Makroskopisch-Anatonıische Untersuchungen an der RumpC-,' Hinterbeinmııskulatur beim einheimischen Esel (Equus asinus L.).

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Makroskopisch-Anatonıische Untersuchungen an der RumpC-,' Hinterbeinmııskulatur beim einheimischen Esel (Equus asinus L.)."

Transkript

1 , A. Ü. Veteriner Fakültesı Anatomi Kürsüsü 6?roj. Dr. Mustafa Gültekin YERLİ MERKEP'İN (EQUUS ASİNUS L.) GÖVDE VE ARD BACAK: İSKELET KASLARı ÜZERİNDE MAKRO-ANATOMİE ARAŞTIRMALAR* Yaşar Uçar** Makroskopisch-Anatonıische Untersuchungen an der RumpC-,' Hinterbeinmııskulatur beim einheimischen Esel (Equus asinus L.). Zusammenfassung: Bei der makro-anatomischen Untersuchung von 20 Eseln wurcen folgence Befunde festgestelt. 1- Der M. cutaneus trunci ist beim Esel gut entwicketl unc ;;.eigt ungefö-hr eine viereckige Form. 2- Der M. prepu~ialis cranialis und der M. preputialis ccucalis fehlen beim Esel. 3- Der M. serratus dorsc.!ıs crcniclis und der M. serrctus dorsclis ccuc2lis weisen heim.tsel eine varıable Aıızahl von Zacken au] und sind somit an einer entsprechend unterschiedlichen Anzahl von Rippen befestigt. 4- Beim Esel fehlt der M. semispinalis thorccis des M. semispinalis. 5- Die Mm. intercostales extemi füllen beim Esel nur den zwischen den Rippenknochen bleibenden Teil der Spatia intercostalia von cussen aus. Ihre Dicke nimmt allmö-hlich von dorsal nach ventral hin ab. 6- Die Mm. intercostales interni füllen beim Esel vollkommen die Spatia intercostalia aus. Ihre Fasem laufen ;;.wischen den Cartilago costalia fast sagittal caudodorsal und sind hier maximal entwıckelt. Nach dorsal hin vermindert sich ihre Dicke. * Doçentlik tezinden özetlenıniştir. * Doç. Dr. A.Ü. Veteriner Fakültesi Anatomi Kürsüsü Doçenıi. Ankara-Türkiye,

2 104 Yaşar Cçar 7- Die Jvlm. levalores eostarum enlspringen beim Esel mit 17 Afuskeli bündeln an den Proee. transversi der Rüekenwirbeln. 8- Der M. transversus abdominis entspringt beim Esel an den Innenllaehen der letzten i i Cartilago eostalia, an den Procc. transversi der LeJıdenwirbel und an der Spina iliaea venlralis eranialis. 9- Der M. reelus abdominis enspringt beim Esel an den Cartilago eostali, an den Sternebrae und Proe. xiphoideus. Dieser Muskel hat beim E sel 12 Interseetiones tendineae., i 0- Der M. eoecygeus des ESels ist einsehiehtig. i i- Der M. psoas minorentspringt beim Esel an dem Corpııs der letzten 3 Rüeken und der Lendenwirbel, sowie an den letzten 3 Rippen. i 2- Der j\;[. psoas major eııtspringt beim Esel an dem Corpus und Proee. transversi der letzten 2 Rüeken- und der Lmdenwirbel, ausserdem an den letzten 3 Rippen. i 3- Der M. bieeps femoris hat beim ESel keinen FemoralkoJif. 14- Der M. qu2drieeps femoris wird beim Esel aus 4 Muskelbauehen, der M. reetus femoris, der M. vastus lateralis, der M. vastus medialis und der Af. vastus intermedius, gebildet. Der M. vastuslateralis hat bei diesem Tier zwei Portianen,. eine eraniale und eine eaudale. i 5- Der M. soleus ist beim ESel demlieh gut entwiekelt. 16- Der M. interosseus medius entspringt beim Esel am Os matatarsale I. II. III. und ausserdem am. Os tarsale I + LI und IV. Özet: "Yerli Jvferkep'in (Equus asinus L.) göijdeve ard baeak iskelet kasları" azerinde yapmış olduğumuz makro-anatomik araştırmada aşağıdakt önemli bulgular saptanmıştır. 1-- Merkep'te m. eutaneus!runei fok iyi gelişmiş, aşağı yukan bir dikdörtgen şeklinde, dört kenarlı bir k2stır. 2- Merkep'te m. preputialis eranialis ve, m. preputialis eaudalis yoktur. 3- Merkep'te m. serratus donalis eranialis ve eaudalis, gerek diş ve gerekse bağlandıkları eosta sayısı bakımından değişik vari)'asyonlar göstermektedir. 4- Merkep'te m. semispinalis'in m. semispinalis thoraeis'i yoktur. 5- Merkep'te Mm. intereostales externi, spatium intereostale'leri.j'alnız os eoslale'ler arasında dıştan doldurmakta ve kalınlığı dorsal'den ventral'e doğru gittikfe azalmaktadır.

3 l Yerli ~ferkep'in (Equus asinu5 L.) Gövde Merkep'te Mm. intercostales interni, spatium intercosta!e' leri tamamen doldurur. Cartilago costalis'ler arasında, iplikleri hemen hemen S2gittal'e yakın caudodorsal yjnde giden kas, maximum kalınlıktedır ve dorsal'e do/fru gittikfe incelir. _7- Merkep'te Mm. levatores costarıım I. - ı7. sırt omurlarının proc. transversus'larından yıkalt, i 7 adet kas demetinden oluşmuştur. Bu demetler costa'da sona ererler. 8- Merkep'te m. ıransversus abdominıs son ı ı cartılago costa!ıs'in if yüzünden, bel omurlarının proc. transversus'larından ve spina ilieca ventralis cranialis' den fıkar. 9- Merkep'te m. rectus abdominis cartilago costalis'lerden, sternebrae'den ve proc. :ıiphoideus'dan pkar. Merkep'in bu kasında ı2 adet intersectiones tendineae bulunur. 10- Merkep'te m. cocrygeus tek katlıdır. 11- Merkep'te m. psoas minor son 3 sırt ve tüm bel omurlarının corpus' ları ile s~n 3 costa'dan pkmaktadır. 12- Merkep'te m. psoas major son 2 sırt ve tüm bel omurlarının coıpus ve proc. transversus'larınc.an, qyrıca son 3 costa'dan fıkmaktadır. 13- Merkep'te m. b/ceps jemoris'in jemoral başı yoktur. 14- Merkep'te m. quadriceps jemoris, m. rectus jemoris, m. vastus lateralis, m. vastus medialis ve m. vastus intermedius olmak üzere, db'rt kas gövdesinden oluşmuştur. Bu hayvanda m. vastus lateralis, cranial ve caudal olmak üzere, iki portion'ludur. 15- Merkep'te m. soleus oldük;a iyi gelişmiştir. 16- Merkep'te m. interosseus medius, os metatarsale II, III, IV'den ve ayrıca os tarsale I + II ve IV' den origf) alır. Giriş Tektırnaklılar (Equidea) familyasınclan olan merkep (Equus asinus L.) Anadolu'da at'dan evvel yerleşmiş ve at'ın tanınmadığı çağlarda tarım ve savaşta, hatta binek hayvanı olarak kullanılmıştır. M. ö yıllarında Ege ve Suriye'de at bulunmadığı halde merkep'in var olduğu bildirilmektedir. Sümerler de merkep'i at' dan önce tanımış ve kullanmışlardır. Ayrıca Etiler'in merkep yetiştirdiklcri ve M. Ö. 2 bin yılın ortalarından itibaren bu hayvanın Anadolu' da yayıldığını Batu (3) belirtmektedir.

4 106 Yaşar Fçar Merkep'in bugün biie birçok ülkelerde, özellikle kırsal alanlarda, hala önemini koruduğunu, aynı familyadan olan at ve katır ilc sayısal yönden kaqılaştırmasını belirleyen aşağıdaki çizelgc açık olarak göstermektedir (8). Ülkeler At KatlO Merkcp Mısır 1.5[ Meksıka 5.8[ İran Pakistan Irak o İspanya Ülkemizde de tektırnaklılar familyası içerisinde sayısal yönden en önemli yeri merkep'in aldığını aşağıdaki çizelge belirtmektedir. (2) Yıl At Katır i Merkep Baron (ı), Bruni ve ark. (4), Chauveau ve ark. (5), Getty (9), GüItekin (ıo) ve Lesbre (14) eserlerinde at, katır ve merkep iskelet kasiarını, Equid~a adı aitında bildirmeierine karşın, gerek şekil ve gerek metinde at'ı esas almışiar, merkep'e özel olarak değinmemişlerdir. Dobberstein ve ark. (6), Dobberstein ve ark. (7), Koch (13), Martin (IS), Montane ve ark. (16), ~ickel ve ark. (17), Sehmaltz (18), Schwarze ve ark. (ıg), Sussdorf (20) ve Zietzschmaı1n ve ark. (23) ise, yapıtlarında Equidae familyasından sadece at'm iskelet kaslarını konu olarak almı~lardır. Azgelişmiş ülkelerin ekonomisine önemli katkısı olan merkep'in anatomisi üzerinde çok az araştırma yapıimıştır. Merkep yetiştiren ülkelere literatür temini amacı ik yaptığımız yazışmaların \birkı~.- mına yanıt verilmemiş, yahutta kasları üzerinde bir ara)tırma yapıimadığı bildirilmiştir. Weiermann'ın \22) "Equus asinus africacanus Tuareg, Gray"in ön ve ard bacak kasları üzerinde yapmış olduğu araştırmanın dışında merkep'in iskelet kasiarı üzerinde hiçbir araştırmaya rast!anmayışı, bu hayvanın biiimsel araştırmalar yönünden günümüze dek nekadar ihmal edilmiş olduğunu kanıtlamaktadır.

5 \ Yerli Merkep';n (Eqııus asim" L.) GiJvde ülkemizde gerek sayısal yönden fazlalığı, gerekse kürsümüz öğretim ve la boratuvar çalı~malarında tektırnaklı hayvan örneği olarak daha kolay sağlanabilmesi ve daha ekonomik olması bakımından at yerine m,,:rkep'in kullanılması, bu hayvanın anaıomisine yönelik dizi ara~tırmaların yapılmasına neden olmu~tur. Konuya ağırlık veren kürsümüzde merkep'in regio parotidea'sı, spatium mandibulae ve regio laryngica'sı komparatif- topoğrafik, kulak kemikleri komparatif- anatomik incelenmi~tir. Yerli at ve merkep tırnaklarının ve iskeletlerinin sabit anatomik ayırımları araştırılmı~tır. Bunların dışında merkep'in' lig. nuchae'si ineelenmi~ V(~ ayrıca kalp ve atardama'rları ile beyin sinirleri üzerinde makro-anatomik, çalı~malar yapılmı~tır. Tarafımızdan da (2 i) merkep'in ba~, boyun, ön bacak ve ön bacağı gövdeye bağlayan iskelet kasları ile kulak kasları üzerinde makro.anatomik ara1tırmalar yapılmıştır. Yukarıda değinildiği gibi, kürsümüzde öğretim, eğitim ve uygulamalarda oldukça fazla kullanılan merkep'iniskelet kaslarına ili~kin bugüne kadar yapılmı~ ara~tırmaların dağınık ve yetersizliği, her yönü ile inccienmi~ bulunan at kaslarımı göre göstermeleri olası anatomo-morfolojik farkların yeterince saptanmamı~ olması, ayrıca kürsümüzde ba~lanmı~ bulunan yerli merkep iskelet kaslarının incelenmesinin tamamlanması gibi çe~itli nedenler, bizi bu konunun incelenmesine yöneltmi~tir. Materyal ve Metot Bu ara~tırmada ya~ları iki ya~ının üzerinde olan, i o di~i ve Lo erkek olmak üzere, 20 adet yerli merkep kullanıldı. Ayrıca i di~i ve i erkek olmak.üzere, 2 adet yerli at ile, öğrenci pratik çalı~malarında kullanılan ve dikkatle diseke edilen i 2 adet merkep de değerlendirildi. Hayvanlar, i kg. canlı ağırlığa ıo mg. olarak, intraperitoneal verilen chloralhydrate ile uyutulduktan sonra, kanları a. carotis communis'ten dışarı akıtıldı. Bundan sonra, i kg. canlı ağırlığa 40 cc. hesabiyle, aynı damardan verilen % i o'luk farmalin ilc kadavralar tesbit edildi. Bu kadavralar, diseksiyon yapılıncaya kadar, acid ph e- nique solusyonu bulunan havuzlarda muhafaza edildi. çalı~mamızda, kürsümüzde her zaman kullanılan aletlerin (pens, bisturi, makas, el testeresi, costatom) dışında, büyüteç, kompas, cetvel ve stereomikroskop'dan da faydalanıidı. Ayrıca makros-

