VE HATALARI SERBEST CAYRO. çevresinde dönmek üzere serbest bulunan bir. (Free Gyro) denilir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "VE HATALARI SERBEST CAYRO. çevresinde dönmek üzere serbest bulunan bir. (Free Gyro) denilir."

Transkript

1 GYRO PUSULA

2

3

4 CAYRO PUSULA ÇALIŞMA PRENSİBİ VE HATALARI SERBEST CAYRO Cayro pusulanın ana parçası cayroskop'dur. Cayroskop (gyroscope) sözcüğü dönme (gyros) ve gözlemek (scopein) sözcüklerinden meydana gelmiştir. Cayroskop. yüksek devirle dönen ve diğer iki eksen çevresinde dönmek üzere serbest bulunan bir tekerlek veya rotordur. Böyle bir tekerleğe dışarıdan hiçbir etki yapılmaz ise bu tekerleğe "Serbest Cayro" (Free Gyro) denilir.

5 Serbest Cayronun Özellikleri Serbest cayronun iki temel Özelliği vardır: 1.Sağlamlık (Rigidity) 2.Devinme (Precession) SAĞLAMLIK: Yeterli bir hızla dönen bir cayro veya rotor, İç içe oynak çemberler içine konularak dış etkilerden kurtarıldığında, cayro dönüş ekseni yönünü değiştirmez. Buna sebep cayroskopik atalettir. Bu özelliğe "Uzayda Sağlamlık" (Rigidity in Space) de denilir.

6 DEVİNME: Dönmekte olan cayronun dönüş eksenine herhangi bir kuvvet uygulanmasıdır.uygulanan bu kuvvet neticesi dönüş ekseni bu kuvvet yönüne değil, bu kuvvete dik bir yöne doğru hareket eder. Buna Devinme denilir. Ancak, devinme ile ilgili olarak açıklamalıyız ki devinme uygulandığında cayronun serbestliği kalmaz. Çünkü devinme dış etki olmaksızın meydana gelmez.

7 GÖRÜNSEL HAREKET Serbest cayro dönüş ekseni uzayda, daha doğru bir deyişle, uzaya göre, sağlamlığını ve yönünü korur. Bu sebeple, yeryüzünde, serbest cayronun yanında bulunan bir gözlemci, cayro dönüş eksenini devamlı yön değiştiriyor gibi görecektir. Serbest cayronun, yanındaki gözlemciye böyle görünen hareketine "Görünsel Hareket" veya "Zahiri Hareket" (Apparent Motion) denilir. Bu görünsel hareket yatay ve düşey olmak üzere İki bileşene ayrılabilir.

8

9 1-Yatay Görünsel Hareket Diyelim ki kuzey yarımkürede orta enlemlerin biri üzerinde, serbest cayro. Şekil (1) deki gibi 1 No.lu mevkidedir. Burada cayro dönüş ekseni ufuk düzlemine paralel olsun ve eksenin ucu kutbu göstersin. Eksenin kuzey kutbunu gösteren ucuna N ucu diyelim. UD ufuk düzlemidir. Yer kendi ekseni çevresinde 90 derece döndüğü zaman cayro dönüş ekseni, yönünü değiştirmediği için artık kutbu göstermeyecektir, meridyenin doğusunu gösterecektir. Şekil (1)de 2 No.lu durumda bu görülmektedir

10 Cayro dönüş ekseninin N ucu meridyen üzerinde veya biraz doğusunda ise (1 ile 2 arasında) veya N ucu meridyenin batısında ise (4 ile 1 arasında) N ucu doğuya hareket eder görülecektir. Bunun sonucu olarak 2 den 3 e ve 3 den 4 e doğru olan durumları dikkate almaksızın cayronun N ucu kuzey enlemlerde doğuya hareket eder deriz.

11 Şimdi güney enlemlerdeki durumu ele alalım. Örneğin: 5 No.lu mevkide, cayro dönüş ekseninin tam meridyen üzerinde ve gözlemcinin ufuk düzlemine paralel olarak bulunduğunu kabul edelim. Yer küresi döndükçe 90 derece sonra cayro dönüş ekseni 6 No.lu durumu alacaktır. Cayronun yanında bulunan bir gözlemci, dönüş ekseninin N ucunun meridyenin batısına hareket ettiğini görecektir.

12

13

14 2-Düşey Görünsel Hareket Serbest cayronun Şekil (1) de 1 No.lu mevkii ve durumu Şekil (2) deki 1 No.lu mevkii ve durum olsun. Burada cayro dönüş ekseninin N ucu meridyen üzerinde bulunsun. Yer Küresinin dönüşü ile N ucunun, yukarıda anlatılan doğuya yatay görünsel hareketi ile beraber, gözlemciye başka bir hareket daha, düşey bir hareket de oluyormuş gibi görülür

15 Nitekim Yer Küresi döndükçe, gözlemci ufuk düzlemine göre cayronun N ucu yukarı kalkar. Şekil (2) de 2 No.lu durumda bu iyice belli olmaktadır. UD doğrusu ile gösterilen ufuk düzlemi ve cayro dönüş ekseni arasında büyük bir açı oluşmuştur. Buradaki 2 No.lu durum Şekil (1) deki 2 No.lu durum ile beraber oluşur.

16 Sonuç olarak, N ucu meridyenin doğusuna bakarken kuzey ve güney yarımkürede yukarı doğru, N ucu meridyenin batısına bakarken kuzey ve güney yarımkürede aşağı doğru hareket eder görülmektedir. Ufuk düzlemine dik olarak görünen bu harekete "Düşey Görünsel Hareket" denilir.

17 ÖZET: Serbest cayronun dönüş ekseninin görünsel hareketi iki bileşene ayrılır. Yatay görünsel hareket ve düşey görünsel hareket. Yatay görünsel hareket kuzey enlemlerde doğuya, güney enlemlerde batıya doğrudur. Düşey görünsel hareket, cayro dönüş ekseni meridyenin doğusuna bakıyorken yukarı doğru, batısına bakıyorken aşağı doğrudur.

18 DEVİNME Yukarıda Devinmeyi kısaca tanımlamıştık, burada, bu olayı daha iyi anlamaya çalışacağız

19 Şekil (3) de bir cayro görülmektedir. Cayro dönüş ekseni XX', Semt (azimuth) ekseni veya düşey eksen ZZ yatay eksen YY' dir. Rotorun dönüş yönü ok İle gösterilmiştir. Dönüş ekseninin X' tarafında sahifeden içeri dikey olarak bir F kuvveti uygulandığında, X ucu P yönüne doğru hareket eder, yani rotor YY ekseni çevresinde sola doğru döner.

20 Şekil (4), Devinmenin daha iyi anlaşılmasına yardım edecektir. Cayronun dönüş ekseninin X tarafını N Kuzey (North) ve X' tarafını S Güney (South) olarak kabul edelim. Şekil (4) de bu eksenin S tarafı görülmektedir. Rotorun dönüş yönü ok İle gösterilmektedir. Şimdi F yönünde dönüş ekseninin S ucuna dik bir kuvvet uygularsak, eksenin X' veya S ucu. F yönünden dönüş yönüne doğru 90 derece açısal uzaklıktaki P yönüne hareket eder

21

22 KUZEY ARAMA Sağlamlık prensibi sebebiyle serbest cayro dönüş eksenini devamlı olarak aynı yönde tutar. Cayronun pusula olarak kullanılabilmesi için bu özellik yararlı olmakla beraber, "Görünsel Hareket" konusunda daha önce görüldüğü gibi, yalnız bu prensibin kullanılması pusula yapmaya yeterli değildir. Yani "Serbest Cayro" bu maksadı karşılamaz.

23 Dönüş ekseni daima kuzey yönü gösteren cayro pusula, sağlamlık ve devinme özelliklerinin bir arada kullanılabilmesi ile, yani serbest cayronun serbestliğinin devinme uygulanarak bozulması ve cayronun gerektiği gibi kontrolü ile mümkün olmuştur.

24 Serbest cayronun pusulaya çevrilmesi için ilk kontrol onu kuzey arar (north seeking) yapmaktır. Bu iş, cayro ufuk düzleminden ayrılarak düşey görünsel harekette bulunduğu zaman, yatay doğu-batı YY ekseni çevresinde bir kuvvet uygulayarak yapılır. Bu kuvvet meydana getireceği devinme sonucu dönüş eksenini ZZ çevresinde hareket ettirecektir.

25 Şekil (6)a da içinde K rotoru bulunan cayro kutusunun özerine bir A ağırlığı konulmuştur. Dönüş ekseni (SN) ufuk düzlemine paralel olduğu zaman bu ağırlığın ağırlık merkezinden inen düşey doğru rotorun merkezinden geçer. Bu durumda A ağırlığı rotorun devinme yapmasına sebep olabilecek bir kuvvet doğurmaz.

26

27 Yer döndükçe düşey görünsel hareket meydana gelecektir.eğer dönüş ekseni meridyen doğusuna bakıyorken bu hareket olmuş ise düşey görünsel hareket yukarı doğrudur. Şekil (6)(b) de bu görülmektedir Ancak şimdi A ağırlığının ağırlık merkezinden inen düşey doğru rotor merkezinden uzak geçmektedir, öyleki ağırlık düşey görünsel hareketi daha da çoğaltacak şekilde rotora kuvvet uygulamaktadır. Bu kuvveti Şekil (6)(b) deki F olarak düşünebiliriz.

28 Bu kuvvetin sebep olacağı devinme kuvveti ise güneyden bakıldığına göre dönüş yönünü saat yelkovanı ters yönünde kabul ederek N ucunu batıya yani meridyenin üzerine doğru hareket ettirecektir. Böylece A gibi bir ağırlık kullanılarak dönüş ekseninin N ucu kuzeye döndürülebilmektedir.

