TC. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ PROJE I İLK DERS. Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TC. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ PROJE I İLK DERS. Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN"

Transkript

1 TC. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ PROJE I İLK DERS Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN

2 Peyzaj Projesi- ı Peyzaj projesi yapma eylemi, en yalın ve genel düzeyde, her boyutta alanın oluşturulması, başka bir deyişle, maddi çevre yaratılmasıdır.

3 Amaç ve Biçim Herhangi bir mekanı tanımlarken önce hangi gereksinmeyi karşıladığını, yani hangi amaçla kullanılacağı belirlenir. Kullanılabilir olmanın birinci koşulu, alanın kullanıldığı amaca uygun biçimde yapılmasıdır. Biçim kullanma amacına, başka deyişle gereksinme ve işleve uygun olmalıdır.

4 Amaç ve Malzeme Herhangi bir mekanın, kullanılacağı amaca uygun malzeme ile yapılması gerekir. (oyun alanının esnek, terasın sert geçirimsiz, çatının su geçirmeyen malzemeden yapılması gibi). Ancak, kullanma amacıyla malzeme arasındaki bağlantı kesin değildir. Karmaşık bir yapı karmaşık malzeme kullanımını gerektirebilir. Aynı amaca hizmet eden değişik malzemelerden yapılar olabilir. Yine de bu ilke kullanılabilir olmanın ikinci koşuludur.

5 Yapım ve Biçim Bir gereksinmeye göre mekanın biçimlenmesi, değişik öğelerin yanyana getirilmesi ve değişik malzemenin kullanılmasını gerektirir. Değişik öğeleri yanyana getirebilmek için birtakım bağlantı sistemleri, malzemeye istenen biçimi vermek için araçlar ve biçimlendirme süreçleri ortaya konmuştur. Bir biçimin elde edilme sürecinde izlenen yolların tümüne yapım (construction) ismini veriyoruz. (Biçimin oluşmasında gereksinmeler ve malzeme kadar, kültür ve gelenekler, o işe özgü bilgi ve teknoloji veya kısıtlamalar (malzeme, teknoloji, ekonomi ve yönetmeliklele ilgili) da etkilidir,

6 1915'te Petrograd (Rusya)'da "Son Fütürist Resim Sergisi 0,10" adı altında açılan bir resim sergisinin baş köşesine büyük bir resim asılmıştı: beyaz zemin üzerinde bir siyah kare. Sergiyi gezenlerde bu resmin uyandırdığı tepki, şaşkınlıktan çok öfke olmuştu. Sanatçı seyirciyle alay mı ediyordu? Bu resmin resim olup olmadığı bile tartışılıyordu. Bir şeyin değil, hiçbir şeyin resmiydi bu. Resmi yapan Kasimir Malevich yapıtına "Sıfır-Biçim" adını vermişti. Bu adlandırmayla Malevich, yeni sanatın geçmişle bütün ilişkilerini koparıp sıfırdan, hiçten başlaması gerektiğini söylemiş oluyordu. Bu anlayış bu yıllarda Endüstri çağı bilincinin en karakteristik yanı olarak sanatta da belirginleşiyor ve De Stijl* olarak adlandırılıyor. Bu akımın bir sonucu olarak Malevich, nesneler dünyasının hiçlik içinde yok olması gerektiğine inanır. "Sıfır-Biçim" bu inancın bir sembolüydü. Bu yapıt herhangi bir nesneyi göstermiyordu, birşeyi anlatmıyordu. Yalnız nesnelerden değil, onların uyandıracağı duygular, çağrışımlar ve her türlü "ruhsal titreşim"lerden arınmış olan biçimdi. Malevich'in bir sözüyle bu resim "Susan Hiçliğin Sembolü" idi. Nesneler dünyası, Malevich'e göre insan tasarısının bir ürünüdür. İnsanın kendi çıkarı için tasarlamış olduğu bir dünyadır, kendi deyimiyle "yemlik" olarak tasarlanan bir dünya. prezi.com/aydpidy3t5ye/rus-suprematizmi-ve-konstruktivizm

7 0.10 Exhibition, 1915, Petrograd. Black Suprematic Square, 1915, oil on linen, 79.5 x 79.5 cm,

8 Strüktür Biçim meydana gelmeden önce bir tasarı olarak vardır. Biçim malzemeyi salt malzeme olmaktan kurtarıp ayağa kaldıran düzendir. Bu düzen kendini yaşatacak, ayakta durmasını sağlayacak bir iskelete gereksinme gösterir. Biçimi ayakta tutacak olan sisteme strüktür diyoruz. Biçim tasarımına bağlı olarak, değişik malzeme ve yapım teknikleriyle benzer strüktürler elde edilebilir. Fakat her malzeme istenilen strüktürleri ve buna bağlı olarak istenen biçimleri elde etme olanağı vermez.

9 Teknik Herhangi bir makanın biçiminin meydana gelmesinde, malzemeyi istediğimiz yönde değiştirmek, elimizdeki tekniklere, araçlara bağlıdır (Örn. Camın kullanımı). Genel olarak, toplumun sahip olduğu teknik bilgi, yapım sınırlarını belirlemektedir. Tekniğin ilerlemesi, sadece eski malzemelerin daha elverişli koşullar altında kullanılmasını değil, yeni malzemelerin ortaya çıkmasını sağlayarak, yeni biçim ve strüktür olanaklarını da artırmaktadır.

10 Yapı eyleminin genel tanımı Yapı eylemi, istenen herhangi bir amaca uygun bir biçimi ve bu biçimi ayakta tutacak strüktürü, amaca uygun bir malzeme ile yapım tekniğinin olanakları içinde gerçekleştirmektir. İnsan eliyle oluşturulan fiziksel/ yapılı çevre, yukarıda açıklanan etkinlikleri kapsayan bir yapıcılığın sonunda ortaya çıkar.

11 Özel bir yapı eylemi olarak peyzaj mimarlığı Canlı varlığın korunma içgüdüsünün, onu ittiği yapıcılık, temelde, canlıyı çevreden ayırma işlemidir, yani bir yalıtmadır. Özel bir kavram olarak kullanıldığı anlamda yapı, canlıyı içine alan, onu evrensel boşluktan ayıran bir boşluk parçası belirlemektir. Böylece, tasarım eylemin ilk basamağı, insanın içinde kendisini güvende hissettiği bir sınırlı hacim yaratmaktır. İnsan, uçsuz bucaksız, gözüyle ve hayal gücü ile kavramakta güçlük çektiği evrensel boşluğu ve doğal çevrenin bir parçasını, bir (saçak, duvar ve platform) veya birkaç yönde sınırlandırabilir. Onu, içe dönük, kendi çevresinde özel bir boşluk haline getirebilir.

12 İnsan yapısı mekânın tanımı, onun biçimsel olduğu kadar insan yaşamına ilişkin özelliklerini de içermelidir.

13 Sınır Öğeleri Bahçe mekânı, sınırlanan boşlukla, sınırlayan öğelerin oluşturdukları bir olgudur. Sadece boşluk (ya da hacim) değerleri, ya da sadece sınırlarıyla bir mekânı tanımlamak eksik kalacaktır.

14 Mekân hareketle belirlenir Canlı varlık hareketlidir. Hareket ise ancak boşlukta olabilir. Böylece mekân içindeki potansiyel hareket, olanaklarına göre tanımlanacaktır. Bu hareket sadece mekan içinde bir yerden bir yere gitmek biçiminde değil, aynı zamanda, içerideki insanın bakışıyla mekan sınırlarına doğru uzanan görsel bir harekettir.

15 Mekân ışıkla var olur Işık, mekânın var oluşunu belirleyen doğal bir özelliktir. Aydınlık, yaşamın vazgeçilmez bir öğesi olduğu kadar, sınırlanan boşluğun niteliklerini görmeye olanak vermesi bakımından da, mekânının ayrılmaz bir parçasıdır.

16 Yapı eyleminden peyzaj mimarlığına Peyzaj mimarlığını diğer yapı etkinliklerinden ayıran en önemli özelliğin, mekân yaratılması olduğu ve bunda simgesel ve estetik etmenlerin yanında doğa ve canlı materyalin etkisi olduğu vurgulanabilir.

17 Mekan tasarımıyla ilgili kavramlar MÖ yılları arasında yaşamış Vitrivius a göre, mimarlık, düzen, düzenleme, armoni, bakışım, uygunluk ve ekonomi ye dayanır.

18 Düzen, bir yapıtın bölümlerinin herbirine gereken önemi vererek tümünün oranlarına bakışımlı bir uyum getirir. Armoni, öğelerin uyarlamalarındaki güzellik ve uygunluktur. Bakışım, bir yapıtın kendi öğeleri arasındaki doğru uyum ve ölçüt olarak seçilen bir öğeye göre, tasarımın değişik öğeleri ile tümü arasındaki bağlantıdır.

19 Uygunluk, bir yapıt, yetkinlikle, geçerli ilkelere göre yapıldığında beliren biçem mükemmelliğidir. Geleneklerden, kullanımdan ve doğadan kaynaklanır. Son olarak,...eğer uygun kaynak suları bulunan sağlıklı yöreler...seçilirse, uygunluk doğal nedenlere dayanacaktır. Ekonomi, malzemelerin ve arazinin doğru kullanımının yanında, yapım işlerinde maliyetin ölçülü ve akıllıca olmasını içerir.

20 Mekan tasarımı, bir eylem olarak, insan faaliyetlerini barındırmak amacıyla çevrenin düzenlenmesidir. Bir mekanı tasarlarken bir anlayış olarak, toplumun yaşamıyla ilgili tüm eylemlerinin somut bir belirtisi olduğundan çok önemli kültürel işlevleri içeren bir anlayış benimsemek önemlidir.

