İLERİ ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İLERİ ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ"

Transkript

1 İLERİ ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ PARADİGMALAR BİLİMSEL ARAŞTIRMA ETİĞİ 2 Prof. Dr. Mustafa Ergün

2 PARADİGMA Paradigma, kişilerin dünyayı algılama ve hayata bakış biçimleridir. Bilim adamlarına araştırmalarında yol gösterir. Paradigma bir felsefe, bir bakış açısı bir değerlendirme biçimidir. Gözlem, teoriye bağlıdır. Paradigma içinde, temel soruların ve cevapların çerçevesi bellidir.

3 Thomas Kuhn, paradigma kavramını bilim topluluğunun çalışmalarında örnek aldığı model, bilim topluluğunun paylaştığı bütün değerler ve alışkanlıklar olarak tanımlamaktadır. Bir bilim adamları topluluğunun kabul ettiği yasalar, teoriler, teknikler, metafiziksel kurallar, yöntemler (Disiplinel Matris) Paradigma, yasalar merkezde olmak kaydıyla, sorunu ve çözümü bize söyleyen temel kurallar ve bilimsel araştırma yapma tekniklerinin bütünüdür.

4 OKUMA OKUMA OKUMA Güneş, B. 2003, Paradigma Kavramı Işığında Bilimsel Devrimlerin Yapısı ve Bilim Savaşları: Cephelerdeki Fizikçilerden Thomas S. Kuhn ve Alan D. Sokal, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 1, %20Devrimlerin%20Yapisi.pdf Öztürk, Ü. 2012, Thomas Kuhn'un Paradigma Kavrayışı Üzerine Analitik Bir İrdeleme, Kaygı, kaygi.home.uludag.edu.tr/issues/1912/ pdf Topdemir, H.G. 2002, KUHN ve BİLİMSEL DEVRİMLERİN YAPISI ÜZERİNE bir değerlendirme, Felsefe Dünyası, 2, nrl.pdf

5 Bilim akılcı (rasyonel) ve tarafsız (objektif) bir faaliyet değildir. Bilim adamlarının psikolojik ve sosyolojik özellikleri, bilimi yönlendirir. Bilimsel bulguları denetleyecek evrensel bir ölçüt yoktur, bilimsel yasalar bilim adamları arasındaki uzlaşmadır. Bilimsel bilgi birikimli (kümülatif) değil, sürekli kesintilere uğrayarak yeni başlangıçlar yapar. Her yeni başlangıç (bilim geleneği) farklı dünyalarda faaliyet gösterir.

6 Thomas Kuhn a göre bilimsel teoriler aslında paradigmalardır. Copernicus un güneş merkezli sistemi ortaya çıkıncaya kadar, Batlamyus un yer merkezli sistemi paradigma olmuştur. Newtoncu paradigma, iki yüzyıl sonra yerini başka kavramsal sisteme, görelilik kuramına, terk etmiştir. Yani Newton mekaniği yanlış olduğu ya da yanlışlandığı için değil; olayları açıklamada yetersiz kaldığı için terk edilmiş bir paradigmadır.

7 Her teori (paradigma) bazı sorulara çözüm önerileri sunar. Fizikte, astronomide, biyolojide ve hatta sosyal bilimlerde birçok teori hem bir açıklama hem de bir paradigmadır. Paradigma öncesi dönem, bütün bilim dallarının doğadan rastgele bilgi topladığı ve olgular arasında ilişki kurmada her bilim adamının kafasından farklı bir sesin çıktığı dönemdir. Bir konuda yapılan çalışmalarda aynı olguyu en iyi ve en tutarlı olarak açıklayan kuram ön plana çıkar ve bir paradigma oluşur. Her paradigma, sorulacak soruları ve verilecek cevapları kendi sistemi içinde önceden belirler.

8 Alan D. Sokal, Social Text in Bahar/Yaz-1996 sayısında Transgressing the Boundaries: Towards a Transformative Hermeneutics of Quantum Gravity ismini taşıyan makale yayınladı. Kaynakçada postmodern düşünürlere, dergi editörlerinin altı makalesine dalkavukça göndermelerde bulunuluyordu; toplam 109 farklı makaleye atıf yapılmıştı. Aynı yıl Lingua Franca'da yayınlanan yine Alan D. Sokal ın başka bir yazısı ( A Physicist Experiments with Cultural Studies") aslında bir itiraf metni idi ve bir skandalı haber veriyordu. Social Text dergisinde yayımlanan makalesinin bilimsel olarak yalan-yanlış bilgilerle ve bilimsel saçmalıklarla dolu olduğunu, kaynakçada bulunan atıfların çoğunun makale ile ilgisinin bulunmadığını, makalesinin sadece derginin savunduğu siyasi fikirleri destekliyor gibi göründüğü ve editörlerin çalışmalarını referans verdiği için, bilimsel içeriğine bakılmadan siyasi ve düşünce yapılarına uygun olduğu için, editörler tarafından kabul edilerek yayımlandığını söylüyordu.

9 Bilim adamlarının içerisinde yaşadığı kavramsal sistem ye kültür onlara neyi öğretmişse bilim adamları onu görmektedir. Bu yüzden iki paradigma farklı boyutlarda yaşar. Paradigma değişimleriyle bilim topluluğunun yaşadığı dünya da değişir. Bir konuda yapılan çalışmada aynı olguyu en iyi ve en tutarlı olarak açıklayan kuram ön plana çıkar ve paradigma oluşur.

10 Eğitimde de değişik paradigmalar olabilir; Eğer idealist görüşe sahipseniz,her insanın zihninde doğuştan bilginin var olduğunu kabul edersiniz. Bu paradigmaya göre yapacağımız eğitim düzenlemeleri farklıdır. Realist görüşü benimserseniz, insan zihninin doğuştan boş olduğunu kabul edersiniz ve yapacağınız eğitim-öğretim düzenlemeleri de ona göre olur.

11 Eğitim felsefesi akımları hem eğitim uygulamalarında hem araştırmalarda farklı davranışlar gerektirir. Eğitimde öğrenme teorileri bir paradigma sağlar ve bu hem eğitim uygulamalarını hem eğitim araştırmalarını etkiler.

12 "İlim tercüme ile olmaz, tetkikle olur." M.Kemal Atatürk, 1932

13 Bir araştırma projesinin hazırlanma, önerilme, yürütülme, sonuçlandırılma ve sonuçların yayımlanması aşamasında görülen etiğe aykırı kabul edilecek davranışlar şunlardır:

14 Uydurma (Fabrication): Araştırmada bulunmayan verileri üretmek, bunları rapor etmek veya yayımlamak.

15 Çarpıtma (Falsification): Değişik sonuç verebilecek şekilde araştırma materyalleri, cihazlar, işlemler ve araştırma kayıtlarında değişiklik yapmak veya sonuçları değiştirmek.

16 Uydurma, Yalan Yazma veya Yoktan Var Etme : Verilerin "saptırılması" veya varolmayan bilgilerin/verilerin "yoktan var edilmesi" (İngilizce'de fabrication, falsification "desk - research" veya "dry - lab", olarak isimlendirilir).

