Ön Söz. Değişik Öğretme Tercihlerini Kullanmak İçin Esnek Bir Yaklaşım

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Ön Söz. Değişik Öğretme Tercihlerini Kullanmak İçin Esnek Bir Yaklaşım"

Transkript

1 Ön Söz Bu kitabın beşinci basımını sunduğum için memnunum. Bu kitapta, psikolojik danışma ve psikoterapi kuramları açıklanmış ve her birinde çok sayıda örnek olay verilmiştir. Üniversite psikolojik danışma merkezinde psikolojik danışman olarak çalışıyorum ve lisans üstü öğrencilere 35 yılı aşkın ders veriyorum. Hem profesyonel olarak, hem de kişisel olarak deneyimler benim için çok değerlidir. Her konuda, birden fazla örneğe yer verilen geniş bir ders kitabını yazmak istedim. Birçok psikoterapi ve psikolojik danışma kuramında, değişik psikolojik bozukluklara farklı yaklaşımlar uygulandığı için, farklı tedavilerden söz etmenin önemli olduğunu hissettim. Psikoterapi ve psikolojik danışmaya kapsamlı bir bakış sağlamak için kavramları ve onların uygulamasını sundum. Bunu da, örnek olayları özetleyerek, danışanterapist diyaloglarını, teknik ve tedavilere örnek olsun diye verdim. Kavramların ve örneklerin harmanlanmasının, psikoterapi ve psikolojik danışmayı terapötik süreci öğrenmek isteyen öğrenciler için daha açık ve daha gerçek hâle getirdiğine inanıyorum. Kuramların çoğunun bireysel terapiye ya da psikolojik danışmaya nasıl uygulanabileceğini depresyon, kaygı gibi psikolojik bozukluklarda gösterdim. Kitabın kapağında ismim olduğu hâlde, konular 70 den fazla otoritenin psikolojik danışma ve psikoterapiye yaklaşımını temsil etmektedir. Bu, özde, belirgin kuramlar üzerinde birçok uzmandan gelen dönütlerle dolu bir kitaptır. Her biri belli bir içeri olduğu kadar konuları değişik gelişim evrelerinden okuyarak önerilerde bulunmuşlardır. Değişik Öğretme Tercihlerini Kullanmak İçin Esnek Bir Yaklaşım Bu kitabı hazırlarken, bir çok ders verenin, tüm konuların hepsini çalışmak için vermeyeceğini aklımda tuttum. Kuramları, genellikle, gelişimleri açısından kronolojik olarak sıraladığım hâlde, bazı istisnalar dışında, konular üzerinde bir biri ardı sıra durulmayabilir. Bu iki kuramın gelişirken aralarında yakın bir ilişki olduğu için, Jungcu analize ilişkin konu, psikanalizi izlemelidir. Onüçüncü konu-feminist Terapi ve ondördüncü konu-aile Terapisi de birbirini izlemelidir, çünkü 13. Konu da sunulan bilgi, 14. Konu da kullanılmıştır. İkinci Konu (Psikanaliz), en uzun ve en zor konudur. Modern psikanaliz uygulamasını sunmak için, Freud un ölümünden bu yana, Winnicott, Kohut ve ilişkisel kuram da dahil olmak üzere psikanalize katkıları açıklamak gereklidir. Dersi verenler, bu konuya diğerlerinden daha geniş zaman ayırmayı isteyebilirler. Bazıları, diğer birkaç konu işlendikten sonra, bu konunun işlenmesini, özellikle öğrencilerin kişilik kuramlarına ilişkin daha az aşinalığı varsa, yararlı bulabilirler. xix

2 xx Ön söz 16. Konu da kuramların karşılaştırılması ve eleştirisine yer verilmiştir. Böylece, öğrenciler, her kuramı eleştirmeden önce öğrenmiş olurlar. Aynı zamanda, kuramların bilinmesi, diğer kuramlara ilişkin yargılamayı kolaylaştırır ve her kuramın sınırlılıkları ve güçlü yanlarını tanımlamadan önce, psikoterapi kuramlarına genel bakış yararlı olur. Bir çok kurama ilişkin bilgi, 17. Konu da anlatılan Lazarus un Çoklu Model Kuramı nı anlamak için önem kazanır. Kitabın bu basımında, özet konu olan 16. Konu dan sonra, 17. Konu da Bütünleştirici Kuram ı sundum, böylece öğrencilerin bütünleştirici kuramı anlamaları için daha sağlam temelleri olacaktı. Dolayısıyla, öğrenciler de, kendilerinin geçici bütünleyici kuramlarını tasarlayacaklardır. Konuların İçeriği* Bu kitapta sunulan temel kuramlar, geçmişleri, kişilik kuramları ve psikoterapi kuramlarının uygulanmasına bir anlayış yolu sağlar. Kuramcıların kişisel yaşam ve felsefi etkilerinin anlaşılması, onların insan davranışlarına nasıl baktıklarının açıklanmasına yardımcı olur. Kuramcının kişiliğe bakış açısının bilinmesi, onun psikoterapi kuramına göre, duygu, düşünce veya davranış değiştirmedeki yaklaşımına iç görü oluşturur. Psikoterapi kuramlarının sunuluşunda, amaçlar, değerlendirme, terapötik ilişkiler ve tekniklerden söz ettim. Amaçlar, insan davranışını göstermesi açısından kuramlar kadar önemlidir. Değerlendirme, ölçek ve mülakat yaklaşımları, kuramcının amaçlarıyla ilişkilendirildiğinde önem kazanır. Terapötik ilişki, değişim teknikleri için bağlam hazırlar. Psikoterapiyle ilişkili konuları dahil ettim. Her konuda, kuramın etkililiğine ilişkin araştırmaları verdim. Psikoterapinin uygulanmasında, önemli bir konu tedavinin süresi ve psikolojik bozuklukların tedavisinde değişik yöntemlerle ilişkilendirilen kısa yaklaşımlardır. Ayrıca, her yaklaşımın yüz yüze geldiği güncel konulara olduğu kadar, her kuramın bir biriyle nasıl işleyeceğine de değindim. Kültürel ve toplumsal cinsiyet farklılıkları, her bir kuramın farklı yaklaştığı konulardır. Danışanın geçmişini anlamak, kuramcıların önem verdiği noktayı değiştirir, ancak yine de, geçerli psikoterapi kuramı belirgin öncelik kazanır. Her konu, bu noktalara değinir. 13. Konu (Feminist Terapi), ayrıntılı olarak kültürel konular ve toplumsal cinsiyet üzerinde durur. Böylece, öğrenciler, kültürel konularla, toplumsal cinsiyetin etkileşimini anlayarak terapötik değişim yaratırlar. Her uygulama alanı, kendi kendine yetebilen bir şekilde sunulmuştur. Böylece dersi verenler bazı konuları vurgularken, bazılarını vurgulamazlar. Örneğin; ders verenler, konulardaki araştırma bölümlerini vermeyi, kendilerinin öğretme süreçlerine uygun olarak seçebilirler. Çeviri Editörünün Notu: Kitabın orjinalinde bulunan DVD ve El Kitabı yayınevinden gerekli izin alınamadığından çevrilmemiştir.

3 Ön söz xxi Beşinci Basımda Yeni Olanlar Beşinci basımda belirgin değişikliklerim oldu. Bir çok değişiklik öğrenci ve dersi verenler için kitabı kolaylaştırmak amacıyla tasarlanmıştır. Bir Çok Konuyu Etkileyen Değişiklikler Konulara giriş, kuram konularında kullanılan teknikler ve kişilik kuramlarına genel bakışı vererek öğrencinin anlamasına yardım etmek için tasarlanmıştır. Dört yeni örnek olay ekledim ve var olan diğer bir çok örnek olayı da yeniden düzenledim. Bazı ders verenler, örnek olayların hepsini, bazılarıysa birini sınıfta tartışabilirler. Değişiklikler 3. Konu dan, 11. Konu ya dek ve 13. Konu yu içerir. Diğer konularda, bir kuramdan fazla kuram yer almıştır. Danışanlara takma isim verilerek, örnek olaylar tartışılmıştır. Son iki konunun yerini değiştirdim. 16. Konu, Karşılaştırma ve Eleştiri ; 17. Konu ise Bütünleştirici Terapiler konularını içermektedir. Bunu, öğrencilerin kuramları gözden geçirip özetledikten sonra bütünleştirmeleri için yaptım. Bu, kuramların bütünleştirilmesini öğrenmekten önce, uygun bir adımdır. 17. Konu da, sadece Prochaska nın Transteori Yaklaşımı nı, Wachtel in Döngüsel Psikodinamiği ni ve Lazarus un Çoklu Yöntem Terapisi ni tartışmadım, aynı zamanda öğrencilere kendi bütünleştirici terapilerini nasıl elde edeceklerini de gösterdim. Bunu Bütünleştirici Terapi nin üç metodunu vererek sağladım. Bunlar: Kuramsal Bütünleştirme, Özümleyici Model ve Teknik Eklektisizm dir. Son zamanlarda tedavi el kitaplarına ve olaya dayalı psikoterapilere ilgi oldukça artmıştır. Araştırma Destekli Psikolojik Tedaviler i güncelledim. Bu kavram, Amerikan Psikoloji Derneği (12. Bölüm) nin kullandığı bir kavramdır. Bu kavram Olay Temelli Psikoterapi ve ampirik olarak desteklenmiş tedavi ile yer değiştirmiştir. Birinci Konu dan On Altıncı Konu ya kadar Araştırma Destekli Psikolojik Tedaviler in tartışılması sağlanmıştır. Her konudaki tablolar, araştırma ile desteklenen bu tedavileri sıralamıştır. Araştırmaların bir çoğu, bilişsel ve davranışçıdır, fakat diğerleri psikodinamik, duygu odaklı ve Klerman ın kişiler arası psikoterapisini içerir. Popüler olmaya devam eden, terapötik becerileri belirleyen, ortak faktörler yaklaşımından da 1. Konu da söz ettim. Terapist-danışan diyaloglarının bir çoğunda köşeli parantez kullanarak açıklamalar getirdim.

