BAŞABAŞ NOKTASI VE KALDIRAÇ ANALİZLERİ 10. VE 11. HAFTA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BAŞABAŞ NOKTASI VE KALDIRAÇ ANALİZLERİ 10. VE 11. HAFTA"

Transkript

1 BAŞABAŞ NOKTASI VE KALDIRAÇ ANALİZLERİ 10. VE 11. HAFTA

2 BAŞABAŞ ANALİZİNİN YARARLARI Kâr planlamasının temel araçlarından birisi olan başabaş analizi; işletmenin değişik üretim düzeylerinde beklenen gelirleri, giderleri ve kârları arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktadır. Başabaş analizinde giderler; sabit ve değişken giderler olarak iki grupta toplanmaktadır. Kısa dönemde işletme giderlerinin sabit ve değişken olarak ayrılabilmesi bu analizin kullanımına olanak sağlamaktadır. Satışlardan elde edilen kâr, değişik üretim seviyelerinde, değişik şekillerde gerçekleşmekte; satış miktarındaki küçük bir değişme, kârlarda büyük bir değişmelere yol açabilmektedir. İşletme kârında satış miktarındaki değişiklikten daha büyük bir değişme olması, bazı üretim giderlerinin üretimdeki değişiklikten daha az ya da daha çok gerçekleşmesinden kaynaklanır.

3 BAŞABAŞ ANALİZİNİN YARARLARI Kâr hedeflerine ulaşmada gerekli iş hacminin belirlenmesi, Çeşitli üretim düzeylerinde birim maliyetlerin ve en az satış fiyatının belirlenmesi, Değişken giderler, sabit giderler ve/veya birim satış fiyatındaki değişikliklerin, işletmenin kâra geçiş noktası ve toplam kârına olabilecek etkilerinin incelenmesi, En kârlı mamül türlerinin seçilmesi ve üretim bileşiminin buna göre düzenlenmesi, Asgari satış fiyatının belirlenmesinde, Çeşitli üretim düzeylerinde birim maliyetlerin hesaplanmasında vb. gibi.

4 BAŞABAŞ ANALİZİNİN YARARLARI Yeni yapılacak yatırımlarda, risk derecesini veya emniyet marjını dikkate alarak, asgari üretim kapasitesinin ne olması gerektiğinin belirlenmesi, İşletmenin üretim kapasitesini artırması halinde, bu tür bir büyümeyi haklı gösterecek satış hacminin belirlenmesi, İşletmenin kâr hedeflerine ulaşması için gerekli iş hacminin saptanması, İşletmenin izleyeceği üretim, fiyat, yatırım politikaları konusunda yönetimin alacağı kararlara yardımcı olması,

5 BAŞABAŞ ANALİZİ DOĞRUSAL BAŞABAŞ ANALİZİNİN VARSAYIMLARI İşletmelerin giderleri; sabit ve değişken giderler olarak iki grupta toplanmaktadır. Sabit varlıklar çeşitli üretim düzeylerinde aynı kalmaktadır. Birim satış fiyatları değişmemektedir. Genel fiyat düzeyi istikrarlıdır. Değişken giderler, üretim miktarları ile aynı oranda değişmekte, azalmakta veya artmakta yani birim başına değişken gider aynı kalmaktadır. İşletmenin izlediği politikalarda değişiklik yoktur. Satışlarla üretim arasında tam bir zaman uyumu vardır; Her üretilen mal veya hizmet satılmaktadır. Üretim faktörlerinin verimliliği aynı kalmaktadır. İşletme tek çeşit mal veya hizmet üretmektedir. İşletme çeşitli mal üretiyor ise üretimin bileşimi değişmemektedir.

6 BAŞABAŞ ANALİZİ Sabit Giderler: İşletmelerde sabit giderler, belirli bir dönem içinde üretim hacmine bağlı olarak değişiklik göstermezler. Bu giderler üretim çalışmaları için yapılmış olmakla birlikte üretim düzeylerine bağlı olmaksızın, diğer bir deyişle, üretimden bağımsız olarak yapılan giderlerdir. Üretim olsa da olmasa da, üretimin miktarı artsa da, azalsa da hep aynı kalırlar. Faiz giderleri, amortismanlar, sigorta ve vergiler ile yönetici maaşları işletmelerin sabit giderlerine örnek verilebilir. Bu giderler üretimin artması veya azalması ile doğrudan ilgili olmayan, yapılması zorunlu olan giderlerdir. Sabit giderler içinde oldukça önemli yeri olan amortismanlar, sabit varlıkların aşınma ve yıpranma karşılığı olarak hesaplanan nakit çıkışı gerektirmeyen giderlerdendir. Sabit varlıklar az kullanılsalar veya hiç kullanılmasalar bile değer kaybına uğrayabilirler.

7 BAŞABAŞ ANALİZİ Değişken Giderler: Değişken giderler, bir dönem içinde iş hacmine bağlı olarak değişiklik gösteren giderlerdir. Değişken giderler üretim miktarındaki değişmelere paralel olarak değişme gösterirler. Bu tür giderler, işletmenin üretim ve satış düzeyi arttıkça artar, düştükçe azalır. En önemli değişken gider kalemleri; hammadde, direkt işçilikle işletme malzemesi ve yardımcı madde gibi materyaldir. Üretim miktarı artar ise üretimde kullanılacak hammadde ve materyal ihtiyacı da artar. Benzer şekilde artan üretim bu üretimin gerçekleştirilmesinde direkt olarak çalışacak işçi sayısının da artmasına neden olur.

8 BAŞABAŞ ANALİZİ

9 BAŞABAŞ ANALİZİ GELİR TABLOSUNUN BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİNE UYGUN HALE GETİRİLMESİ Başabaş analizinde ve çalışma kaldıracı analizinde yararlanılan temel tablo, gelir tablosudur. Başabaş analizi yapılacağı zaman, analizi yapılacak işletmelerin klasik olarak hazırlanan gelir tablosunun gelir ve gider kalemleri yeniden düzenlenerek analize hazır duruma getirilir. Gelir tablosunun analize uygun hale getirilmesi ile giderler sabit ve değişken olmak üzere iki gruba ayrılır.

10 GELİR TABLOSUNUN BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİNE UYGUN HALE GETİRİLMESİ

11 GELİR TABLOSUNUN BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİNE UYGUN HALE GETİRİLMESİ

12 BAŞABAŞ ANALİZİ Grafik Yöntemi: Doğrusal başabaş analizinin dayandığı varsayımlar göz önüne alındığında, değişken giderlerin üretim miktarının; satış hasılatının da satış miktarının doğrusal fonksiyonu olduğunu kabul etmek, başabaş noktasının hesaplanmasını sağlayacaktır.

13 BAŞABAŞ ANALİZİ Matematiksel (Cebirsel) Yöntem Başabaş analizinin varsayımları altında, bir işletmenin değişken giderlerini üretim miktarının; satış hasılatını da satış miktarının doğrusal fonksiyonları olduğu kabul edildiğinde, kâra geçiş noktasını hesaplamak kolaylaşır. Kâra geçiş üretim düzeyi, toplam giderlerle toplam gelirlerin eşit olduğu üretim düzeyi olacaktır. Bu noktada ne kâr ne de zarar vardır. Başabaş Noktasının Miktar Olarak Hesaplanması: Başabaş (kâra geçiş) noktasında işletmenin giderleri gelirlerine eşit olacağı düşünüldüğünde; F+(VxQ)=PxQeşitliğini yazmak mümkün olur. Eşitlikte; F= Sabit giderler V= Birim başına değişken gider P= Birim satış fiyatı Q= Başabaş noktası için üretilmesi ve satılması gereken miktarı göstermektedir.

14 BAŞABAŞ ANALİZİ İşletmeler başabaş üretim düzeyinde değil daha fazla üretim yaparak kâr elde etmeyi isterler. Başabaş üretim düzeyinde üretim, pazara ilk girildiğinde ya da kötü ekonomik koşullarda kısa süreli olarak düşünülen bir üretim düzeyidir. Yukarıda verilen eşitliği aşağıdaki gibi yazmak mümkündür:

15 BAŞABAŞ ANALİZİ Başabaş Noktasının Satış Değeri Olarak Hesaplanması: Başabaş noktası birim olarak hesaplanabileceği gibi satış değeri cinsinden de hesaplanabilir. Başabaş noktası satış tutarı olarak hesaplanmak istenildiğinde aşağıdaki eşitlikten yararlanılabilir:

16 Başabaş Noktası Toplam gelirlerin ve toplam giderlerin birbirlerine eşit olması için gerekli satış hacmi (Birim veya para birimi cinsinden ifade edilebilir). Miktar Olarak Başabaş Noktası Nasıl Bulunur: FVÖK = P(Q) - V(Q) - F FVÖK = Q(P - V) F P = birim fiyat V = birim başına değişken gider F = sabit giderler Q = üretilen ve satılan miktar (birim)

17 Başabaş Noktası FVÖK=0 olduğunda başabaş noktasına ulaşılır. Q(P - V) F = FVÖK Q BB (P - V) - F = 0 Q BB (P - V) = F Q BB = F / (P - V)

18 Başabaş Noktası Satış Hacmi Olarak Başabaş Noktası Nasıl Bulunur: S BB = F + (VC BB ) S BB = F + (Q BB )(V) veya S BB = F / [1 - (VC / S) ]

19 ÖRNEK: BW firması miktar ve satış hacmi olarak başabaş noktasını hesaplamak istemektedir. Firmaya ilişkin bazı veriler aşağıdaki gibidir: Sabit giderler, $ dır. Sepetlerin her biri 43,75 $ a satılmaktadır. Sepet başına değişken gider 18,75 $ dır. ÇÖZÜM: Q BB = F / (P - V) Q BB = $ / ($43,75 - $18,75) Q BB = birim S BB = (Q BB )(V) + F S BB = (4.000 )($18,75) + $ S BB = $

20 Başabaş Grafiği Toplam Gelirler Karlar Gelirler ve Giderler (TL) Kayıplar Sabit Giderler Toplam Giderler Değişken Giderler ,000 2,000 3,000 4,000 5,000 6,000 7,000 Üretilen ve Satılan Miktar

21 BAŞABAŞ NOKTASININ FORMÜLLERİ BBN BBN BBN BBN Miktar Miktar Tutar Tutar Sabit giderler = Birim Satış Fiyatı- Birim Değişken Gider Sabit giderler = Katkı Payı Sabit giderler = Birim Değişken Gider 1- Birim Satış Fiyatı Sabit giderler = Katkı Payı Oranı

22 BAŞABAŞ ANALİZİ

23 BAŞABAŞ ANALİZİ

24 BAŞABAŞ ANALİZİ Birden Fazla Mal Ve Hizmet Üretilmesi Durumunda Başabaş Analizi: İş hayatında bir çok işletme birden fazla mal ve hizmet üretmektedir. Başabaş analizinin tek bir mal ve hizmet üretimi için yapıldığı düşünülür ise bu durum başabaş analizinin yararının sınırlı kalmasına neden olacaktır. Bu kısıtı ortadan kaldırmak ve birden çok mal ve hizmet üreten işletme için başabaş noktası hesaplayabilmek için, her bir malın genel satış hacmi içindeki payı ile her mala ait değişken gider oranı (birim değişken giderlerin birim satış fiyatına oranı) nın bilinmesi gerekir. Örneğin Saray A.Ş. dört değişik model büro mobilyası üretip satacağı düşünülsün.

