Mesleğe ve Kurumsal Yönetime Bir Bakış İÇ DENETİM : YÖNETİME DEĞER KATMA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Mesleğe ve Kurumsal Yönetime Bir Bakış İÇ DENETİM : YÖNETİME DEĞER KATMA"

Transkript

1 Mesleğe ve Kurumsal Yönetime Bir Bakış İÇ DENETİM : YÖNETİME DEĞER KATMA

2 DEĞİŞEN BİR DÜNYA Bugünün iş arenasında birbirini hızla takip eden değişikliklerin farkına varmak için yönetim odasında veya CEO koltuğunda oturmak gerekmez. Haber kaynakları kurumsal skandal ve suiistimaller, mahremiyet ihlâlleri, etik değerlerden verilen ödünler ve yönetim boşluğu konularıyla ilgili sürekli haber yapmaktadır. Bu olaylar ve bunların önlenmesi için çıkarılan kanunlar ve yönetmelikler; elektronik ticaret ve bilgi teknolojisi alanında yaşanan diğer çığır açıcı gelişmeler, şirket evlilikleri, iktisaplar ve diğer kurumsal yeniden yapılanmalar ve küresel piyasalarla ilgili sorunlarla birleştiğinde işlerin daha da kaotik bir hal alabileceğini göstermektedir. İş camiasındaki kanaat önderleri daha fazla değişimin yaşanacağını ve kurumsal risklerin artacağını öngörmektedir. Buna göre: Sayıları giderek artan dava, kanun ve düzenlemelerin uyum açısından önemli sonuçları olacaktır. Finansal hizmetler, nakliye, haberleşme, savunma, yan gereksinimler ve yakıt gibi kritik altyapı alanlarına yönelik bilgi güvenliği yönetimi hem münferiden hem de müştereken işe adanmayı, planlama yapmayı ve çalışmalara müdahil olmayı önceden olduğu gibi gerekli kılmaya devam edecektir. Devam eden küreselleşme; uyulması gereken ilkelerin, düzenlemelerin ve kurumların faaliyet gösterdikleri kültürlerin karmaşıklığını artıracaktır. Giderek artan rekabet, kurumlar üzerinde kurduğu üretkenliği artırma baskısını her geçen gün daha da artıracaktır. Yeniden mühendislik, deregülasyon ve değişikliklerle ilgili diğer çalışmalar geleneksel hiyerarşik yapıları ortadan kaldıracak ve kurumsal raporlama ilişkilerini ve yönetimin sorumluluklarını değiştirecektir. Bu olayların her biri yönetim ve kurul için yeni taleplerin, zorlukların ve fırsatların ortaya çıkacağı anlamına gelmektedir. Ayrıca yine bunların her biri, yetkin ve donanımlı bir iç denetimin gerekliliğini gözler önüne sermektedir. Bugün, güçlü kurumsal yönetim, risk yönetimi, etkili iç kontrol ve verimli operasyonlar için iç denetim her zamankinden daha kritik bir öneme sahiptir.

3 İÇ DENETİM NEDİR? İÇ DENETİM, bir kurumun operasyonlarına değer katan ve onları geliştiren, bağımsız ve objektif bir güvence sunma ve danışmanlık faaliyetidir. İç denetim, ayrıca, risk yönetimi, kontrol ve kurumsal yönetim süreçlerinin etkinliğini değerlendirmek ve iyileştirmek için sistemli ve disiplinli bir yaklaşım kazandırarak kurumların amaçlarını gerçekleştirmelerine yardım eder. İç denetim birimi kurumun karşı karşıya olduğu risklerin gerektiği gibi anlaşıldığı ve yönetildiği konusunda yönetime ve denetim komitesine güvence sunar. Kurum içinde ilgi duyulan ve merak edilen pek çok konuda danışmanlık yaparak bir kurumsal müşavir gibi görev yapar. Büyüklüğü ne olursa olsun, her kurumda bir iç kontrol sistemi veya süreci bulunmalı ve uygulanmalıdır. Uluslararası İç Denetçiler Enstitüsü (IIA), bir kuruma ancak ve ancak ona değer katan ve verimli ve etkili bir kurumsal yönetim için gereken kritik hizmetleri sunan, ihtiyaç duyduğu kaynaklarla eksiksiz donatılmış ve mesleki açıdan yetkin bir iç denetim kadrosunun en iyi şekilde hizmet vereceği inancındadır. İç denetim uygulayıcılarının görevi, sorumlulukların etkili bir şekilde yerine getirilmesi, maliyet-etkili kontrollerin kurulmasının teşvik edilmesi, risklerin değerlendirilmesine ve hafifletilmesine yönelik gereken tedbirlerle ilgili tavsiyelerde bulunulması gibi konularda kuruma yardımcı olmaktır. Yönetim ekibinin ayrılmaz bir parçası olan iç denetçiler değerlendirdikleri çalışmalar hakkında üst yönetime analizler, ön değerlendirmeler, tavsiyeler ve bilgiler sunarlar. Bunların yanı sıra, kurumsal etik kurallara riayet edilip edilmediğini de kontrol ve takip ederler. Yeni çıkan teknolojileri değerlendirmek, fırsatları analiz etmek, kaliteyi, finansal kaynakları ve verimliliği değerlendirmek ve doğru ve zamanında bildirimlerde bulunmak iç denetçilerin günlük faaliyetlerinden sadece birkaçıdır. Geniş bir alanı kapsayan sorumlulukları onlara kurum hakkında daha geniş bir perspektif kazandırmaktadır. Ve bu da, genel hedeflere ve amaçlara ulaşmak ve iç kontrolü ve kurumsal yönetimi güçlendirmek konularında idari yönetim ve yönetim kurulu için onları istifade edilmesi gereken değerli bir kaynak haline getirmektedir. Tüm bu işlerin tek bir kurumsal kaynaktan beklenmesi çok gibi gelebilir, ancak iç denetçiler için bunların tümü, günlük işlerinin bir parçasıdır.

4 YÖNETİMİN ORTAĞI OLARAK Kurum yöneticileri iç denetimin bir yönetim faaliyeti olduğunu kabul ve takdir ettiklerinde, iç denetçiler, en temel rollerinden biri olan kurumsal amaçlara ulaşma yolunda yönetimi ve yönetim kurulunu destekleme rolünü yerine getirebilirler. Ve yetkin iç denetim profesyonelleri bunun yanı sıra objektifliği, dürüstlüğü, iletişimde uzmanlığı, kurum çapındaki riskleri tespit etme kabiliyetini ve yönetimin mevzubahis riskleri hafifletmek için uygulamaya koyduğu kontrollerin etkinliğini değerlendirme becerisini de beraberinde getirirler. Yönetimin ortakları olarak iç denetçiler kurumu hem geleneksel hem de yeni ortaya çıkmakta olan risklere karşı korumaya yardım edecek, fırsat ve zafiyetlerin nasıl dengelenebileceği konusunda danışmanlık yapacak ve kurumsal yönetimi değerlendirmek ve güçlendirmek için değerli tavsiyelerde bulunacak konumdadırlar. İç denetçilerin kurum ve kurum kültürü hakkındaki derin ve kapsamlı bilgileri ve kavrayışları, onları yeni iş kolları, şirket evlilikleri, iktisaplar, ortak girişimler ve diğer ortaklıklar, yeni sistemlerin kullanıma sokulması, yeniden yapılandırma, yönetim tahminleri, bütçe ve öngörüler, çevresel konular ve mevzuata uyumla ilgili riskleri etkili bir şekilde izlemeye hazır hâle getirmektedir. İç denetim biriminin bunların tümünü gerçekleştirmesi ve kuruma en fazla değeri katması için raporlama ilişkileri en iyi uygulama standartlarında olmalıdır. (Sayfa 4 e bakınız) İç denetimin yönetime kattığı değeri şu şekilde açıklayabiliriz; yeni insanların, yeni teknolojilerin, yeni bir piyasanın, yeni rakiplerin ve yeni bir mevzuatın söz konusu olduğu dinamik bir ortamda faaliyet gösterdiğimizden, bu işin esasları hakkında son derece bilinçli ve uyanık olmamız gerekiyor. Ve bu da, kurumsal iç denetimin rollerden biri... bilgi toplama ve bu bilgileri süreçlere ve kontrol konularına uygulama ve bunu, yaşanan bu değişiklikler boyunca sürekli yapma kabiliyeti. Bu işin temel stabilitesini korumak için bunun inanılmaz derecede önemli olduğunu görmek ve anlamak zor değildir. Bugün yönetim için giderek artan kaygılar arasında bilgi teknolojisiyle ilintili riskler ve yeni sistemlerin kontrolü ve denetlenebilirlik spesifikasyonları bulunmaktadır. İç denetçilerin bilgi sistemlerine ve diğer ileri teknoloji projelerine dair bağımsız değerlendirmeleri kontrollü ve güvenilir bir BT ortamının temin edilmesine yardım edebilir. Ve yönetimin BT nin uygulanması sırasındaki maliyet ve fayda dengesini dikkate alması gerektiği durumlarda, iç denetçilerin danışmanlık hizmetleri karar alma sürecine değer katmaktadır.

