E- Bülten FINDIKTA KÜLLEME ÇALIŞTAY RAPORU YAYINLANDI..! Fındıkta Külleme Çalıştayı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "E- Bülten FINDIKTA KÜLLEME ÇALIŞTAY RAPORU YAYINLANDI..! Fındıkta Külleme Çalıştayı"

Transkript

1 E- Bülten 01/2017 No: 20 FINDIKTA KÜLLEME ÇALIŞTAY RAPORU YAYINLANDI..! Fındıkta Külleme Çalıştayı Türk fındığının üretim aşamasında son yıllarda yaşadığı en önemli tehlike olan külleme hastalığı ile ilgili olarak yapılması gerekenler rapor halinde kitap olarak yayınlandı. Trabzon Ticaret Borsası (TTB) tarafından 25 Ekim 2016 tarihinde gerçekleştirilen Fındıkta Külleme Çalıştayı nda ortaya konan görüşler doğrultusunda hazırlanan ve 80 sayfalık kitap halinde yayınlanan rapor ilgili kurum, kuruluş ve kişilere gönderilmeye başlandı. TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı nın (DOKA) katkıları ile kitap haline getirilen raporda çalıştaya, külleme hastalığı ile ilgili araştırmalarını sunan akademisyenler ile sektörün içindekilerin görüşlerinin yer aldığını söyledi. Köleoğlu, Bu konuda her kesimden geniş katılımla yapılan çalıştayda ortaya konan ve sonuç bildirisi ile kamuoyu ile paylaşılan önerilerin acilen uygulamaya konulması gerekmektedir. Bulaşıcı özelliği de bulunması nedeniyle tüm fındık bahçelerinde aynı zaman diliminde ve topyekün bir şekilde mücadele gerektiren hastalık için devletin yapması ve alması gereken tedbirler vardır dedi. Köleoğlu, Fındıkta Külleme Çalıştay kitabını devlette konu ile ilgili olanların yanı sıra sektörde yer alanların tamamına da göndermeye başladıklarını hatırlatarak, fındıkta yapılan çalışmalara özel bir ilgi gösteren TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu nun önderliğinde yakında Ankara da geniş katılımlı bir toplantı için hazırlık yaptıklarını da bildirdi. Köleoğlu, bu toplantıda özellikle devletin hastalıkla mücadelede yapması gerekenler konusunda adım atmasını beklediklerine de sözlerine ekledi.

2 STRATEJİK PLAN ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR TTB Meclis Toplantı Salonunda yapılan Stratejik Dış Paydaşlar Durum Analizi Çalıştayına; Borsa yöneticileri ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Ortahisar Belediyesi, İl Emniyet Müdürlüğü, TTSO, Of TSO, TESOB, DKİB, Ekonomi Bakanlığı Doğu Karadeniz Bölge Müd. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İl, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müd. İl Kültür ve Turizm Müd. Çalışma ve İş Kurumu Müd. DOKA, TÜİK, KOSGEB, İl Planlama Md, Halk Bankası, TMO ile TGC nin yönetici ve temsilcileri katıldı yılına kadar İngiltere Odalar Birliği işbirliği ile desteklenen Oda Akreditasyon Sistemi 2008 yılında Borsalarında sisteme dahil edilmesiyle genişleyerek Oda/Borsa Akreditasyon Sistemi haline dönüştürüldü. Akreditasyonun gereği Stratejik Plan için Dış Paydaşlar Durum Analizi Çalıştayı Trabzon Ticaret Borsası Meclis Toplantı Salonu nda yapıldı. Dış Paydaşlar Durum Analiz Çalıştayı ile Trabzon Ticaret Borsası nın güçlü ve zayıf yönlerinin yanı sıra, fırsat ve tehditler tespit edilecek. Bu sayede zayıf yönler güçlendirilip, fırsatları yakalamak için de güçlü yönleri geliştirmeye yönelik amaç ve hedefler belirlenecek. Bu amaç ve hedefler, Trabzon Ticaret Borsası nı vizyonuna taşıyacak eylemler olacak. Danışman Dr. Yüksel Vardar moderatörlüğünde yapılan toplantıda katılımcılara, stratejik plan ve borsacılık konusunda bilgiler verilirken, fırsat ve tehdit kavramları üzerinde duruldu. Son bölümde ise katılımcılar tarafından fırsatlar ve tehditler dile getirildi. Toplantıda alınan bilgiler sonucunda Vardar tarafından gelecek planlaması oluşturulup, TTB nin dönemlerine ait Stratejik Planı da hazırlanmış olacak. ÇALINTI FINDIKLAR IÇIN TÜCCARLARA UYARI..! Trabzon da hırsızlık yapılarak çalınan fındıkların, piyasada satın alınmaması için Ticaret Borsası (TTB) tarafından üyelerine anında mesaj geçilme uygulaması aralıksız sürdürülüyor. Son olarak Trabzon un Ortahisar ilçesine bağlı Çukurçayır mahallesinde Vehbi Yılmaz a ait evden 15 çuval içinde yaklaşık bin 200 kilogram yabani ve sıra çeşidi fındığın çalındığı telefon mesajı ile fındık alım-satımı yapan manavlara iletildi. TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, 2012 den itibaren uygulamaya başladıkları yöntemle çalıntı fındıkların satın alınmasını önlemeyi hedeflediklerini belirterek, Bu sistem manavlarımızı alım sırasında dikkatli olmaya sevk ederek, çalıntı fındıklarında zaman zaman ele geçirilmesini sağlamıştır. Burada manavlarımıza fındıklar kadar satın aldıkları kişilere de dikkat etmeleri düşüyor. Şüphelendikleri ile ilgili de emniyet güçlerine uyarıda bulunmalarını bekliyoruz dedi.

3 TRABZON TİCARET BORSASI NA MEDYA İLGİSİ Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ne bağlı ve ülkemizin en eski borsalarından olan Trabzon Ticaret Borsası (TTB), 2016 yılında da medyanın ilgi odağı olmaya devam etti yılında kurulan ve Türkiye deki 113 borsa arasında özellikle işlem hacminin büyük kısmını oluşturan fındık sektörü ile ilgili yaptığı çalışmalarla tanınan TTB ile ilgili olarak geçtiğimiz yıl yaygın ve yerel basında 1013 haber yer aldı. Bu rakam TTB yi basındaki borsalar sıralamasında 7 inci sıraya oturttu. Medya Takip Ajansı Ajanspress in yaptığı tespite göre, Trabzon Ticaret Borsası nın geçtiğimiz yıl ulusal, bölgesel ve yerel basında daha çok fındıkta verim ve kalitenin arttırılması amacıyla yapılan çalışmalar ile ilgili haberlerle gündeme geldi. KFMIB DEN AÇIKLAMA Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB), Trabzon da ve bölgede yayın yapan yerel gazetelere verdiği ilanla fındık mamulleri ile ilgili çıkan haberlere tepki gösterdi. İlanda; Başta fındık olmak üzere içinde tarım ürünlerimizin kullanıldığı çeşitli tüketim maddeleri hakkında kesin bilimsel araştırma verilerine dayanmadan yapılan mesnetsiz açıklama ve karalama kampanyalarını büyük üzüntü ile izlemekteyiz. Özellikle bilimden ziyade, şov ile iştigal eden popüler tıp çevrelerinin açıklamaları ile milli sanayimizin de suçlanması, tarımsal ürünlerimiz, üreticilerimiz ve ekonomimiz açısından son derece zarar vericidir. Tarım ürünleri, ancak tarıma dayalı sanayi ürünleri içinde girdi olarak işlenmek yolu ile değer kazanabilir. Tarımda yüksek katma değer elde edebilmek sadece bu sayede mümkün olabilir. Özellikle dünya üretiminde açık ara birinci konumumuzu koruduğumuz Türk fındığının da içinde kullanıldığı krema, çikolata ve benzeri ürünler bazında sürdürülen kampanyalar bilgisizce ve önyargı sonucudur. Bu durum, stratejik milli ihraç ürünümüz fındık ile bağlantılı yüz binlerce üretici ailemiz ve ülke ekonomimiz açısından da çok tehlikeli sonuçlar doğurabilecek boyuttadır. Unutmayalım ki, yurt içinde ve yurt dışında fındık kullanarak son tüketiciye çeşitli ürünler arz eden her kuruluş, ülkemiz ve üreticilerimizin de ortağıdır. Basınımız ve sorumluluk duyan büyük kesimlerin hiçbir bilimsel temeli olmayan, şüphe ve vehim kaynaklı olduğu kadar spekülasyonlara da açık isnatlara asla itibar etmemesi milli menfaatlerimiz açısından önem arz etmektedir. Tüketicilerimize ise, devletimizin halkımızın sağlığı konusundaki hassasiyetine güvenmelerini, yalnızca resmi kuruluşlardan yapılacak açıklamaları ve teyitli bilimsel araştırma sonuçlarını dikkate almalarını, bunların dışındaki kampanyalara itibar etmemelerini tavsiye ediyoruz. denildi.

