Çocuk ve ergenler için içinde yaşadıkları en önemli topluluk akran grubudur. Bulundukları yaş grubu gereği, arkadaş ortamında ne kadar popüler olarak

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Çocuk ve ergenler için içinde yaşadıkları en önemli topluluk akran grubudur. Bulundukları yaş grubu gereği, arkadaş ortamında ne kadar popüler olarak"

Transkript

1

2 Akran zorbalığı Tanımı, türleri, sıklığı Cinsiyet ve yaşla ilişkisi Nedenleri (bireysel, ailesel, okula ait) Sonuçları (bireysel, akademik, sosyal) Önleme çalışmaları Müdahale programları

3 Çocuk ve ergenler için içinde yaşadıkları en önemli topluluk akran grubudur. Bulundukları yaş grubu gereği, arkadaş ortamında ne kadar popüler olarak algılandıkları ise çocuk ve ergenlerin kendilerini nasıl tanımladıklarını ve benlik kurgularını etkiler.

4 Akranlarla ilişkiler her zaman sağlıklı ve her iki taraf için de olumlu sonuçlar doğuracak şekilde yürütülmez. Akran zorbalığı sıklıkla yaşanan bir durumdur. Bullying!

5 Saldırganlık Şiddet (Basında izlediğimiz, okuduğumuz okulda şiddet haberleri, haberlerin gösterilme biçimi, kanıksanması, normalleşmesi) Akran Zorbalığı

6 Akran Zorbalığı ile İlgili Mitler X Zorbalar sevgi ve güven eksikliği hisseden ve özgüvenleri düşük olan çocuk ve gençlerdir. Kendilerini daha önemli hissedebilmek için diğer öğrencilerde kusur arama eğilimindedirler. Pek çok zorbanın kendine güveni normal düzeydedir. X Zorbalar çevreden ilgi beklerler. Yaptıkları görmezden gelinirse zorbalık olayı durur. Zorbanın asıl amacı kontrol sağlamaktır. Göz ardı etmenin olayı durdurma üzerinde bir etkisi yoktur. Tersine olayın gizli devam etmesine neden olur.

7 Akran Zorbalığı ile İlgili Mitler X Normal gelişim içerisinde zorbalık olayları yaşanır, bu çocukları güçlendiren bir durumdur. Gelişimin normal bir parçası değildir. Önlem alınmazsa hem zorba hem de mağdurlar için olumsuz sonuçlar doğuracaktır. X Genelde farklı olan çocuklar zorbalık mağduru olur. Fiziksel farklılık zorbalık mağduru olarak seçilmek için küçük bir rol oynar. Mağdurların çoğu kırılgan, aşırı kaygılı ve kendini savunamayan çocuk ve ergenler oldukları için hedef seçilirler.

8 Akran Zorbalığı ile İlgili Mitler X Mağdurlar kendilerini savunmayı ve söz konusu durumun üstesinden gelmeyi öğrenirlerse sorun ortadan kalkar. Mağdurlar genellikler zorbalardan fiziksel olarak daha zayıf ve küçüktürler. Destekleyici ve koruyucu arkadaşlık ilişkileri geliştirebilme becerilerinden yoksundurlar. Durumla kendi başlarına başa çıkamazlar. X Okul büyüklüğü ya da sınıftaki öğrenci sayısının çokluğu zorbalığı daha açık hale getirmektedir. Sınıf ya da okulun büyük olmasıyla zorbalık olayı arasında ilişki yoktur.

9 Akran Zorbalığı ile İlgili Mitler X Zorbalık olayları çoğunlukla okul dışında gerçekleşmektedir. Her ne kadar okul yolunda ya da okul dışında yaşansa da çoğunlukla sınıf, koridor veya okul içindeki oyun alanlarında yaşanır. X Görülme sıklığı azdır, çok az öğrenci zorbalık mağduru olur. Türkiye için yaygınlık %30 civarıdır. X Öğretmenler zorbalık olaylarından haberdardır. Çoğu olay öğretmenlerin gözlerinden uzak yerlerde gerçekleşmektedir.

10 Akran Zorbalığı ile İlgili Mitler X Sözel zorbalık fiziksel zorbalık kadar ciddi sonuçlar doğurmaz. Hem fiziksel hem de sözel ve ilişkisel zorbalık mağdurlar üzerinde olumsuz etkilere neden olur. Bunlar doğru bilinen yanlışlarsa, akran zorbalığı nedir?

11 Akran zorbalığı çalışmalarının tarihçesi Dan Olweus, 1970, Norveç Norveç, 1982, gazete haberi, intihar vakası Norveç, 1983, Ulusal Önleme ve Müdahale programlarının olumlu etkisi Japonya, İngiltere, Hollanda, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya

12 Akran zorbalığı bir ya da birden fazla öğrenci tarafından gerçekleştirilen, zaman içinde tekrarlayıcılığı ve sürekliliği olan, olumsuz davranışlara maruz kalan bireyin durumu olarak tanımlanmıştır. (Olweus, 1993)

13 Bir davranışın akran zorbalığı olarak tanımlanabilmesi için bir bireyin/grubun bir bireye yönelik uyguladığı, tekrarlanan ve sürekliliği olan, gücün sistematik olarak kötüye kullanılmasını içeren, zarar verici ve incitici davranışlar olması gerekmektedir.

14 Normal Akran Çatışması Akran Zorbalığı Güç dengesi eşit, arkadaşlık var. Güç dengesizliği, arkadaşlık yok. Arada sırada olur. Ciddi değildir, geçicidir. Belli bir kazanç arayışı yoktur. Pişmanlık ve sorumluluk alma vardır. Problemi çözmek için çaba sarfedilir. Eşit duygusal tepki verirler. Tekrarlı ve sistemlidir. Ciddidir, fiziksel ve psikolojik sorunlara neden olur. Güç kazanmayı ya da belli bir eşyayı, parayı almayı deneme vardır. Pişmanlık ve sorumluluk alma yoktur. Problemi çözmek için çaba sarfedilmez. Sadece mağdurda yoğun olumsuz duygusal tepki görülür.

15 Nerelerde görülür? Sınıfta Yemekhanede Kantinde Serviste Okul bahçesinde Tenefüste Derste

16 Zorbalık Türleri Nelerdir? Fiziksel İlişkisel Sözel Siber

17 Fiziksel Zorbalık vurmak, itmek, dürtmek, tekmelemek, tükürmek, ısırmak, kulak çekmek, çelme takmak, kesici ya da delici aletlerle saldırmak, ateşli silahlarla korkutmak, oturacağı yere sivri bir cisim koymak, bir cisim fırlatmak İstemediği şeyleri yapmaya zorlama, zorla cep harçlığını ya da eşyalarını alma

18 Sözel Zorbalık kişinin boyu, kilosu, diğer fiziksel özellikleriyle alay etmek kıyafetleri, diş teli, gözlükleriyle alay etmek kekeme, peltek veya bazı sesleri çıkaramayan ya da şiveli/aksanlı konuşan çocuklarla alay etmek utandırıcı ve küçük düşürücü lakaplar takmak, kaba ve çirkin sözlerle hitap etmek; sözel olarak tehdit etmek laf atma, aşağılama, söylenti yayma, saldırgan ifadeler kullanma, ad/lakap takma.

19 İlişkisel Zorbalık dışlamak, oyunlara almamak, grup dışında bırakarak yalnızlığa itmek, görmezden gelmek, konuşmamak, diğer öğrencilerin de o kişiyle konuşmasını engellemek, diğer öğrencileri o öğrenciye karşı kışkırtmak, hakkında dedikodu ve söylenti çıkarmak, iftira atmak, haksız şikayetlerde bulunmak

20 Siber Zorbalık elektronik iletişim araçları yoluyla tehdit etmek ve kötü sözler içeren mesajlar göndermek internet ortamında dedikodu yapmak ya da mağduru rahatsız edecek özel resim ve bilgiler yaymak zorbanın internet ortamında kendisini mağdur gibi tanıtıp onun adına başkalarına zorbalık yapması (mağdurun cep telefonu ya da elektronik posta hesabını kullanarak)

21 Doğrudan Zorbalık Dolaylı Zorbalık Doğrudan zorbalıkta zorba ile mağdur karşı karşıyadır. Örn., ad takma. Dolaylı zorbalıkta ise mağdur hakkında söylentiler yayma, gruptan dışlama, oyuna almama, aşağılayıcı mektup, mesaj gönderme gibi davranışlar görülür. Zorbalık olayının türü veya doğrudan ya da dolaylı olması mağdur üzerindeki olumsuz sonuçları belirlemez.

22 Zorbalar Mağdurlar Zorba/Mağdurlar İzleyiciler/Dışarıda kalanlar

23 Cinsiyete göre Zorbalık Türleri Erkekler fiziksel ve doğrudan zorbalık Daha çok zorba ve daha mağdur olurlar. Erkekler hem kız hem de erkek (daha çok) öğrencilere zorbalık yapar. Kızlar dolaylı ve ilişkisel zorbalık Hemcinslerine daha çok zorbalık yaparlar.

24 Yaşa göre Zorbalık Olayları İlköğretim (%20-30) Ortaöğretim (%10-20) Zirve yaş Fiziksel Sözel İlişkisel Yaşla birlikte azalma göstereceği söyleniyordu ama siber zorbalık ortaya çıktı.

25 Ankara, 2014; 7 merkez ilçe, 30 a yakın lise, tesadüfi örnekleme 853 (476 kız ve 377 erkek) öğrenci %23.8 i zorbalık mağdur Sinop, 2007; kolay ulaşılabilirlik örnekleme yöntemi ile ortaokul ve lise 717 (411 kız ve 302 erkek 4 kişi cinsiyet bildirmemiş) öğrenci, %55.2 zorba, erkekler daha çok zorba

26 Akran Zorbalığının Nedenleri Bireysel Nedenler Ailesel Nedenler Okula ait Nedenler

27 Akran Zorbalığının Nedenleri Zorbalık Davranışı için Bireysel Nedenler Saldırgan tutum içerisindelerdir. Empati kurma becerileri yeterince gelişmemiştir. Diğerleri üzerinde güçlü ve baskın olma ihtiyaçları vardır. Kendilerine dair olumlu bakış açıları vardır. Kaygı düzeyleri düşüktür. Sanılanın aksine özgüvensiz değil, normal düzeyde özgüvenlidirler.

28 Akran Zorbalığının Nedenleri Zorbalık Davranışı için Bireysel Nedenler Aktif ve dürtüsel mizaca sahiptirler. Kontrolü ellerinde tutmak isterler. Pasif zorbalar zorbalığı başlatmak konusunda çekimser ama bir başkasının başlattığı zorbalık sürecine katılanlardır. Ortalama ya da ortalamaya yakın popülerlik düzeyindedirler. Onları destekleyen ya da onlar gibi olmak isteyen küçük bir grupla çevrilmişlerdir.

