Sağlıklı Titreşim Analizi için 3 Eksende Ölçüm Neden Gereklidir?

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Sağlıklı Titreşim Analizi için 3 Eksende Ölçüm Neden Gereklidir?"

Transkript

1 Bakım Mühendisliğinde En Son Teknolojiler : İşin Uzmanından! VibraTek Teknik Bülten 13 Sağlıklı Titreşim Analizi için 3 Eksende Ölçüm Neden Gereklidir? Bill Watts 1, Dr. İbrahim H. Çağlayan Özet Titreşim ölçüm analizi ile arızaların doğru hassas şekilde teşhis edilebilmesinin temelinde yapılan ölçümün ve alınan spektrumların yeterli sayı ve özellikte ve doğru alınmış olmaları yatar. Makinalar üç doğrusal yönde hareket yetenekleri olduğu için, mühendislik mantığı ve fizik bilimi bu üç yönden hareket bilgisi alınması gerekliliğini zorunlu kılar. Bu makalenin amacı, ölçüm noktalarında genellikle düşey ve yatay yönde ölçüm arasına bazen serpiştirilmiş eksenel ölçüm yerine, her noktada düşey, yatay ve eksenel noktalarda ölçüm yapmanın mantığını, gerekliliğini ve yararlarını anlatmaktır. Giriş Titreşim ölçümü yapılmasını önerdiğimiz birbirine ek üçlü Karteziyen koordinat sistemi düşey, yatay ve eksenel yönlerden oluşmaktadır. Eksenel yön, ismin de ifade ettiği gibi mil (genellikle motor mili) ekseni doğrultusunda veya buna paralel bir doğrultudadır. Düşey ve yatay doğrultular ise eksenel doğrultuyu dik kesen düzlemdedir. Yatay makinalar için düşey yön şakül doğrultusudur; yatay yön de yatay ufuk düzlemine paralel doğrultuda ve eksenel ve düşey yönlere dik bir düzlemdedir. Düşey makinalarda durum biraz farklıdır. Eksenel yön düşey doğrultu yönündedir, düşey değil dikey olarak tanımlayacağımız yön, makina merkezini gösterir, yatay yönde bu iki yöne diktir. Artık gelişen elektronik teknolojisi sayesinde akselerometre üreticileri bir muhafaza içine üç ayrı akselerometreyi sığdırabilmekte ve böylece aynı anda 3 eksende ölçüm yapabilen cihazlara kolayca bu ölçümü yapma yeteneği vermektedir. Bu akselerometreler makinaya japon yapıştırıcı ile yapıştırılmış bir rondelaya vidalanabileceği gibi mıknatısla da iliştirilebilir. 3 eksende titreşim ölçümü ve ölçüm kalitesine etkisi Titreşim analizinde en kolay analiz edilen frekans dönme devrindeki (1X) titreşimdir. Ancak, birçok arızada seviyesi yükselen bu frekansın hangi arızayı gösterdiğini bulmak, kolay görülen bu analizi zorlaştırır ve hatta bazen arızayı tamamen tanımlamalara neden olur. Örneğin, bir motora kaplinle bağlı bir pompayı ele alalım. Yüksek seviyede 1X dönme devri frekansı 1480, 2950 d/dk vs. titreşimi (örneğin, 12 mm/sn) bu makinada 1 DLI Engineering, ABD

2 motorda balans bozukluğu, pompada balans bozukluğu, kaplin ayarsızlığı, motor ve pompa ayaklarında gevşeklik veya şasede zayıflık, rulman yuvasında boşluk, motor soğutma fanı balans bozukluğu gibi birçok arızayı gösterebilir. Tecrübemiz göstermiştir ki, ölçüm noktalarının herbirinde üç eksende titreşim yapmadıktan sonra sağlıklı bir şekilde arızanın gerçekte bu yukarıda sayılan ihtimallerden hangisi olduğunu saptamak mümkün değildir. Sağlıklı Titreşim Analizi için 3 Eksende Ölçüm Neden Gereklidir? Aşağıda 7 örnekle bu tecrübemizi yansıtmak istiyoruz. Bu örneklerde motor ve pompa üzerinde birer noktada her üç eksende de ölçüm yapılarak seviyeler incelenmiştir. Alınan değerler aşağıdaki tabloda gösterilmiştir. Yön Dönme devrindeki (1X) titreşim seviyesi, mm/sn rms Yatay Yatay Yatay Eks Genlik 1,5 2,5 3,5 0,9 5,0 1,4 0,9 Genlik 8,9 25,2 0,6 5,0 10,0 Yat Genlik 11,6 1,0 5,6 17,7 10,0 31,6 Eks Genlik 1,0 4,5 1,3 3,1 1,1 2,5 Pompa Dek Genlik 7,1 14,1 0,3 0,3 0,6 2,2 Yat Genlik 10,0 7,9 7,9 2,5 10,0 15,8 Örnek 1 Bu dikey bir motor+pompa kuplesidir. üst yatağına yakın bir noktada bir ölçüm noktası, pompa üst yatağına yakın bir noktada da bir diğer ölçüm noktası tesbit edilmişti. Makinanın ankastre yapısı göz önüne alınacak olursa motor üst yatağında okunan seviyenin pompa üst yatağında okunan seviyenin iki katı mertebesinde olması gerekir. Ortalama seviyelerin de bunu yansıtması gerekir. Diğer bir husus da herhangi bir balans bozukluğunun bütün makinayı sallaması gerektiğidir. Normal olarak, yatay ve dikey yönlerden (bu iki yön de bu dikey makinada ufuk düzlemindedir)daha düşük değerde olması gereken düşey doğrultudaki eksenel yön, böyle sallanan makinalarda tam tersi bir durum arzedebilir. ey pompalarda bir diğer husus da, motorla pompa arasındaki kaplin bölgesine ulaşabilmek icin entegre muhafaza, bir yönde açıktır. Bu da bu yönde bir zayıflık dolayısıyla daha yüksek titreşim oluşturur.

3 Bu fiziksel gerçekler bilinirken, yukarıdaki tabloya bakacak olursak, motor ve pompa yatağında sadece eksenel ve dikey yönleri (Bkz. Şekil 1b) ölçtüğümüzü düşünelim. Bu durumda teşhisimiz açısal kaplin ayarsızlığı olmak zorundadır. Çünkü eksenel hem motorda hem de pompada beklenenin üzerinde yüksektir. Bu mantığı sürdürecek olursak, hem motorda hem de pompada balans bozukluğu olabilir zira her iki yatakta da dikey, eksenelden yüksektir. Eksenel seviye, tüm makinanın sallanmasından, rakkas hareketi yapmasından kaynaklanıyor olabilir. Sadece eksenel ve yatay yönleri ölçtüğümüz düşündüğümüzde ise, teşhis sadece motor balans bozukluğu gösterecektir. Zira, pompa tarafında yatay yönde seviye düşüktür. Oysa, her üç eksenin de ölçüldüğü düşünülecek olursa, motorda yatay ve dikey yönler eksenelden bayağı baskındır. Bu durumda teşhis, motor balans bozukluğudur. Pompadaki bağıl olarak yüksek yatay seviyeler de, bu tip pompaların yukarıda anlatılan fiziki yapısından kaynaklanmakta ve motor tarafından sarsılmaktadır. Yatay yön pompa kaplin muhafazasının sağlam ve açıklığın olmadığı yön olup, bu yönde pek fazla bir titreşim pompayı etkilememektedir. Görüleceği gibi, üç eksende ölçüm yapılmamış olsaydı, teşhisimiz yanlış olacaktı. Örnek 2 Örnek 1 deki aynı mantıktan hareketle, aynı fiziki faktörleri yine bir motor+pompa kuplesi için düşünecek olursak, elimizdeki data motor veya pompa balans bozukluğunu gösterecektir. Elimizdeki 1X yatay ve dikey seviyeleri genlik olarak 1X eksenele göre daha yüksektir. Bu durumda, balans bozukluğu motrda mı, yoksa pompada mıdır? 1X dikey ve yatay seviyeleri motor tarafında yüksektir, ama bunun dikey bir makina olduğunu hatırlayınız. daki seviyeler pompadakilerin iki katından daha az bir yüksekliktedir. Burada önce, eksenele seviyeler düşük diğerleri yüksek olduğu için önce, balans bozukluğu, sonra da, pompa tarafta yatay ve dikeyde aşmalar daha fazla olduğu için bu balans bozukluğunun pompada olduğuna karar vermek gerekir. Burada da 3 eksende ölçüm yapılmamış olsaydı, teşhis doğru yapılamazdı. Örnek 3 Varsayalım motor ve pompada sadece dikey ve eksenel yön ölçümü yaptık. Tablo 1 deki değerlere bakılarak bu makinada kaplin ayarsızlığı veya motor veya pompa balans bozukluğu olduğu söylenebilir. Pompa balansızlığı kararı bu durumda mantıklı olacaktır. Zira, makinanın sallanması (rakkas hareketi yapması) eksenel yöndeki seviyeler ve aşmalar, yatay yöndekinden az ise bu karar doğrudur.

