İNSÜLİN POMPA TEDAVİSİNDE İNSÜLİN DOZ AYARLAMALARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İNSÜLİN POMPA TEDAVİSİNDE İNSÜLİN DOZ AYARLAMALARI"

Transkript

1 İNSÜLİN POMPA TEDAVİSİNDE İNSÜLİN DOZ AYARLAMALARI Doç. Dr. Seda SANCAK Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzm. Sağlık Bilimleri Üniversitesi SAUM Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi

2 İnsülin Pompa Tedavisi Hızlı Etkili İnsülin Uzun etkili insülin kullanmıyoruz İnsülin pompaları bazal ve bolus insülin salınımını taklit edecek biçimde geliştirilmiştir.

3 BAZAL İNFÜZYON HIZININ AYARLANMASI

4 BAZAL ORAN Sağlıklı kişilerde yemek yenmese de gün boyunca az miktarda insülin sürekli salgılanır. Bu salınım BAZAL İNSÜLİN olarak tanımlanır. Bazal insülin; 1. Yemekler arasında kalan süre ve gece boyunca karaciğerde aşırı glukoz yapılmasını önler, 2. Karaciğerde yapılan az miktardaki glukozun çevre dokulara geçişini sağlar, 3. Yağ yıkımı ve keton oluşumunu önler, 4. Yemek yenmediği dönemde kan şekeri düzeylerinin normal sınırlarda idamesini sağlar. (yemek araları ve gece) Bazal insülin gereksinimi gün içinde değişkenlik göstermektedir. Ancak orta ve uzun etkili insülinler pik etkilerinden dolayı, uzun etkili insülin analogları ise etkilerinin gün boyu sabite yakın devam etmesinden dolayı bu gereksinimi karşılama konusunda yetersiz kalabilmektedir.

5 HASTALARIN GÜN İÇİNDEKİ BAZAL İNSÜLİN İHTİYACI DEĞİŞKENDİR Scheiner, G; Boyer, B. Diab Res and Clin Prac, ;

6 DAWN FENOMENİ BULUNAN HASTALARDA SABİT DOZDA BAZAL İNSÜLİN UYGULAMARI BAŞARILI OLMAMAKTADIR. Koivisto VA et al. Diabetes. 1986: 35;8-82.

7 BAZAL İNFÜZYON HIZININ AYARLANMASI Başlangıçta tek bazal hızın ayarlanması ve 2-3 günlük glukoz ölçüm sonuçlarına ve diürnal varyasyonlara göre bazal hızın değiştirilmesi önerilmektedir. Bazal doz ayarı sağlanıncaya kadar başlangıçta ara öğün verilmez. Bazal hızdaki değişiklikler 0.05 ünite / saatlik artış ya da azalma gösterebilecek biçimde düzenlenmektedir. Bazal insülin infüzyonu gereksinime göre doğru düzenlendiğinde, herhangi bir şey yenmediği sürece kan şekeri düzeyi sabit kalmalı ya da 30 mg/dl den daha fazla değişmemelidir. Örneğin; saat 22:00 de kan şekeri 100 mg/dl olan bir diyabetlinin, bazal infüzyon hızı iyi düzenlendi ise kan şekeri sabah ya aynı değerde olmalı ya da mg/dl (100 ± 30 mg/dl) arasında kalmalıdır.

8 Gündüz bazal dozun düzenlenmesi Zaman Düzenlemesi ve Direktifler KŞ Ölçme Zamanı Sonuçlarınızın değerlendirilmesi Kahvaltı zamanı: Sabah kalktıktan sonra KŞ kontrol edin ve değerlendirmeye başlarken KŞ 100 ve 150 mg/dl arasında olmalı Kahvaltıyı atlayın Öğlen yemeğine kadar birşey yemeyin Sabah kalktıktan sonra öğlen yemeğine kadar her 1 2 saatte Eğer değerlendirme boyunca KŞ değeriniz mg/dl den fazla yükselmiyor veya düşmüyorsa Bazal oranınız doğru demektir. Eğer KŞ yükselirse: Bazal oranınız bu zaman dilimi için yükseltilmeli. Eğer KŞ düşerse: Bazal oranınız bu zaman dilimi için düşürülmeli Yukarıdaki ile aynı.

9 Gündüz bazal dozun düzenlenmesi Zaman Düzenlemesi ve Direktifler Öğlen yemek zamanı: Öğle yemeğinden önce KŞ konrol edin ve değerlendirmeye başlarken KŞ 100 ile 150 mg/dl arasında olmalı Öğle yemeğini atlayın Akşam yemeğine kadar birşey yemeyin KŞ Ölçme Zamanı Kahvaltıdan 4 saat sonra Akşam yemeğine kadar her 1 2 saatte Sonuçlarınızın değerlendirilmesi Yukarıdaki ile aynı.

10 Gece bazal dozun düzenlenmesi Akşam Yemek zamanı: Akşam yemeğinden önce KŞ konrol edin ve değerlendirmeye başlarken KŞ 100 ile 150 mg /dl arasında olmalı Öğle yemeğini atlayın Eğer istenirse Gece ara öğünü veya geç akşam yemeği alın ve değerlendirin Öğlen yemeğinden 4 saat sonra Akşam yemeğine veya ara öğüne kadar her 1 2 saatte Yukarıdaki ie aynı. Eğer bazal oranınız çok yüksek ise,kş bazal oran değerlendirmesi boyunca düşecek. Eğer bazal oranınız çok düşük ise, KŞ bazal oaran değerlendirilmesi boyunca yükselecek.

11 Basamak Basamak Bazal Doz Ayarlanması ± Zaman Düzenlemesi ve Direktifler KŞ Ölçme Zamanı Sonuçlarınızın değerlendirilmesi Gece: Akşam yemeğini erken yiyin (yemek bolusunu unutmayın!) Yemekten sonra birşey yemeyin Değerlenmeye başlayın Akşam yemeği bolusundan 4 5 saat sonra Yatma zamanı Gece yarısı 2 3 A.M. Sabah kalkınca Eğer değerlendirme boyunca KŞ değeriniz mg/dl den fazla yükselmiyor veya düşmüyorsa Bazal oranınız doğru demektir. Eğer KŞ yükselirse: Bazal oranınız bu zaman dilimi için yükseltilmeli. Eğer KŞ düşerse: Bazal oranınız bu zaman dilimi için düşürülmeli Bazı kişilerde bazal insülin gereksinimi 24:00 ile 03:00 arasında azalmaktadır. Şafak (dawn) fenomeni olan kişilerde, sabah erken saatlerde, genellikle 03:00 den itibaren, bazal insülin hızını arttırmak gerekir.

12 Geçici bazal infüzyon hızı (Temporary basal) İnsülin infüzyon pompalarında bazal hızı istediğimiz süre azaltma veya artırma seçeneği bulunmaktadır. Egzersiz sırasında ve sonrasında geçici bir süre bazal hızı azaltmak, stres ve enfeksiyon durumlarında ise yine geçici bir süre insülin infüzyon hızını artırmak gerekebilir. Menstruasyon dönemlerinde de geçici bir süre bazal hızı artırmak gerekebilir.

13 Pompa öncesi günlük toplam insülin dozu %20-25 oranında azaltılır Pompadaki günlük toplam doz bulunur Erişkinler Çocuk ve adölesanlar %50 Bazal %50 Bolus %40 Bazal %60 Bolus 24 e bölünerek saatlik infüzyon hızı hesaplanır 24 e bölünerek saatlik infüzyon hızı hesaplanır Tek bir bazal doz ile başlanır Tek bir bazal doz ile başlanır

14 Pompa öncesi NPH kristalize İnsülin kullananlarda Toplam İnsülin Miktarı

15 Toplam İnsülin Miktarı Uzun Etkili İnsülin (Lantus-Levemir) Kullananlarda Örn: 18 ünite lantus HbA1c = ünite humalog 33 ünite insülin % 30 azaltalım = 9,9 ünite 33-9,9=23,1 ünite 23.1 Üİ in %40 ı bazal doz olarak alınır ve 24 saate bölerek saatlik infüzyon hızı hesaplanır % 40 bazal yaklaşık 10 ünitedir / 24 saatte bazal doz olarak otomatik gönderilecek 10ü / 24 saat = 0,4 ünite / saat 23 ü 10 ünite bazal = 13 ünite bolustan günlük toplam alınabilecek miktar

16 PREPRANDİYAL BOLUS DOZUNUN HESAPLANMASI KARBONHİDRAT/İNSÜLİN ORANI (KH/İ) İNSÜLİN DUYARLILIK FAKTÖRÜ (İDF)

17 Bolus İnsülin Sağlıklı bireylerde yemekle alınan KH ların dolaşıma geçmesi ile pankreastan 2 fazlı insülin salınımı gerçekleşir. İlk faz pankreasın beta hücrelerinde daha önce yapılan ve depolanan insülinin dolaşıma geçmesinden kaynaklanır ve bu bakımdan hızlıdır. İlk fazdan sonra yavaş ve uzun süreli bir insülin salınımı olur ve yaklaşık 60 dakika devam eder. Bu da dolaşımdaki glukozun beta hücresine geçişiyle uyarılan yeni insülin yapımından kaynaklanır. Pankreastan yemekten gelen KH a karşı gerçekleşen bu iki fazlı insülin salınımı bolus insülin olarak adlandırılır.

