KLİNİK BİYOKİMYADA ÖNEM KAZANAN ANTİOKSİDAN ve PROOKSİDAN TESTLERİ ve CUPRAC YÖNTEMİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KLİNİK BİYOKİMYADA ÖNEM KAZANAN ANTİOKSİDAN ve PROOKSİDAN TESTLERİ ve CUPRAC YÖNTEMİ"

Transkript

1 KLİNİK BİYOKİMYADA ÖNEM KAZANAN ANTİOKSİDAN ve PROOKSİDAN TESTLERİ ve CUPRAC YÖNTEMİ Reşat APAK* ve Sema D. ÇEKİÇ İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Bölümü Analitik Kimya Anabilim Dalı, Avcılar İstanbul * İstanbul Üniversitesi ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) XXVII. ULUSAL BİYOKİMYA KONGRESİ 3-6 Kasım 2015 Antalya

2 Prof. Dr. Aziz Sancar (Kimya 2015 Nobel Ödülü) Tıp Nobel i mi, Kimya Nobel i mi? Hücresel DNA nın onarım mekanizmaları Kanser tedavisinde ritmik saat Yale Üniv de bakteriyel DNA ya UV hasarını belirleyen ve hatalı jenetik kodu kesen fotolaz ve benzeri enzimlerin keşfi; Chapel Hill deki North Carolina Univ de insanda gerçekleşen eşdeğer onarım mekanizmalarının keşfi.

3 Şekil 1. Reaktif türlerin ve antioksidanların canlı vücudundaki dengesi İç ve dış antioksidanların birlikte katkıda bulunduğu vücuttaki antioksidan savunma ağının görevi reaktif türleri tümüyle yok etmek değil oksidatif hasarı en aza indirirken bu türlerin bilinen yararlı fonksiyonlarını sürdürmelerine izin vermektir.

4 Serumda AOA ölçümünün önemini vurgulayan hastalık örnekleri: 120 sağlıklı, 80 hasta (40 akut miyokard enfarktüsü (AMI) hastası ve 40 kronik lenfotik lösemi (CLL) hastası) birey için antioksidan aktivite (AOA) ölçülmüştür. Aşağıdaki 120 sağlıklı bireye kıyasla (ortalama AOA 2.04 mmol/litre; standart sapma değeri 0,2) hem AMI hem CLL hastalarının AOA değerlerinin önemli ölçüde düşük olduğu saptanmıştır (t > 8.3; p < ). Şekil 2. Sağlıklı ve hasta bireylere ait serum örneklerinde ölçülen AOA değerleri Kaynak: D. Koracevic, G. Koracevic, V. Djordjevic, S. Andrejevic, V. Cosic, J Clin Pathol, 54 (2001)

5 İnsanlarda yaşlanma sürecinde Eritrosit sialik asit düzeyleri: Oksidatif stres belirteçleri ile ilişkisi Sialik asidler esas olarak glikoprotein ve gangliosidlerde bulunan bir monosakarid olan neuraminic asidin N- or O-sübstitue türevleridir. Yaşlanmanın bir fonksiyonu olarak kırmızı kan hücresi membranlarında sialik asit miktarının dikkate değer ölçüde azaldığı (r=-0.901) gösterilmiştir. Hidroperoksit formunda ölçülen lipid peroksidasyonu plazmada ve kırmızı kan hücresi membranlarında yaşlanmaya bağlı olarak artarken toplam antioksidan kapasitenin (TEAC) önemli ölçüde azaldığı görülmüştür. Sonuçta yaşlanma ile artan oksidatif stresin membran bileşimini değiştirerek sialik asidin bozunmasına yol açabileceği öne sürülmüştür. Yaşlılık süreci ve ölümü izlenen 2932 denekli (popülasyon medyan yaşı=70), sonuçları yeni açıklanan bir araştırmaya göre reaktif oksijen metabolitleri (d-rom) ve redox kontrol vasıtası olarak toplam tiyol düzeyleri (TTL) izlenen popülasyonda her iki parametrenin de yaşlılıkta ölüm ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Bu bulgular, yaşlanmanın oksidatif stres/serbest radikaller ile ilişkisini gösteren hipoteze destek vermektedir. (B. Schöttker et al., J. Gerontology: MEDICAL SCIENCES, 2014)

6 Antioksidan kapasite nedir? Nasıl ölçülür? Toplam antioksidan kapasite (TAC), antioksidanlarla reaktif türler arasındaki reaksiyonun termodinamiğini (verimini); antioksidan aktivite (AOA) ise aynı reaksiyonun kinetiğini (hızını) ölçer. Antioksidan etkinlik (TAC/AOA) testleri genelde enzimatik olmayan antioksidanları hedef alır ve doğrudan veya dolaylı olarak yürütülür. Doğrudan testlerde biyolojik olarak önemli reaktif türler (ROS/RNS), prob ile reaksiyona girerek onu dönüştürür. Antioksidanlar reaktif türlerle yarışmalı bir reaksiyona girerek probun daha az dönüşmesini sağlarlar:

7 Doğrudan ve dolaylı AOA testleri Prob + (ROS/RNS) Dönüşmüş prob + inaktif O,N-türleri (1) AOX + (ROS/RNS) Yükseltgenmiş AOX + inaktif O,N-türleri (2) (1) ve (2) reaksiyonları birbiriyle yarışır ve AOX lar varlığında prob daha az dönüşüme uğrayacağından probun başlangıç ve son hallerine ait spektroskopik sinyaller farklılaşır. Fark, TAC/AOA ölçüsüdür. Dolaylı testlerde ise biyolojik antioksidan etkinliği laboratuvar ortamında simüle edilir (yarışmasız reaksiyon): Prob + AOX İndirgenmiş prob + Yükseltgenmiş AOX Yine aynı şekilde probun başlangıç ve son halleri spektroskopik olarak farklı olup fark, TAC/AOA ölçüsüdür.

8 OKSİDATİF STRES BİOMARKERLERİ: Antioxidant capacity: Which capacity and how to assess it? Etsuo Niki, Journal of Berry Research 1 (2011)

9 OKSİDATİF STRES BELİRTECİ OLARAK PROTEİN KARBONİL (C=O) GRUPLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Protein CO gruplarının yüksek seviyeleriyle oksidatif stres ve hastalıklar arasındaki ilişki tam olarak açıklanamamış olmakla birlikte oksidatif stres belirteci olarak sıklıkla kullanılır. Yaygın karbonil tayin yönteminde CO, 2,4-dinitrofenil hidrazin (DNPH) ile türevlendirilerek hidrazon türevleri oluşturulur. Şekil 3. Aldehit ve ketonların DNPH ile reaksiyonları sonucu DNPH oluşumu Bu türler spektrofotometrik, enzim-bağlantılı iminosorbent tayini (ELISA), tek boyutlu veya çift boyutlu elektroforezin ardından Western blot yöntemleri kullanılarak belirlenebilir.

10 DNA OKSİDATİF HASARININ BELİRLENMESİ DNA ya serbest radikal, özellikle hidroksil radikali ( OH) saldırısı sonucu en kolay yükseltgenen DNA bazı olan guanin den oluşan çeşitli (birincil ve ikincil) ürünler, oksidatif DNA hasarının belirlenmesinde kullanılır. Bu amaçla yaygın olarak kullanılan analitik teknikler GC/MS, LC/tandem MS dir. Şekil 4. OH radikali saldırısı sonucunda guaninin C8-pozisyonuna radikal katılmasıyla oluşan C8-OH katılma ürünleri

11 COMET ANALİZİ Tek hücre jel elektroforezi (SCGE) yöntemi DNA sarmal kırıklarının belirlenmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yöntem Mikrojel Elektroforetik Yöntem yada Comet Assay olarak da adlandırılır. Uygun şekilde süspande edilen hücreler önce lizing işlemine ardından da elektroforeze tabi tutularak akridin oranj gibi DNA bağlayıcı floresan boyayla boyanırlar. Kırık içeren örneklerde bu hasarlı fragmanlar nedeniyle elektrik yükü kazanan DNA, çekirdekten anoda doğru göç ederken aldığı kuyruklu yıldız benzeri görünümünden ötürü hasarlı hücreler COMET olarak adlandırılır. Şekil 5. COMET testinin uygulanışı ( Kaynak: O. Ostling ve K.J. Johanson, Biochemical and Biophysical Research Communications, (1984), 123,

12 TBARS YÖNTEMİ Düşük maliyeti ile en yaygın dolaylı prooksidan tayin yöntemlerinden birisi de TBARS Yöntemi olarak adlandırılan Tiyobarbitürik aside reaktif maddeler yöntemidir. Ancak sonuçlar çok çeşitli enterferanslardan etkilenmekte olup verilerin yorumlanması sırasında çok dikkatli olunması gerektiği bilinmektedir. TBARS Parameter Kit for Measuring Oxidative Stress R&D SYSTEMS a Biotechne Brands Şekil 6. TBARS Yöntemi, tiyobarbitürik asit (TBA) ve deoksiribozdan gelen malondialdehit (MDA) arasındaki reaksiyon sonucu oluşan pembe kromojenin absorbansının 532 nm de (veya floresansının 553 nm de) okunmasına dayanır. Bu kromojen butan 1-ol e ekstrakte edilebilir.

