BU SUNUMUN İÇERİĞİ. UÇAĞIN GİDİŞİNDE YAPILAN İŞLEMLER Push-back ve Operasyon Süreci

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BU SUNUMUN İÇERİĞİ. UÇAĞIN GİDİŞİNDE YAPILAN İŞLEMLER Push-back ve Operasyon Süreci"

Transkript

1

2 BU SUNUMUN İÇERİĞİ UÇAĞIN GİDİŞİNDE YAPILAN İŞLEMLER Push-back ve Operasyon Süreci

3 TOWİNG VE PUSH-BACK OPERASYONUNDA YAŞANACAK ACİL DURUMLAR Herhangi bir sebepten dolayı uçak, push-back aracı üzerine doğru kayarsa, head-set personeli, uçak ekibi ile görüşerek, operasyonu durdurur, uçağın frene alınması sağlanır ve uçak takozlanır. Herhangi bir sebepten dolayı towbarın pin kesmesi veya towbarın dikmeden ayrılması durumunda, uçağın frene alınması sağlanır, Towing veya push-back operasyonu esnasında, aracın faal olmaması durumunda uçak frene aldırılır, arka dikmelerin takozlanması sağlanır. Towing operasyonu esnasında iletişimin kopması durumunda, operasyon hemen durdurulur ve yedek prosedür olarak uçuş ekibi ile yer kontrol hareketleriyle iletişim sağlanır. Yer kontrol hareketleriyle manuel iletişim sağlanır.

4 POWERBACK / POWER-IN / POWER-OUT Powerback Uçağın kendi motor gücüyle park pozisyonundan geriye doğru hareket etmesidir. Powerback işlemine başlamadan önce seferi planlanan uçakların tiplerine göre, ilgili havayollarının prosedürlerinden powerback bilgisi alınır. Powerback operasyonu yapacak yer personeli, ilgili uçak tiplerine uygun olarak eğitim alır ve powerback operasyonu yapma yetkisine sahiptir.

5 POWERBACK / POWER-IN / POWER-OUT Power-in Uçağın, motorlarından aldığı güç ile park pozisyonuna doğru ileri yönde hareket etmesidir. Standart marshalling işaretleri ile uçağın hareketlerine yön verilir.

6 POWERBACK / POWER-IN / POWER-OUT Power-out Uçağın, motorlarından aldığı güç ile park pozisyonundan ileri yönde hareket etmesidir. Standart marshalling işaretleri ile uçağın hareketlerine yön verilir. Bir uçağın pushback, towing, powerback, power-in, power-out gibi yer hareketlerinin öncesinde, esnasında veya sonrasında bir refakatçiye ihtiyaç duyulur. Uçağın kendi motor gücü ile geri çıkması şeklinde olan operasyonlarda bu işlemler resmi makamların müsaadesiyle ve limitleri dâhilinde yapılır.

7 POWERBACK / POWER-IN / POWER-OUT Uçağın kendi motor gücü ile geri çıkması şeklinde olan operasyonlarda yer ekibi bu işlemi üç kişi ile yapar. Bir kişi marshalling yapar ve iki kişi kanat gözlemini yapar. Uçağın kendi motor gücü ile geri çıkması şeklinde olan operasyonlarda iletişim, IATA standartlarına göre ve el işaretleriyle yapılmalıdır. Uçağın kendi motor gücü ile geri çıkması şeklinde olan operasyonlarda marshalling yapan kişi, normal koruyucu ekipmanların dışında mutlaka koruyucu gözlük kullanır. Ters itmeden kaynaklanacak kuvvete bağlı olarak marshalling yapan personelin gözüne zarar verecek cisimler kaçabilir. Kanat gözlemcileri (wing walker) de bu tehlikeye maruz kalabilir ve onların da koruyucu gözlük takması sağlanır.

8 POWERBACK OPERASYONUNUN YAPILMAYACAĞI DURUMLAR Powerback yapılmamasını gerektiren zorunlu durumlar şunlardır: Yer ekibi koruyucu malzeme kullanamıyorsa, Işıklandırma ve hava koşulları nedeniyle yeterli görüş yoksa, Kokpit ekibi ve yer görevlisi arasında yeterli iletişim sağlanmıyorsa.

9 POWERBACK OPERASYONU Kendi Motor Gücü İle Geri Çıkabilen Uçaklarda Bazı Durumlarda Operasyon Gerçekleştirilmemeli/Durdurulmalıdır. Kalkış kapısı ya da park yeri bu operasyon için onaylı/uygun değilse, Tüm operasyon alanı yeteri kadar aydınlatılmamışsa, Hava koşullarından ötürü görüş kısıtlıysa, Yüzeyde buz, kar ya da sulu kar birikmesi varsa, Marshaller ve uçuş ekibiyle sözlü iletişim kurulamıyorsa, Yer ekibinden (marshaller ve wing walker) birisi uygun şekilde koruyucu malzemelerini kullanmıyorsa.

10 POWERBACK OPERASYONU Uçağın kendi motor gücü ile geri çıkması şeklinde olan operasyonlarda marshalling yapan kişi: Uçağın arkaya doğru gidişini, öne doğru gel hareketi yaparak sonlandırır. Dur işaretini sadece uçağın öne doğru hareketlenmesi esnasında yapar.

11 GPU (GROUND POWER UNIT) İLE MOTOR ÇALIŞTIRMA Uçağın APU sunun arızalı olması veya dinlendirilmek amacıyla kapatıldığı durumlarda; park pozisyonunda uçağa elektrik sağlayan aynı zamanda jeneratör olarak da adlandırılan GPU (Ground power unit) uçağın gelişinde mutlaka hazı bulundurulur. Talep edilmesi halinde, uçak park pozisyonuna yanaşır yanaşmaz, motorlarını durdurmadan önce uçağa takılır. Kaptanın isteği üzerine çıkartılabilir.

12 GPU (GROUND POWER UNIT) İLE MOTOR ÇALIŞTIRMA Genellikle uçakların kontrol panellerinde GPU ile ilgili ışıklı göstergeler bulunmaktadır. Körük pozisyonlarında körükte GPU var ise bu bağlantı terminal işletmecisi tarafından sağlanır. Uçak, GPU kullandığında kırmızı yanan external power bağlantı lambası, Uçak, GPU kullanmadığında ise sarı yanan not in use lambası, (bu lambanın uçak GPU ya bağlı olduğu halde, onu kullanmıyor anlamına gelir. Bununla birlikte GPU nun uçaktan ayrılması için, uçuş ekibi ile mutlaka mutabakata varılması gerekmektedir.)

13 APU (AUXILIARY POWER UNIT) Uçakta bulunan APU (Auxiliary Power Unit) Uçak sistemlerine elektrik sağlamak, Uçak sistemlerine hava sağlamak, Motor çalıştırmak için gerekli olan basınçlı hava sağlamak Air Condition sistemine hava sağlamak amaçları için kullanılır. Uçak GPU talep ettiğinde kaptana ASU (Air Starter Unit) ve ACU(Air Condition Unit) ihtiyacı olup olmadığı mutlaka sorulur. GPU nun tersine ASU, uçağın gidişinde kullanılan ve motorlara hava veren bir araçtır. Kaptan tarafından ASU kapat komutu gelmeden, ASU nun kapatılması çok tehlikelidir. Böyle bir durumda uçağın motorlarına hava gitmeyeceği için, motorda yangına yol açabilir.

