USDA NIN HAFTALIK PAMUK RAPORU. USDA nın Tarımsal Pazarlama Hizmetleri nin Pamuk ve Tütün Programı na (Agricultural

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "USDA NIN HAFTALIK PAMUK RAPORU. USDA nın Tarımsal Pazarlama Hizmetleri nin Pamuk ve Tütün Programı na (Agricultural"

Transkript

1 USDA NIN HAFTALIK PAMUK RAPORU USDA nın Tarımsal Pazarlama Hizmetleri nin Pamuk ve Tütün Programı na (Agricultural Marketing Service scottonandtobacco Program) göre, spot pamuk piyasa ortalamasıgeçen haftaya göre 319 puan arttı. Önceden belirlenmiş yedi farklı pazarda en düşük kalite pamuğun ( renk 41, çepel 4, uzunluk ve incelik (staple) 34, (mike) ve 43-49, mukavemet 27,0-28,9, düzgünlük 81,0-81,9) fiyat ortalaması, 20 Ağustos 2015 Perşembe günü sonlanan hafta için pound başına cent idi. Haftalık ortalama, geçen haftanın centlik değerinden de geçen yılın aynı periyodundaki centlik değerden de yüksekti. Günlük ortalama fiyatlar, 14 Ağustos Cuma günkü cent taban değeri ile 18 Ağustos Salı günkü cent tavan değeri arasında değişti. Günlük Spot Pamuk Fiyatları na (Daily Spot CottonQuotations) bildirilen vadesiz işlemler, 20 ağustosta biten hafta için toplamda balyayı buldu. Bu, geçen haftanın balya ve geçen yılın aynı haftasının balyalık işlem hacmine yakın bir değer. Sezon için toplam vadesiz işlemler balyayı buldu, geçen yılın aynı haftasında bu değer balya idi. ICE nin ( Intercontinental Exchange-Kıtalararası Ticaret Kuruluşu) ekim ayı uzlaşma fiyatları haftayı centte kapattı, bu değer geçen hafta centti.

2 USDA, UPLAND COTTON İÇİN 2 NUMARALI ÖZEL İTHALAT KOTASINI AÇIKLIYOR 20 AĞUSTOS 2015 Tarım Malları Kredi Kurumu Dairesi (TheDepartment of Agriculture scredit Corporation), dağlık pamuk ithalatını yurt içi pamuk fabrikalarının bir haftalık kullanımıyla sınırlayan özel bir kota açıkladı. Bu kota 27 Ağustos 2015 te uygulanmaya başlayacak ve kilogram dağlık pamuğun ithalatına izin verecek. 2 numaralı kota 27 Ağustos 2015 ten itibaren yürürlükte olacak ve 24 Kasım 2015 ten erken satın alınan ve ABD ye 22 Şubat 2016 dan önce girecek pamuk için uygulanacak. Bu kota, elimizde verileri bulunan son 3 ay olan 2015 in nisan, mayıs ve haziran aylarında yurt içi pamuk dokuma fabrikalarının yaptığı bir haftalık pamuk tüketimine eşit olacak. Eğer piyasa koşulları gerekli kılarsa, bu açıklanan miktara ek olarak yeni kotalar gelecek. BÖLGELERİN DURUMLARI Güneydoğu Pazarı Spot pamuk ticareti yapılmıyordu.arz ve üretici teklifleri düşüktü. Talep vasat düzeydeydi. Ortalama yerel spot fiyatlar yüksekti. Emtia kredi kurumu kredisi (CCC-loan)öz sermayesinin ticareti yavaştı. Hafta boyunca, yer yer etkisini gösteren ikindi sağanaklarıyla güneydoğu bölgesinin geneli bolca yağış aldı. En şiddetli yağış, Kuzey Alabama ya ve North Carolina nın merkezine düştü ve bu yerlerde fırtınalarla gelen 4 ilâ 5 inç kalınlığında çamur tabakası birikti. Günden güne azalan bu birikintiler, diğer pamuk yetiştirme alanlarının çoğunda çeyrek inç ilâ bir buçuk inç kalınlığında ölçüldü. Yağışa rağmen, Güney Carolina nın genelinde ve Kuzey Alabama nın bazı yerlerinde ortaciddi kuraklık koşulları etkisini göstermeye devam etti. Biraz daha yağmura fazlasıyla ihtiyaç vardı. Raporlarda belirtildiği üzere ısı stresinin görüldüğü yerlerde bazı bitkiler

3 erken olgunlaşmıştı ve bazı yerlerde meyve dökülmesi de görülmekteydi. Kozalar, erken ekim yapılan kuru arazilerde açılıyordu. Georgia da üreticiler, tarlaları kolaçan etmeye devam etti ve süne istilalarını önlemek için sprey uygulamasına başvurdu. NorthCarolina da da böceklerle mücadele etmek için ilaç kullanılmasına hazırlanıyordu. Virginia daki üreticiler, sonradan ektikleri tarlalarda halâ çiçek açmakta olan bitkileri gözlüyor ve böceklere karşı hassas olan kozaları korumak adına Pyrethroid uygulaması yapıyordu. Koza bakımı neredeyse eksiksizdi ve yerel uzmanlar, bölge genelindeki pamuk ekininin durumunu iyi olarak değerlendirdi. Güneydeki Merkez Pazarlar Kuzey Deltası Spot pamuk ticareti yapılmıyordu. Arz ve üretici teklifleri düşüktü. Talep azdı. Ortalama yerel spot fiyatlar yüksekti. Emtia kredi kurumu kredisi (CCC-loan) öz sermayesinin ticareti yapılmıyordu. Bildirilen herhangi bir vadeli işlem sözleşmesi yoktu. Aralıklı sağanak yağışlar, Kuzeydoğu Arkansas, Missiouri ve Batı Tennessee nin birçok yerineyağış getirdi. Hepsi faydalı olmamak üzere 2 inç kalınlığına yakın bir birikim görüldü. Gelecek günlerde daha çok yağmur yağacağı yönünde hava durumu tahminleri geliyor. Güney Arkansas ise kuru kaldı. Gündüz sıcaklıkları F (27-29 Celcius) civarında ve gece sıcaklıkları 70 F (21 Celcius) civarında seyrediyordu. Arkansas topraklarında kurak tarlalarda kozalar açılıyordu. Erken ekilmiş tarlalarda pamuk yetiştirme işlemi büyük ölçüde bitmişti ve bu yüzden mahsulü korumak adına kimyasal kullanılmasına artık ihtiyaç duyulmuyordu. Ancak geç ekilmiş tarlalarda ekin koruma tedbirleri uygulanmaya devam ediyordu ve üreticiler bitki bitleri, pamuk kurtları ve akar istilalarını önlemek amacıyla koruyucu kimyasallar kullanıyordu.