18 Bolus İnsülin Öğünle alınan besinler için gerekli insülin miktarıdır. Yüksek kan şekerlerini (hedefin üzerindeki değerlerde) düzeltmek için verilmesi gereken insülin de bolus insülin olarak tanımlanır. Gerekli insülin miktarı insülin/kh oranı (I/K) ile hesaplanır Oran yıllar içersinde değişkenlik gösterebilir

19 Bolus insülin dozlarının belirlenmesi Pompaya geçmeden önce: Üç günlük kayıt tutulur ve değerlendirilir: Beslenme kayıtları Açlık ve tokluk kan şekeri ölçümleri Uygulanan insülin miktarları Bolus insülin dozları belirlenirken KH içeriği sabit ve protein, yağ içeriği kısıtlı beslenme programı uygulanır. Bu beslenme programı planlanırken diyabetlinin önceki yemek kayıtları dikkate alınarak genelde severek tükettiği besinler seçilmeye çalışılır.

20 Bolus insülin dozunun hesaplanması Öğünden gelen KH miktarı hesaplanır ve öğünün yağ ve protein içeriğine göre kullanılacak bolus şekline (normal, kare ya da çift dalga) karar verilir. Bolus insülin dozunun iyi belirlenmesi için KH sayımını iyi bilmek ve karbohidrat / insülin oranının doğru belirlenmiş olması gereklidir. Hedefin dışındaki kan şekeri değerlerinde düzeltme faktörü kullanılarak hesaplanan ek insülin dozu da bolus insülin dozuna eklenir.

21 Karbonhidrat İnsulin Oranı Bir ünite hızlı etkili insülinin kaç gram KH a karşılık geleceğini gösterir. Genellikle 500 ya da 450 sabit sayısı günlük toplam insülin dozuna bölünerek hesaplanır. Hesaplanan oran uygulandığında kan şekeri öğünden 3 saat sonra, öğün öncesi değere göre 30 mg/dl den daha fazla değişiklik göstermemiş ise oran doğru olarak kabul edilebilir. Bu oran belirlenirken ya da test edilirken öğünün KH ağırlıklı olması, protein, yağ içeriğinin kısıtlı olmasına dikkat edilmelidir. Karbohidrat / insülin oranı iki yolla hesaplanabilir / günlük insülin dozu X 0.33 formül ile ya da 2. İnsülin analoğu ya da kristalize insülin kullanımına göre, sırasıyla, 500 ya da 450 / günlük insülin dozu

22 Bir kişinin günlük insülin dozu 36Ü ise 500 / 36 = 14 ya da 1650 / 36 X 0.33 = g karbohidrat için 1 ünite insülin gereklidir. Bu oran her öğün için değişiklik gösterebilmektedir. Bir ünite insülin sabah daha az, akşam ise daha çok KH ı karşılayabilmektedir. Başka bir deyişle sabahki karbohidrat / insülin oranı sonraki öğünlere göre daha düşüktür. Örneğin Sabah her 15 g KH a 1 Ü insülin Öğlen her 20 g KH a 1 Ü insülin Akşam ise her 25 g KH a 1 Ü insülin biçiminde olabilir. Karbohidrat / insülin oranının öğünlere göre belirlenebilmesi için o öğünde sabit miktarda ve KH içeriği kesin olarak bilinen gıda tüketilir.

23 İnsülin Duyarlılık Faktörü (İDF)- Düzeltme Faktörü Hedef olarak belirlenen değerlerin dışına çıktığı zaman ek olarak verilmesi gereken insülin dozunun hesaplanması için kullanılır. 1 Ünite İnsülin vurulduğunda kan şekerinin kaç mg/dl düşeceğinin hesaplanmasındır. Kristalize insülin ya da insülin analoğu kullanımına göre: 1500 ya da 1700 / günlük insülin dozu : IDF

24 Düzeltme Dozu Hesaplama Örneği Hedef Günlük total insulin dozu Düzeltme faktörü 100 mg/dl 36 U 1700/Günlük Toplam İnsülin =İDF = 47 1 U insulin, 50 mg/dl KŞ düşürür O anda ölçülen yemek öncesi KŞ 280 mg/dl = = 3.8 U Her zaman uygulanan doza eklenecek EK insulin dozu

25 İNSÜLİN POMPASINI KULLANMAYA YENİ BAŞLAYACAK OLANLAR İÇİN 15 gr karbonhidrat=1 ünite insülin Pek çok hasta için güvenli bir başlangıç olarak kabul edilmektedir!!! Eğer başarılı oldu ise pompa öncesi kullanılan KH/İ oranını kullanılması önerilebilir.

26 Bolus Tipleri NORMAL BOLUS YAYMA BOLUS (KARE DALGA BOLUS) İKİLİ BOLUS (ÇİFT DALGA BOLUSU) BESİN TÜRÜNE GÖRE FARKLI BOLUS VERİLEBİLİR

27 NORMAL BOLUS Karbonhidrat içeriği yüksek, protein ve yağ içeriği fazla olmayan besinler için kullanılır 1 ünite insülin yaklaşık 1-2 dakika içerisinde pompa tarafından gönderilir. Örneğin tarhana çorbası, ızgara tavuk, fırında patates, mandalina ve ayrandan oluşan bir öğün için NORMAL BOLUS kullanılmalıdır.

28 YAYMA BOLUS (KARE DALGA BOLUS) -Belirli bir süre içinde 30 dak ile 8 saat arası bolusu eşit olarak iletir -Yağ ve proteini fazla, karbonhidratı az olan öğünler ya da uzun süren yemek, davet, brunch, kokteyl vb. gibi öğünlerde kullanılır -Uzun sürede yemek yiyen küçük çocuklarda veya gastropareziye bağlı mide boşalması gecikmiş kişilerde kullanılabilir Örneğin humus, mangalda karışık ızgara ve diyet koladan oluşan ve 3 saat sürecek bir öğün için YAYMA BOLUSU uygun olur. Karbonhidrata göre 4 ünite alacağını hesaplıyor ve yemek süresine göre 3 saat içinde gönderilebilir.

29 İKİLİ BOLUS (ÇİFT DALGA BOLUSU) İKİLİ BOLUS (ÇİFT DALGA BOLUSU) Normal bolus + Yayma bolus ; hem karbonhidrat hem protein hem yağ içeren besinler için kullanılır Burada bolusun bir miktarı (yaklaşık %30-40) normal gönderilir, kalanı istenen sürede yayma bolus olarak sabit hızla uygulanır Örneğin, 3 dilim orta boy pizza yemeyi planlayan bir diyabetli 75 gram KH alacaktır. Ancak pizzanın yağ ve protein içeriğinin de fazla olması nedeniyle çift dalga bolusuna gereksinim vardır. Karbohidrat / insülin oranı 15/1 ise, başka bir deyişle her 15 gram KH için 1 ünite insülin yapıyorsa, öğünden gelen KH için toplam 5 Ü insülin yapmalıdır. Bu dozun 4 Ü si normal bolus olarak, arkasından yağ ve proteinler için bu dozun % unu da 4 saat içinde göndermesi gerekir. Başka bir deyişle 4 Ü normal bolusun ardından 1 Ü kare bolus 4 saatte gönderilmelidir. Bilindiği gibi yağ ve proteinlerin kan şekerine etkileri 4-6 saate kadar uzayabilmektedir.

30 İnsülin pompa tedavisine geçerken kullanılmakta olan orta-uzun etkili insülinlerin düzenlenmesi Pompaya geçileceği gün: NPH kullananlar: Sabah dozu verilmez. Kısa ve hızlı etkili analog kullanılıyorsa kahvaltı dozu yapılır ve kahvaltı yenir. Lantus/Levemir kullananlar: o Tek doz kullananlar: Sabah kullananlar: Sabah dozu verilmez. Akşam kullananlar: Ya sabah dozuna çevrilir ya da bir gece önce Glarjin dozu yapılmaz ancak Glarjin dozunun yarısı NPH olarak uygulanır. o İki doz kullananlar: Sabah dozu uygulanmaz.