6 rob Yaşar Uçar kopik olarak varlığını kesin saptayamadığımız bazı kas yerlerinden, mikroskopik inceleme için, Fakültemizin Histoloji ve Embroyoloji Kürsüsü olanaklarından yararlanarak, histolojik kesitler yapıldı ve değerlendirildi., Çeşitli literatür'de değişik sınıflandırma ve sıralama ile incelenmiş olan iskelet kasları Gültekin (ıo )'e göre düzenlendi ve anatomik terimler için de ı973 yılında yayınlanan, en son değişiklikleri içeren Nomina Anatomica Veterinaria (12) esas alındı. Bulgular 1- De~i Kasları (Mm. cutanei) M. culaneus lrunci: (Şekil: i- ı). Bu kasın dorsal kenarının, regio interscapularis'i 14. costa'nın proximal i /5 inin distali düzeyinden geçerek, plica laterais'e birleştiren kavisli hat üzerinde bulunduğunu; Caudal kenarının plica lateris'i umbilicus'a birleştiren hat üzerinde, sonkine 4-5 cm. kalana kadar, uzandığını tesbit ettik. Ventral kenarının sınırını ise, bu noktadan art. humeri'ye çekilen hat vermektedir. Bu kasın cranial kenarının proximal 4/5 i m. cu tane us omobrachialis ile kassel olarak kaynaştığı halde, distal ı /5 i ince bir aponeurosis'e dönüştükten sonra fascia axillaris'e karışmaktadır (Şekil: 1-6). M. cutaneus trunci bu görünümü ile aşağı yukarı bir dikdörtgen'e benzemektedir. Kas, ventral i /5 inde maximum kalınlıkta olup, aşağı yukarı 0,4 cm., dorsafe doğru gittikçe incelmektedir. M. prepuıialis cranialis ve caudalis: Merkep'te bu kasları gerek makroskopik, gerekse, bu bölgeden yapılan histolojik kesitlerde, mik. roskopik olarak saptayamadık. 2- Sırt Kasları A- Yüzeysel kaslar katı: Bu katı oluşturan m. serratus dorsalis cranialis ve caudalis, gerek diş adedi ve gerckse yapıştıkları costa sayısı bakımından, değişik variyasyonlar göstermektedirler. 5 merkep'te (2 dişi ve 3 erkek) m. serratus dorsalis cranialis'in 7 diş ilc costa'da; m. serratus dorsalis caudalis'jn ise 7 diş ile i 7. costa'da, 8 mcrkep'te (3 dişi ve 5 erkek) m. serratus dorsalis cranialis'in, son 4 tanesi, m. serratus dorsalis caudalis üırafından örtülmüş ve belirgin, 9 diş ile costa'da; m. serratus dorsalis caudalis'in ise 8 diş ile ro costa'da,

7 Yerli Merkep'iıı (Equus a,ill':s L.) Güvde merkep'te (3 dişi ve 4 erkek) m. serra~us dorsalis cranialis'in, sonuncusu m. serratus dorsalis cauda1is tarafından örtülmüş, 9 diş ile costa'da; m. serratus dorsalis caudalis'in i"e 6 diş ilc costa'da sona erdiğini, saptadık. B- Gövdeye özgü kaslar: Bu grubu oluşturan kaslar, 1- M. erectür spinae veya Lateral system, 2- M. transversospinalis veya Medial system olmak üzere, iki tabaka oluştururlar. 1- Lateral system: Bu grup, m. iliocostalis, m. longissimus ve m. spinalis olmak üzere, üç kas kitlesinden oluşmuştur. 2- Medial sistem, m. semispinalis, Mm. multifidi, Mm. rotatares, Mm. intcrspinales, Mm. intertransversarii olmak üzere, beş kas kitlesinden oluşmaktadır. Ancak, m. semispinalis'in m. sem~spinali;, thoracis'ini merkepte saptayamadık. 3- Göğüs Duvarındaki Ka.,lar: Mm. intercostales externi: Merkep'te bu kas kitlesinin, Mm. levator costarum ilc genu costae'ler arasında, spatium intercostale' leri dıştan dolduran' ince şeritler halinde bulunduğunu ve cartilago costalis'lerin, ancak genu costae yakınlarına kadar yetişcbildiğini saptadık. Kasın kalınlığı dorsal'den ventral'e doğru gittikçe azalmaktadır. Mm. intercostales interni: Merkcp'te bu kas kitlesi spatium intercostale'leri tamamen doldurmakta ve iplikleri os costale'ler bölgesinde, Mm. intercostales externi tarafından örtülmüş olduğu halde caudodorsal; cartilago costalis'ler bölgesinde ise hemen hemen sagittal'e yakın caudodorsal yönde gitmektedirler. Kas kitlesinin kalınlığı cartilago costalis'1cr arasında maximum düzeyde olup, dorsal'e doğru gittikçe azalmaktadır. Mm. 1cvatores costarum: Sonuncu hariç, sırt omurlarının procc. transversus'ları ilc costa'ların vertebral uçları arasında uzanan ve Mm. intercostales externi'lerin devamı görünümü veren i 7 adet kas demetinden oluşmaktadı.r. Bu ~lcmctler sırt omurlarının proc. transversus'larından çıkarak daha az meyilli olarak caudoventral seyretmekte ve çıktığı omuru izleyen ilk omu ra ait costa'nın, , cranial kenarına, genu costae düzeyinde, yapışmaktadırlar (Şekil: 2-7)~

8 , ııo Yaşar Uçar 4- Karın Kasları Karın kaslarından M. obliquus externus et internus abdominis'de önemli bir ayrıcalık saptanamaml~tır. M. transversus abdominis ise, diaphragma'nın costa'lardan çıkan origo di~lerine kenetlenmi~ bir takım di~lerle, genu costae yakınlarında, son i i cartilago costalis'lerin iç yüzeylerinden kassel, ayrıca tüm bel omurlarının proc. transversus'larından ve spina iliaca ventralis cranialis'den aponeurotic olarak çıkmakta ve linea alba'da sona ermektedir. M. rectus abdominis'dc i 2 adet intersectiones tendineae bulunmaktadır. 5- Kuyruk Kasları: Kuyruk kaslarından özcllikle M. coccygeus merkep'te diğer Equidae türlerine göre ayrıcalık göstermektedir. Bu kas merkep'te spina ischiadica'nın 2-3 cm. caudodorsal'inde, lig. sacrotuberale latum'un medial yüzünden çıkmakta ve tabakalanma göstermeksizin caudodorsal yönde giderek, ilk 5 kuyruk omurunun proc. transvcrsus'larında ve kısmen dc fascia caudae'de sona erer. 6- Ard Bacak Kaslan: A-Pelvis-Femur Kasları: Burada bulunan kasıardan m. psoas minor, -ın psoas major, m. biceps femoris ve m. quadriceps femoris' in m. vastus lateralis'i merkep'te, Equidae familyasının diğer türlerininkilere göre ayrıcalıklar göstermektedirler. Ara~tırmamızda merkep'te m. psoas minor son 3 sırt ve ilk 4 bel omurlarının corpus'larının ventral yüzlerinden, 5. bel omurunun adı geçen yüzünün cranial i /4 ünden ve costa'ların vertebral uçlarının ventral yüzünden çıkmakta (Şekil: 3-4) ve os ilium'un tuberculum m. psoas minaris'inde sona ermektedir. M. psoas major'un merkep'te son 3 costa'nın vertebral uçlarının medial yüzünden, son 2 sırt ve tüm bel omurlarının corpus'larının ventral yüzündcn ve ayrıca adı gcçen omurların' proc. transversus' larının ba~langıç kısımlarından çıktığını saptadık (Şekil: 3-5). M. biceps femoris, pelvis'den çıkan pelvinal ba~ ve son 3 sakral omurların proc. transversus'larından çıkan vertebral ba~ olmak üzere, iki ba~tan olu~makta olup, femoral başa merkep'te rastlanmamıştır. M. vastus lateralis merkep'te, cranial ve caudal olmak üzere, iki portionludur. Cranial portion, trochanter major'un hemen distal'i ile fossa supracondylaris arasında, os femoris'in lateral yüzünden

9 Yerli Merkep'in (Equus asinuo L.) Gövde... III çıkar. Caudal portion ise, trochanter major'un pars caudalis'i ilc trochanter tertius arasında, os femoris'den ve aynı zamanda trochanter tertius'un proximal kısmından çıkar. B- Crus Kasları: Bu bölgede bulunan kaslardan m. soleus özellikle mcrkep'te dikkati çekmektedir. Bu kas diğer Equidae familya~ı türlerininkine oranla daha iyi gelişmiştir. M. soleus merkep'te tibia'nın condylus lateralis'indcn, caput fibulae'nin proximal ı/s indcn çıkar, tibia'nın orta ı /3 ündm distal ı/3 üne geçiş yeri düzezeyinde, ince bir kirişe dönüşür. Bu kiriş, tuber ca1canei'nin 5-6 cm. proximal'inde, m. gastrocncmius'un kirişine katılarak, tuber calcanei'de sona erer. Bir adet erkek merkep'te art. genus'un plantar'ında ve hemen capsula articularis'in üzerinde distomedial-proximolateral yönde uzanan, iğ şeklinde bir kas saptadık (Şekil: 4-1). Bu kas m. flexor digitorum superficialis'in ari go kirişi tarafından örtülmüş olduğu halde, os femoris'in fossa supracondylaris'inden ince bir kiriş ile çıkmakta ve distomedial yönde giderek, art. genus'u oblik katederek, tibia'nın condylus mcdialis'inde ince bir kiriş ile sona ermektedir. C-?edis Kasları: Bu bölgede bulunan kaslardan m. interosscus medius merkep'te, diğer Equidae familyasına dahil türleıinkine göre ayrıcalık göstermektedir. Bu kas doğrudan doğruya os metatarsale III'ün plantar yüzünde, os metatarsale II ve IV'ün arasında bulunur. Os metatarsale III'ün basis'inin plantar yüzündeki pürüzlü yerden çıkan m. interosseus medius, ayrıca bir takım kiri~ iplikleriyle os metatarsale II ve IV'ün basis'inden, os tarsale i + II ve os tarsale IV'den de orijin alır. Os metatsale III'ün uzunluğunun distal 1/3 ü düzeyinde, lateral ve medial olmak üzere, iki kala ayrılır. Bu kollar kendi taraflarında bulunan susam kemiklerine bağlanırlar. Ayrıca bu kollardan ayrılan daha zayıf birer kiriş kol, kendi taraf/arında bulunan susam kemiklerinin yan bağları ligg. scsamaidea collateralia, ile sıkıca kaynaştıktan sonra, phalanx proximalis'in dorsal yüzüne geçerler. Bu kirjş kollar, phalanx proximalis'in dorsal yüzünün orta 1/3 ü düzeyinde, m. extensor digitorum longus'un kirişinc katılarak sona ermektedirler. Tartışma Burada, merkep'in iskelet kasları ile aynı familyadan olan türlerin, özellikle at'ın, kasiarı arasında önemli ayırım saptadıklarımız tartışılmıştır.

10 112 Yaşar Uçar 1- Deri Kasları: (Mm. cutanei) M. cutaneus trunci: Evcil tektırnaklılarda, göğüs ve karın boşluğunun yan tarafında, hemen derinin altında bulunan az-çok üçgen şeklinde bir kastır (1,4,5,9, la, 14). Bu kasın dorsal kenarını, cidago-patella (4, 5, ıo); cidago-plica genus (plica lateris) (I, 9, 14) arasını birleştiren dış bükcy bir çizgi oluşturur. Ventral kenarı ise, linea alba'ya paralel ve onun aşağı yukarı bir el genişliği lateral'inden geçerek, cranial'de scapula bölgesine kadar uzanır (I, 4, 5, 9, 10, 14). Kasın cranial kenarının dorsal kısmı m. cutaneus omobrachialis'e, ventral kısmı ve diğer kenarları ise fascia trunci superficialis'e karışmaktadır (1,4,,5,9, 10, 14). Ayrıca bu kasın cranial kenarının ventral yarımından ayrılan bir aponeurosis'in, m. latissimus dorsi ve m. pectoralis profundus'un aponeurosis'i ilc birleşerek, humerus'a bağlandığı belirtilmektedir (4, j, 9, 14). At'ta m. cutaneus trunci'nin, aynı şekilde, az-çok bir' üçgene benzediği bildirilmekte (15, 16, 17, 20, 23) ve kasın gerek kenarlarının seyri ve gerekse bağlantıları yönünden evcil tektırnaklılar için belirtilen duruma uyduğu ifade edilmektedir (4, 5, 9, 14). Araştırmamızda, bu kasın merkep'te, dorsal, caudal, ventral ve cranial olmak üzere, dört kenar lı, aşağı yukarı bir dikdörtgen şeklinde olduğu saptanmıştır (Şekil: ı-ı). Kasın dorsal kenarı, regio interscapularis'i, 14. costa'nın proxmal 1/5 inin distal'i düzeyinden geçerek, peca lateris'e birleştirilen kavisli hat üzerinde bulunur. Caudal kenarı plica lateris'i umbilicus'a birleştiren hat üzerinde, ikincisine 4-5 cm. kalana kadar, u- zanır. Ventral kenarının sınırını ise, bu sonki noktadan art. humeri' ye çekilen hat verir. Kasın cranial kenarının proximal 4/5 i m. cutane us omobrachialis'e kassel olarak katıldığı halde, distal i /5 i ince bir aponeurosis'e dönüştükten sonra fascia axillaris'e karışır. Bu kas ın en önemli fonksiyonu, deri üzerindeki hayvanları rahatsız eden her çeşit parazit ve cansız yabancı cisimleri, deriyi hareket ettirmek veya titretmek suretiyle, uzaklaştırmaktır. Hayvanlarda, özellikle tektırnaklılarda kuyruğun da aynı göreve katıldığı bilinmektedir. Merkep'te kuyruğun at'ınkinden kısa oluşu, m. cutaneus trunci'nin bu hayvanda, merkep'te, at'ınkine oranla daha iyi gelişmesine neden olduğu kanısındayız. M. preputialis cranialis ve caucalis: Evcil tektırnaklılarda bu- kasların bulunmadığı bildirilmektedir (I). Merkep'te araştırmamızda

