2. BÖLÜM İŞLETMELERİN KURULUŞU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "2. BÖLÜM İŞLETMELERİN KURULUŞU"

Transkript

1 2. BÖLÜM İŞLETMELERİN KURULUŞU 2.1. Yeni Bir İşletme Kurmanın Başarı Şartları 2.2.Yatırım Yatırım projesi Kuruluş Çalışmalarını Değerlendirme Kriterleri 2.3. Kuruluş Araştırmaları Ekonomik Araştırmalar Teknik Araştırmalar Mali (Finansal) Araştırmalar

2 2.1. Yeni Bir İşletme Kurmanın Başarı Şartları Bir işletme kurma -ikriyle başlayıp, işletmenin kesin olarak kurulması aşamasına kadar gerçekleştirilen çalışma ve araştırmalara işletmelerin kuruluş çalışmaları denir.

3 2.1. Yeni Bir İşletme Kurmanın Başarı Şartları Gerekli Yeteneklere Sahip Bir veya Birkaç Kişinin Varlığı Kişilerin İş Kurma ve Yürütme İçin Gerekli Teşvike Sahip Olmaları İyi Bir Fikir İyi Bir Fırsat Elverişli Bir Yer İşin Kurulacağı Bina Uygun Zaman İşin Gerçekleştirilmesi İçin Gerekli Kaynakların Sağlanması

4 2.2. Yatırım Yatırım kavramını aşağıdaki gibi tanımlamak mümkündür: Herhangi bir ürünün yetiştirilmesi veya iyileştirilmesi amacına yönelik olarak yapılan faaliyetlerin tümü. Belirli bir dönemde ülkedeki mevcut üretim araçları toplamına ya da mevcut sermaye stokuna yapılan ilaveler. Üretim sürecini işler halde tutmak ya da geliştirmeye yönelik olarak girişimciler tarafından yapılan harcama.

5 2.2. Yatırım İktisatta yatırım, ulusal gelirin yeni üretim birimleri açmak veya eskiyen birimleri yenilemek için ayrılan kısmıdır. Bu anlamda, makro açıdan bir yatırıma başlamak için; yeni üretim birimleri kurmak, eskime ya da aşınma ve modernizasyonun gereği şeklinde ifade edebileceğimiz üç neden söz konusudur.

6 2.2. Yatırım Girişimci açısından yatırım, nakdi sermayenin, ayni sermayeye yani üretimi gerçekleştirecek makine teçhizata veya iktisadi üretim birimine dönüştürülmesidir.

7 2.2. Yatırım Finansman anlamında yatırım denildiği zaman nakdî sermayeye gelir sağlamaktan söz edilmektedir. Bir kişi veya işletme, tasarru-larını başka -irmaların hisse senedi ve tahvillerine yatırabileceği gibi hazine bonosu alarak da gelir elde edebilir.

8 2.2. Yatırım İnsana veya eğitime yapılan yatırım, işletmelerin her düzeydeki deki insan kaynağını eğitmek ve geliştirmek üzerine yatırımlar yapmaktan çekinmemesi ve daha verimli olma yolunda aşamalar kaydetmesidir.

9 2.2. Yatırım İnsana veya eğitime yapılan yatırım, işletmelerin her düzeydeki deki insan kaynağını eğitmek ve geliştirmek üzerine yatırımlar yapmaktan çekinmemesi ve daha verimli olma yolunda aşamalar kaydetmesidir.

10 2.2. Yatırım Alt- yapı yatırımı ise ise, daha çok devlet tarafından gerçekleştirilen karayolu, demiryolu, liman, okul, hastane, su ve elektrik şebekeleri kurmak üzere yapılan yatırımlardır.

11 Yatırım Projesi 2.2. Yatırım Proje, daha çok fayda sağlamak üzere yapılacak yatırımlar ve bunların üretecekleri faydalarla ilgili bugünden yapılan bir plandır. Proje, başlama ve bitiş zamanlan belli olan ve işlerin belirli bir düzen içinde, kim tarafından, niçin, nasıl ye ne zaman yapılacağını gösteren bir plan türü olarak da tanımlanabilir.

12 Yatırım Projesi 2.2. Yatırım Yatırım projesi, bir toplumda, belirli tür zaman süresi içinde, mal ve hizmetlerin üretimini artırmak için, bazı olanakları yaratma, genişletme ve/veya geliştirmeye yönelik olarak hazırlanmış bir plan türüdür. Yatırım projesi, ilerde belli bir ekonomik yarar sağlayacağı umularak yapılacak yatırıma ve bu yatırımın yaratacağı faydalarla ilgili olarak bugünden yapılan bir plandır.

13 Yatırım Projesi Fizibilite 2.2. Yatırım Fizibilite çalışmaları, kesin yatırım kararı alınmadan önce, yapılması düşünülen yatırımla ilgili ekonomik, teknik ve -inansal sorunlara ilişkin bilgilerin ii ve analize elverişli bir biçimde toplanmasıdır.

14 Yatırım Projesi Fizibilite 2.2. Yatırım Bir projenin gerçekleştirilebilir ya da uygulanabilir olup olmadığının belirlenmesi amacıyla yapılan teknik, mali, hukuki ve idari incelemeler ile piyasa ve kuruluş yeri araştırması gibi çalışmaların tümüne Fizibilite etüdü denir. Fizibilite etüdü, yatırım projesinin son şekli olmadığından, başka bir deyişle, kesin projeyi teşkil etmediğinden, kimi zaman ön- proje olarak da adlandırılmaktadır.

15 Yatırım Projesi Fizibilite 2.2. Yatırım Bir projenin gerçekleştirilebilir ya da uygulanabilir olup olmadığının belirlenmesi amacıyla yapılan teknik, mali, hukuki ve idari incelemeler ile piyasa ve kuruluş yeri araştırması gibi çalışmaların tümüne Fizibilite etüdü denir. Fizibilite etüdü, yatırım projesinin son şekli olmadığından, başka bir deyişle, kesin projeyi teşkil etmediğinden, kimi zaman ön- proje olarak da adlandırılmaktadır.

16 Yatırım Projesi Fizibilite 2.2. Yatırım Bir projenin gerçekleştirilebilir ya da uygulanabilir olup olmadığının belirlenmesi amacıyla yapılan teknik, mali, hukuki ve idari incelemeler ile piyasa ve kuruluş yeri araştırması gibi çalışmaların tümüne Fizibilite etüdü denir. Fizibilite çalışmalarının temel amacı, gerçekleştirilmesi planlanan yatırımın faydalarını ve kıt olan kaynakların alternatif ekonomik kullanımlarının belirleyerek, en rasyonel yatırım kararının alınmasını sağlamaktır ki, bu saye de ticari açıdan en cazip yatırımın seçimi sağlanmış olur.

17 2.2. Yatırım Yatırım Projesi Fizibilite. Fizibilite çalışmaları ve -izibilite raporu hazırlamanın özel nitelikli amaçlarını şu şekilde sıralamak mümkündür: İşletmenin kurulmasına kesin bir biçimde karar vermek, Kurulmasına kesin olarak karar verilmiş bulunan işletmenin ölçeğine ya da büyüklüğüne karar vermek, İşletmenin kuruluşu için gerekli -inansmanın sağlanmasına olanak tanımak üzere, -izibilite raporunu, -inansal kuruluşlara sunmak, Teşvik kredisi, yatırım indirimi ve döviz tahsisi gibi devletin sağladı olanaklardan yararlanmak üzere -izibilite raporunu Devlet Planlama! Teşkilatı gibi kuruluşlara sunmak, Projenin gerçekleştirilmesine ilişkin yasal engellerin olup olmadığını araştırmak.

18 Yatırım Projesi Fizibilite Yatırım Bu ölçekte yatırımlar için, -izibilite etüdünün, çeşitli alanlarda uzmanlaşmış kişilerden oluşan bir proje ekibi tarafından hazırlanması gerekmektedir. Fizibilite çalışmalarını yapacak ekipte, ekonomistler, pazarlama, -inansman ve muhasebe konularında uzmanlaşmış işletmeciler ve makine, endüstri veya inşaat gibi alanların mühendisleri olmalıdır.

19 Yatırım Projesi Kesin Proje 2.2. Yatırım Kesin proje, beklenen karlılığı ve beklenen getirileri sağlayacağı anlaşılan bir girişimin kesin olarak kuruluşuna yönelik çalışmaların organize edilmesine ve yürütülmesine yönelik bir plandır.

20 2.2. Yatırım Yatırım Projesinin Aşamaları Aşama 1- İşletme Kurma Düşüncesi Aşama 2- Ekonomik, Teknik, Finansal ve Hukuki Araştırmaların Yapılması

21 2.2. Yatırım Yatırım Projesinin Aşamaları Aşama 2- Ekonomik, Teknik, Finansal ve Hukuki Araştırmaların Yapılması Ekonomik araştırma, yatırımın verimli, karlı ve iktisadi olup olmadığını araştırmayı amaçlar ve bu anlamda, pazar araştırması ve talep tahmini, kuruluş yeri seçimi ile kapasite belirleme şeklinde ifade edilen konuları kapsar.

22 2.2. Yatırım Yatırım Projesinin Aşamaları Aşama 2- Ekonomik, Teknik, Finansal ve Hukuki Araştırmaların Yapılması Teknik araştırma, işletmenin üretim sürecinde kullanılabilecek en uygun teknoloji seçimi, işletmenin kurulacağı arazinin seçimi, enerji etütleri, makine ve teçhizatlarının seçimi, alt yapı durumu, atıkların değerlendirilmesi, inşaat işleri, montaj işlerinin kimin tarafından, nasıl yapılacağı, çevre kirliliği analizi vb... konuları kapsar.

23 2.2. Yatırım Yatırım Projesinin Aşamaları Aşama 2- Ekonomik, Teknik, Finansal ve Hukuki Araştırmaların Yapılması Finansal araştırma, işletmenin kurulması İçin gereken fon miktarının tespiti, en uygun bir şekilde karşılanması, işletmenin gelir ve gider tahminleri ve işletmenin kârlılık durumuyla ilgili analizleri kapsar. Finansal etüt, ekonomik ve teknik etütlerin sonuçlarına dayandırılarak gerçekleştirilir.