21 PEYZAJ TASARIMININ TEMEL İLKELERİ 1.Tekrar: Peyzaj tasarımında bir objenin (bitki, bank, aydınlatma elemanı vb.) birden fazla, aynı ya da benzer bir şekilde kullanılmasına tekrar denir. Objeler, sürekli yada kesilerek belirli aralıklarla tasarımda yea alabilir. Tasarımlarda yer alan çizim, form ve şekillerin ölçü, biçim, renk, doku, aralık ve yön gibi özelliklerin tümüyle aynı olarak tekrarlanması tam tekrar olarak adlandırılır. Tasarım ögelerinin ölçü, biçim, renk ve dokularının aynı, fakat aralık ve yönlerinin farklı düzenlenmesi tasarımda tekrar olarak bilinir. Tasarım ögeleri arasında ölçü, biçim, renk, doku, aralık ve yönlerinde küçük değişikliklerin yapılması değişken tekrar dır. Aralıklı Tekrar: Monotonluğu önlemek ve tasarımın çekiciliğini sağlamak adına tasarımda birleştirici ve bütünlük yaratacak bir şekilde tekrarın belirli aralıklarla yapılmasına aralıklı tekrar denilir. Aralıklı tekrar, gerekli yerde ve yeterli ölçüde kullanılmalıdır. Fazlası monotonluk yaratabilir.

22 2.Denge: Tasarımın sağlam bir temele oturtulması denge ilkesiyle sağlanabilir. Bu nedenle ortaya çıkan sonuçların stabil, dengeli ve yerleşmişlik algısını yaratması, başarılı çalışmanın ilk adımlarından biridir. Algılanmada denge etkisi uyandıran elemanların renk ve şekilden çok, kitle ve ölçüleri tasarımda önemli rol oynar. Renk ve form doğru kullanıldığında denge kuvvetlenir. Tasarımda objelerin doku, renk, yön, aralık ve ölçü gibi düzen sağlayıcı denge elemanları önemli rol oynar. Bir tasarımda denge unsuru gözetilmediği takdirde ürün beklenen etkiyi yaratamaz. Burada sözü edilen denge, tasarımı oluşturan hareketli unsurların belirlenen düzlem üzerindeki dengeli dağılımıdır. Bir tasarımda iki farklı denge sistemi kullanılabilir: Simetrik ve Asimetrik denge.

23 Simetrik denge: Tasarımda yatay, düşey ya da eğik bir eksene göre objelerin belirli aralık ve mesafede düzenlenmesine simetrik denge denir. Resmiyetin, otoritenin vurgulanacağı tasarımlarda tercih edilir. Diğer yandan simetri, dürüstlüğün ve saygınlığın psikolojik simgesi olarak değerlendirilmektedir. Simetrik dengenin somut örneklerini doğada sık sık görürüz. Örneğin insan gövdesi ve insan yüzü simetrinin en yakınımızdaki örnekleridir. Kitap, dergi, broşür gibi çok sayfalı basılı materyallerde de simetrik denge uygulamalarına çok sık rastlarız. Simetri, dengeli parçalar, dengeli alanlar, aşağı yukarı aynı boyda sağ, sol, alt ve üst boşluklar demektir. Simetrik düzenlemeler günümüzün geleneksel peyzaj tasarım uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

24 Asimetrik denge: Tasarımda sağlanan denge, kolay uygulanabilen belirli formdaki şekillerin bir system içinde düzenlenmesiyle asimetrik denge oluşturulur. Birbirine benzemeyen ya da eşdeğer olmayan görsel unsurlar arasında dinamik bir denge ya da düzen sağlayan bir kavram olarak ele alınmaktadır. Simetrik dengede olduğu gibi asimetrik dengede de bir optik ağırlık merkezi vardır. Ama bu merkez geometrik merkezden farklı bir konumdadır. Asimetride, büyük alan küçük alanı, büyük görsel öge küçük görsel öğeyi ezer ancak tasarımda yine de bir bütünlük hâkimdir. Simetri de asimetri de olumlu ya da olumsuz sonuçlar doğurabilir. Muhafazakâr ve sakin bir imaj için simetriyi; çağdaş ve genç bir imaj için asimetriyi seçilmelidir. Simetride düzen ve kural, asimetride ise rastlantı ve keyfilik egemendir. Simetri; katılık ve sınırlılığı, asimetri ise hayatı, eğlenceyi ve özgürlüğü simgeler. Bütün bu söylenenlere rağmen, hiçbir tasarım ilkesi kesin bir kural niteliğinde değildir. Tasarımcı, gerektiği hallerde optik dengelerle oynayarak ilgi çekmeye çalışabilir. Ancak bu bilinçli bir seçim olmalıdır. Peyzaj tasarımlarında matematiksel kesinlikte formal, simetrik bir denge yerine doğaya doğala ait olan informal, asimetrik bir dengenin bulunduğu düzen ve kompozisyonun oldukça zor olabilmektir. Asimetrik tasarım, ustaca bir düzen, naturalistic bir çalışmadır.nitekim tasarımdaki simetrik olmayan bir denge orjinal ve yaratıcıdır. Çünkü asimetrik bir denge, formal simetrik bir çalışmadan daha doğal olmaktadır. Doğal çevrede bunun pekçok örneklerini görmek mümkündür.

25 3.Zıtlık:Tasarımda yer alan objeler arasında herhangi bir ortak ya da benzer olmayan niteliklerin bulunması zıtlık ilkesi olarak tanımlanır. Tasarımda obje ve fikirlerin kuvvetlendirilmesi ya da olduğundan daha kuvvetli olarak sunulması birbirine zıt elemanların birlikte kullanılması ile sağlanabilir. Zıt elemanlar arasında görsel bir ilgi kurmak zordur.tasarımda zıtlık dağınıklık ve uyumsuzluk yaratırken, görsel algıda uyarıcı bir etki yaratır. Bu tasarım ürününün canlı ve ilgi çekici olmasını sağlar.

26 4. Uyumlaştırma: Tasarım içinde birbiri ile zıt iki ucun bağlanması, birleştirilmesi ya da bunlar arasında köprü kurulmasına uyumlaştırma denir. Birleşme bir merkez, bir eksen üzerinde ya da çevresel olabilir. Uyumlaştırma yapılırken dikkat edilmesi gereken konular vardır. Uyum sağlanacak iki ya dad aha fazla uç arasında doku farklılığı varsa, her kademe, doku sıra düzeni içinde ara kademeler teşkil edecek şekilde düzenlenmelidir.uçları ya da bağlama ve birleşim noktaları arasındaki renk tonları, belirli kademeler ile değişime uğrayabilir. Bu amaçla, uçlar arasında bulunan zıtlığın düzenli bir şekilde uyuşumun sağlanmasına çalışılmalıdır. Peyzaj tasarımlarında sağlanması gereken uyum için, kullanılacak material çeşidine sadeliğe yönelmek gerekir. Bunu sağlamak içiin, amacı dominant hale getiren bir tasarım önerilmelidir. Ayrıca birbirleriyle ilgili bir bütünün parçaları, ana fikir ve amacı tamamlayıcı elemanlar olarak projede yer almalıdır.bunu yaparken kullanılan formal ve sade şekiller tasarımda uyum sağlamayı kolaylaştırır. Peyzaj tasarım çalışmalarında özellikle mekanların birinden diğerine geçişlerde, şekilde, renkte ve ölçüde olan değişimlerin belirli oranlarda benzerliklerinin kullanılması uyum sağlamayı kolaylaştırı. Göze batıcı zıtlıklardan kaçınma ve birbirlerine benzerliklerin tekrarından uzaklaşma ise tasarımda uyum elde etmenin esaslarını oluşturu.

27 5.Orantı ve Görsel Hiyerarşi (Egemenlik): Tasarımlarda yer alan objelerin ya da formların bir başka obje ya da forma karşı görsel algılamada baskın duruma getirlmesine, üstünlük göstermesine egemenlik denir. Tasarım içinde bir form ya da bir objenin kendisi ya da bir bölgesi diğer bir objeye gore belirli bir oranda egemenlik algısı verebilir. İki ya da daha çok sayıda görsel unsur, tasarım yüzeyinde birleştirilirken mutlaka bir orantı sorunu ile karşılaşılır. Tasarımcı, görsel unsurların orantısal ilişkilerinde değişken yapılar kurmaya çalışır. Çünkü genişliğin uzunluğa, renkli olanın renksiz olana, bir ölçünün diğerine eşit olduğu tasarımlar, tekdüze görünürler. Görsel hiyerarşi, tasarım içinde vurgulanmak istenen mesaja göre görsel unsurların ölçülenmesi anlamına gelir. Boyut dışında renk tonlarını (açıklık, koyuluk) kullanarak ya da unsurları uzak yakın konumlandırarak da görsel hiyerarşi yaratılabilir. Hatta bazen hiyerarşik yapı içindeki unsurlar çatıştırılarak hareketli tasarımlar elde edilebilir. Örneğin görsel unsurlardan biri boyutuyla, diğeri rengiyle ön plana çıkarılabilir.

28 6.Birlik: Tasarım içinde yer alan obje ve mekanların dengeli bir bütünlük sağlamasına birlik denir. Tasarımda birlik hareketli ve hareketsiz ya da fikir ve anlam birliğ olarak farklı şekillerde olur. Peyzaj tasrımlarında yer alan elemanların birbirini tamamlayarak, bir bütün halinde düzenlenmesi birliği oluşturur. Peyzaj tasarımlarının amacı zihinde oluşan bir düşünceyi birbirine bağlayan elemanlar topluluğu olarak şekillendirmektir. Bu yaklaşım, peyzaja ait ögelerin mekan içinde toplanmasına ve algılayıcının bu yöne ilgisini yoğunlaştırmasına götürür. Tasarımdaki değişik karakterdeki objelerin özellikler yönünden birbirlerini tamamlamaları sağlanabilmelidir. Çünkü birlik, tasarımda yer alacak canlı ve cansız elemanın form, doku, renk gibi özellikler yönünden benzerliğini sağlanmasına bağlıdır.

