LERİ. letmeciliği i Anabilim Dalı 2006

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "LERİ. letmeciliği i Anabilim Dalı 2006"

Transkript

1 SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM D M PROJESİNİN İLAÇ,ECZACILIK ve SAĞLIK SEKTÖRÜ ÜZERİNE ETKİLER LERİ Öğr.Gör. Bülent B KIRAN Ege Üniversitesi Eczacılık k Fakültesi Eczacılık İşletmecili letmeciliği i Anabilim Dalı 2006

2 Sağlık k Giderleri Neden Artıyor? Demografik Değişiklikler;ortalama iklikler;ortalama yaşam am süresinin uzaması Kronik hastalıklarda ki artış ışlar İleri-pahalı teknoloji kullanımında nda ki artış Toplumun erişilebilir ilebilir sağlık k olanaklarını kullanma düzeyindeki d artış

3 Küresel Sermaye İlaç-Sağlık k Sektöründe Nasıl Çalışıyor? Gerek ülkemizde, gerekse AB ülkelerinde;uluslararası sermaye, birleşmeler ve satın n almalar yoluyla karlı bulduğu u ilaç sektörünün hem üretim,hem de dağı ğıtım kanallarında nda ulusal ilaç üretici ve dağı ğıtıcılarını birer, birer ortadan kaldırarak,sekt rarak,sektöre re tamamen egemen olma yolunda hızla h ilerlemektedir. Dünya İlaç Pazarı nın n % 65 i i 20 Dev İlaç Şirketinin elindedir.

4 Dünya İlaç Pazarına Hakim 20 Şirket 1.Pfizer 2.GlaxoSmithKline 3.Sanofi-Aventis 4.J&J 5.Merck & CO 6.AstraZeneca 7.Novartis 8.Bristol-Myers Squibb 9.Roche 10.Lilly 46 Milyar 133 Milyon USD 31 Milyar 417 Milyon USD 29 Milyar 596 Milyon USD 22 Milyar 128 Milyon USD 21 Milyar 494 Milyon USD 21 Milyar 426 Milyon USD 18 Milyar 497 Milyon USD 15 Milyar 482 Milyon USD 13 Milyar 840 Milyon USD 13 Milyar 059 Milyon USD

5 Dünya İlaç Pazarına Hakim 20 Şirket 11.Wyeth 12.Abbott 13.Takeda 13 Milyar 021 Milyon USD 11 Milyar 462 Milyon USD 8 Milyar 538 Milyon USD 14.Boehringer Boehringer-Ingelheim 7 Milyar 667 Milyon USD 15.Schering Schering-Plough 6 Milyar 417 Milyon USD 16.Bayer 17.Novo Nordisk 18. Sankyo 19.Schering AG 20.Merck KgA 5 Milyar 529 Milyon USD 4 Milyar 848 Milyon USD 4 Milyar 255 Milyon USD 4 Milyar 171 Milyon USD 3 Milyar 907 Milyon USD

6 Global Pharmaceutical Sales Global Sales US$B Total World Market, (current US$) $298 $331 $356 $390 $427 $497 $559 $602 Growth Over Previous Year (Constant US$) 7% 11% 11% 13% 9% 10% 8% 7% *Source: IMS Health Total Market Estimates and Global Pharma Forecasts (includes IMS Audited and Unaudited Markets) All information current as of February 27, 2006.

7 Küresel Sermayenin İlaç Dağı ğıtım Kanallarını Ele Geçirme Stratejileri Çok uluslu ilaç üreticisi firmalar ile tekelleşme sürecindeki dağı ğıtıcılar arasında distribütörl rlük anlaşmalar maları yapılarak, bazı ilaçlar ların n tamamen bir kısım m tekel dağı ğıtıcıların n kontrolüne ne girmesi sağlanmaktad lanmaktadır.

8 Küresel Sermaye İlaç Sektöründe Nasıl Çalışıyor? Yerel hükümetlerle h işbirlii birliğine ine giderek kamu ilaç üretim ve dağı ğıtım m birimlerini devre dışıd bırakıyorlar; kamu eczanelerini satın n alıp p (İtalya( talya da belediye eczaneleri örneği) veya önce yüksek y ıskonto ve uzun vadelerle ilaç satıp p borçland landırdıkları serbest eczaneleri çıkmaza sokup,daha sonra anlaşmaya zorlayıp p satın n alarak Eczane Zincirleri oluşturmaktad turmaktadırlar. rlar. Ülkemizde SSK ilaç fabrikasının n ve eczanelerinin kapatılmas lması bunun başka bir örneğidir.

9 Küresel Sermaye İlaç Pazarını Nasıl l Genişletiyor? Oluşturduklar turdukları lobilerle, yerel hükümetleri h etkileyip bir çok ilacın n reçetesiz etesiz satılan ürünler grubuna (OTC) alınmas nmasını ve bu ürünlerin eczane dışıd süper marketlerde ve drog storlarda satışı ışının n yapılmas lmasını sağlamaktad lamaktadırlar. Böylece,tüketiciye daha kolay ulaşı şıp p daha çok satış yaparak karlarını artırma rma stratejisi izlemektedirler.

10 Küresel Sermaye İlaç Pazarını Nasıl l Genişletiyor? Yine, IMF,Dünya Ticaret Bankası,D,Dünya Ticaret Örgütünde karara bağlad ladıkları stratejik planlarını (patent, veri koruması, veri imtiyazı gibi dayatmaları) destekleyecek yasaları,abd,ab baskısıyla önemli pazar olarak gördg rdükleri ülkelerin yasalarına yerleştirerek ulusal firmaların rekabet gücünüg ortadan kaldırıyorlar.

11 Küresel Sermaye İlaç Sektöründe Nasıl Çalışıyor? Yasalarını değiştirmeyi başard ardıkları ülkelerde internet üzerinden tüketicilere t ulaşarak arak ilaç satışı yapan Sanal Eczaneler kurup işletmektedirler. i Böylece,daha çok satışı hedeflemektedirler.

12 Küresel Sermaye İlaç-Sağlık k Sektöründe Nasıl Çalışıyor? Küresel sermaye etkisi altına aldığı yerel hükümetlerle, bir yandan sosyal güvenlik g kapsamını genişleterek daha çok insana sağlık k güvencesi g sağlanm lanmış görüntüsü yaratıp p sistemlerinin benimsenmesini sağlarken,di larken,diğer er yandan pek çok ilaç,tetkik, tedavi hizmeti bedelinin geri ödenmesini kısıtlayıcı listelerle engelleyerek, sağlık k hizmetlerini özel sağlık k kuruluşlar larına ve özel sigortalara yönlendirmektedir.

13 Küresel Sermaye İlaç Sektöründe Nasıl Çalışıyor? Küreselleşen en ilaç üretici ve dağı ğıtıcıları için in ilacın herhangi bir sanayi ürününden nden farkı olmayıp,ila p,ilaç sadece pazarlanarak büyük b k karlar bırakmasb rakması gereken bir mal olarak görülmektedir. g

14 Türkiye İlaç Pazarının Küresel Sermaye Açısından A Önemi Nedir? Türkiye ilaç pazarı Avrupa ilaç pazarına göre g daha fazla büyüme b özelliğineine sahip olup küresel k ilaç tröstleri için i in önemli bir pazar olarak görülmektedir.

15 Growth North America growth has slowed but Japan shows a positive development US$ 170 bn US$ 266 bn Growth 2005: 5.2% Growth 2005: 7.1% US$ 60. bn Growth 2005: 6.8% Growth const $ Turkey 54% Brazil 39% China 20% Russia 17% Korea 15% Source: IMS Health MIDAS MAT Dec 2005 Preview

16 Global Pharmaceutical Sales by Region, World Audited Market 2005 Sales (US$B) % Global Sales % Growth Year-over-Year (Constant $) North America $ % 5.2% Europe Japan Asia, Africa and Australia Latin America Total IMS Audited* $ % 6.9% Source: IMS MIDAS, MAT Dec 2005 All information current as of February 27, *Excludes unaudited markets. Sales cover direct and indirect pharmaceutical channel purchases in U.S. dollars from pharmaceutical wholesalers and manufacturers. The figures above include prescription and certain over-thecounter data and represent manufacturer prices. Totals may not add due to rounding.

17 İlaç Tüketiminin Ulusal Gelire Oranı Üretici Fiyatları/GSMH (2005 yılı-abd y Doları) 1.Türkiye ABD Japonya Arjantin Kanada Brezilya Fransa Meksika Almanya İspanya 0.95

18 Türkiye 2009 Yılında Y DünyanD nyanın n En Çok İlaç Tüketen 10.Ülkesi Olacak 1.Amerika 2.Japonya 3.Almanya 4.Fransa 5.İngiltere 6.İspanya 7.Çin 8.İtalya 9.Kanada 10.Türkiye (2004 de 14.)

19 Amaç Bu araştırma, rma, Sağlıkta Dönüşüm D m Projesi adı altında gerçekle ekleştirilen uygulamaların İlaç- Eczacılık k ve Sağlık k sistemi üzerinde görülen g etkilerini saptamak ve sonuçlar ları bakımından taşı şıdığıığı anlamın n daha geniş bir perspektiften yorumlanabilmesi amacıyla yapılm lmıştır.

