T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ GENEL FİZİK LABORATUVARI -I DENEYLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ GENEL FİZİK LABORATUVARI -I DENEYLERİ"

Transkript

1 T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ GENEL FİZİK LABORATUVARI -I DENEYLERİ KONYA-016

2 ÖNSÖZ Fizik dersi kapsamında görülen fizik konularının daha iyi anlaşılmasına yönelik olarak yürütülen Genel Fizik Laboratuarı Deneyleri, bölümümüz olanakları ölçüsünde hazırlanmıştır. Elinizde Genel Fizik Laboratuar kitapçığı bu deneylere önceden hazırlanmak ve deneylerden bekleneni gerçekleştirmek için öğrencilere yardımcı olmak amacıyla hazırlanmıştır. Kitaptan yararlanabilmek için öğrencilerin, kitabın önbilgiler kısmında verilen temel laboratuar bilgilerini iyice öğrenmeleri ve laboratuarda dikkat etmeleri gereken noktaları her an hatırda tutmaları gerekir. Öğrencilerin özellikle, basit hata hesaplarının nasıl yapıldığını öğrenmeleri zorunludur. Laboratuar çalışmaları, ilerdeki bilimsel çalışmalarınızda size ışık tutacaktır. Bunun gerçekleştirilmesi için bağımsız ve dikkatli ölçüler almanız, bu ölçüleri bilimsel bir yaklaşımla (grafik çizerek, hata hesabı yaparak vs.) değerlendirmeniz gerekir. Bulduğumuz deneysel bir sonuçtaki hatanızın ne olduğunu bilmiyorsanız ya da bu hatanın büyüklüğünü hesaplayamıyorsanız, o sonucun bilimsel değerinin tartışmalı olacağını unutmayınız. Bu anlayışla, yaptığınız her deney sonucu ile ilgili hata hesabı yapınız ve hata hesabı yapma yöntemlerini mutlaka öğreniniz. Sadece bazı temel Genel Fizik Laboratuar Deneylerini içeren bu kitapçığın ilgilenen herkes ve özellikle de birinci sınıf öğrencilerimize yararlı olmasını dileriz. Ekim, 016

3 LABORATUVAR ÇALIŞMALARINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR 1) Laboratuvara zamanında geliniz. İlk 15 dakikadan sonra gelenler kesinlikle deneye kabul edilmeyecektir. ) Laboratuvarda yemek, içmek, ve gıda malzemeleri bulundurmak, laboratuar malzemelerini bu amaçla kullanmak yasaktır. 3) Laboratuvar kapıları güvenlik açısından hep kapalı tutulmalıdır. 4) Laboratuavara girince alet ve cihazlara dokunmayın. Görevli kişinin iznini aldıktan sonra sadece size tanıtılan aletleri kullanın. 5) Deneyler gruptaki her öğrencinin aktif katılımıyla yapılacak olup,her grup elemanı kendi işlemlerini kendisi yapacak ve raporunu kendisi hazırlayacaktır. 6) Her türlü deney ve analiz ders programında belirtilen saatlerde yapılmak üzere planlanmalıdır. 7) Deney aletleri ni dikkatli bir şekilde kullanın. Dikkatsizlik ve bilgisizlikten gelecek bir zararın tarafınızdan ödenmesi gerektiğini unutmayın. Eğer bozulmuş veya kırılmış bir deney elemanı görürseniz derhal görevliye haber verin. 8) Deneyinizi bitirdiğinize dair araştırma görevlisinin olurunu almadan laboratuarı terk etmeyin 9) Deneyinizi bitirdikten sonra masanızı temizleyin ve bir sonraki hafta hangi deneyi yapacağınızı öğrendikten sonra laboratuarı terk edin. 10) Laboratuvarlara %80 devam zorunluluğu vardır

4 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... i LABORATUVAR ÇALIŞMALARINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR... ii KUVVET TABLASI DENEYLERİ Toplam Kuvvetler ve Dengeleyici Kuvvetler Kuvvetlerin Bileşenlerinin Bulunması Tork ( Dönme ) EĞİK ATIŞ... 6 EĞİK DÜZLEM DENEYLERİ Eğik Düzlemde Kuvvetler Eğik Düzlemde İş Ve Enerji Kayma Sürtünmesi MOMENTUMUN KORUNUMU BASİT HARMONİK HAREKET DENEYLERİ Hook Kanunu Yay-Kütle Sistemi Basit Sarkaç... 6 ENERJİNİN KORUNUMU EYLEMSİZLİK TERAZİSİ HIZ VE İVME A. Düzgün Doğrusal Hareket B. Sabit İvmeli Hareket AÇISAL MOMENTUMUN KORUNUMU.. 4

5 1 KUVVET TABLASI DENEYLERİ Kuvvet Tablası: Üzeri açılar ile bölümlere ayrılmış üçayak üzerinde duran dairesel bir düzenektir. Ortasına yerleştirilen bir halkaya ipler vasıtası ile kütleler asılabilmektedir. Halka, tablanın ortasında hiçbir yere temas etmeden hareketsiz kaldığında halkaya uygulanan kuvvetlerin toplamı sıfırdır. 1-Toplam Kuvvetler ve Dengeleyici Kuvvetler Deneyin Amacı: Kuvvetlerin vektörel özelliklerinin gözlenmesi. Teori: Kuvvet vektörel bir büyüklüktür. Vektör ise bir başlangıcı, bir bitiş noktası, skaler(sayısal) olarak bir büyüklüğü ve aynı zamanda da yönü olan bir büyüklüktür. Bir cismin üzerine etki eden vektörel büyüklüklerin vektörel olarak toplamı iki şekilde bulunabilir. Öncelikle vektörel büyüklükler ikişer ikişer gruplanmak suretiyle 1-vektörleri paralel kenar yöntemiyle toplamak. -bir vektörün bittiği noktaya diğer vektörün başlangıcının eklenmesiyle, bileşke vektörler bulunur. Daha sonra ise bu bileşkelerde ikişerli gruplara alınarak yukarıda bahsedilen yöntemler aracılığıyla ( bu yöntemler aşağıda şekilsel olarak gösterilmiştir.) sistemin bileşke vektör dolayısıyla da bileşke kuvvet ( toplam vektör ) bulunmuş olur. F 1 F dengeleyici = F d F 1 F Paralel Kenar Yöntemi: Ucuca eklenen vektörlerin oluşturduğu şekil paralel kenar geometrik şekline tamamlanır. Ortadan geçen ve karşılıklı köşeleri birleştiren doğru parçası bileşke (toplam) vektörü vermektedir.

6 F toplam F 1 F 1 F Ucuca Ekleme Yöntemi: Bu yöntemde bir vektörün bittiği noktaya diğer vektörün başlangıç noktası getirilir. Dolayısıyla da bir vektörün başlangıç noktasından diğer vektörün bitiş noktasına uzatılan doğru toplam vektörü vermektedir. Bir diğer önemli vektör ise sistemin toplam vektörü ile aynı doğrultuda fakat ters yönde olan dengeleyici vektördür. Dengeleyici kuvvet, sistemin toplam kuvvetini bulmamızda kolaylık sağlamaktadır. Deneyin Yapılışı: Kuvvet tablasının halkasına üç ip bağlayın. İplerden ikisinin ucuna kütleler asın. Makaraları kullanarak kütleleri aşağıya sallandırın. Üçüncü ipi, makaraları kullanarak yaylı teraziye bağlayın. Yaylı teraziyi, kuvvet tablasının halkası dengede kalana kadar oynatın. Kütlelerin tablaya uyguladığı kuvveti hesaplayınız? Kütlelerin kuvvet tablası ile yaptıkları açıları tabla üzerindeki derece bölmesinden okuyunuz. Yaylı teraziden kuvveti okuyunuz. Elde edilen verileri kullanarak vektörleri kâğıt üzerinde çizerek toplam (bileşke) vektörü bulunuz. Bulduğunuz değeri okuduğunuz dengeleyici kuvvet ile karşılaştırınız. Eğer ölçümlerinizde hata varsa hatanın nedenlerini tartışınız. Kütleleri ve kütlelerin tabla ile yaptıkları açıları değiştirerek deneyi 3 kez tekrarlayınız.

7 3 -Kuvvetlerin Bileşenlerinin Bulunması Deneyin Amacı: Kuvvetlerin vektörel bileşenlerine ayrılarak incelenebileceğini deneysel olarak gözlemlemek. Deneyin Yapılışı: Şekildeki deney düzeneğini kurunuz? üzerinde gösteriniz? Sistem dengede mi? Dengede ise dengeleyen kuvvetleri bulunuz. Şekil çizerek F kuvvetini değiştirerek deneyi tekrarlayınız?

8 4 3-Tork (Dönme) Deneyin Amacı: Kuvvetlerin döndürme etkilerini ve bunların dengesini gözlemlemek. Teori: Tork, bir kuvvetin belirli bir merkez etrafında döndürme etkisinin bir ölçüsüdür. Bir sistemin dengede olması o sistem üzerine etkiyen toplam tork un sıfır olmasını gerektirir. Tork, = F x d = F d sin formülü ile verilir. Burada d, F kuvvetinin uygulandığı nokta ile dönme merkezi arasındaki uzaklıktır.

9 5 Deneyin Yapılışı: Tork diskini kuvvet tablası üzerine takınız. Tork diski üzerine kuvvetlerin merkeze olan uzaklıklarını kolaylıkla ölçmemize yardımcı olacak plastik bağlantıları kullanarak disk üzerindeki deliklerden aşağıya üç ayrı kütle asınız. Sistemin torkunu hesaplayınız? Kuvvetleri değiştirerek deneyi 3 kez tekrarlayınız?

10 6 EĞİK ATIŞ Deneyin Amacı: Parabolik hareketin incelenmesi. Teori: Deneyde hava masası, yer düzlemi ile açısı yapacak şekilde yerleştirilir. Bu yerleşim durumu Şekil 1. de kesit olarak gösterilmiştir. Şekil 1. Eğik Düzlem Hareketi inceleyeceğimiz koordinat sisteminin Şekil 1. deki gibii seçilmesi durumunda cisim x y düzleminde hareket edecektir. Cisme ivme kazandıran kuvvet y doğrultusunda olup F mgsin ˆj y (1.1.) şeklinde yazılır. Şekil 1. de gösterilen x y düzleminde cisim x ekseni ile açısıı yapacak şekilde V 0 ilk hız ile fırlatıldığında yörüngesi Şekil. de görüldüğü gibi bir parabol olur. Şekil. Eğik Atış Hareketinin Bileşenlerinin Gösterilmesi.

11 7 Hareket Newton un ikinci yasası yardımıyla incelenebilir. y -ekseni için Newton un ikinci yasasına göre yazılabilir. Buradan F y ma y (1..) a gsin ˆj y (1.3.) Bulunur. Bu doğrultudaki hareket sabit ivmeli bir hareket olduğundan V 0 ilk hız olmak üzere diskin bir t anındaki hızı V V sin gt sin ˆj y 0 (1.4.) olur. Aynı mantıkla diskin t anındaki konumu 1 ˆ y t V0 t sin gt sin j (1.5.) yardımıyla bulunabilir. Cisme x ekseni doğrultusunda bir kuvvet etki etmediğinden bu eksendeki ivmesi sıfırdır. Bu durumda hızın x eksenindeki bileşeni sabit olup V V cos iˆ şeklindedir. Cismin herhangi bir t anındaki konumunun x bileşeni x 0 (1.6.) x t V t cos iˆ 0 (1.7.) ile bulunabilir. (1.7.) eşitliğinden t yalnız bırakılarak (1.5.) eşitliğinde yerine yazılırsa 1 x y tan x gsin (1.8.) V cos elde edilir. Bu bir parabol denklemidir. Bu nedenle inceleyeceğimiz harekete parabolik hareket denir. Cisim y doğrultusunda en yüksek noktaya ulaştığında Vy 0 olur. Buradan (1.4.) eşitliğine göre cismin tepe noktasına çıkması için geçen zamanın 0 V sin 0 tç (1.9.) gsin

12 8 şeklinde olduğu bulunabilir. Buna çıkış süresi denir. Bu değer (1.5.) eşitliğinde yerine yazılırsa maksimum çıkış yüksekliği h V sin 0 h (1.10.) gsin olarak elde edilir. Cismin ilk atıldığı yüksekliğe gelene kadar geçen süreye uçuş süresi adı verilir. Buna göre cismin ilk atıldığı andaki yüksekliği y 0 olduğu için (1.5.) eşitliğinde y 0 yazılırsa uçuş süresi t bulunur. u t u V sin 0 (1.11.) g sin Bu değer (1.7.) eşitliğinde yerine yazılırsa atış uzaklığı R bulunur. V sin 0 R (1.1.) g sin Deneyin Yapılışı: Hava masasını yatay duruma getirdikten sonra masaya bir kadar eğim veriniz. Disk atıcıyı masanın sol alt köşesine yakın bir yere tutturarak aralığında bir değere ayarlayınız Disklerden birini hava masasının sağ alt köşesine bıraktıktan sonra diğer diski, disk atıcıya yerleştirin. Hava pompasını çalıştırın ve diski fırlattığınız anda ark pedalına basın. Bu durumda Şekil 3. deki gibi bir iz grafiği elde edeceksiniz.

