Buğday Ithalatında Sıfır Vergi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Buğday Ithalatında Sıfır Vergi"

Transkript

1 Buğday Ithalatında Sıfır Vergi Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Özmen, Türkiye'nin elinde, hasat dönemine kadar kullanabileceği 5,5 milyon ton buğday olmasına karşın, buğday ithalatında gümrük vergilerinin sıfırlanması için kararname h 17 Şubat 2011 Perşembe 15:26 Buğday Ithalatında Sıfır Vergi Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Özmen, Türkiye'nin elinde, hasat dönemine kadar kullanabileceği 5,5 milyon ton buğday olmasına karşın, buğday ithalatında gümrük vergilerinin sıfırlanması için kararname h Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Özmen, Türkiye'nin elinde, hasat dönemine kadar kullanabileceği 5,5 milyon ton buğday olmasına karşın, buğday ithalatında gümrük vergilerinin sıfırlanması için kararname hazırlandığını bildirdi. Özmen, hasat dönemine girilirken, sıfır gümrük vergisi ile buğday ithalatına izin verilmesinin, çiftçiye, sanayiciye, tüketiciye ve ülkeye dönük çok olumsuz sonuçları olacağını öne sürerken, uluslararası piyasada fiyatların en yüksek olduğu dönemde ithalat yapılmasının, ülkeyi gereksiz bedel ödeme ile karşı karşıya bırakacağını savundu. Piyasada dengeleri bozacak ve özellikle çiftçiye büyük zararı olacak karar alınırken sektörün görüşünün alınmadığını, ''TMO'nun oyun bozanlık yaptığını'' ifade eden Özmen, ''Dünyanın en büyük un ihracatçısı olarak, şimdiye kadar uluslararası piyasada rekabet edebilmek amacıyla dünya fiyatlarından hammadde temini için TMO'nun sıfır gümrük ile buğday ithalatını destekleyen un sanayicilerinin, bu aşamada, TMO dışındaki aktörler için genel ithalatta buğday ithalatındaki gümrük vergilerinin indirilmesine karşı olduğunu'' söyledi. Geçen sezon, buğday ithal etmeye geç karar verilmesi nedeniyle, TMO'nun 100 milyon dolar fazla bedel ödediğini, şimdi de uluslararası piyasada fiyatların en yüksek olduğu dönemde ithalat yapılmasının ülkeyi gereksiz bedel ödeme ile karşı karşıya bırakacağını öne süren Özmen, ''gümrük vergilerinin düşürülmesinin, limanlarda gemilerde bekletilen 300 bin ton buğday ile ilgili olduğunu düşündüklerini'' de söyledi. Tarım sektöründe dünya piyasalarında, özellikle Rusya'nın geçen yıl Ağustos'ta ihracatını yasaklaması sonrası buğday fiyatlarının hızlı ve sürekli arttığını hatırlatan Özmen, uluslararası piyasada krizin başlaması öncesinde 270 dolar/ton olan buğday fiyatının, bugün yüzde 62 artarak 440 dolar/tona ulaştığını, Türkiye'de ise 550 TL/ton olan buğday fiyatının, yüzde 32 artarak 730 TL/tona çıktığını anlattı.

2 5,5 MİLYON TON KULLANILABİLİR BUĞDAY VAR TMO'ya, sıfır gümrük vergisi ile buğday ithalatı için 1 milyon tonluk tarife kontenjanı açıldığını, Ofis'in şimdiye kadar bu kapsamda 600 bin tonluk bağlantı yaptığını anlatan Özmen, Türkiye'nin elinde şu an, 1,7 2 milyon tonu un sanayicilerinde, 1,5 milyon tonu TMO'nun stoklarında, 600 bin tonu bağlantı halinde, 400 bin tonu lisansa bağlanmış, 1 milyon tona yakın çiftçide, 300 bin tonu da limanlarda olmak üzere toplam 5,5 milyon ton civarında buğday stoğu bulunduğuna işaret etti. Türkiye'de ayda 1 milyon tüketim olduğu dikkate alınırsa, 5,5 milyon ton buğdayın Türkiye'ye 5 ay yeteceğini vurgulayan Özemen, bugün için buğday bulmada bir sorun yaşanmadığını, ancak yeni hasatla birlikte üretim miktarına göre bir ihtiyaç olması halinde ithalata gidilebileceğini kaydetti. Özmen, ithalatın da, bugünkü gibi fiyatın en pahalı olduğu dönemde değil, yurtiçi hasatın tamamlanmasının ardından Karadeniz bölgelerinde hasadın başladığı dönemde yapılması gerektiğini vurguladı.

3 BUĞDAY İTHALATINDA SIFIR VERGİ AA, 17/02 14:26 (A.A) Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Özmen, Türkiye nin elinde, hasat dönemine kadar kullanabileceği 5,5 milyon ton buğday olmasına karşın, buğday ithalatında gümrük vergilerinin sıfırlanması için kararname hazırlandığını bildirdi. Özmen, hasat dönemine girilirken, sıfır gümrük vergisi ile buğday ithalatına izin verilmesinin, çiftçiye, sanayiciye, tüketiciye ve ülkeye dönük çok olumsuz sonuçları olacağını öne sürerken, uluslararası piyasada fiyatların en yüksek olduğu dönemde ithalat yapılmasının, ülkeyi gereksiz bedel ödeme ile karşı karşıya bırakacağını savundu. Piyasada dengeleri bozacak ve özellikle çiftçiye büyük zararı olacak karar alınırken sektörün görüşünün alınmadığını, TMO nun oyun bozanlık yaptığını ifade eden Özmen, Dünyanın en büyük un ihracatçısı olarak, şimdiye kadar uluslararası piyasada rekabet edebilmek amacıyla dünya fiyatlarından hammadde temini için TMO nun sıfır gümrük ile buğday ithalatını destekleyen un sanayicilerinin, bu aşamada, TMO dışındaki aktörler için genel ithalatta buğday ithalatındaki gümrük vergilerinin indirilmesine karşı olduğunu söyledi. Geçen sezon, buğday ithal etmeye geç karar verilmesi nedeniyle, TMO nun 100 milyon dolar fazla bedel ödediğini, şimdi de uluslararası piyasada fiyatların en yüksek olduğu dönemde ithalat yapılmasının ülkeyi gereksiz bedel ödeme ile karşı karşıya bırakacağını öne süren Özmen, gümrük vergilerinin düşürülmesinin, limanlarda gemilerde bekletilen 300 bin ton buğday ile ilgili olduğunu düşündüklerini de söyledi. Tarım sektöründe dünya piyasalarında, özellikle Rusya nın geçen yıl Ağustos ta ihracatını yasaklaması sonrası buğday fiyatlarının hızlı ve sürekli arttığını hatırlatan Özmen, uluslararası piyasada krizin başlaması öncesinde 270 dolar/ton olan buğday fiyatının, bugün yüzde 62 artarak 440 dolar/tona ulaştığını, Türkiye de ise 550 TL/ton olan buğday fiyatının, yüzde 32 artarak 730 TL/tona çıktığını anlattı. -5,5 MİLYON TON KULLANILABİLİR BUĞDAY VAR- TMO ya, sıfır gümrük vergisi ile buğday ithalatı için 1 milyon tonluk tarife kontenjanı açıldığını, Ofis in şimdiye kadar bu kapsamda 600 bin tonluk bağlantı yaptığını anlatan Özmen, Türkiye nin elinde şu an, 1,7-2 milyon tonu un sanayicilerinde, 1,5 milyon tonu TMO nun stoklarında, 600 bin tonu bağlantı halinde, 400 bin tonu lisansa bağlanmış, 1 milyon tona yakın çiftçide, 300 bin tonu da limanlarda olmak üzere toplam 5,5 milyon ton civarında buğday stoğu bulunduğuna işaret etti. Türkiye de ayda 1 milyon tüketim olduğu dikkate alınırsa, 5,5 milyon ton buğdayın Türkiye ye 5 ay yeteceğini vurgulayan Özemen, bugün için buğday bulmada bir sorun yaşanmadığını, ancak yeni hasatla birlikte üretim miktarına göre bir ihtiyaç olması halinde

4 ithalata gidilebileceğini kaydetti. Özmen, ithalatın da, bugünkü gibi fiyatın en pahalı olduğu dönemde değil, yurtiçi hasatın tamamlanmasının ardından Karadeniz bölgelerinde hasadın başladığı dönemde yapılması gerektiğini vurguladı. euronews Anadolu Ajansı nın haberlerini hiçbir değişiklik yapmadan yayınlamaktadır.

5 İthal buğdaya kapı mı açılıyor? Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu, buğday ithalatına sıfır gümrük kararnamesi hazırlandığını iddia etti 17 Şubat 2011 Perşembe, 15:33:04 Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Özmen, Türkiye'nin elinde, hasat dönemine kadar kullanabileceği 5,5 milyon ton buğday olmasına karşın, buğday ithalatında gümrük vergilerinin sıfırlanması için kararname hazırlandığını bildirdi. Özmen, hasat dönemine girilirken, sıfır gümrük vergisi ile buğday ithalatına izin verilmesinin, çiftçiye, sanayiciye, tüketiciye ve ülkeye dönük çok olumsuz sonuçları olacağını öne sürerken, uluslararası piyasada fiyatların en yüksek olduğu dönemde ithalat yapılmasının, ülkeyi gereksiz bedel ödeme ile karşı karşıya bırakacağını savundu. Piyasada dengeleri bozacak ve özellikle çiftçiye büyük zararı olacak karar alınırken sektörün görüşünün alınmadığını, ''TMO'nun oyun bozanlık yaptığını'' ifade eden Özmen, ''Dünyanın en büyük un ihracatçısı olarak, şimdiye kadar uluslararası piyasada rekabet edebilmek amacıyla dünya fiyatlarından hammadde temini için TMO'nun sıfır gümrük ile buğday ithalatını destekleyen un sanayicilerinin, bu aşamada, TMO dışındaki aktörler için genel ithalatta buğday ithalatındaki gümrük vergilerinin indirilmesine karşı olduğunu'' söyledi. Geçen sezon, buğday ithal etmeye geç karar verilmesi nedeniyle, TMO'nun 100 milyon dolar fazla bedel ödediğini, şimdi de uluslararası piyasada fiyatların en yüksek olduğu dönemde ithalat yapılmasının ülkeyi gereksiz bedel ödeme ile karşı karşıya bırakacağını öne süren Özmen, ''gümrük vergilerinin düşürülmesinin, limanlarda gemilerde bekletilen 300 bin ton buğday ile ilgili olduğunu düşündüklerini'' de söyledi. Tarım sektöründe dünya piyasalarında, özellikle Rusya'nın geçen yıl Ağustos'ta ihracatını yasaklaması sonrası buğday fiyatlarının hızlı ve sürekli arttığını hatırlatan Özmen, uluslararası piyasada krizin başlaması öncesinde 270 dolar/ton olan buğday fiyatının, bugün yüzde 62 artarak 440 dolar/tona ulaştığını, Türkiye'de ise 550 TL/ton olan buğday fiyatının, yüzde 32 artarak 730 TL/tona çıktığını anlattı. TMO, 100 MİLYON DOLAR FAZLA BEDEL ÖDEDİ Bu süreç boyunca yurtdışı buğday piyasalarında yaşanan olumsuz gelişmelerin yurtiçi piyasalardaki istikrarı etkilememesi ve bu sürecin en az zararla atlatılmasına yönelik olarak TUSAF'ın, Dış Ticaret Müsteşarlığı(DTM) ve TMO ile yoğun işbirliği yaptığını kaydeden TUSAF Başkanı Özmen, şöyle devam etti:

