Bandrol Uygulamasýna Ýliþkin Usul ve Esaslar Hakkýnda Yönetmeliðin 5 inci maddesinin ikinci fýkrasý çerçevesinde bandrol taþýmasý zorunlu deðildir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bandrol Uygulamasýna Ýliþkin Usul ve Esaslar Hakkýnda Yönetmeliðin 5 inci maddesinin ikinci fýkrasý çerçevesinde bandrol taþýmasý zorunlu deðildir."

Transkript

1

2 Bandrol Uygulamasýna Ýliþkin Usul ve Esaslar Hakkýnda Yönetmeliðin 5 inci maddesinin ikinci fýkrasý çerçevesinde bandrol taþýmasý zorunlu deðildir.

3 Ý Ç Ý N D E K Ý L E R Baþkandan...4 Önsöz...6 I. BÖLÜM: AVRUPA BÝRLÝÐÝ GIDA ve ÝÇECEK SANAYÝ AB Gýda ve Ýçecek Sanayi'nde Önemli Göstergeler...8 Hazýrlayan: Prof. Dr. Adem ÞAHÝN - TOBB-ETÜ Öðretim Üyesi 1-2 AB Gýda ve Ýçecek Sanayi'nin Yapýsý AB Dýþ Ticareti (2010) Gýda Ürünleri ve Tarýmsal Ham Madde Fiyatlarý Perakende Gýda Pazarý Dünya Trendleri ücretsiz özel ekidir II. BÖLÜM: TÜRK GIDA ve ÝÇECEK SANAYÝ'NE AÝT BAZI EKONOMÝK VERÝLER Gýda ve Ýçecek Sanayi'nde Ýþletme Sayýlarý Gýda ve Ýçecek Sanayi'nde Ýstihdam...18 Yayýncý: Comart Kurumsal Ýletiþim Hizmetleri Ltd. Þti. Derleme - Düzenleme: Dr. Ýsmail Mert, Tuðba Eracar, Metin Ertunç, Ali Reþat Yýlmazbilen, Seda Yýldýz Yaratýcý Yönetmen : Önder Olgun Bökü Grafik Tasarým: Ýsmail Hakký Eser Tercüme: Selen Kölay Bu kitabýn tüm haklarý Comart Kurumsal Ýletiþim Hizmetleri Ltd. Þti, ne aittir. Kaynak gösterilmeksizin kýsmen veya tamamen alýntý yapýlamaz, hiçbir yöntemle kopya edilemez, çoðaltýlamaz, yayýmlanamaz. 2-3 Gýda ve Ýçecek Sanayi'nde Toplam Üretim Gýda ve Ýçecek Sanayi'nde Satýþ Cirolarý Gýda ve Ýçecek Sanayi'nde Katma Deðer Gýda ve Ýçecek Sanayi'nde Ýþ Gücü Verimliliði Gýda ve Ýçecek Sanayi'nde Yoðunlaþma Gýda ve Ýçecek Sanayi'nde Yabancý Sermaye III. BÖLÜM: TÜRKÝYE'DE HANEHALKI TÜKETÝM HARCAMALARI ÝÇÝNDE GIDA ve ÝÇECEK SANAYÝ'NÝN YERÝ Hanehalký Tüketim Harcamalarýnýn Harcama Gruplarýna Göre Daðýlýmý Basým ve Cilt: Elma Teknik Basým Matbaacýlýk Birinci Basým: 14 Mayýs 2012 Ankara ISBN: Hanehalký Gýda ve Ýçecek Harcamalarý Hanehalký Harcamalarý Ýçinde Gýda ve Ýçecek Harcamalarýnýn Yeri... 34

4 3-4 Gýda ve Ýçecek Harcamalarýnýn Bölgelere Göre Daðýlýmý Gýda ve Ýçecek Sanayi'nin Ana Harcama Gruplarýna ve Ülkelere Göre Fiyat Düzeyleri36 IV. BÖLÜM: TÜRK GIDA ve ÝÇECEK SANAYÝ'NDE ARGE Gýda ve Ýçecek Sanayi ARGE Harcamalarý Harcama Gruplarýna Göre ARGE Harcamalarýnýn Daðýlýmý Gýda ve Ýçecek Sanayi'nde ARGE Harcamalarý Veriler adet Ýþletme sayýsý kiþi milyon dolar Ýhracat %32, milyon dolar Ýthalat % ARGE Faaliyetlerinde Ýstihdam V. BÖLÜM: TÜRK GIDA ve ÝÇECEK SANAYÝ'NDE BAZI EKONOMÝK GÖSTERGELER Büyüme Fiyat Endeksleri Sanayi Üretim Endeksleri Kapasite Kullanýmý milyon TL Ýçecek Sanayi toplam üretim 41 adet Ýstihdam milyon dolar Cari fiyatlarla sektörün büyümesi %15, milyon TL Gýda Sanayi toplam üretim 895 kiþi %3,7 5-5 Yatýrým Teþvikleri Faaliyete geçen yabancý sermayeli firma Ýstihdam edilen ARGE personeli 5-6 Üretimde Ücret ve Kazanç Endeksleri VI. BÖLÜM: TÜRK GIDA ve ÝÇECEK SANAYÝ'NDE DIÞ TÝCARET VERÝLERÝ Ýhracat ve Ýthalat Dýþ Ticaret Dengesi YÖNETÝCÝ ÖZETÝ milyon TL GSYÝH içindeki pay %19, bin TL Toplam ARGE harcamalarý içinde sektörün payý %19,1

5 4 B a þ k a n d a n Bu yýl 6.'sýný yayýnladýðýmýz TGDF Gýda ve Ýçecek Sanayi Envanteri ile tüm paydaþlarýmýzýn önüne sektörümüzün en net fotoðrafýný koyuyoruz. TÜÝK, Ekonomi Bakanlýðý ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasý kaynaklý istatistikî verilere dayalý bu deðerli çalýþma, sektörümüzün her yýl kaydettiði ilerlemeyi rakamlarla gözler önüne serdiði gibi, ayný zamanda bizlere, gelecek adýna neler yapmamýz gerektiði konusunda da fikir veriyor. Bu özelliði ile Envanter, doðru öngörülerde bulunmamýzý da kolaylaþtýrýyor. Envanter, bir baþka yönüyle (ki bu özelliðinin gözden kaçtýðýný düþünüyorum) Türk Gýda ve Ýçecek Sanayi'nin Federasyonumuzun kurulmasýyla birlikte kýsa zamanda büyümesinin nasýl bir ivme kazandýðýný ve her yýl nasýl geliþmekte olduðunu da gösteriyor. TGDF'li yýllar hiç þüphesiz ki, sektörümüzün dünya çapýnda kabul görmeye baþladýðý, yetkinliðe kavuþtuðu ve ihracatýný arttýrdýðý yýllar olmuþtur. Çok deðil bundan yýl öncesine kadar Türkiye sadece tarýmsal ürünler ihracatçýsý bir ülke olarak biliniyordu. TGDF ile birlikte bugün ülkemiz, kýsa zamanda dünyanýn önemli gýda ihracatçýsý ülkeleri arasýndaki yerini alarak 'sadece tarýmsal ürün satabilen ülke' imajýndan sýyrýlmakla kalmamýþ, bununla birlikte güvenilir gýda ve içecekler üreten, tüm dünyaya satan, modern üretim tesislerine sahip çaðdaþ bir gýda sektörünün altyapýsýný da oluþturmuþtur. Gýda ve içecek sanayimizin yýllarý arasýnda ihracatýnýn 5 kata yakýn artarak 1,8 milyar dolar seviyesinden 8,9 milyar dolara yükselmesi ve bu ihracatýn kaynaðýnýn bu topraklardan elde edilen deðerler (tarýmsal ürünler) olmasý, bunun en önemli göstergesidir. Federasyonumuz, kurulduðu 1999 yýlýndan bu güne kadar geçen sürede, önemli iþlevler yerine getirmiþ, bundan sonra da getirmeye devam edecektir. Tabii ki bu baþarý, tek baþýna gerçekleþtirilmiþ bir baþarý deðildir. Bu baþarýda elbette, her fýrsatta iþ birliði yaptýðýmýz paydaþlarýmýzýn da büyük payý bulunmaktadýr. Bu nedenle çalýþmalarýmýza katkýda bulunan tüm paydaþlarýmýza teþekkür ediyorum. Bizler, TGDF'li yýllardaki büyümeye, modernleþmeye bakarak gelecekte de bu baþarýnýn devamýný saðlamak ve Türkiye'nin 2023 hedeflerine katkýmýzý arttýrmak konusundaki umutlarýmýzý taptaze tutuyoruz. Biliyoruz ki bu sektöre yapýlan yatýrýmlar, saðlýklý bir nesil ve dolayýsýyla dünyada güçlü bir Türkiye olarak bizlere geri dönecektir. Bunu saðlamak, bizlerin olduðu kadar paydaþlarýmýzýn da büyük sorumluluðudur. Bu noktadaki önceliklerimiz ise bilim, teknoloji ve etik olmalýdýr. Ben, tüm paydaþlarýmýzdan TGDF Gýda ve Ýçecek Sektörü 2011Envanteri'ne bir de bu pencereden bakmalarýný rica ediyorum. Bu yýl 6.'sýný yayýnladýðýmýz Envanter çalýþmamýzda, bilgi birikimi ve tecrübelerini yýllardýr bizlerden eksik etmeyen TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öðretim Üyesi Sayýn Prof. Dr. Adem Þahin'e de bu vesile ile teþekkürlerimi sunmak istiyorum. Bu deðerli çalýþmayý sektörle buluþturan Gýdahattý ekibini de tebrik ediyorum. Saygýlarýmla Þ e m s i K o p u z

6 Makro Ekonomik Veriler ile Türkiye GSYÝH + % 17,8 Cari fiyatlarla sektörün büyümesi milyon TL TÜFE + % 6,47 On iki aylýk ortalamalara göre artýþ + % 10,45 Bir önceki yýlýn ayný ayýna göre artýþ ÜFE + % 11,09 On iki aylýk ortalamalara göre artýþ + % 13,33 Bir önceki yýlýn ayný ayýna göre artýþ TEFE + % 11,09 On iki aylýk ortalamalara göre deðiþim 5 Yabancý Sermaye Yatýrýmlarý + % yýlý itibarýyla milyon dolar Ýhracat - Ýthalat + % 18,5 Ýhracat milyon dolara yükseldi + % 29,8 Ýthalat milyon dolara yükseldi Özelleþtirme + % 35, milyon dolar Yatýrým Teþvikleri Yatýrým teþvikleri milyon TL

7 Ö n s ö z 6 Bir süreden beri dünyanýn gündeminde, 2050 yýlýnda 9 milyara ulaþacaðý tahmin edilen dünya nüfusunun gýda ve içecek ihtiyacýnýn karþýlanmasý konusunda bugünden neler yapýlmasý gerektiði konusu var. Diðer yandan global gýda fiyatlarý yükseliþine devam ediyor. 2008'deki kadar olmasa da gýda fiyatlarýnýn seviyesi yüksek ve tahminler 2012'de de yükseliþin devam edeceði yönünde. Yüksek fiyatlar, ekonomiler üzerinde enflasyonist bir baský yaratýyor. Çevre kirliliði, doðal kaynaklarýn azalmasý, iklim deðiþikliði ve bunlarýn dünyamýza etkileri ise baþka bir gündem konusu... Artýk her þey ve özellikle de gýda üretimi sürdürülebilir olmak zorunda... Ancak BM Gýda ve Tarým Örgütü raporlarýna göre gýda sektörü, dünya enerji tüketiminin yaklaþýk %30'undan, sera gazý emisyonlarýnýn da %20'sinden sorumlu... Bu döngü içerisinde dünya hýzla globalleþiyor ve bu geliþme beraberinde rekabeti getiriyor. Tüm bu sorunlara çözüm üretmek, sürdürülebilirliði saðlamak ve rekabet edebilmek için öncelikle elinizde ne olduðunu bilmeniz gerekiyor ki; iyi bir planlama ile hýzlý ve doðru kararlar alabilesiniz ve bu sayede geliþmeleri iyi yönetebilesiniz. Ýþte bu noktada nitelikli bir envanter, yol gösterici olacaktýr. TGDF Gýda ve Ýçecek Sektörü 2011 Envanteri, iþletme sayýsý, istihdam, ihracat, ithalat, Ar-Ge ve diðer alanlarda 'Elimizde ne var?' sorusunu yanýtlýyor. Ayný zamanda sanayimizin son bir yýldaki geliþimini ortaya koyuyor. Paydaþlarýmýza ise sektörün geleceðine ve büyüme potansiyeline iliþkin fikir veriyor. Her yýl olduðu gibi bu yýl da Envanterin hazýrlanmasýnda desteðini esirgemeyen deðerli Hocamýz; TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öðretim Üyesi Sayýn Prof. Dr. Adem Þahin'e þükranlarýmýzý sunuyoruz.

