UYGULAMA 1 Aşağıdaki basit temel kumanda devrelerini gerçekleştiriniz.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "UYGULAMA 1 Aşağıdaki basit temel kumanda devrelerini gerçekleştiriniz."

Transkript

1 UYGULAMA 1 Aşağıdaki basit temel kumanda devrelerini gerçekleştiriniz. a - Start stop butonu yardımıyla güç devresinin (lamba veya motor) çalıştırılması, İşin Çalışması : Kumanda devresindeki start butonuna basıldığında M kontaktörünün bobinine elektrik akım gelir ve bir manyetik alan oluşur. Bu manyetik alan sayesinde kontaktör paletini çeker. Böylece kontaktörün açık kontakları kapanır, kapalı kontakları açılır. Güç devresindeki normalde açık olan kontaklar kapanır ve motor çalışır. Elimizi start butonundan çektiğimizde kontaktörün bobinine gelen elektrik akımı kesilir ve motor durur. b- Start stop kontaktör yardımıyla güç devresinin (lamba ve 3 Asenkron Motor) çalıştırılması,

2 İşin Çalışması : Kumanda devresindeki start butonuna basıldığında M kontaktörünün bobinine elektrik akımı gelir ve bir manyetik alan oluşur. Bu manyetik alan kontaktör paletini çeker. Böylece kontaktörün açık kontakları kapanır, kapalı kontakları açılır. Kumanda devresindeki start butonununa paralel M kontağı ve güç devresindeki M kontakları kapanır. Böylece motor çalışmaya başlar. Elimizi start butonundan çeksek bile motor çalışmaya devam eder, devrenin elektrik enerjisi kesilmez. Elektrik akımı start butonununa paralel M kontağından geçmeye devam eder. Devrenin elektrik enerjisini kesmek için stop butonuna basmak gerekir. Start butonununa paralel kontak bağlamaya mühürleme denir. c- Start stop kontaktör zaman rölesi yardımıyla starttan 10 sn sonra güç devresini kesen sistemin kurulması, İşin Çalışması : Kumanda devresindeki start butonuna basıldığında M kontaktörü ve TR zaman rölesi çalışır. Motor çalışmaya başlar. TR zaman rölesi ayarlandığı sürenin sonunda açık kontaklarını kapatır, kapalı kontaklarını açar. Kumanda devresindeki gecikmeli açılan (G.A.) zaman rölesi kontağı açılarak M kontaktörünün elektrik enerjisini keser. Böylece ayarlanan süre sonunda motorun çalışması durur.

3 d- Start stop kontaktör zaman rölesi yardımıyla, starttan 10 sn sonra güç devresini çalıştıran sistemin kurulması, İşin Çalışması : Kumanda devresindeki start butonuna basıldığında A kontaktörü ve TR zaman rölesi çalışır. TR zaman rölesi ayarlandığı sürenin sonunda açık kontaklarını kapatır, kapalı kontaklarını açar. Kumanda devresindeki gecikmeli açılan (G.A.) zaman rölesi kontağı kapanarak M kontaktörünün çalışmasını sağlar. Böylece motor ayarlanan süre sonunda çalışmaya başlar. Kumanda devresindeki kapalı M kontağı açılarak A kontaktörünün elektrik enerjisini keser. A kontaktörünün görevi devrenin mühürlemesini ve TR zaman rölesinin çalışmasını sağlamaktır. Start butonuna ilk basıldığı anda M kontaktörü çalışmadığı için M kontaktörü ile devrenin mühürlemesi yapılamaz. Bu nedenle A kontaktörü kullanılmıştır.

4 UYGULAMA 2 Aşağıdaki basit temel devir yönü değiştirme ve kesik kesik çalışma kumanda devrelerini gerçekleştiriniz? a- Kesik kesik çalıştırmalı, buton kitlemeli 3 ~ Asenkron Motorun devir yönün değiştirilmesi, b- Kesik kesik çalıştırmalı, elektriksel kitlemeli 3 ~ Asenkrom Motorun devir yönü değiştirilmesi,

5 c- Elektriksel kitlemeli 3 ~ Asenkron Motorun devir yönün değiştirilmesi, İşin Çalışması : 3 Fazlı bir asenkron motorun devir yönünü değiştirebilmek için 3 fazdan biri sabit tutulur ikisi yer değiştirilir. I kontaktörünün önüne G kontaktörünün kapalı kontağı, G kontaktörünün önüne I kontaktörünün kapalı kontağı bağlanarak elektriksel kilitleme elde edilir. Kumanda devresindeki ileri butonuna basıldığında I kontaktörü çalışır ve motor bir yönde döner. G kontaktörünün önündeki I kontaktörünün kapalı kontağı açılır. Bu nedenle geri butonununa bastığımızda hiçbir şey olmaz, motoru diğer yönde çalıştırabilmek için önce stop butonuna sonra geri butonuna basmak gerekir. Böylece motor diğer yönde dönmeye başlar. Elektriksel kilitlemede kontaktörlerden biri çalışıyorken diğer kontaktörü çalıştırabilmek için önce stop butonuna basmak gerekir. d- Buton kitlemeli 3 ~ Asenkron Motorun devir yönün değiştirilmesi,

6 e- 3 Fazlı Bir Asenkron motoru kesik ve sürekli çalıştırmak, İşin Çalışması : Bu devrede kesik çalıştırma amacıyla jog butonu kullanılır.jog butonu iki konumlu bir butondur. Kumanda devresindeki start butonuna basıldığında M kontaktörünün bobinine elektrik akımı gelir ve bir manyetik alan oluşur. Bu manyetik alan kontaktör paletini çeker. Böylece kontaktörün açık kontakları kapanır, kapalı kontakları açılır. Kumanda devresindeki start butonununa paralel M kontağı ve güç devresindeki M kontakları kapanır. Böylece motor çalışmaya başlar. Elimizi start butonundan çeksek bile motor çalışmaya devam eder, devrenin elektrik enerjisi kesilmez. Elektrik akımı start butonununa paralel M kontağından geçmeye devam eder. Devrenin elektrik enerjisini kesmek için stop butonuna basmak gerekir. Kesik çalışma butonuna basıldığında M kontaktörü enerjilenir ve motor çalışır. Elimizi kesik çalışma butonundan çektiğimizde motorun çalışması durur. Yalnız bu devrede istenmeyen bir durum vardır. Elimizi kesik çalışma butonundan kontaktörün paletini bırakmasından daha kısa bir sürede hızlıca çekersek motor durmaz ve sürekli çalışmaya devam eder. Bunun nedeni motoru çalıştıran kontaktör ile mühürlemeyi yapan kontaktörün aynı olmasıdır. Bu nedenle kesik ve sürekli çalıştırma devresi olarak iki kontaktörlü kesik ve sürekli çalışma devresi kullanılır.

7 f- Elektriksel kitleme yardımıyla devir yönü değiştirilebilen ve kesik kesik vede direk çalıştırılabilen 3 ~ Asenkron Motorun, Gerekli kumanda ve güç devresini çizip, devreyi kurup çalıştırınız? UYGULAMA 3 Bir torna tezgahında bulunan 3 adet Asenkron motora aşağıdaki şekilde kumanda edilecektir. a- Start butonuna basıldığında birinci motor çalışacaktır. b- Birinci motor çalıştıktan 4 saniye sonra ikinci motor çalışacak, 7 saniye sonrada 3. Motor çalışacaktır. c- Hangi motora ait aşırı akım Rölesi atarsa o motor duracaktır.stop butonuna basarsak tüm sistem duracaktır. Gerekli kumanda ve güç devresini çiziniz? Devreyi kurup çalıştırınız.