6 ''Federasyonumuz, geçen yıl Ağustos ayından bu yana olumsuz koşulları, toplam ürün tahminlerini ortaya koymuş ve daha o aylarda ülkemizin 1 milyon ton eksiğinin olduğunu 2 Ağustos 2010'da TMO'ya yazılı olarak bildirmiş ve bunun mutlak ithalat yoluyla karşılanması ya da buğday ithalatında gümrüğün kaldırılmasını kamudan talep etmiştir. Başta TMO olmak üzere kamunun tüm ilgilileri, ülkemizde buğday veriminde bir sorun olmadığını, depoların dolu olduğunu belirtmiş ve ihtiyaç halinde ithalatın TMO tarafından yapılacağı beyan edilerek bu talebin önü kesilmiştir. Halbuki TMO Ağustos 2010 tarihinde bugünkü alımlarını yapmış olsaydı, hazinenin kasasından 100 milyon dolar gibi bir fark çıkmayacaktı.'' 5,5 MİLYON TON KULLANILABİLİR BUĞDAY VAR TMO'ya, sıfır gümrük vergisi ile buğday ithalatı için 1 milyon tonluk tarife kontenjanı açıldığını, Ofis'in şimdiye kadar bu kapsamda 600 bin tonluk bağlantı yaptığını anlatan Özmen, Türkiye'nin elinde şu an, 1,7-2 milyon tonu un sanayicilerinde, 1,5 milyon tonu TMO'nun stoklarında, 600 bin tonu bağlantı halinde, 400 bin tonu lisansa bağlanmış, 1 milyon tona yakın çiftçide, 300 bin tonu da limanlarda olmak üzere toplam 5,5 milyon ton civarında buğday stoğu bulunduğuna işaret etti. Türkiye'de ayda 1 milyon tüketim olduğu dikkate alınırsa, 5,5 milyon ton buğdayın Türkiye'ye 5 ay yeteceğini vurgulayan Özemen, bugün için buğday bulmada bir sorun yaşanmadığını, ancak yeni hasatla birlikte üretim miktarına göre bir ihtiyaç olması halinde ithalata gidilebileceğini kaydetti. Özmen, ithalatın da, bugünkü gibi fiyatın en pahalı olduğu dönemde değil, yurtiçi hasatın tamamlanmasının ardından Karadeniz bölgelerinde hasadın başladığı dönemde yapılması gerektiğini vurguladı. Resmi istatistiklere göre un ihracatında dolar bazında dünyada bir numaraya oturmuş un sanayicilerinin, pozisyonlarını, regülasyon kurumu olan TMO'nun politikalarına ve mevcut piyasa gidişatına göre düzenlediğine işaret eden TUSAF Başkanı Özmen, şöyle konuştu: ''Bugün mevcut piyasa koşullarının; aniden, altyapısı oluşturulmadan ve sektörün en önemli çatı kuruluşu TUSAF ile istişare edilmeden, değiştirilmesine yönelik TMO tarafından başlatılan ve DTM'nin uygun görüş için sunulan gümrük vergisinin sıfırlanması girişimi, iç ve dış ticareti ile sektörümüzü açıkta ve çaresiz bırakmıştır. Bu sebeple yeni hasata 3,5 ay gibi kısa bir zaman kala bu oldu bitti politikalar sektörümüz tarafından uygun bulunmamaktadır. Yeni hasada az bir zaman kalmışken kamunun buğday ithalatında gümrüğün sıfırlanması konusunda adım atması çiftçimize, sanayicimize, tüketicimize ve ülke menfaatlerine yönelik olumsuz sonuçları beraberinde getirecektir. Bu da sektörün yoğun rekabetten dolayı zor sağladığımız birlikteliğine, barışına, piyasa istikrarına ve dokusuna çok büyük zararlar verecektir. Ülkemizdeki buğday üretiminin ve üreticilerin her hangi bir zarara uğratılmasından şiddetle kaçınılmalıdır. Çünkü biz un sanayicileri olarak Türkiye'de buğdayın ekilebilir olmasını destekleyecek politikaların oluşmasından yanayız. İthalat halinde, desteklemelerle ayakta duran çiftçimizin buğday ekimini sürdürebilmesi olanağı azalacak ve ülkemiz buğday ithalat ikameli bir sürece sürüklenecektir.'' AA

7 İthal buğdaya sıfır vergi (AA) Ankara Fatma Orhan - Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Özmen, Türkiye'nin elinde, hasat dönemine kadar kullanabileceği 5,5 milyon ton buğday olmasına karşın, buğday ithalatında gümrük vergilerinin sıfırlanması için kararname hazırlandığını bildirdi. Özmen, hasat dönemine girilirken, sıfır gümrük vergisi ile buğday ithalatına izin verilmesinin, çiftçiye, sanayiciye, tüketiciye ve ülkeye dönük çok olumsuz sonuçları olacağını öne sürerken, uluslararası piyasada fiyatların en yüksek olduğu dönemde ithalat yapılmasının, ülkeyi gereksiz bedel ödeme ile karşı karşıya bırakacağını savundu. Tarım sektöründe dünya piyasalarında, özellikle Rusya'nın geçen yıl Ağustos'ta ihracatını yasaklaması sonrası buğday fiyatlarının hızlı ve sürekli arttığını hatırlatan Özmen, uluslararası piyasada krizin başlaması öncesinde 270 dolar/ton olan buğday fiyatının, bugün yüzde 62 artarak 440 dolar/tona ulaştığını, Türkiye'de ise 550 TL/ton olan buğday fiyatının, yüzde 32 artarak 730 TL/tona çıktığını anlattı. 5,5 MİLYON TON KULLANILABİLİR BUĞDAY VAR TMO'ya, sıfır gümrük vergisi ile buğday ithalatı için 1 milyon tonluk tarife kontenjanı açıldığını, Ofis'in şimdiye kadar bu kapsamda 600 bin tonluk bağlantı yaptığını anlatan Özmen, Türkiye'nin elinde şu an, 1,7-2 milyon tonu un sanayicilerinde, 1,5 milyon tonu TMO'nun stoklarında, 600 bin tonu bağlantı halinde, 400 bin tonu lisansa bağlanmış, 1 milyon tona yakın çiftçide, 300 bin tonu da limanlarda olmak üzere toplam 5,5 milyon ton civarında buğday stoğu bulunduğuna işaret etti. Özmen,"Yeni hasada az bir zaman kalmışken kamunun buğday ithalatında gümrüğün sıfırlanması konusunda adım atması çiftçimize, sanayicimize, tüketicimize ve ülke menfaatlerine yönelik olumsuz sonuçları beraberinde getirecektir. Bu da sektörün yoğun rekabetten dolayı zor sağladığımız birlikteliğine, barışına, piyasa istikrarına ve dokusuna çok büyük zararlar verecektir. Ülkemizdeki buğday üretiminin ve üreticilerin her hangi bir zarara

8 uğratılmasından şiddetle kaçınılmalıdır. Çünkü biz un sanayicileri olarak Türkiye'de buğdayın ekilebilir olmasını destekleyecek politikaların oluşmasından yanayız. İthalat halinde, desteklemelerle ayakta duran çiftçimizin buğday ekimini sürdürebilmesi olanağı azalacak ve ülkemiz buğday ithalat ikameli bir sürece sürüklenecektir." şeklinde konuştu. AA

9 İthal buğdaya sıfır vergi Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Özmen, Türkiye'nin elinde, hasat dönemine kadar kullanabileceği 5,5 milyon ton buğday olmasına karşın, buğday ithalatında gümrük vergilerinin sıfırlanması için kararname hazırlandığını bildirdi. Özmen, hasat dönemine girilirken, sıfır gümrük vergisi ile buğday ithalatına izin verilmesinin, çiftçiye, sanayiciye, tüketiciye ve ülkeye dönük çok olumsuz sonuçları olacağını öne sürerken, uluslararası piyasada fiyatların en yüksek olduğu dönemde ithalat yapılmasının, ülkeyi gereksiz bedel ödeme ile karşı karşıya bırakacağını savundu. Tarım sektöründe dünya piyasalarında, özellikle Rusya'nın geçen yıl Ağustos'ta ihracatını yasaklaması sonrası buğday fiyatlarının hızlı ve sürekli arttığını hatırlatan Özmen, uluslararası piyasada krizin başlaması öncesinde 270 dolar/ton olan buğday fiyatının, bugün yüzde 62 artarak 440 dolar/tona ulaştığını, Türkiye'de ise 550 TL/ton olan buğday fiyatının, yüzde 32 artarak 730 TL/tona çıktığını anlattı. 5,5 MİLYON TON KULLANILABİLİR BUĞDAY VAR TMO'ya, sıfır gümrük vergisi ile buğday ithalatı için 1 milyon tonluk tarife kontenjanı açıldığını, Ofis'in şimdiye kadar bu kapsamda 600 bin tonluk bağlantı yaptığını anlatan Özmen, Türkiye'nin elinde şu an, 1,7 2 milyon tonu un sanayicilerinde, 1,5 milyon tonu TMO'nun stoklarında, 600 bin tonu bağlantı halinde, 400 bin tonu lisansa bağlanmış, 1 milyon tona yakın çiftçide, 300 bin tonu da limanlarda olmak üzere toplam 5,5 milyon ton civarında buğday stoğu bulunduğuna işaret etti. Özmen,"Yeni hasada az bir zaman kalmışken kamunun buğday ithalatında gümrüğün sıfırlanması konusunda adım atması çiftçimize, sanayicimize, tüketicimize ve ülke menfaatlerine yönelik olumsuz sonuçları beraberinde getirecektir. Bu da sektörün yoğun rekabetten dolayı zor sağladığımız birlikteliğine, barışına, piyasa istikrarına ve dokusuna çok büyük zararlar verecektir. Ülkemizdeki buğday üretiminin ve üreticilerin her hangi bir zarara uğratılmasından şiddetle kaçınılmalıdır. Çünkü biz un sanayicileri olarak Türkiye'de buğdayın ekilebilir olmasını destekleyecek politikaların oluşmasından yanayız. İthalat halinde, desteklemelerle ayakta duran çiftçimizin buğday ekimini sürdürebilmesi olanağı azalacak ve ülkemiz buğday ithalat ikameli bir sürece sürüklenecektir." şeklinde konuştu.