8 Bölüm:1 Avrupa Birliði Gýda ve Ýçecek Sanayi * 7 * Bu bölümdeki bilgiler, Avrupa Birliði Gýda ve Ýçecek Endüstrileri Konfederasyonu (FoodDrinkEurope), Data & trends of the European Food and Drink Industry, 2011 raporundan derlenmiþtir.

9 1-1 AB Gýda ve Ýçecek Sanayi nde Önemli Göstergeler Ýþ hacmi Çalýþan sayýsý Küresel ihracat pazarýnda AB payý Sektör içerisinde KOBÝ lerin payý* ARGE % 0,38* * 2007 yýlý verisi 956,2 milyar avro +%2,9 2009, a göre 4,1 milyon kiþi -%2,4 2009, a göre %17,8 -%2,6 2000, e göre Gýda ve Ýçecek Sanayi iþ hacmi içerisinde KOBÝ lerin payý %48,7 Faaliyet gösteren iþletme sayýsý * * 2009 yýlý verisi 8 % 16 pay ile AB, nin en büyük üretim sektörü. Ýhracat %14,6 pay ile AB, de en fazla istihdama sahip sektör. Ýthalat 2000 yýlýnda bu oran %20,4 idi. Dýþ ticaret dengesi Gýda ve Ýçecek Sanayi istihdamý içerisinde KOBÝ lerin payý * 2009 yýlý verisi %63 Tüketim %13* * Hanehalký tüketimine oranla Katma deðer üretimi %2* * AB GSYÝH ine oranla 2009 yýlý verisi 65,3 milyar avro %21,5 2009, e göre 55,5 milyar avro %9,3 2009, e göre +9,8 milyar avro Gýda ve Ýçecek Sanayi, nde net ihracatçý AB'nin iþ hacmi, katma deðer ve istihdam açýsýndan en büyük, firma sayýsý açýsýndan da ikinci büyük imalat sektörü olan Gýda ve Ýçecek Sanayi; iþletme, 956,2 milyar avro iþ hacmi ve 100 milyar avronun üzerinde dýþ ticaret büyüklüðü ile 4,1 milyon kiþiye istihdam saðlamaktadýr.

10 1-2 AB Gýda ve Ýçecek Sanayi nin Yapýsý Ýmalat sanayinde iþ hacmi payý (%) Ýmalat sanayinde katma deðer payý (%) Ýmalat sanayinde istihdam payý (%) Ýmalat sanayinde iþletme sayýsý payý (%) Gýda ve Ýçecek Sanayi Makine ve Ekipman Otomotiv Metal Ürünler Kimya Diðer Matbaa ve Yayýncýlýk Mobilya Kauçuk Plastik Ürünler Tekstil Kaynak: Eurostat ve SBS Toplam iþ hacminin %20'sini temsil eden et sektörü, iþ hacmi açýsýndan AB Gýda ve Ýçecek Sanayi'nin en büyük alt sektördür. "Fýrýncýlýk ürünleri ve unlu mamuller" kategorisi ise istihdam, firma sayýsý ve katma deðer açýsýndan ilk sýrada yer almaktadýr. Ýþ Hacmi, Ýstihdam, Katma Deðer ve Ýþletme Sayýsýnýn Alt Sektörler Bazýnda Daðýlýmý Kaynak: Eurostat ve SBS 2009 Ýþ hacmi (%) Ýstihdam (%) Katma deðer (%) Ýþletme sayýsý Fýrýncýlýk ürünleri ve unlu mamuller, et sektörü, süt ve süt ürünleri ve içecekler alt sektörleri AB Gýda ve Ýçecek Sanayi'nin temel sektörleridir ve diðer gýda ürünleri kategorisiyle birlikte toplam iþ hacminin %76'sýný, toplam istihdam ve iþletme sayýsýnýn ise beþte dördünden fazlasýný oluþturur. Et Ýþleme Balýk Ürünleri Katý ve Sývý Yaðlar Süt ve Süt Ürünleri Hayvan Yemi Ýçecek Ýþlenmiþ Meyve ve Sebze Öðütülmüþ Tahýl ve Niþasta Ürünleri Fýrýncýlýk Ürünleri ve Unlu Mamüller Diðer Gýda Ürünleri

11 1-3 AB Dýþ Ticareti (2010) AB Gýda ve Ýçecek Sanayi, 2010 yýlýnda, toplam 65,3 milyar avroluk ihracat gerçekleþtirmiþtir yýlýnda Gýda ve Ýçecek Sanayi'nde AB toplam ticaretinin deðeri %15.6 oranýnda artmýþtýr; bu, önceki yýl kaydedilen %11'lik düþüþün ardýndan oldukça önemli bir iyileþmedir. Geliþmekte olan pazarlara ihracattaki büyüme oranlarý (BRIC-Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin için ortalama %42) ve azalan taleple AB ithalatýnýn düzelmesiyle 2010 yýlýnda gýda ve içecek ürünleri için AB dýþ ticaret dengesi yaklaþýk 10 milyar avro olmuþtur. Bu, dýþ ticaret dengesinde neredeyse on yýl süren düþüþ eðiliminin tersine bir iþarettir yýlýndaki düþüþün ardýndan tüm önemli pazarlar için ihracat deðerleri artýþ göstererek 2008 seviyelerinin üzerine çýkmýþtýr. Bu olumlu sonuç, özellikle avrodaki deðer kaybýnýn ve pek çok ürün için dünya fiyatlarýnýn yüksek düzeyde olmasýnýn sonucudur. Ticaret istatistikleri, AB Gýda ve Ýçecek Sanayi ihracatý için en büyük 15 pazarýn 8'ini ve en önemli 15 tedarikçinin 11'ini oluþturan geliþmekte olan ekonomilerin artan önemini yansýtmaktadýr. Bölgelere Göre AB Dýþ Ticareti (2010) (Milyon Avro) Kaynak: Eurostat, Comext 10 Ýhracat Ýthalat NAFTA:13,662 CIS:7,478 NAFTA:4,751 CIS:1,022 Andean Group:590 EFTA:6,795 ASEAN:3,889 Balkanlar:1,956 GCC:3,268 Akdeniz Ülkeleri:3,715 Andean Group:1,932 EFTA:5,920 Balkanlar:943 ASEAN:10,611 Akdeniz GCC:180 Ülkeleri:1,793 MERCOSUR:1,192 ACP:5,950 MERCOSUR:11,733 ACP:5,098 ACP: Afrika, Karayip ve Pasifik Ülkeleri; Andean Group: Bolivya, Kolombiya, Ekvator, Peru ve Venezuela; ASEAN: Güneydoðu Asya Ülkeleri Birliði; Balkanlar: Arnavutluk, Bosna-Hersek, Hýrvatistan, Kosova, Makedonya, Karadað, Sýrbistan; CIS/Baðýmsýz Devletler Topluluðu: Ukrayna, Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Kazakistan, Kýrgýzistan, Moldova, Rusya, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan; EFTA: Avrupa Serbest Ticaret Alaný; GCC: Kuveyt, Bahreyn, Katar, Birleþik Arap Emirlikleri, Umman, Suudi Arabistan; MERCOSUR: Brazilya, Arjantin, Uruguay ve Paraguay; NAFTA: Kanada, ABD, Meksika

12 2010 yýlýnda tüm ürün kategorilerinde çift haneli ihracat artýþý kaydedilmiþtir. En önemli artýþ, önceki yýla göre %27'lik oranla süt ve süt ürünlerinde gerçekleþmiþtir yýlýnda, sektörel ticaret dengesi açýsýndan, gýda ürünleri kategorilerinin çoðunda net bir iyileþme olmuþtur. Sadece balýk ürünleri ile sývý ve katý yaðlar kategorilerinde bir miktar düþüþ kaydedilmiþtir. Þarap ve alkollü içecekler kategorisi, Avrupa Gýda ve Ýçecek Sanayi'nin önde gelen ihracat kategorisi olmaya devam etmiþtir yýlýnda genel olarak içecekler, AB Gýda ve Ýçecek Sanayi toplam ihracatýnýn yaklaþýk üçte birini oluþturmuþtur. Bunu toplamda ihracatýn dörtte birini oluþturan süt ve süt ürünleri ve et ürünleri izlemiþtir. AB nin En Fazla Ticaret Yaptýðý Ýlk 10 Ülke (2010) (Milyon Avro) Ýhracat ABD 10,916 Ýthalat BREZÝLYA 5,992 RUSYA 6,604 ARJANTÝN 5,229 ÝSVÝÇRE 4,339 ABD 3,663 JAPONYA 3,377 ÇÝN 3,602 ÇÝN 2,393 ÝSVÝÇRE 3,187 NORVEÇ 2,276 ENDONEZYA 2,572 KANADA 2,128 TAYLAND 2,394 AB Gýda ve Ýçecek Ýhracatýnda Alt Sektörlerin Payý (%) (2010) HONG KONG 1,920 AVUSTRALYA 1,499 S.ARABÝSTAN 1,354 TÜRKÝYE 1,893 NORVEÇ 1,779 YENÝ ZELANDA 1,536 Kaynak: Eurostat, Comext Diðer gýda ürünleri Ýçecekler Et ürünleri Süt ve süt ürünleri Katý ve sývý yaðlar Ýþlenmiþ sebze ve meyve Hayvan yemi Öðütülmüþ Tahýl ve Niþasta Ür. Balýk ürünleri Çikolata ve þekerleme Hazýr yemekler Fýrýncýlýk ürünleri ve unlu mamül. Sektörler Bazýnda Ýhracat (Milyon Avro) /2009 (%) Ýçecekler 15,936 18, Diðer gýda ürünleri 12,137 14, Et ürünleri 6,174 7, Süt ve süt ürünleri 5,599 7, Çikolata ve þekerleme 3,328 4, Ýþlenmiþ sebze ve meyve 3,409 3, Katý ve sývý yaðlar 2,782 3, Balýk ürünleri 2,285 2, Fýrýncýlýk ürünleri ve unlu mamüller 2,386 2, Hazýr yemekler 2,230 2, Hayvan yemi 1,906 2, Kaynak: Eurostat, Comext Öðütülmüþ Tahýl ve Niþasta Ürünleri 1,943 2, Kaynak: Eurostat, Comext

13 1-3 AB Dýþ Ticareti (2011) 12 AB Gýda ve Ýçecek Sanayi, 2011 yýlýnýn ilk yarýsýnda tüm ürün kategorilerinde ihracat ve ithalat artýþý yaþamýþtýr yýlýnýn ilk altý ayýnda, 2010 yýlýnýn ilk altý ayýna göre % 15 daha fazla gýda ve içecek ithalatý ve ihracatý yapýlmýþtýr. Ýthalattaki yüksek artýþ, özellikle %29 ile Güneydoðu Asya Ülkeleri Birliði (ASEAN)'nden ve %19 ile Güney Amerika Ortak Pazarý (MERCOSUR)'ndan saðlanan tedarikle kaydedilmiþtir. Ýthalattaki bu artýþ; Hindistan cevizi, palm yaðý, þeker, kabuklular ve dondurulmuþ balýk ürünleri ithalatýnda yaþanan dikkate deðer artýþ ile gerçekleþmiþtir. Ýhracat açýsýndan en yüksek deðer artýþý yüksek katma deðerli AB Gýda ve Ýçecek ürünlerinin en önemli geleneksel pazarý olan (710 milyon avro) Kuzey Amerika ülkelerinde elde edilmiþtir. Bu ülkeleri Asya, Karayipler ve Pasifik Ülkeleri (ACP) ve Baðýmsýz Devletler Topluluðu (CIS) takip etmiþtir. 1-4 Gýda Ürünleri ve Tarýmsal Ham Madde Fiyatlarý AB Dýþ Ticareti (Milyon Avro) Ocak - Temmuz /2010 (%) Ýhracat 29,906 35, Ýthalat 25,767 30, Dýþ Ticaret Dengesi 4,139 4,906 Kaynak: Eurostat, Comext 2008 yýlýnda tahýl, süt ve süt ürünleri, yaðlý tohumlar ve et fiyatlarýndaki sert düþüþlerin ardýndan 2010 yýlýnýn ikinci yarýsýnda ham madde fiyatlarýnda artýþ yaþanmýþtýr. Aþaðý yönlü bazý düzeltmelere karþýn, fiyatlar 2011 yýlýnda da yüksek kalmýþtýr yýlýnýn son dört ayýnda ve 2011 yýlýnda, gýda üretici fiyatlarý (fabrika çýkýþ fiyatlarý) tarýmsal emtia fiyatlarýndan daha düþük bir oranda artmýþtýr. Gýda üretici fiyatlarý tarýmsal ham madde maliyetlerinin yaný sýra iþ gücü, enerji, ambalaj, pazarlama ve vergi gibi diðer önemli girdi maliyetlerini içermektedir. Perakende fiyat seviyelerini temsil eden gýda tüketici fiyatlarý, enflasyon ile orantýlý bir seyir izlemiþtir. Gýda tüketici fiyatlarý, tüketicileri etkilemek üzere iþ stratejilerinin bir parçasý olarak perakendeciler tarafýndan belirlenmektedir yýlýnda hanehalký harcamalarý içinde gýda ve alkolsüz içeceklerin payý %13 olarak gerçekleþmiþtir. Hanehalký harcamalarý içinde gýda ve alkolsüz içecek ve taþýma harcamalarý %13 ile ikinci sýrada yer alýrken; ilk sýrada %23,2 ile "konut, su ve enerji" harcamalarý yer almaktadýr yýlýndan bu yana "konut, su ve enerji" harcamalarý hýzla artarken, gýda ve alkolsüz içecek harcamalarýnda durgunlaþma olmuþtur. Bu eðilim, ekonomik krizle birlikte tüketicilerin daha ucuz ürünlere yönelmesi ve petrol fiyatlarý ile açýklanabilir. Hanehalký Tüketim Harcamalarý (2010) (%) Gýda ve alkolsüz içecekler Eðlence ve kültür Restoran ve otel Diðer Konut, su ve enerji Taþýma Kaynak: Eurostat

