfeksiyöz ishaller için birer gün ara ile 3 kez Parazit için 2-3 gün ara ile 3 kez örnekleme yapılmalı. İyileşme dönemi ve taşıyıcılarda en az 3 (-) kültür sonucu alınmalı. E. vermicularis için 3 kez sabah tuvalete gitmeden ve temizlik yapılmadan uygulanan selofan bant yöntemi tanı koydurucu

40 GENİTAL SİSTEM ÖRNEKLERİ Cinsel yolla bulaşan N. gonorrhoeae G. vaginalis H.ducreyi S. agalactica C. trachomatis HSV, HPV Kadınlarda vajinit, servisit, endometrit Erkekte üretrit, prostatit, epididimit

41 GENİTAL SİSTEM ÖRNEKLERİ Vaginal kanalın üst kısmındaki mukozadan alınacak sürüntü örnekleri ~ 2 saat içinde gönderilmeli. Servikal örneklerde üzerindeki mukus temizlenip, eküvyon ile kanal içinde döndürülmeli Endometrium örneği transservikal yoldan en az 1 ml. alınmalı.

42 GENİTAL SİSTEM ÖRNEKLERİ Üretral örnek hasta idrarını yaptıktan en az 1 saat sonra alınmalı Üretral masaj ile akıntı elde edilemiyorsa İnce eküvyon ile 2-3 mm üretra içine girilerek örnek alınmalı. Prostat masajı ile alınan örnekler uygun Epididimden iğne aspirasyonu ile alınan örnekler 2 saat içinde oda ısısında saklanarak lab a gönderilmeli.

43 Dış kulak örnekleri için eküvyon ile sürüntü Orta kulak örnekleri için aspirasyon akıntıdan sürüntü Eksüda yoksa konjonktivadan SF/sıvı by ile nemlendirilmiş eküvyon ile sürüntü ( ~ 2 tane) Korneadan kazıntı örneği Endoftalmitte intraoküler iğne asp.

44 ÖRNEK TRANSPORTU En kısa sürede lab a ulaştırılmalı.( 1-2 saat) Üremesi güç, duyarlı bakterilerin ölmesi Normal flora üyelerinin aşırı çoğalması patojen bakteri üremesini inh. eder. Kantitatif kültürlerde sayı artacağından HATA!!!

45 ÖRNEK TRANSPORTU Sürüntü örneklerinin transportu gecikecekse; Transport by içine alınmalı ( ~ 24 saat ) Isıya duyarlı bakteriler, anaerobik bakteriler için geçerli değil. (Shigella,Neisseria spp,h.influenzae)

46 ÖRNEK TRANSPORTU Lab a gönderilene kadar belli ısılarda saklanmalı; Genel olarak; Normal flora içeren örnekler +4 C de Steril örnekler oda ısısı veya 37 C de (idrar Ø) Viral inceleme yapılacaksa; 2-3 gün için +4 C de Daha uzun bekletilecekse -20/-70 C de saklanmalı

47 ÖRNEK TRANSPORTU Genel olarak alınan tüm klinik örnekler 24 saatten fazla saklanmaz. Ekimi yapılmış kan kültürleri varsa, Neisseria spp., H. influenzae gibi ısıya duyarlı mo. lar aranacaksa, Anaerobik numuneler varsa, Dışkıda parazit aranacaksa, BOS da bakteri aranacaksa ( virüs Ø ) MUTLAKA örnek oda ısısında bekletilmeli

48 İLGİNİZ VE SABRINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER!!!!!

MİKOBAKTERİYOLOJİ LABORATUVARI ÇALIŞILAN TESTLER

MİKOBAKTERİYOLOJİ LABORATUVARI ÇALIŞILAN TESTLER MİKOBAKTERİYOLOJİ LABORATUVARI ÇALIŞILAN TESTLER NO KOD TEST ADI 1 73001 Ehrlich Ziehl Neelsen Yöntemiyle ARB Aranması Mikobakteri Sıvı Kültürü 2 73003 (MGIT 960, otomatize sistem) 3 73004 Mikobakteri

Detaylı

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ KÜLTÜR ALMA TALİMATI

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ KÜLTÜR ALMA TALİMATI Sayfa No : 1 / 9 1. AMAÇ: Bu talimatın amacı, enfeksiyon etkeninin doğru bir şekilde tanımlanabilmesi için doğru numunelerin, uygun bir şekilde alınmasını sağlamaktır. 2. KAPSAM: Bu talimat, tüm birimleri,

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ LABORATUARI ÇORUM G.H.H. MÜD. YRD. ŞEREF EFE KALİTE YÖNETİM DİREKTÖRÜ

MİKROBİYOLOJİ LABORATUARI ÇORUM G.H.H. MÜD. YRD. ŞEREF EFE KALİTE YÖNETİM DİREKTÖRÜ MİKROBİYOLOJİ LABORATUARI ÇORUM G.H.H. MÜD. YRD. ŞEREF EFE KALİTE YÖNETİM DİREKTÖRÜ MİKROBİYOLOJİ LABORATUARI Tıbbi Mikrobiyoloji bir klinik laboratuvar branşı olup, infeksiyon hastalıklarına neden olan

Detaylı

TÜBERKÜLOZ LABORATUVARI TEST REHBERİ

TÜBERKÜLOZ LABORATUVARI TEST REHBERİ TÜBERKÜLOZ LABORATUVARI TEST REHBERİ TEST ADI SONUÇ VERME ARB (Aside Dirençli Bakteri) Boyalı Direkt Bakı Erlich- Ziehl Neelsen boyamalı preparatta mikroskobik inceleme (acil ise her saat). Her gün 14:30,

Detaylı

ÇORUM GÖĞÜS HASTALIKLARI HASTANESİ MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR TEST REHBERİ

ÇORUM GÖĞÜS HASTALIKLARI HASTANESİ MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR TEST REHBERİ ÇORUM GÖĞÜS HASTALIKLARI HASTANESİ MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR TEST REHBERİ YAYIN TARİHİ 01/07/2011 REVİZYON TAR.-NO 00 BÖLÜM NO 04 STANDART NO 01 DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTÜ 01 Merkez ve Ek Binadaki tüm laboratuar

Detaylı

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ TIBBİ MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI - 2 TEST REHBERİ

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ TIBBİ MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI - 2 TEST REHBERİ T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ TIBBİ MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI - 2 TEST REHBERİ İçindekiler 1. ÖNSÖZ... 2 2. MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR BİRİMLERİ (DAHİLİ TEL.)... 2 3. ÖRNEKLERİNİN TAŞINMASINDA

