EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI OKULU MATEMATİK DERSİ SENE BAŞI ZÜMRE ÖĞRETMENLER KURULU TOPLANTI TUTANAĞI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "2010 2011 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI OKULU MATEMATİK DERSİ SENE BAŞI ZÜMRE ÖĞRETMENLER KURULU TOPLANTI TUTANAĞI"

Transkript

1 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI OKULU MATEMATİK DERSİ SENE BAŞI ZÜMRE ÖĞRETMENLER KURULU TOPLANTI TUTANAĞI Toplantı No : 1 Toplantı Tarihi : Toplantı Saati : 10:20 Toplantı Yeri : Öğretmenler Odası Toplantıya Katılanlar :...,... GÜNDEM MADDELERİ l-açılışveyoklama. 2-Yeni gelen emir ve genelgelerin incelenmesi eğitim öğretim yılının değerlendirilmesi. 4- Matematik dersinin uygulanmasında karşılaşılan güçlüklerin tespitive nasıl giderileceğinin belirlenmesi. 5- Diğer zümre öğretmenleri ile işbirliği yapılacak konuların ve zamanlarının belirlenmesi. 6- Proje Ödevi ve Performans Görevlerinin konularının ve puanlama bareminin belirlenmesi. 7- Özel yetenekli ve öğrenme güçlüğü olan öğrencilerle ilgili görüş birliği sağlanması. 8-Sosyal etkinlikler ve toplum hizmeti çalışmalarının görüşülüp, gereken çalışmaların belirlenmesi. 9-Çevre şartları, öğrenci seviyeleri, belirli gün zamanlara göre,dersin programdaki konu ünite-tema sıramasında zorunlu olarak yapılacak yer değişikliklerinin tespiti. 10-Dersin genel amaç-hedefler ile varsa konu-temaların özel amaç-hedef davranış ve kazanımların incelenmesi. 11- Derslerin işlenmesinde kullanılacak yöntem ve tekniklerin belirlenmesi. 12- Araç-gereç-kaynakların belirlenmesi. 13- Gezi-gözlem-inceleme ve deneylerin belirlenmesi. 14-Öğrencibaşarılarınındeğerlendirilmesi 15- Atatürkçülük konularının işleneceği konulara göre ünitelendirilmiş yıllık planda yazılcağı yerlerinbelirlenmesi. 16-Yıl içinde,dersi işlerken idareden ve velilerden istenecek desteklerin tespiti. 17-Öğrenci merkezli eğitim uygulamalarda yaşanan sıkıntılar sınıflar için il eylem planının okullardaki uyarlanması değerlendirilerek, hedeflenen düzeyeulaşılıpulaşılmadığınındeğerlendirilmesi. 19-SBSbaşarıdurumlarınıngörüşülmesi. 20- Eğitim öğretim yılında uygulanacak ölçme değerlendirme esaslarının ve sınavların zamanlarının belirlenmesi.(i.k.y Madde: ) 21-Bir yarı yılda yapılacak ortak sınavın görüşülüp karara bağlanması. 22-Zümre öğretmenler kurulu karalarının gündendeki maddelere uygunluğunun belirtilmesi. 23- Ders içi etkinliklere katılım notunun verileceği ders içi katılım notunun verileceği ölçeklerinbelirlenmesi. 24-Örnek ders işlenişinin diğer sınıflarla paylaşolması, velinin okuldak çalışmalara katılımının sağlanması,bireysel ve grup sunumlarının kaydedilerek,diğer okul ve zümreler ile paylaşılması. 25-Öğretmenlerin mahalli hizmet içi eğitimi yapılan çalışmalarının değerlendirilmesi. 26-Dilek temenniler ve kapanış.

2 GÜNDEM MADDELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ 1-)Yeniceabat İ.Ö.O Matematik Dersi zümre başkanı olarak Okul Müdür Yardımcısı... seçildi. 2-) Yeni İlköğretim Kurumları Yöneltmeliği nde yapılan değişikliklerin değerlendirilmesi.(2584 Sayılı Tebliğler Dergisi /26547 RG, /26619 RG, /26738 RG ) İKY nin madde 30,32, 33,35,36,38,39,40,41,42,43,45,46,47,48,50 ve İKY nin 5. kısımı(ilgili personelin görev, yetki ve sorumlulukları) İKY nin 6. kısım(kurullar, meslekî çalışmalar ve komisyonlar), sekizinci kısım (öğrenci davranışlarının değerlendirilmesi)ları okunmuştur. 3-)... : eğitim öğretim yılı; öğrencilerin ders dışında pek derslerle ilgilenmemesi dersleri tekrar etmemesi ve alıştırma yapmamasından dolayı ders başarısı istenilen seviyeye çekilememiş ve uygulamada en fazla zaman sorunuyla karşılaşılmıştır. Buna rağmen sınıflarda başarı oranının %100 olarak gerçekleştiğini söyledi ,Kalabalık sınıflarda etkinliklerin yapılmasının zor olduğu ve çok zaman aldığını,öğrencilerin derse hazırlıksız geldiği ve evde tekrar yapmadığını bu nedenle öğrencilerin öğrenme güçlüğü çektiğini, bir çok öğrenci velisinin eğitim seviyesinin düşük olması, her iki ebeveynin çalışıyor olması,öğrenci velilerinin çocukları ile tam olarak ilgilenememesine sebep olmaktadır dedi.ayrıca ünitelerde konu içeriğinin çok fazla olması ve konular arasında ilişkilerin zayıf olması, öğrencilerin konuları anlamada sıkıntı yaşamasına ve kunuların öğretiminde zorluklara neden olduğunu belirtti. 5-Diğer zümrelerle iş birliğinin geliştirilmesi gerektği, özellikle Fen zümresiyle iş biriğine gidilerek, konu içeriğine göre konuların birbirine paralel işlenmesi gerektiği belirtildi. Şekil, şema, düzlem, doğru, grafik, çizim, koordinat, yer belirleme, istatistik, açılar, çokgenler, çember, daire, silindir, prizmalar vb gibi yeteneklerin gelişimi için Teknoloji ve Tasarım öğretmeninden Çok büyük ve çok küçük sayılar, ağırlık, hacim, sıvı, arazi gibi konularda Fen ve Teknoloji öğretmeninden Atatürkçülük konuları ve milli bayramlar Sosyal bilgiler öğretmeninden Alan, çevre, hız, daire, merkez, çokgensel bölge ve spor sahaların oluşturulması gibi konularda Beden Eğitimi öğretmeninden yararlanılmalıdır. Güzel konuşma ve yazma, söylemek istediklerini doğru olarak ifade etme, dinlediklerini düzgün bir biçimde yazma, okuduklarını anlama gibi konular için Türkçe dersi öğretmeninden 6-..., Öğrencilere verilecek projelerin konusunun, verilme, toplanma ve değerlendirme esaslarının belirlenmesi. (İ.K.Y Madde:38) İ.K.Y Madde:38 okunarak Projelerle ilgili 2584 sayılı Tebliğler Dergisinde yapılan ek ve değişiklikler... tarafından okunarak proje konuları, öğrencilere tebliği, toplanma süresi, projelerde istenen nitelikler ve puanlama tespit edilmiştir.proje konuları öğrencilere Kasım ayı içerinde verilecek ve Nisan ayının son haftasına kadar süre tanınacaktır. Projeler pilot kalemle, A4 kâğıdına, tek taraflı olmak üzere silinti kazıntı olmaksızın aşağıdaki ölçekte belirtilen nitelikler doğrultusunda istenecektir.

3 Proje Değerlendirme Ölçeği: I. PROJEYİ HAZIRLAMA SÜRECİ 1. Projenin amacını belirleme 2. Projeye uygun plan yapma 3. İhtiyaçları belirleme 4. Farklı kaynaklardan bilgi toplama 5. Projeyi plana göre gerçekleştirme 6. Yetişkin rolünü gerçekleştirme 7. Proje çalışmasının istekli olarak gerçekleştirilmesi II. PROJENİN İÇERİĞİ 1. Türkçeyi doğru ve düzgün yazma 2. Bilgilerin doğruluğu 3. Toplanan bilgilerin analiz edilmesi 4. Elde edilen bilgilerden çıkarımda bulunma 5. Toplanan bilgilerin düzenlenmesi 6. Kritik düşünme becerisini gösterme 7. Yaratıcılık yeteneğini kullanma III. SUNU YAPMA 1. Türkçeyi doğru ve düzgün konuşma 2. Sorulara cevap verebilme 3. Konuyu dinleyicilerin ilgisini çekecek şekilde sunma 4. Sunuyu hedefe yönelik materyalle destekleme 5. Sunuyu verilen sürede yapma 6. Sunuyu severek yapma Proje değerlendirme formu projede öğrenciden beklenenler de göz önüne alınarak ayrı ayrı her madde maksimum 5 puan üzerinden değerlendirilecektir. 6. sınıflarda proje konuları aşağıdaki gibi belirlenmiştir. 1. PROJE: Projenin adı: Sınıfımızın spor takımını seçiyoruz: Açıklama: Futbol,Basketbol,Voleybol dallarıyla ilgili en iyi teknik özelliklere sahip sınıf takımını yedek oyuncularla birlikte (okulumuzun koşullarına göre) belirleyiniz. İçerik:geometri,sayılar,tablo ve grafik. Süre: 4 ay Beklenen beceriler:araştırma,girişimcilik,iletişim,karar verme,bilgi teknolojisini kullanma Araç ve gereç:hesap makinesi, cetvel Projede öğrenciden beklenen:

4 1.bir kümeyi modelleriyle belirlemesi 2.farklı temsil biçimleriyle göstermesi 3. kümelerde kesişim, birleşim,fark ve tümleme işlemlerini modelleriyle açıklama 4. şema ve sembol kullanarak gösterme 5.bir topluluktaki farklı özellikler hakkında sorular üretme ve veri toplama 6. bu verilere uygun tablo oluşturma 7. verileri uygun istatistiksel temsil biçimleri ile gösterme ve yorumlama 8. verilerin aritmetik ortalamasını ve aralığını hesaplayıp yorumlaması beklenmektedir. Değerlendirme:proje değerlendirme formu projede öğrenciden beklenenler de göz önüne alınarak ayrı ayrı değerlendirilecektir. 2. PROJE: Projenin adı: Kültür ve sanatımız Süre: 2 ay İçerik:geometri Araç ve gereç:cetvel boya kalemleri Beklenen beceriler:araştırma,iletişim,yaratıcı düşünme,karar verme,girişimcilik,türkçeyi doğru,etkili ve güzel kullanma Açıklama: halı ve kilim,seramik, cam süsleme gibi el sanatlarımızı bölgesel özelliklerine göre araştırınız ve bir tanıtım katoloğu hazırlayınız. Projede öğrenciden beklenen: 1. düzgün olan ve olmayan çokgenler arasındaki farkı açıklaması 2. eşlik ve benzerlik arasındaki ilişkiyi açıklaması 3.eş ve benzer çokgenlerin kenar ve açı özelliklerini belirlemesi beklenmektedir. Değerlendirme: proje değerlendirme formu projede öğrenciden beklenenler de göz önüne alınarak ayrı ayrı değerlendirilecektir. 3. PROJE Projenin adı:bilinmeyenin tarihi Süre:2 ay Açıklama:cebirin tarihsel gelişimiyle ilgili bir araştırma yapınız İçerik: cebir Beklenen beceriler: araştırma,iletişim,yaratıcı düşünme,karar verme,eleştirel düşünme, bilgi teknolojisini kullanma Araç ve gereç:bilgisayar Projede öğrenciden beklenen: 1.araştırma kapsamını belirleyebilme 2.kaynakları araştırma ve kullanabilme 3. sunum yapabilme Değerlendirme: proje değerlendirme formu projede öğrenciden beklenenler de göz önüne alınarak ayrı ayrı değerlendirilecektir. 4. PROJE Projenin adı: fotoğraf albümü yapalım Süre: 4-6 hafta Açıklama:ilgi duyduğunuz bir konuyla ilgili aşağıdaki yönergeleri de dikkate alarak bir fotoğraf albümü yapınız. (Örnek Konular: Arkadaş ve kendinizin okul hayatıyla ilgili fotoğrafları,aile resimleriniz,doğa resimleri,spor resimleri,uzay resimleri vb. fotoğraf ve resim boyutları 9 cm X 13 cm, 10cm X 15 cm, 13 cm X 18 cm boyutlarında olmalı.bu boyutlardan sadece birini seçebilirsiniz) İçerik:sayılar,ölçme,istatistik ve olasılık Beklenen beceriler:problem çözme, iletişim, akıl yürütme, yaratıcılık

5 Araç ve gereç:karton kağıt,mukavva,kaplama kağıdı veya vilneks deri yapıştırıcı,fotoğraflar veya gazete ve dergi resimleri Projede öğrenciden beklenen: 1.Kesirleri karşılaştırarak sıralama 2. Kesirlerle toplama işlemini yapabilme 3. Nicelikleri karşılaştırmada oran kullanabilme ve oranı farklı biçimlerde gösterebilme 4. orantıyı ve orantılı nicelikler arasındaki ilişkiyi açıklayabilme 5. uzunluk ölçme birimlerini açıklayıp birbirine dönüştürebilme 6. bir basit olayı ve bu olayın olma olasılığını açıklayabilme 7. bir basit olayın olma olasılığı ile ilgili problemleri çözüp sonucu yorumlayabilme 8. bir basit olayın olma olasılık değerinin aralığını açıklayabilme 9.kesin ve imkansız olayları açıklayabilme 5. PROJE Projenin adı: Geleceğimiz ve tasarruf Süre:1 ay Açıklama: elektrik tasarrufu, su tasarrufu alternatif enerji kaynakları, kağıt tasarrufu konularından birini seçerek tasarruf yöntemleri hakkında araştırma yapınız.araştırma konuları Türkiye ile ilgilidir.mevcut durumu değerlendiriniz ve çözüm önerisi üretiniz. İçerik: sayılar Beklenen beceriler: Eleştirel düşünme,yaratıcı düşünme, problem çözme,araştırma, karar verme,girişimcilik Araç ve gereç:hesap makinesi, cetvel, renkli kalemler, bilgisayar Projede öğrenciden beklenen: 1. Ondalık kesirlerle toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemlerini yapabilme 2. Yapılan işlemlerin sonucu strateji kullanarak tahmin edebilme 3. problem çözme ve kurma 6. PROJE Projenin adı: kayıp balık Süre: 3 ay Açıklama:balık beslemek istiyorsanız kendiniz için dikdörtgenler prizması, kare prizması ve küp şeklinde bir akvaryum yapınız. İçerik: Geometri, ölçme Beklenen beceriler:problem çözme, akıl yürütme, iletişim,ilişkilendirme Araç ve gereç:cam, soğuk silikon, cetvel yada metre Projede öğrenciden beklenen: 1. Alan ölçmede uygun birimleri belirleme ve bunlarla ilgili problemleri çözme 2. Kenar uzunluğu ile alan arasındaki ilişkiyi açıklama 3. dikdörtgenler prizması, kare prizma ve küpün yüzey alanları ile ilgili problemleri çözme ve kurma 4. hacim ölçme birimleri ve sıvı ölçme birimleri arasındaki ilişkiyi açıklama KONULAR PROJE ADI AÇIKLAMA SAYILAR Yurt dışına 3 aylık gezi Gezmek istedikleri bir ülke ile ilgili açıklama yapıp kalacakları ve gezecekleri yerleri belirleyerek gezi bütçesi oluşturma. Hadi pasta yapalım. Malzemelerinin kesir ve ondalık kesir olarak verilen bir pastanın malzemeleri ile yapımı. Araç yolu Sayı doğrusu şeklinde yapılan bir araç yolu ile ilgili sunum hazırlanması. Eski sayılar Eski uygarlıkların kullandıkları sayı ve sistemlerin araştırılması. Süt kampanyası Okul kantinindeki süt satışlarının belirlenip ileriki satışlar için tahmin oluşturma.