4 xxii Ön söz Konulara Özgü Değişiklikler Aşağıda bir çok konuda yapılan değişikliklere yer verilmiştir. İkinci Konu (Psikanaliz) ve Üçüncü Konu (Jungcu Analiz): Bu ikisi en zor olan konulardır. Metni tekrar açıklığa kavuşturup yazdım. Dördüncü Konu (Adlerci Terapi): Kuramsal teknikler grubuna, imaj oluşturmayı ekledim. Sekizinci Konu (Davranışçı Terapi): Davranışçı Kişilik Kuramları bölümüne olumsuz pekiştireçi ekledim. Aynı zamanda sınır kişiliğin tedavisinde Linehan ın Diyalektik Davranışçı Terapisi ni ilave ettim. Onuncu Konu (Bilişsel Terapi): Güncel Eğilimler bölümünde, Düşüncelilik Temelli Bilişsel Terapi ve Şema Odaklı Bilişsel Terapi den söz ettim. On İkinci Konu (Yapılandırmacı Yaklaşımlar): Çözüm Odaklı Terapi bölümüne, güdülenmeyi değerlendirme kavramını ekledim. On Üçüncü Konu (Feminist Terapi: Çok Kültürlü Bir Yaklaşım): Bu konuyu tekrar gözden geçirip, yeniden düzenledim. Kültürel ve toplumsal cinsiyet alt başlıklarında sapkınlık ve yaş, sosyal sınıf gibi çoklu belirleyicileri vurguladım. Sadece eş cinselliği tartışmak yerine, gey, lezbiyen, biseksüel ve transseksüellerden söz ettim. Terapinin, kültürel ve ilişkisel modeline ilişkin bilgi verdim. Bütün konularda bir çok değişiklik ve eklemeler oldu. Bunların çoğu araştırmaya ilişkin bölümlerdeydi. Eklemelerin olduğu bir diğer bölüm de, Güncel Eğilimler bölümüydü. Her konuda belirgin değişiklikler oldu.

5 Teşekkürler Bu kitabı yazarken, bu basımı hazırlarken 70 ten fazla değişik kişinin yardımını aldım. Syracuse Üniversitesinden Dennis Gilbride; Carlow Üniversitesinden Kurt Emmerling; Madonna Üniversitesinden Laura Hatton; Montclair Eyalet Üniversitesinden Irwin Badin; Sinte Gleska Üniversitesinden Mary Ann Coupland; Houston-Down Town Üniversitesinden Stacie De Freitas; Walla Walla Üniversitesinden Julian Melgosa; De Paul Üniversitesinden Joy Whitman ve New York Teknoloji Üniversitesinden Leonard Tester tüm metni okuyup, bu basım için yararlı önerilerde bulunmuştur. Bu kitabın daha önceki basımlarını gözden geçiren aşağıdaki kişilere de teşekkürlerimi sunarım. Bu kişiler, San Diego Eyalet Üniversitesinden Emery Cummins; John Carroll Üniversitesinden Christopher Faiver; Mercer Üniversitesinden David Lane; Towson Eyalet Üniversitesinden Ruthellen Josselson; San Jose Eyalet Üniversitesinden Ellyn Kaschack; Trinity Uluslararası Üniversitesinden David Dillon; California Eyalet Üniversitesinden Beverly B. Palmer; Boston College dan James K. Mahalik; Austin Eyalet Üniversitesinden Freddie Avant, Stephen F.; Texas Women s Üniversitesinden Joel Muro; Urbana-Champaign Illinois Üniversitesinden Dorothy Espelage; Kuzey Greensboro Üniversitesinden Kelly Wester; Akron Üniversitesinden Linda Perosa ve Pittsburgh Üniversitesinden Carolyn Kepner dır. Daha önceki basımlarda, konuların içeriğine ilişkin öneriler sunan, konuları gözden geçiren ya da ikisini birden yapanlara müteşekkirim. Birinci Konu (Giriş): Delaware Üniversitesinden E. N. Simons; Scranton Üniversitesinden John C. Norcross; Iowa Üniversitesinden Peter S. Nathan. İkinci Konu (Psikanaliz): Serbest çalışan Cynthia Allan; Stony Brook New York Eyalet Üniversitesinden Ann Byrnes; serbest çalışan Lawrence Hedges; Daleware Üniversitesinden Jonathan Lewis; Virgina Commonwealth Üniversitesinden Steve Robbins; New York Üniversitesinden Judith Mishne. Üçüncü Konu (Jungcu Analiz ve Terapi): Fordham Üniversitesinden Amelio D Onofrio; California Profesyonel Psikoloji Okulundan Anne Harris; serbest çalışan Stephan Martin; serbest çalışan Polly Young-Eisendrath; serbest çalışan Seth Rubin. Dördüncü Konu (Adlerci Terapi): Serbest çalışan Michael Maniacci; Profesyonel Psikoloji Adler Okulundan Harold Mosak; Sam Houston Eyalet Üniversitesinden Richard Watts. Beşinci Konu (Varoluşçu Terapi): Arizona Eyalet Üniversitesinden Stephan Golston; Dubuque Üniversitesinden William Gould; Regent s College den Emmy van Deurzen. Altıncı Konu (Kişi Merkezli Terapi): Serbest çalışan Douglas Bower; Georgia Üniversitesinden Jerold Bozarth; serbest çalışan David Cain; Sam Houston Eyalet Üniversitesinden Richard Watts. xxiii

6 xxiv Teşekkürler Yedinci Konu (Gestalt Terapi): Arizona Eyalet Üniversitesinden Stephen Golston; Diyalogic Psikoterapi Enstitüsünden Rich Hycner; Gestalt Dergisi editörü Joseph Wysong; serbest çalışan Gary Yontef. Sekizinci Konu (Davranışçı Terapi): John Hopkins Üniversitesinden Douglas Fogel; Yale Üniversitesinden Alan Kazdin; Province College den Michael Spiegler. Dokuzuncu Konu (Akılcı Duygusal Davranışçı Terapi): Akılcı Duygusal Davranışçı Enstitüsünden yönetici Albert Ellis; St. John Üniversitesinden Raymond Di Giuseppe. Onuncu Konu (Bilişsel Terapi): Beck Enstitüsünden Aaron ve Judith Beck; Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezinden Denise Davis; Kansas Üniversitesi Tıp Merkezinden Bruce Liese. On Birinci Konu (Gerçeklik Terapisi): Nartheastern Üniversitesinden Lawrence Litwack, Gerçeklik Terapi Merkezinden Robert Wubbolding. On İkinci Konu (Yapılandırmacı Yaklaşımlar): Virginia Polyteknik Enstitüsünden Pamelia Brott; Memphis Üniversitesinden Robert Neimeyer; Sam Houston Eyalet Üniversitesinden Richard Watts. On Üçüncü Konu (Feminist Terapi): Pensilvania Üniversitesinden Cyndy Boyd; Cornell College dan Carolyn Enns; San Jose Eyalet Üniversitesinden Ellyn Kaschak; Kentucy Üniversitesinden Pam Remer; Wellesley College dan Judith Jordon. On Dördüncü Konu (Aile Sistem Terapisi): Serbest çalışan Dorothy Becvar; California Eyalet Üniversitesinden Herbert Goldenberg. On Beşinci Konu (Diğer Psikoterapiler): Daleware Üniversitesinden Charles Beale; Hahnemann Üniversitesinden Ron Hays; Yapılandırmacı Yaşamdan David Reynolds; Georgia Southern Üniversitesinden Edward Smith; serbest çalışan Adam Blatner. On Yedinci Konu (Bütünleştirici Terapiler): Rutgers Üniversitesinden Arnold Lazarus; Scranton Üniversitesinden John Norcross. Araştırma destekli psikolojik tedavi (aynı zamanda olay temelli psikoterapi ve ampirik olarak desteklenmiş psikoterapi olarak da bilinir) hakkında bilgi sağlayan Ryerson Üniversitesinden Martin Antony; Boston Üniversitesinden David Barlow ve Iowa üniversitesinden Peter Nathan a teşekkür etmek istiyorum. Daleware Üniversite kütüphanesi çalışanları, bu kitabın kaynaklarına ulaşmam konusunda yardımcı olmuşlardır. Özellikle kütüphaneler direktörü, Susan Brynteson ve yardımcısı Jonathan Jeffrey e teşekkür ederim. Daha önceki basımları daktilo eden Lisa Swedere teşekkürler. Cynthia Carroll, Elizabeth Parison ve Alice Andrew sekreterlik destekleri sağlamışlardır.. Bu kitabı yazma sürecinde, Daleware Üniversitesi Aile Çalışmaları ve İnsan Gelişimi profesörü John Bishop un desteği benim için şanstı. Bu basımı gözden geçirip yeniden düzenlerken Akılcı Duygusal Davranışçı Terapi konusunu (Dokuzuncu konu) güncellerken bana yardım eden Jennie Sharf a, son olarak aile üyelerim Jane, Jennie ve Alex e teşekkür ederim.