4 Farzedelim dikey ve eksenel yerine, yatay ve ekseneli ölçtük. Her iki ölçüm noktasında da aşırı eksenel 1X seviyeleri görmekteyiz; bu da tamamen aşırı açısal kaplin ayarsızlığı anlamına gelmektedir. Ama arada dikey yönü ölçmediğimiz için motorda eksenelin 7 katı mertebesinde olan bir seviyeyi hesabımıza daha doğrusu arıza teşhis çalışmamıza katmamış oluyoruz ve sonuç olarak da yanlış bir karara varıyoruz. Örnek 4 Bu makinada sadece eksenel ve dikey yönleri ölçtüğümüzü varsayalım. Bu durumda hiçbir arıza görünmemektedir. Bütün 1X seviyeleri 1 mm/sn bile altındadır. Bir de sadece eksenel ve yatay yönde ölçüm yaptığımızı varsayalım. Bu durumda bir miktar motor veya pompa balans bozukluğu olduğuna karar verilebilir. Oysa, Tablo 1 deki 3 eksende alınmış data burada zemine bağlantı elemanlarında gevşeklik veya zeminde zayıflık olduğunu göstermektedir. ey yönün hesaba katılmamış (ölçülmemiş) olması tamamen hatalı bir teşhise götürmüştür. Örnek 5 Bu yatay makinada Tablo 1 e göre hem açısal kaplin ayarsızlığı ve motor balans bozukluğu görülmektedir. Açısal ayarsızlık, 1X eksenelin motor tarafında her iki yönden yüksek, pompa tarafında ise yataydan yüksek, dikeye eşit olması nedeniyle varılacak karardır. Bu birbirine eşit iki değer nedeniyle burada iki arızanın da var olduğu kararına varıyoruz. Bu iki arıza birlikte makinada mevcuttur. Aslında bu parametreler bizi motorda mil eğilmesi olduğu teşhisine de götürebilir; bu nedenle bu makinada tekrar faz ölçümleri alınarak ölçüm yapılması önerilir. Her ne kadar mil eğilmesi çok nadir görülen bir durum olsa da bu analiz, kesin sonuca ulaşmaya yardımcı olacaktır. Görüleceği gibi ancak 3 eksende ölçüm yapıldığı takdirde arızayı kesin teşhis yoluna girilebilir. Şayet bu ölçümlerden biri alınmamış olsaydı, doğru karar verilmemiş olacaktı. Örnek 6 Yüksek 1X yatay ve dikey (yatay makinada düşey) yöndeki yüksek 10,0 mm/sn titreşimler eksenel yöndeki seviyelerden yüksektir ve motor balans bozukluğu göstermektedir. Pompada ise sadece yatay yönde 1X yüksektir. Bu durumda teşhis motordaki balans bozukluğu, pompa ayaklarında veya şasesinde gevşemeye ve zayıflamaya yol açmıştır.

5 Şayet titreşim ölçümü 3 eksende yapılmamış olsaydı, bu şekilde net bir tanı yapmak mümkün olmayacaktı. Örnek 7 Bu vaka 4 nolu makina ile benzerdir fakat seviyeler çok daha yüksektir ve yatay yöndeki seviyeler çok daha baskındır. Hem yatay hem de düşey yönün ölçülmüş olması bir mukayese yapılmasını mümkün kılmaktadır. Bunda da, rotor balanssızlığının yarattığı titreşimin neden olduğu şase zayıflığı görülmektedir. Yine bunda da, eğer 3 eksende titreşim ölçülmemiş olsaydı, bu karara varmak mümkün olmayacaktı. Diğer Teşhisler ve istatistiksel analiz Makinalarda dönme devri 1X te görülen arızalar çok büyük bir oranı teşkil etmekle birlikte başka frekanslarda kendisini gösteren birçok arıza vardır; örneğin, dişli arızası, rulman arızası, pompa arızaları gibi. Bu arızaların birçoğunun tanımında da 3 eksende ölçüm hem hatanın tanımlanması hem de şiddetinin doğru tanımlanması açısından büyük yarar sağlamaktadır. Yapılan bir çalışmada 879 adet pompa incelendi. Bu pompalarda yukarıdaki örneklerde olduğu gibi iki noktada üçer eksen ve bazılarında birer eksende ölçüm yapılarak arızaları doğru teşhis oranları incelendi. Bakınız Tablo 2. Ölçüm nokta ve yönleri Eks.Yat.+ Pompa Eks.Yat. Eks.+ Pompa Eks. Eks.Yat.+ Pompa Eks. + Pompa Yat.+ Pompa Yat. Teşhis edilen arıza adedi Titreşim analız sonuçları Atlanılan arıza adedi Arızaları doğru teşhis etme oranı 97 - % % % % % 46

6 Yukarıdaki çalışmada da görüldüğü gibi tek eksende yapılacak ölçümlerde arızaların yarıya yakın kısmını teşhis etmek mümkün olmamaktadır. Arızanın tanımının yöne bağlı olduğu yukarıdaki örneklerle de çok bariz şekilde görülmektedir. Yandaki grafikte de görüleceği gibi, 2 noktada 3 eksende (toplam 6 yönde) yapılan ölçümlerde arıza doğru teşhis oranı %100 dür. Yönler eksik olarak ölçülmeye başlandığında doğru teşhis oranı azalmaktadır. Konuya basit vektör fiziği açısından bakacak olursak, durumun neden böyle olduğu daha kolay açıklık kazanacaktır. Titreşim bir arıza nedeniyle bir noktadan, örneğin bir rulman yatağından yayılırken vektörel bir özellik taşır. Bilindiği gibi vektörler genlikleri yanısıra, yön bilgisi de taşırlar. Bir vektör, uzayda herhangi bir kartezyen koordinat sisteminde birbirine dik üç eksendeki bileşenlerine ayırılabilir. Aynı şekilde, 3 bileşeni olan bir vektörün kendisinin bütün nitelikleri bu vektörler toplanarak bulunabilir. Ancak, bu vektör yönlerinden herhangi birinin eksik olması halinde bu vektörün niteliği kesinlikle bulunamaz. Bu da 3 eksendeki bileşeni ölçülmemiş bir titreşim vektörünün gerçek niteliğinin bulunamayacağı anlamına gelir.

