HAZIRLAYAN ve SUNAN RASİM ATKINCI MAK.MÜH. MMO ANKARA ŞB. YAPI DENETİM KOM.ÜYESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HAZIRLAYAN ve SUNAN RASİM ATKINCI MAK.MÜH. MMO ANKARA ŞB. YAPI DENETİM KOM.ÜYESİ"

Transkript

1

2 HAZIRLAYAN ve SUNAN RASİM ATKINCI MAK.MÜH. MMO ANKARA ŞB. YAPI DENETİM KOM.ÜYESİ

3 2001 YILINDA MESLEK ODALARIMIZIN, KAYGILARINA VE SİSTEMİN SAĞLIKLI İŞLEMESİNE YÖNELİK GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİNE RAĞMEN YASALAŞAN 4708 SAYILI YAPI DENETİM YASASI, BAKANLAR KURULUNUN KARARI İLE 01/01/2011 TARİHİNDEN İTİBARENDE 81 İLİN TÜMÜNDE UYGULANMAYA BAŞLANMIŞTIR. YAPI DENETİMİ UYGULAMASININ TÜM ÜLKEYE YAYGINLAŞTIRILMASI; GÖSTERMELİK OLMAKTAN UZAK, ETKİN, YAYGIN, UYGULANABİLİR, İZLENEBİLİR BİR SİSTEM İLE HAYATA GEÇİRİLMİŞMİDİR?

4 YASANIN EKSİK, YANLIŞ, AKSAYAN VE UYGULANAMAYAN YANLARININ İLGİLİ TARAFLARIN GÖRÜŞLERİNE BAŞVURULARAK YENİDEN DÜZENLENMESI GEREKMEKTEDİR. YASA HEDEFLERİ AÇISINDAN YAŞAMSAL ÖNEM TAŞIMAKTADIR YILINDA YASALAŞMA SÜRECİNDE İFADE EDİLDİĞİ ÜZERE, MEVCUT YASADA MESLEKİ YETERLİLİK, EĞİTİM, BELGELENDİRME, İZLENEBİLİRLİK, DENETİM MEKANİZMASININ ETKİN VE YAYGINLIĞI VE KAMU YAPILARININ DENETIM DIŞI KALMASI GİBİ ÇOK ÖNEMLİ EKSİKLİKLERİ VE AYRICA YÜRÜRLÜKTEKİ DİĞER YASA HÜKÜMLERİYLE ÇELİŞKİLERİ DE BULUNMAKTADIR.

5 NÜFUSUNUN YÜZDE 98 İ DEPREM TEHLİKESİ ALTINDA YAŞAYAN ÜLKEMİZDE KONUTLARIN % 67 Sİ KAÇAK YA DA RUHSATSIZDIR. BİNA STOKUNUN % 40 I OTURULABİLİR DURUMDA DEĞİLDİR. MEVCUT YASA, KAMU YAPI VE TESİSLERİNİ KAPSAM DIŞINDA BIRAKMIŞTIR. BU NOKTADA ÜLKEMİZDE SON DÖNEMLERDE YAŞANAN BÜYÜK DEPREMLERDE KAMU YAPILARININ EN AZ ÖZEL YAPILAR KADAR ZARAR GÖRDÜĞÜ GERÇEĞİ GÖZETİLMELİDİR.

6 BU YAŞAMSAL GERÇEKLERDEN HAREKETLE ÖNEMLE BELİRTMEK İSTERİZ Kİ; -YAPI DENETİMİ, KENT PLANLAMASINDAN BAŞLAYARAK, YAPIYA İLİŞKİN TASARIM PROJELERİ İLE İNŞAATIN İMALAT SÜRECİNİ KAPSAYAN BİR BÜTÜNDÜR. -İNŞAAT SÜRECI İSE, YAPININ OTURACAĞI ZEMİNİN ETÜDÜ İLE BAŞLAR, HAZIRLANAN PLAN VE PROJELERİN İMAR KANUNU VE YÖNETMELİKLERİNE, TEKNİK ŞARTNAME VE KURALLARA İLİŞKİN MEVZUAT İLE TMMOB YE BAĞLI İLGİLİ ODALARIN YÖNETMELİK, YÖNERGE VE ÇİZELGELERİNE UYGUN OLARAK ÜRETİLİP ÜRETİLMEDİĞİNİN DENETİMİ İLE DEVAM EDER.

7 BU AÇIDAN YASANIN TEMEL EKSİĞİ, MÜHENDİSLİK MİMARLIK HİZMETLERİNİN MESLEKİ YETERLİLİK, EĞİTİM, BELGELENDİRME VE DENETLEME BOYUTLARINI İÇERMEMESİ VE BİRÇOK KEZ ELEŞTİRDİĞİMİZ "İMZACILIK" YAKLAŞIMINA ORTAM YARATILMASIDIR TARİHLİ VE SAYILI RESMİ GAZETE DE YAYIMLANAN YAPI DENETİMİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİKTE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER DE TMMOB YE BAĞLI İLGİLİ ODALARIN DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ DİKKATE ALINMADAN HAZIRLANMIŞTIR.

8 SÜRESİ 5 YIL OLAN YAPI DENETÇİLİĞİ VE PROJE DENETÇİLİĞİ BELGESİNİN GEÇERLİ OLDUĞU SÜRE İÇİNDE MESLEK İÇİ EĞİTİMLERİN SÜREKLİ HALE GETİRİLMESİ VE EĞİTİM PROGRAMLARININ BAKANLIK İLE TMMOB YE BAĞLI İLGİLİ ODALARIN ORTAK ÇALIŞMASI İLE BELİRLENMESİ İÇİN YILLARINDA BAKANLIK İLE BİZLERİN KOORDİNELİ OLARAK HAYATA GEÇİRDİĞİ EĞİTİM ÇALIŞMASININ DEVAMININ GETİRİLMEMİŞ OLMASI VE BU KONUNUN YASADA HÜKÜM ALTINA ALINMAMASI ÖNEMLİ BİR DİĞER EKSİKLİĞİ OLUŞTURMAKTADIR.

9 YAPI DENETİM SİSTEMİNİN ÖNEMLİ TEMELLERİNİ OLUŞTURAN YAPI SİGORTASI VE MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI DA BU SÜREÇTE BİR TÜRLÜ UYGULAMAYA GEÇİRİLEMEMİŞTİR. YİNE YAPI DENETİM SÜRECİNDE TANIMLANAN ŞANTİYE ŞEFLİĞİ UYGULANABİLİR OLMAKTAN UZAK, MÜHENDİS VE MİMARLARIN İMZALARIYLA GEÇİŞTİRİLEN BİR UYGULAMAYA DÖNÜŞMÜŞTÜR.

10 YASAYA GÖRE YAPI DENETİM KURULUŞLARININ YAPI SAHİPLERİ TARAFINDAN BELİRLENMESİ GEREKİRKEN, UYGULAMADA MÜTEAHHİTLER ÖNE ÇIKMAKTA, BU DURUM HAKSIZ REKABET KOŞULLARINA NEDEN OLMAKTA, BAĞIMSIZ BİR YAPI DENETİM SİSTEMİNİN OLUŞMASININ KOŞULLARI EN BAŞTA YOK OLMAKTADIR.

11 EN SON 648 SAYILI KHK İLE GETİRİLEN, ONLARCA YASAL DÜZENLEMEYLE ÜLKE GENELİNE YAYILAN, ADETA GEÇERLİ SİSTEM HALİNE GETİRİLEN KAÇAK YAPILAŞMAYI ÖZENDİREN "AF"TA ISRAR ETMENİN BİR SONUCUDUR. ÜSTÜNE ÜSTLÜK, SÖZ KONUSU KARARNAME İLE YAPI DENETİM KANUNU NDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLE ÜLKEMİZDEKİ TÜM KÖYLERİN YANI SIRA, BELEDİYELERİN YAKLAŞIK OLARAK % 70`İNİ OLUŞTURAN, NÜFUSU 5000 KİŞİNİN ALTINDAKİ BELEDİYELERİN SINIRLARI İÇİNDE VE MÜCAVİR ALANLARINDAKİ YAPILAŞMALAR DA YAPI DENETİM SİSTEMİ DIŞINA ÇIKARILMIŞTIR. KIRSAL ALANDA, KÖYLERDE PLANSIZ RUHSATSIZ, MÜHENDİSLİK HİZMETİ ALMAMIŞ YAPILAŞMANIN KAPISI ARDINA KADAR AÇILMIŞTIR.

12 TMMOB ÇÖZÜM ÖNERİLERİ YUKARIDAKİ TESPİTLER IŞIĞINDA YASAL, YÖNETSEL VE UYGULAMAYA DÖNÜK KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR. 1- YAPI DENETİMİNDE MESLEK ODALARININ SÜRECE DAHA ETKİN KATILIMINI SAĞLAYACAK YENİ BİR PLANLAMA, TASARIM, ÜRETİM VE DENETİM SÜRECİ MODELİNE İHTİYAÇ VARDIR SAYILI YAPI DENETİMİ YASASININ BU MODEL ESAS ALINARAK YENİDEN DÜZENLENMESİ GEREKMEKTEDİR.

