ORGANİK KİMYA. Dr. Serkan SAYINER.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ORGANİK KİMYA. Dr. Serkan SAYINER."

Transkript

1 ORGANİK KİMYA Dr. Serkan SAYINER

2 C=O (Karbonil) Grubu İçeren Bileşikler Aldehitler, Ketonlar, Karboksilik Asitler, Esterler, Amidler

3 C=O (Karbonil) grubu içeren bileşikler Birçok farklı bileşik, bir karbon-oksijen çift bağ (C = O, karbonil grubu) içerir. Karbonil bileşikleri, aldehitler, ketonlar, karboksilik asitler, esterler ve amidleri içerir. Karbonil karbon hidrojen, karbon veya bir heteroatoma bağlı atom tipi karbonil bileşiğinin spesifik sınıfını belirler.

4

5 C=O (Karbonil) grubu içeren bileşikler Aldehitleri, karboksilik asitleri ve esterleri çizmek için kondens yapı (zincir yapı) kullanılır. Bir aldehit, karbonil karbona doğrudan bağlı bir hidrojen atomuna sahiptir.

6 C=O (Karbonil) grubu içeren bileşikler Bir karboksilik asit, doğrudan karbonil karbona bağlı bir OH grubunu içerir. Bir ester, karbonil karbona doğrudan bağlı bir OR grubunu ihtiva eder.

7 Asetaldehit Aseton Asetik asit Metil asetat Asetamid

8 Aldehitler ve Ketonlar Aldehitler ve Ketonların İsimlendirilmesi, Fiziksel Özellikleri, Bazı Aldehitler ve Ketonlar, Aldehitler ve Ketonların Hazırlanması, Aldehitlerin ve Ketonların Reaksiyonları (1 Aminlerin Additisyonu, 2 Aminlerin Additisyonu, H 2 O Additisyonu-Hidrasyon, Alkollerin Additisyonu- Asetal Oluşumun, Koruma Grupları Olarak Asetaller, Siklik Hemiasetaller, Aldehitlerin Oksidasyonu) Dr. Serkan SAYINER serkan.sayiner@neu.edu.tr

9 Aldehitler ve Ketonlar Aldehitler (RCHO) ve ketonlar (RCOR veya R 2 CO) bir karbonil grubu içeren iki bileşik grubudur. İki yapısal unsur karbonil grubunun fiziksel ve kimyasal özelliklerinin esas belirleyicisidir. Karbonil karbon atomu trigonal düzlem oluşturur ve tüm bağ açıları 120 'dir. Oksijen, karbondan daha elektronegatif olduğundan dolayı karbonil grubu polardır. Karbonil karbon elektrondan fakir iken (δ +) ve oksijen elektrondan zenginidir (δ-).

10

11 Aldehitlerin İsimlendirilmesi IUPAC terminolojisinde, aldehitler, -al sonekiyle tanımlanır. IUPAC sistemini kullanarak bir aldehite ismini vermek için: 1. CHO grubunu içeren en uzun zincir bulunur ve alkan sonekine -al eki ilave edilir. 2. CHO grubundaki karbon atomu C1 olarak belirlenir ve zincire veya halkaya numara verilir, ancak bu sayı isimde belirtilmez. 3. İsimlendirmenin diğer olağan kuralları uygulanır. 4. Basit aldehitlerde, IUPAC isimleri yerine yaygın isimleri (common names) de kullanılır. Bunun için tümünün sonekinde -aldehit kelimesi yer alır.

12 Aşağıdaki aldehiti IUPAC kurallarına göre isimlendiriniz.

13 1. CHO grubunu içeren en uzun zincir tespit edilir ve ismi verilir.

14 2. Substitüentlerin isimleri ve pozisyonları belirlenir. CHO grubu C1 de yer almalıdır.

15

16 Ketonların İsimlendirilmesi IUPAC sisteminde, ketonlar -on sonekiyle tanımlanır. IUPAC kurallarını kullanarak bir asiklik ketonu isimlendirmek için: 1. Karbonil grubunu içeren en uzun zincir bulunur ve ana alkanın sonu -on soneki ile değiştirilir. 2. Karbonil karbonuna en düşük sayıyı verecek şekilde karbon zinciri numaralandırılır ve isimlendirmenin diğer olağan kuralları uygulanır.

17 Ketonların İsimlendirilmesi Siklik ketonlarda numaralandırma her zaman karbonil karbondan başlar, ancak "1" sayısı isimde göz ardı edilir, kullanılmaz. Halka daha sonra, ilk substitüente en düşük sayıyı verecek şekilde numaralandırılır (saat yönünde veya saatin ters yönünde). Ketonlar için de yaygın isimler (common names) kullanılır. Her iki alkil grubu karbonil karbon üzerinde adlandırılır, alfabetik olarak düzenlenir ve keton kelimesi eklenmesiyle yaygın isim oluşturulur.

18 Aşağıdaki ketonu IUPAC kurallarına göre isimlendiriniz. 1. Halka isimlendirilir. Siklohekzan (6 C lı) Siklohekzanon

19 2. Substitüentlerin isimleri ve pozisyonları belirlenir. C=O u C1 de yer almalıdır.

20

21 Üç basit keton için yaygın isimleri kullanmaktadır.

22 Fiziksel Özellikleri Aldehitler ve ketonlar polar bir karbonil grubuna sahip oldukları için hidrokarbonlardan daha kuvvetli moleküller arası kuvvetlere sahip polar moleküllerdir. Aldehitler ve ketonlar polar karbonil gruplarından dolayı dipoldipol etkileşimleri gösterirler. O-H bağları olmadığından dolayı (RCHO veya RCOR), moleküller arası hidrojen bağlanmasına sahip değildirdir. Dolayısı ile moleküller arası kuvvetleri alkollere kıyasla daha zayıftır.

23 Fiziksel Özellikleri Sonuç olarak: Aldehitler ve ketonlar, benzer boyuttaki hidrokarbonlara kıyasla daha yüksek kaynama noktasına sahiptirler. Aldehitlerin ve ketonların, benzer boyuttaki alkollerden daha düşük kaynama noktaları vardır.

24

25 Fiziksel Özellikleri Aldehitler ve ketonlar organik çözücüler içinde çözünür. Aldehitler ve ketonlardaki oksijen atomu eşleşmemiş bir elektron çifti içerdiği için su ile moleküller arası hidrojen bağı yapmak suretiyle bağlanabilirler.

26 Fiziksel Özellikleri Düşük molekül ağırlıklı aldehitler ve ketonlar (altıdan daha az karbon içeren), hem organik çözücüler hem de suda çözünebilir. Daha yüksek molekül ağırlıklı aldehitler ve ketonlar (altı karbon veya daha fazla olan) organik çözücüler içinde çözünür, ancak suda çözünmezler.

27 Aseton ve progesteron insan ve hayvan vücudunda doğal olarak bulunan iki ketondur.

28 Bazı Aldehitler ve Ketonlar Doğada karakteristik kokuları olan pek çok aldehit bulunur. Tarçın kabuğunun ana bileşeni olan sinnamaldehit, yaygın bir aroma etkenidir. Vanilyum, vanilya kabuğunun ekstraktının ana bileşenidir. Doğal kaynaklar yüksek talebi karşılayamadığı için, çoğu vanilya aroma etkeni sentetik olarak petrolden elde edilen başlangıç malzemelerinden yapılır. Geranial, limon otunun karakteristik limon kokusunu verir. Geranial parfümlerde ve A vitamini sentezinde başlangıç maddesi olarak kullanılır. Sitronelal, sivrisinekleri püskürtmek için yaygın olarak kullanılan sitronelal mumlarına ayırıcı limon kokusu verir.

29 Bazı Aldehitler ve Ketonlar Birçok reçine ve plastiğin sentezinde bir başlangıç malzemesi olduğu için her yıl yaklaşık olarak milyarlarca kilo formaldehit, metanolün (CH 3 OH) oksidasyonu yolu ile üretilmektedir. Formaldehit ayrıca biyolojik örnekler için iyi bir dezenfektan, antiseptik ve koruyucu olarak kullanılan formalin adı verilen %37 lik sulu çözelti olarak da satılmaktadır. Kömürün ve diğer fosil yakıtların eksik yanmasının bir ürünü olan formaldehit, kısmen sisli havanın neden olduğu tahrişten sorumludur.

30

31 Bazı Aldehitler ve Ketonlar Aseton [(CH 3 ) 2 C=O, en basit keton], yağ asitlerinin parçalanması sırasında hücrelerde doğal olarak üretilir. Diabetes mellitus, insülinin yetersiz salgılanması nedeniyle normal metabolik süreçlerin değiştiği bir metabolik bozukluktur. Bu bozukluğua bağlı olarak bireylerde kan dolaşımında olağandışı yüksek aseton seviyeleri tespit edilir. Asetonun karakteristik kokusu, diyabetik hastaların nefesinde tespit edilebilir.

32 Bazı Aldehitler ve Ketonlar Ketonlar tabaklama endüstrisinde önemli bir rol oynamaktadır. Dihidroksiaseton, ticari tabaklama maddelerinde bulunan aktif bir bileşendir. Özellikle güneşsiz tabakalama tekniğinde kullanılır. Dihidroksiaseton derideki proteinlerle reaksiyona girerek karmaşık renkli pigment oluşturarak cilde kahverengi bir renk verir. Buna ek olarak, birçok ticari güneş kremi ketonları içerir. Örnek olarak avobenzon, oksibenzon ve dioksibenzon verilebilir.

33

34 Aldehitler ve Ketonların Hazırlanması Aldehitleri sentezlemek için kullanılan yöntemler Aldehitler 1 alkoller, esterler, asit klorürler ve alkinlerden hazırlanır. 1 alkollerin oksidasyonu ile, Esterlerin ve asit klorürlerin indirgenmesi ile, Hidroborasyon yoluyla - bir alkin oksidasyonu.

