Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi"

Transkript

1 Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi; Ulusal Mevzuat sistemimiz ve Uluslararası denizcilik organizasyonlarının belirlediği standartları ve uygulamaları üyeleri adına takip ederek onları belirli zaman aralıklarında bilgilendirir ve bunlara ilişkin çalışmalar yaparak uygulama rehberleri veya bilgi notları hazırlar. Ayrıca gemilerdeki gelişmeleri takip ederek oluşturduğu kurul vasıtasıyla standart uygulamalar belirleyerek gemilerimizin nitelik açısından gelişmesine katkı sağlar.

2 ÖNE ÇIKANLAR KASIM AYINDA MEVZUAT, ULUSLARARASI SÖZLEŞME VE REGÜLASYONLARDA NELER DEĞİŞTİ? İŞTE CEVAPLARI MİLLİ MEVZUAT Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti İle Ukrayna Bakanlar Kurulu Arasında Uluslararası Kombine Yük Taşımacılığı Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Yayımlandı. ÜLKEMİZE KRUVAZİYER GEMİ İLE TURİST GETİREN (A) GRUBU SEYAHAT ACENTALARINA DESTEK SAĞLANMASI HAKKINDA KARARIN UYGULAMA USUL VE ESASLARINA DAİR TEBLİĞ YAYIMLANDI. 484 SIRA NOLU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI. TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ VE KATAR DEVLETİ HÜKÜMETİ ARASINDA GEMİADAMLARININ EĞİTİM, BELGELENDİRME VE VARDİYA TUTMA STANDARTLARI ULUSLARARASI SÖZLEŞMESİ UYARINCA BELGELERİN KARŞILIKLI TANINMASINA İLİŞKİN MUTABAKAT ZAPTI İLE MUTABAKAT ZAPTINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN NOTALARIN ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN YAYIMLANDI. DÜNYA DENİZCİLİK ÖRGÜTÜ (IMO) IMO, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE İLGİLİ ÇALIŞMALARINI COP23 E SUNDU LİMAN DEVLETİ KONTROL REJİMLERİ ARASINDAKİ İŞBİRLİĞİ, UYUM VE BİLGİ PAYLAŞIMI GÜÇLENDİRİLECEK 1 SÜLFÜR SINIRLAMASINDA İSTİSNA KABUL EDİLMİYOR IMO GENEL SEKRETERİ KİTACK LİM, ÖRGÜT ÜN 2018 YOL HARİTASINI AÇIKLADI AVRUPA BİRLİĞİ (AB).. AVRUPALI ARMATÖRLER, IMO ÇEVRE TOPLANTISINDA KAYDEDİLEN GELİŞMEYİ DESTEKLİYOR BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İKLİM KONFERANSI, PARİS ANLAŞMASI NIN UYGULANMASI KONUSUNDA İLERLEME KAYDETTİ BATI AKDENİZ ÜLKELERİ, BÖLGEDE MAVİ EKONOMİYİ GELİŞTİRMEK AMACIYLA İŞBİRLİĞİNİ ARTIRIYOR BATI AKDENİZ ÜLKELERİ, BÖLGEDE MAVİ EKONOMİYİ GELİŞTİRMEK AMACIYLA İŞBİRLİĞİNİ ARTIRIYOR ULUSLARARASI DENİZ TİCARET ODASI (ICS) BM İKLİM KONFERANSI KATILIMCISI ICS, DENİZ TAŞIMACILIĞINDA SIFIR KARBON VİZYONUNU SAVUNUYOR. ICS VE CMI, DENİZCİLİK SÖZLEŞMELERİNİN ONAYLANMASI HAKKINDAKİ KAMPANYASINI GÜNCELLİYOR. ICS İN DENİZCİLİĞİN BÖLGESEL EMİSYON TİCARET SİSTEMİ İÇİNDE YER ALMAMASI İLE İLGİLİ AB NİN GEÇİCİ KARARI HAKKINDAKİ DEĞERLENDİRMESİ

3 TAB NORM-TÜRK ARMATÖRLER BİRLİĞİ NORM MERKEZİ Aylık Sektör Norm Raporu KASIM 2017 RESMİ GAZETE AYLIK MEVZUAT DEĞİŞİKLİKLERİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE UKRAYNA BAKANLAR KURULU ARASINDA ULUSLARARASI KOMBİNE YÜK TAŞIMACILIĞI ANLAŞMASININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN YAYIMLANDI 11 KASIM 2017 CUMARTESİ Sayı: Kasım 2016 tarihinde İstanbul da imzalanan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Ukrayna Bakanlar Kurulu Arasında Uluslararası Kombine Yük Taşımacılığı Anlaşması nın onaylanması uygun bulunmuştur. TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ VE KATAR DEVLETİ HÜKÜMETİ ARASINDA GEMİADAMLARININ EĞİTİM, BELGELENDİRME VE VARDİYA TUTMA STANDARTLARI ULUSLARARASI SÖZLEŞMESİ UYARINCA BELGELERİN KARŞILIKLI TANINMASINA İLİŞKİN MUTABAKAT ZAPTI İLE MUTABAKAT ZAPTINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN NOTALARIN ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN YAYIMLANDI. 11 KASIM 2017 CUMARTESİ Sayı: Aralık 2015 tarihinde Doha da imzalanan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Katar Devleti Hükümeti Arasında Gemi adamlarının Eğitim, Belgelendirme ve Vardiya Tutma Standartları Uluslararası Sözleşmesi Uyarınca Belgelerin Karşılıklı Tanınmasına İlişkin Mutabakat Zaptı ile Mutabakat Zaptında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Notaların onaylanması uygun bulunmuştur. 2 ÜLKEMİZE KRUVAZİYER GEMİ İLE TURİST GETİREN (A) GRUBU SEYAHAT ACENTALARINA DESTEK SAĞLANMASI HAKKINDA KARARIN UYGULAMA USUL VE ESASLARINA DAİR TEBLİĞ YAYIMLANDI. 11 KASIM 2017 CUMARTESİ Sayı: Bu tebliğ ile ülkemizde kurvaziyer hizmeti veren limanlara, 26 Eylül 2017 tarihinden başlamak üzere 31 Aralık 2017 tarihine kadar 750 ve daha fazla yolcu kapasitesine sahip kurvaziyer gemi ile turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine getirdiği turist başına 30 (otuz) ABD Doları destek sağlanmaktadır. 484 SIRA NOLU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI. 11 KASIM 2017 CUMARTESİ Sayı: Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (B) fıkrasında Yeniden değerleme oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın Ekim ayında (Ekim ayı dâhil) bir önceki yılın aynı dönemine göre Türkiye İstatistik Kurumunun Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksinde meydana gelen ortalama fiyat artış oranıdır. Bu oran Maliye Bakanlığınca Resmî Gazete ile ilan edilir. hükmü yer almaktadır. Bu tebliğ ile Bu hüküm uyarınca yeniden değerleme oranı 2017 yılı için % 14,47 (ondört virgül kırkyedi) olarak tespit edilmiştir. Bu oran, aynı zamanda 2017 yılına ait son geçici vergi dönemi için de uygulanacaktır.

4 DÜNYA DENİZCİLİK ÖRGÜTÜ (IMO) 1 IMO KOMİTELERİNİN ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDAKİ TOPLANTILARI Gemi Dizaynı ve Gemi inşa Alt Komite Toplantısı (Sub-Committee on Ship Design and Construction (SDC)) (22/01/ /01/2018)/5.Oturum Kirliliğin Önlenmesi Alt Komite Toplantısı (Sub-Committee on Pollution Prevention and Response (PPR)) (05/02/ /02/2018)/5.Oturum Seyir, Haberleşme, Arama ve Kurtarma Alt Komitesi (Sub-Committee on Navigation, Communications and Search and Rescue (NCSR)) (19/02/ /02/2018)/5.Oturum Gemi Sistem ve Cihazları Alt Komitesi (Sub-Committee on Ship Systems and Equipment (SSE)) (12/03/ /03/2018)/5.Oturum Deniz Emniyet Komitesi (Maritime Safety Committee (MSC)) (16/05/ /05/2018)/99.Oturum GEMİ BELGELERİ NASIL VERİLİYOR? 02/11/2017 Tanınmış Kuruluşlar Kodu (RO Code Code for Recognised Organizations) kapsamına giren sorumluluklar hakkında Arap ve Akdeniz Devletlerini bilgilendirmek amacıyla, Birleşik Arap Emirlikleri nin Abu Dabi şehrinde IMO nun yönettiği bir atölye çalışması düzenlendi. IMO dokümanlarındaki klas kuruluşlarını konu alan bütün düzenlemeler, 1 Ocak 2015 tarihinde kabul edilen Tanınmış Kuruluşlar Kodu belgesinde toplanmıştır. IMO sözleşmelerine göre, gemiler, Bayrak Devleti yetkililerince veya onları temsilen Tanınmış Kuruluşlarca (Recognized Organisations) denetlenir ve belgelendirilir. Bu nedenle, denetim ve belgelendirme için Tanınmış Kuruluşlara yetki veren ülkeler, bu kuruluşları tanımalı ve izlemelidir. 3 IMO, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE İLGİLİ ÇALIŞMALARINI COP23 E SUNDU 06/11/2017 IMO, gemilerden kaynaklı sera gazı emisyonlarını azaltmak için bir süredir kapsamlı bir strateji üzerine çalışıyordu. Kaydettiği gelişmeleri ve yavaş yavaş şekillenmeye başlayan stratejisini, Kasım ayında Almanya nın Bonn şehrinde düzenlenen COP 23 iklim değişikliği konferansına sundu. IMO, mevcut durumda 2,600 dan fazla geminin zorunlu enerji verimliliği şartlarını taşıdığını belirtti. Ayrıca, 1 Ocak 2020 den itibaren geçerli olmaya başlayacak düşük sülfürlü yakıt kullanma zorunluluğu sayesinde alternatif kaynakların tercih edilmesiyle gemilerden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının daha da azalacağı öngörülüyor. IMO, COP 23 konferansına kapasite oluşturma çalışmaları ve teknik işbirlikleri hakkında da bilgi verdi. Bunlar arasında özellikle küresel enerji verimliliğini arttırmayı hedefleyen GloMEEP ve Avrupa Birliği destekli denizcilik teknoloji merkezlerinin kurulduğu GMN projesi dikkat çekti. 1 Deniz Ticaret Odası Aylık IMO Bülteninden istifade edilerek hazırlanmıştır.