4 Ulusal Tarım İstatistikleri Kurumu na (NationalAgriculturalStatistics Service - NASS) göre, koza açma oranıarkansas ta yüzde 13 ve Tennessee de yüzde 4 tü. Ekin gelişiminin son beş yılın ortalamalarının iki hafta gerisinde olduğu Missouri de henüz koza açılımı gerçekleşmedi. Ancak pamuk uzmanlarına göre mahsul büyük ölçüde iyi durumdaydı. Güney Deltası Spot pamuk ticareti yapılmıyordu. Arz ve üretici teklifleri düşüktü. Talep azdı. Ortalama yerel spot fiyatlar yüksekti. Emtia kredi kurumu kredisi (CCC-loan) öz sermayesinin ticareti yapılmıyordu. Bildirilen herhangi bir vadeli işlem sözleşmesi yoktu. Hafta boyunca yüksek sıcaklıklar hâkimdi. Gündüz sıcaklıkları 90 F (32 Celcius) civarında, gece sıcaklıkları 70 F (21 Celcius) civarında seyrediyordu. Birkaç aralıklı sağanak yağmur, Kuzey Louisiana nın ancak eser miktarda yağış almasına yetti. Merkez ve Kuzey Mississippi nin bazı yerleri 2 inçe yakın yağış aldı. Üreticilerse, ekinin gelişimini neredeyse tamamladığı ve kozaların açılmaya başladığı böyle bir zamanda yağmur yağmasını hiç tercih etmiyordu. Yaprak döktürme işlemi çok yakında başlayacak idi. Ulusal Tarım İstatistikleri Kurumu na (NationalAgriculturalStatistics Service - NASS) göre, Louisiana da koza açma oranı yüzde 18 di ve Mississippi deise yüzde 19 du. Yerel uzmanlar, mahsulün genel olarak iyi durumda olduğunu söyledi. Üreticiler, yaklaşan hasat mevsimi için ekipmanlarını hazır etmeye başlamıştı. Güneybatı Pazarları Güney Teksas-Oklohama Spot pamuk ticareti yapılmıyordu. Arz ve üretici teklifleri düşüktü. Talep çok azdı. Ortalama yerel spot fiyatlar yüksekti. Emtia kredi kurumu kredisi (CCC-loan) öz sermayesinin ticareti vasattı. Yabancı dokuma fabrikalarının ilgisi düşüktü.

5 Hasat işlemleri, Rio Grande Vadisi nde ve Güney Teksas ta devam ediyordu. Hasat, bazı arazilerde hafif bir yağış yüzünden gecikti. Örnek fişler, CorpusChristi Sınıflandırma Ofisi nde (CorpusChrisClassing Office) yükseldi. BlacklandPrairies in bazı yerlerinde güçlü fırtınalar, tarlalara sezon sonu yağmurlarını getirdi. Gündüz sıcaklıkları 90 F(32 Celcius) la 100 F (38 Celcius) arasındaydı. Üreticiler, yaprak döktürücüler ve koza açıcılar kullanmaya başlamıştı. Ulusal Tarım İstatistikleri Kurumu nun (NationalAgriculturalStatistics Service - NASS) 17 ağustosta yayınladığı Ekin Gelişimi Raporu na göre, eyalet genelinde koza açma oranı yüzde 11 idi. Kansas ve Oklohama da gündüz sıcaklıkları 77 F(25 Celcius) la 99 F (37 Celcius) arasındaydı. 19 Ağustosta gelen bir soğuk hava kitlesi sıcaklıkları 70 F(21 Celcius) a düşürdü ve mahsulün gelişimini tamamlamasına yardım edecek geniş çaplı bir yağmur getirdi. Kansas ta koza açma oranı NASS a göre yüzde 2 idi. Oklohama da yağmur mahsulün yetişmesine yardım etti. Kurak arazilerde meyve muhafazası sıra dışı bir biçimde iyiydi, bunda toprak nemi miktarının katkısı büyük oldu. Burada ise NASS a göre koza açma oranı yüzde 1 idi. Batı Teksas Spot pamuk ticareti yavaş şekilde ilerliyordu. Arz ve üretici teklifleri yetersizdi. Talep çok azdı. Ortalama yerel spot fiyatlar yüksekti. Emtia kredi kurumu kredisi (CCC-loan) öz sermayesinin ticareti vasattı. Yabancı dokuma fabrikalarının ilgisi düşüktü. Hafta başında biraz hafif yağmur yağdı ve hafta ortasına doğru gelen daha ağır fırtınalar, 19 ağustosta tarlalara fazladan nem taşıdı. Hızlıca geçen bir soğuk hava kitlesinin etkisiyle hafta ortalarında serin bir hava yaşandı ve sıcaklıklar 75 F( 24 Celcius) ile 80 F(27 Celcius) arasındaydı. Bu sayede sıcaklardan kurtulup biraz ferahlama şansını buldu. Genel olarak gündüz sıcaklıkları 77 F(25 Celcius) la 97 F (36 Celcius) arasındaydı.

6 Endüstri raporlarına göre bitkilerin meyve yükü epey ağırdı ve üreticilerin çoğu teşvik edildi. Sulama devam etti. Yerel üreticilerin raporları, bazı alanların ihmalkârlık yüzünden dirençli yabani ot istilalarına uğradığı ve bu yüzden de kaybedilebileceğini belirtti. NASS ın 17 ağustos tarihli Ekin Gelişimi Raporu na göre eyalet genelinde koza açma oranı yüzde 11 idi. Batı Pazarları Güneybatı Çölü( DesertSouthwest- DSW) Spot pamuk ticareti yapılmıyordu. Arz ve talep düşüktü. Ortalama yerel spot fiyatlar sabitti. ICE nin (Kıtalararası Ticaret Kurumu) aralık ayı vadeli işlemleri yükselişe geçtiğinden yeni mahsul sözleşmeleri için üretici talepleri arttı. Herhangi bir vadeli işlem veya bölgesel pamuk dokuma fabrikası faaliyeti yoktu. Yabancı fabrikaların ilgisi zayıftı. Hafta başında Arizona da rekor kıran sıcaklıklar kaydedildi. Merkez Arizona da sıcaklıklar 114 F-117 F ( Celcius) seviyesine ulaştı. Üç basamaklı Fahrenheit değerleri görülmeye devam etti ama haftanın sonuna doğru sıcaklık 107 F ye (24 Celcius) düştü. Bazı arazilerde ikinci dereceden ısı stresi görüldü ama neyse ki ekinin çoğu çiçek açma evresini önceden tamamlamıştı. İlk yaprak döktürme, Yuma da başladı. Hafta başında Arizona nın Safford şehrine güçlü Muson Rüzgârları büyük miktarda yağış ve dolu getirdi. Pamuk tarlalarının zarar gördüğü belirtildi. Bazı araziler baştan aşağıya yolunurkendiğerleri orta veya küçük çaplı hasar aldı. Bazı alanlarda pamuk çürümesi görülüyordu ve bunu önlemek için tedaviler yapıldı. Teksas ın El Paso şehrinde ve New Mexico da sıcaklıklar 95 F ile 100 F (35-38 Celcius) arasındaydı. Hafta boyunca herhangi bir yağmur görülmedi. Ekin, iyi bir yetişme süreci geçirdi.

7 San Joaquin Vadisi (San JoaquinValley- SJV) Spot pamuk ticareti yapılmıyordu. Arz ve talep düşüktü. Ortalama yerel spot fiyatlar yüksekti. ICE nin (Kıtalararası Ticaret Kurumu) aralık ayı vadeli işlemleri yükselişe geçtiğinden yeni mahsul sözleşmeleri için üretici talepleri arttı. Herhangi bir vadeli işlem veya bölgesel pamuk dokuma fabrikası faaliyeti yoktu. Yabancı fabrikaların ilgisi zayıftı. Ekin, iyi bir gelişim süreci geçirdi. Amerikan Piması (AP) Spot pamuk ticareti yapılmıyordu. Arz vasattı. Talep düşüktü. Ortalama yerel spot fiyatlar düşüktü. Herhangi bir vadeli işlem yoktu. Yabancı fabrikaların ilgisi zayıftı. En çok ilgi Kore den geliyordu. Uzak Batı da sıcak ve kuru koşullar hâkimdi. Hafta başında yüksek sıcaklıklar, Merkez ve Batı Arizona da 117 F yi (47 Celcius) buldu. San Joaquin Vadisi nde ise yüksek sıcaklıklar 108 F yi (42 Celcius) gördü. İlk yaprak döktürme, Yuma da başladı. Arizona nın Safford şehrine güçlü Muson Rüzgârları büyük miktarda yağış ve dolu getirdi. Pamuk tarlalarının zarar gördüğü belirtildi. Bazı araziler baştan aşağıya yolunurken diğerleri orta veya küçük çaplı hasar aldı. Bazı alanlarda pamuk çürümesi görülüyordu ve bunu önlemek için tedaviler yapıldı. Uzak Batı da ekinler iyi bir gelişim kaydetti. Dokuma Fabrikası Yurt içi dokuma fabrikası alıcıları, Ekim 2015 için Nisan 2016 sevkiyatıyla almak üzere 2014 ve 2015 mahsulü renk değeri 41 ve daha iyi, yaprak değeri 4 ve daha iyi, uzunluk ve incelik değeri (staple) 34 ve daha uzun olan pamuğa için orta derecede talep gösterdi.hiçbir satış rapor edilmedi. Açık uçlu ve bilezik eğirmeli ipliğe talep iyiydi. Birçok fabrika, haftanın 5 ilâ 7 günü çalıştı.