11 Yerli :Merkep'in (Equus asinlls L.) Gövdc... ııı biz de bu kasiarı, gerek makroskopik gerekse mikr~skopik olarak, saptayamadık. 2- Sırt Kasları: A- Yüzeysel kaslar katı: M. serratus corsalis cranialis: Eveil tektımaklılarda costa'ya 9 di~ ile bağlanmaktadır (I). Bu kasın 5. (4.-6.)-11. veya 12. (4); (5); ilc lı.-i~2. (9); (J4.) costa'nın eranıal kenarına ve dış yüzüne bağlandığı bildirilmektedir. At'ta m. serratus dorsalis crania!is'in 5.(6.)-1 I. (12.) (15, 16, 17,23); (18); 7-8 diş ile costa'da (20) sona erdiği be- Iirtilmektedir. M. serratus iorsalis caucalis: Bu kas ın eveil tektımakhlarda m. serratus dorsalis cranialis'in son 3 dişı ni örten 9 bazen 8 diş ile LO. (11.)-18. (I); aynı kasın SOI1 I veya 2 di~ini örterek son 7-8 eosta'da (9); eosta'da (4); son 9 (5) veya 8-9 di~ ile son 8-9 costa'da (14) sona erdiği bildirilmektedir. At'ta ise bu kasın, bir takım dişlerle, II.(I2.)-ı8. (15, 16, 17, 23); (18); 7-8 diş ile eosta'ya (20) bağlandığı belirtilmektedir. Yukarıdaki araştırıcıların açıklamalarından, m. serratus dorsalis cranialıs ve caudaiis'in evcil tektımaklılarda ve doiaylsiyle at' ta değişik variyasyonlar gösterdiği anlaşılmaktadır. Biz de aynı familyadan olan merkep'te a~ağıdaki durumu saptadık. 5 merkep'te (2 dişi 3 erkek) m. serratus d:::ırsalis eranialis 7 diş ilc costa'da; m. serratus dorsalis caudaiis ise 7 diş iie costa'da, 8 merkep'te (3 dişi 5 erkek) m. serratus dorsalis cranialis, son 4 tanesi m. serratus dorsaiis caudalis tarafından örtülmü~ ve belirgin, 9 diş ile costa'da; m. serratus dorsaiis caudalis 8 diş ile costa'da, 7 merkep'te (3 dişi 4 erkek) m. serratus dorsalis eranialis, sonuncusu m. serratus dorsaiis eaudalis tarafından örtülmüş, 9 diş ile 5.- i 3. costa'da; m. serratus dorsalis caudalis ise 6 di~ ile eosta'da sona ermektedir. B- Gövdeyc özgü kaslar: Bu gruba dahil kaslardan, m. semispinalis'in m. semispinalis thoracis'inin evcil tektımaklılarda bulun-

12 ıı4 Yaşar L'çar madığı bildirilmektedir (I, 4, 5, g, ı o, ı4)' At'ta yine aynı kasın bulunmadığı belirtilmektedir (6, 7, 13, 15, 16, 17, 18, ıg, 20, 23)' Bizde araştırmamızda, merkep'te bu kas ın m. semispinalis thoracis'ini saptayamadık. 3- Göğüs Duvarındaki Kaslar Mm. intercostales externi: İnce caudoventral yönde giden şeritler halinde, komşu iki cas ta arasında uzanan bu kasların, evcil tektırnaklılarda, cartilago costalis'ler arasında bulunmadığı, spatium intercostale'lerin ancak, Mm. levatores costarum ilc (g) veya art. costovertabralis'lc cartilago costalis'lerin proximal uçları arasında kalan bölümünü lateral'den doldurduğu bildirilmektedir (I, 4, 5, 1,1-). Bu kasın kalınlığı dorsal'den ventral'c doğru gittikçe azaimaktadır (I, 14). At'ta Mm intercostales externi'nin costae sterna1es'in cartilago costalis'leri arasında (I 5, i 8) ve ayrıca costae asterna1cs'in ventral uçları arasında da (I S) bulunmadığı belirtilmektedir. Aynı hayvanda bu kasın cartilago costalis'ler arasında bulunmadığına değinilmekte (20), Mm. levatores costarum'dan (23) veya art. costovertebralis'lerden (I 6) cartilago costalis'lere kadar uzandığı bildirilmektedir. Merkep'te Mm. intercostales externi'nin, Mm. levatores costarum ile genu costae'ler arasında, spatium intercosta1e'leri dıştan dolduran ince şeritler halinde bulunduğunu ve cartilago costalis' lerin ancak genu costae yakınlarına kadar yetişebildiğini saptadık. Bu kasın kalınlığı, evcil tektırnaklılarda belirtildiği gibi (I, 14), merkep'te de dorsal'den vcntral'e doğru gittikçe azalmaktadır. Mm. intercostales interni: İ plikleri eranioventral yönde giden bu kas demet/eri, eveil tektırnaklılard?_ spatium intercostale'leri tamamen içten kaplamıştır (4, S, g). Bu kasların kalınlığının cartilago costalis'ler arasında daha fazla olduğu (I, 4, 5, 14), ı5) ve ayrıca costa'ların ventral uçlarından başladıkları halde, dorsal uçlarında eolumna vertebralis'c varmadan önce kayboldukları belirtilmektedir (I, 14). At'ta bu kaslar, os costale'ler, ayrıca Mm. intercartilaginei olarak da, eartilago eostalis'lcr arasını doldurur (I 5, i 6, 17, 18, 20, 23) ve costae astcrnales'lerin cartilago costalis'lerinin yalnız aralarında değil, aynı zamanda dış yüzlerinde de bulunurlar (15, 23). Bu hay-

13 Yerli ;\!erkev'in (Eqııus asinus L.) Gövde vanda kas ventral'e doğru gittikçe external olanın aksine daha da kuvvetlendiği ve costae sternales'lerin eartilago eostalis'leri arasında maximum kalınlığına ula~tığı belirtilmektedir (ı 4-, ıs). Burada, eartilago eostalis'lcr arasında, Mm. intereostales externi bulunmadığı için, bu kasıar, Mm. intereostales interni, Mm. inter-eartilaginei olarak yüzeysel bulunurlar ve iplikleri daha fazla horizontal'e yakın seyreder (ı 5). Merkep'te Mm. intereostales interni spatium intercostale'leri tamamen doldurmakta ve iplikleri os costale'ler bölgesinde, Mm. intereostales externi tarafından örtülmü~ olduğu halde, eaudodorsal; eartilago eostalis'ler bölgesinde ise hemen hemen sagittal'e yakın eaudodorsal yönde gitmektedirler. Bu kasın kalınlığı cartilago eostalis'ler arasında maximum düzeyde olup, dorsal'e doğru gittikçe incelmektedir. Mm. fevatores costarum: Bir takım kas demetlerinden, adet (4-), olu~mu~ olan Mm. levatores costarum, evcil tektırnaklılarda, sonuncu hariç (I), sırt omurlarının (ı, 4-, 5, 9, 14) ve sonuncu boyun omurunun (ı) proe. transversus'larından çıkarlar. İplikleri eaudoventral yönde giden bu kas demetleri, çıktığı omuru eaudal'de izleyen ilk (1,4-,5) ve bazen de iki (ı, 5,14) eosta'mn proximal uçlarının eranial kenarları ve lateral yüzlerinde sona ererler. At'ta l\1m. levatores eostarum, Mm. intereostales externi'nin devamı görünümünde, spatium intereostale'lerin proximal kısmını dolduran, üçgen ~eklinde 17 adet (ı6); ıs-16 adet (15, i 7) kas demetlerinden olu~mu~tur. Aynı hayvanda bu demetler, sonuncu hariç (13, 17, ı8), sırt omurlannın proe. transversus'larından çıkarlar (13, IS, 16, 20, 23). İplikleri eaudoventral yönde giden bu kasıarın, çıktığı omuru izleyen ilk eosta'nın proximal ucunun eranial kenarında sona erdiği (13, IS, 16, 17, 18,20,23) ve bu arada i. (ı3, 15, 17, 20, 23), ekseriya 2. ve 18. eosta'ya (17) veya 18. eosta'ya (23) yapı~madığı belirtilmektedir. Ara~tırmamızda bu kasların merkep'te, sırt omurlarının proe. transversus'larından çıkan ve Mm. intereostales externi'nin devamı görünümü veren, MONTANE ve ark.'nın (I 6) at'ta bildirdikleri gibi i 7 adet kas demetinden olu~tuğunu sapı adık. İ plikleri, Mm. intereostales externi'ninkilerden daha az meyilli olmak üzere, eaudoventral yönde giden bu kas demetleri, çıktığı omuru eaudal'de izleyen ilk eosta'nın, eosta'ların, cranial kenarına genu costae düzeyinde yapı~maktadır. Bu durumda kas, 18. eosta'ya da bir kas demeti ile bağlanmaktadır (Şekil: 2-7).

14 116 Yaşar Uç.ar 1-- Karın KaJları Karın kaslarından m. obliquus externus ct internus abdominis' de önemli bir ayırım saptanamamıştır. M. transııersus abrjominis: Evcil tektırnaklılarda bu kasın bir takım dişlerle costae asternalis'in cartilago costalis'1erinin medial yüzünden, yayvan bir aponeurosis ile bel omurlarının proc. transversus'larından (I, 4, 5, g, 14) ve ayrıca cartilago xipiıoidea ile son costae sternalis'den (4) çıktığı bildirilmektedir. Aynı araştırıcılara göre bu b_s, fascia transversalis ilc kaynaşan ve vagina m. recti abdominis'in lamina interna'sının oluşumuna katılan bir aponeurosis ile, linca alba'da sona ermektedir. At' ta bu kas ın bir takım dişlerle son (17,23); (18) cartilago costalis'lerin iç yüzünden; son costae sternalis ve tüm costae ast~rnales'in carülago costaiis'1crinin iç yüzünden ve proc. xiphoideus'dan (IS) ve ayrıca yayvan bir aponeurosis ilc bel omurlarının proc. transversus'larından (15, 17, 18, 23) çıktığ-ı belirtilmektedir. HEIX- ZE (I I), MONTANE ve ark. (16) ve SUSSDORF'a (20) göre bu kas at'ta, bir takım dişlerle arcu;:; eostarum'un iç yüzünden, bel 0- muriarının proc. transversus'larından ve ayrıca tuber coxae'den aponeurotie olarak çıkmaktadır. Bu araştırıcılar da at' ta bu kasın, evcil tektırnaklılarda yukarıda belirtildiği şekilde, linea alba'da sona erdiğini bildirmektedirler. Merkep'te bu kas, diaphragma'nın costa'lardan çıkan origo dişlerine kenetlenmiş bir takım dişlerle, genu costae yakınlarında, son i i cartilago costalis'lerin iç yüzlerinden kassel, ayrıca tüm bel omurlarının proc. transversus'larından ve spina iliaca ventralis cranialis'den aponeurotic olarak çıkmakta ve yukarıdaki araştırıcıların belirttikleri şekilde, linea alba'da sona crmektedir. M. rectu;:; abdominis'te evcil tektırnaklılarda 10 kadar (ı, 14); 9-1 i adet transversal, beyaz, kirişscl çizgilerin, inscriptiones ten dineae, bulunduğu belirtilmektedir (4, g, ro). At'ta g-ı i adet (6, 7, 15, ıg, 20, 23); SCHMALTZ (18) ise IO-I2 adet inscriptiones tendineae'nın bulunduğunu bildirmektedirler. KOCH (13) aynı hayvanda, herhangi bir adet belirtmemektc, bir takım transversal, kirişsel çizgilerin, intersectiones tendineae, bulunduğuna işaret etmektedir. HEINZE (I ı) at' ta bu kirişsel çizgilerin toplam i ımyatom' dan oluşmasına karşı, araştırmış olduğu bir tek merkep'te i 2 adet inscriptiones tendinaee saptadığını bildirmekte ve bizim de merkep' te bulduğumuzu desteklemektedir.