13 2- YAPI DENETİMİNİN ANAHTARI "MESLEKİ DENETİM", ONUN OLMAZSA OLMAZ KOŞULU DA TMMOB YE BAĞLI MESLEK ODALARININ YÜRÜTTÜĞÜ "YETERLİLİK VE BELGELENDİRME" FAALİYETLERİDİR. BU NEDENLE YAPI DENETİMİ İLE İLGİLİ KAMUSAL YAPILANMALARDA TMMOB YE BAĞLI İLGİLİ ODALARIN GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI TANIMLANARAK TEMSİLLERİ SAĞLANMALIDIR. DENETÇİ BELGELERİNİN VERİLMESİ VE TAKİBİ TMMOB YE BAĞLI ODALAR TARAFINDAN YAPILMALI, YAPI DENETİMİ MEKANİZMASINDA YER ALAN MESLEKTAŞLARIN SİCİLLERİNİN TUTULMASI VE MESLEK İÇİ EĞİTİMLER TMMOB YE BAĞLI İLGİLİ ODALARCA YAPILMALIDIR.

14 3-BÜTÜN KAMU YAPILARI YASA KAPSAMINA ALINMALIDIR. ANCAK ÖZEL İHTİSAS GEREKTİREN KAMU YAPILARININ DENETİMİ, BAKANLIKTAN İZİN ALMAK SURETİYLE BU KANUN KAPSAMI DIŞINA ÇIKARILABİLİR. TOKİ, KİPTAŞ VE BENZERİ KURULUŞLARIN İNŞAATLARININ DENETİMİ, YAPI DENETİM SİSTEMİ İÇERİSİNE DAHİL EDİLMELİDİR. SADECE "TEK PARSELDE, BODRUM KATI DAHİL BİR KATLI VE TOPLAM YÜZ METREKAREYİ GEÇMEYEN MÜSTAKİL YAPILAR" YAPI DENETİM KAPSAMI DIŞINDA TUTULMALIDIR.

15 TOPLAM İNŞAAT ALANI (BÜRÜT İNŞAAT ALANI) : BODRUM KAT VE ÇATI ARASINDAKİ PİYESLER DAHİL OLMAK ÜZERE YAPININ İNŞAA EDİLEN TÜM KATLARININ TOPLAMIDIR. IŞIKLIKLAR,HAVA BACALARI, SAÇAKLAR VE ÜSTÜ AÇIK TABİİ ZEMİN TERASLARI HARİÇ, BÜTÜN ORTAK ALANLAR VE AÇIK VE KAPALI ÇIKMALARIN DAHİL OLDUĞU YAPI ALANINI. ŞEKLİYLE DEĞİŞTİRİLMELİDİR.

16 4-YAPI DENETİM KURULUŞLARININ DENETİMİ VE CEZA SİSTEMİNDE HALEN UYGULANMAKTA OLAN YÖNTEM SORUNLUDUR. DOĞRUDAN KAPATMA YERİNE SİSTEMİN DAHA DOĞRU İŞLEYİŞİNİ SAĞLAYACAK CEZALARI DA KAPSAYAN KADEMELİ YAPTIRIMLAR UYGULANMALIDIR. 5-YAPI ÜRETİMİ DÜZENİNİN ASLİ ÖĞELERİNDEN OLAN MÜTEAHHİTLİĞİN TANIMI NETLEŞTİRİLMELİ YAPI İLE İLGİLİ UZMANLIĞI OLMAYAN MESLEK SAHİPLERİNİN YAPIM İŞİNİ ÜSTLENMESİ ENGELLENMELİDİR.

17 6- YAPI DENETİM UYGULAMASINI SAĞLAM BİR ZEMİNE OTURTACAK YAPI SİGORTASI VE MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI SİSTEMİNE BİR AN ÖNCE GEÇİLMELİDİR. 7- YAPI DENETİM UYGULAMASINI YÖNLENDİREN HER TÜRLÜ KARAR SİSTEMİ, KONU İLE İLGİLİ TÜM KURUM VE KURULUŞLARIN YER ALACAĞI SÜREÇLERDE OLUŞTURULMALIDIR. 8- TİCARİ YANI AĞIR BASAN ZORAKİ ÇOK ELEMANLI, HANTAL YAPILI, MALİ AÇIDAN ÇOK KÜLFETLİ YAPI DENETİM ŞİRKETİ MODELİ YERİNE; UZMANLIK VE AHLAKİ NİTELİKLERE SAHİP YAPI DENETÇİLERİNİN ETKİNLİĞİNE DAYALI BİR YAPI DENETİM UYGULAMASI MODELİ GELİŞTİRİLMELİDİR.

18 9-DENETÇİ MÜHENDİS VE MİMAR: İLGİLİ MESLEK ODASI TARAFINDAN MESLEKİ YETERLİLİĞİ BELGELENDİRİLEN VE BAKANLIK TARAFINDAN DENETÇİ BELGESİ VERİLMİŞ, SİCİLLERİ ÜYESİ OLDUKLARI MESLEK ODASINCA TUTULAN MÜHENDİS VE MİMARLARI. ŞEKLİNDE DEĞİŞTİRİLMESİ 10-YAPI DENETİM FİRMALARININ GÖREVLERİNİN İNŞAAT RUHSATI AŞAMASINDAN SONRA BAŞLAMASI VE ÜRETİLEN PROJELERİN TEKNİK VE İDARİ MEVZUAT AÇISINDAN MESLEK ODALARI TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLEN MESLEKİ DENETİME TABİ TUTULMASI VE İDARELER TARAFINDAN DENETLENMESİNİN YETERLİ OLACAĞI ÖNERİLMİŞTİR.

19 BUNUN GEREĞİ OLARAK ACİLEN: DEPREMLERDEN VE DİĞER BÜTÜN DOĞAL VE TOPLUMSAL AFETLERDEN KORUNMANIN EN TEMEL İNSAN HAKLARINDAN BİRİSİ OLDUĞU KABULÜ POLİTİKALARIN TEMELİNİ OLUŞTURMALIDIR. "GÜVENLİ, SAĞLIKLI VE YAŞANABİLİR BİR ÇEVRE"NİN HER YURTTAŞ İÇİN TEMEL İNSAN HAKKI OLDUĞU ANA İLKESİ TEMELİNDE YAPI DENETİM SİSTEMİNDE KAMU DENETİMİNİ DIŞLAYAN SİSTEMDEN DERHAL VAZGEÇİLMELİDİR. BİR KAMU HİZMETİ OLARAK YAPI DENETİMİ SİSTEMİNİ TİCARİ KÂR KAYGISINA TESLİM EDEN YASAL DÜZENLEMELER DEĞİŞTİRİLMELİDİR. DEVLETİN ANAYASAL GÖREVLERİNDEN BİRİSİ OLAN SAĞLIKLI, GÜVENLİ VE YAŞANABİLİR KENTLER KURMAK İÇİN DOĞAL VARLIKLARI, EKOLOJİK, TARİHİ, KÜLTÜREL, TOPLUMSAL DEĞERLERİ KORUYAN, YAŞATAN, GELİŞTİREN BİR ARAZİ KULLANIMI VE YERLEŞİM POLİTİKASI TEMELİNDE BÜTÜNCÜL PLANLAMA YAKLAŞIMI BENİMSENMELİ, GEREKLİ FİNANSAL VE KURUMSAL YAPI OLUŞTURULMALIDIR.

20 MÜHENDİS, MİMAR VE ŞEHİR PLANCILARININ ÜLKEMİZİN DEPREM TEHLİKESİ VE RİSKİ KONUSUNDA SÜREKLİ YİNELEDİĞİ UYARILAR SİYASAL İKTİDARCA DİKKATE ALINMALIDIR. PLANLAMA, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ DIŞLANDIĞINDA DEPREMLERDE CAN VE MAL KAYIPLARININ ARTTIĞI GERÇEĞİ KAMUNUN HER KADEMESİNDE KABUL EDİLMELİDİR. YERLEŞME VE YAPILAŞMA BAĞLAMINDA GEREKLİ YASAL DÜZENLEMELER YAPILMALI, YASALARIN UYGULANMASI SAĞLANMALIDIR. SAĞLIKLI VE GÜVENLİ YAPI ÜRETİM VE DENETİM SÜRECİNİ TİCARİ BİR ALAN OLARAK SERMAYEYE TESLİM EDEN ANLAYIŞ BIRAKILMALI, KAMUSAL DENETİM ETKİNLEŞTİRİLMELİDİR. HALKIMIZ DOĞAL OLAYLARDA BÖYLESİNE AĞIR BEDELLER ÖDEMEK ZORUNDA DEĞİLDİR. BİLİMDEN VE İNSAN YAŞAMINDAN YANA POLİTİKALAR İLE YENİ ACILARIN YAŞANMAMASI SAĞLANABİLİR.