13 TOPLAM ANTİOKSİDAN KAPASİTE TAYİN YÖNTEMLERİ Literatürde toplam antioksidan kapasitenin (TAC) ölçülmesi amacıyla sıklıkla kullanılan yöntemler çok keskin sınırlarla ayrılmamakla beraber mekanizmalarına göre, elektron transferi (ET) veya hidrojen atomu transferi (HAT) esaslı tayinler olarak iki sınıfta toplanabilir. Çok yaygın olarak kullanılan ABTS/TEAC ve DPPH Yöntemleri ise ET/HAT karma mekanizmasıyla çalışır. Elektron Transferi (ET) esaslı spektrofotometrik yöntemler antioksidan kapasitesini indirgendiğinde renk değiştiren bir kromojenik bir yükseltgenin renk şiddetinin ölçülmesi esasına dayanır. Renk şiddetindeki değişim örnekteki antioksidanın miktarı ile doğru orantılıdır. Prob (n) + e (antioksidan kaynaklı: AH) Prob (n-1) + AH + (ET) esaslı yöntemlere örnek olarak, ferrisiyanür, FRAP, ve CUPRAC ve CERAC Yöntemleri verilebilir. Kaynak: R. Apak, K. Güçlü, B. Demirata, M. Özyürek, S. E. Çelik, B. Bektaşoğlu, K. I. Berker, D. Özyurt, Molecules, 12 (2007)

14 ABTS/TEAC YÖNTEMİ Şekil 7. ABTS Yöntemi. (Şekil Boligon et al., Med chem 2014, 4(7), den alınmıştır) ABTS/TEAC: ABTS + K 2 S 2 O 8 ABTS + (λmax=734 nm) ABTS + + ArOH ABTS + ArO + H + ABTS: 2,2 -azino-bis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonik asit) TEAC: Trolox ekivalent antioksidan kapasite Literatürde ABTS/TEAC Yönteminde kullanıldığı bildirilen diğer dalgaboyları 415 ve 645 nm olmasına rağmen en yaygın kullanım bulan bitki pigmentlerinden gelen enterferansın daha düşük olduğu λ= 734 nm dir. Kaynak : Re, R,; Pellegrini, N.; Proteggente, A.; Pannala, A.; Yang, M. Free Radical Biol Med. (1999) 26,

15 DPPH YÖNTEMİ Şekil 8. DPPH radikali ve antioksidan (AO-H) tarafından indirgenmesi (Şekil Boligon et al., Med chem 2014, 4(7), den alınmıştır) DPPH + ArOH DPPH + ArO + H + DPPH : Stabil [2,2-diphenyl-1-picryl-hidrazil] radikali λmax=515 nm. Kaynak : Bondet, V.; Brand-Williams, W.; Berset, C. Food Sci. Technol. 30 (1997)

16 FRAP YÖNTEMİ FRAP (Demir(III) İndirgeme Antioksidan Gücü) tayini, elektron transfer reaksiyonlarının avantajlarına sahip, göreli basit ve ucuz bir yöntemdir. Burada yükseltgen, bir demir(iii) kompleks tuzu olan Fe(III)(TPTZ) 2 Cl 3 (TPTZ : 2,4,6-tripiridil-s-triazin) dir. Şekil 9. FRAP Yöntemi ve kromoforu [Fe(II)(TPTZ) 2 ] Kaynak: F.F., Benzie, J.J., Strain, Anal. Biochem., 239 (1996)

17 FERRİSİYANÜR (HEKZASİYANOFERRAT(III)-PRUSYA MAVİSİ) YÖNTEMİ 1986 dan beri bilinen ferrisiyanür yöntem, başlangıçta (Fe(III)+SDS) eklenmesiyle ve ph=1.6 olacak şekilde modifiye edilmiştir. Prusya mavisi Fe[Fe(CN) 6 ] - oluşumuyla λ max =750 nm ye çıkartılmıştır: ferrik-ferrisiyanür yöntemi Böylece potansiyel 0.36 V un üzerine çıkarılır. Fe 3+ + ArOH Fe 2+ + ArO + H + Fe 2+ + Fe(CN) K + KFe[Fe(CN) 6 ] λ max =750 nm. Kaynak: K. I. Berker, K. Güçlü,. I. Tor, B. Demirata Öztürk, R. Apak, Food Anal. Methods, 3 (2010) ve K. I. Berker, B. Demirata, R. Apak,, Food Anal. Methods,5 (2012)

18 CUPRAC YÖNTEMİ Açık mavi CUPRAC reaktifi Sarı renkli ürün Şekil 10. CUPRAC reaksiyonu ve kromoforu: Bis(neokuproin) bakır(i) kelat katyonu (Reaksiyon sırasında açığa çıkan protonlar NH 4 Ac tamponu tarafından nötralleştirilir). Elektronik konfigürasyonu d 10 yapısında olan Cu(I) ile Nc arasında oluşan kompleks, Cu(II)-d 9 konfigürasyonuna nazaran daha tetraedral bir yapı kazanarak moleküler gerginliği azaltır ve Cu(I) i stabilize eder (ML 2 için Logβ 2 kümülatif oluşum sabitleri Cu(I) ve Cu(II) için 19 ve 12). Şekil 11. Farklı konsantrasyonlardaki kuersetinin CUPRAC reaksiyonu sonucunda oluşan Cu(I)-Nc spektrumu Kaynak: R. Apak, K. Güçlü, M. Özyürek, S. E. Karademir, J. Agric. Food Chem., 52 (2004)

19 CUPRAC Yöntemi metil-β-siklodekstrin (Me-β-CD) içeren çözeltilerde lipofilik ve hidrofilik antioksidanların bir arada tayinine olanak sağlamaktadır. Şekil 12. Antioksidan bileşikler ile Metil-β-CD arasındaki Konak-konuk (Host guest) etkileşimini takiben inklüzyon kompleksinin TAC içeriği CUPRAC Yöntemi ile tayin edilir. CUPRAC Yöntemi uygun şekilde modifiye edilerek H 2 O 2, süperoksit ve hidroksil radikallerinin dolaylı olarak ölçülmesinde kullanılabilir.

20 POLİFENOLİK BİLEŞİKLERİN HİDROKSİL RADİKALİ SÜPÜRME ANTİOKSİDAN AKTİVİTESİ Fe 2+ + H 2 O 2 Fe 3+ + OH. + OH - (t=10 dakika) + katalaz H 2 O 2 H 2 O + O 2 (Fenton reaksiyonunun durdurulması) Kaynak: M. Özyürek, B. Bektaşoğlu, K. Güçlü, R. Apak, Anal. Chim. Acta, 616 (2008)

21 Şekil 13. Salisilik asit probuna hidroksil radikali saldırısının ardından oluşan temel hidroksilasyon ürünleri Kaynak: B. Bektaşoğlu, M. Özyürek, K. Güçlü, R. Apak, Talanta, 77 (2008)

22 POLİFENOLİK BİLEŞİKLERİN KSANTİN/KSANTİN OKSİDAZ INHİBİSYON AKTİVİTESİNİN ÖLÇÜLMESİ Ürik asidin CUPRAC absorbansı vardır (TEAC katsayısı = 1) İnkübasyon çözeltisinin Cu(II)- neokuproinin ksantin ksantinoksidaz sistemininden oluşan ürünler ile indirgenmesi sonucu oluşan CUPRAC absorbansının polifenolikler varlığındaki azalır, absorbans farkı test edilen bileşiklerin ksantinoksidaz inhibisyon aktivitesi ile orantılıdır. % İnhibisyon = 100 [(Ao-A)/Ao] A ve A 0 sırasıyla inhibitör varlığındsa ve yokluğundaki CUPRAC absorbanslarıdır. Kaynak: M. Özyürek, B. Bektaşoğlu, K. Güçlü, R. Apak, Anal. Chim. Acta, 636 (2009)

23 POLİFENOLİK BİLEŞİKLERİN (Cu(II)-katalizörlüğünde) HİDROJEN PEROKSİT SÜPÜRME AKTİVİTESİNİN BELİRLENMESİ Ar(OH) n + H 2 O 2 + CuCl 2 CUPRAC yöntemi uygulanır (37 o C de inkübasyon t = 30 dak.) % H 2 O 2 süpürülmesi = 100 [A o -(A 1 -A 2 )/A o ] A 0 = H 2 O 2 çözeltisinin CUPRAC Absorbansı A 1 = (H 2 O 2 + süpürücü) karışım çözeltisinin katalaz yokluğundaki CUPRAC Absorbansı A 2 = (H 2 O 2 + süpürücü) karışım çözeltisinin katalaz varlığındaki CUPRAC Absorbansı Kaynak: M. Özyürek, B. Bektaşoğlu, K. Güçlü, N. Güngör, R. Apak, J. Food Comp. Anal., 23 (2010)

24 HİDROJEN PEROKSİT TAYİNİ YOLUYLA KATALAZ AKTİVİTESİNİN DOLAYLI OLARAK TAYİNİ

25 CUPRAC antioksidan sensörü CUPRAC Kolorimetrik sensörü Cu(II)-Nc Nafyon membran Nafyon-Cu(II)-Nc Nafyon-Cu(I)-Nc Rotatörde 30 dak. karıştırılır Antioksidan örneği Ölçülen absorbans (450 nm) Referans: M. Bener, M. Özyürek, K. Güçlü, R. Apak, Development of a Low-Cost Optical Sensor for CUPRAC (Cupric Reducing Antioxidant Capacity) Measurement of Food Extracts, Anal. Chem., 82 (2010)

26 BİYOLOJİK ÖRNEKLERİN SÜPEROKSİT RADİKAL SÜPÜRME AKTİVİTELERİNİN BELİRLENMESİ Şekil 14. PMS-NADH sisteminde üretilen O 2 - TBHQ nin TBBQ ye yükseltgenmesi İnhibisyon (%) = 100 [(Ao-A)/Ao] İnkübasyon karışım çözeltisinin süpürücü varlığında ve yokluğundaki absorbansları sırasıyla Ao ve A olarak ifade edilmiştir. Kaynak: B. Bekdeşer, M. Özyürek, K. Güçlü, R. Apak, Anal. Chem., 83 (2011)

27 İSKEMİ-REPERFÜZYON UYGULAMASINDA CUPRAC IN BAŞARISI: Teorik olarak, oksidan saldırısı arttıkça antioksidan stokunun azalması beklenir. Çeşitli araştırmacılar prooksidanlar ile toplam antioksidan kapasite arasındaki bu ters orantıyı göstermiştir. Örneğin, Bean ve ekibi kısmen tıkanmış olan tavşan mesanesinde iskemi-reperfüzyon sonucunda reaktif oksijen (ve/veya azot) türleri oluşturmuşlardır. Bu şartlarda serbest radikallerdeki artış sonucu koruyucu antioksidanların miktarında azalma olması beklenir. Bu çalışmada elektron transferine dayanan iki farklı antioksidan kapasite tayin yöntemi, CUPRAC ve FRAP kullanılarak tıkanmış ve normal (kontrol) mesane dokularının antioksidan aktivitesi incelenmiştir. FRAP ın aksine CUPRAC ile tıkanmış mesane dokusunun AOA sinin kontrol amaçlı kullanılan mesanenin kas ve mukozasına kıyasla daha düşük olduğu belirlenmiştir.

