TÜRKİYE DE YAĞLIK AYÇİÇEK TOHUMU VE AYÇİÇEĞİ YAĞI ÜRETİMİ, ARZ TALEP DENGESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜRKİYE DE YAĞLIK AYÇİÇEK TOHUMU VE AYÇİÇEĞİ YAĞI ÜRETİMİ, ARZ TALEP DENGESİ"

Transkript

1 TÜRKİYE DE YAĞLIK AYÇİÇEK TOHUMU VE AYÇİÇEĞİ YAĞI ÜRETİMİ, ARZ TALEP DENGESİ HAKAN ÇALEN GENEL MÜDÜR V. Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Bitkisel Yağlar Konferansı 2016 / İSTANBUL

2 Türkiye yağlı tohum üretimi 2015/2016 iş yılında yaklaşık 2,6 milyon ton civarında gerçekleşmiş olup, grafikte de görüldüğü gibi yağlık ayçiçek tohumu en çok üretilen yağlı tohum bitkisidir.

3 TÜRKİYE YAĞLI TOHUM ÜRETİMİ ( ton) Yağlık Ayçiçeği Çiğit Soya Fasulyesi Kanola / / / / /16

4 2016 / 2017 sezonu Türkiye yağlık ayçiçeği tohumu ekimleri 550 bin hektar seviyelerinde gerçekleşmiştir. BÖLGE EKİM ALANI (1.000 hektar) (2015/16) EKİM ALANI (1.000 hektar) (2016/17) TRAKYA İÇ ANADOLU KARADENİZ ÇUKUROVA GÜNEY MARMARA DİĞER (GAP, EGE vb) 8 20

5 2016/2017 sezonunda Türkiye yağlık ayçiçeği tohumu üretiminin; Bir önceki yıla göre bir miktar artış ile 1.2 milyon ton seviyelerinde (2015/2016 sezonu 1.1 milyon ton) gerçekleşmesi beklenmektedir.

6 Türkiye ayçiçek yağı tüketiminin yaklaşık 900 bin ton olduğu dikkate alındığında, yağlık ayçiçek tohumu üretiminde en az milyon ton açık olduğu görülmektedir.

7 Söz konusu bu açık nedeniyle yağlı tohum ve türevlerine ödenen rakamlar aşağıdaki gibi oluşmaktadır.

8 ÜRÜN 2013 (Milyon$) 2014 (Milyon $) 2015 (Milyon $) 2016 (Milyon $) (7 aylık) Yağlı tohum Hamyağ Küspe TOPLAM

9 HAMAYÇİÇEĞİ YAĞI BAZINDA 2016/2017 SEZONU ARZ& TALEP DENGESİ TÜRKİYE YAĞLIK AYÇİÇEĞİ ÜRETİMİ ÜLKE MAHSULÜNDEN AYÇİÇEK YAĞI ÜRETİMİ TÜRKİYE AYÇİÇEK YAĞI TÜKETİMİ TÜRKİYE AYÇİÇEK YAĞI İHRACATI TOPLAM AYÇİÇEK YAĞI İHTİYACI AYÇİÇEK YAĞI BAZINDA AÇIK BİN TON 492 BİN TON 900 BİN TON 500 BİN TON BİN TON 910 BİN TON

10 900 bin ton civarındaki yurtiçi ayçiçek yağı tüketimini kendi ülke imkanlarımız ile karşılamak için yerli yağlık ayçiçek tohumu üretim hedefinin en az 2.4 milyon ton olması gerekmektedir. Bunun yanında yaklaşık 500 bin tonluk ihracat potansiyeli de göz ardı edilmemelidir.

11 AĞUSTOS 2015 / TEMMUZ 2016 TÜRKİYE İTHALAT/İHRACAT Miktar(ton) AYÇİÇEK İTHALATI HAMAYÇİÇEK YAĞI İTHALATI RAFİNE AYÇİÇEK YAĞI İHRACATI

12 AĞUSTOS 2015 / TEMMUZ 2016 DÖNEMİNDE 350,34 BİN TON YAĞLIK AYÇİÇEĞİ İTHAL EDİLMİŞTİR Miktar(ton) MOLDOVA ROMANYA BULGARİSTAN RUSYA DİĞER

13 AĞUSTOS 2015 / TEMMUZ 2016 DÖNEMİNDE 635,42 BİN TON HAM AYÇİÇEĞİ YAĞI İTHAL EDİLMİŞTİR Miktar (ton) RUSYA UKRAYNA DİĞER

14 AĞUSTOS 2015 / TEMMUZ 2016 DÖNEMİNDE 571,89 BİN TON RAFİNE AYÇİÇEK YAĞI İHRAÇ EDİLMİŞTİR Miktar (ton) IRAK SURİYE DİĞER

15 Grafiklerde de görüldüğü üzere yağlık ayçiçeği tohumu ithalatın en fazla gerçekleştiği ülkeler Moldova, Romanya ve Bulgaristan olurken, hamayçiçek yağında en fazla ithalat yapılan ülkeler Rusya ve Ukrayna olarak öne çıkmaktadır. Rafine ayçiçek yağı ihracatında ise Irak ve Suriye en önemli ülkelerdir.

16

17 Son 5 iş yılında ülkemiz üretimi ve Birliğimiz mübayaa miktarını gösteren grafikte görüleceği üzere Birliğimiz her yıl yağlık ayçiçeği tohumu ülke üretiminin yaklaşık % unu mübayaa etmektedir. Trakya Bölgesinde üretilen yağlık ayçiçeğinin ise yaklaşık % ını Birliğimiz mübayaa etmektedir.

18 Türkiye Üretimi (ton) Trakya Birlik Mübayaa (ton) / / / / / 2016

19 Birliğimiz 2015/16 iş yılı % 40 yağ oranlı yağlık ayçiçek tohumu ürünü için tarihinde TL/ton ön alım fiyatı ve tarihinde TL/ton kesin alım fiyatı açıklamıştır.

20 Birliğimizce 2016/2017 sezonu yağlık ayçiçek tohumu alımına temmuz ayının son haftasında başlanmış olup, tarihinde %40 yağ oranlı yağlık ayçiçeği için TL/ton önalım fiyatı açıklanmıştır tarihi itibariyle mübayaa miktarımız 261 bin ton dur.

21 2015/2016 sezonunda Birliğimizce mubayaa edilen yağlık ayçiçeği tohumunun ortalama yağ oranı % 42,23 iken, 2016/2017 sezonunda ise bugüne kadar mubayaa edilen yağlık ayçiçeği tohumunun ortalama yağ oranı % 43,54 dir.

22 Temmuz ayının son haftasında yağlık ayçiçek tohumu hasadının başladığı Trakya Bölgesinde fiyatlar TL/ton seviyelerinden işlem görmeye başlamış hasadın devamı ile birlikte TL/ton aralığında devam etmiştir. Gözetim fiyatının 750 USD/ton a yükseltilmesi ile birlikte aralığında işlem görmektedir.

23 Trakya Bölgesinde yağlık ayçiçek tohumu verimleri ortalama kg/dekar dır. Bölgede hasat gidişatı % 80 seviyelerindedir.

24 Çukurova Bölgesinde Temmuz/2016 ortalarında yağlık ayçiçeği tohumu hasadının başlamasını müteakip, yağlık ayçiçeği tohumu fiyatları TL/ton fiyat seviyelerinden işlem görmeye başlamıştır.

25 Yaklaşık bin ton yağlık ayçiçeği tohumu hasadının yapıldığı bölgede yağlık ayçiçeği tohumunun ortalama fiyatı TL/ton seviyelerinde oluşmuştur. Yağlık ayçiçeği tohumu verimleri beklentinin üzerinde ( kg/dekar) gerçekleşmiş olup, yağlık ayçiçeği ortalama işlem fiyatı ve yüksek verim göz önünde bulundurulduğunda bölge çiftçisi açısından durum olumlu karşılanmıştır.

26 Trakya, Karadeniz ve İç Anadolu Bölgelerinde yağlık ayçiçek tohumu hasadı devam etmekte olup, % 40 randımanlı yağlık ayçiçek tohumu için; Karadeniz Birlik Konya Şeker Tarım Kredi TL/ton TL/ton TL/ton Önalım alım fiyatı açıklamıştır.