6 GEOMETRİ KÜMELER CEBİR ÖRÜNTÜ ÖLÇME İSTATİSTİK VE GRAFİKLER Okulumuzdaki boş alanlardan nasıl yararlanalım? Kaç araba alır? Güneş sistemi Hadi uçurtma yapalı? Ülkelerin bayrakları Binalar ve geometri Okul kütüphanesi Çarpım tablosu oluşturma Okuldaki kapalı veya açık boş alanları okul ihtiyacına göre yeniden düzenlenmesi. Okulumuzun ön bahçesinin krokisi çizilmesi, otopark olarak düşünüldüğünde maksimum kaç otomobil alacağının belirlenmesi. Güneş sisteminin boyutlarının ve elemanlarının incelenmesi, güneş sistemi modelinin yapılması. Uçurtma yapımının araştırılması, gerekli malzemelerin belirlenmesi ve alınması, uçurtmanın yapılması ve hangi geometrik cisimlerle karşılaşıldığının belirtilmesi. Birleşmiş milletlere üye ülkelerin bayraklarının incelenerek geometrik şekillerin saptanması. Konutlarda ve çevremizde görülen yapılarda kullanılan geometrik şekillerin araştırılması. Okul kütüphanesindeki kitapların sınıflandırılarak yapılan sınıflandırmanın kümelerle olan ilişkisi Farklı çarpım sistemleri oluşturma. Süt kampanyası Okul kantinindeki süt satışlarının belirlenip ileriki satışlar için tahmin oluşturma. Sınıf bütçesi Okul yönetiminin verdiği 300 YTL ile sınıfımıza almak istediğimiz ( gerekli olanlar) eşya ve hizmetlerin bütçesi. Yurt dışına 3 aylık Gezmek istedikleri bir ülke ile ilgili açıklama yapıp kalacakları ve gezi gezecekleri yerleri belirleyerek gezi bütçesi oluşturma. Güneş sistemi Güneş sisteminin boyutlarının ve elemanlarının incelenmesi, güneş sistemi modelinin yapılması. Röportaj Aile bireylerinin işte, evde, nerelerde ne kadar matematik kullandıkları ile ilgili röportajların sonuçlarının sunumları. Arılar Haftalık yemek listesi hazırlayalım Arı türlerinin araştırılarak, Bir arı kovanında ne kadar petek olur? Bunlardan ne kadar bal çıkar? Geometrik olarak petekler kare şeklinde olsaydı bal miktarındaki değişim ne yönde olurdu? vb soruların cevaplandırılması. Günlük kalori miktarları göz önünde bulundurularak aldığımız mineraller yağlar ve proteinlerin miktarlarının belirlenmesi. Faturalar Evinizin 3 aylık su, elektrik, telefon,doğalgaz vs. tüketim miktarları, ortalama miktarlar ve bunların tabloları ile 1 yılın tahmini fatura gideri. Sınıf istatistikleri Okulumuzun 6.,7., 8. sınıflarının istatistiklerini çıkarma ve grafik ile gösterme. Faturalar Evinizin 3 aylık su,elektrik,telefon,doğalgaz vs. tüketim miktarları, ortalama miktarlar ve bunların tabloları ile 1 yılın tahmini fatura gideri. Marketleri Araştıralım Temel gıda maddelerinin dört farklı marketteki fiyatlarının karşılaştırılması, bunların grafik ile izah edilerek en ucuz marketin tespit edilmesi. 7.Sınıflar:

7 1. PROJE : Projenin adı: kayıp balık Süre: 3 ay Açıklama:balık beslemek istiyorsanız kendiniz için dikdörtgenler prizması, kare prizması ve küp şeklinde bir akvaryum yapınız. İçerik: Geometri, ölçme Beklenen beceriler:problem çözme, akıl yürütme, iletişim,ilişkilendirme Araç ve gereç:cam, soğuk silikon, cetvel yada metre Projede öğrenciden beklenen: 1. Alan ölçmede uygun birimleri belirleme ve bunlarla ilgili problemleri çözme 2. Kenar uzunluğu ile alan arasındaki ilişkiyi açıklama 3. dikdörtgenler prizması, kare prizma ve küpün yüzey alanları ile ilgili problemleri çözme ve kurma 4. hacim ölçme birimleri ve sıvı ölçme birimleri arasındaki ilişkiyi açıklama 2. PROJE (1. Ünitede): Projenin adı: Prizmalarda alan hacim bağıntıları Projenin amacı: Prizmaları,prizmaların çevre, alan ve hacim bağıntılarını kavrayabilme 3. PROJE (4. Ünitede): Projenin adı: Veri toplama,grafiklerle gösterme Projenin amacı: Veri toplayabilmek için uygun sorular düzenleyebilme,verileri elde edip uygun grafiklerle gösterebilme KONULAR PROJE ADI AÇIKLAMA SAYILAR Yurt dışına 3 aylık gezi Gezmek istedikleri bir ülke ile ilgili açıklama yapıp kalacakları ve gezecekleri yerleri belirleyerek gezi bütçesi oluşturma. Hadi yemek yapalım. Malzemelerinin kesir ve ondalık kesir olarak verilen bir yemeğin 3,4,5. kişilik malzeme miktarlarının hesaplanarak yapımı. Tarih Şeridi Matematikteki önemli buluşların ve gelişmelerin üzerinde gösterildiği pano hazırlama. Eski sayılar Eski uygarlıkların kullandıkları sayı ve sistemlerin araştırılması. GEOMETRİ Okulumuzdaki boş alanlardan nasıl Okuldaki kapalı veya açık boş alanları okul ihtiyacına göre yeniden düzenlenmesi. yararlanalım? Kaç araba alır? Okulumuzun ön bahçesinin krokisi çizilmesi, otopark olarak düşünüldüğünde maksimum kaç otomobil alacağının belirlenmesi. Güneş sistemi Güneş sisteminin boyutlarının ve elemanlarının incelenmesi, güneş sistemi modelinin yapılması. Cisimler Düzgün geometrik cisimlerin kapalı ve açık maketlerinin hazırlanması. Arılar Arı türlerinin araştırılarak, Bir arı kovanında ne kadar petek olur? Bunlardan ne kadar bal çıkar? Geometrik olarak petekler kare şeklinde olsaydı bal miktarındaki değişim ne yönde olurdu? vb soruların cevaplandırılması. CEBİR Ünlü Türk Matematikçiler Ünlü Türk Matematikçilerin yaşamları ve matematiğe kazandırdıkları ile ilgili pano ve sunum hazırlanması. Sınıf bütçesi Okul yönetiminin verdiği 300 YTL ile sınıfımıza almak istediğimiz ( gerekli olanlar) eşya ve hizmetlerin bütçesi. Yurt dışına 3 aylık Gezmek istedikleri bir ülke ile ilgili açıklama yapıp kalacakları ve

8 ÖLÇME İSTATİSTİK VE GRAFİKLER ORAN ORANTI VE YÜZDE HESAPLARI DENKLEMLER gezi Güneş sistemi Röportaj Haftalık yemek listesi hazırlayalım gezecekleri yerleri belirleyerek gezi bütçesi oluşturma. Güneş sisteminin boyutlarının ve elemanlarının incelenmesi, güneş sistemi modelinin yapılması. Aile bireylerinin işte, evde, nerelerde ne kadar matematik kullandıkları ile ilgili röportajların sonuçlarının sunumları. Günlük kalori miktarları göz önünde bulundurularak aldığımız mineraller yağlar ve proteinlerin miktarlarının belirlenmesi. Sınıf istatistikleri Okulumuzun 6,7,8. sınıflarının istatistiklerini çıkarma ve grafik ile gösterme. DİE ile ilgili Kurumla ilgili araştırma yapılarak bize faydalarının belirlenmesi. araştırma İstatistikte matematiğin nasıl kullanıldığını gösteren bir örneğin hazırlanması. Faturalar Evinizin 3 aylık su,elektrik,telefon,doğalgaz vs. tüketim miktarları, ortalama miktarlar ve bunların tabloları ile 1 yılın tahmini fatura gideri. Trafik Kavşaktan geçen araçlarla ilgili inceleme. Tren,Vapur,Uçak,Deniz Otobüsü Tarifeleri Marketleri Araştıralım Apartmandakilerin yaşlar ve cinsiyetleri Yıllık enflasyon Yıllık enflasyon Yıllık Bütçeniz Hadi yemek yapalım. Matematik ve Eviniz Amiral Battı Toplu taşıma araçlarının tarifeleri ve yolcu yoğunlukları ile ilgili mod, medyan ve aritmetik ortalama hesaplamalarının yapılması. Temel gıda maddelerinin dört farklı marketteki fiyatlarının karşılaştırılması, bunların grafik ile izah edilerek en ucuz marketin tespit edilmesi. Yakın çevredeki 5 aile ile görüşülerek cinsiyet ve yaş aralığına göre istatistiklerinin ve grafiklerinin hazırlanması. Yıllık enflasyonun dört kişilik bir işçi ailesinin bütçesi üzerindeki etkisi. Temel gıda maddelerinin önümüzdeki yıl fiyatlarının tahmini olarak hesaplanması. Haftalık,aylık ve yıllık giderlerin hesaplanarak artırılan paranın likit fonla ya da faiz ile bir yıl sonundaki değişimi. Malzemelerinin kesir ve ondalık kesir olarak verilen bir yemeğin 3,4,5 kişilik malzeme miktarlarının hesaplanarak yapımı. Evdeki eşyaların boyutlarının ve simetrik olan eşyalarının hacimlerinin hesaplanması, birkaç geometrik şekilden oluşan eşyaların ölçek kullanılarak çizilmesi. Amiral battı oyunun koordinat sistemi ile ilişkisinin sınıf içerisinde sunumu. 8.sınıflar :

9 1. PROJE: Projenin adı: kayıp balık Süre: 3 ay Açıklama:balık beslemek istiyorsanız kendiniz için dikdörtgenler prizması, kare prizması ve küp şeklinde bir akvaryum yapınız. İçerik: Geometri, ölçme Beklenen beceriler:problem çözme, akıl yürütme, iletişim,ilişkilendirme Araç ve gereç:cam, soğuk silikon, cetvel yada metre Projede öğrenciden beklenen: 1. Alan ölçmede uygun birimleri belirleme ve bunlarla ilgili problemleri çözme 2. Kenar uzunluğu ile alan arasındaki ilişkiyi açıklama 3. dikdörtgenler prizması, kare prizma ve küpün yüzey alanları ile ilgili problemleri çözme ve kurma 4. hacim ölçme birimleri ve sıvı ölçme birimleri arasındaki ilişkiyi açıklama 2. PROJE (1. Ünitede): Projenin adı: Türk basketbol takımlarının değerlendirilmesi Projenin amacı: Türkiye basketbol liginde oynayan takımların sezon boyunca oynadıkları maçlara ait istatistiksel verilerin toplanması,düzenlenmesi ve yorumlanması Araç ve gereç: İnternet,ansiklopediler,spor gazeteleri,hesap tabloları yazılımı, hesap makinesi 3. PROJE (3. Ünitede): Projenin adı: Uçurtma tasarımı yarışması Projenin amacı: Geometri bilgisini kullanarak bir uçurtma tasarımı gerçekleştirmek Araç ve gereç: Geliştirilecek uçurtma modeline göre araç ve gereç proje ekiplerince belirlenecek. 4. PROJE (4. Ünitede): Projenin adı: Permütasyon veya kombinasyon oyunu Projenin amacı: Permütasyon veya kombinasyon kullanmayı gerektiren bir oyun hazırlamak Araç ve gereç: Hazırlanacak oyunda kullanılacak araç ve gereç projeyi yapan kişi tarafından belirlenecek. 5. PROJE (5. Ünitede): Projenin adı: Dekorasyon çalışmaları Projenin amacı: Geometri bilgisini kullanarak bir iş yerinin dekorasyon modelini oluşturmak. Araç ve gereç: Geliştirilecek dekorasyon modeline göre araç ve gereç proje ekiplerince belirlenecek. 6. PROJE (6. Ünitede): Projenin adı: Akıllı su deposu tasarımı Projenin amacı: Farklı ihtiyaç ve koşullara göre su deposu tasarlamak Araç ve gereç: karton,cetvel, kalem,kağıt,üç boyutlu çizim yazılımları 7. PROJE (7. Ünitede): Projenin adı: Makine tasarımı Projenin amacı: Geometri bilgisini kullanarak ihtiyaç duyulan bir makinenin tasarımını yapmak Araç ve gereç: karton,makas,yapıştırıcı,cetvel,pergel,kalem,izole bant.. 8. PROJE (8. Ünitede): Projenin adı: Depreme karşı alınan önlemler Projenin amacı: Yapıların depreme dayanıklılığınıaraştırmak ve yapılabilecek sağlamlaştırma çalışmalarını belirlemek Araç ve gereç: Araç ve gereç ihtiyaca göre projeyi yapan kişi tarafından belirlenecektir. KONULAR PROJE ADI AÇIKLAMA SAYILAR Yurt dışına 3 aylık Gezmek istedikleri bir ülke ile ilgili açıklama yapıp kalacakları ve