4 2016 YILINDA EN FAZLA FINDIK İHRACATI YAPAN İLK 10FİRMA S.NO FİRMA ADI MİKTAR (KG) DEĞER ($) 1 OLTAN GIDA MADDELERİ İHR.İTH. VE TİC.A.Ş. 2 PROGIDA TARIM ÜRÜNLERİ SAN. VE TİC.A.Ş. 3 BALSU GIDA SAN. VE TİC.A.Ş DURAK FINDIK SAN. VE TİC.A.Ş ÖZGÜN GIDA SAN. VE TİC.LTD.ŞTİ ARSLANTÜRK TARIM ÜRN.SAN. İHR VE İTH.A.Ş. 7 YAVUZ GIDA SAN. VE TİC.A.Ş GÜRSOY TARIM ÜRN.GIDA SAN. VE TİC.A.Ş. 9 SABIRLAR FINDIK İHR.LTD.ŞTİ STELLIFERI FINDIK VE GIDA SAN.A.Ş YILI GENEL FINDIK İHRACATI KG İÇ FINDIK $ İLK 10 FİRMANIN GENEL TOPLAM İÇİNDEKİ YAPI KG %73 MİKTAR BAZINDA ORAN $ %83 DÖVİZ BAZINDA ORAN 01/09/ /01/2017 TARİHLERİ ARASINDA KAYDA ALINAN TÜRKİYE FINDIK İHRACATI 2016 ÜRÜNÜ 2015 ÜRÜNÜ TOPLAM DEĞER TUTARI (Ton/İç) (Ton/İç) (Ton/İç) ( $ ) KARADENİZ AB ÜLKELERİ , , , AB DIŞINDAKİ AVR.ÜL ,6 731, , DENİZAŞIRI ÜLKELER 5.730,3 870, , DİĞER ÜLKELER 1.537,0 454, , , , , İSTANBUL AB ÜLKELERİ , , , AB DIŞINDAKİ AVR.ÜL ,3 226, , DENİZAŞIRI ÜLKELER 3.920,9 151, , DİĞER ÜLKELER 700,2 61,3 761, , , , DİĞER BİRLİKLER AB ÜLKELERİ 1.408,6 303, , AB DIŞINDAKİ AVR.ÜL. 385,5 18,8 404, DENİZAŞIRI ÜLKELER 698,4 21,5 719, DİĞER ÜLKELER 1.580,2 779, , , , , TOPLAM , , , Naturel Fındıklar , İşlenmiş Fındıklar , ,

5 Trabzon Ticaret Borsası 08 RÖPORTAJ 23 OCAK 2017 PAZARTESİ Kendimize rakip yaratmayalım! Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, hem Trabzon ticaretini hem de fındığı değerlendirdi. Üreticiye çağrıda bulunan Köleoğlu, Az üretelim, az satalım gibi yanlış bir düşünceye sahibiz. Biz çok üretelim, çok satalım. Kendi kendimize rakip yaratmayalım dedi müş olduğumuz Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma projesi devlet tarafından desteklenirse ve bütün bahçelerde uygulanırsa daha fazla üretmiş olacağız. Daha fazla üretim demek daha fazla satış demek ve daha fazla dövizi Trabzon a kazandırmak demektir. Ama bunun dışında ticarete büyük katkı sağlayacağına inandığım ve olmasını istediğim Güney Çevre Yolu projesi var. Güney Çevre Yolu Trabzon da hayata geçirilirse en büyük problemimiz trafik rahatlar diye düşünüyorum. Bunun yanında arazi problemimizde var. Bugün Trabzon a bir yatırımcı gelse arazi arasa istediği gibi araziyi bulamaz, bulsa da çok yüksek fiyatlar söz konusu. Halbuki Güney Çevre Yolu yapılsa hem sahil bandı rahatlar hem de şehir çok üretelim, çok satalım. Kendi kendimize rakip yaratmayalım. Bugün Amerika da, Azerbaycan da herkes fındık üretmeye başlıyor. Biz hem Türk fındığının lezzetini hem de kalitesini ön plana sürmeliyiz. Bir dönümden 80 kg Soru: Zaman zaman Avrupa Birliği fonu ile farklı ürünlerin yetiştirilmesi için çiftçiye hibe veri- ŞÜKRÜ GÜNGÖR KÖLEOĞLU NU N DEĞERLENDİR MELERİ: Soru: Trabzon Ticaret Borsası hakkında bilgi verir misiniz? Cevap: Trabzon Ticaret Borsası, Türkiye nin en eski ticaret borsalarından biridir. Borsanın işlem hacminin büyük bir kısmını fındık oluşturmaktadır. Fındığın arkasından çay, daha sonra sebze, meyve ve diğer ürünler gelmektedir. Borsamızın Türkiye de söz sahibi olmasının nedeni üye fındık ihracatçılarının ilk sıralarda yer almasıdır. Türkiye genelinliyor. Trabzon da kivi, yaban merside baktığımızda rekolte açısından fınni gibi ürünlerin ticari ömrü var mıdır? dığın yüzde 8 inin Trabzon da yetişçiftçi alternatif ürün arayışına girmemesine rağmen ihracatın yüzde 52 si li midir? yapılmıştrabzonlu firmalar tarafından Cevap: Bir kivi bahçesi ile fındık tır. Bu durum Trabzon u döviz getiren bahçesi bir değil. Fındık bahçeleriniller arasında baş sıralara taşıyor. Fınayakta durmak zordur. Bu ürünlerin de Borsası dık dolayısıyla Trabzon Ticaret burada yetişmesi zordur. Ama düz aradiğer borsalara göre daha fazla söz sahizilerle yapılabilir buna da devlet destek bi oluyor. Fındık için yapmış olduğuvermelidir. Mevcut bahçeler yenilenmuz projeler, çalışmalar daha çok devlemelidir. Bu durumun Trabzon için çok te ulaşıyor ve insanlara daha çok sonuç fazla geçerli olacağına inanmıyorum. sunuyoruz. Hem alan dar hem engebeli. Soru: Fındıktaki yüzde 8 lik rekolsoru: Trabzon un ticaretten ziyate ve yüzde 52 lik ihracattan Trabzon de turizm kenti olması adına yapınasıl faydalanıyor? çalışmaları nasıl değerlendirilan z. Cevap: Yurda döviz kazandırıyoru MERYEM AKGÜN yorsunuz? Fındık ihracatı dolayısıyla Trabzon ilk Cevap: Bölgemiz ülkemizin Trabdurum Bu alıyor. yer içinde sekizin PAZARTESİ SOHBETLERİ hem en güzel hem de en güvenlikzon için güzel bir şey. Bu başali yerlerinden birisi. Bugün turizm rıdan dolayı firmalar, geliri de önemli bir gelirdir. EYOF Firvar. fabrikalar oyunları yapılacak olduğu zaman Trabmalar, fabrikalar zon a bir yığın sahalar yapıldı. Şimdi fındık alıyoruz. çalıştırdıklayeni stadımız var. Sportif anlamda birnormal şartlarda bir dönümden 200güneye rı insanlarçok tesisimiz mevcut. Türkiye yapılacak artmaüretim almalıyız. 250 kg fındık doğru açılmış olur. la istihdaolan oyunları takip etmeli ve bu oyunlı. Bunun dışında artık insanlar bilinçli Güneydeki arazima katkı ları buralara getirtmelidir. Spor turizmi konuda Bu yapmalılar. tarım şekilde bir değerlenir. lerde sunuyorbu şekilde olur. Turizm gelişirse berabeoluyor. yardımcı de tarım il müdürlükleri Soru: Peki lar. Fınrinde ticareti de getirir. Bu tür organiçiftçiler tarım il müdürlüklerinden de Trabzon Limadık sağzasyonlar bu şehre katkı sağlar, almalılar. destek ne hakkında nı ladığı gelir getirir. Turizm de canverim Soru: Fındıkta düşünüyorsugelirle lılığın otelinden, dolve kaliteyi artırma nuz? kente muşçusuna varıncaya önemüzerinde Cevap: fayda kadar etkisi vardır. z, le duruyorsunu Liman geliştisağlabu konuda dikkat buradan harerilmelidir. Deniz maktaedilmesi geredenetim ketle şehibir kenarında dır. ken bir hususmekanizması riz. Bugün Çin in Soru: ta fiyat politioluşturulagücünü kimse inkar Türkiye kasıdır. Bizim mı? maz yapmış edemez. Çin in Odalar ve akıl vermek Cevap: Borsalar Birliolduğu ihracatı en kısa gibi bir durudenetim ği öncülüğünde, yoldan Avrupa ya götürecek mumuz söz mekanizmagörülda kredi üyelerinize yol çizilen haritalarda konusu değil. sının oluşdesteği sağlıyorsunuz. düğü üzere Trabzon Limanı olmalıama bizim ması belki Trabzon da bu krediye başvuran dır. Trabzon Limanı en kestirme yoldur. yetki alanımıüye durumu nedir? Çin, Hindistan gibi ülkelerden gelen mal- biraz zor olaza giren yerlerbilir. Ama Cevap: Kredi almak için müracalar Trabzon Limanı üzerinden TIR lara de biz üzerimize bizim sürekat edenlerin sayısı pek fazla değil. Bildikonularak Avrupa ya gönderilir. Trabzon düşeni yapıyoli dile getirğim kadarıyla şuan ki rakam 20 civarınlimanı nı bu işleri yapabilecek kapasiteruz. da. Nefes kredisi olarak adlandırılan bu ye getirirsek önemli bir yol kat etmiş olu- diğimiz bir şey Soru: Nutella nın var. Devlet arazikredi normal şartlarda bankalardan kredi ruz. içinde palmiye yağı ye dönüm başı destek almak isteyen üyelerimize avantaj sağsoru: Fındık fiyatı borsa gibi sürekbulunması dolayısıyla veriyor. Arazi başı destek lamaktadır. Normalde bankadan yüzde li değişkenlik gösteriyor, bu duruma kansorejen ürün olduğu iddia olduğu için de kimse arazisi15-16 gibi bir rakamla alacağı miktarı biz- bakış açınız nasıl? ediliyor. Bu iddiaları nasıl değerlendinin başına gitmiyor. Bu düşünce yanlış den 9.6 rakamla alıyor. Bu da üyemizin Cevap: Trabzon da Trabzonspor ile riyorsunuz? bir düşünce. Devlet üretimi teşvik etmehem ihtiyacını gideriyor hem de destek ilgili soru sorsanız kimse bilmiyorum Cevap: Bu konu100 kg lık prim, 500 kg üretene kg 100 li. oluyor. söyler. ve üretir fikir bir herkes demez, da Ferrore açıklama Ancak verilmeli. prim kg lık 500 üretene Soru: Trabİşte fındık işi de Trabzonspor gibidir. Yapıyapmıştır. ve gitmeye bu şekilde insanları bahçeye zon da hayalini Fındıkla ilgili herkesin bir fikri var. İşin üretime teşvik edebiliriz. Üretim ve kalite lan açıklamakurduğunuz bir aslı her ürün de olduğu gibi arz, talep ya katılmakla artığı zaman devlet desteklemeli ve prim proje söz konu- ilişkisi ile yürüyor. Arz, talebin yanında beraber, üzerine vermeli. Fındık üreticisinin yaş ortalasu mudur? üretimin de etkisi var. Burada şöyle bir bizim söz söyleması 56. Genç nesil bahçeye inmiyor. Bu Cevap: yanlış düşünceye sahibiz, Az üretelim, memiz olmaz. lazım. anlatmak iyi durumu Bizim yürütaz satalım. Bu düşünce çok yanlış, biz C M Y B