20 Yöntem ve Gereç Bu çalışmada; Sosyal güvenlik g kurumlarının n 2004 ve 2005 yıllarına ait ilaç harcamalarına ilişkin veriler Aynı yıllara ait ilaç,, eczacılık k ve sağlık mevzuatında yapılan yasal düzenlemelere d ait veriler Retrospektif ve kesitsel olarak incelenerek, tanımlay mlayıcı bir çalışma yapılm lmıştır.

21 Bulgular: Sosyal Güvenlik G Kurumlarının n Yılları İlaç Harcamalarının n Dağı ğılımı Sosyal Güvenlik Kurumu 2004 Yılı İlaç Harcaması (Milyar YTL) 2005 Yılı İlaç Harcaması (Milyar YTL) SSK 2.7 (60 milyon reçete) 3.5 (90 milyon reçete) Bağ-Kur Emekli Sandığı Yeşil Kart Konsolide Bütçe TOPLAM

22 Sosyal Güvenlik G Kurumlarının n Yılları İlaç Harcamalarının n Dağı ğılımı Üretici fiyatları ile 9 milyar YTL olan 2005 yılıy harcaması tüketici fiyatlarıyla yla 12 milyar YTL dir yılıy rakamlarına özellikle SSK nın eczanelere yaptığı 2-33 aylık k geriden giden ödemeler nedeniyle bu rakamların çok daha yukarıda olacağı kesindir. Bu rakamların n içinde i inde silahlı kuvvetlerin ve hastanelerin yaptıklar kları ilaç alımlar mları dahil değildir Bu alımlar mların n bedeli 1 milyar ABD dolardır.

23 Türkiye nin İlaçta Dış Ticaret AçığıA Giderek BüyüyorB yor yılında y ilaç ve diğer eczacılık ürünleri ithalatımız z 2,5 milyar dolara ulaşı şırken ilaçta ihracatın n ithalatı karşı şılama oranı yüzde 10'un altına düşerek d bu alandaki ticaret açığıa ığımız z 2 milyar dolara çıktı. Özellikle biyotek ürün pazarının n büyümesiyle b Ülkemizde,ilaç ithalatı hızla artmaktadır

24 İlaçta Kar Paylaşı şımı Nasıl l? Ülkemizde ve AB ülkelerinde ilaç fiyat oluşumu umu incelendiğinde; inde; Üreticiler: %55-70, Dağı ğıtıcılar (toptancı): ~ %10 ve Eczanelerin : %20-35 kar marjlarıyla çalışıldığı görülmektedir.

25 İlaçta Kar Paylaşı şımı Nasıl l? Günümüzde, dağı ğıtım m kanalında nda yapılanan küresel sermaye artık, kendine tanınan nan %55-70 %10 karlarla yetinmeyip,üreticilerle işbirlii birliği içinde inde gözünüg eczanelerin %20-35 arasındaki kar oranlarından ndan da pay almaya dikmiş durumdadır. r.

26 Eczane Kar Haddelerinde Göreceli G DüşüşD Yapıld ldı! Ülkemizde 2004 yılından y bu yana eczacı kar oranları giderek düşürülmektedir. d Peşin ıskontolar %10 dan 7 e 7 e düşürüldd ldü. Mal fazlaları kaldırıld ldı. İlaç fiyatına göre g kademeli kar oranları getirildi. İthal ilaçta kar oranı %20 den % 16,6 ya düşürüldü. İşletme giderleri ise giderek artmaktadır. r.

27 İlaç Dağı ğıtım m Kanalında nda Tekelleşme Dağı ğıtım m kanalında nda yer alan ve eczacı sermayesiyle kurulan Ecza Kooperatiflerinin satış ışlarında da göreceli g (%15) bir azalma söz s konusudur. Öte yandan yabancı sermayeli ortaklığ ığa a giren dağı ğıtım m kanallarının n pazardaki payları giderek artmaktadır. r.

28 Sağlıkta Dönüşüm D m Projesini Kimler Destekliyor ve İstiyor? Uluslar arası Para Fonu (IMF) Dünya Bankası Dünya Ticaret Örgütü Amerika Birleşik ik Devletleri Avrupa Birliği Çok uluslu emperyalist Şirketler Ve tüm t m bunların n ulusal işbirliki birlikçileriileri

29 Sağlıkta Dönüşüm D m Projesiyle Yapılmak istenen nedir? Devletin sağlık k hizmeti üretiminden büyük b k oranda çekilerek, sadece düzenleyici d olarak görev g yapacağı piyasada, sağlık üretimindeki kamu payının n en alt düzeye d indirmesi ve sağlık k hizmeti sunumundaki çok uluslu şirketlere ait özel sektör payının önemli ölçüde artırılmas lması.

30 Türkiye de Küresel K Sermayenin İstediği Piyasa Koşullar ulları (Dönüşüm) Nasıl l Oluşturuluyor? SSK Hastanelerinin Devri SSK İlaç Fabrikası ve Eczanelerinin Kapatılmas lması SSK lılar ların n ve Yeşil Kartlılar ların n Serbest Eczanelerden ilaç alımlar mlarının n sağlanmas lanması Tüm m Kamu Hastanelerinin Yerel Yönetimlere Y Devri Aile Hekimliği i Yasası Genel Sağlık k Sigortası Emeklilik Yaşı şının n YükseltilmesiY Bireysel Sigortacılığı ığın n Yaygınla nlaştırılması

31 Türkiye de Genel Sağlık k Sigortasına Geçildi ildiğinde inde Kaynak Sorunu Ne olacak? İşsizlik Artıyor! Gelir Dağı ğılımı Daha Bozuluyor Yoksulluk Yaygınla nlaşıyor Reel Ücretler Geriliyor Sanayii Az İşgücü Kullanıyor Kayıt t DışıD İstihdam % 50 ye Varıyor Vergi YüküY Yoksulların Üzerinde (% 75 i i Dolaylı Vergi)

32 Genel Sağlık k Sigortasına Prim Borcu olan Sağlık k Hizmetinden Yaralanabilecek mi? HAYIR HAYIR!

33 SDP Kapsamında İlaç Eczacılık Sektöründeki Uygulamalar 14 Şubat 2004 tarihli, ilaç kararnamesi ile ilaçlar ların n fiyatlandırılmas lmasında referans fiyat uygulaması başlat latılmıştır. 2) 01 Mart 2004 tarihinde reçeteli eteli olarak satılan ilaçlardaki lardaki KDV oranı %8 e indirilmiştir. 3) 14 Aralık k 2004 tarihinde kamu ilaç alım protokolü imzalanarak ilaç fiyatlarından %4 ila %11 arasında firma indirimi,% 3,5 oranında nda eczane indirimi uygulanmış ıştır.

34 SDP Kapsamında İlaç Eczacılık Sektöründeki Uygulamalar 4) 01 Ocak 2005 tarihinde reçetesiz etesiz ilaçlarda larda da KDV oranı %8 e çekilmiştir. 5) 1 Ocak 2005 tarihinde yeşil kartlılar ların ayaktan tedavilerine ait reçete ete bedellerinin serbest piyasadan temin edilmesi ve ödenmesi uygulamasına başlanm lanmıştır.

35 SDP Kapsamında İlaç Eczacılık Sektöründeki Uygulamalar 6) 10 Şubat 2005 tarihinde 4.Numaralı BÜT (Bütçe e Uygulama Talimatı) ) ile 77 etken maddede eşdeğer er ilaç uygulamasına geçilmi ilmiştir. 7)10 Şubat 2005 tarihinde SSK lılar ların n serbest eczanelerden ilaç alabilmelerini sağlayan düzenleme yapılm lmıştır.

36 SDP Kapsamında İlaç Eczacılık Sektöründeki Uygulamalar 8) 25 Mayıs s 2005 tarihinde yeşil kart sahiplerinden %20 katkı payı alınmas nması uygulamasına geçilmi ilmiştir. 9) 01 Temmuz 2005 tarihinde eşdeğer er ilaç uygulaması kapsamı genişletilerek, 77 olan etken madde sayısı 333 etken maddede eşdeğer er ilaç uygulamasına dönüştürülmd lmüştür.

37 SDP Kapsamında İlaç Eczacılık Sektöründeki Uygulamalar 10) 20 Ocak 2006 da Eczaneler hakkında Yönetmelik değişikli ikliğine ine gidilerek; havalını, otogarlar, tren garlarında eczane açılmasa lması olanaklı hale getirildi. 11) tarihinde imzalanan kamu ilaç alım m protokolüyle %2,5 olan ve 2005 te % 3,5 a çıkartılan Eczane ıskonto oranları,böylece kademeli olarak % 4,5 e e kadar yükseltilmiy kseltilmiş oldu.

38 Uygulamaların n Sonuçlar ları ve Gelecek Perspektifler SSK mensupları ve yeşil kart sahibi vatandaşlar ilaçlar larını serbest eczanelerden alabildikleri ve özel sağlık k kuruluşlar larında muayene ve tedavi olabildikleri ve bu uygulamaların n sonraki hamlelerinde uğrayacaklaru rayacakları kayıplar pların n farkında olmadıklar kları için in sistemden memnun oldular.