14 APU (AUXILIARY POWER UNIT) Uçak GPU talep ettiğinde kaptana ASU (Air Starter Unit) ve ACU(Air Condition Unit) ihtiyacı olup olmadığı mutlaka sorulur. GPU nun tersine ASU, uçağın gidişinde kullanılan ve motorlara hava veren bir araçtır. Kaptan tarafından ASU kapat komutu gelmeden, ASU nun kapatılması çok tehlikelidir. Böyle bir durumda uçağın motorlarına hava gitmeyeceği için, motorda yangına yol açabilir.

15 ASU (AIR STARTER UNIT) İLE MOTOR ÇALIŞTIRMA ASU ile motor çalıştırıldığı durumlarda; ASU dan sağlanan hava ile ilk motoru çalıştırdıktan sonra diğer motorları çalıştırmak için gerekli olan hava basıncını ilk çalışan motordan sağlanması işlemine verilen isimdir. Head-set görevlisi tarafından, kaptan ile önceden hangi motorun çalıştırılacağına dair brifing yapılır. Hangi motoru çalıştıracaksa ASU diğer taraftan bağlanır. Uçağın görsel kontrolü (walk around check) yapılır.

16 ASU (AIR STARTER UNIT) İLE MOTOR ÇALIŞTIRMA Bypass pin (kullanıyorsa) ve towbar, kaptandan onay almadan uçağa bağlanmaz. Kaptandan onay alınarak, ASU çalıştırılır. Park pozisyonunda yalnızca bir motorun çalıştırılmasına izin verilir. Head-set görevlisi kaptandan onay alır. Uçağa hava basılır. Motor çalıştıktan sonra kaptandan onay alınır. ASU uçaktan ayrılır.

17 BU SUNUMDA YARARLANILAN KAYNAKLAR Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Yayınları Ramp Hizmetleri Pegem Akademi Yayıncılık, 1.Baskı, Kasım Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Yayınları Harekat Pegem Akademi Yayıncılık 1.Baskı, Ekim TGS ve Çelebi Yer Hizmetleri A.Ş. Resmi Web Siteleri

18 Bir sonraki derste görüşmek dileğiyle Öğr.Gör. Gülaçtı ŞEN İstanbul Aydın Üniversitesi Havacılıkta Yer Hizmetleri Bölümü

BU SUNUMUN İÇERİĞİ UÇAĞIN GİDİŞİNDE YAPILAN İŞLEMLER

BU SUNUMUN İÇERİĞİ UÇAĞIN GİDİŞİNDE YAPILAN İŞLEMLER BU SUNUMUN İÇERİĞİ UÇAĞIN GİDİŞİNDE YAPILAN İŞLEMLER Push-back ve Towing işlemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Karlı Buzlu Havalarda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Push-Back Operasyonu Başlamadan Önce

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İÇERİK UÇAK GELİŞ İŞLEMLERİ Uçak tipine uygun park pozisyonu, yetkili meydan otoritesi tarafından belirlenir ve bildirilir. Uçağın geleceği park pozisyonuna,

Detaylı

SU SERVİSİ Su Sisteminin Parçaları Su sistemleri aşağıdaki parçalardan meydana gelmiştir.

SU SERVİSİ Su Sisteminin Parçaları Su sistemleri aşağıdaki parçalardan meydana gelmiştir. SU SERVİSİ Su Sisteminin Parçaları Su sistemleri aşağıdaki parçalardan meydana gelmiştir. Su tankı Basınçlandırma elemanları Dağıtım sistemi Miktar göstergeleri Su boşaltım elemanları Lavabolar Su servis

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İÇERİK ŞİDDETLİ HAVA KOŞULLARI 4 adet şiddetli hava koşulu tanımlanmıştır. Bunlar; Şiddetli Rüzgar/Fırtına: Şiddeti 40 knots ve üzerindeki rüzgarlardır.

Detaylı

BU SUNUMUN İÇERİĞİ. Uçak ve Ekipman Kazaları. SAFA Denetimi

BU SUNUMUN İÇERİĞİ. Uçak ve Ekipman Kazaları. SAFA Denetimi BU SUNUMUN İÇERİĞİ Uçak ve Ekipman Kazaları SAFA Denetimi EMNİYET Tehlike, büyük veya yok olmaya yol açabilecek durum, gerçekleşme ihtimali bulunan fakat istenmeyen durum olarak tanımlanmaktadır. İstenmeyen

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İŞARETLER ICAO Annex 14 Aerodromes / Havaalanları Cilt 1 - Havaalanlarının dizaynına ve işletilmesine ilişkin özellikler Cilt 2 - Helikopter iniş kalkış

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN Kokpit daha çok uçan araçların olmakla birlikte genelde bir aracın sürücüsünün bulunduğu bölüme verilen isimdir. Bu bölüm çoğunlukla aracın ön kısmında

Detaylı

BU SUNUMUN İÇERİĞİ YÜK PLANLAMA VE YÜKLEME. Bulk (Yığma) Yükleme. ULD (CLS) Yükleme. Yolcu Kabinine Yükleme

BU SUNUMUN İÇERİĞİ YÜK PLANLAMA VE YÜKLEME. Bulk (Yığma) Yükleme. ULD (CLS) Yükleme. Yolcu Kabinine Yükleme BU SUNUMUN İÇERİĞİ YÜK PLANLAMA VE YÜKLEME Bulk (Yığma) Yükleme ULD (CLS) Yükleme Yolcu Kabinine Yükleme UÇAK YÜKLERİ Yükleme Çeşitleri Bulk yükleme ULD (Unıt Load Device) yükleme Yolcu kabinine yükleme

Detaylı

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVA TRAFİK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ Hava Trafik Yönetiminde Tarihsel Süreç Hava Trafik Yönetimi Hava Trafik Hizmetleri Hava Sahası Yönetimi Hava Trafik Akış ve Kapasite Yönetimi

Detaylı

BU SUNUMUN İÇERİĞİ. Uçak Temizlik Hizmetleri. Uçak Kabininde Bulunan Eşyalar. Uçak Temizliğinde İşçi Sağlığı ve Güvenliği. Uçak Temizlik Malzemeleri

BU SUNUMUN İÇERİĞİ. Uçak Temizlik Hizmetleri. Uçak Kabininde Bulunan Eşyalar. Uçak Temizliğinde İşçi Sağlığı ve Güvenliği. Uçak Temizlik Malzemeleri BU SUNUMUN İÇERİĞİ Uçak Temizlik Hizmetleri Uçak Temizlik Malzemeleri Kabin İçi Temizlik Uçak Kabininde Bulunan Eşyalar Uçak Temizliğinde İşçi Sağlığı ve Güvenliği UÇAK TEMİZLİK HİZMETLERİ Uçak Temizliğinde

Detaylı

Bu talimatın amacı Sabiha Gökçen Havalimanında uygulanacak Standart Push Back operasyonlarının usul ve esaslarının belirlenmesidir.