8 İhracat kanallarından gelen ilgi orta düzeydeydi. Uzak Doğu daki kuruluşlar günlük olarak herhangi bir indirimli veya düşük dereceli pamuk olup olmadığı hakkında bilgi aldı. HAS PAMUK TEKSTİL TİCARET VE SANAYİ LİMİTED ŞİRKETİ ADRES : ÇINARLI MAHALLESİ ZİYAPAŞA BULVARI NO : 51 BULVAR İŞ MERKEZİ KAT : 5 NO : 15 P.K : SEYHAN / ADANA TEL : FAX : WEB : E-MAİL : gokhan@haspamuk.com GÖKHAN HASŞEKER

Haftalık Pamuk Piyasasına Bakış

Haftalık Pamuk Piyasasına Bakış 03.08.2015 Haftalık Pamuk Piyasasına Bakış Amerika Tarım Bakanlığı Tarımsal Pazarlama Servisi'nin Pamuk ve Tütün Programı'na göre spot pamuk fiyatları geçtiğimiz haftadan 129 puan daha düşüktü.belirlenen

Detaylı

06.07.2015 Haftalık Pamuk Piyasasına Bakış- Amerika Tarım Bakanlığı

06.07.2015 Haftalık Pamuk Piyasasına Bakış- Amerika Tarım Bakanlığı 06.07.2015 Haftalık Pamuk Piyasasına Bakış- Amerika Tarım Bakanlığı Amerika Tarım Bakanlığı Tarımsal Pazarlama Servisi'nin Pamuk ve Tütün Programı'na göre spot pamuk fiyatları geçtiğimiz haftadan 236 puan

Detaylı

Haftalık Pamuk Piyasası Değerlendirmesi

Haftalık Pamuk Piyasası Değerlendirmesi Haftalık Pamuk Piyasası Değerlendirmesi 22.09.2014 Amerika Tarım Bakanlığı nın Tarım Piyasası Hizmetleri Pamuk ve Tütün Programı na göre spot pamuk fiyatları önceki haftadan ortalama 84 puan geriledi.

Detaylı

NİSAN 2017 ÜLKESEL BUĞDAY GELİŞİM RAPORU

NİSAN 2017 ÜLKESEL BUĞDAY GELİŞİM RAPORU Türkiye Geneli Bitki Gelişimi Türkiye de 2016-2017 Ekim sezonunda buğday ekim alanlarının geçen yılki rakamı koruyacağı hatta çok azda olsa özellikle İç Anadolu Bölgesinde artış olacağı tahmin edilmektedir.

Detaylı

BUĞDAY PİYASALARININ GENEL GÖRÜNÜMÜ VE LİSANSLI DEPOCULUK. 10 Mart 2018 ANTALYA

BUĞDAY PİYASALARININ GENEL GÖRÜNÜMÜ VE LİSANSLI DEPOCULUK. 10 Mart 2018 ANTALYA BUĞDAY PİYASALARININ GENEL GÖRÜNÜMÜ VE LİSANSLI DEPOCULUK 10 Mart 2018 ANTALYA 1 Dünya Buğday Dengesi - Fiyatlar 2.000 $/ton 1.800 1.600 1.400 1.200 1.000 800 600 241 254 191 207 224 176 174 157 153 166

Detaylı

PAMUK ARZ BASKILARINDAN KURTULUYOR

PAMUK ARZ BASKILARINDAN KURTULUYOR Lütfen son sayfadaki çekinceyi okuyunuz. M. Baki ATILAL Araştırma, Müdür m.baki@turkishyatirim.com + 90 212 315 1071 Başak Erçevik Uzman Yardımcısı Adayı b.ercevik@turkishyatirim.com + 90 212 315 1061

Detaylı

ULUSAL HUBUBAT KONSEYİ HAZİRAN ÜLKESEL BUĞDAY GELİŞİM RAPORU

ULUSAL HUBUBAT KONSEYİ HAZİRAN ÜLKESEL BUĞDAY GELİŞİM RAPORU ULUSAL HUBUBAT KONSEYİ HAZİRAN- 2017 ÜLKESEL BUĞDAY GELİŞİM RAPORU (12.06.2017) Türkiye Geneli Bitki Gelişimi Türkiye de 2016-2017 Ekim sezonunda buğday ekim alanlarının geçen yılki rakamı koruyacağı hatta

Detaylı

Aylık Ekonomik Bülten

Aylık Ekonomik Bülten Aylık Ekonomik Bülten Pamuk Pazarı Esasları ve Fiyatlara Genel Bakış SON FİYAT HAREKETLERİ Geçtiğimiz ayda referans fiyatların pek çoğu değişmedi. İstisna, aşağı yönde hareket eden CC Endeks oldu. Aralık

Detaylı

Sektör Haberleri 17 AĞUSTOS 2018

Sektör Haberleri 17 AĞUSTOS 2018 Sektör Haberleri 17 AĞUSTOS 2018 İçindekiler ABD Yerel Hat Borusu Piyasası Yatay Seyretti. 3 ABD de Yerli Sıcak Sac Fiyatları Düşmeye mi Başladı? 3 Türkiye de İthal Sıcak Sac Fiyatları Yatay Seyrediyor.

Detaylı

G E N E L B A K RAKAMLARLA BUĞDAY

G E N E L B A K RAKAMLARLA BUĞDAY G E N E L B A K RAKAMLARLA BUĞDAY 2013/14 dönemindeki dünya buğday üretimi öngörüsü Uluslararası Hububat Konseyi raporuna göre 683 m/t olmuştur. ABD Tarım Bakanlığı nın tahminleri ise üretimin yaklaşık

Detaylı

Sektör Haberleri 23 KASIM 2018

Sektör Haberleri 23 KASIM 2018 Sektör Haberleri 23 KASIM 2018 İçindekiler ABD Hat Borusu Piyasasında Fiyatlar Değişmedi. 3 ABD Yerel Sıcak Sac Piyasasında Fiyatları Daha da Düştü. 3 İç Piyasa Talebindeki Daralma Türkiye Kaynaklı Boru

Detaylı

SANAYİ COĞRAFYASI. Hafta 7: Dünya Sanayi Bölgeleri ve Sanayinin Küresel Dağılımı 1: Batı Avrupa ve Kuzey Amerika. Doç.Dr.

