Unigraphics NX CAM. Bilgi tabanlı mühendislik uygulamaları yapılabilir. CAM sihirbazı sayesinde, CAM operasyonları için harcanan zamanı kısaltır.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Unigraphics NX CAM. Bilgi tabanlı mühendislik uygulamaları yapılabilir. CAM sihirbazı sayesinde, CAM operasyonları için harcanan zamanı kısaltır."

Transkript

1 Unigraphics NX CAM Unigraphics NX, imalata yönelik komple çözüm paketleri içerisinde CAM konusuna en çok yatırım yapan ve de CAM alanında 32 yıllık tecrübesi ile teknoloji lideri olmuş bir üründür. Unigraphics NX CAM yazılımının genel özellikleri; Aynı arayüzü kullanarak hem CAD hem de CAM işlemlerinin yapılmasına olanak sağlar. 3 boyutlu CAD datası ve CAM tamamen birbirine bağlantılı olarak çalışır. Modeldeki değişiklikleri CAM operasyonları otomatik olarak algılar ve değişikliğe uyum sağlar. Modelde değişiklik yaptıktan sonra her seferinde data transferi ve CAM operasyonlarının yeni baştan yapılmasına gerek yoktur. Katı model, yüzey model, 2 veya 3 boyutlu eğriler, nokta, vb. objeleri ayrıt etmeksizin CAM yapılmasına olanak sağlar. Her durumda tutucu, pabuç veya çeşitli farklı geometrilerin dalma kontrollerini yapmak mümkündür. Kullanıcı, kendine özel operasyonlar hazırlayabilir; bunları şablon haline getirip CAM de kendi standartlarını oluşturabilir. En çok kullanılan menüler kişiselleştirilebilir, kullanıcı kendi CAM fonksiyonlarının default ön değerlerini sabitleyebilir ve istediği zaman değiştirebilir. Bilgi tabanlı mühendislik uygulamaları yapılabilir. CAM sihirbazı sayesinde, CAM operasyonları için harcanan zamanı kısaltır. Sahip olduğu kabiliyetler nedeniyle imalata yönelik her türlü ihtiyacı karşılayabilecek bir CAM paketidir. Aynı paket içerisinde, delik delme operasyonları, 2-2, eksen freze, tel erezyon ve torna modülleri mevcuttur. Bilindik katıdan kesim simülasyonu dışında kendine özgü takımyolu simulasyonu ve takımyolu üzerinden dalma kontrolü özellikleri mevcuttur. Tool list özelliği ile takımın hareket edecegi kordinatları post çıkarmadan önce görüp, post çıktısı ile karşılaştırma olanağı sunar. Kopyalama yolu ile çoğaltılmış geometriler için CAM operasyonunu sadece bir kez yaparak bu operasyonun transform veya array yöntemleri ile çoğaltılabilmesine olanak tanır, böylece harcanan zamanı azaltır.

2 Montaj ortamında da CAM yapmak mümkündür. Takım ve parça malzemesine göre, ilerleme ve devir değerleri otomatik olarak hesaplatılabilir. Unigraphics NX in kendi PDM paketi olan Teamcenter ile tam uyumludur. Makine imalatçıları, kalıpçılar ve havacılık sektörü için özel CAM çözümleri vardır. Delik Delme (Drilling): Delik delme, kılavuz çekme, rayba ve baralama operasyonlarını içerir. Üç boyutlu geometri üzerindeki delikleri otomatik olarak algılar. İki boyutlu geometri üzerinden de işlem yapılabilir. Bu operasyonlar, bir nokta, yay ve daire merkezi kullanılarak uygulanabilir. Delikler arası mesafeyi optimize ederek en kısa zamanda deliklerin işlenmesini sağlar. Delik delme işlemini gagalama şeklinde veya takım delik tabanında istenilen süre kadar kalacak şekilde ayarlayabilir. NC kodlar istenirse cycle çevrimleri şeklinde yada normal linear kodlar şeklinde alınabilir. Otomatik Delik Delme (HoleMaking): Delik delme işlemlerini otomatik hale getiren operasyondur. Model üzerinde delikler hazır olduğunda bunlar algılanarak gerekli takımlar kütüphaneden otomatik olarak seçilip operasyon süresi en aza indirgenmektedir. Örneğin H7 toleransında bir delik delinecekse otomatik olarak puntalama, küçük çaplı bir delik delme, ve raybalama operasyonlarını takımları ile birlikte otomatik olarak türetilir. 2.5 Eksen CAM (Planar Milling): Unigraphics NX in 2,5 eksen frezeleme operasyonudur. İki boyutlu çizimden hatta noktalardan dahi işlem yapma kabiliyeti vardır. Üç boyutlu geometriden doğrudan takımyolu oluşturulabilir. Tek operasyon içinde, birden fazla derinlik seviyesine sahip geometrilerin takımyolları yaratılabilir. Bir önceki takımın alamadığı yerleri, otomatik olarak hesaplatıp işlemek mümkündür, böylece 2,5 eksen uygulamalarında da rest machining(yarı-kaba işleme) yapabilirsiniz. 3 Eksen CAM Kaba/Yarı Kaba İşleme (Core&Cavity Milling): Unigraphics NX in kaba ve yarı kaba 3 eksen takımyolu hazırlama operasyonlarıdır. Z vektörü ya da belirleyeceğiniz bir vektör doğrultusunda takımyolu hazırlar. Toplam derinlik, farklı talaş derinlikleriyle işlenebilir. Otomatik olarak bir önceki operasyondan kalan talaşı takım çapına göre hesaplama yaparak takım yolu üretebilir. Zig, Zig-Zag, parça geometrisine göre

3 ofsetler halinde, trochoidal gibi çeşitli kesme metotları mevcuttur. Takım tutucunun değerleri verilip 3D simülasyondan talaş kaldırırken izlenebilir. NC kod çıktıları Linear, Circular(G17), Circular (G17,G18,G19 üç eksende de), NURBS (Non-Uniform Rational Basis Splines) şeklinde verilebilir. Trochoidal kesim yöntemi duvar kenarlarında talaş kaldırırken takıma etkiyen ekstra yükleri azaltarak yüksek hızda talaş kaldırabilme imkanı tanır. 3 Eksen CAM Yarı Hassas/Hassas İşleme (Fixed Contour): Unigraphics in yarı hassas ve hassas 3 eksen takımyolu hazırlama operasyonudur. Birden fazla yüzeyden meydana gelen ya da bir sınır içinde kalan geometrilerin işlenmesi, takımyolunun her yerde eşit aralıkta tutularak işlenmesi, dövme ya da dökümden gelen modellerin stok miktarı verilerek ve kabadan hassasa doğru yüzey formu takip edilerek işlenmesi, yazı yazılması gibi pek çok yarı hassas ve hassas işleme tekniklerini içerir. Teknik resimde yazılmış olan yazıyı direkt olarak tek hamlede seçip düzlemsel ya da formlu bir yüzeye işleyebilmektedir. Verilen bir açı değerinden daha dik ya da daha yatay bölgeleri program otomatik olarak algılar ve algılanan yüzeyler farklı yöntemlerle işlenebilir. Z-level kesimlerde kalkma yapmadan parça üzerinde direkt, rampa yaparak ya da izi helisel olarak dağıtarak kesim yapabilir. Takım tutucusu hesaba katılarak takımyolu oluşturulurken otomatik dalma kontrolü yapılabilir. Pasolara giriş ve çıkışlarda parçaya, kesme yönüne teğet giriş-çıkışlar, kesmeye başlangıç bölgelerinde parçaya helisel giriş gibi özellikler çok detaylı olarak ayarlanabilir. Açısına bakılmaksızın tüm yüzeylerde verilen takım yolu aralığı ile eşit, scallop (eşit paso aralığı) kontrollü olarak kesim yapılabilmektedir. Bu yüntem zig-zag veya parça geometrisine ofsetli takımyolu oluştururken kullanılabilir. Takım yollarını parça geometrisine göre teğet olarak uzatabilmektedir.