Dr. Đbrahim H. Çağlayan VibraTek Ltd Şti

Dr. Đbrahim H. Çağlayan VibraTek Ltd Şti VibraTek Değişik Tip Pompalarda Titreşim Ölçüm ve Analizi ile Arıza Tanımı Dr. Đbrahim H. Çağlayan KISA ÖZET Pompalarda titreşim analizi ile arıza kaynaklarını bulmak ve dolayısıyla arızalara, bu arızalar

Detaylı

Sürekliform Baskı Makinası Fan ArızasınınTitreşim Sinyali Yardımıyla Kestirimci Bakım Analizi

Sürekliform Baskı Makinası Fan ArızasınınTitreşim Sinyali Yardımıyla Kestirimci Bakım Analizi Makine Teknolojileri Elektronik Dergisi Cilt: 7, No: 2, 21 (81-86) Electronic Journal of Machine Technologies Vol: 7, No: 2, 21 (81-86) TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com e-issn:134-4141

Detaylı

DÖNEN MAKİNELERDE OLUŞAN ARIZALAR VE TİTREŞİM İLİŞKİSİ

DÖNEN MAKİNELERDE OLUŞAN ARIZALAR VE TİTREŞİM İLİŞKİSİ TEKNOLOJİ, Yıl 6, (2003), Sayı 3-4, 41-48 TEKNOLOJİ DÖNEN MAKİNELERDE OLUŞAN ARIZALAR VE TİTREŞİM İLİŞKİSİ Sadettin ORHAN Kırıkkale Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü 71450

Detaylı

37 yıllık YEMTAR MAKİNA alt yapısının verdiği bilgi birikiminin ardından, bakım onarım işlerinde daha emin daha profesyonel adımlar atmak adına 2013

37 yıllık YEMTAR MAKİNA alt yapısının verdiği bilgi birikiminin ardından, bakım onarım işlerinde daha emin daha profesyonel adımlar atmak adına 2013 37 yıllık YEMTAR MAKİNA alt yapısının verdiği bilgi birikiminin ardından, bakım onarım işlerinde daha emin daha profesyonel adımlar atmak adına 2013 yılında kurulmuş olan YEMSER MAKİNA, bugün geride kalan

Detaylı

RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ

RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ MUTLAK GENEL DÜZLEMSEL HAREKET: Genel düzlemsel hareket yapan bir karı cisim öteleme ve dönme hareketini eşzamanlı yapar. Eğer cisim ince bir levha olarak gösterilirse,

Detaylı

Bölüm 3: Vektörler. Kavrama Soruları. Konu İçeriği. Sunuş. 3-1 Koordinat Sistemleri

Bölüm 3: Vektörler. Kavrama Soruları. Konu İçeriği. Sunuş. 3-1 Koordinat Sistemleri ölüm 3: Vektörler Kavrama Soruları 1- Neden vektörlere ihtiyaç duyarız? - Vektör ve skaler arasındaki fark nedir? 3- Neden vektörel bölme işlemi yapılamaz? 4- π sayısı vektörel mi yoksa skaler bir nicelik

Detaylı

MADDESEL NOKTANIN EĞRİSEL HAREKETİ

MADDESEL NOKTANIN EĞRİSEL HAREKETİ Silindirik Koordinatlar: Bazı mühendislik problemlerinde, parçacığın hareketinin yörüngesi silindirik koordinatlarda r, θ ve z tanımlanması uygun olacaktır. Eğer parçacığın hareketi iki eksende oluşmaktaysa

Detaylı

Elektrik motorları, fanlar,

Elektrik motorları, fanlar, Kestirimci Bakımda Titreşim Analizi Ali İhsan ENGÜR Kocaeli Üniversitesi Gölcük Meslek Yüksek Okulu TİTREŞİM ANALİZİNE BAŞLARKEN Elektrik motorları, fanlar, pompalar, blowerlar, kompresörler, dizel motor-jeneratör

Detaylı

KATI CİSİMLERİN BAĞIL İVME ANALİZİ:

KATI CİSİMLERİN BAĞIL İVME ANALİZİ: KATI CİSİMLERİN BAĞIL İVME ANALİZİ: Genel düzlemsel hareket yapmakta olan katı cisim üzerinde bulunan iki noktanın ivmeleri aralarındaki ilişki, bağıl hız v A = v B + v B A ifadesinin zamana göre türevi

Detaylı

AC MOTOR SAHA ÖLÇÜM RAPORU

AC MOTOR SAHA ÖLÇÜM RAPORU AC MOTOR SAHA ÖLÇÜM RAPORU Rapor Kodu: XXXXX.XX.XX.XX GENEL BİLGİLER İşletme Adı: İşletme Adresi: Ekipman Yeri: Ekipman Adı: XXXXXXXX XXXXXXXX Ana Fan Dairesi Fırın Hava Besleme Fanı MOTOR ETİKET BİLGİLERİ

Detaylı

Endüstriyel Çözümlerimiz

Endüstriyel Çözümlerimiz Endüstriyel Çözümlerimiz Panel - IPC - HMI Tamiri Sürücü Tamiri Motor & Sürücü Uygulamaları Lazerli Kaplin Ayarı Online İzleme Vibrasyon Ölçüm ve Analizi www.ceamuhendislik.com.tr Kestirimci Bakım Hizmetleri

Detaylı

BTÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVARI DERSİ

BTÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVARI DERSİ 1 BTÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVARI DERSİ ROTORLARDA STATİK VE DİNAMİKDENGE (BALANS) DENEYİ 1. AMAÇ... 2 2. GİRİŞ... 2 3. TEORİ... 3 4. DENEY TESİSATI... 4 5. DENEYİN YAPILIŞI... 7 6.

Detaylı

Ödev 1. Ödev1: 600N luk kuvveti u ve v eksenlerinde bileşenlerine ayırınız. 600 N

Ödev 1. Ödev1: 600N luk kuvveti u ve v eksenlerinde bileşenlerine ayırınız. 600 N Ödev 1 Ödev1: 600N luk kuvveti u ve v eksenlerinde bileşenlerine ayırınız. 600 N 1 600 N 600 N 600 N u sin120 600 N sin 30 u 1039N v sin 30 600 N sin 30 v 600N 2 Ödev 2 Ödev2: 2 kuvvetinin şiddetini, yönünü

Detaylı

Dinamik. Fatih ALİBEYOĞLU -10-

Dinamik. Fatih ALİBEYOĞLU -10- 1 Dinamik Fatih ALİBEYOĞLU -10- Giriş & Hareketler 2 Rijit cismi oluşturan çeşitli parçacıkların zaman, konum, hız ve ivmeleri arasında olan ilişkiler incelenecektir. Rijit Cisimlerin hareketleri Ötelenme(Doğrusal,

Detaylı

Uzayda iki doğrunun ortak dikme doğrusunun denklemi

Uzayda iki doğrunun ortak dikme doğrusunun denklemi Uzayda iki doğrunun ortak dikme doğrusunun denklemi Uzayda verilen d 1 ve d aykırı doğrularının ikisine birden dik olan doğruya ortak dikme doğrusu denir... olmak üzere bu iki doğru denkleminde değilse

Detaylı

Asenkron Motorlarda Mekanik Arızalar

Asenkron Motorlarda Mekanik Arızalar Asenkron Motorlarda Mekanik Arızalar. Asenkron motorlar endüstrinin en önemli ekipmanlarından birisidir. Fabrikalarda, asenkron motorların düzenli bakımı ve verimli kullanılması, elektriksel sistemin çalışmasını

Detaylı

KUVVET, MOMENT ve DENGE

KUVVET, MOMENT ve DENGE 2.1. Kuvvet 2.1.1. Kuvvet ve cisimlere etkileri Kuvvetler vektörel büyüklüklerdir. Kuvvet vektörünün; uygulama noktası, kuvvetin cisme etkidiği nokta; doğrultu ve yönü, kuvvetin doğrultu ve yönü; modülüyse

Detaylı

3-1 Koordinat Sistemleri Bir cismin konumunu tanımlamak için bir yönteme gereksinim duyarız. Bu konum tanımlaması koordinat kullanımı ile sağlanır.

