Ölü ve Yaralı Sayısı... : Ölü: 79 yolcu, 4 kabin ekibi Yaralı: 57 yolcu, 13 kabin, 1 kokpit

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Ölü ve Yaralı Sayısı... : Ölü: 79 yolcu, 4 kabin ekibi Yaralı: 57 yolcu, 13 kabin, 1 kokpit"

Transkript

1 SINGAPORE AIRLINES KAZASI Tarih.: Saat..: /15.17 (UTC) Uçak Tipi.: Boeing Yapım Yılı : 1997 Toplam Uçuş Saati : Uçak Sahipliği..: Singapur Havayolları Uçuş Numarası.: SQ006 Kuyruk Numarası.: 9V-SPK Mürettebat Sayısı...: 3 Kokpit, 17 Kabin Yolcu Sayısı...: 159 Hasar Tipi...: Tam Hasar Ölü ve Yaralı Sayısı... : Ölü: 79 yolcu, 4 kabin ekibi Yaralı: 57 yolcu, 13 kabin, 1 kokpit Uçuş Safhası : Kalkış Kalkış Noktası.: Chiang Kai Shek Uluslararası Havaalanı-Taipei-Tayvan Varış Noktası.: Los Angeles Uluslararası Havaalanı-Los Angeles-California- ABD Kaza Yeri...: Chiang Kai Shek Uluslararası Havaalanı-Taipei Meteorolojik Şartlar...: Fırtına, Sis, Yağmur Kazanın Nedenleri..: Durumsal farkındalık kaybı, havaalanı sinyal ve işaretleri, gece operasyonu, kötü meteorolojik şartlar, dokümanlardaki belirsizlikler.

2 KAZANIN ÖZETİ Singapur Havayollarına ait 9V-SPK kuyruk numaralı, SQ006 uçuş numaralı Boeing tipi, yolcu uçağı 31 Ekim 2000 tarihinde 1517 UTC ve 2317 Taipei yerel saatinde Chiang Kai Shek Uluslararası Havaalanı nın bakım için trafiğe kapatılmış pistinde kalkış esnasında pistte bulunan bakım araçlarıyla çarpıştı. Çarpışmadan sonra çıkan yangınla uçak tamamen kullanılamaz hale geldi. 4 kabin görevlisi ve 79 yolcunun hayatını kaybettiği kazada 4 kabin görevlisi ve 35 yolcu ağır yaralı olarak; yardımcı pilot, 9 kabin görevlisi ve 22 yolcu hafif yaralı olarak kazadan kurtuldu. Kaptan pilot, üçüncü pilot ve 22 yolcu ise kazayı yara almadan atlattı. KAZANIN MEYDANA GELİŞİ Uçuş öncesi brifinginde gerekli diçpeç dokümanları ve 31 Ağustos 2000 tarihinde, 05R pistinin bir kısmının, N4 ve N5 taksi yollarının bakım çalışmalarının devam edeceği 13 Eylül 2000 ile 22 Kasım 2000 tarihleri arasında kapalı olacağına dair Çin Sivil Havacılık Otoritesi tarafından yayınlanan A0606 numaralı bir NOTAM, uçuş ekibine sunuldu.(**) NOTAM a göre 05R pisti kapalıydı ve sadece taksi yolu amacıyla kullanılabilecekti. Kazanın olduğu saatte Xangsane isimli tayfun nedeniyle şiddetli yağmur ve sert rüzgarlar bölgeye hakimdi. Taipei yerel saatiyle 2312:02 de ATIS ile yayınlanan

3 bilgilere göre 05L pistindeki görüş mesafesi 450 metreydi. 2315:22 de kule görevlilerinin kalkış kleransı SQ006 ekibine ulaştığı anda, fırtına 020 yönünden 28 knottan 50 knotlık büyüklüğe ulaşarak esmekteydi. SQ006, B5 kapısından havaalanının batı yoluyla (West Cross) NP taksi yoluna ulaşıp N1 taksi yolundan da 05R pistini geçip 05L pistine ulaşmak için harekete geçti. Bu güzergahı izleyebilmeleri için gerekli dokümanlara da sahiptiler. Ancak uçağı NP taksi yolundan N1 taksi yoluna döndürdüklerinde ve 05R pistine ilerlemeye devam ettiklerinde ekipten hiç kimse planlanan taksi güzergahında olmadıkları fark etmedi. Jeppesen 20-9 (**) CKS Havaalanı tablosunda gösterildiği gibi NP taksi yolundan 90 derecelik bir dönüş yapıp N1 taksi yolundan düz devam ederek 05L pistine çıkmaktansa 180 derecelik bir dönüş yapılarak 05R pistine doğru devam edildi.

4 SQ006, planlanan taksi güzergahına uygun şekilde 05R pistini tamamen geçip 05L pistine devam etmesi gerekirken 05R pistine girdi ve kaptan pilot (CM-1) kalkış talimatını verdi. Yardımcı pilot (CM-2) ve üçüncü görevli pilot (CM-3) kaptan pilotun bu kararını sorgulamadılar. Sonucunda da taksi bakım için kapatılmış 05R pistinin başında sonlandırıldı.(**) 2316:44 te, kule görevlilerinden alınan kalkış izninden sonra kalkış için harekete başlandı. 2317:16 da, pist başından yaklaşık 1 km uzaklıktaki bakım sahasında bulunan inşaat araçlarıyla çarpışıldı. 2317:36 da kule görevlileri tarafından alarm hali ilan edildi. Çarpışmanın etkisiyle ve çarpışma sonrasında çıkan yangınla 4 ü kabin görevlisi toplam 83 kişi hayatını kaybetti. Kazadan kaptan pilot ve üçüncü pilot yara almadan yardımcı pilot ise hafif yaralı olarak kurtuldu. KAZAYA İLİŞKİN BULGULAR MEVCUT MEVZUATLAR İLE İLGİLİ BULGULAR 1. ICAO Annex 14 Standartlar ve Tavsiye Edilen Uygulamalar (SARPs) a göre, kapalı pist işaretleri CKS Havaalanı ndaki 05R pistinde bakım alanının yakınlarında olmalıdır. Ancak pist başında uyarı işaretlerinin bulunmasına dair bir düzenleme yoktur. 2. ICAO Annex 14 SARPs ta geçici olarak kapatılmış, kısa süreli olarak tanımlanmamış pistlerle alakalı düzenlemelerde belirsizlikler bulunmaktadır. 3. ICAO Annex 14 SARPs, taksi yolu olarak kullanılan geçici olarak kapatılmış pistlere ilişkin uçuş ekibine tehlike hakkında yeterli bilgi sağlamamaktadır.

5 4. Uçuş ekibinde 05R pistini normal bir pist olarak gösteren tarihli Jeppesen CKS Havaalanı tablosu bulunuyordu tarihli Jeppesen tablosu ise 05R pistinin bakımda olduğuna dair ek sarı bir sayfa ile güncellenmiş biçimiydi. Kaza sonucu bu dokümanlar yok olduğu için bunun doğruluğu netleşmemiştir; ancak yayınlanan NOTAM ve ATIS ile bu bilgi uçuş ekibine iletilmiştir. Kaza sonrası uçuş ekibinin ifadelerine göre de 05R pistinin uçuş öncesinde kapalı olduğunun farkında oldukları anlaşılmıştır. 5. Singapur Havayolları na ait Boeing Operasyon El Kitabı nda düşük görüş mesafesi şartlarında taksi operasyonlarıyla ilgili bir düzenleme bulunmamaktaydı. 6. Singapur Havayolları nın Hava Aracı Operasyonları El Kitabı, kalkış öncesi doğru pist kontrol onayı ile ilgili bir prosedür içermemekteydi. 7. Singapur Havayolları nın tayfun halindeki operasyon prosedürleri çok iyi belirlenmemiş ve prosedürleri uygulamakla yükümlü kişiler ve onların sorumlulukları yeterli açıklayıcı bilgiler içermemekteydi. 8. Kaza esnasında, pist durumunun şirket limitleri içinde olup olmadığının belirlenmesine yönelik Singapur Havayolları nın ve hava trafik kontrol biriminin prosedürleri yetersizdi. Kaptan pilot, bu şartların şirket limitleri içinde olup olmadığını kalkış öncesi belirlemek için gözlem yapmak zorunda bırakılmıştı. *** insan performansına ilişkin bulgulara da dahil edilebilir*** HAVAALANI DONANIMLARI İLE İLGİLİ BULGULAR 1. N1 taksi yolundan 05L pistine yönlendiren yeşil merkez hattı ışıkları 05R pistine yönlendiren merkez hattı ışıklarından daha belirgindi. Çünkü NP taksiyolundan 05R pistine yönlendiren merkez hattı ışıkları daha sık yerleştirilmişti. 2. N1 taksi yolundan 05L pistine yönlendiren merkez hattı ışıklarından 05R pistine yönlendiren ışıklarından sonraki çalışmamaktaydı. 3. N1 taksi yolundaki merkez hattı çizgileri pist eşiğine kadar ve pist eşiğinden sonra 05L pistine doğru düz bir şekilde konumlandırılmalıydı.(**)