28 Şekil 15. Mesanedeki tıkanmanın kas ve mukozadaki toplam antioksidan kapasite üzerine etkisinin CUPRAC Yöntemi ile incelenmesi. Şekil 16. Mesanedeki tıkanmanın kas ve mukozadaki toplam antioksidan kapasite üzerine etkisinin FRAP Yöntemi ile incelenmesi. Grafikteki her bir bar dört farklı örneğe ait değerlerin ortalaması ve ortalamanın ± standart hatasını temsil etmektedir. Kaynak: H. Bean, F. Radu, E. De, C. Schuler, R.E. Leggett, R.M. LevinMol Cell Biochem 323 (2009)

29 Soy metal nano-partiküllerin (NP) Yüzey Plasmon Rezonans Absorpsiyonu Sıfıra yakın dielektrik sabitli NP lerin SPR absorpsiyonu, yerleşik yüzey plazmon (LSPR) bandına yol açar. Au/Ag-NP leri yüksek molar abs. katsayılarından ötürü optik dedeksiyonda bilinen reaktiflerden daha yüksek duyarlılığa olanak verirler. Yüzey plazmonların özellikleri ortamın kimyasal yapısına ve çözücüye, özellikle de NP-kabuk kalınlığına bağlı olduğundan, Ag(I) iyonlarından sitrat ile elde edilen Ag- NP tohumlarının antioksidan katılmasıyla büyümesine dayalı bir AOX kapasite yöntemi geliştirilmiştir. LSPR-bandı, soy metalin küresel nanopartiküllerinin iletkenlik bandı elektronlarının, gelen ışığın elektrik alanıyla koherent titreşimi sonucu ortaya çıkar. Şekil 17: Küresel Au-kolloidler için serbest elektronların kollektif titreşimi (şematik) Referans: Xia, Y., Halas, N. J., 2005, Shape-controlled synthesis and surface plasmonic properties of metallic nanostructures, MRS Bulletin, 30,

30 Gümüş nano-parçaçık esaslı antioksidan kapasite (SNPAC) tayin yöntemi 2Ag + + (CH COONa) -C(OH)(COONa) (CH COONa) 2Ag 0 + (CH COONa) CO (CH COONa) + Na + + H + + CO 2 nag + + Ar(OH) n nag 0 + Ar(=O) n + nh + Şekil 18. Gallik asit varlığında gümüş nanoparçacıkların UV-vis spektrumu Şekil 19. Gümüş nanoparçacıkların SEM görüntüsü (a) trisodyum sitrat varlığında (b) Gallik asit + trisodyum sitrat varlığında Referans: M. Özyürek, N. Güngör, S. Baki, K. Güçlü, R. Apak, Development of a Silver Nanoparticle-Based Method for the Antioxidant Capacity Measurement of Polyphenols, Anal. Chem., 84 (2010)

31 Ellman reaktifi (RSSR ) ile türevlendirilmiş Au-NP ler yardımıyla biyo-tiyollerin (R-SH) kolorimetrik tayini Trisodium citrate + DTNB Heating and Reflux (5 min) Au-NP (Au 0 ) SEM image of Au-NPs synthesized with trisodium citrate. Equilibrated (for 24 h) DTNB-Au-NP Au-NP + DTNB mixture Centrifuged and supernatant was removed Freeze-dried and resuspended Reference: Güçlü, K., Özyürek, M., Güngör, N., Baki, S., Apak, R., 2013, Selective optical sensing of biothiols with Ellman s reagent: 5,5 -Dithiobis(2-nitrobenzoic acid)-modified gold nanoparticles, Analytica Chimica Acta, 794,

32 p-aminotiyofenol ile türevlendirilmiş Au-NP ler ile kolorimetrik NİTRİT tayini Şekil 20: 4-Aminotiyofenol ile modifiye edilmiş Au- NP yüzeyinde nitrit sensörü (nitrit, nitropatlayıcıların hidrolizinden gelir) Şekil 21: Türevlenmemiş AuNP (a), 4-aminotiyofenol ile modifiye edilmiş AuNP (b) ve RDX hidrolizini takiben oluşan ürünlerle renklenmiş AuNP spektrumları; RDX derişimi: 20 (c) ve 50 (d) mg L

33 Kombine oksidan-antioksidan kolorimetrik sensörü (DMPD yöntemi): Anabilim Dalımızda yapılan bir çalışmada daha önce Bener ve çalışma grubunun CUPRAC Sensörü geliştirmekte kullandıkları O (CF 2 ) 2 SO 3 - esaslı Nafyon membran üzerinde hem prooksidan hem antioksidan tayin edebilen bir sensör geliştirilmiştir. Bu amaçla N,N-dimetil-p-fenilen-diamin (DMPD) ile hidroksil ( OH) ve süperoksit (O 2 - ) radikalleri arasındaki reaksiyon sonucunda oluşan katyonik yarı-kinon radikalleri (DMPDQ) Nafyon membran üzerine tutturulmuştur. Membran üzerinde oluşan pembe renk reaktif oksijen türlerinin konsantrasyonu ile doğru orantılıdır. Nafyon üzerinde tutulan katyonik radikallerin oluşturduğu pembe renk antioksidanlar varlığında azalır. Sensör üzerinde ölçülen absorbanstaki azalma (ΔA) antioksidan konsantrasyonu ile orantılıdır. Şekil 22. DMPD den oluşturulan katyonik DMPDQ yarıkinon türevleri Kaynak: S. D. Çekiç, A. N. Avan, S. Uzunboy, R. Apak; Analytica Chimica Acta 865 (2015) 60 70

34 Çalışmada hidroksil ( OH) ve süperoksit (O 2 - ) değişik kaynaklar kullanılarak üretilmiştir; OH hem Fenton sistemi ile hem de (UV+H 2 O 2 ) kullanılarak elde edilirken O 2 -, ksantin/ksantin oksidaz reaksiyonuyla oluşturulmuştur. Şekil 23. (a) Nafion membrane kesiti, (b) DMPDQ radikallerini sorplamış olan Nafyon membran (Antioksidansız çözeltide Fenton sisteminden eldilen hidroksil radikalleri varlığında), (c) 0.05 µmol kuersetin varlığında ve (d) 0.10 µmol kuersetin varlığında çözeltide azalan hidroksil radikalleri nafyon membran üzerinde oluşan renk şiddetinde azalmaya neden olur. Örnek antioksidan olarak seçilen Epigallokateşin gallatın değişen miktarları ile antioksidan varlığında ve yokluğunda nafyon membran üzerinde ölçülen absorbans farkları arasındaki ilişki aşağıdaki şekilde gösterilmiştir. Şekil 24. (a) Fenton yöntemiyle üretilen OH, (b) Ksantin/ksantin oksidazdan elde edilen O 2 - (c) UV/H 2 O 2 sisteminden üretilen OH den kaynaklanan ve nafyon üzerinde ölçülen absorbansın antioksidan yokluğunda ve varlığındaki absorbans farkları ile EGCG konsantrasyonu rasındaki ilişki

35 Teşekkür: 114Z089 no lu proje ile verdikleri katkıdan ötürü TÜBİTAK ve İstanbul Üniversitesi Gıda Antioksidanlari Ölçümü Uygulama ve Araştırma Merkezi (GAAM) Birimine teşekkür ederiz. Teşekkürler 35

PEYNİR ALTI SUYU VE YOĞURT SUYUNDA Zn Ve TOPLAM ANTİOKSİDAN KAPASİTESİ TAYİNİ DANIŞMANLAR. 29 Haziran-08 Temmuz MALATYA

PEYNİR ALTI SUYU VE YOĞURT SUYUNDA Zn Ve TOPLAM ANTİOKSİDAN KAPASİTESİ TAYİNİ DANIŞMANLAR. 29 Haziran-08 Temmuz MALATYA TÜBİTAK -BİDEB Kimya Lisans Öğrencileri Kimyagerlik, Kimya Öğretmenliği, Kimya Mühendisliği- Biyomühendislik Araştırma Projesi Eğitimi Çalıştayı KİMYA-3 (ÇALIŞTAY 2012) PEYNİR ALTI SUYU VE YOĞURT SUYUNDA

Detaylı

Serbest radikallerin etkileri ve oluşum mekanizmaları

Serbest radikallerin etkileri ve oluşum mekanizmaları Serbest radikallerin etkileri ve oluşum mekanizmaları Serbest radikallerin yapısında, çoğunlukla oksijen yer almaktadır. (reaktif oksijen türleri=ros) ROS oksijen içeren, küçük ve oldukça reaktif moleküllerdir.