8 UYGULAMA 4 İki adet 3 asenkron motora aşağıdaki şekilde kumanda edilecektir. a- Start butonuna basıldığında iki motorda çalışacaktır. b- Stop butonuna basıldığında veya birinci motorun aşırı akım Rölesi attığında birinci motor hemen duracak, ikinci motor ise 10 saniye sonra duracaktır. c- İkinci motorun aşırı akım Rölesi attığında ise her iki motor hemen duracaktır. Gerekli kumanda devresini ve güç devresini çiziniz? Devreyi kurup çalıştırınız. UYGULAMA 5 İki adet 3 asenkron motora bir stop-start butonu ve iki kontaktör yardımı ile aşağıdaki şekilde kumanda edilecektir. a- Start butonuna basıldığında her iki motorda çalışacaktır. b- Birinci motor start butonuna basıldığı sürece devrede kalacak, fakat ikinci motor çalışmasına devam edecektir. c- İkinci motor ancak stop butonuna basıldığında durmayacaktır. Gerekli kumanda ve güç devresini çiziniz?devreyi kurup çalıştırınız?

9 UYGULAMA 6 İki müstakil A ve B devresine iki adet stop butonu ve bir adet start butonu ile aşağıda istenen şekilde kumanda edilecektir. a- Start butonuna basıldığında A devresi çalışacaktır. b- Stop butonuna basıldığında A devresinin enerjisi kesilecektir. c- Start butonuna ikinci kez basıldığında B devresi enerjilenecektir. d- Stop butonuna ikinci kez basılınca B devresinin enerjisi kesilecektir. e- Sistemi herhangi bir anda durdurmak gerektiğinde stop-2 butonuna basılacaktır. Yukarıdaki istenenleri gerçekleştiren kumanda devresinin çizimini yapınız? Devreyi kurup çalıştırınız?

10 UYGULAMA 7 Bir Asenkron Motor stop-start butonu kullanarak periyodik olarak 20 sn çalışacak, 30 sn duracaktır sistemin çalışması stop butonuna basılıncaya kadar devam edecektir. Buna göre; a- Sistemi başlamadan gecikmeli olacak şekilde, tasarlayınız... VEYA b- Sistemi hemen çalışan şekilde, tasarlayınız

11 UYGULAMA 8 İki adet asenkron motora aşağıdaki şekilde kumanda edilecektir. a- Start butonuna basıldığında her iki motorda çalışacaktır. b- Stop butonuna basıldığında veya aşra akım Rölesi attığında birinci motor hemen duracaktır. c- Birinci motor durduktan, 5 saniye sonra ikinci motor duracak. d- İkinci motor durduktan, 7 saniye sonra tekrar fakat ters yönde 10 saniye daha çalışıp duracaktır. e- İkinci motorun aşırı akım Rölesi attığında ise her iki motorda duracaktır. Ger ekli kumanda ve güç devresini çiziniz? Devreyi kurup çalıştırınız. UYGULAMA 9 kumanda edilecektir. Otomatik torna tezgahında bulunan iki adet asenkron motora aşağıdaki şekilde a- Start butonuna basıldığında her iki motorda çalışacaktır. b- 10 saniye sonra birinci motor duracak ve aynı anda ikinci motor ters yönde dönecektir c- 20 saniye sonra ikinci motor duracak ve birinci motor devamlı çalışma durumuna girecektir. d- Stop butonuna basıldığında veya herhangi bir motorun aşırı akım Rolesi attığında sistem tamamen duracaktır. Gerekli kumanda ve güç devresini çiziniz, devreyi kurup çalıştırınız? Çiziniz?

12 UYGULAMA 10 Bir adet asenkron motora YILDIZ / ÜÇGEN olarak aşağıdaki gibi kumanda edilecektir. a- Motora ileri geri olarak her iki yönde de yol (devir yönü değiştirilmesi) verilecektir, b- Motor her iki yönde direkt olarak çalıştırılabildiği gibi istenirse kesik kesik olarak (jog butonu ile) çalıştırılabilecek, Gerekli kumanda ve güç devresini çizip,devreyi kurup çalıştırınız?

13 UYGULAMA 11 Otomatik YILDIZ / ÜÇGEN yol alan, her iki yöne ani olarak geçişli, periyodik çalışmalı bir Asenkron Motor kumandası gerçekleşecektir. a- Start butonuna basıldığında motor belli bir yöne otomatik.λ / olarak yol alacaktır ve bir sürte çalıştıktan sonra duracaktır, b- Durduktan sonra otomatik olarak aynı anda diğer yöne.λ / yol alacaktır, c- Çalışmalar her iki yönde olmak üzere stop butona basılıncaya kadar veya aşırı akım termiği atıncaya kadar devem edecektir, Gerekli güç ve kumanda devresini çizip, devreyi kurup çalıştırınız?

14 UYGULAMA 12 1adet lineer Motordan oluşan bir araba bir ray üzerinde aşağıdaki şekilde kumanda edilecektir. a- Araba A ve B noktaları arasında devamlı gidip gelecektir, b- Arabanın her iki nokta arasındaki tur sayısı bir sensör ile sayılacaktır, c- Arabanın durdurulması A.A. Rölesi attığında veya stop butonu ile sağlanacaktır. Gerekli kumanda ve güç devresini çizip, devreyi kurup çalıştırınız?

15 UYGULAMA 13 1 Adet Lineer Motordan oluşan bir araba bir ray üzerinde aşağıdaki şekilde kumanda edilecektir. a- Araba A noktasından hareket edip B noktasında duracak, b- B noktasında 5 sn bekledikten sonra tekrar A noktasına dönecek duracaktır, c- A.A. rölesi attığında veya stop butonuna basıldığında araba duracaktır. Gerekli güç ve kumanda devrelerini çizip, devreyi kurup çalıştırınız?

16

ELEKTROMEKANİK KUMANDA SİSTEMLERİ ÖRNEK UYGULAMALAR

ELEKTROMEKANİK KUMANDA SİSTEMLERİ ÖRNEK UYGULAMALAR ELEKTROMEKANİK KUMANDA SİSTEMLERİ ÖRNEK UYGULAMALAR PROBLEM 1: 3 Fazlı Bir Asenkron Motoru Kesik Kesik Çalıştırmak Çalışma Şekli : Kumanda devresindeki start butonuna basıldığında M kontaktörünün bobinine

Detaylı

20. ÜNİTE ASENKRON MOTORLARA YOL VERME YÖNTEMLERİ

20. ÜNİTE ASENKRON MOTORLARA YOL VERME YÖNTEMLERİ 20. ÜNİTE ASENKRON MOTORLARA YOL VERME YÖNTEMLERİ KONULAR 1. Üç Fazlı Asenkron Motorlara a. Direk Yol Verme b. Yıldız-Üçgen Yol Verme 2. Uzaktan (İki Yerden) Kumanda 3. Enversör (Sağ-Sol) Çalıştırma 4.

Detaylı

ÜÇ FAZLI ASENKRON MOTORLARA BUTON VE KONTAKTÖRLE YOL VERME

ÜÇ FAZLI ASENKRON MOTORLARA BUTON VE KONTAKTÖRLE YOL VERME ÜÇ FAZLI ASENKRON MOTORLARA BUTON VE KONTAKTÖRLE YOL VERME Şekil - 1 Şekilde üç fazlı asenkron motora buton ve kontaktörle yol veren devre görülmektedir. Devrede start butonuna basıldığında K 1 kontaktörünün

Detaylı

BÖLÜM-10 ELEKTRİK KUMANDA DEVRELERİ. HAZIRLAYAN Dr. Hüseyin BULGURCU ARALIK 2015

BÖLÜM-10 ELEKTRİK KUMANDA DEVRELERİ. HAZIRLAYAN Dr. Hüseyin BULGURCU ARALIK 2015 BÖLÜM-10 ELEKTRİK KUMANDA DEVRELERİ HAZIRLAYAN Dr. Hüseyin BULGURCU ARALIK 2015 1 BUTONLAR: Elektrik akımının geçip geçmemesini, yön değiştirmesini sağlayan elemanlardır. Bu elemanların kontaklarından