Detaylı

Tularemi örnekleri alma, saklama ve gönderme rehberleri HAZIRLAYANLAR DOÇ. DR. ŞABAN GÜRCAN DOÇ. DR. Z. CEREN KARAHAN

Tularemi örnekleri alma, saklama ve gönderme rehberleri HAZIRLAYANLAR DOÇ. DR. ŞABAN GÜRCAN DOÇ. DR. Z. CEREN KARAHAN Tularemi örnekleri alma, saklama ve gönderme g rehberleri HAZIRLAYANLAR DOÇ. DR. ŞABAN GÜRCAN DOÇ. DR. Z. CEREN KARAHAN Klinik in Alınmas nması Sürüntü (boğaz, göz, yara) Alınma YöntemiY Boğaz Bir silgiç

Detaylı

ÇORUM GÖĞÜS HASTALIKLARI HASTANESİ MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR TEST REHBERİ

ÇORUM GÖĞÜS HASTALIKLARI HASTANESİ MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR TEST REHBERİ ÇORUM GÖĞÜS HASTALIKLARI HASTANESİ MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR TEST REHBERİ YAYIN TARİHİ 01/07/2011 REVİZYON TAR.-NO 00 DİKEY BOYUT 02 BÖLÜM NO 04 STANDART NO 01 DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTÜ 01 YATAY BOYUT Merkez

Detaylı

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ Sağlık hizmeti veren, Doktor Ebe Hemşire Diş hekimi Hemşirelik öğrencileri, risk altındadır Bu personelin enfeksiyon açısından izlemi personel sağlığı ve hastane

Detaylı

SÜRÜNTÜ ÖRNEKLERİNE YAKLAŞIM

SÜRÜNTÜ ÖRNEKLERİNE YAKLAŞIM Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Sürekli Tıp Eğitimi/Sürekli Mesleki Gelişim Etkinlikleri İSTANBUL TOPLANTILARI-IV SÜRÜNTÜ ÖRNEKLERİNE YAKLAŞIM Prof.Dr. Güner Söyletir Doç.Dr. Arzu İlki 1 Yara enfeksiyonlarında

Detaylı

Laboratuvar Uygulamaları - İdrar Kültürleri. M. Ufuk Över-Hasdemir Marmara Üni. Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Laboratuvar Uygulamaları - İdrar Kültürleri. M. Ufuk Över-Hasdemir Marmara Üni. Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Laboratuvar Uygulamaları - İdrar Kültürleri M. Ufuk Över-Hasdemir Marmara Üni. Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Üretra kalıcı mikroflorası KNS (S. saprophyticus hariç) Viridans ve non-hemolitik

Detaylı

Hastane Ortamında Klinik Mikrobiyoloji «KÜLTÜRÜ»

Hastane Ortamında Klinik Mikrobiyoloji «KÜLTÜRÜ» Antimikrobial Farkındalık Simpozyumu Hastane Ortamında Klinik Mikrobiyoloji «KÜLTÜRÜ» Dr Gökhan AYGÜN Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD Kültür Tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan

Detaylı

Ab- MİKROBİYOLOJİ TESTLERİ

Ab- MİKROBİYOLOJİ TESTLERİ Ab- MİKROBİYOLOJİ TESTLERİ TIBBİ MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI NDA ÇALIŞILAN TESTLERİN İSTENMESİ: Mikrobiyoloji Laboratuvarı ndan test istemleri tüm hastalar için, Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) ilgili

Detaylı

VENTİLATÖR İLİŞKİLİ PNÖMONİ ÖNLENMESİ TALİMATI

VENTİLATÖR İLİŞKİLİ PNÖMONİ ÖNLENMESİ TALİMATI 1.0. AMAÇ Ventilatör kullanımına bağlı pnömoni gelişimini önlemektir. 2.0. KAPSAM Yoğun bakım ünitesinde ve mekanik ventilator kullanan kliniklerdeki çalışan tüm personeli kapsar. 3.0. TANIMLAR: Ventilatör:

Detaylı

MİKROBİYOLOJİK ÖRNEK ALMA YÖNTEMLERİ. Hazırlayan: N. Şebnem Çakın Acıbadem International Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi

MİKROBİYOLOJİK ÖRNEK ALMA YÖNTEMLERİ. Hazırlayan: N. Şebnem Çakın Acıbadem International Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi MİKROBİYOLOJİK ÖRNEK ALMA YÖNTEMLERİ Hazırlayan: N. Şebnem Çakın Acıbadem International Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Sunu Planı Mikrobiyolojik Örnek Alma Yöntemleri Kan Kültürü Alma İdrar Kültürü

Detaylı

EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI TALİMATI

EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI TALİMATI AMAÇ Sağlık hizmetiyle ilişkili enfeksiyonların ve çapraz bulaşmaların önlenmesi amacıyla sağlık personeli, hasta, hasta refakatçileri ve ziyaretçiler için, uygun el temizliği ve eldiven kullanma yöntemlerini

Detaylı

KÜTAHYA SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DÖNEM III II. KURUL ENFEKSİYON HASTALIKLARI DERS KURULU

KÜTAHYA SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DÖNEM III II. KURUL ENFEKSİYON HASTALIKLARI DERS KURULU KÜTAHYA SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DÖNEM III II. KURUL AKADEMİK TAKVİM VE DERS PROGRAMI 22.10.2018-30.11.2018-6 HAFTA DERSLER TEORİK PRATİK TOPLAM Mikrobiyoloji

Detaylı

3. NUMUNE ALIMI İLE İLGİLİ GENEL KURALLAR

3. NUMUNE ALIMI İLE İLGİLİ GENEL KURALLAR KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ TIBBİ MİKROBİYOLOJİ 1 LABORATUVARI TEST REHBERİ. HAZIRLAYANLAR Prof. Dr. Birsen MUTLU Doktor Öğretim Üyesi Emel AZAK Doktor Öğretim Üyesi Özlem GÜLER Lab. Tek.

Detaylı

Prof. Dr. Özlem Tünger Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Prof. Dr. Özlem Tünger Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Prof. Dr. Özlem Tünger Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Yoğun bakım hastası Klinik durumu ciddidir birden fazla tanı multi organ yetmezliği immunsupresyon sepsis travma Klinik durumu ilerleyicidir

Detaylı

Aşağıdaki 3 kriterin birlikte olması durumunda derin cerrahi alan enfeksiyonu tanısı konulur.