24 2.2. Yatırım Yatırım Projesinin Aşamaları Aşama 2- Ekonomik, Teknik, Finansal ve Hukuki Araştırmaların Yapılması Hukuki araştırma, kurulacak işletmenin hukuki yapısını ve yasal açıdan atılması gereken adımları belirlemeye yönelik analizleri kapsar, örneğin kuruluş ve üretim için gerekli ruhsatların alınması için yerine getirilmesi gereken yasal koşulların belirlenmesi, patent, know- how, lisans gibi konuların çözümlenmesi gibi konularla ilgilenir.

25 2.2. Yatırım Yatırım Projesinin Aşamaları Aşama 3- Fizibilite Etüdü (ön Projenin) Oluşturulması Aşama 4- Değerlendirme ve Yatırım Kararının Verilmesi Aşaması Aşama 5- Kesin Projenin Oluşturulması Aşama 6- Kesin Projenin Uygulanması Aşama 7- Deneme Üretimi Aşama 8- İşletmenin Açılışı ve Projenin Son Bulması

26 2.2. Yatırım Kuruluş Çalışmalarını Değerlendirme Kriterleri Verimlilik (Productivity) ölçütü Verimlilik kavramını, belirli bir üretim miktarı (çıktı) ile bu üretimi elde etmek için kullanılan faktörler (girdi) arasındaki oran şeklinde ifade etmek mümkündür. Verimlilik = Üretimin Fiziksel Çıktı Miktarı/ Üretimin Fiziksel Girdi Miktarı

27 2.2. Yatırım Kuruluş Çalışmalarını Değerlendirme Kriterleri Verimlilik (Productivity) ölçütü Verimlilik kavramını, belirli bir üretim miktarı (çıktı) ile bu üretimi elde etmek için kullanılan faktörler (girdi) arasındaki oran şeklinde ifade etmek mümkündür. Verimlilik = Üretimin Fiziksel Çıktı Miktarı/ Üretimin Fiziksel Girdi Miktarı Kısmi verimlilikte ise, üretilen çıktılar, tüm üretim faktörlerine değil, sadece bir üretim faktörüne oranlanmaktadır.

28 2.2. Yatırım Kuruluş Çalışmalarını Değerlendirme Kriterleri Ekonomik Verimlilik (İktisadilik) Ekonomik verimlilik, diğer adıyla, iktisadilik, ekonomik değerlerin birbirine oranıdır ve işletmenin bir birim mal ve hizmet üretimi görevini en ucuz maliyetle gerçekleştirmesidir.

29 2.2. Yatırım Kuruluş Çalışmalarını Değerlendirme Kriterleri Kârlılık İşletmenin belirli bir dönemde elde ettiği kârın o dönemde işletmede kullanılan sermayeye oranına kârlılık denilmektedir. Başka bir deyişle, kârlılık işletmeye yatırılan sermayenin verimliliğidir.

30 2.2. Yatırım Kuruluş Çalışmalarını Değerlendirme Kriterleri Etkenlik (Efficiency) Çıktıların üretilmesi için kullanılan işçilik, hammadde ve malzeme gibi girdilerin ne ölçüde verimli kullanıldığına işaret eden bir ölçüttür.

31 2.2. Yatırım Kuruluş Çalışmalarını Değerlendirme Kriterleri Etkililik (Effectiveness) Örgütsel amaçlara ulaşma düzeyini ifade eden bir ölçüttür. Etkililikte, elde edilen sonuç ya da çıktılar (-iili çıktı), ulaşılması planlanan sonuç ya da çıktılarla karşılaştırılır.

32 Ekonomik Araştırmalar Pazar araştırması ve talep tahmini, İşletmenin kuruluş yeri seçimi, İşletme büyüklüğünün (kapasitesinin) saptanması.

33 Ekonomik Araştırmalar Pazar araştırması ve talep tahmini, İşletmenin üreteceği mal ya da hizmetin Pazarı Pazardaki Tüketicilerin Sosyo- Ekonomik Nitelikleri Üretilecek Mal ve Hizmetin Özellikleri Rakiplerin Durumu Dağıtım Kanalları Üretilecek Mal ya da Hizmetin Maliyeti ve Satış Fiyatına İlişkin Bilgiler Ülkenin Genel Ekonomik Durumu, Hükümetin Mal ve Hizmetlerle İlgili Ekonomik ve Yasal Politikası

34 Ekonomik Araştırmalar İşletmenin Kuruluş Yeri Seçimi İşletmenin Kurulacağı Bölgenin Seçilmesi; Pazarı Kuruluş yeri, işletmenin amaçlarına ulaşmada faaliyetlerini iktisadi, karlı ve verimli bir biçimde yürütmesine imkan veren yer olarak tanımlanabilir.

35 Ekonomik Araştırmalar İşletmenin Kuruluş Yeri Seçimi Kuruluş Yeri Etmenleri Pazara yakınlık Hammadde İşgücü ve İşçilik maliyetleri Ulaşım imkanları Enerji kaynakları

36 Ekonomik Araştırmalar İşletmenin Kuruluş Yeri Seçimi Kuruluş Yeri Etmenleri İklim koşulları Su Sosyal ve kültürel koşullar Yerel yöneticilerin uygulamaları ve teşvikler Doğal afet riskleri

37 Ekonomik Araştırmalar İşletmenin Kuruluş Yeri Seçimi Konumluk Yer seçimi Konumluk yer, genişlik, derinlik, yükselik, eğim gibi -iziksel olarak ölçülebilen özellikleri tanımlamaktadır.

38 Ekonomik Araştırmalar İşletmenin Kuruluş Yeri Seçimi Kuruluş Yeri İle İlgili Gelişmeler Toplanma sorunu; işletmelerin belirli bir bölgedeki kuruluş yeri etmenlerinin bir arada bulunmasının çekimine kapılarak o bölgede yerleşmelerine denir.

39 Ekonomik Araştırmalar İşletmenin Kuruluş Yeri Seçimi Kuruluş Yeri İle İlgili Gelişmeler Dağılma sorunu; işletmelerin toplanmanın olumsuz yönlerini ortadan kaldırmak ve daha dengeli bir kalkınmaya imkan sağlamak üzere devlet, belirli bölgelerde iş kuracak kişilere özendirici olanaklar sunar, bu uygulamaya dağılma olarak adlandırılır.

40 Ekonomik Araştırmalar İşletmenin Kuruluş Yeri Seçimi Kuruluş Yeri İle İlgili Gelişmeler Organize Sanayi Bölgeleri ve Sanayi Siteleri; Günümüzde birçok ülkede devlet işletmeleri, şehir merkezlerinin dışında, altyapı hizmetleri tamamlanmış ve çevre düzenlemeleri gerçekleştirilmiş bölgelerde toplanmaları konusunda teşvik etmesidir.

41 Ekonomik Araştırmalar İşletme Büyüklüğünün Saptanması Büyüklük Açısından İşletme Türleri Cüce İşletmeler: Tek bir iş göreni bile tüm gün istihdam edemeyecek kadar küçük olan işletmelerdir.örneğin 70 evden oluşan bir köydeki berber dükkanı haftanın sadece belirli günlerinde çalışır ve diğer günlerde, ailesini geçindirebilmek için başka işler yapar.

42 Ekonomik Araştırmalar İşletme Büyüklüğünün Saptanması Büyüklük Açısından İşletme Türleri Küçük işletmeler: İş gören sayısı 1 den 6'ya kadar olan işletmeler küçük işletmelerdir. Küçük işletmeler, sermayelerini artırarak orta işletme durumuna gelir. Küçük işletmeler sahiplerinin yönetim tarzından büyük ölçüde etkilenir ve bu kişinin geleneksel bir eğilime sahip olması halinde, demode tarz ve eğilimlerden kurtulamaz.

43 Ekonomik Araştırmalar İşletme Büyüklüğünün Saptanması Büyüklük Açısından İşletme Türleri Orta Büyüklükte İşletmeler: Genellikle 6 ilâ 50 iş görenin çalıştığı ve çoğu kez limited şirket türünde şekillenmiş işletmelerdir. Büyük işletmelere kıyasla, orta büyüklükteki işletmelerde insan ilişkileri daha gelişmiş bir durumdadır ve iş gören sorunlarına büyük önem verilir.

44 Ekonomik Araştırmalar İşletme Büyüklüğünün Saptanması Büyüklük Açısından İşletme Türleri Büyük İşletmeler: İş gören sayılan 50'den fazla olan işletmelerdir. Çoğu zaman anonim şirket türünde örgütlenen büyük işletmelerin hisse senetleri sık sık el değiştirir ve sermaye piyasalarında alınıp satılır.

45 Ekonomik Araştırmalar İşletme Büyüklüğünün Saptanması Büyüklük Açısından İşletme Türleri Dev İşletmeler: Çalıştırdıkları iş gören sayısı 2000'den fazla olan işletmelerdir. Dev işletmelerin güçlü yönleri sadece iş gören sayısı değildir. Dev işletmelerin sermaye yapıları, üretim imkanları, rekabet güçleri, pazarlama olanakları, toplumsal imajları ve Ar- Ge imkanları da güçlüdür. Dev işletmelerin sahipleri ya da hissedarları çok sayıda bireyden oluşur.

46 Ekonomik Araştırmalar İşletme Büyüklüğünün Saptanması Büyüklük Açısından İşletme Türleri Mikro işletme: On kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri bir milyon Türk Lirasın» aşmayan işletmeler. Küçük işletme: Elli kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri sekiz milyon Türk Lirasın» aşmayan işletmeler. Orta büyüklükteki işletme: İki yüzelli kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri kırk milyon Türk Lirasını aşmayan işletmelerdir.

47 Ekonomik Araştırmalar İşletme Büyüklüğünün Saptanması Zayıf Yünleri Büyük ve Küçük İşletmelerin Üstün ve Küçük İşletmelerin Üstün Yönleri Küçük işletmeler, ekonomide zaman zaman meydana gelen dalgalanmalara ve durgunluklara daha duyarlıdır. Büyük işletmelere oranla daha dar bir müşteri kitlesini hedef aldıklarından müşterilerle daha yakın ilişkiler kurabilirler. Emek yoğun işletmeler olduklarından üretim sistemlerini ve dolayısıyla ürünlerini değiştirebilmek konusunda esnektirler.