13 9 Şekil 3. Eğik Atış Hareketinin Gösterilmesi. İz grafiğinden yararlanarak V0, V0 x, V 0 y değerlerini bulunuz. İz grafiğinden yararlanarak yı belirleyiniz. Aşağıdaki çizelgeyi tanımlayınız. Çizelge 1 t ç t h u R Deneysel Teorik

14 10 EĞİK DÜZLEM DENEYLERİ 1- Eğik Düzlemde Kuvvetler Deneyin Amacı: Eğik düzlem üzerindeki bir cisme etki eden kuvvetlerin incelenmesi. Teori: Eğik düzlem üzerinde bulunan bir cisme etki eden kuvvetleri, F x = F sin ve F y = F cos şeklinde yazabiliriz. Buradaki F kuvveti yerçekiminden kaynaklanmaktadır ve F=mg şeklinde tanımlanır ve yerçekim kuvveti olarak bilinir. Deneyin Yapılışı: Şekildeki düzeneği kurunuz. Arabanın kütlesini belirleyiniz. Arabayı makaralar vasıtasıyla yaylı teraziye bağlayınız. Eğik düzlemi 15, 0 derecelik açılara getirerek terazideki değeri okuyunuz. Ve okuduğunuz değerleri tabloya kaydediniz. Teraziden okunan değerler ile teorik olarak bulacağınız değerleri karşılaştırınız. Aynı işlemleri arabanın üzerine 50 gr ve 100 gr lık kütleler ekleyerek tekrarlayınız. Arabanın üzerine eklenen kütlelerin x ve y bileşenlerini bulunuz.

15 11 -Eğik Düzlemde İş Ve Enerji Deneyin Amacı: Eğik düzlem üzerinde iş enerji arasındaki bağlantının incelenmesi. Teori: İş ve enerji arasındaki bağıntı, W top = W net = K=U şeklinde tanımlanır. Burada W iş, K kinetik enerjideki değişim ( K=K son K ilk ), U potansiyel enerjideki değişim olarak tanımlanmaktadır. İş aynı zamanda genel anlamda W= F.d şeklinde tanımlanır. Deneyin Yapılışı: Arabanın kütlesini yaylı terazi vasıtasıyla ölçünüz. Arabayı eğik düzlem üzerine yerleştirerek makara vasıtasıyla teraziye bağlayınız. Ve terazideki değeri okuyunuz. Yaylı teraziyi, terazinin göstergesinde değişiklik olamayacak şekilde yavaşça yukarı doğru hareket ettiriniz. Yaylı teraziyi hareket ettirdiğiniz yolu ( d 1 ) ölçünüz. Ve yaylı terazinin yaptığı işi hesaplayınız. Arabanın potansiyel enerjideki değişiminden U (U=mgd 1 sin - 0) yararlanarak işi hesaplayınız. Yaylı terazinin yaptığı iş potansiyel enerjideki değişime eşit midir? Arabayı doğrudan yaylı teraziye asınız. Bu sırada araba yerde dursun. Sonra teraziyi belli bir d yüksekliğine kaldırınız. Terazinin yaptığı iş arabanın potansiyel enerjideki değişimine eşit midir? Eğik düzlem bir cismi belli bir yüksekliğe çıkarmak için yapılan işi azaltır mı? 3-Kayma Sürtünmesi Deneyin olduğunun incelenmesi. Amacı: Sürtünme kuvvetlerin yapısının ve bu kuvvetlerin nelere bağlı

16 1 Teori: Sürtünme, kaymayı engelleyen bir temas kuvvetidir. Sürtünmenin olduğu her yerde aşınma başlar. Cisim ile yüzey arasında statik bir sürtünme kuvveti vardır. Eğer sizi bu kuvveti aşacak büyüklükte kuvvet uygulayamazsanız cismi hareket ettiremezsiniz. Hareket halindeki cisim ile yüzey arasında kinetik sürtünme vardır. F itme F sürtünme Deneyin Yapılışı: Yaylı teraziyi kullanarak sürtünme bloğunun ağırlığını belirleyiniz. Eğik düzlemi yatay hale getiriniz. Sürtünme bloğunun ucuna makara vasıtasıyla kütle(ler) asarak durumu gözlemleyiniz. Sürtünmeli bloğa eliniz ile küçük bir hareket verdiğinizde eğer blok sabit hızla kaymaya başlayıp bu hareketine devam ediyorsa asılan kütlelerin ağırlığı tam olarak sürtünme kuvvetine eşittir. Eğer blok tekrar duruyorsa bu durumda asılan kütlelerin ağırlığı azdır tekrar kütle eklemeniz gerekmektedir. Eğer bloğa dokunulduktan sonra blok hızlanarak hareketine devam ediyorsa bu durumda da asılan kütleler fazla olup azaltılması gerekmektedir. Bu şekilde belirlediğiniz sürtünme kuvvetini not ediniz. Aynı işlemi bloğun iki yüzeyi için tekrar ediniz. Sürtünmeli bloğun üzerine 50,100 gr lık kütleler ekleyerek deneyi tekrarlayınız. Sürtünme katsayısını hesaplayınız. Deneyden elde ettiğiniz verilere göre; 1- Sürtünme kuvveti yüzeye gelen dik kuvvete bağlımıdır? - Sürtünme kuvveti yüzeyin alanına bağlımıdır? 3- Sürtünme kuvveti, sürtünen maddelerin cinsine bağlımıdır? Not: Deneyden elde ettiğiniz verileri tablo halinde not ediniz

17 13 MONEMTUMUN KORUNUMU Deneyin Amacı: İki boyutlu çarpışma yardımı ile momentum korunumunun incelenmesi. Teori: Bir parçacığın cizgisel momentumu, P, kütlesi (m) ile hızının (v) çarpımı şeklinde tanımlanır. Momentum, bir vektörle bir skalerin çarpımı olduğundan yine bir vektördür. Momentum parçacığın hızıyla orantılı olduğundan gözleyicinin bulunduğu koordinat sistemine bağlıdır. Çizgisel momentum ifadesi = + = + = şeklinde verilir. Newton un ikinci kanununa göre ikinci kanununa göre bir parçacığın momentumundaki değişim, parçacığın etki eden kuvvetle orantılı olup aynı yöndedir: =. = Cismin momentumundaki değişme impuls u (itme) verir: = = = = Kütleleri eşit iki bilyadan biri durmakta iken ( = 0), diğeri şekilde görüldüğü gibi yandan hızı ile çarpsın. Çarpışma sonrası bilyaların hızı ve olsun. Hızlar, değerce bilindiğine göre bu değerler kütlelerle çarpılarak momentumlar değerce bulunur. Momentum vektörlerinin doğrultu ve yönleri, bunlara ait hız vektörlerinin doğrultu ve yönleri ile aynıdır. Buna göre çarpılan bilyanın momentum değişimini bulalım; = ve = 0

18 14 olduğundan = elde edilir. Çarpılan bilyanın momentum değişimine bakalım; = dir. Şekil (c) de ve vektörlerine bakalım. Görüleceği gibi çarpan bilyanın momentumundaki değişme, çarpılan bilyanın momentumundaki değişmeye değerce eşit fakat ters yönlüdür. Bu durumda; = = ( ) = + = + sonucu bulunur. Buna göre;

19 15 Sistemin çarpışma öncesi momentumlarının vektörel toplamı = Sistemin çarpışma sonrası momentumlarının vektörel toplamı Bu eşitliğe çizgisel momentumun korunumu prensibi denir. Bu sonucu şöyle elde edebiliriz; Şekil (d) deki ve vektörlerini paralel kenar veya üçgen kuralına göre toplarsak, toplam vektörün, çarpışma öncesi momentumların toplamının, çarpışma sonrası momentumların toplamına eşit olduğunu görebiliriz, + = + Deneyin Yapılışı: Şekildeki düzeneği kurunuz. Karbon kağıtlarını boyalı kısmı yukarı gelecek şekilde döşeme üzerine koyun ve onun üzerine de büyük boy kağıt yerleştirin. Kağıtların kaymaması için üzerlerine ağırlık koyunuz. Duran bilyanın oturacağı vidanın boyunu öyle ayarlayınız ki, üstten yuvarlanarak gelen bilya buna çarpıp yönünü değiştirmesin. Çekülün kağıda değdiği noktayı işaretleyiniz.

20 16 Eşit kütleli bilyalardan birini oluklu cetvelin 5 cm çizgisinden 10 defa yuvarlayın. Döşemede bıraktığı izleri yuvarlak içine alın. Bunu yaparken bilyayı hep aynı çizgiden yuvarlayın ki bilya hep aynı noktaya düşsün. Bilyaların hızı şu bilgiler kullanılarak bulunabilir: Yatay atıştan bilindiği gibi aynı yükseklikten farklı yatay hızlarla atılan bilyalar döşemeye aynı zamanda ulaşırlar. Çünkü hava direnci göz önüne alınmazsa hızların yatay bileşeni sabit kalır. Bu nedenle yatay olarak alınan yollar, yatay hız ile orantılıdır. Aynı yükseklikten döşemeye düşme zamanları aynı olduğu için bu süreyi birim zaman kabul edebiliriz. Buradan: =. den = = alınan yol (cm) birim zaman elde edilir. Ortalama olarak vidayı eğik düzlemden,5r kadar yana kaydırın ve vidanın yerini kağıda işaretleyin. Vida üzerine hedef bilyayı oturtun ve ikinci bilyayı 5 cm çizgisinden yuvarlayın. İkinci bilya hedef bilyaya çarpar ve her iki bilya kağıt üzerinde farklı yerlere düşerek iz bırakır. Çarpan bilyanın izini B, hedef bilyanın izini A olarak adlandırınız. Aynı şeyleri vidanın yerini üç kez değiştirerek tekrarlayınız ve oluşan iz noktalarını,,,,, olarak adlandırınız. Kağıt üzerinde bilyanın çarpışmadan sonraki hızlarını gösteren vektörleri çizin. Bilyaların kütleleri eşit olduğundan hız vektörlerinin bilyaların momentum vektörlerini verdiğini söyleyebiliriz. Neden? Her iki bilyanın çarpışma sonrası momentum vektörlerini ( ve ) üçgen veya paralelkenar yoluyla toplayınız.

21 17 Bulduğunuz toplam momentum vektörünü olay öncesi hareketli bilyanın mometum vektörü ile karşılaştırın.( = 0) Sonucu yorumlayınız. Momentum korundu mu? (Toplamayı vemktörle değil de cebirsel olarak yapsaydınız ne olurdu?) Deneyi kütleleri eşit olmayan bilyalarla tekrarlayın.

22 18 BASİT HARMONİK HAREKET DENEYLERİ Gözlemlediğimiz pek çok doğa olayı, art arda gerçekleşen ve kendini tekrarlayan periyodik hareketlerdir. Zaman, düzgün aralıklarla kendini tekrarlayan kalp atışları ve mevsimlerin geçişi gibi, periyodik hareketlerin gözlenmesi ile ortaya çıkmış bir kavramdır. Basit harmonik hareket, en yaygın olarak gözlenen ritmik yani periyodik bir harekettir. Bir yayın ucuna bağlanan cismin veya bir sarkacın hareketi, basit harmonik harekete örnek oluşturur. Basit harmonik harekette, bir noktanın konumunun zamanla değişimi bir sinüs veya kosinüs fonksiyonu ile verilir. Periyodik harekete, parçacığın herhangi bir andaki konumundan denge konumuna olan uzaklık ile orantılı ve parçacığı denge konumuna doğru harekete zorlayan kuvvetler neden olur. Örneğin yayın ucuna bağlanmış kütleye yayın uyguladığı kuvvet, daima kütleyi denge konumuna getirmeye zorlar. Doğada hemen hemen kararlı denge konumundan uzaklaşan her cisme, denge konumundan olan uzaklık ile orantılı bir geri getirici kuvvet etki eder. Bütün salınım hareketleri arasında basit harmonik hareket en önemli olanıdır. Çünkü, matematiksel olarak tanımlanabilecek en basit hareket olmasının ötesinde doğada karşılaşılan birçok salınımı yeterince doğru bir şekilde tanımlar. Bu deneylerde basit harmonik hareketi inceleyeceksiniz. Deneyde hemen her yerde bulabileceğiniz basit araçlar kullanılacaktır. Bunlar: Askı, cetvel, kronometre, yay, çeşitli kütleler, bir miktar ip vb. araçlardır.

