GİRİŞİMCİLİK VE İŞ KURMA

Benzer belgeler
GİRİŞİMCİLİK DERSİ ÇALIŞMA SORULARI

GİRİŞİMCİLİK VE İŞ KURMA

GĠRĠġĠMCĠLĠK VE Ġġ KURMA

İŞL293U - Girişimcilik ve İş Kurma Ünite 1 Yaprak Test I

İşletmelerin Özel Hedefleri Müşteri/Çalışan memnuniyeti - eğitimi ve kariyer gelişimi

İÇİNDEKİLER SAYFA NO ÖNSÖZ IX GİRİŞ.. XI

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii. 1. Bölüm EKONOMİK GÖSTERGE ANALİZİ

İÇİNDEKİLER. Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Şekiller Listesi... xvi Tablolar Listesi... xvii. Birinci Bölüm İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR. Yrd. Doç. Dr.

Bölüm 1. İnsan Kaynakları Yönetimine Kavramsal Bakış

Modern Pazarlama Anlayışındaki Önemli Kavramlar

Girişimciliğin Fonksiyonları

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS TİCARET HUKUKU Yrd. Doç. Dr. Orhan Aldanmaz

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I

1 İŞLETMENİN TEMEL KAVRAMLARI

1.Girişimcilik Kavramı, Çeşitleri ve Girişimcilikte Etik. 2.Girişimciliğin Ekonomik, Toplumsal Kültürel Temelleri

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I

Örgütsel Yenilik Süreci

İŞLETME KAVRAMI. Üretim faktörlerini bir araya getirmek Üretim yapmak

Girişimcilik GİRİŞİMCİLİK. Ders 04. ŞENYURT / 1

Bölüm 4. İşletme Analizi, İşletmenin içinde bulunduğu mevcut durumu, sahip olduğu varlıkları ve yetenekleri belirleme sürecidir.

KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ

DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME. 1. Aşağıdakilerden hangisi işletmenin yapısal özellikleri arasında yer almaz?

İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İş Yönetim Stratejileri : İşlevsel Stratejiler. Pazarlama: İşlevsel/Bölümsel Stratejiler

İŞLETME KAVRAMI. Üretim faktörlerini bir araya getirmek (bilinçli/sistemli) Üretim yapmak

H1. GİRİŞ VE TEMEL KAVRAMLAR 1.1. Girişimcilik

GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN (Bütçe - Anapara - Kredi) FINANCING IN ENTREPRENEURSHIP (Budget - Capital - Credit)

- İşletmelerin Sınıflandırılması - Şirket Türleri - Kurumsallaşma

Trakya Kalkınma Ajansı. Şirket Kurulması İşlem Basamakları

Tedarik Zinciri Yönetimi

FİNANSAL YÖNETİME İLİŞKİN GENEL İLKELER. Prof. Dr. Ramazan AKTAŞ

İşletmeye Giriş. Giriş. Temel Kavramlar İşletme Nedir? İşletme Bölümü Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalı. karşı. larını

viii Genel İşletme İlkeler ve İşlevler

MALİTÜRK DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

İÇİNDEKİLER. 1. Bölüm GİRİŞİMCİLİK KAVRAMI VE ORTAYA ÇIKIŞI

İşletmenin temel özellikleri

Bölüm 10. İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler) İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İşlevsel Stratejiler KURUMSAL STRATEJİLER

İşletme Analizi. Ülgen&Mirze 2004

İşletmecilik ve Ekonomi İşletmecilik ve Hukuk İşletmecilik ve Matematik / İstatistik İşletmecilik ve Davranış Bilimleri

BLM2051 SEMİNER DERSİ NOTLARI Hazırlayan: Dr.Öğr.Üyesi Yunus Emre SELÇUK Sunan: Dr.Öğr.Üyesi Zeyneb KURT GİRİŞİMCİLİK

Kısaca. Müşteri İlişkileri Yönetimi. Nedir? İçerik. Elde tutma. Doğru müşteri Genel Tanıtım

Bursa Yenileşim Ödülü Başvuru Raporu

Bölüm 3. Dış Çevre Analizi

Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Arttırılmasına Yönelik Kamu Destekleri

KOBİ EĞİTİMLERİ HALİM ALTINIŞIK GÜVENLİK-KİŞİSEL GELİŞİM-YÜZ OKUMA UZMANI

TTGV İnovasyon Esaslı Rekabetçilik Analizi Modeli. Mayıs 2015

GİRİŞİMCİLİK. Dr. İbrahim Bozacı. Örnekler ve İş Planı Rehberli. Kırıkkale Üniversitesi, Keskin Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi.

İşletmeye Giriş Dersi. İşletmeye Giriş. Ders notları ve duyurular için; in; 4 adet soru 4 adet cevap. Giriş. Temel Kavramlar İşletme Nedir?

1- Aşağıda verilenlerden hangisi ticaret şirketlerine uygulanacak mevzuat hükümlerinden

İŞLETME POLİTİKASI (Stratejik Yönetim Süreci)

Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek in Konuşma Metni

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

İşletmenin Fonksiyonları. İşletmenin Fonksiyonları Finansman Fonksiyonu. Finansman Kavramı. Finansman Kavramı. Finansman İnsan Kaynakları.

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I

We set the standards Bill GATES. Tankut ASLANTAŞ Endüstri Mühendisi / Yönetim Danışmanı

Tanışalım, Kaynaşalım GİRİŞİMCİLİK. Arzu Akalın GİRİŞİM GİRİŞİMCİLİK GİRİŞİM? GİRİŞİM NEDİR?

VE BİLGİ DENEYİMİ TÜRKİYE DE SANAYİLEŞME SORUNLARI VE KOBİ LERE YÖNELİK ÇÖZÜMLER. Hüseyin TÜYSÜZ KOSGEB Başkan Yardımcısı.

İnsan Kaynakları Yönetimi İK-HR. Üretim Faktörleri? Tanımlar. Üretim Faktörleri Emek (İ.K.) Sermaye Doğal Kaynaklar Girişimci

İÇİNDEKİLER. Giriş... 1 BİRİNCİ BÖLÜM ŞİRKETLER HAKKINDA GENEL BİLGİLER

YENİ HÜKÜMET PROGRAMI EKONOMİ VE HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ İÇİN DEĞERLENDİRME EKONOMİ VE STRATEJİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ 30 KASIM 2015

2015 YILI GİRİŞİMCİLİK SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİM MODÜLLERİ KATALOĞU

STRATEJİ FORMÜLASYONU

Mühendislik Fakültelerinde Araştırma Süreçlerinin Teknoloji Transferi Ekosistemine Katkıları

A.Kemal SARUHAN Selda ÖZCAN Ediz DELİHASANLAR

BÖLÜM KÜÇÜK İŞLETMELERİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI

TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü

SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI ARAŞTIRMA, TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI

Bu dersin önkoşulu yada eş koşulu bulunmamaktadır.

Bölüm 6 - İşletme Performansı

2 İŞLETMENİN ÇEVRESİ VE İŞLETME TÜRLERİ

İŞLETME POLİTİKASI (Dış Çevre Analizi)

STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMALARI. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: YEŞİL BİNALAR & NANOTEKNOLOJİ STRATEJİLERİ. Muhammed Maraşlı İMSAD-UNG Çalışma Grubu Üyesi

Bölüm 4. İşletme Analizi. İşletme Analizi, Etkili bir işletme analizinin beş önemli konuda ele alınması gereklidir:

Tedarik Zinciri Yönetimi -Bileşenler, Katılımcılar, Kararlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

2005 YILI İLERLEME RAPORU VE KATILIM ORTAKLIĞI BELGESİNİN KOPENHAG EKONOMİK KRİTERLERİ ÇERÇEVESİNDE ÖN DEĞERLENDİRMESİ

ZÜCDER- Züccaciyeciler Derneği KOSGEB DESTEKLERİ BİLGİ NOTU

MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ

İŞLETME ORTAK DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ GÜZ DÖNEMİ DERS PROGRAMI

Sınai Mülkiyet Hakları, Önemi,

MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ Denizli Verimliliği Artırma Projesi

ÜNİTE:1. İşletmeler ve Özellikleri ÜNİTE:2. İşletme Çevresi ÜNİTE:3. Etik ve Sosyal Sorumluluk ÜNİTE:4. İşletmelerin Kuruluşu ve Büyümesi ÜNİTE:5

Küme Bazlı Yerel Ekonomik Kalkınma Girişimleri ve Yenilikçilik

PAZAR NERESİDİR? Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi. Pazar Araştırması

SUNUM PLANI. Araştırma-Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İnovasyon Projelerinin Stratejik Yönetimi. Dr. Merih Pasin

PAZARLAMA İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

ANKARA KALKINMA AJANSI.