10 Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu, buğday ithalatına sıfır gümrük kararnamesi hazırlandığını iddia etti. Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Özmen, Türkiye'nin elinde, hasat dönemine kadar kullanabileceği 5,5 milyon ton buğday olmasına karşın, buğday ithalatında gümrük vergilerinin sıfırlanması için kararname hazırlandığını bildirdi. Sıfır gümrük vergisi Özmen, hasat dönemine girilirken, sıfır gümrük vergisi ile buğday ithalatına izin verilmesinin, çiftçiye, sanayiciye, tüketiciye ve ülkeye dönük çok olumsuz sonuçları olacağını öne sürerken, uluslararası piyasada fiyatların en yüksek olduğu dönemde ithalat yapılmasının, ülkeyi gereksiz bedel ödeme ile karşı karşıya bırakacağını savundu. Piyasada dengeleri bozacak ve özellikle çiftçiye büyük zararı olacak karar alınırken sektörün görüşünün alınmadığını, ''TMO'nun oyun bozanlık yaptığını'' ifade eden Özmen, ''Dünyanın en büyük un ihracatçısı olarak, şimdiye kadar uluslararası piyasada rekabet edebilmek amacıyla dünya fiyatlarından hammadde temini için TMO'nun sıfır gümrük ile buğday ithalatını destekleyen un sanayicilerinin, bu aşamada, TMO dışındaki aktörler için genel ithalatta buğday ithalatındaki gümrük vergilerinin indirilmesine karşı olduğunu'' söyledi. Geçen sezon, buğday ithal etmeye geç karar verilmesi nedeniyle, TMO'nun 100 milyon dolar fazla bedel ödediğini, şimdi de uluslararası piyasada fiyatların en yüksek olduğu dönemde ithalat yapılmasının ülkeyi gereksiz bedel ödeme ile karşı karşıya bırakacağını öne süren Özmen, ''gümrük vergilerinin düşürülmesinin, limanlarda gemilerde bekletilen 300 bin ton buğday ile ilgili olduğunu düşündüklerini'' de söyledi. Tarım sektöründe dünya piyasalarında, özellikle Rusya'nın geçen yıl Ağustos'ta ihracatını yasaklaması sonrası buğday fiyatlarının hızlı ve sürekli arttığını hatırlatan Özmen, uluslararası piyasada krizin başlaması öncesinde 270 dolar/ton olan buğday fiyatının, bugün yüzde 62 artarak 440 dolar/tona ulaştığını, Türkiye'de ise 550 TL/ton olan buğday fiyatının, yüzde 32 artarak 730 TL/tona çıktığını anlattı. TMO, 100 milyon dolar fazla bedel ödedi Bu süreç boyunca yurtdışı buğday piyasalarında yaşanan olumsuz gelişmelerin yurtiçi piyasalardaki istikrarı etkilememesi ve bu sürecin en az zararla atlatılmasına yönelik olarak TUSAF'ın, Dış Ticaret Müsteşarlığı(DTM) ve TMO ile yoğun işbirliği yaptığını kaydeden TUSAF Başkanı Özmen, şöyle devam etti: ''Federasyonumuz, geçen yıl Ağustos ayından bu yana olumsuz koşulları, toplam ürün tahminlerini ortaya koymuş ve daha o aylarda ülkemizin 1 milyon ton eksiğinin olduğunu 2 Ağustos 2010'da TMO'ya yazılı olarak bildirmiş ve bunun mutlak ithalat yoluyla karşılanması ya da buğday ithalatında gümrüğün kaldırılmasını kamudan talep etmiştir. Başta TMO olmak üzere kamunun tüm ilgilileri, ülkemizde buğday veriminde bir sorun olmadığını, depoların dolu olduğunu belirtmiş ve ihtiyaç halinde ithalatın TMO tarafından yapılacağı beyan edilerek bu talebin önü kesilmiştir. Halbuki TMO Ağustos 2010 tarihinde bugünkü alımlarını yapmış olsaydı, hazinenin kasasından 100 milyon dolar gibi bir fark çıkmayacaktı.''

11 Un sanayicilerinin gümrük öfkesi Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu, yeni hasada az bir zaman kalmışken kamunun buğday ithalatında gümrüğün sıfırlanması konusunda adım atmasının olumsuz etki yapacağını savunarak, "Bu da sektörün yoğun rekabetten dolayı zor sağladığımız birlikteliğine, barışına, piyasa istikrarına ve dokusuna çok büyük zararlar verecektir" dedi. ANKA Ankara TUSAF Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklamada, tarım sektöründe dünya piyasalarında, özellikle Rusya'nın 5 Ağustos 2010 itibariyle ihracatını yasaklaması sonrası buğday fiyatlarının hızlı ve sürekli artış gösterdiğini dile getirerek, tüm dünyadaki iklimsel olumsuzlukların buğday arzında sorunlar oluşturduğunu savundu. TUSAF, "Bu olumsuzluklar da buğday tedarik ve fiyatlamalarında sıkıntılara yol açmaktadır. Dünyada krizin başlaması öncesinde 270 dolar/ton olan buğday fiyatı bugün yüzde 62'lik artışla 440 dolar/ton ulaşmış, Türkiye'de 550 TL/ton olan buğday fiyatı buna karşılık yüzde 32'lik yükselişle 730 TL/tona çıkmıştır. Un sanayicilerimiz dünya buğday fiyatlarındaki artışları un üretimimize ve fiyatlara yansıtmamak için büyük bir çaba ve fedakarlık göstermiştir" dedi. "Kamunun harmanın başından bu yana yaptığı uygulamaları takip ediyoruz" Un sanayicilerinin, kamunun harmanın başından bu yana yaptığı uygulamaları takip ederek, sıra dışı fiyat yükselişlerine de meydan vermeden un üretmeye ve piyasa kullanımına sunmaya devam ettiklerini belirten TUSAF, "İnanıyoruz ki ülkemizde buğday bulmakta bir sorun bugün için söz konusu değildir. TMO'nun buğdaydaki stok miktarı ve yaptığı ihaleler ile limanlara buğday getirecek olmasının iç piyasa buğday fiyatlarında yükselişi frenlediği ve istediği gibi yönettiği bir gerçektir. En son İstanbul Halk Ekmek ihalesinin 41.3 TL fiyattan tamamlanması da ekmek fiyatları hususunda bir sorun olmadığı gerçeğini ortaya koymaktadır" dedi. Önümüzdeki hasat dönemine kadar Türkiye'nin buğday sıkıntısı içinde olmadığının aşikar olduğunu belirten Federasyon yöneticileri, "Ancak yeni hasatla birlikte çıkacak olan üretim miktarımıza göre ihtiyacımızda bir eksiklik söz konusu olması halinde, bu miktarın, bugün en pahalı dönemde değil de, kendi hasat dönemimizin ardından Karadeniz bölgelerinin hasada başlaması ile birlikte en ekonomik zamanda yurda girişinin sağlanması gerekmektedir" diye konuştu. "Gümrük vergisinin sıfırlanması girişimi, iç ve dış ticareti ile sektörümüzü açıkta ve çaresiz bırakmıştır" TUSAF, "2010 yılı itibariyle resmi istatistiklere göre un ihracatında dolar bazında dünyada bir numaraya oturmuş sektörümüzün iç ve dış piyasaya çalışan sanayicisi üretim ve ticarete yönelik pozisyonlarını regülasyon kurumu olan TMO'nun politikalarına ve mevcut piyasa gidişatına göre düzenlemiş bulunmaktadır" diyerek açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bugün mevcut piyasa koşullarının; aniden, alt yapısı oluşturulmadan ve sektörün en önemli çatı kuruluşu TUSAF ile istişare edilmeden, değiştirilmesine yönelik TMO tarafından başlatılan ve DTM'nin uygun görüş için sunulan gümrük vergisinin sıfırlanması girişimi, iç ve dış ticareti ile sektörümüzü açıkta ve çaresiz bırakmıştır. Bu sebeple yeni hasata 3.5 ay gibi kısa bir zaman kala bu oldu bitti politikalar sektörümüz tarafından uygun bulunmamaktadır." Yeni hasada az bir zaman kalmışken kamunun buğday ithalatında gümrüğün sıfırlanması konusunda adım atmasının çiftçiye, sanayiciye, tüketiciye ve ülke menfaatlerine yönelik olumsuz sonuçları beraberinde getireceğini savunan TUSAF yöneticileri, "Bu da sektörün yoğun rekabetten dolayı zor

12 sağladığımız birlikteliğine, barışına, piyasa istikrarına ve dokusuna çok büyük zararlar verecektir" dedi. Buğdayın stratejik bir ürün olduğu ve her geçen gün önemini arttırdığının asla unutulmaması gerektiğini sözlerine ekleyen Federasyon yöneticileri, "Ülkemizdeki buğday üretiminin ve üreticilerin her hangi bir zarara uğratılmasından şiddetle kaçınılmalıdır. Çünkü biz un sanayicileri olarak Türkiye'de buğdayın ekilebilir olmasını destekleyecek politikaların oluşmasından yanayız. Kaldı ki hasada sıfır gümrüklü buğday ithalatıyla girmek çiftçilerimiz açısından son derece olumsuz etkilere sebep olacaktır. Desteklemelerle ayakta duran çiftçimizin buğday ekimini sürdürebilmesi olanağı azalacak ve ülkemiz buğday ithalat ikameli bir sürece sürüklenecektir" ifadelerini kullandı.

13 UN SANAYİCİLERİ KIZGIN: BUĞDAY İTHALATINDA GÜMRÜĞÜN SIFIRLANMASI BİRLİKTELİĞE VE BARIŞA ZARAR VERİR Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu, yeni hasada az bir zaman kalmışken kamunun buğday ithalatında gümrüğün sıfırlanması konusunda adım atmasının çiftçiye, sanayiciye, tüketiciye ve ülke menfaatlerine olumsuz etki yapacağını savunarak, "Bu da sektörün yoğun rekabetten dolayı zor sağladığımız birlikteliğine, barışına, piyasa istikrarına ve dokusuna çok büyük zararlar verecektir" dedi. ANKARA (ANKA) Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) yeni hasada az bir zaman kalmışken kamunun buğday ithalatında gümrüğün sıfırlanması konusunda adım atmasının çiftçiye, sanayiciye, tüketiciye ve ülke menfaatlerine olumsuz etki yapacağını savunarak, "Bu da sektörün yoğun rekabetten dolayı zor sağladığımız birlikteliğine, barışına, piyasa istikrarına ve dokusuna çok büyük zararlar verecektir" dedi. TUSAF Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklamada, tarım sektöründe dünya piyasalarında, özellikle Rusya'nın 5 Ağustos 2010 itibariyle ihracatını yasaklaması sonrası buğday fiyatlarının hızlı ve sürekli artış gösterdiğini dile getirerek, tüm dünyadaki iklimsel olumsuzlukların buğday arzında sorunlar oluşturduğunu savundu. TUSAF, "Bu olumsuzluklar da buğday tedarik ve fiyatlamalarında sıkıntılara yol açmaktadır. Dünyada krizin başlaması öncesinde 270 dolar/ton olan buğday fiyatı bugün yüzde 62'lik artışla 440 dolar/ton ulaşmış, Türkiye'de 550 TL/ton olan buğday fiyatı buna karşılık yüzde 32'lik yükselişle 730 TL/tona çıkmıştır. Un sanayicilerimiz dünya buğday fiyatlarındaki artışları un üretimimize ve fiyatlara yansıtmamak için büyük bir çaba ve fedakarlık göstermiştir" dedi. "KAMUNUN HARMANIN BAŞINDAN BU YANA YAPTIĞI UYGULAMALARI TAKİP EDİYORUZ" Un sanayicilerinin, kamunun harmanın başından bu yana yaptığı uygulamaları takip ederek, sıra dışı fiyat yükselişlerine de meydan vermeden un üretmeye ve piyasa kullanımına sunmaya devam ettiklerini belirten TUSAF, "İnanıyoruz ki ülkemizde buğday bulmakta bir sorun bugün için söz konusu değildir. TMO'nun buğdaydaki stok miktarı ve yaptığı ihaleler ile limanlara buğday getirecek olmasının iç piyasa buğday fiyatlarında yükselişi frenlediği ve istediği gibi yönettiği bir gerçektir. En son İstanbul Halk Ekmek ihalesinin 41.3 TL fiyattan tamamlanması da ekmek fiyatları hususunda bir sorun olmadığı gerçeğini ortaya koymaktadır" dedi. Önümüzdeki hasat dönemine kadar Türkiye'nin buğday sıkıntısı içinde olmadığının aşikar olduğunu belirten Federasyon yöneticileri, "Ancak yeni hasatla birlikte çıkacak olan üretim miktarımıza göre ihtiyacımızda bir eksiklik söz konusu olması halinde, bu miktarın, bugün en pahalı dönemde değil de, kendi hasat dönemimizin ardından Karadeniz bölgelerinin hasada başlaması ile birlikte en ekonomik zamanda yurda girişinin sağlanması gerekmektedir" diye konuştu. "GÜMRÜK VERGİSİNİN SIFIRLANMASI GİRİŞİMİ, İÇ VE DIŞ TİCARETİ İLE SEKTÖRÜMÜZÜ AÇIKTA VE ÇARESİZ BIRAKMIŞTIR" TUSAF, "2010 yılı itibariyle resmi istatistiklere göre un ihracatında dolar bazında dünyada bir numaraya oturmuş sektörümüzün iç ve dış piyasaya çalışan sanayicisi üretim ve ticarete yönelik pozisyonlarını regülasyon kurumu olan TMO'nun politikalarına ve mevcut piyasa gidişatına göre düzenlemiş bulunmaktadır" diyerek açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bugün mevcut piyasa koşullarının; aniden, alt yapısı oluşturulmadan ve sektörün en önemli çatı kuruluşu TUSAF ile istişare edilmeden, değiştirilmesine yönelik TMO tarafından başlatılan ve DTM'nin uygun görüş için sunulan gümrük vergisinin sıfırlanması girişimi, iç ve dış ticareti ile sektörümüzü açıkta ve çaresiz bırakmıştır. Bu sebeple yeni hasata 3.5 ay gibi kısa bir zaman kala bu oldu bitti politikalar sektörümüz tarafından uygun bulunmamaktadır." Yeni hasada az bir zaman kalmışken kamunun buğday ithalatında gümrüğün sıfırlanması konusunda