14 1-5 Perakende Gýda Pazarý Avrupa'da, perakende pazarlarý giderek daha konsantre bir hale gelmektedir. AB ülkelerinin çoðunda, ilk 3 perakendecinin pazar payý %30 ila %50 arasýnda deðiþmektedir. Bu oran, Estonya'da %50, Ýrlanda'da %70, Ýsveç'te %80, Finlandiya ve Danimarka'da ise %90 civarýndadýr. Avrupa'da perakende pazarlarýnýn güçlü olmasý özel etiketli (private label ) ürünlerin yaygýnlaþmasýný saðlamýþtýr yýlýnda özel etiketli ürün oraný Almanya'da pazarýn yaklaþýk %35'ine, Ýngiltere'de yaklaþýk %40'ýna ve Ýsviçre'de %45'ine ulaþmýþtýr. 1-6 Dünya Trendleri AB, global gýda ticaretindeki payý her geçen yýl azalmasýna karþýn, dünyanýn en büyük gýda ve içecek ürünleri ihracatçýsý olarak liderliðini sürdürmektedir. AB'nin 2001 yýlýnda %20,1 olan global pazardaki payý, 2010 yýlýnda %17.8'e düþmüþtür. Bu düþüþ eðilimi, geliþmekte olan ekonomiler karþýsýnda pazar paylarýný kaybetmekte olan hemen hemen tüm geliþmiþ ülkeler için söz konusudur. AB Gýda ve Ýçecek Sanayi, son on yýlda ABD ve Rusya pazarlarýnda rakiplerine göre oldukça iyi bir performans sergilemiþtir. AB gýda ve içecek ihracat deðeri, bu iki büyük pazardaki ithalat geniþlemesine paralel olarak önemli ölçüde artmýþtýr. En Büyük Ýhracatçý ve Ýthalatçý Ülkeler Ýhracat Avrupa Birliði 87.2 ABD 58.4 Brezilya 38.9 Çin 34.9 Tayland 24.3 Arjantin 21.8 Malezya 21.3 Endonezya 21.0 Kanada 19.8 Avustralya 14.3 (2010) (Milyar Dolar) Ýthalat Avrupa Birliði 74.8 ABD 70.7 Japonya 43.5 Çin 27.9 Rusya 21.5 Kanada 20.5 Güney Kore 13.0 Hong Kong 12.8 Meksika 12.7 S. Arabistan 10.6 Kaynak: UN COMTRADE 13 Büyük perakende gruplarý ve tedarikçiler (özellikle gýda tedarikçileri) arasýndaki ticari iliþkiler, son yýllarda bazý ulusal rekabet otoritelerinde tartýþma konusu olmuþtur. Tartýþma genellikle büyük perakende gruplarý ile gýda tedarikçileri arasýnda müzakere gücü açýsýndan karþýlaþýlan dengesizlikler konusundadýr yýlý, AB gýda ve içecek ürünlerinin BRIC pazarlarýndaki performansý açýsýndan oldukça iyi bir yýl olmuþtur. AB gýda ve içecek ürünlerinin toplam gýda ithalatý içindeki payý, önceki yýllardaki azalmalarýn ardýndan bütün pazarlarda az da olsa artýþ göstermeye baþlamýþtýr. Ýhracat Pazar Paylarýna Göre Ülkelerin Daðýlýmý (%) yýlýnda ulusal rekabet otoriteleri, bu dengesizlikleri çözmek için bazý giriþimlerde bulunmuþtur. Ocak 2012'de Avrupa Komisyonu Rekabet Genel Müdürlüðü bünyesinde gýda sektörü için bir "Ýç Görev Gücü" kurulmuþtur. AB ABD Kaynak: UN COMTRADE Kanada Çin Brezilya Tayland Avusturalya Arjantin Yeni Zelanda Malezya

15 1-6 Dünya Trendleri Dünya geneline iliþkin analizler, Gýda ve Ýçecek Sanayi'nin imalat sanayinde, toplam satýþlarýn %30'dan fazlasýný temsil ettiði Yeni Zelanda baþta olmak üzere, önemli bir rol oynadýðýný göstermektedir. Gýda ve Ýçecek Sanayi'nin payý Meksika, Brezilya ve Avustralya'da da büyük önem taþýmaktadýr. Geliþmekte olan ülkelerde iþ gücü verimliliði artýþýnýn, hâlâ sanayileþmiþ ülkelerdeki seviyelerin gerisinde olduðu görülmektedir. AB'de bu seviye, iþ gücü verimliliðinin yüksek olduðu ülkeler (Avustralya ve ABD) ile düþük olduðu ülkelerdeki (Çin) seviyelerin arasýndadýr. Dünyada Gýda ve Ýçecek Sanayi (2009) 14 Toplam satýþ Toplam imalat Ýstihdam (Milyar Avro) sanayi satýþý (1000 Kiþi) içindeki pay (%) Avustralya* Brezilya* ,412 Kanada* Çin ,827 Japonya ,410 Meksika Yeni Zelanda Kore ABD ,682 (*) 2008 verisi Kaynak: FoodDrinkEurope

16 Bölüm:2 Türk Gýda ve Ýçecek Sanayi ne Ait Bazý Ekonomik Veriler 15

17 2-1 Gýda ve Ýçecek Sanayi nde Ýþletme Sayýlarý Gýda ve Ýçecek Sanayi nde Alt Sektörler Bazýnda Ýþletme Sayýlarý ( ) SANAYÝ Madencilik ve Taþocakçýlýðý Enerji Ýmalat Sanayi GIDA ve ÝÇECEK SANAYÝ Gýda Sanayi Et ve et ürünleri imalatý, iþlenmesi ve muhafazasý Et imalatý ve muhafazasý Kümes hayvanlarý etlerinin imalatý ve muhafazasý Et ve kümes hayvaný et ürünlerinin imalatý Balýk ve balýk ürünlerinin iþlenmesi ve muhafazasý Sebze ve meyvelerin iþlenmesi ve muhafazasý Patatesin iþlenmesi ve muhafazasý Sebze ve meyve suyu imalatý Baþka yerde sýnýflandýrýlmamýþ sebze ve meyvelerin iþlenmesi ve muhafazasý Bitkisel ve hayvansal sývý ve katý yaðlarýn imalatý Ham, sývý ve katý yaðlarýn imalatý Rafine sývý ve katý yaðlarýn imalatý Margarin ve benzeri yenilebilir katý yaðlarýn imalatý Süt ürünleri imalatý Süthane iþletmeciliði ve peynir imalatý Dondurma imalatý Öðütülmüþ tahýl ürünleri, niþasta ve niþastalý ürünlerin imalatý Öðütülmüþ tahýl ürünleri imalatý Niþasta ve niþastalý ürünlerin imalatý Hazýr hayvan yemleri imalatý Çiftlik hayvanlarý için hazýr yem imalatý Ev hayvanlarý için hazýr yem imalatý Diðer gýda maddeleri imalatý Ekmek, taze fýrýn ürünleri ve taze kek imalatý Peksimet, bisküvi imalatý, dayanýklý pastane ürünleri ve dayanýklý kek imalatý Þeker imalatý Kakao, çikolata ve þekerleme imalatý Makarna, þehriye, kuskus ve benzer unlu mamullerin imalatý Kahve ve çayýn iþlenmesi Baharat, soslar, sirke ve diðer çeþni maddelerinin imalatý Hazýr, homojenize gýda maddeleri ile diet yiyecekleri imalatý Baþka yerde sýnýflandýrýlmamýþ diðer gýda maddeleri imalatý Ýçecek Sanayi Damýtýlmýþ alkollü içeceklerin imalatý Þarap imalatý Diðer damýtýlmamýþ mayalý içeceklerin imalatý Bira imalatý Maden suyu ve alkolsüz içecek üretimi

18 Türkiye Ýstatistik Kurumu (TÜÝK)'nun Yýllýk Sanayi Ýstatistikleri'ne göre; 2004 yýlýnda olan Gýda ve Ýçecek Sanayi iþletme sayýsý, 2009 yýlýnda adet artarak (%24,5) 'ye ulaþmýþtýr. Ýþletmelerin 'u Gýda Sanayi'nde, 498 i de Ýçecek Sanayi'nde faaliyet göstermektedir. Gýda Sanayi'ndeki iþletme sayýsý 2009 yýlýnda, 2004 yýlýna göre adet (%24) artarken, Ýçecek Sanayi'ndeki iþletme sayýsý 217 adet (%77) artmýþtýr. Baþka bir ifade ile iþletme sayýlarý bakýmýndan Ýçecek Sanayi'ndeki büyüme, Gýda Sanayi'ne göre daha yüksek oranda gerçekleþmiþtir. Alt gruplar itibarýyla en fazla yoðunlaþmanýn diðer gýda maddeleri imalatý grubunda gerçekleþtiði, en az iþletmeye sahip alt grubun ise balýk ve balýk ürünlerinin iþlenmesi ve muhafazasý olduðu görülmektedir. Sanayi sektöründe 2004 yýlýnda faaliyet gösteren iþletme sayýsý iken, 2009 yýlýna kadar bu sayý ( adet) 'a yükselmiþtir. Sanayi sektörüyle ayný eðilimi gösteren imalat sanayinde ise bu sayý 'dan, 'e yükselirken, madencilik ve taþocakçýlýðý sanayinde 1.909'dan 2.393'e, enerji sektöründe ise 3.134'ten 3.221'e yükselmiþtir yýllarý arasýnda iþletme sayýlarýnda gerçekleþen artýþlara raðmen küresel finansal kriz nedeniyle iþletme sayýlarýnýn 2009 yýlýnda 2008 yýlýna göre genel olarak azaldýðý görülmektedir. Bu durumun bir istinasý olarak Gýda Sanayi'nde 2009 yýlýnda 2008 yýlýna göre %15,2, Ýçecek Sanayi'nde ise %6,9 oranýnda bir artýþ söz konusu olmuþtur. Bu geliþme nedeniyle Gýda ve Ýçecek Sanayi'nde faaliyet gösteren iþletmelerin gerek sanayi gerekse imalat sanayi iþletmeleri içindeki payý 2008 yýlýna kadar azalýrken, 2009 yýlýnda artarak inceleme dönemindeki en yüksek deðerini almýþtýr yýlýnda, Gýda ve Ýçecek Sanayi iþletmelerinin sanayi sektörü içindeki payý %11,3 iken, bu pay 2009 yýlýnda %12,3'e çýkmýþtýr. Gýda ve Ýçecek Sanayi'nin imalat sanayi içindeki payý 2004 yýlýnda %11,5 iken, bu oran 2009 yýlýnda %12,5'e yükselmiþtir. Ýþletme Sayýlarýndaki Yýllýk Deðiþimler (%) ( ) Gýda ve Ýçecek Sanayi Ýþletme Sayýlarýnýn Sanayi ve Ýmalat Sanayi Ýçindeki Payý (%) ( ) ,5 7,6-4,6 11,3 11,5 41,3 2, ,2 19,4 11,7 11,9 2,1 Sanayi Gýda Sanayi Ýçecek Sanayi 6,6-15,7 9,7 9,9 12,0 15, 2 1,6 7,4 10,6 10,8 6,9-0,1 12,3 12,