27 2016/2017 sezonunda borsalarda işlem gören % 40 randımanlı yağlık ayçiçek tohumu ortalama fiyatları şöyledir. Borsa Ortalama Fiyat (TL/ton) Toplam İşlem Miktarı (ton) Edirne Uzunköprü

28 Son 12 aylık dönemde yağlık ayçiçek tohumu ve hamayçiçek yağındaki yurtiçi ve yurtdışı piyasa fiyatlarındaki değişim aşağıdaki gibidir.

29 30 Ağustos Eylül Eylül Eylül Eylül Eylül Ekim Ekim Ekim Ekim Ekim Kasım Kasım Kasım Kasım Kasım Aralık Aralık Aralık Aralık Aralık Ocak Ocak Ocak Ocak Ocak Şubat Şubat Şubat Şubat Şubat Mart Mart Mart Mart Mart Nisan Nisan Nisan Nisan Nisan Mayıs Mayıs Mayıs Mayıs Mayıs Haziran Haziran Haziran Haziran Haziran Temmuz Temmuz Temmuz Temmuz Temmuz Temmuz Ağustos Ağustos Ağustos Ağustos Ağustos 2016 Yağlık ayçiçek tohumu iç piyasa fiyatları İç Piyasa TL/ton

30 30 Ağustos Eylül Eylül Eylül Eylül Eylül Ekim Ekim Ekim Ekim Ekim Kasım Kasım Kasım Kasım Kasım Aralık Aralık Aralık Aralık Aralık Ocak Ocak Ocak Ocak Ocak Şubat Şubat Şubat Şubat Şubat Mart Mart Mart Mart Mart Nisan Nisan Nisan Nisan Nisan Mayıs Mayıs Mayıs Mayıs Mayıs Haziran Haziran Haziran Haziran Haziran Temmuz Temmuz Temmuz Temmuz Temmuz Temmuz Ağustos Ağustos Ağustos Ağustos Ağustos 2016 Yağlık ayçiçek tohumu dış piyasa fiyatları Dış Piyasa $/ton

31 30 Ağustos Eylül Eylül Eylül Eylül Eylül Ekim Ekim Ekim Ekim Ekim Kasım Kasım Kasım Kasım Kasım Aralık Aralık Aralık Aralık Aralık Ocak Ocak Ocak Ocak Ocak Şubat Şubat Şubat Şubat Şubat Mart Mart Mart Mart Mart Nisan Nisan Nisan Nisan Nisan Mayıs Mayıs Mayıs Mayıs Mayıs Haziran Haziran Haziran Haziran Haziran Temmuz Temmuz Temmuz Temmuz Temmuz Temmuz Ağustos Ağustos Ağustos Ağustos Ağustos 2016 Ham ayçiçek yağı iç piyasa fiyatları İç Piyasa TL/ton

32 30 Ağustos Eylül Eylül Eylül Eylül Eylül Ekim Ekim Ekim Ekim Ekim Kasım Kasım Kasım Kasım Kasım Aralık Aralık Aralık Aralık Aralık Ocak Ocak Ocak Ocak Ocak Şubat Şubat Şubat Şubat Şubat Mart Mart Mart Mart Mart Nisan Nisan Nisan Nisan Nisan Mayıs Mayıs Mayıs Mayıs Mayıs Haziran Haziran Haziran Haziran Haziran Temmuz Temmuz Temmuz Temmuz Temmuz Temmuz Ağustos Ağustos Ağustos Ağustos Ağustos 2016 Ham ayçiçek yağı dış piyasa fiyatları Dış Piyasa $/ton

33 0,00 5,00 10,00 15,00 20,00 25,00 30, TRAKYA BİRLİK 5 LT AYÇİÇEK YAĞI FİYATLARI

34 SORUNLAR

35 Ülkemiz yağlık ayçiçeği tohumu ekim alanlarının yıllardır aynı seviyelerde kalması ( bin hektar) ve gerekli artış miktarının sağlanamaması dolayısıyla yerli üretimin yeterli düzeye çıkartılamaması, kırma sanayinin ithal ürünlere bağlı olmasına ve düşük kapasitelerde çalışmasına sebep olmaktadır.

36 İkili anlaşmalar gereği Bosna Hersek ten 0 gümrük vergisi uygulanan ve iç piyasada haksız rekabete yol açmasına rağmen ithalatı artarak devam eden ayçiçek yağlarının menşelerinin gümrüklerce sıkı kontrolleri yapılmalı ve bu uygulamanın yürürlükten kaldırılması için gerekli çalışmalar başlatılmalıdır. İTHALAT(kg) (7 aylık) Ham ayçiçek yağı (Bosna Hersek) (kg) Rafine ayçiçek yağı(bosna Hersek) (kg)

37 Yağlık ayçiçek tohumu ürününün stratejik ürün kapsamına alınarak destekleme priminin asgari diğer yağlı tohum bitkileri seviyesine yükseltilmesi bu suretle ülkemizin ihtiyacı olan yağlı tohum üretim miktarına ulaşılması büyük önem arz etmektedir.

38 Yağlı Tohum Destekleme (TL/ton) YIL AYÇİÇEĞİ PAMUK SOYA KANOLA ASPİR

39 Yağlık ayçiçeği tohumu ile başta kanola ve aspir olmak üzere diğer yağlı tohumlar arasında DTÖ kapsamında belirlenen gümrük vergisi oranlarında dünya ticaretine konu fiyat seviyelerini gözeten oransal bir denge söz konusu olmadığından fiyat makasının açılmasıyla birlikte tağşiş ve karışım yağlar sorunu artmış ve piyasadaki sağlıklı rekabet koşulları bozulmuştur.

40 DTÖ ile revize müzakere dönemlerinde tüm yağlı tohumlar ve türevleri arasında dünya fiyatlarında oluşan dengenin Türkiye deki fiyatlandırmaya yansıdığı dengeli bir gümrük vergisi skalasının oluşturulması gerek bitkisel üretimin artırılması gerekse hammadde ve mamul pazarında sağlıklı rekabet koşullarının oluşması anlamında en temel çözüm olacaktır.

41 Bu sağlanana kadar geçecek süreçte ikame yağlı tohumlar ve türevleri arasında dengeleri sağlayacak gözetim fiyatı uygulamalarının sürdürülmesi tağşiş ve karışım yağlar sarmalında sıkışan sektörümüzü rahatlatacak ve bitkisel üretimin arttırılması açısından da katkı sağlayacaktır.

42 Tağşişle ilgili daha caydırıcı cezaların uygulamaya konulması sektörün ivedilikle beklediği düzenlemelerden biridir.

43 Karışım yağlardaki standart sorunlarının aşılabilmesi için gerekli çalışmaların sürdürülmesinin yanı sıra, tüketiciyi yanıltıcı boyuta gelen farklı hacimli ambalaj kullanımına dönük düzenleme getirilerek standart oluşturulması, bu suretle sağlıklı ve adil rekabet şartlarının sağlanarak tüketici haklarının korunması sektörümüzün ödevleri arasında olmalıdır.