23 19 1- Hook Kanunu belirlenmesi. Deneyin Amacı: Basit harmonik hareket için kullanılacak yayın yay sabitinin Teori: Bir sistem, eğer yayın gerilmemiş durumu olan x 0 denge konumundan saptırılırsa, ileri-geri titreşecektir. Yüzey sürtünmesiz ise, kütle basit harmonik hareket yapar. Böyle bir sistemin basit harmonik hareket yaptığını açıkça ortaya koyan, deneysel olarak kurulması mümkün bir düzenek Şekil 1. de açıklanmaktadır. Şekil 1. Kütle-yay sistemi üzerine; Kütle denge konumundan küçük bir x uzaklığı kadar ayrılırsa; yayın m kütlesi F k x ile verilen bir kuvvet uygular. Burada x, cismin gerilmemiş ( x 0) konumuna göre yer değiştirmesi, k yayın kuvvet sabiti olarak adlandırılan pozitif bir sabittir. Yaylar için bu ifade Hooke Yasası olarak bilinir. Hooke Yasasının sadece küçük yer değiştirmeler durumunda geçerli olduğuna dikkat ediniz. k nın değeri yayın sertliğinin bir ölçüsüdür. Sert yayların k değerleri büyük, yumuşak olanlarınki küçüktür. k kütle-yay sabitinin birimi SI birim sisteminde N m, CGS birim sisteminde dyn cm olarak alınır.

24 0 Kuvvet kanunu Newton un ikinci kanununda F m a şeklinde tanımlanır. Bir kuvvetin kütlesi bilinen bir cisim üzerinde oluşturduğu ivme ölçülerek kuvvet bu tanımdan belirlenebilir. Ancak bu yöntem çoğu zaman pratik değildir. Daha uygun bir yöntem bilinmeyen kuvveti bilinen ayarlanabilir bir kuvvet ile karşılaştırmaktır. Her iki kuvvet bir cisme birlikte uygulandığında cisim ivmelenmiyorsa bilinmeyen kuvvet bilinen kuvvetin tam tersidir. Bu statik sistemde kuvvetleri ölçmenin iki yolu vardır. Birincisi bilinen kütleler asmaktır. Bir m kütlesi F yerçekim ivmesidir m g büyüklüğünde bir kuvvetle aşağı doğru çekilir. Burada g ( g 9.8 m s ). Bir yay kullanmak kuvvet uygulamanın ikinci bir yolunu oluşturur. Bu deneyde bir yayın özelliklerini incelemek için bilinen kuvvetleri kullanacağız. Deneyin Yapılışı: belirleyin. Size verilecek yayı asın Bir cetveli yaya paralel şekilde sabitleyin ve yayın alt ucunun konumunu Yayın ucuna tabloda verilen değerlerde kütleler asarak her bir kütle için yayın uzamasını belirleyin. kaydedin. F m g formülünü kullanarak her bir kütle için kuvvetleri belirleyin ve Tablo 1. e Tablo 1. Kütle (gr) Kuvvet (N) Uzama (cm)

25 1 Verilerin Analizi: Kuvvet ve yay uzaması verilerini kullanarak yay uzamaları x ekseninde olacak şekilde milimetrik kâğıt üzerinde bir grafik oluşturun Verilerinize en uygun doğruyu çizin. Grafiğin eğimi kullandığınız yayın yay sabitini verir. Grafiğinizden yay sabitini belirleyin. Bunu yaparken Bunu yaparken F k Eğim tan x ifadesini kullanın. Yay Sabiti=... N m

26 - Kütle-Yay Sistemi karşılaştırılması. Deneyin Amacı: Basit harmonik hareketin deneysel olarak incelenmesi ve teori ile Teori: Bir yayın ucuna takılmış bir cisim denge konumu etrafında basit harmonik hareket yapar. Hareket tek boyutta gerçekleştiğinden vektörel gösterim kullanılmadan incelenir. Denge konumundan x kadar sıkıştırılarak veya girilerek uzaklaştırılmış yay, ucuna tutturulmuş cisme, Hooke kanununa göre, F k x ile verilen bir kuvvet uygular. Buradaki k, yayı karakterize eden bir sabittir. Görüldüğü gibi kuvvet, yer değiştirme x ile doğru orantılıdır. Eksi işareti, yayın cisme daima denge konumuna yönelmiş bir kuvvet uyguladığını gösterir. yönünde bir kuvvet yaratırken, yaratır. x yönündeki bir yer değiştirme de x yönünde bir yer değiştirme x x yönünde bir kuvvet Şekil. Kütle-yay sisteminin kuvvet şeması Newton un ikinci kanunu, kuvvet ile ivme arasındaki ilişkiyi verir; yani F k x ma dır. Dolayısıyla, bir yayın ucuna takılı kütlenin ivmesi yer değiştirmeyle doğru orantılıdır. Buna göre; F k x ma eşitliği yazılır. Burada a ifadesi ivme olup konumun zamana göre iki defa türevi olduğu için aşağıdaki biçimde

27 3 d x k x m dt ifade edilebilir. k x ifadesini eşitliğin diğer tarafına atacak olursak d x k x 0 m dt ifadesini yazabiliriz. Yukarıdaki denklemi m ile bölecek olursak d x k 0 x dt m d x dt k x m ifadesi elde edilir. Buradaki k m ifadesi açısal frekansın karesi olup aşağıdaki gibi w m k ifade edilir. Her iki tarafın karekökü alınırsa açısal frekans ifadesi aşağıdaki gibi w k m elde edilir. Öte yandan açısal frekans ile periyot arasındaki bağıntı w T biçiminde olup son iki ifade birbirine bağlanacak olursa salınımların periyodunu T m k şeklinde yazabiliriz. Periyottan salınımların frekans ifadesini T 1 f m 1 k f

28 4 f 1 k m biçiminde elde edebiliriz. Parçacığın hareketinin bit tam devrini tamamlaması için geçen süreye periyot (T) denir. Periyodun tersine, hareketin frekansı (f) denir. Frekans, parçacığın birim zamanda yaptığı titreşimlerin sayısını gösterir. Açıkçası, periyot ve frekans yalnızca kütleye ve yayın kuvvet sabitine bağlıdır. Beklendiği gibi frekans, daha sert yaylar için daha büyüktür ve kütle artıkça küçülür. Bu deneyde T m k denkleminin geçerliliğini inceleyeceksiniz. Deneyin Yapılışı: Yayın ucuna... gr kütle asın. Kütleyi denge konumunda birkaç salınım yaptığını, salımın genliği sağlıklı bir sayıma izin vermeyecek şekilde küçülene kadar sayın. Aynı zamanda bu kadar salınım için geçen süreyi bir kronometre ile ölçün. Bu toplam zamanı salınım sayısına bölerek salınımların periyodunu bulun. Bu ölçümü 10 kez tekrarlayın. T m k ifadesini kullanarak periyodu hesaplayın. Bütün sonuçlarınızı Tablo. ye kaydedin. Teorik olarak hesapladığınız değer ile ölçtüğünüz değer uyumlu mu? Deneyi... gr ve... gr kütleler için tekrar edin. Salınan bir kütlenin periyodu için verilen yukarıdaki eşitlik gözlemleriniz ile ne kadar uyumludur?

29 5 Tablo. Kütle (gr) Salınım Sayısı Ölçülen Zaman Periyot (Ölçülen) Periyot (Ortalama) Periyot (Teorik)

30 6 3- Basit Sarkaç Deneyin Amacı: Bir sarkacın hareketinin deneysel olarak incelenmesi, teori ile karşılaştırılması ve yay-kütle sistemi ile olan benzerliğinin gözlenmesi. Teori: Doğada yaygın olarak basit harmonik hareket ile karşılaşılır. Bunun en önemli örneklerinden birisi de, eski duvar saatlerinin içinde salınım yapan sarkaçlardır. Bu tür saatlerle asırlardır zaman çok hassas bir şekilde ölçüle gelmiştir. Kütlenin l uzunluğunda bir ipin ucuna bağlandığı bir cisimden meydana gelen sisteme basit sarkaç denir. Bu durumda kütle, gergin ipin ucunun izlediği bir çember yayı boyunca hareket eder. (Şekil 3.a) Sarkaç ipi düşey ile açısı yaptığı durumda, sisteme Newton un ikinci kanunu uygulanır. (Şekil 3. b) de cisme etkiyen mg yerçekimini ve ipteki T gerilme kuvvetlerine gösteren kuvvet şeması verilmiştir. Cismin izlediği yola hareket süresince dik olan gerilme kuvveti, hareket yarıçapı l olan dairesel yörüngede tutar. Cismin yörünge üzerinde aldığı yol, x l x l biçimindedir. Burada x, 0 dan itibaren ölçülen yay uzunluğudur. açısı zamanla değişir ve dinamik olarak belirlenmek istenen büyüklük de bu açıdır. Buna göre, sadece kuvvetlerin yay boyunca olan bileşenleri açısının değişimine neden olduğundan, problemin çözümü bu bileşenlere dayandırılır. Şekil 3. Basit sarkaç sistemi

31 7 F mgsin geriçağırıcı Geri çağırıcı kuvvet, cismin düşey doğrultunun sağında bulunduğu durumlar için, yani sin nın pozitif değerler için negatif; cismin düşey doğrultunun solunda bulunan değerleri için pozitiftir. Görüldüğü gibi yerçekimi kuvvetinin salınan cismi düşey konuma yöneltmesi, hareketin bir salınım hareketi olduğunu kanıtlar, ancak bu basit harmonik hareket olduğu anlamına gelmez. Sarkaç hareketinde dinamik değişken açısıdır. Hareketin basit harmonik olabilmesi için kuvvetin sin ile değil, dinamik değişken ile orantılı olması gerekir. Newton un ikinci kanunu gereği: m a mgsin Eşitliğin her iki yanındaki m kütlesi birbirini götürür ve Sağ tarafta sin, yerine konulursa, basit harmonik hareket için gereken koşul sağlanır. Bu da ancak açısının çok küçük olduğu salınımlar için mümkün olur. Küçük açı yaklaşımı yaparak alınabilir. Buradan hareketle sin a g ifadesini yazabiliriz. Burada a ifadesi ivme olup konumun zamana göre iki defa türevi olduğu için aşağıdaki biçimde a gsin d x dt g ifadesi yazılabilir. Cismin yörünge üzerinde aldığı yol, x l olduğundan yukarıdaki ifade de yerine yazılırsa, d ( l ) g dt şeklinde bir ifade elde edilir. l ipin boyu zamanla değişmediği için türevin dışına bir sabit gibi alabiliriz.

32 8 d l g dt Eşitliğin her iki tarafını l ile bölersek, d g dt l eşitliği yazılabilir. Buradaki g l ifadesi açısal frekansın karesi olup aşağıdaki gibi w g ifade edilebilir. Her iki tarafın karekökü alınırsa açısal frekans ifadesi aşağıdaki gibi l w g l elde edilir. Öte yandan açısal frekans ile periyot arasındaki bağıntı w T biçiminde olup son iki ifade birbirine bağlanacak olursa salınımların periyodunu g T l T l g şeklinde yazabiliriz. Bu deneyde T l g eşitliğinin doğruluğunu kontrol edeceksiniz. Bu tam olarak basit harmomik hareket denklemidir ve yay için geçerli olan Newton un ikinci hareket denklemi olan m d x dt k x e benzer. Yaylardan sarkaçlara geçmek için yer değişiminin yerini açısı, yay sabitinin yerini yerçekimi ivmesi g, kütlenin yerini l sarkaç uzunluğu alır.

