ÖĞRENCİLERİN TRAFİKTEKİ OLAYLARI TEMEL FİZİK KANUNLARINI KULLANARAK AÇIKLAMA BECERİLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÖĞRENCİLERİN TRAFİKTEKİ OLAYLARI TEMEL FİZİK KANUNLARINI KULLANARAK AÇIKLAMA BECERİLERİ"

Transkript

1 XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı, 6-9 Temmuz 2004,İnönü Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Malatya ÖZET ÖĞRENCİLERİN TRAFİKTEKİ OLAYLARI TEMEL FİZİK KANUNLARINI KULLANARAK AÇIKLAMA BECERİLERİ Merve KATİPOĞLU, Yrd. Doç.Dr. Zeynep GÜREL Bil Öğretim Kurumları Fizik Bölüm Başkanı Marmara Üniversitesi, Atatürk Eğitim Fakültesi, Fizik Eğitimi Bu çalışmada, öğrencilerin ortaöğretim fizik derslerinde görmüş oldukları İtme- Momentum ünitesinde geçen kavramları günlük hayatta trafik ile ilgili problemlere uygulayıp uygulayamadıkları, bu olayları yorumlarken hangi kavram yanılgılarının ortaya çıktığı araştırılmıştır. Araştırma 3 bölümden meydana gelmektedir: Birinci bölümde, öğrencilerin itme-momentum ünitesindeki kavramsal bilgilerini tespit etmek amacıyla hazırlanan, yazılı açık uçlu sorular öğretim yılında 10.sınıfta okuyan geleneksel öğretim almış 243 öğrenciye uygulanmıştır. Araştırmanın ikinci bölümünde uygulanan ön test tümevarımsal analiz metodu (inductive analysis) ile değerlendirilerek, öğrencilerin sahip oldukları düşünce biçimleri ile ilgili kategoriler oluşturulmuştur. Araştırmanın üçüncü bölümünde yarı yapılandırılmış görüşme için 3 er kişilik 3 çalışma grubu oluşturulmuş ve yarı yapılandırılmış görüşme (semi-structured interview) protokolü hazırlanmıştır Anahtar Sözcükler: Kuvvet, ivme, itme, momentum, çarpışma, kavram yanılgıları ABSTRACT In this study it has been investigated whether students use or not the concepts that they have learned Impulse-Momentum units in their daily life against the problems about traffic at Physics lessons in secondary school and which misconceptions occur while they interpretation.. This study has 3 parts In first part, there are open-ended questions that have been applied to 243 students of 10th class in order to determine misconceptions about Impulse Momentum unit In second part of this study inductive analysis applied with pre-tests have been evaluated with inductive analysis method and related categories have been created with students acquired way of thinking. In third part of study, students have been gathered as 3 working group including 3 students in each to determine for semi-structured interview and the protocol of this interview has been formed. Key Words: Force, acceleration, impulse, momentum, collision, misconception

2 1. GİRİŞ Fen bilimleri, özellikle fizik, birçok soyut temel kavramlardan oluşmaktadır Fen Bilimleri eğitiminde karşılaşılan en büyük güçlüklerden birisi de temel fen kavramlarını anlamada meydana gelen kavram yanılgılarıdır. İlk ve ortaöğretim sürecinde temel kavramların yeterince anlaşılamaması, daha ileri düzeydeki konuların öğrenilebilmesinde güçlükler doğurur. Öğrencilerin önceki öğrenmelerinin sonraki öğrenmelerini etkilediği ve önceki kavramların sadece yeni bilgiyi yorumlamayı değil, aynı zamanda bazen yeni bilginin kavranmasını engellediği de araştırmalarla ortaya çıkarılmıştır (Griffiths ve Preston 1992). Araştırmacılar ve eğitimciler çeşitli teorik görüşlerin ve pratik çalışmaların ışığında, öğrencilerin sınıflara çeşitli konularla ilgili ön bilgilerle geldiklerini, bu ön bilgi ve kavramaların onların düşüncesine göre oldukça iyi kurulmuş olduklarını, fakat çoğu zaman bilimsel çevrelerce kabul edilebilecek olandan oldukça farklı olduğunu ve sıradan, geleneksel öğretim yöntem ve teknikleriyle düzeltilmeye karşı dirençli olduklarını ileri sürmektedirler (Andersson, 1986). Konuların başarılı bir şekilde öğrencilere kavratılabilmesi için öncelikli olarak öğrencilerin geçmiş deneyimleri ile kazanmış oldukları kavram yanılgıları (alternatif kavramlar) bilinmeli, inanışlarının yanlışlığı öğrencilere ispat edildikten sonra yeni ve doğru bilgilerin ve de kavramların oluşturulmasına geçilmelidir. Öyleyse bir konuya geçmeden önce, öğrencilerin o konu ile ilgili inanışlarını bilmek önemlidir (Kalem ve Çallıca, 2001). Fizik eğitimi ile uğraşan herkes yıllar boyunca öğrencilerinde gözlemledikleri ve tüm çabalara rağmen pek çoğunda değiştiremedikleri bu yanlış ön-kavramları tanıyacaktır. Bunlar öğrencilerin ilk fizik dersine gelinceye kadar günlük yaşamdan kendi gözlem ve deneyimleri ile edindikleri çok kuvvetli inanç tır ve fizik dersinde bilinçli bir yaklaşımla uğraşılmadığı takdirde yerlerini doğru kavramlara bırakmaları son derece zordur. Öğrencilerin lise ve üniversitenin ilk yılındaki fizik derslerindeki çok yaygın başarısızlıklarının en önemli nedenlerinden biri de budur (Büyükkasap ve ark.,2001).

3 Son yıllarda dünya ülkelerinde ve ülkemizde fizik konularındaki temel kavramlarla ilgili çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalar arasında itme, momentum, kuvvet, enerji, eylemsizlik kavramları önemli yer tutmaktadır. Araştırmalar sonucunda bu kavramlarla ilgili öğrencilerde birçok kavram yanılgısıyla (misconception) karşılaşılmış ve bu kavram yanılgılarının ileriki yaşlarda da devam ettiği tespit edilmiştir (Viennot 1985; Halloun ve Hestenes 1985; Gunstone 1987; Sequeira ve Leite 1991; Sadanad ve Kess 1990). Öğrencilerin fizik dersini almadan, kavram yanılgılarının neler olduğunun bulunması ve fizik dersinin bu yanılgıları yok edecek veya azaltacak şekilde düzenlenmesi, öğrencilerin başarılarını arttırmada çok önemlidir (Eryılmaz ve Tatlı, 2000) 2. ARAŞTIRMANIN AMACI Bu araştırmanın problemini, konuya ilişkin geleneksel öğretimi almış öğrencilerin itme momentum kavramlarına ilişkin geliştirdikleri fikirler ne ölçüde bilimsel fikirlerle uyum içindedir ve yapılandırmacı (constructivist) öğretim yaklaşımının bu kavram yanılgılarına etkisi var mıdır soruları oluşturmaktadır. Öğrenciler, fizik derslerinde öğrendikleri kavramları, okulda, sınıf ortamında belli bir tarzda kullanıyorlar. Acaba, okulun dışına çıktıklarında, günlük hayatta, trafik ile ilgili olaylarda öğrendikleri bilgileri ne derecede kullanabiliyorlar? Bu amaçla, bu çalışmada öğrencilerin ortaöğretim fizik derslerinde görmüş oldukları İtme-Momentum ünitesinde geçen kavramları gerçek hayatta trafik ile ilgili problemlere uygulayıp uygulayamadıkları, bu olayları yorumlarken hangi kavram yanılgılarının ortaya çıktığı araştırılmıştır. Bu amaçla şu alt problemlere cevap aranmaya çalışılmıştır: 1-Lise öğrencilerinin itme, momentum, kuvvet, enerji, eylemsizlik konularına ilişkin sahip oldukları kavram yanılgıları nelerdir? 2-Yapılandırmacı (constructivist) öğretim yaklaşımı dikkate alınarak hazırlanan yarı yapılandırılmış (semi-structured) bir görüşme kavram yanılgılarına neden olan düşünce biçimlerini ortaya çıkarmada ne kadar faydalıdır?

4 3. SAYILTILAR 1. Bu araştırmada kullanılacak ölçme aracının öğrencilerde itme, momentum, kuvvet, enerji, eylemsizlik konuları ile ilgili bilgileri doğru ölçtüğü varsayılmaktadır. 2. Araştırmaya katılacak öğrencilerin uygulanacak ön test ve son testte, yapılacak görüşmelerde ciddi bir tavır sergileyip sorulara doğru cevap verecekleri varsayılmaktadır. 3. Görüşmeler sırasında görüşmecinin yanlı olmadığı ve öğrencileri yönlendirmeyeceği varsayılmaktadır. 4. Yapılandırmacı (constructivist) öğretim yaklaşımına göre hazırlanmış yarı yapılandırılmış (semi-structured) görüşmenin öğrencilerin sahip olduğu düşünce biçimlerini olumlu yönde etkileyeceği ve kavram yanılgılarının nedenlerini ortaya çıkarmada etkili olacağı varsayılmaktadır. 4. SINIRLILIKLAR 1. Bu araştırma eğitim-öğretim yılı ile sınırlıdır. 2. Bu araştırma lise fizik müfredatının itme-momentum ünitesi ile sınırlıdır. 3. Araştırmanın birinci bölümü, İstanbul ilinde 1 özel dershane, 2 Anadolu Lisesi ve 2 Süper Lise nin 10.sınıfında okuyan 243 öğrenci ile sınırlıdır. 4. Bu araştırma nitel veri toplama yöntemlerinden yarı yapılandırılmış (semi-structured) görüşme ile sınırlıdır. 5. Bu araştırma yapılandırmacı (constructivist) öğretim yaklaşımı ile sınırlıdır. 6. Öğrencilerle yapılan her bir görüşme bir saat ile sınırlıdır. 7. Görüşmeler 10. sınıf öğrencilerinden 9 öğrenci ile sınırlıdır. 5. ARAŞTIRMANIN EVRENİ VE ÖRNEKLEMİ Araştırmanın evreni, Eğitim-Öğretim Yılı İstanbul ilinde 1 dershane, 2 Anadolu Lisesi, 2 Süper Lise dir. Araştırmanın örneklemini 10.sınıfta okuyan 243 öğrenci oluşturmaktadır.