31 İlk Pompa Tedavisine Geçerken Bazal ve Bolus Doz Oranları Nasıl Hesaplanıyor? Günlük Toplam İnsülin Miktarı %20-25% azaltıyoruz pompaya geçerken Günlük Toplam İnsülin / 2 = Günlük Toplam Bazal Doz 50% bazal / 50% bolus Günlük Toplam Bazal / 24 saat = Bazal oran (saat başı ünite) = 70 ü 70 üniteyi %20 azaltalım = 56 ü 56 ü/ 2 = 28 ü 28 ü bazal / 28 ü bolus 28 ü/ 24 saat = 1.10 ü/s (saat başı ünite) Bolus Doz - Toplam = 28 ü Sabah Öğlen Akşam 9 ü 10 ü 9 ü ve ya CHO Sayımına göre Bolus Doz İnsülin Salınımına ; bir bazal oran ile başlanabilir daha sonra hastanın kan şekeri değerlerine göre farklı bazal oranlar ayarlanabilir

32 Bazal ve bolus dozların yeterliliği yemek öncesi, öğünlerden 2 saat sonrası, gece saat 24 te ve saat 03 te ölçülen glisemi düzeylerine göre değerlendirilir. Hedef, bazal düzeyler arasındaki farkın (öğün önceleri, gece ve sabaha karşı glisemi düzeylerindeki artma ve azalmanın) <35 mg/dl ve öğün sonrası 2. saat glisemi düzeylerinin <180 mg/dl (tercihen <140 mg/dl) olmasıdır. Bazal glisemideki oynamaları 35 mg/dl nin altında tutmak için bazal insülin infüzyon hızlarında IU/st lik değişiklikler

33 Bazal Hızın Yeniden Belirlenmesi Gereken Durumlar Günlük, haftalık veya aylık kişisel ihtiyaçlar doğrultusunda, aktivitelerinizin artması yada azalması yada hastalık durumlarında bazal oranları artabilir yada azalabilir. Örneğin: Uyku saatindeki değişiklikler (haftasonu, vardiyalı çalışma) Hafta içi ve hafta sonu farklı programlar Çok aktiviteli veya daha az aktiviteli yada standart günler Menstrasyon Vücut ağırlığında % 5-10 luk değişiklik İlaçlar (steroid, vb)

34 Doz Ayarlaması Bazal/Bolus Oranlar Doz ayarlamasının faydaları: Pompa ayarlarında küçük değişiklikler yaparak hastanın pompasından daha iyi yararlanmasını sağlar Glikoz yönetiminizin gelişimine yardımcı olur: Bazal oran vücudun yemek yemeden ihtiyacı olan insülin miktarına göre ayarlanır böylelikle KŞ stabilize edilir Karbonhidrat oranına göre doğru insülin dozunu hesaplarken yemekten sonra kan şekerinin çok yükselmesini göz önünde bulundurur Kişisel doğru insülin duyarlılığı belirlersek, hastaya hızlı ve doğru şekilde cevap vermesini sağlarız (böylelikle hiperglisemi arkasından hipoglisemi yaşanmaz) Yaşam tarzındaki değişikliklere uyum sağlamasına yardım eder Vücut ağırlığı değişimi Günlük aktivite düzeylerinde değişiklik İş değişiklikleri Hamilelik Wolpert, MD, H. (2002). Smart pumping: A practical approach to mastering the insulin pump. Getting your basal rates on track (pp ). Alexandria, VA: American Diabetes Association.

35 Doz Ayarlanması Bazal/Bolus Oranlar Bazal Oran Ayarlanması Bazal Oran Kılavuzunu Değerlendirirken: Hastanın ilk önce gece boyu basal oranına sahip olmalıyız Değerlendirmeden önce KŞ 100 ile 150 mg/dl arasında olmalı Hasta değerlendirme yapılacağı gün egzersiz yapmamalı, yağlı yemekler yememeli, alkol almamalıdır Değerlendirmeden önceki yemek bolus dozu doğru hesaplanmalı ve az yağlı olmalı (10g dan fazla olmamalı) Eğer KŞ hedef değerin altına düşerse değerlendirmeyi durdurun ve dalgalanmayı tedavi edin Eğer hastanın aşagıdaki durumları varsa değerlendirme yapmayınız: Günün erken saatlerrinde ciddi hipoglisemisi varsa Hasta ise veya stres altında ise Değerlendirmeye son bolustan 4 veya 5 saat sonra başlanır Hastanın KŞ en az her 1-2 saatte bir kontrol etttiğinden emin olmalıyız Doktor veya eğitimcinin değerlendirmesi için doğru ve detaylı kayıt tuttuğundan emin olun ±Wolpert, MD, H. (2002). Smart pumping: A practical approach to mastering the insulin pump. Getting your basal rates on track (pp ). Alexandria, VA: American Diabetes Association.

36 Doz Ayarlanması Bazal/Bolus Oranları Yemek Bolusu: İnsülin karbonhidrat oranı ayarlanması İnsülin Karbonhidrat Oranı test etme Kılavuzu Hastanın bazal doz ayarlanmasından sonra kullanabileceğinden emin olun Hastanın yemekte aldığı karbonhidratı bildiğinden emin olun. Hasta yemekte 10 gramdan fazla yağlı yemek almamalı Yemek bolusu vermeli, hastanın insulin/karbonhidrat oranını göz önünde bulundurarak, bu hastanın yediğiyle örtüşüyor olmalı Son 4 saatte KŞ ni her saat veya 2 saate bir izlemelisiniz KŞ 4 saat sonra hedef aralıkta olmalı Hastanız günün farklı saatlerinde ICR değerlerini trendlere bakarak değerlendirin Hastanız bu bilgileri sağlık uzmanı ile paylaşıp insülin karbonhidrat oranını değerlendirmeli ve ayarlamalar yapmalı Wolpert, MD, H. (2002). Smart pumping: A practical approach to mastering the insulin pump. Figuring out your bolus doses. (pp ). Alexandria, VA: American Diabetes Association.

37 TEŞEKKÜRLER

Glukoz İzlemi ve İnsulin Dozlarının Ayarlanması. Dr. Sare Betül Kaygusuz Dr. Şükrü Hatun

Glukoz İzlemi ve İnsulin Dozlarının Ayarlanması. Dr. Sare Betül Kaygusuz Dr. Şükrü Hatun Glukoz İzlemi ve İnsulin Dozlarının Ayarlanması Dr. Sare Betül Kaygusuz Dr. Şükrü Hatun Öğrenim hedefleri Kan şekeri ölçümleri ve değerlendirilmesi, yemek öncesi, tokluk, gece yatmadan önce ve gece kan

Detaylı

Algoritmalarla Diyabette Beslenme Tedavisi

Algoritmalarla Diyabette Beslenme Tedavisi Algoritmalarla Diyabette Beslenme Tedavisi TEMD Diyabet Tanı ve Tedavi Rehberi TIBBİ BESLENME TEDAVİ ALGORİTMASI Tip 1 Diyabetli Tip 2 Diyabetli Gestasyonel Diyabetli Diyabetik Gebe Prediyabet

Detaylı

Klinik Beslenme Günleri II-Diyabet Karbonhidrat Sayımı

Klinik Beslenme Günleri II-Diyabet Karbonhidrat Sayımı Klinik Beslenme Günleri II-Diyabet Karbonhidrat Sayımı Diyetisyen Sevde Kahraman Biruni Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü 10.11.2018, İstanbul Sunum Planı Karbonhidrat

Detaylı

İnsülin Pompa Tedavisi Başlangıç, Temel Bilgiler, İzlem

İnsülin Pompa Tedavisi Başlangıç, Temel Bilgiler, İzlem İnsülin Pompa Tedavisi Başlangıç, Temel Bilgiler, İzlem Doç. Dr. Özlem ÜSTAY TARÇIN Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları BD DÜNYADA TİP 1 DM POMPA KULLANIMI 25

Detaylı

Sürekli ciltaltı insülin infüzyonu (CSII) Sürekli glukoz izlemi(cgm) (Klinik Kullanımı)

Sürekli ciltaltı insülin infüzyonu (CSII) Sürekli glukoz izlemi(cgm) (Klinik Kullanımı) Sürekli ciltaltı insülin infüzyonu (CSII) Sürekli glukoz izlemi(cgm) (Klinik Kullanımı) Prof. Dr. Erdinç Ertürk Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı 49.

Detaylı

İNSÜLİN KULLANAN DİYABETLİDE EGZERSİZ YÖNETİMİ

İNSÜLİN KULLANAN DİYABETLİDE EGZERSİZ YÖNETİMİ İNSÜLİN KULLANAN DİYABETLİDE EGZERSİZ YÖNETİMİ BELGİN BEKTAŞ Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Diyabet Eğitim Merkezi Diyabet Hemşireliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi EGZERSİZ NEDİR? İskelet kaslarını

Detaylı

Karbonhidrat Sayımında, Protein ve Yağların Etkisinde Fark Yaratan İpuçları

Karbonhidrat Sayımında, Protein ve Yağların Etkisinde Fark Yaratan İpuçları Karbonhidrat Sayımında, Protein ve Yağların Etkisinde Fark Yaratan İpuçları Dyt. Tuğba GÖKÇE Koç Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bölümü Karbonhidrat Sayımı Kan şekerimiz hedef düzeylerin

Detaylı

DİYABETTE BESLENME PRENSİPLERİ

DİYABETTE BESLENME PRENSİPLERİ İstanbul Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı DİYABETTE BESLENME PRENSİPLERİ Dr. Dyt. Cemile İdiz Ne yemeliyim? DİYABET Tatlı meyve yeme!! Limon şekeri düşürür

Detaylı

Toujeo verilen kişi olarak siz

Toujeo verilen kişi olarak siz H A S TA B İ LG İ L E R İ Toujeo verilen kişi olarak siz Bu broşür, diyabeti olan ve doktor tarafından Toujeo (insülin glarjin) verilen kişi olarak size yönelik hazırlanmıştır. Tüm diyabet tedavilerinin