15 Yerli l[erkev'in (Equus asinus L.) Gövde Kuyruk Kasları: Kuyruk kaslarından m. coccygeus tabakalanma yönünden, Equidae familyası türleri arasında, merkep'te ayrıcalık göstermektedir. Bu kasın at'ta iki tabaka ya ayrıldığı bildirilmektedir (I 5, ı 7, 23). Araştırmamızda bu kasın, merkep'te herhangi bir tabakalanma durumunu saptayamadık. 6- Ard Bacak Kasları: A-Pelvis-femur Kasları: Burada bulunan kaslardan m. psoas minor, m. psoas major, m. biccps fcmoris ve m. quadriceps femoris' in m. vastus lateralis'i merkep'te, diğer equidae türlerininkilere göre ayrıcalık gösterir. Af. Psoas minor: Bel bölgesinde uzanan bu kasın, evcil tektırnak-!ılarda son 3-4 sırt ve tüm bcl omurlarının (I, 4, 5, 14); son 3 sırt ile ilk 4-5 bel omurlarının ventral yüzünden ve costa'nın vertcbral ucundan (g) çıktığı belirtilmektedir, At'ta ise aşağıdaki araştırıcılara göre bu kas, son 3 (ı3, 15, 17, 18, 23); son 2-3 (ıg, 20); son 3-4 (16) sırt ve ilk 4 (13, ı8); ilk 4-5 (ı5, ı7, ıg, 20, 23); tüm bcl (ı6) omurlarınıncorpus'larının ventral yüzlerinden ve ayrıca diaphragma'nın crus'larından (ı 3, ı 7, 18, 23) çıkmaktadır. Araştırmamızda bu kasın mcrkep'te son 3 sırt ve ilk 4 bel omurunun corpus'larının ventral yüzlerinden, 5. bel omurunun adı geçen yüzünün cranial ı /4 ünden ve ı6.-ı8. costa'ların vertebral uçlarının ventral yüzünden çıktığını saptadık (Şekil: 3-4). lıj. psoas major: Evcil tektırnaklılarda bu kasın, son 2 sırt ve bel omurlarının, sonuncu bel omuru hariç (ı, ı4), corpus'larından ve ayrıca bel omurlarının proc. transversus'larının ventral yüzünden çıktığı belirtilmektedir (ı, 4, ı 5, 14). Aynı familya da bu kasın son 2 costa'dan da origo aldığı bildirilmektedir (ı, 4, 5, g, 14)' At'ta ise bu kas 17.-i 8. costa'dan, tüm bel omurlarının corpus' ları ile proc,' transverms'larıııdan (ı 3, i 5, ı 6, 17, 18, ıg, 20, 23) ve ayrıca son 2 sırt omurundan çıktığı belirtilmektedir (ı6, ıg). Merkep' te bu kasın son 3 costa'nın vertebral uçlarının medial yüzünden sari 2 sırt ve tüm bel omurlarının corpus'larının ventral yüzünden ve ayrıca adı geçen omurların proc. transversus'larının başlangıç kısımlarından çıktığını saptadık (Şekil: 3-5).

16 118 Yaşar Uçar Bilindiği gibi at'ta, arap at'ı hariç, 6 adet; merkep'te ise 5 adet bel omum vardır. Kanımızca buna bağlı olarak, gövdenin bu bölgesindeki kısalmaya karşı, m. psoas minor ve major'un uzunluğunda, bununla orantılı bir kısalma olmamış, ancak bu kasiarın origo' ları bir costa daha öne kaymıştır. Af. bieepsfemoris: At'ta bu kasın pelvinal ve vertebral ari go başları dışında, bir tendo ile de, femaral baş, os femoris'in caudal yüzünden çıktığı bildirilmektedir (ı, 6, 7, ı3, ı4, ı7, ıg, 20,23). WEI- ERMANN'a (22) göre at ile merkep'in m. biceps femoris'leri arasındaki tck ayrım, mcrkep'te bu kasın femoral başının bulunmamasıdır. Bizim merkeptc bulgumuz da WEIERMANN'ınkine (22) uymaktadır. M. ı'astus laferalis: M. q uadriceps femoris'in bir parçası olan bu kas, evcil tektırnaklılarda trochanter major'un kaidesinden distal'de, os femoris'in lateral yüzünden çıkar (ı, 4, 5, g, 14). At'ta ise os femoris'in lateral ve caudal yüzlerinin sınırından (I 5, 17, 23): lateral yüzünden ve cranial yüzünün lateral yardımından çıktığ'ı bildirilmektedir (ı6, ı8, 20). Merkep'te WEIERMANN'a (22) göre bu kasın cranial portion'u m. gluteııs profundııs'un insertio'su altında, troclıanter major'un cranial'inde; caudal portion'u ise troclıanter major ve trochanter tertius arasında, os femoris'den çıkarlar. Araşıırmamızda biz de bu kası merkep'te, cranial ve caudal 01-,mak üzere, iki portion'lu olarak saptadık. B- Crus Kasları: Bu bölgede bulunan kaslardan m. soleus özellikle merkep'te dikkati çekmektedir. Evcil tektırnaklılarda bu kasın çok küçük olduğu ve caput fibulae'den (ı, g, lo), veya tuberositas tibiae'dan çıktığı bildirilmektedir (4, 5, 14). At'ta ise bunun çok zayıf olarak bulunduğu ve caput fibulae' den çıktığı bildirilmektedir (ı3, 15, 16, ı7, ı8, ıg, 20, 23). WEIER- MANN'a (22) göre bu kas merkep'te tibia'nın condylus lateralis'inden ve eaput fibulae'dan çıkmaktadır. Araştırmamızda bu kasın, diğer evcil Equidae türlerininkinden, merkep'te daha iyi geliştiğini ve origo'sunun WEIERMANN'ın (22) bulgularına uymakla beraber, ayrıca fibulae'nin proximal 1/5 inden de çıktığını saptadık. Araştırmamızda, bir adet erkek merkep'te os femoris'in fossa supracondylaris'inden çıkan ve tibia'nın condylus medialis'inde sona eren, iğ şeklinde bir kas saptadık (Şekil: 4-1) Her ne kadar insanda, m.

17 Yerli Merkev';n (EqUllS aoinus L.) Gövcle plantaris'in hemen hemen aynı yerden, condylus lateral is ossis femoris'in üzerinden, origo aldığı ve ince bir kiriş ilc tend) calcaneus'da, tendo achihis, veya ca1caneus'un medial'ind~ sona erdiği BARON (I), ZIETZSCHMAN~ (23) tarafından belirtilmiş ise de, saptadıdığımız kas ile insandaki m. plantaris arasında özellikle insertio'ları yönünden ayrım bulunmaktadır. Bu nedenledir ki, bu iki kas ın birbirinin analoğu olamayacağı kanısındayız. c- Pedis kasları: Bu bölgede bulunan kasıardan m. interosseus medius merkep'te, diğer Eyııidae familyasına dahil evcil türlerinkine göre ayrıcalık göstermektedir. Evcil tektırnaklılarda bu kasın ligamentöz olduğu ve diğer özelliklerinin ön bacaktakine benzediği bildirilmektedir (I, 4, 5, 9, ıo, 14). At'ta ise, yukarıdaki araştırıcılar gibi açıklamada bulunan araştırıcıların (13, 15, 16, 17, 23) dışında, SUSSDORF (20) bu kasın metatarsus III'ün proximal ucundan ve art. tarsi'nin capsula articularis'inden çıktığına değinmektedir. SCHMALTZ (ı8) ise at'ta bu kasa, tendo interosseus adını vermekte ve 4 kol ile os metatarsalc nı ve IV'ün basis'inden, os tarsale i ve IV'dcn çıktığını bildirmekted;r. Merkep'te ard ve ön ayağındaki m. interosseus medius'larının birbirinden ayırımı, birincisi tamamen tendinöz olduğu halde, ikincisinin proximal kısmı belirgin şekilde kassel karakterdedir (22). Araştırmamızda, bu kasın mcrkep'te esas olarak os metatarsalc ni'deri çıktığı halde, ayrıca os metatarsalc n ve IV'd~n, os tarsak i + II ve IV'den d~ bir takım kiriş iplikleriyle origo aldığını saptadık. Literatür I - Baron, R. (I 968): Allatomie Compade des M cmmi/eres J)omestiques. Tom. I I. Laboratoire D'anatomie Ecole National Veterinaire, Lyon, pp. 38ı--ı Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü. (1977): Tanm Istatistikleri Özeti. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü Yayınları No. 846, Ankara, s Batu, S. (1962): Türk Atları ve At Yetiitirme Bilgisi. A.ü. Vet. Fak. Yayınları No. 13, Ders Kitabı No. I I, Ankara, s Bruni, A. C., Zunmerl,- U. (1929): Trattato di Anatomia Veterinaria. Vol. i, Milano, pp

18 l~o Yaşar Uçar 5- Chauveau, A., Arloing, S. (1891): The ComjJcrative Aııatomy of the Domesticated Animals. ii. Ed. J. A. Churchill ll, New Bm-!ington Steet, London, pp Dobbcrstein, j., Hoffmann, G. (196i ): Lelnhuch der Vergleichen- (:en Aıwtomier!er/lc,ustiere.Bd.I.HirzeIVerlag,Leipzig,s Dobberstein, j., K:.och, T. (1953): Lehrbuch der Vergleichenden Amıtomie der Haustiere. Bd. ı. Hirzel Verlag, Lcipzig, s ı. 8- F. A. O. ([976): F. A. O. Production Year Book. Vol. 30, Rome, pp Getty, R. (1975): Sissolt cııd Grossman's Anatomy of the Domestic Animals. Vol. 1. Fifth Ed., W.B. Saunders Company Philadelphia-London-ToroI1Lo, pp Gültekin, M. (1977): Evcil Memeli Hryvanl2rın Karşılaştırmalı J\{vologia'sı. A.ü. Vet. Fak. Yayınları No. 339, Ders Kitabı No. i. Ankara, 183 S.. i 1-. Heinze, W. (1971): Die lv/orphologie der Brıuclımuskeln Unserer Hoııss:mgetiae. Anat.A.nz. Bd. 129, Internııtıonal Commıttee on Vetermary Anatomıcal Nomcnelaturc. (1973): Namina Anatornice, Veterinaria, Vienna, pp K:.och, T. (1976): Lehrbuch der Veteriniir-Anatomie. Bd. 1,3. Auflage, Veb Gmtav Fisclıer Verlag,.Jena, s Lesbre, B.-X. (1922): Pricis D'anatomie Comparee des Animaux Domestiques. Tom. ı, Librairie J. -B. Bailliere et Fils, Paris, pp Martm, P. (1914): Lehrbuch der Aııatomie der Haustiere. Ed. 11,2. AufJage, Verlag von Schickhart Ebner, Stuttgart, s Montane, L., Bourdelle, E. (1913): Anatomie Regionale des Animaux Domestiques. Cheva], Tom. 1, Librair:e j.-bailliere et Fils, Paris, pp ı Nıckel, R., Schummer, A., Seıferle, E. (1968): Lehrbuch der Anrıtomie der Haustiere. Bd. ı, 3. Auflage, Paul Parey in Berlin und Hamburg, s Schmaltz, R. (1923): Anatomie des?ferdes. 2. Auflage, Verlagsbuchhandlung von Richard Sehoetz, Berlin, s

19 Yerli Merkep'in (Eqnu, asinil, L.) Günle", IZI 19- Schwarze, K, ScIıröder, L. (1960): Kompenc:w7Il der Veterina/'- Anatomie. Bd. I, Veb Gustav Fischer Verlag-Jena, s Sussaorf, M. (I 895): Lehrbuclı der Vergleichenr:'&ııAnatomie der Hcustiere. Bd. I, Verlag von Ferdinand Enke, Stuttgart; s, Uçar, Y. Yedi.Merkep'in (Equus (!.sinus L.) Beş, Boyun, Ön Bacck ve Öı: Bacagı Giivd~ı:e Baglr.ycn İskelet Kasları ile Kulek Kaslaı Üzerinr.e Alckro-Analomik Araştımıdcr. Doktora Tezi, A.Ü. VeL Fak. yayınları arasında baskıda. 22- Weıermann, K. (1932): Beitmg <:,urvergleichenr'.en Myologie der Extremit,ıteli bei den Equiden. Equus csinus aficanus Yuareg. Grey; Equus quagga elıapmani, Lqvard, Equus (abaltus, Lienn/. Inauguraldissertation. Anat. Instit. der Tierarz. Hochsch., W'ien, s Zietzschmann, O., Ackerknecht, E., Grau, U. (1974): Ellenberger-BaZlm. Ikilelbuclı eel' Verı;leichenr'.en Anctomie eel' Hcustiere. 18. Auflage, Springcr- Verlag, Berlin, s Yazı 24, git.nü alınmıştır.

20 Şekil ı. :'vierkep'in gö,.de d~ri bsmın sağ-yan görünümü. ı-m. eut;meus trunci; 2- Regio interscapularis; :{- Plica lat~ris; 4-- Umbi!icus; 5- ~i. eııtar.cus omobrachialis; 6- M. cutancus tnıı~ci'niı~ fascia axi1jaris'c katılan aponeurosis'i; 2,3- M. cutaneus trunci'nin dol.sal; 3,4-- eaudal; 4.6- ventra! kenan; 7- }vi. pectora!is ascendens; 8- M. obliqııus externus abdomirüs. Şekil 2. Merkep'in göğüs dm.arı ve dcrin sırt kaslarının sağ yan görünümü. [- Mm. levatares costaruın; 2- Mm. multifidi; costa; 4-[. belromumnun proe. trarısversus'u; 5- Mm. irıtcrcostales externi; 6- Mın. intercostales interni; 7- Mm. levatorcs eostarunı'un 18. eosta'ya yapışan kas dcmeti.