DERMAN, Danışmanlık, Denetim ve Mali Müşavirlik SIRA NO

REKABET GÜCÜ VE DEĞİŞEN DÜNYA TUNCAY SONGÖR REKABET KURUMU II. BAŞKANI KURUL ÜYESİ

GENEL BİLGİ. KOBİ ler ve KOSGEB

İNOVASYON YETKİNLİĞİ İHTİYAÇ ANALİZİ

Sürdürülebilir Büyümeyi Hızlandırmak için... KOBİ DÖNÜŞÜM GELİŞİM PROGRAMI

DSK nın Ortaya Çıkışı ve Gelişimi

11/10/14. Yeni ürün geliştirme stratejisi Yeni ürün geliştirme süreci Yeni ürün geliştirme yönetimi Ürün yaşam döngüsü stratejileri

İŞLETME YÖNETİMİ I-II

Transkript:

8673 Kodlu Tarih 4. Sınıf 7. Yarıyıl Çıkmış Sınav Soruları Kitabı İŞL293U - Girişimcilik ve İş Kurma Dersi 2013 GÜZ DÖNEMİ ARA SINAVI 273 4. Aşağıdaki girişimcilik türlerinden hangisinde taklidin yaygınlaşması istenir? 1. Aşağıdakilerden hangisi girişimciliğin yapı taşlarından biri değildir? A) Hayal etmek B) Risksizlik C) Yenilikçilik D) Eylem E) Fırsatları görme 2. Girişimciliğin kavramlaştırılması hangi döneme dayanır? A) Fransız Devrimine B) Rönesansa C) Reforma D) İkinci Dünya Savaşı sonrasına E) Endüstri Devrimine 3. Aşağıdakilerden hangisi yeni nesil girişimcilik özelliklerinden biri değildir? A) Yeni ve eski sorunları, yeni ürün/hizmetler ve yeni iş anlayışları ile çözer. B) Eğitimli genç girişimciler bu girişimciliğe daha yatkındır. C) Ekonomiye yeni sektörler kazandırır. D) İş fikirlerini yeni sektörlerde yaratırlar. E) Ürettikleri fayda küresel sorunlar için değil yerel sorunlar içindir. A) Ekonomik girişimcilik B) İç girişimcilik C) Dış girişimcilik D) Sosyal girişimcilik E) Başlangıç girişimciliği 5. Kurulmuş ve yaşayan bir işletmenin sınırları içindeki tüm alanlarda yeni üründe / hizmette, yönetimde, pazarlamada, satın almada, üretimde, satışta ve bunların fonksiyonlarında yapılan yenilikleri ticari hale getirme çabalarına ne ad verilir? A) Dış girişimcilik B) Genel girişimcilik C) İç girişimcilik D) Başlangıç girişimciliği E) Sosyal girişimcilik 6. Girişimcilikte aşağıdaki süreçlerden hangisi yoktur? A) Arama B) Seçme C) Sonlandırma D) Uygulama E) Değerlendirme 7. Girişimcilik ulusal ekonomilerin rekabet güçlerini nasıl artırır? A) Döviz istikrarı sağlayarak B) Yeni mal ve hizmetler yaratarak C) Dış açığı azaltarak D) Enflasyonu düşürerek E) Kurumsal altyapı oluşturarak

274 8. Aşağıdakilerden hangisi neoklasiklere göre girişimcinin temel rolüdür? 11. Girişimcilik süreçleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Piyasaların dengede bulunmasına katkı yapmak B) Kâr fırsatları yakalamak C) Karşılanmamış ihtiyaçları karşılamak D) Yeni bir mal üretmek E) Piyasa etkinsizliklerini düzeltmek 9. Kapitalist sistemde mülk sahipleri hangi işlevi yerine getirmezler? A) Mali sermayenin devreye sokulması B) Üretim araçlarının koordinasyonu C) Yatırımlarla ilgili kararların alınması D) İşletmenin yönetimi E) Altyapının oluşturulması 10. Aşağıdakilerden hangisi hammaddeye dayalı ekonomiden bilgiye dayalı ekonomiye geçişte ekonomik gelişmenin temelini oluşturur? A) Yenilik yaratmak ve rekabet edebilmek B) İşgücü sayısını artırmak C) Hammaddeleri verimli kullanmak D) Geleneksel yönetim teknikleri E) Risk yönetimi A) İş fikrini işe dönüştüren süreçlere girişimcilik süreçleri denir. B) İş fikrinin bulunmasıyla başlar. C) Bu süreçler her zaman değişebilir. D) İş fikrinin kârlı şekilde paraya çevrilmesine kadar devam eder. E) Bu süreçler işletmenin doğumunu gösteren süreçlerdir. 12. Yapılabilirlik çalışmaları ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A) Başarı potansiyeline göre sıralanmış iş fikirlerinden sonra yapılır. B) İş planından sonra yapılır. C) Teknolojik araştırmalardan sonra yapılır. D) Finansal araştırmalardan sonra yapılır. E) Fizibilite için iş fikri gerekli değildir. 13. Mavi okyanus stratejisi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A) Bu strateji rekabeti önerir. B) Bu strateji mutlaka rekabet ederek başarmayı önerir. C) Bu strateji rakip firmalara benzemeyi önerir. D) Bu strateji farklılaşma yaratarak inovasyonu önerir. E) Bu strateji okyanus ötesi uluslarüstü şirketler için önerilir.

MURAT YAYINLARI 275 14. Aşağıdakilerden hangisi müşteri 18. Bilgiyi somut ya da soyut bir çıktıya dönüştüren bilinçli bir karar değer önermesinin alt bileşenlerinden biri değildir? verme sürecine ne ad verilmektedir? A) Ürün B) Müşteri A) Tasarım C) Üretim B) Üretim D) İhtiyaç C) Tedarik E) Sorun D) Planlama E) Karar verme 15. Aşağıdakilerden hangisi iş modeli bileşenlerinden biri değildir? A) Müşteri değer önermesi B) Kâr formülü C) Kilit kaynaklar D) Çevre faktörü E) Kilit süreçler 16. Aşağıdakilerden hangisi yaratıcılık modelinin basamaklarından biri değildir? A) Hazırlık B) Kontrol C) Aydınlık D) Kuluçka E) İlk kavrayış 19. Tasarımcılar tasarım sürecinin hangi basamağında amaçlar, iş çizelgesi, iş listesi ve bütçeyi içeren iletişim raporları hazırlamaktadırlar? A) Kavram geliştirme B) Tasarım brifi C) Başlatan D) Kavram tasarımı E) Tasarım spesifikasyonları 20. Aşağıdakilerden hangisi tasarım brifinde yer almaz? A) Öngörülen zaman B) İşletme alt yapısı C) Tasarım problemi D) İşletme stratejisi E) Üretimde çalışan sayısı 17. Aşağıdakilerden hangisi girişimcinin tasarımdan beklediği en önemli destektir? A) Düşük yatırım giderleri B) Dayanıklı ürün C) Servis edilebilir ürün D) Yenilikçi ürün E) Ürün çeşitliliği 1. B 2. E 3. E 4. D 5. C YANITLAR 6. C 7. B 8. A 9. E 10. A 11. C 12. A 13. D 14. C 15. D 16. B 17. D 18. A 19. B 20. E

276 2014 GÜZ DÖNEMİ ARA SINAVI 4. Eski ve yeni sorunları, mevcut ürün/hizmet ve iş anlayışıyla çözen girişimciliğe ne ad verilir? 1. Girişimcilik sürecinin başlangıcı aşağıdakilerden A) Fikir B) Fizibilite C) Hayal D) İş planı E) İşin kurulması A) Geleneksel B) Geçiş dönemi C) Yeni nesil D) Yenilikçi E) Eğitimli 2. Girişimcilerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A) Sermayesi olan herkes iş kurabilir ve başarabilir. B) Girişimciler kumarbazdır. C) Hayallerini gerçeğe dönüştürebilenler girişimci olabilirler. D) İş fikri yaratabilen herkes girişimci olabilir. E) Eğitim dönemleri başarılı geçen herkesin girişimciliği de başarılı geçer. 5. Aşağıdakilerden hangisi girişimcinin özelliklerinden biri değildir? A) İnovason lideridir. B) Özgürdür. C) Düştüğünde kalkar, yoluna devam eder. D) Bürokrasiyi ve hiyerarşiyi sevmez. E) Girişimciliğin gücü sermayeden gelir. 3. Girişimciliğin sürekliliğiyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A) Kesik kesik her yıl yapılmalıdır. B) Her işletme için bir defa yapılmalıdır. C) Her yıl bir defa yapılmalıdır. D) Her işletme için sürekli yapılmalıdır. E) İşletme kurulurken bir defa yapılmalıdır. 6. İşadamının, emeği üretim sürecinde istihdam etme, mali sermaye tedarik etme işlevleriyle bilinmeyen gelecek karşısındaki karar alma pozisyonunu ayrı değerlendiren kişi kimdir? A) Cantillon B) Say C) Schumpeter D) Turgot E) Marshall

MURAT YAYINLARI 277 7. Genel olarak girişimcilik, aşağıdakilerden hangisiyle bağdaştırılamaz? 11. Aşağıdakilerden hangisi iş modelinin bir bileşeni olan kâr formülünün alt bileşenlerinden biri değildir? A) Ortaya çıkan fırsatlardan yararlanma B) Yeni fırsatlar yaratabilme C) Risk alma D) Kriz yaratma E) Üretimin girdilerini örgütleme A) Maliyet B) Kâr marjı C) Gelir modeli D) Kaynak hızı E) Dağıtım 8. Avrupa da iktisadi gelişmeye olan ilginin hızlı bir şekilde artmasının nedeni aşağıdakilerden A) Yüksek cari açıklar B) Enflasyon nedeniyle C) Girdi maliyetleri D) Artan faizler E) Yüksek oranlı işsizlik 9. Günümüz risk sermayesi nin ilk örneğini sunan kişi kimdir? A) Say B) Marco Polo C) Schumpeter D) Turgot E) Marshall 10. Girişimciliğin ulusal ekonomilerin rekabet güçlerine katkısı aşağıdakilerden A) Döviz istikrarı sağlamak B) Dış açığı azaltmak C) Yeni mal ve hizmetler yaratmak D) Enftasyonu düşürmek E) Kurumsal altyapı oluşturmak 12. Aşağıdakilerden hangisi bir işletmede iş fikirleri arama ve bulmada yöneticilerin ihtiyaç duyacakları tekniklerden biri değildir? A) GZFT analizi B) Maliyet analizi C) PEST analizi D) Senaryo analizi E) Temel yetenek analizi 13. İş modeliyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Teoriye, uygulama tarafından kazandırılmıştır. B) Başarısı kanıtlanmış iş yapış şeklidir. C) Sürdürülebilir kârın nasıl elde edileceğinin ifadesidir. D) İş modelleri birbirine benzemektedir. E) İş süreci modeli değildir. 14. İş fikrini uygulamaya koymak, girişimcilik süreçlerinin kaçıncı sırasında yer alır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5