29 Akran Zorbalığının Nedenleri Zorbalık Davranışı için Bireysel Nedenler Zorbalar ailelerinin ve öğretmenlerinin beklentilerini karşılayabilecek sosyal becerilere sahip olmayan çocuklardır. Güçsüzlük, başarısızlık gibi olumsuz duygulardan kaçınmak ve kendini yetkin, başarılı hissetmek için zorbalık yaparlar. Genellikle ihmal ve istismarla karşı karşıya kalan ilgisiz, sevgiden ve sıcaklıktan yoksun aile tutumlarına maruz kalan öğrencilerdir. Dürtüsel, öfkeli, saldırgan özelliklere sahiptirler ve duygusal olarak izoledirler. Ulaşmak için çaba gereklidir.

30 Akran Zorbalığının Nedenleri Mağduriyet için Bireysel Nedenler Sıkıntılı, hassas, sessiz ve güvensizdirler. Özellikle küçük sınıflardakiler zorbalıkla karşılaştıklarında ağlayarak ve geri çekilerek tepki verirler. Mutsuz ve içe kapanıktırlar. Düşük benlik saygıları vardır. Kendilerine ve bulundukları duruma dair algıları olumsuzdur.

31 Akran Zorbalığının Nedenleri Mağduriyet için Bireysel Nedenler Kendilerini başarısız görür, güçsüz, istenemeyen ve itici hissederler. Yalnız ve dışlanmıştır. Saldırgan ya da aşağılayıcı değillerdir. Özellikle erkekse fiziksel olarak yaşıtlarından daha zayıf ve küçük olabilir. Küçük yaşlardan itibaren aşırı temkinli ve hassas mizaca sahip oldukları belirlenmiştir.

32 Akran Zorbalığının Nedenleri Zorba/Mağdurlar için Bireysel Nedenler Hem kaygılı hem saldırganlardır. Kışkırtıcı mağdur özelliklerini gösterirler. Sık ve yoğun şekilde sorun çıkarırlar. İşlevselliği bozulmuş ailelerden gelip davranışlarının değişmesi için özel yardıma ihtiyaç duyan öğrencilerdir.

33 Akran Zorbalığının Nedenleri Ailesel Nedenler Sorun çözümünde ailede ne yapılıyor? Şiddeti model alma. Fiziksel/sözel saldırı, ad takma vb. ailede var mı? Fiziksel şiddet yoktur ama katı disiplin kuralları vardır ve çocuk öfkeli ve saldırgan olabilir. Sonsuz hoşgörünün olduğu ailelerde çocuğun sınır ihtiyacı karşılanmadığı için çocuk zorbalık yoluyla kontrol etme duygusunu tatmin etmek istiyor olabilir.

34 Akran Zorbalığının Nedenleri Ailesel Nedenler Kardeş zorbalığı, kardeş ilişkileri Yaşamın ilk yıllarında yetersiz ilgi ve sevgi görmüş çocuklar ileride daha saldırgan ve acımasız bireyler olabilirler. Çocuk temel bakım aldığı kişiden saldırgan davranışla ilgili bir sınırlama alamadıysa saldırganlık düzeyi artacaktır.

35 Akran Zorbalığının Nedenleri Ailesel Nedenler Aile çocuğu yetiştirirken şiddet kullanıyorsa. Çocuk aşırı hareketli ve öfke nöbetleri olan bir mizaca sahipse. Ailenin çocuğu gelişim süreci boyunca ama özellikle ergenlikte izlemesi, arkadaşlarının kimler olduğunu ve ne yaptığını takip etmesi önemlidir.

36 Akran Zorbalığının Nedenleri Ailesel Nedenler Ailenin sosyoekonomik durumu, geliri, eğitim düzeyi, ev ortamı gibi değişkenlerin çocuk ve ergenlerin saldırganlık düzeyleriyle ilişkili olmadığı araştırma sonuçlarıyla gösterilmiştir. Aşırı koruyucu aile mağduriyetle ilişkili. Ailenin çocuğu daha özgür, özgüvenli ve girişken olmaya teşvik etmesi gerekir.

37 Akran Zorbalığının Nedenleri Okula ait Nedenler Okulun sosyal yapısı ve öğrenci davranışlarını denetleme-izlemeye yönelik çalışmalar. Okul iklimi. Okul yönetimi, öğretmenler, öğrenciler arasında zorbalık nasıl algılanıyor, farkındalık düzeyi. Bütüncül okul yaklaşımı.

38 Akran Zorbalığının Nedenleri Okula ait Nedenler Okulun sosyal ortamı, genel havası bütün öğrencilere karşı sıcak ve kabul edici olmalıdır. Zorbalık davranışıyla nasıl mücadele edilecek? Şiddet şiddeti doğurur.

39 Mağdurlar Akran Zorbalığının Sonuçları Sağlık sorunları, ruhsal rahatsızlıklar, sosyal uyum sorunları, yüksek düzeyde psikolojik stres ve fiziksel hastalık belirtileri. Huzursuzluk, tekrarlayan çağrışımsız anılar, panik ve gerginlik hissi, konsantre bozukluğu. TSSB tepkileri. Uyku bozukluğu, alt ıslatma, mutsuzluk, baş ağrısı ve karın ağrısı.

40 Mağdurlar Akran Zorbalığının Sonuçları Varolan ruhsal sorunların ya da çatışmanın artmasına da yol açabilir. Örn., kekemelik. İntihar, intihar teşebbüsü. Uzun süreli mağduriyet genel depresyon, intihar düşünceleri, fiziksel yakınmalar. Yüksek benlik algısı bu sorunlara karşı koruyucu olarak bulunmuştur.

41 Zorbalar Akran Zorbalığının Sonuçları Yetişkinlikte suç işleme. İzleyiciler Sıkıntı, moral bozukluğu ve kaçınma gibi duygular. Sıra ne zaman bana gelecek kaygısı. Güvensizlik.

42 Akran Zorbalığının Sonuçları Akademik sorunlar Okul korkusu, okulun güvensiz, mutsuz bir yer olarak algılanması. Devamsızlık Başarısızlık

43 Akran Zorbalığının Sonuçları Sosyal sorunlar Sosyal beceri sorunları Düşük benlik saygısı Azalmış kendine güven Olumsuz kendilik algısı Arkadaşlığı tarafından ihmal edildiği duygusu Güvensizlik ve içine kapanıklık Utangaçlık

44 Zorbalık yapan öğrenciler 1. Genellikle benlik saygısı normal ya da normalin üstüdür. 2. Saldırganlığın ve çatışmanın yoğun olduğu ailelerden gelmektelerdir. 3. Erişkin yaşlarına gelindiğinde bu çocukların yarısından çoğu suça eğilim gösterir. 4. Empati kurma yeteneğinden yoksundur. 5. Duygusal izolasyonu vardır. 6. Ailede model olarak görebileceği erişkinler arasında istismar yaygındır. 7. Sosyal becerilerde ve ilişki kurma biçimlerinde yetersizlik vardır. 8. Saldırgan ve dürtüsel mizaca sahiptir, erkeklerde fiziksel üstünlük de eşlik eder.

45 Zorbalığa mağruz kalan öğrenciler 1. Güvensiz ve kendini koruyamayan, pasif ve boyun eğicilerdir. 2. Utangaç ve içine kapanıklardır. 3. Yakın arkadaşları yoktur. 4. Genellikle aşırı koruyucu ailelerin çocuğudur. 5. Farklı ırk ya da etnik grup üyesi olabilir. 6. Farklı özelliklere sahip olabilir, kekemelik gibi. 7. Özel öğrenme gereksinimi ya da engeli olabilir. 8. Pahalı eşyalara sahip olabilir, son model cep telefonu gibi.

46 Zorba/Mağdurlar Kışkırtıcı Öğrenciler 1. Akran istismarına uğradığında uygun olmayan şekilde karşılık verir. 2. Aşırı hareketli, huzursuz, dikkatsiz, sıkıntı yaratıcı özellikleri vardır. 3. Öğretmen dahil diğer yetişkinler tarafından da onaylanmaz. 4. Kendinden güçsüz öğrencilere zorbalık yapma eğilimdelerdir.

47 Zorbalığın Yol Açtığı Ruhsal Sorunlar 1. Var olan sorunların daha çok artması, kekemelik gibi. 2. Uyku sorunları 3. Gece alt ıslatma 4.Depresyon 5. Somatik yakınmalar 6. Okul fobisi 7. İntihar düşünceleri ve girişimi

48 Zorbalığın Yol Açtığı Akademik Sorunlar 1. Ders başarısında düşme 2. Konsantrasyon kaybı 3. Ders içi uyumsuzluk 4. Okul reddi Zorbalığın Yol Açtığı Sosyal Beceri Sorunları 1. Düşük benlik saygısı ve azalmış kendine güven 2. Olumsuz kendilik algısı 3. Arkadaşları tarafından ihmal edildiği duygusu 4. Güvensizlik ve içine kapanıklık 5. Utangaçlık

49 Akran Zorbalığına Karşı Koruyucu Önlemler

50 Önleme Çalışmaları Görmezden gelmek zorbalık olaylarını arttıracak ve sonuçlarının yarattığı olumsuz etkilere seyirci kalmak anlamına gelecektir. Birey, aile ve okul düzeyinde ele alınmalıdır.

51 Önleme programının herkes tarafından anlaşılabilecek açık ve somut hedefleri olmalıdır. Okul personeli, veliler ve öğrenciler arasında farkındalık artırılmalı ve konuya karşı beklenen duyarlılık saplanmalıdır.

52 Okul yönetiminin, personelinin, öğretmenlerin, öğrenci ve velilerin temel hedefleri Zorbalık konusunda farkındalığın arttırılması, Mağdur öğrencilere destek olmak ve zorbalığa karşı bir düşünce biçimi geliştirip, benimsemelerine yardımcı olunması, Başarıyı etkileyen devamsızlık, okuldan kaçma, çete oluşturma, şiddet ve diğer davranış sorunları gibi durumların ortaya çıkmasının önlenmesi, İntihar gibi okul açısından tüm öğrencileri de etkileyecek olumsuzlukları ortaya çıkmadan önlenmesi,

53 Okul yönetiminin, personelinin, öğretmenlerin, öğrenci ve velilerin temel hedefleri Başarıyı, sosyal ve duygusal doyumu yükseltmek için, destekleyici, yardım etme davranışı gelişmiş, iyi arkadaşlık ilişkileri kurulabilen sıcak, olumlu sınıf ortamlarının oluşturulması, Akran zorbalığının kısa ve uzun dönemli sonuçlarını önceden görerek, önleyici çalışmalar ve zamanında müdahale konusunda bilgi ve tecrübe kazanılması olmalıdır.

54 Bireysel düzeyde önleme Mağdurlar için: Özgüven geliştirme ve girişkenlik eğitimi. Pasif ve çekingen öğrencilerin sosyal uyumunu arttırır ve hedef olarak seçilmelerini engeller. Zorbalığa uğradıklarında kendilerini ifade edebilmelerine olanak sağlar.