39 Uygulamaların n Sonuçlar ları ve Gelecek Perspektifler SSK ilaç ihalelerine girerek, perakende satış fiyatının n oldukça a altında fiyatlarla ürettikleri ve pazarladıklar kları ilaçlar ları satan, ancak, paralarını SSK dan zamanında nda tahsil edemeyen ilaç üreticisi firmalar ve toptan satıcı ecza depoları, geçmi mişe e oranla daha fazla para kazandıklar kları ve paralarını SSK ya göre g çok daha kolay tahsil ettikleri eczacılardan aldıklar kları için in sistemden memnun kaldılar. lar.

40 Uygulamaların n Sonuçlar ları ve Gelecek Perspektifler Tasarruf tedbirleri çerçevesinde evesinde baskılanan ilaç tüketimi YTL bazında; 2005 yılında, y 2004 yılına y göre %7,5 oranında nda artarken, kutu bazında %45 oranında nda artmış ve bu satış ışlar eczaneler üzerinden gerçekle ekleştirilerek üretici ve toptan satıcılar ların n karlılıklar kları artırılırken, rken, finansal ve işletme yükü y (bürokratik işlemler, i kırtasiye k ve en önemlisi tahsilât yükü) y ) eczanelere devredilmiş oldu.

41 Uygulamaların n Sonuçlar ları ve Gelecek Perspektifler Perakende ilaç satışı kutu bazında % 45 arttı. Ancak Eczanelerin ekonomileri; Fiyat indirimleri Geri ödemelerdeki gecikme sorunları Kesilen avanslar İade bile edilmeden ödenmeyen reçete ete bedelleri nedenleriyle bozuldu.

42 Uygulamaların n Sonuçlar ları ve Gelecek Perspektifler Bu uygulamalardan sonra eczane işletmeleri i gerçek ek anlamda karlılıklar kları düşen, buna karşı şın iş yükleri ve finansal yükleri y giderek artan kurumlar haline gelmişlerdir. lerdir. İflas ödeme çıkmazına giren eczaneler, ipotekle yaptıklar kları bu işlemlerden i dolayı dağı ğıtım kanallarının n ellerine geçmi miştir. Dağı ğıtım m kanalları böylece büyük b şehirlerdeki çok sayıda eczanenin bu yolla gerçek ek sahibi konumuna geçmi mişlerdir.

43 Uygulamaların n Sonuçlar ları ve Gelecek Perspektifler Dağı ğıtım m kanalarının n ellerindeki bu gizli zincir eczaneler,2006 yılıy içinde inde 6197 sayılı eczacılar ve eczaneler hakkındaki kanunda yapılacak düzenlemeyle resmiyete kavuşarak arak yasal zincir eczaneler haline getirilmesi planlanmaktadır.

44 Uygulamaların n Sonuçlar ları ve Gelecek Perspektifler 20 Ocak 2006 tarihinde havaalanı,, otogarlar, tren garlarında eczane açılabilir a hale getiren yönetmelik değişikli ikliği yapılarak bu alanlarda büyük k sermayenin kullanımına na açılma lmıştır.

45 Uygulamaların n Sonuçlar ları ve Gelecek Perspektifler Resmi hastaların n ve özellikle SSK lı hastaların özel hastanelerde muayene ve tedavi olmalarını sağlayacak düzenlemelere d gidilmesiyle 2005 yılında özel sağlık k sektörü ciro bazında %100 ü ün üzerinde bir büyüklb klüğe e ulaşmış ıştır.

46 Uygulamaların n Sonuçlar ları ve Gelecek Perspektifler Genel Sağlık k Sigortası : Öncelikle tüm t m vatandaşlar sigortalı yapılacak, süreç içinde inde genel sağlık k sigortası sisteminin kaynak yetersizliğini ini gerekçe e gösterilerek, g pek çok tedavi, tıbbi t girişim, im, ortez, protez ve farmasötik ürünlerin bedeli ödenmeyecek negatif listelere alınacak ve vatandaşlar ların n bu hizmetleri alabilmeleri için i in ek maliyetler ödemek zorunda bırakb rakılacaklardır. r.

47 Uygulamaların n Sonuçlar ları ve Gelecek Perspektifler Ek maliyetler ; sağlık k giderlerine katılım m paylarının n artırılmas lması, bedeli ödenmeyen sağlık-ila ilaç harcamaların doğrudan hasta tarafından karşı şılanması özel sağlık k sigortası poliçelerine ödenecek primler olarak karşı şımıza çıkarılacaktır. (Bu yönde y ki gazete ilanları şimdiden başlam lamıştır)

48 Uygulamaların n Sonuçlar ları ve Gelecek Perspektifler SONUÇ: SD projesi tüm t m sağlık, ilaç ve eczacılık k hizmetlerinin büyük k sermayeye açılımınıa sağlayan, sağlığı sosyal bir devlet hizmeti olmaktan çıkartıp, alınıp satılan bir meta haline dönüştüren, d vatandaşı müşteri, sağlık çalışanlarını da büyük b sermayenin emrindeki emekçiler konumuna getiren bir proje olduğu u yönündeki y ndeki savları doğrulayan bir görüntg ntü ortaya koymaktadır

49 SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM D M PROJESİNİN İLAÇ,ECZACILIK ve SAĞLIK SEKTÖRÜ ÜZERİNE ETKİLER LERİ Teşekkürler Öğr.Gör. Bülent B KIRAN Ege Üniversitesi Eczacılık k Fakültesi Eczacılık İşletmecili letmeciliği i Anabilim Dalı 2006

reselleşme ve Ulusal Çıkarlar letmeciliği i Anabilim Dalı 2006

reselleşme ve Ulusal Çıkarlar letmeciliği i Anabilim Dalı 2006 İlaç Endüstrisinde KüreselleK reselleşme ve Ulusal Çıkarlar Öğr.Gör. Bülent B KIRAN Ege Üniversitesi Eczacılık k Fakültesi Eczacılık İşletmecili letmeciliği i Anabilim Dalı 2006 İlaç Endüstrisinde küresellek

Detaylı

Türkiye de Sağlık Reformu: Sağlıkta Dönüşüm Projesi

Türkiye de Sağlık Reformu: Sağlıkta Dönüşüm Projesi Türkiye de Sağlık Reformu: Sağlıkta Dönüşüm Projesi Doç. Dr. Bülent Gümüşel Hacettepe Üniversitesi Sağlık Ekonomisi ve Sağlık Politikası Araştırma ve Uygulama Merkezi HUSEP Sunum içeriği Sağlık Reformunun

Detaylı

Sağlık Reformunun Mali Sürdürülebilirlik Açısından Değerlendirilmesi. A. Tuncay Teksöz Pfizer,Türkiye Sağlık Politikası Koordinatörü

Sağlık Reformunun Mali Sürdürülebilirlik Açısından Değerlendirilmesi. A. Tuncay Teksöz Pfizer,Türkiye Sağlık Politikası Koordinatörü Sağlık Reformunun Mali Sürdürülebilirlik Açısından Değerlendirilmesi A. Tuncay Teksöz Pfizer,Türkiye Sağlık Politikası Koordinatörü T.Teksöz, K.Helvacıoğlu ve Y.Kaya Sağlık Reformunun Sonuçları İtibariyle

Detaylı

TÜRKİYE İLAÇ SEKTÖRÜ ANALİZİ

TÜRKİYE İLAÇ SEKTÖRÜ ANALİZİ TÜRKİYE İLAÇ SEKTÖRÜ ANALİZİ Yazar Mehmet ATASEVER Y A Y I N L A R I Mayıs 2015, Ankara 1. Baskı Ön Söz "Türkiye İlaç Sektörü Analizi kitabında, Türkiye ilaç sektörünün, sektörü etkileyen gelişmelerin

Detaylı

TABLO-40: TÜRKİYE İLAÇ PAZARININ YILLARA GÖRE DEĞİŞİMİ, (TL/KUTU)*

TABLO-40: TÜRKİYE İLAÇ PAZARININ YILLARA GÖRE DEĞİŞİMİ, (TL/KUTU)* 6 İlaç TABLO-40: TÜRKİYE İLAÇ PAZARININ YILLARA GÖRE DEĞİŞİMİ, (TL/KUTU)* Kaynak: IMS, 2009 * 2009 Yüzdesel büyüme oranı 2009 projeksiyonundan hesaplanmıştır. ** Çizgiler yıllık yüzdesel büyümeyi belirtmektedir.

Detaylı

Türkiye de Sağlık Harcamalarının Finansal Sürdürülebilirliği

Türkiye de Sağlık Harcamalarının Finansal Sürdürülebilirliği Sağlık Nedir? Dünya Sağlık Örgütü sağlığı şöyle tanımlanmıştır: Sağlık insanın; bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam iyilik halidir. Türkiye de Sağlık Hakkı (T.C.Anayasası 56.Madde) Herkes sağlıklı ve dengeli

Detaylı

Türkiye de Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sağlık Harcamalarının Gelişimi. Sağlık Nedir?