29 7.Uygunluk:Tasarımda yer alan obje ve elemanların bir uygunluk dizisi içinde yerleşmesi, mükemmel ve eksiksiz bir düzeninin ya da organizasyonun ifadesidir. Çeşitli tasarım çalışmalarında materyalde, üslupta, yerleşme yoğunluğu ve formunda, mekan ölçülerinde kitle, şekil ve renkteki uyumluluk ise ahengin örneğidir. Tasarımda uygunluk dört şekilde görülür. Bunlar fiziksel, hizmet, biçim ve üslup uygunluğudur. Tasarım objelernin fiziksel yönden (ölçü, biçim, doku, yön ve aralık) birbiriyle olan benzerliği uyumluluğu artırır. Tasarım içinde yer alan ögeler fiziksel olarak birbirlerine benzemedikleri halde, kullanış yönünden birbirlerini tamamlayarak yanyana geldiklerinde yadırganmayan bir uygunluk oluşturabilirler. Nitekim bir fonksiyonu yerine getirmede elemanlar arası uyumluluk olmalıdır. Hizmet fonksiyonunun bulunmadığı durumlarda ise biçim ve şekil uyumluluğu da tasarım içinde aranan bir özellik olabilir. Bazı hallerde objeler ya da formlar birbirleriyle hiçbir ilgi olmamasına rağman biçim bakımından benzerliklere sahip olabilirler. Benzerliklerin sağladığı uyum ve çağrışımlarla kolayca hatırlanabilen uygunluklar, üslup yoğunluğu olarak adlandırılır. Bu uygunlukta tasarım içindeki ögeler arasında yakınlık ve birlik olmalıdır.

30 8.Devamlılık: Okuyucunun gözü, tasarım yüzeyinde belli ilkeler doğrultusunda hareket eder. Göz hareketlerinin ustaca değerlendirildiği bir tasarım daima hedefine ulaşır. Göz, alışkanlık gereği soldan sağa ve yukarıdan aşağıya doğru bir yön izler. Gözün yatay hareketleri dikey hareketlerine göre daha kıvrak ve hızlıdır. Ayrıca göz, büyükten küçüğe, koyu renkten açık renge, renkliden renksize, alışılmamış olandan alışılmış olana doğru bir yol izler. Göz, bir unsurdan diğerine doğru kesintisiz geçişler yapabiliyorsa devamlılık sağlanmış demektir. Devamlılık, görsel unsurların boyutları ve biçimleri arasında oluşturulan benzerlikler, tekrarlamalar ve görsel hiyerarşi ile sağlanabilir. Tek bir tasarım içinde olduğu kadar, dizi oluşturan birçok tasarım arasında da devamlılık sağlanabilir. Örneğin bir parkta bir dizi oluşturan yolarında, bir bütünün parçaları olduğu izlenimi yaratmak için devamlılık sağlayan desenler kullanılabilir. Parktaki her yol kenarında bankların ya da aydınlatmaların aynı yerde kullanılması, aynı döşeme elemanının tercih edilmesi görsel devamlılığı sağlar.

31 9.Bütünlük: Tasarım ilkeleri içinde belki de en çok dikkat edilmesi gereken unsurdur. Bir tasarımda bulunan görsel unsurlar bütünlük oluşturacak şekilde bir araya getirildiğinde etkili olurlar. Aynı temel biçime, dokuya, boyuta, renge ya da duyguya sahip öğeler bir tasarımda bütünlüğü oluştururlar. Tasarımcı bütünlük oluşturmada bazı farklı yöntemlere başvurabilir: Bordür Boşluk Eksen Üç Nokta Yöntemi

32 Bordür: Tasarım yüzeyini çevreleyen bordürler bütünlük sağlamada kullanılabilirler. Bordürler arası ölçü, üslup gibi benzerlikler, bir tasarımı bütünlüğe ulaştırabilirler. Beyaz boşluk: Gerekli yerlerde beyaz boşluklar bırakılarak bir tasarımda bütünlük sağlamak mümkündür. Eksen: Bir grafik tasarım yüzeyinde bütünlük oluşturmada en yaygın kullanılan yöntemlerden biri de eksen kullanmaktır. Bir tasarım yüzeyinin çatısı en az iki olmak üzere, üç ya da daha fazla yatay ve dikey eksenden oluşur. Üç Nokta Yöntemi: Tasarımcılar, kompozisyon yüzeyinde belirledikleri üç odak noktasını tasarımın bağımsız birimlerini birbirine bağlayan unsurlar olarak kullanabilmektedir. Göz, bir yüzey üzerinde yer alan üç unsuru hayali çizgilerle birleştirerek bir üçgen oluşturmakta ve tasarımı bir bütün olarak algılamaktadır. Vurgulama: Hangi görsel unsuru (başlık, metin ya da fotoğraf gibi) vurgulayacaksak önceden karar verip ona göre boyut büyütme, koyu ton ya da canlı renk kullanımı gibi vurgulama yöntemleri denenebilir. Vurgulama, ön plana çıkarılması gereken unsur ile ikinci planda kalması gereken unsurlar arasında gerçekleştirilecek bir yön, boyut, biçim, doku, renk, ton ya da çizgi zıtlığı ile gerçekleştirilebilir. Unutmaması gereken şey, bir tasarım yüzeyinde her şey aynı anda vurgulanmak istenirse vurgu kavramının yok olacağıdır. Vurgulayıcı unsur, konuya, müşterinin beklentilerine ve hedef kitlenin özelliklerine göre değişebilir.

33 Planlama ve Tasarım Süreci Evreleri 1. Ön kararlar: Tasarım sürecinin başlayabilmesi için alınan ön-ilkesel kararlardır. 2. Programlama Evresi: Çözülmesi istenen mekan ile ilgili sorunun veya problemin tanımlanması ve ihtiyaç programının oluşturulması 3. Tasarlama Evresi: Belirlenen ihtiyaç programına uygun mekan tasarımın oluşturulması Bilgi Toplama: Programlama evresinden gelen bilgilerin düzenlenmesi ile tasarım verilerinin saptanması

34 Analiz: Tasarım amaç ve hedeflerine uygun ölçütlerin oluşturulması ile tasarım analizlerinin yapılması Sentez: Çözüm seçeneklerinin veya tasarım alternatiflerinin ortaya konulması Değerlendirme: Mekan tasarımı seçenekleri arasında değerlendirme yoluyla uygulanacak tasarımın seçilmesi ve geliştirilmesi 4. Uygulama Evresi: Tasarımda elde edilen sonuç projenin uygulanması 5. Kullanım Evresi: İnşa edilmiş mekanın kullanılması veya işletmeye açılması. Bu evreden geriye bilgi akışı sağlanır.

35 Mekan Oluşturmak için Gerekli Programlamada Yer Alan Kararlar - boyut verileri : mekanda gerçekleşecek eylemler için gerekli mekansal boyutlar - kapasite verileri : mekanı kullanacak olan kişilerin nitelik ve sayıları - işlev akış verileri : kullanım anında işlevlerin takip sırası - örgütlenme verileri : mekanın organizasyonu ve düzenleme ilkeleri - ekonomik veriler : ekonomik açıdan maliyet ile ilgili sınırlamalar

36 - gelişme-esneklik verileri : gelecekteki değişim veya büyümeye ait açıklamalar - donatım verileri : kullanılacak eşya ve donatı elemanlarına ait bilgiler - alan verileri : yer, topoğrafya, iklim, yön, manzara vb. - kültürel veriler : sosyal, ekonomik, politik, tarihsel, estetik vb. - teknolojik : sistem için gerekli olan bilgi ve teknoloji

37 Mekan tasarım programında ve işlev şemasında dikkate alınması gereken konular Mekanın kullanım amacının, burada yer alacak işlevlerin belirlenmesi kullanıcı sayısının ve kullanıcı karakteristiklerinin, gereksinmelerinin anlaşılması Mekanda yer alacak işlevler için gerekli donatıların/araçların anlaşılması,

38 donatıların kapladığı alanın, kullanıcılarının ve kullanımı için gerekli alanın belirlenmesi mekanda yer alan farklı işlev alanlarının birbirleri ile ve çevreyle ilişki düzeylerinin belirlenmesi mekanda yer alacak farklı işlev alanları için gerekli aydınlatma, sulama, drenaj ve tesisat koşullarının belirlenmesi

39 farklı işlevlerin mahremiyet düzeyine göre değerlendirilmesi farklı işlev alanlarının yatayda ya da dikeyde yer alışlarına göre değerlendirilmesi farklı işlev alanları arası doğrudan ve dolaylı ilişkiyi sağlayacak bir dolaşım ağının(sirkülasyon) oluşturulması

40 Eylemler açısından mekanın sahip olması gereken uygunluk koşulları Eylem alanlarının düzenlenişinde (tek eylem-eylem alanlarını işlevlere bağlı olarak oluşturulması) Donatım elemanları ve araçların düzenlenişinde (işlevlere göre donatıların kullanım sırası ve özellikleri) Dolaşım alanlarının düzenlenişinde (ulaşım-geçiş alanlarını oluşturulması) Fiziksel ortam özellikleri açısından (hava, ışık, ses vb. Gereklerin oluşturulması) Toplumsal özellikler açısından (insan ilişkileri, psikolojik ve toplumsal gereklilikler gibi) mekansal ortam kullanıcı gereksinmelerine uygun olmalıdır.