33 9 Deneyin Yapılışı: Bir ipin ucuna... gramlık kütle asarak bir sarkaç oluşturun. Sarkacı salınıma bırakın fakat salınım açısının yeterince küçük olmasına dikkat edin. En az 10 salınım yapması için gereken süreyi ölçün. Ölçtüğünüz süreyi salınım sayısına bölerek hareketin periyodunu bulun. Aynı işlemi 10 kere tekrarlayın. Bulduğunuz periyotları toplayıp 10 a bölerek ortalama periyodu bulun. T l g ifadesini kullanarak g yerçekim ivmesini belirleyin. Sonuçları Tablo 3. e kaydedin. Sarkaç ipinin uzunluğu l =... Tablo 3. Kütle (gr) Salınım Sayısı Ölçülen Zaman Periyot (Ölçülen) Periyot (Ortalama) g Yerçekim İvmesi

34 30 Tablo 4. Sarkaç kütlesi m =... Sarkacın Boyu Salınım Sayısı Ölçülen Zaman Periyot (Ölçülen) Periyot (Ortalama) g Yerçekim İvmesi

35 31 ENERJİNİN KORUNUMU Deneyin Amacı: Bu deneyde enerjinin korunumu yasası incelenecektir. Teori: Enerji iş yapabilme yeteneği olarak tanımlanır. Mekanik enerji, kinetik enerji, potansiyel enerji, kimyasal enerji, ısı enerjisi, nükleer enerji başlıca enerji çeşitlerindendir. Enerji bir biçimden diğerine dönüşürken bu dönüşüm sırasında toplam enerji sabit kalır. Buna enerjinin korunumu yasası denir. Enerjinin SI daki birimi joule (J) ile ifade edilir. Net bir F kuvvetinin etkisi altındaki hareket eden bir cisim düşünelim.bu F kuvveti tarafından cisim üzerinde yapılan iş, onun kinetik enerjisindeki değişime eşittir. Genel olarak bir v hızıyla hareket eden m kütleli bir parçacığın kinetik enerjisi 1 mv Ek (1) olarak tanımlanır. Kinetik enerji skaler bir nicelik olup iş ile aynı birime sahiptir. Potansiyel enerji ise bir cismin durumu veya konumu nedeniyle sahip olduğu enerjiye denir. Potansiyel enerji bir cisim veya sistemde depolanan enerji olarak düşünülebilir. Bir cismin kinetik ve potansiyel enerjileri toplamına mekanik enerji denir. Yerin çekim alanında bulunan bir cismin konumu sebebiyle sahip olduğu enerjiye çekim potansiyel enerjisi ( E ) denir. Yerden h kadar yükseklikteki bir cismin sahip olduğu potansiyel enerji p E p mgh () şeklindedir. Bu cisim yere doğru düşerken yer, cisme cismin hareketiyle aynı yönde bir çekim kuvveti uygular. Yer çekimi kuvveti cisim üzerinde iş yapar ve bu yüzden cismin kinetik enerjisi artar. Potansiyel enerjiden kinetik enerjiye dönüşüm tüm düşme süresince olur. Cisim düşerken potansiyel enerjisi azalırken cismin hızı ve kinetik enerjisi artar. Hava direnci, ısınma gibi etkenler göz ardı edilirse cisim aşağı doğru hareket ederken kaybolan potansiyel enerji cismin kinetik enerjisi olarak gözükür. Başka bir deyişle toplam mekanik enerji sabit kalır. Mekanik enerjiyi E ile gösterirsek E E k E p (3) olarak yazılabilir. Enerjinin korunumu ilkesini E E ile gösterirsek i s

36 3 ( E ) ( E ) ( E ) ( E ) (4) k i p i k s p s ifadesini elde ederiz. Bu ifadeye göre parçacık yere çarptığı anda bir v hızına sahip olur ve bir potansiyel enerjisi olmayacağından ifadesi elde edilir. 1 mv mgh (5) Deneyin Yapılışı: Şekildeki düzeneği hazırlayın. Denge konumunu belirleyin ve H yüksekliğini ölçün. Sarkacı denge konumundan ayırarak Y yüksekliğine çıkarın ve Y yüksekliğini kaydedin. Burada h=y-h olacaktır. Yeni konumuna getirilen sarkaç küresinin hangi enerjisi artmıştır. Küreyi kendi haline bırakın ve küre tam denge konumundan geçerken jiletin ipi kesmesini sağlayın. Bunun için jiletin keskin olması gerekmektedir. Önceden dememe yaparak ipin küreye en yakın yerinden kesilmesini sağlayın. enerjisini ( Ek ) hesaplayın. Küre hangi tür hareket yaparak yere düştü? X uzaklığını ölçün. Kürenin denge konumundan geçerken hızını (v) ve bu noktadaki kinetik

37 33 Bunun için X v t (6) 1 t H g (7) denklemlerinden t yok edilerek v hızı bulunabilir. 1 X g mgh m (8) H denkleminden X H (9) 4 h eşitliğinin sağlanması potansiyel enerji değişiminin kinetik enerji değişimine eşit olduğunu gösterir. Deneyi en az 3 farklı h yüksekliği için tekrarlayarak elde ettiğiniz sonucu fiziksel olarak yorumlayınız.

38 34 EYLEMSİZLİK TERAZİSİ Deneyin Amacı: Eylemsizlik kütlesi kavramının tanıtılması Teori: Sürtünmesiz yatay bir masada hareketsiz d bir blok düşünelim. Bloğu harekete geçirmek için bir miktar çaba sarfetmemiz gerekir. Bloğun da bu harekete karşı koymaya çalıştığı hissine kapılırız. Burada kütle çekim kuvvetinin bir etkisi yoktur. Burada bloğun kütlesi, harekete karşı bloğa bir direnç katsayısı olarak kendini belli eder. Bu kütle dinamikte F = m.a eşitliği ile tanımlanır.buna eylemsizlik kütlesi denir. Bir bloğu yerden bir miktar yükseklikte tutmamız için belli bir çaba sarfetmemiz gerekir. Bloğu bu şekilde tutmazsak, blok yere doğru ivmeli hareket yapacaktır. Bloğu tutmak için gerekli olan kuvvetin büyüklüğü, yer ile blok arasında oluşan kütle çekim kuvvetinin büyüklüğüne eşittir. Burada eylemsizliğin bir rolü yoktur. = Burada bloğun çekim kütlesidir. O halde cismin dinamik deneyle ölçülen kütlesi eylemsizlik kütlesidir. Çekim kütlesi ise teraziyle yerçekiminin etkisinden faydalanarak ölçülen değerdir. Eylemsizlik ve çekim kütleleri arasındaki fark ölçme metotlarının farklı oluşundandır. Aynı birimler kullanıldığında değerleri birbirine eşittir. Çeşitli cisimlerin eylemsizlik kütlelerini bulmak için kullandığımız düzenek eylemsizlik terazisidir.

39 35 Deneyin Yapılışı: Eylemsizlik terazisinin periyodunu önce teraziye bir eylemsizlik kütlesi yerleştirerek ölçünüz. Bunun için terazinin 10 salınım süresini ölçüp bu süreyi 10 a bölünüz. Aynı işlemi eylemsizlik terazisine sırasıyla,3,4,5 kütle birimi yerleştirerek yapınız. Ölçtüğünüz periyotları tabloya yerleştiriniz. Tablodan faydalanarak periyot-kütle birimleri grafiğini çiziniz. Kütlesi bilinmeyen herhangi bir cismi eylemsizlik terazisine koyup teraziyi titreştirerek periyodunu ölçünüz. Grafiğinizden bu periyoda karşılık gelen kütle birimleri miktarını bulunuz. Bu miktar cismin kütle birimleri cinsinden eylemsizlik kütlesidir. Kütle birimlerinin kütlesini bildiğimizden; cismin kütlesini hesaplayınız. Cismin kütlesinin eylemsizlik kütlesi değeriyle karşılaştırınız. Buna göre bir sonuç söyleyiniz. Eylemsizlik kütlesini, eylemsizlik terazisiyle ölçerken yerçekiminin rolünün olup olmadığını anlamak için, teraziye özel yapılmış silindirik cismi koyarak titreşim periyodunu ölçünüz. Bu periyoda karşılık gelen eylemsizlik kütlesini daha önce çizmiş olduğunuz grafikten bulunuz. Silindirik cismi, eylemsizlik terazisinin kefesindeki özel yuvaya yerleştirerek bir iple yukarıya asınız. Böylece silindirik cismin ağırlığının eylemsizlik terazisine binmesi, yani eylemsizlik terazisine yerçekiminin etkisi önlenmiş olur. Bu durumu bozmadan eylemsizlik terazisini titreştirerek periyodunu ölçünüz. Bu periyodu bir önceki adımda bulduğunuz değerle karşılaştırınız. Eylemsizlik terazisini yerçekimi etkiledi mi?

40 36 Kütle birimleri (m) 10 salınım süresi (s) Periyot (ölçülen) (s) Periyot (ortalama) (s) m m 3m 4m 5m

41 37 HIZ VE İVME Deneyin Amacı: Düzgün doğrusal ve ivmeli hareketin incelenmesi Teori: Bir cismin konumunun sabit bir noktaya göre zamanla değişmesine hareket denir. Cisimlerin hareketleri oldukça karmaşık olabilir. Cismin hareketi sırasında geçtiği noktaları birleştiren eğriye hareketlinin yörüngesi denir. Cisimlerin yörüngesi doğru, eğri ya da çember gibi çeşitli şekillerde olabilir. Bu sebeple cisimlerin hareketi yörüngelerin şekline göre de isimlendirilebilir. Burada yörüngesi doğru olan hareketler ele alınacaktır. Bir doğru üzerinde hareket eden bir parçacığın herhangi bir andaki konumu seçilen bir başlangıç noktasına uzaklığı ve yönüyle belirtilir. Parçacığın bulunduğu yere konum, başlangıç noktasından parçacığın bulunduğu yere çizilen vektöre de konum veya yer değiştirme vektörü denir. Hareket konusunda karşılaşılan ilk temel kavramlar sürat ya da hız olmaktadır. Sürat, hız vektörünün büyüklüğünü ifade eder ve skaler bir niceliktir. Hız ise vektörel bir nicelik olup birim zamanda hareketlinin yer değiştirmesi olarak tanımlanır. Bir cisim bir başlangıç noktasından harekete başlayıp bir eksen boyunca eşit zaman araklarında eşit yer değiştirmeler yapıyorsa cismin hızı sabit olur. Bu harekete düzgün doğrusal hareket denir. Hareketli cismin herhangi bir t anındaki hızına ani hız denir. Buna göre konum vektörünü r ile gösterirsek ani hız olan v ile gösterilir. dr v (1) dt Hız, zamana göre yer değiştirmenin nasıl değiştiğini göstermekteydi. Zamana göre hızın nasıl değiştiğini ifade etmek için ivme niceliğini kullanırız. Bir doğru üzerinde hareket eden bir cismin hızı, eşit zaman aralıklarında eşit değişim gösteriyor ise bu harekete sabit ivmeli hareket (düzgün değişen doğrusal hareket) denir.

42 38 Eğik Düzlem Yatayla bir açısı yapan düzlemlere eğik düzlem denir. Sürtünmesiz bir eğik düzlemde hareket eden m kütleli bir cisme etkiyen kuvvetler Şekil 1 de gösterilmiştir. Şekil 1. Eğik düzlem üzerindeki bir cisme etkiyen kuvvetler Bir cisim yatay düzlem üzerinde dururken cismin ağırlığı olan G, düzlemin oluşturduğu N tepki kuvvetiyle dengelenir. Cisim eğik düzleme konulduğunda ise cismin G ağırlığı, biri eğik düzleme paralel ( G x ), diğeri eğik düzleme dik ( G y ) iki bileşene ayrılır. Bu bileşenlerden G y eğik düzlemin N tepki kuvvetiyle dengelenir. G x bileşeni dengelenmediğinden bu bileşen cisme bir ivme kazandırır. Bu durumda G x mg sin iˆ () yazılabilir. Cisme etki eden kuvvetle ivme arasındaki genel bağıntı F ma (3) şeklindedir. Bu bağıntı () denklemi ile karşılaştırıldığında cismin ivmesi a x g sin iˆ olarak hesaplanır. İvme ifadesi zamana göre integre edilerek hız için v x g sin t iˆ yol için de x 1 g sin t iˆ ifadeleri bulunur. Bu ifadelerde hareketin orijinden ilk hızsız başladığı kabul edilmiştir.

43 39 A. Düzgün Doğrusal Hareket Deneyin Yapılışı: Hava masasını yatay duruma getirdikten sonra disklerden birini masanın bir köşesine bırakınız. Diğer diski masanın bir kenarına koyunuz ve hava pedalına bastıktan sonra hafifçe hızlandırıp bırakınız. Disk bir doğru boyunca hareket ediyor mu? Hareketin başlangıç ve bitiş noktalarını ayarladıktan ve ark kronometresinde uygun zamanı seçtikten sonra ark ve hava pedallarına birlikte basarak hareketi tekrarlayınız. Böylece diskin eşit zaman aralıklarındaki konumu, kıvılcım izleri ile deney kâğıdına kaydedilecektir x(cm) t(sn) Şekil. Düzgün doğrusal harekette x-t grafiği Deney kâğıdının arka yüzüne kaydedilmiş olan diskin izlerini kullanarak Şekil deki x-t grafiğini çiziniz. Zaman ekseni için alacağınız birim uzunluk ark kronometresinde seçtiğiniz zaman birimi ya da onun katları olmalıdır Sorular: 1. x-t grafiğinde gözlediğiniz eğrinin şekli nedir? Matematiksel ifadesini yazınız.. Grafikten diskin hızını hesaplayın. 3. Eğrinin sabit oluşun hızın sabit olduğunu gösterir mi? Bu harekette hız zamanla değişmediğine göre cisme etkiyen kuvvetin sıfır olacağını vektörel olarak gösteriniz.