6 FINDIKTA ŞUBAT AYI Trabzon Ticaret Borsası Fındıklarda dişi çiçekler yani karanfiller iyice olgunlaşmıştır. Şubat 2017 Erkek çiçekler diğer adıyla püslerde fenerlenmeye yani çiçek tozlarını yaymaya başlamışlardır. Özellikle yağış olmadığı halde hafif hafif esen rüzgarlı günlerde Pzt Sl Car Per Cm Cmt Pzr fındık bahçeleri sapsarı bir tül gibi görünmeye başlar Bu, sarı renkli çiçek tozlarını rüzgarlarla uçarak karanfillere ulaşması ve döllenmenin başlayacağının işaretidir Havalar bu ayda ne kadar güzel geçer, ne kadar çiçek tozu uçuşur ve karanfillere ulaşırsa ve döllenme ne kadar iyi olursa, o yıl üründe o kadar bol olabilecek demektir. Elbet iyi ve bol ürün almak için döllenen karanfilleri de iyi beslemek gerekir. Bunun için yanmış çiftlik gübresine bu andan itibaren verilmelidir. 3-4 yılda bir kullanılan çiftlik gübresi ocakların çevresine dal iz düşümüne (dalların tam altına) gelecek şekilde kg kadar ve kesinlikle toprağa karıştırılmak suretiyle verilmelidir. Unutulmamalıdır ki, bir ton yanmış çiftlik gübresinde 5,5 kg azot, 2,5 kg fosfor, 5,5-6 kg potasyum ve diğer bazı bitki besin maddeleri bulunmakta, ayrıca verilen toprakların yapısını da iyileştirmektedir. Bu sıralarda zarar yapmaya başlayan kozalak akarını ve kışı kozalak içinde geçiren filiz güvesini yok etmek için kozalakların elle toplanarak yakılması oldukça yararlıdır. İyi bir gübreleme; daha çok ürün, daha çok bol kazanç demektir. Kolladığımız çiftlik gübresi yanmamış ise bahçemizin gübreden yeterli faydayı görmediği gibi ısırgan, böğürtlen gibi yabancı otlarla bulaşabileceği unutulmamalıdır. TÜRKIYE FINDIK İHRACATININ %52 SI TRABZON DAN Geride bıraktığımız 2016 yılında ülkemizden yapılan fındık ihracatı, miktar ve kazanılan dolar bazında önemli oranda düşüş gösterirken, ihracatın büyük kısmını yapan Trabzonlu firmalar rekortmenliği bırakmadılar. Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçı Birliği nden alınan bilgiye göre 2016 yılında 227 bin 556 ton iç fındık ihraç edilerek, bunun karşılığında 1 milyar 981 milyon dolar döviz girdisi sağlandı. Doğu Karadeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği nden verilen bilgiye göre ise, bu ihracatın 118 bin 485 bin tonluk kısmı Trabzon da faaliyet gösteren firmalar tarafından gerçekleştirildi. Bu ihracattan da 1 milyar 40 milyon dolar döviz sağlandı. Başta Türkiye fındık ihracatının yüzde 40 ını gerçekleştiren Oltan Gıda olmak üzere, ihracattaki ilk 10 arasında Trabzon dan 4 firma yer alıyor. Diğer firmaları ise Özgün Gıda, Arslantürk Tarım Ürünleri ve Sabırlar Fındık teşkil ediyor. Fındık ihraç firmalarının üyesi olduğu Trabzon Ticaret Borsası (TTB) adına değerlendirme de bulunan Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, 2016 yılında Trabzon dan yapılan ihracat bir önceki yıla göre yaklaşık 20 bin tonluk bir artış göstermiştir. Bu da miktar bazında Trabzon un pay oranını yüzde 52 ye yükseltmiştir. Kazanılan dövizde ise 100 milyon dolara yakın bir azalma olmasına rağmen, ihraç fiyatlarında meydana gelen düşüşten kaynaklanan bu düşüre rağmen Trabzon un geneldeki payı bir önceki yılın yüzde 39 undan, geçen yılın yüzde 56 sına yükselmiştir.

7 ARALIK AYI İTİBARİYLE BORSALARDA MÜSTAHSİL SATIŞI OLARAK İŞLEM GÖREN 2016 MAHSÜLÜ KABUKLU FINDIK MİKTARLARI İL/İLÇE 2016 ARALIK TOPLAM 2016 YILI TAHMİNİ REKOLTE GİRESUN ORDU ÜNYE FATSA SAMSUN TERME ÇARŞAMBA TRABZON RİZE TOPLAM DÜZCE SAKARYA AKYAZI İSTANBUL TOKAT ZONGULDAK KOCAELİ ARTVİN BARTIN SİNOP GÜMÜŞHANE KASTAMONU BAFRA TOPLAM GENEL TOPLAM

8 BÜLTEN AYI : OCAK 2017 T.C. TRABZON TİCARET BORSASI A Y L I K B Ü L T E N & trabzontb@tobb.org.tr MUAMELE GÖREN MADDELERİN CİNS VE NEVİLERİ MİKTARI TUTARI HUBUBAT MAMULLERİ BAKLİYATLAR KURU MEYVELER ÇEŞİTLİ GIDA MADDELERİ CANLI HAYVANLAR ÇEŞİTLİ MADDELER HUBUBAT MAMULLERİ TOPLAMI , ,83 BAKLİYATLAR TOPLAMI 725, ,00 KURU MEYVELER TOPLAMI , ,02 ÇEŞİTLİ GIDA MADDELERİ TOPLAMI , ,29 CANLI HAYVANLAR TOPLAMI , ,38 ÇEŞİTLİ MADDELER TOPLAMI , ,00 GENEL TOPLAM , ,52 Ayın Yorumu 2017 nin ilk ayı hem geçmiş yılın, hem de gelecek aylardaki beklentilerle ilgili değerlendirmelere yol gösterdi da Türkiye nin en önemli tarımsal ihraç ürünü olan fındıkta yaşanan düşüş önemli bir orana ulaşıp umutsuzluk yaratsa da, Türk fındık sanayici ve ihracatçısı bu olumsuz tabloyu 2017 de gidermek için de özel çalışmalar yapacaktır. Fındıkta sektörü üreticiden tüketiciye kadar bir bütün kabul ederek hareket eden Trabzon Ticaret Borsası da bu çalışmalara destek vermek için projeli hareketlerine devam edecektir. Fındıkta en büyük tehlikelerinden biri olan külleme hastalığı ile düzenlediğimiz çalıştayın kitap halinde raporu yayınlandı. Tüm sektör paydaşlarına gönderilen rapor doğrultusunda bu ay içinde Ankara da toplanıp, konuyu hükümet ile masaya yatıracağız. Trabzon un 2017 den en önemli beklentileri arasında hiç şüphesiz Arap ve Körfez Turizmi yer almaktadır. Avrupalı turist sayısının azaldığı yıllarda bu turizm hareketini her haliyle arttırmamız gerekiyor. Bunun için Arap ve Ortadoğu ülkelerine yönelik içeride ve dışarıdaki tanıtım çalışmalarına katkı vermeyi sürdüreceğiz. Trabzon Ticaret Borsası, bugüne kadar tüm çalışmalarını devlet ve sivil toplum kuruluşları ile paylaşarak sürdürdü. Bundan sonrasında da verimli bir şekilde sürdürmek için Stratejik Plan Toplantısı yaptık. Herkesimden katılımcıların görüşlerini aldık. Ona göre bundan sonrasını yönlendireceğiz. Gelecek sayıda buluşmak dileğiyle... Görüş ve Önerileriniz için; info@tb.org.tr adresinden bizlere ulaşabilirsiniz.