21 Ycrli Mcrkcp'in (Equu, a,inus L) Güvdc". 123 Şekil 3. Merkep'in bel kaslarınıj~ sağ-vcntral görünümü. i,2,3-1.,2.,3. bel omuru; 4- M. psoas minor; s- M. psoas major; LS, 15, 17, 18-,S., 16., q., 18. costa'lar; ıs', 16', ıi, 18'- 15., 16., 17., 18. sırt omur/arı.

22 124. Yaşar Uçar Şekil 4. Merkep'te art. genus'un plantar'mda sapt:ıdığımız kasın caudal'den görünümü {sol bacak). t- Saptamış olduğumu", kas; 2- l'ossa supracond}laris; 3- Tibiaiııın condyhıs medialis'i; 4.- Os (i,moris'iı~ co.:dylus lateralis'i; 5- Os fcmoris'iıı condylus medialis'i; 6- M:eniscus latcralis; 7- Meniscus medi'lis; 8- Tibia'nın condylus lateralis'i.

M.sternocephalicus. Eq. M.sternomandibularis. Bo.,Cap. M.sternomandibularis M.sternomastoideus. Ov. M.sternomastoideus

M.sternocephalicus. Eq. M.sternomandibularis. Bo.,Cap. M.sternomandibularis M.sternomastoideus. Ov. M.sternomastoideus Mm.colli M.splenius capitis M.splenius cervicis (ca.yok) M.brachiocephalicus M.cleidobrachialis (pars clavicularis m.deltoidei) M.cleidocephalicus M.cleidomastoideus (tüm türlerde) M.cleidooccipitalis

Detaylı

ANATOMİ ALT TARAF KASLARI. Öğr. Gör. Şeyda CANDENİZ

ANATOMİ ALT TARAF KASLARI. Öğr. Gör. Şeyda CANDENİZ ANATOMİ ALT TARAF KASLARI Öğr. Gör. Şeyda CANDENİZ ALT TARAF KASLARI Alt taraf kasları bulundukları yerlere göre dört gruba ayrılarak incelenir. 1-Kalça kasları (pelvis kasları) 2-Uyluk kasları 3-Bacak

Detaylı

GLUTEAL-UYLUK-BACAK KASLARI LAB İNDEKSİ İÇİN TEORİK BİLGİ. Yüzeysel gluteal kaslar

GLUTEAL-UYLUK-BACAK KASLARI LAB İNDEKSİ İÇİN TEORİK BİLGİ. Yüzeysel gluteal kaslar Yüzeysel gluteal kaslar M. gluteus maximus Os ilium un dış yüzü Os sacrum, coccyx Lig. sacrotuberale Tuberositas glutea Tractus iliotibialis UYLUĞUN EN GÜÇLÜ EKTENSORU M.ILIOPSOAS IN ANTOGONISTİ UYLUĞA

Detaylı

OSSA MEMBRI PELVINI. v Cingulum membri pelvini Ossa Coxarum v Femur v Patella v Ossa cruris v Ossa tarsi v Ossa metatarsalia v Ossa digitorum pedis

OSSA MEMBRI PELVINI. v Cingulum membri pelvini Ossa Coxarum v Femur v Patella v Ossa cruris v Ossa tarsi v Ossa metatarsalia v Ossa digitorum pedis OSSA MEMBRI PELVINI v Cingulum membri pelvini Ossa Coxarum v Femur v Patella v Ossa cruris v Ossa tarsi v Ossa metatarsalia v Ossa digitorum pedis OSSA COXAE OS ILIUM OS PUBİS OS ISCHII OS ILIUM Corpus

Detaylı

Skeleton appendiculare (takısal iskelet) Ekstremite kemikleri

Skeleton appendiculare (takısal iskelet) Ekstremite kemikleri Skeleton appendiculare (takısal iskelet) Ekstremite kemikleri Ossa Membri Pelvini Doç.Dr. M.Erdem GÜLTİKEN Ossa Membri Pelvini Arka bacak kemikleri gövdeye (truncus) cingulum membri pelvini denilen pelvis

Detaylı

İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ

İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ Alt Ekstremite Kasları Antrenörlük Eğitimi Bölümü -2013 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi 9. hafta Kalça eklemini önden kat eden kaslar M. iliopsoas, m. quadriceps femoris,

Detaylı

OMUZ-KOL-ÖNKOL KASLARI LAB İNDEKSİ İÇİN TEORİK BİLGİ. İntrinsik omuz kasları

OMUZ-KOL-ÖNKOL KASLARI LAB İNDEKSİ İÇİN TEORİK BİLGİ. İntrinsik omuz kasları İntrinsik omuz kasları Clavicula nın 1/3 lateral i pars clavicularis Acromion pars acromialis Spina scapula pars spinalis M. supraspinatus Fossa supraspinatus medial 2/3 ü, fascia supraspinata nın kalın

Detaylı

Alt extremite kemikleri üst extremiteye uygun olarak sınıflandırılmıştır.

Alt extremite kemikleri üst extremiteye uygun olarak sınıflandırılmıştır. Alt extremite kemikleri üst extremiteye uygun olarak sınıflandırılmıştır. Alt extremite kemikleri iki kalça kemiği ile omurganın kuyruk sokumu kemiği arasında oluşan pelvis (leğen kavşağı) ile başlar.

Detaylı

OSSA CARPİ (El Bileği Kemikleri)

OSSA CARPİ (El Bileği Kemikleri) OSSA CARPİ (El Bileği Kemikleri) Distal yöndekiler, Lateralden-Mediale: 1) Os trapezium2) Os trapezoideum3) Os capitatum4) Os hamatum Proksimal yöndekiler Lateralden-Mediale: 1) Os scaphoideum2) Os lunatum3)

Detaylı

Uyluk ön bölge kasları; musculus iliopsoas, musculus sartorius (terzi kası), musculus quadriceps femoris, musculus tensor fasciae latae dır.

Uyluk ön bölge kasları; musculus iliopsoas, musculus sartorius (terzi kası), musculus quadriceps femoris, musculus tensor fasciae latae dır. Uyluk ön bölge kasları; musculus iliopsoas, musculus sartorius (terzi kası), musculus quadriceps femoris, musculus tensor fasciae latae dır. Musculus sartorius; vücudun en uzun kasıdır. Spina iliaca anterior

Detaylı

Dr. Ayşin ÇETİNER KALE

Dr. Ayşin ÇETİNER KALE Dr. Ayşin ÇETİNER KALE Truncus lumbosacralis L 5 spinal sinirin ön dalı ile L 4 spinal sinirin ön dalından gelen bir dalın birleşmesi ile oluşur Plexus sacralis L4 S4 (L4 ve S4 ün yalnızca bazı lifleri

Detaylı

EVCİL HAYVAN BAKICILIĞI EĞİTİMİ

EVCİL HAYVAN BAKICILIĞI EĞİTİMİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI VETERİNER HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ EVCİL HAYVAN BAKICILIĞI EĞİTİMİ KEDİ VE KÖPEKLERDE GENEL ANATOMİ İSMEK Canlı vücudunu oluşturan

Detaylı

Dr. Ayşin ÇETİNER KALE

Dr. Ayşin ÇETİNER KALE Dr. Ayşin ÇETİNER KALE Spatium intercostale Birbirine komşu kostalar arasında bulunan boşluk İnterkostal kaslar tarafından doldurulur. Spatium intercostale V. a. ve n. intercostalis ler kostanın alt kenarı

Detaylı

Alt extremite kemikleri üst extremiteye uygun olarak sınıflandırılmıştır.

Alt extremite kemikleri üst extremiteye uygun olarak sınıflandırılmıştır. Alt extremite kemikleri üst extremiteye uygun olarak sınıflandırılmıştır. Alt extremite kemikleri iki kalça kemiği ile omurganın kuyruk sokumu kemiği arasında oluşan pelvis (leğen kavşağı) ile başlar.

Detaylı

Kaya Kekliği (Alectoris graeca) Plexus Lumbalis i Üzerinde Makro-anatomik Araştırmalar*

Kaya Kekliği (Alectoris graeca) Plexus Lumbalis i Üzerinde Makro-anatomik Araştırmalar* Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg. 2012; 7(2): 123-129 Araştırma Makalesi Kaya Kekliği (Alectoris graeca) Plexus Lumbalis i Üzerinde Makro-anatomik Araştırmalar* Mehmet CAN 1, Derviş ÖZDEMİR 2 1. Balıkesir

Detaylı

Göğüs ön duvarı, Karın ön ve yan duvarı kasları Ve Meme dokusu. Doç. Dr. Vatan KAVAK

Göğüs ön duvarı, Karın ön ve yan duvarı kasları Ve Meme dokusu. Doç. Dr. Vatan KAVAK Göğüs ön duvarı, Karın ön ve yan duvarı kasları Ve Meme dokusu Doç. Dr. Vatan KAVAK İnsan gövdesi nin Apertura thoracis inferior ile pelvis kemiklerinin üst kenarları arasındaki kısmında iskelet parçası

Detaylı

Evcil memeli hayvanlarda Diseksiyon teknikleri ve exenterasyon Köpek Thorax'ın ve ön baca ın Yüzeysel Diseksiyonu Laboratuar Hedefleri

Evcil memeli hayvanlarda Diseksiyon teknikleri ve exenterasyon Köpek Thorax'ın ve ön baca ın Yüzeysel Diseksiyonu Laboratuar Hedefleri Evcil memeli hayvanlarda Diseksiyon 1 teknikleri ve exenterasyon Köpek Thorax'ın ve ön bacağın Yüzeysel Diseksiyonu Vücut yüzeyindeki umbilicus, mamma ve arcus costalis'in gözlenmesi. Derinin yüzülmesi.

Detaylı

VÜCUT EKSENLERİ ve HAREKET SİSTEMİ

VÜCUT EKSENLERİ ve HAREKET SİSTEMİ VÜCUT EKSENLERİ ve HAREKET SİSTEMİ 1 Bu ana eksenler şunlardır: Sagittal eksen, Vertical eksen, Transvers eksen. 2 Sagittal Eksen Anatomik durumda bulunan bir vücut düşünüldüğünde, önden arkaya doğru uzanan

Detaylı

Makro-Anatomik Araştırmalar. Macro-Anatomic Investigations on the Plexus Sacralis of Rock Partridge (Alectoris graeca)

Makro-Anatomik Araştırmalar. Macro-Anatomic Investigations on the Plexus Sacralis of Rock Partridge (Alectoris graeca) Kafkas Univ Vet Fak Derg 18 (1): 141-146, 2012 DOI:10.9775/kvfd.2011.5226 RESEARCH ARTICLE Kaya Kekliği (Alectoris graeca) Plexus Sacralis i Üzerinde [1] [2] Makro-Anatomik Araştırmalar Mehmet CAN * Derviş

Detaylı

Anatomi Ders Notları

Anatomi Ders Notları REGİONES CORPORİS ( VÜCUT BÖLGELERİ) İ OLUŞTURAN OLUŞUMLAR Regiones capitis Regiones colli Regiones pectoris Regiones abdominis Regiones dorsi Regiones membri thoracici Regiones membri pelvini REGİONES

Detaylı

Ratta Toraks Anatomisi

Ratta Toraks Anatomisi Journal of Clinical and Analytical Medicine Okan Ekim, Çağdaş Oto Tüm evcil memeli hayvanlarda olduğu gibi [1] ratta da göğüs boşluğunun (cavum thoracis) kemiksel sınırlarını dorsal de thoracal vertebra

Detaylı

OSSA MEMBRİ PELVİNİ (arka bacak kemikleri)

OSSA MEMBRİ PELVİNİ (arka bacak kemikleri) OSSA MEMBRİ PELVİNİ (arka bacak kemikleri) OSSA MEMBRİ PELVİNİ Arka bacak gövdeye, ön bacakta olduğu gibi üç kemikten oluşan cingulum mebri pelvini adı verilen kalça kemeri ile bağlanmıştır. Bu kemeri

Detaylı

TEMEL İLK YARDIM VE ACİL MÜDAHALE

TEMEL İLK YARDIM VE ACİL MÜDAHALE 1 TEMEL İLK YARDIM VE ACİL MÜDAHALE GİRİŞ : Bir yaralı, hasta ya da kazazedeye ilk yardım yapabilmek ya da herhangi bir yardımda bulunabilmek için, öncelikle gerekenlerin doğru yapılabilmesi için, insan

Detaylı

ALT EXTREMİTE KASLARI

ALT EXTREMİTE KASLARI 19 ALT EXTREMİTE KASLARI Kalça kasları ORIGO INSERTIO FONKSİYON SİNİR Ön M psoas major M psoas minor M iliacus Arka M gluteus maximus M gluteus medius M gluteus minimus M tensor fasciae latae Uyluğun dış

Detaylı

İnsan vücudu topografik olarak baş-boyun, gövde ve ekstremitelere ayrılarak incelenir. Sistematik anatomide hareket sistemi oluşumlarının işlenişinin

İnsan vücudu topografik olarak baş-boyun, gövde ve ekstremitelere ayrılarak incelenir. Sistematik anatomide hareket sistemi oluşumlarının işlenişinin İSKELET KEMİKLERİ İnsan vücudu topografik olarak baş-boyun, gövde ve ekstremitelere ayrılarak incelenir. Sistematik anatomide hareket sistemi oluşumlarının işlenişinin temeli bu ayırıma dayanır. Baş-boyun

Detaylı

İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ

İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ Gövde Kasları Antrenörlük Eğitimi Bölümü -2013 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi 7. hafta Gövde iskeletini arka tarafta omurga, önde ise göğüs ve kaburga kemikleri oluştururlar.

