100. YILINDA ÇANAKKALE ZAFERİ. Ali GÜLER Yrd. Doç. Dr. Hacettepe Üniversitesi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "100. YILINDA ÇANAKKALE ZAFERİ. Ali GÜLER Yrd. Doç. Dr. Hacettepe Üniversitesi"

Transkript

1 100. YILINDA ÇANAKKALE ZAFERİ Ali GÜLER Yrd. Doç. Dr. Hacettepe Üniversitesi

2 DÜNYA SAVAŞI KAVRAMI BU SAVAŞA DÜNYA SAVAŞI DENİLMESİNİN NEDENİ; UZUN SÜRMESİ, KATILAN DEVLETLERİN SAYISININ ÇOKLUĞU, BİRKAÇ KITAYI BİRDEN ETKİLEMESİ DEĞİLDİR. I. DÜNYA SAVAŞI NI BENZERLERİNDEN AYIRAN BELİRGİN ÖZELLİĞİ ONUN İLK TOPYEKÛN SAVAŞ OLMASIDIR. TARİH BOYUNCA SAVAŞLARIN HEMEN HEMEN HEPSİ SINIRLI SAVAŞ NİTELİĞİNDE OLMUŞTUR. YANI SAVAŞTAN BEKLENEN SİYASAL AMAÇ SINIRLI KALMIŞTIR. SAVAŞA BU İSMİN VERİLMESİ BÜTÜNDÜNYANIN KATILMIŞ OLMASINDAN DEĞİL; DÜNYANIN MERKEZİ OLARAK GÖRÜLEN AVRUPA DA CEREYAN ETMİŞ OLMASINDAN KAYNAKLANMAKTADIR. BU SAVAŞ AYNI ZAMANDA AVRUPA MERKEZLİ DÜNYA SİYASETİNİN DE SONUNUN BAŞLANGICI OLMUŞTUR.

3 BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI NIN NEDENLERİ SİYASİ VE ASKERİ NEDENLER EKONOMİK YAYILMA VE SÖMÜRGECİLİK DİNİ VE KÜLTÜREL YAYILMA DEVLETLERİN NÜFUZ POLİTİKALARI VE MİLLİYETÇİLİK OSMANLI DEVLETİ Nİ PAYLAŞMA İSTEĞİ

4 SİYASİ VE ASKERİ NEDENLER ALMANYA: 1871 DE MİLLİ BİRLİĞİNİ TAMAMLAMIŞ, KISA ZAMANDA SANAYİNİ GÜÇLENDİRMİŞ, GÜÇLÜ BİR KARA ORDUSU VE DONANMAYA SAHİP OLMUŞTUR. İNGİLTERE: DÜNYANIN BÜYÜK BİR KISMINI SÖMÜRGESİ HALİNE GETİRMİŞ, DÜNYANIN EN BÜYÜK DONANMASINI İNŞA ETMİŞTİR. FRANSA: İNGİLTERE DEN SONRA EN FAZLA SÖMÜRHEYE SAHİPTİR, DÜNYANIN İKİNCİ KARA ORDUSUNA SAHİPTİR. ABD: GÜÇLÜ BİR ORDUSU VAR, SANAYİ VE ÜRETİM GÜCÜ YÜKSELMİŞ RUSYA 1905 TE JAPONYA YA YENİLMİŞ, DÜNYANIN ÜÇÜNCÜ BÜYÜK KARA ORDUSUNA SAHİP, SANAYİ VE TEKNOLOJİ DİĞER ÜLKELERİN GERİSİNDE, EKONOMİK BAKIMDAN GÜÇLÜ DEĞİL.

5 SİYASİ VE ASKERİ NEDENLER JAPONYA: UZAKDOĞU DA RUSYA YI DURDURMUŞ, ÇİN E MÜDAHALEYE BAŞLAMIŞTIR, GÜÇLÜ BİR DONANMAYA VE TİCARET FİLOSUNA SAHİP OLMUŞTUR. AVUSTURYA-MACARİSTAN ÇÖKÜŞ SÜRECİNE GİRMİŞ, ALMANYA NIN DIŞ SİYASETİNE SIKI SIKIYA SARILMIŞTIR. İTALYA: MİLLİ BİRLİĞİNİ GEÇ SAĞLAMIŞ, OSMANLI DEVLETİ TOPRAKLARINDAN SÖMÜRGE SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORDU. OSMANLI DEVLETİ: ARASINDA AĞIR KAYIPLARA UĞRAMIŞ, AVRUPA DAKİ TOPRAKLARINI KAYBETMİŞ, TOPRAKLARI; KARS, ARDAHAN, ARTVİN DIŞINDA BUGÜNKÜ TÜRKİYE; IRAK, SURİYE, LÜBNAN, İSRAİL, ÜRDÜN, HİCAZ VE YEMEN DEN İBARET KALMIŞ İDİ.

6 SİYASİ VE ASKERİ NEDENLER BLOKLAŞMA ÜÇLÜ İTTİFAK ALMANYA, AVUSTURYA-MACARİSTAN VE İTALYA 1892, 1907 VE 1912 DE YENİLENDİ. SAVAŞ ÖNCESİNDE SON DURUM ALMANYA, AVUSTURYA-MACARİSTAN, BULGARİSTAN, OSMANLI DEVLETİ ÜÇLÜ İTİLAF FRANSA-RUSYA (1894) İNGİLTERE-FRANSA (1904) RUSYA-İNGİLTERE (1907) SAVAŞ ÖNCESİNDE SON DURUM İNGİLTERE, FRANSA, RUSYA, İTALYA, SIRBİSTAN, YUNANİSTAN ABD, JAPONYA

7 EKONOMİK YAYILMA VE SÖMÜRGECİLİK SÖMÜRGE EDİNME VE DIŞ YATIRIMLARLA GELİŞEN EKONOMİK REKABET SAVAŞIN ÖNEMLİ NEDENLERİNDENDİR. 19. YÜZYILDAN İTİBAREN SANAYİ DEVRİMİNİN İKİ TEMEL KAYNAĞI OLAN HAMMADDEVE PAZAR İHTİYACIBÜYÜK BİR REKABET BAŞLATMIŞTI DA AFRİKA NIN %11 İ, 1900 DE AFRİKA NIN %90 I, PASİFİK İN %99 U, SÖMÜRGELEŞMİŞ DURUMDADIR. 19. YÜZYILIN SONUNDA İNGİLTERE, FRANSA VE ALMANYA NIN DIŞ YATIRIMLARI (MADEN, DEMİRYOLU, DENİZ İŞLETMELERİ) 160 MİLYON ALTIN FRANK İDİ. BU BUTÜN DÜNYADAKİ YATIRIMLARIN %83 ÜNÜ OLUŞTURMAKTAYDI.

8 OSMANLI-ALMAN GİZLİ ANTLAŞMASI GÖRÜŞMELER 22 TEMMUZ 1914 TE BAŞLAMIŞTIR ANTLAŞMA 2 AĞUSTOS 1914 TE SADRAZAM SAİT HALİM PAŞA NIN YENİKÖY DEKİ YALISINDA İMZALANMIŞTIR ANTLAŞMAYI ALMANYA ADINA İSTANBUL BÜYÜKELÇİSİ VON WANGENHEİM, OSMANLI DEVLETİ ADINA İSE SADRAZAM SAİT HALİM PAŞA İMZALAMIŞTIR. OSMANLI HÜKÜMETİNDE ANTLAŞMADAN HABERİ OLANLAR: SADRAZAM SAİT HALİM PAŞA, HARBİYE NAZIRI ENVER PAŞA, DAHİLİYE NAZIRI TALAT BEY, MECLİS-İ MEBUSAN REİSİ HALİL BEY OSMANLI DEVLETİ AYNI GÜN SEFERBERLİK VE SIKIYÖNETİM İLAN ETMİŞ, MEBUSAN MECLİSİ KAPATILMIŞTIR. ALMANYA 1 AĞUSTOS TA RUSYA YA SAVAŞ İLEN ETTİĞİ İÇİN ESASINDA OSMANLI DEVLETİ ANLAŞMA İMZALANDIĞI ANDA 2. MADDE GEREĞİ SAVAŞA GİRMİŞ BULUNUYORDU.