4 Hassas İşleme (Flow Cut): Unigraphics NX in süper hassas işleme yöntemidir. Kaba ve hassas işlemler bittikten sonra, geometri üzerindeki takım ucunun iki noktasının temas ettiği alanlar bulunup işlenir. Özellikle kalıpçılık sektörü için çok önemli olan bir fonksiyondur. 4-5 Eksen CAM (Variable Axis): Unigraphics NX in 4 ve 5 eksen frezeleme operasyonudur. Her tür 4 ve 5 eksen tezgah için kullanılabilir. Sürekli 4 ve 5 eksen hareket kabiliyetine sahiptir. 4 ve 5 eksen operasyonlarda, kaba ve hassas işlemler mevcuttur. Torna (Turning): Unigraphics NX in torna modülüdür. Her tür torna için hızlı takımyolu hazırlama imkanı verir.c eksen desteği de mevcuttur. Tüm torna tezgahları için hızlı ve güvenilir takım yolu üretir. Alın tornalama, kaba tornalama, kanal açma, diş çekme gibi birçok operasyon uygulanabilir.

5 Takım Yolu Düzenleme (Graphical Tool Path Editor): Hazırlanmış takımyollarının sonradan operasyona girmeden düzenlenmesini sağlar. Örneğin, bir takımyolunu hazırladıktan sonra, iş parçasını tezgaha bağlamak için gerekli aparatların mecburen takımyollarının geçtiği bölgeye bağlanması gerekebilir. Bu durumda, takımyollarının değiştirilmesi lazımdır. Bu takımyolunu oluşturma işi çok zaman alırsa yeni bir kayıp oluşturur. Unigraphics NX ile, operasyona müdahale etmeden takımyolunu istenen biçimde kesip yeni hareketler eklemek mümkündür. Takım yolunun ölçeği değiştirilebilir. İşleme Simülasyonu (Cam Visualization/Integrated Simulations/Verification): Unigraphics NX in CAM simulasyonu fonksiyonudur. Takım yollarını tezgaha göndermeden önce çarpma ve dalma kontrolünü görmek mümkündür. Ayrıca, kalan talaş geometrisi de elde edilebilir. Post çıktısını simüle etme yeteneğine sahiptir.tezgaha göndermeden en güvenilir şekilde kontrol yapmaya olanak sağlar.tezgahın kinematik özellikleri tanıtılarak simülasyon yapılabilir.dalma ve çarpma kontrolü yapılabilir. Tel Erezyon (Wire EDM): Unigraphics in tel erezyon modülüdür. 2 ve 4 eksen takımyolu hazırlama olanağı verir. Çoklu parça seçimi,ardışık programlama,aynı parça programlarını kaba,kopartma ve finish olarak 3 ayrı program ya da tek program içerisinde yapabilme yeteneğine sahiptir. Unigraphics PostProcessor: Unigraphics kendi postbuilder ı ile 2 eksenden 5 eksene kadar tezgah ve kumanda panosu bağımsız freze, torna, tel erzyon postlarını üretebilir ve CAM operasyonu bittiğin de tek bir tıklama mesafesinde makinanıza uygun NC kodları üretebilir. NURBS ve high speed takım yollarını destekler. Trochoidal işleme: NX3 versiyonu ile kullanıma sunulmuş olan Trochoidal işleme metodu, NX4 versiyonunda kullanıcılardan gelen talepler doğrultusunda oldukça geliştirildi. Kaba işleme esnasında takımın fazla talaşa girmemesini sağlayan bu metod, aynı zamanda highspeed işlemeler için optimize edilmiş takım yolları üretmek için ideal bir seçimdir. NX4 versiyonu ile dışarıya doğru işleme, köşe yuvarlatma ve değişken trochoid genişliği belirleyebilecek şekilde fonksiyonellik geliştirilmiştir. Değişken genişlik parametresi sayesinde dar duvarları içeren geometriler bile bu metodla işlenebilmektedir.

6 Takım kütüphanesinde kolaylıklar: Takım özellikleri penceresinde yapılan değişikliklerle, takım eklemek için veritabanına erişim yapmaya gerek kalmadan doğrudan son kullanıcının kütüphaneye takım veya tutucu ekleyebilmesi mümkündür. Genişletilmiş Malzeme kütüphanesi: Takım malzemesi, kesim metodu ve parça malzemesine göre ilerleme hızlarının tavsiye edilmesini sağlayan Machining Data Libraries veritabanı NX4 ile genişletilerek daha çok kombinasyonu destekler hale getirilmiştir. Bu sayede, tavsiye edilen işleme parametreleri NX içerisinden sorgulanabilmektedir. Özel formlu takım tanımlama: NX4 ile, ekran görüntüsünde görülen türden takımları açılara ve uzunluklara bağlı olarak katman yapısıyla tanımlama imkanı gelmiştir. Plunge Milling: Birim zamanda daha çok kaba talaş kaldırabilmek için tercih edilebilen bir yöntem olan Plunge Milling, NX4 ile varolan takım yolu stratejilerine Cavity Milling dahilinde eklenmiştir. Kaba işlemede ulaşmakta güçlük çekilen derin kısımların kolayca işlenmesinde de kullanılabilir yılında kullanıcılardan en çok oyu alan geliştirme isteği olarak NX e eklenmiştir.

7 Ters açıların işlenmesi: T kesicilerle ters açıda kalan kısımların işlenmesi eskiden dolaylı yoldan yapılabilirken, yeni versiyonla bu işlemeye ait bir seçenek eklenmiştir. Bu sayede, tutucu ve takım çarpışma kontrolleri de yapılabilmektedir. In Process Workpiece IPW (In Process Workpiece) olarak bilinen kütüğün işleme esnasındaki halleri torna, freze ve delik delme işlemlerinde ortak olarak kullanılabilir hale getirilmiştir. Bu sayede tüm bu operasyon tipleri, farklı talaş kaldırma yöntemleri olsalar bile ortak bir yarıkaba stratejisi izlenebilmektedir. Integrated Simulation and Verification: NX Manufacturing modülünün en başarılı bulunan özelliklerinden birisi olan Integrated Simulation and Verification (IS&V) sayesinde, kullanıcılar işleme simülasyonunu basit bir ekranda takımın hareketi şeklinde değil, tezgah kinematiğine uygun bir şekilde, sahip oldukları tezgah üzerinde görebilmektedirler. NX4 versiyonunda yapılan ISV geliştirmeleri sayesinde, kullanılan her türlü operasyon tipi tezgah üzerinde simüle edilebilmektedir. Virtual Prove Out: Klasik simülasyon yöntemlerinde, tezgah üzerinde yapılan bir işlemenin gerçekte ne kadar bir süre içerisinde tamamlanacağı o hareketin hangi hızla yapılacağına ve hareketin uzunluğuna bağlı olarak teorik bir şekilde hesaplanmakta ve tezgahın ivmelenme, yavaşlama, highspeed modunda dönüşlerde kendiliğinden yaptığı hareketler gibi faktörler dikkate alınmamaktadır. Dolayısıyla, gerçek işleme süresi bu teorik süreden oldukça farklı çıkmaktadır. ISV sayesinde, sanal tezgahın tanımlanmasının ardından, bu sürelerin tam olarak hesaplanması mümkündür. NX4 te eklenen Virtual Prove Out ile, kontrol ünitesi üzerindeki parametreler bile hesaplamalara dahil edilmekte, tezgahın hareketleri tam olarak simüle edilebilmektedir. Bu sayede klasik yaklaşımda mümkün olmayan cycle simülasyonları, NURBS hareketleri gibi durumlar doğru olarak hesaplanır. Siemens 840D kontrol ünitesi ile yapılmış bir çalışma resimde görülmektedir:

8 CAM Wizards: NX4 versiyonuyla gelen CAM operasyon yardımcıları, yeni başlayan ya da genellikle birbirine benzer işler ile uğraşan kullanıcılar için oldukça büyük kolaylıklar sağlamaktadır. NX kurulumu içerisinde bulunan yardımcıların yanı sıra, kullanıcılar kendi yardımcılarını da Process Studio ile oluşturabilmektedir. Solid Edge Parçalarının İşlenmesi : Solid Edge parçalarının NX Manufacturing altında işlenebilmesi daha da kolay hale getirilmiştir. Solid Edge içerisinden NX Manufacturing çalıştırılabilir, ve aktif parça işlenmek üzere yüklenebilir. Solid Edge parçalarında bulunan unsurlar, unsur tabanlı işleme (Feature Based Machining) uygulamalarında otomatik olarak tanınmaktadır. Geliştirilmiş Dalma Kontrolü : Dalma kontrolü, tüm freze ve delik işlemlerinde hem takım hem de takım tutucu için geçerli olacak şekilde geliştirilmiştir. Güvenlik amacıyla, istenirse her postprocess işleminden önce zorunlu ve otomatik olarak dalma kontrolü yaptırılabilir.