17 Aşırma (Plagiarism): Başkalarının fikirlerini, metodlarını, verilerini, yazılarını ve şekillerini sahiplerine atıf yapmadan kullanmak.

18 Bilimsel korsanlık (piracy) : Başka araştırıcıların verilerini (yazı, şekil, grafik, v.b.) kendi izni olmadan almak, ve kişinin kendi çalışmasının herhangi bir bölümüne yerleştirmek.

19 Duplikasyon (Duplication): Aynı araştırma sonuçlarını birden fazla dergiye yayım için göndermek veya yayımlamak.

20 Dilimleme (Least Publishable Units): Bir araştırmanın sonuçlarını, araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde ve uygun olmayan biçimde parçalara ayırarak çok sayıda yayın yapmak.

21 Desteklenerek yürütülen araştırmaların sonuçlarını içeren sunum ve yayınlarda, destek veren kurum veya kuruluşun desteğini belirtmemek.

22 Araştırma ve makalede ortak araştırıcı ve yazarların yazılı görüş birliği olmadan, araştırmada ve makalede aktif katkısı bulunanların isimlerini çıkarmak veya yazarlıkla bağdaşamayacak katkı nedeniyle yeni yazar(lar) eklemek veya yazar sıralamasını gerekçesiz veya uygun olmayan bir biçimde değiştirmek.

23 Neler yapılmalıdır? Araştırıcı ve ekibi beklediği değil, gözlediği sonuçlara olabildiğince objektif olarak yaklaşmayı bilmelidir. Kendi yanlılığını çürütecek tüm karşı düşünceleri araştırmalarında kullanmalıdır.

24 Kontrol ve deney gruplarından elde edilen veriler, kayıtlar ve diğer dökümanlar herşeyden önce çok iyi bir şekilde korunmalı ve saklanmalıdır (en az 5 yıl).

25 Psikolojik, psikiyatrik ve bazı eğitim araştırmalarında bireye ait mevcut bilgilerin çok iyi gizlenmesi gerekir. Ancak bunların kime ait olduğu da bir liste halinde gizli bir yerde saklanmalıdır.

26 Araştırmada tüm bilgiler analiz edilmeli, bu analiz en uygun istatistik yöntemlerle yapılmalıdır. İstatistikler en doğru olan sonucu verebilmeli, Bias mantığı doğrultusunda istatistiklerle oynanmamalıdır.

27 Araştırıcı istatistik verilerin altında boğulmamalı, altta yatan gerçekler ve bilgi yakalanmalıdır.

28 Çalışmada varsayım tersine olan veri(ler) saklanıp değiştirilmemeli, bulgular ve yorumlarda dikkatlice değerlendirilmeli, çalışma makale haline gelirken aynen verilmelidir.

29 Rapor yazımında ve makalede etik açısından dikkat edilmesi gerekenler: Tezin girişinde araştırmaya kaynak oluşturan düşüncenin ve varsayımın amacı, önce bu konuda yapılan benzer çalışmalar verilerek, tarih ve önem sırası belirtilerek özetlenmelidir. Önceki bir araştırmaya ait olan bir veri, araştırıcının kendi verisi gibi sunulmamalıdır.

30 Önceki araştırmacıların orijinal gözlem ve verilerinin kasıtlı olarak yok sayılması, önemli bir etik sorundur.

31 Araştırmada yöntem çok ayrıntılı yazılmalıdır. Çünkü aynı yöntemi kullanmak durumunda olacaklar, araştırmayı okudukları zaman aynı yöntemi kolaylıkla uygulayabilmelidirler. Yöntemin saklanmış bir yanı kalmamalıdır.

32 Araştırmada alınan sonuçların olduğu gibi verilmesi yanı sıra, sonucu olumsuz etkileyecek yan veriler de olduğu gibi verilmelidir. Sonucu ve yorumu olumsuz olarak etkileyecek veriler gizlenmemeli ve tartışılmalıdır.

33 Bilimsel yanıltma (scientific misconduct) araştırmanın değerini veya güvenirliğini azaltan her türlü girişimdir. Disiplinsiz ve düzensiz araştırma (sloppy research) ile bilimsel yalancılık/yanıltma (fraud) kavramlarını birbirinden ayırmak gerekir.

34 Disiplinsiz ve düzensiz araştırma; araştırıcının araştırma planlanmasını, uygun metod seçimini, metodları uygulamasını, sonuçların analizini ve yorumunu bilmemesidir.

35 Bilimsel yanıltma, saptırma veya yalancılık (Fraud), araştırıcının bilinçli olarak ve amaçlı bir yaklaşımla çalışmanın metod veya sonuçlarını "kötü niyetle" saptırması ve değiştirmesi demektir.

36 Kaynaklar: Ertekin, Cumhur. Tıp Araştırmalarında "Etik" Üzerine html Kansu, Emin; Ş.Ruacan. Bilimsel Yanıltmanın (Scientific Misconduct): Türleri, Nedenleri, Önlenmesi Ve Cezalandırılması. Cumhuriyet -Bilim ve Teknik Dergisi TUBİTAK Yönetmeliği. Madde 8

37 KAYNAKLAR KUHN, Thomas S. (1994) Asal Gerilim. Bilimsel Gelenek ve Değişim Üzerine Seçme İncelemeler, çev. Yakup Şahan, İstanbul: Kabalcı Yayınevi. KUHN, Thomas S. (1995) Bilimsel Devrimlerin Yapısı, çev. Nilüfer Kuyaş, 4. Basım, İstanbul: Alan Yayıncılık. LAKATOS, Imre & Alan MUSGRAVE (1992) Bilginin Gelişimi ve Bilginin Gelişimiyle İlgili Teorilerin İncelenmesi, ed. I. Lakatos & A. Musgrave, çev. Hüsamettin Arslan, İstanbul: Paradigma Yayınları. Genç, S. Z. & Eryaman, M. Y. (2008). Değişen değerler ve Yeni Eğitim Paradigması. Sosyal Bilimler Dergisi. Afyon Kocatepe Üniversitesi. 9, ARSLAN, M. Metin ve ERASLAN, Levent. (2003), Yeni Eğitim Paradigması ve Türk Eğitim Sisteminde Dönüşüm Gerekliliği Milli Eğitim Dergisi, sayı: 160, ERDOĞAN, İrfan. (1998), Enformasyon Bilgi Toplumu Dosyası; Bilgi Toplumu Olmanın Gerektirdiği Eğitim Paradigması Bilgi ve Toplum Dergisi, cilt: 1. ŞİMŞEK, Hasan. (1997), Paradigmalar Savaşı Kaostaki Türkiye, Sistem Yayınları, İstanbul. Yeşilyaprak, B., (2008), Eğitim ve Öğretimde Yeni Paradigmalar, Eğitim ve Öğretimde Çağdaş Yaklaşımlar Sempozyumu, İstanbul: Harp Akademileri Basımevi.

"İlim tercüme ile olmaz, tetkikle olur.