Detaylı

Göğüs Kasları Klinik Anatomisi Dr. Nurullah YÜCEL Doç. Dr. Muzaffer ŞEKER

Göğüs Kasları Klinik Anatomisi Dr. Nurullah YÜCEL Doç. Dr. Muzaffer ŞEKER Göğüs Kasları Klinik Anatomisi Dr. Nurullah YÜCEL Doç. Dr. Muzaffer ŞEKER 1999 Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı MUSCULI THORACIS M. pectoralis major M. pectoralis minor M. subclavius

Detaylı

Ratta Toraks Anatomisi

Ratta Toraks Anatomisi Okan Ekim, Çağdaş Oto Tüm evcil memeli hayvanlarda olduğu gibi [1] ratta da göğüs boşluğunun (cavum thoracis) kemiksel sınırlarını dorsal de thoracal vertebra lar, lateral de costa lar, ventral de ise

Detaylı

Gövde İskeleti. Columna vertebralis - Omurga Costae - Kaburgalar Sternum Göğüs kemiği

Gövde İskeleti. Columna vertebralis - Omurga Costae - Kaburgalar Sternum Göğüs kemiği Gövde İskeleti Columna vertebralis - Omurga Costae - Kaburgalar Sternum Göğüs kemiği Columna vertebralis omurga-omur direği Columna vertebralis, vertebra- omur denilen kısa kemiklerin ard arda dizilmesi

Detaylı

DERİN ENSE, SIRT, BACAK ARKA YÜZÜ, AYAK TABANI Doç.Dr.Vatan KAVAK

DERİN ENSE, SIRT, BACAK ARKA YÜZÜ, AYAK TABANI Doç.Dr.Vatan KAVAK DERİN ENSE, SIRT, BACAK ARKA YÜZÜ, AYAK TABANI Doç.Dr.Vatan KAVAK Sırt Kasları İki grup altında incelenirler. 1).Yassı sırt kasları 2).Omurgada bulunan omurların processus spinosus u ile Processus transversus

Detaylı

Dr. Ayşin Çetiner Kale

Dr. Ayşin Çetiner Kale Dr. Ayşin Çetiner Kale Fascia superficialis- Camper fasyası Üst (dış) yaprak Yağ dokusundan zengin Scrotum da yağ dokusunu kaybeder ve düz kas liflerinden zenginleşerek, scrotum a buruşuk görünümünü veren

Detaylı

Dr. Ayşin Çetiner Kale

Dr. Ayşin Çetiner Kale Dr. Ayşin Çetiner Kale Fascia superficialis- Camper fasyası Üst (dış) yaprak Yağ dokusundan zengin Scrotum da yağ dokusunu kaybeder ve düz kas liflerinden zenginleşerek, scrotum a buruşuk görünümünü veren

Detaylı

ÜST EXTREMİTE KASLARI

ÜST EXTREMİTE KASLARI 14 ÜST EXTREMİTE KASLARI Omuz kasları M deltoideus M subscapularis ORIGO INSERTIO FONKSİYON SİNİR ÖZELLİK -pars clavicularis kısmı;clavicula nın lateral 1/3 ünden, -pars acromialis kısmı;acromion un lateral

Detaylı

KASLAR (MUSCLE) 6. HAFTA. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN

KASLAR (MUSCLE) 6. HAFTA. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN KASLAR (MUSCLE) 6. HAFTA Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN KAS (MUSCLE) Hareket sisteminin aktif elemanları kaslardır. Kasın Latincesi, küçük fare anlamına gelen Musculus sözcüğüdür.

Detaylı

OS FEMORIS (FEMUR, UYLUK KEMI Ğ I )

OS FEMORIS (FEMUR, UYLUK KEMI Ğ I ) Pars libera membri inferioris Uyluk, bacak ve ayak iskeletini oluşturan kemiklerin tümüne birden bu isim verilir. OS FEMORIS (FEMUR, UYLUK KEMI Ğ I ) İnsan vücudunun en uzun kemiğidir, uyluk kemiği de

Detaylı

Japon Bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) Plexus Lumbosacralis i Üzerinde Makro-anatomik Araştırmalar *

Japon Bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) Plexus Lumbosacralis i Üzerinde Makro-anatomik Araştırmalar * Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg. 2011; 6(1): 31-45 Araştırma Makalesi Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi http://e-dergi.atauni.edu.tr/index.php/vbd Japon Bıldırcını (Coturnix coturnix

Detaylı

Dr. Ayşin Çetiner Kale

Dr. Ayşin Çetiner Kale Dr. Ayşin Çetiner Kale FOSSA AXILLARIS Boyun ile kol arasında, üst ekstremiteye geçiş alanı sağlayan kapı Toraks yan duvarının üst bölümü ile kolun üst bölümü arasında kalan piramidal boşluk Önden ve arkadan

Detaylı

Omuz kemeri kemikleri Clavicula (köprücük kemiği)

Omuz kemeri kemikleri Clavicula (köprücük kemiği) Üst ekstremite kemikleri omuz hizasında kürek kemiği ve köprücük kemiğinden oluşan omuz kemeri kemikleri ile başlar. Diğer üst ekstremite kemikleri, humerus (pazu kemiği, kol kemiği), antebrachium (radius

Detaylı

Üst Ekstremite / Axilla Anatomisi

Üst Ekstremite / Axilla Anatomisi Cenk Kılıç Ratta Axilla Anatomisi Koltuk altı çukurunun bulunduğu bölgeye regio axillaris denir. Anatomik olarak içinde yapıların bulunduğu bölge ise fossa axillaris (aksiller çukur) adını alır. Fossa

Detaylı

OSSA MEMBRİ İNFERİORİS ALT EKSTREMİTE KEMİKLERİ

OSSA MEMBRİ İNFERİORİS ALT EKSTREMİTE KEMİKLERİ OSSA MEMBRİ İNFERİORİS ALT EKSTREMİTE KEMİKLERİ Alt ekstremitelere, alt taraf veya alt yanlar da denir. Alt taraflar, pelvisin (leğen) her iki yanına tutunmuş sağ ve sol olmak üzere simetrik iki sütun

Detaylı

A. (). Veteriner Fakültesi Anatomi Kürsüsü Prof. Dr. Mustafa Gültekin

A. (). Veteriner Fakültesi Anatomi Kürsüsü Prof. Dr. Mustafa Gültekin A. (). Veteriner Fakültesi Anatomi Kürsüsü Prof. Dr. Mustafa Gültekin YERLt ttlei (CANİS VULPES) VE ~L (CANİS AUREUS) tsid:let KEMİKLERİNİN, YERLİ KÖPEGtNKtLERİNE (CA- Nİs FAMİLİARİS) GÖRE GÖSTERDtKLERİ

Detaylı

ARAŞTIRMA. Anahtar Kelimeler: Aksaray Malaklı köpeği, makro-anatomi, columna vertebralis

ARAŞTIRMA. Anahtar Kelimeler: Aksaray Malaklı köpeği, makro-anatomi, columna vertebralis ARAŞTIRMA F.Ü.Sağ.Bil.Vet.Derg. 2017; 31 (2): 117-121 http://www.fusabil.org Ramazan İLGÜN 1 Meryem KARAN 2 Zait Ender ÖZKAN 2 Sadık YILMAZ 2 1 Aksaray Üniversitesi, Aksaray, TÜRKİYE 2 Fırat Üniversitesi,

Detaylı

Kaslar insan vücuduna hareket edebilme yeteneği sağlayan yapılardır. Hareket yeteneğinin yanı sıra bazı yaşamsal mekanizmalarda kaslar sayesinde

Kaslar insan vücuduna hareket edebilme yeteneği sağlayan yapılardır. Hareket yeteneğinin yanı sıra bazı yaşamsal mekanizmalarda kaslar sayesinde KASLAR Kaslar insan vücuduna hareket edebilme yeteneği sağlayan yapılardır. Hareket yeteneğinin yanı sıra bazı yaşamsal mekanizmalarda kaslar sayesinde çalışır. İnsan vücudunda 630 civarında kas vardır.

Detaylı

V AGİNA PROLAPSUSLARININ SAGAL TIMlNDA KULLANI- LAN SAGRI DİKİşİ ÜZERİNDE KLİNİK VE ANATOMİK ÇALIŞMA

V AGİNA PROLAPSUSLARININ SAGAL TIMlNDA KULLANI- LAN SAGRI DİKİşİ ÜZERİNDE KLİNİK VE ANATOMİK ÇALIŞMA A. Ü. Veteriner Fakültesi Anatomi Kürsüsü Prof Dr. Mustafa Gültekin A. Ü. Veteriner Fakültesi Doğum Bilgisi ve }inekoloji Kürsüsü Prof Dr. Çetin Kılıçoğlu V AGİNA PROLAPSUSLARININ SAGAL TIMlNDA KULLANI-

Detaylı

KESİTSEL ANATOMİ. Doç. Dr. Hatice Gümüş Radyoloji AD

KESİTSEL ANATOMİ. Doç. Dr. Hatice Gümüş Radyoloji AD KESİTSEL ANATOMİ Doç. Dr. Hatice Gümüş Radyoloji AD Radyoloji nedir? Kas-iskelet sisteminde kullandığımız radyolojik görüntüleme yöntemleri nelerdir? Radyolojik görüntüleme yöntemleri ile kesitsel anatomiyi

Detaylı

Macroanatomical and subgross studies on the lumbosacral plexus of the donkey (Equus asinus l.)

Macroanatomical and subgross studies on the lumbosacral plexus of the donkey (Equus asinus l.) S. Ü. Vet. Fak. Derg. (1993), 9, 1, 64-71 MERKEBİN (EQUUS ASINUS L.) PLEXUS LUMBOSACRALİS'İ ÜZERİNDE MAKROANATOMiK VE SUBGROS ÇALIŞMALAR Hasan Erden 1 Macroanatomical and subgross studies on the lumbosacral

Detaylı

Anatomik Pozisyon

Anatomik Pozisyon Anatomik Pozisyon Ayakta dik duran, baş dik, yüz karşıya dönük, kollar iki yanda sarkık, avuç içleri karşıya dönük ve ayakların topuklardan bitişik olduğu pozisyona denir. 10.04.2018 65 Anatomik Düzlemler

Detaylı

OSSA MEMBRI INFERIORIS (ALT EKSTREMI TE KEMI KLERI )

OSSA MEMBRI INFERIORIS (ALT EKSTREMI TE KEMI KLERI ) OSSA MEMBRI INFERIORIS (ALT EKSTREMI TE KEMI KLERI ) Cingulum pelvicum (Cingulum membri inferioris) Alt ekstremiteyi gövdeye bağlayan kemiklere genel olarak verilen isimdir. Her iki yanda bulunan os coxae

Detaylı

Morkaraman Koyununun Ön Bacak Venleri Üzerine Makroanatomik Bir Çalışma*

Morkaraman Koyununun Ön Bacak Venleri Üzerine Makroanatomik Bir Çalışma* Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg. Yıl: 2009 Cilt: 4 Sayı: 1 Sayfa: 39-47 Morkaraman Koyununun Ön Bacak Venleri Üzerine Makroanatomik Bir Çalışma* Zekeriya ÖZÜDOĞRU 1, Gürsoy AKSOY 2, Derviş ÖZDEMİR

Detaylı

ALT TARAF EKLEMLERİ DOÇ. DR. ERCAN TANYELİ

ALT TARAF EKLEMLERİ DOÇ. DR. ERCAN TANYELİ ALT TARAF EKLEMLERİ DOÇ. DR. ERCAN TANYELİ A) Alt taraf kavşağı eklemleri 1- Art. sacroiliaca 2- Symphysis pubica B) Serbest alt taraf eklemleri 1- Art.coxae (kalça eklemi) 2- Art.genus (diz eklemi) 3-

Detaylı

ANATOMİ. 1) Makroskopik Anatomi. 2) Mikroskobik Anatomi

ANATOMİ. 1) Makroskopik Anatomi. 2) Mikroskobik Anatomi ANATOMİYE GİRİŞ ANATOMİYE GİRİŞ Anatominin Tanımı: İnsan vücudunun normal şekil ve yapısını, vücudu oluşturan yapı ve organların birbirleri ile olan ilişkilerini ve bu yapıların çalışma şeklini inceleyen