278 15. Gary Hamel e göre her yıl piyasaya çıkan ürünlerin yaklaşık yüzde kaçı başarılı olur? A) 10 B) 30 C) 50 D) 70 E) 90 16. Girişimciyle tasarımcının birleştiği ana bileşen aşağıdakilerden A) Maliyet B) Üretim C) Yaratıcılık D) Pazar E) Sermaye 17. Ürün geliştirme sürecinde somutlaştırmanın en önemli adımı aşağıdakilerden A) Fırsat analizi B) Modelleme C) Kavram mühendisliği D) Portfolyo planlama E) Rekabet analizi 19. Aşağıdakilerden hangisi işletmeye rekabet avantajı sağlamaz? A) Kaliteli ürünler üretmek B) Makul fiyata ürün üretmek C) Rakip ürünlerden farklı ürünler tasarlamak D) Yüksek teknolojili ürün üretmek E) İşletmede çalışan sayısını artırmak 20. Aşağıdakilerden hangisi işletmelerde tasarım konusunda yapılan en önemli hatalardan biridir? A) Tek bir faaliyet olarak görülmesi B) Maliyetli görülmesi C) Sorumluluğun üst yönetimde olması D) Sadece pazarlama bölümüne bağlanması E) Üretimin içinde düşünülmesi 18. Var olan bir probleme, bulunan yeni bir çözümün ticari başarı getiren şekilde uygulanmasına ne ad verilir? A) Üretim B) İnovasyon C) Yaratıcılık D) Buluş E) Pazarlama 1. C 2. C 3. D 4. A 5. E YANITLAR 6. A 7. D 8. E 9. B 10. C 11. E 12. B 13. D 14. D 15. A 16. C 17. B 18. B 19. E 20. A

2015 GÜZ DÖNEMİ ARA SINAVI MURAT YAYINLARI 279 5. Bir işletmede girişimciliği kim yapmalıdır? 1. Aşağıdaki girişimcilik türlerinden hangisinde taklit yapılması istenir? A) Ekonomik girişimcilik B) İç girişimcilik C) Sosyal girişimcilik D) Kadın girişimcilik E) Genç girişimcilik 2. Büyümek için mevcut sektörler dışında bir seçeneğin olmadığı girişimciliğe ne ad verilir? A) Yeni girişimcilik B) Geleneksel girişimcilik C) İç girişimcilik D) Ekonomik girişimcilik E) Genel girişimcilik 3. Girişimcilikte aşağıdakilerden hangisi yoktur? A) Soyutluk B) Somutluk C) Risksizlik D) Düşünsellik E) Eylemsellik 4. Girişimciliği dört üretim faktöründen biri olarak tanımlayan yönetim bilimci kimdir? A) Richard Cantillon B) Jean Baptise Say C) Joseph A. Schumpeter D) Von Thünen E) Von Mises A) İşletmenin sahibi ya da sahipleri B) İşletme yönetimi C) İşletmenin sahibi ile yönetimi D) İşletmedeki herkes E) İşletmenin yönetim kurulu 6. Risk ve girişimci arasındaki bağlantı hangi yüzyılda kurulmuştur? A) 17. B) 18. C) 19. D) 20. E) 21. 7. Aşağıdakilerden hangisi girişimcinin üretim sürecine katkılarından biri değildir? A) Kullanılmayan üretim faktörlerinin kullanılmasını sağlaması B) Üretimi arttırması C) Yeni düşüncelerin yaratılmasını sağlaması D) Yeni üretim düşüncelerin yayılmasını engellemesi E) Diğer girişimcilere örnek olması 8. 1980 lerde arz yönlü iktisadı ve iktisadi büyümeyi etkileyen temel faktörlere olan ilginin artmasına aşağıdakilerden hangisi neden olmuştur? A) Artan faizler B) Stagflasyon ve yüksek işsizlik oranları C) Düşen maliyetler D) Girdi maliyetleri E) Yüksek kur

280 9. Girişimcileri, yeni tedarik kaynakları, yeni satış piyasaları, yeni ürünler, yeni süreçler ve yeni organizasyon şekillerini uygulayarak eskiyi yeniyle değiştiren kişiler olarak tanımlayan kişi aşağıdakilerden A) Marshall B) Say C) Knigth D) Cantillon E) Schumpeter 12. Fikir konusunda aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) En iyi fikir en çok fikirden çıkar. B) En iyi fikir işletme içinden çıkar. C) En iyi fikir işletme dışından çıkar. D) En iyi fikir girişimcinin kendisinden çıkar. E) En iyi fikir ilk çıkan fikirdir. 13. Girişimcilik süreçleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? 10. Temsilcileri Marshall, Say ve Knight olan girişimcilik ekolü aşağıdakilerden A) Alman Ekolü B) Avusturya Ekolü C) Fransız Ekolü D) Neoklasik Ekol E) Klasik Ekol 11. Aşağıdakilerden hangisi yapılabilirlikte (fizibilitede) yapılan araştırmalardan biri değildir? A) Ekonomik B) Sosyal C) Örgütsel D) Yasal E) Teknolojik A) Girişimcilik süreçlerinin her birinin yönetimi ve özellikleri aynıdır. B) İş fikrini işe dönüştüren süreçlere girişimcilik süreçleri denir. C) Süreçler, fikrin kârlı şekilde paraya çevrilmesine kadar devam eder. D) Bu süreçler girişimciliğin sistematik yapısını ortaya koyar. E) Girişimci, bu süreçlerin tamamını yapan kimsedir. 14. Üretim faktörlerini belirlediği müşterisine değer üretecek şekilde kullanarak onun istediği ürünü / hizmeti, onun ödeyebileceği fiyattan, onun istediği yerde ve zamanda sunma şekli ve davranışını kapsayan işletme mantığına ne ad verilir? A) Verimlilik B) Toplam kalite C) İş modeli D) Inovasyon E) İş süreci

MURAT YAYINLARI 281 15. Aşağıdakilerden hangisi iş fikri 19. Pazarlama ve işletme vizyonunu yaratmakta kullanılmaz? karşılamak için ürün geliştirme süreci içinde gerçekleştirilen bir A) İlişkilendirme dizi teknik faaliyete ne ad verilir? B) Sorgulama A) Tasarım süreci C) Statükoyu koruma B) Pazarlama süreci D) Gözlemleme C) Üretim süreci E) Deneme D) Teknik araştırma süreci 16. Aşağıdakilerden hangisi yaratıcılık sürecinin aşamalarından biri E) Finans süreci değildir? A) İ k kavrayış B) Doğrulama C) Aydınlanma D) Kuluçka E) Tanıtım 17. Aşağıdakilerden hangisi tasarımcıların işletme stratejisine katkıları arasında yer almaz? A) İşletmenin ufkunu açarlar. B) Fikirleri ortaya çıkarırlar. C) Yapılabilecekler konusunda işletmeye rehberlik ederler. D) Karar verme sürecini kolaylaştırırlar. E) Maliyetleri düşürürler. 20. Aşağıdaki faaliyetlerden hangisi ürün geliştirme sürecindeki fırsatın anlaşılması aşamasında yer alır? A) Portfolyo planlama B) Fonksiyonel modelleme C) Şekillendirme D) Sağlam tasarım E) Müşteri ihtiyaç analizi 18. Performans ve maliyet, görünüm ve kolay kullanım gibi konularda ödünleşilmesi tasarımın 4C sinden hangisinin kapsamında yer alır? A) Karmaşıklık B) Yaratıcılık C) Seçim D) Uzlaşma E) Emprovizasyon 1. C 2. B 3. C 4. B 5. D YANITLAR 6. A 7. D 8. B 9. E 10. D 11. B 12. A 13. A 14. C 15. C 16. E 17. E 18. D 19. A 20. E

282 2016 GÜZ DÖNEMİ ARA SINAVI 1. Aşağıdakilerden hangisi bir girişimcide olması gereken özelliklerden biri değildir? A) Yenilikçi olması B) Risk almaması C) Fırsatları yakalaması D) Değişime istekli olması E) Motivasyonunun yüksek olması 5. Yaşam kalitesi düşük insanların yaşam kalitesini artırmak amacıyla verilen mikro kredi uygulamaları aşağıdaki girişimcilik türlerinden hangisiyle ilgilidir? A) Sosyal girişimcilik B) Kadın girişimcilik C) Genç girişimcilik D) Genel girişimcilik E) İç girişimcilik 2. Türkiye de kadın girişimci sayısı yaklaşık olarak kaçtır? A) 80 bin B) 180 bin C) 280 bin D) 380 bin E) 480 bin 3. Girişimciliğe yenilikçilik özelliği kazandıran kimdir? A) Bill Dragton B) Joseph A. Schumpeter C) Klaus Schwap D) Jean Baptise Say E) Richard Cantillon 6. Girişimci olma düşüncesini kişinin ait olduğu toplumun kültürü, ailesi, çevresi ve eğitiminden gelen motivasyona bağlayan yaklaşım aşağıdakilerden A) Yönetsel yaklaşımlar B) Sosyo kültürel yaklaşımlar C) Psikolojik ve davranışsal yaklaşımlar D) Coğrafi yaklaşımlar E) Ekonomik yaklaşımlar 4. Yeni nesil girişimcilik ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A) Sadece gençlerin yaptığı girişimciliktir. B) Eski ve yeni sorunları mevcut ürünlerle çözmektir. C) Mevcut ürünleri üreten yeni işletmeler kurmaktır. D) Eski ve yeni sorunları yeni ürünlerle çözmektir. E) Sadece kadınların yaptığı girişimciliktir. 7. Girişimciliğin ekonomik ve toplumsal gelişme düzeyi üzerinde önemli etkisinin bulunma nedeni aşağıdakilerden A) Risk alma, yaratıcılık ve yenilik süreçlerini birleştirerek ekonomik bir faaliyet yaratması B) İşsizliği azaltmaması C) Yönetimle anlaşılamaması D) Başka alternatiflerin olmaması E) İşletmeye uyum sağlayamamak

