2. South Stream Transport B.V.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "2. South Stream Transport B.V."

Transkript

1 Tanıtım raporu Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı 1. Güney Akım Projesi: Doğalgaz tedariki için kilit bağlantı Boru Hattı Tasarımında Güvenlik 4. Güney Akım Açık Deniz Boru Hattının Yapımı 5. İlk doğalgaz sevkiyatı 2015 sonunda 6. Önce Çevre: Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmeleri 1. Güney Akım Projesi: Doğalgaz tedariki için kilit bağlantı Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı, Rusya dan Orta ve Güneydoğu Avrupa ya doğalgaz tedarik edecek Güney Akım Boru Hattı Sistemi nin deniz üzerinden ilerleyen kesimidir. Avrupa nın artan enerji talebini karşılamayı amaçlayan boru hattı Avrupalı tüketicileri dünyanın en büyük doğalgaz rezervleriyle doğrudan buluşturacaktır. En iklim dostu fosil yakıt olan doğalgaz, hem verimli hem de bereketli bir yakıttır. Öte yandan, Avrupa nın doğalgaz talebi artarken, Avrupa rezervlerindeki düşüşten ötürü yerli kaynaklardan yapılabilen üretim azalmaktadır. Uluslararası Enerji Ajansı, yılları arasında Avrupa doğalgaz talebinin %15 artmasını öngörmektedir. Ancak aynı zamanda, Avrupa da 1 üretim %50 den fazla düşüş gösterecektir. Dolayısıyla Avrupa önümüzdeki yıllarda ek doğalgaz tedarikine ve enerji güvenliği için güvenilir arz güzergâhlarına ihtiyaç duyacaktır. Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı nın, Avrupa ya ilk doğalgaz tedarikini 2015 sonuna dek gerçekleştirmesi öngörülmektedir. Güney Akım Boru Hattı Sistemi, deniz üzerinden ilerleyen bir kesim ile kara üzerinden ilerleyen birden fazla kesimden oluşmaktadır. Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı, Rusya dan başlayarak Karadeniz üzerinden Bulgaristan a ilerleyecektir. Kara üzerinden ilerleyen kesimler, Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan, Slovenya ve kuzey İtalya güzergahını izlerken, hattın diğer kolları Hırvatistan ve Bosna Hersek e uzanacaktır. 1 Uluslararası Enerji Ajansı, Dünya Enerji Görünümü 2013.

2 Boru hattının kara güzergâhı üzerindeki her ülkede Rus enerji şirketi Gazprom ile yerel bir ortak şirket arasında (Bulgaristan da Bulgarian Energy Holding EAD, Sırbistan da Srbijagas, Macaristan da MVM Macar Elektrik Ltd. ve Slovenya da Plinovodi olmak üzere) ortak girişimler kurulmuştur. Hattın deniz üzerinden ilerleyecek kısmı ise adlı uluslararası ortaklık tarafından hayata geçirilecektir. 2. South Stream Transport şirketi, Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı nın planlaması, inşası ve ardından işletimi için kurulmuş uluslararası bir ortaklıktır. Şirket, boru hattının öngörülen elli yıllık ömrü boyunca, Rusya ile hattın Bulgaristan daki karaya çıkış noktası arasında doğalgaz taşımacılığı hizmeti sağlayacaktır. South Stream Transport şirketi, Rusya dan %50 hisse sahibi OAO Gazprom, İtalya dan %20 hisse sahibi Eni S.p.A., Fransa dan %15 hisse sahibi EDF ve Almanya dan yine %15 hisse sahibi Wintershall Holding GmbH olmak üzere dört büyük enerji şirketini bir araya getirmektedir. Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı, uluslararası finans piyasalarından yatırımcılar ile projenin Nihai Yatırım Kararı nı 14 Kasım 2012 tarihinde alan dört hissedar tarafından beraberce finanse edilmektedir. Söz konusu yatırım, Orta ve Güneydoğu Avrupa nın uzun vadeli kalkınmasına destek sağlayacak güvenli ve güvenilir enerji tedarikine yapılan bir yatırım mahiyetindedir. South Stream Transport, Avrupa nın ileri gelen dört enerji şirketini hissedar olarak aynı çatı altında toplayarak, söz konusu kuruluşların gerek kara, gerek deniz üzerinden ilerleyen doğalgaz boru hatlarının inşası ve işletimi konusundaki uzmanlığından faydalanmaktadır. Şirket, bu bilgi birikiminden aldığı güçle Sağlık, Güvenlik ve Çevre alanlarında Uluslararası İyi Sanayi Uygulamaları standartlarına riayet ederek güvenli inşa ve işletim için gelişmiş teknolojiyi hayata geçirecektir. 3. Boru Hattı Tasarımında Güvenlik Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı, Rusya kıyısındaki Anapa kenti yakınından başlayacak, Türkiye nin Karadeniz deki Münhasır Ekonomik Bölgesi nden ilerleyerek Bulgaristan kıyısında Varna kenti yakınında karaya çıkacaktır. Karadeniz i kat edecek güzergâh 931 kilometre uzunluğunda ve en derin noktasında 2200 metre derinliğinde olacaktır.

3 Her birinin çapı 32 inç (81 santimetre) ve yıllık taşıma kapasitesi 15,75 milyar metreküp (mmk) olan, birbirine paralel dört boru hattı inşa edilecektir. Tam kapasiteyle işletime alındığında, Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı yılda 63 mmk doğalgazın taşınmasına olanak tanıyacaktır. Bu rakam, Avrupa da 38 milyon hanenin enerji ihtiyacına denktir. Her bir boru hattı, den fazla sayıda 81 cm çapında ve yaklaşık 9 ton ağırlığında boru kesitinden oluşacaktır. Boruların çeperi yaklaşık 4 cm kalınlığında, özel ısıl işlem uygulanarak ekstra güçlendirilmiş çelikten olacaktır yılının ilk çeyreğinde, South Stream Transport şirketi hatlardan ilki ve ikincisi için 1,8 milyar Avro değerinde sözleşmeler imzalamıştır. Almanya dan Europipe ve Rusya dan OMK ile Severstal ilk hattın, Japonya dan Marubeni-Itochu & Sumitomo Konsorsiyumu ve Rusya dan OMK ile Severstal ikinci hattın borularını temin edecektir. Borular üretim merkezlerinden doğrudan Bulgaristan kıyısındaki Burgaz ve Varna daki özel depolama istasyonlarına, oradan da Karadeniz tabanına döşenmek üzere açık deniz boru hattı yapım gemilerine aktarılacaktır. 4. Güney Akım Açık Deniz Boru Hattının Yapımı 2014 yılının Mart ayında açık deniz boru hatlarından ilkinin yanı sıra dört hattın tümünün sığ deniz kesimleri, kıyı geçişleri ve kara çıkışı tesislerinin yapımı için açılan ihaleyi Saipem kazanmıştır Açık denizde boru döşenmesi Açık denizde boru döşemek için iki ayrı gemi kullanılacaktır. Bunlardan ilki Saipem in hem derin hem sığ sular için elverişli Castoro Sei adlı S-döşeme gemisidir. Boru kesitleri gemide yatay bir dizi oluşturacak biçimde birbirine kaynaklanacak, ardından büyük bir S biçimi verilerek deniz tabanına indirilecektir.