SANAYİ COĞRAFYASI. Hafta 7: Dünya Sanayi Bölgeleri ve Sanayinin Küresel Dağılımı 1: Batı Avrupa ve Kuzey Amerika. Doç.Dr. SANAYİ COĞRAFYASI Hafta 7: Dünya Sanayi Bölgeleri ve Sanayinin Küresel Dağılımı 1: Batı Avrupa ve Kuzey Amerika Doç.Dr. Nuri YAVAN Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Coğrafya Bölümü Beşeri

Detaylı

ULUSAL HUBUBAT KONSEYİ 2018 ÜLKESEL HUBUBAT REKOLTE DEĞERLENDİRME RAPORU

ULUSAL HUBUBAT KONSEYİ 2018 ÜLKESEL HUBUBAT REKOLTE DEĞERLENDİRME RAPORU ULUSAL HUBUBAT KONSEYİ 2018 ÜLKESEL HUBUBAT REKOLTE DEĞERLENDİRME RAPORU (21.05.2018) Türkiye Geneli Bitki Gelişimi Türkiye de 2017-2018 Ekim sezonunda buğday ekim alanlarının geçen yılki rakamdan daha

Detaylı

Küresel ve yerel buğday durum tahmini. Samet Serttas - Kıdemlı Tarım Uzmanı Dış Hizmetler Genel Müdürlüğü ABD Tarım Bakanlığı

Küresel ve yerel buğday durum tahmini. Samet Serttas - Kıdemlı Tarım Uzmanı Dış Hizmetler Genel Müdürlüğü ABD Tarım Bakanlığı Küresel ve yerel buğday durum tahmini Samet Serttas - Kıdemlı Tarım Uzmanı Dış Hizmetler Genel Müdürlüğü ABD Tarım Bakanlığı ABD ve Küresel Buğday Ticareti Dünya buğday ihracatını kabaca 120 MMT olarak

Detaylı

Haftalık Gelişmeler

Haftalık Gelişmeler 11.09.2017 15.09.2017 Haftalık Gelişmeler Geride bırakmayı hazırlandığımız 11 15 Eylül haftasında dikkatler Kuzey Kore nin küresel piyasalar üzerinde yaratmış olduğu tedirginlik ile ABD de yaşanan doğal

Detaylı

2017 YILI BÖLGESEL ÜRÜN RAPORU MALİYET, ÜRETİM, FARK ÖDEME DESTEĞİ

2017 YILI BÖLGESEL ÜRÜN RAPORU MALİYET, ÜRETİM, FARK ÖDEME DESTEĞİ 217 YILI BÖLGESEL ÜRÜN RAPORU MALİYET, ÜRETİM, FARK ÖDEME DESTEĞİ Üreticilerimizin bereketli ve bol kazançlı bir yıl geçirmelerini dileriz. TARSUS TİCARET BORSASI 217 YILI BÖLGESEL ÜRÜN RAPORU Tarsus Ticaret

Detaylı

BUĞDAY PİYASALARI ve TMO

BUĞDAY PİYASALARI ve TMO BUĞDAY PİYASALARI ve TMO 01.04.2016 1 DÜNYA BUĞDAY DENGE TABLOSU Dünya buğday üretimi üç yıl üst üste rekor seviyelerde gerçekleşti, stoklar yükseliyor (Milyon Ton) 800 700 600 500 400 300 200 100 0 699

Detaylı

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GİRİŞ Sulamanın amacı kültür bitkilerinin ihtiyacı olan suyun, normal yağışlarla karşılanmadığı hallerde insan eliyle toprağa verilmesidir. Tarımsal

Detaylı

Aylık Ekonomik Bülten

Aylık Ekonomik Bülten Aylık Ekonomik Bülten Pamuk Pazarı Esasları ve Fiyatlara Genel Bakış SON FİYAT HAREKETLERİ Geçen ay dünyadaki bütün önemli referans fiyatlar aşağı hareket etti. Aralık NY vadeli kontrat fiyatları Ağustos

Detaylı

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8 Ayvalık(Edremit Zeytini) Yağı altın sarısı renginde, meyve kokusu içeren, aromatik, kimyasal ve duyusal özellikleri bakımından birinci sırada yer alır. Son yıllarda meyve eti renginin pembeye döndüğü dönemde

Detaylı

Aylık Ekonomik Bülten

Aylık Ekonomik Bülten Aylık Ekonomik Bülten Pamuk Pazarı Esasları ve Fiyatlara Genel Bakış SON FİYAT HAREKETLERİ Referans fiyatlar geçtiğimiz ay yatay veya hafif çıkış eğiliminde seyretti. Mayıs vadeli NY kontratının fiyatları

Detaylı

Muson Yağmurlarını Atlatmak Kelsey, Dylan, and Trevor Bölüm 1 Fen Bilimleri

Muson Yağmurlarını Atlatmak Kelsey, Dylan, and Trevor Bölüm 1 Fen Bilimleri Muson Yağmurlarını Atlatmak Kelsey, Dylan, and Trevor Bölüm 1 Fen Bilimleri Hedefimiz Arizona, Phoenix te yaşayan sizleri büyük Phoneix bölgesindeki musonların olası riskleri hakkında bilgilendirmek. Bir

Detaylı

Sektör Haberleri 13 TEMMUZ 2018

Sektör Haberleri 13 TEMMUZ 2018 Sektör Haberleri 13 TEMMUZ 2018 İçindekiler ABD de sıcak ve soğuk sac fiyatları 4 Temmuz tatili haftasında değişmedi 3 ABD de yerli hat borusu fiyatları yatay seyretti 3 Türkiye yassı mamul ithalat piyasası

Detaylı

Sektör Haberleri 05 EKİM 2018

Sektör Haberleri 05 EKİM 2018 Sektör Haberleri 05 EKİM 2018 İçindekiler ABD Sıcak Sac Piyasasında Fiyatlar Değişmedi. 3 ABD Hat Borusu Piyasası Bir Defa Daha Yatay Seyretti. 3 Türkiye de İthal Sıcak Sac Fiyatları Gevşedi. 4 Türkiye

Detaylı

Pamuk Piyasası Haftalık Temel/Teknik Görünüm

Pamuk Piyasası Haftalık Temel/Teknik Görünüm 5 Kasım 2014 Pamuk Piyasası Haftalık Temel/Teknik Görünüm Uluslararası Pamuk Danışma Komitesi ne göre pamuk global fiber tüketiminin yaklaşık %31 ini oluşturuyor, ancak bu rakam 2025 senesine kadar %27

Detaylı

BUĞDAY YÜKSELİŞ İÇİN GÜÇLÜ DESTEK BULAMIYOR

BUĞDAY YÜKSELİŞ İÇİN GÜÇLÜ DESTEK BULAMIYOR Lütfen son sayfadaki çekinceyi okuyunuz. M. Baki ATILAL Araştırma, Müdür m.baki@turkishyatirim.com + 90 212 315 1071 Başak Erçevik Uzman Yardımcısı Adayı b.ercevik@turkishyatirim.com + 90 212 315 1061

Detaylı

MEDUYA İç ve Dış Ticaret Ltd Şti.