35 Aldehitler ve Ketonların Hazırlanması Ketonları sentezlemek için kullanılan yöntemler Ketonlar, 2 alkoller, asit klorürler ve alkinlerden hazırlanır. Cr 6+ reaktifleri ile 2 alkollerin oksidasyonu ile, Asit klorürlerin organokupratlarla reaksiyona girmesi ile, Friedel-Crafts açilasyonu ile, Bir alkin hidrasyonuyla. Aldehitler ve ketonların her ikisi de alkenlerin oksidatif bölünmesinin ürünleri olarak da elde edilir.

36 Aldehitlerin ve Ketonların Reaksiyonları Karbonil karbonda reaksiyon Elektrofilik karbonil karbon, aldehitleri ve ketonları nükleofilik katılma reaksiyonlarına duyarlı hale getirir. H ve Nu elemanları karbonil grubuna eklenir. α-karbonda reaksiyon Aldehitlerin ve ketonların ikinci bir genel reaksiyonu, α-karbondaki reaksiyonu içerir. α-karbon üzerindeki bir karbonil grubuna bir C H bağı oluşması ile diğer birçok C H bağlarından daha asidik bir yapı oluşur, çünkü baz ile reaksiyons sonucunda rezonansa dengelenmiş bir enolat anyon oluşur.

37 1 Aminlerin Additisyonu Bir aldehit veya ketonun 1 amin ile muamele edilmesi, bir imini verir (ayrıca Schiff baz olarak da adlandırılır). 1 aminin karbonil grubu üzerindeki nükleofilik saldırısı, bir imin oluşturmak üzere su kaybeden kararsız bir karbinolamin oluşturur. Genel reaksiyon C O'nun C NR ile değiştirilmesiyle sonuçlanır.

38 1 Aminlerin ile Additisyonu Birçok imin biyolojik sistemlerde hayati rol oynar. Konjuge edilmiş imin rodopsin, görme olayında kimyasal anahtar niteliği taşıyan bir moleküldür. Retinada bulunun rod hücrelerinde, 11-cis-retinal ve opsin proteininin 1 amininden sentezlenir.

39 2 Aminlerin ile Additisyonu Bir 2 amin bir enamin vermek üzere bir aldehit veya keton ile tepkimeye girer. Enaminler, bir çift bağa bağlı bir nitrojen atomuna sahiptirler (alken + amin = enamin). Enaminler çok yönlü ara ürünlerdir. İminler ve enaminler bir dizi geri döndürülebilir tepkime ile oluşturulduğundan, ikisi de hafif asit ile hidroliz yoluyla karbonil bileşiklerine dönüştürülebilir.

40 H 2 O Additisyonu-Hidrasyon Bir karbonil bileşiği, bir asit veya baz katalizör varlığında H 2 O ile muamele edilmesi ile karbon-oksijen π bağı boyunca H ve OH elementlerinin ilave edilmesini sağlar ve bir gemdiol (geminal-diol) veya hidrat oluşur. Bir karbonil grubunun hidrasyonu, sadece engellenmemiş aldehit gibi formaldehit ile ve yakındaki elektron çeken grupları içeren aldehitlerle iyi bir gem-diol verir. Geminal dioller, diollerin alt sınıfıdır ve bu da özel bir alkol sınıfıdır. Bir geminal-dioldeki iki hidroksil, bir su molekülünün kaybedilmesi ile kolayca bir karbonil veya keto grubuna C=O'ya dönüştürülür ve böylece diol bir keton haline gelir.

41 Alkollerin Additisyonu-Asetal Oluşumu Aldehitler ve ketonlar asetaller oluşturmak üzere iki eşdeğer alkol ile reaksiyona girer. Bir asetalde aldehid veya ketondan elde edilen karbonil karbon tekli olarak iki OR"(alkoksi) grubuna bağlanır. Asetal terimi, bir aldehit veya ketondan türetilmiş, tek bir karbona bağlı iki OR grubuna sahip olan herhangi bir bileşiği belirtmektedir.

42 Alkollerin Additisyonu-Asetal Oluşumu Bir aldehid veya ketonun bir asetale dönüştürülmesi, geri döndürülebilir bir reaksiyondur, bu nedenle bir asetal, sulu asit ile muamele edilerek bir aldehite veya ketona hidrolize edilebilir. Bu reaksiyon da bir denge süreci olduğundan, hidroliz için suyun aşırı miktarda kullanılması sağdan sürülür.

43 Koruyucu Grup Olarak Asetaller Asetaller, aldehitler ve ketonlar için değerli koruma gruplarıdır. Asetallerin eklenmesi ve çıkarılması kolaydır ve çok çeşitli reaksiyon koşullarına dayanıklıdırlar. Asetaller baz, oksitleyici ajanlar, indirgeyici ajanlar veya nükleofiller ile reaksiyona girmezler. İyi koruma grupları, bir molekülün diğer yerlerinde gerçekleşen çeşitli reaksiyon koşullarından sağ kalmalı, ancak gerektiğinde hafif koşullar altında seçici olarak uzaklaştırılmalıdır.

44 Siklik Hemiasetallar Asiklik hemiasetaller genel olarak dengesizdir ve dolayısıyla dengede önemli miktarda bulunmazlarsa da, beş ve altı üyeli halkalar içeren siklik hemiasetaller, kolaylıkla izole edilmiş kararlı bileşiklerdir.

45 Aldehitlerin Oksidasyonu Aldehitler, karbonil karbona doğrudan bağlı bir hidrojen atomu içerdiğinden, karboksilik asitlere oksitlenebilirler; Yani, aldehitteki C H bağı bir C OH bağı haline dönüştürülebilir. Ketonların karbonil grubuna bağlı hidrojen atomu bulunmadığından, benzer reaksiyon koşullarında oksitlenmezler.

46 Oksidasyon C H bağı, C O bağı ile yer değişir.

47

48 Karboksilik Asitler ve Esterler Giriş, İsimlendirme, Fiziksel Özellikler, Bazı Karboksilik Asitler, Karboksilik Asitlerin Asitliği (Bazlarla Reaksiyon), Karboksilik Asit ve Esterleri İçeren Reaksiyonlar (Ester Oluşumu, Ester Hidrolizi)

49 Giriş Karboksilik asitler ve esterler, bir oksijen atomuna tek başına bağlanmış bir karbonil grubu (C=O) içeren iki organik molekül aileleridir. Karboksilik asit bir karboksil grubunu (COOH) içerir. Bir ester karbonil karbona bağlı bir alkoksi grubu (OR) içerir.

50 Karboksilik Asitler ve Esterlerin İsimlendirilmesi Karboksilik asitlere ve esterlere isim vermek için, IUPAC sistemindeki her fonksiyonel grubu tanımlayan son ekler kullanılır. Karboksilik Asitlerin (RCOOH) İsimlendirilmesi IUPAC sisteminde karboksilik asitler, -oik asit sonekiyle tanımlanır. IUPAC sistemini kullanarak bir karboksilik aside isim vermek için: COOH grubunu içeren en uzun zinciri bulunur ve ana alkanın soneki -oik asit olarak değiştirilir. COOH grubunu C1'e konulur ve karbon zincirinin geri kalanı numaralandırılır, ancak C1 isimde göz ardı edilir. Adlandırmanın diğer olağan kuralları uygulanır.

51 Karboksilik Asitler ve Esterlerin İsimlendirilmesi Çoğu basit karboksilik asitlerde yaygın isimlerde (common names) kullanılır. Bu isimlerinde sonek olarak -ik asit kullanır.

52 Aşağıdaki karboksilik asidi IUPAC kurallarına göre isimlendiriniz.

53

54

55 Karboksilik Asitler ve Esterlerin İsimlendirilmesi Esterlerin RCOOR İsimlendirilmesi Esterlerin isimleri, karboksilik asitlerin kök adlarından türetilir. Kök asit için formik asit, asetik asit ve benzoik asit gibi ortak adların kullanıldığı unutulmamalıdır. Dolayısıyla bu ortak kök adlar türevleri için de kullanılırlar. Bir ester, yapısında iki kısım içerir; bunların her biri ayrı olarak isimlendirilmelidir: Karbonil grubunu ihtiva eden ve bir karboksilik asitten türetilen RCOgrubu ve oksijen atomuna bağlı bir alkil grubu (R 'olarak adlandırılır) şeklinde isimlendirilir.

56

57 Karboksilik Asitler ve Esterlerin İsimlendirilmesi Esterlerin RCOOR İsimlendirilmesi IUPAC sisteminde, esterler at sonek ile tanımlanır. Bir estere ismi vermek için: Bir alkil grubu olarak oksijen atomuna bağlı R 'grubuna isim verilir. Ana karboksilik asidin -ik asit sonunu at sonekine dönüştürülerek RCO- grubuna isim verilir.

58 Doğal olarak elmalarda bulunun, aşağıdaki esteri IUPAC kurallarına göre isimlendiriniz.

59

60

61 Karboksilik Asitlerin ve Esterlerin Fiziksel Özellikleri Karboksilik asitler ve esterler polar bileşiklerdir, çünkü polar bir karbonil grubuna sahiptirler. Karboksilik asitler aynı zamanda bir elektronegatif oksijen atomuna bağlı bir hidrojen atomuna sahip oldukları için molekül içi hidrojen bağıda yapabilirler. Karboksilik asitler genellikle iki molekül içi hidrojen bağı ile bir arada tutulan dimerler olarak bulunurlar.

62 Karboksilik Asitlerin ve Esterlerin Fiziksel Özellikleri Karboksilik asitler esterlerden daha kuvvetli moleküllerarası kuvvete sahiptirler ve benzer boyuttaki bileşiklerine kıyasla daha yüksek kaynama noktaları ve erime noktalarına sahiptirler. Karboksilik asitler, benzer boyuttaki alkollerden daha yüksek kaynama noktalarına ve erime noktalarına sahiptir.

63 Karboksilik Asitlerin ve Esterlerin Fiziksel Özellikleri Diğer oksijen içeren bileşikler gibi, altı karbondan daha düşük sayılı karboksilik asit ve esterler suda çözünebilir. Yüksek molekül ağırlıklı bileşikler suda çözünmez çünkü molekülün polar olmayan kısmı, C C ve C H bağları polar karbonil grubundan daha büyük olur.