19 2-2 Gýda ve Ýçecek Sanayi'nde Ýstihdam Gýda ve Ýçecek Sanayi'nde Alt Sektörler Bazýnda Ýstihdam ( ) SANAYÝ Madencilik ve Taþocakçýlýðý Enerji Ýmalat Sanayi GIDA ve ÝÇECEK SANAYÝ Gýda Sanayi Et ve et ürünleri imalatý, iþlenmesi ve muhafazasý Et imalatý ve muhafazasý Kümes hayvanlarý etlerinin imalatý ve muhafazasý Et ve kümes hayvaný et ürünlerinin imalatý Balýk ve balýk ürünlerinin iþlenmesi ve muhafazasý Sebze ve meyvelerin iþlenmesi ve muhafazasý Patatesin iþlenmesi ve muhafazasý Sebze ve meyve suyu imalatý Baþka yerde sýnýflandýrýlmamýþ sebze ve meyvelerin iþlenmesi ve muhafazasý Bitkisel ve hayvansal sývý ve katý yaðlarýn imalatý Ham, sývý ve katý yaðlarýn imalatý (*) Rafine sývý ve katý yaðlarýn imalatý Margarin ve benzeri yenilebilir katý yaðlarýn imalatý (*) Süt ürünleri imalatý Süthane iþletmeciliði ve peynir imalatý Dondurma imalatý Öðütülmüþ tahýl ürünleri, niþasta ve niþastalý ürünlerin imalatý Öðütülmüþ tahýl ürünleri imalatý Niþasta ve niþastalý ürünlerin imalatý Hazýr hayvan yemleri imalatý Çiftlik hayvanlarý için hazýr yem imalatý (*) Ev hayvanlarý için hazýr yem imalatý (*) Diðer gýda maddeleri imalatý Ekmek, taze fýrýn ürünleri ve taze kek imalatý Peksimet, bisküvi imalatý, dayanýklý pastane ürünleri ve dayanýklý kek imalatý Þeker imalatý (*) Kakao, çikolata ve þekerleme imalatý Makarna, þehriye, kuskus ve benzer unlu mamullerin imalatý Kahve ve çayýn iþlenmesi Baharat, soslar, sirke ve diðer çeþni maddelerinin imalatý Hazýr, homojenize gýda maddeleri ile diet yiyecekleri imalatý (*) Baþka yerde sýnýflandýrýlmamýþ diðer gýda maddeleri imalatý Ýçecek Sanayi Damýtýlmýþ alkollü içeceklerin imalatý (*) (*) (*) (*) Þarap imalatý Diðer damýtýlmamýþ mayalý içeceklerin imalatý (*) (*) - Bira imalatý (*) (*) (*) (*) (*) (*) Maden suyu ve alkolsüz içecek üretimi (*) 5429 Sayýlý Kanun gereði gizlilik ilkesine göre bilgiler verilmemiþtir.

20 Çalýþan Sayýlarýndaki Yýllýk Deðiþimler (%) ( ) Gýda ve Ýçecek Sanayi'nde Çalýþanlarýn Sanayi ve Ýmalat Sanayi Ýçindeki Payý (%) ( ) ,5 17,7 7,0 11,9 11,0 8,7 4,0 3,4 0,2 0,6-1, ,3 10,5 5,5 2,7 2,4 11,7 11,0 11,2 11,5 10,5 10,8 9,3 6,1-7,7 13,5 12, Yýllýk Sanayi Ýstatistikleri 2009 yýlý sonuçlarýna göre; 2004 yýlýnda Gýda ve Ýçecek Sanayi'nde olan çalýþan sayýsý, 2009 yýlýnda kiþi (%22,5) artarak olmuþtur. Çalýþanlarýn 'sýnýn Gýda Sanayi'nde, 'unun ise Ýçecek Sanayi'nde olduðu görülmektedir. Gýda Sanayi'nde çalýþan sayýsý 2004 yýlýna göre kiþi (%22,1) artarken, Ýçecek Sanayi'nde çalýþan sayýsý kiþi (%32,8) artmýþtýr. Alt gruplar itibarýyla incelendiðinde; çalýþan sayýlarý bakýmýndan en fazla yoðunlaþmanýn diðer gýda maddeleri imalatý grubunda gerçekleþtiði, istihdamýn en az olduðu alt grubun ise balýk ve balýk ürünlerinin iþlenmesi ve muhafazasý olduðu görülmektedir. Sanayi sektöründe 2004 yýlýnda istihdam edilenlerin sayýsý iken, 2008 yýlýna kadar bu sayý her yýl düzenli olarak artarak 'a ulaþmýþ ancak yaþanan küresel ekonomik kriz nedeniyle 2009 yýlýnda bu sayý kiþiye düþmüþtür. Ýmalat sanayinde ise 2008 yýlýnda ulaþýlan çalýþan sayýsý 'ten 2009 yýlýnda kiþiye gerilemiþtir. Madencilik ve taþocakçýlýðý sektöründe 2004 yýlýnda olan çalýþan sayýsý, 2009 yýlýnda kiþiye ulaþýrken, enerji sektöründe bu sayý 'ten 'e yükselmiþtir. Sanayi sektörünün aksine madencilik ve taþocakçýlýðý ile enerji sektöründe 2009 yýlýnda çalýþan sayýsýnýn arttýðý görülmektedir yýllarý arasýnda Gýda ve Ýçecek Sanayi'nde faaliyet gösteren iþletmelerde çalýþan sayýsý 2007 yýlý hariç diðer tüm yýllarda (2008 ve 2009 kriz yýllarý dâhil) artýþ eðilimi göstermiþtir. Çalýþan sayýsýndaki yýllýk deðiþimler incelendiðinde; Sanayi ve imalat sanayinin aksine, 2008 yýlýna göre, 2009 yýlýnda çalýþan sayýsý Gýda Sanayi'nde %6,1, Ýçecek Sanayi'nde ise %9,3 artmýþtýr. Gýda Sanayi, 2007 yýlý hariç, artýþ eðilimi göstermiþ, Ýçecek Sanayi'nde ise çalýþan sayýsý devamlý artmýþtýr. Gýda ve Ýçecek Sanayi'nde istihdam edilenlerin gerek sanayi gerekse imalat sanayi istihdamý içindeki payý 2009 yýlýnda artmýþtýr. Gýda ve Ýçecek Sanayi istihdamýnýn sanayi sektörü içindeki payý 2004 yýlýnda %11 iken; 2009 yýlýnda %12,4'e yükselmiþtir. Bu pay inceleme dönemindeki en yüksek deðer olurken, en düþük deðer %10,5 ile 2005 ve 2007 yýllarýnda elde edilmiþtir. 19

21 2-3 Gýda ve Ýçecek Sanayi'nde Toplam Üretim Gýda ve Ýçecek Sanayi'nde Alt Sektörler Bazýnda Üretim (Milyon TL) ( ) SANAYÝ Madencilik ve Taþocakçýlýðý Enerji Ýmalat Sanayi GIDA ve ÝÇECEK SANAYÝ Gýda Sanayi Et ve et ürünleri imalatý, iþlenmesi ve muhafazasý Et imalatý ve muhafazasý Kümes hayvanlarý etlerinin imalatý ve muhafazasý Et ve kümes hayvaný et ürünlerinin imalatý Balýk ve balýk ürünlerinin iþlenmesi ve muhafazasý Sebze ve meyvelerin iþlenmesi ve muhafazasý Patatesin iþlenmesi ve muhafazasý 380 (*) Sebze ve meyve suyu imalatý 316 (*) Baþka yerde sýnýflandýrýlmamýþ sebze ve meyvelerin iþlenmesi ve muhafazasý Bitkisel ve hayvansal sývý ve katý yaðlarýn imalatý Ham, sývý ve katý yaðlarýn imalatý 627 (*) (*) (*) (*) Rafine sývý ve katý yaðlarýn imalatý Margarin ve benzeri yenilebilir katý yaðlarýn imalatý (*) (*) (*) (*) 987 Süt ürünleri imalatý Süthane iþletmeciliði ve peynir imalatý (*) (*) (*) (*) (*) Dondurma imalatý 181 (*) (*) (*) (*) (*) Öðütülmüþ tahýl ürünleri, niþasta ve niþastalý ürünlerin imalatý Öðütülmüþ tahýl ürünleri imalatý Niþasta ve niþastalý ürünlerin imalatý Hazýr hayvan yemleri imalatý Çiftlik hayvanlarý için hazýr yem imalatý (*) (*) (*) (*) (*) Ev hayvanlarý için hazýr yem imalatý (*) (*) (*) (*) 46 (*) Diðer gýda maddeleri imalatý Ekmek, taze fýrýn ürünleri ve taze kek imalatý Peksimet, bisküvi imalatý, dayanýklý pastane ürünleri ve dayanýklý kek imalatý Þeker imalatý Kakao, çikolata ve þekerleme imalatý Makarna, þehriye, kuskus ve benzer unlu mamullerin imalatý Kahve ve çayýn iþlenmesi Baharat, soslar, sirke ve diðer çeþni maddelerinin imalatý Hazýr, homojenize gýda maddeleri ile diet yiyecekleri imalatý Baþka yerde sýnýflandýrýlmamýþ diðer gýda maddeleri imalatý Ýçecek Sanayi Damýtýlmýþ alkollü içeceklerin imalatý (*) (*) (*) Þarap imalatý (*) Diðer damýtýlmamýþ mayalý içeceklerin imalatý 0 (*) (*) (*) (*) (*) Bira imalatý (*) (*) (*) (*) (*) (*) Maden suyu ve alkolsüz içecek üretimi (*) 5429 Sayýlý Kanun gereði gizlilik ilkesine göre bilgiler verilmemiþtir.

22 TÜÝK Yýllýk Sanayi Ýstatistikleri'ne göre; Gýda ve Ýçecek Sanayi'nde faaliyet gösteren iþletmelerin toplam üretimi 2004 yýlýnda 40,5 milyar TL iken, 2009 yýlýnda %71,3 artarak 69,5 milyar TL olarak gerçekleþmiþtir. Gýda Sanayi ve Ýçecek Sanayi olarak iki alt grupta incelendiðinde; Gýda Sanayi üretim deðeri, 2004 yýlýna göre, 2009 yýlýnda 26,6 milyar TL (%70) artarak 64,6 milyar TL'ye, Ýçecek Sanayi üretim deðeri de ayný yýllarda 2,3 milyar TL (%90,4) artarak 4,8 milyar TL'ye yükselmiþtir. Alt gruplar itibarýyla incelendiðinde; üretim deðeri bakýmýndan da en fazla yoðunlaþmanýn diðer gýda maddeleri imalatý grubunda gerçekleþtiði, üretim deðerinin en az olduðu alt grubun ise balýk ve balýk ürünlerinin iþlenmesi ve muhafazasý olduðu görülmektedir yýlýnda sanayi sektörünün geneli için üretim deðeri milyon TL iken, 2008 yýlýna kadar bu sayý her yýl düzenli olarak artarak milyon TL'ye kadar yükselmiþ ancak küresel krizin etkili olduðu 2009 yýlýnda %8,7 oranýnda azalarak milyon TL'ye gerilemiþtir. TL'ye gerilerken, madencilik ve taþocakçýlýðýnda da milyon TL'ye gerilemiþ; buna karþýn enerji sektöründe milyon TL'ye, Gýda ve Ýçecek Sanayi'nde ise milyon TL'ye yükselmiþtir. Gýda ve Ýçecek Sanayi'nde faaliyet gösteren iþletmelerin üretim deðeri yýllarý arasýnda, yýllara göre artýþ eðilimi gösterirken, sanayi sektörünün geneli için de 2009 yýlý hariç ayný eðilim söz konusudur. Gýda ve Ýçecek Sanayi'ndeki üretim deðerinin gerek sanayi gerekse imalat sanayi üretimi içindeki payý 2009 yýlýnda artmýþtýr yýlýnda, Gýda ve Ýçecek Sanayi üretiminin sanayi sektörü içindeki payý %12,3 iken bu pay, 2009 yýlýnda %13,4'e yükselmiþtir. Bu payýn inceleme döneminde en yüksek deðerini aldýðý yýl 2009 olurken, en düþük deðer %11,4 ile 2006'da elde edilmiþtir. Üretimdeki Yýllýk Deðiþimler (%) ( ) ,7 9,9 23,1 20,9 9,3 2,7 17,8 12,3 9,8 Gýda ve Ýçecek Sanayi Üretiminin Sanayi ve Ýmalat Sanayi Ýçindeki Payý (%) ( ) , ,2 12,7 14,8 11,4 13,2 11,7 13,6 18,3 17,6 11,8 18,5 14,0 13,4 7,8 3,9-8,7 16,5 21 Üretim deðeri bakýmýndan sanayi sektörüyle ayný eðilimi gösteren imalat sanayinde ise bu deðer milyon