25 BAŞABAŞ ANALİZİ

26 BAŞABAŞ ANALİZİ

27 BAŞABAŞ ANALİZİ Diğer gelir ve giderlerin kara geçiş noktasına etkisi: Firmanın diğer gelir ve giderleri önemli tutarlara ulaşıyorsa kara geçiş analizinde dikkate alınabilir. Faaliyet dışı gelir, faaliyet dışı giderleri aşıyorsa fark sabit gider toplamından indirilmelidir. Tersi durumda ise eklenmelidir. F (Diğ.Gel. Diğ.Gid.) Başabaş N.Tutarı = (V / P)

28 BAŞABAŞ ANALİZİ (Örnek) Planlanan Satış Tutarı (1.000 TL) (Q) * 100TL (P) Sabit Giderler 400 Değişken Giderler Giderler Toplamı Faaliyet Karı 400 Diğer Gelirler 250 Diğer Giderler 100 Kar Başabaş N.Tutarı = = TL 1 ( / ) ( ) Başabaş N.Tutarı = = TL 1 ( / )

29 BAŞABAŞ ANALİZİ Hedef kar düzeyine ulaştıracak satış hasılatı: Hedef kar düzeyine ulaştıracak satış hasılatı hesaplanırken Kar hedefinin vergiden önce (brüt) olması gerekir. Eğer hedef kar net olarak verilmişse, bu durumda, net kar hedefi tutarı (1-Vergi Oranı) na bölünerek brüt değer bulunacaktır. F + Brüt Hedef Kar Tutarı Başabaş N.Tutarı = (V / P)

30 BAŞABAŞ ANALİZİ Örnek: (X) firmasının toplam sabit giderleri TL, birim değişken gider 100 TL ve birim satış fiyatı da 200 TL dir. Bu firma vergiden sonra TL kar hedefliyorsa firmayı bu hedefe ulaştıracak satış hasılatını hesaplayınız. (Vergi oranı %40) Brüt Kar H.= /(1-%40)= TL Başabaş N.Tutarı = (100 / 200) = TL

31 BAŞABAŞ ANALİZİ Satış üzerinden hedef kar yüzdesinin dikkate alınması suretiyle satış hasılatının hesabı: Hedef kar satış üzerinden yüzde olarak belirlenmesi durumunda satış hasılatı hesaplanırken hedef kar yüzdesi formülde paydada yer alan (v/p) oranına doğrudan eklenir. F Başabaş N.Tutarı = [(V / P) + SÜ%KH]

32 BAŞABAŞ ANALİZİ Örnek: (X) firmasının toplam sabit giderleri TL, birim değişken gider 100 TL ve birim satış fiyatı da 200 TL dir. Bu firmayı satışları üzerinden %25 kar hedefine ulaştıracak satış hasılatını hesaplayınız Başabaş N.Tutarı = [(100/200)+%25] = TL

33 BAŞABAŞ ANALİZİ Yatırım tutarı, devamlı sermaye veya öz sermaye üzerinden hedef kar düzeyine ulaştıracak satış hasılatı: Yatırım tutarı, devamlı sermaye veya öz sermaye üzerinden hedef kar düzeyine ulaştıracak satış hasılatı hesaplanırken hedef kar toplam sabit gidere eklenerek hesaplama yapılacaktır. F + Hedef Kar Tutarı Başabaş N.Tutarı = (V / P)

34 BAŞABAŞ ANALİZİ Örnek: (X) firmasının toplam sabit giderleri TL, birim değişken gider 100 TL ve birim satış fiyatı da 200 TL dir. Bu firmanın TL olan öz kaynakları %25 kar hedeflemektedir. Firmayı bu hedefe ulaştıracak satış hasılatını hesaplayınız. Kar Hedefi= * %25= TL Başabaş N.Tutarı = (100 / 200) = TL

35 BAŞABAŞ ANALİZİ İlave Satış Hasılatının Hesaplanması: Kara geçiş analizi, işletmenin üretim kapasitesinin genişletilmesi (yeni yatırım) durumunda, büyümeyi firma açısından haklı gösterecek satış tutarındaki artışın belirlenmesi için de kullanılabilmektedir. Sabit Giderlerdeki Artış Tutarı Başabaş N.Tutarı = (V / P)

36 BAŞABAŞ ANALİZİ Örnek: (X) firmasının toplam sabit giderleri TL, birim değişken gider 100 TL ve birim satış fiyatı da 200 TL dir. Bu firmanın TL yeni bir yatırım düşüncesi bulunmaktadır. Bu yatırım Sabit giderlerde %50 artışa neden olacaktır. Firma ayrıca yatırımı üzerinden %10 brüt kar hedeflemektedir. Firmayı bu hedefe ulaştıracak ilave satış hasılatını hesaplayınız. Kar Hedefi= * %10 = TL Sabit Giderlerdeki Artış= 750 * %50 = TL İlave Satış Hasılat = (100 / 200) = TL

37 Örnek A İşletmesinin Toplam Sabit Maliyetleri TL, Birim Satış fiyatı TL ve Birim Değişken Giderleri 800 TL ise, A İşletmesi, hangi üretim miktarında başabaş noktasına ulaşır? BBN= / ( ) = 150 adet

38 Örnek A işletmesinin Toplam Sabit Giderleri TL, Toplam Değişir Giderleri TL dir. İşletmenin toplam satışları TL olduğuna göre, satış tutarına göre BBN nı hesaplayınız. BBN= TL/[1-( TL/ TL)] BBN= TL dir.

39 BAŞABAŞ ANALİZİ Faaliyeti Durdurma Noktası: Bir firmanın kara geçiş noktası ile faaliyeti durdurma noktası birbirinden farklıdır. Bir firma kısa sürede zarar etse bile, değişken giderlerini karşılayabildiği sürece faaliyetini sürdürmelidir. Ancak bu durumda zararını azaltabilecektir. Eğer firmanın birim satış fiyatı, birim değişken giderlerinden daha düşük düzeyde ise, firma faaliyetini durdurmalıdır.

40 BAŞABAŞ ANALİZİ Nakit Başabaş Noktası: Faaliyet düzeyinin firmanın nakit durumu üzerindeki etkilerini ortaya koyabilmek için kara geçiş grafiğinden yararlanılabilir. Burada, sabit giderleri, (i)işletmeden para çıkışını gerektiren sabit giderler, (ii)para çıkışını gerektirmeyen sabit giderler (amortismanlar) diye ikiye ayırmak gerekir. Bu ayrım yapıldığı taktirde grafikte, (1)Değişken giderler, (2)Parasal sabit giderler ve (3)para çıkışı gerektirmeyen sabit giderler yer alacaktır. Şekil çizilirken; satışların tümünün peşin yapıldığını, para çıkışı gerektiren giderlerin hemen ödendiği, üretilen malların tamamının satıldığı, verginin gelir elde edildiğinde ödendiği varsayılmaktadır.

41 NAKİT BAŞABAŞ ANALİZİ Sabit maliyetlerden, nakit çıkışı gerektirmeyen giderlerin düşülmesiyle, nakit başabaş noktası bulunur. Nakit BBN=(Top. Sabit Maliyet- Nakit Çıkışı Gerektirmeyen Giderler) / (Birim Satış Fiyatı Birim Değişken Maliyet)

42 BAŞABAŞ ANALİZİ DOĞRUSAL BAŞABAŞ ANALİZİNİN SINIRLARI Başabaş analizinin yönetim ve denetim açısından yararları olmakla birlikte, bu analiz tekniğinin özellikle dayandığı varsayımları nedeniyle bazı sınırlılıkları vardır. Bu nedenle başabaş analiz tekniği kullanılırken sınırlılıkların göz önünde bulundurulması gerekir. Bu sınırlılıkları aşağıdaki gibi sıralanabilir: Başabaş noktası analizi, işletmenin satış olanaklarını ortaya koyma açısından eksik kalır. Başabaş analizinde, tüm üretim düzeylerinde satış fiyatının sabit kalacağı varsayılmaktadır. Başabaş analizinin dayandığı varsayımlardan birisi de işletme giderlerinin sabit ve değişken olarak ikiye ayrılmasıdır. Çünkü işletmelerin yarı değişken olarak tanımlayabileceği giderleri de mevcuttur.

43 BAŞABAŞ ANALİZİ Başabaş noktasının giderler açısından eksik taraflarından birisi de üretim düzeyi ne olursa olsun birim başına değişken giderlerin sabit kalacağı varsayımıdır. Başabaş analizinde kullanılan veriler, işletmenin geçmiş dönemlerine ait tarihi veriler olup analiz bu veriler üzerinden gelecekteki üretim hacmi, maliyetler ve kâr arasındaki ilişkinin nasıl olacağının ortaya konulmasına dayanır. Başabaş analizinde geleceğin belirsizliği genellikle ihmal edilen bir konudur. Başabaş analizi kısa dönemli analizlerde kullanılabilecek bir teknik olup, bu kısa dönemli analiz tekniğinden yararlanarak işletme için uzun dönemli planlar yapmak çok doğru sonuçlar vermez. Birden fazla mal veya hizmet üreten işletmelerde, üretim bileşiminde değişiklik olmayacağı varsayımı gerçekçi değildir.

44 BAŞABAŞ ANALİZİ DOĞRUSAL OLMAYAN BAŞABAŞ ANALİZİ Birim değişken giderlerin ve fiyatın her üretim düzeyinde değişmeyeceği varsayımı yerine, daha gerçekçi olarak değişebileceği düşünülürse, toplam gider ve toplam gelirler doğrusal değil eğrisel özellik gösterecektir. Tam rekabet piyasası dışındaki piyasalarda genel olarak bir malın arzı arttıkça fiyatı düşmektedir. Diğer taraftan birim başına değişken giderler de üretim düzeyine bağlı olarak değişecektir. Üretim düzeyi arttıkça belirli bir noktaya kadar değişken giderler düşerken, daha sonraki üretim düzeylerinde değişken giderlerin arttığı görülecektir. En fazla kâr toplam gelir ile toplam gider arasındaki farkın en yüksek olduğu zaman elde edilecektir.