İlim tercüme ile olmaz, tetkikle olur. "İlim tercüme ile olmaz, tetkikle olur. Bir araştırma projesinin hazırlanma, önerilme, yürütülme, sonuçlandırılma ve sonuçların yayımlanması aşamasında görülen etiğe aykırı kabul edilecek çeşitli davranışlar

Detaylı

Temel Kavramlar Bilgi :

Temel Kavramlar Bilgi : Temel Kavramlar Bilim, bilgi, bilmek, öğrenmek sadece insana özgü kavramlardır. Bilgi : 1- Bilgi, bilim sürecinin sonunda elde edilen bir üründür. Kişilerin öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile çaba

Detaylı

BEYKOZ LOJİSTİK MESLEK YÜKSEKOKULU YAYIN YÖNERGESİ (Yüksekokul Kurulu Toplantı Tarihi: 12.10.2010 Toplantı Sayısı: 2010/04)

BEYKOZ LOJİSTİK MESLEK YÜKSEKOKULU YAYIN YÖNERGESİ (Yüksekokul Kurulu Toplantı Tarihi: 12.10.2010 Toplantı Sayısı: 2010/04) BEYKOZ LOJİSTİK MESLEK YÜKSEKOKULU YAYIN YÖNERGESİ (Yüksekokul Kurulu Toplantı Tarihi: 12.10.2010 Toplantı Sayısı: 2010/04) I. AMAÇ VE KAPSAM Madde 1- Bu yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Yasasına göre

Detaylı

BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ YAYIN YÖNERGESİ

BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ YAYIN YÖNERGESİ BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ YAYIN YÖNERGESİ Kabul eden makam, tarih ve sayı : Senato,17.05.2018 / 4 Ek ve değişiklikler : Senato,..2018 / Ek ve değişiklik kontrol tarihi : I. AMAÇ VE KAPSAM Madde 1- Bu yönergenin

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA ETİĞİ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA ETİĞİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA ETİĞİ Bilimsel araştırmalar, rmalar, bilim insanlarının n doğaya, insana ve topluma özgü bilgileri ortaya koyma yönündeki ndeki zihinsel çabalarını ve uygulamalarını içerir. Bilim insanları,,

Detaylı

Başlarken. Nelere ihtiyacımız var? Kulaklık, not defteri ve kaleminizi hazır bulundurunuz. Kazanımlar

Başlarken. Nelere ihtiyacımız var? Kulaklık, not defteri ve kaleminizi hazır bulundurunuz. Kazanımlar Etik kavramlar ve tanımlar Yrd. Doç. Dr. Fahrettin ÖZBEY 3.Hafta Başlarken Nelere ihtiyacımız var? Kulaklık, not defteri ve kaleminizi hazır bulundurunuz. İçerik Etik kavramlar ve tanımlar Başlarken Etiğe

Detaylı

Yayın Etiği. Öğr. Gör. Dr. Müge DEMİR HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD

Yayın Etiği. Öğr. Gör. Dr. Müge DEMİR HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD Yayın Etiği Öğr. Gör. Dr. Müge DEMİR HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD mdemir@hacettepe.edu.tr Yayın Etiği İhlalleri Özensiz, disiplinsiz araştırma Bilimsel sahtekarlık, saptırma Yayın Etiği İhlalleri 1- Korsanlık,

Detaylı

YAYIN ETİĞİ ve İSİM HAKKI

YAYIN ETİĞİ ve İSİM HAKKI YAYIN ETİĞİ ve İSİM HAKKI Prof. Dr. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Deontoloji Tıp Etiği ve Tarihi AD 1 Neden Yayın yapıyoruz? Şöhret, Ün/ Eğlence, zevk Egoistik güdüler Yayında ismini görmek Akademik

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMALARDA ETİK YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ

BİLİMSEL ARAŞTIRMALARDA ETİK YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ BİLİMSEL ARAŞTIRMALARDA ETİK YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ 1 SUNUM PLANI 1. Giriş 2. Etik Nedir? 3. Bilim Etiği Nedir? 4. Araştırma ve Yayın Etiği 5. Etik İlkeler ve Etik Dışı Davranışlar 6. Sosyal Bilimlerde

Detaylı

YAYIN ETİĞİ ve İSİM HAKKI

YAYIN ETİĞİ ve İSİM HAKKI YAYIN ETİĞİ ve İSİM HAKKI Prof. Dr. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Deontoloji Tıp Etiği ve Tarihi AD 1 Neden Yayın yapıyoruz? Şöhret, Ün/ Eğlence, zevk Egoistik güdüler Yayında ismini görmek Akademik

Detaylı

BĠLĠMSEL ARAġTIRMA VE YAYIN ETĠĞĠ. Prof. Dr. Besti Üstün

BĠLĠMSEL ARAġTIRMA VE YAYIN ETĠĞĠ. Prof. Dr. Besti Üstün BĠLĠMSEL ARAġTIRMA VE YAYIN ETĠĞĠ Prof. Dr. Besti Üstün ARAġTIRMA ETĠK BĠLĠM ETĠK NEDĠR???? Değerler felsefesinde; estetik güzel ve çirkini, etik iyi ve kötüyü sorgular. Ġyinin ve kötünün, doğrunun ve

Detaylı

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ YAYIN YÖNERGESİ

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ YAYIN YÖNERGESİ CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ YAYIN YÖNERGESİ AMAÇ Madde 1- Bu yönergenin amacı, Celal Bayar Üniversitesi tarafından basılacak olan kitap, yardımcı ders kitabı, ders notu v.b. yayınların planlanması, incelenmesi,

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TEZ HAZIRLAMA EĞİTİM SEMİNERİ

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TEZ HAZIRLAMA EĞİTİM SEMİNERİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TEZ HAZIRLAMA EĞİTİM SEMİNERİ Arş. Gör. Dr. Hamit SOLMAZ İÇERİK Tez Nedir? Tez Yazımında Dikkat Edilecek Noktalar ve İntihal Unsurları

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ YAYIN KOMİSYONU YÖNERGESİ. Amaç ve Dayanak. Kapsam. Tanımlar. Yayın Komisyonu. Yayın Komisyonunun Görevleri

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ YAYIN KOMİSYONU YÖNERGESİ. Amaç ve Dayanak. Kapsam. Tanımlar. Yayın Komisyonu. Yayın Komisyonunun Görevleri ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ YAYIN KOMİSYONU YÖNERGESİ Amaç ve Dayanak Madde 1 - Bu yönergenin amacı, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununa göre düzenlenen "Üniversiteler Yayın Yönetmeliği" çerçevesinde, Ondokuz

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ YAYIN YÖNERGESİ

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ YAYIN YÖNERGESİ Senato : 11 Şubat 2009 / 1-4 KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ YAYIN YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam Madde 1- Bu yönerge 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile 2547 sayılı Yükseköğretim Yasasına göre

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA NASIL YAPILIR ve NASIL YAYINA HAZIRLANIR? Tez yazımı Özgür Kasapçopur

BİLİMSEL ARAŞTIRMA NASIL YAPILIR ve NASIL YAYINA HAZIRLANIR? Tez yazımı Özgür Kasapçopur BİLİMSEL ARAŞTIRMA NASIL YAPILIR ve NASIL YAYINA HAZIRLANIR? Tez yazımı Özgür Kasapçopur 2 Ocak 2014 Cerrahpaşa Tıp fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Eğitim Proğramı Gerçeklikle karşılaştırıldığında,