55 Bireysel düzeyde önleme Zorbalar için: Özgüven geliştirme ve girişkenlik eğitimi. Zorbalık davranışının girişkenlik ve atılganlık olmadığının ayırdına varacaklardır. Saldırganlık ve girişkenlik farkı.

56 Bireysel düzeyde önleme Sadece zorba ve mağdurları ilgilendirmez. İzleyicilerin varlığı zorbanın davranışını etkiler. İzleyiciler durumdan rahatsız olsalar bile ne yapacaklarını, ne yapmaları gerektiğini bilmeyebilirler. İzleyicilerin hiçbir şey yapmaması zorbaya onaylandığı fikrini verebilir. Zorbayı izleyerek yaptıklarına gülebilirler, ona katılabilirler. Mağdura deste olup, yetişkine olayı bildirebilirler. Akran Destek Sistemi (ADS)

57 Bireysel düzeyde önleme Akran Destek Sistemi (ADS) Okulun en çok hangi alanında zorbalık olayları yaşandığına dair bilgi sağlar. Okul, aile ve yetkili olan herkes ile müdahale şeması üzerinde anlaşmaya varılmasına olanak sağlar. Bu kapsamda belirlenecek danışman öğrenciler aktif dinleme becerileri kazandırılmalı ve süreç içerisinde denetlenerek takip edilmelidir. Özellikle mağdurların risk grubundaki öğrencilerin desteklenmesi için ADS önemlidir.

58 Aile düzeyinde önleme Aile eğitimleri ve işbirliği. Ailelerin zorbalık olayına hoşgörüsü yok mesajı çocuklara verilmeli. Tutarlı olmalı. Kurallar ve kurallara uyulmadığında izlenecek yollar açık olmalı. İstisnasız takip edilmeli. Saldırgan ve zorbaca davranışlara karşı yaptırımlar açık ve belirlenmiş olmalı. Fiziksel ceza verilmemeli.

59 Aile düzeyinde önleme Aile içinde sorunlar nasıl çözülüyor? İletişim becerileri geliştirilmeli. Çocuğa okulda gününün nasıl geçtiği küçük bir sohbetle sorulmalı. Saldırgan davranış uygun alana yönlendirilmeli. Takım sporları çocuğun kurallara uyma becerilerini geliştirecektir.

60 Aile düzeyinde önleme Çocuklar ailelere zorbalık mağduru olduklarını söylemek istemeyebilir. Bunun nedenleri Ailesine söylerse daha fazla zorbalığa uğrayacağını düşünüyor olabilir. İspiyoncu olarak algılanmaktan korkuyor olabilir. Ailesini üzmek istemiyor olabilir. Karşı koyamadığı için utanabilir. Arkadaşlarını kaybetmekten korkuyor olabilir. Olayın kanıtlanması çoğunlukla güçtür. Tedirgin olabilir. Vereceği isimlerin saklı tutulması konusunda yetişkinlere güvenmiyor olabilir.

61 Aile düzeyinde önleme Çocuklar ailelere zorbalık mağduru olduklarını söylemek istemeyebilir. Bunun nedenleri Ailenin söyleyeceklerinden korkabilir. Tereddüt ve şaşkınlık yaşıyor olabilir. Söylemenin bir işe yaramayacağını düşünebilir. Duygularını ifade edemeyebilir. Ailesinin okul hayatını anlamayacaklarını düşünebilir. Bunun katlanmak zorunda olduğu bir şey olduğunu düşünebilir. Kendisine inanılmayacağını düşünebilir. Sorun yaratan olmak istemeyebilir.

62 Aile düzeyinde önleme Çocuklar ailelere zorbalık mağduru olduklarını söylemek istemeyebilir. Bunun nedenleri Popüler olmadığının anlaşılmasını istemeyebilir. Yapılanın zorbalık olduğunun farkında olmayabilir. Kendisini suçlayabilir. Hak ettiğini düşünebilir.

63 Aile düzeyinde önleme Ailelere zorbalığın ne olduğu anlatılmalı. Zorba ve mağdurlar üzerindeki olumsuz etkileri anlatılmalı. Çocuklarını gözlemleyerek zorbalık ya da mağduriyet izlerini takip etmeleri istenmeli.

64 Ankara, kız, 666 erkek öğrenci, yaş arası %23.4 ü mağdur %59.1 i yardım almış %64.2 arkadaş %33.6 ebeveyn %21.5 kardeş %8.4 diğer akraba % 9.4 okul psikolojik danışmanı %9.4 öğretmenleri Kızlar daha çok yardım alıyor. Yaş arttıkça yardım alma artıyor.

65 Mağduriyet Belirtileri Okula yürüyerek gidip gelmekten korkma Okula devam etmeyi istememe Okula kendilerini anne babanın götürmesi için yalvarma Okul yolunu değiştirme istekleri Okul başarısında düşme Okuldan eve yırtık, dağılmış giysilerle ya da zarar görmüş kitaplarla gelmesi Okuldan eve aç gelmesi (Harçlığı alındığı için)

66 Mağduriyet Belirtileri İçe kapanma ve kekeleme gibi durumların ortaya çıkması Yemek yememe ve sıkıntı durumlarının ortaya çıkması Sürekli uyumak istemesi Kabus görme ve uykusunda bağırma, sayıklama, ağlaması Yara-bereler, kesikler, doğal bir açıklaması olmayan tırmalama izlerinin olması

67 Mağduriyet Belirtileri Bedeninde açıklanamayan morluklar olması Eşyalarının kaybolması Fazla para isteme ya da evden para çalmaya başlaması (haraç vermek için) Harçlığını sürekli kaybetmesi Ne sorunu olduğunu söylemek istememesi İntihar girişimi

68 Zorbalık Belirtileri Akranlarından daha güçlü olması ve bunu kötüye kullanması Yönetmeyi sevme, kendi istediği olmadığında çabuk öfkelenme, dürtüsel olması Yetişkinlere karşı gelme ve saldırgan davranması Empati kuramaması Erken yaşta diğer anti-sosyal davranışları sergilemesi Popüler olsun olmasın bir taraftar grubunun olması Okula karşı olumsuz tutum içinde olması

69 Okul düzeyinde önleme Sınıf düzeyinde Zorbalık sınıf içinde konuşulmalı ve tartışılmalı Kurallar birlikte oluşturulmalı, kurallara uymayanlar için yaptırımlar belirlenmeli İzleyiciler için müdahale etmenin gerekliliği açıkça belirtilmeli, dışlanan öğrencilere destek olunmalı. Sınıf içi diğer etkinlikler: Oyunlaştırma (rol canlandırma ile kurallar, zorbalık nedir açıkça anlaşılır) Edebiyat eserlerinden yararlanma (hikayedeki mağdurla empati) Filmlerden yararlanma

70 Sınıf düzeyinde Okul düzeyinde önleme Öğretmenin zorbalığa karşı tutumu, öğretmen model olmalı Güvenli sınıf ortamı sağlamalı Mağdurları kendisiyle rahatça konuşmaya teşvik etmeli Sınıfta zorbalık farkındalığı yaratıldığında zorba onaylanmadığını görür. Hiçbir aktör seyircisiz oynamak istemez. Öğretmen mağdura kendini koruyamıyorsun tutumuyla yaklaşmamalı. Mağduru suçlama.

71 Okul düzeyinde önleme Bütüncül okul yaklaşımı (Okul yönetimi, öğretmen, öğrenci, veli, personel, okul servis şoförü, okul bahçesindeki bekçi, nöbetçi öğretmen, öğrenci kantininde çalışanlar, koridor, tuvalet, yatakhane, yemekhane, laboratuar, spor salonu gibi kullanılan yerlerdeki görevli okul personeline zorbalıkla ilgili eğitim verilmeli) Güvenli bir okul iklimi sağlanmalı

72 Okul düzeyinde önleme Yönetici ve Öğretmenlerin Dikkat Etmesi Gereken Bazı Temel Prensipler Önleme protokolünde açık bir şekilde belirtilmiş olan beklentiler okuldaki tüm yetişkin çalışanlar tarafından benimsenmeli ve gözetilmelidir. Önleme protokolü tüm okul personeli tarafından bilinmeli, öğrencilere ve ailelerine yılda en az bir kez tanıtılmalı ve hatırlatılmalıdır. Tüm okul personelinin zorbalık olayları ve yaratacağı zararlarla baş etme konusundaki yaklaşım ve yöntemleri öğrenme olanağı sunulmalıdır.

73 Okul düzeyinde önleme Yönetici ve Öğretmenlerin Dikkat Etmesi Gereken Bazı Temel Prensipler Hazırlanan protokollerde zorbalık olay örnekleri yer almalı, olaylara ilişkin atıflar bulunmalı, buna göre olaylara ve öğrencilere eşit muamele yapılmalıdır. Okul her öğrenciye eşit olanaklar sunmalıdır. Zorbalık önleme protokolleri olaylara ya da ortaya çıkan zarara yönelik somut atıflar içermelidir. Yürürlüğe giren protokol ve kararların hepsi tüm zorbalık olayları için tutarlı ve adil bir biçimde uygulanmalıdır.

74 Okul düzeyinde önleme Yönetici ve Öğretmenlerin Dikkat Etmesi Gereken Bazı Temel Prensipler Okulun genel değerler sisteminde, öğrenciler, kendilerini güvende hissetmeli ve her türden zorbalık olayını yetişkinlere bildirince bunun görmezden gelinmeyeceğini bilmelidirler. Zorbalık olayına ilişkin rapor tutulmalıdır. Raporlar kanıt niteliğindedir. Yapılan anket çalışmalarıyla öğrencilerin okulun hangi bölümlerinde kendilerini güvensiz hissettikleri tespit edilmelidir. Renk kodlu haritalarla riskli bölgelerde denetimler arttırılabilir.

75 Akran Zorbalığına Müdahale

76 Akran Zorbalığına Müdahale Müdahalenin amacı zorbalık olaylarını tamamen ortadan kaldırmaktır. Bütüncül okul yaklaşımı ile ele alınmalıdır. Zorbalığa müdahale edilmeyen bir okulda tutumlar: Zorbalar: Yaptıkları hoşlarına gider, güçlü olduklarını hissederler, eğlenirler, zorbalık yapmaya devam ederler.

77 Akran Zorbalığına Müdahale Zorbalığa müdahale edilmeyen bir okulda tutumlar: Mağdurlar: Psikolojik, sosyal, ailevi, akademik, fiziksel ve kişilerarası problemler yaşamaya devam ederler. İzleyiciler: Kaygılı, sıra bana da gelecek. Zorbaya destek, mağdura destek.

78 Akran Zorbalığına Müdahale Zorbalığa müdahale edilmeyen bir okulda tutumlar: Öğretmenler: Zorbalık olayının farkında değil, farkında olsalar da bilgisiz, nasıl ele alacağını bilmiyor. Aileler: Kızgın, öfkeli, şaşkın, kaygılı, yetersiz. Okul personeli: Çok şiddetli olmadığı sürece normal gelişimin bir parçası olarak görür ve müdahale etmez. Zorbalık davranışı suç ile örtüşürse müdahale eder.