Detaylı

Diyabet ve egzersiz TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU

Diyabet ve egzersiz TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TEMD DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU HASTA EĞİTİM KİTAPÇIKLARI SERİSİ 02 Diyabet ve egzersiz Diyabetli bireyler

Detaylı

Parmaktan veya CGM ile Glukoz İzlemi ve İnsülin Dozlarının Ayarlanması. Prof. Dr. Şükrü Hatun Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi

Parmaktan veya CGM ile Glukoz İzlemi ve İnsülin Dozlarının Ayarlanması. Prof. Dr. Şükrü Hatun Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Parmaktan veya CGM ile Glukoz İzlemi ve İnsülin Dozlarının Ayarlanması Prof. Dr. Şükrü Hatun Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrenim hedefleri Kan şekeri ölçümleri ve değerlendirilmesi, yemek öncesi, tokluk,

Detaylı

Endokrin ve Metabolik Hastalıklarda Fiziksel Aktivite ve Egzersiz

Endokrin ve Metabolik Hastalıklarda Fiziksel Aktivite ve Egzersiz Endokrin ve Metabolik Hastalıklarda Fiziksel Aktivite ve Egzersiz Prof Dr Zehra Aycan Doç Dr Baran Yosmaoğlu Yrd Doç Dr Cihan Fidan Hasan Göktan Arzu Bektaş Kapsam: Tip 1 diyabet Obezite ve Tip 2 diyabet

Detaylı

DİYABETTE İLAÇ VE İNSÜLİN TEDAVİSİ

DİYABETTE İLAÇ VE İNSÜLİN TEDAVİSİ DİYABETTE İLAÇ VE İNSÜLİN TEDAVİSİ Uz. Dr. M. Masum CANAT Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Kliniği DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI) NEDİR? İnsülin eksikliği ya da var olan

Detaylı

Bir insülin reçetesi oluşturabilmek için insülinlerin karıştırılması veya birbiriyle uygunlaştırılması gerekebilir. Bireyler birbirlerine benzemediklerine göre, bu kadar farklı insülin reçetesinin yazılıyor

Detaylı

Yatan hastalarda güncel diyabet tedavisi

Yatan hastalarda güncel diyabet tedavisi Yatan hastalarda güncel diyabet tedavisi Doç. Dr. Mehmet Uzunlulu Medeniyet Üniversitesi Göztepe EAH İç Hastalıkları Kliniği Diyabet hastası neden yatar? Kontrolsüz diyabet HbA1c: %16 Metformin DPP-4 inhibitörü

Detaylı

İNSÜLİN UYGULAMALARI

İNSÜLİN UYGULAMALARI İNSÜLİN UYGULAMALARI İnsülinin Fizyolojik Özellikleri İnsülin; pankreasın langerhans adacıklarındaki beta hücrelerinden salgılanan ve kan glikozunu düşüren bir hormondur. Sağlıklı bireylerde (gebe ve obez

Detaylı

Hasta bilgileri. Lantus

Hasta bilgileri. Lantus Hasta bilgileri Lantus Bu kitapçığı diyabet hastaları ve doktor tarafından Lantus teşhisi koyulan kişiler için hazırladık. Tüm diyabet tedavilerinin ilk amacı kan glikoz seviyesini olabildiğince normal

Detaylı

A S T A B I L G I L E R I. Apidra ara insülin verilen kişiler için

A S T A B I L G I L E R I. Apidra ara insülin verilen kişiler için A S T A B I L G I L E R I Apidra ara insülin verilen kişiler için Doktorunuz tarafından saptanan diyabetli hastalar için bu broşürü hazırladık. Tüm diyabet tedavilerinin ilk amacı iyi hissetmek, ayrıca

Detaylı

VAY BAŞIMA GELEN!!!!!

VAY BAŞIMA GELEN!!!!! VAY BAŞIMA GELEN!!!!! DİYABET YÖNETİMİNDE İNSÜLİN POMPA TEDAVİSİNİN KAN ŞEKERİ REGÜLASYONUNA OLUMLU ETKİSİ HAZIRLAYAN: HEM. ESRA GÜNGÖR KARABULUT Diyabet ve Gebelik Diyabetli kadında gebeliğin diyabete

Detaylı

Hipoglisemi Tedavisi. Dr. Ömer Salt. Acil Tıp Uzmanı Yozgat/Türkiye

Hipoglisemi Tedavisi. Dr. Ömer Salt. Acil Tıp Uzmanı Yozgat/Türkiye Hipoglisemi Tedavisi Dr. Ömer Salt Acil Tıp Uzmanı Yozgat/Türkiye Hipoglisemi sınıflaması Hafif hipoglisemi adrenerjik bulgular kan şekeri

Detaylı

DİYABETES MELLİTUS. Dr. Aslıhan Güven Mert

DİYABETES MELLİTUS. Dr. Aslıhan Güven Mert DİYABETES MELLİTUS Dr. Aslıhan Güven Mert DİYABET YÖNETİMİ Kan şekeri ayarını sağlamaktır. Diyabet tedavisinde hedef glukoz değerleri NORMAL HEDEF AKŞ (mg/dl)

Detaylı

Şeker Kız Yasemin in Sürekli Şeker Ölçüm Sensörü Deneyimleri. Berna Örs Yalçın

Şeker Kız Yasemin in Sürekli Şeker Ölçüm Sensörü Deneyimleri. Berna Örs Yalçın Şeker Kız Yasemin in Sürekli Şeker Ölçüm Sensörü Deneyimleri Berna Örs Yalçın İçerik Yasemin in Kısa Tanıtımı CGM Sensöründen Önce Duygusal Etkileri Olumlu Olumsuz Teknik Etkileri Diyabet Takibi için Kullanılan

Detaylı

İnsülinlere Genel Bakış

İnsülinlere Genel Bakış İnsülinlere Genel Bakış 2. Tekirdağ Endokrinoloji Kursu 22-23 Kasım/2013 Doç. Dr. Kubilay ÜKİNÇ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları B.D 1 İnsülin Salgılanması-1

Detaylı

İnsülin Pompa Tedavisi ve/veya Sürekli Glukoz İzlem Sistemi(CGMS) Kullananlarda Beslenme Planlanması ve Karbonhidrat/Protein/Yağ Sayımı

İnsülin Pompa Tedavisi ve/veya Sürekli Glukoz İzlem Sistemi(CGMS) Kullananlarda Beslenme Planlanması ve Karbonhidrat/Protein/Yağ Sayımı İnsülin Pompa Tedavisi ve/veya Sürekli Glukoz İzlem Sistemi(CGMS) Kullananlarda Beslenme Planlanması ve Karbonhidrat/Protein/Yağ Sayımı Dyt. Tuğba Gökçe Koç Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji ve

Detaylı

Lütfen Aşağıdaki Bilgileri Tamamlayınız

Lütfen Aşağıdaki Bilgileri Tamamlayınız BR.HLİ.040 Lütfen Aşağıdaki Bilgileri Tamamlayınız Ad Soyad : Doğum Tarihi : Boy : Kilo : Adres : Ev Telefonu : Cep Telefonu : Tedavi Olunan Hastane : Doktor Adı : Doktor Tel : Acil Durumda Aranacak Kişi;

Detaylı

KILAVUZLAR NEDEN BAZAL İNSÜLİNLERİ ÖNERİYOR. Prof. Dr. Nermin OLGUN

KILAVUZLAR NEDEN BAZAL İNSÜLİNLERİ ÖNERİYOR. Prof. Dr. Nermin OLGUN KILAVUZLAR NEDEN BAZAL İNSÜLİNLERİ ÖNERİYOR Prof. Dr. Nermin OLGUN Kontrolsüz iperglisemi (katabolik özellikler, KŞ 300-350mg/dl, HbA1c %10-12) 2016 ADA Tip 2 Diyabet Kılavuzu Antihiperglisemik Tedavi

Detaylı

Tip 2 diyabetli hastada ilk tercih ettiğiniz ilaç hangisidir? 1. Sülfonilüre 2. Metformin 3. Glitazon 4. İnsülin

Tip 2 diyabetli hastada ilk tercih ettiğiniz ilaç hangisidir? 1. Sülfonilüre 2. Metformin 3. Glitazon 4. İnsülin Tip 2 Diyabette İnsülin Tedavisi Prof. Dr. Aytekin OĞUZ İstanbul Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. İç Hastalıkları Kliniği Tip 2 diyabetli hastada ilk tercih ettiğiniz ilaç hangisidir? 1. Sülfonilüre

Detaylı

İNSÜLİN TEDAVİSİNİN YÖNETİMİ. Prof. Dr. Nermin OLGUN Acıbadem Üniversitesi SBF Hemşirelik Bölümü

İNSÜLİN TEDAVİSİNİN YÖNETİMİ. Prof. Dr. Nermin OLGUN Acıbadem Üniversitesi SBF Hemşirelik Bölümü İNSÜLİN TEDAVİSİNİN YÖNETİMİ Prof. Dr. Nermin OLGUN Acıbadem Üniversitesi SBF Hemşirelik Bölümü AMAÇ: Diyabetli ve yakınlarına insülin uygulamaları konusunda temel bilgi, beceri tutum kazandırmaktır. Bilgi

Detaylı

KARBONHİDRAT SAYIMI. Uzm.Dyt Ceren Yolaçan İşeri

KARBONHİDRAT SAYIMI. Uzm.Dyt Ceren Yolaçan İşeri KARBONHİDRAT SAYIMI Uzm.Dyt Ceren Yolaçan İşeri Diyabet Tedavisi Eğitim Tıbbi Beslenme Tedavisi Egzersiz İlaç (İnsülin) HEDEF HEDEF İdeal Hedef Gebelik HbA1c (%)

Detaylı

Diyabet Nedir? Diyabetin iki tipi vardır:

Diyabet Nedir? Diyabetin iki tipi vardır: Diyabet Nedir? Kan şekeri, glukoz vücut için gerekli olan enerjiyi sağlar. İhtiyaçtan fazla şeker, gerektiğinde kullanılmak üzere karaciğer ve yağ hücrelerinde depolanır. Şekerin vücutta enerji olarak

Detaylı

TİP 1 DİYABETİ OLAN İNSÜLİN POMPASI KULLANAN BİREYLERE BAZAL İNSÜLİN DOZ DEĞİŞİKLİĞİ EĞİTİMİ VERMELİ MİYİZ?

