Üretim/İşlemler Yönetimi 3. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Üretim/İşlemler Yönetimi 3. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN"

Transkript

1 Üretim/İşlemler Yönetimi 3

2 Ürün Tasarımı -Ürün Yaşam Süreci Eğrisi- Satışlar Giriş (Pazara Sunma) Büyüme Olgunluk Düşüş Araştırma ve Geliştirme (Ürün Tasarımı) Zaman

3 Ürün Tasarımı Ürünün (hizmetin) niteliklerinin planlanması sürecidir. Bir araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) sürecidir. Üretilecek ürünün (sunulacak hizmetin) fiziksel özelliklerinin, işlevlerinin, müşteri gereksinimlerini karşılama yollarının ve üretilme yollarının açık bir şekilde ortaya koyulması amacı taşır. Tasarım kalitesi kavramı yoluyla müşteriye yansıyan kalitenin oluşturulması sürecinin başlangıcıdır. Tasarım kalitesi: Müşterinin istediği özelliklerin ürün tasarımında yer almasıdır.

4 Ürün Tasarımı Ürün tasarımı süreci işletmenin rekabet gücü üzerinde de büyük etki yaratmaktadır. Çağdaş pazar yapılarında tasarım sürecini rekabet avantajına çevirebilmek için aşağıdakilerin başarılabilmesi gerekir: Ürün tasarımı sürecinin hızlı olması Yeni ürünlerin tasarımının sürekli bir faaliyet haline getirilebilmesi Ürün tasarım sürecinin düşük maliyetle gerçekleştirilebilmesi Bu süreç, yalnızca yeni ürünlerin tasarımını değil, mevcut ürünlerin iyileştirilmesini de kapsar. Ürün tasarımı, doğası gereği uzun süreli ve yüksek maliyetli bir faaliyettir. Bu nedenle işletmenin kısıtlı kaynaklarını bu faaliyete yöneltirken dikkatli davranması gereklidir.

5 Ürün Tasarımı Süreci Ürün tasarımı süreci dört ana aşamayı içerir. Her aşamada verilecek karar doğrultusunda süreç ileriye doğru devam eder ya da önceki aşamalardan uygun olanına geri döner. Fikir oluşumu Yapılabilirlik çalışması Ön tasarım Detaylı tasarım

6 Ürün Tasarımı -Fikir Oluşumu- Yeni ürün fikri farklı kaynaklardan gelebilir: Ürünlerle ilgili fikirlerin ana kaynağı müşteridir. Müşteri üründen beklentilerini doğrudan işletmelere iletebildiği gibi (özellikle sipariş üzerine üretimde), işletmenin gerçekleştirdiği pazar araştırması çalışmaları yoluyla da bu fikirler elde ediliyor olabilir. Bir diğer önemli fikir kaynağı bilimsel bilgi birikimi ve buluşlardır. Yeni bilgiler ortaya çıkması ya da bunların ürüne dönüştürülmesi, işletmelerin bunları üretme isteği duymasına yol açabilir. Rakip ürünler de önemli bir fikir kaynağı olabilir. Rakip ürünlerin tersine mühendislik yoluyla incelenmesi ile yeni fikirler oluşturulabilir. Burada bilginin korunması hakkındaki yasal düzenlemeler göz önünde bulundurulmalıdır.

7 Ürün Tasarımı -Fikir Oluşumu- Yeni ürün fikri farklı kaynaklardan gelebilir: İşletmenin çeşitli düzeylerdeki çalışanları da mevcut ya da yeni ürünlerle ilgili fikir ortaya atabilirler. Tedarikçiler, özellikle de onlardan sağlanmakta olan bileşenlere yönelik olarak fikirler ortaya atabilirler. Yasal düzenlemelerin değişmesi sonucunda bunlara uyacak yeni ürünlere ya da mevcut ürünlerin bunlara uyarlanmasına gereksinim duyulabilir.

8 Ürün Tasarımı -Yapılabilirlik Çalışması- İlk aşamada ortaya çıkan her türlü ürün fikri hayata geçirilemeyecektir. Aynı gereksinimi karşılayabilecek birden fazla ürün fikri olması durumunda da en uygun fikrin seçilmesi gerekecektir. Bu noktada karar verilebilmesi için ilgili ürün fikrine (fikirlerine) yönelik ekonomik, teknik ve finansal boyutları ele alan analizler yapılmalıdır.

9 Ürün Tasarımı -Ön Tasarım- Ön tasarım içerisinde ürünün genel olarak nasıl olacağı değerlendirilmektedir. Bunun içerisinde biçimsel ve fonksiyonel özellikleri denemek amacıyla prototip oluşturma da olabilmektedir. Ön tasarım sürecinde ilk örneğin üzerine tasarımın gözden geçirilmesi, yeniden test edilmesi vb. işlemler olabilmektedir. Ön tasarımda üretim süreci ile ilgili konular da dikkate alınabilir.

10 Ürün Tasarımı -Detaylı Tasarım- Ön tasarımda genel hatları belirlenmiş olan ürünün son haline getirilmesi için yapılan çalışmaları kapsar ve üç temel aşamadan oluşur: Biçimsel tasarım İşlevsel tasarım Süreç tasarımı

11 Ürün Tasarımı -Detaylı Tasarım- Detaylı tasarım aşamaları sonucunda ürünün gerçek şekli, müşteri ihtiyaçlarını tam olarak nasıl karşılayacağı ve ürünün nasıl üretileceği ortaya çıkmış olmaktadır. Burada ürünün fiziksel özellikleri ile ilgili spesifikasyonlar, toleranslar, teknik çizimler; üründe kullanılacak malzemeler ve özellikleri; ürünün hedeflediği işlevi yerine getirme yolları, olası farklı kullanımları, ürün güvenilirliği ve güvenliği, kalite düzeyi, bakım ve onarım koşulları; ürünün ambalajı, gerektireceği dağıtım koşulları, saklama koşulları; üretim işlemleri, koşulları ve akışı vb. gibi pek çok konu ele alınır.

12 Ürün Tasarımı -Bazı Kavramlar- Eşzamanlı mühendislik: Ürün tasarımının en başından itibaren hem ürünün hem de üretim sürecinin tasarımının birlikte yapılmasıdır. Buradaki başlıca amaç ürünün pazara sunum süresinin kısaltılmasıdır. Aynı zamanda tasarımdaki önemli noktalar ile üretimdeki kapasite, darboğaz ve maliyet kısıtları birlikte değerlendirildiğinden avantaj sağlar. Odaklanmış tasarım (Design for X) yaklaşımları: Son üründe ağırlık kazanan bazı özelliklere uyacak şekilde ürün ve üretim süreci tasarımı yapmaktır. Odaklanmış tasarım yaklaşımlarında çokça karşılaşılanlar aşağıdaki gibidir: Montaj için tasarım Demontaj için tasarım Çevre için tasarım Yeniden üretim için tasarım

13 Ürün Tasarımı -Bazı Kavramlar- Standartlaştırma: Farklı ürünlerde benzer işlevi görecek parçaların eş özellikte olabilmesi anlamındadır. Böylece ortak ve birbiri yerine kullanılabilir parçaların çok sayıda üründe kullanılabilmesi mümkün olur. Önemli ölçüde sadeleştirme ve maliyet avantajı sağlamaktadır. Modülerlik ve modüler tasarım: Modül, farklı şekillerde bir araya getirildiğinde birden fazla son ürünün elde edilmesinde kullanılabilecek olan alt montaj bileşenleridir. Modüller çok sayıda parçadan oluşabilmektedir. Ama bunlar montaja hazır bir bütün halinde elde bulunmaktadır. Modüler tasarım, son ürünlerin modüllerden elde edilebileceği şekilde bir tasarım yapmayı ifade eder. Böylece az çeşitte bileşenden çok çeşitli ürünler üretmek mümkün olabilir.

14 Başabaş Analizi

15 Başabaş Analizi İşletmenin pek çok alanında kullanılan temel bir analizdir. Başabaş noktası "kâra geçiş noktası" olarak da adlandırılır. Amaç, üretim hacmini maliyet ve gelirler ile ilişkilendirmektir. Böylece yapılması düşünülen işin hangi üretim düzeyinde kârlı olacağı, kapasite kullanımının ne kadar olması gerektiği, farklı seçeneklerden hangisinin tercih edilebileceği gibi pek çok karar verilebilecektir.