5 6. ANKET SORULARININ ANALİZİ Araştırma verilerinin değerlendirilmesi aşamasında, öğrencilerin itme, momentum, kuvvet, enerji, eylemsizlik konularındaki kavram yanılgılarını tespit etmek için uygulanan ön testin analizinde tümevarımsal analiz metodu (inductive analysis) kullanılmıştır Anket sorularının analizinde tümevarımsal analiz metodu (inductive analysis) kullanılarak aşağıdaki işlem basamakları uygulanmıştır. Öğrencilere numaralar verilip her bir öğrencinin verdiği cevaplar Delphi Programlama dili kullanılarak bu araştırma için yazılan özel bir program ile bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Cevaplar temelde aynı şeyi ifade edecek şekilde gruplara ayrılmıştır. Her bir fikir grubu daha önceden bilinen belirgin kavram yanılgıları da dikkate alınarak alt kategorilere ayrılmıştır Hiçbir gruba uymayan ya da yetersiz açıklamalar diğer başlıklı grupta toplanmıştır. Cevap verip açıklama yapmayan öğrenciler de ayrı bir grupta toplanmıştır. Her gruptaki öğrenci sayısı ve yüzdesi hesaplanmıştır. Her bir sorudaki cevap şıkkı ve yapılan açıklamaların yüzdelik değerleri bilgisayar ortamında değerlendirilerek tablolar ve grafikler oluşturulmuştur Çalışmada amaç; öğrencilerin ilk aşamada ön test sorularına verdikleri cevapları derinlemesine incelemek, onların bilgiyi oluşturma yapıları hakkında bilgi edinmek ve bu esnada yapılandırmacı (constructivist) öğretim yaklaşımını uygulamaya çalışmak olduğundan nitel veri toplama yöntemleri (qualitative methods) kullanılmıştır (BouJaoude, 1991, Gao ve Watkins, 2002). Ön test sorularına ait cevaplar okunduktan sonra öğrencilerdeki kavram hataları tespit edilmiş ve bu kavram hataları öğretim yönteminin amacına uygun olarak hazırlanmış sorularla yarı yapılandırılmış görüşme sürecinde giderilmeye çalışılmıştır.

6 Öğrencilerin itme, momentum, kuvvet, enerji, eylemsizlik konularında sahip olduğu bilimsel fikirlerden farklılık gösteren düşünceleri ve bunların yanlış olduğu, öğrenciye gösterilmeye çalışılarak kavram kargaşası yaratma yöntemi kullanılmıştır. Soruların bazılarında tahmin-gözlem-açıklama yöntemi kullanılmıştır. Öğrenciler ön test sorularını cevaplarken bazı tahminlerde bulunmuşlardır. Örneğin bir arabaya mı yoksa ağaca mı çarptıklarında daha çok hasar görecekleri ile ilgili bir olayı tahmin etmeleri ön testte sorulmuştur. Görüşmeler yarı yapılandırılmış olarak düzenlenmiştir. Burada görüşmeci, önceden hazırladığı konu veya alanlara sadık kalarak, hem önceden hazırlanmış soruları sorma, hem de bu sorular konusunda daha ayrıntılı bilgi alma amacıyla ek sorular sorma özgürlüğüne sahiptir. Görüşmeci, görüşme sırasında soruların cümle yapısını ve sırasını gerektiğinde değiştirebilme,bazı konuların ayrıntısına girebilme veya daha çok sohbet tarzı bir yöntem benimseyebilme konumundadır Görüşme programı belirlendikten sonra, üçer öğrenciden oluşan 3 çalışma grubu ile araştırmacı tarafından hazırlanan sorulara dayalı görüşme yapılmıştır. Bu görüşmelerde kullanılan öğrencilerin seçiminde, Araştırmacı ile görüşme soruları üzerinde konuşmaya istekli olup olmamasına, Farklı sorularda sık sık tekrarlanan sabitleşmiş fikirlere sahip öğrenciler olmasına dikkat edilmiştir. Ön test soruları kavram yanılgılarını içeren cevapları içerecek şekilde hazırlandığı için bu öğrencilerin seçimi zor olmamıştır. Fakat ön test sorularının çoğunluğuna cevap vermeyen ya da açıklama yapmayan öğrenciler görüşmeye alınmamıştır. Görüşmeler 3 er öğrenciyle 3 grup oluşturacak şekilde gerçekleştirilmiştir. Her bir görüşme yaklaşık bir saat sürmüştür. Bazı görüşmelerde görüşme formundaki sorulara açıklık getirecek şekilde öğrencilerin cevaplarına göre ek sorular da sorulmuştur. Veri kaybı olmaması bakımından tüm görüşmeler teybe kaydedilip daha sonra yazılı metne dönüştürülmüştür. Görüşmeler sonunda ön test soruları, son test olarak tekrar sorulmuştur. Yapılan görüşmelerin analizinde; kaydedilen görüşmelerin tamamı gözden geçirilmiştir. Görüşmelerde öğrencilerin önceden belirlenen kavram yanılgılarını tam olarak ifade eden bölümler, kavram kargaşasının yaşandığını gösteren

7 bölümler ve fikirlerde değişikliğin oluştuğu bölümler tespit edilmiştir. Belirgin kavram yanılgıları başlıkları altında bu üç basamağa ait diyaloglara yer verilmiştir. Çalışmanın sonunda ise görüşme yapılan 9 öğrencinin ön test ve son test sorularına verdikleri cevaplar karşılaştırılmıştır. 7. BULGULAR Çalışmanın bulguları öğrencilerin itme-momentum ünitesindeki kavram yanılgıları ve yapılandırmacı öğretim yaklaşımına göre hazırlanmış yarı yapılandırılmış görüşmenin kavram yanılgılarına olan etkisi olmak üzere 2 bölümde incelenmiştir Bulgular 1 Öğrencilerin her bir soruya verdikleri cevap şıkları ve nedenleri incelenmiştir. Öğrencilerin itme, momentum, kuvvet, enerji, eylemsizlik konularında tespit edilen kavram yanılgıları şu şekilde özetlenmiştir: Büyük kütleli cisimler küçük kütleli cisimlere daha çok hasar verir. Hızlı olan cisme uygulanan kuvvet daha fazladır. Sabit hızlı olması önemli değildir. Momentumu fazla olan cismin uyguladığı kuvvet fazladır. Enerjisi fazla olan cismin uyguladığı kuvvet fazladır. Hızı fazla olan cisim diğer cisme daha fazla kuvvet uygular. Hız, vektörel değildir. İvme, vektörel değildir. Sabit ivmeli hareket, hızın artması anlamına gelir. Kuvvet, bir cismin hızını mutlaka artırır. Hızı büyük olan cisme etkiyen sürtünme kuvveti daha fazladır. Enerjisi fazla olan cismin hızı da fazladır Momentumu fazla olan cismin hızı da fazladır Araç hızlansa da yavaşlasa da hareket yönüne ters yönde bir eylemsizlik kuvvetine maruz kalır. Hızları eşit olan araçlar birbirlerine eşit hasar verirler.

8 Soru 1: Aynı maddeden yapılmış bir kamyon ve arabanın kafa kafaya çarpışmasını düşünelim. Eğer çarpışma öncesi kamyon, arabadan 4 kat fazla momentuma sahipse hangisi daha fazla hasar görür? Şeklindeki soruya verilen cevaplar ve açıklamaları sırasıyla Şekil 1 ve Tablo 1 de incelenmiştir. Şekil 1: Öğrencilerin 1.soruya verdikleri cevapların şıklara göre dağılım grafiği KAMYON ARABA EŞİT CEVAP YOK Tablo 1: Öğrencilerin 1.soruya verdikleri açıklamaların dağılımı NEDEN TOPLAM YÜZDE Kamyonun kütlesi ve hızı fazla olduğu için arabaya çok hasar verir. Büyük kütleli cisim küçük kütleli cisme daha çok hasar verir. Momentumu fazla olan cismin uyguladığı kuvvet fazladır. Hızlı olan cisim diğerine daha çok hasar verir Diğer Neden Yok 21 7 Cevap Yok 5 2 TOPLAM Şekil 1. de görüldüğü gibi öğrencilerin 16 (% 7) sı kamyonun, 200 (% 82) ü ise arabanın daha çok hasar göreceğini belirtmiştir. 22 (%9) öğrenci, kamyon ve

9 arabanın eşit hasar göreceğini belirtirken, 5 öğrenci (%2) bu soruya cevap vermemiştir. Ankete katılan öğrencilerin yaklaşık %82 si soruya doğru cevap vermiş olmalarına karşın yaptıkları açıklamalar oldukça ilginçtir. Öğrenciler, momentum ile kuvvet arasındaki ilişkiyi kuramamakta ve momentumu tam olarak yorumlayamamaktadır. (Ön testin uygulama aşamasında, çarpışmaların izole edilmiş, yani dış kuvvetlerden yalıtılmış bir sistemde gerçekleştiği öğrencilere açıklanmıştır). Tablo 1. de gösterilen öğrenci açıklamaları aşağıda belirtilmiştir: Kamyonun momentumu fazla olduğuna göre hem kütlesi hem de hızı fazladır. Hızlı olan cisim, diğerine çok hasar verir, büyük kütleli cisim de diğerine çok hasar verir. Böylelikle hasar iki kat artmış olur (58 öğrenci ). Öğrenciler, bir cismin momentumunun kütle ve hıza bağlı olduğunu bilmekte, ancak momentumun büyük olmasının her ikisinin de büyük olması anlamına geldiğini düşünmektedirler. Büyük kütleli cisim, küçük kütleli cisme daha çok hasar verir (50 öğrenci ). Öğrenciler, kamyonun momentum büyüklüğünün kütleden kaynaklandığını düşünüp hızların eşit olacağını belirtmişlerdir. Günlük hayatta, şişman adamın zayıf adamı ezeceği benzetmesini kurarak kamyonun daima arabayı ezeceğini ifade etmektedirler. Momentumu fazla olan cismin uyguladığı kuvvet fazladır. Kamyonun momentumu fazla olduğu için arabaya daha fazla kuvvet uygular ve ona çok hasar verir (45 öğrenci). Öğrenciler itme-momentum arasındaki ilişkiye göre momentumu fazla olan kamyonun itmesinin, dolayısıyla uyguladığı kuvvetin fazla olacağını belirtmektedirler. Çarpışma olduğu göz ardı edilmiştir Aynı maddeden yapıldıklarına göre kamyon ve arabanın kütlesi eşittir, o halde momentumu büyük olan kamyonun hızı büyüktür ve daima hızlı araç diğerine çok hasar verir (26 öğrenci). Soruda kamyon ve arabanın aynı maddeden yapıldıklarını belirttik. Çünkü yapılan pilot çalışmada öğrenciler, kamyonun daha sağlam bir maddeden yapıldığını ve daima az hasar göreceklerini belirtmişlerdir. Bu düşünceye engel olabilmek

10 amacıyla soruda bu şekilde bir açıklama yapılmıştır. Fakat öğrenciler, bu açıklama ile kütlenin eşit olduğunu düşünmüşlerdir. Kütlenin sadece cismin yapıldığı maddeye bağlı olduğu şeklinde bir yanlış algılama söz konusudur. Tablo 1 e göre öğrencilerin diğer bölümüne dahil edilen açıklamalarından bazıları şu şekildedir : Kamyonun momentumunun fazla olması kütlesinden kaynaklanıyor, her ikisinin hızları eşit, bu nedenle hasarları da eşittir (10 öğrenci). Soruda hızları eşittir açıklaması yapılmamasına karşın öğrenciler hızların eşit olduğunu ve hasarı belirleyen faktörün hız olduğunu düşünmüşlerdir. Etki tepkiden dolayı hasarlar eşittir (6 öğrenci). Öğrenciler etki tepkiden dolayı kuvvetlerin eşit olacağını bilmekte, fakat kütleden dolayı kuvvetin etkisinin nasıl değişeceğini açıklayamamaktadırlar Bulgular 2 Bu bölümde yapılandırmacı (constructivist) öğretim yaklaşımına göre hazırlanmış yarı yapılandırılmış (semi-structured) bir görüşme planı hazırlanmıştır. Bu plana göre görüşmeler sonunda şu hedeflere varmak amaçlanmıştır: Ön testte tespit edilen ve görüşme metninde tekrarlanan tutarlı kavram yanılgılarının bulunduğu kısımların ortaya çıkartılması: Farklı sorularda aynı kavram yanılgısının birden fazla tekrarlanması durumu, tutarlı kavram yanılgısı olarak adlandırılmış ve bu fikirlerin görüşme metinlerinde değişmeye olan dirençli yansımaları incelenmiştir. Tutarsız kavram yanılgıları: Kavram kargaşasının yaşandığı fikirler ve öğrencilerin kavram yanılgılarında tutarsızlığa düştükleri ve sık sık fikir değiştirdikleri kısımlar incelenmiştir. Varsa sonuca ulaşılan bölümler görüşmelerden alınmıştır. Görüşmeler araştırmacı tarafından gerçekleştirilmiştir ve görüşmelerin tamamı teybe kaydedilmiş, daha sonra yazılı metne dönüştürülmüştür. Yazılı metin daha sonra dikkatle incelenerek yukarıdaki hedefler doğrultusunda belli başlı kısımları seçilerek, bu bölümde sunulmuştur. Görüşmeler 3 er öğrenciyle 3 grup halinde gerçekleştirilmiştir.