5 KURUMSAL YÖNETİM İÇİN HAYATİ ÖNEMDE İç denetçilerin çeşitli ve farklı kabiliyetleri kurumsal yönetim sorumlulukları ve risk yönetimi gözetimi konularında kurula ve denetim komitesine muazzam değer katar. Tarafların risk yönetimine ilişkin münferit ve müşterek sorumluluklarını anlayıp kabul etmelerini temin etmek için iç denetim yöneticisi (CAE), üst yönetim ve denetim komitesi arasında yeterli temas ve iletişimin olması kritik önemdedir. Günümüzün denetim komiteleri karmaşık ve farklı sorunlarla ve giderek artan sorumluluklarla başa çıkmak durumundadır tarihli A.B.D. Sarbanes-Oxley Kanunu gibi kanun ve yönetmeliklere göre, denetim komitelerinin izleme faaliyetlerinden birkaçı gibi şunlardır: finansal raporlar üzerindeki iç kontrollere dair yönetim değerlendirmesi; etik şikâyet acil hattı; kurum çapındaki risk yönetimi ve kurumsal yönetim değerlendirmeleri. Bu nedenle, iç denetçilerin kurumun iç kontrol sistemine risk-temelli denetim yaklaşımları uygulamaları ve denetim komitesine kapsamlı raporlar sunmaları kritik önemi haizdir. Risk-temelli denetim yaklaşımı IIA nın Uluslararası İç Denetim Mesleki Uygulama Standartları nda (Standartlar) öngörülmektedir ve iç denetim faaliyetinin önceliklerinin kurumun hedefleriyle uyuşmasını ve tutarlı olmasını temin etmenin tek yoludur. Böyle bir yaklaşım, iç denetçilere kurumun risk iştahını ve risk toleransını yakından tanıma imkânı sağlayarak onların yüksek etki alanlarını hedef almalarına, kıt kaynakları uygun şekilde tahsis etmelerine ve yönetime zafiyetler ve düzeltici eylemler konusunda en iyi tavsiyelerde bulunabilmelerine imkân tanır. Risk-temelli bir yaklaşımın uygulanması aksi durumda gözden kaçabilecek kurumsal riskleri ortaya çıkarabilir ve yönetime kurum çapındaki riskleri ölçmek ve değerlendirmek için kritik bir araç sağlayabilir. Bu, yönetimin yatırım getirisi yüksek olacak alanlara en fazla kaynağı tahsis etmesini sağlar ve kurumun yüksek riskli alanları denetim kapsamına almasını temin eder. Denetim komitesi, gözetim sorumluluklarının bir parçası olarak aşağıda sayılanları yapmalıdır: İç denetim yöneticisinin (CAE) atanmasını, değiştirilmesini, yeniden atanmasını veya görevden alınmasını değerlendirmek ve onaylamak. İç denetim tüzüğünü değerlendirmek/onaylamak ve bunun denetim komitesinin tüzüğüyle uyumlu olmasını temin etmek Denetim planını ve yapılan tüm önemli ve anlamlı değişiklikleri değerlendirmek. İç denetçinin tarafsız ve objektif olmasını temin etmek. İç denetim departmanının bütçesini ve kadrosunu değerlendirmek. İç denetçi sertifikası alınmasını ve diğer mesleki gelişim çabalarını teşvik etmek. CAE ile özel görüşmeler yapmak. Teknolojik gelişmeler ve trendlerle ilgili denetim bulguları ve bilgiler konusunda CAE den raporlar almak. İç denetimin IIA Standartlarına uyumunu değerlendirmek.

6 İŞE YARAYAN EN İYİ ÇÖZÜM HANGİSİDİR Etkili ve bilgili bir denetim komitesi, bir kontrol ortamının etkili olmasını ve bu etkinliğini sürdürmesini sağlamak için son derece önemlidir. Ve iç denetim birimi ve denetim komitesi arasında karşılıklı bir güven ve saygı atmosferinin bulunması komitenin bağımsız gözetim rolünü icra edebilmesi için kritik önemdedir. Dünya standartlarında bir hizmet sunan (birinci sınıf) denetim departmanları, kurumsal yönetimi iyileştirmek için iç denetim birimi ile denetim komitesi arasında güçlü bir iletişim kurulmasını tavsiye etmektedirler: Kayda değer bir sürprizle karşılaşmamak için iç denetim birimi ile denetim komitesi arasında dolaysız, açık, dürüst, doğru ve zamanında bir iletişim bulunmalıdır. İç denetim birimi, denetim komitesinin görevlerini etkili bir şekilde yerine getirmesi için yeni kanunlar, trendler ve diğer önemli bilgilerle ilgili ona düzenli bilgiler vererek onun bu konularda güncel bilgilere sahip olmasını temin etmelidir. İç denetim birimi, iç denetim komitesine kilit kurumsal yönetim sorunlarını ele almaya yönelik bir plan sunmalıdır. Bir kurumsal yönetim programı iş sürecinin iyileştirilmesi, dürüstlük standartları, eğitim çalışmaları, acil hat ve diğer raporlama süreçleri ve uygun uyum değerlendirmeleri için bir mekanizma sağlamalıdır. Yapılan sunumlar denetim bulgularından ziyade kontrol sorunlarının tartışılıp ele alınmasına yöneltmelidir ve ele alınmakta olan kontrol sorunları hakkında gereken bağlamı sağlamak amacıyla sunumlarla birlikte ek materyaller de sunulmalıdır. CAE, denetim komitesiyle yaptığı düzenli toplantılara ek olarak, komite başkanıyla da toplantılar yapmalı ve ayrıca kurumun karşı karşıya olduğu daha kapsamlı sorunları ele almak için denetim komitesinin kendisiyle de ihtiyaç oldukça mükerrer toplantılar yapmalıdır. İç denetim birimi problemleri meydana geldikten sonra ortaya çıkarmaktan ziyade elde ettiği sonuçları sunmaya ve gerekli önleyici eylemleri uygulamaya odaklanmalıdır. IIA Araştırma Vakfı nın belirttiği gibi, iç denetim birimi denetim komitesinin spesifik gereksinimlerini tayin etmek amacıyla periyodik anketler yapmalıdır. EN İYİ UYGULAMALARDAKİ RAPORLAMA İLİŞKİLERİ KONUSUNDA KİLİT IIA MESAJLARI En iyi uygulamalara göre, iç denetim biriminin şeffaflığı sağlama ve kötü niyetli işbirliklerini ve çıkar çatışmalarını önlemek için, ikili bir raporlama ilişkisi bulunmalıdır. CAE yönlendirme, destek ve idari arayüz oluşturmak amacıyla idari yönetime ve validasyon, pekiştirme ve hesapverebilirlik için kurumun en yüksek gözetim grubuna ki bu genellikle denetim komitesidir - rapor vermelidir. Yönetim kuruluna bağlı denetim komitesi ve iç denetçiler birbirine bağımlıdırlar ve birbirine erişebilmelidirler; iç denetçiler denetim komitesine objektif görüş, bilgi, destek ve eğitim sunarken denetim komitesi ise iç denetçilere validasyon ve gözetim sunmalıdır. İç denetçiler risk, kontrol, kurumsal yönetim ve izleme faaliyetlerinin koordine edilmesi ve etkinliği bakımından kurumun durumu hakkında denetim komitesine sürekli bilgi vermeli ve denetim komitesinin sahip olduğu bilgilerin güncel olmasını temin etmelidirler.