14 adım atmasının çiftçiye, sanayiciye, tüketiciye ve ülke menfaatlerine yönelik olumsuz sonuçları beraberinde getireceğini savunan TUSAF yöneticileri, "Bu da sektörün yoğun rekabetten dolayı zor sağladığımız birlikteliğine, barışına, piyasa istikrarına ve dokusuna çok büyük zararlar verecektir" dedi. Buğdayın stratejik bir ürün olduğu ve her geçen gün önemini arttırdığının asla unutulmaması gerektiğini sözlerine ekleyen Federasyon yöneticileri, "Ülkemizdeki buğday üretiminin ve üreticilerin her hangi bir zarara uğratılmasından şiddetle kaçınılmalıdır. Çünkü biz un sanayicileri olarak Türkiye'de buğdayın ekilebilir olmasını destekleyecek politikaların oluşmasından yanayız. Kaldı ki hasada sıfır gümrüklü buğday ithalatıyla girmek çiftçilerimiz açısından son derece olumsuz etkilere sebep olacaktır. Desteklemelerle ayakta duran çiftçimizin buğday ekimini sürdürebilmesi olanağı azalacak ve ülkemiz buğday ithalat ikameli bir sürece sürüklenecektir" ifadelerini kullandı.(anka)

15 UN SANAYİCİLERİ KIZGIN: BUĞDAY İTHALATINDA GÜMRÜĞÜN SIFIRLANMASI BİRLİKTELİĞE VE BARIŞA ZARAR VERİR 17 Şubat 2011 Perşembe Saat: 14:45 ANKA Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu, yeni hasada az bir zaman kalmışken kamunun buğday ithalatında gümrüğün sıfırlanması konusunda adım atmasının çiftçiye, sanayiciye, tüketiciye ve ülke menfaatlerine olumsuz etki yapacağını savunarak, "Bu da sektörün yoğ Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu, yeni hasada az bir zaman kalmışken kamunun buğday ithalatında gümrüğün sıfırlanması konusunda adım atmasının çiftçiye, sanayiciye, tüketiciye ve ülke menfaatlerine olumsuz etki yapacağını savunarak, "Bu da sektörün yoğun rekabetten dolayı zor sağladığımız birlikteliğine, barışına, piyasa istikrarına ve dokusuna çok büyük zararlar verecektir" dedi. ANKARA (ANKA) Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) yeni hasada az bir zaman kalmışken kamunun buğday ithalatında gümrüğün sıfırlanması konusunda adım atmasının çiftçiye, sanayiciye, tüketiciye ve ülke menfaatlerine olumsuz etki yapacağını savunarak, "Bu da sektörün yoğun rekabetten dolayı zor sağladığımız birlikteliğine, barışına, piyasa istikrarına ve dokusuna çok büyük zararlar verecektir" dedi. TUSAF Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklamada, tarım sektöründe dünya piyasalarında, özellikle Rusya'nın 5 Ağustos 2010 itibariyle ihracatını yasaklaması sonrası buğday fiyatlarının hızlı ve sürekli artış gösterdiğini dile getirerek, tüm dünyadaki iklimsel olumsuzlukların buğday arzında sorunlar oluşturduğunu savundu. TUSAF, "Bu olumsuzluklar da buğday tedarik ve fiyatlamalarında sıkıntılara yol açmaktadır. Dünyada krizin başlaması öncesinde 270 dolar/ton olan buğday fiyatı bugün yüzde 62'lik artışla 440 dolar/ton ulaşmış, Türkiye'de 550 TL/ton olan buğday fiyatı buna karşılık yüzde 32'lik yükselişle 730 TL/tona çıkmıştır. Un sanayicilerimiz dünya buğday fiyatlarındaki artışları un üretimimize ve fiyatlara yansıtmamak için büyük bir çaba ve fedakarlık göstermiştir" dedi. "KAMUNUN HARMANIN BAŞINDAN BU YANA YAPTIĞI UYGULAMALARI TAKİP EDİYORUZ" Un sanayicilerinin, kamunun harmanın başından bu yana yaptığı uygulamaları takip ederek, sıra dışı fiyat yükselişlerine de meydan vermeden un üretmeye ve piyasa kullanımına sunmaya devam ettiklerini belirten TUSAF, "İnanıyoruz ki ülkemizde buğday bulmakta bir sorun bugün için söz konusu değildir. TMO'nun buğdaydaki stok miktarı ve yaptığı ihaleler ile limanlara buğday getirecek olmasının iç piyasa buğday fiyatlarında yükselişi frenlediği ve istediği gibi yönettiği bir gerçektir. En son İstanbul Halk Ekmek ihalesinin 41.3 TL fiyattan tamamlanması da ekmek fiyatları hususunda bir sorun olmadığı gerçeğini ortaya koymaktadır" dedi. Önümüzdeki hasat dönemine kadar Türkiye'nin buğday sıkıntısı içinde olmadığının aşikar olduğunu belirten Federasyon yöneticileri, "Ancak yeni hasatla birlikte çıkacak olan üretim miktarımıza göre ihtiyacımızda bir eksiklik söz konusu olması halinde, bu miktarın, bugün en pahalı dönemde değil de, kendi hasat dönemimizin ardından Karadeniz bölgelerinin hasada başlaması ile birlikte en ekonomik zamanda yurda girişinin sağlanması gerekmektedir" diye konuştu. "GÜMRÜK VERGİSİNİN SIFIRLANMASI GİRİŞİMİ, İÇ VE DIŞ TİCARETİ İLE SEKTÖRÜMÜZÜ AÇIKTA VE ÇARESİZ BIRAKMIŞTIR" TUSAF, "2010 yılı itibariyle resmi istatistiklere göre un ihracatında dolar bazında dünyada bir numaraya oturmuş sektörümüzün iç ve dış piyasaya çalışan sanayicisi üretim ve ticarete yönelik pozisyonlarını regülasyon kurumu olan TMO'nun politikalarına ve mevcut piyasa gidişatına göre düzenlemiş bulunmaktadır" diyerek açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bugün mevcut piyasa koşullarının; aniden, alt yapısı oluşturulmadan ve sektörün en önemli çatı kuruluşu TUSAF ile istişare edilmeden, değiştirilmesine yönelik TMO tarafından başlatılan ve DTM'nin

16 uygun görüş için sunulan gümrük vergisinin sıfırlanması girişimi, iç ve dış ticareti ile sektörümüzü açıkta ve çaresiz bırakmıştır. Bu sebeple yeni hasata 3.5 ay gibi kısa bir zaman kala bu oldu bitti politikalar sektörümüz tarafından uygun bulunmamaktadır." Yeni hasada az bir zaman kalmışken kamunun buğday ithalatında gümrüğün sıfırlanması konusunda adım atmasının çiftçiye, sanayiciye, tüketiciye ve ülke menfaatlerine yönelik olumsuz sonuçları beraberinde getireceğini savunan TUSAF yöneticileri, "Bu da sektörün yoğun rekabetten dolayı zor sağladığımız birlikteliğine, barışına, piyasa istikrarına ve dokusuna çok büyük zararlar verecektir" dedi. Buğdayın stratejik bir ürün olduğu ve her geçen gün önemini arttırdığının asla unutulmaması gerektiğini sözlerine ekleyen Federasyon yöneticileri, "Ülkemizdeki buğday üretiminin ve üreticilerin her hangi bir zarara uğratılmasından şiddetle kaçınılmalıdır. Çünkü biz un sanayicileri olarak Türkiye'de buğdayın ekilebilir olmasını destekleyecek politikaların oluşmasından yanayız. Kaldı ki hasada sıfır gümrüklü buğday ithalatıyla girmek çiftçilerimiz açısından son derece olumsuz etkilere sebep olacaktır. Desteklemelerle ayakta duran çiftçimizin buğday ekimini sürdürebilmesi olanağı azalacak ve ülkemiz buğday ithalat ikameli bir sürece sürüklenecektir" ifadelerini kullandı.(anka) (BRŞ/ÖMR)

BUĞDAY PİYASALARININ GENEL GÖRÜNÜMÜ VE LİSANSLI DEPOCULUK. 10 Mart 2018 ANTALYA

BUĞDAY PİYASALARININ GENEL GÖRÜNÜMÜ VE LİSANSLI DEPOCULUK. 10 Mart 2018 ANTALYA BUĞDAY PİYASALARININ GENEL GÖRÜNÜMÜ VE LİSANSLI DEPOCULUK 10 Mart 2018 ANTALYA 1 Dünya Buğday Dengesi - Fiyatlar 2.000 $/ton 1.800 1.600 1.400 1.200 1.000 800 600 241 254 191 207 224 176 174 157 153 166

Detaylı

TÜRKİYE DE YAĞLIK AYÇİÇEK TOHUMU VE AYÇİÇEĞİ YAĞI ÜRETİMİ, ARZ TALEP DENGESİ

TÜRKİYE DE YAĞLIK AYÇİÇEK TOHUMU VE AYÇİÇEĞİ YAĞI ÜRETİMİ, ARZ TALEP DENGESİ TÜRKİYE DE YAĞLIK AYÇİÇEK TOHUMU VE AYÇİÇEĞİ YAĞI ÜRETİMİ, ARZ TALEP DENGESİ HAKAN ÇALEN GENEL MÜDÜR V. Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Bitkisel Yağlar Konferansı 2016 / İSTANBUL Türkiye yağlı tohum üretimi

Detaylı

HUBUBAT PİYASALARINA BAKIŞ

HUBUBAT PİYASALARINA BAKIŞ T.C. TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HUBUBAT PİYASALARINA BAKIŞ 1 HAZİRAN 2013 MARDİN 1 TMO NUN GÖREVLERİ Kuruluş: 1938 Hububat piyasalarını düzenlemek, Afyon ve uyuşturucu maddelere konulan devlet

Detaylı

TMO NUN HUBUBAT ROLÜ PİYASALARINDAKİ

TMO NUN HUBUBAT ROLÜ PİYASALARINDAKİ TMO NUN HUBUBAT ROLÜ PİYASALARINDAKİ 30/03/2012 1 TMO NUN TARİHÇESİ 1929 1933 1938 1939-45 1984 1993 2008 2011 2012 2 TMO NUN GÖREVLERİ Hububat piyasalarını düzenlemek, Afyon ve uyuşturucu maddelere konulan

Detaylı

Mısır alım fiyatı açıklandı

Mısır alım fiyatı açıklandı Mısır alım fiyatı açıklandı Ağustos 28, 2012-1:42:57 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) mısırın tonunu 595 liraya almaya hazır olduğunu bildirerek, bunun geçen