Türkiye de Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sağlık Harcamalarının Gelişimi. Sağlık Nedir? Türkiye de Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sağlık Harcamalarının Gelişimi Sağlık Nedir? Dünya Sağlık Örgütü sağlığı şöyle tanımlanmıştır: Mehmet ATASEVER Kamu İhale Kurumu Kurul Üyesi Sağlık insanın;

Detaylı

Türkiye de Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sağlık Harcamalarının Gelişimi

Türkiye de Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sağlık Harcamalarının Gelişimi Türkiye de Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sağlık Harcamalarının Gelişimi Mehmet ATASEVER Kamu İhale Kurumu Kurul Üyesi Ankara, 29.11.2018 Sağlık Nedir? Dünya Sağlık Örgütü sağlığı şöyle tanımlanmıştır:

Detaylı

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği AİFD Türkiye 2006 Yılı İlaç Harcamaları Değerlendirmesi. bilgilendirme notu. Sayfa 1

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği AİFD Türkiye 2006 Yılı İlaç Harcamaları Değerlendirmesi. bilgilendirme notu. Sayfa 1 Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği AİFD Türkiye 2006 Yılı İlaç Harcamaları Değerlendirmesi bilgilendirme notu Sayfa 1 İçindekiler: Konu Sayfa Genel Değerlendirme: Türk ilaç piyasasında neler oldu?... 3

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE DE JENERİK İLAÇ ENDÜSTRİSİ 2 HAZİRAN 2005 ANKARA

AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE DE JENERİK İLAÇ ENDÜSTRİSİ 2 HAZİRAN 2005 ANKARA AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE DE JENERİK İLAÇ ENDÜSTRİSİ 2 HAZİRAN 2005 ANKARA GÜNDEM Türkiye - Genel Bilgiler Orijinal - Jenerik İlaç Türkiye İlaç Sektörü Diğer Ülkeler ile Karşılaştırma Değerlendirme ve

Detaylı

SAĞLIK HARCAMALARINDA SON DURUM

SAĞLIK HARCAMALARINDA SON DURUM 1 SAĞLIK HARCAMALARINDA SON DURUM Temmuz 2018 Sağlık harcamaları ekonomik kriz sonrası yaşadığı düşüşten sonra artma eğilimi göstermiştir. 2016 yılında sağlık harcamaları, 2017 yılında beklenenden daha

Detaylı

SAĞLIK SEKTÖRÜ RAPORU

SAĞLIK SEKTÖRÜ RAPORU SAĞLIK SEKTÖRÜ RAPORU İçindekiler DÜNYA ÜRETİMİ... 3 DÜNYA TİCARETİ... 4 TÜRKİYE DE İLAÇ ve ECZACILIK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ... 5 Türkiye de Sağlık Harcamaları... 5 TÜRKİYE DE DIŞ TİCARET... 6 İhracat... 7 İthalat...

Detaylı

Dünya İlaç Sanayi ve Pazarının Genel Durumu ile. Türkiye İlaç Sektörünün Durumu

Dünya İlaç Sanayi ve Pazarının Genel Durumu ile. Türkiye İlaç Sektörünün Durumu BÖLÜM I Dünya İlaç Sanayi ve Pazarının Genel Durumu ile Türkiye İlaç Sektörünün Durumu "Küreselleşme" olarak adlandırılan, sermayenin uluslararasılaşması ve merkezileşmesi demek olan ve bugün de (asıl

Detaylı

Prof. Dr. Mehtap Tatar

Prof. Dr. Mehtap Tatar Ulusal Sağlık k Hesapları Prof. Dr. Mehtap Tatar 15.04.2006 Hacettepe Üniversitesi Sağlık k Ekonomisi ve Sağlık k Politikası Araştırma rma ve Uygulama Merkezi (HÜSEP) Ulusal Sağlık k Hesapları Amaç: Türkiye

Detaylı

Türkiye Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sağlık Harcamalarının Analizi 2002-2013 Dönemi

Türkiye Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sağlık Harcamalarının Analizi 2002-2013 Dönemi Türkiye Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sağlık Harcamalarının Analizi 2002-2013 Dönemi Mehmet ATASEVER Mayıs, 2015 Türkiye Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sağlık Harcamalarının Analizi 2002-2013

Detaylı

Küresel Kapitalizmde İlaç Endüstrisi. Pharmaceutical Industry in Global Capitalism. Nurettin Abacıoğlu. Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi

Küresel Kapitalizmde İlaç Endüstrisi. Pharmaceutical Industry in Global Capitalism. Nurettin Abacıoğlu. Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Küresel Kapitalizmde İlaç Endüstrisi Pharmaceutical Industry in Global Capitalism Nurettin Abacıoğlu Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi KAPİTALİZMİN KRİZİ VE SAĞLIK XVI. Conference of International

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİNDEKİ SON GELİŞMELERE ÇANAKCI. Hazine Müsteşarı. 11 Ağustos A

TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİNDEKİ SON GELİŞMELERE ÇANAKCI. Hazine Müsteşarı. 11 Ağustos A TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİNDEKİ SON GELE İLİŞKİN İŞKİN N DEĞERLENDİRMELERERLENDİRMELERRMELER İbrahim ÇANAKCI Hazine Müsteşarı 11 Ağustos A 2003 I. MAKROEKONOMİK K GELİŞ A. Büyüme B. Enflasyon C. Ödemeler Dengesi

Detaylı

2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI. (40 Test Sorusu)

2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI. (40 Test Sorusu) ZİRAAT BANKASI 2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI (40 Test Sorusu) 1 ) Aşağıdakilerden hangisi bir kredi derecelendirme kuruluşudur? A ) FED B ) IMF C ) World Bank D ) Moody's E ) Bank

Detaylı

Sosyal Güvenlikte Reform Süreci ve Mali Sonuçları. Tuncay Teksöz TBB Ekonomistler Platformu 29 Temmuz 2010

Sosyal Güvenlikte Reform Süreci ve Mali Sonuçları. Tuncay Teksöz TBB Ekonomistler Platformu 29 Temmuz 2010 Sosyal Güvenlikte Reform Süreci ve Mali Sonuçları Tuncay Teksöz TBB Ekonomistler Platformu 29 Temmuz 21 SOSYAL GÜVENLİK REFORMU Nasıl Bir Dönüşüm İçindeyiz? Emeklilik hak ve yükümlülüklerin tüm çalışanlar

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİNİN FİNANSMANI

SAĞLIK HİZMETLERİNİN FİNANSMANI EK-18 SAĞLIK HİZMETLERİNİN FİNANSMANI Türk sağlık sisteminin temel özelliklerinden biri, gerek hizmet sunumu, gerekse finansmanı açısından farklı rejimlerden oluşmuş olmasıdır. Sağlık hizmetleri bir yandan

Detaylı

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ SGK İLAÇ ALIM PROTOKOLÜ

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ SGK İLAÇ ALIM PROTOKOLÜ TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ SGK İLAÇ ALIM PROTOKOLÜ ECZANELERDE CİRO KAYIPLARI 2004 İlaç Fiyat Kararnamesi ve 2009 Global Bütçe uygulaması ile; Referans fiyat uygulamasına bağlı olarak yaşanan ilaç fiyat düşüşleri

Detaylı

Genel Sağlık Sigortası nın Mali Sürdürülebilirlik Açısından Analizi: 2009 da ne oldu? Tuncay Teksöz Pfizer Sağlık Politikası Koordinatörü

Genel Sağlık Sigortası nın Mali Sürdürülebilirlik Açısından Analizi: 2009 da ne oldu? Tuncay Teksöz Pfizer Sağlık Politikası Koordinatörü Genel Sağlık Sigortası nın Mali Sürdürülebilirlik Açısından Analizi: 2009 da ne oldu? Tuncay Teksöz Pfizer Sağlık Politikası Koordinatörü Kerem Helvacıoğlu TEPAV Politika Notu Kasım 2009 Genel Sağlık Sigortası

Detaylı

Sağlıkta Maliyet Kavramı. Doç. Dr. Sedat ALTIN Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Sağlıkta Maliyet Kavramı. Doç. Dr. Sedat ALTIN Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlıkta Maliyet Kavramı Doç. Dr. Sedat ALTIN Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Sektörü (Piyasası) Sağlık sektörünü diğer sektörlerden ayıran temel farklılık,

Detaylı

tepav Ocak2013 N201301 POLİTİKANOTU Fiyat ve Geri Ödeme Politikalarının İlaç Sanayii Üzerine Etkisi Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı

tepav Ocak2013 N201301 POLİTİKANOTU Fiyat ve Geri Ödeme Politikalarının İlaç Sanayii Üzerine Etkisi Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı POLİTİKANOTU Ocak2013 N201301 tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Selin ARSLANHAN MEMİŞ 1 Analist, TEPAV Yaşam Bilimleri ve Sağlık Politikaları Enstitüsü Fiyat ve Geri Ödeme Politikalarının

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI TÜRKİYE VE DÜNYADA ALACAK SİGORTASI

İZMİR TİCARET ODASI TÜRKİYE VE DÜNYADA ALACAK SİGORTASI İZMİR TİCARET ODASI TÜRKİYE VE DÜNYADA ALACAK SİGORTASI HAZIRLAYAN: EKİN SILA ÖZSÜMER AB VE ULUSLARARASI ORGANİZAYONLAR MASASI UZMAN YARDIMCISI 1 TİCARİ ALACAK SİGORTASI Ticari alacak sigortası, alıcılar

Detaylı

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ NDE BÜYÜK İYİLEŞME

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ NDE BÜYÜK İYİLEŞME AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ NDE BÜYÜK İYİLEŞME 2013 yılında gelişen inşaat ve konut piyasası sayesinde ABD ekonomisi ve özellikle seramik kaplama malzemeleri endüstrisinde ilerleme kaydedilmiştir. Konut