41 İNSAN GEREKSİNMELERİ Kendini gerçekleştirme gereksinmesi Saygı görme gereksinmesi Aidiyet gereksinmesi Güvenlik / korunma gereksinmesi Fizyolojik gereksinmeler

42 Fizyolojik gereksinmeler: Beslenme, dinlenme, barınma, giyinme, hareket, üreme, hava, su gereksinmeleri gibi insan yaşantısı ile ilgili en temel gerekliliklerdir. Güvenlik gereksinmesi: Korku, baskı ve tehlikelerden uzak olma, güven duyma gereksinmeleri. Aidiyet /bağlı olma gereksinmesi (Toplumsal gereksinmeler) : Ait olma, beraberlik, arkadaşlık, grup içinde olma, bir grupta bütünleşme gibi toplumsal etkileşim ile ilgili gerekliliklerdir. Saygı görme gereksinmesi (Benlik gereksinmeleri) : Özsaygı ve özbeğeni ile kazanılmış bilgi ve yeteneklerin tanıtılması ve beğenilme, saygı görme ile ilgili gereklilikler. Kendini gerçekleştirme gereksinmesi (Kendini tamamlama gereksinmesi) : Önemli bir işi başarma gibi bireysel potansiyelin gerçekleşmesi ve yaratıcı yeteneklerin kullanımı ile kişisel doygunluğa erişme / tatmin gereksinmeleri.

43 KULLANICI GEREKSİNMELERİ Bir mekanda olması gereken en az nitelikleri belirler. Birey veya toplulukların eylemlerini en etkin biçimde yerine getirebilmelerini için gerekli olan çevresel koşullardır. İnsanın antropometrik, duyusal ve algısal boyutlarına bağlıdır.

44 Fiziksel Kullanıcı Gereksinmeleri Mekansal gereksinmeler: Mekan içindeki insanın statik ve dinamik antropometrik boyutları, eylemleri ve eylemlerinin yapılış biçimleridavranışlarıdır. Isısal gereksinmeler: Mekandaki uygun sıcaklık, nem, radyasyon ve hava hareketleridir. İşitsel gereksinmeler: Mekandaki sesin uygun şiddette olması ve ses yansıma-dağılım özellikleridir.

45 Görsel gereksinmeler: Mekandaki uygun ışık şiddeti - aydınlık düzeyleridir. Sağlık gereksinmeleri: Mekan içine temiz su getirilmesi, çöp ve atıkların yok edilmesi, mikrop ve zararlılardan korunmadır. Emniyet gereksinmesi: Mekanın yapısal sağlamlığının uygun olması, yangın ve tabii afetlere, hırsıza ve eylem anındaki kazalara karşı korunmadır.

46 Psikososyal Kullanıcı Gereksinmeleri Mahremiyet gereksinmesi: Mekanın işitsel, görsel, kişisel ve toplumsal gizliliğe uygun olmasıdır. Davranışsal gereksinmeler: Mekandaki kişilerin eylemleri anında gereksinme duydukları mesafeler ve görsel ilişkiye bağlı uzaklıkların uygun olmasıdır. Estetik gereksinmeler: Mekanın uygun biçim, renk ve dokusal özellikleridir. Toplumsal gereksinmeler: Mekandaki toplumsal (sosyal) ilişkiler, toplumsal yapı-kuruluş ve gerekleridir.

MİMARİ BİÇİMLENMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

MİMARİ BİÇİMLENMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER MİMARİ BİÇİMLENMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER İNSAN VE KULLANICI GEREKSİNMELERİ İnsan gereksinmeleri: insanların fizyolojik, toplumsal ve psikolojik açılardan rahatsızlık duymadan yaşamlarını sürdürebilmelerine

Detaylı

PROJE TEKNİĞİ DERSİ. PEYZAJ TASARIM ÖĞELERİ ve TASARIM İLKELERİ. Öğr. Gör. Hande ASLAN

PROJE TEKNİĞİ DERSİ. PEYZAJ TASARIM ÖĞELERİ ve TASARIM İLKELERİ. Öğr. Gör. Hande ASLAN PROJE TEKNİĞİ DERSİ PEYZAJ TASARIM ÖĞELERİ ve TASARIM İLKELERİ Öğr. Gör. Hande ASLAN 1. PEYZAJ TASARIM ÖĞELERİ ÇİZGİ Tüm tasarım oluşumlarının temelidir. Peyzaj tasarımında bütün fikirler bir proje düzeni

Detaylı

PEYZAJ TASARIM İLKELERİ

PEYZAJ TASARIM İLKELERİ PEYZAJ TASARIM İLKELERİ FONKSİYON-İŞLEVSELLİK DİZİ, RİTM, TEKRAR UYGUNLUK VE ÇEVREYE UYGUNLUK ZITLIK-KONTRAST KORAM-HİYERARŞİ-UYUMLAŞTIRMA VURGU-EGEMENLİK DENGE ÖLÇÜ VE PROPORSİYON SADELİK BİRLİK KOMPOZİSYON

Detaylı

Bitkisel Tasarım Đlkeleri -2

Bitkisel Tasarım Đlkeleri -2 Bitkisel Tasarım Đlkeleri -2 Zıtlık Uygunluğun tersidir. Objeler arasında herhangi bir açıdan ortak yada yakın etkinliklerin olmamasına zıtlık denir. Yön, ölçü, biçim, renk, aralık ve doku açısından zıtlık

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ TEMEL TASARIM İLKELERİ VE MİMARLIK

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ TEMEL TASARIM İLKELERİ VE MİMARLIK ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ TEMEL TASARIM İLKELERİ VE MİMARLIK TEMEL TASARIM İLKELERİ TANIMLAR KOMPOZİYON TANIMI VE ÖNEMİ Parçaların amaca uygun olarak, çevresi ve kendi

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ GRAFİK TASARIM

BİLGİSAYAR DESTEKLİ GRAFİK TASARIM BİLGİSAYAR DESTEKLİ GRAFİK TASARIM KURUMSAL YAPI Genel Tekrar MÜY (Masaüstü Yayıncılık) Yazılımları Kelime İşlem Yazılımları Sayfa Düzenleme Yazılımları Görüntü İşleme Yazılımları Çizim (Vektörel) Yazılımlar

Detaylı

SANATSAL DÜZENLEME ÖĞE VE İLKELERİ

SANATSAL DÜZENLEME ÖĞE VE İLKELERİ SANATSAL DÜZENLEME ÖĞE VE İLKELERİ 1.Sanatsal düzenleme öğeleri Çizgi: Çizgi, noktaların aynı veya değişik yönlerde sınırlı veya sınırsız olarak ardı arda dizilmesinden elde edilen şekildir. Kalemimizle

Detaylı

Öğretim Materyali Tasarımı

Öğretim Materyali Tasarımı Öğretim Materyali Tasarımı Öğrenci gereksinimlerini tam olarak karşılayacak hazır materyallerin seçilmesi ve kullanılması gerekir. Bu sağlanamıyorsa, var olan materyalin uygun hale getirilmesi gerekir.

Detaylı

Öğretim Materyallerinin Eğitimdeki Yeri ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI. Dr. Ümmühan Avcı Yücel Esin Ergün

Öğretim Materyallerinin Eğitimdeki Yeri ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI. Dr. Ümmühan Avcı Yücel Esin Ergün ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI Dr. Ümmühan Avcı Yücel Esin Ergün Bu bölümü tamamladıktan sonra; Bu bölümü tamamladıktan sonra; Bir öğretim materyali seçerken hangi unsurlara dikkat edilmesi

Detaylı

TEMEL GRAFİK TASARIM AÇIK-KOYU, IŞIK-GÖLGE

TEMEL GRAFİK TASARIM AÇIK-KOYU, IŞIK-GÖLGE TEMEL GRAFİK TASARIM AÇIK-KOYU, IŞIK-GÖLGE Öğr. Gör. Ruhsar KAVASOĞLU 23.10.2014 1 Işık-Gölge Işığın nesneler, objeler ve cisimler üzerinde yayılırken oluşturduğu açık orta-koyu ton (degrade) değerlerine

Detaylı

Bitkilerle Alan Oluşturma -1

Bitkilerle Alan Oluşturma -1 Bitkilerle Alan Oluşturma -1 Peyzaj Mekanlarının 3 Temel Elemanı Yüzey Zemin Düzlemi: Mekanın tabanını oluşturur. Mekanın diğer elemanları bu tabanın üzerinde yer alır.örneğin üstünde hiçbir bitki veya

Detaylı

TEKNOLOJI VE TASARıM DERSI

TEKNOLOJI VE TASARıM DERSI TEKNOLOJI VE TASARıM DERSI Temel Tasarım Etkinliği Gurup çalışması Yrd.Doç.Dr. Doğan Arslan Bu çalışmada Tasarım eleman ve ilkelerin neler olduğu açıklanacak. Her bir eleman ve ilkelere endüstriyel ürünler

Detaylı

mimariye giriş BaÜ mimarlık / 2005

mimariye giriş BaÜ mimarlık / 2005 MİMARİ ÇEVREDE FORM VE MEKANI OLUŞTURAN TEMEL ELEMANLAR Mimari formu oluşturan temel elemanlar, nokta, çizgi, düzlem ve hacim dir. NOKTA: MEKAN İÇİNDE BİR POZİSYON BELİRLER. FİZİKSEL ÖZELLİKLER: POZİSYON/DURUM