MEDUYA İç ve Dış Ticaret Ltd Şti. Bülten Tarihi 17.12.2015 MEDUYA İç ve Dış Ticaret Ltd Şti. E-BÜLTEN KÜRESEL PİRİNÇ RAPORU - KASIM 2015 2015/16 mahsül beklentisi düşen ülkeler; Avustralya, Hindistan, Madagaskar ve Filipinler oldu.. 2015/16

Detaylı

Aylık Ekonomik Bülten

Aylık Ekonomik Bülten Aylık Ekonomik Bülten Pamuk Pazarı Esasları ve Fiyatlara Genel Bakış SON FİYAT HAREKETLERİ Global pamuk pazarı geçtiğimiz ayda dalgalı bir rota izledi ve Mayıs ın ikinci yarısında referans fiyatların çoğunda

Detaylı

IĞDIR ARALIK RÜZGÂR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ İZLEME RAPORU

IĞDIR ARALIK RÜZGÂR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ İZLEME RAPORU Rapor No. :1 Tarihi: 04/12/2012 IĞDIR ARALIK RÜZGÂR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ İZLEME RAPORU Projenin Adı: Iğdır Aralık Rüzgâr Erozyonu Önleme Projesi Proje Alanının Genel Özellikleri: Iğdır İli Aralık İlçesinde

Detaylı

Kuraklıkta Son Durum. Esin ERTEK TSKB Ekonomik Araştırmalar erteke@tskb.com.tr

Kuraklıkta Son Durum. Esin ERTEK TSKB Ekonomik Araştırmalar erteke@tskb.com.tr Esin ERTEK TSKB Ekonomik Araştırmalar erteke@tskb.com.tr Ağustos 2014 2013-2014 kış döneminde ülke genelinde etkisi hissedilen meteorolojik kuraklık, 2014 ün ilk yarısında bölgesel olarak devam etti. Türkiye

Detaylı

Aylık Ekonomik Bülten

Aylık Ekonomik Bülten Aylık Ekonomik Bülten Pamuk Pazarı Esasları ve Fiyatlara Genel Bakış SON FİYAT HAREKETLERİ NY Vadeli işlemler ve A Endeks, Ocak ayında dengeye oturmadan önce, Aralık ayı boyunca inişteydi. Çin ve Pakistan

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 44

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 44 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 44 i Bu sayıda; Ekim ayı enflasyon verileri, Eylül ayı dış ticaret verileri; TİM Ekim ihracat verileri değerlendirilmiştir. i 1 2012 de Türkiye

Detaylı

Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.)

Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.) Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.) 1 Önemi, Kökeni ve Tarihçesi 1850 li yılara kadar dünya şeker üretiminin tamamı şeker kamışından elde edilmekteydi. Günümüzde ise (2010 yılı istatistiklerine

Detaylı

Sektör Haberleri 7 ARALIK 2018

Sektör Haberleri 7 ARALIK 2018 Sektör Haberleri 7 ARALIK 2018 İçindekiler ABD yerel yassı mamul piyasasındaki düşüş sıcak sac fiyatlarına da yansıdı 3 USMCA ticaret anlaşmasının ABD hat borusu piyasasına etkisi olacak mı? 3-4 Türkiye

Detaylı

Aylık Ekonomik Bülten

Aylık Ekonomik Bülten Aylık Ekonomik Bülten Pamuk Pazarı Esasları ve Fiyatlara Genel Bakış SON FİYAT HAREKETLERİ Pamuk fiyatlarının pek çoğu geçtiğimiz ay boyunca dengede kaldı. Çin fiyatları biraz yükseldi. Hindistan fiyatları

Detaylı

Sektör Haberleri 18 HAZİRAN 2018

Sektör Haberleri 18 HAZİRAN 2018 Sektör Haberleri 18 HAZİRAN 2018 İçindekiler Çin de ortalama nihai mamul fiyatı haftalık %0,4 arttı 3 EUROFER başkanı AB de koruyucu vergilerin acilen uygulanması için çağrıda bulundu 3 Türkiye ABD li

Detaylı

Teknik Bülten 10 Mayıs 2017 Çarşamba

Teknik Bülten 10 Mayıs 2017 Çarşamba Güne Başlarken Kansas Fed Başkanı Esther George, 1. çeyrekteki yavaş büyümenin kademeli faiz artışlarını durdurmak için bir sebep olmadığını ve kademeli faiz artışlarını geciktirmenin bir takım riskler

Detaylı

Türkiye'de Toprakların Kullanımı

Türkiye'de Toprakların Kullanımı On5yirmi5.com Türkiye'de Toprakların Kullanımı Türkiye de arazi kullanımı dağılışı nasıldır? Yayın Tarihi : 14 Kasım 2012 Çarşamba (oluşturma : 12/13/2018) Ülkemiz topraklarının kullanım amacına göre dağılımı

Detaylı

Aylık Ekonomik Bülten

Aylık Ekonomik Bülten Aylık Ekonomik Bülten Pamuk Pazarı Esasları ve Fiyatlara Genel Bakış SON FİYAT HAREKETLERİ NY Vadeli işlemler ve A Endeks geçen ay boyunca çok az düştü. Çin fiyatları dolar bazında azaldı. Diğer referans

Detaylı

Bölgesel iklim: Makroklima alanı içerisinde daha küçük alanlarda etkili olan iklimlere bölgesel iklim denir.(marmara iklimi)

Bölgesel iklim: Makroklima alanı içerisinde daha küçük alanlarda etkili olan iklimlere bölgesel iklim denir.(marmara iklimi) YERYÜZÜNDEKİ BAŞLICA İKLİM TİPLERİ Matematik ve özel konum özelliklerinin etkisiyle Dünya nın çeşitli alanlarında farklı iklimler ortaya çıkmaktadır. Makroklima: Çok geniş alanlarda etkili olan iklim tiplerine

Detaylı

Teknik Bülten. 20 Eylül 2016 Salı

Teknik Bülten. 20 Eylül 2016 Salı Güne Başlarken ABD'de Ulusal Konut Üreticileri Birliği (NAHB) konut piyasası endeksi eylülde 65'e çıkarak yaklaşık bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına

Detaylı

Uluslararası Piyasalar

Uluslararası Piyasalar Uluslararası Piyasalar Market Update Piyasa Gündemi Amerikan hisse senedi piyasaları; FED in düzenli olarak düzenlediği ve 2017 yılı içerisinde altıncısını gerçekleştirdiği Federal Açık Piyasa Komitesi

Detaylı

ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ ve TARIM VE GIDA GÜVENCESĠ

ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ ve TARIM VE GIDA GÜVENCESĠ TÜRKĠYE NĠN BĠRLEġMĠġ MĠLLETLER ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ ÇERÇEVE SÖZLEġMESĠ NE ĠLĠġKĠN ĠKĠNCĠ ULUSAL BĠLDĠRĠMĠNĠN HAZIRLANMASI FAALĠYETLERĠNĠN DESTEKLENMESĠ PROJESĠ ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ ve TARIM VE GIDA GÜVENCESĠ

Detaylı

Sektör Haberleri 15 MART 2019

Sektör Haberleri 15 MART 2019 Sektör Haberleri 15 MART 2019 İçindekiler Türk Alıcıların İthal Yassı Çelik Fiyatları Üzerindeki Baskıyı Arttırdıkları 3 Gözleniyor. İtalya Yerel Sıcak Sac Piyasasında Fiyatlar Hemen Hemen Aynı 3 Çin de

Detaylı

BIST-100 Teknik Analiz

BIST-100 Teknik Analiz GÜNLÜK BÜLTEN BIST-100 Teknik Analiz 30 Nisan 2015 Perşembe Hisse Senedi Piyasalarına Bakış Dün 86,300-86,500 aralığında yatay seyir izleyen BIST 100 endeksi günü %0.27 düşüşle 85,978.44 puandan kapattı.