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ AĞIR METALLERİN SEBZELER ÜZERİNDE YARATTIĞI LİPİD PEROKSİDASYON DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ

ÖZEL EGE LİSESİ AĞIR METALLERİN SEBZELER ÜZERİNDE YARATTIĞI LİPİD PEROKSİDASYON DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ AĞIR METALLERİN SEBZELER ÜZERİNDE YARATTIĞI LİPİD PEROKSİDASYON DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ:Umutcan YAĞAN 9-B DANIŞMAN ÖĞRETMEN:Rüçhan ÖZDAMAR 2005 İZMİR İÇİNDEKİLER Serbest Radikal-Hidroksil

Detaylı

T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNE

T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNE i T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNE Kimya Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Programı öğrencisi Asiye ARDAĞ tarafından hazırlanan Antioksidan Kapasite Tayin Yöntemlerinin Analitik

Detaylı

KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİ HASTALARINDA HEMODİYALİZ ÖNCESİ OKSİDAN/ANTİOKSİDAN DURUMUN İNCELENMESİ

KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİ HASTALARINDA HEMODİYALİZ ÖNCESİ OKSİDAN/ANTİOKSİDAN DURUMUN İNCELENMESİ KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİ HASTALARINDA HEMODİYALİZ ÖNCESİ OKSİDAN/ANTİOKSİDAN DURUMUN İNCELENMESİ 1 Selçuk AKIN, 1 Elif DEĞİRMEN, 2 Mustafa YAPRAK, 3 Mustafa YILDIRIM, 4 İhsan ÇETİN, 5 Ramazan DAYANAN,

Detaylı

3) Oksijenin pek çok bileşiğindeki yükseltgenme sayısı -2 dir. Ancak, H 2. gibi peroksit bileşiklerinde oksijenin yükseltgenme sayısı -1 dir.

3) Oksijenin pek çok bileşiğindeki yükseltgenme sayısı -2 dir. Ancak, H 2. gibi peroksit bileşiklerinde oksijenin yükseltgenme sayısı -1 dir. 5.111 Ders Özeti #25 Yükseltgenme/İndirgenme Ders 2 Konular: Elektrokimyasal Piller, Faraday Yasaları, Gibbs Serbest Enerjisi ile Pil-Potansiyelleri Arasındaki İlişkiler Bölüm 12 YÜKSELTGENME/İNDİRGENME

Detaylı

ÖNFORMÜLASYON 5. hafta

ÖNFORMÜLASYON 5. hafta ÖNFORMÜLASYON 5. hafta Partisyon katsayısı (P y/s ): Bir etkin maddenin yağ/su bölümlerindeki dağılımıdır. Lipofilik/hidrofilik özelliklerinin tayin edilmesidir. Oktanol içinde tayin edilir Partisyon katsayısının

Detaylı

Yeni Nesil Optik ve Elektronik Malzemeler: Tasarım Sentez ve Uygulamalar

Yeni Nesil Optik ve Elektronik Malzemeler: Tasarım Sentez ve Uygulamalar Yeni esil Optik ve Elektronik Malzemeler: Tasarım Sentez ve Uygulamalar Dr FATİH ALGI falgi@comu.edu.tr Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Organik Malzeme Laboratuvarı (LOM) 25.01-02.02.2014 1 Sensör

Detaylı

TAURİNİN İSKEMİ REPERFÜZYON HASARINDA MMP-2, MMP-9 VE İLİŞKİLİ SİNYAL İLETİ YOLAĞI ÜZERİNE ETKİLERİ

TAURİNİN İSKEMİ REPERFÜZYON HASARINDA MMP-2, MMP-9 VE İLİŞKİLİ SİNYAL İLETİ YOLAĞI ÜZERİNE ETKİLERİ TAURİNİN İSKEMİ REPERFÜZYON HASARINDA MMP-2, MMP-9 VE İLİŞKİLİ SİNYAL İLETİ YOLAĞI ÜZERİNE ETKİLERİ CEMRE URAL 1, ZAHİDE ÇAVDAR 1, ASLI ÇELİK 2, ŞEVKİ ARSLAN 3, GÜLSÜM TERZİOĞLU 3, SEDA ÖZBAL 5, BEKİR

Detaylı

Atomlar ve Moleküller

Atomlar ve Moleküller Atomlar ve Moleküller Madde, uzayda yer işgal eden ve kütlesi olan herşeydir. Element, kimyasal tepkimelerle başka bileşiklere parçalanamayan maddedir. -Doğada 92 tane element bulunmaktadır. Bileşik, belli

Detaylı

ÇALIŞMA GRUBU KİMLİĞİ

ÇALIŞMA GRUBU KİMLİĞİ ÇALIŞMA GRUBU KİMLİĞİ Laboratuar Adı Analitik Yöntem Geliştirme Web Sitesi: Yapım aşamasında 1 Moleküler Spektroskopi Laboratuvarı 2 Atomik Spektroskopi Laboratuvarı 3 Kromatografi Laboratuvarı 4 Antioksidan

Detaylı

Arı Ürünlerinin Antioksidan Özellikleri ve Biyoyararlılığı

Arı Ürünlerinin Antioksidan Özellikleri ve Biyoyararlılığı BAL VE DİĞER ARI ÜRÜNLERİ İLE SAĞLIKLI YAŞAM PLATFORMU 5 Temmuz 2012 İstanbul Arı Ürünlerinin Antioksidan Özellikleri ve Biyoyararlılığı Prof.Dr. Dilek BOYACIOĞLU İTÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Bal

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KULLANILAN HERBİSİDLERİN YARATTIĞI BİYOKİMYASAL DEĞİŞİMLER VE TOPRAK MİKROORGANİZMALARININ ÜZERİNE ETKİSİ

ÖZEL EGE LİSESİ BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KULLANILAN HERBİSİDLERİN YARATTIĞI BİYOKİMYASAL DEĞİŞİMLER VE TOPRAK MİKROORGANİZMALARININ ÜZERİNE ETKİSİ ÖZEL EGE LİSESİ BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KULLANILAN HERBİSİDLERİN YARATTIĞI BİYOKİMYASAL DEĞİŞİMLER VE TOPRAK MİKROORGANİZMALARININ ÜZERİNE ETKİSİ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: Umut Can YAĞAN İZMİR 2006 İÇİNDEKİLER

Detaylı

Maskeli Hipertansiyonda Anormal Tiyol Disülfid Dengesi

Maskeli Hipertansiyonda Anormal Tiyol Disülfid Dengesi Maskeli Hipertansiyonda Anormal Tiyol Disülfid Dengesi İhsan Ateş 1, Mustafa Altay 1, Nihal Özkayar 2, F. Meriç Yılmaz 3, Canan Topçuoğlu 3, Murat Alışık 4, Özcan Erel 4, Fatih Dede 2 1 Ankara Numune Eğitim

Detaylı

Nitrik Oksit Sentaz ve Nitrik Oksit Ölçüm Yöntemleri

Nitrik Oksit Sentaz ve Nitrik Oksit Ölçüm Yöntemleri Nitrik Oksit Sentaz ve Nitrik Oksit Ölçüm Yöntemleri Nitrik Oksit Sentaz ve Nitrik Oksit Ölçüm Yöntemlerine Giriş Doç. Dr. Bahar Tunçtan ME.Ü. Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Ab.D. ME.Ü. Tıp Fakültesi

Detaylı

İ Ç İ NDEKİ LER. Çevre Mühendisliği ve Bilimi İçin Kimyanın Temel Kavramları 1. Fiziksel Kimya ile İlgili Temel Kavramlar 52.

İ Ç İ NDEKİ LER. Çevre Mühendisliği ve Bilimi İçin Kimyanın Temel Kavramları 1. Fiziksel Kimya ile İlgili Temel Kavramlar 52. İ Ç İ NDEKİ LER Ön Söz xiii K I S I M 1 Çevre Mühendisliği ve Bilimi İçin Kimyanın Temel Kavramları 1 BÖLÜM 1 Giriş 3 1.1 Su 4 1.2 Atık Sular ve Su Kirliliği Kontrolü 5 1.3 Endüstriyel ve Tehlikeli Atıklar

Detaylı

Elektrokimya. KIM254 Analitik Kimya 2 - Dr.Erol ŞENER

Elektrokimya. KIM254 Analitik Kimya 2 - Dr.Erol ŞENER Elektrokimya Maddenin elektrik enerjisi ile etkileşimi sonucu ortaya çıkan kimyasal dönüşümler ile fiziksel değişiklikleri ve kimyasal enerjinin elektrik enerjisine çevrilmesini inceleyen bilimdalı elektrokimyadır.

Detaylı

TIBBİ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI

TIBBİ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI TIBBİ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI SAĞLIK BİLİMLERİ ENSİTÜSÜ İ Yüksek Lisans Programı SZR 101 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Ders (T+ U) 2+2 3 6 AD SZR 103 Akılcı İlaç Kullanımı 2+0

Detaylı

ENZİMATİK ANALİZ VE AKTİVİTE TAYİNLERİ

ENZİMATİK ANALİZ VE AKTİVİTE TAYİNLERİ ENZİMATİK ANALİZ VE AKTİVİTE TAYİNLERİ Enzim Tanımı Sınıflandırma Üç Boyutlu Yapı Etkime Şekli Enzimler biyolojik katalizörlerdir, yani biyokimyasal reaksiyonları hızlandıran biyolojik kökenli maddelerdir.