9 OSMANLI DEVLETİ NİN SAVAŞA GİRİŞ SÜRECİ 1 AĞUSTOS 1914: İNGİLTERE PARALARI ÖDENMİŞ BULUNAN İKİ ADET (SULTAN OSMAN VE REŞADİYE) OSMANLI GEMİSİNE EL KOYDU 2 AĞUSTOS 1914: OSMANLI-ALMAN GİZLİ ANTLAŞMASI 2 AĞUSTOS 1914: OSMANLI DEVLETİ NİN SEFERBERLİK İLANI 10 AĞUSTOS 1914: GOEBEN VE BRESLAU İSİMLİ İKİ ALMAN GEMİSİNİN BOĞAZLARDAN GEÇEREK İSTANBUL ÖNLERİNE GELMESİ 16 AĞUSTOS 1914: İKİ ALMAN GEMİSİNE TÜRK BAYRAĞI ÇEKİLEREK, ALMAN MÜRETTEBATA FES GİYDİRİLDİ, GEMİLERE YAVUZ VE MİDİLLİ ADLARI VERİLDİ 9 EYLÜL 1914: YABANCI ELÇİLERE 1 EKİMDEN İTİBAREN KAPİTÜLASYONLARIN KALDIRILDIĞI BİLDİRİLDİ

10 OSMANLI DEVLETİ NİN SAVAŞA GİRİŞ SÜRECİ 11 EKİM 1914: ALMAN ELÇİSİ SAVAŞ İLAN EDİLDİĞİ TAKDİRDE OSMANLI DEVLETİ NE 2 MİLYAR ALTIN KURUŞ YARDIM YAPILACAĞINI BİLDİRDİ. 21 EKİM 1914: VADEDİLEN PARA GELDİ. 22 EKİM 1914: ENVERPAŞA AMİRAL SOUCHON A KARADENİZ DE RUS DONANMASINI BOMBALAMA EMRİNİ VERDİ 27 EKİM 1914: TÜRK DONANMASI KARADENİZ E AÇILDI VE RUS LİMANLARINI BOMBALADI. OSMANLI DEVLETİ RESMEN SAVAŞA GİRMİŞ OLDU 2 KASIM 1914: RUSYA OSMANLI DEVLETİ NE SAVAŞ İLAN ETTİ 5 KASIM 1914: İNGİLTERE VE FRANSA OSMANLI DEVLETİ NE SAVAŞ İLAN ETTİ

11 OSMANLI DEVLETİ NİN SAVAŞA GİRİŞ SÜRECİ 12 KASIM 1914: OSMANLI DEVLETİ İLGİLİ DEVLETLERE RESMEN SAVAŞ İLAN ETTİ. 14 KASIM 1914: OSMANLI DEVLETİ CİHAD-I EKBER (MUKADDES CİHAT) İLAN ETTİ. CİHAT ÇAĞRISI ŞEYHÜLİSLAM ÜRGÜPLÜ MUSTAFA HAYRİ EFENDİ TARAFINDAN FATİH CAMİİ NDE OKUNDU.

12

13 BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI NDA TÜRKLERİN SAVAŞTIĞI CEPHELER 1 Çanakkale Cephesi 2 Kafkas (Doğu) Cephesi Sina-Filistin ve Suriye Cephesi 3-1. Kanal Seferi -2. Kanal Seferi -İngiliz Karşı Taarruzu 4 Irak Cephesi 5 Galiçya Cephesi 6 Romanya Cephesi 7 Makedonya Cephesi 8 Hicaz-Asir-Yemen Cephesi 9 Libya Cephesi 10 İran Cephesi

14 I. Dünya Savaşı nda Cepheler Balkanlar Çanakkale Kafkasya İran-Irak Kanal Yemen

15 ÇANAKKALE CEPHESİ

16

17 ÇANAKKALE CEPHESİ

18

19

20 ÇANAKKALE MUHAREBELERİNE 2 Ordu, 10 Kolordu (gruplarla birlikte), 22 Tümen, 52 Alay katılmıştır. 2 Ordu Komutanı, 18 Kolordu Komutanı 39 Tümen Komutanı, 104 Alay Komutanı olmak üzere; yani Alay ve daha üst düzeyde Toplam 163 Komutan, 6920 subay, yüzbinlerce er-erbaş katılmıştır.

21 DENİZ MUHAREBELERİ 3 KASIM İngiliz ve 1 Fransız gemisinden oluşan Amiral Carden yönetimindeki Birleşik İtilaf Filosu da, 3 Kasım 1914 sabahı Çanakkale Boğazı'nın giriş tahkimatı bombardımana tutmuştur. Bundan başka Çanakkale Boğazı güney girişindeki Seddülbahir ve Kumkale de ateşe tutulmuştur. Bombardıman sonunda şehit olan, 5 subay ve 81 er Çanakkale muharebelerinin ilk şehitleri olarak tarihe geçmiştir.

22 DENİZ MUHAREBELERİ 18 MART Mart 1915 sabahı hava, harekâta elverişliydi. Saat 11 e doğru Seddülbahir yönünden, en önde Triumph olmak üzere sırasıyla Agamemnon, Lord Nelson, Queen Elizabeth, Inflexible, Prince George savaş gemileri ve bunları takiben beş torpido görünmeye başlamıştır. Uçak keşif raporlarından da Boğaz'ın dışında Bozcaada dolaylarında 15'i İngiliz, 4'ü Fransız olmak üzere toplam 19 savaş gemisi ile 3 kruvazör, birçok torpido, tahrip ve taşıt gemilerinin bulunduğu anlaşılmıştır.

23 ÇANAKKALE DENİZ SAVAŞLARI

24 ÇANAKKALE DENİZ SAVAŞLARI

25 DENİZ MUHAREBELERİ 18 MART 1915 Saat da 4 Fransız savaş gemisi (Suffren, Charlemagne, Galois ve Bouvet) Seddülbahir önünden çıkarak Çanakkale Boğaz'ına girmişlerdir. Weymouth Kruvazörü Kumkale arkasında görünerek Yenişehir'i bombardımana başlamıştır. İngiliz gemileri şu şekilde ateş bölümü yaptılar: Prince George, Tenger ve Baykuş yönüne; Queen Elizabeth, Anadolu Hamidiye Tabyası'na; Agamemnon ve Lord Nelson, Kilitbahir Grubu'na; Inflexible, Mecidiye ile Halileli ve Erenköy yönlerine; Triumph, Dardanos Tabyası'na.

26 DENİZ MUHAREBELERİ 18 MART 1915 Saat 13.30'a gelindiğinde bombardıman şiddetlenmiş, merkez grubundaki bütün tabyalar yoğun ateş altına alınmıştır. Kilitbahir ve Çanakkale içlerine düşen mermiler yangın çıkarmıştır. Rumeli Mecidiye Tabyası nda mazgallara vuran mermilerden, iki top takımının erlerinin hemen hepsi şehit düştüğünden veya yaralandığından toplar muharebe dışı kalmıştır. Saat 14.00'te Anadolu Hamidiye Tabyası'nca ateş altına alınan Bouvet, hafif bir dumanla birlikte yan yatmaya başlamış ve üç dakika sonra 603 kişiyle birlikte batmıştır. Anadolu Hamidiye Tabyası, ateşini önce Agamemnon'a, saat 15.20'de de Irresistible'a yöneltmiştir 'da iskele yönüne yatan Irresistible, obüs bölgesi (Tenger Dere-Domuz Deresi bölgesindeki Obüs Bataryaları ile Erenköy deki 8 nci Ağır Obüs Alayı) tarafından şiddetli ateş altına alınmıştır. Akıntıyla önce Karanlık Liman ve sonra Dardanos Bataryası doğrultusunda sürüklenen gemi, saat 19.30'da batmıştır. Irresistible'ın yanına gelmekte olan Ocean da isabet almış, akıntıyla Morto Körfezi'ne girmiş ve saat 22.30'da batmıştır. Inflexible, Suffren ve Gaulois savaş gemileri de ağır yara almışlardır.

27 MAJESTİK ZIRHLISI BATARKEN Üç geminin battığını, diğer üçünün de ağır surette hasara uğradığını gören Birleşik Filo Komutanı, gemilerine Bozcaada'ya çekilme işaretini vermiştir. Birleşik Filonun muharebede top kaybı 44, insan kaybı ise 800 kadardı.

28 NUSRET MAYIN GEMİSİ

29 NUSRET MAYIN GEMİSİ 18 Mart 1915 Boğaz Muharebesi nde Türklerin kaybı ise 4 subay, 22 er şehit, 1 subay, 52 er yaralı olmak üzere toplam 79 dur. Almanların kaybı ise 3 ölü, 15 yaralı olmak üzere toplam 18 dir.