Bu talimatın amacı Sabiha Gökçen Havalimanında uygulanacak Standart Push Back operasyonlarının usul ve esaslarının belirlenmesidir. 1. AMAÇ Bu talimatın amacı Sabiha Gökçen Havalimanında uygulanacak Standart Push Back operasyonlarının usul ve esaslarının belirlenmesidir. 2. KAPSAM ve YÜRÜRLÜK Bu talimat Sabiha Gökçen Havalimanında

Detaylı

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVACILIK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İÇERİK Havacılık Operasyonları EASA - Regulation (EU) NO 965/2012 HAVACILIK OPERASYONLARI ICAO Annex 6: Operation of Aircraft ICAO üyesi olan ülkelerde sivil hava

Detaylı

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVACILIK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İÇERİK Bakım ve Yer İşletme Gereksinimleri Bütün Hava Koşullarında İşletme UÇUŞA ELVERİŞLİLİĞİN SÜREKLİLİĞİ Uçuşa elverişliliğin sürekliliğini sağlamak için; belli

Detaylı

1 / BAHAR Ön lisans Zorunlu Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Örgün Öğretim 14 Hafta Dr.Öğretim Üyesi Alperen ŞAHİNOĞLU Türkçe Yok

1 / BAHAR Ön lisans Zorunlu Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Örgün Öğretim 14 Hafta Dr.Öğretim Üyesi Alperen ŞAHİNOĞLU Türkçe Yok T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU SİVİL HAVA ULAŞTIRMA İŞLETMECİLİĞİ. SINIF 2. DÖNEM DERS İZLENCESİ Kodu: SHUİ Adı: Ramp Emniyeti ve Apron Kuralları Teorik + Uygulama: 2+0 AKTS: 2 Sınıf/Yarıyıl

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN UÇAK TİPLERİ Uçak sınıfları, uçak tipine bağlı olarak ikiye ayrılmıştır. Geniş gövdeli uçaklar Dar gövdeli uçaklar UÇAK TİPLERİ Tek bir koridoru olan uçaklara

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ Hava Sahası Çeşitleri ve Görsel İşaretler HAVA SAHASI SINIFLAMASI ICAO, uçaklara sağlanan hizmetlere ve uçuş gerekliliklerine göre hava sahalarını

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ HAVACILIK KURALLARI Canın ve malın korunması Çarpışmaların önlenmesi Uçuş planları Sinyaller Zaman Hava trafik kontrol hizmetleri Yasa dışı

Detaylı

Bu talimatın amacı Sabiha Gökçen Havalimanında uygulanacak Standart Push Back ve Towing operasyonlarının usul ve esaslarının belirlenmesidir.

Bu talimatın amacı Sabiha Gökçen Havalimanında uygulanacak Standart Push Back ve Towing operasyonlarının usul ve esaslarının belirlenmesidir. 1. AMAÇ Bu talimatın amacı Sabiha Gökçen Havalimanında uygulanacak Standart Push Back ve Towing operasyonlarının usul ve esaslarının belirlenmesidir. 2. KAPSAM ve YÜRÜRLÜK Bu talimat Sabiha Gökçen Havalimanında

Detaylı

BU HAFTAKİ DERSİN İÇERİĞİ

BU HAFTAKİ DERSİN İÇERİĞİ BU HAFTAKİ DERSİN İÇERİĞİ Uçak Yükleme Ana Prensipleri Yükleme Prensipleri ve Yük Emniyeti Bagaj ve Kargo Hizmetleri UÇAK YÜKLERİ Yükler Normal Yükler Özel Yükler DGR UÇAK YÜKLERİ Yolcu (PAP, PAX) Cansız

Detaylı

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVA TRAFİK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ Hava Trafik Hizmetlerinin Bölümlerinden; Uçuş Bilgi Hizmeti HAVA TRAFİK HİZMETLERİ Uçuş Bilgi Hizmeti Hava Trafik Kontrol Hizmeti Meydan Kontrol

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN RAMP EMNİYETİ 1. Anti Collision Beacon Nedir? 2. Jet motor tehlikeleri 3. Pervaneler hakkında uyarılar 4. Uçak Emniyet Sahaları (ES/SES) 5. Ramp teki Ana

Detaylı

BU HAFTAKİ DERSİN İÇERİĞİ

BU HAFTAKİ DERSİN İÇERİĞİ BU HAFTAKİ DERSİN İÇERİĞİ Yük ve Özel Yük Kodları, Tanımları Trafik Yükü Yolcu Bagaj Kargo Posta EIC (Equipment in Compartment) Özel Yük Kod ve Tanımları TRAFİK YÜKÜ Yolcu ve Kuru yük (deadload) olarak

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ Aletli Uçuş Kuralları Görerek Uçuş Kuralları UÇUŞ KURALLARI Uçuş kuralları, uçakların birbirleri ile ya da yerdeki mânialarla çarpışmasını

Detaylı

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVACILIK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İÇERİK Operatörlerin Sorumlulukları SHY-6A Yönetmeliği Her işletmecinin ana amacı kar etmektir. Ancak bu amacını gerçekleştirirken yaptığı işin özelliğine göre

Detaylı

BU SUNUMUN İÇERİĞİ EASA (EUROPEAN AVIATION SAFETY AGENCY) 216/2008 Sayılı Regülasyon (EC) 1702/2003 (EC) Sayılı Regülasyon

BU SUNUMUN İÇERİĞİ EASA (EUROPEAN AVIATION SAFETY AGENCY) 216/2008 Sayılı Regülasyon (EC) 1702/2003 (EC) Sayılı Regülasyon HAVACILIK KURALLARI BU SUNUMUN İÇERİĞİ ICAO Annex ler EASA (EUROPEAN AVIATION SAFETY AGENCY) 216/2008 Sayılı Regülasyon (EC) 1702/2003 (EC) Sayılı Regülasyon 2042/2003 (EC) Sayılı Regülasyonları ICAO (International

Detaylı

SAYI: ASB-2014-01 TARİH: 08/05/2014

SAYI: ASB-2014-01 TARİH: 08/05/2014 1. KONU: Sabiha Gökçen Havalimanında yeni hizmete alınmış olan Apron Ek-2 de (400 lü Park Pozisyonları) ve Apron 1 de uygulanacak operasyonel prosedürler. 2. KAPSAM: Bu Emniyet Bülteni Sabiha Gökçen Havalimanında

Detaylı

UYGULAMA 1. Prof.Dr. Mustafa Cavcar Anadolu Üniversitesi, Sivil Havacılık Yüksekokulu, 26470 Eskişehir. Tablo 1. Uygulamalar için örnek uçak