16 Başabaş Analizinin Varsayımları Maliyetler ve gelirler doğrusal olarak değişmektedir. Her maliyet kalemi sabit maliyet veya değişken maliyet şeklinde sınıflandırılabilmektedir. Analizin kapsadığı tüm üretim düzeyleri için sabit maliyetlerin tutarı değişmemektedir. Birim değişken maliyetler sabittir. Değişken maliyetleri oluşturan bileşenlerin birim faktör maliyetlerinde değişim olmamaktadır. Toplam değişken maliyetler üretim miktarına bağlı olarak ve doğrusal değişmektedir. Üretilen tüm ürünler satılmaktadır. Üretim verimliliği sabittir. Üretilen ve satılan ürün ya tek tiptir ya da birden fazla ürün üretilmesi durumunda üretimin bileşimi değişmemektedir. Ürünün satış fiyatı sabittir.

17 Başabaş Analizi Başabaş noktası, toplam gelir ile toplam maliyetlerin birbirine eşit olduğu üretim miktarı (hacmi) olarak tanımlanır. Geleneksel olarak işletmenin toplam gelir ve toplam maliyet fonksiyonlarının miktara bağlı olarak doğrusal bir şekilde değiştiği düşünüldüğünde aşağıdaki durum ortaya çıkacaktır: Toplam Gelir = Toplam Maliyet Toplam Gelir = Toplam Sabit Maliyetler + Toplam Değişken Maliyetler P Q = F + v Q P: Ürünün birim satış fiyatı F: Sabit maliyetler toplamı v: Birim değişken maliyet Q: Miktar

18 Para Başabaş Analizi Başabaş Noktası Kâr Toplam Gelir (P x Q) Toplam Maliyet F + (v x Q) Toplam Değişken Maliyet (v x Q) Zarar F Toplam Sabit Maliyet (F) 0 Q BBN Miktar

19 Başabaş Analizi Başabaş noktası miktar olarak hesaplanmak istediğinde aşağıdaki eşitlikten yararlanılabilir: Q BBN = F P v Burada (P-v) değeri katkı payı ya da marj olarak adlandırılır. Aynı zamanda başabaş noktasını toplam gelir (ya da toplam maliyet) türünden bulmak için de aşağıdaki eşitlik kullanılabilir: BBN = F 1 v P

20 Örnek 1 Radyatör panelleri üreten bir işletme, yeni bir paneli üretim hattına dahil etmeyi düşünmektedir. Bu panelin üretilebilmesi için 100 bin geliştirme, 250 bin sermaye donanımı gideri söz konusu olacağı öngörülmektedir. Üretim aşamasında her panel için 6 m 2 sac ve 3 m boru kullanılacak, saatte 10 panel üretilecektir. İşletmede bir saatlik işçilik ücreti 50 ve aynı süre için enerji maliyeti 25 olarak hesaplanmıştır. Sac fiyatı 10 /m 2, boru fiyatı 5 /m ve panellerin satış fiyatı 150 /adet olduğuna göre işletme hangi üretim miktarında ve gelir toplamında başabaş noktasına ulaşabilir?

21 Örnek 1 Sabit maliyetler = Geliştirme maliyeti = Sermaye donanımı maliyeti = Birim değişken maliyet = 82,5 /adet Sac maliyeti = 6 m 2 /adet x 10 /m 2 = 60 /adet Boru maliyeti = 3 m/adet x 5 /m = 15 /adet Enerji maliyeti = 25 /saat 10adet/saat = 2,5 /adet İşçilik maliyeti = 50 /saat 10adet/saat = 5 /adet Satış fiyatı = 150 /adet

22 Örnek 1 Q BBN = ,5 = 5185, adet İşletmenin yeni yatırımının başabaş noktasına ulaşması için 5185 adedin üstünde satış olması gerekmektedir adet üründe az da olsa kâr başlamıştır. BBN = ,5 150 = ,78 İşletme ,78 satış gelirini sağladığında (ya da toplam maliyeti bu düzeye eşit halde iken) başabaş noktasına ulaşacaktır.

23 Başabaş Analizi -Hedef Kâr- Başabaş analizi mantığı, işletmenin belirleyeceği bir hedef kâr miktarını sağlayabilmek için üretmesi/satması gereken ürün miktarını (fiyat belli, birim değişken maliyetler sabit ise); ürünlerini satması gereken fiyat düzeyini (miktar belli, birim değişken maliyetler sabit ise) ya da ürünlerin üretiminde sağlaması gereken birim değişken maliyet düzeyini (fiyat ve hacim belli) hesaplamakta kullanılabilir.

24 Örnek 2a Seramik tabak üreten bir işletme, 800 bin 'lik sabit yatırımına karşılık 1 milyon kâr elde etmek istemektedir. Tabaklar takım olarak değerlendirilmekte olup bir tabak takımının fiyatı 100, değişken maliyeti ise 40 olarak belirlenmiştir. Buna göre işletmenin hedeflenen kârı elde etmesi için kaç tabak takımı satması gerekir? Kâr = Toplam Gelir Toplam Maliyet = 100 Q Q Q = takım

25 Örnek 2b Aynı işletme, 800 bin 'lik sabit yatırımı ile üretebileceğini öngördüğü tabak takımından 1 milyon kâr elde etmek istemektedir. Bir tabak takımının değişken maliyeti ise 40 olarak belirlenmiştir. Buna göre işletmenin hedeflenen kârı elde etmesi için satış fiyat ne kadar olmalıdır? Kâr = Toplam Gelir Toplam Maliyet = P P = 85 /takım

26 Örnek 2c Aynı işletme, 800 bin 'lik sabit yatırımı ile üretebileceğini öngördüğü tabak takımından 1 milyon kâr elde etmek istemektedir. Bir tabak takımının fiyatı 90 olarak belirlenmiştir. Buna göre işletmenin hedeflenen kârı elde etmesi için birim değişken maliyetlerini hangi düzeyde tutması gerekmektedir? Kâr = Toplam Gelir Toplam Maliyet = v v = 38,57 /takım

27 Başabaş Analizi -Çok Üründe Başabaş Analizi- Her zaman işletme tek bir ürün üretmez. Birden fazla ürün üretilmesi durumunda her bir ürünün başabaş noktasına ulaşılmasında belli bir oranda katkısı olacaktır. Böyle bir durumda başabaş noktasının hesaplanması için gelir ve maliyet bilgilerinin yanı sıra her ürünün satışlar içerisindeki payının da bilinmesi (ve değişmemesi) gerekmektedir. Burada önemli nokta ürünlerin eş ürün düzeyinde temsil edilebilmesidir. Bu durum ya ürünlerin toplam satış gelirleri içerisindeki payları üzerinden ya da uygulanabildiği durumlarda ürünleri tek bir ürün, girdi vb. üzerinden hesaba dahil etmekle başarılabilir.

28 Örnek 3 Büro malzemeleri üreten bir işletmenin dört temel ürünü vardır. Bu ürünlere ilişkin geçmiş bir yıllık dönemdeki satış miktarı, satış fiyatı ve maliyet verileri tabloda yer almaktadır. İşletme gelecekte de maliyetlerin, fiyatların ve satış oranlarının değişmeyeceğini düşünmektedir. Kapasite genişletmek için yapılacak olan 2,5 milyon tutarındaki yeni bir yatırımın hangi toplam gelir düzeyinde başabaş noktasına ulaşacağını ve bu noktada her bir üründen kaçar adet satılmış olması gerekeceğini bulunuz. Ürün Satış Hacmi (adet/yıl) Fiyat ( /adet) Değişken Maliyet ( /adet) Kalemlik Kartvizitlik Sümen Kağıt rafı

29 Örnek 3 Ürün Satış Hacmi (adet/yıl) P ( /adet) v ( /adet) Toplam Gelir ( /yıl) Satış Payı Kalemlik ,194 Kartvizitlik ,067 Sümen ,545 Kağıt rafı ,194 BBN = w i F 1 v i P i ,000 w i : Her ürünün satışlar içerisindeki payı (ağırlığı) v i : Her ürünün değişken maliyeti P i : Her ürünün fiyatı BBN = 0, , , BBN = ,98 satış geliri (ya da toplam maliyet) + 0,

30 Örnek 3 Başabaş noktasına her bir üründen ne kadar satıldığında gelineceğini bulmak için; ,98 0,545 Q sümen = = , adet ,98 0,067 Q karvizitlik = = , adet ,98 0,194 Q kalemlik = = , adet ,98 0,194 Q kağıt rafı = = , adet 28

31 Başabaş Analizi Başabaş analizi farklı seçenekler arasında bir tercih yapmak için de kullanılabilecek bir tekniktir. Bu tarz bir kullanım için olası farklı seçeneklerin toplam maliyet eğrileri belirlenerek tahmin edilen talep düzeyi doğrultusunda en düşük maliyeti verecek seçenek seçilmeye çalışılmaktadır.