44 Teşekkür ederiz

TAHİR BÜYÜKHELVACIGİL - BYSD BAŞKANI

TAHİR BÜYÜKHELVACIGİL - BYSD BAŞKANI TAHİR BÜYÜKHELVACIGİL - BYSD BAŞKANI Dünyada Ham Yağ Üretimi (Milyon ton) Hammadde ihtiyacımızın yüzde 75 ini ithalatla karşılıyoruz. Bitkisel yağ sektörü, ayçiçeğinde hammadde yetersizliği nedeniyle dışa

Detaylı

YAĞLI TOHUMLU BİTKİLER & BİTKİSEL YAĞ SEKTÖRÜ TAHİR BÜYÜKHELVACIGİL - BYSD BAŞKANI

YAĞLI TOHUMLU BİTKİLER & BİTKİSEL YAĞ SEKTÖRÜ TAHİR BÜYÜKHELVACIGİL - BYSD BAŞKANI YAĞLI TOHUMLU BİTKİLER & BİTKİSEL YAĞ SEKTÖRÜ TAHİR BÜYÜKHELVACIGİL - BYSD BAŞKANI ULRKNEGAĞO.83DSYB rm71032at A NR K Dünyada Yağlı Tohum Üretimi (Milyon ton) 600 500 EN BÜYÜK YAĞLI TOHUM ÜRETİCİLERİ 0

Detaylı

AYÇİÇEĞİ VE YAĞLI TOHUMLAR POLİTİKASI

AYÇİÇEĞİ VE YAĞLI TOHUMLAR POLİTİKASI AYÇİÇEĞİ VE YAĞLI TOHUMLAR POLİTİKASI Türkiye de tarımı yapılan yağlı tohumlar; ayçiçeği, çiğit, susam, kolza, soya, yerfıstığı ve haşhaştır. Ancak bu yağ bitkileri içerisinde tohumundan ortalama % 38-50

Detaylı

Türkiye Bitkisel Yağlar Ticaret Dengesi

Türkiye Bitkisel Yağlar Ticaret Dengesi Türkiye Bitkisel Yağlar Ticaret Dengesi Faik Genç AgriPro Ltd. FOI 2010 -Fats& Oils Istanbul 2-3 Aralık 2010 Ana Başlıklar 1. Dünya Yağ ve Yağlı Tohumlar 2. Türkiye 3. TR Yağ ve Yağlı Tohum Ticaret Dengesi

Detaylı

BİTKİSEL YAĞ SEKTÖRÜNDE İTHALATA BAĞIMLILIK SÜRÜYOR

BİTKİSEL YAĞ SEKTÖRÜNDE İTHALATA BAĞIMLILIK SÜRÜYOR BİTKİSEL YAĞ SEKTÖRÜNDE İTHALATA BAĞIMLILIK SÜRÜYOR Gözde SEVİLMİŞ Giderek artan nüfusa paralel olarak gıda maddeleri tüketimi ve dolayısıyla bitkisel yağ tüketimi artmaktadır. Diğer yandan artan gıda

Detaylı

Ayçiçeği. Durum ve Tahmin 2015/2016 TARIMSAL EKONOMİ VE POLİTİKA GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ TEPGE. Hazırlayan. Dr. Berrin TAŞKAYA TOP. İlkay UÇUM.

Ayçiçeği. Durum ve Tahmin 2015/2016 TARIMSAL EKONOMİ VE POLİTİKA GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ TEPGE. Hazırlayan. Dr. Berrin TAŞKAYA TOP. İlkay UÇUM. TARIMSAL EKONOMİ VE POLİTİKA GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ TEPGE Durum ve Tahmin Ayçiçeği 2015/2016 Hazırlayan Dr. Berrin TAŞKAYA TOP İlkay UÇUM e-posta: btaskaya@hotmail.com 1 TEPGE YAYIN NO: 257 ISBN: 978-605-9175-28-9

Detaylı

2010 İstatistik, Değerlendirme, Çıkarımlar 7 Ocak 2011

2010 İstatistik, Değerlendirme, Çıkarımlar 7 Ocak 2011 2010 İstatistik, Değerlendirme, Çıkarımlar 7 Ocak 2011 CIF Türkiye Bitkisel Yağ Fiyatları Ayçiçek Mısır Palm Soya CIF Türkiye Bitkisel Yağ Fiyatları / Petrol Ayçiçek Mısır Mısır Soya Ayçiçek Palm Brent

Detaylı

Bitkisel Yağ Sektöründe Yağlı Tohum Kırım Sanayisi ve Türkiye Güney Bölgesi Yağlı Tohum Üretim Durumu. Hüseyin Nuri ÇOMU

Bitkisel Yağ Sektöründe Yağlı Tohum Kırım Sanayisi ve Türkiye Güney Bölgesi Yağlı Tohum Üretim Durumu. Hüseyin Nuri ÇOMU Bitkisel Yağ Sektöründe Yağlı Tohum Kırım Sanayisi ve Türkiye Güney Bölgesi Yağlı Tohum Üretim Durumu Hüseyin Nuri ÇOMU Güney ve Güneydoğu Anadolu Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (GÜNYAĞDER) Yönetim

Detaylı

KÜRESEL PERSPEKTİFTEN TÜRKİYE TARIMI VE PROJEKSİYONLAR

KÜRESEL PERSPEKTİFTEN TÜRKİYE TARIMI VE PROJEKSİYONLAR KÜRESEL PERSPEKTİFTEN TÜRKİYE TARIMI VE PROJEKSİYONLAR TÜRKİYE EKONOMİ ZİRVESİ 22 24 ARALIK 2017, ŞANLIURFA TARIMIN TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ ÖNEMİ YAKLAŞIK 850 MİLYAR DOLAR EKONOMİK BÜYÜKLÜKLE, DÜNYANIN

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 5 Ülkemizde

Detaylı

ABD Tarım Bakanlığının 08/03/2018 Tarihli Ürün Raporları

ABD Tarım Bakanlığının 08/03/2018 Tarihli Ürün Raporları 12/03/2018 ABD Tarım Bakanlığının 08/03/2018 Tarihli Ürün Raporları ABD Tarım Bakanlığınca 8 Mart 2018 tarihinde yayımlanmış tahıl ve yağlı tohumlar raporlarında, ABD nin yanı sıra dünya üretimi ve ticaretine

Detaylı

2014 YILI AYÇİÇEĞİ RAPORU

2014 YILI AYÇİÇEĞİ RAPORU T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI KOPERATİFÇİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2014 YILI AYÇİÇEĞİ RAPORU ŞUBAT 2015 İÇİNDEKİLER GİRİŞ.....3 1 - DÜNYADA YAĞLI TOHUMLU BİTKİLER VE BİTKİSEL YAĞLARA BAKIŞ....5 2 - ÜRETİM

Detaylı

TEPGE BAKIŞ Temmuz 2012 / ISSN: 1303 8346 / Sayı:14/Nüsha:2

TEPGE BAKIŞ Temmuz 2012 / ISSN: 1303 8346 / Sayı:14/Nüsha:2 TARIMSAL EKONOMİ VE POLİTİKA GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ BAKIŞ Temmuz 2012 / ISSN: 1303 8346 / Sayı:14/Nüsha:2 TÜRKİYE DE BİTKİSEL YAĞ AÇIĞI 1. Giriş Berrin TAŞKAYA TOP Dünyada giderek artan nüfusa paralel olarak

Detaylı

2013 YILI AYÇİÇEĞİ RAPORU

2013 YILI AYÇİÇEĞİ RAPORU T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI KOPERATİFÇİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2013 YILI AYÇİÇEĞİ RAPORU ŞUBAT 2014 İÇİNDEKİLER GİRİŞ.....3 1 - DÜNYADA YAĞLI TOHUMLU BİTKİLER VE BİTKİSEL YAĞLARA BAKIŞ....5 2 - ÜRETİM

Detaylı

Çizelge-1. Türkiye de Yağlık ve Çerezlik Ayçiçeği Ekim Alanı-Üretim-Verim

Çizelge-1. Türkiye de Yağlık ve Çerezlik Ayçiçeği Ekim Alanı-Üretim-Verim AYÇİÇEĞİ RAPOR-2018 Ülkemizde ekimi ve üretimi en fazla yapılan yağlı tohum bitkisi ayçiçeğidir. Adaptasyon kabiliyetinin yüksek olması, kuru ve sulu koşullarda yetiştirilebilmesi, ekiminden hasadına kadar

Detaylı

GÜNLÜK AYÇİÇEK PANORAMA 03 Temmuz 2018

GÜNLÜK AYÇİÇEK PANORAMA 03 Temmuz 2018 GÜNLÜK AYÇİÇEK PANORAMA 03 Temmuz 2018 GÜNÜN SÖZÜ: İnanma pencerelere bayım, Geceleri hepsi ayna oluyor... Didem MADAK SAYFA 2 YAĞLIK AYÇİÇEĞİ YURTİÇİ PİYASALARI SAYFA 3 YAĞLIK AYÇİÇEĞİ YURTDIŞI PİYASALARI