UYGULAMA 1. Prof.Dr. Mustafa Cavcar Anadolu Üniversitesi, Sivil Havacılık Yüksekokulu, 26470 Eskişehir. Tablo 1. Uygulamalar için örnek uçak UYGULAMA 1 Prof.Dr. Mustafa Cavcar Anadolu Üniversitesi, Sivil Havacılık Yüksekokulu, 26470 Eskişehir Tablo 1. Uygulamalar için örnek uçak Uçak Tipi HTK-224-TF-1 BOYUTLAR Kanat Alanı 77.3 m 2 Kanat Açıklığı

Detaylı

HAVAALANI TERMİNAL BİNALARI

HAVAALANI TERMİNAL BİNALARI HAVAALANI TERMİNAL BİNALARI Yolcu bagaj süreçleri Bekleme Alanları Doğrusal model (Linear) Park Şekilleri Trafik yoğunluğu az Ana bina iki veya üç katlı olarak inşa edilir.???? Gidiş dönüş yolcu akışı

Detaylı

İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK BULGULAR VE UYGULANACAK CEZA MİKTARLARI

İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK BULGULAR VE UYGULANACAK CEZA MİKTARLARI İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK BULGULAR VE UYGULANACAK CEZA MİKTARLARI Ek-1 Ceza Maddesi Muhatap Kurum/Kuruluş/Şahıs İhlalin Açıklaması Uygulanacak ceza miktarı (TL) 1 Bakım Kuruluşları Tesis ve ekipman

Detaylı

MODÜL-15 ÖRNEK SORULAR

MODÜL-15 ÖRNEK SORULAR MODÜL-15 ÖRNEK SORULAR 1. Temel itki denklemi için aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) İtki = Kütle debisi x (çıkış hızı giriş hızı) B) İtki = Kütle debisi x (giriş basıncı çıkış basıncı) C) İtki = Çıkış

Detaylı

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVACILIK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İÇERİK Hava İşletici Sertifikaları Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliği (SHY-6A), Havacılık Teknik Denetleme Yönetmeliği (SHY 21), Ticari Hava Taşıma İşletmeleri

Detaylı

HAVACILIK GENEL HAVACILIK

HAVACILIK GENEL HAVACILIK HAVACILIK KURALLARI BU SUNUMUN İÇERİĞİ Havacılık faaliyetleri kaça ayrılır? Nasıl Sınıflanır? Kuralar neden koyulmaktadır? Havacılık kurallarını kim koyar? Havacılık kurallarında rol alan havacılık organizasyonları

Detaylı

HAVACILIK GENEL HAVACILIK

HAVACILIK GENEL HAVACILIK HAVACILIK KURALLARI BU SUNUMUN İÇERİĞİ Havacılık faaliyetleri kaça ayrılır? Nasıl Sınıflanır? Kuralar neden koyulmaktadır? Havacılık kurallarını kim koyar? Havacılık kurallarında rol alan havacılık organizasyonları

Detaylı

IŞIKLI İŞARETLER İÇİN ASGARİ KURALLAR

IŞIKLI İŞARETLER İÇİN ASGARİ KURALLAR IŞIKLI İŞARETLER İÇİN ASGARİ KURALLAR 1 1. Temel Nitelikler 1.1. Işıklı işaretlerin, kullanım amacına ve şartlarına uygun olarak, bulunduğu ortama göre iyi görünür ve seçilir olması, aşırı ışık nedeniyle

Detaylı

DOC Doküman Kodu: İŞL Yayınlanma Tarihi:

DOC Doküman Kodu: İŞL Yayınlanma Tarihi: DOC -006 Doküman Kodu: İŞL- 006 Yayınlanma Tarihi:31.07.2017 Yürürlük Tarihi:31.07.2017 BÖLÜM 1 GENEL Bölüm: 1 Sayfa:1 BÖLÜM 1 GENEL 1.1 KONU Bu talimat Ercan Havalimanı nda uçağa kabul edilmeyen kabin

Detaylı

DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA ALANLARI YOLCU KÖPRÜLERİ İŞLETME YÖNERGESİ

DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA ALANLARI YOLCU KÖPRÜLERİ İŞLETME YÖNERGESİ Yür. tarihi: 01/12/2003 Değ. tarihi: 23/11/2006 Değ.No:02 Sayfa:1/17 DÜZELTMELER No Tarih Değiştirilen Madde No: No Tarih Değiştirilen Madde No: 1 26/07/2006 Format Değiştirildi. 2 23/11/ 2006 10(k) Yolcu

Detaylı

Meslek Yüksekokulu Sivil Hava Ulaþtýrma Ýþletmeciliði (Türkçe)

Meslek Yüksekokulu Sivil Hava Ulaþtýrma Ýþletmeciliði (Türkçe) Meslek Yüksekokulu Sivil Hava Ulaþtýrma Ýþletmeciliði (Türkçe) HYHY 106 - Yer Hizmetleri ve RAMP DERS TANITIM BÝLGÝLERÝ Dersin Adý Yer Hizmetleri ve RAMP Kodu Yarýyýl Teori Uygulama/Laboratuar Yerel AKTS

Detaylı

MOBİL RIHTIM VİNCİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI

MOBİL RIHTIM VİNCİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI MOBİL RIHTIM VİNCİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME 1. KURUMUN ADI : KURS PROGRAMI 2. KURUMUN ADRESİ : 3. KURUCUNUN ADI : 4. PROGRAMIN DAYANAĞI : 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği,

Detaylı

APRON İŞARETLEMELERİ TALİMATI (SHT-APRON) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

APRON İŞARETLEMELERİ TALİMATI (SHT-APRON) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar APRON İŞARETLEMELERİ TALİMATI (SHTAPRON) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç MADDE 1 (1) Bu Talimatın amacı, 14/05/2002 tarihli ve 24755 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan

Detaylı

TEKNİK DOSYA SB KANATLI MAKAS - GÜVENLİK ETİKETLERİ - SEMBOL ANLAMI BULUNDUĞU YER. Sıcak yüzey. Dokunmayınız. Koruyucu giysi giyiniz.

TEKNİK DOSYA SB KANATLI MAKAS - GÜVENLİK ETİKETLERİ - SEMBOL ANLAMI BULUNDUĞU YER. Sıcak yüzey. Dokunmayınız. Koruyucu giysi giyiniz. Sıcak yüzey. Dokunmayınız. Radyatör, hidrolik yağ tankı ve boru hatları Koruyucu giysi giyiniz. paneli bölgesinde Çizme, bot vb. koruyucu ayakkabı kullanınız. paneli bölgesi Dikkat! Tehlike! Elektrik panosu,

Detaylı

SOĞUK MOTORUN ÇALIŞTIRILMASI UYARI TEHLİKE Motoru çalıştıracağınız vakit, Zincir frenini frenleme konumuna itiniz. Motorun çalıştırılması esnasında zincirin dönmesi tehlikeli olabilir. Yakıt deposuna yakıt

Detaylı

Havacılık Emniyeti. 1. Hafta. Öğr. Gör. Tevfik Uyar, Uçak Müh. & MBA

Havacılık Emniyeti. 1. Hafta. Öğr. Gör. Tevfik Uyar, Uçak Müh. & MBA Havacılık Emniyeti 1. Hafta Öğr. Gör. Tevfik Uyar, Uçak Müh. & MBA İstanbul Kültür Üniversitesi Hava Lojistiği ve Sivil Havacılık Yer Hizmetleri Bölümleri Tanışma Tevfik UYAR, Uçak Mühendisi & MBA E-posta

