Yapılan imar planlarını, yapı projelerini, yol projelerini, demiryolu projelerini, bahçe mimarisine ilişkin düzenleme planlarını vb.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yapılan imar planlarını, yapı projelerini, yol projelerini, demiryolu projelerini, bahçe mimarisine ilişkin düzenleme planlarını vb."

Transkript

1 Yapılan imar planlarını, yapı projelerini, yol projelerini, demiryolu projelerini, bahçe mimarisine ilişkin düzenleme planlarını vb. projeleri zemine uygulama işlerine Aplikasyon denir. Aplikasyon, harita veya planların yapımı amacı ile arazide tesis edilmiş olan poligon noktası vb. gibi sabit noktalardan yararlanılarak yapılır.

2 APLİKASYON Bir mühendislik projesinde tasarlanan geometrinin talep edilen doğruluğu karşılayacak şekilde araziye aktarılması istenir. Bu nedenle, aplikasyon a başlanılmadan önce, talep edilen doğruluğu karşılayan doğru yönteminin seçilmesi gerekir. Aksi durumda çok büyük maddi ve manevi zararlar oluşabilir. Aplikasyon için yeter sayı ve uygun konumdaki plan ve arazi noktalarından faydalanılır. Şayet yeter sayı ve uygun konumda nokta yoksa (teknik yönetmeliklerde belirtildiği şekilde) poligon, küçük nokta ve kestirme işlemleriyle bu noktalar sıklaştırılır. Yapılacak aplikasyonda fazla hassasiyet istenmiyorsa, bina ve parsel köşeleri ile, telgraf, telefon, enerji nakil hattı direkleri ve sanat yapılarından yararlanılabilir.

3 Aplikasyon Türleri Mühendislik uygulamalarında sık karşılaşılan aplikasyon problemleri genel olarak; A Yatay Aplikasyon 1. Noktaların aplikasyonu,. Açıların aplikasyonu, 3. Doğruların aplikasyonu, 4. Eğrilerin (kurbların) aplikasyonu, B Düşey Aplikasyon 1. Bina yüksekliklerinin aplikasyonu. Şev kazıklarının aplikasyonu 3. Tünel aplikasyonu, problemleri olarak karşımıza çıkmaktadır.

4 A.Yatay Aplikasyon 1.Noktaların Aplikasyonu Bir noktanın aplikasyonu için gerekli olan elemanlar plan veya proje üzerinden yeter doğrulukta ölçülerek (grafik) veya hesaplanarak (sayısal) aplikasyon krokisi üzerine yazılır. Bu elemanlar yardımıyla, aşağıda açıklanacak yöntemlerden uygun biriyle nokta arazide belirlenir. Şayet nokta haritada belli bir doğru üzerinde ise, bu doğru üzerinde yapılacak uzunluk ölçmesiyle noktanın aplikasyonu gerçekleştirilir. Aksi durumlarda; aplikasyon için istenilen doğruluk, kullanılacak alet ve arazi durumuna göre dört yöntemle yapılabilir.

5 1.Nokta Aplikasyonu Bağlama yöntemi Dik koordinat yöntemi Kutupsal koordinat yöntemi Kestirme yöntemidir.

6 1.1. Bağlama Yöntemiyle Bir Noktanın Aplikasyonu Bu işlem için önce; a, b ve c uzunlukları plan-proje üzerinden ölçülerek veya koordinatlar varsa hesaplanarak aplikasyon krokisi üzerine kaydedilir. Arazide A ve B noktalarından aynı anda ölçü alınarak a, b uzunluklarının kesişme noktası bulunur. Bu noktada tutulan çekül yardımıyla P noktasının yeri belirlenir. Kontrol için C noktasından ölçülen c uzunluğundan yararlanılır. Elde çift şerit metre yoksa er iki noktadan yay çizilerek yayların kesişme noktası olan P noktası elde edilir.

7 1.. Dik Koordinat Yöntemiyle Bir Noktanın Aplikasyonu Aplikasyon elemanları, proje üzerinde, P noktasından AB doğrusuna bir dik çizilerek AC, BC, PC, AP ve PB uzunlukları ölçülerek grafik olarak elde edilebileceği gibi koordinatlar varsa P noktasının AB doğrusuna göre dikayağı ve dikboyu hesaplanarak aplikasyon krokisi üzerine yazılır.

8 C noktasının A ve B ye yakınlığına göre A veya B den itibaren AC veya BC uzunluğu ölçülerek C noktasının yeri belirlenir. Bu noktadan istenilen hassasiyette ve PC kenarının kısalık veya uzunluğuna göre prizma veya teodolitle bir dik çıkılıp bu dik üzerinde PC uzunluğu kadar alınarak P noktasının yeri belirlenir. Duruma göre AP veya BP ölçülerek aplikasyonun doğruluğu kontrol edilir.

9 AB doğrusundan faydalanarak aplike edilecek nokta sayısı birden fazla ise, aplikasyon yukarıda bir nokta için açıklanan şekilde yapılır, Kontrol noktalar arasındaki uzaklıkların ölçülmesiyle sağlanır( A1, 1, 3 vb. gibi).

10 1.3.Kutupsal Koordinat Yöntemiyle Bir Noktanın Aplikasyonu ten istenen doğruluğa göre aplikasyon ölçü değerleri grafik veya sayısal arak elde edilebilir. Aplikasyon değerlerinin grafik olarak tespiti için plan erinde αve β açıları açı ölçer (minkale) ile, S 1 ve S kenarları da (1/ mm) lümlü cetvel ile ölçülerek uygulama krokisine yazılır.

11 1.3.Kutupsal Koordinat Yöntemiyle Bir Noktanın Aplikasyonu plikasyon değerlerinin sayısal yöntemle tespiti için; A, B, C ve P noktalarının ordinatları yardımıyla ikinci ve dördüncü temel ödevlerden yararlanılarak ili semt açıları ve kenarlar ile bu semtler farklarından α ve β açıları saplanır. plikasyon için alet B noktasına kurularak 0.00 g ile A noktasına yöneltilir. α ısı yardımıyla BP doğrultusu belirlenir. Bu doğrultu üzerinde BP kadar ınarak P noktasının yeri bulunur. P noktasının yerinin kontrolü, CP kenarı ya β açısının ölçülmesiyle sağlanır.

12 1.4.Kestirme Yöntemiyle Bir Noktanın Aplikasyonu tupsal koordinatlara göre bir noktanın aplikasyonunda açıklandığı şekilde α ve β ıları ölçüldükten veya hesaplandıktan sonra A ve B noktalarına kurulan iki teodolit rdımıyla α ve β açıları alınarak AP ve BP doğrultuları belirlenir. P noktası civarında r jalon tutan yardımcıya A ve B noktalarındaki operatörler yön vererek P noktasının rini yaklaşık olarak belirlerler. Daha sonra A noktasındaki operatör yön vererek AP ğrultusu üzerinde ve P noktasının geri ve ilerisinde olmak üzere P1 ve P gibi iki kta kazık ve üzerine çivi çakılmak suretiyle işaretlenir. Bu iki nokta üzerinde şerit etre gerdirilerek, B noktasındaki operatörün vereceği doğrultuya göre, çekül rdirilen metrenin bir kenarında hareket ettirilerek P noktasının yeri belirlenir ve retlenir. Aplikasyon elemanlarının tespiti ve gerekse aplikasyon sırasında pılabilecek hatalardan dolayı P noktası üçüncü bir noktadan daha kestirilerek kontrol ilmelidir.

13 . Açıların Aplikasyonu Aplikasyondan istenilen doğruluğa göre çeşitli şekillerde yapılır. İstenilen doğruluk fazla değil ise (örneğin kurb ara noktalarının aplikasyonunda olduğu gibi) alet B noktasına kurulur ve A noktasına 0.00 g ile veya istenilen bir açıyla yöneltilir. Dürbün α açısı kadar döndürüldükten sonra BC doğrultusu elde edilir

14 . Açıların Aplikasyonu Aplikasyondan istenilen doğruluk daha fazla ise, kullanılacak aletin eksen hataları da göz önüne alınmalıdır. Bu amaçla dürbünün I. durumunda α açısı kadar çevrilerek bulunan nokta C1, dürbünün II. durumunda bulunan nokta C ise, aranan doğrultu C1 ve C nin orta noktası olan C noktasına olan doğrultudur

15 3. Doğruların Aplikasyonu Bir doğruyu belirlemek için bu doğrunun iki noktasını herhangi bir yöntemle belirlemek yeterlidir. Bu doğru üzerinde aynı yöntemle işaretlenecek noktalar, ölçü değerleri ve ölçmeler bir takım hatalarla yüklü olduklarından, tam doğrultu üzerinde olmayabilirler. Bu nedenle doğrultu üzerindeki üçüncü bir nokta kontrol amacıyla aplike edilir. Bazı durumlarda bir doğrunun uzantısının veya birbirini görmeyen iki noktayı birleştiren bir doğrunun aplikasyonu gerekebilir.

16 3.. Bir Doğrunun Uzantısının Teodolit Yardımıyla Aplikasyonu AB uzaklığı büyük ve araya nokta aplike edilecekse teodolit A noktasına kurulur, B noktasına yöneltilir, düşey genel hareket vidası çözülerek, düşey kıl yardımıyla AB arasında ve görülebiliyorsa uzantısında noktalar tespit ve gerekenler tesis edilir. Uzantının B noktasına alet kurarak tespiti gerekiyorsa; bu durumda dürbün A noktasına yöneltilir ve yatay genel hareket vidası sıkılır. Dürbüne takla attırılıp uzatılacak miktar kadar veya görülebilen maksimum uzaklıkta C1 noktası işaretlenir. Alette optik eksen (kolimasyon) hatası varsa etkisini önlemek amacıyla dürbün, ikinci durumunda tekrar A noktasına yöneltilir. Yatay genel hareket vidası sıkıştırılarak dürbüne takla attırılır ve C noktası işaretlenir. C1 ve C noktaları birbiri üzerine düşmezse AB doğrusunun uzantısı C1 ve C noktalarını birleştiren doğrunun ortasıdır.