7 Çeviri Editörünün Ön Sözü Psikoterapi ve Psikolojik Danışma Kuramları Kavramlar ve Örnek Olaylar adlı elinizdeki kitapta yazar Sharf, kuramları açıklarken bazen hasta bazen danışan sözcüklerini kullanmıştır. Çevirilerde bu konuda orijinaline sadık kalınmıştır. Kitabın İngilizcesinde her konunun sonunda Theories In Action DVD adı altında bir küçük sorular bölümü bulunmaktadır. Bu sorular bölümü kitabın eki olan El kitabına ve video filmlere ilişkindir. El kitabı ve videolar Türkçe ye çevrilmediğinden dolayı konuların sonunda olan bu soru kısmına Türkçe çeviride yer verilmemiştir. Bununla beraber kitap bütünlüğünden bir şey kaybetmemiştir. Çeviride kavramlar açısından, konular arası bütünlüğe dikkat edilmiştir. Sharf ın bazı cümlelerinde özne yer almadığı halde, anlaşılabilmesi için Türkçe cümlelere özne eklenmiştir. Ayrıca Sharf, üçüncü tekil kişiyle yazarken, kitabın birkaç paragrafında birinci tekil kişi kullanmıştır. Bu birkaç birinci tekil kişi, kitapta dil bakımından akıcılığı bozacağı için ve kitapta bir bütünlük sağlamak açısından, cümleler üçüncü tekil kişiyle kurulmuştur. Orijinal kitapta, eğer cümleler çok uzun ve tümleçlerle doluysa, anlaşılabilmesi için Türkçe ye çevrilirken cümleler bölünmüştür. Sözün özü, kelimesi kelimesine çeviri değil, kavram çevirisine gidilmiştir. Çevirmenlerden gelen metinlerde, eğer vurgu yapma, açıklama yapma, değerlendirme yapma, giriş yapma gibi esas mastar varken isim yapma ek fiiliyle kullanılmışsa, o cümleler tarafımdan düzeltilmiştir; çünkü Türkçe de girmek, vurgulamak, değerlendirmek, açıklamak gibi çekimli fiil olarak kullanılan mastarlar varken Türkçe yi bir yapmak ek fiiliyle sınırlamak, zengin olan Türk Dili ni yozlaştırmak demektir. Bunlara ek olarak çevirilerde tekrarlanan sözcükler yer almışsa, örneğin bir cümle bulunmuştur ile bitmişse ikinci cümlede bulunmuştur tekrar edilmişse, ya bu iki cümle birleştirilmiş, ya da benzer anlama gelen çıkmıştır, elde edilmiştir gibi yüklemler kullanılmıştır. Bu kitap, yoğun bir çalışmanın ürünüdür. Çeviride, kuramlara ilişkin kavramlar uydurulmamış, karşılıklarını bulmada büyük bir özen gösterilmiştir. Bu kitabın çevirisinde emeği geçen Prof. Dr. Feride Bacanlı, Prof. Dr. Filiz Bilge (iki konu), Doç. Dr. Aynur Eren Gümüş, Doç. Dr. Hakan Mehmet Gündoğdu,Yrd. Doç. Dr. Meliha Tuzgöl, Yrd. Doç. Dr. Aslı Bugay, Yrd. Doç. Dr. Mana Ece Tuna, Yrd. Doç. Dr. Özlem Mutlu Tagay, Yrd. Doç. Dr. Filiz Gültekin, Yrd. Doç. Dr. Dilek Gençtanırım, Yrd. Doç. Dr. Ahu Arıcıoğlu, Yrd. Doç. Dr. Kemal Öztemel, Olcay Yılmaz, Aygül Tunç, Fatma Arıcı, Didem Kepir, Özlem Haskan Avcı ya teşekkür ederim. Çeviride izlenen yol: her bir konu çevirmenlerden geldiğinde tek tek okunup düzeltilmiş, bazı çevrilmeyen ya da yanlış çevrilen cümleler veya paragraflar tek tek çeviri editörünce düzeltilmiş ya da çevrilmiştir. Ayrıca, kitabın bütünlüğü ve akıcılığı açısından da konular gözden geçirilmiştir. Kitap, psikolojik danışma kuramları, psikoterapi kuramları gibi derslerde ders kitabı olarak kullanılabilir. Zevkle okuyacağınız umuduyla. Prof. Dr. Nilüfer Voltan Acar Ankara, 2014 xxv

İçindekiler Ön Söz XİX Giriş 1 Kuram Psikoterapi ve Psikolojik Danışma Psikoterapi ve Psikolojik Danışma Kuramları 5 Konuların Düzenlenmesi

İçindekiler Ön Söz XİX Giriş 1 Kuram Psikoterapi ve Psikolojik Danışma Psikoterapi ve Psikolojik Danışma Kuramları 5 Konuların Düzenlenmesi İçindekiler 1. Konu Ön Söz XİX Giriş 1 Kuram 2 Kesinlik ve Açıklık 2 Anlaşabillirlik 3 Test Edilebilirlik 3 Yararlılık 3 Psikoterapi ve Psikolojik Danışma 4 Psikoterapi ve Psikolojik Danışma Kuramları

Detaylı

İÇİNDEKİLER. BİRİNCİ BÖLÜM Seval FER, İlker CIRIK. İKİNCİ BÖLÜM Sertel ALTUN, Esma ÇOLAK

İÇİNDEKİLER. BİRİNCİ BÖLÜM Seval FER, İlker CIRIK. İKİNCİ BÖLÜM Sertel ALTUN, Esma ÇOLAK İÇİNDEKİLER SUNUŞ /iii İÇİNDEKİLER /v ÖĞRENME ÖĞRETME KURAM ve YAKLAŞIMLARINA GİRİŞ / vi BİRİNCİ BÖLÜM Seval FER, İlker CIRIK TEMEL KAVRAMLAR Yasa, İlke, Kuram, Strateji, Model, Yöntem, Teknik, Taktik,

Detaylı

Editörler Doç.Dr. Ahmet Akın & Yrd.Doç.Dr. Rukiye Şahin Psikolojik Danışma Kuramları ISBN: 978-605-5044-19-0

Editörler Doç.Dr. Ahmet Akın & Yrd.Doç.Dr. Rukiye Şahin Psikolojik Danışma Kuramları ISBN: 978-605-5044-19-0 Editörler Doç.Dr. Ahmet Akın & Yrd.Doç.Dr. Rukiye Şahin Psikolojik Danışma Kuramları ISBN: 978-605-5044-19-0 Kitapta yer alan bölümlerin sorumluluğu yazarlarına aittir 1.Baskı 2014 Bu kitabın basım,yayın

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1 PSİKANALİTİK KURAMLAR...1

İÇİNDEKİLER 1 PSİKANALİTİK KURAMLAR...1 İÇİNDEKİLER Bölüm 1 PSİKANALİTİK KURAMLAR...1 A. FREUD VE PSİKANALİZ...1 GİRİŞ...1 FREUD UN KISA YAŞAM HİKÂYESİ...1 KURAMIN ANAHATLARI...3 Topoğrafik Kuram...3 Yapısal Kişilik Kuramı...4 Cinsellik...6

Detaylı

BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİLERİN TARİHÇESİ

BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİLERİN TARİHÇESİ BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİLERİN TARİHÇESİ Bilişsel-Davranışçı Terapi (Cognitive-Behavioral Therapy--CBT) Akılcı Duygusal Davranış Terapisi (Rational Emotive Behavior Therapy) Bilişsel Terapi (Cognitive

Detaylı

ONUNCU BASKININ ÖNSÖZÜ

ONUNCU BASKININ ÖNSÖZÜ ONUNCU BASKININ ÖNSÖZÜ Elinizde bulunan bu baskıda hiç değişikliğe gidilmemiştir. Bir önceki basımda var olan bir iki dizim hatası düzeltilmiştir. Yeniden Terapötik İletişim- Kişilerarası İlişkiler de

Detaylı

Psikoterapide güncel yaklaşımlar (PSY 405) Ders Detayları

Psikoterapide güncel yaklaşımlar (PSY 405) Ders Detayları Psikoterapide güncel yaklaşımlar (PSY 405) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Kodu Saati Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Psikoterapide güncel yaklaşımlar PSY 405 Seçmeli 3 0 0 3 5 Ön Koşul

Detaylı

PSİKOLOJİK BOZUKLUKLARIN TEDAVİSİ. PSİ154-PSİ162 Psikolojiye Giriş II

PSİKOLOJİK BOZUKLUKLARIN TEDAVİSİ. PSİ154-PSİ162 Psikolojiye Giriş II PSİKOLOJİK BOZUKLUKLARIN TEDAVİSİ Psikolojik bozukluklar nasıl iyileştirilir? Tedavi için uygun kişi kimdir? En mantıklı tedavi yaklaşımı hangisidir? Bir terapi biçimi diğerlerinden daha iyi midir? Herhangi

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM DANIŞMANLIĞIN TANIMI VE TARİHÇESİ 2. BÖLÜM DANIŞMANLARIN İŞLEVLERİ VE ÇALIŞMA ALANLARI

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM DANIŞMANLIĞIN TANIMI VE TARİHÇESİ 2. BÖLÜM DANIŞMANLARIN İŞLEVLERİ VE ÇALIŞMA ALANLARI İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM DANIŞMANLIĞIN TANIMI VE TARİHÇESİ I. DANIŞMANLIĞIN TANIMI VE TARİHÇESİNE GİRİŞ... 3 A. Danışmanlığın Tanımı... 4 B. Rehberliğin Tanımı... 4 C. Psikoterapinin Tanımı... 5 D. Danışmanlık...