48 Ekonomik Araştırmalar İşletme Büyüklüğünün Saptanması Zayıf Yünleri Büyük ve Küçük İşletmelerin Üstün ve Küçük İşletmelerin Üstün Yönleri Küçük Küçük işletmeler, ölçekleri itibarıyla çok sayıda iş gören çalıştıramadıkları için, personeli daha iyi bir biçimde kontrol edebilirler. Küçük işletmelerde az sayıda insanın çalışması sonucunda işbirliğine ve karşılıklı saygı- sevgi temeline dayalı ilişkiler kurmak daha muhtemel olabilmektedir.

49 Ekonomik Araştırmalar İşletme Büyüklüğünün Saptanması Zayıf Yünleri Büyük ve Küçük İşletmelerin Üstün ve Küçük İşletmelerin Üstün Yönleri Küçük Küçük işletmelerde daha çok emeğe dayalı bir üretim sistemi geçerli olduğundan teknolojik değişme ve gelişmelere büyük paralar harcamaya gerek kalmamaktadır. Küçük işletmeler, büyük işletmeler için cazip olmayan küçük pazar bölümlerini hedef pazar seçip, yüksek kazançlar elde edebilmektedir.

50 Ekonomik Araştırmalar İşletme Büyüklüğünün Saptanması Zayıf Yünleri Büyük ve Küçük İşletmelerin Üstün ve Küçük İşletmelerin Üstün Yönleri Küçük işletmelerde, problem çözme ve karar alma süreçleri de hızlı bir biçimde çalışmaktadır. Küçük işletmeler yıllardır tanıdıkları müşterilerin beğeni ve istekleri doğrultusunda üretim yapabildikleri için, rekabetteki başarılan -iyat indiriminden ziyade kaliteli mal ve hizmet üretimine ilişkindir.

51 Ekonomik Araştırmalar İşletme Büyüklüğünün Saptanması Zayıf Yünleri Büyük ve Küçük İşletmelerin Üstün ve Küçük İşletmelerin Zayıf Yönleri Sermaye yapıları çok güçlü olmadığından optimum kapasitede üretim yapamamanın olumsuzluklarım yaşarlar. Büyük ve tanınmış işletmelere kıyasla kredi bulma imkanları sınırlıdır. En küçük bir mali sorun işletmenin kapanmasına yol açabilecektir.

52 Ekonomik Araştırmalar İşletme Büyüklüğünün Saptanması Zayıf Yünleri Büyük ve Küçük İşletmelerin Üstün ve Küçük İşletmelerin Zayıf Yönleri Müşterinin kaliteli mal ya da hizmet talebine zamanında yanıt veremedikleri takdirde, müşterilerini rakip işletmelere kaptırma olasılığı vardır. Küçük ölçekli işletmeleri kuran kişiler, genellikle, iş hayatına sıfırdan başlayan ve formal işletmecilik eğitimi almayan kişiler olduğundan çağdaş ve bilimsel yönetim tekniklerine fazla ağırlık vermedikleri gibi, modern üretim ve pazarlama anlayışına da sahip olduklarını ifade etmek mümkün değildir.

53 Ekonomik Araştırmalar İşletme Büyüklüğünün Saptanması Zayıf Yünleri Büyük ve Küçük İşletmelerin Üstün ve Küçük İşletmelerin Zayıf Yönleri İşletmeyi kuran kişi aynı zamanda yöneticilik İşlevini de yerine getirdiğinden, yönetimde bu kişinin kararları baskın olabilmektedir Uzman ve nitelikli kişileri fazla maaşlar vererek çalıştırmak konusunda sıkıntı yaşayabilirler.

54 Ekonomik Araştırmalar İşletme Büyüklüğünün Saptanması Zayıf Yünleri Büyük ve Küçük İşletmelerin Üstün ve Küçük İşletmelerin Zayıf Yönleri Teknolojiye büyük yatırımlar yapacak bütçeye sahip olmadıklarından teknolojinin avantajlarından yeterince faydalanmaları mümkün değildir. Üretim ve satış fonksiyonlarını yerine getirirken, büyük işletmelerin elde ettiği düşük maliyetlerden faydalanmaları söz konusu değildir.

55 Ekonomik Araştırmalar İşletme Büyüklüğünün Saptanması Zayıf Yünleri Büyük ve Küçük İşletmelerin Üstün ve Büyük İşletmelerin Üstün Yönleri Büyük işletmelerin kredi bulma imkanları küçük işletmelere nazaran daha yüksektir. Hisse senetleri ve tahviller çıkararak sermayelerini artırmaları mümkündür. Makineleşme ve gelişmiş üretim yöntemleri ile kitle üretim yapıp, birim maliyetlerini düşürebilirler.

56 Ekonomik Araştırmalar Yünleri İşletme Büyüklüğünün Saptanması Büyük ve Küçük İşletmelerin Üstün ve Zayıf Büyük İşletmelerin Üstün Yönleri Üretim, satın alma ve pazarlama fonksiyonlarını yerine getirirken büyük olmanın avantajlarından faydalanmaları söz konusudur. Özellikle birden fazla işkolunda faaliyet gösteren büyük işletmeler bir alanda uğradıkları başarısızlığı ya da kayıpları, diğer alanlarda kazandıkları başarı ya da kazançlarla telafi edebilirler. Sermaye yapısı güçlü olan işletmeler teknoloji kullanımına ve teknoloji yenilemeye yatırım yapabildikleri için, teknolojinin getirilerinden azami ölçüde faydalanabilirler.

57 Ekonomik Araştırmalar İşletme Büyüklüğünün Saptanması Büyük ve Küçük İşletmelerin Üstün ve Zayıf Yünleri Büyük İşletmelerin Üstün Yönleri İşletme kuran kişiler, büyüyüp kurumsallaştıkça, yönetimi profesyonel yöneticilere bırakma şansına sahip olduklarından, profesyonel yönetimin avantajlarından faydalanabilirler. Büyük işletmelerde üretim, pazarlama, finansman, insan kaynaklan yönetimi, halkla ilişkiler ve araştırma-geliştirme şeklindeki işletme fonksiyonları, farklı departmanlarda, uzman kişiler tarafından verme getirilirler. İşletme bünyesinde görev yapan profesyoneller sayesinde modem üretim, yönetim ve pazarlama teknik ve anlayışlarını uygulama imkanları vardır.

58 Ekonomik Araştırmalar İşletme Büyüklüğünün Saptanması Büyük ve Küçük İşletmelerin Üstün ve Zayıf Yünleri Büyük İşletmelerin Üstün Yönleri Araştırma ve geliştirme fonksiyonuna daha fazla para ve insan kaynağı ayırıp, buluş ve yeniliklerden daha fazla faydalanabilirler. Üretimde sermaye yoğun bir anlayış söz konusu olduğundan, insanların yerine makineleri kullanma imkânına sahip olduklarından büyük işletmelerde insan unsurunu azaltmak mümkün olabilmektedir. Geniş pazarlara yönelik olarak fazla miktarda üretim yaparak, satışlarım ve dolayısıyla da satış kârlarım artırmaları mümkündür.

59 Ekonomik Araştırmalar İşletme Büyüklüğünün Saptanması Yünleri Büyük ve Küçük İşletmelerin Üstün ve Zayıf Büyük İşletmelerin Zayıf Yönleri Büyük işletmelerin tüketicilerin değişen zevk ve isteklerine tüm sistemlerini kolayca ve hızlı bir biçimde uyarlaması kolay değildir. Talepte bir azalmanın söz konusu olduğu durumda sabit maliyetlerini karşılayamaz duruma düşebilirler. Büyük işletmelerde karar verme ve problem-çözme süreçleri uzun zaman alır.

60 Ekonomik Araştırmalar İşletme Büyüklüğünün Saptanması Zayıf Yünleri Büyük ve Küçük İşletmelerin Üstün ve Büyük İşletmelerin Zayıf Yönleri Çok sayıda çalışanın olduğu işletmelerde karşılıklı dayanışma, sevgi ve saygı ortamı yaratmak kolay değildir. Olumlu bir örgüt ikliminin yaratılamaması sonucunda verimlilik düşebilir. Bürokrasi artar ve bürokrasinin olumsuz sonuçlan işletmeyi olumsuz yönde etkileyebilir,

61 Ekonomik Araştırmalar İşletme Büyüklüğünün Saptanması Zayıf Yünleri Büyük ve Küçük İşletmelerin Üstün ve Büyük İşletmelerin Zayıf Yönleri Büyük işletmelerde yetki devri gerekli hale geleceğinden yönetimin gücünün zayıflaması söz konusu olabilir. Büyük işletmelerin rekabeti ortadan kaldıracak açık ya da gizli anlaşmalar yapma ihtimali artabilir. İşletmelerin tröst ya da kartel gibi anlaşmalara gitmesi ise tüketicileri olumsuz yönde etkiler.

62 Ekonomik Araştırmalar İşletme Büyüklüğünün Saptanması İşletme Büyüklüğünün (Kapasite) Saptanması Kapasite, bir işletmenin belirli bir süre içerisinde, elindeki kaynaklan ve mevcut üretim sistemini en rasyonel biçimde kullanarak gerçekleştirebileceği üretim miktarı olarak da tanımlanabilir.

63 2.3.2.Teknik Araştırma Tesisin yerleşim planı, Projenin teknik tanımı, tesisin kurulacağı arazinin zemin etüdü, ham. madde ve yardımcı madde etütleri, Montaj işlerinin hangi kişi ya da işletmeler tarafından nasıl yapılacağı ve maliyetinin hesaplanması, Uygulama, başka bir deyişle, termin programı hazırlanması. Termiş programında, işletmenin kuruluşu aylara göre grafik veya tablolarla ayrı ayn gösterilir.