23 2-4 Gýda ve Ýçecek Sanayi'nde Satýþ Cirolarý Gýda ve Ýçecek Sanayi'nde Alt Sektörler Bazýnda Satýþ Cirolarý (Milyon TL) ( ) SANAYÝ Madencilik ve Taþocakçýlýðý Enerji Ýmalat Sanayi GIDA ve ÝÇECEK SANAYÝ Gýda Sanayi Et ve et ürünleri imalatý, iþlenmesi ve muhafazasý Et imalatý ve muhafazasý Kümes hayvanlarý etlerinin imalatý ve muhafazasý Et ve kümes hayvaný et ürünlerinin imalatý Balýk ve balýk ürünlerinin iþlenmesi ve muhafazasý Sebze ve meyvelerin iþlenmesi ve muhafazasý Patatesin iþlenmesi ve muhafazasý (*) 731 Sebze ve meyve suyu imalatý (*) 719 Baþka yerde sýnýflandýrýlmamýþ sebze ve meyvelerin iþlenmesi ve muhafazasý Bitkisel ve hayvansal sývý ve katý yaðlarýn imalatý Ham, sývý ve katý yaðlarýn imalatý 665 (*) (*) (*) (*) Rafine sývý ve katý yaðlarýn imalatý Margarin ve benzeri yenilebilir katý yaðlarýn imalatý (*) (*) (*) (*) Süt ürünleri imalatý Süthane iþletmeciliði ve peynir imalatý (*) (*) (*) (*) (*) Dondurma imalatý 179 (*) (*) (*) (*) (*) Öðütülmüþ tahýl ürünleri, niþasta ve niþastalý ürünlerin imalatý Öðütülmüþ tahýl ürünleri imalatý Niþasta ve niþastalý ürünlerin imalatý Hazýr hayvan yemleri imalatý Çiftlik hayvanlarý için hazýr yem imalatý (*) (*) (*) (*) Ev hayvanlarý için hazýr yem imalatý (*) (*) (*) (*) Diðer gýda maddeleri imalatý Ekmek, taze fýrýn ürünleri ve taze kek imalatý Peksimet, bisküvi imalatý, dayanýklý pastane ürünleri ve dayanýklý kek imalatý Þeker imalatý Kakao, çikolata ve þekerleme imalatý Makarna, þehriye, kuskus ve benzer unlu mamullerin imalatý Kahve ve çayýn iþlenmesi Baharat, soslar, sirke ve diðer çeþni maddelerinin imalatý Hazýr, homojenize gýda maddeleri ile diet yiyecekleri imalatý Baþka yerde sýnýflandýrýlmamýþ diðer gýda maddeleri imalatý Ýçecek Sanayi Damýtýlmýþ alkollü içeceklerin imalatý (*) (*) (*) (*) Þarap imalatý (*) Diðer damýtýlmamýþ mayalý içeceklerin imalatý 0 (*) (*) (*) (*) (*) Bira imalatý (*) (*) (*) (*) (*) (*) Maden suyu ve alkolsüz içecek üretimi (*) 5429 Sayýlý Kanun gereði gizlilik ilkesine göre bilgiler verilmemiþtir.

24 TÜÝK Yýllýk Sanayi Ýstatistikleri sonuçlarýna göre; Gýda ve Ýçecek Sanayi'nde faaliyet gösteren iþletmelerin yapmýþ olduðu toplam ciro 2004 yýlýnda 42 milyar TL iken; 31,4 milyar TL (%74,7) artarak 2009 yýlýnda 73,4 milyar TL olarak gerçekleþmiþtir. Gýda Sanayi ve Ýçecek Sanayi olarak iki alt grupta incelendiðinde; Gýda Sanayi'ndeki cironun 2004 yýlýna göre 29 milyar TL (%73,6) artarak 2009 yýlýnda 68,5 milyar TL'ye, Ýçecek Sanayi cirosunun ise ayný yýllarda 2,3 milyar TL (%92) artarak 4,9 milyar TL'ye yükseldiði görülmektedir. Alt gruplar itibarýyla incelendiðinde; ciro deðeri bakýmýndan en fazla yoðunlaþmanýn diðer gýda maddeleri imalatý grubunda gerçekleþtiði, ciro deðerinin en az olduðu alt grubun ise balýk ve balýk ürünlerinin iþlenmesi ve muhafazasý olduðu görülmektedir. Sanayi sektörünün geneli için 2004 yýlýnda ciro deðeri 343,4 milyar TL iken, 2008 yýlýna kadar her yýl düzenli olarak artarak (245,8 milyar TL) 589,2 milyar TL'ye yükselmiþ ancak 2009 yýlýnda krizin olumsuz etkisi ile %7,3 oranýnda azalarak 546 milyar TL'ye gerilemiþtir. Ciro deðeri bakýmýndan sanayi sektörüyle ayný eðilimi gösteren imalat sanayinde bu deðer 2009 yýlýnda 499,4 milyar TL'den 449,4 milyar TL'ye, madencilik ve taþocakçýlýðý sanayinde ise 15,2 milyar TL'den 13,2 milyar TL'ye gerilerken; enerji sektöründe 74,6 milyar TL'den 83,4 milyar TL'ye yükselmiþtir. Gýda ve Ýçecek Sanayi'nde faaliyet gösteren iþletmelerin yapmýþ olduklarý ciro deðeri yýllarý arasýnda, yýllara göre artýþ eðilimi gösterirken, sanayi sektörünün geneli için de 2009 yýlý hariç ayný eðilim söz konusudur. Gýda ve Ýçecek Sanayi'ndeki ciro deðerinin gerek sanayi gerekse imalat sanayi cirosu içindeki payý, 2009 yýlýnda artmýþtýr yýlýnda, Gýda ve Ýçecek Sanayi cirosunun sanayi sektörü içindeki payý %12,2 iken; bu pay, 2009 yýlýnda %13,4'e çýkmýþtýr. Bu pay inceleme dönemindeki en yüksek deðer olurken, en düþük deðer %11,5 ile 2006 yýlýnda elde edilmiþtir. Satýþ Cirolarýndaki Yýllýk Deðiþimler (%) ( ) , Gýda ve Ýçecek Sanayi Satýþ Cirolarýnýn Sanayi ve Ýmalat Sanayi Ýçindeki Payý (%) ( ) ,2 21,5 14,1 10,7 14,1 12,7 20,4 9,3 14,6 2,8 11,5 13,2 19,2 10,7 9,8 11,6 13,4 20,1 17,2 17,9 11,9 14,0 9,4 4,7 13,4 16,

25 2-5 Gýda ve Ýçecek Sanayi'nde Katma Deðer Gýda ve Ýçecek Sanayi'nde Alt Sektörler Bazýnda Katma Deðer (Milyon TL) ( ) SANAYÝ Madencilik ve Taþocakçýlýðý Enerji Ýmalat Sanayi GIDA ve ÝÇECEK SANAYÝ Gýda Sanayi Et ve et ürünleri imalatý, iþlenmesi ve muhafazasý Et imalatý ve muhafazasý Kümes hayvanlarý etlerinin imalatý ve muhafazasý Et ve kümes hayvaný et ürünlerinin imalatý Balýk ve balýk ürünlerinin iþlenmesi ve muhafazasý Sebze ve meyvelerin iþlenmesi ve muhafazasý Patatesin iþlenmesi ve muhafazasý 90 (*) (*) (*) (*) (*) Sebze ve meyve suyu imalatý 73 (*) (*) (*) (*) (*) Baþka yerde sýnýflandýrýlmamýþ sebze ve meyvelerin iþlenmesi ve muhafazasý Bitkisel ve hayvansal sývý ve katý yaðlarýn imalatý Ham, sývý ve katý yaðlarýn imalatý 72 (*) (*) (*) Rafine sývý ve katý yaðlarýn imalatý Margarin ve benzeri yenilebilir katý yaðlarýn imalatý 136 (*) (*) (*) Süt ürünleri imalatý Süthane iþletmeciliði ve peynir imalatý 513 (*) (*) (*) (*) (*) Dondurma imalatý 51 (*) (*) (*) (*) (*) Öðütülmüþ tahýl ürünleri, niþasta ve niþastalý ürünlerin imalatý Öðütülmüþ tahýl ürünleri imalatý Niþasta ve niþastalý ürünlerin imalatý Hazýr hayvan yemleri imalatý Çiftlik hayvanlarý için hazýr yem imalatý (*) (*) (*) Ev hayvanlarý için hazýr yem imalatý (*) (*) (*) Diðer gýda maddeleri imalatý Ekmek, taze fýrýn ürünleri ve taze kek imalatý Peksimet, bisküvi imalatý, dayanýklý pastane ürünleri ve dayanýklý kek imalatý Þeker imalatý Kakao, çikolata ve þekerleme imalatý Makarna, þehriye, kuskus ve benzer unlu mamullerin imalatý Kahve ve çayýn iþlenmesi Baharat, soslar, sirke ve diðer çeþni maddelerinin imalatý Hazýr, homojenize gýda maddeleri ile diet yiyecekleri imalatý Baþka yerde sýnýflandýrýlmamýþ diðer gýda maddeleri imalatý Ýçecek Sanayi Damýtýlmýþ alkollü içeceklerin imalatý (*) (*) (*) (*) 100 (*) Þarap imalatý Diðer damýtýlmamýþ mayalý içeceklerin imalatý 0 (*) (*) 0 (*) (*) Bira imalatý (*) (*) (*) (*) (*) (*) Maden suyu ve alkolsüz içecek üretimi (*) 5429 Sayýlý Kanun gereði gizlilik ilkesine göre bilgiler verilmemiþtir.

26 TÜÝK Yýllýk Sanayi Ýstatistikleri sonuçlarýna göre; Gýda ve Ýçecek Sanayi'nde faaliyet gösteren iþletmelerin yaratmýþ olduklarý toplam katma deðer, 2004 yýlýnda 7,7 milyar TL iken 2009 yýlýnda %53,3 oranýnda artarak 11,8 milyar TL olarak gerçekleþmiþtir. Gýda Sanayi ve Ýçecek Sanayi olarak iki alt grupta incelendiðinde; Gýda Sanayi'nin 2009 yýlýnda yarattýðý katma deðerin 10,5 milyar TL; Ýçecek Sanayi'nin katma deðerinin ise yaklaþýk 1,3 milyar TL olduðu görülmektedir. Gýda Sanayi'ndeki katma deðer, 2004 yýlýna göre 3,6 milyar TL (%51) artarken, Ýçecek Sanayi'ndeki katma deðer 550 milyon TL (%75) artmýþtýr. Alt gruplar itibarýyla incelendiðinde ise katma deðer bakýmýndan da en fazla yoðunlaþmanýn diðer gýda maddeleri imalatý grubunda gerçekleþtiði, yaratýlan katma deðerin en az olduðu alt grubun ise balýk ve balýk ürünlerinin iþlenmesi ve muhafazasý olduðu görülmektedir yýlýnda sanayi sektörünün geneli için katma deðer 80 milyar TL iken, 2008 yýlýna kadar, 2005 yýlý hariç, her yýl düzenli olarak artarak, 110,3 milyar TL'ye ulaþmýþ küresel finansal krizin olumsuz etkileri ile 2009 yýlýnda 105,2 milyar TL'ye gerilemiþtir. Yaratýlan katma deðer bakýmýndan sanayi sektörüyle ayný eðilimi gösteren imalat sanayinde ise bu deðer, 2008 yýlýnda ulaþýlan 93,8 milyar TL'den 84,7 milyar TL'ye gerilemiþtir. Madencilik ve taþocakçýlýðý sanayinde 7,2 milyar TL'den 5,5 milyar TL'ye gerilerken, enerji sektöründe 9,3 milyar TL'den 14,9 milyar TL'ye yükselmiþtir. Sanayi sektöründe yaþanan %4,6'luk düþüþe raðmen Gýda ve Ýçecek Sanayi'nde faaliyet gösteren iþletmelerin yaratmýþ olduklarý katma deðer, 2009 yýlýnda artmýþtýr. Alt sektörler itibarýyla incelendiðinde Gýda Sanayi katma deðeri %7,7 oranýnda artarken Ýçecek Sanayi katma deðeri ise %10,3 oranýnda artmýþtýr. Gýda ve Ýçecek Sanayi'nin yaratmýþ olduðu katma deðerin gerek sanayi gerekse imalat sanayi katma deðeri içindeki payý, 2009 yýlýnda artmýþtýr yýlýnda, Gýda ve Ýçecek Sanayi katma deðerinin sanayi sektörü içindeki payý %9,6 iken; bu pay, 2009 yýlýnda %11,3 ile inceleme dönemindeki en yüksek deðerini almýþtýr. Bu payýn inceleme döneminde en düþük deðerini aldýðý yýl ise %9,2 ile 2006 yýlý olmuþtur. Katma Deðerde Yýllýk Deðiþimler (%) ( ) Gýda ve Ýçecek Sanayi Katma Deðerinin Sanayi ve Ýmalat Sanayi Ýçindeki Payý (%) ( ) ,8 9,6 7,6-8, ,6 10, ,8 9,1 2,3 12,3 9,2 20,6 13,9 5,8 10,7 10,0 19,9 19,8 19,6 11,6 10,0 10,3 7,7-4,6 11,7 11,3 14,0 25