Detaylı

AB, BDT, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere 160 ülkeye 921 milyon dolarlık ihracat

AB, BDT, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere 160 ülkeye 921 milyon dolarlık ihracat 2015 üretici fiyatlarıyla 16,9 milyar TL lik pazar (6,2 milyar $) 11 binden fazla ürün AB, BDT, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere 160 ülkeye 921 milyon dolarlık ihracat 15 akredite Ar-Ge

Detaylı

Akılcı İlaç Kullanımı. Kemalettin Akalın 05 Mayıs 2007, Cumartesi

Akılcı İlaç Kullanımı. Kemalettin Akalın 05 Mayıs 2007, Cumartesi Akılcı İlaç Kullanımı Kemalettin Akalın 05 Mayıs 2007, Cumartesi Dünya nüfusu yaşlandıkça, geri ödeme kapsamına giren nüfus da buna paralel olarak yükselmektedir. Bu durumda, sağlık harcama maliyetleri

Detaylı

Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler ve Orta Vadeli Program. 22 Kasım 2013

Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler ve Orta Vadeli Program. 22 Kasım 2013 Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler ve Orta Vadeli Program 22 Kasım 201 Büyüme Tahminleri (%) 4, 4,1 Küresel Büyüme Tahminleri (%) 4,1,2,0 ABD Büyüme Tahminleri (%) 2,,,,,,1,6,6 2,8 2,6 2,4 2,2

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK REFORMU. A.Tuncay TEKSÖZ TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi

SOSYAL GÜVENLİK REFORMU. A.Tuncay TEKSÖZ TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi SOSYAL GÜVENLİK REFORMU A.Tuncay TEKSÖZ TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İşgücünün Durumu TÜRKİYE KENT KIR 2005 2006 2005 2006 2005 2006 Kurumsal olmayan sivil nüfus (000) 71 915 72 879 44 631 45

Detaylı

Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri

Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri ÜLKE Dünya Seramik Kaplama Malzemeleri Üretiminde İlk 1 Ülke 29 21 211 212 212 Dünya /212 Üretiminden Aldığı Pay Değişim (%) (%) 1 ÇİN

Detaylı

Türkiye de İlaç Finansmanı/Geri Ödeme Politikası. Prof. Dr. Patricia M. Danzon The Wharton School University of Pennsylvania

Türkiye de İlaç Finansmanı/Geri Ödeme Politikası. Prof. Dr. Patricia M. Danzon The Wharton School University of Pennsylvania Türkiye de İlaç Finansmanı/Geri Ödeme Politikası Prof. Dr. Patricia M. Danzon The Wharton School University of Pennsylvania İlaç satışlarındaki büyüme, 2003 % 14 12 10 8 6 12 8 5 6 9 10 4 2 2 0 Kanada

Detaylı

Tarım & gıda alanlarında küreselleşme düzeyi. Hareket planları / çözüm önerileri. Uluslararası yatırımlar ve Türkiye

Tarım & gıda alanlarında küreselleşme düzeyi. Hareket planları / çözüm önerileri. Uluslararası yatırımlar ve Türkiye Fırsatlar Ülkesi Türkiye Yatırımcılar için Güvenli bir Liman Tarım ve Gıda Sektöründe Uluslararası Yatırımlar Dr Mehmet AKTAŞ Yaşar Holding A.Ş. 11-12 Şubat 2009, İstanbul sunuş planı... I. Küresel gerçekler,

Detaylı

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2013

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2013 UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2013 26 Haziran 2013 www.yased.org.tr 1 DÜNYA YATIRIM RAPORU Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü - UNCTAD ın Uluslararası Doğrudan Yatırımlara ilişkin olarak hazırladığı

Detaylı

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 Hazırlayan: Ekin Sıla Özsümer AB ve Uluslararası Organizasyonlar Şefliği Uzman Yardımcısı IMF Küresel Ekonomik

Detaylı

7- Kamu personeli ve aile fertlerinin katılım payının tahsili 7.1. Birinci basamak sağlık kuruluşlarında muayene katılım payının tahsili

7- Kamu personeli ve aile fertlerinin katılım payının tahsili 7.1. Birinci basamak sağlık kuruluşlarında muayene katılım payının tahsili 18 Eylül 2009 CUMA Resmî Gazete Sayı : 27353 TEBLĐĞ Maliye Bakanlığından: TEDAVĐ KATILIM PAYININ UYGULANMASI HAKKINDA TEBLĐĞ (SIRA NO: 12) 1- Amaç Bu Tebliğin amacı; kapsama dahil kişilerden, ayakta tedavilerinde

Detaylı

1. Türkiye Tıbbi Ürün Pazarı Türkiye İlaç Pazarı Üretim Dış Ticaret Kamu İlaç Harcaması ve Reçete Verileri...

1. Türkiye Tıbbi Ürün Pazarı Türkiye İlaç Pazarı Üretim Dış Ticaret Kamu İlaç Harcaması ve Reçete Verileri... 1. Türkiye Tıbbi Ürün Pazarı... 2 a)pazara Yeni Giren Ürünler... 2 b)ortalama Fiyat Dağılımı... 3 1.1 Türkiye İlaç Pazarı... 3 a)referans-eşdeğer İlaçlar... 4 b)ithal-imal İlaçlar... 4 c)biyoteknolojik

Detaylı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı PERAKENDE. nerden, nereye? Sarp Kalkan. 20 Kasım 2013

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı PERAKENDE. nerden, nereye? Sarp Kalkan. 20 Kasım 2013 tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı PERAKENDE nerden, nereye? Sarp Kalkan 20 Kasım 2013 Slayt 3 GSYH ile Perakende ve Toptan Ticarette Reel Büyüme (1998 fiyatlarıyla) 140,000 130,000 15,000

Detaylı

KÜRESEL OTOMOTİV OEM BOYALARI PAZARI. Bosad Genel Sekreterliği

KÜRESEL OTOMOTİV OEM BOYALARI PAZARI. Bosad Genel Sekreterliği KÜRESEL OTOMOTİV OEM BOYALARI PAZARI Bosad Genel Sekreterliği SEKTÖR ANALİZİ Otomotiv OEM boyaları dünyanın en büyük boya segmentlerinden biridir. Otomotiv OEM boyaları, 2011 yılında toplam küresel boya

Detaylı

HALKA ARZ BİLGİLENDİRME NOTU: Selçuk Ecza Deposu

HALKA ARZ BİLGİLENDİRME NOTU: Selçuk Ecza Deposu HALKA ARZ BİLGİLENDİRME NOTU: Selçuk Ecza Deposu, 04/04/2006 Bahar Deniz Egemen (212) 318 2745 YAPISI GENEL BİLGİ Selçuk Ecza Deposu Ticaret ve Sanayi A.Ş. nin ( Selçuk Ecza, Şirket ) ödenmiş sermayesinin

Detaylı

SAÐLIKTA ÖZELLEÞTÝRME

SAÐLIKTA ÖZELLEÞTÝRME Doç. Dr. Ýlker BELEK Akdeniz Üniversitesi Týp Fakültesi Halk Saðlýðý Anabilim Dalý Öðretim Üyesi SAÐLIKTA ÖZELLEÞTÝRME Burjuva Sýnýf Saldýrýsýnýn Tepe Noktasý Yukarýda tanýmlanan saðlýk sistemi yapýsý

Detaylı

ABD Tarım Bakanlığının 12/07/2018 Tarihli Ürün Raporları

ABD Tarım Bakanlığının 12/07/2018 Tarihli Ürün Raporları 17/07/2018 ABD Tarım Bakanlığının 12/07/2018 Tarihli Ürün Raporları ABD Tarım Bakanlığınca 12 Temmuz 2018 tarihinde yayımlanmış tahıl ve yağlı tohumlar raporlarında, ABD nin yanı sıra dünya üretimi ve

Detaylı

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü Ekonomik Analiz ve Değerlendirme Dairesi Küresel Ekonomik Görünüm OECD 6 Mayıs ta yaptığı değerlendirmede 2014 yılı için yaptığı

Detaylı

Türkiye laç Pazarı Ocak-Haziran 2017

Türkiye laç Pazarı Ocak-Haziran 2017 Türkiye İlaç Pazarı Ocak-Haziran 2017 İçindekiler... 2... 2... 2... 3... 3... 3... 4... 4... 4... 4... 5... 6... 6 1 Türkiye ilaç pazarı yılın ilk yarısında hastane ve eczane kanalında toplam %16 artışla

Detaylı

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü Ekonomik Analiz ve Değerlendirme Dairesi Küresel Ekonomik Görünüm Çin Ekonomisi Nisan-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı

Detaylı

izlenmiştir. Çin Halk Cumhuriyeti 1949 yılında kurulmuştur. IMF'ye bağlıbirimler: Guvernörler Konseyi, İcra Kurulu, Geçici Kurul, Kalkınma Kurulu

izlenmiştir. Çin Halk Cumhuriyeti 1949 yılında kurulmuştur. IMF'ye bağlıbirimler: Guvernörler Konseyi, İcra Kurulu, Geçici Kurul, Kalkınma Kurulu DÜNYA EKONOMİSİ Teknoloji, nüfus ve fikir hareketlerini içeren itici güce birinci derecede itici güç denir. Global işbirliği ağıgünümüzde küreselleşmişyeni ekonomik yapının belirleyicisidir. ASEAN ekonomik