64 2.3.2.Teknik Araştırma Teknoloji seçimi, Lisans, patent ve teknik bilgi araştırmaları, Enerji etütleri ve kullanılacak enerji türünün belirlenmesi, Can ve mal güvenliği araştırmaları, Çevre kirliliğini önleme araştırmaları, Üretimde kullanılacak makine ve teçhizatın seçimi, Atıkların nasıl değerlendirileceği, Çevre düzenleme araştırmaları,

65 Mali (Finansal) Araştırmalar İşletmenin kurulabilmesi için gerekli kaynakların yani sabit sermaye yatırımının analizi, İşletmenin gelir ve gider tahminlerinin yapılması, Finansman kaynaklarının saptanması, İşletmenin kârlılığının incelenmesi.

66 Mali (Finansal) Araştırmalar Finansal açıdan toplam yatırım tutarı aşağıda açıklanan iki tür sermayenin toplamından oluşur: Sabit Sermaye Tutan (Yatırım Sermayesi Tutarı): İşletmenin kuruluş ve etüt-proje giderleri ile üretim ve pazarlama çalışmalarının yürütülmesiyle ilgili olan arazi, bina, makinalar, donatım araçları, demirbaşlar gibi maddi değerler ile patent, lisans, teknik bilgi gibi değerlere yapılan ödemelerin toplamından oluşur.

67 Mali (Finansal) Araştırmalar Finansal açıdan toplam yatırım tutarı aşağıda açıklanan iki tür sermayenin toplamından oluşur: Çalışma (İşletme) Sermayesi Tutarı: Bir işletmenin kurulmam için gerekli olan tek sermaye türü yatırım sermayesi debidir İşletmenin mal ve hizmet üretimine başlaması ile ilk satış gelirlerinin işletmeye gelmesi arasında geçecek süredeki günlük faaliyetlerini sürdürebilmesi için bir paraya gerek duyulur ki buna çalışma sermayesi ya da işletme sermayesi adı verilir.

68 Mali (Finansal) Araştırmalar Finansal Bir işletme kurulurken, ortaya çıkan finansman ihtiyacı üç kaynaktan karşılanabilir. Öz Sermaye: İşletmenin gerek kuruluş, gerekse faaliyetleri sırasında, işletme kurma karan veren kişi ya da kişilerce fon tahsis edilerek finanse edilmesidir.

69 Mali (Finansal) Araştırmalar Finansal Bir işletme kurulurken, ortaya çıkan finansman ihtiyacı üç kaynaktan karşılanabilir. Dış Kaynak Sermayesi (Borçlanma): Belirli bir faiz karşılığında, belirli bir sürede geri ödemek şartı ile işletme dışından borçlanılarak elde edilen sermaye türüdür. Kısa vadeli (bir yıl veya daha az vadeli) dış kaynakla finansman ve uzun vadeli dış kaynakla finansman şeklinde iki türü mevcuttur. Otofinansman: Dağıtılmayan kâr ve yedek akçeler. İşletmenin kârlılık durumuyla ilgili analizler ise, işletmenin gelir-gider tahminleri ve fon kullanım verileri ile yapılan analizlerledir. Bu analizlerin yapılmasında finansal rasyolar kullanılır.

İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI. Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT

İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI. Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI Bu Dersimizde; Kuruluşla İlgili Bazı Temel Kavramlar Genel Olarak İşletmenin Kuruluş Aşamaları Fizibilite Çalışmalarının

Detaylı

ISL 101 İşletme Bilimine Giriş 3.Hafta. Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN

ISL 101 İşletme Bilimine Giriş 3.Hafta. Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN ISL 101 İşletme Bilimine Giriş 3.Hafta Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN Kuruluşla ilgili bazı temel kavramlar Yatırım: Yatırım çeşitli anlamları olan bir kavram olup, iktisatta, ulusal gelirin yeni üretim birimleri

Detaylı

GENEL İŞLETME İŞLETMEN. Yrd. Doç. Dr. Hasan ALKAN

GENEL İŞLETME İŞLETMEN. Yrd. Doç. Dr. Hasan ALKAN GENEL İŞLETME İŞLETMEN LETMENİN N KURULUŞ ÇALIŞMALARI Yrd. Doç. Dr. Hasan ALKAN İşletme denince köşe başındaki bakkaldan büyük bir demir çelik işletmesine kadar çeşitli tipte girişimler söz konusu olabildiğine

Detaylı

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I 1 İşletme kurma fikriyle birlikte başlayıp, işletmenin kesin olarak kuruluşunun tamamlanmasına kadar sürdürülen çalışma ve araştırmalara işletmelerin kuruluş çalışmaları denmektedir.

Detaylı

SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ II

SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ II SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ II KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE-

Detaylı

1 Yatırım Çalışmaları

1 Yatırım Çalışmaları 1 Yatırım Çalışmaları Yatırım Yatırım Projesi Proje Fikri Hangi Sektör? Hangi Konuda Faaliyet? 2 Fizibilite Çalışmaları Ön Fizibilite Kavramı Ekonomik Teknik Mali Hukuki Örgütsel Ekonomik a)piyasa Etüdü

Detaylı

BÖLÜM III İŞLETMENİN KURULUŞU 10/7/13 İŞLETMENİN KURULUŞ NEDENLERİ İŞLETMENİN KURULUŞ AŞAMALARI

BÖLÜM III İŞLETMENİN KURULUŞU 10/7/13 İŞLETMENİN KURULUŞ NEDENLERİ İŞLETMENİN KURULUŞ AŞAMALARI BÖLÜM III İŞLETMENİN KURULUŞU İŞLETMENİN KURULUŞ NEDENLERİ Miras Bağımsız iş yapma isteği Kazanç sağlama isteği Toplumsal itibar sağlamak Başka fırsatların yokluğu Bir düşünce veya bir misyonu gerçekleştirme

Detaylı

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Üretim Yatırımı Girişim kapsamında hedeflenen ürün veya hizmetlerin üretilmesi için gerekli işletme faaliyetleri planlanmalıdır. Girişimcinin uzmanlığına da bağlı

Detaylı

GENEL İŞLETME. Dr. Öğr. Üyesi Lokman KANTAR

GENEL İŞLETME. Dr. Öğr. Üyesi Lokman KANTAR GENEL İŞLETME Dr. Öğr. Üyesi Lokman KANTAR 26.12.2018 1 FİNANS YÖNETİMİ Ürün ve satış faaliyetleri Yatırım faaliyetleri Kaynak bulma anlamında finansman faaliyetleri İşletmenin Mali Faaliyetleri 26.12.2018

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Şekiller Listesi... xvi Tablolar Listesi... xvii. Birinci Bölüm İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR. Yrd. Doç. Dr.

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Şekiller Listesi... xvi Tablolar Listesi... xvii. Birinci Bölüm İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR. Yrd. Doç. Dr. İÇİNDEKİLER Önsöz... iii Şekiller Listesi... xvi Tablolar Listesi... xvii Birinci Bölüm İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR Yrd. Doç. Dr. Onur KÖPRÜLÜ Giriş... 1 1.1. Güdü, İhtiyaçlar ve Maslow un İhtiyaçlar

Detaylı

İşletmelerin Özel Hedefleri Müşteri/Çalışan memnuniyeti - eğitimi ve kariyer gelişimi

İşletmelerin Özel Hedefleri Müşteri/Çalışan memnuniyeti - eğitimi ve kariyer gelişimi İşletmelerin Genel Hedefleri Finansal Hedefler: Kârlılık ve yeni kârlı yatırımlar Pazarlama hedefleri Var olma hedefi: Ticari hayatı sürdürmek Sosyal sorumluluk ve topluma hizmet İşletmelerin Özel Hedefleri

Detaylı

İçindekiler. Birinci Bölüm YATIRIM KAVRAMI VE YAPILABİLİRLİK ETÜDLERİ

İçindekiler. Birinci Bölüm YATIRIM KAVRAMI VE YAPILABİLİRLİK ETÜDLERİ İçindekiler Birinci Bölüm YATIRIM KAVRAMI VE YAPILABİLİRLİK ETÜDLERİ I. YATIRIM VE YATIRIM PLANLAMASI... 1 A. YATIRIM KAVRAMI VE TANIMLAR... 2 1. Halk Dilinde Yatırım... 3 2. Ekonomi Biliminde (Makro Açıdan)

Detaylı

Bölüm 4. İşletme Analizi, İşletmenin içinde bulunduğu mevcut durumu, sahip olduğu varlıkları ve yetenekleri belirleme sürecidir.

Bölüm 4. İşletme Analizi, İşletmenin içinde bulunduğu mevcut durumu, sahip olduğu varlıkları ve yetenekleri belirleme sürecidir. Bölüm 4 İşletme Analizi İşletme Analizi, İşletmenin içinde bulunduğu mevcut durumu, sahip olduğu varlıkları ve yetenekleri belirleme sürecidir. İşletmenin ne durumda olduğu ve nelere sahip olduğu bu analizde

Detaylı

Üretim Yönetimi. 3.1. Ürün Tasarımı 19.02.2012. 3.1.1. Ürün Tasarımını Etkileyen Faktörler. Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu

Üretim Yönetimi. 3.1. Ürün Tasarımı 19.02.2012. 3.1.1. Ürün Tasarımını Etkileyen Faktörler. Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu Üretim Yönetimi Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ http://scebi.ktu.edu.tr 3.1. Ürün Tasarımı Ürün tasarımı, ürünün fiziksel özelliklerini ve fonksiyonlarını açıkça

Detaylı

FİNANSAL YÖNETİME İLİŞKİN GENEL İLKELER. Prof. Dr. Ramazan AKTAŞ

FİNANSAL YÖNETİME İLİŞKİN GENEL İLKELER. Prof. Dr. Ramazan AKTAŞ FİNANSAL YÖNETİME İLİŞKİN GENEL İLKELER Prof. Dr. Ramazan AKTAŞ 1 İçerik Finansal Yönetim, Amaç ve İşlevleri Piyasalar, Yatırımlar ve Finansal Yönetim Arasındaki İlişkiler İşletmelerde Vekalet Sorunu (Asil

Detaylı

Finansal Yönetim Giriş

Finansal Yönetim Giriş Finansal Yönetim Giriş İKTİSAT İKTİSAT 1900 LÜ YILLARIN BAŞI FİNANSMAN 1900 LERİN BAŞI İYİ BİR FİNANSMANCI 1930 LARA KADAR Firmayı kredi kuruluşlarına karşı en iyi biçimde takdim eden Firmaya en fazla

Detaylı

GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN (Bütçe - Anapara - Kredi) FINANCING IN ENTREPRENEURSHIP (Budget - Capital - Credit)

GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN (Bütçe - Anapara - Kredi) FINANCING IN ENTREPRENEURSHIP (Budget - Capital - Credit) GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN (Bütçe - Anapara - Kredi) FINANCING IN ENTREPRENEURSHIP (Budget - Capital - Credit) GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN Girişimcinin finansman ihtiyacı: Finansman ihtiyacının karşılanmasında

Detaylı

2 İŞLETMENİN ÇEVRESİ VE İŞLETME TÜRLERİ

2 İŞLETMENİN ÇEVRESİ VE İŞLETME TÜRLERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 İŞLETMECİLİK 13 1.1. İnsan İhtiyaçları 14 1.1.1. Ekonomik Mal ve Hizmetler 16 1.1.2. Talep ve Arz 17 1.1.3. Tüketim ve Tüketici 18 1.1.4. Üretim ve Üretim Faktörleri 18 1.2.