11 7.2.1 Yapılandırmacı (Constructivist) Öğretim Yaklaşımına göre Hazırlanmış Yarı Yapılandırmış (Semi-structured) Görüşmenin Kavram Yanılgılarına Olan Etkisi Bulgular I bölümünde öğrencilere uygulanan ön test sonuçlarının değerlendirilmesi sonucunda, öğrencilerin farklı sorularda, büyük kütleli cisimlerin küçük kütleli cisimlere daha çok zarar vereceği kavram yanılgısına sahip oldukları belirlenmiştir. Görüşme yapılan öğrencilerden öğrenci 1 ve öğrenci 2 ve öğrenci 3 ün bu kavram yanılgısına sahip olduklarını ortaya koyan diyalog şu şekildedir: Araştırmacı: Büyük bir kamyon ve bir Volkswagen kafa kafaya çarpışıyorlar. Hangi araç daha çok hasar görür? Öğrenci 1: Volkswagen tabi ki Öğrenci 2: Bence de Öğrenci 3: Eee, tabi ki Volkswagen, çünkü kamyon daha sağlamdır. Araştırmacı: Peki her iki aracın aynı sağlamlıkta olduğunu söylesek, yani kamyon ve araç aynı maddeden yapılmış olsa? Öğrenci 3: Kütleleri eşit olunca durum değişir. Araştırmacı: Aynı maddeden yapılmış olması kütlelerin eşit olduğu anlamına mı gelir sence? Öğrenci 3: Bence öyle, kütleler eşit olunca hasarlar da eşit olur. Öğrenci 2: Haaayır, özkütlelerin eşit olması kütlelerin eşit olmasını gerektirmez, hacimleri de önemlidir. Kamyon büyük olduğuna göre hacmi fazla, haliyle kütlesi de fazladır. Öğrenci 3: Arkadaş haklı hocam, kütleleri eşit olmaz, m=d.v diye bir formül vardı, hatırladım. Öğrenci 1: Kamyonun kütlesi fazla olduğu için o daha çok kuvvet uygulayıp çok hasar verecektir, aynı maddeden yapılmış olmaları önemli değil. Araştırmacı: Daha çok kuvvet uygulayan daha mı çok hasar verir? Öğrenci 1: Bence öyle, iki adam kavga ettiğinde de aynı şey gözlenir, şişman adam, zayıf adamı hep ezer, çünkü uyguladığı kuvvet fazladır. Öğrenci 2: Günlük hayatta hep arabalar çarpışınca küçük arabalar çok hasar görüyor. Demek ki büyük araç daha çok kuvvet uyguluyor.

12 Öğrenci 3: Hocam, hızları da önemli değil mi? Bu diyalogda öğrenci 3, kamyonun, daha sağlam olduğu için az hasar göreceğini belirtmiştir. Hem ön testte hem de görüşmede her iki aracın aynı sağlamlıkta olduğu açıklaması yapılmıştır. Bu açıklamadan sonra öğrenci 3, kütleleri eşit olduğu için hasarlar eşit olur yorumunu getirmiş fakat öğrenci 2 nin açıklamasından sonra formülü hatırladığını söyleyip, bu düşüncesinden vazgeçmiştir. Her 3 öğrencide de kütlesi büyük olan cisim daha çok kuvvet uygular düşüncesi devam ederken öğrenci 3 hızın da etkili olacağını düşünmüştür. Görüşmenin ilerleyen bölümlerinde her üç öğrenci de yaşadıkları kavram kargaşasını ve sonucunu şöyle ifade etmişlerdir: Araştırmacı: Sonuç olarak ne diyebilirsiniz, büyük cisimler küçük cisimlere daha mı çok kuvvet uygular? Öğrenci 1: Hızları eşitse büyük cisimler küçük cisimlere çok kuvvet uygulayıp çok hasar verirler.momentumu büyük olanın uyguladığı kuvvet büyük olmalıdır. Öğrenci 2: Bence hızların hiç önemi yok, her zaman büyük cisimler küçük cisimlere daha çok kuvvet uygular. Öğrenci 3: Ben hızların da önemli olduğunu düşünüyorum. Ama önemli olsa siz bize hızlarını söylerdiniz gibime geliyor? Görüşmenin bitiminden sonra gerçekleştirilen fizik dersleri sonunda yapılan son testte öğrenciler bazı sorularda yine büyük kütleli cisimler, küçük kütleli cisimlere çok hasar verirler açıklamasını tekrarlamışlardır. Bu durum, yapılan bu görüşmenin öğrencilerde var olan bilgileri tam olarak değiştiremediğini, öğrencilerin fikirlerini değiştirmeye karşı dirençli olduklarını ortaya koyar niteliktedir Bulgular 3 Çalışmanın Bulgular I bölümünde, öğrencilerin sahip oldukları düşünce biçimlerini savunurken ne tür kavram yanılgılarının ortaya çıktığı incelenmiştir. Bu bölümde ise, bu kavram yanılgıları hakkında derinlemesine bir araştırma yapmak amaçlanmıştır. Bunun için, Bulgular I de öğrencilerin sıklıkla tekrarladıkları fikirlerin, trafik konuları dışında, başka örnekler üzerinde

13 tartışabilecekleri bir sınıf ortamına taşınması sağlanmıştır. Bu sınıf ortamı için, görüşme yapılan gönüllü 3 öğrenciden 3 grup oluşturulmuştur. Bu öğrencilere yine günlük hayatla ilgili, görsel örneklerin yer aldığı, bilgisayar animasyonlarının yer aldığı 6 saatlik bir fizik dersi işlenmiştir Bu derste öğrencilere, duran kamyona arkadan çarpma, golf topu, çarpışmalar, boks maçı, dağcılık ve problem çözümlerini içeren animasyonlar gösterilmiştir. Bu dersin amacı, öğrencilere bu kavramlar hakkında, günlük hayattan fazla örnek vermek ve bu konular üzerine dikkatlerini çekmek olmuştur. Dersin bitiminden bir hafta sonra öğrencilere, öntest soruları tekrar verilerek bu kavramların yeniden açıklanması sağlanmıştır. Çalışmada hatırlamadan kaynaklanan hataların yaşanmaması için özel öğretim yöntemleri, sontest ve görüşmeler, ön testin uygulanmasından yaklaşık 7 ay sonra denenmiştir. Öğrencilere uygulanan ön testteki yazılı cevaplar ve yapılan görüşmeler, öğrencilerin büyük kütleli cisimlerin küçük kütleli cisimlere daha çok hasar vereceğini düşündüklerini göstermiştir. Öğrencilerin bu düşüncesine günlük hayattaki deneyimlerinin sebep olduğu söylenebilir. Görüşmelerde ve ön testte şişman adamın zayıf adamı ezeceği benzetmeleriyle düşüncelerinde ısrar etmişlerdir. Çarpışmalarda nesnelerden birinin kazandığı momentumun diğerinin kaybettiği momentuma eşit olduğu, momentum değişimleri eşit olduğu için kuvvetlerin eşit olduğu öğrencilere bilgisayar animasyonları ile gösterilmiştir. Fakat öğrenciler hasarı kuvvet olarak yorumladıklarından, kuvvetler eşitse hasarlar eşit olmalıdır demişlerdir.önceden var olan düşünceleri, günlük hayat tecrübeleri ile çeliştiğinden kavram kargaşası yaşamışlardır. Yapılan görüşmelerde ve bilgisayar destekli fizik dersinde verilen örneklerle var olan bilgilerinin yanlış olduğu öğrencilere fark ettirilmeye çalışılmıştır. Görüşme sırasında sonuca ulaşmalarına rağmen, son testteki açıklamalarından dolayı öğrencilerin yeni fikirleri hemen kabul edip, uygulamaya geçiremediklerinden söz edilebilir. Bu durumda günlük hayattan edinilen bilgileri değiştirmenin zor olduğu ve yapılandırmacı öğretim yaklaşımına göre hazırlanmış tek bir görüşmenin bu bilgileri değiştiremeyebileceğinden bahsetmek olasıdır.

14 Fen konuları ile ilgili öğrenci yanılgılarına farklı seviyelerdeki pek çok öğrencide rastlanmaktadır. Farklı olaylar hakkında öğrencilerden farklı açıklamalar gelmektedir. Öğrencilerin yeni bilgiyi öğrenmeleri, var olan bilgileri ile yeni bilgileri birleştirme yeteneğine bağlıdır. Öğrenciler, yeni kavramlardan kendi bilgilerini destekleyenleri kabul ederler, diğerlerini ise göz ardı ederler. Bu yüzden, öğrencilerin yaygın kanı şeklindeki fikirlerinin doğasının derinlemesine ortaya çıkarılması çalışmaları büyük önem taşımaktadır. Eğer öğrencilerin bu yaygın kanıları yanılgı şeklinde ise, öğretmen öğretim etkinliklerini bu yanılgıları gidermeye yönelik olarak hazırlamalıdır. Öğrenciler, ön bilgilerinin öğretmenler tarafından dikkate alındığını görürlerse sahip oldukları bilgileri kendilerinden talep edilenlerle birleştirme konusunda istekli olurlar. KAYNAKLAR Andersson, B., (1986). Pupils Explanations of Some Aspects of Chemical Reactions. Science Education. V.70, 5, p BouJaoude, S.B., (1991). A study of the nature of students understandings about the concept of burning, Journal of Research in Science Teaching 28(8), p Büyükkasap, E., Düzgün, B., Ertuğrul, M., (2001). Lise Öğrencilerinin Işık Hakkındaki Yanlış Kavramları, Milli Eğitim Dergisi, Sayı 149 Eryılmaz, A.ve Tatlı, A., (2000). ODTÜ Öğrencilerinin mekanik konusundaki kavram yanılgıları Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 18, s Gao, L.and Watkins, D.A., (2002). Conceptions of teaching held by school science teachers in P.R. China : identification and crosscultural comparisons, Int. J. Sci. Educ. 24(1), p Griffiths. A.K. and Preston. K.R., (1992). Grade-12 Students Misconceptions Relating to Fundamental Characteristics of Atoms and Molecules, Journal of Research in Science Teaching. 29 (6) p Gunstone, R.F., (1987). Student Understanding in Mechanics: A Large Population Survey. American Journal of Physics, 55 (8) p