29 Yukarıda anlatıldığı gibi cayro kutusu üzerine ağırlık konularak yapılan cayro kontrolüne "Ağır Tepe Kontrolü (Top Heavy Control)" denilir. Ağırlığın cayro kutusunun altına konularak yapıldığı cayro kontrolüne "Ağır Dip Kontrolü (Bottom Heavy Control)" denilir.

30 Sıvı Balistik Kontrolü Pratikte ağır tepe kontrolu yönteminin çok uygulanan bir şekli "Sıvı Balistik Kontrol Liquid Ballistic Control dur. Şekil (7) de Sıvı Balistik Kontrolü şematik olarak gösterilmektedir. C rotorunu içinde taşıyan K cayro kutusu alt tarafından bir Sıvı balistik düzeni ne bağlıdır. Bu düzende rotorun kuzey ve güney taraflarında birer cıva çanağı (P) vardır. Dönüş ekseni ufka paralel iken a-b doğrultusu üzerindedir.

31

32 KUZEY ARAMA ELİPSİ Diyelimki, ağır tepe kontrollü cayro kuzey yarım kürede herhangi bir mevkidedir ve dönüş, ekseni ufuk düzlemi üzerinde olup eksenin N ucu Şekil (8) deki A gibi bir noktayı göstermektedir. Bu anda A kontrol ağırlığının hiçbir etkisi yoktur. Ancak Yerin dönmesi sonucu, dönüş ekseninin N ucu yukarı ve doğuya doğru (d ve y) hareket edecektir. N ucu bir süre sonra B noktasını gösterecektir.

33

34 Böylece, ABCEFG noktalarını birleştiren bir elips meydana gelir. N ucunun bir elips çizmesinden sonra aynı elipsin tekrarı süresiz devam eder. Bu harekete "Kuzey arama - North Seeking" denilir. N ucu kuzeyi arar fakat bulamaz ve kuzeyin çevresinde elipsler çizer. N ucunun bu şekilde elipsler yapmasına veya İlerde görüleceği gibi spiral çizmesine salınımlar (osilasyonlar) yapması denilir

35 KUZEY BULMA SÖNDÜRME: Kuzey arayan kontrollü bir cayro, yukarıda görüldüğü gibi, hiçbir zaman meridyen üzerine yerleşmez. Kuzey arayan cayronun kuzey bulan cayro haline getirilebilmesi yani pusula yapılabilmesi için, salınımlarının söndürülmesi ve N ucunun kuzeyde veya kuzeye çok yakın bir yönde dengeli ve kararlı tutulması gerekir. Söndürme (Damping) işlemi, ya ufuğa doğru düşey hareket yaptıracak bir devinme ile veya meridyene doğru yatay hareket yaptıracak bir devinme ile başarılabilir.

36

37 KUZEYİ BULMA SPİRALİ: Diyelimki, Şekil (10) da görüldüğü gibi, ağır tepe kontrollü cayronun dönüş ekseninin kuzey ucu B gibi bir noktayı göstersin. Kuzey ucu meridyenin doğusuna baktığı için doğuya ve yukarı görünsel hareket vardır.

38

39 Cayro dönüş ekseni kuzey ucunun böyle B'den başlayarak R noktasına kadar yaptığı hareket bir salınımdır ve gittikçe küçülen salınımlar bir spiral meydana getirmektedir. Burada CDE parçası ile EGR parçası birer yarım saykıldır. Bu iki yarım saykıl birbirinden sonra gelmektedir. Böylece birbirini İzleyen iki yarım saykılın küçüğünün kapsadığı açı derecesinin büyüğünün kapsadığı açı derecesine aranma "Söndürme Faktörü - Damping Factor" denilir.

40 İlk başlangıçta B nin N den açıklığı 20 den fazla olmamak koşulu ile tam saykılın bitiminde kuzey ucu denge noktasını bulur ve kararlılık kazanır. Bir saykıl için, genel olarak dakika geçer.

41 Aşağıda, cayro pusula çalıştırılmaya başlarken kuzey ucunun meridyenden olan değişik açısal uzaklıklarına göre ne kadar zamanda kararlılık kazanacağı gösterilmektedir. IMO performans standardına göre bir Cayro Pusula en fazla 6 saatte kararlılık kazanmalıdır Meridyenden Açıklık saat 4 2 saat 16 3 saat Kararlılık Süresi

42 DENGE NOKTASI Kuzey Enlemlerde Güney Enlemlerde

43 AĞIR TEPE KONTROLLU CAYRODA HAREKET YÖNLERİ 1-Yatay Görünsel Hareket:Kuzey enlemlerde doğuya,güney enlemlerde batıya 2-Düşey Görünsel Hareket:N ucu meridyenin doğusuna bakarken yukarı,batısına bakarken aşağı 3-Kontrol Devinmesi:N ucu UD nin üstüne bakarken sola,altına bakarken sağa 4-Söndürme Devinmesi:N ucu UD nin üstüne bakarken aşağı,altına bakarken yukarı doğrudur.

44 AĞIR DİP KONTROLLÜ CAYRODA Kontrol devinmesi: DURUM Ağır dip kontrollü cayroda, dönüş ekseninin kuzey ucu ufukdan yukarıda ve meridyenin doğusunda iken cayro dönüş yönü güneyden bakıldığına göre, saat yelkovanı yönünde yapılır.böylece dip ağırlığı sebebiyle meydana gelen kontrol devinmesi, kuzey ucunu batıya alır.

45 KONTROL VE SÖNDÜRME A.Kontrol Devinmesi Daha önce anlatıldığı gibi, kontrol devinmesi ile cayro küresinin kuzey arama hareketini yapması sağlanır. Bu maksatla cayro küresi Ağır Dip Kotrollu yapılmıştır. Cayro küresinin ağırlık merkezi yüzdürme merkezinden aşağıdadır.

46 Söndürme Devinmesi: Ağır tepe kontrollü cayroda söndürme devinmesi. Kuzey Bulma maddesinde görüldüğü gibi düşey yönde idi ve söndürme, cayronun kuzey ucunu kararlılık düzeyine yaklaştırmak için yapılıyordu. Ağır dip kontrollu cayroda söndürme devinmesi, yatay yönde ve kuzey ucu meridyene yaklaştırmak için ve ağır dip yöntemi ile sağlanır.

47 B. Söndürme Devinmesi Anschütz pusulaları yatay düzlem üzerinde yani Semt olarak söndürülür. Bu maksatla, cayro küresi içinde, iki bölme bulunan bir söndürücü parça vardır. Kuzey taraftaki bölmeler güney taraftaki bölmelere küçük kanallarla bağlıdır. Cayro küresi düşey olarak ufuk düzleminden ayrıldığı zaman, söndürücü içindeki yağ, kuzey ve güney bölmeler arasında yüksektekinden alçaktakine doğru akar. Bu akış yatay eksen çevresinde bir Ağır Tepe itmesi doğuracaktır. Ancak kuzey ve güney bölmeleri arasındaki geçiş kanallarının küçük olması sebebiyle yağın geçişi gecikir, bu gecikme de Semt olarak meydana gelecek devinmeyi geciktirir.

48

49 Denge Noktası Kuzey enlemlerde cayronun kuzey ucu tam meridyen üzerinde ve fakat ufukdan biraz yukarıda kararlılık kazanır. Güney enlemlerde cayronun kuzey ucu tam meridyen üzerinde ve ufkun biraz altında kararlılık bulur.

50 CAYRO PUSULA HATALARI 1-Enlem hatası 2-Hız Hatası 3-Hız Değişim Hatası 4-Dörtte Bir Hatası

51 1-ENLEM HATASI (SÖNDÜRME HATASI) Daha önce ağır tepe kontrollü bir cayroda, kuzey enlemlerde dönüş ekseninin N ucunun meridyenin biraz doğusunda ve ufuk düzleminden biraz yukarıda dengeyi bulduğunu söylemiştik. Şekil (16) da görüldüğü gibi. Denge noktasının meridyenden doğuya derece olarak açıklık miktarı Enlem Hatasıdır.

52 Bu hata düşey söndürme uygulanan cayro puslalarda (örneğin Sperry pusula gibi) vardır. Yatay söndürme uygulanan ağır dip kontrollü cayro pusulalarda (örneğin Anschütz pusula gibi ) bu hata yoktur.gyro pusulalarda pusula hatalarından enlem hatasında, enlemdeki değişme 3 olunca düzeltme uygulanır.

53

54

55 2-HIZ HATASI

56

57

58 Yukarıda rota tam kuzey veya tam güney olarak ele alınmıştır. Ancak, tam doğu ve tam batı veya tam kuzey ve tam güney rotaları dışında bütün rotalar, biri kuzey-güney doğrultusu üzerinde, diğeri doğu-batı doğrultusu üzerinde olmak üzere İki bileşene ayrılabilir. Her rotanın kuzey-güney bileşeni hız hatasına sebep olur. Tam doğu veya tam batı rotalarına seyrederken hız hatası yoktur.

59 Hız hatası derece olarak aşağıdaki formül ile bulunabilir: Tan H = V x Cos C/ 900 x Cos Lat +- V x Sin C Burada, H derece olarak hız hatası, V :Mil olarak geminin hızı. C :Geminin rotası, Lat :Enlem derecesidir.

60 Bu formül ile bulunan değer, bütün cayro pusulalar için, hangi tipte olursa olsun geçerlidir ve aynıdır. Formülde paydadaki iki terim arasındaki işaret, gemi rotasının doğubatı bileşeni doğuya doğru ise (+), batıya doğru (-) olacaktır.

61 3-HIZ DEĞİŞİM HATASI Geminin hız ve rotasının değişmesinin sebep olduğu bir devinme vardır ki buna "Balistik Sapma" denilir. Bu sapma. Balistik mekanizmasının varlığından meydana geldiği için bu isim verilmiştir. Balistik Sapmanın sebep olduğu hataya "Hız Değişim Hatası" veya "Balistik Hata" denilir.