3-1 Koordinat Sistemleri Bir cismin konumunu tanımlamak için bir yönteme gereksinim duyarız. Bu konum tanımlaması koordinat kullanımı ile sağlanır. Bölüm 3 VEKTÖRLER Bölüm 3: Vektörler Konu İçeriği Sunuş 3-1 Koordinat Sistemleri 3-2 Vektör ve Skaler nicelikler 3-3 Vektörlerin Bazı Özellikleri 3-4 Bir Vektörün Bileşenleri ve Birim Vektörler Sunuş Fizikte

Detaylı

MEKANİZMA TEKNİĞİ (3. Hafta)

MEKANİZMA TEKNİĞİ (3. Hafta) MEKANİZMALARIN KİNEMATİK ANALİZİ Temel Kavramlar MEKANİZMA TEKNİĞİ (3. Hafta) Bir mekanizmanın Kinematik Analizinden bahsettiğimizde, onun üzerindeki tüm uzuvların yada istenilen herhangi bir noktanın

Detaylı

ÖZGÜR. Motor & Generatör İZMİT FABRİKASI. Motorların Saha Vibrasyon Testleri Raporu. Sözleşme kapsamındaki 1. ölçüm

ÖZGÜR. Motor & Generatör İZMİT FABRİKASI. Motorların Saha Vibrasyon Testleri Raporu. Sözleşme kapsamındaki 1. ölçüm İZMİT FABRİKASI Motorların Saha Vibrasyon Testleri Raporu Sözleşme kapsamındaki 1. ölçüm Ölçümü yapan :Şükrü SEVER Raporu hazırlayan :Caner CANDEMİR Ölçüm tarihi :23-11-2015 caner.candemir@ozgurbobinaj.com.tr

Detaylı

BÖLÜM I GİRİŞ (1.1) y(t) veya y(x) T veya λ. a t veya x. Şekil 1.1 Dalga. a genlik, T peryod (veya λ dalga boyu)

BÖLÜM I GİRİŞ (1.1) y(t) veya y(x) T veya λ. a t veya x. Şekil 1.1 Dalga. a genlik, T peryod (veya λ dalga boyu) BÖLÜM I GİRİŞ 1.1 Sinyal Bir sistemin durum ve davranış bilgilerini taşıyan, bir veya daha fazla değişken ile tanımlanan bir fonksiyon olup veri işlemde dalga olarak adlandırılır. Bir dalga, genliği, dalga

Detaylı

Fosfat Sprey Pompasında Titreşim Esaslı Kestirimci Bakım Uygulaması

Fosfat Sprey Pompasında Titreşim Esaslı Kestirimci Bakım Uygulaması Fosfat Sprey Pompasında Titreşim Esaslı Kestirimci Uygulaması H. Taplak * M. Parlak İ. Sivritaş Erciyes Üniversitesi Erciyes Üniversitesi Kayserigaz Kayseri Kayseri Kayseri Özet Makinelerde meydana gelen

Detaylı

Rijit Cisimlerin Dengesi

Rijit Cisimlerin Dengesi Rijit Cisimlerin Dengesi Rijit Cisimlerin Dengesi Bu bölümde, rijit cisim dengesinin temel kavramları ele alınacaktır: Rijit cisimler için denge denklemlerinin oluşturulması Rijit cisimler için serbest

Detaylı

OYAK-RENAULT OTOMOBİL FABRİKALARI A.Ş. BURSA ZH7000 KOMPRESÖR MOTORU

OYAK-RENAULT OTOMOBİL FABRİKALARI A.Ş. BURSA ZH7000 KOMPRESÖR MOTORU OYAK-RENAULT OTOMOBİL FABRİKALARI A.Ş. BURSA ZH7000 KOMPRESÖR MOTORU Caner CANDEMİR Servis Müdürü 05/02/2015 ÖZGÜR 1 / 39 ETİKET BİLGİSİ ÖZGÜR 2 / 39 16 no kompresör ön yatak yatay Motor rotoru 2984 rpm

Detaylı

ÖZGÜR BOBİNAJ Motor & Generatör

ÖZGÜR BOBİNAJ Motor & Generatör 500 kw ve 315 kw DC Motor Saha Expertiz Raporu Caner CANDEMİR Özgür Bobinaj Motor&Generatör 04-01-2013 caner.candemir@ozgurbobinaj.com.tr Santral Tel : 0 216 353 71 81 Cep : 0 532 120 39 28 Fax : 0 216

Detaylı

1. HAFTA. Statik, uzayda kuvvetler etkisi altındaki cisimlerin denge koşullarını inceler.

1. HAFTA. Statik, uzayda kuvvetler etkisi altındaki cisimlerin denge koşullarını inceler. 1. HAFTA Statik, uzayda kuvvetler etkisi altındaki cisimlerin denge koşullarını inceler. Statikte üç temel büyüklük vardır. Uzay: Fiziksel olayların meydana geldiği geometrik bir bölgedir. İncelenen problemin

Detaylı

Elektromanyetik Dalga Teorisi

Elektromanyetik Dalga Teorisi Elektromanyetik Dalga Teorisi Ders-2 Dalga Denkleminin Çözümü Düzlem Elektromanyetik Dalgalar Enine Elektromanyetik Dalgalar Kayıplı Ortamda Düzlem Dalgalar Düzlem Dalgaların Polarizasyonu Dalga Denkleminin

Detaylı

BİR ÇİMENTO FABRİKASINDA UYARICI BAKIM UYGULAMASI. Dr. İbrahim H. Çağlayan

BİR ÇİMENTO FABRİKASINDA UYARICI BAKIM UYGULAMASI. Dr. İbrahim H. Çağlayan Bakım Mühendisliğinde En Son Teknolojiler : İşin Uzmanından! VibraTek Teknik Bülten 5 BİR ÇİMENTO FABRİKASINDA UYARICI BAKIM UYGULAMASI 1. Uyarıcı Bakım Nedir? Dr. İbrahim H. Çağlayan Uyarıca Bakım endüstride

Detaylı

Vektörler Bölüm Soruları 1. İki vektör eşit olmayan büyüklüklere sahiptir. Toplamları sıfır olabilir mi? Açıklayınız.