17 3.3. Birbirini Görmeyen Veya Her İkisi Üzerine Alet Kurulması Mümkün Olmayan Noktaları Birleştiren Bir Doğrunun Aplikasyonu Her iki noktanın aralarındaki bir noktadan görülüp görülmemesine göre iki durumla karşılaşılabilir Birbirini Görmeyen A Ve B Noktaları Bir C1 Noktasından Görülebiliyorsa Bu noktalar arasında her iki noktayı görebilen ve yaklaşık AB doğrusu üzerinde olduğu tahmin edilen bir C1 noktası seçilir. Bu noktada α açısı ölçülür. C1 in AB doğrusundan uzaklığı d ve AC1B üçgeninin alanını F ile gösterirsek; F = a.b. sinα

18 Yaklaşık olarak a AC, b BC kabul edilerek APM ve BPM dik üçgenlerinden; F a.d + b.d = d(a + b) ve a.b.sin α = d(a + b) Ve buradan a.b d =. sinα a + b sin α = sin ε ve ε çok küçük açı olduğundan sin ε ε / ρ = a.b d a + b. ε ρ Olur. yazılırsa C1 noktasından, α açısına göre d kadar alınarak bulunan noktada α açısı tekrar ölçülür ve işleme α açısı 00 g olana dek devam edilir. a ve b kenarları

19 Örnek : α= 199,83 g a= 400 m. b=300 m. ise d = c = 0.46m bulunur. Bu problemin başka bir çözüm yolu şöyledir ; a ve b kenarları ölçülemiyorsa bu durumda C1 noktasında ölçülen ε1 açısından başka C gibi bir noktada da ε açısı ölçülür. Eğer a 1, a, b 1 ve b kenarları bilinseydi,

20 Bu problemin başka bir çözüm yolu şöyledir ; a ve b kenarları ölçülemiyorsa bu durumda C1 noktasında ölçülen ε1 açısından başka C gibi bir noktada da ε açısı ölçülür. Eğer a 1, a, b 1 ve b kenarları bilinseydi, a.b ε. ρ.b + b =...;...d =. a1 + b1 a u iki eşitliği birbirine bölersek a1 a ve b1 b kabul edilebileceğinden d d 1 ε = 1 Eşitliğin her iki tarafından 1 çıkartılırsa; ε a ε ρ

21 d d 1 1= ε ε 1 1 d1 d ε1 ε = d ε e ε1 ε = buradan da; d 1 -d =e olduğundan; d ε d ε = e. Elde edilir. ε1 ε noktasından C1C doğrultusu yönünde, hesaplanmış olan d kadar çülerek C noktasının yeri bulunur.

22 3.3.. A ve B Noktaları Bir Noktadan Görülemiyorsa Bu durumda, açıların aplikasyonunda anlatılmış olan yönteme benzer bir yol izlenir. Önce A noktasından görülebilen C gibi bir nokta bulunur. BAC=α açısı harita üzerinden grafik veya sayısal olarak elde edilir. Arazide A noktasına alet kurulup C noktasına bakılarak α açısı alınır ve AB doğrusu aplike edilir. İstenen B noktasına düşülemezse, aplike edilen doğruya B noktasından dik inilerek BB1=d uzunluğu ölçülür. d uzunluğu ve haritadan veya arazide yaklaşık olarak ölçülen S uzunluğu yardımıyla BB1A dik üçgeninden açısı hesaplanır. Bu durumda da α sin α = d/ s ve α çok küçük olduğundan sin α = yazılabileceğinden; ρ d α =. ρ Olur.

23 α açısı, hesaplanan α kadar düzeltilerek doğrunun aplikasyonu bu açıya göre yenilenir. Yeniden aplike edilen doğru yine de B noktasından geçmezse bütün işlem bir kere tekrarlanarak α açısı ikinci bir defa daha düzeltilir. α Örnek d=1 m. AB= 800 m. =? α c = d s. ρ = = 95 c.49 cc

24 3.3 A ve B noktaları arası çok kapalı ise örüşün çok zor olduğu (örneğin ormanlık gibi) yerlerde aplikasyon için A ve B noktaları arasına döşenen bir poligon güzergahından yararlanılabilir. durumda AB doğrusuna en yakın olduğu tahmin edilerek tesis edilen A, P1, P, Pn ve B poligon güzergahına ait kırılma açıları ve kenar uzunlukları ölçülür. Bunlar yardımıyla A noktası başlangıç noktası ve AP1 kenarı Y ekseni kabul edilen bir koordinat sistemine göre noktaların koordinatları hesaplanır.

25 ( A ve B nin koordinatları daha önceden biliniyorsa AB uzunluğu her iki koordinatla hesaplanarak kontrol edilir). B noktasının koordinatları yardımıyla BAP1= ϕ açısı, tg ϕ = X Y b b formülüyle hesaplanır. Bulunan ϕ açısı yardımıyla aplikasyon uzunlukları P 1 C=l 1, P D=l, P 3 E=l 3 değerleri, l = Y tgϕ l l. l 1 3 i 1 = Y tgϕ = Y tgϕ = Y tgϕ i 3 X X X i 3 formülleriyle hesaplanır.

26 Hesaplanan l değeri pozitif ise poligon güzergahının gidiş yönüne göre sol tarafa +X ekseni doğrultusunda, negatif ise X ekseni doğrultusundadır. Aplikasyon açıları için şekilden; ε ε ε 1 3 = 00 α = 00 α 1 = 400 α 3 yazılabilir. Formüllerden görüldüğü gibi genel olarak; l>0 için ε i =00-α i l<0 için ε i =400-α i yazılır., D ve E noktaları, hesaplanmış olan bu açı ve kenarlar yardımıyla P1, P P3 noktalarından aplike edilirler. Bulunan noktalar birbirlerini görmüyor e; doğrultuların belirlenmesi için alet C, D ve E noktalarına kurularak P1, ve P3 e yöneltilip,(100-ϕ) veya (300-ϕ) kadar alınmak suretiyle AB ğrultusu belirlenir ve gerekiyorsa aradaki engeller temizlenir.

27

28

29 4.Kurbların Aplikasyonu Bir kurbun aplikasyonu, o kurb üzerindeki noktaların ardışık noktalar arasındaki yay boylarının bir doğru olarak kabul edilebilecek sıklıkta arazide işaretlenmesidir. Kurbların aplikasyonu, kurbların yapısına göre; 1.Daire yayı şeklindeki kurbların aplikasyonu.değişik yarıçaplı (kombine) kurbların aplikasyonu 3.Geçiş eğrili kurbların aplikasyonu Olmak üzere üç şekilde yapılabilir. Bu derste sadece daire yayı şeklindeki kurbların aplikasyonu anlatılacaktır.

30 4.Kurbların Aplikasyonu Kurbların aplikasyonu; 1. Kurb ana noktalarının aplikasyonu. Kurb ara noktaların aplikasyonu Olmak üzere iki aşamada yapılır.

31 4.1.Kurb ana noktalarının Aplikasyonu Kurb ana noktaları, teğet doğruların kesiştiği S some noktası, teğetlerin daire yayına değdiği ve gidiş yönüne göre kurbun başlanğıcı, bitişi ve yayının ortası olan B bisektris noktalarıdır.

32 4.1.Kurb ana noktalarının Aplikasyonu Kurb ana noktalarının aplikasyonunun yapılabilmesi için kurb elemanlarının tespiti ve hesabı gerekir. Kurb elemanları şunlardır; 1.Yarıçap (R).Sapma açısı ( ) 3.Teğet boyu (T) 4.Developman boyu (D) 5.Bisektris boyu (Bs)

33 4.1.Kurb ana noktalarının Aplikasyonu Kurb ana noktaları aplikasyon değerlerinin hesabı, R yarıçapı ve some açısı yardımıyla yapılır. Teğet uzunlukları, Developman uzunluğu, Bisektris uzunluğu, Formülleri ile hesaplanır. T = R.tg π. D = R. 00 BS = R. sec 1

34 Kurb ana noktalarının km lerinin hesabı TO km=skm T Bkm= km+d/ TO Ŧkm= km+d TO

35 4.1.Kurb ana noktalarının Aplikasyonu Some noktasına kurulmuş olan teodolit 0g ile alinymanı doğrultusuna yöneltilir. Bu doğrultu üzerinde T uzunluğu kadar alınıp noktasına 5x5x0 cm boyutlarında bir çivili kazık çakılır. Bu kazığın aplikasyon doğrultusuna TO göre sol tarafta 0 30 cm uzağına nun kilometresi yazılı olan yazı kazığı çakılır. TO TO

36 4.1.Kurb ana noktalarının Aplikasyonu Daha sonra teodolit Ŧ doğrultusuna yöneltilip, T uzunluğu kadar alınarak Ŧ noktası çakılır. Bu noktaya da çivili ve yazı kazıkları çakılarak, höyük yapılır. Kurb ortası olan B bisektris noktası ise kutupsal veya dik koordinatlara göre aplike edilebilir. B noktasının kutupsal koordinatlara göre aplikasyonu some noktasına kurulmuş olan aletin Ŧ teğetine göre β/ kadar çevrilmesi ve bisektris uzunluğu (Bs) kadar alınmasıyla yapılır.

37 4.1.Kurb ana noktalarının Aplikasyonu B noktasının dik koordinatlara göre aplikasyonu ise ŦS teğeti X ekseni kabul edilerek ŦK=X B ve KB=Y B uzunlukları yardımıyla yapılır. Bu koordinatlar; YB = KB = BN = R 1 cos = X B ŦK=NŦ= = R.sin eşitlikleri yardımıyla hesaplanır. R sin 4

38 Some Noktalarına Gidilemeyen Kurblarda Kurb Ana Noktaları Aplikasyon Değerlerinin Hesabı Nehir, göl, deniz, uçurum vb. gibi engeller dolayısıyla some noktasına alet kurulamıyor ise; teğetler üstünde birbirini görecek şekilde alınan A ve B gibi iki noktayı birleştiren doğrunun teğetlerle yaptığı φ ve Ψ açıları ölçülür. sapma açısı ( ), =φ+ψ eşitliği ile bulunur. Aplikasyonun yapılabilmesi için AB=S uzunluğunun da ölçülmesi gerekir.