10 GEOMETRİ CEBİR ÖLÇME İSTATİSTİK VE GRAFİKLER gezi Tarih Şeridi Eski sayılar Okulumuzdaki boş alanlardan nasıl yararlanalım? Kaç araba alır? Güneş sistemi Hacim Farkı Arılar gezecekleri yerleri belirleyerek gezi bütçesi oluşturma. Matematikteki önemli buluşların ve gelişmelerin üzerinde gösterildiği pano hazırlama. Eski uygarlıkların kullandıkları sayı ve sistemlerin araştırılması. Okuldaki kapalı veya açık boş alanları okul ihtiyacına göre yeniden düzenlenmesi, plan ve maketlerinin hazırlanması. Okulumuzun ön bahçesinin krokisi çizilmesi, otopark olarak düşünüldüğünde maksimum kaç otomobil alacağının belirlenmesi. Güneş sisteminin boyutlarının ve elemanlarının incelenmesi, güneş sisteminin ölçekli bir modelinin yapılması. Kuru bakliyatın pişmeden önce ve sonraki hacim farklarının hesaplanması. Arı türlerinin araştırılarak, Bir arı kovanında ne kadar petek olur? Bunlardan ne kadar bal çıkar? Geometrik olarak petekler kare şeklinde olsaydı bal miktarındaki değişim ne yönde olurdu? vb soruların cevaplandırılması. Ünlü Türk Ünlü Türk Matematikçilerin yaşamları ve matematiğe Matematikçiler kazandırdıkları ile ilgili pano ve sunum hazırlanması. Matematik matematik ile ilgili ilginç soruların,matematik ile ilgili Gazetesi karikatürlerin,matematik bulmacasının,zeka bulmacasının,ünlü bir matematikçinin hayatının,matematik tarihinin gibi konuların bulunduğu bir gazete tasarlamanız istenmektedir. Güneş sistemi Güneş sisteminin boyutlarının ve elemanlarının incelenmesi, güneş sistemi modelinin yapılması. Röportaj Çevremizden seçtiğimiz (aile bireyleri de dahil olmak üzere) 10 kişinin işte, evde, nerelerde ne kadar matematik kullandıkları ile ilgili röportajların sonuçlarının sunumları. Tebeşir Sorunu Haftalık yemek listesi hazırlayalım Sınıfımızın bir aylık tebeşir masrafı ve bunun üzerinden okulun bir yıllık tebeşir masrafının tahmini hesaplanması. Günlük kalori miktarları göz önünde bulundurularak aldığımız mineraller yağlar ve proteinlerin miktarlarının belirlenmesi. Sınıf istatistikleri Okulumuzun 6,7,8. sınıflarının istatistiklerini çıkarma ve grafik ile gösterme. DİE ile ilgili Kurumla ilgili araştırma yapılarak bize faydalarının belirlenmesi. araştırma İstatistikte matematiğin nasıl kullanıldığını gösteren bir örneğin hazırlanması. Faturalar Evinizin 3 aylık su,elektrik,telefon,doğalgaz vs. tüketim miktarları, ortalama miktarlar ve bunların tabloları ile 1 yılın tahmini fatura gideri. Trafik Kavşaktan geçen araçlarla ilgili inceleme. Tren,Vapur,Uçak,Deniz Otobüsü Tarifeleri Marketleri Araştıralım Toplu taşıma araçlarının tarifeleri ve yolcu yoğunlukları ile ilgili mod,medyan ve aritmetik ortalama hesaplamalarının yapılması. Temel gıda maddelerinin dört farklı marketteki fiyatlarının karşılaştırılması, bunların grafik ile izah edilerek en ucuz marketin tespit edilmesi.

11 ORAN ORANTI VE YÜZDE HESAPLARI Apartmandakilerin yaşlar ve cinsiyetleri Yıllık enflasyon Yıllık enflasyon Yıllık Bütçeniz Yakın çevredeki 5 aile ile görüşülerek cinsiyet ve yaş aralığına göre istatistiklerinin ve grafiklerinin hazırlanması. Yıllık enflasyonun dört kişilik bir işçi ailesinin bütçesi üzerindeki etkisi. Temel gıda maddelerinin önümüzdeki yıl fiyatlarının tahmini olarak hesaplanması. Haftalık,aylık ve yıllık giderlerin hesaplanarak artırılan paranın likit fonla ya da faiz ile bir yıl sonundaki değişimi. Öğrencilere verilecek performans görevlerinin konusunun, verilme, toplanma ve değerlendirme esaslarının belirlenmesi (İ.K.Y Madde:38): Her dönem verilmek üzere İşlenmiş konulardan hazırlanacak olan sorular ve ya 6., 7. ve 8. sınıflar için ders kitabında yer alan performans görev konularından biri seçilerek sınıflarda panolara asılarak duyurulacak.performans ödevleri sınfta bireysel veya grupla yapılacaktır. Hazırlanacak ödevler öğrencilere daha önceden belirtilen kriterler doğrultusunda puanlandırılarak değerlendirilecektir ( hazırlanacak soru sayısına göre puanlama öğrencilere duyurulacaktır)her bir performans konusu için ayrı dereceli puanlama anahtarı yapılacak.performans görevi dereceli puanlama anahtarı da sınıf panosuna asılacaktır. Ayrıca performans görevleri için de yönergeler belirlenecektir. 6.SINIF MATEMATİK DERSİ PERFORMANS GÖREVİ KONULARI: A) Eski Ve Yeni Ölçme Araçları/ Sizden eskiden kullanılan ama Atatürk devrimleri ile değiştirilen ölçü aletlerini karşılaştırmanız istenmektedir. B) Asal sayılar / Sizden asal sayıların oluşumu ve çeşitleri hakkında rapor ve sunum hazırlamanız istenmektedir. C) Bölünebilme kuralları D) Çarpım tablosunun hazırlanması E) Gitmek istediğiniz bir yerle ilgili açıklama yapıp, gezi programınızı hazırlayın. Gezi bütçesini oluşturunuz. Geziniz 2 gün konaklama yapacak şekilde oluşturun. 200 YTL niz olsun. Harcamalarınızı aşağıdakilerden yararlanarak planlayınız Yolculuk : Uçak: 40 YTL Otobüs:20 YTL Tren: 15 YTL Konaklama ( bir gün) Pansiyon: 25 YTL 3 Yıldızlı Otel: 35 YTL 5 Yıldızlı Otel: 50 YTL Eğlence (tek kişi) Eğlence Parkı:4 YTL Masa Tenisi : 3 YTL Müzikli Ortam: 10 YTL Spor Salonu: 7 YTL Gezilecek Yerler: Müzeler: 4YTL Tarihi Yerler: 7 YTL Doğa Gezileri: 15YTL Alış veriş merkezi: 5 YTL Yemek ( Öğün) Otel: 5YTL Restoran( Lüks) :25 YTL Restoran ( ORT) : 15YTL Kafe ( tost,poğaça vb. ) : 2 YTL Hediyelik Eşyalar: Resimler: 15YTL Tabaklar: 10 YTL Diğer : 3YTL F) Ege bölgesindeki maden rezervlerini araştırınız/ (Tüm bölgelerimiz için uygulanabilir.) G) Sınıfınızın tabanına halıflex döşenecektir. Halıflexin maliyetini hesaplayınız H) Tasarım yapıyorum: halı ve kilim yada örgü ve dantel yada cam süsleme sanatlarıyla ilgili motif tasarımı oluşturma

12 I) Cebir ustalığı : Okulun bahçesine havuz yapılacak tabanını düzgün çokgensel bölge şeklinde taşlarla döşeyiniz. 7.SINIF MATEMATİK DERSİ PERFORMANS GÖREVİ KONULARI: A) Matematikçi yönetici: bir otobüs firmasında yönetici olarak çalışan öğrencilerin hazırlanan tablo ile ilgili soruların cevaplanması ve anket yapılması B) Akıllı ayraç: kitap okumada kullanılacak yeri belirlemek için bir ayraç yapmaları ama bu ayraç her bir bölümün kaç sayfa okunduğunu da göstersin. C) Meslekleri tanıyalım : belli mesleklerin gelirleri ve çalışma sürelerini araştırıp meslek seçiminde yardımcı olunuz. D) Arkadaşım taşınıyor: eşyaları kırmadan taşımak için önce naylon poşete sarılması daha sonra kolilenmesi gerekmektedir.değişik ebatlardaki nesneleri değişik ebatlardaki kolilere koymakta yardımcı olunuz. E) Evinizdeki su sayacını takip ederek 2 haftalık tüketime göre günlük harcanan su miktarının ortalamasını bulma F) Türkiye de ödenen vergiler ve bu vergilerin yüzde oranları hakkında araştırma yapılması. G) Cebir alanında ünlü bir türk bilim adamı hakkında araştırma çalışması H) Ailenizin,haftalık giderlerinin tabloyla ve grafikle gösterilmesi I) Bir olayın olma olasılığı ile ilgili deney düzenleme 8.SINIF MATEMATİK DERSİ PERFORMANS GÖREVİ KONULARI: A) okulun yüksekliğinin ayna ile benzer üçgen oluşturarak hesaplattırılması B) okulun yüksekliğinin gölgesinin güneşle yaptığı açı ve trigonometri cetveli kullanarak hesaplattırılması C) okulun yüksekliğinin gölgesi ve sopalar yardımıyla benzer üçgen oluşturarak hesaplattırılması Ç) Kareköklü Sayılar D) HARFLİ İFADELER E) Rasyonel Sayılarda Sıralama F) Özdeşlik kavramı hakkında açıklama ve örneklerin verilmesi. Önemli özdeşliklerin araştırılması ve bu özdeşliklerin bulunduğu bir tablonun hazırlanıp sınıfa sunulması G) Çarpanlara ayırma yöntem ve tekniklerin araştırılması örneklerle sunumunun yapılması. Verilen ifadelerin en sade hale getirilmesi ile ilgili sorular ve çözümleri nin sınıfa sunulması H) Eşkenar üçgenin yükseklik,çevre ve alan formülleri ile ilgili tablo I) Pisagor Ve Öklit bağıntısı hakkında tablo ve sunum İ) 1. dereceden bir bilinmeyenli denklemlerle problem çözümleri/sizden 1. dereceden bir bilinmeyenli denklemlerle çözülebilen kesir,hareket,sayı ve orantı problemlerin den 10 ar tane çözmeniz istenmektedir. J) Benzerlik kuralları.thales kimdir?thales teoremlerinin uygulanması. K) Devirli ondalık açılım ve irrasyonel sayılar hakkında sunum L) Reel sayılar,üslü sayılar,kareköklü sayılar,özdeşlik ve denklemler konularınyla ilgili herbirinden ayrı ayrı olmak üzere 10 ar tane soru hazırlanması ve bu soruların çözümlerinin yapılması Ayrıca her sınıf seviyesinde ders kitabındaki performans konuları da seçilebilir. Performans öğretmen gözetiminde de yapılacaktır.her performansın ayrı değerlendirme ölçeği olacaktır.fakat genel olarak performans değerlendirme kriterleri: 1. Bilimsel Düşünme (yaratıcılık,kavramlar) 2. Sunum ( dil kullanımı,konuşma,kavramsal anlayış)

13 3. Sergileme(Tutum,teknoloji kullanımı estetik) 4. Ödevin Kapağı: 5. Raporun özenle düzgün yazılmış olması 6. Yazım Kurallarına Uygunluğu 7. Örneklerin Doğruluğu ve yeterliliği 8. Şekil veya Tabloların Uygunluğu veya yeterliliği 9. Kaynakların Yeterliliği 10. Zamanında teslim 7-..., Kaynaştırma eğitimine tabi veya üstün zekalı öğrencilerin belirlenmesinde rehberlik servisiyle iş birliğine gidilerek buna uygun planlmanın yapılmasına karar verilmiştir ,Sosyal kulüp çalışmaların çevre şartları göz önüne alınarak,bulunduğu çevreye katkı verecek şekilde yönetmelik içinde yapılması gerektiğini belirtti ,Ünitedeki konuların veya ünitelerin gerekli görüldüğü takdirde yer değiştirilebileceğivurgulandı. 10- Matematik dersinin özel ve genel amaçları matematik öğretmeni... tarafından okundu ve açıklandı. İnsanın içinde yaşadığı topluma ekonomik,kültürel,bilimsel bakımdan uyum sağlayabilen ve kendine de yararlı olabilen bir fert olarak yetişebilmesi için gerekli olan bir takım amaçları vardır.bunları şöyle sıralamak mümkündür(matematik eğitiminin genel amaçları): 1. Matematiksel kavramları ve sistemleri anlayabilecek, bunlar arasında ilişkiler kurabilecek, bu kavram ve sistemleri günlük hayatta ve diğer öğrenme alanlarında kullanabileceklerdir. 2. Matematikte veya diğer alanlarda ileri bir eğitim alabilmek için gerekli matematiksel bilgi ve becerileri kazanabilecektir. 3. Mantıksal tümevarım ve tümdengelimle ilgili çıkarımlar yapabilecektir. 4. Matematiksel problemleri çözme süreci içinde kendi matematiksel düşünce ve akıl yürütmelerini ifade edebilecektir. 5. Matematiksel düşüncelerini mantıklı bir şekilde açıklamak ve paylaşmak için matematiksel terminoloji ve dili doğru kullanabilecektir. 6. Tahmin etme ve zihinden işlem yapma becerilerini etkin kullanabilecektir. 7. Problem çözme stratejileri geliştirebilecek ve bunları günlük hayattaki problemlerin çözümünde kullanabilecektir. 8. Model kurabilecek, modelleri sözel ve matematiksel ifadelerle ilişkilendirebilecektir. 9. Matematiğe yönelik olumlu tutum geliştirebilecek, öz güven duyabilecektir. 10. Matematiğin gücünü ve ilişkiler ağı içeren yapısını takdir edebilecektir. 11. Entelektüel merakı ilerletecek ve geliştirebilecektir. 12. Matematiğin tarihi gelişimi ve buna parelel olarak insan düşüncesinin gelişmesindeki rolünü ve değerini, diğer alanlardaki kullanımının önemini kavrayabilecektir. 13. Sistemli, dikkatli, sabırlı ve sorumlu olma özelliklerini geliştirebilecektir. 14. Araştırma yapma, bilgi üretme ve kullanma gücünü geliştirebilecektir. 15. Matematik ve sanat ilişkisini kurabilecek, estetik duygular geliştirebilecektir. KARAR: Tüm ünite ve konularda matematiğin temel hedeflerinin öğrencilere örneklerle sezdirilerek derse olan ilginin artırılmasına, değişik düşünme yöntemleri oluşturularak neden