Bahaettin SARI. İMO Yapı Denetim Komisyon Başkanı

Bahaettin SARI. İMO Yapı Denetim Komisyon Başkanı Bahaettin SARI İMO Yapı Denetim Komisyon Başkanı 1999 depremlerinin ağır faturasından; 1. Müteahhitler 2. 4 lü TUS mühendis ve mimarlar 3. Belediye ve Valilikler sorumlu tutulmuş; Felaketlerin; doğru yer

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM İMAR HUKUKU SAYFA I - İMAR MEVZUATININ GELİŞİMİ 13 II - 3194 SAYILI İMAR KANUNİ İLE GETİRİLEN YENİLİKLER 17 III - BELEDİYE

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM İMAR HUKUKU SAYFA I - İMAR MEVZUATININ GELİŞİMİ 13 II - 3194 SAYILI İMAR KANUNİ İLE GETİRİLEN YENİLİKLER 17 III - BELEDİYE İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM İMAR HUKUKU SAYFA I - İMAR MEVZUATININ GELİŞİMİ 13 II - 3194 SAYILI İMAR KANUNİ İLE GETİRİLEN YENİLİKLER 17 III - BELEDİYE TEŞKİLATI VE BELEDİYE SINIRLARI 25 İKİNCİ BÖLÜM İMAR

Detaylı

4708 SAYILI YAPI DENETİMİ HAKKINDA KANUN UYGULAMALARI İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR. 4- Yapı denetim kuruluşlarına ödenecek hizmet bedeli nedir?

4708 SAYILI YAPI DENETİMİ HAKKINDA KANUN UYGULAMALARI İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR. 4- Yapı denetim kuruluşlarına ödenecek hizmet bedeli nedir? 4708 SAYILI YAPI DENETİMİ HAKKINDA KANUN UYGULAMALARI İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR 1- Kanun kapsamı dışında kalan yapılar nelerdir? 2- Yapı denetim kuruluşlarının görevleri nelerdir? 3- Yapı denetim

Detaylı

Bahaettin SARI İMO Yapı Denetim Komisyon Başkanı MANİSA, 28 OCAK 2011

Bahaettin SARI İMO Yapı Denetim Komisyon Başkanı MANİSA, 28 OCAK 2011 Bahaettin SARI İMO Yapı Denetim Komisyon Başkanı MANİSA, 28 OCAK 2011 İmar mevzuatı ve yapı denetiminin temelini oluşturan 1933 tarihli 2290 sayılı Belediye ve Yollar Kanunu ile 1933 yılından itibaren

Detaylı

PLAN NOTLARI

PLAN NOTLARI PLAN NOTLARI 1. YAPI ADASI İÇERİSİNDE, BİNA DERİNLİĞİNİN 10 M.'DEN AZ ÇIKMASI DURUMUNDA MEVCUT DOKU DİKKATE ALINARAK ARKA BAHÇE MESAFESİ 2 M. YE KADAR UYGULANABİLİR. 2. GENİŞLİĞİ 26 M. DEN AZ OLAN BİTİŞİK

Detaylı

İ L A N. 10.10.2014 Tarih ve 416 Sayılı Belediye Meclis Kararı ile Karaman 1/1000 ölçekli Revizyon ve İlave Uygulama İmar Planlarına ait Plan Notları;

İ L A N. 10.10.2014 Tarih ve 416 Sayılı Belediye Meclis Kararı ile Karaman 1/1000 ölçekli Revizyon ve İlave Uygulama İmar Planlarına ait Plan Notları; İ L A N 10.10.2014 Tarih ve 416 Sayılı Belediye Meclis Kararı ile Karaman 1/1000 ölçekli Revizyon ve İlave Uygulama İmar Planlarına ait Plan Notları; II. Yapılaşma Hükümlerinin 11.5 maddesinin ikinci bendine

Detaylı

RESMİ GAZETE: TARİH : 13.07.2001 SAYI : 24461. 4708 sayılı yapı denetimi kanunu hangi tarihte resmi gazetede yayınlanmıştır?

RESMİ GAZETE: TARİH : 13.07.2001 SAYI : 24461. 4708 sayılı yapı denetimi kanunu hangi tarihte resmi gazetede yayınlanmıştır? SORU -1 RESMİ GAZETE: TARİH : 13.07.2001 SAYI : 24461 4708 sayılı yapı denetimi kanunu hangi tarihte resmi gazetede yayınlanmıştır? A) 13.07.2001 B) 13.07.2011 C) 17.03.2001 D) 17.03.2011 SORU -2 4708

Detaylı

BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI TEKNİK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Sevilay ARMAĞAN Mimar. Şb. Md. Tel:0312 4102355 KAPSAM

BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI TEKNİK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Sevilay ARMAĞAN Mimar. Şb. Md. Tel:0312 4102355 KAPSAM BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI TEKNİK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MİMARLAR ODASI İZMİR ŞUBESİ PLANLAMA VE YAPILAŞMAYA İLİŞKİN MEVZUAT VE UYGULAMA Sevilay ARMAĞAN Mimar Şb. Md. Tel:0312 4102355

Detaylı

14.4. Mesleki Uygulama ve Denetim Komitesi (MUDK)

14.4. Mesleki Uygulama ve Denetim Komitesi (MUDK) 14.4. Mesleki Uygulama ve Denetim Komitesi (MUDK) Mimarlar Odası nın Anayasanın 124. maddesine ve 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu na dayanarak çıkarmış olduğu yönetmelik, tarife

Detaylı

TMMOB ŞEHİR PLANCILARI ODASI

TMMOB ŞEHİR PLANCILARI ODASI TMMOB ŞEHİR PLANCILARI ODASI İZMİR ŞUBESİ KÜLTÜRPARK İMAR PLANLARINA İLİŞKİN EK RAPOR TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu tarafından oluşturulan Kültürpark Projesi Değerlendirme Raporu nda belirtilen görüşlerimizin

Detaylı

* 3386 SAYILI KANUNLA DEĞİŞİK 2863 SAYILI KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI KORUMA KANUNU

* 3386 SAYILI KANUNLA DEĞİŞİK 2863 SAYILI KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI KORUMA KANUNU 5. ETAP PLAN NOTLARI 1.GENEL HÜKÜMLER I.1. BU PLAN KAPSAMINDA: * 3194 SAYILI İMAR KANUNU * 2634 SAYILI TURİZMİ TEŞVİK KANUNU * 06/07/2000 TARİH VE 24101 SAYILI TURİZM TESİSLERİ YÖNETMELİĞİ * 3386 SAYILI

Detaylı

İÇİNDEKİLER I. BÖLÜM İMAR HUKUKU. Sayfa No I- İMAR MEVZUATININ GELİŞİMİ 19 II SAYILI İMAR KANUNU İLE GETİRİLEN YENİLİKLER 23

İÇİNDEKİLER I. BÖLÜM İMAR HUKUKU. Sayfa No I- İMAR MEVZUATININ GELİŞİMİ 19 II SAYILI İMAR KANUNU İLE GETİRİLEN YENİLİKLER 23 İÇİNDEKİLER I. BÖLÜM İMAR HUKUKU Sayfa No I- İMAR MEVZUATININ GELİŞİMİ 19 II- 3194 SAYILI İMAR KANUNU İLE GETİRİLEN YENİLİKLER 23 1 - NAZIM İMAR PLANI 25 2- UYGULAMA İMAR PLANI 26 3- YAPILAŞMA VE UYGULAMAYA

Detaylı

YAPI DENETİM KANUNU (Tam Metin)

YAPI DENETİM KANUNU (Tam Metin) YAPI DENETİM KANUNU (Tam Metin) Yapı Denetimi Hakkında Kanun Kanun Numarası : 4708 Kabul Tarihi : 29/6/2001 Amaç, kapsam ve tanımlar Madde 1 - Bu Kanunun amacı; can ve mal güvenliğini teminen, imar plânına,

Detaylı

TÜRKİYE DE DEPREM GERÇEĞİ

TÜRKİYE DE DEPREM GERÇEĞİ tmmob makina mühendisleri odası TÜRKİYE DE DEPREM GERÇEĞİ TÜRKİYE DE DEPREM GERÇEĞİ VE TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI NIN ÖNERİLERİ ODA RAPORU Mart 2010 Yayın No:... MMO/2010/523 tmmob makina mühendisleri

Detaylı

9.2.12. Beşiktaş Residence Tower 11.11.2008 / 28.10.14185. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi

9.2.12. Beşiktaş Residence Tower 11.11.2008 / 28.10.14185. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi 9.2.12. Beşiktaş Residence Tower 11.11.2008 / 28.10.14185 Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Mesleki Denetimde Çevresel Etki Değerlendirmesi Çekince Raporu Projenin adı: Residence Tower Müellifi:

Detaylı

YAPI DENETİMİ KANUNU & UYGULAMALARI

YAPI DENETİMİ KANUNU & UYGULAMALARI ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI MESLEKİ HİZMETLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 4708 sayılı YAPI DENETİMİ KANUNU & UYGULAMALARI DENETİM KAVRAMI 3194 sayılı Kanun un yürürlüğe girmesiyle, özel yapıların denetimi Kanun

Detaylı

ŞANTİYEDE YAPI DENETİMİ

ŞANTİYEDE YAPI DENETİMİ ŞANTİYEDE YAPI DENETİMİ Dr. Mürsel ERDAL Sayfa 1 Yapı Denetiminin Amacı Denetim, bir faaliyetin planlandığı gibi gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla yürütülen izleme ve yönlendirme çabasıdır. İzleme

Detaylı

bülten YIL: 26 SAYI : 270 Mart/2012

bülten YIL: 26 SAYI : 270 Mart/2012 bülten YIL: 26 SAYI : 270 Mart/2012 YAPI DENETİMİ HAKKINDA KANUN TASARISI NA DAİR AV. GÜNEY DİNÇ'LE SÖYLEŞİ Av. Güney Dinç'le yeni hazırlanan ve tartışmaya açılan Yapı Denetimi Hakkında Kanun Tasarısı

Detaylı

KIRSAL ALANLARDA YERLEŞME VE

KIRSAL ALANLARDA YERLEŞME VE KIRSAL ALANLARDA YERLEŞME VE YAPILAŞMA UYGULAMALARI (KISA VE ÖZ İFADELERLE NE YAPTIK) (1 CÜMLE) ANTALYA 2013 Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü KÖY YERLEŞİK ALAN SINIRI TESPİTLERİ (KISA VE ÖZ İFADELERLE

Detaylı

İçindekiler 2. Baskıya Önsöz 7 GİRİŞ 15 SORU 1: KENTSEL DÖNÜŞÜM NE DEMEKTİR? 17 SORU 2: KENTSEL DÖNÜŞÜM NERELERDE VE NASIL YAPILIR?