44 40 B. Sabit İvmeli Hareket Deneyin Yapılışı: Hava masasına belirli bir açısı kadar eğim veriniz ve disklerden birini masanın yüksek kenarına yakın bir yere koyunuz(şekil 1). Diğer diski masanın alt köşesine bırakınız. Hava pedalına bastığınızda disk aşağıya kayacaktır. Ark ve hava pedallarına aynı zamanda basarak hareketi tekrarlayınız. Ark pedalının serbest bırakınız. Hava pedalına basmaya devam ediniz ve deney kâğıdını çıkarınız. Hareketin iz grafiğini inceleyiniz. Deney kâğıdındaki izlerden faydalanarak x-t grafiğini A şıkkındaki yolla çiziniz V(cm/sn) t(sn) Şekil 3. Sabit ivmeli harekette x-t grafiği Sorular 1. Bu durumda hareketin hızı için ne diyebilirsiniz.. Aynı kâğıt üzerinde yolun, zaman yerine zamanın karesine t göre grafiğini çiziniz. Bu kez grafik bir doğru oluyor mu? Oluyorsa bu doğrunun matematiksel ifadesini yazın ve eğimini hesaplayın. 3. Hareket ikinci türevini alarak x mt şeklinde ifade edilebileceğine göre bu ifadede yolun zamana göre

45 41 d x a m dt ivmesinin sabit olduğunu ve eğime bağlılığını görebilirsiniz. Bu sonuçtan yararlanarak hareketin ivmesini bulunuz.

46 4 AÇISAL MOMENTUMUN KORUNUMU Deneyin Amacı: Dönmeli çarpışmalarda açısal momentumun ve enerjinin korunup korunmadığının gözlenmesi. Teori: m kütleli ve r yarıçaplı bir diskin dönme kinetik enerjisi = ile verilir. Burada I diskin eylemsizlik momenti ve w diskin açısal hızıdır. Bu diske ait L açısal momentumu ise = ifadesi ile verilir. İki disk arasında dönmeli çarpışmada, çarpışmadan önceki açısal momentumlar toplamı (Lö=L1+L ) çarpışmadan sonraki açısal momentumlar toplamına ( = + ) eşit olmalıdır. Bu deneyde özel bir durumda (disklerden birinin başlangıç açısal momentumu L=0 dır) bu ilişkiler incelenecektir. Kullanılan araçların M kütleleri, r yarıçapları ve I eylemsizlik momentleri: Ana Disk: M=96 g, r=1.7 cm, I=7.75x10-3 kgm Ana diskte üçlü makaranın yarıçapları: 1.5 cm, cm,.5 cm Ek Disk: M=875 g, r=1.7 cm, I=7.05x10-3 kgm Çelik Çubuk: M=690 g, Boyutlar (.x5.1)cm,, I=.98x10-3 kgm Çelik Halka: M=701 g, Dış r=6.4 cm İç r=5.4 cm,, I=.46x10-3 kgm On kanatlı makara: Yiv içi r=.38 cm, dış r=.54 cm, I=1.86x10-7 kgm Deneyin Yapılışı: Bilgisayarınızı çalıştırın. Şekil 10.1 deki deney düzeneğini kurun. Elinizi kullanarak ana diske bir dönme verin ve ek diski ana diskin hemen üzerine tutun. Bilgisayardan Mation Timer seçin ve ENTER basın

47 Ek disk Optik Göz 43 Ana disk Şekil 10.1 Elinizi kullanarak ana diske bir dönme verin ve ek diski ana diskin hemen üzerine tutun. Bilgisayardan Mation Timer seçin ve ENTER basın Dönmeli çarpışmayı oluşturmak için ek diski, dönen ana disk üzerine aynı eksenli olacak şekilde bırakın Şimdi ana disk ve ek disk birlikte dönecektir. Kısa süre sonra ENTER e basarak çarpışma sonrası verilerini alın. ENTER den sonra veri alma işlemi durmuştur. Alınan veri tablosunu gördükten sonra, ENTER e tekrar basarak yeni seçeneklerden sırasıyla, Graph Data, Velocity Time, Rotational Apparatus seçerek verilerin açısal hız-zaman grafiğini çizdiriniz. Aldığınız grafik yaklaşık Şekil 10. deki gibi olacaktır. Grafikten bulduğunuz değerleri korunum denklemlerinde kullanın. - w(radyan/s) Çarpışma süresi w ö Çarpışma Öncesi Çarpışma Sonrası w s t(s) Şekil 10.

48 44 Sorular: -Dönen bir katı cismin kinetik enerjisini yazınız. -Açısal momentum bağıntısını yazınız. -Dönme kinetik enerji nin korunum bağıntısını yazınız. -Açısal momentum un korunum kanununu yazınız.

DENEY 5 DÖNME HAREKETİ

DENEY 5 DÖNME HAREKETİ DENEY 5 DÖNME HAREKETİ AMAÇ Deneyin amacı merkezinden geçen eksen etrafında dönen bir diskin dinamiğini araştırmak, açısal ivme, açısal hız ve eylemsizlik momentini hesaplamak ve mekanik enerjinin korunumu

Detaylı

Fizik 101-Fizik I 2013-2014. Dönme Hareketinin Dinamiği

Fizik 101-Fizik I 2013-2014. Dönme Hareketinin Dinamiği -Fizik I 2013-2014 Dönme Hareketinin Dinamiği Nurdan Demirci Sankır Ofis: 364, Tel: 2924332 İçerik Vektörel Çarpım ve Tork Katı Cismin Yuvarlanma Hareketi Bir Parçacığın Açısal Momentumu Dönen Katı Cismin

Detaylı

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FİZİK-1 LABORATUVARI DENEY RAPORU

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FİZİK-1 LABORATUVARI DENEY RAPORU Adı-Soyadı : ÖĞRENCİNİN Numarası : İmza :. Bölümü : Deney No Deney Adı Bir Boyutta Hareket: Konum, Hız ve İvme Deneyin Amacı Deneyin Teorisi (Kendi cümleleriniz ile yazınız) (0 P) T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

DENEY 3 ATWOOD MAKİNASI

DENEY 3 ATWOOD MAKİNASI DENEY 3 ATWOOD MAKİNASI AMAÇ Bu deney bir cismin hareketi ve hareketi doğuran sebepler arasındaki ilişkiyi inceler. Bu deneyde eğik hava masası üzerine kurulmuş Atwood makinesini kullanarak Newton un ikinci

Detaylı

DENEY 1. İncelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi

DENEY 1. İncelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi DENEY 1 Düzgün Doğrusal Hareketin İncelenmesi Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Isparta - 2018 Amaçlar 1. Tek boyutta hareket kavramının incelenmesi. 2. Yer değiştirme ve

Detaylı

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FİZİK-1 LABORATUVARI DENEY RAPORU

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FİZİK-1 LABORATUVARI DENEY RAPORU Adı-Soyadı : ÖĞRENCİNİN Numarası : İmza :. Bölümü : Deney No Deney Adı Bir Boyutta Hareket: Konum, Hız ve İvme Deneyin Amacı Deneyin Teorisi (Kendi cümleleriniz ile yazınız) (0 P) T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM

BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM 4.1. Giriş Bir önceki bölümde, hareket denklemi F = ma nın, maddesel noktanın yer değiştirmesine göre integrasyonu ile elde edilen iş ve enerji denklemlerini

Detaylı

Newton un II. yasası. Bir cismin ivmesi, onun üzerine etki eden bileşke kuvvetle doğru orantılı ve kütlesi ile ters orantılıdır.

Newton un II. yasası. Bir cismin ivmesi, onun üzerine etki eden bileşke kuvvetle doğru orantılı ve kütlesi ile ters orantılıdır. Newton un II. yasası Bir cismin ivmesi, onun üzerine etki eden bileşke kuvvetle doğru orantılı ve kütlesi ile ters orantılıdır. Bir cisme F A, F B ve F C gibi çok sayıda kuvvet etkiyorsa, net kuvvet bunların

Detaylı

elde ederiz. Bu son ifade yeniden düzenlenirse,

elde ederiz. Bu son ifade yeniden düzenlenirse, Deney No : M2 Deneyin Adı : İKİ BOYUTTA ESNEK ÇARPIŞMA Deneyin Amacı : İki boyutta esnek çarpışmada, enerji ve momentum korunum bağıntılarını incelemek, momentumun vektörel, enerjini skaler bir büyüklük

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Dinamik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 17 Rijit Cismin Düzlemsel Kinetiği; Kuvvet ve İvme Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Dinamik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok.

Detaylı

ĐŞ GÜÇ ENERJĐ. Zaman. 5. Uygulanan kuvvet cisme yol aldıramıyorsa iş yapılmaz. W = 0

ĐŞ GÜÇ ENERJĐ. Zaman. 5. Uygulanan kuvvet cisme yol aldıramıyorsa iş yapılmaz. W = 0 ĐŞ GÜÇ ENERJĐ Đş kelimesi, günlük hayatta çok kullanılan ve çok geniş kapsamlı bir kelimedir. Fiziksel anlamda işin tanımı tektir.. Yapılan iş, kuvvet ile kuvvetin etkisinde yapmış olduğu yerdeğiştirmenin

Detaylı

DENEY 1 - SABİT HIZLA DÜZGÜN DOĞRUSAL HAREKET

DENEY 1 - SABİT HIZLA DÜZGÜN DOĞRUSAL HAREKET AMAÇ: DENEY 1 - SABİT HIZLA DÜZGÜN DOĞRUSAL HAREKET Bir nesnenin sabit hızda, net kuvvetin etkisi altında olmadan, düzgün bir hat üzerinde hareket etmesini doğrulamak ve bu hızı hesaplamaktır. GENEL BİLGİLER:

Detaylı

3. EĞĐK DÜZLEMDE HAREKET Hazırlayanlar Arş. Grv. M. ERYÜREK Arş. Grv. H. TAŞKIN

3. EĞĐK DÜZLEMDE HAREKET Hazırlayanlar Arş. Grv. M. ERYÜREK Arş. Grv. H. TAŞKIN 3. EĞĐK DÜZLEMDE HAREKET Hazırlayanlar Arş. Gr. M. ERYÜREK Arş. Gr. H. TAŞKIN AMAÇ Eğik düzlemdeki imeli hareketi gözlemek e bu hareket için yol-zaman, hız-zaman ilişkilerini incelemek, yerçekimi imesini

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Dinamik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 13 Parçacık Kinetiği: Kuvvet ve İvme Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Dinamik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 13 Parçacık

Detaylı

4. İKİ BOYUTLU UZAYDA ÇARPIŞMA

4. İKİ BOYUTLU UZAYDA ÇARPIŞMA 4. İKİ BOYUTLU UZAYDA ÇARPIŞMA AMAÇ. İki cismin çarpışması olayında momentumun korunumu ilkesinin incelenmesi,. Çarpışmada mekanik enerjinin korunumu ilkesinin incelenmesi, 3.Ölçü sonuçlarından yararlanarak

Detaylı

1) Bir sarkacın hareketini deneysel olarak incelemek ve teori ile karşılaştırmak. 2) Basit sarkaç yardımıyla yerçekimi ivmesini belirlemek.

1) Bir sarkacın hareketini deneysel olarak incelemek ve teori ile karşılaştırmak. 2) Basit sarkaç yardımıyla yerçekimi ivmesini belirlemek. DENEY 4. BASİT SARKAÇ Amaç: 1) Bir sarkacın hareketini deneysel olarak incelemek ve teori ile karşılaştırmak. ) Basit sarkaç yardımıyla yerçekimi ivmesini belirlemek. Kuramsal Bili: Kendini belirli zaman

Detaylı

4.1 denklemine yakından bakalım. Tanımdan α = dω/dt olduğu bilinmektedir (ω açısal hız). O hâlde eğer cisme etki eden tork sıfır ise;

4.1 denklemine yakından bakalım. Tanımdan α = dω/dt olduğu bilinmektedir (ω açısal hız). O hâlde eğer cisme etki eden tork sıfır ise; Deney No : M3 Deneyin Adı : EYLEMSİZLİK MOMENTİ VE AÇISAL İVMELENME Deneyin Amacı : Dönme hareketinde eylemsizlik momentinin ne demek olduğunu ve nelere bağlı olduğunu deneysel olarak gözlemlemek. Teorik

Detaylı

DENEY 1 SABİT HIZLA DÜZGÜN DOĞRUSAL HAREKET

DENEY 1 SABİT HIZLA DÜZGÜN DOĞRUSAL HAREKET DENEY 1 SABİT HIZLA DÜZGÜN DOĞRUSAL HAREKET AMAÇ: Bir nesnenin sabit hızda, net gücün etkisi altında olmadan düzgün bir hat üzerinde hareket etmesini doğrulamak ve bu hızı hesaplanmaktır. GENEL BİLGİLER:

Detaylı

DENEY 4 ÇARPIŞMALAR VE LİNEER MOMENTUMUN KORUNUMU

DENEY 4 ÇARPIŞMALAR VE LİNEER MOMENTUMUN KORUNUMU DENEY 4 ÇARPIŞMALAR VE LİNEER MOMENTUMUN KORUNUMU AMAÇ: Deneyin amacı esnek ve esnek olmayan çarpışmalarda lineer momentum ve kinetik enerji korunumunu incelemektir. GENEL BİLGİLER: Bir nesnenin lineer

Detaylı

Newton un ikinci yasası: Bir cisim ivmesi cisim üzerine etki eden toplam kuvvet ile doğru orantılı cismin kütlesi ile ters orantılıdır.