45 BAŞABAŞ ANALİZİ DOĞRUSAL OLMAYAN BAŞABAŞ ANALİZİ

46 BAŞABAŞ ANALİZİ Doğrusal olmayan başabaş analizinin varsayımları daha gerçekçidir. Doğrusal başabaştaki gibi üretimi arttırarak kârı sürekli olarak arttırmak doğru bir yaklaşım değildir. Bununla birlikte doğrusal olmayan başabaş analizinin getirdiği hesaplama zorlukları nedeniyle genellikle doğrusal başabaş analizi tercih edilmektedir. Daha basit olan doğrusal başabaş analizi, kısa dönemli analizlerde (varsayımları önemli sapmalar yaratmayacağı için) faydalı bir araç olarak gittikçe artan bir şekilde fonksiyon görmektedir.

47 3- Y firması ile ilgili bazı veriler aşağıdaki gibidir: Sabit Giderler= $ Birim Değişken Giderler = 65$ Birim Satış Fiyatı= 100$ Kapasite= birim / yıl a) Kar hedefini satış tutarının %10 u olarak saptayan Y firmasının bu hedefe ulaşabilmesi için gerekli satış tutarı ve kapasite kullanım oranını hesaplayınız. b) Bu satış düzeyinde ortaya çıkacak %10 luk bir artışın karlılığı nasıl etkileyeceğini gösteriniz. 3- a) = / [1-(65/ /100)] = $ ve buradan / 100 = adet bul. KKO = / = %80 b) FKD = (100-65) / [ (100-65)] = / = 3,5 Satışlardaki %10 artış sonucunda karlılık %35 artar.

48 KALDIRAÇ ANALİZİ

49 FAALİYET (ÇALIŞMA) KALDIRACI Başabaş analizinde giderler sabit ve değişken giderler olarak iki grupta incelenmişti. Giderlerin hangi oranda değişken gider, hangi oranda sabit gider olduğunu açıklayan kavram faaliyet kaldıracı dır. Toplam yabancı kaynakların öz kaynaklar veya toplam kaynaklar üzerindeki etkisini açıklayan kavram ise finansal kaldıraç tır. Faaliyet kaldıracı bir bakıma işletme faaliyetlerinde sabit giderlerin kullanılma derecesidir. Faaliyet kaldıracı ile analizden amaç, belirli bir üretim düzeyinden sonra üretim arttığında kârdaki artışı da ortaya koymaktır. Aynı analiz tekniği ile üretim düzeyindeki düşüşlerin kârdaki düşüşlere etkisini de analiz etmek mümkündür.

50 FAALİYET (ÇALIŞMA) KALDIRACI İşletmenin ürettiği mala talep yetersiz ve bu talebin yakın bir gelecekte artma olasılığı yoksa, üretim kapasitesinin talep miktarının çok üzerinde tutulmasına gerek yoktur. Kapasite gereğinden fazla tespit edilirse, sabit giderlerin çokluğu işletmenin başabaş noktasına ulaşmama sonucunu ortaya çıkaracak, dolayısıyla işletme zararla çalışma durumunda kalacaktır. Bununla birlikte işletmenin giderleri arasında sabit giderleri yüksek ise, işletmenin satışlarındaki ufak bir değişiklik kar üzerinde çok daha büyük oranlarda değişiklik olmasına neden olur ki bu durum kaldıraç etkisi olarak isimlendirilir.

51 FAALİYET (ÇALIŞMA) KALDIRACI Faaliyet kaldıracı, kısa süreli analiz tekniği olarak en belirgin şekilde sabit giderleri yüksek olan faaliyet kollarında, örneğin hava yollarında, demiryollarında vb. kullanılır. Bir işletmenin belirli bir üretim düzeyindeki faaliyet kaldıracı derecesi; faiz ve vergiden önceki kârdaki yüzdesel değişmenin (FVÖK), satış tutarındaki göreli değişmeye bölünmesi yoluyla bulunur.

52 Örnek: A işletmesinin TL lık satış düzeyindeki FVÖK TL dir. İşletmenin satışlarının % 10 artığını düşünürsek satışlar TL olur. Bu satış düzeyinde işletmenin FVÖK ı TL gerçekleşir. Faaliyet Kaldıraç Derecesi aşağıdaki gibi bulunur: ΔFVÖK FKD= FVÖK = = 2 ΔSatışlar Satışlar

53 Farklı Firmaların Giderleri ve Faaliyet Kaldıraç Dereceleri Aşağıdaki Tablolarda firmalara ait çeşitli veriler verilmiştir. Bu verilerle işletmelerin faaliyet kaldıraç derecelerindeki farklılıklar gözler önüne serilmeye çalışılmıştır. X Firması Satış Fiyatı 2 TL Sabit Giderleri: TL Değişken Giderleri:1,5 TL Y Firması Satış Fiyatı 2 TL Sabit Giderleri: TL Değişken Giderleri:1,2 TL Z Firması Satış Fiyatı 2 TL Sabit Giderleri: TL Değişken Giderleri:1TL Örnek Kaynağı:

54 X Firması Satış Miktarı Sabit Giderler Değişken Giderler Toplam Giderler Toplam Gelirler Kar veya Zarar

55 X Firması Gelirler ve Giderler BBN Satış Miktarı (Birim) Sabit Giderler Toplam Giderler Kar veya Zarar Toplam Gelirler

56 Y Firması Satış Miktarı Sabit Giderler Değişken Giderler Toplam Giderler Toplam Gelirler Kar veya Zarar

57 Y Firması Gelirler ve Giderler BBN Sabit Giderler Toplam Giderler Kar veya Zarar Toplam Gelirler Satış Miktarı (Birim)

58 Z Firması Satış Miktarı Sabit Giderler Değişken Giderler Toplam Giderler Toplam Gelirler Kar veya Zarar

59 Z Firması Gelirler ve Giderler BBN Sabit Giderler Toplam Giderler Kar veya Zarar Toplam Gelirler Satış Miktarı (Birim)

60 Farklı Firmaların Giderleri ve Faaliyet Kaldıraç Dereceleri Yukarıdaki Y firmasının birim satış miktarı ile ilgili örnek formülle çözersek: (2-1,2) ÇKD= = (2-1,2)

61 Farklı Firmaların Giderleri ve Faaliyet Kaldıraç Dereceleri Bu sonuç Y işletmesinde satış tahmini birimden %1 lik saptığı taktirde karlılığın %2 sapacağı anlamına gelmektedir. Yukarıdaki formül kullanılarak üç firmanın birimlik satış miktarı için çalışma kaldıraç dereceleri A firması için 2, Y firması için 2,7, Z firması için 4 bulunacaktır. Aşağıdaki tabloda örnek daha ayrıntılı açıklanacaktır.

62 Farklı Firmaların Giderleri ve Faaliyet Kaldıraç Dereceleri X Firması Y Firması Z Firması 1) Birimde Net Faaliyet Karı 2) Birimde Net Faaliyet Karı 3) Net Faaliyet Karındaki % Değişme (1-2)/2 Satış Miktarındaki Değişme Çalışma Kaldıraç Derecesi % 50 % 67 %100 % 25 %25 %25 2 2,7 4

63 Dolayısıyla, satış tahmini birimden % 1 farklı olursa kar; X işletmesinde % 2, Y işletmesinde % 2,7, Z işletmesinde % 4 farklı olacak demektir. Çünkü Z de sabit giderler daha fazladır.

64 FAALİYET (ÇALIŞMA) KALDIRACI Saray A.Ş. nin satışlarında %10 luk artışın olduğu varsayılır ise, aşağıdaki eşitlik yardımı ile Saray A.Ş. nin faaliyet kaldıracı bulunabilir:

65 FAALİYET (ÇALIŞMA) KALDIRACI Faaliyet Kaldıraç Derecesi Satışlardaki yüzde birlik değişmenin neden olduğu firma faaliyet karındaki (FVÖK) yüzde değişimdir. FKD (Q üretim veya satış seviyesinde ) = Faaliyet karında (FVÖK) yüzde değişim Üretim veya satışlarda yüzde değişim Tek bir ürün veya tek ürün üreten firma için FKD nin hesaplanması. FKD Q birim = Q (P - V) Q (P - V) - F = Q Q -Q BB

66 FAALİYET (ÇALIŞMA) KALDIRACI Çok sayıda ürün üreten firma için FKD nin hesaplanması. FKD S para birimi olarak satışlar Lisa Miller birim ve birim satış düzeylerinde faaliyet kaldıraç derecesini hesaplamak istemektedir. Aşağıdaki veriler sunulmuştur: Sabit giderler $ dır. Üretilen Sepetlerin her biri 43,75 $ a satılmaktadır. Değişken giderler sepet başına 18,75 $ dır. = = S -V S - V - F FVÖK + F FVÖK

67 FAALİYET (ÇALIŞMA) KALDIRACI Önceden hesaplanan başabaş noktasına (4.000 birim) göre yapılan hesaplama: FKD birim = = FKD birim = = 2 Faaliyet kaldıracı nedeniyle, birimin üzerindeki satış düzeylerinde %1 artış FVÖK ü %2 artırır.

68 FAALİYET (ÇALIŞMA) KALDIRACI 5 Faaliyet Kaldıraç Derecesi (FKD) ,000 4,000 6,000 8,000 Q BB Üretilen ve Satılan Miktar

69 FAALİYET (ÇALIŞMA) KALDIRACI FKD, bir firmanın faaliyet karlılığının firma satışlarındaki değişimlere olan duyarlılığının sayısal bir ölçütüdür. Bir firma başabaş noktasına ne kadar yakın faaliyet gösterirse, FKD sinin mutlak değeri de o kadar yüksek olur. Firmaları karşılaştırırken, en yüksek FKD ye sahip firma satışlardaki bir değişikliğe karşı en duyarlı olan firmadır.

70 FAALİYET (ÇALIŞMA) KALDIRACI Faaliyet Kaldıracı ve İşletme Riski: İşletmelerin değişik risk grupları içinde bulunması kârlılıklarını da riske bağlı olarak değişik ölçülerde etkilemektedir. İşletmenin faaliyet kaldıracı derecesini etkileyen çeşitli faktörler vardır. Faaliyet kaldıracı, satışlardaki yüzdesel değişmenin kârlardaki yüzdesel değişme ile karşılaştırılması sonucunda elde edilir. Bir çok işletmede satışların artması kârların daha yüksek oranda artmasına neden olmaktadır. Bir işletmede kârlar satışlardaki artıştan daha hızlı artıyorsa bu işletmeler için riskleri ve çalışma kaldıracı derecesi yüksek işletmeler olduğu söylenebilir. Çalışma kaldıracı yüksek olmakla birlikte risk düzeyi düşük olan işletmelere, kamu hizmeti veren telefon, taşımacılık ve elektrik işletmeleri örnek verilebilir.