İçindekiler 2. Baskıya Önsöz 7 GİRİŞ 15 SORU 1: KENTSEL DÖNÜŞÜM NE DEMEKTİR? 17 SORU 2: KENTSEL DÖNÜŞÜM NERELERDE VE NASIL YAPILIR? İçindekiler 2. Baskıya Önsöz 7 GİRİŞ 15 SORU 1: KENTSEL DÖNÜŞÜM NE DEMEKTİR? 17 SORU 2: KENTSEL DÖNÜŞÜM NERELERDE VE NASIL YAPILIR? 21 SORU 3: KENTSEL DÖNÜŞÜM UYGULAMALARINDA KULLANILAN GENEL YÖNTEMLER

Detaylı

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTELİLER BİRLİĞİ SÖYLEŞİ

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTELİLER BİRLİĞİ SÖYLEŞİ İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTELİLER BİRLİĞİ SÖYLEŞİ NAZMİ ŞAHİN İnşaat Mühendisi Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Genel Başkanı TOBB / YOİKK Başkan Yardımcısı TOBB İnşaat Meclis Üyesi e posta: nazsahin@yahoo.com

Detaylı

Konu: Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği nin uygulamaları hakkında.

Konu: Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği nin uygulamaları hakkında. Tarih : 16.04.2014 Sayı : 04-14-390 T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü ne ANKARA Konu: Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği nin uygulamaları hakkında. Bakanlığınız tarafından

Detaylı

GAZİOSMANPAŞA BELEDİYE BAŞKANLIĞI İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ İSTİNAT DUVARI RUHSAT MÜRACAATI DİZİ PUSULASI

GAZİOSMANPAŞA BELEDİYE BAŞKANLIĞI İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ İSTİNAT DUVARI RUHSAT MÜRACAATI DİZİ PUSULASI İMAR RUHSAT ŞEFLİĞİ İSTİNAT DUVARI RUHSAT MÜRACAATI NEVİ İ BELGE KONTROL 1 Talep Dilekçesi Aslı 2 Vekaletname Fot. 3 Yola Terk Tapu Fot. 4 Mal Sahibi Nüfus Suret Örneği Fot. 5 8 Mal Sahibi İkametgahı Aslı

Detaylı

ÇANAKKALE İli, AYVACIK İLÇESİ, KÜÇÜKKUYU BELDESİ, HÜSEYİN TEPESİ MEVKİİ, İ17-d-18-c-4-a PAFTA, 509 ADA, 42 PARSELE AİT KONUT ALANI YAPIMI AMAÇLI

ÇANAKKALE İli, AYVACIK İLÇESİ, KÜÇÜKKUYU BELDESİ, HÜSEYİN TEPESİ MEVKİİ, İ17-d-18-c-4-a PAFTA, 509 ADA, 42 PARSELE AİT KONUT ALANI YAPIMI AMAÇLI ÇANAKKALE İli, AYVACIK İLÇESİ, KÜÇÜKKUYU BELDESİ, HÜSEYİN TEPESİ MEVKİİ, İ17-d-18-c-4-a PAFTA, 509 ADA, 42 PARSELE AİT KONUT ALANI YAPIMI AMAÇLI UYGULAMA İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU Ö:1/1000 26/05/2014

Detaylı

GAZİANTEP DE ARSA SORUNU

GAZİANTEP DE ARSA SORUNU GAZİANTEP DE ARSA SORUNU 1.0 KONU TANITIMI Şehirlerin fiziki bağlamada gelişmeleri, başta gelişme alanlarının varlığı olan arsalara, imar planlarına ve yapılaşma lejantına bağlı olarak şekillenmektedir.

Detaylı

D- NASIL YAZMALI? ÖRNEKLER

D- NASIL YAZMALI? ÖRNEKLER D- NASIL YAZMALI? ÖRNEKLER ÖRNEK-3 Yunus YÖNÜGÜL İSTANBUL'DAKİ İÇMESUYU HAVZALARI NIN ÖNEMİ, İÇME SUYU KORUMA HAVZALARI NDA YAŞANAN SORUNLAR, İDARİ YARGIYA İNTİKAL ETMİŞ UYUŞMAZLIKLAR, NEDENLERİ VE ÇÖZÜM

Detaylı

YAPI. inşaatı ile. yeraltı ve yerüstü bunların ilave değişiklik. içine alan tamirlerini sabit ve hareketli tesislerdir YAPI. Kuruluş veya kişilerce

YAPI. inşaatı ile. yeraltı ve yerüstü bunların ilave değişiklik. içine alan tamirlerini sabit ve hareketli tesislerdir YAPI. Kuruluş veya kişilerce karada ve suda, daimi veya geçici resmi ve özel YAPI yeraltı ve yerüstü bunların ilave değişiklik inşaatı ile içine alan tamirlerini sabit ve hareketli tesislerdir 1 YAPI Kuruluş veya kişilerce kendilerine

Detaylı

TEKİRDAĞ 1/1000 ÖLÇEKLİ REVİZYON VE İLAVE UYGULAMA İMAR PLANI NOTLARI

TEKİRDAĞ 1/1000 ÖLÇEKLİ REVİZYON VE İLAVE UYGULAMA İMAR PLANI NOTLARI TEKİRDAĞ 1/1000 ÖLÇEKLİ REVİZYON VE İLAVE UYGULAMA İMAR PLANI NOTLARI 1. UYGULAMA HÜKÜMLERİ 1.1. PLANLAMA ALANINDAKİ UYGULAMALAR İMAR PARSELİ ÜZERİNDEN YAPILACAKTIR. 1.2. KAMU DONATI ALANLARI KAMU ELİNE

Detaylı

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2. HAFTA

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2. HAFTA 2. HAFTA 1 ÇEVRE DÜZENİ PLANI : Çevre Düzeni Planları, Bölge Planlarına uygun olarak, yönetsel, mekansal ve işlevsel bütünlük arz eden bir veya birden fazla il sınırlarını kapsayan planlardır. Bu planlar

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... VII İÇİNDEKİLER... IX ŞEKİL LİSTESİ...XVI KISALTMALAR...XVII

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... VII İÇİNDEKİLER... IX ŞEKİL LİSTESİ...XVI KISALTMALAR...XVII IX İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... VII İÇİNDEKİLER... IX ŞEKİL LİSTESİ...XVI KISALTMALAR...XVII GİRİŞ...1 TERMİNOLOJİ...3 MÜLKİYET HAKKI NEDİR?... 3 BİNA VE YAPI NEDİR?... 4 RESMİ BİNA NEDİR?... 6 UMUMİ BİNA NEDİR?...

Detaylı

Doğal Afetler ve Kent Planlama

Doğal Afetler ve Kent Planlama Doğal Afetler ve Kent Planlama Yer Bilimleri ilişkisi TMMOB Şehir Plancıları Odası GİRİŞ Tsunami Türkiye tektonik oluşumu, jeolojik yapısı, topografyası, meteorolojik özellikleri nedeniyle afet tehlike

Detaylı

ALANSAL UYGULAMALAR. 6306 sayılıafet RİSKİALTINDAKİALANLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ HAKKINDA KANUN ve UYGULAMA YÖNETMELİĞİ

ALANSAL UYGULAMALAR. 6306 sayılıafet RİSKİALTINDAKİALANLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ HAKKINDA KANUN ve UYGULAMA YÖNETMELİĞİ ALTYAPI ve KENTSEL DÖNÜŞÜM HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ALANSAL UYGULAMALAR 6306 sayılıafet RİSKİALTINDAKİALANLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ HAKKINDA KANUN ve UYGULAMA YÖNETMELİĞİ İsmail TÜZGEN Şehir Plancısı 6306

Detaylı

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN TÜRKİYE DEKİ GELİŞİMİ

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN TÜRKİYE DEKİ GELİŞİMİ Ünite 11 KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN TÜRKİYE DEKİ GELİŞİMİ Prof. Dr. Sebahattin BEKTAŞ Kentlerimizde ilk dönüşüm dalgası Tazminat dönemi ile başlamaktadır. 1838 Osmanlı-İngiliz Ticaret Anlaşmasının özellikle liman

Detaylı

Yönetmelikler. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makina Mühendisleri. Madde 1- Bu Yönetmelik, ülke ve toplum yararları doğrultusunda, asansör

Yönetmelikler. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makina Mühendisleri. Madde 1- Bu Yönetmelik, ülke ve toplum yararları doğrultusunda, asansör Resmi Gazete 12.01.2002 Cumartesi Sayı: 24638 (Asıl) Yönetmelikler Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makina Mühendisleri Odası Asansör Mühendis Yetkilendirme Yönetmeliği Türk Mühendis ve Mimar Odaları