32 Başabaş Analizi Para Toplam Maliyet 1 Toplam Maliyet 2 Toplam Maliyet 3 F 3 F 2 F Miktar

33 Başabaş Analizi Beklenen üretim hacminin birinci bölgede olması durumunda birinci seçenek, ikinci bölgede olması durumunda ikinci seçenek, üçüncü bölgede olması durumunda ise üçüncü seçenek en düşük toplam maliyeti vereceğinden tercih edilecektir.

34 Başabaş Analizi İşletmelerin gerek maliyet gerekse gelir fonksiyonları her zaman doğrusal değildir. Belirli üretim hacimlerinde kesikli değişimler ya da doğrusal olmayan fonksiyonlar şeklinde değişimler söz konusu olabilir. Bu değişimler sabit maliyetlerde, değişken maliyetlerde ya da gelirlerde gerçekleşebilir. Belirli üretim hacminden sonra gereken sabit yatırım tutar değişebilir. Belirli üretim hacminden sonra birim değişken maliyetler değişebilir. Belirli üretim (satış) hacminden sonra satış fiyat değişebilir. Yukarıdakilerin tümü değişken olabilir. Bu tarz durumlar başabaş noktası hesabını karmaşıklaştırsa da hesaplama yapmak mümkündür.

35 Başabaş Analizi Para Toplam Gelir Toplam Maliyet F 2 F Başabaş Noktası Sabit yatırım tutarı Q 1 hacmine kadar F 1 kadar olmasına karşın, bu hacmin ötesinde F 2 kadar olmaktadır. Bu nedenle başabaş noktası 1'de değil, 2'de oluşmaktadır. Burada toplam değişken maliyetlerin değişim oranı (v) sabittir. 0 Q 1 QYrd. BBN Doç. Dr. Mert TOPOYAN Miktar

36 Başabaş Analizi Para Toplam Gelir Toplam Maliyet Başabaş Noktası 2 1 Değişken maliyet tutarı Q 1 hacmine kadar v 1 oranında artmasına karşın, bu hacmin ötesinde v 2 oranında artmaktadır. Bu nedenle başabaş noktası 1'de değil, 2'de oluşmaktadır. Burada toplam sabit maliyetler değişmemektedir. F 1 0 Q 1 Q BBN Miktar

37 Başabaş Analizi Toplam Gelir Para Toplam Maliyet 1 2 Başabaş Noktası Toplam gelir Q 1 hacmine kadar P 1 oranında artmasına karşın, bu hacmin ötesinde P 2 oranında artmaktadır. Bu nedenle başabaş noktası 1'de değil, 2'de oluşmaktadır. Burada toplam sabit maliyetler ve birim değişken maliyet değişmemektedir. F 1 0 Q 1 QYrd. BBN Doç. Dr. Mert TOPOYAN Miktar

38 Başabaş Analizi -Doğrusal Olmayan Başabaş Analizi- Fiyatın ya da değişken maliyetlerin miktara bağlı değişimleri doğrusal olmayabilmektedir. Miktarın artmasıyla birlikte birim değişken maliyetler artabilir. Miktarın artmasıyla birlikte ürün fiyatı düşebilir. İşletme toplam gelir ve toplam maliyet fonksiyonlarını bildiği sürece başabaş hesabı yapabilecektir.

39 Para Başabaş Analizi -Doğrusal Olmayan Başabaş Analizi- Zarar Toplam Maliyet Toplam Gelir Zarar Kâr F 0 Q BBN-1 Q BBN-2 Miktar

40 Başabaş Analizi -Doğrusal Olmayan Başabaş Analizi- Gelir ve/veya maliyet fonksiyonlarının doğrusal olmaması durumunda iki başabaş noktası oluşur. Bu durumda ilk başabaş noktası kâra geçiş noktası, ikinci başabaş noktası ise tekrar zararın başladığı nokta olacaktır. İşletme kâr bölgesinde toplam kârın en yüksek olduğu üretim miktarında çalışmak isteyecektir. En uygun (optimum) üretim hacmi (Q o ) olarak adlandırılan bu miktar, marjinal maliyetin marjinal gelire eşit olduğu üretim hacmi olarak düşünülür.

41 Başabaş Analizi -Doğrusal Olmayan Başabaş Analizi- En uygun üretim hacmi iki şekilde hesaplanabilir: Marjinal gelir ve marjinal maliyet eşitliklerinin birbirine eşitlenmesi yoluyla: Marjinal gelir: Satılan her yeni birimin toplam gelirde yarattığı etki miktarıdır. Basitçe fiyat olarak düşünülebilir. Fakat fiyat miktara bağlı olarak değişiyorsa bir fonksiyon ile ifade edilecektir. (Toplam Gelir) Marjinal gelir (P) = Q Marjinal maliyet: Üretilen her yeni birimin toplam maliyette yarattığı etki miktarıdır. Marjinal maliyet = (Toplam Maliyet) Q Toplam kâr fonksiyonunun en yüksek değeri aldığı noktayı bularak: Toplam kâr fonksiyonunun birinci türevi alınarak sıfıra eşitlenir.

42 Başabaş Analizi -Doğrusal Olmayan Başabaş Analizi- Kâr En yüksek kâr 0 Miktar Q o

43 Örnek 4 Madeni yağ üreten bir işletmede yıllık sabit maliyetlerin toplamı 750 bin olup, birim değişken maliyetlerin miktarla (80+0,0005Q) /ton şeklinde değiştiği hesaplanmıştır. Fiyat ise (200-0,002Q) /ton şeklinde belirlenmiştir. Buna göre işletmenin kârını en yüksek yapabilmek için yıllık ne kadar yağ üretmesi gerektiğini belirleyiniz.

44 Örnek 4 Marjinal gelir ve marjinal maliyetlerin eşitlenmesi yoluyla: (Toplam Gelir) Marjinal gelir = = (200 Q 0,002 Q2 ) Q Q Marjinal gelir = 200 0,004 Q Marjinal maliyet = (Toplam Maliyet) = ( Q + 0,0005 Q2 ) = ,001 Q Q 200 0,004 Q o = ,001 Q o Q 120 = 0,005 Q o Q o = ton

45 Örnek 4 Toplam kâr fonksiyonunun en yüksek değeri yoluyla: Toplam Kâr = Toplam Gelir Toplam Maliyet Toplam Kâr = Q 200 0,002 Q Q (80 + 0,0005 Q) (Toplam Kâr) Q = ,004 Q ,001 Q 0 = 0 Q o = ton

46 Örnek 5 Örnek 4'teki verileri kullanarak ilgili işletmenin kâra geçmeye başladığı ve kârlılığını kaybettiği üretim hacimlerini bulunuz.

47 Örnek 5 Para (Gelir ve Maliyet) 0 Kâr Q BBN1 Q BBN2 Miktar 0 Miktar

48 Örnek 5 Kâr = Toplam Gelir Toplam Maliyet 0 = 200 Q 0,002 Q Q 0,0005 Q 2 0 = 0,0025 Q Q a= -0,0025 b= 120 Q BBN1 2 = b c = Kâra geçiş noktası Q BBN1 = 7.386,75 ton Kârın bitiş noktası Q BBN1 = 40613,25 ton b2 4 a c 2a

Üretim/İşlemler Yönetimi 2. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 2. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 2 Sistem Kavramı Belirli bir ortak amacı elde etmek için birlikte çalışan bileşenlerden oluşan bütündür. Büyük sistemler kendilerini oluşturan alt sistemlerden oluşur. Açık sistem:

Detaylı

11. HAFTA MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ. Başabaş Analiz Yöntemi. Yrd. Doç. Dr. Tahir AKGÜL

11. HAFTA MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ. Başabaş Analiz Yöntemi. Yrd. Doç. Dr. Tahir AKGÜL 11. HAFTA MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ Yrd. Doç. Dr. Tahir AKGÜL Başabaş Analiz Yöntemi BAŞA-BAŞ NOKTASI ANALİZİ Başa-baş noktası, üretim miktarı, maliyet akışları ve satış gelirleri arasındaki ilişkilere dayanarak,