Detaylı

FOSSA TEMPORALIS DR. A. MURAT ÖZER ŞUBAT 2019

FOSSA TEMPORALIS DR. A. MURAT ÖZER ŞUBAT 2019 FOSSA TEMPORALIS DR. A. MURAT ÖZER ŞUBAT 2019 FOSSA TEMPORALIS FOSSA TEMPORALIS FOSSA TEMPORALIS SINIRLARI Linea temporalis superior Os zygomaticum proc. Frontalis Arcus zygomaticus FOSSA TEMPORALIS TABANI

Detaylı

ANATOMİ ÜST TARAF KASLARI. Öğr. Gör. Şeyda CANDENİZ

ANATOMİ ÜST TARAF KASLARI. Öğr. Gör. Şeyda CANDENİZ ANATOMİ ÜST TARAF KASLARI Öğr. Gör. Şeyda CANDENİZ ÜST TARAF KASLARI Üst taraf kasları çeşitli alt gruplara ayrılarak incelenir. Omuz kasları: Omuzda; m. deltoideus, m. subscapularis, m. supraspinatus,

Detaylı

Atlarda Ön ve Arka Bacağın Denge Mekanizması

Atlarda Ön ve Arka Bacağın Denge Mekanizması Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg. 2014; 9(1): 55-62 Derleme Atlarda Ön ve Arka Bacağın Denge Mekanizması Yasin DEMİRASLAN 1!, Sami ÖZCAN 1 1. Kafkas Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Anatomi Anabilim

Detaylı

A. Ü. Veteriner Fakültesi Anatomi Kürsüsü Prof. Dr. Mustafa Gültekin. MERKEDİN (EQ.UUS AStNUS L.) N. PHRENİcus'u ÜZERİNDE ANATOMİK ARAŞTIRMALAR

A. Ü. Veteriner Fakültesi Anatomi Kürsüsü Prof. Dr. Mustafa Gültekin. MERKEDİN (EQ.UUS AStNUS L.) N. PHRENİcus'u ÜZERİNDE ANATOMİK ARAŞTIRMALAR A. Ü. Veteriner Fakültesi Anatomi Kürsüsü Prof. Dr. Mustafa Gültekin MERKEDİN (EQ.UUS AStNUS L.) N. PHRENİcus'u ÜZERİNDE ANATOMİK ARAŞTIRMALAR Necdet Dursun Contribution a l'etude anatoınique sur le nerf

Detaylı

Columna vertebralis (omurga); vücudun arka ve orta kısmında yer alır, kemikten ve kıkırdaktan oluşur ve içinde omuriliği barındırır.

Columna vertebralis (omurga); vücudun arka ve orta kısmında yer alır, kemikten ve kıkırdaktan oluşur ve içinde omuriliği barındırır. Columna vertebralis (omurga); vücudun arka ve orta kısmında yer alır, kemikten ve kıkırdaktan oluşur ve içinde omuriliği barındırır. İskeletin önemli bir bölümüdür ve temel eksenidir. Sırt boyunca uzanır

Detaylı

ANATOMİK TERMİNOLOJİLERLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER VE HATIRLATMALAR. YRD. DOÇ.DR. Kadri KULUALP YRD. DOÇ. DR. Önder AYTEKİN

ANATOMİK TERMİNOLOJİLERLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER VE HATIRLATMALAR. YRD. DOÇ.DR. Kadri KULUALP YRD. DOÇ. DR. Önder AYTEKİN ANATOMİK TERMİNOLOJİLERLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER VE HATIRLATMALAR YRD. DOÇ.DR. Kadri KULUALP YRD. DOÇ. DR. Önder AYTEKİN Kemiklerle İlgili Terimler Apex: Tepe Basis: Taban Canalis: Kanal Canaliculus:

Detaylı

VETERİNER ANATOMİ İÇİNDEKİLER

VETERİNER ANATOMİ İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER Genel Bilgi... 1 Vertebratae (omurgalılar)... 2 Mammalia (memeliler)... 2 Aves (Kanatlılar)... 2 Vücut düzlemleri... 3 Yön belirten bazı önemli terimler... 3 Vücut kısımları... 4 Chondrologia...

Detaylı

ORTAK SEÇMELİ FİTNESS VE KONDİSYON

ORTAK SEÇMELİ FİTNESS VE KONDİSYON ORTAK SEÇMELİ FİTNESS VE KONDİSYON FİTNESS Fitness kelime anlamı olarak "Sağlıklı ve formda olmak"dır. Bir çok egzersize dayalı bir spordur. Fitness diğer bütün sporlardan farklı olarak temelde kasların

Detaylı

MUSCULI FACIALES. Doç. Dr. Özlen Karabulut D.Ü. Tıp Fakültesi, Anatomi AD

MUSCULI FACIALES. Doç. Dr. Özlen Karabulut D.Ü. Tıp Fakültesi, Anatomi AD MUSCULI FACIALES Doç. Dr. Özlen Karabulut D.Ü. Tıp Fakültesi, Anatomi AD Musculi capitis Musculi capitis (Başın Kasları) iki grupta incelenir: A)Yüz kasları (Musculi faciales) B)Çiğneme kasları (Musculi

Detaylı

Toraks; gövde nin boyun ile abdomen arasında yer alan parçasıdır. Toraks oniki çift kaburga, sternum, kıkırdak kaburgalar ve oniki torakal omur dan

Toraks; gövde nin boyun ile abdomen arasında yer alan parçasıdır. Toraks oniki çift kaburga, sternum, kıkırdak kaburgalar ve oniki torakal omur dan Toraks; gövde nin boyun ile abdomen arasında yer alan parçasıdır. Toraks oniki çift kaburga, sternum, kıkırdak kaburgalar ve oniki torakal omur dan oluşur. Bu kemik ve kıkırdak yapılar toraks kafesini

Detaylı

EKLEMLER. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN

EKLEMLER. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN EKLEMLER Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN EKLEM NEDİR? Vücudumuzdaki kemikler birbirleri ile eklemler vasıtasıyla birleşirler. Eklemleşen kemiklerin yüzeyleri çoğunlukla bir kıkırdak

Detaylı

TORAKS DUVARI ANATOMİSİ (Kemik yapılar ve yumuşak dokular) Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir

TORAKS DUVARI ANATOMİSİ (Kemik yapılar ve yumuşak dokular) Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir TORAKS DUVARI ANATOMİSİ (Kemik yapılar ve yumuşak dokular) Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir Özet: Göğüs duvarı anatomisi Kesitsel anatomi Varyasyonel görünümler Toraks

Detaylı

HEPAR. Margo dorsalis ( margo obtusus ) Margo ventralis ( margo acutus ) Margo dexter, Margo sinister

HEPAR. Margo dorsalis ( margo obtusus ) Margo ventralis ( margo acutus ) Margo dexter, Margo sinister Facies diaphragmatica area nuda sulcus venae cavae Facies visceralis Fossa vesicae felleae Fissura lig. teretis Lig. teres hepatis porta hepatis impressio esophagea impressio gastrica impressio duodenalis

Detaylı

KAS Dicle Aras. İskelet kaslarının kasılma ceşitleri, rolleri, kas lifi tipleri, insa vücudundaki kaslar

KAS Dicle Aras. İskelet kaslarının kasılma ceşitleri, rolleri, kas lifi tipleri, insa vücudundaki kaslar KAS Dicle Aras İskelet kaslarının kasılma ceşitleri, rolleri, kas lifi tipleri, insa vücudundaki kaslar 3.9.2015 1 Kas Kasılma rolleri Agonist kaslar; aynı hareketi yaptıran kas veya kaslara denir. Bunlardan

Detaylı

Prof. Dr. Ayla SEVİM EROL VÜCUT KEMİKLERİ (POSTCRANIAL)ÖLÇÜMLERİ VE ENDİSLERİ

Prof. Dr. Ayla SEVİM EROL VÜCUT KEMİKLERİ (POSTCRANIAL)ÖLÇÜMLERİ VE ENDİSLERİ Prof. Dr. Ayla SEVİM EROL VÜCUT KEMİKLERİ (POSTCRANIAL)ÖLÇÜMLERİ VE ENDİSLERİ CLAVİCULA Maksimum Uzunluk: Claviculanın iki ucu arasında (iç ve dış uçlar) doğrusal olarak alınan uzaklıktır. Ölçmek için

Detaylı

Pars libera membri superioris

Pars libera membri superioris Pars libera membri superioris Kol, önkol ve el iskeletini oluşturan kemiklerin tümüne birden bu isim verilir. HUMERUS (KOL KEMİ Ğ İ ) Üst ekstremitenin en uzun ve en kalın kemiğidir. Bir proksimal uç,

Detaylı

ORTAK SEÇMELİ BESLENME VE EGZERSİZ

ORTAK SEÇMELİ BESLENME VE EGZERSİZ ORTAK SEÇMELİ BESLENME VE EGZERSİZ BESLENME VE EGZERSİZ Beslenme, fiziksel ve zihinsel performansı etkileyen önemli bir etkendir. Yeterli ve dengeli beslenen bir kişi, düzenli egzersizle pek çok sağlık

Detaylı

ÖNKOL VE ELİN ARKA YÜZ KASLARI (Regio antebrachi posterior,regio carpalis posterior,regio dorsalis manus)

ÖNKOL VE ELİN ARKA YÜZ KASLARI (Regio antebrachi posterior,regio carpalis posterior,regio dorsalis manus) ÖNKOL VE ELİN ARKA YÜZ KASLARI (Regio antebrachi posterior,regio carpalis posterior,regio dorsalis manus) E. Savaş Hatipoğlu Bu derste ön kolun yan ve arka tarafında bulunan kaslar ile elin dorsal tarafı

Detaylı

OSSA MEMBRİ THORACİCİ (Ön bacak kemikleri)

OSSA MEMBRİ THORACİCİ (Ön bacak kemikleri) OSSA MEMBRİ THORACİCİ (Ön bacak kemikleri) Ön bacak gövdeye cingulum membri thoracici denilen omuz kemeri tarafından bağlanmıştır. Scapula, os coracoideus ve clavicula olmak üzere üç kemiten oluşan bu

Detaylı

ÜNİTE. TIBBİ TERMİNOLOJİ Dr. Aslı KARA İÇİNDEKİLER HEDEFLER TERMİNOLOJİYE GİRİŞ

ÜNİTE. TIBBİ TERMİNOLOJİ Dr. Aslı KARA İÇİNDEKİLER HEDEFLER TERMİNOLOJİYE GİRİŞ HEDEFLER İÇİNDEKİLER TERMİNOLOJİYE GİRİŞ Terminolojiye Giriş Anatominin Tanımı Anatomik Pozisyon Anatomide Planlar ve Eksenler Vücut Boşlukları ve Bölgeleri Oluşumların Yerlerinin Belirlenmesinde Kullanılan

Detaylı

Omurgalılar Sistematiği

Omurgalılar Sistematiği Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kitaplar Serisi No. 181 Omurgalılar Sistematiği (Ders Kitabı) (I. Baskı) Prof. Dr. Abidin BUDAK Yrd. Doç. Dr. Ahmet MERMER Yrd. Doç. Dr. Bayram GÖÇMEN Yrd. Doç. Dr. Uğur

Detaylı

ALT EKSTREMİTE KEMİK YAPISI

ALT EKSTREMİTE KEMİK YAPISI ALT EKSTREMİTE Temelde alt ekstremitenin yapısı üst ekstremiteye benzer. Dik duruş sonucunda bacaklar üzerinde oluşan statik yüklenme, işlevsel gereksinimler nedeniyle, alt ekstremitede bazı yapısal değişikliklerin

Detaylı

Adatepe (Ed.) EMG Prati ine Yönelik Kas ve Sinir K lavuzu 21 x 28 cm, VIII Sayfa ISBN Türkçe birinci bask Deomed, 2010.

Adatepe (Ed.) EMG Prati ine Yönelik Kas ve Sinir K lavuzu 21 x 28 cm, VIII Sayfa ISBN Türkçe birinci bask Deomed, 2010. Deomed Medikal Yay nc l k Adatepe (Ed.) EMG Prati ine Yönelik Kas ve Sinir K lavuzu 21 x 28 cm, VIII + 204 Sayfa ISBN 978-975-8882-32-8 Türkçe birinci bask Deomed, 2010. 144 1 / Çizgili Kasların Sınıflamaları

Detaylı

ANKARA İLİ BASIM SEKTÖRÜ ELEMAN İHTİYACI

ANKARA İLİ BASIM SEKTÖRÜ ELEMAN İHTİYACI ANKARA İLİ BASIM SEKTÖRÜ ELEMAN İHTİYACI Gülnaz Gültekin*, Orhan Sevindik**, Elvan Tokmak*** * Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Matbaa Öğretmenliği Bölümü, Ankara ** Ankara Ü., Eğitim Bil. Ens.,

Detaylı

Myologia Kas Bilimi. Hazırlayan Prof. Dr. Ali BAHADIR

Myologia Kas Bilimi. Hazırlayan Prof. Dr. Ali BAHADIR Myologia Kas Bilimi Hazırlayan Prof. Dr. Ali BAHADIR Genel Bilgi Kaslar, kasılıp gevşeme yeteneğine sahip yapılardır. Bir etkinin tesiriyle kısalabilir ve tekrar uzayabilirler. Bu önemli özellikleri nedeniyle

Detaylı

Özet. Giriş. 1. K.T.Ü. Orman Fakültesi, Trabzon., 2. K.Ü. Artvin Orman Fakültesi, Artvin.