64 Bazı Karboksilik Asitler Basit karboksilik asitlerin irrite edici veya kötü kokuları vardır. Formik asit (HCO 2 H), en basit karboksilik asittir. Bazı karıncaların zehirindeki ana bileşendir. Asetik asit (CH 3 CO 2 H) sirkedeki ekşi tadın sebebidir. Etanolün (CH 3 CH 2 OH) asetik aside oksidasyonu "kötü" ekşi şarap tadını açığa çıkarır.

65 Bazı Karboksilik Asitler Ciltteki çeşitli kırışıklartı düzgünleştiren ve cilt dokusunu iyileştiren bazı cilt bakım ürünleri, α-hidroksi asitleri içerir. α-hidroksi asitler karboksil grubuna bağlı karbon üzerinde bir hidroksil grubu içerir. Glikolik asit ve laktik asittir yaygın görülen iki önemli α-hidroksi asittir. Glikolik asit doğal olarak şeker kamışı içerisinde bulunur. Laktik asit ekşi sütün kendine özgü tadını verir.

66 Bazı Karboksilik Asitler Aspirin ve ibuprofen, bir karboksil grubu içeren yaygın kullanılan ağrı kesiciler ve anti-inflamatuvar ajanlardır. Aspirin, prostaglandinlerin sentezini inhibe ederek. Prostaglandinler, ağrıya, iltihaba ve çok çeşitli biyolojik fonksiyonlara aracılık eden 20 karbon içeren karboksilik asitlerdir. Aspirin ağrıyı hafifletir ve iltihaplanmayı azaltır, çünkü bu fizyolojik yanıtların her ikisinden sorumlu bileşikler olan prostaglandinlerin araşidonik asitten sentezlenmesini önler.

67

68

69 Karboksilik Asitlerin Asitliği Karboksilik asitler asittirler; Yani, proton donörleridir. Bir karboksilik asit suda eritildiğinde bir asit-baz reaksiyon oluşur. Karboksilik asitler organik bileşiklerin diğer ailelerine göre daha asidik iken, HCl veya H 2 SO 4 gibi inorganik asitlere kıyasla zayıf asitlerdir. Böylece, bir karboksilik asitin yalnızca küçük bir yüzdesi sulu solüsyonda iyonize edilir.

70 Karboksilik asit H 2 O'ya bir proton verir ve konjüge bazı oluşur - bir karboksilat anyonu; Su bir proton kazanır ve konjuge asidi oluşur - H 3 O +.

71 Karboksilik Asitlerin Asitliği Bazlarla Reaksiyonu Karboksilik asitler NaOH gibi bazlarla reaksiyona girerek suda çözünür tuzlar oluştururlar. Örneğin;

72 Karboksilik Asitlerin Asitliği Asit-baz reaksiyonları ile oluşan karboksilik asit tuzları suda çözünür iyonik katılardır. Böylece, oktanoik asit gibi suda çözünmeyen bir karboksilik asit, NaOH ile reaksiyona sokularak suda çözünür sodyum tuzuna dönüştürülebilir.

73 Karboksilik Asitlerin Asitliği Karboksilik asitlerin tuzları yaygın şekilde gıda koruyucuları olarak kullanılır. Sodyum benzoat, mantar gelişimini inhibe eder, alkolsüz içeceklerde kullanılan bir koruyucudur. Potasyum sorbat, pişmiş ve diğer gıdaların raf ömrünü uzatan bir katkı maddesidir. Bu tuzlar bakteri veya mantarları öldürmez. Ürünün ph'sını arttırırlar, böylece mikroorganizmaların daha fazla çoğalmasını önlerler.

74 Karboksilik Asit ve Esterleri İçeren Reaksiyonlar Karboksilik asitler ve esterler ortak bir reaksiyon türüne sahiptir: Substitüsyon Bir karboksilik asit veya ester (RCOZ) substitüsyon reaksiyonuna girdiğinde, karbonil karbona bağlı Z (Z = OH veya OR ') grubu, başka atom gruplarıyla (Y = OR' veya OH) değiştirilir.

75 Karboksilik Asit ve Esterleri İçeren Reaksiyonlar Ester Oluşumu Bir karboksilik asidin (RCOOH), bir asit katalizatörünün varlığında bir alkol (R'OH) ile muamele edilmesi bir esteri (RCOOR ') oluşturmaktadır. Bu reaksiyona Fischer esterifikasyonu denir. Esterifikasyon, bir alkolün OR 'grubunun başlangıçtaki karboksilik asitin OH grubunun yerini alması nedeniyle bir substitüsyon reaksiyonudur.

76 Karboksilik Asit ve Esterleri İçeren Reaksiyonlar Etil asetat, Etanol ve asetik asit esteridir. Renksiz bir sıvıdır. Karakteristik bir tatlı kokusu vardır. Tutkallar, oje çıkarıcılar, kafeinsiz çay, kahve ve sigaralarda kullanılır. Solvent olarak kullanılmak üzere büyük ölçekli olarak üretilmektedir.

77 Karboksilik Asit ve Esterleri İçeren Reaksiyonlar Ester Hidrolizi Esterler, asit veya baz mevcudiyetinde su ile hidrolize edilir. Bir esterin (RCOOR ') bir asit katalizörü varlığında su ile muamele edilmesi bir karboksilik asit (RCOOH) ve bir alkol molekülü (R'OH) oluşturur. Bu reaksiyon bir hidrolizdir, çünkü bağlar suyla reaksiyona girerek parçalanır.

78 En sık görülen doğal esterler triasilgliserollerdir. Triasilgliseroller, her biri karbonil grubuna bağlı uzun bir karbon zincirine (R, R 've R "olarak kısaltılır) sahip üç ester grubunu içerir. Triasilgliseroller lipitlerdir; Yani biyolojik sistemlerde bulunan suda çözünmeyen organik bileşiklerdir. Hayvansal yağlar ve bitkisel yağlar triasilgliserollerden oluşur.

79

80 Amidler Amid, İsimlendirme, Fiziksel Özellikleri, Amidlerin Hidrolizi, İlginç Aminler ve Amidler, Epinefrin ve ilgili bileşikler, Penisilin Aminler ile ilişkili olduğu için "Bir Heteroatoma Tek Bağ İçeren Bileşikler" konusu içinde aminler ile birlikte verilmiştir. Bu notta ise sadece Amid bölümüne yer verilmiştir.

81 Amidler Amidler bir azot atomuna bağlı bir karbonil grubu içeren bileşiklerdir. Bir amidin N atomu, diğer hidrojen atomlarına veya alkil gruplarına bağlanabilir. Amidler doğrudan azot atomuna bağlı karbon atomlarının sayısına bağlı olarak 1, 2 veya 3 olarak sınıflandırılır.

82 Birincil (1 ) amid, bir C N bağı içerir. 1 amid RCONH 2 yapısına sahiptir. İkincil (2 ) amid, iki C N bağı içerir. 2 amid RCONHR' yapısına sahiptir. Üçüncül (3 ) amid üç C N bağı içerir. 3 amid RCONR' 2 yapısına sahiptir.

83 İsimlendirme IUPAC sistemine göre, amidler amid soneki ile tanımlanır.

84 İsimlendirme 2 veya 3 amidlerin yapısında iki kısım vardır; karbonil içeren RCO- grubu ve azot atomuna bağlı bir veya iki alkil grubu. 2 veya 3 amidlere ismini vermek için, Amidin N atomuna bağlı alkil grubuna (veya gruplarına) isim verilir. Her alkil grubunun isminden önce "N-" öneki kullanılır. RCO grubuna, -amid sonekiyle isim verin.

85 Verilen amidi isimlendiriniz: HCONHCH 2 CH 3. Cevap: N-etilformamid

86 Fiziksel Özellikleri 1 ve 2 amidler, ester ve 3 amidlere kıyasla daha yüksek kaynama noktalarına ve erime noktalarına sahiptirler. Altıdan daha az karbon içeren amidler suda çözünür. Yüksek moleküler ağırlıklı amidler suda çözünmez, çünkü molekülün non-polar kısmı (C C ve C H bağları) polar karbonil grubundan daha büyüktür.

87 Amidlerin Hidrolizi Bir asit katalizörünün (HCl) varlığında bir amid (RCONHR') su ile muamele edilirse bir karboksilik asit (RCOOH) ve bir amonyum tuzu (R'NH 3+ Cl - ) oluşturur.

88 Amidlerin Hidrolizi Amidler, karboksilat anyonları ve amonyak (NH3) veya amin molekülü oluşturmak üzere sulu bazda ayrıca hidrolize edilirler.

89 Bazı Aminler ve Amidler Kafein ve nikotin, halkalar halinde azot atomları içeren merkezi sinir sistemi uyarıcılarıdır. Kafein ve nikotin, alkaloiddirler ve bitki kaynaklarından türetilen doğal olarak oluşan aminlerdir.

90 Epinefrin ve ilgili bileşikler Epinefrin veya yaygın olarak bilinen ismi ile adrenalin, adrenal bezlerde norepinefrinden (noradrenalin) sentezlenen bir amindir.

91 Epinefrin ve ilgili bileşikler Bir kişi, bir tehlike hissettiğinde veya stresle karşı karşıya kaldığında beynin hipotalamus bölgesi adrenal bezleri uyarır ve epinefrin salgılanır. Bu da daha sonra pek çok organda farklı etkiler oluşturur. Epinefrin sentezi adrenal bezin iç kısmında görülür. Epinefrin salgısı nedeniyle; Kalp atım hızında artış, kan basıncında artış, glikoz sentezinde artış, akciğer pasajlarında genişleme gibi etkiler görülür.