Detaylı

TARSUS TİCARET BORSASI 2017 YILI SOYA VE AYÇİÇEĞİ DURUMU ŞAHİN MAHALLESİ 3294 SOKAK NO:1 / TARSUS

TARSUS TİCARET BORSASI 2017 YILI SOYA VE AYÇİÇEĞİ DURUMU ŞAHİN MAHALLESİ 3294 SOKAK NO:1 / TARSUS 2017 TARSUS TİCARET BORSASI 2017 YILI SOYA VE AYÇİÇEĞİ DURUMU ŞAHİN MAHALLESİ 3294 SOKAK NO:1 / TARSUS GİRİŞ Amerikan Tarım Bakanlığı Dış Tarım Servisi nin (USDA FAS) 2016 sezonu verilerine göre; dünyada

Detaylı

PAMUK RAPORU Şekil-1 Pamuk ve Kullanım Alanları (Kaynak;

PAMUK RAPORU Şekil-1 Pamuk ve Kullanım Alanları (Kaynak; PAMUK RAPORU-2018 Pamuk lifi ile tekstil sanayinin, çekirdeğinden elde edilen yağı ile bitkisel yağ sanayinin, kapçık ve küspesi ile yem sanayinin, linteri ile kâğıt, mobilya ve selüloz sanayinin hammaddesini

Detaylı

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, TOHUMCULUK ÜRETİM Tohumluklar tarımsal üretimin temel girdilerinin başında gelmekte olup, kaliteli tohum kullanımı, verimi ve üretimi artırmasının yanı sıra daha dayanıklı, daha az maliyetli ve rekabet

Detaylı

MISIR DOSYASI. Türkiye`de mısır; yem, nişasta, glikoz, yağ ve son yıllarda biyoetanol üretiminde kullanılmaktadır.

MISIR DOSYASI. Türkiye`de mısır; yem, nişasta, glikoz, yağ ve son yıllarda biyoetanol üretiminde kullanılmaktadır. MISIR DOSYASI Mısır, genellikle çok nemli iklim bölgelerinde yetiştirilebilen, tek yıllık Buğdaygiller familyasından, özellikle yağı doymamış yağ grubunda olan bir tarım bitkisidir. Mısır bitkisi, insan

Detaylı

2016 YILI 6. AY SONU İLE SEZONU 4 ÜRÜN 5 BORSA TESCİL MİKTARI VE FİYAT

2016 YILI 6. AY SONU İLE SEZONU 4 ÜRÜN 5 BORSA TESCİL MİKTARI VE FİYAT TARSUS TİCARET BORSASI 2016 YILI 6. AY SONU İLE 2015-2016 SEZONU 4 ÜRÜN 5 BORSA TESCİL MİKTARI VE FİYAT 2016 YILI 2016 YILI 6. AY SONU İLE 2015-2016 SEZONU 4 ÜRÜN 5 BORSA TESCİL MİKTARI VE FİYAT İSTATİSTİK

Detaylı

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI KOPERATİFÇİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI KOPERATİFÇİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI KOPERATİFÇİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2017 YILI AYÇİÇEĞİ RAPORU MART 2018 İçindekiler GİRİŞ... 3 1- DÜNYADA YAĞLI TOHUMLU BİTKİLER VE BİTKİSEL YAĞLARA BAKIŞ... 6 2 - ÜRETİM...

Detaylı

TÜRKİYE BİTKİSEL YAĞ SANAYİ RAPORU OCAK 2012

TÜRKİYE BİTKİSEL YAĞ SANAYİ RAPORU OCAK 2012 TÜRKİYE BİTKİSEL YAĞ SANAYİ RAPORU OCAK 2012 1 AgriPro dan, TÜRKİYE BİTKİSEL YAĞ SANAYİ RAPORU Ocak 2012 Türkiye Bitkisel Yağ Sektörünün 43 sayfalık kapsamlı istatistiksel, analizli genel görünüm çalışması,

Detaylı

2017 YILI BÖLGESEL ÜRÜN RAPORU MALİYET, ÜRETİM, FARK ÖDEME DESTEĞİ

2017 YILI BÖLGESEL ÜRÜN RAPORU MALİYET, ÜRETİM, FARK ÖDEME DESTEĞİ 217 YILI BÖLGESEL ÜRÜN RAPORU MALİYET, ÜRETİM, FARK ÖDEME DESTEĞİ Üreticilerimizin bereketli ve bol kazançlı bir yıl geçirmelerini dileriz. TARSUS TİCARET BORSASI 217 YILI BÖLGESEL ÜRÜN RAPORU Tarsus Ticaret

Detaylı

2012 YILI AYÇĠÇEĞĠ RAPORU

2012 YILI AYÇĠÇEĞĠ RAPORU T.C. GÜMRÜK VE TĠCARET BAKANLIĞI KOPERATĠFÇĠLĠK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2012 YILI AYÇĠÇEĞĠ RAPORU OCAK 2013 ĠÇĠNDEKĠLER 1- GĠRĠġ... 3 2- DÜNYADA YAĞLI TOHUMLU BĠTKĠLER VE BĠTKĠSEL YAĞLARA BAKIġ.. 4 3-ÜRETĠM 3.1-

Detaylı

TÜRK PLASTİK SEKTÖRÜ 2010 YILI 9 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2010 YILI BEKLENTİLERİ

TÜRK PLASTİK SEKTÖRÜ 2010 YILI 9 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2010 YILI BEKLENTİLERİ 1 TÜRK PLASTİK SEKTÖRÜ 2010 YILI 9 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2010 YILI BEKLENTİLERİ PLASTİK HAMMADDE: Plastik Hammadde Üretimi: Barbaros Demirci Genel Müdür Neslihan Ergün Teknik Uzman 2010 yılının 9 ayında,

Detaylı

Türkiye Bitkisel Yağ Arz ve Talep Dengesi 2015/16

Türkiye Bitkisel Yağ Arz ve Talep Dengesi 2015/16 Türkiye Bitkisel Yağ Arz ve Talep Dengesi 2015/16 1 Aralık 2016 Faik Genç AgriPro Limited Ana Başlıklar 1. Türkiye 2. Yağ/Yağlı Tohum Arz ve Talep 3. Türkiye Yağ ve Yağlı Tohum Dengeleri 4. Fiyat Hareketleri

Detaylı

HUBUBAT PİYASALARINA BAKIŞ

HUBUBAT PİYASALARINA BAKIŞ T.C. TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HUBUBAT PİYASALARINA BAKIŞ 1 HAZİRAN 2013 MARDİN 1 TMO NUN GÖREVLERİ Kuruluş: 1938 Hububat piyasalarını düzenlemek, Afyon ve uyuşturucu maddelere konulan devlet

Detaylı

TÜRKİYE. PLASTİK AMBALAJ SEKTÖRÜ 2010 YILI DEĞERLENDİRMESİ ve 2011 YILI BEKLENTİLERİ. Barbaros Demirci Genel Müdür

TÜRKİYE. PLASTİK AMBALAJ SEKTÖRÜ 2010 YILI DEĞERLENDİRMESİ ve 2011 YILI BEKLENTİLERİ. Barbaros Demirci Genel Müdür TÜRKİYE PLASTİK AMBALAJ SEKTÖRÜ 21 YILI DEĞERLENDİRMESİ ve 211 YILI BEKLENTİLERİ Barbaros Demirci Genel Müdür Firma Sayısı : Plastik ambalaj sektöründe 1152 firma mevcut olup, firmaların % 86 sı 1 şehirde

Detaylı

YILI DANE MISIR DURUMU TARSUS TİCARET BORSASI ŞAHİN MAHALLESİ 3294 SOKAK NO:1 / TARSUS

YILI DANE MISIR DURUMU TARSUS TİCARET BORSASI ŞAHİN MAHALLESİ 3294 SOKAK NO:1 / TARSUS 1.8.2018 TARSUS TİCARET BORSASI 2018 YILI DANE MISIR DURUMU ŞAHİN MAHALLESİ 3294 SOKAK NO:1 / TARSUS GĠRĠġ Son 4 yıldır Durum ve Tahmin Raporları konusunda yayınlanmış, çalışma faaliyeti içinde devam eden