14 sonuç ilişkilerinin oluşturulması akıl yürütme becerisini geliştirme ve doğruya ulaşmanın bir çok yolu olduğunun kavratılmasına karar verildi , tek düze bir öğretim şeklinden uzaklaşılması gerektiğini, fikirlerini rahatça belirten öğrenciler görmek istediğini belirtti. Bu şekildeki bir yaklaşımın mutlaka başarıyı getireceği belirtildi. Uygulayabileceğimiz yöntem ve metotlar aşağıda belirtilmiştir. Uygun olan metotlar seçilerek ders konularının işleneceği belirtildi. Düz anlatım Yöntemi Öğretmen veya öğrencilerin birinin konu ile ilgili bilgiyi diğerlerine anlatması şeklinde işleyen, öğretmen merkezli bir yöntemdir. Öğrenciler dinleyici konumdadır ve pasiftir. Her derste olduğu gibi matematik derslerinde de bu yönteme başvurmanın zorunlu olduğu durumlar vardır. Konuya dikkat çekme, ders sonunda konuyu toparlama ve özetleme ancak düz anlatım ile olur. Bunlar ve benzeri durumların dışında kullanılması pek önerilmez, daha çok diğer yöntemlerin (buluş yolu vs.) tamamlayıcısı olarak kullanılması önerilir. Düz anlatıma başvurulurken, Anlatıma araç-gereçten yararlanarak ilgi toplamaya, Anlatımın öğrencilerin soru sormasına fırsat verecek şekilde düzenlenmesine, Öğrencilerin anlayacağı bir dilin kullanılması ve cümlelerin kısa olmasına, Devamlı anlatma süresinin 10 dakikayı geçmemesine özen gösterilmelidir Tanımlar Yardımıyla Öğretim Tanımlar, matematiğin kuruluşunda yer alan ve her konuda çokça rastlanan bir bilgi türüdür. Örneğin, "bir rasyonel sayıyı gösteren kesirlerden paydası10 veya 10'un kuvvetlerinden biri olan kesirlere ondalık kesir denir", "bilinmeyen içeren ve bu bilinmeyenlerin alabileceği her değer için sağlanan eşitliklere özdeşlik denir" birer tanım bilgisidir. Bunlardan birincisi ondalık kesir, diğeri özdeşlik kavramlarının tanımlarıdır. Tanımlar yardımı ile öğretimde, kazandırılacak olan kavramın tanımı, bu tanıma uyan ve uymayan örneklerle birlikte verilir. Öğrencilere düşen görev, tanımı dikkatli bir şekilde incelemek, uyan ve uymayan örnekleri birbirinden ayırmaktır. Buluş Yoluyla Öğretim Buluş yoluyla öğrenme, öğrencinin kendisinin üretmesi veya bilgiye ulaşması esasına dayanır. Öğretmenin görevi, gerekli öğrenme ortamını sağlamak suretiyle öğrenciye yardım etmek, öğrenme etkinlikleri sırasında öğrencileri yönlendirmek, ihtiyaç duydukları taktirde onlara yardım etmektir. Bu yöntem en çok kavram bilgisinin ve genelleme bilgisinin kazandırılmasında kullanılır Senaryo ile Öğretim Herhangi bir şeyi akılda tutamadıkları için yaşlarını gerekçe gösteren babaannelerin pembe dizileri nasıl bir zevkle izledikleri ve oradaki olayları nasıl sırasıyla anlatabildiklerini düşününüz. Senaryo ile öğretim, kazandırılacak bilgi ve becerilerin bir olaylar zinciri içinde örtülü olarak sunulması, bu olayları yaşayanların bunları öğrenmesi esasına dayanır. Her matematik bilgiyi içeren senaryoların yazılması kuşkusuz ki imkânsızdır, ancak senaryo ile öğretime uygun matematik konuları vardır. Sınıf, hayat içinde öğrenmemiz gereken şeyleri öğrenmek için düzenlenmiş suni bir ortamdır. Onun için sınıfta gerçek bir senaryo uygulaması yapmak zordur. Yani öğrenci sınıfın içinde, hayat dışındadır. Sınıfı çevreye taşımak da örgün eğitimde pek kolay olmamaktadır. Bundan ötürü senaryo için, suni ortamlar yaratma, hayalinde canlandırma ve oyuncu ile duygusal beraberlik içinde olmadan yararlanılır. Seyirci izlediği bir filmde çoğu kez olayın akışına kendini kaptırır ve oyunculardan birinin tarafına geçerek, onun isteklerinin gerçekleşmesini, onun başarılı olmasını ister. İşte öğretimi senaryolaştırma, öğrencinin kendini oyuncu yerine koymasını sağlamak suretiyle olur. Senaryolaştırmak için gerçek bir olay bulunmadığı takdirde olması muhtemel bir hikâyeden de faydalanılabilinir. Önce roller belirlenir ve olayın sonucu çocukların oyunu oynamaları ile aydınlanır. Öğretilecek kavram ve beceriler oyunun içine adeta emdirilmiş bir biçimde, örtülü olarak verilir. Öğrenci neyi öğrendiğini en sonunda anlar. Kısmen buluş yolunun kullanılmasına benzeyen bu yöntemde bilginin kazanımı ve kullanımı senaryo gereği hayati bir duruma karşılık gelmektedir. Bir tehlikeyi önlemekte veya başka bir kazancı olmaktadır. Analizle Öğretim Analizle öğretim, bir genellemeyi, genellemenin elde edilişindeki basamakları tek tek ve sırayla incelemek suretiyle anlamayı esas alan öğretim yöntemidir. Her adımda genellemeye ulaşmak için, yapılan işlemin gerekçesi, dayandığı matematik temelle açıklanır. Teoremlerin ispatına bu yöntemin bir uygulaması olarak bakılabilir. İlköğretim Matematik konuları içinde bazı bağıntıların (genellemelerin) ispatına yer verilir. Bu yöntem kavrama düzeyini yükseltmeyi amaçlar ve özellikle ispatı birkaç adım gerektiren bağıntıların çıkarılmasında kullanılır.

15 Bu yöntemde kural ya da genelleme öğrencilere önceden duyurulur ve arkasından adım adım işlemler yapılır, her basamakta öğrencilere sorular sorulur, alınan cevaplar düzeltilir ve böyle devam ederek genel sonuca ulaşılır. Yöntemin uygulanmasındaki bu büyük sıkıntı, analizle ilgili adımların gerektirdiği ön bilgilerin tam olarak bilinmemesi durumunda doğar. Kurallar Yardımıyla Öğretim Kurallar yardımıyla öğretim bir işin yapılmasında yer alan işlem basamaklarının ezberletilmesidir. Matematik öğretimindeki çağdaş yaklaşımlarla pek bağdaşmayan bu yöntemin kullanılması, kazandırılacak becerinin gerektirdiği zihinsel işlemlerin karmaşık olması durumunda zorunludur. İ.M.P. sekizinci sınıf programında (s:446) yer alan "karekök alma becerisi" kurallar yardımı ile öğretim yöntemi kullanılarak öğretilir. Çünkü karekök alma işleminde kullanılan düşüncenin kavranması ilköğretim çağı çocukları için zordur. Benzer bir örnek ilkokulda çarpmanın sağlanmasını9 atarak yapmadır. Çarpmanın sağlanmasını9 atarak yapmanın mantıksal temeli bölünebilme kurallarına dayanır. Çocuklar bu aşta bölünebilme kurallarını kavrayacak olgunluğa gelmedikleri için 9 atarak sağlamayla ilgili kuralı ancak ezberleyerek öğrenebilirler. Bu yöntemin uygulanmasında öğrencilerden gelecek olan "Neden 9 atıyoruz da 8 atmıyoruz?" biçimindeki bir soruyu öğretmen "vakti gelince onu da öğreneceksiniz" diyerek cevaplamalıdır Deneysel Etkinliklerle Öğretim Matematik öğretimi sırasında bazen "deneyle doğrulama veya göstermeye başvurulur. Deneysel yöntemle, buluş yoluyla öğrenme maddesinde olduğu gibi bir genellemeye ulaşılır. Kullanılan yöntem aslında buluş yoludur ancak bazı buluşları yapabilmek için bir takım deney materyalinin kullanımına ihtiyaç olmaktadır. Özellikle geometri ile ilgili genellemelerin kazandırılmasında deneysel etkinliklere başvurulur. Yöntemin iyi çalışması için materyal hazırlığının tam olması ve işlem basamaklarının iyi sıralanması gerekir Oyunlarla Öğretim Oyunlarla öğretim özellikle küçük sınıflarda kullanılan bir yöntemdir. Oyunlar çoğunlukla öğrenilenin pekiştirilmesi aşamasında kullanılır. En makbul oyun, matematiksel etkinliğin yapılmasını açıkça istemeyen, ancak oyunu kazanmak için bu matematiksel etkinliklerin kesinlikle yapılmasını gerektiren oyundur. Oyunun içinde soru veya sorular vardır. Soru sınıfa sorulur. Bir yarışma havası estirilir. Bilen öğrenci veya grup cevabını öğretmene gösterir, doğru ise bir kazanma sırası(sıra numarası) alır, değilse yeniden düşünmeye döner. Bireysel ve grup olarak yarışılabilir. Öğretmenin her bir sınıf için oyunlar bilmesi ya da düzenleyebilmesi önemlidir. Soru-cevap metodu Soru, dilbilgisi kurallarına uygun olarak sorulmalıdır. "Niçin", "neden", "nasıl", "kim", "ne zaman" gibi soru ekleri ile başlamalı veya soru ekleri ile bitmelidir. "Evet-hayır" sorularından kaçınmalıdır. Öğretmen soru hazırlama ve sınıfta öğrencilerin önünde soru sorma tekniklerini iyi bilmelidir. Soru; kısa, açık, anlam bakımından doğru ve uyarıcı olmalıdır. Her sorun veya fikir için ayrı ayrı soru sorulmalı, birkaç konuyu kapsayan genel sorulardan kaçınmalıdır. Belirsiz ve karışık cevaplar düşündüren bir soru, sınıfta problem çıkartabilir. Sorular dağınık olmamalı; dersin hedefine uygun, tutarlı, konu ile uyumlu olmalıdır. "Merak soruları"ndan kaçınmalıdır. Soru; akla, mantığa, gerçeğe ve bilimsel esaslara uygun olmalıdır. Soru; emir veya telkin mahiyetinde olmamalıdır. Soru, gerektiğinde öğrencilerin dikkatini dersin önemli yerlerine çekmek, dersi dinleyenlerin derse yönelmelerini sağlamak, dikkatsiz öğrencileri uyarmak ve disiplin sağlamak amacıyla da kullanılabilir. Öğretmen soru sorarken esnek olmalı, öğrencileri rahatlatmalı; soru veya cevap anlaşılmadığı zaman, aynı söyleyiş kalıbıyla değil yeni ifadelerle, soru veya cevap açılmaya çalışılmalıdır. Sorunun cevabı içinde olmamalı; yani soru cevabı belli etmemeli, telkin etmemeli; öğrencileri düşünmeye, bilgi ve tecrübelerini yoklamaya sevk etmelidir. Soru; sorunun içeriği, kolaylığı ve zorluğu bakımından, öğrencilerin zihinsel ve ruhsal gelişim seviyelerine uygun olmalıdır. Öğrencinin seviyesinin altında veya üstünde sorular sormamaya özen göstermelidir. Soru-cevap yöntemi dersi mekanikleştirmemeli, öğrencileri ezbere sürüklememelidir. Öte yandan sorucevap yöntemi zaman israfına yol açmamalı; dersi "kaynatacak", öğrencileri kutuplaştıracak uygulamalardan kaçınmalıdır. Soru, bir öğrenciye veya belli bir öğrenci grubuna değil, sınıfın bütününe yöneltilmeli ve sınıfın tamamından cevap beklenmelidir. Cevap verme safhasına mümkün olduğu kadar çok öğrencinin katılması sağlanmalı, sınıftaki öğrencilerden mümkün olduğu kadar çok sayıda cevap almak hedeflenmelidir. Cevaplar aceleye getirilmemeli, "kerrat cetveli sorgulaması" yapılmamalı; öğrencilerin düşünüp cevap hazırlaması için yeterli bir zaman bırakılmalıdır. Öğrenciler cevaba zorlanmamalı, sıkıştırılmamalı, "manevî işkence" yapılmamalıdır. Aynı zamanda "evet" veya "hayır" gibi kısa cevaplar isteyen savcı sorgulamasından da kaçınmalıdır. Soru veya cevaplar çok tekrarlanmamalıdır. Bu, öğrencilerin ilgisini dağıtır.