4 Diğer gemi ise çok derin sularda kullanılmaya uygun, Karadeniz de Mavi Akım boru hattının döşenmesinde de görev almış bir J-döşeme gemisi olan Saipem 7000 dir (S7000). Yapım sürecinde boru kesitleri limanda 48 metrelik birleşik kesitler halinde dörderli olarak birbirine kaynaklanacak, ardından S7000 e aktarılarak ana hatta eklemlenmek üzere büyük bir J-döşeme kulesine dikey olarak yerleştirilecektir. Borular otomatik makinelerin yardımıyla yüksek hassasiyetle birleştirilecek, herhangi bir aksaklık olmadığından emin olmak için her bir kaynaklama noktası ultrasonla taranacaktır. Deniz tabanına döşenmeden önce boruların ek noktaları, korozyondan korunması için plastik bir doku olan polipropilenden yapılma özel bir tabakayla kaplanacaktır. Yapım süreci açık denizde gerçekleştirilen projelerin güvenliğini değerlendirme alanında uzman olan Norveçli bağımsız DNV Kurumu tarafından izlenecektir. Adı geçen kurumun gözetimi, yüksek uluslararası standartların korunmasının yanı sıra, yapım ve işletim aşamalarında güvenlik ve güvenilirliğin de sağlanmasında yardımcı olacaktır. Tipik bir J-Döşeme gemisi 4.2. Boru tedarik gemisiyle birlikte tipik bir S-Döşeme gemisi Kara çıkışı tesisleri ve kıyı geçişleri Güney Akım Açık Deniz Boru Hattına doğalgaz giriş ve çıkışını izlemek ve düzenli olarak bakım ve gözetim faaliyetinde bulunmak üzere Karadeniz in her iki yakasında kara çıkışı tesisleri inşa edilecektir. Kara çıkışlarına, boru hattının gerektiğinde kapatılabilmesini sağlayacak dev vanalar yerleştirilecektir. Ayrıca boru hattı denetim ölçerleri (PIG) adı verilen, Rusya da hattın içine yerleştirilip Bulgaristan da çıkarılacak araçlar kullanılarak boru hattı düzenli olarak içten de denetlenecektir. Gerek Rusya gerek Bulgaristan da, boru hatları kara çıkışı tesislerinden Karadeniz e doğru yer altından ilerleyecek, suya dört mikrotünel aracılığıyla girecektir. 2,4 metre çapındaki tünellerin kazılması için uzaktan kumandalı bir makine kullanılacak, ardından boru hattı tünelden geçirilerek sudan çıkarılacaktır. Mikro tünelleme yöntemi, boruların gömülmesi için hendek açılmasını öngören geleneksel yönteme göre biraz daha karmaşık ve pahalı bir yöntem olmakla birlikte, boruların yüzeyde herhangi bir inşaat faaliyetine gerek kalmadan yerleştirilmesini

5 sağlamaktadır. Bu da, Rusya kıyısındaki kayalıkların ve Bulgaristan daki sahillerin korunmasına ve inşaat sürecinde de ziyarete açık kalmasına yardımcı olacaktır. 5. İlk doğalgaz sevkiyatı 2015 sonunda Boru hatlarından ilki için boru üretiminin 2014 yılı Nisan ayında başlatılmasının ardından, borular yaz başından itibaren Bulgaristan daki depolama sahalarına aktarılmaya başlanacaktır. Kara çıkışlarındaki faaliyetler Bulgaristan ve Rusya da mikro tünel inşaatı hazırlıklarıyla beraber 2014 yılı Haziran ayında başlayacaktır. Açık denizdeki inşaat faaliyetlerine 2014 yılı Eylül ayında Castoro Sei gemisi Bulgaristan da demirli haldeyken gemide boruların dörderli gruplar halinde birbirine eklemlenmesiyle start verilecektir yılı Kasım ayında Castoro Sei Rusya karasularına geçerek deniz altına boru döşemeye başlayacaktır. Yıl sonunda boru döşeme faaliyetini S7000 devralacak, Castoro Sei dörderli boru gruplarının birleştirilmesine devam etmek üzere limana geri dönecektir. Yapım sürecinde gemiler 24 saat çalışarak günde 2 ila 3 kilometre uzunluğunda boru döşeyecek, böylece hatlardan ilki 2015 yılı sonuna dek faaliyete geçmeye hazır hale gelecektir. 6. Önce Çevre: Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmeleri South Stream Transport şirketi, projeyi çevresel ve sosyal sorumluluk ilkeleri çerçevesinde, ulusal, uluslararası ve AB mevzuatlarıyla uyumlu biçimde geliştirmenin gerekliliğine yürekten inanmaktadır. Şirket, bağımsız uzmanların da yardımıyla projenin çevre üzerindeki etkilerine ilişkin olarak, ekoloji, kültürel miras ve sosyoekonomik açıları da göz önünde bulunduran araştırmalar yürütmektedir. Etki değerlendirmesi çalışmaları, biri Rusya, Türkiye ve Bulgaristan ulusal mevzuatları uyarınca gerçekleştirilecek Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) ve diğeri, örneğin Dünya Bankası Uluslararası Finans Kurumu gibi uluslararası finans kuruluşlarının yönergeleri doğrultusunda gerçekleştirilecek Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) olmak üzere iki paralel süreçten oluşmaktadır. ÇED ulusal mevzuatın gereklerine uyulmasına hizmet ederken, ÇSED projenin tamamına yönelik olarak her üç ülkede tutarlı bir yaklaşım geliştirilmesini sağlayacaktır. ÇED ve ÇSED süreçleri, temel çevresel ve sosyoekonomik meselelerin belirlendiği ve ilgili raporda yayımlandığı kapsam belirleme süreciyle başlamaktadır. Bunun ardından, daha sonra ÇED ve ÇSED raporlarında ortaya konacak daha ayrıntılı bir etki değerlendirmesi gerçekleştirilmektedir. Bunlara ek olarak South Stream Transport şirketi, boru hattının inşa ve işletimi sırasında karşılaşılabilecek etkileri ortadan kaldırmak, yönetmek ve izlemek için alınacak önlemlerin ortaya konacağı bir Çevresel ve Sosyal Yönetim Planı hazırlayacaktır. Her bir rapor için, bölge sakinleri, sivil toplum kuruluşları ve balıkçılık örgütleri de dâhil olmak üzere ilgili paydaşlarla istişare halinde olunacak, böylece bu toplulukların kaygılarının anlaşılması ve değerlendirmelerde göz önünde bulundurulması sağlanacaktır. Amaç, projeyi çevre üzerinde mümkün olan en az etkiyle hayata geçirebilmektir.

6 South Stream Transport şirketi hazırladığı Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporlarını 2013 yılı içinde Rusya, Türkiye ve Bulgaristan da yetkililere teslim etmiştir. Rusya, Türkiye ve Bulgaristan için hazırlanan ÇED raporları, boru hattının çevre üzerinde kayda değer herhangi bir olumsuz etkisinin olmayacağını göstermektedir. Çevre uzmanları deniz tabanı üzerindeki olası etkileri değerlendirmenin yanı sıra, boru hattı güzergahının gemi batıkları gibi kültürel miras değeri taşıyan buluntuları etkilememesini sağlamak üzere derin deniz taramaları gerçekleştirmiştir. Karadeniz in derin sularında oksijen bulunmayan deniz ortamının özelliklerinden ötürü, bu batıklardan bir kısmının çok eski olmalarına karşın iyi durumda olduğu görülmektedir. South Stream Transport şirketi, bu buluntular hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için arkeologlarla ve ilgili resmi makamlarla ortak çalışmalar yürütmektedir. Varna bölgesinde gerçekleştirilen halkın katılımı ve istişare toplantılarını müteakiben, Bulgaristan kesimine ait ÇED raporu 2014 yılı Şubat ayında Çevre Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. Rusya ÇED çalışması, devlet ve uzmanlar eliyle gerçekleştirilen çeşitli değerlendirme aşamalarından geçmiş, 2014 yılı Mart ayında Devlet Uzman Değerlendirme Kurulu, projenin Rusya ayağına ilişkin çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporunu da kapsayan Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı Rusya Kesimi Tasarım Belgelerine onay vermiştir. South Stream Transport şirketi 2013 yılı Kasım ayında Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ÇED raporu taslağını sunmuştur. Bakanlığın rapora ilişkin kararını 2014 yılı ortalarında açıklaması beklenmektedir. ÇSED raporu taslağı da paydaşlarla istişarenin sürdürülmesi için 2014 yılında kamuoyuyla paylaşılacaktır. South Stream Transport şirketi, 2014 yılının yaz aylarında denizde, sonbahar aylarındaysa karada inşaat faaliyetlerine başlayabilmek üzere projenin gerçekleştirileceği her üç ülkeden ilgili inşaat izinlerini almayı amaçlamaktadır.