62 4-DÖRTDE BİR HATASI Rubi Dairevi Hata da denir. Geminin yalpa ve baş-kıç hareketlerinin sebep olduğu bir hatadır. Geminin yalpa veya baş-kıç hareketleri nispi veya yönlerinde olduğu zaman bu hata en büyük olur. Bu hatayı azaltıcı birçok yapı ve dizayn şekilleri vardır. Fakat ayar olarak kullanıcının yapacağı birşey yoktur.özel yapı ve dizaynı şekillerine ek olarak fabrikada yapılan ayarlar ile bu hata en aza indirilmiştir.

63 SPERRY MARK 14 PUSULA

64 Mark 14 cayro pusula sekiz ana bölümden meydana gelmiştir. Bunlar sehpa (Binnacle), duyarlı bölüm (Sensitive element), gölge eleman (Phantom element), kontrol bölümü (ControI element), örümcek (Spider element),güç bölümü (Power Unit), İzleme Düzeni (Follow up System), Gönderici (Transmitter) dir.

65

66

67

68 1-Sehpa Pusula İçin destektir ve pusulayı korur. Dış yalpa çemberi (Binnacle ring) sehpaya bağlıdır. İç yalpa çemberi (cardan ring) cayro pusulayı taşır. Yalpa çemberleri, geminin 60 dereceye kadar yalpa ve 20 dereceye kadar baş-kıç hareketlerinde, pusulanın düşey olarak tutulmasını sağlar. Dış çemberin ekseni geminin baş-kıç doğrultusunda, İç çemberin ekseni ise sancak-iskele doğrultusundadır.

69

70 2-Duyarlı Bölüm (1) Rotor, cayro kutusu ve düşey çember, duyarlı bölümü meydana getirir. (2)Rotor ve Cayro Kutusu Cayro kutusu içindeki cayro üç fazlı elektrik akımı ile çalışan bir endüktans motorunun rotorundan başka bir şey değildir. Sürtünme ve ısınmanın azaltılması için cayro kutusunun içindeki hava boşaltılmıştır. Rotor, akım basıldığında dakikada 6000 devir yapar. Cayro kutusu düşey çember doğu-batı yatakları ile bağlı olup düşey çemberin içinde doğu-batı ekseni çevresinde serbestçe hareket eder.

71 (3) Düşey Çember Düşey çember gölge elemanın içindedir ve bu elemanın üst tarafına çelik tellerle asılıdır. Böylece, duyarlı bölüm gölge elemanın içinde düşey eksen çevresinde hareket serbestliğine sahiptir.(yüzdürücü sıvılı sistemde yoktur)

72 3-Gölge Eleman Bu elemanın ana parçası bir büyük çemberdir. Gölge eleman, bu çember ile beraber, üst ve alt yatakları içerir. Bu eleman aşağıdaki parçaları taşır. Cıvalı balistik bölümü, rotor ve İzleme devrelerine akım geçiren kayıcı halkalar (sliprings), E biçimi transformatör, Semt (azimuth) dişlisi, pusula kartı

73 4-Kontrol Bölümü Bu bölüme cıvalı balistik (Mercury balistic) bölümü de denilir. Asal yönlerin ortalarındaki dört yöne monte edilmiş birer cıva çanağı ile bunların kuzeyde olanlarını güneydekilere bağlayan iki cıva borusundan ve koni yatak ile kuzey-güney rodlarından meydana gelmiştir. Şekil (18) pusulaya doğu yönünden bakıldığına göre çizilmiştir ve sadece iki cıva çanağı gösterilmiştir.

74 5-Örümcek Bu bölüm, sehpaya bağlı olan yalpa çemberleri içindedir, iç yalpa çemberine oynak yataklarla bağlıdır ve pusulanın hareketli iç bölümünü tutar. Bu bölüm gösterge çemberini (lubber ring), göndericiyi (transmitter), kayıcı halka fırçalarını (slip ring brushes), semt motorunu (azimuth motor), hız ve enlem düzelticisini taşır. Gönderici gösterge çemberi üzerindedir ve semt dişlisinin hareketlerini alacak şekilde dişli bağlantısına sahiptir. Örümceğe bağlı semt motoru da semt dişlisini ara dişliler aracılığı ile çevirir.

75 6-Güç BöIümü Rotorun çalışması için gerekli olan üç fazlı ve frekansı 210 olan 50 V AC lık güç ile gönderici ve buna bağlı düzen için gerekli olan 70 V DC yi güç bölümü üretir. Güç bölümü, genellikle, gemide bulunan güç devresinin türüne bağlı olarak özel jeneratör ve/veya alternatörlerle sağlanır.

76 7-İzleme Düzeni Bu düzenin görevi, gölge elemanı semt olarak (yani düşey eksen çevresinde) döndürmek ve böylece, gölge elemana bağlı olan pusula kartını, geminin rotası ne olursa olsun, kuzey yönü kararlı olarak gösteren duyarlı bölüm ile hizaya getirmektir. Bu düzeni meydana getiren parçalar, (semt motoru, semt dişlisi, kayıcı halkalar ve E biçimi transformatör, vs.) duyarlı bölüm, örümcek ve gölge eleman üzerine dağıtılmışlardır. Sperry Mark 14 de, İzleme düzenine dahil olan amlifikatör cayro pusulanın dışında bir tablo üzerine monte edilmiştir.

77 8-Gönderici Gönderici, örümcek bölümündeki gösterge çemberi (lubber ring) üzerindedir. Gönderici, tekrarcıları (repeater) çalıştırmak üzere gerekli sinyalleri gönderir.

78 ANSCHUTZ STANDARD 12 CAYRO PUSULA

79 Dış Küre (1) Cayro küresi (Şekil 24 de 9), Dış kürenin (8) içine konmuş olan Yüzdürücü sıvı (10) içindedir. Yüzdürücü sıvı iletken olup arı su, gliserin ve özel bir sıvının karışımıdır. Cayro küresi sıvı içinde küçük miktarda eksi (negatif) yüzücülüğe sahiptir. Öyle ki, sıvı içinde gömülü olarak yüzer ve normal olarak Dış kürenin tam ortasında durur. Pusula çalışmadığı zaman cayro küresi dış kürenin dibine oturur.

80 (2) Pusula çalışırken, Pompa (12) nin sıvıyı alttan itmesi sonucu cayro küresi yukarı kaldırılır ve dış kürenin hiçbir yerine değmeden serbestçe yüzmesi sağlanır. Pusula çalışırken cayro küresi ile dış küre arasında 4-6 mm bir aralık bulunur. (3) Dış küre, Sperry pusulasındaki Gölge Elemana benzetilebilir. Bu küre de Gölge eleman gibi duyarlı elemanı sarar.

81

82 BAKIM-TUTUM

83 Yüzdürücü Sıvının Boşaltılması ve Doldurulması Cayro pusula durdurulduktan yani İnventer üzerindeki anahtar kapalı durumuna alındıktan en az 15 dakika sonra dış kürenin yukarı tarafındaki flenç üzerinde bulunan (Şekil 24 ve 29'a bakınız) dört adet yaylı pin aşağı basılır, pinler müsaade edince dış küre sehpadan dışarı çıkarılır ve yatay bir yüzey üzerine normal duruşu ile, üst kapak ve flenç yukarıda olmak üzere konulur. Ölçme vidası (4) çıkarılır. Yaklaşık bir litrelik bir kap boşaltma tapasının altına konur (Şekil 24 de 11). Boşaltma tapası yaklaşık iki devir sola çevrilerek açılır ve sıvı alt tarafa konulan kaba boşaltılır. Boşaltma tapası kapatılır. Dış küre üzerinde sıvı artıkları bir bez ile temizlenir.

84 Dış küre orijinal ve kullanılmamış, sıvı ile doldurulmalıdır. Yeni sıvı kullanılmış sıvı ile karıştırılmamalıdır. Yeni sıvı bir süzgeç (filtre) kağıdından geçirildikten sonra üst kapak (2) çıkarılır. Dış küre yukarıdan doldurulur. Sıvı düzeyi flenç (7) üst yüzeyinden 1 cm aşağıda olmalıdır. Contası yerine doğru bir şekilde yerleştirildikten sonra üst kapak (2) yerine konulur ve vidaları sıkıştırılır. Her doldurmadan sonra aşağıdakiler yapılır: Pompanın çalışmasının kontrolü, Cayro küresinin yüksekliğinin ölçülmesi, Yüzdürücü sıvı düzeyinin kontrolu.

85 Pompanın Çalışmasının Kontrolü Bu kontrol pusula çalışma sıcaklığında iken yapılmalıdır. Sehpa kapısının iç yüzeyindeki ölçü pini alınarak üst kapak üzerindeki ölçme vidası deliğine sokulur. Şüphesiz daha önce ölçme vidasının yerinden çıkarılması gerekir. Inverter üzerindeki ana anahtar çalışma açık durumuna alınır. İnverterin çalışması ile beraber ölçü pininin en az 1.5 mm. yükselmesi gerekir. Bu yükselme olursa pompa çalışıyor demektir. Ölçü pini çıkarılır. Ölçme vidası takılır ve kapatılır.

86 Cayro Küresinin Yüksekliğinin Ölçülmesi Bu iş cayro çalıştırılmaya başlandıktan en az 1 saat sonra yapılmalıdır. Böylece ölçümün, cayronun çalışma sıcaklığında yapılması sağlanmış olur.önce ölçme vidası çıkarılır. Ölçü pini ölçme vidası deliğine sokulur.cayro çalışırken, üst kapak yüzeyi ile ölçü pini üst kenarı arasındaki seviye ölçülür. 5 saniye kadar kısa bir süre için İnverter üzerinden akım kesilir. Böylece pompanın akımı da kesilir. Bu kısa süre içinde ölçü pini aşağı iner, üst kapak yüzeyi ile ölçü pini üst kenarı arasındaki mesafe tekrar ölçülür. Ölçülen iki mesafe arasındaki fark mm. olmalıdır.bundan sonra ölçü pini çıkarılır ve ölçme vidası yerine takılır.