Detaylı

İyonize Radyasyonun Hücresel Düzeydeki Etkileri ve Moleküler Yaklaşımlar

İyonize Radyasyonun Hücresel Düzeydeki Etkileri ve Moleküler Yaklaşımlar İyonize Radyasyonun Hücresel Düzeydeki Etkileri ve Moleküler Yaklaşımlar Aysun Manisalıgil, Ayşegül Yurt Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Medikal Fizik Anabilim Dalı Hücre ve Moleküller

Detaylı

GIDA BİYOTEKNOLOJİSİ UYGULAMA DERSİ NO:5 Enzim Analizleri

GIDA BİYOTEKNOLOJİSİ UYGULAMA DERSİ NO:5 Enzim Analizleri 1. Enzimler GIDA BİYOTEKNOLOJİSİ UYGULAMA DERSİ NO:5 Enzim Analizleri Enzimler, hücreler ve organizmalardaki reaksiyonları katalizleyen ve kontrol eden protein yapısındaki bileşiklerdir. Reaksiyon hızını

Detaylı

ANTİSEPTİKLERİN KULLANIM YERLERİ

ANTİSEPTİKLERİN KULLANIM YERLERİ ANTİSEPTİKLER 1 Kavramlar: Antiseptik: Canlılar üzerinde (cilde ve dışarı açılan boşlukların mukozasına) dıştan uygulanmak suretiyle kullanılan antimikrobik ilaçlardır. Dezenfektan: Cansız cisimler (cerrahi

Detaylı

15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ

15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ 15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ İyonlaştırıcı radyasyonların biyomoleküllere örneğin nükleik asitler ve proteinlere olan etkisi hakkında yeterli bilgi yoktur. Ancak, nükleik asitlerden

Detaylı

9- RADYASYONUN ETKİ MEKANİZMALARI 9.1- RADYASYONUN İNDİREKT (DOLAYLI) ETKİSİ

9- RADYASYONUN ETKİ MEKANİZMALARI 9.1- RADYASYONUN İNDİREKT (DOLAYLI) ETKİSİ 9- RADYASYONUN ETKİ MEKANİZMALARI 9.1- RADYASYONUN İNDİREKT (DOLAYLI) ETKİSİ Radyasyonun indirekt etkisi iyonlaştırdığı su moleküllerinin oluşturdukları serbest radikaller aracılığıyla olmaktadır. Çünkü

Detaylı

6.4. Çözünürlük üzerine kompleks oluşumunun etkisi ------------ 6.5. Çözünürlük üzerine hidrolizin etkisi ---------------------------- 6.6.

6.4. Çözünürlük üzerine kompleks oluşumunun etkisi ------------ 6.5. Çözünürlük üzerine hidrolizin etkisi ---------------------------- 6.6. iii İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ ------------------------------------------------------------------- 2. TANIMLAR ------------------------------------------------------------ 2.1. Atom-gram -------------------------------------------------------

Detaylı

KİMYA VE ELEKTRİK

KİMYA VE ELEKTRİK KİMYA VE ELEKTRİK Yükseltgenme Basamaklarının Hesaplanması: 1.kural:Atomik veya moleküler yapıdaki bütün elementlerin yükseltgenme basamakları sıfırdır 2.kural:Moleküller veya iyonik bütün bileşiklerdeki

Detaylı

BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI

BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI SAĞLIK BİLİMLERİ ENSİTÜSÜ İ Yüksek Lisans Programı SZR 101 Bilimsel Araştırma Ders (T+ U) 2+2 3 6 AD SZR 103 Akılcı İlaç Kullanımı 2+0 2 5 Enstitünün Belirlediği

Detaylı

vitamininin indirgenmesi istemli midir?

vitamininin indirgenmesi istemli midir? 5.111 Ders 27 Geçiş Metalleri Konular: Koordinasyon komplekslerinin oluşumu, koordinasyon sayısı, koordinasyon komplekslerinin gösterimi, koordinasyon komplekslerinin yapıları, şelat etkisi, izomerler,

Detaylı

Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü ANTİOKSİDANLAR

Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü ANTİOKSİDANLAR Dr. Hülya ÇAKMAK Gıda Mühendisliği Bölümü ANTİOKSİDANLAR ANTİOKSİDANLAR Aktif oksijen türevleri (ROS) normal metabolizma sırasında vücudumuzun ürettiği yan ürünlerdir. Ancak bazı dış kaynaklardan da serbest

Detaylı

OKSİDAN- ANTİOKSİDAN SİSTEM PROF.DR.GÜLER BUĞDAYCI

OKSİDAN- ANTİOKSİDAN SİSTEM PROF.DR.GÜLER BUĞDAYCI 1 OKSİDAN- ANTİOKSİDAN SİSTEM PROF.DR.GÜLER BUĞDAYCI Amaç 2 SR oluşturdukları hasar ve ilişkili hastalıklar Vücuttaki oksijen kaynakları Radikal hasara karşı koruyular; antioksidan sistem GİRİŞ Aerobik

Detaylı

Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalarında ağırlık ve ölüm riskinin tahmininde plazma cell-free DNA düzeyinin önemi

Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalarında ağırlık ve ölüm riskinin tahmininde plazma cell-free DNA düzeyinin önemi Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalarında ağırlık ve ölüm riskinin tahmininde plazma cell-free DNA düzeyinin önemi Bakır M¹, Engin A¹, Kuşkucu MA², Bakır S³, Gündağ Ö¹, Midilli K² Cumhuriyet Üniversitesi

Detaylı

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜFREDATI

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜFREDATI I. YARIYILI T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜFREDATI B 601 Temel Biyokimya I Zorunlu 3 0 3 4 B

Detaylı

FENOLİK BİLEŞİKLER 4

FENOLİK BİLEŞİKLER 4 ÇALIŞMANIN AMACI Bu çalışmada Giresun/Şebinkarahisar yöresinde üretilen dut ve karadut pekmezlerinde insan sağlığı açısından gerekli olan toplam fenolik içeriği ile olumsuz işleme, taşıma ve depolama koşullarından

Detaylı

18.Eyl Rektörlük Programı Eğitim Köyü Pazartesi Rektörlük Programı Eğitim Köyü Rektörlük Programı Eğitim Köyü

18.Eyl Rektörlük Programı Eğitim Köyü Pazartesi Rektörlük Programı Eğitim Köyü Rektörlük Programı Eğitim Köyü 18.Eyl.17 09.00-09.50 Rektörlük Programı Eğitim Köyü Pazartesi 10.00-10.50 Rektörlük Programı Eğitim Köyü 11.00-11.50 Rektörlük Programı Eğitim Köyü 13.00-13.50 Rektörlük Programı Eğitim Köyü 14.00-14.50

Detaylı

5.111 Ders Özeti #22 22.1. (suda) + OH. (suda)

5.111 Ders Özeti #22 22.1. (suda) + OH. (suda) 5.111 Ders Özeti #22 22.1 Asit/Baz Dengeleri Devamı (Bölümler 10 ve 11) Konular: Zayıf baz içeren dengeler, tuz çözeltilerinin ph sı ve tamponlar Çarşamba nın ders notlarından 2. Suda Baz NH 3 H 2 OH Bazın

Detaylı

BİYOİNORGANİK KİMYA 5. HAFTA

BİYOİNORGANİK KİMYA 5. HAFTA BİYOİNORGANİK KİMYA 5. HAFTA ESER ELEMENTLER İnsan vücudunda en yüksek oranda bulunan element oksijendir. İkincisi ise karbondur. İnsan vücudunun kütlesinin %99 u sadece 6 elementten meydana gelir. Bunlar:

Detaylı

BİYOKİMYAYA GİRİŞ: ATOM, MOLEKÜL, ORGANİK BİLEŞİKLER

BİYOKİMYAYA GİRİŞ: ATOM, MOLEKÜL, ORGANİK BİLEŞİKLER BİYOKİMYAYA GİRİŞ: ATOM, MOLEKÜL, ORGANİK BİLEŞİKLER Biyokimyanın tanımı yaşamın temel kimyası ile ilgilenen bilim dalı (Bios, Yunancada yaşam demektir.) canlı sistemin yapısını ve fonksiyonlarını kimyasal

Detaylı

BMM307-H02. Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK

BMM307-H02. Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK BMM307-H02 Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK ziynetpamuk@gmail.com 1 BİYOELEKTRİK NEDİR? Biyoelektrik, canlıların üretmiş olduğu elektriktir. Ancak bu derste anlatılacak olan insan vücudundan elektrotlar vasıtasıyla

Detaylı

GRUP BAKTERİYOFAJ ANTİ-BAKTERİYEL BOYAR KAPLAMAÇÖZELTİSİ HAZIRLANMASI

GRUP BAKTERİYOFAJ ANTİ-BAKTERİYEL BOYAR KAPLAMAÇÖZELTİSİ HAZIRLANMASI TÜBİTAK-BİDEB KİMYAGERLİK, KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ VE KİMYA MÜHENDİSLİĞİ KİMYA LİSANS ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJESİ EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI (KİMYA-2 ÇALIŞTAY 2011 ANTİ-BAKTERİYEL BOYAR KAPLAMAÇÖZELTİSİ HAZIRLANMASI

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MALZEME LABORATUVARI-I DERSİ OKSİTLİ BAKIR CEVHERİNİN LİÇİ DENEYİ DENEYİN AMACI: Uygun

BARTIN ÜNİVERSİTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MALZEME LABORATUVARI-I DERSİ OKSİTLİ BAKIR CEVHERİNİN LİÇİ DENEYİ DENEYİN AMACI: Uygun BARTIN ÜNİVERSİTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MALZEME LABORATUVARI-I DERSİ OKSİTLİ BAKIR CEVHERİNİN LİÇİ DENEYİ DENEYİN AMACI: Uygun bir reaktif kullanarak oksitli bakır cevherindeki bakırı

Detaylı

5.111 Ders Özeti #12. Konular: I. Oktet kuralından sapmalar

5.111 Ders Özeti #12. Konular: I. Oktet kuralından sapmalar 5.111 Ders Özeti #12 Bugün için okuma: Bölüm 2.9 (3. Baskıda 2.10), Bölüm 2.10 (3. Baskıda 2.11), Bölüm 2.11 (3. Baskıda 2.12), Bölüm 2.3 (3. Baskıda 2.1), Bölüm 2.12 (3. Baskıda 2.13). Ders #13 için okuma:

Detaylı

Çizelge 2.6. Farklı ph ve su sıcaklığı değerlerinde amonyak düzeyi (toplam amonyağın yüzdesi olarak) (Boyd 2008a)

Çizelge 2.6. Farklı ph ve su sıcaklığı değerlerinde amonyak düzeyi (toplam amonyağın yüzdesi olarak) (Boyd 2008a) - Azotlu bileşikler Su ürünleri yetiştiricilik sistemlerinde oksijen gereksinimi karşılandığı takdirde üretimi sınırlayan ikinci faktör azotlu bileşiklerin birikimidir. Ana azotlu bileşikler; azot gazı

Detaylı

Aktif ve pasif iyon alımı

Aktif ve pasif iyon alımı Aktif ve pasif iyon alımı Moleküllerin membranı geçerek taşınmaları için aktif proses her zaman gerekli değildir. Moleküllerin bir kısmı dış ortamdan membran içine konsantrasyon farkına bağlı olarak çok

Detaylı

Serbest radikal. yörüngelerinde) eşleşmemiş tek. gösteren, nötr ya da iyonize tüm atom veya moleküllere denir.