5 LİMAN DEVLETİ KONTROL REJİMLERİ ARASINDAKİ İŞBİRLİĞİ, UYUM VE BİLGİ PAYLAŞIMI GÜÇLENDİRİLECEK 06/11/2017 Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), Ekim 2017 tarihlerinde liman Devleti kontrolü (PSC) hakkında atölye çalışması düzenledi. Uluslararası yönetmeliklere uygun olarak hareket edilip edilmediğini araştıran Liman Devleti kontrol rejimleri, IMO yla olan bilgi paylaşım süreçlerini geliştirileceklerini ve kendi aralarında daha kuvvetli bir işbirliği yapacaklarını açıkladı. Toplantıda ortaya konulan tavsiye kararları, IMO ve PSC rejimlerinin bakanlık makamlarınca değerlendirilecektir. Katılımcılar, istatistiksel çıktıların geliştirilmesi ve PSC rejim sistemlerinin daha uyumlu bir hale getirilmesi için çalışacaklarını ifade etti. Ayrıca, siyah/gri/beyaz liste uygulamasından, söz konusu geminin risk profilinin ortaya konmasına dayanan bir yaklaşımın olanaklarını araştırmaya karar verdiler. PSC rejimlerinin, bilgi sistemlerine, beklenenden daha düşük performans gösteren gemiler için ortak bir liste eklemeleri ve güncelliğini sağlamaları tavsiye edildi. Bilgi paylaşımı sürecini daha etkin bir hale getirmek için PSC rejimleri arasında ortak bir platform kurulması ve çalışma politikalarının geliştirilmesi de tartışıldı. IMO nun çalışmalarının nasıl sonuçlandığını takip etmek, gemideki uygulamalarla ilgili doğrudan bilgi toplamak ve teknik işbirliği ile kapasite arttırma faaliyetlerini desteklemek için IMO ve PSC rejimleri arasındaki ortaklığın daha ileri bir düzeye taşınması tavsiye edildi. Mevcut uygulamada PSC rejimleri IMO ya bilgilendirme yaparak Örgüt ün yasal çalışmalarına katkı sağlıyor. Denetimlerle ilgili yıllık raporlar ve yoğunlaştırılmış denetim kampanyalarının sonuçları ise IMO belgelerinin uygulanmasıyla ilgili çalışma yapan alt komiteye iletiliyor. Veri değişimi anlaşmaları sayesinde Küresel Entegre Deniz Taşımacılığı Bilgi Sistemi (GISIS) ne bir PSC modülü yerleştiriliyor. 4 Toplantıya katılan PSC temsilcileri, Liman Devletlerinin raporlama prosedürlerinin tek pencere sistemi kapsamına alınarak daha uygulanabilir duruma getirilmesi için IMO ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) nün birlikte çalışması talebinde bulundu. Son olarak, iki yılda bir toplantı yapılması ve PSC yetkililerinin kamera taşıyarak çalışma olanaklarının bir sonraki toplantı gündeminde tartışılması önerildi. SÜLFÜR SINIRLAMASINDA İSTİSNA KABUL EDİLMİYOR 15/11/2017 Atina da damıtma ve petrokimya endüstrisi hakkında düzenlenen bir konferansa katılan IMO, 1 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe girecek küresel sülfür sınırlamasında herhangi bir erteleme yapılmayacağını ifade etti. IMO Kirliliği Önleme ve Müdahale Alt Komitesi nin Şubat 2018 teki oturumunda (PPR 5) ve yine önümüzdeki yıl yapılacak uluslararası bir çalışmada, bu konu ele alınacak. Sülfür sınırlamasına uyulup uyulmadığını denetleme ve izleme yetkisi Bayrak Devletleri ile Liman Devletlerinin sorumluluğunda ve görev kapsamında olacak. Yakıt İkmal endüstrisinden ise egzoz gazı temizleme sistemleri veya arındırıcı sistemler bulunduran gemilere yüksek sülfür içerikli yakıt teminine devam etmesi beklenecek. Sülfür sınırlamasına uymayan veya buna eşdeğer arıtma sistemlerine sahip olmadığı halde yüksek sülfür içerikli yakıt kullanan gemiler, tutulma olasılığının yanında deniz seferine elverişsiz olarak değerlendirilebilir ve bu durum kiralama şirketi ile olası tazminat taleplerini olumsuz etkileyebilir. IMO sirkülerine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:

6 İSTİLACI TÜRLERLE MÜCADELE 24/11/2017 Geçtiğimiz Eylül ayında yürürlüğe giren IMO Balast Suyu Yönetimi Konvansiyonu (BWM), gemilerin ballast suyuyla taşınan istilacı türlerle mücadeleyi kolaylaştırmayı amaçlıyor. Konvansiyon, İstilacı Yabancı Türler hakkında Ajanslar Arası İrtibat Grubu nun Brüksel, Belçika daki 8. oturumunda kabul edildi. IMO temsilcileri, BWM nin genel bir çerçevesini çizdi ve konvansiyonun uygulanmasıyla ilgili ana başlıkları açıkladı. Bir diğer gündem maddesi, gemi karinalarında midye, yosun gibi biyolojik kirleticilerin birikmesi olarak biofouling sorunu ve IMO nun bununla ilgili geliştirdiği kılavuzların daha etkili bir şekilde uygulanması için yürütülen Glo-Fouling projesiydi. İstilacı türlerin çevre ve dünya ekonomisi üzerinde ciddi boyutlarda olumsuz etkileri olduğu biliniyor. Bu canlılar, biyolojik çeşitlilik için büyük tehdit yaratırken, çevre üzerindeki etkileri çoğu zaman telafi edilemiyor. Ayrıca, kıyı ve deniz çevresi ekseninde çalışan sektörler mali açıdan zarar görüyor ve altyapıda yüksek maliyetli onarım ihtiyacı doğuyor. İstilacı türlerin sağlık üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkileri de gittikçe önem kazanıyor. Bu nedenle Birleşmiş Milletler (BM), BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasına istilacı türlerle mücadeleyi kattı. Hedef 15, istilacı türlerin kara ve deniz çevresindeki etkilerini azaltmak için ülkelerden 2020 ye kadar önlem almasını bekliyor. IMO GENEL SEKRETERİ KİTACK LİM, ÖRGÜT ÜN 2018 YOL HARİTASINI AÇIKLADI 27/11/2017 IMO Meclisi, otuzuncu oturumunu 27 Kasım 6 Aralık 2017 tarihleri arasında 1,500 den fazla delegenin katılımıyla Londra da gerçekleştirdi. Genel Sekreter Kitack Lim, açılış konuşmasıyla oturumu başlattı ve 2018 de tüm dünyanın IMO yu yakından izleyeceğini, Örgüt ten sera gazlarını azaltma stratejisine yönelik daha somut gelişmeler beklediğini ifade etti. Önümüzdeki yıl için IMO üyesi ülkelerin yol haritamızın ilk aşamasına dair net bir vizyon belirlemesi gerek. Cesur olmalı ve gerçekten fark yaratacak iddialı hedefler belirlemelisiniz. Yapacaklarınızın önemini kalıcı kılma şansına sahipsiniz. Bunu en iyi şekilde değerlendirin. Lim in kendisini dinleyen kalabalık gruba verdiği en önemli mesaj bu oldu. Ve sözlerine şöyle devam etti: Stratejik yönelimlerimiz, yasa düzenleme ve uygulama süreçlerimizi daha etkin bir duruma getirmekiçin yeni ve gelişen teknolojilerden yararlanmamızı işaret etmektedir. Stratejilerimiz arasında, otonom deniz taşıtları gibi gelişmekte olan yeni teknolojileri takip etmek, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak, okyanusların korunması için çalışmak, siber suçlara karşı tedbirler almak ve uluslararası ticareti kolaylaştırmak bulunuyor ve tüm bunların yanında insan faktörünü göz ardı etmemeliyiz. 5 Kitack Lim, Bilgi merkezli Örgüt konseptinin benimsenmesi ve Örgüt ün tüm işlerinde ve karar alma mekanizmalarında veri analizinin ön plana çıkarılması gerektiğini savundu. Deniz kazalarının arkasındaki nedenleri ve genel eğilimleri anlamak için istatistik ve verileri daha ayrıntılı ve kapsamlı analiz etmeli, ayrıca yasal çerçevede gerçekleşen değişim ve yenilikleri mümkün olduğunca ilgili istatistik ve analizlere dayandırmalıyız. Böylece, bürokratik işlemleri azaltmak ve gereksiz talepleri ortadan kaldırmak için yasal süreçlerimizi daha iyi bir duruma getirebileceğiz, dedi. Mecliste konuşulan bir diğer konu, IMO nun 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi ile bu gündem kapsamındaki Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri nin gerçekleşmesinde üstlendiği rol oldu. Lim, sürdürülebilir kalkınmanın ancak dünya ticaretini ve küresel ekonomiyi destekleyen sürdürülebilir taşımacılık sektörüyle mümkün olduğunu ve IMO nun çalışmalarının birçok açıdan Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri yle paralellik taşıdığını vurguladı. Oturumda ayrıca Örgüt ün 70. kuruluş yıldönümünün yaklaştığı da hatırlatıldı. Kitack Lim sözlerini şöyle tamamladı: Önümüzdeki yıl için belirlediğimiz Mirasımız: daha iyi bir gelecek için daha iyi denizcilik