87 Yüzdürücü Sıvı Düzeyinin Kontrolü Dış küre içindeki yüzdürücü sıvının yüksekliğinin yeterli olup olmadığını anlamak İçin, dış küre yukarıda anlatıldığı gibi yerinden çıkarılarak düz bir yere konulduktan sonra ölçü konisine yukarıdan bakılır. Ölçü konisi saydamdır, dış küre İçindeki sıvı yeterli düzeyde ise ölçü konisi tamamen koyu renkte veya karanlık görülür. Ortadaki ölçme vidasının çevresinde daire şeklinde çok ince ve açık renkli bir şerit görünümü de yeterli sıvı düzeyi olarak kabul edilebilir. Ortadaki ölçme vidası çevresinde açık renkli çemberin kalınlığı biraz daha geniş olursa veya ölçü konisini tamamen kaplıyorsa yüzdürücü sıvı düzeyi gerekenden aşağıda demektir.

88 HIZ HATASI Anschutz Standard 12 pusulası, hemen her cayro pusulada olduğu gibi, gemi hızına bağlı olarak hata yapar. Bu pusula için her enlem dairesine ve değişik hız ve rotalara göre yapılacak düzeltmeleri gösteren "Hız hatası Çizelgeleri" vardır. Bu çizelgelerde bulunan hatalar pusulanın verdiği rotaya veya kerterize uygulanarak düzeltme yapılır. Gemi hızı çoğaldıkça, rota kuzey-güney doğrultusuna yaklaştıkça, hız hatası çoğalır. 90 ve 270 rotalarında hız hatası sıfırdır.

89

90 Örnek Diyelimki gemimizin hakiki rotasının 225 olmasını istiyoruz. Pusula rotamız ne olmalıdır? Hızımız 16 mil olsun. Çizelgeden l.3 buluruz. 225 rotası (+) işareti tarafındadır fakat doğrudan yanlışa gidildiği için düzeltme işareti değişir ve (-) olur =223.7 buluruz. Pusula rotamızın olması gerektiği anlaşılmaktadır.

91

92

93

94

95

96

97

98

99

100

101

102

103

104

105

106

107

108

109

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi Koordinat sistemleri Coğrafik objelerin haritaya aktarılması, objelerin detaylarına ait koordinatların düzleme aktarılması ile oluşur. Koordinat sistemleri kendi içlerinde kartezyen koordinat sistemi,

Detaylı

Navigasyon; bulunduğumuz konum, gideceğimiz hedef, hedefin uzaklığı gibi bilgileri göz önünde bulundurarak tekneyi ve ekibi güvenli bir şekilde

Navigasyon; bulunduğumuz konum, gideceğimiz hedef, hedefin uzaklığı gibi bilgileri göz önünde bulundurarak tekneyi ve ekibi güvenli bir şekilde Ozan Özkiper Navigasyon; bulunduğumuz konum, gideceğimiz hedef, hedefin uzaklığı gibi bilgileri göz önünde bulundurarak tekneyi ve ekibi güvenli bir şekilde hedefe götürmektir. Güneş (Güneş pusulası ve

Detaylı

EKVATORAL KOORDİNAT SİSTEMİ

EKVATORAL KOORDİNAT SİSTEMİ EKVATORAL KOORDİNAT SİSTEMİ Dünya nın yüzeyi üzerindeki bir noktayı belirlemek için enlem ve boylam sistemini kullanıyoruz. Gök küresi üzerinde de Dünya nın kutuplarına ve ekvatoruna dayandırılan ekvatoral

Detaylı

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi Koordinat sistemleri Coğrafik objelerin haritaya aktarılması, objelerin detaylarına ait koordinatların düzleme aktarılması ile oluşur. Koordinat sistemleri kendi içlerinde kartezyen koordinat sistemi,

Detaylı

GDM 417 ASTRONOMİ. Gökyüzünde Hareketler

GDM 417 ASTRONOMİ. Gökyüzünde Hareketler GDM 417 ASTRONOMİ Gökyüzünde Hareketler Günlük Hareket ve Gökyüzü Gökküresi: Dünyamız dışındaki bütün gökcisimlerinin üzerinde yer aldığını, üzerinde hareket ettiklerini varsaydığımız, merkezinde Yer in

Detaylı

GÜNEY YARIM KÜRESİ İÇİN ŞEKİL

GÜNEY YARIM KÜRESİ İÇİN ŞEKİL GÜNEY YARIM KÜRESİ İÇİN ŞEKİL Bu şekilde, gözlemcinin zeniti bundan önceki şekillerdeki gibi yerleştirilir. Bu halde gök ufku şekildeki gibi olur. Güney yarım kürede Q güney kutbu ufkun üzerindedir. O

Detaylı

DÜNYA NIN ŞEKLİ VE HAREKETLERİ

DÜNYA NIN ŞEKLİ VE HAREKETLERİ DÜNYA NIN ŞEKLİ VE HAREKETLERİ YERKÜRE NİN ŞEKLİ Bilim ve teknolojik seviyeye bağlı olarak, İlk Çağ da Dünya mızın şekli, değişik biçimlerde tahmin ediliyordu. Dünya nın çevresi günümüzden yaklaşık 2.200

Detaylı

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI Öğrenci Numarası: I. / II. Öğretim: Adı Soyadı: İmza: HAFTA 02 1. KONU: KOORDİNAT SİSTEMLERİ 2. İÇERİK Küresel Koordinat Sistemleri Coğrafi Koordinat

Detaylı

DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ

DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Dişli Çarklar Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Güç ve Hareket İletim Elemanları Basit Dişli Dizileri

Detaylı

EKVATORAL KOORDİNAT SİSTEMİ_devam. Serap Ak

EKVATORAL KOORDİNAT SİSTEMİ_devam. Serap Ak EKVATORAL KOORDİNAT SİSTEMİ_devam http://star-www.st-and.ac.uk/~fv/webnotes/chapter5.htm http://star-www.st-and.ac.uk/~fv/webnotes/chapter4.htm Gök küresinde bulunan önemli yıldızların ekvatoral koordinatları

Detaylı

DÜNYA NIN ŞEKLİ ve BOYUTLARI

DÜNYA NIN ŞEKLİ ve BOYUTLARI 0 DÜNYA NIN ŞEKLİ ve BOYUTLARI Dünya güneşten koptuktan sonra, kendi ekseni etrafında dönerken, meydana gelen kuvvetle; ekvator kısmı şişkince, kutuplardan basık kendine özgü şeklini almıştır. Bu şekle

Detaylı

TOPOĞRAFYA Yüksekliklerin Ölçülmesi Nivelman Yöntemleri

TOPOĞRAFYA Yüksekliklerin Ölçülmesi Nivelman Yöntemleri TOPOĞRAFYA Yüksekliklerin Ölçülmesi Nivelman Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF 264/270 TOPOĞRAFYA DERSİ NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz http://jeodezi.karaelmas.edu.tr/linkler/akademik/marangoz/marangoz.htm

Detaylı

E-DERGİ ÖABT SOSYAL BİLGİLER VE SINIF ÖĞRETMENLİĞİ İÇİN COĞRAFYA SAYI 2. www.kpsscografyarehberi.com ULUTAŞ

E-DERGİ ÖABT SOSYAL BİLGİLER VE SINIF ÖĞRETMENLİĞİ İÇİN COĞRAFYA SAYI 2. www.kpsscografyarehberi.com ULUTAŞ E-DERGİ ÖABT SOSYAL BİLGİLER VE SINIF ÖĞRETMENLİĞİ İÇİN COĞRAFYA SAYI 2 ULUTAŞ DÜNYA'NIN HAREKETLERİ ve SONUÇLARI Dünya'nın iki çeşit hareketi vardır. Dünya bu hareketlerin ikisini de aynı zamanda gerçekleştirir.

Detaylı

BTÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVARI DERSİ

BTÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVARI DERSİ 1 BTÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVARI DERSİ ROTORLARDA STATİK VE DİNAMİKDENGE (BALANS) DENEYİ 1. AMAÇ... 2 2. GİRİŞ... 2 3. TEORİ... 3 4. DENEY TESİSATI... 4 5. DENEYİN YAPILIŞI... 7 6.