Detaylı

Ön Söz. Charles E. Schaefer. vii

Ön Söz. Charles E. Schaefer. vii Ön Söz Oyun terapisi, 20. yüzyılın başlangıcından bu yana çocuklarla kullanılan başlıca psikoterapötik müdahale olagelmiştir. Oyun Terapisinin Temelleri (İkinci Basım) kitabının amacı, okuyucunun oyun

Detaylı

EĞİTİM BİLİMLERİ ANABİLİM DALI ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BİLİM DALI

EĞİTİM BİLİMLERİ ANABİLİM DALI ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BİLİM DALI Yüksek Lisans PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BİLİM DALI Dersi Kodu Dersin Adı Kredisi Öğretim Elemanı Günü Saati Yeri PDR 677 Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Yayın Etiği (Z) 3 0 3 Dr. Özer Pazartesi

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Sektörlere Giriş II Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans (X) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

Kısa Süreli Dinamik Psikoterapi (TLDP) Eğitimi Modül-I Ağustos 2016 İbrahim Sarı MD, MSc

Kısa Süreli Dinamik Psikoterapi (TLDP) Eğitimi Modül-I Ağustos 2016 İbrahim Sarı MD, MSc Kısa Süreli Dinamik Psikoterapi (TLDP) Eğitimi Modül-I 20-21 Ağustos 2016 İbrahim Sarı MD, MSc PSİKOTERAPİ-DER Telefon: 0(532) 160 23 78, 0(541) 963 89 87 Email: psikoterapider@gmail.com www.psikoterapiegitimleridernegi.org

Detaylı

ORTA DOĞU TEKNĐK ÜNĐVERSĐTESĐ PSĐKOLOJĐ BÖLÜMÜ. Aile Psikolojisi Đkinci Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programı

ORTA DOĞU TEKNĐK ÜNĐVERSĐTESĐ PSĐKOLOJĐ BÖLÜMÜ. Aile Psikolojisi Đkinci Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programı ORTA DOĞU TEKNĐK ÜNĐVERSĐTESĐ PSĐKOLOJĐ BÖLÜMÜ Aile Psikolojisi Đkinci Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programı 2 ODTÜ Psikoloji Bölümü ODTÜ Psikoloji Bölümü 1959 yılında lisans ve 1984 yılından itibaren

Detaylı

İçindekiler BÖLÜM 1 PSİKOLOJİK DANIŞMANIN TARİHÇESİ VE MESLEKİ TEMELLERİ 1

İçindekiler BÖLÜM 1 PSİKOLOJİK DANIŞMANIN TARİHÇESİ VE MESLEKİ TEMELLERİ 1 İçindekiler BÖLÜM 1 PSİKOLOJİK DANIŞMANIN TARİHÇESİ VE MESLEKİ TEMELLERİ 1 KONU 1 Psikolojik Danışmanın Tarihçesi ve Eğilimleri 2 Psikolojik Danışmayı Tanımlama 4 Rehberlik 5 Psikoterapi 6 Psikolojik Danışma

Detaylı

Kişilik Psikolojisi (PSY 401) Ders Detayları

Kişilik Psikolojisi (PSY 401) Ders Detayları Kişilik Psikolojisi (PSY 401) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Kişilik Psikolojisi PSY 401 Güz 3 0 0 3 7 Ön Koşul Ders(ler)i PSY301, Dersi

Detaylı

DUYGU ODAKLI ÇİFT TERAPİSİ

DUYGU ODAKLI ÇİFT TERAPİSİ DUYGU ODAKLI ÇİFT TERAPİSİ Leslie S. GREENBERG Serine WARWAR Psikoterapi Enstitüsü Psikoterapi Enstitüsü Eğitim Yayınları: 70 Duygu Odaklı Çift Terapisi Atölye Çalışması Malzemeleri Leslie S. GREENBERG

Detaylı

ULUSLARARASI TRAVMA ÇALIŞMALARI PROGRAMI - İSTANBUL - NEW YORK İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ

ULUSLARARASI TRAVMA ÇALIŞMALARI PROGRAMI - İSTANBUL - NEW YORK İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ BİRİNCİ AY EĞİTİMLERİ ULUSLARARASI TRAVMA ÇALIŞMALARI PROGRAMI - İSTANBUL - NEW YORK İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ Düzey Tarih Gün Zaman Seminerin Konusu Eğitimciler 25/10/13 26/10/13 27/12/13 Cuma 18:00-20:00

Detaylı

Sosyal Bilgiler Öğretiminde Eğitim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı

Sosyal Bilgiler Öğretiminde Eğitim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Sosyal Bilgiler Öğretiminde Eğitim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Editörler Ramazan SEVER Erol KOÇOĞLU Yazarlar Ramazan SEVER Hilmi DEMİRKAYA Erol KOÇOĞLU Ömer Faruk SÖNMEZ Cemal AKÜZÜM Döndü ÖZDEMİR

Detaylı

Benjamin Beit-Hallahmi, Prolegomena to The Psychological Study of Religion, London and Toronto: Associated University Press, 1989.

Benjamin Beit-Hallahmi, Prolegomena to The Psychological Study of Religion, London and Toronto: Associated University Press, 1989. Ç. Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi, Cilt 2, Sayı 2, Temmuz-Aralık 2002 KİTAP TANITIMI Yrd. Doç. Dr. Hasan KAYIKLIK Çukurova Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi Benjamin Beit-Hallahmi, Prolegomena to The Psychological

Detaylı

İÇİNDEKİLER TEMA 1 DÜNYADA VE TÜRKİYE DE UMUT

İÇİNDEKİLER TEMA 1 DÜNYADA VE TÜRKİYE DE UMUT İÇİNDEKİLER TEMA 1 DÜNYADA VE TÜRKİYE DE UMUT BÖLÜM 1 PSİKOLOJİK DANIŞMA SÜRECİNDE UMUTSUZLUK YERİNE UMUDU KULLANMA Prof. Dr. Fidan Korkut Owen Umut Nedir?... 4 Umut ve Kültür... 5 Umutla İlgilenen Kuramsal

Detaylı

RUH SAĞLIĞI ALANINDA ÇALIŞAN MESLEKLER

RUH SAĞLIĞI ALANINDA ÇALIŞAN MESLEKLER RUH SAĞLIĞI ALANINDA ÇALIŞAN MESLEKLER Sağlık Dünya Sağlık Örgütü tanımlaması Biyolojik, ruhsal ve sosyal iyilik hali. Tıp Özgül bir kurama ve bu kuramdan biçimlenen yöntemle belirlenen uygulamalarla biyolojik,

Detaylı

Ayırdıkları zaman ve yazılı inceleme gibi değerli geri bildirim çalışmaları için aşağıdaki

Ayırdıkları zaman ve yazılı inceleme gibi değerli geri bildirim çalışmaları için aşağıdaki T eşekkür Ayırdıkları zaman ve yazılı inceleme gibi değerli geri bildirim çalışmaları için aşağıdaki öğretim üyelerine teşekkür ederim. Behrouz Aslani, California Politeknik Üniversitesi - Pomona Susan

Detaylı

GEDİZ ÜNİVERSİTESİ PSİKOLOJİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

GEDİZ ÜNİVERSİTESİ PSİKOLOJİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI GEDİZ ÜNİVERSİTESİ PSİKOLOJİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI I. YARIYIL PSI 501 İleri İstatistik Zorunlu 3 0 3 8 Seçmeli Seçmeli 3 0 3 8 II. YARIYIL Seçmeli Seçmeli 3 0 3 8 Seçmeli Seçmeli 3 0 3 8 III. YARIYIL

Detaylı

I. Hafta 1. Gün / Cumartesi. Prof. Dr. İrfan Erdoğan 1. PSİKOLOJİK DANIŞMADA KURAMSAL YAKLAŞIMLAR. Doç. Dr. İlkay Demir. Doç. Dr.