DOĞALGAZ TEDARİĞİ İÇİN KİLİT BAĞLANTI. Karadeniz den Geçecek Güney Akım Deniz Doğalgaz Boru Hattı

DOĞALGAZ TEDARİĞİ İÇİN KİLİT BAĞLANTI. Karadeniz den Geçecek Güney Akım Deniz Doğalgaz Boru Hattı DOĞALGAZ TEDARİĞİ İÇİN KİLİT BAĞLANTI Karadeniz den Geçecek Güney Akım Deniz Doğalgaz Boru Hattı 1 Güney Akım Deniz Doğalgaz Boru Hattı Rusya da bulunan dünyanın en geniş gaz rezervlerini doğrudan Avrupa

Detaylı

AVRUPA ENERJİ BORU HATLARI

AVRUPA ENERJİ BORU HATLARI AVRUPA ENERJİ BORU HATLARI GÜNEY GAZ KORİDORU PROJELERİ ÇELİK BORU İMALATÇILARI DERNEĞİ 2012 AVRUPA ENERJİ BORU HATLARI GÜNEY GAZ KORİDORU PROJELERİ 1. Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP)

Detaylı

Bu rapor, South Stream Transport B.V. adına URS Infrastructure & Environment UK Limited tarafından hazırlanmıştır. 46369085_Doc021_REP_Rev06

Bu rapor, South Stream Transport B.V. adına URS Infrastructure & Environment UK Limited tarafından hazırlanmıştır. 46369085_Doc021_REP_Rev06 Güney Akım Açık Deniz Doğalgaz Boru Hattı Türkiye Bölümü Kapsam Belirleme Raporu Teknik Olmayan Özet Belge No: Harici Belge No: 46369085_Doc021_REP_Rev06 Yayınlanma Tarihi: 17 Temmuz 2013 Bu rapor, South

Detaylı

Orta Asya da Çin ve Rusya Enerji Rekabeti

Orta Asya da Çin ve Rusya Enerji Rekabeti Orta Asya da Çin ve Rusya Enerji Rekabeti 05.02.2013 Toplam 26.2 trilyon metreküp ispat edilen doğalgaz rezervleriyle dünyadaki ispat edilen doğalgaz kaynaklarının yüzde 11,7 sini elinde bulunduran Türkmenistan,

Detaylı

ÜNĠVERSiTESĠ ULAġTIRMA VE LOJĠSTĠK BÖLÜMÜ LOJĠSTĠK KULÜBÜ 7.LOJĠSTĠK ZĠRVESĠ. 10 Mayıs 2010. Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Nabucco Boru Hattı Projeleri

ÜNĠVERSiTESĠ ULAġTIRMA VE LOJĠSTĠK BÖLÜMÜ LOJĠSTĠK KULÜBÜ 7.LOJĠSTĠK ZĠRVESĠ. 10 Mayıs 2010. Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Nabucco Boru Hattı Projeleri ĠSTANBUL ÜNĠVERSiTESĠ ULAġTIRMA VE LOJĠSTĠK BÖLÜMÜ LOJĠSTĠK KULÜBÜ 7.LOJĠSTĠK ZĠRVESĠ 10 Mayıs 2010 Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Nabucco Boru Hattı Projeleri Osman Z. Göksel BOTAġ BTC Proje Direktörü Nabucco

Detaylı

11-16 ŞUBAT DEMİR CEVHERİ PİYASA FİYATLARI

11-16 ŞUBAT DEMİR CEVHERİ PİYASA FİYATLARI 11-16 ŞUBAT DEMİR CEVHERİ PİYASA FİYATLARI MADEN DERECE MENŞEİ CFR(USD/MT) DEMİR %65 TÜRKİYE 152-154 DEMİR %60/59 TÜRKİYE 131-133 DEMİR %55/54 TÜRKİYE 112-114 11-16 ŞUBAT CEVHERİ PİYASA FİYATLARI MADEN

Detaylı

Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı Türkiye Bölümü Teknik Olmayan Özeti Haziran 2014

Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı Türkiye Bölümü Teknik Olmayan Özeti Haziran 2014 Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı Türkiye Bölümü Teknik Olmayan Özeti Haziran 2014 URS-EIA-REP-203876 ÇSED Raporunun Teknik Olmayan Özeti Güney Akım Açık Deniz Doğalgaz Boru Hattı Türkiye Bölümü Bu rapor

Detaylı

GÜNEY AKIM AÇIK DENİZ BORU HATTI TÜRKİYE BÖLÜMÜ KARADENİZ TÜRKİYE MÜNHASIR EKONOMİK BÖLGESİ ÇED BAŞVURU DOSYASI

GÜNEY AKIM AÇIK DENİZ BORU HATTI TÜRKİYE BÖLÜMÜ KARADENİZ TÜRKİYE MÜNHASIR EKONOMİK BÖLGESİ ÇED BAŞVURU DOSYASI GÜNEY AKIM AÇIK DENİZ BORU HATTI TÜRKİYE BÖLÜMÜ KARADENİZ TÜRKİYE MÜNHASIR EKONOMİK BÖLGESİ ÇED BAŞVURU DOSYASI ELC GROUP A.Ş. Kavacık Mah. Şehit Mustafa Yazıcı Sok. No:20 34810 Kavacık/ İstanbul Tel:

Detaylı

Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı

Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı Geri Bildirim Süreci ve Şikayet Prosedürü South Stream Transport B.V. Ağustos 2014 Giriş Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı ( Proje ), Rusya'dan Orta ve Güneydoğu Avrupa

Detaylı

Azerbaycan Enerji Görünümü GÖRÜNÜMÜ. Hazar Strateji Enstitüsü Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi. www.hazar.org

Azerbaycan Enerji Görünümü GÖRÜNÜMÜ. Hazar Strateji Enstitüsü Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi. www.hazar.org Azerbaycan Enerji GÖRÜNÜMÜ Hazar Strateji Enstitüsü Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi EKİM 214 www.hazar.org 1 HASEN Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi, Geniş Hazar Bölgesi ne yönelik enerji,

Detaylı

ÜLKEMİZDE ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ VE ALINAN TEDBİRLER

ÜLKEMİZDE ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ VE ALINAN TEDBİRLER ÜLKEMİZDE ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ VE ALINAN TEDBİRLER DÜNYA & TÜRKİYE ENERJİ TALEBİ Dünya Enerji Talebi Değişimi (02-14) Türkiye Birincil Enerji Talebi (Milyon TEP) 76% 33% 1% -8% 77 61% 124 OECD Dışı Dünya

Detaylı

Bölüm 1: Giriş URS-EIA-REP-203876

Bölüm 1: Giriş URS-EIA-REP-203876 Bölüm 1: Giriş URS-EIA-REP-203876 İçindekiler 1 Giriş... 1-1 1.1 Güney Akım Açık Deniz Doğalgaz Boru Hattı Genel Bakış... 1-1 1.1.1 Güney Akım Açık Deniz Doğalgaz Boru Hattı na Duyulan Gereksinim... 1-3

Detaylı

Türkiye 'Gaz Ticaret Merkezi' Olma Yolunda

Türkiye 'Gaz Ticaret Merkezi' Olma Yolunda www.mevzuattakip.com.tr Türkiye 'Gaz Ticaret Merkezi' Olma Yolunda Enerjide kaynak çeşitliliğini artırmak isteyen Türkiye, doğal gazda arz güvenliğini sağlamak ve gaz ticaret merkezi olma hedefine ulaşmak

Detaylı

(Resmi Gazete ile yayımı: 13/06/2000 Sayı:24078)

(Resmi Gazete ile yayımı: 13/06/2000 Sayı:24078) -2182- TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE RUSYA FEDERASYONU HÜKÜMETİ ARASINDA RUS DOĞAL GAZININ KARADENİZ ALTINDAN TÜRKİYE CUMHURİYETİNE SEVKİYATINA İLİŞKİN 15 ARALIK 1997 TARİHLİ ANLAŞMAYA EK PROTOKOLÜN

Detaylı

ÜLKEMİZDE ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ VE ALINAN TEDBİRLER

ÜLKEMİZDE ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ VE ALINAN TEDBİRLER ÜLKEMİZDE ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ VE ALINAN TEDBİRLER TÜRKİYE BİRİNCİL ENERJİ TALEBİ Türkiye Birincil Enerji Talebi (Milyon TEP) 61% Son 13 yılda: Politik istikrar 77 124 İsikrarlı ekonomik büyüme İyileşen