92 Epinefrin ve ilgili bileşikler Yapısal olarak epinefrin ile ilintili fakat geniş biyolojik etkinlikleri dışında bazı etkinliklerini sergileyen yararlı ilaçların keşfedilmiştir. Hem albuterol hem de salmeterol, solunum kanallarını genişletir; yani bronkodilatörlerdir. Ancak kalbi harekete geçirmezler. Her iki bileşik astımın tedavisinde kullanılır.

93 Penisilin Penisilinin antibiyotik özellikleri ilk kez 1928 yılında Sir Alexander Fleming tarafından keşfedildi. Penicillium cinsinin bir takım bakterilerin büyümesini engellediği fark edilmiştir. Penisilinler, bir antibiyotik grubunu ifade eder. Tüm penisilinler iki amid birimi içerir. Bir amid birimi bir β- laktam adı verilen dört üyeli bir halkanın parçasıdır. İkinci amid ise dörtlü üyeli bir halkaya bağlanır.

94 Penisilin İlk bulunan penisilin penisilin G idi. Amoksisilin ise bugün yaygın kullanılan bir başka penisilindir. Penisilin, bakteri hücre duvarının sentezini engellemek suretiyle etki gösterir.

95 Soru IUPAC terminolojisinde, aldehitler... sonekiyle tanımlanır. a. -al b. -ial c. -el d. -ol e. -il Cevap : a

96 SORULARINIZ?

97 Kaynaklar Eren, M Organik Kimya Ders Notları Prof. Dr. Meryem EREN e teşekkürlerimle... Serpek, B Organik Kimya. Nobel Akademik Yayıncılık Smith JG (2010). Organic Chemistry, 3rd Edition, McGraw-Hill. Smith JG (2012). General, Organic, & Biological Chemistry 2nd Edition, McGraw-Hill.

98 Bir sonraki konu; Final Sınavı

ORGANİK KİMYA Yrd. Doç. Dr. Serkan SAYINER

ORGANİK KİMYA Yrd. Doç. Dr. Serkan SAYINER ORGANİK KİMYA Yrd. Doç. Dr. Serkan SAYINER Yakın Doğu Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı serkan.sayiner@neu.edu.tr C=O (Karbonil) grubu içeren bileşikler Aldehitler, Ketonlar, Karboksilik

Detaylı

KİMYA-IV. Alkoller, Eterler ve Karbonil Bileşikleri (6. Konu)

KİMYA-IV. Alkoller, Eterler ve Karbonil Bileşikleri (6. Konu) KİMYA-IV Alkoller, Eterler ve Karbonil Bileşikleri (6. Konu) Alkoller Bir alkil grubuna (R-) bir hidroksil (-OH) grubunun bağlanmasıyla oluşan yapılardır. Genel formülleri R-OH şeklindedir. Alkollerin

Detaylı

BURADA ÖZET BİLGİ VERİLMİŞTİR. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN VERİLEN KAYNAK KİTAPLARA BAKINIZ. KAYNAKLAR

BURADA ÖZET BİLGİ VERİLMİŞTİR. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN VERİLEN KAYNAK KİTAPLARA BAKINIZ. KAYNAKLAR BURADA ÖZET BİLGİ VERİLMİŞTİR. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN VERİLEN KAYNAK KİTAPLARA BAKINIZ. KAYNAKLAR 1) P. Volhardt, N. Schore; Organic Chemistry-Structure and Function, Sixth Edition. 2) H. Hart, L. E.

Detaylı

T.W.Graham Solomons ORGANİK KİMYA 7. Basımdan çeviri. ALKOLLER, ETERLER, EPOKSİTLER

T.W.Graham Solomons ORGANİK KİMYA 7. Basımdan çeviri. ALKOLLER, ETERLER, EPOKSİTLER T.W.Graham Solomons ORGANİK KİMYA 7. Basımdan çeviri. ALKOLLER, ETERLER, EPOKSİTLER ALKOL, ETER VE EPOKSİTLER: YAPILARI VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ Alkoller, doymuş bir karbon atomuna bağlı bir hidroksil (-OH)

Detaylı

ALKOLLER ve ETERLER. Kimya Ders Notu

ALKOLLER ve ETERLER. Kimya Ders Notu ALKOLLER ve ETERLER Kimya Ders Notu ALKOLLER Alkan bileşiklerindeki karbon zincirinde H atomlarından biri yerine -OH grubunun geçmesi sonucu oluşan organik bileşiklere alkol adı verilir. * Genel formülleri

Detaylı

KİMYA-IV. Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş

KİMYA-IV. Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş KİMYA-IV Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş Organik Kimyaya Giriş Kimyasal bileşikler, eski zamanlarda, elde edildikleri kaynaklara bağlı olarak Anorganik ve Organik olmak üzere, iki sınıf altında toplanmışlardır.

Detaylı

ORGANİK KİMYA. Prof.Dr. Özlen Güzel Akdemir. Farmasötik Kimya Anabilim Dalı

ORGANİK KİMYA. Prof.Dr. Özlen Güzel Akdemir. Farmasötik Kimya Anabilim Dalı ORGANİK KİMYA Prof.Dr. Özlen Güzel Akdemir Farmasötik Kimya Anabilim Dalı Ders sunumlarına erişim için : http://aves.istanbul.edu.tr/oguzel/dokumanlar 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ORGANİK KİMYA DERS PLANI

Detaylı

AROMATİK BİLEŞİKLER

AROMATİK BİLEŞİKLER AROMATİK BİLEŞİKLER AROMATİK HİDROKARBONLAR BENZEN: (C 6 H 6 ) Aromatik moleküllerin temel üyesi benzendir. August Kekule (Ogüst Kekule) benzen için altıgen formülü önermiştir. Bileşik sınıfına sistematik

Detaylı

HİDROKARBONLAR ve ALKİNLER. Kimya Ders Notu

HİDROKARBONLAR ve ALKİNLER. Kimya Ders Notu HİDROKARBONLAR ve ALKİNLER Kimya Ders Notu HİDROKARBONLAR ve ALKiNLER Karbon atomları arasında en az bir üçlü bağ içerdiklerinden doymamış hidrokarbonlardır. Üçlü bağdan biri sigma, diğerleri pi bağıdır.

Detaylı

KARBOKSİLLİ ASİTLER#2

KARBOKSİLLİ ASİTLER#2 KARBOKSİLLİ ASİTLER#2 ELDE EDİLME TEPKİMELERİ KİMYASAL ÖZELLİKLERİ KULLANIM ALANLARI ELDE EDİLME TEPKİMELERİ 1. Birincil (primer) alkollerin ya da aldehitlerin yükseltgenmesiyle elde edilir. Örnek: İzobütil

Detaylı

FONKSİYONLU ORGANİK BİLEŞİKLER I

FONKSİYONLU ORGANİK BİLEŞİKLER I FNKSİYNLU GANİK BİLEŞİKLE rganik bileşiklerde, bileşiğin temel kimyasal ve fiziksel özelliklerini belirleyen ve formülleri yazıldığında tanınmalarını sağlayan atom gruplarına fonksiyonel gruplar denir.

Detaylı

KARBON ve CANLILARDAKİ MOLEKÜL ÇEŞİTLİLİĞİ

KARBON ve CANLILARDAKİ MOLEKÜL ÇEŞİTLİLİĞİ KARBON ve CANLILARDAKİ MOLEKÜL ÇEŞİTLİLİĞİ Karbonun önemi Hücrenin % 70-95ʼ i sudan ibaret olup, geri kalan kısmın çoğu karbon içeren bileşiklerdir. Canlılığı oluşturan organik bileşiklerde karbon atomuna

Detaylı

Alkoller, Eterler ve Tiyoller

Alkoller, Eterler ve Tiyoller Alkoller, Eterler ve Tiyoller Alkoller (R- OH) Alkoller, OH (hidroksil) fonksiyonel grubu taşıyan organik bileşiklerdir (alkil veya aril grubuna bağlı hidroksil) Metanol (CH 3 OH) en basit alkoldür Chemistry,

Detaylı

BALİKESİR ÜNİVERSİTESİ MERVE USTA 200510105031

BALİKESİR ÜNİVERSİTESİ MERVE USTA 200510105031 BALİKESİR ÜNİVERSİTESİ MERVE USTA 200510105031 Organik kimyada bilinen ilk tepkimelerden (metod) biridir. Bu reaksiyonun mucidi bilim adamı, Viktor Grignard, bu tepkime sayesinde 1912 Kimya Nobel ödülünün

Detaylı

BURADA ÖZET BİLGİ VERİLMİŞTİR. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN VERİLEN KAYNAK KİTAPLARA BAKINIZ. KAYNAKLAR

BURADA ÖZET BİLGİ VERİLMİŞTİR. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN VERİLEN KAYNAK KİTAPLARA BAKINIZ. KAYNAKLAR BURADA ÖZET BİLGİ VERİLMİŞTİR. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN VERİLEN KAYNAK KİTAPLARA BAKINIZ. KAYNAKLAR 1) P. Volhardt, N. Schore; Organic Chemistry-Structure and Function, Sixth Edition. 2) H. Hart, L. E.