Detaylı

ULUSLARARASI HUBUBAT KONSEYİ RAPORU

ULUSLARARASI HUBUBAT KONSEYİ RAPORU Hububat ve yağlık tohum fiyatları yukarı doğru hareketine Şubat ayının ilk günlerinde de devam etmiştir. Bu dönemde 2008 de görülen zirve değerlere yaklaşan fiyatlar kaydedilmiştir. Ancak günübirlik değişmelere

Detaylı

GÜNLÜK SOYA PANORAMA

GÜNLÜK SOYA PANORAMA GÜNLÜK SOYA PANORAMA 03 Temmuz 2018 SAYFA 2 GÜNLÜK YORUM & FİYATLAR SAYFA 3 ARJANTİN SOYA FASULYESİ SAYFA 4- ABD SOYA FASULYESİ SAYFA 5 CBOT FİYAT HAREKETLERİ & KÜRESEL İSTATİSTİKLER 1 GÜNLÜK YORUM & FİYATLAR

Detaylı

2016 YILI KASIM SONU İTİBARI İLE 4 ÜRÜN 5 BORSA TESCİL MİKTARI VE FİYAT

2016 YILI KASIM SONU İTİBARI İLE 4 ÜRÜN 5 BORSA TESCİL MİKTARI VE FİYAT TARSUS TİCARET BORSASI 2016 YILI KASIM SONU İTİBARI İLE 4 ÜRÜN 5 BORSA TESCİL MİKTARI VE FİYAT 2016 YILI 2016 YILI KASIM SONU İTİBARI İLE 4 ÜRÜN 5 BORSA TESCİL MİKTARI VE FİYAT İSTATİSTİK RAPORU Tarsus

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı,

Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı, 217 15 147 12 16 7 132 182 295 399 191 135 618 22 358 416 195 34 3 222 17 14 143 32 43 31 3 35 44 464 841 1.42 1.392 1.3 1.615 1.782 ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜN TANIMI SITC

Detaylı

plastik sanayi PLASTİK SEKTÖR TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİ VE 2014 BEKLENTİLERİ 6 AYLIK Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri

plastik sanayi PLASTİK SEKTÖR TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİ VE 2014 BEKLENTİLERİ 6 AYLIK Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri plastik sanayi 2014 TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖR DEĞERLENDİRMESİ VE 2014 BEKLENTİLERİ 6 AYLIK Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Türkiye

Detaylı

2015 YILI AYÇİÇEĞİ RAPORU

2015 YILI AYÇİÇEĞİ RAPORU T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI KOPERATİFÇİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2015 YILI AYÇİÇEĞİ RAPORU ŞUBAT 2016 İÇİNDEKİLER GİRİŞ.....3 1 - DÜNYADA YAĞLI TOHUMLU BİTKİLER VE BİTKİSEL YAĞLARA BAKIŞ....5 2 - ÜRETİM

Detaylı

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, TOHUMCULUK ÜRETİM Bilindiği üzere, tohumluklar tarımsal üretimin temel girdilerinin başında gelmekte olup, kaliteli tohum kullanımı, verimi ve üretimi artırmasının yanı sıra daha dayanıklı, daha az maliyetli

Detaylı

2015 Ayçiçeği Raporu

2015 Ayçiçeği Raporu 2015 Ayçiçeği Raporu İçindekiler 1.AYÇİÇEĞİ EKİM ALANI... 2 1.1. Türkiye de Ayçiçeği Ekim Alanı... 2 1.2. TR83 Bölgesinde Ayçiçeği Ekim Alanı... 5 1.3. Samsun da Ayçiçeği Ekim Alanı... 6 1.3.1. Samsun

Detaylı

ABD Tarım Bakanlığının 12/07/2018 Tarihli Ürün Raporları

ABD Tarım Bakanlığının 12/07/2018 Tarihli Ürün Raporları 17/07/2018 ABD Tarım Bakanlığının 12/07/2018 Tarihli Ürün Raporları ABD Tarım Bakanlığınca 12 Temmuz 2018 tarihinde yayımlanmış tahıl ve yağlı tohumlar raporlarında, ABD nin yanı sıra dünya üretimi ve

Detaylı

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAYI: 2010/02 FINDIK BÜLTENİ 08.03.2010 1- FINDIK ALIMLARI: A) 2009 dönemi rekolte tahmini ile 2008 yılı üretimi kıyaslandığında, ülkemiz üretiminin % 44, dünya

Detaylı

Türkiye de Yem Üretimi: Hedefler ve Potansiyel Problemler

Türkiye de Yem Üretimi: Hedefler ve Potansiyel Problemler Türkiye de Yem Üretimi: Hedefler ve Potansiyel Problemler Önemli Kanatlı Hastalıkları: Epidemiyoloji ve Kontrol-2 22 ŞUBAT 2017 / ANKARA M.ÜLKÜ KARAKUŞ Türkiyem-Bir Başkanı DÜNYA KARMA YEM ÜRETİM SIRALAMASI

Detaylı

2018 YILI BÖLGESEL ÜRÜN RAPORU MALİYET, ÜRETİM, FARK ÖDEME DESTEĞİ

2018 YILI BÖLGESEL ÜRÜN RAPORU MALİYET, ÜRETİM, FARK ÖDEME DESTEĞİ 2018 YILI BÖLGESEL ÜRÜN RAPORU MALİYET, ÜRETİM, FARK ÖDEME DESTEĞİ Üreticilerimizin bereketli ve bol kazançlı bir yıl geçirmelerini dileriz. TARSUS TİCARET BORSASI 2018 YILI BÖLGESEL ÜRÜN RAPORU Tarsus

Detaylı

HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ 2016 RAPORU

HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ 2016 RAPORU HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ 2016 RAPORU 1- DÜNYA TİCARETİ I- DÜNYA DEĞİRMENCİLİK ÜRÜNLERİ TİCARETİ 2015 yılında dünya değirmencilik sektörü ihracatı bir önceki yıla göre %7,4

Detaylı

Dünya Mısır Pazarı ve Türkiye

Dünya Mısır Pazarı ve Türkiye Dünya Mısır Pazarı ve Türkiye Günümüzde çok amaçlı bir kullanım alanına sahip olan Mısır, Amerika Kıtası keşfedilene kadar dünya tarafından bilinmemekteydi. Amerika Kıtasının 15. yüzyıl sonlarında keşfedilmesiyle

Detaylı

Türkiye de ve Dünyada Makarnalık (Durum) Buğdayı Pazarı

Türkiye de ve Dünyada Makarnalık (Durum) Buğdayı Pazarı Türkiye de ve Dünyada Makarnalık (Durum) Buğdayı Pazarı Makarna ve bulgurun üretiminde ana hammadde olarak kullanılan durum buğdayına olan talep giderek artmaktadır. 2013/14 sezonunda dünya durum buğdayı

Detaylı

G E N E L B A K RAKAMLARLA BUĞDAY

G E N E L B A K RAKAMLARLA BUĞDAY G E N E L B A K RAKAMLARLA BUĞDAY 2013/14 dönemindeki dünya buğday üretimi öngörüsü Uluslararası Hububat Konseyi raporuna göre 683 m/t olmuştur. ABD Tarım Bakanlığı nın tahminleri ise üretimin yaklaşık

Detaylı

Bitkisel Yağlar Ticaret Dengesi ve Gelecek

Bitkisel Yağlar Ticaret Dengesi ve Gelecek Bitkisel Yağlar Ticaret Dengesi ve Gelecek Faik Genç AgriPro Limited Ana Başıklar 1. Türkiye 2. Yağ/Yağlı Tohumlar Arz ve Talep 3. Türkiye Yağ Yağlı Tohumlar Denge 4. Türkiye Biyoyakıt Zorunlulukları 5.