I. Hafta 1. Gün / Cumartesi. Prof. Dr. İrfan Erdoğan 1. PSİKOLOJİK DANIŞMADA KURAMSAL YAKLAŞIMLAR. Doç. Dr. İlkay Demir. Doç. Dr. I. Hafta 1. Gün / Pedagojiden Psikolojik Danışmaya: Rehberlik ve psikolojik danışmanın gelişimi, yeri ve önemi İrfan Erdoğan 1 Ekim 2016 1. PSİKOLOJİK DANIŞMADA KURAMSAL YAKLAŞIMLAR 1.1. Psikanalitik Yaklaşım

Detaylı

VYGOTSKY SİSTEMİ: KÜLTÜREL-TARİHSEL GELİŞİM KURAMI

VYGOTSKY SİSTEMİ: KÜLTÜREL-TARİHSEL GELİŞİM KURAMI İÇİNDEKİLER KISIM I VYGOTSKY SİSTEMİ: KÜLTÜREL-TARİHSEL GELİŞİM KURAMI BÖLÜM 1 Vygotsky nin Yaklaşımına Giriş Zihnin Araçları... 4 Zihnin Araçları Niçin Önemlidir... 5 Vygostky Yaklaşımının Tarihçesi...

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM...

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM... İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM... 9 ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNİN ÖNEMİ... 11 ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİNİN GELİŞİM ÜZERİNDE ETKİLERİ... 13 TÜRKİYE DE 37-72 AYLIK ÇOCUKLARIN GENEL DURUMU... 16 Nüfus İçinde Çocuklar...

Detaylı

GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ AKTS

GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ AKTS GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ AKTS Dersin Adı Psikolojiye Giriş Dersin Kodu OKÖ105 Dersin Türü Zorunlu Dersin Seviyesi Lisans Dersin AKTS kredisi 4 Haftalık Ders

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bölüm 3. Bilişsel Kavramsallaştırma 29 Bilişsel Model 30 İnançlar 32 Davranışın Otomatik Düşüncelerle İlişkisi 36.

İÇİNDEKİLER. Bölüm 3. Bilişsel Kavramsallaştırma 29 Bilişsel Model 30 İnançlar 32 Davranışın Otomatik Düşüncelerle İlişkisi 36. İÇİNDEKİLER Bölüm 1. Bilişsel Davranış Terapisine Giriş 1 Bilişsel Davranış Terapisi Nedir? 2 Bilişsel Davranış Terapisinde Altta Yatan Teori Nedir? 3 Araştırmalar Ne Diyor? 4 Beck, Bilişsel Davranış Terapisini

Detaylı

İçindekiler. Teşekkür, xiii Giriş, xv. Öykü 1 Öykünün Öyküsü, xxi. Bölüm 1 Metaforun Büyüsü, 3

İçindekiler. Teşekkür, xiii Giriş, xv. Öykü 1 Öykünün Öyküsü, xxi. Bölüm 1 Metaforun Büyüsü, 3 İçindekiler Teşekkür, xiii Giriş, xv Kitabın Sundukları, xv Kelimeler Hakkında Bir İki Kelime, xvii Sözlü ve Yazılı Öyküler, xvii Kitabın Yapısı, xviii Öykü 1 Öykünün Öyküsü, xxi kısım BİR Çocuk ve ergenlere

Detaylı

Dr. Sait Uluç Hacettepe Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü

Dr. Sait Uluç Hacettepe Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü Dr. Sait Uluç Hacettepe Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü KİŞİSEL BİLGİLER Adres: Hacettepe Ünv. Edebiyat Fak. Psikoloji Böl. Beytepe/ANKARA E- Posta: psysait@hacettepe.edu.tr Kişisel

Detaylı

Teşekkür. Futbol yolculuklarında başkalarının birşeyler öğrenmesine sebep olan aşağıda adını yazdığım oyunculara teşekkürlerimi sunarım:

Teşekkür. Futbol yolculuklarında başkalarının birşeyler öğrenmesine sebep olan aşağıda adını yazdığım oyunculara teşekkürlerimi sunarım: Yazar Hakkında Dan Abrahams Avrupa nın en önde gelen futbol psikolojisi danışmanlarından birisidir. Eski bir profesyonel golfçü olan Abrahams, psikolojide Birinci Sınıf Onur Derecesi ve spor psikolojisinde

Detaylı

Psikoterapi Kuramlarında Benzerlik ve Farklılıklar. Geçen Dönem Neler Konuştuk?

Psikoterapi Kuramlarında Benzerlik ve Farklılıklar. Geçen Dönem Neler Konuştuk? Psikoterapi Kuramlarında Benzerlik ve Farklılıklar Geçen Dönem Neler Konuştuk? Senaryoları gözden geçirelim 12.03.2018 Prof. Dr. Gülsen Erden 2 «Scarlett in terapisti, Rhett ile olan ilişkisinde yaşadığı

Detaylı

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü BİRİNCİ YIL 1. Dönem 2. Dönem Ön Şart Ön Şart PSİ 101 Psikolojiye Giriş-I 3 0 3 5 PSİ 102 Psikolojiye Giriş-II 3 0 3 5 MAT 103

Detaylı

Deneyimsel Oyun Terapisi Đle Çocuklara Ulaşma

Deneyimsel Oyun Terapisi Đle Çocuklara Ulaşma Deneyimsel Oyun Terapisi Đle Çocuklara Ulaşma Oyun yoluyla çocuklarla çalışmayı isteyen profesyonellere özel bir atölye çalışması I. Düzey: 20 21 Ekim II. Düzey: 22 23 Ekim Deneyimsel Oyun Terapisi (Experiential

Detaylı

POZİTİF PSİKOTERAPİLER. Psikoterapi Kuramları-II

POZİTİF PSİKOTERAPİLER. Psikoterapi Kuramları-II POZİTİF PSİKOTERAPİLER Psikoterapi Kuramları-II Tarihsel Süreçte Psikoterapiler Terapi kuramlarının tarihsel yolculuğu; Freud ve Psikoanalitik (Freud 1921) Davranışçı (Skinner 1953, Wolpe 1990), Birey

Detaylı

EĞİTİM BİLİMLERİ ANABİLİM DALI ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BİLİM DALI

EĞİTİM BİLİMLERİ ANABİLİM DALI ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BİLİM DALI Yüksek Lisans Dersin Kodu EĞİTİM BİLİMLERİ ANABİLİM DALI 2017-2018 ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BİLİM DALI Dersin Adı Kredisi Öğretim Elemanı Günü Saati Yeri OLC 629.02 Eğitimde

Detaylı

Judith S. Beck, PhD,

Judith S. Beck, PhD, YAZAR HAKKINDA Judith S. Beck, PhD, Bilişsel Davranışçı Terapi Beck Enstitüsünün Başkanıdır (www.beckinstitute.org) ve Pennsylvania Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümünde Klinik Psikoloji Doçentidir.

Detaylı

Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT)

Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT) İstanbul Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT) Teorik & Uygulamalı Eg itimi Eğitim koordinatörü: Dr.Fatih Yavuz Eğitimciler:Dr.Fatih Yavuz, Dr. Hasan T. Karatepe, Dr. Sevinç Ulusoy, Dr. Ahmet Nalbant Bağlamsal

Detaylı

Bölüm 2 Kariyer Gelişimi Kuramlarını Anlama ve Uygulama 42

Bölüm 2 Kariyer Gelişimi Kuramlarını Anlama ve Uygulama 42 Bölüm 1 Kariyer Gelişimi Müdahalelerine Giriş 1 Zaman Boyunca Çalışmanın/İşin Anlamı 8 Çalışma ile Kendine Değer Verme Arasındaki Bağ 11 Sistematik Olarak Kariyer Gelişimi Müdahaleleri Sağlama 14 Kavramların

Detaylı

ÇÖZÜM ODAKLI TERAPİLER & KİŞİLERARASI İLİŞKİLER TERAPİSİ PSİKOTERAPİ KURAMLARI II

ÇÖZÜM ODAKLI TERAPİLER & KİŞİLERARASI İLİŞKİLER TERAPİSİ PSİKOTERAPİ KURAMLARI II ÇÖZÜM ODAKLI TERAPİLER & KİŞİLERARASI İLİŞKİLER TERAPİSİ PSİKOTERAPİ KURAMLARI II ÇÖZÜM ODAKLI TERAPİLER Temel varsayımlar Danışanlar hem kişisel hem de üyesi oldukları sosyal ağlar temelinde, kaynaklar

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : EDEBİYAT BİLGİ VE TEORİLERİ I Ders No : 0020110024 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 KURAM İYİ BİR ŞEYDİR 1 BÖLÜM 2 PSİKANALİZ 29. Kapanış Yorumu 28

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 KURAM İYİ BİR ŞEYDİR 1 BÖLÜM 2 PSİKANALİZ 29. Kapanış Yorumu 28 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 KURAM İYİ BİR ŞEYDİR 1 Kuram Nedir? 2 Psikoterapi Nedir? 2 Kurama Gerek Var mı? 3 Kuram Eğlencelidir 3 Kuram İşe Yarar 3 Kuram İnsan Yaşamının Temelidir 4 Kuramdan Yararlanmayan Danışmanlar

Detaylı

İlköğretim 1.Sınıf Viyolonsel Eğitiminde Birinci Yıl

İlköğretim 1.Sınıf Viyolonsel Eğitiminde Birinci Yıl İlköğretim 1.Sınıf Viyolonsel Eğitiminde Birinci Yıl Teknik sınav viyolonsel sanat dalında ilk yılı olan öğrenciler ve lisans 4 öğrencileri teknik sınavdan muaf tutulur. Final Sınavı: Bu değerlendirme

Detaylı

Uluslararası Sempozyum Duyurusu KADIN ESERLERİ KÜTÜPHANESİ VE BİLGİ MERKEZİ VAKFI VE YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TARİH BÖLÜMÜ

Uluslararası Sempozyum Duyurusu KADIN ESERLERİ KÜTÜPHANESİ VE BİLGİ MERKEZİ VAKFI VE YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TARİH BÖLÜMÜ Uluslararası Sempozyum Duyurusu KADIN ESERLERİ KÜTÜPHANESİ VE BİLGİ MERKEZİ VAKFI VE YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TARİH BÖLÜMÜ 19 20 Nisan 2014/İstanbul /Yeditepe Üniversitesi KADIN HAYATLARINI YAZMAK: OTO/BİYOGRAFİ,

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : A.SEÇMELİ V: KISA SÜRELİ PSİKOLOJİK DANIŞMA Ders No : 0310360193 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 4 Ders Bilgileri

Detaylı

UZM. PSK. BUKE TUNCEL YANGIN

UZM. PSK. BUKE TUNCEL YANGIN KISA ÖZ GEÇMİŞ İstanbul Üniversitesi psikoloji bölümünden 2006 yılında mezun oldu. Çocuk ve Ergen Psikolojisi alanında danışan takip etmektedir. Aktüel Psikoloji Profesyonel Danışmanlık Hizmetleri UZM.