Detaylı

Biochemistry Chapter 4: Biomolecules. Hikmet Geçkil, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University

Biochemistry Chapter 4: Biomolecules. Hikmet Geçkil, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University Biochemistry Chapter 4: Biomolecules, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University Biochemistry/Hikmet Geckil Chapter 4: Biomolecules 2 BİYOMOLEKÜLLER Bilim adamları hücreyi

Detaylı

KARBOKSİLLİ ASİT TÜREVLERİ-I

KARBOKSİLLİ ASİT TÜREVLERİ-I KARBOKSİLLİ ASİT TÜREVLERİ-I KARBOKSİLLİ ASİT VE TÜREVLERİ (OH grubunun kopması ile oluşan bileşikler) Su ile etkileştiğinde karboksil asit oluşumuna neden olan organik bileşiklere karboksilik asit türevleri

Detaylı

AMİNLER SEKONDER AMİN

AMİNLER SEKONDER AMİN AMİNLER (ALKİLLENMİŞ AMONYAK) AMİNLER (RNH 2 )PRİMER AMİN TERSİYER AMİN(R 3 N) SEKONDER AMİN R 2 NH Aminler Alkillenmiş Amonyak olarak tanımlanır. Azot Atomuna bağlı 2 tane H atomu varsa(bir tane alkil

Detaylı

Atomlar ve Moleküller

Atomlar ve Moleküller Atomlar ve Moleküller Madde, uzayda yer işgal eden ve kütlesi olan herşeydir. Element, kimyasal tepkimelerle başka bileşiklere parçalanamayan maddedir. -Doğada 92 tane element bulunmaktadır. Bileşik, belli

Detaylı

³DQ ³HQ (WDQ (WHQ 3URSDQ 3URSHQ % WDQ % WHQ

³DQ ³HQ (WDQ (WHQ 3URSDQ 3URSHQ % WDQ % WHQ En az ndan bir adet karbon-karbon çift ba içeren hidrokarbonlara denir. Bu bile iklerin di er bir ismi ise dir.alkenlerin genel formülleri Alkenlerde çift ba bir adet kuvvetli sigma ba ile sigma ba na

Detaylı

ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM 12. SINIF / KİMYA DERSİ / 1. YAZILI

ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM 12. SINIF / KİMYA DERSİ / 1. YAZILI / / Adı Soyadı : Numara : ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM 12. SINIF / KİMYA DERSİ / 1. YAZILI Soru Puan BAŞARILAR 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 TOPLAM 100 1. Açık formülü olan bileşiğin genel

Detaylı

AROMATİK BİLEŞİKLERİN NİTROLANMASI

AROMATİK BİLEŞİKLERİN NİTROLANMASI Elektrofilik Aromatik Sübstitüsyon Elektrofil parçacığa atak sonucunda arenyum iyonu oluşumu: AMATİK BİLEŞİKLEİN NİTLANMASI Uzm. Ecz. Dilan KNYA Proton kaybı ile sübstitüsyon ürününün elde edilmesi: Nitrolama

Detaylı

KİMYA-IV. Alkinler (4. Konu)

KİMYA-IV. Alkinler (4. Konu) KİMYA-IV Alkinler (4. Konu) Alkinler (Asetilenler) En az bir tane karbon-karbon üçlü bağı içeren hidrokarbonlara alkinler veya asetilenler denir. C C 2 Alkinler Yalnızca bir tane karbon-karbon üçlü bağı

Detaylı

Oksidasyon ve Redüksiyon Reaksiyonları Oksidasyon Reaksiyonları

Oksidasyon ve Redüksiyon Reaksiyonları Oksidasyon Reaksiyonları 1.1.1. Oksidasyon ve Redüksiyon Reaksiyonları 1.1.1.1. Oksidasyon Reaksiyonları Bir organik molekülün oksidasyonu, oksijen miktarının artışı veya hidrojen miktarının azalması olarak tanımlanabilir. Başka

Detaylı

Kloroform, eter ve benzen gibi organik çözücülerde çözünen bunun yanı sıra suda çözünmeyen veya çok az çözünen organik molekül grubudur.

Kloroform, eter ve benzen gibi organik çözücülerde çözünen bunun yanı sıra suda çözünmeyen veya çok az çözünen organik molekül grubudur. Kloroform, eter ve benzen gibi organik çözücülerde çözünen bunun yanı sıra suda çözünmeyen veya çok az çözünen organik molekül grubudur. Yağların suda çözünmemesi canlılığın devamı içi önemlidir. Çünkü

Detaylı

BURADA ÖZET BİLGİ VERİLMİŞTİR. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN VERİLEN KAYNAK KİTAPLARA BAKINIZ. KAYNAKLAR

BURADA ÖZET BİLGİ VERİLMİŞTİR. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN VERİLEN KAYNAK KİTAPLARA BAKINIZ. KAYNAKLAR BURADA ÖZET BİLGİ VERİLMİŞTİR. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN VERİLEN KAYNAK KİTAPLARA BAKINIZ. KAYNAKLAR 1) P. Volhardt, N. Schore; Organic Chemistry-Structure and Function, Sixth Edition. 2) H. Hart, L. E.

Detaylı

Bitkilerin yapısında bulunan organik asitlerin çoğu ya serbest ya da tuzları veya esterleri şeklinde bulunur. Organik asitlere, yapılarında karboksil

Bitkilerin yapısında bulunan organik asitlerin çoğu ya serbest ya da tuzları veya esterleri şeklinde bulunur. Organik asitlere, yapılarında karboksil ORGANİK ASİTLER Bitkilerin yapısında bulunan organik asitlerin çoğu ya serbest ya da tuzları veya esterleri şeklinde bulunur. Organik asitlere, yapılarında karboksil (COOH) grubu bulunması nedeniyle karboksilli

Detaylı

Bölüm 11 Alkoller ve Eterler. Alkollerin Yapısı. Sınıflandırma. Hidroksil (-OH) fonksiyonel grubu Oksijen sp 3 melezleşmiştir. =>

Bölüm 11 Alkoller ve Eterler. Alkollerin Yapısı. Sınıflandırma. Hidroksil (-OH) fonksiyonel grubu Oksijen sp 3 melezleşmiştir. => Bölüm 11 Alkoller ve Eterler Alkollerin Yapısı idroksil (-) fonksiyonel grubu ksijen sp 3 melezleşmiştir. 2 Sınıflandırma Primer(Birincil): ın bağlandığı karbon sadece bir adet karbona bağlı. Sekonder(Đkincil):

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM 06-07 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI. SINIF VE MEZUN GRUP KİMYA HAFTA DERS SAATİ. Kimya nedir?. Kimya ne işe yarar?. Kimyanın sembolik dili Element-sembol Bileşik-formül. Güvenliğimiz ve Kimya KONU ADI

Detaylı

Ödevleri teslim ederken bu soru sayfası da verilmek zorundadır.

Ödevleri teslim ederken bu soru sayfası da verilmek zorundadır. 12. BÖLÜM: ARENLERİN REAKSİYONLARI: ELEKTROFİLİK AROMATİK YER DEĞİŞTİRME TEPKİMELERİ (ÖDEV TESLİM TARİHİ 13/03/2017) 1) Aşağıda verilen tepkimelerin ana organik ürününü yazınız. 2) aşağıda verilen bileşiği

Detaylı

Birbiri ile ikili bağla bağlanmış karbon ve. Karbonil grubu, aldehit, keton, karboksilli asit, ester, amid vb. fonksiyonel grubun çatısını oluşturur.

Birbiri ile ikili bağla bağlanmış karbon ve. Karbonil grubu, aldehit, keton, karboksilli asit, ester, amid vb. fonksiyonel grubun çatısını oluşturur. ALDEHİT ve KETNLAR Birbiri ile ikili bağla bağlanmış karbon ve oksijene (C=) karbonil grubu denir. Karbonil grubu, aldehit, keton, karboksilli asit, ester, amid vb. fonksiyonel grubun çatısını oluşturur.

Detaylı

HİDROKARBONLAR HİDROKARBONLAR 2. AROMATİK 1. ALİFATİK HİDROKARBONLAR HİDROKARBONLAR TEK HALKALI (BENZEN VE TÜREVLERİ) DOYMAMIŞ

HİDROKARBONLAR HİDROKARBONLAR 2. AROMATİK 1. ALİFATİK HİDROKARBONLAR HİDROKARBONLAR TEK HALKALI (BENZEN VE TÜREVLERİ) DOYMAMIŞ HİDROKARBONLAR HİDROKARBONLAR HİDROKARBONLAR 1. ALİFATİK HİDROKARBONLAR 2. AROMATİK HİDROKARBONLAR DOYMUŞ HİDROKARBONLAR DOYMAMIŞ HİDROKARBONLAR TEK HALKALI (BENZEN VE TÜREVLERİ) BİTİŞİK İKİ HALKALI (NAFTALİN)

Detaylı

ERKAN ALTUN

ERKAN ALTUN 2008-200 2009 EĞİTİM M VE ÖĞRETİM M YILI 200610105003 ERKAN ALTUN RGANİK K SENTEZLER SCHMİDTH REAKSİYNLARI Hidrojen azidin elektrofillerle (karbonil bileşikleri,tersiyer ikleri,tersiyer alkoller,alkenler

Detaylı

ALKOL ELDE EDİLME TEPKİMELERİ ALKOL KİMYASAL ÖZELLİKLERİ

ALKOL ELDE EDİLME TEPKİMELERİ ALKOL KİMYASAL ÖZELLİKLERİ ALKOL ELDE EDİLME TEPKİMELERİ ALKOL KİMYASAL ÖZELLİKLERİ Alkollerin Elde Edilme Yöntemleri 1. Alkil Halojenürlerin Bazlarla Tepkimesi: Alkil halojenürlerin seyreltik NaOH ya da KOH gibi bazlarla ısıtılması

Detaylı

BİYOKİMYAYA GİRİŞ: ATOM, MOLEKÜL, ORGANİK BİLEŞİKLER

BİYOKİMYAYA GİRİŞ: ATOM, MOLEKÜL, ORGANİK BİLEŞİKLER BİYOKİMYAYA GİRİŞ: ATOM, MOLEKÜL, ORGANİK BİLEŞİKLER Biyokimyanın tanımı yaşamın temel kimyası ile ilgilenen bilim dalı (Bios, Yunancada yaşam demektir.) canlı sistemin yapısını ve fonksiyonlarını kimyasal

Detaylı

Bolum 16 Ketonlar ve Aldehitler. Karbonil Bileşikleri. Karbonil Yapısı

Bolum 16 Ketonlar ve Aldehitler. Karbonil Bileşikleri. Karbonil Yapısı Bolum 16 Ketonlar ve Aldehitler 1 Karbonil Bileşikleri 2 Karbonil Yapısı Karbon sp 2 melezleşmiştir. = bağı alkenlerin = bağından daha kısa, daha güçlü ve daha polar bir bağdır. 3 Ketonların IUPA Adlandırılması