30 İNGİLİZ ZIRHLISI GOLİATH IN BATIRILIŞI

31 HASAN-MEVSUF ŞEHİTLİK ANITI Birleşik Filo karşısında, teknik eksikliklerine rağmen, Türk topçuları çok büyük cesaret ve sükûnetle görevlerini yapmışlardır. Dardanos Bataryası, Birleşik Filo'nun etkin ateşlerinden gördüğü hasarın giderilmesi için ateşine ara verdiği bir sırada, sargı yerine düşen bir mermi ile Batarya Komutanı Üsteğmen Hasan, Takım Komutanı Teğmen Mevsuf ile bir yedek subay adayı ve üç er şehit düşmüştür. Kısa sürede yeniden atışa hazır duruma getirilen batarya, Irresistible üzerine ateşe başlamıştır. Batarya'nın adı daha sonra Çanakkale Müstahkem Mevki Komutanlığı'nın teklifi ve Başkomutanlığın onayı ile şehit subayların adına atfen "Hasan- Mevsuf Bataryası" olarak değiştirilmiştir.

32 HASAN-MEVSUF ŞEHİTLİK ANITI

33 ÇANAKKALE KARA MUHAREBELERİ KUMKALE MUHAREBELERİ (25-27 Nisan 1915) SEDDÜLBAHİR MUHAREBELERİ (25 Nisan Ocak 1916) ARIBURNU MUHAREBELERİ (25 Nisan-20 Aralık 1915) SUVLA ÇIKARTMASI, KANLISIRT, CONKBAYIRI VE ANAFARTALAR MUHAREBELERİ (6 Ağustos-20 Aralık 1915) KANLI SIRT CONKBAYIRI I. ANAFARTALAR II. ANAFARTALAR

34 ÇANAKKALE DE MUSTAFA KEMAL İN ROLÜ SAVUNMA TERTİBATI KONUSUNDAKİ ÖNGÖRÜSÜ ÇIKARTMA BÖLGELERİ KONUSUNDAKİ ÖNGÖRÜSÜ TESADÜF MUHAREBELERİ KONUSUNDAKİ BAŞARISI

35 ÇANAKKALE DE MUSTAFA KEMAL İN ROLÜ

36 ÇANAKKALE DE MUSTAFA KEMAL İN ROLÜ

37 ÇANAKKALE DE MUSTAFA KEMAL İN ROLÜ

38 ÇANAKKALE DE MUSTAFA KEMAL İN ROLÜ

39 ÇANAKKALE DE MUSTAFA KEMAL İN ROLÜ

40 ÇANAKKALE DE MUSTAFA KEMAL İN ROLÜ

41

42

43 BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI'NDA ORDULAR VE KAYIPLAR Anlaşma (İtilaf) Devletleri 12 Ülke Ülkeler Silahlı Kuvvet Toplam Kayıplar (Ölü, Yaralı, Kayıp) Oran (%) Rusya Fransa İngiltere İtalya ABD Japonya Romanya Sırbistan Belçika Yunanistan Portekiz Karadağ TOPLAM

44 BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI'NDA ORDULAR VE KAYIPLAR Bağlaşık (İttifak) Devletleri 4 Ülke Ülkeler Silahlı Kuvvet Toplam Kayıplar (Ölü, Yaralı, Kayıp) Oran (%) Almanya Avusturya Macaristan Osmanlı İmp Bulgaristan TOPLAM GENEL TOPLAM Kaynak: P. Renouvin, Birinci Dünya Savaşı Tarihi, Çev: A. Cemgil, C: II., s. 383.

45 TÜRK KAYIPLARI TOPLAM: SUBAY ER TOPLAM ŞEHİT YARALI KAYIP HASTANEYE GİDEN HAVA DEĞİŞİMİ HASTALIKTAN ÖLEN Çanakkale Kara Savaşları 25 Nisan 1915 te başlamış, 09 Ocak 1916 da sona ermiştir. Toplam 8.5 Ay (259 gün) sürmüştür.

46

47

48

49 57. Alay Komutanı Ali Oğlu Yarbay Hüseyin Avni (Manastır) Şehadeti: 13 Ağustos 1915 Arıburnu muzafferiyetinin ilk ve metin temel taşı olan elli yedinci alayın kalbinin temizliği ve sağlam inancıyla mümtaz kumandanı Yarbay Şehit Avni Bey i hürmet-i mahsusa ile anarım M. Kemal Atatürk

50 *57. Alay, Arıburnu Muharebelerinde Alay Komutanı dahil savaşa katılan bütün birlik personeli şehit düşen alaydır. 25 Nisan 1915 te Arıburnu kıyılarına çıkarak Conkbayırı Kocaçimen tepelerini almak üzere olan ANZAK Kolordusuna yaptığı devamlı süngü hücumları ile 20 bin kişilik düşmanı denize kadar sürmüştür. *Anafartalar Muharebeleri süresince çok kanlı taarruz ve hücumlarla Conkbayırı Kocaçimen mevziinin Düşman Eline geçmesine mani olmuş, bütün cepheyi korumuştur. *Alayın ilk komutanı Yarbay Hüseyin Avni Bey, 13 Ağustos 1915 te Kurban Bayramı nın birinci günü şehit düşmüş, fakat 57. Alay Birinci Dünya Harbi nin sonuna kadar pek çok cephede nice kahramanlık menkıbeleri yaratmıştır.

51

52

53

54

55

56 NE BÜYÜKSÜN Kİ, KANIN KURTARIYOR TEVHÎD İ, BEDR İN ARSLANLARI ANCAK BUKADAR ŞANLI İDİ..

57 OSMANLI DEVLETİ NİN PAYLAŞILMASINI ÖNGÖREN GİZLİ ANTLAŞMALAR 1 İstanbul Antlaşması 18 Mart 10 Nisan Londra Antlaşması 26 Nisan Sykes-Picot Antlaşması 26 Nisan St. Jean De Maurienne Antlaşması 17 Nisan 10917

58 GİZLİ ANTLAŞMALARA GÖRE PAYLAŞIM

59 SEVR E VE LOZAN A GÖRE TÜRKİYE

60 100. YILINDA ÇANAKKALE ZAFERİ Ali GÜLER Yrd. Doç. Dr. Hacettepe Üniversitesi

ÇANAKKALE DENİZ MUHAREBELERİNİN DENİZDE DÖNEMİN ŞARTLARINA GÖRE TASARLANMIŞ SAVAŞ GEMİSİNDE KRİTİK OLAYLARIN YAŞANDIĞI YER VE SIRAYA GÖRE TANITILMASI

ÇANAKKALE DENİZ MUHAREBELERİNİN DENİZDE DÖNEMİN ŞARTLARINA GÖRE TASARLANMIŞ SAVAŞ GEMİSİNDE KRİTİK OLAYLARIN YAŞANDIĞI YER VE SIRAYA GÖRE TANITILMASI ÇANAKKALE DENİZ MUHAREBELERİNİN DENİZDE DÖNEMİN ŞARTLARINA GÖRE TASARLANMIŞ SAVAŞ GEMİSİNDE KRİTİK OLAYLARIN YAŞANDIĞI YER VE SIRAYA GÖRE TANITILMASI Barış BULUT 1 Bouvet Ocean Irresistible Bouvet gemisindeki

Detaylı

İÇİNDEKİLER... SUNUŞ III

İÇİNDEKİLER... SUNUŞ III SUNUŞ İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... III BİRİNCİ BÖLÜM SİYASİ, COĞRAFİ DURUM VE ASKERÎ GÜÇLER 1. Siyasi Durum... 1 a. Dış Siyasi Durum... 1 b. İç Siyasi Durum... 2 (1) Birinci Dünya Savaşı Öncesi Osmanlı Devleti

Detaylı

İÇİNDEKİLER... ÖN SÖZ... BİRİNCİ BÖLÜM SİYASİ, COĞRAFİ DURUM VE ASKERÎ GÜÇLER

İÇİNDEKİLER... ÖN SÖZ... BİRİNCİ BÖLÜM SİYASİ, COĞRAFİ DURUM VE ASKERÎ GÜÇLER İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... ÖN SÖZ... BİRİNCİ BÖLÜM SİYASİ, COĞRAFİ DURUM VE ASKERÎ GÜÇLER III XI 1. Siyasi Durum... 1 a. Dış Siyasi Durum... 1 b. İç Siyasi Durum... 2 2. Coğrafi Durum... 5 a. Çanakkale

Detaylı

Çanakkale Geçilmez! Şehitler Haykırdı:

Çanakkale Geçilmez! Şehitler Haykırdı: Şehitler Haykırdı: Çanakkale Geçilmez! Yazan: SAFA TEKELİ Ç anakkale'de 18 Mart 1915'te elde edilen zafer, Türkiye'nin geleceği için bir dönüm noktasıdır. Kara, hava ve deniz güçlerinin; her türlü teknoloji

Detaylı

AVRUPADA GÜÇLER DENGESİ

AVRUPADA GÜÇLER DENGESİ AVRUPADA GÜÇLER DENGESİ 1650-1870 İNGİLTERE ALMANYA RUSYA FRANSA OSMANLI I.DÜNYA SAVAŞININ BAŞLAMASI İNGİLTERE ALMANYA RUSYA FRANSA AVST.MACR BLG OSMANLI İTALYA SRP 17,Cornwall 18 Canopus 18 MART 1915

Detaylı

İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf...

İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf... İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf... 7 a. Fransız-Rus İttifakı (04 Ocak 1894)... 7 b. İngiliz-Fransız

Detaylı

Dünyaya barış ve refah taşıyor, zorlukları azimle aşıyoruz

Dünyaya barış ve refah taşıyor, zorlukları azimle aşıyoruz Dünyaya barış ve refah taşıyor, zorlukları azimle aşıyoruz Rakamlarla Sektörümüz: 3 kıtadan 77 ülkeye doğrudan hizmet götüren, Toplam Yatırımı 5 Milyar Doları aşan, Yan sektörleri ile birlikte yaklaşık

Detaylı

18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ

18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ 18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ Prof. Dr. Remzi KILIÇ Gazi milletin torunlarına selam olsun. Allah şehitlerimize rahmet eylesin. Bizlere de emanetlerini korumak ve yüceltmek için birlik, dirlik, sağlık ve kuvvet

Detaylı

Çanakkale Savaşı'nda Neler Yaşandı?

Çanakkale Savaşı'nda Neler Yaşandı? On5yirmi5.com Çanakkale Savaşı'nda Neler Yaşandı? Çanakkele Savaşı'nda neler yaşandı? Çanakkale Zaferi'nin Türk ve dünya tarihi açısından önemi nedir? Bu ve bunun gibi soruların yanıtı haberimizde! Yayın

Detaylı

EV TEKSTİL SEKTÖRÜ 1. ÜRÜNÜN TANIMI: 2. TÜRKİYE DE ÜRETİM: 3. TÜRKİYE NİN DIŞ TİCARETİ:

EV TEKSTİL SEKTÖRÜ 1. ÜRÜNÜN TANIMI: 2. TÜRKİYE DE ÜRETİM: 3. TÜRKİYE NİN DIŞ TİCARETİ: EV TEKSTİL SEKTÖRÜ 1. ÜRÜNÜN TANIMI: Ev tekstili, genel olarak evleri dekore etmek amacıyla kullanılan ürünler olarak tanımlanmaktadır. Sentetik iplikler ve kumaşların yanı sıra, pamuk, keten, ipek ve

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2015 ŞUBAT AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2015 ŞUBAT AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2015 ŞUBAT AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Mart 2015 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2015 ŞUBAT İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME İlk İki Ayda 2,7 Milyar Dolarlık

Detaylı

plastik sanayi Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros aros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri

plastik sanayi Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros aros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri plastik sanayi 2014 Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros aros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri karşılayan, bu mamullerde net ithalatçı konumunda bulunan ve gelişmiş

Detaylı

Stratejik Önemi Bakımından Çanakkale Zaferi

Stratejik Önemi Bakımından Çanakkale Zaferi Tarih Yard. Doç. Dr. Mehmet TAŞTEMİR Stratejik Önemi Bakımından Çanakkale Zaferi T arihin eski dönemlerinden itibaren stratejik öneme sahip olan boğazlar, Türklerin Anadolu yu yurt edinmesiyle birlikte

Detaylı

Okulumuz Bilgisayar Programcılığı Bölümü öğrencilerinden Gizem COŞKUN Çanakkale Şehitlerine adlı şiiri okudu.

Okulumuz Bilgisayar Programcılığı Bölümü öğrencilerinden Gizem COŞKUN Çanakkale Şehitlerine adlı şiiri okudu. BASIN BÜLTENİ Selçuk Üniversitesi Akören Ali Rıza Ercan Meslek Yüksekokulunda 01.04.2015 tarihinde 100. Yılında Çanakkale yi Anlamak adlı konferans düzenlendi. Şehitlerimiz anısına yapılan saygı duruşu

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

3. İnşaat Mühendisliği eğitimi : İnşaat mühendisliği veya genelde mühendislik eğitimi için başlangıç noktası olarak 1747 yılı kabul edilmektedir.

3. İnşaat Mühendisliği eğitimi : İnşaat mühendisliği veya genelde mühendislik eğitimi için başlangıç noktası olarak 1747 yılı kabul edilmektedir. 3. İnşaat Mühendisliği eğitimi : İnşaat mühendisliği veya genelde mühendislik eğitimi için başlangıç noktası olarak 1747 yılı kabul edilmektedir. Bu tarihte Fransa da mühendis Jean Rodolphe Perronet e

Detaylı

GTİP 9401: Ağaç, Mantar, Kemik, Sert Kauçuk, Plastik vb. İşleme Makineleri

GTİP 9401: Ağaç, Mantar, Kemik, Sert Kauçuk, Plastik vb. İşleme Makineleri GTİP 9401: Ağaç, Mantar, Kemik, Sert Kauçuk, Plastik vb. İşleme Makineleri Mart 2009 Hazırlayan: U. GÜR GENEL KOD BİLGİSİ: 8465 GTIP koduna giren alt dallar ve ürünler: 8465 Ağaç, mantar, kemik, sert kauçuk,

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ I AİT401 7 2 + 0 2 2. Yok. Ön Koşul Dersleri.

DERS BİLGİLERİ. Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ I AİT401 7 2 + 0 2 2. Yok. Ön Koşul Dersleri. DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ I AİT401 7 2 + 0 2 2 Ön Koşul Dersleri Yok Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Zorunlu Dersin

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi. Büyükçekmece İstanbul

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi. Büyükçekmece İstanbul ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi Büyükçekmece İstanbul İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ARAŞTIRMANIN KONUSU 3 1.1. FUAR KÜNYESİ 3 1.2. ARAŞTIRMANIN AMACI 3 1.3. ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ

Detaylı

Uğur İbrahim ALTAY Selçuklu Belediye Başkanı

Uğur İbrahim ALTAY Selçuklu Belediye Başkanı Çanakkale Zaferi, bundan 101 yıl önce vatan toprağını işgal etmek isteyen düşmana Türk Milleti nin zorlu şartlarda verdiği eşsiz bir mücadele ve kahramanlık destanıdır. Çanakkale nin aziz kahramanları

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI MECLİS TOPLANTISI 28.01.2015 Ekrem DEMİRTAŞ İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı 2015 yılının ilk ayını geride bıraktık OCAK Suriye deki iç savaş IŞİD terör örgütünün saldırıları

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 ŞUBAT AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 ŞUBAT AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 ŞUBAT AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Mart 2016 2 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2016 ŞUBAT İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME Yılın İlk İki Ayında %3,7

Detaylı

SOUCHON UN OLDUBİTTİSİ

SOUCHON UN OLDUBİTTİSİ SOUCHON UN OLDUBİTTİSİ Eylül ortasında Yavuz Sultan Selim, Midilli ve Osmanlı donanmasının işe yarar gemileri savaşa hazır hale gelmiş ve Amiral Souchon komutasındaki Osmanlı filosu Marmara denizinde tatbikatlara

Detaylı

Sarıkamış. Dersleri. Yılmadan Yorulmadan Dr. Cihangir Dumanlı

Sarıkamış. Dersleri. Yılmadan Yorulmadan Dr. Cihangir Dumanlı Yılmadan Yorulmadan Dr. Cihangir Dumanlı Sarıkamış Dersleri 103 yıl önce Birinci Dünya Savaşının başlangıcında Doğu (Kafkas) Cephesinde yaşanan olaylar her düzeyde alınacak çok acı derslerle doludur. Sarıkamış

Detaylı

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1. GİRİŞ Odamızca, 2009 yılında 63 fuara katılan 435 üyemize 423 bin TL yurtiçi fuar teşviki ödenmiştir. Ödenen teşvik rakamı, 2008 yılına

Detaylı

9-10 Еким/Касым 2012. turkelyeni@yahoo.com www.туркелpress.com 3 те.