Detaylı

ABD Tarım Bakanlığının 08/03/2018 Tarihli Ürün Raporları

ABD Tarım Bakanlığının 08/03/2018 Tarihli Ürün Raporları 12/03/2018 ABD Tarım Bakanlığının 08/03/2018 Tarihli Ürün Raporları ABD Tarım Bakanlığınca 8 Mart 2018 tarihinde yayımlanmış tahıl ve yağlı tohumlar raporlarında, ABD nin yanı sıra dünya üretimi ve ticaretine

Detaylı

Türkiye de ve Dünyada Makarnalık (Durum) Buğdayı Pazarı

Türkiye de ve Dünyada Makarnalık (Durum) Buğdayı Pazarı Türkiye de ve Dünyada Makarnalık (Durum) Buğdayı Pazarı Makarna ve bulgurun üretiminde ana hammadde olarak kullanılan durum buğdayına olan talep giderek artmaktadır. 2013/14 sezonunda dünya durum buğdayı

Detaylı

3 1 0 2 20 BUĞDAY RAPORU

3 1 0 2 20 BUĞDAY RAPORU 0 1 Dünya buğday üretimi, üretim devlerinden biri olan ABD nin yaklaşık 4 milyon tonluk üretim azalmasına rağmen bu sene ekili alanların ve verimin artmasıyla paralel olarak Ağustos ayı verilerine göre

Detaylı

Hububat alım fiyatları açıklandı

Hububat alım fiyatları açıklandı Hububat alım fiyatları açıklandı Haziran 18, 2012-1:15:00 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2012 müdahale alım fiyatının, Anadolu kırmızı sert ekmelik buğday için ton başına 665 lira olarak

Detaylı

BAKLİYAT DOSYASI. 4 TÜRKİYE ABD 240 Kaynak: FAO

BAKLİYAT DOSYASI. 4 TÜRKİYE ABD 240 Kaynak: FAO BAKLİYAT DOSYASI Dünya üzerinde tarımı çok eski yıllardan beri yapılmakta olan yemeklik dane baklagillerin diğer bir deyişle bakliyat ürünlerinin insan beslenmesinde bitkisel kaynaklı protein gereksiniminin

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) SERBEST BÖLGE TEŞVİKLERİ. Hasan YÜKSEK Eylül 2012

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) SERBEST BÖLGE TEŞVİKLERİ. Hasan YÜKSEK Eylül 2012 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) SERBEST BÖLGE TEŞVİKLERİ Hasan YÜKSEK Eylül 2012 SUNUM PLANI I. SERBEST BÖLGENİN TANIMI VE AMACI II. ANTALYA SERBEST BÖLGE III. SERBEST BÖLGELERİMİZİN SUNDUĞU AVANTAJLAR

Detaylı

20/09/2018 ABD Tarım Bakanlığının 12/09/2018 Tarihli Ürün Raporları Mısır:

20/09/2018 ABD Tarım Bakanlığının 12/09/2018 Tarihli Ürün Raporları Mısır: 20/09/2018 ABD Tarım Bakanlığının 12/09/2018 Tarihli Ürün Raporları ABD Tarım Bakanlığınca 12 Eylül 2018 tarihinde yayımlanmış tahıl ve yağlı tohumlar raporlarında, ABD nin yanı sıra dünya üretimi ve ticaretine

Detaylı

ZEYTİNYAĞI SEKTÖR RAPORU-2013

ZEYTİNYAĞI SEKTÖR RAPORU-2013 Türkiye de Üretim Zeytin ağacında periyodisiteden dolayı zeytin üretimi yıllara göre inişli çıkışlı bir grafik izlemekte ve üretime bağlı olarak bir yıl düşük (yok yılı) bir yıl yüksek (var yılı) ürün

Detaylı

ABD Tarım Bakanlığının 12/07/2018 Tarihli Ürün Raporları

ABD Tarım Bakanlığının 12/07/2018 Tarihli Ürün Raporları 17/07/2018 ABD Tarım Bakanlığının 12/07/2018 Tarihli Ürün Raporları ABD Tarım Bakanlığınca 12 Temmuz 2018 tarihinde yayımlanmış tahıl ve yağlı tohumlar raporlarında, ABD nin yanı sıra dünya üretimi ve

Detaylı

G E N E L B A K RAKAMLARLA BUĞDAY

G E N E L B A K RAKAMLARLA BUĞDAY G E N E L B A K RAKAMLARLA BUĞDAY 2013/14 dönemindeki dünya buğday üretimi öngörüsü Uluslararası Hububat Konseyi raporuna göre 683 m/t olmuştur. ABD Tarım Bakanlığı nın tahminleri ise üretimin yaklaşık

Detaylı

YERLİ ÜRETİCİLER TARAFINDAN ÜTÜ İTHALATINA YÖNELİK YAPILAN KORUNMA ÖNLEMİ BAŞVURUSUNUN GİZLİ OLMAYAN ÖZETİ

YERLİ ÜRETİCİLER TARAFINDAN ÜTÜ İTHALATINA YÖNELİK YAPILAN KORUNMA ÖNLEMİ BAŞVURUSUNUN GİZLİ OLMAYAN ÖZETİ YERLİ ÜRETİCİLER TARAFINDAN ÜTÜ İTHALATINA YÖNELİK YAPILAN KORUNMA ÖNLEMİ BAŞVURUSUNUN GİZLİ OLMAYAN ÖZETİ 1. GİRİŞ 2. BAŞVURUYA İLİŞKİN GENEL BİLGİLER 2.1 Başvurunun konusu 2.2 Başvuru sahipleri 2.3 Başvuru

Detaylı

Bazı gözlemler ve Haber Özetleri

Bazı gözlemler ve Haber Özetleri Kuzey yarım kürede buğday hasadı devam ediyor. Akdeniz çevresindeki ülkelerde buğday hasadı büyük ölçüde tamamlanmışken, Karadeniz çevresindeki ülkelerde ise sürüyor. Ancak bazı bölgelerde aşırı yağışlar

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA)

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) SERBEST BÖLGE TEŞVİKLERİ Metin TATLI Şubat 2015 SUNUM PLANI I. SERBEST BÖLGENİN TANIMI VE AMACI II. ANTALYA SERBEST BÖLGE III. SERBEST BÖLGELERİMİZİN SUNDUĞU AVANTAJLAR

Detaylı

KRİZİ YOLDA! Hazırlayan: ayan: EVRİM KÜÇÜK

KRİZİ YOLDA! Hazırlayan: ayan: EVRİM KÜÇÜK HABER DÜNYADA BUĞDAY KRİZİ YOLDA! Hazırlayan: ayan: EVRİM KÜÇÜK DÜNYANIN EN BÜYÜK BUĞDAY İHRACATÇILARININ STOKLARI ERİYOR. UZMANLAR EN BÜYÜK SEKİZ İHRACATÇININ STOKUNDA DÜNYAYA EN FAZLA 26 GÜN YETECEK

Detaylı

TÜRKİYE UN SANAYİCİLERİ FEDERASYONU BİLGİ NOTU

TÜRKİYE UN SANAYİCİLERİ FEDERASYONU BİLGİ NOTU TÜRKİYE UN SANAYİCİLERİ FEDERASYONU BİLGİ NOTU Federasyon, Dernekler ve üyelerimiz arasında kurumsal çerçevesinin daha da kuvvetlendirilmesi, sektöre yönelik mevzuat, istatistik paylaşımı, ekonomik değerlendirme

Detaylı

KÜRESEL PERSPEKTİFTEN TÜRKİYE TARIMI VE PROJEKSİYONLAR

KÜRESEL PERSPEKTİFTEN TÜRKİYE TARIMI VE PROJEKSİYONLAR KÜRESEL PERSPEKTİFTEN TÜRKİYE TARIMI VE PROJEKSİYONLAR TÜRKİYE EKONOMİ ZİRVESİ 22 24 ARALIK 2017, ŞANLIURFA TARIMIN TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ ÖNEMİ YAKLAŞIK 850 MİLYAR DOLAR EKONOMİK BÜYÜKLÜKLE, DÜNYANIN

Detaylı

14.12.2011 TARİHLİ BURSA KARACABEY ZİRAAT ODASI HEYETİ NİN GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI SN. MEHMET MEHDİ EKER E SUNUMU

14.12.2011 TARİHLİ BURSA KARACABEY ZİRAAT ODASI HEYETİ NİN GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI SN. MEHMET MEHDİ EKER E SUNUMU 14.12.2011 TARİHLİ BURSA KARACABEY ZİRAAT ODASI HEYETİ NİN GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI SN. MEHMET MEHDİ EKER E SUNUMU Neden bu sunumu yapıyoruz? Bugün bölge çiftçilerimizin en güncel problemlerinden

Detaylı

2011 yılı dünya buğday üretimi, bir önceki yıla göre 42 milyon tonluk rekor bir artışla 695 milyon ton olarak gerçekleşmişti.

2011 yılı dünya buğday üretimi, bir önceki yıla göre 42 milyon tonluk rekor bir artışla 695 milyon ton olarak gerçekleşmişti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehmet Mehdi EKER'in 2012 Dönemi Hububat Politikaları Kamuoyu Açıklaması Değerli Basın Mensupları ve Değerli Katılımcılar, 2011 yılı dünya buğday üretimi, bir önceki

Detaylı

Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen Düzce Fındık Çalıştayı İstiklal Konferans Salonu nda gerçekleştirildi

Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen Düzce Fındık Çalıştayı İstiklal Konferans Salonu nda gerçekleştirildi Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen Düzce Fındık Çalıştayı İstiklal Konferans Salonu nda gerçekleştirildi Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi

Detaylı

ÇEVRESEL TARIM POLİTİKASI

ÇEVRESEL TARIM POLİTİKASI ÇEVRESEL TARIM POLİTİKASI Prof. Dr. Emine Olhan A.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü olhan@agri.ankara.edu.tr TARIMA MÜDAHALE ŞEKİLLERİ 1.Doğrudan Gelire Yönelik Müdahaleler a. Fark ödeme sistemi

Detaylı

T.C. TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HUBUBAT 30.06.2015 2015 yılında buğday üretiminin bir önceki seneye göre %18 oranında artış göstererek 22,5 milyon ton seviyesinde gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. 2015 yılında arpa üretiminin bir önceki

Detaylı

Türkiye Sığırcılık Sektöründe Yetiştirici Birliklerinin Yeri

Türkiye Sığırcılık Sektöründe Yetiştirici Birliklerinin Yeri Türkiye Sığırcılık Sektöründe Yetiştirici Birliklerinin Yeri Hayvancılığı gelişmiş ülkelerin, üretim ve ürün kalitesi açısından sağladıkları gelişimin temelinde yetiştirici örgütleri tarafından yürütülen

Detaylı

11-16 ŞUBAT DEMİR CEVHERİ PİYASA FİYATLARI

11-16 ŞUBAT DEMİR CEVHERİ PİYASA FİYATLARI 11-16 ŞUBAT DEMİR CEVHERİ PİYASA FİYATLARI MADEN DERECE MENŞEİ CFR(USD/MT) DEMİR %65 TÜRKİYE 152-154 DEMİR %60/59 TÜRKİYE 131-133 DEMİR %55/54 TÜRKİYE 112-114 11-16 ŞUBAT CEVHERİ PİYASA FİYATLARI MADEN

Detaylı

Türkiye`de Hububat Alanları

Türkiye`de Hububat Alanları BUĞDAY DOSYASI Türkiye, birçok ürünün yetiştirilmesine imkan veren iklim ve ekolojik özellikleri nedeniyle tarımsal üretim açısından avantajlı bir ülke olup, toplam istihdamın %24,6`sı tarım sektöründe