7 teması geçmişten bugüne IMO nun yetmiş yılını ele alıyor. Bu tema sayesinde IMO nun yıllar içinde küresel tedarik zincirinde geldiği yeri görme ve gösterme fırsatı yakalayacağız. Toplantı sırasında IMO Konsey üyeliği seçimleri yapılmış olup, ülkemizin C kategorisinden Konsey Üyeliği adaylığının desteklenmesi amacıyla 27 Kasım 2017 IMO yerleşkesinde Türkiye tarafından bir resepsiyon düzenlenmiştir. Seçimler sonunda Türkiye dönemi için C kategorisi Konsey Üyeliğine seçilmiştir. AVRUPA BİRLİĞİ 2 AVRUPALI ARMATÖRLER, IMO ÇEVRE TOPLANTISINDA KAYDEDİLEN GELİŞMEYİ DESTEKLİYOR Avrupa Topluluğu Armatörler Birliği (ECSA), Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Deniz Çevresini Koruma Komitesi nin (MEPC) Ekim ayında gerçekleştirilen oturumlar arası toplantısında ilerleme kaydedildiği görüşünde. Söz konusu Toplantıda, Paris İklim Anlaşması na göre kapsamlı bir CO 2 azaltım stratejisi için net bir vizyonun ve yönlendirici ilkelerin oluşturulması amacıyla IMO ön stratejisi etraflıca ele alındı; kısa, orta ve uzun vadeli olası tedbirler listesi, muhtemel zaman çizelgesi ve bu tedbirlerin IMO devletleri üzerindeki etkisi görüşüldü. ICS ve diğer denizcilik birlikleri tarafından anılan toplantıya sunulan bir tebliğde, IMO nun uluslararası denizcilik sektörü adına bir dizi CO 2 azaltma hedefini kabul etmesi gerektiği görüşü yinelendi. Daha açık şekilde belirtmek gerekirse, denizcilik sektöründen kaynaklanan toplam CO 2 emsiyonlarının 2008 yılı seviyelerini aşmaması gerektiği ve 2050 yılına kadar sektörden kaynaklanan toplam emisyon azaltım oranlarının ton-km bazında IMO tarafından belirlenmesi gerektiği ileri sürüldü. 6 ECSA Genel Sekreteri Martin DORSMAN: Avrupa Komisyonu ve AB Üyesi Devletlerin birlik olmalarından ve oturumlar arası toplantıda IMO üyeleri içerisinde önerilen farklı görüş ve önerileri birleştirmeye yönelik büyük çaba sarf etmelerinden özellikle memnuniyet duyduk dedi. Avrupalı armatörler, IMO ya Üye Devletlerin kabul edeceği kararlı bir stratejinin Nisan 2018 de gerçekleştirilecek olan bir sonraki MEPC toplantısında IMO tarafından sunulabileceğine inanıyor. Avrupalı armatörler, denizcilik endüstrisinin karbondan arındırılmasına yönelik kuşkusuz güçlü bir istek duyuyorlar. Pek çok denizcilik şirketi daha çevreci ve sürdürülebilir deniz taşımacılığı için şimdiden ilerleme kaydetti. Söz konusu şirketler, filolarının enerji verimliliğini geliştirmeye yönelik farklı çözümler araştırmaktadırlar. Şirketler; yakıt verimliliğinin, LNG-makine teknolojisinin, fosil olmayan alternatif yakıtların ve elektrik ve hibrid akü sistemlerinin geliştirilmesi için makinelerin ve pervanelerin iyileştirilmesi gibi teknolojik inovasyonlara büyük yatırımlar yapıyorlar. Şirketler, toplam yakıt tüketimini azaltmak amacıyla gemideki yakıt tasarrufunu sürekli takip edecek stratejileri de hayata geçirmiş durumdadırlar. (Kaynak: ECSA) BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İKLİM KONFERANSI, PARİS ANLAŞMASI NIN UYGULANMASI KONUSUNDA İLERLEME KAYDETTİ Bu sene Fiji nin başkanlığında Bonn da gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı nda (COP 23) yaklaşık 200 ülke bir araya geldi. Taraflar, önümüzdeki sene Polonya nın 2 Deniz Ticaret Odası Aylık AB Bülteninden istifade edilerek hazırlanmıştır.

8 Katowice kentinde gerçekleştirilecek olan bir sonraki BM iklim konferansı öncesinde, tarihsel önemdeki 2015 anlaşmasının dünya çapında yürürlüğe girmesine yönelik somut ilerleme kaydetti. Paris Anlaşması, iklim eylemi için küresel bir çerçeve oluşturuyor ve küresel ısınmanın 2 C nin altında tutulması için düşük karbonlu bir geleceğe kaçınılmaz bir geçişi öngörüyor. Avrupa Birliği de, Paris Anlaşması gereğince sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar en az % 40 azaltmayı taahhüt etmiştir (1990 yılı seviyesi). İklim değişikliğiyle mücadelede küresel liderlik konumunu sürdürmeyi isteyen AB, bu liderliğinin bir sinyali olarak Kyoto Protokol ünün Doha Değişikliği onay belgelerini bu senenin sonuna kadar tevdi etmeyi hedeflediğini açıkladı. Doha Değişikliği, Kyoto Protokolü nün 2020 yılına kadar tarafların sera gazı emisyonlarını azaltmalarını gerektiren ikinci taahhüt dönemini ilgilendirmektedir. AB, 2016 yılında emisyonlarını % 23 kadar azaltarak şimdiden 2020 hedeflerinin üzerine çıkmış durumdadır. Doha Değişikliğini hızlıca onaylama kararı, AB nin uluslararası iklim eylemine olan bağlılığını ve bu konudaki taahhütlerini yerine getirmekte olan güvenirliğini göstermektedir. COP23 ün bazı sonuçları aşağıdaki gibidir: - Kolaylaştırıcı (Talanoa) Diyalog: Talanoa Diyaloğu fikri, iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik küresel çabaların kararlı şekilde artırılmasına sağlam bir temel oluşturmak amacıyla Bonn da kararlaştırıldı. Diyalog, iklim değişikliğiyle mücadelede sağlanan ilerlemenin sergilendiği ve en iyi uygulamaların paylaşıldığı bir alan yaratacaktır öncesinde iklim değişikliğiyle mücadele: 2020 öncesinde iklim değişikliğiyle mücadeleye dair tartışma, hedeflerin 2020 den önce gerçekleştirilmesine ilişkin iki durum değerlendirme çalışmasını öngören bir karar metni ile sonuçlandı. Yukarıda belirtildiği gibi, AB 2016 yılında emisyonlarını % 23 azaltarak 2020 hedefini şimdiden aşmıştır. Ayrıca, AB ve AB Üyesi Devletler, gelişmekte olan ülkelere 2016 yılında 20.2 milyar Euro luk bir katkı sağlayarak en büyük iklim finansörü olmaya devam etmektedir. - Kayıp ve Zarar: Taraflar, kayıp ve zararlar hakkında önemli bir karar metni üzerinde anlaşma sağladılar. Buna göre, daha önce alınan kararlarla dengeyi bozmayacak şekilde, zayıf ve küçük adaların taleplerini dikkate alan bir uzlaşma planı geliştirildi. Kayıp ve Zarar desteğini iyileştirmek amacıyla Mayıs 2018 te bir uzman diyaloğu organize edilecektir. - Cinsiyet Eylem Planı: COP23 te, Paris Anlaşması kapsamındaki ilk Cinsiyet Eylem Planı üzerinde mutabık kalındı. AB, aktif olarak bu eylemi destekledi ve pek çok AB Üyesi Devlet söz konusu girişim için yoğun çaba sarf etti. Yerli Halkın Platformu: Taraflar, COP21 de kurulan yerel halk platformunun faaliyet göstermesi konusunda uzlaşmaya vardılar. Söz konusu karara varılmasında AB önemli bir rol üstlendi. (Kaynak: Avrupa Komisyonu) 7 BATI AKDENİZ ÜLKELERİ, BÖLGEDE MAVİ EKONOMİYİ GELİŞTİRMEK AMACIYLA İŞBİRLİĞİNİ ARTIRIYOR Batı Akdeniz ülkelerinin Bakanları, Batı Akdeniz de mavi ekonominin sürdürülebilir gelişimine yönelik bir Girişimi onaylamak ve faaliyete geçirmek üzere 30 Kasım 2017 tarihinde İtalya nın Napoli kentinde bir araya geldiler. Girişim, ortak deniz alanını daha emniyetli, daha temiz ve daha üretken yapma amacına yönelik ortak eylemler serisidir. Bakanlar, Girişimin yönetim kurulu başkanlıklarının 2018 yılında Cezayir ve Fransa tarafından, 2019 yılında Fransa ve Fas tarafından ve 2020 yılında ise Fas ve İtalya tarafından yapılmasına karar verdiler. Resmi olmayan toplantı, Cezayir, Fransa, İtalya, Libya, Malta, Moritanya, Fas, Portekiz, İspanya ve Tunus tarafından kabul edilen bir deklarasyon ile sonuçlandı.