7 İÇ DENETİM: KURULA DEĞER KATMA Rekabet baskısı, günümüz kurumlarının sahip oldukları tüm kaynakları sonuna kadar kullanmalarını gerektirmektedir ve broşürde de gösterildiği gibi, iç denetim de bu kaynakların açıkça en kritik olanlarındandır. İç denetçilerin iç kontrolleri değerlendirmenin ve onlar hakkında tavsiyelerde bulunmanın yanı sıra, risk yönetimi konusundaki becerileri ve kuruma dair geniş perspektifleri onları güçlü kurumsal yönetim için değerli bir konuma oturtmaktadır. Sonuç olarak, bilinçli iç denetim müdürleri ve kurullar operasyon analizi ve risk değerlendirmesinden kurumsal yönetimin iyileştirilmesine dair önerilere kadar her konuda iç denetçilerin tavsiyelerinden ve danışmanlığından faydalanmaktadır. Ayrıca, iç denetim uygulayıcılarının uzmanlıklarını daha geniş alanlarda daha önceden hiç olmadığı kadar kapsamlı şekillerde sunmaları giderek artan bir beklenti hâline gelmektedir yeni geliştirilen teknolojileri değerlendirmek, suiistimalleri tespit etmek ve engellemek, politika ve prosedürlerin etkinliğini analiz etmek ve kurumların ve kurum hissedarlarının paradan tasarruf etmesini sağlayacak fırsatlar bulmak bunlar arasında sayılabilir. Kurula değer katma meselesine gelince, bu konuda iç denetimden daha iyi bir kaynak bulunamaz. BİRİNCİ SINIF İÇ DENETİM işletmeleri, kendilerinin denetim kuruluyla olan ilişkilerinin öneminden söz etmektedirler: İç denetim, denetim komitesinin görev ve sorumluluklarını yerine getirmek için başvurduğu birincil kaynaktır. Bu sorumluluklarla birlikte, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu nun (SEC) finansal raporlamanın doğruluğu konusundaki giderek artan ve sürekli baskısının yanı sıra denetim komitesi ile iç denetim birimi arasında aktif bir ortaklığın bulunması da dikkate alınması gereken hayati önemde konulardır. BellSouth Corporation İç denetçiler katmanlarca yönetim kademesi aracılığıyla raporlama yapmamalıdırlar, çünkü aradaki yönetim kademelerinin sayısının çok olması onların önerilerinden veya etkinliklerinden taviz verilmesine veya öneri veya etkinliklerinin azalmasına neden olabilir. Denetim hizmetlerinin denetim komitesiyle ilişkisi kritik önemdedir ve şirketimizin başarısına katkıda bulunmaktadır. Carolina Power & Light Company Yönetim kurulunun altında iş fırsatlarını arttırmak ve riskleri hafifletmek için gerekli tedbirlerin hayata geçirilmesini veya uygun kararların alınmasını engelleyebilecek bir kurumsal kademe bulunmamasını temin etmek için iç denetimin denetim komitesiyle ilişkisi önemlidir. Asea Brown Boveri Etkin ve bilinçli bir denetim komitesi yeni trendler ve riskler üzerinde de durarak kurumsal kontrol ortamına ilişkin bağımsız ve objektif nihaî gözetim sunar. İç denetim birimi denetim komitesinin şirket içindeki ana vekilidir. Ford Motor Company Bu ilişki, iç denetim birimini kurumdan ve yönetimden bir derece bağımsız kılmaktadır. Bazı durumlarda, yönetimin kilit bulguları ele almasını temin etmek amacıyla kullanılabilir. Bu, ayrıca, önemli konuları kurulun tamamına iletmek için kullandığımız temel araçtır. JCPenney Company

TİDE - TÜRKİYE İÇ DENETİM ENSTİTÜSÜ

TİDE - TÜRKİYE İÇ DENETİM ENSTİTÜSÜ TİDE - TÜRKİYE İÇ DENETİM ENSTİTÜSÜ İç Denetim Mesleğinin Ulusal Referans Kaynağı Türkiye İç Denetim Enstitüsü www.tide.org.tr TÜRKİYE İÇ DENETİM ENSTİTÜSÜ Kuruluş 19.9.1995 1996 - IIA (Uluslararası İç

Detaylı

ULUSLARARASI İÇ DENETİM FARKINDALIK AYI PLANLAMA KILAVUZU. Türkiye İç Denetim Enstitüsü

ULUSLARARASI İÇ DENETİM FARKINDALIK AYI PLANLAMA KILAVUZU. Türkiye İç Denetim Enstitüsü ULUSLARARASI İÇ DENETİM FARKINDALIK AYI PLANLAMA KILAVUZU Türkiye İç Denetim Enstitüsü Uluslararası İç Denetim Farkındalık Ayı Nedir? İç denetçilik mesleğinin imajını geliştirmek için farkındalık oluşturma

Detaylı

GÜNLÜK İŞİN BİR PARÇASI

GÜNLÜK İŞİN BİR PARÇASI GÜNLÜK İŞİN BİR PARÇASI İÇ DENETÇİLERİN ÇEŞİTLİ SORUMLULUKLARINA BİR BAKIŞ 1 Hedeflere Ulaşmak Şirketler, çoğunlukla para kazanmak amacıyla iş yaparlar. Okullar, hayır kurumları ve diğer kâr amacı gütmeyen

Detaylı

GLOBAL DESTEKLEME PLATFORMU

GLOBAL DESTEKLEME PLATFORMU GLOBAL DESTEKLEME PLATFORMU 2 GİRİŞ Global Destekleme Platformu IIA enstitülerinin, yerel birimlerinin, gönüllülerinin, üyelerinin ve bu mesleğin diğer uygulayıcı ve paydaşlarının iç denetim mesleğini

Detaylı

Yeni Türk Ticaret Kanunu ile Kurumsallaşma, Denetim ve Risk Yönetimi. Ali Çiçekli, CPA, SMMM TTK İş Geliştirme Lideri 17 Ekim, Swissotel, İstanbul

Yeni Türk Ticaret Kanunu ile Kurumsallaşma, Denetim ve Risk Yönetimi. Ali Çiçekli, CPA, SMMM TTK İş Geliştirme Lideri 17 Ekim, Swissotel, İstanbul Yeni Türk Ticaret Kanunu ile Kurumsallaşma, Denetim ve Risk Yönetimi Ali Çiçekli, CPA, SMMM TTK İş Geliştirme Lideri 17 Ekim, Swissotel, İstanbul 1 Gündem Bir Bakışta Yeni Türk Ticaret Kanunu Kurumsal

Detaylı

TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. DENETİM KOMİTESİ ÇALIŞMA ESASLARI

TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. DENETİM KOMİTESİ ÇALIŞMA ESASLARI TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. DENETİM KOMİTESİ ÇALIŞMA ESASLARI TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. İÇİNDEKİLER: BİRİNCİ BÖLÜM... 2 Kapsam ve Tanımlar... 2 Madde 1 - Kapsam... 2 Madde 2 - Tanımlar... 2 İKİNCİ BÖLÜM...

Detaylı

OMV Petrol Ofisi A.Ş. Denetimden Sorumlu Komite Tüzüğü

OMV Petrol Ofisi A.Ş. Denetimden Sorumlu Komite Tüzüğü OMV Petrol Ofisi A.Ş. Denetimden Sorumlu Komite Tüzüğü Amaç Denetimden Sorumlu Komitenin amacı, Yönetim Kurulunun (1) şirketin mali tablolarının doğruluğu, (2) şirketin yasal şartlara ve mevzuat şartlarına

Detaylı

GİRİŞ. A. İç Kontrolün Tanımı, Özellikleri ve Genel Esasları:

GİRİŞ. A. İç Kontrolün Tanımı, Özellikleri ve Genel Esasları: GİRİŞ 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile kamu da mali yönetim ve kontrol sisteminin bütünüyle değiştirilerek, uluslararası standartlara ve Avrupa Birliği Normlarına uygun hale getirilmesi

Detaylı

MİSYON, VİZYON VE DEĞERLER

MİSYON, VİZYON VE DEĞERLER MİSYON, VİZYON VE DEĞERLER KURUMSAL KÜLTÜRÜMÜZ VE DEĞERLERİMİZ KURUMSAL KÜLTÜRÜMÜZ VE DEĞERLERİMİZ GÜVEN Dürüstlüğümüz, doğruluğumuz ve etik iş uygulamalarımız ile güven kazanırız. Doğruluk ve yüksek

Detaylı

AKSEL ENERJİ YATIRIM HOLDİNG A.Ş. KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ

AKSEL ENERJİ YATIRIM HOLDİNG A.Ş. KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ AKSEL ENERJİ YATIRIM HOLDİNG A.Ş. KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ Sermaye Piyasası Kurulu Kurumsal Yönetim İlkeleri uyarınca şirketimiz bünyesinde Kurumsal Yönetim Komitesi kurulmuştur. Kurumsal Yönetim Komitesi

Detaylı

BANKALARDA OPERASYONEL RİSK DENETİMİ

BANKALARDA OPERASYONEL RİSK DENETİMİ BANKALARDA OPERASYONEL RİSK DENETİMİ Dr. Korcan Demircioğlu T. Garanti Bankası A.Ş. Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Operasyonel Risk Yönetiminin Önemi Amaçları ve Hedefleri Nelerdir? Hedefler Amaçlar Daha