Detaylı

ERGENLiK ADOLESCENCE JOHN W. SANTROCK ÇEVİRİ EDİTÖRÜ: DOÇ. DR. DİĞDEM MÜGE SİYEZ

ERGENLiK ADOLESCENCE JOHN W. SANTROCK ÇEVİRİ EDİTÖRÜ: DOÇ. DR. DİĞDEM MÜGE SİYEZ ERGENLİK, ERGENLiK On Dördüncü Basımdan Çeviri (Düzenlenmiş Yeni Türkçe Basım) ADOLESCENCE Fourteenth Edition JOHN W. SANTROCK Çeviri Editörü: Doç. Dr. Diğdem Müge SİYEZ Dokuz Eylül Üniversitesi TM NOBEL

Detaylı

Siyaset Psikolojisi (KAM 318) Ders Detayları

Siyaset Psikolojisi (KAM 318) Ders Detayları Siyaset Psikolojisi (KAM 318) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Siyaset Psikolojisi KAM 318 Her İkisi 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

ISBN

ISBN Bu kitapta verilen örnek ve öykülerde ve kitabın metnindeki açıklamalarda sağlık, hukuk, yatırım gibi çeşitli alanlardan uzmanlık bilgilerine yer verilmiştir. Bu uzmanlık bilgileri sadece kitabın konusuyla

Detaylı

Son yıllarda dünyanın pek çok yerinde Şema Terapinin bu denli hızla yayılmasını

Son yıllarda dünyanın pek çok yerinde Şema Terapinin bu denli hızla yayılmasını Jeffrey E. Young ın Önsözü Son yıllarda dünyanın pek çok yerinde Şema Terapinin bu denli hızla yayılmasını memnuniyetle izliyorum. Özellikle Almanya da Şema Terapiye duyulan ilginin artması, beni çok sevindiriyor.

Detaylı

Uluslararası Sempozyum Duyurusu 19 20 Nisan 2014/İstanbul /Yeditepe Üniversitesi

Uluslararası Sempozyum Duyurusu 19 20 Nisan 2014/İstanbul /Yeditepe Üniversitesi Uluslararası Sempozyum Duyurusu 19 20 Nisan 2014/İstanbul /Yeditepe Üniversitesi KADIN HAYATLARINI YAZMAK: OTO/BİYOGRAFİ, YAŞAM ANLATILARI, MİTLER VE TARİH YAZIMI Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM SINIF YÖNETİMİNE ETKİ EDEN GENEL FAKTÖRLER

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM SINIF YÖNETİMİNE ETKİ EDEN GENEL FAKTÖRLER İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM SINIF YÖNETİMİNE ETKİ EDEN GENEL FAKTÖRLER A. Sosyal Değişim...2 B. Öğretmenlerin İşleri ve Kimlikleri...6 C. Akademisyen-Öğretmen Ayrımı...9 D. Geleceğe Bakış...10 E. Yapılandırıcılık

Detaylı

DİLBİLİM NEDİR? Dav d CRYSTAL. Çeviren: Ahmet BENZER

DİLBİLİM NEDİR? Dav d CRYSTAL. Çeviren: Ahmet BENZER DİLBİLİM NEDİR? Dav d CRYSTAL Çeviren: Ahmet BENZER David Crystal Çeviren: Ahmet Benzer Dilbilim Nedir? ISBN 978-605-318-485-0 DOI 10.14527/9786053184850 Kitabın orijinal adı: What is Linguistics? Baskı

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 3. BÖLÜM BİLİM OLARAK EĞİTİMİN TEMELLERİ 3.1. Psikoloji Sosyoloji Felsefe...51

İÇİNDEKİLER. 3. BÖLÜM BİLİM OLARAK EĞİTİMİN TEMELLERİ 3.1. Psikoloji Sosyoloji Felsefe...51 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...9 1. BÖLÜM EĞİTİM BİLİMLERİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR 1.1. Eğitim...11 1.1.1. Birey...12 1.1.2. Davranış...15 1.1.3. Yaşantı...16 1.1.4. İstendik...17 1.1.5. Değişme...17 1.1.6. Süreç...17

Detaylı

PROF DR. SELÇUK ASLAN yılında Prof. Dr. ünvanı aldı. Çalışma alanları: Bilişsel Davranışçı Psikoterapi uygulamaları:

PROF DR. SELÇUK ASLAN yılında Prof. Dr. ünvanı aldı. Çalışma alanları: Bilişsel Davranışçı Psikoterapi uygulamaları: PROF DR. SELÇUK ASLAN ÖZGEÇMİŞ 1969 yılında doğdu, 1993 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinden Mezun oldu 1999 yılı sonunda Gazi Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalında Psikiyatri uzmanlık eğitimini

Detaylı

Müze Profesyonelleri için Eğitim Modülü. Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan*

Müze Profesyonelleri için Eğitim Modülü. Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan* Müze Profesyonelleri için Eğitim Modülü Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan* Projenin Ortakları: Kültür ve Turizm Bakanlığı,Ankara Üniversitesi, Etnoğrafya Müzesi, TURKKAD,Euro Innovanet-İtalya, Ironbridge George

Detaylı

ÇÖZÜM ODAKLI KISA SÜRELİ PSİKOLOJİK DANIŞMA

ÇÖZÜM ODAKLI KISA SÜRELİ PSİKOLOJİK DANIŞMA ÇÖZÜM ODAKLI KISA SÜRELİ PSİKOLOJİK DANIŞMA (Kuram ve Uygulama) Dr. Bünyamin ATEŞ ÇÖZÜM ODAKLI KISA SÜRELİ PSİKOLOJİK DANIŞMA (Kuram ve Uygulama) Yazar: Dr. Bünyamin ATEŞ ISBN: 978-605-7523-02-0 Kitap

Detaylı

Eğitim Fakülteleri ve İlköğretim Öğretmenleri için Matematik Öğretimi

Eğitim Fakülteleri ve İlköğretim Öğretmenleri için Matematik Öğretimi Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 19 (2012) 269-273 269 KİTAP İNCELEMESİ Eğitim Fakülteleri ve İlköğretim Öğretmenleri için Matematik Öğretimi Prof. Dr. Murat ALTUN Dilek SEZGİN

Detaylı

PSİKOTERAPİ VE DALGALAR. Prof. Dr. Erol GÖKA

PSİKOTERAPİ VE DALGALAR. Prof. Dr. Erol GÖKA PSİKOTERAPİ VE DALGALAR Prof. Dr. Erol GÖKA Akademide en çok tanımlanan iki kavram: Kültür ve psikoterapi Hekimin hastayı etkilemek için kullandığı psikolojik yöntemlerin bütünü (TDK) Hekimin hastayı sağaltmakta

Detaylı

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ KLİNİK PSİKOLOJİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS BİLGİ PAKETİ

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ KLİNİK PSİKOLOJİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS BİLGİ PAKETİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ KLİNİK PSİKOLOJİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS BİLGİ PAKETİ Amaç: Ülkemizde son yıllarda klinik psikoloji alanında iyi eğitim almış uzmanlara olan ihtiyaç giderek artmıştır.