9-10 Еким/Касым 2012. turkelyeni@yahoo.com www.туркелpress.com 3 те. 24 èþëÿ 1923 áûë ïîäïèñàí Ëîçàííñêèé äîãîâîð, ïî êîòîðîìó ïðèçíàâàëàñü ïîëíàÿ íåçàâèñèìîñòü Òóðöèè. Áûëè óïðàçäíåíû Óïðàâëåíèå îñìàíñêîãî ãîñóäàðñòâåííîãî äîëãà è êàïèòóëÿöèè, îòìåíèëè èíîñòðàííûé êîíòðîëü

Detaylı

A N A L Z. Seçim Öncesinde Verilerle Türkiye Ekonomisi 2:

A N A L Z. Seçim Öncesinde Verilerle Türkiye Ekonomisi 2: A N A L Z Seçim Öncesinde Verilerle Türkiye Ekonomisi 2: Sektör Mücahit ÖZDEM R May s 2015 Giri Geçen haftaki çal mam zda son aç klanan reel ekonomiye ili kin göstergeleri incelemi tik. Bu hafta ülkemiz

Detaylı

KONYA TİCARET ODASI İÇİNDEKİLER. 1- Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE) 2 Konya Hizmet Sektörü Güven Endeksi (KOHİZ)

KONYA TİCARET ODASI İÇİNDEKİLER. 1- Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE) 2 Konya Hizmet Sektörü Güven Endeksi (KOHİZ) Eylül 2014 KONYA TİCARET ODASI İÇİNDEKİLER 1- Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE) 2 Konya Hizmet Sektörü Güven Endeksi (KOHİZ) 3 Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi (KOİN) 4 - Konya İstihdam İzleme Bülteni

Detaylı

3201 Debagatte Kullanılan Bitkisel Menşeli Hülasalar Ve Türevleri. 3202 Debagatte Kullanılan Sentetik Organik, Anorganik Maddeler Müstahzarlar

3201 Debagatte Kullanılan Bitkisel Menşeli Hülasalar Ve Türevleri. 3202 Debagatte Kullanılan Sentetik Organik, Anorganik Maddeler Müstahzarlar SEKTÖRÜN TANIMI 32. fasılda ağırlıklı olarak çeşitli boyayıcı ürünler olmakla birlikte, deri ve deri işleme sektöründe (debagat) kullanılan malzemeler, macunlar vb. ürünler de söz konusu faslın içerisinde

Detaylı

ÇANAKKALE DENİZ MUHAREBELERİNİN DENİZDE DÖNEMİN ŞARTLARINA GÖRE TASARLANMIŞ SAVAŞ GEMİSİNDE KRİTİK OLAYLARIN YAŞANDIĞI YER VE SIRAYA GÖRE TANITILMASI

ÇANAKKALE DENİZ MUHAREBELERİNİN DENİZDE DÖNEMİN ŞARTLARINA GÖRE TASARLANMIŞ SAVAŞ GEMİSİNDE KRİTİK OLAYLARIN YAŞANDIĞI YER VE SIRAYA GÖRE TANITILMASI III. Ulusal Deniz Turizmi Sempozyumu Doi: 10.18872/DEU.b.UDTS.2016.0036 ÇANAKKALE DENİZ MUHAREBELERİNİN DENİZDE DÖNEMİN ŞARTLARINA GÖRE TASARLANMIŞ SAVAŞ GEMİSİNDE KRİTİK OLAYLARIN YAŞANDIĞI YER VE SIRAYA

Detaylı

Ortadoğu da Gİzlİ Paylaşım Planları

Ortadoğu da Gİzlİ Paylaşım Planları Tarİhİn Hesaplaşması Ortadoğu da Gİzlİ Paylaşım Planları 20. yüzyıl Ortadoğu coğrafyasının siyasi ve fiziki sınırlarının çizilişi, aslında Osmanlı Devleti nin var olma mücadelesi verdiği (yaklaşık) son

Detaylı

Dünya Hububat Pazarında Neredeyiz?

Dünya Hububat Pazarında Neredeyiz? Dünya Hububat Pazarında Neredeyiz? Şebnem BORAN 1.Dünya Hububat Pazarı Günümüzde dünyanın stratejik ürün grubunu oluşturan hububat pazarında önemli gelişmeler yaşanıyor. Dünya toplam hububat üretimine

Detaylı

POMPA ve KOMPRESÖRLER

POMPA ve KOMPRESÖRLER POMPA ve KOMPRESÖRLER Hazırlayan Tolga TAYLAN 2006 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi POMPA ve KOMPRESÖRLER SITCNo :742,743 ArmonizeNo :8413,8414 TÜRKİYE DE ÜRETİM

Detaylı

MEYVE SULARI. Hazırlayan Nilüfer YILMAZ 2008. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

MEYVE SULARI. Hazırlayan Nilüfer YILMAZ 2008. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi MEYVE SULARI Hazırlayan Nilüfer YILMAZ 2008 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi MEYVE SULARI Tablo 1. Meyve Suyunun Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonları Ürün Adı

Detaylı

I. Dünya savaşı ve nedenleri

I. Dünya savaşı ve nedenleri On5yirmi5.com I. Dünya savaşı ve nedenleri I. Dünya savaşı ve nedenleri nelerdir? Yayın Tarihi : 12 Kasım 2012 Pazartesi (oluşturma : 8/11/2017) NEDENLERİ ** Sanayi inkılabı sonucunda devletler arasında

Detaylı

Ekonomik Rapor 2011 2. ULUSLARARASI MAL PİYASALARI 67. genel kurul Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği / www.tobb.org.tr

Ekonomik Rapor 2011 2. ULUSLARARASI MAL PİYASALARI 67. genel kurul Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği / www.tobb.org.tr Ekonomik Rapor 2011 2. ULUSLARARASI MAL PİYASALARI 67. genel kurul 49 50 2. ULUSLARARASI MAL PİYASALARI 2008 yılında ABD de ipotekli konut kredisi piyasasında ortaya çıkan ve hızla tüm dünya ekonomilerinde

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM HAREKÂT ALANININ COĞRAFİ VE TOPOĞRAFİK DURUMU, TARAFLARIN HAREKÂT PLANLARI, 5 İNCİ ORDU İLE 3 ÜNCÜ KOLORDU KARARGÂHLARINDAKİ FAALİYETLER

BİRİNCİ BÖLÜM HAREKÂT ALANININ COĞRAFİ VE TOPOĞRAFİK DURUMU, TARAFLARIN HAREKÂT PLANLARI, 5 İNCİ ORDU İLE 3 ÜNCÜ KOLORDU KARARGÂHLARINDAKİ FAALİYETLER İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM HAREKÂT ALANININ COĞRAFİ VE TOPOĞRAFİK DURUMU, TARAFLARIN HAREKÂT PLANLARI, 5 İNCİ ORDU İLE 3 ÜNCÜ KOLORDU KARARGÂHLARINDAKİ FAALİYETLER 1.

Detaylı

DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE EV TEKSTİLİ TİCARETİ ÜZERİNE GÜNCEL BİLGİLER. İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ AR & GE ve MEVZUAT ŞUBESİ

DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE EV TEKSTİLİ TİCARETİ ÜZERİNE GÜNCEL BİLGİLER. İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ AR & GE ve MEVZUAT ŞUBESİ DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE EV TEKSTİLİ TİCARETİ ÜZERİNE GÜNCEL BİLGİLER İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ AR & GE ve MEVZUAT ŞUBESİ MART 2012 DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE EV TEKSTİLİ TİCARETİ ÜZERİNE GÜNCEL BİLGİLER I. Giriş...

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ YILI KASIM AYI İHRACAT PERFORMANSI yılı Kasım ayında, Türkiye

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2015 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2015 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2015 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi Kasım 2015 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2015 EKİM İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 1

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 1 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 1 Hafta 5 Prof. Dr. Haluk SELVİ Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak hazırlanan bu

Detaylı

A) Siyasi birliklerini geç sağlamaları. B) Sömürge alanlarını ele geçirmek istemeleri. C) Sanayi devrimini tamamlayamamaları

A) Siyasi birliklerini geç sağlamaları. B) Sömürge alanlarını ele geçirmek istemeleri. C) Sanayi devrimini tamamlayamamaları 1. Almanya ve İtalya'nın; XIX. yüzyıl sonlarından itibaren İngiltere ve Fransa'ya karşı birlikte hareket etmelerinin en önemli nedeni olarak aşağıdakilerden hangisi gösterilebilir? A) Siyasi birliklerini

Detaylı

HABER BÜLTENİ 02.09.2015 Sayı 23

HABER BÜLTENİ 02.09.2015 Sayı 23 HABER BÜLTENİ 02.09.2015 Sayı 23 Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya ve geçen yıla göre düştü: Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi, geçen aya ve geçen yıla göre düştü. Konya Hizmetler Sektörü

Detaylı

KARA SINIRLARININ KORUNMASI VE GÜVENLİĞİ HAKKINDA YÖNETMELİK

KARA SINIRLARININ KORUNMASI VE GÜVENLİĞİ HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 21.03.1991 Resmi Gazete Sayısı: 20821 KARA SINIRLARININ KORUNMASI VE GÜVENLİĞİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - Bu Yönetmeliğin

Detaylı

2013 YILI OCAK HAZİRAN DÖNEMİ KİMYA SEKTÖRÜ İHRACAT DEĞERLENDİRME RAPORU AKİB GENEL SEKRETERLİĞİ KİMYA SEKTÖR ŞUBESİ. Hazırlayan: Burcu ŞENEL / Şef