Detaylı

Dr. Bertan Kaya, CIA. Control Solutions International

Dr. Bertan Kaya, CIA. Control Solutions International Dr. Bertan Kaya, CIA Control Solutions International 1. Bölüm: İç Denetimin Yönetim Performansına Etkisi, Rol ve Sorumlulukları ile Kullandığı Araçlar İç Denetim İç denetim, bir kurumun faaliyetlerini

Detaylı

DOĞAN BURDA DERGİ YAYINCILIK VE PAZARLAMA A.Ş. KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI

DOĞAN BURDA DERGİ YAYINCILIK VE PAZARLAMA A.Ş. KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI DOĞAN BURDA DERGİ YAYINCILIK VE PAZARLAMA A.Ş. KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI 1. AMAÇ Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş. ( Şirket veya Doğan Burda ) Kurumsal Yönetim Komitesi

Detaylı

Sizin İç Denetim Ekibiniz

Sizin İç Denetim Ekibiniz Sizin İç Denetim Ekibiniz yanınızda. hizmetinizde. sizin faydanıza. WHO, WHAT, HOW Neden buradayız Kurumumuzun hedeflerine ulaşmasında yardımcı olmak üzere tasarlanmış geniş ve kapsamlı bir denetim hizmeti

Detaylı

DOĞAN ŞİRKETLER GRUBU HOLDİNG A.Ş. KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ GÖREV ve ÇALIŞMA ESASLARI

DOĞAN ŞİRKETLER GRUBU HOLDİNG A.Ş. KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ GÖREV ve ÇALIŞMA ESASLARI DOĞAN ŞİRKETLER GRUBU HOLDİNG A.Ş. KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ GÖREV ve ÇALIŞMA ESASLARI 1. AMAÇ Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş. ( Şirket veya Doğan Holding ) (Komite), Şirketin kurumsal yönetim ilkelerine

Detaylı

En İyi Uygulamaları ve Yüksek Standartları Uygulamaya Koyma DENETİM KOMİTESİ: İÇ DENETİMİN GÖZETİMİ

En İyi Uygulamaları ve Yüksek Standartları Uygulamaya Koyma DENETİM KOMİTESİ: İÇ DENETİMİN GÖZETİMİ En İyi Uygulamaları ve Yüksek Standartları Uygulamaya Koyma DENETİM KOMİTESİ: İÇ DENETİMİN GÖZETİMİ ROLLER VE SORUMLULUKLAR Yıllar içinde, yönetim kurullarının varsa, bilhassa denetim komitesinin rolleri

Detaylı

T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA İÇ KONTROL

T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA İÇ KONTROL T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA İÇ KONTROL KASIM 2013 İÇİNDEKİLER 1. Neden İç Kontrol? 2. İç Kontrol Nedir? 3. İç Kontrolün Amacı Nedir? 4.

Detaylı

T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı

T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA İÇ KONTROL Ankara-2012 İÇİNDEKİLER 1 Neden İç Kontrol? 2 İç Kontrol Nedir? 3 İç Kontrolün Amacı Nedir? 4 İç Kontrolün Yasal

Detaylı

TURCAS PETROL A.Ş. DENETİM KOMİTESİ GÖREV ALANLARI VE ÇALIŞMA ESASLARI

TURCAS PETROL A.Ş. DENETİM KOMİTESİ GÖREV ALANLARI VE ÇALIŞMA ESASLARI TURCAS PETROL A.Ş. DENETİM KOMİTESİ GÖREV ALANLARI VE ÇALIŞMA ESASLARI I- TANIM VE AMAÇ: Denetim Komitesi; Turcas Petrol A.Ş (Şirket) Yönetim Kurulu bünyesinde Sermaye Piyasası Kurulu'nun Seri X, No: 19

Detaylı

1- Neden İç Kontrol? 2- İç Kontrol Nedir?

1- Neden İç Kontrol? 2- İç Kontrol Nedir? T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI KİHBİ Dairesi Başkanlığı 10 SORUDA İÇ KONTROL MAYIS 2014 ANKARA 1- Neden İç Kontrol? Dünyadaki yeni gelişmeler ışığında yönetim anlayışı da değişmekte ve kamu yönetimi kendini sürekli

Detaylı

Körfez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. Kurumsal Yönetim Komitesi

Körfez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. Kurumsal Yönetim Komitesi Körfez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. Kurumsal Yönetim Komitesi Şirketimiz; Sermaye Piyasası Kurulu nun II.17-1 sayılı Kurumsal Yönetim Tebliği uyarınca Kurumsal Yönetim İlkelerine uyum çalışmaları

Detaylı

AG ANADOLU GRUBU HOLDİNG A.Ş. DENETİM KOMİTESİ YÖNETMELİĞİ

AG ANADOLU GRUBU HOLDİNG A.Ş. DENETİM KOMİTESİ YÖNETMELİĞİ AG ANADOLU GRUBU HOLDİNG A.Ş. DENETİM KOMİTESİ YÖNETMELİĞİ Hazırlayan Denetim Komitesi Onay Yönetim Kurulu YK Onay Tarihi: 02.02.2018 (R00) YK Karar Sayısı: 3 Revize Tarihi: YK Karar Sayısı: I- GENEL HÜKÜMLER

Detaylı

III. PwC Çözüm Ortaklığı Platformu Şirketlerde İç Kontrol ve İç Denetim Fonksiyonu* 22 Aralık 2004

III. PwC Çözüm Ortaklığı Platformu Şirketlerde İç Kontrol ve İç Denetim Fonksiyonu* 22 Aralık 2004 III. PwC Çözüm Ortaklığı Platformu Şirketlerde İç Kontrol ve İç Denetim Fonksiyonu* *connectedthinking PwC İçerik İç kontroller İç kontrol yapısının oluşturulmasında COSO nun yeri İç denetim İç denetimi

Detaylı

10 SORUDA İÇ KONTROL

10 SORUDA İÇ KONTROL T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı 10 SORUDA İÇ KONTROL 1 Neden İç Kontrol? Dünyadaki yeni gelişmeler ışığında yönetim anlayışı da değişmekte ve kamu yönetimi kendini

Detaylı

Indorama Ventures Public Company Limited

Indorama Ventures Public Company Limited Indorama Ventures Public Company Limited Kurumsal Yönetim Politikası (29 Eylül 2009 tarih ve 1/2009 No'lu Yönetim Kurulu Toplantısı tarafından onaylandığı şekilde) Başkandan mesaj Indorama Ventures Public

Detaylı

Bir Bakışta Proje Döngüsü

Bir Bakışta Proje Döngüsü 1 Bir Bakışta Proje Döngüsü Carla Pittalis, Operasyonlar Sorumlusu Dünya Bankası UYGULAMA DESTEK ÇALIġTAYI Ankara, 6-10 Şubat 2012 2 Amaçlar Proje hazırlık ve yönetim çalışmalarının önemini vurgulamak

Detaylı

İç denetimin yarattığı katma değer ve ölçümü

İç denetimin yarattığı katma değer ve ölçümü İç denetimin yarattığı katma değer ve ölçümü Evren Sezer, Kurumsal Risk Hizmetleri Ortağı İstanbul, 11 Kasım 2013 Gündem Giriş İç Denetim Anlayışı ve Değer Katmak İç Denetimin Yarattığı Katma Değer ve

Detaylı

KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI

KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI KAMU İÇ KONTROL KONTROL ORTAMI İç kontrolün temel unsurlarına temel teşkil eden genel bir çerçeve olup, kişisel ve mesleki dürüstlük, yönetim ve personelin etik değerleri, iç kontrole yönelik destekleyici

Detaylı

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI NİSAN 2018 1 2 İÇİNDEKİLER 1. Neden İç Kontrol?...5 2. İç

Detaylı

İÇ KONTROL ve İÇ DENETİM

İÇ KONTROL ve İÇ DENETİM M. Vefa TOROSLU Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Bağımsız Denetçi 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu Kapsamında İÇ KONTROL ve İÇ DENETİM İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V KISALTMALAR...XXI Birinci Bölüm DENETİM İLE İLGİLİ

Detaylı

ULUSLARARASI İÇ DENETİM STANDARTLARI

ULUSLARARASI İÇ DENETİM STANDARTLARI ULUSLARARASI İÇ DENETİM STANDARTLARI Nitelik Standartları 1000 Amaç, Yetki ve Sorumluluklar İç denetim faaliyetinin amaç, yetki ve sorumlulukları, İç Denetimin Tanımı, Etik Kuralları ve Standartlar la

Detaylı

1000.D1 - Danışmanlık hizmetlerinin niteliği, iç denetim yönergesinde belirtilmek zorundadır.