Detaylı

T.C. BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI Yapı Denetimi Komisyonu Başkanlığı

T.C. BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI Yapı Denetimi Komisyonu Başkanlığı ANKARA T.C. BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI Yapı Denetimi Komisyonu Başkanlığı SAYI : B.09.0.YDK.0.00.00.00/ 4-1135 11.02 2002 KONU: Yapı Denetimi PİLOT 19 İL VALİLİĞİNE İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA SANAYİİ VE

Detaylı

Yapı Denetim Kuruluşlarının Sınıflandırılması ile Çalışma Usul ve Esasları Yapı Denetim Kuruluşları

Yapı Denetim Kuruluşlarının Sınıflandırılması ile Çalışma Usul ve Esasları Yapı Denetim Kuruluşları Yapı Denetim Kuruluşlarının Sınıflandırılması ile Çalışma Usul ve Esasları Yapı Denetim Kuruluşları Madde 4- Yapı denetim kuruluşlarının ortakları; mimar, inşaat mühendisi, makina mühendisi ve elektrik

Detaylı

İmar İdari Para Cezaları

İmar İdari Para Cezaları www.mevzuattakip.com.tr İmar İdari Para Cezaları İmar İdari Para Cezaları (01.01.2018-31.12.2018) İMAR İDARİ PARA CEZALARI (01.01.2018-31.12.2018) A) Ruhsat Alınmaksızın veya Ruhsata, Ruhsat Eki Etüt ve

Detaylı

YAPI DENETİMİ KURULUŞLARI VE YAPI GÜVENLİĞİ. Av. Cihan Kıraner 13.11.2014 Dr. Levent Bıçakcı Hukuk Bürosu

YAPI DENETİMİ KURULUŞLARI VE YAPI GÜVENLİĞİ. Av. Cihan Kıraner 13.11.2014 Dr. Levent Bıçakcı Hukuk Bürosu YAPI DENETİMİ KURULUŞLARI VE YAPI GÜVENLİĞİ Av. Cihan Kıraner 13.11.2014 Dr. Levent Bıçakcı Hukuk Bürosu Genel Bakış I. Yapı Denetiminin Yasal Dayanağı II. Yapı Denetimi Kavramı ve Amacı III. Yapı Denetim

Detaylı

TÜRKMMMB-TÜRK MÜŞAVİR MÜHENDİSLER VE MİMARLAR BİRLİĞİ 12. TEKNİK MÜŞAVİRLİK KONGRESİ; KONU: AFETLER VE TÜRKİYE İLHAN ADİLOĞLU

TÜRKMMMB-TÜRK MÜŞAVİR MÜHENDİSLER VE MİMARLAR BİRLİĞİ 12. TEKNİK MÜŞAVİRLİK KONGRESİ; KONU: AFETLER VE TÜRKİYE İLHAN ADİLOĞLU TÜRKMMMB-TÜRK MÜŞAVİR MÜHENDİSLER VE MİMARLAR BİRLİĞİ 12. TEKNİK MÜŞAVİRLİK KONGRESİ; KONU: AFETLER VE TÜRKİYE İLHAN ADİLOĞLU İNTES YÖNETİM KURULU BAŞKAN VEKİLİ 26 NİSAN 2018. SAYIN MÜSTEŞARIM SAYIN BAŞKANLARIM

Detaylı

KIBRIS TÜRK MÜHENDĐS VE MĐMAR ODALARI BĐRLĐĞĐ YASASI

KIBRIS TÜRK MÜHENDĐS VE MĐMAR ODALARI BĐRLĐĞĐ YASASI KIBRIS TÜRK MÜHENDĐS VE MĐMAR ODALARI BĐRLĐĞĐ YASASI (21/2005 Sayılı Yasa) Madde 18 Altında Yapılan Tüzük Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yasası

Detaylı

Fen e ni mesu s l olan m ma m r m hen e disl s er e, uzma zm n a lılk al a an a lar a ı r n ı a göre; ya y pın ı ın ı, tesi s sat a ı ve

Fen e ni mesu s l olan m ma m r m hen e disl s er e, uzma zm n a lılk al a an a lar a ı r n ı a göre; ya y pın ı ın ı, tesi s sat a ı ve Fenni mesuller kamu adına denetim görevini üstlenmektedir. Fenni mesullerin zorunlu durumlar dışında istifa etmeleri mümkün değildir. Yapının tamamlandığı tarih, yapı kullanma izni düzenlenen tarihtir.

Detaylı

1996 MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI ASGARİ ÜCRET VE ESASLARI YÖNETMELİĞİ

1996 MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI ASGARİ ÜCRET VE ESASLARI YÖNETMELİĞİ 1996 MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI ASGARİ ÜCRET VE ESASLARI YÖNETMELİĞİ (18.3.1996 R.G.35 EK III - A.E.226 Sayılı Yönetmelik) KIBRIS TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ YASASI (12/1976 Sayılı Yasa) KIBRIS

Detaylı

ANTALYA İLİ, AKSU İLÇESİ, ATATÜRK MAHALLESİ, ADA 2 PARSELİN BİR KISMINI KAPSAYAN ALANDA HAZIRLANAN 1/1.000 ÖLÇEKLİ İLAVE UYGULAMA İMAR PLANI

ANTALYA İLİ, AKSU İLÇESİ, ATATÜRK MAHALLESİ, ADA 2 PARSELİN BİR KISMINI KAPSAYAN ALANDA HAZIRLANAN 1/1.000 ÖLÇEKLİ İLAVE UYGULAMA İMAR PLANI ANTALYA İLİ, AKSU İLÇESİ, ATATÜRK MAHALLESİ, 13322 ADA 2 PARSELİN BİR KISMINI KAPSAYAN ALANDA HAZIRLANAN 1/1.000 ÖLÇEKLİ İLAVE UYGULAMA İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU EKİM.2016 1 İçindekiler 1 PLANLAMA ALANININ

Detaylı

GAZİOSMANPAŞA BELEDİYE BAŞKANLIĞI İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ YENİ TESCİL YAPILACAK MÜELLİF EVRAKLARI DİZİ PUSULASI

GAZİOSMANPAŞA BELEDİYE BAŞKANLIĞI İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ YENİ TESCİL YAPILACAK MÜELLİF EVRAKLARI DİZİ PUSULASI İMAR KALEM ŞEFLİĞİ YENİ TESCİL YAPILACAK MÜELLİF EVRAKLARI NEVİ İ SAYISI (REFERANSI) BELGE (ASLI GİBİDİR LI) 2 Muatap No 3 Büro Tescil Belgesi X 4 İ.B.B.B Müellif Kaydı X 5 İmza Sürküteri X 6 Diploma Fotokopisi

Detaylı

Ek: Yapı Denetimi Hakkında Kanun ve Yönetmeliklerine İlişkin Mimarlar Odası Görüşü

Ek: Yapı Denetimi Hakkında Kanun ve Yönetmeliklerine İlişkin Mimarlar Odası Görüşü 18.2.1. Ek: Yapı Denetimi Hakkında Kanun ve Yönetmeliklerine İlişkin Mimarlar Odası Görüşü 15 Ocak 2010 13 Temmuz 2001 tarih ve 24461 sayılı Resmî Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren 4708 sayılı Yapı

Detaylı

SİLİVRİ MERKEZ 1/1000 ÖLÇEKLİ PLAN NOTLARI

SİLİVRİ MERKEZ 1/1000 ÖLÇEKLİ PLAN NOTLARI SİLİVRİ MERKEZ 1/1000 ÖLÇEKLİ PLAN NOTLARI TANIMLAR VE KOŞULLAR *AZAMİ BİNA SAHASI: PARSEL İÇERİSİNDE PLAN VE YÖNETMELİK HÜKÜMLERİNE GÖRE BİNANIN TESVİYE EDİLMİŞ ZEMİNDE İŞGAL EDEBİLECEĞİ EN BÜYÜK SAHADIR.