Aşağıdaki 3 kriterin birlikte olması durumunda derin cerrahi alan enfeksiyonu tanısı konulur. TYBD SEPSİS ÇALIŞMASI ENFEKSİYON TANIMLARI Derin Cerrahi Alan Enfeksiyonu(DCAE) Aşağıdaki 3 kriterin birlikte olması durumunda derin cerrahi alan enfeksiyonu tanısı konulur. 1.Cerrahi girişimden sonraki

Detaylı

Dirençli Bakteri Yayılımının Önlenmesinde Laboratuvarın Rolü

Dirençli Bakteri Yayılımının Önlenmesinde Laboratuvarın Rolü Dirençli Bakteri Yayılımının Önlenmesinde Laboratuvarın Rolü Dr. Özlem Kurt Azap Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD 29 Mart 2017, KLİMİK-Ankara 1 Antonie

Detaylı

Doç.Dr.Ayşegül Gözalan, İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji

Doç.Dr.Ayşegül Gözalan, İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji 1 Doç.Dr.Ayşegül Gözalan, İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji 2 KLİMUD Türkiye de Kan Kültürlerinde Doğru Uygulamaların Yaygınlaştırılması Pilot dört merkezde Ankara Koru

Detaylı

Kan Kültürlerini Nasıl Değerlendirelim? Rehber Eşliğinde. Dr. Banu Sancak

Kan Kültürlerini Nasıl Değerlendirelim? Rehber Eşliğinde. Dr. Banu Sancak Kan Kültürlerini Nasıl Değerlendirelim? Rehber Eşliğinde Dr. Banu Sancak KAN KÜLTÜRÜ Mikrobiyoloji laboratuvarının en değerli örneklerinden biridir. Kültür sonuçları hastanın sağ kalımı açısından kritik

Detaylı

TÜBERKÜLOZ DIŞI MİKOBAKTERİ ENFEKSİYONLARI. Tanı ve Sorunlar. Süheyla SÜRÜCÜOĞLU. Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD Manisa

TÜBERKÜLOZ DIŞI MİKOBAKTERİ ENFEKSİYONLARI. Tanı ve Sorunlar. Süheyla SÜRÜCÜOĞLU. Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD Manisa TÜBERKÜLOZ DIŞI MİKOBAKTERİ ENFEKSİYONLARI Tanı ve Sorunlar Süheyla SÜRÜCÜOĞLU Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD Manisa 1 Sunum İçeriği Tanı kriterleri Tanı kriterlerine ilişkin

Detaylı

Moleküler Yöntemlerin Klinik Mikrobiyolojide Kullanımı Ne zaman? Nerede? Ne kadar? Klinik Parazitoloji

Moleküler Yöntemlerin Klinik Mikrobiyolojide Kullanımı Ne zaman? Nerede? Ne kadar? Klinik Parazitoloji Moleküler Yöntemlerin Klinik Mikrobiyolojide Kullanımı Ne zaman? Nerede? Ne kadar? Klinik Parazitoloji Metin Korkmaz Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Parazitoloji AD İnsandaki Paraziter Hastalıkların

Detaylı

ÇOCUKLARDA İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARI (TANI&GÖRÜNTÜLEME) DOÇ.DR. DENİZ DEMİRCİ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÜROLOJİ ANABİLİM DALI

ÇOCUKLARDA İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARI (TANI&GÖRÜNTÜLEME) DOÇ.DR. DENİZ DEMİRCİ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÜROLOJİ ANABİLİM DALI ÇOCUKLARDA İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARI (TANI&GÖRÜNTÜLEME) DOÇ.DR. DENİZ DEMİRCİ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÜROLOJİ ANABİLİM DALI Uriner enfeksiyon Üriner kanal boyunca (böbrek, üreter, mesane ve

Detaylı

İdrar Yolu Enfeksiyonu Tanı. Dr. Z. Birsin Özçakar Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji B.D.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Tanı. Dr. Z. Birsin Özçakar Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji B.D. İdrar Yolu Enfeksiyonu Tanı Dr. Z. Birsin Özçakar Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji B.D. İYE - Tanı Doğru ve zamanında tanılanması uygun tedavi renal skar, tekrarlayan pyelonefrit, HT,

Detaylı

Kan Dolaşım Enfeksiyonlarında Karar Verme Süreçleri. Prof. Dr. Aynur EREN TOPKAYA Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD

Kan Dolaşım Enfeksiyonlarında Karar Verme Süreçleri. Prof. Dr. Aynur EREN TOPKAYA Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD Kan Dolaşım Enfeksiyonlarında Karar Verme Süreçleri Prof. Dr. Aynur EREN TOPKAYA Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD Sunum Planı Kan kültürlerinin önemi Kan kültürlerinin değerlendirilmesi

Detaylı

TIBBİ MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI MEZUNİYET SONRASI (UZMANLIK) EĞİTİMİ DERS MÜFREDATI

TIBBİ MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI MEZUNİYET SONRASI (UZMANLIK) EĞİTİMİ DERS MÜFREDATI TIBBİ MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI MEZUNİYET SONRASI (UZMANLIK) EĞİTİMİ DERS MÜFREDATI DERS KODU MİK 0001 MİK 0002 MİK 0003 MİK 0004 MİK 0005 MİK 0006 MİK 0007 MİK 1000 MİK 4000 MİK 5000 KONU ADI Vaka Değerlendirme

Detaylı

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ. SAĞLIK UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI ÖRNEK ALMA EL KİTABI

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ. SAĞLIK UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI ÖRNEK ALMA EL KİTABI NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI ÖRNEK ALMA EL KİTABI HAZIRLAYAN: Prof. Dr. Aynur EREN TOPKAYA Yrd. Doç. Dr. Hayati GÜNEŞ Arş. Gör. Dr. Reyhan MUTLU

Detaylı

1. AMAÇ: Eller aracılığıyla yayılan enfeksiyonların önlenmesi için uygun el temizliği yöntemlerini belirlemektir.

1. AMAÇ: Eller aracılığıyla yayılan enfeksiyonların önlenmesi için uygun el temizliği yöntemlerini belirlemektir. SAYFA No. Sayfa 1 / 8 1. AMAÇ: Eller aracılığıyla yayılan enfeksiyonların önlenmesi için uygun el temizliği yöntemlerini belirlemektir. 2. KAPSAM: Hastanedeki tüm çalışanlar, hastalar, hasta refakatçıları

Detaylı

Steril vücut sıvılarının mikrobiyolojik olarak değerlendirilmesi. Dr. Dolunay Gülmez Kıvanç