Detaylı

T.C. Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü Ankara 08.01.2013

T.C. Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü Ankara 08.01.2013 T.C. Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü Ankara 08.01.2013 Konu : 390319000000 GTİP no lu GPPS ve HIPS ithalatına % 3 oranında gümrük vergisi uygulanmasının kaldırılma talebi Sayın Bakanlığınızın,

Detaylı

3 1 0 2 20 BUĞDAY RAPORU

3 1 0 2 20 BUĞDAY RAPORU 0 1 Dünya buğday üretimi, üretim devlerinden biri olan ABD nin yaklaşık 4 milyon tonluk üretim azalmasına rağmen bu sene ekili alanların ve verimin artmasıyla paralel olarak Ağustos ayı verilerine göre

Detaylı

BİYOYAKITLAR ve ENERJİ TARIMI. Prof. Dr. Fikret AKINERDEM Yrd. Doç. Dr. Özden ÖZTÜRK S.Ü. Ziraat Fakültesi

BİYOYAKITLAR ve ENERJİ TARIMI. Prof. Dr. Fikret AKINERDEM Yrd. Doç. Dr. Özden ÖZTÜRK S.Ü. Ziraat Fakültesi BİYOYAKITLAR ve ENERJİ TARIMI Prof. Dr. Fikret AKINERDEM Yrd. Doç. Dr. Özden ÖZTÜRK S.Ü. Ziraat Fakültesi ENERJİ TARIMI VE ÜLKE GERÇEĞİ Canlılığın vazgeçilmezleri; enerji ve tarım: Devletin-varlığın, Bağımsızlığın,

Detaylı

HUBUBAT T.C. TARSUS TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 30/09/2014. Tarih: Sayı: 9 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. TARSUS TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 30/09/2014. Tarih: Sayı: 9 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/0/2014 T.C. Sayfa: 1-8 ARPA YEMLİK TTS-V 0.65 0.74 0.6717 187,60.00 KG 126,250.60 2 ARPA YEMLİK ı: 126,250.60 2 ARPA ı 126,250.60 2 ÇELTİK ÇELTİK ÇELTİK MTS 0.80 0.80 0.8000

Detaylı

2011/1 sayılı Tarım Genelgesi Karşılaştırma (25.04.2014 )

2011/1 sayılı Tarım Genelgesi Karşılaştırma (25.04.2014 ) 2011/1 sayılı Tarım Genelgesi Karşılaştırma (25.04.2014 ) Eski: DİR Kapsamında İthalatına İzin Verilmeyecek Eşyalar Yeni: Dahilde İşleme İzin Belgesi ile İlgili İthalat Listesine İlişkin Hükümler (Değ.:

Detaylı

FINDIK VE FINDIK MAMULLERİ SEKTÖRÜ

FINDIK VE FINDIK MAMULLERİ SEKTÖRÜ FINDIK VE FINDIK MAMULLERİ SEKTÖRÜ DÜNYA ÜRETİMİ Dünya Fındık Üretimi Dünya fındık üretimine ilişkin veriler incelendiğinde, son 15 yıllık süreçte dünya üretimi ortalama 800 bin ton civarında gerçekleştiği

Detaylı

VOB ve Emtia Piyasaları

VOB ve Emtia Piyasaları 3 Aralık, 2010 VOB ve Emtia Piyasaları Yaman Başaran Genel Müdür Yardımcısı Fats and Oils Conference, İstanbul Kuruluş Aşamasından Bugüne Üye Sayımız: 98 Rekor İşlem Hacmi: 3 milyar 129 milyon TL CFTC

Detaylı

TÜRKİYE DE PAMUK ÜRETİMİ VE BAKANLIK POLİTİKALARI. Dr. Mehmet HASDEMİR Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü

TÜRKİYE DE PAMUK ÜRETİMİ VE BAKANLIK POLİTİKALARI. Dr. Mehmet HASDEMİR Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü TÜRKİYE DE PAMUK ÜRETİMİ VE BAKANLIK POLİTİKALARI Dr. Mehmet HASDEMİR Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü 21. YÜZYILDA PAMUK ÇALIŞTAYI 23-24 MART 2016 SUNUM PLANI KÜRESEL PAMUK SEKTÖRÜ TÜRKİYE PAMUK SEKTÖRÜ

Detaylı

20/09/2018 ABD Tarım Bakanlığının 12/09/2018 Tarihli Ürün Raporları Mısır:

20/09/2018 ABD Tarım Bakanlığının 12/09/2018 Tarihli Ürün Raporları Mısır: 20/09/2018 ABD Tarım Bakanlığının 12/09/2018 Tarihli Ürün Raporları ABD Tarım Bakanlığınca 12 Eylül 2018 tarihinde yayımlanmış tahıl ve yağlı tohumlar raporlarında, ABD nin yanı sıra dünya üretimi ve ticaretine

Detaylı

ULUSAL HUBUBAT KONSEYİ 2018 ÜLKESEL HUBUBAT REKOLTE DEĞERLENDİRME RAPORU

ULUSAL HUBUBAT KONSEYİ 2018 ÜLKESEL HUBUBAT REKOLTE DEĞERLENDİRME RAPORU ULUSAL HUBUBAT KONSEYİ 2018 ÜLKESEL HUBUBAT REKOLTE DEĞERLENDİRME RAPORU (21.05.2018) Türkiye Geneli Bitki Gelişimi Türkiye de 2017-2018 Ekim sezonunda buğday ekim alanlarının geçen yılki rakamdan daha

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Kolza

Detaylı

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ ve DIŞ İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK VE TEKNİK İLİŞKİLER DAİRE BAŞKANLIĞI 2015 YILI OCAK DÖNEMİ DIŞ TİCARET VERİLERİ Hazırlanma Tarihi: 27 Şubat

Detaylı

HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ

HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ I- DÜNYA DEĞİRMENCİLİK ÜRÜNLERİ TİCARETİ 2013 yılında dünya değirmencilik sektörü ihracatı bir önceki yıla göre %2,8 oranında artış göstererek 18,6

Detaylı

İİB. Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Raporu ARALIK

İİB. Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Raporu ARALIK İİB Hububat, Bakliyat, Yağlı Sektör Raporu İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı İhracatçıları Birliği 07.01.2019 2018 ayında Hububat, Bakliyat, Yağlı Sektörü Türkiye Geneli İhracatı 597,845 Milyon dolar;

Detaylı

YILLIK BÜLTEN 2016 UZUNKÖPRÜ TİCARET BORSASI

YILLIK BÜLTEN 2016 UZUNKÖPRÜ TİCARET BORSASI YILLIK BÜLTEN 206 BÜLTEN NO : GÖREN MADDELERİN HUBUBATLAR BUĞDAYLAR BUĞDAY YEMLİK 0,650 0,730 0,675 37.340 KG 25.204,80 HMS 4 BUĞDAY 0,697 0,962 0,840 58.386.000 KG 49.063.635,99 HMS 8.377 BUĞDAY YEMLİK

Detaylı

HUBUBAT T.C. BAFRA TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ 01/01/2011. Tarih: Sayı: - 31/12/2011 Satış Şekli. Sayfa: 1-13 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı

HUBUBAT T.C. BAFRA TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ 01/01/2011. Tarih: Sayı: - 31/12/2011 Satış Şekli. Sayfa: 1-13 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 3 ARPA YEMLİK MTS 0.45 0.50 0.4879 03,200.00 KG 50,349.92 45 ARPA YEMLİK TTS 0.63 0.63 0.6300,000.00 KG 630.00 25 ARPA YEMLİK ı: 50,979.92 70 ARPA ı 50,979.92 70

Detaylı

plastik sanayi Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros aros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri

plastik sanayi Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros aros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri plastik sanayi 2014 Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros aros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Türk ekonomisi 2014 yılının başında hızlı artırılan faiz oranlarıyla

Detaylı

TARAMA BÖLÜM 11 TARIM VE KIRSAL KALKINMA GÜNDEM MADDESİ

TARAMA BÖLÜM 11 TARIM VE KIRSAL KALKINMA GÜNDEM MADDESİ ÇELTİK 23-26 Ocak 2006 Türkiye Cumhuriyeti 1 İÇİNDEKİLER I. ÇELTİK ÜRETİM İSTATİSTİKLERİ II. ÇELTİK TÜKETİM İSTATİSTİKLERİ III. ÇELTİK DIŞ TİCARETİ IV. ÇELTİK PİYASA AKTÖRLERİ V. AB MEVZUATIYLA MUKAYESE

Detaylı

T.C. BAFRA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 14,552.