Detaylı

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin ve ekolojik isteklerinin de dikkate alınması gerekir. Her bitki ölçü,

Detaylı

Hayatımızda Minimalizm. Müzik Tasarımında Minimalizm Tıpta Minimalizm Mimari Tasarımda Minimalizm Web Tasarımında Minimalizm

Hayatımızda Minimalizm. Müzik Tasarımında Minimalizm Tıpta Minimalizm Mimari Tasarımda Minimalizm Web Tasarımında Minimalizm Minimalizm Nedir? 1960 ların başında modern sanat ve müzikle başlamış, sadeliği ve nesnelliği ön plana çıkaran bir akımdır. Tasarımda, eklemeyi düşündüğünüz şeyi eklemediğinzde işin işlevselliğinde azalma

Detaylı

PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI

PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI DERS 7 YAPISAL ELEMANLAR ALAN KULLANIM-TESVİYE-MERDİVENLER-RAMPALAR-DUVARLAR Yrd.Doç.Dr. Simay Kırca Merdiven Basamaklaryoladikolacakşekildedüzenlenmelidir. Mediven kenar

Detaylı

PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI

PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI 2 DERS ARAZİ FORMU Yrd.Doç.Dr. Alev P. GÜRBEY Arazi formu nasıl ifade edilir? 1. Eşyükselti eğrileri 2. Renkler 3. Tarama 4. Üç boyutlu model 5. Bilgisayar destekli grafik

Detaylı

Temel Tasarim. Isil Kaymaz. Your text here

Temel Tasarim. Isil Kaymaz. Your text here Temel Tasarim Isil Kaymaz Your text here Tasarım nedir? tasarlamak, tasar, plan vb. "design Your Text is Here a plan for arranging elements in such a way as best to accomplish a particular purpose"-charles

Detaylı

O Öğretme-öğrenme sürecinde araçgereçler genellikle öğretimi desteklemek amacıyla kullanılır.

O Öğretme-öğrenme sürecinde araçgereçler genellikle öğretimi desteklemek amacıyla kullanılır. Görsel Tasarım 34 1 O Öğretme-öğrenme sürecinde araçgereçler genellikle öğretimi desteklemek amacıyla kullanılır. O O İyi tasarlanmış öğretim araç-gereçleri öğretim sürecini zenginleştirir, öğrenmeyi artırır.

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : Temel Tasarım Ders No : 0907009 : 5 Pratik : Kredi : 5.5 ECTS : 7 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim Tipi Ön Koşul

Detaylı

MESLEK RESMİ DERSİ. Giriş Özet Yapı Bilgisi Mimari Tasarım Esasları ve Mimari Proje Örnekleri İncelemeleri. Hazırlayan. Öğr. Gör.

MESLEK RESMİ DERSİ. Giriş Özet Yapı Bilgisi Mimari Tasarım Esasları ve Mimari Proje Örnekleri İncelemeleri. Hazırlayan. Öğr. Gör. MESLEK RESMİ DERSİ Giriş Özet Yapı Bilgisi Mimari Tasarım Esasları ve Mimari Proje Örnekleri İncelemeleri Hazırlayan Öğr. Gör. Cahit GÜRER 26.02.2009-Afyonkarahisar YAPI Canlıların beslenmek ve barınmak

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İLKOKULU 1/. SINIFI GÖRSEL SANATLAR YILLIK PLANI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İLKOKULU 1/. SINIFI GÖRSEL SANATLAR YILLIK PLANI EYLÜL 25 EYLÜL 29 EYLÜL (2. Hafta) EYLÜL 18 EYLÜL 22 EYLÜL (1. Hafta) 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İLKOKULU 1/. SINIFI GÖRSEL SANATLAR YILLIK PLANI ÖĞRENME ALANI: 1.1. Görsel İletişim ve Biçimlendirme

Detaylı

PEYZAJ TASARIMI ve İLKELERİ

PEYZAJ TASARIMI ve İLKELERİ PEYZAJ TASARIMI ve İLKELERİ 1. PEYZAJ TASARIMI Peyzaj deyimi Alexander Von Humboldt tarafından 19. Yüzyılın başlarında, bilimsel bir coğrafya terimi olarak literatüre sokulmuştur. Peyzajı Bir yer yüzü

Detaylı

İçinde hareket edilen, günlük aktivitelere sahne olan, insanı çevresinden yalıtan, sınırlandırılmış ve algılanabilir özel ortam.

İçinde hareket edilen, günlük aktivitelere sahne olan, insanı çevresinden yalıtan, sınırlandırılmış ve algılanabilir özel ortam. MİMARİ ÇEVREDE FORM VE MEKAN KAVRAMLARI MEKAN İnsanın içinde eylemlerini yerine getirdiği, onu saran ve ait olma duygusu yaratan, yatay ve düşey elemanlarla sınırlandırılmış üç boyutlu düzenlemeler. İçinde

Detaylı

PMB 102 YAPI MALZEME BİLGİSİ DERS İÇERİĞİ

PMB 102 YAPI MALZEME BİLGİSİ DERS İÇERİĞİ PMB 102 YAPI MALZEME BİLGİSİ DERS İÇERİĞİ Bu dersin amacı, Peyzaj mimarlığı çalışmaları kapsamında yapılan imalat ve inşaat çalışmalarında kullanılan yapı malzemelerinin öğrenciye tanıtılmasıdır. Yapı

Detaylı

Bu bölümü bitirdiğinizde

Bu bölümü bitirdiğinizde GÖRSEL TASARIM 1 Bu bölümü bitirdiğinizde Görsel tasarım öğelerinden çizgi, şekil, alan, boyut, doku, renk konuları hakkında bilgi sahibi olacak, Görsel tasarım ilkelerinden bütünlük, denge, vurgu, hizalama,

Detaylı

TEKNOLOJİ ve TASARIM DERSİ 7. SINIF I. DÖNEM YAZILI-TEST SINAV ÇALIŞMA SORULARI

TEKNOLOJİ ve TASARIM DERSİ 7. SINIF I. DÖNEM YAZILI-TEST SINAV ÇALIŞMA SORULARI TEKNOLOJİ ve TASARIM DERSİ 7. SINIF I. DÖNEM YAZILI-TEST SINAV ÇALIŞMA SORULARI 1. İnsanların gereksinimlerine (ihtiyaçlarına) uygun yardımcı araç ve aletlerin yapılması veya üretilmesi için, gerekli olan

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Tasarımda İnsan-Mekan İlişkisi Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (X) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan

Detaylı

DÖRDÜNCÜ YARIYIL ZORUNLU DERSLER

DÖRDÜNCÜ YARIYIL ZORUNLU DERSLER DÖRDÜNCÜ YARIYIL ZORUNLU DERSLER İNG 401/ALM 401/FRA 401 YABANCI DİL IV İngilizce, Fransızca ve Almanca lisan bilgisi veren dersler. İNG 409/ALM 409/FRA 409 YABANCI DİL IV İngilizce, Fransızca ve Almanca

Detaylı

KENT KİMLİĞİ ve PEYZAJ TASARIMI

KENT KİMLİĞİ ve PEYZAJ TASARIMI ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ KENT KİMLİĞİ ve PEYZAJ TASARIMI KÜLTÜR SANAT VE PEYZAJ KENT KİMLİĞİ Lynch (1960), kimliği bir objenin diğer objelerden farklı ve özgün olma

Detaylı

kişinin örgütte kendini anlamlandırmasına fırsat veren ve onun inanış, düşünüş ve davranış biçimini belirleyen normlar ve değerler

kişinin örgütte kendini anlamlandırmasına fırsat veren ve onun inanış, düşünüş ve davranış biçimini belirleyen normlar ve değerler 1 Örgüt Kültürü Örgüt Kültürü kişinin örgütte kendini anlamlandırmasına fırsat veren ve onun inanış, düşünüş ve davranış biçimini belirleyen normlar ve değerler bütünüdür. 2 Örgüt kültürü, temel grupsal

Detaylı

PLANLAMA VE TASARIM SAFHASI. Hazırlayan: Raci SELÇUK (Peyzaj Y. Mimarı)

PLANLAMA VE TASARIM SAFHASI. Hazırlayan: Raci SELÇUK (Peyzaj Y. Mimarı) PLANLAMA VE TASARIM SAFHASI Hazırlayan: Raci SELÇUK (Peyzaj Y. Mimarı) ÇİZGİ (Line) DOKU (Texture) TASARIM UNSURLARI (Elements of Art) ŞEKİL-BİÇİM (Form) ÖLÇÜ-ÖLÇEK (Scale) ARALIK (Space) RENK (Color)

Detaylı

Cami Mimarisi Üzerine Fikir Yarışması

Cami Mimarisi Üzerine Fikir Yarışması Cami Mimarisi Üzerine Fikir Yarışması İhtiyaç duyulan büyük bir boşluktur, ışığa ihtiyaç duyan büyük bir boşluk, çok uzun zamandır unutulmaya yüz tutmuş olan da budur. Yapılmak istenen ihtiyaç duyulan

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI 3-4 Aile bireyleri birbirlerine yardımcı olurlar. Anahtar kavramlar: şekil, işlev, roller, haklar, Aileyi aile yapan unsurlar Aileler arasındaki benzerlikler ve farklılıklar Aile üyelerinin farklı rolleri

Detaylı

Gerçekçi (Realistic) görseller, üzerinde durulan gerçek nesneyi gösterir. Örneğin bir arabanın resmi gerçekçi bir görsel öğe olarak kullanılabilir.