9 Avrupa Komisyonu nun Çevre, Denizcilik ve Balıkçılıktan sorumlu Bakanı Karmenu VELLA, Bugün kabul edilen Bakanlık deklarasyonu, ülkelerin Batı Akdeniz bölgesinde sürdürülebilir büyümeyi teşvik etmeye yönelik siyasi istekliliğine tanıklık etmektedir. Emniyetli ve temiz bir Akdeniz istiyorsak, çabalara katılmalıyız. İstihdam yaratmak ve esaslı ve sürdürülebilir mavi ekonomi ortaya koymak istiyorsak, hepimizin aynı doğrultuda çalışması gerekiyor. Hem AB nin ve hem de Güneyli paydaş ülkelerin Girişime eşit şekilde inanıyor olduğunu görmek önemli dedi. İtalya Altyapı ve Taşımacılık Bakanı Graziano DELRIO: Coğrafya kaderdir ve göz ardı edilemez: Akdeniz in çevresel olarak korunması ve gelişmesinin geleceğimiz için birinci derecede önemli oluşuna dair bugün AB ve Akdeniz için Birlik (Union for the Mediterranean UfM) ile anlaşmaya varan 10 Ülkenin ortak kaderinin bir parçası Akdeniz dir. Toplumlarımızın küresel gelişimine önemli bir katkı sağlamak amacıyla, Akdeniz i sosyal, ekonomik ve çevresel düzeyde barışçıl ve sürdürülebilir kalkınma alanına dönüştürmek için çabalıyoruz. Bu ortak coğrafi kaderin, bu coğrafi bölgede yaşayan insanlar için bir refah politikası sunacağını garanti etmeliyizr dedi. Akdeniz için Birlik Genel Sekreteri Fathallah SIJILMASSI, Mavi ekonomi, bölgede sürdürülebilir kalkınma ve istihdamın yaratılması için itici bir kuvvet olarak; insani kalkınma, bölgesel entegrasyon ve istikrara katkı sağlamaktadır. Bugün, Akdeniz deki somut girişimler ve projeler için pozitif ve ortak bir gündemi geliştirmek maksadıyla, işbirliği çabalarımızın bölgesel ve alt-bölgesel boyutlarını güçlendirmek için buradayız dedi. Bahse konu Bakanlık Toplantısına paralel olarak, Kasım 2017 tarihlerinde yine Napoli de Mavi Ekonomi Akdeniz Paydaşlar Konferansı gerçekleştirildi. Konferansta, 30 ülkeden deniz ve denizcilik meseleleriyle ilgili ulusal, bölgesel, yerel idareler, özel sektör, uluslararası örgütler, akademi ve sivil toplum kuruluşlarından 400 katılımcı bir araya geldi. Paydaşlar, Akdeniz de mavi ekonomi sektörleri için fırsatları, zorlukları ve ekonomiyi canlandırma ve istihdam yaratma yollarını ele aldılar. (Kaynak: Avrupa Komisyonu) 8 AB VE ARKTİK ORTAKLARI AÇIK DENİZLERDE KAÇAK AVLANMAYI ÖNLEYECEK Avrupa Birliği ve Arktik meseleleriyle ilgili ortakları (Kanada, Çin Halk Cumhuriyeti, Grönland ve Faroe Adaları itibarıyla Danimarka, İzlanda, Japonya, Kore Cumhuriyeti, Norveç, Rusya Federasyonu ve Amerika Birleşik Devletleri), Arktik açık sularında kaçak ticari avlanmanın önüne geçmek üzere 1 Aralık günü uluslararası bir mutabakata vardılar. Söz konusu anlaşma, bölgedeki balık stoklarının sürdürülebilir kullanımını destekleyecek yeterli bilimsel bilgi mevcut oluncaya kadar geçerli olacaktır. Arktik bölgesi, küresel ortalamanın yaklaşık iki katı oranında ısınmakta, bu da balık stoklarının büyüklüğü ve dağılımında bir değişime yol açmaktadır. Bu durumun bir sonucu olarak Arktik açık denizleri, orta ya da uzan vadede ticari balıkçılık için daha cazip hale gelebilir. Bununla birlikte şimdiye kadar, Arktik açık denizlerinin büyük kısmı herhangi bir uluslararası koruma ya da yönetim rejimi kapsamına alınmamıştır. Anılan anlaşma, ilerideki tüm balıkçılık faaliyetlerinin sürdürülebilir şekilde yürütülmesini temin etmek amacıyla, Orta Arktik Okyanusu için bölgesel balıkçılık yönetimi örgütlerinin yaratılmasına doğru atılan ilk adım olacaktır. AB Çevre, Balıkçılık ve Denizcilikten sorumlu Bakanı Karmenu VELLA, Tüm tarafların gösterdiği bağlılık ve liderlik söz konusu tarihi anlaşmaya ulaşılabilmesini mümkün kılmıştır. Anlaşma, uluslararası okyanus yönetimi çerçevesindeki önemli bir boşluğu dolduracak ve hassas deniz ekosistemlerini gelecek nesiller için koruyacaktır dedi. Bahse konu Anlaşma, en son 5-6 Ekim 2017 tarihlerinde AB nin ev sahipliğinde Malta da düzenlenen Denizlerimiz Konferansı nda (Our Ocean Conference) vurgulanan ve bilimsel temelli ve ihtiyati yönetim rejimi yürürlüğe girmeden Arktik açık denizlerinde ticari balıkçılığın başlamaması gerektiğini vurgulayan görüşle uyumludur. (Kaynak: Avrupa Komisyonu)

10 AVRUPA KOMİSYONU BİLİMSEL DANIŞMANLARI DENİZ ÜRÜNLERİ HAKKINDA GÖRÜŞ YAYINLADI Avrupa Komisyonu Bilimsel Danışma Mekanizması Üst Düzey Grubu, 30 Kasım 2017 tarihinde Deniz Ürünleri hakkında yeni bir bilimsel görüş yayınladı. Danışmanlardan, gelecek nesillerin kullanımlarına zarar vermeyecek şekilde daha fazla deniz ürünü ve biokütlenin nasıl elde edilebileceği hususunu incelemeleri istenmişti. Üst Düzey Grup, 2050 ye kadar 10 milyara ulaşacak olan dünya nüfusunun taleplerini karşılamaya yarayacak politika önerileri formüle etmektedir. Karmenu VELLA, Artan küresel nüfus yalnızca tarımsal ürünlerle beslenemez. Neyse ki, denizlerde büyük bir potansiyel bulunmaktadır. Bu rapor bize iki şekilde yardımcı olacaktır. Rapor, denizlerden nasıl daha fazla ürün elde edebileceğimizi gösteriyor ve bunu sürdürülebilir şekilde nasıl yapabileceğimizi açıklıyor dedi. Raporda öne çıkan öneriler şöyledir: dengeli bir ürün üretme sistemi için üreticilerin ve tüketicilerin ihtiyaçlarının hesaba katılması, besin zincirinde altta bulunan türlerin tüketiminin artırılması (deniz yosunları ve kabuklu deniz ürünleri gibi), AB ve güneyli paydaş ülkeler arasında sürdürülebilir balıkçılık ortaklık sözleşmelerinde kültür balıkçılığının dikkate alınması. (Kaynak: Avrupa Komisyonu) GEMİADAMLARI VE İŞLETMECİLER ÜZERİNDEKİ İDARİ YÜKLERİN HAFİFLETİLMESİNE İHTİYAÇ VAR ECSA ve Avrupa Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ETF), 8-10 Kasım 2017 tarihlerinde Talinn de gerçekleştirilen Dijital Taşımacılık Günleri nde, gemi mürettebatının ve şirketlerinin karşı karşıya kaldığı idari yüklerin azaltılması çağrısında bulundu. Haziran 2016 dan bu yana Avrupa limanlarındaki gemiler için raporlama formalitelerini basitleştirmeyi ve rasyonel hale getirmeyi amaçlayan AB Raporlama Formaliteleri Direktifi (Reporting Formalities Directive) ne yazık ki amacına ulaşamamıştır. Aksine, mürettebat ve şirketler daha önce olmadığı kadar kötü bir durumla karşı karşıyadır. Tek bir Avrupa penceresinin oluşturulmasından ziyade, değişik ulusal çözümler geliştirilmiş ve hatta Üye Devlet seviyesinde dahi çoğunlukla tek bir çözüm söz konusu olmamıştır. Mevcut durum, idari iş yükünü ve gemiadamlarının bitkin düşme tehlikesini artırmaktadır. ECSA ve ETF, Avrupa Komisyonu nun Raporlama Formaliteleri Direktifi ile alakalı problemleri ve bu problemlerin aciliyetini kavramış olmasından memnuniyet duymaktadır. Avrupa Denizcilik Tek Pencere (European Maritime Single Window - EMSW) ortamına ilişkin Etki Değerlendirmesinin başlatılmasını olumlu karşılayan ECSA ve ETF, 2018 yılı baharında bu konuda iddialı bir öneriyi dört gözle beklemektedir. ETF ve ECSA, AB Üyesi Devletleri özellikle istekli olmaya davet ediyor ve gerçek anlamda basitleştirmenin sağlanabilmesinin ve gereksiz idari yüklerin azaltılmasının yalnızca uyumlaştırma yoluyla başarılabileceğini ileri sürüyor. ETF nin Politika Sekreteri Philippe ALFONSO: Harmonize bir sistem, mürettebatın esas görevi olan emniyetli ve güvenli deniz yolculuğuna odaklanmasını mümkün kılacaktır. Tüm tarafları açık görüşlü olmaya teşvik ediyoruz. Elbette vazgeçilebilecek raporlama gereklilikleri, daha iyi şekilde yeniden kullanılabilecek bilgiler ve pek çok aktör için daha net şekilde açıklanabilecek sorumluluklar vardır. Bu değerlendirmenin etraflı şekilde yapılması durumunda, mürettebat ve şirketler üzerindeki idari yüklerde büyük bir azalma olacaktır dedi. (Kaynak: ECSA) 9

11 ULUSLARARASI DENİZ TİCARET ODASI 3 BM İKLİM KONFERANSI KATILIMCISI ICS, DENİZ TAŞIMACILIĞINDA SIFIR KARBON VİZYONUNU SAVUNUYOR. 06/11/2017 Uluslararası Deniz Ticaret Odası ICS, 6-17 kasım 2017 arasında Bonn da düzenlenen BM İklim değişikliği Konferansı (COP 23) nda CO2 seviyelerini azaltma stratejileri konusunda IMO yu desteklediklerini ve ICS in vizyonu gereğince 2050 den itibaren sıfır karbon emisyonunun hedeflendiğini, bunun içinde alternatif yakıtlar ile yeni sevk gücü teknolojilerine güvendiklerini belirtmişlerdir. ICS VE CMI, DENİZCİLİK SÖZLEŞMELERİNİN ONAYLANMASI HAKKINDAKİ KAMPANYASINI GÜNCELLİYOR. 16/11/2017 ICS (Uluslararası Deniz Ticaret Odası) ve CMI (Uluslararası Deniz Hukukçuları Komitesi) başta IMO tarafından kabul edilen konvansiyonlar olmak üzere, uluslarararsı denizcilik konvansiyonlarının hükümetler tarafından onaylanmasını teşvik etmek üzere güncellenmiş bir broşür yayınlamıştır. Denizcilik Sözleşmelerinin Onaylanmasının Teşvik Edilmesi (Promoting Maritime Treaty Ratification) isismli broşür, daha büyük ölçekli bir küresel kabule ihtiyacı olan bazı denizcilik anlaşmalarının yaygın biçimde onaylanmalarını teşvik etmeyi amaçlıyor. Bunlar özellikle üç temel IMO belgesine odaklanıyor. Gemi geri dönüşümü hakkındaki Hong Kong Sözleşmesi, petrol kirliliğinden doğan zararların tazmini hakkındaki 1992 Sorumluluk ve Fon Sözleşmelerinin 2003 Protokolü ve HNS Sözleşmesinin 2010 Protokolü. ICS İN DENİZCİLİĞİN BÖLGESEL EMİSYON TİCARET SİSTEMİ İÇİNDE YER ALMAMASI İLE İLGİLİ AB NİN GEÇİCİ KARARI HAKKINDAKİ DEĞERLENDİRMESİ 10 ICS, AB ve Avrupa Komisyonu tarafından ETS nin memnuniyetle karşılandığını gösteren bu kararın denizcilik sektörüne uygulanmasının uygun olmadığına inanmaktadır. Bunun sebebini de piyasa şartlarında ciddi bozulma yaratan büyük riskleri olması ve AB nin halihazırda iyileştirmekle uğraştığı bu güvenilir olmayan sisteme dahil olan binlerce KOBİ tarafından işletilen onbinlerce gemiyi kapsayan zorluklar olarak ifade etmektedir. 3 Deniz Ticaret Odası Sirkülerlerinden istifade edilerek hazırlanmıştır.