Detaylı

PARALEL VE MERİDYENLER

PARALEL VE MERİDYENLER PARALEL VE MERİDYENLER Nasıl ki şehirdeki bir evi bulabilmek için mahalle, cadde, sokak ve ev numarası gibi unsurlara ihtiyaç varsa Yerküre üzerindeki herhangi bir yeri bulabilmek için de hayalî çizgilere

Detaylı

TOPOĞRAFYA Yüksekliklerin Ölçülmesi Nivelman Yöntemleri

TOPOĞRAFYA Yüksekliklerin Ölçülmesi Nivelman Yöntemleri TOPOĞRAFYA Yüksekliklerin Ölçülmesi Nivelman Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF 264/270 TOPOĞRAFYA DERSİ NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz http://jeodezi.karaelmas.edu.tr/linkler/akademik/marangoz/marangoz.htm

Detaylı

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ Makine Elemanları 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ 1 Bu bölümden elde edilecek kazanımlar Güç Ve Hareket İletim Elemanları Basit Dişli Dizileri Redüktörler Ve Vites Kutuları : Sınıflandırma Ve Kavramlar Silindirik

Detaylı

TORK VE DENGE. İçindekiler TORK VE DENGE 01 TORK VE DENGE 02 TORK VE DENGE 03 TORK VE DENGE 04. Torkun Tanımı ve Yönü

TORK VE DENGE. İçindekiler TORK VE DENGE 01 TORK VE DENGE 02 TORK VE DENGE 03 TORK VE DENGE 04. Torkun Tanımı ve Yönü İçindekiler TORK VE DENGE TORK VE DENGE 01 Torkun Tanımı ve Yönü Torka Sebep Olan ve Olmayan Kuvvetler Tork Bulurken İzlenen Yöntemler Çubuğa Uygulanan Kuvvet Dik Değilse 1) Kuvveti bileşenlerine ayırma

Detaylı

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü TOPOGRAFYA (HRT3351) Yrd. Doç. Dr. Ercenk ATA

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü TOPOGRAFYA (HRT3351) Yrd. Doç. Dr. Ercenk ATA Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü 4. HAFTA KOORDİNAT SİSTEMLERİ VE HARİTA PROJEKSİYONLARI Coğrafi Koordinat Sistemi Yeryüzü üzerindeki bir noktanın konumunun enlem

Detaylı

Jeodezi

Jeodezi 1 Jeodezi 5 2 Jeodezik Eğri Elipsoid Üstünde Düşey Kesitler Elipsoid yüzünde P 1 noktasındaki normalle P 2 noktasından geçen düşey düzlem, P 2 deki yüzey normalini içermez ve aynı şekilde P 2 de yüzey

Detaylı

BÖLÜM I GİRİŞ (1.1) y(t) veya y(x) T veya λ. a t veya x. Şekil 1.1 Dalga. a genlik, T peryod (veya λ dalga boyu)

BÖLÜM I GİRİŞ (1.1) y(t) veya y(x) T veya λ. a t veya x. Şekil 1.1 Dalga. a genlik, T peryod (veya λ dalga boyu) BÖLÜM I GİRİŞ 1.1 Sinyal Bir sistemin durum ve davranış bilgilerini taşıyan, bir veya daha fazla değişken ile tanımlanan bir fonksiyon olup veri işlemde dalga olarak adlandırılır. Bir dalga, genliği, dalga

Detaylı

GÜNEŞ YÖRÜNGESİ TEMEL ÇİZİMLERİ

GÜNEŞ YÖRÜNGESİ TEMEL ÇİZİMLERİ GÜNEŞ YÖRÜNGESİ TEMEL ÇİZİMLERİ için ÖNSÖZ Yeryüzünün herhangi bir noktasında ve yılın herhangi bir gününün istenen bir zamanında, güneşin gökyüzündeki yeri, bilgisayar programları ile elde edilebilmektedir.

Detaylı

Test. Yerküre nin Şekli ve Hareketleri BÖLÜM 4

Test. Yerküre nin Şekli ve Hareketleri BÖLÜM 4 Yerküre nin Şekli ve Hareketleri 1. Dünya ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden yanlış olan hangisidir? A) Dünya, ekseni etrafındaki bir turluk dönüş hareketini 24 saatte tamamlar. B) Dünya ekseni etrafındaki

Detaylı

Yönler ve Yön Bulma. Yönler ikiye ayrılır.

Yönler ve Yön Bulma. Yönler ikiye ayrılır. Yönler ve Yön Bulma Nerede olduğumuzu anlatmak, bir yeri bulmak veya bulunduğu yeri tarif edebilmek için yönleri kullanırız. Yön, belli bir noktaya göre, bir yerin bulunduğu taraftır. Evimizin, okulumuzun,

Detaylı

ÖZET. Basit Makineler. Basit Makine Çeşitleri BASİT MAKİNELER

ÖZET. Basit Makineler. Basit Makine Çeşitleri BASİT MAKİNELER Basit Makineler Basit Makine Nedir? Günlük hayatımızda yaptığımız işleri kolaylaştırmak için bir takım araçlar kullanırız. Bir kuvvetin yönünü, büyüklüğünü ya da bir kuvvetin hem büyüklüğünü hem de yönünü

Detaylı

YÜKSEKLİK ÖLÇÜMÜ. Ölçme Bilgisi Ders Notları

YÜKSEKLİK ÖLÇÜMÜ. Ölçme Bilgisi Ders Notları YÜKSEKLİK ÖLÇÜMÜ Yeryüzündeki herhangi bir noktanın sakin deniz yüzeyi üzerinde (geoitten itibaren) çekül doğrultusundaki en kısa mesafesine yükseklik denir. Yükseklik ölçümü; belirli noktalar arasındaki

Detaylı

A.D.E.S. Amatör Denizci Eğitim Sistemi Ders Notları SEYİR VE SEYİR YARDIMCILARI

A.D.E.S. Amatör Denizci Eğitim Sistemi Ders Notları SEYİR VE SEYİR YARDIMCILARI MEVKİ BULMA VE YÖN BELİRLEME SEYİR VE SEYİR YARDIMCILARI Teknenin bir noktadan diğer bir noktaya selametle ulaştırılmasına "seyir" denir. İki mevki arasındaki ulaşımın emniyetli bir şekilde yapılabilmesi

Detaylı

OPTİK. Işık Nedir? Işık Kaynakları

OPTİK. Işık Nedir? Işık Kaynakları OPTİK Işık Nedir? Işığı yaptığı davranışlarla tanırız. Işık saydam ortamlarda yayılır. Işık foton denilen taneciklerden oluşur. Fotonların belirli bir dalga boyu vardır. Bazı fiziksel olaylarda tanecik,

Detaylı

Makine Elemanları II Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Konik Dişli Çarklar DİŞLİ ÇARKLAR

Makine Elemanları II Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Konik Dişli Çarklar DİŞLİ ÇARKLAR Makine Elemanları II Prof. Dr. Akgün ALSARAN Konik Dişli Çarklar DİŞLİ ÇARKLAR İçerik Giriş Konik dişli çark mekanizması Konik dişli çark mukavemet hesabı Konik dişli ark mekanizmalarında oluşan kuvvetler

Detaylı

MOTORLAR VE TRAKTÖRLER Dersi 10

MOTORLAR VE TRAKTÖRLER Dersi 10 MOTORLAR VE TRAKTÖRLER Dersi 10 Traktör Mekaniği Traktörlerde ağırlık merkezi yerinin tayini Hareketsiz durumdaki traktörde kuvvetler Arka dingili muharrik traktörlerde kuvvetler Çeki Kancası ve Çeki Demirine

Detaylı

Dr. Fatih AY. Tel:

Dr. Fatih AY. Tel: Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 ayfatih@nigde.edu.tr Güneş Sabiti (The Solar Constant) ve Atmosfer Dışı Işınımın Değişimi Güneş Açıları Atmosfer Dışında Yatay Düzleme Gelen Güneş Işınımı 2 Bu bölümde

Detaylı

2. Basınç ve Akışkanların Statiği

2. Basınç ve Akışkanların Statiği 2. Basınç ve Akışkanların Statiği 1 Basınç, bir akışkan tarafından birim alana uygulanan normal kuvvet olarak tanımlanır. Basıncın birimi pascal (Pa) adı verilen metrekare başına newton (N/m 2 ) birimine

Detaylı

02.04.2012. Düşey mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi. Düşey Mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi. Düşey Mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi

02.04.2012. Düşey mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi. Düşey Mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi. Düşey Mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi Düşey mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi Noktalar arasındaki düşey mesafelerin ölçülmesine yükseklik ölçmesi ya da nivelman denir. Yükseklik: Ölçülmek istenen nokta ile sıfır yüzeyi olarak kabul edilen

Detaylı

ÖLÇME BİLGİSİ ALANLARIN ÖLÇÜLMESİ

ÖLÇME BİLGİSİ ALANLARIN ÖLÇÜLMESİ ÖLÇME BİLGİSİ ALANLARIN ÖLÇÜLMESİ Doç. Dr. Alper Serdar ANLI 5.Hafta ALANLARIN ÖLÇÜLMESİ Genel bir deyişle herhangi bir arazi parçasının şeklini ve büyüklüğünü belirtecek planın çıkarılabilmesi için gereken

Detaylı

Amerikalı Öğrencilere Liselere Geçiş Sınavında 8. Sınıf 1. Üniteden Sorulan Sorular.

Amerikalı Öğrencilere Liselere Geçiş Sınavında 8. Sınıf 1. Üniteden Sorulan Sorular. Amerikalı Öğrencilere Liselere Geçiş Sınavında 8. Sınıf 1. Üniteden Sorulan Sorular. 1- Şekilde Dünya nın uzaydan görünümü gösterilmiştir. Güneş ışınları Dünya bu konumda iken gündüzlerin en uzun olduğu

Detaylı

3 VEKTÖRLER. Pilot uçağın kokpit inden havaalanını nasıl bulur?

3 VEKTÖRLER. Pilot uçağın kokpit inden havaalanını nasıl bulur? 3.1 Koordinat sistemleri 3.2 Kartezyen koordinatlar 3.3 Vektörler 3.4 Vektörlerin bileşenleri 3.5 Vektörlerin toplanması 3.6 Vektörlerin çıkarılması 37Bii 3.7 Birim vektör 3 VEKTÖRLER Pilot uçağın kokpit

Detaylı

21. ÜNİTE FREKANS-GÜÇ KATSAYISI VE DEVİR SAYISININ ÖLÇÜLMESİ

21. ÜNİTE FREKANS-GÜÇ KATSAYISI VE DEVİR SAYISININ ÖLÇÜLMESİ 21. ÜNİTE FREKANS-GÜÇ KATSAYISI VE DEVİR SAYISININ ÖLÇÜLMESİ KONULAR 1. Frekansın Ölçülmesi 2. Güç Katsayısının Ölçülmesi 3. Devir Sayının Ölçülmesi 21.1.Frekansın Ölçülmesi 21.1.1. Frekansın Tanımı Frekans,

Detaylı

ÖLÇME BİLGİSİ DÜŞEY MESAFELERİN (YÜKSEKLİKLERİN) ÖLÇÜLMESİ NİVELMAN ALETLERİ. Doç. Dr. Alper Serdar ANLI. 8. Hafta

ÖLÇME BİLGİSİ DÜŞEY MESAFELERİN (YÜKSEKLİKLERİN) ÖLÇÜLMESİ NİVELMAN ALETLERİ. Doç. Dr. Alper Serdar ANLI. 8. Hafta ÖLÇME BİLGİSİ DÜŞEY MESAFELERİN (YÜKSEKLİKLERİN) ÖLÇÜLMESİ NİVELMAN ALETLERİ Doç. Dr. Alper Serdar ANLI 8. Hafta DÜŞEY MESAFELERİN (YÜKSEKLİKLERİN) ÖLÇÜLMESİ Noktaların yükseklikleri düşey ölçmelerle belirlenir.