Detaylı

Elektromekanik Kumanda Sistemleri / Örnek Uygulamalar

Elektromekanik Kumanda Sistemleri / Örnek Uygulamalar PROBLEM 31: Uzaktan kumandalı, kesik kesik çalıştırılabilen, devir yönü değiştirilebilen, otomatik λ / yol alan, bir asenkron motorun dinamik frenlenme ile durdurulması ile ilgili güç ve kumanda devresini

Detaylı

T C MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T C MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T C MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ LOJİK UYGULAMALAR 4 ANKARA 26 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

7. ÜNİTE ELEKTRİK KUMANDA DEVRELERİ

7. ÜNİTE ELEKTRİK KUMANDA DEVRELERİ 7. ÜNİTE ELEKTRİK KUMANDA DEVRELERİ KONULAR 1. Kumanda Elemanları 2. İlk Haraket Sistemleri 3. Dönüş Yönü Değiştirme 4. Motorlara Yol Verme 7.1 KUMANDA ELEMANLARI 7.1.1 Kumanda Elemanları Yapısı ve Çeşitleri

Detaylı

KUMANDA DEVRELERİ Örnek 1: Stop öncelikli Start Stop Devresi (Klasik Mühürleme Devresi):

KUMANDA DEVRELERİ Örnek 1: Stop öncelikli Start Stop Devresi (Klasik Mühürleme Devresi): KUMANDA DEVRELERİ Örnek 1: Stop öncelikli Start Stop Devresi (Klasik Mühürleme Devresi): START butonuna basıldığında M kontaktörü enerjilenir, M kontaktörünün normalde açık (NO) kontakları kapanır ve motor

Detaylı

6. ENVERSÖR PAKET ŞALTER

6. ENVERSÖR PAKET ŞALTER 6. ENVERSÖR PAKET ŞALTER Küçük güçlü motorlarda devir yönü değiştirme genellikle, buton ve kontaktör yerine paket şalterle veya kollu şalterle yapılmaktadır. Daha çok ekonomik olmaları nedeniyle tercih

Detaylı

3 FAZLI ASENKRON MOTORLAR

3 FAZLI ASENKRON MOTORLAR 3 FAZLI ASENKRON MOTORLAR 3 FAZLI ASENKRON MOTORLAR Üç fazlı AC makinelerde üretilen üç fazlı gerilim, endüstride R-S-T (L1-L2- L3) olarak bilinir. R-S-T gerilimleri, aralarında 120 şer derece faz farkı

Detaylı

ZAMANLAYICILAR S de, 4 farklı zamanlayıcı vardır.

ZAMANLAYICILAR S de, 4 farklı zamanlayıcı vardır. ZAMANLAYICILAR S7-1200 de, 4 farklı zamanlayıcı vardır. 1.Timer Pals: (TP): Girişe (IN) gelen sinyalle beraber çıkış (Q) «1» olur. Ayarlanan süre (PT) sonunda çıkış (Q) «0» olur. Ayarlanan süre (PT) dolmadan,

Detaylı

Elektrik Kumanda Devreleri Dersleri. Tablo 1.1: Kumanda Devre Sembolleri

Elektrik Kumanda Devreleri Dersleri. Tablo 1.1: Kumanda Devre Sembolleri Elektrik Kumanda Devreleri Dersleri Tablo 1.1: Kumanda Devre Sembolleri A. KUMANDA DEVRE SEMBOLLERİ Otomatik kumanda devre şemalarında kullanılan elemanların resimleri yerine, o elemanların yerini tutacak

Detaylı

OTOMASYON ATÖLYESİ TEMEL PLC SORULARI

OTOMASYON ATÖLYESİ TEMEL PLC SORULARI Soru1 ) Start butonuna bastığımız anda M1 motoru, start butonundan elimizi çektiğimiz anda M2 motoru çalışacak. Stop butonuna bastığımız anda ise iki motor birden duracaktır. M1 Q0.0 M2 Q0.1 OTOMASYON

Detaylı

ELEKTRİK MAKİNALARI VE KUMANDA 4.1.ASENKRON MOTORLARA DİREKT YOL VERME VE DEVRE ŞEMALARI

ELEKTRİK MAKİNALARI VE KUMANDA 4.1.ASENKRON MOTORLARA DİREKT YOL VERME VE DEVRE ŞEMALARI BÖLÜM 4 OTOMATİK KUMANDA DEVRELERİ 4.1.ASENKRON MOTORLARA DİREKT YOL VERME VE DEVRE ŞEMALARI Basitliği, dayanıklılığı ve ekonomik olmasından endüstride en çok kullanılan asenkron motora, gücüne, işletme

Detaylı

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI ELEKTRĠK ELEKTRONĠK TEKNOLOJĠSĠ ASENKRON MOTOR KUMANDA TEKNĠKLERĠ

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI ELEKTRĠK ELEKTRONĠK TEKNOLOJĠSĠ ASENKRON MOTOR KUMANDA TEKNĠKLERĠ T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI ELEKTRĠK ELEKTRONĠK TEKNOLOJĠSĠ ASENKRON MOTOR KUMANDA TEKNĠKLERĠ Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında

Detaylı

RÖLELER Ufak güçteki elektromanyetik anahtarlara röle adı verilir. Röleler elektromıknatıs, palet ve kontaklar olmak üzere üç kısımdan oluşur.

RÖLELER Ufak güçteki elektromanyetik anahtarlara röle adı verilir. Röleler elektromıknatıs, palet ve kontaklar olmak üzere üç kısımdan oluşur. BÖLÜM-5 RÖLELER 1 RÖLELER Ufak güçteki elektromanyetik anahtarlara röle adı verilir. Röleler elektromıknatıs, palet ve kontaklar olmak üzere üç kısımdan oluşur. Elektromıknatıs, demir nüve ve üzerine sarılmış

Detaylı

Elektromekanik Kumanda Sistemleri / Ders Notları

Elektromekanik Kumanda Sistemleri / Ders Notları 10. MOTORLARIN FRENLENMESİ Durdurulacak motoru daha kısa sürede durdurmada veya yükün yer çekimi nedeniyle motor devrinin artmasına sebep olduğu durumlarda elektriksel frenleme yapılır. Kumanda devrelerinde

Detaylı

BÖLÜM 13 ROTORU SARGILI VE ÇĐFT DEVĐRLĐ MOTORLARIN KUMANDASI. Örnek 1 : Üç kademeli dirençle rotoru sargılı motora yol vermenin programlanması.

BÖLÜM 13 ROTORU SARGILI VE ÇĐFT DEVĐRLĐ MOTORLARIN KUMANDASI. Örnek 1 : Üç kademeli dirençle rotoru sargılı motora yol vermenin programlanması. BÖLÜM 3 OOU AGILI VE ÇĐF DEVĐLĐ MOOLA KUMANDAI 3. - otoru sargılı motorların çalıştırılması : Örnek : Üç kademeli dirençle rotoru sargılı motora yol vermenin programlanması. e 2 C () C 4 () C 3 () C 2

Detaylı

ASENKRON MOTORLARI FRENLEME METODLARI

ASENKRON MOTORLARI FRENLEME METODLARI DENEY-7 ASENKRON MOTORLARI FRENLEME METODLARI Frenlemenin tanımı ve çeşitleri Motorların enerjisi kesildikten sonra rotorun kendi ataletinden dolayı bir süre daha dönüşünü sürdürür. Yani motorun durması

Detaylı

AA Motorlarında Yol Verme, Motor Seçimi Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gören

AA Motorlarında Yol Verme, Motor Seçimi Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gören 04.12.2011 AA Motorlarında Yol Verme, Motor Seçimi Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gören İçerik AA Motorlarının Kumanda Teknikleri Kumanda Elemanları na Yol Verme Uygulama Soruları 25.11.2011 2 http://people.deu.edu.tr/aytac.goren

Detaylı

Şekil 4.12 : Klasik kumanda devresi. Ladder devresi : Network1. Network 2. Network 3 I0.0

Şekil 4.12 : Klasik kumanda devresi. Ladder devresi : Network1. Network 2. Network 3 I0.0 4.8 - Örnek problemler : Örnek 1 : Bir sistemde, 2 adet motor çalıştırılacaktır. Start butonuna ilk defa basıldığında sadece 1 nolu motor devreye girecek ve sürekli çalışacaktır. 1. motor çalışmaya başladıktan