15 Halloun, I.A., ve Hestenes, D., (1985). Common Sense Concepts About Motion, American Journal of Physics, 53 (11) p Kalem, R., Çallıca, H., (2001). Orta-2, Lise- 1 ve Üniversite- 1. Sınıf Öğrencilerinin -Isı ve Sıcaklık- Konusu ile İlgili Kavram Yanılgılarının İncelenmesi, Yeni Bin Yılın Başında Türkiye de Fen Bilimleri Eğitimi Sempozyumu Bildirileri, Maltepe Üniversitesi, İstanbul, Türkiye, 7-8 Eylül 2001, s Sadanad, N., ve Kess, J., (1990). Concepts in Force and Motion, Physics Teacher, 28 p Sequeira, M., ve Leite, L., (1991). Alternative Conceptions and History of Science in Physics Teacher Education, Science Education, 75 p Viennot, L., (1985). Analyzing Students Reasoning:Tendencies in Interpretation American Journal of Physics, 53 p

Lise 2. Sınıf Öğrencilerinin Kuvvet Konusundaki Kavram Yanılgıları. Misconceptions of Grade-10 Students About Force

Lise 2. Sınıf Öğrencilerinin Kuvvet Konusundaki Kavram Yanılgıları. Misconceptions of Grade-10 Students About Force GÜ, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 5, Sayı (005) 7 Lise. Sınıf Öğrencilerinin Kuvvet Konusundaki Kavram Yanılgıları Misconceptions of Grade0 Students About Force İlhami KURU Fizik Öğretmeni, MEB Talim

Detaylı

DÜZGÜN DAİRESEL HAREKET KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARININ ÜÇ AŞAMALI TEST İLE TESPİT EDİLMESİ

DÜZGÜN DAİRESEL HAREKET KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARININ ÜÇ AŞAMALI TEST İLE TESPİT EDİLMESİ DÜZGÜN DAİRESEL HAREKET KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARININ ÜÇ AŞAMALI TEST İLE TESPİT EDİLMESİ Hasan Şahin KIZILCIK, Bilal GÜNEŞ Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, O.F.M.A.E. Bölümü, Fizik Eğitimi

Detaylı

Fizik 203. Ders 5 İş-Enerji- Momentum Ali Övgün. Ofis: AS242 Fen ve Edebiyat Fakültesi Tel:

Fizik 203. Ders 5 İş-Enerji- Momentum Ali Övgün. Ofis: AS242 Fen ve Edebiyat Fakültesi Tel: Fizik 203 Ders 5 İş-Enerji- Momentum Ali Övgün Ofis: AS242 Fen ve Edebiyat Fakültesi Tel: 0392-630-1379 ali.ovgun@emu.edu.tr www.aovgun.com İşinTanımı Güç KinetikEnerji NetKuvvetiçinİş-EnerjiTeoremi EnerjininKorunumuYasası

Detaylı

FİZİK 109 ÖRNEK SORULAR (3) 52) M=5 kg kütleli bir cisim A noktasından serbest bırakılıyor. Cismin B ve C noktalarındaki süratini hesaplayınız.

FİZİK 109 ÖRNEK SORULAR (3) 52) M=5 kg kütleli bir cisim A noktasından serbest bırakılıyor. Cismin B ve C noktalarındaki süratini hesaplayınız. FİZİK 109 ÖRNEK SORULAR (3) 51) SI birim sisteminde momentumun birimi nedir? 52) M=5 kg kütleli bir cisim A noktasından serbest bırakılıyor. Cismin B ve C noktalarındaki süratini 53) Şekildeki kayakçının

Detaylı

1. GİRİŞ Yapısalcı (constructivism) yaklaşım, bilginin öğrenme sürecinde öğrenciler tarafından yeniden yapılandırılmasıdır. Biz bilginin yapısını

1. GİRİŞ Yapısalcı (constructivism) yaklaşım, bilginin öğrenme sürecinde öğrenciler tarafından yeniden yapılandırılmasıdır. Biz bilginin yapısını uygulanmıştır. Ayrıca her iki gruptan 6 şar öğrenci ile görüşme yapılmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel yöntemlerle değerlendirilerek deneme ve kontrol grupları arasında anlamlı farklar olup olmadığı

Detaylı

ÖĞRENCİLERİN BİR İPTE OLUŞAN GERİLİM HAKKINDAKİ YERLEŞİK KANILARI

ÖĞRENCİLERİN BİR İPTE OLUŞAN GERİLİM HAKKINDAKİ YERLEŞİK KANILARI ÖĞRENCİLERİN BİR İPTE OLUŞAN GERİLİ HAKKINDAKİ YERLEŞİK KANILARI ehmet Fatih TAŞAR Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü, ANKARA ÖZET: Öğrencilerin, iki ucuna eşit kuvvet uygulanması

Detaylı

ÖĞRENCİLERİN İMPULSU TANIMLAMALARI VE BİR PROBLEME UYGULAMALARI

ÖĞRENCİLERİN İMPULSU TANIMLAMALARI VE BİR PROBLEME UYGULAMALARI ÖĞRENCİLERİN İMPULSU TANIMLAMALARI VE BİR PROBLEME UYGULAMALARI Şebnem Kandil İngeç 1, Pervin Ünlü Güneş 1, Mehmet Fatih Taşar 2 1 G. Ü., Gazi Eğitim Fakültesi, OFMAE Bölümü, ANKARA 2 G. Ü., Gazi Eğitim

Detaylı

An Investigation Of Students Misconceptions About Centripetal Force in Uniform Circular Motion

An Investigation Of Students Misconceptions About Centripetal Force in Uniform Circular Motion GÜ, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 27, Sayı 3 (2007) 141-150 Öğrencilerin Düzgün Dairesel Harekette Merkezcil Kuvvet Hakkındaki Kavram Yanılgılarının Araştırılması An Investigation Of Students Misconceptions

Detaylı

Bölüm 9: Doğrusal momentum ve çarpışmalar

Bölüm 9: Doğrusal momentum ve çarpışmalar Bölüm 9: Doğrusal momentum ve çarpışmalar v hızıyla hareket eden m kütleli bir parçacığın doğrusal momentumu kütle ve hızın çarpımına eşittir; p = mv Momentum vektörel bir niceliktir, yönü hız vektörü

Detaylı

İÇİNDEKİLER xiii İÇİNDEKİLER LİSTESİ BÖLÜM 1 ÖLÇME VE BİRİM SİSTEMLERİ

İÇİNDEKİLER xiii İÇİNDEKİLER LİSTESİ BÖLÜM 1 ÖLÇME VE BİRİM SİSTEMLERİ İÇİNDEKİLER xiii İÇİNDEKİLER LİSTESİ BÖLÜM 1 ÖLÇME VE BİRİM SİSTEMLERİ 1.1. FİZİKTE ÖLÇME VE BİRİMLERİN ÖNEMİ... 2 1.2. BİRİMLER VE BİRİM SİSTEMLERİ... 2 1.3. TEMEL BİRİMLERİN TANIMLARI... 3 1.3.1. Uzunluğun

Detaylı

GÜZ YARIYILI FİZİK 1 DERSİ

GÜZ YARIYILI FİZİK 1 DERSİ 2015-2016 GÜZ YARIYILI FİZİK 1 DERSİ 1 Bölüm 6 Momentum, İtme ve Çarpışma 2 İçerik Çizgisel Momentum İtme (İmpuls) Çizgisel Momentumun korunumu Esnek ve esnek olmayan çarpışmalar İki ve üç boyutta momentumun

Detaylı

FEN ÖĞRETĠMĠNDE 6. SINIF ÖĞRENCĠLERĠNĠN KAVRAM YANILGILARINI GĠDERMEDE KAVRAM KARĠKATÜRLERĠNĠN ETKĠSĠ

FEN ÖĞRETĠMĠNDE 6. SINIF ÖĞRENCĠLERĠNĠN KAVRAM YANILGILARINI GĠDERMEDE KAVRAM KARĠKATÜRLERĠNĠN ETKĠSĠ 1091 FEN ÖĞRETĠMĠNDE 6. SINIF ÖĞRENCĠLERĠNĠN KAVRAM YANILGILARINI GĠDERMEDE KAVRAM KARĠKATÜRLERĠNĠN ETKĠSĠ Özet Meltem DURAN, Science Education Department, Gazi University, 06500, Ankara/TURKEY, meltemduran2@gmail.com

Detaylı

SÜRTÜNMELİ EĞİK DÜZLEMDE HAREKETTE SERBEST CİSİM DİYAGRAMI ÇİZME

SÜRTÜNMELİ EĞİK DÜZLEMDE HAREKETTE SERBEST CİSİM DİYAGRAMI ÇİZME SÜRTÜNMELİ EĞİK DÜZLEMDE HAREKETTE SERBEST CİSİM DİYAGRAMI ÇİZME Burak Kağan TEMİZ, Hasan Şahin KIZILCIK Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, O.F.M.A. Fizik Eğitimi A.B.D. Özet Bu araştırma öğrencilerin

Detaylı

ÜNİTE 1: FİZİK BİLİMİNE GİRİŞ

ÜNİTE 1: FİZİK BİLİMİNE GİRİŞ FİZİK ÜNİTE 1: FİZİK BİLİMİNE GİİŞ Fizik Bilimine Giriş ADF 01 Bilim Nedir? FİZİK NEDİ? Dünyayı, evreni ve evrendeki olayları... ve... dayanarak mantıksal olarak açıklamaya... denir. 4. Optik:... ve...