Detaylı

Thomas Samuel Kuhn. Hayatı

Thomas Samuel Kuhn. Hayatı Thomas Samuel Kuhn Hayatı Thomas Samuel Kuhn 1922 senesinde Cincinnati de bir musevi ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası mühendisti. 1940 da babasının da okuduğu Harvard Üniversitesi nde fizik

Detaylı

TEZ YAZIM VE DÜZENLENMESİ

TEZ YAZIM VE DÜZENLENMESİ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Akademik Gelişim Günleri 10-12 Mayıs 2016 TEZ YAZIM VE DÜZENLENMESİ Yrd. Doç. Dr. Sadık Çoğal Fen Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı 11 Mayıs 2016

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KLİNİK ARAŞTIRMALAR ETİK KURUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KLİNİK ARAŞTIRMALAR ETİK KURUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR KARABÜK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KLİNİK ARAŞTIRMALAR ETİK KURUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR Amaç Madde 1 (1) Bu yönergenin amacı; Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde

Detaylı

BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar TÜBĐTAK ARAŞTIRMA VE YAYIN ETĐĞĐ KURULU YÖNETMELĐĞĐ BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Araştırma ve

Detaylı

T.C. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ YAYIN YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ YAYIN YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ YAYIN YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE - () Bu Yönergenin amacı ve kapsamı, Turgut Özal Üniversitesi tarafından

Detaylı

Araştırma Yöntemleri (UI520) Ders Detayları

Araştırma Yöntemleri (UI520) Ders Detayları Araştırma Yöntemleri (UI520) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Araştırma Yöntemleri UI520 Güz 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i yok Dersin Dili

Detaylı

PDR'de Kaynak Tarama ve Rapor Yazma

PDR'de Kaynak Tarama ve Rapor Yazma PDR'de Kaynak Tarama ve Rapor Yazma 5. Baskı Diğdem Müge SİYEZ Prof. Dr. Diğdem M. SİYEZ PDR de KAYNAK TARAMA ve RAPOR YAZMA ISBN 978-605-364-255-8 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına

Detaylı

Bilimsel Çalışmada Etik Kurallar. Prof. Dr. Cafer POLAT OMU. Tıp Fak. Genel Cerrahi AD.

Bilimsel Çalışmada Etik Kurallar. Prof. Dr. Cafer POLAT OMU. Tıp Fak. Genel Cerrahi AD. Bilimsel Çalışmada Etik Kurallar Prof. Dr. Cafer POLAT OMU. Tıp Fak. Genel Cerrahi AD. Sunum planı: Tanımlar Helsinki Bildirgesi Deney hayvanları kullanımı esasları Bilimsel çalışmalarda (hipotez oluşturma,

Detaylı

25.12.2012 Tarihli Senato Kararı Ankara Üniversitesi Yayınevi Çalışma Yönergesi

25.12.2012 Tarihli Senato Kararı Ankara Üniversitesi Yayınevi Çalışma Yönergesi 25.12.2012 Tarihli Senato Kararı Ankara Üniversitesi Yayınevi Çalışma Yönergesi ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ Karar Tarihi : 25/12/2012 Toplantı Sayısı : 353 Karar Sayısı : 3005 3005- Daimi Yönetmelik

Detaylı

Bilimsel Makale Hazırlama ve yayımlama. Dr. Hüseyin BOZKURT

Bilimsel Makale Hazırlama ve yayımlama. Dr. Hüseyin BOZKURT Bilimsel Makale Hazırlama ve yayımlama Dr. Hüseyin BOZKURT Bilimsel makale Özgün araştırma sonuçlarını tanımlayan, yazılmış ve basılmış eserdir. Örneğin; özgün araştırma, Derleme, özetler, tezler, konferans

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMALARDA ETİK. Doç.Dr.Metin BEDİR Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü 30 Nisan 2014

BİLİMSEL ARAŞTIRMALARDA ETİK. Doç.Dr.Metin BEDİR Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü 30 Nisan 2014 BİLİMSEL ARAŞTIRMALARDA ETİK Doç.Dr.Metin BEDİR Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü 30 Nisan 2014 ETİK İnsanlar arasındaki ilişkilerin temelinde yer alan değerleri, ahlaki bakımdan iyi ya da kötü; doğru ya

Detaylı

Yayın Etiği İhlalleri ve Değerlendirilme Süreçleri. Dr. Öğr. Üyesi Müge DEMİR HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD

Yayın Etiği İhlalleri ve Değerlendirilme Süreçleri. Dr. Öğr. Üyesi Müge DEMİR HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD Yayın Etiği İhlalleri ve Değerlendirilme Süreçleri Dr. Öğr. Üyesi Müge DEMİR HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD mdemir@hacettepe.edu.tr Yayınla ya da yok ol Yayın Etiği İhlalleri Özensiz, disiplinsiz araştırma

Detaylı

Etik, Mühendislik etiği

Etik, Mühendislik etiği Etik, Mühendislik etiği Prof.Dr. Abdurrahman BAYRAM Telefon: 0232 3017113/3017080 Faks: 0232 3017280 / 4530922 E-Mail: abayram@deu.edu.tr 1 Etik ve ahlak Türkçede ahlak kavramı, genelleştirilerek ve çoğunlukla

Detaylı

BS503 BİLİMSEL NEDENSELLİK VE YAZIM

BS503 BİLİMSEL NEDENSELLİK VE YAZIM Bilimsel Etik 4. Seminer BS503 BİLİMSEL NEDENSELLİK VE YAZIM MSGSÜ Enformatik Bölümü BST/MKE Y. Lisans Programları PROF. DR. SALİH OFLUOĞLU 1 Araştırma etiği Bilimsel araştırma insanlarca bilinen bilginin

Detaylı

ARAŞTIRMA PROJESİ HAZIRLAMA KILAVUZU

ARAŞTIRMA PROJESİ HAZIRLAMA KILAVUZU EGE ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ ARAŞTIRMA PROJESİ HAZIRLAMA KILAVUZU (LİSANS ÖĞRENCİLERİ İÇİN) İktisat Bölümü A. GENEL BİLGİ Araştırma Projesi Araştırma projesi deneyimi,

Detaylı

Türkiye de Araştırma. Prof.Dr.Şevket Ruacan Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi

Türkiye de Araştırma. Prof.Dr.Şevket Ruacan Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Türkiye de Araştırma Prof.Dr.Şevket Ruacan Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilim Bilim doğa hakkında güvenilir bilgi toplama yoludur. Kritik Düşünme: *Ampirisizm *Rasyonalizm *Kuşkuculuk ------------------------------------------------------

Detaylı

Proje ve Bilimsel Yazımda Etik. Hasan Seçen

Proje ve Bilimsel Yazımda Etik. Hasan Seçen Proje ve Bilimsel Yazımda Etik Hasan Seçen ETİK (TDK Sözlük) 1. isim Töre bilimi 2. Çeşitli meslek kolları arasında tarafların uyması veya kaçınması gereken davranışlar bütünü 3. Etik bilimi 4. sıfat Ahlaki,

Detaylı

BÖLÜM 1 Nitel Araştırmayı Anlamak Nitel Bir Araştırmacı Gibi Düşünmek Nicel Araştırmaya Dayalı Nitel Bir Araştırma Yürütme...