Serbest radikal. yörüngelerinde) eşleşmemiş tek. gösteren, nötr ya da iyonize tüm atom veya moleküllere denir. Superoxide Dismutase Hazırlayanlar: Funda İLHAN (050559017) Ebru KORKMAZ (050559021) Mehtap BİRKAN (050559008) Nihan BAŞARAN (050559007) Prof. Dr. Figen ERKOÇ Gazi Eğitim Fakültesi GAZİ İ ÜNİVERSİTESİİ

Detaylı

Sperm DNA Yapısı Değerlendirilmesi. Prof. Dr. Esat Orhon

Sperm DNA Yapısı Değerlendirilmesi. Prof. Dr. Esat Orhon Sperm DNA Yapısı Değerlendirilmesi Prof. Dr. Esat Orhon DNA kırıklarının nedeni nedir? Unpaired Electrons Serbest radikal nedir? Çift oluşturamamış, tek kalmış elektron veya elektronlar içeren atomlar

Detaylı

On-line Oksijen Tüketiminin Ölçülmesiyle Havalandırma Prosesinde Enerji Optimizasyonu

On-line Oksijen Tüketiminin Ölçülmesiyle Havalandırma Prosesinde Enerji Optimizasyonu On-line Oksijen Tüketiminin Ölçülmesiyle Havalandırma Prosesinde Enerji Optimizasyonu Speaker: Ercan Basaran, Uwe Späth LAR Process Analysers AG 1 Genel İçerik 1. Giriş 2. Proses optimizasyonu 3. İki optimizasyon

Detaylı

NÜKLEİK ASİTLERİN ELEKTROFOREZİ

NÜKLEİK ASİTLERİN ELEKTROFOREZİ T.C. FIRAT ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ BÖLÜMÜ NÜKLEİK ASİTLERİN ELEKTROFOREZİ Yüksek Lisans Semineri Hazırlayan: Venhar ÇELİK Danışman: Yrd.Doç.Dr. Dilek Turgut-BALIK NÜKLEİK ASİTLERİN

Detaylı

ÖNCEKİ GÖREVLERİ VE SON GÖREVİ

ÖNCEKİ GÖREVLERİ VE SON GÖREVİ ÖZGEÇMİŞ KİMLİK BİLGİLERİ Adı ve soyadı: Özcan EREL Doğum tarihi: 15 Ocak 1963 Doğum yeri: Kulu, Konya Medeni durumu: Evli, 3 çocuk babası. Yabancı dil: İngilizce Askerlik görevi: İstanbul Deniz Hastanesi,

Detaylı

MM548 Yakıt Pilleri (Faraday Yasaları)

MM548 Yakıt Pilleri (Faraday Yasaları) Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı MM548 Yakıt Pilleri (Faraday Yasaları) Dr. Muhittin Bilgili 2.3 Birimler, Sabitler ve Temel Kanunlar Elektriksel Yük, q [C],

Detaylı

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ UV-Görünür Bölge Moleküler Absorpsiyon Spektroskopisi Yrd. Doç.Dr. Gökçe MEREY GENEL BİLGİ Çözelti içindeki madde miktarını çözeltiden geçen veya çözeltinin tuttuğu ışık miktarından

Detaylı

BÖLÜM 7. ENSTRÜMENTAL ANALİZ YÖNTEMLERİ Doç.Dr. Ebru Şenel

BÖLÜM 7. ENSTRÜMENTAL ANALİZ YÖNTEMLERİ Doç.Dr. Ebru Şenel BÖLÜM 7. ENSTRÜMENTAL ANALİZ YÖNTEMLERİ 1. SPEKTROSKOPİ Bir örnekteki atom, molekül veya iyonların bir enerji düzeyinden diğerine geçişleri sırasında absorplanan veya yayılan elektromanyetik ışımanın,

Detaylı

İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Çinko Oksit Nanomateryalinin Kullanımı

İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Çinko Oksit Nanomateryalinin Kullanımı İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Çinko Oksit Nanomateryalinin Kullanımı F. Elçin Erkurt, Behzat Balcı, E. Su Turan Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Giriş Su, tüm canlılar için en önemli

Detaylı

I. YARIYIL TEMEL BİYOKİMYA I (B 601 TEORİK 3, 3 KREDİ)

I. YARIYIL TEMEL BİYOKİMYA I (B 601 TEORİK 3, 3 KREDİ) T.C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL TEMEL BİYOKİMYA I (B 601 TEORİK 3, 3

Detaylı

Uzm.Dr. KÜBRANUR ÜNAL ANKARA POLATLI DEVLET HASTANESİ TBD BİYOKİMYA GÜNLERİ, SİVAS KASIM

Uzm.Dr. KÜBRANUR ÜNAL ANKARA POLATLI DEVLET HASTANESİ TBD BİYOKİMYA GÜNLERİ, SİVAS KASIM Uzm.Dr. KÜBRANUR ÜNAL ANKARA POLATLI DEVLET HASTANESİ SUNUM AKIŞI Giriş ve Amaç Materyal Metod Bulgular Tartışma Sonuç GİRİŞ ve AMAÇ Ramazan ayı Müslümanların güneşin doğuşu ve batışı arasında geçen sürede

Detaylı

III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler

III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler MBG 111 BİYOLOJİ I 3.1.Karbon:Biyolojik Moleküllerin İskeleti *Karbon bütün biyolojik moleküllerin omurgasıdır, çünkü dört kovalent bağ yapabilir ve uzun zincirler

Detaylı

Hemodiyaliz hastalarında resistin ile oksidatif stres arasındaki ilişkinin araştırılması

Hemodiyaliz hastalarında resistin ile oksidatif stres arasındaki ilişkinin araştırılması Hemodiyaliz hastalarında resistin ile oksidatif stres arasındaki ilişkinin araştırılması Osman Yüksekyayla, Hasan Bilinç, Nurten Aksoy, Mehmet Nuri Turan Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nefroloji Bilim

Detaylı

ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ

ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ YÖNTEM YÖNTEMİN ESASI VE PRENSİBİ Fenolik maddeler uçucu özellik göstermeyen safsızlıklardan distilasyon işlemiyle ayrılır ve ph 7.9 ± 0.1 de potasyum ferriksiyanür

Detaylı

Ege Üniversitesi Merkezi Araştırma Test ve Analiz Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi Fiyat Listesi GÖRÜNTÜLEME VE İÇ YAPI ANALİZ LABORATUVARI

Ege Üniversitesi Merkezi Araştırma Test ve Analiz Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi Fiyat Listesi GÖRÜNTÜLEME VE İÇ YAPI ANALİZ LABORATUVARI GÖRÜNTÜLEME VE İÇ YAPI ANALİZ LABORATUVARI Cihaz Adı Analiz Fiyat Bilgisayarlı Mikro Tomografi (Micro-CT) * Tarama 3 Boyutlu Model Oluşturma 2 ve/veya 3 Boyutlu Analiz 400 TL/Saat 100 TL/Saat 100 TL/Saat

Detaylı

KARBON ve CANLILARDAKİ MOLEKÜL ÇEŞİTLİLİĞİ

KARBON ve CANLILARDAKİ MOLEKÜL ÇEŞİTLİLİĞİ KARBON ve CANLILARDAKİ MOLEKÜL ÇEŞİTLİLİĞİ Karbonun önemi Hücrenin % 70-95ʼ i sudan ibaret olup, geri kalan kısmın çoğu karbon içeren bileşiklerdir. Canlılığı oluşturan organik bileşiklerde karbon atomuna

Detaylı

Lourdes. Serbest Radikallerle Savaşan SAĞLIK ve GENÇLİK DOLU SU

Lourdes. Serbest Radikallerle Savaşan SAĞLIK ve GENÇLİK DOLU SU Lourdes Serbest Radikallerle Savaşan SAĞLIK ve GENÇLİK DOLU SU Serbest Radikaller Yaşlanma sürecinin en önemli unsurlarından biri serbest radikallerin hücrelerimiz ve DNA mıza verdiği zararlardır. Serbest

Detaylı

Total protein miktarının bilinmesi şarttır:

Total protein miktarının bilinmesi şarttır: Total protein miktarının bilinmesi şarttır: protein veriminin belirlenmesi saflık kontrolu deneylerin optimizasyonu spesifik aktivite tayini ve saflaştırma derecesinin belirlenmesi (enzimler için) KULLANILAN

Detaylı

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H 2.Radyoaktif izotoplar biyologları için önemlidir? Aşağıda radyoakif maddelerin kullanıldığı alanlar sıralanmıştır.bunlarla

Detaylı

GÖRÜNTÜLEME VE İÇ YAPI ANALİZ LABORATUVARI. Bilgisayarlı Mikro Tomografi (Micro-CT) *

GÖRÜNTÜLEME VE İÇ YAPI ANALİZ LABORATUVARI. Bilgisayarlı Mikro Tomografi (Micro-CT) * GÖRÜNTÜLEME VE İÇ YAPI ANALİZ LABORATUVARI Cihaz Adı Analiz Fiyat Bilgisayarlı Mikro Tomografi (Micro-CT) * Taramalı Uç Mikroskobu (SPM) [Atomik Kuvvet Mikroskobu (AFM) + Taramalı Tünelleme Mikroskobu

Detaylı

Suda çözündüğünde hidrojen iyonu verebilen maddeler asit, hidroksil iyonu verebilenler baz olarak tanımlanmıştır.