Newton un ikinci yasası: Bir cisim ivmesi cisim üzerine etki eden toplam kuvvet ile doğru orantılı cismin kütlesi ile ters orantılıdır. Bölüm 5: Hareket Yasaları(Özet) Önceki bölümde hareketin temel kavramları olan yerdeğiştirme, hız ve ivme tanımlanmıştır. Bu bölümde ise hareketli cisimlerin farklı hareketlerine sebep olan etkilerin hareketi

Detaylı

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FİZİK-1 LABORATUARI DENEY RAPORU. Deneyin yapılış amacının ne olabileceğini kendi cümlelerinizle yazınız.

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FİZİK-1 LABORATUARI DENEY RAPORU. Deneyin yapılış amacının ne olabileceğini kendi cümlelerinizle yazınız. T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FİZİK- LABORATUARI DENEY RAPORU Ad Soyad Numara Bölüm Grup Deney No Deneyin Adı Deneyin Amacı Teorik Bilgi Deneyin yapılış amacının ne olabileceğini kendi cümlelerinizle yazınız.

Detaylı

2 SABİT HIZLI DOĞRUSAL HAREKET

2 SABİT HIZLI DOĞRUSAL HAREKET 2 SABİT HIZLI DOĞRUSAL HAREKET Bu deneyin amacı, hava masası deney düzeneği kullanarak, hiç bir net kuvvetin etkisi altında olmaksızın hareket eden bir cismin düz bir çizgi üzerinde ve sabit hızla hareket

Detaylı

4 ESNEK VE ESNEK OLMAYAN ÇARPIŞMALAR

4 ESNEK VE ESNEK OLMAYAN ÇARPIŞMALAR 4 ESNEK VE ESNEK OLMAYAN ÇARPIŞMALAR Bu deneyin amacı, esnek ve esnek olmayan çarpışmalarda momentumun ve kinetik enerjinin korunumunun deneysel olarak incelenmesidir. Temel Bilgiler: Bir cismin lineer

Detaylı

DENEY 2 SABİT İVME İLE DÜZGÜN DOĞRUSAL HAREKET VE DÜZLEMDE HAREKET

DENEY 2 SABİT İVME İLE DÜZGÜN DOĞRUSAL HAREKET VE DÜZLEMDE HAREKET DENEY 2 SABİT İVME İLE DÜZGÜN DOĞRUSAL HAREKET VE DÜZLEMDE HAREKET AMAÇ: Sabit ivme ile düzgün doğrusal hareket çalışılıp analiz edilecek ve eğik durumda bulunan hava masasındaki diskin hareketi incelenecek

Detaylı

VERİLER. Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2

VERİLER. Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2 VERİLER Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2 Metrik Ön Takılar sin 45 = cos 45 = 0,7 Numara Ön Takı Simge sin 37 = cos 53 = 0,6 sin 53 = cos 37 = 0,8 10 9 giga G tan 37 = 0,75 10 6 mega M tan 53 = 1,33 10 3

Detaylı

Bölüm-4. İki Boyutta Hareket

Bölüm-4. İki Boyutta Hareket Bölüm-4 İki Boyutta Hareket Bölüm 4: İki Boyutta Hareket Konu İçeriği 4-1 Yer değiştirme, Hız ve İvme Vektörleri 4-2 Sabit İvmeli İki Boyutlu Hareket 4-3 Eğik Atış Hareketi 4-4 Bağıl Hız ve Bağıl İvme

Detaylı

Hareket Kanunları Uygulamaları

Hareket Kanunları Uygulamaları Fiz 1011 Ders 6 Hareket Kanunları Uygulamaları Sürtünme Kuvveti Dirençli Ortamda Hareket Düzgün Dairesel Hareket http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/ Sürtünme Kuvveti Çevre faktörlerinden dolayı (hava,

Detaylı

Fizik-1 UYGULAMA-7. Katı bir cismin sabit bir eksen etrafında dönmesi

Fizik-1 UYGULAMA-7. Katı bir cismin sabit bir eksen etrafında dönmesi Fizik-1 UYGULAMA-7 Katı bir cismin sabit bir eksen etrafında dönmesi 1) Bir tekerlek üzerinde bir noktanın açısal konumu olarak verilmektedir. a) t=0 ve t=3s için bu noktanın açısal konumunu, açısal hızını

Detaylı

TİTREŞİM VE DALGALAR BÖLÜM PERİYODİK HAREKET

TİTREŞİM VE DALGALAR BÖLÜM PERİYODİK HAREKET TİTREŞİM VE DALGALAR Periyodik Hareketler: Belirli aralıklarla tekrarlanan harekete periyodik hareket denir. Sabit bir nokta etrafında periyodik hareket yapan cismin hareketine titreşim hareketi denir.

Detaylı

5.DENEY. d F. ma m m dt. d y. d y. -kx. Araç. Basit. denge (1) (2) (3) denklemi yazılabilir. (4)

5.DENEY. d F. ma m m dt. d y. d y. -kx. Araç. Basit. denge (1) (2) (3) denklemi yazılabilir. (4) YAYLI ve BASİ SARKAÇ 5.DENEY. Amaç: i) Bir spiral yayın yay sabitinin belirlenmesi vee basit harmonik hareket yapan bir cisminn periyodununn incelenmesi. ii) Basit sarkaç kullanılarak yerçekimi ivmesininn

Detaylı

İŞ : Şekilde yörüngesinde hareket eden bir parçacık üzerine kuvveti görülmektedir. Parçacık A noktasından

İŞ : Şekilde yörüngesinde hareket eden bir parçacık üzerine kuvveti görülmektedir. Parçacık A noktasından İŞ : Şekilde yörüngesinde hareket eden bir parçacık üzerine etkiyen F kuvveti görülmektedir. Parçacık A noktasından r geçerken konum vektörü uygun bir O orijininden ölçülmektedir ve A dan A ne diferansiyel

Detaylı

Şekil 6.1 Basit sarkaç

Şekil 6.1 Basit sarkaç Deney No : M5 Deney Adı : BASİT SARKAÇ Deneyin Amacı yer çekimi ivmesinin belirlenmesi Teorik Bilgi : Sabit bir noktadan iple sarkıtılan bir cisim basit sarkaç olarak isimlendirilir. : Basit sarkaçta uzunluk

Detaylı

KUVVET, MOMENT ve DENGE

KUVVET, MOMENT ve DENGE 2.1. Kuvvet 2.1.1. Kuvvet ve cisimlere etkileri Kuvvetler vektörel büyüklüklerdir. Kuvvet vektörünün; uygulama noktası, kuvvetin cisme etkidiği nokta; doğrultu ve yönü, kuvvetin doğrultu ve yönü; modülüyse

Detaylı

Şekil 8.1: Cismin yatay ve dikey ivmesi

Şekil 8.1: Cismin yatay ve dikey ivmesi Deney No : M7 Deneyin Adı : EĞİK ATIŞ Deneyin Amacı : 1. Topun ilk hızını belirlemek 2. Ölçülen menzille hesaplanan menzili karşılaştırmak 3. Bir düzlem üzerinde uygulanan eğik atışta açıyla menzil ve

Detaylı

DENEY 2 SABİT İVME İLE DÜZGÜN DOĞRUSAL HAREKET VE DÜZLEMDE HAREKET

DENEY 2 SABİT İVME İLE DÜZGÜN DOĞRUSAL HAREKET VE DÜZLEMDE HAREKET DENEY SABİT İVME İLE DÜZGÜN DOĞRUSAL HAREKET VE DÜZLEMDE HAREKET AMAÇ: Sabit ivme ile düzgün doğrusal hareket çalışılıp analiz edilecek ve eğik durumda bulunan hava masasındaki diskin hareketi incelenecek

Detaylı

DİNAMİK TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ

DİNAMİK TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ 7 TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ Adem ÇALIŞKAN Hareket veya hareketteki değişmelerin sebeplerini araştırarak kuvvetle hareket arasındaki ilişkiyi inceleyen mekaniğin bölümüne dinamik denir. Hareket, bir

Detaylı

r r r F İŞ : Şekil yörüngesinde hareket eden bir parçacık üzerine kuvvetini göstermektedir. Parçacık A noktasından

r r r F İŞ : Şekil yörüngesinde hareket eden bir parçacık üzerine kuvvetini göstermektedir. Parçacık A noktasından İŞ : Şekil yörüngesinde hareket eden bir parçacık üzerine etkiyenf r kuvvetini göstermektedir. Parçacık A noktasından r r geçerken konum vektörü uygun bir O orijininden ölçülmektedir ve d r A dan A ne

Detaylı

İş-Kinetik Enerji, Potansiyel Enerji, Enerji Korunumu

İş-Kinetik Enerji, Potansiyel Enerji, Enerji Korunumu İş-Kinetik Enerji, Potansiyel Enerji, Enerji Korunumu 1. Kütlesi 7 kg olan motorsuz oyuncak bir araba, sürtünmesiz yatay bir düzlem üzerinde 4 m/s ilk hız ile gitmektedir. Araba daha sonra ilk hızı ile

Detaylı

Bir cisme etki eden kuvvetlerin bileşkesi sıfır ise, cisim ya durur, ya da bir doğru boyunca sabit hızla hareketine devam eder.

Bir cisme etki eden kuvvetlerin bileşkesi sıfır ise, cisim ya durur, ya da bir doğru boyunca sabit hızla hareketine devam eder. DİNAMİK Hareket veya hareketteki değişmelerin sebeplerini araştırarak kuvvetle hareket arasındaki ilişkiyi inceleyen mekaniğin bölümüne dinamik denir. Dinamiğin üç temel prensibi vardır. 1. Eylemsizlik

Detaylı

2. POTANSİYEL VE KİNETİK ENERJİ 2.1. CİSİMLERİN POTANSİYEL ENERJİSİ. Konumundan dolayı bir cismin sahip olduğu enerjiye Potansiyel Enerji denir.