12 11 Veri toplama ve analiz konusundaki istek ve görüşlerinizi Türk Armatörler Birliği telefon hatlarından veya e-posta adreslerimizden bizlere iletmenizi rica ederiz. Hazırlanan raporlarımız üyelerimize ve yaklaşık 1500 denizcilik firması ile kurum/kuruluşa on-line olarak dağıtılmaktadır. Ulaşılan nokta sayımız her ay artmaktadır. Firma tanıtımlarınızın reklam mahiyetinde bu raporlarla birlikte veya bu rapor dışında doğrudan üyelerimize yayımlanmasını arzu ediyorsanız, detaylı bilgi için lütfen merkezimizle irtibata geçiniz. İletişim Bilgilerimiz: TÜRK ARMATÖRLER BİRLİĞİ Meclis-i Mebusan Cad. Dursun Han No:23 Kat:7 Fındıklı-Salıpazarı Beyoğlu/İstanbul Tel: +90 (212) (212) Faks: +90 (212) info.armatorlerbirligi.org.tr

13 TÜRK ARMATÖRLER BİRLİĞİ Mesleki bir birliktelik kurma hareketine 1923 yılında Türk Vapurcular Birliği yle başlayan Türk armatörleri, 1939 yılında kurulmuş olan Türk Armatörler Birliği yle Türk denizciliğinin gelişimi için tarihsel bir görev üslenmiş ve son olarak 1982 yılında Deniz Ticaret Odası nın kurulmasına da öncülük etmiştir. Bu doğrultuda; Türk Armatörler Birliği yeniden yapılanırken, dünya denizcilik sektöründeki gelişmeleri takip ederek, gemi sahipleriyle deniz taşımacılığı yapan kuruluşların temsilcileri arasında yardımlaşmayı ve dayanışmayı sağlayan meslekî bir örgüt olarak hizmet vermektedir. 12 Türk Armatörler Birliği köklü geçmişi ve sahip olduğu birikimi ile yılında da önemli projeleri, hazırlıkları ile hem üyelerine, hem sektöre önemli katkılarda bulunmayı hedeflemektedir.

Bu nedenle çevre ve kalkınma konuları birlikte, dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde ele alınmalıdır.

Bu nedenle çevre ve kalkınma konuları birlikte, dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde ele alınmalıdır. 1992 yılına gelindiğinde çevresel endişelerin sürmekte olduğu ve daha geniş kapsamlı bir çalışma gereği ortaya çıkmıştır. En önemli tespit; Çevreye rağmen kalkınmanın sağlanamayacağı, kalkınmanın ihmal

Detaylı

IMO dan HABERLER İMEAK Deniz Ticaret Odası Şubat (2018) Bülteni

IMO dan HABERLER İMEAK Deniz Ticaret Odası Şubat (2018) Bülteni Birleşmiş Milletler deniz sınırı güvenliği için değerlendirme ziyaretleri düzenliyor 02/02/2018 Birleşmiş Milletler Terörle Mücadele Komitesi Yürütme Organı (UNCTED), ülkelerin uluslararası güvenlik yasaları

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU ŞUBAT 2017

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU ŞUBAT 2017 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU ŞUBAT 217 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık Kuruyük Endeksi

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU NİSAN 2017

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU NİSAN 2017 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU NİSAN 217 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık Kuruyük Endeksi

Detaylı

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi; Ulusal Mevzuat sistemimiz ve Uluslararası denizcilik organizasyonlarının belirlediği standartları ve uygulamaları üyeleri adına

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU MART 2017

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU MART 2017 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU MART 217 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık Kuruyük Endeksi

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU OCAK 2017

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU OCAK 2017 Türk Armatörler Birliği Veri Hizmetleri AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU OCAK 217 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI Türk

Detaylı

KENTİNİZ DÜNYAYA İLHAM VERSİN

KENTİNİZ DÜNYAYA İLHAM VERSİN TANITIM KENTİNİZ DÜNYAYA İLHAM VERSİN TEK DÜNYA KENTLERİ YARIŞMASI NA hemen bugün katılın! KENTLER FARK YARATIR Dünya nüfusunun yarısından fazlası kentlerde yaşıyor ve kent sakinleri, dünyanın enerji kaynaklı

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU HAZİRAN 2017

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU HAZİRAN 2017 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU HAZİRAN 217 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI BUNKER PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU MAYIS 2017

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU MAYIS 2017 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU MAYIS 217 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI BUNKER PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık

Detaylı

Piyasaya Hazırlık Ortaklık Girişimi

Piyasaya Hazırlık Ortaklık Girişimi Piyasaya Hazırlık Ortaklık Girişimi Geleceğin Karbon Piyasaları Şekilleniyor Pazara Hazırlık Ortaklık Girişimi (PMR) Kyoto Protokolü nün ilk yükümlülük döneminin sona ereceği 2020 yılı sonrası yeni iklim

Detaylı

Türk Armatörler Birliği

Türk Armatörler Birliği Cilt 1, Sayı 11 Bülten Tarihi : 1 ARALIK 2016 TAB E-BÜLTEN KASIM 2016 Türk Armatörler Birliği TAB EĞİTİM Bilgilendirme Seminerleri TAB KOMİTE Çalışmalarımız TAB VERİ- ARAŞTIRMA Çalışmamız TAB EĞİTİM in

Detaylı

Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme. 30 Mayıs 2012

Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme. 30 Mayıs 2012 Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme 30 Mayıs 2012 Sürdürülebilir Kalkınma gelecek kuşakların kendi ihtiyaçlarını karşılayabilme olanağından ödün vermeksizin bugünün ihtiyaçlarını karşılayabilecek kalkınma

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU AĞUSTOS 2017

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU AĞUSTOS 2017 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU AĞUSTOS 2 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI BUNKER PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık

Detaylı

AKDENİZ EYLEM PLANI SEKRETARYASI (AEP)

AKDENİZ EYLEM PLANI SEKRETARYASI (AEP) AKDENİZ EYLEM PLANI SEKRETARYASI (AEP) Türkçe Adı Akdeniz Eylem Planı Sekretaryası (AEP) İngilizce Adı Secretariat on Mediterrenaen Action Plan (MAP) Logo Resmi İnternet Sitesi http://www.unepmap.org Kuruluş

Detaylı

Türk Armatörler Birliği

Türk Armatörler Birliği Cilt 1, Sayı 10 Bülten Tarihi : 1 KASIM 2016 TAB E-BÜLTEN EKİM 2016 Türk Armatörler Birliği Çebi Denizcilik ve Kaptan Grup Ziyaret Edildi Üye Bilgisi Çalışmalarımız TAB FORUM Toplantımız Deniz Çalışanlarının

Detaylı

İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK

İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK Daha kapsayıcı bir toplum için sözlerini eyleme dökerek çalışan iş dünyası ve hükümetler AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK Avrupa da önümüzdeki

Detaylı

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı!

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! REC Türkiye tarafından, Almanya Büyükelçiliği desteğiyle düzenlenen geniş katılımı konferansta; BM İklim Değişikliği Marakeş COP22 - Taraflar

Detaylı

G20 BİLGİLENDİRME NOTU

G20 BİLGİLENDİRME NOTU G20 BİLGİLENDİRME NOTU A. Finans Hattı Gündemi a. Büyüme Çerçevesi Güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyüme için küresel politikalarda işbirliğinin sağlamlaştırılması Etkili bir hesap verebilirlik mekanizması

Detaylı

İKV DEĞERLENDİRME NOTU

İKV DEĞERLENDİRME NOTU 162 Aralık 2015 İKV DEĞERLENDİRME NOTU YENİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ANLAŞMASI ÖNCESİNDE EN KRİTİK KONULAR İlge Kıvılcım, İKV Uzmanı İKTİSADİ KALKINMA VAKFI www.ikv.org.tr YENİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ANLAŞMASI ÖNCESİNDE

Detaylı

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve 2030 Sonrası Kalkınma Gündemi

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve 2030 Sonrası Kalkınma Gündemi Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve 2030 Sonrası Kalkınma Gündemi Musa Rahmanlar Ankara/2016 Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Dairesi/Sosyal Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü İçerik 1. Sürdürülebilir

Detaylı

IMO dan Haberler DTO AĞUSTOS BÜLTENİ

IMO dan Haberler DTO AĞUSTOS BÜLTENİ Guatemala CLC 1992 (Petrol Kirliliği Zararının Hukuki Sorumluluğu) Protokolü nü kabul etti 02/08/2016 Guatemala, Petrol Kirliliği Zararının Hukuki Sorumluluğu Hakkında Uluslararası Sözleşme yi (CLC 1992

Detaylı

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı!

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! REC Türkiye tarafından, Almanya Büyükelçiliği desteğiyle düzenlenen geniş katılımlı konferansta; BM İklim Değişikliği Marakeş COP22 - Taraflar

Detaylı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (COP12) EKİM 2015 TARİHLERİNDE ANKARA DA YAPILACAKTIR.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (COP12) EKİM 2015 TARİHLERİNDE ANKARA DA YAPILACAKTIR. [ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (COP12) 12-23 EKİM 2015 TARİHLERİNDE ANKARA DA YAPILACAKTIR. [ Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele 12. Taraflar Konferansı

Detaylı

187 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ GELİŞTİRME ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ, 2006

187 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ GELİŞTİRME ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ, 2006 187 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ GELİŞTİRME ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ, 2006 ILO Kabul Tarihi: 15 Haziran 2006 Yürürlüğe Giriş Tarihi: 20 Şubat 2009 Uluslararası Çalışma Örgütü Genel Konferansı, Uluslararası

Detaylı

DENİZCİLİK FAL KOMİTESİ FAALİYETLERİNİN

DENİZCİLİK FAL KOMİTESİ FAALİYETLERİNİN DENİZCİLİK FAL KOMİTESİ FAALİYETLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ KAYSERİ 2 Nisan 2013 Ocak 2017, Ankara 1/13 2/13 AMAÇ ve KAPSAM: Uluslararası Deniz Trafiğinin Kolaylaştırılması Sözleşmesi Facilitation of International

Detaylı

Kyoto Protokolü nün Onanması (Taraf Olunması) ve Uluslararası İklim Rejiminin Geleceği ile İlgili Bazı Politik ve Diplomatik Noktalar

Kyoto Protokolü nün Onanması (Taraf Olunması) ve Uluslararası İklim Rejiminin Geleceği ile İlgili Bazı Politik ve Diplomatik Noktalar Kyoto Protokolü nün Onanması (Taraf Olunması) ve Uluslararası İklim Rejiminin Geleceği ile İlgili Bazı Politik ve Diplomatik Noktalar José Romero* İsviçre Federal Çevre Bakanlığı Berne, İsviçre Ankara,