Suda çözündüğünde hidrojen iyonu verebilen maddeler asit, hidroksil iyonu verebilenler baz olarak tanımlanmıştır. 7. ASİTLER VE BAZLAR Arrhenius AsitBaz Tanımı (1884) (Svante Arrhenius) Suda çözündüğünde hidrojen iyonu verebilen maddeler asit, hidroksil iyonu verebilenler baz olarak tanımlanmıştır. HCl H + + Cl NaOH

Detaylı

1. Giriş 2. Yayınma Mekanizmaları 3. Kararlı Karasız Yayınma 4. Yayınmayı etkileyen faktörler 5. Yarı iletkenlerde yayınma 6. Diğer yayınma yolları

1. Giriş 2. Yayınma Mekanizmaları 3. Kararlı Karasız Yayınma 4. Yayınmayı etkileyen faktörler 5. Yarı iletkenlerde yayınma 6. Diğer yayınma yolları 1. Giriş 2. Yayınma Mekanizmaları 3. Kararlı Karasız Yayınma 4. Yayınmayı etkileyen faktörler 5. Yarı iletkenlerde yayınma 6. Diğer yayınma yolları Sol üstte yüzey seftleştirme işlemi uygulanmış bir çelik

Detaylı

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ Nükleer Manyetik Rezonans (NMR) Spektroskopisi Yrd. Doç. Dr. Gökçe MEREY GİRİŞ NMR organik bilesiklerin yapılarının belirlenmesinde kullanılan en güçlü tekniktir. Çok çesitli çekirdeklerin

Detaylı

ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ/İSTASYONLARI MÜDÜRLÜKLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ 2014 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ. 1 ph 14,00. 2 Elektriksel İletkenlik 14,00

ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ/İSTASYONLARI MÜDÜRLÜKLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ 2014 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ. 1 ph 14,00. 2 Elektriksel İletkenlik 14,00 ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ/İSTASYONLARI MÜDÜRLÜKLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ 2014 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ Sıra No: SULAMA SUYU ANALİZLERİ: 2014 FİYATI 1 ph 14,00 2 Elektriksel İletkenlik 14,00 3 Sodyum (Na)

Detaylı

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ Spektroskopiye Giriş Yrd. Doç. Dr. Gökçe MEREY SPEKTROSKOPİ Işın-madde etkileşmesini inceleyen bilim dalına spektroskopi denir. Spektroskopi, Bir örnekteki atom, molekül veya iyonların

Detaylı

Sodyum Hipoklorit Çözeltilerinde Aktif Klor Derişimini Etkileyen Faktörler ve Biyosidal Analizlerindeki Önemi

Sodyum Hipoklorit Çözeltilerinde Aktif Klor Derişimini Etkileyen Faktörler ve Biyosidal Analizlerindeki Önemi Sodyum Hipoklorit Çözeltilerinde Aktif Klor Derişimini Etkileyen Faktörler ve Biyosidal Analizlerindeki Önemi Umut ŞAHAR Ege Üniversitesi EgeMikal Çevre Sağlığı Birimi 19.03.2014 Ulusal Biyosidal Kongresi

Detaylı

ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN TAYİNİ

ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN TAYİNİ ÇEVRE KİMYASI LABORATUVARI ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN TAYİNİ 1. GENEL BİLGİLER Doğal sular ve atıksulardaki çözünmüş oksijen (ÇO) seviyeleri su ortamındaki fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal aktivitelere bağımlıdır.

Detaylı

KAYE ve Spektrokimyasal seri

KAYE ve Spektrokimyasal seri 12 DENEY KAYE ve Spektrokimyasal seri 1.Amaç Bu deneyde, Cr(III) iyonun çeşitli sekizyüzlü kompleksleri sentezlenecek ve elektronik spektrumları incelenecektir. UV spektumlarındaki bantların λ max değerleri

Detaylı

OPTİK MALZEMELER ARAŞTIRMA GRUBU. Metal Oksit Nano Parçacıkların 3. dereceden Doğrusal Olmayan Optik Özellikleri. Tuğçe YİĞİT

OPTİK MALZEMELER ARAŞTIRMA GRUBU. Metal Oksit Nano Parçacıkların 3. dereceden Doğrusal Olmayan Optik Özellikleri. Tuğçe YİĞİT OPTİK MALZEMELER ARAŞTIRMA GRUBU Metal Oksit Nano Parçacıkların 3. dereceden Doğrusal Olmayan Optik Özellikleri Tuğçe YİĞİT İçerik Nanoparçacık nedir? Nanoboyut Özellikleri Metal-oksit nanoparçacık nedir?

Detaylı

- Bioanalytic; Biyokimya otoanalizörleri için test kitleri üretimi,

- Bioanalytic; Biyokimya otoanalizörleri için test kitleri üretimi, Testonic kitleri Colin Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. Tarafından üretilmektedir. Colin Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. - Colin; Tekstil yardımcı kimyasalları üretimi http://www.colin.com.tr - Vilso; Endüstriyel

Detaylı

ENZİMLER. Biyokimyasal reaksiyonları katalizleyen protein yapısındaki maddelere enzim

ENZİMLER. Biyokimyasal reaksiyonları katalizleyen protein yapısındaki maddelere enzim ENZİMLER Biyokimyasal reaksiyonları katalizleyen protein yapısındaki maddelere enzim denir (Küçük bir grup katalitik RNA moleküllerinin haricinde tüm enzimler protein yapısındadırlar). Protein yapısında

Detaylı

İletkenlik, maddenin elektrik akımını iletebilmesinin ölçüsüdür.

İletkenlik, maddenin elektrik akımını iletebilmesinin ölçüsüdür. İletkenlik, maddenin elektrik akımını iletebilmesinin ölçüsüdür. C= 1/R dir. Yani direncin tersidir. Birimi S.m -1 dir. (Siemens birimi Alman bilim insanı ve mucit Werner von Siemens e ithafen verilmiştir)

Detaylı

HISTOLOJIDE BOYAMA YÖNTEMLERI. Dr. Yasemin Sezgin. yasemin sezgin

HISTOLOJIDE BOYAMA YÖNTEMLERI. Dr. Yasemin Sezgin. yasemin sezgin HISTOLOJIDE BOYAMA YÖNTEMLERI Dr. Yasemin Sezgin yasemin sezgin HÜRESEL BOYAMANIN TEMEL PRENSİPLERİ Hem fiziksel hem kimyasal faktörler hücresel boyamayı etkilemektedir BOYAMA MEKANIZMASı Temelde boyanın

Detaylı

Protein Ekstraksiyonu

Protein Ekstraksiyonu Protein Ekstraksiyonu Dr.Gaye Güler Tezel Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Proteinler tüm canlı organizmalar için en önemli makromoleküllerden biridir. Bazıları yapısal komponentleri

Detaylı

Korelasyon katsayısı (r)

Korelasyon katsayısı (r) Korelasyon katsayısı (r) Açıklanabilen varyasyonun, açıklanamayan varyasyona oranı, korelasyon katsayısı olarak tanımlanır. N Σ xy Σx Σy r = [[N Σ x 2 (Σx) 2 ] [N Σy 2 (Σy) 2 ]] 1/2 1 Eğer doğrusal eğri,

Detaylı

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir.

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. METABOLİZMA ve ENZİMLER METABOLİZMA Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. A. ÖZÜMLEME (ANABOLİZMA) Metabolizmanın yapım reaksiyonlarıdır. Bu tür olaylara

Detaylı

ANALĐZ ĐÇĐN GEREKLĐ EKĐPMANLAR. Mikro pipet (1000 µl) Ependorf tüpü (1.5 ml) Cam tüp (16X100 mm)

ANALĐZ ĐÇĐN GEREKLĐ EKĐPMANLAR. Mikro pipet (1000 µl) Ependorf tüpü (1.5 ml) Cam tüp (16X100 mm) 1 GĐRĐŞ Toplam lipid tayininde sülfo-fosfo-vanillin reaksiyonu takip edilmekte olup hızlı güvenilir ve kolay bir yöntem olduğu için tercih edilmiştir. Serum içerisindeki toplam lipid miktarının kantitatif

Detaylı

ASİTLER- BAZLAR. Suyun kendi kendine iyonlaşmasına Suyun Otonizasyonu - Otoprotoliz adı verilir. Suda oluşan H + sadece protondur.