1000.D1 - Danışmanlık hizmetlerinin niteliği, iç denetim yönergesinde belirtilmek zorundadır. NİTELİK STANDARTLARI 1000- Amaç, Yetki ve Sorumluluklar İç denetim faaliyetinin amaç, yetki ve sorumlulukları, İç Denetimin Tanımına, Meslek Ahlak Kurallarına ve Kamu İç Denetim Standartlarına (Standartlar)

Detaylı

SÖKTAŞ TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Riskin Erken Saptanması Komitesi Yönetmeliği

SÖKTAŞ TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Riskin Erken Saptanması Komitesi Yönetmeliği SÖKTAŞ TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Riskin Erken Saptanması Komitesi Yönetmeliği Bu Yönetmelik, Yönetim Kurulu nun 25/04/2013 tarih ve 21 sayılı kararı ile kabul edilmiş olup 15.04.2014 tarih ve 2014/11

Detaylı

12 NİSAN 2017 İÇ KONTROL STANDARTLARI EĞİTİMİ ÖN TEST SORULARI

12 NİSAN 2017 İÇ KONTROL STANDARTLARI EĞİTİMİ ÖN TEST SORULARI 12 NİSAN 2017 İÇ KONTROL STANDARTLARI EĞİTİMİ ÖN TEST SORULARI 1- Aşağıdakilerden hangisi Bir girdiyle başlayan ve bu girdiye katma değer katılarak belirli bir çıktı üreten birbiriyle bağlantılı adımlar

Detaylı

KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI

KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI 1. AMAÇ Petkim Petrokimya Holding A.Ş. Yönetim Kurulu bünyesinde 22/01/2010 tarih ve 56-121 sayılı Yönetim Kurulu kararı ile kurulan Kurumsal Yönetim

Detaylı

AYEN ENERJİ A.Ş. DENETİM KOMİTESİ TOPLANTI TUTANAĞI. Toplantı Yeri: Hülya Sokak No.37 GOP Çankaya/ANKARA

AYEN ENERJİ A.Ş. DENETİM KOMİTESİ TOPLANTI TUTANAĞI. Toplantı Yeri: Hülya Sokak No.37 GOP Çankaya/ANKARA Toplantı Gündemi: Çalışma Esas ve Usulleri hakkında TOPLANTI TARİHİ:06.07.2012 Sermaye Piyasası Kurulu nun Seri: IV, No:56 sayılı Kurumsal Yönetim İlkelerinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına İlişkin Tebliğ

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ EL KİTABI

RİSK DEĞERLENDİRMESİ EL KİTABI İç Kontrol Bileşeni: RİSK DEĞERLENDİRMESİ EL KİTABI Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı RİSK DEĞERLENDİRMESİ Risk değerlendirmesi, kurumun belirlenmiş stratejik amaç ve hedeflere ulaşma yolunda karşılaşabileceği

Detaylı

Kurumsal Yönetim, Halka Açılma ve İç Denetimin Rolü

Kurumsal Yönetim, Halka Açılma ve İç Denetimin Rolü Kurumsal Yönetim, Halka Açılma ve İç Denetimin Rolü Dr. Nazif BURCA Türk Telekomünikasyon A.Ş. İç Denetim Başkanı Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi 27 Mayıs 2010, İstanbul 1 Gündem

Detaylı

HÜRRİYET GAZETECİLİK VE MATBAACILIK A.Ş. KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI

HÜRRİYET GAZETECİLİK VE MATBAACILIK A.Ş. KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI HÜRRİYET GAZETECİLİK VE MATBAACILIK A.Ş. KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI 1. AMAÇ Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş. (Şirket) Kurumsal Yönetim Komitesi (Komite), Şirketin kurumsal

Detaylı

Şeffaflık, Sürdürülebilirlik ve Hesap Verilebilirlikte Yeni Yaklaşımlar: Finansal Raporlama ve Denetim Penceresinden Yeni TTK

Şeffaflık, Sürdürülebilirlik ve Hesap Verilebilirlikte Yeni Yaklaşımlar: Finansal Raporlama ve Denetim Penceresinden Yeni TTK Şeffaflık, Sürdürülebilirlik ve Hesap Verilebilirlikte Yeni Yaklaşımlar: Finansal Raporlama ve Denetim Penceresinden Yeni TTK Prof. Dr. Serdar ÖZKAN İzmir Ekonomi Üniversitesi İzmir Ticaret Odası Meclis

Detaylı

İç Kontrol Uzmanı Pozisyonu İçin Doğru Kriterlere Sahip Olduğunuzdan Emin misiniz?

İç Kontrol Uzmanı Pozisyonu İçin Doğru Kriterlere Sahip Olduğunuzdan Emin misiniz? Türkiye nin en popüler iş arama ve işe alma platformları olan yenibiriş.com da 1500, kariyer.net te ise 2000 e yakın İç Kontrol başlıklı ilan bulunmaktadır. İç Kontrol Uzmanı Pozisyonu İçin Doğru Kriterlere

Detaylı

YAZICILAR HOLDİNG A.Ş.

YAZICILAR HOLDİNG A.Ş. YAZICILAR HOLDİNG A.Ş. Denetim Komitesi Yönetmeliği Bu Yönetmelik Yönetim Kurulu nun 28.06.2012 tarihli ve (34) sayılı kararı ile onaylanmıştır. Hazırlayan Denetim Komitesi Onay Yönetim Kurulu YAZICILAR

Detaylı

YAZICILAR HOLDİNG A.Ş.

YAZICILAR HOLDİNG A.Ş. YAZICILAR HOLDİNG A.Ş. Denetim Komitesi Yönetmeliği Bu Yönetmelik Yönetim Kurulu nun 26.03.2014 tarihli ve (22) sayılı kararı ile onaylanmıştır. Hazırlayan Denetim Komitesi Onay Yönetim Kurulu YAZICILAR

Detaylı

KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI REHBERİ. Ramazan ŞENER Mali Hizmetler Uzmanı. 1.Giriş

KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI REHBERİ. Ramazan ŞENER Mali Hizmetler Uzmanı. 1.Giriş KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI REHBERİ 1.Giriş Ramazan ŞENER Mali Hizmetler Uzmanı Kamu idarelerinin mali yönetimini düzenleyen 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu 10.12.2003

Detaylı

D fl De erlendirmeler

D fl De erlendirmeler D fl De erlendirmeler 1. Dış değerlendirmeler, iç denetim faaliyeti tarafından yürütülen denetim ve danışmanlık görevini kapsar ve sadece iç denetim biriminin KGGP'sini (Kalite Güvence ve Geliştirme Programı)

Detaylı

Kamuda Denetim Komiteleri Menteş Albayrak / Anadolu Grubu Denetim Koordinatörü, TİDE Başkan Yrd.

Kamuda Denetim Komiteleri Menteş Albayrak / Anadolu Grubu Denetim Koordinatörü, TİDE Başkan Yrd. Kamuda Denetim Komiteleri Menteş Albayrak / Anadolu Grubu Denetim Koordinatörü, TİDE Başkan Yrd. Kamu İdarelerinde Daha Etkili bir Yönetim İçin Nasıl Bir İç Denetim? 29 Eylül 2014 / T.B.M.M. Frekans SÜREKLİ

Detaylı

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI İç Denetim Birimi Başkanlığı KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI İç Denetim Birimi Başkanlığı KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI İç Denetim Birimi Başkanlığı KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI Ocak 2013 BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve kapsam Madde 1 (1) Bu Programın amacı, Bakanlığımızda

Detaylı

MEHMET ŞİRİN DENETİM STANDARTLARI DAİRESİ BAŞKANI

MEHMET ŞİRİN DENETİM STANDARTLARI DAİRESİ BAŞKANI MEHMET ŞİRİN DENETİM STANDARTLARI DAİRESİ BAŞKANI Bağımsız Denetim Standartları 1. Kilit Terimlerin Belirlenmesi 2. Metnin Çevrilmesi 3. İlk Uzman Kontrolü 4. Çapraz Kontrol İkinci Uzman Kontrolü 5. Metnin

Detaylı

SÖKTAŞ TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Riskin Erken Saptanması Komitesi Yönetmeliği

SÖKTAŞ TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Riskin Erken Saptanması Komitesi Yönetmeliği SÖKTAŞ TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Riskin Erken Saptanması Komitesi Yönetmeliği Bu Yönetmelik, Yönetim Kurulu nun 25/04/2013 gün ve tarihli toplantısında 21 No.lu kararı ile kabul edilmiştir. BİRİNCİ

Detaylı

ANADOLU EFES BĠRACILIK VE MALT SANAYĠ A.ġ. DENETĠM KOMĠTESĠ YÖNETMELĠĞĠ

ANADOLU EFES BĠRACILIK VE MALT SANAYĠ A.ġ. DENETĠM KOMĠTESĠ YÖNETMELĠĞĠ ANADOLU EFES BĠRACILIK VE MALT SANAYĠ A.ġ. DENETĠM KOMĠTESĠ YÖNETMELĠĞĠ ANADOLU EFES BĠRACILIK VE MALT SANAYĠ A.ġ. DENETĠM KOMĠTESĠ YÖNETMELĠĞĠ I- GENEL HÜKÜMLER Kapsam 1.1. Bu yönetmelik, Sermaye Piyasası

Detaylı

BİLİŞİM EĞİTİM KÜLTÜR ve ARAŞTIRMA DERNEĞİ

BİLİŞİM EĞİTİM KÜLTÜR ve ARAŞTIRMA DERNEĞİ İç Kontrol Uyum Eylem Planı Danışmanlığı İç kontrol ; Sistemli, sürekli, süreç odaklı, kontrollü iyi yönetimi ifade etmektedir. Buradaki kontrol anladığımız tarzda denetimi ifade eden kontrol değildir.