2. POTANSİYEL VE KİNETİK ENERJİ 2.1. CİSİMLERİN POTANSİYEL ENERJİSİ. Konumundan dolayı bir cismin sahip olduğu enerjiye Potansiyel Enerji denir. BÖLÜM POTANSİYEL VE KİNETİK ENERJİ. POTANSİYEL VE KİNETİK ENERJİ.1. CİSİMLERİN POTANSİYEL ENERJİSİ Konumundan dolayı bir cismin sahip olduğu enerjiye Potansiyel Enerji denir. Mesela Şekil.1 de görülen

Detaylı

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü-Fizik Bölümü

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü-Fizik Bölümü Massachusetts Teknoloji Enstitüsü-Fizik Bölümü Fizik 8.01 Ödev # 7 Güz, 1999 ÇÖZÜMLER Dru Renner dru@mit.edu 7 Kasım 1999 Saat: 21.50 Problem 7.1 (Ohanian, sayfa 271, problem 55) Bu problem boyunca roket

Detaylı

FİZİK PROJE ÖDEVİ İŞ GÜÇ ENERJİ NUR PINAR ŞAHİN 11 C 741

FİZİK PROJE ÖDEVİ İŞ GÜÇ ENERJİ NUR PINAR ŞAHİN 11 C 741 FİZİK PROJE ÖDEVİ İŞ GÜÇ ENERJİ NUR PINAR ŞAHİN 11 C 741 İŞ İş kelimesi, günlük hayatta çok kullanılan ve çok geniş kapsamlı bir kelimedir. Fiziksel anlamda işin tanımı tektir. Yola paralel bir F kuvveti

Detaylı

Hareket Kanunları. Newton un Hareket Kanunları. Fiz 1011 Ders 5. Eylemsizlik - Newton un I. Yasası. Temel - Newton un II. Yasası

Hareket Kanunları. Newton un Hareket Kanunları. Fiz 1011 Ders 5. Eylemsizlik - Newton un I. Yasası. Temel - Newton un II. Yasası Fiz 1011 Ders 5 Hareket Kanunları Newton un Hareket Kanunları Eylemsizlik - Newton un I. Yasası Temel - Newton un II. Yasası Etki-Tepki - Newton un III. Yasası http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/ DİNAMİK

Detaylı

Düzgün olmayan dairesel hareket

Düzgün olmayan dairesel hareket Düzgün olmayan dairesel hareket Dairesel harekette cisim üzerine etki eden net kuvvet merkeze doğru yönelmişse cismin hızı sabit kalır. Eğer net kuvvet merkeze doğru yönelmemişse, kuvvet teğetsel ve radyal

Detaylı

: Bazı Uzunluk Ölçme Araçlarını Tanımlamak ve

: Bazı Uzunluk Ölçme Araçlarını Tanımlamak ve Deney Kodu : M-1 Deney Adı Deney Amacı : Uzunluk Ölçü Aleti : Bazı Uzunluk Ölçme Araçlarını Tanımlamak ve Ölçme Hataları Hakkında Önbilgiler Elde Etmektir. Kuramsal Ön Bilgi: Verniyeli kumpas, uzunluğu

Detaylı

İÇİNDEKİLER xiii İÇİNDEKİLER LİSTESİ BÖLÜM 1 ÖLÇME VE BİRİM SİSTEMLERİ

İÇİNDEKİLER xiii İÇİNDEKİLER LİSTESİ BÖLÜM 1 ÖLÇME VE BİRİM SİSTEMLERİ İÇİNDEKİLER xiii İÇİNDEKİLER LİSTESİ BÖLÜM 1 ÖLÇME VE BİRİM SİSTEMLERİ 1.1. FİZİKTE ÖLÇME VE BİRİMLERİN ÖNEMİ... 2 1.2. BİRİMLER VE BİRİM SİSTEMLERİ... 2 1.3. TEMEL BİRİMLERİN TANIMLARI... 3 1.3.1. Uzunluğun

Detaylı

Fiz 1011 I. Vize UYGULAMA

Fiz 1011 I. Vize UYGULAMA Fiz 1011 I. Vize UYGULAMA Bölüm 1. Fizik ve Ölçme 1. Aşağıdaki ölçme sonuçlarını 3 anlamlı rakamla gösteriniz. (a) 145,61 (b) 23457 (c) 2,4558 (d) 0,023001 (e) 0,12453 2. Farklı hasaslıkta aletler kullanılarak

Detaylı

Fizik 101: Ders 21 Gündem

Fizik 101: Ders 21 Gündem Fizik 101: Ders 21 Gündem Yer çekimi nedeninden dolayı tork Rotasyon (özet) Statik Bayırda bir araba Statik denge denklemleri Örnekler Asılı tahterevalli Asılı lamba Merdiven Ders 21, Soru 1 Rotasyon Kütleleri

Detaylı

Fizik 101: Ders 17 Ajanda

Fizik 101: Ders 17 Ajanda izik 101: Ders 17 Ajanda Dönme hareketi Yön ve sağ el kuralı Rotasyon dinamiği ve tork Örneklerle iş ve enerji Dönme ve Lineer Kinematik Karşılaştırma açısal α sabit 0 t 1 0 0t t lineer a sabit v v at

Detaylı

HAREKET HAREKET KUVVET İLİŞKİSİ

HAREKET HAREKET KUVVET İLİŞKİSİ HAREKET HAREKET KUVVET İLİŞKİSİ Sabit kabul edilen bir noktaya göre bir cismin konumundaki değişikliğe hareket denir. Bu sabit noktaya referans noktası denir. Fizikte hareket üçe ayrılır Ötelenme Hareketi:

Detaylı

V = g. t Y = ½ gt 2 V = 2gh. Serbest Düşme NOT:

V = g. t Y = ½ gt 2 V = 2gh. Serbest Düşme NOT: Havada serbest bırakılan cisimlerin aşağı doğru düşmesi etrafımızda her zaman gördüğümüz bir olaydır. Bu düşme hareketleri, cisimleri yerin merkezine doğru çeken bir kuvvetin varlığını gösterir. Daha önceki

Detaylı

Fizik 203. Ders 5 İş-Enerji- Momentum Ali Övgün. Ofis: AS242 Fen ve Edebiyat Fakültesi Tel:

Fizik 203. Ders 5 İş-Enerji- Momentum Ali Övgün. Ofis: AS242 Fen ve Edebiyat Fakültesi Tel: Fizik 203 Ders 5 İş-Enerji- Momentum Ali Övgün Ofis: AS242 Fen ve Edebiyat Fakültesi Tel: 0392-630-1379 ali.ovgun@emu.edu.tr www.aovgun.com İşinTanımı Güç KinetikEnerji NetKuvvetiçinİş-EnerjiTeoremi EnerjininKorunumuYasası

Detaylı

Kuvvet. Kuvvet. Newton un 1.hareket yasası Fizik 1, Raymond A. Serway; Robert J. Beichner Editör: Kemal Çolakoğlu, Palme Yayınevi

Kuvvet. Kuvvet. Newton un 1.hareket yasası Fizik 1, Raymond A. Serway; Robert J. Beichner Editör: Kemal Çolakoğlu, Palme Yayınevi Kuvvet izik 1, Raymond A. Serway; Robert J. Beichner Editör: Kemal Çolakoğlu, Palme Yayınevi 2 Kuvvet Kuvvet ivmelenme kazandırır. Kuvvet vektörel bir niceliktir. Kuvvetler çift halinde bulunur. Kuvvet

Detaylı

GÜÇ Birim zamanda yapılan işe güç denir. SI (MKS) birim sisteminde güç birimi

GÜÇ Birim zamanda yapılan işe güç denir. SI (MKS) birim sisteminde güç birimi İŞ-GÜÇ-ENERJİ İŞ Yola paralel bir F kuvveti cisme yol aldırabiliyorsa iş yapıyor demektir. Yapılan iş, kuvvet ile yolun çarpımına eşittir. İş W sembolü ile gösterilirse, W = F. Δx olur. Burada F ile Δx

Detaylı

DENEY 2. Statik Sürtünme Katsayısının Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi

DENEY 2. Statik Sürtünme Katsayısının Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi DENEY 2 Statik Sürtünme Katsayısının Belirlenmesi Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Isparta-2018 Amaç 1. Kuru yüzeler arasındaki sürtünme kuvveti ve sürtünme katsayısı kavramlarının

Detaylı

BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ

BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ 1.1. Giriş Kinematik, daha öncede vurgulandığı üzere, harekete sebep olan veya hareketin bir sonucu olarak ortaya çıkan kuvvetleri dikkate almadan cisimlerin hareketini

Detaylı

BÖLÜM 9 ÇÖZÜLMESİ ÖNERİLEN ÖRNEK VE PROBLEMLER

BÖLÜM 9 ÇÖZÜLMESİ ÖNERİLEN ÖRNEK VE PROBLEMLER BÖLÜM 9 ÇÖZÜLMESİ ÖNERİLEN ÖRNEK VE PROBLEMLER b) İkinci süreç eğik atış hareketine karşılık geliyor. Orada örendiğin problem çözüm adımlarını kullanarak topun sopadan ayrıldığı andaki hızını bağıntı olarak

Detaylı

Fiz Ders 10 Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi

Fiz Ders 10 Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi Fiz 1011 - Ders 10 Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi Açısal Yerdeğiştirme, Hız ve İvme Dönme Kinematiği: Sabit Açısal İvmeli Dönme Hareketi Açısal ve Doğrusal Nicelikler Dönme Enerjisi Eylemsizlik

Detaylı

Fizik 101-Fizik I Hareket Kanunları. Nurdan Demirci Sankır Ofis: 325, Tel:4331 Enerji Araştırmalrı Laboratuarı (YDB- Bodrum Kat) İçerik

Fizik 101-Fizik I Hareket Kanunları. Nurdan Demirci Sankır Ofis: 325, Tel:4331 Enerji Araştırmalrı Laboratuarı (YDB- Bodrum Kat) İçerik Fizik 101-Fizik I 2013-2014 Hareket Kanunları Nurdan Demirci Sankır Ofis: 325, Tel:4331 Enerji Araştırmalrı Laboratuarı (YDB- Bodrum Kat) İçerik Kuvvet Kavramı Newton nun Birinci Yasası ve Eylemsizlik

Detaylı

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HAREKET

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HAREKET MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HAREKET Bir Doğru Boyunca Hareket Konum ve Yer-değiştirme Ortalama Hız Ortalama Sürat Anlık Hız Ortalama ve Anlık İvme Bir Doğru Boyunca Hareket Kinematik, cisimlerin hareketini

Detaylı

RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ

RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ MUTLAK GENEL DÜZLEMSEL HAREKET: Genel düzlemsel hareket yapan bir karı cisim öteleme ve dönme hareketini eşzamanlı yapar. Eğer cisim ince bir levha olarak gösterilirse,

Detaylı

Mekanik Deneyleri I ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Prof.Dr. Ertuğrul YÖRÜKOĞULLARI

Mekanik Deneyleri I ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Prof.Dr. Ertuğrul YÖRÜKOĞULLARI Mekanik Deneyleri I Yazar Prof.Dr. Ertuğrul YÖRÜKOĞULLARI ÜNİTE 5 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; hareket, kuvvet ve kuvvetlerin bileşkesi, sürtünme kuvveti, Newton'un II. hareket yasası, serbest

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 10 Eylemsizlik Momentleri Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R. C.Hibbeler, S. C. Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 10. Eylemsizlik Momentleri

Detaylı

FIZ Uygulama Vektörler

FIZ Uygulama Vektörler Vektörler Problem 1 - Serway 61/75 Bir dikdörtgenler prizmasının boyutları şekildeki gibi a=10,0 cm, b=20,0 cm ve c=15,0 cm dir. a) Yüz köşegen vektörü R 1 nedir? b) Cisim köşegen vektörü R 2 nedir? c)

Detaylı

2. Konum. Bir cismin başlangıç kabul edilen sabit bir noktaya olan uzaklığına konum denir.

2. Konum. Bir cismin başlangıç kabul edilen sabit bir noktaya olan uzaklığına konum denir. HAREKET Bir cismin zamanla çevresindeki diğer cisimlere göre yer değiştirmesine hareket denir. Hareket konumuzu daha iyi anlamamız için öğrenmemiz gereken diğer kavramlar: 1. Yörünge 2. Konum 3. Yer değiştirme

Detaylı

DENEY 6 BASİT SARKAÇ

DENEY 6 BASİT SARKAÇ DENEY 6 BASİT SARKAÇ AMAÇ: Bir basit sarkacın temel fiziksel özelliklerinin incelenmesi. TEORİ: Basit sarkaç şekilde görüldüğü gibi kütlesiz bir ip ve ucuna asılı noktasal bir kütleden ibarettir. Şekil

Detaylı

TORK VE DENGE 01 Torkun Tanımı ve Yönü

TORK VE DENGE 01 Torkun Tanımı ve Yönü TORK VE DENGE 01 Torkun Tanımı ve Yönü Kuvvetin döndürme etkisine tork ya da moment denir. Bir kuvvetin bir noktaya göre torku; kuvvet ile dönme noktasının kuvvete dik uzaklığının çarpımına eşittir. Moment

Detaylı

Bölüm 9: Doğrusal momentum ve çarpışmalar

Bölüm 9: Doğrusal momentum ve çarpışmalar Bölüm 9: Doğrusal momentum ve çarpışmalar v hızıyla hareket eden m kütleli bir parçacığın doğrusal momentumu kütle ve hızın çarpımına eşittir; p = mv Momentum vektörel bir niceliktir, yönü hız vektörü

Detaylı

KKKKK. Adı Soyadı : Numarası : Bölümü : İmzası : FİZİK I

KKKKK. Adı Soyadı : Numarası : Bölümü : İmzası : FİZİK I Adı Soyadı : Numarası : Bölümü : İmzası : FİZİK I 1. Sınav süresi 10 dakikadır.. Bu sınavda eşit puanlı 0 adet soru vardır.. Elinizdeki soru kitapçığı K türü soru kitapçığıdır.. Yanıtlarınızı Yanıt Kağıdı

Detaylı

DİNAMİK Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü

DİNAMİK Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü DİNAMİK - 11 Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 11. HAFTA Kapsam: İmpuls Momentum yöntemi İmpuls ve momentum ilkesi