Gerçekçi (Realistic) görseller, üzerinde durulan gerçek nesneyi gösterir. Örneğin bir arabanın resmi gerçekçi bir görsel öğe olarak kullanılabilir. GÖRSEL TASARIM UNSURLARI Görsel Unsurlar Sözel Unsurlar Çekicilik Katan Unsurlar Gerçekçi Yazı Tipi Dikkat Çekici Şematik Stil Sayısı Dokunulabilir Benzeşik Büyük Harf Etkileşimli Dr. Sakıp KAHRAMAN Bayburt

Detaylı

28.03.2013. Algılama üzerinde etkilidir. Hareketi ve yönü belirleyici etki yaratırlar. Ayırma amaçlı. Kalın çizgiler daha etkilidir.

28.03.2013. Algılama üzerinde etkilidir. Hareketi ve yönü belirleyici etki yaratırlar. Ayırma amaçlı. Kalın çizgiler daha etkilidir. Hazırlayan ve sunan: Süleyman Nihat ŞAD 2 Kontrast/ Zıtlık ÇİZGİ ALAN-BOŞLUK DOKU Çizgi; gözü, belirli bir alanda ya da bir alan etrafında hareket ettirerek dikkatleri çeken tek boyutlu bir araçtır. ŞEKİL-FORM

Detaylı

ULAŞIM YOLLARINA İLİŞKİN TANIMLAR 1. GEÇKİ( GÜZERGAH) Karayolu, demiryolu gibi ulaşım yollarının yuvarlanma yüzeylerinin ortasından geçtiği

ULAŞIM YOLLARINA İLİŞKİN TANIMLAR 1. GEÇKİ( GÜZERGAH) Karayolu, demiryolu gibi ulaşım yollarının yuvarlanma yüzeylerinin ortasından geçtiği ULAŞIM YOLLARINA İLİŞKİN TANIMLAR 1. GEÇKİ( GÜZERGAH) Karayolu, demiryolu gibi ulaşım yollarının yuvarlanma yüzeylerinin ortasından geçtiği varsayılan eksen çizgilerinin topoğrafik harita ya da arazi üzerindeki

Detaylı

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2014-2015 BAHAR YARIYILI İÇM 402 DİPLOMA PROJESİ

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2014-2015 BAHAR YARIYILI İÇM 402 DİPLOMA PROJESİ Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2014-2015 BAHAR YARIYILI İÇM 402 DİPLOMA PROJESİ KONU: Ç.Ü. Dış İlişkiler Birim Binası YER: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KAMPÜSÜ / ADANA 1. Konu Hakkında Genel

Detaylı

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI İÇM PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI İÇM PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2016-2017 GÜZ YARIYILI İÇM 401 402 PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ KONU: ADANA KENT OTELİ YER: SOSYAL TESİSLER BİNASI / ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KAMPÜSÜ / ADANA

Detaylı

HALKLA İLİŞKİLERİN AMAÇLARI

HALKLA İLİŞKİLERİN AMAÇLARI HALKLA İLİŞKİLERİN AMAÇLARI Genel olarak belirli bir amaç için çalışan kişiler topluluğu olarak tanımlayabileceğimiz organizasyonun, halkla ilişkiler açısından hedefi, ürün veya hizmetini kullanacak kişilerin

Detaylı

MMR 101 MİMARLIKTA TEMEL TASARIM I. Güz Dönemi Atılım Üniversitesi GSTMF Mimarlık Bölümü Lisans Programı 1.Yıl

MMR 101 MİMARLIKTA TEMEL TASARIM I. Güz Dönemi Atılım Üniversitesi GSTMF Mimarlık Bölümü Lisans Programı 1.Yıl MMR 101 MİMARLIKTA TEMEL TASARIM I. Güz Dönemi 2016-2017 Atılım Üniversitesi GSTMF Mimarlık Bölümü Lisans Programı 1.Yıl Selahattin Önür, Melike Orhan, Zeynep Tanrıverdi, Gizem Kuçak Toprak, Alper Gündüz

Detaylı

SINIF YÖNETİMİ KURALLARI

SINIF YÖNETİMİ KURALLARI SINIF YÖNETİMİ SINIF YÖNETİMİ KURALLARI Öğrenci seviyesine uygun olmalı Açık net anlaşılır olmalı Öğrenci ile birlikte hazırlanmalı Esnek dinamik olmalı Doğru davranışa dönük olmalı,motive edici dil kullanılmalı

Detaylı

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ BAHAR YARIYILI İÇM PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ BAHAR YARIYILI İÇM PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2016-2017 BAHAR YARIYILI İÇM 401 402 PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ KONU: SAĞLIK MERKEZİ YER: BEYSUKENT TIP MERKEZİ / ANKARA 1. Konu Hakkında Genel Açıklama

Detaylı

Tasarım Raporu. - Projemizde detaylı bir şekilde ulaşmak istediğimiz amaçların belirlenmesi,

Tasarım Raporu. - Projemizde detaylı bir şekilde ulaşmak istediğimiz amaçların belirlenmesi, Grup EHEM Tasarım Raporu Emre TÜRKER Hüseyin SERİN Eray KILIÇ Musa CÖCE Kısa Özet Tasarım Raporumuzda: - Projemizde detaylı bir şekilde ulaşmak istediğimiz amaçların belirlenmesi, - Projenin hedeflerinin

Detaylı

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ BAHAR YARIYILI İÇM PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ BAHAR YARIYILI İÇM PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2015-2016 BAHAR YARIYILI İÇM 401-402 PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ KONU: SANAT OKULU YER: Ç.Ü. DIŞ İLİŞKİLER BİNASI 1. Konu Hakkında Genel Aç ıklama Çukurova

Detaylı

SiSTEM ANALiZi ve TASARIMI

SiSTEM ANALiZi ve TASARIMI SiSTEM ANALiZi ve TASARIMI BIL3403 Öğ. Gör. ASLI BiROL abirol@kavram.edu.tr 01.10.2012 Dersin Amacı Bu ders ile öğrenci; edindiği mesleki bilgi birikimini kullanarak sektörde uygulanabilir bir projeyi

Detaylı

Alan verilerinin saptanması (Analizler)

Alan verilerinin saptanması (Analizler) Tasarım Stüdyosu I B GRUBU Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Prof.Dr. Oğuz Yılmaz Basılmamış ders notları Kaynak göstermeden alıntı yapılamaz. Dersin amacı Önceki dönemlerde

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı İLGİSİ Öğretim Dili GRAFİK TASARIM ve GÖRSEL İLETİŞİM Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (x) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim

Detaylı

Dersin Amaçları Dersin İçeriği. Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Hafta Konu Ön Hazırlık Öğretme Metodu

Dersin Amaçları Dersin İçeriği. Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Hafta Konu Ön Hazırlık Öğretme Metodu Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : YAPI BİLGİSİNE GİRİŞ Ders No : 0010120012 Teorik : 2 Pratik : 2 Kredi : 3 ECTS : 5 Ders Bilgileri Ders Türü - Seçiniz - Öğretim

Detaylı

PROJE I DERSİ UYGULAMA VE TESLİM ASGARİ STANDARTLARI

PROJE I DERSİ UYGULAMA VE TESLİM ASGARİ STANDARTLARI PROJE I DERSİ UYGULAMA VE TESLİM ASGARİ STANDARTLARI Çalışma Konusu : Tek Konut Çevresi Peyzaj Tasarımı Ölçek : 1/100 Çalışma Alanı Büyüklüğü : 70x100 cm Çizim Tekniği : Bristol kağıdına el çizimi Devam

Detaylı

CUMHURİYET ORTAOKULU 8. SINIF GÖRSEL SANATLAR GÜNLÜK DERS PLANI

CUMHURİYET ORTAOKULU 8. SINIF GÖRSEL SANATLAR GÜNLÜK DERS PLANI CUMHURİYET ORTAOKULU 8. SINIF GÜNLÜK PLANI Süre 40 dakika Görsel Sanatlarda Biçimlendirme (G.S.B.) ALT LERİ KONU: Ders Araç Gereçlerinin Tanıtımı Görsel sanatlar kavramı, bazen bir amaca yönelik olarak

Detaylı

4.1. Grafik Sihirbazını kullanarak grafik oluşturma

4.1. Grafik Sihirbazını kullanarak grafik oluşturma BÖLÜM14 4. EXCEL DE GRAFİK Excel programının en üstün özelliklerinden bir diğeri de grafik çizim özelliğinin mükemmel olmasıdır. Excel grafik işlemleri için kullanıcıya çok geniş seçenekler sunar. Excel

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 10 Eylemsizlik Momentleri Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R. C.Hibbeler, S. C. Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 10. Eylemsizlik Momentleri

Detaylı

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci Görsel Tasarımın Unsurları: Yazılı Unsurlar Yrd. Doç. Dr. Levent DURDU Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü

Detaylı

Söz konusu tasarım olduğu zaman kesin kuralların olmadığını, daha çok genel kabul gören uygulamaların olduğunu belirtmek gerekir.