Alanın En Güvenilir ve En Hızlı İmalat Çözümü Inventor İçinde Kusursuz Entegrasyon

Alanın En Güvenilir ve En Hızlı İmalat Çözümü Inventor İçinde Kusursuz Entegrasyon Alanın En Güvenilir ve En Hızlı İmalat Çözümü Inventor İçinde Kusursuz Entegrasyon Inventor HSM;Inventor kullanıcıları için tam parametrik bir CAM çözümüdür.kullanıcılar tanıdıkları ve bildikleri bir ortamda

Detaylı

Yenilikleri; Edgecam 2011 R2. Programın Yardım kısmında (Help) What s New bölümü eklendi

Yenilikleri; Edgecam 2011 R2. Programın Yardım kısmında (Help) What s New bölümü eklendi Yenilikleri; Edgecam 2011 R2 Programın Yardım kısmında (Help) What s New bölümü eklendi Diğer Alt Programların programların Yardım kısmına da What s New eklendi. Planit Global Customer Support Portal Yenilendi

Detaylı

Frezeleme de Yenilikler

Frezeleme de Yenilikler VisualCAM 2018 Yenilikler VisualCAM 2018 de; 1- Frezeleme 2- Tornalama 3- Nesting ( Plaka üzerine yerleşim) Geliştirmeler yapıldı. Frezeleme de Yenilikler 1 - Setup bölümünde operasyonları kilitleme özelliği

Detaylı

RhinoCAM 2017 Yenilikleri

RhinoCAM 2017 Yenilikleri RhinoCAM 2017 Yenilikleri Bu döküman McNeel & Associates'ten Rhino 5.0 NURBS Modeller için eksiksiz entegre CAM sistemi olan RhinoCAM 2017'de sunulan yeni özellikler ve geliştirmeler açıklanmaktadır. 2017,

Detaylı

SIEMENS NX 10.0. Üçgen Yazılım 2015

SIEMENS NX 10.0. Üçgen Yazılım 2015 NX SIEMENS NX 10.0 Üçgen Yazılım 2015 NX CAM YENİLİKLER Pattern Dircetion -> Automatic Kaba operasyonlarda talaşa giriş için belirlenen bölge seçiminde, inward ve outward (içeriden ve dışarıdan ) seçeneklerinin

Detaylı

SolidCAM Zirve 2018 SolidCAM 5 Eksen MUZAFFER ŞAŞMAZ SONER MECUK

SolidCAM Zirve 2018 SolidCAM 5 Eksen MUZAFFER ŞAŞMAZ SONER MECUK SolidCAM Zirve 2018 SolidCAM 5 Eksen MUZAFFER ŞAŞMAZ SONER MECUK 5 EKSEN PARÇALARINIZ İÇİN KOMPLE ÇÖZÜM Genel 5 eksen simultane çözümü 4 eksen simultane işleme Swarf işleme 3-5 eksen dönüştürme Çoklu eksen

Detaylı

DÜNYANIN EN GELİŞMİŞ CAM YAZILIMI SOLIDWORKS İLE TAMAMEN ENTEGRE

DÜNYANIN EN GELİŞMİŞ CAM YAZILIMI SOLIDWORKS İLE TAMAMEN ENTEGRE DÜNYANIN EN GELİŞMİŞ CAM YAZILIMI SOLIDWORKS İLE TAMAMEN ENTEGRE İŞLEME VERİMLİLİĞİNİZE İVME KAZANDIRIN Programlama zamanınızı %90 a kadar önemli ölçüde azaltın. Daha Akıllı Programlama Unsur tabanlı işleme

Detaylı

Akıllı İşleme Yoluyla Otomasyon

Akıllı İşleme Yoluyla Otomasyon Kolay Güçlü Etkin Akıllı İşleme Yoluyla Otomasyon CAMWorks CNC programlamayı ve işlemeyi optimize etmek için, dünya standartlarındaki teknolojileri ve entegre otomasyon araçlarını birleştirerek verimliliği

Detaylı

Edgecam 2012 R1. Yenilikleri; Kaba işlemelerde Waveform işleme yöntemi eklendi.

Edgecam 2012 R1. Yenilikleri; Kaba işlemelerde Waveform işleme yöntemi eklendi. Edgecam 2012 R1 Yenilikleri; Kaba işlemelerde Waveform işleme yöntemi eklendi. -Takım ömrünü uzatır, -Malzeme ile sabit bağlantı (kalkma yok), -Takımın kesici boyunun tamamı işlemde kullanılabilir, -Kesim

Detaylı

WORKNC

WORKNC 0216 466 67 70 WORKNC Metropolsoft Bilgi Teknolojileri San. ve Tic. Ltd. Şti. Yeşilbağlar Mah. Selvili Sok. No:2 Beyaz Ofis B-36 34893 Pendik/İstanbul T: +90 216 466 67 70 F: +90 216 466 67 71 info@metropolsoft.com

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU Bilgisayarlı Sayısal Denetim Tezgâh İşlemleri (CNC) Makine Teknolojisi Frezecilik, Taşlama ve Alet Bilemeciliği

DERS BİLGİ FORMU Bilgisayarlı Sayısal Denetim Tezgâh İşlemleri (CNC) Makine Teknolojisi Frezecilik, Taşlama ve Alet Bilemeciliği Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Sınıf / Dönem Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim Ortamı

Detaylı

2 Karbür Matkaplar 2 3. 2 Karbür Matkaplar Sayfa. 12 HSS-Frezeler. 17 Mengeneler. Teknisyenler için yeni ürünler. HSS Matkaplar. Takma Uçlu Matkaplar

2 Karbür Matkaplar 2 3. 2 Karbür Matkaplar Sayfa. 12 HSS-Frezeler. 17 Mengeneler. Teknisyenler için yeni ürünler. HSS Matkaplar. Takma Uçlu Matkaplar 1 HSS Matkaplar Teknisyenler için yeni ürünler Delme 2 Karbür Matkaplar 2 3 Takma Uçlu Matkaplar 2 Karbür Matkaplar Soğutma Kanallı Karbür Matkaplar, TB 20 ve TB 30 Ürün ilavesi 42-43 4 5 Raybalar ve havşa

Detaylı

BİLGİSAYARLI SAYISAL DENETİM TEZGÂH İŞLEMLERİ (CNC)

BİLGİSAYARLI SAYISAL DENETİM TEZGÂH İŞLEMLERİ (CNC) BİLGİSAYARLI SAYISAL DENETİM TEZGÂH İŞLEMLERİ (CNC) Dersin Modülleri Tornada CAM Programı ile Çizim ve Kesici Yolları CAM Programı ile Tornalama Frezede CAM Programı ile Çizim ve Kesici Yolları CAM Frezeleme

Detaylı

CNC FREZE BAHAR DÖNEMİ DERS NOTLARI

CNC FREZE BAHAR DÖNEMİ DERS NOTLARI CNC FREZE BAHAR DÖNEMİ DERS NOTLARI Frezeleme; mevcut olan en esnek işleme yöntemidir ve neredeyse her şekli işleyebilir. Bu esnekliğin dezavantajı, optimize etmeyi daha zor hale getirecek şekilde uygulama

Detaylı

Yükleme Geliştirmesi. Arayüz Geliştirmesi. Edgecam yeni yükleme sistemi. Edgecam yakalama çok kolaylaştırıldı. Alan merkezi

Yükleme Geliştirmesi. Arayüz Geliştirmesi. Edgecam yeni yükleme sistemi. Edgecam yakalama çok kolaylaştırıldı. Alan merkezi Yükleme Geliştirmesi Edgecam yeni yükleme sistemi. Birçok avantajı olan yeni yükleme (INNO): Hızlı iç gelişim. Yeni İşletim sistemlerine kolay uyum. 64 bit yerli yazılımlara gelişmiş destek. Daha güvenli

Detaylı

EDGECAM BROŞÜRÜ

EDGECAM BROŞÜRÜ www.metropolsoft.com 0216 466 67 70 EDGECAM BROŞÜRÜ EDGECAM Edgecam, benzersiz kullanım kolaylığı ve gelişmiş yeni nesil takım yolu seçenekleri ile; frezeleme, kalıp işleme, tornalama, mill-turn, 4-5 eksen

Detaylı

Ses3000 CNC Ltd. Şti.