27 2-6 Gýda ve Ýçecek Sanayi'nde Ýþ Gücü Verimliliði Gýda ve Ýçecek Sanayi'nde Alt Sektörler Bazýnda Ýþ Gücü Verimliliði (Milyon TL) ( ) SANAYÝ Madencilik ve Taþocakçýlýðý Enerji Ýmalat Sanayi GIDA ve ÝÇECEK SANAYÝ Gýda Sanayi Et ve et ürünleri imalatý, iþlenmesi ve muhafazasý Et imalatý ve muhafazasý Kümes hayvanlarý etlerinin imalatý ve muhafazasý Et ve kümes hayvaný et ürünlerinin imalatý Balýk ve balýk ürünlerinin iþlenmesi ve muhafazasý Sebze ve meyvelerin iþlenmesi ve muhafazasý Patatesin iþlenmesi ve muhafazasý (*) (*) (*) (*) (*) Sebze ve meyve suyu imalatý (*) (*) (*) (*) (*) Baþka yerde sýnýflandýrýlmamýþ sebze ve meyvelerin iþlenmesi ve muhafazasý Bitkisel ve hayvansal sývý ve katý yaðlarýn imalatý Ham, sývý ve katý yaðlarýn imalatý (*) (*) (*) Rafine sývý ve katý yaðlarýn imalatý Margarin ve benzeri yenilebilir katý yaðlarýn imalatý (*) (*) (*) Süt ürünleri imalatý Süthane iþletmeciliði ve peynir imalatý (*) (*) (*) (*) (*) Dondurma imalatý (*) (*) (*) (*) (*) Öðütülmüþ tahýl ürünleri, niþasta ve niþastalý ürünlerin imalatý Öðütülmüþ tahýl ürünleri imalatý Niþasta ve niþastalý ürünlerin imalatý Hazýr hayvan yemleri imalatý Çiftlik hayvanlarý için hazýr yem imalatý (*) (*) (*) Ev hayvanlarý için hazýr yem imalatý (*) (*) (*) Diðer gýda maddeleri imalatý Ekmek, taze fýrýn ürünleri ve taze kek imalatý Peksimet, bisküvi imalatý, dayanýklý pastane ürünleri ve dayanýklý kek imalatý Þeker imalatý (*) Kakao, çikolata ve þekerleme imalatý Makarna, þehriye, kuskus ve benzer unlu mamullerin imalatý Kahve ve çayýn iþlenmesi Baharat, soslar, sirke ve diðer çeþni maddelerinin imalatý Hazýr, homojenize gýda maddeleri ile diet yiyecekleri imalatý (*) Baþka yerde sýnýflandýrýlmamýþ diðer gýda maddeleri imalatý Ýçecek Sanayi Damýtýlmýþ alkollü içeceklerin imalatý (*) (*) (*) (*) (*) Þarap imalatý Diðer damýtýlmamýþ mayalý içeceklerin imalatý (*) (*) (*) (*) (*) Bira imalatý (*) (*) (*) (*) (*) (*) Maden suyu ve alkolsüz içecek üretimi (*) 5429 Sayýlý Kanun gereði gizlilik ilkesine göre bilgiler verilmemiþtir.

misyonumuz & rolümüz Türk Gýda ve Ýçecek Sektörünü ulusal ve uluslararasý düzeyde temsil ederek sektörün geliþimini sürdürülebilir bir yaklaþýmla en ü

misyonumuz & rolümüz Türk Gýda ve Ýçecek Sektörünü ulusal ve uluslararasý düzeyde temsil ederek sektörün geliþimini sürdürülebilir bir yaklaþýmla en ü misyonumuz & rolümüz Türk Gýda ve Ýçecek Sektörünü ulusal ve uluslararasý düzeyde temsil ederek sektörün geliþimini sürdürülebilir bir yaklaþýmla en üst seviyeye çýkarmaktýr. üyelerimiz TGDF 2006 yýlýndan

Detaylı

IX ÖDEMELER DENGESÝ 155

IX ÖDEMELER DENGESÝ 155 IX ÖDEMELER DENGESÝ 155 156 ÖDEMELER DENGESÝ Dýþ ekonomik iliþkilerimizle ilgili geliþmeler aþaðýdadýr. A. DIÞ TÝCARET 1. Ýhracat 2000 yýlýnda 27.8 milyar dolar olan ihracat 2001 yýlýnda iç talepteki gerileme

Detaylı

TÜRKİYE GIDA VE İÇECEK

TÜRKİYE GIDA VE İÇECEK TÜRKİYE GIDA VE İÇECEK yayınıdır. ALKİDER ALKOLLÜ İÇKİ ÜRETİCİLERİ VE İTHALATÇILARI DERNEĞ ASÜD AMBALAJLI SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ SANAYİCİLERİ DERNEĞİ BALDER ARI ÜRÜNLERİ İLE SAĞLIKLI YAŞAM PLATFORMU BEBESAD

Detaylı

GSYİH içindeki pay. 289.666 milyon dolar. İhracat. 39.583 adet %11,1 11.858 5.806. 13 adet %18,6 %195,9 %14,4. İthalat 6.052 %7 %14.7.

GSYİH içindeki pay. 289.666 milyon dolar. İhracat. 39.583 adet %11,1 11.858 5.806. 13 adet %18,6 %195,9 %14,4. İthalat 6.052 %7 %14.7. www.gidahatti.com İçindekiler Veriler Hazırlayan: Prof. Dr. Adem ŞAHİN - TOBB-ETÜ Öğretim Üyesi ücretsiz özel ekidir. Yayıncı: Comart Kurumsal İletişim Hizmetleri Ltd. Şti. Derleme - Düzenleme: Dr. İsmail

Detaylı

12 adet Faaliyete geçen yabancı sermayeli firma 162, GSYİH içindeki pay. İhracat ,1 %199,6 %6,9 %10,9. İthalat 5.

12 adet Faaliyete geçen yabancı sermayeli firma 162, GSYİH içindeki pay. İhracat ,1 %199,6 %6,9 %10,9. İthalat 5. İçindekiler Veriler Hazırlayan: Prof. Dr. Adem ŞAHİN - TOBB-ETÜ Derleme - Düzenleme Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Zeytin, Ali Reşat Yılmazbilen, Tuğba Eracar, Mehmet Ali Çıtak, Kıvanç Yarangümeli, Baran

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN YILI NİSAN AYI İHRACAT PERFORMANSI yılı Nisan ayında, Türkiye

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ekim 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Ekim 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Ekim 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

Bu sektör raporu kapsamına giren ürünler şu şekilde sınıflandırılmaktadır: Ürün Adları. Eşyası. Yastık, Yorgan ve Uyku Tulumları

Bu sektör raporu kapsamına giren ürünler şu şekilde sınıflandırılmaktadır: Ürün Adları. Eşyası. Yastık, Yorgan ve Uyku Tulumları 1. ÜRÜNÜN TANIMI: Ev tekstili, genel olarak evleri dekore etmek amacıyla kullanılan ürünler olarak tanımlanmaktadır. Sentetik iplikler ve kumaşların yanı sıra, pamuk, keten, ipek ve yün gibi doğal ipliklerden

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ YILI KASIM AYI İHRACAT PERFORMANSI yılı Kasım ayında, Türkiye

Detaylı

13 adet Faaliyete geçen yabancı sermayeli firma

13 adet Faaliyete geçen yabancı sermayeli firma www.gidahatti.com İçindekiler Veriler Hazırlayan: Prof. Dr. Adem ŞAHİN - TOBB-ETÜ Öğretim Üyesi işbirliği ile hazırlanmıştır. Derleme - Düzenleme Ali Reşat Yılmazbilen, Tuğba Eracar, Mehmet Ali Çıtak,

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜN TANIMI SITC NO : 421.4 ARMONİZE NO : 1509 Türkiye bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu Akdeniz iklimi özellikleriyle, İtalya, İspanya,

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Ocak Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ 2016 YILI OCAK AYI İHRACAT PERFORMANSI Türkiye deri ve

Detaylı

TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ

TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ 31.12.2013 ANKARA 1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 TÜTÜN ÜRÜNLERİ

Detaylı

ENFLASYON ORANLARI 03.09.2014

ENFLASYON ORANLARI 03.09.2014 ENFLASYON ORANLARI 03.09.2014 TÜFE Ağustos ayında aylık %0,09 yükselişle ile ortalama piyasa beklentisinin (-%0,10) üzerinde gerçekleşti. Yıllık olarak ise 12 aylık TÜFE %9,54 olarak gerçekleşti (Beklenti:

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2014 HAZİRAN İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2014 HAZİRAN İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2014 HAZİRAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İİTKİİB GENEL SEKRETERLİİĞİİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİİ Temmuz 2014 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2014 HAZİRAN İHRACAT PERFORMANSI

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Eylül 2013

EKONOMİK GELİŞMELER Eylül 2013 EKONOMİK GELİŞMELER Eylül 2013 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 4 Mart 2008

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 4 Mart 2008 Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 4 Mart 28 ÖZET Şubat ayında tüketici fiyatları yüzde 1,2 oranında artmış ve yıllık enflasyon yüzde,1 olmuştur. Gıda fiyatlarındaki yüksek oranlı artış Şubat ayında enflasyona

Detaylı

44

44 GIDA ÜRÜNLERİ VE İÇECEK İMALAT SANAYİİ Hazırlayan Ömür GENÇ ESAM Müdür Yardımcısı 44 1. SEKTÖRÜN TANIMI Gıda ürünleri ve içecek imalatı, ISIC Revize 3 sınıflandırmasına göre, imalat sanayii alt ayrımında

Detaylı

ECZACILIK SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ

ECZACILIK SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ ECZACILIK SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ 31.12.2013 ANKARA 1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 ECZACILIK SEKTÖRÜ KÜRESEL

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI VİETNAM ÜLKE PROFİLİ

İZMİR TİCARET ODASI VİETNAM ÜLKE PROFİLİ İZMİR TİCARET ODASI VİETNAM ÜLKE PROFİLİ Hazırlayan: Ahmet Toprak Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Aralık 2015 GENEL BİLGİLER Ülke adı: Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti Yönetim biçimi: Komünist Devlet Başkent:

Detaylı

2014 HAZİRAN AYI ENFLASYON RAPORU

2014 HAZİRAN AYI ENFLASYON RAPORU 2014 HAZİRAN AYI ENFLASYON RAPORU HAZIRLAYAN 03.07.2014 Yrd. Doç. Dr. Sema ULUTÜRK AKMAN - İstatistik Araştırma Merkezi Araş. Gör. Hakan BEKTAŞ İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü RAPOR Haziran ayında

Detaylı

2014 AĞUSTOS AYI ENFLASYON RAPORU

2014 AĞUSTOS AYI ENFLASYON RAPORU 2014 AĞUSTOS AYI ENFLASYON RAPORU HAZIRLAYAN 03.09.2014 Yrd. Doç. Dr. Sema ULUTÜRK AKMAN - İstatistik Araştırma Merkezi Araş. Gör. Hakan BEKTAŞ İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü RAPOR Ağustos ayında

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ARAŞTIRMANIN KONUSU 3 1.1. FUAR KÜNYESİ 3 1.2. ARAŞTIRMANIN AMACI 3 1.3. ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ VE ÖRNEK YAPISI 3 2. FUAR SONUÇ ÖZET BİLGİLERİ 4

Detaylı

TEMİZLİK MADDELERİ SEKTÖRÜ

TEMİZLİK MADDELERİ SEKTÖRÜ TEMİZLİK MADDELERİ SEKTÖRÜ Temizlik ürünleri sanayii, Standart Uluslararası Ticari Sınıflandırmaya (SITC) göre 55. bölümde, Armonize Sisteme göre ise 34. fasılda tanımlanmaktadır. Buna göre; sektör kapsamında;

Detaylı

Hiçbir canlýnýn beslenmeden yaþamýný sürdürmesi

Hiçbir canlýnýn beslenmeden yaþamýný sürdürmesi 1 8 Prof. Dr. Sedat BOYACIOÐLU Hiçbir canlýnýn beslenmeden yaþamýný sürdürmesi mümkün deðildir. Bu, her yaþta olmak üzere, insanlar için de geçerlidir. Özellikle bebekler ve yaþlýlar beslenme yetersizliðine

Detaylı

EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU

EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU Hazırlayan: Erhan DEMİRCAN Uzman Bu Rapor Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından, Türkiye ve TRC2 (Diyarbakır, Şanlıurfa) Bölgesi güncel ekonomik gelişmelerinin bölge aktörlerince

Detaylı

Avrupa Çimento Birliği üyesi ülkelere bakıldığında en fazla çimento tüketiminin İtalya, İspanya, Almanya ve Fransa da olduğu görülmektedir.