Detaylı

PLAN NOTLARI A. GENEL HÜKÜMLER

PLAN NOTLARI A. GENEL HÜKÜMLER PLAN NOTLARI A. GENEL HÜKÜMLER 1- REVİZYON İMAR PLANI, PLAN HÜKÜMLERİ VE AÇIKLAMA RAPORU İLE BİR BÜTÜNDÜR. 2- PLAN ONAMA SINIRI İÇİNDE KALAN ALANLARDAN YALNIZCA OSB SINIRLARI YETKİ SINIRIDIR. 3- PLAN HUDUTLARI

Detaylı

TEKNİK - MESLEKİ ETKİNLİKLER

TEKNİK - MESLEKİ ETKİNLİKLER 4 TEKNİK - MESLEKİ ETKİNLİKLER 4. TEKNİK-MESLEKİ ETKİNLİKLER 4.1 Mesleki Denetim Faaliyetleri Siyasal iktidar tarafından 2012 2013 yıllarında meslek alanlarımızla ilgili yönetmelik, yasa, kanun gibi ulusal

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Cumhuriyet Halk Partisi Belediyelerin Engelliler Hakkındaki Yükümlülükleri Tarih : 07.09.2011 Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme Sözleşme nin 1 inci maddesinde amaç özürlülerin

Detaylı

YAPI DENETİM UYGULAMALARI

YAPI DENETİM UYGULAMALARI YAPI DENETİM UYGULAMALARI 4708 Sayılı Yapı Denetimi Kanunu ve Uygulamaları 1. Hafta Yrd. Doç. Dr. Alper CUMHUR Kaynak: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı - Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü 26.09.2017 SAYFA1

Detaylı

BURSA İL ÖZEL İDARESİ İmar ve Yapı İşleri Daire Başkanlığı KÖY YERLEŞİK ALAN TESPİTLERİ VE KÖYLERDE TİP PROJE UYGULAMALARI

BURSA İL ÖZEL İDARESİ İmar ve Yapı İşleri Daire Başkanlığı KÖY YERLEŞİK ALAN TESPİTLERİ VE KÖYLERDE TİP PROJE UYGULAMALARI BURSA İL ÖZEL İDARESİ İmar ve Yapı İşleri Daire Başkanlığı KÖY YERLEŞİK ALAN TESPİTLERİ VE KÖYLERDE TİP PROJE UYGULAMALARI 3194 sayılı İmar kanunun 27. Maddesine göre; Belediye ve mücavir alanlar dışında

Detaylı

ÇANAKKALE İli, AYVACIK İLÇESİ, KÜÇÜKKUYU BELDESİ,BEYBAĞLAR MEVKİİ. 50 K IVa PAFTA, 130 ADA 1,2,3,12,13,14,17,18,20,21 PARSELLERE AİT

ÇANAKKALE İli, AYVACIK İLÇESİ, KÜÇÜKKUYU BELDESİ,BEYBAĞLAR MEVKİİ. 50 K IVa PAFTA, 130 ADA 1,2,3,12,13,14,17,18,20,21 PARSELLERE AİT ÇANAKKALE İli, AYVACIK İLÇESİ, KÜÇÜKKUYU BELDESİ,BEYBAĞLAR MEVKİİ 50 K IVa PAFTA, 130 ADA 1,2,3,12,13,14,17,18,20,21 PARSELLERE AİT TADİLAT İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU Ö:1/1000 29/05/2014 Küçüksu Mah.Tekçam

Detaylı

YAPI DENETİM KOMİSYONU RAPORU

YAPI DENETİM KOMİSYONU RAPORU TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi YAPI DENETİM KOMİSYONU RAPORU 65 1.GİRİŞ 1999 yılında meydana gelen Marmara ve Düzce depremleri ile geçtiğimiz yıl meydana gelen Van depremleri, ülke olarak

Detaylı

HABER BÜLTENİ DOSYA. JEOLOJİ VE JEOTEKNİK ETÜT RAPORU VE EKLERİ İLE İLGİLİ ESASLAR'a göre yapılması genelgede

HABER BÜLTENİ DOSYA. JEOLOJİ VE JEOTEKNİK ETÜT RAPORU VE EKLERİ İLE İLGİLİ ESASLAR'a göre yapılması genelgede aykırı düzenlemeler içermesi nedeniyle, o günkü muhalefet par tileri tarafından Anayasa Mahkemesine götürülmesi sonucu yasa maddelerinin bir çoğu kısmen veya tamamen iptal edilmiştir. Yasa maddelerinin

Detaylı

Planlama Kademelenmesi II

Planlama Kademelenmesi II Planlama Kademelenmesi II İMAR PLANLAMA SÜRECİ İmar Planı Elde Etme Yolları İmar planları İmar Planlarının Yapımını Yüklenecek Müellif ve Müellif Kuruluşlarının Yeterlilik Yönetmeliği nde tanımlanan niteliklere

Detaylı

3 TÜRKİYE'NİN YÖNETİM YAPISI VE PLANLAMA A ÇISINDAN İNCELENMESİ

3 TÜRKİYE'NİN YÖNETİM YAPISI VE PLANLAMA A ÇISINDAN İNCELENMESİ İÇİNDEKİLER Bölüm 1 ŞEHİRLEŞME 1.1 -ŞEHİR NEDİR? 1 1.1.1- Yönetsel Tanı m 1 1.1.2- Fonksiyonel Tanım 2 1.1.3- Planlama Açısından Tanım 4 1.2- ŞEHİRCİLİK 4 1.3- TÜRKİYE'DE ŞEHİRLEŞME VE SORUNLARI 6 1.3.1-

Detaylı

İşte bu kongre ve benzerleri bu çabalarımızın gerçekleşmesine yönelik çalışmaların önemli bir kesişme noktasını oluşturuyor.

İşte bu kongre ve benzerleri bu çabalarımızın gerçekleşmesine yönelik çalışmaların önemli bir kesişme noktasını oluşturuyor. Değerli Konuklarımız Sevgili Arkadaşlar Hepinizi TMMOB Yönetim Kurulu adına sevgiyle, saygıyla, dostlukla selamlıyorum. TMMOB adına HKMO tarafından sekreterya hizmetleri yürütülerek gerçekleşen Coğrafi

Detaylı

T.C. TALAS BELEDİYESİ YAPI KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. TALAS BELEDİYESİ YAPI KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam Madde 1 (1) Bu Yönetmelik in amacı Yapı Kontrol Müdürlüğünün çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir. (2) Bu Yönetmelik, ilgili mevzuat

Detaylı

Konu: Askıdaki Plana İtiraz Tarih:

Konu: Askıdaki Plana İtiraz Tarih: Konu: Askıdaki Plana İtiraz Tarih: 11.01.2016 Sayı: 16.16.0011 YILDIRIM BELEDİYESİ İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ NE BURSA Yıldırım İlçesi, Mevlana ve Ulus Mahalleleri sınırlarındaki yaklaşık 14 ha lık Riskli

Detaylı

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI JEOFİZİK YÖNTEMLERLE KOROZYON RİSKİ TESPİTİ RAPOR FORMATI Şubat - 2016 Yönetim Kurulu nun 16/02/2016 tarih ve XV/103 sayılı kararı ile

Detaylı

TÜRK MÜHENDĠS VE MĠMAR ODALARI BĠRLĠĞĠ JEOFĠZĠK MÜHENDĠSLERĠ ODASI

TÜRK MÜHENDĠS VE MĠMAR ODALARI BĠRLĠĞĠ JEOFĠZĠK MÜHENDĠSLERĠ ODASI TÜRK MÜHENDĠS VE MĠMAR ODALARI BĠRLĠĞĠ JEOFĠZĠK MÜHENDĠSLERĠ ODASI BĠNA KAT YÜKSEKLĠĞĠNE ETKĠYEN DEPREM REZONANS BÖLGESĠ TESPĠT RAPOR FORMATI Haziran - 2016 Yönetim Kurulu nun 21/06/2016 tarih ve XVI/14

Detaylı

SGM YÖNETMELİĞİ TMMOB GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI SERBEST MÜHENDİSLİK, MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ, BÜRO TESCİL VE MESLEKÎ DENETİM YÖNETMELİĞİ

SGM YÖNETMELİĞİ TMMOB GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI SERBEST MÜHENDİSLİK, MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ, BÜRO TESCİL VE MESLEKÎ DENETİM YÖNETMELİĞİ YÖNETMELİĞİ TMMOB GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI SERBEST MÜHENDİSLİK, MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ, BÜRO TESCİL VE MESLEKÎ DENETİM YÖNETMELİĞİ Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, serbest çalışan ve gemi mühendisliği

Detaylı

GAZİOSMANPAŞA BELEDİYE BAŞKANLIĞI İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ YENİ TESCİL YAPILACAK MÜELLİF EVRAKLARI DİZİ PUSULASI

GAZİOSMANPAŞA BELEDİYE BAŞKANLIĞI İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ YENİ TESCİL YAPILACAK MÜELLİF EVRAKLARI DİZİ PUSULASI İMAR KALEM ŞEFLİĞİ YENİ TESCİL YAPILACAK MÜELLİF EVRAKLARI NEVİ İ SAYISI (REFERANSI) BELGE (ASLI GİBİDİR LI) 2 Muatap No 3 Büro Tescil Belgesi X 4 İ.B.B.B Müellif Kaydı X 5 İmza Sürküteri X 6 Diploma Fotokopisi

Detaylı

CEZA LEMLER Ruhsat alınmadan in aata lanması, yapının ruhsat ve eklerine aykırı olarak in

CEZA LEMLER Ruhsat alınmadan in aata lanması, yapının ruhsat ve eklerine aykırı olarak in CEZA İŞLEMLERİ Ruhsat alınmadan inşaata başlanması, yapının ruhsat ve eklerine aykırı olarak inşa edilmesinin tespiti halinde ilgili idarece yapının o andaki inşaat durumu tespit edilir Yapı mühürlenir

Detaylı

MANİSA İLİ ALAŞEHİR İLÇESİ KURTULUŞ MAHALLESİ ada 2 parsel- 10 ada 4, 5, 7 parsel -9 ada 12 parsel

MANİSA İLİ ALAŞEHİR İLÇESİ KURTULUŞ MAHALLESİ ada 2 parsel- 10 ada 4, 5, 7 parsel -9 ada 12 parsel MANİSA İLİ ALAŞEHİR İLÇESİ- İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU MANİSA İLİ ALAŞEHİR İLÇESİ KURTULUŞ MAHALLESİ 1264 ada 2 parsel- 10 ada 4, 5, 7 parsel -9 ada 12 parsel 1/5000 VE 1/1000 ÖLÇEKLİ