Detaylı

Broşür Modüler Yapı İskele Sistemi RINGSCAFF RINGSCAFF. Modüler Yapı İskele Sistemi. v2013/12tr

Broşür Modüler Yapı İskele Sistemi RINGSCAFF RINGSCAFF. Modüler Yapı İskele Sistemi. v2013/12tr Broşür Modüler Yapı İskele Sistemi RINGSCAFF RINGSCAFF Modüler Yapı İskele Sistemi v2013/12tr Basit ve etkin, hızlı ve verimli 02 Basit ve etkili bir sistem, hızlı montaj ve sökme, daha dengeli, güvenli

Detaylı

Ek 6.1: Geliştirme Aşaması Sırasında Gelen Yorumlar

Ek 6.1: Geliştirme Aşaması Sırasında Gelen Yorumlar Ek 6.1: Geliştirme Aşaması Sırasında Gelen Yorumlar URS-EIA-REP-203876 Geliştirme Aşaması Sırasında Gelen Yorumlar ÇED / ÇSED Geliştirme Aşaması sırasındaki istişarelerde yapılan Tablo 1'de listelenmiş

Detaylı

Türkiye de Stratejik Çevresel Değerlendirme: İhtiyaçlar, Zorluklar ve Fırsatlar

Türkiye de Stratejik Çevresel Değerlendirme: İhtiyaçlar, Zorluklar ve Fırsatlar Technical Assistance for Implementation of the By-Law on Strategic Environmental Assessment EuropeAid/133447/D/SER/TR Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği'nin Uygulanması Teknik Yardım Projesi

Detaylı

Ek 6.2: Bugüne Kadar Gerçekleştirilmiş Olan Paydaş Katılım Faaliyetleri 1 1

Ek 6.2: Bugüne Kadar Gerçekleştirilmiş Olan Paydaş Katılım Faaliyetleri 1 1 Ek 6.2: Bugüne Kadar Gerçekleştirilmiş Olan Paydaş Katılım Faaliyetleri 1 1 1 Proje, ÇED prosedürlerine ilişkin hususların netleştirilmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı

Detaylı

Tarım & gıda alanlarında küreselleşme düzeyi. Hareket planları / çözüm önerileri. Uluslararası yatırımlar ve Türkiye

Tarım & gıda alanlarında küreselleşme düzeyi. Hareket planları / çözüm önerileri. Uluslararası yatırımlar ve Türkiye Fırsatlar Ülkesi Türkiye Yatırımcılar için Güvenli bir Liman Tarım ve Gıda Sektöründe Uluslararası Yatırımlar Dr Mehmet AKTAŞ Yaşar Holding A.Ş. 11-12 Şubat 2009, İstanbul sunuş planı... I. Küresel gerçekler,

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ BULGARİSTAN ÜLKE RAPORU Şubat 2009 B.Ö. 2 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Bulgaristan Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Parlamenter Cumhuriyet Coğrafi Konumu : Avrupa

Detaylı

EKONOMİK VE SİYASİ YÖNLERİYLE TÜRKAKIM PROJESİ

EKONOMİK VE SİYASİ YÖNLERİYLE TÜRKAKIM PROJESİ NAZLI ÜSTÜN Araştırma Raporu KONYA Aralık 2017 www.kto.org.tr İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ... 1 2. NEDİR?... 1 3. NİN TÜRKİYE VE RUSYA AÇISINDA ÖNEMİ... 3 3.1. Türkiye Açısından Önemi... 3 3.2. Rusya Açısından

Detaylı

Bu rapor, South Stream Transport B.V. adına URS Infrastructure & Environment UK Limited tarafından hazırlanmıştır _Doc021_REP_Rev06

Bu rapor, South Stream Transport B.V. adına URS Infrastructure & Environment UK Limited tarafından hazırlanmıştır _Doc021_REP_Rev06 Güney Akım Açık Deniz Doğalgaz Boru Hattı Türkiye Bölümü Kapsam Belirleme Raporu Belge No: Harici Belge No: URS-EIA-REP-201280 46369085_Doc021_REP_Rev06 Yayınlanma Tarihi: 17 Temmuz 2013 Bu rapor, South

Detaylı

YAPI FUARI TURKEYBUILD İSTANBUL FUARI ZİYARET ORGANİZASYONU SONUÇLARI

YAPI FUARI TURKEYBUILD İSTANBUL FUARI ZİYARET ORGANİZASYONU SONUÇLARI YAPI FUARI TURKEYBUILD İSTANBUL FUARI ZİYARET ORGANİZASYONU SONUÇLARI Övgü PINAR-Nurel KILIÇ Yapı fuarları; mal ve hizmet üreten kuruluşlar ile yine bu sektörde çalışan yöneticiler, mimarlar, mühendisler,

Detaylı

Technology. and. Machine

Technology. and. Machine Technology and Machine Cezayir Teknoloji İthal Etmek İSTİYOR Kuzey Afrika nın en geniş yüzölçümüne, 35 milyona yakın nüfusa ve büyük petrol ve doğal gaz rezervlerine sahip olan Cezayir, ekonomik veriler

Detaylı

Yenilebilir Enerji Kaynağı Olarak Rüzgar Enerjisi

Yenilebilir Enerji Kaynağı Olarak Rüzgar Enerjisi Yenilebilir Enerji Kaynağı Olarak Rüzgar Enerjisi İbrahim M. Yağlı* Enerji üretiminde Rüzgar Enerjisinin Üstünlükleri Rüzgar enerjisinin, diğer enerji üretim alanlarına göre, önemli üstünlükleri bulunmaktadır:

Detaylı

Meteorolojik Gözlem İçin Kullanılacak Sabit Şamandıraların Denize İndirilme İşlemleri Başladı

Meteorolojik Gözlem İçin Kullanılacak Sabit Şamandıraların Denize İndirilme İşlemleri Başladı Meteorolojik Gözlem İçin Kullanılacak Sabit Şamandıraların Denize İndirilme İşlemleri Başladı Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, meteorolojik gözlem ağının genişletilmesi projesi

Detaylı

Ön Değerlendirme Raporu 16/04/2010. halka arz

Ön Değerlendirme Raporu 16/04/2010. halka arz Ön Değerlendirme Raporu 16/04/2010 halka arz 1 Özet Bilgiler HALKA ARZ VE ORTAKLIK YAPISI Afken Holding in altyapı yatırımları konularında uzmanlaşmış tecrübesi 1976 yılına dayanmaktadır. Günümüzde ana

Detaylı

KIRŞEHİR ULAŞTIRMA RAPORU

KIRŞEHİR ULAŞTIRMA RAPORU 2013 KIRŞEHİR ULAŞTIRMA RAPORU Gökhan GÖMCÜ Kırşehir Yatırım Destek Ofisi 15.04.2013 KIRŞEHİR ULAŞTIRMA RAPORU 1. Karayolu Taşımacılığı Karayolu taşımacılığı, başlangıç ve varış noktaları arasında aktarmasız

Detaylı

2.0 PLAN BİLGİLERİ. 2.1 Genel Bilgiler

2.0 PLAN BİLGİLERİ. 2.1 Genel Bilgiler 2-1 2.0 PLAN BİLGİLERİ 2.1 Genel Bilgiler Proje, Boğaz (veya İstanbul Boğazı) üstünden geçecek bir köprü, bağlantı ve bağlantı yollarıyla birlikte hem Avrupa hem de Asya yakası üzerinde yer alacak bir

Detaylı

T.C. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI Petrol İşleri Genel Müdürlüğü GENEL GÖRÜNÜM. Selami İNCEDALCI Genel Müdür

T.C. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI Petrol İşleri Genel Müdürlüğü GENEL GÖRÜNÜM. Selami İNCEDALCI Genel Müdür T.C. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI Petrol İşleri Genel Müdürlüğü PETROL ARAMA - ÜRETİM SEKTÖRÜ GENEL GÖRÜNÜM PETROL ARAMA - ÜRETİM SEKTÖRÜ I. İSTİŞARE TOPLANTISI 10 Mart 2012 Selami İNCEDALCI Genel

Detaylı

2014 Yılı Petrol Arama - Üretim Faaliyetleri

2014 Yılı Petrol Arama - Üretim Faaliyetleri $/Varil 2014 Yılı Petrol Arama - Üretim Faaliyetleri? Petrol İşleri Genel Müdürlüğü Sunum Planı Ruhsatlandırma Faaliyetleri Arama ve Üretim Faaliyetleri Faaliyetlerin Ekonomik Boyutu 2 Ruhsatlandırma Faaliyetleri

Detaylı

Libya'nın Büyük İnsan Yapımı Nehir Projesi

Libya'nın Büyük İnsan Yapımı Nehir Projesi Libya'nın Büyük İnsan Yapımı Nehir Projesi 12 08 2013 1 1984'te başlayan projenin ilk bölümü 1991'de tamamlandı. İlk üç bölümü tamamlanan projenin son iki aşaması sürüyor. topraksuenerji-büyük İnsan-Yapımı

Detaylı

1990 dan beri gazbeton sektörümüzün dayanıșması ve gelișimi için iș bașındayız.