Vektörler Bölüm Soruları 1. İki vektör eşit olmayan büyüklüklere sahiptir. Toplamları sıfır olabilir mi? Açıklayınız. Vektörler Bölüm Soruları 1. İki vektör eşit olmayan büyüklüklere sahiptir. Toplamları sıfır olabilir mi? Açıklayınız. 2. Bir parçacığın yerdeğiştirmesinin büyüklüğü, alınan yolun uzunluğundan daha büyük

Detaylı

2. KUVVET SİSTEMLERİ 2.1 Giriş

2. KUVVET SİSTEMLERİ 2.1 Giriş 2. KUVVET SİSTEMLERİ 2.1 Giriş Kuvvet: Şiddet (P), doğrultu (θ) ve uygulama noktası (A) ile karakterize edilen ve bir cismin diğerine uyguladığı itme veya çekme olarak tanımlanabilir. Bu parametrelerden

Detaylı

SÜREKLİ TİTREŞİM İZLEME SİSTEMLERİ İÇİN ÇEŞİTLİ ÖZELLİK ve AMAÇLI 4-20 ma ÇIKIŞLI TİTREŞİM SENSÖRLERİ* (DEĞİŞKEN AKIM SENSÖRLERİ)

SÜREKLİ TİTREŞİM İZLEME SİSTEMLERİ İÇİN ÇEŞİTLİ ÖZELLİK ve AMAÇLI 4-20 ma ÇIKIŞLI TİTREŞİM SENSÖRLERİ* (DEĞİŞKEN AKIM SENSÖRLERİ) SÜREKLİ TİTREŞİM İZLEME SİSTEMLERİ İÇİN ÇEŞİTLİ ÖZELLİK ve AMAÇLI 4-20 ma ÇIKIŞLI TİTREŞİM SENSÖRLERİ* (DEĞİŞKEN AKIM SENSÖRLERİ) 4 ma=0 mm/sn; 20 ma= 10, 25, 50 veya 100 mm/sn MTN 1185 C 3-pin konnektör

Detaylı

BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ

BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ 1.1. Giriş Kinematik, daha öncede vurgulandığı üzere, harekete sebep olan veya hareketin bir sonucu olarak ortaya çıkan kuvvetleri dikkate almadan cisimlerin hareketini

Detaylı

ELASTİSİTE TEORİSİ I. Yrd. Doç Dr. Eray Arslan

ELASTİSİTE TEORİSİ I. Yrd. Doç Dr. Eray Arslan ELASTİSİTE TEORİSİ I Yrd. Doç Dr. Eray Arslan Mühendislik Tasarımı Genel Senaryo Analitik çözüm Fiziksel Problem Matematiksel model Diferansiyel Denklem Problem ile ilgili sorular:... Deformasyon ne kadar

Detaylı

MEKANİK TİTREŞİMLER ve İZOLASYONU (Teorik Açıklamalar ve Uygulamalar)

MEKANİK TİTREŞİMLER ve İZOLASYONU (Teorik Açıklamalar ve Uygulamalar) T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKANİK TİTREŞİMLER ve İZOLASYONU (Teorik Açıklamalar ve Uygulamalar) PROF. NECATİ TAHRALI YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü

Detaylı

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi Koordinat sistemleri Coğrafik objelerin haritaya aktarılması, objelerin detaylarına ait koordinatların düzleme aktarılması ile oluşur. Koordinat sistemleri kendi içlerinde kartezyen koordinat sistemi,

Detaylı

Rijit Cisimlerin Dengesi

Rijit Cisimlerin Dengesi Rijit Cisimlerin Dengesi Rijit Cisimlerin Dengesi Bu bölümde, rijit cisim dengesinin temel kavramları ele alınacaktır: Rijit cisimler için denge denklemlerinin oluşturulması Rijit cisimler için serbest

Detaylı

ELEKTROMANYETİK DALGALAR

ELEKTROMANYETİK DALGALAR ELEKTROMANYETİK DALGALAR Hareket eden bir yük manyetik alan oluşturur. Yük sabit hızla hareket ederse, sabit bir akım ve sabit bir manyetik alan oluşturur. Yük osilasyon hareketi yaparsa değişken bir manyetik

Detaylı

MADDESEL NOKTALARIN DİNAMİĞİ

MADDESEL NOKTALARIN DİNAMİĞİ MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ DİNAMİK MADDESEL NOKTALARIN DİNAMİĞİ DİNAMİK MADDESEL NOKTALARIN DİNAMİĞİ İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ - Konum, Hız ve İvme - Newton Kanunları 2. MADDESEL NOKTALARIN KİNEMATİĞİ - Doğrusal

Detaylı

DİNAMİK. Ders_9. Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü. Ders notları için: GÜZ

DİNAMİK. Ders_9. Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü. Ders notları için: GÜZ DİNAMİK Ders_9 Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ders notları için: http://kisi.deu.edu.tr/serkan.misir/ 2018-2019 GÜZ RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ: ÖTELENME&DÖNME Bugünün

Detaylı

KESTİRİMCİ BAKIMDA TİTREŞİM ANALİZİ UYGULAMALARI

KESTİRİMCİ BAKIMDA TİTREŞİM ANALİZİ UYGULAMALARI KESTİRİMCİ BAKIMDA TİTREŞİM ANALİZİ UYGULAMALARI Köksal SÖNMEZ Günümüzde bakım yönetiminin ilk amacı ekipmanlarda malzeme aşınmalarını etkin şekilde kontrol altında tutarak sistemin güvenilirliğini yükseltmek

Detaylı

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi Koordinat sistemleri Coğrafik objelerin haritaya aktarılması, objelerin detaylarına ait koordinatların düzleme aktarılması ile oluşur. Koordinat sistemleri kendi içlerinde kartezyen koordinat sistemi,

Detaylı

TİTREŞİM VE DALGALAR BÖLÜM PERİYODİK HAREKET

TİTREŞİM VE DALGALAR BÖLÜM PERİYODİK HAREKET TİTREŞİM VE DALGALAR Periyodik Hareketler: Belirli aralıklarla tekrarlanan harekete periyodik hareket denir. Sabit bir nokta etrafında periyodik hareket yapan cismin hareketine titreşim hareketi denir.

Detaylı

BATMIŞ YÜZEYLERE GELEN HİDROSTATİK KUVVETLER

BATMIŞ YÜZEYLERE GELEN HİDROSTATİK KUVVETLER BATMIŞ YÜZEYLERE GELEN HİDROSTATİK KUVVETLER Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN Çevre Mühendisliği Bölümü BATMIŞ YÜZEYLERE GELEN HİDROSTATİK KUVVETLER Atatürk Barajı (Şanlıurfa) BATMIŞ YÜZEYLERE ETKİYEN KUVVETLER

Detaylı

MUKAVEMET I ÇÖZÜMLÜ ÖRNEKLER

MUKAVEMET I ÇÖZÜMLÜ ÖRNEKLER MUKAEMET I ÇÖZÜMÜ ÖRNEKER ders notu Yard. Doç. Dr. Erdem DAMCI Şubat 15 Mukavemet I - Çözümlü Örnekler / 7 Örnek 1. Üzerinde yalnızca yayılı yük bulunan ve açıklığı olan bir basit kirişe ait eğilme momenti

Detaylı

T I M U R K A R A Ç AY - H AY D A R E Ş C A L C U L U S S E Ç K I N YAY I N C I L I K A N K A R A

T I M U R K A R A Ç AY - H AY D A R E Ş C A L C U L U S S E Ç K I N YAY I N C I L I K A N K A R A T I M U R K A R A Ç AY - H AY D A R E Ş C A L C U L U S S E Ç K I N YAY I N C I L I K A N K A R A Contents Bibliography 11 CONTENTS 5 0.1 Kartezyen Çarpım 0.2 Sıralı İkililer Şimdiye kadar sıra ya da

Detaylı

Santrifüj Pompalarda Titreşim

Santrifüj Pompalarda Titreşim Tarım Makinaları Bilimi Dergisi 2006, 2 (4), 345-351 Santrifüj Pompalarda Titreşim Sedat ÇALIŞIR, Tanzer ERYILMAZ, Haydar HACISEFEROĞULLARI, Hakan O. MENGEŞ S.Ü. Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü,

Detaylı

Balanssızlık ve Rulman Arızası Saha Örnekleri. Sadettin ORHAN

Balanssızlık ve Rulman Arızası Saha Örnekleri. Sadettin ORHAN 1/13 Balanssızlık ve Rulman Arızası Saha Örnekleri Sadettin ORHAN Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü, ANKARA sadettinorhan@yahoo.com Bu çalışmada