Ses3000 CNC Ltd. Şti. MasterCAM X7 Yenilikler Ses3000 CNC Ltd. Şti. Türkiye Distribütörü Kullanılan Takım Yollarını Canlandırma ve Doğrulama Eski Versiyonlardaki Durum: Mastercam X6 da kullanılan takım yollarını canlandırma

Detaylı

EĞİTİM PLANI Başlangıç Saati : 09:30 Öğle Arası : 12:00 13:00 Bitiş Saati : 17:00 Her 50 dk. 10 dk. mola

EĞİTİM PLANI Başlangıç Saati : 09:30 Öğle Arası : 12:00 13:00 Bitiş Saati : 17:00 Her 50 dk. 10 dk. mola BOĞAZİÇİ YAZILIM/UNIGRAPHICS UG NX CAM Geçiş Eğitimi Eğitmen : Melih DİZDARD EĞİTİM PLANI Başlangıç Saati : 09:30 Öğle Arası : 12:00 13:00 Bitiş Saati : 17:00 Her 50 dk. 10 dk. mola OPERATION NAVIGATOR

Detaylı

CNC FREZE UYGULAMASI DENEY FÖYÜ

CNC FREZE UYGULAMASI DENEY FÖYÜ T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ CNC FREZE UYGULAMASI DENEY FÖYÜ ÖĞRETİM ÜYESİ YRD.DOÇ.DR.BİROL

Detaylı

İç Panel. Modeli sorgulayınız En küçük yarıçap sorgulama, belli aralıktaki yarıçapları sorgulama ve

İç Panel. Modeli sorgulayınız En küçük yarıçap sorgulama, belli aralıktaki yarıçapları sorgulama ve tümleşik tasarım ve üretim ortamı sayesinde sac kalıp ve plastik kalıp işlemeyi optimize ve otomize eder. Japon imalat sanayinden aldığı geribeslemelerle aynen CADMesiter'a yansıtarak tüm üretim endüstrilerine

Detaylı

CNC Freze Tezgâhı Programlama

CNC Freze Tezgâhı Programlama CNC Freze Tezgâhı Programlama 1. Amaç CNC tezgâhının gelişimi ve çalışma prensibi hakkında bilgi sahibi olmak. Başarılı bir CNC programlama için gerekli kısmî programlamanın temellerini anlamak. Hazırlayıcı

Detaylı

TALAŞLI İMALAT SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALIPÇILIK TEKNİĞİ DERS NOTU. Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI. Talaşlı İmalat Yöntemleri

TALAŞLI İMALAT SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALIPÇILIK TEKNİĞİ DERS NOTU. Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI. Talaşlı İmalat Yöntemleri TALAŞLI İMALAT MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALIPÇILIK TEKNİĞİ DERS NOTU Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI Talaşlı İmalat Yöntemleri 2 Talaşlı İmalat; iş parçası üzerinden, sertliği daha yüksek bir kesici takım yardımıyla,

Detaylı

w w w. e z c a m. com

w w w. e z c a m. com AD/AM w w w. e z c a m. com E-AM V16 ENİLİKLER E-Mill Pro eni 3B İşlem Sihirbazı 3-eksenli işleme gereksinimlerini karşılamak üzere yeni geliştirilen 3B İşlem Sihirbazı kalıp ve yüzey işleme operasyonlarını

Detaylı

CNC (COMPUTER NUMERİCAL CONTROL)

CNC (COMPUTER NUMERİCAL CONTROL) CNC (COMPUTER NUMERİCAL CONTROL) Bilgisayarlı Sayısal Kontrol(CNC- Computer Numerical Control), takım tezgahlarının sayısal komutlarla bilgisayar yardımıyla kontrol edilmesidir. CNC Tezgahlarda, NC tezgahlardan

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ MÜHENDİSLİK SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ!!! HAZIRLAYAN: H.NAZIM EKİCİ

BİLGİSAYAR DESTEKLİ MÜHENDİSLİK SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ!!! HAZIRLAYAN: H.NAZIM EKİCİ BİLGİSAYAR DESTEKLİ MÜHENDİSLİK SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ!!! HAZIRLAYAN: H.NAZIM EKİCİ 1. BÖLÜM CAD-COMPUTER AIDED DESIGN NE TASARLIYORUZ? - KATI MODELLER (SOLIDS) - -SACLAR(SHEET METAL) - -YÜZEYLER (SURFACES)

Detaylı

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ CNC TORNA DENEY FÖYÜ Deney Yürütücüsü: Dr.Öğr.Üyesi Emre ESENER Deney Yardımcısı: Arş.Gör. Emre SÖNMEZ Hazırlayan: Arş.Gör.

Detaylı

EDGECAM

EDGECAM 0216 466 67 70 EDGECAM Metropolsoft Bilgi Teknolojileri San. ve Tic. Ltd. Şti. Yeşilbağlar Mah. Selvili Sok. No:2 Beyaz Ofis B-36 34893 Pendik/İstanbul T: +90 216 466 67 70 F: +90 216 466 67 71 info@metropolsoft.com

Detaylı

Programlama Otomasyon Simülasyon Üretim

Programlama Otomasyon Simülasyon Üretim Programlama Otomasyon Simülasyon Üretim GENEL BAKIŞ Etkili ve güvenilir makineyle işleme hypermill, makineden ve kontrol ünitesinden bağımsız programlamaya yönelik dünyanın en güçlü CAM çözümlerinden biridir.

Detaylı

CoroMill 390 07 ölçüsünde kesici uçlara sahip parmak frezeler Çelik kalitesi GC1130

CoroMill 390 07 ölçüsünde kesici uçlara sahip parmak frezeler Çelik kalitesi GC1130 CoroMill 390 07 ölçüsünde kesici uçlara sahip parmak frezeler Çelik kalitesi GC1130 Küçük çaplarda 07 ölçüsünde kesici uçlara sahip yeni parmak frezelerle CoroMill 390'ın kanıtlanmış performansı şimdi

Detaylı

CNC TORNA TEZGAHLARININ PROGRAMLANMASI

CNC TORNA TEZGAHLARININ PROGRAMLANMASI CNC TORNA TEZGAHLARININ PROGRAMLANMASI MUTLAK KOORDİNAT SİSTEMİNE GÖRE O00012; ( Program numarası) T01 M06; (Birinci Takım, Taretteki takım değişti) G90 G54 G94 G97 G40; Mutlak koordinat sistemi, İş parçası

Detaylı

Adres bilgileri ve diğer bilgilerin bazıları

Adres bilgileri ve diğer bilgilerin bazıları Adres bilgileri ve diğer bilgilerin bazıları G şifreleri (kodları) CNC programlarının yazımında kullanılan talaş kaldırma işlemlerini doğrudan ilgilendiren kodlardır. G kod numaraları G00 - G99 arasındadır.

Detaylı

TİMAK-Tasarım İmalat Analiz Kongresi 26-28 Nisan 2006 - BALIKESİR FREZELEME İŞLEMLERİNDE CNC PARÇA PROGRAMININ TÜRETİLMESİ Yılmaz KÜÇÜK 1, İhsan KORKUT 2, Ulvi ŞEKER 3 1 Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri

Detaylı

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR II DERSİ

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR II DERSİ T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR II DERSİ CNC TORNA UYGULAMASI Deneyin Amacı: Deney Sorumlusu: Arş. Gör.

Detaylı

CoroMill QD. Yüksek güvenlikli kanal frezeleme

CoroMill QD. Yüksek güvenlikli kanal frezeleme CoroMill QD Yüksek güvenlikli kanal frezeleme Kanal frezelemedeki ana zorluk, özellikle derin ve dar kanallar işlenirken genelde talaş boşaltmadır. CoroMill QD içten kesme sıvısına sahip türünün ilk kesicisidir.