Detaylı

Kumanda Devreleri. Adana'yı Sanal Turla Gez BÖLÜM 1 KUMANDA ELEMANLARI 1.1 GENEL BİLGİLER

Kumanda Devreleri. Adana'yı Sanal Turla Gez BÖLÜM 1 KUMANDA ELEMANLARI 1.1 GENEL BİLGİLER Kumanda Devreleri Adana'yı Sanal Turla Gez Adana'nın Güzellikleri Yandex'te. Yandex kullan, hemen gezmeye başla. BÖLÜM 1 KUMANDA ELEMANLARI 1.1 GENEL BİLGİLER Elektrik makinalarının ve elektrikli aygıtların

Detaylı

Şekil 1 2 4 6 U1 V 1 W1

Şekil 1 2 4 6 U1 V 1 W1 Motor Koruma Röleli Yıldız Üçgen Yol Verme Motor girişinde; Motor koruma röleli,yani termik gecikmeli aşırı akım röleli,yıldız üçgen yol vermelerde, motor koruma rölesi normal olarak motorun U,V,W veya

Detaylı

Elektrik. Alternatif Akım Motorlarının Kumanda Teknikleri Kumanda Elemanları

Elektrik. Alternatif Akım Motorlarının Kumanda Teknikleri Kumanda Elemanları Elektrik Alternatif Akım Motorlarının Kumanda Teknikleri Kumanda Elemanları 24.12.2013 Dr. Levent Çetin 2 24.12.2013 Dr. Levent Çetin 3 Buton/Anahtar / Limit Anahtarı Kalıcı butona basıldığında, buton

Detaylı

UYGULANMIŞ ÖRNEK PLC PROGRAMLARI

UYGULANMIŞ ÖRNEK PLC PROGRAMLARI UYGULANMIŞ ÖRNEK PLC PROGRAMLARI Örnek 1: Örneğ e başlamadan önce CPU yu 221 seçmeliyiz.(bu işlem program sonunda da yapılabilir.) Girişler I 0.0 dan I 0.5 e, Çıkışlar Q 0.0 dan Q 0.3 e kadardır. Amacı

Detaylı

BÖLÜM 5 S_BĐT. Komut listesi (STL) Network 1 LD I0.0 S Q0.0, 1

BÖLÜM 5 S_BĐT. Komut listesi (STL) Network 1 LD I0.0 S Q0.0, 1 BÖLÜM 5 ET VE EET ÖLELEĐ : PLC teknolojisinde sürekli çalışmayı sağlamak için mühürleme (kilitleme) pek kullanılmaz. ürekli çalışma başka bir yöntemle çözülür. Bu da ET ve EET tekniğidir. Çıkışın girişe

Detaylı

UYGULAMA 1 SİEMENS S PLC UYGULAMALARI-2. Mühürleme Elemanları:

UYGULAMA 1 SİEMENS S PLC UYGULAMALARI-2. Mühürleme Elemanları: Mühürleme Elemanları: UYGULAMA 1 Mühürlemenin başlayacağı bir bitlik adres yazılır S Başlangıç adresi dahil mühürlenecek adres adedi Resetlemenin başlayacağı bir bitlik adres yazılır R Başlangıç adresi

Detaylı

6. DAĞITIM TABLOLARI, KUMANDA VE KORUMA DEVRE ELEMANLARI

6. DAĞITIM TABLOLARI, KUMANDA VE KORUMA DEVRE ELEMANLARI ÖĞRENME FAALİYETİ-6 AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ-6 Bu faaliyette verilecek bilgiler doğrultusunda, uygun atölye ortamında, standartlara ve elektrik iç tesisleri, topraklamalar yönetmeliğine uygun olarak, dağıtım

Detaylı

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ENDÜSTRİYEL TASARIMDA MODERN KONTROL TEKNİKLERİ PROGRAMLANABİLİR LOJİK DENETLEYİCİLER DENEY FÖYÜ

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ENDÜSTRİYEL TASARIMDA MODERN KONTROL TEKNİKLERİ PROGRAMLANABİLİR LOJİK DENETLEYİCİLER DENEY FÖYÜ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ENDÜSTRİYEL TASARIMDA MODERN KONTROL TEKNİKLERİ PROGRAMLANABİLİR LOJİK DENETLEYİCİLER DENEY FÖYÜ 1 DENEY NO : 1 DENEYİN ADI : Start Stop Kullanılarak

Detaylı

UYGULAMA 1 24V START CPU V LO. Verilen PLC bağlantısına göre; START butonuna basıldığında Q0.0 çıkışını aktif yapan PLC programını yazınız.

UYGULAMA 1 24V START CPU V LO. Verilen PLC bağlantısına göre; START butonuna basıldığında Q0.0 çıkışını aktif yapan PLC programını yazınız. UYGULAMA 1 24V 0V START I1.5 I1.4 I1.3 I1.2 I1,1 I1.0 I0.7 I0.6 I0.5 I0.4 I0.3 I0.2 I0.1 I0.0 CPU-224 Q1.1 Q1.0 Q0.7 Q0.6 Q0.5 Q0.4 Q0.3 Q0.2 Q0.1 Q0.0 0V 24V LO Verilen PLC bağlantısına göre; START butonuna

Detaylı

SIEMENS LOGO KULLANIMI VE UYGULAMALAR

SIEMENS LOGO KULLANIMI VE UYGULAMALAR SIEMENS LOGO KULLANIMI VE UYGULAMALAR 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 SIEMENS S7 200 UYGULAMALARI UYGULAMA _1 3 Fazlı Asenkron motorun iki yönde

Detaylı

3. Çok kontaklı, tek konumlu röleler 2. Tek kontaklı, çift konumlu röleler

3. Çok kontaklı, tek konumlu röleler 2. Tek kontaklı, çift konumlu röleler Mekatronik Mühendisliği DENEY-1: Röle Yük Sürülmesi ve Sürekli Çalışma (Mühürleme) Ön Bilgi: Ø Butonlar Butona basıldığında kontakları konum değiştirir, üzerinden basınç kaldırıldığında yay aracılığı ile

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ASENKRON MOTOR KUMANDA TEKNİKLERİ ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından

Detaylı

UYGULAMA 1 SİEMENS S PLC UYGULAMALARI CPU-1214C

UYGULAMA 1 SİEMENS S PLC UYGULAMALARI CPU-1214C UYGULAMA 1 +24V 0V I1.5 I1.4 I1.3 I1.2 I1.1 I1.0 I0.7 I0.6 I0.5 I0.4 I0.3 I0.2 I0.1 I0.0 START CPU-1214C Q1.1 Q1.0 Q0.7 Q0.6 Q0.5 Q0.4 Q0.3 Q0.2 Q0.1 Q0.0 +24V L0 0V Verilen PLC bağlantısına göre; START

Detaylı

5.37. HEMZEMİN GEÇİTLERDE GÜVENLİK OTOMASYONU

5.37. HEMZEMİN GEÇİTLERDE GÜVENLİK OTOMASYONU 5.37. HEMZEMİN GEÇİTLERDE GÜVENLİK OTOMASYONU Prof. Dr. Asaf VAROL avarol@firat.edu.tr GİRİŞ Yaşamının önemli bir parçası haline gelen otomasyon sistemleri ile sürekli karşılaşmaktayız. Otomasyon sistemleri

Detaylı

5.Butonlar. Resim 1: Değişik yapıdaki buton resimleri. Tablo 1 Tahrik türleri ve sembolleri. Şekil 3 Çok tahrikli üniteler

5.Butonlar. Resim 1: Değişik yapıdaki buton resimleri. Tablo 1 Tahrik türleri ve sembolleri. Şekil 3 Çok tahrikli üniteler 5.Butonlar Butonlar, kumanda devrelerinde, devrenin çalışmasını başlatmak ve durdurmak amacı ile kullanılan elemanlardır. Çalışma şekillerine göre değişik tip ve yapıda imal edilirler. Butonlar çalışma