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Çeviri Ekibi /5 Çeviri Önsözü / 6 Şekiller Listesi / 8 Tablolar listesi / 9 Ayrıntılı İçerik / 10

İÇİNDEKİLER. Çeviri Ekibi /5 Çeviri Önsözü / 6 Şekiller Listesi / 8 Tablolar listesi / 9 Ayrıntılı İçerik / 10 İÇİNDEKİLER Çeviri Ekibi /5 Çeviri Önsözü / 6 Şekiller Listesi / 8 Tablolar listesi / 9 Ayrıntılı İçerik / 10 1. Bölüm: Karma Yöntem Araştırmalarının Doğası / 1 2. Bölüm: Karma Yöntem Araştırmalarının

Detaylı

BİR ÇOCUĞUN OYUN TERAPİSİ HAKKINDAKİ İLK KİTABI

BİR ÇOCUĞUN OYUN TERAPİSİ HAKKINDAKİ İLK KİTABI BİR ÇOCUĞUN OYUN TERAPİSİ HAKKINDAKİ İLK KİTABI Ebeveynler için Notlar Bu kitap, yaklaşık 4 ila 12 yaş aralığındaki, psikoterapi düşünülmüş çocuklar için planlanmıştır. Kitabı çocuğunuza sizin okuyabileceğiniz

Detaylı

Masterson Yaklaşımı Eğitimi Kişilik Bozukluklarının Psikanalitik Psikoterapisi

Masterson Yaklaşımı Eğitimi Kişilik Bozukluklarının Psikanalitik Psikoterapisi Masterson Yaklaşımı Eğitimi Kişilik Bozukluklarının Psikanalitik Psikoterapisi Masterson Yaklaşımı Psikoterapi Eğitimi nin amacı nedir? Masterson yaklaşımı uzun yıllar süren klinik çalışmalarla geliştirilen

Detaylı

NÖROBİLİM TEMELLİ BİLİŞSEL-DAVRANIŞÇI TERAPİ (NBT-BDT) EĞİTİMİ DUYURUSU (ANKARA)

NÖROBİLİM TEMELLİ BİLİŞSEL-DAVRANIŞÇI TERAPİ (NBT-BDT) EĞİTİMİ DUYURUSU (ANKARA) NÖROBİLİM TEMELLİ BİLİŞSEL-DAVRANIŞÇI TERAPİ (NBT-BDT) EĞİTİMİ DUYURUSU (ANKARA) Bilişsel-Davranışçı Terapiler, son 20 yıldır büyük atılımlar yapmış, danışanların temelde şimdiki sorunlarını çözmeye yönelik

Detaylı

22. Baskı İçin... TEŞEKKÜR ve BİRKAÇ SÖZ

22. Baskı İçin... TEŞEKKÜR ve BİRKAÇ SÖZ 22. Baskı İçin... TEŞEKKÜR ve BİRKAÇ SÖZ Eğitimde Rehberlik Hizmetleri kitabına gösterilen ilgi, akademik yaşamımda bana psikolojik doyumların en büyüğünü yaşattı. 2000 yılının Eylül ayında umut ve heyecanla

Detaylı

Ders İzlencesi Eğitim Yılı ve Güz Dönemi Program adı: ÇOCUK GELİŞİMİ PROGRAMI

Ders İzlencesi Eğitim Yılı ve Güz Dönemi Program adı: ÇOCUK GELİŞİMİ PROGRAMI Ders İzlencesi 2016 2017 Eğitim Yılı ve Güz Dönemi Program adı: ÇOCUK GELİŞİMİ PROGRAMI Dersin adı: Genel Psikoloji Dersi veren öğretim görevlisi: Gözde AKKAYA Dersin veriliş şekli: Yüz yüze Dersin genel

Detaylı

viii Genel İşletme İlkeler ve İşlevler

viii Genel İşletme İlkeler ve İşlevler viii İçindekiler ix İçindekiler x Birinci Bölüm: İşletmecilik Eğitimi Prof. Dr. Sevgi Ayşe Öztürk Giriş...4 İşletmecilik Eğitiminin Temel Özellikleri...4 İşletmecilik Eğitimi Alanlar İçin Kariyer Seçenekleri...5

Detaylı

Okul Psikolojik Danışmanlarına Yaygın Sorunlar İçin Yol Haritası

Okul Psikolojik Danışmanlarına Yaygın Sorunlar İçin Yol Haritası EDİTÖR Doç. Dr. Ahu Arıcıoğlu Doç. Dr. Filiz Gültekin Okul Psikolojik Danışmanlarına Yaygın Sorunlar İçin Yol Haritası YAZARLAR Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Kurt Dr. Öğr. Üyesi Aygül Nalbant Doç.Dr. Bahtiyar

Detaylı

ÇOCUK ve ERGEN BDT EĞİTİMİ. 4 Modül - 64 Akademik Saat. Çocuk ve Ergen Odaklı. Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi Bilgilendirme Klavuzu EĞİTİMCİ

ÇOCUK ve ERGEN BDT EĞİTİMİ. 4 Modül - 64 Akademik Saat. Çocuk ve Ergen Odaklı. Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi Bilgilendirme Klavuzu EĞİTİMCİ ÇOCUK ve ERGEN BDT EĞİTİMİ 4 Modül - 64 Akademik Saat Çocuk ve Ergen Odaklı Bilgilendirme Klavuzu EĞİTİMCİ APAMER Aktüel Psikolojik Araştırmalar ve Eğitim Merkezi tarafından organize edilen Uzman Psikolog

Detaylı

KIRGIZİSTAN TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ MODERN DİLLER YÜKSEK OKULU MÜTERCİM - TERCÜMANLIK BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI

KIRGIZİSTAN TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ MODERN DİLLER YÜKSEK OKULU MÜTERCİM - TERCÜMANLIK BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI BİRİNCİ YIL KODU BİRİNCİ YARIYIL ADI BES - 105 Beden Eğitimi ve Spor 0 2 0 MTR - 101 Leksikoloji 3 0 3 MTR - 103 Yazılı Anlatım I 2 0 2 MTR - 105 Çeviriye Giriş I 3 0 3 MTR - 107 Gramer I 2 2 3 MTR - 109

Detaylı

İÇİNDEKİLER KISIM I PSİKOLOJİK DANIŞMA ETİĞİ İÇİN GENEL ÇERÇEVE. 1. Bölüm: Etiğe Giriş: Temel Kavramlar

İÇİNDEKİLER KISIM I PSİKOLOJİK DANIŞMA ETİĞİ İÇİN GENEL ÇERÇEVE. 1. Bölüm: Etiğe Giriş: Temel Kavramlar İÇİNDEKİLER Birkaç Söz: Kültüre Uyarlanarak Yenilenen ve Geliştirilen Yeni Baskı Üzerine...v Çeviri Editörünün Ön Sözü... xiii Çeviri Editörünün Teşekkürü...xv Ön Söz... xvii Teşekkür... xix KISIM I PSİKOLOJİK

Detaylı

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ KLİNİK PSİKOLOJİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS BİLGİ PAKETİ

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ KLİNİK PSİKOLOJİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS BİLGİ PAKETİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ KLİNİK PSİKOLOJİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS BİLGİ PAKETİ Amaç: Ülkemizde son yıllarda klinik psikoloji alanında iyi eğitim almış uzmanlara olan ihtiyaç giderek artmıştır.

Detaylı

Klinik Psikoloji Ders İçerikleri

Klinik Psikoloji Ders İçerikleri Klinik Psikoloji Ders İçerikleri ZORUNLU DERSLER PSİ 503 - Psikofarmakolojik Yaklaşımlar Biyolojik modellere dayalı olarak yapılan psikiyatrik müdahaleler kapsamında psikofarmakolojik ilaçlar ve merkezi

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Eğitim HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ YRD. DOÇ. DR. SAİT ULUÇ. psysait@hacettepe.edu.tr. Telefon: (0312) 2978332

ÖZGEÇMİŞ. Eğitim HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ YRD. DOÇ. DR. SAİT ULUÇ. psysait@hacettepe.edu.tr. Telefon: (0312) 2978332 ÖZGEÇMİŞ YRD. DOÇ. DR. SAİT ULUÇ E-Posta: psysait@hacettepe.edu.tr Telefon: (0312) 2978332 Adres: HÜ. Edebiyet Fak. Psikoloji Böl. Beytepe/ANKARA Eğitim Mezuniyet Tarihi Derece Alan Kurum 2005 Doktora

Detaylı

1. ÜNİTE İÇİNDEKİLER EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1

1. ÜNİTE İÇİNDEKİLER EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii YAZARLAR HAKKINDA... iv 1. ÜNİTE EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1 Giriş... 2 Eğitim Psikolojisi ve Öğretmen... 3 Eğitim Psikolojisi... 3 Bilim... 6 Psikoloji... 8 Davranış... 9 Eğitim...

Detaylı

Öyküsel Terapi, yeniden çerçevelemeyi genişleterek kullanmanın yanı sır; - danışanın güçlerine ve kaynaklarına odaklanma,

Öyküsel Terapi, yeniden çerçevelemeyi genişleterek kullanmanın yanı sır; - danışanın güçlerine ve kaynaklarına odaklanma, NARRATIVE (ÖYKÜSEL) TERAPİ Nedir? Öyküsel Terapi; Avustralyalı Aile Terapisti Michael White ve Yeni Zelandalı Aile Terapisti David Epson tarafından geliştirilmiş postmodern bir terapi yaklaşımıdır. Kurucuları;

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili PSİKOLOJİYE GİRİŞ Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans (X) Yüksek Lisans() Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim( )

Detaylı

Mücahit AKKAYA. Psikolektif Kurucusu. Psikolektifte incelemesi yayınlanan filmlerin listesi. incelemesi) film incelemesi)

Mücahit AKKAYA. Psikolektif Kurucusu. Psikolektifte incelemesi yayınlanan filmlerin listesi. incelemesi) film incelemesi) Yeni yıla girmeden önce, Psikolektifte şu ana kadar incelemesi yayınlanan filmlerin toplu listesini siz değerli takipçilerimizle paylaşmak istedik. Film tavsiyeleri, Psikolektif film ekibi tarafından hazırlanmıştır.

Detaylı

I. YARIYIL. IDE121 İleri Okuma ve Yazma I Bu ders kapsamında öğrenciler ileri düzeyde okuma yazma becerilerini geliştirme olanağını bulacaklardır.