Detaylı

DUİ203-SEYİR 2 ÇALIŞMA SORULARI

DUİ203-SEYİR 2 ÇALIŞMA SORULARI DUİ203-SEYİR 2 ÇALIŞMA SORULARI 1. Hangi boylam üzerinde GMT LMT ZT birbirine eşit olur? 2. Belirli bir bölge içinde aynı anda aynı zamanı gösteren saat sistemine ne ad verilir? 3. Hakiki kerteriz ile

Detaylı

OPTİK Işık Nedir? Işık Kaynakları Işık Nasıl Yayılır? Tam Gölge - Yarı Gölge güneş tutulması

OPTİK Işık Nedir? Işık Kaynakları Işık Nasıl Yayılır? Tam Gölge - Yarı Gölge güneş tutulması OPTİK Işık Nedir? Işığı yaptığı davranışlarla tanırız. Işık saydam ortamlarda yayılır. Işık foton denilen taneciklerden oluşur. Fotonların belirli bir dalga boyu vardır. Bazı fiziksel olaylarda tanecik,

Detaylı

METEOROLOJİ. IV. HAFTA: Hava basıncı

METEOROLOJİ. IV. HAFTA: Hava basıncı METEOROLOJİ IV. HAFTA: Hava basıncı HAVA BASINCI Tüm cisimlerin olduğu gibi havanın da bir ağırlığı vardır. Bunu ilk ortaya atan Aristo, deneyleriyle ilk ispatlayan Galileo olmuştur. Havanın sahip olduğu

Detaylı

AKIŞKAN STATİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ

AKIŞKAN STATİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ 8 AKIŞKAN STATİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ 2 2.1 BİR NOKTADAKİ BASINÇ Sıvı içindeki bir noktaya bütün yönlerden benzer basınç uygulanır. Şekil 2.1 deki gibi bir sıvı parçacığını göz önüne alın. Anlaşıldığı

Detaylı

ELEKTRİKSEL EYLEYİCİLER

ELEKTRİKSEL EYLEYİCİLER ELEKTRİKSEL EYLEYİCİLER Eyleyiciler (Aktuatörler) Bir cismi hareket ettiren veya kontrol eden mekanik cihazlara denir. Elektrik motorları ve elektrikli sürücüler Hidrolik sürücüler Pinomatik sürücüler

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri. (8.Hafta) Kubilay Aslantaş

MAK-204. Üretim Yöntemleri. (8.Hafta) Kubilay Aslantaş MAK-204 Üretim Yöntemleri Vidalar-Vida Açma Đşlemi (8.Hafta) Kubilay Aslantaş Kullanım yerlerine göre vida Türleri Bağlama vidaları Hareket vidaları Kuvvet ileten vidaları Metrik vidalar Trapez vidalar

Detaylı

Dişli çark mekanizmaları en geniş kullanım alanı olan, gerek iletilebilen güç gerekse ulaşılabilen çevre hızları bakımından da mekanizmalar içinde

Dişli çark mekanizmaları en geniş kullanım alanı olan, gerek iletilebilen güç gerekse ulaşılabilen çevre hızları bakımından da mekanizmalar içinde DİŞLİ ÇARKLAR Dişli çark mekanizmaları en geniş kullanım alanı olan, gerek iletilebilen güç gerekse ulaşılabilen çevre hızları bakımından da mekanizmalar içinde özel bir yeri bulunan mekanizmalardır. Mekanizmayı

Detaylı

Akışkanların Dinamiği

Akışkanların Dinamiği Akışkanların Dinamiği Akışkanların Dinamiğinde Kullanılan Temel Prensipler Gaz ve sıvı akımıyla ilgili bütün problemlerin çözümü kütlenin korunumu, enerjinin korunumu ve momentumun korunumu prensibe dayanır.

Detaylı

DİŞLİ ÇARK: Hareket ve güç iletiminde kullanılan, üzerinde eşit aralıklı ve özel profilli girinti ve çıkıntıları bulunan silindirik veya konik

DİŞLİ ÇARK: Hareket ve güç iletiminde kullanılan, üzerinde eşit aralıklı ve özel profilli girinti ve çıkıntıları bulunan silindirik veya konik DİŞLİ ÇARKLAR 1 DİŞLİ ÇARK: Hareket ve güç iletiminde kullanılan, üzerinde eşit aralıklı ve özel profilli girinti ve çıkıntıları bulunan silindirik veya konik yüzeyli makina elemanı. 2 Hareket Aktarma

Detaylı

HARİTA BİLGİSİ ve TOPOĞRAFİK HARİTALAR

HARİTA BİLGİSİ ve TOPOĞRAFİK HARİTALAR HARİTA BİLGİSİ ve TOPOĞRAFİK HARİTALAR Harita nedir? Yeryüzünün veya bir parçasının belli bir orana göre küçültülerek ve belirli işaretler kullanılarak yatay düzlem üzerinde gösterilmesine harita adı verilir.

Detaylı

MEVSİMLER VE İKLİM A. MEVSİMLERİN OLUŞUMU

MEVSİMLER VE İKLİM A. MEVSİMLERİN OLUŞUMU MEVSİMLER VE İKLİM Ülkemizde hepimizinde bildiği gibi dört mevsim yaşanmaktadır. Bu mevsimler ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış mevsimleridir. Peki ilkokuldan beri özellikleriyle beraber öğrendiğimiz bu mevsimler

Detaylı

Q27.1 Yüklü bir parçacık manyetik alanfda hareket ediyorsa, parçacığa etki eden manyetik kuvvetin yönü?

Q27.1 Yüklü bir parçacık manyetik alanfda hareket ediyorsa, parçacığa etki eden manyetik kuvvetin yönü? Q27.1 Yüklü bir parçacık manyetik alanfda hareket ediyorsa, parçacığa etki eden manyetik kuvvetin yönü? A. Manyetik Alan doğrultusunda. B. Manyetik Alan doğrultusuna zıt. C. Manyetik Alan doğrultusuna

Detaylı

Soru 1: Şekil-1 de görülen düzlem gerilme hali için: b) elemanın saat yönünde 30 0 döndürülmesi ile elde edilen yeni durum için elemana tesir

Soru 1: Şekil-1 de görülen düzlem gerilme hali için: b) elemanın saat yönünde 30 0 döndürülmesi ile elde edilen yeni durum için elemana tesir Soru 1: Şekil-1 de görülen düzlem gerilme hali için: a) elemanın saat yönünde 30 0 döndürülmesi ile elde edilen yeni durum için elemana tesir eden gerilme bileşenlerini, gerilme dönüşüm denklemlerini kullanarak

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 4

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 4 BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 0 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY İÇİNDE SABİT SICAKLIKTA SİLİNDİRİK ISITICI BULUNAN DİKDÖRTGEN PRİZMATİK SAC KUTU YÜZEYLERİNDEN ZORLANMIŞ TAŞINIM

Detaylı

Akışkanların Dinamiği

Akışkanların Dinamiği Akışkanların Dinamiği Akışkanların Dinamiğinde Kullanılan Temel Prensipler Gaz ve sıvı akımıyla ilgili bütün problemlerin çözümü kütlenin korunumu, enerjinin korunumu ve momentumun korunumu prensibe dayanır.

Detaylı

TORK VE DENGE 01 Torkun Tanımı ve Yönü

TORK VE DENGE 01 Torkun Tanımı ve Yönü TORK VE DENGE 01 Torkun Tanımı ve Yönü Kuvvetin döndürme etkisine tork ya da moment denir. Bir kuvvetin bir noktaya göre torku; kuvvet ile dönme noktasının kuvvete dik uzaklığının çarpımına eşittir. Moment

Detaylı

Ölçme Bilgisi Jeofizik Mühendisliği Bölümü

Ölçme Bilgisi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Ölçme Bilgisi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. H. Ebru ÇOLAK ecolak@ktu.edu.tr Karadeniz Teknik Üniversitesi, GISLab Trabzon www.gislab.ktu.edu.tr/kadro/ecolak DÜŞEY MESAFELERİN YÜKSEKLİKLERİN

Detaylı

Prof. Dr. Ceyhun GÖL. Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Havza Yönetimi Anabilim Dalı

Prof. Dr. Ceyhun GÖL. Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Havza Yönetimi Anabilim Dalı Jeoloji Prof. Dr. Ceyhun GÖL Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Havza Yönetimi Anabilim Dalı Ders Konuları Jeolojinin tanımı ve tarihçesi Mineraller Güneş sistemi Dünyanın şekli ve hareketleri

Detaylı

COĞRAFİ KONUM ÖZEL KONUM TÜRKİYE'NİN ÖZEL KONUMU VE SONUÇLARI

COĞRAFİ KONUM ÖZEL KONUM TÜRKİYE'NİN ÖZEL KONUMU VE SONUÇLARI COĞRAFİ KONUM Herhangi bir noktanın dünya üzerinde kapladığı alana coğrafi konum denir. Özel ve matematik konum diye ikiye ayrılır. Bir ülkenin coğrafi konumu, o ülkenin tabii, beşeri ve ekonomik özelliklerini