Steril vücut sıvılarının mikrobiyolojik olarak değerlendirilmesi. Dr. Dolunay Gülmez Kıvanç Steril vücut sıvılarının mikrobiyolojik olarak değerlendirilmesi Dr. Dolunay Gülmez Kıvanç Steril vücut sıvıları Beyin omurilik sıvısı (BOS) Eklem sıvısı Plevral sıvı Peritoneal sıvı Perikardiyal sıvı

Detaylı

İDRAR ÖRNEĞİ ANALİZ İÇİN NE KADAR UYGUN? (Avrupa ve CLSI kılavuzlarına göre) Dr. Koza Murat

İDRAR ÖRNEĞİ ANALİZ İÇİN NE KADAR UYGUN? (Avrupa ve CLSI kılavuzlarına göre) Dr. Koza Murat İDRAR ÖRNEĞİ ANALİZ İÇİN NE KADAR UYGUN? (Avrupa ve CLSI kılavuzlarına göre) Dr. Koza Murat İdrar örneği analiz için ne kadar uygun İdrar analizi Böbrek ve üriner sistem bozukluklarının veya hastalıklarının

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU

MARMARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU MARMARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU Adı ve Soyadı :... Okul Numarası :... Okuduğu Yarıyıl :... Staj Konusu :... Staj Yaptığı Kurum :... Kurumun Adı Staj Konusu Çalışma Süresi Tarihinden

Detaylı

KOLONİZASYON. DR. EMİNE ALP Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D.

KOLONİZASYON. DR. EMİNE ALP Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. KOLONİZASYON DR. EMİNE ALP Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. KOLONİZASYON Mikroorganizmanın bir vücut bölgesinde, herhangi bir klinik oluşturmadan

Detaylı

HASTA GÜVENLİĞİNDE ENFEKSİYONLARIN KONTROLÜ VE İZOLASYON ÖNLEMLERİ. Dr. Nazan ÇALBAYRAM

HASTA GÜVENLİĞİNDE ENFEKSİYONLARIN KONTROLÜ VE İZOLASYON ÖNLEMLERİ. Dr. Nazan ÇALBAYRAM HASTA GÜVENLİĞİNDE ENFEKSİYONLARIN KONTROLÜ VE İZOLASYON ÖNLEMLERİ Dr. Nazan ÇALBAYRAM Bir hastanenin yapmaması gereken tek şey mikrop saçmaktır. Florence Nightingale (1820-1910) Hastane Enfeksiyonları

Detaylı

ÜST SOLUNUM YOLU ÖRNEKLERİNE LABORATUVAR YAKLAŞIMI. Doç. Dr. Aynur EREN TOPKAYA Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi

ÜST SOLUNUM YOLU ÖRNEKLERİNE LABORATUVAR YAKLAŞIMI. Doç. Dr. Aynur EREN TOPKAYA Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ÜST SOLUNUM YOLU ÖRNEKLERİNE LABORATUVAR YAKLAŞIMI Doç. Dr. Aynur EREN TOPKAYA Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi 05.12.2012 2 1. Olgu 10 yaşında kız çocuğu, boğaz ağrısı ve hafif ateşle doktora başvuruyor

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ EL HİJYENİ TALİMATI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ EL HİJYENİ TALİMATI 1. AMAÇ:Hastane enfeksiyonlarının oluşmasının önlenmesi, oluşmuş ise kontrol altına alınması amacıyla doğru el yıkama tekniğinin kullanılmasını sağlamaktır. 2. KAPSAM: Hastanedeki Tüm Birimleri kapsar.

Detaylı

T.C SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ. ENFEKSİYON HASTALIKLARI ve KLİNİK MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI 2015-2016 YILI DÖNEM V DERS PROGRAMI

T.C SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ. ENFEKSİYON HASTALIKLARI ve KLİNİK MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI 2015-2016 YILI DÖNEM V DERS PROGRAMI T.C SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ENFEKSİYON HASTALIKLARI ve KLİNİK MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI 2015-2016 YILI DÖNEM V DERS PROGRAMI Prof.Dr. Füsun Zeynep AKÇAM Doç.Dr. Onur KAYA Doç.Dr.

Detaylı

MİKROBİYOJİ PRATİĞİ. XXII Düzen Klinik Laboratuvar Günleri Ekim 2012 Dr. Uğur Çiftçi Düzen Laboratuvarlar Grubu

MİKROBİYOJİ PRATİĞİ. XXII Düzen Klinik Laboratuvar Günleri Ekim 2012 Dr. Uğur Çiftçi Düzen Laboratuvarlar Grubu MİKROBİYOJİ PRATİĞİ XXII Düzen Klinik Laboratuvar Günleri 12-14 Ekim 2012 Dr. Uğur Çiftçi Düzen Laboratuvarlar Grubu OLGU 1 Hasta 1 yaşında kız, 38.5 ºC ateş akut ishal nedeniyle dışkı örneği laboratuvara

Detaylı

ÇANAKKALE İL AMBULANS SERVİSİ SAĞLIK ÇALIŞANLARININ EL HİJYENİ VE KİŞİSEL KORUYUCU MALZEMELERİN KULLANIMI TALİMATI

ÇANAKKALE İL AMBULANS SERVİSİ SAĞLIK ÇALIŞANLARININ EL HİJYENİ VE KİŞİSEL KORUYUCU MALZEMELERİN KULLANIMI TALİMATI Dok. Kodu: YÖN.TL.04 Yay. Trh.: Kasım 2012 Rev. Trh.: Kasım 2014 Rev. No: 01 Sayfa No: 1/5 1.AMAÇ: Bu talimat ile hastalara sağlık hizmeti ve bakım veren sağlık çalışanlarının, başta kırım kongo kanamalı

Detaylı

BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ

BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ 24 Mart 2015 Sürveyans HIV önlenmesi Uygun antibiyotik kullanımı Hastane temizliği Dezenfeksiyon uygulamaları Enfeksiyon kontrolü İzolasyon

Detaylı

'nosocomial' Yunanca iki kelimeden oluşur

'nosocomial' Yunanca iki kelimeden oluşur 'nosocomial' Yunanca iki kelimeden oluşur 'nosus' hastalık 'komeion' icabına bakmak 'nosocomial' tıbbi tedavi altında iken hastanın edindiği herhangi bir hastalık Tanım Enfeksiyon Hastaneye yatırıldığında

Detaylı

T.C SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ. ENFEKSİYON HASTALIKLARI ve KLİNİK MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI 2014-2015 YILI DÖNEM V DERS PROGRAMI

T.C SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ. ENFEKSİYON HASTALIKLARI ve KLİNİK MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI 2014-2015 YILI DÖNEM V DERS PROGRAMI T.C SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ENFEKSİYON HASTALIKLARI ve KLİNİK MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI 2014-2015 YILI DÖNEM V DERS PROGRAMI Prof.Dr. Füsun Zeynep AKÇAM Doç.Dr. Onur KAYA Yrd.Doç.Dr.