Detaylı

UÇUŞ MEKANİĞİ ve UÇAK PERFORMANSI Giriş

UÇUŞ MEKANİĞİ ve UÇAK PERFORMANSI Giriş UÇUŞ MEKANİĞİ ve UÇAK PERFORMANSI Giriş Hazırlayan Prof. Dr. Mustafa CAVCAR Giriş Uçuş Mekaniği Nedir? Uçuş mekaniği uçağa etkiyen kuvvetleri ve uçağın bu kuvvetler etkisindeki davranışlarını inceleyen

Detaylı

2. KAPSAM ve YÜRÜRLÜK

2. KAPSAM ve YÜRÜRLÜK 1. AMAÇ Bu talimatın amacı; uçuş trafiğini olumsuz etkileyebilecek meteorolojik koşullarda, Sabiha Gökçen Havalimanı nda uçuş trafiğinin etkin yönetimi hususunda oluşturulan Meteorolojik Acil Durum Komitesi

Detaylı

ÇHS KAZA SUNUMU. Ağustos 2014

ÇHS KAZA SUNUMU. Ağustos 2014 ÇHS KAZA SUNUMU Ağustos 2014 KAZA İSTATİSTİKLERİ YAŞANAN KAZALARIN NEDENLERİ a) Bireysel faktörler b) Eğitim eksikliği c) Ekipman uygunluğu d) Çalışanın kurallara aykırı davranışı e) Araç arızası f) Kuralların

Detaylı

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI Hava ulaşım ve taşımacılığının güvenli bir şekilde yapılabilmesi için uçuş yolları boyunca belirli yerlerde ve havaalanlarında bulunan Seyrüsefer Yardımcı Cihazlarının uçaklara

Detaylı

(SHT OPS N - O) BİRİNCİ KISIM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

(SHT OPS N - O) BİRİNCİ KISIM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden: TİCARİ HAVA TAŞIMA İŞLETMELERİNDE GÖREVLİ YER DERSİ, YOL EĞİTİMİ, ALIŞTIRMA UÇUŞU VE KONTROL YAPACAK KOKPİT VE KABİN EĞİTMENLERİNE İLİŞKİN ASGARİ GEREKLİLİKLER TALİMATI

Detaylı

APRON İŞARETLEMELERİ TALİMATI (SHT-APRON) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

APRON İŞARETLEMELERİ TALİMATI (SHT-APRON) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar APRON İŞARETLEMELERİ TALİMATI (SHT-APRON) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Talimatın amacı, 14/05/22 tarihli ve 24755 sayılı Resmi Gazete de yayımlan Havaalanı

Detaylı

ENGELLİ VEYA HAREKET KABİLİYETİ KISITLI HAVA YOLU YOLCULARI TALİMATI (SHT-ENGELSİZ) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ENGELLİ VEYA HAREKET KABİLİYETİ KISITLI HAVA YOLU YOLCULARI TALİMATI (SHT-ENGELSİZ) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ENGELLİ VEYA HAREKET KABİLİYETİ KISITLI HAVA YOLU YOLCULARI TALİMATI (SHT-ENGELSİZ) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Talimatın amacı; havayoluyla seyahat eden engelli

Detaylı

Soğutma suyu doldurulması. Soğutma suyu doldurma koşulları. Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI!

Soğutma suyu doldurulması. Soğutma suyu doldurma koşulları. Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI! Soğutma suyu doldurma koşulları Soğutma suyu doldurma koşulları Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI! Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışırken koruyucu ekipman kullanın. Soğutma suyu ciltte

Detaylı

BU SUNUMUN İÇERİĞİ. Havacılık Meteorolojisi. Uçuşu Etkileyen Önemli Meteorolojik Olaylar Meteorolojik Kodlamalar

BU SUNUMUN İÇERİĞİ. Havacılık Meteorolojisi. Uçuşu Etkileyen Önemli Meteorolojik Olaylar Meteorolojik Kodlamalar BU SUNUMUN İÇERİĞİ Havacılık Meteorolojisi Uçuşu Etkileyen Önemli Meteorolojik Olaylar Meteorolojik Kodlamalar HAVACILIK METEOROLOJİSİ Uçuş faaliyetlerini etkileyen, meteorolojik olayların gözlem ve tahminlerini

Detaylı

KABİN ACİL DURUM TAHLİYE EĞİTİM CİHAZI DENETİMİ KONTROL FORMU

KABİN ACİL DURUM TAHLİYE EĞİTİM CİHAZI DENETİMİ KONTROL FORMU Denetleme İle İlgili Bilgiler Görev Onayı Tarih ve Sayısı Denetlenen İşletmenin Unvanı AOC Sahibi İşletme Kabin Ekibi Eğitim Organizasyonu Diğer Denetlemeyi Gerçekleştiren Denetleme Tarihi Denetleme Yeri

Detaylı

YEŞİL HAVAALANI PROJESİ SERA GAZI KRİTERLERİ DOKÜMANI

YEŞİL HAVAALANI PROJESİ SERA GAZI KRİTERLERİ DOKÜMANI 1. Amaç YEŞİL HAVAALANI PROJESİ SERA GAZI KRİTERLERİ DOKÜMANI Bu dokümanın amacı, proje kapsamında işletmelerin TS EN ISO 14064-1 gereklilikleri ile birlikte sağlamak zorunda oldukları sera gazı kriterlerini

Detaylı

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVA TRAFİK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ Hava Trafik Hizmetlerinin Bölümlerinden; Uyarı (İkaz Hizmeti) HAVA TRAFİK HİZMETLERİ Uçuş Bilgi Hizmeti Hava Trafik Kontrol Hizmeti Meydan Kontrol

Detaylı

DOC008. Doküman Kodu: 008. Yayınlanma Tarihi:

DOC008. Doküman Kodu: 008. Yayınlanma Tarihi: DOC008 Doküman Kodu: 008 Yayınlanma Tarihi:15.08.2017 Yürürlük Tarihi:1.10.2017 BÖLÜM 1 GENEL Tarih:01.09.2017 Bölüm: 1 Sayfa:1 BÖLÜM 1 GENEL 1.1 KONU Bu talimat Genel Havacılık kapsamında olan ve Ercan

Detaylı

Yolcu Hizmetleri (AVM405) Ders Detayları

Yolcu Hizmetleri (AVM405) Ders Detayları Yolcu Hizmetleri (AVM405) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Yolcu Hizmetleri AVM405 Güz 2 0 0 2 3 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

Güvenlik önlemleri. Riskler. Bütün araçlar üzerinde çalışırken alınması gereken güvenlik önlemleri