Detaylı

ABD Tarım Bakanlığının 12/08/2018 Tarihli Ürün Raporları

ABD Tarım Bakanlığının 12/08/2018 Tarihli Ürün Raporları 01/09/2018 ABD Tarım Bakanlığının 12/08/2018 Tarihli Ürün Raporları ABD Tarım Bakanlığınca 12 Ağustos 2018 tarihinde yayımlanmış tahıl ve yağlı tohumlar raporlarında, ABD nin yanı sıra dünya üretimi ve

Detaylı

Dünya buğday üretimi ve başlıca üretici ülkeler

Dünya buğday üretimi ve başlıca üretici ülkeler DÜNYA TAHIL PAZARI Dünyanın her yerinde bulunan ve yaygın olarak tüketilen tahıllar, ekmek ve un gibi insan beslenmesinde son derece önemli temel gıda maddelerinin yapımında kullanılmaktadır. Genel olarak

Detaylı

BÖLGE SAYI YÜZDE TOPLAM UN FABRİKASI 1091 100

BÖLGE SAYI YÜZDE TOPLAM UN FABRİKASI 1091 100 Ülkelerin tarım toplumundan sanayi toplumuna geçerken ilk olarak denedikleri sanayi sektörü genel olarak un sanayi olup, ülkemizin de başlangıcından beri özel sektör tarafından geliştirilen bu sektörü,

Detaylı

SERBEST BÖLGELERE SAĞLANAN AVANTAJLAR

SERBEST BÖLGELERE SAĞLANAN AVANTAJLAR SERBEST BÖLGELERE SAĞLANAN AVANTAJLAR Serbest Bölgenin Tanımı Genel olarak serbest bölgeler; ülkede geçerli ticari, mali ve iktisadi alanlara ilişkin hukuki ve idari düzenlemelerin uygulanmadığı veya kısmen

Detaylı

BİTKİSEL YAĞ SEKTÖRÜNDE İTHALATA BAĞIMLILIK SÜRÜYOR

BİTKİSEL YAĞ SEKTÖRÜNDE İTHALATA BAĞIMLILIK SÜRÜYOR BİTKİSEL YAĞ SEKTÖRÜNDE İTHALATA BAĞIMLILIK SÜRÜYOR Gözde SEVİLMİŞ Giderek artan nüfusa paralel olarak gıda maddeleri tüketimi ve dolayısıyla bitkisel yağ tüketimi artmaktadır. Diğer yandan artan gıda

Detaylı

Toplantıda Derneğimiz Yönetim Kurulu Başkanı Sn.Birol KOCAMAN ve Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Hüseyin Orta konuşma yapmıştır.

Toplantıda Derneğimiz Yönetim Kurulu Başkanı Sn.Birol KOCAMAN ve Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Hüseyin Orta konuşma yapmıştır. 31 Ağustos 2013 tarihinde Derneğimiz ve Bafra Ticaret Borsası organizasyonu ile bölgede ki firmalarla TMO yetkililerinin de katıldığı hasat öncesi değerlendirme toplantısı yapılmıştır. Toplantı Öncesi

Detaylı

Türkiye Bitkisel Yağlar Ticaret Dengesi

Türkiye Bitkisel Yağlar Ticaret Dengesi Türkiye Bitkisel Yağlar Ticaret Dengesi Faik Genç AgriPro Ltd. FOI 2010 -Fats& Oils Istanbul 2-3 Aralık 2010 Ana Başlıklar 1. Dünya Yağ ve Yağlı Tohumlar 2. Türkiye 3. TR Yağ ve Yağlı Tohum Ticaret Dengesi

Detaylı

BUĞDAY ÜRETİMİ VE TİCARETİ, LİSANSLI DEPOCULUK, VADELİ İŞLEM VE OPSİYON BORSASI KONGRESİ 10-13 MART 2011

BUĞDAY ÜRETİMİ VE TİCARETİ, LİSANSLI DEPOCULUK, VADELİ İŞLEM VE OPSİYON BORSASI KONGRESİ 10-13 MART 2011 Genel Müdür Konuşması BUĞDAY ÜRETİMİ VE TİCARETİ, LİSANSLI DEPOCULUK, VADELİ İŞLEM VE OPSİYON BORSASI KONGRESİ 10-13 MART 2011 Değerli Katılımcılar; Kongre vesilesi ile hepinize hoş geldiniz diyor saygılar

Detaylı

STRATEJİK ÜRÜN PAMUKTA TEHLİKE ÇANLARI

STRATEJİK ÜRÜN PAMUKTA TEHLİKE ÇANLARI STRATEJİK ÜRÜN PAMUKTA TEHLİKE ÇANLARI Gözde SEVİLMİŞ-Şebnem BORAN 1. Giriş Pamuk, çırçır sanayisinin, lifi ile tekstil sanayisinin, çekirdeği ile yağ ve yem sanayisinin, linteri ile de kağıt sanayisinin

Detaylı

MISIR DOSYASI. Türkiye`de mısır; yem, nişasta, glikoz, yağ ve son yıllarda biyoetanol üretiminde kullanılmaktadır.

MISIR DOSYASI. Türkiye`de mısır; yem, nişasta, glikoz, yağ ve son yıllarda biyoetanol üretiminde kullanılmaktadır. MISIR DOSYASI Mısır, genellikle çok nemli iklim bölgelerinde yetiştirilebilen, tek yıllık Buğdaygiller familyasından, özellikle yağı doymamış yağ grubunda olan bir tarım bitkisidir. Mısır bitkisi, insan

Detaylı

Türkiye Üretici Fiyatlarıyla 7. Büyük Tarım Ülkesi

Türkiye Üretici Fiyatlarıyla 7. Büyük Tarım Ülkesi Türkiye Üretici Fiyatlarıyla 7. Büyük Tarım Ülkesi Genel ekonomide üst sıralarda yer alan Çin, 2009'da, dünya tarımsal hasılasında liderliğini sürdürdü ve dünya tarımsal hasılanın yüzde 23,4'ünü tek başına

Detaylı

2009 YILI HUBUBAT RAPORU

2009 YILI HUBUBAT RAPORU 2009 YILI HUBUBAT RAPORU TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ http://www.tmo.gov.tr Müdafaa Caddesi No:18 06100 Bakanlıklar/ANKARA Tel: 0312 416 30 00 Faks: 0312 417 72 23 417 00 37 Mayıs 2010 TMO.

Detaylı

TARAMA BÖLÜM 11 TARIM VE KIRSAL KALKINMA GÜNDEM MADDESİ

TARAMA BÖLÜM 11 TARIM VE KIRSAL KALKINMA GÜNDEM MADDESİ ÇELTİK 23-26 Ocak 2006 Türkiye Cumhuriyeti 1 İÇİNDEKİLER I. ÇELTİK ÜRETİM İSTATİSTİKLERİ II. ÇELTİK TÜKETİM İSTATİSTİKLERİ III. ÇELTİK DIŞ TİCARETİ IV. ÇELTİK PİYASA AKTÖRLERİ V. AB MEVZUATIYLA MUKAYESE

Detaylı

YAĞLI TOHUMLU BİTKİLER & BİTKİSEL YAĞ SEKTÖRÜ TAHİR BÜYÜKHELVACIGİL - BYSD BAŞKANI

YAĞLI TOHUMLU BİTKİLER & BİTKİSEL YAĞ SEKTÖRÜ TAHİR BÜYÜKHELVACIGİL - BYSD BAŞKANI YAĞLI TOHUMLU BİTKİLER & BİTKİSEL YAĞ SEKTÖRÜ TAHİR BÜYÜKHELVACIGİL - BYSD BAŞKANI ULRKNEGAĞO.83DSYB rm71032at A NR K Dünyada Yağlı Tohum Üretimi (Milyon ton) 600 500 EN BÜYÜK YAĞLI TOHUM ÜRETİCİLERİ 0

Detaylı

ANKET-FİRMA. Soruları yanıtlarken firmanızla/sektörünüzle ilgili olmadığını düşündüğünüz sorulara yanıt vermeyiniz.

ANKET-FİRMA. Soruları yanıtlarken firmanızla/sektörünüzle ilgili olmadığını düşündüğünüz sorulara yanıt vermeyiniz. Sayın Yetkili, ANKET-FİRMA Bilindiği üzere, 2012 yılı Temmuz ayında, ülkemiz ile Japonya arasında Ekonomik Ortaklık Anlaşması (EOA) imzalanması imkanını araştırmak üzere bir Ortak Çalışma Grubu (OÇG) kurulması

Detaylı

HUBUBAT BÜLTENİ 2009/2010 DÖNEMİ TMO MÜDAHALE ALIM FİYATLARI (TL/TON) HAZİRAN- TEMMUZ- AĞUSTOS MÜDAHALE ALIM FİYATI

HUBUBAT BÜLTENİ 2009/2010 DÖNEMİ TMO MÜDAHALE ALIM FİYATLARI (TL/TON) HAZİRAN- TEMMUZ- AĞUSTOS MÜDAHALE ALIM FİYATI 1-) TMO HUBUBAT ALIMLARI VE FİYATLARI HUBUBAT HUBUBAT BÜLTENİ 2009/2010 Hububat Alım Döneminde 01 Haziran 2009 tarihi itibariyle üretici, sanayici ve tüccar ayrımı yapılmaksızın taahhütname karşılığı alım

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı,

Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı, 217 15 147 12 16 7 132 182 295 399 191 135 618 22 358 416 195 34 3 222 17 14 143 32 43 31 3 35 44 464 841 1.42 1.392 1.3 1.615 1.782 ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜN TANIMI SITC

Detaylı

TAHİR BÜYÜKHELVACIGİL - BYSD BAŞKANI

TAHİR BÜYÜKHELVACIGİL - BYSD BAŞKANI TAHİR BÜYÜKHELVACIGİL - BYSD BAŞKANI Dünyada Ham Yağ Üretimi (Milyon ton) Hammadde ihtiyacımızın yüzde 75 ini ithalatla karşılıyoruz. Bitkisel yağ sektörü, ayçiçeğinde hammadde yetersizliği nedeniyle dışa

Detaylı

1- EKER: Doktorların Kırmızı Ete Özür Borcu Var Hayvancılık Akademisi - AA 17.09.2014

1- EKER: Doktorların Kırmızı Ete Özür Borcu Var Hayvancılık Akademisi - AA 17.09.2014 1- EKER: Doktorların Kırmızı Ete Özür Borcu Var Hayvancılık Akademisi - AA 17.09.2014 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yumurta, tereyağı ve kırmızı et tüketiminin kalp ve damar hastalıklarını

Detaylı

ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER. Sektör Raporu

ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER. Sektör Raporu ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER Sektör Raporu Sayfa 2 / 11 İÇİNDEKİLER 1. ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER 2.TÜRKİYE NİN DIŞ TİCARETİ 3.1.İHRACAT 3.2.İTHALAT 3.DÜNYA TİCARETİ KAYNAKÇA Sayfa 3 / 11 1. ALKOLLÜ

Detaylı

İRAN ÇAY RAPORU. 8-12 Ocak 2014. Tahran-Lahican-Tebriz İRAN. Rize Ticaret Borsası 2014

İRAN ÇAY RAPORU. 8-12 Ocak 2014. Tahran-Lahican-Tebriz İRAN. Rize Ticaret Borsası 2014 1 İRAN ÇAY RAPORU 8-12 Ocak 2014 Tahran-Lahican-Tebriz İRAN İRAN ÇAY RAPORU Rize Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan ve Meclis Başkanı Resul Okumuş un da aralarında bulunduğu 7 kişilik

Detaylı

TEKSTİL VE HAZIR GİYİM ÜRÜNLERİ İTHALATINA UYGULANAN KORUNMA ÖNLEMLERİ 2 YILLIK DEĞERLENDİRME

TEKSTİL VE HAZIR GİYİM ÜRÜNLERİ İTHALATINA UYGULANAN KORUNMA ÖNLEMLERİ 2 YILLIK DEĞERLENDİRME TEKSTİL VE HAZIR GİYİM ÜRÜNLERİ İTHALATINA UYGULANAN KORUNMA ÖNLEMLERİ 2 YILLIK DEĞERLENDİRME TÜRKİYE GİYİM SANAYİCİLERİ DERNEĞİ 211 yılı Temmuz ayında yürürlüğe konulan kumaş ve hazır giyim ürünlerine

Detaylı

Söz konusu dönemde benzinli otomobil sayısı ise yüzde 27,8'lik azalışla 4 milyon 62 bin adetten 2 milyon 929 bin adete geriledi.