Detaylı

Fizik 1 Laboratuvarı. Deney 5: Momentumun Korunumu ALANYA ALAADDİN KEYKUBAT ÜNİVERSİTESİ RAFET KAYIŞ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

Fizik 1 Laboratuvarı. Deney 5: Momentumun Korunumu ALANYA ALAADDİN KEYKUBAT ÜNİVERSİTESİ RAFET KAYIŞ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ Deney 5: ALANYA ALAADDİN KEYKUBAT ÜNİVERSİTESİ RAFET KAYIŞ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ 1. DENEYİN AMACI Doğrusal hareket halindeki iki cismin yapmış olduğu farklı çarpışma türleri için momentum ve kinetik enerjinin

Detaylı

Dinamik. Fatih ALİBEYOĞLU -8-

Dinamik. Fatih ALİBEYOĞLU -8- 1 Dinamik Fatih ALİBEYOĞLU -8- Giriş 2 Önceki bölümlerde F=m.a nın maddesel noktanın yer değiştirmesine göre integrasyonu ile elde edilen iş ve enerji denklemlerini kullandık. Hız değişimlerinin yapılan

Detaylı

KİMYA ÖĞRETMEN ADAYLARININ TEMEL KİMYA KAVRAMLARINI ANLAMA SEVİYELERİNİN BELİRLENMESİ

KİMYA ÖĞRETMEN ADAYLARININ TEMEL KİMYA KAVRAMLARINI ANLAMA SEVİYELERİNİN BELİRLENMESİ KİMYA ÖĞRETMEN ADAYLARININ TEMEL KİMYA KAVRAMLARINI ANLAMA SEVİYELERİNİN BELİRLENMESİ Haluk ÖZMEN 1 Sevilay KARAMUSTAFAOĞLU 1 Serkan SEVİM 2 Alipaşa AYAS 1 1 KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi OFMA Eğitimi Bölümü

Detaylı

2. YÖNTEM 3. BULGULAR ve YORUM

2. YÖNTEM 3. BULGULAR ve YORUM kullanılarak değerlendirildi. İki grubun başarı düzeyleri arasındaki ilişki incelendi. Elde edilen bulgularla, deney grubunun kontrol grubuna göre daha başarılı olduğu görüldü. Buna dayanılarak geliştirilen

Detaylı

SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ ÇÖZELTİLER KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARI VE BU YANILGILARIN KAVRAM HARİTASI TEKNİĞİ İLE GİDERİLMESİ

SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ ÇÖZELTİLER KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARI VE BU YANILGILARIN KAVRAM HARİTASI TEKNİĞİ İLE GİDERİLMESİ SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ ÇÖZELTİLER KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARI VE BU YANILGILARIN KAVRAM HARİTASI TEKNİĞİ İLE GİDERİLMESİ Sevilay KARAMUSTAFAOĞLU, Alipaşa AYAS, Bayram COŞTU KTÜ, Fatih Eğitim Fakültesi.

Detaylı

EĞİTİM FAKÜLTESİ Ortaöğretim Fen ve Ortaöğretim Fen ve ENSTİTÜSÜ

EĞİTİM FAKÜLTESİ Ortaöğretim Fen ve Ortaöğretim Fen ve ENSTİTÜSÜ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ Adı Soyadı : SAFİYE ASLAN Doğum Tarihi : 15/05/1979 E-posta : safiyeaslan@gmail.com 1. EĞİTİM DURUMU Unvan Bölüm/Anabilim Dalı Fakülte / Y.Okul Üniversite Yıllar Lisans Kimya

Detaylı

TÜRKİYE DE FEN BİLİMLERİ EĞİTİMİ TEZLERİ

TÜRKİYE DE FEN BİLİMLERİ EĞİTİMİ TEZLERİ XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı, 6-9 Temmuz 2004 İnönü Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Malatya TÜRKİYE DE FEN BİLİMLERİ EĞİTİMİ TEZLERİ Sibel BALCI Rtb Eğitim Çözümleri sibel.balci@sbs.com.tr ÖZET

Detaylı

EĞİTİM FAKÜLTESİ Ortaöğretim Fen ve Ortaöğretim Fen ve ENSTİTÜSÜ

EĞİTİM FAKÜLTESİ Ortaöğretim Fen ve Ortaöğretim Fen ve ENSTİTÜSÜ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ Adı Soyadı E-posta : SAFİYE ASLAN : safiyeaslan@gmail.com 1. EĞİTİM DURUMU Unvan Bölüm/Anabilim Dalı Fakülte / Y.Okul Üniversite Yıllar Lisans Kimya Öğretmenliği/ EĞİTİM FAKÜLTESİ

Detaylı

KAVRAM YANILGILARININ ÜÇ-AŞAMALI SORULARLA FARKLI BİR ŞEKİLDE DEĞERLENDİRİLMESİ

KAVRAM YANILGILARININ ÜÇ-AŞAMALI SORULARLA FARKLI BİR ŞEKİLDE DEĞERLENDİRİLMESİ KAVRAM YANILGILARININ ÜÇ-AŞAMALI SORULARLA FARKLI BİR ŞEKİLDE DEĞERLENDİRİLMESİ Erdal TAŞLIDERE 1, Fikret KORUR 1, Ali ERYILMAZ 2 1 Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü 2

Detaylı

İtme Momentum Açısal Momentum. Futbol da Şut (LAB 7) V = 8 m/s. m = 75 kg. P = 75x8 = 600 kg.m/s. Çarpışma öncesindeki toplam momentum

İtme Momentum Açısal Momentum. Futbol da Şut (LAB 7) V = 8 m/s. m = 75 kg. P = 75x8 = 600 kg.m/s. Çarpışma öncesindeki toplam momentum İtme Momentum Momentum Futbol da Şut (LAB 7) Doğrusal Momentum Doğru boyunca hareket eden bir cismin hareket miktarının (taşıdığı hareketin) ölçüsüdür Momentum bir cismin çarpma gücüdür Momentum un miktarı

Detaylı

Eğitim Fakültesi, Kimya Öğretmenliği Programı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi. 1999-2004 Eğitim Fakültesi, Kimya Öğretmenliği Lisansla

Eğitim Fakültesi, Kimya Öğretmenliği Programı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi. 1999-2004 Eğitim Fakültesi, Kimya Öğretmenliği Lisansla Ünvanı : Yrd. Doç. Dr. Adı Soyadı : Nail İLHAN Doğum Yeri ve Tarihi : Osmaniye- 1981 Bölüm: İlköğretim Bölümü E-Posta: naililhan @ gmail.com naililhan @ kilis.edu.tr Website: http://atauni.academia.edu/naililhan

Detaylı

LİSE ÖĞRENCİLERİNİN ÇÖZÜNÜRLÜK İLE İLGİLİ KAVRAMLARI AÇIKLAYABİLME VE GÜNLÜK HAYATTAKİ OLAYLARLA İLİŞKİLENDİREBİLME DÜZEYLERİ

LİSE ÖĞRENCİLERİNİN ÇÖZÜNÜRLÜK İLE İLGİLİ KAVRAMLARI AÇIKLAYABİLME VE GÜNLÜK HAYATTAKİ OLAYLARLA İLİŞKİLENDİREBİLME DÜZEYLERİ LİSE ÖĞRENCİLERİNİN ÇÖZÜNÜRLÜK İLE İLGİLİ KAVRAMLARI AÇIKLAYABİLME VE GÜNLÜK HAYATTAKİ OLAYLARLA İLİŞKİLENDİREBİLME DÜZEYLERİ İsmail ÖNDER * ve Şenol BEŞOLUK ** * Sakarya Üniversitesi, Eğitim Fakültesi,

Detaylı

KAVRAM HARİTASININ FEN BİLGİSİ BAŞARISINA ETKİSİ

KAVRAM HARİTASININ FEN BİLGİSİ BAŞARISINA ETKİSİ KAVRAM HARİTASININ FEN BİLGİSİ BAŞARISINA ETKİSİ Hakan Şevki AYVACI 1, Yasemin DEVECİOĞLU 2 1 KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi, OFMA Eğitimi Böl. Fizik Eğitimi A.B.D., Trabzon 2 KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi, İlköğretim

Detaylı

ÖĞRENCİLERİN KAYNAYAN SUDAKİ KABARCIKLARIN YAPISINI ANLAMALARI

ÖĞRENCİLERİN KAYNAYAN SUDAKİ KABARCIKLARIN YAPISINI ANLAMALARI 1 XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı, 6-9 Temmuz 2004 İnönü Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Malatya ÖĞRENCİLERİN KAYNAYAN SUDAKİ KABARCIKLARIN YAPISINI ANLAMALARI Yezdan Boz Orta Doğu Teknik Üniversitesi,

Detaylı

Fizik 101: Ders 9 Ajanda

Fizik 101: Ders 9 Ajanda Fizik 101: Ders 9 Ajanda İş & Enerji Müzakere Tanımlar Sabit bir kuvvetin yaptığı iş İş/kinetik enerji theoremi Çoklu sabit kuvvetin yaptığı iş Yorum İş & Enerji Fiziğin en önemli kavramlarından biri Mekaniğe

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Hüseyin KÜÇÜKÖZER Doğum Tarihi: 23 Ekim 1971 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans OFMAE / Fizik Eğitimi Balıkesir Üniversitesi 1995

Detaylı

DİNAMİK Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü

DİNAMİK Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü DİNAMİK - 11 Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 11. HAFTA Kapsam: İmpuls Momentum yöntemi İmpuls ve momentum ilkesi

Detaylı

Lise 2. Sınıf öğrencilerinin Kuvvet ve Hareket Konusundaki Kavram Yanılgılarının Araştırılması

Lise 2. Sınıf öğrencilerinin Kuvvet ve Hareket Konusundaki Kavram Yanılgılarının Araştırılması 1821 Lise 2. Sınıf öğrencilerinin Kuvvet ve Hareket Konusundaki Kavram Yanılgılarının Araştırılması Ümit TURGUT, Ataturk University, Kazim Karabekir Education Faculty, Dept. of Physics Education, 25240,

Detaylı

BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM

BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM 4.1. Giriş Bir önceki bölümde, hareket denklemi F = ma nın, maddesel noktanın yer değiştirmesine göre integrasyonu ile elde edilen iş ve enerji denklemlerini

Detaylı

İtme Momentum Açısal Momentum. Futbol da Şut

İtme Momentum Açısal Momentum. Futbol da Şut İtme Momentum Açısal Momentum Futbol da Şut SBA 206 Spor Biyomekaniği 22 Nisan 2010 Arif Mithat Amca 1 Kütle Çekim Kuvveti Kütle Ağırlık Moment Denge Ağırlık/Kütle Merkezi İnsanda Vücut Kütle/Ağırlık Merkezinin

Detaylı

ÖĞRETMEN ADAYLARININ MESLEK BİLGİSİ DERSLERİ ÜZERİNE BAKIŞ AÇILARI

ÖĞRETMEN ADAYLARININ MESLEK BİLGİSİ DERSLERİ ÜZERİNE BAKIŞ AÇILARI ÖĞRETMEN ADAYLARININ MESLEK BİLGİSİ DERSLERİ ÜZERİNE BAKIŞ AÇILARI Çiğdem ŞAHİN TAŞKIN* Güney HACIÖMEROĞLU** *Yrd. Doç. Dr., Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü **

Detaylı

İş, Güç ve Enerji. Fiz Ders 7. Sabit Bir Kuvvetin Yaptığı İş. Değişen Bir Kuvvetin Yaptığı İş. Güç. İş-Kinetik Enerji Teoremi

İş, Güç ve Enerji. Fiz Ders 7. Sabit Bir Kuvvetin Yaptığı İş. Değişen Bir Kuvvetin Yaptığı İş. Güç. İş-Kinetik Enerji Teoremi Fiz 1011 - Ders 7 İş, Güç ve Enerji Sabit Bir Kuvvetin Yaptığı İş Değişen Bir Kuvvetin Yaptığı İş Güç İş-Kinetik Enerji Teoremi http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/ Günlük yaşamda iş kavramı bir çok

Detaylı

İLKÖĞRETİM 8.SINIF ÖĞRENCİLERİNİN HAVA KİRLİLİĞİ KONUSUNDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ

İLKÖĞRETİM 8.SINIF ÖĞRENCİLERİNİN HAVA KİRLİLİĞİ KONUSUNDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ İLKÖĞRETİM 8.SINIF ÖĞRENCİLERİNİN HAVA KİRLİLİĞİ KONUSUNDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ Geleceğimizi tehdit eden çevre problemlerinin özellikle çocuklara erken yaşlarda verilmesi ve böylece çevre duyarlılığı,