ASİTLER- BAZLAR. Suyun kendi kendine iyonlaşmasına Suyun Otonizasyonu - Otoprotoliz adı verilir. Suda oluşan H + sadece protondur. ASİTLER- BAZLAR SUYUN OTONİZASYONU: Suyun kendi kendine iyonlaşmasına Suyun Otonizasyonu - Otoprotoliz adı verilir. Suda oluşan H + sadece protondur. H 2 O (S) H + (suda) + OH - (Suda) H 2 O (S) + H +

Detaylı

Birsen DEMİRATA ÖZTÜRK

Birsen DEMİRATA ÖZTÜRK PROJE DANIġMANLIĞI EĞĠTĠMĠ ÇALIġTAYI ÇANAKKALE 2012 Birsen DEMİRATA ÖZTÜRK Antioksidanlar Antioksidanların birçok tanımı yapılmakla beraber en genel tanımı, insan vücundaki ve gıdalardaki serbest radikallerin

Detaylı

GÖRÜNTÜLEME VE İÇ YAPI ANALİZ LABORATUVARI. Bilgisayarlı Mikro Tomografi (Micro-CT) *

GÖRÜNTÜLEME VE İÇ YAPI ANALİZ LABORATUVARI. Bilgisayarlı Mikro Tomografi (Micro-CT) * GÖRÜNTÜLEME VE İÇ YAPI ANALİZ LABORATUVARI Cihaz Adı Analiz Fiyat Bilgisayarlı Mikro Tomografi (Micro-CT) * Taramalı Uç Mikroskobu (SPM) [Atomik Kuvvet Mikroskobu (AFM) + Taramalı Tünelleme Mikroskobu

Detaylı

Continuous Spectrum continued

Continuous Spectrum continued fftinsaat.com Continuous Spectrum continued Hotter objects Shift toward this end Longer wavelength Shorter wavelength Cooler objects Shift toward this end Discrete Spectrum Absorption Ex: stars, planets

Detaylı

1. Öğretmen Kılavuzu. 2. Öğrenci Kılavuzu

1. Öğretmen Kılavuzu. 2. Öğrenci Kılavuzu 1. Öğretmen Kılavuzu a. Konu b. Kullanıcı Kitlesi c. Deney Süresi d. Materyaller e. Güvenlik f. Genel Bilgi g. Deney Öncesi Hazırlık h. Ön Bilgi i. Deneyin Yapılışı j. Deney Sonuçları k. Öğrenci Kılavuzundaki

Detaylı

TEST 1. Hücre Solunumu. 4. Aşağıda verilen moleküllerden hangisi oksijenli solunumda substrat olarak kullanılamaz? A) Glikoz B) Mineral C) Yağ asidi

TEST 1. Hücre Solunumu. 4. Aşağıda verilen moleküllerden hangisi oksijenli solunumda substrat olarak kullanılamaz? A) Glikoz B) Mineral C) Yağ asidi 1. Termometre Çimlenen bezelye tohumlar Termos Çimlenen bezelye tohumları oksijenli solunum yaptığına göre yukarıdaki düzenekle ilgili, I. Termostaki oksijen miktarı azalır. II. Termometredeki sıcaklık

Detaylı

KİMYASAL DENGE. AMAÇ Bu deneyin amacı öğrencilerin reaksiyon denge sabitini,k, deneysel olarak bulmalarıdır.

KİMYASAL DENGE. AMAÇ Bu deneyin amacı öğrencilerin reaksiyon denge sabitini,k, deneysel olarak bulmalarıdır. KİMYASAL DENGE AMAÇ Bu deneyin amacı öğrencilerin reaksiyon denge sabitini,k, deneysel olarak bulmalarıdır. TEORİ Bir kimyasal tepkimenin yönü bazı reaksiyonlar için tek bazıları için ise çift yönlüdür.

Detaylı

POLİMER KİMYASI -4. Prof. Dr. Saadet K. Pabuccuoğlu

POLİMER KİMYASI -4. Prof. Dr. Saadet K. Pabuccuoğlu POLİMER KİMYASI -4 Prof. Dr. Saadet K. Pabuccuoğlu Fiziksel Etkenlerle Başlama Diğer başlama tipleri Plazma polimerizasyonu: Bir gaz halindeki monomer; plazma oluşum şartlarında düşük basınçta bir elektrik

Detaylı

Spektroskopi ve Spektrofotometri. Yrd. Doç. Dr. Bekir Engin Eser Zirve University EBN Medical School Department of Biochemistry

Spektroskopi ve Spektrofotometri. Yrd. Doç. Dr. Bekir Engin Eser Zirve University EBN Medical School Department of Biochemistry Spektroskopi ve Spektrofotometri Yrd. Doç. Dr. Bekir Engin Eser Zirve University EBN Medical School Department of Biochemistry Spektroskopi Nedir? Maddeyle ışığın (elektromagneek radyasyon) etkileşimini

Detaylı

Suyun Radyasyon Kimyası

Suyun Radyasyon Kimyası Suyun Radyasyon Kimyası Radyobiyolojide ve reaktör teknolojisinde kimyasal işlemlerde su ve sulu çözeltilerin önemi nedeniyle suyun radyasyon kimyası deneysel ve teorik çalışmalarda esas konu olmuştur.

Detaylı

7-2. Aşağıdakileri kısaca tanımlayınız veya açıklayınız. a) Amfiprotik çözücü b) Farklandırıcı çözücü c) Seviyeleme çözücüsü d) Kütle etkisi

7-2. Aşağıdakileri kısaca tanımlayınız veya açıklayınız. a) Amfiprotik çözücü b) Farklandırıcı çözücü c) Seviyeleme çözücüsü d) Kütle etkisi SKOOG 7-1. Aşağıdakileri kısaca tanımlayınız veya açıklayınız. a) Zayıf elektrolit b) Bronsted-Lowry asidi c) Bronsted-Lowry asidinin konjuge bazı d) Bronsted-Lowry tanımına dayanarak nötralleşme e) Amfiprotik

Detaylı

2017 / 2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

2017 / 2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 2017 / 2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 2 (TIP 121) TEMEL TIP BİLİMLERİNE GİRİŞ II KURUL II KOORDİNATÖRÜ: Yard.Doç.Dr. Bahire Küçükkaya Başlama Tarihi: 13.11.17 Bitiş Tarihi: 05.01.18 KURUL SINAVI

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KİMYA ANABİLİM DALI DERS PLANI Güz Yarı yılı HAFTALIK DERSİN ADI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KİMYA ANABİLİM DALI DERS PLANI Güz Yarı yılı HAFTALIK DERSİN ADI 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KİMYA ANABİLİM DALI DERS PLANI Güz Yarı yılı HAFTALIK DERSİN ADI DERS SAATİ KREDİSİ DERSİN T U L Topl. KODU FKM5101 Koordinasyon Kimyası I AKTS KREDİSİ FKM5102 İleri Anorganik

Detaylı

KANTİTATİF YAPI-ETKİ İLİŞKİLERİ ANALİZİNDE KULLANILAN FİZİKOKİMYASAL PARAMETRELER (QSAR PARAMETRELERİ)

KANTİTATİF YAPI-ETKİ İLİŞKİLERİ ANALİZİNDE KULLANILAN FİZİKOKİMYASAL PARAMETRELER (QSAR PARAMETRELERİ) KANTİTATİF YAPI-ETKİ İLİŞKİLERİ ANALİZİNDE KULLANILAN FİZİKOKİMYASAL PARAMETRELER (QSAR PARAMETRELERİ) -YALÇIN Farmasötik Kimya Anabilim Dalı 2017 QSAR nedir, ne için ve nerede kullanılır? Kemometriklerin

Detaylı

OKSİJENLİ SOLUNUM

OKSİJENLİ SOLUNUM 1 ----------------------- OKSİJENLİ SOLUNUM ----------------------- **Oksijenli solunum (aerobik): Besinlerin, oksijen yardımıyla parçalanarak, ATP sentezlenmesine oksijenli solunum denir. Enzim C 6 H

Detaylı

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ 0010020036 KODLU TEMEL ĠġLEMLER-1 LABORATUVAR DERSĠ DENEY FÖYÜ

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ 0010020036 KODLU TEMEL ĠġLEMLER-1 LABORATUVAR DERSĠ DENEY FÖYÜ DENEY NO: 5 HAVAANDIRMA ÇEVRE MÜHENDĠSĠĞĠ BÖÜMÜ Çevre Mühendisi atmosfer şartlarında suda çözünmüş oksijen ile yakından ilgilidir. Çözünmüş oksijen (Ç.O) su içinde çözünmüş halde bulunan oksijen konsantrasyonu

Detaylı

Redoks Kimyasını Gözden Geçirme

Redoks Kimyasını Gözden Geçirme Redoks Kimyasını Gözden Geçirme I. Yükseltgenme Durumu ya da Sayısı Bir bileşiğin yükseltgenme durumu ya da sayısı, ne derece yükseltgenmiş (elektronca fakir) ya da indirgenmiş (elektronca zengin) bir

Detaylı

TEMEL ECZACILIK BİLİMLERİ ANABİLİM DALI Temel Eczacılık Bilimleri Programı

TEMEL ECZACILIK BİLİMLERİ ANABİLİM DALI Temel Eczacılık Bilimleri Programı Programa Kabul Koşulları: TEMEL ECZACILIK BİLİMLERİ ANABİLİM DALI Temel Eczacılık Bilimleri Programı Yüksek Lisans: Eczacılık Fakültesi, Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü, Kimya Bölümü, Mühendislik Fakültesi

Detaylı

KARANFİL YAĞININ ANTİ-BAKTERİYEL VE SERBEST RADİKAL TUTUCU ANTİ- OKSİDAN ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

KARANFİL YAĞININ ANTİ-BAKTERİYEL VE SERBEST RADİKAL TUTUCU ANTİ- OKSİDAN ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ KARANFİL YAĞININ ANTİ-BAKTERİYEL VE SERBEST RADİKAL TUTUCU ANTİ- OKSİDAN ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Proje Ekibi GRUP MİKROP Muhammet ZOPUN Sercan FİDAN Ali SAKARYA PROJE AMACI Karanfil Yağının; Gram (+)

Detaylı

Hücre Transfeksiyonu

Hücre Transfeksiyonu 1 Hücre Transfeksiyonu Tanımlar Transformasyon: Bakteri ve bitkilere gene/k materyal aktarılması işlemidir. Transdüksiyon: Ökaryo/k hücrelere gene/k materyallerin viral yöntemlerle aktarılması işlemidir.

Detaylı