1990 dan beri gazbeton sektörümüzün dayanıșması ve gelișimi için iș bașındayız. TÜRKİYE GAZBETON ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ 1990 dan beri gazbeton sektörümüzün dayanıșması ve gelișimi için iș bașındayız. Gazbeton Üreticileri Birliği Derneği Kasım 1990 tarihinde, ülkemizdeki gazbeton yapı

Detaylı

Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı Türkiye Bölümü

Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı Türkiye Bölümü Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı Türkiye Bölümü Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) - Ekler Haziran 2014 Ek 2.1: Ulusal Mevzuat URS-EIA-REP-203876 Genel Çevre Kanunu, Sayı: 2872 ÇED Yönetmeliği

Detaylı

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi (3. Boğaz Köprüsü Dahil) KINALI ODAYERİ KESİMİ VE KURTKÖY AKYAZI KESİMİ (Bağlantı Yolları Dahil)

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi (3. Boğaz Köprüsü Dahil) KINALI ODAYERİ KESİMİ VE KURTKÖY AKYAZI KESİMİ (Bağlantı Yolları Dahil) Kuzey Marmara Otoyolu Projesi (3. Boğaz Köprüsü Dahil) KINALI ODAYERİ KESİMİ VE KURTKÖY AKYAZI KESİMİ ( Dahil) MARMARA OTOYOL İNŞAATI ADİ ORTAKLIĞI TİCARİ İŞLETMESİ Proje Tanımı... 3996 sayılı Bazı Yatırım

Detaylı

Avrupa Birliği ve Türkiye Yerel Yönetimler Analizi

Avrupa Birliği ve Türkiye Yerel Yönetimler Analizi Büyükdere Cad. No. 106 34394 Esentepe - İstanbul AçıkDeniz Telefon Bankacılığı: 444 0 800 www.denizbank.com Avrupa Birliği ve Türkiye Yerel Yönetimler Analizi 2013 Mali Verileri DenizBank bir Sberbank

Detaylı

DÜNYA DA BU HAFTA 14 18 ARALIK 2015

DÜNYA DA BU HAFTA 14 18 ARALIK 2015 DÜNYA DA BU HAFTA 14 18 ARALIK 2015 AVRUPA'DA İNŞAAT ÜRETİMİ EKİMDE ARTTI Euro Bölgesinde inşaat üretimi yıllık yüzde 1,1 artış kaydetti Euro Bölgesinde inşaat üretimi ekim ayında aylık bazda yüzde 0,5,

Detaylı

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu. Basın Duyurusu. UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Büyük Buluşması

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu. Basın Duyurusu. UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Büyük Buluşması UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Basın Duyurusu UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Büyük Buluşması 16-17 Kasım 2012 Concorde De Luxe Resort Hotel Antalya UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Büyük Buluşması, Genel

Detaylı

YUSUFELİ BARAJI ve HES

YUSUFELİ BARAJI ve HES YUSUFELİ BARAJI ve HES Projenin Tanımı Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi; Doğu Karadeniz Bölgesi nde, Çoruh Nehri üzerinde yer almaktadır. Çoruh Türkiye sınırları içinde 390 km lik bir

Detaylı

ÇİMENTO SEKTÖRÜ 10.04.2014

ÇİMENTO SEKTÖRÜ 10.04.2014 ÇİMENTO SEKTÖRÜ TABLO 1: EN ÇOK ÜRETİM YAPAN 15 ÜLKE (2012) TABLO 2: EN ÇOK TÜKETİM YAPAN 15 ÜLKE (2012) SEKTÖRÜN GENEL DURUMU Dünyada çimento üretim artışı hızlanarak devam ederken 2012 yılında dünya

Detaylı

FASIL 5 KAMU ALIMLARI

FASIL 5 KAMU ALIMLARI FASIL 5 KAMU ALIMLARI Öncelik 5.1 Kamu alımları konusunda tutarlı bir politika oluşturulması ve bu politikanın uygulanmasının izlenmesi görevinin bir kuruma verilmesi 1 Mevzuat uyum takvimi Tablo 5.1.1

Detaylı

Bölüm 4: Alternatiflerin Değerlendirilmesi

Bölüm 4: Alternatiflerin Değerlendirilmesi Bölüm 4: Alternatiflerin Değerlendirilmesi URS-EIA-REP-203876 İçindekiler 4 Alternatiflerin Değerlendirilmesi... 4-1 4.1 Giriş... 4-1 4.2 Alternatiflerin Değerlendirilmesi Yaklaşımı... 4-2 4.3 Projenin

Detaylı

Title of Presentation. Hazar Havzası nda Enerji Mücadelesi Dr. Azime TELLİ 2015 ISTANBUL

Title of Presentation. Hazar Havzası nda Enerji Mücadelesi Dr. Azime TELLİ 2015 ISTANBUL Title of Presentation Hazar Havzası nda Enerji Mücadelesi Dr. Azime TELLİ 2015 ISTANBUL İçindekiler 1- Yeni Büyük Oyun 2- Coğrafyanın Mahkumları 3- Hazar ın Statüsü Sorunu 4- Boru Hatları Rekabeti 5- Hazar

Detaylı

NÜKLEER ENERJİ. Dr. Abdullah ZARARSIZ TMMOB-Fizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı

NÜKLEER ENERJİ. Dr. Abdullah ZARARSIZ TMMOB-Fizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı NÜKLEER ENERJİ Dr. Abdullah ZARARSIZ TMMOB-Fizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dünyada Elektrik Enerjisi Üretimi (2005) Biyomas ve atık: %1,3 Nükleer: %16,5 Kömür: %38,8 Diğer yenilenebilir:

Detaylı

AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI

AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI Avusturya da un üretimi sağlayan 180 civarında değirmen olduğu tahmin edilmektedir. Yüzde 80 kapasiteyle çalışan bu değirmenlerin ürettiği un miktarı 500 bin

Detaylı

Cam Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi

Cam Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi Cam Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi Temmuz 2014 1 Milyar $ I. Cam Sektörü Hakkında 80 yıllık bir geçmişe sahip olan Türk Cam Sanayii, bugün camın ana gruplarını oluşturan düzcam (işlenmiş camlar dahil),

Detaylı

KALİTE BELGELERİMİZ GOST LPCB BAŞOĞLU KABLO

KALİTE BELGELERİMİZ GOST LPCB BAŞOĞLU KABLO Sertifika Kataloğu Biz Kimiz? Başoğlu Kablo ve Profil Sanayi ve Tic. A.Ş. 1980 yılından beri faaliyet gösteren, kazandığı deneyim ile hem ulusal hem de uluslararası alanda söz sahipliği yapan sektöründe

Detaylı

5.5. BORU HATLARI 5.5-1

5.5. BORU HATLARI 5.5-1 5.5. BORU HATLARI Türkiye coğrafi ve jeopolitik açıdan çok önemli bir konumda yer almaktadır. Ülkemiz, dünyanın en büyük ham petrol ve doğal gaz rezervlerinin bulunduğu Ortadoğu ve Orta Asya ülkeleri ile

Detaylı

Bölüm 5: Proje Tanımı

Bölüm 5: Proje Tanımı Bölüm 5: Proje Tanımı URS-EIA-REP-203876 İçindekiler 5 Proje Tanımı... 5-1 5.1 Giriş... 5-1 5.2 Proje... 5-1 5.3 Tasarım Felsefesi... 5-3 5.3.1 Boru Hattı Sistemi Tasarım Kodları ve Standartları... 5-3