Detaylı

Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Ders İçerikleri

Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Ders İçerikleri Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Ders İçerikleri Okuma-Yazma Öğretimi Teori ve Uygulamaları ESN721 1 3 + 0 7 Okuma yazmaya hazıroluşluk, okuma yazma öğretiminde temel yaklaşımlar, diğer ülke

Detaylı

STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN

STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN.  Behcet DAĞHAN Statik Ders Notları Sınav Soru ve Çözümleri DAĞHAN MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ STATİK İÇİNDEKİLE 1. GİİŞ - Skalerler ve ektörler - Newton Kanunları 2. KUET SİSTEMLEİ - İki Boyutlu

Detaylı

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLERİNİN YENİ FEN BİLGİSİ PROGRAMINA YÖNELİK DÜŞÜNCELERİ

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLERİNİN YENİ FEN BİLGİSİ PROGRAMINA YÖNELİK DÜŞÜNCELERİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLERİNİN YENİ FEN BİLGİSİ PROGRAMINA YÖNELİK DÜŞÜNCELERİ Ayşe SAVRAN 1, Jale ÇAKIROĞLU 2, Özlem ÖZKAN 2 1 Pamukkale Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü, Fen Bil. ABD, DENİZLİ

Detaylı

Türev ve İntegralin Yaşam İçindeki Uygulamaları

Türev ve İntegralin Yaşam İçindeki Uygulamaları TÜRKİYE BİLİMSEL ve TEKNİK ARAŞTIRMA KURUMU (TUBİTAK) LİSE ÖĞRENCİLERİ ARASI ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI Türev ve İntegralin Yaşam İçindeki Uygulamaları Hazırlayan: Uğur KILIÇ - Z. Efşan BAŞER Danışman:

Detaylı

Q8.1. A. 20 kg m/s sağa B. 20 kg m/s sola C. 4.0 kg m/s sağa D. 4.0 kg m/s sola

Q8.1. A. 20 kg m/s sağa B. 20 kg m/s sola C. 4.0 kg m/s sağa D. 4.0 kg m/s sola Q8.1 Kütlesi 0.40 kg olan bir top sola doğru 30 m/s hızla çarpıyor ve 20 m/s hızla geri dönüyor. Bu çarpışma boyunca toplam itme nedir ve hangi yöndedir? A. 20 kg m/s sağa B. 20 kg m/s sola C. 4.0 kg m/s

Detaylı

5 kilolitre=..lt. 100 desilitre=.dekalitre. 150 gram=..dag. 1. 250 g= mg. 0,2 ton =..gram. 20 dam =.m. 2 km =.cm. 3,5 h = dakika. 20 m 3 =.

5 kilolitre=..lt. 100 desilitre=.dekalitre. 150 gram=..dag. 1. 250 g= mg. 0,2 ton =..gram. 20 dam =.m. 2 km =.cm. 3,5 h = dakika. 20 m 3 =. 2014 2015 Ödevin Veriliş Tarihi: 12.06.2015 Ödevin Teslim Tarihi: 21.09.2015 MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 1. Aşağıda verilen boşluklarara ifadeler doğru ise (D), yanlış ise (Y) yazınız. A. Fiziğin ışıkla

Detaylı

Prof.Dr. Mehmet Zor DEU Muh.Fak. Makine Muh. Bölümü

Prof.Dr. Mehmet Zor DEU Muh.Fak. Makine Muh. Bölümü Prof.Dr. Mehmet Zor DEU Muh.Fak. Makine Muh. Bölümü Ders Kitabı : Engineering Mechanics: Statics, SI Version, 6th Edition, J. L. Meriam, L. G. Kraige, Wiley Yardımcı Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik,

Detaylı

DİNAMİK TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ

DİNAMİK TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ 7 TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ Adem ÇALIŞKAN Hareket veya hareketteki değişmelerin sebeplerini araştırarak kuvvetle hareket arasındaki ilişkiyi inceleyen mekaniğin bölümüne dinamik denir. Hareket, bir

Detaylı

İÇİNDEKİLER

İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER 27.10.2016 DİNAMİK 01 Giriş ve Temel Prensipler Dinamiğin Prensipleri (Newton Kanunları) 1) Eylemsizlik Prensibi (Dengelenmiş Kuvvetler) 2) Temel Prensip (Dengelenmemiş Kuvvetler) 3) Etki-Tepki

Detaylı

ANİMASYON-SİMÜLASYON UYGULANAN FİZİK LABORATUVARINDAKİ ÖĞRENCİLERİN ÖZYETERLİLİĞİNİN İNCELENMESİ

ANİMASYON-SİMÜLASYON UYGULANAN FİZİK LABORATUVARINDAKİ ÖĞRENCİLERİN ÖZYETERLİLİĞİNİN İNCELENMESİ ANİMASYON-SİMÜLASYON UYGULANAN FİZİK LABORATUVARINDAKİ ÖĞRENCİLERİN ÖZYETERLİLİĞİNİN İNCELENMESİ Dündar YENER 1 Fatih AYDIN 1 Niğmet KÖKLÜ 2 1 Yrd. Doç. Dr. Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Eğitim Fakültesi,

Detaylı

Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program/Alan Üniversite Bitirme Yılı Lisans Fizik / Fen Edebiyat / Fizik Dicle Üniversitesi 2004

Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program/Alan Üniversite Bitirme Yılı Lisans Fizik / Fen Edebiyat / Fizik Dicle Üniversitesi 2004 ÖZGEÇMİŞ ve ESERLER LİSTESİ Genel Bilgiler: Adı Soyadı : Cihat DEMİR Doğum Yeri ve Tarihi : Diyarbakır - 14 Haziran 1982 Yazışma Adresi : Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü

Detaylı

4 ESNEK VE ESNEK OLMAYAN ÇARPIŞMALAR

4 ESNEK VE ESNEK OLMAYAN ÇARPIŞMALAR 4 ESNEK VE ESNEK OLMAYAN ÇARPIŞMALAR Bu deneyin amacı, esnek ve esnek olmayan çarpışmalarda momentumun ve kinetik enerjinin korunumunun deneysel olarak incelenmesidir. Temel Bilgiler: Bir cismin lineer

Detaylı

GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİN OLDUĞU KAYNAŞTIRMALI ÖĞRENME ORTAMLARI İÇİN HAREKET EĞİTİMİ UYGULAMALARI

GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİN OLDUĞU KAYNAŞTIRMALI ÖĞRENME ORTAMLARI İÇİN HAREKET EĞİTİMİ UYGULAMALARI GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİN OLDUĞU KAYNAŞTIRMALI ÖĞRENME ORTAMLARI İÇİN HAREKET EĞİTİMİ UYGULAMALARI M. Şahin BÜLBÜL ODTÜ Eğitim Fakültesi, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü, Ankara,

Detaylı

Üniversitelerde Temel Bilişim Eğitimi Nereye Gidiyor? : 2005-2011 Analizi

Üniversitelerde Temel Bilişim Eğitimi Nereye Gidiyor? : 2005-2011 Analizi Akademik Bilişim 11 - XIII. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri 2-4 Şubat 2011 İnönü Üniversitesi, Malatya Üniversitelerde Temel Bilişim Eğitimi Nereye Gidiyor? : 2005-2011 Analizi Karadeniz Teknik

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11 SINIF FİZİK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11 SINIF FİZİK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11 SINIF FİZİK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı 1 4 Vektörler 11.1.1.1. Vektörlerin

Detaylı

GÜÇ Birim zamanda yapılan işe güç denir. SI (MKS) birim sisteminde güç birimi

GÜÇ Birim zamanda yapılan işe güç denir. SI (MKS) birim sisteminde güç birimi İŞ-GÜÇ-ENERJİ İŞ Yola paralel bir F kuvveti cisme yol aldırabiliyorsa iş yapıyor demektir. Yapılan iş, kuvvet ile yolun çarpımına eşittir. İş W sembolü ile gösterilirse, W = F. Δx olur. Burada F ile Δx

Detaylı

elde ederiz. Bu son ifade yeniden düzenlenirse,

elde ederiz. Bu son ifade yeniden düzenlenirse, Deney No : M2 Deneyin Adı : İKİ BOYUTTA ESNEK ÇARPIŞMA Deneyin Amacı : İki boyutta esnek çarpışmada, enerji ve momentum korunum bağıntılarını incelemek, momentumun vektörel, enerjini skaler bir büyüklük

Detaylı

Bağıl hız ve bağıl ivme..

Bağıl hız ve bağıl ivme.. Bağıl hız ve bağıl ivme.. Bağıl hareket, farklı referans sistemlerindeki farklı gözlemciler tarafından hareketlerin nasıl gözlemlendiğini ifade eder. Aynı hızla giden iki otomobilden birisinde bulunan

Detaylı

İlköğretim 2. Kademe ve Ortaöğretim Öğrencilerinin Derslerdeki Başarısızlık Nedenleri (Malatya İli Örneği)

İlköğretim 2. Kademe ve Ortaöğretim Öğrencilerinin Derslerdeki Başarısızlık Nedenleri (Malatya İli Örneği) 660 İlköğretim 2. Kademe ve Ortaöğretim Öğrencilerinin Derslerdeki Başarısızlık Nedenleri (Malatya İli Örneği) Hikmet ZELYURT, İnönü Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, hikmetzelyurt@hotmail.com Özet Bu araştırmanın

Detaylı

KAVRAM YANILGILARININ GİDERİLMESİNDE BİLGİSAYAR DESTEKLİ REHBER MATERYALLERİN KULLANILMASI

KAVRAM YANILGILARININ GİDERİLMESİNDE BİLGİSAYAR DESTEKLİ REHBER MATERYALLERİN KULLANILMASI KAVRAM YANILGILARININ GİDERİLMESİNDE BİLGİSAYAR DESTEKLİ REHBER MATERYALLERİN KULLANILMASI Bayram COŞTU 1, Salih ÇEPNİ 2, Mustafa YEŞİLYURT 1 1 KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları

Detaylı

Bir cisme etki eden kuvvetlerin bileşkesi sıfır ise, cisim ya durur, ya da bir doğru boyunca sabit hızla hareketine devam eder.