2013 YILI OCAK HAZİRAN DÖNEMİ KİMYA SEKTÖRÜ İHRACAT DEĞERLENDİRME RAPORU AKİB GENEL SEKRETERLİĞİ KİMYA SEKTÖR ŞUBESİ. Hazırlayan: Burcu ŞENEL / Şef 2013 YILI OCAK HAZİRAN DÖNEMİ KİMYA SEKTÖRÜ İHRACAT DEĞERLENDİRME RAPORU AKİB GENEL SEKRETERLİĞİ KİMYA SEKTÖR ŞUBESİ Hazırlayan: Burcu ŞENEL / Şef 1 İÇİNDEKİLER I. 2012 YILI TÜRKİYE İHRACATI 3 A. GENEL

Detaylı

14. HAFTA BĐRĐNCĐ DÜNYA SAVAŞI NA GĐDEN YOL

14. HAFTA BĐRĐNCĐ DÜNYA SAVAŞI NA GĐDEN YOL 14. HAFTA BĐRĐNCĐ DÜNYA SAVAŞI NA GĐDEN YOL ÖNERĐLEN OKUMALAR: -Sander- Beşinci Bölüm de Yeni Dost Almanya ve Yaşlının Đntiharı başlığıkları. -Ortaylı, Đlber, Osmanlı Đmparatorluğu nda Alman Nüfuzu, Đstanbul,

Detaylı

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi. Web Sitesi Yıllık Raporu. Yönetici Özeti. C. Toplam Oturum ve Ziyaretçi Sayılarının Ülkelere Göre Dağılımı

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi. Web Sitesi Yıllık Raporu. Yönetici Özeti. C. Toplam Oturum ve Ziyaretçi Sayılarının Ülkelere Göre Dağılımı Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Web Sitesi Yıllık Raporu Yönetici Özeti İçindekiler I. Yönetici Özeti A. Toplam Sayfa Görüntülenme Sayıları B. Toplam Oturum ve Ziyaretçi Sayıları C. Toplam Oturum

Detaylı

GÜMRÜK ETKİNLİKLERİ BİLGİ ŞÖLENİ

GÜMRÜK ETKİNLİKLERİ BİLGİ ŞÖLENİ GÜMRÜK ETKİNLİKLERİ BİLGİ ŞÖLENİ HABER BÜLTENİ 09-10 Aralık 2014 tarihlerinde Akören Ali Rıza Ercan Meslek Yüksekokulu tarafından organize edilen Gümrük Etkinlikleri Bilgi Şöleni tamamlanmıştır. Panellerden

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞINDA TÜRK HAVA KUVVETLERİ

BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞINDA TÜRK HAVA KUVVETLERİ ÖZET Birinci Dünya Savaşı nda Osmanlı Devleti nin, Çanakkale Boğazı nı ele geçirmeye ve İstanbul u işgal etmeye yönelik İngiliz-Fransız ortak harekatına karşı yürüttüğü ve Türk Askeri Tarihi nin en önemli

Detaylı

Ortadoğu Ülkelerine Halı İhracatımız...13. Eski SSCB Ülkelerine Halı İhracatımız...14. Avrupa Birliği Ülkelerine Halı İhracatımız...

Ortadoğu Ülkelerine Halı İhracatımız...13. Eski SSCB Ülkelerine Halı İhracatımız...14. Avrupa Birliği Ülkelerine Halı İhracatımız... HALI SEKTÖRÜNÜN 2005 OCAK - ARALIK İHRACAT PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİ Ş OCAK 2006 İÇİNDEKİLER DÜNYA EKONOMISINE GENEL BIR BAKIŞ...4 DÜNYA HALI PAZARI...6

Detaylı

R N İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİ

R N İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ Ö Ü 2007 OCAK - EYLÜL İ HRACAT PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ R N İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİ Ekim 2007 İÇİNDEKİLERİ İ YÖNETİCİ İ İ ÖZETİİ... iii Dünya

Detaylı

BASIN DUYURUSU 2001 YILI PARA VE KUR POLİTİKASI

BASIN DUYURUSU 2001 YILI PARA VE KUR POLİTİKASI Sayı: 42 BASIN DUYURUSU 2001 YILI PARA VE KUR POLİTİKASI Gazi Erçel Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 22 Aralık 2000 Ankara 2001 yılında uygulanacak para ve kur politikasının çerçevesi, uygulama prensipleri

Detaylı

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2014 0

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2014 0 TOHUMCULUK ÜRETİM Bilindiği üzere, tohumluklar tarımsal üretimin temel girdilerinin başında gelmekte olup, kaliteli tohum kullanımı, verimi ve üretimi artırmasının yanı sıra daha dayanıklı, daha az maliyetli

Detaylı

ELEKTRİK PİYASALARI 2015 YILI VERİLERİ PİYASA OPERASYONLARI DİREKTÖRLÜĞÜ

ELEKTRİK PİYASALARI 2015 YILI VERİLERİ PİYASA OPERASYONLARI DİREKTÖRLÜĞÜ ELEKTRİK PİYASALARI 2015 YILI VERİLERİ PİYASA OPERASYONLARI DİREKTÖRLÜĞÜ 1 GENEL MÜDÜR SUNUŞU; Gündelik hayatın vazgeçilmez unsuru haline gelen enerji, bireylerin yaşamında ve ülkelerin sosyo-ekonomik

Detaylı

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI, (1)

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI, (1) BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI, 1914-1918 (1) Topyekûn Savaş Çağı ve İlk Büyük Küresel Çatışma Mehmet Beşikçi I. Dünya Savaşı nın modern çağın ilk-en büyük felaketi olarak tasviri Savaşa katılan toplam 30 ülkeden

Detaylı

DÜNYA KROM VE FERROKROM PİYASALARINDAKİ GELİŞMELER

DÜNYA KROM VE FERROKROM PİYASALARINDAKİ GELİŞMELER DÜNYA KROM VE FERROKROM PİYASALARINDAKİ GELİŞMELER Dünyada üretilen krom cevherinin % 90 ının metalurji sanayinde ferrokrom üretiminde, üretilen ferrokromun da yaklaşık % 90 ının paslanmaz çelik sektöründe

Detaylı

Toktamış Ateş'i kaybettik

Toktamış Ateş'i kaybettik Toktamış Ateş'i kaybettik Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesi ve Atatürk üzerine çalışmaları olan Prof. Dr. Toktamış Ateş yaşamını yitirdi. Ateş, İstanbul Üniversitesi ve değişik kurumlarda ders

Detaylı

KONURALP - GÖYNÜK - TARAKLI TEKNİK GEZİ RAPORU

KONURALP - GÖYNÜK - TARAKLI TEKNİK GEZİ RAPORU KONURALP - GÖYNÜK - TARAKLI TEKNİK GEZİ RAPORU Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü lisans programında yer alan Arch 472 - Conservation Studio dersi kapsamında Düzce'nin Konuralp Belediyesi'ne, Bolu'nun

Detaylı

Bu tarihte İngiliz idaresi altında Kıbrısta ilk defa

Bu tarihte İngiliz idaresi altında Kıbrısta ilk defa There are no translations available. Kıbrıs eğitim gezisi çerçevesinde, K.K.T.C. kurucu Cumhurbaşkanı sayın Rauf Denktaş ile Dışişleri bakanlığında buluşuldu. Rauf Denktaş, birbuçuk saat süren görüşmede

Detaylı

İKİNCİ ÜNİTE: MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER. ARİF ÖZBEYLİ TARİH ÖĞRETMENİ Youtube kanalı: tariheglencesi

İKİNCİ ÜNİTE: MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER. ARİF ÖZBEYLİ TARİH ÖĞRETMENİ  Youtube kanalı: tariheglencesi İKİNCİ ÜNİTE: MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER ARİF ÖZBEYLİ TARİH ÖĞRETMENİ www.tariheglencesi.com Youtube kanalı: tariheglencesi 1.KONU: BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ Birinci Dünya

Detaylı

Manda ve Himaye :sömürgeci devletler doğal kaynaklarına göz diktikleri bir ülkenin kendi kendisini yönetemeyeceğini ileri sürerek o ülkenin

Manda ve Himaye :sömürgeci devletler doğal kaynaklarına göz diktikleri bir ülkenin kendi kendisini yönetemeyeceğini ileri sürerek o ülkenin Manda ve Himaye :sömürgeci devletler doğal kaynaklarına göz diktikleri bir ülkenin kendi kendisini yönetemeyeceğini ileri sürerek o ülkenin yönetimini üstlenebileceklerdi.(paris Barış Konferansı) 18 Mart

Detaylı

BİRİNCİ D NYA SAVAŞI

BİRİNCİ D NYA SAVAŞI BİRİNCİ D NYA SAVAŞI KONUYA GİRİŞ BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİNDEKİ GELİŞMELER VE BLOKLAŞMALAR BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI NIN NEDENLERİ / Genel - Başlatan BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI NIN GELİŞİMİ OSMANLI DEVLETİ NİN