Güvenlik önlemleri. Riskler. Bütün araçlar üzerinde çalışırken alınması gereken güvenlik önlemleri Kaldırılmış araçlar ve kaporta üzerinde çalışırken Kaldırılmış araçlar ve kaporta üzerinde çalışırken Mekanik ve hidrolik kaldırma cihazları yanlış manevra alınması veya teknik hatalardan dolayı devrilebilir

Detaylı

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI NDB ve ADF NDB (NON DİRECTİONAL RADİO BEACON) (Yönlendirilmemiş Radyo Bikını) NDB Yön belirlemeye yarayan cihazlardandır. Günümüzde hava seyrüseferlerinde pek kullanılmayan ancak,

Detaylı

Çift kademe gaz brülör beyni

Çift kademe gaz brülör beyni Çift kademe gaz brülör beyni Çift kademeli üflemeli gaz veya kombine sıvı yakıt ve gaz brülörü kontrol cihazı Alev Dedektörleri - İyonizasyon Çubuğu - IRD 1020 infrared sensör - UVD 970 UV sensör Giriş

Detaylı

T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü TÜM HAVAYOLU İŞLETMELERİNE

T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü TÜM HAVAYOLU İŞLETMELERİNE T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Sayı : B.11.1.SHG.0.14.03-010.06.02/2821 13/11/2012 Konu : Filoya Hava Aracı İlave Etme Usul ve Esasları Genelgesi TÜM

Detaylı

SİVİL HAVA ULAŞTIRMA İŞLETMECİLİĞİ MESLEK ELEMANI

SİVİL HAVA ULAŞTIRMA İŞLETMECİLİĞİ MESLEK ELEMANI TANIM Uçak yolcusunun havaalanına girmesiyle uçağa binmesi ve uçaktan indikten sonra havaalanını terk edene kadarki zaman içerisinde yolcunun bagaj, biletleme, pasaport işlemlerini eksiksiz biçimde yerine

Detaylı

TEHLİKELİ ENERJİNİN KONTROLÜ. ETİKETLEME ve KİLİTLEME SİSTEMLERİ. Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için eğitim Seti

TEHLİKELİ ENERJİNİN KONTROLÜ. ETİKETLEME ve KİLİTLEME SİSTEMLERİ. Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için eğitim Seti TEHLİKELİ ENERJİNİN KONTROLÜ ETİKETLEME ve KİLİTLEME SİSTEMLERİ Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için eğitim Seti NEDEN ENERJİNİN KONTROLÜ? Kontrolsüz Enerji Ölümcüldür! TEHLİKELİ

Detaylı

ÜÇ-FAZ SENKRON MAKİNANIN SENKRONİZASYON İŞLEMİ VE MOTOR OLARAK ÇALIŞTIRILMASI DENEY 324-06

ÜÇ-FAZ SENKRON MAKİNANIN SENKRONİZASYON İŞLEMİ VE MOTOR OLARAK ÇALIŞTIRILMASI DENEY 324-06 ĐNÖNÜ ÜNĐERSĐTESĐ MÜHENDĐSĐK FAKÜTESĐ EEKTRĐK-EEKTRONĐK MÜH. BÖ. ÜÇ-FAZ SENKRON MAKİNANIN SENKRONİZASYON İŞEMİ E MOTOR OARAK ÇAIŞTIRIMASI DENEY 4-06. AMAÇ: Senkron jeneratörün kaynağa paralel senkronizasyonu

Detaylı

ULUSAL MESLEK STANDARDI UÇAK HAREKÂT MEMURU SEVİYE 4 REFERANS KODU / 15UMS RESMİ GAZETE TARİH-SAYI / (Mükerrer)

ULUSAL MESLEK STANDARDI UÇAK HAREKÂT MEMURU SEVİYE 4 REFERANS KODU / 15UMS RESMİ GAZETE TARİH-SAYI / (Mükerrer) ULUSAL MESLEK STANDARDI UÇAK HAREKÂT MEMURU SEVİYE 4 REFERANS KODU / 15UMS0471-4 RESMİ GAZETE TARİH-SAYI / 19.03.2015-29300 (Mükerrer) Mesleki Yeterlilik Kurumu, 2015 Sayfa 1 Meslek: UÇAK HAREKÂT MEMURU

Detaylı

ACİL DURUM MÜDAHALE EKİBİ (ADME) V. İSG KONGRESİ

ACİL DURUM MÜDAHALE EKİBİ (ADME) V. İSG KONGRESİ ACİL DURUM MÜDAHALE EKİBİ (ADME) V. İSG KONGRESİ 1 SUNUM İÇERİĞİ Neden Acil Durum Müdahale Ekibi ne (ADME) ihtiyaç var? ADME nin görev ve sorumlulukları ADME elemanlarının seçilme aşamasında aranacak kriterler

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 4

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 4 Akışkanlar ile ilgili temel kavramlar MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 4 Yrd. Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Su,, gaz, buhar gibi kolayca şekillerini değiştirebilen ve dış etkilerin etkisi altında kolayca hareket

Detaylı

HAVAALANI ELEKTRİK SİSTEMLERİ TASARIMINA İLİŞKİN TALİMAT (SHT-ELEKTRİK) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak

HAVAALANI ELEKTRİK SİSTEMLERİ TASARIMINA İLİŞKİN TALİMAT (SHT-ELEKTRİK) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak HAVAALANI ELEKTRİK SİSTEMLERİ TASARIMINA İLİŞKİN TALİMAT (SHT-ELEKTRİK) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç MADDE 1 (1) Bu Talimatın amacı, havaalanı elektrik sistemleri tasarımında uygulanması

Detaylı

Meslek Yüksekokulu Sivil Havacýlýk Kabin Hizmetleri (Türkçe)

Meslek Yüksekokulu Sivil Havacýlýk Kabin Hizmetleri (Türkçe) Meslek Yüksekokulu Sivil Havacýlýk Kabin Hizmetleri (Türkçe) SHKH 113 - Temel Havacýlýk ve Uçuþ Bilgisi DERS TANITIM BÝLGÝLERÝ Dersin Adý Temel Havacýlýk ve Uçuþ Bilgisi Kodu Yarýyýl Teori Uygulama/Laboratuar

Detaylı

Ölü ve Yaralı Sayısı... : Ölü: 79 yolcu, 4 kabin ekibi Yaralı: 57 yolcu, 13 kabin, 1 kokpit

Ölü ve Yaralı Sayısı... : Ölü: 79 yolcu, 4 kabin ekibi Yaralı: 57 yolcu, 13 kabin, 1 kokpit SINGAPORE AIRLINES KAZASI Tarih.: 30.10.2000 Saat..: 23.17 /15.17 (UTC) Uçak Tipi.: Boeing 747-412 Yapım Yılı : 1997 Toplam Uçuş Saati : 18459 Uçak Sahipliği..: Singapur Havayolları Uçuş Numarası.: SQ006

Detaylı

KİLİTLEME KART ASMA REHBERİ

KİLİTLEME KART ASMA REHBERİ KİLİTLEME KART ASMA REHBERİ 1 GİRİŞ Çoğu iş kazaları tehlikeli enerjinin kontrolsüz şekilde açığa çıkmasıyla oluşur.bu kazaların çoğu Kilitleme / Kart Asma prosedürü ile önlebilir. Kilitleme / Kart Asma