39 Some Noktalarına Gidilemeyen Kurblarda Kurb Ana Noktaları Aplikasyon Değerlerinin Hesabı Ölçülen bu açı ve kenarlar yardımıyla SA ve SB kenarları, formülleriyle hesaplanır. TO AB SA = sin Ψ sin AB SB = sinφ sin ve Ŧ noktalarının aplikasyonu için gerekli olan aplikasyon elemanları, teğet uzunluğu hesaplandıktan sonra,

40 Some Noktalarına Gidilemeyen Kurblarda Kurb Ana Noktaların Km lerinin Hesabı TO km=akm+as T Bkm= TO km+d/ Ŧkm= TO km+d Eşitlikleri ile hesaplanır.

41

42 Kurb ara noktalarının Aplikasyonu Kurb ana noktaları aplike edildikten sonra kurb üzerindeki diğer noktaların aplike edilmesi gerekir. Bu noktalara kurb ara noktaları denir. Kurb ara noktalarının sıklığı önemlidir. Kurb ara noktalarının sıklığı belirlenmesindeki temel yaklaşım, eğri üzerindeki ardışık iki nokta arasındaki yay boyu ile kiriş boyunun eşit kabul edilmesidir. Buna düşünce ile uygulamada kurb ara noktalarının sıklığı, kurb yarıçapına göre belirlenmektedir.

43 Kurb ara noktalarının Aplikasyonu R yarıçapı 60 m. ye kadar olan kurblarda her 5 m de bir, R yarıçapı 10 m. ye kadar olan kurblarda her 10 m de bir, R yarıçapı 180 m. ye kadar olan kurblarda her 15 m de bir, R yarıçapı 50 m. ye kadar olan kurblarda her 0 m de bir, R yarıçapı 350 m. ye kadar olan kurblarda her 5 m de bir, R yarıçapı 450 m. ye kadar olan kurblarda her 30 m de bir, R yarıçapı 600 m. ye kadar olan kurblarda her 40 m de bir, R yarıçapı 600 m. den büyük olan kurblarda her 50 m de bir

44 Kurb ara noktaları iki şekilde aplike edilebilir. I Dik koordinat Yöntemi II Kutupsal koordinat yöntemi

45 I Dik Koordinat Yöntemiyle Kurb Ara Noktalarının Aplikasyonu 1-Ana teğetin x ekseni ve veya Ŧ noktasının başlangıç olarak alınması(x, y) -Ŧ kirişinin X ekseni olarak alınması, TOnoktasının başlangıç olarak alınması(x ı, y ı ) Kiriş orta noktasının başlangıç olarak alınması,(x ıı, y ıı ) 3-AB keseninin veya buna paralel teğetin x ekseni olarak alınması(xııı, yııı) şeklinde olabilir.

46 1 Ana teğetin x ekseni ve veya Ŧ noktasının başlangıç olarak alınması: 1 γ 1m =. ρ R

47 Dik koordinatların hesabı n 1m n 1m 1 1m 1.l l.l γ = γ γ = γ γ = γ n n 1 1 R.sin X R.sin X R.sin X γ = γ = γ = R sin R.cos R Y sin R. R.cos R Y R sin R.cos R Y n n n γ = γ = γ = γ = γ = γ = X Y

48 Dik koordinatların hesabı Örnek: S 1km = , =51,31,9 g ve R=00m. Olan bir sağ kurbun kurb ara noktalarının aplikasyon için gerekli olan dik koordinatları hesaplayalım. Kurb elemanları; = g R= 00m T=R.tan( /)= 85.7m D=R..π= 161.0m To km =S1km-T= B km =Tokm+D/= Tf km =Tokm+D= m

49 γ ρ R 1 m = = Dik koordinatlar Kilometreler To l i γ i =li.γ 1m (1 m lik yayı gören merkez açı) X=R.sinγ ι Y=R.sin ( γ/) g Bs Tf Bs

50 II Kutupsal Koordinat Yöntemiyle Kurb Ara Noktalarının Aplikasyonu

51 II Kutupsal Koordinat Yöntemiyle Kurb Ara Noktalarının Aplikasyonu Bu yönteme ışınsal yöntem veya Kiriş Açı yöntemi de denilir. Aplikasyon değerleri için, 1 m ye karşılık olan çevre açı, α 1m = ρ R

52 Kutupsal koordinatlar l 1, l, l 3,..l n yaylarını gören çevre açılar ε 1,ε,ε 3..ile gösterilirse, bu açılar, ε ε ε 1 3 n = α = ε ε = ε = ε 1 1 n 1 ρ =.l1 = α R ρ + α = (l1 R + α = + α ρ (l R s 1 ρ = l 1m 1 + l) = α + l) = α 1m (l 1 + l) [ l + (n ).l + l ] = α [ l + (n ).l + l ] 1 1m (l 1 +.l) s 1m 1 s

53 Dik koordinatların hesabı Örnek: S 1km = , =51,31,9 g ve R=00m. Olan bir sağ kurbun kurb ara noktalarının aplikasyon için gerekli olan dik koordinatları hesaplayalım. Kurb elemanları; = g R= 00m T=R.tan( /)= 85.7m D=R..Π= 161.0m To km =S1km-T= B km =Tokm+D/= Tf km =Tokm+D= m

54 α ρ R 1 m = = (1 m lik yay a karşılık gelen çevre açı) Kutupsal koordinatlar Kilometreler l i ε i =li.α 1m 400 ε i (SOL) S i =R.sinε i To g Bs Tf

55 Özel Durumlar 1)Ŧ noktasından kurb ara noktalarının aplikasyonu TO 0.00 g ile ya yöneltilerek ε 1 kadar çevrilir. TO dan itibaren l 1 kadar alınıp ε 1 açısı doğrultusuyla kesiştirilmek suretiyle P1 noktası belirlenir. Dürbün ε kadar çevrilir. P1 den itibaren l kadar alınıp ε açısı yönünde kesiştirilerek P belirlenir. Bu şekilde Pn noktasına varılır. Kontrol olarak some doğrultusunun açısı Δ/ olmalıdır

56 Özel Durumlar ) noktası Ŧ noktasını görmüyorsa TO TO Aplikasyon. dan itibaren görülebilen noktaya kadar yapılır. Alet TO dan kaldırılır, Ŧ e kurulur. Some doğrultusuna Δ/ açısıyla bağlanır. Alet Ŧ de iken aplikasyon işleminde açıklandığı şekilde diğer noktalar aplike edilir.

57 Özel Durumlar TO 3) ve Ŧ noktalarına alet kurmak suretiyle kurb ara noktalarının tamamı aplike edilemiyorsa: Bu durumda kurb üzerindeki uygun bir nokta dikkatli bir şekilde aplike edilir. Bu noktaya kurb üzeri nokta denir. Kısaca K.Ü.N. ile gösterilir. Alet K.Ü.N. ya kurulur. Dürbünün II. durumunda, TO ya 0 g ile bakılır. Dürbüne takla attırılır. K.Ü.N. nın açısı kadar çevrilerek kurba teğet doğrultu elde edilir. Bu açıya bundan sonraki ilk ara noktanın fark açısı α eklenerek ilk nokta çakılır( yani başlangıçta hesaplanan noktanın aplikasyonu için kendisi uygulanır). Böylece işleme devam edilerek hesaplanan kendi açıları yardımıyla diğer noktalar da aplike edilir ve Ŧ noktasına varılır.

58 Özel Durumlar 4) Sol kurb ise Hesaplanan ve açıları 400g dan çıkarılarak elde edilen ε, ε,... 1 açılarla aplikasyon yapılır.

59 Aplikasyon Hattının Röperlenmesi Aplikasyon hattının ilerde yeniden tesisini mümkün kılmak için her 500 veya 750 m. de A.Ü.N. noktaları ile TO, Ŧ ve some noktalarını sigortalamak gerekir. Sigorta betonları eksen noktalarından alinyman hattına dikler çıkılarak eksenden m. uzağa (genellikle kamulaştırma sınırı dışına) gömülür. Sigorta verev yapılmışsa verevlik açısı da ölçülerek yazılır.

T.C AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ KAMAN MESLEK YÜKSEK OKULU ÖĞRENCİ NO: 116723072,116723072 ADI SOYADI: CELAL TUĞRUL, KADİR TUNCEL

T.C AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ KAMAN MESLEK YÜKSEK OKULU ÖĞRENCİ NO: 116723072,116723072 ADI SOYADI: CELAL TUĞRUL, KADİR TUNCEL T.C AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ KAMAN MESLEK YÜKSEK OKULU ÖĞRENCİ NO: 116723072,116723072 ADI SOYADI: CELAL TUĞRUL, KADİR TUNCEL HRT-213 ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE SEMİNERİ KONU ADI: YOL APLİKASYONU KASIM, 2012

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANKARA 2015 PROJE APLİKASYONU

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANKARA 2015 PROJE APLİKASYONU ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANKARA 2015 PROJE APLİKASYONU Doç. Dr. Aydın ÖZDEMİR Araş. Gör. Pelin ŞAHİN KÖRMEÇLİ 1 PROJE APLİKASYONU NEDİR? Yapılan imar planlarını, yapı

Detaylı

1D 14.50 110 ----- 2D 14.20 140 290 3D 15.10 320

1D 14.50 110 ----- 2D 14.20 140 290 3D 15.10 320 ORMAN YOLLARININ ARAZİYE APLİKASYONU Planı yapılan yolların kullanılabilmesi için araziye aplike edilmesi gerekmektedir. Araziye gidildiği zaman, plan üzerinde gösterilen yolun başlangıç ve bitiş noktaları