BÖLÜM 1 Nitel Araştırmayı Anlamak Nitel Bir Araştırmacı Gibi Düşünmek Nicel Araştırmaya Dayalı Nitel Bir Araştırma Yürütme... İÇİNDEKİLER Ön söz... xiii Amaç... xiii Okuyucu Kitle... xiv Kitabı Tanıyalım... xiv Yazım Özellikleri... xv Teşekkür... xvi İnternet Kaynakları... xvi Çevirenin Sunuşu... xvii Yazar Hakkında... xix Çeviren

Detaylı

Bilim ve Araştırma Etiği

Bilim ve Araştırma Etiği Bilim ve Araştırma Etiği Etik, Yunanca ethos kelimesinden gelmektedir. Kısaca ahlak kuramı veya teorik ahlak olarak tanımlanabilir. Ahlak Türkçe de önceleri yaradılışdan getirilen huy özellikleri olarak

Detaylı

2 PARADİGMALAR IŞIĞINDA BİLİMSEL ARAŞTIRMA ANLAYIŞLARI

2 PARADİGMALAR IŞIĞINDA BİLİMSEL ARAŞTIRMA ANLAYIŞLARI ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER III Bölüm 1 BİLİM ve ARAŞTIRMA 11 1.1. Bilim 12 1.2. Bilimin Temel Özellikleri 13 1.3. Bilimin Dallarının Sınıflandırılması 13 1.3.1. Aksiyomatik Bilimler 13 1.3.2. Pozitif Bilimler 15

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Law 221 3 2+0 2 2 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi Verenler

Detaylı

T.C. BARTIN ÜNİVERSİTESİ YAYIN KOMİSYONU ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. BARTIN ÜNİVERSİTESİ YAYIN KOMİSYONU ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. BARTIN ÜNİVERSİTESİ YAYIN KOMİSYONU ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- Bu Yönergenin amacı; Bartın Üniversitesi tarafından basılacak ve öncelikle

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJE KESİN RAPORU EGE UNIVERSITY SCIENTIFIC RESEARCH PROJECT REPORT. 4,5 cm

EGE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJE KESİN RAPORU EGE UNIVERSITY SCIENTIFIC RESEARCH PROJECT REPORT. 4,5 cm A4 2,5cm YAZI KARAKTERİ: TIMES NEW ROMAN EGE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJE KESİN RAPORU EGE UNIVERSITY SCIENTIFIC RESEARCH PROJECT REPORT İLK PENCERE: Proje adı 12 punto ile en fazla 38 Karakter

Detaylı

Prof. Dr. Serap NAZLI

Prof. Dr. Serap NAZLI Prof. Dr. Serap NAZLI Eserler Listesi (2014) A. Uluslararası hakemli dergilerde yayımlanan makaleler: A1. Nazlı, S. (2006). Comprehensive Guidance and Counselling Programme Practices in Turkey. Mediterranean

Detaylı

Bilimsel İletişim Süreci

Bilimsel İletişim Süreci Bilimsel İletişim Süreci Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Plan Bilim kavramı ve bilimin özellikleri Bilimsel araştırma ve iletişim süreçleri Bilimsel iletişim ürünleri Bilimsel bir makale nasıl okunur?

Detaylı

ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ YAYIN VE YAYIN KURULU YÖNERGESİ

ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ YAYIN VE YAYIN KURULU YÖNERGESİ ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ YAYIN VE YAYIN KURULU YÖNERGESİ I. AMAÇ ve KAPSAM: Madde 1- Bu yönerge, 2547 Sayılı Yükseköğretim Yasasına göre düzenlenen Üniversiteler Yayın Yönetmeliği esas alınarak hazırlanmış

Detaylı

TÜBİTAK PROJE SUNMA ve PANEL SÜRECİ (PANELİST EĞİTİMİ)

TÜBİTAK PROJE SUNMA ve PANEL SÜRECİ (PANELİST EĞİTİMİ) TÜBİTAK PROJE SUNMA ve PANEL SÜRECİ (PANELİST EĞİTİMİ) Prof. Dr. Mustafa SÖZEN Kimya, Biyoloji Araştırma Destek Grubu (KBAG) Danışma Kurulu Üyesi (DK) (2010-2013) Grup Yürütme Kurulu (GYK) Üyesi (2013-2014)

Detaylı

Bilimsel İletişim Süreci

Bilimsel İletişim Süreci Bilimsel İletişim Süreci Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Plan Bilim kavramı ve bilimin özellikleri Bilimsel araştırma ve iletişim süreçleri Bilimsel iletişim ürünleri Bilimsel bir makale nasıl okunur?

Detaylı

T.C. BARTIN ÜNĠVERSĠTESĠ YAYIN KOMĠSYONU ÇALIġMA ESASLARI YÖNERGESĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. BARTIN ÜNĠVERSĠTESĠ YAYIN KOMĠSYONU ÇALIġMA ESASLARI YÖNERGESĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. BARTIN ÜNĠVERSĠTESĠ YAYIN KOMĠSYONU ÇALIġMA ESASLARI YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı; Bartın Üniversitesi tarafından basılacak ve öncelikle

Detaylı

Bilimsel İletişim Süreci

Bilimsel İletişim Süreci Bilimsel İletişim Süreci Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Plan Bilim kavramı ve bilimin özellikleri Bilimsel araştırma ve iletişim süreçleri Bilimsel iletişim ürünleri Bilimsel bir makale nasıl okunur?

Detaylı

ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ YAYIN VE YAYIN KURULU YÖNERGESİ

ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ YAYIN VE YAYIN KURULU YÖNERGESİ 1 ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ YAYIN VE YAYIN KURULU YÖNERGESİ AMAÇ ve KAPSAM MADDE 1 Bu yönerge, 2547 Sayılı Yükseköğretim Yasası na göre düzenlenen Üniversiteler Yayın Yönetmeliği esas alınmak suretiyle, Üsküdar

Detaylı

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Felsefe Bölümü DERS İÇERİKLERİ

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Felsefe Bölümü DERS İÇERİKLERİ GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Felsefe Bölümü DERS İÇERİKLERİ I.SINIF I.YARIYIL FL 101 FELSEFEYE GİRİŞ I Etik, varlık, insan, sanat, bilgi ve değer gibi felsefenin başlıca alanlarının incelenmesi

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR VE YAYIN ETİĞİ

BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR VE YAYIN ETİĞİ BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR VE YAYIN ETİĞİ BISHOP C, HOW TO EDIT A SCIENTIFIC JOURNAL, ISI PRESS, PHILADELPHIA, 1984,S.74. Etik, bir çalışma faaliyetinde bulunan insanların ahlâk ilkelerini, davranış biçimlerini,

Detaylı

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KURALLARI

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KURALLARI ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KURALLARI 1. GİRİŞ Bu kılavuzun amacı; Atatürk Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü nde hazırlanan yüksek

Detaylı

Sosyal Bilimler Enstitüsü. Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi (Yüksek lisans,tezli) 1. Yarı Yıl