TİP 1 DİYABETİ OLAN İNSÜLİN POMPASI KULLANAN BİREYLERE BAZAL İNSÜLİN DOZ DEĞİŞİKLİĞİ EĞİTİMİ VERMELİ MİYİZ? TİP 1 DİYABETİ OLAN İNSÜLİN POMPASI KULLANAN BİREYLERE BAZAL İNSÜLİN DOZ DEĞİŞİKLİĞİ EĞİTİMİ VERMELİ MİYİZ? Sacide Kılıç* Alime Selçuk Tosun** Elif Eliş* *Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Endokrinoloji

Detaylı

Basın bülteni sanofi-aventis

Basın bülteni sanofi-aventis Basın bülteni sanofi-aventis 28 Mart 2007 TERİMLER SÖZLÜĞÜ A 1c, Hemoglobin HbA 1c Herhangi bir zamandaki HbA1c yüzdesi, önceki 3 ay içindeki ortalama kan glukozu düzeyini yansıtır (3 ay, kırmızı kan hücrelerinin

Detaylı

Tip 1 diyabet ve tedavisinde Güncel Durum: Sık Sorulan Bazı Sorular

Tip 1 diyabet ve tedavisinde Güncel Durum: Sık Sorulan Bazı Sorular Tip 1 diyabet ve tedavisinde Güncel Durum: Sık Sorulan Bazı Sorular Prof. Dr. Şükrü Hatun Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bölümü shatun@kuh.ku.edu.tr Tip 1 diyabet tanısı

Detaylı

KARBONHİDRAT SAYIMI 1. BASAMAK. Uz. Dyt. Ceren Yolaçan İşeri

KARBONHİDRAT SAYIMI 1. BASAMAK. Uz. Dyt. Ceren Yolaçan İşeri KARBONHİDRAT SAYIMI 1. BASAMAK Uz. Dyt. Ceren Yolaçan İşeri Tıbbi Beslenme Tedavisi İlaç/insülin Fiziksel Aktivite Eğitim Yapabilirlik durumu İstekliliği Kanıta dayalı sınırlandırmalar Yeme Zevki Kan

Detaylı

DİYABETES MELLİTUS. Uz. Fzt. Nazmi ŞEKERC

DİYABETES MELLİTUS. Uz. Fzt. Nazmi ŞEKERC DİYABETES MELLİTUS Uz. Fzt. Nazmi ŞEKERC İ NORMAL FİZYOLOJİ İnsan vücudu enerji olarak GLUKOZ kullanır Alınan her besin vücudumuzda glukoza parçalanır ve kana verilir Kandaki glukozun enerji kaynağı olarak

Detaylı

ŞEKER HASTALARINDA SAĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALIDIR? Uzm. Dyt. Yonca SEVİM Haseki Eğ. ve Araş. Hast. Diyet Polikliniği

ŞEKER HASTALARINDA SAĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALIDIR? Uzm. Dyt. Yonca SEVİM Haseki Eğ. ve Araş. Hast. Diyet Polikliniği ŞEKER HASTALARINDA SAĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALIDIR? Uzm. Dyt. Yonca SEVİM Haseki Eğ. ve Araş. Hast. Diyet Polikliniği Diyabet Nedir? Önce Hastalığımızı Tanıyalım! Şeker Glikoz Karbonhidrat! İnsülin!

Detaylı

DÜŞÜK KAN ŞEKERİNİN BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

DÜŞÜK KAN ŞEKERİNİN BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ DÜŞÜK KAN ŞEKERİNİN BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ HİPOGLİSEMİ (KAN ŞEKERİNİN DÜŞMESİ) Tedavi planınız kan şekerinizi hedef değerler arasında tutmada daha etkili hale geldikçe, arada sırada hipoglisemi (düşük

Detaylı

Kronik Hastalık Takibi (İnsülin Pompası Tedavisi Uzaktan Takip)

Kronik Hastalık Takibi (İnsülin Pompası Tedavisi Uzaktan Takip) Kronik Hastalık Takibi (İnsülin Pompası Tedavisi Uzaktan Takip) Biz Kimiz Medsalus 2010 yılında kişilerin evinden ya da işyerinden ayrılmasına gerek kalmadan yerinde sağlık hizmetleri sunmak için kuruldu.

Detaylı

İnfeksiyonlu Hastada Antidiyabetik Tedavi İlkeleri

İnfeksiyonlu Hastada Antidiyabetik Tedavi İlkeleri İnfeksiyonlu Hastada Antidiyabetik Tedavi İlkeleri Doç. Dr. Mehmet Uzunlulu İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe EAH, İç Hastalıkları Kliniği Sunum akışı Kılavuzlar ışığında; Glisemik tanımlamalar ve

Detaylı

İNSÜLİN KULLANAN ERİŞKİN HASTANIN TAKİBİ. Hülya Gülyüz Demir Yeditepe Üniversitesi Hastanesi

İNSÜLİN KULLANAN ERİŞKİN HASTANIN TAKİBİ. Hülya Gülyüz Demir Yeditepe Üniversitesi Hastanesi İNSÜLİN KULLANAN ERİŞKİN HASTANIN TAKİBİ Hülya Gülyüz Demir Yeditepe Üniversitesi Hastanesi İnsülin Tedavisi; Tip 1 diyabet Diyabette gebelik ve emzirme dönemi veya gestasyonel diyabet Özel bazı durumlarda

Detaylı

İNSÜLİN İNFÜZYON POMPASININ PRATİK KULLANIMI

İNSÜLİN İNFÜZYON POMPASININ PRATİK KULLANIMI İNSÜLİN İNFÜZYON POMPASININ PRATİK KULLANIMI DOZ AYARLARI ALARMLAR İNFÜZYON SETLERİ Ege Üniversitesi Pediatrik Endokrinoloji ve Diyabet BD Dr Damla Gökşen CSII is Safe and Beneficial in Paediatric Patients

Detaylı

CGM nin Beslenme Planlaması ve Karbonhidrat Sayımı Üzerine Etkileri

CGM nin Beslenme Planlaması ve Karbonhidrat Sayımı Üzerine Etkileri CGM nin Beslenme Planlaması ve Karbonhidrat Sayımı Üzerine Etkileri Dyt. Tuğba Gökçe Koç Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bölümü Öğrenim Hedefleri 1. AKŞ-TKŞ arasındaki fark ne olmalı?

Detaylı

DİYABET NEDİR? Özel Klinik ve Merkezler

DİYABET NEDİR? Özel Klinik ve Merkezler DİYABET NEDİR? Özel Klinik ve Merkezler Diyabet nedir? Diyabet hastalığı, şekerin vücudumuzda kullanımını düzenleyen insülin olarak adlandırdığımız hormonun salınımındaki eksiklik veya kullanımındaki yetersizlikten

Detaylı

Tip I. Tip II. Semptomlar. Vücut yapısı Zayıf Sıklıkla fazla kilolu. Tedavi İNSÜLİN Diyet, egzersiz; oral antidiyabetik ± insülin

Tip I. Tip II. Semptomlar. Vücut yapısı Zayıf Sıklıkla fazla kilolu. Tedavi İNSÜLİN Diyet, egzersiz; oral antidiyabetik ± insülin Diabetes mellitus Tip I Tip II Tedavi İNSÜLİN Diyet, egzersiz; oral antidiyabetik ± insülin Semptomlar Polidipsi, polifaji, Asemptomatik olabilir poliüri Vücut yapısı Zayıf Sıklıkla fazla kilolu Tip I

Detaylı

İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı

İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı HASTA BİLGİLENDİRME FORMU HİPERLİPİDEMİ Hiperlipidemi; kanda çeşitli yağların yüksekliğini