Detaylı

ORGANĠK BĠLEġĠKLER. 2. ÜNİTE 6. Bölüm

ORGANĠK BĠLEġĠKLER. 2. ÜNİTE 6. Bölüm ORGANĠK BĠLEġĠKLER 2. ÜNİTE 6. Bölüm Organik ve Anorganik BileĢiklerin Ayırt Edilmesi Kimya bilimi temelde organik ve anorganik olmak üzere ikiye ayrılır. * Karbonun oksitleri (CO, CO 2 ) * Karbonatlar

Detaylı

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ORGANİK SENTEZ ÖDEVİ HAZIRLAYAN: *Lokman LİV *FEF / KİMYA 1.ÖĞRETİM *

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ORGANİK SENTEZ ÖDEVİ HAZIRLAYAN: *Lokman LİV *FEF / KİMYA 1.ÖĞRETİM * BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ 2008-2009EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ORGANİK SENTEZ ÖDEVİ HAZIRLAYAN: *Lokman LİV *FEF / KİMYA 1.ÖĞRETİM *200610105035 ALDOL KONDENSASYONU Enolat Anyonlarının Aldehit ve Ketonlara Katılması

Detaylı

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri :

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri : Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani

Detaylı

HİDROKARBONLAR ve ALKANLAR. Kimya Ders Notu

HİDROKARBONLAR ve ALKANLAR. Kimya Ders Notu HİDROKARBONLAR ve ALKANLAR Kimya Ders Notu HİDROKARBONLAR ve ALKANLAR ALKANLAR Hidrokarbon zincirinde C atomları birbirine tek bağ ile bağlanmışlardır ve tüm bağları sigma bağıdır. Moleküllerindeki C atomları

Detaylı

Organik Reaksiyonlara Giriş

Organik Reaksiyonlara Giriş Formal Yük rganik eaksiyonlara Giriş Araş. Gör. Kayhan BLELLİ Formal Yük = 4 0 4 = 0 Değerlik Elektronları sayısı 6 4 2 = 0 Bağ Sayısı rtaklanmamış Elektronların sayısı : : Atomun Yaptığı 6 6 1 = 1 3 eaksiyon

Detaylı

Organik Reaksiyonlara Giriş

Organik Reaksiyonlara Giriş rganik eaksiyonlara Giriş Dr. Kayhan BLELLİ Temel haldeki bazı elementlerin elektron dizilişleri Değerlik Elektronları (idrojen): 1s 1 1 (Karbon): 1s 2 2s 2 2p 2 4 N (Azot): 1s 2 2s 2 2p 3 5 (ksijen):

Detaylı

2,5-Heksandion, C1 ve C3 karbonlarındaki hidrojenlerin baz tarafından alınmasıyla iki farklı enolat oluşturabilir:

2,5-Heksandion, C1 ve C3 karbonlarındaki hidrojenlerin baz tarafından alınmasıyla iki farklı enolat oluşturabilir: PROBLEM 14.1 PROBLEM 14.2 Tepkimenin yükseltgen koşullarında diol bileşiğinin önce bir hidroksil grubu yükseltgenerek (A) ve (B) bileşiklerinin karışımını oluşturur. Tepkime sırasında bu iki bileşik tekrar

Detaylı

Hidrojen ve halojenin yer aldığı veya almadığı koşullarda karbon ve oksijen içeren bileşikler

Hidrojen ve halojenin yer aldığı veya almadığı koşullarda karbon ve oksijen içeren bileşikler Uluslararası Patent Sınıflandırması C Sınıfı2 Hidrojen ve halojenin yer aldığı veya almadığı koşullarda karbon ve oksijen içeren bileşikler (kolesterol veya türevlerinin irradyasyon ürünleri 401/00; irradyasyonsuz

Detaylı

Alkinler (Asetilenler)

Alkinler (Asetilenler) Organik-İnorganik Kimya Alkinler (Asetilenler) ALKİNLER (ASETİLENLER) Genel formülleri C n H 2n-2 şeklinde olan ve yapılarında en az bir üçlü bağ içeren bileşiklerdir. Bu bileşiklere, moleküllerindeki

Detaylı

KİMYA-IV. Aromatik Hidrokarbonlar (Arenler) (5. Konu)

KİMYA-IV. Aromatik Hidrokarbonlar (Arenler) (5. Konu) KİMYA-IV Aromatik Hidrokarbonlar (Arenler) (5. Konu) Aromatiklik Kavramı Aromatik sözcüğü kokulu anlamına gelir. Kimyanın ilk gelişme evresinde, bilinen hidrokarbonların çoğu kokulu olduğu için, bu bileşikler

Detaylı

* Yapılarında C, H, O bulunur. Bazılarında C, H, O dan başka N, P, S bulunur.

* Yapılarında C, H, O bulunur. Bazılarında C, H, O dan başka N, P, S bulunur. Lipitler ortak özellikleri su ile karışmamak olan organik maddelerdir ve kimyasal olarak yağ asitlerinin bir alkolle esterleşmesinden oluşur. 1.1. Lipitlerin Yapısı ve Ortak Özellikleri * Yapılarında C,

Detaylı

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H 2.Radyoaktif izotoplar biyologları için önemlidir? Aşağıda radyoakif maddelerin kullanıldığı alanlar sıralanmıştır.bunlarla

Detaylı

Bu bilgiler ışığında yukarıdaki C atomlarının yükseltgenme basamaklarını söyleyelim:

Bu bilgiler ışığında yukarıdaki C atomlarının yükseltgenme basamaklarını söyleyelim: Organik Bileşiklerde C atomunun Yükseltgenme Basamağının Bulunması Yükseltgenme basamağı, C'a bağlı atomların elektronegatifliğine göre değişmektedir. C'un başlangıçta yükseltgenme basamağını 0 gibi düşünelim.

Detaylı

ASİT-BAZ VE ph. MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN. Yrd. Doç. Dr. Atilla Evcin Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi 2006

ASİT-BAZ VE ph. MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN. Yrd. Doç. Dr. Atilla Evcin Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi 2006 ASİT-BAZ VE ph MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Asitler ve bazlar günlük yaşantımızda sıkça karşılaştığımız kavramlardan biridir.insanlar, her nekadar asetil salisilik asit ve

Detaylı

ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM 12. SINIF / KİMYA DERSİ / 3. YAZILI

ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM 12. SINIF / KİMYA DERSİ / 3. YAZILI / / Adı Soyadı : Numara : ÖĞRETİM YL. DÖNEM 1. SNF / KİMYA DERSİ / 3. YAZL Soru Puan 1 3 4 5 6 7 8 9 10 11 1 13 14 15 16 17 18 19 0 TOPLAM 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 100 1. X: 3 NH Y:3 N 3

Detaylı

ORGANİK KİMYA. Dr. Serkan SAYINER.

ORGANİK KİMYA. Dr. Serkan SAYINER. ORGANİK KİMYA Dr. Serkan SAYINER serkan.sayiner@neu.edu.tr Hidrokarbonlar Hidrokarbonlar, yapısında sadece C ve H elementlerini içeren organik bileşiklerdir. Alkanlar, yapısında sadece C C tek bağları

Detaylı

Aromatik nitro bileşiklerinin sentezlerinde aşağıdaki yollardan faydalanılabilir.

Aromatik nitro bileşiklerinin sentezlerinde aşağıdaki yollardan faydalanılabilir. 1.1.1. Nitrolama ve Aromatik Nitro Bileşikleri Farmasötik önemi olan kimyasal maddeler arasında aromatik nitro bileşikleri (Ar-NO 2) önemli bir yer tutmaktadır. Nitro (-NO 2) grubu ilaç etken maddelerinin

Detaylı

veya Monoalkoller OH grubunun bağlı olduğu C atomunun komşu C atomlarına bağlı olarak primer, sekonder ve tersiyer olmak üzere sınıflandırılabilirler:

veya Monoalkoller OH grubunun bağlı olduğu C atomunun komşu C atomlarına bağlı olarak primer, sekonder ve tersiyer olmak üzere sınıflandırılabilirler: ALKLLE Genel formülleri: n 2n+2 ( n 2n+1 = ) Fonksiyonel grupları: Alkollerin sistematik adlandırmasında en uzun zincirdeki atomuna göre alkan adının sonuna ol eki getirilir. Yapısında 1 tane grubu bulunduran

Detaylı

HİDROKARBONLAR ve ALKENLER. Ders Notu

HİDROKARBONLAR ve ALKENLER. Ders Notu HİDROKARBONLAR ve ALKENLER Ders Notu HİDROKARBONLAR ve ALKENLER Karbon atomları arası en az bir çift bağ içerdiklerinden doymamış hidrokarbonlardır,. Çift bağdan biri sigma, diğeri pi bağıdır. Çift bağlı

Detaylı

BURADA ÖZET BİLGİ VERİLMİŞTİR. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN VERİLEN KAYNAK KİTAPLARA BAKINIZ. KAYNAKLAR

BURADA ÖZET BİLGİ VERİLMİŞTİR. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN VERİLEN KAYNAK KİTAPLARA BAKINIZ. KAYNAKLAR BURADA ÖZET BİLGİ VERİLMİŞTİR. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN VERİLEN KAYNAK KİTAPLARA BAKINIZ. KAYNAKLAR 1) P. Volhardt, N. Schore; Organic Chemistry-Structure and Function, Sixth Edition. 2) H. Hart, L. E.