16 Öğrenciler de soru sormaya isteklendirilmelidir. Soru formüle etmenin, dersin anlaşılmasını kolaylaştırdığı, derse olan ilgiyi arttırdığı unutulmamalıdır. Soru kadar, verilecek cevabın da açık ve net olması sağlanmalıdır. Tahminî cevaplar çıkaracak soru sormamalıdır. Sorulara verilecek cevaplarda, öğrencinin kişisel fikir ve tutumlarının sergilenmemesi, belli bir dinî veya ideolojik sistemin propaganda edilmemesi sağlanmalıdır. Cevabın tek öğrenci tarafından verilmesi sağlanmalı, koro halinde veya "her kafadan bir ses çıkarak" cevaplandırmalara imkân verilmemelidir. Eğer isim söylenerek öğrenciden cevap istenecekse, öğrenci numarasına göre baştan veya sondan başlayıp sırayla gitme yerine, rasgele seçim yapılmalıdır. Bu metodu kullanılırken öğrencileri sınıf huzurunda utandırıcı, mahcup edici, onur kırıcı durumlara düşürmekten kaçınmalı; bilakis "iyi", "güzel" gibi sözler veya notlarla öğrenci ödüllendirilmeli; bu şekilde daha sonraki soru veya cevaplara katılmaları teşvik edilmelidir. Tartışma metodu a) Tartışma başlamadan önce yönetici mümkünse tartışmaya katılanları tek tek tanıtmalı, konuyu, tartışmada herkesin uyması gereken kuralları (söz alarak konuşma, konuşma süresine uyma, başkalarının sözlerini kesmeme, konudan uzaklaşmama, nezaket kurallarına uyma v.s.) açıklamalıdır. Tartışmacıların kişiliklerle değil fikirler ve sorunlarla uğraşmaları istenmelidir. b) Tartışmanın konu ve yönetiminin öğretmen merkezli mi, yoksa öğrenci merkezli mi (serbest) olacağı baştan belirlenmelidir. c) Tartışılacak konu büyükse, daha önceden alt gruplar oluşturarak mini tartışmalar yaptırmalı; konunun bütünü üzerindeki tartışma daha sonra sınıfın geneli önünde yaptırılmalıdır. d) Sınıf tartışmalarında bütün öğrencilerin tartışmaya katılmaları, hatta eşit oranda söz alarak katılmaları sağlanmalıdır. e) Tartışmanın tıkandığı, konunun dağıtıldığı, nezaket kuralları dışına çıkıldığı durumlarda, öğretmen soracağı bazı sorularla kontrolü tekrar eline almalıdır. Tartışmanın bilimsel ölçüler dışına çıkmamasına dikkat etmelidir. f) Tartışma konuları önceden verilmeli ve öğrencilerin tartışmaya kaynak eserlerden hazırlanmaları sağlanmalıdır. g) Tartışma giriş-gelişme-sonuç gibi safhaları olan bir plân izlemeli; tartışma sırasında önemli hususlar (tartışmanın amacı, ana sorunlar, tartışma süresi v.s.) tahtaya yazılmalıdır. h) Tartışmadan çıkarılabilecek sonuçlar veya grupların ana görüşleri, tartışma etapları arasında ve en sonunda öğretmen tarafından ortaya konmalıdır. i) Tartışma genelde yetişkinlerin yapabileceği bir iştir. Eğer ilk ve ortaokul düzeyinde bu metodu kullanılmak isteniyorsa ya -ödev olarak verilen- okuma ve yayalı bir ön hazırlıktan veya bir gözlem gezisi, bir film seyretme, bir deney yapmadan v.s. sonra yaptırmalıdır Gezi-Gözlem metodu Gözlem yapılırken şunlara dikkat edilmelidir: Gözlenecek varlık veya olay kendi şartlarında olmalıdır. Gözlemin amaç veya amaçları olmalıdır. Gözlem plânlı yapılmalıdır. Plânsız gözlemin bilgi oluşturması çok zordur. Büyük bilimsel buluşlarda plânlı gözlemin yeri büyüktür. Gözlem plânının öğrencilerle ve hatta velilerle birlikte yapılması, plâna öğrencinin ve velisinin katkısının sağlanması gereklidir. Öğrenci katılımı, öğretmenin ilgisinden çok öğrencilerin ilgilerine yönelmeyi sağlayacak ve öğretmenin önemsiz gördüğü fakat öğrenciler için anlamlı olan birçok ayrıntının ele alınmasına yarayacaktır. Gözlemin plânlama aşamasında öğrencilerin gözlem konusuna ilgisinin çekilmesi şarttır. İlgi çekmeyen öğrenmelerin kalıcı olmadığı biliniyor. Plânlama esnasında, gözlemin hangi aşamasına daha çok dikkat edileceği belirtilmelidir. Öğretmenlerin yapılacak gözlemle ilgili ön araştırmalar yapmaları, hatta öğrencilere yaptırmadan kendilerinin önceden bir kez gözlem yapmaları faydalıdır. Bir gözlem plânında; gözlem tarihi ve süresi, gözlem yeri, gözlemin amacı, neyin veya nelerin gözleneceği, -gözlem gezisi ise- hangi vasıta ile gidilip-gelineceği, gözleme kimlerin katılacağı ve gözlemin nasıl yapılacağı gibi hususların bulunması gereklidir. Gözlemin bir gezi ile birlikte olmasının gerektiği durumlarda, amacın dışına çıkılmaması gereklidir. Gezi içeren gözlemlerde disiplin problemleri olabilir. Bu sebeple organizasyonun çok iyi yapılması gereklidir. Uzak mesafe gözlemlerinin maddî külfetinin bulunması da ayrı bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple geziye dayalı gözlemlerde zamanlama ve plânlama diğer gözlemlerden daha dikkatli yapılmalıdır. Gözlem gezisi için başta okul idaresinden izin alarak, velilere o gün... yere gözlem gezisine gidileceği bildirilerek, bunun için gerekli âlet-edevat ve gerektiğinde giysiler bile hazırlanarak, geziye gidilecek yerdeki yetkililere haber verip onların danışmanlar görevlendirmeleri sağlanarak v.s. çok sağlam bir şekilde işe başlamalıdır. Öğrenciler, gittikleri yerlerde neye dikkat edeceklerini, neyi gözleyeceklerini iyi bilmelidirler. Yoksa gözlem gezisi alelade bir gezi, bir zaman kaybı şekline de dönüşebilir.

17 Gözlem sonunda gözlem sonuçlarını görmeye yönelik bir değerlendirmenin yapılması esastır. Bu yapılırken gözlem sırasında tutulan notlar, toplanan materyaller, alınan fotoğraf veya filmler, ses kayıtları v.s. ayrıntılı olarak değerlendirilmelidir. Gözlem sırasında öğrencilere not tutturma alışkanlığı kazandırılmalıdır. Böylelikle sınıf değerlendirmesinde öğrenci unuttuklarını hatırlar, görmediği hayal unsuru şeyler eklemez. Bu değerlendirme sırasında öğrencilere gezi-gözlemi anlattırma, yazdırma, resmini yaptırma, modelini, haritasını çizme v.s. yaptırılabilir Beyin Fırtınası : Bir konuya çözüm getirmek, karar vermek ve hayal yoluyla düşünce ve fikir üretmek için kullanılan yaratıcı teknik. Buna buluş fırtınası da denilmektedir. Temel ilkesi, bir problemi çözmede görevlendirilen grubun üyeleri mümkün olduğu kadar çok fikir üretirler. Burada fikirlerin savunulması istenmez. Özelliği 1. Toplantının amacı ya da sorunun ne olduğunun belirtilmesi. 2. Zaman sınırı belirlenmeli, bu süre içinde herkesin katkı sağlaması istenmeli. 3. Tartışma bitince analiz edilmeli, değerlendirilmesi ve yeniden örgütlenmesi yapılmalı. 4. Toplantı sonunda tartışmalara devam edilip edilmeyeceğine karar verilmeli. Beyin fırtınası ile problem çözmede istenilen düşünce yöntemleri farklılıklar göstermekle birlikte en çok yararlanılan çözüm yolları, benzerinden yararlanma, fikir bağlantıları kurma ve zarardan yarar çıkarmadır. Mikro Öğretim : Yüz yüze eğitimin gerçekleştirilmesi için sınıf içinde uygulanan tekniktir. Başarısızlık tehlikesinin düşük, öğretme yeteneği olanaklarının yüksek olduğu yapay ortamlarda öğretmen adaylarına hizmet öncesi deneyim kazandırır. Bu teknikte dersler kısa tutulur ve öğrenci sayısının az olmasına dikkat edilir. Mikro öğretim çoğunlukla öğret-yeniden öğret çevrimi adı verilen bir sınama yanılma durumu olarak saptanır. Bu çevrim altı basamaktan oluşur : 1. Verilen görevin gereklerine uygun bir mikro ders hazırlanır. 2. Belirlenen mikro ders öğretilir. 3. Öğretmen işlemin ne derece başarıyla yerine getirildiğine dair dönüt alır. 4. Alınan dönüt ışığında mikro ders yeniden düzenlenir 1. Mikro ders yeniden öğretilir. 2. Bu defa öğretme işleminde gerçekleştirilen ya da gerçekleştirilemeyen iyileştirmelerle ilgili sözlü, yazılı ya da teyple dönüt alınır. ALTI DÜŞÜNCE ŞAPKASI Belli bir konuyu görüşmek, bir problemi çözmek ya da bir konuda karara varmanın gerektiği toplantılarda, toplantıya katılanlar genellikle daldan dala atlamakta, herkes konuya farklı açıdan yaklaşmaktadır. Bu da çok fazla zaman kaybına ve sonuçların ortaya çıkmasında güçlüklere neden olur. Altı Düşünce Şapkası Yöntemi, düşünce ve önerilerin belirli bir düzen içinde sunulması ve sistematikleştirilmesi için kullanılan bir yöntemdir. Şapkalar düşüncelerin ayrıştırılması için kullanılan bir semboldür. Şapkaların rengi değiştikçe, rengin simgelediği düşüncelerin belirli bir düzen içinde sırasıyla aktarılması beklenir. Katılımcılara üzerinde görüşme yapacakları konu verilir. Tüm katılımcıların konuya yaklaşırken aynı şapkayı giymeleri yani konuya aynı şekilde yaklaşmaları istenir. Şapkaların renkleri aşağıda verilen düşünme yaklaşımlarını simgelemektedir. BEYAZ ŞAPKA: Net bilgileri içerir (Tarafsız Şapka) Görüşülen konu ile ilgili net bilgiler, sayılar, araştırmalar, kanıtlanmış veriler ortaya konur. Hangi bilgilere sahibiz? Hangi bilgiler eksik? İhtiyacımız olan bilgiyi nasıl elde ederiz? KIRMIZI ŞAPKA: Duygular bu şapkada hesaba katılır. (Duygusal, Kişisel Şapka) Görüşülen konu ile ilgili olarak, kişilere hiçbir dayanağı olmadan hislerini söyleme şansı verilir. Bu olay, durum, öneri, sorun vb. hakkında neler hissediyorum? SİYAH ŞAPKA: Tehlikelerle alakalı olan şapkadır. (Kötümser şapka, tedbir şapkası) Konunun riskleri, gelecekte doğurabileceği problemler, eleştiriler ortaya çıkarılır. Bu önerinin bize zararları neler olabilir? SARI ŞAPKA: Avantajların ortaya konduğu şapkadır.(iyimser şapka, yararlar şapkası) O işin avantajları ortaya konulur. Getirileri göz önüne alınır. Bu olayın bize sağlayacağı çıkarlar(yararlar) neler olabilir? YEŞİL ŞAPKA:

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI NECMİYE BİLGİN OKULU MATEMATİK DERSİ I.DÖNEM ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ TOPLANTI TUTANAĞIDIR.

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI NECMİYE BİLGİN OKULU MATEMATİK DERSİ I.DÖNEM ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ TOPLANTI TUTANAĞIDIR. 2015 2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI NECMİYE BİLGİN OKULU MATEMATİK DERSİ I.DÖNEM ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ TOPLANTI TUTANAĞIDIR. Toplantı Tarihi :5/10/2015 Toplantı Yeri : Öğretmenler Odası Toplantıya Katılanlar: Ayşegül

Detaylı

2010 2011 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ATATÜRK İLKÖĞRETİM OKULU MATEMATİK DERSİ I.DÖNEM ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ TOPLANTI TUTANAĞIDIR.

2010 2011 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ATATÜRK İLKÖĞRETİM OKULU MATEMATİK DERSİ I.DÖNEM ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ TOPLANTI TUTANAĞIDIR. 2010 2011 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ATATÜRK İLKÖĞRETİM OKULU MATEMATİK DERSİ I.DÖNEM ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ TOPLANTI TUTANAĞIDIR. Toplantı Tarihi :29.10.2010 Toplantı Yeri : Öğretmenler Odası Toplantıya Katılanlar:...

Detaylı

MATEMATİK DERSİ PROJE KONULARI 6.SINIFLAR

MATEMATİK DERSİ PROJE KONULARI 6.SINIFLAR 6.SINIFLAR SAYILAR Yurt içinde bir aylık gezi Gezmek istedikleri bir şehir ile ilgili açıklama yapıp kalacakları ve gezecekleri yerleri belirleyerek gezi bütçesi oluşturma. KÜMELER İSTATİSTİK VE Fotoğraf

Detaylı

8.SINIF MATEMATİK DERSİ PROJE ÖDEVİ

8.SINIF MATEMATİK DERSİ PROJE ÖDEVİ PROJE ÖDEVİ KONUSU:cisimler/Sizden düzgün geometrik cisimlerin(prizmalar,piramitler, küre ) kapalı maketlerinin hazırlanması istenmektedir. 2)Düzgün prizma ve pramitlerin özelliklerini öğreniniz. 3)Açık

Detaylı

6.SINIF MATEMATİK DERSİ PROJE GÖREVİ

6.SINIF MATEMATİK DERSİ PROJE GÖREVİ 6.SINIF MATEMATİK DERSİ PROJE GÖREVİ PROJE KONUSU:SINIF İSTATİSTİKLERİ/Okulumuz 6-7-8.sınıf öğrencilerinin öncelikle kız-erkek sayılarının daha sonra tuttuğu takım,en sevdiği ders ve hangi mesleği seçmek

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ EGE BÖLGESİ OKULLAR ARASI MATEMATİK YARIŞMASI 1.AŞAMA KONU KAPSAMI

ÖZEL EGE LİSESİ EGE BÖLGESİ OKULLAR ARASI MATEMATİK YARIŞMASI 1.AŞAMA KONU KAPSAMI ÖZEL EGE LİSESİ EGE BÖLGESİ OKULLAR ARASI MATEMATİK YARIŞMASI 1.AŞAMA KONU KAPSAMI 6. SINIF 5. SINIF TÜM KONULARI 1.ÜNİTE: Geometrik Şekiller 1) Verileri Düzenleme, Çokgenler ve Süsleme 2) Dörtgenler 3)

Detaylı

PROJE GÖREVİ BEKLENEN BECERİLER. Problem çözme Akıl yürütme İletişim İlişkilendirme Araştırma

PROJE GÖREVİ BEKLENEN BECERİLER. Problem çözme Akıl yürütme İletişim İlişkilendirme Araştırma Doğadaki Matematik Bu görevde sizden: Arılar ve hayvanlardaki matematiksel beceriler hakkında araştırma yapmanız, peteklerin hangi geometrik şekle benzediklerinin ve bu şeklin sağladığı avantajların araştırılması,

Detaylı

CK MTP21 AYRINTILAR. 5. Sınıf Matematik. Konu Tarama No

CK MTP21 AYRINTILAR. 5. Sınıf Matematik. Konu Tarama No 5. Sınıf 01 Milyonlar 02 Örüntüler Adı 03 Doğal Sayılarla Toplama ve Çıkarma İşlemleri 04 Doğal Sayılarla Çarpma ve Bölme İşlemleri 05 Zihinden İşlemler, Bölme İşleminde Kalanı Yorumlama, Çarpma ve Bölme

Detaylı

5. SINIF MATEMATİK YILLIK PLANI

5. SINIF MATEMATİK YILLIK PLANI 5. SINIF MATEMATİK YILLIK PLANI 2018-2019 DOĞAL SAYILAR VE İŞLEMLER 1.hafta 17-23 Eylül Milyonlar 5.1.1.1 5.1.1.2 6 01 1-2 2.hafta 24-30 Eylül Örüntüler 5.1.1.3 11 02 3-4 3.hafta 01-07 Ekim Doğal Sayılarda

Detaylı

KARTAL SEMİHA ŞAKİR ANADOLU LİSESİ 2009-2010 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MATEMATİK ZÜMRESİ ÖĞRETMENLERİ TOPLANTI TUTANAĞI

KARTAL SEMİHA ŞAKİR ANADOLU LİSESİ 2009-2010 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MATEMATİK ZÜMRESİ ÖĞRETMENLERİ TOPLANTI TUTANAĞI KARTAL SEMİHA ŞAKİR ANADOLU LİSESİ 2009-2010 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MATEMATİK ZÜMRESİ ÖĞRETMENLERİ TOPLANTI TUTANAĞI TOPLANTI NO : 1 DERSİN ADI : Matematik, Geometri, Analitik Geometri TOPLANTI TARİHİ : 02.09.2009

Detaylı

SAĞLIK BİLGİSİ DERSİ MÜZÂKERE KONULARI

SAĞLIK BİLGİSİ DERSİ MÜZÂKERE KONULARI SAĞLIK BİLGİSİ DERSİ MÜZÂKERE KONULARI Bu dosyadaki maddeler, 2014 Haziran döneminde yapılan mesleki çalışmalardan seçilmiştir. Bilindiği gibi Haziran döneminde; İHL Meslek Dersleri, DKAB ve Kültür Dersleri

Detaylı

Projenizi I. Dönem teslim edecekseniz 18 Ocak a kadar, II. Dönem teslim edecekseniz 29 Nisana kadar teslim etmelisiniz.