Detaylı

BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ

BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ Herhangi bir işe girişirken, genellikle o iş için harcanacak çaba ve kaynaklarla, o işten sağlanacak fayda karşılaştırılır. Bu karşılaştırmada amaç, kaynaklara (üretim faktörlerine)

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE- TEDARİK

Detaylı

ÜRETİM YÖNETİMİ VE SİSTEMİ

ÜRETİM YÖNETİMİ VE SİSTEMİ ÜRETİM YÖNETİMİ VE SİSTEMİ İŞLETMELERDE ÜRETİM SİSTEMLERİ VE TÜRLERİ Basit olarak, girdileri mal ve hizmetlere dönüştüren sisteme üretim sistemi adı verilmektedir. Sistemin temel elemanları olan girdi,

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Dağıtım Planlaması- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Dağıtım Tedarik zinciri içerisindeki ürün akıșları incelendiğinde üç temel akıș görülmektedir: Tedarik edilen girdilerin akıșı İmalat

Detaylı

MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı

MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı Kârlılık Durumu Oranları İşletmenin değişik ölçütlere göre kârlılık düzeylerini

Detaylı

Kapasite Belirleme Yöntemleri

Kapasite Belirleme Yöntemleri Kapasite Belirleme Yöntemleri Kapasite kararlarında karar ağaçlarının kullanımı Belirsiz talep için başarılı kapasite planlama kararları vermek için kullanılan bir teknik karar teorisidir ve karar ağaçlarının

Detaylı

9. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM. Yazan SAYIN SAN

9. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM. Yazan SAYIN SAN 9. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM Yazan SAYIN SAN SAN / İKTİSADİ MATEMATİK / 2 A.8. TAM REKABET PİYASALARI A.8.1. Temel Varsayımları Atomisite Koşulu: Piyasada alıcı ve satıcılar,

Detaylı

Girişimcilik GİRİŞİMCİLİK. Ders 04. ŞENYURT / 1

Girişimcilik GİRİŞİMCİLİK. Ders 04. ŞENYURT   / 1 GİRİŞİMCİLİK Ders 04 www.ozersenyurt.net www.orbeetech.com / 1 Hiç kimse başarı merdivenine elleri cebinde çıkmamıştır. www.ozersenyurt.net www.orbeetech.com / 2 İş Planı Kavramı ve Öğeleri Eğitimi www.ozersenyurt.net

Detaylı

İŞLETMENİN GELİR- GİDER VE KÂR HEDEFLERİ

İŞLETMENİN GELİR- GİDER VE KÂR HEDEFLERİ İŞLETMENİN GELİR- GİDER VE KÂR HEDEFLERİ İşletme yöneticileri belli bir dönem sonunda belli miktarda kâr elde etmeyi hedeflerler. Kâr = Gelirler - Giderler Olduğuna göre, kârı yönetmek aslında gelirler

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Üretme ve Dışarıya Yaptırma Kararları- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretme ve Dışarıya Yaptırma Kararları İșletmeler, müșteri gereksinimlerinin karșılanması için hem doğrudan bu

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi -Temel Kavramlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Tedarik Zinciri Yönetimi -Temel Kavramlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Tedarik Zinciri Yönetimi -Temel Kavramlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Neden? Bir ișletme sistemi için en kilit etken MÜȘTERİdir. Müșteri açısından ișletmeleri etkileyen güncel etkiler: Müșteri sayısı artmaktadır.

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - I

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - I YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - I /0 İçerik Matematiksel Modelin Kurulması Grafik Çözüm DP Terminolojisi DP Modelinin Standart Formu DP Varsayımları 2/0 Grafik Çözüm İki değişkenli (X, X2) modellerde kullanılabilir,

Detaylı

Optimizasyon İçin Kök(Generic) Model (Doğrusal-Olmayan Programlama Modeli)

Optimizasyon İçin Kök(Generic) Model (Doğrusal-Olmayan Programlama Modeli) ISLE 403 YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI I DERS 2 NOTLAR Optimizasyon İçin Kök(Generic) Model (Doğrusal-Olmayan Programlama Modeli) X, karar değişkenlerinin bir vektörü olsun. z, g 1, g 2,...,g m fonksiyonlardır.

Detaylı

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Üretim Yatırımı Girişim kapsamında hedeflenen ürün veya hizmetlerin üretilmesi için gerekli işletme faaliyetleri planlanmalıdır. Girişimcinin uzmanlığına da bağlı

Detaylı

Ödev TeslimTarihi 12.Ocak 2010 KAR PLANLAMASI

Ödev TeslimTarihi 12.Ocak 2010 KAR PLANLAMASI İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi / Tekstil Mühendisliği Bölümü 2009-2010Öğretim Yılı / Güz Yarıyılı TEK485-MALİYET MUHASEBESİ DERSİ ÖDEV5 (YÖNETİM MUHASEBESİ) 30.Aralık.2009 Ödev TeslimTarihi

Detaylı

TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü

TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ekonomi Bölüm 1 Gider Mühendisliği ve Değer Mühendisliği 3 Giriş İşletmeler kar, getiri sağlamak veya bir amacı elde etmek için kurulurlar. Yaşam döngüsü içerisinde

Detaylı

Önemli Not unuz varsa, buraya yazınız. Versiyon: [Gün Ay Yıl] [İletişim Bilgileri]

Önemli Not unuz varsa, buraya yazınız. Versiyon: [Gün Ay Yıl] [İletişim Bilgileri] İş Planı ÖNEMLİ NOT Önemli Not unuz varsa, buraya yazınız. Versiyon: [Gün Ay Yıl] [İletişim Bilgileri] Firma Bilgileri Firma İsmi İlgili Kişi / Pozisyonu İş Adresi Telefon / Faks Numaraları E-Posta / Web

Detaylı

A Class MRP-II Performans Ölçekleri

A Class MRP-II Performans Ölçekleri diyalog / eğitim yayınları A Class MRP-II Performans Ölçekleri İş Planı Satış Planı Üretim Planı Ana İmalat Planı Malzeme Planı Kapasite Planı Ürün Ağaçları Envanter Yönetimi Üretim Rotası Satınalma Planı

Detaylı

Müşteri Bilgi Sistemi Tasarımı, Müşteri İzleme

Müşteri Bilgi Sistemi Tasarımı, Müşteri İzleme Müşteri Bilgi Sistemi Tasarımı, Müşteri İzleme Günümüzün giderek zorlaşan rekabet ortamında artan müşteri sayıları nedeniyle müşteri ilişkileri yönetimi her geçen gün boyut değiştirmektedir. Müşterilerine

Detaylı

Üretim Yönetimi. 3.1. Ürün Tasarımı 19.02.2012. 3.1.1. Ürün Tasarımını Etkileyen Faktörler. Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu

Üretim Yönetimi. 3.1. Ürün Tasarımı 19.02.2012. 3.1.1. Ürün Tasarımını Etkileyen Faktörler. Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu Üretim Yönetimi Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ http://scebi.ktu.edu.tr 3.1. Ürün Tasarımı Ürün tasarımı, ürünün fiziksel özelliklerini ve fonksiyonlarını açıkça

Detaylı

ÜRETİM VE KAYNAK PLANLAMASI

ÜRETİM VE KAYNAK PLANLAMASI ÜRETİM VE KAYNAK PLANLAMASI ÜRETİM KAYNAKLARI PLANLAMASI KAVRAMI Üretim kaynakları planlaması (MRP II) sisteminin hedefleri stokların azaltılması, üretimi aksatmayacak ve dolayısı ile kapasite kayıplarına

Detaylı

RÜZGAR ENERJİSİ KAYNAĞI VE BELİRSİZLİK

RÜZGAR ENERJİSİ KAYNAĞI VE BELİRSİZLİK 4. İzmir Rüzgâr Sempozyumu // 28-30 Eylül 2017 // İzmir RÜZGAR ENERJİSİ KAYNAĞI VE BELİRSİZLİK Prof. Dr. Barış Özerdem İzmir Ekonomi Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü baris.ozerdem@ieu.edu.tr

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 4. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 4. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 4 Verimlilik En genel anlamıyla bir sistem içerisindeki kaynakların ne derece iyi kullanıldığının bir ölçüsüdür. Üretim yönetimi açısından ise daha açık ifadesi ile üretimde harcanan

Detaylı

2016/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI YÖNETİM MUHASEBESİ 28 Mart 2016-Pazartesi 18:00