Detaylı

ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI SON GELİŞMELER VE ÜLKEMİZİN DURUMU

ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI SON GELİŞMELER VE ÜLKEMİZİN DURUMU ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2012 SONRASI İKLİM REJİMİNDE SON GELİŞMELER VE ÜLKEMİZİN DURUMU 24 Haziran 2009 KYOTO PROTOKOLÜ NDE ÜLKEMİZİN SON DURUMU Kyoto Protokolü nün 13 Mayıs

Detaylı

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi; Ulusal Mevzuat sistemimiz ve Uluslararası denizcilik organizasyonlarının belirlediği standartları ve uygulamaları üyeleri adına

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ: FAO NUN BAKIŞ AÇISI. Dr. Ayşegül Akın Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye Temsilci Yardımcısı 15 Ekim 2016

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ: FAO NUN BAKIŞ AÇISI. Dr. Ayşegül Akın Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye Temsilci Yardımcısı 15 Ekim 2016 İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ: FAO NUN BAKIŞ AÇISI Dr. Ayşegül Akın Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye Temsilci Yardımcısı 16 Ekim Dünya Gıda Günü Herkesin gıda güvenliğine ve besleyici gıdaya ulaşma

Detaylı

ÇEVRE DENETİMİNDE KÜRESEL GÜNDEM VE EUROSAI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN DENETİMİ SEMİNERİ

ÇEVRE DENETİMİNDE KÜRESEL GÜNDEM VE EUROSAI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN DENETİMİ SEMİNERİ YÜKSEK DENETİM DÜNYASINDAN HABERLER ÇEVRE DENETİMİNDE KÜRESEL GÜNDEM VE EUROSAI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN DENETİMİ SEMİNERİ ÇEVRE DENETİMİNDE KÜRESEL GÜNDEM VE EUROSAI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN DENETİMİ SEMİNERİ

Detaylı

IMO DAN HABERLER DTO Ekim Bülteni

IMO DAN HABERLER DTO Ekim Bülteni Kutup Kodu için hazırlıklar yapılıyor 14/10/2016 Rusya nın St. Petersbug şehrinde 4-6 Ekim 2016 tarihleri arasında TRANSTEC 2016 Rusya Limanları ve Deniz Taşımacılığı Konferansı düzenlendi. IMO temsilcisi,

Detaylı

AB, 2030 İKLİM VE ENERJİ PAKETİ ÜZERİNDE ANLAŞMAYA VARDI

AB, 2030 İKLİM VE ENERJİ PAKETİ ÜZERİNDE ANLAŞMAYA VARDI Brüksel de yapılan AB Liderler Zirvesi nde, AB üyesi 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanları 2030 İklim ve Enerji Paketi üzerinde anlaştı. Zirve de varılan mutabakat, sera gazlarının %40 azaltılması, yenilenebilir

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI MÜCADELE ADIMLARI

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI MÜCADELE ADIMLARI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI MÜCADELE ADIMLARI 16 Haziran 2009 Four Seasons Sultanahmet-İstanbul bv.karbonhizmetleri@tr.bureauveritas.com Kyoto Sonrası Dönemde Küresel Dinamikler Bahar Ubay İDKG Proje Yöneticisi

Detaylı

ULUSLARARASI ÇEVRE MEVZUATI

ULUSLARARASI ÇEVRE MEVZUATI ULUSLARARASI ÇEVRE MEVZUATI 1. Viyana Anlaşmalar Hukuku Sözleşmesi (1969) Viyana Anlaşmalar Hukuku Sözleşmesi (The Vienna Convention on the Law of Treaties, 1969 (VCLT)), uluslararası hukuk araçlarının

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU OCAK 2018

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU OCAK 2018 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU OCAK 218 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI BUNKER PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık

Detaylı

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı,

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı, Türkiye nin İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı nın Geliştirilmesi Projesi nin Açılış Toplantısında Ulrika Richardson-Golinski a.i. Tarafından Yapılan Açılış Konuşması 3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği

Detaylı

IMO dan HABERLER İMEAK Deniz Ticaret Odası Ocak (2018) Bülteni

IMO dan HABERLER İMEAK Deniz Ticaret Odası Ocak (2018) Bülteni Karaya çıkma izinleri için yeni kararlar 1 Ocak 2018 de uygulamaya girdi 01/01/2018 Denizcilerin karaya çıkma hakları, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren tüm dünyada yürürlüğe giren yasal değişikliklerle

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Yönetimine Giriş Eğitimi

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Yönetimine Giriş Eğitimi SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Yönetimine Giriş Eğitimi İÇDAŞ A.Ş. Sürdürülebilirlik Yönetim Birimi Amaç ve İçerik Bu eğitim sunumu ile paydaşlarımıza Sürdürülebilirliği tanıtmak ve şirketimizin Sürdürülebilirlik alanında

Detaylı

ÇEVRE SORUNLARININ TOPLUMLARIN GÜNDEMİNE YERLEŞMESİ

ÇEVRE SORUNLARININ TOPLUMLARIN GÜNDEMİNE YERLEŞMESİ ÇEVRE SORUNLARININ TOPLUMLARIN GÜNDEMİNE YERLEŞMESİ 1970 yılında Roma Kulübü, insanlığın ikilemi adlı projesinde dünya bağlamında Nüfus artışı, Gıda üretimi, Endüstrileşme Doğal kaynakların tüketilmesi

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI. Sürdürülebilirlik vizyonumuz

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI. Sürdürülebilirlik vizyonumuz SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI Sürdürülebilirlik vizyonumuz 150 yıllık bir süreçte inşa ettiğimiz rakipsiz deneyim ve bilgi birikimimizi; ekonomiye, çevreye, topluma katkı sağlamak üzere kullanmak, paydaşlarımız

Detaylı

IMO dan HABERLER İMEAK Deniz Ticaret Odası Ocak (2017) Bülteni

IMO dan HABERLER İMEAK Deniz Ticaret Odası Ocak (2017) Bülteni Gaz yakıtlı gemiler için yeni IMO Kodu yürürlükte 01/01/2017 Gaz veya Düşük Parlama Noktalı Diğer Yakıtları Kullanan Gemilerin Güvenliği için Uluslararası Kod (International Code of Safety for Ships using

Detaylı

Türkiye de Sivil Toplumu Geliştirme ve Sivil Toplum-Kamu Sektörü Diyaloğunu Güçlendirme Projesi

Türkiye de Sivil Toplumu Geliştirme ve Sivil Toplum-Kamu Sektörü Diyaloğunu Güçlendirme Projesi Türkiye de Sivil Toplumu Geliştirme ve Sivil Toplum-Kamu Sektörü Diyaloğunu Güçlendirme Projesi Uluslararası Konferans Sivil Toplum-Kamu Sektörü İşbirliği 25-26 Nisan 2013, İstanbul 2 nci Genel Oturum

Detaylı

AESK ve Türkiye REX. Dış İlişkiler. Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi

AESK ve Türkiye REX. Dış İlişkiler. Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi AESK ve Türkiye REX Dış İlişkiler Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi AB-Türkiye Karma İstişare Komitesi (KİK) 16 Kasım 1995 te AESK, Ankara Anlaşmasında bulunan: Ortaklık Konseyi; Avrupa Parlamentosu,

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE İRAN İSLAM CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA ÇEVRE ALANINDA MUTABAKAT ZAPTI

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE İRAN İSLAM CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA ÇEVRE ALANINDA MUTABAKAT ZAPTI TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE İRAN İSLAM CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA ÇEVRE ALANINDA MUTABAKAT ZAPTI Bundan böyle "Taraflar" olarak anılacak olan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İran İslam Cumhuriyeti

Detaylı

WORLD FOOD DAY 2010 UNITED AGAINST HUNGER

WORLD FOOD DAY 2010 UNITED AGAINST HUNGER DUNYA GIDA GUNU ACLIGA KARSI BIRLESELIM Dr Aysegul AKIN FAO Turkiye Temsilci Yardimcisi 15 Ekim 2010 Istanbul Bu yılki kutlamanın teması, ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeyde dünyadaki açlıkla mücadele

Detaylı

Sera Gazlarının İzlenmesi ve Emisyon Ticareti. Politika ve Strateji Geliştirme. Ozon Tabakasının Korunması. İklim Değişikliği Uyum

Sera Gazlarının İzlenmesi ve Emisyon Ticareti. Politika ve Strateji Geliştirme. Ozon Tabakasının Korunması. İklim Değişikliği Uyum Politika ve Strateji Geliştirme Sera Gazlarının İzlenmesi ve Emisyon Ticareti Ozon Tabakasının Korunması İklim Değişikliği Uyum 1 Birleşmiş Milletler İklim değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve ilgili uluslararası

Detaylı

KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI REHBERİ. Ramazan ŞENER Mali Hizmetler Uzmanı. 1.Giriş

KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI REHBERİ. Ramazan ŞENER Mali Hizmetler Uzmanı. 1.Giriş KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI REHBERİ 1.Giriş Ramazan ŞENER Mali Hizmetler Uzmanı Kamu idarelerinin mali yönetimini düzenleyen 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu 10.12.2003

Detaylı

AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Hibe Programı

AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Hibe Programı AB ve Türkiye Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Avrupa Birliği Bakanlığı, Katılım Öncesi AB Mali Yardımı kapsamında finanse edilen diyalog sürecini desteklemeye devam etmektedir. Diyaloğu-IV

Detaylı

KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI

KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI 1. Programın Amacı ve Kapsamı 2013 yılı itibarıyla yaklaşık 105 milyar TL ile GSYH nin yaklaşık yüzde 7 si olarak gerçekleşen

Detaylı

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi; Ulusal Mevzuat sistemimiz ve Uluslararası denizcilik organizasyonlarının belirlediği standartları ve uygulamaları üyeleri adına

Detaylı

İKV DEĞERLENDİRME NOTU

İKV DEĞERLENDİRME NOTU 189 Eylül 2016 İKV DEĞERLENDİRME NOTU AB DE SEKTÖRLER DÜŞÜK KARBONLU EKONOMİYE HAZIRLANIYOR İlge Kıvılcım İKV Uzmanı [Metni yazın] İKTİSADİ KALKINMA VAKFI www.ikv.org.tr AB DE SEKTÖRLER DÜŞÜK KARBONLU