6 4. Pist bekleme pozisyonu çizgileri birden fazla olduğundan kalkış yapılacak piste en yakın olan bekleme pozisyonu çizgisinin farklı şekilde belirtilmesi gerekiyordu. 5. Kazanın olduğu esnada CKS Havaalanı nda durma barları ve pist koruma ışıkları bulunmamaktaydı. 6. N1 taksi yolunun sağ ve sol taraflarında yerleştirilmiş zorunlu rehberlik levhaları 05L pisti için bekleme pozisyonundan sonra konumlandırılmıştı ve pist bekleme pozisyonu işaretlemeleri ile birlikte yerleştirilmemişti.(**)

7 7. 05R pistinin kapalı olduğuna dair işaretlemeler pist başında bulunmamaktaydı. 8. ICAO SARPs a göre 05R pistinde bakım sahası civarındaki bariyerler kırılabilir, çizgili bariyerler olmalıydı. 9. CKS Havaalanı nda pist merkez hattı ve taksi yolu merkez hattı ışıklandırmalarının eş zamanlı çalışmasına imkan sağlayacak trafik koordinasyon sistemi kurulu değildi. İNSAN FAKTÖRLERİNE İLİŞKİN BULGULAR 1. Kaza gününden bir gün önceki brifingde, yapılacak uçuş zamanında Xangsane isimli tayfunun CKS Havaalanı na yaklaşmakta olduğu biliniyordu. Bu da bir gün önceden uçuş ekibinin fırtınaya odaklanmasına neden olmuştur. 2. Kaptan pilot, uçuştan önce güçlü yan rüzgarlara ve düşük görüş mesafesine, bu şartların şirket sınırları içinde olup olmadığına ve taksi hızını korumaya odaklanmıştır. Bu nedenle, havaalanı işaret, levha ve ışıklarına dikkat edememiştir. 3. Yardımcı pilot ve üçüncü pilot ise kokpitte, uçak 05R pistine dönene kadar uçuş öncesi kontrol listelerini doldurmakla ve mevcut şartların şirket limitlerine uygunluğu konusunda hesaplamalar yapmakla meşguldü. Bu da uçağın bulunduğu yerin tespit edilebilmesine engel olmuştur. 4. Kaptan pilotun CKS Havaalanı ndaki ve daha kötü şartlardaki kalkış ve inişlerini göz önünde tutarak bulunduğu durum ile kıyaslaması, mevcut şartları doğru bir şekilde değerlendirememesine yol açmıştır. 5. Kalkıştan önce kokpit ekibi, bu meteorolojik şartlarda kalkış yapıldığı ve uçuşa elverişsiz olduğu anlaşıldığı taktirde hangi alternatif meydanlara yönelinebileceğini tartıştıkları için uçuşa öncesi konsantrasyonlarını kaybetmişlerdir. 6. Kule görevlileri, kokpit ekibine düşük görüş mesafesi şartlarında taksi ve yer harekat talimatlarını iletmemiştir. 7. Kule görevlileri, taksi boyunca kokpit ekibine taksi talimatlarını belirlenmiş ifade tarzıyla bildirmemişlerdir. 8. Kaptan pilotun 05R pistine doğru yönlendiren ışıklandırmaların daha belirgin olmasıyla kalkış pistine doğru (05L) yaklaşmakta olduğuna dair tahmini, dikkatinin merkez hattı ışıklarına yönelerek dağılmasıyla sonuçlanmıştır.

8 9. Kaptan pilot, 05R pistine yaklaşırken kalkış izni için irtibata geçtiğinde kule görevlilerinin hazır olduğunuzda bildirin ifadesinden kule görevlilerinin kendilerini gördüğünü sanmıştır ve bunu kontrol etmek için kule görevlilerine sormamıştır. 10. Yardımcı pilot ve üçüncü pilot, kaptan pilota çok fazla güvendikleri ve saygı duydukları için onun verdiği kararların doğruluğunu değerlendirmemişlerdir. Kaza sonrası verdikleri ifadelerde de kaptan pilotun hala Singapur Havayolları nın en iyi pilotu olduklarını beyan etmişlerdir. 11. Kaza sonrası ifadelerde kaptan pilot, kapalı bir pistin normal bir pist gibi ışıklandırılmasının, pist başında pist uyarı levhalarının ve pist eşiğinden sonra bariyerler bulunmamasının, zihninde canlandırdığı kapalı pist özellikleri ile uyuşmadığını beyan etmiştir. Bu ön yargı ise kendilerini doğru pist üzerinde olduklarını düşünmelerine ve bulundukları durumu doğru değerlendirememelerine neden olmuştur.(**) 12. Kokpit ekibinde CKS Havaalanı na yaklaşmakta olan fırtınadan önceki makul zaman baskısı, kaygan zeminde, düşük görüş mesafesinde, şiddetli yan rüzgarda kalkış yapma şartları, uçuş ekibinin durumsal farkındalıklarını koruma ve karar verme yeteneklerini, onlar farkında olmadan etkiledi.

9 KAZA SONRASI YAPILAN DEĞİŞİLİKLER VE DÜZENLEMELER 1. Kazanın meydana geldiği 05R pisti NC taksi yolu olarak değiştirildi ve 05L pistinin adı da 05 pisti olarak değiştirildi. ( ) 2. CKS Havaalanı nın güney kısmındaki işaretlemeler ICAO standartları ile uyumlu hale getirildi. ( ) 3. ICAO Annex 14 te havaalanı acil durum planlaması, kurtarma ve yangınla mücadele konularında düzenlemeler yapıldı. ( ) 4. Taksi yolu merkez hattı işaretlemeleri ICAO standartları ile uyumlu hale getirildi. ( ) 5. İsmi değiştirilmiş 05 pisti için yeni levhalar yerleştirildi. ( ) pisti için pist koruma ışıkları uygun yerlere konumlandırıldı. ( ) pisti için durma barları uygun yerlere konumlandırıldı. ( ) 8. Singapur Havayolları tarafından pilotlarına durumsal farkındalık ve hata yönetimi konularını içeren yeni bir CRM eğitim programı geliştirildi ve uygulamaya koyuldu. 9. Singapur Havayolları tarafından uçuş ekibi için insan faktörleri ve kaza önleme konularında eğitim programları düzenlendi. 10. Singapur Havayolları tarafından kokpit ekibi için kalkış koşusuna başlamadan önce doğru pisti görsel olarak tespit ettirmeye yönelik yeni kontrol listeleri geliştirildi. 11. Singapur Havayolları tarafından şirketin Yan Rüzgar Limitleri Talimatları yeniden düzenlendi ve Uçuş Ekibi Harekat El Kitabı, bu düzenlemey göre değiştirildi. 12. Singapur Havayolları na ait hava araçlarına havaalanı hareket bölgelerini resimsel olarak tasvir ederek hareket imkanı sağlayan elektronik Hareket Harita Sistemi kuruldu. 13. Singapur Havayolları na ait Boeing 777 ve tipi uçaklarına Boeing in oluşturduğu GPS e dayalı Kalkış Pisti Çelişki Durumu Alarm Sistemi kuruldu. 14. Ülke içindeki tüm havaalanlarında Emniyet Denetleme Ekibi kuruldu. 15. Havaalanı donanımları, seyrüsefer yardımcıları donanımları, yer emniyeti ve uçuş emniyeti konularını içeren bir Havaalanı Otokontrol ve Risk Yönetimi El Kitabı hazırlandı. 16. Hava trafik kontrol görevlileri için Nisan ve Mayıs 2001 de tazeleme eğitimleri düzenlendi.

10 SONUÇ Havacılık emniyeti, havacılığın tüm kurumları ve çalışanları açısından oluşturulması ve arttırılması gereken en önemli olgulardan biridir. Birçok alan gibi havacılık emniyeti de kendi içinde bölümlere ayrılmış, uzmanlaşma gerektiren alt başlıklardan oluşmuş sistematik bir yapıdır. 31 Ekim 2000 de meydana gelen Singapur Havayolları na ait SQ006 uçuş numaralı kaza sonrası yapılan araştırmalarda pist emniyeti konusu gündeme alınmıştır. SQ006 kazasına neden olan pist emniyeti sorunu, kazanın meydana geldiği Chiang Kai Shek (CKS) Havaalanı na özgü bir kaza olarak değil, aksine küresel bir sorun olarak görülmelidir. Pist ve taksi yollarında meydana gelen kazalar ve tehlikeli olaylar, dünya havayolu sektörünün gün geçtikçe artara k karşılaştığı ciddi bir sorundur. FAA, dünya genelindeki pist emniyeti sorununu ilk beş önceliğinden biri olarak belirleyerek bu sorunun önemi üzerine vurgu yapmaktadır. Pist emniyetini arttırmak, havaalanı operasyonlarında faaliyet gösteren pilotlar, hava trafik kontrol görevlileri, havaalanı yönetimi ve düzenleyici-denetleyici ulusal ve uluslararası otoriteler gibi kişi ve kurumlar için bir sorumluluktur. Bu sorunu ortadan kaldırmak için bireysel bir yaklaşım yerine sistematik bir emniyet yaklaşımı oluşturmak esastır. İncelenen kaza raporu da havacılık emniyetini bir sistem olarak incelemiş ve tüm etkenleri ayrı ayrı analiz etmiştir. Singapur Havayolları kaza raporu, Çin Cumhuriyeti Sivil Havacılık Otoritesi ne bağlı Havacılık Emniyet Komisyonu tarafından 31 Mart 2002 tarihinde tamamlanmıştır. Kazaya ilişkin tüm bilgiler büyük bir titizlikle değerlendirilmiş ve kazaya neden olan bulgular belirlenmiştir. Kazanın ana nedenleri olarak kokpit ekibinin durumsal farkındalıklarını kaybetmeleri, havaalanı işaret, levha ve ışıklarının ICAO Annex 14 e göre belirlenmemiş olması, bazı ulusal ve uluslararası dokümanlarda belirsizlikler bulunması, kötü meteorolojik şartlar ve gece operasyonu olarak tespit edilmiştir. Kazanın asıl sorumlusu olarak kokpit ekibi ve havaalanı yönetimi olarak belirlenmiştir. Sorumlu olan diğer kurumlara da emniyeti arttıracak tavsiyelerde bulunulmuştur. Bu tavsiyeler doğrultusunda havacılık emniyetinin sağlanması amacıyla insan faktörlerine yönelik eğitimler ve çalışmalar uygulamaya konulmuştur.