Detaylı

KUMANDA TEKNĐĞĐ LABORATUVARI (I) DENEY FÖYÜ (Elektromekanik Kumanda)

KUMANDA TEKNĐĞĐ LABORATUVARI (I) DENEY FÖYÜ (Elektromekanik Kumanda) MARMARA ÜNĐVERSĐTESĐ TEKNĐK EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ ELEKTRĐK EĞĐTĐMĐ BÖLÜMÜ KUMANDA TEKNĐĞĐ LABORATUVARI (I) DENEY FÖYÜ (Elektromekanik Kumanda) Yrd.Doç.Dr.Mustafa ONAT Yrd.Doç.Dr. Hasan ERDAL Đstanbul Mart 2011

Detaylı

TEMEL ELEKTİRİK DERSİ

TEMEL ELEKTİRİK DERSİ TEMEL ELEKTİRİK DERSİ Dersin Modülleri Elektrik Devreleri Elektrik Tesisleri Asenkron Motorlar Kazandırılan Yeterlikler Elektrik devresi yapmak ve ölçmek Elektrik tesislerini bağlamak Asenkron motorlara

Detaylı

Elektromekanik Kumanda Sistemleri / Ders Notları

Elektromekanik Kumanda Sistemleri / Ders Notları İkincisinde ise; stator düşük devir kutup sayısına göre sarılır ve her faz bobinleri 2 gruba bölünerek düşük devirde seri- üçgen olarak bağlanır. Yüksek devirde ise paralel- yıldız olarak bağlanır. Bu

Detaylı

BÖLÜM-6 KORUMA CİHAZLARI

BÖLÜM-6 KORUMA CİHAZLARI BÖLÜM-6 KORUMA CİHAZLARI 1 AŞIRI AKIMDAN KORUMA CİHAZLARI 1. Bıçak tipi sigorta 2. Buşonlu tip sigorta 3. Kapak tipi sigorta 4. Kartuş tipi sigorta 5. Otomatik sigorta (K-otomat) 6. Yanabilen bağlantı

Detaylı

OTOMASYON TEKNİKLERİ. Asenkron Motor Kumanda Teknikleri Asenkron Motorlara Yol Verme Doğru Akım Motorları. Pnomatik Sistemler

OTOMASYON TEKNİKLERİ. Asenkron Motor Kumanda Teknikleri Asenkron Motorlara Yol Verme Doğru Akım Motorları. Pnomatik Sistemler OTOMASYON TEKNİKLERİ. Dersin Modülleri Kumanda Devre Elemanları Asenkron Motor Kumanda Teknikleri Asenkron Motorlara Yol Verme Doğru Akım Motorları Pnomatik Sistemler Elektropnomatik Sistemler Hidrolik

Detaylı

Elektromekanik Kumanda Sistemleri / Ders Notları

Elektromekanik Kumanda Sistemleri / Ders Notları Ayrıca ortak etki mesafesi üretimden kaynaklanan osilatör frekansındaki rasgele farklılıklara bağlıdır. Genellikle çok özel bir durumda açığa çıkmadıkça veya siviç değiştirilmedikçe bu etki fark edilmez.

Detaylı

ROAD BLOCKER TEKNİK KLAVUZU

ROAD BLOCKER TEKNİK KLAVUZU ROAD BLOCKER TEKNİK KLAVUZU TSH Teknik Servis Hizmetleri A.Ş Road Blocker - 2005 İÇİNDEKİLER Teknik Özellikler 3 Tanım 4 Elektronik Kontrol Panosu 4 Motor Koruma Rölesi 4 Termik Röle 4 Timeout Zaman Rölesi

Detaylı

5. ÜNİTE ASENKRON MOTORLARI

5. ÜNİTE ASENKRON MOTORLARI 5. ÜNİTE ASENKRON MOTORLARI KONULAR 1. Asenkron Motorların Yapısı 2. Çalışma Prensibi 3. Asenkron Motorlara Yol Verme 4. Asenkron Motorlarda Kayıplar ve Verim 5. Asenkron Motor Çeşitleri GİRİŞ Sanayi tesislerinde

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ OTOMATİK KUMANDA DEVRELERİ ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından

Detaylı

ÜÇ FAZLI ASENKRON MOTOR ÇALIŞMA PRENSİBİ

ÜÇ FAZLI ASENKRON MOTOR ÇALIŞMA PRENSİBİ 1 ÜÇ FAZLI ASENKRON MOTOR ÇALIŞMA PRENSİBİ Buna göre bir iletkende gerilim indüklenebilmesi için; Bir manyetik alan olmalıdır. (Sabit mıknatıs yada elektromıknatıs ile elde edilir.) İletken manyetik alan

Detaylı

TEKNOLOJĠ FAKÜLTESĠ ELEKTRĠK ELEKTRONĠK MÜHENDĠSLĠĞĠ PROGRAMLANABĠLĠR LOJĠK DENETLEYĠCĠLER DENEY FÖYÜ

TEKNOLOJĠ FAKÜLTESĠ ELEKTRĠK ELEKTRONĠK MÜHENDĠSLĠĞĠ PROGRAMLANABĠLĠR LOJĠK DENETLEYĠCĠLER DENEY FÖYÜ TEKNOLOJĠ FAKÜLTESĠ ELEKTRĠK ELEKTRONĠK MÜHENDĠSLĠĞĠ PROGRAMLANABĠLĠR LOJĠK DENETLEYĠCĠLER DENEY FÖYÜ 1 DENEY NO : 1 DENEYĠN ADI : Start Stop Kullanılarak Motorun Sürekli Çalıştırılması Deneyin Amacı:

Detaylı

S71200 PLC UYGULAMA ÖRNEKLERİ

S71200 PLC UYGULAMA ÖRNEKLERİ S71200 PLC UYGULAMA ÖRNEKLERİ 1Örnek: Bir matbaacıda kitapların sayfa kenarlarındaki fazla kağıtları kesmek için bir giyotin makası kullanılacaktır. Bu makasın hareket etmesi çift taraflı pnömatik silindir

Detaylı

CS 5000 KAPORTA ÇEKTİRME MAKİNASI

CS 5000 KAPORTA ÇEKTİRME MAKİNASI KULLANMA KLAVUZU CS 5000 KAPORTA ÇEKTİRME MAKİNASI 1. KAPORTA ÇEKTİRME MAKİNASI KULLANMADAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR VE GÜVENLİK UYARILARI - Koruyucu ekipmanlarınızı tedarik ediniz. - Çalışma

Detaylı

LS20 KONTROLÖR MONTAJ VE KULLANMA KILAVUZU. v1.00/160412 TÜRKÇE

LS20 KONTROLÖR MONTAJ VE KULLANMA KILAVUZU. v1.00/160412 TÜRKÇE LS20 KONTROLÖR MONTAJ VE KULLANMA KILAVUZU v1.00/160412 TÜRKÇE 2 LS20 KONTROLÖR MONTAJ VE KULLANMA KILAVUZU LÜTFEN CİHAZI DEVREYE ALMADAN ÖNCE BU DÖKÜMANI DİKKATLİCE OKUYUN, CİHAZIN ELEKTRİKSEL BAĞLANTISI

Detaylı

VİDALAMA MAKİNASI MODEL RTM311 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU

VİDALAMA MAKİNASI MODEL RTM311 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU VİDALAMA MAKİNASI MODEL RTM311 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU CİHAZIN ÜNİTELERİ 1. BİTS UÇ TUTUCU 2. ASKILIK 3. SAĞ-SOL DÜĞMESİ 4. DEVİR AYAR DÜĞMESİ 5. ANAHTAR 6. ANAHTAR KİLİTLEME DÜĞMESİ 7. KİLİTLEME

Detaylı

İKS KUMANDA DEVRELERİ. HAZIRLAYAN Hüseyin BULGURCU Balıkesir-2006

İKS KUMANDA DEVRELERİ. HAZIRLAYAN Hüseyin BULGURCU Balıkesir-2006 İKS KUMANDA DEVRELERİ HAZIRLAYAN Hüseyin BULGURCU Balıkesir-2006 1 KONULAR 1. KUMANDA ELEMANLARI VE SEMBOLLER 2. KUMANDA YÖNTEMLERİ 3. YOL VERME YÖNTEMLERİ 4. EV TİPİ SOĞUTUCULAR 5. TİCARİ TİP SOĞUTUCULAR

Detaylı

MOTOR KORUMA RÖLELERİ. Motorların şebekeden aşırı akım çekme nedenleri

MOTOR KORUMA RÖLELERİ. Motorların şebekeden aşırı akım çekme nedenleri MOTOR KORUMA RÖLELERİ Motorlar herhangi bir nedenle normal değerlerinin üzerinde akım çektiğinde sargılarının ve devre elemanlarının zarar görmemesi için en kısa sürede enerjilerinin kesilmesi gerekir.