Sosyal Bilimler Enstitüsü. Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi (Yüksek lisans,tezli) 1. Yarı Yıl Sosyal Bilimler Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi (Yüksek lisans,tezli) 1. Yarı Yıl BES505 Spor Bilimlerinde Araştırma Teknikleri K:(3,0)3 ECTS:8 Bilimsel araştırma niteliği ve tanımı özellikleri,

Detaylı

Bilimsel İletişim ve İntihal

Bilimsel İletişim ve İntihal Bilimsel İletişim ve İntihal Doç. Dr. Nazan Özenç Uçak H. Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Giriş Bilimsel çalışmaların özelliği: Devamlılık Güvenilirlik Özgünlük Etik kurallara uygunluk http://sociology.camden.rutgers.edu/jfm/plagiarism/plagiari.jpg

Detaylı

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Bilim Tarihi ve Felsefesi GKS Ön Koşul Dersler

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Bilim Tarihi ve Felsefesi GKS Ön Koşul Dersler Dersin Adı Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Bilim Tarihi ve Felsefesi GKS003 2+0 2 3 Ön Koşul Dersler Dersin Dili Türkçe Dersin Türü Seçmeli Dersin Koordinatörleri Dersi Veren Dersin Yardımcıları Dersin

Detaylı

DİŞ HEKİMLİĞİNDE ARAŞTIRMA ve YAYIN ETİĞİ

DİŞ HEKİMLİĞİNDE ARAŞTIRMA ve YAYIN ETİĞİ Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Asistan Etik Eğitimi 20-21 Şubat 2015 DİŞ HEKİMLİĞİNDE ARAŞTIRMA ve YAYIN ETİĞİ Yrd Doç Dr FUNDA GÜLAY KADIOĞLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ Tıp Fakültesi Tıp Tarihi

Detaylı

Bilimsel Makale Yazımı; Araştırmacının Penceresinden

Bilimsel Makale Yazımı; Araştırmacının Penceresinden Bilimsel Makale Yazımı; Araştırmacının Penceresinden Doç. Dr. Murat Sayan Kocaeli Üniversitesi, Rutin PCR Lab. Sorumlu Öğt.Üyesi Yakın Doğu Üniversitesi, DESAM Kurucu Öğrt. Üyesi sayanmurat@hotmail.com

Detaylı

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü. Eğitim Programları ve Öğretimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı Öğretim Planı.

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü. Eğitim Programları ve Öğretimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı Öğretim Planı. Ders T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Programları ve Öğretimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı Öğretim Planı Tablo 1. ve Kredi Sayıları I. Yarıyıl Ders EPO535 Eğitimde Araştırma Yöntemleri

Detaylı

ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ YAYIN YÖNERGESİ

ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ YAYIN YÖNERGESİ 1 ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ YAYIN YÖNERGESİ AMAÇ VE KAPSAM MADDE 1 Bu yönerge, 2547 Sayılı Yükseköğretim Yasası na göre düzenlenen Üniversiteler Yayın Yönetmeliği esas alınmak suretiyle, Üsküdar Üniversitesinin

Detaylı

Prof. Dr. Mustafa GÜNAL İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı

Prof. Dr. Mustafa GÜNAL İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa GÜNAL İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Konular: 1. - Bilimsel araştırma tanımı 2. - Bilimsel yayının tanımı 3. - Bilimsel araştırma kapsamı 4. - Bilimsel yayınların amaçları 5. - Etik

Detaylı

BS503 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERĐ 3. seminer

BS503 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERĐ 3. seminer BĐLĐMSEL ETĐK 3. seminer PROF. DR. SALĐH OFLUOĞLU MSGSÜ ENFORMATĐK BÖLÜMÜ BĐLGĐSAYAR ORTAMINDA SANAT VE TASARIM 1 ARAŞTIRMA ETĐĞĐ Bilimsel araştırma insanlarca bilinen bilginin sınırlarının genişletilmesini

Detaylı

TIBBİ DEANTOLOJİ,ETİK, AHLAK,BİLİMDE ETİK HATALAR. Prof.Dr.Mustafa Yenigün EÜTF. Haseki Eğ.Arş.Hast.

TIBBİ DEANTOLOJİ,ETİK, AHLAK,BİLİMDE ETİK HATALAR. Prof.Dr.Mustafa Yenigün EÜTF. Haseki Eğ.Arş.Hast. TIBBİ DEANTOLOJİ,ETİK, AHLAK,BİLİMDE ETİK HATALAR Prof.Dr.Mustafa Yenigün EÜTF. Haseki Eğ.Arş.Hast. BİLİM Bilim, insanların kendilerini ve çevrelerindeki diğer varlıkları anlamak ve bu varlıkların birbirleri

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS FELSEFEYE GİRİŞ DKB

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS FELSEFEYE GİRİŞ DKB DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS FELSEFEYE GİRİŞ DKB211 3 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

Dersin Adı D. Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Bilim Tarihi ve Felsefesi GKS003 IV Ön Koşul Dersler

Dersin Adı D. Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Bilim Tarihi ve Felsefesi GKS003 IV Ön Koşul Dersler Dersin Adı D. Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Bilim Tarihi ve Felsefesi GKS003 IV 2+0 2 3 Ön Koşul Dersler Yok Dersin Dili Türkçe Dersin Türü Seçmeli Dersin Koordinatörleri Dersi Veren Dersin Yardımcıları

Detaylı

Bilimsel Nitelikte Bir Dergi İçin Uluslararası Kriterler. Mehmet Emin Küçük

Bilimsel Nitelikte Bir Dergi İçin Uluslararası Kriterler. Mehmet Emin Küçük Bilimsel Nitelikte Bir Dergi İçin Uluslararası Kriterler Mehmet Emin Küçük mkucuk@hacettepe.edu.tr Bilimsel İletişim Bilim insanlarının çalışma sonuçlarını paylaşması, geri bildirim alması 17.yüzyıl: sınırlı

Detaylı

Yayın Aşamasında Yaşanan Sorunlar

Yayın Aşamasında Yaşanan Sorunlar Yayın Aşamasında Yaşanan Sorunlar Doç. Dr. Murat Sayan Kocaeli Üniversitesi, Rutin PCR Lab. Sorumlu Öğt.Üyesi, İzmit, Kocaeli Yakın Doğu Üniversitesi, DESAM Kurucu Öğrt. Üyesi, Lefkoşa, KKTC sayanmurat@hotmail.com

Detaylı

Araştırma Yöntemleri. SPSS Uygulamalı. IBU Publications

Araştırma Yöntemleri. SPSS Uygulamalı. IBU Publications Araştırma Yöntemleri SPSS Uygulamalı IBU Publications Araştırma Yöntemleri SPSS Uygulamalı Authors: Prof. Dr. Hüseyin PADEM Yrd. Doç. Dr. Ali GÖKSU Arş. Gör. Zafer KONAKLI hpadem@ibu.edu.ba agoksu@ibu.edu.ba

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi Sayı : Tarih : 1.1.216 Diploma Program Adı : SOSYOLOJİ, LİSANS PROGRAMI, (AÇIKÖĞRETİM) Akademik Yıl : 21-216 Yarıyıl

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi Sayı : Tarih : 1.1.216 Diploma Program Adı : SOSYOLOJİ, LİSANS PROGRAMI, (AÇIKÖĞRETİM) Akademik Yıl : 21-216 Yarıyıl