Projenizi I. Dönem teslim edecekseniz 18 Ocak a kadar, II. Dönem teslim edecekseniz 29 Nisana kadar teslim etmelisiniz. Sevgili Öğrenciler, Proje görevlerinden sadece birini seçerek görevinizi tamamlayıp zamanında teslim etmenizi bekliyoruz. Projeleriniz SAYFA2 de bulunan PROJE DEĞERLENDİRME FORMU na göre değerlendirileceği

Detaylı

VELİLER İÇİN. TÜBİTAK Bilim Fuarları Kılavuzu

VELİLER İÇİN. TÜBİTAK Bilim Fuarları Kılavuzu VELİLER İÇİN TÜBİTAK Bilim Fuarları Kılavuzu 1 2 Veliler TÜBİTAK için Bilim Fuarları Kılavuzu 3 Değerli Veliler, TÜBİTAK Bilim Fuarları, öğrencilerin bireysel ilgileri doğrultusunda seçtikleri konuları

Detaylı

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI:

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: Bu formun ç kt s n al p ço altarak ö rencilerinizin ücretsiz Morpa Kampüs yarıyıl tatili üyeli inden yararlanmalar n sa layabilirsiniz.! ISBN NUMARASI: 84354975 ISBN NUMARASI: 84354975! ISBN NUMARASI:

Detaylı

PROJEYİ OLUŞTURAN ÖĞELER PROJE RAPORU YAZMA

PROJEYİ OLUŞTURAN ÖĞELER PROJE RAPORU YAZMA PROJE NEDİR? Öğrencilerin grup hâlinde veya bireysel olarak, istedikleri bir alanda/konuda inceleme, araştırma ve yorum yapma, görüş geliştirme, yeni bilgilere ulaşma, özgün düşünce üretme ve çıkarımlarda

Detaylı

SİDRE 2000 ORTAOKULU 2014 2015 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI MATEMATİK DERSİ 8. SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

SİDRE 2000 ORTAOKULU 2014 2015 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI MATEMATİK DERSİ 8. SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI -6.09.0 DÖNÜŞÜM Sİ 5-9.09.0 ÖRÜNTÜ VE SÜSLEMELER SİDRE 000 ORTAOKULU 0 05 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI MATEMATİK DERSİ 8. SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI,. Doğru, çokgen ve çember modellerinden örüntüler

Detaylı

SORU BANKASI GEOMETRİ KPSS KPSS. Genel Yetenek Genel Kültür. Sayısal ve Mantıksal Akıl Yürütme. Eğitimde. Lise ve Ön Lisans Adayları İçin MATEMATİK

SORU BANKASI GEOMETRİ KPSS KPSS. Genel Yetenek Genel Kültür. Sayısal ve Mantıksal Akıl Yürütme. Eğitimde. Lise ve Ön Lisans Adayları İçin MATEMATİK KPSS Genel Yetenek Genel Kültür Lise ve Ön Lisans Adayları İçin MATEMATİK Sayısal ve Mantıksal Akıl Yürütme KPSS 2016 Pegem Akademi Sınav Komisyonu; 2014 KPSS ye Pegem Yayınları ile hazırlanan adayların,

Detaylı

a) Çıkarma işleminin; eksilen ile çıkanın ters işaretlisinin toplamı anlamına geldiğini kavrar.

a) Çıkarma işleminin; eksilen ile çıkanın ters işaretlisinin toplamı anlamına geldiğini kavrar. 7. SINIF KAZANIM VE AÇIKLAMALARI M.7.1. SAYILAR VE İŞLEMLER M.7.1.1. Tam Sayılarla Toplama, Çıkarma, Çarpma ve Bölme İşlemleri M.7.1.1.1. Tam sayılarla toplama ve çıkarma işlemlerini yapar; ilgili problemleri

Detaylı

2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MALATYA İLİ 1. EĞİTİM BÖLGESİ İLKOKULLAR 2. SINIF ÖĞRETMENLERİ 2. DÖNEM ZÜMRE BAŞKANLARI KURULU TOPLANTI TUTANAĞI

2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MALATYA İLİ 1. EĞİTİM BÖLGESİ İLKOKULLAR 2. SINIF ÖĞRETMENLERİ 2. DÖNEM ZÜMRE BAŞKANLARI KURULU TOPLANTI TUTANAĞI 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MALATYA İLİ 1. EĞİTİM BÖLGESİ İLKOKULLAR 2. SINIF ÖĞRETMENLERİ 2. DÖNEM ZÜMRE BAŞKANLARI KURULU TOPLANTI TUTANAĞI Tarih : 14.02.2014 Saat : 15.00 Yer : Cumhuriyet İlkokulu

Detaylı

ALİ KAYA ORTAOKULU Matematik Zümre Öğretmnleri

ALİ KAYA ORTAOKULU Matematik Zümre Öğretmnleri Sevgili Öğrenciler, Proje g örevlerinden sadece birini seçerek görevinizi tamamlayıp zamanında teslim etmenizi bekliyoruz.projeleriniz en son sayfada bulunan dereceli puanlama ölçeğine göre değerlendirileceği

Detaylı

ÖZEL MARMARA İLKOKULU 2014-2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 3.SINIFLAR VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ -4-

ÖZEL MARMARA İLKOKULU 2014-2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 3.SINIFLAR VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ -4- ÖZEL MARMARA İLKOKULU 2014-2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 3.SINIFLAR VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ -4- Sayın Velimiz, Sizlerin eğitim öğretim sürecimizde yapılan çok yönlü çalışmalar konusunda bilgi sahibi olmanızın

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. ORTAOKULU MATEMATİK DERSİ I.DÖNEM ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ TOPLANTI TUTANAĞIDIR.

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. ORTAOKULU MATEMATİK DERSİ I.DÖNEM ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ TOPLANTI TUTANAĞIDIR. 2013 2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. ORTAOKULU MATEMATİK DERSİ I.DÖNEM ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ TOPLANTI TUTANAĞIDIR. Toplantı Tarihi :13.09.2013 Toplantı Yeri : Öğretmenler Odası Toplantı Saati: 10:00 Toplantıya

Detaylı

MATEMATIK ÖĞRETIM YÖNTEMLERI. Yrd. Doç. Dr. Nuray Çalışkan-Dedeoğlu Matematik Eğitimi

MATEMATIK ÖĞRETIM YÖNTEMLERI. Yrd. Doç. Dr. Nuray Çalışkan-Dedeoğlu Matematik Eğitimi MATEMATIK ÖĞRETIM YÖNTEMLERI Yrd. Doç. Dr. Nuray Çalışkan-Dedeoğlu Matematik Eğitimi Dersin İçeriği Matematiğin doğası / Matematiksel bilgi Matematik öğretiminin temel ilkeleri Matematikte başlıca kuramlar

Detaylı

PROJE NEDİR NASIL HAZIRLANIR Proje çalışması merak ve gözlemle başlar. Çevrede yaşananları merak etmek ve bunun doğrultusunda merak edilen konulara ilişkin gözlem yapmak proje hazırlamada ilk adımı oluşturur.

Detaylı

. ORTAOKULU 2014 / 2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 6/B SINIFI ŞUBE ÖĞRETMENLER KURULU II. DÖNEM TOPLANTI TUTANAĞI GÜNDEM MADDELERİ

. ORTAOKULU 2014 / 2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 6/B SINIFI ŞUBE ÖĞRETMENLER KURULU II. DÖNEM TOPLANTI TUTANAĞI GÜNDEM MADDELERİ . ORTAOKULU 2014 / 2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 6/B SINIFI ŞUBE ÖĞRETMENLER KURULU II. DÖNEM TOPLANTI TUTANAĞI KARAR NO : 2 TOPLANTI TARİHİ : 09./3/2015 TOPLANTI YERİ : Müdür Odası TOPLANTI SAATİ : 15.40 GÜNDEM

Detaylı

MATEMATİK GİRİŞ UZAK HEDEFLER. Dördüncü sınıf matematik müfredat programının hedefi: Öğrencilerin:

MATEMATİK GİRİŞ UZAK HEDEFLER. Dördüncü sınıf matematik müfredat programının hedefi: Öğrencilerin: MATEMATİK (haftalık ders sayısı 5, yıllık toplam 185 ders saati) GİRİŞ XXI. yüzyılda matematik eğitimi yalnız doğa olaylarının araştırmasında ve teknikte değil insanoğlunun mantıklı, eleştirel ve estetik

Detaylı

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI:

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: Bu formun ç kt s n al p ço altarak ö rencilerinizin ücretsiz Morpa Kampüs yarıyıl tatili üyeli inden yararlanmalar n sa layabilirsiniz.! ISBN NUMARASI: 65482465 ISBN NUMARASI: 65482465! ISBN NUMARASI:

Detaylı

2013 2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF MATEMATİK DERSİ KONULARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ ALT ÖĞRENME. Örüntü ve Süslemeler

2013 2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF MATEMATİK DERSİ KONULARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ ALT ÖĞRENME. Örüntü ve Süslemeler 2013 2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF MATEMATİK DERSİ KONULARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ SÜRE ÖĞRENME Ay Hafta D.Saati ALANI EYLÜL 2 Geometri 2 3 Geometri 2 Geometri 2 Olasılıkve ALT

Detaylı

EK-1 BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ

EK-1 BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ EK-1 Beden eğitimi dersinde öğrencilerin başarıları; sınavlar, varsa projeler, öğrencilerin performanslarını belirlemeye yönelik çalışmalardan

Detaylı

ADIGÜZEL REHBERLİK. Rehberlik Postası. 2015/Sayı:2

ADIGÜZEL REHBERLİK. Rehberlik Postası. 2015/Sayı:2 1 VERİMLİ DERS ÇALIŞMASI KONUSUNDA VELİLERE ÖNERİLER Anne, baba ve öğretmenlerin öğrenciden genel beklentisi, onların "derslerine çok çalışıp, başarılı olmaları" yönündedir. Beklenti böyle olunca başarısızlığın

Detaylı

1-Zihinsel kazanýmlar 2-Duyuþsal kazanýmlar 3-Bedensel kazanýmlar

1-Zihinsel kazanýmlar 2-Duyuþsal kazanýmlar 3-Bedensel kazanýmlar ÖÐRENME Öðrenme, bireyin çevresi ile etkileþimi sonucu kalýcý olan davranýþ kazanmasýdýr. Öðrenme planlý ve düzenli etkileþim sonucu olur. Eðitimde hedef, toplumun geliþimine katký saðlayacak bireyi geliþtirmektir.

Detaylı

Ortaokul Sınıflar Matematik Dersi Öğretim Programı*: Kazandırılması Öngörülen Temel Beceriler

Ortaokul Sınıflar Matematik Dersi Öğretim Programı*: Kazandırılması Öngörülen Temel Beceriler Ortaokul 5.- 8. Sınıflar Matematik Dersi Öğretim Programı*: Kazandırılması Öngörülen Temel Beceriler Yrd. Doç. Dr. Nuray Ç. Dedeoğlu İlköğretim Matematik Eğitimi * MEB (2013). Ortaokul matematik dersi

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. IV Türkçe Zorunlu Ders. Haftalık. Ders. Okul Eğitimi Süresi. Saati

DERS BİLGİ FORMU. IV Türkçe Zorunlu Ders. Haftalık. Ders. Okul Eğitimi Süresi. Saati DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI I BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ

Detaylı

TED KDZ EREĞLİ KOLEJİ VAKFI ÖZEL İLKOKULU 2013/2014 ÖĞRETİM YILI 6.SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ MATEMATİK YILLIK PLANI

TED KDZ EREĞLİ KOLEJİ VAKFI ÖZEL İLKOKULU 2013/2014 ÖĞRETİM YILI 6.SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ MATEMATİK YILLIK PLANI EYLÜL (16-20).09. 2013 KÜMELER KÜMELER 1.ÜNİTE KÜMELER EYLÜL (9 13).09.2013 1.ÜNİTE KÜMELE R KÜME LER TED KDZ EREĞLİ KOLEJİ VAKFI ÖZEL İLKOKULU 2013/2014 ÖĞRETİM YILI 6.SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ MATEMATİK

Detaylı

1. Araştırma 2. Yaratıcı düşünme 3. Karar verme 4. Akıl yürütme 5. İlişkilendirme

1. Araştırma 2. Yaratıcı düşünme 3. Karar verme 4. Akıl yürütme 5. İlişkilendirme SINIF : 6 ÖĞRENME ALANI : İBADET ÜNİTE : 2 / NAMAZ İBADETİ MATERYAL TÜRÜ : PROJE ÖDEVİ 6.SINIF İÇERİK SINIF DÜZEYİ BEKLENEN BECERİLER HAZIRLAMA SÜRESİ DEĞERLENDİRMEDE KULLANILACAK ARAÇLAR Namazın şartlarıyla

Detaylı

2012 2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI..ORTA OKULU MATEMATİK DERSİ 1. DÖNEM ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ TOPLANTI TUTANAĞIDIR

2012 2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI..ORTA OKULU MATEMATİK DERSİ 1. DÖNEM ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ TOPLANTI TUTANAĞIDIR 2012 2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI..ORTA OKULU MATEMATİK DERSİ 1. DÖNEM ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ TOPLANTI TUTANAĞIDIR TOPLANTI NO : 1 TOPLANTI TARİHİ : 21/09/2012 TOPLANTIYA KATILANLAR :...,...,...,... GÜNDEM MADDELERİ

Detaylı

T.C GEDİZ KAYMAKAMLIĞI ALTINKENT İLKOKULU-ORTAOKULU VİZYON BELGESİ

T.C GEDİZ KAYMAKAMLIĞI ALTINKENT İLKOKULU-ORTAOKULU VİZYON BELGESİ T.C GEDİZ KAYMAKAMLIĞI ALTINKENT İLKOKULU-ORTAOKULU VİZYON BELGESİ Öğretim Çalışmaları: Öğretim Çalışmaları: 5-6-7 ve 8.sınıflarda kazanımlara ulaşma düzeyini ölçmek için 3 adet ölçme yapılarak, sonuçları

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bölüm 2 CEBİR 43

İÇİNDEKİLER. Bölüm 2 CEBİR 43 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 SAYILAR 13 1.1 Doğal Sayılar 15 1.1.1. Tek ve Çift Sayılar 15 1.1.2. Asal Sayılar 15 1.1.3 Doğal Sayıların Özellikleri 15 1.1.4 Doğal Sayılarda Özel Toplamlar 16 1.1.5. Faktöriyel

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Nuray Ç. Dedeoğlu İlköğretim Matematik Eğitimi İlkokul Matematik Dersi Öğretim Programı

Yrd. Doç. Dr. Nuray Ç. Dedeoğlu İlköğretim Matematik Eğitimi İlkokul Matematik Dersi Öğretim Programı Yrd. Doç. Dr. Nuray Ç. Dedeoğlu İlköğretim Matematik Eğitimi ndedeoglu@sakarya.edu.tr İlkokul Matematik Dersi Öğretim Programı Güncel Öğretim Programı MEB (2009) İlköğretim ve MEB (2015) İlkokul Matematik

Detaylı

ÖZEL ÖĞRETİM KURSU MATEMATİK-I ÇERÇEVE PROGRAMI. :Kesikkapı Mah. Atatürk Cad.No.79 Fethiye /MUĞLA

ÖZEL ÖĞRETİM KURSU MATEMATİK-I ÇERÇEVE PROGRAMI. :Kesikkapı Mah. Atatürk Cad.No.79 Fethiye /MUĞLA ÖZEL ÖĞRETİM KURSU MATEMATİK-I ÇERÇEVE PROGRAMI 1.KURUMUN ADI 2.KURUMUN ADRESİ 3.KURUCUNUN ADI :Tercih Özel Öğretim Kursu :Kesikkapı Mah. Atatürk Cad.No.79 Fethiye /MUĞLA : ARTI ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETİM Danışmanlık

Detaylı

12.SINIF A VE B GRUBU MATEMATİK-GEOMETRİ DERSİ KURS KONULARI VE TESTLERİ

12.SINIF A VE B GRUBU MATEMATİK-GEOMETRİ DERSİ KURS KONULARI VE TESTLERİ .SINIF A VE B GRUBU MATEMATİK-GEOMETRİ DERSİ KURS KONULARI VE TESTLERİ A-TEST SAYILAR- TEMEL KAVRAMLAR A-TEST SAYILAR- POLİNOMLAR B-TEST POLİNOMLAR- PARALEL DOĞRULARDA VE ÜÇGENDE AÇILAR A- B TEST PARALEL

Detaylı

2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ATAKENT ORTAOKULU 8/ A SINIFI 2. DÖNEM ŞUBE ÖĞRETMENLER KURULU TOPLANTI TUTANAĞIDIR.