Detaylı

Neden İşletme Kurarız?

Neden İşletme Kurarız? 1 Neden İşletme Kurarız? Bağımsız çalışma isteği Miras yoluyla işletme sahipliği Yeni bir buluş veya fikri pazara sunma arzusu Başka fırsatların yokluğu Toplumsal itibar sağlama Kazanç sağlama ve ülke

Detaylı

İşletme Analizi. Ülgen&Mirze 2004

İşletme Analizi. Ülgen&Mirze 2004 İşletme Analizi Baraz, 2010 İşletme Analizi, İşletmenin içinde bulunduğu mevcut durumu, sahip olduğu varlıkları ve yetenekleri belirleme sürecidir. İşletmenin ne durumda olduğu ve nelere sahip olduğu bu

Detaylı

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I YONT 101- İŞLETMEYE GİRİŞ I 1 İşletmeleri gruplandırırken genellikle 6 farklı ölçüt kullanılmaktadır. Bu ölçütler aşağıdaki şekilde sıralanabilir: 1. Üretilen mal ve hizmet çeşidine

Detaylı

Bölüm 6 - İşletme Performansı

Bölüm 6 - İşletme Performansı Bölüm 6 - İşletme Performansı Performans Kavramı Performans, genel anlamda amaçlı ve planlanmış bir etkinlik sonucunda elde edileni, nicel ya da nitel olarak belirleyen bir kavramdır. Performans Kavramı

Detaylı

1. İŞLETMELERDE KAYNAK BULMANIN ÖNEM NEMİ VE KAYNAK SAĞLAMA SİSTEM STEMİ OLARAK FİNANSMAN 1.1. İşletmelerde Kaynak Bulmanın Önemi ve Likidite Kavramı Bütün işletmeler amaçlarını gerçekleştirmek için temel

Detaylı

SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ II

SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ II DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ II KISA ÖZET

Detaylı

ÜNİTE:1 Finansal Yönetim ve Fonksiyonları. ÜNİTE:2 Finansal Sistem, Finansal Piyasalar, Finansal Araçlar ve Kurumlar. ÜNİTE:3 Paranın Zaman Değeri

ÜNİTE:1 Finansal Yönetim ve Fonksiyonları. ÜNİTE:2 Finansal Sistem, Finansal Piyasalar, Finansal Araçlar ve Kurumlar. ÜNİTE:3 Paranın Zaman Değeri ÜNİTE:1 Finansal Yönetim ve Fonksiyonları ÜNİTE:2 Finansal Sistem, Finansal Piyasalar, Finansal Araçlar ve Kurumlar ÜNİTE:3 Paranın Zaman Değeri ÜNİTE:4 Finansal Analiz ÜNİTE:5 1 Başabaş ve Kaldıraç Analizleri

Detaylı

KOBĐ lerin Türkiye Ekonomisindeki Yeri

KOBĐ lerin Türkiye Ekonomisindeki Yeri KOBĐ LERDE ĐŞ PLANI HAIRLANMASI ve KOBĐ DESTEK KREDĐLERĐ 30 Nisan Đktisadi ve Đdari Bilimler Fakültesi Bankacılık ve Finans Bölüm Başkanı Okan Universitesi KOBĐ LER NEDEN ÖNEMLĐDĐR? KOBĐ lerin ekonomiye

Detaylı

İşletmenin temel özellikleri

İşletmenin temel özellikleri 5. Hafta İşletmenin Tanımı İşletme, üretim faktörlerini planlı ve sistematik bir biçimde bir araya getirerek mal ya da hizmet üretmek amacı güden üretim birimine denir. İşletmelerin temel özellikleri ve

Detaylı

İŞLETMELERİN AMAÇLARI. İşletmenin Genel Amaçları Arası Denge 24.03.2014. Genel nitelikli kuruluş ve faaliyet amaçları Özel nitelikli amaçlar

İŞLETMELERİN AMAÇLARI. İşletmenin Genel Amaçları Arası Denge 24.03.2014. Genel nitelikli kuruluş ve faaliyet amaçları Özel nitelikli amaçlar İŞLETMELERİN AMAÇLARI Genel nitelikli kuruluş ve faaliyet amaçları Özel nitelikli amaçlar Yrd.Doç.Dr. Gaye Açıkdilli Yrd.Doç.Dr. Erdem Kırkbeşoğlu İşletmenin Genel Amaçları Arası Denge Kar ın İşlevleri

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER

İÇİNDEKİLER. Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER İÇİNDEKİLER Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1.Bölüm: TEMEL İŞLETMECİLİK KAVRAM VE TANIMLARI... 2 Giriş... 3 1.1. Temel Kavramlar ve Tanımlar... 3 1.2. İnsan İhtiyaçları... 8 1.3.

Detaylı

MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ 1. HAFTA DERS NOTLARI

MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ 1. HAFTA DERS NOTLARI MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ 1. HAFTA DERS NOTLARI Mühendislik Ekonomisi Temel Kavramları Ekonomi: İnsan ihtiyaçlarını karşılamak, içinde bulunduğu maddi şartları düzeltmek, toplumun refahını en üst seviyeye

Detaylı

İşletmenin Fonksiyonları. İşletmenin Fonksiyonları Finansman Fonksiyonu. Finansman Kavramı. Finansman Kavramı. Finansman İnsan Kaynakları.

İşletmenin Fonksiyonları. İşletmenin Fonksiyonları Finansman Fonksiyonu. Finansman Kavramı. Finansman Kavramı. Finansman İnsan Kaynakları. İşletmenin Fonksiyonları Finansman Fonksiyonu Yrd. Doç.. Dr. M. Volkan TÜRKERT Üretim İşletmenin Fonksiyonları Pazarlama Yönetim Lojistik Finansman İnsan Kaynakları Halkla İlişkiler Muhasebe Ar-Ge 1 2

Detaylı

TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü

TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ekonomi Bölüm 1 Gider Mühendisliği ve Değer Mühendisliği 3 Giriş İşletmeler kar, getiri sağlamak veya bir amacı elde etmek için kurulurlar. Yaşam döngüsü içerisinde

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii. 1. Bölüm EKONOMİK GÖSTERGE ANALİZİ

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii. 1. Bölüm EKONOMİK GÖSTERGE ANALİZİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii 1. Bölüm EKONOMİK GÖSTERGE ANALİZİ A. MİKROEKONOMİK GÖSTERGELER... 2 1. Ekonomik Sistemler... 2 1.1. Kapitalist Sistem... 2 1.2. Sosyalist Sistem... 3 1.3. Karma Ekonomik Sistem...

Detaylı

08 Kasım 2012. Ankara

08 Kasım 2012. Ankara 08 Kasım 2012 Ankara KOBİ ler ve KOSGEB Türkiye de KOBİ tanımı KOBİ tanımı 250 den az çalışan istihdam eden, Yıllık bilanço veya net satış hasılatı 25 milyon TL yi geçmeyen işletmeler Ölçek Çalışan Sayısı

Detaylı

MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı

MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı Kârlılık Durumu Oranları İşletmenin değişik ölçütlere göre kârlılık düzeylerini

Detaylı

İÇİNDEKİLER KISIM I BİRİNCİ BÖLÜM İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR VE İŞLETME AMAÇLARI

İÇİNDEKİLER KISIM I BİRİNCİ BÖLÜM İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR VE İŞLETME AMAÇLARI İÇİNDEKİLER KISIM I BİRİNCİ BÖLÜM İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR VE İŞLETME AMAÇLARI 1. TEMEL KAVRAMLAR... 1 1.2. İhtiyaç... 2 1.3. Üretim Faktörleri... 4 1.4. Girişim (Teşebbüs)... 5 1.5. Girişimci-Yönetici...

Detaylı

PROJENİN TAHMİNİ FİNANSAL TABLOLARININ HAZIRLANMASI Kubilay Kavak Mart-2012 A) BAŞLANGIÇ YATIRIM HARCAMALARI Proje fikrinin geliştirilebilmesi için gerekli tüm yatırım özellikleri belirlenir. Tüm yatırım

Detaylı

Girişimcinin İş Kurma Sürecindeki Temel Adımları. Yrd.Doç.Dr. Levent VURGUN Turgut Özal Üniversitesi

Girişimcinin İş Kurma Sürecindeki Temel Adımları. Yrd.Doç.Dr. Levent VURGUN Turgut Özal Üniversitesi Girişimcinin İş Kurma Sürecindeki Temel Adımları Yrd.Doç.Dr. Levent VURGUN Turgut Özal Üniversitesi Girişimcinin İş Kurma Sürecindeki Temel Adımları MOTİVASYON İŞ FİKRİ ÇALIŞMA PROGRAMI ÖN DEĞERLENDİRME

Detaylı

kpss işletme ÖSYM sınav formatına %100 uygun m a m m lü

kpss işletme ÖSYM sınav formatına %100 uygun m a m m lü kpss 2013 işletme ÖSYM sınav formatına %100 uygun m ta a m ı çö z ü 10 m lü Komisyon KPSS İŞLETME TAMAMI ÇÖZÜMLÜ 10 DENEME ISBN- 978-605-364-374-6 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir.