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE YAŞANAN GELİŞMELER VE 2011 YILI EKONOMİK BEKLENTİLERİ. Dr.Süleyman Yaşar. 17 Nisan 2011

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE YAŞANAN GELİŞMELER VE 2011 YILI EKONOMİK BEKLENTİLERİ. Dr.Süleyman Yaşar. 17 Nisan 2011 TÜRKİYE EKONOMİSİNDE YAŞANAN GELİŞMELER VE 2011 YILI EKONOMİK BEKLENTİLERİ Dr.Süleyman Yaşar 17 Nisan 2011 AMERİKAN MALİ KRİZİNİN Düşük faiz politikası (2002-5) NEDENLERİ Risklerin önemsenmemesi Hesap

Detaylı

III. Sağlık Yönetimi Kongresi,

III. Sağlık Yönetimi Kongresi, III. Sağlık Yönetimi Kongresi, Hasan Bağcı, MD Genel Sekreter Yardımcısı AİFD( Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği) 16 Nisan 2015, Ankara YAŞAM BİR YOLCULUK... İNNOVASYON SÜREKLİLİK ARZEDEN BİR SÜREÇ Yenilikçi

Detaylı

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER 1.KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM 2013 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 2,8 oranında büyüyen ABD ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 3,6 oranında büyümüştür. ABD de 6 Aralık 2013 te

Detaylı

DOĞRUDAN YABANCI YATIRIM

DOĞRUDAN YABANCI YATIRIM Invest in DOĞRUDAN YABANCI YATIRIM Türkiye de Doğrudan Yabancı Yatırımın Gelişimi Makroekonomik anlamda küresel ekonomiye uyumu sağlayan yapısal reformlar, bir yandan Türkiye yi doğrudan yabancı yatırım

Detaylı

REÇLERİ VE BANKACILIK SİSTEMİNİN N YENİDEN YAPILANDIRILMASINDA KURUMSAL İŞBİRL VE KOORDİNASYON: RLİĞİ

REÇLERİ VE BANKACILIK SİSTEMİNİN N YENİDEN YAPILANDIRILMASINDA KURUMSAL İŞBİRL VE KOORDİNASYON: RLİĞİ BANKA ÇÖZÜMLEME SÜRES REÇLERİ VE BANKACILIK SİSTEMİNİN N YENİDEN YAPILANDIRILMASINDA KURUMSAL İŞBİRL RLİĞİ VE KOORDİNASYON: TÜRKİYE DENEYİMİ Dr. Hicabi ERSOY Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, TürkiyeT Sunum

Detaylı

Klinik Araştırmalar Hakkında Yönetmelik - Destekleyici Bakış Açısı -

Klinik Araştırmalar Hakkında Yönetmelik - Destekleyici Bakış Açısı - Klinik Araştırmalar Hakkında Yönetmelik - Destekleyici Bakış Açısı - Dr. Sabahat Köseoğlu 4 Kasım 2009, Antalya Türk İlaç Pazarı Avrupa da 6, Dünyada D 12. sıradas rada İlaç Pazarı büyüklüğü, ilk 20 Ülke

Detaylı

TÜRK PERAKENDE SEKTÖRÜ VE BEKLENTİLERİMİZ

TÜRK PERAKENDE SEKTÖRÜ VE BEKLENTİLERİMİZ TÜRK PERAKENDE SEKTÖRÜ VE BEKLENTİLERİMİZ Türkiye de perakende sektörü, 300 milyar dolara ulaşan büyüklüğü, 365 bin mağaza sayısı ve 2009-2013 yılları arasında yıllık bileşik %7 büyüme ile öne çıkan sektörler

Detaylı

YENİ EKONOMİ PROGRAMI YAPISAL DÖNÜŞÜM ADIMLARI 2019

YENİ EKONOMİ PROGRAMI YAPISAL DÖNÜŞÜM ADIMLARI 2019 YENİ EKONOMİ PROGRAMI 2019 Yapısal Reformların Önceliklendirilmesi Serbest Piyasa İlkeleriyle Uyumlu İhracatın ve İstihdamın Artırılması Odaklı Sürdürülebilir Büyüme ve Adaletli Paylaşım YENİ EKONOMİ PROGRAMI

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM... 1 KAYIT DIŞI İSTİHDAM... 1 I. KAYIT DIŞI EKONOMİ...

BİRİNCİ BÖLÜM... 1 KAYIT DIŞI İSTİHDAM... 1 I. KAYIT DIŞI EKONOMİ... İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM... 1 KAYIT DIŞI İSTİHDAM... 1 I. KAYIT DIŞI EKONOMİ... 1 A. Kayıt Dışı Ekonominin Tanımı ve Kapsamı... 1 B. Kayıt Dışı Ekonominin Nedenleri... 4 C. Kayıt Dışı Ekonominin Büyüklüğü...

Detaylı

Nüfus artıyor Nüfus yaşlanıyor Kronik hastalıkların maliyeti artıyor Pahalı teknolojiler ve ilaçlar piyasaya sürülüyor Nüfusun sağlık hizmetinde

Nüfus artıyor Nüfus yaşlanıyor Kronik hastalıkların maliyeti artıyor Pahalı teknolojiler ve ilaçlar piyasaya sürülüyor Nüfusun sağlık hizmetinde UZM. ECZ. HARUN KIZILAY GENEL SEKRETER TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ 3. Uluslararası İlaç Kullanımını Geliştirme Konferansı,i 14-18 18 Kasım 2011, Antalya Nüfus artıyor Nüfus yaşlanıyor Kronik hastalıkların

Detaylı

3 Mart 2004 ÇARŞAMBA. Sayı : 25391

3 Mart 2004 ÇARŞAMBA. Sayı : 25391 3 Mart 2004 ÇARŞAMBA Sayı : 25391 Tebliğler Sağlık Bakanlığından: Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatları Hakkında Tebliğ Amaç ve Dayanak Madde 1 Bu Tebliğin amacı 14 Şubat 2004 tarihli ve 25373 sayılı Resmî

Detaylı

Aselsan l Halka Arz Profili

Aselsan l Halka Arz Profili Aselsan l Halka Arz Profili 25.05.2018 Yönetici Özeti Aselsan Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş. («Aselsan» veya «Şirket»), Türk silahlı Kuvvetleri nin haberleşme ihtiyaçlarının karşılanması için 1975 yılında

Detaylı

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER 1.KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM ABD Merkez Bankası FED, 18 Aralık tarihinde tahvil alım programında azaltıma giderek toplam tahvil alım miktarını 85 milyar dolardan 75 milyar

Detaylı

Gelişmeleri. Kasım m üçlü Ekonomi

Gelişmeleri. Kasım m üçlü Ekonomi Bankacılık k Sektörü Gelişmeleri Kasım m 2002 Güçlü Bankacılık, k, GüçG üçlü Ekonomi Bankacılık k sektöründe konsolidasyon Ticari Bankalar Kamu Özel Yabancı TMSF Kalkınma ve Yatırım Bankaları Kamu Özel

Detaylı

TABLO-2: NÜFUSUN YERLEŞİM YERİNE GÖRE DAĞILIMI, 2008 TABLO-3: İSTATİSTİKÎ BÖLGE BİRİMLERİ SINIFLAMASI'NA (İBBS) GÖRE NÜFUS

TABLO-2: NÜFUSUN YERLEŞİM YERİNE GÖRE DAĞILIMI, 2008 TABLO-3: İSTATİSTİKÎ BÖLGE BİRİMLERİ SINIFLAMASI'NA (İBBS) GÖRE NÜFUS TABLO DİZİNİ TABLO-1: DEMOGRAFİK ÖZELLİKLER, 2008 TABLO-2: NÜFUSUN YERLEŞİM YERİNE GÖRE DAĞILIMI, 2008 TABLO-3: İSTATİSTİKÎ BÖLGE BİRİMLERİ SINIFLAMASI'NA (İBBS) GÖRE NÜFUS DAĞILIMI TABLO-4: YILLARA GÖRE

Detaylı

GSYH

GSYH İÇİNDEKİLER GENEL EKONOMİK HEDEFLER Sayfa: TABLO 1: Makroekonomik Büyüklüklerdeki Gelişmeler 3 TABLO 2: Kaynaklar-Harcamalar Dengesi (Cari Fiyatlarla) 4 TABLO 3: Kaynaklar-Harcamalar Dengesi (1998 Fiyatlarıyla)

Detaylı

Gülbiye Yenimahalleli Yaşar

Gülbiye Yenimahalleli Yaşar Gülbiye Yenimahalleli Yaşar 1980-88 Dö e i Sağlık Politikaları Ekonomide 24 Ocak 1980 Kararları ile başlayan bu dönemde dünya ekonomisi ile ticaret yoluyla bütünleşme politikası izlenmiştir. Bu çerçevede

Detaylı

TEMEL MAKROEKONOMİK GÖSTERGELER - BÜYÜME

TEMEL MAKROEKONOMİK GÖSTERGELER - BÜYÜME 1 TEMEL MAKROEKONOMİK GÖSTERGELER - BÜYÜME 12.0 Türkiye GSYİH Büyüme Oranları(%) 10.0 9.4 8.4 9.2 8.8 8.0 6.0 4.0 6.8 6.2 5.3 6.9 4.7 4.0 4.0 5.0 2.0 0.7 2.1 0.0-2.0-4.0-6.0-8.0-5.7-4.8 Tahmin(%) 2014

Detaylı

SAĞLIK SEKTÖRÜNÜN MEVCUT DURUMU

SAĞLIK SEKTÖRÜNÜN MEVCUT DURUMU EK-22 SAĞLIK SEKTÖRÜNÜN MEVCUT DURUMU 1. Yasal Düzenlemeler, Amaçlar, İlke ve Politikalar Türkiye de sağlık hizmetleri çok çeşitli mevzuatlara dayalı olarak çeşitli kuruluşlar tarafından ayrı ayrı verilmektedir.