Söz konusu dönemde benzinli otomobil sayısı ise yüzde 27,8'lik azalışla 4 milyon 62 bin adetten 2 milyon 929 bin adete geriledi. Lpg li araçlar güvenli mi diye tereddüt eden araç sahipleri gün geçtikçe azalıyor. Türkiye'de son yıllarda benzin fiyatlarında yaşanan artış tüketicileri LPG'li otomobillere yönlendirdi. AA muhabirinin

Detaylı

Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi kuruluyor

Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi kuruluyor Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi kuruluyor Kasım 07, 2013-9:12:39 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ürün Doğrulama ve Takip Sisteminin yılbaşı itibarıyla bebek maması, bitkisel sıvı yağlar,

Detaylı

AYÇİÇEĞİ VE YAĞLI TOHUMLAR POLİTİKASI

AYÇİÇEĞİ VE YAĞLI TOHUMLAR POLİTİKASI AYÇİÇEĞİ VE YAĞLI TOHUMLAR POLİTİKASI Türkiye de tarımı yapılan yağlı tohumlar; ayçiçeği, çiğit, susam, kolza, soya, yerfıstığı ve haşhaştır. Ancak bu yağ bitkileri içerisinde tohumundan ortalama % 38-50

Detaylı

DÜNYA BUĞDAY PİYASALARINDA SON DURUM

DÜNYA BUĞDAY PİYASALARINDA SON DURUM 22.11.2013 TÜRKİYE UN SANAYİCİLERİ FEDERASYONU DÜNYA BUĞDAY PİYASALARINDA SON DURUM ABD Tarım Bakanlığı nın 8 Kasım ve 11 Kasım 2013 Tarihli Raporlarına göre düzenlenmiştir. 1 DÜNYA BUĞDAY PİYASALARINDA

Detaylı

ULUSLARARASI HUBUBAT KONSEYİ RAPORU

ULUSLARARASI HUBUBAT KONSEYİ RAPORU Hububat ve yağlık tohum fiyatları yukarı doğru hareketine Şubat ayının ilk günlerinde de devam etmiştir. Bu dönemde 2008 de görülen zirve değerlere yaklaşan fiyatlar kaydedilmiştir. Ancak günübirlik değişmelere

Detaylı

TÜRKİYE. PLASTİK AMBALAJ SEKTÖRÜ 2010 YILI DEĞERLENDİRMESİ ve 2011 YILI BEKLENTİLERİ. Barbaros Demirci Genel Müdür

TÜRKİYE. PLASTİK AMBALAJ SEKTÖRÜ 2010 YILI DEĞERLENDİRMESİ ve 2011 YILI BEKLENTİLERİ. Barbaros Demirci Genel Müdür TÜRKİYE PLASTİK AMBALAJ SEKTÖRÜ 21 YILI DEĞERLENDİRMESİ ve 211 YILI BEKLENTİLERİ Barbaros Demirci Genel Müdür Firma Sayısı : Plastik ambalaj sektöründe 1152 firma mevcut olup, firmaların % 86 sı 1 şehirde

Detaylı

KURU İNCİR. Hazırlayan Çağatay ÖZDEN 2005. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

KURU İNCİR. Hazırlayan Çağatay ÖZDEN 2005. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi KURU İNCİR Hazırlayan Çağatay ÖZDEN 2005 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi KURU İNCİR Türkiye de Üretim İncir, ilk kültüre alınan meyvelerden birisi olarak, anavatanı

Detaylı

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAYI: 2010/02 FINDIK BÜLTENİ 08.03.2010 1- FINDIK ALIMLARI: A) 2009 dönemi rekolte tahmini ile 2008 yılı üretimi kıyaslandığında, ülkemiz üretiminin % 44, dünya

Detaylı

Dünya Mısır Pazarı ve Türkiye

Dünya Mısır Pazarı ve Türkiye Dünya Mısır Pazarı ve Türkiye Günümüzde çok amaçlı bir kullanım alanına sahip olan Mısır, Amerika Kıtası keşfedilene kadar dünya tarafından bilinmemekteydi. Amerika Kıtasının 15. yüzyıl sonlarında keşfedilmesiyle

Detaylı

M. Nuri GÖRENOĞLU. MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 7 Aralık İSO Meclis Üyesi ORMAN, KAĞIT ÜRÜNLERİ, MOBİLYA VE BASIM SANAYİİ

M. Nuri GÖRENOĞLU. MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 7 Aralık İSO Meclis Üyesi ORMAN, KAĞIT ÜRÜNLERİ, MOBİLYA VE BASIM SANAYİİ MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 7 Aralık 2018 M. Nuri GÖRENOĞLU İSO Meclis Üyesi ORMAN, KAĞIT ÜRÜNLERİ, MOBİLYA VE BASIM SANAYİİ 23. Grup Orman Ürünleri Sanayii 24. Grup Büro ve Mağaza Mobilyaları Sanayii

Detaylı

T.C. Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü Ankara 08.01.2013

T.C. Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü Ankara 08.01.2013 T.C. Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü Ankara 08.01.2013 Konu : 390319000000 GTİP no lu GPPS ve HIPS ithalatına % 3 oranında gümrük vergisi uygulanmasının kaldırılma talebi Sayın Bakanlığınızın,

Detaylı

ABD Tarım Bakanlığının 12/10/2018 Tarihli Ürün Raporları

ABD Tarım Bakanlığının 12/10/2018 Tarihli Ürün Raporları 20/10/2018 ABD Tarım Bakanlığının 12/10/2018 Tarihli Ürün Raporları ABD Tarım Bakanlığınca 12 Ekim 2018 tarihinde yayımlanmış tahıl ve yağlı tohumlar raporlarında, ABD nin yanı sıra dünya üretimi ve ticaretine

Detaylı

TMO FINDIK SEKTÖR RAPORU

TMO FINDIK SEKTÖR RAPORU TMO FINDIK SEKTÖR RAPORU A) DÜNYADA FINDIK SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ: 1- ÜRETİM Fındık bademden sonra dünyada en yaygın yetiştiriciliği yapılan sert kabuklu meyvedir. Fındığın kültür çeşitleri Türkiye, İtalya,

Detaylı

2010 İstatistik, Değerlendirme, Çıkarımlar 7 Ocak 2011

2010 İstatistik, Değerlendirme, Çıkarımlar 7 Ocak 2011 2010 İstatistik, Değerlendirme, Çıkarımlar 7 Ocak 2011 CIF Türkiye Bitkisel Yağ Fiyatları Ayçiçek Mısır Palm Soya CIF Türkiye Bitkisel Yağ Fiyatları / Petrol Ayçiçek Mısır Mısır Soya Ayçiçek Palm Brent

Detaylı

TARIMA MÜDAHALE ŞEKİLLERİ

TARIMA MÜDAHALE ŞEKİLLERİ TARIMA MÜDAHALE ŞEKİLLERİ 1.Doğrudan Gelire Yönelik Müdahaleler a. Fark ödeme sistemi (FÖS) b. Doğrudan gelir ödemesi (DGÖ) 2. Fiyata Müdahale a. Destekleme alımı b. Müdahale alımı 3. Girdi Destekleri

Detaylı

MEDUYA İç ve Dış Ticaret Ltd Şti.

MEDUYA İç ve Dış Ticaret Ltd Şti. Bülten Tarihi 03.09.2015 Global pirinç fiyatları, Temmuz ayı boyunca ton başına ortalama 404$ civarında seyrederek, değer bazında bir önceki yıla göre $69 düşüş kaydetmiştir. Global pirinç ihracat fiyatları;

Detaylı

DOKA ÇAY İMALAT SANAYİ GÜVEN ENDEKSİ

DOKA ÇAY İMALAT SANAYİ GÜVEN ENDEKSİ HABER BÜLTENİ xx.8.215 Sayı 5 Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) işbirliğinde gerçekleştirilen DOKA Çay İmalat Sanayi Güven Endeksi Anketi, Türkiye

Detaylı

SERBEST BÖLGENİN TANIMI

SERBEST BÖLGENİN TANIMI SERBEST BÖLGELER SERBEST BÖLGENİN TANIMI Genel olarak serbest bölgeler; ülkede geçerli ticari, mali ve iktisadi alanlara ilişkin hukuki ve idari düzenlemelerin uygulanmadığı veya kısmen uygulandığı, sınai

Detaylı

Ekonomi Bakanlığından: ETİLEN GLİKOL (ETANDİOL) İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ (21.10.2014 T. 29152 R.G.

Ekonomi Bakanlığından: ETİLEN GLİKOL (ETANDİOL) İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ (21.10.2014 T. 29152 R.G. Ekonomi Bakanlığından ETİLEN GLİKOL (ETANDİOL) İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ (21.10.2014 T. 29152 R.G.) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, 5/12/2013 tarihli ve 2013/5724

Detaylı

30 Mayıs 2012. Ebru AKDAG MEYED Genel Sekreteri IFU Dünya Meyve Suyu Günü Elçisi

30 Mayıs 2012. Ebru AKDAG MEYED Genel Sekreteri IFU Dünya Meyve Suyu Günü Elçisi 30 Mayıs 2012 Ebru AKDAG MEYED Genel Sekreteri IFU Dünya Meyve Suyu Günü Elçisi İçerik MEYED Dünya Meyve Suyu Günü Meyve Suyu Sanayisinde Güncel Durum Meyve Suyu Sektörünün Potansiyeli Sorunlar ve Çözüm

Detaylı

Polonya ve Çek Cumhuriyeti nde Tahıl ve Un Pazarı

Polonya ve Çek Cumhuriyeti nde Tahıl ve Un Pazarı Polonya ve Çek Cumhuriyeti nde Tahıl ve Un Pazarı Polonya da 400-450 un değirmeni olduğu biliniyor. Bu değirmenlerin yıllık toplam kapasiteleri 6 milyon tonun üzerine. Günde 100 tonun üzerinde üretim gerçekleştirebilen

Detaylı

Soru 1: Firma olarak 2012 yılının ikinci yarısı için nasıl bir ekonomik beklenti içindesiniz?