Detaylı

İNSÜLİN POMPA TEDAVİSİ ALAN TİP 1 DİYABETLİLER İÇİN SAĞLIKLI BESLENME KARBONHİDRAT SAYIMI EL KİTAPÇIĞI

İNSÜLİN POMPA TEDAVİSİ ALAN TİP 1 DİYABETLİLER İÇİN SAĞLIKLI BESLENME KARBONHİDRAT SAYIMI EL KİTAPÇIĞI T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABİLİM DALI BÜYÜME-GELİŞME VE PEDİATRİK ENDOKRİNOLOJİ BİLİM DALI İNSÜLİN POMPA TEDAVİSİ ALAN TİP 1 DİYABETLİLER İÇİN SAĞLIKLI

Detaylı

Şeker düşürücü ilaçlar

Şeker düşürücü ilaçlar TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TEMD DİABETES 05 MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU HASTA EĞİTİM KİTAPÇIKLARI SERİSİ Şeker düşürücü ilaçlar Şeker düşürücü

Detaylı

ENERJİ METABOLİZMASI

ENERJİ METABOLİZMASI ENERJİ METABOLİZMASI Soluduğumuz hava, yediğimiz ve içtiğimiz besinler vücudumuz tarafından işlenir, kullanılır ve ihtiyaç duyduğumuz enerjiye dönüştürülür. Gün içinde yapılan fiziksel aktiviteler kalp

Detaylı

WINTER. Kan Şekeri Takibi. Template. serap yasa 51. DİYABET YAZ KAMPI. diyabet eğitim hemşiresi

WINTER. Kan Şekeri Takibi. Template. serap yasa 51. DİYABET YAZ KAMPI. diyabet eğitim hemşiresi WINTER Template 51. DİYABET YAZ KAMPI Kan Şekeri Takibi serap yasa diyabet eğitim hemşiresi 1 WINTER Evde Kan Şekeri İzlemi Template self monitoring of blood glukoz ( SMBG ) Diyabetli bireyin evde kendi

Detaylı

İnsulin Tedavisi Prof. Dr. Zeynep Oşar

İnsulin Tedavisi Prof. Dr. Zeynep Oşar İnsulin Tedavisi Prof. Dr. Zeynep Oşar İnsulin diyabet tedavisinin en önemli yapıtaşını oluşturur. 1921 yılında keşfedilmiş olan bu hormon ilk kez 1922 de diyabet tedavisinde kullanılmış ve çağdaş tıpta

Detaylı

ÇOCUKLARDA ŞEKER HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

ÇOCUKLARDA ŞEKER HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR? Öğrencim ve Diyabet ÇOCUKLARDA ŞEKER HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR? Şeker hastalığının (diyabet) en sık görülen belirtileri sık sık ve bol miktarda idrar yapma, çok su içme, iştah artmasına rağmen

Detaylı

Tip 1 DİYABET TEDAVİSİNDE YENİLİKLER KOÇ ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ PEDİATRİK ENDOKRİNOLOJİ VE DİYABET BÖLÜMÜ

Tip 1 DİYABET TEDAVİSİNDE YENİLİKLER KOÇ ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ PEDİATRİK ENDOKRİNOLOJİ VE DİYABET BÖLÜMÜ Tip 1 DİYABET TEDAVİSİNDE YENİLİKLER KOÇ ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ PEDİATRİK ENDOKRİNOLOJİ VE DİYABET BÖLÜMÜ Plan Tip 1 diyabet tedavisinde yenilikler İnsülin pompa tedavisi ve yapay pankreas araştırmalarında

Detaylı

TİP 2 DİYABET HASTALARI İÇİN RAMAZAN SÜRESİNCE ORUÇ TUTMANIN ESASLARI HAKKINDA BİLGİ KİTİ

TİP 2 DİYABET HASTALARI İÇİN RAMAZAN SÜRESİNCE ORUÇ TUTMANIN ESASLARI HAKKINDA BİLGİ KİTİ TİP 2 DİYABET HASTALARI İÇİN RAMAZAN SÜRESİNCE ORUÇ TUTMANIN ESASLARI HAKKINDA BİLGİ KİTİ GİRİŞ Bu bilgi kiti, size Ramazan süresince oruç tutmanın esaslarını anlatmak ve pratik tavsiyeler sunmak amacıyla

Detaylı

Hipoglisemi-Hiperglisemi. Dr.SEMA YILDIZ TÜDOV Özel Diabet Hastanesi İstanbul

Hipoglisemi-Hiperglisemi. Dr.SEMA YILDIZ TÜDOV Özel Diabet Hastanesi İstanbul Hipoglisemi-Hiperglisemi Dr.SEMA YILDIZ TÜDOV Özel Diabet Hastanesi İstanbul Diabetin Acil Sorunları Hipoglisemi Diabetik Ketoz ( veya Ketoasidoz) Hiperosmolar Nonketotik Durum Laktik Asidoz Hipoglisemi

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hemşirelik Protokolleri Adem Aköl Sinan Özyavaş Hazırlama Komitesi Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü 1/5

Detaylı

Tip 2 Diabetes Mellitusta Hangi Hastaya Ne Zaman Hangi İnsülin

Tip 2 Diabetes Mellitusta Hangi Hastaya Ne Zaman Hangi İnsülin Tip 2 Diabetes Mellitusta Hangi Hastaya Ne Zaman Hangi İnsülin Dr. Füsun Törüner Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma B.D, Ankara 22-23.Kasım.2013 -TEKİRDAĞ Tip 2 DM progresif bir

Detaylı

İnsülin Tedavisine Geçiş. Dr Özlem Turhan İyidir Başkent Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hast. BD

İnsülin Tedavisine Geçiş. Dr Özlem Turhan İyidir Başkent Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hast. BD İnsülin Tedavisine Geçiş Dr Özlem Turhan İyidir Başkent Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hast. BD İnsülin, fizyoloji İnsülin,fizyoloji İnsülin, kime? İnsülin, Kime? OAD ile hedefe ulaşılamaması(dual-triple

Detaylı

ayfer.aktas@acibadem.com.tr

ayfer.aktas@acibadem.com.tr ayfer.aktas@acibadem.com.tr İnsülin Nedir? İnsülin Çeşitleri Uygulamada Dikkat Edilecekler Moleküler ağırlığı 5.8 kilodalton (kda) olan, polipeptit yapılı ve vücuttaki karbonhidrat özüştürmesinin düzenlenmesinde

Detaylı

İnsülinin keşfi ve insülin tedavisinin uygulamaya geçmesi diyabet tedavisinde dönüm noktası olmuştur

İnsülinin keşfi ve insülin tedavisinin uygulamaya geçmesi diyabet tedavisinde dönüm noktası olmuştur İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Diyabet Eğitim Hemşiresi Saliha Yılmaz İNSÜLİNLER İnsülinin keşfi ve insülin tedavisinin uygulamaya geçmesi diyabet

Detaylı

Pankreas, midenin arkasında karın içine yerleşmiş bir organdır. Gıdaların sindirim ve kullanımında büyük rol alır. Vücut için önemli hormonlar

Pankreas, midenin arkasında karın içine yerleşmiş bir organdır. Gıdaların sindirim ve kullanımında büyük rol alır. Vücut için önemli hormonlar Pankreas, midenin arkasında karın içine yerleşmiş bir organdır. Gıdaların sindirim ve kullanımında büyük rol alır. Vücut için önemli hormonlar üretir. Bunların başında insülin gelmektedir. İnsülin, pankreastan

Detaylı

İNSÜLİN / GLP 1 KULLANANLAR İÇİN ENJEKSİYON REHBERİ

İNSÜLİN / GLP 1 KULLANANLAR İÇİN ENJEKSİYON REHBERİ İNSÜLİN / GLP 1 KULLANANLAR İÇİN ENJEKSİYON REHBERİ İnsülin enjeksiyonu nereye yapılmalıdır? İnsulin enjeksiyonunun deri altı yağ dokuya (subkutan) yapılması gerekir. Yağ dokusu içine yapılan enjeksiyonda

Detaylı

İNSÜLİN TEDAVİSİNİN YENİ MATEMATİK KURALLARI YENİ TEKNOLOJİLER PROTOKOLLERDE NELERİ DEĞİŞTİRDİ

İNSÜLİN TEDAVİSİNİN YENİ MATEMATİK KURALLARI YENİ TEKNOLOJİLER PROTOKOLLERDE NELERİ DEĞİŞTİRDİ İNSÜLİN TEDAVİSİNİN YENİ MATEMATİK KURALLARI YENİ TEKNOLOJİLER PROTOKOLLERDE NELERİ DEĞİŞTİRDİ GÜNDÜZ / GECE ORANI BAŞLANGIÇ DOZ AYARI İNSÜLİN TEDAVİSİ BAŞLANGIÇ DÜZEY İNSÜLİN (BAZAL / BOLUS) SEÇİMİ BAZAL

Detaylı

Hipoglisemi Hiperglisemi. (Kan Şekerinin Yükselmesi ve Düşmesi) Diyabet

Hipoglisemi Hiperglisemi. (Kan Şekerinin Yükselmesi ve Düşmesi) Diyabet Hipoglisemi Hiperglisemi (Kan Şekerinin Yükselmesi ve Düşmesi) Diyabet BR.HLİ.045 HİPOGLİSEMİ Kan şekeri düzeyinin 50 mg/dl veya altına düşmesi hipoglisemi olarak tanımlanır. Hipogliseminin oluşumuna zemin