I. YARIYIL. IDE121 İleri Okuma ve Yazma I Bu ders kapsamında öğrenciler ileri düzeyde okuma yazma becerilerini geliştirme olanağını bulacaklardır. I. YARIYIL İDE111 Bağlamsal Dilbilgisi I İleri seviyedeki dil ve tümce yapıları, bu yapılar ile sözcükler arasındaki ilişki, bu dil yapıları aracılığıyla öğrencileri anlam yaratma, biçim ile metin türü

Detaylı

YENİ İLKÖĞRETİM TÜRKÇE PROGRAMININ GETİRDİKLERİ Hasan Basri DURSUN > hbdursun@gmail.com

YENİ İLKÖĞRETİM TÜRKÇE PROGRAMININ GETİRDİKLERİ Hasan Basri DURSUN > hbdursun@gmail.com YENİ İLKÖĞRETİM TÜRKÇE PROGRAMININ GETİRDİKLERİ Hasan Basri DURSUN > hbdursun@gmail.com Bilginin hızla yenilenerek üretildiği çağımızda birey ve toplumun geleceği, bilgiye ulaşma, bilgiyi kullanma ve üretme

Detaylı

V. ULUSAL PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK UYGULAMA KONGRESİ KONGRE PROGRAMI KONUŞMACILAR SALON GÜN VE SAAT PANEL NO KONUŞMACILAR SALON GÜN VE SAAT

V. ULUSAL PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK UYGULAMA KONGRESİ KONGRE PROGRAMI KONUŞMACILAR SALON GÜN VE SAAT PANEL NO KONUŞMACILAR SALON GÜN VE SAAT V. ULUSAL PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK UYGULAMA KONGRESİ KONGRE PROGRAMI AÇILIŞ TÖRENİ KONUŞMACILAR SALON GÜN VE SAAT Prof. Dr. Demet Erol Öngen Akdeniz Üniversitesi PDR Anabilim Dalı Başkanı Prof.

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili PSİKOLOJİYE GİRİŞ-II Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans (X) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim

Detaylı

Modern Edebi Teori ve Eleştiri (ELIT 404) Ders Detayları

Modern Edebi Teori ve Eleştiri (ELIT 404) Ders Detayları Modern Edebi Teori ve Eleştiri (ELIT 404) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Modern Edebi Teori ve Eleştiri ELIT 404 Bahar 3 0 0 3 7 Ön Koşul

Detaylı

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğuyla (DEHB) Nasıl Başa Çıkabilirim?

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğuyla (DEHB) Nasıl Başa Çıkabilirim? Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğuyla (DEHB) Nasıl Başa Çıkabilirim? Uzm. Dr. Yusuf Yasin GÜMÜŞ Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı NOBEL TIP KİTABEVLERİ

Detaylı

UZMAN PSİKOLOG BİLGİ VE RANDEVU HATTI

UZMAN PSİKOLOG BİLGİ VE RANDEVU HATTI UZMAN PSİKOLOG BUKE TUNCEL YANGIN BİLGİ VE RANDEVU HATTI 0212 4661050 APAMER Aktüel Psikoloji 1 KISA ÖZGEÇMİŞ İstanbul Üniversitesi psikoloji bölümünden 2006 yılında mezun olmuştur. Mezun olduktan sonra,

Detaylı

Psikolojik Sorunlara Müdahale ve Kendi Kendine Yardım Kitabı

Psikolojik Sorunlara Müdahale ve Kendi Kendine Yardım Kitabı B reyle Ps koloj k Danışmada Sık Karşılaşılan Psikolojik Sorunlara Müdahale ve Kendi Kendine Yardım Kitabı Doç. Dr. Al ERYILMAZ 2. Baskı Kuramsal B lg, Danışma Örnekler ve Çalışma Formları le Doç. Dr.

Detaylı

A Grubu Güz Dönemi Dersleri D. KODU DERSİN ADI AKTS TUK SORUMLUSU

A Grubu Güz Dönemi Dersleri D. KODU DERSİN ADI AKTS TUK SORUMLUSU T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ ENSTİTÜ KURULU TOPLANTI TARİHİ TOPLANTI SAYISI KARAR SAYISI 16.06.2017 04 2017 04/01 0? Enstitü Kurulumuz 16.06.2017 tarihinde Enstitü

Detaylı

PSİKOLOJİ - PSİKOTERAPİ PROGRAMI

PSİKOLOJİ - PSİKOTERAPİ PROGRAMI NCP Akredite Psikoloji Psikoterapi Diploma programları toplam 2 yıl sürmekte 24 modülden oluşmakta ve karma eğitim modleiyle verilmektedir. Katılımcılar her modül için ön hazırlık olarak DVD izemekte ve

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : A.SEÇMELİ III: TRAVMA SONRASI PSİKOLOJİK Ders No : 0310360163 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Mesut GÜN ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI

Yrd. Doç. Dr. Mesut GÜN ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI Yrd. Doç. Dr. Mesut GÜN ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI ISBN: 978-605-82968-2-4 Yayın Editörü Doç. Dr. Ahmet AKKAYA Kapak Bülent POLAT Mizanpaj Burhan MADEN Redaksiyon Muhammet ÖZCAN Baskı ve

Detaylı

ÜLKEMİZ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMLERİNDE VERİLEN BİTKİ MATERYALİ DERSLERİNİN A. B. D. ÜNİVERSİTELERİYLE KARŞILAŞTIRILMASI

ÜLKEMİZ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMLERİNDE VERİLEN BİTKİ MATERYALİ DERSLERİNİN A. B. D. ÜNİVERSİTELERİYLE KARŞILAŞTIRILMASI ÜLKEMİZ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMLERİNDE VERİLEN BİTKİ MATERYALİ DERSLERİNİN A. B. D. ÜNİVERSİTELERİYLE KARŞILAŞTIRILMASI Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN Prof. Dr. M. Emin BARIŞ Doç.Dr. Aysel USLU Yrd.Doç.Dr. Songül

Detaylı

KLİNİK PSİKOLOJİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ

KLİNİK PSİKOLOJİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ İÇİNDEKİLER BÖLÜM I GİRİŞ ------------------------------------------------------------------------------------------------- 1 KLİNİK PSİKOLOJİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ ------------------------------------------

Detaylı

İçindekiler. Şekiller Listesi Tablolar Listesi Yazarlar Hakkında Başlangıç

İçindekiler. Şekiller Listesi Tablolar Listesi Yazarlar Hakkında Başlangıç İçindekiler Şekiller Listesi Tablolar Listesi Yazarlar Hakkında Başlangıç Ön Söz Teşekkür xi xii xiii xiv xvii xviii Giriş 1 Sistemik ve Aile Terapisi Deneyimleri 1 Bir Ailenin Görüşü 1 İki Terapistin

Detaylı

AİLE DANIŞMANLIĞI SERTİFİKALI EĞİTİM PROGRAMI BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ VE SOSYAL HİZMET UZMANLARI DERNEĞİ GENEL MERKEZİ İŞBİRLİĞİNDE AÇILIYOR

AİLE DANIŞMANLIĞI SERTİFİKALI EĞİTİM PROGRAMI BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ VE SOSYAL HİZMET UZMANLARI DERNEĞİ GENEL MERKEZİ İŞBİRLİĞİNDE AÇILIYOR AİLE DANIŞMANLIĞI SERTİFİKALI EĞİTİM PROGRAMI BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ VE SOSYAL HİZMET UZMANLARI DERNEĞİ GENEL MERKEZİ İŞBİRLİĞİNDE AÇILIYOR AİLE DANIŞMANLIĞI NEDİR? Aile danışmanlığı, ailenin çevresiyle

Detaylı

ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI

ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI Bilgisayar ve internet kullanımı teknoloji çağı olarak adlandırabileceğimiz bu dönemde, artık hayatın önemli gereçleri haline gelmiştir. Bilgiye kolay, hızlı, ucuz ve güvenli

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 1. Bölüm. 2. Bölüm. vii

İÇİNDEKİLER. 1. Bölüm. 2. Bölüm. vii İÇİNDEKİLER ön SÖZ xix 1. Bölüm klinik psikolog olmak Bölümün Hedefleri 1 Mesleği Tanımlama 1 Dört Farklı Psikoloğun Sorunları ve Sorumlulukları 2 Bir Klinik Psikoloji Öğrencisi 2 Klinik Psikolog A Genel

Detaylı

Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı- Tezli Ortak Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri

Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı- Tezli Ortak Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı- Tezli Ortak Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri 1. Yıl Ders Planı Türkiye Türkçesi ETO703 1 2 + 1 8 Türk dilinin kaynağı, gelişimi; Türkiye Türkçesinin diğer dil ve lehçelerle

Detaylı

SÜRESİ SINIRLI DİNAMİK PSİKOTERAPİ

SÜRESİ SINIRLI DİNAMİK PSİKOTERAPİ SÜRESİ SINIRLI DİNAMİK PSİKOTERAPİ 1. Atölye Çalışması Malzemeleri Hanna LEVENSON, Ph.D. Psikoterapi Enstitüsü Eğitim Yayınları: 46 Süresi Sınırlı Dinamik Psikoterapi Atölye Çalışması I Hanna Levenson,

Detaylı