MURAT YAYINLARI 283 8. Emeği üretim sürecinde istihdam etme, mali sermaye tedarik etme işlevleri ile bilinmeyen gelecek karşısındaki karar alma pozisyonunu ilk olarak ayrı değerlendiren kimdir? A) Cantillon B) Mises C) Keynes D) Say E) Schumpeter 12. İsveç firması IKEA nın yaptığı parçalı montaj işi hangi inovasyona örnek olarak gösterilebilir? A) Deneyim inovasyonu B) Süreç inovasyonu C) Pazarlama inovasyonu D) İş modeli inovasyonu E) Örgütsel inovasyon 13. Girişimcilik süreçleri içinde iş modelinin yeri aşağıdakilerden 9. hangisinde doğru olarak verilmiştir? On dokuzuncu yüzyıl ve öncesi günümüz risk sermayesi nin ilk örneği kim tarafından gerçekleştirilmiştir? A) İş kurulduktan sonra A) Keynes B) Schumpeter C) Walras D) Adam Smith E) Marco Polo 10. Yirminci yüzyılın ortalarında girişimcinin hangi fonksiyonu ön plana çıkmıştır? A) Üretim artırıcı B) kaynak yaratıcı C) Yenilikçi D) İş geliştirici E) İstihdam yaratıcı 11. Girişimciliğin ilk süreci aşağıdakilerden B) İş fikrinden önce C) İş planıyla birlikte D) İş planından sonra E) İş planından önce 14. İş modelinin tanımı aşağıdakilerden A) Üretilen ürünün prototipidir. B) İş süreci modelidir. C) İş yapış stratejisidir. D) Başarısı kanıtlanmış iş yapış şeklidir. E) Üretimin nasıl yapıldığının modelidir. 15. Girişimcinin alması gereken risk miktarı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) İş fikri seçme B) İşletmeyi kurma C) İş fikirleri arama, bulma D) İş fikrini uygulamaya hazırlama E) İş fikrini uygulama A) Herkesten daha az risk B) Herkesten daha fazla risk C) Sonsuz derecede risk D) Katlanabileceği kadar risk E) Mümkün olduğu kadar az risk

284 16. Şekillendirme basamağı, ürün geliştirme sürecinin üç temel aşamasından hangisinde yer alır? A) Kavram mühendisliği B) Kavram geliştirilmesi C) Fırsatın anlaşılması D) Pazar fırsat analizi E) Kavramın uygulanması 19. Tasarımın kalite, fonksiyon, kullanılabilirlik ve görünümü etkilerken aynı zamanda müşteri açısından ürün özelliklerini geliştirmesi pazarlama karmasının 4P sinden hangisinin kapsamında yer alır? A) Yer B) Promosyon C) Ürün D) Fiyat E) Dağıtım 17. İşletmelerin pazarı izleyip rakiplerinin yaptıkları ürünleri geliştirerek pazara sunmalarına ne ad verilir? A) Emprovizasyon B) Pazarlama C) Strateji D) Tasarım E) Girişimcilik 20. Aşağıdakilerden hangisi tasarımcıların işletme stratejisinin karar aşamasına katkılarından biri değildir? A) Karar verme sürecine farklılık getirmesi B) Gelecek ile ilgili alternatifler sunması C) Yöneticilerin ufkunu açması D) Karar verme sürecini karmaşıklaştırması E) Fikirleri ortaya çıkarması 18. Planlanan projenin genel amaçları ve isteklerini açıklarken tasarımdan istenenleri de açık şekilde ortaya koyan kavram aşağıdakilerden A) Fizibilite B) Tasarım kaynağı C) Tasarım brifi D) Promosyon E) Pazar araştırması 1. B 2. A 3. B 4. D 5. A YANITLAR 6. B 7. A 8. A 9. E 10. C 11. C 12. D 13. E 14. D 15. D 16. E 17. A 18. C 19. C 20. D

2013 GÜZ DÖNEMİ DÖNEM SONU SINAVI MURAT YAYINLARI 285 3. Aşağıdakilerden hangisi Müşteri Değer Önermesi kapsamındaki değerin doğru formülüdür? 1. Girişimciliğe dinamizm kazandıran ve eskinin yerine yeniyi koymayı (Yıkıcı Yaratıcılık) ilk kez dillendiren kimdir? A) Joseph Alois Schumpeter B) Adam Smith C) Jean Baptiste Say D) John Stuart Mill E) John Maynard Keynes Maliyet A) De er = Fiyat Fayda / Maliyet B) De er = Fiyat Girdi C) De er = Fiyat Ç kt D) De er = Fiyat Fayda E) De er = Fiyat 2. Aşağıdakilerden hangisi Batı iş kültürünün belirleyici boyutları arasında yer almaz? A) Hatalardan ders çıkarmak B) Yenilikçilik C) Risk almak D) Düşük bireysellik E) Kâr fırsatları yakalamak 4. Aşağıdakilerden hangisi gelişmiş ülkelerde girişimciliğin ortaya çıkmasında etkilidir? A) Finansal faktörler B) Kişisel faktörler C) Pazar mekanizmaları D) Ekonomik faktörler E) Aile faktörleri

286 5. Fikri olup da parası olmayan kişilere bireysel imkânlarını kullanarak fon sağlayan kişiler aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir? 8. Aşağıdakilerden hangisi franchisor ın franchisee ye sağlayabileceği pazara ilişkin bilgilerden biri değildir? A) Destek veren B) Melek yatırımcı C) Hissedar D) Risk sermayedarı E) Fon sağlayıcı A) İşletme içerisindeki süreçlerin etkinliğine ilişkin göstergeler B) İlgili bölgedeki müşterilerin demografik göstergeleri C) Sektörün mevcut ve gelecekteki durumu D) Rakiplerin mevcut ve gelecekteki durumları E) Mevcut ve potansiyel müşteriler 6. Aşağıdakilerden hangisi girişimciliğe destek veren kültürlerin özelliklerinden biri olamaz? A) Performansa dönük geri bildirim talep etme B) Performansı izleme C) Hesaplı risk alma D) Yaratıcı yıkıcılığa izin vermeme E) Yüksek sorumluluk üstlenme 7. Aşağıdakilerden hangisi girişimci sayısının arttırılabilmesi için gerekli olan faktörlerden biri değildir? A) Girişimcilik iklimi B) Çalışabilir nüfusun büyüklüğü C) Finansman kaynaklarının varlığı D) Teşvik E) Girişimcilik eğitimleri 9. Franchising yöntemi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Franchising bir sözleşmedir. B) Franchising sözleşmesinde iki taraf vardır. C) Franchising sözleşmesi belli hakların kullanımına ilişkin izin leri kapsar. D) Franchising sözleşmesi yalnızca ürünler ve hizmetler için geçerlidir. E) Franchising yöntemi bir büyüme stratejisidir.

MURAT YAYINLARI 287 10. Aşağıdakilerden hangisi mevcut 13. Bir hesap dönemi içinde elde işletmenin satın alınmasının üstünlüklerinden biridir? lan malların alış bedelleri arasın- edilen hasılat ile giderler ve satıdaki olumlu fark aşağıdakilerden A) Aşırı değerlenmiş işletme B) Önemli çalışanların kaybı A) Ciro C) Girişimcinin kendisine duyduğu aşırı güven B) Satış D) Düşük performans C) Basit usulde ticari kazanç E) Finansman kolaylığı D) Zarar E) Vergi Sonrası Kâr 11. Aşağıdakilerden hangisi iş kurma sürecinde girişimcinin karşı karşıya kaldığı riskler arasında sayılamaz? A) Yeni ürün ve hizmetlerin pazarda kabul görmeme olasılığı B) Pazarlama ve tutundurma maliyetleri C) Yönetsel konularda bilgi eksikliği D) Yüksek sermaye gereksinimi E) Risk sermayesi fonlarına erişim olanaklarının zaman içerisinde artması 12. Basit usulde vergilendirmenin sağladığı bazı kolaylıklar arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz? A) Defter tutmazlar. B) Vergi kesintisi yapılmaz ve muhtasar beyanname vermezler. C) Geçici vergi ödemezler. D) Katma değer vergisi öderler. E) Ticari kazancın tespitinde amortismana tabi iktisadi kıymet alışları ve satışları dikkate alınmaz. 14. Aşağıdakilerden hangisi limited şirket sözleşmesinde zorunlu olarak yer alması gereken konulardan biri değildir? A) Şirketin yapacağı ilânların şekli B) Ortakların meslekleri C) Sermaye D) Amaç ve konu E) Şirket unvanı 15. Aşağıdakilerden hangisi sıhhi müessese değildir? A) Lokanta B) Pastane C) Boya imalatı D) Süper market E) Bakkal