Detaylı

Enerji Sektörüne Genel Bakış. Niçin Enerji Verimliliği. Gelişim ve Potansiyel. Zorunlu Uygulamalar. Destekler

Enerji Sektörüne Genel Bakış. Niçin Enerji Verimliliği. Gelişim ve Potansiyel. Zorunlu Uygulamalar. Destekler ENERJİ VERİML MLİLİĞİİĞİ Mevzuat ve Çimento Sektörüne Yansımalar maları 12 Haziran 2012 TÇMB Çalıştayı ANKARA 1 Sunum İçeriği Enerji Sektörüne Genel Bakış Niçin Enerji Verimliliği Gelişim ve Potansiyel

Detaylı

LEASING. finansman yöntemidir. y Finansal Leasing %100 finansman riskinin alınd. ndığı işlemdir.

LEASING. finansman yöntemidir. y Finansal Leasing %100 finansman riskinin alınd. ndığı işlemdir. LEASING Leasing yatırımlara finansman sağlayan alternatif bir finansman yöntemidir. y Finansal Leasing %100 finansman riskinin alınd ndığı işlemdir. Operasyonel Leasing ise genel olarak %70 finansman riski

Detaylı

Kur artışının ekonomiye olumlu ve olumsuz etkileri var

Kur artışının ekonomiye olumlu ve olumsuz etkileri var Kur artışının ekonomiye olumlu ve olumsuz etkileri var Türkiye 2012 yılına kadar sıcak paranın da etkisi ile düşük kur yaşadı. Düşük kur nedeniyle iç üretimden suni olarak daha ucuza gelen tüketim malını,

Detaylı

KAMU KURUMLARININ SERBEST ECZANELERDEN İLAÇ ALIMI KONUSUNDA YAPILACAK PROTOKOLE İLİŞKİN GENEL ESASLAR KISMINDAN ECZANELERİMİZİ İLGİLENDİREN KISMI

KAMU KURUMLARININ SERBEST ECZANELERDEN İLAÇ ALIMI KONUSUNDA YAPILACAK PROTOKOLE İLİŞKİN GENEL ESASLAR KISMINDAN ECZANELERİMİZİ İLGİLENDİREN KISMI KAMU KURUMLARININ SERBEST ECZANELERDEN İLAÇ ALIMI KONUSUNDA YAPILACAK PROTOKOLE İLİŞKİN GENEL ESASLAR KISMINDAN ECZANELERİMİZİ İLGİLENDİREN KISMI A) TÜM JENERİK İLAÇLARDA ECZANE SATIŞ FİYATI ÜZERİNDEN

Detaylı

DAHA GÜVENLİ TİCARET ANTALYA - ALMANYA

DAHA GÜVENLİ TİCARET ANTALYA - ALMANYA DAHA GÜVENLİ TİCARET ANTALYA - ALMANYA TİCARİ RİSK NEDİR? %80 Dünya ticaretinin % 80 i vadeli ve açık hesap %25 İflasların nedeni tahsil edilemeyen alacaklar 25 1 tahsil edilemeyen alacak 25 yeni satış

Detaylı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Değerlendirme Notu Sayfa1

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Değerlendirme Notu Sayfa1 Sağlık Reformunun Sonuçları İtibariyle Değerlendirilmesi 26-03 - 2009 Tuncay TEKSÖZ Dr. Yalçın KAYA Kerem HELVACIOĞLU Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Türkiye 2004 yılından itibaren sağlık

Detaylı

AKP ye Soruyoruz CHP EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI

AKP ye Soruyoruz CHP EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI AKP ye Soruyoruz CHP EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI AKP, Kendinden Önceki 42 Hükümetin, 56 Yılda Kullandığı Paranın 2 Katından Fazla Parayı 10,5 Yılda Kullandı Türkiye de, çok partili

Detaylı

DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ SEKTÖRÜNE GENEL BAKIŞ

DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ SEKTÖRÜNE GENEL BAKIŞ DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ SEKTÖRÜNE GENEL BAKIŞ Hazırlayan ve Derleyen: Zehra N.ÖZBİLGİN Ar-Ge Şube Müdürlüğü Kasım 2012 DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİNDE ÜRETİM VE TÜKETİM yılında 9.546 milyon

Detaylı

Türkiye de Bankacılık Sektörü 2009-2013 Aralık

Türkiye de Bankacılık Sektörü 2009-2013 Aralık Türkiye de Bankacılık Sektörü 2009-2013 Aralık Bu çalışma, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu, Sermaye Piyasası Kurumu, Bankalararası

Detaylı

2013 Finansal Sonuçları

2013 Finansal Sonuçları 2013 Finansal Sonuçları Ajanda 2013 Yılı Gelişmeleri Haydar Yenigün Ford Motor Company ve Avrupa Pazarı Verileri William Periam Finansal Sonuçlar Oğuz Toprakoğlu Sorular & Cevaplar Sayfa 2 Haydar Yenigün

Detaylı

Küresel Krizden Sonrası Reel ve Mali. Sumru Altuğ Koç Üniversitesi, CEPR ve EAF 14 Mayıs 2010

Küresel Krizden Sonrası Reel ve Mali. Sumru Altuğ Koç Üniversitesi, CEPR ve EAF 14 Mayıs 2010 Küresel Krizden Sonrası Reel ve Mali Piyasaların Geleceği Sumru Altuğ Koç Üniversitesi, CEPR ve EAF 14 Mayıs 2010 IMF Büyüme Tahminleri 12 10 8 6 4 2 0-2 -4-6 -8-10 2006Ç1 2006Ç4 2007Ç3 2008Ç2 2009Ç1 2009Ç4

Detaylı

MECLİS TOPLANTISI. Ender YORGANCILAR Yönetim Kurulu Başkanı. 25 Şubat 2019

MECLİS TOPLANTISI. Ender YORGANCILAR Yönetim Kurulu Başkanı. 25 Şubat 2019 MECLİS TOPLANTISI Ender YORGANCILAR Yönetim Kurulu Başkanı 25 Şubat 2019 T.C. HAZİNE VE MALİYE BAKANI İLE ORTAK TOPLANTI SAYIN BAKANA NE İLETTİK? Batının yeniden üretime talip olması ile birlikte; bir

Detaylı

2011-2012 YEKDEM UYGULAMALARI

2011-2012 YEKDEM UYGULAMALARI 2011-2012 YEKDEM UYGULAMALARI Nezir AY TEİAŞ Elektrik Piyasaları İşletme Dairesi Başkanı 07 Kasım 2012 İstanbul 1 Dünya da yenilenebilir enerji kaynakları için uygulanan bazı teşvik mekanizmaları Dünyada,

Detaylı

Yetkili satıcılar ve mevzuat. OYDER Başkanı Z. Alp Gülan

Yetkili satıcılar ve mevzuat. OYDER Başkanı Z. Alp Gülan Yetkili satıcılar ve mevzuat OYDER Başkanı Z. Alp Gülan OYDER-Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği 1 Oyder 2 4 3 Türkiye Otomotiv Pazarı Dünya Otomotiv Pazarı Sektörel Gelişmeler 5 Sonuç OYDER-Otomotiv

Detaylı

TÜRKİYE İLAÇ PAZARI OCAK - HAZİRAN2018 TÜRKİYE İLAÇ PAZARI OCAK - HAZİRAN 2018

TÜRKİYE İLAÇ PAZARI OCAK - HAZİRAN2018 TÜRKİYE İLAÇ PAZARI OCAK - HAZİRAN 2018 TÜRKİYE İLAÇ PAZARI OCAK - HAZİRAN2018 TÜRKİYE İLAÇ PAZARI OCAK - HAZİRAN 2018 İçindekiler 1. Türkiye İlaç Pazarı... 2 1.1. Pazardaki Büyüme ve Kaynakları...2 a. Fiyat...2 b. Hacim... 3 c. Satış Dağılımı...