Detaylı

ÖLÇME BİLGİSİ ALANLARIN ÖLÇÜLMESİ

ÖLÇME BİLGİSİ ALANLARIN ÖLÇÜLMESİ ÖLÇME BİLGİSİ ALANLARIN ÖLÇÜLMESİ Doç. Dr. Alper Serdar ANLI 5.Hafta ALANLARIN ÖLÇÜLMESİ Genel bir deyişle herhangi bir arazi parçasının şeklini ve büyüklüğünü belirtecek planın çıkarılabilmesi için gereken

Detaylı

KESİTLERİN ÇIKARILMASI

KESİTLERİN ÇIKARILMASI KESİTLERİN ÇIKARILMASI Karayolu, demiryolu, kanal, yüksek gerilim hattı gibi inşaat işlerinde projelerin hazırlanması, toprak hacminin bulunması amacı ile boyuna ve enine kesitlere ihtiyaç vardır. Boyuna

Detaylı

Yatay Eksen: Dürbünün etrafında döndüğü eksendir. Asal Eksen: Çekül doğrultusundaki eksen Düzeç Ekseni: Düzecin üzerinde bulunduğueksen Yöneltme

Yatay Eksen: Dürbünün etrafında döndüğü eksendir. Asal Eksen: Çekül doğrultusundaki eksen Düzeç Ekseni: Düzecin üzerinde bulunduğueksen Yöneltme Teodolit Yatay Eksen: Dürbünün etrafında döndüğü eksendir. Asal Eksen: Çekül doğrultusundaki eksen Düzeç Ekseni: Düzecin üzerinde bulunduğueksen Yöneltme Ekseni: Kıllar şebekesinin kesim noktası ile objektifin

Detaylı

APLİKASYON VE İP İSKELESİ

APLİKASYON VE İP İSKELESİ APLİKASYON VE İP İSKELESİ Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi APLİKASYON Yapılan imar planlarını, yapı projelerini,

Detaylı

ARAZIDE NOKTALARIN ISARETLENMESI- ARAZI ISLERI

ARAZIDE NOKTALARIN ISARETLENMESI- ARAZI ISLERI ARAZIDE NOKTALARIN ISARETLENMESI- ARAZI ISLERI Arazide açi ve uzunluk ölçmelerinin yapilabilmesi için noktalara ve bu noktalarla belirlenen dogrulara gereksinim vardir. Noktalar görünebilir olmali ve arandiklarinda

Detaylı

YÜKSEKLİK ÖLÇMELERİ DERSİ GEOMETRİK NİVELMAN

YÜKSEKLİK ÖLÇMELERİ DERSİ GEOMETRİK NİVELMAN YÜKSEKLİK ÖLÇMELERİ DERSİ GEOMETRİK NİVELMAN Yrd. Doç. Dr. Ayhan CEYLAN Yrd. Doç. Dr. İsmail ŞANLIOĞLU 9.3. Nivelman Ağları ve Nivelman Röper Noktası Haritası yapılacak olan arazi üzerinde veya projenin

Detaylı

Açı Ölçümü. Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Açı Ölçümü. Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Açı Ölçümü Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Açı Nedir? İki doğru arasındaki, doğrultu farkına açı adı verilir. Açılar, teodolit veya takeometre ile yapılır. Teodolit sadece açı ölçmede kullanılır iken, takeometreler

Detaylı

DİK KOORDİNAT SİSTEMİ VE

DİK KOORDİNAT SİSTEMİ VE Ölçme Bilgisi DERS 6 DİK KOORDİNAT SİSTEMİ VE TEMEL ÖDEVLER Kaynak: İ.ASRİ (Gümüşhane Ü) M. Zeki COŞKUN ( İTÜ ) TEODOLİT Teodolitler, yatay ve düşey açıları yeteri incelikte ölçmeye yarayan optik aletlerdir.

Detaylı

JEODEZİK ÖLÇME UYGULAMASI I UYGULAMA YÖNERGESİ

JEODEZİK ÖLÇME UYGULAMASI I UYGULAMA YÖNERGESİ ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JEODEZİK ÖLÇME UYGULAMASI I UYGULAMA YÖNERGESİ HAZIRLAYANLAR Yrd. Doç. Dr. R. Cüneyt ERENOĞLU Yrd. Doç. Dr. Özgün

Detaylı

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü TOPOGRAFYA (HRT3351) Yrd. Doç. Dr. Ercenk ATA

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü TOPOGRAFYA (HRT3351) Yrd. Doç. Dr. Ercenk ATA Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü 4. HAFTA KOORDİNAT SİSTEMLERİ VE HARİTA PROJEKSİYONLARI Coğrafi Koordinat Sistemi Yeryüzü üzerindeki bir noktanın konumunun enlem

Detaylı

YATAY KURBLAR. Yatay Kurplarda Kaza Oranı

YATAY KURBLAR. Yatay Kurplarda Kaza Oranı YATAY KURBLAR Yol eksenlerinde doğrultuyu değiştirmek amacıyla teğetler arasına yerleştirilen eğri parçalarına kurb denir. Yatay kurbların uygun olarak projelendirilmesi, karayolunun emniyeti ve konforuna

Detaylı

TOPOĞRAFYA Kesitlerin Çıkarılması, Alan Hesapları, Hacim Hesapları

TOPOĞRAFYA Kesitlerin Çıkarılması, Alan Hesapları, Hacim Hesapları TOPOĞRAFYA Kesitlerin Çıkarılması, Alan Hesapları, Hacim Hesapları Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF 264/270 TOPOĞRAFYA DERSİ NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz http://jeodezi.karaelmas.edu.tr/linkler/akademik/marangoz/marangoz.htm

Detaylı

TAKEOMETRİ GENEL BİLGİLER

TAKEOMETRİ GENEL BİLGİLER TAKEOMETRİ GENEL BİLGİLER Optik olarak yatay uzunlukların ve yükseklik farklarının klasik teodolit ve mira kullanılarak bulunması yöntemine takeometri adı verilmektedir. Takeometrik yöntemde amaç, bir

Detaylı

Ölçme Bilgisi Jeofizik Mühendisliği Bölümü

Ölçme Bilgisi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Ölçme Bilgisi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. H. Ebru ÇOLAK ecolak@ktu.edu.tr Karadeniz Teknik Üniversitesi, GISLab Trabzon www.gislab.ktu.edu.tr/kadro/ecolak DÜŞEY MESAFELERİN YÜKSEKLİKLERİN

Detaylı

PROJE AŞAMALARI : Karayolu Geçkisi (Güzergahı Araştırması, Plan ve Boykesit):

PROJE AŞAMALARI : Karayolu Geçkisi (Güzergahı Araştırması, Plan ve Boykesit): Bartın Üniversitesi Ad Soyad : Mühendislik Fakültesi Numara : İnşaat Mühendisliği Bölümü Pafta No : KONU : INS36 ULAŞTIRMA II (PROJE) DERSİ P R O J E V E R İ L E R İ /2000 ölçekli tesviye (eşyükselti)

Detaylı

TOPOĞRAFYA Takeometri

TOPOĞRAFYA Takeometri TOPOĞRAFYA Takeometri Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF 264/270 TOPOĞRAFYA DERSİ NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz http://jeodezi.karaelmas.edu.tr/linkler/akademik/marangoz/marangoz.htm

Detaylı

Fotogrametrinin Optik ve Matematik Temelleri

Fotogrametrinin Optik ve Matematik Temelleri Fotogrametrinin Optik ve Matematik Temelleri Resim düzlemi O : İzdüşüm (projeksiyon ) merkezi P : Arazi noktası H : Asal nokta N : Nadir noktası c : Asal uzaklık H OH : Asal eksen (Alım ekseni) P OP :

Detaylı

YÜKSEKLİK ÖLÇÜMÜ. Ölçme Bilgisi Ders Notları

YÜKSEKLİK ÖLÇÜMÜ. Ölçme Bilgisi Ders Notları YÜKSEKLİK ÖLÇÜMÜ Yeryüzündeki herhangi bir noktanın sakin deniz yüzeyi üzerinde (geoitten itibaren) çekül doğrultusundaki en kısa mesafesine yükseklik denir. Yükseklik ölçümü; belirli noktalar arasındaki

Detaylı

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Doğrultuya dik inme veya dik çıkma (Yan Nokta Hesabı) Dik İnmek. A Dik Çıkmak

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Doğrultuya dik inme veya dik çıkma (Yan Nokta Hesabı) Dik İnmek. A Dik Çıkmak Doğrultuya dik inme veya dik çıkma (Yan Nokta Hesabı) P1 P2 Dik İnmek P3 P4 Dik Çıkmak Şekil 76 Şekil 76 da dik inme ve çıkmaya birer örnek gösterilmiştir. Dik çıkmadan anlaşılması gereken belirlenen bir

Detaylı

ORMAN YOLLARINDA KURPLAR

ORMAN YOLLARINDA KURPLAR ORMAN YOLLARINDA KURPLAR Orman yollarının planlanmasında açık bir poligondan ibaret olan doğrultulmuş sıfır hattının açıları içine, arazi şartlarına, yapılacak yolun önem ve iktisadiliğine uygun olarak,

Detaylı

YOL PROJELERİNDE YATAY KURPTA YAPILACAK KÜBAJ HESABININ YENİDEN DÜZENLENMESİ

YOL PROJELERİNDE YATAY KURPTA YAPILACAK KÜBAJ HESABININ YENİDEN DÜZENLENMESİ YOL PROJELERİNDE YATAY KURPTA YAPILACAK KÜBAJ HESABININ YENİDEN DÜZENLENMESİ Yrd.Doc.Dr. Hüseyin İNCE ÖZET Yol projelerinde yatay kurpta enkesitler arasında yapılacak kübaj hesabında, kurbun eğrilik durumu