288 16. Aşağıdakilerden hangisi şahıs şirketidir? A) Holding şirket B) Anonim şirket C) Limited şirket D) Kooperatif E) Kollektif şirket 19. Bir şirket şeklindeki girişimin tasfiyesini (iflas durumu dışında) kim yürütür? A) Bilirkişi B) Tasfiye memuru C) Ticaret sicil memuru D) Mahkeme E) Ortaklar 17. Şahıs işletmelerinde kapatılmasında aşağıdaki süreçlerden hangisi yer almaz? A) Mükellefiyetin sona ermesi B) İşi bırakma bildirimi C) Gazete ilanı D) Karar E) İşi terk 20. Girişimcinin başarısızlık nedenlerinin arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz? A) Yeterli finans ile işe başlama B) Yatırım yerinin yanlış seçimi C) İş kolunun yanlış seçimi D) İyi bir iş planı ile işe başlamama E) Yoğun rekabet 18. Türk Ticaret Kanunu na (TTK) göre aşağıdakilerden hangisi İflas Edebilecek Girişimler arasında sayılmaz? A) Limited şirketler B) Anonim şirketler C) Komandit şirketler D) Tüzel kişiler E) Şahıs işletmeleri 1. A 2. D 3. E 4. C 5. B YANITLAR 6. D 7. B 8. A 9. D 10. E 11. E 12. D 13. C 14. B 15. C 16. E 17. C 18. D 19. B 20. A

2014 GÜZ DÖNEMİ DÖNEM SONU SINAVI MURAT YAYINLARI 289 4. Avusturya Ekolüne göre girişimcinin temel rolü aşağıdakilerden 1. Aşağıdakilerden hangisi inovatif tıp, biyoteknoloji, nanoteknoloji, yenilenebilir enerji, su arıtma, geri dönüşüm ve eğitim teknolojileri alanlarında iş fikri yaratır? A) Geleneksel girişimciler B) Teknolojik girişimciler C) Genç girişimciler D) Dış girişimciler E) Yeni girişimciler A) Piyasa etkinsizliklerini düzeltmek B) Piyasaların dengede bulunmasına katkı yapmak C) Kâr fırsatları yakalamak D) Karşılanmamış ihtiyaçları karşılamak E) Yeni bir mal üretmek 2. Yıkıcı yaratıcılık olarak adlandırılan eski yerine yeniyi koyma eylemini girişimciliğe kazandıran kimdir? A) Joseph A. Schumpeter B) Jean Baptise Say C) Richard Cantillon D) Keynes E) Marco Polo 5. Gary Hamel e göre her yıl piyasaya ne kadar ürün çıkmaktadır? A) 10bin B) 20 bin C) 30 bin D) 40 bin E) 50 bin 3. Girişimcinin üretim sürecine sağladığı başlıca katkı aşağıdakilerden A) Hammadde yoğun üretim yapmak B) İşgücü yoğun üretim yapmak C) İnsan kaynaklarını artırmak D) Üretim kaynaklarını yeni bir tarzda birleştirmek E) Riski analiz etmek 6. İş modelinin, girişimcilik süreçleri içindeki yeri neresidir? A) İş fikrinden önce B) İş kurulmadan hemen önce C) İş planından önce D) Fizibiliteden önce E) Piyasaya çıkıştan hemen önce

290 7. Aşağıdakilerden hangisi tasarım sürecinin temel basamaklarından biri değildir? 10. Rekabet gücünün artırılması için en önemli faktör aşağıdakilerden A) Pazara sürme B) Pazar geliştirme C) Kavram tasarımı D) Kavram geliştirme E) Kalite kontrol 8. Tasarım ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Tasar kökünden türetilmiş olan tasarı kavramına dayanmaktadır. B) İnsan yapımı nesnelerin planlanması ve kavramsallaştırılmasına tasarım denmektedir. C) Tasarım temelde problem çözümü ile ilgilenmektedir. D) Tasarımda sadece soyut bir çıktı vardır. E) Tasarım, teknolojilerin yenilikçi bir biçimde insancıllaştırılmasının ana faktörüdür. 9. Aşağıdakilerden hangisi girişimciliğin artırılmasına yönelik politika önlemlerinden biri değildir? A) Girişimcilik eğitimlerinin artırılması B) İşletme inkübatörlerinin sayısının artırılması C) Yeni kurulacak işletmelere desteklerin artırılması D) Danışmanlık hizmetlerinin artırılması E) Sektöre giriş çıkışların engellenmesi A) Başlangıç sermayesinin sağlanması B) Makro istikrarın sağlanması C) Ar-Ge desteklerinin artırılması D) Girişimcilik eğitimlerinin artırılması E) Firmalar arası işbirliğinin sağlanması 11. Aşağıdakilerden hangisi girişimcilik eğilimini artıran nedenlerden biri değildir? A) Kamu sektöründe iş bulma olanaklarının azalması B) Özel sektörde çalışma koşullarında yaşanan sıkıntılar C) Girişimcilik ikliminin elverişli olması D) İstikrar ortamından uzaklaşılması E) Yeni iş fırsatlarının ortaya çıkması

MURAT YAYINLARI 291 12. Franchising yöntemiyle büyümenin daha fazla tercih edildiği sek- satın alma sürecinde dikkat edil- 14. Aşağıdakilerden hangisi işletme tör aşağıdakilerden mesi gereken konulardan biri değildir? A) Otomotiv B) Tekstil A) İşletmeyle ilgili dış kaynaklı bilgilere ulaşmak C) Kimya ve ilaç B) Satın alma kararını alırken aceleci davranmamak D) Yazılım E) Perakende C) Satın alma kararına ilişkin seçenekleri dikkatle değerlendirmek D) Mevcut çalışanların yerine yeni çalışanları işe almak E) İşletmenin içerisinden bilgi toplamak 13. Aşağıdakilerden hangisi franchising konusunu girişimcilerin gündemine taşıyan başlıca nedenlerden biridir? A) Bilgi birikimi ve sermaye ihtiyacının paylaşılması B) İş dünyasında artan küreselleşme C) İş fırsatlarının artması D) İş dünyasında artan rekabet E) Tüketicilerin artan kalite beklentileri 15. Aşağıdakilerden hangisi anonim şirketlerin özelliklerinden biri değildir? A) Hisse senedi çıkarabilmesi B) Emeğin sermaye olarak kullanılması C) Sorumlulukların sermaye miktarına göre sınırlandırılması D) Tüzel kişilerinde şirkete ortak olabilmesi E) En az 50.000 Türk Lirası sermayeyle kurulması 16. Gerçek usûlde gelir vergisine tabi işletmeler üçer aylık dönemler halinde yüzde kaç geçici vergi öder? A) 10 B) 15 C) 20 D) 25 E) 30

292 17. Denetim kurulu aşağıdaki şirketlerin hangisinde zorunlu olarak yer alır? A) Kollektif şirket B) Anonim şirket C) Komandit şirket D) Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket E) Adi şirket 20. Aşağıdakilerden hangisi iyileştirme projesinde yer almaz? A) Yeni satış sözleşmeleri, yeni pazarlar gibi satış artırıcı tedbirler B) Ortakların ailevi işlerine ait tedbirler C) Yönetim ve organizasyona yönelik tedbirler D) Şirketin yeniden yapılanması E) Finansal yapıya ilişkin tedbirler 18. Aşağıdakilerden hangisi TTK ya göre birleşme sözleşmesinde yer almaz? A) Birleşme yerleri B) Ortakların adları C) Birleşen şirketlerin unvanları D) Şirketlerin esas sermayeleri E) Ortakların pay tutarları 19. Aşağıdakilerden hangisi limited şirketin tasfiye nedeni değildir? A) Şirketin diğer bir şirket tarafından tasfiye edilerek satın alınması B) Şirketin diğer bir şirketle birleşmesi C) Şirketin iflasına karar verilmesi D) Şirketin mahkeme kararıyla feshinin istenmesi E) Ana sözleşmedeki şirket süresinin bitmesi 1. E 2. A 3. D 4. C 5. C YANITLAR 6. C 7. E 8. D 9. E 10. C 11. D 12. E 13. A 14. D 15. B 16. B 17. B 18. A 19. A 20. B

2015 GÜZ DÖNEMİ DÖNEM SONU SINAVI MURAT YAYINLARI 293 3. Aşağıdakilerden hangisi girişimci kişilik özelliklerinden biri değildir? 1. Girişimcilik işletmenin hangi döneminde yapılmalıdır? A) Sadece işletme kurulurken B) İşletmenin herhangi bir döneminde sadece bir defa C) Sadece işletme doğmadan önce D) İşletmenin her döneminde E) Sadece işletme kurulduktan sonra A) Yeni yarışlar için güdülenmiş olmak B) Başarı ihtiyacı duymak C) Risk alamamak D) Yüksek kontrol yeteneğine sahip olmak E) Hayal gücüne sahip olmak 2. Girişimcinin kâr fırsatları yakalama yeteneklerini ön plana çıkartan girişimcilik ekolü aşağıdakilerden A) Neoklasik Ekol B) Alman Ekolü C) Fransız Ekolü D) Avusturya Ekolü E) Klasik Ekol 4. Aşağıdakilerden hangisi iş modeli oluşturulurken sorulması gereken sorulardan biri değildir? A) Benim müşterim kim olacak? B) Hangi müşterilere ürün/hizmet vermeliyim? C) Hangi müşteri grupları benim kâr etmemi sağlar? D) Hangi müşteri gruplarına fayda üretebilirim? E) Hangi ürünü üretebilirim?