Detaylı

Işın Akyar 1,2, Meltem Kaya 2, Onur Karatuna 1,2, Yeşim Beşli 2. Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji AD, İstanbul 2

Işın Akyar 1,2, Meltem Kaya 2, Onur Karatuna 1,2, Yeşim Beşli 2. Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji AD, İstanbul 2 Anaerop Bakterilerin Üretilmelerinde Askorbik Asit Katkılı Besiyeri ve Mineral Yağ ile Kaplanmış Besiyeri Kullanılmasının Araştırılması ve Sonuçların Standart Anaerop Kültür Yöntemi ile Kıyaslanması Işın

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Merkez Laboratuvarı

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Merkez Laboratuvarı DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ M ERKEZ LABO RATUVARI Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Merkez Laboratuvarı MİKROBİYOLOJİK İNCELEME İÇİN GENEL ÖRNEK ALIMI KURALLARI Mikrobiyolojik inceleme sonuçlarının

Detaylı

UZM. DR. SALİH MAÇİN Şırnak Devlet Hastanesi

UZM. DR. SALİH MAÇİN Şırnak Devlet Hastanesi UZM. DR. SALİH MAÇİN Şırnak Devlet Hastanesi Kronik ishalli pediatrik hastalarda saptanan paraziter etkenler Salih Maçin 1, Filiz Kaya 2, Deniz Çağdaş 3, Hayriye Hızarcıoğlu Gülşen 3, İnci Nur Saltık Temizel

Detaylı

Asist. Dr. Ayşe N. Varışlı

Asist. Dr. Ayşe N. Varışlı Asist. Dr. Ayşe N. Varışlı 1 GİRİŞ: İshal tüm dünyada, özellikle de gelişmekte olan ülkelerde önemli bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkmaktadır Akut ishal, özellikle çocuk ve yaşlı hastalarda önemli

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARINDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARINDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARINDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR Kurallar Laboratuvar saatinde geç kalan öğrenciler, eğitim başladıktan sonra laboratuvara alınmayacaktır. Laboratuvarlar devamlılık arzettiği için

Detaylı

KLİNİK MİKROBİYOLOJİ. Prof. Dr. Oğuz KARABAY

KLİNİK MİKROBİYOLOJİ. Prof. Dr. Oğuz KARABAY KLİNİK MİKROBİYOLOJİ Prof. Dr. Oğuz KARABAY Mikroorganizma Doğada veya konakta çoğalan Yerleştiği konakta çeşitli yanıtların oluşmasına neden olan Çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük ve tek hücreli

Detaylı

ÇANKIRI GAZİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM YILLIK PLAN

ÇANKIRI GAZİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM YILLIK PLAN MESLEK ESASLARI DERSİ PEKİŞTİRİLECEK KONULAR/BECERİLER/LAR Hasta Odası Hazırlama Hasta odası 3 20 20 Eylül 2017 Çarşamba 22 Eylül 2017 Cuma Hasta yatağı yapımı İçinde hasta olan yatağın yapımı Muayene

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Tıbbi Laboratuar Adresi :Atatürk Bulvarı No:237 Kavaklıdere 06680 ANKARA / TÜRKİYE Tel : 0 312 468 70 10 Faks : 0 312 426 99 56 E-Posta : kalite@duzen.com.tr Website

Detaylı

EL YIKAMA. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Funda Peker

EL YIKAMA. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Funda Peker EL YIKAMA Acıbadem Kadıköy Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Funda Peker El Yıkama-tarihçesi Tıp tarihi incelendiğinde, el yıkama ile infeksiyon hastalıklarının önlenebildiğine dair veriler XIX. yüzyıla

Detaylı

Erkeklerde Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Erkeklerde Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Erkeklerde Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Cinsel ilişki yoluyla bulaşan hastalıklar genç erişkin (seksüel aktif) çiftlerin hastalığıdır. Tedavi sırasında, çiftlerin hastalığı olduğu hatırlanmalı ve tüm

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Yrd. Doç. Dr. Kaya Süer, Yrd. Doç. Dr. Murat Uncu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü

Detaylı

VENTİLATÖR İLE İLİŞKİLİ PNÖMONİNİN Revizyon Tarihi: ÖNLENMESİ TALİMATI Sayfa: 1/5. Hazırlayan

VENTİLATÖR İLE İLİŞKİLİ PNÖMONİNİN Revizyon Tarihi: ÖNLENMESİ TALİMATI Sayfa: 1/5. Hazırlayan Yürürlük i: 29.05.2014 VENTİLATÖR İLE İLİŞKİLİ PNÖMONİNİN Revizyon i: ÖNLENMESİ TALİMATI Sayfa: 1/5 Revizyon Açıklaması Madde No - Revize edildi - 1.7.8 KAPSAM: Yoğun Bakımlar Hazırlayan Güler DEMİRCİ

Detaylı

Bağışıklığı Baskılanmış Olguda Akciğer Sorununa Yaklaşım. Klinik-Radyolojik İpuçları

Bağışıklığı Baskılanmış Olguda Akciğer Sorununa Yaklaşım. Klinik-Radyolojik İpuçları Bağışıklığı Baskılanmış Olguda Akciğer Sorununa Yaklaşım Klinik-Radyolojik İpuçları Çalıştığınız bölüm? 1-İnfeksiyon Hastalıkları 2-Hematoloji 3-Onkoloji 4-Göğüs Hastalıkları 5-Radyoloji 6-Diğer Bağışıklığı

Detaylı

DIŞKININ TOPLANMASI ve SAKLANMASI

DIŞKININ TOPLANMASI ve SAKLANMASI DIŞKININ TOPLANMASI ve SAKLANMASI Bağırsak parazit enfeksiyonlarının çoğunda dışkıda ; Helmint yumurta veya larvalarının Protozoon trofozoit veya kistlerinin görülmesi ile tanı konulur. Dışkı bir enfeksiyon

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Doç. Dr. Füsun Baba, Dr. Hanife Özkayalar, Hasta Değerlendirme Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş

Detaylı

30.12.2014. Kan Alma. Kan gazı almada tercih edilen arterler şunlardır: Radial arter Brakial arter Femoral arter Dorsalis pedis ve tibial arter

30.12.2014. Kan Alma. Kan gazı almada tercih edilen arterler şunlardır: Radial arter Brakial arter Femoral arter Dorsalis pedis ve tibial arter 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği 16. Hafta ( 29.12 02 / 01 / 2015 ) 1.) ARTERİYEL KAN ALMA TEKNİĞİ 2.)KAPİLLER KAN ALMA TEKNİĞİ Slayt No : 27 4 Arteriel Kataterden Kan gazı analizinde kullanılmak amacıyla

Detaylı

INFEKSIYON KONTROL ÖNLEMLERI INFEKSIYON KONTROL KURULU

INFEKSIYON KONTROL ÖNLEMLERI INFEKSIYON KONTROL KURULU INFEKSIYON KONTROL ÖNLEMLERI En çok kullandiginiz tibbi alet EL YIKAMA ÖNCE BURUN MU? ELLERINIZI GÜN IÇINDE FARKLI AMAÇLAR IÇIN KULLANIRSINIZ ELLER NE ZAMAN YIKANMALI? AMERIKAN HASTALIK KONTROL MERKEZI

Detaylı

ÇOCUKTA UYGULAMALAR-III. Prof. Dr. Nursan ÇINAR

ÇOCUKTA UYGULAMALAR-III. Prof. Dr. Nursan ÇINAR ÇOCUKTA UYGULAMALAR-III Prof. Dr. Nursan ÇINAR GASTRİK İNTUBASYON Gastrik intubasyon uygulaması çocukları beslenme (gavaj),ve mideyi yıkama (lavaj) amaçları ile yapılır. Mideye sonda oral yol ile (orogastrik)

Detaylı

KLİNİK MATERYALİN HASTADAN ALINMASI ve LABORATUVARA GÖNDERİLMESİ

KLİNİK MATERYALİN HASTADAN ALINMASI ve LABORATUVARA GÖNDERİLMESİ 21. Yüzyılda Tüberküloz Sempozyumu ve II. Tüberküloz Laboratuvar Tanı Yöntemleri Kursu, Samsun KLİNİK MATERYALİN HASTADAN ALINMASI ve LABORATUVARA GÖNDERİLMESİ Y. Doç. Dr. Nuri Özkütük Celal Bayar Üniversitesi

Detaylı

Acinetobacter Salgını Kontrolü. 07.03.2014 Uzm. Hem. H. Ebru DÖNMEZ

Acinetobacter Salgını Kontrolü. 07.03.2014 Uzm. Hem. H. Ebru DÖNMEZ Acinetobacter Salgını Kontrolü 07.03.2014 Uzm. Hem. H. Ebru DÖNMEZ Acinetobacter baumannii Hastalarda kolonize olarak ciddi enfeksiyonlara, septik şoka ve ölümlere yol açan nonfermentatif, gram-negatif

Detaylı

Dr. Birgül Kaçmaz Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD

Dr. Birgül Kaçmaz Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Dr. Birgül Kaçmaz Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD İnhaler uygulama İntraventriküler/intratekal uygulama Antibiyotik kilit tedavisi Antibiyotik içerikli

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ Doç. Dr. Orhan YILDIZ Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD. KAYSERi Erciyes Üniversitesi Hastaneleri 1300 yatak / 10 milyon

Detaylı

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Mikrobiyoloji Laboratuvarı Test Rehberi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Mikrobiyoloji Laboratuvarı Test Rehberi Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Mikrobiyoloji Laboratuvarı Test Rehberi GİRİŞ Klinik laboratuvarlar hastaneye başvuran hastaların %70-85 inin hizmet aldığı birimlerdir.

Detaylı

Ventilatör İlişkili Pnömoni Tanısında Endotrakeal Aspirat Kantitatif Kültürü ile Mini-Bal Kantitatif Kültürü Arasındaki Uyum

Ventilatör İlişkili Pnömoni Tanısında Endotrakeal Aspirat Kantitatif Kültürü ile Mini-Bal Kantitatif Kültürü Arasındaki Uyum Ventilatör İlişkili Pnömoni Tanısında Endotrakeal Aspirat Kantitatif Kültürü ile Mini-Bal Kantitatif Kültürü Arasındaki Uyum Dr.Sibel Doğan Kaya Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Detaylı

UÜ-SK KLİNİK BAKTERİYOLOJİ ve ENFEKSİYON HASTALIKLARI ANABİLİM DALI HİZMET KAPSAMI

UÜ-SK KLİNİK BAKTERİYOLOJİ ve ENFEKSİYON HASTALIKLARI ANABİLİM DALI HİZMET KAPSAMI Rev. No : 03 Rev.Tarihi : 28 Şubat 2012 1 / 5 NOT: Üst Bilgide Başlığa Anabilim Dalı veya Bilim Dalı İsmini, Doküman kodunda XXX Bölüne Anabilim Dalı/ Bilim Dalı kodunuzu giriniz 1. HİZMET KAPSAMI: Klinik

Detaylı

BASİLLİ DİZANTERİ (SHİGELLOZİS) (KANLI İSHAL)

BASİLLİ DİZANTERİ (SHİGELLOZİS) (KANLI İSHAL) BASİLLİ DİZANTERİ (SHİGELLOZİS) (KANLI İSHAL) TANIMI Shigella türü bakterilerde meydana gelen;karekteristik belirti ve bulguları olan,ilium ve kolonun akut enfeksiyonudur.basilli ve amipli dizanteri olmak

Detaylı

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ NUMUNE ALMA VE TRANSFER TALİMATI

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ NUMUNE ALMA VE TRANSFER TALİMATI 1 / 8 1.AMAÇ: Numunenin doğru teknikle, yeterli miktarda alınarak güvenli bir şekilde laboratuvara ulaşmasını sağlamak. 2.KAPSAM: Doktor, Hemşire, Ebe, Sağlık memuru, Laboratuvar teknisyeni 3.SORUMLULAR:

Detaylı

Türk Pediatrik Hematoloji Derneği (TPHD) Hemofilide Cerrahi Çalıştayı Uzlaşı Raporu

Türk Pediatrik Hematoloji Derneği (TPHD) Hemofilide Cerrahi Çalıştayı Uzlaşı Raporu Türk Pediatrik Hematoloji Derneği (TPHD) Hemofilide Cerrahi Çalıştayı Uzlaşı Raporu Türk Pediatrik Hematoloji Derneği Hemofili/Hemostaz/Tromboz Alt Çalışma grubu tarafından 25 Eylül 2010 tarihinde düzenlenen