Detaylı

ELEKTRONİK DEVRE ELEMANLARI

ELEKTRONİK DEVRE ELEMANLARI ELEKTRONİK DEVRE ELEMANLARI 1. Direnç Renk Kodları Direnç Renk Tablosu Renk Sayı Çarpan Tolerans SİYAH 0 1 KAHVERENGİ 1 10 ± %1 KIRMIZI 2 100 ± %2 TURUNCU 3 1000 SARI 4 10.000 YEŞİL 5 100.000 ± %0.5 MAVİ

Detaylı

ÖZGÜR BOBİNAJ Motor & Generatör

ÖZGÜR BOBİNAJ Motor & Generatör 153 kw, 1020 rpm DC Motor Saha Expertiz Raporu Caner CANDEMİR Özgür Bobinaj Motor&Generatör 21-01-2013 caner.candemir@ozgurbobinaj.com.tr Santral Tel : 0 216 353 71 81 Cep : 0 532 120 39 28 Fax : 0 216

Detaylı

2 SABİT HIZLI DOĞRUSAL HAREKET

2 SABİT HIZLI DOĞRUSAL HAREKET 2 SABİT HIZLI DOĞRUSAL HAREKET Bu deneyin amacı, hava masası deney düzeneği kullanarak, hiç bir net kuvvetin etkisi altında olmaksızın hareket eden bir cismin düz bir çizgi üzerinde ve sabit hızla hareket

Detaylı

YAY VE SU DALGALARI BÖLÜM 30

YAY VE SU DALGALARI BÖLÜM 30 YAY VE SU DAGAAR BÖÜM 3 MODE SORU 1 DE SORUARN ÇÖZÜMER 4. dalga kayna V=cm/s 1. 1 λ λ 3 λ 4 λ 5 λ 6 dalga kayna 1cm Ardı ardına gelen 6 dalga tepesi arasındaki uzaklık 5λ dır. Bu durumda dalgaların dalga

Detaylı

KATI CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ

KATI CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ KATI CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ Bu bölümde, düzlemsel kinematik, veya bir rijit cismin düzlemsel hareketinin geometrisi incelenecektir. Bu inceleme, dişli, kam ve makinelerin yaptığı birçok işlemde

Detaylı

- 1 - ŞUBAT KAMPI SINAVI-2000-I. Grup. 1. İçi dolu homojen R yarıçaplı bir top yatay bir eksen etrafında 0 açısal hızı R

- 1 - ŞUBAT KAMPI SINAVI-2000-I. Grup. 1. İçi dolu homojen R yarıçaplı bir top yatay bir eksen etrafında 0 açısal hızı R - - ŞUBT KMPI SINVI--I. Grup. İçi dolu omojen yarıçaplı bir top yatay bir eksen etrafında açısal ızı ile döndürülüyor e topun en alt noktası zeminden yükseklikte iken serbest bırakılıyor. Top zeminden

Detaylı

AKM 205 BÖLÜM 6 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut

AKM 205 BÖLÜM 6 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut AKM 205 BÖLÜM 6 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut 1. Bir püskürtücü dirsek, 30 kg/s debisindeki suyu yatay bir borudan θ=45 açıyla yukarı doğru hızlandırarak

Detaylı

DİNAMİK. Ders_10. Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü. Ders notları için: GÜZ

DİNAMİK. Ders_10. Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü. Ders notları için: GÜZ DİNAMİK Ders_10 Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ders notları için: http://kisi.deu.edu.tr/serkan.misir/ 2018-2019 GÜZ RÖLATİF DÖNME ANALİZİ:HIZ Bugünün Hedefleri: 1. Ötelenme

Detaylı

Rijit Cisimlerin Dengesi

Rijit Cisimlerin Dengesi Rijit Cisimlerin Dengesi 1 Rijit Cisimlerin Dengesi Bu bölümde, rijit cisim dengesinin temel kavramları ele alınacaktır: Rijit cisimler için denge denklemlerinin oluşturulması Rijit cisimler için serbest

Detaylı

Manyetik Alanlar. Benzer bir durum hareketli yükler içinde geçerli olup bu yüklerin etrafını elektrik alana ek olarak bir manyetik alan sarmaktadır.

Manyetik Alanlar. Benzer bir durum hareketli yükler içinde geçerli olup bu yüklerin etrafını elektrik alana ek olarak bir manyetik alan sarmaktadır. Manyetik Alanlar Manyetik Alanlar Duran ya da hareket eden yüklü parçacığın etrafını bir elektrik alanın sardığı biliyoruz. Hatta elektrik alan konusunda şu sonuç oraya konulmuştur. Durgun bir deneme yükü

Detaylı

2. Basınç ve Akışkanların Statiği

2. Basınç ve Akışkanların Statiği 2. Basınç ve Akışkanların Statiği 1 Basınç, bir akışkan tarafından birim alana uygulanan normal kuvvet olarak tanımlanır. Basıncın birimi pascal (Pa) adı verilen metrekare başına newton (N/m 2 ) birimine

Detaylı

HİTİT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI I DERSİ STATİK DENGELEME DENEYİ FÖYÜ

HİTİT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI I DERSİ STATİK DENGELEME DENEYİ FÖYÜ HİTİT ÜNİVESİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABOATUVAI I DESİ STATİK DENGELEME DENEYİ FÖYÜ 1. GİİŞ Dengeleme: İstenmeyen eylemsizlik kuvvetlerinin yok edilmesi

Detaylı

02.04.2012. Düşey mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi. Düşey Mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi. Düşey Mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi

02.04.2012. Düşey mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi. Düşey Mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi. Düşey Mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi Düşey mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi Noktalar arasındaki düşey mesafelerin ölçülmesine yükseklik ölçmesi ya da nivelman denir. Yükseklik: Ölçülmek istenen nokta ile sıfır yüzeyi olarak kabul edilen

Detaylı

FFT ANALİZ. ÖZGÜR BOBİNAJ Motor & Generatör

FFT ANALİZ. ÖZGÜR BOBİNAJ Motor & Generatör BALANSSIZLIK Kütle eksikliğidir. Çift düzlem rotorlarda balanssızlık dinamik veya statik olabilir. Dinamik balans iki ayrı düzlemdeki kütle eksik yada fazlalıkların farklı açılarda oluşmasıdır. Force unbalance,kuvvet

Detaylı

GENEL MOTOR DURUM DEĞERLENDİRME RAPORU

GENEL MOTOR DURUM DEĞERLENDİRME RAPORU simplifies predictive maintenance 25 Şubat 2010 GENEL MOTOR DURUM DEĞERLENDİRME RAPORU ARTESİS A.Ş. GOSB Üretim Tesisleri HAZIRLAYAN: Simge ÇAKIR ONAYLAYAN: Dr. İzzet Yılmaz ÖNEL The Institution of Engineering,

Detaylı

Makine Eksen Ayarı/ Kaplin Ayarı Nedir? Neden Önemlidir?