Detaylı

Ekonomik Gelişme ve Beklentiler Işığında Orta Vadeli Programın Değerlendirmesi. Ekonomik ve Mali Politika Genel Başkan Yardımcılığı

Ekonomik Gelişme ve Beklentiler Işığında Orta Vadeli Programın Değerlendirmesi. Ekonomik ve Mali Politika Genel Başkan Yardımcılığı Ekonomik Gelişme ve Beklentiler Işığında Orta Vadeli Programın Değerlendirmesi Ekonomik ve Mali Politika Genel Başkan Yardımcılığı Dünya Ekonomisinde Gelişmeler (1) Dünya Ekonomisinde Büyüme Hızları 6,0

Detaylı

TÜRKİYE DE BU HAFTA 7 11 EYLÜL 2015

TÜRKİYE DE BU HAFTA 7 11 EYLÜL 2015 TÜRKİYE DE BU HAFTA 7 11 EYLÜL 2015 PERAKENDE SATIŞ HACMİ ARTTI Perakende satış hacmi, temmuzda aylık bazda yüzde 1,3, yıllık bazda ise yüzde 7,1 arttı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin

Detaylı

3 1 0 2 20 BUĞDAY RAPORU

3 1 0 2 20 BUĞDAY RAPORU 0 1 Dünya buğday üretimi, üretim devlerinden biri olan ABD nin yaklaşık 4 milyon tonluk üretim azalmasına rağmen bu sene ekili alanların ve verimin artmasıyla paralel olarak Ağustos ayı verilerine göre

Detaylı

OTOMOTİV SANAYİİ-2014 ve GELECEK. 24.Ekim.2014 Tarihinde MDK Toplantısı FIRAT Üniversitesi Mühendislik Fakültesi / ELAZIĞ

OTOMOTİV SANAYİİ-2014 ve GELECEK. 24.Ekim.2014 Tarihinde MDK Toplantısı FIRAT Üniversitesi Mühendislik Fakültesi / ELAZIĞ OTOMOTİV SANAYİİ-2014 ve GELECEK 24.Ekim.2014 Tarihinde MDK Toplantısı FIRAT Üniversitesi Mühendislik Fakültesi / ELAZIĞ Otomotiv Sanayinde Gelecek: Değer Zincirinde Değişim Üretimden Tüketiciye: Tedarik

Detaylı

FACTORING. M. Vefa TOROSLU

FACTORING. M. Vefa TOROSLU FACTORING M. Vefa TOROSLU Factoring in Tanımı Factoring, vadeli satış yapan firmaların her türlü mal ve hizmet satışından doğan alacak haklarını factor adı verilen finansal kuruluşlara satmak suretiyle

Detaylı

5.21% -11.0% 25.2% 10.8% % Eylül 18 Ağustos 18 Eylül 18 Ekim 18 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER. Piyasalar

5.21% -11.0% 25.2% 10.8% % Eylül 18 Ağustos 18 Eylül 18 Ekim 18 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER. Piyasalar ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 5.50 Altın (USD) 1,225 Ekim 18 EUR/TRY 6.24 Petrol (Brent) 76.2 BİST - 100 90,201 Gösterge Faiz 24.4 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 5.21% -11.0% 25.2% 10.8%

Detaylı

BÜYÜK BUNALIM DENEYİMİ IŞIĞINDA KÜRESEL KRİZ

BÜYÜK BUNALIM DENEYİMİ IŞIĞINDA KÜRESEL KRİZ TÜSİAD-KOÇ ÜNİVERSİTESİ EKONOMİK K ARAŞTIRMA FORUMU BÜYÜK BUNALIM DENEYİMİ IŞIĞINDA KÜRESEL KRİZ Dr. Sumru Öz Koç Üniversitesi ve TÜSİAD - Koç Üniversitesi Ekonomik Araştırma Forumu İstanbul, 12 Haziran

Detaylı

Üç ayda bir güncellenen ülke riski ve iş ortamı değerlendirmeleri

Üç ayda bir güncellenen ülke riski ve iş ortamı değerlendirmeleri Üç ayda bir güncellenen ülke riski ve iş ortamı değerlendirmeleri Coface, iki Avrupa ekonomisinin risk değerlendirmelerini güncelledi ve Brezilya yı negatif izlemeye aldı, Rusya daki iş ortamı değerlendirmesini

Detaylı

Sağlık Hizmetleri Yönetimi

Sağlık Hizmetleri Yönetimi Sağlık Hizmetleri Yönetimi Ders 4 Sağlık Hizmetlerinde Finansman Meslek Yüksekokulu 1 Finansman Genel anlamda finansman para bulma çabası olarak ifade edilmektedir. Bir girişime, bir işletmeye, işleyebilmesi,

Detaylı

Dünyada ve Türkiye de E-Ticaret ve E-İhracat. Kasım 2016

Dünyada ve Türkiye de E-Ticaret ve E-İhracat. Kasım 2016 Dünyada ve Türkiye de E-Ticaret ve E-İhracat Kasım 2016 İçerik Global E-Ticaret E-Ticaret Penetrasyonları E-Ticaret Bağlanılırlık İndeksi Türkiye Ekonomisi ve Dış Ticaret KOBİ lerin Mücadelesi E-İhracat

Detaylı

Enerji ve İklim Haritası

Enerji ve İklim Haritası 2013/2 ENERJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Enerji ve Çevre Yönetimi Dairesi Başkanlığı Enerji ve İklim Haritası Uzm. Yrd. Çağrı SAĞLAM 22.07.2013 Redrawing The Energy Climate Map isimli kitabın çeviri özetidir.

Detaylı

Sağlık İçin Eller Cebe!

Sağlık İçin Eller Cebe! Tarih: 19 /10 / 2014 Sayı: 2014/11 Türkiye de Sağlık Stratejileri ve Harcamalar raporuna göre fatura vatandaşa kesiliyor Sağlık İçin Eller Cebe! Türkiye de Sağlık Stratejileri ve Harcamalar adlı rapora

Detaylı

JAPON EKONOMİSİNİN ANA BAŞLIKLAR İTİBARİYLE ANALİZİ

JAPON EKONOMİSİNİN ANA BAŞLIKLAR İTİBARİYLE ANALİZİ JAPON EKONOMİSİNİN ANA BAŞLIKLAR İTİBARİYLE ANALİZİ Bu çalışmada, Japon ekonomisini temel bazı kalemler bazında iredelemek ve Japon ekonomisin gelişim sürecini mümkün olduğunca tarihi ve güncel perspektiften

Detaylı

TÜRK EXIMBANK. Pazarlama Müdürlüğü. İhracatın Finansmanı. Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. Genel Müdürlük

TÜRK EXIMBANK. Pazarlama Müdürlüğü. İhracatın Finansmanı. Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. Genel Müdürlük TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. Genel Müdürlük Saray Mah. Ahmet Tevfik İleri Cad. No:19 34768 Ümraniye / İSTANBUL Telefon: +90 (216) 666 55 00 Faks: +90 (216) 666

Detaylı

ORTA VADELİ PROGRAMA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME ( )

ORTA VADELİ PROGRAMA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME ( ) ORTA VADELİ PROGRAMA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME (2014-2016) I- Dünya Ekonomisine İlişkin Öngörüler Orta Vadeli Program ın (OVP) global makroekonomik çerçevesi oluşturulurken, 2014-2016 döneminde; küresel büyümenin

Detaylı

İSTANBUL 2018 YILI İLK 12 AY TÜRKİYE İSTANBUL 2017 ye Göre

İSTANBUL 2018 YILI İLK 12 AY TÜRKİYE İSTANBUL 2017 ye Göre TÜRKİYE 2018 YILI İLK 12 AY TÜRKİYE'YE GELEN YABANCI ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI YILLAR % DEĞİŞİM ORANI AYLAR 2016 2017 2018* 2017/2016 2018/2017 OCAK 1 170 333 1 055 474 1 461 570-9,81

Detaylı

Tekstil ve Makine Sektörüne Genel Bir Bakış

Tekstil ve Makine Sektörüne Genel Bir Bakış Tekstil ve Makine Sektörüne Genel Bir Bakış Teks'l Sektörüne Genel Bakış Teks%l Sektörü Teks'l sektörü ülkemizin geleneksel sanayi kollarından olup sanayi ve ihracaaa başarı öyküsünün mihenk taşlarından

Detaylı

Sağlık sisteminin en etkin olduğu ülkeler olarak Hong Kong, Singapur, İspanya, Güney Kore ve Japonya gösterildi.

Sağlık sisteminin en etkin olduğu ülkeler olarak Hong Kong, Singapur, İspanya, Güney Kore ve Japonya gösterildi. Günümüzde dünyanın bir çok ülkesinde sosyal güvenlik sistemi bulunmadığından sağlık hizmetleri halka ücretsiz ancak çok sınırlı imkânlar dâhilinde verilmektedir. Rusya Federasyonu'nda sağlık hizmeti finansmanı

Detaylı

ECZANELER DURUM ANKETİ

ECZANELER DURUM ANKETİ ECZANELER DURUM ANKETİ Anketin yapıldığı il veya ilçe: Eczacının cinsiyeti: Eczacının kaç yıldır serbest eczacılık yapmakta olduğu: Varsa eczacının eczacılık eğitimi dışında aldığı eğitimler: 1- Yıllık

Detaylı

1) SSGSS Kanununda öngörülen kadın ve erkekler için emeklilik yaşının 2036 yılından başlayarak 65 yaşa yükseltilmesi düzenlemesi aynen korunmuştur.

1) SSGSS Kanununda öngörülen kadın ve erkekler için emeklilik yaşının 2036 yılından başlayarak 65 yaşa yükseltilmesi düzenlemesi aynen korunmuştur. 1 SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI YASASINDA DEĞİŞİKLİK ÖNGÖREN YASA TASARISI İLE İLGİLİ EMEK PLATFORMUNUN TALEPLERİ HAKKINDA BAKANLIKTA YAPILAN GÖRÜŞMELERDE KABUL EDİLEN, KISMEN KABUL EDİLEN

Detaylı