71 FAALİYET (ÇALIŞMA) KALDIRACI İş Riski Firmanın faaliyetlerindeki fiziksel belirsizliktir. Etkisi firmanın faaliyet karında (FVÖK) değişkenlik olarak kendini göstermektedir. FKD iş riskinin sadece tek bir bileşenidir ve sadece satışların ve üretimle ilgili giderlerin değişkenliği halinde ortaya çıkmaktadır. FKD, faaliyet karındaki değişkenliği ve böylece iş riskini ölçülebilir hale getirmektedir.

72 FİNANSAL KALDIRAÇ DERECESİ Finansal kaldıraç işletmenin belirli bir dönemde borçlandığı varsayımıyla, borçların kârlılığı ne ölçüde etkilediğini ortaya koymak için yapılan bir analiz tekniğidir. Gereğinden az borçlanma kârlılığı düşürdüğü gibi, gereğinden fazla ve yüksek maliyetli borçlanma da kârlılığın düşmesine yol açar. İşletmeler genelde varlıklarını öz kaynaklar ve yabancı kaynaklar olmak üzere iki yoldan finanse ederler. Finansal kaldıraç yardımı ile bir işletmede faiz ve vergiden önceki kârın (FVÖK) net kâr ya da hisse başına düşen kâra (HBK) etkisi analiz edilir. İşletmenin faiz ve vergiden önceki kârı arttığında, buna bağlı olarak hisse başına kârı da artar. Bununla birlikte, borçla finanse edilen işletmelerin kârlılıklarındaki artışlar sonucu hisse başına düşen kârları, öz sermaye ile finansman seçeneğini tercih eden işletmelerin hisse başına düşen kârlarına göre daha fazla artış gösterir.

73 FİNANSAL KALDIRAÇ DERECESİ Finansal kaldıraç derecesi (Fi.KD), hisse başına kârdaki artışların yüzdesinin toplam kârdaki artışların yüzdesine bölünmesi ile bulunur.

74 FİNANSAL KALDIRAÇ DERECESİ İşletmelerde sabit maliyetlerin düşük ya da yüksek olmasının ortaya koyulmasında gerekli analizi yapmak için çalışma (faaliyet) kaldıraç derecesine bakılır. Sabit varlıkların finansmanında kullanılan sermaye yapısının, hisse başına kâra etkisini ölçmede ise finansal kaldıraç derecesi kullanılır. Saray A.Ş. nin değişik kârlılık alternatifleri aşağıdaki tabloda verilmiştir.

75 FİNANSAL KALDIRAÇ DERECESİ

76 FİNANSAL KALDIRAÇ DERECESİ Finansal Kaldıraç Firmanın sabit finansman giderleri kullanımını ifade eder. Finansal kaldıraçtan yararlanmak isteğe tabidir. Firma hissedarlarının getirilerini artırmak için bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Finansal Kaldıraç Derecesi işletme karındaki %1 lik bir artışa karşılık hisse başına kardaki artış yüzdesi Finansal Kaldıraç Derecesi = %Değişim HBK %Değişim FVÖK

77 FİNANSAL KALDIRAÇ DERECESİ Finansal Kaldıraç ve Finansal Risk İşletmenin hisse senedi başına düşen gelirleri, işletmenin varlıklarının finansmanında kullanılan finansal kaynaklar ile yakından ilgilidir. İşletme varlıklarının finansmanında kullandığı yabancı kaynaklar (borçlar) ve imtiyazlı hisse senetleri gibi fon kaynakları işletmeler için sabit kaynak maliyetini ortaya çıkarır. Sabit kaynak maliyeti işletmelerin finansal risklerinin ortaya çıkmasına etki eder. İşletmenin fon kaynaklarında sabit maliyetinin artması finansal kaldıracının derecesini artırmaktadır. Sabit fon maliyetinin artması; işletmenin finansal yükümlülüklerini karşılayabilmesi için kârını artırmasını gerektirir ki bu durum sonuçta işletmenin finansal riskini yükseltir.

78 BİRLEŞİK KALDIRAÇ DERECESİ

79 BİRLEŞİK KALDIRAÇ DERECESİ

80 Toplam Firma Riski Toplam Firma Riski -- HBK da ki değişkenlik yani diğer bir ifade ile iş ve finansal riski içerir. Toplam firma riski = iş riski + finansal risk CV HBK toplam risk ölçütüdür. CV FVÖK iş riski ölçütüdür Bu ikisi arasındaki fark finansal riski oluşturur. Toplam Kaldıraç Derecesi Satışlardaki %1 lik bir artışın HBK daki sebep olduğu % değişim Belirli bir Q miktarı için Toplam Kaldıraç = %Değişim HBK %Değişim Satışlar

81 Borç Uygun Finansal Kaldıraç Kapasitesi Firmanın rahatlıkla çevirebileceği miktarda olan maksimum borç tutarıdır. Firmalar öncelikle; Gelecek için beklenen nakit akışlarını analiz etmelidir. Beklenen Gelecek Nakit akışları daha büyük ve istikrarlı oldukça borçlanma kapasitesi artacaktır. Sabit Ödemlerin İçerisinde : Anapara ödemeleri, faiz ödemeleri, kira ödemeleri ve imtiyazlı hisse senedi ödemeleri yer alır.

82 Diğer Analiz Metodları Sermaye Yapısı Firmanın uzun dönemli, Borç, Özsermaye ve Tercihli Hisse senetlerinde oluşan finansman karmasıdır. Firmalar sıklıkla aynı işkolunda faaliyet gösteren diğer eşit kurumlarla kıyaslanırlar. Genel kurallardan geniş sapmalar mutlaka düzeltilmelidir. Örneğin borç/özkaynak oranının endüstri medyan değeri finansal kaldıraç kıyaslaması için kullanılıyor olabilir.

83 2- Bir firmada; Üretim kapasitesi: birim / yıl Kapasite Kullanım Oranı: % 50 Birim Satış Fiyatı: 1000 $ Birim Değişken Gider: 750 $ Toplam Sabit Gider: $ Toplam Borçlar: $ Borçların Faiz Oranı: %25 Bu üretim düzeyinde söz konusu firmanın faaliyet ve finansman kaldıraç dereceleri ile birleşik kaldıraç derecesini hesaplayınız ( ) FAKD = = = 1, ( ) ( ) FİKD = = = 1, ( ) ( ) BİKD = 1,67 * 1,25 = 2,0875

ISL 418 FİNANSAL VAKALAR ANALİZİ

ISL 418 FİNANSAL VAKALAR ANALİZİ 4. HAFTA ISL 418 FİNANSAL VAKALAR ANALİZİ ve Kaldıraç Analizleri Doç. Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr Kara Geçiş Analizi Başabaş noktası olarak da bilinen kara geçiş noktası analizi işletmelerde

Detaylı

B E Y K E N T Ü N İ V E R S İ T E S İ Page 1 of 7

B E Y K E N T Ü N İ V E R S İ T E S İ Page 1 of 7 B E Y K E N T Ü N İ V E R S İ T E S İ Page 1 of 7 12. HAFTA Geri Anasayfa İleri 12. FAALİYET VE FİNANSMAN KALDIRACI Bir firmanın giderlerinin yapısı ile karlılığı arasındaki ilişki nedir? Bir işletme ne

Detaylı

11. HAFTA MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ. Başabaş Analiz Yöntemi. Yrd. Doç. Dr. Tahir AKGÜL

11. HAFTA MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ. Başabaş Analiz Yöntemi. Yrd. Doç. Dr. Tahir AKGÜL 11. HAFTA MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ Yrd. Doç. Dr. Tahir AKGÜL Başabaş Analiz Yöntemi BAŞA-BAŞ NOKTASI ANALİZİ Başa-baş noktası, üretim miktarı, maliyet akışları ve satış gelirleri arasındaki ilişkilere dayanarak,

Detaylı

Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi FİNANSMANI İŞLETME Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi KALDIRAÇ DERECELERİ 2 Faaliyet Riski İşletmeler

Detaylı

Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi YÖNETİM FİNANSAL Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi SERMAYE YAPISI ARAÇLARININ TERCİHİ 2 FİNANSAL KARAR

Detaylı

ORAN ANALİZİ 8. VE 9. HAFTA

ORAN ANALİZİ 8. VE 9. HAFTA ORAN ANALİZİ 8. VE 9. HAFTA Genel Olarak Oran Analizi p Oran analizi tekniğinin amacı, finansal tablo kalemlerinin aralarındaki anlamlı ve yararlı ilişkilerden yola çıkarak bir işletmenin cari finansal

Detaylı

BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ

BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ Herhangi bir işe girişirken, genellikle o iş için harcanacak çaba ve kaynaklarla, o işten sağlanacak fayda karşılaştırılır. Bu karşılaştırmada amaç, kaynaklara (üretim faktörlerine)

Detaylı

İŞLETMENİN GELİR- GİDER VE KÂR HEDEFLERİ

İŞLETMENİN GELİR- GİDER VE KÂR HEDEFLERİ İŞLETMENİN GELİR- GİDER VE KÂR HEDEFLERİ İşletme yöneticileri belli bir dönem sonunda belli miktarda kâr elde etmeyi hedeflerler. Kâr = Gelirler - Giderler Olduğuna göre, kârı yönetmek aslında gelirler

Detaylı

MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı

MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı Kârlılık Durumu Oranları İşletmenin değişik ölçütlere göre kârlılık düzeylerini

Detaylı

15 MART /1. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ SINAVI SORULAR

15 MART /1. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ SINAVI SORULAR 15 MART 2009-2009/1. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ SINAVI SORULAR 1- Bir işletmenin 2007 ve 2008 yıllarına ilişkin bazı faaliyet bilgileri aşağıdaki gibidir. Bu

Detaylı

SERMAYE VE DOĞAL KAYNAK PİYASALARI 2

SERMAYE VE DOĞAL KAYNAK PİYASALARI 2 SERMAYE VE DOĞAL KAYNAK PİYASALARI 2 1. SERMAYE, YATIRIM VE TASARRUF 2 1.1. SERMAYE VE YATIRIM 2 1.2. TASARRUF VE PORTFÖY TERCİHİ 2 1.3. SERMAYE PİYASASI 3 2. SERMAYE TALEBİ 3 2.1. YATIRIMIN NET BUGÜNKÜ

Detaylı

EK MALİ TABLOLAR-1 2. HAFTA SATIŞLARIN MALİYETİ, KAR DAĞITIM VE FON AKIM TABLOLARI

EK MALİ TABLOLAR-1 2. HAFTA SATIŞLARIN MALİYETİ, KAR DAĞITIM VE FON AKIM TABLOLARI EK MALİ TABLOLAR-1 2. HAFTA SATIŞLARIN MALİYETİ, KAR DAĞITIM VE FON AKIM TABLOLARI SATIŞLARIN MALİYETİ TABLOSU p Satışların maliyeti tablosu, gelir tablosunun tamamlayıcısı niteliğinde bir mali tablodur.