Söz konusu tasarım olduğu zaman kesin kuralların olmadığını, daha çok genel kabul gören uygulamaların olduğunu belirtmek gerekir. DERGİ TASARIMI Dergi Siyaset, edebiyat, teknik, kültür, magazin, ekonomi vb. konuları inceleyen ve belirli aralıklarla çıkan süreli yayındır. Dergiye mecmua da denir. Bir derginin içeriği derginin amacına

Detaylı

4/9/15. Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı. Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci Görsel Tasarımın Unsurları. Görsel Unsurlar: Gerçekçi

4/9/15. Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı. Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci Görsel Tasarımın Unsurları. Görsel Unsurlar: Gerçekçi Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci Görsel Tasarımın Unsurları: Görsel Unsurlar Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci Görsel Tasarımın Unsurları q Görsel Unsurlar

Detaylı

İnsan-Merkezli Hizmet Tasarımı. 21. yüzyılda mükemmel hizmet deneyimleri yaratmak

İnsan-Merkezli Hizmet Tasarımı. 21. yüzyılda mükemmel hizmet deneyimleri yaratmak İnsan-Merkezli Hizmet Tasarımı 21. yüzyılda mükemmel hizmet deneyimleri yaratmak Bana göre insani merkezli olmak, davranış ve anlayışın işbirliği içinde olduğu, insan yapımı her şeyin kullanıcıların kavradığı

Detaylı

11. HAFTA YÖNETİMİN FONKSİYONLARI ÖRGÜTLEME. SKY108 Yönetim Bilimi-Yasemin AKBULUT

11. HAFTA YÖNETİMİN FONKSİYONLARI ÖRGÜTLEME. SKY108 Yönetim Bilimi-Yasemin AKBULUT 11. HAFTA YÖNETİMİN FONKSİYONLARI ÖRGÜTLEME 1 2 DERS İÇERİĞİ Örgütleme tanımı Örgütleme modelleri ve ilkeleri Örgütleme-planlama ilişkisi Eşgüdümleme Örgütleme süreci 3 ÖRGÜTLEME Örgüt: İnsanların belirli

Detaylı

Eğim dereceleri Merdivenler

Eğim dereceleri Merdivenler PEYZAJ YAPILARI 1 DERSİ Merdivenler Farklı iki yükseklik arasındaki bağlantıyı sağlayan sirkülasyon aracı, düzenli aralıklı, yatay kademelerden meydana gelirse merdiven adını alır. 7. Hafta Eğimler ve

Detaylı

Yazılı Materyaller. Yazılı Materyaller. Yazılı Materyaller. Yazı boyutu Yazı boyutu. Görsel Araç-Gereç ve Materyaller

Yazılı Materyaller. Yazılı Materyaller. Yazılı Materyaller. Yazı boyutu Yazı boyutu. Görsel Araç-Gereç ve Materyaller Öğretim Materyalleri Görsel Araç-Gereç ve Materyaller Yazılı materyaller (Kitaplar) Ders Kitapları Öğretmen Kitapları Alıştırma Kitapları Kaynak Kitaplar (?????) Hikaye, masal ve romanlar Yazılı Materyaller

Detaylı

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci Görsel Tasarımın Unsurları: Görsel Unsurlar Yrd. Doç. Dr. Levent DURDU Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü

Detaylı

KARTVİZİT. www.diversotour.com. Ceren ANADOL ceren@diversotour.com. tour. tour

KARTVİZİT. www.diversotour.com. Ceren ANADOL ceren@diversotour.com. tour. tour Diverso Firmanız tarafından verilen sözlü brief de de belirtildiği üzere Diverso farklı anlamına gelen İtalyanca bir kelimedir. Marka olarak diverso nun tercih edilmiş olması aynı zamanda oluşturulmak

Detaylı

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin ve ekolojik isteklerinin de dikkate alınması gerekir. Her bitki ölçü,

Detaylı

-DERS PLANI- Görsel Sanatlar Dersi. 2 Ders Saati (40+40dk)

-DERS PLANI- Görsel Sanatlar Dersi. 2 Ders Saati (40+40dk) DERS SINIF KONU SÜRE AMAÇLAR HEDEF VE DAVRANIŞLAR DERS İÇERİĞİ VE SÜREÇ Görsel Sanatlar Dersi 9. Sınıf Doku 2 Ders Saati (40+40dk) -DERS PLANI- 1. Işığın etkisiyle objelerin dokusal özelliklerini tanır.

Detaylı

PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI

PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI 3 DERS ARAZİ FORMU Yrd.Doç.Dr. Simay Kırca Arazi Formu Arazi Tipi İlişkisi 2. Dışbükey (Konveks) arazi formu Dağ, tepe, tepecik, vb. yükseltilerdir. Görsel ve fonksiyonel

Detaylı

MALİYETİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER. Doç. Dr Elçin TAŞ

MALİYETİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER. Doç. Dr Elçin TAŞ MALİYETİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Bina Maliyetinin Oluşumu MALİYET YOK ETME MALİYETİ KULLANIM MALİYETİ BİNA MAL. İLK YATIRIM MALİYETİ GERÇEKLEŞTİRME KULLANIM YOK ETME Alınan Kararların Maliyeti Etkileme Düzeyi

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ DERSİ KONU: MİMARİ PROJE AŞAMALARI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ DERSİ KONU: MİMARİ PROJE AŞAMALARI ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ DERSİ KONU: MİMARİ PROJE AŞAMALARI Mimar MiMAR, mesleğini uygularken, çalışmalarında tasarımını çizili belgeler ile bu belgeleri

Detaylı

Wertheimer, Köhler ve Kofka tarafından geliştirilmiş bir yaklaşımdır. Gestalt psikolojisi, bilişsel süreçler içerisinde özellikle "algı" ve "algısal

Wertheimer, Köhler ve Kofka tarafından geliştirilmiş bir yaklaşımdır. Gestalt psikolojisi, bilişsel süreçler içerisinde özellikle algı ve algısal Gestalt Psikoloji Wertheimer, Köhler ve Kofka tarafından geliştirilmiş bir yaklaşımdır. Gestalt psikolojisi, bilişsel süreçler içerisinde özellikle "algı" ve "algısal örgütlenme" konularında yoğunlaşmış

Detaylı

PMB 102 YAPI MALZEME BİLGİSİ DERS İÇERİĞİ

PMB 102 YAPI MALZEME BİLGİSİ DERS İÇERİĞİ PMB 102 YAPI MALZEME BİLGİSİ DERS İÇERİĞİ Bu dersin amacı, Peyzaj mimarlığı çalışmaları kapsamında yapılan imalat ve inşaat çalışmalarında kullanılan yapı malzemelerinin öğrenciye tanıtılmasıdır. Yapı

Detaylı

Görsel Tasarım İlkeleri - II. Yrd.Doç.Dr. Gülçin TAN ŞİŞMAN

Görsel Tasarım İlkeleri - II. Yrd.Doç.Dr. Gülçin TAN ŞİŞMAN Görsel Tasarım İlkeleri - II Yrd.Doç.Dr. Gülçin TAN ŞİŞMAN Görsel Materyal Sözel açıklamaları destekleyen ve görselleştiren materyaller Öğrenme-Öğretme Sürecine Katkısı Görseller sunulmak istenen konuyu

Detaylı

REKREASYON AMAÇLI KENTSEL YEŞİL ALANLARIN PLANLAMA İLKELERİ AÇISINDAN GIS ARACILIĞIYLA SORGULANMASI; TRABZON ÖRNEĞİ

REKREASYON AMAÇLI KENTSEL YEŞİL ALANLARIN PLANLAMA İLKELERİ AÇISINDAN GIS ARACILIĞIYLA SORGULANMASI; TRABZON ÖRNEĞİ REKREASYON AMAÇLI KENTSEL YEŞİL ALANLARIN PLANLAMA İLKELERİ AÇISINDAN GIS ARACILIĞIYLA SORGULANMASI; TRABZON ÖRNEĞİ Öğr. Gör. Dr. Cenap SANCAR Arş. Gör. Ebru SİNAN Arş. Gör. Sanem ÖZEN TURAN Karadeniz

Detaylı

Kiriş oluşturmak Kiriş geçerli ayarları ile çalışmak Kirişler ve diğer elemanlar arasında 3D kesişim önceliği

Kiriş oluşturmak Kiriş geçerli ayarları ile çalışmak Kirişler ve diğer elemanlar arasında 3D kesişim önceliği 11. Kiriş Aracı Bu Konuda Öğrenilecekler: Kiriş oluşturmak Kiriş geçerli ayarları ile çalışmak Kirişler ve diğer elemanlar arasında 3D kesişim önceliği Kirişler döşeme ve duvarlardan gelen yükleri düzgün

Detaylı

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ 4/3/2017 1 INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta : orhan.arkoc@klu.edu.tr Web : http://personel.klu.edu.tr/orhan.arkoc 4/3/2017 2 BÖLÜM 4 TABAKALI KAYAÇLARIN ÖZELLİKLER, STRATİGRAFİ,

Detaylı

İNS1101 MÜHENDİSLİK ÇİZİMİ. Bingöl Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 2018

İNS1101 MÜHENDİSLİK ÇİZİMİ. Bingöl Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 2018 İNS1101 MÜHENDİSLİK ÇİZİMİ Bingöl Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 2018 TEKNİK RESİM Teknik resim, teknik elemanların üretim yapabilmeleri için anlatmak istedikleri teknik özelliklerin biçim ve

Detaylı

DUYGULAR - 1 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ

DUYGULAR - 1 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ DAVRANIŞ BİLİMLERİ ve İLETİŞİM DUYGULAR - 1 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ Duygu ile ilgili alanyazında araştırmacıların, biyolojik temelli olan, diğer hayvanlarla paylaşılan, tüm kültürlerde görülen ve evrensel

Detaylı

YÖNLENDİRİLMİŞ ÇALIŞMA I DERS NOTLARI

YÖNLENDİRİLMİŞ ÇALIŞMA I DERS NOTLARI KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BEŞİKDÜZÜ MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNLENDİRİLMİŞ ÇALIŞMA I DERS NOTLARI ÖĞR. GÖR. COŞKUN ALİYAZICIOĞLU EYLÜL 2017 - TRABZON SLAYT 4 2. Raporlarda Etkinlik Faktörleri Etkin yazım,

Detaylı

Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS

Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS PEYZAJ EKOLOJİSİNDE TEMEL PRENSİPLER Peyzaj ekolojisinde 7 önemli ana prensipten söz edilebilir. Bunlardan ilk ikisi peyzajın strüktürüne odaklanmaktadır.