294 5. Altın üçgenin oluşturulması için gerekli kavramlar aşağıdakilerin hangisinde birlikte ve doğru olarak verilmiştir? A) İş modeli, patent, inovasyon B) Ürün, inovasyon, patent C) Marka sinyali, patent, inovasyon D) Ürün, patent, marka sinyali E) İş modeli, ürün, marka sinyali 8. Aşağıdakilerden hangisi tasarım kararları içinde yer almaz? A) Üretim B) Maliyet C) Ergonomi D) Kalite E) İstihdam 6. Aşağıdakilerden hangisi iş modeli bileşenlerinden biri değildir? A) Marka B) Müşteri değer önermesi C) Kâr formülü D) Kilit kaynaklar E) Kilit süreçler 9. Kültür ve girişimcilik arasındaki etkileşimin bazı toplumlarda diğerlerine göre daha güçlü olabildiğini, göçmenler üzerindeki çalışması ile açıklayan araştırmacı kimdir? A) Anuradha Basu B) Martinelli C) McClleand D) Leon Tief E) Tomas Maltus 10. Aşağıdakilerden hangisi girişimcilik politika önlemlerinden biri değildir? 7. Teknik, finansal, pazarlama ve tasarım ile ilgili bilgiler aşağıdaki tasarım süreci basamaklarından hangisinde bulunmalıdır? A) Prototip ve test B) Tasarım brifi C) Detaylı tasarım D) Proje planlama E) Kavram geliştirme A) Girişimcilik kültürünün artırılmasının teşvik edilmesi B) Yeni kurulacak işletmelere yönelik desteklerin artırılması C) İşletmelerin pazara girmelerini zorlaştırıcı tedbirlerin alınması D) Danışmanlık hizmetlerinin arttırılması E) Girişimcilere iletişim kanalları sağlanması

MURAT YAYINLARI 295 11. Aşağıdakilerden hangisi girişimcilik ikliminin ülkeden ülkeye sing ile elde edilebilecek fayda- 14. Aşağıdakilerden hangisi franchi- farklılık gösteren faktörlerinden lardan biri değildir? biri değildir? A) Patentli bir formül ya da tasarım A) Cinsiyet farklılıkları B) Ticari isimler ve ticari markalar B) Sosyal ve kültürel altyapı farklılığı C) Finansal yönetim sistemi D) Risk sermayesi C) Teknoloji kullanım düzeyleri E) Genel merkez tarafından sunulan faydalar D) Devlet yönetiminin yapısı E) İşgücü ve finansal piyasaların gelişmişliği 12. Girişimcilik sürecinde teknolojik buluşların ve yenilik konusunun önemini vurgulayan yönetim bilimci kimdir? A) Tom Peters B) Frederick W.Taylor C) Joseph A. Schumpeter D) Adam Smith E) Max Weber 15. Aşağıdakilerden hangisi sermaye şirketlerinden biri değildir? A) Kooperatif şirket B) Kollektif şirket C) Anonim şirket D) Limited şirket E) Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket 13. Franchising sözleşmesine göre belli bir hizmet ya da süreci kullanma iznini alan işletmeye ne ad verilir? A) Franchisee B) Taşeron C) Tedarikçi D) Franchisor E) Müşteri 16. Aşağıdakilerden hangisi girişimcinin kullanması gereken defter ve belgeler içinde yer almaz? A) Fatura B) Yevmiye defteri C) Perakende satış fişi D) Yazar kasa E) Kâr dağıtım defteri

296 17. Anonim şirketin ana sözleşmesinde aşağıdakilerden hangisinin zorunlu olarak bulunması gerekmez? A) Şirketin ticaret unvanı B) Oy hakları C) Şirketin işletme konusu D) Çalışanların özellikleri E) Şirketin süresi 20. Aşağıdakilerden hangisi tasfiye memurunun üstlendiği görevler arasında yer almaz? A) Tasfiye ile ilgili muhasebe kayıtları için gerekli defterleri tutmak B) Yeni kârlı işlere girmek C) Şirketin süregelen işlemlerini tamamlamak D) Taşınır taşınmaz varlıkları paraya çevirmek ve şirket borçlarını ödemek E) Şirketin kapandığını yasal süre içinde ilgili kurumlara bildirmek 18. Girişimcinin kurulu bir işi kapatma kararı verdikten sonra vergi dairesine verilecek bildirime ne ad verilir? A) İşe başlama bildirimi B) KDV bildirimi C) İşi bırakma bildirimi D) Gelir vergisi bildirimi E) İşe ara verme bildirimi 19. Aşağıdakilerden hangisi girişimcinin başarısızlık nedenlerinden biri değildir? A) Rekabet B) Kârlılık C) Doğal afetler D) Kötü yönetim E) Hızlı ve orantısız büyüme 1. D 2. D 3. C 4. E 5. E YANITLAR 6. A 7. B 8. E 9. A 10. C 11. A 12. C 13. A 14. D 15. B 16. E 17. D 18. C 19. B 20. B

2016 GÜZ DÖNEMİ DÖNEM SONU SINAVI 1. Taklitin özendirildiği girişimcilik türü aşağıdakilerden A) İç girişimcilik B) Genel girişimcilik C) Tekno girişimcilik D) Sosyal girişimcilik E) Dış girişimcilik MURAT YAYINLARI 297 4. Performans ve maliyet, görünüm ve kolay kullanım gibi konular hakkında ödünleşilmesi tasarımın 4 C sinden hangisini işaret eder? A) İnovasyon B) Karmaşıklık C) Seçim D) Uzlaşma E) Yaratıcılık 2. Girişimcilerin, ekonomik değer üretmeye dönük tercihlerinin yöneldiği tutum ve davranışlara odaklanan yaklaşım aşağıdakilerden A) Sosyo kültürel yaklaşımlar B) Yönetsel yaklaşımlar C) Coğrafi yaklaşımlar D) Ekonomik yaklaşımlar E) Psikolojik ve davranışsal yaklaşımlar 5. Aşağıdakilerden hangisi derinlemesine bir girişimcilik ortamının varlığını engeller? A) Girişimci destekleri B) Melek yatırımcılık C) Makroekonomik istikrarsızlık D) Sınai ve fikri mülkiyet hakları E) Ar-Ge destekleri 3. Aşağıdakilerden hangisi iş fikri yaratmakta kullanılamaz? A) Gözlemleme B) İlişkilendirme C) Soğrulama D) Deneme E) Statükoyu koruma 6. Yeni kurulacak ve/veya var olan işletmeleri etkileyebilecek ulusal ve ekonomik çevreyi tanımlamakta kullanılan kavram aşağıdakilerden A) Yönetim B) Girişimcilik iklimi C) Ekonomik konjonktür D) İşletme fonksiyonu E) Politik yapı

298 7. Demokratik toplumların hata ve başarısızlığa gösterdiği doğru tepki aşağıdakilerden A) Tolerans göstermezler. B) Az tolerans gösterirler. C) Orta seviyede tolerans gösterirler. D) Ara sıra tolerans gösterirler. E) Çok tolerans gösterirler. 10. İşletme satın alma sürecinin ilk kuralı aşağıdakilerden A) Anlaşma için acele edilmemesi B) İşletmenin, sadece satın almayı düşünen işletme tarafından değerlendirilmesi C) Anlaşma için acele edilmesi D) Kestirme ve kısa yolların izlenmesi E) Hiç kimseye sorulmadan değerlendirme yapılması 8. Gelişmekte olan ülkelerde girişimciliğin ortaya çıkmasında baskın olan faktör aşağıdakilerden A) Gelişmişlik B) İnsan unsuru C) Hükümet politikalarının belirlediği ekonomik güdüler D) Pazar mekanizmaları E) Çevre koşulları 11. Aşağıdakilerden hangisi franchising anlaşmasına konu olmaz? A) Sahiplik B) Ürün C) Hizmet D) Marka E) Yönetim modeli 9. Aşağıdakilerden hangisi mevcut işletmeyi satın alma üstünlüklerinden biri değildir? A) Görece düşük risk olması B) Kâr garantisi olması C) Yerleşmiş çalışanların olması D) Finansman kolaylığının olması E) Ticari itibarın hazır olması 12. Aşağıdakilerden hangisi franchising verenin elde edeceği yararlardan biri değildir? A) Sermaye ihtiyacına ilişkin risklerin azaltılması B) Büyüme hızın artırması C) Büyüme riskinin azaltılması D) Operasyonel ve yapısal denetim sağlanması E) Maliyet üstünlüğü sağlanması

MURAT YAYINLARI 299 13. Aşağıdakilerden hangisi kurulan küçük işletmenin esnaf ve tabi işletmelerin üçer aylık dö- 15. Gerçek usûlde gelir vergisine sanatkârlar siciline kaydettirmesinde istenen belgelerden biri gi yüzde kaçtır? nemler halinde ödeyecekleri ver- değildir? A) 10 A) Ehliyet fotokopisi B) 15 B) Vergi levhası fotokopisi C) 20 C) Nüfus cüzdanı fotokopisi D) 25 D) İkametgah belgesi (resimli) E) 30 E) Araç sahibi esnaflardan araç ruhsatlarının bir fotokopisi 14. Aşağıdakilerden hangisi anonim şirketin ana sözleşmesinde bulunması zorunlu konulardan biri değildir? A) Kuruculara şirket kârından sağlanacak menfaatler B) Şirkete ait ilanların nasıl yapılacağı C) Şirketin ticaret unvanı D) Şirket çalışanları E) Şirketin hesap dönemi 16. İş yeri açma ruhsatı alınırken market, manav, pastane gibi işletmeler aşağıdaki işletme türlerinden hangisinin kapsamında yer alır? A) Üretim işletmesi B) Gayri sıhhi müessese C) Hizmet işletmesi D) Ticaret işletmesi E) Sıhhi müessese