Avrupa Çimento Birliği üyesi ülkelere bakıldığında en fazla çimento tüketiminin İtalya, İspanya, Almanya ve Fransa da olduğu görülmektedir. ÇİMENTO HS No: 2523 DÜNYA ÜRETİMİ 2012 yılında global çimento üretimi 2011 yılına göre %3 lük bir artış ile 3,6 milyar ton olarak gerçekleşmiştir. Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) dünya toplam çimento üretiminin

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Aralık 2015

EKONOMİK GELİŞMELER Aralık 2015 EKONOMİK GELİŞMELER Aralık 2015 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR ARALIK 2015 İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39 i Bu sayıda; Ağustos Ayı TİM İhracat Verileri,, Suriye ye Yılın İlk Sekiz Ayında Yapılan İhracat, Temmuz Ayı TÜİK Dış Ticaret Verileri;

Detaylı

EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU

EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU Hazırlayan: Erhan DEMİRCAN Uzman Bu Rapor Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından, Türkiye ve TRC2 (Diyarbakır, Şanlıurfa) Bölgesi güncel ekonomik gelişmelerinin bölge aktörlerince

Detaylı

Kuru Kayısı. Üretim. Dünya Üretimi

Kuru Kayısı. Üretim. Dünya Üretimi Kuru Kayısı Üretim Dünya Üretimi Türkiye, dünya yaş ve kuru kayısı üretiminde birinci sırada yer almaktadır. Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyve Konseyi nin verilerine göre Türkiye nin toplam kuru

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran - 2011

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran - 2011 EKONOMİK GELİŞMELER Haziran - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ.. 2 İTHALAT

Detaylı

Dünyada önemli çimento üretici firmaları, Lafarge, Holcim CMBM, Anhui Conch, Heidelberg, Cemex, Italcementi ve Aditya Birla/Ultratech dir.

Dünyada önemli çimento üretici firmaları, Lafarge, Holcim CMBM, Anhui Conch, Heidelberg, Cemex, Italcementi ve Aditya Birla/Ultratech dir. ÇİMENTO HS No: 2523 DÜNYA ÜRETİMİ 2014 yılında global çimento üretimi bir önceki yıla göre artış göstererek 4,3 milyar ton seviyesinde gerçekleşmiştir. Çin üretimin %56,5 lik kısmını oluşturmaktadır. En

Detaylı

2015 MART AYI ENFLASYON RAPORU

2015 MART AYI ENFLASYON RAPORU 2015 MART AYI ENFLASYON RAPORU HAZIRLAYAN 03.04.2015 Yrd. Doç. Dr. Sema ULUTÜRK AKMAN - İstatistik Araştırma Merkezi Araş. Gör. Hakan BEKTAŞ İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü RAPOR Mart ayında Tüketici

Detaylı

GENEL BİLGİLER DIŞ TİCARET BİLGİLERİ

GENEL BİLGİLER DIŞ TİCARET BİLGİLERİ GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Kenya Cumhuriyeti Resmi Dil : İngilizce, Kisvahili Başkenti : Nairobi Başlıca Şehirler : Nairobi, Nakuru, Kisumu, Mombasa Yüzölçümü : 569.259 km 2 Nüfus : 42,7 milyon (2012 tahmini)

Detaylı

2014 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU

2014 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU 2014 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 AĞUSTOS

Detaylı

2014 EYLÜL AYI ENFLASYON RAPORU

2014 EYLÜL AYI ENFLASYON RAPORU 2014 EYLÜL AYI ENFLASYON RAPORU HAZIRLAYAN 03.10.2014 Yrd. Doç. Dr. Sema ULUTÜRK AKMAN - İstatistik Araştırma Merkezi Araş. Gör. Hakan BEKTAŞ İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü RAPOR Eylül ayında Tüketici

Detaylı

LİDERLİK TEKSTİL VE OTOMOTİVDE... Dr. Can Fuat GÜRLESEL

LİDERLİK TEKSTİL VE OTOMOTİVDE... Dr. Can Fuat GÜRLESEL LİDERLİK TEKSTİL VE OTOMOTİVDE... 1 Dr. Can Fuat GÜRLESEL Bursa ili genelinde faaliyet gösteren ilk 250 büyük firmanın tespitine yönelik 2004 araştırması sonuçlanmıştır. Sonuçlar; araştırmanın künyesi,

Detaylı

Faaliyet Raporu. Banvit Bandýrma Vitaminli Yem San. A.Þ. 01 Ocak - 30 Haziran 2010 Dönemi

Faaliyet Raporu. Banvit Bandýrma Vitaminli Yem San. A.Þ. 01 Ocak - 30 Haziran 2010 Dönemi 10 Faaliyet Raporu Banvit Bandýrma Vitaminli Yem San. A.Þ. 01 Ocak - 30 Haziran 2010 Dönemi Ýçindekiler Yönetim ve Denetim Kurulu Temettü Politikasý Risk Yönetim Politikalarý Genel Kurul Tarihine Kadar

Detaylı

KÜRESEL TAVUK ETİ TİCARETİ

KÜRESEL TAVUK ETİ TİCARETİ KÜRESEL TAVUK ETİ TİCARETİ Asya ve Orta Doğu: Önemli tavuk eti ithal eden ülkeler Asya ülkelerindeki tavuk eti ticaret eğilimlerini inceleyen Terry Evans, Asya ülkelerinin tavuk eti ithalat eden ülkeler

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ODASI Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi

İSTANBUL TİCARET ODASI Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi İSTANBUL TİCARET ODASI Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi MUZ SEKTÖR PROFİLİ HAZIRLAYAN TALUY EMİL ARALIK 2005 MUZ SEKTÖR PROFİLİ 1. ÜRÜN TANIMI ve ÇEŞİTLERİ 1.1. Ürün Tanımı 1.2. Muz Çeşitleri 2.

Detaylı

Kısa Süreli Rüzgar Enerjisi Tahminleri ve Türkiye için Önemi

Kısa Süreli Rüzgar Enerjisi Tahminleri ve Türkiye için Önemi Kısa Süreli Rüzgar Enerjisi Tahminleri ve Türkiye için Önemi Dolunay GÜÇLÜER Proje Müdür Yardımcısı Enermet Enerji Meteoroloji Müşavirlik ve Mümessillik Ltd. Şti dg@enermet.com.tr www.enermet.com.tr 13

Detaylı

TÜRK ELEKTRONİK SANAYİİ

TÜRK ELEKTRONİK SANAYİİ Öğr.Gör. Emre Özer Elektronik Sanayi Sektörü, gelişmiş ülkelerin sürdürülebilir bir büyüme, vatandaşlarına istihdam ve refah sağlamak için elzem olarak gördükleri bilgiye dayalı ve rekabet edebilen bir

Detaylı

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER...

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER... .13.13.13.13 ÖZET Aralık ayında tüketici fiyatları yüzde,1 oranında artmış ve yıllık enflasyon,71 puan yükselerek yüzde,1 olmuştur. Enflasyondaki yükselişte işlenmemiş gıda fiyatlarındaki artış ile enerji

Detaylı

EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU

EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU Hazırlayan: Erhan DEMİRCAN Uzman Bu Rapor Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından, Türkiye ve TRC2 (Diyarbakır, Şanlıurfa) Bölgesi güncel ekonomik gelişmelerinin bölge aktörlerince

Detaylı

PLASTĐK - KAUÇUK ĐŞLEME MAKĐNELERĐ AKSAM VE PARÇALARI SEKTÖR RAPORU ( 2010 ) Barbaros Demirci Genel Müdür PAGEV

PLASTĐK - KAUÇUK ĐŞLEME MAKĐNELERĐ AKSAM VE PARÇALARI SEKTÖR RAPORU ( 2010 ) Barbaros Demirci Genel Müdür PAGEV PLASTĐK - KAUÇUK ĐŞLEME MAKĐNELERĐ ve AKSAM VE PARÇALARI SEKTÖR RAPORU ( 21 ) Barbaros Demirci Genel Müdür PAGEV 2 ÜRETİM : Türkiye de enjeksiyon ve ektrüzyon makineleri üreten firmalar toplam üretimlerinin

Detaylı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 4 Eylül 2007

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 4 Eylül 2007 Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 4 Eylül 27 ÖZET Ağustos ayında tüketici fiyatları yüzde,2 oranında artmış ve yıllık enflasyon yüzde 7, olarak gerçekleşmiştir. Geçtiğimiz ay yayımlanan Para Politikası

Detaylı

TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN 2009 YILI KASIM AYI İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN 2009 YILI KASIM AYI İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN 2009 YILI KASIM AYI İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME 2009 Ocak Kasım Onbir Aylık Tekstil İhracatı Türkiye nin tekstil ihracatı, 2009 yılının Ocak Kasım döneminde geçen

Detaylı

EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU

EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU Hazırlayan: Erhan DEMİRCAN Uzman Bu Rapor Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından, Türkiye ve TRC2 (Diyarbakır, Şanlıurfa) Bölgesi güncel ekonomik gelişmelerinin bölge aktörlerince

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Ekim - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1.TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 40

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 40 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 40 i Bu sayıda; Ağustos Ayı Enflasyon Verileri değerlendirilmiştir. i 1 Ağustos enflasyonu beklentiyi aştı Ağustos ta enflasyon beklentilerin

Detaylı

HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR ve MAMULLERİ SEKTÖR RAPORU

HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR ve MAMULLERİ SEKTÖR RAPORU HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR ve MAMULLERİ SEKTÖR RAPORU İÇİNDEKİLER I- DÜNYA DEĞİRMENCİLİK ÜRÜNLERİ TİCARETİ 02 HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR ve MAMÜLLERİ SEKTÖR RAPORU / 2014 II- DÜNYA BİTKİSEL

Detaylı

Tekstil ve Konfeksiyon Ürünleri Daire Başkanlığı

Tekstil ve Konfeksiyon Ürünleri Daire Başkanlığı Tekstil ve Konfeksiyon Ürünleri Daire Başkanlığı 1. ÜRÜNÜN TANIMI: Ev tekstili, genel olarak evleri dekore etmek amacıyla kullanılan ürünler olarak tanımlanmaktadır. Sentetik iplikler ve kumaşların yanı

Detaylı

2015 MART DIŞ TİCARET RAPORU

2015 MART DIŞ TİCARET RAPORU 2015 MART DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2015 MART / TÜRKİYE

Detaylı

2017 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU

2017 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU 2017 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2017 EKİM / TÜRKİYE

Detaylı

FAO AYLIK GIDA FİYAT ENDEKSİ 06.04.2015

FAO AYLIK GIDA FİYAT ENDEKSİ 06.04.2015 FAO AYLIK GIDA FİYAT ENDEKSİ 06.04.2015 FAO gıda fiyat endeksi, uluslararası gıda emtia fiyatlarına ilişkin değişimleri aylık olarak ölçen bir endekstir. 5 emtia grubuna (et, mandıra, şeker, hububat ve

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Kasım - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1.TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

BEBE GİYİM SEKTÖRÜ SINIFLANDIRMA

BEBE GİYİM SEKTÖRÜ SINIFLANDIRMA BEBE GİYİM SEKTÖRÜ SINIFLANDIRMA Bu sektör raporu kapsamına giren ürünler Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon (GTİP) sınıflandırmasına göre 6111 ve 6209 nolu fasıllarda yer almaktadır. TÜRKİYE'DE ÜRETİM

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Eylül - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İçindekiler 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

Özel sektör tasarrufları Hanehalkı Şirketler kesimi Kamu sektörü tasarrufları

Özel sektör tasarrufları Hanehalkı Şirketler kesimi Kamu sektörü tasarrufları Türkiye Ülke Ekonomik Raporu Özel sektör tasarrufları Hanehalkı Şirketler kesimi Kamu sektörü tasarrufları 1. Tasarruf ve büyüme ilişkisi 2. Tasarruf trendleri 3. Tasarrufun belirleyicileri 4. Mali piyasaların

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Şubat - 2019 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1 TÜRKİYE YE GELEN YABANCI ZİYARETÇİLERİN

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI Bakanlar Kurulu Sunumu Erdem Başçı Başkan Nisan 2011 1 Sunum Planı I. Küresel Kriz Sonrasında Toparlanma II. III. Kriz Sonrasında Para Politikaları Uygulanan Politikaların

Detaylı

METALİK OLMAYAN DİĞER MİNERAL ÜRÜNLERİN İMALATI Hazırlayan Filiz KESKİN Kıdemli Uzman

METALİK OLMAYAN DİĞER MİNERAL ÜRÜNLERİN İMALATI Hazırlayan Filiz KESKİN Kıdemli Uzman METALİK OLMAYAN DİĞER MİNERAL ÜRÜNLERİN İMALATI Hazırlayan Filiz KESKİN Kıdemli Uzman 392 1. SEKTÖRÜN TANIMI Metalik olmayan diğer mineral ürünlerin imalatı ISIC Revize 3 sınıflandırmasına göre, imalat

Detaylı

2015 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU

2015 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU 2015 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2015 ŞUBAT / TÜRKİYE

Detaylı

2019 MART DIŞ TİCARET RAPORU

2019 MART DIŞ TİCARET RAPORU 2019 MART DIŞ TİCARET RAPORU ATSO AR-GE VE DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2019

Detaylı

Mart Ayı Enflasyon Gelişmeleri

Mart Ayı Enflasyon Gelişmeleri Mart Ayı Enflasyon Gelişmeleri Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Ekonomi Koordinatörlüğü olarak 2014 yılı Mart ayı Fiyat Gelişmeleri Analizimizi sizlere sunuyoruz. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Mayıs - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE YE GELEN YABANCI ZİYARETÇİLERİN

Detaylı

Türk Deri Hazır Giyim Sektöründeki Küçük Ölçekli İşletmelerin Markalaşma Düzeylerinin Araştırılması Grafik 1. İşletmelerin Sahip Oldukları Marka Sayılarının Dağılımı Grafik 2. İşletmelerin Markalara Sahip

Detaylı

Ekonomi Göstergeleri Bülteni 2016-06.