Detaylı

Kan Yoluyla Bulaşan İnfeksiyonlardan Korunma ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi

Kan Yoluyla Bulaşan İnfeksiyonlardan Korunma ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi Kan Yoluyla Bulaşan İnfeksiyonlardan Korunma ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi MSc.N. Duygu Gürsoy Muşovi İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi 1 2 Riskli Vücut Sıvıları-1 Kan Gözle görülür

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Enfeksiyon Kontrol Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ Hastanede

Detaylı

Olgu Eşliğinde Sepsise Yaklaşım

Olgu Eşliğinde Sepsise Yaklaşım Olgu Eşliğinde Sepsise Yaklaşım Prof. Dr. Çağrı BÜKE E.Ü.T.F. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji 07.02.2015 (2) Çağrı BÜKE 1 Olgu 70 yaşında erkek hasta. Üşüme-titreme ile yükselen ateş, öksürük,

Detaylı

Temizlik: Mikroorganizmaların çoğalması ve yayılmasını önlemek için, yüzeylerin kir ve organik maddelerden fiziksel olarak uzaklaştırılmasıdır.

Temizlik: Mikroorganizmaların çoğalması ve yayılmasını önlemek için, yüzeylerin kir ve organik maddelerden fiziksel olarak uzaklaştırılmasıdır. DOKÜMAN NO: STR-TL-09 YAYIN TARİHİ : AĞUSTOS 2014 REVİZYON TARİHİ : 00 REVİZYON NO:00 SAYFA 1 / 5 1-Amaç: Ç.Ü Diş Hekimliği Fakültesi klinik ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek için hasta,

Detaylı

KADAVRADAN ORGAN ALINMASI. Özlem ERGİNBAŞ Ameliyathane Hemşiresi

KADAVRADAN ORGAN ALINMASI. Özlem ERGİNBAŞ Ameliyathane Hemşiresi KADAVRADAN ORGAN ALINMASI Özlem ERGİNBAŞ Ameliyathane Hemşiresi KADAVRADAN ORGAN ALINMASI Beyin ölümü kararı verilmiş donörlerden (vericilerden) usulüne uygun olarak başka kişiye nakledilmek üzere organların

Detaylı

15.45-16.30: Kan Dolaşımı Enfeksiyonlarına ait Olgu Sunumları (Doç. Dr. Esra Karakoç, SB Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi Mikrobiyoloji Kliniği )

15.45-16.30: Kan Dolaşımı Enfeksiyonlarına ait Olgu Sunumları (Doç. Dr. Esra Karakoç, SB Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi Mikrobiyoloji Kliniği ) 1. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. Ankara YBÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3. Ankara Dışkapi Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araşırma Hastanesi 4. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Detaylı

Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlarda Tanı

Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlarda Tanı Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlarda Tanı Deniz Gökengin Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar Gonore Klamidyal

Detaylı

112 ASHİ VE AMBULANSLARDA. EL HİJYENİ Kalite Yönetim Birimi

112 ASHİ VE AMBULANSLARDA. EL HİJYENİ Kalite Yönetim Birimi 112 ASHİ VE AMBULANSLARDA EL HİJYENİ Kalite Yönetim Birimi 112 ASHİ KALİTE İÇİN EL ELE AMAÇ Tüm 112 çalışanlarına el hijyeni ile ilgili genel bilgi vermek Kişisel koruyucu ekipman kullanımının arttırılması

Detaylı

Viral Hepatitler. Hepatit A Virus. Viral Hepatitler- Tarihsel Bakış. Hepatit Tipleri. Hepatit A Klinik Özellikler

Viral Hepatitler. Hepatit A Virus. Viral Hepatitler- Tarihsel Bakış. Hepatit Tipleri. Hepatit A Klinik Özellikler Viral Hepatitler- Tarihsel Bakış Viral Hepatitler İnfeksiyöz Viral hepatitler A NANB E Enterik yolla geçen Dr. Ömer Şentürk Serum B D C F, G, TTV,? diğerleri Parenteral yolla geçen Hepatit Tipleri A B

Detaylı

Dr Bahadır Ceylan. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji HIV EPİDEMİYOLOJİSİ

Dr Bahadır Ceylan. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji HIV EPİDEMİYOLOJİSİ Dr Bahadır Ceylan Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji HIV EPİDEMİYOLOJİSİ -% 95 düşük-orta gelirli ülkede -% 50 kadın -2.5 milyon < 15 yaş 1990 dan

Detaylı

İntravasküler Kateter İnfeksiyonları. Dr.Serkan Öncü

İntravasküler Kateter İnfeksiyonları. Dr.Serkan Öncü İntravasküler Kateter İnfeksiyonları Dr.Serkan Öncü Damariçi infeksiyonlarının en sık nedeni Morbidite - Mortalite %12-25 Maliyet 25.000$/vaka Periferik venöz kateter Periferik arter kateter Santral venöz

Detaylı

Prof Dr Yurdanur Akgün. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Prof Dr Yurdanur Akgün. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı BALGAM DIŞI ALT SOLUNUM YOLU ÖRNEKLERİ 4 Haziran 2010 - İZMİR Prof Dr Yurdanur Akgün Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Üst Solunum Yolu Alt Solunum Yolu 05.12.2012

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hemşirelik Protokolleri Hazırlama Komitesi Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/6

Detaylı

DAMLACIK İZOLASYONU. Antibiyotik tedavisi başlandıktan bir gün sonra 24 saat ara ile alınan iki örnekte üreme tespit edilmezse sonlandırılır

DAMLACIK İZOLASYONU. Antibiyotik tedavisi başlandıktan bir gün sonra 24 saat ara ile alınan iki örnekte üreme tespit edilmezse sonlandırılır DAMLACIK İZOLASYONU Menenjit: ( H. influenzae tip B Neisseria meningitidis enfeksiyonu İnvaziv Neisseria Meningitidis Sepsis Enfeksiyonu Büyük partiküllü (>5μm) damlacıkların geçişinin önlenmesinde kullanılır.