Detaylı

MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642

MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 MÜHENDİSLİK VE MÜHENDİS NEDİR? MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 Mühendislik deneyim ve uygulama yoluyla matematik ve fen ilimlerine ilişkin edinilen

Detaylı

A ALAN BİLGİSİ TESTİ İŞLETME VE MUHASEBE

A ALAN BİLGİSİ TESTİ İŞLETME VE MUHASEBE ALAN BİLGİSİ TESTİ İŞLETME VE MUHASEBE İŞLETME VE MUHASEBE ALANINA AİT SORULARIN CEVAPLARINI CEVAP KÂĞIDINIZDA BU ALANLA İLGİLİ YERE İŞARETLEYİNİZ. 161. İşletme sahibinin ya da ortaklarının işletmenin

Detaylı

ISLETME SERMAYESİ İHTİYACININ HESAPLANMASI

ISLETME SERMAYESİ İHTİYACININ HESAPLANMASI ISLETME SERMAYESİ İHTİYACININ HESAPLANMASI 1 İşletme Sermayesi İhtiyacının Hesaplanmasında Kullanılan Yöntemler Faaliyet Devri Katsayısına Göre Günlük Masraf Tutarına Göre Schmallenbach Formülüyle Rasyo

Detaylı

FİNANSAL PLANLAMA USB- PROFORMA MALİ TABLOLAR KSB- NAKİT BÜTÇESİ 12. 13. VE 14. HAFTA

FİNANSAL PLANLAMA USB- PROFORMA MALİ TABLOLAR KSB- NAKİT BÜTÇESİ 12. 13. VE 14. HAFTA FİNANSAL PLANLAMA USB- PROFORMA MALİ TABLOLAR KSB- NAKİT BÜTÇESİ 12. 13. VE 14. HAFTA FİNANSIN FONKSİYONLARI p Finansal Analiz p Finansal Planlama p Fonların Sağlanması p Fonların Yatırımı p Özel Sorunlara

Detaylı

MALATYA SMMMO - TESMER MALĐYET MUHASEBESĐ KURS NOTLARI. M.Bahadır r ALTAŞ

MALATYA SMMMO - TESMER MALĐYET MUHASEBESĐ KURS NOTLARI. M.Bahadır r ALTAŞ MALATYA SMMMO - TESMER MALĐYET MUHASEBESĐ KURS NOTLARI ŞUBAT-2010 M.Bahadır r ALTAŞ Maliyet Muhasebesi ile Finansal Muhasebe Arasındaki Farklar Finansal Muhasebe Đç ve dışd gruplara bilgi verir Tutarlar

Detaylı

Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi FİNANSMANI İŞLETME Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi İşletme Sermayesi Yönetimi 2 İşletme Sermayesi İşletme

Detaylı

http://www.cengizonder.com Temel Finans Matematiği Örnek Soru Çözümleri Sayfa. 1 Eylül 2009

http://www.cengizonder.com Temel Finans Matematiği Örnek Soru Çözümleri Sayfa. 1 Eylül 2009 http://www.cengizonder.com Temel Finans Matematiği Örnek Soru Çözümleri Sayfa. 1 SORU - 1 31.12.2009 itibariyle, AIC Şirketi'nin çıkarılmış sermayesi 750.000.000 TL olup şirket sermayesini temsil eden

Detaylı

MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı

MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı Faaliyet Etkinliği (Verimlilik) Oranları Faaliyet etkinliği, temel olarak net satışlara

Detaylı

gerçekleşen harcamanın mal ve hizmet çıktısına eşit olmasının gerekmemesidir

gerçekleşen harcamanın mal ve hizmet çıktısına eşit olmasının gerekmemesidir BÖLÜM 5 Açık Ekonomi Açık Ekonomi Önceki bölümlerde kapalı ekonomi varsayımı yaptık Bu varsayımı terk ediyoruz çünkü ekonomilerin çoğu dışa açıktır. Kapalı ve açık ekonomiler arasındaki fark açık ekonomide

Detaylı

Finansal Yatırım ve Portföy Yönetimi. Ders 5

Finansal Yatırım ve Portföy Yönetimi. Ders 5 Finansal Yatırım ve Portföy Yönetimi Ders 5 FİNANSIN TEMEL SORULARI: Riski nasıl tanımlarız ve ölçeriz? Farklı finansal ürünlerin riskleri birbirleri ile nasıl alakalıdır? Riski nasıl fiyatlarız? RİSK

Detaylı

Mali Analiz Teknikleri

Mali Analiz Teknikleri Mali Analiz Teknikleri Karşılaştırmalı Tablo analizi (Yatay Analiz) Yüzde Analizi (Dikey Analiz) Eğilim Yüzdeleri Analizi (Trend Analizi) Oran Analizi ORAN ANALİZİ Bir işletmenin mali tablolarında yer

Detaylı

KATKI PAYI BBN MİKTAR = TOPLAM SABİT MALİYETLER BBN TUTAR = TOPLAM SABİT MALİYETLER

KATKI PAYI BBN MİKTAR = TOPLAM SABİT MALİYETLER BBN TUTAR = TOPLAM SABİT MALİYETLER = DEĞİŞKEN MALİYETLER SATIŞ FİYATI 1. Birim satış fiyatı 20 000TL olan "Y" mamulünden dönemde 450 birim üretileceği öngörülmektedir. Üretilmesi öngörülen bu ürünler için birim başına 11 000TL değişken

Detaylı

FİNANSAL YÖNETİM-I KISA ÖZET KOLAYAOF

FİNANSAL YÖNETİM-I KISA ÖZET KOLAYAOF FİNANSAL YÖNETİM-I KISA ÖZET KOLAYAOF 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE- Finansal Yönetim ve Fonksiyonları...... 4 2. ÜNİTE-Finansal Sistem, Finansal Piyasalar, Finansal Araçlar

Detaylı

FİNANSAL YÖNETİME İLİŞKİN GENEL İLKELER. Prof. Dr. Ramazan AKTAŞ

FİNANSAL YÖNETİME İLİŞKİN GENEL İLKELER. Prof. Dr. Ramazan AKTAŞ FİNANSAL YÖNETİME İLİŞKİN GENEL İLKELER Prof. Dr. Ramazan AKTAŞ 1 İçerik Finansal Yönetim, Amaç ve İşlevleri Piyasalar, Yatırımlar ve Finansal Yönetim Arasındaki İlişkiler İşletmelerde Vekalet Sorunu (Asil

Detaylı

FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ

FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2011/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 3 Temmuz 2011-Pazar 13:30-15:00 SORULAR SORU 1: Tek Düzen Muhasebe Sistemine göre düzenlenen (Çok Kademeli Rapor Tipi-Özet-Ayrıntılı)

Detaylı

KREDİ TALEPLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Ders:

KREDİ TALEPLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Ders: KREDİ TALEPLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Ders: 21.11.2017 YARARLANILAN KAYNAKLAR - KREDİ TALEPLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Dr. Öztin AKGÜÇ (ARAYIŞ BASIM) - MALİ TABLOLAR ANALİZİ Dr. Öztin AKGÜÇ (ARAYIŞ BASIM)

Detaylı

Kullanılan muhasebe yöntemlerinin kısa bir. (5-10 yılı kapsayan mali tablo bilgileri, özellikle finansal planlama için) Varsa denetçilerin raporu.

Kullanılan muhasebe yöntemlerinin kısa bir. (5-10 yılı kapsayan mali tablo bilgileri, özellikle finansal planlama için) Varsa denetçilerin raporu. Finansal Analiz Finansal Analiz Doç.Dr. Oktay Taş 1 Finansal Analiz Bir işletmenin Faaliyetleri sonucu oluşan finansal tabloların incelenmesi değerlendirilmesi sürecidir. Đşletmenin faaliyet sonuçlarının,

Detaylı

Muhasebe ve Ürün Fiyatlandırma

Muhasebe ve Ürün Fiyatlandırma Muhasebe ve Ürün Fiyatlandırma İçindekiler - Muhasebede Uzmanlık Alanları - Satış Fiyatı Tespitinde Maliyetlerin Kullanılması - Satış Fiyatı Tespit Yöntemleri 1) Üretim Maliyetine Dayanan Satış Fiyatı

Detaylı

KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ

KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ Kuruluş yeri belirlenen bir üretim biriminin üretim miktarı açısından hangi büyüklükte veya kapasitede olması gerektiği işletme literatüründe kapasite planlaması

Detaylı

İŞLETMELER AÇISINDAN KAPASİTE

İŞLETMELER AÇISINDAN KAPASİTE İŞLETMELER AÇISINDAN KAPASİTE 8.11.2016 osenses@ktu.edu.tr 1 İşletmeler açısından kapasite planlaması üzerinde önemle durulması gereken bir kavramdır. İşletmeler ancak kapasiteleri ölçüsünde üretim yapabilirler.

Detaylı

SERMAYE MALİYETİ. Prof. Dr. Aydın Yüksel MAN 504T Yön. için Finansal Analiz & Araçları Ders: Sermaye Maliyeti

SERMAYE MALİYETİ. Prof. Dr. Aydın Yüksel MAN 504T Yön. için Finansal Analiz & Araçları Ders: Sermaye Maliyeti SERMAYE MALİYETİ 1 Giriş İşlenecek ana başlıkları sıralarsak: Firmanın ihraç ettiği menkul kıymetler için istenen getiri oranlarının hesaplanması Sermaye maliyetinin hesaplanması Yeni bir proje için hangi

Detaylı

FİNANSAL YÖNETİM ÇALIŞMA SERMAYESİ

FİNANSAL YÖNETİM ÇALIŞMA SERMAYESİ FİNANSAL YÖNETİM İŞLETME (ÇALIŞMA) SERMAYESİ YÖNETİMİ VE Yrd.Doç.Dr. Serkan ÇANKAYA ÇALIŞMA SERMAYESİ Kısa vadeli veya cari varlıklar ve borçlar topluca çalışma sermayesi olarak bilinir. Dönen Varlıklar:

Detaylı

MALİYETE GÖRE FİYATLANDIRMA

MALİYETE GÖRE FİYATLANDIRMA MALİYETE GÖRE FİYATLANDIRMA Ürün fiyatlama kararlarında ilk adım fiyat belirleme olduğuna göre öncelikle fiyatın belirlenmesi gerekmektedir. Maliyete göre fiyatlandırma yapılırken ürünün maliyeti dikkate

Detaylı

SERMAYE YAPISI ARAÇLARININ TERCİHİNDE FVÖK-HBK ANALİZİ

SERMAYE YAPISI ARAÇLARININ TERCİHİNDE FVÖK-HBK ANALİZİ FİNANSAL PLANLAMA Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi SERMAYE YAPISI ARAÇLARININ TERCİHİNDE FVÖK-HBK ANALİZİ