T.C. BAFRA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 14,552. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK Sayfa: 1-9 ARPA YEMLİK TTS 0.64 1.25 0.6580 22,117.00 KG 14,552.29 3 ARPA YEMLİK ı: 14,552.29 3 ARPA ı 14,552.29 3 ÇAVDAR ÇAVDAR ÇAVDAR UNU TTS 30.25 30.86 30.6269 117.00 AD 3,583.35

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2014 0 HUBUBAT ÜRÜNLERİN TANIMI Hububat grubu ürünler dünyada stratejik önemi en yüksek olan ürünler olup ilk çağlardan beri insanlar tarafından kültürü yapılarak

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 HUBUBAT ÜRÜNLERİN TANIMI Hububat grubu ürünler dünyada stratejik önemi en yüksek olan ürünler olup ilk çağlardan beri insanlar tarafından kültürü yapılarak

Detaylı

BOSNA HERSEK ÜLKE RAPORU

BOSNA HERSEK ÜLKE RAPORU BOSNA HERSEK ÜLKE RAPORU BOSNA HERSEK EKONOMİSİNİN GENEL YAPISI Bosna-Hersek savaş öncesinde ağır sanayi alt yapısına sahip bir ülke konumundaydı. Savaş öncesinde ülkenin en büyük on sanayi kuruluşu toplam

Detaylı

PAGEV TÜRKİYE PLASTİK İNŞAAT MAMÜLLERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU Ay

PAGEV TÜRKİYE PLASTİK İNŞAAT MAMÜLLERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU Ay TÜRKİYE PAGEV PLASTİK İNŞAAT MAMÜLLERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU 201-9 Ay 1 2 YÖNETİCİ ÖZETİ Plastiklerin tüm uygulama alanları arasında, % 20 2 bir hacme sahip olan yapı ve inşaat; ambalaj uygulamalarından

Detaylı

Doruk Tarım e-bülten Sayı: 40 15.02.2012

Doruk Tarım e-bülten Sayı: 40 15.02.2012 Doruk Tarım e-bülten Sayı: 40 15.02.2012 I. Global Tahıl Piyasasındaki GeliĢmeler: Buğday: Uluslararası Hububat Konseyi (IGC), 19 Ocak 2012 tarihli yeni Hububat Raporu nda, sezonu global buğday rekoltesi

Detaylı

MISIR SEKTÖR RAPORU 2016

MISIR SEKTÖR RAPORU 2016 26.08. DÜNYA DA MISIR Buğdaygiller familyası içerisinde yer alan mısır, tek yıllık bir sıcak iklim tahıl bitkisidir. Tropik ve subtropik ılıman iklim kuşağında yetiştirilebildiği gibi, dünyanın hemen her

Detaylı

HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR ve MAMULLERİ SEKTÖR RAPORU2016

HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR ve MAMULLERİ SEKTÖR RAPORU2016 HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR ve MAMULLERİ SEKTÖR RAPORU2016 İÇİNDEKİLER I- DÜNYA DEĞİRMENCİLİK ÜRÜNLERİ TİCARETİ 04 HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR ve MAMÜLLERİ SEKTÖR RAPORU / 2016 II- DÜNYA BİTKİSEL

Detaylı

TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2014 YILI 4 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2014 BEKLENTİLERİ. Barbaros Demirci PLASFED - Genel Sekreter

TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2014 YILI 4 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2014 BEKLENTİLERİ. Barbaros Demirci PLASFED - Genel Sekreter TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2014 YILI 4 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2014 BEKLENTİLERİ Barbaros Demirci PLASFED - Genel Sekreter 2013 yılı, dünya ekonomisi için finansal krizin etkilerinin para politikaları açısından

Detaylı

TMO NUN HUBUBAT ROLÜ PİYASALARINDAKİ

TMO NUN HUBUBAT ROLÜ PİYASALARINDAKİ TMO NUN HUBUBAT ROLÜ PİYASALARINDAKİ 30/03/2012 1 TMO NUN TARİHÇESİ 1929 1933 1938 1939-45 1984 1993 2008 2011 2012 2 TMO NUN GÖREVLERİ Hububat piyasalarını düzenlemek, Afyon ve uyuşturucu maddelere konulan

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE 2016 YILI PAMUK RAPORU Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211 63 15 www.aydinticaretborsasi.org.tr

Detaylı

HUBUBAT BÜLTENİ. 2008/09 dönemi TMO emanet alım fiyatları Tablo:1 de belirtilmektedir. 2008/09 DÖNEMİ TMO EMANET ALIM FİYATLARI

HUBUBAT BÜLTENİ. 2008/09 dönemi TMO emanet alım fiyatları Tablo:1 de belirtilmektedir. 2008/09 DÖNEMİ TMO EMANET ALIM FİYATLARI HUBUBAT BÜLTENİ 1-) TMO HUBUBAT ALIMLARI VE FİYATLARI TMO, 2008/2009 Hububat Alım Döneminde 21 mayıs tarihi itibariyle taahhütname karşılığı alım yapılması konusunda işyerlerine talimat vermiştir. Bu bağlamda

Detaylı

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ ve DIŞ İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK VE TEKNİK İLİŞKİLER DAİRE BAŞKANLIĞI 2014 YILI OCAK-EYLÜL DÖNEMİ DIŞ TİCARET VERİLERİ Hazırlanma tarihi:

Detaylı

T.C. BAFRA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 7,680.

T.C. BAFRA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 7,680. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01//2015 T.C. Sayfa: 1-8 ARPA YEMLİK MTS 0.60 0.60 0.6000 12,800.00 KG 7,680.00 1 ARPA YEMLİK ı: 7,680.00 1 ARPA ı 7,680.00 1 ÇELTİK ÇELTİK ÇELTİK MTS 1.30 1.89 1.6096 25,986,491.00

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları 2011 Yılı (1. Tahmin Sonuçlarına göre) Bitkisel Üretim ve Bitkisel Ürün Denge İstatistikleri I. Bitkisel Üretim Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 26/08/2011 tarihinde

Detaylı

ABD Tarım Bakanlığının 12/08/2018 Tarihli Ürün Raporları

ABD Tarım Bakanlığının 12/08/2018 Tarihli Ürün Raporları 01/09/2018 ABD Tarım Bakanlığının 12/08/2018 Tarihli Ürün Raporları ABD Tarım Bakanlığınca 12 Ağustos 2018 tarihinde yayımlanmış tahıl ve yağlı tohumlar raporlarında, ABD nin yanı sıra dünya üretimi ve

Detaylı

STRATEJİK ÜRÜN PAMUKTA TEHLİKE ÇANLARI

STRATEJİK ÜRÜN PAMUKTA TEHLİKE ÇANLARI STRATEJİK ÜRÜN PAMUKTA TEHLİKE ÇANLARI Gözde SEVİLMİŞ-Şebnem BORAN 1. Giriş Pamuk, çırçır sanayisinin, lifi ile tekstil sanayisinin, çekirdeği ile yağ ve yem sanayisinin, linteri ile de kağıt sanayisinin

Detaylı

TÜRKİYE DE YAĞLI TOHUMLAR SEKTÖRÜ VE İZLENEN POLİTİKALAR

TÜRKİYE DE YAĞLI TOHUMLAR SEKTÖRÜ VE İZLENEN POLİTİKALAR TÜRKİYE DE YAĞLI TOHUMLAR SEKTÖRÜ VE İZLENEN POLİTİKALAR Oya SAV oyasav@akdeniz.edu.tr Cengiz SAYIN csayin@akdeniz.edu.tr Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü ÖZET İnsanoğlunun

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları 2010 Yılı Bitkisel Üretim ve Bitkisel Ürün Denge İstatistikleri I. Bitkisel Üretim Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 25/03/2011 tarihinde açıklanan, 2010 yılı Bitkisel