Özet. Giriş. 1. K.T.Ü. Orman Fakültesi, Trabzon., 2. K.Ü. Artvin Orman Fakültesi, Artvin. Deniz Kıyılarında Biriken Katı Atık Maddelerin Örnekleme Yoluyla Tür ve Miktar Olarak Belirlenmesine İlişkin Bir Çalışma ( Trabzon Beşirli Deresi Küçük Yoroz Burnu Arası ) 1 Hasan Zeki KALAY, 1 Sezgin

Detaylı

OMUZ VE ÜST KOL BÖLGESİNE YÖNELİK KİNEZYOLOJİK BANTLAMA UYGULAMALARI

OMUZ VE ÜST KOL BÖLGESİNE YÖNELİK KİNEZYOLOJİK BANTLAMA UYGULAMALARI OMUZ VE ÜST KOL BÖLGESİNE YÖNELİK KİNEZYOLOJİK BANTLAMA UYGULAMALARI Supraspinatus kası Origo: Skapulanın supraspinöz fossası İnsersiyo: Humerus tuberkulum majus superior bölümü İnervasyon: Supraskapuler

Detaylı

Evcil Memelilerde Diseksiyon ve Eksenterasyon 2018

Evcil Memelilerde Diseksiyon ve Eksenterasyon 2018 ANKARA ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ ANATOMİ ANABİLİM DALI Evcil Memelilerde Diseksiyon ve Eksenterasyon 2018 Dr. Caner Bakıcı Diseksiyon Kadavra üzerinde belirlenen anatomik yapıya ulaşmak amacıyla

Detaylı

Servikal. Torakal. Lumbal. Sakrum

Servikal. Torakal. Lumbal. Sakrum GÖVDE VE HAREKETLERİ Gövde 1. Omurga 2. Göğüs kafesi REK132&SBR178 ANATOMİ VE KİNEZİYOLOJİ Gövdenin Fonksiyonları 1. Baş, boyun ve gövde hareketlerine izin verir 2. Dik durmamızı sağlar 3. Önemli organları

Detaylı

KANATLıLARDA KUYRUK BEZİ (Glandula Uropygii) ÜZERİNDE

KANATLıLARDA KUYRUK BEZİ (Glandula Uropygii) ÜZERİNDE A. Ü. Veteriner Fakültesi Anatomi Kürsüsü Prof. Dr. Sabri Doğuer KANATLıLARDA KUYRUK BEZİ (Glandula Uropygii) ÜZERİNDE KOMPARATİv ÇALIŞMA Tayyip Çalışlar * Deri, gerek omurgalı hayvanlarda gerekse omurgasız

Detaylı

TERMİNOLOJİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİYOMEKANİK DERS NOTU. Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI

TERMİNOLOJİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİYOMEKANİK DERS NOTU. Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI TERMİNOLOJİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİYOMEKANİK DERS NOTU Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI Anatomik Duruş Yüzü karşıya bakan, topukları birleşik, kolları yanlarda ve avuç içleri öne bakar şekilde ayakta dik

Detaylı

LOKOMOTOR SİSTEM ANATOMİSİ ÖRNEK SORULAR (EKLEM-KAS) BİRİNCİ BÖLÜM

LOKOMOTOR SİSTEM ANATOMİSİ ÖRNEK SORULAR (EKLEM-KAS) BİRİNCİ BÖLÜM LOKOMOTOR SİSTEM ANATOMİSİ ÖRNEK SORULAR (EKLEM-KAS) BİRİNCİ BÖLÜM.En hareketli sinovial eklem tipini işaretleyiniz. a) Ginglymus d) Art. trochoidea b) Art. spheroidea e) Art. plana c) Art. sellaris. Üst

Detaylı

Medulla SpinalisÆin Arterleri

Medulla SpinalisÆin Arterleri Santral Sinir Sisteminin Damarlar Prof. Dr. M³rvet Tuncel Medulla SpinalisÆin Arterleri ò A. vertebralis û A. spinalis anterior û A. spinalis posterior ò Rr. radiculares ò A. vertebralis Rr. radiculares

Detaylı

Dr. Ayşin ÇETİNER KALE

Dr. Ayşin ÇETİNER KALE Dr. Ayşin ÇETİNER KALE 1-Clavicula 2- Incisura jugularis 3- Manubrium sterni 4- Angulus sterni 5- Linea medioclavicularis 6- Corpus sterni 7- Proc. xiphoideus 8- Areola mammae 9- Arcus costalis Angulus

Detaylı

Sadık Yılmaz. Arterial Vascularization of Prostata in the Dogs

Sadık Yılmaz. Arterial Vascularization of Prostata in the Dogs y.y.ü. Vet.Fak.Oerg. 2 (1-2) 133-139,1991 KÖPEKLERDE PROSTATA'NIN ARTERİEL VASKULARİZASYONU(*) 1 Sadık Yılmaz Arterial Vascularization of Prostata in the Dogs Summary: The artery of prostata is a. prostatica.

Detaylı

Tuj Koyununun Ön Bacak Venaları Üzerine Makroanatomik Bir Çalışma [1]

Tuj Koyununun Ön Bacak Venaları Üzerine Makroanatomik Bir Çalışma [1] Kafkas Univ Vet Fak Derg 15 (5): 771-778, 2009 DOI:10.9775/kvfd.2009.106-A RESEARCH ARTICLE Tuj Koyununun Ön Bacak Venaları Üzerine Makroanatomik Bir Çalışma [1] Zekeriya ÖZÜDOĞRU * Gürsoy AKSOY ** [1]

Detaylı

TÜRKİYE VOLEYBOL FEDERASYONU 4. KADEME ANTRENÖR KURSU SPOR ANATOMİSİ VE KİNEZİYOLOJİSİ

TÜRKİYE VOLEYBOL FEDERASYONU 4. KADEME ANTRENÖR KURSU SPOR ANATOMİSİ VE KİNEZİYOLOJİSİ TÜRKİYE VOLEYBOL FEDERASYONU 4. KADEME ANTRENÖR KURSU SPOR ANATOMİSİ VE KİNEZİYOLOJİSİ Ş. NAZAN KOŞAR Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi 1 SUNUM AKIŞI Kassal Analiz Gövde hareketlerinin kassal

Detaylı

Hasan Erden 1. Comparatlve macroanatomlcal and subgross studies on the lumbosacral plexus of the Akkaraman sheep and Angora Goat.

Hasan Erden 1. Comparatlve macroanatomlcal and subgross studies on the lumbosacral plexus of the Akkaraman sheep and Angora Goat. S. ü. Vet. Fak. Derg. (1992) 8,1, 45-50. ğinden laktasyondan çıktığını, 12 hayvanda ise laktasyonun uzun süreler devam ettiğini gözlerken, Bromocriptin tedavisi ile 11 köpekte beşinci günde, 5 köpekte

Detaylı

Origami. Bu kitapç n sahibi. Haz rlayan: Asl Zülal Foto raflar: Burak Murat Bayram Tasar m: Ay egül Do an Bircan Çizimler: Bengi Gencer

Origami. Bu kitapç n sahibi. Haz rlayan: Asl Zülal Foto raflar: Burak Murat Bayram Tasar m: Ay egül Do an Bircan Çizimler: Bengi Gencer Origami Bu kitapç n sahibi Haz rlayan: Asl Zülal Foto raflar: Burak Murat Bayram Tasar m: Ay egül Do an Bircan Çizimler: Bengi Gencer A ustosböce i 1 2 Kâ d üçgen Üçgenin uzun kenar n n iki kö esi üçüncü

Detaylı

ÖZET Yüksek Lisans Tezi TÜRKİYE FINDIKFARESİ NİN (Muscardinus avellanarius LİNNAEUS, 1758) (RODENTİA: MAMMALİA) İSKELET SİSTEMİNİN MAKRO ANATOMİSİ Esr

ÖZET Yüksek Lisans Tezi TÜRKİYE FINDIKFARESİ NİN (Muscardinus avellanarius LİNNAEUS, 1758) (RODENTİA: MAMMALİA) İSKELET SİSTEMİNİN MAKRO ANATOMİSİ Esr ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ TÜRKİYE FINDIKFARESİ NİN (Muscardinus avellanarius LİNNAEUS, 1758) (RODENTİA: MAMMALİA) İSKELET SİSTEMİNİN MAKRO ANATOMİSİ Esra ENGİN BİYOLOJİ

Detaylı

ÜST ÜYELER VE HAREKETLERİ. OMUZ KEMERİ: Kemikler ve Eklemler. OMUZ KEMERİ: Kemikler ve Eklemler. OMUZ KEMERİ: Hareketleri

ÜST ÜYELER VE HAREKETLERİ. OMUZ KEMERİ: Kemikler ve Eklemler. OMUZ KEMERİ: Kemikler ve Eklemler. OMUZ KEMERİ: Hareketleri ÜST ÜYELER VE HAREKETLERİ Üst Üyeler 4 bölümde incelenir 1. Omuz kemeri REK132&SBR178 ANATOMİ VE KİNEZİYOLOJİ 2. Kol KONU ÜST ÜYELER VE HAREKETLERİ Klavikula Skapula Sternum Humerus Ön görünüm Kemikleri

Detaylı

HÜCRE BÖLÜNMESİ. 1-Amitoz (Amitosis) bölünme, 2-Mitoz (Mitosis) bölünme, 3- Mayoz (Meiosis) bölünme.

HÜCRE BÖLÜNMESİ. 1-Amitoz (Amitosis) bölünme, 2-Mitoz (Mitosis) bölünme, 3- Mayoz (Meiosis) bölünme. HÜCRE BÖLÜNMESİ 1-Amitoz (Amitosis) bölünme, 2-Mitoz (Mitosis) bölünme, 3- Mayoz (Meiosis) bölünme. Amitoz Bölünme Önce nukleolus, sonra nukleus, daha sonra sitoplazmanın uzayıp ortadan boğulması ile ikiye

Detaylı

BRONZ HİNDİNİN (MELEAGRİS GALLOPAVO) KEMİKLEŞMİŞ BAlDIR KAS TENDOLARI ÜZERİNDE ANATOMiK ARAŞTIRMALAR

BRONZ HİNDİNİN (MELEAGRİS GALLOPAVO) KEMİKLEŞMİŞ BAlDIR KAS TENDOLARI ÜZERİNDE ANATOMiK ARAŞTIRMALAR BRONZ HİNDİNİN (MELEAGRİS GALLOPAVO) KEMİKLEŞMİŞ BAlDIR KAS TENDOLARI ÜZERİNDE ANATOMiK ARAŞTIRMALAR!jasan Erden 1 Anatom i cal investigations on the ossified tendans of the shank muscles in Bronze turkey

Detaylı

SIĞIR ORTOPEDİSİ. Tablo 1. Sığırcılıkta (Öneğin; süt sığırcılığı) ayak hastalıklarındaki ekonomik kayıpların dağılımı

SIĞIR ORTOPEDİSİ. Tablo 1. Sığırcılıkta (Öneğin; süt sığırcılığı) ayak hastalıklarındaki ekonomik kayıpların dağılımı SIĞIR ORTOPEDİSİ Gelişen bilim ve teknoloji ile birlikte hayvancılık sektöründe ekonomik kayıpların en aza indirilmesi yanında, verimin oldukça üst düzeye çıkarılması da ekonominin bir gereği olmuştur.

Detaylı

Ön Kol Kaslarının Klinik Anatomisi. Dr. İlknur UYSAL Dr. Nurullah YÜCEL Yard. Doç. Dr. Ahmet Kağan KARABULUT

Ön Kol Kaslarının Klinik Anatomisi. Dr. İlknur UYSAL Dr. Nurullah YÜCEL Yard. Doç. Dr. Ahmet Kağan KARABULUT Ön Kol Kaslarının Klinik Anatomisi Dr. İlknur UYSAL Dr. Nurullah YÜCEL Yard. Doç. Dr. Ahmet Kağan KARABULUT ÖN KOLUN ÖN YÜZÜNDEKİ KASLAR YÜZEYEL TABAKA M. palmaris longus M. pronotor teres M. flexor carpi

Detaylı

İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ

İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ Kuvvet Antrenmanı Anatomisi Göğüs_Sırt_Bacak_ Kalça ve Karın Antrenörlük Eğitimi Bölümü -2013 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi 12. hafta Göğüs (Chest) Bench-presses M. Pectoralis

Detaylı

SEVBENİLER. Büyük Sevbeni (Satyrium ilicis) Minik Sevbeni (Satyrium acaciae) Zemin rengi daha açık olup özellikle bazal kısmı mavi pullarca zengindir

SEVBENİLER. Büyük Sevbeni (Satyrium ilicis) Minik Sevbeni (Satyrium acaciae) Zemin rengi daha açık olup özellikle bazal kısmı mavi pullarca zengindir SEVBENİLER Büyük Sevbeni (Satyrium ilicis) Grup üyelerinden daha iri ve daha yaygındır. 1- (mavi ok ) ile gösterilen beyaz çizgi içe yay yaparak altındaki büyük beneğe bir şapka oluşturur. 2- Mavi -gümüş

Detaylı