Detaylı

SOCAR TÜRKİYE Türkiye de Entegre Enerji

SOCAR TÜRKİYE Türkiye de Entegre Enerji SOCAR TÜRKİYE Türkiye de Entegre Enerji Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi: SOCAR Rakamlarla SOCAR: 51.000 Çalışan 11 ülkeden 21 uluslararası enerji şirketi ile anlaşmalar Dünyada 17 noktada faaliyet: 15

Detaylı

Ek 7.1: Güney Akım Açık Deniz Doğalgaz Boru Hattı ndan Kaynaklanan Atmosferik Emisyonlar Türkiye Bölümü: İnşaat ve İşletim Öncesi Aşamaları

Ek 7.1: Güney Akım Açık Deniz Doğalgaz Boru Hattı ndan Kaynaklanan Atmosferik Emisyonlar Türkiye Bölümü: İnşaat ve İşletim Öncesi Aşamaları Ek 7.1: Güney Akım Açık Deniz Doğalgaz Boru Hattı ndan Kaynaklanan Atmosferik Emisyonlar Türkiye Bölümü: İnşaat ve İşletim Öncesi Aşamaları URS-EIA-REP-203876 Giriş Bu Ek'te, Proje'nin İnşaat ve İşletim

Detaylı

ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIM VERİLERİ BÜLTENİ

ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIM VERİLERİ BÜLTENİ T.C. BAŞBAKANLIK HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIM VERİLERİ BÜLTENİ Aralık 2010 YABANCI SERMAYE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇİNDEKİLER Sayfa no Tablolar Listesi ii 1) Uluslararası Doğrudan Yatırım

Detaylı

EYLÜL 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU

EYLÜL 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU EYLÜL 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU 2018 yılı içerisinde Türk araçlarının karayolu ile taşımacılık yaptığı ülkelerin harita üzerinde gösterimi İHRACAT TAŞIMALARI UND nin derlediği

Detaylı

1.- GÜMRÜK BİRLİĞİ: 1968 (Ticari engellerin kaldırılması + OGT) 2.- AET den AB ye GEÇİŞ :1992 (Kişilerin + Sermayenin + Hizmetlerin Serbest Dolaşımı.

1.- GÜMRÜK BİRLİĞİ: 1968 (Ticari engellerin kaldırılması + OGT) 2.- AET den AB ye GEÇİŞ :1992 (Kişilerin + Sermayenin + Hizmetlerin Serbest Dolaşımı. TÜRKİYE AB İLİŞKİLERİ HAFTA 2 Roma Antlaşması Avrupa Ekonomik Topluluğu AET nin kurulması I. AŞAMA AET de Gümrük Birliğine ulaşma İngiltere, Danimarka, İrlanda nın AET ye İspanya ve Portekiz in AET ye

Detaylı

Bölüm 16: Çevresel ve Sosyal Yönetim

Bölüm 16: Çevresel ve Sosyal Yönetim Bölüm 16: Çevresel ve Sosyal Yönetim URS-EIA-REP-203876 İçindekiler 16 Çevresel ve Sosyal Yönetim... 16-1 16.1 Giriş... 16-1 16.2 Çevresel ve Sosyal Taahhütler... 16-1 16.3 Çevresel ve Sosyal Boyutlar

Detaylı

European Gas Conference 2015 Viyana

European Gas Conference 2015 Viyana GAZMER - GAZBİR European Gas Conference 2015 Viyana Toplantı Notları Rapor No : 2015 / 001 Tarih : 29.01.2015 Bu rapor 27.01.2015-29.01.2015 tarihlerinde yapılan Avrupa Gaz Konferansına katılım gösteren;

Detaylı

RESMİ KULLANIM RESMİ KULLANIM

RESMİ KULLANIM RESMİ KULLANIM ÇEVRESEL VE SOSYAL EYLEM PLANI OKSUT ALTIN MADENİ, TURKİYE (PROJE) (Eylül 2017) PG1 Çevresel ve in ve Etkilerin Değerlendirilmesi ve Yönetimi 1.1 Projenin çevresel ve sosyal 1 performansı ve bu ÇSEP nın

Detaylı

Enerji ve çevre alanında Bir dünya lideri. 27 Haziran, 2011 Paris

Enerji ve çevre alanında Bir dünya lideri. 27 Haziran, 2011 Paris Enerji ve çevre alanında Bir dünya lideri 27 Haziran, 2011 Paris İçindekiler 1. 2. Profil ve Faaliyetler Strateji ve Esneklik Profil ve Faaliyetler Kamu hizmet kurumlarındaki hizmetlerin tarihi Société

Detaylı

2014 Seçim Beyannamemizde bu dönem ulaşım ve şehircilik dönemi olacak demiştik.

2014 Seçim Beyannamemizde bu dönem ulaşım ve şehircilik dönemi olacak demiştik. 2014 Seçim Beyannamemizde bu dönem ulaşım ve şehircilik dönemi olacak demiştik. 2016 da Osmangazi Köprüsü hizmete girdi. 2017 de Akçaray seferlerine başladı. Tramvayımızın yeni hat yatırımları bütün hızıyla

Detaylı

Kaynak : CIA World Factbook

Kaynak : CIA World Factbook Türk Plastik ve Mamulleri, Ambalaj Sektörü ve Plastik İşleme Makine Üreticileri İçin SIRBİSTAN Pazarının Değerlendirmesi GENEL BİLGİLER : Barbaros Demirci Genel Müdür PAGEV EIU tahminine göre Sırbistan

Detaylı

of Turkey. Cumhuriyeti tarafından ortak and the Republic Ocak 2017 Devleti sağlayacaktır. deniz suları ile

of Turkey. Cumhuriyeti tarafından ortak and the Republic Ocak 2017 Devleti sağlayacaktır. deniz suları ile Deniz Stratejisi Çerçeve Direktifi ile ilişkili olarakk Türkiye nin Yasal ve Kurumsal Çerçevesinin Taslak Programı 23 27 Ocak 2017 Türkiye de iyi çevresel duruma ulaşılmasını ve sürdürülebilirliğin sağlanmasını

Detaylı

Türkiye deki Enerji Verimliliğinin bir Değerlendirmesi

Türkiye deki Enerji Verimliliğinin bir Değerlendirmesi Türkiye deki Enerji Verimliliğinin bir Değerlendirmesi Wietze Lise, sunucu Enerji Verimliliği (EV) Türkiye için öncelikli bir konudur. Bu hem rekabeti arttıracak hem de ekonominin uzun vadeli sürdürülebilir

Detaylı

BÖLÜM 11 KÜMÜLATİF ETKİLERİN DEĞERLENDIRILMESI

BÖLÜM 11 KÜMÜLATİF ETKİLERİN DEĞERLENDIRILMESI BÖLÜM 11 KÜMÜLATİF ETKİLERİN DEĞERLENDIRILMESI Sayfa i İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... İİ TABLOLAR DİZİNİ... İİ ŞEKİLLER DİZİNİ... İİ 11. KÜMÜLATİF ETKİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ... 1 11.1. GİRİŞ... 1 11.2. TÜRKİYE-YUNANİSTAN

Detaylı

Rüzgârın elektriğe dönüşümü

Rüzgârın elektriğe dönüşümü Rüzgârın elektriğe dönüşümü Rüzgâr enerjisi sektörünü küresel ölçekte destekleyen uzmanlık ve çözümler TÜV SÜD Türkiye Daha temiz bir gelecek için rüzgâr enerjisi çözümleri Nüfus artışı, enerji güvenliği

Detaylı

Firmamız 2010 yılından beri Bitkisel Yağlar ve Yağlı Tohumlar Endüstrisinde lider kuruluş olan FOSFA nın A1 Sınıf üyesidir.