11 SQ006 kazasında da görüldüğü gibi havacılıkta emniyetin sağlanmasında en belirleyici ve en önemli faktör insan faktörleridir. Farklı meteorolojik şartlarda harekat yapma prosedürlerinin belirlenmesi ve bu şartlara uygun altyapı donanımlarının kurulmasında da havaalanı işaret, levha ve ışıklarının mevzuata uygun olup olmadığının belirlenmesi ve konumlandırılmasında da insan faktörlerinin etkileri görünmektedir. SQ006 kazası, kokpit ekibinin hayatta kalması sebebiyle çok önemli ve farklı bir kazadır. Uçak kazalarının araştırılması, havacılık emniyetinin arttırılması amacıyla yapılır. Bu araştırmalarda, kaza meydana gelmeden önce kimlerin nerede hata yaptığı ve hangi faktörlerden etkilendiği gibi sorulara cevap aranır. Bu araştırmaların çoğunda kokpit kayıtları, kaza nedenlerinin belirlenmesinde en önemli faktördür. SQ006 kazası araştırmaları ise çoğu kazada imkanı olmayan kokpit ekibinin birinci ağızdan ifadeleriyle tahminlerde bulunmaya gerek kalmadan kazayı meydana getiren faktörlerin bulunmaya çalışılması bakımından özel bir araştırma sayılabilir. Belirtilen bilgilere kaynak teşkil eden kaza raporu ile bu çalışmada, SQ006 kazasında görevli kokpit ekibinin psikolojik ve çevresel stresörlerle durumsal farkındalıklarını nasıl kaybettikleri, havaalanı faaliyetlerinde kullanılan her türlü donanımın niye standart halde olması gerektiği, önemsizmiş gibi görünen birçok faktörün bir araya gelerek kazayı nasıl oluşturdukları insan faktörleri bakış açısıyla analiz edilmeye çalışılmıştır.

HAVAALANI TERMİNAL BİNALARI

HAVAALANI TERMİNAL BİNALARI HAVAALANI TERMİNAL BİNALARI Yolcu bagaj süreçleri Bekleme Alanları Doğrusal model (Linear) Park Şekilleri Trafik yoğunluğu az Ana bina iki veya üç katlı olarak inşa edilir.???? Gidiş dönüş yolcu akışı

Detaylı

05.08.2009 HAVA ARAÇLARININ HAVAİ FİŞEKLERİN ZARARLI ETKİLERİNDEN KORUNMASINA İLİŞKİN TALİMAT(SHT-12HF.02) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç Madde 1 - Bu talimatın amacı, hava araçlarının havai

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ HAVACILIK KURALLARI Canın ve malın korunması Çarpışmaların önlenmesi Uçuş planları Sinyaller Zaman Hava trafik kontrol hizmetleri Yasa dışı

Detaylı

EK-3 HAVAALANI ĠġLETĠMĠ

EK-3 HAVAALANI ĠġLETĠMĠ EK-3 HAVAALANI ĠġLETĠMĠ Eğitimi Alması Gereken Personele ĠliĢkin Tanımlamalar: (1) Yöneticisi: Havaalanının İşletiminden Sorumlu Yönetici Personel. (2) Yöneticisi: Havaalanı İşletmesinin insan faktörleri

Detaylı

SİVİL HAVACILIK DAİRESİ MÜDÜR MUAVİNİ KADROSU HİZMET ŞEMASI

SİVİL HAVACILIK DAİRESİ MÜDÜR MUAVİNİ KADROSU HİZMET ŞEMASI MÜDÜR MUAVİNİ KADROSU : Müdür Muavini : II (İlk Atanma ve Yükselme Yeri) : Barem 17 A (1) Hava liman ve meydanlar dahil, Dairenin yönlendirme ve yönetiminde Müdüre yardımcı olur; (2) Müdürün yokluğunda

Detaylı

SİVİL HAVACILIK DAİRESİ MÜDÜR MUAVİNİ KADROSU HİZMET ŞEMASI

SİVİL HAVACILIK DAİRESİ MÜDÜR MUAVİNİ KADROSU HİZMET ŞEMASI MÜDÜR MUAVİNİ KADROSU : Müdür Muavini : Yöneticilik Hizmetleri Sınıfı (Üst Kademe Yöneticisi Sayılmayan Diğer Yöneticiler) : II (İlk Atanma ve Yükselme Yeri) Maaşı : Barem 17 A (1) Hava liman ve meydanlar

Detaylı

DOC008. Doküman Kodu: 008. Yayınlanma Tarihi:

DOC008. Doküman Kodu: 008. Yayınlanma Tarihi: DOC008 Doküman Kodu: 008 Yayınlanma Tarihi:15.08.2017 Yürürlük Tarihi:1.10.2017 BÖLÜM 1 GENEL Tarih:01.09.2017 Bölüm: 1 Sayfa:1 BÖLÜM 1 GENEL 1.1 KONU Bu talimat Genel Havacılık kapsamında olan ve Ercan

Detaylı

HAVAALANI ELEKTRİK SİSTEMLERİ TASARIMINA İLİŞKİN TALİMAT (SHT-ELEKTRİK) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak

HAVAALANI ELEKTRİK SİSTEMLERİ TASARIMINA İLİŞKİN TALİMAT (SHT-ELEKTRİK) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak HAVAALANI ELEKTRİK SİSTEMLERİ TASARIMINA İLİŞKİN TALİMAT (SHT-ELEKTRİK) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç MADDE 1 (1) Bu Talimatın amacı, havaalanı elektrik sistemleri tasarımında uygulanması

Detaylı

Değişiklik Sonrası Mevcut Hali Değişiklik Nedeni 1 SHY-21 2 nci maddesinin 1 inci fıkrasının (a) bendi. a) Tip Sertifikası, tahditli tip sertifikası,

Değişiklik Sonrası Mevcut Hali Değişiklik Nedeni 1 SHY-21 2 nci maddesinin 1 inci fıkrasının (a) bendi. a) Tip Sertifikası, tahditli tip sertifikası, SHY-21 DEĞİŞİKLİK TABLOSU Değişiklik Sonrası Mevcut Hali Değişiklik Nedeni 1 SHY-21 2 nci maddesinin 1 inci fıkrasının (a) bendi a) Tip Sertifikası, tahditli tip sertifikası, ilave tip sertifikası ve bu

Detaylı

İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK BULGULAR VE UYGULANACAK CEZA MİKTARLARI

İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK BULGULAR VE UYGULANACAK CEZA MİKTARLARI İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK BULGULAR VE UYGULANACAK CEZA MİKTARLARI Ek-1 Ceza Maddesi Muhatap Kurum/Kuruluş/Şahıs İhlalin Açıklaması Uygulanacak ceza miktarı (TL) 1 Bakım Kuruluşları Tesis ve ekipman

Detaylı

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVA TRAFİK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ Hava Trafik Yönetiminde Tarihsel Süreç Hava Trafik Yönetimi Hava Trafik Hizmetleri Hava Sahası Yönetimi Hava Trafik Akış ve Kapasite Yönetimi

Detaylı

Bu talimatın amacı Sabiha Gökçen Havalimanında uygulanacak Standart Push Back operasyonlarının usul ve esaslarının belirlenmesidir.

Bu talimatın amacı Sabiha Gökçen Havalimanında uygulanacak Standart Push Back operasyonlarının usul ve esaslarının belirlenmesidir. 1. AMAÇ Bu talimatın amacı Sabiha Gökçen Havalimanında uygulanacak Standart Push Back operasyonlarının usul ve esaslarının belirlenmesidir. 2. KAPSAM ve YÜRÜRLÜK Bu talimat Sabiha Gökçen Havalimanında

Detaylı

Bu talimatın amacı Sabiha Gökçen Havalimanında uygulanacak Standart Push Back ve Towing operasyonlarının usul ve esaslarının belirlenmesidir.