2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ATAKENT ORTAOKULU 8/ A SINIFI 2. DÖNEM ŞUBE ÖĞRETMENLER KURULU TOPLANTI TUTANAĞIDIR. Toplantı No : 2 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ATAKENT ORTAOKULU 8/ A SINIFI 2. DÖNEM ŞUBE ÖĞRETMENLER KURULU TOPLANTI TUTANAĞIDIR. Toplantı Tarihi : 17/02/2016 Toplantı Saati : 12.00 Toplantı Yeri : Müdür

Detaylı

2. YARIYIL 5. SINIFLAR ZÜMRE ÖĞRETMENLER KURULU TOPLANTI TUTANAĞI

2. YARIYIL 5. SINIFLAR ZÜMRE ÖĞRETMENLER KURULU TOPLANTI TUTANAĞI 2010-2011 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI...İLKÖĞRETİM OKULU 2. YARIYIL 5. SINIFLAR ZÜMRE ÖĞRETMENLER KURULU TOPLANTI TUTANAĞI TOPLANTI YERİ Öğretmenler : Odası TOPLANTI TARİHİ 24.02.2011 : TOPLANTI SAATİ 12.30 :

Detaylı

Proje İzleme: Neden gerekli?

Proje İzleme: Neden gerekli? Proje İzleme: Neden gerekli? Mantıksal Çerçeve Matrisinde İzleme Göstergeleri Raporlama Araçlar Müdahale Mantığı / Projenin Kapsamı MANTIKSAL ÇERÇEVE Objektif Şekilde Doğrulanabilir Başarı Göstergeleri

Detaylı

2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3. SINIFLAR VELİ BİLGİLENDİRME MEKTUBU 2

2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3. SINIFLAR VELİ BİLGİLENDİRME MEKTUBU 2 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3. SINIFLAR VELİ BİLGİLENDİRME MEKTUBU 2 Sayın Veli, Bu mektubumuzda, 2015-2016 Eğitim - Öğretim yılı MEV Koleji Özel Güzelbahçe İlkokulu,3. Sınıflar sınıf öğretmenleri zümresi

Detaylı

Eğitim Yönetimi ve Denetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı (5 Zorunlu Ders+ 6 Seçmeli Ders)

Eğitim Yönetimi ve Denetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı (5 Zorunlu Ders+ 6 Seçmeli Ders) Eğitim Yönetimi ve Denetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı (5 Zorunlu Ders+ 6 Seçmeli Ders) Eğitim Yönetimi ve Denetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı Dersin Kodu Dersin Adı T U/L Kredi ECTS EYD-504 Eğitim

Detaylı

PROJE HAZIRLAMA Proje;

PROJE HAZIRLAMA Proje; PROJE HAZIRLAMA PROJE HAZIRLAMA Proje; önceden belirlenmiş bir süre içerisinde değişim yaratmayı hedefleyen, birbiriyle ilişkili amaç ve hedefleri olan, uygulanması sonucunda çeşitli ürünlerin elde edildiği

Detaylı

AKYURT İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM TANITIM VE YÖNELTME TOPLANTISINA HOŞGELDİNİZ

AKYURT İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM TANITIM VE YÖNELTME TOPLANTISINA HOŞGELDİNİZ AKYURT İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM TANITIM VE YÖNELTME TOPLANTISINA HOŞGELDİNİZ TOPLANTININ AMACI, 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında ki Mesleki ve

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Mantık Kurallarının Elektrik Devrelerine Uygulanması... 14

İÇİNDEKİLER. Mantık Kurallarının Elektrik Devrelerine Uygulanması... 14 İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM MANTIK Giriş... 1 Genel Olarak Mantık... 1 Mantığın Tarihçesi ve Modern Mantığın Doğuşu... 1 Mantık Öğretimin Önemi ve Amacı... 2 Önerme... 3 VE İşlemi (Birlikte Evetleme, Mantıksal

Detaylı

1. ÜNİTE 2. ÜNİTE 3. ÜNİTE. Bölüm 1 : Üslü Sayılar... 8. Bölüm 2 : Doğal Sayılar... 18. Bölüm 3 : Doğal Sayı Problemleri... 30

1. ÜNİTE 2. ÜNİTE 3. ÜNİTE. Bölüm 1 : Üslü Sayılar... 8. Bölüm 2 : Doğal Sayılar... 18. Bölüm 3 : Doğal Sayı Problemleri... 30 İçindekiler 1. ÜNİTE Bölüm 1 : Üslü Sayılar... 8 Bölüm 2 : Doğal Sayılar... 18 Bölüm 3 : Doğal Sayı Problemleri... 30 Bölüm 4 :- Çarpanlar ve Katlar, Bölünebilme... 40 Bölüm 5 : Asal Sayılar, Ortak Bölenler,

Detaylı

EĞĠTĠMDE ÖLÇME ve DEĞERLENDĠRME

EĞĠTĠMDE ÖLÇME ve DEĞERLENDĠRME EĞĠTĠMDE ÖLÇME ve DEĞERLENDĠRME Öğrenci başarısının veya başarısızlığının kaynağında; öğrenci, öğretmen, çevre ve program vardır. Eğitimde değerlendirme yapılırken bu kaynaklar dikkate alınmaz. Eğitimciler,

Detaylı

SİDRE 2000 ORTAOKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIFLAR MATEMATİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLAN

SİDRE 2000 ORTAOKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIFLAR MATEMATİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLAN SİDRE 000 ORTAOKULU 06-07 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIFLAR MATEMATİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLAN ÜNİTE ÖĞRENME ALANI ALT ÖĞRENME ALANI Ders Saati 9.09.06/.09.06 Tam Sayılarla Çarpma ve Bölme i 7...

Detaylı

MATEMATİĞİN DOĞASI, YAPISI VE İŞLEVİ

MATEMATİĞİN DOĞASI, YAPISI VE İŞLEVİ İÇİNDEKİLER Önsöz.III Bölüm I: MATEMATİĞİN DOĞASI, YAPISI VE İŞLEVİ 11 1.1. Matematiğin Tanımına Çeşitli Yaklaşımlar 12 1.2.Matematik Öğrenmenin Amaçları 13 1.3.Matematik ile Diğer Öğrenme Alanlarının

Detaylı

Endüstri Grafiği Tasarımı (SGT 324) Ders Detayları

Endüstri Grafiği Tasarımı (SGT 324) Ders Detayları Endüstri Grafiği Tasarımı (SGT 324) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Endüstri Grafiği Tasarımı SGT 324 Seçmeli 1 2 0 2 3 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

İŞİTME ENGELLİLER İLKOKULLARI VE ORTAOKULLARI HAFTALIK DERS ÇİZELGESİ

İŞİTME ENGELLİLER İLKOKULLARI VE ORTAOKULLARI HAFTALIK DERS ÇİZELGESİ İŞİTME ENGELLİLER İLKOKULLARI VE ORTAOKULLARI HAFTALIK DERS ÇİZELGESİ DERSLER İLKOKUL SINIFLAR ORTAOKUL 1 2 3 4 5 6 7 8 Türkçe 10 10 8 8 7 7 7 7 Matematik 5 5 5 5 5 5 5 5 Hayat Bilgisi 4 4 3 Fen Bilimleri

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ. Statik MK-212 2/Güz (3+0+0) 3 5

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ. Statik MK-212 2/Güz (3+0+0) 3 5 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Statik MK-212 2/Güz (3+0+0) 3 5 Dersin Dili : Türkçe Dersin Seviyesi : Lisans, Zorunlu

Detaylı

2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. ORTAOKULU 7/A SINIFI 2.DÖNEM ŞUBE ÖĞRETMENLER KURULU TOPLANTI TUTANAĞI

2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. ORTAOKULU 7/A SINIFI 2.DÖNEM ŞUBE ÖĞRETMENLER KURULU TOPLANTI TUTANAĞI 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. ORTAOKULU 7/A SINIFI 2.DÖNEM ŞUBE ÖĞRETMENLER KURULU TOPLANTI TUTANAĞI Toplantı Tarihi : Toplantı Yeri : Öğretmenler Odası Toplantı Saati : 12:30 Toplantıya Katılanlar :

Detaylı

Bilimsel Araştırma ve Proje

Bilimsel Araştırma ve Proje Bilimsel Araştırma ve Proje Prof.Dr. Mehmet AY 16 Haziran 2009 Bilim Nedir? Bilimsel bilgiyi üretme ve kullanma işlevi! Bilimsel bilgi nedir? Bilimsel yöntemler kullanarak sağlanan değerlendirilebilir/anlamlı

Detaylı

ISBN NUMARASI: 65482464 ISBN NUMARASI: 65482464 ISBN NUMARASI: 65482464 ISBN NUMARASI: 65482464

ISBN NUMARASI: 65482464 ISBN NUMARASI: 65482464 ISBN NUMARASI: 65482464 ISBN NUMARASI: 65482464 Bu formun ç kt s n al p ço altarak ö rencilerinizin ücretsiz Morpa Kampüs yarıyıl tatili üyeli inden yararlanmalar n sa layabilirsiniz.! ISBN NUMARASI: 65482464 ISBN NUMARASI: 65482464! ISBN NUMARASI:

Detaylı

MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ EĞTİMİ ANABİLİM DALI MATEMATİK EĞİTİMİ BİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ EĞTİMİ ANABİLİM DALI MATEMATİK EĞİTİMİ BİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI I.YARIYIL MATEMATİK VE FEN BİLİMLERİ EĞTİMİ ANABİLİM DALI MATEMATİK EĞİTİMİ BİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 3715055832012 Z Uzmanlık Alan Dersi 3715055702017 Z Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve

Detaylı

İLKÖĞRETİM MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMLARI VE PROJE

İLKÖĞRETİM MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMLARI VE PROJE İLKÖĞRETİM MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMLARI VE PROJE Doç.Dr. Safure BULUT ODTÜ Eğitim Fakültesi Proje Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayı YİBO 3 (Çalıştay 2010-1) TÜSSİDE-Gebze 24-31 Ocak 2010 1 Değişime

Detaylı

matematik sayısal ve mantıksal akıl yürütme

matematik sayısal ve mantıksal akıl yürütme çöz kazan matematik sayısal ve mantıksal akıl yürütme kpss 2015 ÖSYM sorularına en yakın tek kitap tamamı çözümlü geometri 2014 kpss de 94 soru yakaladık soru bankası Kenan Osmanoğlu, Kerem Köker KPSS

Detaylı

2014 - LYS TESTLERİNE YÖNELİK ALAN STRATEJİLERİ

2014 - LYS TESTLERİNE YÖNELİK ALAN STRATEJİLERİ 2014 - LYS TESTLERİNE YÖNELİK ALAN STRATEJİLERİ YGS sonrası adayları puan getirisinin daha çok olan LYS ler bekliyor. Kalan süre içinde adayların girecekleri testlere kaynaklık eden derslere sabırla çalışmaları

Detaylı

LİSELER İÇİN PROJE VE PERFORMANS ÖDEVLERİ

LİSELER İÇİN PROJE VE PERFORMANS ÖDEVLERİ LİSELER İÇİN PROJE VE PERFORMANS ÖDEVLERİ 1. JENGA OYUNU 2. MOBİÜS ŞERİDİ VE KLEİN ŞİŞESİ 3. FRAKTALLAR. 4. ÇİVİLERLE ALAN HESAPLAMA. 5. KART OYUNLARI 6. NAPİER İN KEMİKLERİ 7. TANGRAM 8. Pi SAYISI. 9.

Detaylı

4. Çok büyük ve çok küçük pozitif sayıları bilimsel gösterimle ifade eder.

4. Çok büyük ve çok küçük pozitif sayıları bilimsel gösterimle ifade eder. LENDİRME ŞEMASI ÜNİTE Üslü 1. Bir tam sayının negatif kuvvetini belirler ve rasyonel sayı olarak ifade eder.. Ondalık kesirlerin veya rasyonel sayıların kendileriyle tekrarlı çarpımını üslü sayı olarak

Detaylı

.. ORTAOKULU MÜDÜRLÜĞÜNE

.. ORTAOKULU MÜDÜRLÜĞÜNE .. ORTAOKULU MÜDÜRLÜĞÜNE. Pazartesi günü saat 11:00 de öğretmenler odasında aşağıdaki gündem maddelerini görüşmek üzere 5/.. sınıfı şube öğretmenler kurulu toplantısı yapılacaktır. Gereğini arz ederim.....

Detaylı

İngilizce Konuşma I (ETI107) Ders Detayları

İngilizce Konuşma I (ETI107) Ders Detayları İngilizce Konuşma I (ETI107) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS İngilizce Konuşma I ETI107 Güz 3 0 0 3 4 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Zorunlu Ders X. Haftalık Ders Saati Okul Eğitimi Süresi

DERS BİLGİ FORMU. Zorunlu Ders X. Haftalık Ders Saati Okul Eğitimi Süresi DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA GÖRE DAĞILIMI)

Detaylı

Ar tık Matematiği Çok Seveceksiniz!