Detaylı

KATI CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ

KATI CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ KATI CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ Bu bölümde, düzlemsel kinematik, veya bir rijit cismin düzlemsel hareketinin geometrisi incelenecektir. Bu inceleme, dişli, kam ve makinelerin yaptığı birçok işlemde

Detaylı

DİNAMİK. Ders_9. Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü. Ders notları için: GÜZ

DİNAMİK. Ders_9. Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü. Ders notları için: GÜZ DİNAMİK Ders_9 Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ders notları için: http://kisi.deu.edu.tr/serkan.misir/ 2018-2019 GÜZ RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ: ÖTELENME&DÖNME Bugünün

Detaylı

HARİTA PROJEKSİYONLARI

HARİTA PROJEKSİYONLARI 1 HARİTA PROJEKSİYONLARI Haritacılık mesleğinin faaliyetlerinden birisi, yeryüzünün bütününün ya da bir parçasının haritasını yapmaktır. Harita denilen şey ise, basit anlamıyla, kapsadığı alandaki çeşitli

Detaylı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Dersi Final Sınavı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Dersi Final Sınavı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Dersi Final Sınavı 13 Ocak 2011 Hazırlayan: Yamaç Pehlivan Başlama saati: 13:00 Bitiş Saati: 14:20 Toplam Süre: 80 Dakika Lütfen adınızı ve

Detaylı

V = g. t Y = ½ gt 2 V = 2gh. Serbest Düşme NOT:

V = g. t Y = ½ gt 2 V = 2gh. Serbest Düşme NOT: Havada serbest bırakılan cisimlerin aşağı doğru düşmesi etrafımızda her zaman gördüğümüz bir olaydır. Bu düşme hareketleri, cisimleri yerin merkezine doğru çeken bir kuvvetin varlığını gösterir. Daha önceki

Detaylı

Fizik 101-Fizik I 2013-2014. Dönme Hareketinin Dinamiği

Fizik 101-Fizik I 2013-2014. Dönme Hareketinin Dinamiği -Fizik I 2013-2014 Dönme Hareketinin Dinamiği Nurdan Demirci Sankır Ofis: 364, Tel: 2924332 İçerik Vektörel Çarpım ve Tork Katı Cismin Yuvarlanma Hareketi Bir Parçacığın Açısal Momentumu Dönen Katı Cismin

Detaylı

Küre Küre Üzerinde Hesap. Ders Sorumlusu Prof. Dr. Mualla YALÇINKAYA 2018

Küre Küre Üzerinde Hesap. Ders Sorumlusu Prof. Dr. Mualla YALÇINKAYA 2018 Küre Küre Üzerinde Hesap Ders Sorumlusu Prof. Dr. Mualla YALÇINKAYA 2018 Küre ve Küre ile İlgili Tanımlar Küre: «Merkez» adı verilen bir noktaya eşit uzaklıktaki noktaların bir araya getirilmesiyle, ya

Detaylı

SANTRİFÜJ TEKNİKLERİ VE SANTRİFÜJLER

SANTRİFÜJ TEKNİKLERİ VE SANTRİFÜJLER SANTRİFÜJ TEKNİKLERİ VE SANTRİFÜJLER Doç. Dr. Gülsen YILMAZ 2009 BAŞLIKLAR 1 Tanım ve Prensip 22 Santrifüj teknikleri 33 Santrifüj tipleri 44 Santrifüj kullanım alanları Laboratuvarı ilgilendiren Süreç

Detaylı

PDF created with FinePrint pdffactory trial version Düşey mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi

PDF created with FinePrint pdffactory trial version  Düşey mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi Düşey mesafelerin (Yüksekliklerin) Noktalar arasındaki düşey mesafelerin ölçülmesine yükseklik ölçmesi ya da nivelman denir. Yükseklik: Ölçülmek istenen nokta ile sıfır yüzeyi olarak kabul edilen deniz

Detaylı

Yatay Eksen: Dürbünün etrafında döndüğü eksendir. Asal Eksen: Çekül doğrultusundaki eksen Düzeç Ekseni: Düzecin üzerinde bulunduğueksen Yöneltme

Yatay Eksen: Dürbünün etrafında döndüğü eksendir. Asal Eksen: Çekül doğrultusundaki eksen Düzeç Ekseni: Düzecin üzerinde bulunduğueksen Yöneltme Teodolit Yatay Eksen: Dürbünün etrafında döndüğü eksendir. Asal Eksen: Çekül doğrultusundaki eksen Düzeç Ekseni: Düzecin üzerinde bulunduğueksen Yöneltme Ekseni: Kıllar şebekesinin kesim noktası ile objektifin

Detaylı

Örnek olarak kapı kolunun döndürülmesi, direksiyonun çevrilmesi, tornavidanın döndürülmesi verilebilir.

Örnek olarak kapı kolunun döndürülmesi, direksiyonun çevrilmesi, tornavidanın döndürülmesi verilebilir. MMEN Bir kuvvetin döndürücü etkisine o kuvvetin momenti denir. Bir kuvvetin momenti, kuvvetin büyüklüğü ile kuvvetin dönme noktasına olan dik uzaklığının çarpımına eşittir. Moment vektörel bir büyüklüktür.

Detaylı

TİTREŞİM VE DALGALAR BÖLÜM PERİYODİK HAREKET

TİTREŞİM VE DALGALAR BÖLÜM PERİYODİK HAREKET TİTREŞİM VE DALGALAR Periyodik Hareketler: Belirli aralıklarla tekrarlanan harekete periyodik hareket denir. Sabit bir nokta etrafında periyodik hareket yapan cismin hareketine titreşim hareketi denir.

Detaylı

A A A A A FİZİK TESTİ Ö Z G Ü N D E R S A N E. 1. Bu testte 30 soru vardır. Testin tümü için verilen cevaplama süresi 45 dakikadır.

A A A A A FİZİK TESTİ Ö Z G Ü N D E R S A N E. 1. Bu testte 30 soru vardır. Testin tümü için verilen cevaplama süresi 45 dakikadır. Fİİ TTİ. Bu testte 0 soru vardır. Testin tümü için verilen cevaplama süresi dakikadır... sal eksenleri çakışık, odak uzaklıkları sırasıyla f ve f olan tümsek ve çukur aynadan oluşan sistemde tümsek aynaya

Detaylı

FREZE TEZGÂHINDA BÖLME İŞLEMLERİ

FREZE TEZGÂHINDA BÖLME İŞLEMLERİ Üniversal Bölme Aygıtları(Divizörler) Freze tezgâhında her çeşit bölme işlemleri, divizör yardımıyla yapılabilir. Divizör ile, silindirik parçalar üzerine değişik sayılarda bölme yapma, konik parçalara

Detaylı

Uzunluk Ölçümü (Şenaj) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Uzunluk Ölçümü (Şenaj) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Uzunluk Ölçümü (Şenaj) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Uzunlukların Ölçülmesi (Şenaj) Arazide uzunlukların doğru ve hassas bir şekilde ölçülmesi, projelerin doğru hazırlanmasında ve projelerin araziye uygulaması

Detaylı

Doğru Akım (DC) Makinaları

Doğru Akım (DC) Makinaları Doğru Akım (DC) Makinaları Doğru akım makinaları motor veya jeneratör olarak kullanılabilir. Genellikle DC makinalar motor olarak kullanılır. En büyük avantajları hız ve tork ayarının kolay yapılabilmesidir.

Detaylı

Elipsoid Yüzünde Jeodezik Dik Koordinatlar (Soldner Koordinatları) ve Temel Ödev Hesapları

Elipsoid Yüzünde Jeodezik Dik Koordinatlar (Soldner Koordinatları) ve Temel Ödev Hesapları JEODEZİ8 1 Elipsoid Yüzünde Jeodezik Dik Koordinatlar (Soldner Koordinatları) ve Temel Ödev Hesapları Jeodezik dik koordinatları tanımlamak için önce bir meridyen x ekseni olarak alınır. Bunun üzerinde

Detaylı

Doğru Akım (DC) Makinaları

Doğru Akım (DC) Makinaları Doğru Akım (DC) Makinaları Doğru akım makinaları motor veya jeneratör olarak kullanılabilir. Genellikle DC makinalar motor olarak kullanılır. En büyük avantajları hız ve tork ayarının kolay yapılabilmesidir.

Detaylı

3/9 54 kg kütleli bir sandık 27 kg kütleli pikup kamyonetin arka kapağında durmaktadır. Şekilde yalnızca biri görülen iki tutucu kablodaki T

3/9 54 kg kütleli bir sandık 27 kg kütleli pikup kamyonetin arka kapağında durmaktadır. Şekilde yalnızca biri görülen iki tutucu kablodaki T 3/9 54 kg kütleli bir sandık 27 kg kütleli pikup kamyonetin arka kapağında durmaktadır. Şekilde yalnızca biri görülen iki tutucu kablodaki T gerginlik kuvvetlerini hesaplayınız. Ağırlık merkezleri G 1

Detaylı

02.01.2012. Freze tezgahında kullanılan kesicilere Çakı denir. Çakılar, profillerine, yaptıkları işe göre gibi çeşitli şekillerde sınıflandırılır.

02.01.2012. Freze tezgahında kullanılan kesicilere Çakı denir. Çakılar, profillerine, yaptıkları işe göre gibi çeşitli şekillerde sınıflandırılır. Freze ile ilgili tanımlar Kendi ekseni etrafında dönen bir kesici ile sabit bir iş parçası üzerinden yapılan talaş kaldırma işlemine Frezeleme, yapılan tezgaha Freze ve yapan kişiye de Frezeci denilir.