Bu talimatın amacı Sabiha Gökçen Havalimanında uygulanacak Standart Push Back ve Towing operasyonlarının usul ve esaslarının belirlenmesidir. 1. AMAÇ Bu talimatın amacı Sabiha Gökçen Havalimanında uygulanacak Standart Push Back ve Towing operasyonlarının usul ve esaslarının belirlenmesidir. 2. KAPSAM ve YÜRÜRLÜK Bu talimat Sabiha Gökçen Havalimanında

Detaylı

T.C. ULAġTIRMA DENĠZCĠLĠK ve HABERLEġME BAKANLIĞI Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü

T.C. ULAġTIRMA DENĠZCĠLĠK ve HABERLEġME BAKANLIĞI Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü HABERLEġME SEYRÜSEFER GÖZETĠM (CNS) DENETĠMĠ DENETLEME KONTROL FORMU Görev onayı tarih ve sayısı: Denetlenen İşletmenin Unvanı: xxx Havaalanı CNS Hizmet Birimi Tarih: Yer: Denetleme Heyeti: 1- Heyet Başkanı:

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ Aletli Uçuş Kuralları Görerek Uçuş Kuralları UÇUŞ KURALLARI Uçuş kuralları, uçakların birbirleri ile ya da yerdeki mânialarla çarpışmasını

Detaylı

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü GENELGE UOD 2015/10

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü GENELGE UOD 2015/10 Sayı : 51859319-010.06.02/E.2694 06/11/2015 Konu : ACAS II Versiyon 7.1 GENELGE UOD 2015/10 Avrupa Komisyonu tarafından havada çarpışmaları önlemek için ortak hava sahası kullanım gereksinimlerini ve işletme

Detaylı

BU SUNUMUN İÇERİĞİ. Uçak ve Ekipman Kazaları. SAFA Denetimi

BU SUNUMUN İÇERİĞİ. Uçak ve Ekipman Kazaları. SAFA Denetimi BU SUNUMUN İÇERİĞİ Uçak ve Ekipman Kazaları SAFA Denetimi EMNİYET Tehlike, büyük veya yok olmaya yol açabilecek durum, gerçekleşme ihtimali bulunan fakat istenmeyen durum olarak tanımlanmaktadır. İstenmeyen

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı MODÜLER ALETLİ UÇUŞ SERTİFİKALI HELİKOPTER PİLOTU YETİŞTİRME KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı MODÜLER ALETLİ UÇUŞ SERTİFİKALI HELİKOPTER PİLOTU YETİŞTİRME KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı MODÜLER ALETLİ UÇUŞ SERTİFİKALI HELİKOPTER PİLOTU YETİŞTİRME KURS PROGRAMI ANKARA 2010 KURUMUN ADI : KURUMUN ADRESİ : KURUCUSUNUN ADI : PROGRAMIN

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İŞARETLER ICAO Annex 14 Aerodromes / Havaalanları Cilt 1 - Havaalanlarının dizaynına ve işletilmesine ilişkin özellikler Cilt 2 - Helikopter iniş kalkış

Detaylı

PİST AYDINLATMA SİSTEMLERİ 1.KULE KUMANDA MASASI

PİST AYDINLATMA SİSTEMLERİ 1.KULE KUMANDA MASASI PİST AYDINLATMA SİSTEMLERİ 1.KULE KUMANDA MASASI PİST AYDINLATMA, DÖNER BEACON, MANİA IŞIKLARI, APRON AYDINLATMA, RÜZGAR KONİSİ VE RÜZGAR YÖN GÖSTERGESİ RÜZGAR T GİBİ GÖRSEL AYDINLATMA SİSTEMLERİNE KUMANDA

Detaylı

SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA SEYRÜSEFER YILLIK EMNİYET RAPORU 2010

SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA SEYRÜSEFER YILLIK EMNİYET RAPORU 2010 SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA SEYRÜSEFER YILLIK EMNİYET RAPORU 2010 Sayfa 1 / 7 İÇİNDEKİLER 1- Ulusal Gözetim Otoritesi nin Görev, Yetki ve Sorumlulukları...3 2- Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü

Detaylı

TASLAK CNS SİSTEMLERİ MÂNİA KRİTERLERİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

TASLAK CNS SİSTEMLERİ MÂNİA KRİTERLERİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar TASLAK CNS SİSTEMLERİ MÂNİA KRİTERLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, sivil CNS sistemlerinin mânia kriterlerine

Detaylı

TATCA TURKISH AIR TRAFFIC CONTROLLER ASSOSIATION

TATCA TURKISH AIR TRAFFIC CONTROLLER ASSOSIATION TATCA TURKISH AIR TRAFFIC CONTROLLER ASSOSIATION SUNUM AKIŞI Dernek tanıtımı Sivil Havacılığın Ülkemizdeki Durumu Hava Trafik Kontrol Nedir? Hava Trafik Kontrolörlüğü Nedir? Nasıl Hava Trafik Kontrolörü

Detaylı

EKİP PLANLAMA DENETİMİ KONTROL FORMU

EKİP PLANLAMA DENETİMİ KONTROL FORMU Madde 12 P1 Denetleme İle İlgili Bilgiler Görev Onayı Tarih ve Sayısı Denetlenen İşletmenin Unvanı Denetlemeyi Gerçekleştiren Denetleme Tarihi Denetleme Yeri Denetleme Türü Denetleme Heyeti Unvan Adı Soyadı

Detaylı

DOC 005. Döküman Kodu:005. Yayınlanma Tarihi:

DOC 005. Döküman Kodu:005. Yayınlanma Tarihi: DOC 005 Döküman Kodu:005 Yayınlanma Tarihi:28.04.2016 Yürürlük Tarihi:01.05.2016 BÖLÜM 1 GENEL Bölüm:Bölüm 1 Sayfa:1 BÖLÜM 1 GENEL 1.1 KONU Bu talimat KKTC Hava Sahası içerisinde İnsansız Hava Aracları

Detaylı

AIM PERSONELİ İÇİN UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ. Orhan KURT

AIM PERSONELİ İÇİN UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ. Orhan KURT AIM PERSONELİ İÇİN UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ Orhan KURT İçindekiler 1-AIM Hizmeti ve AIM Personeli için Unvan Değişikliği.3 2-AIM Personelinin Dünyadaki Mesleki Unvanları.4 3-Yeni ATM Sisteminde AIM Personelinin

Detaylı

SİVİL HAVACILIKTA EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİ YÖNETMELİĞİ (SHY-SMS) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SİVİL HAVACILIKTA EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİ YÖNETMELİĞİ (SHY-SMS) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 13 Ocak 2012 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28172 YÖNETMELİK Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden: SİVİL HAVACILIKTA EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİ YÖNETMELİĞİ Amaç (SHY-SMS) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

SAYI: ASB-2014-01 TARİH: 08/05/2014

SAYI: ASB-2014-01 TARİH: 08/05/2014 1. KONU: Sabiha Gökçen Havalimanında yeni hizmete alınmış olan Apron Ek-2 de (400 lü Park Pozisyonları) ve Apron 1 de uygulanacak operasyonel prosedürler. 2. KAPSAM: Bu Emniyet Bülteni Sabiha Gökçen Havalimanında

Detaylı

BU SUNUMUN İÇERİĞİ UÇAĞIN GİDİŞİNDE YAPILAN İŞLEMLER

BU SUNUMUN İÇERİĞİ UÇAĞIN GİDİŞİNDE YAPILAN İŞLEMLER BU SUNUMUN İÇERİĞİ UÇAĞIN GİDİŞİNDE YAPILAN İŞLEMLER Push-back ve Towing işlemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Karlı Buzlu Havalarda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Push-Back Operasyonu Başlamadan Önce

Detaylı

AFET VE ACİL DURUMLARDA EMNİYET HAVACILIK

AFET VE ACİL DURUMLARDA EMNİYET HAVACILIK AFET VE ACİL DURUMLARDA EMNİYET HAVACILIK İÇERİK 1- EMNİYET HAVACILIK DAİRE BAŞKANLIĞI 2- HAVA ARAÇLARININ TABİİ AFETLERDEKİ ROLÜ 3- EMNİYET HAVA ARAÇLARININ TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ POLİS HAVACILIK 1940-

Detaylı

STAR CHARTS TANIMLAMASI

STAR CHARTS TANIMLAMASI 1. TANIMI Bu döküman sizlere STAR adı verilen standart varış chartlarını açıklayacaktır. Bu Chartlar planlanmış havalimanlarına IFR varışlarda kullanılmaktadır. Bu doküman sizlere bazı yorumlanmış örnekleri

Detaylı

HAVACILIK GENEL HAVACILIK

HAVACILIK GENEL HAVACILIK HAVACILIK KURALLARI BU SUNUMUN İÇERİĞİ Havacılık faaliyetleri kaça ayrılır? Nasıl Sınıflanır? Kuralar neden koyulmaktadır? Havacılık kurallarını kim koyar? Havacılık kurallarında rol alan havacılık organizasyonları