Detaylı

BUĞDAY PİYASALARI ve TMO

BUĞDAY PİYASALARI ve TMO BUĞDAY PİYASALARI ve TMO 01.04.2016 1 DÜNYA BUĞDAY DENGE TABLOSU Dünya buğday üretimi üç yıl üst üste rekor seviyelerde gerçekleşti, stoklar yükseliyor (Milyon Ton) 800 700 600 500 400 300 200 100 0 699

Detaylı

HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR ve MAMULLERİ SEKTÖR RAPORU

HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR ve MAMULLERİ SEKTÖR RAPORU HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR ve MAMULLERİ SEKTÖR RAPORU İÇİNDEKİLER I- DÜNYA DEĞİRMENCİLİK ÜRÜNLERİ TİCARETİ 02 HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR ve MAMÜLLERİ SEKTÖR RAPORU / 2014 II- DÜNYA BİTKİSEL

Detaylı

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ ve DIŞ İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK VE TEKNİK İLİŞKİLER DAİRE BAŞKANLIĞI 2014 YILI OCAK-AĞUSTOS DÖNEMİ DIŞ TİCARET VERİLERİ Hazırlanma tarihi:

Detaylı

BUĞDAY PİYASALARININ GENEL GÖRÜNÜMÜ VE LİSANSLI DEPOCULUK. 10 Mart 2018 ANTALYA

BUĞDAY PİYASALARININ GENEL GÖRÜNÜMÜ VE LİSANSLI DEPOCULUK. 10 Mart 2018 ANTALYA BUĞDAY PİYASALARININ GENEL GÖRÜNÜMÜ VE LİSANSLI DEPOCULUK 10 Mart 2018 ANTALYA 1 Dünya Buğday Dengesi - Fiyatlar 2.000 $/ton 1.800 1.600 1.400 1.200 1.000 800 600 241 254 191 207 224 176 174 157 153 166

Detaylı

Fao Gıda Fiyat Endeksi

Fao Gıda Fiyat Endeksi FAO gıda fiyat endeksi, uluslararası gıda emtia fiyatlarına ilişkin değişimleri aylık olarak ölçen bir endekstir. 5 emtia grubuna (et, mandıra, şeker, hububat ve yağ) dâhil toplam 73 gıda maddesi fiyatının,

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2017 0 HUBUBAT ÜRÜNLERİN TANIMI Hububat grubu ürünler dünyada stratejik önemi en yüksek olan ürünler olup ilk çağlardan itibaren ekimi yapılarak üretilen besin grubudur.

Detaylı

BAKLİYAT DOSYASI. 4 TÜRKİYE ABD 240 Kaynak: FAO

BAKLİYAT DOSYASI. 4 TÜRKİYE ABD 240 Kaynak: FAO BAKLİYAT DOSYASI Dünya üzerinde tarımı çok eski yıllardan beri yapılmakta olan yemeklik dane baklagillerin diğer bir deyişle bakliyat ürünlerinin insan beslenmesinde bitkisel kaynaklı protein gereksiniminin

Detaylı

Ekonomik Rapor Tablo 57. Kişi Başına Gayri Safi Yurt İçi Hasıla. Yıllar Nüfus (1) (000 Kişi) Türk Lirası ( )

Ekonomik Rapor Tablo 57. Kişi Başına Gayri Safi Yurt İçi Hasıla. Yıllar Nüfus (1) (000 Kişi) Türk Lirası ( ) Tablo 57. Kişi Başına Gayri Safi Yurt İçi Hasıla Yıllar Nüfus (1) (000 Kişi) Türk Lirası ( ) Cari Fiyatlarla (2) Sabit (1998 Yılı) Fiyatlarla Değişim ABD Doları ($) Değişim Türk Lirası ( ) Değişim 2009

Detaylı

Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Raporu

Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Raporu İİB Hububat, Bakliyat, Yağlı Sektör Raporu Nisan İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı İhracatçıları Birliği 11.05.2017 Hububat, Bakliyat, Yağlı Sektör İhracatı 2017 Nisan ayında, Türkiye genelinde 525.069

Detaylı

Prof.Dr.İlkay DELLAL

Prof.Dr.İlkay DELLAL TUSAF 2013 Buğday, Un, İklim Değişikliği ve Yeni Trendler Kongresi İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve ENERJİ KISKACINDA TARIM ve GIDA SEKTÖRÜ Prof.Dr.İlkay DELLAL 9 Mart 2013, Antalya GÜNDEM 9 Mart 2013 1. GÜNEŞ (%40)

Detaylı

BİTKİSEL YAĞ İMALATI SEKTÖRÜ

BİTKİSEL YAĞ İMALATI SEKTÖRÜ AYŞE BETÜL ÖZTÜRK Uzman Yardımcısı İKTİSADİ ARAŞTIRMALAR BÖLÜMÜ MAYIS 2016 İÇİNDEKİLER I. YÖNETİCİ ÖZETİ... 3 II. DÜNYADA BİTKİSEL YAĞ SEKTÖRÜ... 6 III. TÜRKİYE DE BİTKİSEL YAĞ SEKTÖRÜ... 9 A. ÜRETİM...

Detaylı

ÇELİK BORU SEKTÖR RAPORU (2017) ÇELİK BORU İMALATÇILARI DERNEĞİ

ÇELİK BORU SEKTÖR RAPORU (2017) ÇELİK BORU İMALATÇILARI DERNEĞİ ÇELİK BORU SEKTÖR RAPORU (217) ÇELİK BORU İMALATÇILARI DERNEĞİ Türkiye Çelik Boru Üretimi Türkiye çelik boru üretimi, 2 li yılların başında sektöre yapılan yatırımlarla önemli bir ivme kazanmıştır. 2-27

Detaylı

TÜRKİYE PET TERMOFORM SEKTÖR RAPORU PAGEV

TÜRKİYE PET TERMOFORM SEKTÖR RAPORU PAGEV TÜRKİYE PET TERMOFORM SEKTÖR RAPORU PAGEV 1. TÜRKİYE DE PLASTİK AMBALAJ MALZEMELERİ TÜKETİMİNDE KULLANILAN PLASTİK HAMMADDELER Türkiye de 2012 2016 yıllarını kapsayan son 5 yılda, yılda ortalama 2 milyon

Detaylı

21. YÜZYILDA PAMUK ÇALIŞTAYI SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ KAHRAMANMARAŞ, 2016

21. YÜZYILDA PAMUK ÇALIŞTAYI SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ KAHRAMANMARAŞ, 2016 21. YÜZYILDA PAMUK ÇALIŞTAYI SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ KAHRAMANMARAŞ, 2016 Pazarlama ve Mevzuat Türk Tekstil Sanayisinin Pamuğa Bakış Açısı ve Pamuk Tedariğinde Dikkat Edilen Konular Ekrem KUL Tekstil Yük.

Detaylı

Türkiye nin 2011 Yılı Pamuk ve Pamuk Ürünleri Raporu

Türkiye nin 2011 Yılı Pamuk ve Pamuk Ürünleri Raporu BU RAPOR AMERİKA TARIM BAKANLIĞI ÇALIŞANLARI TARAFINDAN HAZIRLANAN ÜRÜN VE TİCARET KONULARINDAKİ DEĞERLENDİRMELERİ İÇERİR VE RESMİ AMERİKAN HÜKÜMETİ POLİTİKASINI İÇERMEZ Required Report - public distribution

Detaylı

Yumurta sektörünün en önemli özelliği canlı materyal ile üretim yapmasıdır. Yumurta üretimine başlama aylık bir süreçte gerçekleşebilmekte ve

Yumurta sektörünün en önemli özelliği canlı materyal ile üretim yapmasıdır. Yumurta üretimine başlama aylık bir süreçte gerçekleşebilmekte ve YUMURTA SEKTÖRÜ Yumurta sektörünün en önemli özelliği canlı materyal ile üretim yapmasıdır. Yumurta üretimine başlama 4.5-5 aylık bir süreçte gerçekleşebilmekte ve üretim döneminde de arz ve talep dengesini

Detaylı