2016/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI YÖNETİM MUHASEBESİ 28 Mart 2016-Pazartesi 18:00 2016/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI YÖNETİM MUHASEBESİ 28 Mart 2016-Pazartesi 18:00 SORULAR Soru 1 Aşağıdaki kavramları kısaca açıklayınız (25 puan) a. Fırsat maliyeti (5 puan) b. Faaliyet kaldıracı

Detaylı

SİSTEM MÜHENDİSLİĞİ DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODEL KURMA ÖRNEKLERİ

SİSTEM MÜHENDİSLİĞİ DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODEL KURMA ÖRNEKLERİ SİSTEM MÜHENDİSLİĞİ DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODEL KURMA ÖRNEKLERİ Örnek (2-5) Güzel-Giyim konfeksiyon piyasaya ceket, etek ve elbise yapmaktadır. Konfeksiyoncu, ceketi, eteği ve elbiseyi kendisinin A1, A2

Detaylı

MALİYETE GÖRE FİYATLANDIRMA

MALİYETE GÖRE FİYATLANDIRMA MALİYETE GÖRE FİYATLANDIRMA Ürün fiyatlama kararlarında ilk adım fiyat belirleme olduğuna göre öncelikle fiyatın belirlenmesi gerekmektedir. Maliyete göre fiyatlandırma yapılırken ürünün maliyeti dikkate

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Tedarikçi Seçme Kararları- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Satın Alma Bir ișletme, dıșarıdan alacağı malzeme ya da hizmetlerle ilgili olarak satın alma (tedarik) fonksiyonunda beș

Detaylı

OLASILIK (Probability)

OLASILIK (Probability) OLASILIK (Probability) Olasılık, bir olayın meydana gelme, ortaya çıkma şansını ifade eder ve P ile gösterilir. E i ile gösterilen bir basit olayın olasılığı P (E i ), A bileşik olayının olasılığıysa P

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi -Bileşenler, Katılımcılar, Kararlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Tedarik Zinciri Yönetimi -Bileşenler, Katılımcılar, Kararlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Tedarik Zinciri Yönetimi -Bileşenler, Katılımcılar, Kararlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Tedarik Zinciri Bileşenleri Tedarik zincirlerinde üç temel bileșenden söz edilebilir: Aktörler: Tedarik zinciri

Detaylı

ISL 418 FİNANSAL VAKALAR ANALİZİ

ISL 418 FİNANSAL VAKALAR ANALİZİ 4. HAFTA ISL 418 FİNANSAL VAKALAR ANALİZİ ve Kaldıraç Analizleri Doç. Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr Kara Geçiş Analizi Başabaş noktası olarak da bilinen kara geçiş noktası analizi işletmelerde

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii. 1. Bölüm EKONOMİK GÖSTERGE ANALİZİ

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii. 1. Bölüm EKONOMİK GÖSTERGE ANALİZİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii 1. Bölüm EKONOMİK GÖSTERGE ANALİZİ A. MİKROEKONOMİK GÖSTERGELER... 2 1. Ekonomik Sistemler... 2 1.1. Kapitalist Sistem... 2 1.2. Sosyalist Sistem... 3 1.3. Karma Ekonomik Sistem...

Detaylı

BAŞABAŞ NOKTASI VE KALDIRAÇ ANALİZLERİ 10. VE 11. HAFTA

BAŞABAŞ NOKTASI VE KALDIRAÇ ANALİZLERİ 10. VE 11. HAFTA BAŞABAŞ NOKTASI VE KALDIRAÇ ANALİZLERİ 10. VE 11. HAFTA BAŞABAŞ ANALİZİNİN YARARLARI Kâr planlamasının temel araçlarından birisi olan başabaş analizi; işletmenin değişik üretim düzeylerinde beklenen gelirleri,

Detaylı

Bölüm 4. İşletme Analizi, İşletmenin içinde bulunduğu mevcut durumu, sahip olduğu varlıkları ve yetenekleri belirleme sürecidir.

Bölüm 4. İşletme Analizi, İşletmenin içinde bulunduğu mevcut durumu, sahip olduğu varlıkları ve yetenekleri belirleme sürecidir. Bölüm 4 İşletme Analizi İşletme Analizi, İşletmenin içinde bulunduğu mevcut durumu, sahip olduğu varlıkları ve yetenekleri belirleme sürecidir. İşletmenin ne durumda olduğu ve nelere sahip olduğu bu analizde

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 1. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 1. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 1 Üretim Dönüşüm süreci Süreç: Belirli girdileri belirli çıktılara çevirebilmek için gerçekleştirilen sıralı faaliyetler dizisi Genel anlamda: İnsan ihtiyaçlarını karşılayacak

Detaylı

DEĞER MÜHENDİSLİĞİ. Veli KOÇAK Yazılım Mühendisi. Maltepe Üniversitesi - 2014

DEĞER MÜHENDİSLİĞİ. Veli KOÇAK Yazılım Mühendisi. Maltepe Üniversitesi - 2014 DEĞER MÜHENDİSLİĞİ Veli KOÇAK Yazılım Mühendisi Maltepe Üniversitesi - 2014 GİRİŞ Günümüzün rekabetçi koşullarında varlığını sürdürmek isteyen işletmeler, düşük maliyetli, yüksek kaliteli ve müşteri isteklerine

Detaylı

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İhracat Planı Hazırlanması Süreci

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İhracat Planı Hazırlanması Süreci Trakya Kalkınma Ajansı www.trakyaka.org.tr İhracat Planı Hazırlanması Süreci 2013 İHRACAT PLANI HAZIRLANMASI SÜRECİ İhracat Planı Neden Hazırlanır? İhracattan ne beklendiğinin belirlenmesi, İhracat amaçlarına

Detaylı

Her işletmenin amacı, müşterilerin satın almaya istekli olduğu mal ve hizmet üretmektir. Ancak, müşteri ihtiyaçlarının ve tercihlerinin sürekli

Her işletmenin amacı, müşterilerin satın almaya istekli olduğu mal ve hizmet üretmektir. Ancak, müşteri ihtiyaçlarının ve tercihlerinin sürekli 1 2 Her işletmenin amacı, müşterilerin satın almaya istekli olduğu mal ve hizmet üretmektir. Ancak, müşteri ihtiyaçlarının ve tercihlerinin sürekli olarak değişmesinin yanında, rekabet ve üretim teknolojilerindeki

Detaylı

15.03.2013 İŞ PLANI. Varmak istediği noktayı bilmeyenler oraya nasıl varılacağını tarif edemezler

15.03.2013 İŞ PLANI. Varmak istediği noktayı bilmeyenler oraya nasıl varılacağını tarif edemezler İŞ PLANI Varmak istediği noktayı bilmeyenler oraya nasıl varılacağını tarif edemezler 1 İş Planı Nedir? İşletmenin l i başarılı olması, en azından ekonomik anlamda varlığını ğ sürdürebilmesi için neler

Detaylı

Kısaca. Müşteri İlişkileri Yönetimi. Nedir? İçerik. Elde tutma. Doğru müşteri 01.06.2011. Genel Tanıtım

Kısaca. Müşteri İlişkileri Yönetimi. Nedir? İçerik. Elde tutma. Doğru müşteri 01.06.2011. Genel Tanıtım Kısaca Müşteri İlişkileri Yönetimi Genel Tanıtım Başar Öztayşi Öğr. Gör. Dr. oztaysib@itu.edu.tr 1 MİY Genel Tanıtım 2 MİY Genel Tanıtım İçerik Müşteri İlişkileri Yönetimi Nedir? Neden? Tipleri Nelerdir?