Detaylı

TOPOĞRAFYA Yüksekliklerin Ölçülmesi Nivelman Yöntemleri

TOPOĞRAFYA Yüksekliklerin Ölçülmesi Nivelman Yöntemleri TOPOĞRAFYA Yüksekliklerin Ölçülmesi Nivelman Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF 264/270 TOPOĞRAFYA DERSİ NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz http://jeodezi.karaelmas.edu.tr/linkler/akademik/marangoz/marangoz.htm

Detaylı

TOPOĞRAFYA Yüksekliklerin Ölçülmesi Nivelman Yöntemleri

TOPOĞRAFYA Yüksekliklerin Ölçülmesi Nivelman Yöntemleri TOPOĞRAFYA Yüksekliklerin Ölçülmesi Nivelman Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF 264/270 TOPOĞRAFYA DERSİ NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz http://jeodezi.karaelmas.edu.tr/linkler/akademik/marangoz/marangoz.htm

Detaylı

TOPOĞRAFYA Temel Ödevler / Poligonasyon

TOPOĞRAFYA Temel Ödevler / Poligonasyon TOPOĞRAFYA Temel Ödevler / Poligonasyon Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF 264/270 TOPOĞRAFYA DERSİ NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz http://jeodezi.karaelmas.edu.tr/linkler/akademik/marangoz/marangoz.htm

Detaylı

Uzunluk Ölçümü (Şenaj) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Uzunluk Ölçümü (Şenaj) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Uzunluk Ölçümü (Şenaj) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Uzunlukların Ölçülmesi (Şenaj) Arazide uzunlukların doğru ve hassas bir şekilde ölçülmesi, projelerin doğru hazırlanmasında ve projelerin araziye uygulaması

Detaylı

Alan Hesapları. Şekil 14. Üç kenarı belli üçgen alanı

Alan Hesapları. Şekil 14. Üç kenarı belli üçgen alanı lan Hesapları lan hesabının doğruluğu alım şekline ve istenile hassasiyet derecesine göre değişir. lan hesapları üç kısma ayrılmıştır. Ölçü değerlerine göre alan hesabı Ölçü ve plan değerlerine göre alan

Detaylı

Yatay Kontrol Noktaları

Yatay Kontrol Noktaları Yatay Kontrol Noktaları Bir alanın üzerindeki detaylarla birlikte harita veya planının yapılabilmesi için yeryüzünde konumu sabit ve koordinat değeri belli olan noktalara ihtiyaç vardır. Bu noktalara yatay

Detaylı

Ölçü Hataları Hatasız ölçü olmaz

Ölçü Hataları Hatasız ölçü olmaz Ölçü Hataları Yeryüzünde ister bir kenar, ister bir açı birkaç kez ölçüldüğünde her ölçü değeri arasında az çok farkların olduğu görülür. Aynı büyüklüğe ait yapılan her geometrik veya fiziksel ölçünün

Detaylı

3. Alım için sıklaştırma noktaları (tamamlayıcı nokta, ara ve dizi nirengi),

3. Alım için sıklaştırma noktaları (tamamlayıcı nokta, ara ve dizi nirengi), ÖLÇME BİLGİSİ 2 DERS NOTLARI YER KONTROL NOKTALARI Genel Bilgi Bir alanın ve üzerindeki örtülerin harita veya planının yapılabilmesi için yeryüzünde konumu sabit ve koordinat değerleri belli bir takım

Detaylı

ARAZİ ÇALIŞMASI -1 DERSİ ELEKTRONİK ALETLERİN KONTROL VE KALİBRASYONU UYGULAMALARI

ARAZİ ÇALIŞMASI -1 DERSİ ELEKTRONİK ALETLERİN KONTROL VE KALİBRASYONU UYGULAMALARI ARAZİ ÇALIŞMASI -1 DERSİ ELEKTRONİK ALETLERİN KONTROL VE KALİBRASYONU UYGULAMALARI HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖLÇME TEKNİĞİ ANABİLİM DALI JEODEZİK METROLOJİ LABORATUVARI İstanbul, 2018 1.ELEKTRONİK TAKEOMETRELERİN

Detaylı

TOPOĞRAFYA Ölçü Birimleri, Ölçek Kavramı, Ölçme Kavramı, Hata kaynakları ve Türleri, Arazi Ölçmelerine Giriş

TOPOĞRAFYA Ölçü Birimleri, Ölçek Kavramı, Ölçme Kavramı, Hata kaynakları ve Türleri, Arazi Ölçmelerine Giriş TOPOĞRAFYA Ölçü Birimleri, Ölçek Kavramı, Ölçme Kavramı, Hata kaynakları ve Türleri, Arazi Ölçmelerine Giriş Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF 264/270 TOPOĞRAFYA DERSİ NOTLARI

Detaylı

M. MARANGOZ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

M. MARANGOZ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖLÇME BİLGİSİ II Poligon İstikşafı ve Yerüstü Tesisleri, Poligon Ölçüsü ve Türleri Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF120 ÖLÇME BİLGİSİ II DERSİ NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz

Detaylı

ÖLÇME BİLGİSİ. Sunu 1- Yatay Ölçme. Yrd. Doç. Dr. Muhittin İNAN & Arş. Gör. Hüseyin YURTSEVEN

ÖLÇME BİLGİSİ. Sunu 1- Yatay Ölçme. Yrd. Doç. Dr. Muhittin İNAN & Arş. Gör. Hüseyin YURTSEVEN ÖÇME BİGİİ unu - atay Ölçme rd. Doç. Dr. Muhittin İNAN & Arş. Gör. Hüseyin URTEVEN COĞRAFİ BİGİ İTEMİNİ OUŞTURABİMEK İÇİN BİGİ TOPAMA ÖNTEMERİ ATA ÖÇMEER (,) ATA AÇIAR VE MEAFEERİN ÖÇÜMEİ ERE ÖÇMEER DÜŞE

Detaylı

ARAZİ ÇALIŞMASI -1 DERSİ ELEKTRONİK ALETLERİN KONTROL VE KALİBRASYONU UYGULAMALARI

ARAZİ ÇALIŞMASI -1 DERSİ ELEKTRONİK ALETLERİN KONTROL VE KALİBRASYONU UYGULAMALARI ARAZİ ÇALIŞMASI -1 DERSİ ELEKTRONİK ALETLERİN KONTROL VE KALİBRASYONU UYGULAMALARI HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖLÇME TEKNİĞİ ANABİLİM DALI JEODEZİK METROLOJİ LABORATUVARI İstanbul, 016 1.ELEKTRONİK TAKEOMETRELERİN

Detaylı

Ölçme Bilgisi DERS 7-8. Yatay Kontrol Noktaları Ve Yükseklik ölçmeleri. Kaynak: İ.ASRİ (Gümüşhane Ü) T. FİKRET HORZUM( AÜ )

Ölçme Bilgisi DERS 7-8. Yatay Kontrol Noktaları Ve Yükseklik ölçmeleri. Kaynak: İ.ASRİ (Gümüşhane Ü) T. FİKRET HORZUM( AÜ ) Ölçme Bilgisi DERS 7-8 Yatay Kontrol Noktaları Ve Yükseklik ölçmeleri Kaynak: İ.ASRİ (Gümüşhane Ü) T. FİKRET HORZUM( AÜ ) Bir alanın üzerindeki detaylarla birlikte harita veya planının yapılabilmesi için

Detaylı

JDF/GEO 120 ÖLÇME BİLGİSİ II POLİGONASYON

JDF/GEO 120 ÖLÇME BİLGİSİ II POLİGONASYON JDF/GEO 120 ÖLÇME BİLGİSİ II POLİGONASYON Dr. Öğr. Üyesi HÜSEYİN KEMALDERE Sınıflandırma (BÖHHBÜY (26.06.2018)-Md:8) Bu yönetmelik kapsamındaki kontrol noktalarının hiyerarşik sınıflandırılması aşağıda

Detaylı

Fotogrametride işlem adımları

Fotogrametride işlem adımları Fotogrametride işlem adımları Uçuş planının hazırlanması Arazide yer kontrol noktalarının tesisi Resim çekimi Değerlendirme Analitik değerlendirme Dijital değerlendirme Değerlendirme Analog değerlendirme

Detaylı

ULAŞIM YOLLARINA İLİŞKİN TANIMLAR 1. GEÇKİ( GÜZERGAH) Karayolu, demiryolu gibi ulaşım yollarının yuvarlanma yüzeylerinin ortasından geçtiği

ULAŞIM YOLLARINA İLİŞKİN TANIMLAR 1. GEÇKİ( GÜZERGAH) Karayolu, demiryolu gibi ulaşım yollarının yuvarlanma yüzeylerinin ortasından geçtiği ULAŞIM YOLLARINA İLİŞKİN TANIMLAR 1. GEÇKİ( GÜZERGAH) Karayolu, demiryolu gibi ulaşım yollarının yuvarlanma yüzeylerinin ortasından geçtiği varsayılan eksen çizgilerinin topoğrafik harita ya da arazi üzerindeki

Detaylı

Yükseklik Ölçme (Nivelman) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Yükseklik Ölçme (Nivelman) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Yükseklik Ölçme (Nivelman) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Yükseklik Ölçümü Arazide, yerleri belli olan noktaların deviz seviyesine göre yüksekliklerinin belirlenmesi işlemidir. Noktalar arasındaki yükseklik

Detaylı

KUTUPSAL KOORDİNATLAR

KUTUPSAL KOORDİNATLAR KUTUPSAL KOORDİNATLAR Geometride, bir noktanın konumunu belirtmek için değişik yöntemler uygulanır. Örnek olarak çok kullanılan Kartezyen (Dik ) Koordinat sistemini anımsatarak çalışmamıza başlayalım.

Detaylı

ULAŞIM YOLLARINA AİT TANIMLAR

ULAŞIM YOLLARINA AİT TANIMLAR ULAŞIM YOLLARINA AİT TANIMLAR Geçki: Karayolu, demiryolu gibi ulaştıma yapılarının, yuvarlanma yüzeylerinin ortasından geçtiği varsayılan eksen çizgisinin harita ya da arazideki izdüşümüdür. Topografik

Detaylı

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Temel Ödev I: Koordinatları belirli iki nokta arasında ki yatay mesafenin

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Temel Ödev I: Koordinatları belirli iki nokta arasında ki yatay mesafenin Temel ödevler Temel ödevler, konum değerlerinin bulunması ve aplikasyon işlemlerine dair matematiksel ve geometrik hesaplamaları içeren yöntemlerdir. öntemlerin isimleri genelde temel ödev olarak isimlendirilir.