Detaylı

Tornada Raba ve Klavuz Çekme izlenecek işlem sırası şu şekildedir

Tornada Raba ve Klavuz Çekme izlenecek işlem sırası şu şekildedir Tornada Raba ve Klavuz Çekme izlenecek işlem sırası şu şekildedir 1- Tornalanacak parça çizilir 2- Translate komutu ile punta deliğine gelecek nokta 0,0,0 koordinatına taşınır 3- Tezgah seçimi yapılır

Detaylı

Ses3000 CNC Ltd. Şti.

Ses3000 CNC Ltd. Şti. MasterCAM X7 Yenilikler Ses3000 CNC Ltd. Şti. Türkiye Distribütörü Kullanılan Takım Yollarını Canlandırma ve Doğrulama Eski Versiyonlardaki Durum: Mastercam X6 da kullanılan takım yollarını canlandırma

Detaylı

Modüler sistem Coromant EH

Modüler sistem Coromant EH Modüler sistem Coromant EH Küçük çaplar için takım esnekliği Erişimi zor olan parça kısımlarına ulaşılması ve takım grubunun mümkün olduğunca kısa ve kompakt tutulması karlı imalat için çok önemlidir.

Detaylı

Konik ve Kavisli yüzey Tornalamada izlenecek işlem sırası şu şekildedir

Konik ve Kavisli yüzey Tornalamada izlenecek işlem sırası şu şekildedir Konik ve Kavisli yüzey Tornalamada izlenecek işlem sırası şu şekildedir 1- Tornalanacak parça çizilir 2- Translate komutu ile punta deliğine gelecek nokta 0,0,0 koordinatına taşınır 3- Tezgah seçimi yapılır

Detaylı

Talaşlı İşlenebilirlik

Talaşlı İşlenebilirlik Talaşlı İşlenebilirlik Bir malzemenin (genellikle metal) uygun takım ve kesme koşullarıyla göreli olarak kolay işlenebilirliği Sadece iş malzemesine bağlıdır. Talaşlı işleme yöntemi, takım ve kesme koşulları

Detaylı

T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR DESTEKLİ TALAŞLI İMALAT DENEYİ LABORATUVAR FÖYÜ

T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR DESTEKLİ TALAŞLI İMALAT DENEYİ LABORATUVAR FÖYÜ T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR DESTEKLİ TALAŞLI İMALAT DENEYİ LABORATUVAR FÖYÜ 1 Deneyin Amacı: Üretilmesi istenen bir parçanın, bilgisayar destekli

Detaylı

NX Motion Simulation:

NX Motion Simulation: NX Motion Simulation: Mekanizma Hareket Analizi UNIGRAPHICS NX yazılımının modüllerinden biri olan NX Motion Simulation, NX Dijital Ürün Tasarımı ailesinin mühendislik bileşenlerinden birisidir. Motion

Detaylı

CNC FREZE TEZGAHLARININ PROGRAMLANMASI

CNC FREZE TEZGAHLARININ PROGRAMLANMASI CNC FREZE TEZGAHLARININ PROGRAMLANMASI Frezelemenin Tanımı Çevresinde çok sayıda kesici ağzı bulunan takımın dönme hareketine karşılık, iş parçasının öteleme hareketi yapmasıyla gerçekleştirilen talaş

Detaylı

EZCAM Versiyon 20 - Yenilikler

EZCAM Versiyon 20 - Yenilikler EZCAM Versiyon 20 - Yenilikler 3D Stoktan Kaba Frezeleme EZ-CAM V20 ile birlikte gelen yeni özelliklerden biri, yüklenmiş olan 3D formlu stok (kütük) modeli üzerinden kaba frezeleme işlemi yapılabilmesi.

Detaylı

İmal Usulleri 2. Fatih ALİBEYOĞLU -2-

İmal Usulleri 2. Fatih ALİBEYOĞLU -2- İmal Usulleri 2 Fatih ALİBEYOĞLU -2- Giriş 1.Tornalama ve ilgili işlemler 2.Delme ve ilgili işlemler 3.Frezeleme 4.Talaş kaldırma merkezleri ve Tornalama merkezleri 5.Diğer talaş kaldırma yöntemleri 6.Yüksek

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 8

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 8 İmalat Yöntemleri MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 8 Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Talaşsız İmalat Talaşlı İmalat Fiziksel-Kimyasal Hammaddeye talaş kaldırmadan bir şekil verilir Döküm Dövme Presleme Haddeleme

Detaylı

Kanal açmada izlenecek işlem sırası şu şekildedir

Kanal açmada izlenecek işlem sırası şu şekildedir Kanal açmada izlenecek işlem sırası şu şekildedir 1- Tornalanacak parça çizilir 2- Translate komutu ile punta deliğine gelecek nokta 0,0,0 koordinatına taşınır 3- Tezgah seçimi yapılır 4- Kütük tanımlaması

Detaylı

Rampalama. Delme. 45 kadar dik dalma. Çok iyi talaş kaldırma. 2xD ye kadar çok iyi delme yeteneği. Ayrı bir kesici takıma ihtiyac yok

Rampalama. Delme. 45 kadar dik dalma. Çok iyi talaş kaldırma. 2xD ye kadar çok iyi delme yeteneği. Ayrı bir kesici takıma ihtiyac yok Rampalama Çok iyi talaş kaldırma 45 kadar dik dalma 2xD ye kadar çok iyi delme yeteneği Delme Ayrı bir kesici takıma ihtiyac yok Raybalar için ideal ön-delme işlemi Şaft DIN 6535 HA/HB Karbür DIN 6527

Detaylı

Verimli kesme ve kanal açma için takımlar

Verimli kesme ve kanal açma için takımlar Verimli kesme ve kanal açma için takımlar Dilimleme için uygun donanıma sahip CoroCut QD, piyasadaki en güçlü ve en gelişmiş kesme ve kanal açma takımıdır. Herhangi bir tezgah tipi ile tüm malzemelerde

Detaylı

ME220T Tasarım ve İmalat TALAŞLI İMALAT YÖNTEMLERİ VE TEZGAHLARI. 15. Talaşlı İmalat Yöntemleri. Talaş Kaldırma

ME220T Tasarım ve İmalat TALAŞLI İMALAT YÖNTEMLERİ VE TEZGAHLARI. 15. Talaşlı İmalat Yöntemleri. Talaş Kaldırma TALAŞLI İMALAT YÖNTEMLERİ VE TEZGAHLARI Groover, Fundamentals of Modern Manufacturing, Bölüm 22 ME220T Tasarım ve İmalat 15. Talaşlı İmalat Yöntemleri Mehmet DEMİRKOL 1. Tornalama ve ilgili işlemler 2.

Detaylı

Chapter 22: Tornalama ve Delik Açma. DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing

Chapter 22: Tornalama ve Delik Açma. DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing Chapter 22: Tornalama ve Delik Açma DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing 22.1 Giriş Tornalama, dışı silindirik ve konik yüzeylere sahip parça işleme sürecidir. Delik açma, işleme sonucunda

Detaylı

ÇELİK DÜBEL TASARIMI, ANALİZİ VE ÜRETİMİ

ÇELİK DÜBEL TASARIMI, ANALİZİ VE ÜRETİMİ ÇELİK DÜBEL TASARIMI, ANALİZİ VE ÜRETİMİ GİRİŞ Çelik dübel genel olarak mobilya sektöründe bağlama elemanı olarak kullanılmaktadır. Üreteceğimiz çelik dübel malzemesi Erdemir den alınan 6011 numaralı gereçten

Detaylı

FAN SELECTOR FAN SELECTOR FAN SEÇİM YAZILIMI.