300 17. Aşağıdakilerden hangisi TTK hükümlerine göre birleşme sözleşmesinde yer almaz? 20. Aşağıdakilerden hangisi şahıs işletmesinin kapatılmasında yapılacak işlemlerden biri değildir? A) Çalışanların kararları B) Birleşen şirketlerin unvanları C) Şirketlerin esas sermayeleri D) Şahıs şirketlerinde ortakların adları E) Değişim ve ölçü oranları A) Vergi dairesine ticareti terk yazısı yazmak B) Mal beyanında bulunmak C) İşi terk bilançosu hazırlamak D) Ticaret sicil memurluğuna Hitaben dilekçe yazmak E) İlgili ticaret odası başkanlığına dilekçe yazmak 18. Aşağıdakilerden hangisi anonim şirketlerin tasfiye nedenlerinden biri değildir? A) Anonim şirketin zarar etmesi B) Şirket sözleşmesinde belirlenmiş olan sürenin sona ermesi C) Başka bir şirketle birleşilmesi D) Orak sayısının 3 kişi olması E) Şirket sözleşmesinde belirlenen amaca ulaşılmış olması 19. Girişimcinin iflastan kurtulabilmesi için hazırladığı proje aşağıdakilerden A) Kurtarma projesi B) İflas projesi C) Geliştirme projesi D) İyileştirme projesi E) Tasfiye projesi 1. D 2. E 3. E 4. D 5. C YANITLAR 6. B 7. E 8. C 9. B 10. A 11. A 12. D 13. A 14. D 15. B 16. E 17. A 18. A 19. D 20. C

2013 TEK DERS SINAVI 1. Aşağıdakilerden hangisi girişimciliğin süreçlerinden biri değildir? A) Arama B) Sonlandırma C) Seçme D) Uygulama E) Değerlendirme MURAT YAYINLARI 301 4. Girişimciliğe ilk ve temel ekonomik teorik katkıda bulunan düşünürler aşağıdakilerden A) Alman düşünürler B) İngiliz düşünürler C) Amerikalı düşünürler D) Hollandalı düşünürler E) Fransız düşünürler 2. Girişimciliği ilk kez teoride kullanan ve tanımını yapan kimdir? A) Joseph Alois Schumpeter B) Richard Cantillon C) Marco Polo D) Peter Durucker E) Jean Baptise Say 5. Girişimciliğin ulusal ekonomilerin rekabet güçlerine katkısı aşağıdakilerden A) Döviz istikrarı sağlamak B) Dış açığı azaltmak C) Enflasyonu düşürmek D) Kurumsal altyapı oluşturmak E) Yeni mal ve hizmetler yaratmak 6. Girişimcilik süreçleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? 3. Taklidin yaygınlaşmasının istendiği girişimcilik türü aşağıdakilerden A) Ekonomik girişimcilik B) İç girişimcilik C) Dış girişimcilik D) Sosyal girişimcilik E) Başlangıç girişimciliği A) İş fikrini işe dönüştüren süreçlere girişimcilik süreçleri denir. B) İş fikrinin bulunmasıyla başlar. C) İş fikrinin kârlı şekilde paraya çevrilmesine kadar devam eder. D) Bu süreçler işletmenin doğumunu gösteren süreçlerdir. E) Bu süreçler her zaman değişebilir.

302 7. Aşağıdakilerden hangisi iş planının içinde yer almaz? A) Eylem planı B) Girişimci hakkında bilgi C) Risk sermaye kuruluşları D) Pazarlama planı E) İş modeli 10. Gelişmiş ülkelerde girişimciliğin ortaya çıkmasında etkili olan faktör aşağıdakilerden A) Aile faktörleri B) Ekonomik faktörler C) Pazar mekanizmaları D) Kişisel faktörler E) Finansal faktörler 8. Girişimcinin tasarımdan beklediği en önemli destek aşağıdakilerden A) Düşük yatırım giderleri B) Yenilikçi ürün C) Dayanıklı ürün D) Servis edilebilir ürün E) Ürün çeşitliliği 11. Aşağıdakilerden hangisi girişimciliğe destek veren kültürlerin özelliklerinden biri değildir? A) Hesaplı risk alma B) Performansı izleme C) Yüksek sorumluluk üstlenme D) Performansa dönük geri bildirim talep etme E) Yaratıcı yıkıcılığa izin vermeme 9. Aşağıdakilerden hangisi tasarım brifinde yer almaz? A) Öngörülen zaman B) Üretimde çalışan sayısı C) İşletme altyapısı D) Tasarım problemi E) İşletme stratejisi 12. Fikri olup da parası olmayan kişilere bireysel imkanlarını kullanarak fon sağlayan kişilere ne ad verilir? A) Fon sağlayıcı B) Risk sermayedarı C) Hissedar D) Destek veren E) Melek yatırımcı

MURAT YAYINLARI 303 13. Aşağıdakilerden hangisi iş kurma sürecinde girişimcinin karşı işletmenin satın alınmasının üs- 15. Aşağıdakilerden hangisi mevcut karşıya kaldığı riskler arasında tünlüklerinden biridir? yer almaz? A) Finansman kolaylığı A) Risk sermayesi fonlarına erişim B) Aşırı değerlenmiş işletme olanaklarının zaman içerisinde C) Önemli çalışanların kaybı artması D) Girişimcinin kendisine duyduğu B) Yüksek sermaye gereksinimi aşırı güven C) Yönetsel konularda bilgi eksikliği E) Düşük performans D) Yeni ürün ve hizmetlerin pazarda kabul görmeme olasılığı E) Pazarlama ve tutundurma maliyetleri 14. Aşağıdakilerden hangisi franchisor ın franchisee ye sağlayabileceği pazara ilişkin bilgilerden biri değildir? A) İlgili bölgedeki müşterilerin demografik göstergeleri B) Sektörün mevcut ve gelecekteki durumu C) Rakiplerin mevcut ve gelecekteki durumları D) Mevcut ve potansiyel müşteriler E) İşletme içerisindeki süreçlerin etkinliğine ilişkin göstergeler 16. Bir hesap dönemi içinde elde edilen hasılat ile giderler ve satılan malların alış bedelleri arasındaki olumlu fark aşağıdakilerden A) Ciro B) Satış C) Zarar D) Basit usulde ticari kazanç E) Vergi Sonrası Kâr

304 17. Aşağıdakilerden hangisi limited şirket sözleşmesinde zorunlu olarak yer alması gereken konulardan biri değildir? A) Ortakların meslekleri B) Şirket unvanı C) İşletme konusu D) Sermaye E) Şirketin yapacağı ilanların şekli 20. Bir şirket şeklindeki girişimin tasfiyesini (iflas durumu dışında) kim yürütür? A) Bilirkişi B) Ticaret sicil memuru C) Mahkeme D) Tasfiye memuru E) Ortaklar 18. Aşağıdakilerden hangisi sıhhi müessese değildir? A) Boya imalatı B) Lokanta C) Pastane D) Süper market E) Bakkal 19. Şahıs işletmelerinin kapatılmasında aşağıdaki süreçlerden hangisi yer almaz? A) İşi terk B) Karar C) İşi bırakma bildirimi D) Gazete ilanı E) Mükellefiyetin sona ermesi 1. B 2. C 3. D 4. D 5. E YANITLAR 6. E 7. C 8. B 9. B 10. C 11. C 12. E 13. D 14. E 15. A 16. D 17. A 18. A 19. B 20. D

2014 TEK DERS SINAVI MURAT YAYINLARI 305 4. Genel olarak girişimcilik, aşağıdakilerden hangisiyle bağdaştırılamaz? 1. Eski ve yeni sorunları, mevcut ürün/hizmet ve iş anlayışıyla çözen girişimciliğe ne ad verilir? A) Geçiş dönemi B) Yeni nesil C) Yenilikçi D) Eğitimli E) Geleneksel 2. Yıkıcı yaratıcılık olarak adlandırılan eski yerine yeniyi koyma eylemini girişimciliğe kazandıran kimdir? A) Jean Baptise Say B) Richard Cantillon C) Keynes D) Marco Polo E) Joseph A Schumpeter A) Kriz yaratma B) Ortaya çıkan fırsatlardan yararlanma C) Yeni fırsatlar yaratabilme D) Risk alma E) Üretimin girdilerini örgütleme 5. Aşağıdakilerden hangisi hammaddeye dayalı ekonomiden bilgiye dayalı ekonomiye geçişte ekonomik gelişmenin temelini oluşturur? A) İşgücü sayısını artırmak B) Hammaddeleri verimli kullanmak C) Geleneksel yönetim teknikleri D) Risk yönetimi E) Yenilik yaratmak ve rekabet edebilmek 3. Aşağıdakilerden hangisi girişimciliğin alt süreçlerinden biri değildir? A) Arama B) Seçme C) Sonlandırma D) Uygulama E) Değerlendirme 6. İş modeliyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Teoriye, uygulama tarafından kazandırılmıştır. B) Başarısı kanıtlanmış iş yapış şeklidir. C) Sürdürülebilir kârın nasıl elde edileceğinin ifadesidir. D) İş modelleri birbirine benzemektedir. E) İş süreci modeli değildir.