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU ELEKTROMEKANİK KUMANDA SİSTEMLERİ ELEKTRİK VE ENERJİ. Haftalık Ders Saati. Okul Eğitimi Süresi

DERS BİLGİ FORMU ELEKTROMEKANİK KUMANDA SİSTEMLERİ ELEKTRİK VE ENERJİ. Haftalık Ders Saati. Okul Eğitimi Süresi DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA

Detaylı

ELEKTROMEKANİK KUMANDA SİSTEMLERİ

ELEKTROMEKANİK KUMANDA SİSTEMLERİ ELEKTROMEKANİK KUMANDA SİSTEMLERİ Elektrik makinalarının ve elektrikli aygıtların çalıştırılmalarında kullanılan elemanlara kumanda elemanları denilir. Kumanda elemanları, kumanda devrelerinde sıklıkla

Detaylı

Stop Zaman Rölesi - Kullanıcı Ayarlı

Stop Zaman Rölesi - Kullanıcı Ayarlı Stop Zaman Rölesi - Kullanıcı Ayarlı Ürün Kodu 201.018.001-12V 201.018.002-24V Terminal Yapısı & Boyutlar & Diyagram Aksesuarlar 207.150.251 Soket 5 Terminalli, 5 Kablolu - Siyah (Standart kablo boyu 20

Detaylı

BÖLÜM 9. Sayıcılar, S7 200 CPU 212...226 serilerinde C ile gösterilir. Sayıcılar, S7 200 CPU 212...226 serilerinde: Yukarı sayıcı (Counter up CTU ),

BÖLÜM 9. Sayıcılar, S7 200 CPU 212...226 serilerinde C ile gösterilir. Sayıcılar, S7 200 CPU 212...226 serilerinde: Yukarı sayıcı (Counter up CTU ), BÖLÜM 9 SAYICILA ( Counters) ( C ) Sayıcılar, girişine verilen ve 0 sinyalinin belirli sayısından sonra çıkışını yapan elemanlardır Sayma işlemi yukarı olabildiği gibi aşağı da olabilir Sayıcılar, batarya

Detaylı

Elektropnömatik Sistemlerin Programlanabilir Denetleyiciler ile kontrolü

Elektropnömatik Sistemlerin Programlanabilir Denetleyiciler ile kontrolü Elektropnömatik Sistemlerin Programlanabilir Denetleyiciler ile kontrolü Dersin Amacı Pnömatik sistemlerde kullanılan elektrik kumanda elemanlarını tanıtmak. Kumanda elemanları ve pnömatik valfleri kullanarak

Detaylı

ÜRÜN ÖZELLİKLERİ: BUTON FONKSİYONLARI:

ÜRÜN ÖZELLİKLERİ: BUTON FONKSİYONLARI: ÜRÜN ÖZELLİKLERİ: Puma saatiniz, Kronograf, sayaç, alarm ve eğimli göstergeye sahiptir. Ayrıca, 2010 dan 2059 a kadar Otomatik takvim özelliği vardır.zaman ayarı 12 saat yada 24 saat ayarı şeklinde kullanılabilir.

Detaylı

MULTIMATIC KURULUM VE ÇALIŞTIRMA KİTAPÇIĞI

MULTIMATIC KURULUM VE ÇALIŞTIRMA KİTAPÇIĞI MULTIMATIC KURULUM VE ÇALIŞTIRMA KİTAPÇIĞI KONTROL PANELİ ÖZELLİKLERİ 1 5 2 6 7 8 3 4 1. LCD ekran çalışma esnasında basıncı gösterir. 2. Manual START / STOP butonları. (Otomatik modda etkisizdir). 3.

Detaylı

2- Tristör ile yük akımı değiştirilerek ayarlı yükkontrolü yapılabilir.

2- Tristör ile yük akımı değiştirilerek ayarlı yükkontrolü yapılabilir. Tristörlü Redresörler ( Doğrultmaçlar ) : Alternatif akımı doğru akıma çeviren sistemlere redresör denir. Redresörler sanayi için gerekli olan DC gerilimin elde edilmesini sağlar. Büyük akım ve gerilimlerin

Detaylı

BÖLÜM 1. ASENKRON MOTORLAR

BÖLÜM 1. ASENKRON MOTORLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...iv GİRİŞ...v BÖLÜM 1. ASENKRON MOTORLAR 1. ASENKRON MOTORLAR... 1 1.1. Üç Fazlı Asenkron Motorlar... 1 1.1.1. Üç fazlı asenkron motorda üretilen tork... 2 1.1.2. Üç fazlı asenkron motorlara

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE ELEKTRİK TESİSLERİNDE İŞ GÜVENLİĞİ VE İLK YARDIM 1.1 İŞ GÜVENLİĞİ 18 1.2 KAZA 18

İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE ELEKTRİK TESİSLERİNDE İŞ GÜVENLİĞİ VE İLK YARDIM 1.1 İŞ GÜVENLİĞİ 18 1.2 KAZA 18 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE ELEKTRİK TESİSLERİNDE İŞ GÜVENLİĞİ VE İLK YARDIM 1.1 İŞ GÜVENLİĞİ 18 1.1.1 İş Güvenliğinin Tanımı 18 1.1.2 İş Güvenliğinin Önemi 18 1.1.3 İş Güvenliğinin Amacı 18 1.2 KAZA 18 1.2.1

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİKFAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİKFAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİKFAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI KONTROL KUMANDA ELEMANLARI DENEYİ DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ DENEYİ

Detaylı

Bir okuma/yazma kafasının görevi adından da anlaşıldığı gibi plaka üzerinde okuma/yazma işlemlerini yapmaktır.

Bir okuma/yazma kafasının görevi adından da anlaşıldığı gibi plaka üzerinde okuma/yazma işlemlerini yapmaktır. Okuma/Yazma Kafaları Bir okuma/yazma kafasının görevi adından da anlaşıldığı gibi plaka üzerinde okuma/yazma işlemlerini yapmaktır. Aslında bir okuma/yazma kafası yaklaşık 1 mm2 çapındaki minyatür bir

Detaylı

ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ

ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ OTOMATİK KUMANDA DEVRELERİ 523EO0045 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında

Detaylı

HİDROLİK PNÖMATİK DERSİ ÇALIŞMA SORULARI

HİDROLİK PNÖMATİK DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? HİDROLİK PNÖMATİK DERSİ ÇALIŞMA SORULARI a. Can güvenliği tehlikesi hidrolik sistemlerde daha fazladır. b. Hidrolikte çalışma hızı yüksek, pnömatikte hız yavaştır.