Detaylı

İNSÜLİN ENJEKSİYONU UYGULAYAN DİYABETLİLER İÇİN ANKET

İNSÜLİN ENJEKSİYONU UYGULAYAN DİYABETLİLER İÇİN ANKET İNSÜLİN ENJEKSİYONU UYGULAYAN DİYABETLİLER İÇİN ANKET Hemşire Formu Numara: / / Ülke telefon kodu Hastane kodu Hasta numarası ( 1-25 e kadar) 1. İlgili hastanın Diyabet tipini belirtiniz? Tip 1 Tip 2 Gestasyonal(gebelik

Detaylı

Diyabet ve sosyal yaşam

Diyabet ve sosyal yaşam TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TEMD DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU HASTA EĞİTİM KİTAPÇIKLARI SERİSİ 14 Diyabet ve sosyal yaşam Diyabet

Detaylı

İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı

İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı HASTA BİLGİLENDİRME FORMU DÜŞÜK KAN ŞEKERİ HİPOGLİSEMİ Diyabetli olmak ve diyabetle beraber

Detaylı

KOÇ ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİ VE DİYABET BÖLÜMÜ İNSÜLİN POMPA TEDAVİSİ REHBERİ*

KOÇ ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİ VE DİYABET BÖLÜMÜ İNSÜLİN POMPA TEDAVİSİ REHBERİ* KOÇ ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİ VE DİYABET BÖLÜMÜ İNSÜLİN POMPA TEDAVİSİ REHBERİ* Koç Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Ekibi İsim Telefon e-mail Prof. Dr. Şükrü Hatun

Detaylı

Medtronic Hakkında kısaca bilgi sahibi olalım ;

Medtronic Hakkında kısaca bilgi sahibi olalım ; Medtronic Hakkında kısaca bilgi sahibi olalım ; Tarihçemiz Medtronic, açık kalp ameliyatı yaptığı hastalarını hayatta tutmaya çabalayan bir kardiyoloji uzmanına yardım etmek amacıyla bir elektrik mühendisi

Detaylı

TEMEL KARBONHİDRAT SAYIMI

TEMEL KARBONHİDRAT SAYIMI TEMEL KARBONHİDRAT SAYIMI Prof. Dr. M. Emel Alphan Yediğiniz yiyeceklerdeki karbonhidratları sayma yaklaşımını kullandığınız takdirde, kan şekerinizi kontrol edebilir, diyabete bağlı gelişebilecek komplikasyonları

Detaylı

DİABETES MELLİTUS VE EGZERSİZ. Dr.Gülfem ERSÖZ

DİABETES MELLİTUS VE EGZERSİZ. Dr.Gülfem ERSÖZ DİABETES MELLİTUS VE EGZERSİZ Dr.Gülfem ERSÖZ Kısmi veya tümü ile insülin yokluğu ile karakterize hiperglisemi Mikrovasküler komplikasyonlar önemli Renal(nefropati) Göz (retinopati) Nöropati Sessiz iskemi

Detaylı

HASTA BİLGİLERİ. Suliqua kullananlar için

HASTA BİLGİLERİ. Suliqua kullananlar için Turkiska HASTA BİLGİLERİ Suliqua kullananlar için Bu broşür, diyabeti olan ve doktor tarafından Suliqua (insülin glarjin + liksisenatid) verilen kişi olarak size yönelik hazırlanmıştır. Tüm diyabet tedavilerinin

Detaylı

Gıdaların İn Vitro Glisemik İndekslerinin Belirlenmesi

Gıdaların İn Vitro Glisemik İndekslerinin Belirlenmesi Gıdaların İn Vitro Glisemik İndekslerinin Belirlenmesi Dr. Mustafa YAMAN 5 Ekim 2016-Edirne Kan Şekeri Glisemik İndeks Nedir? Dünyadaki Durum Ülkemizdeki Durum Gıdaların Glisemik İndeksi Nasıl Belirlenir?

Detaylı

İnsülin Uygulamalarında Güncel Yaklaşımlar

İnsülin Uygulamalarında Güncel Yaklaşımlar İnsülin Uygulamalarında Güncel Yaklaşımlar Ayşe İLHAN Diyabet Eğitim Hemşiresi Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Polikliniği İnsülin Glarjin 300U(Toujeo)

Detaylı

İnkretinler (Olgu sunumları ile)

İnkretinler (Olgu sunumları ile) İnkretinler (Olgu sunumları ile) Prof. Dr. Erdinç ERTÜRK Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı II. Endokrinolojik Sorunlara Olgu Bazında Çözümler Sempozyumu 5-6 Nisan 2007 - İzmir

Detaylı

İnsülİn uygulamalari. Serap yasa. Dİyabet eğitim hemşiresi

İnsülİn uygulamalari. Serap yasa. Dİyabet eğitim hemşiresi İnsülİn uygulamalari Serap yasa Dİyabet eğitim hemşiresi İNSÜLİN ü İNSÜLİN PANKREASIN SALGILADIĞI BİR HORMONDUR. ü İnsülİnİn görevi kanin İçİndekİ şekerin hücre İçİne girmesini sağlamaktir. ü BÖYLECE şeker

Detaylı

PEDİATRİDE GÜNCEL DİYABET TEDAVİSİ. Dr. Ömer Tarım

PEDİATRİDE GÜNCEL DİYABET TEDAVİSİ. Dr. Ömer Tarım PEDİATRİDE GÜNCEL DİYABET TEDAVİSİ Dr. Ömer Tarım PLAN Tanı Hipoglisemi Enfeksiyon sırasında yönetim Ketoasidoz Yenilikler DİYABETLİ HASTADA YANLıŞ TANıLAR Üriner enfeksiyon ÜSYE Enurezis nokturna Ensefalit

Detaylı

TİP 1 DİYABETLİLER İÇİN SAĞLIKLI BESLENME KARBONHİDRAT SAYIMI EL KİTAPÇIĞI

TİP 1 DİYABETLİLER İÇİN SAĞLIKLI BESLENME KARBONHİDRAT SAYIMI EL KİTAPÇIĞI T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABİLİM DALI BÜYÜME-GELİŞME VE PEDİATRİK ENDOKRİNOLOJİ BİLİM DALI TİP 1 DİYABETLİLER İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ve KARBONHİDRAT

Detaylı

DİYABET TEDAVİSİNDE KARBONHİDRAT SAYMA

DİYABET TEDAVİSİNDE KARBONHİDRAT SAYMA KARBONHİDRAT TEDAVİ İNSÜLİN DİYABET TEDAVİSİNDE KARBONHİDRAT SAYMA Diyet Uzmanı Caner KÜÇÜKER Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı

Detaylı

POSTTRANSPLANT DİABETES MELLİTUS DR. ÜLKEM YAKUPOĞLU ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ INTERNATIONAL HOSPITAL ORGAN NAKLİ MERKEZİ

POSTTRANSPLANT DİABETES MELLİTUS DR. ÜLKEM YAKUPOĞLU ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ INTERNATIONAL HOSPITAL ORGAN NAKLİ MERKEZİ POSTTRANSPLANT DİABETES MELLİTUS DR. ÜLKEM YAKUPOĞLU ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ INTERNATIONAL HOSPITAL ORGAN NAKLİ MERKEZİ Transplant İlişkili Hiperglisemi (TAH) Posttransplant Diabetes Mellitus

Detaylı

DİABETES MELLİTUS YRD. DOÇ.DR. KADRİ KULUALP

DİABETES MELLİTUS YRD. DOÇ.DR. KADRİ KULUALP DİABETES MELLİTUS YRD. DOÇ.DR. KADRİ KULUALP Diabetes mellitus; pankreastaki insülin yapımının yetersiz oluşu nedeniyle, özellikle karbonhidrat metabolizmasında olmak üzere lipid ve protein metabolizmalarında

Detaylı

Tıbbi Beslenme Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar. Uzm Dyt. Ceren Yolaçan İşeri

Tıbbi Beslenme Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar. Uzm Dyt. Ceren Yolaçan İşeri Tıbbi Beslenme Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar Uzm Dyt. Ceren Yolaçan İşeri Yaşam tarzı değişikliği Eğitim Tıbbi Beslenme Tedavisi Fiziksel aktivite İlaç (OAD ve/veya insülin) Diyabetin önlenmesi (birincil

Detaylı

KARBONHİDRAT SAYIMI. Uzm.Dyt Ceren Yolaçan İşeri

KARBONHİDRAT SAYIMI. Uzm.Dyt Ceren Yolaçan İşeri KARBONHİDRAT SAYIMI Uzm.Dyt Ceren Yolaçan İşeri Diyabet Tedavisi Eğiti Tı i Beslenme Tedavisi Egzersiz İlaç İ süli HEDEF HEDEF İdeal Hedef Gebelik HbA1c (%)

Detaylı

BAZAL INSÜLIN TEDAVISI IÇIN. başlangıç yardımı

BAZAL INSÜLIN TEDAVISI IÇIN. başlangıç yardımı BAZAL INSÜLIN TEDAVISI IÇIN başlangıç yardımı SAYIN HASTA, Şayet bu küçük broşürü elinizde bulunduruyorsanız doktorunuz, diyabetiniz için bazal insülinli bir tedaviyi uygun görmüş demektir. Bu sizin için

Detaylı

Gestasyonel Diyabet (GDM)

Gestasyonel Diyabet (GDM) Gestasyonel Diyabet (GDM) Tanım, Sıklık Gebelikte ortaya çıkan veya ilk defa tespit edilen glikoz intoleransı olarak tanımlanmaktadır (WHO 2012; ACOG, 2013). Aşikar diyabet kriterlerini içermeyen ve gebeliğin

Detaylı

Diyabette başarılı bir tedavinin temel taşı diyettir.