KONYA EREĞLİ TİCARET BORSASI TRABZON DA

KONYA EREĞLİ TİCARET BORSASI TRABZON DA E- Bülten 8/2015 No:3 KONYA EREĞLİ TİCARET BORSASI TRABZON DA Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Ünlü başkanlığındaki heyet üyelerini Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu ve

Detaylı

E- Bülten 07/2016 No: 14

E- Bülten 07/2016 No: 14 E- Bülten 07/2016 No: 14 DARBELERE HAYIR! Türkiye Cumhuriyeti Devlet ve Milletini hedef alan alan darbe teşebbüsünü şiddetle ve nefretle kınıyor, bu vesile ile birlik ve beraberlik içinde ülkemiz, milletimiz

Detaylı

E- Bülten 02 /2018 No: 31

E- Bülten 02 /2018 No: 31 E- Bülten 02 /2018 No: 31 ODA ve BORSALARDAN ZEYTİN DALI HAREKATINA TAM DESTEK Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve ona bağlı 365 oda ve borsa, ortak bir açıklama ile Türk Silahlı Kuvvetleri nin

Detaylı

E- Bülten FINDIKTA ÖRNEK BAHÇELER BUDANDI TRABZONSPOR UN RESMİ YİYECEĞİ FINDIK. Trabzon Ticaret Borsası

E- Bülten FINDIKTA ÖRNEK BAHÇELER BUDANDI TRABZONSPOR UN RESMİ YİYECEĞİ FINDIK. Trabzon Ticaret Borsası Trabzon Ticaret Borsası E- Bülten 03/2017 No: 22 FINDIKTA ÖRNEK BAHÇELER BUDANDI Trabzon Ticaret Borsası (TTB) tarafından uygulanan Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında yaşlı bahçelerin

Detaylı

SEZON DEĞERLENDİRMESİ (30 NİSAN 2018 İTİBARİYLE)

SEZON DEĞERLENDİRMESİ (30 NİSAN 2018 İTİBARİYLE) SEZON DEĞERLENDİRMESİ (30 NİSAN 2018 İTİBARİYLE) 01 Eylül 2017 tarihi itibariyle başlayan 2017 mahsulü fındık sezonu ile 2017-2018 fındık ihracat sezonu 31 Ağustos 2018 tarihinde sona erecektir. Borsamızın

Detaylı

SEZON DEĞERLENDİRMESİ (31 ARALIK 2017 İTİBARİYLE)

SEZON DEĞERLENDİRMESİ (31 ARALIK 2017 İTİBARİYLE) SEZON DEĞERLENDİRMESİ (31 ARALIK 2017 İTİBARİYLE) 01 Eylül 2017 tarihi itibariyle başlayan 2017 mahsulü fındık sezonu ile 2017-2018 fındık ihracat sezonu 31 Ağustos 2018 tarihinde sona erecektir. Borsamızın

Detaylı

E- Bülten 08/2017 No: 26

E- Bülten 08/2017 No: 26 E- Bülten 08/2017 No: 26 TÜRKİYE NİN İLK FINDIK ÇİFTLİĞİ BAFRA DA KURULUYOR Dünya üretim ve ihracatının büyük kısmını karşılayan Türkiye de gerçek manada bir fındık çiftliği, Samsun un Bafra ilçesinde

Detaylı

E- Bülten. Fındık Sanayicisi Trabzon u Taşıdı. İhracatın Şampiyonları Ödüllerini Aldı. Trabzon Ticaret Borsası. 6/2015 No:1

E- Bülten. Fındık Sanayicisi Trabzon u Taşıdı. İhracatın Şampiyonları Ödüllerini Aldı. Trabzon Ticaret Borsası. 6/2015 No:1 E- Bülten 6/2015 No:1 Fındık Sanayicisi Trabzon u Taşıdı İstanbul Sanayi Odası nın üretimden net satışlar üzerinden yaptığı 2014 yılı sıralamasında, Türkiye nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında Trabzon

Detaylı

FINDIKTA BUDAMA SEFERBERLİĞİ

FINDIKTA BUDAMA SEFERBERLİĞİ E- Bülten 10/2015 No:5 FINDIKTA BUDAMA SEFERBERLİĞİ Trabzon da fındıkta verim ve kaliteyi arttırma çalışmaları kapsamında yaşlı bahçelerin sökülerek yenilenmesi çalışmalarından sonra üreticiler, doğru

Detaylı

E- Bülten FINDIKTA ÖRNEK BAHÇELER 3. YILINDA. Trabzon Ticaret Borsası. 04/2016 No: 11

E- Bülten FINDIKTA ÖRNEK BAHÇELER 3. YILINDA. Trabzon Ticaret Borsası. 04/2016 No: 11 E- Bülten 04/2016 No: 11 FINDIKTA ÖRNEK BAHÇELER 3. YILINDA Trabzon Ticaret Borsası nın koordinasyonunda 2013 yılında başlatılan Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında, yaşlı ağaçların

Detaylı

YILLAR İTİBARİYLE DÜNYANIN FINDIK ÜRETİM MİKTARI (Ton/Kabuklu)

YILLAR İTİBARİYLE DÜNYANIN FINDIK ÜRETİM MİKTARI (Ton/Kabuklu) YILLAR İTİBARİYLE DÜNYANIN FINDIK ÜRETİM MİKTARI (Ton/Kabuklu) YILLAR TÜRKİYE İTALYA ABD İSPANYA AZERBAYCAN GÜRCİSTAN DİĞERLERİ TOPLAM 199 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2 21 22 23 24 25

Detaylı

E- Bülten SERTİFİKALI BUDAMA EĞİTİMİ BAŞLADI. Trabzon Ticaret Borsası. 01/2016 No: 8

E- Bülten SERTİFİKALI BUDAMA EĞİTİMİ BAŞLADI. Trabzon Ticaret Borsası. 01/2016 No: 8 E- Bülten 01/2016 No: 8 SERTİFİKALI BUDAMA EĞİTİMİ BAŞLADI Trabzon da 2013 de başlatılan Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında üreticilere yönelik Fındık Yetiştiriciliği kursları başlatıldı.

Detaylı

E- Bülten VALİ BORSA DA..

E- Bülten VALİ BORSA DA.. E- Bülten 11/2015 No: 6 VALİ BORSA DA.. Trabzon Ticaret Borsası nı ziyaret eden Vali Abdil Celil Öz, Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu ndan borsanın çalışmaları ve özellikle de 2013 te uygulanmaya

Detaylı

YILLAR İTİBARİYLE DÜNYANIN FINDIK ÜRETİM MİKTARI (Ton/Kabuklu)

YILLAR İTİBARİYLE DÜNYANIN FINDIK ÜRETİM MİKTARI (Ton/Kabuklu) YILLAR İTİBARİYLE DÜNYANIN FINDIK ÜRETİM MİKTARI (Ton/Kabuklu) YILLAR 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 TÜRKİYE

Detaylı

E- Bülten 06/2016 No: 13

E- Bülten 06/2016 No: 13 90. Yıl E- Bülten 06/2016 No: 13 BORSAMIZ 90 YAŞINDA.. Tarihi İpekyolu güzergahı üzerinde bulunan Trabzon da Ticaret Borsası kurulması için çalışmalar Osmanlı İmparatorluğu nun son dönemlerinde, 1909 yılında

Detaylı

E- Bülten. Trabzon Ticaret Borsası. 9/2015 No:4

E- Bülten. Trabzon Ticaret Borsası. 9/2015 No:4 E- Bülten 9/2015 No:4 BU DÖNEM SÖKÜM YAPILMAYACAK Trabzon Ticaret Borsası koordinasyonunda 2013 yılında uygulamaya konulan Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında, bu dönem bahçelerde söküm

Detaylı

Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen Düzce Fındık Çalıştayı İstiklal Konferans Salonu nda gerçekleştirildi

Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen Düzce Fındık Çalıştayı İstiklal Konferans Salonu nda gerçekleştirildi Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen Düzce Fındık Çalıştayı İstiklal Konferans Salonu nda gerçekleştirildi Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi

Detaylı

E- Bülten MUHASEBECİLER ODASI BAŞKANI BAK, BORSAYI ZİYARET ETTİ

E- Bülten MUHASEBECİLER ODASI BAŞKANI BAK, BORSAYI ZİYARET ETTİ E- Bülten ALMANLAR FINDIKLI EKMEĞİ SEVDİ 03/2016 No: 10 Trabzon Ticaret Borsası nın 2009 yılından beri uyguladığı Fındıklı Ekmek Projesi kapsamında 24-28 Şubat tarihleri arasında Almanya nın Dortmund kentindeki

Detaylı

E- Bülten TTB-DOKA İŞBİRLİĞİ

E- Bülten TTB-DOKA İŞBİRLİĞİ E- Bülten 01 /2019 No: 40 3T TARIM-TİCARET-TURİZM 12X12 KARADENİZ TOPLANTILARI BAŞLADI (TTB) tarafından 3T Tarım-Ticaret-Turizm sloganı ile her ay farklı bir konuda organize edilecek olan 12x12 Karadeniz

Detaylı

Afyonkarahisar Chamber E- BÜLTEN of Commerce and Industry

Afyonkarahisar Chamber E- BÜLTEN of Commerce and Industry Afyonkarahisar Chamber E- BÜLTEN of Commerce and Industry ARALIK 2016 Afyonkarahisar AFYONKARAHİSAR Chamber of Commerce TİCARET VE and Industry SANAYİ ODASI 2016 ARALIK / AFYONKARAHİSAR İHRACATI İlimizin

Detaylı

E- Bülten TERÖRE LANET. Trabzon Ticaret Borsası. 12/2016 No: 19

E- Bülten TERÖRE LANET. Trabzon Ticaret Borsası. 12/2016 No: 19 E- Bülten 12/2016 No: 19 TERÖRE LANET Türkiye Cumhuriyeti son yıllarda içeride ve dışarıda her türlü terör örgütlerine karşı önceliği devletinin ve milletinin bekasına verip büyük bir mücade leye girişirken,

Detaylı

SEZONLAR İTİBARİYLE TÜRKİYE NİN FINDIK İHRACATI

SEZONLAR İTİBARİYLE TÜRKİYE NİN FINDIK İHRACATI SEZONLAR İTİBARİYLE TÜRKİYE NİN FINDIK İHRACATI SEZONLAR MİKTAR (Ton / İç) DEĞER ($) 1978-79 14.785 235.84.754 1979-8 126.482 459.682.216 198-81 89.957 359.828. 1981-82 123.543 3.82.5 1982-83 117.617 1983-84