Detaylı

İÇ DENETİM NEDİR? Ali Kamil UZUN, CPA, CFE

İÇ DENETİM NEDİR? Ali Kamil UZUN, CPA, CFE İÇ DENETİM NEDİR? Ali Kamil UZUN, CPA, CFE İçinde bulunduğumuz mayıs ayı Uluslararası İç Denetçiler Enstitüsü (IIA) tarafından tüm dünyada Uluslararası İç Denetim Farkındalık Ayı olarak ilan edilmiştir.

Detaylı

Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Kurumsal Risk Yönetimi. Mehmet Akif DEMİRTAŞ Stratejik Planlama ve Yönetim Sistemleri Müdürü İGDAŞ 29.05.

Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Kurumsal Risk Yönetimi. Mehmet Akif DEMİRTAŞ Stratejik Planlama ve Yönetim Sistemleri Müdürü İGDAŞ 29.05. Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Kurumsal Risk Yönetimi Mehmet Akif DEMİRTAŞ Stratejik Planlama ve Yönetim Sistemleri Müdürü İGDAŞ 29.05.2013 İÇERİK Risk, Risk Yönetimi Kavramları Kurumsal Risk Yönetimi (KRY)

Detaylı

PEGASUS HAVA TAŞIMACILIĞI A.Ş. YÖNETİM KURULU DENETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI 1. AMAÇ

PEGASUS HAVA TAŞIMACILIĞI A.Ş. YÖNETİM KURULU DENETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI 1. AMAÇ PEGASUS HAVA TAŞIMACILIĞI A.Ş. YÖNETİM KURULU DENETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI 1. AMAÇ Komitenin başlıca amacı, Şirketin muhasebe sistemi ve muhasebe uygulamalarının, Pegasus'a ilişkin finansal

Detaylı

SÖKTAŞ TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Denetimden Sorumlu Komite Yönetmeliği

SÖKTAŞ TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Denetimden Sorumlu Komite Yönetmeliği SÖKTAŞ TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Denetimden Sorumlu Komite Yönetmeliği Bu Yönetmelik, Yönetim Kurulu nun 31/12/2012 tarih ve 926 sayılı kararı ile kabul edilmiş olup 15.04.2014 tarih ve 2014/11 sayılı

Detaylı

AKÇANSA ÇİMENTO SANAYİ VE TİCARET A.Ş. KONU : KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ İÇ TÜZÜKLERİ

AKÇANSA ÇİMENTO SANAYİ VE TİCARET A.Ş. KONU : KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ İÇ TÜZÜKLERİ 1/5 1. KURULUŞ KARARI Sermaye Piyasası Kurulu nun (SPK) yürürlükte bulunan Kurumsal Yönetim İlkeleri uyarınca oluşturulan bu Komite, Akçansa Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş. nun tarihli ve 838 sayılı kararı

Detaylı

KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI

KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI Yönetim Kurulu nun 21/03/2012 tarih ve 103/184 numaralı kararı ile Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yayınlanan Seri: IV, No: 56 sayılı Kurumsal Yönetim

Detaylı

İç denetim yöneticisi, iç denetim faaliyetini, faaliyetin idareye değer katmasını sağlayacak etkili bir tarzda yönetmek zorundadır.

İç denetim yöneticisi, iç denetim faaliyetini, faaliyetin idareye değer katmasını sağlayacak etkili bir tarzda yönetmek zorundadır. ÇALIŞMA STANDARTLARI 2000 - İç Denetim Faaliyetinin Yönetimi İç denetim yöneticisi, iç denetim faaliyetini, faaliyetin idareye değer katmasını sağlayacak etkili bir tarzda yönetmek 2010 - Planlama İç denetim

Detaylı

NUROL GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş.

NUROL GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. NUROL GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Kabul Tarihi: 26.03.2014 Yürürlük Tarihi: 26.03.2014 Nurol Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. Yönetim Kurulu Denetim Komitesi YÖNETMELİĞİ Hazırlayan: Kurumsal Yönetim

Detaylı

DENETİM KOMİTESİ ÇALIŞMA ESASLARI Madde 1: Kapsam ve Yasal Dayanak Bu çalışma esasları ( Çalışma Esasları ) Mavi Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş.

DENETİM KOMİTESİ ÇALIŞMA ESASLARI Madde 1: Kapsam ve Yasal Dayanak Bu çalışma esasları ( Çalışma Esasları ) Mavi Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş. DENETİM KOMİTESİ ÇALIŞMA ESASLARI Madde 1: Kapsam ve Yasal Dayanak Bu çalışma esasları ( Çalışma Esasları ) Mavi Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş. ("Şirket") Yönetim Kurulu Denetim Komitesi'nin ("Komite") görev

Detaylı

Ali Kamil UZUN, CPA, CFE

Ali Kamil UZUN, CPA, CFE SAYDAMLIĞA ULAŞMADA İÇ DENETİMİN ROLÜ VE SORUMLULUKLARI Ali Kamil UZUN, CPA, CFE Giriş Günümüzde; küreselleşme, teknolojinin gelişimi ve bilgi toplumunun sınırsız olanakları ile zaman ve mekan kavramlarının

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET İÇİ EĞİTİM SUNUMU 02 MAYIS 2014

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET İÇİ EĞİTİM SUNUMU 02 MAYIS 2014 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET İÇİ EĞİTİM SUNUMU 02 MAYIS 2014 İÇ KONTROL SİSTEMİ VE KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI DERLEYEN CUMALİ ÇANAKÇI Şube Müdürü SUNUM PLANI İç Kontrol

Detaylı

KURUM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU HAZIRLAMA KILAVUZU

KURUM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU HAZIRLAMA KILAVUZU KURUM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU HAZIRLAMA KILAVUZU ANKARA- 13 /04/2016 1 Araştırma ve Geliştirme Yönetim Sistemi 2 Araştırma ve Geliştirme Araştırma Stratejisi ve Hedefleri Araştırma Kaynakları Araştırma

Detaylı

Türkiye deki Olası Emisyon Ticareti için Yol Haritası

Türkiye deki Olası Emisyon Ticareti için Yol Haritası Türkiye deki Olası Emisyon Ticareti için Yol Haritası Türkiye için Yasal ve Kurumsal Altyapı Ozlem Dogerlioglu ozlem@dogerlihukuk.com On ETS tasarım adımına Kaynak: Piyasa Hazırlıklılığı Ortaklığı (PMR)

Detaylı

Yeni Uluslararası Mesleki Uygulama Çerçevesi (Yeni UMUÇ) Dr. Onuralp Armağan, SMMM, CIA, CRMA Doğuş Grubu Salıpazarı Liman İşl. A.Ş.

Yeni Uluslararası Mesleki Uygulama Çerçevesi (Yeni UMUÇ) Dr. Onuralp Armağan, SMMM, CIA, CRMA Doğuş Grubu Salıpazarı Liman İşl. A.Ş. Yeni Uluslararası Mesleki Uygulama Çerçevesi (Yeni UMUÇ) Doğuş Grubu Salıpazarı Liman İşl. A.Ş. (GALATAPORT) Yeni UMUÇ AKIŞ* Hatırlatma: Önceki UMUÇ (IPPF) Neden Yeni bir UMUÇ gerekti? Neler değişmedi?