Detaylı

Ölçme Bilgisi ve Kadastro Anabilim Dalı

Ölçme Bilgisi ve Kadastro Anabilim Dalı ÖLÇME BİLGİSİ Ölçme Bilgisi ve Kadastro Anabilim Dalı Ders Kodu:264 Yrd.Doç.Dr. Muhittin İNAN Anabilim Dalımız "İstanbul Yüksek Orman Mektebi" nin 1934 yılında Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsüne bir fakülte

Detaylı

BOYKESİT Boykesit Tanımı ve Elemanları

BOYKESİT Boykesit Tanımı ve Elemanları BOYKESİT Boykesit Tanımı ve Elemanları Boykesit yolun geçki ekseni boyunca alınan düşey kesittir. Boykesitte arazi kotlarına Siyah Kot, siyah kotların birleştirilmesi ile elde edilen çizgiye de Siyah Çizgi

Detaylı

ORTA ÖĞRETİM PROJESİ HARİTA-TAPU-KADASTRO KÜÇÜK YAN NOKTA HESABI 581MSP143

ORTA ÖĞRETİM PROJESİ HARİTA-TAPU-KADASTRO KÜÇÜK YAN NOKTA HESABI 581MSP143 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTA ÖĞRETİM PROJESİ HARİTA-TAPU-KADASTRO KÜÇÜK YAN NOKTA HESABI 581MSP143 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında

Detaylı

UYGULAMALI ÖLÇME PROJESİ

UYGULAMALI ÖLÇME PROJESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ UYGULAMALI ÖLÇME PROJESİ GRUP YÖNETİCİSİ ÜNVANI ADI SOYADI HAZIRLAYANLAR NUMARASI ADI SOYADI İSTANBUL, YIL/Y.YIL UYGULAMALI ÖLÇME

Detaylı

2. BASİT ÖLÇME ALETLERİ VE BU ALETLERLE YAPILAN İŞLEMLER

2. BASİT ÖLÇME ALETLERİ VE BU ALETLERLE YAPILAN İŞLEMLER 2. BASİT ÖLÇME ALETLERİ VE BU ALETLERLE YAPILAN İŞLEMLER 2.1. BASİT ÖLÇME ALETLERİ Basit ölçme aletleri denilince, jalon, jalon sehpası, çekül, çelik şerit metre, sayma çubukları ile dik inmeye, dik çıkmaya

Detaylı

Ölçme Bilgisi. Jeofizik Mühendisliği Bölümü. Yrd. Doç. Dr. H. Ebru ÇOLAK ecolak@ktu.edu.tr

Ölçme Bilgisi. Jeofizik Mühendisliği Bölümü. Yrd. Doç. Dr. H. Ebru ÇOLAK ecolak@ktu.edu.tr Ölçme Bilgisi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. H. Ebru ÇOLAK ecolak@ktu.edu.tr Karadeniz Teknik Üniversitesi, Harita Mühendisliği, GISLab Trabzon www.gislab.ktu.edu.tr ÖLÇÜ HATALARI 4. HAFTA

Detaylı

Dik koordinat sisteminde yatay eksen x ekseni (apsis ekseni), düşey eksen ise y ekseni (ordinat ekseni) dir.

Dik koordinat sisteminde yatay eksen x ekseni (apsis ekseni), düşey eksen ise y ekseni (ordinat ekseni) dir. ANALĐTĐK GEOMETRĐ 1. Analitik Düzlem Bir düzlemde dik kesişen iki sayı doğrusunun oluşturduğu sisteme analitik düzlem denir. Analitik düzlem, dik koordinat sistemi veya dik koordinat düzlemi olarak da

Detaylı

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ÖNLİSANS EĞİTİMİNDE HARİTACILIĞIN YERİ. Orhan KURT 1

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ÖNLİSANS EĞİTİMİNDE HARİTACILIĞIN YERİ. Orhan KURT 1 İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ÖNLİSANS EĞİTİMİNDE HARİTACILIĞIN YERİ Orhan KURT 1 1 Kocaeli Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü, Kocaeli, orhnkrt@gmail.com Özet Bir inşaat teknikeri haritacılık

Detaylı

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Coğrafik Objenin Alan Bilgisinin Bulunması

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Coğrafik Objenin Alan Bilgisinin Bulunması Coğrafik Objenin Alan Bilgisinin Bulunması Bina, kadastro / İmar parseli, göl gibi kapalı alan obje tipinde ki coğrafik objelere ait en önemli bilgi alandır. Coğrafik objelerin alan bilgileri farklı yollarla

Detaylı

MÜHENDİSLİK ÖLÇMELERİ UYGULAMASI (HRT4362) 8. Yarıyıl

MÜHENDİSLİK ÖLÇMELERİ UYGULAMASI (HRT4362) 8. Yarıyıl İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Ölçme Tekniği Anabilim alı MÜHENİSLİK ÖLÇMELERİ UYGULAMASI (HRT436) 8. Yarıyıl U L K Kredi 3 ECTS 3 UYGULAMA-5 ELEKTRONİK ALETLERİN KALİBRASYONU Prof.r.Engin

Detaylı

ÖLÇME BİLGİSİ UZUNLUKLARIN ÖLÇÜLMESİ DİK İNME VE ÇIKMA İŞLEMLERİ VE ARAÇLARI

ÖLÇME BİLGİSİ UZUNLUKLARIN ÖLÇÜLMESİ DİK İNME VE ÇIKMA İŞLEMLERİ VE ARAÇLARI ÖLÇME BİLGİSİ UZUNLUKLARIN ÖLÇÜLMESİ DİK İNME VE ÇIKMA İŞLEMLERİ VE ARAÇLARI Doç. Dr. Alper Serdar ANLI 3.Hafta UZUNLUK ÖLÇME ARAÇLARI VE UZUNLUKLARIN ÖLÇÜLMESİ Ölçme Mesafe Açı Yatay (Uzunluk) Düşey (Yükseklik)

Detaylı

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi Koordinat sistemleri Coğrafik objelerin haritaya aktarılması, objelerin detaylarına ait koordinatların düzleme aktarılması ile oluşur. Koordinat sistemleri kendi içlerinde kartezyen koordinat sistemi,

Detaylı

KONUM ÖLÇMELERİ DERS-3

KONUM ÖLÇMELERİ DERS-3 KONUM ÖLÇMELERİ DERS-3 Doç. Dr. Ayhan CEYLAN Yrd. Doç. Dr. İsmail ŞANLIOĞLU S.Ü. Müh. Fak. Harita Mühendisliği Bölümü, Ölçme Tekniği A.B.D. A Blok Oda no:306 Tel:3 1933 aceylan@selcuk.edu.tr 3. NİRENGİ

Detaylı

Şekil. Yatay doğrultu ve düşey açı

Şekil. Yatay doğrultu ve düşey açı 1. Doğrultu ve Açı Kavramları Noktaların konumları (x,y,z) çoğunlukla doğrultu ve uzunluk ölçmesiyle belirlenir. Deniz yüzeyinden farklı yükseklikte olan A, B, C gibi üç nokta arasında üç çeşit açı vardır.

Detaylı

Ölçme Bilgisi DERS 9-10. Hacim Hesapları. Kaynak: İ.ASRİ (Gümüşhane Ü) T. FİKRET HORZUM( AÜ )

Ölçme Bilgisi DERS 9-10. Hacim Hesapları. Kaynak: İ.ASRİ (Gümüşhane Ü) T. FİKRET HORZUM( AÜ ) Ölçme Bilgisi DERS 9-10 Hacim Hesapları Kaynak: İ.ASRİ (Gümüşhane Ü) T. FİKRET HORZUM( AÜ ) Büyük inşaatlarda, yol ve kanal çalışmalarında kazılacak toprak miktarının hesaplanması, maden işletmelerinde

Detaylı

BÖLÜM-7 DÜŞEY KURPLAR

BÖLÜM-7 DÜŞEY KURPLAR BÖLÜM-7 DÜŞEY KURPLAR DÜŞEY KURBA HESAPLARI Y (m) KIRMIZI KOT SİYAH KOT KESİT NO ARA MESAFE BAŞLANGICA UZAKLIK HEKTOMETRE KİLOMETRE BOYUNA EĞİM PLAN 74.4 82.5 77.76 80.0 70.92 75.0 68.28 70.0 65.82 65.0

Detaylı

KÜRESEL VE ELİPSOİDAL KOORDİNATLARIN KARŞİLAŞTİRİLMASİ

KÜRESEL VE ELİPSOİDAL KOORDİNATLARIN KARŞİLAŞTİRİLMASİ KÜRESEL VE ELİPSOİDAL KOORDİNATLARIN KARŞİLAŞTİRİLMASİ Doç. Dr. İsmail Hakkı GÜNEŞ İstanbul Teknik Üniversitesi ÖZET Küresel ve Elipsoidal koordinatların.karşılaştırılması amacı ile bir noktasında astronomik

Detaylı

KALIP TEKNOLOJİLERİ İP İSKELESİ. Sakarya Üniversitesi,

KALIP TEKNOLOJİLERİ İP İSKELESİ. Sakarya Üniversitesi, KALIP TEKNOLOJİLERİ İP İSKELESİ Sakarya Üniversitesi, Tanım Bina köşe kazıklarının yerlerinin temel kazısı sırasında kaybolmaması, kazı alanının belirlenmesi, temel genişlikleri ile temel duvarına ait

Detaylı

TOPOĞRAFYA Ölçü Birimleri, Ölçek Kavramı, Ölçme Kavramı, Hata kaynakları ve Türleri, Arazi Ölçmelerine Giriş