Bir cisme etki eden kuvvetlerin bileşkesi sıfır ise, cisim ya durur, ya da bir doğru boyunca sabit hızla hareketine devam eder. DİNAMİK Hareket veya hareketteki değişmelerin sebeplerini araştırarak kuvvetle hareket arasındaki ilişkiyi inceleyen mekaniğin bölümüne dinamik denir. Dinamiğin üç temel prensibi vardır. 1. Eylemsizlik

Detaylı

FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI (3, 4, 5, 6, 7 VE 8. SıNıF) TANITIMI. Öğretim Programı Tanıtım Sunusu

FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI (3, 4, 5, 6, 7 VE 8. SıNıF) TANITIMI. Öğretim Programı Tanıtım Sunusu FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI (3, 4, 5, 6, 7 VE 8. SıNıF) TANITIMI Öğretim Programı Tanıtım Sunusu Sununun İçeriği Programın Yapısı Ünite, Kazanım Sayı ve Süre Tablosu Fen Bilimleri Dersi Öğretim

Detaylı

LİSE ÖĞRENCİLERİNİN KİMYASAL BAĞLARLA İLGİLİ ANLAMA DÜZEYLERİNİN VE YANILGILARININ BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ÇALIŞMA

LİSE ÖĞRENCİLERİNİN KİMYASAL BAĞLARLA İLGİLİ ANLAMA DÜZEYLERİNİN VE YANILGILARININ BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ÇALIŞMA LİSE ÖĞRENCİLERİNİN KİMYASAL BAĞLARLA İLGİLİ ANLAMA DÜZEYLERİNİN VE YANILGILARININ BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ÇALIŞMA Suat ÜNAL, Haluk ÖZMEN, Gökhan DEMİRCİOĞLU, Alipaşa AYAS KTÜ, Fatih Eğitim Fakültesi,

Detaylı

Görme Engelli Öğrencilerin Işığın Yayılma Modeli ile İlgili Görüşleri. Mustafa Şahin BÜLBÜL,

Görme Engelli Öğrencilerin Işığın Yayılma Modeli ile İlgili Görüşleri. Mustafa Şahin BÜLBÜL, 20.Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı, sf. 576, 8-10 Eylül 2011, Burdur Görme Engelli Öğrencilerin Işığın Yayılma Modeli ile İlgili Görüşleri Mustafa Şahin BÜLBÜL, msahinbulbul@gmail.com Giriş Öğrencilerin

Detaylı

4. İKİ BOYUTLU UZAYDA ÇARPIŞMA

4. İKİ BOYUTLU UZAYDA ÇARPIŞMA 4. İKİ BOYUTLU UZAYDA ÇARPIŞMA AMAÇ. İki cismin çarpışması olayında momentumun korunumu ilkesinin incelenmesi,. Çarpışmada mekanik enerjinin korunumu ilkesinin incelenmesi, 3.Ölçü sonuçlarından yararlanarak

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ/BİYOLOJİ EĞİTİMİ (DR)

GAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ/BİYOLOJİ EĞİTİMİ (DR) YAKUP DOĞAN YARDIMCI DOÇENT E-Posta Adresi yakupdogan06@gmail.com Telefon (İş) Telefon (Cep) Faks Adres 3488142662-1713 3488142663 KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ/MUALLİM RIFAT EĞİTİM FAKÜLTESİ Mehmet Sanlı

Detaylı

Bazı Dünya Ülkelerinde Fizik Öğretim Programları

Bazı Dünya Ülkelerinde Fizik Öğretim Programları Bazı Dünya Ülkelerinde Fizik Öğretim Programları Türkiye nin çocukları, batı nın teknolojisinin haraçgüzarı olarak değil, kendi icat ettikleri tekniklerle değerlerimizi yeryüzüne çıkarmalı dünya ya duyurmalıdır.

Detaylı

6. Kütlesi 600 g ve öz ısısı c=0,3 cal/g.c olan cismin sıcaklığı 45 C den 75 C ye çıkarmak için gerekli ısı nedir?

6. Kütlesi 600 g ve öz ısısı c=0,3 cal/g.c olan cismin sıcaklığı 45 C den 75 C ye çıkarmak için gerekli ısı nedir? ADI: SOYADI: No: Sınıfı: A) Grubu Tarih.../.../... ALDIĞI NOT:... ( ) a) Termometreler genleşme ilkesine göre çalışır. ( ) b) Isı ve sıcaklık eş anlamlı kavramlardır. ( ) c) Fahrenheit ve Celsius termometrelerinin

Detaylı

FİZİK PROJE ÖDEVİ İŞ GÜÇ ENERJİ NUR PINAR ŞAHİN 11 C 741

FİZİK PROJE ÖDEVİ İŞ GÜÇ ENERJİ NUR PINAR ŞAHİN 11 C 741 FİZİK PROJE ÖDEVİ İŞ GÜÇ ENERJİ NUR PINAR ŞAHİN 11 C 741 İŞ İş kelimesi, günlük hayatta çok kullanılan ve çok geniş kapsamlı bir kelimedir. Fiziksel anlamda işin tanımı tektir. Yola paralel bir F kuvveti

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 7. Konu İTME VE ÇİZGİSEL MOMENTUM ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 7. Konu İTME VE ÇİZGİSEL MOMENTUM ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ . SINIF KONU ANLATIMLI. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 7. Konu İTME VE ÇİZGİSEL MOMENTUM ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ 7 İtme ve Çizgisel Momentum. Ünite 7. Konu (İtme ve Çizgisel Momentum) A nın Çözümleri. Eğik

Detaylı

4.1 denklemine yakından bakalım. Tanımdan α = dω/dt olduğu bilinmektedir (ω açısal hız). O hâlde eğer cisme etki eden tork sıfır ise;

4.1 denklemine yakından bakalım. Tanımdan α = dω/dt olduğu bilinmektedir (ω açısal hız). O hâlde eğer cisme etki eden tork sıfır ise; Deney No : M3 Deneyin Adı : EYLEMSİZLİK MOMENTİ VE AÇISAL İVMELENME Deneyin Amacı : Dönme hareketinde eylemsizlik momentinin ne demek olduğunu ve nelere bağlı olduğunu deneysel olarak gözlemlemek. Teorik

Detaylı

ĐŞ GÜÇ ENERJĐ. Zaman. 5. Uygulanan kuvvet cisme yol aldıramıyorsa iş yapılmaz. W = 0

ĐŞ GÜÇ ENERJĐ. Zaman. 5. Uygulanan kuvvet cisme yol aldıramıyorsa iş yapılmaz. W = 0 ĐŞ GÜÇ ENERJĐ Đş kelimesi, günlük hayatta çok kullanılan ve çok geniş kapsamlı bir kelimedir. Fiziksel anlamda işin tanımı tektir.. Yapılan iş, kuvvet ile kuvvetin etkisinde yapmış olduğu yerdeğiştirmenin

Detaylı

Physics Education in Turkey V. ULUSAL FEN BİLİMLERİ VE MATEMATİK EĞİTİMİ KONGRESİ 16 / 10 / 2002 18 / 10 / 2002 ANKARA

Physics Education in Turkey V. ULUSAL FEN BİLİMLERİ VE MATEMATİK EĞİTİMİ KONGRESİ 16 / 10 / 2002 18 / 10 / 2002 ANKARA Physics Education in Turkey V. ULUSAL FEN BİLİMLERİ VE MATEMATİK EĞİTİMİ KONGRESİ 16 / 10 / 2002 18 / 10 / 2002 ANKARA Bu kaynakça çalışmasında 30 adet sözlü 5 adet poster bildiri Arş. Gör. M. Şahin BÜLBÜL

Detaylı

Hacer ÖZYURT¹, Özcan ÖZYURT 2, Hasan KARAL 3

Hacer ÖZYURT¹, Özcan ÖZYURT 2, Hasan KARAL 3 999 PERMÜTASYON- - E- Hacer ÖZYURT¹, Özcan ÖZYURT 2, Hasan KARAL 3 1 hacerozyurt@ktu.edu.tr 2 oozyurt@ktu.edu.tr 3 Yrd.Doç.Dr. hasankaral@ktu.edu.tr Özet: - - de - Anahtar kelimeler: e- Abstract: Conducted

Detaylı

GÖRÜŞME GÖRÜŞME GÖRÜŞME. Sanat vs Bilim? Görüşme Yapma Becerileri. Hangi Amaçlar için Kullanılır? (mülakat-interview)

GÖRÜŞME GÖRÜŞME GÖRÜŞME. Sanat vs Bilim? Görüşme Yapma Becerileri. Hangi Amaçlar için Kullanılır? (mülakat-interview) Görüşme Görüşme Türleri Görüşme Süreci (mülakat-interview) Nitel araştırmada en sık kullanılan veri veri toplama aracıdır. Amacı, bir bireyin iç dünyasına girmek ve onun bakış açısını anlamaktır. Odak

Detaylı

LİSE FİZİK MÜFREDATINDAKİ KONULARIN ANLAŞILMA DÜZEYLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

LİSE FİZİK MÜFREDATINDAKİ KONULARIN ANLAŞILMA DÜZEYLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA LİSE FİZİK MÜFREDATINDAKİ KONULARIN ANLAŞILMA DÜZEYLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Şule AYCAN, Ahmet YUMUŞAK Celal Bayar Üniversitesi Demirci Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü, Fen Bilgisi Eğitimi A.B.D.,

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DÖRDÜNCÜ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE KARŞI TUTUMLARI

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DÖRDÜNCÜ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE KARŞI TUTUMLARI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DÖRDÜNCÜ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE KARŞI TUTUMLARI Arş.Gör. Duygu GÜR ERDOĞAN Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi dgur@sakarya.edu.tr Arş.Gör. Demet

Detaylı

EPİSTEMOLOJİK İNANÇLAR ÜZERİNE BİR DERLEME

EPİSTEMOLOJİK İNANÇLAR ÜZERİNE BİR DERLEME EPİSTEMOLOJİK İNANÇLAR ÜZERİNE BİR DERLEME Fatih KALECİ 1, Ersen YAZICI 2 1 Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Matematik Eğitimi 2 Adnan Menderes Üniversitesi, Eğitim Fakültesi,

Detaylı

Fen Bilimleri Ders Kitaplarındaki Fizik Konularını İçeren Değerlendirme Sorularının Gösterim Türleri Arası Geçişlerinin İncelenmesi

Fen Bilimleri Ders Kitaplarındaki Fizik Konularını İçeren Değerlendirme Sorularının Gösterim Türleri Arası Geçişlerinin İncelenmesi Fen Bilimleri Ders Kitaplarındaki Fizik Konularını İçeren Değerlendirme Sorularının Gösterim Türleri Arası Geçişlerinin İncelenmesi Canan DİLEK EREN 1, Berna GÜRSOY 2, 1 Kocaeli Üniversitesi, Eğitim Fakültesi,

Detaylı

Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 2, Temmuz 2011

Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 2, Temmuz 2011 ÖZET Bayram ARICI * Anahtar Kelimeler: Yazma ABSTRACT Second level primary school students' language skills in the development of writing skills needed in the first place. Primary education, sixth, seventh

Detaylı

Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi http://kutuphane.uludag.edu.tr/univder/uufader.htm Kütle, Ağırlık ve Yerçekimi Kavramlarının Farklı Öğretim Seviyelerindeki Öğrencilerin Anlama Düzeyleri Hakan

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : GENEL FİZİK Ders No : 0310400041 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim Tipi

Detaylı

2. Konum. Bir cismin başlangıç kabul edilen sabit bir noktaya olan uzaklığına konum denir.

2. Konum. Bir cismin başlangıç kabul edilen sabit bir noktaya olan uzaklığına konum denir. HAREKET Bir cismin zamanla çevresindeki diğer cisimlere göre yer değiştirmesine hareket denir. Hareket konumuzu daha iyi anlamamız için öğrenmemiz gereken diğer kavramlar: 1. Yörünge 2. Konum 3. Yer değiştirme