Detaylı

İSLAM ÜLKELERİNDE MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM KONGRESİ SONUÇ DEKLARASYONU

İSLAM ÜLKELERİNDE MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM KONGRESİ SONUÇ DEKLARASYONU 18-20 Haziran 2009 İSLAM ÜLKELERİNDE MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM KONGRESİ 1 İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) üyesi 57 ülkeye yönelik düzenlenen İslam Ülkelerinde Mesleki ve Teknik Eğitim Kongresi 18-20 Haziran

Detaylı

Sentez Araştırma Verileri

Sentez Araştırma Verileri Eğitim, Görsel-İşitsel & Kültür Yürütme Ajansı Eğitim ve Kültür Genel Müdürlüğü Yaşam Boyu Öğrenim Programı İnternet Üzerinden Kişisel İşgücünü Geliştirin Leonardo da Vinci LLP (Yaşamboyu Öğrenim Programı)

Detaylı

TÜRKİYE - ARJANTİN YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1

TÜRKİYE - ARJANTİN YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1 STRATEJİK VİZYON BELGESİ ( TASLAK ) TÜRKİYE - ARJANTİN YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1 Yeni Dönem Türkiye - Arjantin İlişkileri: Fırsatlar ve Riskler ( 2014 Buenos Aires - İstanbul ) Türkiye; 75 milyonluk

Detaylı

Özet. Gelişen küresel ekonomide uluslararası yatırım politikaları. G-20 OECD Uluslararası Yatırım Küresel Forumu 2015

Özet. Gelişen küresel ekonomide uluslararası yatırım politikaları. G-20 OECD Uluslararası Yatırım Küresel Forumu 2015 G-20 OECD Uluslararası Yatırım Küresel Forumu 2015 Gelişen küresel ekonomide uluslararası yatırım politikaları Ekonomi Bakanligi Ev Sahipliginde Özet 5 Ekim 2015 Hilton Istanbul Bosphorus Hotel İstanbul,

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, AB SÜRECİ VE ÇEVRE

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, AB SÜRECİ VE ÇEVRE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, AB SÜRECİ VE ÇEVRE Dr. Mustafa ŞAHİN Genel Müdür Yardımcısı 2. ULUSLARARASI İNŞAATTA KALİTE ZİRVESİ 2 Kasım 2010, istanbul SUNUM İÇERİĞİ İklim değişikliği AB Süreci Çevre Yönetimi AB

Detaylı

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI (İİT) GENEL SEKRETERİ SAYIN YOUSEF BIN AHMAD AL-OTHAIMEEN İN İİT. EKONOMİK ve TİCARİ İŞBİRLİĞİ DAİMİ KOMİTESİ (İSEDAK)

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI (İİT) GENEL SEKRETERİ SAYIN YOUSEF BIN AHMAD AL-OTHAIMEEN İN İİT. EKONOMİK ve TİCARİ İŞBİRLİĞİ DAİMİ KOMİTESİ (İSEDAK) İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI (İİT) GENEL SEKRETERİ SAYIN YOUSEF BIN AHMAD AL-OTHAIMEEN İN İİT EKONOMİK ve TİCARİ İŞBİRLİĞİ DAİMİ KOMİTESİ (İSEDAK) 33. OTURUMUNDA YAPACAĞI KONUŞMANIN TASLAK METNİ İstanbul,

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU EKİM 2018

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU EKİM 2018 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU EKİM 2 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI BUNKER PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık

Detaylı

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi; Ulusal Mevzuat sistemimiz ve Uluslararası denizcilik organizasyonlarının belirlediği standartları ve uygulamaları üyeleri adına

Detaylı

IMO dan HABERLER İMEAK Deniz Ticaret Odası Şubat (2017) Bülteni

IMO dan HABERLER İMEAK Deniz Ticaret Odası Şubat (2017) Bülteni Kenya nın deniz güvenliğinde işbirliğini kuvvetlendirmek için çalışmalar yapıldı 02/02/2017 Deniz güvenliğini sağlamakla görevli Kenyalı yetkililer, 31 Ocak - 3 Şubat arasında düzenlenen atölye çalışmasına

Detaylı

ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ ENERJİ TÜKETİMİ

ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ ENERJİ TÜKETİMİ ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ Enerji, modern kişisel yaşamın, üretim ve iletişim süreçlerinin en önemli aktörlerinden biri. Enerjinin tüketimi küresel düzeyde hızla artmaya devam ederken üç ana ihtiyaç baş gösteriyor:

Detaylı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (COP12)

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (COP12) BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (COP12) Çölleşme; kurak, yarı-kurak ve yarı nemli alanlarda, iklim değişiklikleri ve insan faaliyetleri de dahil olmak üzere

Detaylı

Sivil Yaşam Derneği. 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi

Sivil Yaşam Derneği. 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi Sivil Yaşam Derneği 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi GİRİŞ Sivil Yaşam Derneği 21-23 Ekim 2016 tarihleri arasında Konya da 4. Ulusal Gençlik Zirvesi ni düzenlemiştir. Zirve Sürdürülebilir Kalkınma

Detaylı

Dağlık alanda yaşayan insanlar ve yaşadıkları çevreler için birlikte çalışmak

Dağlık alanda yaşayan insanlar ve yaşadıkları çevreler için birlikte çalışmak Dağlık alanda yaşayan insanlar ve yaşadıkları çevreler için birlikte çalışmak BİZ KİMİZ? Dağ Ortaklığı bir Birleşmiş Milletler gönüllü ittifakı olup, üyelerini ortak hedef doğrultusunda bir araya getirir.

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE FASLI MÜZAKERE SÜRECİ

AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE FASLI MÜZAKERE SÜRECİ AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE FASLI MÜZAKERE SÜRECİ 1. Genel Süreç Çevre Faslı Müzakere Sürecine ilişkin; Çevre Faslı Tanıtıcı Tarama Toplantısı 03-11 Nisan 2006, Çevre Faslı Ayrıntılı Tarama Toplantısı 29 Mayıs

Detaylı

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Binalarda Enerji Verimliliği Bildirgesi Uygulama Kılavuzu

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Binalarda Enerji Verimliliği Bildirgesi Uygulama Kılavuzu 1. GİRİŞ İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Binalarda Enerji Verimliliği Bildirgesi Uygulama Kılavuzu Bu doküman İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği nin (SKD) Binalarda Enerji Verimliliği

Detaylı

Karar -/CP.15. Taraflar Konferansı, 18 Aralık 2009 tarihli Kopenhag Mutabakatını not alır.

Karar -/CP.15. Taraflar Konferansı, 18 Aralık 2009 tarihli Kopenhag Mutabakatını not alır. Karar -/CP.15 Taraflar Konferansı, 18 Aralık 2009 tarihli Kopenhag Mutabakatını not alır. Kopenhag Mutabakatı Kopenhag daki Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 2009 Yılı Konferansı nda hazır bulunan

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU ŞUBAT 2018

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU ŞUBAT 2018 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU ŞUBAT 218 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI BUNKER PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık

Detaylı

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU MART 2018

AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU MART 2018 AYLIK SEKTÖR ANALİZ RAPORU MART 218 İÇİNDEKİLER ÖNE ÇIKANLAR ENDEKSLER VE T/C FİYATLARI İKİNCİ EL GEMİ PAZARI YENİ İNŞA GEMİ PAZARI GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM PAZARI BUNKER PAZARI ÖNE ÇIKANLAR Genel olarak Baltık

Detaylı

Düşük karbonlu Türkiye ye doğru giden yoldaki politikaların bir parçası olarak emisyon ticareti

Düşük karbonlu Türkiye ye doğru giden yoldaki politikaların bir parçası olarak emisyon ticareti Düşük karbonlu Türkiye ye doğru giden yoldaki politikaların bir parçası olarak emisyon ticareti Giriş İlk olarak Teşekkür ederiz 2 Amaç: Daha belirgin bir yüksek hedefe sahip bir Türkiye Ulusal Katkı Niyeti

Detaylı

ANKARA KALKINMA AJANSI. www.ankaraka.org.tr

ANKARA KALKINMA AJANSI. www.ankaraka.org.tr ANKARA KALKINMA AJANSI www.ankaraka.org.tr TÜRKİYE'NİN En Genç Kalkınma Ajansı Ankara Kalkınma Ajansı bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak, bölgenin rekabet gücünü artırmak ve gelişimini hızlandırmak

Detaylı

İklim Hareketine Geçmenin Yan Faydaları: Türkiye İklim Taahhüdünün Değerlendirmesi 20 Ekim 2016, Ankara

İklim Hareketine Geçmenin Yan Faydaları: Türkiye İklim Taahhüdünün Değerlendirmesi 20 Ekim 2016, Ankara İklim Hareketine Geçmenin Yan Faydaları: Türkiye İklim Taahhüdünün Değerlendirmesi 20 Ekim 2016, Ankara Yeni iklim rejimi Paris İklim Anlaşması, Aralık 2015 te, COP21 in sonucu olarak kabul edildi;; 22

Detaylı

Dr. DERYA AYDIN OKUR. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Deniz Hukuku Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi DENİZ HUKUKUNDA

Dr. DERYA AYDIN OKUR. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Deniz Hukuku Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi DENİZ HUKUKUNDA Dr. DERYA AYDIN OKUR Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Deniz Hukuku Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi DENİZ HUKUKUNDA LİMAN DEVLETİ YETKİSİ VE DENETİMİ GEMİ KAYNAKLI DENİZ KİRLİLİĞİNİN ÖNLENMESİNDE

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI. Türkiye de Karbon Piyasası

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI. Türkiye de Karbon Piyasası T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Türkiye de ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ekim 2012 Türkiye de Türkiye de KARBON PİYASALARI Türkiye, her ne kadar Kyoto Protokolü nün emisyon ticaretine konu olan esneklik

Detaylı

RIO+20 ışığında KOBİ ler için yenilikçi alternatifler. Tolga YAKAR UNDP Turkey

RIO+20 ışığında KOBİ ler için yenilikçi alternatifler. Tolga YAKAR UNDP Turkey RIO+20 ışığında KOBİ ler için yenilikçi alternatifler Tolga YAKAR UNDP Turkey Billion people 10 World 8 6 4 2 Africa Asia Europe Latin America and Caribbean Northern America 2050 yılında dünya nüfusunun

Detaylı

Türk Armatörler Birliği

Türk Armatörler Birliği Cilt 3, Sayı 2-3-4 Bülten Tarihi : NİSAN 2018 TAB E-BÜLTEN ŞUBAT-MART-NİSAN 2018 Türk Armatörler Birliği Türk Armatörler Birliği YÖNETİM KURULU TOPLANTISI Şubat Ayı Yönetim Kurulu Toplantısı, 13 Şubat

Detaylı

A dan Z ye Sürdürülebilirlik

A dan Z ye Sürdürülebilirlik A dan Z ye Sürdürülebilirlik Ece Sevin, 16.11.2017 ESCARUS TSKB Sürdürülebilirlik Danışmanlığı A.Ş. ESCARUS HAKKINDA Escarus Hizmetlerimiz Tecrübemiz Stratejik Sürdürülebilirlik Operasyonel Sürdürülebilirlik

Detaylı

Konuşmamda sizlere birkaç gün önce açıklanan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Stratejisi ve Eylem Planı hakkında bilgi vereceğim.