Detaylı

FIZ 1301 FİZİK-I LABORATUAR KILAVUZU

FIZ 1301 FİZİK-I LABORATUAR KILAVUZU FİZİK BÖLÜMÜ, MCBU, MANİSA, 2018 FIZ 1301 FİZİK-I LABORATUAR KILAVUZU İÇİNDEKİLER DENEY 1: Bir Boyutta Hareket (Düzgün Doğrusal Hareket)..2 DENEY 2: Eğik Atış.6 DENEY 3: Dinamik 15 DENEY 4: Momentum ve

Detaylı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Ders İkinci Ara Sınavı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Ders İkinci Ara Sınavı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Ders İkinci Ara Sınavı 29 Kasım 2010 Hazırlayan: Yamaç Pehlivan Başlama saati: 13:00 Bitiş Saati: 14:30 Toplam Süre: 90 Dakika Lütfen adınızı

Detaylı

ELEKTRİKSEL POTANSİYEL

ELEKTRİKSEL POTANSİYEL ELEKTRİKSEL POTANSİYEL Elektriksel Potansiyel Enerji Elektriksel potansiyel enerji kavramına geçmeden önce Fizik-1 dersinizde görmüş olduğunuz iş, potansiyel enerji ve enerjinin korunumu kavramları ile

Detaylı

Fizik 101: Ders 18 Ajanda

Fizik 101: Ders 18 Ajanda Fizik 101: Ders 18 Ajanda Özet Çoklu parçacıkların dinamiği Makara örneği Yuvarlanma ve kayma örneği Verilen bir eksen etrafında dönme: hokey topu Eğik düzlemde aşağı yuvarlanma Bowling topu: kayan ve

Detaylı

4.DENEY: ĠKĠ BOYUTLU UZAYDA ÇARPIġMA

4.DENEY: ĠKĠ BOYUTLU UZAYDA ÇARPIġMA 4.DENEY: ĠKĠ BOYUTLU UZAYDA ÇARPIġMA AMAÇ 1. Ġki cismin çarpıģması olayında momentumun korunumu ilkesinin incelenmesi, 2. ÇarpıĢmada mekanik enerjinin korunumu ilkesinin incelenmesi, 3. Ölçü sonuçlarından

Detaylı

Bölüm 2. Bir boyutta hareket

Bölüm 2. Bir boyutta hareket Bölüm 2 Bir boyutta hareket Kinematik Dış etkenlere maruz kalması durumunda bir cismin hareketindeki değişimleri tanımlar Bir boyutta hareketten kasıt, cismin bir doğru boyunca hareket ettiği durumların

Detaylı

Potansiyel Enerji. Fiz Ders 8. Kütle - Çekim Potansiyel Enerjisi. Esneklik Potansiyel Enerjisi. Mekanik Enerjinin Korunumu

Potansiyel Enerji. Fiz Ders 8. Kütle - Çekim Potansiyel Enerjisi. Esneklik Potansiyel Enerjisi. Mekanik Enerjinin Korunumu Fiz 1011 - Ders 8 Potansiyel Enerji Kütle - Çekim Potansiyel Enerjisi Esneklik Potansiyel Enerjisi Mekanik Enerjinin Korunumu Korunumlu ve Korunumsuz Kuvvetler Enerji Diyagramları, Sistemlerin Dengesi

Detaylı

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü-Fizik Bölümü

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü-Fizik Bölümü Massachusetts Teknoloji Enstitüsü-Fizik Bölümü Fizik 8.01 Ödev # 8 Güz, 1999 ÇÖZÜMLER Dru Renner dru@mit.edu 14 Kasım 1999 Saat: 18.20 Problem 8.1 Bir sonraki hareket bir odağının merkezinde gezegenin

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 7. Konu İTME VE ÇİZGİSEL MOMENTUM ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 7. Konu İTME VE ÇİZGİSEL MOMENTUM ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ . SINIF KONU ANLATIMLI. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 7. Konu İTME VE ÇİZGİSEL MOMENTUM ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ 7 İtme ve Çizgisel Momentum. Ünite 7. Konu (İtme ve Çizgisel Momentum) A nın Çözümleri. Eğik

Detaylı

elde ederiz

elde ederiz Deney No : M1 Deney Adı : NEWTON YASASI Deneyin Amacı : Sabit kuvvet altında hareketin incelenmesi, konum-zaman, hız-zaman grafiklerinin çizilmesi. Newton un ikinci hareket kanununun gözlemlenmesi, kuvvet-ivme

Detaylı

HARRAN ÜNİVERSİTESİ 2016 YILI ZİRAAT FAKÜLTESİ FİNAL SINAVI SORU ÖRNEKLERİ

HARRAN ÜNİVERSİTESİ 2016 YILI ZİRAAT FAKÜLTESİ FİNAL SINAVI SORU ÖRNEKLERİ HARRAN ÜNİVERSİTESİ 016 YILI ZİRAAT FAKÜLTESİ FİNAL SINAVI SORU ÖRNEKLERİ Soru 1 - Bir tekerlek, 3.5 rad/ s ' lik sabit bir açısal ivmeyle dönüyor. t=0'da tekerleğin açısal hızı rad/s ise, (a) saniyede

Detaylı

G = mg bağıntısı ile bulunur.

G = mg bağıntısı ile bulunur. ATIŞLAR Havada serbest bırakılan cisimlerin aşağı doğru düşmesi etrafımızda her zaman gördüğümüz bir olaydır. Bu düşme hareketleri, cisimleri yerin merkezine doğru çeken bir kuvvetin varlığını gösterir.

Detaylı

EĞİK ATIŞ Ankara 2008

EĞİK ATIŞ Ankara 2008 EĞİK ATIŞ Ankara 8 EĞİK ATIŞ: AMAÇ: 1. Topun ilk hızını belirlemek. Ölçülen menzille hesaplanan menzili karşılaştırmak 3. Bir düzlem üzerinde uygulanan eğik atışda açıyla menzil ve tepenoktası arasındaki

Detaylı

Fizik Dr. Murat Aydemir

Fizik Dr. Murat Aydemir Fizik-1 2017-2018 Dr. Murat Aydemir Ankara University, Physics Engineering, Bsc Durham University, Physics, PhD University of Oxford, Researcher, Post-Doc Ofis No: 35 Merkezi Derslikler Binasi murat.aydemir@erzurum.edu.tr

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 3 Parçacık Dengesi Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 3 Parçacık Dengesi Bu bölümde,

Detaylı

KOÜ. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği ( 1. ve 2. Öğretim ) Bölümü Dinamik Dersi (Türkçe Dilinde) 2. Çalişma Soruları / 21 Ekim 2018

KOÜ. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği ( 1. ve 2. Öğretim ) Bölümü Dinamik Dersi (Türkçe Dilinde) 2. Çalişma Soruları / 21 Ekim 2018 SORU-1) Şekilde gösterilen uzamasız halat makara sisteminde A'daki ipin ucu aşağı doğru 1 m/s lik bir hızla çekilirken, E yükünün hızının sayısal değerini ve hareket yönünü sistematik bir şekilde hesaplayarak

Detaylı

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi / Makine Mühendisliği Bölümü. Basit Harmonik Hareket Deneyi Deney Föyü. Edirne

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi / Makine Mühendisliği Bölümü. Basit Harmonik Hareket Deneyi Deney Föyü. Edirne TRAKYA ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi / Makine Mühendisliği Bölümü Basit Harmonik Hareket Deneyi Deney Föyü Edirne 2016 İçindekiler: 1.Deney Hakkında Teorik Bilgi 1 1.a) Yaylar ve Mekanik Özellikleri

Detaylı

KKKKK VERİLER. Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2. Metrik Ön Takılar sin 45 = cos 45 = 0,7

KKKKK VERİLER. Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2. Metrik Ön Takılar sin 45 = cos 45 = 0,7 VERİLER Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s Metrik Ön Takılar sin = cos = 0, Numara Ön Takı Simge sin = cos = 0,6 sin = cos = 0,8 10 9 giga G tan = 0, 10 6 mega M sin 0 = cos 60 = -cos 10 = 0, 10 kilo k sin 60

Detaylı

Doğrusal Momentum ve Çarpışmalar

Doğrusal Momentum ve Çarpışmalar Doğrusal Momentum ve Çarpışmalar 1. Kütlesi m 1 = 0.5 kg olan bir blok Şekil 1 de görüldüğü gibi, eğri yüzeyli m 2 = 3 kg kütleli bir cismin tepesinden sürtünmesiz olarak kayıyor ve sürtünmesiz yatay zemine

Detaylı

T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ GENEL FİZİK I LABORATUVAR FÖYÜ

T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ GENEL FİZİK I LABORATUVAR FÖYÜ T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ GENEL FİZİK I LABORATUVAR FÖYÜ 2016 DENEY 1: BİR BOYUTTA HAREKET DENEYİN AMACI: Bir boyutta düzgün doğrusal ve ivmeli hareketin incelenmesi. 1.1. SABİT İVMELİ HAREKET TEORİK

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Dinamik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 15 Parçacık Kinetiği: İmpuls ve Momentum Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Dinamik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 15 Parçacık

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 2 Kuvvet Vektörleri Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö.Soyuçok. 2 Kuvvet Vektörleri Bu bölümde,

Detaylı

STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN

STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN.  Behcet DAĞHAN Statik Ders Notları Sınav Soru ve Çözümleri DAĞHAN MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ STATİK İÇİNDEKİLE 1. GİİŞ - Skalerler ve ektörler - Newton Kanunları 2. KUET SİSTEMLEİ - İki Boyutlu

Detaylı

Noktasal Cismin Dengesi

Noktasal Cismin Dengesi Noktasal Cismin Dengesi Bu bölümde; Kuvvetleri bieşenlerine ayırma ve kartezyen vektör şeklinde ifade etme yöntemleri noktasal cismin dengesini içeren problemleri çözmede kullanılacaktır. Bölüm 3 DOÇ.DR.

Detaylı

İş, Güç ve Enerji. Fiz Ders 7. Sabit Bir Kuvvetin Yaptığı İş. Değişen Bir Kuvvetin Yaptığı İş. Güç. İş-Kinetik Enerji Teoremi

İş, Güç ve Enerji. Fiz Ders 7. Sabit Bir Kuvvetin Yaptığı İş. Değişen Bir Kuvvetin Yaptığı İş. Güç. İş-Kinetik Enerji Teoremi Fiz 1011 - Ders 7 İş, Güç ve Enerji Sabit Bir Kuvvetin Yaptığı İş Değişen Bir Kuvvetin Yaptığı İş Güç İş-Kinetik Enerji Teoremi http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/ Günlük yaşamda iş kavramı bir çok

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Dinamik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 14 Parçacık Kinetiği: İş ve Enerji Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Dinamik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 14 Parçacık

Detaylı

DİNAMİK. Merkezcil Kuvvet Kütle Çekimi. Konu Başlıkları Serbest Cisim Diyagramı Newton un Hareket Kanunları. Sürtünme Kuvveti

DİNAMİK. Merkezcil Kuvvet Kütle Çekimi. Konu Başlıkları Serbest Cisim Diyagramı Newton un Hareket Kanunları. Sürtünme Kuvveti DİNAMİK Konu Başlıkları Serbest Cisim Diyagramı Newton un Hareket Kanunları Eylemsizlik Temel Kanun Etki-Tepki Sürtünme Kuvveti Merkezcil Kuvvet Kütle Çekimi Serbest Cisim Diyagramı Bir cisme etki eden

Detaylı

DENEY 0. Bölüm 1 - Ölçme ve Hata Hesabı

DENEY 0. Bölüm 1 - Ölçme ve Hata Hesabı DENEY 0 Bölüm 1 - Ölçme ve Hata Hesabı Amaç: Ölçüm metodu ve cihazına bağlı hata ve belirsizlikleri anlamak, fiziksel bir niceliği ölçüp hata ve belirsizlikleri tespit etmek, nedenlerini açıklamak. Genel

Detaylı

KATI CİSİMLERİN BAĞIL İVME ANALİZİ:

KATI CİSİMLERİN BAĞIL İVME ANALİZİ: KATI CİSİMLERİN BAĞIL İVME ANALİZİ: Genel düzlemsel hareket yapmakta olan katı cisim üzerinde bulunan iki noktanın ivmeleri aralarındaki ilişki, bağıl hız v A = v B + v B A ifadesinin zamana göre türevi

Detaylı

Dinamik. Fatih ALİBEYOĞLU -8-

Dinamik. Fatih ALİBEYOĞLU -8- 1 Dinamik Fatih ALİBEYOĞLU -8- Giriş 2 Önceki bölümlerde F=m.a nın maddesel noktanın yer değiştirmesine göre integrasyonu ile elde edilen iş ve enerji denklemlerini kullandık. Hız değişimlerinin yapılan

Detaylı