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Tedarik Zinciri Ağı Tasarımı- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Ağ tasarımı, tedarik zinciri açısından üç karar düzeyini de ilgilendiren ve bu düzeylerde etkisi olan bir konudur. Zincirin

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMALARI 1

YÖNEYLEM ARAŞTIRMALARI 1 YÖNEYLEM ARAŞTIRMALARI 1 1.HAFTA Amacı:Karar vericiler işletmelerde sahip oldukları kaynakları; insan gücü makine ve techizat sermaye kullanarak belirli kararlar almak ister. Örneğin; en iyi üretim miktarı

Detaylı

ENM 525 İleri Üretim Planlama ve Kontrolü PAÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı

ENM 525 İleri Üretim Planlama ve Kontrolü PAÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı ENM 525 İleri Üretim Planlama ve Kontrolü PAÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı Bu ders notları, 2012-2013 ve 2013-2014 Bahar yarıyılında PAÜ Endüstri Mühendisliği bölümünde

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 9. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 9. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 9 Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN İşletmelerin Yaşadığı Sorunların Temel Kaynağı İsraf Düşük verim Düşük kalite Müşteri memnuniyetsizliği Fiyat rekabetine dayanamamaları Kalite QUALIS

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik zinciri boyunca tedarik ve zinciri içinde müşteri tatmin düzeyini

Detaylı

MATEMATİK-II dersi. Bankacılık ve Finans, İşletme, Uluslararası Ticaret. Bölümleri için FİNAL Çalışma Soruları

MATEMATİK-II dersi. Bankacılık ve Finans, İşletme, Uluslararası Ticaret. Bölümleri için FİNAL Çalışma Soruları MATEMATİK-II dersi Bankacılık ve Finans, İşletme, Uluslararası Ticaret Bölümleri için FİNAL Çalışma Soruları ] e d =? = u d= du du d= udu u u e d= e d= e = edu= e + c= e + c ] e d =? = + = e + c e d e

Detaylı

DOĞRUSAL OLMAYAN PROGRAMLAMA (NLP)

DOĞRUSAL OLMAYAN PROGRAMLAMA (NLP) DOĞRUSAL OLMAYAN PROGRAMLAMA (NLP) 1. Non-lineer kar analizi, 2. Kısıtlı optimizasyon, 3. Yerine koyma (substitution) yöntemi, 4. Lagranj Çarpanları Yöntemi 5. Başabaş Analizleri ve Duyarlılık Testleri

Detaylı

- Karlılık Analizi - Du Pont Analizi - Borsa Performans Oranları

- Karlılık Analizi - Du Pont Analizi - Borsa Performans Oranları - Karlılık Analizi - Du Pont Analizi - Borsa Performans Oranları Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Kârlılık Oranları: Kârlılık birçok karar ve politikalar

Detaylı

İŞ PLANI İÇİNDEKİLER. I. Özet. Mevcut Durum Analizi. Yatırım Teklifi Analizi. Beklenen Proje Çıktıları, Sonuçları ve Etkileri

İŞ PLANI İÇİNDEKİLER. I. Özet. Mevcut Durum Analizi. Yatırım Teklifi Analizi. Beklenen Proje Çıktıları, Sonuçları ve Etkileri İÇİNDEKİLER I. Özet II. Mevcut Durum Analizi III. Yatırım Teklifi Analizi IV. Beklenen Proje Çıktıları, Sonuçları ve Etkileri V. Proje İçin Pazarlama Stratejisi VI. Ekonomik Varsayımlar ve Riskler 1 I.

Detaylı

Çok değişkenli fonksiyonlar. Maksimum- Minimum

Çok değişkenli fonksiyonlar. Maksimum- Minimum 66 Bölüm 6 Ders 06 Çok değişkenli fonksiyonlar. Maksimum- Minimum 6.1 Çözümler:Alıştırmalar 06 Prof.Dr.Haydar Eş Prof.Dr.Timur Karaçay Ön Bilgi: z = f (x, y) fonksiyonu 3-boyutlu uzayda bir yüzeyin denklemidir.

Detaylı

Proje/Sipariş/İş Emri (PSI) Bazında Maliyet Analizi

Proje/Sipariş/İş Emri (PSI) Bazında Maliyet Analizi Proje/Sipariş/İş Emri (PSI) Bazında Maliyet Analizi Amaç ve Fayda Bilindiği gibi mamul maliyetleri direkt hammadde (direkt ilk madde ve ambalaj), direkt işçilik ve genel üretim giderlerinden oluşmaktadır.

Detaylı

Rekabetçi Üretim Yönetimi

Rekabetçi Üretim Yönetimi Rekabetçi Üretim Yönetimi Kayseri Nisan 09, 2009 Dr. Adem Göleç Katılımcılar: Sanayi Kuruluşları Öğretim Üyeleri Öğrenciler Önümüzdeki bir saat Bir Üretim Sistemi Kurum Stratejisi Rekabet Öncelikleri Đmalat

Detaylı

KÜRESEL OTOMOTİV OEM BOYALARI PAZARI. Bosad Genel Sekreterliği

KÜRESEL OTOMOTİV OEM BOYALARI PAZARI. Bosad Genel Sekreterliği KÜRESEL OTOMOTİV OEM BOYALARI PAZARI Bosad Genel Sekreterliği SEKTÖR ANALİZİ Otomotiv OEM boyaları dünyanın en büyük boya segmentlerinden biridir. Otomotiv OEM boyaları, 2011 yılında toplam küresel boya

Detaylı

KONU 3: DOĞRUSAL PROGRAMLAMA PROBLEMLERİ İLE İLGİLİ ÖRNEKLER

KONU 3: DOĞRUSAL PROGRAMLAMA PROBLEMLERİ İLE İLGİLİ ÖRNEKLER KONU 3: DOĞRUSAL PROGRAMLAMA PROBLEMLERİ İLE İLGİLİ ÖRNEKLER Örnek 1: Bir boya fabrikası hem iç hem dış boya üretiyor. Boya üretiminde A ve B olmak üzere iki tip hammadde kullanılıyor. Bir günde A hammaddesinden

Detaylı

01.01.2013. İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İş Yönetim Stratejileri : İşlevsel Stratejiler. Pazarlama: İşlevsel/Bölümsel Stratejiler

01.01.2013. İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İş Yönetim Stratejileri : İşlevsel Stratejiler. Pazarlama: İşlevsel/Bölümsel Stratejiler İşlevsel Stratejiler İşletmedeki yönetim düzeylerine göre yapılan strateji sınıflamasında orta veya alt yönetim düzeylerinde hazırlanmakta ve uygulanmakta olan stratejilerdir. KURUMSAL STRATEJİLER İş Yönetim

Detaylı

İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI. Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT

İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI. Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI Bu Dersimizde; Kuruluşla İlgili Bazı Temel Kavramlar Genel Olarak İşletmenin Kuruluş Aşamaları Fizibilite Çalışmalarının

Detaylı

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Dersle İlgili Konular Üretim Yönetimi Süreç Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Üretim Planlama ve Kontrolü Proje Yönetimi Kurumsal Kaynak Planlaması-ERP Kalite Yönetimi Modern

Detaylı

MALİYET VE KAR ANALİZ SENARYOLARI VE GELİŞME STRATEJİLERİ. Ali ÇAKMAKCI. Yeminli Mali Müşavir-Bağımsız Denetçi.

MALİYET VE KAR ANALİZ SENARYOLARI VE GELİŞME STRATEJİLERİ. Ali ÇAKMAKCI. Yeminli Mali Müşavir-Bağımsız Denetçi. MALİYET VE KAR ANALİZ SENARYOLARI VE GELİŞME STRATEJİLERİ Ali ÇAKMAKCI Yeminli Mali Müşavir-Bağımsız Denetçi Email: cakmakciali@taxauditingymm.com Finansal açıdan kâr planlamaları yapabilmek, alternatif

Detaylı

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Dersle İlgili Konular Üretim Yönetimi Süreç Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Üretim Planlama ve Kontrolü Proje Yönetimi Kurumsal Kaynak Planlaması-ERP Kalite Yönetimi Modern

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ 4.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER Kalite Planlaması Kalite Felsefesi KALİTE PLANLAMASI Planlama, bireylerin sınırsız isteklerini en üst düzeyde karşılamak amacıyla kaynakların en uygun

Detaylı

ÜRÜN TASARIMI VE ÜRETİM SÜRECİ SEÇİMİ

ÜRÜN TASARIMI VE ÜRETİM SÜRECİ SEÇİMİ ÜRÜN TASARIMI VE ÜRETİM SÜRECİ SEÇİMİ ÜRÜN GELİŞTİRME VE TASARIM SÜRECİ Genel olarak, farklı ve yeni bir kavramı pazardaki müşteriye sunmak için gerekli tüm faaliyetler ürün geliştirme sürecine dâhil olmaktadır.