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL OLARAK YATIRIM VE YATIRIM PROJELERİ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL OLARAK YATIRIM VE YATIRIM PROJELERİ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL OLARAK YATIRIM VE YATIRIM PROJELERİ PLANLAMA... 1 PLANLAMANIN ÖZELLİKLER... 3 YATIRIM PROJESİ... 4 YATIRIM PROJELERİNİN SINIFLANDIRILMASI... 5 Yeni Mal ve Hizmet Üretmeye

Detaylı

TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI (TEKNOYATIRIM) FİZİBİLİTE RAPORU FORMATI

TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI (TEKNOYATIRIM) FİZİBİLİTE RAPORU FORMATI T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI (TEKNOYATIRIM) FİZİBİLİTE RAPORU FORMATI İÇİNDEKİLER İçindekiler Tablo ve şekil listesi

Detaylı

MAKROEKONOMİK ANALİZİN ALTYAPISI: TEMEL MAKROEKONOMİK İLİŞKİLER

MAKROEKONOMİK ANALİZİN ALTYAPISI: TEMEL MAKROEKONOMİK İLİŞKİLER MAKROEKONOMİK ANALİZİN ALTYAPISI: TEMEL MAKROEKONOMİK İLİŞKİLER Bu ünite tamamlandığında; o Ekonomik karar birimlerini ve faaliyetlerini ortaya koyabileceğiz o Ekonomik faaliyetlerin bileşenlerini sıralayabileceğiz

Detaylı

BÖLÜM 5 SAĞLIK İŞLETMELERİNDE KURULUŞ ÇALIŞMALARI

BÖLÜM 5 SAĞLIK İŞLETMELERİNDE KURULUŞ ÇALIŞMALARI BÖLÜM 5 SAĞLIK İŞLETMELERİNDE KURULUŞ ÇALIŞMALARI 1 YATIRIM Yatırım, çeşitli anlamları olan bir kavram olup, iktisatta, ulusal gelirin yeni üretim birimleri (işletmeler) kurmak veya eskiyen birimleri yenilemek

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... Şekiller Listesi... Tablolar Listesi... KISIM-I

İÇİNDEKİLER. Önsöz... Şekiller Listesi... Tablolar Listesi... KISIM-I İÇİNDEKİLER Önsöz... Şekiller Listesi... Tablolar Listesi... v xx xxi KISIM-I BÖLÜM-I İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR VE İŞLETME AMAÇLARI 1. TEMEL KAVRAMLAR... 1 1.2. İhtiyaç... 2 1.2.1. Ürün... 3 1.3.

Detaylı

GENEL İŞLETME. Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR

GENEL İŞLETME. Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR GENEL İŞLETME Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR 18.12.2018 1 MUHASEBE YÖNETİMİ Girişimcilerin veya yöneticilerin aldığı kararlar doğrultusunda gerçekleştirilen faaliyetler sonucu, işletmenin sahip olduğu varlıklarla

Detaylı

AYRINTILI ORAN ANALİZİ RAPORU

AYRINTILI ORAN ANALİZİ RAPORU AYRINTILI ORAN ANALİZİ RAPORU Analiz Adı: Oran analizi Analiz Dönemi: 2012 Tüm Yıl Likidite Oranları Oluşturulma Tarihi: 25.03.2013 11:00:24 Oran Adi 2011 Tüm Yıl Sonuç 2012 Tüm Yıl Sonuç 2012 Sektör Yorum

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Giriş... 1

İÇİNDEKİLER. Giriş... 1 İÇİNDEKİLER Giriş... 1 Bölüm 1: İŞLETME KAVRAMI... 3 1.1 Ekonomik Sistem... 3 1.2 Üretim Ögeleri... 4 1.3 Gereksinme ve İstekler... 5 1.3.1 Talep... 6 1.3.2 Mal ve Hizmet... 7 1.3.3 Tüketim ve Tüketici...

Detaylı

YATIRIM PROJELERİNİN YÖNETİMİ VE İŞ PLANI. Prof. Dr. YILDIRIM BEYAZIT ÖNAL

YATIRIM PROJELERİNİN YÖNETİMİ VE İŞ PLANI. Prof. Dr. YILDIRIM BEYAZIT ÖNAL YATIRIM PROJELERİNİN YÖNETİMİ VE İŞ PLANI Prof. Dr. YILDIRIM BEYAZIT ÖNAL YATIRIM PROJELERİNİN YÖNETİMİ Yatırım projelerinin yönetimi denilince, yatırım düşüncelerinin ortaya çıkışından üretime geçilmesine

Detaylı

İŞLETME KAVRAMI. Üretim faktörlerini bir araya getirmek Üretim yapmak

İŞLETME KAVRAMI. Üretim faktörlerini bir araya getirmek Üretim yapmak GENEL MUHASEBE İŞLETME KAVRAMI Toplumun gereksinimlerini sağlayan mal ve hizmetleri üreten ekonomik birimlere işletme denir. İşletme, ihtiyaç duyulan mal ve hizmetleri üretmek ve pazarlamak, böylece var

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ

İÇİNDEKİLER GİRİŞ İÇİNDEKİLER GİRİŞ -------------------------------------------------------------------- 1 VERİMLİLİK KAVRAMI, ÖNEMİ VE YAKIN KAVRAMLAR -------------------------------------------------------- 7 I. VERİMLİLİK

Detaylı

Birinci Bölüm: Yatırım ve Proje Kavramları Turizm Yatırımlarının Türleri

Birinci Bölüm: Yatırım ve Proje Kavramları Turizm Yatırımlarının Türleri Birinci Bölüm: Yatırım ve Proje Kavramları Turizm Yatırımlarının Türleri Y. Doç. Dr. Şevki ULAMA 1 Yatırım: Şans oyunları oynamak Eldeki fonları uzun bir süre kullanmak Fonların yatırıldığı ve kullanıldığı

Detaylı

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I İŞLETME BİRİMİ VE İŞLETMEYİ TANIYALIM YONT 101- İŞLETMEYE GİRİŞ I 1 İŞLETME VE İLİŞKİLİ KAVRAMLAR ÖRGÜT KAVRAMI: Örgüt bir grup insanın faaliyetlerini bilinçli bir şekilde, ortak

Detaylı

ÜRETİM YÖNETİMİ VE SİSTEMİ

ÜRETİM YÖNETİMİ VE SİSTEMİ ÜRETİM YÖNETİMİ VE SİSTEMİ İŞLETMELERDE ÜRETİM SİSTEMLERİ VE TÜRLERİ Basit olarak, girdileri mal ve hizmetlere dönüştüren sisteme üretim sistemi adı verilmektedir. Sistemin temel elemanları olan girdi,

Detaylı

İŞLETME POLİTİKASI (Stratejik Yönetim Süreci)

İŞLETME POLİTİKASI (Stratejik Yönetim Süreci) İŞLETME POLİTİKASI (Stratejik Yönetim Süreci) İşletmenin uzun dönemde yaşamını devam ettirmesine ve sürdürülebilir rekabet üstünlüğü sağlamasına yönelik bilgi toplama, analiz, seçim, karar ve uygulama

Detaylı

Ekonomi II. 21.Enflasyon. Doç.Dr.Tufan BAL. Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından

Ekonomi II. 21.Enflasyon. Doç.Dr.Tufan BAL. Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından Ekonomi II 21.Enflasyon Doç.Dr.Tufan BAL Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından faydalanılmıştır. 2 21.1.Nedenlerine Göre Enflasyon 1.Talep Enflasyonu:

Detaylı

fikrinin müteşebbiste/müteşebbislerde oluşması ve 2/27

fikrinin müteşebbiste/müteşebbislerde oluşması ve 2/27 Kar sağlama, toplumsal itibar edinme, başka fırsatların yokluğu gibi nedenlerle işletme kurma fikrinin müteşebbiste/müteşebbislerde oluşması ve aşağıda sıralanan çalışmaların yapılması ile işletmelerin

Detaylı

1. Proje ve Yatırım Projesi. 2. Fizibilite Analizi. 3. İş Planı. 4. İş Kurma ve Büyütme. 5. Proje Maliyet Analizi. 6. Proje Finansmanı ve Bütçeleme

1. Proje ve Yatırım Projesi. 2. Fizibilite Analizi. 3. İş Planı. 4. İş Kurma ve Büyütme. 5. Proje Maliyet Analizi. 6. Proje Finansmanı ve Bütçeleme 1. Proje ve Yatırım Projesi 2. Fizibilite Analizi 3. İş Planı 4. İş Kurma ve Büyütme 5. Proje Maliyet Analizi 6. Proje Finansmanı ve Bütçeleme 1 7. Yatırım Projelerinde Risk Analizi 8. Proje Değerlemesi

Detaylı

Girişimcinin İş Kurma Sürecindeki Temel Adımları. Yrd.Doç.Dr. Levent VURGUN Turgut Özal Üniversitesi

Girişimcinin İş Kurma Sürecindeki Temel Adımları. Yrd.Doç.Dr. Levent VURGUN Turgut Özal Üniversitesi Girişimcinin İş Kurma Sürecindeki Temel Adımları Yrd.Doç.Dr. Levent VURGUN Turgut Özal Üniversitesi Girişimcinin İş Kurma Sürecindeki Temel Adımları MOTİVASYON İŞ FİKRİ ÇALIŞMA PROGRAMI ÖN DEĞERLENDİRME

Detaylı

KOSGEB DESTEKLERİ (2010/YENİ DESTEKLER)

KOSGEB DESTEKLERİ (2010/YENİ DESTEKLER) KOSGEB DESTEKLERİ (2010/YENİ DESTEKLER) 1.KOBİ PROJE DESTEK PROGRAMI İşletmelere özgü sorunların işletmeler tarafından projelendirildiği ve projelendirilen maliyetlerin desteklenebildiği bir programa ihtiyaç

Detaylı

FİNANSAL YÖNETİM. Finansal Planlama Nedir?