Detaylı

RİSK YÖNETİMİ İÇERİK: Risk Yönetimi Nedir? Risk Yönetiminin Faydaları Kritik Başarı Faktörleri Risk ile İlgili Tanımlar Görev ve Sorumluluklar

RİSK YÖNETİMİ İÇERİK: Risk Yönetimi Nedir? Risk Yönetiminin Faydaları Kritik Başarı Faktörleri Risk ile İlgili Tanımlar Görev ve Sorumluluklar RİSK YÖNETİMİ İÇERİK: Risk Yönetimi Nedir? Risk Yönetiminin Faydaları Kritik Başarı Faktörleri Risk ile İlgili Tanımlar Görev ve Sorumluluklar STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI 2 Nedir Risk Yönetimi Nedir

Detaylı

YENİLİKLER VE TEKNOLOJİK GELİŞMELER IŞIĞINDA BAĞIMSIZ DENETİMİ YENİDEN DÜŞÜNMEK. Hasan GÜL Denetim Standartları Dairesi Başkanı

YENİLİKLER VE TEKNOLOJİK GELİŞMELER IŞIĞINDA BAĞIMSIZ DENETİMİ YENİDEN DÜŞÜNMEK. Hasan GÜL Denetim Standartları Dairesi Başkanı YENİLİKLER VE TEKNOLOJİK GELİŞMELER IŞIĞINDA BAĞIMSIZ DENETİMİ YENİDEN DÜŞÜNMEK Hasan GÜL Denetim Standartları Dairesi Başkanı 1 Sunum Planı YENİLİKLER Denetimin Kalitesinin Artırılması Kök Neden Analizi

Detaylı

BAKANLIĞIMIZ İÇ KONTROL SİSTEMİ ÇALIŞMALARININ TAMAMLANMASI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI

BAKANLIĞIMIZ İÇ KONTROL SİSTEMİ ÇALIŞMALARININ TAMAMLANMASI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI BAKANLIĞIMIZ İÇ KONTROL SİSTEMİ ÇALIŞMALARININ TAMAMLANMASI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI OCAK 2015 Sunum Planı İç Kontrol ün Tanımı ve Amaçları Birimlerin Sorumlulukları İç Kontrol Standartları Bakanlıkta

Detaylı

Kamu Sermayeli İşletmelerde (KİT) Yönetim Kurulu Uygulamaları

Kamu Sermayeli İşletmelerde (KİT) Yönetim Kurulu Uygulamaları Kamu Sermayeli İşletmelerde (KİT) Yönetim Kurulu Uygulamaları Kamu Sermayeli İşletmelerde Kurumsal Yönetim Uygulamaları Konulu Konferans, Ankara, 10 Haziran 2014 Hans Christiansen, Kıdemli Ekonomist Kurumsal

Detaylı

10 Mayıs İSMMMO İç Denetim Komite Sekreteri AYSEL HATİPOGLU

10 Mayıs İSMMMO İç Denetim Komite Sekreteri AYSEL HATİPOGLU 10 Mayıs 2017 İSMMMO İç Denetim Komite Sekreteri AYSEL HATİPOGLU İç denetim; kurumun faaliyetlerine değer katmak ve geliştirmek amacıyla tasarlanmış bağımsız, objektif bir güvence ve danışmanlık faaliyetidir.

Detaylı

Güvence Haritalar. Uygulama Önerisi : lgili Ana Standart

Güvence Haritalar. Uygulama Önerisi : lgili Ana Standart Güvence Haritalar 1. Yönetim kurulunun en önemli sorumluluklarından birisi, süreçlerin belirtilen hedeflere ulaşmak için koyulan parametreler doğrultusunda işlediği konusunda güvence elde etmektir. Risk

Detaylı

R İ S K Yönetimi ve Eylem Planı

R İ S K Yönetimi ve Eylem Planı R İ S K Yönetimi ve Eylem Planı T.C. Bursa Teknik Üniversitesi Strateji Geliştirme Daire Başkanı Taner Gler Stratejik Yönetim ve Planlama Mdr 1 Sunu Akışı o Risk Nedir? o Risk Belirleme n Risklerin Temel

Detaylı

İÇ-YÖN-001 İÇİNDEKİLER : 1. GENEL HÜKÜMLER 2. ORGANİZASYON 3. ÇALIŞMA YÖNTEM VE ESASLARI 4. DİĞER KONULAR

İÇ-YÖN-001 İÇİNDEKİLER : 1. GENEL HÜKÜMLER 2. ORGANİZASYON 3. ÇALIŞMA YÖNTEM VE ESASLARI 4. DİĞER KONULAR TÜZÜĞÜN ADI : DENETİM KOMİTESİ TOPLANTI VE ÇALIŞMA ESASLARI TÜZÜĞÜ DOKÜMAN NO : İÇ-YÖN-001 İÇİNDEKİLER : 1. GENEL HÜKÜMLER 2. ORGANİZASYON 3. ÇALIŞMA YÖNTEM VE ESASLARI 4. DİĞER KONULAR TARİH REVİZYON

Detaylı

Denetim Komitesi Enstitüsü Serisi 1 kpmg.com.tr kpmgdenetimkomitesi.com

Denetim Komitesi Enstitüsü Serisi 1 kpmg.com.tr kpmgdenetimkomitesi.com Bağımsız denetçinin değerlendirilmesi Denetim Komitesi Enstitüsü Serisi 1 kpmg.com.tr kpmgdenetimkomitesi.com Denetim komitelerinin rollerinden biri yönetim kurulu adına bağımsız denetimin gözetimi görevini

Detaylı

Exit Plan Çıkış Stratejisi

Exit Plan Çıkış Stratejisi Exit Plan Çıkış Stratejisi 2 İçindekiler Proje yaklaşımı ve kapsamı Projeye genel bakış Proje adımları ve ürünler Aksiyon planı ve performans kriterleri Proje organizasyonu 3 Proje yaklaşımı ve kapsamı

Detaylı

İKİNCİ BÖLÜM Kurumsal Yönetim ve Son Hükümler

İKİNCİ BÖLÜM Kurumsal Yönetim ve Son Hükümler Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan: BANKALARIN KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK 1 (1 Kasım 2006 tarih ve 26333 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam,

Detaylı

T.C. GÜNEY MARMARA KALKINMA AJANSI İÇ KONTROL İZLEME VE YÖNLENDİRME KOMİTESİNİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI HK YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM

T.C. GÜNEY MARMARA KALKINMA AJANSI İÇ KONTROL İZLEME VE YÖNLENDİRME KOMİTESİNİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI HK YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Sıra No İÇ KONTROL İZLEME VE YÖNLENDİRME KOMİTESİNİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI HK YÖNERGE : GMKA/Yönerge/10 Revizyon No : 2 Tarih : 29/08/2013 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

Bilgi Teknolojileri Yönetişim ve Denetim Konferansı BTYD 2010

Bilgi Teknolojileri Yönetişim ve Denetim Konferansı BTYD 2010 Bilgi Teknolojileri Yönetişim ve Denetim Konferansı Türkiye BT Yönetişiminin Neresinde? Barış Bağcı, Deloitte Kurumsal Risk Hizmetleri, Kıdemli Müdürü Kurumsal Yönetişim Kurumsal Yönetim, şirketlerin kurumsal

Detaylı

İç Kontrol Yönetim Sistemi (İKYÖS) Hayati riskler her zaman olabilir, önemli olan onları görebilecek sistemlere sahip olabilmek!

İç Kontrol Yönetim Sistemi (İKYÖS) Hayati riskler her zaman olabilir, önemli olan onları görebilecek sistemlere sahip olabilmek! İç Kontrol Yönetim Sistemi (İKYÖS) Hayati riskler her zaman olabilir, önemli olan onları görebilecek sistemlere sahip olabilmek! Yönetim, Eğitim, Taahhüt Hizmetleri www.sibernetiks.com 0850 840 23 90 Uyum

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI İÇ DENETİM TANITIM BROŞÜRÜ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI İÇ DENETİM TANITIM BROŞÜRÜ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI İÇ DENETİM TANITIM BROŞÜRÜ Bu broşür 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümleri ile uluslararası kabul görmüş standartlara uygun olarak

Detaylı

İç Denetim, Risk ve Uyum Hizmetleri. Danışmanlığı

İç Denetim, Risk ve Uyum Hizmetleri. Danışmanlığı İç Denetim, Risk ve Uyum Hizmetleri Danışmanlığı bölümünde çalışan profesyonellerimiz, birçok yerel ve uluslararası şirkette, organizasyon çapında risk ve kurumsal yönetim konularında yardımcı olmak ve

Detaylı

2013 YILI İÇ DENETİM PROGRAMI

2013 YILI İÇ DENETİM PROGRAMI 2013 YILI İÇ DENETİM PROGRAMI 1-GİRİŞ 2013 yılı İç Denetim Programı; 5449 sayılı Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanun, bu kanuna dayalı olarak yürürlüğe giren yönetmelikler,

Detaylı

Bankacılık Sektörü İle Kamu İdarelerindeki İç Denetim Uygulamalarının Karşılaştırılması ve Geleceğe İlişkin Değerlendirmeler