Detaylı

Teknik Bülten 02 Mayıs 2017 Salı

Teknik Bülten 02 Mayıs 2017 Salı Güne Başlarken Euro Bölgesinde yıllık enflasyon, Nisan ayında yüzde 1,9 a yükseldi. Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) öncü verilerine göre, 19 üyeli Euro Bölgesinde Nisan ayında yıllık enflasyon yüzde

Detaylı

Sektör Haberleri 21 EYLÜL 2018

Sektör Haberleri 21 EYLÜL 2018 Sektör Haberleri 21 EYLÜL 2018 İçindekiler Türkiye bazı çelik ürünlerine kota aşımı halinde %25 vergi uygulayacak...3 ABD de yerli sıcak sac fiyatları halen gevşek...4 ABD hat borusu fiyatları düştü...5

Detaylı

KÜRESEL ARAŞTIRMAYA GÖRE AMERİKAN PAMUĞU TERCİH EDİLİYOR

KÜRESEL ARAŞTIRMAYA GÖRE AMERİKAN PAMUĞU TERCİH EDİLİYOR KÜRESEL ARAŞTIRMAYA GÖRE AMERİKAN PAMUĞU TERCİH EDİLİYOR FABRİKA / İMALATÇI KIYASLAMA ÇALIŞMASI SONUÇLARI DAHA FAZLA BİLGİ SAHİBİ OLMAK İÇİN, LÜTFEN BÖLGESEL CCİ TEMSİLCİNİZLE BAĞLANTIYA GEÇİNİZ. TEMSİLCİLERİN

Detaylı

Büyüme Değerlendirmesi : Çeyrek

Büyüme Değerlendirmesi : Çeyrek Büyüme Değerlendirmesi : 2014 3. Çeyrek 10 Aralık 2014 STOKLARDAKİ AZALIŞ BÜYÜMEYİ DÜŞÜRDÜ Seyfettin Gürsel, Zümrüt İmamoğlu ve Ayşenur Acar Yönetici özeti TÜİK'in bugün açıkladığı rakamlara göre Gayri

Detaylı

Sektör Haberleri 20 TEMMUZ 2018

Sektör Haberleri 20 TEMMUZ 2018 Sektör Haberleri 20 TEMMUZ 2018 İçindekiler ABD de İthal Sıcak Sac Fiyatları Giderek Daha Cazip Seviyelerde Yer Alıyor 3 ABD Yerel Hat Borusu Piyasasında Fiyatlar Değişmedi 3-4 Türkiye de İthal Yassı Çelik

Detaylı

Eylül Ayı Tekstil Gündemi

Eylül Ayı Tekstil Gündemi 30.09.2016 Türk halı sektörü gelişmeye devam ediyor Türkiye pamuk tüketimi, 2017 yılında son 10 yılın en yüksek rakamına ulaşacak Endonezya tekstil endüstrisi, küresel ihracat liginde ilk 5 e girmeyi hedefliyor

Detaylı

Sektör Haberleri 02 KASIM 2018

Sektör Haberleri 02 KASIM 2018 Sektör Haberleri 02 KASIM 2018 İçindekiler ABD Yerel Sıcak Sac Piyasasında Fiyatlar Talep Hala Zayıf 3 Türkiye Yerel Kaynaklı Boru Piyasasında Fiyatlar Düşüşte 3 TÜİK: Türkiye nin Çelik İhracatı Ocak-Eylül

Detaylı

Teknik Bülten 09 Şubat 2017 Perşembe

Teknik Bülten 09 Şubat 2017 Perşembe Güne Başlarken Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, yaptığı açıklamada Türkiye'deki bankaların ülkenin ekonomik zayıflığına karşın dirençli olmaya devam ettiğini bildirdi. Standard & Poor's,

Detaylı

stratejistanbul GERÇEKLEŞMELER 14-19 Ağustos 2011 ENDEKSLER

stratejistanbul GERÇEKLEŞMELER 14-19 Ağustos 2011 ENDEKSLER GERÇEKLEŞMELER 14-19 Ağustos 2011 ENDEKSLER Küresel borsa endeksleri geçen hafta yaptıkları toparlanma hareketini bu hafta korumak veya yukarı çıkarmak eğilimindeydi. Perşembe gününe kadar piyasada bir

Detaylı

Teknik Bülten 09 Mart 2017 Perşembe

Teknik Bülten 09 Mart 2017 Perşembe Güne Başlarken ABD'de ADP özel sektör istihdamı Şubat'ta 298 bin arttı. Bu, Nisan 2014'ten beri en büyük artış oldu. Uzmanların medyan tahmini 187 bindi. Ocak ayı verisi ise 246 binden 261 bine revize

Detaylı

Zorunlu ama takan yok

Zorunlu ama takan yok Zorunlu ama takan yok Trafik sigortası yapılması zorunlu olmasına rağmen sigortalı araç sayısı çok az. Kazalarda sigortasız araç sahipleri büyük maddi külfet yaşıyor. Ülkemizde trafiğe çıkan araçların

Detaylı

İHRACAT KISITLAMASI OLMADAN BUĞDAYLAR YEŞERMEZ

İHRACAT KISITLAMASI OLMADAN BUĞDAYLAR YEŞERMEZ İHRACAT KISITLAMASI OLMADAN BUĞDAYLAR YEŞERMEZ Lütfen son sayfadaki çekinceyi okuyunuz. M. Baki ATILAL Araştırma, Müdür m.baki@turkishyatirim.com + 90 212 315 1071 Başak Erçevik Uzman Yardımcısı Adayı

Detaylı

Sektör Haberleri 14 ARALIK 2018

Sektör Haberleri 14 ARALIK 2018 Sektör Haberleri 14 ARALIK 2018 İçindekiler ABD Yerel Sıcak Sac Piyasasında Fiyatlar Daha Da Düştü 3 ABD de Yerli Ve İthal Hat Borusu Fiyatları Gevşemeye Meyilli 3 Türkiye de İthal Yassı Çelik Fiyatları

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 08 Haziran 2015, Sayı: 14. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 08 Haziran 2015, Sayı: 14. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 14 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Çağlar Kuzlukluoğlu 1

Detaylı

Teknik Bülten. 09 Ağustos 2016 Salı

Teknik Bülten. 09 Ağustos 2016 Salı Güne Başlarken Çin'de üretici fiyatları endeksindeki düşüş yedinci ay üst üste önceki aya göre azaldı ve bu durum, imalat sektöründe koşulların iyileşmekte olduğunu işaret ediyor ve dünyanın ikinci en

Detaylı

Aylık Emtia Bülteni Ağustos 2014

Aylık Emtia Bülteni Ağustos 2014 MART 2013 Aylık Emtia Bülteni Ağustos 2014 H. ERHAN GÜL Temmuz ayında IMF tarafından açıklanan emtia fiyatları endeksi %2,2 oranında geriledi. Bu dönemde, 2014 yılının genelinin aksine enerji fiyatları

Detaylı

Iğdır Aralık Rüzgâr Erozyonu Önleme Projesi

Iğdır Aralık Rüzgâr Erozyonu Önleme Projesi Iğdır Aralık Rüzgâr Erozyonu Önleme Projesi Proje Alanının Genel Özellikleri: Iğdır ili Türkiye nin en kurak ili olup yıllık yağış miktarı 250 mm civarındadır (Meteoroloji kayıtları). Yağan yağış ya da

Detaylı

Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler

Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler Nüfusun Dağılışında Etkili Faktörler Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler 1-Doğal Faktörler: 1.İklim : Çok sıcak ve çok soğuk iklimler seyrek nüfusludur.

Detaylı

AKDENİZ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ

AKDENİZ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AVRUPA KOMİSYONU HUBUBAT ÜRÜNLERİ ANALİZ RAPORU 21.11.2016 İLK DONDURUCU SOĞUKLARLA BİRLİKTE ÜRÜNLERİN EKİMİNDE KARŞILAŞILAN ZORLUKLAR Ekim ayının ilk yarısında, Güneydoğu ve Orta Avrupa da, İskandinavya

Detaylı

ULUSLARARASI HUBUBAT KONSEYİ RAPORU

ULUSLARARASI HUBUBAT KONSEYİ RAPORU Hububat ve yağlık tohum fiyatları yukarı doğru hareketine Şubat ayının ilk günlerinde de devam etmiştir. Bu dönemde 2008 de görülen zirve değerlere yaklaşan fiyatlar kaydedilmiştir. Ancak günübirlik değişmelere

Detaylı

Teknik Bülten 06 Haziran 2017 Salı

Teknik Bülten 06 Haziran 2017 Salı Güne Başlarken Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, mayıs ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 9,09, yurt içi üretici fiyatları yüzde 9,02 arttı.