Detaylı

AB ve Türkiye Telekomünikasyon Pazarları 2009 Yılı Durum Karşılaştırması

AB ve Türkiye Telekomünikasyon Pazarları 2009 Yılı Durum Karşılaştırması T.C. BAŞBAKANLIK AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ Sosyal, Bölgesel ve Yenilikçi Politikalar Başkanlığı AB ve Türkiye Telekomünikasyon Pazarları 2009 Yılı Durum Karşılaştırması Hazırlayanlar Uzman Hakan

Detaylı

DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012. Hazırlayanlar. Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi

DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012. Hazırlayanlar. Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi DÜNYA EKONOMİK FORUMU KÜRESEL CİNSİYET AYRIMI RAPORU, 2012 Hazırlayanlar Ricardo Hausmann, Harvard Üniversitesi Laura D. Tyson, Kaliforniya Berkeley Üniversitesi Saadia Zahidi, Dünya Ekonomik Forumu Raporun

Detaylı

18 Mart ÇANAKKALE ZAFERİ Zeynep Comart

18 Mart ÇANAKKALE ZAFERİ Zeynep Comart 18 Mart ÇANAKKALE ZAFERİ Zeynep Comart Çanakkale Savaşı yalnız bizim tarihimizin değil yakın dünya tarihinin en önemli savaşlarından biridir.çanakkale Boğazı nı savaş gemileriyle zorlayarak aşma, böylece

Detaylı

Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI

Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2015-1-69 (Önaraştırma) Karar Sayısı : 16-02/30-9 Karar Tarihi : 14.01.2016 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler : Prof. Dr. Ömer

Detaylı

Dikkat! ABD Enerji de Yeni Oyun Kuruyor!

Dikkat! ABD Enerji de Yeni Oyun Kuruyor! Dikkat! ABD Enerji de Yeni Oyun Kuruyor! Dursun YILDIZ topraksuenerji 21 Ocak 2013 ABD Petrol İhracatçısı Olacak. Taşlar Yerinden Oynar mı? 1973 deki petrol krizi alternatif enerji arayışlarını arttırdı.

Detaylı

ÇANAKKALE SAVAŞLARI NDA MUSTAFA KEMAL İN ROLÜ. Bayram Akça *

ÇANAKKALE SAVAŞLARI NDA MUSTAFA KEMAL İN ROLÜ. Bayram Akça * Tarih İncelemeleri Dergisi Cilt/Volume XXI, Sayı/Number 2 Aralık/December 2006, 1-15 ÇANAKKALE SAVAŞLARI NDA MUSTAFA KEMAL İN ROLÜ Bayram Akça * Özet Bu çalışmada, Osmanlı Devleti nin I.Dünya Savaşı na

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım

Detaylı

MEÇHUL SUBAY Çanakkale Cephesi nde Bir Topçu Subayının Günlüğü

MEÇHUL SUBAY Çanakkale Cephesi nde Bir Topçu Subayının Günlüğü MEÇHUL SUBAY Çanakkale Cephesi nde Bir Topçu Subayının Günlüğü Yayına Hazırlayanlar Lokman Erdemir, İsmail Güneş TİMAŞ YAYINLARI 3761 Hatırat Dizisi 39 PROJE EDİTÖRÜ Adem Koçal EDİTÖR Zeynep Berktaş KAPAK

Detaylı

2015 OCAK ÖZEL SEKTÖR DI BORCU

2015 OCAK ÖZEL SEKTÖR DI BORCU OCAK ÖZEL SEKTÖR DI BORCU Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man Özel sektörün yurt d ndan sa lad k sa ve uzun vadeli kredilerin borçlu ve alacakl bilgileri, döviz cinsi, kullan m, anapara/faiz

Detaylı

Gazi Osman. Tarih yazan. Tarihimizdeki en önemli savunma savafl Çanakkale de verilmifltir. Bu savafltan önce, 187778 deki Osmanl -Rus Savafl

Gazi Osman. Tarih yazan. Tarihimizdeki en önemli savunma savafl Çanakkale de verilmifltir. Bu savafltan önce, 187778 deki Osmanl -Rus Savafl Evrensel Bak fl Aç s Gürbüz Evren Tarih yazan Gazi Osman Pafla Tarihimizdeki en önemli savunma savafl Çanakkale de verilmifltir. Bu savafltan önce, 187778 deki Osmanl -Rus Savafl s ras nda Türk askerinin yazd

Detaylı

18 MART 1915 ÇANAKKALE DENİZ SAVAŞI: SEBEPLERİ, GELİŞİMİ ve SONUÇLARI

18 MART 1915 ÇANAKKALE DENİZ SAVAŞI: SEBEPLERİ, GELİŞİMİ ve SONUÇLARI 18 MART 1915 ÇANAKKALE DENİZ SAVAŞI: SEBEPLERİ, GELİŞİMİ ve SONUÇLARI Yaşar SEMİZ * ÖZET Bu çalışmada Osmanlı Devleti nin Birinci Dünya Savaşı na girişinden sonra Çarlık Rusya sının talebi üzerine İngiltere

Detaylı

SOSYAL BİLGİLER 4/A 2.ÜNİTE AŞAĞIDAKİ BOŞLUKLARI, YANDAKİ İFADELERLE DOLDURUNUZ ALFABETİK CEVAP ANAHTARINDAN FAYDALANABİLİRSİNİZ

SOSYAL BİLGİLER 4/A 2.ÜNİTE AŞAĞIDAKİ BOŞLUKLARI, YANDAKİ İFADELERLE DOLDURUNUZ ALFABETİK CEVAP ANAHTARINDAN FAYDALANABİLİRSİNİZ SOSYAL BİLGİLER 4/A 2.ÜNİTE AŞAĞIDAKİ BOŞLUKLARI, YANDAKİ İFADELERLE DOLDURUNUZ ALFABETİK CEVAP ANAHTARINDAN FAYDALANABİLİRSİNİZ önemli bir sporumuzdur. Geleneksel ülkemizde yapılan en önemli güreş şenliğidir.

Detaylı

Dünya Turizm Organizasyonu 2011 Turizminin Öne Çıkanları

Dünya Turizm Organizasyonu 2011 Turizminin Öne Çıkanları Dünya Turizm Organizasyonu 2011 Turizminin Öne Çıkanları Uluslar arası Turizm Gelirleri 2011 yılının uluslararası turizm gelirleri, 1.030 milyar Amerikan dolarına ulaştı. Geçen sene bu rakam 927 milyar

Detaylı

Avrupa Birliği AVRUPA BİRLİĞİ -67- Bu bölümde Avrupa Birliği hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Avrupa Siyasi Haritası

Avrupa Birliği AVRUPA BİRLİĞİ -67- Bu bölümde Avrupa Birliği hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Avrupa Siyasi Haritası AVRUPA BİRLİĞİ Bu bölümde Avrupa Birliği hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Avrupa Siyasi Haritası A -67- İkinci dünya savaşından sonra Avrupa'daki altı ülke sosyal, kültürel ve ekonomik birliği sağlamak

Detaylı

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com MİLLİ MÜCADELE TRENİ TRABLUSGARP SAVAŞI Tarih: 1911 Savaşan Devletler: Osmanlı Devleti İtalya Mustafa Kemal in katıldığı ilk savaş Trablusgarp Savaşı dır. Trablusgarp Savaşı, Mustafa Kemal in ilk askeri

Detaylı

10 AĞUSTOS 1914, PAZARTESİ

10 AĞUSTOS 1914, PAZARTESİ 10 AĞUSTOS 1914, PAZARTESİ 10 Ağustos Pazartesi gününün ilk saatlerinde Goeben ve Breslau Donusa adasında kömür ikmaline devam ederken Saat 01 de İstanbul daki Alman deniz ataşesi Albay Humann ın İzmir

Detaylı

GTİP 730793 DEMIR/CELIKTEN UC UCA KAYNAK YAPILACAK BAGLANTI PARCALARI

GTİP 730793 DEMIR/CELIKTEN UC UCA KAYNAK YAPILACAK BAGLANTI PARCALARI Avrupa İşletmeler Ağı İstanbul ULUSLARARASI TİCARET MERKEZİ (ITC) ÜRÜN ANALİZLERİ GTİP 730793 DEMIR/CELIKTEN UC UCA KAYNAK YAPILACAK BAGLANTI PARCALARI MART 2012 Hazırlayan: ÖZGE SARIÇAY İSTANBUL SANAYİ