79 Akran Zorbalığına Müdahale Akran zorbalığı bir grup dinamiğidir. İzleyiciler, yetişkinler tepki vermez, müdahale etmezse tekrarlanmaya devam eder. Zorbanın kötü bir şey yapıyorum algısı zayıflar. Saldırgan davranışı üzerinde kontrolü azalır. Mağdur bunu hak ettiğini ve olayın çözümsüz olduğunu düşünür.

80 Akran Zorbalığına Müdahale Akran zorbalığı çalışmaları yapılan okullarda: Kızlar daha duyarlı olmaya başlamışlar. Mağdurlar zorbalara göre daha duyarlı ve hassas olmaya başlamışlar. Erkekler arasında zorbalık olayları azalmış, kızlar daha çok zorbalık olayı bildirmişler. (Farkındalıkla ilgili olabilir)

81 Akran Zorbalığına Müdahale Müdahale sadece psikolojik danışmanların sorumluluğu değildir. Evde ve okulda tutarlı biçimde ele alınmalıdır. Çocuğunuz zorbalık mağduruysa: Direk sorulduğunda söylemek istemeyebilir. Belirtileri takip edin. Sizinle paylaşırsa yargılayıcı olmadan dinleyin. Okulla işbirliğine geçin.

82 Akran Zorbalığına Müdahale Çocuğunuz zorbalık mağduruysa: Zorbanın ailesi ile birlikte çalışılmalıdır. Okulda bir önleme ve müdahale programı yoksa talep edin. Okul yolu güvensizse önlemler alınmalıdır. Çocuk çekingen ve güvensizse bununla ilgili çalışılmalıdır. Sosyal beceri eğitimi, sosyal aktivitelere katılım teşvik edilmelidir.

83 Akran Zorbalığına Müdahale Çocuğunuz zorbalık mağduruysa: Aile çocuğuna isim takma, onu suçlama, alay etme gibi davranışlar sergilememelidir. Çocuğun duygu, düşünce ve korkuları ciddiye alınmalıdır. Alaycı Bunda üzülecek bir şey yok Yok saymacı Bu da bir şey mi? Benim zamanımda.. Duvar ören Bunları duymak istemiyorum Sorgulayıcı Her şeyi bilmek istiyorum Zorbalık teşviki Sen de aynısını yağ, kendini savun Kurtarıcı Sen bana bırak

84 Akran Zorbalığına Müdahale Çocuğunuz zorbalık yapıyorsa: Aile için üzücü, utanç verici, hayal kırıklığı yaratan bir durum. Suçlayıcı ya da aşırı korumacı bir şekilde yaklaşabilir. Çocuğunuz zorbalığı»kötü bir şey olduğunu bilmediği için»birini taklit ettiği için»iletişim kurmanın başka yolunu bilmediği için»arkadaşlarının teşviki ile»sorunlarını saldırganca dışa vurduğu için yapıyor olabilir.

85 Akran Zorbalığına Müdahale Çocuğunuz zorbalık yapıyorsa: Onunla olayı ciddiye alarak ve sakince konuşun. Okul müdürü ve öğretmenleri ile görüşün. Aile içinde kabul edilemez bir davranış olduğunu tartışın. Fiziksel yaptırımlar, cezalar kullanmayın. Arkadaşlık ettiği kişileri, okul dışı aktiviteleri izleyin. Kurallara uyduğu ve şiddet içeren davranış göstermediği zaman ödüllendirin.

86 Akran Zorbalığına Müdahale Çocuğunuz zorbalık yapıyorsa: Şiddeti model alabileceği yayınlar takip etmesini engelleyin. Aile içi şiddet durumuna tanık olmamasına dikkat edin. Gerekliyse profesyonel destek alın.

87 Akran Zorbalığına Müdahale Okul düzeyinde müdahale (Bireysel) Sakin kalın. Verilecek abartılı tepkiler zorbanın istediği tepkilerdir. Her olayı ciddiyetle, küçümsemeden ele alın. Olayı iyi analiz edin. Boyutları nedir, kimler dahil? Hem zorba hem de mağdurla bireysel görüşmeler yapın. Davranışın onaylanmadığını açıkça belirtin.

88 Akran Zorbalığına Müdahale Okul düzeyinde müdahale (Bireysel) Tekrar etmemesi için gerekli önlemleri alın. Mağdura karşı aşırı koruyucu ve kollayıcı olmaktan kaçının. Bireysel ya da küçük gruplarla çalışıp, zorbalık olayının olumsuz sonuçlarının tartışılmasını ve mağdura destek sağlanmasına özen gösterin. Herkesi bir araya getirmeden önce zorba ile bireysel görüşüp davranışının sorumluluğunu almasına dikkat edin.

89 Akran Zorbalığına Müdahale Okul düzeyinde müdahale (Bireysel) Girişkenlik eğitimi (başa çıkma mekanizmaları) Suçlayıcı olmayan grup desteği yaklaşımı (izleyicilerin rolü)

90 Akran Zorbalığına Müdahale Sınıf düzeyinde müdahale Öğretmenler bilgilendirilmiş olmalıdır. Küme çalışması Genel olumlu aktiviteler (geziler,kamplar) Ailelerle tartışma grupları Veli toplantıları (gizlilik, hedef gösterme, etiketleme) Dirençli vakalar iyi analiz edilmeli. Nedenleri, pekiştireçleri nelerdir?

91 Akran Zorbalığına Müdahale Okul genelinde müdahale Açık ve net amaçlar. Tamamen bitimeyi hedeflemek ve tutarlı olmak. Her türlü zorbalıkla mücadele, eşit tutum. Okul sınırlarının dışının izlenmesi, bahçe vb. Gözlenen olayların takibi yapılmalı. Sınıf ya da okul değiştirme.

92 Kaynaklar Güvenir, T. (2010). Okulda akran istismarı. Kök Yayıncılık: Ankara. Topcu, Ç. (2008). The relationship of cyber bullying to empathy, gender, traditional bullying, İnternet use and adult monitoring (Yayınlanmamış yükseklisans tezi). Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara, Türkiye. Topcu, Ç. (2014). Modeling the relationships among coping strategies, emotion regulation, rumination, and perceived social support in victims of cyber and traditional bullying (Yayınlanmamış yükseklisans tezi). Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara, Türkiye.

Zorbalık Türleri Nelerdir?

Zorbalık Türleri Nelerdir? Zorbalık Türleri Nelerdir? Fiziksel İlişkisel Sözel Siber Siber Zorbalık elektronik iletişim araçları yoluyla tehdit etmek ve kötü sözler içeren mesajlar göndermek internet ortamında dedikodu yapmak ya

Detaylı

Adapazarı Özel ENKA Anadolu Lisesi REHBERLİK BÜLTENİ

Adapazarı Özel ENKA Anadolu Lisesi REHBERLİK BÜLTENİ Adapazarı Özel ENKA Anadolu Lisesi REHBERLİK BÜLTENİ 1 Adapazarı Özel ENKA Anadolu Lisesi REHBERLİK BÜLTENİ 1 AKRAN ZORBALIĞI VE ÇEŞİTLERİ İngilizce literatürde bullying olarak adlandırılan kavram Türkçeye

Detaylı

AKRAN DOSTU OKUL MODELİ PROJESİ

AKRAN DOSTU OKUL MODELİ PROJESİ AKRAN DOSTU OKUL MODELİ PROJESİ 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı Bu proje; okul yönetimi, öğretmenler, öğrenciler, veliler ve okul personelini kapsayan geniş katılımlı bir çalışmayı amaçlar. Bu proje; tüm

Detaylı

AKRAN ZORBALIĞI VE ÇÖZÜM YOLLARI

AKRAN ZORBALIĞI VE ÇÖZÜM YOLLARI AKRAN ZORBALIĞI VE ÇÖZÜM YOLLARI Çocuklar doğdukları andan itibaren sosyal etkileşimin içindedirler. Bu etkileşim ilk olarak anne ya da bakım yapan birey, baba daha sonra akrabalar olarak ilişkilerini

Detaylı

OKAN EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ

OKAN EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ OKAN EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ AKRAN İLİŞKİLERİ VE AKRAN ZORBALIĞI AKRAN İLİŞKİLERİ Akran etkileşimi doğum itibariyle başlamaktadır. Ancak yaş ilerledikçe akranlarla geçirilen

Detaylı

ŞİDDET NEDİR? ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ

ŞİDDET NEDİR? ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ ŞİDDET NEDİR? ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ ŞİDDET NEDİR? ŞİDDET NEDİR? ŞİDDET; Özel ya da toplumsal yaşamda Fiziksel,cinsel,psikolojik olarak herhangi bir zarar ve üzüntü sonucunu ortaya

Detaylı

REHBERLİK SERVİSİ. Anne-Babalar Okula Hazır Mıyız?

REHBERLİK SERVİSİ. Anne-Babalar Okula Hazır Mıyız? REHBERLİK SERVİSİ Anne-Babalar Okula Hazır Mıyız? OKULA GİTTİĞİNİZ İLK GÜNÜ HATIRLIYOR MUSUNUZ? Hayatınızda yeni bir sayfa açılıyor. Bu başlangıç hem onun hem de sizlerin hayatında yepyeni bir dönemin

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI KU O A RT O L ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI ÇO CU KL AK ARDA ZO RAN RBA LIĞ I PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ - ŞUBAT 2018 ÇOCUKLARDA AKRAN ZORBALIĞI Akran zorbalığı (Bullying), farklı zaman dilimleri

Detaylı

ZORBA OLMAK ARTIK ZOR

ZORBA OLMAK ARTIK ZOR OKAN EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ ZORBA OLMAK ARTIK ZOR OLMALI AKRAN ZORBALIĞI Zorbalık; bir veya birden çok öğrencinin, kendilerinden daha güçsüz öğrencileri, kasıtlı ve

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI İLKOKUL ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI AKRAN ZORBALIĞI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ - ARALIK 2018 AKRAN ZORBALIĞI Çocukların psiko-sosyal açıdan sağlıklı bir çocukluk dönemi geçirmelerinde sosyal

Detaylı

Psk. Fulya Sena Cangir. Ortaokul Psikolojik Danışmanı. (Atakent) AKRAN ZORBALIĞI NEDİR?

Psk. Fulya Sena Cangir. Ortaokul Psikolojik Danışmanı. (Atakent) AKRAN ZORBALIĞI NEDİR? Psk. Fulya Sena Cangir Ortaokul Psikolojik Danışmanı (Atakent) AKRAN ZORBALIĞI NEDİR? Akran zorbalığı, okullarda öğrenciler arasında sıkça görülebilen şiddet davranışları arasında yer alır. Akran zorbalığının

Detaylı

NEDEN BÖYLE BİR ÇALIŞMA?