Detaylı

Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi PLANLAMA FİNANSAL Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi SERMAYE MALİYETİ 2 Sermaye Maliyeti Bilançonun pasif

Detaylı

www.saitkaygusuz.com skaygusuz@uludag.edu.tr STOKLAR TMS-2

www.saitkaygusuz.com skaygusuz@uludag.edu.tr STOKLAR TMS-2 1 STOKLAR TMS-2 Üretim İşletmelerinde Stoklar 2 Stoklar aynı zamanda işletme tarafından üretilen mamulleriya da üretimde olan yarı mamulleri ve üretim sürecinde kullanılmak üzere bekleyen ilk madde ve

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 3. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 3. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 3 Ürün Tasarımı -Ürün Yaşam Süreci Eğrisi- Satışlar Giriş (Pazara Sunma) Büyüme Olgunluk Düşüş Araştırma ve Geliştirme (Ürün Tasarımı) Zaman Ürün Tasarımı Ürünün (hizmetin) niteliklerinin

Detaylı

MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ

MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ 1 MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ Mali analiz, bir işletmenin mali durumunun ve mali yönden gelişmesinin yeterli olup olmadığını belirlemek için, mali tablo kalemlerindeki değişikliklerin, aralarındaki ilişkilerin,

Detaylı

YETERLİLİK Finansal Tablolar Analizi Soru01

YETERLİLİK Finansal Tablolar Analizi Soru01 01. ZTE işletmesine ait 4 yıllık mali durum ve 2017 yılı faaliyet sonuçlarını gösteren tablolar ekli listede sunulmaktadır. İşletmeye ait aşağıdaki verilmiş olan bilgileri hesaplayıp, yorumlayınız. (a)

Detaylı

EK MALİ TABLOLAR-2 3. HAFTA NAKİT AKIM TABLOSU NET İŞLETME SERMAYESİ DEĞİŞİM TABLOSU

EK MALİ TABLOLAR-2 3. HAFTA NAKİT AKIM TABLOSU NET İŞLETME SERMAYESİ DEĞİŞİM TABLOSU EK MALİ TABLOLAR-2 3. HAFTA NAKİT AKIM TABLOSU NET İŞLETME SERMAYESİ DEĞİŞİM TABLOSU NAKİT AKIM TABLOSU p Nakit Akım Tablosu, bir işletmede belli bir dönemde nakit hareketlerini açıklayan bir tablodur.

Detaylı

DEHA EĞİTİM KURUMLARI

DEHA EĞİTİM KURUMLARI ABC sanayi ve ticaret A.Ş. nin --- ve hesap dönemlerine ilişkin Bilanço ve Gelir Tablolarına ait veriler aşağıdaki tablolarda gösterilmiştir: ABC sanayi ve ticaret A.Ş. nin..--- ve Tarihleri itibariyle

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Eşref Savaş BAŞCI

Yrd. Doç. Dr. Eşref Savaş BAŞCI SERMAYE MALİYETİ Yrd. Doç. Dr. Eşref Savaş BAŞCI İçerik Öz Sermaye Maliyeti İmtiyazlı Hisse Senedi Maliyetinin Yaygın (Adi) Hisse Senedinin Maliyetinin Finansal Varlıkları Fiyatlama Modeline Göre Özsermaye

Detaylı

DEĞERE DAYALI YÖNETİM ve FİRMA DEĞERİNİN TESPİTİ. Prof. Dr. Ramazan AKTAŞ

DEĞERE DAYALI YÖNETİM ve FİRMA DEĞERİNİN TESPİTİ. Prof. Dr. Ramazan AKTAŞ DEĞERE DAYALI YÖNETİM ve FİRMA DEĞERİNİN TESPİTİ Prof. Dr. Ramazan AKTAŞ İçerik Değer Kavramı Nominal değer Defter değeri Tasfiye değeri İşleyen teşebbüs değeri Piyasa (borsa) değeri ve Teorik ya da İçsel

Detaylı

2018/1. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Finansal Yönetim 27 Mart 2018 Salı (Sınav Süresi 2 Saat)

2018/1. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Finansal Yönetim 27 Mart 2018 Salı (Sınav Süresi 2 Saat) 2018/1. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Finansal Yönetim 27 Mart 2018 Salı 18.00 (Sınav Süresi 2 Saat) SORULAR SORU 1-a) Y Ltd. Şti. üç farklı ürün üretip satmaktadır. Şirketin sabit giderleri toplamı

Detaylı

Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre 3 38

Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre 3 38 İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre 3 38 I. Finansman Nedir?, 6 Finansal Yönetim, 7; Yatırımlar, 9; Finansal Pazarlar, 10; Finansal Kurumlar, 13; Finansal Araçlar

Detaylı

Alternatif Karşılaştırma Metotları

Alternatif Karşılaştırma Metotları Selçuk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Alternatif Karşılaştırma Metotları-1 Alternatif Karşılaştırma Metotları Minimum çekici getiri oranı (Minimum attractive rate of return- MARR) Eşdeğer Kıymet

Detaylı

TMS 7 NAKİT AKIŞ TABLOLARI

TMS 7 NAKİT AKIŞ TABLOLARI TMS 7 NAKİT AKIŞ TABLOLARI M. Vefa TOROSLU Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mayıs 2009 Tanım Nakit akış tablosu, bir faaliyet dönemi içerisinde işletmede ortaya çıkan nakit akımlarını; işletme faaliyetlerine,

Detaylı

Ödev TeslimTarihi 12.Ocak 2010 KAR PLANLAMASI

Ödev TeslimTarihi 12.Ocak 2010 KAR PLANLAMASI İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi / Tekstil Mühendisliği Bölümü 2009-2010Öğretim Yılı / Güz Yarıyılı TEK485-MALİYET MUHASEBESİ DERSİ ÖDEV5 (YÖNETİM MUHASEBESİ) 30.Aralık.2009 Ödev TeslimTarihi

Detaylı

2017/2. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Yönetim Muhasebesi 10 Temmuz 2017 Pazartesi (Sınav Süresi 2 Saat)

2017/2. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Yönetim Muhasebesi 10 Temmuz 2017 Pazartesi (Sınav Süresi 2 Saat) 2017/2. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Yönetim Muhasebesi 10 Temmuz 2017 Pazartesi 18.00 (Sınav Süresi 2 Saat) Sorular S-1-Aşağıdaki kavramları kısaca açıklayınız? (20 p) a.) Güvenlik Payı b.) Nakit

Detaylı

2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2 Aralık 2012-Pazar 13:30-15:00 SORULAR

2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2 Aralık 2012-Pazar 13:30-15:00 SORULAR 2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2 Aralık 2012-Pazar 13:30-15:00 SORULAR SORU 1: ABC Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 2007-2008-2009-2010 ve 2011 hesap dönemlerine

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ ÜNİTE FİNANSAL YÖNETİM VE FONKSİYONLARI 1. GİRİŞ... 19

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ ÜNİTE FİNANSAL YÖNETİM VE FONKSİYONLARI 1. GİRİŞ... 19 İÇİNDEKİLER BİRİNCİ ÜNİTE FİNANSAL YÖNETİM VE FONKSİYONLARI 1. GİRİŞ... 1 2. FİNANSAL YÖNETİMİN FONKSİYONLARI... 2 2.1. Yatırım Kararları... 2 2.1. Finansman Kararları... 3 2.1. Dividant Kararları... 4

Detaylı

Finansman kararları (2) Ders 16 Finansal Yönetim 15.414

Finansman kararları (2) Ders 16 Finansal Yönetim 15.414 Finansman kararları (2) Ders 16 Finansal Yönetim 15.414 Bugün Sermaye yapısı M&M teoremi Kaldıraç, risk ve AOSM Okuma Brealey ve Myers, Bölüm 17 Finansman kararları Esas amaç Pozitif NBD yatırımları için,

Detaylı

Tüm işletmeler UMS 7 kapsamında, UFRS lere göre hazırlanan mali tablolarının bir parçası olarak nakit akım tablosu hazırlamak zorundadırlar.

Tüm işletmeler UMS 7 kapsamında, UFRS lere göre hazırlanan mali tablolarının bir parçası olarak nakit akım tablosu hazırlamak zorundadırlar. UMS 7 Standarda (standardın ilgili paragraflarına referans verilmiştir) Nakit Akım Tablosu Kontrol listesinin bu kısmı nakit akım tablosunun nasıl hazırlaması gerektiğini açıklayan UMS 7 ye yöneliktir.

Detaylı

Vahap Tolga KOTAN Murat İNCE Doruk ERGUN Fon Toplam Değeri 877.247,49 Fonun Yatırım Amacı, Stratejisi ve Riskleri

Vahap Tolga KOTAN Murat İNCE Doruk ERGUN Fon Toplam Değeri 877.247,49 Fonun Yatırım Amacı, Stratejisi ve Riskleri A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖY BİLGİLERİ YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER Halka Arz Tarihi 07/11/2008 Portföy Yöneticileri 31.03.2010 tarihi itibariyle Vahap Tolga KOTAN Murat İNCE Doruk ERGUN Fon Toplam

Detaylı

Vergi Oranındaki Düşüş Sermaye Maliyetlerini Artırıyor!

Vergi Oranındaki Düşüş Sermaye Maliyetlerini Artırıyor! Vergi Oranındaki Düşüş Sermaye Maliyetlerini Artırıyor! ABD deki Vergi İndirimi ve Türkiye deki Risksiz Faiz Oranı Değişiminin Ağırlıklı Ortalama Sermaye Maliyetleri (WACC) Üzerine Etkisi Çağrı Kaan Yıldız

Detaylı

2014/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2 Kasım 2014-Pazar 13:30-15:00

2014/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2 Kasım 2014-Pazar 13:30-15:00 2014/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2 Kasım 2014-Pazar 13:30-15:00 SORULAR SORU 1: ABC Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 31.12.2013 tarihli Bilançosu aşağıdaki

Detaylı

ISL303 FİNANSAL YÖNETİM I

ISL303 FİNANSAL YÖNETİM I 3. HAFTA ISL303 FİNANSAL YÖNETİM I Yrd. Doç. Dr. Muhammet Belen mbelen@karabuk.edu.tr BÖLÜM 3 Finansal Tabloların Analizi FİNANSAL TABLOLARIN ANALİZİ ORAN ANALİZİ KARŞILAŞTIRMALI TABLOLAR ANALİZİ DİKEY

Detaylı

2015/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 26 Temmuz 2015-Pazar 13:30-15:00

2015/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 26 Temmuz 2015-Pazar 13:30-15:00 2015/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 26 Temmuz 2015-Pazar 13:30-15:00 SORULAR SORU 1: Yapılma amacına göre finansal tablolar analiz çeşitlerini açıklayınız

Detaylı

YÜZDE YÖNTEMİ İLE (Dikey) ANALİZ

YÜZDE YÖNTEMİ İLE (Dikey) ANALİZ 1 YÜZDE YÖNTEMİ İLE (Dikey) ANALİZ Belli bir döneme ait mali tablolarda bulunan kalemlerin toplam veya grup içindeki oransal büyüklüğünü incelemek için dikey yüzde analizi yapılır. Bilançoların dikey yüzde

Detaylı

İÇİNDEKİLER. BİRİNCİ BÖLÜM Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre 1 40

İÇİNDEKİLER. BİRİNCİ BÖLÜM Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre 1 40 İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre 1 40 I. Finansman Nedir?, 6 Finansal Yönetim, 7; Yatırımlar, 10; Finansal Pazarlar, 12; Finansal Kurumlar, 15; Finansal Araçlar

Detaylı

ISL 303 FİNANSAL YÖNETİM I

ISL 303 FİNANSAL YÖNETİM I 7. HAFTA ISL 303 FİNANSAL YÖNETİM I Finansal Planlama ve Finansal Planlama Araçları Doç. Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr KBUZEM Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma

Detaylı

2017/2. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Finansal Yönetim 4 Temmuz 2017 Salı (Sınav Süresi 2 Saat)

2017/2. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Finansal Yönetim 4 Temmuz 2017 Salı (Sınav Süresi 2 Saat) 2017/2. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Finansal Yönetim Temmuz 2017 Salı 18.00 (Sınav Süresi 2 Saat) SORULAR Soru 1 : (20 Puan) Bir işletmenin; faiz ve vergi öncesi kârlarındaki % oranındaki bir

Detaylı

FİNANSAL YÖNETİM. Finansal Planlama Nedir?