Detaylı

HAVACILIK GENEL HAVACILIK

HAVACILIK GENEL HAVACILIK HAVACILIK KURALLARI BU SUNUMUN İÇERİĞİ Havacılık faaliyetleri kaça ayrılır? Nasıl Sınıflanır? Kuralar neden koyulmaktadır? Havacılık kurallarını kim koyar? Havacılık kurallarında rol alan havacılık organizasyonları

Detaylı

ORGANİZASYON DENETİMİ KONTROL FORMU

ORGANİZASYON DENETİMİ KONTROL FORMU M19(a)(2) M19(1)(a)(1), SHT OPS 1 Ek 2(b)(1) M19(1) Denetleme İle İlgili Bilgiler Görev Onayı Tarih ve Sayısı Denetlenen İşletmenin Unvanı Denetlemeyi Gerçekleştiren Denetleme Tarihi Denetleme Yeri Denetleme

Detaylı

HAVAALANLARI DAİRE BAŞKANLIĞI HİZMET STANDARTLARI DOKÜMANI

HAVAALANLARI DAİRE BAŞKANLIĞI HİZMET STANDARTLARI DOKÜMANI Sayfa No 1 / 7 Yapım İzni Başvurusu Yapım İzni Yapım, İşletim ve (SHY14A), ICAO EK 2,3,9,10,11,14,15,17 ve bu eklere ait el kitapları, ECAC Doküman 30, Tasarım El Kitabı (Doküman 9157), Planlaması El Kitabı

Detaylı

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVA TRAFİK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ Hava Trafik Hizmetlerinin Bölümlerinden; Hava Trafik Kontrol Hizmeti HAVA TRAFİK HİZMETLERİ Uçuş Bilgi Hizmeti Hava Trafik Kontrol Hizmeti Meydan

Detaylı

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI VOR (VHF Çok Yönlü Radyo Seyrüsefer İstikamet Cihazı) VHF bandında çok yönlü radyo yayını olarak bilinen VOR, uluslararası standartta orta ve kısa mesafe seyrüsefer (navigasyon)

Detaylı

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVA TRAFİK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ Hava Trafik Hizmetlerinin Bölümlerinden; Uçuş Bilgi Hizmeti HAVA TRAFİK HİZMETLERİ Uçuş Bilgi Hizmeti Hava Trafik Kontrol Hizmeti Meydan Kontrol

Detaylı

KONTROLSÜZ HAVAALANLARININ YAPIMI VE İŞLETİMİNDE UYGULANACAK ESAS VE USULLERE İLİŞKİN TALİMAT (SHT-14A.02 Revizyon 02)

KONTROLSÜZ HAVAALANLARININ YAPIMI VE İŞLETİMİNDE UYGULANACAK ESAS VE USULLERE İLİŞKİN TALİMAT (SHT-14A.02 Revizyon 02) KONTROLSÜZ HAVAALANLARININ YAPIMI VE İŞLETİMİNDE UYGULANACAK ESAS VE USULLERE İLİŞKİN TALİMAT (SHT-14A.02 Revizyon 02) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Talimatın

Detaylı

PIST KULLANIMI. Pist uçakların inişleri ve kalkışlarında kullanılan herhangi bir meydanın dikdörtgensel alanıdır.

PIST KULLANIMI. Pist uçakların inişleri ve kalkışlarında kullanılan herhangi bir meydanın dikdörtgensel alanıdır. PIST KULLANIMI 1. Giriş Pist uçakların inişleri ve kalkışlarında kullanılan herhangi bir meydanın dikdörtgensel alanıdır. Pist bir meydanın en kritik yeridir. Pistte oluşacak bir kaza pistin kullanılabilirliğini

Detaylı

2. KLERANSLAR VE TALİMATLAR.

2. KLERANSLAR VE TALİMATLAR. 1 1. TANIM-GİRİŞ. ATC kleransı veya talimatı, bilinen bir hava trafiği ile ilgilenerek hava trafiğinin güvenli bir şekilde ayrımını yapmak için o trafikler üzerinde bir yetki oluşturur. ATC = Air Traffic

Detaylı

Bu hedefler doğrultusunda hava araçlarının tüm operasyon safhaları boyunca emniyetli düzenli, hızlı ve etkin olarak uçuşlarını amaçlayan;

Bu hedefler doğrultusunda hava araçlarının tüm operasyon safhaları boyunca emniyetli düzenli, hızlı ve etkin olarak uçuşlarını amaçlayan; Seyrüsefer Dairesi Başkanlığı; 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu ve DHMİ ana statüsü gereği Kuruluşumuza verilen yetki ve sorumluluklar çerçevesinde, Sivil Havacılık faaliyetlerinin gereği olan Hava

Detaylı

(4) Hava trafik kontrol hizmetlerini manual ve/veya radar kullanarak yürütür;

(4) Hava trafik kontrol hizmetlerini manual ve/veya radar kullanarak yürütür; HAVA TRAFİK KONTROLÖRÜ KADROSU : Hava Trafik Kontrolörü : Liman Hizmetleri Sınıfı : I (Yükselme Yeri) Kadro Sayısı : 15 Maaşı : Barem 14-15 (1) Hava Sahası dahilinde faaliyet gösteren uçakların güvenli,

Detaylı

(2) Havaalanları ile ilgili teknik yenilikleri izlemek ve mevcut sistemlerin geliştirilmesi için planlar hazırlamak ve uygulamak;

(2) Havaalanları ile ilgili teknik yenilikleri izlemek ve mevcut sistemlerin geliştirilmesi için planlar hazırlamak ve uygulamak; TEKNİK İŞLER ŞUBE AMİRİ KADROSU : Teknik İşler Şube Amiri : Yöneticilik Hizmetleri Sınıfı (Üst Kademe Yöneticisi Sayılmayan Diğer Yöneticiler) : III (İlk Atanma ve Yükselme Yeri) Kadro Sayısı : 1 Maaşı

Detaylı

PLN 224 ŞEHİR ÇALIŞMA ALANLARI PLANLAMASI HAVAALANLARI ÖDEVİ

PLN 224 ŞEHİR ÇALIŞMA ALANLARI PLANLAMASI HAVAALANLARI ÖDEVİ PLN 224 ŞEHİR ÇALIŞMA ALANLARI PLANLAMASI HAVAALANLARI ÖDEVİ 2005 03-01 Onur ACAR 02-28 Özlem POSLUOĞLU İÇİNDEKİLER 1 HAVAALANLARININ ÖNEMİ 3 2 HAVAALANLARININ TASARLANMASI VE YAPIMI 3 2.1 Havacılık Altyapısı

Detaylı

Kastamonu Havalimanı uçak bileti

Kastamonu Havalimanı uçak bileti Devlet Hava yolları tarafından İstanbul-Kastamonu seferlerine ilk olarak 1959 yılında başlamış olan Kastamonu Havaalanı, yolcu sayısının yetersizliği nedeni ile bir süre uçuşları iptal edilmiş bir tesistir.

Detaylı

HAKLARINIZI BİLİYOR MUSUNUZ?

HAKLARINIZI BİLİYOR MUSUNUZ? SAYIN YOLCULARIMIZ UÇAKLA SEYAHATLERİNİZDE HAKLARINIZI BİLİYOR MUSUNUZ? 1 Geçerli belgelerinizle zamanında gelmenize rağmen veya arz fazlalığı nedeniyle, Uçağa Kabul Edilmediyseniz; Uçuşu icra eden hava

Detaylı

7. İGY Zirve Ankara 2014. Ali Şahin Eğitim Satış Koordinatörü Yüksekte Çalışma ve Kurtarma Eğitmeni IOSH Tek./Irata L3/KKD Kontrolörü

7. İGY Zirve Ankara 2014. Ali Şahin Eğitim Satış Koordinatörü Yüksekte Çalışma ve Kurtarma Eğitmeni IOSH Tek./Irata L3/KKD Kontrolörü 7. İGY Zirve Ankara 2014 Ali Şahin Eğitim Satış Koordinatörü Yüksekte Çalışma ve Kurtarma Eğitmeni IOSH Tek./Irata L3/KKD Kontrolörü Yüksekte Çalışmanın Temel Prensipleri Yüksekte Çalışma Kontrol Hiyerarşisi

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İÇERİK ŞİDDETLİ HAVA KOŞULLARI 4 adet şiddetli hava koşulu tanımlanmıştır. Bunlar; Şiddetli Rüzgar/Fırtına: Şiddeti 40 knots ve üzerindeki rüzgarlardır.