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : TÜRKÇE I: YAZILI ANLATIM Ders No : 0310340004 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

T.C. BATMAN ÜNİVERSİTESİ YAYIN KOMİSYONU YÖNERGESİ Amaç MADDE 1- Bu Yönergenin amacı, 2547 Sayılı Yükseköğretim Yasasına göre düzenlenen

T.C. BATMAN ÜNİVERSİTESİ YAYIN KOMİSYONU YÖNERGESİ Amaç MADDE 1- Bu Yönergenin amacı, 2547 Sayılı Yükseköğretim Yasasına göre düzenlenen T.C. BATMAN ÜNİVERSİTESİ YAYIN KOMİSYONU YÖNERGESİ Amaç MADDE 1- Bu Yönergenin amacı, 2547 Sayılı Yükseköğretim Yasasına göre düzenlenen Üniversiteler çerçevesinde Batman Üniversitesi akademik, İdarî personeli

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (X) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan

Detaylı

Uygulama (Saat/Hafta) Tıp, Bilişim ve Bilgi Felsefesi SEC152 1 2 0 2. Yarıyılı

Uygulama (Saat/Hafta) Tıp, Bilişim ve Bilgi Felsefesi SEC152 1 2 0 2. Yarıyılı Dersin Adı Kodu Yarıyılı Ders (Saat/Hafta) (Saat/Hafta) Tıp, Bilişim ve Bilgi Felsefesi SEC152 1 2 0 2 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Türkçe Dersin Türü Seçmeli Dersin Seviyesi Lisans Dersin Koordinatörü

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : EĞİTİM FELSEFESİ * Ders No : 0310340024 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 6 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim

Detaylı

TÜRK DİLİ II. Teori (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) 2 - - 2. Dersin Adı Kodu Yarıyıl AKTS. 1.YIL/ 2.

TÜRK DİLİ II. Teori (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) 2 - - 2. Dersin Adı Kodu Yarıyıl AKTS. 1.YIL/ 2. TÜRK DİLİ II Dersin Adı Kodu Yarıyıl Türk Dili II Önkoşullar Dersin dili Dersin Türü Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Dersin sorumlusu(ları) Dersin amacı Dersin öğrenme çıktıları TKD104 Yok Türkçe

Detaylı

2017 Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Tıp Ödülleri

2017 Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Tıp Ödülleri 2017 Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Tıp Ödülleri Eczacıbaşı Topluluğu, Türkiye de tıp ve eczacılık bilimlerinin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla, 1959 da başlattığı bilime katkı, başarıya ödül geleneğini

Detaylı

Dergimize makale göndermek isteyen yazarlara örnek bir taslak aşağıdaki EK de gösterilmektedir.

Dergimize makale göndermek isteyen yazarlara örnek bir taslak aşağıdaki EK de gösterilmektedir. YAZIM KURALLARI Dergimize makale göndermek isteyen yazarlara örnek bir taslak aşağıdaki EK de gösterilmektedir. Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisine makale gönderecek olan

Detaylı

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ GK- 373 V Ön Koşul. Yok

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ GK- 373 V Ön Koşul. Yok DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ GK- 373 V. 2+0 2 4 Ön Koşul Yok Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersi Veren Öğretim Elemanı Dersin Yardımcıları

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA NASIL YAPILIR I YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA NASIL YAPILIR I YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ BİLİMSEL ARAŞTIRMA NASIL YAPILIR I YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ 1 SUNUM PLANI 1. Giriş 2. Araştırma Sürecindeki Temel Aşamalar 3. Araştırmanın Yazım Dili (Üslup) 4. Etkili Sunum Teknikleri 2 GİRİŞ Yeni

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ YAYINEVİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ YAYINEVİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ YAYINEVİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- Bu Yönergenin amacı, İnönü Üniversitesi akademik, idari personeli ve öğrencileri ile Üniversite dışından

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR VE YAYIN ETİĞİ. S. İsmet DELİLOĞLU GÜRHAN ismetgurhan@yahoo.com

BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR VE YAYIN ETİĞİ. S. İsmet DELİLOĞLU GÜRHAN ismetgurhan@yahoo.com BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR VE YAYIN ETİĞİ S. İsmet DELİLOĞLU GÜRHAN ismetgurhan@yahoo.com BISHOP C, HOW TO EDIT A SCIENTIFIC JOURNAL, ISI PRESS, PHILADELPHIA, 1984,S.74. Etik, bir çalışma faaliyetinde bulunan

Detaylı

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM POLİTİKALARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ PROJE ÖNERİSİ FORMU

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM POLİTİKALARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ PROJE ÖNERİSİ FORMU BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM POLİTİKALARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ PROJE ÖNERİSİ FORMU Proje Başlığı: Project Title: Proje Yürütücüsü: Proje Ekibi: İsim Görev Başvuru Tarihi: * Bu form TÜBİTAK Proje

Detaylı

Türk Kütüphaneciliği'nde Bilimsel Bölümlendirme

Türk Kütüphaneciliği'nde Bilimsel Bölümlendirme Türk Kütüphaneciliği'nde Bilimsel Bölümlendirme Müge Akbulut Editör makbulut@tk.org.tr Değerlendirme Bilimsel Bölüm Diğer Bölüm Bölümler Hakemli Yazılar Okuyucu Mektupları Kütüphaneciliğimize Kanat Gerenler

Detaylı

Akademik Ürünler. Umut Al BBY 463, 9 Ekim 2014

Akademik Ürünler. Umut Al BBY 463, 9 Ekim 2014 Akademik Ürünler Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Araştırma Süreci 1 Konu seç 7 Başkalarını bilgilendir 2 Soruya odaklan 6 Verileri yorumla Kuram 3 Araştırmayı tasarla 5 Verileri analiz et 4 Veri topla

Detaylı

ORDU ÜNİVERSİTESİ ETİK İLKELERİ

ORDU ÜNİVERSİTESİ ETİK İLKELERİ ORDU ÜNİVERSİTESİ ETİK İLKELERİ MADDE 1 (1) Ordu Üniversitesi Etik ilkeleri, akademik ve idari konulardan insan ilişkilerine uzanan geniş bir alanı kapsayan üniversite yaşamında ve üniversite mensuplarının

Detaylı

GAZİOSMANPAŞA TAKSİM EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJE ÖNERGESİ BAŞVURU FORMU (FORM-1)

GAZİOSMANPAŞA TAKSİM EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJE ÖNERGESİ BAŞVURU FORMU (FORM-1) Dokümanın Kodu :YÖN.FR.106 Yayın Tarihi : 18.02.2015 Revizyon Tarihi : - Revizyon No : 00 Sayfa 1 / 7 Proje Yöneticisi : EPK tarafından doldurulacaktır. Bölüm : Proje No : 1. GENEL BİLGİLER Bilimsel Araştırma

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Saygın ABDİKAN 2014-2015 Öğretim Yılı Güz Dönemi

Yrd. Doç. Dr. Saygın ABDİKAN 2014-2015 Öğretim Yılı Güz Dönemi Bilimsel yazım ve sunum Yrd. Doç. Dr. Saygın ABDİKAN 2014-2015 Öğretim Yılı Güz Dönemi 1 İletişim bilgileri sabdikan@beun.edu.tr 0 372 2574010 1718 http://geomatik.beun.edu.tr/abdikan/ Öğrenci Görüşme