Detaylı

Bölüm 10. İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler) İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İşlevsel Stratejiler KURUMSAL STRATEJİLER

Bölüm 10. İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler) İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İşlevsel Stratejiler KURUMSAL STRATEJİLER Bölüm 10 İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler) İşlevsel Stratejiler İşletmedeki yönetim düzeylerine göre yapılan strateji sınıflamasında orta veya alt yönetim düzeylerinde hazırlanmakta

Detaylı

SORU SETİ 10 MALİYET TEORİSİ - UZUN DÖNEM MALİYETLER VE TAM REKABET PİYASASINDA ÇIKTI KARARLARI - TEKEL

SORU SETİ 10 MALİYET TEORİSİ - UZUN DÖNEM MALİYETLER VE TAM REKABET PİYASASINDA ÇIKTI KARARLARI - TEKEL SORU SETİ 10 MALİYET TEORİSİ - UZUN DÖNEM MALİYETLER VE TAM REKABET PİYASASINDA ÇIKTI KARARLARI - TEKEL Problem 1 (KMS-2001) Bir endüstride iktisadi kârın varlığı, aşağıdakilerden hangisini gösterir? A)

Detaylı

ÜRETİM STRATEJİSİ VE VERİMLİLİK

ÜRETİM STRATEJİSİ VE VERİMLİLİK ÜRETİM STRATEJİSİ VE VERİMLİLİK İŞLETME VE ÜRETİM STRATEJİLERİ. Günümüzde rekabette farklılaşmanın giderek önem kazandığı bir piyasa ortamında işletmeler rakiplerine üstünlük sağlayabilmek için farklı

Detaylı

Duyarlılık Analizi, modelde veri olarak kabul edilmiş parametrelerde meydana gelen değişimlerin optimum çözüme etkisinin incelenmesidir.

Duyarlılık Analizi, modelde veri olarak kabul edilmiş parametrelerde meydana gelen değişimlerin optimum çözüme etkisinin incelenmesidir. ISLE 403 YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI I DERS IV NOTLAR Bağlayıcı Kısıtlar ve Bağlayıcı Olmayan Kısıtlar: Bağlayıcı Kısıtlar, denklemleri optimum çözüm noktasında kesişen kısıtlardır. Bağlayıcı-Olmayan Kısıtlar,

Detaylı

İşletmelerin Özel Hedefleri Müşteri/Çalışan memnuniyeti - eğitimi ve kariyer gelişimi

İşletmelerin Özel Hedefleri Müşteri/Çalışan memnuniyeti - eğitimi ve kariyer gelişimi İşletmelerin Genel Hedefleri Finansal Hedefler: Kârlılık ve yeni kârlı yatırımlar Pazarlama hedefleri Var olma hedefi: Ticari hayatı sürdürmek Sosyal sorumluluk ve topluma hizmet İşletmelerin Özel Hedefleri

Detaylı

BÖLÜM 1 TEDARİK ZİNCİRİ

BÖLÜM 1 TEDARİK ZİNCİRİ İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 TEDARİK ZİNCİRİ 1.1. Niçin Tedarik Zinciri?... 1 1.2. Tedarik Zinciri ve Tedarik Zinciri Yönetimi... 3 1.3. Tedarik Zinciri Yapısı... 5 1.4. İş Modelleri... 6 Kaynaklar... 7 BÖLÜM 2

Detaylı

Ekonominin Esasları TEKEL PİYASASI TEKEL PİYASASI. Tekel Piyasası

Ekonominin Esasları TEKEL PİYASASI TEKEL PİYASASI. Tekel Piyasası Ekonominin Esasları Tekel Piyasası TEKEL PİYASASI Tekel Üretimin % 25 inden fazlasının tek bir firma ya da birbirine bağlı firmalar grubunun elinde olduğu endüstri. Pür tekel Sadece bir satıcının bulunduğu

Detaylı

Gürc r an n B ange g r

Gürc r an n B ange g r Gürcan Banger Hareket Noktası Kendi işini kurmaya karar vermede başlıca etkenler şunlardır: 1. İşini kaybetmek, 2. İşsizlik döneminin uzun sürmesine tepki, 3. Bir iş fırsatının belirlenmesi, 4. Daha çok

Detaylı

D.E.Ü. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü ÜCRET GRUBU. Ücret Sistemleri ve Verimlilik. Prof.Dr. Mustafa Yaşar TINAR

D.E.Ü. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü ÜCRET GRUBU. Ücret Sistemleri ve Verimlilik. Prof.Dr. Mustafa Yaşar TINAR D.E.Ü. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü ÜCRET GRUBU Ücret Sistemleri ve Verimlilik Prof.Dr. Mustafa Yaşar TINAR Fatma ASLAN 2008463012 H.Özlem ANDİÇ 2008463006 Burcu DOYURAN..2008463041

Detaylı

LOGO İş Zekası çözümü ile kurumsal raporlama ve analizler. Cem Yılmaz Genel Müdür LOGOBI Yazılım

LOGO İş Zekası çözümü ile kurumsal raporlama ve analizler. Cem Yılmaz Genel Müdür LOGOBI Yazılım LOGO İş Zekası çözümü ile kurumsal raporlama ve analizler Cem Yılmaz Genel Müdür LOGOBI Yazılım Hakkımızda LOGOBI Yazılım A.Ş. iş zekası alanında faaliyet gösteren, Türkiye de sahip olduğu yüzlerce müşterinin

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

PAZAR NERESİDİR? Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi. Pazar Araştırması

PAZAR NERESİDİR? Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi. Pazar Araştırması Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Pazar Araştırması PAZAR NERESİDİR? Pazar mal ve hizmetlerin satışa sunuldukları ve alıcılar ile satıcıların bir araya geldikleri her yerdir. Mağaza, hal, manav, restoran,

Detaylı

TARIM ÜRÜNLERİ TİCARETİNİN ULUSLARARASI BOYUTU

TARIM ÜRÜNLERİ TİCARETİNİN ULUSLARARASI BOYUTU TARIM ÜRÜNLERİ TİCARETİNİN ULUSLARARASI BOYUTU Dış ticaretin amacı piyasadaki ihtiyacın karşılanmasıdır. Temel neden uluslararası mal hareketliliği değil, ülkenin denge arayışıdır. Ülkedeki ürün yetersizliği

Detaylı

Şekil 7.1 Bir tankta sıvı birikimi

Şekil 7.1 Bir tankta sıvı birikimi 6 7. DİFERENSİYEL DENKLEMLERİN SAYISAL ÇÖZÜMLERİ Diferensiyel denklemlerin sayısal integrasyonunda kullanılabilecek bir çok yöntem vardır. Tecrübeler dördüncü mertebe (Runge-Kutta) yönteminin hemen hemen

Detaylı

Muhasebe ve Ürün Fiyatlandırma

Muhasebe ve Ürün Fiyatlandırma Muhasebe ve Ürün Fiyatlandırma İçindekiler - Muhasebede Uzmanlık Alanları - Satış Fiyatı Tespitinde Maliyetlerin Kullanılması - Satış Fiyatı Tespit Yöntemleri 1) Üretim Maliyetine Dayanan Satış Fiyatı

Detaylı

KATKI PAYI BBN MİKTAR = TOPLAM SABİT MALİYETLER BBN TUTAR = TOPLAM SABİT MALİYETLER

KATKI PAYI BBN MİKTAR = TOPLAM SABİT MALİYETLER BBN TUTAR = TOPLAM SABİT MALİYETLER = DEĞİŞKEN MALİYETLER SATIŞ FİYATI 1. Birim satış fiyatı 20 000TL olan "Y" mamulünden dönemde 450 birim üretileceği öngörülmektedir. Üretilmesi öngörülen bu ürünler için birim başına 11 000TL değişken

Detaylı

Ders içeriği (7. Hafta)

Ders içeriği (7. Hafta) Ders içeriği (7. Hafta) 7.Üretim Teorisi 7.1. Uzun dönem ve ölçeğe göre getiri (Ölçeğin verimi) 7.2. Üretim fonksiyonu 7.3. Azalan Verim Kanunu 7.4. Tek ve iki değişkenli üretim fonksiyonları Ek Kaynak:

Detaylı

Endirekt Giderler II. ÜRETİM GİDERLERİ İlk Madde ve Malzeme Giderleri Direkt İlk Madde ve Malzemeler

Endirekt Giderler II. ÜRETİM GİDERLERİ İlk Madde ve Malzeme Giderleri Direkt İlk Madde ve Malzemeler İÇİNDEKİLER I. YÖNETİM MUHASEBESİNE GİRİŞ... 2 1. YÖNETİM MUHASEBESİNİN TANIMI VE KAPSAMI... 2 2. YÖNETİM MUHASEBESİNİN AMAÇLARI... 4 3. YÖNETİM MUHASEBESİ, MALİYET MUHASEBESİ VE FİNANSAL MUHASEBE ARASINDAKİ