Detaylı

TÜRKĠYE ODALAR VE BORSALAR BĠRLĠĞĠ

TÜRKĠYE ODALAR VE BORSALAR BĠRLĠĞĠ 2015 Ağustos ayında kurulan Ģirket sayısında bir önceki aya göre %5,84 artıģ oldu. Kurulan şirket sayısında bir önceki aya göre %5,84 artış olurken, kooperatif sayısında %14,55 ve gerçek kişi ticari işletme

Detaylı

I.DÜNYA SAVAŞI ve BALKANLAR

I.DÜNYA SAVAŞI ve BALKANLAR I.DÜNYA SAVAŞI ve BALKANLAR İKİNCİ WİLHELM İN DEĞİŞEN RUSYA POLİTİKASI 1890 Bismarck ın görevden alınması Rusya nıngüvence Antlaşması nın yenilenmesi talebinin reddedilmesi 1892 Rusya nın Fransa ile gizli

Detaylı

K. Sarıöz Goeben den Yavuz a

K. Sarıöz Goeben den Yavuz a YAVUZ KARDENİZ DE Rus ordularının doğu cephesi üzerinden yaptıkları saldırılara karşı koyabilmek üzere tüm malzeme ve cephanenin gemilerle İstanbul dan Trabzon a taşınması gerekiyordu. 7 Kasım günü üç

Detaylı

1 AĞUSTOS 1914, CUMARTESİ

1 AĞUSTOS 1914, CUMARTESİ 1 AĞUSTOS 1914, CUMARTESİ Amiral Souchon 29 Temmuz günü henüz onarımları tamamlanmamış Goeben ile Pola dan Trieste ye geçmiş ve 30 Temmuz günü buradan güneye hareket etmişti. 1 Ağustos sabahı Adriyatik

Detaylı

1915 ÇANAKKALE SAVAŞI BİLGİ YARIŞMASI SORULARI

1915 ÇANAKKALE SAVAŞI BİLGİ YARIŞMASI SORULARI 1915 ÇANAKKALE SAVAŞI BİLGİ YARIŞMASI SORULARI 1. Osmanlı Devleti Çanakkale Cephesi öncesinde Boğazların savunmasını sağlamak için bazı tedbirler almıştır. Hangisi bu savunma tedbirlerinden biri değildir?

Detaylı

ÜNİVERSİTEMİZ GÖLBAŞI YERLEŞKESİ NE TOPLU TAŞIMA İLE ULAŞIM HİZMETLERİNDE SAĞLANAN GELİŞMELER

ÜNİVERSİTEMİZ GÖLBAŞI YERLEŞKESİ NE TOPLU TAŞIMA İLE ULAŞIM HİZMETLERİNDE SAĞLANAN GELİŞMELER ÜNİVERSİTEMİZ GÖLBAŞI YERLEŞKESİ NE TOPLU TAŞIMA İLE ULAŞIM HİZMETLERİNDE SAĞLANAN GELİŞMELER 1. EGO Otobüsleri ile Ulaşım Hizmetleri: Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerin

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Emre HORASAN

Yrd. Doç. Dr. Emre HORASAN Yrd. Doç. Dr. Emre HORASAN Finansal Sistem; fonun arz ve talebini dengeleyen ve fonları zaman, miktar, vade ve kişiler bazında kullanılabilir hale getiren bir sistemdir. Finansal Sistemin görevleri: Malların,

Detaylı

T.C ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu FİDAN

T.C ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu FİDAN T.C ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu FİDAN İsimli Gemide Gemiadamının Ambara Düşmesi Sonucu Hayatını Kaybetmesine İlişkin Deniz Kazası İnceleme Raporu Demir

Detaylı

TSK da görev değişimi

TSK da görev değişimi TSK da görev değişimi Ağustos 05, 2015-1:36:00 Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları açıklandı. Genelkurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar oldu. Kara Kuvvetleri Komutanlığına 1. Ordu

Detaylı

Kuru Dökme Yük Piyasaları Ekim 2012 Analizleri

Kuru Dökme Yük Piyasaları Ekim 2012 Analizleri 1 Kuru Dökme Yük Piyasaları Ekim 2012 Analizleri 2 İçindekiler 1. KURU DÖKME YÜK PİYASASI ANALİZLER VE GELİŞMELER... 3 2. KURU DÖKME YÜK NAVLUN PİYASASI... 4 3. KURU DÖKME YÜK PİYASASI YENİ İNŞA VE SÖKÜM

Detaylı

2 Gemi Kiralama ve Demuraj-Dispeç Hesapları

2 Gemi Kiralama ve Demuraj-Dispeç Hesapları GĠRĠġ Dünya ticareti insanlığın gereksinimleri, yaşam kalitesi ve refahı için vazgeçilmez bir unsurdur, dünya ticaretinin vazgeçilmezi ise ulaşım sistemleridir. Ulaşım sistemleri içinde, çok uzun, kıtalar

Detaylı

ÜÇLÜ İTTİFAK VE İTİLAF:

ÜÇLÜ İTTİFAK VE İTİLAF: Yazı İçerik Birinci Dünya Savaşının Sebepleri Üçlü İttifak ve İtilaf Savaşın Başlaması ve Gelişmesi Osmanlının I.Dünya Savaşına Girmesi Osmanlının Savaştığı Cepheler I.Dünya Savaşının Sonuçları I.Dünya

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85 i Bu sayıda; 2013 Cari Açık Verileri; 2013 Aralık Sanayi Üretimi; 2014 Ocak İşsizlik Ödemesi; S&P Görünüm Değişikliği kararı değerlendirilmiştir.

Detaylı

TARİH BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI

TARİH BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI TARİH BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI 1750 Sanayi Devrimi ile Avrupa da: Fabrikalar kuruldu. İşçi sınıfı ortaya çıktı. Sendikalar kuruldu. Seri bol ve ucuz üretim başladı. Buna bağlı olarak hammadde ve Pazar ihtiyacı

Detaylı

BD MART Yeni Zelanda Kaynaklarında Çanakkale Deniz Muharebeleri

BD MART Yeni Zelanda Kaynaklarında Çanakkale Deniz Muharebeleri BD MART 2018 Yeni Zelanda Kaynaklarında Çanakkale Deniz Muharebeleri 30 BD MART 2018 Yazan: ERHAN KANYILMAZ B Doğu Akdeniz de Türkiye ye karşı gerçekleştirilen askeri operasyon, Birinci Dünya Savaşı nın

Detaylı

AB ÜLKELERİNDE KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ UYGULAMALAR

AB ÜLKELERİNDE KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ UYGULAMALAR İZMİR TİCARET ODASI AB ÜLKELERİNDE KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ UYGULAMALAR AĞUSTOS 2005 Nesteren KESEN Dış Ekonomik İlişkiler Müdürlüğü Uzman Yardımcısı Avrupa ülkeleri dünya kuyumculuk sektöründe önemli bir

Detaylı

I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler

I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler I. EIPA Lüksemburg ile İşbirliği Kapsamında 2010 Yılında Gerçekleştirilen Faaliyetler 1. AB Hukuku ve Tercüman ve Çevirmenler için Metotlar Eğitimi (Ankara, 8-9 Haziran 2010) EIPA tarafından çeşitli kamu

Detaylı

Brexit ten Kim Korkar?

Brexit ten Kim Korkar? EDAM Türkiye ve Avrupa Birliği Bilgi Notu Brexit ten Kim Korkar? Haziran 2016 Sinan Ülgen EDAM Başkanı 2 23 Haziranda İngiliz halkı, İngiltere nin AB de kalıp kalmayacağına dair bir halkoyuna katılacak.

Detaylı

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA. Askerlik Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ve gerekçeleri ektedir.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA. Askerlik Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ve gerekçeleri ektedir. TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA Askerlik Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ve gerekçeleri ektedir. Gereğini arzederim. M. Akif HAMZAÇEBİ İstanbul Milletvekili 1 GENEL GEREKÇE

Detaylı

IV.HAFTA XX.YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI İMPARATORLUĞU

IV.HAFTA XX.YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI İMPARATORLUĞU IV.HAFTA XX.YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI İMPARATORLUĞU Osmanlı Devleti nin 19. yüzyılda uyguladığı denge siyaseti bekleneni vermemiş; üç kıtada sürekli toprak kaybetmiş ve yeni yeni önem kazanan petrol Osmanlı

Detaylı

Ara Dönem Faaliyet Raporu MART 2014

Ara Dönem Faaliyet Raporu MART 2014 MART 2014 Raporun Ait Olduğu Dönem : 01.01.2014 31.03.2014 Bankanın Ticaret Ünvanı : TAIB YatırımBank A.Ş. Genel Müdürlük Adresi : Yüzbaşı Kaya Aldoğan Sokak Aksoy İş Merkezi No. 7 Kat 3 Zincirlikuyu,

Detaylı