Detaylı

AC-DC Dönüştürücülerin Genel Özellikleri

AC-DC Dönüştürücülerin Genel Özellikleri AC-DC Dönüştürücülerin Genel Özellikleri U : AC girişteki efektif faz gerilimi f : Frekans q : Faz sayısı I d, I y : DC çıkış veya yük akımı (ortalama değer) U d U d : DC çıkış gerilimi, U d = f() : Maksimum

Detaylı

KKKKK VERİLER. Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2. Metrik Ön Takılar sin 45 = cos 45 = 0,7

KKKKK VERİLER. Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2. Metrik Ön Takılar sin 45 = cos 45 = 0,7 VERİLER Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s Metrik Ön Takılar sin = cos = 0, Numara Ön Takı Simge sin = cos = 0,6 sin = cos = 0,8 10 9 giga G tan = 0, 10 6 mega M sin 0 = cos 60 = -cos 10 = 0, 10 kilo k sin 60

Detaylı

Gerilme Dönüşümleri (Stress Transformation)

Gerilme Dönüşümleri (Stress Transformation) Gerilme Dönüşümleri (Stress Transformation) Bu bölümde, bir noktaya etkiyen ve bir koordinat ekseni ile ilişkili gerilme bileşenlerini, başka bir koordinat sistemi ile ilişkili gerilme bileşenlerine dönüştürmek

Detaylı

STATIK MUKAVEMET. Doç. Dr. NURHAYAT DEĞİRMENCİ

STATIK MUKAVEMET. Doç. Dr. NURHAYAT DEĞİRMENCİ STATIK MUKAVEMET Doç. Dr. NURHAYAT DEĞİRMENCİ STATİK DENGE KOŞULLARI Yapı elemanlarının tasarımında bu elemanlarda oluşan iç kuvvetlerin dağılımının bilinmesi gerekir. Dış ve iç kuvvetlerin belirlenmesinde

Detaylı

Gerilme Dönüşümleri (Stress Transformation)

Gerilme Dönüşümleri (Stress Transformation) Gerilme Dönüşümleri (Stress Transformation) Bubölümdebirnoktayaetkiyen vebelli bir koordinat ekseni/düzlemi ile ilişkili gerilme bileşenlerini, başka bir koordinat sistemi/başka bir düzlem ile ilişkili

Detaylı

HAREKET HAREKET KUVVET İLİŞKİSİ

HAREKET HAREKET KUVVET İLİŞKİSİ HAREKET HAREKET KUVVET İLİŞKİSİ Sabit kabul edilen bir noktaya göre bir cismin konumundaki değişikliğe hareket denir. Bu sabit noktaya referans noktası denir. Fizikte hareket üçe ayrılır Ötelenme Hareketi:

Detaylı

X Y Z. 9 yatay. Şekil I. Şekil II. Kütlesi önemsenmeyen eşit bölmeli bir çubuk X, Y, Z cisimleriyle şekildeki gibi dengededir.

X Y Z. 9 yatay. Şekil I. Şekil II. Kütlesi önemsenmeyen eşit bölmeli bir çubuk X, Y, Z cisimleriyle şekildeki gibi dengededir. 6. 9 8. Şekil I Şekil II Z Eşit kollu bir terazinin kefelerinde Şekil I deki cisimler varken binici. bölmeye, Şekil II deki cisimler varken de 9. bölmeye getirilerek denge sağlanıyor. Binicinin bir bölme

Detaylı

Makine Elemanları II Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Hesaplamalar ve seçim Rulmanlar

Makine Elemanları II Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Hesaplamalar ve seçim Rulmanlar Makine Elemanları II Prof. Dr. Akgün ALSARAN Hesaplamalar ve seçim Rulmanlar İçerik Giriş Dinamik yük sayısı Eşdeğer yük Ömür Rulman katalogları Konstrüksiyon ilkeleri Örnekler 2 Giriş www.tanrulman.com.tr

Detaylı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Ders İkinci Ara Sınavı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Ders İkinci Ara Sınavı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik I Ders İkinci Ara Sınavı 29 Kasım 2010 Hazırlayan: Yamaç Pehlivan Başlama saati: 13:00 Bitiş Saati: 14:30 Toplam Süre: 90 Dakika Lütfen adınızı

Detaylı

Toplam

Toplam Gerçek basittir ama basit görülmez. Blaise Pascal Ad Soyad: Okul: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Toplam /6 /7 /12 /10 /11 /8 /10 /12 /10 /14 /100 SINAV KURALLARI 1) Sınav toplam 5 sayfadan oluşmaktadır, lütfen sınava

Detaylı

Şekil 4.1. Döner, santrifüj ve alternatif hareketli pompaların basınç ve verdilerinin değişimi (Karassik vd. 1985)

Şekil 4.1. Döner, santrifüj ve alternatif hareketli pompaların basınç ve verdilerinin değişimi (Karassik vd. 1985) 4. POMPALAR 4.1. Giriş Pompalar imalat şekilleri ve çalışma prensiplerine göre genel olarak pozitif (hacimsel-volumetrik-yer değiştirmeli) pompalar ve roto dinamik (santrifüj) pompalar olarak ayrılırlar.

Detaylı

MANYETIZMA. Manyetik Alan ve Manyetik Alan Kaynakları

MANYETIZMA. Manyetik Alan ve Manyetik Alan Kaynakları MANYETIZMA Manyetik Alan ve Manyetik Alan Kaynakları MAGNETİZMA Mıknatıs ve Özellikleri Magnetit adı verilen Fe 3 O 4 (demir oksit) bileşiği doğal bir mıknatıstır ve ilk olarak Manisa yakınlarında bulunduğu

Detaylı

BURULMA (TORSİON) Dairesel Kesitli Çubukların (Millerin) Burulması MUKAVEMET - Ders Notları - Prof.Dr. Mehmet Zor

BURULMA (TORSİON) Dairesel Kesitli Çubukların (Millerin) Burulması MUKAVEMET - Ders Notları - Prof.Dr. Mehmet Zor 3 BURULMA (TORSİON) Dairesel Kesitli Çubukların (Millerin) Burulması 1.1.018 MUKAVEMET - Ders Notları - Prof.Dr. Mehmet Zor 1 3. Burulma Genel Bilgiler Burulma (Torsion): Dairesel Kesitli Millerde Gerilme

Detaylı

Geometrik nivelmanda önemli hata kaynakları Nivelmanda oluşabilecek model hataları iki bölümde incelenebilir. Bunlar: Aletsel (Nivo ve Mira) Hatalar Çevresel Koşullardan Kaynaklanan Hatalar 1. Aletsel

Detaylı

TOPOĞRAFYA Temel Ödevler / Poligonasyon

TOPOĞRAFYA Temel Ödevler / Poligonasyon TOPOĞRAFYA Temel Ödevler / Poligonasyon Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF 264/270 TOPOĞRAFYA DERSİ NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz http://jeodezi.karaelmas.edu.tr/linkler/akademik/marangoz/marangoz.htm

Detaylı

ĐŞ GÜÇ ENERJĐ. Zaman. 5. Uygulanan kuvvet cisme yol aldıramıyorsa iş yapılmaz. W = 0

ĐŞ GÜÇ ENERJĐ. Zaman. 5. Uygulanan kuvvet cisme yol aldıramıyorsa iş yapılmaz. W = 0 ĐŞ GÜÇ ENERJĐ Đş kelimesi, günlük hayatta çok kullanılan ve çok geniş kapsamlı bir kelimedir. Fiziksel anlamda işin tanımı tektir.. Yapılan iş, kuvvet ile kuvvetin etkisinde yapmış olduğu yerdeğiştirmenin

Detaylı

Fiz Ders 10 Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi

Fiz Ders 10 Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi Fiz 1011 - Ders 10 Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi Açısal Yerdeğiştirme, Hız ve İvme Dönme Kinematiği: Sabit Açısal İvmeli Dönme Hareketi Açısal ve Doğrusal Nicelikler Dönme Enerjisi Eylemsizlik

Detaylı

Rijit Cisimlerin Dengesi

Rijit Cisimlerin Dengesi Rijit Cisimlerin Dengesi Rijit Cisimlerin Dengesi Bu bölümde, rijit cisim dengesinin temel kavramları ele alınacaktır: Rijit cisimler için denge denklemlerinin oluşturulması Rijit cisimler için serbest

Detaylı

Küresel Aynalar. Test 1 in Çözümleri

Küresel Aynalar. Test 1 in Çözümleri 0 üresel Aynalar Test in Çözümleri.. L T T Cismin L noktası merkezde ve birim yükseklikte olduğu için görüntüsü yine merkezde, ters ve birim yükseklikte olur. Cismin noktası dan uzaklıkta ve birim yükseklikte

Detaylı

1D 14.50 110 ----- 2D 14.20 140 290 3D 15.10 320

1D 14.50 110 ----- 2D 14.20 140 290 3D 15.10 320 ORMAN YOLLARININ ARAZİYE APLİKASYONU Planı yapılan yolların kullanılabilmesi için araziye aplike edilmesi gerekmektedir. Araziye gidildiği zaman, plan üzerinde gösterilen yolun başlangıç ve bitiş noktaları

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KAYA MEKANİĞİ LABORATUVARI

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KAYA MEKANİĞİ LABORATUVARI TEK EKSENLİ SIKIŞMA (BASMA) DAYANIMI DENEYİ (UNIAXIAL COMPRESSIVE STRENGTH TEST) 1. Amaç: Kaya malzemelerinin üzerlerine uygulanan belirli bir basınç altında kırılmadan önce ne kadar yüke dayandığını belirlemektir.

Detaylı

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü 10. Hafta. Aysuhan OZANSOY

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü 10. Hafta. Aysuhan OZANSOY FİZ102 FİZİK-II Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü 10. Hafta Aysuhan OZANSOY Bölüm 8: Manyetik Alan 1. Mıknatıslar ve manyetik alan 2. Elektrik Yüküne Etkiyen Manyetik Kuvvet 3. Manyetik Alanda

Detaylı