Ar tık Matematiği Çok Seveceksiniz! Ar tık Matematiği Çok Seveceksiniz! MateMito AKILLI MATEMATİK DEFTERİ Artık matematikten korkmuyorum. Artık matematiği çok seviyorum. Artık az yazarak çok soru çözüyorum. Artık matematikten sıkılmıyorum.

Detaylı

/uzmankariyer /uzmankariyer /uzmankariyer

/uzmankariyer /uzmankariyer /uzmankariyer Eser Adı TEKNO Matematik Yaprak Test Alt Başlık KPSS HAZIRLIK Yazar Mehmet Akif BÜYÜKSAN Bilimsel Redaksiyon İlyas BAŞPINAR Ahmet TUNCER Redaksiyon uzmankariyer - Redaksiyon Birimi Kapak Tasarımı uzmankariyer

Detaylı

Ünite/Öğrenme Konu Kazanım Adı KOD HFT Tarih KD1 KD2 KD3 KD4 KD5 KD6

Ünite/Öğrenme Konu Kazanım Adı KOD HFT Tarih KD1 KD2 KD3 KD4 KD5 KD6 5. SINIF MATEMATİK Ünite/Öğrenme Konu Kazanım Adı KOD HFT Tarih KD1 KD2 KD3 KD4 KD5 KD6 Doğal Sayılar Doğal Sayılar En çok dokuz basamaklı doğal sayıları okur ve yazar. M5111 1 Doğal Sayılar Doğal Sayıları

Detaylı

1. Bölüm: Tanımlayıcı Bilgiler. Dersin Adı: Seçmeli Geometri. Dersin Kredisi: 3 saat. Ders Öğretmenlerinin Adı ve Soyadı: Ayten Güzel Ünal

1. Bölüm: Tanımlayıcı Bilgiler. Dersin Adı: Seçmeli Geometri. Dersin Kredisi: 3 saat. Ders Öğretmenlerinin Adı ve Soyadı: Ayten Güzel Ünal . Bölüm: Tanımlayıcı Bilgiler Dersin Adı: Seçmeli Geometri Dersin Kredisi: saat Ders Öğretmenlerinin Adı ve Soyadı: Ayten Güzel Ünal Dersin İşleneceği sınıf: /A Öğretmenin boş gün ve saatleri: Mevcut Haftalık

Detaylı

3. SINIF AKADEMİK BÜLTEN ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI

3. SINIF AKADEMİK BÜLTEN ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI 3. SINIF AKADEMİK BÜLTEN ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI HAYAT BİLGİSİ Hayat Bilgisi Dersi uygulamaları, Anabilim Eğitim kurumlarının kendi akademik değerleri, öğrenci özellikleri ile yoğrulan, MEB Hayat Bilgisi

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMU KALİTE KOMİSYONU VE KİDR RAPORLAMA SÜRECİ

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMU KALİTE KOMİSYONU VE KİDR RAPORLAMA SÜRECİ YÜKSEKÖĞRETİM KURUMU KALİTE KOMİSYONU VE KİDR RAPORLAMA SÜRECİ 13.04.2016 ANKARA YÜKSEKÖĞRETİM KALİTE KURULU YÜKSEKÖĞRETİM KURUMU KALİTE KOMİSYONU YÜKSEKÖĞRETİM KURUMU KALİTE KOMİSYONU* MADDE 7 (1) Yükseköğretim

Detaylı

TEMA 1-FİZİKİ YAPILANMA

TEMA 1-FİZİKİ YAPILANMA FİZİKİ YAILANMA EKİBİ TEMA 1-FİZİKİ YAPILANMA STRATEJİK AMAÇ 1: 1- Okul içerisinde 100 kişilik konferans salonu yatırmak OKULUMUZUN FİZİKİ İMKANLARINI EN ÜST SEVİYEYE ÇIKARMAK. - %50 %50 PG 1.1.1-Konferans

Detaylı

Hazırlayan: Veli YILMAZ (BŞNSAL Coğrafya Öğretmeni) Veli YILMAZ

Hazırlayan: Veli YILMAZ (BŞNSAL Coğrafya Öğretmeni) Veli YILMAZ Hazırlayan: (BŞNSAL Coğrafya Öğretmeni) Coğrafya dersi çeşitli yöntem ve tekniklerin sayesinde öğrenilebilir. Dersin örgütlenmesi ve gerçekleşmesi ise öğretmenin seçim hakkına ve yeteneğine bağlıdır. Ders

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF MATEMATİK DERSİ KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ SÜRE

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF MATEMATİK DERSİ KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ SÜRE Ay 2016 2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF MATEMATİK DERSİ KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ SÜRE Hafta ÖĞRENME ALANI ALT ÖĞRENME ALANI KAZANIMLAR EYLÜL 3 4 Sayılar ve İşlemler Çarpanlar

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ. Makine Resmi MK-224 2/Bahar (1+2+0) 2 5

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ. Makine Resmi MK-224 2/Bahar (1+2+0) 2 5 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Makine Resmi MK-224 2/Bahar (1+2+0) 2 5 Dersin Dili : Türkçe Dersin Seviyesi : Lisans,

Detaylı

GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAF BASKI OPERATÖRÜ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAF BASKI OPERATÖRÜ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAF BASKI OPERATÖRÜ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

İngilizce İletişim Becerileri I (ENG 101) Ders Detayları

İngilizce İletişim Becerileri I (ENG 101) Ders Detayları İngilizce İletişim Becerileri I (ENG 101) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS İngilizce İletişim Becerileri I ENG 101 Güz 4 0 0 4 4.5 Ön Koşul

Detaylı

GIDA TEKNOLOJİSİ HUBUBAT DEPOLAMA ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GIDA TEKNOLOJİSİ HUBUBAT DEPOLAMA ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü GIDA TEKNOLOJİSİ HUBUBAT DEPOLAMA ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

ÜÇ KENAR UZUNLUĞU BELLİ OLAN ÜÇGENLERDE İKİ BİLİNMEYENLİ DENKLEM UYGULAMALARI

ÜÇ KENAR UZUNLUĞU BELLİ OLAN ÜÇGENLERDE İKİ BİLİNMEYENLİ DENKLEM UYGULAMALARI PROJE RAPORU ÜÇ KENAR UZUNLUĞU BELLİ OLAN ÜÇGENLERDE İKİ BİLİNMEYENLİ DENKLEM UYGULAMALARI Geçmiştengünümüze Matematik anlaşılması zor bir bilim dalı olarak görülmüştür.oysa mantığını bir kez kavradığımızda

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Radyo program uygulamaları Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (x ) Uzaktan

Detaylı

Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği ABD Ders Ġçerikleri

Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği ABD Ders Ġçerikleri Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği ABD Ders Ġçerikleri 5.DÖNEM 6.DÖNEM DERSLER T U K ECTS DERSLER T U K ECTS SNF 301 FEN VE TEK. ÖĞR. 4 0 4 6 SNF 304 TÜRKÇE ÖĞRETIMI 4 0 4 6 SNF 303

Detaylı

MEB YÖK MESLEK YÜKSEKOKULLARI PROGRAM GELİŞTİRME PROJESİ. 1. Matematik ile ilgili temel kavramları açıklayabilme.

MEB YÖK MESLEK YÜKSEKOKULLARI PROGRAM GELİŞTİRME PROJESİ. 1. Matematik ile ilgili temel kavramları açıklayabilme. PROGRAMIN ADI DERSIN ADI DERSİN İŞLENECEĞİ YARIYIL HAFTALIK DERS SAATİ DERSİN SÜRESİ AMAÇLAR 1. Matematik ile ilgili temel kavramları açıklayabilme. MUHASEBE PROGRAMI MATEMATİK 1. Yıl I. Yarıyıl 3 (Teori:

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ. Gaz Türbinleri MK-424 4/Bahar (3+0+0) 3 4

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ. Gaz Türbinleri MK-424 4/Bahar (3+0+0) 3 4 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Gaz Türbinleri MK-424 4/Bahar (3+0+0) 3 4 Dersin Dili : Türkçe Dersin Seviyesi : Lisans,

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : Matematik Ders No : 0690230018 Teorik : 4 Pratik : 0 Kredi : 4 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim Tipi

Detaylı

Microsoft Power Point

Microsoft Power Point Microsoft Power Point Ne kadar bilirsen bil, söylediklerin, karşındakinin anladığı kadardır... Hz. Mevlana Dinleyici kitlenizi belirleyin. Dinleyiciler uzman kişiler mi? Sıradan dinleyiciler mi? Sunumun

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Temel Matematik 1 TEM

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Temel Matematik 1 TEM DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Temel Matematik 1 TEM425 7 3+0 3 4 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Zorunlu Dersin

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Mesleki Gelişim Programı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Mesleki Gelişim Programı T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü 1. ETKİNLİĞİN ADI Zihinsel Engellilerin Eğitimi Kursu 4 Mesleki Gelişim Programı 2. ETKİNLİĞİN AMAÇLARI Bu faaliyeti başarı

Detaylı

BULDAN DAKİ İLKÖĞRETİM SINIF ÖĞRETMENLERİNİN YAPISALCI ÖĞRENME HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ

BULDAN DAKİ İLKÖĞRETİM SINIF ÖĞRETMENLERİNİN YAPISALCI ÖĞRENME HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ BULDAN DAKİ İLKÖĞRETİM SINIF ÖĞRETMENLERİNİN YAPISALCI ÖĞRENME HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ Aylin YAZICIOĞLU Afyon Kocatepe Üniversitesi,Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı ÖZET: Eğitim,bireylerde istendik davranışları

Detaylı

CEVAP ANAHTARI 1- D 2-C 3-B 4-D 5-D 6-A 7-D 8-D 9-A 10-B TEST D 2-D 3-D 4-A 5-C 6-B 7-B 8-B 9-C 10-D 1-D 2-A 3-D 4-B 5-B 6-C 7-D 8-D 9-A 10-B

CEVAP ANAHTARI 1- D 2-C 3-B 4-D 5-D 6-A 7-D 8-D 9-A 10-B TEST D 2-D 3-D 4-A 5-C 6-B 7-B 8-B 9-C 10-D 1-D 2-A 3-D 4-B 5-B 6-C 7-D 8-D 9-A 10-B Ünite 1 DOĞAL SAYILAR ÇARPANLAR KATLAR AÇILAR DOĞAL SAYILARDA İŞLEMLER / Üslü Nicelikler TEST - 1 1- D 2-C 3-B 4-D 5-D 6-A 7-D 8-D 9-A 10-B DOĞAL SAYILARDA İŞLEMLER / İşlem Önceliği TEST - 2 1-D 2-D 3-D

Detaylı

Mesleki eğitimde bilgisayar oyunu kullanma rehberi

Mesleki eğitimde bilgisayar oyunu kullanma rehberi LLP Leonardo da Vinci Project SCOGATT Serious Computer Games as a Teaching Tool Mesleki eğitimde bilgisayar oyunu kullanma rehberi Uyarlama, hazırlama ve transfer İÇİNDEKİLER TERİMLER GİRİŞ: MODÜL ÇERÇEVESİ

Detaylı

11. SINIF TEMEL DÜZEY. No Konular Kazanım Sayısı SAYILAR VE CEBİR

11. SINIF TEMEL DÜZEY. No Konular Kazanım Sayısı SAYILAR VE CEBİR 11. SINIF TEMEL DÜZEY No Konular Kazanım Sayısı Ders Saati Ağırlık (%) TD.11.1. SAYILAR 5 18 25 TD.11.1.1. Sayı Kümeleri 3 10 14 TD.11.1.2. Bölünebilme 2 8 11 TD.11.2. ÜÇGENLER 3 18 25 TD.11.2.1. Dik Üçgen

Detaylı

NERDEN ÇIKTI BU MATEMATİK?

NERDEN ÇIKTI BU MATEMATİK? NERDEN ÇIKTI BU MATEMATİK? Matematik insan beyninin çalışmasıyla ortaya çıkan bir üründür. Gelgelelim, beyinde başlayıp biten bir şey değildir. Matematik, özünde doğanın içine bıraktığı ipuçlarıdır ve

Detaylı

Çarpanlar ve Katlar

Çarpanlar ve Katlar 8.1.1. Çarpanlar ve Katlar 8.1.2. Üslü İfadeler 8.1.3. Kareköklü İfadeler 8.2.1. Cebirsel İfadeler ve Özdeşlikler 8.1.1.1 Verilen pozitif tam sayıların çarpanlarını bulur; pozitif tam sayıları üslü ifade

Detaylı

I 5. SINIF ÖĞRENME ALANI ALT ÖĞRENME ALANI KAZANIM I- 01 I- 02 II- 01 II- 02 II- 03

I 5. SINIF ÖĞRENME ALANI ALT ÖĞRENME ALANI KAZANIM I- 01 I- 02 II- 01 II- 02 II- 03 I 5. SINIF MATEMATİK VE İŞLEMLER 1.1. En çok dokuz basamaklı doğal sayıları okur ve yazar. 1.2. En çok dokuz basamaklı doğal sayıların bölüklerini, basamaklarını ve rakamların basamak değerlerini belirtir.

Detaylı

Bir doğal sayının kendisiyle tekrarlı çarpımını üslü nicelik olarak ifade eder ve üslü niceliklerin değerini belirler.

Bir doğal sayının kendisiyle tekrarlı çarpımını üslü nicelik olarak ifade eder ve üslü niceliklerin değerini belirler. 1. ÜNİTE KAZANIMLARI (SAYILAR VE İŞLEMLER ) 1.Doğal Sayılarla İşlemler Bir doğal sayının kendisiyle tekrarlı çarpımını üslü nicelik olarak ifade eder ve üslü niceliklerin değerini belirler. İşlem önceliğini

Detaylı

Kamu İç Denetçileri Eğitim Programı

Kamu İç Denetçileri Eğitim Programı Kamu İç Denetçileri Eğitim Programı Performans Denetimi Paylaşım Sunumu Abdullah EFE İç Denetim Birimi Başkanı 06.05.2016 1 Performans Denetimi Deneyimleri 1- Kütüphane İşlemleri (İDKK Pilot Uygulama 2015)

Detaylı

DÖNEM SONU İTİBARİYLE YAPILMASI GEREKENLER

DÖNEM SONU İTİBARİYLE YAPILMASI GEREKENLER DÖNEM SONU İTİBARİYLE YAPILMASI GEREKENLER 1) 4.sınıflar için yazılı sınav ve ders etkinliklere katılım puanları aşağıdaki gibi olmalıdır. ( nin 22. maddesinin 1. Ve 3. fıkraları) Ders Yazılı Sayısı Ders

Detaylı