FAN SELECTOR FAN SELECTOR FAN SEÇİM YAZILIMI. FAN SELECTOR FAN SEÇİM YAZILIMI YAZILIM TANIMI Fan Selector yazılımı havalandırma ve iklimlendirme sistemlerinde kullanılan fanların performans hesaplamalarının yapılması ve çalışma şartlarına en uygun

Detaylı

İmalatta İşlenebilirlik Kriterleri

İmalatta İşlenebilirlik Kriterleri Bölüm 24 TALAŞLI İŞLEMEDE EKONOMİ VE ÜRÜN TASARIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Talaşlı işlenebilirlik Toleranslar ve Yüzey Kesme Koşullarının Seçimi konuları İmalatta İşlenebilirlik Kriterleri Takım ömrü-

Detaylı

Havacılık sanayi yapısal parçaları titanyum

Havacılık sanayi yapısal parçaları titanyum Havacılık sanayi yapısal parçaları titanyum Sürekli değişen bir dünyada yenilik Yeni talepler teknoloji ve malzemelerde yeni gelişmelerin önünü açıyor. Sektörün öncüsü olabilmek ve yeni nesil ürünler sağlayabilmek

Detaylı

Ekran Arayüzü ve Obje Seçimi (V )

Ekran Arayüzü ve Obje Seçimi (V ) FieldGenius harita ekranı tüm menülere ulaşımın sağlandığı ana ekrandır. Çizim ekranı dinamik özelliklere sahip olup objeler grafik ekrandan seçilebilir. Bu sayede nokta aplikasyonu, mesafe ölçümü gibi

Detaylı

BİLGİSAYARLI TASARIM VE İMALAT YÖNTEMLERİ KULLANILARAK KRANK MİLİ İMALATI ÖZET ABSTRACT

BİLGİSAYARLI TASARIM VE İMALAT YÖNTEMLERİ KULLANILARAK KRANK MİLİ İMALATI ÖZET ABSTRACT BİLGİSAYARLI TASARIM VE İMALAT YÖNTEMLERİ KULLANILARAK KRANK MİLİ İMALATI Ömer PEKDUR 1, Can CANDAN 2, Davut AKDAŞ 3, Yaşar AKMAN 4, Sabri BIÇAKÇI 5 1 opekdur@gmail.com 6 ncı Ana Bakım Merkezi Komutanlığı,

Detaylı

Sac Metal Şekillendirme Süreçlerinde 3D Metroloji

Sac Metal Şekillendirme Süreçlerinde 3D Metroloji GOM Workshop Sac Metal Şekillendirme Sac Metal Şekillendirme Süreçlerinde 3D Metroloji Burak ACUN 12 Nisan, 2017 Sac Metal Şekillendirme Süreçlerinde Kalite Kalıp İmalatı & Şekillendirme Sınır Seri kalite

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ HACETTEPE ASO 1.OSB MESLEK YÜKSEKOKULU HMK 211 CNC TORNA TEKNOLOJİSİ

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ HACETTEPE ASO 1.OSB MESLEK YÜKSEKOKULU HMK 211 CNC TORNA TEKNOLOJİSİ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ HACETTEPE ASO 1.OSB MESLEK YÜKSEKOKULU HMK 211 CNC TORNA TEKNOLOJİSİ Öğr. Gör. RECEP KÖKÇAN Tel: +90 312 267 30 20 http://yunus.hacettepe.edu.tr/~rkokcan/ E-mail_1: rkokcan@hacettepe.edu.tr

Detaylı

Üst başlık hareket. kolu. Üst başlık. Askı yatak. Devir sayısı seçimi. Fener mili yuvası İş tablası. Boyuna hareket volanı Düşey hareket.

Üst başlık hareket. kolu. Üst başlık. Askı yatak. Devir sayısı seçimi. Fener mili yuvası İş tablası. Boyuna hareket volanı Düşey hareket. Frezeleme İşlemleri Üst başlık Askı yatak Fener mili yuvası İş tablası Üst başlık hareket kolu Devir sayısı seçimi Boyuna hareket volanı Düşey hareket kolu Konsol desteği Eksenler ve CNC Freze İşlemler

Detaylı

Klasik torna tezgahının temel elemanları

Klasik torna tezgahının temel elemanları Klasik torna tezgahının temel elemanları Devir ayar kolları Dişli Kutusu Ayna Soğutma sıvısı Siper Ana Mil Karşılık puntası Çalıştırma kolu ilerleme mili (talaş mili) Araba Acil Stop Kayıt Öğr. Gör.Ahmet

Detaylı

TORNALAMA Walter ISO tornalama 8 Kanal açma 19 Takım tutucu 25 Sipariş sayfaları 26 Teknik bilgi 96

TORNALAMA Walter ISO tornalama 8 Kanal açma 19 Takım tutucu 25 Sipariş sayfaları 26 Teknik bilgi 96 TONALAMA Walter ISO tornalama 8 Kanal açma 19 Takım tutucu 25 Sipariş sayfaları 26 Teknik bilgi 96 DELME Walter Titex Karbür matkap 104 Sipariş sayfaları 106 Teknik bilgi 122 Walter Delik genişletme ve

Detaylı

Kanal açmada izlenecek işlem sırası şu şekildedir

Kanal açmada izlenecek işlem sırası şu şekildedir Kanal açmada izlenecek işlem sırası şu şekildedir 1- Tornalanacak parça çizilir 2- Translate komutu ile punta deliğine gelecek nokta 0,0,0 koordinatına taşınır 3- Tezgah seçimi yapılır 4- Kütük tanımlaması

Detaylı

up-gear Teknolojisi Büyük konik dişli üretiminde en iyi çözüm

up-gear Teknolojisi Büyük konik dişli üretiminde en iyi çözüm up-gear Teknolojisi Büyük konik dişli üretiminde en iyi çözüm Geliştirilmiş işleme çözümlerinin yanında yeni stratejik üretim ortaklığı İster inşaat makineleri isterse deniz motor sistemleri ya da trenler

Detaylı

Sandvik Coromant'tan kesici takımlar. Döner takımlar FREZELEME DELİK DELME DELİK İŞLEME TAKIM TUTUCU SİSTEMLERİ

Sandvik Coromant'tan kesici takımlar. Döner takımlar FREZELEME DELİK DELME DELİK İŞLEME TAKIM TUTUCU SİSTEMLERİ Sandvik Coromant'tan kesici takımlar Döner takımlar RZLM DLİK DLM DLİK İŞLM TAKIM TUTUCU SİSTMLRİ 2012 DLİK DLM Matkap seçimi Matkap seçimi 1 Delik çapını ve delme derinliğini belirleyin Tabloda listelenen

Detaylı

TAKIM YOLU STRATEJİLERİNİN KALIP ÇEKİRDEKLERİNİ İŞLEME SÜRESİNE ETKİSİNİN DENEYSEL İNCELENMESİ

TAKIM YOLU STRATEJİLERİNİN KALIP ÇEKİRDEKLERİNİ İŞLEME SÜRESİNE ETKİSİNİN DENEYSEL İNCELENMESİ TAKIM YOLU STRATEJİLERİNİN KALIP ÇEKİRDEKLERİNİ İŞLEME SÜRESİNE ETKİSİNİN DENEYSEL İNCELENMESİ ÖZET Günümüz Bilgisayar Destekli Tasarım, Üretim Mühendislik yazılımları, kalıp çekirdeklerinin işlenmesinde

Detaylı

Kavramlar ve açılar. temel bilgiler. Yan kesme ağzı. ana kesme ağzı. = helis açısı. merkez boşluk açısı Yan kesme kenarı

Kavramlar ve açılar. temel bilgiler. Yan kesme ağzı. ana kesme ağzı. = helis açısı. merkez boşluk açısı Yan kesme kenarı temel bilgiler Kavramlar ve açılar Yan kesme ağzı ana kesme ağzı α P = ana kesme kenarı boşluk açısı β H = ana kesme kenarı kama açısı γ P = ana kesme kenarı talaş açısı α O = yan kesme kenarı boşluk açısı

Detaylı

Performans ve güvenilirlik ile yeni bir bakış açısı.

Performans ve güvenilirlik ile yeni bir bakış açısı. _ XTRA TEC XT XTENDED TECHNOLOGY Performans ve güvenilirlik ile yeni bir bakış açısı. Ürün yenilikleri Frezeleme EŞSİZ BİR DENEYİM İÇİN PERFORMANS VE GÜVENİLİRLİK BİR ARADA. Başarılı Walter frezeleme takımlarının

Detaylı

The helmet was programmed and produced by DAISHIN. Yeni neler var?