TOPOĞRAFYA Ölçü Birimleri, Ölçek Kavramı, Ölçme Kavramı, Hata kaynakları ve Türleri, Arazi Ölçmelerine Giriş TOPOĞRAFYA Ölçü Birimleri, Ölçek Kavramı, Ölçme Kavramı, Hata kaynakları ve Türleri, Arazi Ölçmelerine Giriş Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF 264/270 TOPOĞRAFYA DERSİ NOTLARI

Detaylı

MÜHENDİSLİK ÖLÇMELERİ UYGULAMASI (HRT4362) 8. Yarıyıl

MÜHENDİSLİK ÖLÇMELERİ UYGULAMASI (HRT4362) 8. Yarıyıl İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Ölçme Tekniği Anabilim Dalı MÜHENDİSLİK ÖLÇMELERİ UYGULAMASI (HRT4362) 8. Yarıyıl D U L K Kredi 2 0 2 3 ECTS 2 0 2 3 UYGULAMA-1 ELEKTRONİK ALETLERİN KALİBRASYONU

Detaylı

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü TOPOGRAFYA (HRT3351) Yrd. Doç. Dr. Burak AKPINAR

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü TOPOGRAFYA (HRT3351) Yrd. Doç. Dr. Burak AKPINAR Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Burak AKPINAR Ders Adı Kodu Yerel Kredi ECTS Ders (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) Laboratuvar (saat/hafta) Topografya

Detaylı

ARAZİ İŞLERİ 3/1/2010. Arazide Noktaların işaretlenmesi ARAZİDE NOKTALARIN VE DOĞRULTULARIN BELİRLENMESİ

ARAZİ İŞLERİ 3/1/2010. Arazide Noktaların işaretlenmesi ARAZİDE NOKTALARIN VE DOĞRULTULARIN BELİRLENMESİ Topografya Arazi Tatbikatı %80 devam zorunluluğu vardır. 2009-2010 Akademik Takvimi dikkate alınarak ARAZİDE NOKTALARIN VE DOĞRULTULARIN BELİRLENMESİ Yrd. Doç. Dr. Elif SERTEL sertele@itu.edu.tr Bahar

Detaylı

ÖLÇME UYGULAMASI YÖNERGESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖLÇME TEKNİĞİ ANABİLİM DALI

ÖLÇME UYGULAMASI YÖNERGESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖLÇME TEKNİĞİ ANABİLİM DALI YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖLÇME TEKNİĞİ ANABİLİM DALI ÖLÇME UYGULAMASI YÖNERGESİ Ders Koordinatörler: Doç.Dr.Engin GÜLAL Doç.Dr.Atınç PIRTI 2014-2015 Güz Yarıyılı GRUP BİLGİLERİ

Detaylı

JDF 116 / 120 ÖLÇME TEKNİĞİ / BİLGİSİ II POLİGONASYON

JDF 116 / 120 ÖLÇME TEKNİĞİ / BİLGİSİ II POLİGONASYON JDF 116 / 120 ÖLÇME TEKNİĞİ / BİLGİSİ II POLİGONASYON Yrd. Doç. Dr. HÜSEYİN KEMALDERE Jeodezik Noktaların Sınıflandırması (BÖHHBÜY-Md:8) Noktaların sınıflandırılması aşağıdaki şekildedir: a) Uzay ve uydu

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÖLÇME TEKNİĞİ VE HARİTA ALMA YÖNTEMLERİ

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÖLÇME TEKNİĞİ VE HARİTA ALMA YÖNTEMLERİ İÇİNDEKİLER II Sayfa No: ÖNSÖZ...I İÇİNDEKİLER...III ŞEKİLLER LİSTESİ...VIII ÇİZELGELER LİSTESİ...XII EKLER LİSTESİ...XIII BÖLÜM 1 ÖLÇME TEKNİĞİ VE HARİTA ALMA YÖNTEMLERİ 1. ÖLÇME TEKNİĞİ VE HARİTA ALMA

Detaylı

NÎRENÇİ NOKTALARININ ARANMASI

NÎRENÇİ NOKTALARININ ARANMASI NÎRENÇİ NOKTALARININ ARANMASI Yazan ; -.. İsmail Hakkı GÜNEŞ 1, '. ' ' (Ankara) Haritaları yapılmış meskun ve meskun olmayan alanlarda bulunamıyan ve taşları kaybolan nirengilerin yeraltındaki sigorta

Detaylı

DEMİRYOLU DERS NOTLARI 2. KISIM (PROJE) Yrd.Doç.Dr. Şafak BİLGİÇ

DEMİRYOLU DERS NOTLARI 2. KISIM (PROJE) Yrd.Doç.Dr. Şafak BİLGİÇ DEMİRYOLU DERS NOTLARI 2. KISIM (PROJE) Yrd.Doç.Dr. Şafak BİLGİÇ Bu bölümde öncelikle yol projesine ait elemanlar açıklanacaktır. Geçki (güzergah): Bir yolun arazi üzerinde izlediği doğrultudur. Plan:

Detaylı

YÜKSEKLİKLERİN ÖLÇÜLMESİ - NİVELMAN GENEL

YÜKSEKLİKLERİN ÖLÇÜLMESİ - NİVELMAN GENEL YÜKSEKLİKLERİN ÖLÇÜLMESİ - NİVELMAN GENEL Yeryüzü noktalarının, karaların altında da devam ettiği varsayılan durgun durumdaki denizlerin ortalama yüzeyinden (karşılaştırma yüzeyi) olan düşey uzaklığına

Detaylı

KARAYOLU (0423412 (4203410)) YILİÇİ ÖDEVİ

KARAYOLU (0423412 (4203410)) YILİÇİ ÖDEVİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ - İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ULAŞTIRMA ANABİLİM DALI KARAYOLU (423412 (42341)) YILİÇİ ÖDEVİ AD-SOYAD : NUMARA : GRUP : PAFTA NO : KONU 1/2. ölçekteki eşyükselti

Detaylı

Geçiş Eğrili Yatay Kurp Hesaplarına Bütünleşik Bir Yaklaşım

Geçiş Eğrili Yatay Kurp Hesaplarına Bütünleşik Bir Yaklaşım TMMO arita ve Kadastro Mühendisleri Odası, 14. Türkiye arita ilimsel ve Teknik Kurultayı, 14-17 Mayıs 13, nkara. Geçiş Eğrili Yatay Kurp esaplarına ütünleşik ir Yaklaşım Orhan Kurt Kocaeli Üniversitesi,

Detaylı

ARAZİ ÇALIŞMASI YÖNERGESİ

ARAZİ ÇALIŞMASI YÖNERGESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ARAZİ ÇALIŞMASI YÖNERGESİ HAZIRLAYANLAR Prof. Dr. METİN SOYCAN Prof. Dr. UĞUR DOĞAN Doç. Dr. TÜRKAY GÖKGÖZ Doç. Dr. ATINÇ PIRTI Y.

Detaylı

Elipsoid Üçgenlerinin Hesaplanması Yedek Hesap Yüzeyi olarak Küre

Elipsoid Üçgenlerinin Hesaplanması Yedek Hesap Yüzeyi olarak Küre Jeodezi 7 1 Elipsoid Üçgenlerinin Hesaplanması Yedek Hesap Yüzeyi olarak Küre Elipsoid yüzeyinin küçük parçalarında oluşan küçük üçgenlerin (kenarları 50-60 km den küçük) hesaplanmasında klasik jeodezide

Detaylı

2. YATAY KURBALAR. 2.1.1 Basit daire kurbaları

2. YATAY KURBALAR. 2.1.1 Basit daire kurbaları 2. YATAY KURBALAR Yatay kurbalar genel olarak daire yaylarından ibarettir. Ancak, kurbaya ait dairenin yarıçapı küçük ise süratin fazla olduğu durumlarda alinyimandan kurbaya geçiş noktasında ortaya çıkan

Detaylı

Teknik Resim TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU. 3. Geometrik Çizimler. Yrd. Doç. Dr. Garip GENÇ

Teknik Resim TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU. 3. Geometrik Çizimler. Yrd. Doç. Dr. Garip GENÇ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU Teknik Resim Genel Bilgi Teknik resimde bir şekli çizmek için çizim takımlarından faydalanılır. Çizilecek şekil üzerinde eşit bölüntüler, paralel doğrular, teğet birleşmeler,

Detaylı

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi Koordinat sistemleri Coğrafik objelerin haritaya aktarılması, objelerin detaylarına ait koordinatların düzleme aktarılması ile oluşur. Koordinat sistemleri kendi içlerinde kartezyen koordinat sistemi,

Detaylı

02.04.2012. Düşey mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi. Düşey Mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi. Düşey Mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi

02.04.2012. Düşey mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi. Düşey Mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi. Düşey Mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi Düşey mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi Noktalar arasındaki düşey mesafelerin ölçülmesine yükseklik ölçmesi ya da nivelman denir. Yükseklik: Ölçülmek istenen nokta ile sıfır yüzeyi olarak kabul edilen

Detaylı

DENGELEME HESABI-I DERS NOTLARI

DENGELEME HESABI-I DERS NOTLARI DENGELEME HESABI-I DERS NOTLARI Ağırlık ve Ters Ağırlık (Kofaktör) Prof. Dr. Mualla YALÇINKAYA Yrd. Doç. Dr. Emine TANIR KAYIKÇI Karadeniz Teknik Üniversitesi, Harita Mühendisliği Bölümü Trabzon, 016 AĞIRLIK

Detaylı

Jeodezi

Jeodezi 1 Jeodezi 5 2 Jeodezik Eğri Elipsoid Üstünde Düşey Kesitler Elipsoid yüzünde P 1 noktasındaki normalle P 2 noktasından geçen düşey düzlem, P 2 deki yüzey normalini içermez ve aynı şekilde P 2 de yüzey