Detaylı

BU SUNUMUN İÇERİĞİ. Havacılık Meteorolojisi. Uçuşu Etkileyen Önemli Meteorolojik Olaylar Meteorolojik Kodlamalar

BU SUNUMUN İÇERİĞİ. Havacılık Meteorolojisi. Uçuşu Etkileyen Önemli Meteorolojik Olaylar Meteorolojik Kodlamalar BU SUNUMUN İÇERİĞİ Havacılık Meteorolojisi Uçuşu Etkileyen Önemli Meteorolojik Olaylar Meteorolojik Kodlamalar HAVACILIK METEOROLOJİSİ Uçuş faaliyetlerini etkileyen, meteorolojik olayların gözlem ve tahminlerini

Detaylı

YEŞİL HAVAALANI PROJESİ SERA GAZI KRİTERLERİ DOKÜMANI

YEŞİL HAVAALANI PROJESİ SERA GAZI KRİTERLERİ DOKÜMANI 1. Amaç YEŞİL HAVAALANI PROJESİ SERA GAZI KRİTERLERİ DOKÜMANI Bu dokümanın amacı, proje kapsamında işletmelerin TS EN ISO 14064-1 gereklilikleri ile birlikte sağlamak zorunda oldukları sera gazı kriterlerini

Detaylı

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVACILIK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İÇERİK Bakım ve Yer İşletme Gereksinimleri Bütün Hava Koşullarında İşletme UÇUŞA ELVERİŞLİLİĞİN SÜREKLİLİĞİ Uçuşa elverişliliğin sürekliliğini sağlamak için; belli

Detaylı

HAVACILIK BİLGİ YÖNETİMİ (AIM) PERSONELİ. Türkiye Havacılık Bilgi Yönetimi Derneği (TAIMA)

HAVACILIK BİLGİ YÖNETİMİ (AIM) PERSONELİ. Türkiye Havacılık Bilgi Yönetimi Derneği (TAIMA) HAVACILIK BİLGİ YÖNETİMİ (AIM) PERSONELİ Türkiye Havacılık Bilgi Yönetimi Derneği (TAIMA) İçindekiler 1- Havacılık Bilgi Yönetimi (AIM) Personeli.2 2- AIM Personeli ve Temel Ücret Skalası..4 3- AIM Personeli

Detaylı

(SHT OPS N - O) BİRİNCİ KISIM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

(SHT OPS N - O) BİRİNCİ KISIM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden: TİCARİ HAVA TAŞIMA İŞLETMELERİNDE GÖREVLİ YER DERSİ, YOL EĞİTİMİ, ALIŞTIRMA UÇUŞU VE KONTROL YAPACAK KOKPİT VE KABİN EĞİTMENLERİNE İLİŞKİN ASGARİ GEREKLİLİKLER TALİMATI

Detaylı

2. KAPSAM ve YÜRÜRLÜK

2. KAPSAM ve YÜRÜRLÜK 1. AMAÇ Bu talimatın amacı; uçuş trafiğini olumsuz etkileyebilecek meteorolojik koşullarda, Sabiha Gökçen Havalimanı nda uçuş trafiğinin etkin yönetimi hususunda oluşturulan Meteorolojik Acil Durum Komitesi

Detaylı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi (YTTS)

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi (YTTS) 1 Meteoroloji Genel Müdürlüğü Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi (YTTS) Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Ülkemiz için yeni bir yatırım olan Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi projesinin

Detaylı

BU SUNUMUN İÇERİĞİ EASA (EUROPEAN AVIATION SAFETY AGENCY) 216/2008 Sayılı Regülasyon (EC) 1702/2003 (EC) Sayılı Regülasyon

BU SUNUMUN İÇERİĞİ EASA (EUROPEAN AVIATION SAFETY AGENCY) 216/2008 Sayılı Regülasyon (EC) 1702/2003 (EC) Sayılı Regülasyon HAVACILIK KURALLARI BU SUNUMUN İÇERİĞİ ICAO Annex ler EASA (EUROPEAN AVIATION SAFETY AGENCY) 216/2008 Sayılı Regülasyon (EC) 1702/2003 (EC) Sayılı Regülasyon 2042/2003 (EC) Sayılı Regülasyonları ICAO (International

Detaylı

HAVACILIK PERSONELİ ALKOL VE PSİKOAKTİF MADDE KONTROLLERİNE İLİŞKİN TALİMAT (SHT-APAM) Plt. Dr. Kadir EREN Medikal Asesör

HAVACILIK PERSONELİ ALKOL VE PSİKOAKTİF MADDE KONTROLLERİNE İLİŞKİN TALİMAT (SHT-APAM) Plt. Dr. Kadir EREN Medikal Asesör HAVACILIK PERSONELİ ALKOL VE PSİKOAKTİF MADDE KONTROLLERİNE İLİŞKİN TALİMAT (SHT-APAM) Plt. Dr. Kadir EREN Medikal Asesör SHGM-Hava Sağlık Birim Sorumlusu SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2920 sayılı Türk

Detaylı

ÇOK HAFİF JET - VERY LIGHT JET (VLJ)

ÇOK HAFİF JET - VERY LIGHT JET (VLJ) ÇOK HAFİF JET - VERY LIGHT JET (VLJ) Daha önceleri mikrojet olarak da bilinen Çok Hafif Jet (VLJ), tek pilot tarafından kullanılabilen küçük bir jet uçağıdır. Tipik bir VLJ 10 kişiden az koltuğa ve genellikle

Detaylı

HAVA ARAÇLARININ LAZER IŞINLARININ ZARARLI ETKİLERİNDEN KORUNMASINA İLİŞKİN TALİMAT

HAVA ARAÇLARININ LAZER IŞINLARININ ZARARLI ETKİLERİNDEN KORUNMASINA İLİŞKİN TALİMAT HAVA ARAÇLARININ LAZER IŞINLARININ ZARARLI ETKİLERİNDEN KORUNMASINA İLİŞKİN TALİMAT BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç Madde 1- Bu talimatın amacı, hava araçlarının

Detaylı

HAVAALANI EL KİTABI TALİMATI (SHT - HEK) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

HAVAALANI EL KİTABI TALİMATI (SHT - HEK) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar HAVAALANI EL KİTABI TALİMATI (SHT - HEK) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Talimatın amacı, 14 Mayıs 22 tarihli ve 24755 sayılı Resmi Gazetede yayımlan Havaalanı Yapım,

Detaylı

EYLÜL 2016 TARİH BASKILI YER HIZMETLERI YÖNETIMI DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ

EYLÜL 2016 TARİH BASKILI YER HIZMETLERI YÖNETIMI DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ EYLÜL 2016 TARİH BASKILI YER HIZMETLERI YÖNETIMI DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ 1- Kitap genelinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ifadesi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2- Kitap

Detaylı

KONTROLSÜZ HAVAALANLARININ YAPIMI VE İŞLETİMİNDE UYGULANACAK ESAS VE USULLERE İLİŞKİN TALİMAT (SHT-14A.02 Revizyon 02)

KONTROLSÜZ HAVAALANLARININ YAPIMI VE İŞLETİMİNDE UYGULANACAK ESAS VE USULLERE İLİŞKİN TALİMAT (SHT-14A.02 Revizyon 02) KONTROLSÜZ HAVAALANLARININ YAPIMI VE İŞLETİMİNDE UYGULANACAK ESAS VE USULLERE İLİŞKİN TALİMAT (SHT-14A.02 Revizyon 02) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Talimatın

Detaylı

TAEK in Görevleri ve Yaptığı İşler. Dr. Sinan Aytekin TÜRKÖZ

TAEK in Görevleri ve Yaptığı İşler. Dr. Sinan Aytekin TÜRKÖZ TAEK in Görevleri ve Yaptığı İşler Dr. Sinan Aytekin TÜRKÖZ 17.05.2011 TAEK - ADHK 2 TÜRKİYE ATOM ENERJİSİ KURUMU (1) 1955, Nükleer enerjinin barışcıl amaçlar ile kullanılması (UAEA) 27.08.1956; 6821 Sayılı

Detaylı

İÇİNDEKİLER ULUSLARARASI SİVİL HAVACILIK REJİMİ

İÇİNDEKİLER ULUSLARARASI SİVİL HAVACILIK REJİMİ ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER TABLOLAR LİSTESİ ŞEKİLLER LİSTESİ KISALTMALAR İÇİNDEKİLER v vii xv xvii xxi GİRİŞ 1 Birinci Bölüm ULUSLARARASI SİVİL HAVACILIK REJİMİ 1. ULUSLARARASI SİVİL HAVACILIK REJİMİNİN TEMELLERİ:

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ Hava Sahası Çeşitleri ve Görsel İşaretler HAVA SAHASI SINIFLAMASI ICAO, uçaklara sağlanan hizmetlere ve uçuş gerekliliklerine göre hava sahalarını

Detaylı

CHEMPARK DORMAGEN E HOŞ GELDİNİZ

CHEMPARK DORMAGEN E HOŞ GELDİNİZ CHEMPARK DORMAGEN E HOŞ GELDİNİZ Powered by Güvenlik uyarıları Lütfen CHEMPARK a giriş yapmadan önce güvenlik uyarılarını okuyunuz - ve burada bulunduğunuz süre boyunca bu kurallara uyunuz! Teşekkürler!