Makine Eksen Ayarı/ Kaplin Ayarı Nedir? Neden Önemlidir? Makine Eksen Ayarı/ Kaplin Ayarı Nedir? Neden Önemlidir? Eksen ayarı, 2 ya da daha fazla birbirine bağlı çalışan makinenin (örneğin; motor +pompa, motor+redüktör+değirmen) şaft merkezlerinin aynı doğrultuya

Detaylı

1. Measurement of Noise Level (Gürültü Seviyesi Ölçümü ve Hesaplanması) 2. Sound Pressure Level Measurement (Emergency Ses Şiddeti Ölçümü ve

1. Measurement of Noise Level (Gürültü Seviyesi Ölçümü ve Hesaplanması) 2. Sound Pressure Level Measurement (Emergency Ses Şiddeti Ölçümü ve 1. Measurement of Noise Level (Gürültü Seviyesi Ölçümü ve Hesaplanması) 2. Sound Pressure Level Measurement (Emergency Ses Şiddeti Ölçümü ve Hesaplanması) 3. Measurement of Whole-Body Vibration (Vibrasyon

Detaylı

Tanımlar, Geometrik ve Matemetiksel Temeller. Yrd. Doç. Dr. Saygın ABDİKAN Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ. JDF329 Fotogrametri I Ders Notu

Tanımlar, Geometrik ve Matemetiksel Temeller. Yrd. Doç. Dr. Saygın ABDİKAN Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ. JDF329 Fotogrametri I Ders Notu FOTOGRAMETRİ I Tanımlar, Geometrik ve Matemetiksel Temeller Yrd. Doç. Dr. Saygın ABDİKAN Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ JDF329 Fotogrametri I Ders Notu 2015-2016 Öğretim Yılı Güz Dönemi İzdüşüm merkezi(o):

Detaylı

Caner CANDEMİR Servis Müdürü Service Manager 20/12/2014

Caner CANDEMİR Servis Müdürü Service Manager 20/12/2014 BOLU ÇİMENTO 3900 kw Caner CANDEMİR Servis Müdürü Service Manager 20/12/2014 1 / 28 2 / 28 ÖLÇÜM NOKTASI 1 x rpm 2 x rpm 3 x rpm MOTOR ARKA YATAY 4,117 0,2785 1,861 MOTOR ÖN YATAY 4,768 0,404 1,672 FAN

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Dinamik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 17 Rijit Cismin Düzlemsel Kinetiği; Kuvvet ve İvme Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Dinamik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok.

Detaylı

Endüstriyel Yatık Tip Redüktör Seçim Kriterleri

Endüstriyel Yatık Tip Redüktör Seçim Kriterleri Endüstriyel Yatık Tip Redüktör Seçim Kriterleri Gelişen imalat teknolojileri ile birlikte birim hacimde daha yüksek tork değerlerine sahip redüktörihtiyacı kullanıcıların en önemli beklentilerinden biri

Detaylı

Bölüm-4. İki Boyutta Hareket

Bölüm-4. İki Boyutta Hareket Bölüm-4 İki Boyutta Hareket Bölüm 4: İki Boyutta Hareket Konu İçeriği 4-1 Yer değiştirme, Hız ve İvme Vektörleri 4-2 Sabit İvmeli İki Boyutlu Hareket 4-3 Eğik Atış Hareketi 4-4 Bağıl Hız ve Bağıl İvme

Detaylı

VEKTÖRLER SORULAR 1.) 3.) 4.) 2.)

VEKTÖRLER SORULAR 1.) 3.) 4.) 2.) VETÖRER SORUR 1.) 3.) ynı düzlemde bulunan, ve vektörleri için verilen; I. = II. II = II III. = 2 Şekildeki aynı düzlemli vektörlerle tanımlanmış + + = D işleminin sonucunda elde edilen D vektörünün büyüklüğü

Detaylı

MONTAJ, DEMONTAJ ve BAKIM ÜRÜNLERİ

MONTAJ, DEMONTAJ ve BAKIM ÜRÜNLERİ MONTAJ, DEMONTAJ ve BAKIM ÜRÜNLERİ Kestirimci Bakım Nedir? Kestirimci bakımın anlamı çok net bir ifadeyle, bazı hasar türlerinin, tam olarak arıza pozisyonuna gelmeden önce, bir takım özel yöntemlerle,

Detaylı

STATİK KUVVET ANALİZİ (2.HAFTA)

STATİK KUVVET ANALİZİ (2.HAFTA) STATİK KUVVET ANALİZİ (2.HAFTA) Mekanik sistemler üzerindeki kuvvetler denge halindeyse sistem hareket etmeyecektir. Sistemin denge hali için gerekli kuvvetlerin hesaplanması statik hesaplamalarla yapılır.

Detaylı

Fizik Dr. Murat Aydemir

Fizik Dr. Murat Aydemir Fizik-1 2017-2018 Dr. Murat Aydemir Ankara University, Physics Engineering, Bsc Durham University, Physics, PhD University of Oxford, Researcher, Post-Doc Ofis No: 35 Merkezi Derslikler Binasi murat.aydemir@erzurum.edu.tr

Detaylı

Ölçme Bilgisi Jeofizik Mühendisliği Bölümü

Ölçme Bilgisi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Ölçme Bilgisi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. H. Ebru ÇOLAK ecolak@ktu.edu.tr Karadeniz Teknik Üniversitesi, GISLab Trabzon www.gislab.ktu.edu.tr/kadro/ecolak DÜŞEY MESAFELERİN YÜKSEKLİKLERİN

Detaylı

KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ

KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ VEKTÖRLER KUVVET KAVRAMI MOMENT KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ BASİT MAKİNELER -1- VEKTÖRLER -2- Fizik te büyüklükleri ifade ederken sadece sayı ile ifade etmek yetmeye bilir örneğin aşağıdaki büyüklükleri ifade

Detaylı

BÖLÜM Turbomakinaların Temelleri:

BÖLÜM Turbomakinaların Temelleri: 1 BÖLÜM 2 2.1. Turbomakinaların Temelleri: Yenilenebilir ve alternatif enerji kaynaklarının iki önemli kategorisi rüzgar ve hidroelektrik enerjidir. Fosil yakıtların bilinenin dışındaki alternatif uygulamalarından

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Dinamik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 16 Rijit Cismin Düzlemsel Kinematiği Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Dinamik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 16 Rijit

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 2 Kuvvet Vektörleri Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö.Soyuçok. 2 Kuvvet Vektörleri Bu bölümde,

Detaylı

VibraTek. AzimaDLI CX-10 Titreşim Spektrum Analizörü/ Data Kollektörü/ Yerinde Balans Cihazı*

VibraTek. AzimaDLI CX-10 Titreşim Spektrum Analizörü/ Data Kollektörü/ Yerinde Balans Cihazı* AzimaDLI CX-10 Titreşim Spektrum Analizörü/ Data Kollektörü/ Yerinde Balans Cihazı* İşletmenizde birçok makinanız var ve bunlardaki arızaları teşhis ve takip edip, onlar sizi durdurmadan siz onları durdurmak

Detaylı

2. Işık Dalgalarında Kutuplanma:

2. Işık Dalgalarında Kutuplanma: KUTUPLANMA (POLARİZASYON). Giriş ve Temel ilgiler Işık, bir elektromanyetik dalgadır. Elektromanyetik dalgalar maddesel ortamlarda olduğu gibi boşlukta da yayılabilirler. Elektromanyetik dalgaların özellikleri

Detaylı

Musa DEMİRCİ. KTO Karatay Üniversitesi. Konya - 2015

Musa DEMİRCİ. KTO Karatay Üniversitesi. Konya - 2015 Musa DEMİRCİ KTO Karatay Üniversitesi Konya - 2015 1/46 ANA HATLAR Temel Kavramlar Titreşim Çalışmalarının Önemi Otomatik Taşıma Sistemi Model İyileştirme Süreci Modal Analiz Deneysel Modal Analiz Sayısal

Detaylı

İşaret ve Sistemler. Ders 2: Spektral Analize Giriş

İşaret ve Sistemler. Ders 2: Spektral Analize Giriş İşaret ve Sistemler Ders 2: Spektral Analize Giriş Spektral Analiz A 1.Cos (2 f 1 t+ 1 ) ile belirtilen işaret: f 1 Hz frekansında, A 1 genliğinde ve fazı da Cos(2 f 1 t) ye göre 1 olan parametrelere sahiptir.