Diyabette başarılı bir tedavinin temel taşı diyettir. Diyabette başarılı bir tedavinin temel taşı diyettir. Diyabete ait özel bir diyet yktur. Fakat her diyabetliye özel bir diyet vardır. Diyabetliye uygulanacak diyet; diyabetlinin kilsuna, byuna, yaşına,

Detaylı

VAKALARLA KBY - DİYABET TEDAVİSİ

VAKALARLA KBY - DİYABET TEDAVİSİ VAKALARLA KBY - DİYABET TEDAVİSİ Dr. Mesut Özkaya Gaziantep Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hst Bilim Dalı 35.Endokrinoloji Kongresi - 19 Mayıs 2013 - Antalya Vaka... 52 yaş, erkek hasta nefes

Detaylı

İnsülin Nasıl Uygulanır? Diyabet

İnsülin Nasıl Uygulanır? Diyabet İnsülin Nasıl Uygulanır? Diyabet BR.HLİ.046 www.hisarhospital.com İNSÜLİN UYGULAMA Diyabette temel amaç kan şekeri düzeyini hedef aralıklarda tutmaktır. Bu amaçla beslenme tedavisi, egzersiz ve ilaç tedavisi

Detaylı

Diyabet Teknolojileri ve Akılcı İlaç Kullanımı. Dr. Kamil Başköy NB Kadıköy Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hast. Uzmanı

Diyabet Teknolojileri ve Akılcı İlaç Kullanımı. Dr. Kamil Başköy NB Kadıköy Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hast. Uzmanı Diyabet Teknolojileri ve Akılcı İlaç Kullanımı Dr. Kamil Başköy NB Kadıköy Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hast. Uzmanı AKILCI İLAÇ KULLANIMI O Akılcı İlaç Kullanımı tanımı ilk defa 1985 yılında

Detaylı

Bireyin bedensel, ruhsal, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik ve uyum halidir. Sağlık nedir?

Bireyin bedensel, ruhsal, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik ve uyum halidir. Sağlık nedir? Bireyin bedensel, ruhsal, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik ve uyum halidir. Sağlık nedir? Tam ve eksiksiz bir sağlıklı yaşam Doğru beslenme Düzenli egzersiz Düzenli, yeterli ve kaliteli uyku Dengeli,

Detaylı

Ülkemizdeki CGM Sistemlerinin Özellikleri, Uygulanması ve Sık Karşılaşılan Sorunlar

Ülkemizdeki CGM Sistemlerinin Özellikleri, Uygulanması ve Sık Karşılaşılan Sorunlar Ülkemizdeki CGM Sistemlerinin Özellikleri, Uygulanması ve Sık Karşılaşılan Sorunlar Gizem BAYRAKÇI Diyabet Eğitim Hemşiresi Koç Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bölümü İÇERİK Ülkemizdeki

Detaylı

SPORCULAR için......sizin için

SPORCULAR için......sizin için SPORCULAR için......sizin için 1 NEDEN EGZERSİZ YAPARIZ? Kilo kontrolü İyi bir görünüm Fitness / Egzersiz Performans 2 2 ENERJİ KAYNAKLARI 3 MAKROBESİNLER 4 Gün içinde beslenmenizi çeşitlendirmek önemlidir...

Detaylı

Aktif olan diyabetlilerde diyabetik ketoasidoz ve koma ile birlikte görülen hipoglisemi riski daha düşük olma eğilimindedir.

Aktif olan diyabetlilerde diyabetik ketoasidoz ve koma ile birlikte görülen hipoglisemi riski daha düşük olma eğilimindedir. TİP 1 DİYABETTE EGZERSİZ YÖNETİMİ Tip 1 diyabetlilerin çoğunluğu sağlıksız vücut ağırlığına sahipler; (yaklaşık %60 I fazla kilolu ya da obez) %40`I hipertansiyonlu, %60`ı dislipidemiye sahip ve büyük

Detaylı

ÇOCUKLARIN AKADEMİK BAŞARILARINDA YETERLİ VE DENGELİ BESLENME İLE HAREKETLİ YAŞAMIN ÖNEMİ VE ESASLARI

ÇOCUKLARIN AKADEMİK BAŞARILARINDA YETERLİ VE DENGELİ BESLENME İLE HAREKETLİ YAŞAMIN ÖNEMİ VE ESASLARI ÇOCUKLARIN AKADEMİK BAŞARILARINDA YETERLİ VE DENGELİ BESLENME İLE HAREKETLİ YAŞAMIN ÖNEMİ VE ESASLARI Beslenme yetersizlikleri ve yetersiz fiziksel aktivite çocuğun sosyal ve akademik başarısını etkileyen

Detaylı

EGZERSİZE ENDOKRİN ve METABOLİK YANIT

EGZERSİZE ENDOKRİN ve METABOLİK YANIT EGZERSİZE ENDOKRİN ve METABOLİK YANIT Prof.Dr.Fadıl Özyener Fizyoloji Anabilim Dalı Sempatik Sistem Adrenal Medulla Kas kan dolaşımı Kan basıncı Solunum sıklık ve derinliği Kalp kasılma gücü Kalp atım

Detaylı

Diyabetik Hasta Takibi. Dr. Hasan Onat PHD Diyabet Çalışma Grubu İnece ASM, Kırklareli

Diyabetik Hasta Takibi. Dr. Hasan Onat PHD Diyabet Çalışma Grubu İnece ASM, Kırklareli Diyabetik Hasta Takibi Dr. Hasan Onat PHD Diyabet Çalışma Grubu İnece ASM, Kırklareli Amaç Bu oturum sonunda katılımıcı hekimler birinci basamakta Diyabet hastalığının yönetimi konusunda bilgi sahibi olacaklardır.

Detaylı

ENERJİ KULLANIMI VE BESİN MADDELERİ

ENERJİ KULLANIMI VE BESİN MADDELERİ ENERJİ KULLANIMI VE BESİN MADDELERİ ENERJININ SÜREKLILIĞI Egzersizin özelliğine bağlıdır 100 m ATP-CP Maraton aerobik sistem 400-800 m laktik asit sistemi 1500 m ATP-CP, laktik asit sistem ve aerobik sistem

Detaylı

09/11/2015 ANEMİ (KANSIZLIK)

09/11/2015 ANEMİ (KANSIZLIK) ANEMİ (KANSIZLIK) Vücut dokularında enerji oluşumu için gerekli kimyasal işlemlerde kullanılacak oksijeni taşıyacak yeterlilikte kırmızı kan hücresi bulunamaması veya bulunanların bu görevi yapamayacak

Detaylı

İnsülin Tedavisi ve Böbrek Hastalıkları. Dr Rahmi Yilmaz Hacettepe Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı

İnsülin Tedavisi ve Böbrek Hastalıkları. Dr Rahmi Yilmaz Hacettepe Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı İnsülin Tedavisi ve Böbrek Hastalıkları Dr Rahmi Yilmaz Hacettepe Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı Glukoz Dengesi ve SDBH GFH 20 ml/dk nın altına indiğinde glukoz kontrolünde düzensizlikler baş göstermektedir.

Detaylı

İNSULİN TEDAVİSİNİN MATEMATİK KURALLARI VE TİP 1 DİYABETTE TEDAVİ PROTOKOLLERİ Prof.Dr.M.Temel Yılmaz

İNSULİN TEDAVİSİNİN MATEMATİK KURALLARI VE TİP 1 DİYABETTE TEDAVİ PROTOKOLLERİ Prof.Dr.M.Temel Yılmaz İNSULİN TEDAVİSİNİN MATEMATİK KURALLARI VE TİP 1 DİYABETTE TEDAVİ PROTOKOLLERİ Prof.Dr.M.Temel Yılmaz BRITANNICA-1910 Diyabet oldukça öldürücü bir hastalıktır ve iyileşme nadiren görülür. Hastaların %

Detaylı

Kilo verme niyetiyle diyet tedavisinin uygulanamayacağı durumlar nelerdir? -Hamilelik. -Emziklik. -Zeka geriliği. -Ağır psikolojik bozukluklar

Kilo verme niyetiyle diyet tedavisinin uygulanamayacağı durumlar nelerdir? -Hamilelik. -Emziklik. -Zeka geriliği. -Ağır psikolojik bozukluklar Diyet denilince aklımıza aç kalmak gelir. Bu nedenle biz buna ''sağlıklı beslenme programı'' diyoruz. Aç kalmadan ve bütün besin öğelerinden dengeli biçimde alarak zayıflamayı ve bu kiloda kalmayı amaçlıyoruz.

Detaylı