Detaylı

MERSİN ENTEGRE SAĞLIK KAMPÜSÜ PROJESİ HAVA KALİTESİ YÖNETİMİ PLANI REVİZYON TAKİP SAYFASI

MERSİN ENTEGRE SAĞLIK KAMPÜSÜ PROJESİ HAVA KALİTESİ YÖNETİMİ PLANI REVİZYON TAKİP SAYFASI Sayfa No: 1 / 6 REVİZYON TAKİP SAYFASI Rev. No Rev. Tarihi Rev. Yapılan Sayfa No. Revizyonun Sebebi 00 - Yeni yayın 01 27.06.2014 4,5 02 3,4,5,6 Kredi kuruluşu teknik danışmanı önerileri doğrultusunda

Detaylı

BU SUNUMUN İÇERİĞİ. UÇAĞIN GİDİŞİNDE YAPILAN İŞLEMLER Push-back ve Operasyon Süreci

BU SUNUMUN İÇERİĞİ. UÇAĞIN GİDİŞİNDE YAPILAN İŞLEMLER Push-back ve Operasyon Süreci BU SUNUMUN İÇERİĞİ UÇAĞIN GİDİŞİNDE YAPILAN İŞLEMLER Push-back ve Operasyon Süreci TOWİNG VE PUSH-BACK OPERASYONUNDA YAŞANACAK ACİL DURUMLAR Herhangi bir sebepten dolayı uçak, push-back aracı üzerine doğru

Detaylı

SID CHARTS TANIMLASI

SID CHARTS TANIMLASI SID CHARTS TANIMLASI 1. Tanıtım Bu döküman SID adı verilen standart aletli kalkış çizelgelerini açıklayacaktır. Planlanmış bir havalimanında IFR şartlarda kalkış yapılırken bu çizelgeler kullanılır. Bu

Detaylı

NORVEÇ HELİKOPTER KAZASI: ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

NORVEÇ HELİKOPTER KAZASI: ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR NORVEÇ HELİKOPTER KAZASI: ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR 01.05.2016, Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinin yanı sıra, uçak ve helikopter lisanslarına sahiptir. Türkiye Hava Sahası Yönetimi alanında doktora tez çalışmalarını

Detaylı

Salih Uygar KILINÇ Avrupa Birliği - EUROCONTROL Sivil Havacılık Düzenlemeleri ve Türkiye

Salih Uygar KILINÇ Avrupa Birliği - EUROCONTROL Sivil Havacılık Düzenlemeleri ve Türkiye Salih Uygar KILINÇ Avrupa Birliği - EUROCONTROL Sivil Havacılık Düzenlemeleri ve Türkiye 1944 Şikago/ICAO Sivil Havacılık Rejimi Avrupa Birliği Sivil Havacılık Düzenlemeleri - Tek Avrupa Hava Sahası I

Detaylı

1 / BAHAR Ön lisans Zorunlu Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Örgün Öğretim 14 Hafta Dr.Öğretim Üyesi Alperen ŞAHİNOĞLU Türkçe Yok

1 / BAHAR Ön lisans Zorunlu Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Örgün Öğretim 14 Hafta Dr.Öğretim Üyesi Alperen ŞAHİNOĞLU Türkçe Yok T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU SİVİL HAVA ULAŞTIRMA İŞLETMECİLİĞİ. SINIF 2. DÖNEM DERS İZLENCESİ Kodu: SHUİ Adı: Ramp Emniyeti ve Apron Kuralları Teorik + Uygulama: 2+0 AKTS: 2 Sınıf/Yarıyıl

Detaylı

APRON İŞARETLEMELERİ TALİMATI (SHT-APRON) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

APRON İŞARETLEMELERİ TALİMATI (SHT-APRON) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar APRON İŞARETLEMELERİ TALİMATI (SHTAPRON) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç MADDE 1 (1) Bu Talimatın amacı, 14/05/2002 tarihli ve 24755 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan

Detaylı

1. AMAÇ Bu talimatın amacı Sabiha Gökçen Havalimanında uçaklara uygulanacak De/Anti-Icing operasyonlarının usul ve esaslarının belirlenmesidir.

1. AMAÇ Bu talimatın amacı Sabiha Gökçen Havalimanında uçaklara uygulanacak De/Anti-Icing operasyonlarının usul ve esaslarının belirlenmesidir. 1. AMAÇ Bu talimatın amacı Sabiha Gökçen Havalimanında uçaklara uygulanacak De/Anti-Icing operasyonlarının usul ve esaslarının belirlenmesidir. 2. KAPSAM ve YÜRÜRLÜK Bu talimat Sabiha Gökçen Havalimanında

Detaylı

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVACILIK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İÇERİK Operatörlerin Sorumlulukları SHY-6A Yönetmeliği Her işletmecinin ana amacı kar etmektir. Ancak bu amacını gerçekleştirirken yaptığı işin özelliğine göre

Detaylı

KABİN ACİL DURUM TAHLİYE EĞİTİM CİHAZI DENETİMİ KONTROL FORMU

KABİN ACİL DURUM TAHLİYE EĞİTİM CİHAZI DENETİMİ KONTROL FORMU Denetleme İle İlgili Bilgiler Görev Onayı Tarih ve Sayısı Denetlenen İşletmenin Unvanı AOC Sahibi İşletme Kabin Ekibi Eğitim Organizasyonu Diğer Denetlemeyi Gerçekleştiren Denetleme Tarihi Denetleme Yeri

Detaylı

ENTEGRE ÇEVRE ĠZNĠ YÖNETMELĠK TASLAĞINA ĠLĠġKĠN GÖRÜġ BĠLDĠRĠM FORMU

ENTEGRE ÇEVRE ĠZNĠ YÖNETMELĠK TASLAĞINA ĠLĠġKĠN GÖRÜġ BĠLDĠRĠM FORMU ENTEGRE ÇEVRE ĠZNĠ YÖNETMELĠK TASLAĞINA ĠLĠġKĠN GÖRÜġ BĠLDĠRĠM FORMU Kurum/KuruluĢ Adı : TÜSİAD ĠletiĢim Bilgileri : Meşrutiyet Cad. No 46, 34420, Tepebaşı, İstanbul Tel : (0212) 249 19 29 Faks : (0212)

Detaylı

GENEL KATILIMCILAR İÇİN UÇUŞ HAREKAT UZMANI (DİSPEÇER) YETİŞTİRME KURS PROGRAMI

GENEL KATILIMCILAR İÇİN UÇUŞ HAREKAT UZMANI (DİSPEÇER) YETİŞTİRME KURS PROGRAMI GENEL KATILIMCILAR İÇİN UÇUŞ HAREKAT UZMANI (DİSPEÇER) YETİŞTİRME KURS PROGRAMI 1. KURUMUN ADI : 2. KURUMUN ADRESİ : 3. KURUCUNUN ADI : 4. PROGRAMIN ADI : Genel Katılımcılar İçin Uçuş Harekat Uzmanı (Dispeçer)

Detaylı

HAVA ARACI BAKIM PROGRAMI PERİYOTLARININ BELİRLENMESİ VE KISA SÜRELİ UZATILMASI TALİMATI (SHT-BPU) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

HAVA ARACI BAKIM PROGRAMI PERİYOTLARININ BELİRLENMESİ VE KISA SÜRELİ UZATILMASI TALİMATI (SHT-BPU) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar HAVA ARACI BAKIM PROGRAMI PERİYOTLARININ BELİRLENMESİ VE KISA SÜRELİ UZATILMASI TALİMATI (SHT-BPU) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE1 - (1) Bu Talimatın amacı, Ticari Hava Taşıma

Detaylı

TASLAK SUDA, SU ÜZERİNDE, KIYIDAN UZAKTA VE KIYI BOYUNCA YAPILAN HELİKOPTER OPERASYONLARI ONAYINA İLİŞKİN TALİMAT (SHT-OFFSHORE)

TASLAK SUDA, SU ÜZERİNDE, KIYIDAN UZAKTA VE KIYI BOYUNCA YAPILAN HELİKOPTER OPERASYONLARI ONAYINA İLİŞKİN TALİMAT (SHT-OFFSHORE) Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü nden: TASLAK SUDA, SU ÜZERİNDE, KIYIDAN UZAKTA VE KIYI BOYUNCA YAPILAN HELİKOPTER OPERASYONLARI ONAYINA İLİŞKİN TALİMAT Amaç (SHT-OFFSHORE) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

Akademi. Denetim Kalite Kontrol. Danışmanlık

Akademi. Denetim Kalite Kontrol. Danışmanlık Akademi GO Denetim Kalite Kontrol Danışmanlık G-SEC Akademi, uzman eğitim kadrosu ile, sınıf eğitimleri gerçekleştirmekte ve bunları, düzenlediği işbaşı ve saha eğitimleri ile desteklemektedir. Güvenlik

Detaylı

SHT-FTL vs. SHT-6A.50. Ali Osman YAMAN, FTL Uzmanı

SHT-FTL vs. SHT-6A.50. Ali Osman YAMAN, FTL Uzmanı SHT-FTL vs. SHT-6A.50 Ali Osman YAMAN, FTL Uzmanı 26.10.2018 İçerik 1. Subpart FTL 2. FRM 3. Kümülatif Limitler 4. İntibak Edilmiş (Acclimatised) 5. Günlük Azami Uçuş Görev Süresi Limitleri 6. Bildirim

Detaylı

Havaalanı El Kitabı Talimatı (SHT-HEK)