Detaylı

SEZONLAR İTİBARİYLE TÜRKİYE NİN FINDIK İHRACATI

SEZONLAR İTİBARİYLE TÜRKİYE NİN FINDIK İHRACATI SEZONLAR İTİBARİYLE TÜRKİYE NİN FINDIK İHRACATI SEZONLAR MİKTAR (Ton / İç) DEĞER ($) 1978-79 14.785 235.84.754 1979-8 126.482 459.682.216 198-81 89.957 359.828. 1981-82 123.543 3.82.5 1982-83 117.617 1983-84

Detaylı

OCAK 14-ŞUBAT 14-MART 14 AYI İÇERİĞİDİR. ÜNYE TİCARET BORSASI e-dergi Sayfa 1

OCAK 14-ŞUBAT 14-MART 14 AYI İÇERİĞİDİR. ÜNYE TİCARET BORSASI e-dergi Sayfa 1 OCAK 14-ŞUBAT 14-MART 14 AYI İÇERİĞİDİR e-dergi Sayfa 1 1. SEÇİMLERİNİ TAMAMLADI 2. NDAN Rifat HİSARCIKLIOĞLU NA ZİYARET 3. AKREDİTE BORSA OLDU 4. YÖNETİMİNDEN ANKARA ZİYARETLERİ 5. YÖNETİM KURULU BAŞKANIMIZ

Detaylı

FINDIK VE FINDIK MAMULLERİ SEKTÖRÜ

FINDIK VE FINDIK MAMULLERİ SEKTÖRÜ FINDIK VE FINDIK MAMULLERİ SEKTÖRÜ DÜNYA ÜRETİMİ Dünya Fındık Üretimi Dünya kabuklu fındık üretimine ilişkin veriler incelendiğinde, son 10 yıllık süreçte dünya üretiminin ortalama 875 bin ton civarında

Detaylı

Fındıkta Külleme Çalıştayı TRABZON

Fındıkta Külleme Çalıştayı TRABZON Trabzon Ticaret Borsası E- Bülten 25 Ekim 2016 / Trabzon 09/2016 No: 16 Fındıkta Külleme Çalıştayı TRABZON TİCARET BORSASI Dünya üretiminin büyük kısmını elimizde bulundurduğumuz fındıkta verim ve kaliteyi

Detaylı

FİSKOBİRLİK Hazırlayanlar: Buket Zeybek. Cemile Gökce. Doğucan Altındağ

FİSKOBİRLİK Hazırlayanlar: Buket Zeybek. Cemile Gökce. Doğucan Altındağ Fiskobirlik in Kuruluşu Türkiye nin önemli ihraç ürünlerinden olan fındığın üretim ve satışında rasyonel çalışma yollarını aramak üzere, 10 Ekim 1935 Perşembe günü o zamanki adı Ekonomi Bakanının himayesinde

Detaylı

E- Bülten EYYÜP ERGAN ENDONEZYA DA FINDIĞI ANLATTI SEBAHATTİN ARSLANTÜRK: TMO NUNKİ GEÇ ALINMIŞ BİR KARARDIR

E- Bülten EYYÜP ERGAN ENDONEZYA DA FINDIĞI ANLATTI SEBAHATTİN ARSLANTÜRK: TMO NUNKİ GEÇ ALINMIŞ BİR KARARDIR E- Bülten 10 /2018 No: 38 EYYÜP ERGAN ENDONEZYA DA FINDIĞI ANLATTI Borsamız Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında bazı

Detaylı

TMO FINDIK SEKTÖR RAPORU

TMO FINDIK SEKTÖR RAPORU TMO FINDIK SEKTÖR RAPORU A) DÜNYADA FINDIK SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ: 1- ÜRETİM Fındık bademden sonra dünyada en yaygın yetiştiriciliği yapılan sert kabuklu meyvedir. Fındığın kültür çeşitleri Türkiye, İtalya,

Detaylı

SEZONLAR İTİBARİYLE TÜRKİYE NİN FINDIK İHRACATI

SEZONLAR İTİBARİYLE TÜRKİYE NİN FINDIK İHRACATI SEZONLAR İTİBARİYLE TÜRKİYE NİN FINDIK İHRACATI SEZONLAR MİKTAR (Ton / İç) DEĞER ($) 1978-79 104.785 235.804.754 1979-80 126.482 459.682.216 1980-81 89.957 359.828.000 1981-82 123.543 300.082.500 1982-83

Detaylı

Afyonkarahisar Chamber E- BÜLTEN of Commerce and Industry

Afyonkarahisar Chamber E- BÜLTEN of Commerce and Industry Afyonkarahisar Chamber E- BÜLTEN of Commerce and Industry ARALIK 2015 Afyonkarahisar AFYONKARAHİSAR Chamber of Commerce TİCARET VE and Industry SANAYİ ODASI 2015 ARALIK / AFYONKARAHİSAR İHRACATI İlimizin

Detaylı

E- Bülten 10/2016 No: 17

E- Bülten 10/2016 No: 17 E- Bülten 10/2016 No: 17 BORSA DAN FINDIKTA KÜLLEME ÇALIŞTAYI Dünya fındık üretimin büyük kısmını elimizde bulundurduğumuz fındıkta, son yıllarda bahçelerde yaşanan en büyük tehlike olan külleme hastalığı

Detaylı

FINDIK VE FINDIK MAMULLERİ SEKTÖRÜ

FINDIK VE FINDIK MAMULLERİ SEKTÖRÜ FINDIK VE FINDIK MAMULLERİ SEKTÖRÜ DÜNYA ÜRETİMİ Dünya Fındık Üretimi Dünya fındık üretimine ilişkin veriler incelendiğinde, son 15 yıllık süreçte dünya üretimi ortalama 800 bin ton civarında gerçekleştiği

Detaylı

MALKARA TİCARET BORSASI AYLIK E-BÜLTEN web: / e-posta:

MALKARA TİCARET BORSASI AYLIK E-BÜLTEN web:  / e-posta: Sayfa 1/10 06 ŞUBAT 2017 TARİHİNDE ANKARA DA YAPILAN TOBB ODA BORSA AKREDİTASYON SİSTEMİ TANITIM EĞİTİMİ NE KATILDIK. 07 ŞUBAT 2017 TARİHİNDE ANKARA DA YAPILAN TOBB TÜRKİYE EKONOMİ ŞURASI NA MECLİS BAŞKANIMIZ

Detaylı

E- Bülten EYYÜP ERGAN: TÜRKİYE NİN FINDIK SEKTÖRÜNDE KISA, ORTA VE UZUN VADELİ PROGRAMLAR YAPMASI GEREKİR

E- Bülten EYYÜP ERGAN: TÜRKİYE NİN FINDIK SEKTÖRÜNDE KISA, ORTA VE UZUN VADELİ PROGRAMLAR YAPMASI GEREKİR E- Bülten 11 /2018 No: 39 EYYÜP ERGAN: TÜRKİYE NİN FINDIK SEKTÖRÜNDE KISA, ORTA VE UZUN VADELİ PROGRAMLAR YAPMASI GEREKİR 2018 ürünü fındık piyasası ve buna bağlı olarak meydana gelen gelişmeler ışığında

Detaylı

ÇARŞAMBA TİCARET BORSASI 2016 YILI YILLIK İŞ PLANI

ÇARŞAMBA TİCARET BORSASI 2016 YILI YILLIK İŞ PLANI KONU Tahmini Maliyet (TL) Başlama Tarihi Bitiş Tarihi Sorumlu Kişi İşbirliği Yapılacak Kurumlar ve Kişiler Performans 1.1.1.1 2013 yılında istihdam edilmesi planlanan basın ve halkla ilişkiler personelinin

Detaylı

NİĞDE TİCARET BORSASI YILLARI İSTATİSTİKİ VERİLERİ

NİĞDE TİCARET BORSASI YILLARI İSTATİSTİKİ VERİLERİ NİĞDE TİCARET BORSASI 2013-2015 YILLARI İSTATİSTİKİ VERİLERİ 2015 YIL SONU İTİBARİYLE ÜYE SAYISI TOPLAM 322 OLUP 2015 YILI İÇERİSİNDE 24 YENİ ÜYE KAYDI YAPILMIŞTIR. 2013 YILINDA 347.878.610,25 TL LİK TESCİL

Detaylı

REKABET KURULU KARARI. : Prof. Dr. Nurettin KALDIRIMCI : Kenan TÜRK, Dr. Murat ÇETİNKAYA, Reşit GÜRPINAR, Fevzi ÖZKAN, Dr.

REKABET KURULU KARARI. : Prof. Dr. Nurettin KALDIRIMCI : Kenan TÜRK, Dr. Murat ÇETİNKAYA, Reşit GÜRPINAR, Fevzi ÖZKAN, Dr. Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI Dosya Sayısı : 2014-3-10 (Önaraştırma) Karar Sayısı : 14-16/291-123 Karar Tarihi : 30.04.2014 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler : Prof. Dr.