Detaylı

1. BİR FAZLI ASENKRON MOTORLAR

1. BİR FAZLI ASENKRON MOTORLAR 1. BİR FAZLI ASENKRON MOTORLAR Bir fazlı yardımcı sargılı motorlar Üniversal motorlar 1.1. Bir fazlı yardımcı sargılı motorlar 1.1.3. Yardımcı Sargıyı Devreden Ayırma Nedenleri Motorun ilk kalkınması anında

Detaylı

Tavan Penceresi : Holllanda 300, 500, 700. Yatır / Kaydır Aç

Tavan Penceresi : Holllanda 300, 500, 700. Yatır / Kaydır Aç Açılır tavanı çalıştırma 1. Kontrol panelleri (elektrikli ve elektronik modeller) Elektrikli modeller Kayar güneşlikli Hollandia 300 DeLuxe modelleri (güneşlikli ya da güneşliksiz), Hollandia 500 FreeDome

Detaylı

5. ÜNİTE ÜÇ FAZLI ALTERNATİF AKIMLAR

5. ÜNİTE ÜÇ FAZLI ALTERNATİF AKIMLAR 5. ÜNİTE ÜÇ FAZLI ALTERNATİF AKIMLAR KONULAR 1. Üç Fazlı Alternatif Akımların Tanımı Ve Elde Edilmeleri 2. Yıldız Ve Üçgen Bağlama, Her İki Bağlamada Çekilen Akımlar Ve Güçlerin Karşılaştırılması 3. Bir

Detaylı

ATIK SU TESPİT VE DENETİM SİSTEMİ

ATIK SU TESPİT VE DENETİM SİSTEMİ ATIK SU TESPİT VE DENETİM SİSTEMİ Dr. Onur AKBATI YTÜ İÇERİK İstanbul Tuzla Kimyacılar OSB Kurulan İlk Denetim Sistemi Atık Su Tespit ve Denetim Sistemi Sistemin Bileşenleri Sistemin Avantajları Gelecek

Detaylı

ÜÇ FAZLI MOTORLARIN BİR FAZLI OLARAK ÇALIŞTIRILMASI

ÜÇ FAZLI MOTORLARIN BİR FAZLI OLARAK ÇALIŞTIRILMASI 1 ÜÇ FALI MOTOLAI Bİ FALI OLAAK ÇALIŞTIILMASI ÜÇ FALI ASEKO MOTOLAI Bİ FALI OLAAK ÇALIŞTIILMASI Üç fazlı şebekenin bulunmadığı yerlerde veya özel olarak üç fazlı motorlar bir fazlı olarak çalıştırılırlar.

Detaylı

EN 81-1+A3 İSTENMEYEN KABİN HAREKETİ DENETİMİ KULLANIM KILAVUZU

EN 81-1+A3 İSTENMEYEN KABİN HAREKETİ DENETİMİ KULLANIM KILAVUZU ACT/ACS SERİSİ ELEKTRİKLİ ASANSÖR KONTROL SİSTEMLERİ EN 81-1+A3 İSTENMEYEN KABİN HAREKETİ DENETİMİ KULLANIM KILAVUZU VERSİYON: 1.0 AYBEY ELEKTRONİK LTD. STI. Orhanli Mah. Katip Celebi Cad. No:17B/1 Tuzla-İstanbul

Detaylı

2. KUMANDA DEVRE ELEMANLARI VE KORUMA RÖLELERİ

2. KUMANDA DEVRE ELEMANLARI VE KORUMA RÖLELERİ 2. KUMANDA DEVRE ELEMANLARI VE KORUMA RÖLELERİ 2.1. Kumanda Elemanları Yapısı ve Çeşitleri 2.1.1. Paket Şalterler Yapısı Bir eksen etrafında dönebilen bir mil üzerine ard arda dizilmiş ve paketlenmiş birçok

Detaylı

Elektrik Makinaları Laboratuvarı

Elektrik Makinaları Laboratuvarı TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektrik Makinaları Laboratuvarı Deney No: 5-6 Deneyin Adı: Senkron Makine Deneyleri Öğrencinin Adı Soyadı : Numarası : Tarih: 1 Teorik Bilgi

Detaylı

İNCİRLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANI UMEM ELEKTRONİK MONTÖRÜ KURSU GÜNLÜK ÇALIŞMA PLANI DERS.

İNCİRLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANI UMEM ELEKTRONİK MONTÖRÜ KURSU GÜNLÜK ÇALIŞMA PLANI DERS. DERS Modül Adı KONULAR ÖĞRETMEN ADI 8.01.2016 7.01.2016 6.01.2016 5.01.2016 4.01.2016 CUMA PERŞEMBE ÇARŞAMBA SALI PAZARTESİ İş sağlığı ve güvenliği genel prensipler Temel Kavramlar İş güvenliği yönünden

Detaylı

BÖLÜM 9. Say c lar, S7 200 CPU serilerinde C ile gösterilir.

BÖLÜM 9. Say c lar, S7 200 CPU serilerinde C ile gösterilir. BÖLÜM 9 SAYICILA ( Counters) ( C ) Say c lar, giri ine verilen ve 0 sinyalinin belirli say s ndan sonra ç k n yapan elemanlard r. Sayma i lemi yukar olabildi i gibi a a da olabilir. Say c lar, batarya

Detaylı

Bir Adım (Step) motor;

Bir Adım (Step) motor; Adım (step) motorlar Adım (Step) motorları adından da anlaşılacağı gibi Adım Adım hareket eden yani sargılarından birinin enerjilenmesi ile sadece 1 Adım hareket eden motorlardır. Bu Adımın kaç derece

Detaylı

GENEL MAKSAT SOLENOİD VANALARI

GENEL MAKSAT SOLENOİD VANALARI SOLENOİD VALF KULLANILDIĞI YERLER GENEL MAKSAT SOLENOİD VANALARI Su, hava, yanıcı olmayan gazlarda ve temiz ve korrozif olmayan akışkanlarda kullanılır.genel maaksat grubu solenoid vanalar olarak anılır.

Detaylı

1- Güç Düğmesi Ve Butonlar 2- Yardımcı Menü

1- Güç Düğmesi Ve Butonlar 2- Yardımcı Menü 1- Güç Düğmesi Ve Butonlar 1 Güç Düğmesi 2 Başlama Butonu 3 Durdurma Butonu 4 Yukarı Butonu 5 Aşağı Butonu 2- Yardımcı Menü 1 Program Göstergesi 2 Program Butonu 3 Sequence Butonu 4 Üst Ekran 5 Üst Ekran

Detaylı

YÜRÜYEN MERDİVEN/YOL VE VİNÇ SİSTEMLERİ

YÜRÜYEN MERDİVEN/YOL VE VİNÇ SİSTEMLERİ YÜRÜYEN MERDİVEN/YOL VE VİNÇ SİSTEMLERİ Dersin Modülleri Step Motor ve Sürülmesi Yürüyen Merdiven ve Yol Makine Dairesi Vincin Makine Aksamı Yürüyen Merdiven ve Yol Kontakları Yürüyen Merdiven ve Yol İç

Detaylı

ÖZKAY ELEKTRONİK. TK-103 Asansör Kumanda Kartı. KULLANIM KILAVUZU v1.00

ÖZKAY ELEKTRONİK. TK-103 Asansör Kumanda Kartı. KULLANIM KILAVUZU v1.00 ÖZKAY ELEKTRONİK TK-103 Asansör Kumanda Kartı KULLANIM KILAVUZU v1.00 TK-103 ASANSÖR KUMANDA KARTI KULLANIM KILAVUZU v1.00 ÖZKAY ELEKTRONİK 2008 Eğitim Mahallesi Postane Sokak 13/2 Kadıköy İstanbul Tel

Detaylı

Step- Servo motor çeşitlerini ve sürücü bağlantılarını yapmak Step motorun bakımını yapmak. Servo motorun bakımını yapmak

Step- Servo motor çeşitlerini ve sürücü bağlantılarını yapmak Step motorun bakımını yapmak. Servo motorun bakımını yapmak ELEKTRİK MAKİNALARISARIM TEKNİKLERİ 3 Dersin Modülleri Alternatör Sarımı Step- Servo Motorlar Step Motorun Mekanik Bakımı Servo Motorun Mekanik Bakımı Kazandırılan Yeterlikler Alternatör sarımını yapmak