Detaylı

DİLEKÇE KİMLİK FOTOKOPİSİ TAPU FOTOKOPİSİ DİLEKÇE DİLEKÇE KİMLİK FOTOKOPİSİ MAİLİ İNDİHAM RAPORU DİLEKÇE

DİLEKÇE KİMLİK FOTOKOPİSİ TAPU FOTOKOPİSİ DİLEKÇE DİLEKÇE KİMLİK FOTOKOPİSİ MAİLİ İNDİHAM RAPORU DİLEKÇE SIRA NO 1 2 3 HİZMETİN ADI 18. MADDE (ŞUYULANDIRMA)YA İTİRAZ 1975 ÖNCESİNE AİT OLDUĞUNA DAİR YAZI B.K.T.V.K.K. HAVALE İÇİN PROJE 4 B.K.T.V.K.K. KARARI 5 BASİT TAMİR TADİL YAZISI 6 ÇATI İZNİ 7 HİSSE SATIŞ

Detaylı

EK-1 FORM - 1 PROJE MÜELLİFLERİ TARAFINDAN İLGİLİ İDAREYE VERİLECEK TAAHHÜTNAME ÖRNEĞİ

EK-1 FORM - 1 PROJE MÜELLİFLERİ TARAFINDAN İLGİLİ İDAREYE VERİLECEK TAAHHÜTNAME ÖRNEĞİ EK-1 FORM - 1 PROJE MÜELLİFLERİ TARAFINDAN İLGİLİ İDAREYE VERİLECEK ÖRNEĞİ Proje Müellifi : Müellifliği Üstlenilen Proje Projenin Türü : Yukarıdaki bilgilere sahip projenin müellifliğini üstlenmemde 6235

Detaylı

YAPI DENETİMİ ve TÜM İLLERE YAYGINLAŞTIRILMASI İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME SUNUMU

YAPI DENETİMİ ve TÜM İLLERE YAYGINLAŞTIRILMASI İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME SUNUMU TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI YAPI DENETİMİ ve TÜM İLLERE YAYGINLAŞTIRILMASI İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME SUNUMU Sunanın Adı Sunu Tarihi Sunum Planı Sorumlu olunan Kanun ve Yönetmelikler Deprem sonrası

Detaylı

Firmamız mühendislik hizmet sektöründe kurulduğu 1998 yılından bugüne 16 yılı aşkın sürede faaliyette bulunmaktadır.

Firmamız mühendislik hizmet sektöründe kurulduğu 1998 yılından bugüne 16 yılı aşkın sürede faaliyette bulunmaktadır. Firmamız mühendislik hizmet sektöründe kurulduğu 1998 yılından bugüne 16 yılı aşkın sürede faaliyette bulunmaktadır. Tüm altyapı çalışmalarının ilk adımı olan harita mühendislik hizmetlerinin ülke kalkınmasındaki

Detaylı

A) PLANLAMA ALANININ TANIMI

A) PLANLAMA ALANININ TANIMI A) PLANLAMA ALANININ TANIMI Planlama alanı; Kayseri ili, İncesuilçesi, Subaşı Mahallesi nde, mevcut 1/ /25000 ölçekli Nazımİmar Planı nınk34d3paftasının; Y=4 268600 4269300 X=430 500 431 600 koordinatları

Detaylı

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI 45. DÖNEM ONUR KURULU 01 NO LU TOPLANTI KARARLARI

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI 45. DÖNEM ONUR KURULU 01 NO LU TOPLANTI KARARLARI TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI 45. DÖNEM ONUR KURULU 01 NO LU TOPLANTI KARARLARI TOPLANTI TARİHİ : 28 Nisan 2016 TOPLANTI SAATİ : 11:00 TOPLANTI YERİ : İnşaat Mühendisleri Odası / Ankara KARAR NO-01)

Detaylı

TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İZİN/LİSANS SÜREÇLERİ VE ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ

TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İZİN/LİSANS SÜREÇLERİ VE ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İZİN/LİSANS SÜREÇLERİ VE ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Kuruluş 1992 TMMOB Kanunu çerçevesinde kurulmuştur. Resmi Gazete yayımlanan yönetmelikler çerçevesinde

Detaylı

10. TEMSİLCİLİK FAALİYETLERİ

10. TEMSİLCİLİK FAALİYETLERİ 10. TEMSİLCİLİK FAALİYETLERİ TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI AFYONKARAHİSAR İL TEMSİLCİLİĞİ ÇALIŞMA RAPORU 01 OCAK 2016-31 ARALIK 2017 I- TEMSİLCİLİK TANITIM BİLGİLERİ: 1. Yönetsel Durum Temsilci Adı

Detaylı

TMMOB FĠZĠK MÜHENDĠSLERĠ ODASI

TMMOB FĠZĠK MÜHENDĠSLERĠ ODASI TMMOB FĠZĠK MÜHENDĠSLERĠ ODASI 27. DÖNEM ÇALIġMA PROGRAMI (2010 2011) ANKARA MAYIS-2010 GĠRĠġ Dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel gelişmelerin yaşam ve meslek alanlarımıza

Detaylı

KENTSEL DÖNÜŞÜM KAPSAMINDA YAPILAN ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNDE KDV UYGULAMASINDA BİR SORUN

KENTSEL DÖNÜŞÜM KAPSAMINDA YAPILAN ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNDE KDV UYGULAMASINDA BİR SORUN KENTSEL DÖNÜŞÜM KAPSAMINDA YAPILAN ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNDE KDV UYGULAMASINDA BİR SORUN 1. KONU Ülkemizin olası bir deprem beklentisinin yaratacağı tahribat, inşaat sektörünün yapısı ve özellikle

Detaylı

YAPI İŞLETMESİ GİRİŞ

YAPI İŞLETMESİ GİRİŞ GİRİŞ YAPI İŞLETMESİ NEDİR? Bir inşaat programında inşaatın proje tasarımından gerçekleştirilmesine kadar olan evrelerinde süre, maliyet ve kalite denetimi amacıyla kullanılan profesyonel yönetim (işletmecilik)

Detaylı

MİMARİ PROJE MÜELLİFİ TAAHHÜTNAMESİ

MİMARİ PROJE MÜELLİFİ TAAHHÜTNAMESİ MİMARİ PROJE MÜELLİFİ 1- Uygulama projesinin yapımı sırasında; a. Taşıyıcı sistemin, "Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik" hükümlerine göre projelendirildiğini, b. Mühendislik ve mimarlık

Detaylı

Gemlik-Armutlu Karayolu nun bitişiğinden güneye doğru uzanmaktadır.

Gemlik-Armutlu Karayolu nun bitişiğinden güneye doğru uzanmaktadır. PLAN DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU: Kapsam: Hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği Bursa İli, Gemlik İlçesi, Yeni Mahallesinde, H22-A-09-A-1-C, pafta, 956, 957 nolu imar adaları ile çevresini

Detaylı

ÇANAKKALE İli, AYVACIK İLÇESİ, KÜÇÜKKUYU BELDESİ, KIZANLIK MEVKİİ, 508 ADA, 9 PARSELE AİT KONUT ALANI YAPIMI AMAÇLI

ÇANAKKALE İli, AYVACIK İLÇESİ, KÜÇÜKKUYU BELDESİ, KIZANLIK MEVKİİ, 508 ADA, 9 PARSELE AİT KONUT ALANI YAPIMI AMAÇLI ÇANAKKALE İli, AYVACIK İLÇESİ, KÜÇÜKKUYU BELDESİ, KIZANLIK MEVKİİ, 508 ADA, 9 PARSELE AİT KONUT ALANI YAPIMI AMAÇLI UYGULAMA İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU Ö:1/1000 26/05/2014 HAZIRLAYAN HÜSEYİN UZUN ŞEHİR

Detaylı

İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI PLANLAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI PLANLAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI PLANLAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ŞEHZADELER İLÇESİ, YUKARIÇOBANİSAMAHALLESİ, 3582 ADA, 3 PARSELE İLİŞKİN 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI VE 1/1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI

Detaylı

KIBRIS TÜRK MÜHENDĠS VE MĠMAR ODALARI BĠRLĠĞĠ YASASI (21/2005 Sayılı Yasa) Madde 18 Altında Yapılan Tüzük

KIBRIS TÜRK MÜHENDĠS VE MĠMAR ODALARI BĠRLĠĞĠ YASASI (21/2005 Sayılı Yasa) Madde 18 Altında Yapılan Tüzük KIBRIS TÜRK MÜHENDĠS VE MĠMAR ODALARI BĠRLĠĞĠ YASASI (21/2005 Sayılı Yasa) Madde 18 Altında Yapılan Tüzük Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yasası

Detaylı

TMMOB PEYZAJ MİMARLARI ODASI nın PEYZAJ MİMARLIĞI EĞİTİMİNE BAKIŞI

TMMOB PEYZAJ MİMARLARI ODASI nın PEYZAJ MİMARLIĞI EĞİTİMİNE BAKIŞI TMMOB PEYZAJ MİMARLARI ODASI nın PEYZAJ MİMARLIĞI EĞİTİMİNE BAKIŞI GENEL BİLGİLER - PMO 1994 yılında kurulmuştur. - Toplam üye sayısı 5234... - Anayasanın ilgili hükmünce kurulaş kamu kurumu niteliğinde

Detaylı

Yönetmelikler. tmmob makina mühendisleri odası. Yatırım Hizmetleri Yönetimi Mühendis Yetkilendirme Yönetmeliği

Yönetmelikler. tmmob makina mühendisleri odası. Yatırım Hizmetleri Yönetimi Mühendis Yetkilendirme Yönetmeliği Yönetmelikler tmmob makina mühendisleri odası Yatırım Hizmetleri Yönetimi Mühendis Yetkilendirme Yönetmeliği 263 tmmob makina mühendisleri odası Yönetmelikler 21 Şubat 2008 PERŞEMBE günü resmi gazetede

Detaylı

Kentsel Dönüsüm kavramini yeniden ele alirken birtakim tespitleri dogru yapmakta yarar bulunmaktadir.