Havaalanı El Kitabı Talimatı (SHT-HEK) Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden: Havaalanı El Kitabı Talimatı (SHT-HEK) Amaç Madde 1 (1) Bu Talimatın amacı, 14 Mayıs 2002 tarihli ve 24755 sayılı Resmi Gazete de yayımlan Havaalanı Yapım, İşletim

Detaylı

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI SİVİL HAVACILIK DAİRESİ UÇUŞ HAREKAT UZMANI (DISPEÇER) LİSANS YÖNETMELİĞİ (SHD: T-44)

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI SİVİL HAVACILIK DAİRESİ UÇUŞ HAREKAT UZMANI (DISPEÇER) LİSANS YÖNETMELİĞİ (SHD: T-44) ULAŞTIRMA BAKANLIĞI SİVİL HAVACILIK DAİRESİ UÇUŞ HAREKAT UZMANI (DISPEÇER) LİSANS YÖNETMELİĞİ (SHD: T-44) A- GENEL HÜKÜMLER Madde 1- Türkiye dahilinde faaliyette bulunan bütün sivil uçak uçuş harekat uzmanlarının

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı MODÜLER TİCARİ HELİKOPTER PİLOTU YETİŞTİRME KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı MODÜLER TİCARİ HELİKOPTER PİLOTU YETİŞTİRME KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı MODÜLER TİCARİ HELİKOPTER PİLOTU YETİŞTİRME KURS PROGRAMI ANKARA 2010 KURUMUN ADI : KURUMUN ADRESİ : KURUCUSUNUN ADI : PROGRAMIN ADI PROGRAMIN

Detaylı

Elazığ Havalimanı. [vc_row][vc_column][vc_column_text css=.vc_custom_ {marginbottom: 10px!important;} ] Hata ARA. Yetişkin.

Elazığ Havalimanı. [vc_row][vc_column][vc_column_text css=.vc_custom_ {marginbottom: 10px!important;} ] Hata ARA. Yetişkin. Günümüzün gözde havalimanlarından birisi olan inşaası 1938 yılında başlamıştır. 1940 yılında tüm çalışmalar bitip hizmete açılmış, günümüzde ise uçuş faaliyetlerine hala devam etmektedir. 1996 bir restorasyona

Detaylı

Pegasus AB Çıkışlı Uçuşlar. Denied Boarding nedir? Uçuş İptali nedir? AB ülkelerinden çıkış yapan Pegasus Havayolları seferlerinin iptali durumudur.

Pegasus AB Çıkışlı Uçuşlar. Denied Boarding nedir? Uçuş İptali nedir? AB ülkelerinden çıkış yapan Pegasus Havayolları seferlerinin iptali durumudur. Pegasus AB Çıkışlı Uçuşlar Denied Boarding nedir? AB ülkelerinden çıkış yapan Pegasus Havayolları seferlerinde, konfirme bileti ve konfirme rezervasyonu olduğu halde overbooked uçuşlarda, kapasite fazlası

Detaylı

Doç. Dr. Melih Kırlıdoğ Marmara Üniversitesi. v.02 23/07/2012

Doç. Dr. Melih Kırlıdoğ Marmara Üniversitesi. v.02 23/07/2012 ATATÜRK HAVALİMANINDA YENİ DÜZEN ENDİŞE VERİYOR Doç. Dr. Melih Kırlıdoğ Marmara Üniversitesi Bu yazı www.bilimania.com sitesinde yayınlanmıştır. v.02 23/07/2012 4 Mayıs 2012 tarihli Akşam gazetesinde Atatürk

Detaylı

Oysa 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu önlemek ödemekten daha ucuzdur sloganı ile kamuoyuna sunulmuştu.

Oysa 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu önlemek ödemekten daha ucuzdur sloganı ile kamuoyuna sunulmuştu. Bugünlerde TESK tarafından hükümete gönderilen önerilerden biri de, kamu kurumları ile 50'den az çalışanı ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri için kanun yayımı tarihinden itibaren 4 yıl sonraya

Detaylı

UMKE Yönetmeliği ve Sağlık Personelinin Sahada Uygulama Yetkisi. Atatürk Üniversitesi Acil Tıp Uzm. Dr. Alpaslan ÜNLÜ 2017

UMKE Yönetmeliği ve Sağlık Personelinin Sahada Uygulama Yetkisi. Atatürk Üniversitesi Acil Tıp Uzm. Dr. Alpaslan ÜNLÜ 2017 UMKE Yönetmeliği ve Sağlık Personelinin Sahada Uygulama Yetkisi Atatürk Üniversitesi Acil Tıp Uzm. Dr. Alpaslan ÜNLÜ 2017 AMAÇ Sağlık Bakanlığı taşra teşkilatında kurulan Afet Birimi nin ve Ulusal Medikal

Detaylı

İŞ YERİ HEKİMİ. (A) İş yeri hekimi, işyerinde bulunması halinde diğer sağlık personeli ile birlikte çalışır.

İŞ YERİ HEKİMİ. (A) İş yeri hekimi, işyerinde bulunması halinde diğer sağlık personeli ile birlikte çalışır. ORGANİZASYONDAKİ YERİ görev yapar. : : İş Sağlığı ve Güvenliği Sorumlu Koordinatörüne bağlı GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI: İş Yeri Hekiminin Görevleri: (A) İş yeri hekimi, işyerinde bulunması halinde

Detaylı

KABİN. MEMURLUĞU Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı ÖĞRENCİ STAJ FORMU KABİN MEMURLUĞU SİVİL HAVACILIK KABİN HİZMETLERİ PROGRAMI

KABİN. MEMURLUĞU Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı ÖĞRENCİ STAJ FORMU KABİN MEMURLUĞU SİVİL HAVACILIK KABİN HİZMETLERİ PROGRAMI KABİN MEMURLUĞU Sivil Havacılık Programı ÖĞRENCİ STAJ FORMU 1 ÖĞRENCİ STAJ FORMU Adı Soyadı :... Kurumu :... Sınıf ve Dönemi :... Doğum Yeri ve Yılı :... Staj Yaptığı İşyeri :... İşyerinin Adresi :.........

Detaylı

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI Hava ulaşım ve taşımacılığının güvenli bir şekilde yapılabilmesi için uçuş yolları boyunca belirli yerlerde ve havaalanlarında bulunan Seyrüsefer Yardımcı Cihazlarının uçaklara

Detaylı

KIRŞEHİR ULAŞTIRMA RAPORU

KIRŞEHİR ULAŞTIRMA RAPORU 2013 KIRŞEHİR ULAŞTIRMA RAPORU Gökhan GÖMCÜ Kırşehir Yatırım Destek Ofisi 15.04.2013 KIRŞEHİR ULAŞTIRMA RAPORU 1. Karayolu Taşımacılığı Karayolu taşımacılığı, başlangıç ve varış noktaları arasında aktarmasız

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURUL PROTOKOLÜ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURUL PROTOKOLÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURUL PROTOKOLÜ Doküman No 918-03.01-D.02 Sayfa No 1 / 3 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu na göre 28532 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULLARI

Detaylı

TURKEY AIS DHMİ Genel Müdürlüğü Havacılık Bilgi Yönetimi (AIM) Şube Müdürlüğü 06330 Etiler - ANKARA

TURKEY AIS DHMİ Genel Müdürlüğü Havacılık Bilgi Yönetimi (AIM) Şube Müdürlüğü 06330 Etiler - ANKARA Tel : +90 312 2042285 Fax : +90 312 2220976 AFS : LTAAYEYX e-mail:azim.bul@dhmi.gov.tr TURKEY AIS DHMİ Genel Müdürlüğü Havacılık Bilgi Yönetimi (AIM) Şube Müdürlüğü 06330 Etiler - ANKARA AIC B Serisi 03/15

Detaylı

Ankara ya Ana Hava Dağıtım Merkezi (Hub) Olarak Değer Katmak (Developing Ankara as an Aviation Hub)

Ankara ya Ana Hava Dağıtım Merkezi (Hub) Olarak Değer Katmak (Developing Ankara as an Aviation Hub) Ankara ya Ana Hava Dağıtım Merkezi (Hub) Olarak Değer Katmak (Developing Ankara as an Aviation Hub) Sunum İçeriği Havacılık Sektörüne Genel Bakış Hava İşletmeciliği ve Ana Dağıtım Merkezleri Ankara nın

Detaylı

İSG PLANLAMA RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

İSG PLANLAMA RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ SAYFA NO 1/6 AMAÇ KAPSAM: Hastanede yeni bir bölüm açarken veya devam eden bölümlerin tehlikelerinin belirlenmesi, risklerin değerlendirilmesi, İSG programlarının oluşturulması ve gerekli kontrol ölçümlerinin

Detaylı

ATLAYIŞLARIMIZ BAŞLAMIŞTIR EFES HAVAALANI - SELCUK - İZMİR

ATLAYIŞLARIMIZ BAŞLAMIŞTIR EFES HAVAALANI - SELCUK - İZMİR ATLAYIŞLARIMIZ BAŞLAMIŞTIR EFES HAVAALANI - SELCUK - İZMİR Tandem atlayışı için daha önceden eğitim almış olmanız ya da bir belge gerekmemektedir. Sadece on beş dakikalık bir brifing sonrasında tecrübeli

Detaylı