Detaylı

Her madde atomlardan oluşur

Her madde atomlardan oluşur 2 Yaşamın kimyası Figure 2.1 Helyum Atomu Çekirdek Her madde atomlardan oluşur 2.1 Atom yapısı - madde özelliği Elektron göz ardı edilebilir kütle; eksi yük Çekirdek: Protonlar kütlesi var; artı yük Nötronlar

Detaylı

Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı

Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani madde yani bileşik

Detaylı

EBRU TEKİN BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ KİMYA BÖLÜMÜ(İ.Ö)

EBRU TEKİN BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ KİMYA BÖLÜMÜ(İ.Ö) EBRU TEKİN BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ KİMYA BÖLÜMÜ(İ.Ö) 200620105028 KONU BAŞLIKLARI 1)AMİNLERİN ADLANDIRILMASI 2)GABRİEL SENTEZİ AMİNLERİN ADLANDIRILMASI Aminler amonyaktaki bir, iki

Detaylı

KİMYA-IV. Alkenler (3. Konu)

KİMYA-IV. Alkenler (3. Konu) KİMYA-IV Alkenler (3. Konu) Alkenler (Olefinler) En az bir tane C=C çift bağı içeren hidrokarbonlara alkenler veya olefinler denir. Alkenler doymamış yapıda hidrokarbonlar olup, katalizörler eşliğinde

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-2 KİMYA TESTİ 25 HAZİRAN 2016 CUMARTESİ Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMASÖTİK KİMYA ANABİLİMDALI GENEL KİMYA II DERS NOTLARI (ORGANİK KİMYAYA GİRİŞ)

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMASÖTİK KİMYA ANABİLİMDALI GENEL KİMYA II DERS NOTLARI (ORGANİK KİMYAYA GİRİŞ) ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMASÖTİK KİMYA ANABİLİMDALI GENEL KİMYA II DERS NOTLARI (ORGANİK KİMYAYA GİRİŞ) Hazırlayan: Doç. Dr. Yusuf ÖZKAY 1. Organik bileşik kavramının tarihsel gelişimi

Detaylı

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Hazırladığımız bu yazıda; organik bileşikler ve organik bileşiklerin yapısını, canlılarda bulunan organik bileşikleri ve bunların görevlerini, kullanım alanlarını, canlılar

Detaylı

HISTOLOJIDE BOYAMA YÖNTEMLERI. Dr. Yasemin Sezgin. yasemin sezgin

HISTOLOJIDE BOYAMA YÖNTEMLERI. Dr. Yasemin Sezgin. yasemin sezgin HISTOLOJIDE BOYAMA YÖNTEMLERI Dr. Yasemin Sezgin yasemin sezgin HÜRESEL BOYAMANIN TEMEL PRENSİPLERİ Hem fiziksel hem kimyasal faktörler hücresel boyamayı etkilemektedir BOYAMA MEKANIZMASı Temelde boyanın

Detaylı

YAĞLAR (LİPİTLER) Yağların görevleri:

YAĞLAR (LİPİTLER) Yağların görevleri: LİPİTLER (YAĞLAR) YAĞLAR (LİPİTLER) Yapılarında C,H, O den başka N,P da bulunabilir. İçerikleri C miktarı O a göre daha fazla olduğu için çok enerji verirler. Yağlar solunumda kullanılınca çok oksijen

Detaylı

PROBLEM 13.1 a) Birincil alkoller KMnO 4 gibi güçlü yükseltgenler ile aldehit basamağında tutulamazlar ve karboksilik asitlere kadar yükseltgenirler.

PROBLEM 13.1 a) Birincil alkoller KMnO 4 gibi güçlü yükseltgenler ile aldehit basamağında tutulamazlar ve karboksilik asitlere kadar yükseltgenirler. PROBLEM 13.1 a) Birincil alkoller KMnO 4 gibi güçlü yükseltgenler ile aldehit basamağında tutulamazlar ve karboksilik asitlere kadar yükseltgenirler. b)ikincil alkoller ketonlara yükseltgenirler. PROBLEM

Detaylı

ASİTLER VE BAZLAR ASİT VE BAZ KAVRAMLARI

ASİTLER VE BAZLAR ASİT VE BAZ KAVRAMLARI ASİTLER VE BAZLAR ASİT VE BAZ KAVRAMLARI Prof. Dr. Mustafa DEMİR M.DEMİR 0ASİT VE BAZ KAVRAMLARI Asit ve baz, değişik zamanlarda değişik şekillerde tanımlanmıştır. Bugün bu tanımların hepsi de kullanılmaktadır.

Detaylı

Suda çözündüğünde hidrojen iyonu verebilen maddeler asit, hidroksil iyonu verebilenler baz olarak tanımlanmıştır.

Suda çözündüğünde hidrojen iyonu verebilen maddeler asit, hidroksil iyonu verebilenler baz olarak tanımlanmıştır. 7. ASİTLER VE BAZLAR Arrhenius AsitBaz Tanımı (1884) (Svante Arrhenius) Suda çözündüğünde hidrojen iyonu verebilen maddeler asit, hidroksil iyonu verebilenler baz olarak tanımlanmıştır. HCl H + + Cl NaOH

Detaylı

POLİSİKLİK HALKA SİSTEMLERİ

POLİSİKLİK HALKA SİSTEMLERİ POLİSİKLİK HALKA SİSTEMLERİ İki halkaya ortak bir karbon atomunun bulunduğu organik moleküller spirosiklikbileşikler olarak adlandırılırlar. Laboratuvarda sentezlenen en basit spirosiklik hidrokarbon spiropentandır.

Detaylı

Aldehit ve Ketonlar 2

Aldehit ve Ketonlar 2 Aldehit ve Ketonlara Genel Bakış Aldehit ve Ketonların Adlandırılmaları Yaygın Olarak Kullanılan Aldehit ve Ketonlar Aldehit ve Ketonların Kullanım Alanları Aldehit ve Ketonların Genel Özellikleri Karbonil

Detaylı

Monosakkarit kelime olarak mono = Yunanca bir, sakkarit = Yunanca şeker anlamındadır. Bu nedenle monosakkarite şekerde denmektedir.

Monosakkarit kelime olarak mono = Yunanca bir, sakkarit = Yunanca şeker anlamındadır. Bu nedenle monosakkarite şekerde denmektedir. Monosakkaritler Monosakkaritler renksiz, tatlı, katı, kristal yapıda, suda kolayca çözünebilen fakat polar olmayan çözeltilerde çözünmeyen özelliklere sahiptirler. Küçük molekül ağırlığında olan monosakkaritler

Detaylı

EVDE KİMYA SABUN. Yağ asitlerinin Na ve ya K tuzuna sabun denir. Çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli temizlik maddeleridir.

EVDE KİMYA SABUN. Yağ asitlerinin Na ve ya K tuzuna sabun denir. Çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli temizlik maddeleridir. EVDE KİMYA SABUN Yağ asitlerinin Na ve ya K tuzuna sabun denir. Çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli temizlik maddeleridir. CH 3(CH 2) 16 COONa: Sodyum stearat (Beyaz Sabun) CH 3(CH 2) 16 COOK:

Detaylı

lması *Bisiklik -Alkenler -Alkinlerin -Alkil halojenürlerin -Aminlerin adlandırılmas -Esterlerin adlandırılmas *Benzen ve türevlerinin t kuralı

lması *Bisiklik -Alkenler -Alkinlerin -Alkil halojenürlerin -Aminlerin adlandırılmas -Esterlerin adlandırılmas *Benzen ve türevlerinin t kuralı 16.05.2010 1 16.05.2010 2 -Alkanların ve sikloalkanların adlandırılmas lması *Bisiklik bileşiklerin iklerin adlandırılmas lması -Alkenler ve sikloalkenlerin adlandırılmas lması -Alkinlerin adlandırılmas

Detaylı

ORGANİK KİMYA. Dr. Serkan SAYINER.

ORGANİK KİMYA. Dr. Serkan SAYINER. ORGANİK KİMYA Dr. Serkan SAYINER serkan.sayiner@neu.edu.tr Bir Heteroatoma Tek Bağ İçeren Bileşikler Alkil Halojenürler, Alkoller, Eterler, Aminler, Tiyoller, Sülfürler Bir Heteroatoma Tek Bağ içeren Bileşikler

Detaylı

ASİTLER- BAZLAR. Suyun kendi kendine iyonlaşmasına Suyun Otonizasyonu - Otoprotoliz adı verilir. Suda oluşan H + sadece protondur.

ASİTLER- BAZLAR. Suyun kendi kendine iyonlaşmasına Suyun Otonizasyonu - Otoprotoliz adı verilir. Suda oluşan H + sadece protondur. ASİTLER- BAZLAR SUYUN OTONİZASYONU: Suyun kendi kendine iyonlaşmasına Suyun Otonizasyonu - Otoprotoliz adı verilir. Suda oluşan H + sadece protondur. H 2 O (S) H + (suda) + OH - (Suda) H 2 O (S) + H +

Detaylı

ALKENLER. Genel formülleri: C n H 2n

ALKENLER. Genel formülleri: C n H 2n ALKENLER Genel formülleri: C n H 2n İsimlendirme kuralı: İkili bağ taşıyan en uzun karbon zinciri saptanır, aynı sayıda karbon taşıyan alkanın isminin sonundaki -an eki yerine -en son eki getirilir. H

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım EKOLOJİ 7 MADDE DÖNGÜLERİ (Su, Karbon ve Azot Döngüsü)

ADIM ADIM YGS LYS Adım EKOLOJİ 7 MADDE DÖNGÜLERİ (Su, Karbon ve Azot Döngüsü) ADIM ADIM YGS LYS 100. Adım EKOLOJİ 7 MADDE DÖNGÜLERİ (Su, Karbon ve Azot Döngüsü) MADDE DÖNGÜLERİ Ekosistemde kimyasal elementler sınırlı sayıda bulunur. Bu nedenle bu kimyasal elementeler organik ve

Detaylı

POLİMER KİMYASI -2. Prof. Dr. Saadet K. Pabuccuoğlu

POLİMER KİMYASI -2. Prof. Dr. Saadet K. Pabuccuoğlu POLİMER KİMYASI -2 Prof. Dr. Saadet K. Pabuccuoğlu Polimerize Olabilirlik Nedir? Bir monomerin polimerize olabilirliği termodinamik ve kinetik düşüncelere bağlıdır. Termodinamikçe uygun olan her monomer,

Detaylı

BURADA ÖZET BİLGİ VERİLMİŞTİR. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN VERİLEN KAYNAK KİTAPLARA BAKINIZ. KAYNAKLAR

BURADA ÖZET BİLGİ VERİLMİŞTİR. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN VERİLEN KAYNAK KİTAPLARA BAKINIZ. KAYNAKLAR BURADA ÖZET BİLGİ VERİLMİŞTİR. DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN VERİLEN KAYNAK KİTAPLARA BAKINIZ. KAYNAKLAR 1) P. Volhardt, N. Schore; Organic Chemistry-Structure and Function, Sixth Edition. 2) H. Hart, L. E.