Detaylı

BÖLÜM 17 RİJİT ROTOR

BÖLÜM 17 RİJİT ROTOR BÖLÜM 17 RİJİT ROTOR Birbirinden R sabit mesafede bulunan iki parçacığın dönmesini düşünelim. Bu iki parçacık, bir elektron ve proton (bu durumda bir hidrojen atomunu ele alıyoruz) veya iki çekirdek (bu

Detaylı

Deprem Kayıtlarının Seçilmesi ve Ölçeklendirilmesi

Deprem Kayıtlarının Seçilmesi ve Ölçeklendirilmesi İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI SAKARYA TEMSİLCİLİĞİ EĞİTİM SEMİNERLERİ Deprem ve Yapı Bilimleri Deprem Kayıtlarının Seçilmesi ve Ölçeklendirilmesi 12 Haziran 2008 Yrd. Doç. Dr. Yasin Fahjan fahjan@gyte.edu.tr

Detaylı

YAPI ZEMİN ETKİLEŞİMİ. Yrd. Doç. Dr Mehmet Alpaslan KÖROĞLU

YAPI ZEMİN ETKİLEŞİMİ. Yrd. Doç. Dr Mehmet Alpaslan KÖROĞLU YAPI ZEMİN ETKİLEŞİMİ Yrd. Doç. Dr Mehmet Alpaslan KÖROĞLU Serbest Titreşim Dinamik yüklemenin pek çok çeşidi, zeminlerde ve yapılarda titreşimli hareket oluşturabilir. Zeminlerin ve yapıların dinamik

Detaylı

INM 305 Zemin Mekaniği

INM 305 Zemin Mekaniği Hafta_8 INM 305 Zemin Mekaniği Zeminlerde Gerilme ve Dağılışı Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr, inankeskin@gmail.com Haftalık Konular Hafta 1: Zeminlerin Oluşumu Hafta 2: Hafta 3: Hafta

Detaylı

Üç Boyutlu Uzayda Koordinat sistemi

Üç Boyutlu Uzayda Koordinat sistemi Üç Boyutlu Uzayda Koordinat sistemi Uzayda bir noktayı ifade edebilmek için ilk önce O noktasını (başlangıç noktası) ve bu noktadan geçen ve birbirine dik olan üç yönlü doğruyu seçerek sabitlememiz gerekir.

Detaylı

ERDEMİR 1. SOĞUK HADDEHANE TESİSLERİNDE BİLGİSAYAR DESTEKLİ KESTİRİMCİ BAKIM SİSTEMİ

ERDEMİR 1. SOĞUK HADDEHANE TESİSLERİNDE BİLGİSAYAR DESTEKLİ KESTİRİMCİ BAKIM SİSTEMİ ERDEMİR 1. SOĞUK HADDEHANE TESİSLERİNDE BİLGİSAYAR DESTEKLİ KESTİRİMCİ BAKIM SİSTEMİ Emrullah ÇAYIR Mustafa ERKAN Aydın KİRAZ Mehmet GÖKGÖZ Engin AKIN Özet: Bu çalışmada, ERDEMİR 1. Soğuk Haddehane Tesislerinde

Detaylı

3. KUVVET SİSTEMLERİ

3. KUVVET SİSTEMLERİ 3. KUVVET SİSTEMLERİ F F W P P 3.1 KUVVET KAVRAMI VE ETKİLERİ Kuvvet, bir cisme etki eden yapısal yüklerdir. Kuvvet Şiddeti, yönü ve uygulama noktası olan vektörel bir büyüklüktür. Bir cismin üzerine uygulanan

Detaylı

MAK Makina Dinamiği - Ders Notları -1- MAKİNA DİNAMİĞİ

MAK Makina Dinamiği - Ders Notları -1- MAKİNA DİNAMİĞİ MAK 0 - Makina Dinamiği - Ders Notları -- MAKİNA DİNAMİĞİ. GİRİŞ.. Konunun Amaç ve Kapsamı Makina Dinamiği, uygulamalı mekaniğin bir bölümünü meydana getirir. Burada makina parçalarının hareket kanunları,

Detaylı

Q27.1 Yüklü bir parçacık manyetik alanfda hareket ediyorsa, parçacığa etki eden manyetik kuvvetin yönü?

Q27.1 Yüklü bir parçacık manyetik alanfda hareket ediyorsa, parçacığa etki eden manyetik kuvvetin yönü? Q27.1 Yüklü bir parçacık manyetik alanfda hareket ediyorsa, parçacığa etki eden manyetik kuvvetin yönü? A. Manyetik Alan doğrultusunda. B. Manyetik Alan doğrultusuna zıt. C. Manyetik Alan doğrultusuna

Detaylı

UZAYDA VEKTÖRLER ve DOĞRU DÜZLEM

UZAYDA VEKTÖRLER ve DOĞRU DÜZLEM UD VEKTÖRLER ve DĞRU DÜLEM. ir küpün ayrıtlarını taşıyan doğrular kaç farklı doğrultu oluşturur? ) ) ) D) 7 E) 8. ir düzgün altıgenin en uzun köşegeni ile aynı doğrultuda kaç farklı kenar vardır?. şağıdaki

Detaylı

GENERATÖR DİNAMİK VE STATİK TEST RAPORU

GENERATÖR DİNAMİK VE STATİK TEST RAPORU GENERATÖR DİNAMİK VE STATİK TEST RAPORU Caner CANDEMİR Servis Müdürü 15/10/2016 İÇERİK PERYODİK TAKİP CETVELİ Sayfa 2 ÖZGÜR Motor & Generatör 1 / 27 KIZILÇAM HES İŞLETMESİ ÜNİTE 1 STATİK TESTLER Sayfa

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 2 Kuvvet Vektörleri Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö.Soyuçok. 2 Kuvvet Vektörleri Bu bölümde,

Detaylı

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ Öğr. Gör. Fatih KURTULUŞ 4.BÖLÜM: STATİK MOMENT - MOMENT (TORK) Moment (Tork): Kuvvetin döndürücü etkisidir. F 3 M ile gösterilir. Vektörel büyüklüktür. F 4 F 3. O. O F 4

Detaylı

Amaçlar. İçerik. Dengesizlik ve nedenleri Dengeleme işlemi Dengeleme cihaz ve elemanları Bazı özel durumlar Özet

Amaçlar. İçerik. Dengesizlik ve nedenleri Dengeleme işlemi Dengeleme cihaz ve elemanları Bazı özel durumlar Özet Bu derste uluslarası standartlarda (ISO 1940) kullanılan temel dengeleme terimleri öğretilmekte ve dengesizliğin titreşim spektrumundan nasıl tespit edilebileceği anlatılmaktadır. Dengeleme prensibi vektör

Detaylı

Şekil 6.1 Basit sarkaç

Şekil 6.1 Basit sarkaç Deney No : M5 Deney Adı : BASİT SARKAÇ Deneyin Amacı yer çekimi ivmesinin belirlenmesi Teorik Bilgi : Sabit bir noktadan iple sarkıtılan bir cisim basit sarkaç olarak isimlendirilir. : Basit sarkaçta uzunluk

Detaylı

BMT104 ELEKTRONİK DEVRELER DERSİ LABORATUVAR UYGULAMALARI

BMT104 ELEKTRONİK DEVRELER DERSİ LABORATUVAR UYGULAMALARI T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT104 ELEKTRONİK DEVRELER DERSİ LABORATUVAR UYGULAMALARI CİHAZLARIN TANITIMI ve SİNYALLER Doç. Dr. İbrahim YÜCEDAĞ Arş. Gör.

Detaylı

TEMEL MEKANİK 5. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü

TEMEL MEKANİK 5. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü TEMEL MEKANİK 5 Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Ders Kitapları: Mühendisler İçin Vektör Mekaniği, Statik, Yazarlar:

Detaylı