FİNANSAL YÖNETİM. Finansal Planlama Nedir? FİNANSAL YÖNETİM FİNANSAL PLANLAMA Yrd.Doç.Dr. Serkan ÇANKAYA Finansal analiz işletmenin geçmişe dönük verilerine dayanmaktaydı ancak finansal planlama ise geleceğe yönelik hareket biçimini belirlemeyi

Detaylı

Kapasite Belirleme Yöntemleri

Kapasite Belirleme Yöntemleri Kapasite Belirleme Yöntemleri Kapasite kararlarında karar ağaçlarının kullanımı Belirsiz talep için başarılı kapasite planlama kararları vermek için kullanılan bir teknik karar teorisidir ve karar ağaçlarının

Detaylı

Rapor N o : SYMM 116 /1552-117

Rapor N o : SYMM 116 /1552-117 Rapor N o : SYMM 116 /1552-117 BÜYÜME AMAÇLI ULUSLAR ARASI KARMA EMEKLİLİK YATIRIM FONU NUN YATIRIM PERFORMANSI KONUSUNDA KAMUYA AÇIKLANAN BİLGİLERE İLİŞKİN 30.06.2009 TARİHİ İTİBARİYLE BİTEN HESAP DÖNEMİME

Detaylı

OPSİYONLARDAN KAYNAKLANAN PİYASA RİSKİ İÇİN STANDART METODA GÖRE SERMAYE YÜKÜMLÜLÜĞÜ HESAPLANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ

OPSİYONLARDAN KAYNAKLANAN PİYASA RİSKİ İÇİN STANDART METODA GÖRE SERMAYE YÜKÜMLÜLÜĞÜ HESAPLANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ Resmi Gazete Tarihi: 28.06.2012 Resmi Gazete Sayısı: 28337 OPSİYONLARDAN KAYNAKLANAN PİYASA RİSKİ İÇİN STANDART METODA GÖRE SERMAYE YÜKÜMLÜLÜĞÜ HESAPLANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam,

Detaylı

Bakanlar Medya A.Ş. Halka Arz Fiyat Tespit Raporuna İlişkin 2. Değerlendirme Raporu

Bakanlar Medya A.Ş. Halka Arz Fiyat Tespit Raporuna İlişkin 2. Değerlendirme Raporu Bakanlar Medya A.Ş. Halka Arz Fiyat Tespit Raporuna İlişkin 2. Değerlendirme Raporu Neta Yatırım Menkul Değerler A.Ş. 28.04.2014 1. Değerlendirme Raporu nun Amacı Sermaye Piyasası Kurulu nun ( SPK ) 22.06.2013

Detaylı

KREDİ TALEPLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Ders:

KREDİ TALEPLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Ders: KREDİ TALEPLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Ders: 14.11.2017 YARARLANILAN KAYNAKLAR - KREDİ TALEPLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Dr. Öztin AKGÜÇ (ARAYIŞ BASIM) - MALİ TABLOLAR ANALİZİ Dr. Öztin AKGÜÇ (ARAYIŞ BASIM)

Detaylı

15.433 YATIRIM. Ders 19: Menkul Kıymet Analizi. Bahar 2003

15.433 YATIRIM. Ders 19: Menkul Kıymet Analizi. Bahar 2003 15.433 YATIRIM Ders 19: Menkul Kıymet Analizi Bahar 2003 Giriş Piyasada gözlemlediğimiz fiyatlar nasıl açıklanır? Etkin bir piyasada, fiyat kamuya açık olan tüm bilgileri yansıtır. Piyasa bilgisini piyasa

Detaylı

2010/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK MAZERET SINAVLARI SORU VE CEVAPLARI YÖNETİM MUHASEBESİ 24 Temmuz 2010-Cumartesi 10:00

2010/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK MAZERET SINAVLARI SORU VE CEVAPLARI YÖNETİM MUHASEBESİ 24 Temmuz 2010-Cumartesi 10:00 2010/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK MAZERET SINAVLARI SORU VE CEVAPLARI YÖNETİM MUHASEBESİ 24 Temmuz 2010-Cumartesi 10:00 SORULAR SORU 1: Aşağıdaki kavramları tanımlayınız. a. Esnek Bütçe ve Statik Bütçe

Detaylı

FİNANSAL HESAPLAMALAR

FİNANSAL HESAPLAMALAR FİNANSAL HESAPLAMALAR Finansal değerlendirmelerin tutarlı ve karşılaştırmalı olabilmesinin yanı sıra kullanılan kaynakların maliyet, yapılan yatırımların alternatif getiri analizlerini yapabilmek amacıyla;

Detaylı

Bölüm 4. Tahviller. Tahvil Fiyatlaması BD = + + + ... Tahvil Değerleme. İşletme Finansının Temelleri

Bölüm 4. Tahviller. Tahvil Fiyatlaması BD = + + + ... Tahvil Değerleme. İşletme Finansının Temelleri İşletme Finansının Temelleri Bölüm 4 Tahvil Değerleme İşlenecek Konular Tahvil Piyasası Faiz Oranları ve Tahvil Fiyatları Cari Getiri ve Vadeye Kadar Getiri Tahvil Getiri Oranları Getiri Eğrisi Şirket

Detaylı

İKTİSADA GİRİŞ - 1. Ünite 4: Tüketici ve Üretici Tercihlerinin Temelleri.

İKTİSADA GİRİŞ - 1. Ünite 4: Tüketici ve Üretici Tercihlerinin Temelleri. Giriş Temel ekonomik birimler olan tüketici ve üretici için benzer kavram ve kurallar kullanılır. Tüketici için fayda ve fiyat kavramları önemli iken üretici için hasıla kâr ve maliyet kavramları önemlidir.

Detaylı

Satışların Maliyeti Tablosu Fon Akım Tablosu Nakit Akım Tablosu Kar Dağıtım tablosu Özkaynaklar Değişim Tablosu Net İşletme Sermayesi Değişim Tablosu

Satışların Maliyeti Tablosu Fon Akım Tablosu Nakit Akım Tablosu Kar Dağıtım tablosu Özkaynaklar Değişim Tablosu Net İşletme Sermayesi Değişim Tablosu EK MALİ TABLOLAR Ek mali tablolar genel olarak bilanço ve gelir tablosundan yararlanılarak hazırlanan ve onları tamamlayan, işletme analizine yardımcı olan tablolardır. Satışların Maliyeti Tablosu Fon

Detaylı

DERS NOTU 09 DIŞLAMA ETKİSİ UYUMLU MALİYE VE PARA POLİTİKALARI PARA ARZI TANIMLARI KLASİK PARA VE FAİZ TEORİLERİ

DERS NOTU 09 DIŞLAMA ETKİSİ UYUMLU MALİYE VE PARA POLİTİKALARI PARA ARZI TANIMLARI KLASİK PARA VE FAİZ TEORİLERİ DERS NOTU 09 DIŞLAMA ETKİSİ UYUMLU MALİYE VE PARA POLİTİKALARI PARA ARZI TANIMLARI KLASİK PARA VE FAİZ TEORİLERİ Bugünki dersin içeriği: 1. MALİYE POLİTİKASI VE DIŞLAMA ETKİSİ... 1 2. UYUMLU MALİYE VE

Detaylı

Bölüm 4. Tahviller. Tahvil Fiyatlaması BD = + + + ... 3/21/2013. Tahvil Değerleme. İşletme Finansının Temelleri

Bölüm 4. Tahviller. Tahvil Fiyatlaması BD = + + + ... 3/21/2013. Tahvil Değerleme. İşletme Finansının Temelleri İşletme Finansının Temelleri Bölüm 4 Tahvil Değerleme İşlenecek Konular Tahvil Piyasası Faiz Oranları ve Tahvil Fiyatları Cari Getiri ve Vadeye Kadar Getiri Tahvil Getiri Oranları Getiri Eğrisi Şirket

Detaylı

Çıkmış Soruların Konulara Göre Dağılımı

Çıkmış Soruların Konulara Göre Dağılımı 1 2 3 4 Değerli SMMM Adayı, Finansal Tablolar Analizi ile ilgili olarak verilen bu sorular sınav analizlerine göre değerlendirilmiş olup, çıkması muhtemel konular baz alınarak hazırlanmıştır. Finansal

Detaylı

1. BÖLÜM: FİNANSAL YÖNETİM VE FİNANS KESİMİ

1. BÖLÜM: FİNANSAL YÖNETİM VE FİNANS KESİMİ İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: FİNANSAL YÖNETİM VE FİNANS KESİMİ 1.Finansal Yönetim Olgusu... 1 1.1. Finans Bilimi... 1 1.2. Neden Finans Yöneticisine İhtiyaç Var?... 1 Karar Süreçleri) 1.3. Finans Yöneticisinin

Detaylı

Finansal Danışmanlık ve Finansal Rapor Hazırlama Eğitimi

Finansal Danışmanlık ve Finansal Rapor Hazırlama Eğitimi Intelligence in Finansal Danışmanlık ve Finansal Rapor Hazırlama Eğitimi Doç.Dr. Batuhan GÜVEMLİ batuhanguvemli@bsmart.com.tr Doç.Dr. Süleyman Gökhan GÜNAY sgokhangunay@bsmart.com.tr http://www.bsmart.com.tr

Detaylı

KREDİ TALEPLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Ders:

KREDİ TALEPLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Ders: KREDİ TALEPLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Ders: 28.11.2017 YARARLANILAN KAYNAKLAR - KREDİ TALEPLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Dr. Öztin AKGÜÇ (ARAYIŞ BASIM) - MALİ TABLOLAR ANALİZİ Dr. Öztin AKGÜÇ (ARAYIŞ BASIM)

Detaylı

Finansal Sistem, Sermaye Piyasaları ve Sermaye Piyasası Mevzuatı

Finansal Sistem, Sermaye Piyasaları ve Sermaye Piyasası Mevzuatı Finansal Sistem, Sermaye Piyasaları ve Sermaye Piyasası Mevzuatı A Kitapçığı 10. Soru Soru Hatalı Değil. I- Birleşme sözleşmesi genel kurullarca onaylanmadan önce Sermaye Piyasası Kuruluna başvurularak

Detaylı

FİRMA DEĞERLEMESİ. Prof.Dr. NURGÜL CHAMBERS. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi.