FİNANSAL YÖNETİM. Finansal Planlama Nedir? FİNANSAL YÖNETİM FİNANSAL PLANLAMA Yrd.Doç.Dr. Serkan ÇANKAYA Finansal analiz işletmenin geçmişe dönük verilerine dayanmaktaydı ancak finansal planlama ise geleceğe yönelik hareket biçimini belirlemeyi

Detaylı

BLM2051 SEMİNER DERSİ NOTLARI Hazırlayan: Dr.Öğr.Üyesi Yunus Emre SELÇUK Sunan: Dr.Öğr.Üyesi Zeyneb KURT GİRİŞİMCİLİK

BLM2051 SEMİNER DERSİ NOTLARI Hazırlayan: Dr.Öğr.Üyesi Yunus Emre SELÇUK Sunan: Dr.Öğr.Üyesi Zeyneb KURT GİRİŞİMCİLİK BLM2051 SEMİNER DERSİ NOTLARI Hazırlayan: Dr.Öğr.Üyesi Yunus Emre SELÇUK Sunan: Dr.Öğr.Üyesi Zeyneb KURT GİRİŞİMCİLİK Kaynaklar: Harun Büber vd. (2016), Girişimcilik Tutum ve Algısı İle Altyapı Algısı

Detaylı

Girişimciliğin Fonksiyonları

Girişimciliğin Fonksiyonları Girişimciliğin Fonksiyonları 1-Yeni üretim yöntemleri geliştirmek ve uygulamak, üretimi organize etme fonksiyonu: Girişimciler mevcut ürün ve hizmetler ile yetinmeyip, sürekli olarak farklı ve tüketici

Detaylı

Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi FİNANSMANI İŞLETME Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ORTAKLARIN REFAHININ EN YÜKSEK DÜZEYE ÇIKARILMASI

Detaylı

1 İŞLETMENİN TEMEL KAVRAMLARI

1 İŞLETMENİN TEMEL KAVRAMLARI ÖN SÖZ İÇİNDEKİLER III Bölüm 1 İŞLETMENİN TEMEL KAVRAMLARI 11 1.1 İş 12 1.2 İşgören 12 1.3 İşveren 13 1.4 Yönetim ve Yönetici 13 1.5 İhtiyaç 14 1.6 Tüketim ve Tüketici 14 1.7 Bir Sistem Olarak İşletme

Detaylı

Plan Ödemeler Dengesi, tanım, kapsamı Ana Hesap Grupları Cari Denge, Sermaye Hesabı Dengesi Farklı Ödemeler Dengesi Tanımları Otonom ve Denkleştirici

Plan Ödemeler Dengesi, tanım, kapsamı Ana Hesap Grupları Cari Denge, Sermaye Hesabı Dengesi Farklı Ödemeler Dengesi Tanımları Otonom ve Denkleştirici Ödemeler Dengesi Doç. Dr. Dilek Seymen Araş. Gör. Aslı Seda Bilman 1 Plan Ödemeler Dengesi, tanım, kapsamı Ana Hesap Grupları Cari Denge, Sermaye Hesabı Dengesi Farklı Ödemeler Dengesi Tanımları Otonom

Detaylı

YÖNETİMİN İŞLEVLERİ (FONKSİYONLARI) (6) YRD.DOÇ.DR. HAKAN SUNAY A.Ü.BESYO

YÖNETİMİN İŞLEVLERİ (FONKSİYONLARI) (6) YRD.DOÇ.DR. HAKAN SUNAY A.Ü.BESYO YÖNETİMİN İŞLEVLERİ (FONKSİYONLARI) (6) YRD.DOÇ.DR. HAKAN SUNAY A.Ü.BESYO Yönetimin İşlevleri (Fonksiyonları) 1. PLANLAMA 2. ÖRGÜTLEME (TEŞKİLATLANDIRMA) 3. YÖNELTME (YÜRÜTME) 4. KOORDİNASYON (UYUMLAŞTIRMA)

Detaylı

YATIRIM PROJELERİ VE YÖNETİMİ DERS 7 YATIRIM PROJELERİNİN HAZIRLANMASI (TEKNİK ETÜD)

YATIRIM PROJELERİ VE YÖNETİMİ DERS 7 YATIRIM PROJELERİNİN HAZIRLANMASI (TEKNİK ETÜD) YATIRIM PROJELERİ VE YÖNETİMİ DERS 7 YATIRIM PROJELERİNİN HAZIRLANMASI (TEKNİK ETÜD) -2015- (7) TEKNİK ETÜDÜN AMAÇLARI Teknik etüdün yapılmasındaki amaç, projenin toplam yatırım tutarının, bir başka deyişle

Detaylı

Girişimcilik GİRİŞİMCİLİK. Ders 04. ŞENYURT / 1

Girişimcilik GİRİŞİMCİLİK. Ders 04. ŞENYURT   / 1 GİRİŞİMCİLİK Ders 04 www.ozersenyurt.net www.orbeetech.com / 1 Hiç kimse başarı merdivenine elleri cebinde çıkmamıştır. www.ozersenyurt.net www.orbeetech.com / 2 İş Planı Kavramı ve Öğeleri Eğitimi www.ozersenyurt.net

Detaylı

M2 Para Tanımı: M1+Vadeli ticari ve tasarruf mevduatları (resmi mevduatlar hariç)

M2 Para Tanımı: M1+Vadeli ticari ve tasarruf mevduatları (resmi mevduatlar hariç) PARA ARZI Dar tanımlı para arzı dolaşımdaki nakit ile bankacılık sisteminde vadesiz mevduatların toplamından oluşmakta, geniş tanımlı para arzı ise bu toplama bankacılık sistemindeki vadeli mevduatların

Detaylı

İŞLETMENİN GELİR- GİDER VE KÂR HEDEFLERİ

İŞLETMENİN GELİR- GİDER VE KÂR HEDEFLERİ İŞLETMENİN GELİR- GİDER VE KÂR HEDEFLERİ İşletme yöneticileri belli bir dönem sonunda belli miktarda kâr elde etmeyi hedeflerler. Kâr = Gelirler - Giderler Olduğuna göre, kârı yönetmek aslında gelirler

Detaylı

MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ

MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ Haz.: Doç.Dr. Ahmet DEMİRER 1 2 1 3 4 2 KARAR VERME KARAR VERME İLE İLGİLİ ÖRNEKLER 5 KARAR VERME 6 3 Karar aşamasında pek çok faktör rol

Detaylı

İŞLETME KAVRAMI. Üretim faktörlerini bir araya getirmek (bilinçli/sistemli) Üretim yapmak

İŞLETME KAVRAMI. Üretim faktörlerini bir araya getirmek (bilinçli/sistemli) Üretim yapmak GENEL MUHASEBE İŞLETME KAVRAMI Toplumun gereksinimlerini sağlayan mal ve hizmetleri üreten ekonomik birimlere işletme denir. İşletme, ihtiyaç duyulan mal ve hizmetleri üretmek ve pazarlamak, böylece var

Detaylı

T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BAKANLIĞIMIZCA YÜRÜTÜLEN AR-GE VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI

T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BAKANLIĞIMIZCA YÜRÜTÜLEN AR-GE VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BAKANLIĞIMIZCA YÜRÜTÜLEN AR-GE VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğünce Yürütülen Ar-Ge Destek Programları

Detaylı

FİNANSAL SERBESTLEŞME VE FİNANSAL KRİZLER 4

FİNANSAL SERBESTLEŞME VE FİNANSAL KRİZLER 4 FİNANSAL SERBESTLEŞME VE FİNANSAL KRİZLER 4 Prof. Dr. Yıldırım Beyazıt ÖNAL 6. HAFTA 4. GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERE ULUSLAR ARASI FON HAREKETLERİ Gelişmekte olan ülkeler, son 25 yılda ekonomik olarak oldukça

Detaylı

Editörler Prof.Dr.Mustafa Kara &Yrd.Doç.Dr.Hayrettin Ertan GENEL İŞLETME

Editörler Prof.Dr.Mustafa Kara &Yrd.Doç.Dr.Hayrettin Ertan GENEL İŞLETME Editörler Prof.Dr.Mustafa Kara &Yrd.Doç.Dr.Hayrettin Ertan GENEL İŞLETME Yazarlar Yrd.Doç.Dr. Ali Erbaşı Yrd.Doç.Dr. Aydın Şenol Yrd.Doç.Dr. Aysel Güney Yrd.Doç.Dr. Gönül Konakay Yrd.Doç.Dr. Hayrettin

Detaylı

KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI

KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI KOSGEB DESTEKLERİ GENEL DESTEK PROGRAMI Programın Gerekçesi: Proje hazırlama kapasitesi düşük KOBİ ler ile KOSGEB hedef kitlesine yeni dahil olmuş sektörlerdeki

Detaylı

ÜNİTE:1. Maliyet Muhasebesine Giriş ÜNİTE:2. İlk Madde ve Malzeme Maliyetleri ÜNİTE:3. İşçilik Maliyetleri ÜNİTE:4

ÜNİTE:1. Maliyet Muhasebesine Giriş ÜNİTE:2. İlk Madde ve Malzeme Maliyetleri ÜNİTE:3. İşçilik Maliyetleri ÜNİTE:4 ÜNİTE:1 Maliyet Muhasebesine Giriş ÜNİTE:2 İlk Madde ve Malzeme Maliyetleri ÜNİTE:3 İşçilik Maliyetleri ÜNİTE:4 Genel Üretim Maliyetleri ve Maliyet Dağıtımı Birinci Aşaması ÜNİTE:5 Genel Üretim Maliyetleri

Detaylı

Toros Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Sağlık Yönetimi - 2. sınıf

Toros Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Sağlık Yönetimi - 2. sınıf Toros Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Sağlık Yönetimi - 2. sınıf SAĞLIK YÖNETİMİ II AKTS Kredisi 5 Hasta hakları, sorumlulukları, Sağlık İşletmelerinde Pazarlama Yönetimi Hasta ve Çalışan Güvenliği