Kentsel Dönüsüm kavramini yeniden ele alirken birtakim tespitleri dogru yapmakta yarar bulunmaktadir. ÖZEL SEKTÖR AÇISINDAN KENTSEL DÖNÜSÜM A.Faruk GÖKSU Kentsel Proje Gelistirme A.S farukgoksu@gmail.com www.kentselyenileme.org Giris Geçtigimiz yüzyilin son çeyregine damgasin vuran Toplu Konut yada Yeni

Detaylı

YAPI DENETİMİ (4708 Sayılı Kanun) HAZIRLAYAN IĞDIR BAYINDIRLIK ve İSKAN MÜDÜRLÜĞÜ

YAPI DENETİMİ (4708 Sayılı Kanun) HAZIRLAYAN IĞDIR BAYINDIRLIK ve İSKAN MÜDÜRLÜĞÜ YAPI DENETİMİ (4708 Sayılı Kanun) HAZIRLAYAN IĞDIR BAYINDIRLIK ve İSKAN MÜDÜRLÜĞÜ YAPI DENETİMİ Hızlı nüfus artışı ve göçler,denetimsiz şehirleşme ve sanayileşme, yoğun kaçak yapılaşma ve sık sık başvurulan

Detaylı

YAPI DENETİMİ HAKKINDA KANUN

YAPI DENETİMİ HAKKINDA KANUN Kanun No : 4708 Kabul Tarihi : 29 Haziran 2001 Resmi Gazete : 13 Temmuz 2001/24461 Amaç, kapsam ve tanımlar MADDE 1.- Bu Kanunun amacı; can ve mal güvenliğini teminen, imar planına, fen, sanat ve sağlık

Detaylı

KORUMA UYGULAMA VE DENETİM BÜROLARI (KUDEB)

KORUMA UYGULAMA VE DENETİM BÜROLARI (KUDEB) KORUMA UYGULAMA VE DENETİM BÜROLARI (KUDEB) Koruma, Uygulama ve Denetim Büroları, korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarıyla ilgili işlemleri ve uygulamaları yürütmek, denetimlerini yapmak

Detaylı

MESLEK ODALARI-VİZE VE ONAY İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ KANUNİ DÜZENLEME

MESLEK ODALARI-VİZE VE ONAY İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ KANUNİ DÜZENLEME MESLEK ODALARI-VİZE VE ONAY İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ KANUNİ DÜZENLEME Halkla İlişkiler Başkanlığı TA K D İ M Değerli; Ana Kademe, Kadın Kolları, Gençlik Kolları MKYK üyemiz, Bakan Yardımcımız, Milletvekilimiz,

Detaylı

T.C. ALANYA BELEDİYESİ MECLİS KARARI. ad em m urat yücel MUSTAFA TOKSÖZ MEHMET KULA

T.C. ALANYA BELEDİYESİ MECLİS KARARI. ad em m urat yücel MUSTAFA TOKSÖZ MEHMET KULA Meclis Başkam Meclis Katibi Meclis Katibi T.C. ALANYA BELEDİYESİ MECLİS KARARI ad em m urat yücel MUSTAFA TOKSÖZ MEHMET KULA Dönemi Karar Tarihi 2018 04-09-2018 Birleşim Oturum 1 1 Karar No Eki 178 1 İmar

Detaylı

YÖNETMELİK ŞANTİYE ŞEFLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK ŞANTİYE ŞEFLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM 2 Mart 2019 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 30702 YÖNETMELİK Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: ŞANTİYE ŞEFLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç BİRİNCİ BÖLÜM MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

Yazarlar Prof. Dr. Süleyman PAMPAL Bülent ÖZMEN

Yazarlar Prof. Dr. Süleyman PAMPAL Bülent ÖZMEN Bu çalışmanın bütün hakları saklıdır. Bu kitap, yazarların izni olmaksızın; elektronik, mekanik, fotokopi ya da herhangi bir kayıt sistemiyle çoğaltılamaz, basılamaz ve yayınlanamaz. Ancak kitaptan kaynak

Detaylı

ŞEHİRCİLİK ARAŞTIRMA VE EĞİTİM MERKEZİ

ŞEHİRCİLİK ARAŞTIRMA VE EĞİTİM MERKEZİ TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ ŞEHİR PLANCILARI ODASI ŞEHİRCİLİK ARAŞTIRMA VE EĞİTİM MERKEZİ YÖNERGESİ 1 AMAÇ Madde 1. Bu Yönergenin amacı, şehircilik, yerleşmeler ve planlama alanlarında kamu

Detaylı

T.C. ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU RAPORU

T.C. ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU RAPORU KONU: İmar Planı Notları. KOMİSYON İNCELEMESİ: Büyükşehir Belediye Meclisimizin 2018 yılı Ekim ayı toplantısının 11.10.2018 tarihli ilk birleşiminde 31. gündem maddesi olarak görüşülüp, incelenerek rapora

Detaylı

T.C. ESKİŞEHİR TEPEBAŞI BELEDİYESİ İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK

T.C. ESKİŞEHİR TEPEBAŞI BELEDİYESİ İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK TEPEBAŞI BELEDİYE MECLİSİNİN 08.10.2014 TARİH VE 159 SAYILI MECLİS KARARI İLE KABUL EDİLMİŞTİR. T.C. ESKİŞEHİR TEPEBAŞI BELEDİYESİ İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK

Detaylı

BÖLÜM 13. BASIN BİRİMİ ÇALIŞMALARI

BÖLÜM 13. BASIN BİRİMİ ÇALIŞMALARI BÖLÜM 13. BASIN BİRİMİ ÇALIŞMALARI Oda Basın Birimi çalışmaları, etkinlikler, raporlar, meslek ve uzmanlık alanlarımızla ilgili konular ve güncel gelişmelere ilişkin görüşlerimizi basın ve kamuoyunun bilgisine

Detaylı

etüdproje PLANLAMA LTD. ŞTİ.

etüdproje PLANLAMA LTD. ŞTİ. ALAŞEHİR (MANİSA) YENİMAHALLE, 703 ADA, 1 PARSEL'E AİT NAZIM VE UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU HAZIRLAYAN etüdproje TEL/FAKS:0 236 713 09 36 M. PAŞA CAD. UĞURSOY İŞHANI KAT:2 NO:146/217

Detaylı

Ülkemizde imara aykırı yapılardan kaynaklanan sorunlar uzun yıllardır Türkiye nin gündemini işgal eden en önemli konuların başında geliyordu.

Ülkemizde imara aykırı yapılardan kaynaklanan sorunlar uzun yıllardır Türkiye nin gündemini işgal eden en önemli konuların başında geliyordu. 1 Ülkemizde imara aykırı yapılardan kaynaklanan sorunlar uzun yıllardır Türkiye nin gündemini işgal eden en önemli konuların başında geliyordu. Yıllardır kangren olmuş bu konuya cesaretle el atmak bizim

Detaylı

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI 45. DÖNEM ONUR KURULU 11 NO LU TOPLANTI KARARLARI

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI 45. DÖNEM ONUR KURULU 11 NO LU TOPLANTI KARARLARI TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI 45. DÖNEM ONUR KURULU 11 NO LU TOPLANTI KARARLARI TOPLANTI TARİHİ : 22 Eylül 2017 TOPLANTI SAATİ : 13.00 TOPLANTI YERİ : Eskişehir KATILANLAR : Mustafa Selmanpakoğlu, Ömer

Detaylı

KAMU İHALE YASASI VE UYGULAMADA KARŞILAŞILAN SORUNLAR ÜZERİNE BİR İNCELEME

KAMU İHALE YASASI VE UYGULAMADA KARŞILAŞILAN SORUNLAR ÜZERİNE BİR İNCELEME KAMU İHALE YASASI VE UYGULAMADA KARŞILAŞILAN SORUNLAR ÜZERİNE BİR İNCELEME Dr. Turgay ÇOŞGUN 1 İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 34850 Avcılar/İSTANBUL costur@istanbul.edu.tr

Detaylı

Tarımsal Yapılar ve Köylerde Cins Değişikliği

Tarımsal Yapılar ve Köylerde Cins Değişikliği Hazırlayan: Hüseyin KOÇAK B a ş m ü f e t t i ş Tarımsal Yapılar ve Köylerde Cins Değişikliği a) Cins değişikliğine konu yapının bulunduğu köy nüfusuna kayıtlı ve o köyde sürekli oturan köylülerin köy

Detaylı