306 7. Aşağıdakilerden hangisi iş modelinin bir bileşeni olan kâr formülünün alt bileşenlerinden biri değildir? A) Maliyet B) Kâr marjı C) Gelir modeli D) Dağıtım E) Kaynak hızı 10. Aşağıdakilerden hangisi yaratıcılık modelinin basamaklarından biri değildir? A) Hazırlık B) Aydınlanma C) Kontrol D) Kuluçka E) İlk kavrayış 8. Tasarımcılar tasarım sürecinin hangi basamağında amaçlar, iş çizelgesi, iş listesi ve bütçeyi içeren iletişim raporları hazırlamaktadırlar? A) Kavram geliştirme B) Tasarım brifi C) Başlatan D) Kavram tasarımı E) Tasarım spesifikasyonları 11. Aşağıdakilerden hangisi girişimci sayısının arttırılabilmesi için gerekli olan faktörlerden biri değildir? A) Çalışabilir nüfusun büyüklüğü B) Girişimcilik iklimi C) Finansman kaynaklarının varlığı D) Teşvik E) Girişimcilik eğitimleri 9. Bilgiyi somut ya da soyut bir çıktıya dönüştüren bilinçli karar verme sürecine ne ad verilir? A) Üretim B) Tasarım C) Tedarik D) Planlama E) Karar verme 12. Aşağıdakilerden hangisi girişimciliğe destek veren kültürlerin özelliklerinden biri değildir? A) Yüksek sorumluluk üstlenme B) Hesaplı risk alma C) Performansı izleme D) Yaratıcı yıkıcılığa izin vermeme E) Performansa dönük geri bildirim talep etme

MURAT YAYINLARI 307 13. Fikri olup da parası olmayan kişilere bireysel imkânlarını kullanin daha fazla tercih edildiği sek- 15. Franchising yöntemiyle büyümenarak fon sağlayan kişilere ne ad tör aşağıdakilerden verilir? A) Otomotiv A) Fon sağlayıcı B) Perakende B) Risk sermayedarı C) Tekstil C) Melek yatırımcı D) Kimya ve ilaç D) Hissedar E) Yazılım E) Destek veren 14. Franchising yöntemi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Franchising bir sözleşmedir. B) Franchising sözleşmesinde iki taraf vardır. C) Franchising sözleşmesi belli hakların kullanımına ilişkin izinleri kapsar. D) Franchising sözleşmesi yalnızca ürünler ve hizmetler için geçerlidir. E) Franchising yöntemi bir büyüme stratejisidir. 16. Aşağıdakilerden hangisi franchising konusunu girişimcilerin gündemine taşıyan başlıca nedenlerden biridir? A) Bilgi birikimi ve sermaye ihtiyacının paylaşılması B) İş dünyasında artan küreselleşme C) İş fırsatlarının artması D) İş dünyasında artan rekabet E) Tüketicilerin artan kalite beklentileri

308 17. Aşağıdakilerden hangisi şahıs şirketidir? 19. Aşağıdakilerden hangisi iyileştirme projesinde yer almaz? A) Holding şirket B) Kollektif şirket C) Kooperatif D) Limited şirket E) Anonim şirket A) Yeni satış sözleşmeleri, yeni pazarlar gibi satış artırıcı tedbirler B) Yönetim ve organizasyona yönelik tedbirler C) Ortakların ailevi işlerine ait tedbirler D) Şirketin yeniden yapılanması E) Finansal yapıya ilişkin tedbirler 18. Basit usulde vergilendirmenin sağladığı bazı kolaylıklar arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz? A) Defter tutmazlar. B) Vergi kesintisi yapılmaz ve muhtasar beyanname vermezler. C) Geçici vergi ödemezler. D) Ticari kazancın tespitinde amortismana tabi iktisadi kıymet alışları ve satışları dikkate alınmaz. E) Katma değer vergisi öderler. 20. Türk Ticaret Kanunu'na (TTK) göre aşağıdakilerden hangisi İflas Edebilecek Girişimler arasında yer almaz? A) Tüzel kişiler B) Şahıs işletmeleri C) Kooperatifler D) Belediyeler E) Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler 1. E 2. E 3. C 4. A 5. E YANITLAR 6. D 7. D 8. B 9. B 10. C 11. A 12. D 13. C 14. D 15. B 16. A 17. A 18. E 19. C 20. B

2015 TEK DERS SINAVI 1. Girişimciliğe dinamizm kazandıran ve eskinin yerine yeniyi kopmayı (Yıkıcı Yaratıcılık) ilk kez dillendiren kimdir? A) Joseph Alois Schumpeter B) Adam Smith C) Jean Baptiste Say D) John Stuart Mill E) John Maynard Keynes MURAT YAYINLARI 309 4. Aşağıdakilerden hangisi hammaddeye dayalı ekonomiden bilgiye dayalı ekonomiye geçişte ekonomik gelişmenin temelini oluşturur? A) İşgücü sayısını artırmak B) Hammaddeleri verimli kullanmak C) Yenilik yaratmak ve rekabet edebilmek D) Geleneksel yönetim teknikleri E) Risk yönetimi 2. Taklidin yaygınlaşmasının istendiği girişimcilik türü aşağıdakilerden A) Ekonomik girişimcilik B) Sosyal girişimcilik C) İç girişimcilik D) Dış girişimcilik E) Başlangıç girişimciliği 5. Avrupa da iktisadi gelişmeye olan ilginin hızlı bir şekilde artmasının nedeni aşağıdakilerden A) Yüksek cari açıklar B) Enflasyon nedeniyle C) Girdi maliyetleri D) Artan faizler E) Yüksek oranlı işsizlik 3. Aşağıdakilerden hangisi yeni girişimciliğin özelliklerinden iri değildir? A) Yeni ve eski sorunları, yeni ürün/hizmetler ve yeni iş anlayışları ile çözer. B) Eğitimli genç girişimciler bu girişimciliğe daha yatkındır. C) Ürettikleri fayda küresel sorunlar için değil yerel sorunlar içindir. D) Ekonomiye yeni sektörler kazandırır. E) Ekonomik büyüme hızlıdır. 6. Aşağıdakilerden hangisi kapitalist sistemde mülk sahiplerinin yerine getirdiği işlevlerden biri değildir? A) Mali sermayenin devreye sokulması B) Üretim araçlarının koordinasyonu C) Yatırımlarla ilgili kararların alınması D) İşletmenin yönetimi E) Altyapının oluşturulması

310 7. Mavi okyanus stratejisi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A) Rekabeti önerir. B) Mutlaka rekabet ederek başarmayı önerir. C) Rakip firmalara benzemeyi önerir. D) Pek çok firmanın olduğu pazarlara girmeyi önerir. E) Farklılaşma yaratarak inovasyonu önerir. 10. Teknik, finansal, pazarlama ve tasarım ile ilgili bilgiler aşağıdaki tasarım süreci basamaklarından hangisinde bulunmalıdır? A) Tasarım brifi B) Prototip ve test C) Detaylı tasarım D) Proje planlama E) Kavram geliştirme 8. İş modelinin, girişimcilik süreçleri içindeki yeri neresidir? A) İş fikrinden önce B) İş planından önce C) İş kurulmadan hemen önce D) Fizibiliteden önce E) Piyasaya çıkıştan hemen önce 11. Performans ve maliyet, görünüm ve kolay kullanım gibi konularda ödünleşilmesi tasarımın 4 C sinden hangisinin kapsamında yer alır? A) Karmaşıklık B) Yaratıcılık C) Seçim D) Uzlaşma E) Emprovizasyon 9. Gary Hamel e göre her yıl piyasaya çıkan ürünlerin yaklaşık yüzde kaçı başarılı olur? A) 10 B) 30 C) 50 D) 70 E) 90 12. Aşağıdakilerden hangisi ürün geliştirme sürecinde somutlaştırmanın önemli adımlarından biridir? A) Fırsat analizi B) Kavram mühendisliği C) Portfolyo planlama D) Modelleme E) Rekabet analizi

MURAT YAYINLARI 311 13. Fikri olup da parası olmayan kişilere bireysel imkânlarını kulla- bir işletmeyi satın alma sürecin- 15. Aşağıdakilerden hangisi mevcut narak fon sağlayan kişilere ne ad de dikkat edilmesi gereken konulardan biri verilir? değildir? A) Fon sağlayıcı B) Risk sermayedarı C) Melek yatırımcı D) Hissedar E) Destek veren A) İşletmeyle ilgili dış kaynaklı bilgilere ulaşmak B) Mevcut çalışanların yerine yeni çalışanları işe almak C) Satın alma kararını alırken aceleci davranmak D) Satın alma kararına ilişkin seçenekleri dikkatle değerlendirmek E) İşletmenin içerisinden bilgi toplamak 14. Aşağıdakilerden hangisi girişimcilik politika önlemlerinden biri değildir? A) İşletmelerin pazara girmelerini zorlaştırıcı tedbirlerin alınması B) Girişimcilik kültürünün artırılmasının teşvik edilmesi C) Yeni kurulacak işletmelere yönelik desteklerin artırılması D) Danışmanlık hizmetlerinin arttırılması E) Girişimcilere ilişkin kanalları sağlanması 16. Girişimcilik sürecinde teknolojik buluşların ve yenilik konusunun önemini ilk kez vurgulayan yönetim bilimci kimdir? A) Tom Peters B) Frederick W. Taylor C) Adam Smith D) Max Weber E) Joseph A. Schumpeter

312 17. Bir hesap dönemi içinde elde edilen hasılat ile giderler ve satılan malların alış bedelleri arasındaki olumlu fark aşağıdakilerden A) Vergi sonrası kâr B) Zarar C) Basit usulde ticari kazanç D) Satış E) Ciro 20. Şahıs işletmelerinin kapatılmasında aşağıdaki süreçlerden hangisi yer almaz? A) İşi terk B) Karar C) İşi bırakma bildirimi D) Gazete ilanı E) Mükellefiyetin sona ermesi 18. Aşağıdakilerden hangisi anonim şirketlerin özelliklerinden biri değildir? A) Hisse senedi çıkarabilmesi B) Sorumlulukların sermaye miktarına göre sınırlandırılması C) Tüzel kişilerinde şirkete ortak olabilmesi D) Emeğin sermaye olarak kullanılabilmesi E) En az 50.000 TL sermayeyle kurulması 19. Aşağıdakilerden hangisi TTK ya göre birleşme sözleşmesinde yer almaz? A) Ortakların adları B) Birleşme yerleri C) Birleşen şirketlerin unvanları D) Şirketlerin esas sermayeleri E) Ortakların pay tutarları 1. A 2. B 3. C 4. C 5. E YANITLAR 6. E 7. E 8. B 9. A 10. A 11. D 12. D 13. C 14. A 15. B 16. E 17. C 18. D 19. B 20. D