NEDEN BÖYLE BİR ÇALIŞMA? NEDEN BÖYLE BİR ÇALIŞMA? Günümüzde dünyada olduğu gibi ülkemizde de okul çağı çocuk ve gençleri arasında saldırganlık olaylarının yanı sıra saldırganlığın bir türü olan zorba davranışlar da oldukça yaygın

Detaylı

REHBERLİK NEDİR? Bahsedilen rehberlik tanımlarının ortak yönleri ise:

REHBERLİK NEDİR? Bahsedilen rehberlik tanımlarının ortak yönleri ise: REHBERLİK SÜREÇLERİ REHBERLİK NEDİR? Bireye kendini anlaması, çevredeki olanakları tanıması ve doğru kararlar vererek özünü gerçekleştirebilmesi için yapılan sistematik ve profesyonel yardım sürecidir

Detaylı

S I N I F T A D İ S İ P L İ N

S I N I F T A D İ S İ P L İ N S I N I F T A D İ S İ P L İ N 1 Ö ğ r e n c i K a t ı l g a n l ı ğ ı * Açık * Kapalı DEMOKRATİK ORTAM OLUŞTURULMALIDIR. ÖĞRETMEN - ÖĞRENCİ İLETİŞİMİNDE DENGE ARANMALIDIR. Öğretmen Sorumluluğu Öğrenci

Detaylı

5 Yaş : En sevdiğim arkadaşım Yaş : Kurallar ve törenler 9-11 yaş : Kuvvetlenen Arkadaşlık Bağları

5 Yaş : En sevdiğim arkadaşım Yaş : Kurallar ve törenler 9-11 yaş : Kuvvetlenen Arkadaşlık Bağları 1. Ay : İşte geldim, buradayım! 3. Ay : Harika bir oyuncağım var: Ellerim! 6. Ay : Ben bir enerji küpüyüm! 9. Ay : Güvenlik önlemlerini artırdınız mı? Emekliyorum! 12. Ay : Yürüyorum! Bağımsızım, Mutluyum,

Detaylı

TEOG BİLGİLENDİRME VE MOTİVASYON AMAÇLI LİSE GEZİSİ

TEOG BİLGİLENDİRME VE MOTİVASYON AMAÇLI LİSE GEZİSİ TEOG BİLGİLENDİRME VE MOTİVASYON AMAÇLI LİSE GEZİSİ Bir Teog biterken 7.sınıf öğrencilerimizin içine girdiği Teog dönemi başlamış bulunmaktadır. Teog sınavını, öğrencilerimizin sistemli çalışarak başarı

Detaylı

NASIL MÜCADELE EDİLİR?

NASIL MÜCADELE EDİLİR? SİBER ZORBALIK NEDİR? NASIL MÜCADELE EDİLİR? SİBER ZORBALIK NEDİR? NASIL MÜCADELE EDİLİR? HAZIRLAYAN: Prof. Dr. Emel Baştürk Akca Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü ve Bilişim Anabilim

Detaylı

Hizmetiçi Eğitimler.

Hizmetiçi Eğitimler. Hizmetiçi Eğitimler Altis; 1989 yılında Dr. Bülent Madi tarafından nöroloji ve sanat çalışmalarının birlikteliği amacıyla kurulmuştur. İki yıl süren çalışmalarının ardından, 1991 yılında diğer bilim dalları

Detaylı

Çocuk ve ergenlerde cinsel kötüye kullanımın belirtileri ve etkileri Çocuk ve ergenlerde cinsel kötüye kullanımı önlemek için yapmamız gerekenler

Çocuk ve ergenlerde cinsel kötüye kullanımın belirtileri ve etkileri Çocuk ve ergenlerde cinsel kötüye kullanımı önlemek için yapmamız gerekenler Çocuk ve ergenlerde cinsel kötüye kullanımın belirtileri ve etkileri Çocuk ve ergenlerde cinsel kötüye kullanımı önlemek için yapmamız gerekenler Çocuk ve ergenin kötüye kullanımını üç ana başlıkta ele

Detaylı

10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK

10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK 10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK İnsanoğlu yaşam boyu farklı gelişme dönemleri yaşar. Çocukları daha iyi tanımak için onların içinde bulundukları gelişme döneminin özelliklerinin bilinmesi aileyi rahatlatır,

Detaylı

BİREYLERE YÖNELİK HİZMETLER

BİREYLERE YÖNELİK HİZMETLER EKİBİMİZ Altis; 1989 yılında Dr. Bülent Madi tarafından nöroloji ve sanat çalışmalarının birlikteliği amacıyla kurulmuştur. İki yıl süren çalışmalarının ardından 1991 yılında diğer bilim dalları ile interdisipliner

Detaylı

EMDR GÖZ HAREKETLERİ İLE SİSTEMATİK DUYARSIZLAŞTIRMA VE YENİDEN İŞLEME. (Eye Movement Desensitization and Reprossesing)

EMDR GÖZ HAREKETLERİ İLE SİSTEMATİK DUYARSIZLAŞTIRMA VE YENİDEN İŞLEME. (Eye Movement Desensitization and Reprossesing) EMDR GÖZ HAREKETLERİ İLE SİSTEMATİK DUYARSIZLAŞTIRMA VE YENİDEN İŞLEME (Eye Movement Desensitization and Reprossesing) Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Panik Atak ve Sınav Kaygısı ndan Kısa Sürede Kurtulmanın

Detaylı

Okul fobisi nasıl gelişir?

Okul fobisi nasıl gelişir? Eğer bir kelimenin sonuna "fobi" eklenmişse, hemen bir şeylerden korkulduğunu düşünürüz. Ancak okul fobisi gelişen çocukların okula gitmek istememelerinin tek nedeni okuldan korkmaları değil. Çocuğa bu

Detaylı

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ. MOBBING ve ÖRGÜTSEL DIŞLANMA - 1 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ. MOBBING ve ÖRGÜTSEL DIŞLANMA - 1 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ MOBBING ve ÖRGÜTSEL DIŞLANMA - 1 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ «Mobbing», yıldırma, bastırma, sindirme, yok sayma, psiko-şiddet uygulama. «Mobbing», örgütlerde işgörene yapılan psikoloji saldır

Detaylı

Kekemelik, konuşmanın akıcılığıyla ilgili bir iletişim bozukluğudur. Ses, hece ve sözcüklerde uzatmalar, tekrarlar veya duraklamalarla

Kekemelik, konuşmanın akıcılığıyla ilgili bir iletişim bozukluğudur. Ses, hece ve sözcüklerde uzatmalar, tekrarlar veya duraklamalarla Kekemelik Nedir? Kekemelik, konuşmanın akıcılığıyla ilgili bir iletişim bozukluğudur. Ses, hece ve sözcüklerde uzatmalar, tekrarlar veya duraklamalarla ortaya çıkan konuşmanın akıcılığının bozulduğu durum

Detaylı

OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ

OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ Marmara Evleri Anaokulunda Rehberlik Hizmetleri (3 6 yaş) Okulumuzdaki tüm öğrencilerin her yönüyle sağlıklı gelişmeleri, okul ortamına uyum sağlamaları ve kapasitelerini

Detaylı

Akran Zorbalığı. AD Kasım m 2004

Akran Zorbalığı. AD Kasım m 2004 Akran Zorbalığı Dr Hilal Tıpırdamaz T Sipahi EÜTF Halk Sağlığı AD Kasım m 2004 Tanım Bir öğrencinin bir yada daha fazla öğrenci tarafından belli bir süre s boyunca ve tekrarlayan biçimde imde olumsuz davranış

Detaylı

EKİM AYININ İKİNCİ HAFTASI İKİNCİ HAFTASI EKİM. Yıl Boyunca Okul Çalışma Ekibi İl Milli Eğitim Müdürlüğü. Yıl Boyunca Okul Yönetimi Kolluk Kuvvetleri

EKİM AYININ İKİNCİ HAFTASI İKİNCİ HAFTASI EKİM. Yıl Boyunca Okul Çalışma Ekibi İl Milli Eğitim Müdürlüğü. Yıl Boyunca Okul Yönetimi Kolluk Kuvvetleri YILMAZKÖY ORTAOKULU 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI EĞİTİM ORTAMLARINDA UYUŞTURUCU KULLANIMI VE BAĞIMLILIK İLE MÜCADELE OKUL EYLEM PLANI 1 S.N FAALİYETİN KONUSU TARİH FAALİYETİ YÜRÜTECEK GÖREVLİLER Eğitim

Detaylı

Programda yer alan etkinlikler okul rehber öğretmeni, sınıf öğretmeni ve idarecilerin işbirliği ile yürütülecektir.

Programda yer alan etkinlikler okul rehber öğretmeni, sınıf öğretmeni ve idarecilerin işbirliği ile yürütülecektir. KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ MİLLİ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI EĞİTİM ORTAK HİZMETLER DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ PSİKOLOJİK DANIŞMA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA ŞUBESİ 2017 2018 Öğretim Yılı 9.Sınıflar için Rehberlik

Detaylı

ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ. Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu

ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ. Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu Sağlık Hizmetlerinin Özellikleri Ergenin yaşına, gelişim düzeyine uygun Bireysel, kültürel ve sosyoekonomik farklılıklara

Detaylı

1. Bölüm: Toplumsal Yapı ve Sınıf Yönetimi...1

1. Bölüm: Toplumsal Yapı ve Sınıf Yönetimi...1 İçindekiler 1. Bölüm: Toplumsal Yapı ve Sınıf Yönetimi...1 Giriş...1 ÖĞRENCİ DAVRANIŞINI ETKİLEYEN TOPLUMSAL ETMENLER...2 Aile...3 Anne Babanın Çocuğu Yetiştirme Biçimi...3 Ailede Şiddet...4 Aile İçi Çatışmanın

Detaylı

Medyada Riskler. Öğr. Gör. Dr. Deniz Sezgin Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi dsezgin@media.ankara.edu.tr

Medyada Riskler. Öğr. Gör. Dr. Deniz Sezgin Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi dsezgin@media.ankara.edu.tr Medyada Riskler Öğr. Gör. Dr. Deniz Sezgin Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi dsezgin@media.ankara.edu.tr Plan Tarihsel arka plan: Çocukların medya kullanımı Günümüzde medya ve çocuk Medyada çocukları

Detaylı

Programda yer alan etkinlikler okul rehber öğretmeni, sınıf öğretmeni ve idarecilerin işbirliği ile yürütülecektir.