The helmet was programmed and produced by DAISHIN. Yeni neler var? The helmet was programmed and produced by DAISHIN. Yeni neler var? 2019.1 sürümünde yeni neler var? hypermill 2019.1 daha da yüksek performans ve daha iyi frezeleme sonuçları anlamına gelir! Öne çıkan

Detaylı

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TALAŞLI İMALAT TEZGÂHLARININ TANITIMI

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TALAŞLI İMALAT TEZGÂHLARININ TANITIMI BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TALAŞLI İMALAT TEZGÂHLARININ TANITIMI Deney n Amacı Talaşlı imalat tezgahlarının tanıtımı, talaşlı

Detaylı

Tornada Punta Deliği açmada izlenecek işlem sırası şu şekildedir

Tornada Punta Deliği açmada izlenecek işlem sırası şu şekildedir Tornada Punta Deliği açmada izlenecek işlem sırası şu şekildedir 1- Tornalanacak parça çizilir 2- Translate komutu ile punta deliğine gelecek nokta 0,0,0 koordinatına taşınır 3- Tezgah seçimi yapılır 4-

Detaylı

CNC TORNA TEZGAHLARININ PROGRAMLANMASI

CNC TORNA TEZGAHLARININ PROGRAMLANMASI CNC TORNA TEZGAHLARININ PROGRAMLANMASI Yardımcı fonksiyonu (soğ. sıvısı, mili on/off) İlerleme miktarı Kesme hızı Blok(Satır) numarası Dairesel interpolasyonda yay başlangıcının yay merkezine X,Y veya

Detaylı

Chapter 24: Frezeleme. DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing

Chapter 24: Frezeleme. DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing Chapter 24: Frezeleme DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing 24.1 Giriş Frezeleme, düz bir yüzey elde etmek için yapılan temel bir talaş kaldırma işlemidir Freze bıçakları bir veya birden fazla

Detaylı

TORNACILIK. Ali Kaya GÜR Fırat Ün.Teknik Eğitim Fak.MetalFırat Ün.Teknik Eğitim Fak.Metal Eğ.Böl. ELAZIĞ

TORNACILIK. Ali Kaya GÜR Fırat Ün.Teknik Eğitim Fak.MetalFırat Ün.Teknik Eğitim Fak.Metal Eğ.Böl. ELAZIĞ TORNACILIK Ali Kaya GÜR Fırat Ün.Teknik Eğitim Fak.MetalFırat Ün.Teknik Eğitim Fak.Metal Eğ.Böl. ELAZIĞ TORNANIN TANIMI VE ENDÜSTRİDEKİ ÖNEMİ Bir eksen etrafında dönen iş parçalarını, kesici bir kalemle

Detaylı

Kısa Program yazma-mdi

Kısa Program yazma-mdi TEZGAHIN AÇILMASI Kısa Program yazma-mdi TAKIM TUTUCUYU MAGAZİNE TAKMAK VE SÖKMEK CNC MAKİNE REFERANS VE SIFIR NOKTALARI CNC FREZEDE KOORDİNAT SİSTEMLERİ Bir CNC- Tezgahında bir iş parçasını üretebilmek

Detaylı

CARRIER ve ENERJİ VERİML

CARRIER ve ENERJİ VERİML Carrier HAP e20 programı ile yapılan enerji simülasyonlarında yılın 8.760 saatlik hava verileri kullanılarak gerçek bir saatlik enerji analizi gerçekleştirilir. Program, bina ısı akışını hesaplamak için

Detaylı

1 Tabloda listelenen matkaplar için çap aralığını ve delme derinliklerini bulun.

1 Tabloda listelenen matkaplar için çap aralığını ve delme derinliklerini bulun. pdrilling Content DLİK DLM Matkap seçimi Matkap seçimi Delik çapını ve delme derinliğini belirleyin 1 Tabloda listelenen matkaplar için çap aralığını ve delme derinliklerini bulun. 2 Matkap tipini seçin

Detaylı

Alın Tornalamada izlenecek işlem sırası şu şekildedir

Alın Tornalamada izlenecek işlem sırası şu şekildedir Alın Tornalamada izlenecek işlem sırası şu şekildedir 1- Alın tornalanacak parça çizilir 2- Translate komutu ile punta deliğine gelecek nokta 0,0,0 koordinatına taşınır 3- Tezgah seçimi yapılır 4- Kütük

Detaylı

Đmalat Araştırma Laboratuarı Sabancı Universitesi. Talaşlı Đmalat ve Takım Tezgahı Araştırmaları

Đmalat Araştırma Laboratuarı Sabancı Universitesi. Talaşlı Đmalat ve Takım Tezgahı Araştırmaları Talaşlı Đmalat ve Takım Tezgahı Araştırmaları Đmalat Araştırma Laboratuarı Sabancı Universitesi Đmalat Araştırma Lab. DMG 5-axis (18 000 rpm) işleme merkezi Mori Seiki NL 1500 torna Mazak Nexus 501C işleme

Detaylı

02.01.2012. Freze tezgahında kullanılan kesicilere Çakı denir. Çakılar, profillerine, yaptıkları işe göre gibi çeşitli şekillerde sınıflandırılır.

02.01.2012. Freze tezgahında kullanılan kesicilere Çakı denir. Çakılar, profillerine, yaptıkları işe göre gibi çeşitli şekillerde sınıflandırılır. Freze ile ilgili tanımlar Kendi ekseni etrafında dönen bir kesici ile sabit bir iş parçası üzerinden yapılan talaş kaldırma işlemine Frezeleme, yapılan tezgaha Freze ve yapan kişiye de Frezeci denilir.

Detaylı

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU MAKİNE PROGRAMI MESLEKİ UYGULAMA RAPORU HAZIRLAMA KILAVUZU

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU MAKİNE PROGRAMI MESLEKİ UYGULAMA RAPORU HAZIRLAMA KILAVUZU BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU MAKİNE PROGRAMI MESLEKİ UYGULAMA RAPORU HAZIRLAMA KILAVUZU I- Yapılacak Çalışmalarla İlgili Bilgiler A) Talaşlı Şekillendirme a-takım tezgahları hakkında

Detaylı

Doç. Dr. Ahmet DEMİRER 1. Torna Tezgahları

Doç. Dr. Ahmet DEMİRER 1. Torna Tezgahları Doç. Dr. Ahmet DEMİRER 1 Parçaya kesici alet yönünde bir hareket vererek talaş kaldırmaya tornalamak, bu işlemleri yapan tezgahlara da torna tezgahları denir. Tornada genellikle eksenel hareketle dış iç

Detaylı

CNC TORNA TEZGAHLARI İÇİN DİALOG METODU KULLANILARAK NC KOD TÜRETİLMESİ

CNC TORNA TEZGAHLARI İÇİN DİALOG METODU KULLANILARAK NC KOD TÜRETİLMESİ PAMUKKALE ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ SLİ K FAKÜLTESİ PAMUKKALE UNIVERSITY ENGINEERING COLLEGE MÜHENDİ SLİ K B İ L İ MLERİ DERGİ S İ JOURNAL OF ENGINEERING SCIENCES YIL CİLT SAYI SAYFA : 2004 : 10 : 3 : 299-304

Detaylı

Belge, ABYSIS içinde kullanılan, kayıt, fiş, fatura, hesap kartı gibi bir tanımı veya bir işlemi ifade eden kayıt veya evraklardır.