Detaylı

GÜNDEM. Risk Analizi Yasal Durum Adım Bazlı Risk Analizi Rutin Olmayan İşler için Risk Analizi

GÜNDEM. Risk Analizi Yasal Durum Adım Bazlı Risk Analizi Rutin Olmayan İşler için Risk Analizi 1 GÜNDEM Risk Analizi Yasal Durum Adım Bazlı Risk Analizi Rutin Olmayan İşler için Risk Analizi 2 RİSK ANALİZİNDE YASAL DURUM 6311 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, Risk değerlendirmesi, kontrol,

Detaylı

BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar TİCARİ HAVA TAŞIMA İŞLETMELERİNDE GÖREVLİ YER DERSİ, YOL EĞİTİMİ, ALIŞTIRMA UÇUŞU VE KONTROL YAPACAK KOKPİT VE KABİN EĞİTMENLERİNE İLİŞKİN ASGARİ GEREKLİLİKLER TALİMATI (REV 01) (SHT OPS N - O) Amaç BİRİNCİ

Detaylı

Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi

Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İşveren, iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür. 6331 sayılı İş Sağlığı ve

Detaylı

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI VOR (VHF Çok Yönlü Radyo Seyrüsefer İstikamet Cihazı) VHF bandında çok yönlü radyo yayını olarak bilinen VOR, uluslararası standartta orta ve kısa mesafe seyrüsefer (navigasyon)

Detaylı

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVA TRAFİK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ Hava Trafik Hizmetlerinin Bölümlerinden; Hava Trafik Kontrol Hizmeti HAVA TRAFİK HİZMETLERİ Uçuş Bilgi Hizmeti Hava Trafik Kontrol Hizmeti Meydan

Detaylı

KONTEYNER DORSE VİNCİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI

KONTEYNER DORSE VİNCİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI KONTEYNER DORSE VİNCİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI 1. KURUMUN ADI : 2. KURUMUN ADRESİ : 3. KURUCUNUN ADI : 4. PROGRAMIN DAYANAĞI : 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu, Özel Öğretim Kurumları

Detaylı

HAKLARINIZI BİLİYOR MUSUNUZ?

HAKLARINIZI BİLİYOR MUSUNUZ? SAYIN YOLCULARIMIZ UÇAKLA SEYAHATLERİNİZDE HAKLARINIZI BİLİYOR MUSUNUZ? 1 Geçerli belgelerinizle zamanında gelmenize rağmen veya arz fazlalığı nedeniyle, Uçağa Kabul Edilmediyseniz; Uçuşu icra eden hava

Detaylı

KABİN YOL BOYU DENETİMLERİNE İLİŞKİN ESAS VE USULLER TALİMATI (SHT KABİN YOL BOYU) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve kısaltmalar

KABİN YOL BOYU DENETİMLERİNE İLİŞKİN ESAS VE USULLER TALİMATI (SHT KABİN YOL BOYU) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve kısaltmalar KABİN YOL BOYU DENETİMLERİNE İLİŞKİN ESAS VE USULLER TALİMATI (SHT KABİN YOL BOYU) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve kısaltmalar Amaç MADDE 1 (1) Bu Talimatın amacı, havayolu işletmelerinin

Detaylı

OZ-300 OZON JENERATÖRÜ PLC KONTROL SİSTEMİ ARIZA VE UYARI MESAJLARI EL KİTABI

OZ-300 OZON JENERATÖRÜ PLC KONTROL SİSTEMİ ARIZA VE UYARI MESAJLARI EL KİTABI OZ-300 OZON JENERATÖRÜ PLC KONTROL SİSTEMİ ARIZA VE UYARI MESAJLARI EL KİTABI Sayfa: 1/15 FİHRİST Dewpoint Dewpoint değeri düşük F4 trafo termik arızası Trafo bobin arızası Cihaz kapakları açık Soğutma

Detaylı

GIDA İLE TEMAS EDEN MADDE VE MALZEME ÜRETEN İŞLETMELERİN KAYIT İŞLEMLERİ İLE İYİ ÜRETİM UYGULAMALARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

GIDA İLE TEMAS EDEN MADDE VE MALZEME ÜRETEN İŞLETMELERİN KAYIT İŞLEMLERİ İLE İYİ ÜRETİM UYGULAMALARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM GIDA İLE TEMAS EDEN MADDE VE MALZEME ÜRETEN İŞLETMELERİN KAYIT İŞLEMLERİ İLE İYİ ÜRETİM UYGULAMALARINA DAİR YÖNETMELİK Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı,

Detaylı

EYS ARAÇLAR ÜZERİNDEKİ EMNİYET İYİLEŞTİRMELERİ

EYS ARAÇLAR ÜZERİNDEKİ EMNİYET İYİLEŞTİRMELERİ EYS ARAÇLAR ÜZERİNDEKİ EMNİYET İYİLEŞTİRMELERİ HARLAN BAGAJ TRAKTÖRÜ FREN MÜŞİRİ Harlan marka bagaj traktörlerinin fren sistemlerini güçlendirmek amacıyla, fren müşiri hidrolik haznesi girişinden çıkartılıp,

Detaylı

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVACILIK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İÇERİK Uçakta Bulundurulması Gereken Evraklar Gerekli dokümanların uçakta bulundurulması ve kontrollerde gösterilmesi gerekir. Bu belgelerin/evrakların eksik olması

Detaylı

3MK-AFP29 1 Loop 64 Adresli Yangın Algılama Paneli

3MK-AFP29 1 Loop 64 Adresli Yangın Algılama Paneli 3MK-AFP29 1 Loop 64 Adresli Yangın Algılama Paneli 3MK-AFP29 adresli alarm paneli mikroişlemci tabanlı ve SMD teknolojisi ile üretilmiştir. 3MK-AFP29 adresli alarm paneline 64 adet dedektör veya buton

Detaylı

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI DME (DISTANCE MEASURING EQUIPMENT) MESAFE ÖLÇME CİHAZI DME (Mesafe Ölçme Cihazı) Havacılıkta yaygın olarak kullanılan bir radyo seyrüsefer yardımcısıdır. Taşıtın yer istasyonundan

Detaylı

Upper. Otomatik Bariyerler

Upper. Otomatik Bariyerler otomatik bariyerler: Yetki kontrolü için en iyi çözüm Özel alanlar, ticari veya sanayi kuruluşları, genellikle yetkisiz kişilerin araç park alanlarına girmelerini engellemek için yetki kontrolüne gerek

Detaylı

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden levha, renk, sesli ve/veya ışıklı sinyal, sözlü iletişim ya da el - kol işareti

Detaylı

PİLOTAJ YÜKSEK LİSANSI PROGRAMI HAVAYOLU NAKLİYE PİLOTU LİSANSI ATPL(A) DERS MÜFREDATI

PİLOTAJ YÜKSEK LİSANSI PROGRAMI HAVAYOLU NAKLİYE PİLOTU LİSANSI ATPL(A) DERS MÜFREDATI PİLOTAJ YÜKSEK LİSANSI PROGRAMI HAVAYOLU NAKLİYE PİLOTU LİSANSI ATPL(A) FLT 502 Uçak ve Uçuş Aircraft and Flight 3.00 0.00 3.00 5.00 FLT 506 Seyrüseferin Temelleri Fundamentals of Navigation 2.00 0.00

Detaylı

KONTEYNER RIHTIM KÖPRÜ VİNCİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI

KONTEYNER RIHTIM KÖPRÜ VİNCİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI KONTEYNER RIHTIM KÖPRÜ VİNCİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI 1. KURUMUN ADI : 2. KURUMUN ADRESİ : 3. KURUCUNUN ADI : 4. PROGRAMIN DAYANAĞ : 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu, Özel Öğretim Kurumları

Detaylı

Yürürlük: Bu tarife, 15 Ocak 2016-31 Aralık 2016 tarihleri arasında uygulanmak üzere DHMİ Genel Müdürlüğü Onayı ile yürürlüğe girer.