Detaylı

PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ

PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ KARAMAN ELMA PANELİ PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ 25 NİSAN 2016 Hazırlayanlar Uzman İsmail ARAS Uzman Hakan ANAÇ Araştırma, Etüt ve Planlama Birimi GİRİŞ Dünyanın en büyük elma üreticilerinden olan ülkemiz ve

Detaylı

ÇARŞAMBA TİCARET BORSASI 2015 YILI YILLIK İŞ PLANI

ÇARŞAMBA TİCARET BORSASI 2015 YILI YILLIK İŞ PLANI KONU Tahmini Maliyet (TL) Başlama Tarihi Bitiş Tarihi Sorumlu Kişi İşbirliği Yapılacak Kurumlar ve Kişiler Performans 1.1.1.1 2013 yılında istihdam edilmesi planlanan basın ve halkla ilişkiler personelinin

Detaylı

FINDIK DOSYASI. Yaşanan don olayları sonunda 2014 yılında fındık üretimi 2013`e göre %25 kayıpla 412 bin ton`a düşmüştür

FINDIK DOSYASI. Yaşanan don olayları sonunda 2014 yılında fındık üretimi 2013`e göre %25 kayıpla 412 bin ton`a düşmüştür FINDIK DOSYASI Yaşanan don olayları sonunda 2014 yılında fındık üretimi 2013`e göre %25 kayıpla 412 bin ton`a düşmüştür Siyasetten arındırılmış ve gerçek sahibi üreticilerin olduğu güçlü bir kooperatif

Detaylı

E- Bülten ÇOK AMAÇLI TOPLANTI SALONU AÇILDI. Trabzon Ticaret Borsası. 12/2015 No: 7

E- Bülten ÇOK AMAÇLI TOPLANTI SALONU AÇILDI. Trabzon Ticaret Borsası. 12/2015 No: 7 E- Bülten 12/2015 No: 7 ÇOK AMAÇLI TOPLANTI SALONU AÇILDI Trabzon Ticaret Borsası nın (TTB) Çok Amaçlı Salonu nun açılışını yapan Rifat Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, stratejik ürünler ve üretim

Detaylı

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN AHUDUDU Ahududu, üzümsü meyveler grubundandır. Ahududu, yurdumuzda son birkaç yıldır ticari amaçla yetiştirilmektedir. Taze tüketildikleri

Detaylı

YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU ( )

YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU ( ) AFYONKARAHİSAR TİCARET VE SANAYİ ODASI Sayın Meclis Üyeleri, YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU (29.12.2017-25.01.2018) Oda Meclisimizin 25 Ocak 2018 tarih ve 59 sayılı toplantısının gündeminde yer alan, Yönetim

Detaylı

COĞRAFİ İŞARETLER ULUSLARARASI SEMİNERİ INTERNATIONAL SEMINAR ON GEOGRAPHICAL INDICATIONS ANTALYA

COĞRAFİ İŞARETLER ULUSLARARASI SEMİNERİ INTERNATIONAL SEMINAR ON GEOGRAPHICAL INDICATIONS ANTALYA COĞRAFİ İŞARETLER ULUSLARARASI SEMİNERİ INTERNATIONAL SEMINAR ON GEOGRAPHICAL INDICATIONS ANTALYA 11-14.10. 2012 Giresun Yağlısı Tombul Fındık COĞRAFİ İŞARET TÜRÜ : Menşe işareti COĞRAFİ İŞARET : Giresun

Detaylı

TOPRAK MAHSULLERĠ OFĠSĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TOPRAK MAHSULLERĠ OFĠSĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOPRAK MAHSULLERĠ OFĠSĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ANKARA 2014 ĠÇĠNDEKĠLER 1. DÜNYADA FINDIK SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ. 2 1.1. Üretim 2 1.2. İhracat 2 1.3. İthalat. 3 2. TÜRKİYE DE FINDIK SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ 4 2.1. Üretim

Detaylı

YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU ( ) AFYONKARAHISAR CHAMBER OF COMMERCE AND INDUSTRY

YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU ( ) AFYONKARAHISAR CHAMBER OF COMMERCE AND INDUSTRY YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU (22.11.2018-27.12.2018) AFYONKARAHISAR CHAMBER OF COMMERCE AND INDUSTRY ÜYE İSTATİSTİKİ 22.11.2018-27.12.2018 tarihleri arasında Odamıza; 54 yeni üye kaydedilmiş, 89 üyenin

Detaylı

Avrupa Birliğine Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı

Avrupa Birliğine Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı Avrupa Birliğine Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı Sakarya Ticaret Borsası Sakarya da Tarım ve Hayvancılık Sektör Analizi ve Öneriler Raporu Projesi 1. Proje fikrini oluşturan sorunları nasıl

Detaylı

ÇANAKKALE TİCARET BORSASI 2016 YILI BASIN RAPORU

ÇANAKKALE TİCARET BORSASI 2016 YILI BASIN RAPORU ÇANAKKALE TİCARET BORSASI 2016 YILI BASIN RAPORU Çanakkale Ticaret Borsası Basın Yayın Politikası Çanakkale Ticaret Borsası nın görüşlerinin tarafsızlık ilkesi çerçevesinde basın bültenlerinin basın yayın

Detaylı

BORSA GÜNDEM DENİZLİ TİCARET BORSASI

BORSA GÜNDEM DENİZLİ TİCARET BORSASI BORSA GÜNDEM DENİZLİ TİCARET BORSASI A Y L I K H A B E R D E R G İ S İ Y I L - 1 S A Y I - 3 ( M A Y I S 2 0 1 6 ) Topraklık Mah. Kayalık Cad. Uluçarşı İş Merkezi No: 3 Kat: 5 20150 Pamukkale /DENİZLİ

Detaylı

2015 Ayçiçeği Raporu

2015 Ayçiçeği Raporu 2015 Ayçiçeği Raporu İçindekiler 1.AYÇİÇEĞİ EKİM ALANI... 2 1.1. Türkiye de Ayçiçeği Ekim Alanı... 2 1.2. TR83 Bölgesinde Ayçiçeği Ekim Alanı... 5 1.3. Samsun da Ayçiçeği Ekim Alanı... 6 1.3.1. Samsun

Detaylı

ADANA SANAYİ ODASI MECLİS TOPLANTISI

ADANA SANAYİ ODASI MECLİS TOPLANTISI ADANA SANAYİ ODASI MECLİS TOPLANTISI 25.08.2016 2016 Ağustos Ayı Faaliyet Raporu 25 Temmuz 25 Ağustos 2016 Tarihleri Arasında Odamızca Gerçekleştirilen Faaliyetler 15 Temmuz da milli iradeye yönelik yapılan

Detaylı

YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU ( )

YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU ( ) Sayın Meclis Üyeleri, YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU (28.07.2017-24.08.2017) Oda Meclisimizin 24 Ağustos 2017 tarih ve 54 sayılı toplantısının gündeminde yer alan, Yönetim Kurulumuzun 28.07.2017-24.08.2017

Detaylı

KOSGEB KOBİGEL KOBİ GELİŞİM DESTEK PROGRAMI İLLERDE REKABET AVANTAJINA SAHİP İMALAT SANAYİ SEKTÖRLERİNİN BELİRLENMESİ ÇALIŞTAYLARI SONUÇ RAPORU

KOSGEB KOBİGEL KOBİ GELİŞİM DESTEK PROGRAMI İLLERDE REKABET AVANTAJINA SAHİP İMALAT SANAYİ SEKTÖRLERİNİN BELİRLENMESİ ÇALIŞTAYLARI SONUÇ RAPORU KOSGEB KOBİGEL KOBİ GELİŞİM DESTEK PROGRAMI İLLERDE REKABET AVANTAJINA SAHİP İMALAT SANAYİ SEKTÖRLERİNİN BELİRLENMESİ ÇALIŞTAYLARI SONUÇ RAPORU 27 Mart 2018 İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ... 1 ÇALIŞTAY METODOLOJİSİ...

Detaylı

2003 yılında tarımın milli gelirlerimizdeki payı yüzde 12,6 iken, 2006 yılında yüzde 11,2 ye indi.

2003 yılında tarımın milli gelirlerimizdeki payı yüzde 12,6 iken, 2006 yılında yüzde 11,2 ye indi. Tarım Sektörünün İhracattaki Yeri ve Önemi Şebnem BORAN Ülkemizde son yıllarda önceliğin sanayi sektörüne kayması sonucu ekonomimizde göreceli olarak tarım ürünlerinin ihracatımızdaki ağırlığı giderek

Detaylı

MALKARA TİCARET BORSASI AYLIK E-BÜLTEN web: / e-posta:

MALKARA TİCARET BORSASI AYLIK E-BÜLTEN web:  / e-posta: Sayfa 1/8 01 AĞUSTOS 2016 PAZARTESİ GÜNÜ, İLK ÜRÜN AYÇİÇEĞİ SATIŞ SEANSI GERÇEKLEŞTİ. DOLUKÖY MAHALLEMİZDEN MEHMET KOŞAR IN GETİRDİĞİ AYÇİÇEĞİ BEŞERLER TARIM ÜRÜN. SAN. TİC. LTD. ŞTİ. HÜSEYİN BEŞER TARAFINDAN

Detaylı

2016 OCAK AYI FAALİYET TAKVİMİ PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ PAZAR HABER BORSASI GAZETESİ BASIMI

2016 OCAK AYI FAALİYET TAKVİMİ PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ PAZAR HABER BORSASI GAZETESİ BASIMI 2016 OCAK AYI FAALİYET TAKVİMİ 1 2 3 BASIMI MERSİNİN KURTULUŞU ÇELENK KOYMA VE TÖRENE KATILIM 4 5 6 7 8 9 10 ÜYEYE ANKET 2016 YILI OCAK AYI ÜYE MEMNUNİYET ANKETLERİNİN YAYINI GAZETE ÜYEYE DUYURU TMO 04/01/2016

Detaylı

İl başkanlarına hükümetin tarım politikalarını anlattı

İl başkanlarına hükümetin tarım politikalarını anlattı İl başkanlarına hükümetin tarım politikalarını anlattı Mart 08, 2012-7:46:36 Bakan Eker, tarımın zannedildiği gibi sadece üreticilerle değil, gıdadan dolayı toplumun tamamını ilgilendiren bir konu olduğunu,