Detaylı

ANADOLU GÜZEL SANATLAR LİSELERİ MÜZİK ÖĞRETMENLERİNE GÖRE ÇALGI BAKIM ONARIM BİLGİSİ DERSİNİN GEREKLİLİĞİ

ANADOLU GÜZEL SANATLAR LİSELERİ MÜZİK ÖĞRETMENLERİNE GÖRE ÇALGI BAKIM ONARIM BİLGİSİ DERSİNİN GEREKLİLİĞİ Eylül 2010 Cilt:18 No:3 Kastamonu Eğitim Dergisi 893-902 ANADOLU GÜZEL SANATLAR LİSELERİ MÜZİK ÖĞRETMENLERİNE GÖRE ÇALGI BAKIM ONARIM BİLGİSİ DERSİNİN GEREKLİLİĞİ Mehmet AKBULUT, Şebnem YILDIRIM ORHAN,

Detaylı

Yalıtım ve Yalıtım Malzemeleri Konusuna Yönelik Hazırlanan Öğretim Tasarımının Görme Engelli Öğrencilerin Akademik Başarısına Etkisi

Yalıtım ve Yalıtım Malzemeleri Konusuna Yönelik Hazırlanan Öğretim Tasarımının Görme Engelli Öğrencilerin Akademik Başarısına Etkisi Yalıtım ve Yalıtım Malzemeleri Konusuna Yönelik Hazırlanan Öğretim Tasarımının Görme Engelli Öğrencilerin Akademik Başarısına Etkisi Bireyler görüş birliği, uzman görüşü ve mantık gibi farklı yöntemlerle

Detaylı

Doğrusal Momentum ve Çarpışmalar Doğrusal Momentum ve Korunumu

Doğrusal Momentum ve Çarpışmalar Doğrusal Momentum ve Korunumu Fiz 1011 - Ders 9 Doğrusal Momentum ve Çarpışmalar Doğrusal Momentum ve Korunumu İmplus (itme) ve Momentum Çarpışmalar Kütle Merkezi Roket Hareketi http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/ Momentum Newton

Detaylı

ÖĞRETMENLER, ÖĞRETMEN ADAYLARI VE ÖĞRETMEN YETERLĠKLERĠ

ÖĞRETMENLER, ÖĞRETMEN ADAYLARI VE ÖĞRETMEN YETERLĠKLERĠ ÖĞRETMENLER, ÖĞRETMEN ADAYLARI VE ÖĞRETMEN YETERLĠKLERĠ Yrd. Doç. Dr. Sevinç MERT UYANGÖR ArĢ. Gör. Mevhibe KOBAK Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi OFMAE-Matematik Eğitimi Özet: Bu çalışmada

Detaylı

International Journal of Progressive Education, 6(2), 27-47.

International Journal of Progressive Education, 6(2), 27-47. ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: AYŞE AYPAY Doğum Tarihi: 24 02 1969 Öğrenim Durumu: Doktora Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Psikoloji Bölümü Ankara Üniversitesi 1989 Y. Lisans

Detaylı

Gök Mekaniği: Giriş ve Temel Kavramlar

Gök Mekaniği: Giriş ve Temel Kavramlar Gök Mekaniği: Giriş ve Temel Kavramlar İnsanoğlunun yıldızları izleyip anlamaya çalıştığı ilk zamanlarda; bazı yıldızların farklı hareketler yaptığını fark etmesiyle başlayan bir hikaye gök mekaniği. Farklı

Detaylı

C.Ü. Sosyal Bilimler Dergisi Mayıs 2007 Cilt : 31 No:1 69-81

C.Ü. Sosyal Bilimler Dergisi Mayıs 2007 Cilt : 31 No:1 69-81 C.Ü. Sosyal Bilimler Dergisi Mayıs 2007 Cilt : 31 No:1 69-81 FEN EĞİTİMİNDE YAPILANDIRMACI YAKLAŞIMA DAYALI BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRENMENİN KAVRAM YANILGILARI ÜZERİNE ETKİSİ Ahmet Hakan Hançer Öz Bu çalışmada,

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİMİN KAVRAM YANILGILARI ÜZERİNE ETKİSİ: FOTOSENTEZ

BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİMİN KAVRAM YANILGILARI ÜZERİNE ETKİSİ: FOTOSENTEZ Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi Yıl:2003 (2) Sayı:14 106 BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİMİN KAVRAM YANILGILARI ÜZERİNE ETKİSİ: FOTOSENTEZ Arş. Gör Sacit KÖSE* Prof. Dr Alipaşa AYAS** Arş. Gör

Detaylı

Veri Toplama Araçları

Veri Toplama Araçları Veri Toplama Araçları 0 Görüşme 0 Odak grup görüşmesi 0 Gözlem 0 Araştırma problemine hizmet edecek her nevi doküman (soru formları, katılımcı ve/veya araştırmacı günlüğü, fotoğraf, resim vb) GÖRÜŞME Önceden

Detaylı

SİNOP SPASTİK ÇOCUKLAR DERNEĞİ RESEARCH ON ETHICAL PROBLEMS ON EDUCATION IN TURKEY TÜRKİYE DE EĞİTİM SEKTÖRÜNDEKİ ETİK PROBLEMLER ARAŞTIRMASI

SİNOP SPASTİK ÇOCUKLAR DERNEĞİ RESEARCH ON ETHICAL PROBLEMS ON EDUCATION IN TURKEY TÜRKİYE DE EĞİTİM SEKTÖRÜNDEKİ ETİK PROBLEMLER ARAŞTIRMASI SİNOP SPASTİK ÇOCUKLAR DERNEĞİ RESEARCH ON ETHICAL PROBLEMS ON EDUCATION IN TURKEY TÜRKİYE DE EĞİTİM SEKTÖRÜNDEKİ ETİK PROBLEMLER ARAŞTIRMASI AVRASYA KAMUOYU ARAŞTIRMALARI MERKEZİ 20/30 NİSAN 2016 This

Detaylı

Artırılmış Gerçeklik Teknolojilerinin Sınıfta Kullanımlarıyla İlgili Bir İnceleme

Artırılmış Gerçeklik Teknolojilerinin Sınıfta Kullanımlarıyla İlgili Bir İnceleme Artırılmış Gerçeklik Teknolojilerinin Sınıfta Kullanımlarıyla İlgili Bir İnceleme Meral TUTULMAZ & Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri

Detaylı

FİZİK DERSİNİN LİSE PROGRAMLARI VE ÖSS SORULARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

FİZİK DERSİNİN LİSE PROGRAMLARI VE ÖSS SORULARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Ekim 2006 Cilt:14 No:2 Kastamonu Eğitim Dergisi 431-440 FİZİK DERSİNİN LİSE PROGRAMLARI VE ÖSS SORULARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Özet Ahmet ÇOBAN Cumhuriyet Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Sivas. A.Hakan

Detaylı

FİZİK KONULARININ ÖĞRETİMİNDE DENEYSEL ÇALIŞMANIN ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ VE ÖĞRETMENLERİN KARŞILAŞTIKLARI ZORLUKLARIN BELİRLENMESİ

FİZİK KONULARININ ÖĞRETİMİNDE DENEYSEL ÇALIŞMANIN ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ VE ÖĞRETMENLERİN KARŞILAŞTIKLARI ZORLUKLARIN BELİRLENMESİ FİZİK KONULARININ ÖĞRETİMİNDE DENEYSEL ÇALIŞMANIN ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ VE ÖĞRETMENLERİN KARŞILAŞTIKLARI ZORLUKLARIN BELİRLENMESİ Dr. Mahmut Sarı Akdeniz Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

Detaylı

II. ULUSAL FİZİK EĞİTİMİ KONGRESİ

II. ULUSAL FİZİK EĞİTİMİ KONGRESİ II. ULUSAL FİZİK EĞİTİMİ KONGRESİ Betül OKCU Mustafa SÖZBİLİR Email: betul.okchu11@ogr.atauni.edu.tr 8. SINIF GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİLERE YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK ÜNİTESİNDE ETKİNLİĞE DAYALI ÖĞRETİM: MIKNATIS

Detaylı

6. SINIF GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİLERE ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME ÜNİTESİNİN ÖĞRETİMİ

6. SINIF GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİLERE ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME ÜNİTESİNİN ÖĞRETİMİ 6. SINIF GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİLERE ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME ÜNİTESİNİN ÖĞRETİMİ Mustafa SÖZBİLİR Fatih YAZICI Şeyda GÜL efe.atauni.edu.tr Bu çalışma TÜBİTAK tarafından 114K725 no lu proje kapsamında desteklenmektedir.

Detaylı

Kimya Öğretmen de Hizmet İçi Eğitim Türkiye'de İhtiyaçları

Kimya Öğretmen de Hizmet İçi Eğitim Türkiye'de İhtiyaçları Kimya Öğretmen de Hizmet İçi Eğitim Türkiye'de İhtiyaçları Murat Demirbaş 1, Mustafa Bayrakci 2, Mehmet Polat Kalak 1 1 Kırıkkale University, Education Faculty, Turkey 2 Sakarya University, Education Faculty,

Detaylı

Karadeniz Teknik Üniversitesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü MDM 240 Dinamik Dersi 2013-2014 Güz Yarıyılı Dersi Veren: Ömer Necati Cora (Yrd.Doç.Dr.) K.T.Ü Makine Müh. Bölümü, Oda No:

Detaylı

ORTAÖĞRETİM FİZİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI KAZANIMLARININ WEBB İN BİLGİ DERİNLİĞİ SEVİYELERİNE GÖRE ANALİZİ

ORTAÖĞRETİM FİZİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI KAZANIMLARININ WEBB İN BİLGİ DERİNLİĞİ SEVİYELERİNE GÖRE ANALİZİ ORTAÖĞRETİM FİZİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI KAZANIMLARININ WEBB İN BİLGİ DERİNLİĞİ SEVİYELERİNE GÖRE ANALİZİ Öğr. Gör. Dr. Canel Eke Akdeniz Üniversitesi, Eğitim Fakültesi ceke@akdeniz.edu.tr Özet Bu çalışmanın

Detaylı

DOKUZUNCU SINIF ÖĞRENCİLERİNİN BASİT ELEKTRİK DEVRELERİ KONUSUNA İLİŞKİN KAVRAM YANILGILARI

DOKUZUNCU SINIF ÖĞRENCİLERİNİN BASİT ELEKTRİK DEVRELERİ KONUSUNA İLİŞKİN KAVRAM YANILGILARI DOKUZUNCU SINIF ÖĞRENCİLERİNİN BASİT ELEKTRİK DEVRELERİ KONUSUNA İLİŞKİN KAVRAM YANILGILARI Selen SENCAR, Ali ERYILMAZ ODTÜ, Eğitim Fakültesi, OFMAE Bölümü, ANKARA ÖZET: Fizik eğitimi alanında son yıllarda

Detaylı

Etki ( Impulse ) ve Momentum. Dr. Murat Çilli Sakarya Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi Bölümü

Etki ( Impulse ) ve Momentum. Dr. Murat Çilli Sakarya Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi Bölümü Etki ( Impulse ) ve Momentum Dr. Murat Çilli Sakarya Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi Bölümü Etki ( Impulse ) ve momentum sportif hareketlerde önemli rol oynar. Etki

Detaylı