Detaylı

Normal Mikrop Florası. Prof.Dr.Cumhur Özkuyumcu

Normal Mikrop Florası. Prof.Dr.Cumhur Özkuyumcu Normal Mikrop Florası Prof.Dr.Cumhur Özkuyumcu Vücudun Normal Florası İnsan vücudunun çeşitli bölgelerinde bulunan, insana zarar vermeksizin hatta bazı yararlar sağlayan mikroorganizma topluluklarına vücudun

Detaylı

İYE PATOFİZYOLOJİ İYE PATOFİZYOLOJİ 01.02.2012 BAKTERİÜRİYİ ETKİLEYEN KONAK FAKTÖRLERİ

İYE PATOFİZYOLOJİ İYE PATOFİZYOLOJİ 01.02.2012 BAKTERİÜRİYİ ETKİLEYEN KONAK FAKTÖRLERİ İYE ABD de YD ve çocuklardaki ateşli hastalıkların en önemli sebebi İYE nudur Ateşli çocukların %4-7 sinde gözlenir Semptomatik İYE 1-5 yaş arasında %2 oranında görülürken, okul çağı kızlarda %3-5 arasındadır

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Tıbbi Laboratuar Adresi :Sağlık Mahallesi Saygun Caddesi No:55 Sıhhiye 06100 ANKARA / TÜRKİYE Tel : 0 312 565 53 62 Faks : 0 312 565 54 55 E-Posta : mikrobiyolojirldb@thsk.gov.tr

Detaylı

HEMODİYALİZ HASTALARINDA GÖRÜLEN İNFEKSİYON ETKENLERİ

HEMODİYALİZ HASTALARINDA GÖRÜLEN İNFEKSİYON ETKENLERİ HEMODİYALİZ HASTALARINDA GÖRÜLEN İNFEKSİYON ETKENLERİ Dr. Talât Ecemiş Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. Venöz ulaşım yolu Arteriyovenöz şantlar Kateterler

Detaylı

Normal Mikrobiyal Flora

Normal Mikrobiyal Flora Normal Mikrobiyal Flora Dr. Kaya Süer YDÜ Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Normal Mikrobiyal Flora Deri Konjonktiva Oral Cavite Üst solunum yolu Intestinal tract Genitouriner

Detaylı

İZOLASYON ÖNLEMLERİ. Hazırlayan: Esin Aydın Acıbadem Bodrum Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi

İZOLASYON ÖNLEMLERİ. Hazırlayan: Esin Aydın Acıbadem Bodrum Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi İZOLASYON ÖNLEMLERİ Hazırlayan: Esin Aydın Acıbadem Bodrum Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi İZOLASYON HEDEFLERİ Hastene enfeksiyonlarında başarı olmanın temel stratejisi olan Standart Önlemleri kapsamalıdır.

Detaylı

Hemodiyaliz Ünitelerinde Enfeksiyon Kontrolü

Hemodiyaliz Ünitelerinde Enfeksiyon Kontrolü Hemodiyaliz Ünitelerinde Enfeksiyon Kontrolü Prof. Dr. Dilek ARMAN Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları AD Hemodiyaliz Uygulaması ABD: >3000 merkez >190.000 hasta

Detaylı

BU İNFLUENZA SALGIN DEĞİL: ÇOCUK VE ERİŞKİN HASTALARIMIZIN DEĞERLENDİRİLMESİ

BU İNFLUENZA SALGIN DEĞİL: ÇOCUK VE ERİŞKİN HASTALARIMIZIN DEĞERLENDİRİLMESİ BU İNFLUENZA SALGIN DEĞİL: ÇOCUK VE ERİŞKİN HASTALARIMIZIN DEĞERLENDİRİLMESİ *Bahar Kandemir, *İbrahim Erayman, **Sevgi Pekcan, ***Ümmügülsüm Dikici, *Selver Can, ***Mehmet Özdemir, *Mehmet Bitirgen *

Detaylı

HASTANE GENEL TEMİZLİK PLANI. Ayda bir

HASTANE GENEL TEMİZLİK PLANI. Ayda bir YER: İZOLASYON ve NOTRÖPENİK HASTA ODASI YÜKSEK RİSKLİ ALAN GÜNLÜK HAFTALIK AYLIK Tuvalet hariç bütün ıslak alanlar: Sarı Yoğun Bakım, Laboratuvar Alanları, İzolasyon Odası, Ameliyathane :Beyaz 1-Tuvaletler

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN KULLANIMI TALİMATI

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN KULLANIMI TALİMATI 12.09.2013 0 0 1 / 5 1. AMAÇ: Bu talimat ile hastalara sağlık hizmeti ve bakım veren sağlık çalışanlarının, başta kırım kongo kanamalı ateşi, insan immün yetmezlik virüsü (HIV), kuş gribi, domuz gribi

Detaylı

Febril Nötropenik Hastada Antimikrobiyal Direnç Sorunu : Kliniğe Yansımalar

Febril Nötropenik Hastada Antimikrobiyal Direnç Sorunu : Kliniğe Yansımalar Febril Nötropenik Hastada Antimikrobiyal Direnç Sorunu : Kliniğe Yansımalar Prof.Dr.Halit Özsüt İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Detaylı

İNVAZİV ARAÇ İLİŞKİLİ ENFEKSİYONLARIN ÖNLENMESİNDE HEMŞİRELİK UYGULAMALARI

İNVAZİV ARAÇ İLİŞKİLİ ENFEKSİYONLARIN ÖNLENMESİNDE HEMŞİRELİK UYGULAMALARI İNVAZİV ARAÇ İLİŞKİLİ ENFEKSİYONLARIN ÖNLENMESİNDE HEMŞİRELİK UYGULAMALARI NAZOKOMİYAL ENFEKSİYONLAR HASTANE ENFEKSİYONLARI Tanım Hasta hastaneye başvurduğunda inkübasyon döneminde olmayan, daha sonra

Detaylı

Olgularla Parazitoloji. Doç. Dr. Gülay ARAL AKARSU Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Parazitoloji Bilim Dalı

Olgularla Parazitoloji. Doç. Dr. Gülay ARAL AKARSU Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Parazitoloji Bilim Dalı Olgularla Parazitoloji Doç. Dr. Gülay ARAL AKARSU Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Parazitoloji Bilim Dalı Olgu 1 13 yaşında çocuk hasta İlki 2 ay önce başlayan ve her biri 5-7 gün süren iki diyare

Detaylı

Prof. Dr. Özlem Tünger Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Prof. Dr. Özlem Tünger Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Prof. Dr. Özlem Tünger Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji ÜSİ, SBİ infeksiyonların %15-40 (yılda >560.000) En önemli risk faktörü üriner kateter (olguların %60-80) Kİ-ÜSİ = SBİ-ÜSİ Cope M et

Detaylı