Programda yer alan etkinlikler okul rehber öğretmeni, sınıf öğretmeni ve idarecilerin işbirliği ile yürütülecektir. 2016 2017 Öğretim Yılı 9.Sınıflar için Rehberlik Çerçeve Programı kapsamlı gelişimsel psikolojik danışmanlık hizmetleri anlayışına bağlı kalınarak hazırlanmıştır. Program, Okul Rehberlik ve Psikolojik

Detaylı

İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KİŞİ VE KURULUŞLAR FAALİYETİ YÜRÜTECEK GÖREVLİLER

İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KİŞİ VE KURULUŞLAR FAALİYETİ YÜRÜTECEK GÖREVLİLER RECEP TAYYİP ERDOĞAN İLKOKULU/ORTAOKULU 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI EĞİTİM ORTAMLARINDA UYUŞTURUCU KULLANMI VE BAĞIMLILIK İLE MÜCADELE OKUL EYLEM PLANI S.No FAALİYETİN KONUSU TARİH FAALİYETİ YÜRÜTECEK

Detaylı

T.C. KORGAN KAYMAKAMLIĞI ÇAYIRKENT ÇOK PORGRAMLI ANADOLU LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. KORGAN KAYMAKAMLIĞI ÇAYIRKENT ÇOK PORGRAMLI ANADOLU LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜ T.C. KORGAN KAYMAKAMLIĞI ÇAYIRKENT ÇOK PORGRAMLI ANADOLU LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜ OKUL TEMELLİ ŞİDDETİ ÖNLEME EYLEM PLANI (SALDIRGANLIK, ŞİDDET, ZORBALIK OKUL TEMELLİ ÖNLEME ÇALIŞMALARI BİLEŞENLERİ) Temel Yaklaşım

Detaylı

içindekiler BÖLÜM 1 GİRİŞ 1 B Ö L Ü M 2 PUBERTE, SAĞLIK VE BİYOLOJİK TEMELLER 49 B Ö L Ü M 3 BEYİN VE BİLİŞSEL GELİŞİM 86

içindekiler BÖLÜM 1 GİRİŞ 1 B Ö L Ü M 2 PUBERTE, SAĞLIK VE BİYOLOJİK TEMELLER 49 B Ö L Ü M 3 BEYİN VE BİLİŞSEL GELİŞİM 86 içindekiler BÖLÜM 1 GİRİŞ 1 Tarihsel Bakış Açısı 3 Erken Tarih 3 Yirminci ve Yirmi Birinci Yüzyıllar 3 Ergenliğe İlişkin Kalıpyargılar 6 Ergenliğe Pozitif Bir Bakış Açısı 7 Amerika Birleşik Devletleri

Detaylı

2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MUSTAFA KAYA YBO EĞİTİM ORTAMLARINDA UYUŞTURUCU KULLANIMI VE BAĞIMLILIK İLE MÜCADELE OKUL EYLEM PLANI

2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MUSTAFA KAYA YBO EĞİTİM ORTAMLARINDA UYUŞTURUCU KULLANIMI VE BAĞIMLILIK İLE MÜCADELE OKUL EYLEM PLANI S.N FAALİYETİN KONUSU TARİH GÖREVLİLER İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUM VE KURULUŞLAR 1 Eğitim ortamında ortamlarında uyuşturucu kullanımı ve bağımlılık ile mücadele okul komisyonun kurulması EKİM AYININ İKİNCİ

Detaylı

EYLÜL AYI SONUNA KADAR EKİM AYININ ÜÇÜNCÜ HAFTASI EKİM AYININ İKİNCİ HAFTASI

EYLÜL AYI SONUNA KADAR EKİM AYININ ÜÇÜNCÜ HAFTASI EKİM AYININ İKİNCİ HAFTASI SIRA FAALİYETİN KONUSU TARİH 1 Okulda uyuşturucu kullanımı ve bağımlılık ile mücadele komisyonun kurulması. 2 Okul yürütme komisyonu toplantı yapması. 3 4 5 6 7 8 Eğitim ortamlarında uyuşturucu kullanımı

Detaylı

MÜLTECİ ÇOCUKLARIN RUH SAĞLIĞI İHTİYAÇLARI HAKKINDA

MÜLTECİ ÇOCUKLARIN RUH SAĞLIĞI İHTİYAÇLARI HAKKINDA MÜLTECİ ÇOCUKLARIN RUH SAĞLIĞI İHTİYAÇLARI HAKKINDA AHMET ÖZASLAN Bu kitapçığın amacı, mülteci çocuklara yardım etmek isteyen; yardım kuruluşları, öğretmenler, sosyal hizmet görevlileri, toplum önderleri

Detaylı

Bir Hak İhlali: ÇOCUK İHMALİ VE İSTİSMARI

Bir Hak İhlali: ÇOCUK İHMALİ VE İSTİSMARI Bir Hak İhlali: ÇOCUK İHMALİ VE İSTİSMARI Çocuk İhmali ve İstismarı BM Çocuk Hakları Sözleşmesi Başta Olmak Üzere Uluslararası İnsan Hakları Begelerine Göre Hak İhlalidir! Madde 19: Hiç kimse, çocuklara

Detaylı

1. VE 2. DÜZEY > Tüm öğrencilere odaklanma.

1. VE 2. DÜZEY > Tüm öğrencilere odaklanma. T.C. İBRADI KAYMAKAMLIĞI BAŞLAR İLKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ 20140-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI OKUL TEMELLİ ŞİDDETİ ÖNLEME EYLEM PLANI (SALDIRGANLIK, ŞİDDET, ZORBALIK OKUL TEMELLİ ÖNLEME ÇALIŞMALARI BİLEŞENLERİ) Temel

Detaylı

YAŞLI İHMAL VE İSTİSMARI. Prof. Dr. Aliye Mandıracıoğlu Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalı

YAŞLI İHMAL VE İSTİSMARI. Prof. Dr. Aliye Mandıracıoğlu Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalı YAŞLI İHMAL VE İSTİSMARI Prof. Dr. Aliye Mandıracıoğlu Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalı Şimdi 10 kişiden 1 2050 de 5 kişiden 1 2150 de 3 kişiden 1 gelişmekte olan ülkelerde nüfus yaşlanması

Detaylı

Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi SOSYAL FOBĐ

Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi SOSYAL FOBĐ Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi SOSYAL FOBĐ Sosyal fobi, bireyin sosyal ortamlarda herhangi bir eylem yaparken utanç duyacağı duruma düşeceğini düşünerek nedensiz kızarma,

Detaylı

Adli Tahkikat ve Sosyal İnceleme Raporu Özeti

Adli Tahkikat ve Sosyal İnceleme Raporu Özeti . Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Koruma Birimi ÇOCUK İHMAL VE İSTİSMARI ADLİ GÖRÜŞME FORMU Çocuğun Adı- Soyadı: Cinsiyeti: TC Kimlik No: Görüşmecinin Adı- Soyadı: Görevi:

Detaylı

Çocuklarınızın öfkelerini kontrol etmelerinde ve uygun yollarla ifade etmelerini sağlamakta aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurabilirsiniz.

Çocuklarınızın öfkelerini kontrol etmelerinde ve uygun yollarla ifade etmelerini sağlamakta aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurabilirsiniz. Çocuklar, yetişkinler gibi kaygılanabilir ve stres yaşayabilirler. Ölüm, hastalık, boşanma, taşınma gibi hayat değişimleriyle başa çıkmaya ek olarak özgüven ve aidiyet duygularıyla mücadele ederler. Herkes

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI EĞİTİM ORTAMLARINDA UYUŞTURUCU KULLANMI VE BAĞIMLILIK İLE MÜCADELE OKUL EYLEM PLANI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI EĞİTİM ORTAMLARINDA UYUŞTURUCU KULLANMI VE BAĞIMLILIK İLE MÜCADELE OKUL EYLEM PLANI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI EĞİTİM ORTAMLARINDA UYUŞTURUCU KULLANMI VE BAĞIMLILIK İLE MÜCADELE OKUL EYLEM PLANI S.N N KONUSU TARİH 1 Eğitim ortamında ortamlarında uyuşturucu kullanımı ve bağımlılık ile

Detaylı

Meslekte Ruh Sağlığı. A.Tamer Aker İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Ruh Sağlığı AD

Meslekte Ruh Sağlığı. A.Tamer Aker İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Ruh Sağlığı AD Meslekte Ruh Sağlığı A.Tamer Aker İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Ruh Sağlığı AD Çalışan Sağlığı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından sağlık, kişinin bedensel, ruhsal ve sosyal bakımdan tam

Detaylı

Sosyal Medya ve Çocuk Alanında Koruyucu ve Önleyici Çalışmalar Dr. Olgun GÜNDÜZ

Sosyal Medya ve Çocuk Alanında Koruyucu ve Önleyici Çalışmalar Dr. Olgun GÜNDÜZ Sosyal Medya ve Çocuk Alanında Koruyucu ve Önleyici Çalışmalar Dr. Olgun GÜNDÜZ Sunum İçeriği Sosyal Medya ve Çocuk İlişkisi Sosyal Medyada Çocuklara Yönelik Riskler Bakanlığımızca Yürütülen Önleyici Çalışmalar

Detaylı

OKUL KORKUSU VE BAŞ ETME YOLLARI. Banu SOYDABAŞ Şeker İlköğretim Okulu Psikolojik Danışman

OKUL KORKUSU VE BAŞ ETME YOLLARI. Banu SOYDABAŞ Şeker İlköğretim Okulu Psikolojik Danışman OKUL KORKUSU VE BAŞ ETME YOLLARI Banu SOYDABAŞ Şeker İlköğretim Okulu Psikolojik Danışman OKUL KORKUSU, Çocuklarda okula gitmek istememe durumu olarak tanımlanmaktadır. OKUL KORKUSU, Her çocukta rastlanan

Detaylı

YAYLACIK İLKOKULU 0-18 (7-11 YAŞ MODÜLÜ) AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI YILLIK DERS PLANI(2.GRUP)

YAYLACIK İLKOKULU 0-18 (7-11 YAŞ MODÜLÜ) AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI YILLIK DERS PLANI(2.GRUP) ŞUBAT 24/02/2016 1. Programa ilişkin olumlu görüş geliştirmeye başlar. 2. Programın genel amaç ve işleyişi hakkında bilgi sahibi olur. 3. Programa devam etme konusunda motivasyonu artar. 4. Programdan

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KASTAMONU FEN LİSESİ EĞİTİM ORTAMLARINDA UYUŞTURUCU KULLANMI VE BAĞIMLILIK İLE MÜCADELE OKUL EYLEM PLANI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KASTAMONU FEN LİSESİ EĞİTİM ORTAMLARINDA UYUŞTURUCU KULLANMI VE BAĞIMLILIK İLE MÜCADELE OKUL EYLEM PLANI 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KASTAMONU FEN LİSESİ EĞİTİM ORTAMLARINDA UYUŞTURUCU KULLANMI VE BAĞIMLILIK İLE MÜCADELE OKUL EYLEM PLANI S.N STRATEJİLER FAALİYETİN KONUSU TARİH FAALİYETİ YÜRÜTECEK GÖREVLİLER

Detaylı

Aile Avukatlığı ve Aile Rehberliği

Aile Avukatlığı ve Aile Rehberliği Aile Avukatlığı ve Aile Rehberliği Çocuk istismarı fiziksel ya da psikolojik olarak bir çocuğa bir yetişkin tarafından kötü davranılmasıdır. Ayrıca çocuklara kötü muamele, çocuk istismarı ve ihmali ile

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI AİLE İÇİ ŞİDDET

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI AİLE İÇİ ŞİDDET k İl u ok l ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI AİLE İÇİ ŞİDDET PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ - NİSAN 2014 AİLE İÇİ ŞİDDET Çocuğun sağlıklı bir gelişim göstermesi ve sağlam bir kişilik kazanması için

Detaylı

Eğitim / Danışmanlık Hizmetinin Tanımı. 1. Proje Kapsamında Eğitim Talep Edilmiş ise, Eğitimin İçeriği Hakkında bilgi veriniz.