Firmamız 2010 yılından beri Bitkisel Yağlar ve Yağlı Tohumlar Endüstrisinde lider kuruluş olan FOSFA nın A1 Sınıf üyesidir. Uluslararası emtia ticaretinde 20 yılı aşkın tecrübesi olan AVES, başta Mersin Limanı olmak üzere Türk ham ayçiçeği yağı ithalatının toplam %25 ini tedarik etmektedir. 2012/13 sezonunda, firmamız Türk

Detaylı

12 Mart Çeyrek GSD Grubu

12 Mart Çeyrek GSD Grubu 12 Mart 2018 2017 4.Çeyrek GSD Grubu Kuruluş 1986 2017 sonu itibarıyla 56.776 Bin TL Konsolide net kar 2017 sonu itibarıyla 1.602.597 Bin TL Aktif Toplamı 2 şirketi ile Borsa İstanbul da (BIST) işlem gören

Detaylı

2010 OCAK MART DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ

2010 OCAK MART DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 OCAK MART DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2009 yılında ülkemiz halı ihracatı % 7,2 oranında düşüşle 1 milyar 86 milyon dolar olarak kaydedilmiştir. 2010 yılının ilk çeyreğinin sonunda

Detaylı

YENİ DENGELER. Avrupa doğalgaz piyasasında ENERJİ

YENİ DENGELER. Avrupa doğalgaz piyasasında ENERJİ >> ENERJİ Hazırlayan: Ela ULUATAM (Uzman Yardımcısı) AB Proje Geliştirme ve İzleme Müdürlüğü Avrupa doğalgaz piyasasında YENİ DENGELER Mevcut boru hatlarının yanı sıra geliştirilen orta ve büyük ölçekli

Detaylı

T.C. DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR LİMANI. Turan YALÇIN Liman İşletme Müdürü

T.C. DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR LİMANI. Turan YALÇIN Liman İşletme Müdürü T.C. DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR LİMANI Turan YALÇIN Liman İşletme Müdürü LİMAN Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanan Türkçe Sözlük te liman, gemilerin barınarak yük alıp boşaltmalarına,

Detaylı

İÇİNDEKİLER SUNUŞ... XIII 1. GENEL ENERJİ...1

İÇİNDEKİLER SUNUŞ... XIII 1. GENEL ENERJİ...1 İÇİNDEKİLER SUNUŞ... XIII 1. GENEL ENERJİ...1 1.1. Dünya da Enerji...1 1.1.1. Dünya Birincil Enerji Arzındaki Gelişmeler ve Senaryolar...1 1.2. Türkiye de Enerji...4 1.2.1. Türkiye Toplam Birincil Enerji

Detaylı

TÜRKĐYE NĐN ENERJĐ ARZ POLĐTĐKALARI

TÜRKĐYE NĐN ENERJĐ ARZ POLĐTĐKALARI TÜRKĐYE NĐN ENERJĐ ARZ POLĐTĐKALARI Selahattin HAKMAN TÜSĐAD Enerji Çalışma Grubu Üyesi Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Enerji Arz ve Talebi 6000 (Mtoe) 5000 4000 3000 2000 1000 0 1980 2000 2006 2015

Detaylı

21- BÖLGESEL POLİTİKA VE YAPISAL ARAÇLARIN KOORDİNASYONU

21- BÖLGESEL POLİTİKA VE YAPISAL ARAÇLARIN KOORDİNASYONU 21- BÖLGESEL POLİTİKA VE YAPISAL ARAÇLARIN KOORDİNASYONU I- ÖNCELİKLER LİSTESİ ÖNCELİK 21.1 Topluluk standartlarına uygun hukuki ve idari çerçeve ile bölgesel politikaların programlanması, yürütülmesi,

Detaylı

Liberalleşmenin Türkiye Enerji. 22 Şubat 2012

Liberalleşmenin Türkiye Enerji. 22 Şubat 2012 Liberalleşmenin Türkiye Enerji Piyasasına Etkileri i 22 Şubat 2012 Liberalleşmenin son kullanıcılara yararları somutları çeşitli sektörlerde kanıtlanmıştır Telekom Havayolu Liberalleşme öncesi > Genellikle

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ AVUSTURYA ÜLKE RAPORU Şubat 2009 B.Ö. AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ 1 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Avusturya Cumhuriyeti Yönetim Şekli

Detaylı

Bu nedenle çevre ve kalkınma konuları birlikte, dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde ele alınmalıdır.

Bu nedenle çevre ve kalkınma konuları birlikte, dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde ele alınmalıdır. 1992 yılına gelindiğinde çevresel endişelerin sürmekte olduğu ve daha geniş kapsamlı bir çalışma gereği ortaya çıkmıştır. En önemli tespit; Çevreye rağmen kalkınmanın sağlanamayacağı, kalkınmanın ihmal

Detaylı

1.10.2015. Kömür ve Doğalgaz. Öğr. Gör. Onur BATTAL

1.10.2015. Kömür ve Doğalgaz. Öğr. Gör. Onur BATTAL Kömür ve Doğalgaz Öğr. Gör. Onur BATTAL 1 2 Kömür yanabilen sedimanter organik bir kayadır. Kömür başlıca karbon, hidrojen ve oksijen gibi elementlerin bileşiminden oluşmuş, diğer kaya tabakalarının arasında

Detaylı

2010 YILI OCAK-MART DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

2010 YILI OCAK-MART DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2010 YILI DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2010 yılı Ocak-Mart döneminde, Türkiye deri ve deri ürünleri ihracatı % 13,7 artışla 247,8 milyon dolara yükselmiştir. Aynı dönemde

Detaylı

MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MTA DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ BÜLTENİ YIL : 2012 SAYI : 14

MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MTA DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ BÜLTENİ YIL : 2012 SAYI : 14 MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MTA DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ BÜLTENİ YIL : 2012 SAYI : 14 GÜNEY AKIM PROJESİ Füsun YİĞİT FETHİ*, Emine AKARSU* ve Kerim Tuncer SARIKAVAK* GİRİŞ Dünya nüfusunun artması

Detaylı

TÜRKİYE PLASTİK HAMMADDE VE MAMUL SEKTÖR RAPORU ( 2012 YILI 6 AYLIK KESİN ve 2012 YILI TAHMİNİ DEĞERLENDİRMESİ )

TÜRKİYE PLASTİK HAMMADDE VE MAMUL SEKTÖR RAPORU ( 2012 YILI 6 AYLIK KESİN ve 2012 YILI TAHMİNİ DEĞERLENDİRMESİ ) TÜRKİYE PLASTİK HAMMADDE VE MAMUL SEKTÖR RAPORU ( 2012 YILI 6 AYLIK KESİN ve 2012 YILI TAHMİNİ DEĞERLENDİRMESİ ) Hazırlayan : Kimya Mühendisi Neslihan ERGÜN neslihan.ergun@pagev.org.tr 1 PLASTİKLER GTİP

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ ÇEK CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU Şubat 2009 Y.U. 2 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Çek Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Parlamenter Demokrasi

Detaylı

Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015

Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015 Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015 Dünya Enerji Genel Görünümü Genel Görünüm Dünya Birincil Enerji Tüketimi 2013-2035 2013 2035F Doğalgaz %24 Nükleer %4 %7 Hidro %2 Yenilenebilir Petrol %33 Kömür

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası Seminerleri

İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası Seminerleri İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası Seminerleri CAVİT VARDARLILAR MESS Entegre Geri Kazanım ve Enerji A.Ş. 06.05.2013 MESS Istanbul Çevre ve İş Güvenliği Politikaları Benimsemiş olduğumuz Çevre, İş Sağlığı

Detaylı

13013 تيوكلا - ةافص لا 2921 :ب.ص (965) (965) :نوفلت (965) :ص كاف

13013 تيوكلا - ةافص لا 2921 :ب.ص (965) (965) :نوفلت (965) :ص كاف ص.ب: 2921 ال صفاة - الكويت 13013 تلفون: (965) 2999000-2999802 (965) فاك س: (965) 2999891 www.kuwait-fund.org Türkiye ve Kuveyt Devleti Kalkınmada Ortak Kuveyt Fonu nun Türkiye Cumhuriyeti ne Katkıları

Detaylı

13 Mart Çeyrek GSD Grubu

13 Mart Çeyrek GSD Grubu 13 Mart 2017 2016 4.Çeyrek GSD Grubu Kuruluş 1986 2015 sonu itibarıyla 214.483 Bin TL Konsolide net kar 2 şirketi ile Borsa İstanbul da (BIST) işlem gören bir grup 2016 sonu itibarıyla 1.453.703 Bin TL