Detaylı

Serbest radikallerin etkileri ve oluşum mekanizmaları

Serbest radikallerin etkileri ve oluşum mekanizmaları Serbest radikallerin etkileri ve oluşum mekanizmaları Serbest radikallerin yapısında, çoğunlukla oksijen yer almaktadır. (reaktif oksijen türleri=ros) ROS oksijen içeren, küçük ve oldukça reaktif moleküllerdir.

Detaylı

ASİTLER VE BAZLAR ASİT VE BAZ KAVRAMLARI M.DEMİR ASİT VE BAZ KAVRAMLARI 1

ASİTLER VE BAZLAR ASİT VE BAZ KAVRAMLARI M.DEMİR ASİT VE BAZ KAVRAMLARI 1 ASİTLER VE BAZLAR ASİT VE BAZ KAVRAMLARI M.DEMİR ASİT VE BAZ KAVRAMLARI 1 Asit ve baz, değişik zamanlarda değişik şekillerde tanımlanmıştır. Bugün bu tanımların hepsi de kullanılmaktadır. Hangi tanımın

Detaylı

Bileşikteki atomların cinsini ve oranını belirten formüldür. Kaba formül ile bileşiğin molekül ağırlığı hesaplanamaz.

Bileşikteki atomların cinsini ve oranını belirten formüldür. Kaba formül ile bileşiğin molekül ağırlığı hesaplanamaz. BİLEŞİKLER Birden fazla elementin belirli oranlarda kimyasal yollarla bir araya gelerek, kendi özelligini kaybedip oluşturdukları yeni saf maddeye bileşik denir. Bileşikteki atomların cins ve sayısını

Detaylı

KİM-118 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü

KİM-118 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü KİM-118 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler ve örnek çözümleri derste verilecektir. BÖLÜM 13 Asitler ve

Detaylı

ALKANLAR FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ

ALKANLAR FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ ALKANLAR FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ ALKANLAR Alkanların Fiziksel Özellikleri Alkan bileşikleri apolar yapılı moleküllerden oluşur. Bu yüzden molekülleri arasında zayıf London kuvvetleri bulunmaktadır.

Detaylı

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur). Bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere

Detaylı

PROBLEM 1.1 a ) Örnek Çözüm b ) 9 F; 1s 2 2s 2 2p 5 (Değerlik elektronları: 2s 2 2p 5 ) c ) 16 S; 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 4 (Değerlik elektronları: 3s

PROBLEM 1.1 a ) Örnek Çözüm b ) 9 F; 1s 2 2s 2 2p 5 (Değerlik elektronları: 2s 2 2p 5 ) c ) 16 S; 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 4 (Değerlik elektronları: 3s PROBLEM 1.1 b ) 9 F; 1s 2 2s 2 2p 5 (Değerlik elektronları: 2s 2 2p 5 ) c ) 16 S; 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 4 (Değerlik elektronları: 3s 2 3p 4 ) ç ) 14 Si; 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 2 (Değerlik elektronları:

Detaylı

KİMYA-IV. Alkenler (3. Konu)

KİMYA-IV. Alkenler (3. Konu) KİMYA-IV Alkenler (3. Konu) Alkenler (Olefinler) En az bir tane C=C çift bağı içeren hidrokarbonlara alkenler veya olefinler denir. Alkenler doymamış yapıda hidrokarbonlar olup, katalizörler eşliğinde

Detaylı

www.kimyahocam.com HİDROKARBONLAR I ÖRNEK 1

www.kimyahocam.com HİDROKARBONLAR I ÖRNEK 1 İDROKARBONLAR Yalnızca karbon (C) ve hidrojen () elementlerinden oluşan bileşiklere hidrokarbon denir. Karbon elementinin atom numarası 6 dır. Elektron dizilişi, 1s 2 2s 2 2p 2 olup değerlik elektron say

Detaylı

12 HÜCRESEL SOLUNUM GLİKOLİZ VE ETİL ALKOL FERMANTASYONU

12 HÜCRESEL SOLUNUM GLİKOLİZ VE ETİL ALKOL FERMANTASYONU 12 HÜCRESEL SOLUNUM GLİKOLİZ VE ETİL ALKOL FERMANTASYONU HÜCRESEL SOLUNUM HÜCRESEL SOLUNUM Besinlerin hücre içerisinde parçalanması ile ATP üretimini sağlayan mekanizmaya HÜCRESEL SOLUNUM denir. Canlılar

Detaylı

Kimya.12 3.Ünite Konu Özeti

Kimya.12 3.Ünite Konu Özeti Kimya.12 3.Ünite Konu Özeti 1. ORGANĠK REDOKS TEPKĠMELERĠ 2. YER DEĞĠġTĠRME (SÜBSTĠTÜSYON) TEPKĠMELERĠ 3. KATILMA TEPKĠMELERĠ 4. AYRILMA (ELĠMĠNASYON) TEPKĠMELERĠ 5. KONDENZASYON TEPKĠMELERĠ Hazırlayan

Detaylı

Genel Kimya IV (Organik Kimya)

Genel Kimya IV (Organik Kimya) Genel Kimya IV (Organik Kimya) Dersin Adı Genel Kimya IV (Organik Kimya) Dersin Kodu 1206.4103 Dersin Türü Zorunlu Dersin Seviyesi Dersin AKTS Kredisi 4,00 Haftalık Ders Saati (Kuramsal) 2 Haftalık Uygulama

Detaylı

KARBOHİDRATLAR. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ

KARBOHİDRATLAR. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ KARBOHİDRATLAR Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ Karbohidratlar (CHO) şeker, nişasta, glikojen ve selüloz olarak canlılar aleminde en geniş yeri kaplayan makromoleküllerdir. İnsanlar, hayvanlar ve mikroorganizmalar

Detaylı

Bölüm 11 Alkoller ve Eterler. Alkollerin Yapısı. Sınıflandırma. Hidroksil (-OH) fonksiyonel grubu Oksijen sp 3 melezleşmiştir. =>

Bölüm 11 Alkoller ve Eterler. Alkollerin Yapısı. Sınıflandırma. Hidroksil (-OH) fonksiyonel grubu Oksijen sp 3 melezleşmiştir. => Bölüm 11 Alkoller ve Eterler Alkollerin Yapısı idroksil (-) fonksiyonel grubu ksijen sp 3 melezleşmiştir. 2 Sınıflandırma Primer(Birincil): ın bağlandığı karbon sadece bir adet karbona bağlı. Sekonder(Đkincil):

Detaylı

Ayırma ve Đzolasyon Teknikleri : Ekstraksiyon

Ayırma ve Đzolasyon Teknikleri : Ekstraksiyon 3. Deney Ayırma ve Đzolasyon Teknikleri : Ekstraksiyon Sentezlerde istenen ürünü yan ürünlerden, fazla miktardaki veya tepkimeye girmemiş başlangıç bileşiklerinden, safsızlıklardan ve çözeltiden ayırmak

Detaylı

KİMYA-IV. Aromatik Hidrokarbonlar (Arenler) (5. Konu)

KİMYA-IV. Aromatik Hidrokarbonlar (Arenler) (5. Konu) KİMYA-IV Aromatik Hidrokarbonlar (Arenler) (5. Konu) Aromatiklik Kavramı Aromatik sözcüğü kokulu anlamına gelir. Kimyanın ilk gelişme evresinde, bilinen hidrokarbonların çoğu kokulu olduğu için, bu bileşikler

Detaylı

HAYATIMIZDA ASİTLER VE BAZLAR

HAYATIMIZDA ASİTLER VE BAZLAR HAYATIMIZDA ASİTLER VE BAZLAR Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Asitler 1) Sülfürik asit (H 2 SO 4 ) Halk arasında zaç yağı veya dumanlı asit olarak bilinir. Yoğun kıvamlı, renksiz, kokusuz bir sıvıdır. Suda

Detaylı

M. (arpa şekeri) +su S (çay şekeri) + su L.. (süt şekeri)+ su

M. (arpa şekeri) +su S (çay şekeri) + su L.. (süt şekeri)+ su KARBONHİDRATLAR Karbonhidratlar yapılarında.. (C),.. (H) ve. (O) atomu bulunduran organik bileşiklerdir. Karbonhidratların formülü ( ) ile gösterilir. Nükleik asitlerin, ATP nin, hücre, bitkilerde yapısına

Detaylı

ATOMLAR ARASI BAĞLARIN POLARİZASYONU. Bağ Polarizasyonu: Bağ elektronlarının bir atom tarafından daha fazla çekilmesi.

ATOMLAR ARASI BAĞLARIN POLARİZASYONU. Bağ Polarizasyonu: Bağ elektronlarının bir atom tarafından daha fazla çekilmesi. ATOMLAR ARASI BAĞLARIN POLARİZASYONU Tüm kimyasal reaksiyonlardaki ortak nokta: elektron (e - ) alışverişi e - transferi sonucu bazı bağlar kırılır, bazı bağlar yer değiştirir ya da yeni bağlar oluşabilir.

Detaylı

5.111 Ders Özeti #12. Konular: I. Oktet kuralından sapmalar

5.111 Ders Özeti #12. Konular: I. Oktet kuralından sapmalar 5.111 Ders Özeti #12 Bugün için okuma: Bölüm 2.9 (3. Baskıda 2.10), Bölüm 2.10 (3. Baskıda 2.11), Bölüm 2.11 (3. Baskıda 2.12), Bölüm 2.3 (3. Baskıda 2.1), Bölüm 2.12 (3. Baskıda 2.13). Ders #13 için okuma:

Detaylı