Eğitim / Danışmanlık Hizmetinin Tanımı. 1. Proje Kapsamında Eğitim Talep Edilmiş ise, Eğitimin İçeriği Hakkında bilgi veriniz. Eğitim / Danışmanlık Hizmetinin Tanımı 1. Proje Kapsamında Eğitim Talep Edilmiş ise, Eğitimin İçeriği Hakkında bilgi veriniz. Teknik desteğin içeriğini; ilkokul, ortaokul ve liselerde görevli psikolojik

Detaylı

ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ANAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ EYLÜL 2012 VELİ BÜLTENİ ÇOCUKLARDA OKUL KORKUSU

ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ANAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ EYLÜL 2012 VELİ BÜLTENİ ÇOCUKLARDA OKUL KORKUSU ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ANAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ EYLÜL 2012 VELİ BÜLTENİ ÇOCUKLARDA OKUL KORKUSU OKUL KORKUSU Her yıl milyonlarca çocuk okula başlayıp, neşeyle devam ederken

Detaylı

Prof.Dr.Bahar Gökler Hacettepe Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Çocuk İstismarını ve

Prof.Dr.Bahar Gökler Hacettepe Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Çocuk İstismarını ve Prof.Dr.Bahar Gökler Hacettepe Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği Başkanı İSTİSMAR TÜRLERİ FİZİKSEL

Detaylı

AKRAN İ LİŞKİ LERİ. PDR Bülteni Sayı: 03

AKRAN İ LİŞKİ LERİ. PDR Bülteni Sayı: 03 AKRAN İ LİŞKİ LERİ PDR Bülteni 2017-2018 Sayı: 03 AKRAN İLİŞKİLERİ Akran ilişkileri, yetişkin-çocuk ilişkisinden farklı olarak kendine özgü özellikleri olan ve çocuğun sosyal gelişimi açısından büyük önem

Detaylı

ÇOCUKLARDA ÖZGÜVEN GELİŞİMİ

ÇOCUKLARDA ÖZGÜVEN GELİŞİMİ ÇOCUKLARDA ÖZGÜVEN GELİŞİMİ ÇOCUKLARDA ÖZGÜVEN GELİŞİMİ Özgüven Nedir? Özgüven en basit tanımıyla kişinin kendisine güvenmesidir. Daha geniş anlatımla, kişinin yapabildikleri ve yapamadıklarıyla, olumlu

Detaylı

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem.

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. Onkoloji Okulu İstanbul /2014 SAĞLIK NEDİR? Sağlık insan vücudunda; Fiziksel, Ruhsal, Sosyal

Detaylı

Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ;

Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ; Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ; Anne babalar için çocuklarının ilk kelimelerini duymak heyecan verici bir deneyimdir. Duyduğu yeni kelimeleri

Detaylı

TİCARET VE SANAYİ ODASI İLKOKULU SOSYAL BECERİ GELİŞTİRME GRUP ÇALIŞMAMIZ. REHBERLİK ve PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ

TİCARET VE SANAYİ ODASI İLKOKULU SOSYAL BECERİ GELİŞTİRME GRUP ÇALIŞMAMIZ. REHBERLİK ve PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ TİCARET VE SANAYİ ODASI İLKOKULU SOSYAL BECERİ GELİŞTİRME GRUP ÇALIŞMAMIZ REHBERLİK ve PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ Çocuklar büyüklerini dinlemede asla iyi değildirler. Ama onların davranışlarını benimsemede

Detaylı

Bir gün bir öğrenci velisi, kızı Elif in tırnaklarını yemesi konusunda benimle görüşmek istediğini ve bu konuda yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi.

Bir gün bir öğrenci velisi, kızı Elif in tırnaklarını yemesi konusunda benimle görüşmek istediğini ve bu konuda yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi. Bir gün bir öğrenci velisi, kızı Elif in tırnaklarını yemesi konusunda benimle görüşmek istediğini ve bu konuda yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi. Öğrenci velisi, kızı Elif in önceleri kaşlarını yolduğunu

Detaylı

Yönetici tarafından yazıldı Çarşamba, 07 Ekim :27 - Son Güncelleme Çarşamba, 07 Ekim :31

Yönetici tarafından yazıldı Çarşamba, 07 Ekim :27 - Son Güncelleme Çarşamba, 07 Ekim :31 Çocukların Arkadaş Edinmelerine Nasıl Yardımcı Olunmalı? Bu soruya cevap vermek için öncelikle bazı çocukların neden arkadaş edinemedikleri üzerinde durmamız gerekmektedir. Çocuklar çok çeşitli nedenlerden

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI İLKOKUL ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI OKUL ÇAĞINDA ANNE BABA TUTUMLARI NASIL OLMALIDIR? PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ - MART 2019 ÇOCUKLARDA ÖFKE YÖNETİMİ Bireylerin doğuştan getirdikleri kişilik

Detaylı

Akut dönemde psikososyal müdahaleler CEYDA YILMAZÇETİN UZMAN PSİKOLOG

Akut dönemde psikososyal müdahaleler CEYDA YILMAZÇETİN UZMAN PSİKOLOG Akut dönemde psikososyal müdahaleler CEYDA YILMAZÇETİN UZMAN PSİKOLOG AKUT DÖNEMDE DESTEK TEMEL İHTİYAÇLARIN VE GÜVENLİĞİN SAĞLANMASI Barınma, beslenme, sağlık ve güvenliğin sağlanması için yardım çalışanlarına

Detaylı

ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI

ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI Bilgisayar ve internet kullanımı teknoloji çağı olarak adlandırabileceğimiz bu dönemde, artık hayatın önemli gereçleri haline gelmiştir. Bilgiye kolay, hızlı, ucuz ve güvenli

Detaylı

Kazanım İfadeleri. Kendine değer veren insanların (aile-arkadaş vb.) yapıcı uyarılarına kayıtsız kalmaz.

Kazanım İfadeleri. Kendine değer veren insanların (aile-arkadaş vb.) yapıcı uyarılarına kayıtsız kalmaz. YEŞİLAY SAĞLIKLI FİKİRLER KISA FİLM SENARYO YARIŞMASI - 2017 Kazanım İfadeleri Kazanımın İlişkili Olduğu Alanlar Teknoloji Tütün Alkol Madde 1 Kendine değer veren insanların (aile-arkadaş vb.) yapıcı uyarılarına

Detaylı

DARICA ANADOLU LİSESİ 9. SINIF REHBERLİK PLANI

DARICA ANADOLU LİSESİ 9. SINIF REHBERLİK PLANI OCAK ARALIK KASIM EKİM EYLÜL AY HAFTA DARICA ANADOLU LİSESİ 9. SINIF REHBERLİK PLANI ETKİNLİKLER YETERLİK ALANLARI KAZANIM NUMARASI VE KAZANIMLAR UYGULAMA Öğrencilerle tanışılması, okulun tanıtılması,

Detaylı

1.ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK. Abdullah ATLİ

1.ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK. Abdullah ATLİ 1.ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK Geleneksel eğitim anlayışı bireyi tüm yönleri ile gelişimini sağlama konusunda sorunlar yaşanmasına neden olmuştur. Tüm bu anlayış ve

Detaylı

Tematik Yaklaşımla Çocuklarda Sosyal Becerilerin Kazandırılması

Tematik Yaklaşımla Çocuklarda Sosyal Becerilerin Kazandırılması Tematik Yaklaşımla Çocuklarda Sosyal Becerilerin Kazandırılması Prof. Dr. Esra ÖMEROĞLU Arş. Gör. Osman BASĠT Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitimi A.B.D Tematik Yaklaşım Tematik

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI SÜMER ANAOKULU AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI SÜMER ANAOKULU AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI 18 Kasım KASIM 4 Kasım 21 Ekim EKİM 7 Ekim AY HAFTA 2016 2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI SÜMER ANAOKULU AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI Verilecek Konu Kaynakça Görevli Öğretmen OKULDAKİ REHBERLİK ÇALIŞMALARI 4.1. Tanımı

Detaylı

ÇOCUK İHMAL VE İSTİSMARI RUHSAL DEĞERLENDİRME FORMU. Temel Yakınmalar. . Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Koruma Birimi

ÇOCUK İHMAL VE İSTİSMARI RUHSAL DEĞERLENDİRME FORMU. Temel Yakınmalar. . Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Koruma Birimi . Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Koruma Birimi ÇOCUK İHMAL VE İSTİSMARI RUHSAL DEĞERLENDİRME FORMU Çocuğun Adı- Soyadı: Cinsiyeti: TC Kimlik No: Görüşmecinin Adı- Soyadı:

Detaylı

ÜMRANİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

ÜMRANİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ÜMRANİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 1 Düşüncelerini, duygularını rahat ifade edebilen, Çevresiyle olumlu ilişkiler kurabilen, Kendine güvenen, Öğrenmeye istekli, Mutlu, başarılı çocuklar yetiştirelim.

Detaylı

YÜKSEK MİMAR SELÇUK KARAKİMSELİ İLKOKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI EĞİTİM ORTAMLARINDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ VE AZALTILMASI EYLEM PLANI

YÜKSEK MİMAR SELÇUK KARAKİMSELİ İLKOKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI EĞİTİM ORTAMLARINDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ VE AZALTILMASI EYLEM PLANI MÜDAHALE ALANI 1: YÖNETİM SÜREÇLERİ AMAÇ: GÜVENLİ EĞİTİM ORTAMINI SAĞLAYACAK YÖNETİM SÜREÇLERİNİN İŞLETİLMESİ GEREKÇE: Eğitim ortamında şiddetin önlenmesi ve azaltılmasında, eğitim ortamları ve çevresindeki

Detaylı

EVLİLİK ÇATIŞMASI VE ÇOCUK

EVLİLİK ÇATIŞMASI VE ÇOCUK EVLİLİK ÇATIŞMASI VE ÇOCUK Evlilik çatışması özellikle aile stresinin yüksek olduğu; *Düşük sosyoekonamik düzeydeki *Psikolojik tedavi gören çocuğun olduğu *Anne ya da babanın psikolojik sorunlarının olduğu

Detaylı

İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU Yaş Dönem Özellikleri BÜYÜME VE GELİŞME Gelişme kavramı düzenli, sürekli ve uyumlu bir ilerlemeyi dile

Detaylı

Rehberlik bir süreçtir. Bir anda olup biten bir iş değildir. Etkili sonuçlar alabilmek için belli bir süre gereklidir.

Rehberlik bir süreçtir. Bir anda olup biten bir iş değildir. Etkili sonuçlar alabilmek için belli bir süre gereklidir. Rehberlik Servisinin Ve Rehberliğin Tanıtılması Rehberlik Nedir? Rehberlik; eğitimde bir hizmet alanı olarak demokratik ortam içinde öğrencinin bedensel, zihinsel ve sosyal bütün kapasitelerini en ileri

Detaylı

ERGENİM BEN!!! Nereden Çıktı Bu Sınav?