Yürürlük: Bu tarife, 15 Ocak 2016-31 Aralık 2016 tarihleri arasında uygulanmak üzere DHMİ Genel Müdürlüğü Onayı ile yürürlüğe girer. 1 Tarife Adı Sayfa 1 Uluslararası Konma, Konaklama, Aydınlatma ve Yaklaşma Tarifesi 3 2 İç Hat Konma, Konaklama, Aydınlatma ve Yaklaşma Tarifesi 6 3 Yolcu Servis Tarifesi 9 4 Emniyet Tedbiri Tarifesi 11

Detaylı

Emin Gülmez Bilgisayar Mühendisi

Emin Gülmez Bilgisayar Mühendisi Emin Gülmez Bilgisayar Mühendisi Adres Bilgileri : Türkiye - Muğla - Bodrum - Gümbet Cep Telefonu : 90 (544) 448 19 23 E-Posta : emin_gulmez@yahoo.com info@emingulmez.com Kişisel Web Sayfası : http://emingulmez.com/

Detaylı

İşletim (kısa) FC72x FT7240

İşletim (kısa) FC72x FT7240 www.siemens.com/buildingtechnologies İşletim (kısa) FC72x FT7240 Yangın kontrol paneli Yangın terminali Siemens Switzerland Ltd Industry Sector Building Technologies Division International Headquarters

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Mustafa Arnavut Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/6 1. AMAÇ Bu talimatın amacı

Detaylı

Uçak kalkışından 2 saat önce yolcumuzun kontuarda hazır bulunması gerekiyor

Uçak kalkışından 2 saat önce yolcumuzun kontuarda hazır bulunması gerekiyor - Uçağımın kalkışından ne kadar önce havalimanında bulunmam gerekir? Uçak kalkışından 2 saat önce yolcumuzun kontuarda hazır bulunması gerekiyor - Niye uçak kalkışından 2-3 saat gibi uzun bir süre önce

Detaylı

1. AMAÇ Bu talimatın amacı Sabiha Gökçen Havalimanında uçaklara uygulanacak De/Anti-Icing operasyonlarının usul ve esaslarının belirlenmesidir.

1. AMAÇ Bu talimatın amacı Sabiha Gökçen Havalimanında uçaklara uygulanacak De/Anti-Icing operasyonlarının usul ve esaslarının belirlenmesidir. 1. AMAÇ Bu talimatın amacı Sabiha Gökçen Havalimanında uçaklara uygulanacak De/Anti-Icing operasyonlarının usul ve esaslarının belirlenmesidir. 2. KAPSAM ve YÜRÜRLÜK Bu talimat Sabiha Gökçen Havalimanında

Detaylı

ENGELLİ VE HAREKET KABİLİYETİ KISITLI YOLCU HİZMETLERİ PROSEDÜRÜ REVİZYON İZLEME SAYFASI

ENGELLİ VE HAREKET KABİLİYETİ KISITLI YOLCU HİZMETLERİ PROSEDÜRÜ REVİZYON İZLEME SAYFASI REVİZYON İZLEME SAYFASI : 1 / 34 Rev Tarih Açıklama 00 01.06.2016 İlk Yayın 01 10.01.2017 Hissedilebilir Yüzeyli Yol, Asansör, Check-in Bankosu, Engelli WC Acil Durum Çağrı Sistemi Değişiklikleri Nedeniyle

Detaylı

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği-I

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği-I Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği-I KPDOKY ÜNİVERSİTESİ 1 1 1 1 1 1 Presentation Techn. dvanced English - I Serap ydoğan Z. akırezen dvanced English - I S4 Z. akırezen Yolcu Hizmetleri Yüksel Sözen Terminal

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİLİ CEP TELEFONU ŞARJ CİHAZI KULLANMA KILAVUZU

GÜNEŞ ENERJİLİ CEP TELEFONU ŞARJ CİHAZI KULLANMA KILAVUZU GÜNEŞ ENERJİLİ CEP TELEFONU ŞARJ CİHAZI KULLANMA KILAVUZU 1. GÜVENLİK TALİMATLARI Genel Olarak; Lütfen, ürünü kullanmadan önce, bu ürünle beraber verilen dökümanları okuyun böylece güvenlik talimatlarını

Detaylı

DİREKSİYON EĞİTİMİ-ARAÇ KULLANMA. GÖKSU EĞİTİM KURUMLARI Hazırlayan: SAİM ALMAK

DİREKSİYON EĞİTİMİ-ARAÇ KULLANMA. GÖKSU EĞİTİM KURUMLARI Hazırlayan: SAİM ALMAK 2015 DİREKSİYON EĞİTİMİ-ARAÇ KULLANMA GÖKSU EĞİTİM KURUMLARI Hazırlayan: SAİM ALMAK Sürücü Direksiyon Eğitimi Programı ARAÇ KULLANMA Motoru çalıştırma : Vites kolu ile vitesi boş durumuna alınız.kontak

Detaylı

ALTYAPI ADAPTASYON ÇALIŞMALARI PANO/KABLO KODLAMA TABLOLARI KLEMENS PİN NUMARALARI ŞEMASI

ALTYAPI ADAPTASYON ÇALIŞMALARI PANO/KABLO KODLAMA TABLOLARI KLEMENS PİN NUMARALARI ŞEMASI ALTYAPI ADAPTASYON ÇALIŞMALARI PANO/KABLO KODLAMA TABLOLARI VE KLEMENS PİN NUMARALARI ŞEMASI Tarih: 17.10.2016 1) GİRİŞ 1.1. Pano Kodları Sahada kablo çekim ve bağlantı işleri sırasında kullanılması düşünülen,

Detaylı

AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ BÜTÜNLEME SINAVI CEVAP ANAHTARLARI

AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ BÜTÜNLEME SINAVI CEVAP ANAHTARLARI AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ BÜTÜNLEME SINAVI CEVAP ANAHTARLARI Adalet Meslek Etiği D E D A B B A B C D D B B D E A D E A E Adli Sosyal Hizmet A B D B D B E D C D A

Detaylı