Detaylı

Uygulamalı Otomasyon Sistemleri Eğitim Simülatörü Geliştirilmesi

Uygulamalı Otomasyon Sistemleri Eğitim Simülatörü Geliştirilmesi Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 31(1), 405-419 ss., Haziran 2016 Çukurova University Journal of the Faculty of Engineering and Architecture, 31(1), pp. 405-419, June 2016

Detaylı

ROBUS 600-1000 Hızlı Kullanma Kılavuzu

ROBUS 600-1000 Hızlı Kullanma Kılavuzu ELEKTRİKSEL BAĞLANTI ROBUS 600-1000 Hızlı Kullanma Kılavuzu Bağlantı yapılmayan hiçbir yere köprüleme yapmanıza gerek yok. Bağlantilarınızda Nice marka ürünleri kullanmanızda fayda vardır. SMX2 Bağlantısı

Detaylı

ONUNCU ULUSLARARASI ROBOT YARIŞMASI

ONUNCU ULUSLARARASI ROBOT YARIŞMASI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ONUNCU ULUSLARARASI ROBOT YARIŞMASI ROBOTİNO (HAREKETLİ) KATEGORİSİ 2016 - GAZİANTEP Robotino (Hareketli Robotlar) Yarışma Kuralları

Detaylı

Çok sayıda motor şekilde gibi sadece bir durumunda başlatma kontrol merkezi ile otomatik olarak çalıştırılabilir.

Çok sayıda motor şekilde gibi sadece bir durumunda başlatma kontrol merkezi ile otomatik olarak çalıştırılabilir. 7.1.4 Paket Şalter İle Bu devredeki DG düşük gerilim rölesi düşük gerilime karşı koruma yapar. Yani şebeke gerilimi kesilir ve tekrar gelirse motorun çalışmasına engel olur. 7.2 SIRALI KONTROL Sıralı kontrol,

Detaylı

ELEKTRİK MOTORLARI. Step motorun bakımını yapmak. Servo motorun bakımını yapmak

ELEKTRİK MOTORLARI. Step motorun bakımını yapmak. Servo motorun bakımını yapmak ELEKTRİK MOTORLARI Dersin Modülleri Elektrikli Ev Aletlerinde AC Motorlar Elektrikli Ev Aletlerinde DC Motorlar Step- Servo Motorlar Step Motorun Mekanik Bakımı Servo Motorun Mekanik Bakımı Kazandırılan

Detaylı

CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik. Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ

CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik. Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ Hafta 3 Hidrolik Sistemler Çankırı Karatekin Üniversitesi 2 Bu Derste İşlenecek Konular HİDROLİK VALFLER KUMANDA SEMBOLLER Çankırı Karatekin Üniversitesi

Detaylı

ELEKTRİKLİ ZIMPARA MAKİNASI

ELEKTRİKLİ ZIMPARA MAKİNASI ELEKTRİKLİ ZIMPARA MAKİNASI MODEL RTM373 KULLANIM KILAVUZU CİHAZIN ÜNİTELERİ 1. AÇMA / KAPAMA ŞALTERİ 2. AÇMA KAPAMA ŞALTERI KILITLEME DÜĞMESI 3. TOZ ÇIKIŞ YERİ 4. BANT ZIMPARA 5. ZIMPARA AYARLAMA VİDASI

Detaylı

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com ISSN:304-44 Makine Teknolojileri Elektronik Dergisi 005 () 55-60 TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Teknik Not Problemlerin Farklı Endüstriyel Otomasyon Yöntemleri ile Çözümlenerek

Detaylı

OPEN ADVANCE V.1.1 FOTOSELLİ OTOMATİK KAPI SİSTEMİ KULLANMA KILAVUZU

OPEN ADVANCE V.1.1 FOTOSELLİ OTOMATİK KAPI SİSTEMİ KULLANMA KILAVUZU OPEN ADVANCE V.. FOTOSELLİ OTOMATİK KAPI SİSTEMİ KULLANMA KILAVUZU Adres : SAKARYA. ORG.SAN.BÖL. 964 ADA PARSEL NO: HENDEK/SAKARYA Tel No : 009 064 64 8 0 Fax No : 009 064 64 8 3 www.alkur.com.tr info@alkur.com.tr

Detaylı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: GENEL GEREKÇE Sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışma, çalışanların tümü için en temel insan haklarından biridir. Nitekim işyerlerinde sağlıklı ve güvenli ortamların oluşturulmasını amaçlayan iş sağlığı

Detaylı

OTOMASYON PROJELERİ VE UYGULAMALARI

OTOMASYON PROJELERİ VE UYGULAMALARI OTOMASYON PROJELERİ VE UYGULAMALARI Otomasyon Nedir? Otomasyon u kısaca, bir işin insan ile makine arasında paylaşılması şeklinde tanımlayabiliriz. Bir otomasyon sisteminde toplam işin paylaşım yüzdesi

Detaylı

Anma güçleri 3 kw tan büyük olan motorların üç fazlı şebekelere bağlanabilmeleri için üç fazlı olmaları gerekir.

Anma güçleri 3 kw tan büyük olan motorların üç fazlı şebekelere bağlanabilmeleri için üç fazlı olmaları gerekir. Elektrik motorlarında yol verme işlemi Motorun rotor hızının sıfırdan anma hızına hızına ulaşması için yapılan işlemdir. Durmakta olan motorun stator sargılarına gerilim uygulandığında endüklenen zıt emk

Detaylı

KOCAELİ TEKNİK LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ OTOMASYON ATÖLYESİ EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü ) DERS NOTU. Kaynak : www.veppa.

KOCAELİ TEKNİK LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ OTOMASYON ATÖLYESİ EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü ) DERS NOTU. Kaynak : www.veppa. KOCAELİ TEKNİK LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ OTOMASYON ATÖLYESİ EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü ) DERS NOTU Kaynak : www.veppa.com Hakkında EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü

Detaylı

Birlikte Çalışma. Dr. Mustafa Burak SAYHAN Trakya Üniversitesi Acil Tıp AD

Birlikte Çalışma. Dr. Mustafa Burak SAYHAN Trakya Üniversitesi Acil Tıp AD Birlikte Çalışma Dr. Mustafa Burak SAYHAN Trakya Üniversitesi Acil Tıp AD Sunu planı Ekip çalışmasının tanımı Ekip çalışmasının bileşenleri Ekip çalışmasında başarı koşulları İyi bir acil servis yöneticisi

Detaylı

G1-M1 (Koruma Rölesi)

G1-M1 (Koruma Rölesi) G1-M1 (Koruma Rölesi) G1 ve M1 serisi koruma rölelerinin basit bir şekilde tanımlanması G1 ve M1 serisi Koruma röleleri, elektriksel değerleri ölçen ve arızaları algılayan bir otomasyon cihazıdır. Yenilenen

Detaylı

DAĞITIM PANO SİSTEMLERİ

DAĞITIM PANO SİSTEMLERİ DAĞITIM PANO SİSTEMLERİ Dersin Modülleri YG Tesis Proje ve Şemaları Ölçü Transformatörleri Endüstriyel Sayaçlar Direk Tipi Trafo Ölçüm Panoları Kompanzasyon Sistemi AG Dağıtım ve Kompanzasyon Panoları

Detaylı

DENEY-4. SEKONDER AġIRI AKIM KORUMA RÖLELERĠ DENEYĠ. 4.2. AġIRI AKIM RÖLELERĠNĠN AKIM - ZAMAN KARAKTESĠRTĠKLERĠ

DENEY-4. SEKONDER AġIRI AKIM KORUMA RÖLELERĠ DENEYĠ. 4.2. AġIRI AKIM RÖLELERĠNĠN AKIM - ZAMAN KARAKTESĠRTĠKLERĠ DENEY-4. SEKONDER AġR AKM KORUMA RÖLELERĠ DENEYĠ AġR AKM KORUMAS AĢırı akım röleleri aģırı yük akımlarına ve kısa devre akımlarına karģı koruma yapar. AĢırı akım röleleri diğer rölelerde olduğu gibi bir

Detaylı