Detaylı

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I İŞLETME BİRİMİ VE İŞLETMEYİ TANIYALIM YONT 101- İŞLETMEYE GİRİŞ I 1 İŞLETME VE İLİŞKİLİ KAVRAMLAR ÖRGÜT KAVRAMI: Örgüt bir grup insanın faaliyetlerini bilinçli bir şekilde, ortak

Detaylı

Girişimcilikte Simülasyon: Eğitimcinin Eğitimi

Girişimcilikte Simülasyon: Eğitimcinin Eğitimi Girişimcilikte Simülasyon: Eğitimcinin Eğitimi Giriş Modeller Uygulamalar Risk analizi Olası Analiz Simülasyon Yöntemi Envanter Simülasyonu Bekleme Hatları Avantajlar ve dezavantajlar Referanslar SUNUM

Detaylı

MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642

MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 MÜHENDİSLİK VE MÜHENDİS NEDİR? MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 Mühendislik deneyim ve uygulama yoluyla matematik ve fen ilimlerine ilişkin edinilen

Detaylı

Pazarlama Yönetiminin 2 temel fonksiyonu: Talep Yaratma ve Talep Tahminidir. Pazarlama; hangi mamullerin üretileceği ve özellikleri ile hangi

Pazarlama Yönetiminin 2 temel fonksiyonu: Talep Yaratma ve Talep Tahminidir. Pazarlama; hangi mamullerin üretileceği ve özellikleri ile hangi SATIŞ YÖNETİMİ Pazarlama Yönetiminin 2 temel fonksiyonu: Talep Yaratma ve Talep Tahminidir. Pazarlama; hangi mamullerin üretileceği ve özellikleri ile hangi fiyattan ve hangi dağıtım kanalları ile ve nasıl

Detaylı

1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ

1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ 13 1.1. Üretim, Üretim Yönetimi Kavramları ve Önemi 14 1.2. Üretim Yönetiminin Tarihisel Gelişimi 18 1.3. Üretim Yönetiminin Amaçları ve Fonksiyonları

Detaylı

OLGUNLUK DÖNEMİ İÇİN PAZARLAMA STRATEJİSİ. XII. Bölüm. Doç. Dr. Olgun Kitapcı. Olgunluk Dönemi için Pazarlama Stratejileri

OLGUNLUK DÖNEMİ İÇİN PAZARLAMA STRATEJİSİ. XII. Bölüm. Doç. Dr. Olgun Kitapcı. Olgunluk Dönemi için Pazarlama Stratejileri XII. Bölüm OLGUNLUK DÖNEMİ İÇİN PAZARLAMA STRATEJİSİ Akdeniz Üniversitesi, Pazarlama Bölümü 23.10.2016 1 pazar faaliyetlerinin zorluk katsayısının arttığı Olgunluk Dönemi için Pazarlama Stratejileri F

Detaylı

BT Maliyetlerinde Etkin Yönetim Stratejileri *

BT Maliyetlerinde Etkin Yönetim Stratejileri * PwC Türkiye V. Çözüm Ortaklığı Platformu BT Maliyetlerinde Etkin Yönetim Stratejileri * Anıl l Erkan, Kıdemli K Müdür, M Danış ışmanlık Hizmletleri Seda Babür, Danış ışman, Danış ışmanlık Hizmletleri PwC

Detaylı

İşgücü Talebinin Tahmininde Sayısal ve. ve Ayrıntılı Yöntemler. İnsan Kaynakları Planlamasında Sayısal

İşgücü Talebinin Tahmininde Sayısal ve. ve Ayrıntılı Yöntemler. İnsan Kaynakları Planlamasında Sayısal İşgücü Talebinin Tahmininde Sayısal ve Sayısal Yrd. Doç. Dr. Rıza DEMİR İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İnsan Kaynakları Planlaması ve Seçimi Dersi 2017 Talep Tahmin i İnsan kaynakları talebi veya

Detaylı

11/10/14. Yeni ürün geliştirme stratejisi Yeni ürün geliştirme süreci Yeni ürün geliştirme yönetimi Ürün yaşam döngüsü stratejileri

11/10/14. Yeni ürün geliştirme stratejisi Yeni ürün geliştirme süreci Yeni ürün geliştirme yönetimi Ürün yaşam döngüsü stratejileri Yeni ürün geliştirme stratejisi Yeni ürün geliştirme süreci Yeni ürün geliştirme yönetimi Ürün yaşam döngüsü stratejileri Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi

Detaylı

Future Forward Oplsiyon Piyasaları. Doç. Dr. A. Can BAKKALCI 1

Future Forward Oplsiyon Piyasaları. Doç. Dr. A. Can BAKKALCI 1 Future Forward Oplsiyon Piyasaları Doç. Dr. A. Can BAKKALCI 1 Döviz Türevi Ürünler Gelecek piyasasına ait ilk sözleşme 13 Mart 1851 yılında 3000 kile mısırın Haziran ayında Chicago da teslimine yönelik

Detaylı

ÖLÇME BİLGİSİ. PDF created with FinePrint pdffactory trial version http://www.fineprint.com. Tanım

ÖLÇME BİLGİSİ. PDF created with FinePrint pdffactory trial version http://www.fineprint.com. Tanım ÖLÇME BİLGİSİ Dersin Amacı Öğretim Üyeleri Ders Programı Sınav Sistemi Ders Devam YRD. DOÇ. DR. HAKAN BÜYÜKCANGAZ ÖĞR.GÖR.DR. ERKAN YASLIOĞLU Ders Programı 1. Ölçme Bilgisi tanım, kapsamı, tarihçesi. 2.

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Adı Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Sağlık Kurumlarında Yönetim ve Organizasyon HST

DERS BİLGİLERİ. Ders Adı Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Sağlık Kurumlarında Yönetim ve Organizasyon HST DERS BİLGİLERİ Sağlık Kurumlarında Yönetim ve Organizasyon HST901 3+0 6.0 6.0 Öğrencilerin yönetim ve organizasyon kavramlarını anlamaları, sağlık hizmetleri ve sağlık kurumlarının değerlendirmeleri, sağlık

Detaylı

Maliyet ve Yönetim Muhasebesine Giriş 1

Maliyet ve Yönetim Muhasebesine Giriş 1 İŞLE 305 Maliyet ve Yönetim Muhasebesine Giriş 1 Yrd. Doç. Dr. Ali COŞKUN İşletme (Türkçe) Bölümü 2007-2008 Güz Yarıyılı Muhasebe Sistemi İşletme hakkında, işletmede çıkarı bulunan taraflara bilgi sağlayan

Detaylı

1 PAZARLAMA KAVRAMI VE PAZARLAMANIN GELİŞİMİ

1 PAZARLAMA KAVRAMI VE PAZARLAMANIN GELİŞİMİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 PAZARLAMA KAVRAMI VE PAZARLAMANIN GELİŞİMİ 11 1.1. İşletme Fonksiyonu Olarak Pazarlama Fonksiyonu 13 1.1.1. Pazarlama Fonksiyonları 14 1.2. Pazarlamanın Tanımı 15 1.3. Pazarlamanın

Detaylı

Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi 5. Hafta

Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi 5. Hafta Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi 5. Hafta Dr. Mevlüt CAMGÖZ 1 Dr. Mevlüt Camgöz İçerik Tek Endeks / Pazar Modeli Sistematik Risk Sistematik Olmayan Risk Sermaye Varlıklarını Fiyatlandırma Modeli (SVFM)

Detaylı

10. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM. Yazan SAYIN SAN

10. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM. Yazan SAYIN SAN 10. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM Yazan SAYIN SAN SAN / İKTİSADİ MATEMATİK / 2 A.9. TEKEL (MONOPOL) Piyasada bir satıcı ve çok sayıda alıcının bulunmasıdır. Piyasaya başka

Detaylı

SÜREKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER

SÜREKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER SÜREKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER Sürekli Rassal Değişkenler Sürekli Rassal Değişken: Değerleriölçümyadatartımla elde edilen, bir başka anlatımla sayımla elde edilemeyen, değişkene sürekli rassal değişken denir.

Detaylı

Temelleri. Doç.Dr.Ali Argun Karacabey

Temelleri. Doç.Dr.Ali Argun Karacabey Doğrusal Programlamanın Temelleri Doç.Dr.Ali Argun Karacabey Doğrusal Programlama Nedir? Bir Doğrusal Programlama Modeli doğrusal kısıtlar altında bir doğrusal ğ fonksiyonun değerini ğ maksimize yada minimize

Detaylı