Bankacılık Sektörü İle Kamu İdarelerindeki İç Denetim Uygulamalarının Karşılaştırılması ve Geleceğe İlişkin Değerlendirmeler Bankacılık Sektörü İle Kamu İdarelerindeki İç Denetim Uygulamalarının Karşılaştırılması ve Geleceğe İlişkin Değerlendirmeler Gürdoğan Yurtsever Türkiye İç Denetim Enstitüsü (TİDE) Yönetim Kurulu Başkanı

Detaylı

Dünya Bankası Finansal Yönetim Uygulamalarında Stratejik Yönelimler ve Son Gelişmeler

Dünya Bankası Finansal Yönetim Uygulamalarında Stratejik Yönelimler ve Son Gelişmeler Dünya Bankası Finansal Yönetim Uygulamalarında Stratejik Yönelimler ve Son Gelişmeler ECA Bölge Perspektifi Marius Koen TÜRKİYE: Uygulama Destek Çalıştayı 6-10 Şubat 2012 Ankara, Türkiye 2 Kapsam ve Amaçlar

Detaylı

Indorama Ventures Public Company Limited

Indorama Ventures Public Company Limited Indorama Ventures Public Company Limited Yolsuzlukla Mücadele Politikası (12 Ocak 2014 tarih ve 1/2014 No'lu Yönetim Kurulu Toplantısında onaylandığı şekilde) Revizyon 1 (20 Şubat 2015 tarih ve 2/2015

Detaylı

İç Denetim: Kurumsal Yönetimin Güvencesi

İç Denetim: Kurumsal Yönetimin Güvencesi İç Denetim: Kurumsal Yönetimin Güvencesi Özlem Aykaç, CIA, CCSA Türkiye İç Denetim Enstitüsü (TİDE) Başkanı Coca-Cola İçecek A.Ş. İç Denetim Direktörü Sunum Planı Türkiye İç Denetim Enstitüsü (TİDE) Yönetim

Detaylı

3- KONTROL FAALİYETLERİ

3- KONTROL FAALİYETLERİ 3- KONTROL FAALİYETLERİ Standart Kod No Kamu İç Kontrol Standardı ve Genel Şartı Mevcut Durum Eylem Kod No Öngörülen Eylem veya Eylemler Sorumlu Birim veya Çalışma grubu üyeleri İşbirliği Yapılacak Birim

Detaylı

KULE HİZMET VE İŞLETMECİLİK A.Ş. KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ ÇALIŞMA ESASLARI

KULE HİZMET VE İŞLETMECİLİK A.Ş. KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ ÇALIŞMA ESASLARI KULE HİZMET VE İŞLETMECİLİK A.Ş. KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ ÇALIŞMA ESASLARI 1. DAYANAK Kurumsal Yönetim Komitesi nin görev ve çalışma esasları, Türk Ticaret Kanunu, Sermaye Piyasası Kanunu, Şirket esas

Detaylı

Bayi / Dağıtıcı Ağlarına Yönelik Özel Kapsamlı İncelemeler

Bayi / Dağıtıcı Ağlarına Yönelik Özel Kapsamlı İncelemeler Bayi / Dağıtıcı Ağlarına Yönelik Özel Kapsamlı İncelemeler Bayi / Dağıtıcı İncelemeleri Günümüzün iş dünyasında başarı, sadece Şirketinizin performansına değil, doğrudan ve dolaylı iş ilişkileri kurduğu

Detaylı

MERHABA. Techlife size teknolojiyi kullanırken hayatınızda sevdiklerinizle daha fazla vakit geçirme fırsatını yakalamakta katkıda bulunmak istiyor.

MERHABA. Techlife size teknolojiyi kullanırken hayatınızda sevdiklerinizle daha fazla vakit geçirme fırsatını yakalamakta katkıda bulunmak istiyor. İÇİNDEKİLER MERHABA ŞİRKET TANIMI BİLGİSAYAR DONANIM YAZILIM İNTERNET HİZMETLERİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DANIŞMANLIK TEKNİK SERVİS SINAV DEĞERLENDİRMELERİ ÇÖZÜM ORTAKLARI REFERANSLAR MERHABA Eğitim sektörüne

Detaylı

RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI

RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI 1 RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI 1. Amaç Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikasının ( Politika ) amacı Nadir Metal Rafineri San. Ve Tic. A.Ş. nin

Detaylı

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amacı Nedir?

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amacı Nedir? Rehberlik Nedir? Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri; bireyin kendini tanıması, anlaması, sahip olduğu gizil güçleri keşfetmesi, geliştirmesi ve bulunduğu topluma aktif uyum sağlayarak kendini gerçekleştirmesi

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI. Sürdürülebilirlik vizyonumuz

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI. Sürdürülebilirlik vizyonumuz SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI Sürdürülebilirlik vizyonumuz 150 yıllık bir süreçte inşa ettiğimiz rakipsiz deneyim ve bilgi birikimimizi; ekonomiye, çevreye, topluma katkı sağlamak üzere kullanmak, paydaşlarımız

Detaylı

3- KONTROL FAALİYETLERİ

3- KONTROL FAALİYETLERİ 3- KONTROL FAALİYETLERİ Standart Kod No Kamu İç Kontrol Standardı ve Genel Şartı Mevcut Durum Eylem Kod No Öngörülen Eylem veya Eylemler Sorumlu veya Çalışma Grubu Üyeleri İşbirliği Yapılacak Çıktı/ Sonuç

Detaylı

FİNANSAL YÖNETİME İLİŞKİN GENEL İLKELER. Prof. Dr. Ramazan AKTAŞ

FİNANSAL YÖNETİME İLİŞKİN GENEL İLKELER. Prof. Dr. Ramazan AKTAŞ FİNANSAL YÖNETİME İLİŞKİN GENEL İLKELER Prof. Dr. Ramazan AKTAŞ 1 İçerik Finansal Yönetim, Amaç ve İşlevleri Piyasalar, Yatırımlar ve Finansal Yönetim Arasındaki İlişkiler İşletmelerde Vekalet Sorunu (Asil

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI

EGE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI EGE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI KISALTMALAR Başkanlık : Ege Üniversitesi İç Denetim Birim Başkanlığı Üst Yönetici : Ege Üniversitesi Rektörü

Detaylı

Yönetim Kurulu Etkinlik Analizi

Yönetim Kurulu Etkinlik Analizi Yönetim Kurulu Etkinlik Analizi Yönetim kurulu, görev ve yetkilerinin şirket genelinde hayata geçirilme etkinliğini ne şekilde değerlendiriyor? Yönetim kurulunun, şirketi yönlendirme ve gözetim rolünü

Detaylı

RİSKİN ERKEN SAPTANMASI ve RİSK YÖNETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI

RİSKİN ERKEN SAPTANMASI ve RİSK YÖNETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI Ek-1 RİSKİN ERKEN SAPTANMASI ve RİSK YÖNETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI 1. AMAÇ Şirketin varlığını, gelişmesini ve devamını tehlikeye düşürebilecek risklerin erken teşhisi, tespit edilen risklerle

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Uyum Yönetimi İlişkisi, Dizayn ve Uygulama Projesinin Etkin Yönetimi. 17 Haziran 2015 İstanbul, 5. ULUSLARARASI ETİK ZİRVESİ

Kurumsal Yönetim ve Uyum Yönetimi İlişkisi, Dizayn ve Uygulama Projesinin Etkin Yönetimi. 17 Haziran 2015 İstanbul, 5. ULUSLARARASI ETİK ZİRVESİ Kurumsal Yönetim ve Uyum Yönetimi İlişkisi, Dizayn ve Uygulama Projesinin Etkin Yönetimi 17 Haziran 2015 İstanbul, 5. ULUSLARARASI ETİK ZİRVESİ Kurumsal Yönetim = Etik ve Uyum Yönetimi Ekonomik büyüme

Detaylı

TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARI RİSKİN ERKEN SAPTANMASI SİSTEMİ VE KOMİTESİ HAKKINDA DENETÇİ RAPORUNA İLİŞKİN ESASLARA YÖNELİK İLKE KARARI

TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARI RİSKİN ERKEN SAPTANMASI SİSTEMİ VE KOMİTESİ HAKKINDA DENETÇİ RAPORUNA İLİŞKİN ESASLARA YÖNELİK İLKE KARARI TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARI RİSKİN ERKEN SAPTANMASI SİSTEMİ VE KOMİTESİ HAKKINDA DENETÇİ RAPORUNA İLİŞKİN ESASLARA YÖNELİK İLKE KARARI 18 Mart 2014 SALI Resmî Gazete Sayı : 28945 KURUL KARARI Kamu Gözetimi,

Detaylı