Detaylı

T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ PROJE BAŞLIĞI. Proje No:

T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ PROJE BAŞLIĞI. Proje No: T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ PROJE BAŞLIĞI Proje No: Uluslararası Bilimsel İşbirliği Geliştirme Desteği SONUÇ RAPORU Proje Yürütücüsü: Adı Soyadı

Detaylı

BİLGİ EDİNME İHTİYACI İnsan; öğrenme içgüdüsünü gidermek, yaşamını sürdürebilmek, sayısız ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve geleceğini güvence altına a

BİLGİ EDİNME İHTİYACI İnsan; öğrenme içgüdüsünü gidermek, yaşamını sürdürebilmek, sayısız ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve geleceğini güvence altına a BİLİMSEL YÖNTEM Prof. Dr. Şahin Gülaboğlu Mühendislik Fakültesi -------------------------------------------------------------------- BİLİM, ETİK ve EĞİTİM DERSİ KONUŞMASI 19 Ekim 2007, Cuma, Saat-15.00

Detaylı

Prof. Dr. Murat ÜNALACAK Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı

Prof. Dr. Murat ÜNALACAK Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Prof. Dr. Murat ÜNALACAK Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı TANIM Bilimsel makale, özgün araştırma sonuçlarını tanımlayan, yazılmış ve basılmış rapordur Kabul edilebilir

Detaylı

Bilimsel İletişim Süreci

Bilimsel İletişim Süreci Bilimsel İletişim Süreci Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Plan Bilim kavramı ve bilimin özellikleri Bilimsel araştırma ve iletişim süreçleri Bilimsel iletişim ürünleri Bilimsel bir makale nasıl okunur?

Detaylı

Bilimsel Etik-İntihal

Bilimsel Etik-İntihal Bilimsel Etik-İntihal Hasan Bayram Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı E-posta: bayram@gantep.edu.tr Eleştirmen Gözüyle Makale Değerlendirme Kursu, 31 Ocak 2015, İstanbul

Detaylı

Mustafa Kemal Atatürk

Mustafa Kemal Atatürk Dünya da her şey için, uygarlık için, yaşam için, başarı için en hakiki mürşit ilimdir, fendir. İlim ve fen haricinde mürşit aramak gaflettir, cehalettir, delalettir. Mustafa Kemal Atatürk Bilimsel araştırma,

Detaylı

Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi AUAd

Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi AUAd Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi AUAd auad.anadolu.edu.tr Başlarken AUAd Yazım Kuralları sayfasından size uygun olan şablonu seçiniz. Microsoft Word 2010 ortamı ya da üstü sürümü kullanınız.

Detaylı

4.YIL/ 1.Yarıyıl Güz

4.YIL/ 1.Yarıyıl Güz FİZYOTERAPİ DE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Laboratuar AKTS Fizyoterapi de Araştırma Yöntemleri FTR 403 4.YIL/ 1.Yarıyıl Güz (saat/hafta) (saat/hafta) (saat/hafta) 2 - - 2 Önkoşullar

Detaylı

Arş. Gör. Abdullah KALDIRIM

Arş. Gör. Abdullah KALDIRIM Arş. Gör. Abdullah KALDIRIM Dumlupınar Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı Evliya Çelebi Yerleşkesi (43100) KÜTAHYA Cep Telefonu: Telefon: Faks: E-posta: Web:

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS SİNEMADA SEÇME KONULAR RTC Sinemada dağıtım sistemi, sansür, ulusal sinema tezi

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS SİNEMADA SEÇME KONULAR RTC Sinemada dağıtım sistemi, sansür, ulusal sinema tezi DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS SİNEMADA SEÇME KONULAR RTC 580 2 3 + 0 3 6 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Master Seçmeli Dersin Koordinatörü

Detaylı

AKADEMİSYENLERİN ARAŞTIRMA ETİĞİ KONUSUNDAKİ GÖRÜŞLERİ

AKADEMİSYENLERİN ARAŞTIRMA ETİĞİ KONUSUNDAKİ GÖRÜŞLERİ AKADEMİSYENLERİN ARAŞTIRMA ETİĞİ KONUSUNDAKİ GÖRÜŞLERİ Prof. Dr. Nilgün Köklü Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi koklu@education.ankara.edu.tr Özet Bu çalışmada, bir devlet üniversitesinde

Detaylı

PDR de Kaynak Tarama ve Rapor Yazma. D ğdem Müge S yez 6. Baskı

PDR de Kaynak Tarama ve Rapor Yazma. D ğdem Müge S yez 6. Baskı PDR de Kaynak Tarama ve Rapor Yazma D ğdem Müge S yez 6. Baskı Prof. Dr. Diğdem M. SİYEZ PDR de KAYNAK TARAMA ve RAPOR YAZMA ISBN 978-605-364-255-8 DOI 10.14527/9786053642558 Kitap içeriğinin tüm sorumluluğu

Detaylı

ÖNSÖZ. İÇİNDEKİLER... vii TABLOLAR ve ŞEKİLLER LİSTESİ... xiv GRAFİKLER LİSTESİ... xv GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM GENEL TANIM VE AÇIKLAMALAR

ÖNSÖZ. İÇİNDEKİLER... vii TABLOLAR ve ŞEKİLLER LİSTESİ... xiv GRAFİKLER LİSTESİ... xv GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM GENEL TANIM VE AÇIKLAMALAR ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER... vii TABLOLAR ve ŞEKİLLER LİSTESİ... xiv GRAFİKLER LİSTESİ... xv GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM GENEL TANIM VE AÇIKLAMALAR 1. Düşünmek Nedir ve Nasıl Düşünürüz?... 3 2. Yazılı ödev hazırlamak

Detaylı

Makalede Giriş Bölümü Nasıl Olmalıdır? Dr. Füsun Yarış OMÜTF Aile Hekimliği AD OMÜTF ve STO Akademik Gelişim Kursu 1 25.03.2012

Makalede Giriş Bölümü Nasıl Olmalıdır? Dr. Füsun Yarış OMÜTF Aile Hekimliği AD OMÜTF ve STO Akademik Gelişim Kursu 1 25.03.2012 Makalede Giriş Bölümü Nasıl Olmalıdır? Dr. Füsun Yarış OMÜTF Aile Hekimliği AD OMÜTF ve STO Akademik Gelişim Kursu 1 25.03.2012 Makalenin giriş bölümünün yazımı ile ilgili bilgi ve deneyim paylaşımı. Yanıt

Detaylı

BİRDEN GÜNGÖREN BULGAN GEORG JELLİNEK İN HAK VE DEVLET KURAMI

BİRDEN GÜNGÖREN BULGAN GEORG JELLİNEK İN HAK VE DEVLET KURAMI BİRDEN GÜNGÖREN BULGAN GEORG JELLİNEK İN HAK VE DEVLET KURAMI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER...VII GİRİŞ...1 Jellinek in Yaşadığı Dönem, Hayatı, Eserleri ve Onu Etkileyen Düşünürler...5 1.1. Jellinek

Detaylı