Detaylı

E- Bülten BORSA DORTMUND DA... Trabzon Ticaret Borsası

E- Bülten BORSA DORTMUND DA... Trabzon Ticaret Borsası Trabzon Ticaret Borsası E- Bülten 02/2016 No: 9 BORSA DORTMUND DA... Trabzon Ticaret Borsası tarafından 5 yıldan beri yurtiçinde uygulanan fındıklı ekmek projesi Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri kapsamında

Detaylı

2017 ŞUBAT AYI E-BÜLTENİ

2017 ŞUBAT AYI E-BÜLTENİ 2017 ŞUBAT AYI E-BÜLTENİ 06.02.2017 TARİHİNDE ANKARA DA DÜZENLENEN "AKREDİTASYON SİSTEMİ TANITIM EĞİTİMİ" NE BORSAMIZ AKREDİTASYON İZLEME KOMİTESİ OLARAK KATILIM SAĞLADIK. 7 Şubat 2017 Salı günü TOBB konferans

Detaylı

3 1 0 2 20 BUĞDAY RAPORU

3 1 0 2 20 BUĞDAY RAPORU 0 1 Dünya buğday üretimi, üretim devlerinden biri olan ABD nin yaklaşık 4 milyon tonluk üretim azalmasına rağmen bu sene ekili alanların ve verimin artmasıyla paralel olarak Ağustos ayı verilerine göre

Detaylı

2011 yılı dünya buğday üretimi, bir önceki yıla göre 42 milyon tonluk rekor bir artışla 695 milyon ton olarak gerçekleşmişti.

2011 yılı dünya buğday üretimi, bir önceki yıla göre 42 milyon tonluk rekor bir artışla 695 milyon ton olarak gerçekleşmişti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehmet Mehdi EKER'in 2012 Dönemi Hububat Politikaları Kamuoyu Açıklaması Değerli Basın Mensupları ve Değerli Katılımcılar, 2011 yılı dünya buğday üretimi, bir önceki

Detaylı

TOPRAK MAHSULLERĠ OFĠSĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TOPRAK MAHSULLERĠ OFĠSĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOPRAK MAHSULLERĠ OFĠSĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ANKARA 2016 ĠÇĠNDEKĠLER Sayfa 1. DÜNYADA FINDIK SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ 2 1.1 2 1.2 İhracat 2 1.3 İthalat 3 2. TÜRKĠYE DE FINDIK SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ 4 2.1 4 2.2 Tüketim

Detaylı

2015 Ağustos Ayı Bülteni

2015 Ağustos Ayı Bülteni 2015 Ağustos Ayı Bülteni Katılım Yapılan Toplantılar, Ziyaretler ve Etkinlikler: 05.08.2015 tarihinde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Zafer Toplantı Salonunda saat 15:00 te Toprak Koruma Kurulu

Detaylı

2014 dünyanın en sıcak yılı olabilir

2014 dünyanın en sıcak yılı olabilir 2014 dünyanın en sıcak yılı olabilir Prof. Dr. Etem Karakaya: Ocak itibariyle neredeyse hiç kar yağmadı. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) 2014 Mayıs ayını dünyanın en sıcak ayı ilan etti. Bu yıl dünya tarihinin

Detaylı

E- Bülten FINDIK PROJESİ NE 100 ÜZERİNDEN 98 PUAN İÇİŞLERİ BAKANI SOYLU, TRABZON GÜNLERİNDE.. Trabzon Ticaret Borsası

E- Bülten FINDIK PROJESİ NE 100 ÜZERİNDEN 98 PUAN İÇİŞLERİ BAKANI SOYLU, TRABZON GÜNLERİNDE.. Trabzon Ticaret Borsası Trabzon Ticaret Borsası E- Bülten 04-05/2017 No: 23 FINDIK PROJESİ NE 100 ÜZERİNDEN 98 PUAN Trabzon Ticaret Borsası (TTB) tarafından 2013 yılından itibaren uygulanan Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma

Detaylı

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAYI: 2010/02 FINDIK BÜLTENİ 08.03.2010 1- FINDIK ALIMLARI: A) 2009 dönemi rekolte tahmini ile 2008 yılı üretimi kıyaslandığında, ülkemiz üretiminin % 44, dünya

Detaylı

EGE KURU MEYVE VE MAMULLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ 2015 YILI ÇALIŞMA ÖZETİ

EGE KURU MEYVE VE MAMULLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ 2015 YILI ÇALIŞMA ÖZETİ EGE KURU MEYVE VE MAMULLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ 2015 YILI ÇALIŞMA ÖZETİ Kuru meyve sektörü tamamı yerli girdilere dayalı üretim yapısı ile ilk ihracatçı sektörlerimizden biri olup, ilerleyen üretim teknolojisi,

Detaylı

BATMAN TİCARET BORSASI

BATMAN TİCARET BORSASI BATMAN TİCARET BORSASI TİCARET BORSALARININ TANIMI Ticaret borsaları, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ne bağlı, 5174 sayılı kanunda yazılı esaslar çerçevesinde borsaya dahil maddelerin alım satımı

Detaylı

Mısır alım fiyatı açıklandı

Mısır alım fiyatı açıklandı Mısır alım fiyatı açıklandı Ağustos 28, 2012-1:42:57 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) mısırın tonunu 595 liraya almaya hazır olduğunu bildirerek, bunun geçen

Detaylı

UYAP VİZYONU SEMİNERİ 04.06.2007 KATILIMCI PROFİLİ

UYAP VİZYONU SEMİNERİ 04.06.2007 KATILIMCI PROFİLİ 1. CUMHURBAŞKANLIĞI 1.1. Devlet Denetleme Kurulu UYAP VİZYONU SEMİNERİ 04.06.2007 KATILIMCI PROFİLİ 2. BAŞBAKANLIK 2.1. Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği(MGK) 2.2. Atatürk Kültür, Dil ve tarih Yüksek

Detaylı

TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR)

TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR) TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR) ANTALYA DA TARIM SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI GIDA ALT SEKTÖRÜ ÇALIŞMA GRUBU RAPORU 6 Eylül 2010, Antalya 1 ANTALYA

Detaylı

TOPRAK MAHSULLERĐ OFĐSĐ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TOPRAK MAHSULLERĐ OFĐSĐ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOPRAK MAHSULLERĐ OFĐSĐ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAYI: 2009/02 FINDIK BÜLTENĐ 31.03.2009 1-) FINDIK ALIMLARI: TMO, 31.08.2006 tarih ve 26275 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 2006/10865 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı

Detaylı

AZERBAYCAN VE GÜRCİSTAN İNCELEME SEYAHATİ DEĞERLENDİRME RAPORU (29 HAZİRAN - 02 TEMMUZ 2017)

AZERBAYCAN VE GÜRCİSTAN İNCELEME SEYAHATİ DEĞERLENDİRME RAPORU (29 HAZİRAN - 02 TEMMUZ 2017) AZERBAYCAN VE GÜRCİSTAN İNCELEME SEYAHATİ DEĞERLENDİRME RAPORU (29 HAZİRAN - 02 TEMMUZ 2017) Karadeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Atatürk Bulvarı No:19/E 28200 - GİRESUN/TÜRKİYE Tel: +90(454)

Detaylı

2018 YILI BÖLGESEL ÜRÜN RAPORU MALİYET, ÜRETİM, FARK ÖDEME DESTEĞİ

2018 YILI BÖLGESEL ÜRÜN RAPORU MALİYET, ÜRETİM, FARK ÖDEME DESTEĞİ 2018 YILI BÖLGESEL ÜRÜN RAPORU MALİYET, ÜRETİM, FARK ÖDEME DESTEĞİ Üreticilerimizin bereketli ve bol kazançlı bir yıl geçirmelerini dileriz. TARSUS TİCARET BORSASI 2018 YILI BÖLGESEL ÜRÜN RAPORU Tarsus

Detaylı

E- Bülten BAŞKANLARDAN 15 TEMMUZ MESAJI

E- Bülten BAŞKANLARDAN 15 TEMMUZ MESAJI E- Bülten 07 /2018 No: 35 BAŞKANLARDAN 15 TEMMUZ MESAJI 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümü nedeniyle borsamız Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk ve Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan açıklamalarda

Detaylı

TÜRKİYE VE İZMİR İN OCAK-MART 2015 İHRACAT RAKAMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

TÜRKİYE VE İZMİR İN OCAK-MART 2015 İHRACAT RAKAMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Hazırlayan: Gündem KONT İzmir Ticaret Odası TÜRKİYE VE İZMİR İN OCAK-MART 2015 İHRACAT RAKAMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; ihracat 2015 yılı Mart ayında, 2014

Detaylı

ÇANAKKALE TİCARET BORSASI ANALİZ DEĞERLENDİRME RAPORU

ÇANAKKALE TİCARET BORSASI ANALİZ DEĞERLENDİRME RAPORU ÇANAKKALE TİCARET BORSASI ANALİZ DEĞERLENDİRME RAPORU TEMMUZ 2014 Ticaret Borsaları; Kanunda yazılı esaslar çerçevesinde borsaya dahil maddelerin alım satımı ve borsada oluşan fiyatların tespit, tescil

Detaylı

DOĞAKA- TR63 Bölgesi FOODEX 2014 Fuarı Hazırlık

DOĞAKA- TR63 Bölgesi FOODEX 2014 Fuarı Hazırlık DOĞAKA- TR63 Bölgesi FOODEX 2014 Fuarı Hazırlık DOĞAKA- TR63 Bölgesi FOODEX 2014 Fuarı Hazırlık DOĞAKA- TR63 Bölgesi FOODEX 2014 Fuarı Hazırlık Mevcut Durum Değerlendirmesi: Dünya ticaretinde gıda sektörü