Detaylı

MEDUYA İç ve Dış Ticaret Ltd Şti.

MEDUYA İç ve Dış Ticaret Ltd Şti. Bülten Tarihi 21.03.2016 MEDUYA İç ve Dış Ticaret Ltd Şti. E-BÜLTEN PİRİNÇ RAPORU-ŞUBAT 2016 2015/16 küresel pirinç üretimi tahminleri 1.6 milyon ton yükselerek 417.1 milyon ton civarında beklenmektedir.

Detaylı

Sektör Haberleri 25 MART 2019

Sektör Haberleri 25 MART 2019 Sektör Haberleri 25 MART 2019 İçindekiler BAE ithal sıcak sac piyasasında fiyatlar yükseldi... 3 Türkiye kaynaklı boru ihracat piyasasında fiyatlar değişmedi... 3 Hindistan da yassı çelik ithalatı çok

Detaylı

Akdeniz iklimi / Roma. Okyanusal iklim / Arjantin

Akdeniz iklimi / Roma. Okyanusal iklim / Arjantin Akdeniz iklimi / Roma Okyanusal iklim / Arjantin Savan iklimi/ Meksika Savan iklimi/ Brezilya Okyanusal iklim / Londra Muson iklimi/ Calcutta-Hindistan 3 3 Kutup iklimi/ Grönland - - - - - - -3-4 -4 -

Detaylı

RULO ÇİM ÜRETİMİ DR TOHUMCULUK 2013

RULO ÇİM ÜRETİMİ DR TOHUMCULUK 2013 RULO ÇİM ÜRETİMİ DR TOHUMCULUK 2013 TOPRAK İyi drenajlı, Kumlu ve hafif killi, Ayrık türleri,tarla sarmaşığı,darıcan gibi yabani otlardan ari olmalı. İyi kaliteli yer altı suyu veya yakınında akarsu bulunmalı.

Detaylı

TEKSTİLCİ GÖZÜYLE PAMUK AHMET DUYGAL KİPAŞ

TEKSTİLCİ GÖZÜYLE PAMUK AHMET DUYGAL KİPAŞ TEKSTİLCİ GÖZÜYLE PAMUK AHMET DUYGAL KİPAŞ İÇERİK NEDEN PAMUK? PAMUĞUN KULLANIM ALANLARI RAKAMLARLA PAMUK TEKSTİLCİ GÖZÜYLE PAMUK SEÇİM KRİTERİ KİPAŞ TA PAMUK KULLANIMI YERLİ VE İTHAL PAMUKLARIN ELYAF

Detaylı

Sektör Haberleri 6 TEMMUZ 2018

Sektör Haberleri 6 TEMMUZ 2018 Sektör Haberleri 6 TEMMUZ 2018 İçindekiler Türkiye nin nihai mamul üretimi ve tüketimi Ocak-Mayıs döneminde arttı... 3 Tata Steel ve ThyssenKrupp Avrupa daki ortaklıkları için kesin anlaşma imzaladı...

Detaylı

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER 1.KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM 2013 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 2,8 oranında büyüyen ABD ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 3,6 oranında büyümüştür. ABD de 6 Aralık 2013 te

Detaylı

Sektör Haberleri 12 EKİM 2018

Sektör Haberleri 12 EKİM 2018 Sektör Haberleri 12 EKİM 2018 İçindekiler ABD Yerel Sıcak Sac Piyasasında Fiyatlar Değişmedi Fakat İndirimler Mevcut 3 ABD nin Meksika dan Hat Borusu İthalatı 232. Madde Vergisinden Muaf Tutulacak mı?

Detaylı

MISIRI İKAME ETMESİNE RAĞMEN BUĞDAY TOPARLANAMIYOR

MISIRI İKAME ETMESİNE RAĞMEN BUĞDAY TOPARLANAMIYOR MISIRI İKAME ETMESİNE RAĞMEN BUĞDAY TOPARLANAMIYOR Lütfen son sayfadaki çekinceyi okuyunuz. M. Baki ATILAL Araştırma, Müdür m.baki@turkishyatirim.com + 90 212 315 1071 Başak Erçevik Uzman Yardımcısı Adayı

Detaylı

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İncirin iklim İstekleri İncir bir yarı tropik iklim meyvesidir. Dünyanın ılıman iklime sahip bir çok yerinde yetişebilmektedir. İncir

Detaylı

2015 MAYIS SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ 8 Temmuz 2015

2015 MAYIS SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ 8 Temmuz 2015 2015 MAYIS SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ 8 Temmuz 2015 Mayıs 2015 Sanayi Üretim Endeksi ne ilişkin veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 8 Temmuz 2015 tarihinde yayımlandı, TÜİK tarafından aylık

Detaylı

Aylık Ekonomik Bülten

Aylık Ekonomik Bülten Aylık Ekonomik Bülten Pamuk Pazarı Esasları ve Fiyatlara Genel Bakış SON FİYAT HAREKETLERİ Referans fiyatlar geçtiğimiz ayda ya yükseldi ya da yatay seyretti. Mayıs vadeli NY kontrat fiyatları ortasında

Detaylı

PAMUĞUN ÜLKE EKONOMİSİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ

PAMUĞUN ÜLKE EKONOMİSİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ PAMUK HASADI PAMUĞUN ÜLKE EKONOMİSİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ Pamuk, değişik kullanım alanlarıyla dünyada tarım, sanayi ve ticaret sektörlerinde önemli konumu olan ürünlerden birisidir. Artan dünya nüfusuna paralel

Detaylı

PAMUK SINIFLANDIRMASI

PAMUK SINIFLANDIRMASI AMERİKA TARIM BAKANLIĞI TARIM PAZARLAMA BİRİMİ PAMUK PROGRAMI PAMUK SINIFLANDIRMASI VERİLERİ ANLAMA Nisan 2005 - 1 - AMERİKA TARIM BAKANLIĞI, TARIM PAZARLAMA BİRİMİ, PAMUK PROGRAMI EVRENSEL SINIFLANDIRMA

Detaylı

Sektör Haberleri 16 KASIM 2018

Sektör Haberleri 16 KASIM 2018 Sektör Haberleri 16 KASIM 2018 İçindekiler ABD Hat Borusu Piyasasında Fiyatlar Değişmedi. 3 ABD Yerel Sıcak Sac Piyasasında Fiyatlar Yatay Seyrediyor. 3 Türkiye İthal Sıcak Yassı Mamul Piyasasında Talep

Detaylı

İKV DEĞERLENDİRME NOTU

İKV DEĞERLENDİRME NOTU 169 Aralık 2015 İKV DEĞERLENDİRME NOTU RUSYA NIN AB YE UYGULADIĞI GIDA ÜRÜNLERİ AMBARGOSUNUN ETKİLERİ M.GÖKHAN KİLİT İKV Uzmanı İKTİSADİ KALKINMA VAKFI www.ikv.org.tr RUSYA NIN AB YE UYGULADIĞI GIDA ÜRÜNLERİ

Detaylı

Fao Gıda Fiyat Endeksi

Fao Gıda Fiyat Endeksi FAO gıda fiyat endeksi, uluslararası gıda emtia fiyatlarına ilişkin değişimleri aylık olarak ölçen bir endekstir. 5 emtia grubuna (et, mandıra, şeker, hububat ve yağ) dâhil toplam 73 gıda maddesi fiyatının,