Belge, ABYSIS içinde kullanılan, kayıt, fiş, fatura, hesap kartı gibi bir tanımı veya bir işlemi ifade eden kayıt veya evraklardır. Belge, ABYSIS içinde kullanılan, kayıt, fiş, fatura, hesap kartı gibi bir tanımı veya bir işlemi ifade eden kayıt veya evraklardır. ROBO Framework içinde uygulanan tüm belgeler aynı yapıdan miras yolu

Detaylı

BÖLÜM 04. Çalışma Unsurları

BÖLÜM 04. Çalışma Unsurları BÖLÜM 04 Çalışma Unsurları Autodesk Inventor 2008 Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu SAYISAL GRAFİK Çalışma Unsurları Parça ya da montaj tasarımı sırasında, örneğin bir eskiz düzlemi tanımlarken, parçanın düzlemlerinden

Detaylı

Çelik frezeleme Kalite GC1130

Çelik frezeleme Kalite GC1130 Çelik frezeleme Kalite GC1130 Gelişmiş çelik frezeleme Zertivo kalite GC1130 ile içiniz rahat eder En yaygın frezeleme sorunları arasında takım ömrünü kısaltarak üretimde istikrarsızlığa neden olan pullanma

Detaylı

Takma uçlu rayba Takma uçlu raybalar için teknik bilgi. Kodlama sistemi. Uç kodlama sistemi. Uygulama. Seri üretim ve yüksek performans

Takma uçlu rayba Takma uçlu raybalar için teknik bilgi. Kodlama sistemi. Uç kodlama sistemi. Uygulama. Seri üretim ve yüksek performans Takma uçlu raybalar için teknik bilgi Seri üretim ve yüksek performans Takma uçlu rayba Seri üretim ve yüksek performans için Yüksek hızlı operasyonlar için PC veya kaplamalı uçlar Mükemmel doğruluk ve

Detaylı

CAEeda TM NACA0012 OLUŞTURULAN DÖRTGENE ÇÖZÜMAĞI OLUŞTURMA EĞİTİM NOTU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM NACA0012 OLUŞTURULAN DÖRTGENE ÇÖZÜMAĞI OLUŞTURMA EĞİTİM NOTU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM NACA0012 OLUŞTURULAN DÖRTGENE ÇÖZÜMAĞI OLUŞTURMA EĞİTİM NOTU EDA Tasarım Analiz Mühendislik KAPSAM Naca 0012 profili kullanılarak oluşturulmuş düzlem geometrisinde çözümağı üretme. MODELLEME

Detaylı

7 CNC OPERATION. 7-3 İşleme Programı. 7-3-1 İnce sac kesimine örnek,

7 CNC OPERATION. 7-3 İşleme Programı. 7-3-1 İnce sac kesimine örnek, 7 CNC OPERATION 7-3 İşleme Programı Aşağıdakiler Mazak tarafından kesime yönelik olarak tavsiye edilmiştir. İnce objelerin kesilmesi. G08 önden okuma (prior) kontrolunu G64 modunda kullanın. G08 ile otomatik

Detaylı

DENEY 2 KESME HIZININ YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ

DENEY 2 KESME HIZININ YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ Kesme Hızının Yüzey Pürüzlülüğüne Etkisinin İncelenmesi 1/5 DENEY 2 KESME HIZININ YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ 1. AMAÇ Bu deneyin amacı; üretilen parçaların yüzey pürüzlülüğünü belirlemek

Detaylı

Swansoft Fanuc OiT Kullanımı

Swansoft Fanuc OiT Kullanımı CNC Torna ve Frezede gerçek simülasyon yapılabilir. 50 den fazla farklı Kontrol Sistemi, 150 nin üzerinde ünite. Alt Programlama ve Delik çevrimleri dahil Manuel programlama Değişken parametrelerle Macro

Detaylı

Mak- 204. Üretim Yöntemleri - II. Vargel ve Planya Tezgahı. Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt.

Mak- 204. Üretim Yöntemleri - II. Vargel ve Planya Tezgahı. Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Mak- 204 Üretim Yöntemleri - II Talaşlı Đmalatta Takım Tezgahları Vargel ve Planya Tezgahı Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Bölümü Takım Tezgahlarında Yapısal

Detaylı

Cnc freze programlama örnekleri

Cnc freze programlama örnekleri Cnc freze programlama örnekleri Cnc frezeleme örnek programlar.örnek cnc freze programları. Öğretmenler sınav hazırlarken,ödev verirken. CNC tezgahlar eğitimine başlayanlar ve operatörlük eğitimine başlayanlar

Detaylı

CAEeda TM OM6 KANADI MODELLEME. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM OM6 KANADI MODELLEME. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM OM6 KANADI MODELLEME EDA Tasarım Analiz Mühendislik 1. Kapsam Kanat Sınırlarını Çizme Taban Kanat Profilinin Hücum ve Firar Kenarları Sınırlarını Çizme Kanat Profilini Dosyadan (.txt) Okuma Geometrik

Detaylı

Verimliliğiniz İçin YG 1 KESİCİ TAKIMLAR SAN VE TİC.LTD. ŞTİ. YÜKSEK PERFORMANSLI ÜRÜNLER En İyi Seçimler YG-1 ÜRÜNLERİ HIZLI ARAMA

Verimliliğiniz İçin YG 1 KESİCİ TAKIMLAR SAN VE TİC.LTD. ŞTİ. YÜKSEK PERFORMANSLI ÜRÜNLER En İyi Seçimler YG-1 ÜRÜNLERİ HIZLI ARAMA YG-1 ÜRÜNLERİ HIZLI ARAMA YÜKSEK PERFORMANSLI ÜRÜNLER En İyi Seçimler Verimliliğiniz İçin YG 1 KESİCİ TAKIMLAR SAN VE TİC.LTD. ŞTİ. Tavukçuyolu Cad. No:279, Yukarı Dudullu Mahallesi, Ümraniye / İstanbul,

Detaylı

FAN-SİM FAN-SİM FAN PERFORMANS HESAPLAMA VE SEÇİM YAZILIMI.

FAN-SİM FAN-SİM FAN PERFORMANS HESAPLAMA VE SEÇİM YAZILIMI. FAN-SİM FAN PERFORMANS HESAPLAMA VE SEÇİM YAZILIMI YAZILIM TANIMI Fan-Sim yazılımı havalandırma ve iklimlendirme sistemlerinde kullanılan fanların performans hesaplamalarının yapılması ve çalışma şartlarına

Detaylı

14.09.2014 TALAŞ KALDIRMA TEORİSİ. IML 313 İmal Usulleri II Talaşlı İmalat. Talaşlı İmalat Yöntemleri

14.09.2014 TALAŞ KALDIRMA TEORİSİ. IML 313 İmal Usulleri II Talaşlı İmalat. Talaşlı İmalat Yöntemleri TALAŞ KALDIRMA TEORİSİ IML 313 İmal Usulleri II Talaşlı İmalat 1. Talaş kaldırma teknolojisine genel bakış 2. Metallerin talaşlı işlenmesinde talaş oluşumu 3. Kuvvetler ve Merchant dairesi 4. Talaş kaldırmada

Detaylı

tanımlar, ölçüler ve açılar DIN ISO 5419 (alıntı baskı 06/98)

tanımlar, ölçüler ve açılar DIN ISO 5419 (alıntı baskı 06/98) temel bilgiler tanımlar, ölçüler ve açılar DIN ISO 5419 (alıntı baskı 06/98) helisel matkap ucu silindirik saplı/ konik saplı matkap ucu-ø kanal sırt döndürücü dil (DIN 1809' a göre) sap-ø eksen gövde

Detaylı

CIM - Computer Integrated Manufacturing

CIM - Computer Integrated Manufacturing CIM - Computer Integrated Manufacturing Ders 5 spectracam Turning spectracam Turning Açılış Ekranı Menü Çubuğu Standart Araç Çubuğu Hızlı Erişim Çubuğu Başlık Diyalog Çubuğu Araç Çubuğu Parça ana hattı

Detaylı

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ CUMAYERİ MESLEK YÜKSEKOKULU MEKATRONİK ÖN LİSANS PROGRAMI 2012-13 Bahar Yarıyılı

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ CUMAYERİ MESLEK YÜKSEKOKULU MEKATRONİK ÖN LİSANS PROGRAMI 2012-13 Bahar Yarıyılı DÜZCE ÜNİVERSİTESİ CUMAYERİ MESLEK YÜKSEKOKULU MEKATRONİK ÖN LİSANS PROGRAMI 2012-13 Bahar Yarıyılı Dersin adı: Bilgisayar Destekli Takım Tezgahları Dersin Kodu: AKTS Kredisi: 4 2. yıl 2. yarıyıl Önlisans

Detaylı

Edited by Foxit PDF Editor Copyright (c) by Foxit Software Company, 2004 For Evaluation Only.

Edited by Foxit PDF Editor Copyright (c) by Foxit Software Company, 2004 For Evaluation Only. CAK serisi CNC tornalari tornalama islemlerinde hem saglamis oldugu pratik operasyon kabiliyetleri acisindan, hemde gerçeklestirdigi kaliteli islemler bakimindan, diger CNC modelleri ile mukayese edildiginde

Detaylı