Detaylı

Turizm sektörü olarak çok sıkıntılı bir yılı geride bıraktık yılına

Turizm sektörü olarak çok sıkıntılı bir yılı geride bıraktık yılına Rapor No: 5 Milli kaynakların daha verimli kullanılması için Turizm İzleme Kurulu Kurulmalı Turizm sektörü olarak çok sıkıntılı bir yılı geride bıraktık. 2017 yılına da maalesef sıkıntılı başladık. Ancak

Detaylı

KASIM AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI

KASIM AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI KASIM AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI ARALIK AYI FAALİYETLERİ ODAMIZ MESLEK KOMİTELERİNİN KASIM AYI TOPLANTILARINDA TOPLAM 15 GÜNDEM MADDESİ GÖRÜŞÜLMÜŞTÜR. 1. MESLEK KOMİTESİ KARARLARI HAYVANCILIK VE TARIMSAL

Detaylı

Aylık Dış Ticaret Analizi

Aylık Dış Ticaret Analizi EKİM YÖNETİCİ ÖZETİ Bu çalışmada, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından her ayın ilk günü açıklanan ihracat rakamları temel alınarak Türkiye nin aylık dış ticaret analizi yapılmaktadır. Aşağıdaki analiz,

Detaylı

2018 YILI İHRACAT RAKAMLARI _tt

2018 YILI İHRACAT RAKAMLARI _tt 2018 YILI İHRACAT RAKAMLARI 190107_tt (-I-) TÜRKİYE İHRACAT RAKAMLARI 2019 TÜRKİYE İHRACAT HEDEFİ: 182 MİLYAR DOLAR İhracatta 2019: 'İhracatta Sürdürülebilirlik ve Yenilik Yılı' Geçen yılın aynı dönemine

Detaylı

UZUNKÖPRÜ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN

UZUNKÖPRÜ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN UZUNKÖPRÜ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN AĞUSTOS 2016 YIL 1 SAYI 18 09.09.2016 1 UZUNKÖPRÜ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN SAYI:18 UTSO KOSGEB DESTEKLERİNE DEVAM EDİYOR (03/08/2016) Uzunköprü Ticaret

Detaylı

Q YILI İTİBARİ İLE ALIMLARDA RASTLADIĞINIZ ÇÜRÜK ORANI NEDİR?

Q YILI İTİBARİ İLE ALIMLARDA RASTLADIĞINIZ ÇÜRÜK ORANI NEDİR? Q YILI İTİBARİ İLE ALIMLARDA RASTLADIĞINIZ ÇÜRÜK ORANI NEDİR? Yanıtlanan: 8 Atlanan: %- ARASI %- ARASI %-9 ARASI %9- ARASI % VE ÜZERİ % % % % % % % % 8% 9% % %- ARASI %- ARASI %-9 ARASI %9- ARASI % VE

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ (ADNKS) 2013 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 29/01/2014 tarihinde 2013 yılı Adrese Dayalı Kayıt Sistemi Sonuçları haber bültenini yayımladı. 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle;

Detaylı

E- Bülten 08/2016 No: 15

E- Bülten 08/2016 No: 15 E- Bülten 08/2016 No: 15 ÖRNEK BAHÇEDEN İLK HASAT Trabzon Ticaret Borsası nın koordinasyonunda 2013 yılında başlatılan Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında yaşlı ağaçların sökümü yapılarak

Detaylı

ÇANAKKALE TİCARET BORSASI 2014 YILI BASIN RAPORU

ÇANAKKALE TİCARET BORSASI 2014 YILI BASIN RAPORU ÇANAKKALE TİCARET BORSASI 2014 YILI BASIN RAPORU Basın Yayın Politikamız Çanakkale Ticaret Borsası nın görüşlerinin tarafsızlık ilkesi çerçevesinde basın bültenlerinin basın yayın kuruluşları aracılığıyla

Detaylı

NİĞDE TİCARET BORSASI

NİĞDE TİCARET BORSASI NİĞDE TİCARET BORSASI 2015 FAALİYET RAPORU 1 Efendiler! Milletimiz çiftçidir. Milletin çiftçilikteki çalışmasını yeni ekonomik tedbirlerle son hadde eriştirmeliyiz. Köylünün çalışmasının neticeleri ve

Detaylı

Sonuç Bildirgesi.

Sonuç Bildirgesi. Sonuç Bildirgesi www.unidokap.org DOKAP Bölgesi Üniversiteler Birliği Üst Kurul Prof. Dr. Süleyman BAYKAL (Dönem Başkanı) Prof. Dr. Sait BİLGİÇ Prof. Dr. Mustafa ŞAHİN Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN Prof. Dr.

Detaylı

BUĞDAY PİYASALARI ve TMO

BUĞDAY PİYASALARI ve TMO BUĞDAY PİYASALARI ve TMO 01.04.2016 1 DÜNYA BUĞDAY DENGE TABLOSU Dünya buğday üretimi üç yıl üst üste rekor seviyelerde gerçekleşti, stoklar yükseliyor (Milyon Ton) 800 700 600 500 400 300 200 100 0 699

Detaylı

DOKA ÇAY İMALAT SANAYİ GÜVEN ENDEKSİ

DOKA ÇAY İMALAT SANAYİ GÜVEN ENDEKSİ HABER BÜLTENİ xx.8.215 Sayı 5 Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) işbirliğinde gerçekleştirilen DOKA Çay İmalat Sanayi Güven Endeksi Anketi, Türkiye

Detaylı

Sakarya İli Fındık Alanlarındaki Bitki Sağlığı Sorunları Çalıştayı Raporu

Sakarya İli Fındık Alanlarındaki Bitki Sağlığı Sorunları Çalıştayı Raporu Prof. Dr. Celal TUNCER, Doç. Dr. İsmail ERPER 25.11.2016/SAKARYA ÇALIŞTAY SONUÇ BİLDİRİSİ Sakarya İli Fındık Alanlarındaki Bitki Sağlığı Sorunları Çalıştayı Raporu Sakarya Ticaret Borsası Sakarya İli Fındık

Detaylı

E- Bülten 11/2016 No: 18

E- Bülten 11/2016 No: 18 E- Bülten 11/2016 No: 18 KAMUOYU NUN DİKKATİNE! TRABZON TİCARET BORSASI, FINDIĞI BİR BÜTÜN KABUL EDEREK HAREKET EDİYOR Trabzon Ticaret Borsası olarak, söz konusu fındık olduğunda sektörün tüm kesimlerini

Detaylı

AVİVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI ESNEK PERFORMANS ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU DÖNEMİ FAALİYET RAPORU (AVP)

AVİVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI ESNEK PERFORMANS ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU DÖNEMİ FAALİYET RAPORU (AVP) Genel Bilgiler AVİVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI ESNEK PERFORMANS ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU 01.01.2014 31.12.2014 DÖNEMİ FAALİYET RAPORU (AVP) AvivaSA Emeklilik ve Hayat A.Ş. Büyüme Amaçlı

Detaylı

Rakamlarla Hatay İskenderun Bölgesi nin Ekonomik Görünümü. Levent Hakkı YILMAZ İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Rakamlarla Hatay İskenderun Bölgesi nin Ekonomik Görünümü. Levent Hakkı YILMAZ İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rakamlarla Hatay İskenderun Bölgesi nin Ekonomik Görünümü Levent Hakkı YILMAZ İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası

Detaylı

Afyonkarahisar Chamber E- BÜLTEN of Commerce and Industry

Afyonkarahisar Chamber E- BÜLTEN of Commerce and Industry Afyonkarahisar Chamber E- BÜLTEN of Commerce and Industry HAZİRAN 2016 Afyonkarahisar AFYONKARAHİSAR Chamber of Commerce TİCARET VE and Industry SANAYİ ODASI II-İLİMİZİN İHRACAT RAKAMI 2016 HAZİRAN / AFYONKARAHİSAR

Detaylı

OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI

OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI Eylül/2017 ODAMIZ MESLEK KOMİTELERİNİN AĞUSTOS AYI TOPLANTILARINDA TOPLAM 12 GÜNDEM MADDESİ GÖRÜŞÜLMÜŞTÜR. 1. MESLEK KOMİTESİ KARARLARI HAYVANCILIK VE TARIMSAL FAALİYETLER GRUBU

Detaylı

ORDU TİCARET BORSASI AYLIK BÜLTEN BÜLTEN NO : 5 SAYFA NO : 1,00

ORDU TİCARET BORSASI AYLIK BÜLTEN BÜLTEN NO : 5 SAYFA NO : 1,00 ORDU TİCARET BORSASI AYLIK BÜLTEN BÜLTEN AYI : MAYIS 2011 BÜLTEN NO : 5 SAYFA NO : 1,00 MUAMELE GÖREN MADDELERİN FİYATI (TL.) SATIŞ MUAMELE CİNS VE NEVİLERİ AŞAĞI YUKARI ORTALAMA MİKTARI BİRİM TUTARI ŞEKLİ

Detaylı

ANTALYA İHRACATÇILAR BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ. Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur.

ANTALYA İHRACATÇILAR BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ. Konularını içeren duyurularımızın detayları ekte sunulmuştur. ANTALYA İHRACATÇILAR BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ Sayı : TİM.AİB.GSK. ARGE/ 580 22/02/2013 Konu : Sirküler. ANTALYA İHRACATÇILAR BİRLİĞİ ÜYELERİNE SİRKÜLER 2013 / 63 Sayın Üyemiz, 1. Macaristan 7. Tarım

Detaylı