FİRMA DEĞERLEMESİ. Prof.Dr. NURGÜL CHAMBERS. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi. i FİRMA DEĞERLEMESİ Prof.Dr. NURGÜL CHAMBERS Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi İstanbul, 2009 ii Yay n No : 2240 flletme - Ekonomi : 351 2. Bas Ekim

Detaylı

TOPLAM TALEP I: IS-LM MODELİNİN OLUŞTURULMASI

TOPLAM TALEP I: IS-LM MODELİNİN OLUŞTURULMASI BÖLÜM 10 TOPLAM TALEP I: IS-LM MODELİNİN OLUŞTURULMASI IS-LM Modelinin Oluşturulması Klasik teori 1929 ekonomik krizine çare üretemedi Teoriye göre çıktı, faktör arzına ve teknolojiye bağlıydı Bunlar ise

Detaylı

Tek Düzen Hesap Planı, Muhasebe Hesap Kodları 1. DÖNEN VARLIKLAR 10. Hazır Değerler 100. Kasa 101. Alınan Çekler 102. Bankalar 103.

Tek Düzen Hesap Planı, Muhasebe Hesap Kodları 1. DÖNEN VARLIKLAR 10. Hazır Değerler 100. Kasa 101. Alınan Çekler 102. Bankalar 103. Tek Düzen Hesap Planı, Muhasebe Hesap Kodları 1. DÖNEN VARLIKLAR 10. Hazır Değerler 100. Kasa 101. Alınan Çekler 102. Bankalar 103. Verilen Çekler Ve Ödeme Emirleri(-) 108. Diğer Hazır Değerler 11. Menkul

Detaylı

FABRİKA ORGANİZASYONU Üretim Planlama ve Yönetimi 2. Uygulama: Sipariş ve Parti Büyüklüğü Hesaplama

FABRİKA ORGANİZASYONU Üretim Planlama ve Yönetimi 2. Uygulama: Sipariş ve Parti Büyüklüğü Hesaplama FABRİKA ORGANİZASYONU Üretim Planlama ve Yönetimi 2. Uygulama: Sipariş ve Parti Büyüklüğü Hesaplama Uygulamalar 1. İhtiyaç Hesaplama 2. Sipariş ve Parti Büyüklüğü Hesaplama 3. Dolaşım Akış Çizelgeleme/Terminleme

Detaylı

GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN (Bütçe - Anapara - Kredi) FINANCING IN ENTREPRENEURSHIP (Budget - Capital - Credit)

GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN (Bütçe - Anapara - Kredi) FINANCING IN ENTREPRENEURSHIP (Budget - Capital - Credit) GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN (Bütçe - Anapara - Kredi) FINANCING IN ENTREPRENEURSHIP (Budget - Capital - Credit) GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN Girişimcinin finansman ihtiyacı: Finansman ihtiyacının karşılanmasında

Detaylı

Endirekt Giderler II. ÜRETİM GİDERLERİ İlk Madde ve Malzeme Giderleri Direkt İlk Madde ve Malzemeler

Endirekt Giderler II. ÜRETİM GİDERLERİ İlk Madde ve Malzeme Giderleri Direkt İlk Madde ve Malzemeler İÇİNDEKİLER I. YÖNETİM MUHASEBESİNE GİRİŞ... 2 1. YÖNETİM MUHASEBESİNİN TANIMI VE KAPSAMI... 2 2. YÖNETİM MUHASEBESİNİN AMAÇLARI... 4 3. YÖNETİM MUHASEBESİ, MALİYET MUHASEBESİ VE FİNANSAL MUHASEBE ARASINDAKİ

Detaylı

Trend Analizi işletmenin mali tablolarında yer alan kalemlerin zaman içerisinde göstermiş oldukları eğilimlerin saptanması ve incelenmesidir.

Trend Analizi işletmenin mali tablolarında yer alan kalemlerin zaman içerisinde göstermiş oldukları eğilimlerin saptanması ve incelenmesidir. TREND ANALİZİ Trend Analizi işletmenin mali tablolarında yer alan kalemlerin zaman içerisinde göstermiş oldukları eğilimlerin saptanması ve incelenmesidir. Böylece varlıkların verimliliği, borçlanma eğilimi,

Detaylı

2015/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL YÖNETİM 29 Mart 2015-Pazar 17:00

2015/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL YÖNETİM 29 Mart 2015-Pazar 17:00 2015/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL YÖNETİM 29 2015-Pazar 17:00 SORULAR SORU 1: Bark Ltd. Şirketi bir ticari şirket olup tanesini 60 liradan aldığı A malını 100 liradan satmaktadır.

Detaylı

İNŞAAT MALİYETLERİNİN HESAPLANMASINA YÖNELİK BİR ÖRNEK

İNŞAAT MALİYETLERİNİN HESAPLANMASINA YÖNELİK BİR ÖRNEK İNŞAAT İŞLERİ HARCAMA TUTARININ BELİRLENMESİ Yapı birim metrekare maliyetleri Maliye ve Gümrük Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hesaplanarak yayınlanır. Bununla birlikte, özel kişilerin

Detaylı

2. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM. Yazan SAYIN SAN

2. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM. Yazan SAYIN SAN 2. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM Yazan SAYIN SAN SAN / İKTİSADİ MATEMATİK / 2 C.1.2. Piyasa Talep Fonksiyonu Bireysel talep fonksiyonlarının toplanması ile bir mala ait

Detaylı

AYRINTILI ORAN ANALİZİ RAPORU

AYRINTILI ORAN ANALİZİ RAPORU AYRINTILI ORAN ANALİZİ RAPORU Analiz Adı: Oran analizi Analiz Dönemi: 2012 Tüm Yıl Likidite Oranları Oluşturulma Tarihi: 25.03.2013 11:00:24 Oran Adi 2011 Tüm Yıl Sonuç 2012 Tüm Yıl Sonuç 2012 Sektör Yorum

Detaylı

HÜRGÜÇ GAZ. TİC. TURİZM VE ORG. A.Ş. 31 ARALIK 1998 TARİHİ İTİBARİYLE AYRINTILI BİLANÇO (MİLYON TL)

HÜRGÜÇ GAZ. TİC. TURİZM VE ORG. A.Ş. 31 ARALIK 1998 TARİHİ İTİBARİYLE AYRINTILI BİLANÇO (MİLYON TL) AKTİF (VARLIKLAR) HÜRGÜÇ GAZ. TİC. TURİZM VE ORG. A.Ş. 31 ARALIK 1998 TARİHİ İTİBARİYLE AYRINTILI BİLANÇO I.DÖNEN VARLIKLAR 2,433,801 2,919,245 A- HAZIR DEĞERLER 57,865 424,947 1- Kasa 3,507 614 2- Bankalar

Detaylı

Maliyet ve Yönetim Muhasebesine Giriş 1

Maliyet ve Yönetim Muhasebesine Giriş 1 İŞLE 305 Maliyet ve Yönetim Muhasebesine Giriş 1 Yrd. Doç. Dr. Ali COŞKUN İşletme (Türkçe) Bölümü 2007-2008 Güz Yarıyılı Muhasebe Sistemi İşletme hakkında, işletmede çıkarı bulunan taraflara bilgi sağlayan

Detaylı

Satışların Maliyeti Tablosu Fon Akım Tablosu Nakit Akım Tablosu Kar Dağıtım tablosu Özkaynaklar Değişim Tablosu Net İşletme Sermayesi Değişim Tablosu

Satışların Maliyeti Tablosu Fon Akım Tablosu Nakit Akım Tablosu Kar Dağıtım tablosu Özkaynaklar Değişim Tablosu Net İşletme Sermayesi Değişim Tablosu EK MALİ TABLOLAR Ek mali tablolar genel olarak bilanço ve gelir tablosundan yararlanılarak hazırlanan ve onları tamamlayan, işletme analizine yardımcı olan tablolardır. Satışların Maliyeti Tablosu Fon

Detaylı

REEL DÖVİZ KURU TEORİ VE UYGULAMA, KUR-ENFLASYON İLİŞKİSİ VE CARİ AÇIK

REEL DÖVİZ KURU TEORİ VE UYGULAMA, KUR-ENFLASYON İLİŞKİSİ VE CARİ AÇIK REEL DÖVİZ KURU TEORİ VE UYGULAMA, KUR-ENFLASYON İLİŞKİSİ VE CARİ AÇIK Doç. Dr. Cevdet Akçay 15 Haziran 2004 İstanbul Hilton Oteli Nominal Döviz Kuru Reel Döviz Kuru E = E TL/$ q = q TL/$ R Nominal Faiz

Detaylı

B HESAP PLANI 1 DÖNEN VARLIKLAR 10 HAZIR DEĞERLER 100 KASA 101 ALINAN ÇEKLER 102 BANKALAR 103 VERİLEN ÇEKLER VE ÖDEME EMİRLERİ (-)

B HESAP PLANI 1 DÖNEN VARLIKLAR 10 HAZIR DEĞERLER 100 KASA 101 ALINAN ÇEKLER 102 BANKALAR 103 VERİLEN ÇEKLER VE ÖDEME EMİRLERİ (-) B HESAP PLANI 1 DÖNEN VARLIKLAR 10 HAZIR DEĞERLER 100 KASA 101 ALINAN ÇEKLER 102 BANKALAR 103 VERİLEN ÇEKLER VE ÖDEME EMİRLERİ (-) 104 105 106 107 108 DİĞER HAZIR DEĞERLER 109 11 MENKUL KIYMETLER 110 HİSSE

Detaylı

2016/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 4 Aralık 2016-Pazar 13:30-15:00

2016/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 4 Aralık 2016-Pazar 13:30-15:00 2016/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 4 Aralık 2016-Pazar 13:30-15:00 SORULAR SORU 1) Enflasyonun olmadığı bir ortamda ABC İşletmesinin bilanço ve gelir

Detaylı