Soru 1: Firma olarak 2012 yılının ikinci yarısı için nasıl bir ekonomik beklenti içindesiniz? EKONOMİK DURUM TESPİT ANKET SONUÇLARI Ankete Katılım: 1998 yılından bu tarafa düzenlenen anketimize bu dönem 56 firmadan cevap gelmiştir. Bu miktar toplam üyelerimizin %9 una karşılık gelmektedir. Ankete

Detaylı

DIŞ TİCARET BEKLENTİ ANKETİ 2014 3. ÇEYREĞİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER

DIŞ TİCARET BEKLENTİ ANKETİ 2014 3. ÇEYREĞİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER DIŞ TİCARET BEKLENTİ ANKETİ 2014 3. ÇEYREĞİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER 14 Temmuz 2014 T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR VE DEĞERLENDİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GİRİŞ "İhracat ve İthalatta Firma Algısı"

Detaylı

SATIŞI VE SEVKİ/NAKLİ YASAKLI GÜBRELER. ( Amonyum Nitrat %33, CAN(%26), Sodyum Nitrat ve Potasyum Nitrat )

SATIŞI VE SEVKİ/NAKLİ YASAKLI GÜBRELER. ( Amonyum Nitrat %33, CAN(%26), Sodyum Nitrat ve Potasyum Nitrat ) SATIŞI VE SEVKİ/NAKLİ YASAKLI GÜBRELER ( Amonyum Nitrat %33, CAN(%26), Sodyum Nitrat ve Potasyum Nitrat ) 1. Yasaklı Gübrelerin üretim planının yapılabilmesi için en geç aralık ayı ortasına kadar geleceğinin

Detaylı

2016 YILI KASIM SONU İTİBARI İLE 4 ÜRÜN 5 BORSA TESCİL MİKTARI VE FİYAT

2016 YILI KASIM SONU İTİBARI İLE 4 ÜRÜN 5 BORSA TESCİL MİKTARI VE FİYAT TARSUS TİCARET BORSASI 2016 YILI KASIM SONU İTİBARI İLE 4 ÜRÜN 5 BORSA TESCİL MİKTARI VE FİYAT 2016 YILI 2016 YILI KASIM SONU İTİBARI İLE 4 ÜRÜN 5 BORSA TESCİL MİKTARI VE FİYAT İSTATİSTİK RAPORU Tarsus

Detaylı

BUĞDAY PİYASALARI ve TMO

BUĞDAY PİYASALARI ve TMO BUĞDAY PİYASALARI ve TMO 01.04.2016 1 DÜNYA BUĞDAY DENGE TABLOSU Dünya buğday üretimi üç yıl üst üste rekor seviyelerde gerçekleşti, stoklar yükseliyor (Milyon Ton) 800 700 600 500 400 300 200 100 0 699

Detaylı

TEBLİĞ İTHALATTA HAKSIZ REKABETİN ÖNLENMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2006/32) BİRİNCİ KISIM Genel Bilgi ve İşlemler

TEBLİĞ İTHALATTA HAKSIZ REKABETİN ÖNLENMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2006/32) BİRİNCİ KISIM Genel Bilgi ve İşlemler 30 Aralık 2006 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 26392 Dış Ticaret Müsteşarlığından: TEBLİĞ İTHALATTA HAKSIZ REKABETİN ÖNLENMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2006/32) BİRİNCİ KISIM Genel Bilgi ve İşlemler

Detaylı

ÇELTİK DOSYASI TÜRKİYE ÇELTİK EKİLİŞ ÜRETİM TÜKETİM VERİM

ÇELTİK DOSYASI TÜRKİYE ÇELTİK EKİLİŞ ÜRETİM TÜKETİM VERİM ÇELTİK DOSYASI Bileşiminde az miktarda protein bulundurmasına karşın beslenme için gerekli amino asitlerce zengin olması nedeniyle çeltik, insan beslenmesinde buğdaydan sonra en çok kullanılan tahıl ürünüdür.

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) DAHİLDE İŞLEME REJİMİ (DİR) TEŞVİKLERİ

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) DAHİLDE İŞLEME REJİMİ (DİR) TEŞVİKLERİ BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) DAHİLDE İŞLEME REJİMİ (DİR) TEŞVİKLERİ Hasan YÜKSEK Eylül 2012 SUNUM PLANI I. DAHİLDE İŞLEME REJİMİ (DİR) II. DİR İN AMAÇLARI III. DİR SİSTEMLERİ İthalatta Şartlı Muafiyet

Detaylı

HABER BÜLTENİ 05.01.2015 Sayı 9

HABER BÜLTENİ 05.01.2015 Sayı 9 HABER BÜLTENİ 05.01.2015 Sayı 9 Konya Sanayi Odası (KSO) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) işbirliğinde gerçekleştirilen Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi Anketi, Türkiye nin, yerel

Detaylı

1- TÜSİAD Gıda, Tarım ve Hayvancılık konusunu ele aldı - TÜSİAD 27.11.2014

1- TÜSİAD Gıda, Tarım ve Hayvancılık konusunu ele aldı - TÜSİAD 27.11.2014 1- TÜSİAD Gıda, Tarım ve Hayvancılık konusunu ele aldı - TÜSİAD 27.11.2014 TÜSİAD, Türk tarım sektörünün tüm unsurlarını bütüncül bir bakış açısıyla ele almak amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Rekabet

Detaylı

ŞUBAT 2019-BÜLTEN 13 MARMARA ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT FAKÜLTESİ AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ

ŞUBAT 2019-BÜLTEN 13 MARMARA ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT FAKÜLTESİ AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ŞUBAT 2019-BÜLTEN 13 MARMARA ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT FAKÜLTESİ AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ 1 Bu Ay 1. Cari İşlemler Hesabında Dördüncü Kez Fazla... 2 2. Dış Ticaret Açığında Gerileme... 2 3. Dış Ticaret Haddinde

Detaylı

LİSANSLI DEPOCULUK NEDİR?

LİSANSLI DEPOCULUK NEDİR? LİSANSLI DEPOCULUK LİSANSLI DEPOCULUK NEDİR? Tarım ürünlerinin; Sınıf ve kalitesinin belirlendiği Modern altyapıya sahip depolarda stoklandığı, Ticaretinin ise ürünleri temsil eden ürün senetleri vasıtasıyla

Detaylı

TÜRKİYE DE PAMUK ÜRETİMİ VE BAKANLIK POLİTİKALARI. Dr. Mehmet HASDEMİR Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü

TÜRKİYE DE PAMUK ÜRETİMİ VE BAKANLIK POLİTİKALARI. Dr. Mehmet HASDEMİR Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü TÜRKİYE DE PAMUK ÜRETİMİ VE BAKANLIK POLİTİKALARI Dr. Mehmet HASDEMİR Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü 21. YÜZYILDA PAMUK ÇALIŞTAYI 23-24 MART 2016 SUNUM PLANI KÜRESEL PAMUK SEKTÖRÜ TÜRKİYE PAMUK SEKTÖRÜ

Detaylı

DOKA ÇAY İMALAT SANAYİ GÜVEN ENDEKSİ

DOKA ÇAY İMALAT SANAYİ GÜVEN ENDEKSİ HABER BÜLTENİ xx.4.215 Sayı 1 Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) işbirliğinde gerçekleştirilen DOKA Çay İmalat Sanayi Güven Endeksi Anketi, Türkiye nin

Detaylı

http://m.iha.com.tr/istanbul-haberleri/gunaydin-grouptan-demiryolu-atagi-1757210/ Lojistik sektörünün güçlü kuruluşu Günaydın Group, Balıkesir Lojistik Köyü nde üçüncü demiryolu lojistik merkezini açtı.

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 ŞEKERLİ VE ÇİKOLATALI MAMULLER SITC No : 062-073 Armonize No : 1704-1806 TÜRKİYE DE ÜRETİM Türkiye de şekerli ve çikolatalı mamuller sektörünün başlangıcı,

Detaylı

Teknik Bülten 09 Mart 2017 Perşembe

Teknik Bülten 09 Mart 2017 Perşembe Güne Başlarken ABD'de ADP özel sektör istihdamı Şubat'ta 298 bin arttı. Bu, Nisan 2014'ten beri en büyük artış oldu. Uzmanların medyan tahmini 187 bindi. Ocak ayı verisi ise 246 binden 261 bine revize

Detaylı

TEBLİĞ. Ekonomi Bakanlığından: ETİLEN GLİKOL İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ

TEBLİĞ. Ekonomi Bakanlığından: ETİLEN GLİKOL İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ 25 Ocak 2013 CUMA Resmî Gazete Sayı 28539 TEBLİĞ Ekonomi Bakanlığından ETİLEN GLİKOL İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, 20/12/2012

Detaylı

MISIRDA YETERSİZ TALEP ENDİŞELERİ SÜRÜYOR

MISIRDA YETERSİZ TALEP ENDİŞELERİ SÜRÜYOR Lütfen son sayfadaki çekinceyi okuyunuz. M. Baki ATILAL Araştırma, Müdür m.baki@turkishyatirim.com + 90 212 315 1071 Başak Erçevik Uzman Yardımcısı Adayı b.ercevik@turkishyatirim.com + 90 212 315 1061

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos - 2011

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos - 2011 EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR AĞUSTOS 2011 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE

Detaylı

YILI DANE MISIR DURUMU TARSUS TİCARET BORSASI ŞAHİN MAHALLESİ 3294 SOKAK NO:1 / TARSUS

YILI DANE MISIR DURUMU TARSUS TİCARET BORSASI ŞAHİN MAHALLESİ 3294 SOKAK NO:1 / TARSUS 1.8.2018 TARSUS TİCARET BORSASI 2018 YILI DANE MISIR DURUMU ŞAHİN MAHALLESİ 3294 SOKAK NO:1 / TARSUS GĠRĠġ Son 4 yıldır Durum ve Tahmin Raporları konusunda yayınlanmış, çalışma faaliyeti içinde devam eden

Detaylı

(5) Değerlendirmeye alınabilecek nitelikteki başvurularda talep edilen toplam tarife

(5) Değerlendirmeye alınabilecek nitelikteki başvurularda talep edilen toplam tarife 25 Ocak 2013 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28539 TEBLİĞ Ekonomi Bakanlığından: ETİLEN GLİKOL İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, 20/12/2012

Detaylı

TEBLİĞ. Ekonomi Bakanlığından: ETİLEN GLİKOL İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ

TEBLİĞ. Ekonomi Bakanlığından: ETİLEN GLİKOL İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ 20 Nisan 2012 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28270 Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ ETİLEN GLİKOL İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, 5/3/2012

Detaylı

Başkan Gökalp İlhan 12. Türkiye Eczacılık Kongresi nde

Başkan Gökalp İlhan 12. Türkiye Eczacılık Kongresi nde Başkan Gökalp İlhan 12. Türkiye Eczacılık Kongresi nde SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANI YADİGAR GÖKALP İLHAN: -2008 YILINDA TOPLAM 10 MİLYAR 717 MİLYON LİRA OLAN İLAÇ HARCAMALARI 2013 YILINDA YÜZDE 46 ORANINDA

Detaylı

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2-) T.M.O. İÇ TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAYI: 2013/8 HUBUBAT BÜLTENİ 23.09.2013 1-) TMO HUBUBAT ALIMLARI VE FİYATLARI A- HUBUBAT TÜĠK verilerine göre 2012 yılında 20.100 bin ton buğday, 7.100

Detaylı

Sanayi ve Ticaret Saati (Çeltik) Trakya, çeltikte dünya ortalamasının üzerinde

Sanayi ve Ticaret Saati (Çeltik) Trakya, çeltikte dünya ortalamasının üzerinde Sanayi ve Ticaret Saati (Çeltik) Trakya, çeltikte dünya ortalamasının üzerinde Keşan FM de geçen çarşamba günü yayımlanan "Sanayi ve Ticaret Saati" adlı programda, Trakya nın, çeltik üretiminde, teknoloji

Detaylı

MOBİLYA SEKTÖRÜ MEVCUT DURUM

MOBİLYA SEKTÖRÜ MEVCUT DURUM MOBİLYA SEKTÖRÜ MEVCUT DURUM Mobilya Sektörü Sınıflandırması Türkiye'de, 01.01.1989 tarihinden itibaren yürürlüğe giren Armonize Sistem Nomanklatörü esas alınarak yapılan Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonlarına

Detaylı

DIŞ TİCARET BEKLENTİ ANKETİ 2015 1. ÇEYREĞİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER

DIŞ TİCARET BEKLENTİ ANKETİ 2015 1. ÇEYREĞİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER DIŞ TİCARET BEKLENTİ ANKETİ 2015 1. ÇEYREĞİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER 12 Ocak 2015 T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR VE DEĞERLENDİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GİRİŞ "İhracat ve İthalatta Firma Algısı" Dış

Detaylı