Detaylı

ÖZEL EGEBERK ANAOKULU Sorgulama Programı. Kendimizi ifade etme yollarımız

ÖZEL EGEBERK ANAOKULU Sorgulama Programı. Kendimizi ifade etme yollarımız Disiplinlerüstü Temalar Kim Olduğumuz Bulunduğumuz mekan ve zaman Kendimizi ifade etme Kendimizi Gezegeni paylaşmak Bireyin kendi doğasını sorgulaması, inançlar ve değerler, kişisel, fiziksel, zihinsel,

Detaylı

32-İnovasyon sürecinde çalışma prensibini uygulayacak yeni bir yol veya ürün aramak için sorgulamalar

32-İnovasyon sürecinde çalışma prensibini uygulayacak yeni bir yol veya ürün aramak için sorgulamalar ADI; 2017-2018 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI FATİH ORTAOKULU TEKNOLOJİ VE DERSİ 1.DÖNEM 1. GENEL DEĞERLENDİRME SINAVIDIR. SOYADI SINIF NO PUANI SOLDAN SAĞA 2-Akıllı tahtanın işletim sistemidir. 4-Döngüsel tasarım

Detaylı

PROJE YÖNETİMİ. Halil AGAH Antalya, 2012

PROJE YÖNETİMİ. Halil AGAH Antalya, 2012 PROJE YÖNETİMİ Halil AGAH Antalya, 2012 İÇERİK Proje Nedir? Yönetim Nedir? Proje Yönetimi ve Unsurları Proje Başarısı Proje Yönetiminin Kalitesi 06.11.2012 2 Proje Nedir? Belli bir süre içinde ve belli

Detaylı

STATİK. Ders_9. Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü. Ders notları için: GÜZ

STATİK. Ders_9. Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü. Ders notları için: GÜZ STATİK Ders_9 Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ders notları için: http://kisi.deu.edu.tr/serkan.misir/ 2017-2018 GÜZ ALANLAR İÇİN ATALET MOMENTİNİN TANIMI, ALAN ATALET YARIÇAPI

Detaylı

STRÜKTÜR ÇÖZÜMLEME. Doç. Dr. ALİ KOÇAK

STRÜKTÜR ÇÖZÜMLEME. Doç. Dr. ALİ KOÇAK STRÜKTÜR ÇÖZÜMLEME Doç. Dr. ALİ KOÇAK YAPI Tüm canlıların beslenme barınma ve diğer doğal gereksinimlerini sağlamak için çeşitli yapı gereç ve yapım teknikleriyle oluşturulan yeryüzü yeraltı ve sualtı

Detaylı

BÜYÜKPARK SOSYAL ODAKLI KAFETERYA TASARIMI

BÜYÜKPARK SOSYAL ODAKLI KAFETERYA TASARIMI ISS EYLÜL BÜYÜKPARK SOSYAL ODAKLI KAFETERYA TASARIMI 2 YA AR Ü ERS TES M MARLIK FAKÜLTES MIMARLIK E E RE TASARIMI B LÜMÜ 3 Y M O AT LA B B B BİF (Bornova İçin Fikirler) Bir kenti tasarlamak, o kent için

Detaylı

Görünüş çıkarmak için, cisimlerin özelliğine göre belirli kurallar uygulanır.

Görünüş çıkarmak için, cisimlerin özelliğine göre belirli kurallar uygulanır. Görünüş Çıkarma Görünüş çıkarma? Parçanın bitmiş halini gösteren eşlenik dik iz düşüm kurallarına göre belirli yerlerde, konumlarda ve yeterli sayıda çizilmiş iz düşümlere GÖRÜNÜŞ denir. Görünüş çıkarmak

Detaylı

Öğretim içeriğinin seçimi ve düzenlenmesi

Öğretim içeriğinin seçimi ve düzenlenmesi Öğretim içeriğinin seçimi ve düzenlenmesi Öğretim hedefleri belirlendikten sonra öğrencileri bu hedeflere ulaştıracak içeriğin saptanması gerekmektedir. Eğitim programlarının geliştirilmesinde ikinci aşama

Detaylı

TS ISO /Haziran 2007

TS ISO /Haziran 2007 TS ISO 3864-1/Haziran 2007 1 Grafik semboller - Emniyet ile ilgili renk ve işaretler - Bölüm 1: İş yerleri ve halka açık alanlardaki emniyet işaretleri için tasarım prensipleri Giriş 2 Emniyet bilgisinin

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Temel plastik sanat eğitimi I Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (x ) Uzaktan

Detaylı

Matematik Eğitimi Çalıştayları

Matematik Eğitimi Çalıştayları Okul Öncesi Çalıştayları - 20 Ağustos 2014 Etkinlikleri Sayı Kavramı ve gösterimi Bir bütünü 2 eş parçaya bölme ve yarımı bütüne tamamlama Verilen bir örüntüyü devam ettirme, yeni örüntü kurma ve anlatma

Detaylı

Taşıyıcı Sistem İlkeleri. Dr. Haluk Sesigür İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu

Taşıyıcı Sistem İlkeleri. Dr. Haluk Sesigür İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu Taşıyıcı Sistem İlkeleri Dr. Haluk Sesigür İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi TAŞIYICI SİSTEM ELEMANLARI YÜKLER YÜKLER ve MESNET TEPKİLERİ YÜKLER RÜZGAR YÜKLERİ BETONARME TAŞIYICI SİSTEM ELEMANLARI Rüzgar yönü

Detaylı

Yer İle Yalın Bir İlişki

Yer İle Yalın Bir İlişki 34 Yer İle Yalın Bir İlişki MARMARİS SİTELER DE YER ALAN KAKTÜS APARTMANI, DENİZ VE ORMANI MERKEZE ALAN COĞRAFYASI VE AKDENİZ İKLİMİ İLE DOLAYSIZ İLİŞKİSİNİ, DÜŞEY VE YATAY KÜTLE HAREKETLERİNİ BÜTÜNLEYEN

Detaylı

PROSTEEL 2015 STATİK RAPORU

PROSTEEL 2015 STATİK RAPORU PROSTEEL 2015 STATİK RAPORU Bu rapor çelik yapıların yaygınlaşması anlamında yarışma düzenleyerek önemli bir teşvik sağlayan Prosteel in 2016 Çelik Yapı Tasarımı Öğrenci Yarışması için hazırlanmıştır.

Detaylı

Uzaktan Eğitim. Doç.Dr. Ali Haydar ŞAR

Uzaktan Eğitim. Doç.Dr. Ali Haydar ŞAR Uzaktan Eğitim Doç.Dr. Ali Haydar ŞAR Kurucuları: Max wertheimer, Wolfgang,Köhler, Kurt Koffka ve Kurt Lewin Gestalt kuramına göre bütün,parçaların toplamından daha fazladır ve birey, bütünü parçalarına

Detaylı

Carpet Designer hali dünyasi için ideal çözüm...

Carpet Designer hali dünyasi için ideal çözüm... Carpet Designer, Tüm Halı ve kilim üreticilerinin taleplerine cevap verecek özelliklerde en avantajlı seçenekleri ile çözüm sunan bir Halı Desen Tasarım ve Üretim Yazılımıdır. Bu Yazılım esnek ve oldukça

Detaylı

BAKU OLİMPİK STADYUMU

BAKU OLİMPİK STADYUMU BAKU OLİMPİK STADYUMU Azerbaycan Baku de şehrin yeni simgelerinden biri olmaya aday Baku Olimpik Stadyumu kent merkezine girişte, Haydar Aliyev Bulvarı ile Büyük Şor Gölü sınırında, Azizbeyov Kavşağı ile

Detaylı

Önceden belirlenmiş sonuçlara ulaşabilmek için organize edilmiş faaliyetler zinciridir.

Önceden belirlenmiş sonuçlara ulaşabilmek için organize edilmiş faaliyetler zinciridir. PROJE YÖNETİMİ Proje: Önceden belirlenmiş sonuçlara ulaşabilmek için organize edilmiş faaliyetler zinciridir. Proje Yönetimi: Kısıtlı zaman, maliyet ve teknik durumları dikkate alarak, projenin en etkin

Detaylı

Fotoğrafta kompozisyon fotoğraf çerçevesinin içine yerleştireceğimiz nesneleri düzenleme anlamına gelir.

Fotoğrafta kompozisyon fotoğraf çerçevesinin içine yerleştireceğimiz nesneleri düzenleme anlamına gelir. KOMPOZİSYON Kelime anlamı: Ayrı ayrı parçaları bir araya getirerek bir bütün oluşturma biçimi ve işi. Öğrencilere duygu ve düşüncelerini etkili ve düzgün bir biçimde anlatmaları için yaptırılan yazılı

Detaylı

Bina Bilgisi I KONUT. Y. Doç. Dr. Gaye

Bina Bilgisi I KONUT. Y. Doç. Dr. Gaye Bina Bilgisi I KONUT BaÜ mi marl ık/ 2006 Y. Doç. Dr. Gaye B İROL dersin amacı ba ş langıçt an günümüze barınma kült ürünün ve konut olgusunun geli ş iminin incelenmesi, de ğ i ş en mimari e ğ ilimler

Detaylı

Kullanım Durumu Diyagramları (Use-case Diyagramları)

Kullanım Durumu Diyagramları (Use-case Diyagramları) Kullanım Durumu Diyagramları (Use-case Diyagramları) Analiz aşaması projeler için hayati önem taşır. İyi bir analizden geçmemiş projelerin başarı şansı azdır. Analiz ile birlikte kendimize Ne? sorusunu

Detaylı