Konuşmamda sizlere birkaç gün önce açıklanan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Stratejisi ve Eylem Planı hakkında bilgi vereceğim. 4 Ekim 2009 Tarihinde, DPT Müsteşar Yardımcısı Erhan USTA nın Euro50 Group Seminerinde İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Stratejisi ve Eylem Planına İlişkin Konuşma Metni Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Detaylı

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Kyoto Protokolü. ENOFİS 05 Şubat 2009

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Kyoto Protokolü. ENOFİS 05 Şubat 2009 BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Kyoto Protokolü ENOFİS 05 Şubat 2009 BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (1994) Ulusal sera gazı envanterini hazırlamak ve bildirimini yapmak İklim değişikliğinin

Detaylı

TURKEY IN HORIZON 2020 ALTUN/HORIZ/TR2012/ /SER/005. H2020 Genel Eğitim. Toplumsal Sorunlar

TURKEY IN HORIZON 2020 ALTUN/HORIZ/TR2012/ /SER/005. H2020 Genel Eğitim. Toplumsal Sorunlar TURKEY IN HORIZON 2020 ALTUN/HORIZ/TR2012/0740.14-2/SER/005 H2020 Genel Eğitim Toplumsal Sorunlar Toplumsal Sorunlar H2020, Avrupa 2020 stratejisinin politika önceliklerini yansıtan, Avrupa'da vediğer

Detaylı

Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji KASIM 2014 KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ

Detaylı

Enerji ve İklim Haritası

Enerji ve İklim Haritası 2013/2 ENERJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Enerji ve Çevre Yönetimi Dairesi Başkanlığı Enerji ve İklim Haritası Uzm. Yrd. Çağrı SAĞLAM 22.07.2013 Redrawing The Energy Climate Map isimli kitabın çeviri özetidir.

Detaylı

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi

Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi Türk Armatörler Birliği Norm Merkezi; Ulusal Mevzuat sistemimiz ve Uluslararası denizcilik organizasyonlarının belirlediği standartları ve uygulamaları üyeleri adına

Detaylı

TÜRKİYE - SUUDİ ARABİSTAN YUVARLAK MASA TOPLANTISI 1

TÜRKİYE - SUUDİ ARABİSTAN YUVARLAK MASA TOPLANTISI 1 ( STRATEJİK VİZYON BELGESİ ) TÜRKİYE - SUUDİ ARABİSTAN YUVARLAK MASA TOPLANTISI 1 Yeni Dönem Türkiye - Suudi Arabistan İlişkileri: Kapasite İnşası ( 2016, İstanbul - Riyad ) Türkiye 75 milyonluk nüfusu,

Detaylı

Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP)

Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP) Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP) Kurtuluş Aykan* Küresel mali krizin ortaya çıkardığı en önemli gerçek, ekonomik sorunların bundan böyle artık tek tek ülkelerin

Detaylı

AB nin İstihdam ve Sosyal Politikası

AB nin İstihdam ve Sosyal Politikası AB nin İstihdam ve Sosyal Politikası Büyümenin ve istihdamın artırılması için 2005 yılında kabul edilen Yenilenmiş Lizbon Stratejisi kapsamında, Avrupa Sosyal modelini yeniden şekillendiren Sosyal Gündem

Detaylı

Kopenhag Birleşmiş Milletler Đklim Değişikliği Konferansı (COP15) Genel Değerlendirmesi ve Türkiye ye Yansımaları

Kopenhag Birleşmiş Milletler Đklim Değişikliği Konferansı (COP15) Genel Değerlendirmesi ve Türkiye ye Yansımaları Kopenhag Birleşmiş Milletler Đklim Değişikliği Konferansı (COP15) Genel Değerlendirmesi ve Türkiye ye Yansımaları Amaç Atmosferdeki sera gazı seviyesinin sabit düzeyde kalmasını sağlayamak Đnsan kaynaklı

Detaylı

TÜRKİYE ÇEVRE POLİTİKASINA ÖNEMLİ BİR DESTEK: AVRUPA BİRLİĞİ DESTEKLİ PROJELER

TÜRKİYE ÇEVRE POLİTİKASINA ÖNEMLİ BİR DESTEK: AVRUPA BİRLİĞİ DESTEKLİ PROJELER Technical Assistance for Implementation Capacity for the Environmental Noise Directive () Çevresel Gürültü Direktifi nin Uygulama Kapasitesi için Teknik Yardım Projesi Technical Assistance for Implementation

Detaylı

Türkiye de Stratejik Çevresel Değerlendirme: İhtiyaçlar, Zorluklar ve Fırsatlar

Türkiye de Stratejik Çevresel Değerlendirme: İhtiyaçlar, Zorluklar ve Fırsatlar Technical Assistance for Implementation of the By-Law on Strategic Environmental Assessment EuropeAid/133447/D/SER/TR Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği'nin Uygulanması Teknik Yardım Projesi

Detaylı

İSG için Uluslararası İşbirliğinde ILO Araçları ve Rolü ILO Türkiye Ofisi

İSG için Uluslararası İşbirliğinde ILO Araçları ve Rolü ILO Türkiye Ofisi İSG için Uluslararası İşbirliğinde ILO Araçları ve Rolü 05.05.2014 ILO Türkiye Ofisi Genel Bakış Birbirini tamamlayan 3 temel alanda ILO rolü ve araçları Politika yapımı ve savunuculuk o o ILO Sözleşmeleri

Detaylı

SANAYİ SEKTÖRÜ. Mevcut Durum Değerlendirme

SANAYİ SEKTÖRÜ. Mevcut Durum Değerlendirme SANAYİ SEKTÖRÜ Mevcut Durum Değerlendirme Sera Gazı Emisyonaları 1990 1995 2000 2005 2008 CO 2 141,36 173,90 225,43 259,61 297,12 CH 4 33,50 46,87 53,30 52,35 54,29 N 2 0 11,57 16,22 16,62 14,18 11,57

Detaylı

EUROSAI-ARABOSAI ÜÇÜNCÜ ORTAK KONFERANSI VE ABU DHABİ DEKLARASYONU

EUROSAI-ARABOSAI ÜÇÜNCÜ ORTAK KONFERANSI VE ABU DHABİ DEKLARASYONU EUROSAI-ARABOSAI ÜÇÜNCÜ ORTAK KONFERANSI VE ABU DHABİ DEKLARASYONU İsa CAN GİRİŞ INTOSAI bünyesinde faaliyet gösteren bölgesel çalışma gruplarından olan Avrupa Sayıştayları Birliği (EUROSAI) ve Arap Sayıştayları

Detaylı

TEST REHBER İLKELERİ PROGRAMI ULUSAL KOORDİNATÖRLER ÇALIŞMA GRUBU 26. TOPLANTISI (8-11 Nisan 2014, Paris)

TEST REHBER İLKELERİ PROGRAMI ULUSAL KOORDİNATÖRLER ÇALIŞMA GRUBU 26. TOPLANTISI (8-11 Nisan 2014, Paris) TEST REHBER İLKELERİ PROGRAMI ULUSAL KOORDİNATÖRLER ÇALIŞMA GRUBU 26. TOPLANTISI (8-11 Nisan 2014, Paris) Dr. A. Alev BURÇAK Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Sunu Planı OECD Hakkında

Detaylı

KADIN DOSTU KENTLER - 2

KADIN DOSTU KENTLER - 2 KADIN DOSTU KENTLER - 2 KADIN DOSTU KENT NEDİR? KADINLARIN Sağlık, eğitim ve sosyal hizmetlere İstihdam olanaklarına Kaliteli, kapsamlı kentsel hizmetlere (ulaşım, konut vb) Şiddete maruz kaldıkları takdirde

Detaylı

BRÜKSEL, NİSAN 2016 Burs Programı

BRÜKSEL, NİSAN 2016 Burs Programı JEAN MONNET BURS PROGRAMI 2015-2016 AKADEMİK YILI İZLEME VE ÇALIŞMA ZİYARETİ BRÜKSEL, 21-22 NİSAN 2016 Burs Programı JEAN MONNET BURS PROGRAMI 2015-2016 AKADEMİK YILI İZLEME VE ÇALIŞMA ZİYARETİ BRÜKSEL,

Detaylı

Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığığ Ülke ve Kamu Kurumları Düzeyinde Strateji Yönetimi Anıl YILMAZ Stratejik t Planlama l Dairesi i Bşk. ODTÜVT Yönetim ve Mühendislik Günleri 2 Mart 2008 Gündem Ülkesel

Detaylı

HAZİRAN AYINDA ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER. AB Liderleri Jean-Claude Juncker in AB Komisyonu Başkanı Olması İçin Uzlaştı

HAZİRAN AYINDA ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER. AB Liderleri Jean-Claude Juncker in AB Komisyonu Başkanı Olması İçin Uzlaştı SİYASİ GELİŞMELER HAZİRAN AYINDA ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER AB Liderleri 27 Haziran da Jean- Claude Juncker i AB Komisyon Başkan adayı olarak belirledi. Schulz yeniden AP Başkanı oldu. AB Liderleri Jean-Claude

Detaylı

Paris İklim Değişikliği Taraflar Konferansı na bir adım atıldı

Paris İklim Değişikliği Taraflar Konferansı na bir adım atıldı Bi Ul E Hi tl EP t E li h Paris İklim Değişikliği Taraflar Konferansı na bir adım atıldı L Agence Française de Développement (AFD), Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Araştırma Merkezi (MURCIR)

Detaylı

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEDE ULUSLARARASI BELGELER VE KORUMA MEKANİZMALARI

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEDE ULUSLARARASI BELGELER VE KORUMA MEKANİZMALARI KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEDE ULUSLARARASI BELGELER VE KORUMA MEKANİZMALARI Uluslararası Arka Plan Uluslararası Arka Plan Birleşmiş Milletler - CEDAW Avrupa Konseyi - Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi

Detaylı