Detaylı

İŞLETMENİN KURULUŞU (6) DOÇ.DR.HAKAN SUNAY A.Ü.Spor Bilimleri Fakültesi

İŞLETMENİN KURULUŞU (6) DOÇ.DR.HAKAN SUNAY A.Ü.Spor Bilimleri Fakültesi İŞLETMENİN KURULUŞU (6) DOÇ.DR.HAKAN SUNAY A.Ü.Spor Bilimleri Fakültesi İşletme Kurma Kavramı ve Aşamaları İşletmeyi kurucu müteşebbisler kurar. Yatırım projesinin hazırlanması güç, masraflı, karmaşık

Detaylı

HALKLA İLİŞKİLERİN AMAÇLARI

HALKLA İLİŞKİLERİN AMAÇLARI HALKLA İLİŞKİLERİN AMAÇLARI Genel olarak belirli bir amaç için çalışan kişiler topluluğu olarak tanımlayabileceğimiz organizasyonun, halkla ilişkiler açısından hedefi, ürün veya hizmetini kullanacak kişilerin

Detaylı

Gazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. ENM 307 Mühendislik Ekonomisi. Ders Sorumlusu: Prof. Dr. Zülal GÜNGÖR

Gazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. ENM 307 Mühendislik Ekonomisi. Ders Sorumlusu: Prof. Dr. Zülal GÜNGÖR Gazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü ENM 307 Mühendislik Ekonomisi Ders Sorumlusu: Prof. Dr. Zülal GÜNGÖR Oda No:850 Telefon: 231 74 00/2850 E-mail: zulal@mmf.gazi.edu.tr Gazi Üniversitesi Endüstri

Detaylı

ÜRÜN TASARIMI KAVRAMI VE ÖNEMİ

ÜRÜN TASARIMI KAVRAMI VE ÖNEMİ ÜRÜN TASARIMI ÜRÜN TASARIMI KAVRAMI VE ÖNEMİ İşletmeler pazarda rekabet gücü yüksek, tüketici ihtiyaçlarını karşılayabilen üstün teknik özelliklere sahip yeni ürünler üretebilmek amacıyla, ürün tasarımı

Detaylı

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Dersle İlgili Konular Üretim Yönetimi Süreç Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Üretim Planlama ve Kontrolü Proje Yönetimi Kurumsal Kaynak Planlaması-ERP Kalite Yönetimi Modern

Detaylı

1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ

1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ 13 1.1. Üretim, Üretim Yönetimi Kavramları ve Önemi 14 1.2. Üretim Yönetiminin Tarihisel Gelişimi 18 1.3. Üretim Yönetiminin Amaçları ve Fonksiyonları

Detaylı

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÇIKMIŞ SORULAR

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÇIKMIŞ SORULAR ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÇIKMIŞ SORULAR Ders Adı : Sağlık Kurumlarında Finansal Yönetim Sınav Türü : Final WWW.NETSORULAR.COM Sınavlarınızda Başarılar Dileriz... A Sağlık Kurumlarında

Detaylı

Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Arttırılmasına Yönelik Kamu Destekleri

Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Arttırılmasına Yönelik Kamu Destekleri Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Arttırılmasına Yönelik Kamu Destekleri Dr. Sinan Tandoğan Girişim Destek Grubu TEYDEB TÜBİTAK TÜBİTAK Girişimcilik Destekleri: TÜBİTAK Girişimcilik Destekleri

Detaylı

T.C. BİLİM SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SANAYİ KURULUŞLARI İÇİN TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI

T.C. BİLİM SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SANAYİ KURULUŞLARI İÇİN TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI T.C. BİLİM SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SANAYİ KURULUŞLARI İÇİN TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI Proje Programından Kimler Faydalanabilir? Program, Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan

Detaylı

Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Kurumsal Risk Yönetimi. Mehmet Akif DEMİRTAŞ Stratejik Planlama ve Yönetim Sistemleri Müdürü İGDAŞ 29.05.

Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Kurumsal Risk Yönetimi. Mehmet Akif DEMİRTAŞ Stratejik Planlama ve Yönetim Sistemleri Müdürü İGDAŞ 29.05. Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Kurumsal Risk Yönetimi Mehmet Akif DEMİRTAŞ Stratejik Planlama ve Yönetim Sistemleri Müdürü İGDAŞ 29.05.2013 İÇERİK Risk, Risk Yönetimi Kavramları Kurumsal Risk Yönetimi (KRY)

Detaylı

MALİ ANALİZ TÜRLERİ VE MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ 4. HAFTA

MALİ ANALİZ TÜRLERİ VE MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ 4. HAFTA MALİ ANALİZ TÜRLERİ VE MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ 4. HAFTA Mali Analiz Kavramı ve Mali Analiz Teknikleri Mali Analiz Kavramı p Mali tablolar analizi, bir işletmenin finansal durumunu, faaliyet sonuçlarını

Detaylı

Mühendislik Ekonomisi

Mühendislik Ekonomisi Mühendislik Ekonomisi Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Orhan TORKUL Dersi Verenler Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU Yrd. Doç. Dr. Abdülkadir HIZIROĞLU Yrd. Doç. Dr. Tijen ÖVER ÖZÇELİK Dr. Halil İbrahim CEBECİ Dersin

Detaylı

BÖLÜM KÜÇÜK İŞLETMELERİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI

BÖLÜM KÜÇÜK İŞLETMELERİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI BÖLÜM 10 -- KÜÇÜK İŞLETMELERİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI DIŞ SORUNLAR Küçük işletmelerin gelişmekte olan ülkelerde önüne çıkan engeller aşağıdaki gibi listelenebilir: 1. Finansman sorunu - Kaynak çeşidi

Detaylı

Finansal Piyasalar ve Bankalar

Finansal Piyasalar ve Bankalar Finansal Piyasalar ve Bankalar Genel Olarak Finansal Piyasalar Piyasa neresidir? Finansal Piyasaların Ekonomi İçindeki Yeri Finansal Sistemi Oluşturan Piyasalar Finansal Piyasalar Para Piyasaları Sermaye

Detaylı

FİRMALARIN TERCİHLERİ... 2

FİRMALARIN TERCİHLERİ... 2 FİRMALARIN TERCİHLERİ... 2 1. ÜRETİM ORGANİZASYONU... 2 1.1. FIRMA VE EKONOMIK PROBLEM... 2 1.1.1. Firma nedir?... 2 1.1.2. Amir ve Vekil İlişkileri... 2 1.1.3. Firma Kararları... 3 1.1.4. İş Organizasyonu

Detaylı

Finansal Tablolar Analizi

Finansal Tablolar Analizi Finansal Tablolar Analizi ESKİŞEHİR SMMM ODASI Yrd. Doç. Dr. Arman A. KARAGÜL Anadolu Üniversitesi İ.İ.B.F. Öğretim Üyesi Bu eğitim dokümanı Mustafa UÇKAÇ Serbest Muhasebeci Mali Müşavir tarafından hazırlanmıştır.

Detaylı

İşletmecilik ve Ekonomi İşletmecilik ve Hukuk İşletmecilik ve Matematik / İstatistik İşletmecilik ve Davranış Bilimleri

İşletmecilik ve Ekonomi İşletmecilik ve Hukuk İşletmecilik ve Matematik / İstatistik İşletmecilik ve Davranış Bilimleri İşletmeciliğin Diğer Bilim Dallarıyla İlişkisi İşletmecilik ve Ekonomi İşletmecilik ve Hukuk İşletmecilik ve Matematik / İstatistik İşletmecilik ve Davranış Bilimleri İşletme Çevresi Çevre; genel anlamıyla

Detaylı

2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2 Aralık 2012-Pazar 13:30-15:00 SORULAR

2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2 Aralık 2012-Pazar 13:30-15:00 SORULAR 2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2 Aralık 2012-Pazar 13:30-15:00 SORULAR SORU 1: ABC Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 2007-2008-2009-2010 ve 2011 hesap dönemlerine

Detaylı

ZÜCDER- Züccaciyeciler Derneği KOSGEB DESTEKLERİ BİLGİ NOTU

ZÜCDER- Züccaciyeciler Derneği KOSGEB DESTEKLERİ BİLGİ NOTU ZÜCDER- Züccaciyeciler Derneği KOSGEB DESTEKLERİ BİLGİ NOTU GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI Bu program, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, Yeni Girişimci Desteği, İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) Desteği, İş planı

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1: EKONOMİ İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELER VE TEMEL KAVRAMLAR...

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1: EKONOMİ İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELER VE TEMEL KAVRAMLAR... İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1: EKONOMİ İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELER VE TEMEL KAVRAMLAR... 1 1.1. EKONOMİ İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELER... 3 1.1.1. Romalıların Ekonomik Düşünceleri... 3 1.1.2. Orta Çağ da Ekonomik Düşünceler...

Detaylı

TNC EĞİTİM VE DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ. FAALİYET RAPORU 2012 Dr. Halil YOLCU, SMMM, CRMA

TNC EĞİTİM VE DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ. FAALİYET RAPORU 2012 Dr. Halil YOLCU, SMMM, CRMA TNC EĞİTİM VE DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ FAALİYET RAPORU 2012 Dr. Halil YOLCU, SMMM, CRMA İ Çİ NDEKİ LER 1-) Genel Bilgiler,... 3 A-) Raporun ilgili olduğu hesap dönemi... 3 B- ) Şirketin:... 3 C- ) Şirketin

Detaylı

İşletmelerin Kuruluş Çalışmaları. İşletme Kurmaya İten Nedenler. 1. İlk Kuruluş Çalışmaları. Fakirlikten zenginliğe 13.04.2015

İşletmelerin Kuruluş Çalışmaları. İşletme Kurmaya İten Nedenler. 1. İlk Kuruluş Çalışmaları. Fakirlikten zenginliğe 13.04.2015 Yrd.Doç.Dr. Gaye Açıkdilli Yrd.Doç.Dr. Erdem Kırkbeşoğlu İşletmelerin Kuruluş Çalışmaları İşletme kurma fikriyle başlayıp,işletmenin kesin olarak kuruluşunun tamamlanmasına kadar sürdürülen çalışma ve

Detaylı