Detaylı

ÇUHADAROĞLU METAL SANAYİ VE PAZARLAMA ANONİM ŞİRKETİ DENETİM KOMİTESİ RAPORU

ÇUHADAROĞLU METAL SANAYİ VE PAZARLAMA ANONİM ŞİRKETİ DENETİM KOMİTESİ RAPORU ÇUHADAROĞLU METAL SANAYİ VE PAZARLAMA ANONİM ŞİRKETİ DENETİM KOMİTESİ RAPORU Rapor No : 2016 / 3 Rapor Tarihi : 25.08.2016 Konu : Halka Arz Sonucu Elde Edilen Fonun Kullanımı Hk. Sermaye Piyasası Kurulu'nun

Detaylı

GELECEĞE YÖNELİK DEĞERLENDİRMELER

GELECEĞE YÖNELİK DEĞERLENDİRMELER GELECEĞE YÖNELİK DEĞERLENDİRMELER 1 1 2016 Yılına İlişkin Beklentiler ve Gerçekleşmeler Bilanço Göstergeleri (%) 2016 BEKLENTİLERİ 2016 GERÇEKLEŞMELERİ SONUÇ Net Borç / Toplam Aktif ~ %20 %31 x Özkaynak

Detaylı

LİMAN İŞLETMECİLİĞİNDE ATIK ALIM FAALİYETLERİ:

LİMAN İŞLETMECİLİĞİNDE ATIK ALIM FAALİYETLERİ: LİMAN İŞLETMECİLİĞİNDE ATIK ALIM FAALİYETLERİ: Çanakkale Liman İşletmesi Örneği Evren BECEREN 1, Ali AKTOPRAK 1, Arzu TORÖZ 2 1 Çanakkale Liman İşletmesi San. Ve Tic. A.Ş. 2 Arse Çevre Mühendislik Dan.

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ

YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ 2018 Şubat Ayı Değerlendirmesi YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ YAPI MALZEMELERİ Şubat 2017 Şubat 2018 DEĞİŞİM % BİRİM FİYAT BİRİM FİYAT 3.051.023 1.473.016.796 0,48 3.110.653

Detaylı

İSTANBUL İLİ VE ÇEVRESİNDEKİ AGREGA MADENCİLİĞİ DURUM TESPİT RAPORU

İSTANBUL İLİ VE ÇEVRESİNDEKİ AGREGA MADENCİLİĞİ DURUM TESPİT RAPORU İSTANBUL İLİ VE ÇEVRESİNDEKİ AGREGA MADENCİLİĞİ DURUM TESPİT RAPORU Nisan - 2016 1. Giriş Agrega, beton üretiminde kullanılan kum, çakıl, kırmataş gibi malzemelerin genel adıdır. Beton içinde hacimsel

Detaylı

10 Mayıs Çeyrek GSD Grubu

10 Mayıs Çeyrek GSD Grubu 10 Mayıs 2018 2018 1.Çeyrek GSD Grubu Kuruluş 1986 2018 İlk çeyrek sonu itibarıyla 61.025 Bin TL Konsolide net kar 2018 İlk çeyrek sonu itibarıyla 1.712.223 Bin TL Aktif Toplamı 2 şirketi ile Borsa İstanbul

Detaylı

2010 ŞUBAT AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ

2010 ŞUBAT AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 ŞUBAT AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ Ülkemiz halı ihracatı 2009 yılını % 7,2 oranında düşüşle kapanmış ve 1 milyar 86 milyon dolar olarak kaydedilmiştir. 2010 yılının ilk iki ayının

Detaylı

2010 TÜRKİYE VE İZMİR ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIM GİRİŞLERİ DEĞERLENDİRMESİ

2010 TÜRKİYE VE İZMİR ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIM GİRİŞLERİ DEĞERLENDİRMESİ 2010 TÜRKİYE VE İZMİR ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIM GİRİŞLERİ DEĞERLENDİRMESİ Türkiye de son 6 yılda kurulan uluslararası sermayeli şirketlerin* sayısı 2010 yılı Kasım ayı itibariyle 26 bin 40 e ulaşmıştır.

Detaylı

BERTOUR Destekleme sistemi Broşürü BERTOUR. Destekleme sistemi. v2014/01tr

BERTOUR Destekleme sistemi Broşürü BERTOUR. Destekleme sistemi. v2014/01tr BERTOUR Destekleme sistemi Broşürü BERTOUR Destekleme sistemi v2014/01tr Güçlü ve esnek 02 Güvenilir Sadeliği ve Uluslararası Kalite Standardı İle Sınıfının En İyisi Bertour destekleme sistemi, inşaat

Detaylı

LOJİSTİK SEKTÖRÜ BÜYÜME ORANLARI

LOJİSTİK SEKTÖRÜ BÜYÜME ORANLARI RAPOR: TÜRKİYE NİN LOJİSTİK GÖRÜNÜMÜ Giriş: Malumları olduğu üzere, bir ülkenin kalkınması için üretimin olması ve bu üretimin hedefe ulaşması bir zorunluluktur. Lojistik, ilk olarak coğrafyanın bir ürünüdür,

Detaylı

EGE KURU MEYVE VE MAMULLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ 2015 YILI ÇALIŞMA ÖZETİ

EGE KURU MEYVE VE MAMULLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ 2015 YILI ÇALIŞMA ÖZETİ EGE KURU MEYVE VE MAMULLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ 2015 YILI ÇALIŞMA ÖZETİ Kuru meyve sektörü tamamı yerli girdilere dayalı üretim yapısı ile ilk ihracatçı sektörlerimizden biri olup, ilerleyen üretim teknolojisi,

Detaylı

Enerji Yatırımları Fizibilite Raporu Hazırlanması Semineri Enerji Yatırımlarının Çevresel ve Sosyal Etkilerinin Değerlendirilmesi 29 Mart 2012

Enerji Yatırımları Fizibilite Raporu Hazırlanması Semineri Enerji Yatırımlarının Çevresel ve Sosyal Etkilerinin Değerlendirilmesi 29 Mart 2012 Enerji Yatırımları Fizibilite Raporu Hazırlanması Semineri Enerji Yatırımlarının Çevresel ve Sosyal Etkilerinin Değerlendirilmesi 29 Mart 2012 H.Bülent KADIOĞLU Çevre Mühendisi Golder Associates Sunum

Detaylı

Avrupa Birliği Taşkın Direktifi ve Ülkemizde Taşkın Direktifi Hususunda Yapılan Çalışmalar

Avrupa Birliği Taşkın Direktifi ve Ülkemizde Taşkın Direktifi Hususunda Yapılan Çalışmalar ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Taşkın ve Kuraklık Yönetim Planlaması Dairesi Başkanlığı Avrupa Birliği Taşkın Direktifi ve Ülkemizde Taşkın Direktifi Hususunda Yapılan Çalışmalar

Detaylı

TR 2008 IB EN 04 MADEN ATIKLARININ YÖNETİMİ PROJESİ

TR 2008 IB EN 04 MADEN ATIKLARININ YÖNETİMİ PROJESİ TR 2008 IB EN 04 MADEN ATIKLARININ YÖNETİMİ PROJESİ Ülkü Füsun ERTÜRK Maden atıkları ve Tehlikesiz Atıkların Yönetimi Şube Müdürlüğü Kimya Müh. Antalya, 24-26.04.2012 Maden Atıklarının Yönetimi Projesi

Detaylı

TÜRKİYE DE DENİZ STRATEJİSİ ÇERÇEVE DİREKTİFİ KONUSUNDA KAPASİTE GELİŞTİRME PROJESİ ( )

TÜRKİYE DE DENİZ STRATEJİSİ ÇERÇEVE DİREKTİFİ KONUSUNDA KAPASİTE GELİŞTİRME PROJESİ ( ) TÜRKİYE DE DENİZ STRATEJİSİ ÇERÇEVE DİREKTİFİ KONUSUNDA KAPASİTE GELİŞTİRME PROJESİ (06.04.2016) Saygıdeğer Büyükelçiler, Avrupa Birliği (AB) Delegasyonunun Çok Değerli Temsilcileri, Sayın Basın Mensuplarımız

Detaylı