ERGENİM BEN!!! Nereden Çıktı Bu Sınav? Uzm Psk. Nuray ÖZBEN AVŞAR ERGENİM BEN!!! Nereden Çıktı Bu Sınav? Çocuklar hızla büyüyor, çocukluk dönemini bitirip ilk erişkinlik olan ergenlik dönemine adımlarını atıyorlar. Ergenlik çağında fiziksel

Detaylı

T.C. EDİRNE VALİĞİ ŞEHİT ÖĞRETMEN ADNAN TUNCA İŞİTME ENGELLİLER İLK/ORTA OKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI EĞİTİM ORTAMINDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ VE

T.C. EDİRNE VALİĞİ ŞEHİT ÖĞRETMEN ADNAN TUNCA İŞİTME ENGELLİLER İLK/ORTA OKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI EĞİTİM ORTAMINDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ VE T.C. EDİRNE VALİĞİ ŞEHİT ÖĞRETMEN ADNAN TUNCA İŞİTME ENGELLİLER İLK/ORTA OKULU 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI EĞİTİM ORTAMINDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ VE AZATILMASI STRATEJİ VE EYLEM PLANI Temel Yaklaşım ve

Detaylı

ŞİDDET VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI VELİ EĞİTİM SEMİNERİ. HAZIRLAYANLAR Temel Önleme Ekibi

ŞİDDET VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI VELİ EĞİTİM SEMİNERİ. HAZIRLAYANLAR Temel Önleme Ekibi ŞİDDET VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI VELİ EĞİTİM SEMİNERİ HAZIRLAYANLAR Temel Önleme Ekibi ŞİDDET NEDİR? Şiddet, güç ve baskı uygulayarak insanların bedensel veya ruhsal açıdan zarar görmesine neden olan bireysel

Detaylı

Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) Dr. Çağlayan Üçpınar Nisan 2005

Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) Dr. Çağlayan Üçpınar Nisan 2005 Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) Dr. Çağlayan Üçpınar Nisan 2005 Travma Nedir? Günlük rutin işleyişi bozan, Aniden beklenmedik bir şekilde gelişen, Dehşet, kaygı ve panik yaratan, Kişinin anlamlandırma

Detaylı

Yaşına uygun beklentileri yerine getiren çocuk başarı ve kendine güven konusunda kendisini iyi hissedecektir.

Yaşına uygun beklentileri yerine getiren çocuk başarı ve kendine güven konusunda kendisini iyi hissedecektir. Sayın Veli Çocuklarımız, yaşları büyüdükçe farklı beceriler kazanmaktadırlar. Yaşına bağlı olarak değişen bu becerilerin neler olduğunu bilmeniz, çocuğunuzdan neler bekleyeceğinizi ve ona vereceğiniz desteğin

Detaylı

Anne ve kız arasında en çok yaşanan iletişim sorunları nelerdir?

Anne ve kız arasında en çok yaşanan iletişim sorunları nelerdir? Anneler Çocuklarına En Çok Niçin Kızıyor? Acıbadem Sağlık Grubu Bağdat Caddesi Tıp Merkezi psikologlarından Ayşegül Topçu Aydın ve International Hospital psikologlarından Ferahim Yeşilyurt, anneler ve

Detaylı

ÖFKE İLE BAŞ ETME YÖNTEMLERİ

ÖFKE İLE BAŞ ETME YÖNTEMLERİ ÖFKENİN ETKİLERİ VE ÖFKE İLE BAŞ ETME YÖNTEMLERİ Özlüce Nurettin Topçu Anadolu İmam Hatip Lisesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi Şubat-2016 ÖFKE NEDİR? Öfke, bireyin planları, istek ve ihtiyaçları

Detaylı

Özgüven Nedir? Özgüven Eksikliği Nedir?

Özgüven Nedir? Özgüven Eksikliği Nedir? Özgüven Nedir? Özgüven; kendimiz ve yeteneklerimiz hakkında pozitif ve gerçekçi bir anlayışa sahip olduğumuz anlamına gelmektedir. Diğer taraftan, özgüven eksikliği ise; kendinden şüphe duymak, pasiflik,

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI KREŞ VE ANAOKULLARI ÖĞRENCİ TANIMA FORMU ÖĞRENCİNİN AİLE BİLGİLERİ

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI KREŞ VE ANAOKULLARI ÖĞRENCİ TANIMA FORMU ÖĞRENCİNİN AİLE BİLGİLERİ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI KREŞ VE ANAOKULLARI ÖĞRENCİ TANIMA FORMU Adı-Soyadı :... Cinsiyeti :... Doğum Yeri / Tarihi :... TC Kimlik No: :... Fotoğraf ÖĞRENCİNİN AİLE

Detaylı

Siber Zorbalık: Nedir ve Nasıl Önlenir?

Siber Zorbalık: Nedir ve Nasıl Önlenir? Siber Zorbalık: Nedir ve Nasıl Önlenir? Zorbalar ve kaba insanlar hep vardı, ancak teknolojinin de gelişmesiyle beraber artık harekete geçebilecekleri yeni bir platforma sahipler. Alay edilmek, hem gerçek

Detaylı

BİREYSEL EĞİTİM PROGRAMI GÖRÜŞME FORMU

BİREYSEL EĞİTİM PROGRAMI GÖRÜŞME FORMU BİREYSEL EĞİTİM PROGRAMI GÖRÜŞME FORMU Formun Amacı: Bu form çocuğun sağlık durumu, psikomotor gelişimi, özbakım gelişimi, sosyal duygusal gelişimi ve davranışsal özelliklerine ilişkin bireysel gereksinimleri

Detaylı

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu PDR BÜLTENİ Sayı:8 Bülten Tarihi: Mart 2016 Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu Kardeş Kıskançlığı ve Çözüm Yolları Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu

Detaylı

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu TATİLDE ÇOCUKLA BİRLİKTE OLMAK

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu TATİLDE ÇOCUKLA BİRLİKTE OLMAK PDR BÜLTENİ Bülten Tarihi: Ocak 2017 Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu TATİLDE ÇOCUKLA BİRLİKTE OLMAK Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu Psikolojik

Detaylı

SULTANGAZİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ

SULTANGAZİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ SULTANGAZİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ A. AMACIMIZ Öğrencilerimizin gelişim süreci içinde karşılaştıkları güçlükleri problem haline dönüşmeden çözmelerine yardımcı

Detaylı

DEĞERLER EĞİTİMİ FARKLILIKLARA SAYGI

DEĞERLER EĞİTİMİ FARKLILIKLARA SAYGI VELİ BÜLTENİ DEĞERLER EĞİTİMİ FARKLILIKLARA SAYGI Günümüzde ulaşım ve iletişim teknolojisinin gelişmesiyle birlikte, Dünya giderek çeşitli kültürlerin, ırk ve etnik kökenden insanların, farklı diller konuşarak

Detaylı

OKUL FOBİSİ. Bir çocuğun okul deneyiminin beyin işlevi ve anatomisinde gerçek değişimler yarattığı biliniyor Mel Levine

OKUL FOBİSİ. Bir çocuğun okul deneyiminin beyin işlevi ve anatomisinde gerçek değişimler yarattığı biliniyor Mel Levine OKUL FOBİSİ Okullar eğitim-öğretim süreçlerine başlarken çocuklarda en temel karşılaşılan sorunlardan biri okul fobisidir. İlk defa böyle bir durumla karşılaşan ebeveynler şaşırmış bir halde en uygun çözümü

Detaylı

EKİM SORUMLU KİŞİ, BİRİM VE KURUMLAR AYLAR GERÇEKLEŞTİRİLECEK ETKİNLİKLER VE ÇALIŞMALAR İŞBİRLİGİ YAPILACAK KURUMLAR/KİŞİLER HEDEF KİTLE

EKİM SORUMLU KİŞİ, BİRİM VE KURUMLAR AYLAR GERÇEKLEŞTİRİLECEK ETKİNLİKLER VE ÇALIŞMALAR İŞBİRLİGİ YAPILACAK KURUMLAR/KİŞİLER HEDEF KİTLE EKİM AYLAR 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MİTHATPAŞA ORTAOKULU MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ORTAMLARINDA UYUŞTURUCU KULLANIMI VE MADDE BAĞIMLILIĞI İLE MÜCADELE HİZMETLERİ OKUL EYLEM PLANI GERÇEKLEŞTİRİLECEK ETKİNLİKLER

Detaylı

Okulumuzda gelişimsel rehberlik anlayışı benimsenmiştir. Rehberlik

Okulumuzda gelişimsel rehberlik anlayışı benimsenmiştir. Rehberlik BAHÇELİİEVLER İİLKOKULU PDR HİİZMETLERİİNİİN TANIITIIMII 1. REHBERLİK SERVİSİ Rehberlik servisi; bireysel veya grupla psikolojik danışma, veli görüşmesi, rehberlik çalışmalarının dokümanlarının oluşturulması,

Detaylı

SINAV KAYGISI KİTAPÇIĞI

SINAV KAYGISI KİTAPÇIĞI SINAV KAYGISI KİTAPÇIĞI HAZIRLAYAN MUHAMMED PAMUK DİĞER DÖKÜMANLARIMIZI REHBERLİK İÇİN YAPILMIŞ YAZILIMLARIMIZI GÖRMEK İÇİN FACEBOOK GRUBUMUZA BEKLERİZ. LİNK: https://www.facebook.com/groups/teknorehbe

Detaylı

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu SİBER ZORBALIK

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu SİBER ZORBALIK PDR BÜLTENİ Sayı:6 Bülten Tarihi: Ocak 2016 Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu SİBER ZORBALIK Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu Psikolojik Danışma ve

Detaylı

Kadına YÖNELİK ŞİDDET ve Ev İçİ Şİddetİn Mücadeleye İlİşkİn. Sözleşmesi. İstanbul. Sözleşmesİ. Korkudan uzak Şİddetten uzak

Kadına YÖNELİK ŞİDDET ve Ev İçİ Şİddetİn Mücadeleye İlİşkİn. Sözleşmesi. İstanbul. Sözleşmesİ. Korkudan uzak Şİddetten uzak Kadına YÖNELİK ŞİDDET ve Ev İçİ Şİddetİn Önlenmesİ ve Bunlarla Mücadeleye İlİşkİn Avrupa Konseyİ Sözleşmesİ İstanbul Sözleşmesi Korkudan uzak Şİddetten uzak BU SÖZLEŞMENİN AMACI Avrupa Konseyi nin, kadınlara

Detaylı

Sekreterlik ve Büro Hizmetleri. Ders-9 Bürolarda Mobbing (Psikolojik Taciz)

Sekreterlik ve Büro Hizmetleri. Ders-9 Bürolarda Mobbing (Psikolojik Taciz) Sekreterlik ve Büro Hizmetleri Ders-9 Bürolarda Mobbing (Psikolojik Taciz) Akran Baskısı 2 Mobbing Nedir? İş yerlerinde belirli bir kişiyi hedef alarak söz konusu kişinin çalışmalarını baltalama, huzursuz

Detaylı