Detaylı

Reel Sektör Risk Yönetimi

Reel Sektör Risk Yönetimi Temel Analiz Ocak ayının ilk yarısını geride bırakırken piyasalardaki olumlu havanın sorgulanmaya başladığını söyleyebiliriz. Amerika kanadında Aralık ayında sürpriz bir iyileşme gözlenen tarım dışı istihdam

Detaylı

METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI

METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI METEOROLOJI METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI Sayı : 133 Mart 2017 Aylık Bülten www.mgm.gov.tr METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI Sayı : 133 Mart 2017 YAĞIŞ

Detaylı

Kuraklık Pamuğu da Vurdu

Kuraklık Pamuğu da Vurdu Kuraklık Pamuğu da Vurdu Bilindiği gibi pamuk dünyada söz sahibi olduğumuz ürünlerimizden biri. İhracatımızda önemli paya sahip ve lokomotif sektörlerimizden olan tekstil ve konfeksiyon başta olmak üzere

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 03 AĞUSTOS 2015 07 AĞUSTOS 2015

HAFTALIK BÜLTEN 03 AĞUSTOS 2015 07 AĞUSTOS 2015 03 AĞUSTOS 2015 07 AĞUSTOS 2015 HAFTANIN ÖZETİ Geçtiğimiz hafta piyasaların yönünde yurtdışında ve Amerika da açıklanan şirket bilançoları etkiliydi. Beklentilerden kötü gelen bilançolar borsalarda düşüşe

Detaylı

BİNA BİLGİSİ 2 ÇEVRE TANIMI - İKLİM 26 ŞUBAT 2014

BİNA BİLGİSİ 2 ÇEVRE TANIMI - İKLİM 26 ŞUBAT 2014 BİNA BİLGİSİ 2 ÇEVRE TANIMI - İKLİM DOÇ. DR. YASEMEN SAY ÖZER 26 ŞUBAT 2014 1 19.02.2014 TANIŞMA, DERSLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER, DERSTEN BEKLENTİLER 2 26.02.2014 ÇEVRE TANIMI - İKLİM 3 05.03.2014 DOĞAL

Detaylı

Dış Ticaret Verileri Bülteni

Dış Ticaret Verileri Bülteni Milyon $ Milyon $ (Milyar $) 217 Ocak - 217 Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 217 yılı Ocak ayında, 216 yılının

Detaylı

Haftalık Gelişmeler

Haftalık Gelişmeler 16.10.2017 20.10.2017 Haftalık Gelişmeler Geride bırakmayı hazırlandığımız 16-20 Ekim haftasında yatırımcıların dikkatleri; Amerika borsalarında işlem gören şirketlerin çeyreklik kâr ve gelir raporlarının

Detaylı

ŞUBAT Hindistan Bakliyat Sektörü - Kanada Bezelye İhracatı - Kanada-AB Serbest Ticaret Anlaşması Çeviri: Hububat Sektör Şefliği

ŞUBAT Hindistan Bakliyat Sektörü - Kanada Bezelye İhracatı - Kanada-AB Serbest Ticaret Anlaşması Çeviri: Hububat Sektör Şefliği ŞUBAT 2017-1 - Hindistan Bakliyat Sektörü - Kanada Bezelye İhracatı - Kanada-AB Serbest Ticaret Anlaşması Çeviri: Hububat Sektör Şefliği 1 HİNDİSTAN BAKLİYAT ÜRETİMİNDE KENDİ REKORUNU KIRMAYA HAZIRLANIYOR

Detaylı

Sektör Haberleri 19 EKİM 2018

Sektör Haberleri 19 EKİM 2018 Sektör Haberleri 19 EKİM 2018 İçindekiler ABD Yerel Sıcak Sac Piyasasında Belirsizlik Hakim 3 ABD Hat Borusu Piyasasında Fiyatlar Değişmedi 3 Türkiye İthal Yassı Çelik Piyasasında Fiyatlar Tekrar Gevşedi

Detaylı

2015 YILI 2015 İLİŞKİLİ TARAF İŞLEMLERİ VE 2016 YILI YAYGIN VE SÜREKLİLİK ARZ EDEN İLİŞKİLİ TARAF İSLEMLERİ ÖNGÖRÜSÜ RAPORU

2015 YILI 2015 İLİŞKİLİ TARAF İŞLEMLERİ VE 2016 YILI YAYGIN VE SÜREKLİLİK ARZ EDEN İLİŞKİLİ TARAF İSLEMLERİ ÖNGÖRÜSÜ RAPORU 2015 YILI 2015 İLİŞKİLİ TARAF İŞLEMLERİ VE 2016 YILI YAYGIN VE SÜREKLİLİK ARZ EDEN İLİŞKİLİ TARAF İSLEMLERİ ÖNGÖRÜSÜ RAPORU Mali ve İdari İşler Müdürlüğü 04.03.2016 Ege Seramik Sanayi ve Ticaret A.Ş. A-

Detaylı

Güne Başlarken. 22 Ocak 2019 Salı

Güne Başlarken. 22 Ocak 2019 Salı Güne Başlarken 2009 dan bugüne en yavaş yıllık büyümesini gerçekleştiren Çin in ardında, IMF de dünkü açıklamasında küresel büyüme tahminlerini düşürdü. IMF büyüme tahminlerini son 3 yılın en düşük seviyesine

Detaylı

Günlük Bülten 10 Nisan 2012

Günlük Bülten 10 Nisan 2012 Bülten 10 an 20 Hazine Yönetimi /Aktif Pasif Yönetimi ve Ekonomik ştırmalar PİYASALAR Döviz Piyasası USD/TL kuru Pazartesi gününe 1,7950 seviyesinden başladı. Gün içinde yatay bir seyir izleyen kur günü

Detaylı

Hasat ve Çırçırlamada Pamuk Lif Kalitesinin Korunması

Hasat ve Çırçırlamada Pamuk Lif Kalitesinin Korunması Hasat ve Çırçırlamada Pamuk Lif Kalitesinin Korunması Prof.Dr. H. Ünal EVCİM Ulusal Pamuk Konseyi Genel Sekreteri 21. Yüzyılda Pamuk Çalıştayı 23-24 Mart 2016 K.Maraş Sütçü İmam Üniversitesi 1 Pamukta

Detaylı

Haftalık Gelişmeler

Haftalık Gelişmeler 09.10.2017 13.10.2017 Haftalık Gelişmeler Geride bırakmayı hazırlandığımız 09-13 Ekim haftasında ABD li bankaların bilanço açıklama dönemi başlamış ve bununla birlikte piyasa oyuncularının dikkatleri FED

Detaylı

Teknik Bülten. 14 Kasım 2016 Pazartesi

Teknik Bülten. 14 Kasım 2016 Pazartesi Güne Başlarken Fed'in 2 numaralı ismi Stanley Fischer Şili Merkez Bankası'nın konferansında yaptığı konuşmada bankanın maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine yakınlaştığını, bu durumun da faiz

Detaylı

Sektör Haberleri 14 EYLÜL 2018

Sektör Haberleri 14 EYLÜL 2018 Sektör Haberleri 14 EYLÜL 2018 İçindekiler Daha Liberal Bir Ticaret Ortamına Geri Dönüleceğini Umuyoruz... 3 ABD de yerli sıcak sac fiyatları düşmeye devam ediyor... 5 ABD yerel hat borusu piyasasında

Detaylı

Konut Satışları Temmuz 2014. Konut Satışları Temmuz

Konut Satışları Temmuz 2014. Konut Satışları Temmuz Konut Satışları Temmuz Gülay Dincel TSKB Ekonomik Araştırmalar dincelg@tskb.com.tr Ağustos 2014 1 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Konut Satış İstatistikleri ne göre 2014 yılının Temmuz ayında konut satışları

Detaylı