Detaylı

Gözlemlerin Referans Elipsoid Yüzüne İndirgenmesi

Gözlemlerin Referans Elipsoid Yüzüne İndirgenmesi JEODEZİ 6 1 Gözlemlerin Referans Elipsoid Yüzüne İndirgenmesi Jeodezik gözlemler, hesaplamalarda kullanılmadan önce, referans elipsoidin yüzeyine indirgenir. Bu işlem, arazide yapılan gözlemler l jeoidin

Detaylı

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü TOPOGRAFYA (HRT3351) Yrd. Doç. Dr. Ercenk ATA

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü TOPOGRAFYA (HRT3351) Yrd. Doç. Dr. Ercenk ATA Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Ölçme Hataları Ölçme Hatası Herhangi bir ölçme aleti ile yapılan ölçüm sonucu bulunan değer yaklaşık değerdir. Bir büyüklük aynı ölçme

Detaylı

Büyük Ölçekli Harita ve Harita Bilgileri Üretim Yönetmeliği

Büyük Ölçekli Harita ve Harita Bilgileri Üretim Yönetmeliği 7. POLİGON 7.1. GENEL BİLGİ Bir bölgenin harita veya planının yapılabilmesi için, yeryüzünde konumu sabit ve koordinatları bilinen noktala ihtiyaç vardır. Bu noktalar, genel olarak nirengi noktaları ve

Detaylı

ARAZİ ÖLÇMELERİ Z P. O α X P. α = yatay açı. ω = düşey açı. µ =eğim açısı. ω + µ = 100 g

ARAZİ ÖLÇMELERİ Z P. O α X P. α = yatay açı. ω = düşey açı. µ =eğim açısı. ω + µ = 100 g Trigonometrik Fonksiyonlar Z Z P P ω µ P O α α = yatay açı P P ω = düşey açı µ =eğim açısı ω + µ = 100 g Şekil 9 üç Boyutlu koordinat sisteminde açı tiplerinin tasviri. Trigonometrik kavramlara geçmeden

Detaylı

1- AYNALI STEREOSKOP UYGULAMASI. X (Uçuş Doğrultusu) H1 H1. 1. resim (sol) 2. resim (sağ) KARTON ÜZERİNDEKİ İŞLEMLER D 1 D 2

1- AYNALI STEREOSKOP UYGULAMASI. X (Uçuş Doğrultusu) H1 H1. 1. resim (sol) 2. resim (sağ) KARTON ÜZERİNDEKİ İŞLEMLER D 1 D 2 - YNLI STEREOSKO UYGULMSI KRTON ÜZERİNDEKİ İŞLEMLER D D 70 cm 6 cm X (Uçuş Doğrultusu) 00 cm Yukardaki bilgiler karton üzerine çizilir. Kartonun sağ alt köşesine çalışan kişilerin no-adı soadı, resim numaraları,

Detaylı

ORMANCILIKTA ÖLÇME, HARİTA VE KADASTRO DERSİ UYGULAMA FÖYÜ. HAZIRLAYANLAR Yrd. Doç. Dr. Saliha ÜNVER OKAN Arş. Gör.

ORMANCILIKTA ÖLÇME, HARİTA VE KADASTRO DERSİ UYGULAMA FÖYÜ. HAZIRLAYANLAR Yrd. Doç. Dr. Saliha ÜNVER OKAN Arş. Gör. ORMANCILIKTA ÖLÇME, HARİTA VE KADASTRO DERSİ UYGULAMA FÖYÜ HAZIRLAYANLAR Yrd. Doç. Dr. Saliha ÜNVER OKAN Arş. Gör. Taha Yasin HATAY Trabzon, 2015 UYGULAMA II. NİVO İLE YÜKSEKLİK FARKI ÖLÇÜMÜ UYGULAMANIN

Detaylı

[ AN ] doğrusu açıortay olduğundan;

[ AN ] doğrusu açıortay olduğundan; . Bir havuzu bir musluk 6 saatte, başka bir musluk 8 saatte dolduruyor. Bu iki musluk kapalı iken, havuzun altında bulunan üçüncü bir musluk, dolu havuzu saatte boşaltabiliyor. Üç musluk birden açılırsa,boş

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ORMAN İNŞAATI-GEODEZİ VE FOTOGAMETRİ ANABİLİM DALI ORMAN YOLU APLİKASYONU UYGULAMASI

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ORMAN İNŞAATI-GEODEZİ VE FOTOGAMETRİ ANABİLİM DALI ORMAN YOLU APLİKASYONU UYGULAMASI İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... 1 1. AMAÇ... 2 2. KAPSAM... 2 3. ARAZİ ÇALIŞMASI ÖNCESİ YAPILACAK İŞLER... 2 4. ARAZİDE ÖDEVİN YAPIM AŞAMALARI... 2 4.1. Orman Yolu Aplikasyonu Uygulamasında Kullanılan Araçlar:...

Detaylı

TOPOĞRAFİK HARİTALAR VE KESİTLER

TOPOĞRAFİK HARİTALAR VE KESİTLER TOPOĞRAFİK HARİTALAR VE KESİTLER Prof.Dr. Murat UTKUCU Yrd.Doç.Dr. ŞefikRAMAZANOĞLU TOPOĞRAFİK HARİTALAR VE Haritalar KESİTLER Yeryüzü şekillerini belirli bir yöntem ve ölçek dahilinde plan konumunda gösteren

Detaylı

ÖLÇME UYGULAMASI YÖNERGESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖLÇME TEKNİĞİ ANABİLİM DALI. Ders Koordinatörü: Prof.Dr.

ÖLÇME UYGULAMASI YÖNERGESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖLÇME TEKNİĞİ ANABİLİM DALI. Ders Koordinatörü: Prof.Dr. YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖLÇME TEKNİĞİ ANABİLİM DALI ÖLÇME UYGULAMASI YÖNERGESİ Ders Koordinatörü: Prof.Dr. Engin GÜLAL 2015-2016 Güz Yarıyılı GRUP BİLGİLERİ Grup No Kapasite

Detaylı

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü TOPOGRAFYA (HRT3350)

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü TOPOGRAFYA (HRT3350) Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Ders Adı Kodu Yerel Kredi ECTS Ders (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) Laboratuvar (saat/hafta) Topografya HRT3350 3 4 3 0 0 DERSİN

Detaylı

BASİT ÖLÇME ARAÇLARI BASİT ÖLÇME ARAÇLARI VE UZAKLIK ÖLÇÜMLERİ 10/15/2017. Basit Ölçme Araçları. Basit Ölçme Araçları

BASİT ÖLÇME ARAÇLARI BASİT ÖLÇME ARAÇLARI VE UZAKLIK ÖLÇÜMLERİ 10/15/2017. Basit Ölçme Araçları. Basit Ölçme Araçları BASİT ÖLÇME ARAÇLARI BASİT ÖLÇME ARAÇLARI VE UZAKLIK ÖLÇÜMLERİ Ölçü işlerinde kullanılacak aletler ölçülecek arazinin büyüklük veya küçüklüğüne göre ve yapılacak işte istenen hassasiyete göre seçilirler.

Detaylı

FOTOYORUMLAMA UZAKTAN ALGILAMA

FOTOYORUMLAMA UZAKTAN ALGILAMA FOTOYORUMLAMA VE UZAKTAN ALGILAMA (Photointerpretation and Remote Sensing) 1 Ders İçeriği Hava fotoğrafının tanımı Fotogrametrinin geometrik ilkeleri Fotogrametride fotoğrafik temel ilkeler Stereoskopik

Detaylı

ÖLÇME BİLGİSİ TANIM KAPSAM ÖLÇME ÇEŞİTLERİ BASİT ÖLÇME ALETLERİ

ÖLÇME BİLGİSİ TANIM KAPSAM ÖLÇME ÇEŞİTLERİ BASİT ÖLÇME ALETLERİ ÖLÇME BİLGİSİ TANIM KAPSAM ÖLÇME ÇEŞİTLERİ BASİT ÖLÇME ALETLERİ Doç. Dr. Alper Serdar ANLI 1.Hafta Ölçme Bilgisi Dersi 2013 Bahar Dönemi Ders Programı HAFTA KONU 1.Hafta 2.Hafta 3.Hafta 4.Hafta 5.Hafta

Detaylı

ORMANCILIKTA ÖLÇME, HARİTA VE KADASTRO DERSİ UYGULAMA FÖYÜ. HAZIRLAYANLAR Yrd. Doç. Dr. Saliha ÜNVER OKAN Arş. Gör.

ORMANCILIKTA ÖLÇME, HARİTA VE KADASTRO DERSİ UYGULAMA FÖYÜ. HAZIRLAYANLAR Yrd. Doç. Dr. Saliha ÜNVER OKAN Arş. Gör. ORMANCILIKTA ÖLÇME, HARİTA VE KADASTRO DERSİ UYGULAMA FÖYÜ HAZIRLAYANLAR Yrd. Doç. Dr. Saliha ÜNVER OKAN Arş. Gör. Taha Yasin HATAY Trabzon, 2015 UYGULAMA-1: BASİT EL ALETLERİ KULLANILARAK TEMEL ÖLÇÜMLER

Detaylı

TOPOĞRAFYA Topoğrafya Aletleri ve Parçaları (Teodolit)

TOPOĞRAFYA Topoğrafya Aletleri ve Parçaları (Teodolit) TOPOĞRAFYA Topoğrafya Aletleri ve Parçaları (Teodolit) Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF 264/270 TOPOĞRAFYA DERSİ NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz http://jeodezi.karaelmas.edu.tr/linkler/akademik/marangoz/marangoz.htm

Detaylı

Mühendisleri İçin Ölçme Bilgisi KAYNAKLAR

Mühendisleri İçin Ölçme Bilgisi KAYNAKLAR Mühendisleri İçin Ölçme ilgisi KYNKLR. Topografya (Ölçme ilgisi), Cevat İNL, li ERDİ, Ferruh YILDIZ Şubat 996 tlas Kitapevi, KONY. Ölçme ilgisi, Erdoğan ÖZENLİ, Türkay TÜDEŞ, Karadeniz Teknik Üniversitesi

Detaylı