Ekonomi Göstergeleri Bülteni 2016-06. Ekonomi Göstergeleri Bülteni 2016-06 www.bebka.org.tr ENFLASYON GÖSTERGELERİ TÜFE de Türkiye geneli yıllık enflasyon %6,58, TR41 Bölgesinde ise %7,02 olarak gerçekleşti TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ (TÜFE)

Detaylı

2016 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU

2016 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU 2016 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2016 ARALIK /

Detaylı

2018 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU

2018 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU 2018 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU ATSO AR-GE VE DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2018

Detaylı

RAKAMLARLA TÜRKİYE 2004-2009

RAKAMLARLA TÜRKİYE 2004-2009 EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI RAKAMLARLA TÜRKİYE 2004-2009 ENDER YORGANCILAR EBSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI TOBB YÖNETİM KURULU ÜYESİ 8 Haziran 2009 TÜRKİYE NİN DIŞARDAN SATIN ALDIĞI ÜRÜNLERİN TOPLAM BEDELİ YANİ

Detaylı

2017 EYLÜL DIŞ TİCARET RAPORU

2017 EYLÜL DIŞ TİCARET RAPORU 2017 EYLÜL DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2017 EYLÜL / TÜRKİYE

Detaylı

Prof.Dr.Ercan TEZER OTOMOTİV SANAYİİ-2015

Prof.Dr.Ercan TEZER OTOMOTİV SANAYİİ-2015 Prof.Dr.Ercan TEZER OTOMOTİV SANAYİİ-2015 Küresel Sonuçlar 2013 / 2014 Bölgeler Araçlar 2011 2012 ABD AB BRIC Dünya 2013 2014 Değişim (% ) 2012/2011 2013/2012 2014/2013 Otomobil 3.078 4.115 4.406 4.350

Detaylı

Esentepe Mah. Ali Kaya Sok. Polat Plaza A Blok No: 1A/52 Kat 4 Şişli / İstanbul Tel: (0212) 315 10 00

Esentepe Mah. Ali Kaya Sok. Polat Plaza A Blok No: 1A/52 Kat 4 Şişli / İstanbul Tel: (0212) 315 10 00 GÜNLÜK EKONOMİ TAKVİMİ SAAT ÜLKE VERİ ÖNEM BEKLENEN ÖNCEKİ 10:55 EUR Almanya Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Mar) ORTA 55,5 55,5 11:00 EUR Markit Bileşik Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Mar)

Detaylı

2018 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU

2018 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU 2018 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU ATSO AR-GE VE DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2018

Detaylı

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - I

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - I BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ DERSHANELERÝ Konu Ders Adý Bölüm Sýnav DAF No. MATEMATÝK - I TABAN ARÝTMETÝÐÝ - I MF TM YGS LYS1 06 Ders anlatým föyleri öðrenci tarafýndan dersten sonra

Detaylı

İSTATİSTİKLERLE TÜRKİYE DE İÇ GİYİM VE YATAK KIYAFETİ TİCARETİNİN SON ÜÇ YILI 2010 2012

İSTATİSTİKLERLE TÜRKİYE DE İÇ GİYİM VE YATAK KIYAFETİ TİCARETİNİN SON ÜÇ YILI 2010 2012 İSTATİSTİKLERLE TÜRKİYE DE İÇ GİYİM VE YATAK KIYAFETİ TİCARETİNİN SON ÜÇ YILI 2010 2012 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ AR & GE ve MEVZUAT ŞUBESİ NİSAN 2013 İSTATİSTİKLERLE TÜRKİYE DE İÇ GİYİM VE YATAK KIYAFETİ

Detaylı

2017 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU

2017 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU 2017 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2017 MAYIS / TÜRKİYE

Detaylı

KONYA DIŞ TİCARET BÜLTENİ

KONYA DIŞ TİCARET BÜLTENİ HABER BÜLTENİ 4.11.215 Sayı 44 Konya Ticaret Odası (KTO) tarafından Türkiye İstatistik Kurumu ndan ve Türkiye İhracatçılar Meclisi nden alınan verilere dayalı olarak Konya nın dış ticaretinin durumu Konya

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Haziran - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İçindekiler 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

Singapur Ticaret Müşavirliği TRANS PASİFİK ORTAKLIK ANLAŞMASININ SİNGAPUR EKONOMİSİ VE DIŞ TİCARETİNE POTANSİYEL ETKİSİ

Singapur Ticaret Müşavirliği TRANS PASİFİK ORTAKLIK ANLAŞMASININ SİNGAPUR EKONOMİSİ VE DIŞ TİCARETİNE POTANSİYEL ETKİSİ Singapur Ticaret Müşavirliği TRANS PASİFİK ORTAKLIK ANLAŞMASININ SİNGAPUR EKONOMİSİ VE DIŞ TİCARETİNE POTANSİYEL ETKİSİ 0 SİNGAPUR TİCARET MÜŞAVİRLİĞİ İÇİNDEKİLER SİNGAPUR UN MEVCUT TİCARET ANLAŞMALARI...

Detaylı

2018 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU

2018 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU 2018 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU ATSO AR-GE VE DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2018

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 NİSAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 NİSAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ NİSAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Mayıs 2 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN NİSAN İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME Yılın İlk 4 Ayında %7,9 Artışa Ulaşıldı

Detaylı

2018 MART DIŞ TİCARET RAPORU

2018 MART DIŞ TİCARET RAPORU 2018 MART DIŞ TİCARET RAPORU ATSO AR-GE VE DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2018

Detaylı

3201 Debagatte Kullanılan Bitkisel Menşeli Hülasalar Ve Türevleri. 3202 Debagatte Kullanılan Sentetik Organik, Anorganik Maddeler Müstahzarlar

3201 Debagatte Kullanılan Bitkisel Menşeli Hülasalar Ve Türevleri. 3202 Debagatte Kullanılan Sentetik Organik, Anorganik Maddeler Müstahzarlar SEKTÖRÜN TANIMI 32. fasılda ağırlıklı olarak çeşitli boyayıcı ürünler olmakla birlikte, deri ve deri işleme sektöründe (debagat) kullanılan malzemeler, macunlar vb. ürünler de söz konusu faslın içerisinde

Detaylı

Dünya Turizm Organizasyonu 2011 Turizminin Öne Çıkanları

Dünya Turizm Organizasyonu 2011 Turizminin Öne Çıkanları Dünya Turizm Organizasyonu 2011 Turizminin Öne Çıkanları Uluslar arası Turizm Gelirleri 2011 yılının uluslararası turizm gelirleri, 1.030 milyar Amerikan dolarına ulaştı. Geçen sene bu rakam 927 milyar

Detaylı

DOMATES SALÇASI VE KONSERVECİLİK

DOMATES SALÇASI VE KONSERVECİLİK DOMATES SALÇASI VE KONSERVECİLİK Türkiye'de meyve ve sebze işleme sanayi 1900'lü yılların başında kurulmuş olmasına rağmen ancak planlı kalkınma döneminde önemli gelişmeler gösterebilmiştir. Konserve meyve

Detaylı

HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ

HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ I- DÜNYA DEĞİRMENCİLİK ÜRÜNLERİ TİCARETİ 2013 yılında dünya değirmencilik sektörü ihracatı bir önceki yıla göre %2,8 oranında artış göstererek 18,6

Detaylı

2013 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU

2013 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU 2013 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU A.T.S.O DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2013 NİSAN

Detaylı

TR33 Bölgesi nin Üretim Yapısının ve Düzeyinin Tespiti ve Analizi. Ek 5: Uluslararası Koşulların Analizi

TR33 Bölgesi nin Üretim Yapısının ve Düzeyinin Tespiti ve Analizi. Ek 5: Uluslararası Koşulların Analizi TR33 Bölgesi nin Üretim Yapısının ve Düzeyinin Tespiti ve Analizi Ek 5: Uluslararası Koşulların Analizi Sektörün genel özellikleri Kümes hayvanlarının etleri ve yenilen sakatatı Ürünler dünyada ortalama

Detaylı

Avrupa İşletmeler Ağı İstanbul ULUSLARARASI TİCARET MERKEZİ (ITC) ÜRÜN ANALİZLERİ GTIP 6109

Avrupa İşletmeler Ağı İstanbul ULUSLARARASI TİCARET MERKEZİ (ITC) ÜRÜN ANALİZLERİ GTIP 6109 Avrupa İşletmeler Ağı İstanbul ULUSLARARASI TİCARET MERKEZİ (ITC) ÜRÜN ANALİZLERİ GTIP 6109 TİŞÖRTLER, FANİLALAR, ATLETLER, KAŞKORSELER VE DİĞER İÇ GİYİM EŞYASI (ÖRME) AĞUSTOS 2012 Hazırlayan: AHMET FAİK

Detaylı

Armonize Sistem sınıflandırmasına göre halılar 57. fasılda yer almaktadır. Bu ürün tanımında yer alan ürün grupları aşağıda yer almaktadır:

Armonize Sistem sınıflandırmasına göre halılar 57. fasılda yer almaktadır. Bu ürün tanımında yer alan ürün grupları aşağıda yer almaktadır: HALI SEKTÖRÜ HALI ÜRÜNÜNÜN TANIMI Çözgü (arış) iplikleri üstüne ayrı bir desen ipliği ile değişik şekillerde düğüm atılarak, aralarından bir kaç sıra atkı (argaç) ipliği geçirilip sıkıştırılarak aynı yükseklikte

Detaylı

Plast Eurasia İstanbul 2015 Fuar Sonuç Raporu

Plast Eurasia İstanbul 2015 Fuar Sonuç Raporu Plast Eurasia İstanbul 2015 Fuar Sonuç Raporu 2 BAŞARI GÜVEN TECRÜBE BİLGİ TEKNOLOJİ Plast Eurasia İstanbul Avrasya Plastik Sektörünün Buluşma Noktası T 10 Salon 98.000 m2 S Avrasya nın En Büyüğü SAYISAL

Detaylı

2017 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU

2017 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU 2017 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2017 HAZİRAN

Detaylı

TÜİK VERİLERİNE GÖRE ESKİŞEHİR'İN SON 5 YILDA YAPTIĞI İHRACATIN ÜLKELERE GÖRE DAĞILIMI (ABD DOLARI) Ülke

TÜİK VERİLERİNE GÖRE ESKİŞEHİR'İN SON 5 YILDA YAPTIĞI İHRACATIN ÜLKELERE GÖRE DAĞILIMI (ABD DOLARI) Ülke TÜİK VERİLERİNE GÖRE ESKİŞEHİR'İN SON 5 YILDA YAPTIĞI İHRACATIN ÜLKELERE GÖRE DAĞILIMI (ABD DOLARI) Ülke 2008 Yılı 2009 Yılı 2010 Yılı 2011 Yılı 2012 Yılı Sayısı Ulke adı İhracat Ulke adı İhracat Ulke

Detaylı

2017 TEMMUZ DIŞ TİCARET RAPORU

2017 TEMMUZ DIŞ TİCARET RAPORU 2017 TEMMUZ DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2017 TEMMUZ /

Detaylı

HABER BÜLTENİ 02.07.2015 Sayı 66

HABER BÜLTENİ 02.07.2015 Sayı 66 PERAKENDE GÜVENİNDE DURAĞAN SEYİR DEVAM EDİYOR: HABER BÜLTENİ 02.07.2015 Sayı 66 TEPE, haziran ayında geçen aya göre önemli bir değişim göstermedi. Geçen yılın aynı dönemine göre işlerin durumu Haziran

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI BREZİLYA ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI BREZİLYA ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI BREZİLYA ÜLKE RAPORU TEMMUZ 2016 ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ 1. ÖZET BİLGİLER Resmi Adı : Brezilya Federal Cumhuriyeti Nüfus : 206,082,000 Dil : Resmi dil Portekizce dir. İş dünyasında

Detaylı

2018 OCAK DIŞ TİCARET RAPORU

2018 OCAK DIŞ TİCARET RAPORU 2018 OCAK DIŞ TİCARET RAPORU ATSO AR-GE VE DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2018

Detaylı